PDA

View Full Version : Prijedlog pedagoškog standarda za predškolski odgoj


magic blue
27.05.2008., 11:18
Na stranicama AZOOa ima prijedlog pedagoškog standarda za predškolski odgoj (http://www.azoo.hr/admin/fckeditor/File/predskolski%20odgoj.doc) pa molim mame jaslicara i vrticaraca ako imaju vremena (u sitne sate kad djecica zaspu :D) da ga bar letimicno prouce i napisu da li je bar nesto iz ovoga standarda ispostovano kod vas u vrticu.
Stari po kojem se sad radi je iz '83 i to je za ubit nekog! Isto tako molim da se ne krene s drvljem i kamenjem po tetama jer ih ima krasnih osoba i najlakse nam je njih opljuvat jer su prva linija u komunikaciji s cjelokupnim sustavom.

oni koji prate zbor vidli su koliko sam jucer pukla s ovim nasim privatnjakom i procitala od pocetka do kraja ovaj prijedlog i mogu rec da sam s njime zadovoljna, a sad krecem u osobni rat da se i prije saborske odluke pocne provoditi kod nas u vrticu :top:

i molim link ako neko naide na onaj prijedlog prehrane u vrticima ili kako se vec zove :moli:

magic blue
27.05.2008., 11:46
za jako zauzete mame :mig: krenite od 17. str. jer se ovo prije samo hvale i laprdaju kako je bilo do sad

buduci da smo mi u mjesovitoj jaslickoj grupi do 3 g. zanima me kada su kod vas poceli posebni programi i koji (tipa strani jezik, ritmika, gimnastika, glazbene i likovne radionice i sl.)

takoder me zanima kolike su vam jaslicke grupe i s koliko teta (te kako su tete tokom dana rasporedene)

Maxica
27.05.2008., 12:26
Prvo što bi trebalo je zakonom obvezati građevinare da MORAJU izgraditi po jedan vrtić na svakih xxx izgrađenih stanova.
Znači,ako investitor izgradi četiri zgrade, jednu do druge, svaku sa 30-40-50 stanova,onda je obavezan izgraditi i manji vrtić. I to sistemom "ključ u ruke",a Grad nek se pobrine za namještaj i opremanje.

magic blue
27.05.2008., 20:20
hm da, presiroko si ti krenula u problematiku. mi imamo/imali grdih problema u vrticu, pa sam zato postavila ovu temu i zanimaju me konkretne cinjenice o stanjima u ostalim vrticima bilo drzavnim, bilo privatnim

MAJA155
27.05.2008., 20:56
za jako zauzete mame :mig: krenite od 17. str. jer se ovo prije samo hvale i laprdaju kako je bilo do sad

buduci da smo mi u mjesovitoj jaslickoj grupi do 3 g. zanima me kada su kod vas poceli posebni programi i koji (tipa strani jezik, ritmika, gimnastika, glazbene i likovne radionice i sl.)

takoder me zanima kolike su vam jaslicke grupe i s koliko teta (te kako su tete tokom dana rasporedene)

Mali (5 god) ide u državni vrtić.
Nema nikakvog stranog jezika, ritmika, gimnastika, glazbene i likovne radionice ...

Malo crtaju, bojaju i sl.

Teta ima navodno dvije. :rolleyes:

Jedna je sama od ujutro od 7 do 11,15.

Druga teta dolazi u 11,15 i tada su njih dvije dok traje ručak i spremanje na spravanje tj. do 12,45 sati.

Tada prva teta ide kući, pa opet ostaje samo jedna teta do 17,00 sati.

