View Full Version : Najjeftiniji motorni gliser!
GoldenSurferFromCRO
10.05.2008., 14:04
Vidite što sam našel, jedan super oglas gdje se prodaje Gliser Royale - Centra!
Godina 1993, dužina 6,20 m, motor MerCruiser 4,3 - 205 ks, redovito održavan, van sezone garažiran, dvoosovinska prikolica, registriran, Hrvatska zastava.
Košta samo 8500 eura!
Oglas je kod www.kupiprodaj.net odabrebi Nautiku i odmah 4-5 oglasa ispod se nalazi slika kršnog motornog broda (jako je sličan Baylineru 2052 LS Capriju!). Nisam se mogao odoljeti da ga oblijepim svojim jezikom, no krije li se tu neka zamka. Vlasnik krivo napsiao cijenu, možda košta 18.500 EUR ili?
Znam da ste mi odgovorili kako je to svejedno skupo i da puno troši ko ruski milijarder, ali luksuz kod takvih glisera je na zavidnoj razini, a možda bih pretrpio potrošnju goriva ako bi se moglo tako voziti po moru. Mislim da ćete mi reći, ajde, kupi to već jednom....
mrachni hajduk!
10.05.2008., 14:17
luksuz kod takvih glisera je na zavidnoj razini
luksuz? :lol:
mora da se zajebavas
Renault F1
10.05.2008., 16:10
luksuz? :lol:
mora da se zajebavas
Ajd ti fino ne seri. Ti pretpostavljam voziš 15 metarsku motornu jahtu?
Da, ovo je jebeno luksuzni gliser ako je dobro očuvan.
Surfer, moj savjet ti je apsolutno - go for it. Jest da troši malo više, ali samo jednom se živi, a ovo je zbilja fantastičan gušt.
Smiješna cijena, iz daljine dobro izgleda, izgleda dobra prilika, treba to pogledati.
Renault F1
11.05.2008., 02:14
Ma čak i nije smiješna cijena. Ipak je to već 15 godina star gliser.
Ali ono što je dobro kod glisera je to što su plastični, a plastika je, za razliku od lima kod automobila, ista i kad je nova i kad je stara 15 godina (ako je gliser održavan). I ti možeš kupiti gliser koji izgleda kao nov za siću love.
mrachni hajduk!
11.05.2008., 03:47
Ma čak i nije smiješna cijena. Ipak je to već 15 godina star gliser.
Ali ono što je dobro kod glisera je to što su plastični, a plastika je, za razliku od lima kod automobila, ista i kad je nova i kad je stara 15 godina (ako je gliser održavan). I ti možeš kupiti gliser koji izgleda kao nov za siću love.
vidim, ti znas o moru, brodovima i plastici koliko i madonna o kvantoj fizici
plastika stara 15 godina itekako za sobom povlaci stvari na koje treba dobro obratit pozornst
druga stvar, gliser koji kosta toliko sigurno trazi dodatna ulaganja koja se mogu popeti i do dvaput vece sume od samog broda
i to ti mogu reci odmah ovako na slijepo
200 konja benzinac, z-noga... ufff, vreca bez dna
ako hoces proci jeftino to ne kupujes
to je kao da ti netko pokloni veliki jaguar star dvadesetak godina kojeg mislis svaki dan koristiti
svako malo se nesto pokvari, troskovi olalaaa, potrosnja svemirska, a sama nabavna cijena nula kuna
plastika stara 15 godina itekako za sobom povlaci stvari na koje treba dobro obratit pozornst
druga stvar, gliser koji kosta toliko sigurno trazi dodatna ulaganja koja se mogu popeti i do dvaput vece sume od samog broda
i to ti mogu reci odmah ovako na slijepo
200 konja benzinac, z-noga... ufff, vreca bez dna
ako hoces proci jeftino to ne kupujes
to je kao da ti netko pokloni veliki jaguar star dvadesetak godina kojeg mislis svaki dan koristiti
svako malo se nesto pokvari, troskovi olalaaa, potrosnja svemirska, a sama nabavna cijena nula kunaPlastika mi odavde izgleda dobro, sama prikolica vrijedi skoro 2k Eura, ako motor i noga nisu u banani ovo je odlična prilika. Vidim da je registriran na Sisak, ljudi iz kontinenta znaju često bolje održavati ovakve stvari od mornara, ja bih to u svakom slućaju pogledao. Plastika na mojoj jedrilici je stara 29 godina i nigdje nema traga osmoze, ako je gliser vožen sezonski i izvlačen van, redovito održavan, plastika je najmanji problem.
GoldenSurferFromCRO
11.05.2008., 10:40
Hvala na savjetima, mislim da ću otići pogledati, ali ipak me najviše prevladava ono: poklonjeni auto jaguar stari 20 god ipak je neki trošak nego probitak. Na kraju svega, vriejdi pogledati...
Jedini savjet koji ti se treba dat je da to pogledaš i to jako jako dobro pogledaš i to apsolutno s nekim ko se razumi i u brode i u motore. I ako prođe tu odokativnu inspekciju onda je samo na tebi i dubini novčanika odluka o kupnji.
Uz napomenu kako mi se ćini da si poprilično neiskusan pazti jako pazit na moru i ne glumit starog morskog vuka nego pomalo i sve šta ti nije jasno pitat jer uvik ima dobrih ljudi sa dobronamjenim savjetima.
Golden, zvao sam čovjeka i popričao malo sa njim, tip je vlasnik zadnjih 7 god., pila je sjedi, toči i vozi, ne troši ulje a za benzin zna se....minimalno 25L/h, pa do 45l:mig: prikolica nije registrirana, ali ima nekakve papire, mjesta ima za dvije-tri odrasle osobe za prespavati, uglavnom ovako na daljinu i po priči mi to izgleda jako povoljno, sjedaj u auto i trk to pogledati sa nekim tko se kuži u brodovlje. Za tu lovu ne očekuj čuda, ali ako je mehanika i plastika u dobrom stanju ovo je prilika koja neće dugo trajati.
GoldenSurferFromCRO
11.05.2008., 15:58
Uau, ma vidi, zvao umejsto mene, pa ja moram biti zahvalan! Duboki naklon, dragi Bhakti, mislim da ću morati ići s ovih stopa....
GoldenSurferFromCRO
11.05.2008., 16:00
Čekaj, hm, hm 25 pa do 45 litara u sat vremena, ufff. znam da je nekim bogatašim prelagani komodtet potrošiti silan novac uz takvu potrošnju, ali ja još ne mogu doći k sebi, hm, hm...čekaj da još malo razmislim...nije to ono što bih želio bas uz takvu potrošnju....inače gliser je na mjestu. Spavaća kabina je za 2-3 ljudi, takav je i Bayliner 2052 LS Capri. Posve je sličan, ali potrošnja, hm, hm....
METAN RUNNER
11.05.2008., 16:17
Čekaj, hm, hm 25 pa do 45 litara u sat vremena, ufff. znam da je nekim bogatašim prelagani komodtet potrošiti silan novac uz takvu potrošnju, ali ja još ne mogu doći k sebi, hm, hm...čekaj da još malo razmislim...nije to ono što bih želio bas uz takvu potrošnju....inače gliser je na mjestu. Spavaća kabina je za 2-3 ljudi, takav je i Bayliner 2052 LS Capri. Posve je sličan, ali potrošnja, hm, hm....
to je potrošnja koju ti prodavač kaže, ... a da nebi to u praksi bilo i 40 - 60 litara !? ili čak 70 litara ??
za tvoju informaciju, frend je sa familijom, na Bay.2355 Cirea 240 ks, iz Privlake otišao preko Kornata do Skradina i nazad u Privlaku, ...... 400 litra benzina
Kolko se sječam, tebi je kuča na Virum, .... nemoj ić prema Skradinu :rofl:
GoldenSurferFromCRO
11.05.2008., 16:21
Pogledaj slijedeći oglas: (izvor: http://www.oglasnik.hr/oglasi/amn/plovila/ponuda/plovila/oglas-8565458.html)
Elan GT 080 4,8 m potpuno obnovljen 2003.g., unikat, vizualno i tehnički odličan, opremljen, trajno registriran, Tohatsu 70 EPTOL 2001.g., registrirana prikolica, prodajem za 6900€
Mislim da je to precijenjeni gliser, inače nema kabinu za spavanje. Motor mora biti dobar valjda punomanje troši nego onaj Motorni gliser Royale Centra.
Svjedno oglas ipak je precijenjen. Shodno tome, možda baš zbog potrošnje goriva vlasnik je prisiljen prodati Royale Centra? Sve je moguće.
Ipak ima još jedan oglasnik:http://www.oglasnik.hr/oglasi/amn/plovila/ponuda/plovila/oglas-8566344.html
gdje želi prodati Baylinera 2052 LS Caprija ili želi dati u zamjenu za barku. Da li to znači da je vlasnik postao svjestan potrošnje goriva? Pa mu je bolje uživati u sporoj barci...?
Znam da ćete mi reći da sam dosadan s potrošnjom goriva. Ja bih volio što bolji i što brzi gliser a da troši što manje. Moram naći neku zlatnu sredinu.
Inače nema od uživancija na moru...
GoldenSurferFromCRO
11.05.2008., 16:23
to je potrošnja koju ti prodavač kaže, ... a da nebi to u praksi bilo i 40 - 60 litara !? ili čak 70 litara ??
za tvoju informaciju, frend je sa familijom, na Bay.2355 Cirea 240 ks, iz Privlake otišao preko Kornata do Skradina i nazad u Privlaku, ...... 400 litra benzina
Kolko se sječam, tebi je kuča na Virum, .... nemoj ić prema Skradinu :rofl:
:eek::eek::eek:
Kakva potrošnja, ma majko moja....ne bih bio u toj koži, ne, nije to za mene....
nego znači taj Bayliner ima tank od oko 600litara? Ili je morao tankati negdje na putu? Imaš praf ne bih ja išel tak daleko uz takvu potrošnju....ali kako da ostvarim svoju želju plovidba Kornatima? I to izravno sa Vira...?
Renault F1
11.05.2008., 16:26
Ko prvo, nisam znao da je Maradona tako dobar u kvantnoj fizici.
Ko drugo, ja sam, vjerojatno za razliku od tebe, imao 10 godina vrlo sličan gliser ovom koji čovjek gleda i koji je nakon 10 godina je bio doslovno kao nov, a garantiram da bi u dobrim rukama i narednih 10 godina bio fantastičan.
I ko treće, sve o sebi si rekao u svom potpisu. :rofl:
mrachni hajduk!
11.05.2008., 22:04
Ko prvo, nisam znao da je Maradona tako dobar u kvantnoj fizici.
a tko je spominjao maradonu?
Ko drugo, ja sam, vjerojatno za razliku od tebe, imao 10 godina vrlo sličan gliser ovom koji čovjek gleda i koji je nakon 10 godina je bio doslovno kao nov, a garantiram da bi u dobrim rukama i narednih 10 godina bio fantastičan.
a ja, vidis, vec vise od petnaest godina imam brodove koji su drukcije koncepcije od ovog glisera
i vec puno duze od toga gledam kako ljudi na moru misle proci jeftino, fusare, rade kompromise i onda ih to na kraju dodje glave ili puno puno puno vise novaca nego sto su se nadali
auto mozes sklepati
na moru nema kompromisa
I ko treće, sve o sebi si rekao u svom potpisu. :rofl:
:rofl::ne zna:
aj pitaj nekog sto to znaci, molim te
muka mi te da se tako blamiras
@goldensurfer
dobro razmisli kakav ti brod treba i u zivo se posavjetuj s nekime tko zna o cemu govori
nemoj racunati da ces dobiti bagatelu za malu lovu, kabinu, luksuz i brzinu za sicu
da je tako svi bi brodili u jahtama
napisi na papir za sto ti brod treba i koliko mozes novaca za to izdvojiti pa onda razmisljaj
ovakav brod trazi puno novaca za odrzavanje, otvoreni gliser s vanbrodskim motorom vec dosta manje, pasarica s kabinom i diesel motorom jos manje (iako joj je na prvi pogled pocetna cijena dosta veca, na kraju racunica gadno prevagne na drugu stranu)
razmisli koliko ti treba brzina, koliko kabina, koliko ti je vazna prikolica (ako imas prikolica i mozes brod u dvoristu drzati ustedis dosta na vezu, al bi te zena mogla zajebavati :rofl:)
itd...
nemoj kupovati brod na slijepo
i najvaznije
nemoj kupovati brod kao sto kupujes auto
na moru nema kompromisa
nemoj kupovati brod kao sto kupujes auto
Davno nisan pročita dva bolja savjeta. :top:
GoldenSurferFromCRO
12.05.2008., 08:43
Mrachni hajduce!
odavno nisam slusao tako pametan savjet. Moram priznati da mi JAKO privlaci luksuz ove jurilice na brodu (PREDOBRO znam kako svi rekose da takva jurilice trosi gorivo!), na luksuz sam mislio razliku izmedju otvorenog glisercica tipa Elana 070/080 u odnosu na glisera klase Baylinere...
I sam se toga bojao da u jeftinoci ovog glisera krije se neka druga PREVELIKA stavka kao potrosnja goriv,a porez, skupo odrzavanje i slicno. imam vez na marini, preko ljeta postoji cuvar u srpnju i u kolovozu, no preko jeseni i proljeca nema nikoga osim domacih desplanata. Zato nisam siguran ostaviti ovakvog glisera preko zime, niti bih ga ostavio u dvoristu moje vikendice, jer sve se moze ukrasti. u Zg imam kod mojih veliko dvoriste i to bi bilo u redu, no ne bih volio vuci svaki puta na more sa sobom i ovakav gliser.
Gliser klase lean 070/080 su prakticni, mogu ga spremiti u garazu kod moje vikendice i svaki puta kada dodjem mogu odmah porinuti u more preko marine. To bi bilo OK, ali sve sto sam gledao glisere, sve su prestare i nekako glupo renovirane, netko stavlaj drvo, a netko stavlja previse plastike. Kada gledam Bazlinere, Royale-Centra naprimjer
odmah vidim da je to ono sto ja zelim, ali eto sve jos mroam puno izvagati. Ja bih nesto brzo, a da trosi sto manje goriva, a da bude sve lijepo. i naravno da kosta sto manje
noavaca kada to kupim. Hm, hm, zapravo previse trazim...
Renault F1
12.05.2008., 17:52
a tko je spominjao maradonu?
Ispričavam se. :rofl:
a ja, vidis, vec vise od petnaest godina imam brodove koji su drukcije koncepcije od ovog glisera
i vec puno duze od toga gledam kako ljudi na moru misle proci jeftino, fusare, rade kompromise i onda ih to na kraju dodje glave ili puno puno puno vise novaca nego sto su se nadali
auto mozes sklepati
na moru nema kompromisa
I svejedno nisi objanio zašto je to za tebe takav k... od luksuza. Ili pod luksuz misliš na one pasare tipa Dalmatinka ili Primorka... :rofl:
I nitko ne kaže da je ovo jeftina varijanta. Uvijek sam govorio da je brod "najlakše kupiti". Ono što slijedi nakon toga zahtijeva puno vremena, novca i zajebancije.
Ali to smo apsolvirali u prijašnjoj temi.
Renault F1
12.05.2008., 17:57
Zato nisam siguran ostaviti ovakvog glisera preko zime, niti bih ga ostavio u dvoristu moje vikendice, jer sve se moze ukrasti. u Zg imam kod mojih veliko dvoriste i to bi bilo u redu, no ne bih volio vuci svaki puta na more sa sobom i ovakav gliser.
Zato postoje dvorišta namijenjena isključivo za čuvanje glisera. Totalna pizdarija bi bila vući gliser u ZG.
Čuvanje glisera godinu dana ti dođe 350-500 eura.
GoldenSurferFromCRO
12.05.2008., 19:16
sve više radije mislim da ću ostati kod Elana 070/080, baš zbog toga što bih trebao imati početnih morskih iskustava koje uopće nemam, te PRAKTIČNI dio gdje bih malenog glisera mogao spremati u garažu moje vikendice.
Svi ste tvrdili da s velikim motornim gliserom tipa Baylinera ne mogu ploviti od Šibenika do otoka Visa, shodno tome što je to potpuno neprikladno za plovidbu recimo pod lošim vremenom. Pa onda koja je svhra motornog glisera? Ako je svrha da može ploviti svugdje (naravno uz tanker cisternu), onda je to u redu, ali sami ste mi uvjerili da svako plovilo manje od 7 metara nema šanse na otvorenom moru ploviti. ZHnači osuđen sam na plovidbu unutar akvatorija između otoka i kopan i medju otocima, a nikako što dalje od otoka. To je to.
S malim gliserom ću početi naučiti ploviti od otoka do otoka, oko otoka, ne znam koliko će to biti sporo, ali barem ću naučiti koliko sve to ima smisla.
Možda ću vući autom glisera dolje recimo od Splita pa nadalje, auto spremim kod frenda a gliseorm ploviti oko Brača, Hvara. Ili ću auto s gliserom vući do Korćule pa cću onda ploviti oko Korčule. Možda je to jeftinije....još ću vidjeti. Vi ste mi JAKO puno pomogli, samo dajte jos kakve komenatre da naučim što više...
autoscout
12.05.2008., 19:35
Vidite što sam našel, jedan super oglas gdje se prodaje Gliser Royale - Centra!
Godina 1993, dužina 6,20 m, motor MerCruiser 4,3 - 205 ks, redovito održavan, van sezone garažiran, dvoosovinska prikolica, registriran, Hrvatska zastava.
Košta samo 8500 eura!
Oglas je kod www.kupiprodaj.net odabrebi Nautiku i odmah 4-5 oglasa ispod se nalazi slika kršnog motornog broda (jako je sličan Baylineru 2052 LS Capriju!). Nisam se mogao odoljeti da ga oblijepim svojim jezikom, no krije li se tu neka zamka. Vlasnik krivo napsiao cijenu, možda košta 18.500 EUR ili?
Znam da ste mi odgovorili kako je to svejedno skupo i da puno troši ko ruski milijarder, ali luksuz kod takvih glisera je na zavidnoj razini, a možda bih pretrpio potrošnju goriva ako bi se moglo tako voziti po moru. Mislim da ćete mi reći, ajde, kupi to već jednom....
pa nazovi i pitaj. najbolja mi je ekipa koja radi sve osim da nazove. nemoj slat ni sms nego "investiraj" tih kunu dvije i nazovi i sve ces saznati.
Renault F1
12.05.2008., 19:50
Svi ste tvrdili da s velikim motornim gliserom tipa Baylinera ne mogu ploviti od Šibenika do otoka Visa, shodno tome što je to potpuno neprikladno za plovidbu recimo pod lošim vremenom. Pa onda koja je svhra motornog glisera? Ako je svrha da može ploviti svugdje (naravno uz tanker cisternu), onda je to u redu, ali sami ste mi uvjerili da svako plovilo manje od 7 metara nema šanse na otvorenom moru ploviti. ZHnači osuđen sam na plovidbu unutar akvatorija između otoka i kopan i medju otocima, a nikako što dalje od otoka. To je to.
A gle, možeš ti s tim otploviti od Šibenika do Visa, ali to definitivno nije preporučena dnevna ruta. :)
Ja sam plovio od Lošinja do Kornata s 5,5 metara Baylinerom sa 120 ks vanbrodskim motorom. Kad ideš na takav put moraš ipak paziti da ideš po mirnom moru jer ako te uhvati nevrijeme nije baš zgodno biti ne znam kolko udaljen od prve civilizacije. Vremensku prognozu se na moru mora obavezno slušati. A ipak ti gliseri nisu baš dovoljno veliki za sklonit se u prvu uvalu i prespavat. :) To zbilja mora bit sila.
Ne znam jesi li prije imao neki čamac, ali s gliserom odjednom skužiš kolko jedan pišljivi otočić ima fenomenalnih uvala do kojih pješke nemaš šanse doći.
crnjak_xrace
12.05.2008., 21:03
tahoe nudi brod za 98000 kn
mislim da je to najpovoljnije novo
http://www.acm-boats.com/boat/index675d.html?boat=2904
Renault F1
12.05.2008., 21:23
To je pretpostavljam cijena bez motora, u Americi?
crnjak_xrace
12.05.2008., 21:26
ne to je cijena ovdje sa motorom nutarnjim mercruser 135ks... moze se kupiti u acm-u u buzinu, zagreb
crnjak_xrace
12.05.2008., 21:27
ovakav zuti oni nude http://www.tahoesportboats.com/boat/gallery.cfm?boat=2904
GoldenSurferFromCRO
12.05.2008., 21:46
A gle, možeš ti s tim otploviti od Šibenika do Visa, ali to definitivno nije preporučena dnevna ruta. :)
Ja sam plovio od Lošinja do Kornata s 5,5 metara Baylinerom sa 120 ks vanbrodskim motorom. Kad ideš na takav put moraš ipak paziti da ideš po mirnom moru jer ako te uhvati nevrijeme nije baš zgodno biti ne znam kolko udaljen od prve civilizacije. Vremensku prognozu se na moru mora obavezno slušati. A ipak ti gliseri nisu baš dovoljno veliki za sklonit se u prvu uvalu i prespavat. :) To zbilja mora bit sila.
Ne znam jesi li prije imao neki čamac, ali s gliserom odjednom skužiš kolko jedan pišljivi otočić ima fenomenalnih uvala do kojih pješke nemaš šanse doći.
Ne, prije nikada nisam imao čamac osim windsurf daske, s njime sam plovio po moru od Vira do Paga bez problema, ali to nije mornarsko iskustvo, to je više kao sportsko iskustvo.
Pokušavam dobiti što bolju sliku kako je ploviti većim gliserom tipa Bayliner, za razliku od glisera tipa Elana 070/080, neki kažu da otvornei gliseri mogu ploviti kao i Baylineri, ali da će Baylineri ići brže.
Ono što si zadnje napisao, to definitnvo stoji. Isprva mi ej bila namjera da gliserom otkrivam skrivene uvale i bolje plaže gdje sa kopna pješice ne može se doći, ali ujedno mi je i želja da upoznam što više otoke, a to sa gliserom tipa ELana 080/070 ne bih bas mogao sve obići. Mislio sam da to s gliserom tipa Bayliner mogu obići što više otoka...moram još svoju sliku pojašnjavati...:o
mrachni hajduk!
12.05.2008., 21:52
sve više radije mislim da ću ostati kod Elana 070/080...
moj ti je savjet da za pocetak kupis nesto takvo, neki mali gliseric, bolje s vanbrodskim motorom jer je jednostavnije i jeftinije za odrzavanje
pogledaj i gumenjake, oni bi ti mozda i vise odgovarali jer su brzi s manje konja i jednostavniji za transport
na nekim gumenjacima mozes napraviti i tendu preko svega pa mozes i prespavati vecer u uvalici preko ljeta
ako kupujes novo, do 40 ks ne placas 15 000 kuna trosarine
nemoj ispocetka ni razmisljati o nekoj plovidbi na duze relacije, po ruznijem vremenu ili o nocnoj navigaciji, odradi bar jednu sezonu s ovime, pa ces vidjeti kako ti ide, kako ti se svidja, i steci ces malo bolji dojam o tome koliko ces novaca trositi
lako poslje kupis nesto vece ako vidis da to mozes priustiti
Renault F1
13.05.2008., 01:31
ne to je cijena ovdje sa motorom nutarnjim mercruser 135ks... moze se kupiti u acm-u u buzinu, zagreb
Huh, to je zbilja jeftino. Jest da je gliser mali, ali lijepo izgleda.
