View Full Version : Laparoskopija
Za mjesec dana idem na laparoskopsku operaciju jajnika/ciste koji ce biti uklonjen. Sada krecem s pripremom nalaza koji su potrebni.
Zanimaju me Vaša eventualna iskustva i savjeti. Ono bar da znam sto jos pitati dok se pripremam i tako...
Kakva obicno ide anestezija za takav zahvat?
Koliko ste se oporavljali nakon operacije? (rekli su mi 1. dan dodjes, 2. dan je operacija i 4. dan ides doma na oporavak, uobicajeno bolovanje je 2 tjedna)
Ako sve prodje OK, koliko brzo nakon operacije mogu ocekivati da cu moci putovati autom 3 sata, ne voziti osobno, vec da me netko vozi? Recimo tjedan nakon operacije bez problema?
Čitala sam da se očekuju i karakteristični bolovi gornjem dijelu tijela kao posljedica zaostalog CO2, to točno?
Hvala.
Ja sam imala laparoskopsku operaciju ali ne jajnika nego maternice; anestezija je bila opća, operirana sam u četvrtak a kući išla u subotu, oporavljala sam se dugo i temeljito jer sam lijena i razmažena, a stvarno oporavak ide brzo, ovo za bolove u ramenima i prsima je točno.
Mislim da ćeš moći putovati bez ikakvih problema, ja sam poslije ove laparoskopije imala puno težu operaciju pa sam se oporavila u roku od tjedan dana - kaj bi se reklo, sve ti je to u glavi ;)
Bila sam prije dva mjeseca na laparoskopskoj operaciji - zbog ciste mi je uklonjen jajnik. Dakle, preoperativne nalaze sredila vrlo brzo - u Domu zdravlja laboratorijske pretrage, EKG, rentgen pluća i srca, tumorske markere u privatnom labu.
Operacija se radi u punoj anesteziji /pročitaj postove, nije ništa strašno/. Došla sam u bolnicu večer prije operacije, operirana oko podne, na nogama dva sata nakon što su me vratili u sobu. Bolova gotovo da i nije bilo. Prenoćila sam u intenzivnoj, drugi dan na odjelu /jedini je bad što ti ne daju jesti - samo juhu/, treći dan sam išla kući. Auto sam vozila nakon tjedan dana, osmi dan su mi izvadili konce, na posao se vratila nakon dva tjedna /iako mi je moja doktorica preporučila da ostanem tri tjedna na bolovanju, ali bilo mi je stvarno dobro./
Nakon operacije izbjegavala istezanje, podizanje teških tereta... nakon mjesec dana sve u normali.
Dobra posljedica - skinula ukupno 5 kg - sada sam na 60, s mojih 1,70, i nisam vratila težinu.
Ako te još što zanima...
Tremor kaže:
Čitala sam da se očekuju i karakteristični bolovi gornjem dijelu tijela kao posljedica zaostalog CO2, to točno?
Hvala.
Na žalost točno. Barem su mene leđa boljela za poludit, ali to brzo prođe. A rez me uopće nije bolio, odnosno naprave ti samo tri rupice i jedan mali rezić od 2-3 cm. Poslije se skoro da ne vidi.
Oporavak je brz.
To je najbolji dio, što nema pravog velikog reza pa te nema što boliti :D - najgora stvar kod operacija je rez (ako je na trbuhu).
Hvala svima na odgovorima, puno znaci cuti iskustva drugih. Meni su rekli da dodjem dan prije operacije ujutro u 9 na odjel. Dali su mi popis nalaza za pripremu i to cu raditi sljedeci tjedan (krvne pretrage, markeri, RTG srca i pluca, EKG i mali koagulogram).
Moja dr. opce medicine me pitala gdje cu ici na pregled kod anesteziologa jer da mi je i to potrebno a na onom popisu koji sam dobila nema nista o tome. Na operaciju idem na Sv.Duh, zna li mi netko reci u vezi tog pregleda, dali to obave tamo kad dodjes ili treba prije? Hvala.
I ja sam bila na Sv. Duhu, ekipa je super! Ujutro u 9 ćeš se javiti na šalter, upisati u bolnicu, onda će ti dati formular - bolesti i sl., pa ćeš pričekati da ti uzmu anamnezu...
S anesteziologom sam razgovarala večer prije u bolnici - mjerenje tlaka, pregled nalaza. Ali imaš i anesteziološku ambulantu - mislim da primaju iza 13 sati, s uputnicom opće prakse. Najbolje nazovi odjel gdje ćeš biti operirana i pitaj - ako je to Ginekologija 1, znam da su vrlo ljubazni!
I BTW - što se tiče bolova u ramenu od plina, to uopće nisam osjećala.
Sve u svemu, prema mom iskustvu, u dobrim si rukama:) Hrabro, i javi kako je prošlo!
Evo javljam se nakon i sve je dobro prošlo kao što je i planirano. Vaša iskustva i savjeti su mi dobro došli za pripremu. HVALA.
Bila sam na GIN I na Sv.Duhu i zbilja moram reći da su svi bili jako ljubazni i dobri prema nama.
Dosla u utorak, operirana u srijedu, u petak isla doma, nakon 8 dana skinula savove, sveukupno 3 tjedna bolovanja... krastice otpale nakon prekjucerasnjeg kupanja u moru od 10 minuta. :) Rez na pupku se uopce ne vidi, lijevi je 1 cm i isto je ok a desni oko 3 i malo je zadebljan ali ok.
Jedino sto menga jos nije dosla, je li moguce da je jedan ciklus samo preskocen? Kakva ste iskustava imali s tim? Sada kasni 15 dana i prakticki za 10 dana je po 'rasporedu' novi ciklus... a tada bi trebala i na kontrolu... da cekam do tada?
I da, primijetila sam u tih 3-4 dana da sve koje su došle skinuti cistu jajnika su to imale na DESNOM jajniku. Je li to slučajno ili...?
Da, i kod mene je jajnik bio desni.... sram nas bilo, desničarke nijedne:)
Prvu menstruaciju sam dobila 24 dana nakon operacije (dakle, ukupno nakon 36 dana). Zato je iduća kasnila, i došla tek nakon Dabrostona, uz čudne nalaze FSH (visok nalaz, što govori da mi se jajnik ili još nije snašao, ili sam preko noći lavovski korak prema menopauzi.) Sada sam na Yasminu, ciklus se ustalio, sjajno ga podnosim, i čekam jesen da s mojim ginekologom, te pametnim endokrinologom dogovorim što i kako dalje.
Drago mi je da je sve dobro prošlo:top: Moji ožiljci se uopće ne vide - nakon tri tjedna mora sasvim su svjetli i neprimjetni i ispod najmanjeg bikinca.
Pozdrav
BB
Tremor kaže:
I da, primijetila sam u tih 3-4 dana da sve koje su došle skinuti cistu jajnika su to imale na DESNOM jajniku. Je li to slučajno ili...?
evo, kod mene je bio u pitanju lijevi jajnik.
zanimljivo da mi je taj predstavljao problem od moje 13-te godine kad sam prvi put dobila menstruaciju. uvijek i samo lijevi.
shto se tiche kashnjenja menstruacije, meni su objasnili na nachin shto su jedan od instrumenata morali zavuci kroz ushce maternice, pa se zapravo sluznica djelomichno vec oljushtila. ja sam i krvarila nekoliko dana nakon zahvata.
I ja sam krvarila 2 dana, ali svjetlu krv, ne menstruacijsku. OK, onda cu ja pricekati do sljedeceg termina pa ako ne bude nista vec ce dr. na kontroli nesto predloziti za rjesenje.
A inace, moram i ti podijeliti s nekim :), najcudniji je osjecaj kada dobivas narkozu u žilu i ona se polako širi rukom pa tijelom... i kada prestanes disati...
Tremor kaže:
A inace, moram i ti podijeliti s nekim :), najcudniji je osjecaj kada dobivas narkozu u žilu i ona se polako širi rukom pa tijelom... i kada prestanes disati... [/B]
Ajme, ja se uopće toga ne sjećam.... bocnuli se me u ruku i ja sam za trenutak spavala.... sljedeća slika mi je intenzivna... kako listam papire i shvaćam da je na jajniku zaista bila samo cista.... a u sljedećoj slici se dižem iz kreveta, sestre me love, a ja brišem u WC na čik-pauzu:)
provela sam nakon operacje 48 sati na intenzivnoj (kompliciraniji sluchaj, nije bila samo cista u pitanju) i to mi je bilo najgorih dva dana u zhivotu.
kad su me nakon toga premjestili na normalan odjel, suze su mi krenule od srece.
smiljana
17.08.2005., 10:45
Joj, sad ste me splašile! Ja se moram preksutra javiti na SD, isto lapar. operacija ali mioma. Nije jako strašno ili?Do sad sam se dobro držala, skoro da i nisam mislila o tome al kak se bliži petak sve je gore.Najrađe bih :trk:
Ma pobjegla od čega.... jesi li sve dobro pročitala? Velim ti da je sve bilo savršeno OK, a vadili su mi ne samo cistu već i jajnik. Ponavljam da te umirim - na nogama odmah, kući treći dan, na poslu nakon dva tjedna! Ne boj se, sve će biti u redu, ekipa je i stručna i ljubazna.
smiljana
17.08.2005., 22:01
Ma BBlue, znam da su ljubazni i stručni,nažalost, ležala sam na tom odjelu u 6. mj. Al nije mi baš svejedno, još nikad nisam bila na operaciji.I još dok si zamislim osječaj koji Tremor navodi, dok "prestaješ disati":rolleyes: Jezuš i Marija, valjda mi bu tlak narasel tak da me i nebudu mogli operirati! Hvala ti na umirivanju:)
I ja sam ležala na tom odjelu i zaista mogu uputiti same pohvale osoblju, a posebno sestrama na intenzivnoj njezi koje su jako nježne i brižne. A operirala sam i miom laparoskopski (u drugoj bolnici) pa te i sa te strane mogu utješiti, oporavak je stvarno brz i bezbolan, evo, već sam napisala da sam operirana u četvrtak a kući sam išla u subotu. Osjećaj pred operaciju nije baš sjajan, naravno da se malo bojiš, pa nemoj oklijevati uzeti nešto za smirenje - ja u takvim situacijama uvijek popijem Apaurinčić :D bez puno razmišljanja.
smiljana
18.08.2005., 11:38
Hvala Verica:) . Dok sam ja ležala, na krevetu do mene žena je čekala operaciju, trebali su joj izvaditi maternicu. Došao joj je anesteziolog i rekao da će prije nego počnu bilo što raditi dobiti injekciju od koje će joj biti sve svejedno:sJa bih tak rado već sad tu injekciju!
Smiljana samo bez straha... normalno je da nikom nije svejedno, ali ne treba se bojati. Inače dok si još u sobi dođe ti teta dati inekciju za smirenje, a onda te nakon 15-20 min voze u salu, tamo se skidas i ides na stol i onda te lijepo uspavaju.
Poslije sam pricala s nekoliko cura i zena i nitko se ne sjeca prestanka disanja osim mene, tako da vjerojatno neces ni ti.
Noc prije ti daju tableticu za spavanje ako hoces... ako te je frka, mozda je dobro to uzeti da se bar naspavas.
E da meni je odlicno dosao savjet za SKIDANJE LAKA S NOKTIJU prije operacije koji sam nasla na forumu. Naime to je obavezno a na odjelu nemaju acetona tako da je najbolje to obaviti doma prije.
Druga stvar koju nisam znala je da je u skopu obavezne pripreme i FRIZURA. :) Dakle, komplet brijanje dole i donjeg dijela trbuha tko ima dlacice. Ako to ne ucinis sama onda ti to sestra obavi u ambulanti vecer prije. Nista stasno ali da sam znala obavila bi to doma sama.
Eh, da, ako ideš na laparoskopiju će te brijati i klistirati. Osim laka sa noktiju trebaš skinuti i sav nakit - ja sam došla u salu sa vjenčanim prstenom na ruci. Inače ove injekcije za hrabrost su odlične, ja je nažalost nisam dobila prije svoje laparoskopske operacije ali jesam prije operacije bruha i jako mi se svidjela :D
Može se dogoditi da će te boljeti grlo od intubiranja nakon operacije pa nije loše uzeti neke tablete za grlo - ja sam uzela one sa islandskim lišajem i jako su mi koristile, samo provjeri smiješ li ih uzimati, meni su nakon laparoskopije dozvolili a nakon carskog reza nisu.
smiljana
18.08.2005., 22:42
Evo ja sam se spakirala, sredila nokte i frizuru i čekam jutro. Hvala vam na savjetima i hrabrenju!Javim se za par dana, ja se nadam da bu sve dobro prošlo!:w
barbarak
14.05.2006., 18:51
Dijagnosticirana mi je cista na jajniku i moram na laparoskopiju pa molim sve koje su bile da mi prenesu svoja iskustva. inače doktorica me šalje u vinogradsku kod dr.penz pa ako netko zna što o njoj neka kaže sad.
ovo APSOLUTNO nije tema za kokosinjac, pa ti ju selim na zdravlje. tamo ces sigurno dobit odgovor na svoje pitanje (a mislim i da vec ima tema, pa cu ti mozda spojit sa starijom temom). Znam da na forumu ima barem jedna osoba koja je laparaskopski operirala cistu na jajniku na Sv. Duhu, i lijepo je pricala o njima (zalijepit cu ti kasnije link).
A sto se tice dr. penz :horor: gospode boze, otkud bas ona? Na tom odjelu ima krasnih, strucnih i divnih lijecnika, ali ona definitivno nije jedna od njih!!!
evo, nasla sam link: atlantis hvali Sv. duh (http://www.forum.hr/showthread.php?t=137516)
atlantis
14.05.2006., 19:04
barbara, da ne prepisujem sve ispocetka, kopiram ti svoj post od prije mjesec i pol
a sad obecani izvjestaj:
imam tri rupe u trbuhu, ne smijem se smijati jer onda boli ko sam vrag
s anesteziologom sam dogovarala crno vino i ovcji sir za budjenje ali me prevaril :D docekala me infuzija : bljak:
daklem, dan prije nish ne jedesh, od veceri prije nish ne pijesh. brijanje (to sam doma) i klistir obvezatni. onda se neko vrijeme zblizavash s kolegicama u wc-u :zubo:
dodje ti lijecnik koji ti objasni tocno sve sto ce ti se dogadjati, od prve injekcije do budjenja i kako se zahvat radi.
petak-
ujutro se istusirash, dobijesh diorovu haljinu :zubo: i cekash sestru s injekcijom.
odvezu te u salu i tu krene zanimljiv dio
prvo doktora zajebavash zbog frizure i nastupa na htv-u vecer prije, pa ti on kaze da anesteziolog kasni i da ce na zivo, pa pregovarash jel ce svirat vangelis il narodnjaci :lol:
pa se pojavi zelenooki anesteziolog, pa s njim dogovorish budjenje i onda zaspish :zubo: (8.30)
/tu te negdje voze u sobu pa sa smijeskom zahvaljujesh deckima koji te prenasaju na krefet - to su mi cure poslije pricale /
budish se u neko doba (10:27 po mom mobitelu) i sa sestrom se oblacish, zovesh svoje da im kazesh da si dobro i opet zacorish
u pol dva se budim totalno, cekam da me pocne boljet, nishta... /zedna sam/.... cekam bol, nishta... pomicem ruku, nogu, gornji dio tijela - malo boli... primam analgetik preko infuzije mislim /zedna sam/... uzimam mob i javljam se onima kojima trebam...
dolazi sestra, ja bi na wc, ne dozvoljava mi da ustanem, ne smijem niti vode :/...
16:30 dolazi dragi, nagovaram sestru da odem sama na wc da mi on samo infuziju drzi :D gledam u wc-u tri rupice
u 19:30 nagovaram sestru da mi da gutljaj vode, pitam je jel dobivam kaj za bolove, kaze da nishta i pita jel trebam... NE TREBAM ovo boli manje od zadnje menge :top:
u 23. idem na wc sama i bez infuzije
ujutro mi dozvoljavaju kavu, idem na automat po kavu i novine... sad vech i sokove pijem
smijem rucat, mrzim kelj, za rucak je kelj :D
popodne idem do kafica na kavu...
ponedjeljak -
sama se obukla (carape su bile malo bolne), spakirala (nisam dizala torbu sama, naravno) i sama dohodala do auta
doma sam :) sad pijem kavu i tipkam
stoga drage curke, bez straha jerbo ko sto vidite nije nishta strasno :)
zanima li te vise od ovoga slobodno mi posalji PM
PS ako je barbara nova hoce li naci prebacenu temu na zdravlju?
barbarak
14.05.2006., 19:17
A sto se tice dr. penz :horor: gospode boze, otkud bas ona? Na tom odjelu ima krasnih, strucnih i divnih lijecnika, ali ona definitivno nije jedna od njih!!!