gioa
27.05.2008., 21:57
Ja jako zadovoljna, privatni vrtić ,plačam ga 650 kn grad financira sa još 800 kn jer je gradski prenatrpan, privatnik drži 7-8 takvih vrtića na području zagrebačke županije i jako mu se to isplati,vrtić je u malo večoj obiteljskoj kući sa vrtom i pješčanikom. Radno vrijeme je od 6-22 ali poslije 20 uglavnom nema djece i ako nikog nema teta ode doma a čistačica ostaje . Moj je jasličar sa još 23 u grupi ali neki idu popodne tako da ih je zimus ujutro bilo oko 12 u prosjeku na dvije tete sad ih je više ali su i tri tete. Cijeli vrtić ima oko 90 klinaca.Od 6 sati ujutro je 1 teta u jednom prostoru za sve i prima klince, u 8 dolaze druge i vode ih u svoje sobe, znaći ako nije njegova teta ona dolazi u 8. oko 8 u njegovoj grupi je oko 8-10 klinaca imaju doručak i u 8 30 crtanje, kolaž, miffy bager i ostalo uglavnomm poučno. oko deset je igra, dolazi druga teta i sad kad je lijepo idu van, do pola 12 jer onda je ručak (tu valjda uskaće treća teta)poslije toga stariji jasličari peru zube i kreću pripreme za spavanje,(odlazi jedna teta)spavaje obično od 12 30 do 14. slijedi užina pa igranje.(druga teta odlazi u 16 h) Uglavnom kasnije ostaje jako malo klinaca i spajaju se grupe i tete.
Moj mali obožava vrtić a i ja jer vidim da se stvarno trude. Inaće on ostaje ujutro od 7 do 12 i vjerovatno je to plus jer smatram da je strašno djetetu provest negdje 10 h svaki danpa bio to i gardaland
Imali smo kreativnu radionicu za Božić ALI DOŠLE SU SAMO TRI MAME:flop:TOLIKO O RODITELJIMA , roditeljski o adaptaciji i još jedan o pelenama gdje su nam složile i mali priručnik.
Znam jesam pretjerala sorrite

gioa
27.05.2008., 22:02
PLUS nakon 4 godine ima ponuđeno engleski 2 puta tjedno i likovni ali se to nadoplačuje i popodne je u drugoj sobi. Mislim da organiziraju i malu školu za predškolarce ali nisam sigurna. koliko sam vidjela po zidovima najstariju grupu uče čitati i pisati

shtefy
28.05.2008., 07:41
Privatni vrtić, plaćamo 570 Kn, 2 tete na nekih 20-ak djece, nakon navršene 3. godine može učiti engleski, ići na sportske aktivnosti, imaju organiziranu likovnu i glazbenu radionicu, često im dolaze razne male kazališne grupe, organiziraju izlete, dolaze im razni liječnici i specijalisti (stomatolozi, fizijatri, stalna suradnja sa logopedom i sl.)... Ono što se doplaćuje je sasvim razumne cijene, nemamo nikakvih razloga za nezadovoljstvo... Primjenjuju se novi prehrambeni standardi, ali se ponekad (za rođendane npr.) malo progleda kroz prste, što je meni sasvim OK. Preko ljeta, kada su velike vrućine, postave se dva bazena, sasvim plitki i malo dublji, za malene i za veće, u radu s djecom primjećujem puno maštovitosti, puno se radi na poticanju kreativnosti, sva djeca imaju dosjee u koje se upisuju sklonosti, napredovanje, primjedbe, ulažu se dječiji crteži i sl...

Sve u svemu, jako smo zadovoljni...

Agata1979
28.05.2008., 09:41
Moj malac ide u državni vrtić u mješovitu grupu do 3 godine. 600,00 kn.Također nema stranih jezika, gimnastike....
Kao, dozvoljeno je u toj grupi najviše 12 djece, ali njih u grupi ima 17.
Tete su dvije,jedna ujutro, druga popodne.Povremeno ujutro bude još jedna teta uz ovu.Također u vrijeme ručka, spavanja i buđenja dođe uvijek jedna pomoći.
Što se tiče prostora za igru, odn sobe u kojoj borave, premala je na broj djece, a dnevni boravak je ustvari prolaz, ond prethodnik iz kojeg se ulazi u sve tri igraonice. U njemu je veliki tobogan, autići, tj guralice s kojima se vozaju tuda i još dosta didaktičkih igračaka i TV s DVD-om.
Vanjsko igralište je veliko i lijepo travnato s pijeskom za igru i ostalim vanjskim sadržajem (tobogan, ljuljačke itd).I u hladovini je zbog drveća.
Prehrana u sisačkim vrtićima je među najboljima u Hrvatskoj i među prvima primjenjuje pravilnik o ispravnoj prehrani vrtićke djece (tako kaže naša viša med. sestra).Jako sam zadovoljna prehranom-imaju 3 obroka dnevno, zastupljene su sve potrebne namirnice-mlijeko, riba, meso, voće, povrće, ručak je uvijek topli obrok, bilo varivo, rižota, paštašute, stvarno sve.Voća obavezno ima u u sobi kao međuobroke i užine(između ostalog i mi roditelji donosimo skoro jednom tjedno nekog voća, pa i malo slatkiša).Ujutro ih prije doručka dočeka u dnevnom boravku čaj i keksi. To je tek nedavno uvedeno i super ideja je. Jedino što mi smeta je što su ukinuli čaj kojega je uvijek bilo svježe skuhanog po sobama cijeli dan. Sada mi roditelji moramo donositi sokove, ledene čajeve, cedevite i sl.

