PDA

View Full Version : Anksioznost

stranice : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 [135] 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147

BeautifullyChaotic
14.05.2010., 20:25
:rofl::rofl: Mislim da ti od griote ne može niš biti...
A ovak... ja ne pijem niš' pa si mogu priuštiti čašu vina... a nemam pojma inače kak funkcionira.

BeautifullyChaotic
14.05.2010., 20:26
Ja imam osjećaj da mi se svaki atom u tijelu kida... zato si natočih čašu... pa da bar imam razlog da se tak osjećam... danas me od jutra samo zaskaču osjećaji, ali i događaji... grrr...

zmijica dorica
14.05.2010., 20:42
Ja imam osjećaj da mi se svaki atom u tijelu kida... zato si natočih čašu... pa da bar imam razlog da se tak osjećam... danas me od jutra samo zaskaču osjećaji, ali i događaji... grrr...

Ni ja inače ne pijem, tak da mi osobno uopće ne fali, al onda valjda mogu pol aperitiva :D

...nadam se da nije baš neki jako loš događaj, osjećaji su nam kakvi su, ježi ga...mene upravo zaskočilo da sam skužila da moj muž u biti uopće ne kuži kaj se sa mnom događa, nego misli da doma ne funkcioniram jer nemam vremena jer imam puno posla za poso...pa kaj je glup il misli da sam ja kreten :eek:? Ispast će da nejdem na pt nego po"savjete kako se osloboditi mame" ... nema on pojma šta je pt :cry: :cry:...a ja mu misla reć za Sulpirid, kao bolje mi je...:bonk:

BeautifullyChaotic
14.05.2010., 20:45
Ni ja inače ne pijem, tak da mi osobno uopće ne fali, al onda valjda mogu pol aperitiva :D

...nadam se da nije baš neki jako loš događaj, osjećaji su nam kakvi su, ježi ga...mene upravo zaskočilo da sam skužila da moj muž u biti uopće ne kuži kaj se sa mnom događa, nego misli da doma ne funkcioniram jer nemam vremena jer imam puno posla za poso...pa kaj je glup il misli da sam ja kreten :eek:? Ispast će da nejdem na pt nego po"savjete kako se osloboditi mame" ... nema on pojma šta je pt :cry: :cry:...a ja mu misla reć za Sulpirid, kao bolje mi je...:bonk:

Ma takva nerazumijevanja su postala toliko normalna da se ja više ne trudim nikom ništa opravdavati... nažalost, nisi jedina s takvim nekim u svojoj blizini.

Osjećaj... ma samo kad počnem pisati, opet ga osjećam... a ne želim razmišljati o njemu, jer odmah krenu suicidalne misli... a danas sam cijeli dan takva....

zmijica dorica
14.05.2010., 20:56
Ma takva nerazumijevanja su postala toliko normalna da se ja više ne trudim nikom ništa opravdavati... nažalost, nisi jedina s takvim nekim u svojoj blizini.

Osjećaj... ma samo kad počnem pisati, opet ga osjećam... a ne želim razmišljati o njemu, jer odmah krenu suicidalne misli... a danas sam cijeli dan takva....

Joj daj nemoj tak, bolje nastoj ne razmišljat...ne bi li možda ti ipak razmislila o nekom nastavku nekih razgovora s nekim stručnim u nekom obliku?...al nemoj sad o tom ak ti ne paše...

Ja sam inače danas prvi put nakon dugo upalila TV...trebali smo ić za vikend na more, al vidi vremena...a čak sam se veselila :ne zna:

BeautifullyChaotic
14.05.2010., 20:58
Joj daj nemoj tak, bolje nastoj ne razmišljat...ne bi li možda ti ipak razmislila o nekom nastavku nekih razgovora s nekim stručnim u nekom obliku?...al nemoj sad o tom ak ti ne paše...

Ja sam inače danas prvi put nakon dugo upalila TV...trebali smo ić za vikend na more, al vidi vremena...a čak sam se veselila :ne zna:

A možda će vrijeme sutra biti ljepše...
Ja se ne sjećam više što to znači veseliti se nečemu... mogu se smijati, govoriti gluposti, ali iznutra ništa. Nikakav trzaj. Jedino što me tjera da se pokrenem je kad odem zapaliti. Tih par minuta mira i tišine. I što više razmišljam o tome, sve više mislim da više nije pitanje hoću li se već kad ću se ubiti...

rejoflajt
14.05.2010., 21:00
dobila poruku od zlo i naopako i zinula:eek:

Koji je tebi kurac?

Ko si ti da ti meni kažeš da je meni dobro?
Dobro mi je samo zato što se kurčim da mi je dobro i ne jaučem o svojoj strašnoj bolesti ko vi?

Ajde, ak ne znaš reć nešt pametno drugi put šuti! ":eek:

bome svašta

zmijica dorica
14.05.2010., 21:06
A možda će vrijeme sutra biti ljepše...
Ja se ne sjećam više što to znači veseliti se nečemu... mogu se smijati, govoriti gluposti, ali iznutra ništa. Nikakav trzaj. Jedino što me tjera da se pokrenem je kad odem zapaliti. Tih par minuta mira i tišine. I što više razmišljam o tome, sve više mislim da više nije pitanje hoću li se već kad ću se ubiti...

Ma Beauty to ti je faza...pa ti imaš tolko toga pred sobom...sjeti se kak si brzo napisala seminar...a ovo će proći...izdrži još malo pa će biti bolje...uvijek bude bolje...a onda ćeš nešto poduzeti i bit ćeš dobro...vidjet ćeš

BeautifullyChaotic
14.05.2010., 21:07
Ma Beauty to ti je faza...pa ti imaš tolko toga pred sobom...sjeti se kak si brzo napisala seminar...a ovo će proći...izdrži još malo pa će biti bolje...uvijek bude bolje...a onda ćeš nešto poduzeti i bit ćeš dobro...vidjet ćeš

Ne, nije mi faza... to je ono o čemu razmišljam, s čim se borim odkad znam za sebe... a sada mi je lagano dosta borbe....

Chansomps
14.05.2010., 21:18
Al' kad mi je fino!:lol::lol::rofl:

Ok,samo pazi da ti ta finoća od vina ne postane navika :p

Šalim se :D

zmijica dorica
14.05.2010., 21:18
Ne, nije mi faza... to je ono o čemu razmišljam, s čim se borim odkad znam za sebe... a sada mi je lagano dosta borbe....

Jel si možeš zamislit javit se svojoj bivšoj dr? Mislim ako ti je inače bila dobra prije kraja...ili nekoj drugoj?

BeautifullyChaotic
14.05.2010., 21:20
Jel si možeš zamislit javit se svojoj bivšoj dr? Mislim ako ti je inače bila dobra prije kraja...ili nekoj drugoj?

Ne... :( Meni čak više i nije do razgovora... ni do borbe...

zmijica dorica
14.05.2010., 21:20

Evo, dobile smo OK od chans, danas mi je on ko kec na 11 :mig:

BeautifullyChaotic
14.05.2010., 21:21

Nije mi baš tak fino... sad imam grčeve u želucu od njega... ne znam jel' to zato što sam ručala i večerala kekse...

Chansomps
14.05.2010., 21:25
Evo, dobile smo OK od chans, danas mi je on ko kec na 11 :mig:

Ne kužim šta si htjela reći ali shvati ću to kao dobro :cerek:

Nije mi baš tak fino... sad imam u želucu od njega... ne znam jel' to zato što sam ručala i večerala kekse...

Meni je tako već par dana,vjerojatno od Citalona i Xanaxa..dok se organizam ne privikne..i non stop sam gladan..grozno..

zmijica dorica
14.05.2010., 21:25
Nije mi baš tak fino... sad imam grčeve u želucu od njega... ne znam jel' to zato što sam ručala i večerala kekse...

Da, moglo bi bit, znam po mojim slancima za ručak a ništa za doručak...sad sam otkrila da ujutro mogu uzet bananu i već je nešto

BeautifullyChaotic
14.05.2010., 21:28
Banana je osnova moje prehrane već godinama.

Chansomps
14.05.2010., 21:29
Banana je osnova moje prehrane već godinama.

Ja sam u banani,nemoj me pojest,molim te :moli:

:rofl:

zmijica dorica
14.05.2010., 21:29
Ne kužim šta si htjela reći ali shvati ću to kao dobro :cerek:

To ti dođe kao fraza, kao kad ti nešto baš sjedne kao ti meni danas sa već dva savjeta...premda nema baš nekog kartaškog smisla, ni u jednoj meni poznatoj igri :ne zna: ...naravno da je dobro :mig:

BeautifullyChaotic
14.05.2010., 21:30
Ja sam u banani,nemoj me pojest,molim te :moli:

Pa kaj bi ti falilo? Ima dosta mjesta, kad niš ne jedem.

smemy
14.05.2010., 21:31
....

iz cega si ti skuzio da orbit ima derealizaciju ako je rekao da ju je imao na kratko kad je poceo s ljekovima?
da si ti napravio bilo sto dosad, bilo ljekovi bilo psihoterapija vec bi ti bilo bolje. orbitu sam mu preporucila kbt jer znam iz iskustva da ce mu pomoci. pomoci ce mu i sam osjecaj da radi nesto za sebe.
on nema derealizaciju nego reaktivnu neurozu. dozivio je sok i sad je tu di je. vec sam mu pisala kad je tek dosao da sam prozivjela isto prije par godina i u manje od godinu dana su se povukli svi simptomi bez ikakve terapije. buduci da mi je sve to bilo poznato od prije, da sam nekad prije bila na kbt, znala sam kako se nositi s tim, sto izbjegavati i sto koristiti...
tebi necu nikakav savijet, ti znas sve sam :)

Chansomps
14.05.2010., 21:33
Pa kaj bi ti falilo? Ima dosta mjesta, kad niš ne jedem.

Jel imaš internet u stomaku,jel mogu ponijeti još neke sitnice sa sobom? :D

BeautifullyChaotic
14.05.2010., 21:36

Budem progutala i laptop... da se srediti.

zmijica dorica
14.05.2010., 21:37

samo se suzdrži od kućnih ljubimaca :D

BeautifullyChaotic
14.05.2010., 21:37
Al obavezno ponesi mp3 jer mi paše tvoj ukus.

Chansomps
14.05.2010., 21:49
Budem progutala i laptop... da se srediti.
Super,onda hodaj okolo da mogu hvatat Wireless :p
samo se suzdrži od kućnih ljubimaca :D
Dobra :rofl:
Al obavezno ponesi mp3 jer mi paše tvoj ukus.
:grli:
Ma,ponijet ću neke zvučnike..ionako mi je sva glazba na laptopu :D
Obećaj mi da me nećeš izbacit vani-da se ne izražavam vulgarnije :rofl:

smemy
14.05.2010., 21:50
.....

Ajde, ak ne znaš reć nešt pametno drugi put šuti! "[/I][/B]:eek:

bome svašta

nije u redu, mislim da je cak kaznjivo iznositi privatne poruke na forum

to sto je napisala nije cudno.. mnogi ovdje pisu na takav nacin misleci da je njima najgore i da ih nitko ne kuzi te ne prihvacaju ni savjete ni zahebanciju

BeautifullyChaotic
14.05.2010., 21:57
:grli:
Ma,ponijet ću neke zvučnike..ionako mi je sva glazba na laptopu :D
Obećaj mi da me nećeš izbacit vani-da se ne izražavam vulgarnije :rofl:

Ovisi što ćeš puštati od glazbe:rofl:

Chansomps
14.05.2010., 22:01
Ovisi što ćeš puštati od glazbe:rofl:

Samo kvalitetu :frajer:

Otprilike ovako nešto http://www.last.fm/user/Chansomps :rofl:

ja_a
14.05.2010., 22:03
iz cega si ti skuzio da orbit ima derealizaciju ako je rekao da ju je imao na kratko kad je poceo s ljekovima?
da si ti napravio bilo sto dosad, bilo ljekovi bilo psihoterapija vec bi ti bilo bolje. orbitu sam mu preporucila kbt jer znam iz iskustva da ce mu pomoci. pomoci ce mu i sam osjecaj da radi nesto za sebe.
on nema derealizaciju nego reaktivnu neurozu. dozivio je sok i sad je tu di je. vec sam mu pisala kad je tek dosao da sam prozivjela isto prije par godina i u manje od godinu dana su se povukli svi simptomi bez ikakve terapije. buduci da mi je sve to bilo poznato od prije, da sam nekad prije bila na kbt, znala sam kako se nositi s tim, sto izbjegavati i sto koristiti...
tebi necu nikakav savijet, ti znas sve sam :)

Nije ju imao na kratko, već je zbog derealizacije počeo s lijekovima koju je imao negdje godinu i pol prije 20 godina. To je ono što je rekao.
A vidim ti očito znaš tko sam ja i što je meni i da li koristim lijekove ili pt ili ne. Ja i bez lijekova imam prilično dobra razdoblja, a dotični orbit se sada liječi lijekovima zbog nečega što je uspio prije 20 godina prebroditi bez lijekova. Pretpostavljam da ne znaš što je to kronična derealizacija.
Ali i dalje je lijepo to da jako puno znaš o meni.

rejoflajt
14.05.2010., 22:21
nije u redu, mislim da je cak kaznjivo iznositi privatne poruke na forum

to sto je napisala nije cudno.. mnogi ovdje pisu na takav nacin misleci da je njima najgore i da ih nitko ne kuzi te ne prihvacaju ni savjete ni zahebanciju

ako su uvredljivog sadržaja, oprosti, to neću tolerirati.

ja_a
14.05.2010., 22:51
ako su uvredljivog sadržaja, oprosti, to neću tolerirati.

Sama se snalazi ako su uvredljivog sadržaja. Ne moraš za svaku glupost cinkariti okolo i davati u javnost. Zato se zovu PRIVATNE PORUKE, a ne "javne".

smemy
14.05.2010., 23:06
Nije ju imao na kratko, već je zbog derealizacije počeo s lijekovima koju je imao negdje godinu i pol prije 20 godina. To je ono što je rekao.
A vidim ti očito znaš tko sam ja i što je meni i da li koristim lijekove ili pt ili ne. Ja i bez lijekova imam prilično dobra razdoblja, a dotični orbit se sada liječi lijekovima zbog nečega što je uspio prije 20 godina prebroditi bez lijekova. Pretpostavljam da ne znaš što je to kronična derealizacija.
Ali i dalje je lijepo to da jako puno znaš o meni.

di sam napisala da znam nesto o tebi? komentiram samo ono sto pises. koji put imas dobre postove drugi put si, kao danas, nervozan, povrsan i td.(ne ti, tvoji upisi)
ti mozes predpostavljati sto hoces glede moga poznavanja derealizacije i ja isto mislim da ti nemas pojma,opcenito, o cemu pricas.

smemy
14.05.2010., 23:10
rej prijavis moderatoru. ja ne vidim nista uvrijedljivo u toj poruci ili bolje na takav se nacin ovdje cesto obracalo drugima... tko je bez grijeha neka baci prvi kamen :)

ja_a
14.05.2010., 23:22
di sam napisala da znam nesto o tebi? komentiram samo ono sto pises. koji put imas dobre postove drugi put si, kao danas, nervozan, povrsan i td.(ne ti, tvoji upisi)
ti mozes predpostavljati sto hoces glede moga poznavanja derealizacije i ja isto mislim da ti nemas pojma,opcenito, o cemu pricas.

Znaš što kažu za mišljenje...

OhYeah
14.05.2010., 23:28
Koja je razlika između anksioznosti i PTSP-a? Meni se čini iz onog što sam činio da to dvoje ima puno zajedničkog.

smemy
15.05.2010., 00:02
Znaš što kažu za mišljenje...
ah znaci ti tvrdis da ja nemam pojma o derealizaciji bez da mislis? pa.. vidi se :)
al bit ce bolje

BeautifullyChaotic
15.05.2010., 00:58
Samo kvalitetu :frajer:

Otprilike ovako nešto http://www.last.fm/user/Chansomps :rofl:

Dalo bi se napraviti track listu... makar... Marko Tolja?:eek:
Ja bih još ubacila Tristanie, Rammsteina, 69 Eyesa... Charona... i trenutno neizostavni Abney Park.
... jel' mi promaklo nešto od tog?

Pa onda možemo pregovarati o wirelesu...:top:

Chansomps
15.05.2010., 01:24
Dalo bi se napraviti track listu... makar... Marko Tolja?:eek:
Ja bih još ubacila Tristanie, Rammsteina, 69 Eyesa... Charona... i trenutno neizostavni Abney Park.
... jel' mi promaklo nešto od tog?

Pa onda možemo pregovarati o wirelesu...:top:
Marko Tolja se našao tamo čisto zbog instrumentala ;)
Rekao sam da nije ono sve šta slušam, Last.fm mi nije scrobblao sve sa kompa,jer imam više hard diskova,tj particija. :D
69 Eyes ne volim nikako :p Ovo ostalo je prihvatljivo :D

Jel normalan osjećaj,zbunjenosti,pada koncentracije (najlakše bih prepisao stanje pripitosti+pospanosti) od uzimanja lijekova..uzimam Citanol i Xanax već 2 dana?..a prije toga sam uzimao Helex 3-4 dana kojeg više ni ne pijem..
Hvala! :)

orbit6468
15.05.2010., 01:35
@smemy
@ja-a
pliz prestanite se prepirati.....osjećam se krivcem za to a oboje ste dobronamjerni i želite mi pomoći što jako cijenim.....istina je da sam prije mnogo godina proživio istu stvar bez ikakvih lijekova i bilo kakve druge pomoći....jedan put sam rekao da sam pravu derelizaciju-depersonalizaciju iskusio samo pod utjecajem alkohola pomiješanog sa šitom....poslije toga su mi se i počela dešavati razna sranja pa zato sad i nisam 100% da ovo kod mene nije PTSP....prije a i sad prije uzimanja lijekova bih na vrhuncu paničnog napada ili čega već drugog doživljavao nešto slično tome što je smemy dobro opisala kao derealizacija-depersonalizacijau u postu od prije par dana....kad bi se to desilo trajalo bi samo par sekundi i poslije toga bi mi trebalo vremena da se priberem....dešavalo u svakakvim situcijama i uvjek sam se sa tim nosio tako što bih pozornost skrenuo u drugu stranu...tako sam se nosio sa tim.....od početka terapije lijekovima je toga nestalo do prije 20ak dana....osjećao sam se sasvim stabilno i taman kad sam se ponadao da je sve to iza mene uslijedilo je razočarenje.....povratak simptoma i pad u depresiju ali onu pravu pa sad uz tjeskobu i strah moram se nositi sa ogromnim teretom tuge i neke težine na srcu.

rejoflajt
15.05.2010., 04:48
@smemy
@ja-a
pliz prestanite se prepirati.....osjećam se krivcem za to a oboje ste dobronamjerni i želite mi pomoći što jako cijenim.....istina je da sam prije mnogo godina proživio istu stvar bez ikakvih lijekova i bilo kakve druge pomoći....jedan put sam rekao da sam pravu derelizaciju-depersonalizaciju iskusio samo pod utjecajem alkohola pomiješanog sa šitom....poslije toga su mi se i počela dešavati razna sranja pa zato sad i nisam 100% da ovo kod mene nije PTSP....prije a i sad prije uzimanja lijekova bih na vrhuncu paničnog napada ili čega već drugog doživljavao nešto slično tome što je smemy dobro opisala kao derealizacija-depersonalizacijau u postu od prije par dana....kad bi se to desilo trajalo bi samo par sekundi i poslije toga bi mi trebalo vremena da se priberem....dešavalo u svakakvim situcijama i uvjek sam se sa tim nosio tako što bih pozornost skrenuo u drugu stranu...tako sam se nosio sa tim.....od početka terapije lijekovima je toga nestalo do prije 20ak dana....osjećao sam se sasvim stabilno i taman kad sam se ponadao da je sve to iza mene uslijedilo je razočarenje.....povratak simptoma i pad u depresiju ali onu pravu pa sad uz tjeskobu i strah moram se nositi sa ogromnim teretom tuge i neke težine na srcu.
pri paničnom napadu, pogubiš se i očajno tražiš nešto za što bi se uhvatio jer je osjećaj preintenzivan, to je upravo trenutak kad imaš najžešći osjećaj dezorijentacije, nakon toga jaki umor i tuga, da. evo, mene je jučer, nako dugo vremena opalio i upravo sam se tako osjećala.:grli:

rejoflajt
15.05.2010., 04:56
imaš na depri odgovor:mig:

rejoflajt
15.05.2010., 06:55
Preplašenost, tjeskoba ili zabrinutost

Anksioznost (strah, zabrinutost, tjeskoba) bolno je stanje bespomoćnosti i nezaštićenosti. To je stanje napetosti, zabrinutosti, očekivanja da će se nešto strašno dogoditi. Anksiozna osoba nije svjesna otkuda dolazi to nelagodno stanje i napetost. Anksiozna reakcija pokušaj je da se anksioznost i napetost oslobode putem tijela. Zbog toga je anksioznost praćena simptomima opterećenja voljne muskulature, povećanom aktivnošću autonomnog živčanog sustava, povećanom manifestacijom pojedinih organa ili pojedinih sustava u tijelu.

Prema intenzitetu, možemo razlikovati sljedeće oblike anksioznosti:

1. kronična anksiozna reakcija - to je nelagodno stanje, difuzno i generalizirano, manje ili više kontinuirano, može trajati dugo vremena;

2. anksiozni atak akutna je epizoda nelagodnog stanja napetosti, koja najjače pogađa unutarnje organe, osobito kardiovaskularni, respiratorni i gastrointestinalni sustav;

3. panična reakcija izrazito je teški anksiozni atak; mnogi autori shvaćaju anksioznost i strah kao sinonim. Drugi, opet, ukazuju na razliku među njima po tome što su za strah karakteristični realna opasnost i specifični objekt, dok je anksioznost difuzna i nerealistična.

Simptomi anksioznosti

Opći fenomeni

Anksioznost se očituje osjećajen neugode, unutrašnje afektivne napetosti ili iščekivanjem prijeteće pogibelji. Praćena je povečanim tonusom muskulature što se očituje kroz facijalnu ekspresiju i stav tijela tjeskobne osobe te teškoćama u opuštanju. Karakterističan je stav tjeskobe osobe koja sjedi na rubu stolca spremna da skoći i reagira na najmanji šum. Uz napetost muskulature prisutan je tremor ekstremiteta, zjenice su proširene, kapci su rašireni ("u strahu su velike oči"), osoba stalno vlaži usne zbog njihove suhoće, krši ruke, trlja lice, gricka nokte, čupa kosu.

Psihološki fenomeni

Anksioznost ili tjeskoba je veoma neugodno subjektivno proživljavanje u kojemu čovjek nije svjestan ni izvora ni objekta svog straha, ona predstavlja anticipaciju nesnosnog stanja preplavljenosti vanjskim i unutarnjim silama. Osjećaj anksioznosti, usporedo s tjelesnim smetnjama, obuzima čovjeka u cjelini. Karakteriziran je slobodno lebdećim strahom, strahom koji preplavljuje osobu, kao da ga potpuno obuzima i da strah lebdi u njemu, a pri tome ne zna odakle strah dolazi i zbog čega se javio. Strašljivo isčekivanje je vrlo kompleksno subjektivno doživljavanje tjeskobe, koje je teško precizno opisati. Osobe koje doživljavaju takav oblik straha opisuju ga kao osjećaj obuzetosti nekom strepnjom da će se dogoditi nešto loše, neka neugoda, nesreća, bilo njima, ili njihovim bližnjima. Strepnja koja se zlosutno nadvija nad njih, ne mogu je se osloboditi niti je odagnati, a izrazito je mučna i neugodna i potpuno ih paralizira. Osjećajem općeg ili difuznog straha koji se također javlja, najbolje se može opisati kao "potpuna preokupiranost strahom" Tjeskobne osobe opisuju to stanje kao osjećaj potpune paraliziranosti, bespomoćnosti, obeshrabrenosti, osjećajem da ne vladaju situacijom nego da se život "događa mimo njih".

Tjelesni fenomeni

Somatizirana anksioznost je oblik anksioznog reagiranja koji se očituje nizom tjelesnih simptoma u raznim sustavima u organizmu, čija pojava, u pravilu, znatno ublažava doživljavanje anksioznosti ili ih potpuno otklanja.

Takav tip manifestacija anksioznosti nerazdvojni je pratilac anksioznog načina reagiranja, jer je poznato da su intenzivna doživljavanja anksioznosti uvijek praćena i tjelesnim fiziološko-biokemijskim promjenama u organizmu. Tjelesna izražavanja anksioznosti mogu biti općenita ili ograničena na pojedine organe i sustave: kardiovaskularni, respiratorni, gastrointestinalni, urogenitalni, na koži, na osjetilima itd. U nastavku su navedeni najčešći oblici tjelesnog očitovanja anksioznosti.

Kardiovaskularni sustav: Najčešća očitovanja u kardiovaskularnom sistemu u vezi su s radom srca. To su palpitacije, tahikardija i prekordijalni bolovi. Uz to susreću se i vazokonstriktivne ili kongestivne krize koje mogu biti općenite ili lokalizirane na licu, prstima, udovima i sl.
Respiratorni sustav: U tom se sustavu najčešće javlja dispneja, koja može biti različita po obliku i intenzitetu, počev od lakih blokada respiracije, preko astmatiformnih nastupa, do burnih kriza bronhijalne astme. Nastupi kašlja, štucanja, zijevanja, disforične i afonične krize ostala su somatska očitovanja anksioznosti koja se viđaju u dišnome sustavu.
Gastrointestinalni sustav: U tom su sustavu najčešći simptomi i znaci mučnina, povraćanje, gastrični i intestinalni grčevi praćeni bolovima, tenezmima, dijarejom; zatim ptijalizam ili suhoća ustiju, paroksizmi gladi ili žeđi itd.
Urinarni sustav: Najčešća somatska očitovanja anksioznosti u urinarnom sustavu su polaksiurija, poliurija, vezikalni tenezmi, strangurije.
Neuromuskularni sustav: Krize drhtanja, koje predstavlja najznačajniju manifestaciju anksioznosti u spomenutome sustavu, mogu biti veoma izražene i mogu zahvaćati cijelo tijelo. Uz to, susreću se i fascikularni i fibrilarni trzaji mišića i bolne pseudoreumatične krize.
Senzorium i senzibilitet: U skupinu senzitivnih i senzoričnih poremećaja koji prate anksioznost ubrjaju se hiperestezije, parestezije, krize svraba, sijevajući bolovi, zujanje u ušima, poremećaji vida, nastupi vrtoglavice koji su prema mišljenju mnogih autora najvažniji simptomi anksioznosti.

Prevladavanje anksoznosti

Anksioznost se može prevladati provođenjem pozitivnih misli, osjećaja i ponašanja na nekoliko razina. Duboka anksioznost zahtjeva rad na svim razinama. U slučaju povremene anksioznosti, osoba se može usredotočiti na samo nekoliko razina.