Kod nje me šalje dr.šemnički iz poliklinike harni, vjerojatno su frendice jer mi je šemnički rekla da sve svoje pacijentice šalje kod nje. Ovo što si napisla me baš utješilo, idem kod mesarke.
gle, nisam rekla da je mesarka. ali cinjenica je da ja njoj ne bih dala da me pogleda, nisam ju ni pozdravljala na hodniku.
ali to je samo jedno misljenje, raspitaj se jos oko nje.
u svakom slucaju ne svidja mi se ideja da ides kod nekoga zato sto si je frend sa tvojom ginekologicom...
barbarak
14.05.2006., 19:25
Koliko dugo je bolovanje nakon laparoskopije i koliko se uopče čekaju takvi zahvati (mjesec, dva, tri...)?
P.S. cista je velika 6 cm
atlantis
14.05.2006., 19:28
Koliko dugo je bolovanje nakon laparoskopije i koliko se uopče čekaju takvi zahvati (mjesec, dva, tri...)?
P.S. cista je velika 6 cm
ja sam imala dermoid koji je naglo rastao pa je isao van relativno brzo
bolovanje od dva tjedna do mjesec i pol (42 dana) o tebi ovisi kada ces se vratiti na posao ovisno o tome kako se osjecash...
meni je dr. preporucio da odmaram najmanje tri tjedna bez obzira kako se dobro osjecala
Ja sam na bolovanju bila samo 2 tjedna - bilo mi je dobro i nisam više htjela ostati doma. Laparoskopski su mi na Sv.Duhu vadili ne samo cistu, već i cijeli jajnik, ali to zaista nije frka - ja sam već 2 sata nakon buđenja bila na nogama, zbrisala u WC (još sam bila pušač), a drugo jutro me je vizita tražila po kafiću:rofl: Iduće pak jutro sam išla kući, tjedan dana nakon operacije vozila auto - jedino sam pazila da ne dižem ništa teško, zbog unutarnjih šavova. Oni vanjski - jedva se i vide - bikini igra za prvi tim;)
Što se tiče spomenute doktorice - ne znam za nju - bila sam kod dr Šparca (nažalost, otišao je prije nekoliko mjeseci u Split), bio je super. Na operaciju sam - od dijagnoze - kompleksna cista sumnjiva izgleda - čekala manje od mjesec dana. A anesteziolozi... ne samo da su dobri, nego i šarmantni....
moje iskustvo je vrlo slično iskustvo od atlantis, samo što je mene poslije operacije boljelo cijelo područje trbuha, jer te napušu s plinom da bolje vide.
morala sam šetati po bolničkom hodniku da ti plinovi izađu što prije.
inače, ja sam veeeelika kukavica :D i poslije operacije sam bila u raspoloženju: ne želim ni jest ni pit jer onda moram ustajati na wc, a svako ustajanje me boljelo :(
ja sam operirala isto dermoidnu cistu na jajniku, prije deset godina (tada sam imala 24), ali u austriji, pa nema smisla da preporučujem doktora.
LooneyTune
26.05.2006., 17:31
i ja sam nedavno bila na laparo..
i sve jasno ok :)
zanima me koliko dugo se moram cuvati dizanja bilocega teskog..
sad je vec proslo tjedan dana, mislim koliko jos moram ljude oko sebe tlaciti...e daj mi digni ono i prenesi ovo...?
fanks! :)
atlantis
26.05.2006., 18:09
prosla su dva mjeseca od mojeg i iako sam odlicno prosla sve to oko operacije josh uvijek mi tijelo javlja da moram paziti... maloprije sam digla dasku za peglanje i osjetila kako me desni shav zapekao...
moje misljenje - koliko ti god bilo glupo moljakati, moli i ne zajebavaj se :)
(doktor mi je rekao da je bitno ne dizati stvari zbog unutarnjih shavova kojima treba puno vise da zarastu)
Snowwhite
26.05.2006., 21:29
Slušaj tijelo LooneyTune i ne žuri s dizanjem... Pa nakon tjedan dana taman vade konce. Ja sam se nakon 2 tjedna počela dobro osjećati, nakon 3 tjedna sam se osjećala već jako dobro i naravno krenula na posao... a onda sam se jako brzo umarala i bilo mi je žao što sam se forsirala.
Michaela
27.05.2006., 12:44
Ja sam na bolovanju bila samo 2 tjedna - bilo mi je dobro i nisam više htjela ostati doma. Laparoskopski su mi na Sv.Duhu vadili ne samo cistu, već i cijeli jajnik, ali to zaista nije frka - ja sam već 2 sata nakon buđenja bila na nogama, zbrisala u WC (još sam bila pušač), a drugo jutro me je vizita tražila po kafiću:rofl: Iduće pak jutro sam išla kući, tjedan dana nakon operacije vozila auto - jedino sam pazila da ne dižem ništa teško, zbog unutarnjih šavova. Oni vanjski - jedva se i vide - bikini igra za prvi tim;)
Što se tiče spomenute doktorice - ne znam za nju - bila sam kod dr Šparca (nažalost, otišao je prije nekoliko mjeseci u Split), bio je super. Na operaciju sam - od dijagnoze - kompleksna cista sumnjiva izgleda - čekala manje od mjesec dana. A anesteziolozi... ne samo da su dobri, nego i šarmantni....
Ista stvar. Bila na sv. Duhu. Osoblje fenomenalno. Operacija prošla bez problema. Vadili mi endometriom, mislim 7 cm. Operirao dr. Šparac o kojem mogu reći sve najbolje. Također i anesteziolog. Ma svi. Ta operacija mi stvarno nije bila traumatsko iskustvo.
LooneyTune
27.05.2006., 15:03
ja bila u Petrovoj, evo tjedan dana proslo od tad...
i imala sam endometriom na lijevom jajniku...no doktor kaze da je nasao i jos nekakve cvorice (zarista endometrioze) posvuda po zdjelici i to sve popalio.
dakle neme unutarnjih savova ili sam to krivo skuzila?
jer da ih ima, ako mi je samo ogulio jajnik od te endometrioze, pretpostavljam da onda savova nema..
barbarak
29.05.2006., 20:01
Ja idem 26.6. Sad se psihički spremam. Upoznala sam dr. Pentz koja i nije tako strašna i ona će me operirati. Koliko dugo nakon operacije se treba apstinirat (mislim na sex)?
LooneyTune
29.05.2006., 22:05
a ides na laparoskopiju ili nesto teze?
meni su rekli da vec sad mogu bez probljema :Sex:
a proslo je tek 11 dana od operacije :)
e sad ako je nesto ozbiljnije onda mozda i nece tako brzo...
atlantis
29.05.2006., 22:07
meni je mjesec dana bilo :nono:
LooneyTune
29.05.2006., 22:07
ups, sad vidim da isto ides na laparo, mi scusa signorina :)
znaci i ti ces brzo moc uletit u igrice sa dragim bez beda ;)
barbarak
31.05.2006., 20:12
Moraju li se prije lapsc. napraviti svi brisevi? Pošto suprug i ja planiramo bebu zanima me koliko dugo se nakon zahvata terbamo čuvati?
ida sarajevo
01.06.2006., 11:32
E da se i ja ukljucim.Bila sam prije 20 tak dana na operaciji u Ljubljani.Takodjer laparaskopija koja je presla u nesto mnogo teze,jer nije mi jasno kako doktori ne mogu prije da ustanove da li osoba moze primiti co2.Kod mene se desilo to da mi je samo sto je operacija pocela co2 otisao u pluca i kazu da nije bio dobar anesteziolog mnogo gore bih prosla.I rekli su mi da to nije rijetka pojava i da se desava zenama koje imaju tanku kozu ili podignutu dijafragmu.Samo zelim da upozorim ko ide na laparaskopiju da vidi sa dr.da li se to moze nekako provjeriti.Ne zelim nikoga da prepadam.Ipak je sve dobro zavrsilo,mada sam dobila rez od nekih 7cm koji nisam htjela.Sretno
Lapulapu
02.06.2006., 08:45
a ides na laparoskopiju ili nesto teze?
meni su rekli da vec sad mogu bez probljema :Sex:
a proslo je tek 11 dana od operacije :)
e sad ako je nesto ozbiljnije onda mozda i nece tako brzo...
Laproskopija je vrsta zahvata. Dakle - mjesto velikog reza imaš nekoliko manjih.
A težina operacije i oporavka ovisi o tome što se zahvatom činilo.
andydizdar
02.06.2006., 11:39
laparaskopija nije nista strasno i nemas cega da se plasis.cula sam i ja da je moguce da se desi ovo sto se desilo sa CO2 kod Ide,ali to je rijetka pojava.Ipak nebi bilo lose da porazgovaras o tome sa svojom dr.Inace znam dvije cure koje su laparaskopski operirale ciste i prosle su bez ikakvih bolova,a rupice male pa i ne vide se skoro.Nemas cega da se plasis.SRETNO I JAVI KAKO JE PROSLO
Dijagnosticirana mi je cista na jajniku i moram na laparoskopiju pa molim sve koje su bile da mi prenesu svoja iskustva. inače doktorica me šalje u vinogradsku kod dr.penz pa ako netko zna što o njoj neka kaže sad.
Bila ja,davno doduše,na Svetom duhu,i sve je bilo ok.Bila sam tamo nekoliko dana,sve je dobro prošlo.Doma sam ležala još 10-tak dana.Poslje zahvata ti ostaju 3mala ožiljka,jedan na pupku(ne vidi se,ali najduže zarasta)i sa svake strane uz prepone po jedna.Izbjegavaj dizanje teških predmeta sljedećih nekoliko mjeseci!
barbarak
02.06.2006., 14:24
Sad me uhvatila panika zbog briseva. Naime papa je odličan ali kako idem na op. moram napraviti sve briseve i sad je mene strah da će mi nač nešto i da ću morat odgodit op. što svakako ne bi jer želim sve rješit što prije da možemo početi raditi na bebaču. Javit ću šta je bilo!
LooneyTune
05.06.2006., 15:08
kuzim to za bebaca...ali bolje da i ako nesto bude u tim brisevima pa da to rijesis, jer ce ti samo stvarati komplikacije kasnije...
evo moj primjer ...odgodila sam operaciju za mjesec dana nebi li se ocistila od gljivica (iako nije bila neka prijetnja, nisu htjeli da se nakon operacije unutra nesto upali)
...a zatim kada sam dosla na dogovoreni datum, pokupila sam neku prehladu i kasalj...nos mi curi 100 na sat, a ja moram na operaciiju!
i tako prvi dan ja na njihovoj "predklistirnoj dijeti"...i oni odluce meni pomaknut operaciju za 1 dan, samo da ja malo prizdravim....a kud ces bez hrane prizdravit!
no, dodje i drugi dan gladovanja...meni nis bolje, pijem lekadole skrivecki jer sam od svega skupa, dobila i temperaturu laganu...a kasalj se ko za inat sve vise pogorsavao.
Rekoh, do tu sam stigla, pa necu odustat i idem na operaciju ma samo da to vise obavim jer mi muka od cekanja i svega.
Anesteziolog kaze, da mogu ic, jer da ce ionako mene boljet svaki mali kasalj nakon operacije,a ne njega :)
Ipak mojoj tvrdoglavosti nema kraja, ko ni ljudskoj gluposti. I ja ustrajem u svojoj namjeri da odem na operaciju.
Nakraju, priroda..ili sudba je htjela da 5 min nakon sto sam popila ricinusovo ulje dobim ni manje ni vise nego preuranjenu MENGU!
nemoram ni opisivati gromoglasan smijeh koji se orio cijelim odjelom kada sam im priopcila tu pehisticku vijest!
i sta sad drugo, nego nakon 2 dana gladovanja, spakirat kufere i otic doma na jos jedno tjedana dana! hahahaha
sada se tome smijem, ali tada mi je bilo teze to prihvatiti...
i nakon tjedan dana se vratila u bolnicu, prizdravila od kaslja...
i tek sam nakon operacije vidjela sto je anesteziolog recimo mislio pod tim "tebe ce boljet a ne mene", svaki mali kasalj- boli! pa cak i smijanje boli!
al to samo po sebi jasno da ce bolit, tek prvih 2 do 3 dana, kasnije vise ne.
I onaj Co2 ...valjda kod svakoga drukcije..meni nikako nije mogao izac, nekih 3 dana, i kazu da hodanjem izadje...ali ja nisam mogla hodat koliko to pocne bolit, i nakraju je izasao dok sam ja lijepo lezala :D
uglavnom, evo, poanta price barbarak je da ako bude nesto u tim brisevima, bolje strpljenja pa da sve u redu prodje, jer evo kako se tvrdoglavost ne isplati ;)
hope that everything will be just fine!
pozdraf
barbarak
04.07.2006., 12:37
Oprerirana sam 26.6. puštena kući 30.6., jučer bila na skidanju šavova, još me malo boli, nije bilo ništa strašno, ali ne bi nikada ponovila.
atlantis
04.07.2006., 13:18
:kiss: vidish da je lagano :)
Ja sam se jučer vratila kući s laparaskopije. Nije bilo strašno, a li ipak - operacija je operacija.
Cure koje su bile sa mnom u sobi (u Petrovoj) bile su toliko divne da mi je čitav taj boravak u bolnici bio najbolji što je mogao biti.
pitanje2
31.12.2006., 18:30
Molim sve koji stu imali iskustva sa ovim ili slicnim problem.
Redovitim ginekoloskim sistemtskim pregledom dijagnoza je slijedeca:
... desno cista 42x33 sa septumom, lijevi jajnik b.o. Terapija Primolut Nor...
Papa je u redu. Medjutim, CA 125 je 55.50 (referentne do 35,00).
Sto me ocekuje. Uzasno sam se preplasila , jer do sada nikada nisam imala nikakvih problema.
Popila sam se tablete, sada sam u ocekivanju menstruacije. (nakon toga opet trebam izvaditi CA 125)
Preporucuje li netko nekakav caj? molim za nekava savjet.
Sanja :o)
01.01.2007., 12:30
Evo, prvog dana nove godine odlucih poceti razmisljati o tome.
U 3. mj. sam pocela piti Yasmin. Nakon 6 mjeseci bila na kontroli kada mi je otkrivena cista na desnom jajniku. Tada je gin mislio da je bas na jajniku. Cista je velika 8,1x6,9x8,2. Tada je gin rekao da ce vjerojatno puknuti i da je nastala od pilula.
Na zadnjoj kontroli se vidjelo da je cista jos uvijek tu. Jednako velika. Ali je na boljem UZVu vidio da nije na jajniku nego pored desnog jajnika te je rekao da je to dobro. I on predlaze laparoskopiju. Kaze da cista ipak nije od pilula i da ih nastavim piti.
Bila sam u soku. Cisto zato sto sam se nadala da ce puknuti. No, malo sam se primirila. :)
Ovo do sad je bilo jadanje ;) a sad pitanje: cure koje su imale slicne probleme, gdje ste isle na operaciju? (sjecam se da je netko jednom hvalio Sv. Duh), gdje ste obavile kolor dopler i tumorski marker?
Tnx! :)
ciganche
01.01.2007., 12:35
Moja prijateljica je imala cistu promjera 6 cm, i to ne vodenu nego od tkiva. pila je Logest i nestala je:eek:
Da ne pišemo ponovo....
http://www.forum.hr/showthread.php?t=144871&highlight=cista
http://www.forum.hr/showthread.php?t=101510&highlight=cista
ma, :kiss: bblue, znala sam da ima jos par tema, al nisam ih mogla naci :( eto sto ti je mamurluk!
spajam...
07.01.2007., 18:17
Imam jedno pitanje za cure koje su imale ciste i bile na laparoskopiji. Gdje ste isle na color dopler? Ja inace idem kod privatnika, ali ne znam dal da to radim kod njega ili negdje u bolnici jer, kak stvari stoje, trebat ce mi lova za doktore, pa da ustedim gdje mogu. ;)
Imam jedno pitanje za cure koje su imale ciste i bile na laparoskopiji. Gdje ste isle na color dopler? Ja inace idem kod privatnika, ali ne znam dal da to radim kod njega ili negdje u bolnici jer, kak stvari stoje, trebat ce mi lova za doktore, pa da ustedim gdje mogu. ;)
Sveti Duh - u bolnici gdje sam kasnije i operirana.
atlantis
07.01.2007., 20:26
Sveti Duh - u bolnici gdje sam kasnije i operirana.
takaj, tamo odmah lijecnik odlucuje jel treba to van ili ne i ako je hica upise termin u svoju malu crnu knjizicu :zubo:
takaj, tamo odmah lijecnik odlucuje jel treba to van ili ne i ako je hica upise termin u svoju malu crnu knjizicu :zubo:
Yap... a kad sam ja taj isti termin počela pisati u svoj Palm, pogledao me i pitao kako mi se da tipkati tim štapićem:rofl:
08.01.2007., 08:57
Atlantis i BBlue, tnx :)
Mislim da ce morati van, ali se jos uvijek nadam da ce reci da ne mora :)
Atlantis i BBlue, tnx :)
Mislim da ce morati van, ali se jos uvijek nadam da ce reci da ne mora :)
Ako izgleda imalo sumnjivo, bolje je da ide van. I to što prije!
08.01.2007., 17:57
Ako izgleda imalo sumnjivo, bolje je da ide van. I to što prije!
A kao, nije nista sumnjivo, ali je jako velika cista pa mora van. :(
09.01.2007., 11:09
S obzirom da se na Sv. Duhu ceka mjesec i pol, zna li netko kako se krecu cijene color doplera kod privatnika?