Daklem, sve u svemu zadovoljna sam s vrtićem, tetama koje sve u svojim grupama imaju bar 5-6-7 djece više nego je dozvoljeno. Da bi moglo biti bolje, moglo bi. Vrtić baš niti izvana niti iznutra ne zadovoljava izgledom i sadržajem ovom gore navedenom prijedlogu.Ali najveći problem, kao i svuda po HR je manjak vrtića po broju djece.

Još nešto što mi se baš ne sviđa su ograda vrtića koja je premala i prelako se otvara. Do samih soba treba proći dvoja ulazna vrata koja se također lako otvaraju iznutra.Prije 2-3 mjeseca je uveden interfon, pa poslije 9-15. nemože nitko ući bez da pozvoni.

Agata1979
28.05.2008., 10:08
i molim link ako neko naide na onaj prijedlog prehrane u vrticima ili kako se vec zove :moli:

Nije prijedlog, ali ovako je uvedeno u naš vrtić.
http://www.dvss.hr/zdrava%20hrana.html

Ovo je Gagin vrtić-on je u skupini Zečići:

http://www.dvss.hr/bubamara.html

Maxica
28.05.2008., 10:30
hm da, presiroko si ti krenula u problematiku. mi imamo/imali grdih problema u vrticu, pa sam zato postavila ovu temu i zanimaju me konkretne cinjenice o stanjima u ostalim vrticima bilo drzavnim, bilo privatnim

Pa možda i jesam ali mislim da je to dobar način da se riješi velik dio problema u vrtićima.Na taj način bi bilo puno više vrtića, smanjile bi se gužve i liste čekanja (možda ih uopće nebi ni bilo); smanjila bi se nervoza upisa, smanjio bi se broj djece po grupi pa bi i tete bile opuštenije, rasterećenije, ne bi svoju nervozu prenosile ili iskaljivale na djeci; povećala bi se potražnja za mlađim tetama koje danas vrlo teško nalaze posao,a mlađa teta-više fleksibilnosti i živaca (bar iz mog iskustva); Gradovima bi bilo jednostavnije izdvajati par desetaka tisuća kuna za opremanje vrtića nego par milijuna za gradnju jer ako ćemo čekati da gradovi riješe nedostatak vrtića bojim se da će i naši unuci biti u istoj situaciji kao i naša djeca danas.

Za jaslice ne znam kako je jer mi mlađa tek na jesen kreće,ali starija od prošle godine ide u vrtić i zadovoljna sam tetama,prostor je uređen i iskorišten maksimalno koliko je mogao biti obzirom da je sve staro oko 30 godina.

Jedino me muči to što je prošle godine smještena u predškolsku grupi (onda je imala 3,4 godine) i od 28 djece,njih 25 će sada u školu što znači da na jesen ovih troje mijenja tete i grupu.Nova djeca,nova soba,ponovno privikavanje,upoznavanje s tetama... Mislim da su to mogli bolje posložiti jer ne radi se ovdje o pola grupe već o troje djece,mogli su naći mjesta u mlađoj vrtićkoj grupi. S druge strane,da ne ispadne da je sve loše, moja curica je u ovih 9 mjeseci,družeći se sa starijom djecom, puno napredovala.Kao što se kaže,u svakom zlu ima i nešto dobro.

magic blue
31.05.2008., 21:39
Agata a zašto nikog nisi pitala sto je s tim prekoracenjem broja djece? Ili cak inspekciju pozvala, pa da bude crno na bijelo (izvinte me, ali ja u zadnje vrijeme samo dzonom po vrtcu :D)
Nije mi jasno zašto roditelji moraju donositi jednom tjedno voce i kako to da prihvacaju slatkise, ako postuju pravilnik o pravilnoj prehrani (bum tocno procitala kasnije kakav je vas :mig:) I cemu pobogu caj i keksi prije dorucka :rolleyes: I meni se osobno uopce ne svida ideja caja cijeli dan ili to da roditelji donose sokove i cedevitu, pa sta ce jaslicarima cedevita. Sta fali dobroj staroj vodi?