GoldenSurferFromCRO
13.05.2008., 09:16
moj ti je savjet da za pocetak kupis nesto takvo, neki mali gliseric, bolje s vanbrodskim motorom jer je jednostavnije i jeftinije za odrzavanje
pogledaj i gumenjake, oni bi ti mozda i vise odgovarali jer su brzi s manje konja i jednostavniji za transport
na nekim gumenjacima mozes napraviti i tendu preko svega pa mozes i prespavati vecer u uvalici preko ljeta
ako kupujes novo, do 40 ks ne placas 15 000 kuna trosarine
nemoj ispocetka ni razmisljati o nekoj plovidbi na duze relacije, po ruznijem vremenu ili o nocnoj navigaciji, odradi bar jednu sezonu s ovime, pa ces vidjeti kako ti ide, kako ti se svidja, i steci ces malo bolji dojam o tome koliko ces novaca trositi
lako poslje kupis nesto vece ako vidis da to mozes priustiti
Imas praf, iskusni morski vuce! :top:
GoldenSurferFromCRO
13.05.2008., 09:22
Pise 18" 1' to je u americkim mjerilima, a koliko je to prevedeno u nasa mjerila? 5 metara?
Gdje se mzoe vidjeti da toliko kosta 98.000kn?
Ako misliš ići dalje obavezno uzmi i pomočni motor :top:, Ostati na moru i po bonaci nije gušt a kamoli kad se nešto zakuha. :eek:Inače, imao sam gliser 5,80 sa 125 KS(trošio je 45 litara na 3/4 gasa). Kad je malo veće more, zaboravi brzinu iznad 15-18 milja. Da sad imam 8500€ uzeo bih plastični gliser (ne stariji od 10 godina) i novi motor. Ako se misliš skijati na vodi uzmi 70-tak KS ,inače ti je i 40 KS dosta za gliser do 5,0 metara. Gumenjaci sa plastičnim dnom su dobri ali su i skuplji. Ja bih uzeo nešto što se može transportirati lako.
npr. Motor vanbrodski 40 KS-cca 5000€+Trajler 1000€+Elan GT470 (ili GT435)+Tomos 4 (ako nebih našao nešto bolje)za 500€.
Inače, ako koristiš gliser samo 3-4 tjedna u godini nešto jače od 70KS i veće od 5 metara više se isplati unajmiti nego kupiti novo. Rabljeno nebih niti kupovao...mrachni je već sve objasnio. Možda bih kupio kao što rekoh trup i trajler ali motor NIKAD osim možda, zaista MOŽDA do 3 godine starosti:top:
Gušt vožnje po moru gliserom barem meni ne ovisi o veličini broda. 25 milja možeš ići i sa manjim gliserom a za dalje (za spavanje) uzeo bih deplasmanac(pasara i sl.,najbolje Leut:-)) ili bih unajmio nešto od bAREM 9,0 METARA i 2 motora ili 1 + dobar pomoćni
GoldenSurferFromCRO
13.05.2008., 11:34
Morsky, vrlo pametan komentar!
idemo redom, ja bih svakako plasticnog glisera. Nikako gumenjaka. Imam garazu u viksi pa niej mi problem spremati gliser unutra naravno ako je kraci od 5 metara i traielr mora biti oko 5,5 metara, jer mi je toliko dugacka garaza.
Sto kazes na Elan GT435F, ali mi je mrsko imati takav cetvrtasti vjetrobran. Pogledaj dalje na web: http://www.oglasnik.hr/oglasi/amn/plovila/ponuda/plovila/oglas-8544732.html
Vise sam orijentiran na Elan 070/080 zbog sportskog vjetrobrana i ponesto modernog izlgeda u odnosu na GT435.
GT402 sam otpisao jer je vrlo nestabilan za malo vece valove.
A sto se tice motora, zar postoje motori od 40KS a da kostaju 5000EURa i gdje bi se to moglo kupiti. Ja sam mislio na polovne motore, mada znam da niej to bas dobro.
Financijske mogucnosti su mi do 5000EURA. Pomocni motor od 4KS i to novi bih svakako kupio, kostaju oko 4-5000kn i nije mi to problem. To cu svakko staviti
u gliser....imas li jos koje savjete ili mudre komentare?
GoldenSurferFromCRO
13.05.2008., 11:37
Jos nesto: ne kanim skijati na moru, nego cisto izletnicka voznja do otoka i otkrivanje skirvenih plaza, uvala, a najveci san mi je voznja od Vira do Kornata....barem se nadam...
Gliser mogu koristiti mnogo puta, za praznike u kasnom proljecu(vruci svibanj i lipanj), te godisnji 3-4 tjedna u ljeti te u jesen bablje ljeto...rujan a mozda listopad.
Viksa mi je na viru pa mogu za 3 sata stici od ZG do vikse i odmah iz garaze izvadim gliser i eto buc u more.
mrachni hajduk!
13.05.2008., 12:08
Vise sam orijentiran na Elan 070/080 zbog sportskog vjetrobrana i ponesto modernog izlgeda u odnosu na GT435.
je, taj sportski vjetrobran mozda kewl izgleda, ali vise mjesta imas na gliserima koji nemaju pokrivenu provu i vjetrobran kao na autima
osim toga, puno su prakticniji, jer ako moras izaci na rivu preko prove (a morati ces) skakati ces ko majmun
ti gliseri s pokrivenom provom i vjetrobranskim staklom kao kod auta su prvo radili chris craft, riva, itama i slicni proizvodjaci malih luksuznih plovila, bajbota luksuznih jahti ili brodica za zabavu na jezerima
a zajednicko im je bilo da su svi pristajali uz bok pa bi vlasnici samo zakoracili na plemenito drvo mola plemenite marine ili plemenite jahte
taj je look bio moderan sedamdesetih i osamdesetih
A sto se tice motora, zar postoje motori od 40KS a da kostaju 5000EURa i gdje bi se to moglo kupiti. Ja sam mislio na polovne motore, mada znam da niej to bas dobro.
pa, motori od 40 ks dodju oko 40 000 kn
jos ako nadjes neki dvotaktni koji je ostao na zalihama i dobijes ga uz popust proci ces jeftinije
dvotaktne motore se ubrzo nece smjeti prodavati zbog ekoloskih propisa eu
a tebi ne treba cetverotaktni jer ionako neces koristiti motor cijele sezone
dvotaktni znaci visa potrosnja ali i jeftiniji servis i jednostavnije odrzavanje, manje kila na vecu snagu i vjerojatno malo vise pouzdanosti jer su svi mahom prokusane tehnologije
a sto se tice izbora 40 ili 60 ks... naravno da ti je bolje uzeti veci motor, nema veze ako si pocetnik
vise konja znaci i vise sigurnosti
pitanje je samo isplati li se, jerbo veci i trosi (50% vise, potrosnja se na moru racuna u gramima po jedinici snage po satu), a ako kupujes novi imas i onih dodatnih 15000 kuna trosarine sto sam prije spomenuo na motore jace od 35 kW
Potpisujem 100% što je napisao mrachni. Ja bih uzeo možda fishermena GT495F od Elana8mislim da je to taj, ima 5 metara) + trajler taman za tvoju garažu. Inače, gliser od mog starog je stao u garažu tek pod kutem, sa motorom pod kutem, skinuta propela, punooo znoja, zaustavljen promet na lokalnoj cestici gdje je znalo biti i dosta nervoznih...:rolleyes:pa sve ispočetka:D
Inače, evo ti cijene za Mercurya 40 KS
40 KS
--------------------------------------------------------------------------------
Snaga motora
29,4 kW
Naavno, slažem se da je uvijek bolje imati i malo više snage ali ponekad potrošnja (a gorivo košta, zar ne:-)),cijena i sl. to umanjuje. Osobno, uvijek radije malo slabiji glavni motor i bolji pomoćni...
40 KS
Maks. o/min na punom gasu
4500-5500
Broj cilindara motora
2
Zapremina
645 cc
Promjer / Hod
76x71 mm
Hlađenje motora
Vodom s termostatskom kontrolom tlaka i temperature
Paljenje motora
Modularno CDI
Pokretanje motora
Ručno ili električno
Prijenosni omjer motora
2,00:1
Mjenjač brzina motora
N-P-N
Upravljanje
Ručkom std. M,ML opcija E,EL Daljinsko std. E,EL opcija M,ML
Alternatorski sustav
Električni 18 Amp (227 Watt) s regulatorom napona Ručni: 10 Amp (126 Watt)
Položaj nagiba motora
5 & vožnja plićinom (Power trim opcija)
Spremnik goriva / ulja
Standardno
Gorivo
Super 98 ili Bezolovni 90 Oktana min.
Masa motora
74 kg
Preporučena visina krme čamca
Kratka 381 mm Duga 508 mm
Usis
Kružno (1 karb)
Ispuh
Kroz propeler
Automatsko podmazivanje uljem
Električni: standardno Manualni: N/I
Obrnuta rotacija propelera
N/I
Model:
M
ML
EO
ELO
ELPT
Cijena (kn) :
31.600
32.300
34.800
35.700
39.300
Ako ne misliš skijati ( na mono skiji, na 2 bi išlo , možda i n jednoj ak nisi pretežak i ak ne misliš dugo imati motor:cerek:) 40 KS bi moglo biti dosta (ne kažem da 50-70 KS nebi bilo brže ali ako ne misliš voziti više od jedne žene normalnih dimenzija:lol: i 2-3 djeteta sasvim dovoljno uz uštedu od trošarine, potrošnje i sl.
GT402 je dobar gliser doduše, zastarijele koncepcije i ne za daleko od obale i ne za motore jače od 25-30 KS. Mnogi stavljaju 40-55 KS i gube jako puno goriva bez veze a gliser postaje puno nestabilniji i potrošniji. Pravi primjer kako se sa npr. 10 KS više ne dobiva puno.
Inače, snagu motora najbolje je odrediti prema težini glisera.npr. gliser (bez motora) ima 210 kg, optimalna snaga bi bila cca 30 kg.To je izračun jednog mog dobrog prijatelja ing. Mabera i u praksi se pokazalo dobrim približnim načinom izračuna za vanbrodske motore:top:
crnjak_xrace
14.05.2008., 11:14
Pise 18" 1' to je u americkim mjerilima, a koliko je to prevedeno u nasa mjerila? 5 metara?
Gdje se mzoe vidjeti da toliko kosta 98.000kn?
to ti je 5.7m nazovi acm, oni ce ti reci za cijenu ....
Znaš Golden već me pomalo pdsjećaš na jednog mog prijatelja koji već 3 godine kupuje Kawasaki ninju.:D
GoldenSurferFromCRO
14.05.2008., 11:22
HoD,
Kupujem gliser vec dva mjeseca i jos malo pa cu napredovati, usput moram JAKO puno uciti, jer uopce nisam mariner.
europe2seoul
14.05.2008., 11:42
Zasto brodica s glisirajucim dnom?
S danasnjim cijenama goriva, sve te ekskurzije ce dosta kostati. Ako ides samo od uvale do uvale itd...bolje onda neki deplasmanac gdje isto ides od uvale do uvale, jeftinije i jos ako ima kabinicu mozes si i prespavati, da ne kazem da po tezem moru deplasmanac je bolji.
Naravno, ako je brzina dolaska na cilj vaznija - onda razumijem.
GoldenSurferFromCRO
14.05.2008., 12:03
ja bih deplasmanca, ali opet tika-taka opcija mi je malo previse mrska, jer s nama bude djeca, a djeca nema strpljenja da stigne na cilj. A opet nije da bih zeli ploviti od uvale do uvale, nego bih zelio obici otoke, malo dalje gdje god mogu ici i pogledavati ono sto autom ne bih mogao doci do uvale.....do plaze...do skrivene plaze...
Sa Vira bih isao na Olib, Silbu, Sestrunj, Dugi Otok, oko Paga ako je moguce, (znam da je Pag predugacak otok....).
Moj san je plovidba kornatima.
Da li s deplasmancem mogu obici sve te otoke? Ili malo previse pucam? Jer ni s otvorenim gliserom s 50 Ks ne bih to mogel napravit?
A krajnji san jest plovidba do Visa, do Jabuke, do Palagruze, pa do Lastova. A mozda jesam lud?
METAN RUNNER
14.05.2008., 12:12
Zasto brodica s glisirajucim dnom?
S danasnjim cijenama goriva, sve te ekskurzije ce dosta kostati. Ako ides samo od uvale do uvale itd...bolje onda neki deplasmanac gdje isto ides od uvale do uvale, jeftinije i jos ako ima kabinicu mozes si i prespavati, da ne kazem da po tezem moru deplasmanac je bolji.
Naravno, ako je brzina dolaska na cilj vaznija - onda razumijem.
potpisujem :top:
a cuj, neki se vole i pokazat !
o tome smo vec jako puno pisali ovdje ;
http://www.forum.hr/showthread.php?t=323295
moderatori, kaj cekate, :ne zna: prebacite temu, sa automobila, ovdje, :top:
neki vole citat, pa nek bude sve na jednom mjestu
puno se toga pametnog tamo pisalo, pa šteta da ostane zagubljeno među autima !!
europe2seoul
14.05.2008., 14:17
ja bih deplasmanca, ali opet tika-taka opcija mi je malo previse mrska, jer s nama bude djeca, a djeca nema strpljenja da stigne na cilj. A opet nije da bih zeli ploviti od uvale do uvale, nego bih zelio obici otoke, malo dalje gdje god mogu ici i pogledavati ono sto autom ne bih mogao doci do uvale.....do plaze...do skrivene plaze...
Sa Vira bih isao na Olib, Silbu, Sestrunj, Dugi Otok, oko Paga ako je moguce, (znam da je Pag predugacak otok....).
Moj san je plovidba kornatima.
Da li s deplasmancem mogu obici sve te otoke? Ili malo previse pucam? Jer ni s otvorenim gliserom s 50 Ks ne bih to mogel napravit?
A krajnji san jest plovidba do Visa, do Jabuke, do Palagruze, pa do Lastova. A mozda jesam lud?
Pazi ovako - deplasmanci su skoro svi trajekti, trgovacki i putnicki brodovi, itd.
Maksimalna brzina deplasmanca je 2.43 * drugi korijen(duzine na vodnoj liniji u metrima). (2.43 je opceniti koficjent).
Duzina na vodnoj liniji je obicno manja od duzine broda, jer je pramac/krma onako ukoseni.
Recimo 4 metra duzine na vodnoj liniji deplasmanac moze maksimalno ici 4.86 nautickih milja na sat (1852m = 1 nm).
Cak i da stavis 200KS na krmu, mozda dobijes 1 milju na sat vise na ful gas, dok bi 9.9 Yamaha High Power (veci okretni moment na propeleru i jaci propeler - napravljeno bas za deplasmance i jedrilice) to isto tjerala laganini uz sipkanje benzina.
Dakle, pogledaj si koliko bi htio dnevno potrositi na plovidbu a koliko na druge stvari. Isto tako, pogledaj si bioritam tvoje obitelji - ako se kasno budite, a zelite biti negdje drugdje taj dan to mozda nece biti moguce ili sigurno, dok sa gliserom odmah tamo odjurite na 20+ cvorova brzine. Ako se probudite normalno u 8, kavica se skuha stavi u termos, i tika taka 3-4 sata tih 15-20 milja do nove destinacije.
Naravno, gliserom ce izdatak biti u tisucama kuna za gorivo a deplasmanac u stotinama kuna - pa mozda prvih tjedan dana gliser bude fora, ali mozda ces realnije deplasmanac cesce upaliti preko tih vikend posjeta Viru i stvarno negdje otici a ne sanjati. Ne znam tvoju financijsku situaciju - ako si Kerum ili Todoric - nema veze.
europe2seoul
14.05.2008., 14:25
potpisujem :top:
a cuj, neki se vole i pokazat !
o tome smo vec jako puno pisali ovdje ;
http://www.forum.hr/showthread.php?t=323295
moderatori, kaj cekate, :ne zna: prebacite temu, sa automobila, ovdje, :top:
neki vole citat, pa nek bude sve na jednom mjestu
puno se toga pametnog tamo pisalo, pa šteta da ostane zagubljeno među autima !!
U ovom drugom thread-u GoldenSurferFromCRO pita da li je jeftinije voziti gliser sa pola gasa.
U principu ne - jer je gliser konstruiran da "iskoci" iznad mora i vozi se krmom uronjenom u more (pramac se uzdize i pada tu i tamo kada sjece valove i to mu je funkcija tada).
Dakle, ako ga ti vozis sa pola gasa gliser je "nit vrit nit mimo" - bolje ti je voziti ga ili tika-taka za sto imas motor od nekoliko litara zapremine sto bas i nije ekonomicno odrzavati u pogonu da radi a stvarno koristis 10% snage za tu brzinu kretanja trupa kroz more, ili druga opcija je nabiti gas i ubrzati odnosno izglisirati i onda malo smanjiti gas tako da ga on samo odrzava na povrsini i po potrebi iskoristiti trim-tabs za to. Tako eto recimo mozes ustedjeti neku litru goriva - dakle ne vozis na max speed nego na recimo 70% sto ti je po katalozima oznaceno kao "cruising speed" kao najbolje za omjer brzine i potrosnje.
Naravno, ako odrzavas trup ispod mora cistim, imati ces manju potrosnju, vece ostvarive brzine....dakle ne gine ti maska i malo ronjenja te svake godine obnavljanje antifoulinga.
GoldenSurferFromCRO
14.05.2008., 14:28
ne, nisam Kerum niti Todoric, ja sam ti siromah cija potrosnja goriva se mjeri u tisucama kuna ali samo za cijelo ljeto! Ima li takvo plovilo za mene?
Inace sve zdravo i pametno prozboris, mene kod deplasmansa najvise smeta sto iam staru liniju, ne izgleda tako moderno. No svi su mi nudili Damora, a taj ima bolju liniju, ali je puno skuplji. I ja bih deplasmanca, ali htio bih da ide malo brze, recimo sa 20KS ako to moze ici brze (a propos tvojoj izjavi da ni 200Ks ne bi tjerala Dalmatinku nabrzo!)
Ako kupim desplasmanca, htio bih urediti da bude sve po mom ukusu, ali uopet ne znam koliko to ide brzo. Sa 10Ks kako to ide...a htio bih stici na mnoga mjesta. Ja mogu ujutro ustati i uloviti vjetra i stici na skrivenu uvalu brzo. A sa deplasmancem ne bih mogao ili bih morao dugo okolonaokruziti trazeci koje slobodnomjesto? Ili bih morao ploviti dalje, a kazu da to niej za deplasmanca da ide daleko....
europe2seoul
14.05.2008., 15:02
ne, nisam Kerum niti Todoric, ja sam ti siromah cija potrosnja goriva se mjeri u tisucama kuna ali samo za cijelo ljeto! Ima li takvo plovilo za mene?
Ima - zove se deplasmansko plovilo za najekonomicnije ili polu-deplasmanac za jedan balans izmedju brzine i ekonomije.
Inace sve zdravo i pametno prozboris, mene kod deplasmansa najvise smeta sto iam staru liniju, ne izgleda tako moderno.
Pa jel ti kupujes brod da fino izgleda ili da zadovoljava tvoje potrebe? U svakom slucaju kada plovis ti si unutra pa kako ta linija izvana izgleda - niti ne vidis.
No svi su mi nudili Damora, a taj ima bolju liniju, ali je puno skuplji. I ja bih deplasmanca, ali htio bih da ide malo brze, recimo sa 20KS ako to moze ici brze (a propos tvojoj izjavi da ni 200Ks ne bi tjerala Dalmatinku nabrzo!)
Damor ako je deplasmanac trup po bonaci sa 5KS ide isto kao i sa 20KS ili sa 200KS. Po tezem moru, trebas jaci motor da se "probija" kako bi i dalje mogao odrzavati maksimalnu brzinu deplasmanskog trupa (ali i dobivati veca opterecenja, pa nije lose malo smanjiti brzinu ako je bas gadno ali opet dosta brzo da pobjegnes).
Imas one high-power verzije vanbrodskih motora koji su bas radjeni za deplasmanske brodove (razlika je u prijenosnom omjeru i propeleru) koji su jedna dobra solucija za takve potrebe.
Ako kupim desplasmanca, htio bih urediti da bude sve po mom ukusu, ali uopet ne znam koliko to ide brzo. Sa 10Ks kako to ide...a htio bih stici na mnoga mjesta. Ja mogu ujutro ustati i uloviti vjetra i stici na skrivenu uvalu brzo. A sa deplasmancem ne bih mogao ili bih morao dugo okolonaokruziti trazeci koje slobodnomjesto? Ili bih morao ploviti dalje, a kazu da to niej za deplasmanca da ide daleko....
Pazi ovako - stavi si na papir:
1) Kako mislis koristiti plovilo - nacin koristenja preko dana
2) Godisnje fiksne troskove odrzavanja (bojanje, vez, pristojbe drzavi, novi konopi, ulje za motor, itd).
3) Neki budjet za varijabline troskove koje ne mozes predvidjeti (nemoj manje od 1000 kuna!)
4) Koliko cesto ces ploviti.
5) Ako nemas prikolicu - cijenu prikolice i godisnje registracije iste.
Pa sve to zbroji. Dobiti ces jedan broj.
Onda pogledaj po internetu za motore koliko trose i vidi negdje otprilike cijenu goriva.
To sve napravi apsolutno realno bez varanja samog sebe. Onda ces moci odluciti uzeti deplasmanac ili gliser.
U svakom slucaju - na svakom tvom postu se proteze lova i koliko nesto kosta. Sto znaci da ti je lova kriticna i da bi htio nesto ubost da ti bude super, brzo, ovo ono a da ne platis nista odnosno jedan minimum. Ako tako gledas (a tu je i vecina hrvata kao i ja) onda je racunica jasna - tika taka do uvale.
GoldenSurferFromCRO
14.05.2008., 15:22
1) Kako mislis koristiti plovilo - nacin koristenja preko dana
kako imam viksu na Viru, cak imam vez na marini (doduse godinama iznajmljujem ili povremeno zjapi prazan) mogu dolaziti u proljece ako bude lijepo vrijeme
dolje iz ZG za 3 sata novom autocestom. Pa sve do listopada, kada mi vrijeme dozvoljava. u ljeto mogu najvise 3 tjedna imati godisnji, tolika mi firma daje.
Onda imamo mnogo praznika pa prespajanja sa slobodnim danima pa dobivam tjedan dana na Viru.
2) Godisnje fiksne troskove odrzavanja (bojanje, vez, pristojbe drzavi, novi konopi, ulje za motor, itd).
nemam pojma. to mi je prva kupnja bilo kakvog plovila. Vez imam privanto na tatino ime, pristojbe drzavi, mislim placanje yacht club koja ima koncesiju nad marinom, evo 500kn clanarine. novi konopi i ulje za motor, niej miproblem lova, imam dobru placu mada volim izigravati siromaha. Dakle za tu stavku nema problema.
3) Neki budjet za varijabline troskove koje ne mozes predvidjeti (nemoj manje od 1000 kuna!)
meni je svejedno, ja sam mislio isprva u ovoljeto proci oko Vira i sve do Paga, Oliba, Silbe do Sestrunja. Ako bog da, mogao bih do Dugog otoka....koliko to kosta,
ne znam, recimo da stavim 1000kn, pa kada to potrosim, onda bih stavio jos 1000kn, ali ne vjerujem da to trazi vise.
Otpriliko toliko....
4) Koliko cesto ces ploviti.
Evo gore sam rekao, svibanjski praznici pa slobodni dani, svakog vikenda (najsigurniej, svakog drugog vikenda) ali sve ovisi koliko cu zavoljeti plovilo. ako sam jako
odusevljen providbom onda svaki vikend pa da uzivam na moru.
5) Ako nemas prikolicu - cijenu prikolice i godisnje registracije iste.