Hard Candy
11.01.2007., 09:53
U poliklinici Sunce 500 kn.
Je li tko bio na laparoskopiji na Sv. Duhu? Kakva su iskustva? Lijecnici?
Kakavi su oziljci? :( I da.. kolko se ceka na operaciju? Hvala :)
Je li tko bio na laparoskopiji na Sv. Duhu? Kakva su iskustva? Lijecnici?
Kakavi su oziljci? :( I da.. kolko se ceka na operaciju? Hvala :)
Pa pročitaj topic od početka!;)
Hard Candy
11.01.2007., 10:52
Ok jesam :) Jos uvijek me zanima kolko se ceka na operaciju i kojeg lijecnika mi preporucujete? Hvala :) I da.. pise negdje da je oziljak mali 2-3 cm?! To je puno??!!
atlantis
11.01.2007., 13:59
termin operacije odredjuje lijecnik, a ovisi o tvom stanju
3 x po 3 cm je u svakom slucaju manje od reza preko cijelog trbuha
termin operacije odredjuje lijecnik, a ovisi o tvom stanju
3 x po 3 cm je u svakom slucaju manje od reza preko cijelog trbuha
3 cm... moji su manji - onaj na pupku oko 1 cm, jedna strana 1 cm, druga strana - gdje je vađen jajnik - oko 2,5 cm... i jedva se vide!:cerek:
Imam vodene ciste na ljevom jajniku i doktor kaze da me to ne bi trebalo zabrinjavati jer one pucaju,ali meni se promjenio i menstrualni ciklus i to mi se ne cini bas tako bezazleno,molim sve one koji nesto znaju o tome JAVI TE SE:cry:
Kako dođu, tako i odu. Ako te bude puno bolilo, odi ginekologu pa će ti propisati antibaby pilule.
Kako dođu, tako i odu. Ako te bude puno bolilo, odi ginekologu pa će ti propisati antibaby pilule.
hvala,nadam se da ce proci kako su i dosle
castanea
13.02.2007., 08:58
meni je ginekolog rekao da većina žena ima te vodene ciste, ali da uopće za njih ne zna. imala sam ih prije dvije godine. većinom puknu u sredini ciklusa. npr. na početku ciklusa sam otišla na ultrazvuk i cista je tamo, a na kraju, ili u sredini ciklusa kad sam išla na ultrazvuk ciste više nije bilo. koliko sam ja shvatila ništa opasno.
Ja nikad u životu nisam imala problema s jajnicima. Prije tri mjeseca mi je dok rekao da imam cistu oko 2,5 cm veliku, vodenu i da se ne zabrinjavam jer se one znaju pojaviti od stresa i da pucaju. I tak je i bilo. Ciklus mi se poremetio za 10 dana, ali na drugom pregledu je cista već bila pukla i sve se vratilo u normalu. Nemoj brigat previše oko toga. Pukla bude i sve bude za 5!;)
blazenka
13.02.2007., 15:04
ja sam prije dosta godina imala tih problema...sve je pocelo kada je zapoceo moj seksualni zivot...ne znam da li je to povezano, no stvaralo mi je probleme utoliko sto mi je stalno kasnila menga...proslo je samo od sebe...danas mi je menstruacija uredna.
u biti, dokle god sam pila tablete, u pauzama su se javljali problemi...vjecito vodene ciste! u svakom slucaju nemas razloga za brigu...mozes traziti tablete za izazivanje menstruacije (ako kasni)...cista pukne, menga dođe i sve pet :)
evo i ja sam imala operaciju u cetvrtak, isti dan isla kuci (napredna kanda ?!)
radili su mi kiretazu endometrijazu i laparoskopiju
rez kroz pupak 2 cm na lijevoj strani gdje su bile ciste 1 cm i na desnoj samo tockica
zanima me koliko vam je trebalo da se oporavite
energija i to
juce sam bila super a danas ko da me grom opalio
boli ispod rebara nisam mogla udhnut (5-ti dan)
cini mi se mogu sve a onda nakon 10 min na nogama se pocnem tresti od umora
Hard Candy
14.02.2007., 13:53
Wow pa brzo se oporavljas - super. A gdje si bila na op?
ja sam u kanadi
pa cini mi se da se stvarno dobro oporavljam iako mi je doktor dao cijeli mjesec da stojim doma
to mi je bilo malo frka jer znam ako odem radit tu te niko ne sljivi jesi bio na opraciji ili ne
ali on me pito je li ti smeta zbog para (60 %)
ma boli me za pare
glavno da sve bude ok
e dao mi je i note za fitnes da ne mogu ici dva mjeseca pa me zanima je li to dovoljno i kada mogu ponovo vjezbati
doktorica je rekla sex 3 sedmice :rolleyes: :o joj
evo ja opet pokrecem ovu temu
proslo je mjesec dana od operacije
bila na kontroli, dosli svi nalazi ok i pocela sam radit prije 4 dana
ajme,
prvi dan sam dosla kuci i tresla se ko prut nekoliko sati
sljedeci isto
i treci dan temperatura i prehlada, groznica na usnama, ogulila se sva sluzokoza u ustima
osjecam se ko da me pregazilo auto
sto da radim
nisam isla na poso 3 dana, zvala dokotora i idem kod njega tek za dva dana
a osjecala sam se tako dobro
20.03.2007., 19:14
Dakle pitanje: idem na laparoskopiju krajem 4. mjeseca. Receno mi je da napravim papu (taman mi sad i je vrijeme), a sad tu na topicu citam da je netko radio i briseve prije operacije.
Vama su rekli da treba?
Tnx na odgovorima :)
ja sam radila briseve, al nisam čekala nalaze,haha, tako da bit će da nije to nešto bitno...:cool:
Delphine
26.03.2007., 23:34
bok cure
evo ja sam danas saznala da cu morati na laparoskopiju.:flop: Imam endometriom u desnom jajniku. malo sam isprepadana :eek: makar mi moj ginekolog tvrdi da je to gotovo pa rutinska operacija. Da li je netko od vas bio u Petrovoj? :confused: Koliko se dugo ceka operacija?
suncesunce
03.04.2007., 16:12
Dakle pitanje: idem na laparoskopiju krajem 4. mjeseca. Receno mi je da napravim papu (taman mi sad i je vrijeme), a sad tu na topicu citam da je netko radio i briseve prije operacije.
Vama su rekli da treba?
Tnx na odgovorima :)
Pozdrav! I ja idem krajem 4. mjeseca na laproskopiju (vjerovatno endometriom) i bas su mi danas uzeli papu i briseve u Petrovoj i nalazi bi trebali biti do operacije. ALI, ja sam ovaj pon trebala obaviti tu laproskopiju, medjutim nastupila prehlada i ništa. Ali da sam otišla na operaciju, ne bi imala izvađene niti briseve niti papu tako da mislim da ne trebaš (vjerovatno misle da si ok a i vidjet ce na toj papi ako ima nešto).
Ako budeš u Petrovoj, vidimo se!
24.04.2007., 14:26
Dakle, imam dogovorenu operaciju na Sv. Duhu. Dobila sam popis pretraga koje prije operacije trebam napraviti i kad to prikupim se javim anesteziologu. Prije kad sam zvala, rekli mi da ako imam dogovoren termin operacije samo dodem kod anesteziologa.
Sutra sam mislila ici (operacija je u pon) i sad zovem da pitam od kad do kad se moze doci, a zena mi kaze 'Gospodo, trebate se naruciti'.
Pizdim, i vise mi nis nije jasno. Tko mi je dao krivu informaciju?
Kako ste vi to rjesile?
Tnx :)
atlantis
24.04.2007., 15:06
anesteziolog na Sv. Duhu je gotov za 10 minuta
Nazovi i pokusaj se naruciti za petak, recimo, ako ne obavit ces to prije operacije
Koji je tvoj doktor?
24.04.2007., 15:14
anesteziolog na Sv. Duhu je gotov za 10 minuta
Nazovi i pokusaj se naruciti za petak, recimo, ako ne obavit ces to prije operacije
Koji je tvoj doktor?
Dr. Bauman. Htjela bih to rijesiti prije prijema jer mi je rekao da obavim sve preglede i javim se u anesteziolosku ambulantu.
Mislila sam otici sutra ujutro i cekati s nalazima pa me mozda i primi, a ak nece cu se pokusati naruciti za petak. Jer mi je nejasno kako mi je prije 10ak dana zena rekla da se ne moram naruciti, a danas da moram :tuzni:
Jedva cekam da to vec sve prode... da se vise rjesim i doktora i bolnica.
24.04.2007., 15:15
atlanits, znam da si i ti bila tamo na operaciji.
Jesi se kod anesteziloga narucivala?
i ja idem uskoro na laparoskopiju i umirem od straha jer sama pomisao da ću morat bit u bolnici mi je zastrašujuća:cry: :cry: :cry:
atlantis
24.04.2007., 15:28
atlanits, znam da si i ti bila tamo na operaciji.
Jesi se kod anesteziloga narucivala?
jap, nazvala sam onaj broj s vrata i dogovorila se
PS Renatek :) moram ga i ja posjetiti... vrijeme mi je za kontrolu :)
divan jedan doktor, pristupacan i srdacan... sve ga slobodno pitash :) objasnit ce ti bez problema
24.04.2007., 15:32
jap, nazvala sam onaj broj s vrata i dogovorila se
PS Renatek :) moram ga i ja posjetiti... vrijeme mi je za kontrolu :)
divan jedan doktor, pristupacan i srdacan... sve ga slobodno pitash :) objasnit ce ti bez problema
Totalno sam sad nervozna radi toga. Mislis da bi me mogli primiti sutra, bez obzira na nenarucivanje?
Je, Bauman je totalno simpa... Nadam se da ce takvi biti i ovi u anestezioloskoj. ;)
atlantis
24.04.2007., 15:35
Totalno sam sad nervozna radi toga. Mislis da bi me mogli primiti sutra, bez obzira na nenarucivanje?
Je, Bauman je totalno simpa... Nadam se da ce takvi biti i ovi u anestezioloskoj. ;)
bez nervoze :)
gle, cak i ako te ne prime sad, obavit ces to prije same operacije :)
u ambulanti su bili ok
a anesteziolog ima prekrašne zelene oci i voli crno vino ;)
kak se zove i kak zgleda, nemam pojma... imal je ono prek lica :D :D :D
24.04.2007., 15:39
bez nervoze :)
gle, cak i ako te ne prime sad, obavit ces to prije same operacije :)
anesteziolog ima prekrašne zelene oci i voli crno vino ;)
kak se zove i kak zgleda, nemam pojma... imal je ono prek lica :D :D :D
Hvala ti, atlantis. Cijelo vrijeme sam si mislila kak sam skroz mirna u vezi operacije i svega sto joj predhodi i slijedi... Sto se vise blizi taj dan, sve sam nervoznija... No, i to dode i prode :)
atlantis
24.04.2007., 15:42
Hvala ti, atlantis. Cijelo vrijeme sam si mislila kak sam skroz mirna u vezi operacije i svega sto joj predhodi i slijedi... Sto se vise blizi taj dan, sve sam nervoznija... No, i to dode i prode :)
samo sve sa smijehom primiti ;)
nasa soba je dobila nadimak 'vesela soba' :zubo: jer smo stalno pizdarije delale :D
dan poslije operacije smo plesale valcer :rofl: i zicale primarijusa da nas pusti doma ili van navecer :D
draga sanja, nisam nikad jajnike operirala, ali, eto, ipak sam se dosetala prosut malo svoje mudrosti :rolleyes:
rece netko mudar:
Kad ti život da limun, ti napravi limunadu. :mig:
od nervoze nikakve koristi, jasno mi je da si zabrinuta, da imas bezbroj pitanja, da te pomalo i strah, ali ti je to sve puno bolje prihvatiti sa osmjehom, srecom sto ces problem rijesiti dok ga je jos lako rijesit jednom operacijom...
i mislit na to kako se nakon mjesec dana od operacije (jel je tak nekak, atlantis) neces ni sjecati onog ruznog, ali ces i nakon par godina pamtit zelene oci anesteziologa ;)
atlantis
24.04.2007., 16:02
iskreno?
ruznog nije ni bilo...
osim kelja na prvi dan na koji sam smjela jest :rofl:
Ivanicapeca
24.04.2007., 16:44
iskreno?
ruznog nije ni bilo...
osim kelja na prvi dan na koji sam smjela jest :rofl:
Blago tebi, meni su dopustili samo juhicu i sokiće jer sam imala dren, pa da se ne bi naprezala na wc-u:flop:
24.04.2007., 23:28
samo sve sa smijehom primiti ;)
nasa soba je dobila nadimak 'vesela soba' :zubo: jer smo stalno pizdarije delale :D
dan poslije operacije smo plesale valcer :rofl: i zicale primarijusa da nas pusti doma ili van navecer :D
Nadam se da cu i ja imati tak lude cimerice. :) Stvarno mislim da to puno znaci.
24.04.2007., 23:32
draga sanja, nisam nikad jajnike operirala, ali, eto, ipak sam se dosetala prosut malo svoje mudrosti :rolleyes:
rece netko mudar:
:mig:
od nervoze nikakve koristi, jasno mi je da si zabrinuta, da imas bezbroj pitanja, da te pomalo i strah, ali ti je to sve puno bolje prihvatiti sa osmjehom, srecom sto ces problem rijesiti dok ga je jos lako rijesit jednom operacijom...
i mislit na to kako se nakon mjesec dana od operacije (jel je tak nekak, atlantis) neces ni sjecati onog ruznog, ali ces i nakon par godina pamtit zelene oci anesteziologa ;)
Hvala ti, kemik. Trudim se biti pozitivna, ali me nekad i pocnu i neke crne misli sorati. No, prode.
Evo, sad vec planiram kako cu, kad cu se oporavljati napokon imati vremena raditi na svom diplomskom i kako cu citati sve knjige koje sam kao hrcak skupljala doma, ali ih hrpu nisam imala vremena procitati. :)
A stvarno se nadam da ce i moj anesteziolog imati lepe oci. ;)
atlantis
24.04.2007., 23:33
Nadam se da cu i ja imati tak lude cimerice. :) Stvarno mislim da to puno znaci.
nije stvar cimerica ;)
ja sam, curi koje je operirana dva dana prije mene, nosila vodu i kavu iz aparata jer je nju boljelo ;)
tvoj vlastiti stav je u tome najbitniji
24.04.2007., 23:48
nije stvar cimerica ;)
ja sam, curi koje je operirana dva dana prije mene, nosila vodu i kavu iz aparata jer je nju boljelo ;)
tvoj vlastiti stav je u tome najbitniji
Radim na tome. I napredovala sam od trenutka kad sam saznala pa do sad. :) Sad svima govorim da idem u bolnicu na piercanje u pupak. :zubo:
Moze jos malo korisnih savjeta? Sto mi sve treba za bolnicu? Osim spavacice, papuca i inih stvari?
atlantis
24.04.2007., 23:52
Radim na tome. I napredovala sam od trenutka kad sam saznala pa do sad. :) Sad svima govorim da idem u bolnicu na piercanje u pupak. :zubo:
Moze jos malo korisnih savjeta? Sto mi sve treba za bolnicu? Osim spavacice, papuca i inih stvari?
ja sam pokusala uzicat liposukciju :rofl: nisam uspjela :zubo:
uzmi svoje pain killere
toalet papir
neku kremu za usnice
casu
uzmi vazu ak ce ti ljudi nosit cvijece
uzmi manikircajg jerbo ces imati vremena sredjivati nokte
kovanice za aparat za kavu
doma se depiliraj - skroz
broj telefona na papiricu za anesteziologa ;)
24.04.2007., 23:59
Imeni je liposukcija pala na pamet. Jelte, kad sam vec pod anestezijom, a i to podrucje mi je kriticno :)
Uzet cu ja svoje posjetnice... Ak bude koji student ili specijalizant. :cool:
25.04.2007., 15:12
Dakle, uspjela sam obaviti anesteziološki pregled :)
Atlantis, bila mi je neka žena... a ja se nadala... :o :zubo:
Ugl, sve je ok. :)
Sad samo cekam ponedjeljak. Ove dane do tad sam si maksimalno ispunila. Em da ne razmišljam, em da se malo izdivljam prije kratkog mirovanja.
Žene moje, hvala vam na podršci. You are simply the best :kiss:
uzmi svoje pain killere
toalet papir
neku kremu za usnice
casu
uzmi vazu ak ce ti ljudi nosit cvijece
uzmi manikircajg jerbo ces imati vremena sredjivati nokte
kovanice za aparat za kavu
doma se depiliraj - skroz
Dodajem... skini lak s noktiju i doma ostavi nakit. Ponesi i-Pod ili neki drugi mp3 player, dobra knjiga je dobra ideja, ako ti dosadi uredjivanje noktiju:rofl:
Ako ti se ne svidja kava iz aparata, kafić je vrlo blizu - tamo sam zbrisala još iz intenzivne!
Možeš ponijeti nekakvu tekuću hranu - tipa jogurta ili riže na mlijeku - ne daju ti jesti dan prije operacije, na dan operacije, ali ni dan poslije, pa je zgodno za dan poslije imati tako nešto. Treće jutro sam išla kući, pa njihovu hranu zapravo nisam ni probala.
