PDA

View Full Version : Avion & prtljaga

stranice : [1] 2

0, 03
15.06.2008., 21:26
Bok,

cura i ja prvi put putujemo avionom, pa nas interesira par sitnica...
btw: idemo u Tunis...

dakle, pročitali smo ove gluposti na siteu od Croatia Airlinesa u vezi prtljage (dimenzije, tezina i to), ali smo culi danas da prtljaga tj. koferi moraju biti "tvrdi"... tj. oni lakši "ko za plac" ne dolaze u obzir... jel to istina?

i jos, koliko je riskantno i je li uopce moguce svercati alkohol? znam da je limit za rucnu prtljagu 100ml, ali za prtljagu nista nigdje ne pise...

Unaprijed hvala na odgovorima...

Foxy lady
15.06.2008., 22:03
ne kuzim, zaksto nebi mogli putovat sa 'mekanim' koferima, ili npr sportskim torbama? tko vam je to reko?
ni ja nemam onaj skroz tvrdi kofer, a decko mi je do nedavno putovao sa sportskom torbom pa... spakiras stvari u ono sto imas doma i da ta prtljaga ne bude teza od 20kg ako se ne varam...

sto se alkohola tice, mislis za unijeti u tunis? pa mislim da mozes ali u koferu... a i tekucinu mozes unosit u avion i vise od 100ml samo ako je kupljeno u duty free-u... (tako smo mi u egipat, i vodu i alkohol)

0, 03
15.06.2008., 22:30
pa da.. nama to isto za te "mekane" kofere nije imalo smisla...

tnx foxy lady :)

very fairy
17.06.2008., 14:58
Bok,

cura i ja prvi put putujemo avionom, pa nas interesira par sitnica...
btw: idemo u Tunis...

dakle, pročitali smo ove gluposti na siteu od Croatia Airlinesa u vezi prtljage (dimenzije, tezina i to), ali smo culi danas da prtljaga tj. koferi moraju biti "tvrdi"... tj. oni lakši "ko za plac" ne dolaze u obzir... jel to istina?

i jos, koliko je riskantno i je li uopce moguce svercati alkohol? znam da je limit za rucnu prtljagu 100ml, ali za prtljagu nista nigdje ne pise...

Unaprijed hvala na odgovorima...

kao sto je vec receno, to s mekim torbama nema smisla. jedino sto je istina vezano uz tvrde torbe i avione jest to da su one najbolje za avionski prijevoz. kad sam cula kako ih sve nabacuju, cccccccc ozbiljno, najbolja je ona masa koju radi samsonite (mislim da nesto slicno imaju i drugi proizvodjaci) koferi su stvarno 'peri-deri'. Ako namjeravate puno putovati avionom, svakako si nabavite cvrsce torbe, ali ne zbog 'propisa'. Ta ce vam se investicija isplatiti (ne jednom sam vidjela na onim trakama na aerodromima hrpetinu potpuno unistenih 'mekih' torbi) No dobro, malo sam zabrijala previse o torbama :mig:
sto se tice cuge i tunisa - iz vlastitog iskustava - najbolje vam je kupiti pice u nasem ili njihovom djuticu (bolje nasem). To sve normalno unosite u zemlju. Ako to ne kupite ranije, pozdravite se s cugom u Tunicu. Najzesce sto cete naci je pivo i to skupo i lose. I to reklamiraju kao da je ne-znam-sto, ogromni jumbo natpisi 'beer here'. Jbg, muslimanska zemlja, puno 'zesca' od Turske, npr. gdje je Efes na svakom koraku...
Ali ako idete preko agencije, sigurno vam je manje-vise sve dogovoreno. Sretan put i dobar provod!

Foxy lady
17.06.2008., 15:01
sto se tice cuge i tunisa - iz vlastitog iskustava - najbolje vam je kupiti pice u nasem ili njihovom djuticu (bolje nasem). To sve normalno unosite u zemlju. Ako to ne kupite ranije, pozdravite se s cugom u Tunicu. Najzesce sto cete naci je pivo i to skupo i lose.

a alkohol u hotelima kolko je skup da ne govorim... tako da...pravac djutic kad se chekiras!!! :D

belinea
18.12.2008., 15:47
poz...

idem u kanadu, i imam pravo na 2 torbe po 23 kg.
Ali ja sad imam jednu torbu od 26 kg. a neda mi se teglit jos jedna za te 3 kg.koliko se placa ako imam vise i jel se uopce moze platit!!

Frish
18.12.2008., 22:23
Mislim da će ti to proći bez naplate. Tako barem govore ljudi koji su imali koju kilu više u prtljazi.

*jeja*
18.12.2008., 22:38
hoće ako ide iz hr, al nemoj se kladit na to ako ide nazad iz druge države... mene su ''spržili'' po džepu u lisabonu i to pošteno, za samo 5 kg viška - 75€:eek::...inače, progledaju kroz prste ako avion nije pun... taj puta ne da nije bio pun , nego je svaki putnik imao svoja 3 mjesta,al eto... bad luck...:flop:

aircanada
19.12.2008., 02:33
Ja cesto putujem avionom, i imam samo te sportske torbe. Ono sta mora bit je da se moze zatvorit, odnosno da nista ne viri, ne ispada...

prilika
19.12.2008., 07:28
Ja imam Carlton tamno plavi malo tvrđi, ali ne sasvim tvrd kofer već dvije godine. S njim sam putovala avionom samo dva puta do Dubrovnika i natrag ova dva zadnja ljeta. Već mi se čini da se malo zdrmao taj kofer, odnosno njegove nutarnje stranice. Još uvijek je dobar kofer, ali sigurno nije tako kvalitetan kao Samsonite kofer. Platila sam ga oko 300 kn prije dvije godine. Izgleda da oni stvarno jako bacaju te kofere kod sortiranja prtljage. Iako sam ja baš gledala iz aviona kako stavljaju kofere na pokretnu traku i ukrcavaju ih u avion. Tada ih nisu baš bacali. Vjerojatno ih najviše bacaju prilikom stavljanja na onu pokretnu traku s koje svaki putnik podiže svoju prtljagu na aerodromu nakon slijetanja.

nukac
19.12.2008., 08:03
USA i Kanada - nema problema s težinom prtljage. Tu ti najčešće pregledaju kroz prste, i do 10 kg viška... :top:

aircanada
19.12.2008., 11:43
@ prilika, imas ti vise tih stvari di se tresu... naprimjer, slijetanje samog aviona. Ma sad je glupo pricat o kvalitetama kufera, covik pita koja vrsta moze, i mogu sve torbe.

mata 123
20.12.2008., 01:27
putujem za SAD uskoro i familija me je zamolila da im donesem maslinovo ulje pa me zanima koliko boca mogu nositi sa sobom?

Frish
20.12.2008., 11:18
Pa, nemoj sad kofer natrpati sa flašama, ali par ih možeš staviti u kofer koji čekiraš. I naravno, dobro ih fiksiraj sa robom.

gogacro
21.12.2008., 12:35
ma samo ti stavi ulje u plasticne flase, zamotaj ih u onaj najlon sa mjehuricima, to sve oblijepis sa sirokom selotejp trakom, zamotas u rucnik, i stavis u sredinu kofera, i nema problema, ja sam u Ameriku nosila teglu od 2.5 kg sa kuhanom sarmom u nutra, i sve OK... LOL sretno!

Tijs
26.08.2009., 13:26
aj da dignem ovu temu:

jel se smije na avion u ručnoj prtljazi ufurat neki sendvič ili tak nekaj, i ak se smije kak mora bit spakiran?

nukac
26.08.2009., 13:33
aj da dignem ovu temu:

jel se smije na avion u ručnoj prtljazi ufurat neki sendvič ili tak nekaj, i ak se smije kak mora bit spakiran?

:visi::cry:

smije, ali samo ako je zamotan u novinski papir i to od 24 sata.

Maxxy
26.08.2009., 13:39
aj da dignem ovu temu:

Smije, ali zasto?
Ne smije se nositi tekucina u rucnoj prtljazi, odnosno smije ali max 1dl po pakiranju, max 1l ukupno. Opet, zasto? :ne zna:

Tijs
26.08.2009., 13:48
Smije, ali zasto?
Ne smije se nositi tekucina u rucnoj prtljazi, odnosno smije ali max 1dl po pakiranju, max 1l ukupno. Opet, zasto? :ne zna:

a prošle godine putovo frend, i kao dobili su neki obrok na avionu, al je reko da mu niš nie valjalo i da je bio gladan ko đubre.

i pitanje za kraj, jel smije bit u ručnoj prtljazi, tj ruksaku s kojim se može na avion, kakva odječa, ono ak mi nekaj ne stane u kufer. znam da su pitanja glupa i da sam naporan, al nikad nisam bio u avionu i fkt nemam pojma o ničem.

lonicera
26.08.2009., 14:04
najbolje ti je da se dobro najedeš prije puta u tunis i nemaš brige..
u avionu dobiješ neku klopu, nije ništa posebno - neko pecivo i nešto za namazati , kolač i piće.. nisam još nikog vidjela da nosi sendvič u avion..
u torbi koja ide u bunker možeš nositi sve osim oružja i zapaljivih ili otrovnih tvari...
ne znam kako oni to provjere, idu li te torbe kroz kakav rendgen ili sl, ali ja sam sad donijela 6 boca vina IZ Tunisa i nitko ništa.

što se tiče ručne prtljage, što manje stvari to bolje - manje rizika da će biti zafrkancije - kod mene uvijek fotić, mobiteli, punjači, ključevi, nočanik, upaljač i cigarete, sve prolazi bez problema.. tekućine samo do 100 ml odvojene u prozirnu vrećicu.

što se tiče velike prtljage, mi smo se checkirali dvoje, a limit je po osobi 20 kg. jedna torba je imala 25 kg, a jedna 13, dakle 38 kg i nisu nam naplatili ništa, valjda računaju sveukupno 40 kg i to je to.

Maxxy
26.08.2009., 14:10
Obicno u avion smijes unesti jednu torbu tesku do 10kg, koja ne prelazi odreden dimenzije. Sto je u torbi, to je tvoja stvar, osim naravno, onog sto je zabranjeno. Ako imas nesto sto je zabranjeno, to ce ti oduzeti na pregledu prije ulaska u avion. Dimenzije i tezinu onoga sto mozes unesti u avion pronadi na stranicama kompanije s kojom letis. Odjeca naravno da smije bit u torbi.
Letio sam prilicno puta, i nikad nisam imao problema s rucnom prtljagom, cak i kad je bila malo preko dimenzija i tezine. Medutim, nikad nisi siguran, vidio sam da su ljude zajebavali jer su im "pederusu" racunali kao jednu torbu. Zato ne pretjeruj :zubo:
Meni je hrana u avionu opcenito ok, ali ne ocekuj gozbu! :cerek:
Opcenito, procedura je vise nego jednostavna, ali znam da je prvi put panika. Ako ti nesto u avionu treba, ili ti nije jasno, pitas tetu stjuardesu. To su neobicno drage, smirene i simpaticne tete u uniformicama koje su sretne da mogu pomoci! :cerek:

5ivy
26.08.2009., 14:24
USA i Kanada - nema problema s težinom prtljage. Tu ti najčešće pregledaju kroz prste, i do 10 kg viška... :top:

pa kaj bi ti opraštali kad obično možeš imat 2x23kg + 8-10kg ručne prtljage?! Ne znam kak bi opće uspio više od toga donjet na aerodrom :eek:
+znam jednog frajera kojeg su u N.Y.u zezali jer je imao jednu torbu ali je prešao u njoj 23 kg...

nukac
26.08.2009., 14:32
pa kaj bi ti opraštali kad obično možeš imat 2x23kg + 8-10kg ručne prtljage?! Ne znam kak bi opće uspio više od toga donjet na aerodrom :eek:
+znam jednog frajera kojeg su u N.Y.u zezali jer je imao jednu torbu ali je prešao u njoj 23 kg...

Kad sam ja išao, prije par godina, pravilo je bilo 30 kg. Ja sam se vraćao nazad, imao sam: 2 torbe zajedno 45 kg, ruksak od 5 kg, i iMac u specijalno dizajniranoj torbi kao ručnu prtljagu (12 kg je imao). :top:

nukac
26.08.2009., 14:33
Obicno u avion smijes unesti jednu torbu tesku do 10kg, koja ne prelazi odreden dimenzije.

Daj ne seri...
Uglavnom je pravilo od 15 kg do 30 kg, ovisno o aviokompaniji. S tim da je opet ovisno o kompaniji jel u pitanju jedna torba ili i više njih...

Maxxy
26.08.2009., 14:40
Daj ne seri...
Uglavnom je pravilo od 15 kg do 30 kg, ovisno o aviokompaniji. S tim da je opet ovisno o kompaniji jel u pitanju jedna torba ili i više njih...

Gle pacijentu, procitaj sto sam napisao: U avion smijes unesti... Ti unesi u avion 30 kg, pa mi se javi! dakle, TI UNESI u avion 30 kg. A ako procitas par poruka ispred, vidjet ces da je covjek pitao za rucnu prtljagu.

I poradi malo na kulturi, zbog sebe!

:kava:

Tijs
26.08.2009., 14:46
nemojte se sad svađat.

puno vam hvala svima na odgovorima, bili ste od velike pomoći.

kad se vratim podjelit ću dojmove:mig:.

još jednom puno hvala:mig:

Ed Wood
26.08.2009., 15:50

To sve ovisi o nizu faktora. Prije svega kompaniji sa kojom letiš, raspoloženju osobe koja te checkira...
Ja sam dva puta na letu iz USA imao overweight (Swiss Air i Lufthansa) i nisam platio, a kada sam se nedavno vraćao iz USA sa US Airways, platio sam 50$ za 4 kg previše.
Iz Australije sam imao 30kg (Austrian) i nisam platio.
Moje iskustvo je-s tim nikad ne znaš.

5ivy
26.08.2009., 16:16
ja uvijek imam paranoju oko te težine jer mi je kofer vječno pretežak kad se vraćam od bilokud. al croatia i vueling su mi oprostili sad nedavno 3-4kg viška!:top:

panties
26.08.2009., 16:34
ja uvijek imam paranoju oko te težine jer mi je kofer vječno pretežak kad se vraćam od bilokud. al croatia i vueling su mi oprostili sad nedavno 3-4kg viška!:top:

a kod mene nikako da bude pun...pa redovno kod mene stavljaju sestre i rodice jer kod mene sigurno ima mjesta.

nukac
26.08.2009., 17:15
Uf, imala si sreće, meni je teta od Vuelinga za 1,5 kg viška počela pjevat kak imam višak kilograma u torbi. Skoro sam joj rekao da i ona ima višak kilograma oko struka, pa nitko ne drami oko toga...

eMeM
26.08.2009., 18:49
Kakva je situacija na Bečkom aerodromu jer oni možda prave frku oko nečega?

akcija1
26.08.2009., 20:24
J a sam imao pecenicu vakumiranu na letu za Prag i oduzeli su mi to sve na carini u Pragu. Najvjerojatnije skuzili na rengenu. Nisam platio nikakvu kaznu samo mi oduzeli i pobacali.

Sto se tice viska prtljage moj frend iz Australije na Emiratesu je imao 3 kg viska prtljage i sve je bilo OK bez doplate a kad se vracao kuci na Croati do Minhnea pa dalje s Emiratima morao se prepakirati jer je Croatia zahtjevala naplatu viska prtljage

File
26.08.2009., 20:36
Uf, imala si sreće, meni je teta od Vuelinga za 1,5 kg viška počela pjevat kak imam višak kilograma u torbi. Skoro sam joj rekao da i ona ima višak kilograma oko struka, pa nitko ne drami oko toga...

Ja sam sada na povratku iz Bangkoka sa Turkish imao 4kg viška, i na šalteru uopće ništa nisu komenatirali:D...