Pa prikolica mora biti tako da preko zime stavim u garazu i moze u proljece i u jesen stavim plovilo u garazu. U srpnju i u kolovozu imamo cuvara na marinu pa mogu bez
brige ostaviti na marinu.
onda deplasmanac tipa Dalmatinka (tika-taka opcija) ili otvoreni gliser do 5 metara tipa Elan 080/070/495F (opcija potrosnje 15 litara na sat)?
europe2seoul
14.05.2008., 15:44
Apsolutno me nisi razumio.
1) Nacin koristenja -> Da li volis dugo spavati ili si ranoranoic? Koliko bi bio spreman ti i tvoja obitelj dnevno provesti u plovidbi a koliko radeci nesto drugo? Koliko daleko dnevno zelis putovati? Od otoka do otoka pa konacno dodjes gdje si htio ili drito odmah na tu krajnju destinaciju?
2) Godisnje fiksne troskove odrzavanja -> 1-2 vikenda ce ti otici u proljece za stavljanje brodice u pogon. Sto manji i jednostavniji brod - manje vremena. Sto vise drva ili tikovine - vise vremena. Ciscenje od algi/obrlastina i stavljanje novog antifoulinga nakon brusenja starog itd....Ako ide u garazu toga mozda ne bu bilo ali eto jedan vikend sigurno ode da ga stavis nazad u tip-top formu. Sto manji brod -> manje povrsine materijala za uredjivanje :)
Kantice boje ti dodju po par stotina kuna, brus papir mokri itd...isto tako, da li je brod trajno registriran ili nije pa platis dadjbine drzavi, doprinose, itd. Najbolje da nazoves lucku kapetaniju / ispostavu tamo gdje ce ti brod biti pa da ti oni kazu brojke.
3) Neplanirani troskovi -> padne ti konop u more, crkne motor, udaris u obalu i razbijes nesto, ode bitva, razbijes prozor, prokisnjava prozor pa ga moras dodatno brtviti, ode sarke na poklopcima spremista nekog i te spike. Nikad ne znas.
5) Prikolica (torbarina.hr) te dodje cca 1000 eura i njena registracija drzavi isto se biljezi "fina" svota. Ako nemas kuku na auto - euro kuka je par tisuca kuna sa ugradnjom. Onda moras vidjeti da li prikolicu sa kocnicom ili bez sto ovisi o tehnickim podatcima svog automobila kao i tezine plovila sa motorom koji planiras vuci, da ne bi izletio negdje van....prikolica sa kocnicom = veca cijena. U svakom slucaju izbjegavaj dvo-osovinske prikolice jer te dadjbine drzavi uzasno kostaju svake godine. Jedno-osovinska sa kocnicom je do 750kg i to ti je najekonomicnije sto moras placati.
Ajd da se skrati - koliko para mislis potrositi za akviziciju i koliko za koristenje godisnje?
Ako nemas prikolicu - cijenu prikolice i godisnje registracije iste.
Pa prikolica mora biti tako da preko zime stavim u garazu i moze u proljece i u jesen stavim plovilo u garazu. U srpnju i u kolovozu imamo cuvara na marinu pa mogu bez
brige ostaviti na marinu.
onda deplasmanac tipa Dalmatinka (tika-taka opcija) ili otvoreni gliser do 5 metara tipa Elan 080/070/495F (opcija potrosnje 15 litara na sat)?[/QUOTE]
mrachni hajduk!
14.05.2008., 15:45
onda deplasmanac tipa Dalmatinka (tika-taka opcija) ili otvoreni gliser do 5 metara tipa Elan 080/070/495F (opcija potrosnje 15 litara na sat)?
S deplasmancem ces dosta ustedjeti, nema dvojbe.
A koliko ti mislis putnika voziti?
Imaj na umu da ces s deplasmancem ipak morati negdje i prespavati ako mislis malo dalje ici. Iz jednostavnog razloga sto je puno sporiji. To sporiji znaci da mu je krstareca brzina oko 6 cvorova. Uzmi malo nauticku kartu i pogledaj koliko su daleko te destinacije di mislis ici. A ako vas je cetvero malo ce vam biti tijesno.
Ako je to manja obitelj s jednim ili dva djeteta onda ok, po meni cak puno bolje od glisera jer ce vam biti relativno komotno i puno vaznije, sigurnije za djecu.
A ako uzmes gliser, neces moci spavati, ali ce ti brzina biti 3 do 4 puta veca. Dakle, oko 20 cvorova. Znaci, samo dnevna plovidba i jednodnevni izleti.
I kao sto rekoh, bez kompromisa. Gliserom neces nista ustedjeti ako vozis 6 cvorova, a deplasmancem neces povecati brzinu ako stavis veci motor (nego dobiti na sigurnosti, kao sto je prije rekao s2s)
I naravno, sve sto je s2s rekao itekako stoji.
edit:
Eh, da.
I ti jos uvijek razmisljas automobilisticki o brodovima. Sto je redovita greska koju rade novi mornari. I jasno mi je da ne mozes drukcije.
Na moru ne postoji nova ili stara linija. Dalmatinka je stara linija jer se godinama dokazala kao linija koja je prakticna, sigurna i ima smisla. Zato i toliko kostaju.
Vise konja ne znaci nuzno i vise opcenito. Ovisno o brodovima postoje razne koncepcije i vrste pogona. Od sporohodnih stabilnih diesela sa neposrednim hladjenjem koji su najsigurniji (ali i najtezi, najsporiji) koji broje par konja do benzinaca s kompresorima ili turbinama i z nogom, jet, arneson ili kojekakvih drugih pogona.
Ako ti na cesti stane auto zoves HAK i pijes limunadu u susjednoj birtiji. Ako ti na moru stane brod najebo si.
Namjena broda odredjuje njegovu filozofiju i formu.
Ne kupujes brod ako tocno ne znas koliko si spreman izdvojiti, sto tocno hoces raditi s njim i koliko ga mislis koristiti.
Ne mozes imati brod koji ne kosta nista, ima ogromnu kabinu, puno konja, mali je i okretan u marinama, ima mali gaz i istodobno je super siguran na otvorenom i velikom moru.
Oprema je isto koncept koji do kraja nisi skuzio. Jedna prokromska bitva kosta od par stotina pa na vise kuna. Koper (antifouling) svake godine isto par stotina. Vikend da brod osposobis i bacis u more ili par stotina kuna covjeku (koji je najcesce nepouzdan i nema garancije da ti nece sjebati brod) koji ce to napraviti umjesto tebe...
Stotina po stotina...
zajebantix
14.05.2008., 16:15
Čitam ove savjete i stvarno podržavam to-MRACHNI stvarno ima dosta iskustva te su svi savjeti na mjestu -realno i argumentirano
Ja nisam dugo mornar (10-ak god)ali čim dalje plovim i učim ,sve više spoznajem kako puno falim.
Poslovica za kontinentalce kaže: " S brodom s dva puta sretan,, prvi puta kad ga kupiš,,drugi puta kad ga prodaš"
Renault F1
14.05.2008., 16:53
A hebali vas poludeplasmanci i deplasmanci... čovjek hoće doć na more i otić na izlet s klincima bez previše zajebancije, s vjetrom u kosi, osjećajući mladost... :D
Imaju deplasmanci svoje vrline, ali za ono što čovjeku treba je gliser milijun puta bolja opcija. I nije da baš napamet lupam jer sam nekad imao (još sam bio klinac) od drvene "trok-trok" barke preko Elana T400 s Tomosom 4 pa Tomosom 18 do Baylinera sa 120 ks. I jest da je s pravim gliserom jebada oko održavanja, ali jednom kad ide, onda je nenadmašiv.
Da ne velim da će ti klincima valjda najljepši osjećaj u životu biti kad ćete skakati po valovima dok oni stoje na samom pramcu i drže se da ne izlete iz glisera. :D
I po meni je najbolja opcija "sportski" (s punim staklom) gliser s otvorenim pramcem (bowrider). Jer ovi fishermani sa stakalcem su u totalnom k... kad te uhvati malo jače more i kad zahladi. Svi gore su mokri i svima je zima. Gliser s velikim staklom možeš skroz zatvoriti i po najgorem nevremenu je ljudim unutra toplo i na suhom su.
METAN RUNNER
14.05.2008., 17:05
GT402 je dobar gliser doduše, zastarijele koncepcije i ne za daleko od obale i ne za motore jače od 25-30 KS. Mnogi stavljaju 40-55 KS i gube jako puno goriva bez veze a gliser postaje puno nestabilniji i potrošniji. Pravi primjer kako se sa npr. 10 KS više ne dobiva puno.
Inače, snagu motora najbolje je odrediti prema težini glisera.npr. gliser (bez motora) ima 210 kg, optimalna snaga bi bila cca 30 kg.To je izračun jednog mog dobrog prijatelja ing. Mabera i u praksi se pokazalo dobrim približnim načinom izračuna za vanbrodske motore:top:
iz prakse sam zaključio sljedeče;
40 ks je premalo za prosječan otvoreni gliser/ fisherman od 5 m i 250-350 kg
motor radi pod večim opterečenjem i više troši,
traži ˝manji ˝ propeler, i razvrtavanje motora na 4500-5500 rpm za postizanje optimalnih brzina, i to je uzrok veče potrošnje
50 - 60 četverotaktnih ks, ima više momenta i zalihu snage, podnosi ˝veči ˝ propeler, s kojim fino ide već na 3000 - 3400 rpm,
manje troši ako se pazi, može se dobiti potrošnja od 7 - 11 litara
veča max brzina, manja buka ,....
problem sa slabijim motorom ( 40 ks ) je dodatno izražen, ako je na gliseru veči broj osoba !
europe2seoul
14.05.2008., 18:00
A hebali vas poludeplasmanci i deplasmanci... čovjek hoće doć na more i otić na izlet s klincima bez previše zajebancije, s vjetrom u kosi, osjećajući mladost... :D
Neka Riva sa visokim sjajem, ha? Pravi James Bond stil...
Ne bih se s tobom slozio - tip ne zna sto hoce, osim sto zeli sto jeftinije proci i otici na udaljena mjesta brzo sa sto manje plovidbe - a to je nemoguce ako se ponovno vratimo na - sto jefitnije proci...
Renault F1
14.05.2008., 18:57
A gle, to mi je jasno. Ali ipak nije gliser sad baš ne znam kakvo ludilo od troška da moraš biti mali bogataš da ga točiš i održavaš.
Fino cruising speed do obližnjih uvala i uživancija. Tak i tak ne bu čovjek stalno plovil na nekim ludim relacijama.
europe2seoul
14.05.2008., 19:01
Fino cruising speed do obližnjih uvala i uživancija. Tak i tak ne bu čovjek stalno plovil na nekim ludim relacijama.
Sam kaj tip hoce ici na dulje relacije do obliznjih otoka, Korcule, itd....a to hoce jeftino ali i brzo. Ajde da ide do 5te uvale - rekao bih mu gliser je sasvim OK. Plovi max 10 minuta i stigne do cilja a tih 3.3nm bi mu bilo 30-40 minuta deplasmancem. Jedino 10 minuta @ 40L/h = 6.6 litara benzina = 54Kn.
Ili 2 litre za deplasmanac (4L/h) odnosno 18 kuna.
GoldenSurferFromCRO
14.05.2008., 22:24
Au, toliko komentara, evo idemo redom,
Europe2seoul,
1) Ja sam ranoranilac, narafski, moja obitelj tak tak uvijek se bude nakon mene. Ali sve ovisi o volji. ja se obicno budim oko 8h ako sam na godišnjem.
Tako da bih volio svakog dana putovati plovilkom na razne destinacije. Meni će biti problem djeca, naviknuti su na gužvu, na mnogo ljudi na plaži gdje imaju društvo za igranje i skakanje. A ja mrzim gužvu i radije bih zbrisao na pućinu ili u skrivenoj uvali. Tako to znači možda ćemo žena i ja sami svakog dana na plovidbu, a djeca ponekad s nama.
2) godišnja kvota? Pa ja sam mislio na gliser tipa Elan 070/080/495 ako to ne zahjteva kakvo održavanje, samo konzerviranje motora i eventualno čišćenje trupa. Pa svi mi kažu za glisere samo operi dolje i ostavi na suho, ako je neka mrlja, "počistit to".
3) neplanirani troškovi, ma svejedno imam lovu, samo ja ne znam što je najbolje za moje potrebe. Ipak ako nešto fali, slobodno kupim rezervnu po potrebi, slobodno.
5) prikolica. Imam kuku na autu, to nije problem i naravno hoću kupiti gliser zajedno s prikolicom. Sve su opcije otvorene.
Sve skupa, zaključak: imam pare, ali ne znam da li treba svce uložiti u plovilo?
Što manje, to bolje, mada znam da trebam imati kompletnu opremu. jesam škrtac, ali mogu kupiti ono što mi treba. OK?
GoldenSurferFromCRO
14.05.2008., 22:28
Mračni hajduče!
Sviđa mi se kako si me pročitao, da, imaš praf, nisam mariner, niti kakav mornar, samo bih želio sebe osluškivati što ja želim od mora.
Deplasmanac mi se jako sviđa, ali mrzim sporost, mada vjerujem da ću to kupiti ali ne sada, nego za 10 godina čim se malo smirim i kada se malo postarim pa ću onda uživati u mirnoj plovidbi...
a sada bih želio nešto brzo i dobro ploviti zajedno s obitelji.
Rekao sam da mi više paše otvornei gliser tipa Elan 080/070/495, ali gledao sam jednog Elana 080 i postao mi je odvratan jer je prestar, motor mi je bio jako sumnjiv, a
prikolica predugačka pa nisam htio tog glisera uzeti u daljnje razmatranje. Tako da još tražim nešto povoljno da bude lijepo i dobro održavano. ja bih to uzeo na 2-3 godine
da stgenem mornarsko iskustvo, prvo plovim oko Vira i do Silbe, Oliba, Paga do Sestrunja.
A druge godine valjda do Dugog otoka i do Raba...
A poslije više ne znam.
GoldenSurferFromCRO
14.05.2008., 22:31
Renault F1, pogodio si moju srž, htio bih malo sportskog štiha u deplasmanskom odabiru plovila, ali nema ništa od otga. Uzeo bih Elana 080/070. Elan 495 ima kvadratni vjetrobran pa mi izgleda dosta star. Elan 080/070 ima obli vjetrobran, ali vidio sam jednog pa sam odustao od kupnje. Pa onda nastavljam u potragu za dobrim gliserom, smao d aje dobro održavano i s motorom sa što manje rada. Tražim nemoguće, ali imam mjesec dva potrage pa poslije moram zaključiti cijelu stvar!
Baylinere ne mogu kupiti , prejako je to za mene za početnika, morat ću početi s manjim.
Posebno kada cijena goriva lete u vrh nebesa.
Deplasmanac mi se sviđa, ali to ću ostaviti za mirovinu kada se povučem iz radnog odnosa.
Ali možda ću prije mirovine kupiti (mislim da će to biti za 10 godina...ili) sve ovisi kako ću proći s Elanom gliserom.
mrachni hajduk!
14.05.2008., 23:00
Deplasmanac mi se jako sviđa, ali mrzim sporost, mada vjerujem da ću to kupiti ali ne sada, nego za 10 godina čim se malo smirim i kada se malo postarim pa ću onda uživati u mirnoj plovidbi...
E, ovo si skroz fulao.
Na moru nema zurbe. Nikakve. Ni s deplasmancem, ni s gliserom. Bez obzira na to sto gliser ide brzo, treba biti jako strpljiv. Nema tu fiju fiju kao s autom i eto me di sam htio biti.
Sto mislis zasto su otocani tako usporeni. Moraju biti strpljivi. Moru ne mozes narediti nista. Mozes samo cekati da se smiri samo od sebe.
Ma neka, ajde, neces se potopiti odmah, vidit ces i sam da ce ti i djir do oliba biti ne bas tako blizu, pogotovo kad iskopa mareta od ljetnog maestrala na onom otvorenom mora ispred vira :rofl:
Uglavnom, kupi taj glisercic i pomalo. Nemoj odmah planirati velike plovidbe, malo istrazi Vir i uvalice na njemu, tako da ako nesto podje po zlu mozes nekoga nazvati da dodje autom.
Pa onda do nina ili privlake, pa do paga, i onda tek gledaj kad i kako ces prijeci taj kanal.
Nemoj srljati, samo polako.
GoldenSurferFromCRO
15.05.2008., 08:46
Pa da, dok sam surfao na dasci, kod Vira je more je bilo mirno, pa kada sam isao jedriti sve do Paga, u sredini pouta je mora bilo nemirno, malo poveci valovi, ali nista strasno, da bi onda kod Paga more bilo mirno. O tome se radi?
OK, naravno da cu ici polako, obici cu cijeli Vir i Nin i Privlaku, pa Ljubac i juzni dio Paga. A poslije sigunro Silba i Olib! Ako se to ide gliserom.
ako se ide deplasmancem, to ce ici jako sporo, ali tek u mirovinu cu naviknutina sporost, ovako dok sam mladji i djeca jedva cekaju da stignemo na cilj
glisercic bi bio dobra opcija.
Samo da odaberem dobrog glisera i dobrog motora i dobru prikolicui i sve rjeseno!
europe2seoul
15.05.2008., 08:53
a sada bih želio nešto brzo i dobro ploviti zajedno s obitelji.
Ajme....pa cemu onda hrpa postova rasprave. Tocno znas sto zelis ali si htio da ti ekipa na forumu potvrdi to sto ti zelis. Ako zelis brzo od uvale do uvale s obitelji i to je to - kupi gliser. Zato se i rade odnosno prodaju!
Uzmi neki vanbrodski motor i manji gliser mozda sa malom kabinicom za nuzdu i ostavljanjem stvari i to je to. I uzmi nekaj jeftinije za tvoje potrebe pa je i Bayliner OK...iako za te pare koje ti hoces, gliser sa kabinom malom ces tesko naci ali uzmi Google i trazi proizvodjace...
Imas ovu firmu ako neces Bayliner:
http://www.chaparralboats.com/container/chaparral_INT.html
http://www.chriscraft.com/
Imaju hrpu relativno povoljnih brodova.
Ili si pogledaj od proizvodjaca Benetau Antares 6 i 650.
A imas i za 7500 eura + PDV:
http://www.viko.si/cro/index.php
Klikni na Viko 210.
Oni su i zastupnici te poljske firme za Sloveniju i Hrvatsku plus njihove jedrilice i jedrilice marke Deltania.
U svakom slucaju, sto god kupio neces pogrijesiti.
Partfiš
15.05.2008., 08:59
Daj kad vec spominjete prikolice, ak netko ima ili znate za nekoga ko prodaje prikolicu za gliser od 900 kg javite na pp.
Hvala.
GoldenSurferFromCRO
15.05.2008., 09:31
Ajme....pa cemu onda hrpa postova rasprave. Tocno znas sto zelis ali si htio da ti ekipa na forumu potvrdi to sto ti zelis. Ako zelis brzo od uvale do uvale s obitelji i to je to - kupi gliser. Zato se i rade odnosno prodaju!
Uzmi neki vanbrodski motor i manji gliser mozda sa malom kabinicom za nuzdu i ostavljanjem stvari i to je to. I uzmi nekaj jeftinije za tvoje potrebe pa je i Bayliner OK...iako za te pare koje ti hoces, gliser sa kabinom malom ces tesko naci ali uzmi Google i trazi proizvodjace...
Imas ovu firmu ako neces Bayliner:
http://www.chaparralboats.com/container/chaparral_INT.html
http://www.chriscraft.com/
Imaju hrpu relativno povoljnih brodova.
Ili si pogledaj od proizvodjaca Benetau Antares 6 i 650.
A imas i za 7500 eura + PDV:
http://www.viko.si/cro/index.php
Klikni na Viko 210.
Oni su i zastupnici te poljske firme za Sloveniju i Hrvatsku plus njihove jedrilice i jedrilice marke Deltania.
U svakom slucaju, sto god kupio neces pogrijesiti.
hvala na tolikim ponudama, ali budzet sam ogranicio na 5000-5500 EUR, a volio bih paziti da ne uzmem gliser s ogromnom potrosnjom goriva. Nesto do 15 litara na sat.
Sve ispod mi je OK.
i ja sam isto zagrijan za Baylinere i za Royale-Centra, ali su mi odgovorili da je potrosnja ogromna i da ti motorni gliseri preveliki i opasni za mene neiskusna mornara.
Trebam pocetni gliser da skupim iskustva i da osjetim kako je biti na moru i ako bude sve u redu, prijeci cu na stepenicu vise na brze glisere ili na deplasmanca...ovisi sto sam odlucio nakon 2-3 sezone glisiranja s prvim gliserom u mom zivotu....no komentirajte dalje, od viska glava ne boli!
europe2seoul
15.05.2008., 10:11
hvala na tolikim ponudama, ali budzet sam ogranicio na 5000-5500 EUR, a volio bih paziti da ne uzmem gliser s ogromnom potrosnjom goriva. Nesto do 15 litara na sat.
Sve ispod mi je OK.
i ja sam isto zagrijan za Baylinere i za Royale-Centra, ali su mi odgovorili da je potrosnja ogromna i da ti motorni gliseri preveliki i opasni za mene neiskusna mornara.
Trebam pocetni gliser da skupim iskustva i da osjetim kako je biti na moru i ako bude sve u redu, prijeci cu na stepenicu vise na brze glisere ili na deplasmanca...ovisi sto sam odlucio nakon 2-3 sezone glisiranja s prvim gliserom u mom zivotu....no komentirajte dalje, od viska glava ne boli!
Novi ili polovni gliser + motor?
Samo novi motor za gliser ti je par hiljada eura....tako da ti je budjet malo.....mali.
GoldenSurferFromCRO
15.05.2008., 10:58
Europe2seoul,
Jos trazim savjet. Ako je motor samo par hiljada eura, OK, samo koji, to si mi vec i jos netko mi je vec objasnio u proslim postevima, ima 2T novi motor na prodaju, da samo gledam na 40KS i slicno. A gliser moze biti polovan, jer je tako jeftin, ili mislis da ima novih jeftinih glisera? Prikolica svejedno polovna.
Samo ne znam koji gliser....svi su skupi recimo Quicksilver 470 sport, sve skupa 16.000 EURA mislim tu negdje bez drzavnih davanja.
Tako trazim Elana 070/080 zbog dobrog vjetrobrana, pa polovnog motora, s time da kupim novog pomocnog motora od 4 KS, zlu ne bi trebalo.
Iako znam da polovni motor ne valjaju, ja se nekako dobro kuzim u motore, kako sam skuzio i za aute, valjda cu moci tako i za vanbrodske motore.
Ili mozda sam u krivu?
Ovo je zanimljivo i nije loše na moru, dapače. Jedino mi nije neki izbor boja ali nema veze i nije preskupo.
http://www.alboats.no/default.asp?nid=246&lid=2
europe2seoul
15.05.2008., 11:24
Europe2seoul,
Jos trazim savjet. Ako je motor samo par hiljada eura, OK, samo koji, to si mi vec i jos netko mi je vec objasnio u proslim postevima, ima 2T novi motor na prodaju, da samo gledam na 40KS i slicno. A gliser moze biti polovan, jer je tako jeftin, ili mislis da ima novih jeftinih glisera? Prikolica svejedno polovna.
Samo ne znam koji gliser....svi su skupi recimo Quicksilver 470 sport, sve skupa 16.000 EURA mislim tu negdje bez drzavnih davanja.
Tako trazim Elana 070/080 zbog dobrog vjetrobrana, pa polovnog motora, s time da kupim novog pomocnog motora od 4 KS, zlu ne bi trebalo.
Iako znam da polovni motor ne valjaju, ja se nekako dobro kuzim u motore, kako sam skuzio i za aute, valjda cu moci tako i za vanbrodske motore.