magic blue
31.05.2008., 21:43
maxica nisam ja rekla da je tvoj prijedlog los, nego da ides u sirinu jer nisam mislila da na ovoj temi raspravljamo o problemu nepostojanja dovoljnog broja vrtica :mig: Imamo za to 2 druge teme, mene ovdje konkretno zanimaju uvjeti po vrticima i da li vasi vrtici rade po pedagoskom standardu iz '83 ili ipak pokusavaju ispostovati ovaj koji ce tek biti usvojen?

magic blue
31.05.2008., 21:47
takoder me jedna sramezljiva mama pmala i pitala za pravni savjet za koji nemam odgovora, pa prosim pravnice pomoc :moli:
naime, mama je u privatnom vrticu, mislim dijete je u vrticu i u ljeto si je vrtic zel 2 tjedna fraj za GO. dakle, nece raditi uopce, a moraju platiti 100% Jel oni to smiju?

isto je i kod nas, ali kako moj malac 7. i 8. mj. nece ici uopce nisam se zanimala za temu, pa molim pametnije i iskusnije da pomognu. Hvala vam!

Zmijica
31.05.2008., 22:03
I cemu pobogu caj i keksi prije dorucka :rolleyes:
Pa za male gladnuse poput Kice, sto ti mislis da bi on do dorucka izdrzao :rofl:

A za vodu se slazem - nema bolje od vode.
Al stogod vidim mama tu po svom kvartu - 90 posto ih klince sa sokicima i ledenim cajevima poji :ne zna:
Evo danas vidjela kako mali od 3 god dobiva Bananka za uzinu.

Edit: A za pravni savjet ne znam pomoc. Po iskustvu bih rekla da oni mogu sto hoce.

happygoose
01.06.2008., 05:22
kakvo je stanje sa konzumiranjem mlijeka...piju li djeca mlijeko u vrticima...redovno, svaki dan?

i kada sluze doruchak? nakon koliko vremena po dolasku djece u vrtic?

MAJA155
01.06.2008., 08:35
A za vodu se slazem - nema bolje od vode.Dodajem.

Kod moga u vrtiću se pije isključivo voda svaki dan. :top:

Jedino kad je nekom rođendan, onda bude i ledeni čaj taj dan dok to "slave"

magic blue
02.06.2008., 07:14
happygoose kod nas je mlijeko svaki dan za dorucak u nekom obliku, nekad piju, nekad je s cornflakesom, mislim da nekad za uzinu imaju jogurt (mada ovaj tjedan nisam vidjela na meniju :misli:)

dorucak je kao u 8h, ali ako ima puno klinaca na jutarnjem dezurstvu znaju im dat i ranije, pa onda ovima kaj dolaze kasnije daju kasnije :top:

magic blue
02.06.2008., 07:15
i zabravih ti reci da za alergicare mi se cini da mame donose same, pa ne znam da li je to s obzirom na cijenu :rolleyes: ili da stavim ovaj smajlic :top: jer ti je onda bar pod kontrolom od kojeg proizvodaca ce jesti

magic blue
02.06.2008., 07:18
izgleda sam krivo postavila temu :D Ajde nek se jave mame koje su full zadovoljne sa svojim vrticima jer vidim da nitko nema bas nekih "opasnih" problema.

kaj sam ja jedina "frikuša"?

Agata1979
02.06.2008., 13:17
Agata a zašto nikog nisi pitala sto je s tim prekoracenjem broja djece? Ili cak inspekciju pozvala, pa da bude crno na bijelo (izvinte me, ali ja u zadnje vrijeme samo dzonom po vrtcu :D)
Nije mi jasno zašto roditelji moraju donositi jednom tjedno voce i kako to da prihvacaju slatkise, ako postuju pravilnik o pravilnoj prehrani (bum tocno procitala kasnije kakav je vas :mig:) I cemu pobogu caj i keksi prije dorucka :rolleyes: I meni se osobno uopce ne svida ideja caja cijeli dan ili to da roditelji donose sokove i cedevitu, pa sta ce jaslicarima cedevita. Sta fali dobroj staroj vodi?