Anesteziolozi su im prva liga - i oni koji su u godinama sjajno izgledaju! Treba ponijeti posjetnice.....
Liposukciju ni ja nisam uspjela užicati. A baš imam nekoliko kritičnih mjesta...
Atlantis, bila mi je neka žena... a ja se nadala... :o :zubo:
e, moja atlantska, fakat nemas srece :rofl: :rofl: :rofl:
Sanja, drzimo fige :) cim dodjes doma javi nam se da je dobro proslo.
a i do tad te mozemo zabavljati, ako treba, samo ti reci. :D :D
atlantis
25.04.2007., 19:21
ma sve bu v redu :)
kupi si, prije operacije, u apoteci sterilne gazice i medicinski selotejp za previjanje nakon bolnice
eh da, upozorenje
s tri rupe u trbuhu, dva dana nakon operacije NE GLEDASH komedije :rofl:
26.04.2007., 09:46
e, moja atlantska, fakat nemas srece :rofl: :rofl: :rofl:
Sanja, drzimo fige :) cim dodjes doma javi nam se da je dobro proslo.
a i do tad te mozemo zabavljati, ako treba, samo ti reci. :D :D
Naravno, zabave nikad previse :)
Kak sam ovisna o kompu i netu mislim da cu se, cim udem u stan, baciti na forum. :)
Tnx, zene :kiss:
26.04.2007., 09:48
ma sve bu v redu :)
kupi si, prije operacije, u apoteci sterilne gazice i medicinski selotejp za previjanje nakon bolnice
eh da, upozorenje
s tri rupe u trbuhu, dva dana nakon operacije NE GLEDASH komedije :rofl:
Onda moram paziti kome cu dopustiti da mi dode u posjetu. Imam jednu frendicu s kojom se ne prestajem smijati. Ona ce dobiti zabranu dolataka. :cool:
dolphin1906
10.05.2007., 15:45
Kada ste otkrile da imate cistu, redovno na pregledu ili ste nekako drugčije to osjetile? Dali su vam možda kasnile menstruacije zbog toga?
Kada ste otkrile da imate cistu, redovno na pregledu ili ste nekako drugčije to osjetile? Dali su vam možda kasnile menstruacije zbog toga?
Upravo tako.... u prvo vrijeme sam mislila da sam trudna. Drugih smetnji, posebice ne bolova nisam imala.
gdje nam je sanja?
jesu ju operirali, oporavili, izbacili iz bolnice? :misli:
sanja, javi se :)
nephthys
10.05.2007., 20:54
ovaj, tek sam sad vidjela kako se tu lijepo priča o svemu što mene zanima :D
nakon što sam otvorila temu, tako da- zamolit ću moda ili admina da prikelji i onu moju laparoskopiju ovamo... :zubo:
ako nije problem.
a vama djevojkama hvala na pomoći drugima, pomogli ste i meni, bila sam puno više u panici ranije, sad se puno bolje osjećam :top: . samo da upitam- petrova il sv duh?
fala
i btw, sanju sigurno negdje maze i paze i od sve te brige nikako da ju do kompa prenesu :D
atlantis
10.05.2007., 21:17
sanja je odgodjena za 15. 5.
sanja sorry sto to ja pisem, al da se cure ne brinu ;)
10.05.2007., 21:19
gdje nam je sanja?
jesu ju operirali, oporavili, izbacili iz bolnice? :misli:
sanja, javi se :)
Slatka si, Kemik :kiss:
Odgodili mi OP jer mi je menga dosla. Tak da me sutra zaprimaju, popodne idem doma, vracam se u nedjelju popodne i u ponedjeljak je operacija.
Rjesavala sam neke stvari za dilpomski pa se nisam ni stigla javiti.
10.05.2007., 21:20
sanja je odgodjena za 15. 5.
sanja sorry sto to ja pisem, al da se cure ne brinu ;)
Nema frke. Evo, u isto vrijeme i ja odgovorih. :)
10.05.2007., 21:21
Meni ne. Otkrili na UZVu na redovitom pregledu. A nikakve simptome nisam imala.
atlantis
10.05.2007., 22:32
ja se dva tjedna prije operacije nisam mogla spentrati na drugi kat
tjedan dana nakon sam u jednom danu spicila i na treci i na drugi
uz bolne menge i strasne PMS-ove (zalila sam se tu na forumu cak)...
sad ili nemam bolova niti PMS-a ili imam ovisno o tome koji jajnik radi...
sanja :)
ja sam samo neugodu u nekim položajima osječala, ali samo 2 tjedna prije operacije kada je moja podstanarka već imala 7 cm.
Prije toga ništa!!:confused:
nephthys
11.05.2007., 00:23
huh, ja imala bolove od negdje 12 godine. odnosno, imam bolove od 12 godine. a tad sam u dva navrata bila po bolnicama, i našli su mi okrenuti bubreg, ali nitko to nije povezao s jajnicima. niti da sam, nakon što sam 1. put završila u bolnici, po prvi put imala gadnu mengu, urlala u sobi, a sestra vikala na mene - jer ne može to mene "baš tako jako boljeti".
kasnije sam sama skužila da su bolovi bili oni menstrualni, a nedavno da je uzročnik ona gadost nelegalno useljena. a ima samo 3 cm. otrov se u malim bočicama čuva.
ovdje je u pitanju endometriom- za ostale ciste ne znam. a ako je endom u pitanju- vjeruj mi, to ćeš znat- to boli (i uz pilule)
iako, bol se nije pojačavala s vremenom, nakon što je vrhunac dostigla u 14oj, tu je i ostala.
nije pravilo! moj endometriom od 7 cm nije bolio uopće!!!!:eek:
mislim da bolovi imaju veze sa zaćepljenjem jajovoda...khm...točnije, da boli ako endometrioza zahvati i jajovode što kod mene nije bio slučaj....
17.05.2007., 13:25
Zene, evo mene.
Vratila se ja iz bolnice s 4 rupice vise i jednom cistom manje :))
U petak sam otisla, obavila UZV i popodne me pustili doma. Vratila sam se u nedjelju popodne. Tad sam obavila drugi razgovor s anesteziologom (atlantis - zelene oci :zubo:) i klistiranje.
U ponedjeljak ujutro: tusiranje i cekanje.... cekanje... cekanje. Oko pola 10 mi daju 'tableticu za hrabrost', i uvode mi onu iglicu za infuziju.
Oko 10 dolaze po mene. Voze me na kolicima. U sali... ziiiiima. Pokrili me s necim, anesteziolog me nasmijava. Dolazi mi dr. i pozdravlja me. Uspavljuju me. 'Otisla' sam za pola sekunde.
Budim se u sobi sat i pol kasnije. Tresem se od zime, sestra me oblaci. Spavam. Budi me mucnina i povracanje. Povracala sam 4 puta i od citave operacije mi je taj dio bio najgori.
I to je to. Danas sam doma. Bolilo me samo neposredno nakon OP i samo tad sam dobila analgetik, poslije mi uopce nije trebao.
Na srecu, cista je bila pored jajnika tako da je samo ona isla van. I jos mi je dr rekao da mi je ta cista malo 'nalegla' na desni jajovod i iskrivila ga (jer je bila ogromna), ali da ce se to ispraviti.
Vratila se ja iz bolnice s 4 rupice vise i jednom cistom manje :))
hej! :)
super da je sve dobro proslo :grli: i da si OK.
atlantis
17.05.2007., 13:42
Tad sam obavila drugi razgovor s anesteziologom (atlantis - zelene oci :zubo:)
weeeeeeeeeeeeeeeeeee :) zelenooki
:kiss: dobrodosla :top: drago mi je da je sve u redu :grli:
17.05.2007., 14:06
Tnx, zene. :)
Uz vas mi je sve ovo bilo lakse :kiss:
Drago mi je da je sve dobro prošlo!!!!:top:
18.05.2007., 13:35
Koliko ste apstinirale nakon laparo?
Meni vec fali. :zubo:
18.05.2007., 13:36
Drago mi je da je sve dobro prošlo!!!!:top:
Tnx :kiss:
Koliko ste apstinirale nakon laparo?
Meni vec fali. :zubo:
Ne sjećam se koliko sam ja apstinirala (mislim oko 2 tjedna), ali mislim da nema pravila. Kad se osjetiš dovoljno dobro.;)
deep in the sun
10.06.2007., 07:28
curke, jel tko operirao cistu u Zajčevoj?
i znate li što o tamošnjim ginekolozima/operaterima
tnx
cure, imam pitanje.
pijem yasmin skoro 2 godine. na ultrazvuku su mi vidjeli da je jedan jajnik povecan i ima mikrociste (koje bi naravno bile u gorem stanju da nisam na yasminu).
doktor me salje na vadjenje hormnona iz krvi.
e sad! ja se pitam koliko ce krva slika vjerno pokazati vrijednosti hormona s obzirom da sam gotovo 2 god na jaminu?! :rolleyes:
ginekolog kaze da nije siguran u to, ali me ipak salje na pretrage.
takodjer mi savjetuje prelazak na Diane (s obzirom da imam i problem s pristicima).
ne znam dal da s Dianama krenem odmah ili nakon kontrole hormona..
pliz, neka iskustva...:kiss:
cure, imam pitanje.
pijem yasmin skoro 2 godine. na ultrazvuku su mi vidjeli da je jedan jajnik povecan i ima mikrociste (koje bi naravno bile u gorem stanju da nisam na yasminu).
doktor me salje na vadjenje hormnona iz krvi.
e sad! ja se pitam koliko ce krva slika vjerno pokazati vrijednosti hormona s obzirom da sam gotovo 2 god na jaminu?! :rolleyes:
ginekolog kaze da nije siguran u to, ali me ipak salje na pretrage.
Ja sam na Yasminu već dvije godine, jednom godišnje kontroliram hormone, i to 7 dan stanke (posljednji dan onog tjedna kad pauziraš od pilula). Moj ginekolog kaže da to treba biti od 5 do 7 dana stanke, 7 je najbolji, jer je najmanje dodanih hormona u tijelu.
aaaaa napokon neki suvisli odgovor. hvala ti :kiss:
nigdje nisam dosla do suvisle informacije, tek sada od tebe.
cak sam zvala plikliniku harni i pitala ih tamo sto mi savjetuju kako i kada da vadim hormone. zena na telefonu bila je izrazito neljubazna i rekla mi je da je njima svejedno kad i kako i da oni ne mogu davati savjete preko telefona :flop:
onda sam ju malo "napala" :zubo: i rekla da prije svake pretrage covjek dobije upute kako da dodje, jel na taste, ili sto drugo.
pa je rekla, opet bezobrazno, da se obratim svom ginekologu.
Imam sreću što moj ginekolog (i to pazi, preko HZZO) ima strpljenja sve objasniti i zaista se baviti svojim pacijenticama. I odgovarati na pitanja, pa čak i telefonom!:top:
blago tebi. ma ni moj ginic nije los, ali mi je van ruke i narucuje se dosta unaprijed.
bas sam racunala da bih isla vaditi hormone 5. dan pauze (glupo praznici i vikend me zeznuli).
s druge strane, cula sam da je ok ako se vadi 3-4 dan menst.
blago tebi. ma ni moj ginic nije los, ali mi je van ruke i narucuje se dosta unaprijed.
bas sam racunala da bih isla vaditi hormone 5. dan pauze (glupo praznici i vikend me zeznuli).
s druge strane, cula sam da je ok ako se vadi 3-4 dan menst.
Pa to ti je isto... menstruaciju dobiješ treći dan pauze!
Melisandra
06.01.2008., 01:06
Evo vec 8miseci pijem yasmin, a cista i dalje raste, a tako i markeri...
Imam cistu(vodenu-5.7×5) vec godinu ipo, markeri dosli na 49.
ginekologica u koje idem je velika prijateljica od matere moga momka tako da nije da sam joj neki žnj pacijent...ona kaze da odem na obicnu opercaiju (mikrokirurgija), ne na laparaskopiju. i to da moram sta prije rjesir. odma, odma.
posalje me u specijalista kojeg zna,koji takodjer kaze da je laparoskopija veoma grub zahvat i da je bolje ic na obicnu opercaiju, puno manji rizik od priraslica, komplikacija, ali duzi oporavak. sigurnije, uglavnom.
Odem u drugog specijalista ovaj totlno suprotna prica. moja cista pravilna, bez izljeva, bla bla... mogu jos pricekat s rezanjem bez greske i on smatra da je laparoskopija definitivno bolji izbor.svojoj zeni bi dao isti savjet.ovaj drugi specijalist je veliki prijatelj od moje rodice, tako da nije da sere.
neznam ni sama sta da radim...
svakoga sam pitala jeli imaju kakve vjezbe, cajevi...niko nista
molim vas ljudi za savjet...
crvenkapica5
02.02.2008., 23:02
hey, neznam je si li u meduvremenu se odlucila kojim putem ili si vec to rijesila?
moja stara i njezina sestra su takoder imale ciste, obje obavile laparaskopski, puno manje komplikacija poslije toga, u bolnici nekih tjedan dana, bez strasnih bolova, poslije se samo cuvas od napora kojih mjesec dana...
bas me zanima je si li to rijesila vec ili?
Evil-Lyn
03.02.2008., 12:17
S obzirom da su ciste vodene-trebalo bi probat problem riješiti tabletama. Ako ne uspiješ, tj. ciste se ne povuku, odi na laparoskopiju-kakva klasična operacija. Par dana bolnice, 3 mala ožiljka na trbuhu, brzi oporavak i to je to. Naravno te vodene ciste se uvijek mogu vratiti. Hormonalna terapija pomaže kad ih se jednom ukloni. Mama mi je pila tablete preko dvije godine i ciste su se povukle. Prijateljica je morala na lpsc. i nakon toga je sve bilo u redu. :mig:
Ne znam za alternativne puteve liječenja. Mogu ti samo reći da sam bila na laparoskopiji i stvarno nije ništa strašno. :mig:
imaš markere 49 i razmišljaš???? :eek:
kako je rekla jedna moja frendica i ugledna forumašica, sama bi si to operirala tupim nožem, jebote, na markerima 49 ne bih ni 5 minuta razmišljala o metodi operacije nego bi dala prvom kirurgu da to izvadi BILOKAKO! :eek: :eek:
:horor:
canabinola
03.02.2008., 12:20
Definitivno laparoskopija,dobiješ dva reza od centimetra,za razliku od klasične operacije.Jesu sigurni definitivno da je cista vodena? One vrlo često puknu same od sebe,al ako raste i stvara ti bolove usprkos yasminu,bolje da je operiraš.
yasmine
05.02.2008., 14:24
Laparoskopija. Ja bila, vidjela, probala. Radila ju u Rijeci i sljedeći dan bila doma.:top:
ne znam, kako sve je proslo kod tebe, da li si prosla to? Ja sam u velikoj frci. Imala sam vodenu cistu prije 3 mjeseca 4 cm. sada to je postao tumor 5,5 cm. A tumorske markere su mi 107.... Uz to imam stalne bolovi dolje, takodje u ledima, pojavili su se mi grozne ali GROZNE akne, nisam takve imala ni sa 15 godina. Imam stalno mucninu i osjecam se nervozno.... Isto me ginekolog salje na laporoskopiju. Jako se svega bojim. Mislim ne bojim se kiruskog zahvata, nego to sto mogu naci unutra s obzirom na sve simptome. Pa bih mi stavrno zanimalo da li neko ima iskustvo slicno?
Hitno vadit van! halooo...markeri su ti 107!!!:confused::confused::confused::confused:
mišica07
06.02.2008., 23:03
ne znam, kako sve je proslo kod tebe, da li si prosla to? Ja sam u velikoj frci. Imala sam vodenu cistu prije 3 mjeseca 4 cm. sada to je postao tumor 5,5 cm. A tumorske markere su mi 107.... Uz to imam stalne bolovi dolje, takodje u ledima, pojavili su se mi grozne ali GROZNE akne, nisam takve imala ni sa 15 godina. Imam stalno mucninu i osjecam se nervozno.... Isto me ginekolog salje na laporoskopiju. Jako se svega bojim. Mislim ne bojim se kiruskog zahvata, nego to sto mogu naci unutra s obzirom na sve simptome. Pa bih mi stavrno zanimalo da li neko ima iskustvo slicno?
Pa ako te ginekolog šalje na laparoskopiju, nemaš šta razmišljati nego odi što prije to riješiti! Nema smisla ovdje tražiti slična iskustva,ništa od toga,svaki je slučaj za sebe.Što prije riješiš to,prije ćeš saznati o čemu se radi i gotova priča.Šta god da je ,u ovoj fazi,može se izliječiti ali ako čekaš dalje ...
Melisandra
18.03.2008., 16:54
Hvala na svim savjetima:)
mislila sam da mi niko nije odgovorija, zato me nije bilo ovoliko dugo...
inace, idem na laparoskopiju. Pitala sam masu ljudi za savjet i svi kazu laparoskopija ja bolji izbor
pricekala sam jos malo sa operacijom. provala sam pit neke cajeve i tako. nista od toga:(
tako da idem ovih dana u bolnicu
tenks jos jednom
felicity
26.03.2008., 16:59
cista na desnom jajniku: 6,5cm septirana, Ca 125 OK
Dižem topik i tražim iskustva sa septiranim
Uskoro idem na laparoskopiju zbog neprohodnih jajovoda pa me zanima može li mi tko dati savjet što ponijeti u bolnicu, što mi može zatrebati, kako se pripremiti i što mogu očekivati nakon zahvata što se tiče oporavka?
Linea Exclusive
29.05.2008., 01:03
Uskoro idem na laparoskopiju zbog neprohodnih jajovoda pa me zanima može li mi tko dati savjet što ponijeti u bolnicu, što mi može zatrebati, kako se pripremiti i što mogu očekivati nakon zahvata što se tiče oporavka?
Ja sam u zadnje 2,5 godine bila na 2 laparo, obje na Sv. Duhu. Sve ću napisati, samo ujutro, kad dođem na posao. Nadam se da nije bed do sutra.:D
Linea Exclusive
29.05.2008., 09:28
Dakle: vjerujem da o samoj operaciji znaš (endoskopska, ulazi se u trbušnu šupljinu s optičkim instrumentom, kroz 2 ili 3 mini-rupice, pogleda se unutrašnjost i eventualno skine nešto što je viška itd).
Što ponijeti u bolnicu: ništa posebno, dvije pidžame u slučaju krvarenja poslije op, dosta uložaka (neke žene prokrvare odmah iza operacije, ja recimo uvijek 2 dana poslije), maramica, neke kaugume ili bombone (jer nećeš smjeti ništa jesti od dana prije operacije do večere dan poslije op, samo voda, pa da nešto sitno požvačeš poskrivećki). Budući da ćeš stalno ležati, neće ti trebati puno stvari, bitno da imaš uz sebe dosta tekućine.
Kako se pripremiti:
---fizički: budući da ćeš ići na klistir, obrij se prije nego dođeš u bolnicu, najbolje skroz, kako te ne bi sestre brijale onim mesarskim britvama upitne sterilnosti. Također, dobro se naspavaj prije odlaska u bolnicu, a dobit ćeš i tabl za spavanje noć prije op. Ako imaš vremena do op još, radi malo na imunitetu, jer zna pasti od narkoze, pa da kasnije nemaš muke s bakterijama i ostalim glupostima.
---psihički: ništa posebno, samo bez straha i panike, ovo je jedna od najlakših operacija koje postoje, ja bih je čak prije nazvala zahvatom. Nemoj se ničega bojati jer nećeš ništa osjetiti, poslije će te malo boljeti, ali za dan-dva normalno sjediš i hodaš.
Što očekivati nakon zahvata: dan operacije se računa kao 0. dan. Ako je sve ok, doma ideš 2. ili 3. dan (npr. prime te u bolnicu u uto, u sri si operirana, u petak ili sub ideš doma). Oporavak je jako brz, doslovno iz dana u dan osjećaš kako ti je bolje. Infuzija odmah nakon buđenja iz narkoze čuda čini. Također se pripremi da će te boljeti ramena i rebra (zbog plina koji ti upušu u trbuh, kako bi bolje vidjeli maternicu i jajnike). To traje nekih tjedan dana, i meni se je osobno to bilo najgore. Uobičajeno mirovanje/bolovanje je 3 tjedna, ovisno o težini operacije (meni su npr. odstranili dobar dio jajnika) 4 tjedna. Trebaš ležati i odmarati barem 14 dana, jer će te ionako boljeti trbušni mišići. Mislim da oporavak toliko traje najviše zbog narkoze, jer ipak treba vremena da organizam dođe k sebi od sedativa. Operacija traje sve skupa maksimalno sat vremena (tako je barem bilo kod mene).
Uglavnom, za 3 tjedna do mjesec dana od op si kao nova (naravno, ne preporuča se skakanje i aerobik odmah). Ja sam točno nakon mjesec dana od op bila na sestrinom vjenčanju, i normalno plesala i divljala. Ožiljci su maleni i brzo cijele, nakon par mjeseci se ni ne vide, oni na trbuhu su ionako ispod ruba gaćica, onaj u pupku je isto minijaturan.
Da zakjučim, dvije sam prošla u razmaku od 2 godine i ni ne sjećam ih se koliko je jednostavno i brzo sve bilo. Kada bih samo takve op morala prolazit cijeli život, ne bih se bunila (malo karikiram, ali shvaćaš what I mean).:s
Eto, nadam se da sam pomogla, pitaj ako te još što zanima.:mig:
Hvala ti puno na odgovoru, puno si mi pomogla. :) Samo me još zanima da li da nosim spavaćicu u bolnicu ili pidjamu?
Linea Exclusive
29.05.2008., 11:57
Hvala ti puno na odgovoru, puno si mi pomogla. :) Samo me još zanima da li da nosim spavaćicu u bolnicu ili pidjamu?
Kako god želiš. Nema pravila, ionako te baš neće pregledavati. Ja ne nosim spavaćice pa sam imala samo pidžame.:mig:
Hej ljudi...ima li ko kakvih iskustava???zna li netko možda gdje se u Zg-u može ona obavit privatno i koliko košta otprilike????:eek:
Ivanicapeca
05.11.2009., 16:51
Hej ljudi...ima li ko kakvih iskustava???zna li netko možda gdje se u Zg-u može ona obavit privatno i koliko košta otprilike????:eek:
A što bi operirao/la?
ma laparoskopiju moram radit zbog endometrioze i cista na jajnicima pa malo strahujem hehhe....:(
Ivanicapeca
06.11.2009., 10:34
ma laparoskopiju moram radit zbog endometrioze i cista na jajnicima pa malo strahujem hehhe....:(
Pa što kod privatnika kad ti to pokriva socijalno, a osim toga privatnici ne raspolažu opremom kao bolnice.
Ja sam se operirala na Sv. Duhu. I dr. i med. osoblje su super. Skroz pozitivna iskustva imam. Sve skup je trajalo 4 dana, jer me kvačio vikend pa me nisu mogli prije otpustiti. Rezovi se više uopće ne kuže, operacija je bila prije 4 god.
hvala ti puno...ne znam...nisam bila sigurna...prijateljica je operirala kod privatnika i kaže da je super prošlo al ne u zg-u nego u splitu.jedna je u petrovoj i kaže da je bilo koma pa ne znam...nisam znala da rade na svetom duhu...mislila sam se posavjetovat i sa privatnikom pa da onda odlučim...
hvala ti puno...ne znam...nisam bila sigurna...prijateljica je operirala kod privatnika i kaže da je super prošlo al ne u zg-u nego u splitu.jedna je u petrovoj i kaže da je bilo koma pa ne znam...nisam znala da rade na svetom duhu...mislila sam se posavjetovat i sa privatnikom pa da onda odlučim...
Bolje u državnoj bolnici nego kod privatnika. Nikad ne znaš šta se može dodatno izdešavati i kakav specijalista će povrh svega biti potreban. Pitanje je i koliko su privatnici iskusni po pitanju puno toga. Hvala bogu, najbolji kirurzi su još po državnim bolnicama.
Ja sam imala laparaskopiju prošle godine u Vinogradskoj (Zg) i sve je bilo super. Osoblje je fanstastično, odjel novo renoviran, svi ljubazni, profesionalni. Jednostavno savršeno. Ako imaš dopusko zdravstveno osiguranje (stigneš ga otvoriti ako nemaš) onda ne plaćaš apsolutno ništa.
Ivanicapeca
06.11.2009., 17:36
Bolje u državnoj bolnici nego kod privatnika. Nikad ne znaš šta se može dodatno izdešavati i kakav specijalista će povrh svega biti potreban. Pitanje je i koliko su privatnici iskusni po pitanju puno toga. Hvala bogu, najbolji kirurzi su još po državnim bolnicama.
Upravo to. Znam npr. za jedan slučaj jednog vrlo poznatog privatnog ginekologa koji u svojoj klinici radi porođaje. Ljudi su platili silne novce da sve bude kakti pic pic, a na kraju se dogodilo to da im je dijete zamrlo, pa su ga onda hitno vozili u bolnicu, a na kraju je dijete umrlo jer se izgubilo vrijeme koje ne bi da je porođaj bio u bolnici.
Pusti ti to, bolnica je bolnica :kava:
Hvala svima puuuno...najvjerojatnije ću ipak u vinogradskoj jer sam tamo već,nažalost, ko doma...hvala još jednom curke...
Hvala svima puuuno...najvjerojatnije ću ipak u vinogradskoj jer sam tamo već,nažalost, ko doma...hvala još jednom curke...
Vinogradska ima ima stvarno dobru ginekologiju, iskusne i kvalitetne kirurge. U dobrim si rukama.:top: Probaj otvoriti dopunsko, ako ti zahvat neće biti za kraće od mjesec dana jer će ti se to u mnogome isplatiti.
Želim ti uspješnu operaciju i brz oporavak!
Upravo to. Znam npr. za jedan slučaj jednog vrlo poznatog privatnog ginekologa koji u svojoj klinici radi porođaje. Ljudi su platili silne novce da sve bude kakti pic pic, a na kraju se dogodilo to da im je dijete zamrlo, pa su ga onda hitno vozili u bolnicu, a na kraju je dijete umrlo jer se izgubilo vrijeme koje ne bi da je porođaj bio u bolnici.
Apsolutno!:top:
Kad samo uzmeš u obzir koliko hitnih slučajeva svakodnevno dođe u bolnicu, sa kakvim stvarima se susreću kirurzi koji tamo rade i usporediš to sve sa privatnikom....:kava: Stvar je jasna.
Bez obzira na kaos u zdravstvu, ipak ima ljudi koji svoj posao rade kvalitetno, profesionalno i pošteno.:)
Potpisujem sve što ste ditta i ti napisale o bolnici u njenom i u tvom citatu...
Imala LPSC u KB Firule u Splitu i imam samo riječi hvale za te doktore i sestre sa Konzervativne ginekologije... :s
Privatno je skupo, 7000 kuna, a sve preko HZZO-a je plaćeno, naravno, na odgovarajuću šifru...
Drage forumašice, čuvajte zdravlje... :mig:
Prošli su mi tjedan u Petrovoj laparoskopski odstranili miom s maternice, paraovarijsku cistu uz lijevi jajnik te cistu na desnom jajniku. Prema riječima liječnika koji me operirao zahvat je protekao odlično. Jajnici su na svom mjestu kao i maternica a ciste i miom su izvađeni. Pustili su me kući nakon tri dana, oporavljam se doista dobro, hodam malo sporije, ali većih bolova namam. No, molim forumašica koje su imale isti zahvat da mi odgovore do kad će me mučiti ovaj plin koji mi je upuhan prilikom laparoskopije. Napuhana sam kao balon, a trbuh mi ja kao trudnički u, ajde da ne pretjerujem, recimo petom - šestom mjesecu trudnoće. To mi stvara vrlo neugodan pritisak na laparoskopske šavove. Curke, što je s tim plinom, kad se vraćam u svoje mjere? Pozdrav.
I ja sam imala laparoskopiju /na Sv. Duhu, prije godinu dana/..plinovi..hm..pa koliko se sjećam, nisu me mučili dulje od 10 dana..možda i kraće..užasno mi je bilo prvih par dana, ali poslije se laganini stišavalo..:mig:..brzo će to proć', ne brini..:)
No, molim forumašice koje su imale isti zahvat da mi odgovore do kad će me mučiti ovaj plin koji mi je upuhan prilikom laparoskopije. Napuhana sam kao balon, a trbuh mi ja kao trudnički u, ajde da ne pretjerujem, recimo petom - šestom mjesecu trudnoće. To mi stvara vrlo neugodan pritisak na laparoskopske šavove. Curke, što je s tim plinom, kad se vraćam u svoje mjere? Pozdrav.
Meni je plin (ugljični dioksid) bio prisutan oko tjedan dana, osjećala sam bila nadutost, i ja sam bila primijetila da mi je šav iznad lijevog kuka malčice se "rascvjetao".
Sad, mjesec dana nakon LPSC jajnika u KB Firule, osjećam se dobro.
Samo, što se tiče estetskog oblika trbuha, malčice mi još izgleda napuhano, a ginekologinja mi kod prvog pregleda nakon LPSC objasnila da je to normalno, da se ne brinem, i da smo "mi žene u stanju sve učiniti i otrpiti za zdravlje".
Veći problem mi bila činjenica da me od tog zaostalog plina bolilo desno rame, i ispod rebara s desne strane.
Ništa neizdrživo, ali malčice neugodno.
Pozdrav... :mig:
Begemotica
15.11.2009., 11:10
Prošli su mi tjedan u Petrovoj laparoskopski odstranili miom s maternice, paraovarijsku cistu uz lijevi jajnik te cistu na desnom jajniku. Prema riječima liječnika koji me operirao zahvat je protekao odlično. Jajnici su na svom mjestu kao i maternica a ciste i miom su izvađeni. Pustili su me kući nakon tri dana, oporavljam se doista dobro, hodam malo sporije, ali većih bolova namam.
Znači, to se može laparoskopski? Ja svađam sa svojojom ginekologinjom jer me zbog istih stvari (osim što imam cistu samo na jednom jajniku) šalje na histerektomiju, pretpostavljam samo zato što imam više od 40 godina, kao što će mi maternica, ionako više neću rađati. A oporavak je nakon te operaciji puno dulji.
Begemotice, naravno da može laparoskopski. Savjetuj se ti s ginekološkim kirurgom u bolnici, a ne svojim nadležnim ginekologom. I ja imam više od 40 godina, doduše ne puno više 42, ali ni u jednom trenutku nitko mi nije rekao da idem na klasičnu operaciju niti da mi je u pitanju bio jajnik. Slali su me da izmjerim progesteron u ovulaciji da vidimo kako jajnik radi, kad je to bilo OK odlučili su se na cistaektomiju. Ali imala sam dvije paraovarijske ciste i jednu na jajniku te miom s vanjske strane maternice. No, velim, sve je ipak individualno, ako ti je cista 'zaposjela' jajnik sa svih strana mora i i jajnik van, ali i to može laparoskopski.
Begemotica
15.11.2009., 19:25
Ma cista na jajniku je kompaktna 20 mm, a imala sam njih i prije i uvijek bi nestali sami od sebe, a nitko mi nije uputio na mjerenje hormona. I još priča da mi je maternica velika kao da sam u trećm mjesecu, a meni je stomak zaljepljen za kičmu (imam 45 kg, pa ne vjerujem da kod ovakve gradnje povećanje maternice se ne primjeti).
Što se ciste tiče, može to laparoskopski do nekih 6 cm, ali ovo za povećanje maternice treba napraviti biopsiju da se utvrdi što je konkretno. Tek nako patohistološke dijagnoze donosi se odluka o radikalnosti op.zahvata.
Begemotica
15.11.2009., 21:36
I meni se to čini logičnim, cistice na štitnjači su mi odmah punktirali, utvrdili su da su dobročudne, i ne preporučuju nikakvu operaciju. A ovdje odmah - reži, vadi, što će ti to, ionako ćeš za koju godinu u menopauzu. :mad:
Ne daj svoje organičiće vanka ako su još ok ;)
Prošli su mi tjedan u Petrovoj laparoskopski odstranili miom s maternice, paraovarijsku cistu uz lijevi jajnik te cistu na desnom jajniku. Prema riječima liječnika koji me operirao zahvat je protekao odlično. Jajnici su na svom mjestu kao i maternica a ciste i miom su izvađeni. Pustili su me kući nakon tri dana, oporavljam se doista dobro, hodam malo sporije, ali većih bolova namam. No, molim forumašica koje su imale isti zahvat da mi odgovore do kad će me mučiti ovaj plin koji mi je upuhan prilikom laparoskopije. Napuhana sam kao balon, a trbuh mi ja kao trudnički u, ajde da ne pretjerujem, recimo petom - šestom mjesecu trudnoće. To mi stvara vrlo neugodan pritisak na laparoskopske šavove. Curke, što je s tim plinom, kad se vraćam u svoje mjere? Pozdrav.
Da, plin najviše izluđuje. Meni je trbuh bio toliko napuhan da nisam mogla vidjeti kako rane izgledaju, kad su izvadili konce. Ogledalo sam morala staviti ispred, da bih vidjela. Smanjivao se polako i postepeno. Potpuno tek nakon prve menge od operacije. Al mi je onda trebalo vremena da ga dovedem u staru formu. Ništa od vježbanja bar tri mjeseca od operacija, a i onda kad kreneš, treba lagano i pažljivo. Dakle, puno strpljenja.:mig:
Izgleda da je sve to individualno..jer meni nije trbuh bio napuhan dugo, a nakon 2 tjedna sam išla u Grčku, teglila kofer:cerek: i sve normalno..:D
Izgleda da je sve to individualno..jer meni nije trbuh bio napuhan dugo, a nakon 2 tjedna sam išla u Grčku, teglila kofer:cerek: i sve normalno..:D
Dobro da ti nisu popucali unutarnji šavovi :eek:
Dobro da ti nisu popucali unutarnji šavovi :eek:
Daaa! Ja nisam dizala ništa teže od 1/2 litre mlijeka.:D Jednostavno nisam htjela.
Kad sam mjesec dana od operacije nazvala doktora da ga pitam smijem li početi vježbati, umalo me nije upucao (zbog unutrašnjih šavova, petljanja po jajnicima, iako to izvana izgleda super, unutra je rađen proces, išlo se duboko i treba vremena da se to dovede u red). Rekao je da hodam, krećem se ali vježbanje tek nakon tri mjeseca. O dizanju tereta da ne govorim.
Begemotica
16.11.2009., 19:08
Tri mjeseca bez teretane? :eek: Ne idem ja onda na nikakvu operaciju, na laparaskopsku, ni abdominalnu.
Tri mjeseca bez teretane? :eek: Ne idem ja onda na nikakvu operaciju, na laparaskopsku, ni abdominalnu.
Smatram, izgled treba podrediti zdravlju. Tri mjeseca bez fitnessa su ništa prema zdravlju i onom osjećaju da si dala sve od sebe da zdravlje ide na bolje. Prođoh LPSC prije mjesec dana, malčice mi trbuščić izgleda kao da sam se zapustila :lol:, al za dva mjeseca ću počet polako raditi lagane vježbe. Vratit će se linija uz moju upornost.
:gitara: Bila sam na koncertu prošli vikend, rasplesala sam se kao velika, al sam sutradan osjećala zatezanje u dnu trbuha.
P. S. Bila sam u wellnessu prije nekoliko dana, htjela sam masažu cijelog tijela, kad mi je vidjela šavove, pitala je detalje, a kad sam joj objasnila, odbila me izmasirati, "jer organi u trbušnoj šupljini nisu još spremni nakon zahvata".
Pa nisam otišla na svoju ruku..doktor koji me operirao me i pregledao, rekao da je sve super i da mogu bez problema ić'..ja sam imala cistu na jajniku, jedan rezić u pupku i 2 "dolje", lijevo i desno, kao na jajnicima..prošla je godina dana i ja sam super, hvala na pitanju..:kava:
Begemotica
16.11.2009., 22:17
A što je s poslom? Ja imam poprilično naporan posao, samo kilometražu dnevno navozam kao da sam vozač kamiona. Inače, nemam nikakvih tegoba, pa mi iznenadilo da nakon redovnog pregleda doktorica mi počela piliti s tom operacijom. A čini mi se da oporavak nakon operaciji predugačak, pogotovo za nekog tko kao ja živi sam, od plaće do plaće, bez ušteđevine, bez rođaka ili bilo koga kom se može obratiti u nuždi.
A što je s poslom? Ja imam poprilično naporan posao, samo kilometražu dnevno navozam kao da sam vozač kamiona. Inače, nemam nikakvih tegoba, pa mi iznenadilo da nakon redovnog pregleda doktorica mi počela piliti s tom operacijom. A čini mi se da oporavak nakon operaciji predugačak, pogotovo za nekog tko kao ja živi sam, od plaće do plaće, bez ušteđevine, bez rođaka ili bilo koga kom se može obratiti u nuždi.
Oporavak nakon laparoskopije je puno kraći, nego nakon klasičnih operacija. Ipak brže zarastaju ubodne rane, nego duži rezovi.
Preporučeno je bar mjesec dana bolovanja. U biti, možeš se ti na posao vratiti ranije, ako te ne boli i možeš raditi ali to stvarno nije pametno.
Gle, i ja živim sama, podstanarka sam, nemam ušteđevinu, živim od onoga što zaradim. Posao je uredski, dakle sjedeći. Bila sam mjesec dana na bolovanju i sve sam mislila kako sam u super formi kad sam se vratila na posao, al mi je bilo teško satima sjediti. I znalo je baš da me boli pred kraj radnog vremena, šef me puštao ranije kući itd. Nije bilo nikoga da mi kuha, sprema, pazi me....U danima prije operacije i dok sam bila u bolnici, smjenjivale su se mama i sestra. Kasnije sam bila sama. Nije to tako strašno. Jbg, znaš da moraš to obaviti kako kasnije ne bi bilo većih problema i to je to.
Ukoliko operacija nije hitna, onda je zakaži u vrijeme koje će ti najbolje odgovarati zbog posla, pripremi se, isplaniraj sve, odvoji nešto novaca za te dane (jer ćeš manje zaraditi dok budeš na bolovanju itd.) i maksimalno se organiziraj. Bit će ok.
Smatram, izgled treba podrediti zdravlju. Tri mjeseca bez fitnessa su ništa prema zdravlju i onom osjećaju da si dala sve od sebe da zdravlje ide na bolje. Prođoh LPSC prije mjesec dana, malčice mi trbuščić izgleda kao da sam se zapustila :lol:, al za dva mjeseca ću počet polako raditi lagane vježbe. Vratit će se linija uz moju upornost.
Upravo to! Bilo bi stvarno glupo ići raditi nešto što se ne preporuča i sam sebi smrdati zdravlje, nakon cijele zezancije sa samom operacijom. Oporavak je stvarno brz i svaki dan se osjećaš sve bolje.:)
Nemogućnost vježbanja je i mene izluđivala. Jedva sam dočekala da prođu ta tri mjeseca. I jesu se mišići bili opustili, stomak izgubio tonus, uhvatilo se špekića gdje nisam navikla da ga ima itd. Al znaš da ćeš to riješiti i da je samo pitanje aktivnosti. Bilo mi je teško vježbati nakon te pauze (jer sam se slabo i kretala, bila zima, hladno, posao sjedeći), ono kao da nikad ništa nisam ni radila, ali sam se brzo počela dovoditi u formu. Nisam htjela ofanzivno ništa za trbuh, samo vrlo lagana istezanja, pa tek kasnije počela sa konkretnim aktivnostima. Treba dati organizmu vremena da se oporavi i poštovati vlastite granice.
Begemotica
17.11.2009., 15:06
Ništa, ići ći negdje poslje Nove godine na pregled kod bolničkog ginekologa i držati fige da do tada prođe samo od sebe (uz malu pomoć alternative).
Ništa, ići ći negdje poslje Nove godine na pregled kod bolničkog ginekologa i držati fige da do tada prođe samo od sebe (uz malu pomoć alternative).
Draga, samo se ti zakaži kod dobrog ginekologa kirurga u bolnici (ne usteži se ni tražiti drugo, treće mišljenje) i bit će sve kako treba. Razmotri sve opcije, dogovori zahvat, isplaniraj shodno tome svoje obaveze na poslu i privatno i progurat ćeš.:mig:
Alternativa svakako! :top: Ako ništa, makar ojačaj imunitet, trebat će ti.
Drž' se!
bok svima, lijepo bih vas molila neke prijedloge u vezi mog malog problema.
dakle, ultrazvučno se prikazuje nešto što je dermoidna cista najvjerojatnije, a trenutno je dimenzija oko 4x5 cm na jednom jajniku.
prijedlog je laparoskopski zahvat i uklanjanje ciste, a drugi je da se pričeka s operacijom, pošto su markeri uredni.
sama cista na mene nema neki prevelik utjecaj što se bolova tiče, iako ponekad znam osjetiti probadanje u tom dijelu.
mlada sam, djecu ne planiram još nekoliko godina, trebam li taj zahvat sada ili da zaista pričekam?
trenutno sam u mogućnosti dogovoriti laparoskopiju kod kvalitetnog kirurga i to u nekom skorijem roku.
zahvaljujem na prijedlozima...
dakle, ultrazvučno se prikazuje nešto što je dermoidna cista najvjerojatnije, a trenutno je dimenzija oko 4x5 cm na jednom jajniku.
prijedlog je laparoskopski zahvat i uklanjanje ciste, a drugi je da se pričeka s operacijom, pošto su markeri uredni.
sama cista na mene nema neki prevelik utjecaj što se bolova tiče, iako ponekad znam osjetiti probadanje u tom dijelu.
mlada sam, djecu ne planiram još nekoliko godina, trebam li taj zahvat sada ili da zaista pričekam?
trenutno sam u mogućnosti dogovoriti laparoskopiju kod kvalitetnog kirurga i to u nekom skorijem roku.
Traži drugo, treće mišljenje, sve sa svom mogućom argumentacijom.
Ako nemaš tegoba, sačekaj recimo mjesec dana da se vidi hoće li ta cista rasti, nestati i sl. Kako god, nije dobro imati nikakvu izraslinu na jajniku.
Meni ti je bilo isto tako..ustanovljena dermoidna cista, napravila markere i bili su uredni..naravno, nisam htjela na operaciju "ako baš ne moram"..:D..čekala sam 2 godine, opet napravila markere i umalo umrla od straha jer mi je bio dvostruko viši od dozvoljenog..na Sv. Duhu mi je ginić rekao da sam već trebala to odstranit..tako da..hm..ne znam..mislim da kod takvih cista nemaš kaj čekat, jer ne pucaju i ne nestaju..:ne zna:
S druge strane, nije operacija komplicirana, niti je oporavak ne znam kako strašan..ja sam to napravila prije godinu dana, isto tako sam mlada, ne planiram djecu, nikada nisam imala niti bolne menstruacije, niti ikakve bolove..ali, kao što ti ditta kaže, nije dobro imat nikakvu izraslinu na jajniku pa možda bolje da je se riješiš..
Ditta, ne znam više što da mislim.:ne zna: Nekome oporavak traje mjesecima netko je nakon 15 dana fit. Ja se doista brzo i dobro oporavljam nakon laparo operacije ciste i mioma. Liječnik koji me operirao, a radi se o vrhunskom stručnjaku prof. Barišiću u Petrovoj, rekao mi je da nakon laparoskopskog zahvata mogu početi vježbati dva, tri tjedna nakon operacije pa čak i na orbitreku. Moram priznati i meni se to čini prebrzo i ne mislim ga poslušati. Eto, ajde sad ti budi pametan. U svakom slučaju neću žuriti s akcijom, ali čudi me da svakoj od nas liječnici preporučuju druge stvari... :confused:
Ja sam svoje ciste kontrolirala oko godinu dana, jedna je pukla i nestala, ali paraovarijska nije kao ni miom. Obično se to u početku rješava tabletama dabrostonima i slično, a tek ako duže od 4-5 mjeseci nema pomaka, odnosno ako ciste ili miom rastu tad se savjetuje operacija. Dakle, savjetujem ti da ne žuriš, par mjeseci kontroliraj situaciju. Moguće je da će te na koncu poslati na operaciju, ali isto tako moguće je i da ciste same odu.
Ditta, ne znam više što da mislim.:ne zna: Nekome oporavak traje mjesecima netko je nakon 15 dana fit. Ja se doista brzo i dobro oporavljam nakon laparo operacije ciste i mioma. Liječnik koji me operirao, a radi se o vrhunskom stručnjaku prof. Barišiću u Petrovoj, rekao mi je da nakon laparoskopskog zahvata mogu početi vježbati dva, tri tjedna nakon operacije pa čak i na orbitreku. Moram priznati i meni se to čini prebrzo i ne mislim ga poslušati. Eto, ajde sad ti budi pametan. U svakom slučaju neću žuriti s akcijom, ali čudi me da svakoj od nas liječnici preporučuju druge stvari... :confused:
Draga Merien, ono što sam naučila u periodu oporavka nakon operacije je vrlo jednostavno: "NE USPOREĐUJ SE SA DRUGIMA!" Dakle, tvoj organizam, tvoj tempo, tvoji koraci ka boljem.
Vjeruj mi da me je frustrirao boravak u bolnici jer su sve žene (koje su imale teže zahvate, "kravata rezove" i sl) bolje i brže hodale, uspravnije sjedile itd. Ja sam bila prva tri, četiri dana sfrkana kao kifla jer su mi rane bile bolne i nisam se mogla ispraviti. Vukla sam se po onim hodnicima kao prebijena. Čak sam išla do te mjere da sam pitala doktora zašto se svi oporavljaju brže i bolje od mene.:rofl: Naravno da me je zezao.:D
Uglavnom, nećeš pogriješiti dok god budeš osluškivala svoj organizam i poštovala vlastite granice. Ne moraš na orbitrek ako osjećaš da je to preveliki napor. Hodaj dosta! Hodanje se preporučuje i u prvim danima nakon operacije, baš zbog toga da taj plin što prije izađe van. Kad počneš vježbati, radi to nježno i sa osjećajem, svjesna svojih ograničenja. Bit će sve o.k.:)
Drage forumašice,
evo, da vam javim da sam dobila prvu M nakon LPSC "drilling"-a, točno u dan, i na vrijeme. :klap:
Napominjem ovaj podatak samo zato što sam prije ovog zahvata imala PCOS i jako duge cikluse, ponekad i do 50 dana.
I još nešto: prije zahvata sam imala teške PMS-ove, i tešku "pripremu" tijela za početak M (uz nezaobilazne migrene), a sad nekoliko dana prije nego sam trebala dobiti jedini simptom su mi bile dvi-tri aknice na bradi.
Obavijestila sam doktoricu mobitelom, a ona je rekla da je to odlično i da je sad to - to. :)
I naručila me na ponovni kontrolni pregled idući tjedan.
Jako mi je drago što sam ostvarila napredak za svoje zdravlje, poruka curama: isplati se biti strpljiva.
Drage forumašice,
evo, da vam javim da sam dobila prvu M nakon LPSC "drilling"-a, točno u dan, i na vrijeme.
Napominjem ovaj podatak samo zato što sam prije ovog zahvata imala PCOS i jako duge cikluse, ponekad i do 50 dana.
I još nešto: prije zahvata sam imala teške PMS-ove, i tešku "pripremu" tijela za početak M (uz nezaobilazne migrene), a sad nekoliko dana prije nego sam trebala dobiti jedini simptom su mi bile dvi-tri aknice na bradi.
Obavijestila sam doktoricu mobitelom, a ona je rekla da je to odlično i da je sad to - to. :)
I naručila me na ponovni kontrolni pregled idući tjedan.
Jako mi je drago što sam ostvarila napredak za svoje zdravlje, poruka curama da ne posustaju u borbi za svoje zdravlje, isplati se biti strpljiva.
Odlično!:top::top: Baš lijepe vijesti.:)
Tek je sreća na uvz-u kad vidiš kako sve radi punom parom.:)
Odlično!:top::top: Baš lijepe vijesti.:)
Tek je sreća na uvz-u kad vidiš kako sve radi punom parom.:)
Da, a i sad sam već sretna što je ovako, jer znam da mi je zdravlje krenulo na bolje...
Osjećam se fantastično, i - jako sam zadovoljna.
:jumping:
goranka
02.12.2009., 22:30
Drage forumasice, ja bih molila jedan savijet. Tek sam se registrirala samo radi toga. Naime, nedavno sam imala spontani pobacaj, a i imam mion na maternici- navodno subserozni - dosta velik. Miom, kako lijecnici kazu, nije kriv za spontali, ali ipak je upitan. Sada me je moj lijecnik spremio u negdje u bolnicu da se posavjetujem bi li ga operirala ili ne. Petrova mi je najbliza, ali i druge bolnice po zagrebu dolaze u obzir. Ja nikoga ne znam niti imam koga pitati koji lijecnik bi bio dobar za to. Ako koja od vas ima neko iskustvo ili zna nekog dobrog i strucnog lijecnika da mi ovako preko foruma ili privatno savjetuje nekoga bila bih jako zahvalna. Ne bih zeljela da mi se nesto dogodi i oduzme mi se prilika da budem majka jer je neki doktor nesto krivo procijenio. Hvala
Drage forumašice,
o ovome sam pisala i na podforumu PCOS, pa pišem i na ovome.
Javljam da sam obavila kontrolu kod doktorice koja mi je radila LPSC drilling.
Napravila mi UZV i na njemu se vidi da raste stanica, i to bez Klomifena.
Doduše, polako, ali - ipak - raste!!
Tako sam sretna :cheer: - jer, prvi puta se to događa bez potpore tableta...
a to se dogodilo sada nakon drillinga.
/Prije nisam imala ovulacije/.
Nadam se da će stanica uspješno narasti (držite mi palčeve)! :top:
I, naravno, poticaj curama koje imaju slične probleme, da ne odustaju,
već da budu uporne u ostvarivanju boljeg zdravstvenog stanja...
:w
Drage forumasice, ja bih molila jedan savijet. Tek sam se registrirala samo radi toga. Naime, nedavno sam imala spontani pobacaj, a i imam mion na maternici- navodno subserozni - dosta velik. Miom, kako lijecnici kazu, nije kriv za spontali, ali ipak je upitan. Sada me je moj lijecnik spremio u negdje u bolnicu da se posavjetujem bi li ga operirala ili ne. Petrova mi je najbliza, ali i druge bolnice po zagrebu dolaze u obzir. Ja nikoga ne znam niti imam koga pitati koji lijecnik bi bio dobar za to. Ako koja od vas ima neko iskustvo ili zna nekog dobrog i strucnog lijecnika da mi ovako preko foruma ili privatno savjetuje nekoga bila bih jako zahvalna. Ne bih zeljela da mi se nesto dogodi i oduzme mi se prilika da budem majka jer je neki doktor nesto krivo procijenio. Hvala
Bok!
Dobre ginekologije u Zg su u Petrovoj i Vinogradskoj. Osobno sam išla u Vinogradsku i imam pohvale za cijelo osoblje. Najbolje je da nazoveš bolnicu, kažeš kakav problem imaš, pitaš ko se bavi miomima (mada bih rekla da miome, ciste i ostale izrasline uklanjaju "mlađi" kirurzi koji dobro rade laparoskopske operacije, bar su meni tako objasnili ovi "stariji":D) i zakažeš pregled. U Vinogradskoj je to Ginekologija I (nemam pri ruci broj, al nazovi centralu pa traži da te spoje tamo).
Naravno da se plašiš za plodnost, to je sasvim prirodno. Vjeruj da doktori stvarno jako paze i vode računa o tome. Uvijek se daje sve od sebe, a posebno ako žena nije rađala. Gle, ja sam iz istog straha tražila da me operira kirurg koji se inače bavi problemom steriliteta, zlu ne trebalo.:mig:
Sretno, kakva god odluka da bude!
goranka
09.12.2009., 13:49
Draga Ditta,
hvala na savijetu - otisla sam u vinogradsku samo da vidim, ali su me odmah uzeli. Bio je jedan maldji doktor, mogla bih imati povjerenja u njega, pa ce mo jos vidjeti i napraviti konacnu odluku za mjesec dana.
Hvala jos jednom.
Draga Ditta,
hvala na savijetu - otisla sam u vinogradsku samo da vidim, ali su me odmah uzeli. Bio je jedan maldji doktor, mogla bih imati povjerenja u njega, pa ce mo jos vidjeti i napraviti konacnu odluku za mjesec dana.
Hvala jos jednom.
Dobro je da si išla po još jedno mišljenje.:) Ljudi često pričaju kako bi kirurzi samo operirali i sve vadili van itd. :rolleyes:, al to uopće nije tako. Normalno da nijedan doktor ne bi savjetovao operaciju bez ozbiljnih razloga.
Gle, i ako budeš išla na operaciju, bolje je to (miom) izvaditi van, nego imati potencijalnu smetnju za trudnoću i sve ostalo. Nemoj paničariti, nego polako, hladne glave, pitaj sve što te bude zanimalo, isplaniraj vrijeme i bit će sve o.k.
Želim ti puno, puno sreće!:grli:
kaktusic
16.12.2009., 11:11
Dobro jutro, cure...može pitanje za vas koje ste bile na laparoskopskoj ginekološkoj operaciji? Pred tjedan dana mi je laparoskopski uklonjena endometriotska cista jajnika cca 4 cm, plus su pronađena žarišta endometrioze po peritoneumu koje je doc spržio. Imam 4 rupe od kojih su tri super, ali četvrta- ona najniže na trbuhu, iznad- ovaj- šumice, i dalje boli ko vrag...ne smijem se nakašljat, ni kihnit, bože sačuvaj da se nasmijem...i dalje sam zbog nje savijena ko paragraf...koliko je dugo vas cure boljelo nakon laparo?
..boli te baš ta "rupica" ili od plina?
kaktusic
16.12.2009., 12:35
Ma baš rupica...plin se uglavnom ispuhao...i to ne boli koža, nego nekako iznutra- moj je dojam da se stvorila hematomčina unutar mišićnog zida i sad to boli...bar se nadam da je to i da se nisu razletili unutarnji šavovi; poprilično sam kašljala zadnjih dana *šmrc*:(
Onda ti stvarno ne bih znala odgovorit..mene samo taj plin ubijao..:(..tjedan dana..
Ivanicapeca
17.12.2009., 11:24
meni je od plina pod prstima kad bi si stiskala kožu šuškalo ko da imam najlon vrečicu u tkivu, onu jako šuškavu :cerek:
Inače nikakve druge tegobe. Prckala sam 2 dana i to je sve. Bol je bila ko da imam muskulfiber. Dapače, neki muskulfiberi nakon trbušnjaka su me jače boljeli od toga. Sve je prošlo nakog tjedan dana, u potpunosti.
Najgore iskustvo je bilo vađenje drena. E to je boljelo, ali kratko.
Ma baš rupica...plin se uglavnom ispuhao...i to ne boli koža, nego nekako iznutra- moj je dojam da se stvorila hematomčina unutar mišićnog zida i sad to boli...bar se nadam da je to i da se nisu razletili unutarnji šavovi; poprilično sam kašljala zadnjih dana *šmrc*:(
Vjerovatno te bole unutrašnji šavovi, tj. zarasta iznutra pa osjećaš.
Hm, ja sam i nakon tri mjeseca od operacije u određenim položajima, pri određenim radnjama, znala osjetiti baš taj bol koji dolazi iznutra. Duboko negdje. Rekli su mi da je to normalno, da su to duboke rane, iako površinski izgledaju kao mali zarezi. Normalno je da osjećaš.
meni je od plina pod prstima kad bi si stiskala kožu šuškalo ko da imam najlon vrečicu u tkivu, onu jako šuškavu :cerek
Joj, to je stvarno doživljaj!:D
Mene je izluđivala lopta u koju mi se trbuh od plina pretvorio. :D
kaktusic
20.12.2009., 22:41
Sad, nakon desetak dana, već manje boli, s tim da mi se vanjski šav te najbolnije rupe razletio čim ga je doc skinuo- očito je tu neka točka naprezanja...a sestra mi je rekla da normalne žene najviše boli ono u pupku. :lol: Mama se šokirala kad mi je vidila stomak, savjetovala mi je da iz estetskih razloga ne izlazim iz kuće dok se ne vrati u svoje gabarite...a ja bila ponosna kako se to dobro ispuhalo :lol:
Za desetak dana ću morat samostalno teglit kufer od 20-tak kila na 7.kat bez lifta, pa ako se tada ništa ne raspuca, e ljudi moji, vraćam se na trening i u teretanu!!! :)
...hm, jedna sitnica...kad mogu ponovo pustit dragoga da mi se približi? Ono, baš blizu...?:p ...rekli su mi nakon 10-tak dana, al taj rok je prošao, a mene i dalje boli malko previše za takve aktivnosti...:azdaja:
Sad, nakon desetak dana, već manje boli, s tim da mi se vanjski šav te najbolnije rupe razletio čim ga je doc skinuo- očito je tu neka točka naprezanja...a sestra mi je rekla da normalne žene najviše boli ono u pupku. :lol: Mama se šokirala kad mi je vidila stomak, savjetovala mi je da iz estetskih razloga ne izlazim iz kuće dok se ne vrati u svoje gabarite...a ja bila ponosna kako se to dobro ispuhalo :lol:
Za desetak dana ću morat samostalno teglit kufer od 20-tak kila na 7.kat bez lifta, pa ako se tada ništa ne raspuca, e ljudi moji, vraćam se na trening i u teretanu!!! :)
...hm, jedna sitnica...kad mogu ponovo pustit dragoga da mi se približi? Ono, baš blizu...?:p ...rekli su mi nakon 10-tak dana, al taj rok je prošao, a mene i dalje boli malko previše za takve aktivnosti...:azdaja:
Mene je najviše bolio šav sa lijeve strane. Iz nekog razloga je malo veći. Taj dio trbuha je nakon operacije sporije dolazio u svoje dimenzije, dakle jedno vrijeme sam imala asimetriju u otečenosti.:D Potpuno će ti se ispuhati trubuh čim dobiješ prvu mengu.
Zaboravi tegljenje kofera!!!!:nono: Ne smiješ dizati ništa teže od 1 l mlijeka još nekoliko mjeseci! Pazi se bar tri mjeseca, kako bi to sve došlo na svoje, iznutra. Neka taj kofer tegli neko drugi, ti ne smiješ! Vidjet ćeš da se nije lako ni penjati uz stepenice.:zubo:
Vidiš ja za seks nisam pitala, mada me je zanimalo i još sam mislila o tome kako ću pitati kirurga na završnom uvz-u, al sam bila toliko sretna dobrim rezultatima, da sam zaboravila. Pošto je u bolnici sa mnom bila još jedna žena, ista operacija, isti dan, kod istog doktora, s tim da je bila udana i radila na bebi, njoj je rekao da se baci na posao nakon nekih mjesec dana. :mig:
Vidjet ćeš sama kako ćeš se osjećati i koliko će ti biti do toga. Meni nije bilo mjesecima kasnije, jer sam znala osjećati neki lagani bol, da to još nije sve kao nekad itd. Htjela sam to raditi opušteno, pa sam si dala vremena.:D
kaktusic
21.12.2009., 21:10
Zaboravi tegljenje kofera!!!!:nono: Ne smiješ dizati ništa teže od 1 l mlijeka još nekoliko mjeseci! Pazi se bar tri mjeseca, kako bi to sve došlo na svoje, iznutra. Neka taj kofer tegli neko drugi, ti ne smiješ! Vidjet ćeš da se nije lako ni penjati uz stepenice.:zubo:
...tri mjeseca??!!!??? ...ali...ali...ali...ja želim nastavit trening svojih kontaktnih sportova!!! Reče mi doc da već nakon Nove mogu primat udarce u trbuh. A za podizanje tereta reče mi za 10-tak dana. :cerek: Zanimljivo, meni stepenice ne predstavljaju problem- već sam trčkarala na spomenuti 7.kat bez problema, pješačim od jučer 4-5 km...još da taj :mad: šav skroz prestane bolit!!! Valjda smo svi drugačiji, svatko ima svoju slabu točku...
...a nažalost...moram teglit kufer sama, jer živim sama...sva rodbina, prijatelji i znanci ostaju u Dalmaciji, ja se vraćam u metropolu na privremeni rad. A u ulazu najmlađi stanar ima 87 godina. :rolleyes:
..iskreno, mislim da je to od osobe do osobe..već sam napisala negdje, išla sam u Grčku, 3tj nakon operacije i teglila sam kofer..:D..15-ak kila..:D..eto me, živa i zdrava..
...tri mjeseca??!!!??? ...ali...ali...ali...ja želim nastavit trening svojih kontaktnih sportova!!! Reče mi doc da već nakon Nove mogu primat udarce u trbuh. A za podizanje tereta reče mi za 10-tak dana. :cerek: Zanimljivo, meni stepenice ne predstavljaju problem- već sam trčkarala na spomenuti 7.kat bez problema, pješačim od jučer 4-5 km...još da taj :mad: šav skroz prestane bolit!!! Valjda smo svi drugačiji, svatko ima svoju slabu točku...
...a nažalost...moram teglit kufer sama, jer živim sama...sva rodbina, prijatelji i znanci ostaju u Dalmaciji, ja se vraćam u metropolu na privremeni rad. A u ulazu najmlađi stanar ima 87 godina. :rolleyes:
Pa možeš ti sve to raditi, ali šta će se dešavati unutra gdje je bio zahvat i išlo se dosta duboko, organima treba vremena da se pozicioniraju kako su bili (jer su bukvalno plutali, biil potpuno razdvojeni kad je plin bio upuhan)....:kava:
Ja sam napisala šta je meni rekao kirurg koji me je operirao i nije mi palo na pamet napraviti išta drugačije. Mogla sam ja i potrčati ali nisam htjela jer sam znala da ne smijem.
Imaš valjda nekog kolegu, kolegicu (iz Zg, da je tu za praznike) koji će ti pomoći sa koferom. U krajnjem, uzmi taksi pa zamoli taksistu da ti dofura kofer, pa mu ostavi dobar bakšiš. Jbg i ja živim sama, pa sam se snalazila kako sam znala. Sa taksistima recimo imam super iskustva.
Ajde, sretno!
Ivanicapeca
22.12.2009., 10:23
I meni je rečeno da se ne smijem naprezati niti čak trenirati aerobic 3 mj.
kaktusic
22.12.2009., 19:06
Hvala vam puno, cure, puno ste mi pomogle ! :):cerek: Možda ipak odmirujem...hm...do Sv.Tri kralja svakako :mig:
...a ni taksijem se nikad nisam vozila. Pa postoji prvi put za sve :p
Držite mi fige da još nagovorim ovog mog slinišu da mi čim prije napravi bebača, inače mi ne gine još jedna laparo. :)
Sretni vam blagdani!!! :cerek::cerek::cerek:
Ivanicapeca
23.12.2009., 11:05
Hvala vam puno, cure, puno ste mi pomogle ! :):cerek: Možda ipak odmirujem...hm...do Sv.Tri kralja svakako :mig:
...a ni taksijem se nikad nisam vozila. Pa postoji prvi put za sve :p
Držite mi fige da još nagovorim ovog mog slinišu da mi čim prije napravi bebača, inače mi ne gine još jedna laparo. :)
Sretni vam blagdani!!! :cerek::cerek::cerek:
Ma biti će, samo prije svega, pošalji i ti svog 'slinišu' da se isto pregleda jesu njegovi junaci svi ok :mig:
Uživaj sa sve 4 u zraku, baš je pravo vrijeme za to. Ja sam se operirala na ljeto, kad mi se 'divljalo'.
Uživajte svi dragi ljudi, sretni blagdani :cerek:
hipohip
07.01.2010., 01:14
Očito je sve individualno.... Ja sam prije godinu dana imala laparo- miomektomiju. Bojala sam se op ko vraga jer mi je to prva op u životu. Na kraju sve ispalo super.:) Prije op sam se raspitivala i jednog doca iz Petrove svi preporučali kao vrhunskog kirurga za to. Tako sam tamo i napravila laparo.Još nije ni doc bio siguran dal će uspjeti laparaskopski (zbog veličine mioma od 8 cm) ili ce tijekom op ipak morati raditi rez. Došla sam u petak rano ujutro, odmah bila operirana (uspjela laparo) i u sub ujutro nakon vizite išla kući. Malo su stezali šavovi i malo bolilo ali to je normalno, ipak su rezovi tu.Sa plinom nisam imala problema, ništa me nije bolilo, tu i tamo sam malo prduckala 2 dana i to je to.:top:
Oporavak je stvarno brz, svaki dan se osjećaš sve bolje. Već nakon 3 tjedna sam se osjećala kao nova, ali me dr opće prakse ostavila još 2 tjedna doma zbog prirode mog posla....
I tako je miomčina odstranjena, a nakon god dana izrasla opet dva nova....ali to je za drugu temu...
Sretno svima:)
Je li netko od vas bio na operaciji u Petrovoj kod dr.Ćorića? Kakva su vaša iskustva? Ja sam naručena za mjesec dana na laparoskopiju endometričnih cista.
ninocka23
29.01.2010., 11:36
ja sam ti bila u petrovoj u 3 mjesecu prošle godine nesjecam se jel to bila 3 ginekologija. boravak mi je bio uzasan. mi smo imale kupaonu u sobi. uzas tusirala sam se u japankama jer mi se gadilo stat u kadu onu ujjjj kad se sjetim trnci me prodju. savjet ne nosi mobitel u kupaonu meni je pao i razbio se!
doktori su ti svi više manje ok, i naprave posao kak spada. rekli su mi da ce mi oziljci proc ali evo nakon godinu dana meni se ti rezovi vide, al me boli briga ja ih ne skrivam.
imala sam mjesec dana podlijeve na trbuhu mislila sam da cu se ubit jer sam tad radila ko model.
btw kazu da je operacija teza ako si mršaviji, i meni je oporavak bio tezak. nisam se tjedan dana mogla nasmijati da me sve ne zaboli, decko me tusirao i osjecala sam se ko invalid, a tri tjedna poslije cak i cetiri nisam mogla omiljene traperice zakopcati. najgore od svega mi je bila hrana jer jako puno jedem a nisam smjela jest svasta dok mi se to ne oporavi sve. kad sam dosla doma docekali su me baloni, moj mačak i bucin kruh iz mlinara i onda je sve bilo ok . i sad bi opet trebala ic ali drugi jajnik i zlo mi je. neznam kako neki tako samo se oporave meni je bilo teško.
ninocka23 hvala na odgovoru! Znam da je sve individualno, ali lakše je kada znaš što te sve očekuje!
ninocka23
01.02.2010., 19:39
nema na cemu zelim ti uspješnu operaciju pa javi kak je prošlo :top:. ja sam bila 5 dana gore pa su mi donijeli laptop a zenska do mene je imala tv pa eto. i da moji su upotrijebili malo mitologije u obliku cokolada i toga pa su sestre bile ok. i da dobro se najedi prije jer ce te tamo izgladnjivati. i ici ces na klistir pa je moj savjet d se obrijes sama jer ce te oni onom mesarskom britvicom i da ja sam dobila hemeroide:mad: (veli doktorica moja od klistira ziher) al sam ih riješila kremom. bas to meni su govorili da cu drugi dan doma i da bum za deset dana na pisti. yeah right. e a najbolje je od svega to sto 3 dan poslije trebas imat stolicu a nista nesmijes jesti. juhicu samo za veceru.
I meni je rečeno da se ne smijem naprezati niti čak trenirati aerobic 3 mj.
imam jedno pitanje. meni nisu rekli nista za sport, tako da sam krenula na fitnes oko mjesec dana nakon operacije, ali nije u tome problem, nije mi smetalo, dapace.
cetiri i pol mjeseca nakon operacije isla sam na put i nosila na ledjima ranac od nekih 15 kila. nakon toga osjecala sam neodredjenu bol u predjelu kriza i dolje oko jajnika. ne znam je li moguce da je to od tereta ili sam se mozda nahladila?
nephthys
02.02.2010., 09:45
oš da te prepadnem? 6mj nakon operacije slijepog crijeva (nije to mnogo opsežnije nego laparo, dobila je iste upute kao i ja pri izlasku iz bolnice) je frendica počela trenirati boks. tri mjeseca nakon početka treniranja boksa, dobila je bruh.
daklem- ne se previše naprezat nakon laparoskopije, a posebice ne nosat nešto tako teško!
ja ti savjetujem da se smiriš i malo si prepipavaš dolje da li se štagod možda pojavilo, a možda si i istegnula mišić. čuj, moguće je i da si se nahladila i da si se prenapregnula. meni je prošlo mjesec dana od op, pa svaki put kada potrčim boli me :( aerobik je san
sjet i mirovat par dana.