Ili mozda sam u krivu?
Sto god jos od 2-taktnih ima na skladistu uvezenih i ocarinjenih do 31.12.2007to se jos moze prodati. Od ove godine, prodati se mogu samo 4taktni motori radi uskladjivanja propisa sa EU a sve vezano uz ekologiju.
Odi na recimo http://www.franka-marine.hr koji zastupaju Mercury Marine motore i 2taktni motor koji imaju od 40KS je 3700 eura sa PDVom. Onaj sa elektricnim startom je par stotina skuplji. Odi na www.honda-marine.hr pa pogledaj cijene Honde. Imas jos i Tohatsu, Suzuki i tako....ali 40KS je tako tu negdje. 4KS je 1000 eura sa PDVom.
Cijene brodica rastom duzine 1m ne rastu proporcionalno nego eksponencijalno. Nema smisla ali tako je....brodice su nesto sto se kupuje na dulje razdoblje, nije nesto primarno i nuzno a isto tako mali je volumen prodaje naspram automobila a svejedno moras davati placu, imati firmu, itd....pa je cijena proizvodnje i razvoja nekog modela veca nego auta, pa se to reflektira na cijenu.
Zato ti je ekipa rekla da si uzmes nesto od 4KS, deplasmaanc tipa pasara i ides od vale do vale. Pa cak i gumenjak malo veci za jaci motor gliserskog tipa dodje 3000 eura+. A neki mali dodje znatno manje.
Isto tako za motor od 40KS moras platiti cca 5000+ Kn trosarine drzavi, a za manji ne moras. Kao i za brodicu >5m moras plaitti a za <5m ne moras.
Zato sam rekao medju prvim postovima - stavi na papir i vidi sto si mozes realno priustiti. Ako ne - sanjaj i dalje o gliseru a vozi se u 2metarskoj gumi kao i vecina Hrvata.
GoldenSurferFromCRO
15.05.2008., 12:21
Super.
40 Ks 3700 EURA + PDV i to je sve? Pa nije tako skupo, a i sigurno je! Drzava trazi trosarinu tocno od 40Ks, a ispod 39KS?
Budem to vidio, znaci trebam samo traziti goli gliser bez motora. Prodaje se Elan 080 bez papira, pise da trazi 850 EURA? Riskantno?
Gumenjaka ne bih, nekako ne volim kako su mekani, zato vise volim tvrdje poput plasticnog, a deplasmanca cu uzeti tek kada cijena nafte poraste na 10 ili 15 kn,
to bude tika taka opcija!
Dakle, da sumiramo. Trebam traziti golog glisera vjetrobrana kao Elan 070 pa onda prikolicu sve skupa treba biti 1500 EURA, te motor od 40 KS to bi trebalo biti
4500 EURa, sve skupa znaci 6000 EURA, uf...a trebam i opremu kupiti....
A zar nije bolje gliser + prikolica + polovni motor 60 KS sve skupa 4000 EURa, plus novi pomocni motor 4 Ks , na kraju sve supa 4500 EURA?
europe2seoul
15.05.2008., 13:25
Super.
40 Ks 3700 EURA + PDV i to je sve? Pa nije tako skupo, a i sigurno je! Drzava trazi trosarinu tocno od 40Ks, a ispod 39KS?
Budem to vidio, znaci trebam samo traziti goli gliser bez motora. Prodaje se Elan 080 bez papira, pise da trazi 850 EURA? Riskantno?
Gumenjaka ne bih, nekako ne volim kako su mekani, zato vise volim tvrdje poput plasticnog, a deplasmanca cu uzeti tek kada cijena nafte poraste na 10 ili 15 kn,
to bude tika taka opcija!
Dakle, da sumiramo. Trebam traziti golog glisera vjetrobrana kao Elan 070 pa onda prikolicu sve skupa treba biti 1500 EURA, te motor od 40 KS to bi trebalo biti
4500 EURa, sve skupa znaci 6000 EURA, uf...a trebam i opremu kupiti....
A zar nije bolje gliser + prikolica + polovni motor 60 KS sve skupa 4000 EURa, plus novi pomocni motor 4 Ks , na kraju sve supa 4500 EURA?
Da ja kupujem bilo kakav brod visio bih na internetu i trazio cijene, brodice, uvjete kupnje prodaje, itd....a ti ovdje ocekujes da ti mi kazemo cijene. Ako vec to damo ajde onda pogledaj - 3700 eura sa PDVom, dakle ne mora ici PDV gore.
Imas hrpu proizvodjaca u HR isto tako koji rade glisere - ala Reful.
Da se vratim - kupujes li polovno ili novo? Sve polovno ili samo gliser polovan a motor novi?
Ako ti je budjet 5000-6000 eura nema ti druge nego uzeti taj od 850 ili neki drugi slicne cijene i onda ne znam....ili novi motor ili neki rabljeni ali odi sa mehanicarom vidjeti da ne kupis macka u vreci.
Samo pazi na osmozu trupa i generalno stanje cijelog tog glisera. Pogledaj svaki pedalj....
europe2seoul
15.05.2008., 13:33
Nije gliser ali:
http://www.remia-plast.t-com.hr/
GoldenSurferFromCRO
15.05.2008., 13:51
Da ja kupujem bilo kakav brod visio bih na internetu i trazio cijene, brodice, uvjete kupnje prodaje, itd....a ti ovdje ocekujes da ti mi kazemo cijene. Ako vec to damo ajde onda pogledaj - 3700 eura sa PDVom, dakle ne mora ici PDV gore.
Imas hrpu proizvodjaca u HR isto tako koji rade glisere - ala Reful.
Da se vratim - kupujes li polovno ili novo? Sve polovno ili samo gliser polovan a motor novi?
Ako ti je budjet 5000-6000 eura nema ti druge nego uzeti taj od 850 ili neki drugi slicne cijene i onda ne znam....ili novi motor ili neki rabljeni ali odi sa mehanicarom vidjeti da ne kupis macka u vreci.
Samo pazi na osmozu trupa i generalno stanje cijelog tog glisera. Pogledaj svaki pedalj....
ma ne, sve sam gledao i visio na internetu ali samo sam gledao oglasnik.hr, plovila.hr, njuskalo.hr i kupiprodaj.hr. Tmao prodaju sve zivo, i tamo sve trazim. A za novo ne znam da li je to dobro, kazes da je bolje kupiti novi vanbrodski motor. Tako ja jos ne znam sto je bolje. Uglavnom sam bio vodjen mislju da je bolje kupiti cijelo polovno plovilo, gliser do 5m i vanbrodskimotor 40 do 60KS te prikolica. i onda kupim novi pomocni motor 4 KS i to je to. A sada mi kazes da je bolje kupiti novi vanbrodski motor od 40 KS i tako sada jos premisljam sto je bolje. Budzet mi je 5000 EURA. s time da mogu kupovati potrebnu opremu. Inace mogu kupiti 15.000 EURa vrijedan gliser s kabinom tipa Bayliner ali nemam novaca za razbacivanje zbog enormne potrosnje goriva.
Mozda imam novaca za malo vise, za oko mi je zapeo ovaj gliser:
http://www.oglasnik.hr/oglasi/amn/plovila/ponuda/plovila/oglas-8565458.html
Meni se cini da je precijenjen.ako bi prodavac spustio na 5500 EUR, smjesta bih to kupio. Kuzis?
europe2seoul
15.05.2008., 14:18
ma ne, sve sam gledao i visio na internetu ali samo sam gledao oglasnik.hr, plovila.hr, njuskalo.hr i kupiprodaj.hr. Tmao prodaju sve zivo, i tamo sve trazim. A za novo ne znam da li je to dobro, kazes da je bolje kupiti novi vanbrodski motor. Tako ja jos ne znam sto je bolje. Uglavnom sam bio vodjen mislju da je bolje kupiti cijelo polovno plovilo, gliser do 5m i vanbrodskimotor 40 do 60KS te prikolica. i onda kupim novi pomocni motor 4 KS i to je to. A sada mi kazes da je bolje kupiti novi vanbrodski motor od 40 KS i tako sada jos premisljam sto je bolje. Budzet mi je 5000 EURA. s time da mogu kupovati potrebnu opremu. Inace mogu kupiti 15.000 EURa vrijedan gliser s kabinom tipa Bayliner ali nemam novaca za razbacivanje zbog enormne potrosnje goriva.
Mozda imam novaca za malo vise, za oko mi je zapeo ovaj gliser:
http://www.oglasnik.hr/oglasi/amn/plovila/ponuda/plovila/oglas-8565458.html
Meni se cini da je precijenjen.ako bi prodavac spustio na 5500 EUR, smjesta bih to kupio. Kuzis?
Kuzim...a cuj - uzmi to sve od tog tipa recimo i neki novi od 4KS pomocni i mirna Bosna. Mozda skuzis da ti je to super i nastavis dalje....a mozda skuzis da nije to za tebe pa nisi puno love utukao. U svakom slucaju nemas kaj izgubiti...
Actros1841
15.05.2008., 14:50
Gledaj ovak, čitam ovaj tread, i svi su dobro namjerni, ali stječem dojam da je sve to kako bi moja pokojna baba govorila: "sinek, nemreš stisnut i prdnut, ako probaš uvjek se usereš!"
znam da će sad svi graknut trba kupiti....ja se ne razmišljam i upuštam se u gradnju jer dobijam baš ono što želim. Vidim da si i ti rastrgan kao i ja između dvije vatre, jedna je želiš nešto brzo da ne traje cijeli dan do neke udaljene lokacije, i naravno s obzirom na djecu ( moje cure su već skoro pa odrasle ) da imaš i prostora, s druge strane tuk tuk koji malo troši ti je spor, .....brod je uvijek neki kompromis, za 16.000€ ćeš dobiti Baylinera od kojih 6,5 m i bit će ti mali i skup i rabljen ( 100 godina eksploatiran) ....vreča bez dna!
Deplasmanac je spor ....
Vanbrodskim motorima svaka čast ali ja ipak volim pouzdan ugradbeni motor diesel....nikad nisam razmišljao o "novom brodskom motoru" već o pouzdanom
mariniziranom i generalno obnovljenom automobilskom motoru ( odlični za marinizaranje su Golf II, MB OM 501A ( onaj iz W123 ili 190D ) jer nema elektronike koja je podložna kvarovima u uvjetima slane okoline....a poznato je i da malo troše te nemaju turbine koje treba dodatno hladiti ( ima i Peugeot motora koji su pogodni) ..... te rabljene motore kad ih generalno urediš i mariniziraš ( ima firmi koje to naprave za kojih 1000€) ne koštaju ni 3000€!!!!!
E sad idemo dalje .....ako nemaš dvije lijeve ruke, preporučam samogradnju i dajem ti na uvid jedan projekat koji do gotovog trupa neće koštat više od ca 5000-6000 € ....s mariniziranim motorom ca 9-10 t€ bit će 1-2 m duži od 100 godina starog baylinera, bit će ekonomičniji, a ići će brže od klasičnog deplasmanca.
Za uvjete na Jadranu i te kako sposoban i za višednevni boravak kao i za đirove za podnevnog maestrala!
Ovo sam ja uzeo u obzir za sebe jer se još premišljam i ako se ne odlučim napravit ću i njega i deplasmanca....
Ovo je poludeplasmanac, po uzoru na tkzv "torpedeo" brodice i air rescue iz drugog svjetskog.....
pri deplasmanskim brzinama oko oko 3l na sat pri 6 čvora ....
14 mph je top speed sa 30KS .....
18mph sa 50KS ( Golf II) sasvim dovoljno za na brzake od Vira do Zadra....ili za 2 ure od Zadra do ulaza u Kornate!
http://img526.imageshack.us/img526/1993/fl26topsternblue1095d69or6.jpg
Ovo je okvirni unutarnji raspored koji možeš po volji adaptirat pram vlastitom nahođenju,.....
http://img204.imageshack.us/img204/8122/fl26acco211b75cbuv8.jpg
ovo je skica kako se radi , vrlo jednostavan način za koji ne moraš biti drvodjelac niti inženjer brodogradnje! ( tehnika stich and glue)
http://img254.imageshack.us/img254/5417/fl26halfplankpgbw40011dvi4.jpg
Broj potrebnih sati za izradu trupa je relativno malen ( 120 radnih sati) za sirovi trup je oko mjesec dana ako svaki dan radiš 8 sati ......a to nečeš! za gotovo treba oko 300-500 ( ovisno kojem završnom finišu stremiš) to je nekih ajde da ne pretjeram godinu dana rada svaki vikend po 15-20 sati!
Kalkulacija:
šperploča 6mm ......12 kom a 245HRK
10mm 17kom a 335HRK
12mm 6kom a 390 HRK
summa 10.975 HRK .....ili 1513€
za Fiberglas i Epoksidnu smolu ( potrebnih 90kg Smole West Sistem je oko 2000€)
i par stotina € za fiberglas ......boje i lakovi neka je sve to oko 4000€ ....ukuona suma je 5,500€!!!!!!!!!
Stari golfonja II motor dobiješ već za 500-800€ ......generalka je oko 1200€ i ca 1000€ za dobro mariniziranje .....
Statvena cijev i kopča ( kopča može rabljena) ca 1000€ ( neznam aktualne cijene )
Sve skupa neka je 10.000€ pa da je i 12.000€ ....prema tvome budgetu koji navodiš na 15.000€ još ti je ostaje 3000-5000€ za "isprašit kroz auspuh"!!!!!!
Imaš brodicu NOVU kojoj znaš svaki detalj ( što nije nebitno na moru) i dužine 8 metara, koja će ti na WOT trošiti max 10-12 l diesela ( neznam golfonju koji da ga neznam kako ganjaš troši više) .....
Ako i nemaš iskustva u gradnji ....za 1000-2000€ naći češ nekoga tko će ti pomoć u radu i imat iskustva s time ....ostalo je samo da poslije godinama uživaš i imaš brodicu jedinstvenu .....bolju od kupovnih !!!!
( Galeb ili Arausa košta samo goli kit bez uređenja i deplasmanac je 11.000€)
Prije nego bi kupio bilo što sumnjivo na našem polovnom tržištu ja bi ipak radije nešto što znam da će biti dobro i da će me služiti godinama!
Ako završni finiš izvedeš kako spada ......da bude ono ko picino oko ....bez problema je nakon prve sezone prodaš za dvostruku sumu od one koju si uložio!
P.S.
pogodnost je da trup teži oko 900kg da je širina 2,45m što se bez problema može prikolicom transportirat sa vozilom srednje klase, prikolica ima oko 450k-550kg ....brodica 1200kg ( sa opremom) a to se bez problema vuče s vozilom klase MB W 202 ili A4
europe2seoul
15.05.2008., 15:13
Ovaj bi bio jos povoljniji za nabavku materijala i manje treba za izradu a zadovoljavao bi tvoje potrebe jako dobro. I ma malu kabinicu gdje se zena & djeca mogu skloniti ako treba a i ako si ti & zena mozete i prespavati - sto vec :)
Classic 19 Express
http://www.bateau.com/studyplans/CX19_study.htm?prod=CX19
http://www.bateau.com/images/boatpics/CX19_300.GIF
http://www.bateau.com/images/boatpics/CX19_yellow_stern_350.jpg
http://www.bateau.com/images/boatpics/CX19_Berth_350.jpg
http://www.bateau.com/images/boatpics/CX19_yellow_bow._350jpg.JPG
Dimenzija:
LOA: 5,85 m
Max. Beam: 2,44 m
Hull draft at DWL: 20 cm
Displacement DWL: 760 kg
PPI at DWL: 170 kg
Hull weight: 540 kg
Fuel: 240 liters
HP 90 max. 150
Material: Stitch & Glue
Sa 70KS moze izglisirati.
80 sati rada za trup, 250 za gotov brod. U to vrijeme valja uracunati jos extra cekanje da se epoxy stvrdne. Tako da nije samo 10 dana po 8 sati = 80 sati, vec moras cekati tu i tamo i pit pivu :D
Potrebni materijali:
Plywood 4x8' (122x244cm)
1/4" (6mm) 8
3/8" (10mm) 17
1/2" (12mm) 2
Fiberglass (totals)
Biaxial tape 140 yards 126 m
Biaxial fabric 47 yards 42 m
Woven tape 45 yards 41 m
Woven fabric 9 yards 8 m
Resin Epoxy, total 15 gallons 60 liters
Actros1841
15.05.2008., 15:23
Ovaj tip je mnogo složeniji za izradu!!!!! ( sorry al je tak) i zahtijeva za glisiranje mrcinu od 150KS a to je SKUPOOOOOO ko sv. Petra kajgana!
to što kaže 70KS za glisiranje to je samo po bonaci, i jednom osobom na njemu uz idealan trim motora! Ispod 120KS nema ni G od glisiranja ( jako duboki V koji zatjeva mnogo snage!!!!!)
120KS vanbrodski troše kako koji ali kod WOT ( wide open throtle) neće ispod 25-30 l po satu!!!!!
Jedan Mercury ili Johnson ( kao predstavnici jeftinijih ) jer HONDA I SUZA su skuplji, nov u HR neće biti ispod 15.000€ !!!!!!
europe2seoul
15.05.2008., 15:31
Ovaj tip je mnogo složeniji za izradu!!!!! ( sorry al je tak) i
A ima V dno tako da mora raditi stich na jos jednom mjestu jer je 4 panela a ne 3 kao na tvom koji si prikazao (skica gradnje) ali nije to problem - 1-2 sata vise da se sve ustima...A moze i uzeti HMD19...uostalom neka si pogleda na website-u kaj mu padne u oko :D
GoldenSurferFromCRO
15.05.2008., 21:03
ŽUh, koji savjeti samogradnje, ja to ne bih upustio, uopće nemam vremena za to, jer moram odgajati djecu a moram dodanto zarađivati kako bih svoju obitelj pomaknuo na gornji luksuzni dio društva...a može biti rečeno da imam dvije lijeve ruke.
Stoga hvala, ne bih samogradnju mada imaš sve pravo o tome govoriti u superlativima. Ja te razumijem, ali to nije za mene.
Ja cu stoga ostati kod kupnje rabljenog glisera i prikolice a za motor ću još vidjeti ako je u kompletu onda dodam pomoćni, a ako nije u kompletu onda ću kupiti novi vanbrodski motor, pa ću onda probati kako sve to izgleda na moru!
GoldenSurferFromCRO
15.05.2008., 21:06
Kuzim...a cuj - uzmi to sve od tog tipa recimo i neki novi od 4KS pomocni i mirna Bosna. Mozda skuzis da ti je to super i nastavis dalje....a mozda skuzis da nije to za tebe pa nisi puno love utukao. U svakom slucaju nemas kaj izgubiti...
Da, dobro rečeno, ali mene najviše smeta što se komplet glisera, motora i prikolice prodaju za 4-5000EURa, ja mislio da to nešto vrijedi kadli pogledam i ono da je to prestaro i preglupo za ploviti. Baylineri imaju puno veći luksuz od spartanskog glisera, i koštaju samo duplo više, a ne bih trebao kupiti jer gutaju gorivo ko zmaj!
Pa ne vidim zlatnu sredinu.....
Sam kaj tip hoce ici na dulje relacije do obliznjih otoka, Korcule, itd....a to hoce jeftino ali i brzo. Ajde da ide do 5te uvale - rekao bih mu gliser je sasvim OK. Plovi max 10 minuta i stigne do cilja a tih 3.3nm bi mu bilo 30-40 minuta deplasmancem. Jedino 10 minuta @ 40L/h = 6.6 litara benzina = 54Kn.
Ili 2 litre za deplasmanac (4L/h) odnosno 18 kuna.
koja računica, 40L/h pri brzini od 18-20 čvorova :misli:, daj to prepolovi, a možeš i podijeliti sa 3 ako imaš gumenjaka
tada bi ispalo recimo 10 minuta vožnje gliserom/25 kuna ili 40 minuta vožnje deplasmancem/18 kn, pa biraj oćeš zbog 7 kuna drndati familiju pola sata više ili ćete se tih pola sata kupati u kakvoj uvalici
Actros1841
16.05.2008., 02:23
koja računica, 40L/h pri brzini od 18-20 čvorova :misli:, daj to prepolovi, a možeš i podijeliti sa 3 ako imaš gumenjaka
Maks neznam odkud dolaziš na tu računicu?
ono što bi on htio je Bayliner sa kabinom tj polukabinom, to je oko 6,5m i oko 1300kg ....za takav gliser dovest na 18-20 čvora treba mu motor od 150kW....danas kod modernih motora možeš računat na specifičnu potrošnju od 260-280 gr goriva po kW/h.... naravno to vrijedi za MODERNE NOVE MOTORE ( ono što ima u vidu je više od 15 godina staro) ....1l goriva ima oko 0,7kg....( spec. težina nije istovjetna s vodom recimo)
sad računaj....
0,270 x 150kW za vrijeme od 1h jeste 40,5 kg.......
kad to podijeliš sa ca 0,7 (koliko je spec težina 1 litre goriva)=57,85 Litara po satu vožnje! ili ono preko palca računano 1l po minuti!
ergo 10minuta 10 litara.....dok on kupi brod bit će litra benzina i 10 kuna....znači za 10minuta brzine 100 kuna! ili 1 ura vožnje 600 kuna, mislim da će više gledat taj bayliner na prikolici nego se vozit njime!
Ovo za gumenjak stoji jer mu ovisno o tipu i veličini ne treba motor od 150kW....ali računica ostaje ista .......
Za kraj poslovica "nemreš imat onu stvar u guzi a dušu u raju ...."
Brzi gliseri troše, brzi gliseri u poludeplasmanskoj vožnji troše i više u odnosu na prijeđen put, a gliser vozat ko deplasmanac je gnjavaža, počev od toga da češ motat timun ko budala da ostane na kursu, do toga da se na leru grije dok jednom ne zariba do kraja!
Kad tome pridodaš i izmoždeno stanje trupa i održavanje istog ispada skuplja pita nego tepsija! Konzerviranje motora za zimu isto nije besplatno isto kao ni preventivna izmjena impelera prije svake sezone.
Ono što vrijedi kao rabljeno to i košta .....inaće se vlasnici onih sve u đuture za 5000 € nebi riješavali toga ...nek se netko drugi veseli s popravcima i bacanjem love!
Nautičari su uvijek skupo plačali svoj hobby .....jedina utjeha su zrakoplovci koji uzmu Cessnu 172 za kojih 140-150€ po satu letenja, oni plačaju još skuplje svoj hobby!
Actros1841
16.05.2008., 09:02
Sorry maks ali moram revidirat još jednom moj gornji post, a to je da je specifična potrošnja benzinskih motora u gornjem slučaju donja granica potrošnje za motore napumpane elektronikom...benzinci obično imaju spec. potrošnju od
340gr/kW/h......pa najniža granica za turbo direct injektion motore leži kod 280gr.
Diesel brodski motori počinju negdje sa 285gr/kW/h pa padaju do negdje 180gr/kW u satu .....spec. težina za benzin je 0,758 kg a diesel 0,840kg po dm3 ( standard za 1L volumena vode je 1kg)
drugim riječima 1kg benzina će biti volumenski ca. 1,3 litre! ( ovisno naravno i o temperaturi)
evo dijagram za jedan od novijih brodskih diesel motora Nanni Diesel ( baza Kubota i Toyota)
4.390 TDI od 200KS ili 147,2kW na kojem se vidi da je najmanja potrošnja ( 180gr) između 1600-2200 okretaja i pti tome daje 140-165KS,
http://img263.imageshack.us/img263/5562/4390curve332310ow8.jpg
za jednog Baylinera sa 2 odrasle osobe i 2 djece, punim tankom, i opremom premalo da izglisira .....
Ma dajte ljudi ne budite smiješni jebote... Šta mislite da se brodovi tek tako mogu izradit?
Primjer 1:
Brod duljine 6 m s vanbrodskim motorom kojeg je crtao priznati inženjer sa dvojicom ljudi koji na njemu rade puno radno vrime. Tribalo im je oko 3 miseca za napravit model (sami izračunajte plaću tim ljudima za tri miseca). Potrošak brusnog papira, acetona, vide, alat, miljun drugih malih pizdarija još "malo" košta.
Sad triba napravit kalup (sa istom dvojicom ljudi cca 1 misec) potrošak plastike, i opet miljun drugih malih pizdarija na koje ne računaš a triba ti neko i napravit željeznu konstrukciju koja će nositi kalup.
E kad si napravia kalup sad ideš radit plastiku za brod (mazanje slojeva laminata i njihovo sušenje cca 10 dana)
Nakon šta je sve to završeno na scenu stupaju drvodjelci, električari, mehaničari, tapetari...
Rezlutat svega je 6 - 8 miseci utrošenog vrimena i 100 000 Eura za brod od nekih 6 - 6,5 metara s vandbrodskim motorom
Primjer 2:
Brod koji radi već uhodano brodogradilište, duljiina 8 metara, unutarnji motor.
Da opet ne nabrajam sve pojedinosti - 7 miseci i 220 000 Eura
Napominjem da ovo nisu lupetanja iz glave nego PROVJERENE informacije (većinu poslova izrade sam promatra s vrimena na vrime).
Actros1841
16.05.2008., 11:15
Kad neznaš o čemu pričaš onda se radije suzdrži, ti pričaš o modelu i kalupu i lijevanju itd...
Ovo je tehnika stich & glue za koju vjerojatno nisi ni čuo inaće bi je prepoznao.
Prednost te tehnike je brza i čvrsta gradnja, jednostavna i za one koji nisu vični tradicionalnoj brodogradnji.
Ovo što ti spominješ jeste točno, ako ću raditi model po kojem ću raditi kalup za raditi kompletno u polyesteru, ali to se radi za serijsku proizvodnju, a kad radiš jedan primjerak za sebe to ti je nepotreban trošak.
To što po dijalektu zvučiš da si sa obale ne znači nužno da znaš i o brodogradnji!
Na obali je sistem taj da se drže one "plete kotac ko i otac"....
Europe2seuol je skoro gotov sa svojim kaićem, i nije radio model i kalup,
za moj gliser su dijelovi spremni za kompletiranje .....
Izrezani su bili za 1 vikend i sad predstoji samo postavljanje na postolje i dovođenje u liniju!!!!! Onda ide ljepljenje fuga ( da ti postavim u jednom treadu cijeli tutorijal How to? )
Laminiranje jednog trupa Galeba od isto 7m ne zahtijeva više od 2 dana!!!!!!
Danas se u industrijskoj proizvodnji trupa koriste automatske prskalice s dovođenjem fiberglas niti i rezucaknjem iste i to se ko sa žbukalicom nanosi na kalup....
Kad se nezna bolje je biti kuco!
GoldenSurferFromCRO
16.05.2008., 12:13
Actrose,
meni se jako svidja Galbe, ali cini mi se da nije deplasmanac, mozda je poludeplasmanac, ali ipak ide jako brzo, mislim kao da ima vise od 40KS a ima super kabinu i trup.
Je li znas Galeba?
Pa ako se mzoe izraditi i proci jeftinije, mada sumnjam, je li to moguce?
europe2seoul
16.05.2008., 13:02
Ovo je tehnika stich & glue za koju vjerojatno nisi ni čuo inaće bi je prepoznao.
Prednost te tehnike je brza i čvrsta gradnja, jednostavna i za one koji nisu vični tradicionalnoj brodogradnji.
Europe2seuol je skoro gotov sa svojim kaićem,
Actros tocno govori. Stich&Glue izrada brodice ili da tehnickije zvuci: monocoque fiberglass with plywood core, je prvenstveno napravljena za izgradnju jednog broda (ne serijski). Napravis rebra (forme) i na to stavis sperplocu izvana (to ce biti oplata trupa) koju spojis fiberglasom na spojevima i plastificiras (kako izvana tako i iznutra). I to je manje vise to...zatvoris palubu na isti nacin, stavis prozore, sve izbrusis, zagladis, ofarbas i dobijes brodicu. Onda ovisi o tebi koji motor ide gore....da li plexiglas ili lexan "staklo", da li Lewmar ili samogradnja otvora, itd...
Za moj camcic je trebalo:
6 sati piljenja svih dijelova (ukljucuje prijenos / crtanje s nacrta, provjera kao i samo piljenje).
3 sata za ljepljenja i podesavanja.
Brod je skoro gotov - jos samo iznutra i izvana zaljepim fiberglas trake, zakitam da zagladim tamo gdje treba, izbrusim i farbam. Cca 10 sati...
Kad se nezna bolje je biti kuco!
Znači ti ćeš napravit i kompletne električne instalacije (koje nisi navea u troškovniku), sve bokaporte (koje nisi navea u troškovniku), onu tikovinu i vrata (jesi njih navea u troškovniku?) Cilo unutranje uređenje i vanjske sice i jastuke (drvo - tapecirung? jesi njih navea u troškovniku?) Ogradu (ona je "naravno" isto navedena u troškovniku) sidro, staklo i okvir za njega ćeš vjerojatno ti proizvesti, iskriviti s odgovarajućim alatom itd...
E tek sad kad si sve to napravia tribaš svoj brod dovest s brda na kojem ga radiš i stavit u more da vidiš je li inprovan, inkrman, ide li onako kako bi ti tija i miljun drugih pizdarija.
Na svoje san oči vidia brod iz brodogradilišta duljine 9 metara na kojem je radila cila ekipa stručnjaka i nije ispa dobro kad su ga prvi put stavili u vodu.
To šta si čua za stitch&glue tehnologiju ne znači da je taj način najbolji (ni najgori, ni najjeftiniji, ni najskuplji).
Ne kažem da to sve ne mora ići onako kako ti kažeš da oće (ako imaš dovoljno znanja i iskustva može se dogoditi) ali definitivno će mu cijena biti dosta veća od one koju si ti napisa.
europe2seoul
16.05.2008., 14:00
Znači ti ćeš napravit i kompletne električne instalacije (koje nisi navea u troškovniku), sve bokaporte (koje nisi navea u troškovniku), onu tikovinu i vrata (jesi njih navea u troškovniku?) Cilo unutranje uređenje i vanjske sice i jastuke (drvo - tapecirung? jesi njih navea u troškovniku?) Ogradu (ona je "naravno" isto navedena u troškovniku) sidro, staklo i okvir za njega ćeš vjerojatno ti proizvesti, iskriviti s odgovarajućim alatom itd...
A cuj - brodogradiliste kupi recimo bitve od inoxa po 100 Kn i onda ti ga proda po 400 Kn kada bi racunao na cijenu. A ti ako kupis po 100Kn to ti je cijeli trosak.
Tikovinu ne moras napraviti isto kao i vrata od skupog masiva. Dakle, sve ovisi o tebi kao krajnjem korisniku. Mozes samo malo brusiti trup i ofarbati - jednako ce biti funkcionalno ali mozda ne tako lijepo sa visokim sjajem ako bi si dao jako puno vremena i truda, itd.
Zasto Riva gliser onaj gdje se vidi drvo sa bezbojnim lakom dodje ultra skupo a neki iste velicne plasticni serijski ne?
Staklo - stavis lexan, i zabrtvis sarafima + sikaflexom.
Sidro, bokobrani, uzad itd - to moras kupiti ovako i onako da bi uopce mogao registrirati brod tako da kupio polovni tvornicki, novi tvornicki ili samogradnju - to je jedan fiksni trosak.
A od te dodatne opreme recimo za moj camac od 3.5m -> U vijak na pramcu / krmi - dodje oko 20Kn komad x 3 komada. Vilice za vesla od inox-a su 120kn komad x 2 komada. Postolje za vilice 60Kn. Mozda si jos uzmem vratasca od ABS plastike sa brvom 20x30cm naprijed za pramac - 185kn (cijene u Marina Stores - bivsi Penul, cca -nemoj me sad na kunu).
Dakle, sve ukupno - cca. 545kn za sve.
Actros1841
16.05.2008., 14:08
Actrose,
meni se jako svidja Galbe, ali cini mi se da nije deplasmanac, mozda je poludeplasmanac, ali ipak ide jako brzo, mislim kao da ima vise od 40KS a ima super kabinu i trup.
Je li znas Galeba?
Pa ako se mzoe izraditi i proci jeftinije, mada sumnjam, je li to moguce?
Galeba ćeš dobiti u proizvođača golog , znači samo trup i paluba za ca. 6000-7000€ ....tkzv kit1 .....od galeba su razvili još Arausu 25.
da novi Galeb je poludeplasmanac ali nebih se upuštao u to jer zahtijeva mnogo KS za relativno malu brzinu .....poludeplasmanci su največi potrošači goriva u odnosu na prijeđeni put!
evo ti stranica
http://www.zanzini-vodice.com/index.asp?link=6
da su i oni počeli muljat vidi se po tome da je do nedavno cijena kita i izvedbi bila na stranici sad samo na upit ........
Galeb u osnovnoj izvedbi kita ma jako tanku plastiku, a za dodatne slojeve treba i dodatno platiti ....imao sam neke slike na kojima se djelomično vidi kako je prozirna oplata ( šatirana) to samo po sebi govori o kvaliteti ....
Imam i slike koje sam objavio u treadu kako je moj prijatelj sredio svog galeba....( tread isto tako o gliserima mislim bilo je u glavnom o automobilama mislim da je sad tu premješteno!!!)
Na forumu na www.brankarel.hr je bila žestok diskusija u kojoj je sudjelovao i sin proizvođača po pitanju kvalitete koja je strašno popustila kod Galeba...
Od jednog kalupa su skinuli GULL , Arausu, Galeba i nekog super galeba sve isti xxxxx drugo pakovanje!
evo pogledao u svoj data base , za klasični galeb....problemi oko ugradnje ( nema mjesta za druge motore osim yanmar) motor od 30KS je dovoljan za 8 čv, pri čemu snažno ore s velikim krnim valom ( dokaz da mu je to prejako ) noviji modeli s 50KS idu do 12 čv!
( www.arausa.hr) cijena kita ( ono najjeftinije trup i paluba) 37.900HRK....
tko voli nek izvoli ........turist verzija kita 59.500HRK... previše za za tu kvalitetu !!!!
Možda je atraktivna Betina 600 ( 6,80m) kit do 82.000HRK brod bez motora 152.000HRK....sa 115 KS do 17čv!
Gull 745...
kit 69.000HRK u više stupnjeva kit verzije do gotovog broda .....
www.gull.hr
Od naše domaće proizvodnje što je kvalitet je osorni Pičuljan, i vrlo dobri ( kako je netko već spomenuo Španjol sa Raba) ostali su svi lovimo u mutnom!
Ako te zanima nešto novo i strano googlaj za "Drago fiesta"....
grčko i dobro ....
Inaće svi ovi Jaenau, Quicksilver , Arvor fisherman gliseri se proizvode u Poljskoj u 2-3 brodogradilišta, pa se tako mogu u Poljskoj bez "branda" kupiti po povoljnoj cijeni sa CE certifikatom ...kako svi isporučitelji u Eu rade i onda ugrađuju svoju opremu ...........tamo kupuju samo trup a onda ugrađuju svoje elemente!!!!
Sa galebom možeš proć jeftinije samo tako da kupiš osnovni kit ........a onda je veća jebada uredit ga ako nemaš iskustva u samogradnji ( treba uzimat mjere sa broda i krojit šperploču, rezat i opet ljepit epoxydom .....tako da prije radio kompletnu samogradnju nego se upuštao u tako što!
Kupi si More Magazin za Travanj 2008 ....imaš kompletnu ponudu male brodogradnje u prilogu ( da se naručiti onošto je ostalo u remitendi ) sa cijenama i kontaktima pa biraj!
Ne zaboravi da opredjeljenjem za neki brod ili barku uvijek moraš biti spreman na kompromise, jer ako brod ispunjava jedan tvoj uvjet sigurno neće ispunit mnoštvo drugih tako da moraš odlučit koji ti je prioritet osobina!
Brod, gliser sa kabinom ca 6-7m u dobrom stanju sa dobrim motorom nećeš naći ni u klasi rabljenih a dobrih ( pitanje je koliko su stvarno stari ?) ispod 25-30k € .....to si mislim ustanovio i sam u kratkom vremenu.
Ono što je kod nas na tržištu ( kojekakvi Baylineri) su stari 18-20 godina, tehnologija motora je na istom nivou od prije 20 godina ako ne i više jer se prije nije toliko investiralo u razvoj motora!
Kod polyesterskih trupova tih godina kad je spicanjen nečeš samo tako otkriti jel ga osmoza već toliko načela da j izvana HUJ a iznutra FUJ .....
To češ otkriti tek tijekom vremena kad ga budeš koristio , kako je dio dna mekan mokri karton npr. .....
Te su Baylinere prije 20 godina ( još za bivše države) uvozilo mahom privatno pomorci i ostali koji su imali prava na uvoz i to isto rabljene kupljene za jeftinu lovu negdje u SAD....bjež od toga ako ne misliš osiromašit!!!!!
Poanta u proizvodnji polyesterskih trupova:
U kalup se prvo nanosi vosak za odvajanje.......to se fino ispolira .......onda se nanosi GEL COAT do debljine 2mm koji je vodonepropusan.....trebao bi biti ali svako i najmanje oštečenje dovodi sitnih mikroskopskih pukotina gdje se putem osmoze kondenzira vlaga i uzrokuje kemijku reakciju sa slojem ispod ......i tako slabi fibrička vlakna i smolu ....
nakon Gel coata se ručno nanosi ( ili prska ) smola , na koju se nanosi fibričko platno ili matt....te se opet natapa smolom .......uz to se posebnim četkama istiskuje zrak iz laminata ( danas se to radi vakuumskim ubrizgavanjem i natapanjem pod folijom uz potpritisak od ca 0,8 bara ).
Tek kad se stavi završni sloj i Topcoat ( boja koja služi kao završni sloj ) tek tada dolazi do potpunog stvrdnjavanja laminata jer poliesterska smola počinje stvrdnjavanje tek kad se spriječi dodir sa zrakom.....
Sendvič gradnja ( ta je posebno zajebana) je slična i koristi se najčešće stiropor , balza ili šperploča kako bi se smanjila težina cijelog broda i količina potrebnog materijala za laminiranje a da se dobije potrebna čvrstina na proboj ( tanji sloj vlakana i smole ali veća čvrstina) .....
E tu nastaje caka , jer svaka ugradnja bitve ili okova nosi opsanost povrede vodonepropusnosti samog laminata i dolazi do truljenja....
Kod rabljenog broda spreman na to da češ nakon 20 godina vaditi tapison i stavljat drugi .....opet izdatak.......da češ morat mijenjat dio namještaja jer se furnit delaminirao .....opet posao bez kraja .......ali ništa za onog tko nezna i nema vremena da to sam napravi ....
Električne instalacije su večinom za kompletnu izmjenu ( inače problemi sa strujom u plovidbi do otkaza motora i kaljužne pumpe )
akumulatori su već
vjerojatno pri kraju i zreli za zamjenu ......zato rekoh, radije se upustim u to da sam radim nešto novo ........jeftinije me dođe,pogotvo što stich&glue nije bauk i može svaki tko nije markirao tehnički odgoj u osnovnoj školi se upustit u to !
GoldenSurferFromCRO
16.05.2008., 14:27
Koje trezveno misljenje! Ovak, ja cu za sada uzeti polovni Elan 070, motor 40-60 Ks i prikolica, te kupiti novi pomocni motor od 4 Ks i probat cu ploviti da iskusim more izbliza!
Obici cu otoke i sto daljekoliko god mogu da vidim dokle to ide.
A u rezervi cu gledati kit Galeba. Imam frenda u sv. Petru kod Biograda, on ima privatnu radionicu specijalizirano za ugradnju drvenih dijelova u jedrilici, u glisere i dr.
Pa cemo se dogovoriti da skupa radimo, naravno da cu mu platiti rad, a ja cu materijal i nesto cu ja raditi s njim da to vidim izbliza. To ce mi biti brodica za mirovinu.
Mastam da imam cvrstu brodicu s kojom mogu ploviti i s kojom mogu ribariti na pucini, i tako pored veza na marini i vikse na Viru, mogu JAKO nauzivati u mirovini preko
ljeta, a preko zime sve ovisi.
Tak cu tebe za kojih godinu dvije zatrebati savjeti oko kupnje kita Galeba (ili slicnog poludeplasmanca) iako trose vise goriva, svidja mi se luksuz, spavanje, pa kuhinja i wc
i supa za opremu za ribarenje. Ma ja samo sanjam i mozda predaleko sanjam, ali o tom potom!
Actros1841
16.05.2008., 14:43
Znači ti ćeš napravit i kompletne električne instalacije (koje nisi navea u troškovniku),
Na brodici nemaš nekih naročitih instalacija....ovisi naravno što smatraš nužnim i neophodnim za vikend plovidbu?
Tih par desetaka metara kabela i stopica ne košta mnogo ...kojih par stotinjak kuna!!!
bokaporte (koje nisi navea u troškovniku), onu tikovinu i vrata (jesi njih navea u troškovniku?)
Kod S&G je poanta u tome da su Bokaporte i unutrašnje uređenje sastavni dio trupa, samim time su obuhvaćeni troškovnikom materijala za izgradnju , jer su dio proračuna čvrstine trupa ( monocoque jel ti to nešto znači iz proizvodnje šasije automobila? ), tikovina je estetski element i nije neophodna jer ima i zamjena za to u pločama koje koriste proizvođači kao recimo BAVARIA....
Kod broda ograda nije uvjet....a inox cijev će ti svaki majstor centralnog saviti kako ti odgovara za gemišt!!!!
Transport broda kupio ga gotovog ili sam radio plačaš i u jednom i drugom slučaju !
Za Stich and Glue ne samo da sam čuo već i radim u tome.....tako da znam o čemu pišem za razliku .....mogu radit i Plywood on frame ali mi je to kompliciranje i duže traje izgradnja ...uz utrošak skupog punog drva ....
Mogu raditi i u Cold molded verziji šperploča i epoxy .........
ili u strip tehnici ...koja može biti sa cedrovim letvicama ili što je još bolje u sendvič sa "divinycell" ispunom .....pri tome režem trake iz ploča i laminiram s obje strane epoxydnom smolom i fiberglasom .......sve dobre tehnike , ali spora gradnja za nekog ko sam radi!!!!
Sve ovo što spominješ , bitve , okove, el. instalaciju , ogradu , vrata , frižider , nav. svjetla , kaljužnu pumpu , sve to moram kupiti i ako kupujem kit verziju bez obzira u kojem je stanju dovršenosti ....isto kao i antifouling. najnjet ....
Dobro ti Europe2seoul kaže.....na veliko proizvođač kupuje bitvu po izrazito niskoj cijeni i tebi je zaračunava uz maržu od 150-200% !!!!!!
A fala bogu ima dobavljača ( recimo www.svb.de) gdje mogu kupiti baš ono što se meni dopada po skoro istoj cijeni kao i neki renomirani brodograditelj!
Firžider mogu fino uklopiti i napravit "custom" model u dijelu broda gdje meni odgovara ....danfos kompresor i sve potrebno košta ca 200-300€ a pogledaj cijenu fižidera za brodice za ugradnju ?
Chart plotter , Radar , fish finder i ostale trice su mi baš potrebne na brodu od 6-7 metara namjenjenom rekreaciji?
Treba mi instrumenti motora , kompas i karta , VHF stanica ( košta oko 150€) ...fish finder ima i gps već .........
Uostalom sumnjam da će tu modernu elektroniku naći na bilo kojem rabljenom starom 15-20 godina ...i ako nađe neće biti na visokom nivou i upitno jel funkcionira!
GoldenSurferFromCRO
16.05.2008., 15:21
a na kraju kada sve napravis i onda odvedes brodicu na registraciju, a tehnicki veli da to ne moze proci....moguce?
Actros1841
16.05.2008., 17:44
a na kraju kada sve napravis i onda odvedes brodicu na registraciju, a tehnicki veli da to ne moze proci....moguce?
Ništa nije nemoguće kaže slogan jedan, samo ima jedna caka, a ta je da se samogradnja prije početka prijavljuje Lučkoj kapetaniji područja stanovanja ( ili tamo gdje se gradi ili će se registrirat) , za to formalno priložiš konstrukcijiski nacrt ( pošto je od renomiranog nautičkog inženjera koji radi u skladu s propisma
US coast guard i konformno međunarodnim normama tu nema problema onda oko odobrenja) , plan izgradnje ( to se dobija uz nacrt) .
Po svome nahođenju možeš mijenjat onda samo ono što ne zadire u konstrukciju ( npr. ne možeš premjestiti rebra ili smanjiti razmak)...
Prijavom izgradnje 1 ili 2 puta izađe na teren kontrola ( za manja plovila čak i ne izađu) i onda dobiješ potvrdu kojom možeš registrirat brodicu.
Problemi nastaju kad netko bez nacrta i plana izvedbe radi "na svoj način" , pa se čudi kad ne uspije registrirat....
Umjesto prijave i kontrole možeš ( po važećem zakonu) i napraviti i dogotovit, u tom se slučaju kod registracije praktično provjerava kvaliteta izrade i plovidbena sposobnost koja nije upitna ako si radio točno prema planu!
i treća mogućnost, ovlašteni nautički vještak izvrši pregled i daje potvrdu o sposobnosti za registraciju.
Ti će propisi ulaskom HR u EU otpast, jer samogradnja u privatne svrhe neće podlijegat nikakvim restrikcijama....kao npr. u Njemačkoj ....odeš u lučku kap. prijaviš brodicu ...daš osnovne podatke o njoj i dobiješ knjižicu plovila ....u kojoj stoji pod proizvođač TVOJE IME!
Caka je da se takovo plovilo ne smije staviti u prodaju 5 godina.
U HR ima na desetke plovila izgrađenih prema nacrtima sa bateau.com i nijedan nije imao problema oko registracije.
Isto tako ima mnogo njih koji rade po nacrtima Van den Stadta....
Bruce Roberts ima nekoliko graditelja ( mislim da rade katamaran , i rečeno mu je da pozove nadzor kad će spajat trup samo )
Isto kao što znam za brod pod imenom nacrta Atlantic ...metalni koji je mislim već i završio čovjek iz Rijeke po nacrtima kupljenim od Glen-L čini mi se nisam siguran.
Kod prijave samogradnje pogledaju nacrt i ako ima detalja koji im smetaju daju ti primjedbu s način izmjene ( u stilu pojačaj ovo ili prepravi da bude tako i tako ali to još nisam čuo da su radili s nacrtom kupljenim od nekih od spomenutih konstruktora!)
Maks neznam odkud dolaziš na tu računicu?
ono što bi on htio je Bayliner sa kabinom ...
koliko ja pratim temu od Baylinera se odustalo još na prvoj stranici i sad je u điru 40-50 ks, a takav motor na nekom gliseru ili fishermanu od 5m ide oko 20-ak čvorova na 3/4 gasa uz potrošnju od 10-15 l/sat (sve otprilike)
poanta je da kad uspoređuješ potrošnju između dva brodića treba uspoređivati potrošnju po milji a ne po satu, jer brži troši recimo 5 puta više, ali mu je i put vremenski pet puta kraći, pa si financijski na istom, a ostalo ti je puno slobodnog vremena i radijus kretanja ti se jako povećava
mrachni hajduk!