Tjelesna razina

Na tjelesnoj razini se prevladavaju psihičke tegobe uzrokovane tjelesnim naprezanjem, premorom, te pogrešnom prehranom.
· Duboko disanje
· Tehnike opuštanja: opuštanje mišića, meditacija.
· Redovito vježbanje, npr. aerobik, šetnje, bicikl.
· Izostavljanje iz prehrane stimulansa i sastojaka koji opterećuju organizam, kao što je pretrejerano uzimanje kofeina, šećera, nikotina, soli i alkohola.

Emotivna razina

Zdravo stajalište prema vlastitim osjećajima smanjuje anksioznost.
· Ne zanemarivati svoje osjećaje.
· Naučiti se prepoznavati svoje osjećaje.
· Izraziti svoje osjećaje. Ne povrijediti sebe da bi se poštedjeli osjećaji drugog.
· Ne susprezati srditost po svaku cijenu.

Mentalna razina

Način na koji sebi tumačite okolnosti određuje vaše osjećaje i ponašanje u tim okolnostima. Anksioznost se često može prevladati pozitivnijim razlaganjem okolnosti.
· Ne upuštajte se u beskrajne labirinte misli "što će biti ako bude" u kojima prevladavaju najgori mogući rezultati prije nego što se uopće suočite s okolnostima.
· Ne procjenjute niti rasuđujte na nakritičniji mogući način.
· Ne koristite ideal savršenstva kao mjeru koliko ste sami dobri u nečemu.
· Ako ne možete promijeniti okolnosti ne znači da ne možete ni s čim pridonijeti.
· Ne brinite se previše što drugi govore ili misle o vama

Literatura:
Medicinski fakultet/psihijatrija

dr. med. Vesna Vučičević

rejoflajt
15.05.2010., 06:56
zadni odlomak članka je zapravo namijenjen onima koji pate od blažih oblika tjeskobe.

svakako treba stvari početi riješavati kroz psihoterapije i medikamente.

rejoflajt
15.05.2010., 07:04
ANKSIOZNOST - BOLNO STANJE NEZAŠTIĆENOSTI
postoji li bolji opis?!

Strepnja koja se zlosutno nadvija nad njih, ne mogu je se osloboditi niti je odagnati, a izrazito je mučna i neugodna i potpuno ih paralizira. Osjećajem općeg ili difuznog straha koji se takožer javlja, najbolje se može opisati kao "potpuna preokupiranost strahom"

rejoflajt
15.05.2010., 07:07
za tjeskobu karakteristični su i različito izraženi poremećaji spavanja: smetnje usnivanja, kontinuiteta i dužine spavanja, tjeskobni snovi, prekidi tijeka spavanja ili pak rano jutarnje buđenje. Tjeskobne osobe navode osjećaj unutrašnjeg pritiska, kao da će se rasprsnuti, kao da im neka kugla ili lopta iznutra pritiska grudi i sl. S druge strane žale se na podrhtavanje dijelova tijela, ili pak cijelog tijela, zatim na sitno treperenje pojedinih grupa mišića, naročito na licu ili očnim kapcima, osjećaj bolova u mišićima, motornu uznemirenost i nemoć da se skrase na jednom mjestu, laku zamorljivost. Posebno često motorna napetost se ispoljava zategnutošću mišića vrata, potiljka, ramena i grudi koja dovodi do neugodnih bolnih senzacija kao što su glavobolje, stezanje u grudima, teškoće u disanju. Osnovna karakteristika tjeskobnih osoba je povišena razina opreznosti, nestabilnosti, sumnjičavosti i ispitivačkog stava prema svijetu u kome žive, ljudima koji ih okružuju i na kraju prema sebi samima.

rejoflajt
15.05.2010., 07:08
U grupu senzitivnih i senzoričnih poremećaja koji prate anksioznost spadaju hiperestezije, parestezije, krize svraba, sijevajući bolovi, zujanje u ušima, poremećaji vida, nastupi vrtoglavice koji prema mnogim autorima predstavljaju najznačajnije simptome anksioznosti.

rejoflajt
15.05.2010., 07:24
PRIRUČNIK ZA PACIJENTE
PROGRAM ZA SAMOPOMOĆ KOD ANKSIOZNIH POREMEĆJA
Uredile
doc. dr. sc. Slađana Štrkalj Ivezić
Anka Vuković, radni terapeut

VJEŽBE DISANJA

Slijedeći primjeri vam mogu pomoći da vježbate pravilno disanje
Primjer 1
Ukoliko želimo naučiti pravilno disati, bilo bi dobro započeti ležeći na leđima, s jednom rukom ispod
rebranog luka , a drugom na gornjem dijelu prsnog koša. Prilikom udisaja, širimo donji dio prsnog
koša i dijafragmu, tako da se ruka koja počiva ispod rebranog luka , pomiče prema gore - druga ruka
trebala bi se samo malo pomicati. Zamislimo da udišemo prema UNUTRA i DOLJE.
1. Potražite ugodno mjesto i legnite na leđa
2. Položite ruke ispod rebranog luka 5 do 6 cm iznad pupka
3. Zatvorite oči i zamislite kako se u vašem trbuhu nalazi lopta
4. Svaki puta kada udahnete možete zamisliti kako se lopta puni zrakom
5. Svaki puta kada izdahnete, zamislite kako se lopta prazni
.
Jednom kad nam se učini lako i prirodno ovako disati u ležećem položaju, ponovimo vježbu u
sjedećem a potom i u stojećem položaju. Na kraju ćemo moći disati normalno i u stresnim situacijama
također. Kada god se nalazite u strersnoj situaciji , kada osjećamo tjeskobu i kada nam se čini da ćemo
dobiti panični napadaj primjenite ovo disanje.
9
Da bi se postigli rezultati potrebno je vežbati tijekom najmanje 3 tjedna, nekoliko puta dnevno i
uvijek kada smo tjeskobni. Za praćenje napretka možete koristiti tablicu za praćenje frekvencije
disanja.
Primjer 2
1. Sjednite na stolac i sklopite ruke iza vrata
Laktove usmjerite prema van. Ruke podignute iznad glave pridonose istezanju prsnih mišića i njihovoj
djelomičnoj imobilizaciji. Izvođenje vježbi koje imobiliziraju prsne mišiće pridonosi razvijanju
svijesti o dijafragmalnom ( trbušnom) disanju.
2. Dišite normalno
Kontrola hiperventilacije
Budite uvjereni, možete promijeniti svoj način disanja i zadobiti nad njim veću kontrolu i time
kontrolirati svoju hiperventialciju i neugodne simptome povezane s tim. Prvi korak je prepoznavanje
kako i kada se hiperventilira. Napravite slijedeće:
1.Zabilježite broj udisaja u minuti- udisaj/izdisaj se računa kao 1
Ukoliko te ne možete napraviti sami zamolite nekog da broji vaše udisaje. Nemojte tada pokušati
disati drugačije, dišite onako kako inače dišete. Normalna frekvencija disanja u minuti je 10 do 12,
ukoliko je veća treba je pokušati reducirati a u tome vam upravo mogu pomoći vježbe disanja.
2.Vježbajte u ugodnoj prostoriji prethodno se relaksirajte tako da primijenite autogeni trening ,
progresivnu mišićnu relaksaciju ili neku drugu metodu koja će vas opustiti. Ako vježbate nakon
fizičkog napora, tada trebate pričekati 10 min
2. Da bi ste reducirali frekvenciju disanaja dišite dijafragmalno (trbušno). Ako dišete dijafragmalno
(trbušno) tada je praktično nemoguće hiperventilirati. Dakle osnovni princip disanja je da dišete
polako i da koristite trbušne mišiće za disanja. Nemojte biti opterećeni brojanjem ili sekundama jer
ako dišete polagano koristeći trbušne mišiće sigurno će te postići potrebno usporenje disanja.
3.Da bi ste imali predodžbu kako izgleda idealno disanje koje ćete sigurno nakon nekog vremena
doseći vježbanjem možete pokušati postići udah u trajanju od tri sekunde i izdah u trajanju od 3
sekunde, a nakon toga napravite pauzu od 2 sekunde.
4. Da biste provjerili frekvenciju vašeg disanja možete se okrenuti prema satu koji ima sekundaljku,
disati trbušni i brojati u minuti ili samo udah ili izdah ili udah i izdah i tada podjeliti sa 2 tako ćete
dobiti frekvenciju disanja u minuti.
NAPOMENA: nemojte forsirati disanje u ciklusu od 6 sekundi ako se osjećate nelagodno, nego
naprosto udahnite sporo do točke do koje se osjećate lagodno, postepeno pokušajte se približiti
dužem udahu i izdahu. Zapamtite najvažnije od svega je da dišete sporije s trbušnom
muskulaturom . Ako se tokom vježbi disanja osjetite nelagodnost, samo na trenutak zaustavite
disanje i dišite uobićajno. Kada ste se malo više upoznali sa tehnikom trbušnog disanja ako vam
je prikladno možete vježbati gledajući na sat ili se pomagati s brojanjem.

rejoflajt
15.05.2010., 07:25
2. dio

Tehnika usporenog disanja
1.udahnite polako i duboko. Dok udišete u sebi izgovarajte 21, 22, 23, 24, 25, 26 ili gledajte na sat ( 3
sek ili koliko izdržite). Dok udišete izbacite trbuh van.
2.Izdahnite polako i brojite 21, 22, 23, 24, 25, 26
10
3. zadržite dah na jednu do dvije sekunde ( 21- 22)
Vježbe ponavljajte svaki dan minimalno 5 minuta dnevno i svaki put kada se osjećate napeto i
zabrinuto ili kada ulazite u neku stresnu situaciju.
Što učiniti kada primijetite da ubrzano dišete, odnosno kada osejćate da će te imati panični
napadaj?
Kada primijetite da dišete ubrzano a to će biti uvijek kada ste tjeskobni ili kada mislite da ćete dobiti
panični napadaj učinite slijedeće:
Sjedite ili se naslonite na nešto zadržite dah ( ne udahnite preduboko) i brojite do 10 nakon
toga izdahnite i recite sebi mirnim glasom opusti se
Udahnite i izdahnite u ciklusu od 6 sekundi
Udahni za 3 sekunde i izdahni za 3 sekunde, ovo će biti frekvencija od 10 u minuti
Nakon svake minute / poslije 10 udaha/izdaha zadržite dah za 10 sekundi i nastavit disati u
ciklusu od 6 sek.
Nastavite disati dok simptomi pretjeranog disanja ne nestanu.
Cilj je da se strah ne razvije u paniku, najvažnije je da primijetite prve simptome
hiperventilacije i da primijenite tehniku odmah.
Reagirajte odmah na rane znake upozorenja
Ukoliko vam se prije dogodila hiperventilacija , moći ćete prepoznati znakove upozorenja, npr. osjećaj
zagušljivosti, kao da treba otvoriti prozor, stezanje u prsima, primjećujete da je vaše disanje ubrzano.
Trebate upamtiti da hiperventilacija stvara simptome koji su vrlo zastrašujući sami po sebi. To može
izazvati još jaču hiperventilaciju, stoga što prije primijenite vježbe disanja.
Kada dođe do hiperventilacije:
a) Nemojte se uspaničiti jer to već znate od ranije da to možete savladati to vam se već ranije
dogodilo tako da znate da će proći
b) Otiđite nakratko na neko tiho mjesto
c) Opustite se – upotrijebite brzu relaksacijsku tehniku, ukoliko ste je savladali. Obratite posebnu
pozornost na opuštanje Vaših ramena spuštajući ih postrano, a ne prema naprijed ili natrag
d) Koristite tehniku usporenog disanja
e) Usredotočite se na izdisaj
f) Možete pročitajte vašu karticu samopomoći kako bi se prisjetili uputa, karticu možete sami
sastaviti , a dobro je da je imate negdje stalno pri ruci. Primjer kartice samopomoći nalazi se
na kraju teksta.
Ako ste s nekim koji hiperventilira:
a) Ostanite mirni - nemojte se uspaničiti
b) Ohrabrite osobu da primjeni relaksacijsku tehniku, usporeno disanje i ako ima karticu
samopomoći da je koristi
c) Ukoliko osoba zna proceduru, možda ćete je ipak trebati podsjetiti što točno treba učiniti
d) Ne vičite i ne podižite ton glasa: treba biti odlučan ali miran i brižan. Govorite polagano.
Ponavljajte umirujuće izjave, npr. «Sve će biti u redu, samo dišite…» «Tako… samo se
pokušajte opustiti…i sl.
KARTICA SAMOPOMOĆI
11
NA VAŠU KARTTICU SAMOPOMĆI MOŽETE UPISATI SLIJEDEĆE:
Kada primijetite da dišete ubrzano učinite sljedeće:
Recite sebi smiri se ovo je samo strah koji će proći
Sjedite ili se naslonite na nešto zadržite dah ( ne udahnite preduboko) i brojite do 10 nakon
toga polako izdahnite i recite sebi mirnim glasom opusti se
Primjenite usporeno trbušno disanje
Udahni za 3 sekunde i izdahni za 3 sekunde, ovo će biti frekvencija od 10 u minuti
Nakon svake minute / poslije 10 udaha/izdaha zadržite dah za 10 sekundi i nastavit disati u
ciklusu od 6 sek.
Nastavite disati dok simptomi pretjeranog disanja ne nestanu.
12

rejoflajt
15.05.2010., 07:27
PROGRESIVNA RELAKSACIJA MIŠIĆA

DESNA ŠAKA I PODLAKTICA
Čvrsto stisnite šaku - mišići šake su tvrdi, u podlaktici
osjećate napetost, prsti su lagano utrnuti
Opustite se, pustite mišiće šake i podlaktice
da odu, mišići lebde, lagano odlaze, nema
težine u njima, sve su opušteniji, ruka je
sasvim lagana
ponovite to
još
jedanput
DESNA NADLAKTICA -napinjanje bicepsa desne
ruke
Naslonite se laktom i tiskajte rukom istovremeno prema
unutra, ali šaka i podlaktica moraju ostati opušteni,
upirite i tiskajte na unutrašnju stranu, neka podrhtava
mišić unutrašnje strane
Opustite se, mišići čitave ruke su opušteni -
od prstiju, preko šake, podlaktice, do
nadlaktice - ruke kao da nema. Mišići su
lagani, ruka lagano leži na naslonjaču,
gotovo bestežinski, ne osjeća se nikakva
napetost
ponovite to
još
jedanput
LIJEVA ŠAKA I PODLAKTICA
Čvrsto stisnite šaku - mišići šake su tvrdi, u podlaktici
osjećate napetost, prsti su lagano utrnuti
Opustite se, pustite mišiće šake i podlaktice
da odu, mišići lebde, lagano odlaze, nema
težine u njima, sve su opušteniji, ruka je
sasvim lagana
ponovite to
još
jedanput
LIJEVA NADLAKTICA-napinjanje nadlaktice desne
ruke.
Lakat lijeve ruke stavite na naslon, te pritisnite nadolje i
prema sebi istovremeno, ali šaka i podlaktica moraju
ostati opušteni, pritiščite na unutrašnju stranu, neka
podrhtava mišić unutrašnje strane
Opustite se, mišići čitave ruke su opušteni -
od prstiju, preko šake, podlaktice, do
nadlaktice - ruke kao da nema. Mišići su
otišli, ruka lagano leži na naslonjaču,
gotovo bestežinski, ne osjeća se nikakva
napetost
ponovite to
još
jedanput
OPUŠTANJE LICA
ČELO
Maksimalno podignite obrve, čelo je napeto, naborano
Opustite čelo, nema nikakve napetosti u
čelu
ponovite to
još
jedanput
NOS
Istovremeno gledajte u križ, kao da vam je nešto na
samom nosu i pritom snažno naborajte nos. Nos je
naboran, podrhtava, u očima je napetost
Opustite se. Čelo, nos i oči su potpuno
opušteni, nema nikakve napetosti u njima
ponovite to
još
jedanput
USTA I BRADA
Čvrsto stisnite zube i raširite krajeve usana koliko god
možete. Zubi su stisnuti, usnice i obrazi maksimalno
napeti
Opustite se - čitvo lice je opušteno - i čelo,
obrve i oči i nos i brada i usne. Usta lagano
poluotvorena, nema napetosti na licu
ponovite to
još
jedanput
VRAT
Bradu pritisnite prema prsima, ali ih nemojte dodirnuti,
a mišiće vrata kao da suprostavljamo- prednji su u
sukobu sa stražnjima, stražnji mišići guraju, a prednji im
to ne daju- vrat je maksimalno napet, podrhtava.
Opustite mišiće vrata
ponovite to
još
jedanput

rejoflajt
15.05.2010., 07:28
MIŠIĆI GORNJEG DIJELA TRUPA
Duboko udahnite i istovremeno pritisnite mišiće lijeve i
Opustite mišiće ramena i prsa, nema
ponovite to
14
desne strane jedne prema drugima - ramena su
zategnuta, osjećate napetost u mišićima
nikakve napetosti u njima još
jedanput
MIŠIĆI TRBUHA
Čvrsto zategnite mišiće trbuha, kao da očekujete da će
vas netko udariti u trbuh, mišići trbuha su čvrsti,
pripijeni uz kralježnicu, napeti su, podrhtvaju
Opustite se. Mišići su potpuno opušteni.
Pustite mišiće trbuha da odu, kao da ne
postoje
ponovite to
još
jedanput
DESNO BEDRO
Gornjem velikom mišiću suprostavite donja dva mišićapritom
je gornji mišić jako napet, noga je tvrda poput
kamena
Opustite mišiće bedra, neka budu potpuno
opušteni, sve su laganiji
ponovite to
još
jedanput
DESNA POTKOLJENICA
Podignite nožne prste što više i zategnite maksimalno
list. List je tvrd, kao da se grči, butina ostaje opuštena....
Opustite potkoljenicu, mišići kao da odlaze,
kao da lebde, nema napetosti u nozi.
ponovite to
još
jedanput
DESNO STOPALO
Stopalo okrenite prema unutra, tako da leži samo na
vanjskom bridu i istovremeno čvrsto zgrčite prste
Ponovite isto za lijevo bedro,potkoljenicu i stopalo
Opustite stopalo- čitava noga je opuštena
ponovite to
još
jedanput

rejoflajt
15.05.2010., 07:30
Vježbati bi trebalo barem 1X dnevno, preporučljivo je 2X dnevno- jednom ujuto i jednom u rano
predvečerje (najmanje 20-30 minuta svaki put). Između vježbi mora biti razmak barem 3 sata.
Vježbe ne provodite s punim želucem, kad ste jako umorni i pred samo spavanje, jer postoji velika
vjerojatnost da ćete zaspati, a cilj je proći vježbu od početka do kraja. Vježbe provodite sjedeći u
ugodnoj stolici ili ležeći na podu s jastukom ispod glave.
Kada ste uspjeli u postizanju potpune relaksiranosti na ovaj način, pristupite skraćivanju postupka na
vježbu sa samo 7 grupa mišića. Cijela desna ruka savije se u laktu, pod kutem od 45 ° i stisne šaka
tako da je cijela ruka napeta ili na drugi način, tako da ruka ostane na naslonu, stišće se šaka, a lakat
se gura nadolje i k sebi pri tom. Zatim se prelazi na lijevu ruku. Nakon toga na mišiće lica.
Istovremeno treba napraviti sve grimase, što kod većine ljudi zahtjeva nešto dužu vježbu. Četvrta
skupina je vrat – napinje se kao i što je ranije opisano. Zatim se prelazi na kombinaciju mišića prsa,
gornjih leđa i abdomena. Istovremeno se napinju sve skupine mišića po opisanom postupku. Tada na
red dolazi cijela desna noga. Napetost se postiže tako da se malo digne noga s poda, prsti se dignu,
stopalo se okreće prema unutra, sve to naravno istovremeno. Na kraju cijela lijeva noga. Nemojte
žuriti s prelaskom na kraći postupak, važna je postupnost i potpuno savladavanje određenog koraka
prije no što se prijeđe na naredni. Ako ne uspijete postići potpunu relaksaciju kroz skraćenje u 7
grupa, vratite se još u nekoliko navrata na postupak sa svih 16 grupa mišića pa tek tada prijeđite na
kraći postupak sa 7 grupa. Nakon što ste potpuno savladali postizanje relaksacije u 7 koraka, prijeđite
na samo 4 grupe mišića. Provodi se tako da se istovremeno napinju i opuštaju obje ruke, zatim
istovremeno lice i vrat. Treći korak je čitav trup i na kraju obje noge istovremeno. Kao i u prethodnom
slučaju, ako ne uspijete postići potpunu relaksaciju u 4 koraka, vratite se još nekoliko puta na
postupak sa 7 grupa mišića i tek tada prijeđite na 4 grupe mišića. Posljednji korak u vježbi je
postizanje tzv. Diferencijalne relaksacije, dakle relaksacije samo određene skupine mišića koji
trenutačno nisu angažirani, a provodi se i izvan sobe za vježbanje, dakle u manje pogodnim uvjetima –
no u životu nam je najčešće i potrebno da se relaksiramo izvan naše sobe za odmor.
Moguće teškoće pri izvođenju PRM-a:

rejoflajt
15.05.2010., 07:31
15
Grčevi u mišićima prlikom postizanju maksimalne napetosti (stopala) – u tom slučaju nemojte ići na
maksimalnu napetost, a ako i uz manji intenzitet napinjanja dolazi do grčeva (što je rijetka pojava),
preskočite tu grupu mišića.
Ukoliko se javi trzanje ili podrhtavanje mišića, to vas ne treba brinuti – to je znak da relaksacija
dobro napreduje. Također vas ne trebaju brinuti čudni osjećaji koji se katkada javljaju za vrijeme
relaksacije, npr. osjećaj lebdenja, hladnoće, topline, šumova, dezorijentacije u prostoru i sl.- sve su to
dobri znaci da u organizmu dolazi do duboke relaksacije. Ako ste kronični pušač ili imate smetnje
disanja, nemojte ići na maksimalne izdisaje i maksimalne udisaje kako bi se spriječio kašalj tijekom
vježbe. Može se dogoditi da nakon relaksacije mišića ipak osjećate neku napetost unutar organizma.
Taj dio mišića nije pod voljnom kontrolom, ali vas to ne treba brinuti, s vremenom će se nakon
relaksacije mišića koji su pod voljnom kontrolom, doći i do opuštanja ostalih mišića i tada će
spontano doći do usporenog tempa disanja, spuštanja tlaka i sporijeg pulsa, tj. do opuštenog stanja
čitavog organizma. Na kraju uputa treba reći da najveću prepreku pri postizanju relaksiranog stanja
mišića predstavljaju tzv. Ometajuće misli, misli o sadržajima koji nas plaše, ljute ili čine tužnim i
nesretnima. Ukoliko ste skloni takvim mislima, onda prije nego što pristupite vježbi, desetak minuta
intenzivno radite na stvaranju tzv. Pozitivnih predodžbi. Tako npr možete pažnju fokusirati i predočiti
ugodne događaja iz djetinjstva, nekog ugodnog odmora i sl..

rejoflajt
15.05.2010., 07:32
16
Progresivna mišićna relaksacija u ležećem položaju
Legnite na pod, ugodno se smjestite u relaksacijski položaj Usredotočite se na to kako se osjeća vaše
tijelo i prepoznajte područja napetosti.
Dišite ritmom koji vam je ugodan, dišite trbušno i svakim udahom zamišljajte kako zrak dospjeva do
svih vaših mišića, ruku, nogu, a osobito do onih područja koja ste već okarakterizirali kao napeta.
Vježbajte opuštanje i napinjanja mišića. Kod napinjanja mišića, učinite to nježno i ravnomjerno, ne
prečvrsto, tek dovoljno da osjetite napetost.
1. Stopala: Napnite stopala privlačeći prste ka tijelu. Zadržite napetost nekoliko sekundi i tada
polagano i ujednačeno opustite. Ponovite.
2. Listovi: Napnite mišiće listova privlačeći stopalo prema sebi (licu), savijajući stopalo u
gležnju. Zadržite napetost nekoliko sekundi i tada polagano i ujednačeno opustite. Ponovite.
3. Mišići bedra: Napnite mišiće bedra guranjem nogu prema naprijed, kao da guramo prema
nevidljivom zidu. Zadržite napetost nekoliko sekundi i tada polagano i ujednačeno opustite.
Ponovite.
4. Stražnjica. Napnite stražnjicu stišćući velike mišiće stražnjice jednog prema drugo Zadržite
napetost nekoliko sekundi i tada polagano i ujednačeno opustite. Ponovite.
Prekontrolirajte vaše disanje, dišite ravnomjerno koristeći trbušno disanje
5. Kako bismo napeli mišiće trbuha, potrebno ga je čvrsto uvući prema unutra. Zadržite napetost
nekoliko sekundi i tada polagano i ujednačeno opustite. Ponovite.
6. Leđa:
Donja: - Napnite donji dio leđa pritišćući ih uz podlogu, izravnavajući udubljenje na leđima.
Zadržite napetost nekoliko sekundi i tada polagano i ujednačeno opustite. Ponovite.
Gornja: - Napnite gornji dio leđa pritišćući ramena prema podu. Zadržite napetost nekoliko
sekundi i tada polagano i ujednačeno opustite. Ponovite.
7. Šake: Napnite svoje šake istezanjem prstiju ravno prema van. Zadržite napetost nekoliko
8. Podlaktice: Napnite podlakticu savijanjem šake prema gore. Zadržite napetost nekoliko
9. Nadlaktica: Napnite nadlakticu savijanjem podlaktice u laktu. Zadržite napetost nekoliko
10. Ramena: Napnite ramena podižući ih prema ušima. Zadržite napetost nekoliko sekundi i tada
polagano i ujednačeno opustite. Ponovite.
11. Vrat: Napnite mišiće vrata povlačenjem glave prema prsima. Zadržite tenziju u stražnjem
dijelu vrata nekoliko sekundi i tada polagano i ravnomjerno opustite. Vratite glavu natrag na
pod. Ponovite.