A čuj, mi smo već došli kao prekoračenje, moj je bio 14. na listi. A ne moram niti pitati jer sama znam odgovor-premalo vrtića za puno djece, poslije nas ih je ostalo 150 neupisanih.Zato često dolaze druge tete ili pripravnice kao pripomoć. Po meni to kod njih dobro šljaka.
Slatkiše donosimo za rođendane, ali i to se dobrano smanjilo, jer tete stalno upozoravaju na to. Ima nekih roditelja koji će radije donijeti vrećicu kikija, nego kilu banana.
Za voće nitko nije rekao da ga moramo nositi, ali ako želimo možemo. Što se toga tiče ja možda jednom ili dvaput mjesečno donesem kilicu banana, jabuka i sl.A gle, ni meni baš ne ide pod kapu što se to radi, kao prvo voća uvijek ima nabavljenog od vrtića, ali što se god i donese malci popapaju pa mi i nije žao, osobito jer ovaj moj u društvu pojede sve i svašta, a doma baš i ne.
Što se tiče sokova tu si u pravu, ali imaš djece koja ne žele piti vodu.Osobno sam prisutvovala događaju kad nisu imali ništa osim vode i djeca su plakala da bi čaja.Ovaj moj je do nedavno i pio samo vodu, sokić tu i tamo ali uvijek dobrano razrijeđen s vodom.Tak i tete razređuju s vodom i nema gaziranog. To je ono što si već spominjala-kućni odgoj. Ako roditelji doma djetetu daju samo sokiće, naravno da će uvijek i tražiti sokiće.Meni recimo užasno ide na živce kad smo na nekoj proslavi ili sl pa nude mom Gagi kokakolu i druge gazirane sokove.I kad vidim da neki roditelji djetetu od godine dana daju to isto. Moj ih još nije probao i nadam se da još dugo neće.
Razumijem zašto si kritična prema svemu ovome, ali u praksi ja sam prilično zadovoljna s našim vrtićem.
E i čaj i keksi, pa štajaznam, ne smeta mi to, a i nisu keksi svaki dan, ali pa moraju se i oni mali malo zasladiti.To su obično oni čajni keksići i stave ih tek toliko da svaki ima keksić ili dva.Meni je najbitnije da u danu uvijek imaju voća i povrća, a keks ili dva im neće naškoditi u dva ili tri dana tjedno.

Agata1979
02.06.2008., 13:20
kakvo je stanje sa konzumiranjem mlijeka...piju li djeca mlijeko u vrticima...redovno, svaki dan?

i kada sluze doruchak? nakon koliko vremena po dolasku djece u vrtic?

Kod nas u vrtiću mliječno je zastupljeno svaki dan-s cornflaksima, jogurtima, mliječni namazi, samo mlijeko u šalicama, riža i mlijeko itd.
Doručak je od 8 sati.

Agata1979
02.06.2008., 13:26
takoder me jedna sramezljiva mama pmala i pitala za pravni savjet za koji nemam odgovora, pa prosim pravnice pomoc :moli:
naime, mama je u privatnom vrticu, mislim dijete je u vrticu i u ljeto si je vrtic zel 2 tjedna fraj za GO. dakle, nece raditi uopce, a moraju platiti 100% Jel oni to smiju?

isto je i kod nas, ali kako moj malac 7. i 8. mj. nece ici uopce nisam se zanimala za temu, pa molim pametnije i iskusnije da pomognu. Hvala vam!

E sad, znam da je kod nas pravilo ako dijete izostane više od 15 dana mjesečno iz vrtića plaćamo 60% od cijene vrtića.Dali postoji kakav pravilnik koji je za sve ili postoje neki dodaci koji donese sama uprava vrtića ili na lokalnoj razini ne znam.
Naš vrtić ne prestaje s radom preko ljeta niti jedan dan.Jedino se moramo upisati kad koje dijete neće dolaziti radi godišnjih, pa si tete tako ravnaju koliko će koji mjesec biti grupa i kako će koja na godišnji.
Sory znam da nisam pomogla, ali ovako je kod nas.