17.05.2008., 01:43
poanta je da kad uspoređuješ potrošnju između dva brodića treba uspoređivati potrošnju po milji a ne po satu
po milji? :rofl:
i onda tako planiras potrosnju, okrene fortuna, vitar u provu i odjednom trosis deset puta vise nego po bonaci
i naravno, nestane ti goriva jer si sjebo racun
i...
sto onda?
potrosnja se za brodove racuna onako kako je napisano
specificna za odredjenu koncepciju motora i pogona se racuna u gramima po konjskoj snazi po satu
i ta racunica je uvedena s razlogom
isto kao sto se i autima potrosnja racuna po kilometru
s razlogom
nemas ti tu sad nista dodatno filozofirati
GoldenSurferFromCRO
17.05.2008., 13:35
koliko ja pratim temu od Baylinera se odustalo još na prvoj stranici i sad je u điru 40-50 ks, a takav motor na nekom gliseru ili fishermanu od 5m ide oko 20-ak čvorova na 3/4 gasa uz potrošnju od 10-15 l/sat (sve otprilike)
poanta je da kad uspoređuješ potrošnju između dva brodića treba uspoređivati potrošnju po milji a ne po satu, jer brži troši recimo 5 puta više, ali mu je i put vremenski pet puta kraći, pa si financijski na istom, a ostalo ti je puno slobodnog vremena i radijus kretanja ti se jako povećava
Istina? Mračni hajduk demantirao, ali nekako ima logike u tome....ako je sve isto kako kod Baylinera s 200 KS tako kod Elana 070 s vanbrodskim 40-60 KS zašto ne bih se vratio Baylineru? Hm, hm...Baylineri ima PUNO veći luksuz nego Elan 070/080...čak ima kabinu...hm, hm...
Actros1841
17.05.2008., 14:19
Golden ne čini ti se da nas sad malo pomalo zajebavaš?
60KS=44,11kW
za 15 godina stari motor češ imat ca 360gr potrošnju po kW za 1h,
= 15,88 kg goriva što kad pretvoriš u litre
jeste 20,90 litara na sat vožnje......
i sad dolazi ono kaj mračni rekel......bonaca ok, brzina štima i vrijeme je kraće....
onda uletiš u nemirnije more, smanjuje se brzina, ali potrošnja ista jedino vrijeme za povrtak duže...ergo i potrošnja veća!
u normalnim uvjetima imaš recimo 15minuta vožnje.....što je onda ca 5l, kad se vračaš zbog promjene uvjeta voziš 25 ili 30 minuta......za istu razdaljinu ....
općenito mali gliser a la 070 u zadarskom kanalu kad oko podne krene maestral i drži do ca 18-19h izbit će ti bubrege na 20 čvora brzine, pa češ morat maknut ručicu prema nazad .....a onda ljuljanje ko sa deplasmancem....
Mali gliseri su ok za jutarnje glisiranje tamo po "more ko ulje" ....a kad dođu kratki i do pola metra valovi uslijed vjetra .....bit će to divan rodeo za cijelu obitelj!
da su i oni počeli muljat vidi se po tome da je do nedavno cijena kita i izvedbi bila na stranici sad samo na upit ........
Galeb u osnovnoj izvedbi kita ma jako tanku plastiku, a za dodatne slojeve treba i dodatno platiti ....imao sam neke slike na kojima se djelomično vidi kako je prozirna oplata ( šatirana) to samo po sebi govori o kvaliteti ....
Znači ni galeb nije više što je bio.. :(
To mi je stvarno jedan od najljepših brodica uopće..i čak mi je ljepši onaj stariji ,odel koji iako ima nešto manju visinu u kabini puno bolje izgleda..ali zbog manje visine ima otvor na krovu iznad timuna za vozt nogama :cerek::D
Budem poslikal malo detaljnije jedan lijepi primjerak od prijatelja pa ću postat.
da novi Galeb je poludeplasmanac ali nebih se upuštao u to jer zahtijeva mnogo KS za relativno malu brzinu .....poludeplasmanci su največi potrošači goriva u odnosu na prijeđeni put!
Neznam zašto si toliko protiv poludeplasmanaca..meni je to idealna koncepcija....imaš u biti deplasmanca po koncepcij kokpita, a možeš ga vozit i brže nego klasičnog deplasmanca..i nisam baš siguran da gliser ne pocuca više..ali uzmimo i da je tako opet s druge strane kod gliserskog tipa imaš potpuno drugačiju koncepciju broda koja se meni nikako ne sviđa jer je puno manje iskoristiva od poludeplasmanaca koji sa "klasičnijom" koncepcijom kabine i natkabine naginju po tom pitanju deplasmancima....i drugo kad ima mora su ti gliseri, baylineri puno neugodniji za putnike..
Actros1841
17.05.2008., 17:24
Fangs nisam ja protiv poludeplasmanca ( onaj što ga malo više predložih jeste isto poludeplasmanac!!!!!)
Ali sam protiv poludeplasmanaca tipa novi Galeb, jer su potražnju mušterija
za "bržim" klasičnim brodom riješili tako da su mu dodali "dužinu" putem spoilera, kako bi produžili vodenu liniju ( bitna za teoretsku brzinu trupa) i spriječili "ukopavanje" krme kod večih snaga potrebnih da u biti deplasmanski podvodni dio trupa dovede do nekih 15-16 čvora.
Da su si dali truda, trebali su konstruirat potpuno novi podvodni dio ( a za to imaju "zmiju u džepu") nakon toga bi trebali radit barem jedan prototip....i onda ga testirat te izvršit izmjene prije nego rade novi kalup....ovaki su samo dodali spoiler i ajmo što stoka sitnog zuba zna što je brod !!!!
Ovako prodaju muda pod bubrege te je zato ispalo da sam protiv poludeplasmanca!
Nisu oni jedni koji tako lovare ....malo je brodograditelja koji su se upustili u novu konstrukciju a ne u adaptaciju starog kalupa!!! Takova riješenja ne samo da troše više zbog jakog motora već i zbog konstrukcije podvodnog dijela još više utječu na višu potrošnju.....
Ista je stvar sa Arausom25 i Gull745 ....oba broda nisu ništa drugo nego Galeb!
Ali sam protiv poludeplasmanaca tipa novi Galeb, jer su potražnju mušterija
za "bržim" klasičnim brodom riješili tako da su mu dodali "dužinu" putem spoilera, kako bi produžili vodenu liniju ( bitna za teoretsku brzinu trupa) i spriječili "ukopavanje" krme kod večih snaga potrebnih da u biti deplasmanski podvodni dio trupa dovede do nekih 15-16 čvora.
Galebu nije dodan samo spojler nego i "krila" uzduž trupa pa zbog tih dodataka može potegnuti i do 18 čvorova....uglavnom taj trup je jako dobro pogođen i ne vidim razloga da se ide u neku potpuno novu konstrukciju, jedino što zamjeram je
povišenje trupa da dugajlije od dva metra mogu stajati u kabini, svako povećanje siluete narušava stabilnost i pogoršava svojstva pri jakom vjetru, zato se i jače ljulja, inače odličan brod, malo je falilo da prije tri godine nisam ubo kit verziju:kava:
Actros1841
17.05.2008., 23:01
I dalje tvrdim da je to samo adaptacija neadekvatnog podvonog dijela zbog čega treba jači motor i troši više goriva nego da je napravljen novi kalup.........naravno sa novim proračunom podvodnog dijela ...
Ovo "krila" je lipov xxxxxxx!
I dalje tvrdim da je to samo adaptacija neadekvatnog podvonog dijela zbog čega treba jači motor i troši više goriva nego da je napravljen novi kalup.........naravno sa novim proračunom podvodnog dijela ...
Ovo "krila" je lipov xxxxxxx!
Ti dodaci trupu su napravili ono što su trebali napraviti, "krila" ga uzdignu u poluglisirajući režim, spojler produženje vodene linije, rezultat je u većoj brzini sa naravno većim motorom. Još nitko nije napravio takav brod da sa motorićem od 30ks piči 15 čvorova. Frend je uredio Nerezine 630....u njega je ugurao 120Hp motor! Galeb je odličan brod, godinama se radi i ljudi ga kupuju ne bez razloga...još se nijedan nikad nije potopio. Ja bih isto kao Golden volio od Vira do Kornata osjetiti vjetar u kosi sa 30 čvorova i potrošiti 10l benzina:D no hebiga ne ide tako:ne zna:
Actros1841
18.05.2008., 10:26
Bhakti ne me krivo shvatit, i sam znam da je Galeb BIO jako dobar brod.....
Imam sam slike iz produkcije i ono što sam vidio je je bila katastrofa!
Obrati pažnju na drvene letve koje zbog slabog laminata drže gornju polovinu da se ne objesi!!!!!!!!
http://img411.imageshack.us/img411/5672/p4050122weboq1.jpg
Evo ti slika gdje radnik vrši laminiranje tkzv. "kontraštampe" u unutrašnjosti, ne trebaš biti stručnjak da vidiš koje je kvalitete već gotova ljuska, a ti sad vidi tu sliku pa mi reci gdje vidiš minornu kvalitetu laminata!!!!!!
Prvi Galebi i još deplasmanci su bili "mmmmmmmhhhhhhh" a ovi danas su blago rečeno "gadi mi se".......
Po meni to nije ono što se treba prodat kupcu!
P.S.
U Scam-u su morali extra prilagođavat i konstruirat novo korito motora ( carter za ulje) kako bi omogučili ljudima ugradnju svojih motora jer osim skupog ( ali i kvalitetnog) Yanmara nije pasalo ništa drugo u motorni prostor. Za druge motore ljudi bi morali rezat dio pokrova u cockpitu i radit preinaku u obliku manjeg ili višeg "kašuna" kako bi motori pasali ako nisu Yanmar!
Nebih htio da netko pomisli da generalno pljujem po našim proizvodima dapaće drago mi je da imamo brodove i proizvođače koji se mogu nositi s
ponudom nekad i više razvikanih a isto upitne kvalitete stranih ponuđača...ali kad vidim ovu sliku gore iz produkcije ZLO MI DOĐE!
http://img170.imageshack.us/img170/51/dsc00187640x480ge6ay8.jpg
Ovo je Galeb mog prijatelja iz doba kad je proizvodnja još bila uredna...
( slika gore ) i niže slike
http://img207.imageshack.us/img207/9404/dsc00202640x480ky6yb4.jpg
http://img170.imageshack.us/img170/8499/dsc00199640x480at6fv4.jpg
On je isto uzeo kit, sam ga je unutra uređivao, to mu je posao koji radi u Belgiji inaće, radi kod trgovca brodovima koji kupuje kitove u poljskoj i uređuje kompletno za belgijsko tržište ( ne galeba već Quicksilver, Arvor i slične )
Mislim ako takav laminat mogu prodat nekome dobro za njih, MENI tako nešto ne mogu prodat!
Ima li tko iskustva sa ovim gliserom, Cobra 499f od Tušeka?
http://www.plovila-tusek.com/plovila.htm
Bhakti ne me krivo shvatit, i sam znam da je Galeb BIO jako dobar brod.....
Slažem se u potpunosti sa tobom da je kvaliteta laminata drastično pala, ja sam bio ozbiljno napaljen na Galeba, čak sam išao gledati jednog novog u Crikvenicu i ono što me odbilo je bila sumnjiva kvaliteta plastike, sad vidim i po ovim tvojim utiscima da nisam pogriješio....hebiga dobar brod, ali ušteda na materijalu na žalost pokvari sve :( Sviđa mi se ovaj primjerak od tvog prijatelja, to je pila:top:
mirkoprim
18.05.2008., 12:55
Evo čizam ovo sve pa se čudom ne mogu načuditi... Galeb loš brod, loš podvodni dio, tanka plastika, itd itd.
Prvo: Znate li vi uopće koliko tih brodova ima na Jadranu (rade se već 30 godina)
Drugo: Galeb je tipični guc, deplasmanskog korita, sa dodanim spojlerom i bočnim stabilizatorima, a koje služe da bi se mogle postići brzine veće od deplasmanskih, a manje od gliserskih. Maritimne osobine ovog tipa korita su dokazane (za malo poznatiji tip guca - čitaj "Calafuria" nitko se ne usudi reć "loše, nevalja" a koristi iste štoseve kao i vodičani - "krila" okolo i spojler).
Treće: pogledajte malo "Grebenove" nove brodove, prozirnost bočnih stjenki, pa nitko na njih ne diže galamu, jer "Greben", molim vas oni prave life-boate...
Gorespmenuti gosp. Petar Ž. zanat je pekao upravo u tom grebenu, sjetit će se koliko se nekad slojeva stavljalo, a što se danas radi...
BTW, vidio sam prošlo ljeto "Bavariu" koja je naletila na mrkentu, tanahna plastičica i neka pjena nalik pur-pjeni...
Inače, tko voli debljinu, kupi se bačva smole, 100 kg stakla, coremat za 2 sloja,
pa lijepo valjak u ruke i dotjerati debljinu na 10 mm:)
Actros1841
18.05.2008., 14:45
Evo čizam ovo sve pa se čudom ne mogu načuditi... Galeb loš brod, loš podvodni dio, tanka plastika, itd itd.
Prvo: Znate li vi uopće koliko tih brodova ima na Jadranu (rade se već 30 godina)
Drugo: Galeb je tipični guc, deplasmanskog korita, sa dodanim spojlerom i bočnim stabilizatorima, a koje služe da bi se mogle postići brzine veće od deplasmanskih, a manje od gliserskih. Maritimne osobine ovog tipa korita su dokazane (za malo poznatiji tip guca - čitaj "Calafuria" nitko se ne usudi reć "loše, nevalja" a koristi iste štoseve kao i vodičani - "krila" okolo i spojler).
Treće: pogledajte malo "Grebenove" nove brodove, prozirnost bočnih stjenki, pa nitko na njih ne diže galamu, jer "Greben", molim vas oni prave life-boate...
Gorespmenuti gosp. Petar Ž. zanat je pekao upravo u tom grebenu, sjetit će se koliko se nekad slojeva stavljalo, a što se danas radi...
BTW, vidio sam prošlo ljeto "Bavariu" koja je naletila na mrkentu, tanahna plastičica i neka pjena nalik pur-pjeni...
Inače, tko voli debljinu, kupi se bačva smole, 100 kg stakla, coremat za 2 sloja,
pa lijepo valjak u ruke i dotjerati debljinu na 10 mm:)
Kao prvo ovo sad već ide debelo u OT....priznajem i ja sam zaslužan za to....
Nitko nije rekao da je Galeb loš brod a još manje u njegove maritimne sposonosti....
Drugo, Galeb mog prijatelja je još stari Galeb kojeg je on kupio u kitu i slagao za sebe unutra....dao sam ga samo kao primjer dobro uređenog broda u VLASTITOJ REŽIJI i kvaliteta njegovog trupa je ondašnja kad je bila super!!!...
Da je s vremenom kvaliteta drastično smanjena je neupitno....jer jeste....( vidim da se netko baš zbog ovog posta registrirao kako bi pisao )
Koncepcija samog deplasmanskog Galeba isto nije u pitanju ....nastao na dobroj tradiciji hrvatske brodogradnje, ono što zamjeram je a to je da se umjesto koncipiranja novog modela s prilagođenim podvodnim dijelom išlo u nekakve ajd recimo upitne preinake jer TRŽIŠTE je poludilo i traži ono što je nemoguće , s jedne strane tradicionalni brod ali da ide ko munja ....e pa za takve kupce onda treba i nova konstrukcija a ne prilagođavat ono što je nespojivo... u tome je srž!
To je isto ko da idem na "Derby" s teglečim konjem a ne rasnim trkačim!!!!!
Kad netko spomene Menorquin , isto bi rekao tko voli neka izvoli ....takove prilagodbe traže i kod Menorquina kao i kod Galeba velike snage motora da bi se postiglo brzine....samo onaj tko ima lovu za Menorquin tome nije u pitanju koliko mu goriva potroši... dok jednom našem čovjeku s mora koji će recimo sad Galeba ( može i bilo koji drugi tako prilagođen model nije sad samo da Galeb tako radi ima još kopiranta) treba za svaki dan ....njemu je osim brzine bitna i cijena u eksploataciji .....a to zahtijeva potpuno nov pristup konstrukciji .
Greben? Greben ima svoju namjensku proizvodnju koju daje sistem ključ u ruke, nekad su Grebenovi modeli ili isporučivani isto kao kitovi u skoro završnoj fazi , danas se ispuručuju najviše kao kit1 ili kit2 .....jer im je proizvodnja preskupa inaće za prosječnog kupca ( tržišna ekonomija) ....
Nekad se radilo kvalitetno jer je to bio jedini način da se i zadrži kupca koji je za MASNU CIJENU onda ( u nedostatku mogućnosti uvoza) kupovao brod za sva vremena!
Mislm da je danas smiješno tražiti od kupca koji svoj novac nije našao na cesti nego ga morao isto tako svojim radom zaraditi , da za svoj novac poboljšava kvalitet kupljenog trupa, koji je već kao kvalitetan trebao napustiti proizvodnu halu!!!!
Mana je to skoro svih naših proizvođača, izuzev recimo Pičuljana, Damor, Marušića....
Pojava stakloplastičnih brodica je s vremenom skoro pa uništila tradicionalne kalafate...jer su ljudi kupovali plastiku ( koja je bila kvalitetna a zahtijevala manje posla i troška oko održavanja) i manji trošak u proizvodnji .....neki su se uspješno prebacili i počeli nuditi svoje prijašnje drvene modela ali sad u stakloplsatičnoj izvedbi i kvaliteti.......
Kad ja danas dajem za KIT TRUPA 10.000€ ( bez PDV) onda računam s time da ću dobiti kvalietetu a ne da moram još sam na tom istom kitu dodavat smolu i stakloplastiku ..........
mirkoprim
18.05.2008., 17:35
Sveprisutna je (i raširena) još jedna zabluda: plastika je vječna. Nije vječna. Ako ostavimo problem osmoze koji se uspješno rješava - nov brod kod izrade, na gel coat prvi i drugi sloj stavlja se vinil-ester, koji ne pozna problem osmoze. Ostala plastika: epoxy primer 2-3 sloja na podvodni dio prije anti-foulinga. Pravi problem zove se DELAMINACIJA. Razdvajanje plastike od stakla. Evidentan kod brodova gdje se štedilo pri izradi (vidi: Kvarnerplastika Raša), na način da je paluba ili kabina pod nogama meka a gel-coat izbrazdan pun "zvjezdica". Evidentan kod starijih glisera kod kojih vremenom uđe slana voda u drvena ojačanja koja zatim strunu, kad je na prikolici, zaljuljamo ga po dužini, a on pleše...
Da, nisam nikakav advokat Galeba, kupio sam novi Marušićev model 21 i u njega stavio Yanmara, novog također.
mirkoprim
18.05.2008., 17:51
http://media.trackermarinegroup.com/tahoe/images/Q4SSR03086x4_PB_08_700.jpg
Evo ga, 5,5 metara, 135 ks Mercruiser, 4 cilindra. Sa svim davanjima 14.000€.
Ne znam ima li išta jeftinije! Uvoznik acm boats.
Actros1841
18.05.2008., 18:13
da nije samo brodica toliku lovu sa PDV?
Sam motor sa transomom i alfa one je 8000 € bez carine trošarine ( više od 40KS) i PDV....raspitaj se da to nije cijena samo za gliser bez motora .....onda moš samo na vesla dalje !
brodski motor te kategorije je oko 150-200 po KS ......
http://img142.imageshack.us/img142/3553/cjeniknx1.jpg
marq.fcb
18.05.2008., 18:21
ovo je potpuno točno, za mene osobno je more bez čamca goli k... :mig:
mirkoprim
18.05.2008., 18:37
da nije samo brodica toliku lovu sa PDV?
Sam motor sa transomom i alfa one je 8000 € bez carine trošarine ( više od 40KS) i PDV....raspitaj se da to nije cijena samo za gliser bez motora .....onda moš samo na vesla dalje !
brodski motor te kategorije je oko 150-200 po KS ......
Evo:
Gliser TahoeQ4 10950 eura
www.acm-boats.com sa motorom Merc3.0 135ks AKCIJA najpovoljnija cijena u Hrvatskoj
klikni link, pa na cjenik...
Dakle PDV je 2409 €
Trošarina 6.000 kn /nema kabinu/ - btw, stopa carine je 0% ovo gore je cijena kod uvoznika u HR! Tko ne vjeruje, sutra fino telefon u ruke, pa nek se raspita!
Usput, na brodske motore ne plaća se trošarina! Trošarina se plaća na plovila sa ugrađenim motorom (brodskim ili vanbrodskim)jačim od 35kW!
mrachni hajduk!
18.05.2008., 18:43
Da, nisam nikakav advokat Galeba, kupio sam novi Marušićev model 21 i u njega stavio Yanmara, novog također.
migrirao sa ribolovnamoru.com? :rofl:
sto je s tim forumom?
btw, krasan ti je kaic, kako napreduje uredjenje?
gustao sam u slikama koje si poslao, nadam se da ces ih slati jos
bio sam tamo samo lurker
Actros1841
18.05.2008., 18:46
Prvo ošo forum na brankarelu u xxxxxx sad i na ribolovu..........
mirkoprim
18.05.2008., 18:52
btw, krasan ti je kaic, kako napreduje uredjenje?
:) Ako bude sve po planu, mogao bi sredinom šestoga u more...
mirkoprim
18.05.2008., 19:04
Aj mi onda uvezi molim te jednu Hondu od 60KS .....ja ću je dovest a ti mi sredi sve da ga mogu registrirat tj uvest u brodske dokumete ....ja snosim troškove!
Evo ovako stvari stoje, Actrose 1841...
Imaš dvije mogućnosti - ugradnju motora jačeg od 35 kW u plovilo registrirano do 1. siječnja 1998. - to je dan stupanja na snagu Zakona o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motor.vozila, plovila i zrakoplove - ako je plovilo bilo registrirano do tog datuma NEĆEŠ PLATITI TROŠARINU.
Ako je plovilo registrirano nakon tog datuma sa manjim motorom od 35 kW pa želiš staviti većega od 35 kW- trošarinu moraš platiti prije upisa motora u dokumente brodice(kao i pri upisu novog broda).
Moraš razlikovati pojmove: uvoz i upis(registracija).
Dakle trošarina se pri uvozu motora NE PLAĆA. Plaća se samo ako uvoziš brodicu koja ima motor /dakle komplet/, u momentu uvoza. Ovo zato, jer netko, primjera radi, uveze ili napravi recimo gliserčić od 4 metra. Nema motor, ne zna se što će ugraditi. Kupi Hondu 40 ks, neće platiti trošarinu. Kupi Hondu 60 ks, platiti će trošarinu ako želi registrirati takvu brodicu. Sa kabinom 15.000, bez 6.000 kn.
S dužnim poštovanjem, ono što je tebi volan od Actrosa, meni su propisi.
Sređivanja, dakle nema, ima samo propisa koje treba znati (pravilno) protumačiti.
Actros1841
18.05.2008., 19:20
Ok nemam ništa protiv, propisi su zbunjujući i vjerojatno su se mijenjali tako nisam up to date.....donedavno je bilo da na motore plačaš trošarinu iznad 40KS...i to pri uvozu....
Sad sam pogledao tarifni računar na carina hr i sam se iznenadio!!!!
Opet mi je cijena nerealno niska ....na stranu da sama ljuska dolazi možda iz Kine ....samo se branda....ili čak iz Poljske...
Na stranu to da jedan alfa one sa transomom košta dobrih 4000€---a to je samo Z noga bez motora!!!!!
Obzirom da je US$ u xxxxxxx isplati se direktan uvoz, ali i uvoznik treba zaradu!
A uvoznik jel to neka ispostava ACM ( auto centar martićeva?)
da nije ono ...plati i čekaj ..lova ošla a brod na slici samo ?
Ovo mi je zbilja novo .....onda se autor treada nema kaj više pitat i nek zajebe
kalkulacije o GT 070.....
A Nijemcima se ipslati kupit komplet kod nas .....i rastavit komplet i još zaradit!
mrachni hajduk!
18.05.2008., 19:22
:) Ako bude sve po planu, mogao bi sredinom šestoga u more...
btw, jesi uspio ugraditi klizna vrata ispred yanmara?
koliko je onaj prostor pod natkabinom klaustrofobican s njima?
ta natkabina na marusicu mi se cini dosta mala
nitko se nece zaliti ako nacmes novi topic i puknes tu i tamo koju slicicu :)
Sve ovo što spominješ , bitve , okove, el. instalaciju , ogradu , vrata , frižider , nav. svjetla , kaljužnu pumpu , sve to moram kupiti i ako kupujem kit verziju bez obzira u kojem je stanju dovršenosti ....isto kao i antifouling. najnjet ....
Dobro ti Europe2seoul kaže.....na veliko proizvođač kupuje bitvu po izrazito niskoj cijeni i tebi je zaračunava uz maržu od 150-200% !!!!!!
A fala bogu ima dobavljača ( recimo www.svb.de) gdje mogu kupiti baš ono što se meni dopada po skoro istoj cijeni kao i neki renomirani brodograditelj!
Firžider mogu fino uklopiti i napravit "custom" model u dijelu broda gdje meni odgovara ....danfos kompresor i sve potrebno košta ca 200-300€ a pogledaj cijenu fižidera za brodice za ugradnju ?
Chart plotter , Radar , fish finder i ostale trice su mi baš potrebne na brodu od 6-7 metara namjenjenom rekreaciji? .
Pa nisan ja ni reka da sve to košta pun kurac nego da ti konačni troškovi neće sigurno bit ka šta si ti navea Goldenu.
I ne ograda ti ne triba na brodu, svakako ako nemaš dice. Inaće meni i još jednom pomagaću za napravit pristojnu inox ogradu po prvi put je tribalo 4 dana i 20m inoxa koji košta oko 70kn metar a tk onda baštun bez kojeg opet ne možeš ako imaš dicu...
Samo oću reć da open brodovi koje je Golden spominja sve to već imaju a ti mu tupiš kako će za manje para dobit bolji brod, e pa neće, nego za više para i još više truda i ko zna kako će mu ispast.
GoldenSurferFromCRO
19.05.2008., 09:20
...
Ovo mi je zbilja novo .....onda se autor treada nema kaj više pitat i nek zajebe
kalkulacije o GT 070.....
...
Uh, pored tolikih posteba o Galebu (koja mi se JAKO svidja, ali cu ja kupiti za 4-5 godina) te uvozno-upisnih propisa, nisam se bas snasao. Dakle, vi meni sugerirate da uzmem Tahoe sa 10.400 EUR? Hm, hm, gliser je veci od 5m i nece stati u garazu, a i mislim da bih se pobojao da taj toliko vrijedan gliser ostane u garazu preko zime, jerbo netko zna gdje je moja garaza i eto provale....svi kradu ono sto vrijedi....
po milji? :rofl:
i onda tako planiras potrosnju, okrene fortuna, vitar u provu i odjednom trosis deset puta vise nego po bonaci
i naravno, nestane ti goriva jer si sjebo racun
i...
sto onda?
ajde čitaj što piše pa komentiraj
mrachni hajduk!
19.05.2008., 12:36
ajde čitaj što piše pa komentiraj
ma citam ja sto pise i kuzim sto hoces reci
ali tako se s gliserima potrosnja gleda samo okvirno, otprilike
ne moze to posluziti za neku ozbiljnu racunicu
stvar je u tome da brzina glisera moze jako oscilirati, i ta varijabla ti sjebe cijeli racun
ili zbog tereta ili zbog stanja na moru ili zbog struje
a motor torsi konstntno po jedinici vremena
i tu nema filozofije
ima to sto ljudi u brodu, fortunu u provu ili kurenat, uvijek znas koliko jos vremena voznje imas
jasno mi je da gliser vise trosi, ali zato i brzo ide i onda potrosnja i nije tolika koliko na prvi pogled izgleda
no, svejedno je puno vise nego kod deplasmanaca
po milji
Renault F1
19.05.2008., 16:03
Ovak, ovaj Tahoe ak zbilja dođe tih 14'000 eura je definitivni best buy. Prekrasan novi bow rider s ipak pravim motorom. Mada, i meni cijena zvuči puno premala.
GoldenSurferFromCRO
19.05.2008., 21:04
Negdje je pisalo da nije 14.000 nego 10.400 EURA, jer je negdje neka akcija s popsutom?
crnjak_xrace
19.05.2008., 21:07
gle ak ti velim da je 14 onda je 14....
da malo bolje procitas, u tu tvoju cijenu nije uracunat pdv..
ja sam rekao ja je zaokruzeno 100k kn, 13500 ojra!
zivio ;)
GoldenSurferFromCRO
19.05.2008., 21:18
Pa ak je barem 13.000 onda bih ga uzeo, no prenonvi nonvati gliser?!
Hm, prvi puta naučim i je li to dobro?
Kažu da je bolje stari gliser pa naučim pa nek deram do kraja, a za novog da je šteta da ga mučim...
Još ne znam....
crnjak_xrace
19.05.2008., 21:20
ma joj sve ti je to isti k..
dobar je izbor...
GoldenSurferFromCRO
19.05.2008., 21:36
A koliko onda troši 135Ks unutrašnji motor, hm...
crnjak_xrace
19.05.2008., 21:38
18 l negdje po normalnoj voznji..
Renault F1
19.05.2008., 21:41
Pa ak je barem 13.000 onda bih ga uzeo, no prenonvi nonvati gliser?!
Hm, prvi puta naučim i je li to dobro?
Kažu da je bolje stari gliser pa naučim pa nek deram do kraja, a za novog da je šteta da ga mučim...
Još ne znam....
Ma novi, čisti gliser na kojem je sve tip top je 100x veći gušt.
Actros1841
19.05.2008., 21:42
Pa imaš bar 2 primjera izračuna ......a u xp imaš i digitron......
3.0L 135 KS ....računaj sa oko 280-320gr specifične potrošnje ......
valjda nisi imao uvijek 1 iz matematike?
GoldenSurferFromCRO
19.05.2008., 23:13
Ma novi, čisti gliser na kojem je sve tip top je 100x veći gušt.
Super! Ali mislim da nije samo 14.000 EURa nego tu se negdje krije i još neka dodatna davanja državi pa i jos sijaset sitnih novčanih pijavica, pored toga i potrošnja nije baš zanemariva....
Ja bih tog uzel za 10.000 EUa a ne 15.000 Eura, hm, hm....možda nude kredit?
Renault F1
19.05.2008., 23:45
Da, ma moraš se raspitati za taj gliser u toj firmi kolko bi te na kraju došo jer mi ovo zbilja zvuči premalo. Tolko jedan dobar jetski košta. Vjerojatno je i bez prikolice, a ako nije... :s
ma citam ja sto pise i kuzim sto hoces reci
ali tako se s gliserima potrosnja gleda samo okvirno, otprilike
ne moze to posluziti za neku ozbiljnu racunicu
stvar je u tome da brzina glisera moze jako oscilirati, i ta varijabla ti sjebe cijeli racun
ili zbog tereta ili zbog stanja na moru ili zbog struje
a motor torsi konstntno po jedinici vremena
i tu nema filozofije
ima to sto ljudi u brodu, fortunu u provu ili kurenat, uvijek znas koliko jos vremena voznje imas
jasno mi je da gliser vise trosi, ali zato i brzo ide i onda potrosnja i nije tolika koliko na prvi pogled izgleda
no, svejedno je puno vise nego kod deplasmanaca
po milji
ajde dobro da kužiš što sam htio reći pa se tu ne moramo raspravljati :)
ovo što sam pisao ima itekako smisla i nije nikakva posebna filozofija, vjerojatno si čuo za krstareću brzinu, to je upravo optimalna brzina broda, odnosno najmanja potrošnja po pređenoj milji
ja sam naveo da uspoređujem 2 brodića, pa ako se jednom promjene uvjeti, valjda ćeš ih mijenjati i drugom
GoldenSurferFromCRO
20.05.2008., 11:35
Da, ma moraš se raspitati za taj gliser u toj firmi kolko bi te na kraju došo jer mi ovo zbilja zvuči premalo. Tolko jedan dobar jetski košta. Vjerojatno je i bez prikolice, a ako nije... :s
svejedno mislim da je malo skupo za moj ukus. ne zabroavi trosarinu pa registraciju i na krjau dodje sigurno do 20.000 EURa a jos trebamo vidjeti za prikolicu...
Jedno je sigurno otici cu u Buzin i vidjeti sto imaju tamo za mene, pa cu vam javiti kaj je bilo!
mirkoprim
20.05.2008., 13:37
Golden, lijepo piše da je cijena 10.950€ bez PDV-a. Dakle PDV je 22%, a trošarina na plovilo bez kabine te dužine s tim motorom 6.000 kuna.
Ukupno do registracije 14.000€.
Za osiguranje se treba raspitati kod osiguravajuće kuće.
Za pristojbe pri registraciji pi nadležnoj lučkoj kapetaniji.
Još nešto, ustvari najbitnije u svemu tome: GLISER JE JAKO SKUPA IGRAČKA.
Skupo je održavanje, skupa je vožnja. One teorije: za pola sata stignem do... a za još pola sata nazad, to su priče za malu djecu. Gliser jednostavno mami na vozikanje i jurcanje naokolo, kad se negdje dođe, sjedne se pred kafić, popije piće-dva, za sat vremena - ajmo sad do.... etc. Znači, ako se danas vozikamo cca 3-4 sata /lijepo vrijeme, mirno more.../ u najboljoj varijanti potrošili smo oko 60 litara benzina. Pa tako 15 dana, koliko smo na godišnjem odmoru na moru. Nakon toga treba ga pripremiti za zimu (ako je u garanciji, ovlašteni servis), odvest ga u Zagreb, spremiti do iduće sezone.
Sve u svemu, zabava za debeli novčanik.
Actros1841
20.05.2008., 14:08
Upravo sam razgovarao i raspitao se.....
krajnja cijena 136.000 kuna sa prikolicom (homologaciju prikolice rade oni)....
još nemaju ni jednu isporučenu a prodano je 28komada i kupci čekaju isporuku....
tel broj fixne linije je fax .....znači zovi na mobitel!
mravoklop
20.05.2008., 22:03
Da nije možda best buy M-Power 640? Radi ga neki tip u Zg po sea rayevom kalupu- 6,4 m, mercruiser 135, kabina, prekrasan-15000 eura na cestu:top:
GoldenSurferFromCRO
20.05.2008., 23:11
136 000 kuna znači 18 600 EURa. Uf, preskup je, ja računao na 5-6000 EURa za polovne glisere te 13 000 EURe za nove glisere. Dakle, moram zaboraviti TAHOE...idem gledati polovne glisere tipa Elan 070...
mravoklop
20.05.2008., 23:41
Imam 070 sa suzukijem 50.Mislio ga prodati i kupiti polovni s mercruiserom 135, ali me splašio mehaničar pričom o skupim popravcima
GoldenSurferFromCRO
21.05.2008., 08:32
Blago tebi sto imas takvog glisera...
Actros1841
21.05.2008., 09:30
Imam 070 sa suzukijem 50.Mislio ga prodati i kupiti polovni s mercruiserom 135, ali me splašio mehaničar pričom o skupim popravcima
Mercruiser 135 .....ako je polovan pa se nezna kako je bivši vlasnik postupao s njime onda svaćam da je to lutrija.
Ako ga uzimaš novog i budeš se prema njemu brižno odnosio, ( čitaj na kraju sezone obavio jednu vožnju u slatkoj vodi prije konzerviranja za zimu) redovito mijenjao ulje i filtere, kao i filter za gorivo ( svake sezone), dobro ga konzervirao za zimu , onda nemaš brige s njime.( ko ni s jednim motorm ako poštuješ tehniku!!!)
Naši majstori s mora čine od xxxxxx kapelicu i kemijaju oko toga jer su za svoj servis morali za njega nabaviti skup inchni alat ( nix metrički) ....kurs dolara je u xxxxxxx, i nema frke danas oko nabave dijelova ko nekad kad nisi mogao uvest ni šaraf !
mravoklop
21.05.2008., 15:44
nemam love za novi:(
Renault F1
21.05.2008., 18:17
čitaj na kraju sezone obavio jednu vožnju u slatkoj vodi prije konzerviranja za zimu)
Dobro, da se ne bi ljudi sad zabrinuli da "gdje će ga voziti u slatkoj vodi?", svakom motoru se prikopča šlauh koji mu pumpa slatku vodu dok je upaljen na suhom, prije konzerviranja.
mirkoprim
24.05.2008., 14:26
Pogledajte ovo, naročito cijenu..... fco USA port...
GENERAL INFORMATION
Manufacturer Glastron
Model Year 2008
Model GT 185
MSRP $16,874.00*
Length (feet) 18
Length (inches) 5
Length (meters) 5.61
Length (LOA w/ swim platform) 18 ft. 5 in. (5.61 m)
Beam 88 in. (2.24 m)
Width (transom) 86 in. (2.18 m)
Depth (inside) 44 in. (1.12 m)
Cockpit: 28.5 in. (0.72 m)
Draft (max) 31 in. (0.79 m)
Deadrise 21°
Weight (dry) 2,315 lbs. (1,050 kg) w/3.0 GL Volvo Penta
Maximum Capacity 1,150 lbs. (522 kg)
Hull Type Deep Vee
Hull Material Fiberglass
Drive Type I/O
Engine(s) (std) 3.0 GL Volvo Penta (135 hp)
Engine (Max) 190 hp
Fuel Type Gas
Fuel Capacity 23 gal. (87 l)
Colors Red, Black, Blue, Yellow
Trailer EZ Loader GM 3000S (painted)
Renault F1
24.05.2008., 18:59
Otkud si izvuko te podatke?
S nekog američkog sajta?
crnjak_xrace
24.05.2008., 19:07
Da nije možda best buy M-Power 640? Radi ga neki tip u Zg po sea rayevom kalupu- 6,4 m, mercruiser 135, kabina, prekrasan-15000 eura na cestu:top:
imas mozda sliku tog glisera ??
jel to sa prikolicom ?
http://www.venzor.hr/ven470.html
Ima san ga i lipo ide a troši do 17 l na uru i to gas u podu
mirkoprim
26.05.2008., 08:53
Otkud si izvuko te podatke?
S nekog američkog sajta?
Ma da, neki američki dealer.
Nedavno je čovjek u Splitu naručio iz USA gliser Mariah, u odnosu na cijenu ovdje, dobio je prikolicu i ostalo mu 5.000 US$. Platio iznos tamo cashom, prijevoz kontejnerom do ovdje, carinu, trošarinu i PDV.
GoldenSurferFromCRO
26.05.2008., 09:05
Evo povezujuceg linka:
http://www.glastron.com/us/boatpages/gt185.html
16500 amrickih dolara preracunato u Eure 11300 Eura, no s carinom i trosarinama sigurno ide na 20.000 EURa, dakle niej to za mene jeftino...smrc...
mirkoprim
26.05.2008., 09:19
Evo povezujuceg linka:
http://www.glastron.com/us/boatpages/gt185.html
16500 americkih dolara preracunato u Eure 11300 Eura, no s carinom i trosarinama sigurno ide na 20.000 EURa, dakle niej to za mene jeftino...smrc...
Ponavljam, gliser nije ni malo jeftin sport... Plati, pa se vozi... Ako i kupiš polovnjaka, NIKAKO ne uzimaj sa starim motorom, jer ćeš zamrziti i more i brodove. Zašto su stariji jeftini? A tko bi dao nešto što vrijedi recimo 25.000€ za 5.000€?
Ako ti novci dozvole, kupi polovni gliser do 5 metara i novi vanbrodski motor 70-tak ks, servisiraj (čitaj : promijeni) glavu kormila i sajlu, pa se vozi. Sve drugo (polovan brod 20 godina sa 20 godina motorom) je problem.
GoldenSurferFromCRO
26.05.2008., 09:54
A moze li polovan gliser do 5m (star oko 20 godina) plus polovan vanbrodski od 70 Ks (star 6 godina) plus novi pomocni motor od 4 KS?
mirkoprim
26.05.2008., 11:00
A moze li polovan gliser do 5m (star oko 20 godina) plus polovan vanbrodski od 70 Ks (star 6 godina) plus novi pomocni motor od 4 KS?
Sve može, ali sve nije dobro...
& godina je dovoljan rok da nebriga upropasti svaki pa i najbolji vanbrodski motor. Dakle, motor odnijeti u servis na pregled, promijena impelera svakako, svjećica, cink-protektora, ulja, ev. semeringe /emulzija!/, zatim staviti na gliser i projuriti 3 - 4 sata u svakom režimu rada.
Ako ne bude primjedbi, kupuj.
GoldenSurferFromCRO
28.05.2008., 08:43
Evo nasel sam jedan gliser od 4,2m tipa Starlet, pogledao sam sliku i po prvi puta vidim cudan trup, nesto mi vise lici na trkaci gliser?
Da li takav trup ima dobra svojstva za razliku od slicnih recimo Elan 070/080?
Pogoni ju motor Yamaha 50 KS, dakle nije prejak, no pitam vas kako se trup ponasa na valovima, recimo Elan GT 402 je puno los kada se plovi po
malo vecim valovima i dosta je nestabilan. odostraga Starlet ima V krmu pa mislim da ce ponasati kao Elan 070/080?
http://www.oglasnik.hr/oglasi/amn/plovila/ponuda/plovila/oglas-8645291.html
Evo nasel sam jedan gliser od 4,2m tipa Starlet, pogledao sam sliku i po prvi puta vidim cudan trup, nesto mi vise lici na trkaci gliser?
Da li takav trup ima dobra svojstva za razliku od slicnih recimo Elan 070/080?
Pogoni ju motor Yamaha 50 KS, dakle nije prejak, no pitam vas kako se trup ponasa na valovima, recimo Elan GT 402 je puno los kada se plovi po
malo vecim valovima i dosta je nestabilan. odostraga Starlet ima V krmu pa mislim da ce ponasati kao Elan 070/080?
http://www.oglasnik.hr/oglasi/amn/plovila/ponuda/plovila/oglas-8645291.html
meni se čini da imaš preveliki apetit s obzirom na iskustvo na moru, 50KS nije prejak motor :rolleyes:
ja bi ti preporučio gumenjak oko 4m i dvotaktni motor do maks 25KS, sa time ćeš otkriti puno uvalica za koje nisi niti znao da postoje, možeš skoknuti do Paga za lijepog vremena i tako uči more dvije godine, a onda vidi što dalje
GoldenSurferFromCRO
28.05.2008., 13:36
ma nema veze, vozikat cu na polovinu gasa, pa kada po potrebi zatrebam potegnuti ili kada je nas punmo na gliseru, onda cu uzeti dvotrecinski gas, pa ponekad
maksimalni gas. Daj mi reci da to mogu nekako lako uciti na jednu trecinu gasa....
mene najvise brine da li je cudan trup stabilan na moru, vidi se da pramac odlicno razbija valove, ali ono sto strsi sa strane ne bih rekao da kada val dolazi
bocno na gliser da ce to biti jako stabilno....tko ce me u to uvjeriti da taj gliser nije kao Elan GT 402.
mravoklop
31.05.2008., 22:34
imas mozda sliku tog glisera ??
jel to sa prikolicom ?
Nema nigdje na netu slika.Našao sam u jednoj Nautici pa slikao fotićem
Bijeli Tigar
26.06.2008., 20:45
Momci, evo pročitao sam dosta toga ovdje i iskreno zabolila me glava od svega. Upravo se mislim kupiti nešto jer nikada do sada nisam imao brod, pa bih vas molio ako nije problem da mi kažete koji polovni gliserčić da uzmem, do max. 5000eur (mora imati i motor i prikolicu), da nije manji od 4m, da je otvorenog tipa...
To bi mi trebalo prvenstveno za zaletit se od vale do vale, za zezanciju s društvom tipa otić negdje na brzinu bacit sidro, okupat se, popit pivo, i slično...
Hvala vam unaprijed...
europe2seoul
27.06.2008., 08:30
Momci, evo pročitao sam dosta toga ovdje i iskreno zabolila me glava od svega. Upravo se mislim kupiti nešto jer nikada do sada nisam imao brod, pa bih vas molio ako nije problem da mi kažete koji polovni gliserčić da uzmem, do max. 5000eur (mora imati i motor i prikolicu), da nije manji od 4m, da je otvorenog tipa...
To bi mi trebalo prvenstveno za zaletit se od vale do vale, za zezanciju s društvom tipa otić negdje na brzinu bacit sidro, okupat se, popit pivo, i slično...
Hvala vam unaprijed...
Pa u principu uzmi oglasnik ili casopis Otvoreno More i pogledaj sto se trenutno nudi za tu lovu.....pogledaj njih par i vidi koji je u najboljem stanju (trup, odrzavanje, motor) te taj kupi. Pogotovo za tvoj program koristenja od vale do vale - treba ti nesto jednostavno a jeftino. A ne mozes bas nesto puno birati - ako ti je ovaj dizajn nekog super ali je camac losiji kao i motor uzmi onaj koji je manje lijep ali tehnicki bolji. Kao da recimo biras izmedju ne znam, Audi A4 iz 90tih koji zarcni iza auspuha kada mu stisnes gas ili Opel Corsu iz 2001/2002 koja nije nesto ali radi posao...
Bijeli Tigar
27.06.2008., 12:45
Pa u principu uzmi oglasnik ili casopis Otvoreno More i pogledaj sto se trenutno nudi za tu lovu.....pogledaj njih par i vidi koji je u najboljem stanju (trup, odrzavanje, motor) te taj kupi. Pogotovo za tvoj program koristenja od vale do vale - treba ti nesto jednostavno a jeftino. A ne mozes bas nesto puno birati - ako ti je ovaj dizajn nekog super ali je camac losiji kao i motor uzmi onaj koji je manje lijep ali tehnicki bolji. Kao da recimo biras izmedju ne znam, Audi A4 iz 90tih koji zarcni iza auspuha kada mu stisnes gas ili Opel Corsu iz 2001/2002 koja nije nesto ali radi posao...
Pa gledam oglasnike plovila.hr, oglasnik.hr, kupiprodaj i slično i ne pronalazim baš nešto tako jeftino, a da ima motor i trailer :(
diesseell
13.07.2008., 12:58
Pa gledam oglasnike plovila.hr, oglasnik.hr, kupiprodaj i slično i ne pronalazim baš nešto tako jeftino, a da ima motor i trailer :(
sve je to super gliseri jahre brzina snaga gušt itd. ali mene zanima koliko otprilike trosi benzina gumeni čamac od oko 4 metra i sa motorom oko 20 ks sa vožnjom otprilike sa pola gasa . Hvala na imformaciji.
Elan sport
29.07.2008., 21:18
pozdrav svima....