Poštarelo
26.08.2009., 21:05
Jel smijem dole u kofer stavljat parfem, gel za kosu, pastu za zube itd?

nukac
26.08.2009., 21:19
naravno, dolje možeš i odojka... Ograničenje na tekućine vrijedi samo za ručnu prtljagu

papandopulo
26.08.2009., 21:55
a kakva je situacija sa lijekovima?
konkretno lekadol(za glavu), tafen nasal(sprej za nos), neo angin(za grlo), carbo medical(med ugljen), lupocet(za temperaturu), claritine(za alergiju)?
Mozda sam naporan al jbga :)

nukac
26.08.2009., 21:59
Ni jedna od ovih stvari nije na popisu opojnih druga, možeš ih staviti gdje hoćeš, u ručnu prtljagu, u bunker...

bambushouse
27.08.2009., 01:44
Lani iz Houstona za Frankfurt (LH) imao sam jedan kufer od 26 kg i ponudili su mi kutiju od lufthanse da pribacin 3 kg ili platit 50 USD...ja izabra ovo drugo... bas sam se potrudio poslagat kufer kako treba i sad da ga raskopavam na podu nasred aerodroma...i na kraju mi je firma vratila tih 50 USD

Maxxy
27.08.2009., 06:47
Ja sam iz Tirane za Zg imao 7 kg viska, letio Malevom - 70 Eur :mad:

Maxxy
27.08.2009., 06:50
Kakva je situacija na Bečkom aerodromu jer oni možda prave frku oko nečega?

Prave frku oko onog sto je zabranjeno. Dakle, najcesce tekucina.

eMeM
02.09.2009., 10:15
Imamo let u petak iz Beča, pa me zanima nešto u svezi prtljage, pročitala sam da se jednoj ženi sva kozmetika oštetila tj. unutar torbe imala je još jednu malu za kozmetiku, popucala su sva sjenila i puder u kamenu se razbio, imala je peglu za kosu koja je također bila polomljena! Mene zanima jel ja mogu u ručnoj prtljazi ponjeti malu peglu-onu putnu za peglanje?! Strah me da se pokida-polomi jer nije moja, a moram ju ponjeti jer ne volim hodati zgužvana bez obzira što opeglam prije puta odjeću!!! :D

Eliann
02.09.2009., 14:19
U nekim hotelima dobiješ i peglu u sobi. Ako ideš u hotel, provjeri to pa možda nećeš ni morati nositi tu putnu. Ja tu recimo imam i peglu i dasku za peglanje. Druga je stvar što ih uopće nisam koristila. Al da ih imam, imam ih. :D

majam25
08.09.2009., 22:03
Bok. Uskoro idem u Tunis. Zanima me što se tiče prtljage nekoliko sitnica.
Ima li netko iskustvo s ljekovima malo jačeg kalibra, ja moram furati antiepileptike sa sobom i mislila sam ih u ručnu prtljagu stavit. Da li gnjave zbog takvih ljekova ili možda traže objašnjenje ili sl? Zatim, znam da se u ručnu prtljagu ne nosi tekućina, rašpice, škare i škarice. Smiju li se nositi pincete i britvice u avion ili su im i to opasna sredstva?

nukac
08.09.2009., 22:21
Britvice sam unosio u kabinu, nje bilo problema. Čak ih na duljim letovima ima na WCju (naravno u business klasi). Za lijekove bi bilo dobro za svaki slučaj da imaš recept (možda samo od doktora opće prakse, onaj sivi. Samo da se vidi da je oficijelno i žig doktora na dnu). Zlu ne trebalo. Iako ja uvijek imam dosta tableta sa sobom, pa nisam imao nekih problema.

majam25
08.09.2009., 23:26
tnx :)

dskobic
09.11.2009., 02:14
Može li se u ručnoj prtljagi nositi makeup (sjenila za oči i puder npr.)? I moram li to prijaviti poput onih special itemsa? Za maskaru znam da ne smije, ona mora biti upakirana u proz. vrećicu:visi:
U checkin torbu ne mogu staviti ta sjenila jer će se izlupati... što mislite, hoću li imati problema zbog veće količine tih sjenila? :zubo:

nukac
09.11.2009., 07:19
To sve mora biti prema pravilima za 100 mL. Mislim da se sve to smatra tekućinama.

Noirin
11.11.2009., 02:18
ja dosta cesto putujem avionom pa eto nekoliko info.

sto se tice kofer dopustena su 2 velika+mali tzc carry on i jedna osobna torba.
sto se tice kilaze.vecina avio kompanija dopusta 23kg za velike torbe i do 5 kg za carry on.
e sad to sve ovisi kuda putujete,s kojom kompanijom i na kakve ljude naidjete na salteru.neki vam mogu progledati kroz prste za koji kg viska a neki su tolike cjepidlake da ce vas cak i za 1kg maltretirati pa cete morat otvarat torbu na aerodromu,preslagivat i bacat kaj vam stvarno nije nuzno.nagledala sam se a na zalost dozivjela jednom na svojoj kozi i 2 puta na kozi prijatelja.
na nekim aerodromima prije ulaska u avion imate malu metalnu konstrukciju(nazovimo je tako)i moze se desiti da vas traze da stavite kofer unutra da vide dali stane(znaci da nije predebeo.prevelike dimenzije i sl.)
dozivjela sam i to 2 puta.kazem sve ovisi o aerodromu.
isto tako ako imate koji kg viska u torbi i odlucite platiti morate paziti jer opet nisu svi aerodromi i drzave iste s pravilima.i to sam na zalost dozivjela.iako sam dosla airfrancom u tu zemlju s 23 kg kad sam se vracala njihova pravila su bila 21 kg za povratak.nakon duzeg pregovaranja i zahtjeva da mi objasne tu besmislicu jer putujem istom kompanijom a ne nekom njihovom pokazali mi ljudi pravilnik da svaki aerodrom ima pravo postaviti svoje uvjete.i napisali mi racun po 500kn za svaki kg viska,naravno ja na to nisam pristala pa sam se morala prepakiravati na aerodromu.veca besmislica je bila to da ste u osobnu torbu mogli staviti 8kg:confused::confused:
no dobro ja izvadila najteze stvari i stavila u torbu(na ramenu sam naravno kasnije imala masnicu od tolike tezine)
i ne ovo nije laz.to je jedini i nadam se posljednji put da mi se to desilo sa prepakiravnjem jer nema nista gore na punom aerodromu pred svima otvarat svoju torbu i vadit i gledas kaj ces bacit il nekam drugdje stavit.-savjet rublje uvijek stavljajte na dno torbe iz doticnog razloga osim ako ga bas ne zelite pokazati svima:D

sto se tice tekucine u svaku veliku putnu torbu smije se staviti 2l.i treba biti original zatvoreno.da znaju ljudi stvljat domace rakije i sl no rizik vam je.zato sto postoji zakon da se na svakom aerodromu moze bilo koja putna torba pregledati iz siguronosnih razloga.tako da se nekad mozete izvuci ako vam pice nije original i ako ga imate vise.no ako je bas vasa torba na pregledu onda mozete biti pozvani na razgovor ili vam jednostavno visak mogu i dozvoljeni su izvaditi van i baciti(citaj uzeti sebi)

sto se tice kupovine na duty free po aerodromima.morate dobro paziti da to obavite na zadnjem presjedanju prije vase destinacije.jer na nekim letovima morate opet prolaziti kroz putnicku kontrolu tj carinu i iako imate duty free oni ce vam ga uzet jer nije 100ml :top:

hrana kupljena na aerodromu se smije unesti u avion iako sam dozivjela u zg da ljudi nose u kojekakvim vrecicama i posudicama.i pustali su ih s kao spikom samo se djecja hrana smije nosit i bla bla al su ih ipak putili.iako su drugi granicni policajci negodovali.opet ovisi na koga naletite:top:

u torbu vam nisu dozvoljeni nikakvi mesnati proizvodi bilo domaci ili kupovni.

sto se tice odlaska u zemlje tipa tunis,egipat i sl torbu nemojte zakljucavati obicnim lokotom jer nije dozvoljeno.negdje vas kod cekiranja traze da ga skinete.mene u zg jesu.(stricek nije bio bas dobre volje) a i ako vam moraju torbu pregledat onda ce vam kidati i rezati taj lokot.zato se ima za kupit poseban.sa sifrom i kljucem.u slucaju da vam kofer mora biti otvoren radi pregleda bilo gdje u svijetu policija na granici ima univerzalni kljuc.oni ce otkljucat pregledat kaj ih zanima i zakljucat ponovo.samo oni vam mogu i imaju univerzalni kljuc.

torbe smijete imati bilo kakve.vidjala sam ja i ljude s onim plasticnim ogromnim kao vrecama sta su ljudi prije koristili(one karirane):D

mislim da je to sve...oprostite na dugom postu

ovo je sve pisano iz iskustva a i prijateljica mi je carinik :top:

Noirin
11.11.2009., 02:20
Može li se u ručnoj prtljagi nositi makeup (sjenila za oči i puder npr.)? I moram li to prijaviti poput onih special itemsa? Za maskaru znam da ne smije, ona mora biti upakirana u proz. vrećicu:visi:
U checkin torbu ne mogu staviti ta sjenila jer će se izlupati... što mislite, hoću li imati problema zbog veće količine tih sjenila? :zubo:

smijes to nositi sve dok je upakirano i ne prelazi 100ml.
ja sam nosila maskaru i sjenilo,balzam za usne,olovku za oci,sjalilo

Noirin
11.11.2009., 02:23
Britvice sam unosio u kabinu, nje bilo problema. Čak ih na duljim letovima ima na WCju (naravno u business klasi). Za lijekove bi bilo dobro za svaki slučaj da imaš recept (možda samo od doktora opće prakse, onaj sivi. Samo da se vidi da je oficijelno i žig doktora na dnu). Zlu ne trebalo. Iako ja uvijek imam dosta tableta sa sobom, pa nisam imao nekih problema.

svaka cast kako si to unio.obicno sve bacaju.ja sam vidjela kad su djetetu u usa na aerodromu uzeli mali plasticni mac jer je kao oruzje.ma katastrofa.cijeli je rusvaj nastao tata je toliko bio podivljao da su morali zvat osiguranje a mali je histericno vikao.:(

lijekovi s receptima obvezno

nukac
11.11.2009., 08:15
ja dosta cesto putujem avionom pa eto nekoliko info.

sto se tice kofer dopustena su 2 velika+mali tzc carry on i jedna osobna torba.
sto se tice kilaze.vecina avio kompanija dopusta 23kg za velike torbe i do 5 kg za carry on.

Ovo je jaaako daleko od istine... Naime, svaka aviokompanija ima svoja pravila, a od ove godine je u većini aviokompanija odnosno aerodroma dopušteno nositi SAMO i ISKLJUČIVO JEDAN KOMAD prtljage u avion.
Isto tako i sa koferima, svaka aviokompanija ima svoja pravila što se tiće predane prtljage. Tako da kod kupnje karte treba provjeriti što je uključeno u cijenu karte.
Recimo, danas praktično više nema LCC kompanije koja ne naplačuje čekiranu prtljagu. Uglavnom se kilaža kreće od 15 kg do nekih 23 kg.
Od normalnih kompanija, dosta kompanija je počelo naplačivati dodatnu čekiranu torbu, i one koje besplatno voze dva kofera po 23 kg su postale rijetke (jedna od njih je Lufthasa).

goga
11.11.2009., 19:19
........Isto tako i sa koferima, svaka aviokompanija ima svoja pravila što se tiće predane prtljage. Tako da kod kupnje karte treba provjeriti što je uključeno u cijenu karte. ...... i one koje besplatno voze dva kofera po 23 kg su postale rijetke (jedna od njih je Lufthasa).

samo mala napomena
sad je recimo british promjenio pravila i mozes samo jednu torbu/kofer cekirat besplatno...fora je sto su to promjenili nakon sto je karta kupljena. :ne zna:..tako da ti ni ono uobicajeno- pogledaj sto ti pise na karti ne vrijedi uvijek
a let je iz kanade i nazad :mad:

Edo2387
11.11.2009., 19:56
sto se tice odlaska u zemlje tipa tunis,egipat i sl torbu nemojte zakljucavati obicnim lokotom jer nije dozvoljeno.negdje vas kod cekiranja traze da ga skinete.mene u zg jesu.(stricek nije bio bas dobre volje) a i ako vam moraju torbu pregledat onda ce vam kidati i rezati taj lokot.zato se ima za kupit poseban.sa sifrom i kljucem.u slucaju da vam kofer mora biti otvoren radi pregleda bilo gdje u svijetu policija na granici ima univerzalni kljuc.oni ce otkljucat pregledat kaj ih zanima i zakljucat ponovo.samo oni vam mogu i imaju univerzalni kljuc.

Kakvi lokoti?

nukac
11.11.2009., 22:44
Naravno, ne pogledat na kartu, nego provjeriti na stranici aviokompanije, koja su trenutna pravila... :top:

Edo2387
11.11.2009., 22:51
Croatia Airlines uvijek ima razumijevanja. Neće te drkat za malo više kg u torbi kao recimo Ryanair

shempio
12.11.2009., 09:56
pa i trebaju imat razmijevanja za koju kilicu viška ..... s obzirom na cijene karti

Edo2387
12.11.2009., 11:32
pa i trebaju imat razmijevanja za koju kilicu viška ..... s obzirom na cijene karti

A i to je istina. Mogli bi osigurat besplatan bus do zračne luke, primjerice od autobusnog kolodvora u Zagrebu do Plesa, a ne da moramo plaćati još 30 kn

nukac
12.11.2009., 11:57
To čak nemaju ni za biznis klasu, a kamoli da bi tako nešto uveli za stočnu, pardon, ekonomsku klasu... :)

shempio
12.11.2009., 12:59
oni su sposobni osigurat samo sebe ...

goranbo
12.11.2009., 13:15
Inace, ne znam da li ima tko od vas i ima li za kupiti u ZG, ali ja sam vidio malu digitalnu vagicu bas za kofere. Sprava je manjanod mobitelka i ima kuku na dnu. Kroz korisno za letove.

Sto se tice ovih koji putaju hoce li im nesto puknuti ili ne, ovisi kako ste to zapakovali i kakva vam je torba (meka, tvrda itd). Treba sa mo iamtik na umu (ili vidjeti bar jednom) kako aerodromski radnici barataju s torbama. Ne barataju njezno i ne paze na njih. Bacaju ih na kolica prakticki na jedan metar udaljenosti (i to valjda puta, na kolica i na te razne trake itd, a ako presjedate 8 i vise puta). Pa se prema tome ravnajte. Moze se desit da se stosta razbije, pa i dosta vcrste stvari, ako nije dobro zapakovano u torbi (oblozeno necim mekim), a torba je meka.

TUrkish airlines economy class ima dopusteno 20 kg, glavna torba, i 8 kg rucna.
Za rucnu prtljagu
As of March 15th, 2008, hand baggage dimensions shall be replaced by 23 x 40 x 55 cm. Passengers having documents with previous hand baggage dimensions shall be tolerated until May 15th, 2008.

Maximum cabin baggage weight shall be applied as 8 kg.
http://www.thy.com/en-INT/services/passenger_services/luggage_information.aspx

Za SAD i kanadu (polazak ili odlazak) )je dopusteno 23 kg, i mozete cak imati dvije torbe.

Naplacuju do 2 do 20 Eura po suvisnom kilogramu http://www.thy.com/en-INT/services/passenger_services/excess_baggage_charges.aspx (u zagrebu je 4 eura, a u recimo Mumbaju 6 eura)

goldietrickz
12.11.2009., 13:34
Ovo je jaaako daleko od istine... Naime, svaka aviokompanija ima svoja pravila, a od ove godine je u većini aviokompanija odnosno aerodroma dopušteno nositi SAMO i ISKLJUČIVO JEDAN KOMAD prtljage u avion.
Isto tako i sa koferima, svaka aviokompanija ima svoja pravila što se tiće predane prtljage. Tako da kod kupnje karte treba provjeriti što je uključeno u cijenu karte.
Recimo, danas praktično više nema LCC kompanije koja ne naplačuje čekiranu prtljagu. Uglavnom se kilaža kreće od 15 kg do nekih 23 kg.
Od normalnih kompanija, dosta kompanija je počelo naplačivati dodatnu čekiranu torbu, i one koje besplatno voze dva kofera po 23 kg su postale rijetke (jedna od njih je Lufthasa).

pa i nije bas... napisao sam na onom ryanair topicu... ja u zadnje vrijeme idem s 4 komada prtljage u avion. laptop, rucna torba, ruksak i jos nesto... istinabog svaki put je to bilo kad sam isao IZ Hrvatske i to 2 puta Germanwings i 2 puta Ryanair...

nukac
12.11.2009., 13:52
A ja sam prije mjesec dana išao iz Ljubljane i iz Londona i na oba aerodroma je vrijedilo pravilo JEDNE TORBE. A na svim londonskim aerodromima ovo pravilo jedne torbe se primjenjuje već dulje vrijeme, nekih 2-3 godine.
A ove godine sam bio na nekih 14 aerodroma i Europi i svijetu, i na većini je vrijedilo pravilo jedne torbe.

phuketya
12.11.2009., 14:29
smijes to nositi sve dok je upakirano i ne prelazi 100ml.
ja sam nosila maskaru i sjenilo,balzam za usne,olovku za oci,sjalilo

Ali sjenila za oči su u kamenu. Kako to spada pod tekućinu? I koliko ukupno tih paketića po 100 ml mogu imati?
Sjenila ne bih stavila u veliku putnu torbu jer se bojim da će popucati, a imat ću ih podosta. Mislite li da bih mogla imati problema? Jer dat ću masne pare za to, a da mi ih oduzmu ili slično...:confused:

KILLERDOG
12.11.2009., 21:57
paketića možeš imati i par tisuća :zubo:
uglavnom vidio na stanstedu sad prije par tjedana žensku s ugrubo 55 paketića jer je svaku stvar stavila u posebnu vrećicu

tih vagica ima na ebayu,ja si planiram naručiti jednu
cijena je sitna,cca 40kn,tako da netko tko ide češće mu se isplati,a i doma mogu vagati stvari (osim sebe,najveću sam vidio do 44kg,kad će napraviti 100+ :zubo: )
http://global.ebay.com/Baggage_scales_ideal_for_luggage_suitcase_bag_weig ht_/250526679515/item

goranbo
12.11.2009., 22:18
paketića možeš imati i par tisuća :zubo:
uglavnom vidio na stanstedu sad prije par tjedana žensku s ugrubo 55 paketića jer je svaku stvar stavila u posebnu vrećicu

tih vagica ima na ebayu,ja si planiram naručiti jednu
cijena je sitna,cca 40kn,tako da netko tko ide češće mu se isplati,a i doma mogu vagati stvari (osim sebe,najveću sam vidio do 44kg,kad će napraviti 100+ :zubo: )
http://global.ebay.com/Baggage_scales_ideal_for_luggage_suitcase_bag_weig ht_/250526679515/item
Tnx na infu, plotrazit cu jos, jer vidim da je taj sa skalom. Ovakj kojeg sam aj vidio bio je digitalni i izgledao je dosta kvalitetno. A na ebayu cini mis e ima masu tih kineskih sranja dobrih za jednu ili nijednu upotrebu :rolleyes:

dskobic
12.11.2009., 22:42
1. te najlonske vrećice mogu biti bilo kakve ili neke određene koje se uzmu na aerodromu?

2. zar se sjenilo u kamenu zaista mora upakirati na taj način? Ne može biti u originalnom pakiranju? Jer to nije tekućina.

nukac
12.11.2009., 23:25
Nije ni LAbelo tekućina, pa se svejedno smatra tekućinom....

dskobic
13.11.2009., 01:06
ok, kužim. A vrećice? Pitanje br. 1 :zubo:

nukac
13.11.2009., 07:39
Vrečice mogu biti bilo kakve, glavno da su prosirne. Recimo, one za spremanje u škrinju su isto ok.

Evo s jedne aerodromske stranice:

Only limited quantities of liquids may be carried through security control in hand baggage. This includes bottled drinks, suntan lotion, fragrances, cosmetics and toiletries.

The following restrictions apply to all liquids, creams, gels, pastes and aerosols taken through security control:

• Liquid items may only be carried in containers holding up to 100ml.
• They must be carried separately in a single transparent, resealable plastic bag.
• The bag must be no larger than 20cm x 20cm (8in x 8in) and all items must fit inside so that it closes properly.
• At security control the bag must be placed separately on the conveyor belt for screening.
• Liquid items larger than 100ml should be packed in your hold luggage – otherwise they will be confiscated.

goranbo
13.11.2009., 13:50
Nije ni LAbelo tekućina, pa se svejedno smatra tekućinom....
Ajoj ma di se to smatra tekucinom. Bas da vidim onoga koji ce me uvjeriti u to na aerodromu, zvao bi sefa aerodroma :D
Pa jel pise na njemu ml ili g. ja bi mu reko nek ga presuje negdje ako je tekucina.

To ako si naisao je, vjerujem, samo neka iznimka.

nukac
13.11.2009., 14:00
Nije iznimka nego pravilo... Ovdje je link: http://www.direct.gov.uk/en/TravelAndTransport/Publictransport/AirtravelintheUK/DG_078179

Taking liquids in your hand baggage
Wherever possible you should pack liquids in your hold baggage, as there are restrictions on the amount you can take in your hand baggage.

Liquids include:

all drinks, including water, soup and syrups
cosmetics and toiletries, including creams, lotions, oils, perfumes, mascara and lipsticks
sprays, including shaving foam, hairspray and spray deodorants
pastes, including toothpaste
gels, including hair and shower gel
contact lens solution
any other solutions and items of similar consistency
If you need certain liquids during the flight, you can take them into the cabin in limited quantities as follows:

containers must hold no more than 100ml
containers must be carried in a single, transparent, re-sealable plastic bag, which holds no more than a litre and measures approximately 20cm x 20cm
contents must fit comfortably inside the bag so it can be sealed
the bag must not be knotted or tied at the top
each passenger can carry only one of these bags
the bag must be presented for examination at the airport security point

rokolina
13.11.2009., 15:48
1. te najlonske vrećice mogu biti bilo kakve ili neke određene koje se uzmu na aerodromu?

2. zar se sjenilo u kamenu zaista mora upakirati na taj način? Ne može biti u originalnom pakiranju? Jer to nije tekućina.

!. Pise ti u naputcima koje je prilozio Nukac da najlonske vrecice moraju biti:
a. prozirne;
b. max. dimenzija 20 x 20 cm;
c. moraju se dati zatvoriti "u stilu patentnog zatvaraca", dakle ne zavezati u cvor ili gumicom. Dakle, ak ti sama uspijes takvu proizvesti to je ok, a ak ne, one se mogu kupiti na aerodromu (bar je tak u UK).

2. Sjenilo u kamenu ne spada u tekucine, dakle mozes toga nositi do mile volje i nije potrebno stavljati isto u plasticne vrecice.

E sad, maskara i ruz (pa tako i razna labella itd.) tehnicki spadaju u tekucine (mada "ukrucene"), pa bi ih u principu trebala staviti u prozirnu vrecicu, no ja sam se toga drzala samo u samom pocetku, tj. kada su to pogano pravilo o tekucinama tek uveli. Sada vec duze vremena danu kozmetiku tretiram kao "krutine" :cerek: i do sad nisam imala s time problema, pogotovo ne pri izlasku iz Hr.

goranbo
14.11.2009., 00:54
Nije iznimka nego pravilo... Ovdje je link: http://www.direct.gov.uk/en/TravelAndTransport/Publictransport/AirtravelintheUK/DG_078179

Taking liquids in your hand baggage
Wherever possible you should pack liquids in your hold baggage, as there are restrictions on the amount you can take in your hand baggage.

Liquids include:

all drinks, including water, soup and syrups
cosmetics and toiletries, including creams, lotions, oils, perfumes, mascara and lipsticks
sprays, including shaving foam, hairspray and spray deodorants
pastes, including toothpaste
gels, including hair and shower gel
contact lens solution
any other solutions and items of similar consistency
If you need certain liquids during the flight, you can take them into the cabin in limited quantities as follows:

containers must hold no more than 100ml
containers must be carried in a single, transparent, re-sealable plastic bag, which holds no more than a litre and measures approximately 20cm x 20cm
contents must fit comfortably inside the bag so it can be sealed
the bag must not be knotted or tied at the top
each passenger can carry only one of these bags
the bag must be presented for examination at the airport security point

Ma to im je totalno sranje i nelogicnost totalna.
Em su mogli napoisati barem liquids and semiliquids a ne nas prcati u moak da je nešto tekućina što nije tekućina.
Em je prema ovom popisun dozvoljeno nositi deodorant u stiku (deostick, jer su bas naglasili spray deodorant da se ne može). Al to bi mogli strpat i u cosmetics and toiletries pa rec da ne moze. Heh, ne smijes nist od cega bi u nekoj ludoj masti tokom puta mogo smiksat neki eksoploziv.

goranbo
14.11.2009., 00:56
2. Sjenilo u kamenu ne spada u tekucine, dakle mozes toga nositi do mile volje i nije potrebno stavljati isto u plasticne vrecice.
Je, al spada u cosmetics and toiletries :D (nema veze sto su nakon including nabrojali samo nesto. Kolko ja kuzim engleski odnosi se na svu kozmetiku)

phuketya
14.11.2009., 08:50
Mislim da ću ih nakon ovakve petljancije ipak strpati u putnu torbu, prije toga dobro zamotati u kojekakve spužve da se ne razbiju, bar se nadam.
Hvala na odgovorima:)

rokolina
14.11.2009., 15:38
Je, al spada u cosmetics and toiletries :D (nema veze sto su nakon including nabrojali samo nesto. Kolko ja kuzim engleski odnosi se na svu kozmetiku)

Ne pise all cosmetics and toiletries, posto ima i ne-tekuce sminke i kozmetike (puderi u prahu i kamenu, deodorani u sticku, sjenila!) na koje se to pravilo ne odnosi i to je jasno razluciti iz prilozenog.

Ono sto je tu diskutabilno su ruzevi i maskare jer je to moguce kategorizirati kao tekucinu. Ali ne i sjenila u kamenu.
Pisem iz vlastitog iskustva jer putujem avionom oko osam puta godisnje a i zena sam koja uvijek tegli sa sobom puno i previse kozmetike, pa sam vec dobro izpraksirana.

rokolina
14.11.2009., 15:52
Mislim da ću ih nakon ovakve petljancije ipak strpati u putnu torbu, prije toga dobro zamotati u kojekakve spužve da se ne razbiju, bar se nadam.
Hvala na odgovorima:)

Slobodno s tim u rucnu prtljagu, sjenila u kamenu nikako ne spadaju u diskutabilnu kozmetiku.

ps. di putujes?

phuketya
14.11.2009., 23:09
Još ću vidjeti što ću s tim, najbolje da pitam njihovog službenika na putu do tamo prije nego ukrcam tu kozmetiku. Putujem u New York (ne radi sjenila:rofl:), ali usput donosim MAC kozmetiku.:)
Hvala na odgovorima! Budem napisala svoje iskustvo kad se vratim da razjasnimo što je tekuće, a što ne. :zubo: ... tamo negdje u siječnju...

mariana3
15.11.2009., 15:15
Pozdrav svima.

Evo, nedavno sam bila u Portugalu, pa ukratko moje iskustvo: nisam imala nikakvih problema ni na jednom aerodromu, i svi su službenici bili kulturni i ljubazni (ugodno iznenađenje, nema što :D).

Išla sam Zagreb-Zurich-Porto i natrag Lisabon-Zurich-Zagreb, u oba smjera kombinacija Croatia Airlines i TAP.

Prtljaga mi je bila u granicama propisanog i po težini i po veličini, ali mislim da nitko ne bi trepnuo da je bila koja kila ili cm više jer nigdje (barem mi se tako čini) nisu baš cjepidlačili. U Zurichu su, npr. imali ona kolica/kalup za ručnu prtljagu, ali samo je jedna žena morala staviti svoj kofer u to jer je djelovao (pre)veliko.

Ono na što treba stvarno paziti, a što je već ovdje spomenuto, je da se težinsko ograničenje razlikuje i po 5 kg ako ne i više od avio-kompanije do avio-kompanije, tako da dobro treba proučiti njihove pravilnike kad imate presjedanja!

Prtljaga mi je ostala čitava (iako sam na povratku na Plesu čekala i čekala i već grizla nokte dok se ruksak nije pojavio na traci), ali padala je taj dan/večer kiša i sav mi je leđni dio ruksaka bio namočen vodom jer je očito pokisao dok su prtljagu furali od aviona do zgrade... krepana od cijelog dana putovanja pukla sam na to i uzela taksi jer nije bilo šanse da stavim to mokro čudo na leđa i idem busom :mad:

Kao što spomenuh, nosila sam - kao i uvjek na put - ruksak 65 L tipa planinarski, i nije bilo nikakvih problema, čak su skinuli njegovu kabanicu koju sam na početku bila navukla i uredno ju zapakirali u njen džep da se ne bi potrgala pri transportu! :top:
Htjedoh reći, ruksak je dobro rješenje za bunker jer ako stvari dobro složite (je, treba znati spakirati ruksak), tijesno spakirate i dobro zategnete gurtne, tada su vam stvari prilično sigurne čak i ako se ruksak kotrlja, pada na pod i sl. Ako je "pravi" planinarski onda je ionako dizajniran da izdrži dosta iživljavanja :D Inače postoje za kupiti i posebne torbe sa cifom u koju stavite ruksak za prijevoz avionom, a neki (skuplji) rusksaci imaju ugrađenu takvu torbu.

E, da, i u Croatia A. i u TAP-u sam imala ručnu prtljagu (mali ruksak veličine školskog) + mala torbica preko ramena (inače namjenska za putovanja, ako nekog zanima marka i to, nek pita, ja super zadovoljna, al ne znam jel smijem ovdje reklamirati dobru robu). Nije bilo nikakvih problema s te dvije torbe, i skoro su sve žene imale malu torbicu + kofer/torbu u kabini.

One vrećice sa plastičnim "cifom" kupite u DM-u, u kutiji su spakirane kao i sve druge vrećice za zamrzavanje, samo ove su 1 kg, imaju taj zatvarač i na kutiji je nacrtan avion. Držite se sigurnosnih pravila aerodroma i sve ok, ionako vam niš puno ne treba u avionu, pogotovo ako je kraći/srednje dugi let. Na povratku mi se jelo slatko pa sam u Zurichu kupila nekakvu čokoladicu, na kraju pojela čips a čokoladu strpala u torbicu i nitko nije ni pogledao, a kamoli otvarao.

U djutiću nisam kupovala, pa neznam kako to funkcionira. Na Plesu a bome ni na drugim aerodromima nisam smjela unijeti piće (bilo kakvo) niti hranu (tipa sendvič) u avion, čak ni iz transfer-aerodroma. U avionu Croatia A. sam imala doručak (sendvič + piće, sasvim ok), stigla u Zurich, tamo sam ručala; zatim u avionu TAP za Porto mali sendvič ručak + voće + piće (JAKO fino, barem meni), i to mi je bilo dosta do odredišta. Na povratku slično. Moji su letovi bili kratki, pa su zato bili sendivči u igri.

Hm...mislim da sam sve rekla :misli:
Ako nekog nešto još zanima specifično za navedene aerodrome, slobodno pitajte na pm.

Maca TZ
15.11.2009., 20:37
Evo mog iskustva.

Ja sam u januaru ove godine išla u Australiju,inače sam iz Tuzle.
Kartu sam kupila uTz,u Putniku.
Od Zagreba do Londona išla sam Croatiom,a od Londona do Melbourna Quantasom.
Čovjek mi je rekao da s Croatia dopušta 20kg,ali ne pravi problem ako je teža jer idem dalje,a isto tako rekao mi je da Qvantas dopušta 30kg.
Tako je i bilo,imala sam 22kg,nije bilo problema,prtljagu nisam vidjela do Melbourna.
U avion sa sobom,ponijela sam samo svoju tašnu.
Nisam neseser ni stavljala u torbu,u novčaniku sam imala analgin(protiv bolova),i letrox za štitnu žlijezdu,imala sam i svjež nalaz i recept.Međutim ni u polasku ni povratku niko me nije ni pitao za lijekove.

E sad povratak.

Pošto sam išla u jednomjesečni posjet sestrični,šoping je bio strava,jer su dole bila ljetnja sniženja.Naravno pokloni svima,i ja sam se uhvatila za glavu kako ću proći na aerodromu.
Rodica mi je dala ruksak,u njega sam strpala 9kg.
Kofer nisam uspjela izvagati.
Teta na šalteru izvaga kofer,ono 32kg.Ja kontam hajd nije puno prekoračeno,samo 2kg,a ona kaže da mi agent nije dobro rekao,da Qvantas dopušta 25,a ne 30kg.
Ja sva tužna(vidim ima svijeta koji premještaju stvari iz kofera),malo na sažaljivu spiku,došla iz Bosne u daleku Au,a ona nonšalantno kaže,OK,ali napiše mi na karti 32kg.
Meni pao kamen sa srca.
U Hong-Kongu smo imali pauzu od 2 sata,ali se odužila na 5,zbog nečega,i ja skontam da neću stić na avion za Zagreb iz Londona.
Pošaljem mužu poruku da ne kreće iz Tuzle po mene,a stjuardesa mi kaže da ću noćiti u Londonu noćiti,naravno o trošku avio kompanije.
Međutim,jedva smo sletili na Hitrow,bila mećava koja je blokirala cijeli grad.
Uzeli smo kofere,otišli u hotel(sreća imam i tamo rodicu,pa mi je došla s dragim),a prije spavanja sam napravila reviziju sa stvarima.
Dole sam kupila,onih torbi kao ceger,i u jednu natrpala stvari.
Sutradan kao mazga,mini busom do aerodromske zgrade,pa čekanje da se otvori šalter,ma metar torbi.Baš me hvatala panika.
Kad sam došla na red,predala sam kofer samo,a on imao 26kg,(znači 6 sam strpala u ceger).
Objasnim joj odakle se vraćam,a ona kaže da ne može,moram kod šefa Croatie,pa ako mi on da potpis na kartu,može.
Nađem gospodina s brkovima,ozbiljan,pita u čemu je problem.
Ja sam doslovce pukla,kažem da ne znam više kad sam krenula,koliko sam letila,vremenskih zona promijenila,muž plaća hotel u Zg(mala laž),poželila djecu,drobim ja ko luda.On samo zatraži kartu i potpiše se,kaže prava Bosanka.
Ja njemu živi i zdravi bili!
Mislim se ne dam pare za prekoračenje,ispašće me skuplja pita neg tepsija,a da i njemu sam rekla da nemam ni banke kod sebe,(opet mala laž).
Uglavnom kofer je otišao,ja na kontroli sa ručnom torbom,ruksakom,cegerom,punom kesom slatkiša što je rodica iz Londona poslala djeci,i keso u kojoj je bio kaubojski šešir od kengurove kože za mog muža kupio rodicin muž,a bilo mi žao da se gužva u koferu.
Vjerovali ili ne sve je prošlo,niko me ništa nije pitao!
Jedino me stjuardesa iznenađeno pogledala kad sam sve trpala gore.
Kad me muž vidio sa punim kolicima,nije mogao vjerovati da je sve moje.

Izvinjavam se na dugom postu,al htjela sam u detalje opisati svoj doživljaj sa prtljagom,mada mi nije bio prvi let,ni posljednji,skoro smo se vratili iz Tunisa.

Al kod mene je bilo,parola snađi se,i eto uspjelo je.

Pozdrav.

$AXA
27.03.2010., 23:34
Bok svima!
Putujem u travnju s Vuelingom od Venecije do Barcelone i ovo mi je prvi low cost let.Interesiraju me iskustva s ručnom prtljagom.
tj.imam kofer dimenzija 55 38 25 što je nešto veće od dozvoljenih 55 40 20.Može li to proći ili moram kupiti novi.
LP

minimarko
28.03.2010., 01:03
@maca TZ

hehehe jesam ti se ugodno ismijo :D

a covjece koliko komplikacija oko tezine i toga...
ajde ovo je moj zakljucak

-dopustena tezina prtljage ovisi od kompanije do kompanije u prosjeku je od 20-25kg (po glavi)
-stvari koje nosimo sa sobom u avion su do 9kg (npr. ruksak, torbica itd.)
-ne nosimo nikakvu hranu u avion ( najedemo se prije puta ) :D

i da iz macinog posta sam shvatio da se treba prepirati i praviti lud da bi ti popustili, sta vi mislite hehehehehhehe xDD kidding :s:rofl:

nasmijanonebo
28.03.2010., 01:48
a evo, meni iz wizzaira (prije 10 dana, let zg-dortmund) nisu dali da unosim istovremeno u avion sa sobom (kao "rucnu" prtljagu) "skolski" ruksak koji mi je bio tezak cca 7 kg i torbicu skroz malu u kojoj jedva stane mobitel, novcanik (tanki:D) i putovnica te kljuc od stana..pa sam torbicu morala ugurati u ruksak.a ovdje cituckam kaj sve ljudi tegle hehe

kontra
28.03.2010., 09:00
zna li netko sta bi znacilo "fully collapsible stroller" tj na koja kolica se odnosi?! prilicno sam sigurna da nasa u to ne spadaju, ali eto da ipak pitam :mig:

gogeta
04.04.2010., 11:34
Bok svima!
Putujem u travnju s Vuelingom od Venecije do Barcelone i ovo mi je prvi low cost let.Interesiraju me iskustva s ručnom prtljagom.
tj.imam kofer dimenzija 55 38 25 što je nešto veće od dozvoljenih 55 40 20.Može li to proći ili moram kupiti novi.
LP

Bok!
Ne moraš kupiti novi, proći će i ovaj. Prije dva tjedna putovala sam s frendovima u Dublin iz Trsta preko Londona s Ryan Airom. Od nas osam svatko je imao različitu prtljagu i naravno svi smo je htjeli nositi sa sobom u avion. Bila je samo jedna frka s tetom prije ulaska u avion za Dublin u Londonu radi težine, jer je frendica kao imala 2 kg previše u ručnoj prtljagi, ali malo prekrcavanja i rješen problem. A vjeruj bilo je svega, jedna majica vezana oko struka, druga preko ramena, tri majice na sebi, jakna preko ruke.....:mig: U biti sve ti zavisi kako naletiš, ali za tvoju prtljagu nema frke... Prošle su i veće dimenzije.....Bez brige.

tiha27
19.05.2010., 00:53
nisam prije probala pa pitam, treba li stavit u prozirnu vrećicu i tablete (lupocet)? i kamo s tekućinom za leće? nisam nigdje vidjela pakiranja od 100ml :ne zna:
neću valjda zbog tekućine za leće morat checkirat prtljagu:rofl:

Made in heaven
19.05.2010., 02:33
@ tiha 27

Kaj se tiče tableta njih ne treba stavljati u vrećicu. Ja uvijek nosim sa sobom u ručnoj bar nekoliko apirina i tableta za grlo, pa i kutiju linexa, i niko me nije niš pitao. Dok su me s druge strane u Lisabonu tražili da im pokažem torbicu u stvari novčaničić u kojem sam držala mp3 player (čudno im bilo na rengenu).
A kaj se tiče leća - i ja ih nosim. Imaš tu nekoliko rješenja:
a) kupiti jednokratne leće nekoliko komada (one kaj se svaki dan mijenjaju)-to ne radim al neki ljudi tak riješe problem
b) kupiti u apoteci flašicu (imaju od 25 mj, 50 ml pa do 100 ml) i pretočiti tekućinu u nju (to su ti sterilne flašice, slobodno pretočiš, a tak su mi i u optici savjetovali). Samo pazi da dobro zatvoriš, eventualno zalijepiš na spoju (jednom mi se malo prolilo :)
c) odeš u optiku koja se bavi i pregledima (ja odem u Ghetaldus) i zamoliš ih da trebaš u avion i dal imaju flašicu tekućine manju od 100 ml - uvijek imaju reklamne uzorke koji su obično 75 ml (ja koristim Renu za meke leće pa sam za tu vrstu sigurna), i onda to uzmeš. To mi je isto gospođa koja radi u optici predložila nakon kaj sam ju pitala za manje flašice.
Po meni je najjednostavnija varijanta b) - u apoteci kupiti flašicu i pretočiti. Ako hoćeš orginalnu flašicu od tekućine onda napravi varijantu c).

nukac
19.05.2010., 07:34
To meni nikad nije bilo jasno zakaj kod nas nemaju tekućine za leće manje od 100 mL. Najmanja je mislim od 120 ml!!! 120, kud su još morali dodati tih prokletih 20 mL?
Zato uvijek kupim u Londonu, ima pakiranje 2 x 60 mL, dobiješ i plastičnu vrečicu. Onda jednostavno pretočim. Ili naručim dnevne. Imaš fenomenalnu stranicu, www.lensway.com, naručiš i za tjedan dana stignu, iz Švedske. :)

tiha27
19.05.2010., 10:10
thanks, otići ću u ljekarnu po ove bočice (makar nisam baš za pretakanje:rofl:),
@nukac - putujem za par dana tako da ne stignem naručit:rofl:

a kišobran? njega mogu u torbu (ručnu)?

nukac
19.05.2010., 11:09
Kišobran ide u ručnu. :)

melania1
23.05.2010., 14:09
Može li mi netko preporučiti gdje u Zagrebu ima dobar izbor kofera? Do nekih 100 eura. Hvala!

the_stacie
01.06.2010., 14:19
koliki je bio najveci ruksak koji ste unijeli kao rucnu prtljagu? 35, 40l? hvala :)

mariana3
03.06.2010., 14:45
Nedavno sam u rucnoj imala samo mali ca. 20 L (i jos torbicu preko ramena), ali nije stvar u litrazi nego u zadanim dimenzijama rucne prtljage doticne avio-kompanije. Ako ulazi u zadane velicine, onda moze ici bas i 40 L (pogotovo ako nije skroz napunjen i ako je dobro zategnut)... Nisu svi ruksaci isti, pa recimo ovise dimenzije o bocnim dzepovima (bolje je ako se mogu sloziti, ili ako uopce nisu fiksni pa se mogu skinuti), prednjem vanjskom dzepu i sl...

ivys
04.06.2010., 13:11
pozdrav :)
letim uskoro za kanadu...pa me zanima koja su ograničenja za prtljagu,znači veličina,težina? do zuricha idem croatiom,od zuricha do toronta air canada
čija se ograničenja gledaju budući da je vezani let?
hvala

nukac
04.06.2010., 13:38
Pogledaj na Air Canada. To ograničenje se uzima. Trenutno svaka aviokompanija ima svoja pravila, tako je najbolje da konzultiraš njihovu stranicu. Uglavnom USA kompanije imaju trenutno jednu torbu od 23 kg.

ivys
04.06.2010., 18:34
ok,prema njima je to 23 kg kofer i ručna prtljaga 10kg...hvala ;)

Maruska
23.09.2010., 13:32
Imam jedno pitanje, letim u Grčku i piše da je dopušten jedan kofer i ručna prtljaga. Ja uz to imam i onaj neseser što sam ga kupila u kompletu sa koferom, dakle od istog tvrdog materijala što se gore samo natakne i u njega sam mislila staviti šampone i ostalu kozmetiku. Sad mene zanima što da napravim s tim neseserom i dali ga uopće smijem nositi i kako, dali kao ručnu prtljagu ili da ga zavežem nekako za veliki kofer pa da ide s ostalom prtljagom??

nukac
23.09.2010., 13:36
S obzirom kako u zadnje vrijeme paze na to, mogli bi ti taj neseser dodatno naplatiti, ili te natjerati da ga strpaš u torbu. Uglavnom sve ovisi o teti na checkinu, pa bi ti savjetovao da kozmetiku staviš u čekiranu prtljagu.

štemajzl
23.09.2010., 16:17
Imam jedno pitanje, letim u Grčku i piše da je dopušten jedan kofer i ručna prtljaga. Ja uz to imam i onaj neseser što sam ga kupila u kompletu sa koferom, dakle od istog tvrdog materijala što se gore samo natakne i u njega sam mislila staviti šampone i ostalu kozmetiku. Sad mene zanima što da napravim s tim neseserom i dali ga uopće smijem nositi i kako, dali kao ručnu prtljagu ili da ga zavežem nekako za veliki kofer pa da ide s ostalom prtljagom??
Parfem = tekućina
Krema = tekućina
Pasta za zube = tekućina
...
Takvih smiješ imati max. deset, a svaka mora biti manja od deci.

Pa onda škarice, rašpice, stakleno ogledalo.... Neće ići

Iz svega navedenog, kozmetiku je najbolje strpati u kofer..

UglyKidJoe
23.09.2010., 21:18
Parfem = tekućina
Krema = tekućina
Pasta za zube = tekućina
...
Takvih smiješ imati max. deset, a svaka mora biti manja od deci.

Pa onda škarice, rašpice, stakleno ogledalo.... Neće ići

Iz svega navedenog, kozmetiku je najbolje strpati u kofer..

Da, ali i to po deci smije biti isključivo u JEDNOJ prozirnoj vrečici.
Mene zezali na Charleroi...

murtela
26.09.2010., 00:27
-ne nosimo nikakvu hranu u avion ( najedemo se prije puta ) :D

Di vama to brane hranu unjeti u avion . Putujem relativno cesto, raznim kompanijama i na razne destinacije ali nikada nisam dozivjela da netko obrati paznju na hranu niti sam igdje vidjela ikakve zabrane, upozorenja :ne zna:

mariana3
27.09.2010., 16:21
Di vama to brane hranu unjeti u avion . Putujem relativno cesto, raznim kompanijama i na razne destinacije ali nikada nisam dozivjela da netko obrati paznju na hranu niti sam igdje vidjela ikakve zabrane, upozorenja :ne zna:

Pa recimo, na Plesu je pisalo, ak se dobro sjećam, da se u avion ne smije unijeti piće niti hrana, makar bili kupljeni na samom aerodromu.
Ista stvar na jednom drugom aerodromu, mislim da je bio Lisabon.
Ali u vijeme presjedanja u Frankfurtu sam bila gadno gladna, pa sam stavila dvije čokoladice u ručnu torbu i nitko nije gledao, no nisam ih vadila tokom leta, tak da neznam jel bi bilo problema ili ne :D...

nukac
27.09.2010., 18:30
Pa i na zidu piše, pa nije... :rofl:
Ljudi bi onda umrli od glada na interkontinentalnim letovima, s obzirom kakve obroke dobivaš... Moš nosit vlastitu hranu, moš i cugu, nitko te ništa ne pita. Dobro, baš ne znam jel bi te lijepo gledali da doneseš kobasice i luk, ali neke normalne stvari...