rejoflajt
15.05.2010., 07:41
AUTOGENI TRENING
Autogeni trenig je metoda opuštanja koju je u medicinu uveo njemački liječnik neurolog
Shulcz. Tehnika se sastoji od vježbi kojima putem autosugestije utječemo na naše tijelo tako da
mu pomažemo da se opusti. Tehnika je znanstveno osnovana i koristi medicinska saznanja.
Metodu mogu koristiti svi stariji od 8 godina osim težih srčanih bolesnika. Osobe koje boluju od
psihotičnih poremećaja dobro je da se o primjeni autogenog teninga savjetuju sa svojim
liječnikom.
Cilj vježbanja je postizanje psihičke i fizičke opuštenosti stoga na početku vježbi između
vježbanja i prije opoziva sugeriramo mir. Vježbanje se sastoji od 6 vježbi u kojima se putem
ponavljanja jednostavnih rečenica uz stvaranjem predodžbi sugerria težina, toplina,
ravnomjerno disanje, ravnomjerni rad srca, toplina trbuha i svježina čela. Predodžbe nam
pomažu da lakše doživimo dane sugestije. Tako npr za doživljaj mira možemo predočiti
površinu mirne vode, bonacu na moru, zalazak sunca i sl Sugeriramo tijelu mir i tijelo je
nepokretno tokom vježbanja. Također možemo sugerati neke pozitivne misli kao dobra sam
uspiješna sam, dobro mi ide i sl.
Što kada nas nešto smeta?
Ukoliko se pojave misli koje odvračaju pozornost ne brinite se zbog njih. jednostavno se vratite
ponavljanju riječi . Njihovo pojavljivanje ne znači da vi ne izvodite dobro tu tehniku. Njihovo
pojavljivanje prihvatite kao nešto što je i bilo za očekivati. Ako se pojave razne misli i sjećanja, ne
smije se postati nestrpljiv, treba ponovno usmjeriti misli na vježbu.
U slučaju da tokom vježbama osječamo da moramo zakašlajti ili se pokrenuti to slobodno
napravimo i dalje nastavimo vježbati. Ukoliko se pojavi velika nelagoda, vježbanje prekidamo i
nastavljamo kada smo spremni. Autogeni trening nije nikakvo mistično iskustvo nego metoda
koja nam može pomoći da se opustimo
Koliko puta vježbati ?
Preporuča se vježbati 3x dnevno ujutro, tokom dana kada smo slobodni i navečer. Vježbanje
obično traje 5 do 20 min. Dobro je vježbati svaki put kada se osjećamo napeto. Ukoliko nam to
više odgovara možemo vježbanje prilagoditi prema sebi.
Za početnike je važno da se pridržavaju uputa za vježbanje, kada tehniku naučimo trebalo bi
vježbati makar 1x dnevno i svaki put kada se osjećamo napeto.
Potrebno je vježbati minimum 2 tj. Treba vježbati redovito da bi se usvojile vježbe. Cilj je da
vježbe zapamtite i da ih sami sugerirate a ne da ih slušate na traci. Audiokazeta ili CD su dobri
za početno učenje, ali zapamtite cilj je da to izvedete bez kazete.
Treba vremena da se dožive sugerriani doživljaji, možda će nam neke vježbe više odgovarati od
drugih i možemo ga prilagoditi prema sebi
Bez sistematskog vježbanje ne možemo ovladati tehnikom.
Možete vježbati i tako da svaku vježbu vježbate dva tjedna prije nego što prijeđete na drugu
vježbu i da uvijek vježbate sve vježbe koje ste ranije vježbali. Svaku vježbu vježbate oko 2
minuta. Uvijek nakon završetka vježbanja treba učiniti opoziv.
Prostorija i odjeća
Prostorija u kojoj vježbamo mora biti tiha , lagano zamračena, bez propuha. Prije vježbanja ne bi
trebalo piti kavu.
Potrebna je komodna odjeća i obuća, treba sve opustiti što steže.
Položaj za vježbanje:
Vježba se sa zatvorenim očima
18
1. « kočijaški stav» - glava spuštena prema naprijed, ruke leže na natkoljenicama, savinute u laktu,
očni kapci su spušteni
2. sjedimo na stolcu s uspravljenim leđima, ruke su na natkoljenicama, noge su lagano razmaknute, oči
su zatvorene
2. Ležanje- na leđima, glava malo uzdignuta (na jastuku), noge ispružene sa stopalima okrenute prema
van, ruke smještene i na natkoljenice, u laktu savinute ili ruke uz tijelo dlanovi okrenuti prema podu.
Oči su zatvorene
Opoziv
Na kraju vježbanja treba učiniti opoziv jer ako to ne učinimo moguće je da ćemo se osjećato loše,
odnosno tromo i umorno što nije bio cilj vježbanja. Opoziv ne treba napraviti kada nas netko naglo
prekine kod vježbe ili kada prilikom vježbi zaspemo.
Za opoziv napravimo slijedeće: nakon izgovaranja mir potupuni mir stisnemo šake , savijemo ruke
u laktovima ispružimo ruke s otvorenim šakama, duboko udahnemo, protegnemo ruke i noge nekoliko
puta otvorimo oči. Ostanemo malo sjedeći ili ležeći i nastavimo sa svakodnevnim aktivnostima.
Opoziv ne činimo kada vježbamo pred san.
Vježbe
1 Smanjenje tonusa mišića: TEŽINA
Vježbu zapoćinjemo rečenicom Mir potpuni mir zatim oko 6 puta bez brojanja ponavljamo
rečenicu kojom sugeriramo težinu
MOJA DESNA RUKA JE POTPUNO UGODNO TEŠKA (za dešnjake)
MOJA LIJEVA RUKA JE POTPUNO UGODNO TEŠKA ( za lijevake)
Sugestija počinje od ruke ali očekujemo da se težina postepeno proširi na cijelo tijelo zato u
glavi stvaramo predodžbu težine, zamišljamo da smo od olova , da držimo neki teret ili da je
naše tijelo vreća pijeska ili spužva koja upija vodu i postaje sve teže. Možda nećete moći
doživjeti težinu za to če vam trebati duže vježbanje ili će te napr doživjeti lakoću, vježbajte i ne
brinite previše o tome.
Sugerianje težine traje po prilici 2 minuta kada prelazimo na drug vježbu i opet izgovaramo 1x
MIR POTPUNI MIR i pri tom imamo predodžbu mira kao bonace ili nečega drugog što za nas
predstavlja mir.
2. Vježba pojačavamo cirkulaciju krvi u koži: TOPLINA
Počinjemo izgovaranjem rečenice oko 6x bez brojanja
MOJA DESNA RUKA (za lijevake lijeva) JE POTPUNO UGODNO TOPLA
Opet u mašti predočimo toplinu do vrata da smo na plaži ležimo na suncu a glava ostaje u
hladu, osjećamo kako nas sunce grije po cijelom tijelu.
Većina ljudi toplinu prvo osjeti u šakama , a ona se tada ravnomjerno širi po tijelu. Obično se
toplina najviđe osjeća 15 min nakon vježbanja.
Mir potpuni mir, mirni smo kao površina mora
3.Vježba Disanje cilj je usporenije ritmičko disanje
izgovaramo DIŠEM obraćamo pozornost na svoje disanje postajemo ga svjesni i pratimo svoj
udah i izdah
Disanje ne sugeriramo nego samo postajemo svjesni svoga disanja i pratimo kako udišemo i
izdišemo: udah...... izdah
Mir potpuni mir
19
4.Vježba za ritmičan rad srca
Izgovaramo oko 6 x bez brojanja MOJE SRCE KUCA MIRNO I RITMIČNO
Da bismo predočili mirno kucanje možemo pozornost usmjerti na kucanje srca u grudima,
naš puls na ruci , trbuhu ili u vratu. Možemo staviti ruku na to mjesto da bi ga osjetili.
Mir potpuni mir
5.Vježba za opuštanje trbušnih organa sugriramo osjećaj topline u trhbuhu
Ponavljamo oko 6x U TRBUHU STRUJI UGODNA TOPLINA
Pomoću predodžbi zamišljamo da smo popili topli čaj ili pojeli nešto toplo što osjećamo da nas
grije u trbuhu ili možemo zamisliti da nas sunce ugodno zagrijava po trbuhu i da se toplina širi
prema cijelom trbuhu
Mir potpuni mir
6. Vježba MOJE JE ČELO UGODNO SVJEŽE
Izgovaramo ovu rečenicu oko 6 puta zamišljamo da ugodan svježi vjetrić prelazi preko našeg
čela, da struji ugodna struja zraka, da imamo ugodan svježi oblog preko čela i sl
Nakon šeste vježbe ponovno izgovaramo rečenicu MIR POTPUNI MIR i napravimo opoziv
Opoziv
stisnemo šake , savijemo ruke u laktovima ispružimo ruke s otvorenim šakama, duboko
udahnemo, otvorimo oči ,pružimo i savijemo ruke i noge nekoliko puta.
Učinimo opoziv i nastavimo s uobićajnim aktivnostima, ako vježbamo navećer da lakše zaspemo
ne činimo opoziv
Možemo na kraju kratko ponoviti svih 6 vježbi u jednom tako da zamislimo da ležimo npr u
ugodnoj kupki voda nam je do vrata ili negdje na plaži na moru a glava nam je u hladu. Duša i
tijelo su potpuno mirni cijelo tijelo ispod vrata je ugodno teško i toplo, srce kuca ritmični a gore
iznad vrata je svježe
Ponovno sugeriramo MIR POTPUNI MIR i napravimo opoziv.

rejoflajt
15.05.2010., 07:42
20
Vizualizacija
Zauzmite ugodan položaj bilo da sjedite u naslonjaču ili pak ležite na podu. Ukoliko nosite
naočale, skinite ih i otpustite bilo kakvo stezanje odjeće oko struka ili vrata. Dozvolite svome tijelu da
utone u naslonjač ili pod. Neka vaše noge i stopala budu u vanjskoj rotaciji. Ukoliko ležite na podu,
neka vaše ruke počivaju pored vas na podu, lagano odmaknute od tijela. Ukoliko sjedite na stolcu,
lagano odmaknite nadlaktice od tijela a podlaktice i šake neka vam mirno počivaju na krilu ili na
naslonjačevu naslonu za ruke. Uživajte u odmaranju, u tom osjećaju koje nudi posve dobro poduprto
tijelo. Zatvorite oči. Ne trudite se posebno da ih zatvorite, jednostavno dozvolite vjeđama da ih lagano
prekriju. Provjerite da li je vaša donja vilica opuštena, da zubi nisu stisnuti i da jezik nije pritisnut uz
nepce . Neka vaš jezik nježno počiva na dnu vaše usne šupljine. Neka između vaših gornjih i donjih
zuba bude uski prazan prostor, a vaše usne neka budu lagano razmaknute.
Sada postanite svjesni svog disanja. Pratite dah i njegovo ulaženje i izlaženje iz vašeg tijela. Ne
pokušavajte ga kontrolirati ni na koji način, već samo osluškujte prirodan ritam vašeg disanja.
Izdišući, zamišljajte kako čitavo vaše tijelo postaje teško. Svaki puta kada izdahnete zamislite kako
napetost napušta vaše tijelo i um. Usredotočite se na riječ mir dok dah ulazi u vaše tijelo i iz njega.
CILJ: treba se potpuno uživiti u ugodni prizor, situaciju bilo iz stvarnog života ili zamisliti neku
ugodnu situaciju. Treba zamisliti sve do najmanjih detalja kao da se upravo sada nalazimo u toj
situaciji.
Primjer:
Zamislite kako se nalazite u nekom prirodnom okruženju, tijekom prekrasnog, sunčanog dana.
Odaberite neko izmišljeno ili stvarno mjesto na kojem se osjećate ugodno i sigurno - u vrtu, na livadi,
pored mora ili pak u planinama, bilo gdje...
Kada ste odabrali mjesto, dozvolite si nekoliko trenutaka vremena u kojem ćete dobro urediti taj prizor
u svojim mislima.
Sada pogledate oko sebe Vidite bilje? Grmlje? Drveće? Cvijeće? Obratite pažnju na boje , zvukove,
detalje cvijeta, građu..Osjećamo miris Čujemo zvukovae možda zvuk ptičjeg pjeva ili žuborenje
potoka ili nježnog šuštanja vjetra ili nešto drugo.
Možete osjetiti toplinu sunca na svom tijelu što čini da ste još opušteniji, spokojniji i sretniji.
Dozvolite zrakama sunca da vas ispune i tada osjetite kako svaki strah, tjeskoba i strepnja koju ste
možda osjećali, sada nestaje kroz topli sjaj sunčevih zraka.
Osjećate se izuzetno opušteno, ugodno, mirno i sigurno.
Ukoliko još niste sjeli u tom svom zamišljenom prizoru, nađite si ugodno mjesto i sjednite. Ukoliko
želite, možete i leći. Pogledajte ispred sebe u prekrasno plavo nebo i osjetite toplinu sunca koja
rastjeruje sve tragove nekih sumnji, briga ili tjeskobe koju ste možda osjećali….
Neki prijedlozi zamišljanja:
Ugodni prizori sunčanog dana, zimski prizor pahulja snijega , hodanja po snijegu škripanja snijega,
hodamo u ugodnoj snježnoj noći i sl ,Sunčanje na tihoj plaži, ugodno smo ispruženi, pijemo neko piće
za rashlađivanje ili nas sunce grije , Promatramo ptice u letu, djecu u igri, nalazimo se na cvjetnoj
livadu u proljeće,Mjesečina itd.
Koliko često vježbati
_ Preporuča se na početku vježbati 15 do 20 minuta dnevno kako bismo osigurali pravilno
izvođenje. Kako postajemo sve vještiji u tehnici, moći ćemo je obaviti u samo nekoliko minuta
tijekom dana, kada bude potrebno. Najučinkovitije su one predodžbe koje imaju neko značenje za
nas same.
_ Praktički svatko može uspješno koristiti vizualizaciju. To je pitanje strpljenja i upornosti. To je
poput učenja sviranja muzičkog instrumenta ili neke druge vještine. Morate samo uprno vježbati
da bi ste uspijeli.

rejoflajt
15.05.2010., 07:43
SAMOPOMOĆ I POMOĆ KOD FOBIJA
POSTUPNO IZLAGANJE
Fobični strahovi dovode do izbjegavanja situacija što znatno ograničava vaš život. Zato je važno
savladati strahove postupnim izlaganjem u stvarnim situacijama. U prijelaznom periodu možemo se
koristiti i izlaganjem u mašti. Da bi ste vježbali izlaganja prvo morate savladati tehnike disanja i
relaksacije kako bi u svakom trenutku mogli kontrolirati svoju tjeskobu.
Fobije su anksiozni poremećaji koji se javljaju samo u određenim situacijama koje osoba izbjegava.
Kada se strah javlja kod izlazak iz kuće, kupovanje u velikim centrima, gužvi ljudi, u sredstvima
javnog transporta tada osoba najvjerojatnije ima agorafobiju kada se javlja u zatvorenim prostorima to
zovemo klaustrofobija, osoba može imati strah na visini ili u socijalnim situacijama ( socijalna
fobija) kao što su zabave, sastanci i sl. U situacijama kojih se osoba boji mogu se javiti i vrlo
intenzivni strahovi ili panika zbog čega se te situacije izbjegavaju. Izbjegavanje uvjetuje niz
ograničenja u životu ljudi i na taj način ih spriječava da ostvare ono što žele i značajno narušava
kvalitetu života. Panični strahovi su vrlo neugodno iskustvo tako da je razumljivo da se osobe boje
ponavljanja ovog iskustva. Ukoliko bi osoba ostala u situaciji kroz oko sat vremena, strah bi na kraju
nestao, a idući puta kada bismo se našli u istoj situaciji, strah bi bio slabiji. Međutim, malo koja osoba
sa situacijskim strahovima se odlučuje da ostane u situaciji i zapravo nastavlja s izbjegavanjem
situacija.
Molim vas da na formularu na kraju teksta navedete sve situacije koje izbjegavate
Kako savladati izbjegavanje'
1. Cilj lječenja je da prevladate izbjegavanje, odnosno da se nosite sa strahom bez da izbjegavanja
situacija koje vas plaše. Cilj je također da se razbiju asocijacije koje povezuju intenzivni strah/ panični
napadaj i određene situacije, kao što su putovanje tramvajem ili autobusom ili druženje s ljudima.
2.Proces mora biti postepen budući da se strahovi često mogu pogoršati ukoliko se osoba, bez
dostatne pripreme i uvježbavanja vještina nošenja s tjeskobom, prisiljava na konfrontaciju s nečim što
je godinama izbjegavala.
3.Morate naučiti ovladati situacijama povezanim s blagom tjeskobom te tada postepeno ovladavati
situacijama povezanim s većiim intenzitetom tjeskobe. Treba upamtiti da tjeskoba nije isto što i panika
te je umjerena tjeskoba u novim ili prethodno zastrašujućim situacijama je očekivana reakcija.. Prema
tome, ne očekujemo da postanete potpuno oslobođeni od tjeskobe prije ulaženja u situaciju.
U ovom programu trebate
1.odrediti specifične ciljeve koje želite postići
2. podijeliti ostvarenje cilja na manje korake.
3. Svaki korak se treba uvježbati i savladati prije no što se prijeđe na sljedeći.
4. Vještine koje ste usvojili za ovladavanje tjeskobom i hiperventilacijom ( vježbe disanja i
relaksacije) trebate koristiti prilikom uvježbavanja svakog koraka.
Planiranje programa
1.Sastavite popis ciljeva koje biste željeli ostvariti. To trebaju biti specifični ciljevi, u rasponu od
lakših do izrazito teških. Ciljevi su vezani za specifične situacije u kojima se javlja tjeskoba. Vaši
ciljevi trebaju se odnositi na precizne i jasne situacije kojima možete pristupiti u serijama stupnjevanih
koraka.
2.Primjeri nekih općenitih ciljeva koji nisu prikladni zapostupno izlaganje , mogu uključivati: Želim
da mi bude bolje, Želim saznati kakva sam ja to osoba,Želim ostvariti svrhu i smisao života
22
Primjer plana savladavanja agorafobije
Da bi lakše mogli napraviti osobni plan navodimo primjer osobe s agorafobijom ( strahom od izlaska
iz kuće bez pratnje).
Ciljevi :
1.Putovanje u grad tramvajem bez pratnje za vrijeme popodnevne gužve
2.Kupovanje bez pratnje u velikom supermarketu
3.Odlazak u pretrpani kafić na piće
2. Potrebno je rastavite svaki od ovih ciljeva na lakše, manje korake koji će joj omogućiti da se
postepeno radi na cilju.
Putovanje s tramvajem
1.Treba početi sa kratkim putovanjima tramvajem, počevši s putovanjem do prve tramvajske stanice i
to u vrijeme kada nema gužve.
2.Postepeno povećavamo broj stanica, i mogući broj ljudi u tramvaju.
Prvi gore navedeni cilj možemo rastaviti na sljedeće korake:
Putovanje tramvajem jednu tramvajsku stanicu u mirno doba dana
Putovanje tramvajem dvije tramvajske stanice u mirno doba dana
Putovanje tramvajem dvije tramvajske stanice za vrijeme gužve
Putovanje tramvajem pet tramvajskih stanica u mirno doba dana
Putovanje tramvajem pet tramvajskih stanica za vrijeme gužve
Broj uključenih koraka ovisi o težini zadatka. Ako želimo olakšati korake , oni se mogu izvesti
počevši s društvom prijatelja ili partnera, a potom ih se može izvesti samostalno. Za neke ljude, ovi
koraci mogu biti prelagani. U tom slučaju eliminirat ćemo one koji su prelagani. Svi ciljevi mogu se
rastaviti na manje korake sukladno našim sposobnostima.
Preporuke za provedbu vašeg programa
U planiranju vam od pomoći može biti prikaz koraka u vidu crtanja stepenica. Počne se s aktivnošću
koja je povezana s niskom stopom tjeskobe pa se postepeno napreduje prema krajnjem cilju.
Na stepenici se ostaje toliko dugo sve dok se anksioznost značajno ne smanji a korak se uvježbava
svaki dan ili nekoliko puta dnevno.. Treba izabrati one korake koji se praktično mogu izvesti, za
svaki uspijeh slobodno se pohvalite.
Prije, za vrijeme ili nakon svakog zadatka može koristititi bilježenje nefunkcionalnih misli, koping
kartice, relaksaciju i vježbe disanja
Preporuke
1. Potrudite se da svakoga dana provedete neku od aktivnosti koja je povezana s vašom fobijom.
Izbjegavanje samo povećava strah. I onda kada vam je loš dan, trebali biste uvijek učiniti
ponešto – provesti one korake kojima ste već ovladali.
2. Učestalo i redovito se suočavajte sa situacijom, sve dok ne prevladate strah. Mnogi strahovi
zahtjevaju da se s njima ispočetka redovito suočavamo ( najmanje tri ili četiri puta mjesečno)
kako bi prevenirali njihov međuvremeni ponovni porast. Kada jednom opsežno prebrodimo
strah, potrebno je rijeđe suočavanje. Općenito pravilo glasi: Što se više bojite, potrebno vam je
češće suočavanje.
3. Pokušajte raditi na više ciljeva istovremeno. Kada završite s jednim, prijeđite na drugi, teži cilj
23
4. Pažljivo pratite i bilježite svoj napredak. Vodite dnevnik svojih ciljeva, koraka i postignuća,
zajedno sa komentarima vezanim za vaše osjećaje i načine ovladavanja određenom situacijom.
To će vam pomoći u procjeni napretka te vam dati i povratnu informaciju o tome kako vam
ide.
Upute za uvježbavanje koraka
1. Koristite vježbe progresivne relaksacije prije izvođenja aktivnosti
2. Uz pomoć izlaganja situaciji u mašti , uspješno izvedite svoju aktivnost, u sebi. Pogodno
vrijeme za to je kraj relaksacijske seanse.
3. Sve aktivnosti izvodite na polagan i opušten način. Drugim riječima, dozvolite si dosta
vremena.
4. Opažajte svoj ritam disanja u pravilnim intervalima, tijekom aktivnosti. To može biti svakih 5-
10 minuta za dulje aktivnosti ili češće za kraće aktivnosti
5. Ukoliko okolnosti to dozvoljavaju, obustavite aktivnost kod točke gdje postajete tjeskobni.
Prekinite i primjenite tehnike kontrole simptoma koje ste ranije naučili te pričekajte da prođe.
6. Ne napuštajte situaciju dok ne osjetite da vaš strah stvarno opada. To znači da se morate
dogovoriti sami sa sobom (i s bilo kim tko vas prati) koliko se točno vaša tjeskoba mora
smanjiti prije no što napustite situaciju. Nikada ne napuštajte situaciju iz straha: suočite se,
prihvatite je, neka izblijedi, i tek tada nastavite dalje ili se vratite. Ukoliko to ne učinite,
možete to doživjeti kao poraz i izgubiti samopouzdanje.
7. Nastojte ostati u situaciji što je duže moguće
8. Čestitajte si na postignućima
24
Postizanje vlastitih ciljeva
Da bi ste uspijeli savladati izbjegavanje situacija koje vas plaše trebate postavit jasne, realistične
ciljeva te ih razraditi u manje lakše korake, putem kojih možete napredovati. Uspijeh na pojedinom
koraku će vas ohrabriti. Da biste razradili seriju koraka smjernice od koristi vam mogu biti
informacije Da li obavljate aktivnost u društvu ili sami,koliko ste udaljeni od pomoći,ako dugo
ostajete u zastrašujućoj situaciji,Koliko se blizu primičete predmetu svoga straha
Na formularu za razradu ciljeva nvedite najamanje tri cilja prema vašem izvoru i razradite koraka za
njihovo ostvarenje. Zapamtite ciljevi moraju biti jasno definirani a odnose se na situacije u kojima
osjećate tjeskobu. Ciljeve poredajte po težini od onih za koje se nadate da će te ih postići u narednih
nekoliko tjedana do onih za čije će ostvarenje trebati i više mjeseci.
Prije no što počnete razrađivati vlastite ciljeve podsjetite se na neke primjere koji su ovdje navedeni.
Manje dobro definiran cilj
Dobro definiran cilj
Želim izaći van Želim provesti dva sata tjedno sama kupujući u
obližnjim trgovinama
Želim putovati autobusima Želim se osposobiti za samostalno putovanje
autobusom od moje kuće do grada.
Odaberite tri cilja na kojima biste željeli najprije poraditi, te ih upišite dolje.Ispod svakog cilja
postavite korake koje kanite učiniti kako biste ga ostvarili. Zapamtite cilj morate jasno definirati
1. Cilj
Koraci:
2. Cilj
Koraci:
25
3. Cilj:
Koraci:

rejoflajt
15.05.2010., 07:44
SUOČAVANJE SA STRAHOVIMA KROZ MAŠTU
U nekim slučajevima, približavanje vašim ciljevima kroz serije koraka koje se odnose na stvarne
životne situacije, može biti teško. U takvim situacijama neki od koraka mogu se uvježbavati u mašti.
To je sporije od izlaganja stvarnim životnim situacijama,ali može vam pomoći kao međukorak prije
nego što počnete vježbati izlaganje u stvarnosti.
Kod izvođenja ove metode učinite slijedeće
1.navedite korake koje želite ostvariti i zapišite to na karticu na kojoj ćete precizno napisati situaciju
koju će te uvježbavati.
2. prije nego što počnete vježbati izlaganje u mašti primijenite jednu od relaksacijskih tehnika (
autogeni trening, progresivnu mišićnu relaksaciju , vizualizaciju)
.3. Zapamtite situaciju koju ste naveli na kartici i zamislite kako mirno i staloženo izvodite određenu
aktivnost. Zamišljate sebe kako obavljate aktivnost na kompetentan način. Počnite s jednim prizorom,
pa kada ga uvježbate da vas strah više ne koči, pređite na drugi, a postepeno i na vježbanje cijele
situacije.
4.Ukoliko zamislite kako postajete previše tjeskobni ili uspaničeni, odmah primijenite vježbe disanja
ili relaksacijsku tehniku
Ovo izlaganje u mašti možete koristiti tako da razmišlajte različite situacije kojih se bojite, možete ga
koristiti u kombinaciji s stvarnim izlaganjem situacijama kojih se bojite. Zapamtite imaginarno
uvježbavanje nije dovoljno ako ne primijenjuete stvarno izlaganje.
26
4.Rad sa disfunkcionalnim (negativnim) mislima , pratećim osjećajima i ponašanjem Cilj ovog
postupka je pokušati utjecati na krug negativne misli- neugodni osjećaji- neefikasno ponašanje tako
da ćemo otkriti naše misli i osjećaje u određenim situacijama , ispitati realističnost misli i pokušati ih
zamijeniti s realističnijim /pozitivnim mislim i shodno tome odabrati adekvatnije ponašanje.
Zašto raditi na prepoznavanju negativnih misli?
Misli, osjećaji i ponašanje su sastavni dio svakog čovjeka. Misli, osjećaji i ponašanje su često u
međusobnoj vezi pa i tada kada nam se to ne čini očiglednim. Oni određuju naše ponašanje i obrnuto.
Misli i osjećaji mogu nam pomoći da bolje razumijemo svoje i tuđe ponašanje a, isto tako mogu nam
odmoći i učiniti da se osjećamo loše, da loše mislimo o sebi i o drugim ljudima, da se ponašamo na
način koji nam ne pomaže u datoj situaciji. Disfunkcionalne misli su iskrivljene nisu stimulativne i na
temelju njih često donosima krive zaključke iz kojih tada prozlazi ponašanje koje nam ne pomaže,
odnosno misli ne rade za nas nego protiv nas.. Mnogi ljudi mogu imati ovakve misli povremeno a da
ih one ne ometaju u aktivnostima svakodnevnog života, dok kod drugih ljudi oni mogu predstavljati
prepreku u obavljanu akitvnosti u svakodnevnom životu uključujući rutinske poslove i sposobnost
doživljavanja ugode i odmora. Disfunkcionalne misli oslabit će naše sposobnosti podnošenja ili
riješavanja različitih situacija, povećat će našu tjeskobu ili depresiju. Zbog toga ćemo izbjegavati
različite situacije kojih se plašimo jer se smatramo unaprijed nesposobnim da se snjima nosimo a ako
se upustimo u situaciju zbog disfunkcionalnih misli možemo biti obeshrabljeni, osjećati se anksiozno
ili depresivno što će smanjiti naše šanse da uspijemo. Tako se možemo naći u začaranom krugu koji
nas onesposobljava. Vrlo često ove su misli vezane s našim dožiljvajem sebe koji je često nesvjesan a
vuće svoje korijenje iz djetinstva iz situacija odnosa s nama značajnim osobama našeg djetinstva i
zapravo negativno utječe na naš život. Obično se radi o našem niskom samovrednovanju ,vjerovanju
da smo nesposobni ili neadekvatni ili da smo nevoljeni, ili da ne treba imati povjerenja u druge ljude
jer će nas ionako povrijediti. Većina ljudi tokom svog života zadržava relativno pozitivna bazična
vjerovanja, “ većinu stvari mogu napraviti kompetentno”. Negativna vjerovanja su česta kod ljudi koji
boluju od psihičkog pormećaja. Kada je osoba pod utjecajem ovih vjerovanja o sebi tada vrlo često
tumači situacije i ponašanja drugih ljudi u nesvjesnoj namjeri da potvrdi ova vjerovanja tako će lako
pronaći informacije koje podržavaju ovo vjerovanja ,a neče prepoznati ili će iskriviti informacije koje
se suprostavljaju ovom vjerovanju.
Bazična vjerovanje o bespomoćnosti su slijedeća :ja sam bespomoćan, nemoćan, izvan kontrole, slab,
ranjiv, bijedan, neadekavatan , neuspješan, nekompetentan, promašaj, nitko me ne poštuje, nisam
dovoljno dobar da nešto napravim
Bazična vjerovanja o nevoljenosti su slijedeća: mene se nemože voljeti, ja se ne mogu svidjeti, ja sam
nepoželjna, ja sam neprivlačna, za mene se ne može brinuti, ja sam loša, ja sam bezvrijedna, ja sam
drugačija, ja sam nedostatna (pa me drugi neće voljeti) nisam dovoljno dobra ( da bi me drugi voljeli),
sigurno ću biti napušten/na.
Ukolko imate neko od ovih vjerovanja dobro je da znate slijedeće:
1.vjerovanje nije neophodno istinito 2. da možete vjerovati snažno da je točno a, da bude većinom ili
potpuno netočno. 3- da tu ideju možete lako testirati 4. da ima korjene u djetinstvu i da je moglo i nije
moglo biti istinito kada se prvi put počelo u nju vjerovati. 5 da se održava djelovnjem vašeg vjerovnja
kojem ste spremniji prepoznati informacije koje podržavaju ovo vjerovanje, dok ignorirate i krivo
tumačite informacije koje mu proturiječe 6. da je moguće raditi na promijeni ovih vjerovanja.
27
Vi sigurno znate da kada imamo optimistične misli, kada mislimo da nešto možemo , da smo
dobri, upsiješni i sl da se tada dobro osjećamo, da nas to potiče i da nam to pomaže da
ostvarimo svoje ciljeve, isto tako znate kada mislimo da ne vrijedimo, da nečemo uspijeti to nas
ne stimulira, dapače to nas koči da uspijevamo.
Disfunkcionalne misli nam ne pomožu da nam bude bolje, nego naprotiv čine da se osjećamo
nelagodno, one su negativne misli koje su povezane s vrlo neugodnim emocijama , one su
iskrivljene, i kao takve utječu na naše tumačenje situacije i na naše ponašanje. Zapamtite ove
misli nam ne pomažu da smanjimo napetost ili osjećaj depresije i spriječavaju nas da ostvarimo
naše ciljeve, naprotiv, djeluju negativno na simptome anksioznosti i depresije tako da ih
pogoršavaju. Ove misli se još nazivaju i automatskim mislima jer se često javljaju automatski bez da
smo mi svjesni njihovog prisustva i djelovanja. Otkrivanje ovih misli i zamjena s pozitivnim mislima
može utjecati na poboljšanje našeg stanja otkloniti ili smanjiti simptome depresije i anksioznosti,
doprinijeti da se osjećamo bolje, smanjiti osjećaj bespomoćnosti i povećati samopoštovanje.
Kada se zateknete u situaciji koja vas zabrinjava, korisno je sjetitit se da događaji, situacije i
ponašanje drugih ljudi imaju emocionalno djelovanje na svakog od nas zbog značenja koje im
pripisujemo. To značenje često može biti pod utjecajem naših trenutnih emocija tako npr ako smo
tjeskobni, najčešće ćemo vidjeti u situaciji opasnost i ugroženost .Ako smo depresivni vidit ćemo
situaciju kao bezizlaznu.
Da bude jasnije evo primjera koji će nam pomoći da razumijemo da način na koji osoba tumači
događaje, utječe na to kako se osjećamo i ponašamo. Recimo da čujete viku na hodniku i pomislite
kako je to opasno , da se netko svađa i da bi mogao biti agresivan , osjećat će te se uplašeno, što će
utjecati na vaše djelovanje, recimo nečete otiči pogledati što se dogodilo iz straha da vas netko ne
napadne, ili čete napr pozvati nekoga u pomoć i sl. Ukoliko npr pomislite da osoba naprosto govori
malo glasnijim tonom nećete biti uplašeni. otiči ćete pogledati i utvrditi o čemu se radi, ili ćete
nastaviti mirno dalje aktivnost s kojom ste trenutno zaokupljeni. Dakle, postoji velik broj načina na
koje možemo protumačiti određenu situaciju, a način na koji tumačimo situacije određuje naše
emocije i naše ponašanje.
Zašto je važno utvrditi naše misli, osjećaje i situaciju?
Kao što smo ranije rekli misli , osjećaji i ponašanje su međusobno povezani, tako npr negativna misao
može dovesti do neugodne emocije i na kraju do nepoželjnog ponašanja i obrnuto. To je jako važno
kod osoba koje su tjeskobne ili depresivne jer može se dogoditi da vas ono o čemu mislite kad počinje
tjeskoba ili depresivno raspoloženje može učiniti još tjeskobnijim ili se može dogoditi da nešto o
čemu mislite izazove tjeskobu. Tako npr možete misliti neću uspjeti i to može izazvati tjekobu ili
tjekoba može izazvati tu misao ili npr. blagi simptomi tjeskobe, mogu navesti osobu da pomisli:
"Poludit ću". Ne mogu više vladati situacijom". "Doživjet ću infarkt" ili sl. Ovakve misli dovest će
osobu u još goru tjeskobu. Taj proces može izazvati daljnji porast anksioznosti. Ili napr. Kod
depresije ako razmišljate da ste manje vrijedni, loši, nesposobni, krivi to može produbiti vaše osjećaje
depresije ili ih započeti.

rejoflajt
15.05.2010., 07:45
Na ovim primjerima vidite kako misli mogu utjecati na simptome tjeskobe ili depresije.
Da smanjimo utjecaj disfunkcionalnih misli na naše simptome potrebno je učiniti slijedeće:
I Identificirati disfunkcionalne misli
II Utvrditi točnost ovih misli
III Zamijentiti disfunkcionalne misli pozitivnim mislima
I Otkrivanje disfunkcionalnih misli
.
Tehnika identificiranja disfunkcionalnih misli
28
Kako je tjeskoba tako često uzrokovana i pojačana mislima, bitno je identificirati koje su to misli.
Budući da se te misli mogu pojaviti u određenim specifičnim situacijama, također je korisno
identificirati te situacije koje su povezane s anksioznošću ili depresijom. Svaki puta kada se tjeskoba/
depresija ili neugodni osjećaji pojave, zapamtite situaciju u kojoj su se pojavili i misli koje prethode i
prate napade tjeskobe, te misli mogu biti vrlo brze, brzo proći kroz glavu stoga će vam možda biti
potrebno jedno vrijeme da ih regisrirate. Situaciju, osjećaje i misli zabilježite na posebnom formularu
koji se nalazi na kraju ovog priručnika kako bismo mogli raditi na njihovoj promjeni.
Cilj postupka sa disfunkcionalnim mislima je:
1. utvrditi misli koje su disfunkcionalne i zabilježiti ih na formular
2.odrediti njihovu važnost za vas kako bi se odredilo da li će se uopće na njima raditi
3.preispitati ih da li su istinite što znači pronači valjane argumente za njihovu održivost, odnosno
procijeniti njihovu objekitvnost , odnosno pažljivo izvagati razloge za i protiv tih misli
4.zamijeniti ih sa funkcionalnijim, realističkim mislima
Da bi razumijeli što se od vas očekuje dobro je da koristititi primjere iz svog života.
1. zamislite neku situaciju koja vas je uznemirala npr. odnos s partnerom, na poslu, u obitelji u
društvu ili neki probelm koji treba riješiti
1. zapitajte se što ste osjećali ( napetost, neugodu, ljutnju, tugu)
2. zapitajte se koja je misao prošla kroz glavu
Ukoliko se ne možete sjetiti možete zamisliti neku situaciju koja se mogla dogoditi .Npr da se u
hodniku ili na cesti sretnete se sa kolegicom koja vas ne pozdravi , osjećate se uvrijeđeno ili
tužno i pomislite, svi ovdje mislie da ne vrijedim, pa me niti ne pozdravljaju. Sada možemo
procijenjivati točnost misli «svi ovdje misle da ne vrijedim» ako sagledamo argumente za i protiv.
Formular za bilježenje negativnih misli
Pacijent na formularu treba zabilježiti situaciju, osjećaje i misli
1.Situacija-opišite gdje ste bili, što ste radili i tko je sve bio prisutan
2. Misli koje prethode i koje prate tjeskobu/depresiju/ljutnju…
Ovo može ispočetka biti teško dio budući da osoba obično nije svjesna ovih misli. Kako biste
prepoznali ove misli morate se naučiti pitati se svaki puta kad ste tjeskobni/depresivni/ljuti.., o čemu
ste razmišljali prije tog osjećaja i o čemu razmišljate sada kada se tako osjećate.
3.Registriati intenzitet ( stupanj uznemirenja) emocija i stupanj vjerovanja u misao na skali intenziteta
od 0 do 100% od 0 d0 24 % (nema uznemirenja) , 25% ( donekle ),50% (srednje ), 75% (prilično )
100 % (najveći intenzitet što je ikada doživio/la).
Stupanj uznemirenja i stupanj vjerovanja u istinitost misli je važan za procijenu da li će se uopće
raditi na nekoj disfunkcionalnoj misli, budući da će se raditi samo na onim mislima koje jako
uznemiruju i koje imaju veći stupanj vjerovanja , treba raditi na mislima koje imaju stupanj uvjerenja
i vjerovanja više od 30 %.,
4.Primijeniti postupak procjene točnosti/realističnosti pratećih misli. Misli povezane s tjeskobom
obično su potpuno ili djelomično nerealne stoga trebate procijeniti koliko su one realne da bi ste ih
mogli zamijeniti ih s nekom racionalnijom alternativom. Realno procjenjivanje ne znači jednostavno
pokušavanje odbacivanja misli povezanih s tjeskobom. Ono što morate učiniti je preispitati dokaze za
određenu misao i dokaze protiv nje i s obzirom na taj način možete doći do alternativne realne misli.
5. postupak zamjene negativnih misli pozitivnima- prikladnija alternativa
6. Procijenite koji tip disfunkcionalnih misli koristite. Za procjenu tipa misli koristite tablicu
disfunkcionalnih misli

rejoflajt
15.05.2010., 07:46
II Utvrđivanje točnosti automatskih misli
U postupku utvrđivanju točnosti disfunkcionalnih misli koristimo dolje navedena pitanja
29
1.Što je dokaz: za i protiv te misli?
2. Postoji li alterantivno, drugo objašnjene?
3. Što je najgore što se može dogoditi ? Mogu li preživjeti? Što je najbolje što se može dogoditi? Što
je najrealističnija posljedica?
4. Koji su efekti mog vjerovanja u automatsku misao? Što bi mogli biti efekti promjene u mom
mišljenju? Pomaže li mi ova misao da uspijem i da se osjećam bolje, Činim li da stvari ispadnu gore
nego što ustvari jesu?
5. Što ću vezi toga poduzeti?
6. Što bi rekao/la prijatelju (zamisliti određenog prijatelja) kada bi on bio u toj situaciji
7. Koje disfunkcionalne misli koristim (vidi tablicu misli koje odmažu)
Navodimo primjer kako bi lakše razumijeli što se od vas traži:
Uzmimo situaciju da odlazite na razgovor za posao i prateću misao "Nikada neću uspjeti, glupo je da
uopće pokušavam"
Ovu misao preispitatjte koriteći pitanja o utvrđivanju točnosti negativne misli tada će vam se logično
nametnuti pitanja:
1. Kako znam da nikada neću uspjeti?
2. Da li zaista nikada nisam uspjela/o?
3. Što bi drugi ljudi mislili u ovoj situaciji?
4. Koliko je to važno i presudno?
5. Da li mi ovakav način razmišljanja pomaže da uspijem?
6. Pogoršavam li svoje šanse da uspijem takvim razmišljanjem?
III Zamjena disfunkcionalnih misli s pozitivnim
Ukoliko naučimo razmišljati pozitivnije, vjerojatno ćemo se osjećati ugodnije i to će nam pomoći da
učinimo više za sebe. Stoga nakon preispitivanja opravdanosti i istinitosti disfunkcionalnih misli,
potrebno ih je zamjeniti s pozitivnim, objektivnijim i korisnim.
Osobine Pozitivnih misli:
1.Utemeljena je na činjenicama a ne na pretpostavkama
2. Ne predviđa ishod u budućnosti
3.Realistična je vidi stvari kakve jesu
4.Pomaže nam da uspijemo u postizanju cilja
Kako od negativnih misli učiniti pozitivne?
Uzmimo naš primjer neg. misli: "Nikada neću uspjeti, glupo je da uopće pokušavam"
Preispitivanje istinitosti ove misli pokazuje kako za sada nemamo nikakvih pokazatelja za njenu
točnost jer:
1.Ne temelji se na činjenicama jer imamo situacije u životu kada smo također bili uspješni
2.Predviđa ishod u budućnosti kojeg ne znamo
3.Ne pomaže nam da uspijemo, nego nas naprotiv obeshrabruje
pogoršava naše stanje, čini da se lošije osjećamo, i utječe na naše ponašanje tako da se više ponašamo
kao gubitnici a ne kao mogući pobjednici
Pozitivnija misao u ovoj situaciji bila bi: Bilo je i do sada situacija u kojima sam uspijevao/la, mogla
bi uspijeti, a ako i ne uspijem bit će mi malo nelagodno možda ću biti nesretan/na neko vrijeme alli
nije katastrofa, bit će i drugih prilika, nije sve izgubljeno.
30
Najbolji način zamjene disfunkcionalnih (negativnih) misli s funkcionalnim pozitivnim je taj da
zapišete negativnu misao na jednoj strani, preispitaš je i potom na suprotnoj strani upišeš pozitivnu.
PRIMJERI:
1. Situacija: Susjeda vas u prolazu ne pozdravi
Negativna misao Preispitivanje Pozitivna misao
Ona misli da sam nevažna i
nezanimljiva, svi ljudi misli da ne
vrijedim zato se ne druže samnom
Da li to znači da vi niste vrijedni kao
osoba ? Da li baš svima niste
zanimljivi Da li pretjerujete u
zaključku?
Možda se osoba nešto zamislila i
nije me vidjela/ ili je bila loše volje
pa nije htjela razgovarati/ ili me nije
prepoznala. Možda za to postoji
savršeno dobar razlog koji nema
nikakve veze sa mnom osobno
Primjer pozitivne misli suprotstavljene negativnoj misli «Poludjet ću» u paničnom napadaju mogao
bi biti: "Ovako sam se i prije osjećao, stoga znam da će proći";
Primjer 2 disfunkcionalnih misli koje npr. uzrokuju i pojačavaju tjeskobu te mogući načini na koje se
one mogu interpretirati su:
Iracionalne misli Moguća realna alternativna misao
Ssrce mi strašno lupa, dobit ću napadaj tjeskobe Nije niti čudno potrčala sam za autobusom
Steže me u prsima. Dobit ću infarct Stezanje u prsima je simptom tjeskobe. Iako su
neugodni, nisu opasni
Poludjet ću. Ne mogu više ovo izdržati Neću poludjeti. Ovi simpotmi su simpotmi tjeskobe, ako
smirim disanje i pričekam da prođe ništa se neće
dogoditi. Te napade sam već prošla i iako neugodni nisu
opasni.

rejoflajt
15.05.2010., 07:46
Dobro je napraviti popis misli za koje mislite da će biti najkorisnije za vas i čim se počnete osjećati
tjeskobno počnite mislite pozitivno. Koristeći ove misli bilo da ih ponavljate ili da ih imate zapisane
na vašim osobnim karticama samopomoći. Ako dovoljno često ponavljate pozitivne misli nakon nekog
vremena moguće je da to postane automatski proces baš kao što su se prethodno one negativne misli
pojavljivale. To može pomoći da se stanje dalje pogoršava.
Kao što nam negativne misli u trenucima tjeskobe, mogu pogoršati situaciju i učiniti da se osjećamo
još gore tako i pozitivne misli mogu pomoći u reduciranju anksioznosti koju osjećamo. Misli koje bi
mogle biti najkorisnije varirat će s obzirom na određenog pojedinca i situaciju. Primjeri pozitivnih
misli koje možete koristiti
Ove misli možete zapamtiti, često ih ponvaljati ili napisati na karticu koju ćete često čitati ili će
te ju pogledati u situacijama kada se loše osjećate. Iz ove liste možete izabrati one misli koje vam
odgovaraju, možete ih preraditi i napisati na svoj način ili ih sami izraditi
Pozitivne misli
Anksioznost je normalna, Svatko doživljava anksioznost u situacijama koje ga zabrinjavaju.
Anksioznost je uzbuđenje, imao/la sam ovo ranije i ništa mi se loše nije dogodilo. Anksioznost
dođe i prođe. Mogu promatrati svoje uzbuđenje kako raste i smanjuje se

rejoflajt
15.05.2010., 07:47
31
Mogu provjeriti točnost negativnih misli: Neću poludjeti ili izgubiti kontrolu.
Ovo što doživljavam nije opasno
Drugi ne mogu vidjeti moje misli i osjećaje.
Ne moram imati potpunu - 100 % kontrolu nad samim sobom.
Moja negativna predviđanja ranije nisu se pokazala točna
Nikada nisam poludio/la, imao/la srčani udar ili umro/la od anksioznosti
Ako dišem normalno to će mi pomoći
Mogu se nositi s ovom situacijom, mogu upravljati sa svojim strahom
Opusti se, sve je pod kontrolom"
"Nije to najgora stvar koja se mogla dogoditi"
"Neće trajati dugo"
ukoliko odem tamo mogao/la bi se i zabaviti
Bolje je ići nego ne ići- zabrinutost mi ne pomaže
Ovo je samo tjeskoba, malo je nelagodna ali će proći kako je i došla
Mogu tolerirati tjeskobu - to mi je pošlo za rukom bezbroj puta prije
Znam da ću biti OK
Osjećaji uvijek prolaze
Osjećaji su nelagodni no nisu štetni ni opasni
Način razmišljanja koji može pomoći
1. Realni standardi ( pravo na pogrešku), izbjegavanje pretjeranog perfekcionizma, neprimjerenih
usporedbi
2. Ispravna procjena vlastitih sposobnosti uvažavajući sposobnosti, smanjene sposobnosti i stjecanje
novih sposobnosti
3. Umjerena briga oko toga kako te ljudi procjenjuju uključuje promišljanje o onom što ljudi kažu i
uzimanje kritike i sa pozitivne strane, odbacivanje neprimjerenih primjedbi i prihvatanje primjernih
što nam pomaže da imamo realistčniji odnos prema sebi
4. Izbjegavanje negativnih etiketa: bolje je krenuti sa pozitivnim označavanjem i prepoznavanjem
pozitivnih karakteristika, vrlina kod sebe i drugoga.
5. Specifični prijedlozi i plan o tome kako možete popraviti svoju djelotvornost
7. Uvjerenje da možeš utjecati na kvalitetu svog života
9. Postavljanje ciljeva sukladno željama i mogućnostima
10. Svjesnost da često neznamo što drugi ljudi misle ili osjećaju i stoga ih je dobro pitati prije negoli
donesemo zaključak
11. Vjerovanje u najbolji ishoda, a u slučaju lošeg ishoda vjerovanje da ćemo izaći na kraj s tim
12. Odbacivanje stavova koji se temelje na osuđivanju sebe i drugoga, bolje je razumijevanje
13. Svjesnost da na većinu pitanja ne možemo odgovore pronaći odmah
14. Vjerovanje da ste jednako vrijedni kao i drugi
15. Vjerovaje da vas mnogi ljudi mogu (bi mogli) razumjeti.
16. Vjerovanje da ste po mnogočemu sličan drugim ljudima
17. Spremnost riskiranja unatoč mogućnosti da ćeš biti povrijeđen
18. Slušanje drugih ljudi
19. Vjerovanje da možeš odbiti zahtijeve koje ti se ne sviđaju.
20. Izbjegavanja uopćavanja
21. procjena realistične odgovornosti

rejoflajt
15.05.2010., 07:48
VJEŽBA
Suprotstavite ovim mislima pozitivne misli:
32
Imat ću napadaj, izgubit ću kontrolu ,onesvijestit ću se
Nešto nije u redu sa mnom
Nemogu izdržati anksioznost umrijet ću
Ja sam jedini/a sa ovim problemom
Ljudi vide da sam u panici, znaju da sam neurotičan/na
Svaka anksioznost je loša ja uvijek paničarim
Moram se u potpunosti osloboditi panike i anksioznosti
Nikada ne smijem izgledati glupo ili izvan kontrole
Ako ljudi znaju da sam paničar odbit će me
Nikad ne smijem biti slab
Morao/la bi imati potpuno kontrolu
Ako unaprijed ne znam što će se dogoditi to će biti loše
Moram biti zabrinut oko panike da bi je mogao spriječiti
Ako paničarim, ako sam uplašen onda sam slabić
Bit ću odbačen ako paničarim
Umrijet ću ako imam paniku
Moram imati kontrolu u svakoj situaciji
Ljudi će mi se ismijavati ako ako imam paniku
U mom razumijevanje uspješne i jake osobe ne spada panična osoba, ovo mi se nikada nije smjelo
dogoditi.
Neću biti u stanju misliti i neću ništa moći reči
Reči ću nešto glupo
Ukipit ću se.
Ja sam dosadan
Lice mi je vruče , crvenim, Ruke mi se tresu, Gubim kontrolu,
Svi gledaju u meine,
Ljudi mogu reči da sam nervozan,
Ja sam gubitnik,
Oni misle da sam glup,
Oni su bolji, pametniji i zabavniji nego ja
Misle da sam budala, to će biti strašno,
Nitko me ne voli,
Ako sam tiho ljudi će misliti da sam dosadan
Moram reči nešto inteligentno ili mudro
Ako nisam savršen odbacit će me
Ako me netko ne voli to znači da nešto nije u redu samnom
Ako vide da sam uplašen mislit će da sam nesposoban,
Moram ostaviti dobar dojam,
Moram dobiti podršku od svih,
Ne smijem pokazati niti malo slabosti
Ako se ne složim s nekim naljutit će se ili će misliti da sam glup
Ja sam odvratan, od svih se razlikujem glup sam i ružan,
Slab sam nitko me ne voli neadekvatan sam, nesposoban sam
Ako ste uspjeli u ovom postupku budite ponosni, recite nešto slično kao :
"Upalilo je. Bio/la sam sposoban/na to učiniti"
"Dao/la sam sve od sebe, uspjela/o sam"
Bravo! Uspjela sam!
Stvarno sam to dobro napravio/la
Uspjela/o sam izići s tim na kraj.
Postigla/o sam to - osjećam se bolje

rejoflajt
15.05.2010., 07:49
33
Sredila/o sam to - idući puta bi trebalo biti još lakše
Ukoliko ovako nastavim - bit ću stvarno dobar/ra u tim stvarima
Mogu biti zadovoljna napretkom koji ostvarujem
34
MISLI KOJE VAM MOGU VIŠE ODMOĆI NEGO POMOĆI
Zaokružite one obrasce razmišljanja koji su svojstveni Vama te navedite primjer na poleđini papira u
rubrici s istim naslovom, ako je potrebno koristite dodatni papir
1. Sve ili ništa mišljenje (crno- bijelo mišljenje) - vi gledate na situaciju kao da ima samo dvije
mogućnosti a ne puno mogućnosti između. Vi razmišljate npr. ako nisam savršen/a tada sam
neuspiješan/na ili Dobro –loše vrednovanje ako nisam odličan/a tada sam loš/a, superiorno
inferiorno, ako nisam briljantan/na tada sam inferiorran/na i sl, umjesto da i prihvatite I druge
mogućnosti između oveih krajnosti kao dobre, trenutno moguće I sl

rejoflajt
15.05.2010., 07:53
ima još...ali dosta zasad

mislim da će malo tko ovo zaista pročitati, ovi su tekstovi namijenjeni za printanje i to za one koji su se pronašli u ovim problemima i misle da bi možda vrijedilo probati:top:

ja_a
15.05.2010., 10:30
ah znaci ti tvrdis da ja nemam pojma o derealizaciji bez da mislis? pa.. vidi se :)
al bit ce bolje

Ti zbilja misliš da me diraju ovakve jeftine provokacije!?

ja_a
15.05.2010., 10:34
@smemy
@ja-a

Pa derealizacije i depersonalizacija obično jesu simptomi nečega. Bilo da je od nekog šita koji si izmiješao sa alkoholom ili od ptsp-a što je vrsta stresa, tvoj mozak na stres reagira tako.
Katkad nije bitno od čega se desi DP/DR, no bilo da je stres ili droga u pitanju, dođe se na isto.
Ako leži neki dublji uzrok tome, kako kažeš ptsp, onda bi bilo dobro da popričaš sa nekime o tome.

zmijica dorica
15.05.2010., 11:58
ima još...ali dosta zasad

mislim da će malo tko ovo zaista pročitati, ovi su tekstovi namijenjeni za printanje i to za one koji su se pronašli u ovim problemima i misle da bi možda vrijedilo probati:top:

Stavila sam si na popis obaveza i "pročitati postove od Rej" :mig: :cerek:....dakle Rej, povečavaš mi stres :cerek: :cerek:

Sad za zbilja...nisam to još čitala, čini mi se jako zanimljivo (već i zato jer si ti našla nešto u tome :mig:), svakako ću pročitati, hvala :s :top:!

Zlo_i_Naopako
15.05.2010., 12:56

Koji je tebi kurac?

Ko si ti da ti meni kažeš da je meni dobro?
Dobro mi je samo zato što se kurčim da mi je dobro i ne jaučem o svojoj strašnoj bolesti ko vi?

Ajde, ak ne znaš reć nešt pametno drugi put šuti! ":eek:

bome svašta

hmmmm....

Ja najbolje znam kako mi je da bi ti meni rekla da je meni dobro!
Kako ti znaš da je meni dobro?

Ja uopće ne znam kud moje stanje spada, spada li tu ili na depru ili na ništa od toga, ali znam da sam daleko od dobro zadnjih ne znam koliko godina!

rejoflajt, i tebi je dobro, ajd ne seri na ovoj temi bezveze! :top:

A i ne znam koji razloga da na privatnu poruku ne odgovoriš, nego je ovdje javno objaviš, valjda zato što očekuješ da drugi navale: "joj grozna ta zla i naopako, kak se usuđuje uopće"! :rofl:

ja_a
15.05.2010., 13:25
hmmmm....

Ja uopće ne znam kud moje stanje spada, spada li tu ili na depru ili na ništa od toga, ali znam da sam daleko od dobro zadnjih ne znam koliko godina!

A i ne znam koji razloga da na privatnu poruku ne odgovoriš, nego je ovdje javno objaviš, valjda zato što očekuješ da drugi navale: "joj grozna ta zla i naopako, kak se usuđuje uopće"! :rofl:

Uopće se ne zamaraj. To što je objavila tvoju privatnu poruku protivi se pravilima foruma i imaš je pravo prijaviti moderatoru ako želiš.

Također, rejoflajt, tu sada radiš copy/paste svega onoga što smo slično tvrdili ja i mnogi tu već i napisali i zbog toga nas se ismijavalo, ponižavalo i sl.
Da, prava si "spasiteljica"!

orbit6468
15.05.2010., 14:00
Pa derealizacije i depersonalizacija obično jesu simptomi nečega. Bilo da je od nekog šita koji si izmiješao sa alkoholom ili od ptsp-a što je vrsta stresa, tvoj mozak na stres reagira tako.
Katkad nije bitno od čega se desi DP/DR, no bilo da je stres ili droga u pitanju, dođe se na isto.
Ako leži neki dublji uzrok tome, kako kažeš ptsp, onda bi bilo dobro da popričaš sa nekime o tome.
kao dijete sam prebolio upalu mozga....možda su to posljedice te bolesti pa mi mozak tako reagira veću količinu stresa.....isti simptomi oba puta mada je uzrok različit....nadam se da će i ovaj put biti kao i prvi....da će me držati neko vrijeme pa pustiti....ono što me sad najviše zabrinjava je terapija lijekovima.....strah me da će mi to usporiti oporavak jer koliko sam shvatio čitajući a i iz osobnog iskustva do sad lijekovi samo zamrzavaju stanje i maskiraju ga......čim prestaneš uzimati lijek simptomi se vraćaju i eto te opet na početku.

orbit6468
15.05.2010., 14:09
pri paničnom napadu, pogubiš se i očajno tražiš nešto za što bi se uhvatio jer je osjećaj preintenzivan, to je upravo trenutak kad imaš najžešći osjećaj dezorijentacije, nakon toga jaki umor i tuga, da. evo, mene je jučer, nako dugo vremena opalio i upravo sam se tako osjećala.:grli:
i mene prije par večeri....morao sam u pola noći popiti jedan eglonyl i xanax da bi mi bilo bolje....čim sam popio lijek probudio sam ženu i zanimljivo je to kako me je običan razgovor brzo pribrao.....lijekovi nisu mogli početi djelovati tako brzo jer odmah od početka razgovora je popustila sva ta napetost i strah.

ja_a
15.05.2010., 14:27
kao dijete sam prebolio upalu mozga....možda su to posljedice te bolesti pa mi mozak tako reagira veću količinu stresa.....isti simptomi oba puta mada je uzrok različit....nadam se da će i ovaj put biti kao i prvi....da će me držati neko vrijeme pa pustiti....ono što me sad najviše zabrinjava je terapija lijekovima.....strah me da će mi to usporiti oporavak jer koliko sam shvatio čitajući a i iz osobnog iskustva do sad lijekovi samo zamrzavaju stanje i maskiraju ga......čim prestaneš uzimati lijek simptomi se vraćaju i eto te opet na početku.

Možda se nakon duljeg uzimanja lijeka simptomi ne bi vratili. A to ti ni ja ne znam. Opet, svaki psihić će te uvijek odmah nafilati lijekovima ako ti je jako loše. Ako ti lijekovi pomažu, onda bolje da si na njima, nego da se na silu skidaš i mučiš. Ja za nešto što se periodično javlja ne bih nikada uzimao lijekove, ali derealizacija kronična kao takva kakva je zbilja gadno naruši kvalitetu života, pa ako tebi ti lijekovi pomažu, zašto ne!? Bar ih koristi godinu dana, pa se mozak više valjda neće vraćati u prijašnje stanje.
Pa ne mora, a i može to imati veze sa upalom mozga. Mnogi bez ikakvih vanjskih razloga dobiju derealizaciju, ugl. zbog stresa. Tako je barem meni.

Dvojba
15.05.2010., 16:23
Uopće se ne zamaraj. To što je objavila tvoju privatnu poruku protivi se pravilima foruma i imaš je pravo prijaviti moderatoru ako želiš.

Također, rejoflajt, tu sada radiš copy/paste svega onoga što smo slično tvrdili ja i mnogi tu već i napisali i zbog toga nas se ismijavalo, ponižavalo i sl.
Da, prava si "spasiteljica"!

Rejoflajt je copy/paste takvih i sličnih tema radila i prije nego si ti došao na ovaj forum.
To može biti od velike pomoći pri blažim anskioznostima i panikama, no kod jakih simptoma koje osobu doslovno onemogućavaju da više normalno živi, u obzir dolazi samo stručna pomoć u vidu farmakoterapije i psihoterapije. Ne nužno tim slijedom.

smemy
15.05.2010., 16:23
Ti zbilja misliš da me diraju ovakve jeftine provokacije!?

ne! nikako! zao mi je sto sam uopce odgovarala na tvoje provokacije ili bolje sto sam ti se uopce obracala.

zao mi je sto ti i netko drugi moze pomisliti da se ja s tobom svadjam ili prepucavam.

zao mi je i suosjecam sa svima kojima nije dobro ali sam i optimisticna da ce biti bolje.

nadala sam se da netko moze uvidjeti svoje prejake obrambene stavove

ja-a odgovorila sam na jedan tvoj upis jer mi se cinio netocan, nisam ti rekla da si glup niti ista slicno.. samo sam te pitala na osnovu cega dajes dijagnozu toj osobi i napisala svoje misljenje buduci da sam slucajno bila tu kad se pojavio na forumu, imala iskustvo slicno njegovom (ili gore jer meni je rak bio dijagnosticiran dok je kod njega bila na srecu samo sumnja).

reyoflait super su ovi copy, nadam se da ce ih svi pazljivo procitati i koristiti

orbit ne vjerujem da tvoje stanje ima veze s onim od prije 20 godina i mozda bi bilo bolje da se s tim ne zamaras.

Dvojba
15.05.2010., 16:26
Marko Tolja se našao tamo čisto zbog instrumentala ;)
Rekao sam da nije ono sve šta slušam, Last.fm mi nije scrobblao sve sa kompa,jer imam više hard diskova,tj particija. :D
69 Eyes ne volim nikako :p Ovo ostalo je prihvatljivo :D

Jel normalan osjećaj,zbunjenosti,pada koncentracije (najlakše bih prepisao stanje pripitosti+pospanosti) od uzimanja lijekova..uzimam Citanol i Xanax već 2 dana?..a prije toga sam uzimao Helex 3-4 dana kojeg više ni ne pijem..
Hvala! :)

Je, normalan je osjećaj zbunjenosti, pada koncentracije i mamurnosti. Ne brini, nakon nekog vremena to se sve povuće i sasvim nestane:)

smemy
15.05.2010., 16:58
To može biti od velike pomoći pri blažim anskioznostima i panikama, no kod jakih simptoma koje osobu doslovno onemogućavaju da više normalno živi, u obzir dolazi samo stručna pomoć u vidu farmakoterapije i psihoterapije. Ne nužno tim slijedom.

ja bih rekla da to zavisi od osobe, od njenog osobnog izbora a ne o jacini ''bolesti''
patila sam, s razlicitim simptomima, usponima i padovima od puberteta, od raznih neuroza: anksioznost, panika, depresija, derealizacija, depersonalizacija,migrene s aurom, konvulzije, paralize.. iz nabrojanog se moze zakljuciti da nisam funkcionirala kako treba. u vise navrata sam bila ne zatvorena u kuci nego prikovana za krevet. e sad, ja sam vjerovala doktorima ali stvar je isla ovako; nakon svih zivih pretraga zavrsila bih kod psihijatra koji bi mi prepisao ljekove privatno te bih isla kod doktrora opce prakse (a promjenila sam ih puno jer se stalno selim) da mi ih prepisu da ne placam a oni bi mi rekli da meni to ne treba. nitko od tih pustih doktora mi nije objasnio o cemu se radi niti sam ja znala sto mi je. nakon tih 20 burnih godina nemam anksioznost, nemam potrebu za xanaxom, ne idem vani s bocom vode ili s cokoladom ili slanim stapicima ili s mobitelom jer nema razmisljanja ''sto ako.. '' sto je najvaznije, nisu mi propale mozdane stanice, vratila mi se koncentracija, super se osjecam iako sam i dalje osjetljiva. osim kratke psihoterapije (kbt) pomogli su mi bas ove tehnike za samopomoc koje i danas koristim kad sam pod stresom.

napisala bih za kraj kako je izgledala moja derealizacija i depersonalizacija koje su jednom trajale 4 mjeseca. osim osjecaja da je sve nestvarno nisam dobro vidjela boje, sve je nekako bilo tamnije kao da sam pred ocima imala crnu zavjesu. nosila sam uvijek ruzicaste reyban koliko je to bilo nepodnosljivo.nekad su mi stvari izgledale vece nego jesu nekad manje. i sluh mi je bio poremecen, ako mi se netko obracao s metra udaljenosti meni se cinilo da zvuk dolazi s 20 m udaljenosti. sto se tice depersonalizacije osjecaj mi je bio jos gori. nisam se mogla vidjeti u ogledalu,uzasavalo me, nisam se prepoznavala. nisam mogla vidjeti svoje tjelo, golo tjelo , kozu..bio mi je veliki problem tusirati se, presvuci se itd. najlakse mi je bilo kad zatvorim oci.
ponavljam nisam protiv ljekova, igrom slucaja nisam nikad uzela te famozne antidepresive ali sam zivuci dokaz da se moze i bez njih.

rejoflajt
15.05.2010., 17:09
copy paste današnjih praktičnih savjeta su ZA BLAŽE OBLIKE ANKSIOZNOSTI, da ne bi bilo zabune.

smemy
15.05.2010., 17:18
copy paste današnjih praktičnih savjeta su BLAŽE OBLIKE ANKSIOZNOSTI, da ne bi bilo zabune.

ne rej, to je za sve. oni koji imaju tezak oblik (stogod to znacilo) valjda uzimaju medikamente te procitati, isprintati i koristiti ove copy paste moze im samo pomoci i ubrzati ozdravljenje, kao i psihoterapija (na kojoj sam ja uostalom i pocela ''uciti'' ove stvari; tehnike disanja, misicne relaksacije i prepustanja)

khari
15.05.2010., 17:25
http://www.youtube.com/watch?v=F0CMEeKqcnQ pozitivne vibre svima!!!

Dvojba
15.05.2010., 17:30
ja bih rekla da to zavisi od osobe, od njenog osobnog izbora a ne o jacini ''bolesti''
patila sam, s razlicitim simptomima, usponima i padovima od puberteta, od raznih neuroza: anksioznost, panika, depresija, derealizacija, depersonalizacija,migrene s aurom, konvulzije, paralize.. iz nabrojanog se moze zakljuciti da nisam funkcionirala kako treba. u vise navrata sam bila ne zatvorena u kuci nego prikovana za krevet. e sad, ja sam vjerovala doktorima ali stvar je isla ovako; nakon svih zivih pretraga zavrsila bih kod psihijatra koji bi mi prepisao ljekove privatno te bih isla kod doktrora opce prakse (a promjenila sam ih puno jer se stalno selim) da mi ih prepisu da ne placam a oni bi mi rekli da meni to ne treba. nitko od tih pustih doktora mi nije objasnio o cemu se radi niti sam ja znala sto mi je. nakon tih 20 burnih godina nemam anksioznost, nemam potrebu za xanaxom, ne idem vani s bocom vode ili s cokoladom ili slanim stapicima ili s mobitelom jer nema razmisljanja ''sto ako.. '' sto je najvaznije, nisu mi propale mozdane stanice, vratila mi se koncentracija, super se osjecam iako sam i dalje osjetljiva. osim kratke psihoterapije (kbt) pomogli su mi bas ove tehnike za samopomoc koje i danas koristim kad sam pod stresom.

napisala bih za kraj kako je izgledala moja derealizacija i depersonalizacija koje su jednom trajale 4 mjeseca. osim osjecaja da je sve nestvarno nisam dobro vidjela boje, sve je nekako bilo tamnije kao da sam pred ocima imala crnu zavjesu. nosila sam uvijek ruzicaste reyban koliko je to bilo nepodnosljivo.nekad su mi stvari izgledale vece nego jesu nekad manje. i sluh mi je bio poremecen, ako mi se netko obracao s metra udaljenosti meni se cinilo da zvuk dolazi s 20 m udaljenosti. sto se tice depersonalizacije osjecaj mi je bio jos gori. nisam se mogla vidjeti u ogledalu,uzasavalo me, nisam se prepoznavala. nisam mogla vidjeti svoje tjelo, golo tjelo , kozu..bio mi je veliki problem tusirati se, presvuci se itd. najlakse mi je bilo kad zatvorim oci.
ponavljam nisam protiv ljekova, igrom slucaja nisam nikad uzela te famozne antidepresive ali sam zivuci dokaz da se moze i bez njih.

Razumijem te i sve tvoje simptome, koji su gotovo isti kao i moji. Užas, jelda :eek:
Ja sam godinama pokušavala pomoći si na sve načine, i psihoterapije, i vježbe, i joga, tjelovježba, prehrana, autosugestija, ali nažalost, bivalo je sve gore i gore. Bila sam strašno protiv lijekova, mislila sam da ću biti hodajući zombi od njih, da ću se otrovati od njih, umrijeti. Kada sam popila prvi AD, tresla sam se od straha. I onda, nakon 2 tjedna ode depresija. Nakon dva i pol mjeseca nisam imala paniku. Odjednom normalna. Hebote, normalna. Nisam vjerovala. Našla sam načina da ostatak života provedem u normalnom stanju. Nadam se bez nekih većih recidiva.
Različiti smo. Nekome pomogne ovo, nekome ono. Bitno je samo nikad ne odustati.

Dvojba
15.05.2010., 17:32
ne rej, to je za sve. oni koji imaju tezak oblik (stogod to znacilo) valjda uzimaju medikamente te procitati, isprintati i koristiti ove copy paste moze im samo pomoci i ubrzati ozdravljenje, kao i psihoterapija (na kojoj sam ja uostalom i pocela ''uciti'' ove stvari; tehnike disanja, misicne relaksacije i prepustanja)

Mislim da ovo što je rey copirala, mogu koristiti i potpuno zdravi ljudi.

zmijica dorica
15.05.2010., 17:43
....
...Različiti smo. Nekome pomogne ovo, nekome ono. Bitno je samo nikad ne odustati.

:s :top: :mig:

ja_a
15.05.2010., 17:51

I kako ti je prošla der. i depers?

smemy
15.05.2010., 18:05
Razumijem te i sve tvoje simptome, koji su gotovo isti kao i moji. Užas, jelda :eek:
Ja sam godinama pokušavala pomoći si na sve načine, i psihoterapije, i vježbe, i joga, tjelovježba, prehrana, autosugestija, ali nažalost, bivalo je sve gore i gore. Bila sam strašno protiv lijekova, mislila sam da ću biti hodajući zombi od njih, da ću se otrovati od njih, umrijeti. Kada sam popila prvi AD, tresla sam se od straha. I onda, nakon 2 tjedna ode depresija. Nakon dva i pol mjeseca nisam imala paniku. Odjednom normalna. Hebote, normalna. Nisam vjerovala. Našla sam načina da ostatak života provedem u normalnom stanju. Nadam se bez nekih većih recidiva.
Različiti smo. Nekome pomogne ovo, nekome ono. Bitno je samo nikad ne odustati.

i ja ti zelim od srca da nemas nekih vecih recidiva.
u biti nisam protiv lijekova, napisala sam da ih samo igrom slucaja nisam uzela ali nije mi ni zao
ne volim kad se napise da je anksioznost &co teska bolest.
anksioznost moze biti simptom drugih bolesti (poremecaja osobnosti, ptsp-a, depresija, bipolarnog p, ovisnosti itd i fizickih bolesti) pa moze izgledati teze izljeciva u tim slucajevima. bitno je na vrijeme ici kod strucnjaka koji ce postaviti pravilnu dijagnozu i iskljuciti druge

a copy paste je za sve, naravno i za zdrave... dobro je znat sto je stres, kako se nositi s tim te je dobro znati prepoznati signale koje nam organizam salje...

BeautifullyChaotic
15.05.2010., 18:36
Ja opet ne mogu disati... kao da je stijena pala na mene... pokušam ne misliti na to, pokušam misliti zašto opet, ali ništa...:(

ja_a
15.05.2010., 18:38
Ja opet ne mogu disati... kao da je stijena pala na mene... pokušam ne misliti na to, pokušam misliti zašto opet, ali ništa...:(

Loše je vrijeme i pao je tlak... dont vori!

Chansomps
15.05.2010., 18:40
Ja imam osjećaj da me je počela vozati deralizacija :(

BeautifullyChaotic
15.05.2010., 18:40
Loše? Kiša i hladnoća meni spadaju u lijepo vrijeme...
Ma u biti kog ja zavaravam? Znam točno zašto, samo sam nesposobna riješiti se muke...

BeautifullyChaotic
15.05.2010., 18:42
CHANS... :grli:

... samo se nadam da će te brzo pustiti... drugo ti ne znam reći...

ja_a
15.05.2010., 18:45
Ja imam osjećaj da me je počela vozati deralizacija :(

tak ti je i meni :D

ja_a
15.05.2010., 18:45
Loše? Kiša i hladnoća meni spadaju u lijepo vrijeme...
Ma u biti kog ja zavaravam? Znam točno zašto, samo sam nesposobna riješiti se muke...

A koja je to muka? Ako znaš kako riješiti problem zašto ga ne riješiš?

BeautifullyChaotic
15.05.2010., 18:46
Znam što je problem ne kako ga riješiti. Pada mi na pamet samo jedno rješenje...

ja_a
15.05.2010., 18:47
Znam što je problem ne kako ga riješiti. Pada mi na pamet samo jedno rješenje...

To rješenje uključuje nešto od čega bi te mi ovdje trebali odgovarati ili? :D

BeautifullyChaotic
15.05.2010., 18:49
Kao da se mene može odgovoriti...

ja_a
15.05.2010., 18:50
Kao da se mene može odgovoriti...

Kako da ti itko pomogne kada pričaš u šiframa, rebusima i križaljkama... :ne zna:

ja_a
15.05.2010., 18:52
Za promjenu, danas ću i ja malo jaukati.
JOOOOJ puca me derealizacija! Kaj da delam? KAAAAAAJ? Ajde, dajte savjet! Da se držim? Da se primim za nešt?
Ja se uopće ne šalim... koma sam danas! Neka mi netko udijeli pametan savjet!

Chansomps
15.05.2010., 18:54
CHANS... :grli:

... samo se nadam da će te brzo pustiti... drugo ti ne znam reći...
Hvala ti :grli:

To me uhvati na momente,al baš jako...mada mi se već 2-3 dana vrti i osjećam se pripito..valjda je to od tableta..:)

tak ti je i meni :D
I kako se nosiš sa tim?
Jel ti se vrte filmovi u glavi tipa: Šta ako poludim,šta ako ovo,šta ako ono?

Stvarno grozno,ne bih ovo poželio ni najgorem neprijatelju :(

ja_a
15.05.2010., 18:57
Hvala ti :grli:

To me uhvati na momente,al baš jako...mada mi se već 2-3 dana vrti i osjećam se pripito..valjda je to od tableta..:)

I kako se nosiš sa tim?
Jel ti se vrte filmovi u glavi tipa: Šta ako poludim,šta ako ovo,šta ako ono?

Stvarno grozno,ne bih ovo poželio ni najgorem neprijatelju :(

A nećeš poludjeti, bez brige. Ja to već imam 4 mjeseca, pa do sada nisam poludio, a kronično mi je. Tu i tam dođu bolja razdoblja, katkad i jako dobra, ali osjećaj nestvarnosti je tu. Danas sam usrano, a razloga može biti par.
A kak se nosim... ne nosim se.. prepuštam se tome, pa je lakše.

duxi9
15.05.2010., 18:58
JOOOOJ puca me derealizacija! Kaj da delam? KAAAAAAJ? Ajde, dajte savjet! Da se držim? Da se primim za nešt?

:s, kajjjjjjjj, pa ono sve kaj je rejica kojpala pomaže, probaj pročitati:)

duxi9
15.05.2010., 18:59
A nećeš poludjeti, bez brige. Ja to već imam 4 mjeseca, pa do sada nisam poludio, a kronično mi je. Tu i tam dođu bolja razdoblja, katkad i jako dobra, ali osjećaj nestvarnosti je tu. Danas sam usrano, a razloga može biti par.
A kak se nosim... ne nosim se.. prepuštam se tome, pa je lakše.

koji su to, razlozi???:kava:podjeli!!:)

ja_a
15.05.2010., 19:01
:s, kajjjjjjjj, pa ono sve kaj je rejica kojpala pomaže, probaj pročitati:)

ma to sve znam, a i preveć je to teksta za mene sada.... muti mi se vid, nagluh sam, gubim razum, imam shizofreniju, epilepsiju, OKP, tumor, bipolarni, PMS, GPS i LUUUD SAM!
Da je sunce, bar bi na bic ošel danas i valjda bih bil normalniji.
Ja sam kronično u banani, ali ne volim očajavati o tome jer mi je tad još gore. I zadnja dva tjedna su mi bila izuzetno dobra s obzirom kak sam danas :kava:

BeautifullyChaotic
15.05.2010., 19:02
Ajde da sam dočekala da i ti pukneš.

ja_a
15.05.2010., 19:02
koji su to, razlozi???:kava:podjeli!!:)

mene pitaš?
Pa stres je razlog. Mozak mi se umorio malo veli psihićka koju svi preporučate! Puno briga, stresa itd. i mozak pobjegne u realizaciju sa DE prefiksom.

aha... ti misliš na današnje razloge... a vrijeme je usrano, pao je tlak, brigam svoje brige i tak... djeluje!

ja_a
15.05.2010., 19:04
Ajde da sam dočekala da i ti pukneš.

da da... uživaj dok možeš... otvori šampanjac da proslaviš ... probao ja pred neki dan alkohol sa anksiolitikom, nebi vjerovala, al tak je to cool :rofl:

rejoflajt
15.05.2010., 19:12
http://www.toondoo.com/public/m/e/e/meerasapra/toons/cool-cartoon-324041.png

duxi9
15.05.2010., 19:12
mene pitaš?
Pa stres je razlog. Mozak mi se umorio malo veli psihićka koju svi preporučate! Puno briga, stresa itd. i mozak pobjegne u realizaciju sa DE prefiksom.

aha... ti misliš na današnje razloge... a vrijeme je usrano, pao je tlak, brigam svoje brige i tak... djeluje!

Gle, u mnogim situacijam je nemoguče izbječi stres, to mi svi jako dobro znama.
No ako je moguće, barem pokušaj promjeniti situaciju kako bi se stres ublažio.
To bi moglo značiti odustati od neke aktivnosti ili odgovornosti.
Emocionalni stres često možemo smanjiti uz promjenu stava.

duxi9
15.05.2010., 19:13
http://www.toondoo.com/public/m/e/e/meerasapra/toons/cool-cartoon-324041.png

Reeeeeeejjjjjjj:mig:

ja_a
15.05.2010., 19:15
Gle, u mnogim situacijam je nemoguče izbječi stres, to mi svi jako dobro znama.
No ako je moguće, barem pokušaj promjeniti situaciju kako bi se stres ublažio.
To bi moglo značiti odustati od neke aktivnosti ili odgovornosti.
Emocionalni stres često možemo smanjiti uz promjenu stava.

Ma ja sam derealiziran i kad se super osjećam. Derealizacija eventualno izblijedi ako se jako moram na nešto koncentrirati i raditi obično vani među ljudima.

rejoflajt
15.05.2010., 19:20
Reeeeeeejjjjjjj:mig:

bu bolje:D

rejoflajt
15.05.2010., 19:37
info o lijekovima copy/paste

AKINETON (biperiden)
ALVENTA (venlafaksin)
AMYZOL (amitriptilin)
ANAFRANIL (klomipramin)
ANSILAN (medazepam)
APAURIN (diazepam)
APILEPSIN (natrijev valproat)
ARVIND (lamotrigin)
ASAMID (etosuksimid)
AURORIX (moklobemid)
CALIXTA (mirtazapin)
CERSON (nitrazepam)
CIPRALEX (escitalopram)
CITALON (citalopram)
COAXIL (tianeptin)
CONCERTA (metilfenidat)
DANOPTIN (lamotrigin)
DEPAKINE CHRONO (Na-valproat, valproatna kiselina)
DEPROZEL (paroksetin)
DEVIDON (trazodon)
EGLONYL (sulpirid)
EGLONYL FORTE (sulpirid)
FEVARIN (fluvoksamin)
FLUNIRIN (fluoksetin)
HALDOL (haloperidol)
HALEA (sertralin)
HELEX (alprazolam)
HEPTANON (metadon)
KSALOL (alprazolam)
LADIOMIL (maprotilin)
LAMEPTIL (lamotrigin)
LAMICTAL (lamotrigin)
LEKOTAM (bromazepam)
LEPONEX (klozapin)
LEXAURIN (bromazepam)
LEXILIUM (bromazepam)
LORSILAN (lorazepam)
LUXETA (sertralin)
MADOPAR (levodopa + benzerazid)
MISAR (alprazolam)
MODITEN (flufenazin)
NAKOM (karbidopa + levodopa)
NEURONTIN (gabapentin)
NORMABEL tablete (diazepam)
NOZINAN (levomepromazin)
OKSAZEPAM (oksazepam)
OLAZNAPIN CIPLA (olanzapin)
PHEMITON (metilfenobarbital)
PHENOBARBITON (fenobarbital)
PRAXITEN (oksazepam)
PRAZINE (promazin)
PROSPERA (risperidon)
PROZAC LIQUID (fluoksetin)
Q-PIN (kvetiapin)
RISDONAL (risperidon)
RISNIA (risperidon)
RISPEN (risperidon)
RISPOLEPT (risperidon)
RISPOLEPT CONSTA (risperidon)
RISPOLUX (risperidon)
RISSET (risperidon)
RITALIN (metilfenidat)
RIVOTRIL (klonazepam)
SANVAL (zolpidem)
SEROQUEL (kvetiapin)
SEROXAT (paroksetin)
SEROXAT oralna suspenzija (paroksetin)
STARCITIN (citalopram)
STUGERON FORTE (cinarizin)
SUBUTEX (buprenorfin)
SULPIRID (sulpirid)
TAXILAN (perazin)
TEGRETOL (karbamazepin)
THIORILL (tioridazin)
TORENDO (risperidon)
TORENDO Q-TAB (risperidon)
TRAZEM (nitrazepam)
VAIRA (olanzapin)
VELAFAX (venlafaksin)
WELLBUTRIN XR (buproprion hidroklorid)
XANAX (alprazolam)
ZALASTA (olanzapin)
ZALASTA Q-TAB (olanzapin)
ZAN kapsule (zaleplon)
ZELDOX (ziprasidon)
ZOLOFT (sertralin)
ZONADIN (zolpidem)
ZYPREXA (olanzapin)
ZYPREXA VELOTAB (olanzapin)
http://anksioznost123.blog.hr

helex84
15.05.2010., 20:23
još uvijek te probada?
znam da si mi rekla to još prije par mjeseci.
jesi išla doktoru zbog toga?
mene ti je isto probadalo oko lijevog uha pa više prema vrhu glave je bol išla. jedno vrijeme samo na tom jednom mjestu, a onda kasnije probadanja po cijeloj glavi. i glava me bolila u potiljku u kombinaciji sa trncima i žarenjem. jednom me toliko probolo da mi se sve zacrnilo pred očima. nije mi baš bilo svejedno. a ta bol je bila "sijevajuća", oštra i trajala bi po par sekundi i onda par minuta mir pa opet probadanje. i onda sam par dana kasnije imala termin kod neurologinje. i rekla sam joj to. i rekla je da ta probadanja mogu biti od živaca, od kralježnice ili su to neuralgije. no preporučila je ipak mr zbog vrtoglavica. i eto, nalaz hvala Bogu uredan, ali i dalje me probada :ne zna: otorinac mi je rekao da su to vjerovatno te neuralgije i da naviknem na to :confused:

da jos uvijek nemres vjerovat. s jedne strane mislim da je nes ozbiljno vec bi se nes desilo, a sa druge strane sam hipohodar pa mislim sto posto nes je.
ma bum jos napravila mr da sam mirna. al me vise bed ic kod doktorice stalno trazit neke uputnice, mislim a me vec cudno gleda.

tebi sada prestalo, il imas jos probadanja??

zmijica dorica
15.05.2010., 20:23
Ili moj lijek ima slobodne vikende...ili su mu vikendi zbog nečeg preteški...ili je jednostavno takav dan (ma je, baš je fuj)...uglavnom nekako sam depresivna, da i to jednom izgovorim...:ne zna:...ma bit će bolje sutra :mig:

zmijica dorica
15.05.2010., 20:27
da jos uvijek nemres vjerovat. s jedne strane mislim da je nes ozbiljno vec bi se nes desilo, a sa druge strane sam hipohodar pa mislim sto posto nes je.
ma bum jos napravila mr da sam mirna. al me vise bed ic kod doktorice stalno trazit neke uputnice, mislim a me vec cudno gleda.

Ak ti je bed pomisli na mene koja ih pokupim pa ne odem, to je bed :rolleyes: :mig: :D...ak se hoćeš pregledat, kaj te briga, tvoje sveto pravo :mig:

autoicon
15.05.2010., 21:17

Podrška za kukanje
http://www.youtube.com/watch?v=yYe6tmrFxbw

ja_a
15.05.2010., 22:27
Podrška za kukanje
http://www.youtube.com/watch?v=yYe6tmrFxbw

Ovo je pjesma koja znanstveno dokazano liječi sve sa PA. Naravno, prije nego budu izliječeni dobe najgori PA i završe u bolnici. To se još zove i herxing. Stoga evo, liječite se djeco... liječite... bog vam pomogo:
http://www.youtube.com/watch?v=ZThquH5t0ow

zmijica dorica
15.05.2010., 22:46
Problem je što sam u zadnjih par dana okusila razliku...poveselila se moru (nema veze što je propalo), jučer čak upalila tv...a sad si opet ne mogu zamislit ni otvaranje champove ni bilo kakve glazbe...i drhtim...u q

...ok, htjela sam samo vidjet napisano da će sutra bit bolje i da će u pon bit opet ok :mig: :cerek: ...što od srca i vama želim...:top:...ježi ga

BeautifullyChaotic
15.05.2010., 22:55
Glava mi je u kaosu. U prsima bol i nemir. I samo jedno na pameti...

ja_a
15.05.2010., 23:13

sex?

Chansomps
15.05.2010., 23:18

Dobro je da znaš što ti je na pameti :cerek:

Ajde,podjeli to sa pukom anksioznim... :p

rejoflajt
16.05.2010., 00:13
i mene prije par večeri....morao sam u pola noći popiti jedan eglonyl i xanax da bi mi bilo bolje....čim sam popio lijek probudio sam ženu i zanimljivo je to kako me je običan razgovor brzo pribrao.....lijekovi nisu mogli početi djelovati tako brzo jer odmah od početka razgovora je popustila sva ta napetost i strah.

vjerojatno jer ti supruga daje osjećaj sigurnosti.

rejoflajt
16.05.2010., 00:19
hmmmm....

ako znaš, zašto pitaš jel ti ovdje mjesto
žao mi je svake osobe kojoj je loše
prihvaćam, u afektu sam tako reagirala jer sam se osjećala napadnutom bez potrebe, nisam ti zlonamjerno napisala da si dobro

a jel meni dobro, neću dijeliti s mnogima na ovoj temi pa tako ni s tobom.

jesmo sad kvit?:kava:

rejoflajt
16.05.2010., 01:26
http://www.diabeteshealth.com/media/images/cartoons/501.jpg

kiya
16.05.2010., 02:10
Bok ljudovi,

Moja anksioznost se javila prije 9 godina, otkada ju i lijecim... Seroxatom... Oduvijek u malim dozama, 10mg dnevno (par godina), pa 5mg dnevno (par godina) i zadnje dvije godine 5mg ponedjeljkom, srijedom i petkom, dakle, skoro nista! I ja sam ODLIČNO! Bez agorafobije, panicnih napada... Potpuno normalna u svim zivotnim i svakodnevnim situacijama. I toliko sam dobro, da sam na 2 mjeseca prestala uzimati i tih 15mg seroxata rasporedjenih na cijeli tjedan. Iiiiiii..., ajme meni, mene opet pocelo hvatat! Nisam odmah znala da li panicni napadi ili sto, ali sad znam da je to agorafobija. Pa cim izadjem iz stana (svog ili necijeg), ja ne mogu hodat!!! Napravim 3 koraka i kao da nemam noge, ono, uzasan osjecaj, ali ne probije me panicni napad, hvala Bogu, ne jos i to! I tako danas, idem ja van, izadjem pred zgradu, napravim 10ak koraka prema autu, i STOP! A kisa lije ko iz kabla, a ja ne mogu jos tih 10 do auta, ali ne mogu ni nazad 10 do ulaza. Ono, bespomocna! I tako se ja kao ludjak naslonim na neciji potpuno mokar auto, zovem rodjenu majku da dodje po mene... U glavi normalna, nista me ne obuzima da se gubim i sl, ali moje noge, kao da ih nemam, kao da stojim na trupu... I eto, cim je ona dosla, ja mogu hodat samo da je netko tko zna za moj problem kraj mene. I naravno, vratila sam se na 5mg na tri dana u tjednu, prije nekih 10ak dana opet pijem... I sad me zanima, ako netko ima iskustva sa prestajanjem uzimanja Seroxata i vracanjem na njega, koliko sad dugo treba proci da mi opet bude sve normalno! Uskoro idem na jedan daleki put, ako ovo ne prodje, pa kako cu ja...!

Dvojba
16.05.2010., 04:06
Bok ljudovi,

Moja anksioznost se javila prije 9 godina, otkada ju i lijecim... Seroxatom... Oduvijek u malim dozama, 10mg dnevno (par godina), pa 5mg dnevno (par godina) i zadnje dvije godine 5mg ponedjeljkom, srijedom i petkom, dakle, skoro nista! I ja sam ODLIČNO! Bez agorafobije, panicnih napada... Potpuno normalna u svim zivotnim i svakodnevnim situacijama. I toliko sam dobro, da sam na 2 mjeseca prestala uzimati i tih 15mg seroxata rasporedjenih na cijeli tjedan. Iiiiiii..., ajme meni, mene opet pocelo hvatat! Nisam odmah znala da li panicni napadi ili sto, ali sad znam da je to agorafobija. Pa cim izadjem iz stana (svog ili necijeg), ja ne mogu hodat!!! Napravim 3 koraka i kao da nemam noge, ono, uzasan osjecaj, ali ne probije me panicni napad, hvala Bogu, ne jos i to! I tako danas, idem ja van, izadjem pred zgradu, napravim 10ak koraka prema autu, i STOP! A kisa lije ko iz kabla, a ja ne mogu jos tih 10 do auta, ali ne mogu ni nazad 10 do ulaza. Ono, bespomocna! I tako se ja kao ludjak naslonim na neciji potpuno mokar auto, zovem rodjenu majku da dodje po mene... U glavi normalna, nista me ne obuzima da se gubim i sl, ali moje noge, kao da ih nemam, kao da stojim na trupu... I eto, cim je ona dosla, ja mogu hodat samo da je netko tko zna za moj problem kraj mene. I naravno, vratila sam se na 5mg na tri dana u tjednu, prije nekih 10ak dana opet pijem... I sad me zanima, ako netko ima iskustva sa prestajanjem uzimanja Seroxata i vracanjem na njega, koliko sad dugo treba proci da mi opet bude sve normalno! Uskoro idem na jedan daleki put, ako ovo ne prodje, pa kako cu ja...!ž

Brzo ćeš se vratit u normalu. U dogovoru sa liječnikom naravno, bilo bi dobro sad nakon 5 mg opet dići dozu na 10 mg. Pitaj ga što misli o tome i da li misli da tako treba. Filaj se s B- vitaminima jer oni potiću bolje djelovanje antidepresiva, također Omega - 3 i magnezij. Dobro bi ti došla psihoterapija, osobito ako na njoj nikad nisi bila.

rejoflajt
16.05.2010., 06:08
http://2.bp.blogspot.com/_4ae4xkamTX8/Sg-xVP2wJII/AAAAAAAABy4/QC-bH9DaZp4/s400/MHH_cartoon-a-thon_17_500.jpg

orbit6468
16.05.2010., 08:22
ja sad sa svirke...išli smo malo dalje od kuće pa sam se tek maloprije vratio....jučer su mi cijeli dan i noć protekli u dobrom raspoloženju ali ne zato što uživam u tome nego baš suprotno.....toliko mi je to više postalo dosadno da djeluje na mene kao najbolji sedativ.....čim krene svirka ja sam pola sata nakon toga već polumrtav i cijelu noć isključenog mozga blejim u masu ispred sebe....znači bio sam fino sedatiran a usput sam i zaradio za psihoterapiju :cerek:...želim ekipi ugodan dan i evo kako je to jučer odprilike izgledalo.

http://www.youtube.com/watch?v=XY9lGHzgGmI

zmijica dorica
16.05.2010., 11:02
Ako neko slučajno nije, pogledajte si ostale Rejičine stripiće na depresiji :s :lol: :lol: :rofl:

rejoflajt
16.05.2010., 11:12
Ako neko slučajno nije, pogledajte si ostale Rejičine stripiće na depresiji :s :lol: :lol: :rofl:

ajd šuti, opet me buju razapeli tu:D

doksa
16.05.2010., 11:12
:ne zna:Ja noćas sam spavala sa takvim košmarima i pritiskom u trbuhu i oko srca da sam mislela da ću umrijeti.Zvala psihićku u 6 i ona mi poslala poruku da popijm Deprozel sa Wellburinom ,da se ad obično piju skupa.Tj Wellburin se odlično slaže sa SSSRI nešto...Uglavvnom glava me boli,niš ne spavam a sad me je i anksioznost počela derat.I da jučer ujutro popila tablete za spavanje i napisala oporuku usput!!!!:ne zna:Ja kad popijem tablete za spavanje ko da popizdim,govorim i radim čudne stvari i uopće ne spavam nego radim svoje oporuke.A sutra moram raditi ići......Kako?!Radim u vešeraju pa nije neki zahtjevan posao ali radim sa neki curama koje su vidjele Xanax u mojoj torbi i već su mi počele šaputat iza leđa.

rejoflajt
16.05.2010., 11:13
imaš i od all together linkove sa cool stripićima, slikama:lol::lol:

rejoflajt
16.05.2010., 11:14
:ne zna:Ja noćas sam spavala sa takvim košmarima i pritiskom u trbuhu i oko srca da sam mislela da ću umrijeti.Zvala psihićku u 6 i ona mi poslala poruku da popijm Deprozel sa Wellburinom ,da se ad obično piju skupa.Tj Wellburin se odlično slaže sa SSSRI nešto...Uglavvnom glava me boli,niš ne spavam a sad me je i anksioznost počela derat.I da jučer ujutro popila tablete za spavanje i napisala oporuku usput!!!!:ne zna:Ja kad popijem tablete za spavanje ko da popizdim,govorim i radim čudne stvari i uopće ne spavam nego radim svoje oporuke.A sutra moram raditi ići......Kako?!Radim u vešeraju pa nije neki zahtjevan posao ali radim sa neki curama koje su vidjele Xanax u mojoj torbi i već su mi počele šaputat iza leđa.

bok, vidim da si nova. baš bez veze, tebi je trebao anksiolitik u toj situaciji, ad-ove ionako piješ, ne?
oporuka, ha? ovo još nisam čula:lol::lol::lol:

zmijica dorica
16.05.2010., 11:18
ajd šuti, opet me buju razapeli tu:D

Pa zato nisu tu, a niko koga ne zanima ne mora ić tam :top: osobno mislim da su općenito korisni, al ne želim otvarat diskusiju :cerek: zatvaram!

rejoflajt
16.05.2010., 11:20
Pa zato nisu tu, a niko koga ne zanima ne mora ić tam :top: osobno mislim da su općenito korisni, al ne želim otvarat diskusiju :cerek: zatvaram!

jel se budu danas metalci smrzli ko .ičke na hipodromu?:lol:

rejoflajt
16.05.2010., 11:21
sutra skoknem kod dr po antiSTRAHNI lorsilan i xanax s postepenim otpuštanjem.

rejoflajt
16.05.2010., 11:22
u krevet, pod dekicu, brrrr

zmijica dorica
jel se budu danas metalci smrzli ko .ičke na hipodromu?:lol:

Ajoooooj! ...Meni ih je žao...rekla mi psihićka da moram empatiju stavit pod kontrolu :lol:

doksa
Zapravo nisam nova nego sam se uklučila sa tuđeg računa.Ja sam Lola 27.Sori na zbrci.

rejoflajt
16.05.2010., 11:24
Zapravo nisam nova nego sam se uklučila sa tuđeg računa.Ja sam Lola 27.Sori na zbrci.

a, lola-haha, veliš, napisala ti oporuku, dobra si!!!:lol:

zmijica dorica
16.05.2010., 11:25
u krevet, pod dekicu, brrrr

meni toplana prestala grijat, al račune prestala slat nije

rejoflajt
16.05.2010., 11:25
Ajoooooj! ...Meni ih je žao...rekla mi psihićka da moram empatiju stavit pod kontrolu :lol:

kaj je imaš premalo:lol:

doksa
16.05.2010., 11:29
Popila sam xanax dijelovao je 4 sata i onda opet sve ponovno.Poldit ću,ne znam koga da slušam,dr ili sebe jer sam znala šta će se dogodit ako prestanem sa deprozelom i počnem sa nečim drugim.Nemam interesa za ničim,samo ležim u krevetu sa dečkom i čekam sljedeće simptome odvikavanja,privikanjama ili čega već.A ovo sa tabletama još ti nisi ništa čula.Jednom sam na sanivalu pokušala izać kroz prozor misleći da su vrata.A sutra idem kod neurologa u Rijeku,a nisam u stanju ni zašto.:flop:

doksa
16.05.2010., 11:31
a, lola-haha, veliš, napisala ti oporuku, dobra si!!!:lol:

Sad mi dečko ne da bilježnicu jer ne želi da se bediram.Šta sam samo napisala unutra.:confused:

doksa
16.05.2010., 11:35
I da stalno plačem,ko kišna godina.Užas,pogledam svog dečka i pomislim šta bi ja bez njega i počnem plakat.A jest uopće ne mogu.Smršavila sam 4 kila,došla na 55.Stara mi ludi da ne jedem,ona opće ne kuži šta ja prolazim.Šta je veoma čudno,ona je bila alkoholičarka muž ju je tukao i jš ima ludu dijecu.Biste vi bili u depresiji na njenom mjestu?Ona nije,ima osmijeh na licu zeza se i zgleda ko da ima 15 a ne 60 godina.Očito ima duh kojin se ne slama tako lako.

lost_17
16.05.2010., 11:45

mislim da ti je nešto ozbiljnije imala bi još drugih simptoma. sigurno je sve okej :mig:
ali za svoju sigurnost nije loše provjeriti :mig:
dobro ako ti doktorica bude htjela dati tako bez da je to neurolog preporučio. meni je dala nakon što mi je moja neurologica to preporučila, i nakon što je druga to napisala kod koje sam završila kada sam otišla na hitnu zbog jake vrtoglavice. inače mi uglavnom iz prve rijetko kad da neku uputnicu recimo za krv, a ostalo ne smijem ni pomišljati tražiti...
ma imam još ta probadanja. po cijeloj glavi... ali valjda će proći.
ne znam u kakvom ti je stanju kralježnica, rekla mi je neurologica a od nje može probadati u glavi

zmijica dorica
16.05.2010., 11:53
[QUOTE=rejoflajt;26692217]kaj je imaš premalo [QUOTE]

Naravno :lol:...agresivna sam, samoživa i idem preko leševa...kao i većina nas ovdje...:lol: :lol: :rofl:

Izvadila predzadnji štos papira za nadoknađivanje (bravo ja :s...bravo sulpirid :s...samo ne znam koji mu je q ovaj vikend) a gore prst prašine :lol: :lol: :rofl:

Ah, evo mi family...al sad mi je valjda malo bolje, uvjeravam samu sebe , ići će...:mig:

zmijica dorica
16.05.2010., 12:13
Toliko o pozitivnim mislima :mad:...nema šanse...ne mogu se skoncetrirat i bok, pulsiram iznutra po cijelom tijelu...hebeš sulpirid, hebeš sve...a vremena imam, sve bi mogla..:mad: :mad:...muž mi kuha a ja se zahebavam...trebala bi si opalit par pljusaka...popiiiiiii

Gasim komp, pozdrav, kriza je :mig:

smemy
16.05.2010., 13:03
Toliko o pozitivnim mislima :mad:...nema šanse...ne mogu se skoncetrirat i bok, pulsiram iznutra po cijelom tijelu...hebeš sulpirid, hebeš sve...a vremena imam, sve bi mogla..:mad: :mad:...muž mi kuha a ja se zahebavam...trebala bi si opalit par pljusaka...popiiiiiii

nemoj biti tako ostra prema sebi. trebas se opustiti, ne ocajavati kad se ne osjecas dobro
provaj vjezbe disanja- meni su puno pomagale kod tog unutrasnjeg treperenja ili pulsiranja i kod visokog tlaka cak, ma kod svega :)

smemy
16.05.2010., 14:08
I kako ti je prošla der. i depers?

nije preko noci, trajalo je to nekoliko godina (prije i kasnije ona 4 intezivna mjeseca) iako je kasnije bilo manje intezivno. drugacije nego kod tebe jer ja nisam znala sto je to te sam imala uz to i svakodnevne panicne napade. pomogla mi je kbt, psihoterapeut mi je dao smjernice te sam nastavila i uporno vjezbala jos barem 2godine(nakon god dana prestali su svi simtomi ali sam bila jos godinu dana onako u nevjerici da je sve proslo, da sam uspjela :)) nakon onih 4 mjeseca morala sam se sresti s jednom osobom, nisam joj htijela reci da mi nije dobro te sam uzela xanax i uspijela to obaviti, ne znam ni sama kako jer kazem ti imala sam probleme sa vidom i sluhom, uzasno me je smetala buka i svjetlost. vjerovatno je,kao i kod tebe, bila koncentriranost na to sto sam morala obaviti. nakon toga sam isla kod psihijatra, na psihoterapiju i krenula mjenjati sve.
osim tehika koje su vec vise puta napisane i koje znas (teh disanj,progr.misicne relaksacije,mjenjaje misaonih i emotivnih obrazaca) pomogla mi je i aromaterapija. imala sam tih par mjeseci stalno upaljene lampe a kad nisam bila u mogucnosti upaliti ih mirisala sam ulje (lavanda za opustanje i gorka naranca protiv tjeskobe direkt iz bocice),velike doze b vitamina i magnezija, od kofeina niti k.
ignoriranje mi nije pomoglo, dok sam ignorirala i pravila se da nije nista stanje se pogorsalo. prepustanje.. usprkos velikoj neugodi ja sam si stvarala ugodu.. sanjerenje (nesto kao autohipnoza ili meditacija, zamisljala si ugodne situacije) muzika, pogotovo klasicna (mozart) masaze (vrat i ramena bili su kao od kamena, tom napetoscu smanji se cirkulacija prema mozgu) i xanax mi je u pocetku pomogao vjerujem

ja_a
16.05.2010., 15:14
nije preko noci, trajalo je to nekoliko godina (prije i kasnije ona 4 intezivna mjeseca) iako je kasnije bilo manje intezivno. drugacije nego kod tebe jer ja nisam znala sto je to te sam imala uz to i svakodnevne panicne napade. pomogla mi je kbt, psihoterapeut mi je dao smjernice te sam nastavila i uporno vjezbala jos barem 2godine(nakon god dana prestali su svi simtomi ali sam bila jos godinu dana onako u nevjerici da je sve proslo, da sam uspjela :)) nakon onih 4 mjeseca morala sam se sresti s jednom osobom, nisam joj htijela reci da mi nije dobro te sam uzela xanax i uspijela to obaviti, ne znam ni sama kako jer kazem ti imala sam probleme sa vidom i sluhom, uzasno me je smetala buka i svjetlost. vjerovatno je,kao i kod tebe, bila koncentriranost na to sto sam morala obaviti. nakon toga sam isla kod psihijatra, na psihoterapiju i krenula mjenjati sve.
osim tehika koje su vec vise puta napisane i koje znas (teh disanj,progr.misicne relaksacije,mjenjaje misaonih i emotivnih obrazaca) pomogla mi je i aromaterapija. imala sam tih par mjeseci stalno upaljene lampe a kad nisam bila u mogucnosti upaliti ih mirisala sam ulje (lavanda za opustanje i gorka naranca protiv tjeskobe direkt iz bocice),velike doze b vitamina i magnezija, od kofeina niti k.
ignoriranje mi nije pomoglo, dok sam ignorirala i pravila se da nije nista stanje se pogorsalo. prepustanje.. usprkos velikoj neugodi ja sam si stvarala ugodu.. sanjerenje (nesto kao autohipnoza ili meditacija, zamisljala si ugodne situacije) muzika, pogotovo klasicna (mozart) masaze (vrat i ramena bili su kao od kamena, tom napetoscu smanji se cirkulacija prema mozgu) i xanax mi je u pocetku pomogao vjerujem

Da, ja sam čuo da mnogima smeta svjetlost i buka. Ne mogu reći da sa time imam većih problema nego prije, već samo osjećaj nestvarnosti... kao da živim u nekoj paralelnoj dimenziji.
I ja sam na početku imao nešto što bi valjda spadalo pod napadaje panike, ali privikne se čovjek. Da, to obično i prolazi samo ako se normalno živi, nađu neke zanimacije i ne obraća se pažnju na to stanje. Ali treba vremena.

zmijica dorica
16.05.2010., 16:58
nemoj biti tako ostra prema sebi. trebas se opustiti, ne ocajavati kad se ne osjecas dobro
provaj vjezbe disanja- meni su puno pomagale kod tog unutrasnjeg treperenja ili pulsiranja i kod visokog tlaka cak, ma kod svega :)

Ma potpuno si u pravu...išla ja probat s disanjem, premda nikad nisam imala živaca baš se uputit kak to ide, pa ono napamet, zatvorim oči i idem lijepo disat...i došlo neko jezerce :)...i patkice za društvo :)...i breza :) ...i onda preko svega neka crna dimna zavjesa :eek: i reko očito ode ja u krivom smjeru...a kaj sad...napravila ja od toga noćno nebo...sa zvjezdicama...al nejde mi onaj dim iz glave...i to bilo to...

Al pazi sad...možda sam prolupala al išla vidit topic "različite percepcije" il tako nešto, i poigrala se s balerinom koja se vrti ovisno o polutci mozga kojom se upravlja...i switchala ju malo lijevo-desno i imam osjećaj da sam malo mirnija..:eek: :confused:...vidjet ću za sat vremena :mig:

kiya
16.05.2010., 18:17
ž

Brzo ćeš se vratit u normalu. U dogovoru sa liječnikom naravno, bilo bi dobro sad nakon 5 mg opet dići dozu na 10 mg. Pitaj ga što misli o tome i da li misli da tako treba. Filaj se s B- vitaminima jer oni potiću bolje djelovanje antidepresiva, također Omega - 3 i magnezij. Dobro bi ti došla psihoterapija, osobito ako na njoj nikad nisi bila.

Hvala na podrsci s brzim vracanjem u normalu! :) Evo, sad trebam van iz stana i frka me opet... Da ostajem doma, sve 5. Uf, 10mg... tesko, imala sam uzasne nuspojave kod pocinjanja sa seroxatom, i mislim da bi mi se opet pojavile kod dizanja doze. Ovo je svega 5mg i to tri dana u tjednu, mozda 5mg ali svaki dan. U pon. zovem psihicku da dogovorim kontrolu. Psihoterapija, nisam nikada bila, samo odlazim kod psihicke svoje, prije cesce, kako sam bila dobro, rijedje! Sad sam sibnila 0.25 Helex, mozda mi da hrabrosti da izadjem van! I ne kuzim sto bi bio taj osjecaj kod mene, da kad sam na ulici, imam osjecaj da nemam noge!!! Kao da na trupu stojim?! Jel to agorafobija, ta blokada nemogucnosti hodanja, onda me iz tog osjecaja pocne hvatiti panicni napad, ali ne prsne do kraja, vjerovatno ga seroxat blokira, nemam pojma...:ne zna:

kiya
16.05.2010., 18:23
Malo citam postove i drugih, prosla sam i ja pravi pravcati pakao... Vise se tocno ne mogu ni sjetiti tih svih odvratnih i preteskih stanja, stajanjem na prozoru s jedinom zeljom da mogu hodati kao i svi ljudi na ulici, slobodno, bez straha, da mogu otici u ducan, u pekaru, na kavu s prijateljima... Koji jad i cemer kad ti je to najveca zelja u zivotu, a zbog strahova i panike to ne mozes. I onda ipak odem do ducana, trpim i prstim, vratim se doma a panicni me tako sasibavao da sam propadala kroz krevet koliko me bacalo. Uf, kad se vratim u normalnu mislim da cu piti seroxat do kraja zivota, hebo ti sputan zivot!

zmijica dorica
16.05.2010., 18:27
Dakle što sam ja počela trkeljat...:lol:

Sljedeći korak je valjda psihijatar...moja psihologica ima jednu s kojom surađuje...samo ko će plaćat duplo...