Evo moje iskustvo, vlasnik sam glisera elan 495 sport, i do neki dan imao na njemu motor evinrude 115 ks 2t, koji je jako lijepo išao, max 33 čvora, ali samo kad je bonaca, 22-26 normalna putna brzina, ne skače, samo klizi, ali i troši, da znači 3/4 gasa oko 20-25 litara na sat vožnje, a dok na maxu i 30, a ako vučeš skijaša i više, i kad tome dodaš litru ulja 2t, koja ja za cca 50 lit benzina, a košta oko 80 kn, dakle nije malo, ali svaki se gušt plaća pa tako i to, dakle snažan robustan, ne kvari se i ide, ali TROŠI..... Pa tako svaki dan na pumpu po 30 lit benza, i svaki drugi litru ulja i ajde na more, no ta me računica mučila i odlučio promjeniti motor koji naravno manje troši, i tako ne budi lijen ajde na net i traži, čitaj testove, odluči, 2t ili 4 t....
I tako nakon odluke da mora biti 4 cil, snage od 90 do 115 ks, jer 115 je max koji preporuča proizvođač, nakon pročitanih puno testova, odluka je pala.... da pala na motor HONDA BF 90 VTEC, dakle 4t mana potrošnja, ali zahvaljujući BLAST sustavu ne i manja snaga na malim okretajima, uz deklariranu potrošnju proizvođača između 10,2 i 10,8 lit na sat vožnje, znači 3x manje nego dosad a i ulje 2t ne treba kupovati, i tako ja dočekah svoju hondu i prije 15-ak dana zaplovio, napunio rezervoar 60 lit, i na more, i tako novi motor, period razrađivanja, po preporuci proizvođača, koji sam poštivao, jer ipak novo je i ne baš jeftino, dakle oko 10 000 eura i tako plovim ja, kad ono motor radi, tišina, milina, do 3 000 okr/min doslovno je nečujan, i tako kazaljka od goriva skoro se i ne miče, s obzirom na iskustvo sa evinrudeom, koji je doduše bio '91 god, ali pouzdan, kao što već rekoh, i tako nakon 6 sati plovidbe, po satu koji računa vrijeme dok je motor upaljen, odlučio sam natankati do vrha i ušlo je 37 litara goriva, dakle koliko je potrošeno za tih 6 sati, i računica je jednostavna, nešto preko 7 litara po satu plovidbe, ali ČITAJ: PERIOD RAZRAĐIVANJA, tako da smatram da su tvornički podaci o potrošnji istiniti, dakle 6 sati sa ovom hondom kao sat vremena prije, ako računamo i 2t ulje... Dakle start možda mrvicu slabiji, ipak je 25 ks razlike, krajnja brzina 2 čvora sporija, prije 33, sad 31, ali zato potrošnja 4x manja, i kad sve skupa zbrojim koliko godišnje plovim, i sate koje provedem na moru, nakon 8-10 sezona ako se ne dogodi neki veći kvar, ta će honda platiti sama sebe sa razlikom u potrošnji, a u svim testovima su je hvalili i vjerujte nisu bez razloga
pozdrav svima....
Evo moje iskustvo, vlasnik sam glisera elan 495 sport, i do neki dan imao na njemu motor evinrude 115 ks 2t, koji je jako lijepo išao, max 33 čvora, ali samo kad je bonaca, 22-26 normalna putna brzina, ne skače, samo klizi, ali i troši, da znači 3/4 gasa oko 20-25 litara na sat vožnje, a dok na maxu i 30, a ako vučeš skijaša i više, i kad tome dodaš litru ulja 2t, koja ja za cca 50 lit benzina, a košta oko 80 kn, dakle nije malo, ali svaki se gušt plaća pa tako i to, dakle snažan robustan, ne kvari se i ide, ali TROŠI..... Pa tako svaki dan na pumpu po 30 lit benza, i svaki drugi litru ulja i ajde na more, no ta me računica mučila i odlučio promjeniti motor koji naravno manje troši, i tako ne budi lijen ajde na net i traži, čitaj testove, odluči, 2t ili 4 t....
I tako nakon odluke da mora biti 4 cil, snage od 90 do 115 ks, jer 115 je max koji preporuča proizvođač, nakon pročitanih puno testova, odluka je pala.... da pala na motor HONDA BF 90 VTEC, dakle 4t mana potrošnja, ali zahvaljujući BLAST sustavu ne i manja snaga na malim okretajima, uz deklariranu potrošnju proizvođača između 10,2 i 10,8 lit na sat vožnje, znači 3x manje nego dosad a i ulje 2t ne treba kupovati, i tako ja dočekah svoju hondu i prije 15-ak dana zaplovio, napunio rezervoar 60 lit, i na more, i tako novi motor, period razrađivanja, po preporuci proizvođača, koji sam poštivao, jer ipak novo je i ne baš jeftino, dakle oko 10 000 eura i tako plovim ja, kad ono motor radi, tišina, milina, do 3 000 okr/min doslovno je nečujan, i tako kazaljka od goriva skoro se i ne miče, s obzirom na iskustvo sa evinrudeom, koji je doduše bio '91 god, ali pouzdan, kao što već rekoh, i tako nakon 6 sati plovidbe, po satu koji računa vrijeme dok je motor upaljen, odlučio sam natankati do vrha i ušlo je 37 litara goriva, dakle koliko je potrošeno za tih 6 sati, i računica je jednostavna, nešto preko 7 litara po satu plovidbe, ali ČITAJ: PERIOD RAZRAĐIVANJA, tako da smatram da su tvornički podaci o potrošnji istiniti, dakle 6 sati sa ovom hondom kao sat vremena prije, ako računamo i 2t ulje... Dakle start možda mrvicu slabiji, ipak je 25 ks razlike, krajnja brzina 2 čvora sporija, prije 33, sad 31, ali zato potrošnja 4x manja, i kad sve skupa zbrojim koliko godišnje plovim, i sate koje provedem na moru, nakon 8-10 sezona ako se ne dogodi neki veći kvar, ta će honda platiti sama sebe sa razlikom u potrošnji, a u svim testovima su je hvalili i vjerujte nisu bez razloga
Drago mi je da si napisao svoja iskustva, imao i ja(moj stari) 115 KS, Chrysler...1984.godina, potrošnja je bila cca 40l/h, naravno 2t
Ono što je bitno to je da puno puta možeš staviti slabiji motor a da ne gubiš skoro ništa na brzini a potrošnja bitno manja. Pogotovo kod jačih motora ...osim toga tko može voziti po čak i lakšem moru ići brže od 27milja??(na čamcu manjem od 12 metara). Moj stari je išao maximalno nekih 33 milja ali jednostavno, ako more nije mirno(bonaca) na gliseru od 5,80 sve te smeta dok ne smanjiš na normalnih i ugodnik 25 milja. Za skijanje je (osim ako nije profesionalac na monoskiji kojeg vučeš) dosta 70KS. ako vučeš nekog na pravoj monoskiji i on zna super skijati onda treba uzeti direkt drive i motor iznad 200 KS sa ski hachom. Za normalno skijanje 70 KS pa čak i 50 KS prolazi(ako nije čovjek teži od 80-90 KS)
:kava:
pozdrav svima....
Koliko dana godišnje koristiš brod? Naime, ja sam izračunao da mi se ništa jače od 50 KS i skuplje od 10000-12000€ nebi ispatilo za 21 dan u moru.
Naime, ako unajmim takav i tako svake sezone za 5 godina prođem jeftinije nego da kupujem novi:top:
GoldenSurferFromCRO
30.07.2008., 12:46
Update ovog topica!
Posto sam sredio auto za moju zenicu, sada prelazim na rjesavanje problema glisera.
Pogledao sam i prekrasnog glisera Tahoe u Gramatu (ne, nije tmao stajao, nego prospekt) i kroz razgovor jos ostaje cijena oko 17-18.000E. osnovna 10950 je cijena osnvonog modela Tahoea Q4 sport, 5m dugacak i 2m sirine, sa Mercruiserom 3.0 135KS, na to se dodaju PDV i carina to dodje na 15.000E. To je cijena prodaje, a jos moram placati trosarinu te registraciju, pa eto dodje puno vise.
Usput sam naletio na brazilskog(?) glisera....http://www.autonautica.hr/proizvodi.aspx?cat=61&ID=167
Kosta 5400EUR bez PDV, na kraju 6500EUr, ali ne znam kolika jhe carina a trosina je oko 6000kn.
Ali to je gliser bez motora. Motor se moze naruciti po izboru preko te iste firme ili drugacije.
Pa kaj mislite za tog glisera? Tak razmisljam staviti 2T Yamahin motor od 60KS za vrijeme akcije koji kosta kao 4T 40Ks, plus nekakav poklon za sajlu i slicno. Znam da je 2T losiji izbor, ali ako je nov, mislim da je to puno bolje nego imati polovni gliser i polovni motor star vise od 5godina.
Jos razmatram sve razne opcije...ali vidim da se ovdje publika zbrisala namore, pa preostaje da jos malo tragam a mozda kupim na sovju ruku, tko zna...
Elan sport
30.07.2008., 17:51
odg MORSKY
pa koristim ga koliko god ljeto traje, dakle ako vrijeme posluži i do 70-80 dana, dakle živim blizu mora,pa svaki dan ako ne cilo popodne onda makar 2-3 sata pred noć, ali skoro svaki dan, jedino ako je vrime lošije....
odg MORSKY
pa koristim ga koliko god ljeto traje, dakle ako vrijeme posluži i do 70-80 dana, dakle živim blizu mora,pa svaki dan ako ne cilo popodne onda makar 2-3 sata pred noć, ali skoro svaki dan, jedino ako je vrime lošije....
To je sasvim druga priča od onoga kad se gliser koristi 21 dan ( u moru) ili npr. sve skupa 45-60 dana . Naime, tko će stavljat mrcinu od 5,5 metara i 70 KS nakon vožnje od Zagreba do Šibenika u more isti dan pa onda za 2 dana vadi van i pitaj se kad ćeš opet na vikend..naravno uz uvijet da je vrijeme OK.
Da živim uz rijeku ili na moru, odnosno da imam do sat vremena do mora bila bi druga priča. Ovako, ako mi čamac sa svim vikendima i godišnjem može biti u moru maksimalno 30 dana a imam vikendicu uz more uzet ću nešto do 5 metara, 20 ks maks, sa tendom protiv sunca:top:
crotomy
03.08.2008., 08:30
ljudi koliko moze trositi tahoes q4 otprilike???:confused:
GoldenSurferFromCRO
06.08.2008., 00:09
Tahoe Q4 SS košta 19700 EURa, zašto je tako skup?
Osnovna cijena je 10950E, plus PDV od 22% ispada 13359E. Dakle carina je problem, jer dolazi iz Amerike pa je koliko ono posto?
Recimo da je oko 20% to bi bilo 16030E. Dakle 16000E bi bila jako dobra cijena, no kako je ispalo da bude 19700E.
Tko nabija takvu cijenu?
Trošarina je 6000kn, ali to je eto 1000E, pa ne može biti da sa 13359E skoči na 19700 zahvaljujući trošarini.
ima li tko objašnjenja na to.....?
Touran 01
06.08.2008., 12:09
Pozdrav !! dali netko možda zana neku net stranicu gdje se prodaju rabljeni čamci u njemačkoj, čuo sam da je to najjeftinija solucija
GoldenSurferFromCRO
06.08.2008., 12:42
Najjeftinija solucija, pa makar uz uvozne dadzbine?
Touran 01
06.08.2008., 13:09
Vele da da, samo trebaš imat nekog ko se razumije u čemce, "kažu" da je najbolje kupit čamac star godinu dana najviše do tri god. da u toj soluciji možeš najbolje profitirat, a i ja baš ne vjerijem u to, ali me zanim jel netko zna nešto više o tome !!!!!!!!
GoldenSurferFromCRO
06.08.2008., 13:37
Hm, hm, ja sam cuo da u Friedrichaffenu odrzavaju nautcki sajam, jedan ili vise njih, ne znam. kazu da na tom velikom jezeru odrzavaju tako velika rasprodaja ili nesto kao sajam camaca, glisera i slicnih plovila. ja imam nakoga u tom kraju, alitaj uopce ne kuzi u plovila, pa ja razmisljam da ja odem kod njih i da sam odaberem plovilo i sam uvezem, ali ja vise vjerujem da je to posebna tlaka te da carina ili ne znam sto kakve dadzbine ubit ce me u sam pojam!
Vjerujem da nitko od nas ovdasnjih formuasa nije ovo probao pa zato je kao da je bolje malo prciekati i vidjeti sto ce tko prvi poduzeti korake...
Touran 01
07.08.2008., 08:19
Da li taj netko može saznati kada se taj sajam ili rasprodaja održava i blizu kojeg večeg grada i u kojoj pokrajini se nalazi taj Friedrichafen !
Mislite Friedrichshafen? Ja nikad čuo za nautički sajam tamo, tamo je jedino sjedište MTU-a i oni organiziraju nekakav sajam motora.
Nego baš me zanima je li uspio Actrosov projekt samogradnje i koliko ga je sve skupa koštalo?
Touran 01
07.08.2008., 09:50
Zar nitko nezna neku web adresu ili oglasnik u švabiju gdje se prodaju rabljena plovila !?!
Touran 01
07.08.2008., 09:51
Dajte ako netko zna neku neka napiše, unaprijed hvala!
Actros1841
07.08.2008., 14:06
Mislite Friedrichshafen? Ja nikad čuo za nautički sajam tamo, tamo je jedino sjedište MTU-a i oni organiziraju nekakav sajam motora.
Onda i nemaš pojma o nautici....u Friedrichshefenu je svake godine nautički sajam pod imenom Interboot! Friedrichshafen se nalazi na njem: Bodensee ili po naški Bodensko jezero .....
http://www.messe-friedrichshafen.de/messen/interboot/
Nego baš me zanima je li uspio Actrosov projekt samogradnje i koliko ga je sve skupa koštalo?
Još nisam gotov sa projektom, ( moram i zarađivat a i smrtni slučaj u obitelji je otegnuo radove), uglavnom do sada 360€ za šperploču, i 480€ za epoxyd i fiberglas....
GoldenSurferFromCRO
07.08.2008., 14:12
Touran 01, kaj mislis da odes na nautcki sajam u Njemackoj krajem rujna? Ako si jos agilniji po pitanju uvoza plovila u HR....jesi li siguran da se sve to isplati? Jer ako jest, onda ja bih trebao ici tam....
Touran 01
08.08.2008., 07:13
PREDRAČUN BR. R1
Kol. Artikal cijena/kom PDV prodajna cijena
1 Vanbrodski motor HONDA 40.081,97 8.818,03 48.900,00
BF 50 LRTW novi!!
1 Gumenjak Arimar 49.098,36 10.801,64 59.900,00
SEAPIONEER 500
(kompl. sa klupicom
1 BTA-C46C konzola)
1 BTA - C49 jastuk za sjedište 500 / prova 1.280,33 281,67 1.562,00
1 BTA - C52C paluba za sunčanje sa jastukom 500/540 1.760,66 387,34 2.148,00
1 BTA - S02B vjetrobran 693,44 152,56 846,00
1 BTA - S05 roll bar 3.535,25 777,75 4.313,00
1 BTA - S15 inox rezervar 65lt za konzolu BTA-C46B 1.774,59 390,41 2.165,00
1 BTA - S10 ljestve od nehrđajućeg čelika 1.027,05 225,95 1.253,00
1 BTA - P54 cerada za gumenjak 500/540 2.107,38 463,62 2.571,00
1 BTA - S85 Platforma na krmi/ lijevo 720,49 158,51 879,00
1 BTA - S80 Platforma na krmi/ desno sa skalama 2.134,43 469,57 2.604,00
1 BTA-Y55 zaštita od sunca TENT 2.988,52 657,48 3.646,00
1 filter goriva/separator vode 681,97 150,03 832,00
1 akumulator 55Amph 696,72 153,28 850,00
2 sajle 516,39 113,61 630,00
1 signalizacija 368,85 81,15 450,00
1 kutija za bateriju 81,97 18,03 100,00
2 kleme 24,59 5,41 30,00
1 montaža motora 819,67 180,33 1.000,00
montaža rezervara i signal. 491,80 108,20 600,00
1 prikolica bez registracije 0,00 0,00 0,00
popust 0,00 0,00 0,00
23 ukupno: 110.884,42 24.394,58 135.279,00
s poštovanjem
Šta kazete na ovu ponudu, jos bi dobio 10 do 15% popusta na ukupnu cijenu, neznam nešto si razmišljam da uzmem ta camac, ali nisam siguran, neznam jel ima nešto bolje i jeftinije u toj klasi!!!!!!!!!!!!!!??????????????????!!!!!!!!??
.....................
Šta se tice ovog uvoza još bi se radije raspitao malo više o tome, sve mi to baš ne pije vodu ..
Onda i nemaš pojma o nautici....u Friedrichshefenu je svake godine nautički sajam pod imenom Interboot! Friedrichshafen se nalazi na njem: Bodensee ili po naški Bodensko jezero .....
http://www.messe-friedrichshafen.de/messen/interboot/
Neman pojma o nautici jer ne znan da je nautički sajam u toj Njemačkoj pripizdini? Ma ti se genije jebote.
ja sam isto bio zainteresiran za tahoa. malo sam čitao forume, i ocjene korisnika nisu baš najsjajnije. dosta kupaca se žali na očajnu završnu obradu (rikavanje elektronike, rasklimani vijci, otpadanje dijelova broda u vožnji, pucanje gelcoata... ).
opet kontam prodali su ih hrpu, i mora biti i par pokvarenih jaja. generalna ocjena koju sam skužio, je da je osnovni kriterij kupovine ovog čamca samo jedan; blizina servisa, jer su ti brodovi često u servisu.
cbavier
Chief Petty Officer
Re: Tahoe No Haggle, No Hassle Prices
--------------------------------------------------------------------------------
For those of you who haven't bought a Tahoe Boat yet I strongly suggest you read this thread thoroughly and carefully. Follow all links that are posted in this thread BEFORE MAKING A DECISION! Check Tahoe Consumer Complaints. You can find it through Google. Then if you decide to buy Tahoe...BEST of LUCK! http://forums.iboats.com/showthread.php?t=235489
Also if you are a BOATUS member Through Member Consumer Affairs check out complaints registered against Tahoe Boats. DO YOUR HOMEWORK Then you can make an informed decision.
Oh also pay attention to post dates beginning and ending.
Here's another one from BOATUS . http://my.boatus.com/forum/forum_pos...474&PN=0&TPN=1
22.09.2008., 09:17
Još nisam gotov sa projektom, ( moram i zarađivat a i smrtni slučaj u obitelji je otegnuo radove), uglavnom do sada 360€ za šperploču, i 480€ za epoxyd i fiberglas....
Eto moj camac 3.54m duzine, 1.22m sirine je od jucer gotov. Ukupna investicija 900 eura (sperploca, epoxy, staklo, kistovi, boje, potrosni materijal cak i alat koji sam kupio - brusilica, tracna brusilica, itd) + moje ruke. Dakle bez alata marke Einhell najeftinijeg bilo bi 800 eura.
Sada dolazi registracija i to je to...
GoldenSurferFromCRO
22.09.2008., 09:32
Moze slikice?
europe2seoul
22.09.2008., 09:49
http://gallery.bateau2.com/albums/userpics/15124/normal_FL12.JPG
http://gallery.bateau2.com/albums/userpics/15124/normal_FL12-Transom.JPG
GoldenSurferFromCRO
22.09.2008., 09:50
Super! Uopce nije lose za 900 EURA!
europe2seoul
22.09.2008., 10:05
Super! Uopce nije lose za 900 EURA!
Inace samo da kazem:
Camac nema niti jedan saraf koji je drzi (osim za kuke za privez sto se mogu vidjeti - sve INOX). Sve je sklopljeno kao monoqokna gradnja....materijal koristen je okume marine sperploca, epoksidna smola i fiberglass. Pod i cca 20 cm uz bok je isto stavljen fiberglass. Prije bojanja, izvana i iznutra apsolutno svi djelovi su premazani epoxyijem tako da je drvo zasticeno od vode 100%. Ima 2 premaza Hempel Light Primer-a, 2 premaza Hempel Poly Enamel bijeli i plavi te anti-skid na podu i pramcu.
Gle, nemoj se ljutit al meni to sve skupa i izgleda ko da košta 900 €.
europe2seoul
23.09.2008., 12:42
Gle, nemoj se ljutit al meni to sve skupa i izgleda ko da košta 900 €.
Zasto bih se ljutio? To je camac od 3.54m sa 1.22 metra sirine s 3 otvorene klupe. Bio radjen iz kalupa ala Damor 300 ili ovaj moj - jednako izgledaju; odnosno to je isti tip/svrha camca, samo sto je recimo Damor znatno skuplji i od losijeg materijala. Postoje nacrti za samogradnju camaca sa kabinom, manjih, vecih, itd...ne znam sto ocekujes.
Pa iskreno, Damor 300 mi onako na pogled izgleda malo bolje od ovog tvog (sve to skupa je malo urednije), iako priznam, i meni je njegova kvaliteta jako upitna, a cijena mu je ako se ne varam 1000 €.
Pozdrav svima! Vidim da ste se raspisali o gliserima, potrošnji, a spominju se i pasare.... Već dulje vrijeme gledam neki čamac da se odmaknem od gužve na plaži (obzirom da nemam neko pomorsko iskustvo i da bi se čamac koristil nekih 30 dana godišnje)...interesira me kakva su razmišljanja o pasarama tipa Triton 460 http://www.triton-kam.hr ili Marušić 460 http://www.marusic.net/sadrzaj/hr/pasara_440.htm ..Naravno motor max 8KS, jer limit je negdje do 30.000 kn Gledao sam i Kvarnerplastiku (VEGA 450) i Inoplast iz Labina... ali mi se one čin nešto skuplje... Najme nebi htio da je čamac preteški jer bi u obzir došla neka priručna prikolica a opt da stanu 5 odraslih osoba u čamac....
chupaCRO
08.09.2010., 17:01
i jel tko ššta kupio, čitam ovaj topic i tolko sam pun informacija da sam totalno zbunjen, jer sam imal isti slučaj razmišljanja kao i pokretač ovog topica, čak sam i postal temu o baylineru, a na kraju bum zavrsio sa pasarom i 30ks tok tok.pozz
METAN RUNNER
10.09.2010., 21:07
ma jok,
Golden je i nedavno gnojio i po drugim temama, kao kaj da kupi, .... al mislim da na kraju nije ništa kupio, ... a mislim da taj nikad ni neće kupiti, ne brod, ..nego, ..... ajde možda kakav štramac u konzumu, za 29,99 kn
GoldenSurferFromCRO
11.09.2010., 08:08
Hehe, ma imao sam janbolju namjeru kupiti jedan Quicksilver 470, ali našao sam usred nepredviđenih novčanih problema, pa sam morao maknuti u stranu i gledati kako ponuda za isti gliser stoji na mjestu, jer je kriz ai nitko ne kupuje...šmrc...glupa recesija.
UPHOLSTER
11.09.2010., 08:28
ma jok,
Golden je i nedavno gnojio i po drugim temama, kao kaj da kupi, .... al mislim da na kraju nije ništa kupio, ... a mislim da taj nikad ni neće kupiti, ne brod, ..nego, ..... ajde možda kakav štramac u konzumu, za 29,99 kn
Mislim da ode općenito puno njih čita i blate druge a kući tope noge u kainu:rofl::rofl:
METAN RUNNER
11.09.2010., 21:41
Mislim da ode općenito puno njih čita i blate druge a kući tope noge u kainu:rofl::rofl:
ae, ... živa istina, .. ovdje sve neke virtualne naute, ... al ne brini, moj se kaić ljulja, i to u tvojoj vali !
UPHOLSTER
11.09.2010., 22:43
ae, ... živa istina, .. ovdje sve neke virtualne naute, ... al ne brini, moj se kaić ljulja, i to u tvojoj vali !
E pa drago mi je onda znas o čemu pričam,a ako si u mojoj vali znamo li se možda:confused:
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.