:mig:
Ivanicapeca
03.02.2010., 21:05
Evo kak izgleda to: http://www.youtube.com/watch?v=W-ZPa1NzcgM&feature=channel
ninocka23 hvala na savjetima,ako se sjetiš još nečega javi. A mitologija za doktora?! Tko je tebe operirao? Ja ne znam kada ću na operaciju, nisu mi svi nalazi u redu pa će mi vjerojatno odgoditi operaciju. Pozdrav!
ninocka23 hvala na savjetima,ako se sjetiš još nečega javi. A mitologija za doktora?! Tko je tebe operirao? Ja ne znam kada ću na operaciju, nisu mi svi nalazi u redu pa će mi vjerojatno odgoditi operaciju. Pozdrav!
Zašto bi davala mito?:confused:
Samo sam se poslužila niničkinom terminologijom. Nisam mislila na mito nego znak zahvalnosti nakon opreacije. Znam da je to običaj pa me zanima kako to ide.
Samo sam se poslužila niničkinom terminologijom. Nisam mislila na mito nego znak zahvalnosti nakon opreacije. Znam da je to običaj pa me zanima kako to ide.
Zamoliš mamu/sestru, nekoga tko će ti dolaziti da odnese sestrama kolače, bombonjere i sl. kao znak zahvalnosti što se trude više od očekivanog i što su pažljive, što te paze itd.
Doktoru sama daš ono što si mu namijenila.
By the way, ja sam za darivanje samo ako su ljudi stvarno bili ekstra, iznad onoga što se inače podrazumijeva. Očekujem da rade svoj posao kako treba i ne pada mi na pamet nekome donijeti dar samo zato jer se udostojio raditi ono za što je plaćen.:rolleyes:
Da, darivala sam.:)Pazili su me kao malo vode na dlanu.:cerek:
Ditta, slažem se. Srećom, do sada nisam imala iskustva s bolničkim liječenjem ali sam čula kakav je običaj. Neki stvarno pretjeruju i to mi ne pada na pamet, a s druge strane bojim se da taj znak zahvalnosti ne bude preskroman i shvaćen kao omalovažavanje tog važnog posla i zanimanja. Možda netko ima prijedlog što dolazi u obzir?
Bok!!! Evo tek sam se sad prijavila... za dvadeset dana idem na laparoskopsku op.miom na maternici... u Petrovoj bolnici kod dr. Ćorića i prof. Barišića.. imala sam dva carka reza, pa me je ful strah kako će to proći. Miom mi je velićine
6x7cm. Pa vas molim, ako je netko imao slićno iskustvo u Petrovoj da mi pobliže objasni šta me čeka...., prijem imam na Gin 4, pa me zanima kakve su sobe,kupaone,sestre, op je u ponedj. i koliko se bude u bolnici?nisam iz Zg pa nikog ne poznam da mi kaže.... Hvala puno,puno,puno!!!:)
draženka
02.03.2010., 23:21
Sandra, evo i ja sam se upravo registrirala vidjevši tvoj post. Ja, također,idem u Petrovu na Gin 4, u ponedjeljak 8.3, a vidim ti za dvadesetak dana. Šteta što ne idemo u istom terminu, barem bi nekoga poznavale,makar i virtualno. Ja sam iz Slavonije, a idem na laparoskopiju cista na jajnicima.Ne znam tko će me operirati, na pregledu sam bila kod dr. Ćorića. Moja je cista u 11.mj. bila 8x5 cm, ali mene više brinu markeri koji su strašno visoki. Ca 125 mi je 373, a to je 11 puta više od normalne vrijednosti. U ambulanti sam pričala s jednom mladom gospođom koja je već dva puta bila na laparoskopiji i rekla mi da su doktori i sestre dobri. Za sobe i kupaone ne znam. Čula sam da je bolnica renovirana, ali ne znam jesu li svi odjeli ili samo dio. Nadam se da će se javiti netko tko zna više jer i mene to zanima.
Bok Draženka! Evo ja sam iz Istre. Hvala ti puno šta si se javila, da i ja idem 19.03.,a op će biti 22.03.,ja idem ovaj petak vaditi krv, ali meni nisu dali da vadim markere...,neznam zašto...,vjerovatno će i tebe op.dr Ćorić jer sam čula od mog gin.da su najstrućniji u Petrovoj on i prof. Barišić za raditi takve op....,vjerujem da te brinu markeri, ali jedna moja frendica je isto op.laparosk.cistu na jajniku i bili su joj markeri ful visoki isto se je tako prestašila, ali na kraju je bilo sve ok..,do tako visokih markera je došlo jer je ona taj zahvat išla raditi 5mj.nakon poroda..,pa su joj dr.rekli da se ne brine jer da joj je to od hormona.Za bolnicu sam i ja čula da je renovirana ali valjda samo dio i to mislim tamo disu mame i bebe...,samo da prođe sve ok pa čemo kako tako izdržati tih par dana. Sretno u ponedjeljak, pa ako budeš mogla prije 19.03.javi se da vidim kako se osječaš i kako je sve prošlo. Veliki pozdrav iz Istre!!!!
draženka
03.03.2010., 22:45
Hvala tebi , Sandra. Malo sam mirnija sada kada znam da i s visokim vrijednostima markera sve može biti dobro. Zapravo, ja nisam sigurna idem li na laparoskopiju jer mi je doktor spomenuo i mogućnost laparotomije. To je valjda klasičan rez. U tom je slučaju boravak u bolnici dulji, ali nadam se da ću do 19.-tog biti kod kuće i da ću te moći na vrijeme o svemu informirati. Nadam se da ćeš i ti javiti kako je prošlo. Pozdrav, sretno i tebi!
E i meni su isto spomenuli klasičan rez zbog veličine mioma i mjesta di se nalazi, dr. Ćorić mi rekao da će pokušati laparosk.,a ako bude vidio da ne ide da će napraviti klasićan rez., tako da me je i malo prestrašio, ali me je moj gin. U Puli ful smirio i rekao da se ovaj u Zg. mora ograditi u slučaju da stvarno ne uspije, da sam na vrijeme obavještena.,i smirio me je zato što mi je rekao da jako dobro pozna dr.Ćorića i njegov rad i da on to skida laparosk. i veće miome i ciste od 10cm...,ali neću se previše nadati jer kako imam dva carska postoji mogučnost da ne uspije, ali bolje pokušati pa čemo vidjeti. Veliki pozdrav i ja ću se obavezno javiti kad sve to odradim..,još jedanput sretno!!!
Sashica
03.03.2010., 23:36
Sandra i Draženka,
ne bedirajte se, bit će sve OK, ja nisam bila na operaciji u Petrovoj nego na Merkuru, ali sam imala laparotomiju, a ne laparoskopiju i sve je prošlo OK. Jest da rez boli ispočetka i oporavak je duži nego kod laparoskopije, ali sve to brzo prođe i začas ste opet na nogama :top:
draženka
04.03.2010., 20:08
Sandra, i meni je moj gin. rekao da ako igdje to mogu napraviti laparoskopski, onda je to u Petrovoj. Ma, meni je svejedno na koji ću način biti operirana, samo da to već jednom riješim. Još mi je gore ovo iščekivanje. Bojim se jedino da me ne ulovi neka viroza ovih dana pa da mi zbog toga odgode operaciju.
Sashice, hvala na ohrabrenju!
istog smo mišljenja..., i ja jedva čekam da to prođe, jer ovo iščekivanje je ubitačno...pozdrav, pa se čujemo kad to rješimo!!!
Hvala Sashica na ohrabrenju!!! Veliki pozdrav!!!
draženka
04.03.2010., 21:20
Sandra, jesi li čitala na Jutarnjem.hr da je Danijela Trbović također operirana u Petrovoj? Koliko sam prije čitala, operirala je ciste na jajnicima. Tri tjedna poslije toga još se slabo osjeća. Nije baš utješno...
Pozdrav i tebi!
dada čula sam za Danijelu.,ali sam čula da su joj izvadili sve i mater. i jajnike...jadna.,,sad će sigurno kružiti svakakve priće o njoj pa bolje niti ne čitati..a valjda će naši slučajevi biti bolji...ona je ipak imala valjda veću i težu op.pozzzz
draženka
04.03.2010., 23:20
Ma, daj! Sve su joj izvadili? To je rutinska operacija? Stvarno se nadam da će naši slučajevi biti bolji. Za tvojsam, zapravo, uvjerena. Meni će možda morati odstraniti lijevi jajnik, ali nadam se da više neće biti iznenađenja.
Pozdrav!
Sashica
05.03.2010., 00:08
Meni je doktor prije operacije rekao da će mi morati izvaditi lijevi jajnik jer je previše zahvaćen cistom, ali poslije operacije je došao i rekao da su ga ipak uspjeli spasiti :) Tako da sve je moguće.
A i ja sam se 3 tjedna nakon operacije još uvijek osjećala slabo - ali u smislu da nisam mogla trčati, skakati i sl, mogla sam se normalno kretati, tako da niš se ne brinite, oporavak je brži nego mislite.
Begemotica
05.03.2010., 13:13
E i meni su isto spomenuli klasičan rez zbog veličine mioma i mjesta di se nalazi, dr. Ćorić mi rekao da će pokušati laparosk.,a ako bude vidio da ne ide da će napraviti klasićan rez., tako da me je i malo prestrašio, ali me je moj gin. U Puli ful smirio i rekao da se ovaj u Zg. mora ograditi u slučaju da stvarno ne uspije, da sam na vrijeme obavještena.,i smirio me je zato što mi je rekao da jako dobro pozna dr.Ćorića i njegov rad i da on to skida laparosk. i veće miome i ciste od 10cm...,ali neću se previše nadati jer kako imam dva carska postoji mogučnost da ne uspije, ali bolje pokušati pa čemo vidjeti. Veliki pozdrav i ja ću se obavezno javiti kad sve to odradim..,još jedanput sretno!!!
S@ndr@, jesam li dobro shvatila da si iz Istre, kako si onda uspjela dobiti uputnicu za Zagreb?
Ja već više od pola godine čekam termin na pregled kod bolničkog ginekologa, a navodno bi hitno trebala na operaciju. Ne bunim se jer mi se ne da na operaciju, ali ipak...
dada iz Istre, uputnicu zajedno s putnim nalogom dobila sam bez problema od mog gin.,zvala sam Petrovu naručila se na pregled kod dr.Ćorića kako me uputio moj gin. i to jr to. u roku 8 dana išla sam na pregled. Nitko mi nije stvarao probleme. pozzzz.
draženka
05.03.2010., 19:47
Sashice, meni je doktor rekao da će pokušati spasiti jajnik, znači ima nade.
Begemotica, ja sam iz Slavonije, a uputnicu za Zagreb sam dobila na isti način kao i Sandra. Moj mi je ginekolog rekao da je bolje da odem u Zagreb, dao mi uputnicu za Petrovu i rekao da se naručim na pregled. Kada sam nazvala, sestra me je pitala zbog čega dolazim i rekla da dođem za tri tjedna kod dr. Ćorića. Možda da razgovaraš sa svojim ginekologom?
Sandra, jesam li dobro shvatila da će tebe operirati i dr. Ćorić i prof. Barišić? Kako to? Prisustvuju li uvijek operaciji dva ginekologa?
Pozdrav svima!
Bok Draženka,, tako mi je rekao moj ginekolog, da su njih dvoje tim i da to u večini slučajeva rade zajedno..., a i sestra u Petrovoj kad sam bila tamo pitala sam i isto mi je rekla..,jedino da u slučaju da je jedan bolestan pa ne.
draženka
06.03.2010., 15:16
Sandra, ja sam kofer spakirala i preksutra ujutro sam u Zagrebu. Nešto su mi se malo zatvorili sinusi, ne znam hoće li to biti problem i hoće li me vratiti kući zbog toga. U tom slučaju na redu sam najranije za mjesec dana jer operacija mora biti nakon ljuštenja maternice. To znači da bi ti mogla prije mene pa ćeš ti mene obavještavati o svemu. Ako se u ponedjeljak ne javim, onda znaš da sam ostala, a javit ću se čim budem mogla. Hvala ti na javljanjima! Uzvraćam velikim pozdravom iz Slavonije!
Draženka, želim tu svu sreću i da to riješiš sutra...,sretno i držim ti palčeve...,javi se kad stigneš i ja si polako spremam stvari za u kofer i meni će to brzo doći.,meni je ful teško bilo prihvatiti da idem u Zg jer tako si neću vidjeti dijecu 10 dana...,jer moram ići u petak, a op. je u pon.,i tako do skidanja šavova će se udužiti do sljedečeg pon.ali sam napokon shvatila da je to možda ipak najbolje za mene... Pozdrav pa se čujemo!!!
roxanne10
09.03.2010., 18:14
Da i ja pridonesem ovom forumu svojim iskustvom oko laparoskopije. Puno mi je pomoglo iščitavanje foruma i savjeti žena pa se nadam da ću i ja nekome olakšati.
Operirana sam u KBC-u Rijeka na odjelu za ginekologiju i doista mogu reći sve najnajnajbolje. Da sam znala da će biti tako, ne bih se strašila :)
Priprema se sastoji od neuzimanja hrane oko 24 h prije operacije i vode 8 h prije operacije. Popila sam neki slatki sok (laksativ). Nije strašnog okusa, treba odjednom popiti, zaliti vodom i to je to, ne osjeti se ništa :)
Prije operacije dobila sam sredstvo za smirenje što me jako umirilo (čak mogu reći da mi je bilo jako ugodno) :lol: a u sali sam dobila anesteziju.
Posljednji put sam pogledala na sat, bilo je 10:40 a probudila sam se u 12:15 bez ikakvih bolova na krevetu ispred sale nakon čega su me odveli u sobu za intenzivnu njegu gdje sam bila do sljedećeg dana, do 9 ujutro.
Cijelo sam vrijeme ležala na leđima, nakon par sati sam si već rukohvatom pomagala da se malo podignem.
Nema jačih bolova, osim tog plina, koji je neugodan. Ali plitko disanje i lagano dizanje itekako mogu pomoći. Također sam se masirala gdje bih osjetila plin (ošit, rame) i to je pomagalo.
Nakon 2 dana sam puštena doma. A nakon dodatna 2 dana sam skidala šavove.
Imam 3 ožiljka, kao malo veće ogrebotine. Rane nisu boljele, eventualno malo zatezale. Malo me bolio pupak, ali nakon 2-3 dana i to je prošlo.
SAVJETI: Uzmite higijenske maramice, pastile za grlo, vlažne maramice za osvježiti se, player ili čepiće za uši jer će sigurno netko kraj vas hrkati :)
Uglavnom, ništa strašno -- sve super, bez ikakvog straha :)
Bok Roxanne!!! Hvala ti na ovim ohrabrujučim rijećima...stvarno si mi dala snagu i želju da to čim prije odradim....jako me strah,ali puno mi pomaže kad čitam druga iskustva...,pa se stvarno nadam da se nemam čega bojati.,ali ipak čekam taj 22.03. da to prođe.... ako ti nije frka da mi samo kažeš da li si op. nešto na maternici ili jajnicima? Hvala ti još jedanput!!! pozdrav iz Istre!!!!
roxanne10
12.03.2010., 13:57
S@ndr@, operirala sam miom na maternici. Znam da ti nije svejedno, nije bilo ni meni ali doista, sada jada je sve prošlo i više apsolutno ništa ne osjećam, mogu svima reći da se nemaju čega bojati. Nakon par dana ćeš i zaboraviti da si bila na operaciji :)
draženka
13.03.2010., 12:05
Bok, Sandra! Evo , mene. U ponedjeljak sam otišla, u utorak operirana, jučer sam bila kod kuće. Vjeruj mi, nemaš razloga za brigu.Operirao me je dr. Ćorić. Meni je sve tako jednostavno i bezbolno prošlo da me je strah da se sada nešto ne zakomplicira. Mnogi su mi savjeti odavde bili zlata vrijedni pa ja tebi obećavam jedan roman u nastavcima u kojem ću ti u detalje opisati svaki dan, no neću odmah pretjerivati. Veliki pozdrav iz Slavonije!
Hvala ti Draženka puno, puno....jako mi je drago zbog tebe da je sve dobro prošlo i dalje će biti sve ok sigurna sam. Evo ja sam se skoro pa spremila...,u petak rano u noći krećem da bi bila tamo u 7.30h...pa ćemo vidjeti za dalje....Evo kada stigneš javi se da mi isprićaš ostalo, ako stigneš do petka ako ne nema veze...hvala ti još jednom da si mi se javila tako brzo i ful sam sretna zbog tebe....pozdrav!!!
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.