Nažderala se čokolade i sad mi je slabo...

zmijica dorica
16.05.2010., 18:39
Ja šećem po forumu, a dragi mi nudi kapučino...:visi: :bang:

zmijica dorica
16.05.2010., 19:04
:visi:...ne mogu se odmaknut od kompa...i gledam ovog visuljka kako visi...vis-vis-vis-vis...hipnoza? (ma dobro sam, kaj sad :mig:)

zmijica dorica
16.05.2010., 19:30
Godinu dana se spremam otić na Mineral-expo...bilo mi je emocionalno važno...valjda...zatvara se za sat vremena...a ja dan provela u smrdljivoj sobici ne radeći ništa...

Dvojba
16.05.2010., 19:46
Hvala na podrsci s brzim vracanjem u normalu! :) Evo, sad trebam van iz stana i frka me opet... Da ostajem doma, sve 5. Uf, 10mg... tesko, imala sam uzasne nuspojave kod pocinjanja sa seroxatom, i mislim da bi mi se opet pojavile kod dizanja doze. Ovo je svega 5mg i to tri dana u tjednu, mozda 5mg ali svaki dan. U pon. zovem psihicku da dogovorim kontrolu. Psihoterapija, nisam nikada bila, samo odlazim kod psihicke svoje, prije cesce, kako sam bila dobro, rijedje! Sad sam sibnila 0.25 Helex, mozda mi da hrabrosti da izadjem van! I ne kuzim sto bi bio taj osjecaj kod mene, da kad sam na ulici, imam osjecaj da nemam noge!!! Kao da na trupu stojim?! Jel to agorafobija, ta blokada nemogucnosti hodanja, onda me iz tog osjecaja pocne hvatiti panicni napad, ali ne prsne do kraja, vjerovatno ga seroxat blokira, nemam pojma...:ne zna:

Imaš totalni kaos u pijenju lijekova. Piti 5 mg u tri dana u cijelom tjednu je van pameti. Zato imaš recidive. Jer ti doza nije prilagođena, pogođena, a postoje i drugi AD koji nemaju takve nuspojave po kojima je seroxat poznat. I piju se vrlo male doze koje se postpuno dižu da ne dođe do takvih nuspojava.
Trk psihijatrici i dogovorite se. Pokušaj sa psihoterapijom, svakako.

smemy
16.05.2010., 19:57
Imaš totalni kaos u pijenju lijekova. Piti 5 mg u tri dana u cijelom tjednu je van pameti. Zato imaš recidive. Jer ti doza nije prilagođena, pogođena, a postoje i drugi AD koji nemaju takve nuspojave po kojima je seroxat poznat. I piju se vrlo male doze koje se postpuno dižu da ne dođe do takvih nuspojava.
dvojba ne pije ona to sama (i ne treba podesavati doze sama!) nego u dogovoru s doktorom kod kojeg je koliko sam ja iscitala godinama na terapiji.

-kiya koliko sam uspjela shvatiti do sada postoje nuspojave na pocetku terapije a i kad se prestane s uzimanjem. provaj se nositi s time.eventualno uzmi anksiolitik koji pomaze i na pocetku kod nus pojava. provaj racionalizirati, tim sto ne osjecas strah je jos lakse: ono ne osjecam noge, pa sto, imam noge , zakoracit cu i najgore sto se moze dogoditi je da cu pasti. ili zamisljaj da je netko s tobom. meni se to dogadjalo kad bi trebala preci cestu pa kad mi je dosadilo zvati nekoga upomoc ili vracat se i ici drugim putem (evo, palo mi je na pamet sada provaj se vratiti u nazad, tek tako da si dokazes da imas noge :)) skrenula bi si misli na nesto deseto i isla naprijed potpuno nesvjesno..

smemy
16.05.2010., 20:06
Ma potpuno si u pravu...išla ja probat s disanjem, premda nikad nisam imala živaca baš se uputit kak to ide, pa ono napamet, zatvorim oči i idem lijepo disat...i došlo neko jezerce :)...i patkice za društvo :)...i breza :) ...i onda preko svega neka crna dimna zavjesa :eek: i reko očito ode ja u krivom smjeru...a kaj sad...napravila ja od toga noćno nebo...sa zvjezdicama...al nejde mi onaj dim iz glave...i to bilo to...

Al pazi sad...možda sam prolupala al išla vidit topic "različite percepcije" il tako nešto, i poigrala se s balerinom koja se vrti ovisno o polutci mozga kojom se upravlja...i switchala ju malo lijevo-desno i imam osjećaj da sam malo mirnija..:eek: :confused:...vidjet ću za sat vremena :mig:

patkice? ti si genijalna :cerek:
ako za sat vremena budes opet nemirna opet ista stvar. to su vjezbe koje treba uporno ponavljati i nije zgoreg da ih proucis.

zar nisi vec bila kod psihijatra? milsila sam da si na terapiji sulpridom? nemoj brinuti za izdatke, jer oni nisu dupli, kod psihijatra se ide rijetko... jos kad ga tvoja psihologinja poznaje mozes ici jos rijedje jer ga moze i ona kontaktirati

nemoj biti ostra prema sebi, ono sto nisi napravila danas sutra ces ili za godina dana a mozda i nikad jer nije ni vazno

smemy
16.05.2010., 20:11
vitamin b vitamin b vitamin b. ako uzimate plibex uzmite troduplu dozu. magnezij (dok vas ne uhvati prolijev, tad smanjujte dozu)
dvojba je imala neke kvalitetne tablete vit b za preporuciti
ostavite se bar za neko vrijeme kave i kapucina (apstinencijske glavobolje prodju brzo)

lost_17
16.05.2010., 21:25
meni toplana prestala grijat, al račune prestala slat nije

ooooo i nama -.-
račun stigao isti kao i za 4 mjesec koji su grijali. ne bi oni ni lipe spustili...
a sad dok je 8 stupnjeva ne bi upalili to glupo grijanje :rolleyes:

vitamin b vitamin b vitamin b. ako uzimate plibex uzmite troduplu dozu. magnezij (dok vas ne uhvati prolijev, tad smanjujte dozu)
dvojba je imala neke kvalitetne tablete vit b za preporuciti
ostavite se bar za neko vrijeme kave i kapucina (apstinencijske glavobolje prodju brzo)

slažem se :top:

Dvojba
16.05.2010., 21:25
dvojba ne pije ona to sama (i ne treba podesavati doze sama!) nego u dogovoru s doktorom kod kojeg je koliko sam ja iscitala godinama na terapiji.

-kiya koliko sam uspjela shvatiti do sada postoje nuspojave na pocetku terapije a i kad se prestane s uzimanjem. provaj se nositi s time.eventualno uzmi anksiolitik koji pomaze i na pocetku kod nus pojava. provaj racionalizirati, tim sto ne osjecas strah je jos lakse: ono ne osjecam noge, pa sto, imam noge , zakoracit cu i najgore sto se moze dogoditi je da cu pasti. ili zamisljaj da je netko s tobom. meni se to dogadjalo kad bi trebala preci cestu pa kad mi je dosadilo zvati nekoga upomoc ili vracat se i ici drugim putem (evo, palo mi je na pamet sada provaj se vratiti u nazad, tek tako da si dokazes da imas noge :)) skrenula bi si misli na nesto deseto i isla naprijed potpuno nesvjesno..

Da, da, pa gore sam dva put napisala da to mora u dogovoru sa psihijatrom.
Ali sad mi ništa nije jasno - ako je godinama na terapiji, od kud sad nuspojave kao da je na početku terapije. :confused:
Nema veze.

Da, što se tiče B vitamina, Plibex je slab.
Dobri B vitamini su: tvrtka KAL B- Complex Super Strength, od Natural Wealtha Ultra B- 100, također je dobro piti i od Twinlaba Choline&Inositol Capsule.
Progooglajte.

lost_17
16.05.2010., 21:40
Ali sad mi ništa nije jasno - ako je godinama na terapiji, od kud sad nuspojave kao da je na početku terapije. :confused:
Nema veze.

Dobri B vitamini su: tvrtka KAL B- Complex Super Strength, od Natural Wealtha Ultra B- 100, također je dobro piti i od Twinlaba Choline&Inositol Capsule.
Progooglajte.

ovaj ja pijem, super je :top:
neusporedivo bolji od plibexa

rejoflajt
16.05.2010., 22:19

žao mi je. to ti tak ide. dok na pt ne razriješiš "stvar". imaš li kakvu pretpostavku što je moglo uzrokovati današnje stanje? a i nije se moralo ništa dogoditi već onaj nerazriješeni teret u podsvijesnom. počistit ćeš ti njega na pt.:grli:

lost_17
16.05.2010., 23:39
danas nemam doslovno pola sata za sebe. ujutro zove frendica, plače, ostavio ju je dečko. ništa, odlazim kod nje, tješim ju, pokušavam ju oraspoložiti. dođem doma na ručak. zove druga. ostavio ju dečko. također plače. ništa, odlazim i kod nje. ista situacija. 3 sata plakanja, tješenja. odem na vlak, sutra faks... u vlaku prvo zove jedna zatim druga. opet plaču. opet sve iz početka. nisam ni stigla misliti na neuralgične bolove u glavi, na užasnu bol u želucu, na povremeno ostajanje bez zraka. zato me sad to sve "udarilo" od jednom. eh...

zmijica dorica
17.05.2010., 00:24
žao mi je. to ti tak ide. dok na pt ne razriješiš "stvar". imaš li kakvu pretpostavku što je moglo uzrokovati današnje stanje? a i nije se moralo ništa dogoditi već onaj nerazriješeni teret u podsvijesnom. počistit ćeš ti njega na pt.:grli:

jedino možda strah od sutrašnjeg dana...pa strah od srednjoročne budućnosti...samoće...pa šta si ja sve već ne umislim :cerek:...ma bit će bolje...hvala :mig:

zmijica dorica
17.05.2010., 00:39
patkice? ti si genijalna :cerek:
ako za sat vremena budes opet nemirna opet ista stvar. to su vjezbe koje treba uporno ponavljati i nije zgoreg da ih proucis.

zar nisi vec bila kod psihijatra? milsila sam da si na terapiji sulpridom? nemoj brinuti za izdatke, jer oni nisu dupli, kod psihijatra se ide rijetko... jos kad ga tvoja psihologinja poznaje mozes ici jos rijedje jer ga moze i ona kontaktirati

nemoj biti ostra prema sebi, ono sto nisi napravila danas sutra ces ili za godina dana a mozda i nikad jer nije ni vazno

Da, to mi super ide :cerek:, jedina je mana kad mi padne na pamet nešto loše u rl što bi se moglo dogodit onda mi je i to u takve detalje pred očima da kao da se već dogodilo...fuj, mogu se uuzrujat i počet plakat od ideje..

a ovo drugo...:brukica: mimo psihijatra...sve znam...razlog je tako glup da ga ne mogu ni napisat (nije da mi je neugodno otić, to bi jedino bilo gluplje) :brukica:

kiya
17.05.2010., 00:59
Nema veze.

Progooglajte.

Da pojasnim, u pocetku, prije nekih 9 godina, pocela sam piti Seroxat koji mi je prepisala psihijatrica. Pocetna doza je bila 10mg dnevno. I tako je bilo par godina, onda je bilo 5mg, takodjer svaki dan. Zadnja doza je po preporuci moje psihijatrice bila 5mg tri dana u tjednu, kao zadnja faza prije prestanka potpunog uzimanja. Ona je ocjenila da sam ok i da mogu ici na tako malenu dozu. I ja sam odlicno funkcionirala s tih 5mg tri puta tjedno. I onda sam, na svoju ruku, osjecajuci se fantasticno, prestala piti i to! I nakon 2 mjeseca bez seroxata uopce, opet su mi se javili simptomi, najvise kao agorafobija, jer, na otvorenom me uhvati to kao da nemam noge i da ne mogu hodati. Opet sam pocela piti 5mg tri dana u tjednu, a obzirom da seroxat kao i svaki drugi AD ima odgodjeno djelovanje, cekam da vidim hoce li mi se noge "vratiti". Ta doza nije suluda niti sam si ju sama prepisala. To je u dogovoru s lijecnicom i ja sam super funkcinoirala. Nuspojave, kada sam pocela prije 9 godina bile su prestrasne, bas uzas uzaseva, ali progurala sam i to. Lijecnica mi nije htjela mjenjati lijek s obrazlozenjem da seroxat super pomaze kod panicnog i anksioznog poremecaja, pogotovo u mladjih ljudi, meni je tada bilo 20 godina. Ne znam za druge AD koliko lijece panicni poremecaj i anksioznost jer depresiju kao dijagnozu nikada nisam imala, niti sam ikada bila depresivna, cak dapace, ja sam zeljela zivjeti i raditi sve sto rade u glavi slobodni ljudi!
Ma, znam ja da imam noge, i sama sebi kazem, koliko mi se ovo puta dogodilo i bilo mi jos gore, a nikad nisam pala, pa necu ni sada, al mos se slikat, taj otvoreni prostor oko mene, nema sanse da ja hodam po njemu. UZAS! Danas je opet majka dosla po mene, i cim je ona kraj mene, ja hodam normalno... Uf... Sutra zovem da se narucim na kontrolu... Al mislim da povecam dozu da bi mi se nuspojave vratile jer uzasno lose reagiram na taj lijek kod povisenja doza jer sam u jednom periodu dok sam bila na 5mg svaki dan, morala opet na 10, bilo je koma neka 2 tjedna. Opca slabost u misicima, vrtoglavica, tremor, tahikardija i sl... A valjd ce sve biti ok, ni ne razmisljam da nece, idem na put za mjesec dana, do tada cu valjda moci hodat! Fascinantno je kako kod kuce hodam, usisavam, tusiram se, idem iz prostorije u prostoriju a uopce ne razmisljam o svojim nogama, cim zatvorim vrata stana s vanjske strane, ajme meni! Sva sreca pa nije popraceno panicnim napadajem, dok je u prosli bilo tako, i to panicnim vrlo intenzivnim i zestokim... Ma necu prestat piti lijek nikada, samo da je meni dobro!

kiya
17.05.2010., 01:06

Ma u krivu si, zadnje 2 godine mi je bila ta doza i ja sam funkcionirala da ni jednom nisam posegnula u torbicu uzeti Helex... To je bila propisana doza od moje psihijatrice. Ali ja sam prestala u potpunosti piti Seroxat kada mi se pocelo vracati. Nisi dobro shvatio/la. :) Prestala sam piti na svoju ruku, jer, i sama psihijatrica mi je rekla da nakon ove faze od 5mg tri put tjedno definitivno mogu prestati, ja zbilja perfektno zivjela, bez ikakvih znakova bolesti s tom dozom. Cak sam se i pitala, kako tako maleni komadic tablete 3 dana u tjednu meni uopce pomaze.. al eto, ostavila sam i to i sad vidim da i tako malena doza kod mene ima svoj pozitivan ucinak!

rejoflajt
17.05.2010., 01:13
Da pojasnim, u pocetku, prije nekih 9 godina, pocela sam piti Seroxat koji mi je prepisala psihijatrica. Pocetna doza je bila 10mg dnevno. I tako je bilo par godina, onda je bilo 5mg, takodjer svaki dan. Zadnja doza je po preporuci moje psihijatrice bila 5mg tri dana u tjednu, kao zadnja faza prije prestanka potpunog uzimanja. Ona je ocjenila da sam ok i da mogu ici na tako malenu dozu. I ja sam odlicno funkcionirala s tih 5mg tri puta tjedno. I onda sam, na svoju ruku, osjecajuci se fantasticno, prestala piti i to! I nakon 2 mjeseca bez seroxata uopce, opet su mi se javili simptomi, najvise kao agorafobija, jer, na otvorenom me uhvati to kao da nemam noge i da ne mogu hodati. Opet sam pocela piti 5mg tri dana u tjednu, a obzirom da seroxat kao i svaki drugi AD ima odgodjeno djelovanje, cekam da vidim hoce li mi se noge "vratiti". Ta doza nije suluda niti sam si ju sama prepisala. To je u dogovoru s lijecnicom i ja sam super funkcinoirala. Nuspojave, kada sam pocela prije 9 godina bile su prestrasne, bas uzas uzaseva, ali progurala sam i to. Lijecnica mi nije htjela mjenjati lijek s obrazlozenjem da seroxat super pomaze kod panicnog i anksioznog poremecaja, pogotovo u mladjih ljudi, meni je tada bilo 20 godina. Ne znam za druge AD koliko lijece panicni poremecaj i anksioznost jer depresiju kao dijagnozu nikada nisam imala, niti sam ikada bila depresivna, cak dapace, ja sam zeljela zivjeti i raditi sve sto rade u glavi slobodni ljudi!
Ma, znam ja da imam noge, i sama sebi kazem, koliko mi se ovo puta dogodilo i bilo mi jos gore, a nikad nisam pala, pa necu ni sada, al mos se slikat, taj otvoreni prostor oko mene, nema sanse da ja hodam po njemu. UZAS! Danas je opet majka dosla po mene, i cim je ona kraj mene, ja hodam normalno... Uf... Sutra zovem da se narucim na kontrolu... Al mislim da povecam dozu da bi mi se nuspojave vratile jer uzasno lose reagiram na taj lijek kod povisenja doza jer sam u jednom periodu dok sam bila na 5mg svaki dan, morala opet na 10, bilo je koma neka 2 tjedna. Opca slabost u misicima, vrtoglavica, tremor, tahikardija i sl... A valjd ce sve biti ok, ni ne razmisljam da nece, idem na put za mjesec dana, do tada cu valjda moci hodat! Fascinantno je kako kod kuce hodam, usisavam, tusiram se, idem iz prostorije u prostoriju a uopce ne razmisljam o svojim nogama, cim zatvorim vrata stana s vanjske strane, ajme meni! Sva sreca pa nije popraceno panicnim napadajem, dok je u prosli bilo tako, i to panicnim vrlo intenzivnim i zestokim... Ma necu prestat piti lijek nikada, samo da je meni dobro!

obavezno moraš k dr. treba i vidjeti što ti se u međuvremenu izdogađalo, nije bez osnove taj strah kad izađeš iz sigurnosti doma.
čudi me da ti dr nije promijenila lijek kad imaš , si imala takve nuspojave.:ne zna:

kiya
17.05.2010., 03:15
obavezno moraš k dr. treba i vidjeti što ti se u međuvremenu izdogađalo, nije bez osnove taj strah kad izađeš iz sigurnosti doma.
čudi me da ti dr nije promijenila lijek kad imaš , si imala takve nuspojave.:ne zna:

Sutra zovem, narucim se, odem, pa vam javim! I ak uspijem sama hodat po vani, javim isto! ;)

ja_a
17.05.2010., 10:16
Dobro jutro bando! :D Jeste se opili ko ja sinoć i uživate sada?

plava ruža
17.05.2010., 11:25
Dobar dan :)...nisam se napila, ja sam se jučer smrzla i još se odmrzavam :(

rejoflajt
17.05.2010., 11:28
Dobar dan :)...nisam se napila, ja sam se jučer smrzla i još se odmrzavam :(

nisi valjda rokala na metallici?

plava ruža
17.05.2010., 11:33
Uh da jesam, ali nisam :(...imali smo misu u groblju, a kiša lila užas jedan i bilo hladnooooo :(

Kako si ti?

Martian7
17.05.2010., 12:15
Onda je moja empatija valjda pod kontrolom jer si ja ne razbijam glavu oko toga kako je njima (bilo), samo sam sretna da ne moram ja biti vani na kiši i hladnom. :D

rejoflajt
17.05.2010., 12:21
Uh da jesam, ali nisam :(...imali smo misu u groblju, a kiša lila užas jedan i bilo hladnooooo :(

Kako si ti?
uf.

betty_boop_19
17.05.2010., 19:31
http://www.youtube.com/watch?v=N6Wiqu33MMA&feature=related

shakiri
17.05.2010., 19:34
loše mi je pravo, ima li tko da me utješi? :cerek:

ja_a
17.05.2010., 19:45
loše mi je pravo, ima li tko da me utješi? :cerek:

tješ tješ!

Što te muči?

shakiri
17.05.2010., 19:50
Što te muči?

to sto nisam susjedu rekla da gleda svoja posla, policiji kad su mi dosli na vrata isto tako, vec sam se ko idiot poklopila po usima i dovela mačku na selo (a mačka tuznica naviknuta na stan - evo je sad na selu sva istraumatizirana, al nek je onaj mulac i retardinjo od susjeda sretan)
mrzim ljude :D

ja_a
17.05.2010., 19:54
to sto nisam susjedu rekla da gleda svoja posla, policiji kad su mi dosli na vrata isto tako, vec sam se ko idiot poklopila po usima i dovela mačku na selo (a mačka tuznica naviknuta na stan - evo je sad na selu sva istraumatizirana, al nek je onaj mulac i retardinjo od susjeda sretan)
mrzim ljude :D

Da si to rekla susjedu vjerojatno bi dobila batina. Da si se nešto požalila i policiji i od njih bi sigiruno dobila batina! Znači, učinila si pravu stvar! U cijeloj priči najviše je psihički nastradala mačka, ali nemoj dopustiti da mačkini psihički problemi prijeđu na tebe. Zaklopi oči, duboko udahni i reci si "sve je u redu".
Nadam se da sam pomogao!

shakiri
17.05.2010., 19:57
Da si to rekla susjedu vjerojatno bi dobila batina. Da si se nešto požalila i policiji i od njih bi sigiruno dobila batina! Znači, učinila si pravu stvar! U cijeloj priči najviše je psihički nastradala mačka, ali nemoj dopustiti da mačkini psihički problemi prijeđu na tebe. Zaklopi oči, duboko udahni i reci si "sve je u redu".
Nadam se da sam pomogao!

hvala, ali ja bi više voljela da sam susjedu napravila psihičko sranje nego mački. Više volim mačku, susjed je kreten i idiot. Policajci isto - ne poštujem ih niti sekunde.

jadna moja mačka :( a i kako se uspih vezat tako za nju za samo godinu dana?
kad bi vi samo znali kako je to dobra mačka i kako mi lijepo stoji :cry:

ja_a
17.05.2010., 19:59
hvala, ali ja bi više voljela da sam susjedu napravila psihičko sranje nego mački. Više volim mačku, susjed je kreten i idiot. Policajci isto - ne poštujem ih niti sekunde.

jadna moja mačka :( a i kako se uspih vezat tako za nju za samo godinu dana?
kad bi vi samo znali kako je to dobra mačka i kako mi lijepo stoji :cry:

Previše si se vezala za nju, a i ne mora ti stalno lijepo stajati kao šal oko vrata! Malo je skini sa sebe i neka se osamostali!
Susjedu sa kovanicom od 50 lipa sastruži boju kad ga neće biti u blizini (najbolje po noći), pa ćeš tako naći u sebi pakosnu zadovoljštinu, a i on će dobiti žifčani slom.

shakiri
17.05.2010., 20:04
Susjedu sa kovanicom od 50 lipa sastruži boju kad ga neće biti u blizini (najbolje po noći), pa ćeš tako naći u sebi pakosnu zadovoljštinu, a i on će dobiti žifčani slom.

znat će da sam ja :ne zna: al mogla bi mu neku scenu priredit :D

ma nije tolko ni do vezanosti koliko do činjenice da su mačke teritorijalna bića i vežu se za prostor, a ne za vlasnika.
i zamisli ti jednu mačku koja zna samo za taj mali stančić, odjednom je dovedeš u neko dvorište, ona ispušta nenormalno stravične zvukove, evo gledam je kroz prozor ukipila se na jendom mjestu, stalno se osvrće, nakostriješena, neka mačka ima već ovdje - ona je već sedam puta pošla na nju i tuče se.

jbt, ne mrem gledat :(

ja_a
17.05.2010., 20:12
znat će da sam ja :ne zna: al mogla bi mu neku scenu priredit :D

ma nije tolko ni do vezanosti koliko do činjenice da su mačke teritorijalna bića i vežu se za prostor, a ne za vlasnika.
i zamisli ti jednu mačku koja zna samo za taj mali stančić, odjednom je dovedeš u neko dvorište, ona ispušta nenormalno stravične zvukove, evo gledam je kroz prozor ukipila se na jendom mjestu, stalno se osvrće, nakostriješena, neka mačka ima već ovdje - ona je već sedam puta pošla na nju i tuče se.

jbt, ne mrem gledat :(

Ja mislim da bi mački dobro došla KBT.

shakiri
17.05.2010., 20:17
stvarno si mi pomogao :zubo:

ja_a
17.05.2010., 20:40
stvarno si mi pomogao :zubo:

TrUDim se :zubo:

zmijica dorica
17.05.2010., 22:23
Lijepi pozdrav, nadam se da niste loše ak vas nema, prijavljujem da sam ja ok :), danas sam točno osjetila kad je sulpirid počeo djelovat, bila na službenom putu i sad sam jednostavno mrrrrtva i idem spavat :mig: ...sutra pt...zabilježila neke misli jučer, nek si ih sama čita...:cerek: :mig:

rejoflajt
17.05.2010., 22:46
Lijepi pozdrav, nadam se da niste loše ak vas nema, prijavljujem da sam ja ok :), danas sam točno osjetila kad je sulpirid počeo djelovat, bila na službenom putu i sad sam jednostavno mrrrrtva i idem spavat :mig: ...sutra pt...zabilježila neke misli jučer, nek si ih sama čita...:cerek: :mig:

aha, ne bu to sam tak prošlo, crnčit ćeš ti:rofl::cerek::top:

zmijica dorica
17.05.2010., 22:48

Svjesna sam, zato da si bar olakšam početak :rofl: :cerek:

zmijica dorica
17.05.2010., 22:49
Kako si ti?

all_together
17.05.2010., 23:32
Za rej :cerek:

Quote:
rejoflajt kaže:
ti si medicinkadaj mi reci jel to meni pulsira želudac ili što pri strahu, il su to one adrenalinske žlijezde, kao da imam čvor i on pulsira

Evo nasla sam ti super odgovor na netu (http://http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20090307224324AAUiObH) :cerek:
Uglavnom, kada si jako anksiozna ili imas panicni napad, tijelo te priprema na borbu, bijeg od neke opasne situacije tako da pojacano izlucuje adrenalin. Adrenalin uzrokuje ubrzane otkucaje srca, povecan tlak (od tuda taj tvoj osjecaj pulsiranja u trbuhu-u abdomenu je jedna velika arterija), suzenje kvnih zila u organima koji tada nisu nuzno potrebni (ako dode do ozlijede da krvarenje ne bude preveliko), krv salje u organe koji su tada bitni i tamo se krvne zile rasire (mozak, srce, noge). Ostale organe zapusti jer tada nisu vazni (zeludac i ostale probavne organe). Kako ti se sada odjedanput smanji kolicina krvi u zelucu i probavnom traktu, to mozes osjetiti kao grceve odnosno bol. :mig:

OhYeah
18.05.2010., 01:31
Kad već to spominjete, ima tko od vas povećan kortizol zbog anskioznosti?

rejoflajt
18.05.2010., 01:41
Za rej :cerek:

Quote:
rejoflajt kaže:
ti si medicinkadaj mi reci jel to meni pulsira želudac ili što pri strahu, il su to one adrenalinske žlijezde, kao da imam čvor i on pulsira

Evo nasla sam ti super odgovor na netu (http://http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20090307224324AAUiObH) :cerek:
Uglavnom, kada si jako anksiozna ili imas panicni napad, tijelo te priprema na borbu, bijeg od neke opasne situacije tako da pojacano izlucuje adrenalin. Adrenalin uzrokuje ubrzane otkucaje srca, povecan tlak (od tuda taj tvoj osjecaj pulsiranja u trbuhu-u abdomenu je jedna velika arterija), suzenje kvnih zila u organima koji tada nisu nuzno potrebni (ako dode do ozlijede da krvarenje ne bude preveliko), krv salje u organe koji su tada bitni i tamo se krvne zile rasire (mozak, srce, noge). Ostale organe zapusti jer tada nisu vazni (zeludac i ostale probavne organe). Kako ti se sada odjedanput smanji kolicina krvi u zelucu i probavnom traktu, to mozes osjetiti kao grceve odnosno bol. :mig:

thx

danas meni dr rekla za trbušnu arteriju:D

rejoflajt
18.05.2010., 01:43
Kako si ti?

radi mi trbušna arterija:lol:

našle uzrok ovog gap-a.

samo:rolleyes: sad treba raditi na tome.

anthony9906
18.05.2010., 09:18
jutro...

hebate rej,imala san šta čitat,a bogami i o čemu mislit.

vratim se malo pametnija.....ne,ne zaj....

pusa.

p.s. nadam se da niste tako anksiozni,ja se raspadam,ubilo me vrime.

plava ruža
18.05.2010., 09:23

našle uzrok ovog gap-a.

:top: svako zlo ima i neko dobro....povremeno malo dijetalne hrane, češći a manji obroci i eto ga. Znači isto nam je, tebi i meni mislim :mig:

Inače, dobar dan svima, kako ste danas obzirom na višednevnu oblačinu :mad:?

anthony9906
18.05.2010., 09:23
p.s. čula se sa Surfer,ona je zmaj,vesela,raspoložena,sve je prošlo ok!
i prije anestezije,i operacija i buđenje,jako je vesela,zadovoljna i ponosna sama na sebe!

eto,ništa drugo,nego ono šta ja uvik govorim; malo,samo malo više vjre u sebe,bit će dobro.

pusa.posebno zuli :D

rejoflajt
18.05.2010., 09:56
p.s. čula se sa Surfer,ona je zmaj,vesela,raspoložena,sve je prošlo ok!
i prije anestezije,i operacija i buđenje,jako je vesela,zadovoljna i ponosna sama na sebe!

eto,ništa drugo,nego ono šta ja uvik govorim; malo,samo malo više vjre u sebe,bit će dobro.

pusa.posebno zuli :D

jepa beba, jepa...

rejoflajt
18.05.2010., 09:58
zaboravila

jepa mama jepa

zmijica dorica
18.05.2010., 10:10
radi mi trbušna arterija

našle uzrok ovog gap-a.

samo sad treba raditi na tome.

:) :top: baš neki dan mislila na tebe, pa si mislim, dok neko uporno marljivo radi i dok nalazi materijala, ima i šanse da se potpuno izvuče, to mi zvuči tako nekako logično :top: :)

trbušna arterija :lol:...to je moj tam-tam :lol: posla me nikad nije bilo strah, a vjerujem ni tebe :cerek: ...hej, sad sam skužila kaj sam napisala: "strah" :lol: ...nije bilo namjerno :lol: :rofl:...ma budeš ti to

zmijica dorica
18.05.2010., 10:15
sanjala nuspojave sulpirida i slične ljepote...kao da me treba podsjetit da me strah...sve je to bez kontrole dr...a strah me otić...u stvari strah me reć psihićki da hoću još nekamo drugamo (ma znam da je glupo)...možda me strah postavljanja dijagnoze...ne kao takve, nego da ne bi ispala jača...kao da je to bitno šta piše na papiru...

rejoflajt
18.05.2010., 10:18
sanjala nuspojave sulpirida i slične ljepote...kao da me treba podsjetit da me strah...sve je to bez kontrole dr...a strah me otić...u stvari strah me reć psihićki da hoću još nekamo drugamo (ma znam da je glupo)...možda me strah postavljanja dijagnoze...ne kao takve, nego da ne bi ispala jača...kao da je to bitno šta piše na papiru...

javi se na pm

anthony9906
18.05.2010., 11:30
zaboravila

jepa mama jepa

i ja mislim :o:D

anthony9906
18.05.2010., 11:37
moja frendica,koja ima isto panični,i zna naravno da ja imam panične i anks mi ispriča sljedeću priču zbog koje ne mogu spavat već danima,pas joj mamu,aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :)

ugl,upoznala tipa vani, (umotat ću vam u celofan malo) i sve super,cugali,zezali se,i ništa čudno s njim.
vozio nju i još jednu frendicu doma,i na putu do kvarta,u vožnji,tip se pomračio skroz,neću u detalje..

kako bilo,tip sotonist.

i sad,ona je mni to toliko vjerno opisala,da ja imam sliku tog frajera u glavi non stop,i svaku večer,kad ga se sjetim,gotovs....

ja ću pop....luda ženska,umela me totalno,al totalno.

helex prije spavanja svaku večer.

:(

sad mi lijepo napišite da je sve ok,da to ne postoji,da se ništa neće loše dogodit,samo zato jer ga ja zamislim i slično :D

duxi9
18.05.2010., 12:16
moja frendica,koja ima isto panični,i zna naravno da ja imam panične i anks mi ispriča sljedeću priču zbog koje ne mogu spavat već danima,pas joj mamu,aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :)

ugl,upoznala tipa vani, (umotat ću vam u celofan malo) i sve super,cugali,zezali se,i ništa čudno s njim.
vozio nju i još jednu frendicu doma,i na putu do kvarta,u vožnji,tip se pomračio skroz,neću u detalje..

kako bilo,tip sotonist.

i sad,ona je mni to toliko vjerno opisala,da ja imam sliku tog frajera u glavi non stop,i svaku večer,kad ga se sjetim,gotovs....

sad mi lijepo napišite da je sve ok,da to ne postoji,da se ništa neće loše dogodit,samo zato jer ga ja zamislim i slično :D

Haloooo Tonka , nemoj ga niti zamišljati kaj ti je.
Ako je lik sotonista kaj ti znaš kaj sve more, heheheh, šalim se .
Tonka sve je ok , glavno da je tvoja frendica čitava , živa ,zdrava , a vjerojatno je i izvukla neku pouku:)
pusa:mig:

all_together
18.05.2010., 13:22

našle uzrok ovog gap-a.

Ne ne ne :) Nije TO uzrok ankioznosti, to je samo POSLJEDICA anksioznosti. Uzrok je u pogresnom djelovanju mozga koji kontrolira dijelove za strah (amygdala), ukljucen je u sve to i hipotalamus i serotonin (premalo serotonina u odredenim dijelovima mozga) i jost sta... Moguce i greska u receptorima na zivcanim stanicama koji primaju odredene neurotransmitere (serotonin, noradrenalin...)......
Nisam ja to jos ucila, to govorim samo iz onoga sto sam onako usput jos prije procitala.:cerek: Kad budem imala vremena cu jedanput to malo detaljnije istrazit jer me isto zanima :)

rejoflajt
18.05.2010., 13:39

kako bilo,tip sotonist.

:eek::eek::eek::eek::eek:

anthony9906
18.05.2010., 14:11
:eek::eek::eek::eek::eek:

rej,ne kolutaj mi,i ovako san ajme.
i nek se samo pribilježi da imam bujnu maštu :kava:

:D

anthony9906
18.05.2010., 14:12
p.s. nije da ga sad zamišljam,tog tipa,nego ono,sjetim se šta mi je ova napričala,jebem li joj sunce.

duki,aj,možeš ti i bolje :D

rejoflajt
18.05.2010., 14:13
rej,ne kolutaj mi,i ovako san ajme.
i nek se samo pribilježi da imam bujnu maštu :kava:

:D

kill the bitch:cerek:

anthony9906
18.05.2010., 14:16
kill the bitch:cerek:

hahahahahahaha,pala sam sa stolice:rofl: :rofl::lol:

a u pola priče (sad znaš koja je to drama) sam ja naslutila da neće na dobro,i ja joj kažem,halo,znaš mene,ako nije hepiend,neželim ni slušat :o

i ona priiiča,ja se mislim,aj ok,poševili su se na kraju,i to je to,a kad ono u p...krasne mame,aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa:lol::rofl:

no,dobro.

a zbog reklame za egzorcista nisam spavala dva tjedna. taman kad sam tu scenu zaboravila,ona me sjebala.:rofl:

ja se smijem,dobro je,dan je,sunce i tako.neću s večeras smijat:lol:

rejoflajt
18.05.2010., 14:20
valjda je bio previsok račun za cugu:raspa:

anthony9906
18.05.2010., 14:20
jao meni,idem malo spremat po stanu,i idem ručat.

ostavljam te u dobrom raspoloženju:rofl:

neću uopće čekat odgovor,jer obe znamo kamo ovo vodi:D

(djeca plaču,mame na forumu/fejsu i to) :cerek:

jubac

anthony9906
18.05.2010., 14:22
valjda je bio previsok račun za cugu:raspa:

rejoflajt
18.05.2010., 14:23
http://dl7.glitter-graphics.net/pub/1538/1538447rzbe2skjul.gif (http://www.glitter-graphics.com)

anthony9906
18.05.2010., 14:26
idem off,ja mislim da je dosta,umisto da se malo uozbiljimo i odgovaramo ljudima na pitanja,i slično,mi tu još pišemo pizd....i strašimo ih :D

p.s. falila si mi :*

rejoflajt
18.05.2010., 14:26
idem off,ja mislim da je dosta,umisto da se malo uozbiljimo i odgovaramo ljudima na pitanja,i slično,mi tu još pišemo pizd....i strašimo ih :D

p.s. falila si mi :*

klin se klinom izbija

xxxelena
18.05.2010., 14:55
Pozdrav.Jel ima neki chat na koji idete kad stisne kriza?

kiya
18.05.2010., 17:26
Jaoj meni! Umjesto da mi ide na bolje... meni sve losije. Mislila sam da me samo agorafobija drzi, no sinoc, dosao mi frend na pivce, i ono, kod mene doma, netko u gostima ko ne zna za moj problem, ja odmah pocela osjecati nesigurnost i gubljenje. Brzo sam se skulirala, ali opet, neugodan osjecaj da se javio neki simptom anksioznosti i u stanu. Do jucer sam barem mogla sici pred zgradu, a danas, izidjem samo ispred stana, OMG, vratim se odmah unutra! Kao da mi se vrti prostor hodnika, opet nemogucnost hodanja i bris unutra. A unutra, nagla i intenzivna nervoza zbog nemoci i neimanja slobode da se normalno krecem! Pa dokle ljudi moji?! Koliko treba ovom seroxatu da mi opet pocne djelovati!!? Popih helex i kafetin jerbo me i glava rastura danas. U ponedjeljak idem kod shrinka na kontrolu, cant wait! Da stvar bude gora, ja za mjesec dana palim na jedan put, pa ako se stvari ne promjene, kako cu ja... Uf!

kiya
18.05.2010., 17:27

Koliko ja znam, nema. Pisi sto te muci ovdje!

duxi9
18.05.2010., 18:05

Bio je , ali ovdi možeš ispričati kaj te muči.:)

duxi9
18.05.2010., 18:08
p.s. nije da ga sad zamišljam,tog tipa,nego ono,sjetim se šta mi je ova napričala,jebem li joj sunce.

duki,aj,možeš ti i bolje :D

Ajde , ajde ne pizdakaj nisi maja beba.

A ti Rejjjj me plašiš s tom velikom lampom , kaj vam je ????

duxi9
18.05.2010., 18:11
http://dl7.glitter-graphics.net/pub/1538/1538447rzbe2skjul.gif (http://www.glitter-graphics.com)

Majko moja , ja bum tu lampu sanjala po noči kajjjjjjj tiiiiiii jeeeeeeeeeeeeee!!!!
:s:s:s
Tonka me tu straši sa sotonistom a ti sa lampom , a ste dobili popizditisssssssss:rofl:
Čekajte bum se i ja nečega sjetila pa bute vidli kak bum ja vas strašila , tralalalala!:s

duxi9
18.05.2010., 18:13
Jooooojjjjjj, kaj ak me po noči ugrizneeeee :rofl:
Vidiš da sve hamaaa.:rofl::lol:

Chansomps
18.05.2010., 19:29
Ljudi,jel itko uzimao Citalon od vas i koje su vam bile nuspojave?
Mene danas cijeli dan neki strah drži,a već par dana se osjećam kao da sam pijan i non-stop mi se spava i stalno mi je neki osjećaj u grlu kao da ću povratit :eek:

Ozbiljno razmišljam da li da odem na Hitnu :(

zmijica dorica
18.05.2010., 19:29
Ne ne ne :) Nije TO uzrok ankioznosti, to je samo POSLJEDICA anksioznosti. Uzrok je u pogresnom djelovanju mozga koji kontrolira dijelove za strah (amygdala), ukljucen je u sve to i hipotalamus i serotonin (premalo serotonina u odredenim dijelovima mozga) i jost sta... Moguce i greska u receptorima na zivcanim stanicama koji primaju odredene neurotransmitere (serotonin, noradrenalin...)......
Nisam ja to jos ucila, to govorim samo iz onoga sto sam onako usput jos prije procitala.:cerek: Kad budem imala vremena cu jedanput to malo detaljnije istrazit jer me isto zanima :)

Ja nisam shvatila da je Rej to tak mislila, nego da je čisto neovisno o arteriji našla uzrok gap-a (na pt) :confused:

zmijica dorica
18.05.2010., 19:45
Mene danas cijeli dan neki strah drži,a već par dana se osjećam kao da sam pijan i non-stop mi se spava i stalno mi je neki osjećaj u grlu kao da ću povratit :eek:

Teško mi je dat neki savjet jer nemam iskustva...možda ćeš bit mirniji ak odeš? (primi s rezervom, više kao čin podrške)

Dvojba
18.05.2010., 20:45

S navedenim se apsolutno slažem. Tako i ja razmišljam. :top:

anthony9906
18.05.2010., 20:46
Majko moja , ja bum tu lampu sanjala po noči kajjjjjjj tiiiiiii jeeeeeeeeeeeeee!!!!
:s:s:s
Tonka me tu straši sa sotonistom a ti sa lampom , a ste dobili popizditisssssssss:rofl:
Čekajte bum se i ja nečega sjetila pa bute vidli kak bum ja vas strašila , tralalalala!:s

nemoj molim te dukiiiiiiiiiiiiiiiii,neeeeeeeeeeeeeemoj!!!!!:rofl:

anthony9906
18.05.2010., 20:47

bok,

koliko dugo piješ citalon?

Dvojba
18.05.2010., 20:48

Da, to su nuspojave. Može doći do pojačanog straha, pijanost i pospanost također. Uzmi nešto za smirenje.
Ako teško podnosiš Citalon, razgovaraj sa psihičem, nazovi ga na telefon da čuješ njegovo mišljenje.

anthony9906
18.05.2010., 20:48
Dvojbaaaaaaaaaaaaaaaa,alo teta!

kako si? :*

zmijica dorica
18.05.2010., 20:56

Ne samo da sam crnčila, nego će teta do drugi put papir s mojim "mislima" još detaljnije proučit ... dobila praktički domaću zadaću - uključiti dragog :rolleyes:

Al sam si posložila neke stvari - sve je ok, i farmako- i psihoterapija i sve to tako treba, samo treba crnčit :mig:

Dvojba
18.05.2010., 20:56
Dvojbaaaaaaaaaaaaaaaa,alo teta!

kako si? :*

Jako umorno, iscrpljeno i isforsirano. Život ne bira koga će i kako će ga drmati.
Da nemam AD koji me drže da koliko - toliko dobro podnosim stres, ne znam kako bih završila. Ali dobro je.
A ti?

anthony9906
18.05.2010., 21:04
Jako umorno, iscrpljeno i isforsirano. Život ne bira koga će i kako će ga drmati.
Da nemam AD koji me drže da koliko - toliko dobro podnosim stres, ne znam kako bih završila. Ali dobro je.
A ti?

dobro sam,ide...
mažem sama sebi oči :)

panika se pomalo vraća,ali naučila sam na nju,znam taj filing,ne razmišljam unaprijed...

bebe dobro,to je najvažnije.

tu i tamo koji helex,dojim,imam cicoljupca,ali ako bude potrebno skočim po zoloft.

eto,takva sam ja,sve laganini :)

tvoji kidsi? slušaju te?

Dvojba
18.05.2010., 21:15
dobro sam,ide...
mažem sama sebi oči :)

panika se pomalo vraća,ali naučila sam na nju,znam taj filing,ne razmišljam unaprijed...

bebe dobro,to je najvažnije.

tu i tamo koji helex,dojim,imam cicoljupca,ali ako bude potrebno skočim po zoloft.

eto,takva sam ja,sve laganini :)

tvoji kidsi? slušaju te?

Kako je mali cicoljubac??? Kako si ga nazvala? Jel te budi noću?:)
Jaooo, sad imaš zanimaciju i slatke brige :)
Ma ne brini, bit ćeš dobro, a kako i sama kažeš, uvijek su tu AD ako baš negdje gori. Samo se uredno hrani, puno voća i B vitamina.

Ja imam samo jednog i taj je veliki. Iduće godine maturant.

anthony9906
18.05.2010., 21:56
Kako je mali cicoljubac??? Kako si ga nazvala? Jel te budi noću?:)
Jaooo, sad imaš zanimaciju i slatke brige :)
Ma ne brini, bit ćeš dobro, a kako i sama kažeš, uvijek su tu AD ako baš negdje gori. Samo se uredno hrani, puno voća i B vitamina.

Ja imam samo jednog i taj je veliki. Iduće godine maturant.

daaaaaaaaaaa,Maherica ima dva klinca,ti jednog,da da znam.

s maturantima isto slatke brige ha? :D

cicoljubac se zove Luce :D

zmijica dorica
18.05.2010., 23:09
Sutra je novi dan...i može se opet uzeti lijek :cerek:

betty_boop_19
19.05.2010., 01:05
joooj dragi forumaši... ja trebam savjet pošto mi je ovo sve još jedna velika nepoznanica. dali je ovo napad panike, anksioznosti ili čega već?
dakle, imam osjećaj da nemogu gutniti i onda se počnem gušiti malo malo i srce mi lupa 1000 na sat sada. tresem se. imam osjećaj da mi je sve u magli. u prsima pritisak. pecnulo me par puta. u želudcu neki bljak osjećaj i bol, mučnina. trnci oko usnica. tresu mi se noge. osjećaj da ne mogu udahnuti kako spada. usta su mi skroz suha.
molim vas savjet! osjećam se odvratno i preplašeno!
jeste li vi imali ovakve simptome?
hvala vam unaprijed!

feniksis
19.05.2010., 01:14
joooj dragi forumaši... ja trebam savjet pošto mi je ovo sve još jedna velika nepoznanica. dali je ovo napad panike, anksioznosti ili čega već?
dakle, imam osjećaj da nemogu gutniti i onda se počnem gušiti malo malo i srce mi lupa 1000 na sat sada. tresem se. imam osjećaj da mi je sve u magli. u prsima pritisak. pecnulo me par puta. u želudcu neki bljak osjećaj i bol, mučnina. trnci oko usnica. tresu mi se noge. osjećaj da ne mogu udahnuti kako spada. usta su mi skroz suha.
molim vas savjet! osjećam se odvratno i preplašeno!
jeste li vi imali ovakve simptome?
hvala vam unaprijed!

može biti i anksiozan napad ili napad panike, napad panike je obično vrlo žestok i "razvali" te odjednom, misliš da umireš. Zapravo mnogi smatraju da je to sve isto, premda pravi panični je obično kraći, a anksiozni može te držat u grču duže vrijeme. Da, svi smo to prošli. Bitno je da smiriš, ako imaš kakvu papirnatu vrećicu polako diši u to, to je radi regulacije kisika i dioksida, također moraš znati da ti se ništa loše neće desiti.
RAzumljivo da si preplašena, organizam ti šalje signal za uzbunu. Ali to je lažna uzbuna. Jel te nešto uznemirilo prethodnih sati, danas, jučer? Jesi i prije patila od toga?
Pokušaj se smirit, popij vode, ako imaš apaurin makar, uzmi ili neki anksiolitik.

betty_boop_19
19.05.2010., 01:44
može biti i anksiozan napad ili napad panike, napad panike je obično vrlo žestok i "razvali" te odjednom, misliš da umireš. Zapravo mnogi smatraju da je to sve isto, premda pravi panični je obično kraći, a anksiozni može te držat u grču duže vrijeme. Da, svi smo to prošli. Bitno je da smiriš, ako imaš kakvu papirnatu vrećicu polako diši u to, to je radi regulacije kisika i dioksida, također moraš znati da ti se ništa loše neće desiti.
RAzumljivo da si preplašena, organizam ti šalje signal za uzbunu. Ali to je lažna uzbuna. Jel te nešto uznemirilo prethodnih sati, danas, jučer? Jesi i prije patila od toga?
Pokušaj se smirit, popij vode, ako imaš apaurin makar, uzmi ili neki anksiolitik.

hvala ti puno na savjetima!¨:kiss:
ovo i je počelo samo najednom. napadaj panike mi se desio par puta do sada, ali uvijek imam različite simptome. danas mi je dan prošao relativno mirno. cijeli dan sam pisala seminare za faks. 3 komada. mislim da nije bilo nikakvih stresnijih događaja prethodnih dana. malo me jedino frka jer moram sutra na ultrazvuk štitnjače. i u petak imam jako važan ispit. predmet sa kojim od samog početka imam problema.
uzela sam tabletu. doktor na hitnoj mi je kada sam bila zbog tahikardija dao 2 normabela i rekao da to čuvam za slučaj krajnje nužde. sada je bolje malo.
inače sam bila kod svog doktora nakon prvog napada panike jer sam se uplašila jako, prvi put mi se dogodilo tako šta. no on je rekao samo da se smirim i da će biti sve uredu i da mi ta moja panika i najobičnije sitnice tipa mučnine može pojačati i izazvati napadaj. i neželi mi dati nikakve tablete. trudit ću se koliko god treba da nekako to uspijem ublažiti...
hvala ti još jednom puno! smirila si me i puno si mi pomogla :kiss:

Dvojba
19.05.2010., 03:12
Svakako provjeriti hormone štitne žlijezde.

feniksis
19.05.2010., 03:25
ovo i je počelo samo najednom. napadaj panike mi se desio par puta do sada, ali uvijek imam različite simptome. danas mi je dan prošao relativno mirno. cijeli dan sam pisala seminare za faks. 3 komada. mislim da nije bilo nikakvih stresnijih događaja prethodnih dana. malo me jedino frka jer moram sutra na ultrazvuk štitnjače. i u petak imam jako važan ispit. predmet sa kojim od samog početka imam problema.
uzela sam tabletu. doktor na hitnoj mi je kada sam bila zbog tahikardija dao 2 normabela i rekao da to čuvam za slučaj krajnje nužde. sada je bolje malo.
inače sam bila kod svog doktora nakon prvog napada panike jer sam se uplašila jako, prvi put mi se dogodilo tako šta. no on je rekao samo da se smirim i da će biti sve uredu i da mi ta moja panika i najobičnije sitnice tipa mučnine može pojačati i izazvati napadaj. i neželi mi dati nikakve tablete. trudit ću se koliko god treba da nekako to uspijem ublažiti...

drago mi je da sam pomogla :) . e, štitna je tu dosta važna jer sam čula da zaista može biti jedini uzrok paničnih, tako da , ako je to, to ćeš regulirati lijekovima. panični jest strašan dok se dešava, ali prođe, važni su uzroci iza njega. super je što si odmah otišla liječniku, i svakako isključi sve moguće organske uzroke, tipa štitnjače, pa ako nije to , imaš velike šanse da u startu zaustaviš daljnje poteškoće. najvažnije je za početak vidjeti da li je sa štitnjačom sve ok, a dotle, sve će bit u redu, vjerojatno ti je i taj važan ispit bio okidač stresa. drži se i javi jel sve ok s štitnjačom,.. ovdje ima korisnih savjeta oko panike, samo je dosta glomazna tema i treba pomno pretražit, ali ako te što zanima u budućnosti, samo pitaj. drži se! :top:. :kiss:

plava ruža
19.05.2010., 08:37
Dobro jutro :). Kako smo danas
Betty, dobro ti Feniksis napisa...probaj, makar probaj sebi reći da se ništa ružno neće desiti. Ako i nije štitnjača, problem sa želudcem može napraviti istu stvar kao kod tebe (ja sam imala, a imam i sada ponekad, identične simptome kao ti:(). A sve je posljedica bilo stresa, bilo nezdrave hrane.

surfer22
19.05.2010., 08:54
samo da se javim i zahvalim reji,bjuti,antony na brizi....cure poljubac veliki,još baš nisam za neko sjedenje,pa se čujemo kad mi bude bolje,iako već PA čine svoje!!!!
http://dl3.glitter-graphics.net/pub/1072/1072863b7ov5n4w6l.gif (http://www.glitter-graphics.com)

rejoflajt
19.05.2010., 10:28
samo da se javim i zahvalim reji,bjuti,antony na brizi....cure poljubac veliki,još baš nisam za neko sjedenje,pa se čujemo kad mi bude bolje,iako već PA čine svoje!!!!
http://dl3.glitter-graphics.net/pub/1072/1072863b7ov5n4w6l.gif (http://www.glitter-graphics.com)

još malo pa ćeš ti

http://dl5.glitter-graphics.net/pub/227/227035xiktrwi02p.gif (http://www.glitter-graphics.com)

autoicon
19.05.2010., 11:32

Feniksis ti je jako dobro napisala, ti simptomi koliko god neugodni bili nisu opasni dok su na psihološkoj bazi, tako da kad sve nalaze napraviš ako nema zdravstvenog uzroka budi svjesna da su to stvari koje se stvarno super daju razrješiti. Dosta nas je rješilo onaj prvi traumatični dio i Feniksis ti može dati stvarno dobre savijete kad kreneš s procesom rješavanja jer je veći dio puta prošla i trenutno je u fazi izgradnje. Za sada samo zapamti da svi ti simptomi koliko god neugodni bili su bezopasni i dok su na psihološkoj bazi ti nemogu ništa napraviti...

Feniksis, pozdrav od Lare pasića:mig: