PDA

View Full Version : Anksioznost

stranice : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 [144] 145 146 147

bertaberta
11.08.2010., 13:29
di ste ekipa kako ide

rejoflajt
11.08.2010., 13:32
Rejice moja, Zmijice i sve ostale cure, šaljem vam VELIKU PUSU :)

znaš kaj!!!!kad si se ušuljala, a da nam se nisi javila, kraljico tjeskobe:lol::rofl::cerek:pa di si srećo:ne zna::ne zna::ne zna:

isprazni sandučić!!!!

duxi9
11.08.2010., 14:17
:w:w:trio::kiss:pozzzz, svima!!!

Rejjj, pa di si srečo?:mig:

bertaberta
12.08.2010., 00:00
evo danas drugi dan da sam pocela pit portal danas sam dobro cak sam kupila i kartu i idem u petak na carl cox na rivi je party valjda cu se moc opustit i ove panike mi nece pokvarit izlazak i jos mi je muz na godisnjem tako da nisam ni sama a to mi je super jer nevolim bit sama bar dok portal ne ucini svoje ako ima ko iz splita javi se

rejoflajt
12.08.2010., 04:15
:w:w:trio::kiss:pozzzz, svima!!!

Rejjj, pa di si srečo?:mig:

dukooooo!!!:s:s:jumping::grli::grli:

orbit6468
12.08.2010., 06:47
ovo pitanje sam htio prije postaviti.....ja i supruga smo planirali imati djecu prije nego sam je ulovio jednom u virtualnom flertu a nedugo zatim se uvjerio da ih je bilo i prije još najmanje jedan....znam da izvan toga nije bilo ništa više ali se svejedno osjećam prevarenim kao da i jeste.....za sad od toga naravno da nema ništa jer ono što planiram napraviti u budućnosti je emotivno se udaljiti od nje a onda je šutnuti kako i zaslužuje....zanimalo me je kakav učinak ima to što sam sad na AD....postoji li ikakva mogućnost da to loše utječe na dijete.

rejoflajt
12.08.2010., 08:15
ovo pitanje sam htio prije postaviti.....ja i supruga smo planirali imati djecu prije nego sam je ulovio jednom u virtualnom flertu a nedugo zatim se uvjerio da ih je bilo i prije još najmanje jedan....znam da izvan toga nije bilo ništa više ali se svejedno osjećam prevarenim kao da i jeste.....za sad od toga naravno da nema ništa jer ono što planiram napraviti u budućnosti je emotivno se udaljiti od nje a onda je šutnuti kako i zaslužuje....zanimalo me je kakav učinak ima to što sam sad na AD....postoji li ikakva mogućnost da to loše utječe na dijete.

znam da se žene moraju skinuti s ad-a, ovo stvarno ne znam, pitaj psihića. možda da razmisliš prije vezano uz suprugu, ha? da razgovarate prije oštrih rezova...

nadam se da ćeš tu naći odgovor

Can antidepressants affect the quality of a man's sperm?
Dr Thomas Stuttaford

A reader has written about a recent report which said that some antidepressants may affect the quality of sperm. He asks if this is possible.

Any doubts that semen quality, and the ability of sperm to fertilise a human ovum, is not influenced by lifestyle, diet, medication and illicit drugs — or recreational ones such as tobacco — are misplaced.

No bloodstock breeder would fail to give his stallions the best environment with meticulous feed and medication. Although 50 per cent of cases of infertility are the result of the man’s second-class sperm which are present in inadequate numbers, of abnormal shape or swim too slowly without a sense of direction, doctors and patients tend to ignore the relevant factors that may have caused this.

Until recently an adequate sperm count, with no more than the usual number that were abnormal or milled around aimlessly instead of swimming off to the ovum, was about all that was asked of a seminal specimen.

If the sperm doesn’t measure up to normal standards, and infertility persists, it is important to discover why. It may be that the culprit is an undetected fever, an infection, even if it isn’t causing a temperature, chromosomal abnormalities in the sperm, or DNA that fragments. Doctors will also inquire about environmental factors. Are the testes kept too warm by being held close to the groin by tight trousers, is the man taking too many hot baths, is he eating a balanced diet with all the necessary nutrients, vitamins and trace elements, does he smoke cigarettes or take cannabis and other illicit drugs, or drink too much alcohol? Any of these factors affect the condition of sperm. So too may the heat from a laptop computer or even excessive use of a mobile phone.

The effect that medication may have on the condition of the sperm and its numbers is under-researched. Drugs may affect fertility, ease of conception, size of the baby at birth, stillbirth rate or foetal abnormality rate.

Advice about the necessary investigations into the effect of commonly prescribed medications and how they affect male fertility was produced at the Baylor College of Medicine, in Houston, four or five years ago. It is not only important to exclude any direct effect of the drug on the sperm and semen but also to investigate the man’s hormonal balance and the influence that the drug in question may have on libido and erectile and ejaculatory function. Fortunately research workers in Houston demonstrated that when it had been shown that a commonly prescribed medicinal drug could be responsible, and it was then withdrawn, any adverse effect is usually reversed.

Our correspondent asks about the possible effects of the commonly prescribed antidepressants known as 5HT reuptake inhibitors. Although this has not been reported before, it is accepted that many antipsychotic drugs produce changes in sperm production and have an effect on sexual response. Perhaps more worryingly some of the benzodiazepines seem to be capable of producing chromosomal abnormalities in sperm.

Few members of the public are aware that some of our most commonly used antibiotics have an influence on sperm counts. Eight years ago members of the fertility unit team from the Portland Hospital, London, did some research on the effect of the oft-prescribed tetracyclines, erythromycin, a sulphonamide, a commonly prescribed penicillin, and chloroquine, a drug used as an antimalarial agent.

Tetracyclines and erythromycin slowed the speed of sperm, chloroquine acted as a spur in small doses but held them back when present in a high concentration. Amoxycillin and the sulphonamide had no effect at the usually prescribed doses but when given in large quantities reduced sperm viability, as did the antibiotics that affected motility. In high doses sulphonamides also changed the structure of many of the sperm.

There is a long list of other drugs that at one time or another have been shown to affect sperm production, and many more are known to alter a man’s hormonal balance. These include anabolic steroids, nitrofurantoin, an antimicrobal drug, and a host more. The consolation is that not only does the seminal specimen usually return to normal after the drug has been withdrawn, but that men have such an abundance of sperm that fertility is in most cases unaffected.

http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/health/features/article621589.ece

bertaberta
12.08.2010., 13:42
vec sam vam prije pisala o mom strahu od infarkta pa eto danas me opet malo uvatilo susijed koji je to ima vratio se iz bolnice a zivi vrata do mene tako da je moj strah malo porasta ono sta ako meni to bude i jos mi govori kako mladi ljudi sve cesce od toga umiru skroz mi je poremetija moje lipo lito sad me strah i na more otic jojjjjjj kad ce me vise prestat gnjavit taj glupi strah od srca a drugoga se stvarno niceg ne bojim koliko toga a svi mi govore da je taj strah nerealan a ja nikako sebe da uvjerim u to sorry ako vam dosadujem s ovom vise temom ali moran je negdi izbacit

rejoflajt
12.08.2010., 13:45
vec sam vam prije pisala o mom strahu od infarkta pa eto danas me opet malo uvatilo susijed koji je to ima vratio se iz bolnice a zivi vrata do mene tako da je moj strah malo porasta ono sta ako meni to bude i jos mi govori kako mladi ljudi sve cesce od toga umiru skroz mi je poremetija moje lipo lito sad me strah i na more otic jojjjjjj kad ce me vise prestat gnjavit taj glupi strah od srca a drugoga se stvarno niceg ne bojim koliko toga a svi mi govore da je taj strah nerealan a ja nikako sebe da uvjerim u to sorry ako vam dosadujem s ovom vise temom ali moran je negdi izbacit

otkad te muče ti strahovi?
evo, malo preletila po tvojim postovima, vidim da si išla na pt. bilo bi jako dobro da nastaviš s njima da se riješiš ili barem prilično smanjiš strahove.

bertaberta
12.08.2010., 14:03
ma muce me ima 6 godina od prvog napada panike koji sam dozivila i tako se ja borim sve ovo vrime da da nastavit cu sa portalom jer onda stvarno bude bolje al znas volila bi da taj strah stvarno vise nestane a ne ono budem na portalu godinu dvi bude super prestanem ga pit i onda samo mala stresna situacija ti sve vrati eto jel tebe strah srca

rejoflajt
12.08.2010., 14:45
ma muce me ima 6 godina od prvog napada panike koji sam dozivila i tako se ja borim sve ovo vrime da da nastavit cu sa portalom jer onda stvarno bude bolje al znas volila bi da taj strah stvarno vise nestane a ne ono budem na portalu godinu dvi bude super prestanem ga pit i onda samo mala stresna situacija ti sve vrati eto jel tebe strah srca

ne može to lijek ukloniti, samo psihoterapija:mig:

bertaberta
12.08.2010., 22:19
znam isla sam privatno i ova psihoterapeutica mi je bila odlicna al nazalost vise nisam u mogucnosti to placat pa cu otic u bolnicu cula sam da ima tamo a jel mi moze ko rec dali se to ide svaki tjedan isto ako nije privatno

Mrs. Pringles
12.08.2010., 22:43
Uglavnom se isto ide 1xtjedno jer se smatra da je to neki minimum/optimum. Iako ima slučajeva i da ljudi idu češće npr. ako su u teškom stanju pa dok ne profunkcioniraju malo. Ali i rjeđe od toga, mada ja osobno ne znam koliko efekta ima takva pt, osim ako razlog za to nije da osoba najbolje funkcionira u takvim razmacima (a ne preopterećenost terapeuta u bolnicama, što je najčešće razlog).

rejoflajt
13.08.2010., 08:57
znam isla sam privatno i ova psihoterapeutica mi je bila odlicna al nazalost vise nisam u mogucnosti to placat pa cu otic u bolnicu cula sam da ima tamo a jel mi moze ko rec dali se to ide svaki tjedan isto ako nije privatno

ja sam 7 godina potratila na bolničku pt, svaka 2 tjedna, pa 3, pa mjesec, pa 2, pa 3, trebalo bi izračunati koliko sam zaista bila vremenski na pt. sranje. a i kriva pt. za mene.
tak da se dobro raspitaj.
(baš ću si uzeti truda i izračunati.:rolleyes:)
sad sam 7 g. privatno, onak kak treba. :)

Nanut
13.08.2010., 14:57
Dok sam sve to prolazila nisam bila na forumu jer sam unaprijed znala da će mi biti loše pročitam li ovdje nešto negativno. Imam 29 godina. Prije cca 2 godine počela sam osjećati tegobe (znojenje, oblivanje hladnog znoja, mučnina, povraćanje, lupanje srca, treskavica tijela. Bilo je grozno vjerujte mi do granice da sam također počela razmišljati da ću završiti na psihijatriji, pa do toga da će mi u glavi biti totali kaos. Ruke su mi znale biti mokre od znoja, povraćanje mi je bilo svakodnevica, jezik mi se sapletao i nisam valjda mogla izgovoriti jednu rečenicu s nekim koliko mi je samopouzdanje opalo. Na veceu sam bila od jutra do sutra, izgubila sam na kilaži. Bila sam tako asocijala. Otišli bi na izlet autobusom(tu je bio problem jer autobusmo nisam mogla upravljati,bus kreće u dogovoreni sat a ne kad meni pozli)zato sam bila pod stresom. cijeli dan mi je bilo loše, obilazila sam wc-e dok su se drugi družili. Malo po malo počelo je izčezavati(trebalo je godinu i pol). Danas mi se potpuno povuklo. Možda imam još mali socijalni problem ali nemam više takve napadaje za koje neznam što su jer nisam nikad otišla doktoru da provjerim šta mi je. Nisam znala šta da svojoj doktorici kažem i kako. Tako da sam od toga bila odustala.To je bio moj odgovor na novonastalu situaciju, danas mi je to jasno. Tijeo i um nisu mogli tako lako prihvatiti situacije u kojima sam se nalazila, a te situacije nisu nešto vanzemaljsko već svakidašnje..promjena posla...promjena okoline...uglavnom vjerujte mi da će to proći. Jako je teško to znam. Ja nisam znala šta mi se dešava, više mi se ni iz kreveta nije ustajalo, a morala sam. Dečku nisam bila niti priznala šta mi se događa iz straha da me ne ostavi. Bilo mi je svakodnevno slabo barem do 12 i onda opet naveče. Tijelo mi se treslo. Psihologica kod koje sam išla preporučila mi je nakon nekog vremena tablete, a ja sam se toliko prestrašila da više nikad nisam tamo otišla, a niti gdje drugdje. Kuhala sam si svakodnevno valeriana čaj...u biljnoj ljekarni se to kupi i valerijana kapi. Čak sam 10-tak puta išla i trčati u šumu ujutro da si odvratim misli. Nije mi se baš dalo jer nisam sportski tip, ali uspjela sam preboliti to čudo s kojim sam se borila godinu i pol. Kad te uhvati to potraje ali prođe. Ja o tome nisam nikome govorila i nisam niti znala kako će sve to završiti.
Tek sam nedavno u razgovoru s prijateljicama skužila da su i one imale takvih problema. Jedna je odmah nakon rođenja svog prvog djeteta počela osjećati vrtoglavice i morala je napuštati rođendane, razna druženja iz razloga što bi joj pozlilo i mi9slila bi da će se srušiti, druga ima posao kojim uopće nije zadovoljna i nevidi perspektivu i trenutno se nalazi u teškom stanju, ali proći će je.
Ja u bolinucu nisam išla nikada, ljekove nikakve nisam prihvatila i evo izliječila sam se. Toliki sam hipohonder da ni lijekove nisam htjela prihvatiti.
Volim Vas svih i stvarno želim da se toga što prije riješite. Znajte da od toga pati strašno puno ljudi u današnje vrijeme i da je to reakcija na temp života.
Ja svakako predlažem razgovor sa psihologom, vjerojatno pomaže. Meni nije jer nisam niti znala od čega bolujem dok sam kod nje odlazila, pslije čak ni njoj nisam htjela priznati da mi je loše svakodnevno, a i bilo mi je puno davati 200 kn svaki treći dan. Sama sam si pomogla.

bertaberta
13.08.2010., 16:32
i kako si sad kako prevladavas strah rekla se da si hipohonder

Nanut
13.08.2010., 17:05
i kako si sad kako prevladavas strah rekla se da si hipohonder

Pa valjda mi je to prošlo u mjeri u kojoj mi je bilo prije. Definitivno sam pokušala izbjegavati situacije u kojima bi mi bilo loše, a to je bio bilo koji izlazak iz kuće.Svih godinu i pol nisam htjela nikud izlaziti(ne u smislu da nisam bila u dućanu ili kod frizera, ali u smislu da sam izbjegavala druženja s prijateljima u večer jer večer je bilo vrijeme kada bi mi ponovno počelo biti mučno, kad bi me dečko pitao da odemo negdje uvijek sam rekla da mi se neda, da sam umorna i sl. A ustvari meni bi bilo loše i jedva sam čekala da se dočepam kreveta. Unatrag 3-4 mj isto bi mi si desilo da me odjednom ničim izazvano oblije hladan znoj i znala sam sada će mi biti mučno, ali počela sam sama sebi govoriti: nije ti ništa, nije ti ništa..i to bi prošlo. Znala sam da je sve u glavi ali opet sam se bojala ta će me ta glava možda dovesti na psihijatriju. Ali to je ono najgore o čemu svi mi razmišljamo kad se loše osjećamo, ali to se neće dogoditi.
Stvarno mi je bilo grozno čak nisam ni roditeljima rekla koliko mi je grozno, mama me je stalno tjerala da idem na razgovor psihologu konstantno, ali ja to nisam htjela, valjda zbog svoje tvrdoglavosti ili možda zato što sam znala da to financijski nebi mogla podnjeti. Bilo me je strah o tome govoriti jer bi mi tada postajalo još gore pa sam to toliko zatomljavala tako da sam možda i zaboravila na to. Ni sada ne izlazim kao prije uvečer vani jer mi se neda, ali kada odem ne bojim se da će mi pozliti.
Ja sam imala problem da sam često mjenjala posao i da sam stalno bila među novim ljudima, bojala sam se strašno promjene koje su se stalno događale.
Mislim da je bitno odakle problem dolaz i što ga uzrokuje.
Prem da sam kao dijete imala simptome da me svaku noć bolio trbuh, to su svi u familiji znali da čim legnem da će me početi boliti trbuh pa sam čak završila u dječjoj bolnici Kantrida zbog ameda za koje danas sumjam da su uopće postojale. Pa sam u pubertetu kad sam počela izlaziti znala svaki put kad dođem kući nakon izlaska da će mi biti loše i zato sam uvijek vani pila sokove dok su se moji prijatelji lijepo zabavljali u ispijanju alkohola...to s pićem potrajalo je prije koji mjesec kad sam si dozvolila da popijem 3 x po dcl vina a da mi nakon toga ne pozli. Evo to su bili simptomi koji su me od malena pratili i ukazivali na to da sam osjetljiva osoba i da bih mogla imati ovakvih problema koje sam imala do prije par mjeseci. Sjećam se nove godine od prije dvije godine u Sloveniji s hrpom prijatelja i prijateljica moga dečka, cjelu noć sam provela na wc-u u pola noći sam napustila zabavu dok su se drugi zabavljali. Sad već dugo nigdje nisam bila pa ne mogu reći da mi se to neće ponoviti.

Lola 27
13.08.2010., 19:37
Izgleda da je Welbutrin tek sad pokazao zube.Imam gubitak teka ,mučnoine povraćanje.Čak sam došla do zaključka da sam trudna!:flop:To je inače moj odgovor na sve kad mi je mučno.

Lola 27
13.08.2010., 20:11
A ako jesma trudna kakvo će to dijete izać van pošto ja pijem cijelu farmaciju.

rejoflajt
14.08.2010., 00:00
Izgleda da je Welbutrin tek sad pokazao zube.Imam gubitak teka ,mučnoine povraćanje.Čak sam došla do zaključka da sam trudna!:flop:To je inače moj odgovor na sve kad mi je mučno.

meni se čini da tebi taj ad nije "sjeo", ha?

bertaberta
14.08.2010., 16:00
@Nanut

:)aj super drago mi je da ti je proslo

freehugstoall
15.08.2010., 10:00
Bok ljudi!

Jel ima tko od vas ovakve probleme - zategnutost mišića vrata i ramena, vrtoglavice i čudnu lelujavost u glavi...

Meni je dijagnosticirana anksioznost + PA prije 4 god., paničnih nemam al se anksioznost stalno prebacuje s jednog fizičkog simptoma na drugi. Ja mislim da su meni ti bolovi i vrtoglavice od ank. jer kad popijem xanax smiri se... a doktori kažu da nije to neko kralježnica... ima dana kad me recimo boli vrat i ramena i leđa al mi se ne vrti i onda ja mislim da ipak nije kralježnica..

Uglavnom ako je netko imao slične simptome nek se javi

Hvala

Draga Iva i svi,
jedan od vodećih stručnjaka (zajedno sa svojim kolegama) u području psihologije, dr. Ronald Siegel, profesor psihologije na Harvardu zaključuje slijedeće: želja za smanjenjem simptoma (anksioznosti, nekog drugog poremećaja ili čak npr. kroničnih bolova u leđima) perpetuira same simptome.
Da li razumiješ?
Važno je da to razumiješ.
Zapravo nije probelm tvoja anksioznost, već tvoj odnos s njom. Ti ne bi da je tu. Prirodno. No takav stav je jača, kako i sama znanost dokazuje. Što činiti?
Prihvatiti. Dati joj prostora, da se pojavi, da odigra svoju scenu i da ode.
Sve tako dugo dok je mrziš, (želiš da ode sa svim svojim simptomima) ona će jačati i vraćati se.
Pozovi je na čaj :) Oh, dobar dan anksioznost, kako je jutros? Kojeg si inteziteta i koliko ćeš ostati? Molim te, dozvoli da te upoznam. Doznaj sve o tom stanju. Budi prema njoj kao prema djetetu koji plače i kojem treba pažnja. Primi je nježno. Prema navedenim neugodnim tjelesnim osjećanjima isto tako. Prijateljski. U tom je sva tajna. U odnosu. Prijateljskom odnosu sa svime što je u trenutku. A što je u trenutku? možda samo želja da anskioznost ode? pa pozovi nju na čaj :)
Draga Iva, da li razumiješ? U čemu je zapravo problem?
mnogo te pozdravlja i želi ti da iz trenutka u trenutak doživiš sebe kao najbolju prijateljicu,
prijatelj, M.

Lola 27
16.08.2010., 18:10
meni se čini da tebi taj ad nije "sjeo", ha?

Ne ja bih rekla da nije.:lol:

nektarija
16.08.2010., 18:28
Bok ljudi!
Ja sam pochela smanjivati AD. Ali kakvog belaja!? Nakon prve nedelje, otkako sam smanila dozu, u jutro me probudio jak strah, uznemirenost, mislim do stepena agitacije. Zatim u glavi su pochele da mi se vrte misli koji me zastrashuju. Sada sam vratila dozu. Sve to me ubacilo u josh vechu depresiju, pa si mislim da nikad ne cu mochi bez AD-a.:mad:

nevanevičicaa
16.08.2010., 20:55
I ja sam bio neko vrijeme anksiozan, oko 4-5 godina, pretezno mi se odrazavalo kroz razne psihosomatske poremecaje (zgaravica, bolovi zeluca, znojenje dlanova itd). Sada trenutno imam 24 godine. U pocetku uvjeren kako se radi o stresu, promjenio sam totalno nacin zivota: kvalitetna prehrana, tjelovjezba, presto sa cigaretama, kavom alkoholom itd...I tako negdje godinu i pol, no iako su se simptomi smanjili i ublazili na zalost nisu nestali. Tek sam onda shvatio kako je problem ipak psihicke prirode. Razmisljo sam i pretumbavo po glavi zasto se osjecam toliko tjeskobno posebno kada sam medju ljudima i nikako nisam mogao naci uzrok. No jedno je bilo jasno, prije mi se to nije dogadjalo. Analizirajuci svoje ponasanje prije nego se anksioznost pojavila uocio sam jednu bitnu razliku, tada sam bio puno osjecajniji, naivniji i otvoreniji. U zadnjih nekoliko godina pod utjecajem drustva sam uzasno promjenio nacin razmisljanja i ponasanja prema drugima, postao sam racionalniji, bezosjecajniji i zatvoreniji. Pa cak i cinik u odredjenim situacijama. Imao sam dosta prijatelja, ali niti jednog postenog jer nisam nikome zelio vjerovati. Jednostavno sam se izoliro od bilo kakvih emocija, potisnuvsi ih iz svjesnog nacina razmisljanja. No cini se da ipak oni nisu nestali kako sam mislio, vec su se poceli manifestirati podsvjesno. Nisam to odmah shvatio, vec onda kada je anksioznost cudom nestala, a to je bio trenutak u kojem sam se prepustio i dopustio da me vode osjecaji a ne nekakva kvazi racionalnost. Od toga dana (tocno znam koji je bio) vise nisam nikad imao nikakvih problema sa tim prokletstvom, zivot mi je postao ispunjeniji i ugodniji, stvari sam poceo percipirati puno tankocutnije i osobnije. Pri tome mi je takodjer puno pomogao osjecaj pozitivnosti i empatije prema drugima. Na zalost ne znam da li je kod svih ljudi isti uzrok i da je ovo carobna formula, ali kladio bih se u sto god da je kod vecine povezano sa potiskivanjem ili ignoriranjem osjecaja. Mi ljudi jednostavno ne mozemo bez emocija, oni su dio naseg nacina razmisljanja.

Malo sam nabrzaka ovo istipko pa je mozda nepovezano, ali nadam se da sam pomogao :)

:top: slažem se . potiskivanje osjećaja je gadna stvar :(

rejoflajt
17.08.2010., 11:31
Bok ljudi!
Ja sam pochela smanjivati AD. Ali kakvog belaja!? Nakon prve nedelje, otkako sam smanila dozu, u jutro me probudio jak strah, uznemirenost, mislim do stepena agitacije. Zatim u glavi su pochele da mi se vrte misli koji me zastrashuju. Sada sam vratila dozu. Sve to me ubacilo u josh vechu depresiju, pa si mislim da nikad ne cu mochi bez AD-a.:mad:

u dogovoru sa psihićem? ili radiš sve na svoju ruku? nekako dobivam dojam da je samoinicijativno!