Ujna
02.06.2008., 14:28
evo ja napisala ovo pod temom privatni vrtići, ali evo i tu ću pastati
"skupo, često mjenjanje teta , nedostatak igrališta :flop:
male grupe , engleski svaki dan u sklopu programa ( ne mora ostajati popodne ), tjelesni 2 x tjedno :top:
najveći plus mi je bio da su otvoreni cijele godine i ove godine su ga odlučili
zatvoriti zbog kolektivnog godišnjeg na 2 tjedna . Naravno naplata ide po zakonskom normativu, ako je dijete od 1-5 dana onda 70% ,ako je preko onda 100% ( tak su mi rekli u vrtiću )
Ono što mene zanima je , imaju li oni pravo zatvoriti vrtić bez da osiguraju neka dežurstva negdje , mislim subvencije za vrtiće se dobivaju svaki mjesec, pretpostavljam da ljetni mjeseci nisu izuzetak , i nama naplatiti jasno 100%"
Probala sam dobiti nekog u ministarstvu obrazovanja da pitam u vezi toga, ali tamo ne možeš ni saznati ko je za to zadužen, a kamoli dobiti tog nekoga i pitati u vezi toga .
Ravnateljica vrtića na moje pitanje hoće li biti organizirano dežurstvo za ta dva tjedna mi je rekla da neće , da je zato ona i rekla dovoljno rano da se možemo organizirati . Da oni imaju pravo na godišnji odmor i da za to vrijeme imaju radove u vrtiću i da još mi je rekla da niti jedan privatni vrtić ne radi preko ljeta .

magic blue
03.06.2008., 07:28
agata mislim da je to placanje i izostanci regulirano aktom o osnivanju ili statutom svakog vrtica, pa si onda svako stavi kako hoce

ujna, jesmo li mi to pod istim vrtickim sefom? mi u podruznici u vg, jeste vi u preckom?

happygoose
03.06.2008., 08:21
Kod nas u vrtiću mliječno je zastupljeno svaki dan-s cornflaksima, jogurtima, mliječni namazi, samo mlijeko u šalicama, riža i mlijeko itd.
Doručak je od 8 sati.


ja sam i mislila na, samo mlijeko u salici..redovno svaki dan..svako dijete...:)

hvala svima na odgovorima...

Ujna
03.06.2008., 08:34
ujna, jesmo li mi to pod istim vrtickim sefom? mi u podruznici u vg, jeste vi u preckom?
da, da to je to

Agata1979
03.06.2008., 10:11
ja sam i mislila na, samo mlijeko u salici..redovno svaki dan..svako dijete...:)

hvala svima na odgovorima...

Ma svejedno jel mlijeko u šalici ili s cornflakom, ak imaju recimo rižu i mlijeko ili cornflake onda nemaju šalicu mlijeka, al opet pojedu to mlijeko, kad je recimo kruh s namazom dobiju šalicu mlijeka.U svakom slučaju zastupljeno je baš svaki dan.

magic blue
08.06.2008., 03:06
Btw, dok smo mi tu blablabla prijedlog nam je vrli nas Sabor i ozakonio, pa su velike promjene u broju djece na broj teta, pogledajte :mig: I imaju onaj indeks za ostvarenje istoga 0 sto znaci trenutno moraju to izvest :top:

bas si nekaj gruntam nazvat RTL ili Novu i zamolit ih da provjere sičuejšne za jesen i broj djece na broj teta jer je Sabor to izglaso 16.05. dakel, prije upisa i formiranja novih grupa

SaveAss
08.06.2008., 08:45
... pa su velike promjene u broju djece na broj teta, pogledajte ...

na onaj link iz uvoda koji si ostavila? to je osvježeno?

(i samo da znaš, pratim ovu temu i imaš moju potporu:mig:)

magic blue
08.06.2008., 21:45
nouop, imas u narodnim novinama na www.nn.hr ili u mojem prijatelju guglu :D ali mislim da je i u prijedlogu bilo kako je i izglasano :misli:

phuketya
08.06.2008., 21:59
Koliko je sada djece po teti? Ja to ne vidim.

magic blue
10.06.2008., 19:44
Članak 22.