Fuerteventura
27.09.2010., 20:36
Samo nemojte jesti cvarke u Emiratesima. :rofl::lol:

superpera
28.09.2010., 00:41
ima par fora ako vam je prtljag pretezak i traze da nadoplatite a to su:
recimo nekolko puta sam prevalio preko deset kila viska na par nacina
kad kazu da treba da se plati visak..kazem da nemam tolko para..recimo 200e
onda pitaju kolko imate...ja ono 10e..to je ustvari ko neka igra..onda se oni iscudzavaju pa pricaju s ostalima..pa onda traze 100..pa opet iscudzavanje pa ovo ono..pa 50e...pa opet ovo ono pa na kraju nista..umore se od nagadjanja i vaseg zalosnog pogleda...cela igra traje oko pola sata il 45 min...
jednom su me i vratili nazad al i promenili dan leta besplatno..tad je bilo 20 kg vise i posle opet take igre od po sata trazili su da im dam bar 50e..falilo mi je 5 e..pa sam zicao od ljudi koji su cekali..naravno niko mi nije dao tako da sam se moro vratiti nazad u grad i pobacati malo stvari jel su manje vredele od te sume pa doci opet za koji dan

sledeci put sam opet imo viska pa su mi predlozili da se cekiram zajedno s nekim koji dodje da se cekira..tako sam ceko pa posle nekoliko njih jedan je pristo...pa smo zajedno stavili torbe i on je naravno imao manje pa je sve skupa izaslo ok...tako da nije losa fora s tim zajednickim cekiranjem..normalno bolje je s nekim koga znate jel nepoznati nezele bas to tako cesto da rade jel ste im sumnjivi kad ih pitate da se zajedno cekirate
sve je to bilo na Bankok aerodromu
naravno pre puta nazad uzmem novu garderobu da delujem kulturnije pa da mogu ulivati izuzetno poverenje ili sazaljenje ono vidi kako fin i dobar decko nije jadan znao
jednom je negde u evropi bilo za samo nekih par kila..neka glupaca se ozbiljno naljutila kad joj rekoh sta sad pravi pitanje zbog nekih par kila..pa rekoh da cu otici caskom da pobacam tih par kila pa cu se vratiti jel nezelim da platim tolko kolko je htela kad mi tih par kila nisu ni vredeli toliko...pustila me..valjda je mrzelo da me opet cekira..a i sto ne bih bacao nesto sto nevredi tolko..odete samo do wc.a i pobacate malo naokolo par stvari:)

UglyKidJoe
28.09.2010., 00:42
Samo nemojte jesti cvarke u Emiratesima. :rofl::lol:

I onda zaliti - domaćom rak`icom...:cerek:

Doria
28.09.2010., 12:12
Pa recimo, na Plesu je pisalo, ak se dobro sjećam, da se u avion ne smije unijeti piće niti hrana, makar bili kupljeni na samom aerodromu.
Ista stvar na jednom drugom aerodromu, mislim da je bio Lisabon.
Ali u vijeme presjedanja u Frankfurtu sam bila gadno gladna, pa sam stavila dvije čokoladice u ručnu torbu i nitko nije gledao, no nisam ih vadila tokom leta, tak da neznam jel bi bilo problema ili ne :D...
Ja sam bas s Plesa letila s cokoladicama, a decko kad je isao nedavno s sendvicima. Sve u rucnoj torbi i nije bilo problema :D (istina, mislim da nije bas u avionu jeo :misli:).

mariana3
28.09.2010., 12:35
Ja sam bas s Plesa letila s cokoladicama, a decko kad je isao nedavno s sendvicima. Sve u rucnoj torbi i nije bilo problema :D (istina, mislim da nije bas u avionu jeo :misli:).

Mislim da je kvaka u tome da nesmiješ jesti/piti u avionu. Teoretski može proći neka hrana u ručnoj prtljazi ako nitko ne zagleda u torbu, ali tekućina ne (ako nije propisana količina u zatvorenoj vrećici itd...).

mariana3
28.09.2010., 12:39
Pa i na zidu piše, pa nije... :rofl:
Ljudi bi onda umrli od glada na interkontinentalnim letovima, s obzirom kakve obroke dobivaš... Moš nosit vlastitu hranu, moš i cugu, nitko te ništa ne pita. Dobro, baš ne znam jel bi te lijepo gledali da doneseš kobasice i luk, ali neke normalne stvari...

Kao u vlaku; neznam jel i danas tako, ali kad sam ko' mala išla baki noćnim vlakom, jedva bi krenuo a kad ono u kupeu svi vade i nude kobasica, čvaraka i luka :rofl:

(sorry na malo OT postu, al probudile se uspomene :D )

nukac
28.09.2010., 13:03
Zašto ne bi smio jesti ili piti u avionu? Pa to baš nigdje ne piše i nitko ne kontrolira. A i tekućine moš nositi, jer je uvijek nakon security checka ima duty free shopova gdje se mogu kupit svakojakve tekućine za konzumiranje u avionu. Pogotovo na duljim letovima, gdje treba konzumirati poveće količine tekućine, jer inače na odredište stigneš ko dimljena šunka.

UglyKidJoe
28.09.2010., 13:47
Mislim da je kvaka u tome da nesmiješ jesti/piti u avionu. Teoretski može proći neka hrana u ručnoj prtljazi ako nitko ne zagleda u torbu, ali tekućina ne (ako nije propisana količina u zatvorenoj vrećici itd...).

Zašto ne?
To što si kupila njihovu kartu ne znači da su postali tvojim gospodarima života i smrti. :o

Imaš na hrpi aerodroma poslije svih kontrola mjesto gdje možeš kupiti cugu i redovito je konzumirati samo po znatno višim cijenama nego u uobičajenim okolnostima.
Sve tvoje ide pod roentgen kontrolu i znaju u mikron što nosiš.

mariana3
28.09.2010., 14:20
Evo, sa web-stranica Plesa:

"...Nova regulativa o mogućnosti unošenja tekućine u zrakoplove - Od 20. kolovoza 2008. godine stupila je na snagu Uredba EK 820/2008 kojom se putnicima u zračnom prometu koji putuju iz Hrvatske i presjedaju u nekoj od zračnih luka u EU i Švicarskoj, ponovo dozvoljava unos tekućine u zrakoplove. Ova regulativa se odnosi na hrvatske zračne luke Dubrovnik, Rijeka, Pula, Split, Zadar i Zagreb. U tekućine se ubrajaju: pića, ulja, parfemi, losioni, gelovi, mješavine tekućina i čvrstih tvari, sadržaji boca pod tlakom kao što su pjene za brijanje, gelovi, dezodoransi, parfemi i ostali predmeti sličnog sadržaja. Navedeni predmeti moraju biti kupljeni u trgovinama bescarinske zone navedenih zračnih luka unutar 36 sati od transfera i pakirana u posebnu prozirnu plastičnu vrećicu. Vrećica se mora zapečatiti, tako da svaki pokušaj otvaranja i zadiranja u njen sadržaj može biti vidljiv. ..."

Dakle, u avionu nema otvaranja zapečaćene vrećice i ispijanja kupljenog pića tokom leta. Takvo je i moje recentno iskustvo, na relacijama Zagreb-Zurich (CA)-Porto (TAP) & Lisabon-Frankfurt (TAP)-Zagreb (CA).

Očito je da pravila variraju ovisno o zračnoj luci i prijevozniku.

štemajzl
28.09.2010., 14:31
Navedeni predmeti moraju biti kupljeni u trgovinama bescarinske zone navedenih zračnih luka unutar 36 sati od transfera i pakirana u posebnu prozirnu plastičnu vrećicu. Vrećica se mora zapečatiti, tako da svaki pokušaj otvaranja i zadiranja u njen sadržaj može biti vidljiv. ..."[/I]

Dakle, u avionu nema otvaranja zapečaćene vrećice i ispijanja kupljenog pića tokom leta.
Otkud si izvukla ovaj zaključak nakon dakle? :ne zna: Poanta je samo da osoblje mora biti sigurno da je to kupljeno na aerodromu, a ne doneseno odnekud izvana. Ne vidim zašto u avionu ne bi mogao otvoriti zapečaćenu vrećicu od djutića i pojesti milku i popiti janu.

nukac
28.09.2010., 14:33
Ma moš si misliti... Pravilo vrijedi samo ako ideš ponovno kroz security check. Ako nema security checka (a najčešće ga unutar Europe nema), možeš s tom vrečicom raditi što te volja pa i ispijati tekućinu. Skoro uvijek na aerodromu kupim cugu (bezalkoholnu) koju popijem u avionu. Nikad me još nitko nije radi toga stavio u buksu, a niti opomenuo...
A baš na tom istom zagrebačkom aerodromu, niti alkoholnu cugu u pravilu ne stavljaju u nikakve prozirne vrečice, nego u obične aerodromske. A kamoli da ih zapečate.

UglyKidJoe
28.09.2010., 17:14
Navedeni predmeti moraju biti kupljeni u trgovinama bescarinske zone navedenih zračnih luka unutar 36 sati od transfera i pakirana u posebnu prozirnu plastičnu vrećicu. Vrećica se mora zapečatiti, tako da svaki pokušaj otvaranja i zadiranja u njen sadržaj može biti vidljiv. ..."[/I]

Dakle, u avionu nema otvaranja zapečaćene vrećice i ispijanja kupljenog pića tokom leta. Takvo je i moje recentno iskustvo, na relacijama Zagreb-Zurich (CA)-Porto (TAP) & Lisabon-Frankfurt (TAP)-Zagreb (CA).

Očito je da pravila variraju ovisno o zračnoj luci i prijevozniku.

Ako smijem pitati, prisjeti se - nakon kontrole tko te smije kontrolirati i legitimirati? Stjuardesa sigurno ne jer za to nema ovlasti.
Nadalje, to što mora sadržaj biti zapećaćen ne znači automatsku zabranu konzumacije dok to jasno ne naznači aviokompanija u čijem se vlasništvu odvija prijevoz.
Zapečaćivanje ima drugu funkciju - sigurnost da se u bocu nije ulilo nešto što bi potencijalno bilo opasno.

UglyKidJoe
28.09.2010., 17:15
Otkud si izvukla ovaj zaključak nakon dakle? :ne zna: Poanta je samo da osoblje mora biti sigurno da je to kupljeno na aerodromu, a ne doneseno odnekud izvana. Ne vidim zašto u avionu ne bi mogao otvoriti zapečaćenu vrećicu od djutića i pojesti milku i popiti janu.

Kako ono vele - pretpostavka je majka za****.
:cerek:

mariana3
28.09.2010., 20:22
Ako nema security checka (a najčešće ga unutar Europe nema), ...

E, bome ima, prošla ih usred Europe u oba smjera (letovi s 1 presjedanjem).

Gle, nemam ja ništa protiv ispijanja soka i jedenja sendviča u avionu, dapače! Samo se sjećam - al, eto, neznam više točno koji su to aerodromi bili, ali jedan definitivno u Portugalu - da je jasno pisalo da se pića ne smiju unositi u avion.

Ok, moja greška što zaboravih da možeš vrećicu iz djutića otvoriti i potrošiti kupljeno na tom letu. Ispričavam se za taj nesporazum. :bonk:

nukac
28.09.2010., 21:02
Kažem ti nitko to ne gleda jel piješ svoje ili ne... Godišnje letim barem 10-tak puta, različiti aerodromi, i stvarno nikad nitko na to nije obratio pažnju. Ili me upozorio.

ja1234
02.10.2010., 14:55
ajte ljudi pomagajte:) iako sam postavila post pod, sad mi se čini, krivu temu. nego, letim vuelingom - i zanima me - da li u 23 kg dozvoljene prtljage možeš imati jedan kovčeg te težine - ili mogu biti dva manja (mislila sam backpack i mali koferčić) koja teže 23 kg? mislim da to inače nije problem, ali ko zna kakvi su ti low cost pravilnici, pa ako netko zna - pišite:) što prije, jer putujem za 2 nada :D
hvala!!!

nukac
02.10.2010., 16:03
a baš trebaš na svakoj temi postavit isto pitanje?
Zar nije bilo lakše otići na Vuelingovu stranicu gdje piše ovo:
It is important that you tell us the exact number of suitcases you’ll check in because once you’re at the check-in counter, unregistered suitcases incur a cost of €20 per flight and suitcase.

At the boarding gate, hand luggage that doesn’t comply with the company’s regulations – that is, it exceeds the stipulated amount, weight or dimensions (55x40x20) – will incur a cost of €30 per suitcase.

babetina
04.10.2010., 19:58
Može jedan savjet od iskusnijih. Idem za koji dan na put avionom i nije mi direktna linija nego presjedam. Jel bolje torbe čekirati odmah do zadnje destinacije ili je preuzeti prije drugog aviona? Tnx

strelica76
04.10.2010., 21:25
I meni bi trebao jedan savjet,,,
e ovako,posto sam iz BiH,mi jos uvjek trebamo vize za Eu tj.zemlje sengena,moja dilema je sljedece.
Letila bi za Indiju,e sad ide se preko Minhena sa Emiratom,a do Minhena sa Croazia airlines.S obzirom da letovi nisu uvezani i trebala bi podici prtljag i nanovo se chekirati za ovaj drugi let iz Minhena.Neznam ,da li je moguce chekirati se iz tranzitne zone s obzirom da nemogu izlaziti iz iste.Ako neko zna nesto vise o tome bila bi mu zahvalna.

kontra
04.10.2010., 21:26
ako je moguce checkirati. osim ako presjedanje nije u miamiu :rofl:

strelica76
04.10.2010., 21:38
kako god,,,,cekiranje u Minkenu,,,

Prolaznica
04.10.2010., 21:56
Može jedan savjet od iskusnijih. Idem za koji dan na put avionom i nije mi direktna linija nego presjedam. Jel bolje torbe čekirati odmah do zadnje destinacije ili je preuzeti prije drugog aviona? Tnx

Čekiraj do kraja i na miru si :kava:

mr.vinko
20.10.2010., 18:13
Molim vas za jedan savjet. Tražim torbu za ručnu prtljagu i pogledao sam do sada Carlton i Adventure u Magme (cca. 50X37X24), ali ono što me buni je da niti jedna torba ne zadovoljava mjere od ryana (55x40x20cm). Odnosno mjere ručne prtljage se razlikuju od prijevoznika do prijevoznika. Da li netko zna za nekakvu jeftinu torbu koja zadovoljava sve dimenzije? I da li je kavez za mjerenje točno tih dimenzija ili malo širi?

Hvala

bubu2
21.10.2010., 19:36
pogledaj u pittarela oni imaju manje rucne kufere ,odredjenih dimenzija mislim da su manje od 50x40x20

UglyKidJoe
21.10.2010., 21:34
Molim vas za jedan savjet. Tražim torbu za ručnu prtljagu i pogledao sam do sada Carlton i Adventure u Magme (cca. 50X37X24), ali ono što me buni je da niti jedna torba ne zadovoljava mjere od ryana (55x40x20cm). Odnosno mjere ručne prtljage se razlikuju od prijevoznika do prijevoznika. Da li netko zna za nekakvu jeftinu torbu koja zadovoljava sve dimenzije? I da li je kavez za mjerenje točno tih dimenzija ili malo širi?

Hvala

Uzmi planinarski ruksak - njih čak često niti ne trpaju u kaveze ako ih dobro nategneš sa remenjem. Ja imam McKinley.

mimi_2311
02.11.2010., 16:52

Hvala

Mislim da ti to nema veze. Ekipa i ja smo letjeli s Ryanairom nedavno i svatko od nas je imao različitu veličinu ručne prtljage, i to onako..dosta su nam se koferi razlikovali jean od drugog..i bojali smo se hoće li nas pustiti i kako će biti.. Samo su jednoj curi uzeli i stavili ga u ono za mjerenje ručne prtljage, čak joj je dosta virio van, ali nikakvih problema nije bilo. Plus- nisu nam ni vagali, haha! :top:

n@meless_
03.12.2010., 17:52
Jel zna netko za nekakvu akciju na kofere ili gdje ih se ima relativno povoljno za kupiti? Ne mora biti nikakva marka, trebam prvenstveno jedan dimenzija za ručnu prtljagu.

Najjeftinije što sam našao dosad je u Nami nekih 230 kn za takvu veličinu, sve ostalo je puno skuplje.

nukac
03.12.2010., 18:56
Sports Direct u Slo? Mislim da je najbliži u Brežicama... :) A i Pittarello zna isto imati jeftino. Metro isto.

bruker
03.12.2010., 20:32
ima i na autobusnom kolodvoru.

sandra555
04.12.2010., 13:33
Jel zna netko za nekakvu akciju na kofere ili gdje ih se ima relativno povoljno za kupiti? Ne mora biti nikakva marka, trebam prvenstveno jedan dimenzija za ručnu prtljagu.

Najjeftinije što sam našao dosad je u Nami nekih 230 kn za takvu veličinu, sve ostalo je puno skuplje.

ja kupila Dunlopov u Londonu za nekih 6 ili 7 funti.

amėlie
04.12.2010., 17:21
Prvi put letim avionom sad u iduci petak (u Australiju), pa se nadam da ce mi netko od vas sto znate pomoci :)
Imam 2 presjedanja i do Minhena letim sa Croatiom, a dalje sa Qatar airwaysom. Uglavnom, da li da chekiram prtljagu tako da je ne preuzimam na presjedanjima ili da je ipak nakon svakog presjedanja uzmem i opet chekiram itd?
Jer Croatia ima ogranicenje od 20kg prtljage (a rucna je 8 kg), dok Qatar mi dopusta 23 kg, a u rucnoj 7 kg. Pa me te razlike brinu, naime, sto ako budem morala izbacit u minchenu 1 kg iz rucne prtljage, a prtljaga ova od 23 kg mi ne bude tu pri ruci jer sam ju cekirala sve do Australije?
Hoce li mi Croatia Airlines naplatiti prekoracenje od ta 3 kg, jer ja zaista neznam gdje cu snjima...

I imam doma jednu torbu propisanih dimenzija, ali mekanu (nije ona tvrda niti na kotacicima) i nema lokot na sebi. Mogu li nju nositi ili pak moram kupiti onu tvrdu sa lokotom tako da ju mogu zakljucati? Hocu li ja ili netko drugi morati otvarati te torbe negdje? I na torbi mora pisati ime, right?

Znam da sam dosadna, ali te stvari su mi bitne da izbjegnem daljnje komplikacije na aerodromu. :mig:

touch_of_sun
07.12.2010., 19:05
hi.. ja putujem u Australiju sljedeći utorak.. :cerek::cerek::cerek:

di se mogu kupiti te famozne plastične vrečice? osim u dm jer ja ih tamo nisam našla! da li to mogu kupit u Beču na airodromu???

jel bolje zaključat veliki kofer ili ne?

gdje se može kupiti onaj adapter za utičnice?

mmm jel mogu u avionu koristit svoj laptop?

pozdrav svima!

Peterpunk
07.12.2010., 19:16
hi.. ja putujem u Australiju sljedeći utorak.. :cerek::cerek::cerek:

di se mogu kupiti te famozne plastične vrečice? osim u dm jer ja ih tamo nisam našla! da li to mogu kupit u Beču na airodromu???

jel bolje zaključat veliki kofer ili ne?

Kad zakljucas kofer moze ti se dogodit da ti ga nasilno otvore (strgaju) zbog sigurnosne provjere. Ako se to dogodi dobijes poruku u koferu i mozes trazit neku odstetu (cca 200 kuna je meni bilo prije koju godinu ako se dobro sjecam)

gdje se može kupiti onaj adapter za utičnice?

Na svakom ozbiljnijem aerodromu u duty free zoni. Ne sjecam se za Bec, jer tamo nisam nikad nikakvu elektroniku trazio, ali ako ides preko Bangkoka tamo na aerodromu imas ducana za deset dana obilazit. Doslovno.

mmm jel mogu u avionu koristit svoj laptop?

pozdrav svima!

Kad avion poleti i ugasi se znak za obavezno vezanje, mozes. Austrian nema uticnice za napajnje u ekonomskoj klasi tako da ces ga koristit dok imas baterije.

touch_of_sun
07.12.2010., 19:27
oh hvala ti puno!!!

onda mozda bolje ne zaključavati kofer.. hm hm

mene zanima zapravo british airways i qantas, to su moji????

idem ovako vienna - london -singapore -adelaide..

:D

Peterpunk
07.12.2010., 22:53
oh hvala ti puno!!!

onda mozda bolje ne zaključavati kofer.. hm hm

mene zanima zapravo british airways i qantas, to su moji????

idem ovako vienna - london -singapore -adelaide..

:D

U Londonu (Heathrow) i Singapuru imas ducane sa elektronikom na aerodromu.

Baci pogled na Seat Guru (http://www.seatguru.com/), tu imas zanimljivih stvari za pogledat ukljucujuci i raspored el. uticnica u avionima.

touch_of_sun
07.12.2010., 23:05
U Londonu (Heathrow) i Singapuru imas ducane sa elektronikom na aerodromu.

Baci pogled na Seat Guru (http://www.seatguru.com/), tu imas zanimljivih stvari za pogledat ukljucujuci i raspored el. uticnica u avionima.

oh, hvala ti puno.. ovo je super odlično i vrlo korisno!!! mislim da ću se zaljubit u avione!!!:cerek:

pozdrav!

felicidade
07.12.2010., 23:45
Vjerujem da se o tome vec raspravljalo, ali meni treba brzinski odgovor.

Dakle, ima li netko iskustva s nosenjem laptopa u rucnoj prtljazi kod Ryana i Easyjeta? Kako to funkcionira?

Znam da je najbolji odgovor ostaviti laptop kod kuce, posebno ako se ide u dva tjedna preletjeti dvije trecine Europe, ali ima nas koji smo bez laptopa kao bez glave... :kava:

nukac
08.12.2010., 07:17
Najnormalnije nosiš laptop u ručnoj prtljazi, jedino ga je kod security checka potrebno izvadit iz torbe, jer laptop kroz rentgen ide posebno. Jedina mudrost. :)

sandra555
08.12.2010., 07:48
Najnormalnije nosiš laptop u ručnoj prtljazi, jedino ga je kod security checka potrebno izvadit iz torbe, jer laptop kroz rentgen ide posebno. Jedina mudrost. :)

Ali ako imaš laptop kao ručnu prtljagu da li je to onda JEDINA torba koju smiješ imati kao ručnu prtljagu?

jure.motovilec
08.12.2010., 10:00
ovisi s čim letiš. u low costovima da, u normalnim kompanijama ne

edit: elem, u tvom slučaju. DA

felicidade
08.12.2010., 23:08

Mozda glupo pitanje ali ovakva je situacija:

Moja torba za laptop je minimalisticka. Stoga je ne mogu samu nositi jer mi onda nista drugo sto mi treba ne stane. Pa me zanima jeli moguce, ako vec nije dozvoljeno imati vise od jedne torbe, ugurati torbu s laptopom u ruksak, pa je onda izvaditi pred rendegenom?
Ipak ne mogu laptop staviti samo tako u ruksak...

nukac
09.12.2010., 07:30
Ti u ruksaku možeš imati upakirano 6 torbi u jednu torbu. Samo prije rengena laptop moraš imati "goli". I to je to.

krčmar
07.02.2011., 09:47
Jedno pitanje, idem sad u Norvešku, pa me zanima mogu li se nosit skije, pancerice i dvije torbe, znači kg ima ohoho?

nukac
07.02.2011., 12:43
Mozes, naravno sve se placa po kg. Najbolje je provjerit na stranici aviokompanije, jer je pitanje preopcenito.

Teeja
07.02.2011., 19:30
Uh gledam na karti, ali i na stranici austrian airways-a i nigdje nije specifično označeno koliko prtljage je dozvoljeno (čak ni dimenzije) pa me zanima da li je moguće nositi dva mala kufera? težina je 20kg max

http://www.austrian.com/Info/FlightPreparation/Baggage.aspx?sc_lang=en&cc=HR

Doria
08.02.2011., 09:55
Na tom istom linku kada kliknes "Free baggage allowance" ti pise: Adults and children aged 2 years and older 20kg

pootzko
08.02.2011., 12:37
koliko croatian airlines naplaćuje po višak kilogramu prtljage? gledam im na webu, ali ne vidim nigdje konkretan info osim da ih nazovem. a lakše mi za početak pitat ovako. :D

hvala

Doria
08.02.2011., 12:59
Ma kako ne pise? Odes na prtljagu i pise ti ovo:

Višak prtljage se dodatno naplaćuje prema sljedećem: za letove u domaćem prometu 8 kn po kilogramu+ PDV, a za letove u međunarodnom prometu 10 € po kilogramu. Na letove unutar Hrvatske koji su dio međunarodnog putovanja primjenjuje se pravilo za međunarodni promet.

Jos na pocetku teksta stoji crveni usklicnik....

http://www.croatiaairlines.com/nbspnbsppodr%C5%A1kakorisnicimanbspnbsp/prtljaga/tabid/89/Default.aspx

pootzko
08.02.2011., 13:17
isprika, moja greška..

gledao sam na http://www.zagreb-airport.hr i na http://croatiaairlines.aviokarte.hr ali nisam na ovom linku koju si ti poslala.

hvala ti

Doria
08.02.2011., 14:09
Ni jedno od toga dvoje nisu siteovi od CA. Nema na cemu :)

Rospaya
12.04.2011., 05:33
Dva brzopotezna:

svicarski noz, u granicama legale u obje zemlje, da stavim u prtljagu ili ostavim doma? ako postoji rizik da mi ga uzmu radije ne bi riskirao.

natrag bi donio neke pive, ne iz duty freea. je li ok ako ih stavim u prtljagu? znam za ogranicenja kod rucne, ali sto kod kofera?

red berries
12.04.2011., 05:41
Ja sam pakovala alkohol u torbu bez problema, samo pazi koliko mozes spakovati..
Nego ja letim za par dana i nosim torbu viska,letim sa lufthansom tj chek in odavde je sa unitedom pa onda lufthansa..provjerila sam obje aviokompanije i obje naplacuju 50$ dodatno po torbi,nego zanima me kako cu ja to platiti ?Odmah na prvom letu ili cu morati posebno lufthansi placati kad dodjem do tog leta?

night_train
12.04.2011., 07:27
Pitanjce, sorry ako je bilo negdje.. nisam nasla... ne stignem puno citat kraj bebaca.
Ako letis s maloom bebom (cca 1-2g ) i ona ima neke popuste na avio kartu... Kako se racuna 'njegov' mali ruksak s bebi stvarcicama? Kako komad moje prtljage ili se racuna kao komad njegove jer je kao osoba bez obzirana na popuste i slicno? Hvalaaa

pero09
12.04.2011., 09:49
Dva brzopotezna:

svicarski noz, u granicama legale u obje zemlje, da stavim u prtljagu ili ostavim doma? ako postoji rizik da mi ga uzmu radije ne bi riskirao.

natrag bi donio neke pive, ne iz duty freea. je li ok ako ih stavim u prtljagu? znam za ogranicenja kod rucne, ali sto kod kofera?

Frend je furao švicarca u ručnoj prtljazi :lol: pa su mu ga prebacili u kofer. Znači, trebalo bi se moć.
Piva? Misliš li da je gazirano piće, tj. bocu ili limenku pod pritiskom uistinu pametno staviti u kofer? T isigurno nisi nikad vidio kako se rukuje tim koferima. :D Inače ih možeš slobodno staviti u kofer. Na aerodromu čak i ne piše koliko pive smiješ unijet, valda to baš i nije tražena roba. Piše samo za vino i žestu.

Rospaya
12.04.2011., 15:59
T isigurno nisi nikad vidio kako se rukuje tim koferima. :D

Zapravo jesam, samo nisam baš razmišljao uopće o tom faktoru :D

Hvala na odgovoru.

*jeja*
12.04.2011., 17:37
Pitanjce, sorry ako je bilo negdje.. nisam nasla... ne stignem puno citat kraj bebaca.
Ako letis s maloom bebom (cca 1-2g ) i ona ima neke popuste na avio kartu... Kako se racuna 'njegov' mali ruksak s bebi stvarcicama? Kako komad moje prtljage ili se racuna kao komad njegove jer je kao osoba bez obzirana na popuste i slicno? Hvalaaa

ja kad putujem s malom uz svoju rucnu prtljagu (torba) imam jos i njezinu torbu sa hranom, pelenama itd...:mig:
a ako mislis bas na prtljagu, moja curka obicno ima pravo na 10 kg iako nema 2 godine i za nju jos ne placamo kartu, al zato placamo nesto sitno takse..

sputnjik
13.04.2011., 18:00
Putujem u Moskvu iz zagreba preko Frankfurta Lufthansom. Moram li uzeti prtljagu u frankfurtu pa se ponovo čekirati za Moskvu? Ili će me prtljaga dočekati u Moskvi? :ne zna:

Cartman
13.04.2011., 18:13
Putujem u Moskvu iz zagreba preko Frankfurta Lufthansom. Moram li uzeti prtljagu u frankfurtu pa se ponovo čekirati za Moskvu? Ili će me prtljaga dočekati u Moskvi? :ne zna:

ne moraš

pootzko
10.05.2011., 12:52
kod croatia airlinesa piše da ukoliko se ima više od dozvoljenih 20kg prtljage, da se to mora unaprijed prijaviti.. moram nosit obične odjeće za sva godišnja doba i osim toga odjeću za posao - odijela, cipele, košulje, koješta.. i bojim se da mi neće jednostavno stat sve u tih 20kg. što ako bude više tog viška, a nisam prijavio unaprijed? da li ću samo platit višak prtljage ili će me natjerat da pobacam višak stvari van budući da nisam ranije najavio? mislim, kako da uopće znam hoće li mi to sve prelazit 20kg, osim da uzimam komad po komad odjeće koji mislim nosit i da važem sve posebno pa si zbrajam težinu i onda prijavim točan iznos?

osim toga, nije mi jasno baš iz njihovih pravila na netu što im piše, da li mi se laptop (u onoj svojoj laptop tankoj torbi) računa kao ručna prtljaga ili on može ići kao gratis uz ručnu prtljagu od 8kg? konkretno kod CA.

thnx

Toma Sawyer
10.05.2011., 13:28
100ml Pelinkovca nije problem za avion?

nukac
10.05.2011., 13:46
Do 100 ml... ne piše kakve tekućine, a mislim da pelinkovec nije na ni jednom popisu opojnih droga... :)

marko_31
10.05.2011., 13:55
kod croatia airlinesa
thnx

http://www.croatiaairlines.com/nbspnbsppodrškakorisnicimanbspnbsp/prtljaga/tabid/89/Default.aspx

-ako ovo pročitaš sa razumijevanjem, mislim da bi ti sve trebalo biti jasno
-ako ne, onda pročitaš još jednom :kava::top:

Buda83
10.05.2011., 13:56
..kod croatia airlinesa piše ....osim toga, nije mi jasno baš iz njihovih pravila na netu što im piše, da li mi se laptop (u onoj svojoj laptop tankoj torbi) računa kao ručna prtljaga ili on može ići kao gratis uz ručnu prtljagu od 8kg? konkretno kod CA.

thnx

Prtljaga

Osim ručne i predane prtljage, putnik ima pravo ponijeti sa sobom u putničku kabinu i osobne stvari kao što su: ogrtač, kišobran ili štap, manju kameru, dalekozor, žensku ručnu torbicu, torbu za spise/prijenosno računalo, knjigu ili novine za čitanje u tijeku putovanja, dječju košaru i hranu za dojenčad u tijeku putovanja, potpuno sklopiva invalidska kolica i/ili štake.

pootzko
10.05.2011., 14:06
vidio sam to sa njihovih stranica i ja to osobno shvaćam kao: ručna prtljaga 8kg + uz to smijem dodatno imati laptop koji ne ulazi u tih 8kg. problem je u tome što službenici na raznim mjestima nerijetko znaju pravila tumačiti onako kako se to njima sviđa, a ne želim da mi se dogodi da tamo na licu mjesta mi kažu - e znaš, laptop ti nije odvojeno već se ubraja u tih 8kg i moraš nešto izbacit van.. iz tog razloga sam pitao ovdje za konkretno nečije iskustvo. =)

Toma Sawyer
10.05.2011., 15:00
Do 100 ml... ne piše kakve tekućine, a mislim da pelinkovec nije na ni jednom popisu opojnih droga... :)

ako im bude smetalo ući ću nasmiješen u avion. :lol:

@nchi
11.05.2011., 11:47
kod croatia airlinesa piše da ukoliko se ima više od dozvoljenih 20kg prtljage, da se to mora unaprijed prijaviti.. moram nosit obične odjeće za sva godišnja doba i osim toga odjeću za posao - odijela, cipele, košulje, koješta.. i bojim se da mi neće jednostavno stat sve u tih 20kg. što ako bude više tog viška, a nisam prijavio unaprijed? da li ću samo platit višak prtljage ili će me natjerat da pobacam višak stvari van budući da nisam ranije najavio? mislim, kako da uopće znam hoće li mi to sve prelazit 20kg, osim da uzimam komad po komad odjeće koji mislim nosit i da važem sve posebno pa si zbrajam težinu i onda prijavim točan iznos?

osim toga, nije mi jasno baš iz njihovih pravila na netu što im piše, da li mi se laptop (u onoj svojoj laptop tankoj torbi) računa kao ručna prtljaga ili on može ići kao gratis uz ručnu prtljagu od 8kg? konkretno kod CA.

thnx

Ne trebaš prijavljivati prtljagu preko 20 kg (osim ako baš imaš neke masivne komade prtljage tipa 50kg :) ali kod tebe to nije slučaj), samo ćeš na licu mjesta (ovisno o raspoloženju službenika na šalteru) platiti dodatne kilograme. To se ovisno o kompaniji plaća 10-15 eur/kg. Ako imaš sreće ne platiš ništa. Ponekad sam prošla sa koferom od 27 kg bez da platim, a ponekad mi naplate ako imam 3-4 kg viška, to je lutrija. Ali uglavnom toleriraju 2 kg viška.
Ručnu prtljagu rijetko kad važu, meni se to samo 2 put dogodilo. A znala sam putovati zbilja natrpana stvarima, tipa 15 kg ručne prtljage u 3 torbe i ne bi mi ništa rekli. Ako imaš jednu torbu normalnih dimenzija (ili 2 manje, npr laptop i još jedna torba) u pravilu ti ju neće vagati.

Frenky08
11.05.2011., 13:21
Pitanje: Ako kupim flašu pića na aerodromu u Pragu da li je u zatvorenoj vrećici duty free mogu nositi u avion ako na letu za ZG presjedam u Beču? Ili bolje kupiti ranije pa spakirati u prtljagu?

nukac
11.05.2011., 13:31
U principu je u redu, samo u Pragu treba naglasiti da presjedaš u Beču. :)

marioxp
11.05.2011., 13:38

thnx

Iz osobnog iskustva (ne kažem da je pravilo), nikada mi nisu provjeravali koliko je teška ručna prtljaga (za no lowbudget kompanije) i nikada nije bio problem što nosim dvije stvarčice u avion. Što se tiče torbe koja ide na chekiranje tu ima svasta uglavnom se držim zadane težine, a ako je teža onda neke teške stvari stavim u ručnu. S tim da sam jednom u Lufthansu stavio tri torbe na chekiranje ukupne težine 34kg i nisu mi ništa naplatili.

jure.motovilec
11.05.2011., 21:40
ma neće pravit probleme za ručnu. meni su sad čekirali svima još jedan prtljag na gateu, odnosno onima koji su imali veće torbe, jer je let bio rasprodan pa da se ne stvaraju gužve u ormarićima. kod no low cost kompanija se svašta može iskombinirat. osim ako ne prenosiš cijeli stan :D

alter ego blagajnice
11.05.2011., 22:11
ako im bude smetalo ući ću nasmiješen u avion. :lol:

Pa da, naravno da ćeš biti nasmiješen kad su Poljakinje opet stjuardese :lol::lol::lol:

Mixal
11.05.2011., 23:03
Znam da ima 100 pitanja o pićima i ostalim tekućinama, ali evo još jednog:

Ovo pakiranje tekućina u vrećice, je li to vrijedi samo za tekućine u ruksaku ili i za kofere?

Made in heaven
11.05.2011., 23:51
Znam da ima 100 pitanja o pićima i ostalim tekućinama, ali evo još jednog:

Ovo pakiranje tekućina u vrećice, je li to vrijedi samo za tekućine u ruksaku ili i za kofere?

To vrijedi za ručnu prtljagu, nema veze dal kao ručnu prtljagu imaš vrećicu, škanicl, ruksak, koferčić.

A kaj se tiče čekirane prtljage (koja ide dole u bunker) tam nema tog ograničenja za tekućine (ntii u načinu pakiranja, niti u vezi vrste tekućine, niti u volumenu posuda/flašica).

Mixal
12.05.2011., 00:06
Puno hvala! :top:

Pink Star
01.06.2011., 11:40
Ja sam se danas moram priznati malo iznenadila. Naime, zvala sam call centar Lufthanse, jer ove godine letim za New York i pitala ih koliko se naplacuje dodatni kofer. Odgovor je bio :150 eura! Nisam to očekivala jer je frendica prošle godine iz NY za Zagreb platili nekih 50ak dolara... Strašno...

nukac
01.06.2011., 11:45
U međuvremenu su podigli cijene... Prije par godina je bilo 2 x 32 kg besplatno...

Pink Star
01.06.2011., 11:49
uf.. malo puno :( moram biti mađioničar da potrpam sve nakon NY-a u 23 kg ;)

nukac
01.06.2011., 12:41
To lako riješiš, 2 moguća pristupa:
1. Tamo nosiš prazan kofer (samo nužne potrepštine) i svu garderobu kupiš u USA
2. Tamo nosiš sve prastare stvari koje u USA baciš i opet novu garderobu kupiš u USA.

:top:

Pink Star
01.06.2011., 12:57
To lako riješiš, 2 moguća pristupa:
1. Tamo nosiš prazan kofer (samo nužne potrepštine) i svu garderobu kupiš u USA
2. Tamo nosiš sve prastare stvari koje u USA baciš i opet novu garderobu kupiš u USA.

:top:

Mislim da će tako i biti :D Nemam izbora... :ne zna:

tiha27
28.07.2011., 22:23
kako letim s Airfrance u NY, tražim na njihovim stranicama koliko se plaća dodatna torba (imam pravo samo na jednu od 23, pa tražim info za drugu) i nigdje ne mogu naći:ne zna:

edit: @nukac - vidim da si savjetovao da se ponesu samo "dvoje gače".... znači odmah ideš u shopping i obučeš robu? bez pranja :...?

nukac
28.07.2011., 22:47
Pa gaće baš i ne, ali ostalo, nema problema. Iako u NYC ima onih praonica na dolar, i tamo lijepo opereš i posušiš... :)

A kaže AF: If your baggage allowance authorizes the transport of 1 baggage item at no extra charge, your second baggage item will be charged €55*. Beyond this second baggage item, all additional baggage will be charged the same amount as if your baggage allowance authorized the transport of more than 1 baggage item.

Iako nešto ne kužim, jer kažu i ovo: Please note: you can transport a second baggage item (up to 23 kg and 158 cm) at no extra charge on flights connecting the United States or Canada with destinations outside of Europe or South America.

tiha27
28.07.2011., 22:56
Pa gaće baš i ne, ali ostalo, nema problema. Iako u NYC ima onih praonica na dolar, i tamo lijepo opereš i posušiš... :)

A kaže AF: If your baggage allowance authorizes the transport of 1 baggage item at no extra charge, your second baggage item will be charged €55*. Beyond this second baggage item, all additional baggage will be charged the same amount as if your baggage allowance authorized the transport of more than 1 baggage item.

Iako nešto ne kužim, jer kažu i ovo: Please note: you can transport a second baggage item (up to 23 kg and 158 cm) at no extra charge on flights connecting the United States or Canada with destinations outside of Europe or South America.

ovo drugo sam i ja pročitala, pa mi nije bilo jasno:ne zna:
baš čudno:rofl:

btw. te praonice, jesi probao? čini mi se ok za majice i hlaće :rofl:

nukac
28.07.2011., 23:02
Naravno da da, živio sam u USA 3 mjeseca, dobro poznajem te praonice. OK su i za bijeli veš, jedino što baš i ne znam koja je razlika, jer se i bijeli i šareni pere 25 minuta. Jedino kad ideš tražiti prašak, u USA se to zove bleach. Ja sam pola sata tražio po dućanu, i nisam našao, dok nisam nazvao frendicu i priupitao što ja to trebam kupiti za pranje. Naravno, odmah tamo ima i sušilice, s tim da je potrebno cca 30 min u sušilici da se sve posuši. Naravno, omekšivača nema, samo neke kao maramice koje se stave u sušilicu, iako ne znam čemu služe. :)

tiha27
28.07.2011., 23:05
pa ponesem ja prašak iz RH :D
(šalim se... ne treba mi da me carinici/policija uhapsi/e ako prašak zamijene za drugi bijeli prah :D)

nukac
28.07.2011., 23:12
Mislim da ti to nije pametna ideja, ne samo radi carinika, nego i radi toga jer ti se vjerojatno naš prašak ne bi isprao iz odjeće. Naime, mislim da je sastav njihovog praška malo drugačiji od našeg (puno puno blaži), jer pranje traje 25 min, a samo ispiranje nekih 10-tak minuta, i nema šanse da bi se naš prašak isprao iz odjeće. A i nakon 3 mjeseca, sav moj bijeli veš više nije bio bijeli, nego različitih nijansi žute boje, naravno da je mama ridala kad je vidla veš. :)

tiha27
28.07.2011., 23:23
thanks, ako se odlučim prati veš, kupit ću bleach:)

premda, probat ću se kontrolirat, pa ponesti samo nužno (donji veš, koju majicu..) pa možda neće ni trebati prati veš ....

tiha27
18.08.2011., 01:01
da ne spamam temu NYC....:rofl:

zanima me može li se u ručnoj prtljazi nositi lijekovi... (prekooceanski let - do New York-a)
mislim na lijekove bez recepta (za glavu/sinuse - analgin, lupocet ... i sl)

Perestrojka
18.08.2011., 01:27
Kupio sam jedan prelijep okvir za slike, a onda sam shvatio da mi ne moze uci u kufer. Nedostaje nekih 10-ak centimetara. Sto cu s njime? Da ga umotam u papir i zalijepim s kuferom ili da ga odvojeno cekiram? Ima li neke koristi ako napisem na nj FRAGILE, je li ovi bacaci kufera postuju taj natpis?

POZDRAV!

šatro gospon
18.08.2011., 12:38
thanks, ako se odlučim prati veš, kupit ću bleach:)

bleach=varikina, klor

Eliann
18.08.2011., 18:23
zanima me može li se u ručnoj prtljazi nositi lijekovi... (prekooceanski let - do New York-a)

Može.

mala angie
18.08.2011., 21:51
Kupio sam jedan prelijep okvir za slike, a onda sam shvatio da mi ne moze uci u kufer. Nedostaje nekih 10-ak centimetara. Sto cu s njime? Da ga umotam u papir i zalijepim s kuferom ili da ga odvojeno cekiram? Ima li neke koristi ako napisem na nj FRAGILE, je li ovi bacaci kufera postuju taj natpis?

POZDRAV!

čekiraj okvir kao fragile i neka ide na poseban šalter i sigurnosni pregled za lomljive stvari!:)

šatro gospon
18.08.2011., 23:35
čekiraj okvir kao fragile i neka ide na poseban šalter i sigurnosni pregled za lomljive stvari!:)

...i pripremi novcanik, jer se sigurno extra placa......i krunicu u ruke da molis da ga ne slome

nukac
22.08.2011., 11:22
da ne spamam temu NYC....:rofl:

Da. :)

ramonche
17.09.2011., 00:22
koliko kutija cigareta je dozvoljeno nositi sa sobom? ( a da nisu kupljenje u dutyfree shopu) ..Mogu li sve biti u ručnoj ili ih moram stavit u kofer? Hvalaaaaaa

nukac
17.09.2011., 07:44
Moze i rucna. 200 cigareta. Obavezno kupit na zege aerodromu, jer su bez poreza.

ramonche
17.09.2011., 17:23
Moze i rucna. 200 cigareta. Obavezno kupit na zege aerodromu, jer su bez poreza.

a mogu bit i ove s porezom? :)

Inter_shupen
17.09.2011., 20:18
a mogu bit i ove s porezom? :)
Naravno da da...

bulic
07.10.2011., 11:02
dobar dan svima imam pitanje.idem u london i htio bi tamo kupit laptop i neku opremu sve mi to stane gore samnom u avion ima sve skupa 5kg ja bi to otpakirao da izgleda kao da je polovno dali ja to mogu unijet gore u kabinu?????
??

UglyKidJoe
07.10.2011., 17:26
dobar dan svima imam pitanje.idem u london i htio bi tamo kupit laptop i neku opremu sve mi to stane gore samnom u avion ima sve skupa 5kg ja bi to otpakirao da izgleda kao da je polovno dali ja to mogu unijet gore u kabinu?????
??

Ne kužim posve pitanje, ali ajmo redom:
- možeš nositi elektronsku opremu normalno sa sobom u kabinu,
- ne moraš se bojati carine nužno, pitaju na ulasku u HR ali uvjerljivim pristupom budeš ih uvjerio da je to tvoje - godinama...:zubo:

bulic
08.10.2011., 19:17
hvala ti znaci to je to hvala ;)

Quentine
16.11.2011., 03:25
Pitanje! Putujem u SAD.
Smijem li u cekiranoj prtljazi nositi bocu alkohola? Znaci ne u rucnoj nego u cekiranoj. Tipa ak zelim odnjesti bocu vina, smijem li to?
I jos jedno... Koliko najvise kutija cigareta smijem imati u cekiranoj prtljazi (opet, ne u rucnoj)?

Edit: evo nasla sam za cigarete na stranici prije. Je, 200 cigareta, znaci jedna steka. Sad samo da saznam ovo za alkohol..

vivax
16.11.2011., 06:44
Smiješ.

vivax
16.11.2011., 06:46
??

ljudi u kabinu stalno unose laptope, telefone, ipoda, ipade, video igra i razne druge gadgete. uzmi sa sobom neku podrapanu torbu za laptop, sve otpakiraj i ubaci u torbu i nebi smjelo biti nikakvih problema.

nvnk
16.11.2011., 09:52
Pitanje! Putujem u SAD.
Smijem li u cekiranoj prtljazi nositi bocu alkohola? Znaci ne u rucnoj nego u cekiranoj. Tipa ak zelim odnjesti bocu vina, smijem li to?

Naravno da smiješ, samo moraš dobro zabanadažirat, zaštitit i zamotat da se, kao prvo ne razbije kod nabacivanja (vjerovao ili ne, upravo to ti rade s čekiranom prtljagom dok ju ne vidiš:503:), te, kao drugo, ako se već kojim slučajem i razbije, da ti se vino ne razlije po odjeći i ostalim stvarima.

Quentine
17.11.2011., 10:04
Naravno da smiješ, samo moraš dobro zabanadažirat, zaštitit i zamotat da se, kao prvo ne razbije kod nabacivanja (vjerovao ili ne, upravo to ti rade s čekiranom prtljagom dok ju ne vidiš:503:), te, kao drugo, ako se već kojim slučajem i razbije, da ti se vino ne razlije po odjeći i ostalim stvarima.

hvala ti! ma zanimalo me samo smije li se. odnosno sto ako mi otvore kufer i nadju to.

Airbus A340
17.11.2011., 10:16

vino u limenu ambalažu od viskija i nemaš brige ... :top:

nukac
17.11.2011., 10:34
MA nema brige s vinom. Stavi se lijepo među garderobu, negdje na sredinu kofera, i neće se slomit. Ja sam znao imat i do 10 butelja vina u koferu, pa su uvijek sve stigle cijele... :cerek: Srećom, Habuš nije bio u istom avionu sa mnom...

Dlapek
18.11.2011., 11:20
vino u limenu ambalažu od viskija i nemaš brige ... :top:

Ma kakvi.
Kao što i nukac kaže ja sam nosila po 7 i više butela u koferu.Omotaš ih komadima odjeće zamotanima u najlon ,svaka boca u svojoj vrećici,u sredini kofera.
Nikad se ništa nije razbilo.Takav veliki kufer ionak nitko ne može nikamo baciti,a pokretne trake i "padajuće" rampe nisu jako visoke.

burning heart
16.04.2012., 19:56
Pozdrav

Da li mogu sa sobom u avion kao rucnu prtljagu ponjeti 2 ruksaka i laptop?

nukac
16.04.2012., 20:02
Ovisi s kim letiš. Ako je Ryanair ili Easyjet onda je striktno pravilo jedne torbe.

burning heart
16.04.2012., 20:10
Ovisi s kim letiš. Ako je Ryanair ili Easyjet onda je striktno pravilo jedne torbe.

Air Europa(jedan let) i Austrian airlines(2 leta)?

vivax
16.04.2012., 23:01
Air Europa(jedan let) i Austrian airlines(2 leta)?

sve avikompanije na svojim web stranicama imaju Baggage restrictions, tamo piše koliko ručne prtljage se smije unositi u avion. To ovisi o tipu karte koji imaš.

Za austrian airlines piše ti OVDJE (http://www.austrian.com/Info/FlightPreparation/Baggage.aspx).

Za Air europa, piše ti OVDJE (http://www.aireuropa.com/waeam/en/estaticos/guia_pasajero/equipaje.html).

Koliko vidim, za Economy class, to je samo jedna torba, dakle jedan ruksak (laptop u ruksaku koji na kontroli izvadiš za pregled).

burning heart
17.04.2012., 00:16
sve avikompanije na svojim web stranicama imaju Baggage restrictions, tamo piše koliko ručne prtljage se smije unositi u avion. To ovisi o tipu karte koji imaš.

Za austrian airlines piše ti OVDJE (http://www.austrian.com/Info/FlightPreparation/Baggage.aspx).

Za Air europa, piše ti OVDJE (http://www.aireuropa.com/waeam/en/estaticos/guia_pasajero/equipaje.html).

Koliko vidim, za Economy class, to je samo jedna torba, dakle jedan ruksak (laptop u ruksaku koji na kontroli izvadiš za pregled).

Hvala na linkovima..Znam da svi predvidjaju jednu torbu,ali citam ovde da ljudi svasta nose.A i iskreno vidjao sam da ljudi nose i po 2-3 torbe u avion i niko im ne pravi probleme,tako da s enadam da necu ni ja imati :) Kada sam dolazio imao sam ruksak i torbu sa laptopom i malu torbicu preko glave sto ide i niko me nije nista pitao,tako da se nadam da nece i jos jedan ruksak biti problem..

burning heart
25.04.2012., 11:54
Opet ja :)
Da li moze desdorans(rexona) u rucni prtljag?Da li ce mi oduzeti na kontroli?

nukac
25.04.2012., 11:57
Ovisi koliki je. Ako je pakiranje veće od 100 mL uzet će ti ga, pa makar bila Rexona ili Axe...

vivax
25.04.2012., 17:16
Opet ja :)
Da li moze desdorans(rexona) u rucni prtljag?Da li ce mi oduzeti na kontroli?

uzmeš mali roll-on koji je manji od 100ml i može bez problema, samo ga na kontroli izvadiš u plastičnu vrećicu sa svim drugim tekućinama. recimo kapi za oči, za nos, otopine za leće, pasta za zube, krema za ruke, pjene za brijanje.. sve to treba odvojiti i ako je mala bočica sve prolazi.

i da, sveukupno ne smije biti više od 1 litre.

acm01
06.05.2012., 18:33
Dva možda banalna pitanja vezano za ručnu prtljagu i Ryanair...

Dozvoljena torba je dim 50x40x20 cm, do 10kg težine...
E sad, u mom slućaju se radi od torbi koja je u sve tri
dimenzije manja od gore navedenih, ali kako nema ''tvrde''
stranice prilikom rukovanja je zapravo nepravilnog oblika
pa gore navedeni brojevi variraju i po 5-10 cm. Zanima
me kako to ide prilikom ''mjerenja'' prtljage, odnosno u mom
slučaju sportke torbe, i druga osoba, običnog ruksaka.

A drugo pitanje se odnosi na unos sendviča ''kućne radinosti''
u avion, dali se smije itd...

Sve se odnosi na ručnu prtljagu i Ryanair.... Hvala ;)

vivax
06.05.2012., 18:45
ne znam za ryanair, ali mi smo unosili bez problema svoje sendviče i hranu (hamburger i pomfrit) u Croatia airlines, Turkish i Air arabiu, pa valjda nebi ni s ryanom smjelo biti problema. glavno da nije tekućina :)

nukac
07.05.2012., 07:39
Nema problema s hranom. Samo ti slobodno nosi sendvić.
Što se tiće torbe, ako uspiješ ugurati u metalni okvir sve 5.
Inače, jučer na Malti, sve sumnjive torbe teta gurala u okvir. Kad je to počela radit, najdamput svima se oči širom otvorile, većina ljudi pokušavala sakriti torbe iza sebe da ne vidi. Iza mene, naišla na jadnika koji nažalost nije uspio ugurat torbu, bila je plastična, vrlo tvrda, koja se ne da stiskati. Drugi su i veće torbe uspjeli ugurati.

Rebbit
12.05.2012., 13:08
bok putnici :)

evo ovako..
moj prvi let avionom na NYC u kojem cu bit 4-5mj, citam vec 2-3 dana oko prtljage, šta može, šta ne, kako, koje torbe, etc.....

zanima me par stvari:
1. vidim da je za rucnu prtljagu nekakav standard 55x40x20(23) (putujem sa tapom, CA, i Swiss airom) znaci ako je unutar tih dimenzija sve 5, ali ne smije biti npr 70x30x15 (jer kao pise zbroj do 115cm)?
2. laptop mora biti iskljucivo u rucnoj prtljazi ili se moze nositi kao odvojeno? (il da kupim neki laptop ruksak gore navedenih dimenzija)
3. predana prtljaga moze biti bilo kakvog oblika ili isto ima finalne mjere kakva mora biti? konkretno.. imam kofer od 4-5kg (samo kofer prazan, bilo bi dobro da nabavim nesto bolje, lakse? ) dimenzija (s kotačičima i ručkom) 72x47x30 = 100L.. kupim mozda nesto vece mozda, ili manje? da testiram kolko prtljage stane i kolko ce bit kila?

provjerio na tap portugal na simulatoru... 77x50x31 free, sve iznad tih mjera u bilo kojem smjeru je oversize i 150$

Sve to pitam jer ne planiram nesto xtra prtljage nositi tamo, ali se planiram vratit sa dosta toga, pa zelim najbolje iskoristit prostor i kilazu koju mi nude FREE... :)

Hvala

mya_7920
13.05.2012., 11:18
Ručna mora biti određenih dimenzija jer mora stati ispod sjedala ili u pretince iznad sjedala. Za predanu prtljagu max broj dužine, širine i dubine može biti 158 cm. Laptop ti ide u svojoj torbi posebno, ne mora u ručnu.

Kad letiš za NYC, mi idemo istom rutom tamo? :)

Rebbit
13.05.2012., 12:11
tnx na pojašnjenju, i frend mi je to jučer isto rekao ali sad je potvrdo to s laptopom :)
ustedili ste mi puno prostora hehe...

znaci rucnu trazim nekakav traveling ruksak do 30l tih dimenzija (ak ne nadjem onda cu tamo kupit :) )...
letim 30.5. :)
i da, ovo nisam uspio razjasnit :)

158 zbroj imenzija kofera, sa kotačićima il bez?
buduci da meni kotačići vire jedno 5cm (ovakav sistem (http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSKlgAzqSv2NQ0Odx3ZLMHFypcIHkv--HMVWwY416oLCVbDRleMGmmOcQhy3g))

mya_7920
13.05.2012., 12:16
Ili si uzmi neki stari ruksak koji imaš i stavi najosnovnije stvari u njega (ako slučajno izgube prtljagu :zubo:), a onda tamo kupi neki veći ili mali koferčić ako će ti trebati :top:

Ideš par dana prije nas, sretan put :)

Rebbit
13.05.2012., 13:53
to sam i mislio, a tamo cu kupit ovo KLIK (http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_ss_i_0_37?url=search-alias%3Daps&field-keywords=cabin+max+backpack+flight+approved+carry+ on+bag+massive+44+litre+travel+luggage+55x40x20+cm&sprefix=Cabin+Max+Backpack+Flight+Approved+Ca%2Cap s%2C874)
i gotovo :)

hvala, tebi također :top:

blue91
23.05.2012., 22:57
Ima netko link s ebaya ili amazona za neki ruksak ryanovih i easyjevih dimenzija? Jeftiniji, 20-30 eura :D
Nasla sam nekakav, ali je 10ak cm manji od dopustenog i dosta tanak, pa ako netko nade nesto bolje, nek ostavi link ;)

aniano
24.05.2012., 11:41
Ima netko link s ebaya ili amazona za neki ruksak ryanovih i easyjevih dimenzija? Jeftiniji, 20-30 eura :D
Nasla sam nekakav, ali je 10ak cm manji od dopustenog i dosta tanak, pa ako netko nade nesto bolje, nek ostavi link ;)

pa zar ti treba ruksak bas tocnih dimenzija kad letis s ovima? ja to uvijek tumacim na nacin da ne smije bit vece, a ako je manje di je problem?

ijelec4
24.05.2012., 13:07
pa zar ti treba ruksak bas tocnih dimenzija kad letis s ovima? ja to uvijek tumacim na nacin da ne smije bit vece, a ako je manje di je problem?

Piše da traži bolje ako ima, pa pretpostavljam da želi naći torbu baš tih dimenzija da iskoristi maksimum koji nude :)

aniano
24.05.2012., 13:26
Piše da traži bolje ako ima, pa pretpostavljam da želi naći torbu baš tih dimenzija da iskoristi maksimum koji nude :)

a onda dobro...

*jeja*
24.05.2012., 13:47
kakva je Croatia airlines kad je u pitanju ekstra prtljaga? mi putujemo iz Lisabona za Zg i imamo pravo nositi 20 kg po osobi, a onda u Zg hvatamo let za Dubrovnik i tu vidim da je dopusteno 15 kg po osobi :ne zna: hoce nam praviti problem zbog te razlike (citaj: hocemo morati platiti) ili ipak toleriraju s obzirom da dolazimo s internacionalnog leta na kojem je dopustena veca kilaza...

nukac
24.05.2012., 14:15
Ako su letovi vezani - neće vas zezat jer onda imate pravo na 20 kg. Ako su letovi nevezani, onda vas mogu zezat, iako sam više puta letio ZAG- DBV i nikad nisu komplicirali oko težine prtljage.

*jeja*
24.05.2012., 19:15
Ako su letovi vezani - neće vas zezat jer onda imate pravo na 20 kg. Ako su letovi nevezani, onda vas mogu zezat, iako sam više puta letio ZAG- DBV i nikad nisu komplicirali oko težine prtljage.
hvala :)
nevezani su, zato i pitam.. a valjd cemo proci bez placanja ekstra kilaze :moli:

nukac
24.05.2012., 20:30
Ako te počne što gnjavit, ljubazno napomeni da ste upravo došli iz Lisabona, i da se ta prasica od torbe opet malo udebljala... Obično pomaže kakav smješan komentar... :)

Regina Phalange
24.05.2012., 20:37
Da li mogu proći sa zbrojem dimenzija kofera 20-ak cm većim od dopuštenoga?

blue91
25.05.2012., 14:37

Evo kao sto kaze ijelec4 ;)
Trazim sto veci, jer idem samo s ruksakom na put :D
Kufer ne dolazi u obzir, jer se vracam nazad navecer, znaci da trebam cijeli dan vuci ga sa sobom ;)
Nadam se da cu uspjeti nesto veći ;)

Rebbit
25.05.2012., 15:21
ako imas vremena i kako nabavit.. :top:

KLIK (http://www.amazon.com/Cabin-Max-Backpack-Approved-massive/dp/B002Q5APX4/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1337952018&sr=8-1)

Ja ću si ga kupit cim dodjem preko :)

nukac
25.05.2012., 15:47
Meni je ova stvar super: http://www.sportsdirect.com/airwalk-trolley-bag-and-rucksack-700143
Ili ovo: http://www.sportsdirect.com/airwalk-trolley-bag-and-backpack-700448

blue91
26.05.2012., 15:47
Super su sve tri, i nisu skupi...
Imam vremena do puta, tako da stignem naručiti.
Ovaj je odličan http://www.sportsdirect.com/airwalk-trolley-bag-and-backpack-700448
Hvala vam ;)

dJ_rush1
10.06.2012., 14:30
Letim ryanairom iz Pule za Oslo, prvi put u zivotu, pa ako bi mi netko mogao objasniti neke stvari oko prtljage.
Boca alkohola u prtljazi(skup je oslo, jel), dezić, gel, pasta za zube..smijem li to nositi u prtljazi koju check inam..znači ne ide samnom u kabinu. Sa sobom eventualno ruksak manjih dimenzija od propisanih.

sandra555
10.06.2012., 15:55
Letim ryanairom iz Pule za Oslo, prvi put u zivotu, pa ako bi mi netko mogao objasniti neke stvari oko prtljage.
Boca alkohola u prtljazi(skup je oslo, jel), dezić, gel, pasta za zube..smijem li to nositi u prtljazi koju check inam..znači ne ide samnom u kabinu. Sa sobom eventualno ruksak manjih dimenzija od propisanih.

Smiješ

micara
11.06.2012., 04:02
pozzz svima
imam 2 pitanja ?
ako stavim laptop u rucnu prtljagu te ona premasi onih 8 kg hoce li biti problema ?
CA daje jednu torbu do 23 kg ali imam vezani let iz Frankfurta (Lufthansa) za dalje gdje imam 2 x 23 kg. Hoce li biti problema na Plesu ili u Frankfurtu ako dodjem na check.in sa jednim kuferom od 30 kg ??

Green Iguana
11.06.2012., 12:55
Prilikom leta s CA, prije tjedan dana, oštećena mi je prljaga... moram poslat potrebne papire... znate li koliko se čeka na refundaciju i kad je krajnji rok za slanje?

kontra
11.06.2012., 14:55
micara, rucnu prtljagu rijetko kada vazu.
zanemari prvu kartu i imaj dva kufera po do 23kg koji su ti po drugoj karti... ali ne i overweight, to ce ti naplatit.

micara
11.06.2012., 20:31
kontra, hvala na odgovoru, a onda cu nakrcati rucnu a ovu bunker torbu overweightati kilo dvije, valjda nece biti problema

gastra
12.06.2012., 14:28
Letimo u Washington prek Pariza, kak ide s prtljagom, dali se uzme pa se ponovno preda kad se cekira il se sam presjeda... :ne zna:
može mi neko malo objasnit kak ide sve skupa..

nukac
12.06.2012., 14:37
Samo ručna se nosi, ona čekirana ide direktno do Washingtona.

gastra
12.06.2012., 15:07
aha, ok, super, hvala nukac!!

NinaLady
06.08.2012., 14:25
Zanima me kakva je situacija s prtljagom za Veliku Britaniju. (Let Easy Jet-om iz Zagreba do Londona)

Što se smije iz hrvatske unjeti u UK, konkretno mislim na Cedevitu, Vegetu, rakije i od hrane općenito....