Whereabout
17.08.2010., 17:11
Zadnji post premješten u zasebnu temu. (http://www.forum.hr/showthread.php?t=570911)

nektarija
18.08.2010., 17:33
u dogovoru sa psihićem? ili radiš sve na svoju ruku? nekako dobivam dojam da je samoinicijativno!
Ciao Rej, veliki si drug, solidarac, humanitarac, covek sa emocionalnom intelegenciom....
Udogovoru je bilo sa psihicem, koja mi nije vjerovala da mi josh treba vremjena:(
Idem da vidim topic "Tko je od vas prekinuo odnose sa starcima da bi ozdravio?", jer sve pochinje u djetinstvu, iako ne zelim da osudzujem roditele, volim ih.....al puno se mjeshaju ‎

rejoflajt
18.08.2010., 18:33
Ciao Rej, veliki si drug, solidarac, humanitarac, covek sa emocionalnom intelegenciom....
Udogovoru je bilo sa psihicem, koja mi nije vjerovala da mi josh treba vremjena:(
Idem da vidim topic "Tko je od vas prekinuo odnose sa starcima da bi ozdravio?", jer sve pochinje u djetinstvu, iako ne zelim da osudzujem roditele, volim ih.....al puno se mjeshaju ‎

ne znam čemu ovi epiteti...
a i psihići znaju pogriješiti...jel ti malo digla sad dozu ili si na istoj?

nektarija
18.08.2010., 21:44
ne znam čemu ovi epiteti...
a i psihići znaju pogriješiti...jel ti malo digla sad dozu ili si na istoj?

Epiteti su jedno VELIKO HVALA sto si obratila pozornost na postic. Osjecala sam se jadno, isplaseno, a nijesam imala netko tko ce da me razumje... Radujem se sto postoji ovaj forum, kao i to da iako nijesam hrvatica, ipak sam prihvacena.
Dozu mi je vratila na staro, tako da pijem po jednu tabletu svaki dan.
Moze li neko da mi odgovori, dali skidanje sa AD-a, je uvjek vezano sa neugodnih osjecaja, kao sto je strah, uznemirujuce misli? I ako je, dali se produzuje da se pije tako namalena doza koja vishe nema efekt?
Dali AD-a se skidaju i kada pri smanjivanje doze osjecas, poteskoce?

nektarija
18.08.2010., 22:30
Nakon jedne nedelje, kako sam pila namalenu dozu AD-a, rano ujutro, probudio me osjecaj velikog uznemirenja. Strah do visine agitacije. To je bio gadan osjecaj, koji me je bacio u depru. Narednog dana sam se povukla u sebi, uplasena, nezainteresovana za okolinu, bez ikakvog apetita da bar nesto pojedem koliko da popijem lek... Osjecala sam bol u trbuhu, strasnu glavobolju u potiljak.
Moje ponasanje uznemirilo je i djete, pa cak i muza?!?
Mozda imam nedostatak hormona kako kaze moja dr., da moram piti AD, dozivotno. Ne znam od svega mi je dosta, potrazicu da mi na grob stoji, imala je toliko godina, ali je zivjela samo 5

rejoflajt
19.08.2010., 03:01
Epiteti su jedno VELIKO HVALA sto si obratila pozornost na postic. Osjecala sam se jadno, isplaseno, a nijesam imala netko tko ce da me razumje... Radujem se sto postoji ovaj forum, kao i to da iako nijesam hrvatica, ipak sam prihvacena.
Dozu mi je vratila na staro, tako da pijem po jednu tabletu svaki dan.
Moze li neko da mi odgovori, dali skidanje sa AD-a, je uvjek vezano sa neugodnih osjecaja, kao sto je strah, uznemirujuce misli? I ako je, dali se produzuje da se pije tako namalena doza koja vishe nema efekt?
Dali AD-a se skidaju i kada pri smanjivanje doze osjecas, poteskoce?

možda si se jako bojala jer ti je ad davao neku vrstu sigurnosti, pa si se sad uplašila, jao, što će biti bez njega. ovisi o procjeni tvoje psihijatrice jesi li spremna, ako stvarno nisi, nije problem vratiti dozu. a kod skidanja, to treba ići jako sporo, postepeno, najbolje po četvrtinu tablete.
evo ti nekih linkova:
http://www.forum.hr/showthread.php?t=351005

http://www.depresija.org/forum/index.php?showtopic=1809

ali, najbitnije je taj proces skidanja provoditi uz kontrolu psihićke, reci joj svaku sitnicu kako se osjećaš, ako ne budeš zadovoljna, mijenjaj doktoricu.

rejoflajt
19.08.2010., 03:07
Nakon jedne nedelje, kako sam pila namalenu dozu AD-a, rano ujutro, probudio me osjecaj velikog uznemirenja. Strah do visine agitacije. To je bio gadan osjecaj, koji me je bacio u depru. Narednog dana sam se povukla u sebi, uplasena, nezainteresovana za okolinu, bez ikakvog apetita da bar nesto pojedem koliko da popijem lek... Osjecala sam bol u trbuhu, strasnu glavobolju u potiljak.
Moje ponasanje uznemirilo je i djete, pa cak i muza?!?
Mozda imam nedostatak hormona kako kaze moja dr., da moram piti AD, dozivotno. Ne znam od svega mi je dosta, potrazicu da mi na grob stoji, imala je toliko godina, ali je zivjela samo 5

čekaj malo, prvo te skida s ad-a, a onda provali da bi ga morala piti doživotno???!!!
daj ti nju pitaj kako to ona misli, to su dvije kontradiktorne stvari!!!
na koje hormone misli???

gle, uvijek možeš promijeniti dr, ali prije toga zatraži da ti sve potanko objasni, a ti isto njoj ispričaj kako se osjećaš. ništa ne skrivaj!!! tvoje zdravlje je u pitanju!

vegga
19.08.2010., 11:18
čekaj malo, prvo te skida s ad-a, a onda provali da bi ga morala piti doživotno???!!!
daj ti nju pitaj kako to ona misli, to su dvije kontradiktorne stvari!!!
na koje hormone misli???

gle, uvijek možeš promijeniti dr, ali prije toga zatraži da ti sve potanko objasni, a ti isto njoj ispričaj kako se osjećaš. ništa ne skrivaj!!! tvoje zdravlje je u pitanju!

i ja patim od anksioznosti s tim da sam pred 2 mj pocela piti prozac, dosta se mucila s njim , nekako nakon mj dana prihvatila i odjednom mi je jedno jutro bilo strasno loše i jos je vec 3 tjedna, umor, malaksalost, nesanica , kao da me tenk pregazio...prestala sam piti Ad sad sam na xanaxima kad me uhvati panika , trnci i ostalo...dal je kome ovdje bilo tako loše? cekam u pon psihijatrica sa go da vidim sta ce mi dati uglavnom grozno se osjecam...može li mi netko reci sta o tome i koji bi lijek preporucio za takva stanja pa da predložim dr mozda sulpirid? inace sam i hiopohondra i nisam mlada kao vecina ovdje, klimaks...hvala na pomoci unaprijed

rejoflajt
19.08.2010., 11:53
i ja patim od anksioznosti s tim da sam pred 2 mj pocela piti prozac, dosta se mucila s njim , nekako nakon mj dana prihvatila i odjednom mi je jedno jutro bilo strasno loše i jos je vec 3 tjedna, umor, malaksalost, nesanica , kao da me tenk pregazio...prestala sam piti Ad sad sam na xanaxima kad me uhvati panika , trnci i ostalo...dal je kome ovdje bilo tako loše? cekam u pon psihijatrica sa go da vidim sta ce mi dati uglavnom grozno se osjecam...može li mi netko reci sta o tome i koji bi lijek preporucio za takva stanja pa da predložim dr mozda sulpirid? inace sam i hiopohondra i nisam mlada kao vecina ovdje, klimaks...hvala na pomoci unaprijed

svaki antidepresiv u principu drugačije djeluje na pacijente. meni je prozac dosta dugo bio ok. tebi očito nije sjeo. i čudim se da te 2 mjeseca drži na tome. novija istraživanja su pokazala ako neki ad ne prodjeluje nakon 2 tjedna, odmah se prelazi na drugi. pričaj mi o hipohondriji, to sve obično ide u paketu, nažalost. nezahvalno je a i nestručno predložiti ti neki ad, to bi trebala dr prema tvojim simptomima. ja sam pila prozac godinama, zatim zoloft 5 g. i sad fevarin. e, sad, za fevarin vele da smanjuje anksioznost, ali opet ponavljam, to je individualno. i još jedno pitanje, je li ti dr odmah dala xanaxe ili si možda probala s normabelima?
jel ideš svaki tjedan na 45-minutne psihoterapije ili se samo povremeno viđate na par minuta? jer lijekovi sami neće riješiti uzrok. (by the way, nisam ni ja zelena, već prešla 4 banke:D)

vegga
19.08.2010., 14:10
svaki antidepresiv u principu drugačije djeluje na pacijente. meni je prozac dosta dugo bio ok. tebi očito nije sjeo. i čudim se da te 2 mjeseca drži na tome. novija istraživanja su pokazala ako neki ad ne prodjeluje nakon 2 tjedna, odmah se prelazi na drugi. pričaj mi o hipohondriji, to sve obično ide u paketu, nažalost. nezahvalno je a i nestručno predložiti ti neki ad, to bi trebala dr prema tvojim simptomima. ja sam pila prozac godinama, zatim zoloft 5 g. i sad fevarin. e, sad, za fevarin vele da smanjuje anksioznost, ali opet ponavljam, to je individualno. i još jedno pitanje, je li ti dr odmah dala xanaxe ili si možda probala s normabelima?
jel ideš svaki tjedan na 45-minutne psihoterapije ili se samo povremeno viđate na par minuta? jer lijekovi sami neće riješiti uzrok. (by the way, nisam ni ja zelena, već prešla 4 banke:D)

pa gle, nakon mjesec i pol mi je bilo bolje odnosno privikla sam se pa je mislila da ne treba mjenjati čak mi je preporucila 2 po 20 mg ali ja nisam , nekad sam i preskakala...ali poanta je u tome da sa ja nisam tako loše osjecala prije početka uzimanja prozaca, zaparavo sam normalno funkcionirala samo sam bila anksiozna ali umjereno, povremeno sam pila xanax i onda odjednom bum nakon 2 mj samo sam se jedno jutro probudila ovako fizički loše pa mislim da mi nije on gore napravio, inače ne, nisam nikad pila apaurine samo nekad praxiten i sad xanax, reci mi kako je sa fevarinom, dal bolje spavas? dal ti je muka? i dal ti je bolje po njemu, jer mozda mi ga preporuci, u ponedjeljak idem kod nje ali bi htjela znati kako npr nekom djeluje...hiopohindrija je moj najveci problem jer mislim da nisam depresivna iako me vode kao da jesam, ja se samo bojim bolestina..kod dr idem rijetko jednom godisnje jer mi do sad nije bas trebalo ali sad cu cesce i prihvatit cu onu grupnu terapiju, sta mislis o tome? i jos nesto ako tako dugo pijes sve to zar ne osjecas poboljsanje?drago mi je da malo razmijenimo iskustva..tnx

vegga
19.08.2010., 14:15
pa gle, nakon mjesec i pol mi je bilo bolje odnosno privikla sam se pa je mislila da ne treba mjenjati čak mi je preporucila 2 po 20 mg ali ja nisam , nekad sam i preskakala...ali poanta je u tome da sa ja nisam tako loše osjecala prije početka uzimanja prozaca, zaparavo sam normalno funkcionirala samo sam bila anksiozna ali umjereno, povremeno sam pila xanax i onda odjednom bum nakon 2 mj samo sam se jedno jutro probudila ovako fizički loše pa mislim da mi nije on gore napravio, inače ne, nisam nikad pila apaurine samo nekad praxiten i sad xanax, reci mi kako je sa fevarinom, dal bolje spavas? dal ti je muka? i dal ti je bolje po njemu, jer mozda mi ga preporuci, u ponedjeljak idem kod nje ali bi htjela znati kako npr nekom djeluje...hiopohindrija je moj najveci problem jer mislim da nisam depresivna iako me vode kao da jesam, ja se samo bojim bolestina..kod dr idem rijetko jednom godisnje jer mi do sad nije bas trebalo ali sad cu cesce i prihvatit cu onu grupnu terapiju, sta mislis o tome? i jos nesto ako tako dugo pijes sve to zar ne osjecas poboljsanje?drago mi je da malo razmijenimo iskustva..tnx

i da uzasno loše spavam i sa sanvalom a moja opće prakse mi neki dan dala fluzepam ali jos nisam probala, kako ti spavas i sta pijes?

rejoflajt
19.08.2010., 15:39

jednom godišnje ko nijednom!
idi na bilo kakvu koja je česta!
meni je fevarin odmah sjeo, osim što sam bila pospana. nikakvih drugih nuspojava nije bilo.
da, poboljšanje je svakako trebalo doći, no budući da si imala lijek bez psihoterapija, gotovo pa kao da nisi imala ništa.

rejoflajt
19.08.2010., 15:42
i da uzasno loše spavam i sa sanvalom a moja opće prakse mi neki dan dala fluzepam ali jos nisam probala, kako ti spavas i sta pijes?

ja imam malo težih problema sa spavanjem pa pijem tegretol. sanval je samo za uspavljivanje, djeluje par sati.
fluzepam bi ti mogao biti od veće koristi.

vegga
19.08.2010., 17:26
ja imam malo težih problema sa spavanjem pa pijem tegretol. sanval je samo za uspavljivanje, djeluje par sati.
fluzepam bi ti mogao biti od veće koristi.

hvala ti, imam od 30 mg mozda je malo prejak ali valjda mi se nece nis desit, budimo u kontaktu, lakse mi je o tome pričati sa nekim tko to razumije, ja imam frendicu kojoj se nebi povjeravala jer ima predrasude prema tim bolestima( znaci da mi i nije frendica ali znamo se jos iz skole) javim se u ponedjeljak nakon sto se vratim od dr, mozda i meni da fevarin, vidjet cemo..jos me samo zanima sta se radi na tim grupnim terapijama, koliko je ljudi? koliko traje?:s

rejoflajt
19.08.2010., 17:53
hvala ti, imam od 30 mg mozda je malo prejak ali valjda mi se nece nis desit, budimo u kontaktu, lakse mi je o tome pričati sa nekim tko to razumije, ja imam frendicu kojoj se nebi povjeravala jer ima predrasude prema tim bolestima( znaci da mi i nije frendica ali znamo se jos iz skole) javim se u ponedjeljak nakon sto se vratim od dr, mozda i meni da fevarin, vidjet cemo..jos me samo zanima sta se radi na tim grupnim terapijama, koliko je ljudi? koliko traje?:s

ja ti to točno ne znam jer nisam nikad bila, idem na individualnu. mislim da su manje grupe.

imaš na ovom linku neka iskustva

http://www.depresija.org/forum/index.php?showtopic=6884

p.s. na lijeku pročitaj koje doze su za početak preporučene (za spavanje)

zmijica dorica
19.08.2010., 23:00
Velik pozdrav u prolazu svim mladim mačkicama od sigurno najmlađe :lol: :rofl:

@vegga, baš me raspoloži :cerek: ... gle, spominjala si sulpirid, u njegovom slućaju bih ti savjetovala čisto onak zlu ne trebalo konzultaciju s ginekologom, ak je klimaks u pitanju, tj zdrmana hormonska situacija

Philatanus
20.08.2010., 00:59
Naletih slučajno na temu, ali možda bi mi dobro došla. Naime, već dulje vrijeme imam problema sa spavanjem, pogotovo kad znam da se moram probudit. Ovih dana sam spavala dosta s obzirom na to da sam uspjela dobiti 4-5 sati sna dok sam išla u školu. Kad znam da se moram probudit, pa makar zbog toga šta idem na kavu ujutro s nekim, ja nemogu spavati bez obzira na to koliko sam umorna.
Drugo: ne osjećam se ugodno kad sam u društvu jedne ili više osoba koje ne poznajem malo bolje. Ne znam o čem bi pričala s njima, pa često ispadnem bezobrazna i odbojna prema nekome koga ne poznajem.
Treće: ne osjećam se ugodno kraj djece. To već dulje traje ali prije par tjedana mi se prvi put dogodilo da sam se doslovno prepala klinke koja me u parku gledala.
Četvrto: kad me netko pita za mišljenje o bilo čemu, pa makar to bio moj najbolji prijatelj ili prijateljica, često ne kažem iskreno mišljenje jer se bojim reakcije i u biti na taj način izbjegavam konflikte i svađe bilo kakve vrste.
Već par godina imam problema s želucem, tj. imam gastritis. Traje od otprilike 7. razreda osnovne škole zbog nervoze u školi.
Znam da mi preko foruma nemožete pomoći s tim, ali barem sam to podijelila s nekim pošto do sad nikad nisam.

rejoflajt
20.08.2010., 11:22
Naletih slučajno na temu, ali možda bi mi dobro došla. Naime, već dulje vrijeme imam problema sa spavanjem, pogotovo kad znam da se moram probudit. Ovih dana sam spavala dosta s obzirom na to da sam uspjela dobiti 4-5 sati sna dok sam išla u školu. Kad znam da se moram probudit, pa makar zbog toga šta idem na kavu ujutro s nekim, ja nemogu spavati bez obzira na to koliko sam umorna.
Drugo: ne osjećam se ugodno kad sam u društvu jedne ili više osoba koje ne poznajem malo bolje. Ne znam o čem bi pričala s njima, pa često ispadnem bezobrazna i odbojna prema nekome koga ne poznajem.
Treće: ne osjećam se ugodno kraj djece. To već dulje traje ali prije par tjedana mi se prvi put dogodilo da sam se doslovno prepala klinke koja me u parku gledala.
Četvrto: kad me netko pita za mišljenje o bilo čemu, pa makar to bio moj najbolji prijatelj ili prijateljica, često ne kažem iskreno mišljenje jer se bojim reakcije i u biti na taj način izbjegavam konflikte i svađe bilo kakve vrste.
Već par godina imam problema s želucem, tj. imam gastritis. Traje od otprilike 7. razreda osnovne škole zbog nervoze u školi.
Znam da mi preko foruma nemožete pomoći s tim, ali barem sam to podijelila s nekim pošto do sad nikad nisam.

prvo nam reci koliko imaš godina?

Philatanus
20.08.2010., 14:16
16. Možda prođe dok budem starija, ali trenutno je samo gore.

plava ruža
20.08.2010., 15:46
Dan ljudi...Zmijice kako je kod tebe? Rej...?!
Koje sam jutro imalaaaa :eek:...takav osjećaj straha i panike, nesposobnosti i nemoći, jada i očaja, to je strašno. Liječnica opće prakse mi dala uputnicu psihijatru iako zna da idem psihologu (a ova na odmoru do kraja mjeseca :(). Nisam išla psihijatru, bojim se :rolleyes:. Popila sam samo jedan Lexić od jutros, i to 1,5mg...pomalo se smirujem, a evo već je skoro 16.00 :rolleyes:
Mislim, ima par stvari i situacija koje su mi se desile zadnjih dva tri dana, ja sam to nosila u sebi, i jutros paf, paraliza od straha. Svakakve misli kroz glavu dok nisam otplakala dobru turu. Ni tada nisam bila dobro, ali barem malo bolje.

rejoflajt
20.08.2010., 16:01
16. Možda prođe dok budem starija, ali trenutno je samo gore.

bilo bi jako dobro da ideš psihologu i o svemu tome popričaš. imaš li povjerenja u mamu da joj to sve ispričaš, pa da ide s tobom?

rejoflajt
20.08.2010., 16:02
Koje sam jutro imalaaaa :eek:...takav osjećaj straha i panike, nesposobnosti i nemoći, jada i očaja, to je strašno. Liječnica opće prakse mi dala uputnicu psihijatru iako zna da idem psihologu (a ova na odmoru do kraja mjeseca :(). Nisam išla psihijatru, bojim se :rolleyes:. Popila sam samo jedan Lexić od jutros, i to 1,5mg...pomalo se smirujem, a evo već je skoro 16.00 :rolleyes:
Mislim, ima par stvari i situacija koje su mi se desile zadnjih dva tri dana, ja sam to nosila u sebi, i jutros paf, paraliza od straha. Svakakve misli kroz glavu dok nisam otplakala dobru turu. Ni tada nisam bila dobro, ali barem malo bolje.

booook, ruuuužoooo!!!
pa di si nam?! bit će dobro, a falka bogu psihića ima!:cerek:

vegga
20.08.2010., 16:54
Velik pozdrav u prolazu svim mladim mačkicama od sigurno najmlađe :lol: :rofl:

@vegga, baš me raspoloži :cerek: ... gle, spominjala si sulpirid, u njegovom slućaju bih ti savjetovala čisto onak zlu ne trebalo konzultaciju s ginekologom, ak je klimaks u pitanju, tj zdrmana hormonska situacija

a čime sam te tako oraspoložila? ja i nisam nešto raspoložena...sulpirid sam spomenula jer citam da ga uzimaju i da im dobro djeluje, osim toga psihijatrica me vidi i zna koliko imam godina pa valjda nesto i ona zna, zapravo pojma nemam sta ce mi uopće preporucit, to sam tek onako spomenula

vegga
20.08.2010., 16:58

ej, ovo kad citam kao da vidim sebe, nisam mogla vjerovati da se samo probudis i iz cista mira osjecas nemoc i sve ostalo da ne možes funkcionirati, drzi me vec tri tjedna jedva cekam ponedjeljak da vidim sta ce mi dati psihijatrica

Philatanus
20.08.2010., 17:14
bilo bi jako dobro da ideš psihologu i o svemu tome popričaš. imaš li povjerenja u mamu da joj to sve ispričaš, pa da ide s tobom?

Kao što rekoh, nisam s nikim još o tome pričala. Osjećam nelagodu već kad i razmišljam o tome, imam dojam da bi roditelji odmahnuli rukom kad bih im rekla jer se to njima ne bi činilo kao problem. Možda bih trebala pričati sa školskom psihologinjom sad u 9. mjesecu, pa da vidim šta će mi ona reć. Neću oko toga dizat neku prašinu, ne želim to roditeljima spominjat osim ako je stvarno nužno.

rejoflajt
20.08.2010., 17:48
Kao što rekoh, nisam s nikim još o tome pričala. Osjećam nelagodu već kad i razmišljam o tome, imam dojam da bi roditelji odmahnuli rukom kad bih im rekla jer se to njima ne bi činilo kao problem. Možda bih trebala pričati sa školskom psihologinjom sad u 9. mjesecu, pa da vidim šta će mi ona reć. Neću oko toga dizat neku prašinu, ne želim to roditeljima spominjat osim ako je stvarno nužno.

e, pa to, ako imaš u školi psihologa, lijepo pravac k njoj na čašicu razgovora:top:

Philatanus
20.08.2010., 18:41
Pročitala sam na stranici prije da često može biti uzrok potiskivanje osjećaja, pa je vrlo moguće da mi se to događa zbog toga. Prošlo je 12-15 mjeseci otkako sam zadnji puta plakala, što i nije uobičajeno za 16-godišnjakinju koliko sam shvatila po curama koje znam. A i previše idem za razumom nego osjećajima, možda bi trebala to promjeniti barem malo. Uostalom, svatko griješi, vjerojatno to na taj način neću izbjeći. :)

Hvala na savjetu i što si se uopće potrudila odgovoriti na post :)

plava ruža
20.08.2010., 19:05
Vegga, može, može kako ne...iz glave sve dolazi! Potiskivanje osjećaja je kod mene problem. Prevelika emotivnost u mjesecima koji me prate, i sve ostalo.

Rejice, na odmoru sam do ponedjeljka, nisam se mnogo vezivala za komp i net kući, trudila sam se ispuniti dane nekim poslovima po kući i djecom. Uspjevala sam do jutros. Uh, koliki sam emotivac postala to je strašno :eek:
Leksić popijem ujutro, prođe dan, bila sam i na moru s djecom, kupali se non stop, svašta nešto još bila planirala ali zafalilo eurića :D Sad se vraćam u rutinu, milion i jedna obveza pred početak školske godine i jesensko zimske sezone koje sam skupa s mužem odrađivala, a sad sve moram sama pa mi to teško pada. Ne napisa mi kakvo je kod tebe stanje?
Zmijice...kako tebi bi na odmoru?

rejoflajt
20.08.2010., 20:39
Vegga, može, može kako ne...iz glave sve dolazi! Potiskivanje osjećaja je kod mene problem. Prevelika emotivnost u mjesecima koji me prate, i sve ostalo.

Rejice, na odmoru sam do ponedjeljka, nisam se mnogo vezivala za komp i net kući, trudila sam se ispuniti dane nekim poslovima po kući i djecom. Uspjevala sam do jutros. Uh, koliki sam emotivac postala to je strašno :eek:
Leksić popijem ujutro, prođe dan, bila sam i na moru s djecom, kupali se non stop, svašta nešto još bila planirala ali zafalilo eurića :D Sad se vraćam u rutinu, milion i jedna obveza pred početak školske godine i jesensko zimske sezone koje sam skupa s mužem odrađivala, a sad sve moram sama pa mi to teško pada. Ne napisa mi kakvo je kod tebe stanje?

hvala ti, zadnjih dana bolje- sve me strah:eek:

KoFFin_KaT
21.08.2010., 08:13
Draga Iva i svi,
jedan od vodećih stručnjaka (zajedno sa svojim kolegama) u području psihologije, dr. Ronald Siegel, profesor psihologije na Harvardu zaključuje slijedeće: želja za smanjenjem simptoma (anksioznosti, nekog drugog poremećaja ili čak npr. kroničnih bolova u leđima) perpetuira same simptome.
Da li razumiješ?
Važno je da to razumiješ.
Zapravo nije probelm tvoja anksioznost, već tvoj odnos s njom. Ti ne bi da je tu. Prirodno. No takav stav je jača, kako i sama znanost dokazuje. Što činiti?
Prihvatiti. Dati joj prostora, da se pojavi, da odigra svoju scenu i da ode.
Sve tako dugo dok je mrziš, (želiš da ode sa svim svojim simptomima) ona će jačati i vraćati se.
Pozovi je na čaj :) Oh, dobar dan anksioznost, kako je jutros? Kojeg si inteziteta i koliko ćeš ostati? Molim te, dozvoli da te upoznam. Doznaj sve o tom stanju. Budi prema njoj kao prema djetetu koji plače i kojem treba pažnja. Primi je nježno. Prema navedenim neugodnim tjelesnim osjećanjima isto tako. Prijateljski. U tom je sva tajna. U odnosu. Prijateljskom odnosu sa svime što je u trenutku. A što je u trenutku? možda samo želja da anskioznost ode? pa pozovi nju na čaj :)
Draga Iva, da li razumiješ? U čemu je zapravo problem?
mnogo te pozdravlja i želi ti da iz trenutka u trenutak doživiš sebe kao najbolju prijateljicu,
prijatelj, M.

Ajme koliko "anksioznih" ...ja sam mislila da samo ja imam poblem s tim tjeskobama i "bedom" ali vidim da je tocna ona da skoro 40% ljudi ima vecih iskustva s tim...a svi barem par puta u zivotu...i
Citam tvoj post...hmm, a kako? Pojasni malo...cula sam za takve nacine suocenja s anxiozniscu, probala sam...a ono...vise me spase nekakve pozitivne misli. Unatoc svemu ... trudim se biti optimist :top:
Da i jos uz sve to imam visok tlak...krasno...ako popijem 2 kave postane mi hladno i na +35 hladan znoj, vrtoglavica, uber hiperaktivnost...anxioznost mi bas i nije dobrodosla jer su skoro svi u mojoj obitelji srcani bolesnici i "visoki tlakaši" :lol: Sto misLite o Zoloftu i Gospinoj travi i slicnim biljnim pripravcima...gospina djeluje ko zoloft, treba je piti cca neko krace vrijeme da djeluje.

Viperus
21.08.2010., 08:46
Ja otkako sam pao predmet na fer-u (a tam nema jesenskih rokova i sl. neg odma produžiš školovanje +1 god) sam strahovito nervozan nekih 20-ak minunta prije ama baš svakog ispita (čak i onih koje rasturam). Mučno mi je, tlak mi se povisi, a stvari se pogoršaju kad asistent dođe, a uobičajno mu treba 10-15 minuta da prozove sve, podijeli ispite, izrecitira upute i sl, od čega pošizim. Pretpostavljam da je to anksioznost?

plava ruža
21.08.2010., 11:42
hvala ti, zadnjih dana bolje- sve me strah:eek:

Drago mi je za tebe :s. Ajd' pokušaj ne razmišljati o tome kako ti je dobro, pokušaj to uzeti kao normalnu stvar:mig:, odi negdje na kupanje dok je još lijepo vrijeme :top:.

andrea20
21.08.2010., 14:11
ne mogu vise podnjeti ovu situaciju ovaj zivot,samo mucenje!

rejoflajt
21.08.2010., 14:25
ne mogu vise podnjeti ovu situaciju ovaj zivot,samo mucenje!

što te muči, andrea?

andrea20
21.08.2010., 14:44
što te muči, andrea?

muci me moje stanje koje se nikako ne popravlja a lijekovi se gomilaju,srce koje mi stalno tuce ko ludo cak i kada sam doma za kompom ili lezim vise to nemogu podnjeti,nesretna sam i place mi se a nemogu zaljubila sam se u krivoga,patim!hocu svoj stari zivot,staru sebe,vise se ne prepoznajem nevidim svrhu svog zivota!

Robert Warren
21.08.2010., 14:48
muci me moje stanje koje se nikako ne popravlja a lijekovi se gomilaju,srce koje mi stalno tuce ko ludo cak i kada sam doma za kompom ili lezim vise to nemogu podnjeti,nesretna sam i place mi se a nemogu zaljubila sam se u krivoga,patim!hocu svoj stari zivot,staru sebe,vise se ne prepoznajem nevidim svrhu svog zivota!

Ajde sigurno nije to sve tako crno. Ak imaš 20 godina, još ćeš se puno puta zaljubiti i odljubiti.:mig:
Kaj uzimaš od lijekova?

rejoflajt
21.08.2010., 14:50

lijekove piješ za što i koje?

andrea20
21.08.2010., 14:52
Ajde sigurno nije to sve tako crno. Ak imaš 20 godina, još ćeš se puno puta zaljubiti i odljubiti.:mig:
Kaj uzimaš od lijekova?

seroxat,eglonyl jer mi je sluznica zeluca vec ostecena od tableta i misar povremeno,ma znam da cu se jos puno puta zaljubit ali trenutno sam u krizi!

andrea20
21.08.2010., 14:53
lijekove piješ za što i koje?

anksiozna depresija s panicnim napadima!

Robert Warren
21.08.2010., 14:57
seroxat,eglonyl jer mi je sluznica zeluca vec ostecena od tableta i misar povremeno,ma znam da cu se jos puno puta zaljubit ali trenutno sam u krizi!

Gdje ideš kod psihijatra? Po meni je seroxat sranje? Koliko ga dugo uzimaš?

andrea20
21.08.2010., 15:00
Gdje ideš kod psihijatra? Po meni je seroxat sranje? Koliko ga dugo uzimaš?

idem privatno u zg.da je sranje je psihicka me misli skinut s njega na neki drugi a i ja sama vidim da mi nista ne pomaze godinu dana ga vec pijem!a sve je isto nista se ne poboljsava.

Robert Warren
21.08.2010., 15:03
idem privatno u zg.da je sranje je psihicka me misli skinut s njega na neki drugi a i ja sama vidim da mi nista ne pomaze godinu dana ga vec pijem!a sve je isto nista se ne poboljsava.

Samo se moraš polako skidati s njega jer ima jaki rebound fenomen(kod naglog prekidanja uzimanja pogoršavaju se simptomi osnovne bolesti).

andrea20
21.08.2010., 15:06
Samo se moraš polako skidati s njega jer ima jaki rebound fenomen(kod naglog prekidanja uzimanja pogoršavaju se simptomi osnovne bolesti).

znam da polako cu se skidat s njega i preci na novi pa cu vidjet oce bit sta bolje!

Robert Warren
21.08.2010., 15:11
znam da polako cu se skidat s njega i preci na novi pa cu vidjet oce bit sta bolje!

Ma bit će bolje. Još kad nađeš stalnog dečka. :top:

ELICEA
21.08.2010., 15:17
od početka godine imam simptome anksioznosti/depresije/paničnih napada/ agorafobije, no tek nakon detaljnih medicinskih pregleda utvrđeno je da je problem psihičke naravi.
(simptomi koji mi se javljaju: panika, suha usta, bol u prsima, zanošenje na lijevu stranu (vrtoglavica), irealni strah od nesvjestice i izlaska iz kuće kao i strah da sam sama, bol u leđima posebice u lopatici, učestala žeđ i mokrenje, izrazito mutan vid iako očni pregled nije ništa otkrio,strah me da ne poludim, strah od javnih izlaganja koje sam inače obožavala i u kojima sam se isticala...).

i tako sam se prije mjesec dana prvi put uputila psihijatrici i dobila xanaxe za po potrebi, no tjeskoba i irealni strah su stalno prisutni te mi je ovaj tjedan psihijatrica uvela antidepresiv elicea? u dvojbi sam da li da počnem s tim lijekom jer čitam da antidepresivi ne rješavaju uopće stanje/bolest, a da su nuspojave grozne?

pitanja:

1/ da li da uzmem antidepresiv? (hoće li pomoći, uzrokovati ovisnost ili gore stanje od ovog sada, debljanje)
2/ ima li itko iskustva s eliceom, neki novi lijek navodno?

hvala, trebam hitno pomoć i savjet! jako sam u strahu i nova praktički u svemu tome, jel izlječivo?

Robert Warren
21.08.2010., 15:29
od početka godine imam simptome anksioznosti/depresije/paničnih napada/ agorafobije, no tek nakon detaljnih medicinskih pregleda utvrđeno je da je problem psihičke naravi.
(simptomi koji mi se javljaju: panika, suha usta, bol u prsima, zanošenje na lijevu stranu (vrtoglavica), irealni strah od nesvjestice i izlaska iz kuće kao i strah da sam sama, bol u leđima posebice u lopatici, učestala žeđ i mokrenje, izrazito mutan vid iako očni pregled nije ništa otkrio,strah me da ne poludim, strah od javnih izlaganja koje sam inače obožavala i u kojima sam se isticala...).

i tako sam se prije mjesec dana prvi put uputila psihijatrici i dobila xanaxe za po potrebi, no tjeskoba i irealni strah su stalno prisutni te mi je ovaj tjedan psihijatrica uvela antidepresiv elicea? u dvojbi sam da li da počnem s tim lijekom jer čitam da antidepresivi ne rješavaju uopće stanje/bolest, a da su nuspojave grozne?

pitanja:

1/ da li da uzmem antidepresiv? (hoće li pomoći, uzrokovati ovisnost ili gore stanje od ovog sada, debljanje)

hvala, trebam hitno pomoć i savjet! jako sam u strahu i nova praktički u svemu tome, jel izlječivo?

Dodaj k tome i socijalnu fobiju koju imaš(strah od javnih nastupa).
Elicea je jedan od najpropisivanijih AD u Europi. Kod nas su još u upotrebi Aserntra i Mirzanten. Slične skupine lijekova.
AD ne izaziva ovisnost za razliku od xanaxa. Neznam dali se od njega deblja. Nitko se ovdje na to još nije tužio. Znajm da zoloft dovodi do povećanja tjelesne težine. U svakom slučaju ,moj savjet je da počneš uzimati AD. :top:

ELICEA
21.08.2010., 15:36
sto ljudi sto ćudi koliko vidim.

apsolevent sam na jednom humanističkom fakultetu, nikad trema pred ispit ni pred ikakvo javno izlaganje. oduvijek sam proglašavana kao najbolja u javnim nastupima. obožavam ih!

al trenutno sam pred obranom diplomskog rada i toga me je strah jer tek sada znam od čega bolujem!

čitam nuspojave lijeka elice i psih mi je rekla da prvih tjedan dana će mi biti koma, još češći napadi, nisam sigurna da ću izdržati!

al bila bih da znam da ću biti dobro, no čitam da prvi lijek je rijetko pogođen lijek i da se ljudi lječe godinama od toga?

bi li pomogli umjesto toga autogeni treninzi, gestalt terapija i xanaxi ?

andrea20
21.08.2010., 15:36

pitanja:

moj savijet ti je da uzmes antidepresiv,neces se udebljati a niti razviti ovisnost jer ne stvaraju ovisnost,moze ti pomoci a ni ne mora na svakog djeluje razlicito i sve zavisi koji ad pijes i dali ti odgovara,za eliceu neznam kakva je nemam iskustva s njom!ako si mozes pomoci bez lijekova znaci sama super ali ako nemozes uzmi lijek jer je anksioznost i depresija bolest kao i svaka druga to je kao da secerasu kazes da ne uzima terapiju da se izljeci sam ista stvar,ti imas manjak serotonina kao i svi mi koji imam anksioznost ili depru a antidepresivi ce ti pomoci na nacin da ce te nafilat sa serotoninom i na taj nacin uklonit strahove i sve ostale simptome!

Robert Warren
21.08.2010., 15:49
sto ljudi sto ćudi koliko vidim.

apsolevent sam na jednom humanističkom fakultetu, nikad trema pred ispit ni pred ikakvo javno izlaganje. oduvijek sam proglašavana kao najbolja u javnim nastupima. obožavam ih!

al trenutno sam pred obranom diplomskog rada i toga me je strah jer tek sada znam od čega bolujem!

čitam nuspojave lijeka elice i psih mi je rekla da prvih tjedan dana će mi biti koma, još češći napadi, nisam sigurna da ću izdržati!

al bila bih da znam da ću biti dobro, no čitam da prvi lijek je rijetko pogođen lijek i da se ljudi lječe godinama od toga?

bi li pomogli umjesto toga autogeni treninzi, gestalt terapija i xanaxi ?

xanax je prva pomoć. Stvara ovisnost,te ga ne preporučam kao stalnu terapiju. Lijek prvog izbora je AD. Treba mu dati vremena da počne djelovati 4-6 tjedana. xanax uzimaj pola sata prije ispita ili nekog događaja,gdje bi moglo doći do PA. Možeš ići na KBT kognitivno bihevioralnu terapiju privatno kod psihologa koji se tim bavi. KBT ide uz AD. Znači ništa bez lijekova

ELICEA
21.08.2010., 15:54
xanax je prva pomoć. Stvara ovisnost,te ga ne preporučam kao stalnu terapiju. Lijek prvog izbora je AD. Treba mu dati vremena da počne djelovati 4-6 tjedana. xanax uzimaj pola sata prije ispita ili nekog događaja,gdje bi moglo doći do PA. Možeš ići na KBT kognitivno bihevioralnu terapiju privatno kod psihologa koji se tim bavi. KBT ide uz AD. Znači ništa bez lijekova

idem na kog- bih terapiju u Novoj bolnici, za sada bila 2 puta i imam osjećaj kao da mi prof predaje teoriju. ono kako je to genet uvjetovani, da i životinje bježe i sl, to slušam na faxu isto! i onda mi da slajdove nek si ponesem kući i čitam? nemam psihološku pomoć, nitko me ništa ne pita o životu i problemima, nitko mi ne pruža podršku u smislu povećanja samopuzdanja?

ELICEA
21.08.2010., 16:15
o jadna sam, sad uistinu ne znam koga i što poslušati.
jednako koliko ZA toliko i PROTIV ad-a!

ELICEA
21.08.2010., 16:31
ovo s koncentracijom je točno. i psihijatrica mi je rekla da ću morati malo odgoditi ispite. ok, super je da i to rješim i roku, al opet forisrat se stalno, možda baš trebam pauzu malu? odmorit mozak? s dr strane naučit ću to i doći na ispit i dobiti napad (što se je dogodilo na zadnjem u sedmom mjesecu)? stvarno nisam pametna više. a stalno me proganja pitanje, od kuda mi se to stvorilo i zašto me to pere stalno npr. i u trenutku kad se osjećam sigurno?

ELICEA
21.08.2010., 16:47
jasno mi je sve to. sva ta teorija i to sve, sa svime sam itekako upoznata. i sama sam po svoj struci vrlo slična psihoterapeutu, a možda čak i to jednog dana. na jeziku sam jako vješta, al kad trebam pomoći sebi kao da to ništa ne vrijedi. vjerujem da mi fali ta podrška od strane drugih koju ja besprijekorno pružam drugima. no opet, emocije su me počele frcati u zadnje vrijeme sto na sat, stalno mogu plakati i odjednom savršeno sam osjetljiva na sve vrste problema drugih ljudi? takva po prirodi ili je i to simptom?

ELICEA
21.08.2010., 16:52
moja terapija trenutno glasi :
1- kog-bih terapija
2- xanax 3*1 0,25 mg po potrebi
3- elicea 10 mg

moje pitanje glasi xanax je alprazolamum, a elicea escitalopramum? što to znači, koja je razlika?

i zašto nigdje ne mogu pročitati da itko uzima eliceu?

KylieP
21.08.2010., 16:59
1- kog-bih terapija
3- elicea 10 mg

moje pitanje glasi xanax je alprazolamum, a elicea escitalopramum? što to znači, koja je razlika?

Ja uzimam Eliceu mjesec dana. Nakon 2 i pol tjedna sam se počela osjećati bolje, a danas kada sam izlazila van nisam niti pomislila da bih mogla imati panični. Jednostavno sam zaboravila na tu mogućnost- što smatram bitnim poboljšanjem.
U početku (prvih tjedan dana) nije bilo lako i zato se uz ad daje anksilolitik po potrebi. Kroz neko vrijeme kada ad "prošljaka" smanjuje se potreba za anksioliticima.

Whereabout
21.08.2010., 17:55
@ plavooki zloćo - postovi su ti pobrisani, molim te nemoj više upadati na temu s odokativnim, kućnim procjenama što bi tko trebao u vezi lijekova ili odnosa prema životu. Postoje teme i podforumi gdje možeš iznositi takva, načelna, razmišljanja, ovo nije takva tema.

ELICEA
21.08.2010., 18:02
Ja uzimam Eliceu mjesec dana. Nakon 2 i pol tjedna sam se počela osjećati bolje, a danas kada sam izlazila van nisam niti pomislila da bih mogla imati panični. Jednostavno sam zaboravila na tu mogućnost- što smatram bitnim poboljšanjem.
U početku (prvih tjedan dana) nije bilo lako i zato se uz ad daje anksilolitik po potrebi. Kroz neko vrijeme kada ad "prošljaka" smanjuje se potreba za anksioliticima.

što je to anksiolitik- xanax? jer piše da je xanax alprazolamum, a elicea da je escitalopramum? koja je razlika? i ljudi ima li u svemu tome kakve veze kronološka dob, meni je 25? joj moram priznati da se jako bojim tih tableta. što misliš pod tim prvih tjedan je teško?
prvih tj dana moram po pola tablete, a onda po 1? a ja čula da xanax ne izaziva ovisnost?

zanima me ima li tko da se izlječio?

feniksis
21.08.2010., 18:08
što je to anksiolitik- xanax? jer piše da je xanax alprazolamum, a elicea da je escitalopramum? koja je razlika? i ljudi ima li u svemu tome kakve veze kronološka dob, meni je 25? joj moram priznati da se jako bojim tih tableta. što misliš pod tim prvih tjedan je teško?
prvih tj dana moram po pola tablete, a onda po 1? a ja čula da xanax ne izaziva ovisnost?

xanax je anksiolitik koji ti ublažava tjeskobu, simptome anksioznosti, ali je ne liječi. pomaže kad si stalno napeta, i kod paničnih napada. ne bi se trebao i smio koristiti duže od dva tjedna, iako praksa uglavnom je drukčija, ali ljudi koji su se skidali s njega (nakon dugogodišnje uporabe) imali su nuspojava oko dva tjedna nakon prestanka..
antidepresiv liječi, anksiolitik smiruje.
mada i jedno i drugo bez psihoterapije uglavnom nije dovoljno. rijetkima jest.
ali je nužno da se čovjek dovede u stanje smirenosti da može raditi na dubljim problemima koji su do tog stanja i doveli.
neće ti ništa biti od toga, to je iracionalan strah, ali nemoj dugo uzimati xanax, nego dok antidepresiv ne prodjeluje

ELICEA
21.08.2010., 18:19
joj moja poznanica uzima 3 puta na dan xanax kroz uže vrijeme jer kaže da se treba to konstantno uzimati kao da bi se organizam privikao na to, tako nešto. ja to izbjegavam koliko je god moguće!

KylieP
21.08.2010., 18:20

Xanax je anksiolitik (ali za razliku od drugih anskiolitika koristi se i kod paničnih)-
Elicea je antidepresiv. On je po sastavu escitalopram i nešto je poznatiji kao Cipralex ili Lexapro.
Escitalopram se osim kod depresije daje i kod jače anksioznosti. Iako na anksioznost se često nadoveže i depresija (kak ne bit depersivan ako te panični sprečava da odeš u šoping, a veliš da te to veseli).

U prvih tjedan, dva uzimanja antidepresiva nekima se jednostavno pojačaju svi simptomi bolesti. Javljaju se panični, anksioznost bude jače izražena. Ja sam to nekako suzbijala sa više Normabela nego inače (ti imaš Xanax). Tu mnogi odustanu od terapije jer očekuju instant rješenje.
Moj ti je savjet dati sebi i lijeku vremena, budi strpljiva s nuspojavama koje će se eventualno javljati. Kažem eventualno jer možda i neće.
Mene je kad sam počela s terapijom neko vrijeme mučila i strašna nesanica. I nemir u nogama. No srećom je prestalo i sad spavam kao beba:)
Naravno da se ljudi izliječe. Ako psihoterapijom promijene obrazac po kojem funkcioniraju i ako uzimaju terapiju koju im prepiše liječnik.
Nemoj se bojati:mig:

I pitaj ako te još nešto zanima:)

ELICEA
21.08.2010., 18:26
hvala ti puno. prvi put čujem nešto lijepo uz tu temu. ja samo čujem da je to neizlječivo, da prvi lijek ne djeluje, da ih treba više piti, da ni jedan to ne rješava, da ću i dalje biti anksiozna i panična i imati vrtoglavie i mutan vid što me ubija najviše! sve u svemu ako je tako, onda mi je isti Bog sa i bez svega toga?
a kog.- bih ter? jel to ok? vjernici, vjeruje li tko da molitva i duhovna obnova ili hagioterija mogu pomoći?

Robert Warren
21.08.2010., 18:35
1- kog-bih terapija
3- elicea 10 mg

Elicea (escitalopramum) ti je u stvari kod nas poznatiji cipralex. premala ti je doza. Neznam kad si počela uzimati.,mora se postepeno uvoditi, ali puna doza ti je 2x10 mg,s tim da se uzima ujutro i u podne. Ne navečer da nebi imala nesanice.
Ponavljam xanax je samo prva pomoć dok ti AD ne prodjeluje. Potrebno je najmanje 4-6 tjedana da počne djelovati.
Nemoj odustati od ispita ,netreba ti nikakav odmor,jer ćeš samo razmišljati o paničnim. Završi faks u roku. Najlakše se je prepustiti,trebha se boriti. Ja tako živim, a imam panične sa prekidima od svoje desete godine.:mig:

KylieP
21.08.2010., 18:36
hvala ti puno. prvi put čujem nešto lijepo uz tu temu. ja samo čujem da je to neizlječivo, da prvi lijek ne djeluje, da ih treba više piti, da ni jedan to ne rješava, da ću i dalje biti anksiozna i panična i imati vrtoglavie i mutan vid što me ubija najviše! sve u svemu ako je tako, onda mi je isti Bog sa i bez svega toga?
a kog.- bih ter? jel to ok? vjernici, vjeruje li tko da molitva i duhovna obnova ili hagioterija mogu pomoći?

Istina je da ponekad prvi lijek ne bude i najbolji izbor. Ali tada treba mijenjati terapiju ili povećati dozu, ali nikako odustati od liječenja.
Osjećam se sretnicom jer se nakon mjesec dana osjećam bitno bolje. Nakon dva tjedna sam ponovno počela jesti, a sada osjećam da hrana ima i okus.
Bila sam u šopingu i nisam doživjela panični.
A cijeli godišnji sam provela u krevetu jer su me boljeli mišići i zglobovi. Imala sam cijelo vrijeme temperaturu koja je rasla s anksioznošću.
Odlazak na plažu bio mi je pothvat, kao i muka.
Strašno nešto. Živjela sam u svom unutrašnjem paklu.
Jedino još otkako sam na terapiji nisam vozila. A i to me počelo "vuči".:)

vegga
21.08.2010., 18:37

identicne simptome imam i ja, ja sam pila prozac 2 mjesecaali nuspojave su bile grozne, utrostrucilo mi se sve u kompletu i jos gore, nisam mogla iz kreveta, trnci po cijelom tijelu , nemoc, sad ga ne pijem 15 dana i cini mi se da se stanje normalizira, jos pijem xanax 3x0,25 a do neki dan nisam mogla bez 0, 5 i nije bilo bolje...ne znam, nekome super legnu AD , meni nikako , sad cu vidjeti sto ce mi dati , mozda sulpirid, najrađe bi to probala..

pitanja:

denticne simptome imam i ja, ja sam pila prozac 2 mjesecaali nuspojave su bile grozne, utrostrucilo mi se sve u kompletu i jos gore, nisam mogla iz kreveta, trnci po cijelom tijelu , nemoc, sad ga ne pijem 15 dana i cini mi se da se stanje normalizira, jos pijem xanax 3x0,25 a do neki dan nisam mogla bez 0, 5 i nije bilo bolje...ne znam, nekome super legnu AD , meni nikako , sad cu vidjeti sto ce mi dati , mozda sulpirid, najrađe bi to probala..

Robert Warren
21.08.2010., 18:41
denticne simptome imam i ja, ja sam pila prozac 2 mjesecaali nuspojave su bile grozne, utrostrucilo mi se sve u kompletu i jos gore, nisam mogla iz kreveta, trnci po cijelom tijelu , nemoc, sad ga ne pijem 15 dana i cini mi se da se stanje normalizira, jos pijem xanax 3x0,25 a do neki dan nisam mogla bez 0, 5 i nije bilo bolje...ne znam, nekome super legnu AD , meni nikako , sad cu vidjeti sto ce mi dati , mozda sulpirid, najrađe bi to probala..

Nemoj dignuti ruke od AD. Ne legne svima odmah prvi. Prozak i seroxat su najlošiji AD . Meni nisu pomogli, a tuže se i drugi forumaši.

KylieP
21.08.2010., 18:44
premala ti je doza. Neznam kad si počela uzimati.,mora se postepeno uvoditi, ali puna doza ti je 2x10 mg,s tim da se uzima ujutro i u podne. Ne navečer da nebi imala nesanice.

ovo nije točno.
dnevna doza se može povečati do 20 mg što ne znači da je doza od 10 mg premala. to će tek vidjeti s vremenom.
2x10 mg bi značilo da se uzima 2 puta dnevno 10 mg, a tako se antidepresivi ne uzimaju već se cijela dnevna doza uzima odjednom

Robert Warren
21.08.2010., 18:45
ovo nije točno.
dnevna doza se može povečati do 20 mg što ne znači da je doza od 10 mg premala. to će tek vidjeti s vremenom.
2x10 mg bi značilo da se uzima 2 puta dnevno 10 mg, a tako se antidepresivi ne uzimaju već se cijela dnevna doza uzima odjednom

Meni je psihijatar propisao 2x10 mg. Pročitaj uputstvo. Kod paničnih napada je doza od 10 mg premala.Znam i iz iskustva. Ionako se uvodi postepeno. Jedno je uputstvo koje je priloženo uz lijek, a drugo je mišljenje psihijatara .Većina ih smatra da je kod paničnih napada vezanih sa agorafobijom i socijalnoim fobijom doza od 10 mg premala i neučinkovita. Naravno da nevalja generalizirati.Neki sa blagikm oblicima paničnih napada će dobro reagirati na 10 mg AD

Whereabout
21.08.2010., 18:45
vjernici, vjeruje li tko da molitva i duhovna obnova ili hagioterija mogu pomoći?

Evo, i ovo bi, osim onog o štetnosti lijekova načelno, bio primjer odlaženja u offtopic neprimjeren ovom pdf-u pa molim da ne idete ni tim smjerom. :)

vegga
21.08.2010., 18:49
Nemoj dignuti ruke od AD. Ne legne svima odmah prvi. Prozak i seroxat su najlošiji AD . Meni nisu pomogli, a tuže se i drugi forumaši.

a sta bi bilo dobro a da nema te uzasne nuspojave????

Robert Warren
21.08.2010., 18:58
Uputstvo znam napamet:mig:

Ali evo prepisujem
"Početna doza Elicee iznosu 5 mg u obliku jedne dnevne doze tijekom prvog tjedna, prije povećanja na 10 mg na dan. Vaš liječnik može dodatno povećati dozu do maksimuma od 20 mg na dan"

Dakle, piše : može. Što ne znači da mora ako je dovoljna doza od 10 mg.

kako ti to uzimaš 2 puta dnevno??

Da s tim da jako često zaboravim popiti drugu tbl od 10,pa ispadne da uzimam jednom dnevno od 10 mg. Uz to imam PA. Ne tako često kao što sam znao imati, ali su tu negdje uvjek prisutni.
Mogao bi piti jednom dnevno od 20 mg,pa ću vidjeti. Psihijatar koji mi je uveo ciprić mi je napisao 2x 10 mg. Moram potražiti njegovu povijest bolesti, ili sam si ja to sam tako ordinirao.:rofl:

Robert Warren
21.08.2010., 19:02
a sta bi bilo dobro a da nema te uzasne nuspojave????

Meni je smanjio panične cipralex. O promjeni terapijew moraš porazgovarati sa svojim psihićem. reci mu da ti to ne pomaže i da ti je još gore, pa će ti promijeniti terapiju.

ELICEA
21.08.2010., 20:15
Elicea (escitalopramum) ti je u stvari kod nas poznatiji cipralex. premala ti je doza. Neznam kad si počela uzimati.,mora se postepeno uvoditi, ali puna doza ti je 2x10 mg,s tim da se uzima ujutro i u podne. Ne navečer da nebi imala nesanice.
Ponavljam xanax je samo prva pomoć dok ti AD ne prodjeluje. Potrebno je najmanje 4-6 tjedana da počne djelovati.
Nemoj odustati od ispita ,netreba ti nikakav odmor,jer ćeš samo razmišljati o paničnim. Završi faks u roku. Najlakše se je prepustiti,trebha se boriti. Ja tako živim, a imam panične sa prekidima od svoje desete godine.:mig:

nisam još počela uzimati. za sad sam uzela možda svega 3-4 puta xanax (znači ne pijem ga svaki dan) 0,25 mg, a uz kog-bih terapiju sam sad dobilu eliceu 10 mg- prvih tjedan dana pola tablete pa onda po jednu. razmišljam da li to uopće uzimati, ne želim se krkati tabletama jer oopćenito mene normabel 2 mg ubije, cijeli dan spavam.

Robert Warren
21.08.2010., 21:15
nisam još počela uzimati. za sad sam uzela možda svega 3-4 puta xanax (znači ne pijem ga svaki dan) 0,25 mg, a uz kog-bih terapiju sam sad dobilu eliceu 10 mg- prvih tjedan dana pola tablete pa onda po jednu. razmišljam da li to uopće uzimati, ne želim se krkati tabletama jer oopćenito mene normabel 2 mg ubije, cijeli dan spavam.

Nećeš moći to sama prebroditi bez pomoći tbl.- To sam i ja mislio, pa nisam mogao izaći iz kuće. Sad je puno bolje od kad sam na cipraleksu.:top:

Zaria
22.08.2010., 00:50
Ja u zadnje vrijeme ne mogu sama sa sobom. Ugodno mi je danju kad ima ljudi oko mene, ali nikako ne mogu da ostanem sama sa svojim mislima. Napade panike imam sve cesce, i tada ne znam kako sa sobom. Mislim da ja to moram sama ali nekad nemam kontrolu.

kirbi.mi
22.08.2010., 13:05
Bok evo ja sam novi u ovome i želim vam napomenuniti da moja draga supruga pije Elkea tablete, po pola svakidan prvi 7 dana a posle bi trebala povisiti na jednu tabletu (10 mg) ako bude potrebno. Naime ukoliko je trebate piti onda je pite u toku jela jer može biti vrlo neugodna za želudac. Od simptoma možete u prvih 7 dana možete imati vrtoglavicu, znojenje, proljev, povraćanje, i ukoliko se držite uputa za 3-4 dana svega će toga nestati. Ja vidim da je ona manje napta, smirenija, ukoliko imate pitanja slobodno pitajte.

plava ruža
22.08.2010., 13:18
A tko joj je prepisao tablete? Koju dijagnozu ima?

ELICEA
22.08.2010., 21:13
Bok evo ja sam novi u ovome i želim vam napomenuniti da moja draga supruga pije Elkea tablete, po pola svakidan prvi 7 dana a posle bi trebala povisiti na jednu tabletu (10 mg) ako bude potrebno. Naime ukoliko je trebate piti onda je pite u toku jela jer može biti vrlo neugodna za želudac. Od simptoma možete u prvih 7 dana možete imati vrtoglavicu, znojenje, proljev, povraćanje, i ukoliko se držite uputa za 3-4 dana svega će toga nestati. Ja vidim da je ona manje napta, smirenija, ukoliko imate pitanja slobodno pitajte.

elkea? jel ti poznata elicea?
ja to od sutra trebam početi uzimati? koja je dijagnoza? ima li strah od straha? boji li se biti sama. ići u grad, voziti, ići u dućane? ja doslovno ne izlazim iz kuće sama nikud. i to traje mjesec dana od kad sam se tako reći srušila na trgu jer sam imala prejaki panični napad.

Robert Warren
22.08.2010., 22:50
ja to od sutra trebam početi uzimati? koja je dijagnoza? ima li strah od straha? boji li se biti sama. ići u grad, voziti, ići u dućane? ja doslovno ne izlazim iz kuće sama nikud. i to traje mjesec dana od kad sam se tako reći srušila na trgu jer sam imala prejaki panični napad.

Nisi jedina koja se s tim nosi. Počni uzimati tbl. Bit će ti lakše. Strah od straha ima većina ljudi koji su imali PA. Počneš jednostavno izbjegavati mjesta gdje si zadnji put imao PA.:(

KoFFin_KaT
23.08.2010., 03:41
elicea? nikad cula? sta vi mislite o Zoloftu?:top:,:flop:? Samo sad treba mu malo dulje da proradi... jel elicea bolja?
Biljni pripravci? Gospina trava je super ko zoloft (osim toga zdrava je za jos mnogo drugih stvari)...Valerijana? Sto tome mislite? Iskljucivo pitam za anksioznost i PN ne depresiju. Obicno nakon neke depresije i nekog blazeg PTSP-a dolazi anksioznost.
Ljudi - drzite mi se!

frka24
23.08.2010., 08:14
pozdrav straholjupci :D

evo proslo je godinu dana kako pijem zoloft u kombinaciji sa misarom.

počeo sam piti ujutro jedan zoloft, oko podne misar i navecer 1 misar. to je trajalo tako do 2 mjeseca ove godine a poceo sam piti u 9 mjesecu. nuspojave su bile odvratne , nisam mogao funkcionirat, doslovno sam se valjao po krevetu i molio boga samo da prestane :D uzas zivi, tek kada popijem misar smirim se malo ali sam onda totalna droga, samo mi se spava. znaci funkcije 0 bodova. to je tako trajalo nekoliko mjeseci ali sam izdrzao. nakon toga sam smanjio po preporuci lijecnika na 1 misar dnevno i sada pijem pola misara dnevno i zoloft ujutro i osjecam se odlicno. u 10 mjesecu krecem sa pola tablete zolofta i ukidanjem misara (samo prema potrebi misar)...

samo se treba pridrzavati terapije i bit ce ok. traje dugo ali isplati se.

ja takodjer nisam mogao nikuda mrdnuti dok nisam skuzio sto mi se dogadja, napad panike, strah od smrti, stalno nekakve glupe misli, depresija, ma uzas zivi uglavnom. ove godine sam cak SAM isao na more sa svojim autom i put je protekao bez problema. proslo ljeto na samu pomisao da idem sam s autom na more srce mi je htjelo iskocit iz prsa, odmah mi je bilo slabo i hitna se zvala svaki dan :D popizdili su samnom hehe

uglavnom ustrajte u terapiji, ne predajte se jer poslije kise dolazi sunce. odoh zviznut misar vrijeme je :D zivjeli!

rejoflajt
23.08.2010., 08:20
pozdrav straholjupci :D

evo proslo je godinu dana kako pijem zoloft u kombinaciji sa misarom.

počeo sam piti ujutro jedan zoloft, oko podne misar i navecer 1 misar. to je trajalo tako do 2 mjeseca ove godine a poceo sam piti u 9 mjesecu. nuspojave su bile odvratne , nisam mogao funkcionirat, doslovno sam se valjao po krevetu i molio boga samo da prestane :D uzas zivi, tek kada popijem misar smirim se malo ali sam onda totalna droga, samo mi se spava. znaci funkcije 0 bodova. to je tako trajalo nekoliko mjeseci ali sam izdrzao. nakon toga sam smanjio po preporuci lijecnika na 1 misar dnevno i sada pijem pola misara dnevno i zoloft ujutro i osjecam se odlicno. u 10 mjesecu krecem sa pola tablete zolofta i ukidanjem misara (samo prema potrebi misar)...

samo se treba pridrzavati terapije i bit ce ok. traje dugo ali isplati se.

ja takodjer nisam mogao nikuda mrdnuti dok nisam skuzio sto mi se dogadja, napad panike, strah od smrti, stalno nekakve glupe misli, depresija, ma uzas zivi uglavnom. ove godine sam cak SAM isao na more sa svojim autom i put je protekao bez problema. proslo ljeto na samu pomisao da idem sam s autom na more srce mi je htjelo iskocit iz prsa, odmah mi je bilo slabo i hitna se zvala svaki dan :D popizdili su samnom hehe

uglavnom ustrajte u terapiji, ne predajte se jer poslije kise dolazi sunce. odoh zviznut misar vrijeme je :D zivjeli!
imaš jebeno lošeg psihijatra kad te je držao više od max. mjesec dana s takvim nuspojavama na zoloftu. trebao je odmah mijenjati lijek!:kava:

rejoflajt
23.08.2010., 08:22
elicea? nikad cula? sta vi mislite o Zoloftu?:top:,:flop:? Samo sad treba mu malo dulje da proradi... jel elicea bolja?
Biljni pripravci? Gospina trava je super ko zoloft (osim toga zdrava je za jos mnogo drugih stvari)...Valerijana? Sto tome mislite? Iskljucivo pitam za anksioznost i PN ne depresiju. Obicno nakon neke depresije i nekog blazeg PTSP-a dolazi anksioznost.
Ljudi - drzite mi se!

nemaš što čekati da proradi- max. mjesec dana, tada se prelazi na drugi lijek. ja sam ga pila 5 g. i bila jako zadovoljna.
samo ni u ludilu ne kombinirati razne trave s ad-ovima!

ELICEA
23.08.2010., 09:56
Ljudi - drzite mi se!

gospina trava je zakon, al se ne smije uzimati sa tim tabletama- antidep i xanaxi itd. osim toga treba ju piti najmanje mjesec dana da počne djelovati. al smiri te. umjesto toga pij kamilicu, nije isto, al je oboje biljno za smirenje.

ELICEA
23.08.2010., 09:58
ljudi počet ću sa svojim prvim adom - eliceom. znam da će mi ovaj tjedan biti najgori, al druge mi nema. recite koliko ljudi dugo to uzimaju, te adove? vidim da mnogi piju godinama. ili doživotno? mrzim tablete, ne mogu se pomiriti s tim da ću to krkati.

KylieP
23.08.2010., 10:46
ljudi počet ću sa svojim prvim adom - eliceom. znam da će mi ovaj tjedan biti najgori, al druge mi nema. recite koliko ljudi dugo to uzimaju, te adove? vidim da mnogi piju godinama. ili doživotno? mrzim tablete, ne mogu se pomiriti s tim da ću to krkati.

nemoj se sada zamarati time koliko ćeš ih dugo morati piti. možda samo pola godine. meni je sad kad pogledam ovih mjesec dana prošlo jako brzo.
koliko god mi je prvi tjedan dok je prolazio bio dugačak.
taj prvi tjedan smanji očekivanja od sebe na minimum. nadam se da imaš i okolinu koja će razumijeti pa također neće imati neka očekivanja.
koliko sam shvatila ti si studentica i možeš ove prve dane biti kod kuće. kada ti se bude spavalo- spavaj, a ako poželiš u šetnju- odi.
jesi popila?

ELICEA
23.08.2010., 10:53
nemoj se sada zamarati time koliko ćeš ih dugo morati piti. možda samo pola godine. meni je sad kad pogledam ovih mjesec dana prošlo jako brzo.
koliko god mi je prvi tjedan dok je prolazio bio dugačak.
taj prvi tjedan smanji očekivanja od sebe na minimum. nadam se da imaš i okolinu koja će razumijeti pa također neće imati neka očekivanja.
koliko sam shvatila ti si studentica i možeš ove prve dane biti kod kuće. kada ti se bude spavalo- spavaj, a ako poželiš u šetnju- odi.
jesi popila?

nisam se još odvažila, da doma sam, ali sama. a toga me je strah, što ne mogu nikoga pozvati u slučaju krize i straha. osim toga, ovaj tjedan bih trebala napisti seminare i za tjedan dana mi kreću ispiti, a ja to neću sada moći. najgore je od svega što sam sve davala u toku, a sad me ždere jer ću tako rećiu izgubiti godinu, a moje roditelje samo zanima da ja čim prije fax završim i ne shvaćaju kako mi je sad problem dati još ta 4 ispita i diplomski? a za ad mi govore neka budem sretna da nemam rak ili nešto, da je to grozno, a da kaj tablete su tu da ti bude bolje? mislim jadna sam i sama sam u svemu tome izgleda.

KylieP
23.08.2010., 10:58
mislim jadna sam i sama sam u svemu tome izgleda.

evo bit će forum tu za tebe:)

pokušaj se sada ne žderati zbog faksa, kada ti bude bolje faks će opet biti pisofkejk:mig:

plava ruža
23.08.2010., 11:07

Ja sam tako bježala od Lexiliuma. Onda sam shvatila da ga moram piti. U zadnje vrijeme mi liječnica opće prakse i psihologinja okolokole predlažu konzumiranje nekog blažeg AD-a. Imam blagu averziju i ne znam što da radim. Meni doduše fali razgovora :rolleyes:, osjećam se mnogo bolje kad se neko izjadam i isplačem.

ELICEA
23.08.2010., 12:33
Ja sam tako bježala od Lexiliuma. Onda sam shvatila da ga moram piti. U zadnje vrijeme mi liječnica opće prakse i psihologinja okolokole predlažu konzumiranje nekog blažeg AD-a. Imam blagu averziju i ne znam što da radim. Meni doduše fali razgovora :rolleyes:, osjećam se mnogo bolje kad se neko izjadam i isplačem.

i meni fali razgovora, podrška i razumijevanje obitelji, a najviše prijatelja za koje sad slobodno mogu reći nemam ni jednog. dok do prije koji mjesec su svi bili tu kad se izlazilo, zabavljalo, njih vozikalo i plaćalo, svi su meni plakali na ramenu, samo mene sad AMA BAŠ NITKO ne zove niti pita kako sam. kad ja pokušam potražiti razgovor, uopće me ne slušaju, niti imaju kakvu riječ toplu na moje probleme- to je najbolnije- biti usamljen i zatvoren.

ELICEA
23.08.2010., 12:34
[QUOTE=plava ruža;28480446]Ja sam tako bježala od Lexiliuma. Onda sam shvatila da ga moram piti. U zadnje vrijeme mi liječnica opće prakse i psihologinja okolokole predlažu konzumiranje nekog blažeg AD-a. Imam blagu averziju i ne znam što da radim.

koliko dugo piješ i koliko mg je taj lexi? i zašto imaš averziju da pređeš na blaže, znači ipak se bez tableta ne može jednom kad se navikne?

plava ruža
23.08.2010., 12:58
Lexilium je anksiolitik, nije antidepresiv. Pijem ga skoro godinu dana. U početku po dva, tri na dan, najblaži, od 1,5mg, kasnije sam smanjivala, da bih danas bila na količini "po potrebi", znači desi se nijedan dnevno, a nekad jedan ili dva.
Antidepresiv bi mi kao dali jer sam u biti jako senzibilna osoba i stanje anskioznosti u koje sam upala zbog suprugove bolesti, pa smrti još uvijek jako djeluje na mene. Nije rečeno da ću ih piti, ali eto, otvorili su mi i tu mogućnost. Meni najviše pomažu KBT-i, to sam primjetila i osjetila na sebi, to vide i moje liječnice. Svi smo mi različiti, i zbog različitih stvari pijemo razne tablete. Averziju na AD imam jer se ne smatram nimalo depresivnom, čak šta više. Kad bi mi moglo biti, ja bih radije svaki dan "peglala" psihićku na KBT-ima nego pila tablete, mislim da bih prije riješila svoj problem.

duxi9
23.08.2010., 13:34

Draga , ad se pije koliko je god to potrebno.
Najmanje 6mj., ti mora biti skroz dobro da bih se mogla početi skidati s njega.
Niko ne voli tablete:rolleyes:ali ako nema druge onda se mora.
Nisi sama , uvijek se možeš ovdi javiti i pitati šta te god interesira.
Uvijek se nađe neko ko pomogne:)

duxi9
23.08.2010., 13:37
:)novi , stari, svima pozzzzzi mah, mah:w:w

Rejjjj, :):kiss::kiss:

duxi9
23.08.2010., 13:39
i meni fali razgovora, podrška i razumijevanje obitelji, a najviše prijatelja za koje sad slobodno mogu reći nemam ni jednog. dok do prije koji mjesec su svi bili tu kad se izlazilo, zabavljalo, njih vozikalo i plaćalo, svi su meni plakali na ramenu, samo mene sad AMA BAŠ NITKO ne zove niti pita kako sam. kad ja pokušam potražiti razgovor, uopće me ne slušaju, niti imaju kakvu riječ toplu na moje probleme- to je najbolnije- biti usamljen i zatvoren.

Ajoj, tako ti je to draga moja.
Ne veli se bezveze, u nevolji se prijatelji poznaju!!!
Bit če bolje, kažu svi..

duxi9
23.08.2010., 13:53
Dodaj k tome i socijalnu fobiju koju imaš(strah od javnih nastupa).
Elicea je jedan od najpropisivanijih AD u Europi. Kod nas su još u upotrebi Aserntra i Mirzanten. Slične skupine lijekova.
AD ne izaziva ovisnost za razliku od xanaxa. Neznam dali se od njega deblja. Nitko se ovdje na to još nije tužio. Znajm da zoloft dovodi do povećanja tjelesne težine. U svakom slučaju ,moj savjet je da počneš uzimati AD. :top:

:)ja sam se tužila da sam se udebljala i to dosta , pila sam zoloft, a kasnije ciprexi mirzaten u kombinaciji.
Na adu nism og 11 mj, i moja kilaža se unormalila .
Tako da osobno mislim da sam jednostavno usporila metabolizam, neznam nisam stručnjak ali pretpostavljam.
Tako de se jednostavno boljim , šta ako mi opet bude potreban ad, ne želim više biti debela:rofl:

ELICEA
23.08.2010., 17:10
:)ja sam se tužila da sam se udebljala i to dosta , pila sam zoloft, a kasnije ciprexi mirzaten u kombinaciji.
Na adu nism og 11 mj, i moja kilaža se unormalila .
Tako da osobno mislim da sam jednostavno usporila metabolizam, neznam nisam stručnjak ali pretpostavljam.
Tako de se jednostavno boljim , šta ako mi opet bude potreban ad, ne želim više biti debela:rofl:

koliko si bila na ad-u? koja je tvoja dg? ti si izlječena, ništa ne uzimaš?

rejoflajt
23.08.2010., 17:52
:)novi , stari, svima pozzzzzi mah, mah:w:w

Rejjjj, :):kiss::kiss:

:s:s:s:cerek:

rejoflajt
23.08.2010., 18:04
molim forumaše da obrate pozornost na samoreklamiranje putem pm, dr Stanovitog. tip je valjda toliko jadan da peca potencijalne pacijente po forumu!
neki su dobili i posredno preporuku za njega. možda da i moderatori obrate pažnju. hvala.

znashtikosam
23.08.2010., 18:06
molim forumaše da obrate pozornost na samoreklamiranje putem pm, dr Stanovitog. tip je valjda toliko jadan da peca potencijalne pacijente po forumu!
neki su dobili i posredno preporuku za njega. možda da i moderatori obrate pažnju. hvala.

Yup. Ja se nadam da bu vidio i da bu shvatio da za reklamu treba platiti, a isto tako da se ja ne planiram tako uskoro (ako ikada :rofl: ) staviti u ruke osobi koja je izgleda studirala sve osim medicine

Dragi dr. Stanoviti: ključne riječi su reklama, plaćanje za istu i studij medicine. Kaj Vam nije jasno? :mig:

duxi9
23.08.2010., 19:18
koliko si bila na ad-u? koja je tvoja dg? ti si izlječena, ništa ne uzimaš?

Bila sam na terapiji 2g., najprije zoloft, godinu dana a poslije mirzaten u kombinaciji sa cipralexom.
Da sada ne uzimam ništa i manje više sam ok.:s
Neznam i ne mogu sa sigurnošču reči da mi više nikada ne bude potrebna terapija.
Moja dijagnoza , F 41.2, miješana aksioznost i depr.
Ali mogu ti reči da mi je terapija koristila i da se ne bi bez nje izvukla samo tako.
Samo moj savijet ti je ne pretjerivati sa benzodijapenima.:mig:

vegga
23.08.2010., 19:56
nempj se sekirati, to ti nisu ni bili prijatelji ali razumijem te jer se i sama tako osjecam, misli na sebe i na svoje zdravlje...

vegga
23.08.2010., 20:00
danas bila kod moje psihicke ali nije mi dala ni jedan AD, ne kuzim, kaze da bi mi mozda najbolje odgovara psihoterapija...ja sam jedva cekala danasnji dan i sad nista, doduse bolje mi je i smanjila i xanaxe na pola ali svejedno sam ocekivala neku promjenu lijeka...portal mi valjda nije pasao i nakon 2 mj sam prestala

sarajcica
23.08.2010., 22:07

Elicea je kao sto neko rece isto sto i cipralex. Ja pijem cipralex 8 mjeseci, dg. GAP i PN. Pocetne nuspojave nisu mi bile strasne, ali to je valjda individualno. Prvi mjesec sam pila 5mg a sada 10 mg. Meni je dosta pomogao i sad sam prilicno dobro. I ja sam se tesko mirila sa cinjenicom da ih moram piti a sad sam sretna sto sam pocela, jer ne znam da li bih uspjela bez njih.
Zelim ti sto manje nuspojava i da AD sto prije prodjeluje. Pozdrav

coco.t.
23.08.2010., 22:57
Pozdrav svima,
dugo me tu nije bilo i evo me opet.
Moja ne toliko draga prijateljica anksioznost se vratila.
Ovaj put u ne tako napadnom obliku kao prije ali je svakim trenom prisutna.
Sada imam sljedece simptome, onaj nepodnosljivi feeling u glavi da cu poluditi, košmar, bol u lijevoj ruci, bol u prsima, u lijevoj lopatici, žmarci po cijelom tijelu, trnu mi ruke i noge..nije to konstantno, ali se barem 2-3 simptoma javljaju svakodnevno po nekoliko puta.Tu i tamo napadaj panike.
Prije je bilo grozno, bila sam nesposobna za život, i onda sam se odlučila pozdraviti sa anksioznoscu i vratiti se u normalu. I uspijela sam. OSAM mjeseci mira i spokoja. I BUM! Vratila se. I nista ju nije potaklo,eto samo ae vratila. Nemam vise onakve jako lose faze, samo ju osijecam da je tu.
Psihijatru sam isla samo kada sam imala potrebu, sto se u ovih godinu dana svelo na max 10 puta. Poznajem ga odmalena pa kad mi zatreba razgovor onda ga nazovim na 2-3 min i to je to. S njim mi je odlicno jer poznaje mene i obitelj. Mislite li da je dobro ici psihijatru koji me poznaje?
Na koji nacin se vi suocavate sa Anksioznoscu? Kako se vasi bliznji nose sa tim?
Seroxat pijem skoro godinu dana prije spavanja.

vegga
24.08.2010., 00:07
Pozdrav svima,
Sada imam sljedece simptome, onaj nepodnosljivi feeling u glavi da cu poluditi, košmar, bol u lijevoj ruci, bol u prsima, u lijevoj lopatici, žmarci po cijelom tijelu, trnu mi ruke i noge..nije to konstantno, ali se barem 2-3 simptoma javljaju svakodnevno po nekoliko puta.Tu i tamo napadaj panike.
Prije je bilo grozno, bila sam nesposobna za život, i onda sam se odlučila pozdraviti sa anksioznoscu i vratiti se u normalu. I uspijela sam. OSAM mjeseci mira i spokoja. I BUM! Vratila se. I nista ju nije potaklo,eto samo ae vratila. Nemam vise onakve jako lose faze, samo ju osijecam da je tu.
Psihijatru sam isla samo kada sam imala potrebu, sto se u ovih godinu dana svelo na max 10 puta. Poznajem ga odmalena pa kad mi zatreba razgovor onda ga nazovim na 2-3 min i to je to. S njim mi je odlicno jer poznaje mene i obitelj. Mislite li da je dobro ici psihijatru koji me poznaje?
Na koji nacin se vi suocavate sa Anksioznoscu? Kako se vasi bliznji nose sa tim?

i meni ja dosla samo naglo, sve ovo sto si i ti navela ali evo nakon tri tjedna ide na bolje, ne pijem nist osim xanaxa jer mislim da mi je bilo od portala, valjda ga nisam podnosila

KoFFin_KaT
24.08.2010., 07:38
Pozdrav svima,

Jep, upravo to...u nekim zivotnim periodima uopce je nema...meni se dosla, nakon sto sam se je rjesila bez ikakvih AD nakon jednog nesto depresivnog stadija zivota kad su mi se nakupili problemi (em ljubavni, em s obitelji i upitno je bilo zdravlje jedne jako mi drage osobe, em fax, em posao...) Sad mi je sve stabilizirano i life is ajd ok, ali bilo je koma...ali eto...dode takva situacija, ljudi smo, nismo lutka da se moze testirat nasa izdrzljivost :D. Ma jooj...ja ti kuham cajeve, pijem vitamina B, Lecitina, Omegu 3...buljim u Sunce (solarna joga je ok) :) Bila sam pila i Zoloft, ali to kad se 1x pojavila dosta davno, ok je Zoloft (recimo blaza alternativna zamjena ti je i gospina trava, ali je moras piti na litre...osim toga, offtopic, ako je stalno pijes regulira ful ciklus i dobra je za imunitet, a osim toga bogata je serotoninom i hipermicinom...koji su ok za anksiozna stanja i depre...) pohrani ti serotonin i onda ga imash u zalihama pa je ok...i onda vjerovatno u takvim stresnim PTSP situacijama ga naglo izgubis i stvoris podlogu za stvaranje anxioznosti. Moji bliznji? Pa ono...imam frendica s slicnim iskustvima pa pricamo o tome jer razumiju situaciju...pa smo jedna drugoj shrinkovi (izmedu ostalom troje njih studiraju psihologiju sto je ironicno :)) ali roditelji ne kuze, tako da im nista ne govorim i ne zelim ih opterecivati. Njihov moto je skoro pa - rad oslobađa :lol: Ali ima u tome istine. Organizacija zivota je jako bitna. Jos k tome imam i visok tlak pa ako popijem malo jacu kavu, uf...ljudi koji su anxiozni definitivno kava NE. Jako je bitna i rekreacija...ali ono da se ispucas do kraja. Treba zaposliti i mozak. Ma ja sam trenitno u fazi ljenosti, mada imam brdo posla za fax. Previse razmisljam tad o svemu tome...onda me muci. A cuj Zoloft je u ormaricu, pa sama spoznaja da je tu me smiri. Bas sam primjetila da djeluje vecinom pozitivnije na zene nego muskarce, definitivno je zenski AD.
Sezona je isto bitna. Ljeto ne volim jer nema "posla" sto je stvarno ironicno, ali nekako nemam obaveza da bi ispunila dan...i obicno uvijek ostane hrpa za ucenje. A zimski periodi su opet sj***** jer je stalno mrak...prije mi je to bilo ok, ali ono...pol sata u prirodi pod Suncem i bolje je! I kloni se ljudi koji lose utjecu na tebe...to definitivno pojacava anxioznost. Koji ti crpe energiju. I npr. Meni uzasno smeta u situacijama na faxu, sutim mada bi se rado ukljucila u neku raspravu, ali sutim...znam da znam, ali me blokira. Sprecava nas da napravimo nesto sto bi nam bilo u korist. Zanimljivo je da ljudi ponekad skuze zapravo samo sitnice koje obicno tumace kao sramezljivost...a tebi se utroba "okrece". Pa kad moram nekud sama, pa mi je bed, ajme meni. Imam jednu poznanicu koja je ima i osobno nikad nisam skuzila da ima nesto takvo. Djeluje bas jako i happy. (Ne uzima AD - isto je jedna od sam svoj majstor ekipe) Ma glupa anxioznost. Infantilno receno. A cuj...nadam se da sam ti malo pomogla, ali to sve i sama vjerovatno znas. Svaka se osoba barem 1x susrela s njom, a eto neki vise, neki manje.

KoFFin_KaT
24.08.2010., 07:59
http://www.vitamini.hr/6481.aspx

bacite oko na ovo i trk u ducane :top:

plava ruža
24.08.2010., 08:12
Probala sam ja prije koji mjesec. Prije bi se skinula s nekog žestokog lijeka nego navukla da ovo jedem :ne zna:

Inače, kako smo jutros svi?
Ja nikako...danas osam mjeseci kako je naša mala obitelj osakaćena :(

ELICEA
24.08.2010., 09:34

koji je dr stanoviti koji sam sebe reklamira? jer ja sam dobila u pm ime jednog doktora i naručila sam si ga doma.

ELICEA
24.08.2010., 09:38
Elicea je kao sto neko rece isto sto i cipralex. Ja pijem cipralex 8 mjeseci, dg. GAP i PN. Pocetne nuspojave nisu mi bile strasne, ali to je valjda individualno. Prvi mjesec sam pila 5mg a sada 10 mg. Meni je dosta pomogao i sad sam prilicno dobro. I ja sam se tesko mirila sa cinjenicom da ih moram piti a sad sam sretna sto sam pocela, jer ne znam da li bih uspjela bez njih.
Zelim ti sto manje nuspojava i da AD sto prije prodjeluje. Pozdrav

hvala. joj stvarno ste svi uz mene, a da ne kažem da sam donedavno prezirala virtualni svijet i svemoguće chatove. veliko hvala svima.

vegga
24.08.2010., 11:28
hvala. joj stvarno ste svi uz mene, a da ne kažem da sam donedavno prezirala virtualni svijet i svemoguće chatove. veliko hvala svima.

ej, nemoj narucivat nepoznate ljude u kucu,sta ti je..iz kog si grada?

vegga
24.08.2010., 11:30
ljudi, kako da se naspavam, sta da popijem navecer, uzimala sam sanval dosta dugo 5 mg, pa presla na 10 ali nikako zaspat, ma trenutno me nesto tisti pa kad to rjesim mozda ce bit bolje ali imam i fluzepam , jednom sam ga popila i isto nisam mogla zaspat?????

plava ruža
24.08.2010., 11:59
Pa ne znam, nemam iskustva s tabletama, ali znam da mi je moja psihologinja u par navrata rekla kako nesanica neće utjecati na dnevne aktivnosti ako je anksioznost tako jaka. I da slučajno ne uzimam nikakvu tabletu iza pola tri ujutro ako mislim kako tako funkcionirati kroz dan koji slijedi :ne zna:. Mislim, imam i ja problema sa spavanjem, zato sam je i pitala.

duxi9
24.08.2010., 14:04
ljudi, kako da se naspavam, sta da popijem navecer, uzimala sam sanval dosta dugo 5 mg, pa presla na 10 ali nikako zaspat, ma trenutno me nesto tisti pa kad to rjesim mozda ce bit bolje ali imam i fluzepam , jednom sam ga popila i isto nisam mogla zaspat?????

Probaj misar:)

Whereabout
24.08.2010., 14:31
koji je dr stanoviti koji sam sebe reklamira? jer ja sam dobila u pm ime jednog doktora i naručila sam si ga doma.

Dakle, ja sam pobrisala ime jer ne želim da se to više povlači ovuda. Kog si si naručila doma, doktora kojeg su ti preporučili preko pm-a? Smrzla sam se kad sam to pročitala. Dobro, samo nemojte poslije dolazit ovdje otvarat teme kako su vas preveslali ili vam učinili nažao. Forum.hr nema ništa s tim preporukama. Ako se upuštate u neprovjerene suradnje s internet reklamerima, ide vama na odgovornost, ali apeliram, uključite mozak - ako im ne vjerujete, prijavljujte takve pm-ove pa da ih Forum riješi.

vegga
24.08.2010., 15:19
Probaj misar:)

a sta je Misar? Antidepresiv ili ??? mogu to pitati dr opće prakse?

duxi9
24.08.2010., 15:23
a sta je Misar? Antidepresiv ili ??? mogu to pitati dr opće prakse?

To ti je benzidijopan, laički rečeno za smirenje ljek.
Možeš pitati dr., dapače ona ti to može i prepisati.
Meni je pomogao i kod usnivanja.:)

vegga
24.08.2010., 15:35
To ti je benzidijopan, laički rečeno za smirenje ljek.
Možeš pitati dr., dapače ona ti to može i prepisati.
Meni je pomogao i kod usnivanja.:)

hm, ali ja pijem xanax, sta onda to nije slicno? a od njega ne mogu spavat, on me samo smiruje..

duxi9
24.08.2010., 15:40
hm, ali ja pijem xanax, sta onda to nije slicno? a od njega ne mogu spavat, on me samo smiruje..

xanax i misar ti je ista stvar.
Neznam onda je tvoja dr. trebala ti prepisati ad, koji je dobar za to.
Mislim , tj znam(pila sam)mirzaten je jedan od ljekova koji se propisuje nespavalicama.
Meni je bio dobar, sat poslije kako ga popiješ , zaspiš ko klada:cerek:

coco.t.
24.08.2010., 16:39
Hvala vam svima! Uvujek mi bude lakse kada ovdje pisem.
Sto se tice potpore-imam ju od decka i prijatelja. Imaju razumijevanja iako im se zna dogoditi da me u toj situaciji pitaju- a kaj je tebi?!? Naravno da im ne zamjeram, to mi cak i bude simpaticno. Znam da im nije lako.
Trenutno ne radim, pa nije ni cudo da se anksioznost vratila.
Htjedoh vas pitat jos, jeste se udebljali mozda? Ja sam dobila 20ak kila. Vise uopce ne drzim do sebe, totalno sam sportivo. Naravno vise si nisam ni lijepa . A nikako da se prisilim na dijetu i rekreaciju. Sto je totalno cudno za mene, prije sam bila tip top. Prava zg kokoš. Hihi!

Apropos tih doktora koji salju privatne poruke i dolazaka kuci, ljudi pamet u glavu. Ovo je internet, ljudi se skrivaju iza nickova a ti dajes svoju adresu nepoznatoj osobi. Doktora je kao u prici, ne radi ludosti.

Ja isto imam problema sa nesanicom, cinjenica je da chillam cijele dane, ali svejedno. Spavam nekoliko sati i onda se probudim i ne mogu zaspati.
Na pocetku uzimanja seroxata i xanaxa sam bila prakticki narkolepticna, isla sam spavat u pol 9 i budila se oko 7.

thumb
24.08.2010., 16:45

zanimljivo. Ja sam ga pio ujutro, a i većina koji su ga pili.

KoFFin_KaT
24.08.2010., 18:24
Hvala vam svima! Uvujek mi bude lakse kada ovdje pisem.
Sto se tice potpore-imam ju od decka i prijatelja. Imaju razumijevanja iako im se zna dogoditi da me u toj situaciji pitaju- a kaj je tebi?!? Naravno da im ne zamjeram, to mi cak i bude simpaticno. Znam da im nije lako.
Trenutno ne radim, pa nije ni cudo da se anksioznost vratila.
Htjedoh vas pitat jos, jeste se udebljali mozda? Ja sam dobila 20ak kila. Vise uopce ne drzim do sebe, totalno sam sportivo. Naravno vise si nisam ni lijepa . A nikako da se prisilim na dijetu i rekreaciju. Sto je totalno cudno za mene, prije sam bila tip top. Prava zg kokoš. Hihi!

Apropos tih doktora koji salju privatne poruke i dolazaka kuci, ljudi pamet u glavu. Ovo je internet, ljudi se skrivaju iza nickova a ti dajes svoju adresu nepoznatoj osobi. Doktora je kao u prici, ne radi ludosti.

Ja isto imam problema sa nesanicom, cinjenica je da chillam cijele dane, ali svejedno. Spavam nekoliko sati i onda se probudim i ne mogu zaspati.
Na pocetku uzimanja seroxata i xanaxa sam bila prakticki narkolepticna, isla sam spavat u pol 9 i budila se oko 7.

Eto vidis, to sto imas ok decka ti JAKO puno znaci. Prisili se nekako pocni barem doma vjezbat ako ti je bed u teretanu ili nesto u javnosti. Nakon toga ces se nabrijati i za nesto konkretnije. Reci decku da te motivira. Fizicka aktivnost stvarno jako pomogne. Ja se nisam, stalno dosta nekako pazim oko toga - ali u depra razdoblju sam bas skinula skoro 10 kila. Vecina medikamenata samo povecava apetit a ti nemoras jesti, najbolje je da si odredis dokad smijes jesti i sto smijes jesti. Ali recimo kod zolofta je situacija da jako puno ekipe drasticno smrsavi, a udebljao se nije nitko. Mada je to super nebi se vratila na takav rezim mrstavljenja deprom. Heh.
Ja kad chilam od ljenosti pa isto imam probleme s nesanicom! Ma s nesanicom muku mucim pa odkad znam za sebe. Isprobala sam vec sve tehnike :rolleyes:...cak sam se 2 tj. dizala od 10-8 ... ah bilo je divno. :) Uvijek nesto sjebem pa ostanem budna kasno i eto ga na...sve iz pocetka. Definitivno moram obratiti pozornost na topic nesanica da tamo nadem "srodne duse". :lol: Sretno!

coco.t.
24.08.2010., 19:10
Koffin kat,
mislim da ovdje imas srodne duse sto se nesanice tice :)

sto se tice teretane, u pocetku mi je guzva stvarala probleme i odlazak opcenito medju ljude, a sada mi je neugodno zbog kilaze. Nije da sam ptoliko debela ali svejedno se grozno osijecam u svom tijelu.
I totalno sam izolirana, neda mi se ici nigdje i upoznavat ljude. A nekad sam bila party animal .:)
u biti ja vise nisam ja! Nit psihicki ni fizicki.

Jel i vama tako? Da zelite uistinu nesto promijeniti ali i dalje stojite na mjestu?!?

sadbuttrue
24.08.2010., 19:41
Ja ne znam šta se više sa mnom dešava.Zadnjih par mjeseci sam anksiozniji nego ikad. normalne situacije bez ikakvih obaveza meni su sad užasno stresne, toliko stresne da stalno osjećam mučninu i povraćam dosta često.ovo mi je postao jako veliki problem i ne znam kako da se nosim s tim.taj problem mi je maksimalno pogoršao život.jednostavno više ne mogu izlazit, družit se s ljudima.to nije fizički problem, znam jer sam bio kod doktora i nalazi su mi u redu.gledam sve s najgorim mogućim ishodom pa mi se to zato i pojavljuje,ali nikako ne mogu to promijenit, jednostavno ne mogu odvratiti misli.ne želim ić kod psihijatra, ni ne želim uzimat lijekove.ako neko ima slično iskustvo ili neki savjet lijepo bi molio da ga podijeli sa mnom.ne mogu više tako :(

duxi9
24.08.2010., 19:47
Ja ne znam šta se više sa mnom dešava.Zadnjih par mjeseci sam anksiozniji nego ikad. normalne situacije bez ikakvih obaveza meni su sad užasno stresne, toliko stresne da stalno osjećam mučninu i povraćam dosta često.ovo mi je postao jako veliki problem i ne znam kako da se nosim s tim.taj problem mi je maksimalno pogoršao život.jednostavno više ne mogu izlazit, družit se s ljudima.to nije fizički problem, znam jer sam bio kod doktora i nalazi su mi u redu.gledam sve s najgorim mogućim ishodom pa mi se to zato i pojavljuje,ali nikako ne mogu to promijenit, jednostavno ne mogu odvratiti misli.ne želim ić kod psihijatra, ni ne želim uzimat lijekove.ako neko ima slično iskustvo ili neki savjet lijepo bi molio da ga podijeli sa mnom.ne mogu više tako :(

A jel imaš kakvih problema s prehranom.
Koja ti je dijagnoza?

sadbuttrue
24.08.2010., 20:05
nemam problema s prehranom,ali ako sam nervozan ne mogu jest,a i ako pojedem nešto tjera me na povraćanje.ali opet kažem povraćao sam par puta i sad kad god sam u takvoj situaciji,automatski počnem razmišljat o tome i onda povraćam,ne mogu odvratit misli nikako.problem je u psihi

duxi9
24.08.2010., 21:04
nemam problema s prehranom,ali ako sam nervozan ne mogu jest,a i ako pojedem nešto tjera me na povraćanje.ali opet kažem povraćao sam par puta i sad kad god sam u takvoj situaciji,automatski počnem razmišljat o tome i onda povraćam,ne mogu odvratit misli nikako.problem je u psihi

Da najvjerujatnije si u pravu.
Prekomjerena ili nerealna zabrinutost kao i nervoza mogu biti glavni simptomi ,
opčeg anksioznog poremečaja.
Simptomi mogu biti stalni osječaj napetosti i stresa .
Mogu postojati i i fizički simptomi, tu ubrajamo drhtanje, napetost mišiča, znojenje, vrtoglavicu, napadaje vručine ili hladnoče, probleme gutanja, i drUGI simptomi uobičajni za aksioznost.
nIje neobično da se uz takvu vrstu problema pojave i drugi fizički simptomi kao što je i povračanje.

KoFFin_KaT
24.08.2010., 21:11
Koffin kat,

sto se tice teretane, u pocetku mi je guzva stvarala probleme i odlazak opcenito medju ljude, a sada mi je neugodno zbog kilaze. Nije da sam ptoliko debela ali svejedno se grozno osijecam u svom tijelu.
I totalno sam izolirana, neda mi se ici nigdje i upoznavat ljude. A nekad sam bila party animal .:)

Jel i vama tako? Da zelite uistinu nesto promijeniti ali i dalje stojite na mjestu?!?

Da, da znam kako je. Ja si mantram u sebi, a sto se mora nije tesko. Ma zato kazem pocni doma vjezbat, nabrijat ces se...ma jooj boli te ku*** za te ljude tamo, znam i meni je koma kad bulje, cesto dodu pa nesto ispituju kao, pa cesto radije ostajem doma vjezbat. Upisi se i masno im plati :) onda ce ti biti zao ne ici. Uh, ja sam nasla sad jednu teretanu dosta blizu svom kvartu. :)
Sjecam se u srednjoj sam bila skoro pa najaktivnija u razredu, seminari, rasprave, volontiranja...a sad...ono...blokada u dosta tih situacija koje bi - a nebi. Probaj nekako usporediti stvari koje su ti super - decko, fax...ili sta vech sto ti ide i sto ti je omoguceno a nekima nije, tj. neki ih nemaju. A ima i onih s vise i onih s manje. A jbg. valjda treba nesto stekati. Zamisli sad jos da ides da vjezbas i da se izklesas onako kako ti zelis - pa ono bila bi super zadovoljna. + fizicka aktivnost pomaze kod anxioznih stanja.
Hehe, tebi dajem savjete a danas se cjeli dan muvam bezveze po kuci. I taj net je isto zlo, samo nas odvlaci od obaveza...hehe. Party animal? O da - prisili se van, ali alkoholiziranje u vecim kolicinama nikako - 2 dan je koma...i onda opet moras ispocetka sakupljat "potroseni" serotonin.

duxi9
24.08.2010., 21:11
Koffin kat,

coco, svako ko želi nešto promjeniti, ako to zaista želi može i uspjeti.
Naravno da je teško ako se ne osječaš dobro.
Najprije moraš naučiti voljeti samu sebe.
Veliš da si nekad bila partijanerica, to je :top:
Psihički se vratiti na svoje staro JA je puno teže neko fizički.
Ako se osječaš grozno u svome tijelu, ma da ne vidim zakaj bi se, to se da riješiti.
Samo moraš željeti.
:mig:
nemoj mi uzeti za zlo, ništa nije zlonamjerno:mig:

betty_boop_19
24.08.2010., 23:47
samo da pitam jel tko znao zbog anksioznosti imati trnce u licu? imam ih najviše oko oka i oko usta. otišla sam negdje prije privatno na MR mozga, nalaz je uredan. samo ovo trnjenje mi baš i nije jasno :ne zna: imala sam stresnu situaciju prošli tjedan, sada se sve smirilo što se tiče toga. premda kako kažu - simptomi se pojave kada stresna situacija prođe... eh

rejoflajt
25.08.2010., 08:13
samo da pitam jel tko znao zbog anksioznosti imati trnce u licu? imam ih najviše oko oka i oko usta. otišla sam negdje prije privatno na MR mozga, nalaz je uredan. samo ovo trnjenje mi baš i nije jasno :ne zna: imala sam stresnu situaciju prošli tjedan, sada se sve smirilo što se tiče toga. premda kako kažu - simptomi se pojave kada stresna situacija prođe... eh

da, često se pojave trnci u stresnoj situaciji.

vegga
25.08.2010., 19:45

ja sam imala tri tjedna trnce po cijelom tijelu bez prestanka, bilo je grozno, od kad ne pijem portal/treci tjedan/ situacija se smiruje, ne kuzim kako to

rejoflajt
25.08.2010., 20:16
ja sam imala tri tjedna trnce po cijelom tijelu bez prestanka, bilo je grozno, od kad ne pijem portal/treci tjedan/ situacija se smiruje, ne kuzim kako to

možda si se uplašila lijeka, a možda je to bila njegova neugodna nuspojava

vegga
25.08.2010., 21:19
možda si se uplašila lijeka, a možda je to bila njegova neugodna nuspojava

ne nisam se uplašila lijeka jer sam ga jednom pila nekoliko mjeseci i ne znam zasto je ovaj put vec u startu radio trostruke probleme, nemoć, trnci, umor, nesanica, onda nakon mjesec dana se kao smirilo i onda odjednom totalni pad organizma, tri puta sam isla na hitnu, bilo je grozno i onda sam prestala piti portal i sad se sve smiruje, psihijatrica mi nije dala nista za zamjenu i ne kuzim zasto, očekivala sam promjenu lijeka, sta ti mislis? sad mi je fizički puno bolje osim sto nikako ne spavam pa sam cijeli dan umorna
i da, da li se kod anksioznosti ima problema sa gutanjem, podrigivanjem i slicno?

rejoflajt
25.08.2010., 22:09
ne nisam se uplašila lijeka jer sam ga jednom pila nekoliko mjeseci i ne znam zasto je ovaj put vec u startu radio trostruke probleme, nemoć, trnci, umor, nesanica, onda nakon mjesec dana se kao smirilo i onda odjednom totalni pad organizma, tri puta sam isla na hitnu, bilo je grozno i onda sam prestala piti portal i sad se sve smiruje, psihijatrica mi nije dala nista za zamjenu i ne kuzim zasto, očekivala sam promjenu lijeka, sta ti mislis? sad mi je fizički puno bolje osim sto nikako ne spavam pa sam cijeli dan umorna
i da, da li se kod anksioznosti ima problema sa gutanjem, podrigivanjem i slicno?

velim, mijenjaj dr.
http://www.anksioznost.net/simptomi

samo scrollaj malo niže, simptoma ko u priči.

lost_17
25.08.2010., 22:54

itekako može anksioznost dovesti do problema sa želudcem. meni se čini da prvo stres i "udara" na želudac pa želudac reagira sa povećanim stvaranjem kiseline što dovodi onda do žgaravice, podrigivanja, mučnine, problema sa gutanjem. za žgaravicu možeš uzeti peptoran, rupurut, rennie... no ipak ako se tegobe ne budu smirivale ili se pojačaju nije loše obaviti gastroskopiju pa se na temelju nje da najbolji lijek... uostalom, vidi se stanje jednjaka i želudca, može se vidjeti da li ima gljivica na jednjaku, da li je on upaljen, da li se radi o gastritisu (vrsta gastritisa koja je uzrokovana stresom). sretno :mig:

von_ungern
25.08.2010., 22:59
Pozdrav svima,

Lijek (http://www.youtube.com/watch?v=6jCNXASjzMY)

coco.t.
25.08.2010., 23:26
Uh, ta anksioznost je ziva gnjavatorica:)
pogledah simptome imah ih gotovo sve, ne u isto vrijeme vec naizmjence. Sama sebi se smijem, svega sam svijesna a opet me hvata. Prava plavusa:)
hvala na pjesmi Von Ungern :D

rejoflajt
25.08.2010., 23:31
Uh, ta anksioznost je ziva gnjavatorica:)
pogledah simptome imah ih gotovo sve, ne u isto vrijeme vec naizmjence. Sama sebi se smijem, svega sam svijesna a opet me hvata. Prava plavusa:)
hvala na pjesmi Von Ungern :D

nikad, nikad ne dolazi bez razloga, uvijek neki potisnuti osjećaj kojeg organizam
ne može istrpiti. trebala bi ići na psihoterapije kod liječnika koji te ne poznaje pa je zato objektivniji. min. 45min.x1 tjedno.

vegga
26.08.2010., 07:55
itekako može anksioznost dovesti do problema sa želudcem. meni se čini da prvo stres i "udara" na želudac pa želudac reagira sa povećanim stvaranjem kiseline što dovodi onda do žgaravice, podrigivanja, mučnine, problema sa gutanjem. za žgaravicu možeš uzeti peptoran, rupurut, rennie... no ipak ako se tegobe ne budu smirivale ili se pojačaju nije loše obaviti gastroskopiju pa se na temelju nje da najbolji lijek... uostalom, vidi se stanje jednjaka i želudca, može se vidjeti da li ima gljivica na jednjaku, da li je on upaljen, da li se radi o gastritisu (vrsta gastritisa koja je uzrokovana stresom). sretno :mig:

da, radila sam gastroskpiju prije 5 godina, bilo je u redu,( osim gastritisa)ali mogla bi ponoviti iako mi nije najuogodnije iako ne boli nista, povremeno pijem controloc

Sofi L
26.08.2010., 11:23
Meni je svaka nervoza i stres skoro uvijek automatski i vrtoglavica. I nekakva praznoca u glavi. :(

Zapravo vise i nisam u stanju kako treba podnijeti ikakav stres.

A ako me stres jos nadje i u losem periodu (kad ionako vec imam vrtoglavice), onda se pojave jos i ta trnjenja, nekakva malaksalost... Ma bljak sveukupno.

duxi9
26.08.2010., 14:16
Ej ljudi kako ste????:)
Mene več nekoliko dana boji glavaaa, uf!!!!:kava:

KoFFin_KaT
26.08.2010., 15:51
nikad, nikad ne dolazi bez razloga, uvijek neki potisnuti osjećaj kojeg organizam
ne može istrpiti. trebala bi ići na psihoterapije kod liječnika koji te ne poznaje pa je zato objektivniji. min. 45min.x1 tjedno.

da, da ironic :rofl:...terapije...od 200 do 300 k po tretmanu, istina - bihevioralni pristup je naravno najbolji i zapravo s njim netreba ni AD-a. Ali sad nismo u Americi di si svaka 2 osoba moze priustiti srinkove. A javni srinkovi samo filaju AD-om. I sta onda?

Sofi L
26.08.2010., 15:54
da, da ironic :rofl:...terapije...od 200 do 300 k po tretmanu, istina - bihevioralni pristup je naravno najbolji i zapravo s njim netreba ni AD-a. Ali sad nismo u Americi di si svaka 2 osoba moze priustiti srinkove. A javni srinkovi samo filaju AD-om. I sta onda?

Kakav je zapravo taj bihevioralni pristup?

KoFFin_KaT
26.08.2010., 16:03
Meni je svaka nervoza i stres skoro uvijek automatski i vrtoglavica. I nekakva praznoca u glavi. :(

Zapravo vise i nisam u stanju kako treba podnijeti ikakav stres.

A ako me stres jos nadje i u losem periodu (kad ionako vec imam vrtoglavice), onda se pojave jos i ta trnjenja, nekakva malaksalost... Ma bljak sveukupno.

Zamisli situaciju di nemas prakticki mira - situacija doma je katastrofa i svada se od 0-24, a ti imash posla, pokusavas se smiriti da napravis sve kako treba, malo koncentracije, motivacije... ljudi te gnjave, dave...kad pojedinim ljudima kazes da si pod stresom i nedaj Bože da se mucis s anxioznim pizdarijama - smiju ti se i kazu da je to dobro da ojacas i da ih boli k****, pa bolje sutit. Najbitnija stvar kod anksioznosti je po mom dobra okolina. Sjecam se da vecinom kad sam bila okruzena ok ljudima, cimerima sve je bilo ok npr. Ali stalno saltanje s lose na dobru okolinu.

KoFFin_KaT
26.08.2010., 16:10
Kakav je zapravo taj bihevioralni pristup?

Osobno nisam bas u toku s tim, ali kolko znam to je pristup usmjeren da se na neki nacin otkrije uzrok tvojoj anxioznosti, tj. zasto si bas u toj situaciji u njoj; vracas se u proslost...uglavnom traze se uzroci problema. Vjerovatno se vraca u proslost da se prvo ti problemi srede pa da mos dalje. Uglavnom laik sam na tom podrucju tako da bolje da se malo raspitas dalje. Osobno znam da je moj problem okolina i preveliko opterecivanje drugim ljudima i njihovim problemima, zelja da svima pomognem i budem obzirna prema njima, steknem dobar dojam ali okolinu nazalost sad jos nemogu mjenjati. Ocito treba manje dozivljavati situacije i neke ljude...

Sofi L
26.08.2010., 16:17
Osobno znam da je moj problem okolina i preveliko opterecivanje drugim ljudima i njihovim problemima, zelja da svima pomognem i budem obzirna prema njima, steknem dobar dojam ali okolinu nazalost sad jos nemogu mjenjati. Ocito treba manje dozivljavati situacije i neke ljude...

Ma kao da o meni govoris!

KoFFin_KaT
26.08.2010., 16:31
Ma kao da o meni govoris!

Ne valja opet krivit druge ali eto da smo zivili na drugaciji nacin, u drugoj okolini, zdravijoj, obzirnijoj, toplijoj...neki ljudi ko da zele svade i zele se pravit pametni, crpe iz tebe energiju; a jednostavno nisi u situaciji maknut se od njih. Doslovno idu za tobom i prcaju te tako dugo dok ne puknes (onda ko da postignu nirvanu i pa se prave zrtve) S jedne strane pa ja imam i konjske zivce...:top:
Trudis se, trudis ko debil, radis, okupiras se, trudis zivit zdravo...i onda te takvi sjebu, a sta je nabolje stalo ti je do njih...izgubis volju i najradije bi spavao 2-3 dana. I onda si kao ljencina.

ELICEA
26.08.2010., 18:43
Osobno nisam bas u toku s tim, ali kolko znam to je pristup usmjeren da se na neki nacin otkrije uzrok tvojoj anxioznosti, tj. zasto si bas u toj situaciji u njoj; vracas se u proslost...uglavnom traze se uzroci problema. Vjerovatno se vraca u proslost da se prvo ti problemi srede pa da mos dalje. Uglavnom laik sam na tom podrucju tako da bolje da se malo raspitas dalje. Osobno znam da je moj problem okolina i preveliko opterecivanje drugim ljudima i njihovim problemima, zelja da svima pomognem i budem obzirna prema njima, steknem dobar dojam ali okolinu nazalost sad jos nemogu mjenjati. Ocito treba manje dozivljavati situacije i neke ljude...

to je to! to je i moj problem između ostalog i nikako da shvatim da boli ljude ona stavr za druge. ljudi su jednostavno zli i nadasve sebični! ne mogu shvatiti da danas je tako malo humanih i brižnih ljudi

ELICEA
26.08.2010., 18:45
Ne valja opet krivit druge ali eto da smo zivili na drugaciji nacin, u drugoj okolini, zdravijoj, obzirnijoj, toplijoj...neki ljudi ko da zele svade i zele se pravit pametni, crpe iz tebe energiju; a jednostavno nisi u situaciji maknut se od njih. Doslovno idu za tobom i prcaju te tako dugo dok ne puknes (onda ko da postignu nirvanu i pa se prave zrtve) S jedne strane pa ja imam i konjske zivce...:top:
Trudis se, trudis ko debil, radis, okupiras se, trudis zivit zdravo...i onda te takvi sjebu, a sta je nabolje stalo ti je do njih...izgubis volju i najradije bi spavao 2-3 dana. I onda si kao ljencina.

i to je istina. svak je jednim dijelom krojač svoje sreće, al kako se maknut od okoline koja te hebe u zdrav mozak iz dana u dan?

smemy
26.08.2010., 20:35
Osobno nisam bas u toku s tim, ali kolko znam to je pristup usmjeren da se na neki nacin otkrije uzrok tvojoj anxioznosti, tj. zasto si bas u toj situaciji u njoj; vracas se u proslost...uglavnom traze se uzroci problema. ......

prosla kbt i uzroke nasla sama, ne na terapiji.
kbt sluzi najvise za prepoznati obrasce ponasanja (vodi se dnevnik u kojem biljezis svoje misli i osjecaje u odredjenim situacijama) te se uci promjeniti ih. mjenjas svoje reakcije, misli i na kraju i osjecaje.
meni je super. i dan danas (godinama nakon kratke kbt) to koristim.

smemy
26.08.2010., 20:38
bila sam odsutna neko vrijeme te sam proletjela napisane stranice ali nisam vidila jel' se javljala anthony?! nadam se da nije imala velike nus pojave i da je vec sasvim dobro?!
veliki pozdrav i orbitu
naravno i svima ostalima :)

KoFFin_KaT
27.08.2010., 01:13
prosla kbt i uzroke nasla sama, ne na terapiji.
kbt sluzi najvise za prepoznati obrasce ponasanja (vodi se dnevnik u kojem biljezis svoje misli i osjecaje u odredjenim situacijama) te se uci promjeniti ih. mjenjas svoje reakcije, misli i na kraju i osjecaje.
meni je super. i dan danas (godinama nakon kratke kbt) to koristim.

To je super terapija, osobno koliko sam proucila, mislim da bi uvelike pomoglo ne samo kod anksioznosti nego i kod puno vise stvari - tipa upoznavanja samog sebe i svojeg "bitka". Dakle ti si to onako samouko ili? Ali ono...placa se brdo love, ili se ceka na red po 6 mj. Ajme...pricala sam neki dan s doktoricom opce prakse s kojom sam jako dobra, sama mi je rekla da kao doktorica ima povremene anksiozne i depresivne faze i da nebi vjerovala koliko ljudi trazi uputnice i muku muci s tim!

ELICEA - da istina, jako je vazno MAKNUT se od ljudi koji ti stete, mada je to ponekad nemoguce, ja sam se stvarno isto iznenadila koliko takvih ima - koji te vjecno opterecuju s tvojim problemima, ali ne tipa sad kad mi pricamo - nego idioti koji ti govore tako banalne stvari i pretvaraju to u tako vazne stvari, doslovno idu za tobom (a kad izgubis toleranciju i izderes se na njih samo sto ne placu)...ono, pomislis pusti me na miru. Mozda nisu svi zli, ali ne kuze jednostavno da to ponasanje nije u redu. Ko neki tumor/kvar u kolektivu. Pa ako si u kurcu, po mom trebas bit okruzen s ok ljudima, pricat zdrave teme, radit ok stvari...ili ona ekipa koja mrzi svijet. Ma daaaj...bas ljudi koji su svasta prosli stoje cvrsto na zemlji i bore se pokusavaju pomoci sebi i drugima (naravno ponekad pase slusat i "mazohisticki" radit depresivne stvari kad si u depri...ali pa zamisli ako to radis 24h 3 mj. za redom nece bit ok, onda radis ono sto te veseli koliko god bilo tesko) a ne razmazeni energetski vampiri koji samo pljuju po necemu, a zive prakticki ko "bubreg u loju". Iscrpi te to. Svi imamo svoje "zute" minute kad smo i sami kradljivci tude "energije" (naravno - postoji balans, trenuci kad je imamo pravo uzeti) ali neki ljudi ih imaju 24 sata na dan. Pa zbog toga danas i je toliko anksiozne i depresivne ekipe!

coco.t.
27.08.2010., 01:34
Uh ...bas ste se raspisali.
Ljudi su čudo! Svi se žale na to kako su ljudi pi*de a ne vide da su i oni sami takvi. Ja sam vecinu svog zivota pokusala takve ljude usmijeriti i objasniti im da bi bilo ok barem tu i tamo pitat , ej draga, kako si?, pa onda krenuti sa svojim problemima. Umjesto da sam se maknula, neee, ja i dalje slusam i one najbanalnije zalopojke i pokusavam pomoc. Ljudi oko mene me zovu The shrink. I di me to dovelo? Shrinku. Ironicno, ne?
Ne znam... No ja volim pomoci ljudima oko sebe, zadah si ulogu dobre samaritanke. :)

recimo kad dodjem svom shrinku, onda mu prvih 5 minuta kroz smijeh govorim kak je meni blentavo biti tu jer poatoje ljudi sa veeeelikim problemima. I onda se oboje smijemo uz njegovu recenicu- ti si mi najtezi slucaj, mala.
No to sam ja, uvijek okrecem na salu, sa svakim svojim problemom i neuspjehom se sprdam,i eto di sam.
Sama cinjenica da sam tu je velik korak za
mene, iako i tu u vecini postova sve pisem kroz salu.

KoFFin_KaT
27.08.2010., 04:48
Uh ...bas ste se raspisali.
Ljudi su čudo! Svi se žale na to kako su ljudi pi*de a ne vide da su i oni sami takvi. Ja sam vecinu svog zivota pokusala takve ljude usmijeriti i objasniti im da bi bilo ok barem tu i tamo pitat , ej draga, kako si?, pa onda krenuti sa svojim problemima. Umjesto da sam se maknula, neee, ja i dalje slusam i one najbanalnije zalopojke i pokusavam pomoc. Ljudi oko mene me zovu The shrink. I di me to dovelo? Shrinku. Ironicno, ne?
Ne znam... No ja volim pomoci ljudima oko sebe, zadah si ulogu dobre samaritanke. :)

recimo kad dodjem svom shrinku, onda mu prvih 5 minuta kroz smijeh govorim kak je meni blentavo biti tu jer poatoje ljudi sa veeeelikim problemima. I onda se oboje smijemo uz njegovu recenicu- ti si mi najtezi slucaj, mala.
No to sam ja, uvijek okrecem na salu, sa svakim svojim problemom i neuspjehom se sprdam,i eto di sam.
Sama cinjenica da sam tu je velik korak za
mene, iako i tu u vecini postova sve pisem kroz salu.

Slazem se ovo za salu...:) to je ok, i ja imam takav pristup, pa anksioznost i je ironicna. Recimo uhvati nas u najgorim situacijama...od uvijek obozavam komunikaciju s javnoscu, seminare i javne nastupe i eto tuke napravila mi je strah od straha da izbjegavam takve situacije sto vise mogu...a jbg. zato 90% ljudi ne iskoristi svoj talent. A cesto oni bez manje talenta uspiju...jer eto nemaju te probleme.
Ja polako pokusavam ignorirati neke banalne "probleme"; jedno je utjesiti frendicu koju je decko prevario...i smisljati osvetu :lol:...a drugo je slusati nekoga po 100x kako te tlaci i govori ti o nekim ljudima koje ni ne poznas. A kad ti kazes neku svoju pricu cujes samo mhh...aha! Grr.

Sorbet
27.08.2010., 08:57

Super je kad svijet oko sebe možemo gledati kroz šalu i okrenuti na humor. I sama volim biti u takvom društvu i ponašati se na isti način.
Ipak ima jedan problem. Moja šrinkica veli da je okretanje na šalu zapravo pokušaj umanjivanja problema i sprečava nas da vidimo kakav je on stvarno. Zapravo, humor nam je odličan obrambeni mehanizam.
Ipak, pretjerano okretanje na šalu sprečava nas u rješavanju problema, pa kao što coco kaže "i eto di smo". :ne zna:

rejoflajt
27.08.2010., 10:50
Super je kad svijet oko sebe možemo gledati kroz šalu i okrenuti na humor. I sama volim biti u takvom društvu i ponašati se na isti način.
Ipak ima jedan problem. Moja šrinkica veli da je okretanje na šalu zapravo pokušaj umanjivanja problema i sprečava nas da vidimo kakav je on stvarno.

ja znam isto tako, da smanjim bol, pričam na pt u ironičnom tonu, ali zato dr to odmah prepozna

Zapravo, humor nam je odličan obrambeni mehanizam.

apsolutno se slažem.

KoFFin_KaT
27.08.2010., 17:14
Ipak ima jedan problem. Moja šrinkica veli da je okretanje na šalu zapravo pokušaj umanjivanja problema i sprečava nas da vidimo kakav je on stvarno. Zapravo, humor nam je odličan obrambeni mehanizam.
Ipak, pretjerano okretanje na šalu sprečava nas u rješavanju problema, pa kao što coco kaže "i eto di smo". :ne zna:

Okretanje, generalno, neceg na salu u drustvu je po mom apsolutno ok i nuzno ponekad, pa zasto sad da dodem u neko drustvo koje je van toka i pocinjem ih opterecivati kako sam u ku***? Pa to i vecina ekipe danas radi, upravo ona od koje pokusavam bjezati (sto smo prije raspravljali). Prokomentirat cu eventualno nesto u svom tonu. Ali eto sve u granicama normale, moramo biti svjesni problema, naravno. Heh. S tim se slazem.

Magdica
27.08.2010., 23:00
apsolutno se slažem.

Rejica, samo da te pozdravim. Ja malo zalutala pa vidim da si još tu. Nisam baš čitala, jesi li dobro? Ja se borim još uvijek, ali funkcioniram kako-tako. Skidam se sa Seroxata već dva mjeseca. Pola svaki drugi dan i nikako prestati potpuno. Helexa uopće ne pijem. Javim ti se još. I Dukici veliki poz... i svima onima koji su tu stari i novi.

Magdica
27.08.2010., 23:07

Dobro zboriš, ali meni bude malo previše tih razloga, pa se onda ja divim sama sebi kao sam ja dobro.:mig:

Magdica
27.08.2010., 23:13

Kad bih te mogla barem utješiti. Strah od straha je moj vječni pratitelj kroz život, ali saživila sam s njime i pokušavam ga prikriti maksimalno izbjegavajući situacije koje bi mogle dovesti do pogoršanja ili PA.

KoFFin_KaT
28.08.2010., 01:03
Kad bih te mogla barem utješiti. Strah od straha je moj vječni pratitelj kroz život, ali saživila sam s njime i pokušavam ga prikriti maksimalno izbjegavajući situacije koje bi mogle dovesti do pogoršanja ili PA.

Ali da, izbjegavanje nije apsolutno nikakva solucija. Ja moram imati javne nastupe, kuzis...o tome mi ovisi puno toga. Mada tesko je. Anksioznost sama po sebi nestaje cim si stariji, i sta s 50 cu graditi karijeru s odnosima s javnoscu? Npr. Pa osobno mislim da su svi tu jako sposobni i talentirani ljudi, koji bi mozda bili jos sposobniji da nemaju anksioznost. Ja mislim da bi bas morali ignororati PN i anksioznost i ici u te situacije koje su ga i prouzrocile i tako pa ce valjda i nestati...ili cugni malo zestokog prije, taman za 1 prst. Hehe, a cuj salim se to nikako nije rjesenje.
Kako neki koji piju po brdo ljekova jos uvijek muku muce s tim u tako velikom mahu? Dosta ekipe se tu vrti u krug. Kuzim to u potpunosti, ali cuj valjda svatko ima svoju tehniku.
Ovo je ok stranica za PN - http://www.anksioznost.net/izlecenje-napada-panike valjda ste vec bacili oko na nju.

hannah3
28.08.2010., 01:12
ja mislim da ima neka knjiga od dale carnegie-a , kako steci samopouzdanje i savladati govornicko umijece.
http://www.biblio.com/dale-carnegie~98036~author

KoFFin_KaT
28.08.2010., 03:40
ja mislim da ima neka knjiga od dale carnegie-a , kako steci samopouzdanje i savladati govornicko umijece.
http://www.biblio.com/dale-carnegie~98036~author

Ok bi je bilo prouciti, samo sto je anksioznost opet slucaj za sebe, nema bas neke veze s samopouzdanjem heh.

Sorbet
28.08.2010., 08:51
Ok bi je bilo prouciti, samo sto je anksioznost opet slucaj za sebe, nema bas neke veze s samopouzdanjem heh.

Naprotiv, manjak samopuzdanja itekako može izazvati anksioznost

Magdica
28.08.2010., 09:01
Ali da, izbjegavanje nije apsolutno nikakva solucija.
Ovo je ok stranica za PN - http://www.anksioznost.net/izlecenje-napada-panike valjda ste vec bacili oko na nju.

Slažem se. I ja sam "javna" osoba. Naime, u kontaktu sam satalno sa ljudima, niz nepredevidivih situacija, ali nemam baš socijalnu fobiju, ali gdje su okupljene mase ljudi tražim mjesto s kojeg mogu neprimjetno zbrisati ako osjetim nelagodu. Strah od vožnje na dugim relacijama je također moj problem i da ne nabrajam... borba je vječita.

be real
28.08.2010., 09:47
borba je uvijek prisutna...borba sa samim sobom...tesko se "namjestiti" onako kako treba...
no idemo naprijed...

smemy
28.08.2010., 12:29
To je super terapija, osobno koliko sam proucila, mislim da bi uvelike pomoglo ne samo kod anksioznosti nego i kod puno vise stvari - tipa upoznavanja samog sebe i svojeg "bitka". Dakle ti si to onako samouko ili?
isla sam na psihoterapiju jednom tjedno

ako nemas mogucnosti ici privatno nije puno cekati 6 mjeseci. dok cekas mozes procitati i nauciti mnogo toga cime ce i sama terapija biti uspjesnija

žuža
28.08.2010., 14:25
ne mogu vjerovati koliko ljudi ima isti problem kao i ja.
uvijek sam ignorirala sve simptome i uvjeravala se da sam dobro i tak sam nekako preživljavala. samo ovih dana sam očito došla do trenutka kad me ni tijelo više ne sluša. preko noći sam sva naotekla (oči i najviše usne!), morala na hitnu gdje sam dobila dvije injekcije. uglavnom, otišla kod svoje liječnice koja me poslala na sve pretage i na kraju se ispostavilo da mi je sve uredu osim što mi je tlak visok, srce mi lupa ko ludo i stalno mi je slabo i nekakva mučnina. dala mi je eglonyl, pijem po četvrtinu tablete ujutro i sad se bolje osjećam. živnula sam i tek mi se vratio ali me i dalje strah jer ne želim piti tablete. što kasnije!? :rolleyes:

rejoflajt
28.08.2010., 14:41
uvijek sam ignorirala sve simptome i uvjeravala se da sam dobro i tak sam nekako preživljavala. samo ovih dana sam očito došla do trenutka kad me ni tijelo više ne sluša. preko noći sam sva naotekla (oči i najviše usne!), morala na hitnu gdje sam dobila dvije injekcije. uglavnom, otišla kod svoje liječnice koja me poslala na sve pretage i na kraju se ispostavilo da mi je sve uredu osim što mi je tlak visok, srce mi lupa ko ludo i stalno mi je slabo i nekakva mučnina. dala mi je eglonyl, pijem po četvrtinu tablete ujutro i sad se bolje osjećam. živnula sam i tek mi se vratio ali me i dalje strah jer ne želim piti tablete. što kasnije!? :rolleyes:

polako. uvijek možeš na psihoterapije i nije pod obavezno piti lijekove. ali psihijatru psihoterapeutu.

duxi9
28.08.2010., 15:09
Rejica, samo da te pozdravim. Ja malo zalutala pa vidim da si još tu. Nisam baš čitala, jesi li dobro? Ja se borim još uvijek, ali funkcioniram kako-tako. Skidam se sa Seroxata već dva mjeseca. Pola svaki drugi dan i nikako prestati potpuno. Helexa uopće ne pijem. Javim ti se još. I Dukici veliki poz... i svima onima koji su tu stari i novi.

Magdica:)veliki pozdrav i tebi.
Dugo te nije bilo pa sam pretpostavljala da si ok.
Veliš da se skidaš sa Serokxata, ne trošiš Helex znači da si zbila bolje.
Ja ti želim da budeš skroz ok, i šaljem ti velike pozzzz i pusa!!:grli::grli:

duxi9
28.08.2010., 15:15

Žuža , najprije ljep pozdrav.
Čuj svi smo ti mi ispočetka ignorirali svoje simptome, ali kad vidiš da je u biti sve ok, nalazi uredni a tebi nije dobro, hm.
Ma popila bi (bar ja )i benzin ako to znači da ču biti ok.:)
Tvoje pitanje je što kasnije, e pa sve ide svojim tokom , ako ti bude dobro , najmanje 6mj., možeš se početi skidati.
Kako je i Rej rekla , nije pod obavezno piti ljekove ali psihologu iči da.
Veliki pozzzz!!!:top:

KoFFin_KaT
28.08.2010., 18:22
Slažem se. I ja sam "javna" osoba. Naime, u kontaktu sam satalno sa ljudima, niz nepredevidivih situacija, ali nemam baš socijalnu fobiju, ali gdje su okupljene mase ljudi tražim mjesto s kojeg mogu neprimjetno zbrisati ako osjetim nelagodu. Strah od vožnje na dugim relacijama je također moj problem i da ne nabrajam... borba je vječita.

Moze savjet? Kako si pomazes kod javnih nastupa, koje ujedno predpostavljam i volis?
Btw. sta se tice psihoterapeuta privatnika, a cuj...meni je preskupo dati 300 kn za pola sata-sat i jos ako naides na nekog tko se uopce ne trudi kao sto bi trebalo. Istina je moze se bez ljekova, ja sam tako uz puno puno truda (od meditacija, cajeva, pozitivnog razmisljanja, izbjegavnja stresnih situacija blabla) ali opet nakon vecih stresova (pod vecih mislim VECIH) i nakon neke teze depre opet se vrate simptomi. I sta onda? (Bash sam prije i spomenula kako je ponekad nemoguce maknuti se od nekih situacija i ljudi koliko se god trudis, barem ne sad...)

Pa zar stvarno ne postoji NIKAKAV lijek koji te nafila s tim serotoninom ili necim da ti se to vishe nikad ne vrati ili barem na neke duge staze. Zoloft recimo djeluje na slicnom principu...nafila te serotoninom itd. Treba neki carobni stapic koji ubije tjeskobu :mig: Za stalno!

freehugstoall
28.08.2010., 19:11
Ajme koliko "anksioznih" ...ja sam mislila da samo ja imam poblem s tim tjeskobama i "bedom" ali vidim da je tocna ona da skoro 40% ljudi ima vecih iskustva s tim...a svi barem par puta u zivotu...i
Citam tvoj post...hmm, a kako? Pojasni malo...cula sam za takve nacine suocenja s anxiozniscu, probala sam...a ono...vise me spase nekakve pozitivne misli. Unatoc svemu ... trudim se biti optimist :top:
Da i jos uz sve to imam visok tlak...krasno...ako popijem 2 kave postane mi hladno i na +35 hladan znoj, vrtoglavica, uber hiperaktivnost...anxioznost mi bas i nije dobrodosla jer su skoro svi u mojoj obitelji srcani bolesnici i "visoki tlakaši" :lol: Sto misLite o Zoloftu i Gospinoj travi i slicnim biljnim pripravcima...gospina djeluje ko zoloft, treba je piti cca neko krace vrijeme da djeluje.

U načelu dva su načina na koji možeš jednako kvalitetno pristupiti samoj anksioznosti, ili kakvom drugom neželjenom stanju, emociji. Dva su načina, no i ona se zapravo preklapaju.
Upitaj se što je to anskioznost? Svakako koncept. Kao i svaki, i ovaj nešto označava. Lako možeš primjetiti da ljudi često uz anksioznost navode neugodne tjelesne senzacije. Dakle sada smo korak bliže stvarnosti. Vrtoglavica, znojenje, srčane palpitacije.... to su dakle tjelesna osjećanja, senzacije.

Dakle prvi način bi bio slijedeći: Mirno doživjeti upravo ta tjelesna osjećanja. Imati svjestan i miran um, upravo dok se ona dešavaju. Na koji način je to iscjeljujuće? Miran um (mirno srce) može uvidjeti da se senzacije (baš kao i misli i zvukovi, okusi, emocije, sve, sve...) non stop mijenjaju. S obzirom da imamo uvid u promjenu svega mi znamo kako će i ove senzacije proći, one prolaze upravo sada, čemu da se opiremo njima? Čemu se zapravo opiremo? To čemu se opiremo nestaje u trenutku. Nastaje novo. Nestaje. Nastaje. Dakle nije problem nestajanje i nastajanje senzacija već naše opiranje, naš stav prema njima. A on je takav zato jer nemamo uvid u prolaznost. Ne vidimo nastajanje i nestajanje.
Svi mi racionalno znamo da je svijet prolazan, baš kao i sve pojavnosti u svijetu. No srce nam to još ne zna. Istina prolaznosti nam treba prožeti čitavo naše biće. Nipošto lako, iziskuje ustrajani trening, zapravo mudar pristup životu. Prvo bi barem donekle morali smiriti naš um. Teško da imamo ikada miran um, a napose kada u posjetu dođe anksioznost :)
Drugi način je upravo taj koji već radiš :) (a ujedno to i smiruje um) Misliš pozitivno. Dakle, želiš sebi dobro. To je vrlo važno. Ima zaista puno načina, tehnika koje možeš slijediti. No najvažnije je da razumiješ. Želiš sebi dobro. Ako si tip osobe koji voli riječi, tada ponavljaj tiho u sebi, primjerice: neka sam zaštićena, mirna, zdrava i radosna. Pritom, a to je vrlo važno, ne ponavljaj to kao mantru (premda i od takvog pristupa postoji neka korist) već se sabiri na značenje svoje želje. Neka sam mirna. Što to znači. Neka na miran način doživim bolne senzacije, neka ih upoznam kakvi oni jesu, neka naučim gledati ne sebe prijateljski, mirna srca. Prihvaćajući.
Da li razumiješ? Improviziraj. sabiri se na one riječi, želje, koje ti imaju smisla. Ono što si želiš. Ili jednostavno: neka budem slobodna od anksioznosti. Ako se pojavi, neka je doživim znatiželjno, da vidim od čega se sastoji, kojeg je inteziteta, koliko će trajati.
Dakle, promisli što je mudro željeti samoj sebi. Onda si to i želi.
Ako si vizualan tip, možeš vizualizirati recimo, cvijet u predjelu srca i voli ga. Kada ti pažnja odluta, sjeti se što radiš i ponovo zamisli cvijet. Voli ga. Želi mu dobro, čuvaj ga u srcu :) na taj način kultiviraš osjećaj ljubavi.
možeš dakako zamisliti bilo što za što lako induciraš osjećaj ljubavi...
probaj

Što se tiče kave, stvar je gotovo ista. Dođe ti želja da ju popiješ. Koliko želja traje? Kojeg je inteziteta? Da li se mijenja? Od čega se sastoji. Koje su misli, senzacije. Što znam o tome?
Ili pozitiva: Neka sam dobro. sretna. Mirna. ako tako pristupiš, zaboravit ćeš na kavu. Želja će doći ponovo. Pa ti opet. Ili ono prvo: Što se zapravo događa? Ili kombinacija prvog i drugog. Da li razumiješ? Probaj.

toplo se nadam da sam ti bio od koristi,
ako imaš kakvih pitanja, samo daj :)
pozdravlja, prijatelj M.

ps. Zoloft u načelu podiže količinu serotonina. On te može stabilizirati, no ne može te izliječiti. No, ako čovjek koji se je uputio na planinu ima temperaturu, bolje da prvo skine temperaturu. Možda za to treba uzeti i lijek. Mnogim ljudima je zoloft pomogao. Moraš vidjeti sama. Ne poznajem djelovanje gospine trave u jačim koncetracijama. U svakom slučaju to je aktivna supstanca i trebaš vidjeti koliko koristi od toga a koliko štete (baš kao i u slučaju zolofta)

smemy
28.08.2010., 20:27
freehugstoall super post!:top:
ne znam koliko moze doprijeti do osoba koje pate u ovom trenutku (zamislila sam sebe od prije koju godinu kako govorim pih :)) ali nadam se da ce do nekoga doprijeti

smemy
28.08.2010., 20:37
... ali opet nakon vecih stresova (pod vecih mislim VECIH) i nakon neke teze depre opet se vrate simptomi. I sta onda? ...

anksioznost je normalna pojava,simptome anksioznosti imaju svi ali kako je netko napisao prije par stranica vazan je tvoj stav prema anksioznosti. pr.poznajem osobe koje imaju javne nastupe i njima je knedla u grlu prije nastupa i njima lupa srce 10000 u sekundi ali oni to ne dozivljavaju kao nesto pogubno nego kao poticaj. dakle ok, uzmi tablete jer ti je neizdrzivo ali u medjuvremenu vjezbaj, mjenjaj svoj stav

Magdica
28.08.2010., 21:49
Magdica:)veliki pozdrav i tebi.
Dugo te nije bilo pa sam pretpostavljala da si ok.
Veliš da se skidaš sa Serokxata, ne trošiš Helex znači da si zbila bolje.
Ja ti želim da budeš skroz ok, i šaljem ti velike pozzzz i pusa!!:grli::grli:

Ja samu sebe natjeravam, ali??? Posrnem ponekad, a tako bih rado bila bez lijekova. Možeš mislit da zadnji mjesec pijem 1/4 Seroxata (5 mg) svaki drugi dan samo radi nekakve sigurnosti. Nemam pojma da li tako mala količina uopće vrši svoju funkciju. U mojoj glavi očito da. Imam peroide kad sam OK i periode vezane uz hormonalni status kada znam biti jako loše. Nadu ponekad izgubim da ću biti jednom potpuno OK, pa si opet mislim godine čine svoje itd. A kako si mi ti? Piješ li ti nešto sada ili si skroz bez?

Magdica
28.08.2010., 22:09
[QUOTE=freehugstoall;28593685]U načelu dva su načina na koji možeš jednako kvalitetno pristupiti samoj anksioznosti, ili kakvom drugom neželjenom stanju, emociji. Dva su načina, no i ona se zapravo preklapaju.

OK slažem se, no mislim iz vlastitog iskustva da ovo vrijedi za nas koji se duže vremena s time nosimo i imamo veliko iskustvo u anksioznosti. Uf, kako ovo grozno zvuči. Za početnike ili one koji su se prvi puta susreli sa napadima panike, mislim da mogu teško koncentraciju usmjeriti na bilo što u tom trenutku. Ja nisam mogla. Sada nakon godina iskustva mogu učiniti upravo ovo što je u tvom postu napisano. Hvala!

duxi9
28.08.2010., 23:11
Ja samu sebe natjeravam, ali??? Posrnem ponekad, a tako bih rado bila bez lijekova. Možeš mislit da zadnji mjesec pijem 1/4 Seroxata (5 mg) svaki drugi dan samo radi nekakve sigurnosti. Nemam pojma da li tako mala količina uopće vrši svoju funkciju. U mojoj glavi očito da. Imam peroide kad sam OK i periode vezane uz hormonalni status kada znam biti jako loše. Nadu ponekad izgubim da ću biti jednom potpuno OK, pa si opet mislim godine čine svoje itd. A kako si mi ti? Piješ li ti nešto sada ili si skroz bez?

Ne treba gubiti nadu, a zar je iko više na ovom svijetu skroz ok, ha:ne zna:
Svakodnevni stresovi u današnje vrijeme ubijaju čovjeka u pojam i tako ti je to.
Ja ti ne pijem trenutno ništa i također ima dana kad sam bolje a i gore.
No pa više nisam osjetila dugo(da se ne ureknem:cerek:), pa stoga mislim da sam ok.
Obiđu me nekad crnjaki ali nekako sam to naučila kontrolirati,definitivno se osječam bolje ali mislim da bi moglo biti još bolje.

coco.t.
29.08.2010., 00:08
Moj pristup napadajima straha je sljedeci, upravo kako je gore napisano, ne bjetim od toga, pustim da me obuzmu i da ih osjetim i onda ih lijepo zamolim da odu. Znam da blesavo zvuci, no kod mene bjezanje nije dobro, ja se moram suociti. Od kada ne bjezim nemam panicne napadaje, no anksioznost je tu. Imam dosta fizickih simptoma, ali se trudim ignorirat ih i kasnije pokusam okrenut na salu.

Ono sto mene fest muci je nesanica. Ne radim, pa se ni ne umaram i onda mi je jos gore. Evo sad lezim u krevetu, decko spava, ja sam mu naslonjena na grudi kako bi me otkucaji srca uspavali... No ne ide!!! Popila sam belmiran san. Nadam se da cu uskoro zaspati.
Kako vi dragi moji rijesavate problem nesanice? Imate li nocne more?

duxi9
29.08.2010., 00:21
Moj pristup napadajima straha je sljedeci, upravo kako je gore napisano, ne bjetim od toga, pustim da me obuzmu i da ih osjetim i onda ih lijepo zamolim da odu. Znam da blesavo zvuci, no kod mene bjezanje nije dobro, ja se moram suociti. Od kada ne bjezim nemam panicne napadaje, no anksioznost je tu. Imam dosta fizickih simptoma, ali se trudim ignorirat ih i kasnije pokusam okrenut na salu.

Ono sto mene fest muci je nesanica. Ne radim, pa se ni ne umaram i onda mi je jos gore. Evo sad lezim u krevetu, decko spava, ja sam mu naslonjena na grudi kako bi me otkucaji srca uspavali... No ne ide!!! Popila sam belmiran san. Nadam se da cu uskoro zaspati.

Problem nesanice je ponekad teško riješiti, belimiran san , hm,meni to nije pomagalo.
To su biljne tablete ,a znam ljudi koji su bili jako zadovoljni time.
Nočne more nemam ali kada sam imala pa, budila sam se jako prestrašena uf i baš mi je bilo koma.
Znam jedino sanjati iste snove.

duxi9
29.08.2010., 00:29
[QUOTE=coco.t.;28599823]Moj pristup napadajima straha je sljedeci, upravo kako je gore napisano, ne bjetim od toga, pustim da me obuzmu i da ih osjetim i onda ih lijepo zamolim da odu. Znam da blesavo zvuci, no kod mene bjezanje nije dobro, ja se moram suociti. Od kada ne bjezim nemam panicne napadaje, no anksioznost je tu. Imam dosta fizickih simptoma, ali se trudim ignorirat ih i kasnije pokusam okrenut na salu.

Napad straha ili napad panike jel to jedno te isto neznem ali svakako je povezano.
Nijedan panični neče proči bez straha, ok, je ako ti možeš tako vladati situacijom, ja nisam mogla kod mene je to bilo kako da velim jače od mene , jer da nije vjerojatno bi se bila i bolje nosila s time.
Uzlupano srce, strah, osječaj vrlo bliske smrti, i još štošta drugo, i da to mi se uvijek događalo po noči.
Nisam spavala danima, bila sam ko smrt na dopustu:eek:
Trudila sam se ali ja to jednostavno nisam mogla ignorirati a još manje okrenuti na šalu, eto draga moja ja ti se jednostavno divim i ako ti to možeš to je stvarno ok.:top:

coco.t.
29.08.2010., 00:46
Draga Duko,
puno je meni trebalo truda i snage da dodjem do ovog stanja sada. U pocetku je to kod mene bilo koma, napadaj panike, vristanje, ogroman srmtrah od smrti i bolesti, ma koma. I dalje je mene strah, ali ne u tolikoj mjeri. No da ne davim sad.
Lijepe snove i laku noc ti zelim.:-*

Whereabout
29.08.2010., 00:56
borba je uvijek prisutna...borba sa samim sobom...tesko se "namjestiti" onako kako treba...
no idemo naprijed...

Slažem se. ...

Upućeni su vam neki odgovori, ako ih niste pročitale, koji su premješteni na novu chat temu (http://forum.hr/showthread.php?t=573934). I neki drugi postovi su premješteni.

KoFFin_KaT
29.08.2010., 01:34
Slazem se freehugstoall - odlican post :) Hvala puno! "Nauci" se svasta od vas. Kad to citam odmah mi je lakse, ali sad, cuj...u nekoj situaciji ako me opet zadesi, probat cu se sjetiti svega - i suociti s tim :) Svatko nade svoje "tehnike". Meni je pomoglo da bi nazvala nekog, slusala mp3 (mada mi je u zadnje vrijeme to neda), citala neku knjigu; bas to okupiras se necim. Cak sam recimo znala u sebi pjevusiti neku stvar koja bi mi djelovala pozitivno.

Tesko je kad zapnes u tu neku kolotecinu, ponekad bi najradije ostao doma i mislis si ma bolje je tako. Ne zato jer si ljen. Jednostavno to - bed ti je. Ali to je zapravo najgora solucija. Uostalom...Necemo naci mir bjezeci od zivota (V.Wolf)

Sta se tice nesanice - ma od toga patim prakticki odkad znam za sebe. Jako tesko zaspim, cak i kad se kroz dan ful okupiram, ovako kad nemam sto za raditi koma je...zanimljivo je da kad se primim literature za ispit odma me vuce na san, pa kad je zatvorim opet mi se podize energija :) Mislim da nisam jedina. (Ako me nesto ne zanima a uvijek postoji nesto sto te ne zanima, a moras to obaviti - stvarno mi dugo treba da to obavim, dok recimo knjigu cca 300 strana koja me zanima mogu procitati u cak 2 sata)
S nesanicom nisam samo imala 100% problema samo kad sam radila u 2 smjene :) Meni je bila muka zaspati po nekim "normama".

freehugstoall
29.08.2010., 18:41

Opet su ti zapravo ta dva načina....
Iza tvoje nesanice je između ostalog želja da zaspeš... ja sam mu naslonjena na grudi kako bi me otkucaji srca uspavali...
Želja da zaspeš hrani tvoju nesanicu. Kada bi nju otpustila, čak i da ne zaspeš - nesanica bi izgubila na svojoj snazi. A vrlo je vjerojatno da bi i zaspala :)
isto tako ti se stanje nesanice ne dopada - i to je hrani.
Važan je tvoj odnos sa stvarima, pojavnostima, stanjima, mislima, emocijama.
Ne one same. One same dođu i prođu.
Probaj doživjeti nesanicu kao starog prijatelja, koga si odlučila dobro upoznati :) Možeš reći sebi:
slušat ću srce svog dečka, ili bilo što...
Ako zaspem ok.
Ako ne zaspem opet ok. Upoznat ću nesanicu. Ali kako ću sutra, sutra moram biti odmorna....O, to je stara prijateljica anskioznost :) dobro došla i ti! :) Moram zaspati, ovo nema smisla. Oh, to je žudnja da zaspem. Dosta mi je svega - oh, evo i averzije! Pravi tulum! :) No tajna je da svaka od spomenutih emocija, stanja dođu i prođu. Mi ih samo trebamo pustiti da odigraju svoju scenu. Pustiti. Otpustiti.
Doživi ih kao poučne prijatelje, koje ti govore o samom životu. nekada je život nesanica, nekada je bol, nekada je užitak. Iz trenutak u trenutak. Ne trebaš čekati ne znam kakav trenutak. I on će proći! Život ti je dostupan živjeti samo u sadašnjem trenutku. Život se samo tamo daje. U sada. Sada. Nesanica? Ok, daj da vidim kako živim s njom. Tko je ona, želim je upoznati.

Drugi način je da ustrajano kultiviraš ljubav za sebe i druge. Nesanica dođe, a ti u ljubav. Neka sam dobro, mirna i zdrava. čak i ako cijelu noć probdiješ kultivirajući ljubav za sebe i/ili za druge, tvoje vrijeme će biti vrlo korisno utrošeno i ti ćeš se ujutro vrlo vjerojatno osjećati odlično. Kada ti pažnja ode na nešto drugo, ti se sjeti pa je vrati na ljubav :) ili probaj prvu metodu.
na svoj način, vjerujući samoj sebi. Improviziraj. upute koje ovdje čitaš probaj ako ti pašu. Ako ti ne pašu odbaci ih. Nisu važne upute, ni metode, ni tehnike. Važno je da razumiješ. Da znaš kako pomoći samoj sebi.

u nadi da sam bio od koristi, pozdravlja te prijatelj M.

zmijica dorica
30.08.2010., 00:55
Lijep pozdrav svima, starima i novima! Evo i mene :). Kao što vidim anksioznost ne spada na psihokauč. Ima neko ideju zašto :confused:?

zmijica dorica
30.08.2010., 01:03
a čime sam te tako oraspoložila? ja i nisam nešto raspoložena...sulpirid sam spomenula jer citam da ga uzimaju i da im dobro djeluje, osim toga psihijatrica me vidi i zna koliko imam godina pa valjda nesto i ona zna, zapravo pojma nemam sta ce mi uopće preporucit, to sam tek onako spomenula

Oprosti, vegga, nisam te željela povrijediti, raspoložilo me jednostavno što si rekla da nisi mlada kao ostali ...a psihijatrica vidi kolko imaš godina al ti ne vidi čitav ginekološki status, spomenula sam to iz vlastitog iskustva...ajd, pliz, ne ljuti se, ionako je postalo nebitno, kolko čitam :mig:

zmijica dorica
30.08.2010., 01:44

Turbulentno :cerek:. Ušokirala psih očajničkim mailom od 2K riječi pa morala uložit silno umijeće da me izvuče iz jada i bijede (ajme, bila sam sigurna da nebu dobro), al izgleda da joj je uspjelo :s. Nisam više na sulpiridu osim povremeno i mislim da sve skupa ide na bolje, bar što se depresije tiče :)

A kakav bi ti to AD trebala dobit, jesu ti rekli? Nema veze što se ne osjećaš depresivno, spektar djelovanja AD-a je širok. Tak su meni počeli, kao "lagani AD", i dobila sulpirid (koji je u stvari antipsihotik, a baš i nisam psihotična) i super mi je jer djeluje odmah (kad djeluje), pa se može uzeti po potrebi. Sad ak se opet poskliznem dobit ću nešto pošteno, al kao što rekoh, nadam se boljem :mig:

A zadnji dan me skoro opičila riđovka...ili poskok...ili nešto benigno, baš se ja kužim, al bilo je šareno :cerek: :cerek: ...i tak razmišljam o promjeni nicka :mad:

zmijica dorica
30.08.2010., 01:51

Kod mene je u nekim slučajevima upravo umanjivanje problema poželjno, kad si ja uzimam k srcu nešto potpuno nebitno (problem gdje ga ne bi trebalo biti), pa moja psih onda preporuča okretanje na šalu. Pa sad ti razluči...:(

zmijica dorica
30.08.2010., 02:24
Ali da, izbjegavanje nije apsolutno nikakva solucija. Ja moram imati javne nastupe, kuzis...o tome mi ovisi puno toga. Mada tesko je. Anksioznost sama po sebi nestaje cim si stariji, i sta s 50 cu graditi karijeru s odnosima s javnoscu?

??? :confused: ! Ili se ako se zanemari brutalno pojača. A ak postane dosadna sama sebi dovede si za društvo depresiju. I onda si tek vriti! Vjeruj mi da ne želiš s 50 skužit da si vriti!

Svakako je u redu ne izbjegavati koliko god se može, svakako se tjeskoba u nekim situacijama može s godinama vježbom smanjiti, ali to samo po sebi neće riješiti globalni problem anksioznosti, jer je problem anksioznosti puno više od tjeskobe u nekim situacijama pa makar i sama ta tjeskoba bila teško izdrživa...na žalost

Whereabout
30.08.2010., 02:40
Lijep pozdrav svima, starima i novima! Evo i mene :). Kao što vidim anksioznost ne spada na psihokauč. Ima neko ideju zašto :confused:?

Zato što ga još uvijek pokušavamo chuvati od chata. Ali znam da ćemo pokleknuti kad tad. Možda već sutra. :cerek:

plava ruža
30.08.2010., 09:03
Turbulentno :cerek:. Ušokirala psih očajničkim mailom od 2K riječi pa morala uložit silno umijeće da me izvuče iz jada i bijede (ajme, bila sam sigurna da nebu dobro), al izgleda da joj je uspjelo :s. Nisam više na sulpiridu osim povremeno i mislim da sve skupa ide na bolje, bar što se depresije tiče :)

A kakav bi ti to AD trebala dobit, jesu ti rekli? Nema veze što se ne osjećaš depresivno, spektar djelovanja AD-a je širok. Tak su meni počeli, kao "lagani AD", i dobila sulpirid (koji je u stvari antipsihotik, a baš i nisam psihotična) i super mi je jer djeluje odmah (kad djeluje), pa se može uzeti po potrebi. Sad ak se opet poskliznem dobit ću nešto pošteno, al kao što rekoh, nadam se boljem :mig:

A zadnji dan me skoro opičila riđovka...ili poskok...ili nešto benigno, baš se ja kužim, al bilo je šareno :cerek: :cerek: ...i tak razmišljam o promjeni nicka :mad:

Super da si nazad i da ti je bolje :mig::s
Nego, ja zapravo ne znam što oni misle da mi daju i hoće li uopće. Psihologinja mi je samo natuknula mogućnost uzimanja nekog blažeg antidepresiva, čak je pominjala Eglonyl radi mojih stomačnih tegoba pa da spojim ugodno s korisnim. No kako sam bila na pregledu kod gastroenterologa on nije smatrao da trebam uzeti Eglonyl.
Zapravo ti je Zmijice moj problem samostalno sučeljavanje sa životom. Sve prvo što dolazi nakon suprugove smrti je izvor novog stresa koji jako teško proživljavam ali proživljavam. Anksioznost nikako da prođe potpuno. Nisam onako stalno napeta, imam ja i svijetlih momenata kroz dan, ali kad spuca, onda baš spuca :rolleyes:

zmijica dorica
30.08.2010., 13:23
Nego, ja zapravo ne znam što oni misle da mi daju i hoće li uopće. Psihologinja mi je samo natuknula mogućnost uzimanja nekog blažeg antidepresiva, čak je pominjala Eglonyl radi mojih stomačnih tegoba pa da spojim ugodno s korisnim. No kako sam bila na pregledu kod gastroenterologa on nije smatrao da trebam uzeti Eglonyl.
Zapravo ti je Zmijice moj problem samostalno sučeljavanje sa životom. Sve prvo što dolazi nakon suprugove smrti je izvor novog stresa koji jako teško proživljavam ali proživljavam. Anksioznost nikako da prođe potpuno. Nisam onako stalno napeta, imam ja i svijetlih momenata kroz dan, ali kad spuca, onda baš spuca :rolleyes:

Eglonyl = Sulpirid, to sam si nekako i mislila, zbog već spomenutog :mig: Ne boj ga se. Pretpostavljam da ti ga gastroenterolog ne bi ni dao sam po sebi, nego bi pomoć želucu bila zgodna "nuspojava" (on ublažava i želučane simptome anksioznosti)

A ježi ga, znaš i sama da kroz tu fazu moraš proći, ali već znaš i da će s vremenom biti bolje :grli:

@whereabout
nastojat ću sa svoje strane biti dobra :mig:

andrea20
30.08.2010., 13:28
danas se osjecam zgazeno,noc je bila puna nocnih mora neznam dali je to razlog sto sam danas tako umorna a dosta sam spavala,bilo je dobro nekih tjedan i pol a danas opet strah bijes zbunjenost tuga,osjecam se koma nemogu ni sama definirati kako!!!:ne zna:samo zelim natrag u normalu!!!!:(

plava ruža
30.08.2010., 13:33
Zmijice, nisam još sigurna šta će biti što se tableta tiče. Kontrola kod gastroenterologa je za tri tjedna, a za to vrijeme će se i moja pihologinja vratiti s godišnjeg. Meni samo fali komunikacije, i to zdrave. I fali mi moj muž....

andrea20
30.08.2010., 13:42

ja uzimam Eglonyl isto zbog zeludcanih tegoba bolovi mucnina i tako to,jako me je to mucilo i mogu reci da od kad uzimam eglonyl puno mi je bolje a i nisam imala nikakvih nuspojava kojih me je bilo jako strah tako da mislim da se nemas cega bojati!:top:

zmijica dorica
30.08.2010., 13:53
Zmijice, nisam još sigurna šta će biti što se tableta tiče. Kontrola kod gastroenterologa je za tri tjedna, a za to vrijeme će se i moja pihologinja vratiti s godišnjeg. Meni samo fali komunikacije, i to zdrave. I fali mi moj muž....

Ma jasna stvar...samo mislim nemoj se previše opterečivat, možda da, možda ne, možda privremeno, možda kasnije ak bude potreba, vidjet ćeš kak ćeš se osjećat, meni mjesec dana nakon prvog spominjanja nije niš spominjala, i onda se pokazalo nužnim, i dobro, i sad opet ne treba, i opet dobro i idemo dalje i vidjet ćemo :grli: :grli:

plava ruža
30.08.2010., 13:56
:mig:hvala

zmijica dorica
30.08.2010., 13:58
danas se osjecam zgazeno,noc je bila puna nocnih mora neznam dali je to razlog sto sam danas tako umorna a dosta sam spavala,bilo je dobro nekih tjedan i pol a danas opet strah bijes zbunjenost tuga,osjecam se koma nemogu ni sama definirati kako!!!:ne zna:samo zelim natrag u normalu!!!!:(

ma kak ne bi bila zgažena nakon noći pune mora...bit će opet bolje, ajde drž se

nektarija
30.08.2010., 18:41
U ovo kom stanje, upala sam prije 10 god., kad mi je ginekolog prepisao Cyclo-proginovo+clomifen, kako bi dooformila porodicu. Kad je ta mjeshavina pochela da deluje, osjechaji straha su dobili primarni znachaj.
Dali cu se nekada uopshte izvuci?
Molim Vas, koje su vase tehnike u borbi sa strahom?!? brrr!!!!!

zmijica dorica
30.08.2010., 20:43
U ovo kom stanje, upala sam prije 10 god., kad mi je ginekolog prepisao Cyclo-proginovo+clomifen, kako bi dooformila porodicu. Kad je ta mjeshavina pochela da deluje, osjechaji straha su dobili primarni znachaj.
Dali cu se nekada uopshte izvuci?
Molim Vas, koje su vase tehnike u borbi sa strahom?!? brrr!!!!!

Ima li tako nečeg? Najgore mi je kad od glupog straha ne napravim nešto što bi otklonilo njegov uzrok, a možda i posljedice kojih se čovjek stvarno treba bojati (mislim konkretno na odlazak doktoru)...da posumnjaš u vlastiti zdrav razum... trenutno spavam ko na ražnju

Al ne pesimizari, držim ti fige da ipak nađeš nekog za pt, sve je to dio paketa, mislim si ja, sve se to može bar popraviti :mig:

KoFFin_KaT
31.08.2010., 06:43
Pitanje - nije mi nikad bilo jasno zasto su u nuspojavama Zolofta navedene anksioznost i "samoubojstvo" ako je to AD, koji i sluzi za protiv anksioznosti, depre, prvenstveno PROTIV socialne fobije.
Ja kad sam ga 1x pila, nisam imala nikakvih nuspojava, osim blagog smanjenja libida :p i apetit mi se dosta malo smanjio. Da i zanima me da li nakon 6 mjesecne uporabe gospine trave mozemo odmah proci na Zoloft; da li treba cekati neko vrijeme ili mogu odma nakon zadnje salice proci na Zoloft 2 dan. Eto...hvala. Nadam se da ste bolje. Mislim da kombinacija zolofta i korisnih savjeta protiv anksioznosti moze pomoci. I ovaj put :)

plava ruža
31.08.2010., 10:09
Dobar dan narode (ne)radni :D
Mene ubi promjena vremena :(...već dva dana mi stalno u prsima neka nelagoda, neka kao bol....doduše, bliži se početak nove školske godine pa me frka hoću li ja to s djecom uspjeti sama. Imali smo i nekih organizacijskih promjena u kućanstvu, pritisaka sa strane ima koliko hoćeš...ma svega...samo mi fali strpljenja, živaca i vremena. Uh, ali se strašno plašim da nije nešto sa srcem. Kad god izmjerim tlak, normala je, puls u redu....svi mi kažu stres i napetost. Pa dokle višeeeeee :(

rejoflajt
31.08.2010., 10:21
Dobar dan narode (ne)radni :D
Mene ubi promjena vremena :(...već dva dana mi stalno u prsima neka nelagoda, neka kao bol....doduše, bliži se početak nove školske godine pa me frka hoću li ja to s djecom uspjeti sama. Imali smo i nekih organizacijskih promjena u kućanstvu, pritisaka sa strane ima koliko hoćeš...ma svega...samo mi fali strpljenja, živaca i vremena. Uh, ali se strašno plašim da nije nešto sa srcem. Kad god izmjerim tlak, normala je, puls u redu....svi mi kažu stres i napetost. Pa dokle višeeeeee :(

:(

plava ruža
31.08.2010., 10:29
Kaži nešto Rejice :(...pisala sam mail svojoj psihologinji da je upitam kad počinjemo opet jer je bila na odmoru. Primjećujem da mi razgovori s njom jaaako nedostaju :eek: i svaki put kad mi je frka pokušavam zamisliti šta bi mi ona na to rekla.

rejoflajt
31.08.2010., 10:40
Kaži nešto Rejice :(...pisala sam mail svojoj psihologinji da je upitam kad počinjemo opet jer je bila na odmoru. Primjećujem da mi razgovori s njom jaaako nedostaju :eek: i svaki put kad mi je frka pokušavam zamisliti šta bi mi ona na to rekla.

htjedoh reći, dear, stres, stres, stres kod tebe. kad ideš teti na razgovor?

plava ruža
31.08.2010., 11:20
Ne znam :(...na odmoru je. Čekam da mi odgovori na mail, tlaka mi i neugodno da je zovem na mobitel :rolleyes:

rejoflajt
31.08.2010., 11:43
Ne znam :(...na odmoru je. Čekam da mi odgovori na mail, tlaka mi i neugodno da je zovem na mobitel :rolleyes:

isuse bože, to nikad neću shvatiti, izvoli nazvati ženu i reći joj kako se osjećaš, njoj ne bu uništen čiiiiiiiiiiitav g.o., a tebi će i par riječi vjerojatno puno značiti. jel ju i plaćaš?!:mad:

plava ruža
31.08.2010., 11:47
Ne, ne plaćam, idem preko osiguranja. Mislim, probala sam i privatno, ali ona mi je ovako predložila jer je po njenim riječima besmisleno da plaćam nešto što može i preko osiguranja. Kontakt s njom mi je sasvim ok, ali eto, ja se nekako lomim da što više stvari "uradim" sama :rolleyes:

rejoflajt
31.08.2010., 11:54
Ne, ne plaćam, idem preko osiguranja. Mislim, probala sam i privatno, ali ona mi je ovako predložila jer je po njenim riječima besmisleno da plaćam nešto što može i preko osiguranja. Kontakt s njom mi je sasvim ok, ali eto, ja se nekako lomim da što više stvari "uradim" sama :rolleyes:

to je ok, ali obično smo u krizama kad su oni po mjesec dana na g.o., zato ti nema apsolutno kaj biti neugodnjak!!!:rospija::rospija::rospija:

plava ruža
31.08.2010., 12:20
Idem u ponedjeljak ujutro:s

vegga
31.08.2010., 13:54
Oprosti, vegga, nisam te željela povrijediti, raspoložilo me jednostavno što si rekla da nisi mlada kao ostali ...a psihijatrica vidi kolko imaš godina al ti ne vidi čitav ginekološki status, spomenula sam to iz vlastitog iskustva...ajd, pliz, ne ljuti se, ionako je postalo nebitno, kolko čitam :mig:

ma ne ljutim se ja, ali nije postalo nebitno, ja jos uvijek neznam sta cu sa sobom, najme nije mi dala nista od terapije a ne znam zasto, pijem samo xanaxe i sanval, bilo mi je jako loše sa portalom pa sam prestala nakon 2 mj. uputila me kod jednog psihijatra na psihoterapiju, čovjeka prvi put vidim i proslo je 45 minuta tako da me zapravao ispitivao sve o meni od djetinjstva do danas, uglavnom je slusao....drugi tjedan idem opet ali ne znam u cemu se sastoji ta terapija odnosno kako ce mi on pomoci i sta ce se događati na tim seansama , pitam zato jer cu to plaćati a ne znam sta da očekujem, odgovori mi ako znmas ili netko drugi ko je isao na te tarapije...on kaze da se ide godinama???

vegga
31.08.2010., 14:04

i ja Andrea i ja, nikako da dođem u normalu, mene je ovo ljeto strefio stres koji je trebao bit pozitivan a pretvorio se u negativan, slusajte dobro svi:
dobila sam na nagradnoj igri početkim 7 mj, poklon voucher u vrijednosti 2 700 kn za ljetovanje gdje izaberem u roku tri mj , mojoj sreci nije bilo kraja a li nije se poklopilo jer mi je vec kćerka iskoristila go a ja se nikako nisam mogla odluciti otici sama , sto iz straha sto neugodnosti kako cu sama u hotelu kad su svi s nekim..onda sam pala u neku tugu ali mi kćerka rekla da ce dobit jos tjedan dana početkom 9 mj sto se izjalovilo pa je dobila 11. 9. ..e sad nastaje problem , naglo je zahladilo, za kupanje vise nije a ja se ove godine ni priblizila moru nisam a u rijeci sam...stovise 15 g nisam se makla iz Ri jer sam na birou i nemam love za takve stvari i sad kad sam na pladnju dobila nisam znala iskoristiti, trenutno je termin rezerviran za 11. 09. tjedan dana ali ja sam pala u depru i uopće se tome ne veselim jer sta ce mi kad se ne mogu kupati i sve mislim otkazati da sve propadne...lose se osjecam, boli me glava, nemam apetit....bilo bi bolje da nisam ni dobila tu nagradu, ovako se cijelo ljeto s tim mucim i na kraju nista....

vegga
31.08.2010., 14:09
isuse bože, to nikad neću shvatiti, izvoli nazvati ženu i reći joj kako se osjećaš, njoj ne bu uništen čiiiiiiiiiiitav g.o., a tebi će i par riječi vjerojatno puno značiti. jel ju i plaćaš?!:mad:

ja sam moju zvala na mob dok je bila na go s tim da sam joj napisala sms ako je mogu nazvati, bila je super ljubazna

zmijica dorica
31.08.2010., 19:45
ja sam moju zvala na mob dok je bila na go s tim da sam joj napisala sms ako je mogu nazvati, bila je super ljubazna

kad sam ja mojoj poslala kilometarski mail na kojem je sigurno dosta radila jer mi je pripremila neke spasonosne materijale, poslije mi se zahvalila što sam joj to poslala

nektarija
31.08.2010., 19:47
i ja Andrea i ja, nikako da dođem u normalu, mene je ovo ljeto strefio stres koji je trebao bit pozitivan a pretvorio se u negativan, slusajte dobro svi:
dobila sam na nagradnoj igri početkim 7 mj, poklon voucher u vrijednosti 2 700 kn za ljetovanje gdje izaberem u roku tri mj , mojoj sreci nije bilo kraja a li nije se poklopilo jer mi je vec kćerka iskoristila go a ja se nikako nisam mogla odluciti otici sama , sto iz straha sto neugodnosti kako cu sama u hotelu kad su svi s nekim..onda sam pala u neku tugu ali mi kćerka rekla da ce dobit jos tjedan dana početkom 9 mj sto se izjalovilo pa je dobila 11. 9. ..e sad nastaje problem , naglo je zahladilo, za kupanje vise nije a ja se ove godine ni priblizila moru nisam a u rijeci sam...stovise 15 g nisam se makla iz Ri jer sam na birou i nemam love za takve stvari i sad kad sam na pladnju dobila nisam znala iskoristiti, trenutno je termin rezerviran za 11. 09. tjedan dana ali ja sam pala u depru i uopće se tome ne veselim jer sta ce mi kad se ne mogu kupati i sve mislim otkazati da sve propadne...lose se osjecam, boli me glava, nemam apetit....bilo bi bolje da nisam ni dobila tu nagradu, ovako se cijelo ljeto s tim mucim i na kraju nista....

nemoj to propustiti!!! Nikako!
Septembar zna biti nekad topao. Ponesi sa sobom ljekove,broj telefona psihicke, i ako ne moze kcerka, da vam pravi drustvo onda ponudi staru prijateljicu, rodjakinju..., koliko da imas neko uz tebe, pa idi srecan ti put. Vidjeces nove face, prosetacesh gradom

zmijica dorica
31.08.2010., 20:24
ma ne ljutim se ja, ali nije postalo nebitno, ja jos uvijek neznam sta cu sa sobom, najme nije mi dala nista od terapije a ne znam zasto, pijem samo xanaxe i sanval, bilo mi je jako loše sa portalom pa sam prestala nakon 2 mj. uputila me kod jednog psihijatra na psihoterapiju, čovjeka prvi put vidim i proslo je 45 minuta tako da me zapravao ispitivao sve o meni od djetinjstva do danas, uglavnom je slusao....drugi tjedan idem opet ali ne znam u cemu se sastoji ta terapija odnosno kako ce mi on pomoci i sta ce se događati na tim seansama , pitam zato jer cu to plaćati a ne znam sta da očekujem, odgovori mi ako znmas ili netko drugi ko je isao na te tarapije...on kaze da se ide godinama???

Teško je reći što će se tebi događati, ustvari nemoguće, svi smo različiti, a i terapeuti. Meni je prvi put pričala stvari koje su tak svima jasne, a ja sam si u sebi misla: neš ti terapeuta :lol: . nije baš ostavila neki dojam :rofl: . Sad mi je jasno da nije ni moglo bit ne znam kak drukčije. Onda dolazi faza upoznavanja i stjecanja povjerenja...šta sve nisam ispričala...pomagala mi je povremeno kreativnim tehnikama koje kod mene strašno pale. Osjećala sam da bi joj bila spremna plačati samo za razgovor, makar ne bilo drugog rezultata...a onda sam skužila da se u meni puno toga počinje događati, da postaje jako burno, a nije mi bilo jasno zašto, pa po meni nismo niš posebno ni pričale ni radile...počelo je...i postalo izuzetno zanimljivo, ustvari fascinantno...i bolno...i teško...i borila sam se podsvjesno rukama i nogama da možda ipak ostanemo samo na razgovoru (a svjesno bila odlučna ići do kraja :confused: :cerek:), kad sam shvatila šta se sve u meni nalazi bilo mi je jasno zašto :eek:, bio je to lagani šok...malo smo radile malo gasile požare, a uvijek mi je onako u prolazu ostala neka kost za glodanje ...i tako bit će godinu dana...najčešće ja donosim materijal u sebi (ili na papiru) ali igru ipak vodi ona, inače bi stvar bila stihijska, a sigurno to nije, premda se njezini koncepti i metode po prirodi stvari prilagođavaju mojim reakcijama i vanjskim utjecajima...primjećujem lagane promjene u sebi, u mojoj okolini i mojem viđenju iste...ali nemam pojma šta očekujem, ne pitam se to u stvari, samo znam da ne želim odustati...možda dobijem sebe

nije baš nešto konkretno, ali tebi ionako može biti sasvim drugačije :ne zna:

KoFFin_KaT
31.08.2010., 22:57
huh, ocito nitko nema iskustva s mojim pitanjem.

zmijica dorica
31.08.2010., 23:15

ja na žalost ne...za gospinu travu znam samo da ju zovu prirodni prozac i najmoćnijom biljkom u prirodnoj apoteci (zbog čega se ne smije uzimat s brdom lijekova)...ne bi li to dr trebali znati?

andrea20
01.09.2010., 00:01

kuzim te u potpunosti ali barem se probaj natjerati da odes biti ce to dobro za tebe vidjet ces da mozes,ja sam planirala neki kao izlet sa frendovima na dva dana i sva sam bila u tome da idem mislila sam ja to mogu i sada kada smo se konacno dogovorili da idemo i svi se tome vesele ja sam pocela s pricom da je bolje da nejdemo zbog vremena ovog ili onog uglavnom izmisljala sam razloge da se to otkaze jer me uhvatio strah taj prokleti strah i odmah se pocnem osjecati lose i naravno zbog toga sam izgubila volju da ikud odem jer se bojim!ja bi isto bila najsretnija kada bi kao prije mogla otici bilo kuda bez imalo straha i dobro se zabavila sto se iskreno ne sijecam kada sam zadnji put ali nekako sam se pomirila sa svojom situacijom iako znam da se moramo boriti protiv toga i suociti se!ja se iskreno nadam da ces otici na taj odmor i dokazat sama sebi da si jaka!:)

vegga
01.09.2010., 10:31

pa ja znam da je meni prozac djelovao grozno bas tako kako piše u nuspojavama pojačana tjeskoba, , me sve da ne nabrajam, zato sam se skinula nakon 2 mj , ne znam sta bi uzimala, nije mi trenutno nista dala osim što me poslala na psihoterapiju

vegga
01.09.2010., 10:33
kuzim te u potpunosti ali barem se probaj natjerati da odes biti ce to dobro za tebe vidjet ces da mozes,ja sam planirala neki kao izlet sa frendovima na dva dana i sva sam bila u tome da idem mislila sam ja to mogu i sada kada smo se konacno dogovorili da idemo i svi se tome vesele ja sam pocela s pricom da je bolje da nejdemo zbog vremena ovog ili onog uglavnom izmisljala sam razloge da se to otkaze jer me uhvatio strah taj prokleti strah i odmah se pocnem osjecati lose i naravno zbog toga sam izgubila volju da ikud odem jer se bojim!ja bi isto bila najsretnija kada bi kao prije mogla otici bilo kuda bez imalo straha i dobro se zabavila sto se iskreno ne sijecam kada sam zadnji put ali nekako sam se pomirila sa svojom situacijom iako znam da se moramo boriti protiv toga i suociti se!ja se iskreno nadam da ces otici na taj odmor i dokazat sama sebi da si jaka!:)

ajoj, probati cu ali gubim volju kad vidim ovo vrijeme a ja sam se tako htjela kupati, ili je to samo izlika da ne idem...ne znam , bas se i ne osjecam dobro , glava me boli skoro svaki dan i najradije bi samo spavala

vegga
01.09.2010., 10:35
ajoj, probati cu ali gubim volju kad vidim ovo vrijeme a ja sam se tako htjela kupati, ili je to samo izlika da ne idem...ne znam , bas se i ne osjecam dobro , glava me boli skoro svaki dan i najradije bi samo spavala

ja bi isto probala uzeti eglonyl, kažes da ti je dobro radio , koliko si ga uzimala mjeseci i koliko tableta?