(1) Broj djece u odgojno-obrazovnoj skupini u redovitom programu utvrđuje se ovisno o dobi djeteta i broju djece s teškoćama uključene u odgojnu skupinu.
(2) U odgojno-obrazovnu skupinu djece u redovitom programu u dobi:
– od navršenih šest do navršenih 12 mjeseci može se uključiti najviše 5 djece,
– od 13 do 18 mjeseci može se uključiti najviše 8 djece,
– od 19 do 24 mjeseca može se uključiti najviše 12 djece,
– u trećoj godini može se uključiti najviše 14 djece,
– u četvrtoj godini može se uključiti najviše 18 djece,
– u petoj godini može se uključiti najviše 20 djece,
– u šestoj godini može se uključiti najviše 23 djece,
– u sedmoj godini do polaska u školu može
se uključiti najviše 25 djece.
(3) U odgojno-obrazovnu skupinu može se uključiti, na temelju mišljenja stručnih suradnika dječjeg vrtića, samo jedno dijete s lakšim teškoćama i tada se broj djece u skupini smanjuje za dvoje djece.
(4) U odgojno-obrazovnu skupinu može se uključiti samo jedno dijete s većim ili kombiniranim teškoćama ako je nedostatan broj djece za ustroj odgojne skupine s posebnim programom i tada se broj djece smanjuje za četvero.
(5) U mješovitoj odgojno-obrazovnoj skupini u redovitom programu u odgojno-obrazovnu skupinu djece u dobi:
– od 1 do 2 godine može se uključiti najviše 10 djece,
– od 1 do 3 godine može se uključiti najviše 12 djece,
– od 3 godine do polaska u školu može
se uključiti najviše 20 djece,
– od 4 godine do polaska u školu može
se uključiti najviše 22 djece.

magic blue
10.06.2008., 19:46
Članak 28.

(1) Broj odgojitelja po odgojno-obrazovnoj skupini s obzirom na trajanje programa tijekom dana je za:
– 3 sata – jedan odgojitelj s polovicom radnog vremena,
– 4 do 6 sati – jedan odgojitelj s punim radnim vremenom,
– 7 do 10 sati – dva odgojitelja s punim radnim vremenom.

magic blue
10.06.2008., 19:48
Članak 29.

(1) Odgojitelji su obvezni u neposrednom odgojno-obrazovnom radu s djetetom i skupinom djece provesti 27,5 radnih sati tjedno, a ostale poslove u sklopu satnice do punoga radnog vremena.
(2) Ostali poslovi odgojitelja obuhvaćaju planiranje, programiranje i vrednovanje rada, pripremu prostora i poticaja, suradnju i savjetodavni rad s roditeljima i ostalima te poslove stručnog usavršavanja.

Štrumf ovo boldano je ono o cem ja tupim i na ostalim temam o vrticima i jaslicama. I taj dio se ne odnosi na onih 30sec dok dijete ide iz ruku u ruku na vratima nego zaista to mora biti vrijeme u kojem sjedite i smireno razgovarate.
jer meni npr nije bitno jel jeo i spavo koliko mi je bitno vjestinu koju je savladao, s kime se najvise druzi, koje igracke ga najvise zanimaju, kako reagira u grupnim igrama i sl.

magic blue
10.06.2008., 19:51
kad smo kod obroka u clanku 40.
(5) Za vrijeme 10-satnog boravka djeteta u vrtiću potrebno je osigurati 2/3 energetskih potreba, a doručak mora sadržavati mliječni obrok ili odgovarajuću zamjenu.
(6) Higijensko-sanitarne uvjete prehrane nadzire sanitarna inspekcija ureda državne uprave u županijama, odnosno Gradu Zagrebu, dok stanje uhranjenosti djece nadzire nadležni dom zdravlja.
(7) U dječjem vrtiću koji ostvaruje redovite i posebne programe, s obzirom na trajanje programa, djeci se svakog dana osigurava sljedeći broj obroka:
– za 3-satni program 1 obrok,
– za 4-satni, 5-satni i 6-satni program 2 obroka,
– za 7-satni i 8-satni program 3 obroka,
– za 9-satni i 10-satni program 4 obroka.

a o svemu tome brine medicinska sestra :rolleyes:

magic blue
10.06.2008., 19:53
a onda malo o prostoru u clanku 43. kaze:
(6) Površina potrebnog zemljišta za izgradnju zgrade dječjeg vrtića i formiranje prilaznih putova, igrališta, slobodnih površina, gospodarskoga dvorišta i parkirališta treba biti najmanje 30 m2 po djetetu, a ako se zemljište dječjeg vrtića nalazi uz postojeće slobodne zelene površine, najmanje 15 m2 po djetetu.

ajd nek digne 2 prsta ciji vrtic to ima :D

magic blue
10.06.2008., 19:54
a onda opet u clanku 45 veli:
(2) Soba dnevnog boravka treba imati površinu od 5 m2 po djetetu i prosječnu visinu 300 cm.
(3) U postojećim vrtićima prostorni uvjeti postižu se prilagođavanjem broja djece koja istodobno borave u sobi dnevnog boravka.

ajd opet 2 prsta u zrak :D

magic blue
10.06.2008., 19:57
i secer na kraju :D
Članak 54.

(1) Dječji vrtići dužni su uskladiti svoju djelatnost s odredbama ovoga Standarda u roku od pet godina od dana njegova stupanja na snagu.
(2) Dječji vrtići koji na dan stupanja na snagu ovog Standarda obavljaju svoju djelatnost u sklopu građevina stambeno-poslovne namjene i imaju rješenje o ispunjavanju uvjeta za obavljanje predškolske djelatnosti u takvim građevinama mogu nastaviti radom u tim prostorima.

magic blue
10.06.2008., 20:00
s time da u prilogu navode jos koeficijente izvedivosti no to poglečte same da vam ne prenosim, no najvažnije je da zadnje piše "Krajnji je rok za usklađivanje sustava predškolskog odgoja i naobrazbe s Državnim pedagoškim standardom 2013. godina."

phuketya
10.06.2008., 20:59
Magic, hvala na trudu. Puno odgojitelja sjedi kod kuće, a znači uskoro bi se moglo nešto i promijeniti.

Mag
11.06.2008., 23:00
Btw, dok smo mi tu blablabla prijedlog nam je vrli nas Sabor i ozakonio, pa su velike promjene u broju djece na broj teta, pogledajte :mig: I imaju onaj indeks za ostvarenje istoga 0 sto znaci trenutno moraju to izvest :top:

bas si nekaj gruntam nazvat RTL ili Novu i zamolit ih da provjere sičuejšne za jesen i broj djece na broj teta jer je Sabor to izglaso 16.05. dakel, prije upisa i formiranja novih grupa
Ja bila danas u državnom vrtiću na uvodnom roditeljskom za jasličare i pita netko koliko ima odgajatelja u jednoj grupi, odgovor: 1 (dvoje za vrijeme ručka i dvoje cijelo vrijeme za vrijeme adaptacije tj. tjedan dana :rofl:). I pitam ja koliko ima djece u jednoj grupi, odgovor: 19!!!! :eek: Rekoh, zar nije to malo premalo teta osobito u jasličkoj grupi??? A odgovor je bio blablabla...država nema para, imamo pripravnike, pa ih sve stavimo u jasličku grupu i za kraj priča koja nema veze s mojim pitanjem, ali kao dobro zvuči ...jaslice u Zg koštaju samo 200,00 kn te da kojim slučajem živimo u Velikoj Gorici, Zaprešiću itd plaćali bi više...igrom nekog čudnog slučaja iz moje plaće se plaća prirez za život u Zagrebu koji je gle čuda puno veći nego u Velikoj Gorici :rolleyes:...mislm šta oni prodaju ljudima...

Nego, magic...reci ti meni (da utvrdim gradivo)...da li to što je sada stupilo na snagu znači da oni moraju SADA imati toliko broj odgajatelja koji piše u Pravilniku ili to moraju ispuniti za 5 godina tj. do 2013?
I kome da se prvo obratim ako tome nije tako tj. kome bi se ti obratila i kojim redom?

Mag
11.06.2008., 23:24
Evo otišla i ja malo pročitati NN :kava:...i magic koeficijent 0 imaju samo:
Veličina dječjeg vrtića s obzirom na broj odgojno-obrazovnih skupina (članak 21.)
Mjere zdravstvene zaštite u dječjem vrtiću (članak 40.)
Cijena smještaja djeteta u dječji vrtić (članak 42.)

Broj djece u skupini i broj teta imaju koeficijent 1...što znači da se mora provesti u roku 3 godine.

...a do tada je 19 djece u jasličkoj grupi sasvim ok i po propisima...:rolleyes: