View Full Version : Anksioznost
Dvojba, hvala na savjetu. Pa ti si ženo sve u jednom: "Doktoru u kući", "Moje zdravlje"... i ne znam ti više sličnih časopisa, ali ako ih ima mogu se dodati i oni. Mislim, svaka čast!
Ja sam prije jako voljela jesti sladoled, ali zadnju godinu mi se ne jede. Nije ni čudo da me spičila tjeskoba. Ili depresija kako kaže moj dr, mada ja baš neku depresiju i ne vidim.. Je li to ide skupa sa tjeskobom uvijek?!
I meni se strašno spavalo od AD-a na poslu kad sam ga ujutro pila. Sad ga pijem oko 18 navečer i taman oko 22 sata me uhvati spavanje, a prije nisam uopće mogla zaspati. Sad mi se to nekako već ustabililo i puno lakše zaspim od kad ga tako pijem.Probaj i ti tako, možda ti odgovara. Koji AD piješ?
Pijem citalon i to još nisam na cijeloj tableti, nego na 3/4 i trebala bi početi piti cijelu. To popijem ujutro oko 9 i u 10 idem na posao pa mi je onda tamo drama od pospanosti. I zamisli kako će mi biti kad popijem cijelu tabletu?! Necu doci sebi uopce. Ali dala si mi odlicnu ideju, pitati cu sutra dr. mogu li ja to piti popodne iza posla. Super!! Valjda je svejedno, glavno da pijes svaki dan u isto vrijeme?!
Dvojba, hvala na savjetu. Pa ti si ženo sve u jednom: "Doktoru u kući", "Moje zdravlje"... i ne znam ti više sličnih časopisa, ali ako ih ima mogu se dodati i oni. Mislim, svaka čast!
Ja sam prije jako voljela jesti sladoled, ali zadnju godinu mi se ne jede. Nije ni čudo da me spičila tjeskoba. Ili depresija kako kaže moj dr, mada ja baš neku depresiju i ne vidim.. Je li to ide skupa sa tjeskobom uvijek?!
Ma nema na čemu :)
Ne mora anskioznost ići uvijek u paketu s depresijom, no u većini slučajeva ide. Koliko vidim tu na forumu večina ima anskiozno - depresivni poremećaj. No depresija se tako polako i podmuklo ušeta u naš život, da je neki put ni ne primjetimo da je imamo. Ljudi nerijetko imaju pogrešnu sliku o depresiji, misleći da je to ono kad imaš suicidalne misli. To jest točno, ali ima više tipova depresije. Čak nesanica ili rano jutarnje buđenje može biti naznaka početka depresije. Mene je psihijatar na prvom sastanku odmah pitao kako spavam. Sjećam se da sam mu rekla da spavam samo 4 - 5 sati u komadu, da zaspem kasno i da se unatoč umoru i neispavanosti dižem u 8 ujutro. Dakle, zaspala bih u 4 ujutro, u 8 sam već bila na nogama. Depresija može biti sve ovo: gubitak interesa za stvari koje su te donedavno radovale, pojačan umor i gubitak energije, smanjena koncentracija, pad samopouzdanja, osjećaj krivnje, pesimističan pogled na život ( sve vidiš crno), smanjenje libida itd. Ima još mnogo toga što bi se dalo navesti.
Evo ti linkovi o depresiji, pa malo prouči:
http://mentalno.plivazdravlje.hr/depra/?section=dijagnoza
http://www.psihonet.com/bolesti/poremecaji_raspolozenja/depresija__1/klinicka_slika
http://portal.ludbreg.hr/sites/zdravlje/depresija/index.html
http://www.plivamed.net/?section=home&cat=t&id=156&show=1
Još bih samo navela Maskiranu depresiju, čiji sam ponosni vlasnik :D
O njoj se malo piše, pa ću navesti svoj primjer.
Unazad 5 godina imala sam čudne simptome zbog kojih nisam htjela liječniku, jer su simptomi bili tako glupavi, da me bilo uopće sram o njima nekome govoriti. Počelo je s bolovima u leđima ( između lopatica). Mislila sam da je kralježnica pa sam počela vježbati. Nije pomoglo. Bol u leđima počela bi se pojavljivati oko podneva i držala bi me do kasno uvečer. Ponekad i u krevetu. Zbog te boli nisam mogla normalno disati, udahnuti. Boljelo me čak i dok sam se kretala ili hodala gradom. Potom mi se pojavilo naotjecanje sluznice u nosu ( nije rinitis i sl). Odjednom nisam mogla disati na nos. Nos mi nije curio, samo bi mi se zatvorile obje nosnice. Disala sam na usta što je zapravo užas, jer takav tip disanja nepovoljno djeluje na srce i krvotok. Onda mi se odjednom pojavio tvrd trbuh i pritisak u abdomenu. U trenutku kada mi se spojila bol u leđima, zaštopan nos i spazam u abdomenu, mislila sam da ću krepat. Na kraju, vjerojatno i od manjka kisika, još bih dobila vrtoglavicu. Nisam vjerovala da ću se s AD-om riješiti tih simptoma. Bila sam uvjerena da je to na fizičkoj bazi. Drugo su bile panične atake, one su išle sa lupanjem srca, tresenjem i sl. Ovo je bilo nešto samo za sebe i bilo je svakodnevno. Budala sam to trpjela 5 godina. Sada to više nemam.
Dvojbo, hvala na iscrpnom pojašnjenju deprisija. Ma problem mi je što moj dr. kaže da je kod mene tjeskoba (što znam i sama) i depresija, a ja se stvarno ne nalazim u ovim opisima jer sam depresivna koliko i svi ostali ljudi kad se nešto loše dogodi ili sad kad me spopadne tjeskoba i strah, nakon toga se rastužim. I zbog toga sam bila bezvoljna i rasplakala bih se često, ali to je trajalo par dana i prošlo me. Mislim da je moj problem što rijetko kad plačem u situacijama kad bih trebala plakati jer onda ti je ipak nakon što se dobro isplačeš dosta lakše. A ja sve kupim u sebi. To baš i nije dobro.
Bez obzira na to, dosta sam vesela osoba i uvijek nasmijavam ljude oko sebe i uvijek nastojim naći lijepu stranu nečega i sve uvijek gledam s vedrije strane. I sve mi je relativno ok u životu, nemam crnih misli, sto se tiče uspjeha u poslu i tu sam zadovolja... Dobro, vazda bi moglo biti i bolje, ali sve u svemu nije loše. Međutim do ovog stanja dovela sam se zbog posla jer ja sam mislila da mogu ispravljati krive Drine i da će svi ispuniti moja očekivanja i da će svi dati max od sebe da se nešto napravi i da su svi ljudi ok i fer. I onda se uspostavilo da nisu i da je većina zločesta i da sve ono za što se trudim će propasti radi drugih koje nije briga i onda sam ja u šoku i ne mogu doći sebi. I sad se moram spustiti s oblaka na zemlju i pokušati promijeniti sebe jer druge očito ne mogu.
Međutim do ovog stanja dovela sam se zbog posla jer ja sam mislila da mogu ispravljati krive Drine i da će svi ispuniti moja očekivanja i da će svi dati max od sebe da se nešto napravi i da su svi ljudi ok i fer.
Aha, perfekcionist!
Među prvim osobinama koje idu u prilog tome da postaneš žrtva depresije.
Nelica05
17.07.2008., 09:59
ovo sam pisala na drugom topicu no vi me bolje poznajete pa da krenem.. u posljednje vrijeme ne znam kako izići na kraj s mamom,izlužuje me povećava moju nervozu i anksioznost,evo sad se sva tresem pa da krenem:
završila sam fakultet tek se tada zaposlila,pokazala jako racionalnom što se tiče trošenja(iako sam kao pripravnik primala minimalac).sad našla prvi pravi posao u struci,al nije važno što primam plaću(zapravo ju tek očekujem)jer to što trošim je ionako ono što je ona godinama ulagala u mene.
šta god kažem uspije izvući iz konteksta i napadati me,ili okrenuti na spiku kak sam nazahvalna.a ipak se trudim.psihić mi savjetovao da ponavljam neš kao mantru nije ona tome kriva,žibot ju je takvom učionio,nije time loše osoba.neko vrijeme je palilo ali ne više,mislim da ne zaslužuje da ju opravdavam. kad god uđem u dnevni galama na mene:kak živim u svom svijetu,lijena sam,nezrela,nesposobna za život! nedavno joj rekla da sam zagovorila salu za svatove.to bi trebao biti najsretniji i najdirljiviji trenutak u životu a ona samo prešuti.sutra joj pokazujem pozivnicu na kojoj piše i datum,a ona samo ravnodušno reče : samo vi manitajte i okrenu se pdšavši spavati.
Kako da vjerujem u sebe kad mi ona cio život bruji da sam nesposobna i prišiva mi brdo svakojakih negativnih epiteta.sljedeće godine planiram udaju i odseljenje,da trpim još malo?
Da, i mješala se u moju vezu braneći je iz jedinog razloga što joj smeta grad iz kojeg mi je budući muž (mješano stanovništvo,nije važno što sam se zaljubila,što je dečko dobar ostvarenje mojih snov,Hrvat?!) no tada se nisam dala i sada sam najsretnija osoba u životu!
Nitko nema pravo na bilo koji način terorizirati (psihički ili fizički) drugu osobu, a mislim da je konstantno, suptilno omalovažavanje i ne davanje ljubavi i podrške koju svako dijete zaslužuje (i odraslo također) jedan od težih oblika psihičkog pritiska.
Moraš shavtiti da ti nisi svoje roditelje tražila da te naprave i rode nego su oni tebe željeli iz sasvim sebičnih razloga. Nisi vikala: Rodite me da mogu živjeti na ovom svijetu! To je bila njihova odluka i kasnije obaveza u svakom smislu te riječi. Isto kao što ćete ti i tvoj suprug htjeti dijete iz sebičnih razloga. To je živa istina i to treba tako prihvatiti!
Mislim da je ovakvo ponašanje tvoje mame grozno i ne može se opravdati. S druge strane, probaj gledat na to ovako. Ti imaš problema s depresijom i ostalim glupostima, ali... možda ima i ona. Ti si u nekim situacijama ne možeš pomoći, al možda ne može niti ona. Ti reagiraš na određen način i pokušavaš naći rješenje, ona možda to ne zna. Njen obrambeni mehanizam funkcionira drukčije. Probaj iskreno popričat s njom, skroz otvoreno i reci joj sve što te mučilo, muči ili čega se bojiš u budućnosti. Uz šalicu kave, imaj prema njoj blagosti, lijepo razgovarajte. Mislim, nije niti njoj svejedno što se udaješ i što ćeš otići od doma, strah ju je, stari... sve ti to ima svoje.
Isključi negativne osjećaje najviše što možeš i probaj sve gledati racionalno. Pametna si, odrasla i neka ti to bude izazov. Vidiš kako lijepo riješavaš svoje probleme u glavi..., možda i mama treba pomoć!
Nadam se da sam bar malo pomogla :)
gwendolyn
17.07.2008., 10:20
evo mene na poslu :kava:
od jučer sam puno bolje,opet se vraćam na dobar put,za svaki korak nazad napravimo dva naprijed,sigurna sam u to!:top:
U fazi sam kad već mogu dokučit šta me baci unatrag,ovaj put je razlog bilo to šta mi je dr rekao da mi za desetak dana počinje skidati zoloft i ja se usr..h:ne zna: rekla sam mu da nisam baš sigurna da sam taaaako dobro,on tvrdi da jesam,samo me strah to priznati sama sebi i da sam mu dosadila:mig: Ne znam,želim ga(doktora) držati u stand by-u za svaki slučaj :D šta je sigurno,sigurno je...:bonk:
sad kad sam se pribrala svjesna sam da sam bolje,veliki dio poboljšanja je učinio AD,ali i razumijevanje mog budućeg,a ta sitna nesigurnost,taj dosadni crv koji me još koči će se MORATI udaviti kad zaronim u Život.Slijedi mi uređenje stana s njim i preseljenje,da,volim ga,da,želim to,ALI s druge strane imam roditelje koji su za dlaku izvukli glavu od teških bolesti i svaki put kad idu na kontrole,ja mislim na najgore i ne mogu to isključiti,promijeniti način razmišljanja...:( znam da tako ne mogu dalje i ne bi trebala, i da trebam živjeti svoj život i plutati.Ja im dođem kao neki anđeo čuvar,i iako me oni tjeraju da se oslobodim,meni je teško što ih ostavljam.Valjda su nas ta teška razdoblja tako povezala.Ne mislim biti invalid,znam šta moram,ali eto valjda me i ta životna promjena malo plaši.Svaki put kad zazvoni telefon u kasniju uru,a vidim njihov broj,mislim nešto se desilo jednom od njih.
Dobro,da budem okrutno iskrena,možda su mi oni zapravo alibi,jer se bojim kako ću se snaći u novom načinu života,kao blesavi perfekcionist uvijek želim da sve bude super,tip-top,pa šta ako ja sve ne budem mogla i znala,pa šta kad dođe dijete( koje jaaaaaako želim),kako ću ja sve to?
Istresoh dušu sad,žao mi je šta nemam komp.doma da vam mog pisati dok ste manje-više svi online
pozdrav svima,samo strpljivo i polako:five:
život-je-lijep
17.07.2008., 12:41
od jučer sam puno bolje,opet se vraćam na dobar put,za svaki korak nazad napravimo dva naprijed,sigurna sam u to!:top:
U fazi sam kad već mogu dokučit šta me baci unatrag,ovaj put je razlog bilo to šta mi je dr rekao da mi za desetak dana počinje skidati zoloft i ja se usr..h:ne zna: rekla sam mu da nisam baš sigurna da sam taaaako dobro,on tvrdi da jesam,samo me strah to priznati sama sebi i da sam mu dosadila:mig: Ne znam,želim ga(doktora) držati u stand by-u za svaki slučaj :D šta je sigurno,sigurno je...:bonk:
sad kad sam se pribrala svjesna sam da sam bolje,veliki dio poboljšanja je učinio AD,ali i razumijevanje mog budućeg,a ta sitna nesigurnost,taj dosadni crv koji me još koči će se MORATI udaviti kad zaronim u Život.Slijedi mi uređenje stana s njim i preseljenje,da,volim ga,da,želim to,ALI s druge strane imam roditelje koji su za dlaku izvukli glavu od teških bolesti i svaki put kad idu na kontrole,ja mislim na najgore i ne mogu to isključiti,promijeniti način razmišljanja...:( znam da tako ne mogu dalje i ne bi trebala, i da trebam živjeti svoj život i plutati.Ja im dođem kao neki anđeo čuvar,i iako me oni tjeraju da se oslobodim,meni je teško što ih ostavljam.Valjda su nas ta teška razdoblja tako povezala.Ne mislim biti invalid,znam šta moram,ali eto valjda me i ta životna promjena malo plaši.Svaki put kad zazvoni telefon u kasniju uru,a vidim njihov broj,mislim nešto se desilo jednom od njih.
Dobro,da budem okrutno iskrena,možda su mi oni zapravo alibi,jer se bojim kako ću se snaći u novom načinu života,kao blesavi perfekcionist uvijek želim da sve bude super,tip-top,pa šta ako ja sve ne budem mogla i znala,pa šta kad dođe dijete( koje jaaaaaako želim),kako ću ja sve to?
Istresoh dušu sad,žao mi je šta nemam komp.doma da vam mog pisati dok ste manje-više svi online
Anksioznost upravo i je strah i tjeskoba zbog svega. Strah za roditelje je opravdan strah, no bojanje što će biti kada dođe dijete i kako ću ja to sve već je iracionalan strah jer je to situacija koja će se riješavati sama od sebe kada dođe. Što se tiče Zolofta, kad tad se moraš skinuti s lijekova, to znaš, istina je da su oni neka vrsta sigurnosti, no opet ići ćeš kod doktora na kontrole i on će pratiti tvoje ponašanje. Ako si dobro bolje je ne piti lijekove, a ako se javi recidiv, pit ćeš ponovno, no nemoj ni misliti sada na to jer je to nepotrebno. PIj B-vitamine, oni će ti pomoći da se zadržiš u stanju u kakvom si i da ti očuvaju živčani sustav.
Uživaj i veseli se novom stanu.
Pozdrav iz sunčanog Osijeka!!!
marinella
17.07.2008., 14:22
kao prvo želim svima izreći jedno veliko HVALA za savjete i potporu koju ste iskazali. polako se učim da ne shvaćam svaku njenu riječ doslovno ,da mi ne uništi dan jednom jedinom rječju, znam ipak da mi želi najbolje ali nije sposobna to izraziti. možda i je život ju učinio takvom jer ju nije mazio.ali trebala bi biti ponosna na sebe što je meni omogućila da ne moram prolaziti isto.shvatila sam da iako je ona bez razloga ljuta ja imam pravo otići u svoju sobu i biti sretna tog trenutka zbog sebe,svog života,isključivši ono što me polagano ubija a to su takvi trenuci. još učim pustiti ju da se ljuti dok ja šutim jer znam da nije racionalna u tom trenutku. danas sam posebno sretna jer pravim planove,vjerujem u sebe,sebe i njega.
Svima onima koji tek počinju piti AD savjetujem strpljenja te da se okupiraju nečim drugim u životu a ne samo osluškujući simptome tijela te kad će biti bolje.i ja sam to prošla oduzima energiju zato budite pametniji. :mig:
Slijedi mi uređenje stana s njim i preseljenje,da,volim ga,da,želim to,ALI s druge strane imam roditelje..
i ja se slično osjećam. i ak jedva priželjkujem taj dan i ne žalim puno za "starim"životom tad osjećam krivicu jer se osječam kao kčer koja ne voli dovoljno svoje roditelje ili krivicu jer mi ne pada tako teško udaja kao što je u neku ruku mojim frendicama.
Butterfly_20
17.07.2008., 15:31
Dvojbo, hvala na iscrpnom pojašnjenju deprisija. Ma problem mi je što moj dr. kaže da je kod mene tjeskoba (što znam i sama) i depresija, a ja se stvarno ne nalazim u ovim opisima jer sam depresivna koliko i svi ostali ljudi kad se nešto loše dogodi ili sad kad me spopadne tjeskoba i strah, nakon toga se rastužim. I zbog toga sam bila bezvoljna i rasplakala bih se često, ali to je trajalo par dana i prošlo me. Mislim da je moj problem što rijetko kad plačem u situacijama kad bih trebala plakati jer onda ti je ipak nakon što se dobro isplačeš dosta lakše. A ja sve kupim u sebi. To baš i nije dobro.
Bez obzira na to, dosta sam vesela osoba i uvijek nasmijavam ljude oko sebe i uvijek nastojim naći lijepu stranu nečega i sve uvijek gledam s vedrije strane. I sve mi je relativno ok u životu,
Evo da i ja podijelim svoje iskustvo...imam 20 god. i anksiozni i depresivni poremecaj. Zapravo kad se sjetim cini mi se da me vec par godina mucila anksioznost, al rijetko (dva-tri puta godisnje) i zapravo ju nisam ni prepoznala sve do prije tri mjeseca. Negdje mjesec i pol sam pila Xanax, koji mi je nekad pomagao nekad ne, sve dok nisam odlucila otici psihijatru. Sad negdje mjesec i pol pijem Ladiomil, kao jedan od najblazih AD i mogu rec da mi za depresiju ipak pomaze, ali anksioznost nikako da ode. Tu i tamo pomognem si Xanaxom, a nekad probam i bez njega. Iako mene anksioznost muci puno krace nego neke od vas tolko me nekad bude strah da nikad nece nestat i da zbog nje necu moc zavrsit faks ili opcenito da necu moc normalno funkcionirat, da ce taj strah uvijek biti tu negdje...moze li se covjek zauvijek izlijeciti ili se mora godinama boriti sam sa sobom?
Sto se tice depresije, za razliku od Jen8 ja sam plakala i previse, negdje mjesec dana svaki, bas svaki dan. I isto mogu rec da nema nista u mom zivotu sto posebno ne stima, ali valjda te taj strah i tjeskoba dovede do depresije...
Ajme, i ja sam ti ista takva što se tiče roditelja, kao da slušam sebe!! I ja ti uvijek mislim da se nešto loše dogodilo ili će se dogoditi ljudima koji su mi najbliži, ali mislim da su mi te misli intenzivnije od kad očito imam problem s anksioznosti. Prije negdje mjesec dana pogledala sam pričicu koja se zove "Tajna". Možda je netko od vas gledao?! U biti sve se svodi na to da svijet radi na principu privlačnosti, dakle sa svojim mislima privlačiš različita događanja. Npr. ako stalno misliš negativno, to će ti se na kraju i dogoditi. Jer mislima privlačiš negativan događaj o kojemu stalno razmišljaš. Trebalo bi stalno misliti pozitivno da ti se to i dogodi. Ali stvarno se valjda treba usredotočiti na to. Ima tu različitih životnih priča i zaista je zanimljivo. Ljudi su postigli nemoguće pozitivnim stavom i pozitivnim mislima. Čak tamo kažu da se npr. ne bi trebalo reći: "Nisam loše" nego "Dobro sam" jer i u onoj prvoj izjavi stoji negativna misao, dakle ni u kakvom kontekstu se ne bi trebale spominjati loše stvari. Sad sam ja ovo zbrljala napola, ali trebalo bi to pogledati svakako. Samo što bi se trebalo svakodnevno podsjećati na to, a ne samo odgledati i zaboraviti.
A što se tiče skidanja s lijeka - BIT ĆEŠ TI SUPER I BOLJE NEGO DOK SI BILA POD LIJEKOM!!!! Pa kad prestaneš piti antibiotike, ne vrati ti se upala grla ili slično jel da?!
Kejt! A ne znam kakav sam ja perfekcionist, jer da mi vidis stol na poslu mislim da bi promijenila mišljenje. Svi se čude kako se mogu snaći u tim papirima i papirićima, ali kreativni nered mi i pomaže da se snađem u svemu tome. Da mi netko raspremi stol, pola bih pozaboravljala napraviti. Ukratko - katastrofa daleko od perfekcije!!
micamacazg
17.07.2008., 17:48
Danas sam si kupila 3 majice na sniženju :cerek: (iako ih imam najmanje 100 u ormaru :rofl: ), bila sam sama u šoping centru i bilo mi je super :cheer: ma da mi se na momente malo vrtilo pa sam si kupila vodu ali preživjela sam :s
micamacazg
17.07.2008., 18:03
p.s. neznam jesam si ja to umislila, ali u zadnje vrijeme više ljudi uopće i priča samnom, javljaju mi se ljudi koje nisam čula i vidla sto godina, pričam s poznanicima u liftu, ne znam što mi se to događa :ne zna: napokon mi se proširio krug prijatelja :cerek:
Kejt! A ne znam kakav sam ja perfekcionist, jer da mi vidis stol na poslu mislim da bi promijenila mišljenje. Svi se čude kako se mogu snaći u tim papirima i papirićima, ali kreativni nered mi i pomaže da se snađem u svemu tome. Da mi netko raspremi stol, pola bih pozaboravljala napraviti. Ukratko - katastrofa daleko od perfekcije!!
Znaš koja ti je to "podvarijanta" perfekcionista? :mig: Onaj koji se boji pospremati stol i ne da mu se to učiniti jer ZNA da ga i tako neće moći pospremiti perfektno. Pa ga onda ni ne posprema... "ne mogu napraviti savršeno, pa odustajem". :rofl: :rofl: Ozbiljno - to ti je isto ponašanje tipično za prefekcioniste.
A sad bez zezanja: ne mjeri ti se to samo po radnom stolu ili po pospremljenoj sobi...ima tu još puno stvari... Istina je da su depresivci i anksiozni često oni koji bi željeli da sve bude tip-top u životu, perfektno, savršeno i sigurno...
Jesi li takva? U mnogim stvarima sigurno jesi.
Danas sam si kupila 3 majice na sniženju :cerek: (iako ih imam najmanje 100 u ormaru :rofl: ), bila sam sama u šoping centru i bilo mi je super :cheer: ma da mi se na momente malo vrtilo pa sam si kupila vodu ali preživjela sam :s
Aha, sad ćemo te liječiti od šopingholičarstva!!! :mig: :rofl:
Ljudi, ja vas pozdravljam, idem na večer na more na malo duži vikend (uzela sutra slobodno), a onda onaj idući vikend idem na godišnji. Prvi vikend na moru ove godine. :D
Možda se i od tamo javim, imam komp. u vikendici, nadam se da još radi... Zapravo, mogla bih laptop uzeti.
Pusa svima!!!
Amsteer
17.07.2008., 18:10
ja se osijećam grozno, strahovi su se u potpunosti vratili (odnosno nikada i nisu prestali) život mi se totalno okrenuo naglavačke.......ne znam kuda sa sobom, iako sam se odvažila i radim, čak dvokratno.....i opet razmišljam o terapiji......previše šokova u kratkom vremenu, al kad malo bolje razmislim to je samo rezultat svega što sam trpila 4 godine.......osjećam se kao tupo drvo.......
Kejt, mislim da si skroz u pravu. Ja priznajem samo jedan način rada - odrađen do kraja i bezprijkoran. Ali učim polako da ne mogu sve kontrolirati jer svijet tako ne funkcionira. Valjda ću jednog dana to prihvatiti kao način života. Ma ljudi su užasni, a ja sam ti često ko Alisa u zemlji čudesa. Stalno se čudim ljudskim postupcima i karakterima, a 100 puta sam već to prošla. Ali valjda će biti bolje..
Ti se lijepo provedi na moru! Ja sam na moru stalno, a još nisam otišla na plažu! Katastrofa! Ugodan vikend i godišnji odmor!
Kejt, mislim da si skroz u pravu. Ja priznajem samo jedan način rada - odrađen do kraja i bezprijkoran. Ali učim polako da ne mogu sve kontrolirati jer svijet tako ne funkcionira. Valjda ću jednog dana to prihvatiti kao način života. Ma ljudi su užasni, a ja sam ti često ko Alisa u zemlji čudesa. Stalno se čudim ljudskim postupcima i karakterima, a 100 puta sam već to prošla. Ali valjda će biti bolje..
Ti se lijepo provedi na moru! Ja sam na moru stalno, a još nisam otišla na plažu! Katastrofa! Ugodan vikend i godišnji odmor!
U pravu sam, jer znam taj slučaj: to je i moj slučaj. :D
Radni stol mi je možda živi džumbus, ali kad se nešto radi sve mora biti super savjesno, najbolje moguće, inače mi nije dovoljno dobro. I mislim tu i na poslovnu i na privatnu sferu... I naravno, još bih pritom htjela da svi oko mene budu zadovoljni - nemoguća misija.
A za ljude ćeš pomalo morat počet prihvaćati da su naprosto takvi kakvi jesu... i da ih u principu ne možeš mijenjati - mijenjati možeš samo sebe. No, to se polako uči... ja sam tu negdje sad na tragu da mi to sve sada lakše ide...ma, bez brige, opametiš se s godinama i nakon ovakvog iskustva kakvo mi imamo, pa se pomiriš s mnogim stvarima (shvatiš da i nisu baš toliko bitne!), 'olabaviš', postaneš fleksibilniji.
Ajde i ti na kupanje, kad si već na moru... Ljeto brzo prođe!
Pozdrav svima!
ja se osijećam grozno, strahovi su se u potpunosti vratili (odnosno nikada i nisu prestali) život mi se totalno okrenuo naglavačke.......ne znam kuda sa sobom, iako sam se odvažila i radim, čak dvokratno.....i opet razmišljam o terapiji......previše šokova u kratkom vremenu, al kad malo bolje razmislim to je samo rezultat svega što sam trpila 4 godine.......osjećam se kao tupo drvo.......
Ja sam ti nova, pa ne znam nakon koliko dugo vremena su se ponovo vratili strahovi? I koliko je terapija trajala? Jesi li ti možda sama prekinula terapiju prvi put?
Meni je sve počelo prije godinu dana i nisam mjesecima ništa uzimala jer mi je dr rekao da mi je to malo od stresa i da će samo proći. I prošlo je na nekoliko mjeseci. Ali ja nisam ni znala što mi se to događa prije godinu dana. I onda sam se toliko u zadnjih 2-3 mjeseca počela nervirati na poslu da mi se sve vratilo u gorem obliku i sad uzimam terapiju AD. Organizam ipak reagira na stresne situacije i ako skupljaš ponovo loše momente danas, sutra, preksutra... mora se ponoviti stres... pa nisi od kamena?! Ali 4 godine je stvarno previše za bilo koga!
Kako će nam pomoći terapija i ljekovi ako ne promijenimo sami sebe i svoj način života koji nas je do tu doveo?! Ja se polako učim i trudim biti manje osjetljiva na stvari na koje ne mogu utjecati jer se stvarno ne isplati. Na kraju za svaki problem ima rijesenje kakvo-takvo! Nadam se da će ti biti bolje! I otiđi na terapiju, što ne? Moje su prijateljice išle i više puta u različitim životnim dobima. Istroši se organizam...
Ljudi bok; žene bok! Mene zanima dali u pms-u dolazi do pogoršanja simptoma?Jer ja se zadnja dva dana ne prepoznajem imam osjećaj da ću poludit toliko mi živci rade, a danas sam imala i PA dok sam se vozila na biciklu. Užasno sam razdražena, svadljiva, apsolutno mi sve ide na živce, nervozna, a trudim se, ali ne ide mi. ne mogu ni spavati od napetosti... Ludnica! A nemam konkretnog razloga ni povoda, samo bi da me svi puste na miru, ne mogu se nositi sa ljudima, imam osjećaj da me iscrpljuju, često se osjećam kao da sam spužva, kao da me traže upravo osobe koje su naporne, a ja pristojna pa se ne znam izvuć ili odbit i onda me ugnjave da ponekad imam osjećaj da ću explodirat!!! Čitam vas redovito, ali rijetko pišem i danas kad me čopio Pa prvo kaj sam se sjetila foruma i vas ovdje :-)
Pozdrav svima i držite mi se!!!
Draga Amsterdamko, drago mi je da si opet s nama, ali mi nije drago što ti nije dobro. Da, vrijeme je da razmisliš o terapiji. Ako ti onda cipralex nije pomogao, ne znači da ti neće neki drugi AD. I kreni na psihoterapiju. Napravi oboje. Za sebe, za svoje dobro. Tako da se i ti jednog dana ovdje isto možeš smijati i radovati s nama. Biti sretna. Rješenje ima - uvijek to imaj na umu.
Ljudi bok; žene bok! Mene zanima dali u pms-u dolazi do pogoršanja simptoma?Jer ja se zadnja dva dana ne prepoznajem imam osjećaj da ću poludit toliko mi živci rade, a danas sam imala i PA dok sam se vozila na biciklu. Užasno sam razdražena, svadljiva, apsolutno mi sve ide na živce, nervozna, a trudim se, ali ne ide mi. ne mogu ni spavati od napetosti... Ludnica! A nemam konkretnog razloga ni povoda, samo bi da me svi puste na miru, ne mogu se nositi sa ljudima, imam osjećaj da me iscrpljuju, često se osjećam kao da sam spužva, kao da me traže upravo osobe koje su naporne, a ja pristojna pa se ne znam izvuć ili odbit i onda me ugnjave da ponekad imam osjećaj da ću explodirat!!! Čitam vas redovito, ali rijetko pišem i danas kad me čopio Pa prvo kaj sam se sjetila foruma i vas ovdje :-)
Pozdrav svima i držite mi se!!!
Da, u vrijeme PMS-a žena je posebno osjetljiva ( ne sve) pa može doći do pogoršanja simptoma, osobito depresije. Uzrok se vjerojatno krije u ženskim hormonima. I ja sam imala jače PA u vrijeme PMS-a, a bogme i nakon, što sam pripisivala manjku željeza i gubljenju vitamina. Zato treba piti B- vitamine, magnezij, cink, jesti što više voća.
Preosjetljiva si i umorna - zato tražiš da te svi puste na miru. To se meni događalo i bez PMS-a, e to već upućuje da se radi o anksiozno - depresivnom poremećaju.
p.s. neznam jesam si ja to umislila, ali u zadnje vrijeme više ljudi uopće i priča samnom, javljaju mi se ljudi koje nisam čula i vidla sto godina, pričam s poznanicima u liftu, ne znam što mi se to događa :ne zna: napokon mi se proširio krug prijatelja :cerek:
Odlično! A to ti je valjda kad si dobre volje odašilješ dobre vibre i ljudi to osjete! Drago mi je za tebe! I živio šoping! Mene kupnja raspoloži, nije važno radi li se o skupim ili jeftinim stvarima ili se radi o jednoj ili više stvari, glavno da je sam nabavila nešto novo. Mi smo žene prestrašne! Da imamo puno, puno novaca i svaki dan da možemo u šoping koliko nas volja i gdje nas volja, puno bi nas manje patilo od anksioznosti i depresije!
život-je-lijep
17.07.2008., 20:25
Evo da i ja podijelim svoje iskustvo...imam 20 god. i anksiozni i depresivni poremecaj. Zapravo kad se sjetim cini mi se da me vec par godina mucila anksioznost, al rijetko (dva-tri puta godisnje) i zapravo ju nisam ni prepoznala sve do prije tri mjeseca. Negdje mjesec i pol sam pila Xanax, koji mi je nekad pomagao nekad ne, sve dok nisam odlucila otici psihijatru. Sad negdje mjesec i pol pijem Ladiomil, kao jedan od najblazih AD i mogu rec da mi za depresiju ipak pomaze, ali anksioznost nikako da ode. Tu i tamo pomognem si Xanaxom, a nekad probam i bez njega. Iako mene anksioznost muci puno krace nego neke od vas tolko me nekad bude strah da nikad nece nestat i da zbog nje necu moc zavrsit faks ili opcenito da necu moc normalno funkcionirat, da ce taj strah uvijek biti tu negdje...moze li se covjek zauvijek izlijeciti ili se mora godinama boriti sam sa sobom?
Sto se tice depresije, za razliku od Jen8 ja sam plakala i previse, negdje mjesec dana svaki, bas svaki dan. I isto mogu rec da nema nista u mom zivotu sto posebno ne stima, ali valjda te taj strah i tjeskoba dovede do depresije...
Hej evo da ti se javim i da ti pokušam dati odgovor.Također imam godina kao ti, doduše godinu starija i imam anksiozni poremećaj.Zaradila sam ga usred ogromne akumulacije stresa, no reagirala sam odmah: otišla po uputnicu i ravno na psihoterapiju. Doktorica (psihijatar) mi je prepisala Cipralex s velikom napomenom da je anksioznost IZLJEČIVA i spada u skupinu izlječivih poremećaja.No naravno, ništa nije tako jednostavno jer treba neko vrijeme da AD počne djelovati, otprilike nakon mjesec i pol počinje njegovo pravo djelovanje, mada djeluje već nakon 2 - 3 tjedna konzumacije. Dakle, treba biti strpljiv.Anksioznost nije nešto s čim se mora živjeti, to je poremećaj kojemu se čovjek mora posvetiti - baviti se fizičkom aktivnošću, jesti puno voća, puno spavati, odmarati se, piti B - vitamine (pod OBAVEZNO) itd. No zapravo kad pogledaš to su stvari koje bi svatko trebao raditi, bez obzira na dob, spol i bolest jer su to univerzalne preporuke. Stoga ti samo mogu savjetovati da se ništa ne brineš, oscilacija ima neko vrijeme, evo npr. ja sam već mjesec dana na Cipralexu, no danas me obuzela kao neka misao da se nikada neću izvući iz toga u potpunosti, no to nije točno.Moraš znati kada ti dođe takva misao da je ona samo rezultat anksioznoga stanja i da će proći i pokušavaj što manje prirododavati značaj takvim mislima.Izlazi van, druži se s prijateljima, uči koliko možeš i koliko ti se da, nemoj se prenagljivati jer je to nebitno, ako osjetiš umor prekini učenje itd. Nije važno kada ćeš završiti fakultet nego da tebi bude dobro. S vremenom će se simptomi javljati, toga moraš biti svjesna, no oni će biti u sve manjem i manjem intenzitetu i brže će prolaziti.Mene bi takvo stanje znalo držati prije po 6 dana, sada po recimo par sati u danu i sl. ali bez nekih "teskih misli" i stanja. Dakle, da zaključim svoj monolog :D : nemoj se brinuti, otiđi kod doktora svakako, ako ne piješ nikakve tablete možda će ti doktor propisati i obavezno se drži uputa doktora. Treba vremena da se neke stvari izreguliraju.
Eto... čujemo se i uživaj!
Pozdrav iz Osijeka!!!:mig:
micamacazg
17.07.2008., 20:38
Odlično! A to ti je valjda kad si dobre volje odašilješ dobre vibre i ljudi to osjete! Drago mi je za tebe! I živio šoping! Mene kupnja raspoloži, nije važno radi li se o skupim ili jeftinim stvarima ili se radi o jednoj ili više stvari, glavno da je sam nabavila nešto novo. Mi smo žene prestrašne! Da imamo puno, puno novaca i svaki dan da možemo u šoping koliko nas volja i gdje nas volja, puno bi nas manje patilo od anksioznosti i depresije!
:five::rock::kiss:
:cheer: :trio: :mudri:
Mislim da smajlići sve govore :mig:
život-je-lijep
17.07.2008., 20:39
:five::rock::kiss:
Mislim da smajlići sve govore :mig:
Drago nam je da se dobro osjećaš!!!:D:D:D:D:D:mig:
micamacazg
17.07.2008., 20:43
Drago nam je da se dobro osjećaš!!!:D:D:D:D:D:mig:
napokon :s :zubo: upravo si pijuckam magnezij i hladim se, bila sam malo u šetnji po kvartu, sad mi je taman za zaspat :hrk:
napokon :s :zubo: upravo si pijuckam magnezij i hladim se, bila sam malo u šetnji po kvartu, sad mi je taman za zaspat :hrk:
Zoloft ti je počeo djelovati :top:
Mica maco, nastavi tako, pij ga svaki dan. Alkohol izbaci. Sviđa mi se čuti da fino pijuckaš magnezij, još ubaci jedan B vitaminček, pojedi bananu i tjeraj u krpe :D
Ma bit ćeš ti za koji tjedan ko nova :)
micamacazg
17.07.2008., 21:33
Ma bit ćeš ti za koji tjedan ko nova :)
:top:
Još da mi je na more otić da se odmorim od grada bilo bi mi super :cerek:
Butterfly 20, meni se nešto baš ne spava pa da te malo utješim - ja sam isto nova u ovoj bolesti, ali puno mi pomažu ovi ljudi jer vidiš da se i njima događa slično i da ipak ima lijeka jer se većina bolje osijeća nego prije. Samo treba strpljenja i to ponekad puno više nego što misliš. Ali važno je da je sve to prolazno, samo treba izdržati i ići naprijed. Vjerojatno će biti i teških trenutaka pa i onih kad ćeš misliti da si ponovo korak nazad. Ali svaki korak nazad je dva ili više naprijed, kako je netko napisao, sad više ne znam tko. Svakako pametno! Samo nađi snagu negdje u sebi za koju možda i nisi znala da je imaš. I ja sam mislila da neću moći uskladiti i posao i ovo stanje. Pa ipak mogu jer želim, a to je najvažnije - imati dovoljno volje i želje da se sve pobijedi. I vjerujem da ti to imaš. I svi smo uz tebe! I svakako se javi ako ti je nešto teško. Ili ako ti je bolje. Ili za bilo što. Tu smo jedni za druge jer te najbolje razumije onaj tko prolazi isto. Zato, glavu gore i idemo se boriti dok ne pobijedimo! Laku noć!
Joanna4
18.07.2008., 08:45
I ja sam nova pa ne znam tvoju pricu... I ja sam mislila da samo kao nova, pa mi se sve vratilo nakon godinu i pol... ali ne bas sve. Ako si ista radila na sebi, sigurno si primjetila da se vratio dio simptoma, ne bas sve. Ja jesam, izostala mi je nesanica, i PA su blazi i kraci... a shvati ovo kao novu priliku da se napokon rijesis strahova zauvijek.
Odi odmah kod doktora, svi imamo krize, a oni su tu da nam daju snage kad je nemamo. Citam sad Dvojbin post, ako nisi isla na psihoterapiju, obavezno odi sad, neku koja ti se svidja... to je jedini nacin da se trajno rijesis svih ovih gluposti, pa ne mozes piti AD cijeli zivot... Drzi se! :)
Joanna4
18.07.2008., 08:47
A imam i ja pitanje... je li itko koristio Bachove kapi u borbi protiv anksioznosti? Ja sam sklonija alternativi nego AD-ima, pa sam si ih narucila, jucer pocela piti, bas me zanima sto ce se dogadjati. Ako netko ima iskustva, pisite... Navodno nemaju apsolutno nikakvih nuspojava... npr. uopce mi se ne spava, sto mi je jako bitno zbog posla.
gwendolyn
18.07.2008., 10:36
cure,hvala puno na potpori:cerek:
zeus vjerojatno leži negdje u ekstazi,predoziran seksom,
i to ko zna kakvim :tuctuc:
Jen8,znam da ću biti dobro i bez lijeka,osjećam se prilično stabilno:ziba: ------
manje više:D
dok mi je bilo loše nisam ni htjela obraćati pažnju na nuspojave zolofta,bila sam ipak dovoljno suvisla da imam na umu da mi je važnije da se sredim psihički,nego išta drugo.Naime,libido mi je pao na totalnu nulu,jednostavno mi nije seks padao na um,a kad bi ga dragi inicirao ( svaka mu čast na strpljenju ovih mjeseci,ali valjda je tako "jer ja to zaslužujem" :))- ja bih nekako krenula cijela nikakva u odnos,ali poslije mi je uvijek bilo super,DAKLE,slažem se,seks STVARNO pomaže,vjerojatno osim šta oslobađa nekakve hormone zadovoljstva,pojačava nam osjećaj povezanosti s dragom osobom i umanjuje osjećaj "ja sama u svom svijetu-mučim se s ovom groznom akksioznošću...."
druga stvar su nagomilani kilogrami,moja dr opće prakse mi je objasnila mehanizam kako AD može (ali ne mora kod svakoga!) izazvati debljanje....
AD povisi razinu serotonina,serotonin je okidač za lučenje inzulina,gušterača pojačano luči inzulin,šećer u krvi zbog inzulina tresne i onda nastupe ti famozni osjećaji gladi tipa tresem se,vrtoglavica,trnci i moraš odmah nešto pojesti..i tako dnevno tko zna koliko puta....
trudim se,vježbam,pijem puno vode,ali mislim da će kile postupno otići kad budu htjele,kako su mi se i nalijepile-skoro preko noći
micamaca BRAVOOOOOOOO ,istina,ljudi se lijepe na tebe čim se promijeniš,svaka čast,samo naprijed!!!
Joanna4,u pravu si,mislim da svaki recidiv,ako do njega uopće dođe,ne može biti isti kako nam je bilo prvi put,kad izbezumljen tumaraš po pustoši svog zbunjenog mozga i misliš da ludiš...
ali kad ZNAŠ da je to izlječivi poremećaj,možeš opet,a pogotovo ako zaredaju teške okolnosti u životu,posustati,ali biti onako ustrašen nikako.Samo se ne smijemo razočaravati u smislu "EVO GA OPET,PA ZAR JA CIJELI ŽIVOT NEĆU MOĆI BITI SLOBODNA I ZDRAVA"
zato Amsterdamgirl,ne dulji,samo ćeš utonuti dublje u depru,ajde,pliiiiz,kreni odmah kod doktora....već kad učiniš 1 korak,ohrabrit ćeš se.Izdrži,bit ćeš bolje,vjeruj nam svima,i svi smo uz tebe:top::jumping: vidiš koliko nas ima
maher18
18.07.2008., 11:26
[QUOTE=gwendolyn;15051146]
zeus vjerojatno leži negdje u ekstazi,predoziran seksom,
i to ko zna kakvim :tuctuc:
ha, ha, sa seksom se nemreš predozirat, možeš ga imat samo pr3malo ak ti se seksa.:lol: jer ak ti se ne da, ak si u nekoj depri, onda ga ni ne rabiš.:rofl: seks se ne konzumira onda kad moraš, nego onda kad hoćeš, a imaš prilike. osim toga, mislim da se zule ne bi žalil na višak, od viška glava ne boli, ha, ha:kava:
gwendolyn
18.07.2008., 11:44
:D
a možda nije stvar u seksu,nego gradi apartmane-boravak s popustom za anksiozno-depresivne,ali samo tko donese nalaz s dijagnozom:lux:
a za svaki napad panike dobivate noćenje gratis :rofl: s doručkom,naravno,da vam AD ne sjedne na prazan želudac
maher18
18.07.2008., 11:59
ak se bumo seksali onda nebu PA, pa bu se zule još i obogatil.:rofl:
:D
a možda nije stvar u seksu,nego gradi apartmane-boravak s popustom za anksiozno-depresivne,ali samo tko donese nalaz s dijagnozom:lux:
a za svaki napad panike dobivate noćenje gratis :rofl: s doručkom,naravno,da vam AD ne sjedne na prazan želudac
:rofl::rofl:
ak se bumo seksali onda nebu PA, pa bu se zule još i obogatil.:rofl:
:cerek::cerek:
Dobro, a gdje nam je Zeus????
Zeussss, kako je na cipralexu? Javi nam se malo.
maher18
18.07.2008., 15:25
Dobro, a gdje nam je Zeus????
Zeussss, kako je na cipralexu? Javi nam se malo.
ha, očito je dobro, kad se ne javlja. ma nije on ni deporesivan ni anksiozan kad bi se sam seksal:kava:
Nelica05
18.07.2008., 16:15
Danas mi je zadnji dan na poslu jer IDEM NA GODIŠNJI! Jeeee!
Htjela sam vas sve pozdravit i javit ću vam se za tri tjedna jer ću se samo posvetiti suncu, moru, svom dragom i uživanju. Ovo zadnje mi nije baš uspjevalo posljednjih godinu dana!:rolleyes:
Budite mi hrabri, pametni i dobrog raspoloženja, da vas SVE takve nađem kad se vratim...
Pusa ogromna!!:cerek:
Butterfly_20
18.07.2008., 17:03
Hvala svima na hrabrenju :)
Evo ja sam ovaj tjedan prvi put u zivotu sama doma, i da me netko prosle godine pitao bila bi zbog toga presretna, al evo ove godine me prva tri dana ipak malo prala anksioznost iako sam mislila da ce bit bas obrnuto, da cu bit ful opustena jer nikoga nema, nigdje ne moram ic, nema bas nikakvih opterecenja... Ali ipak sam zadovoljna, jer kad se sjetim jos prije nekih mjesec i pol sam skoro pa svaki dan isla na faks sa knedlom u grlu, mucninom, xanaxom i bocom vode u torbi i vise pjesacila nego isla tramvajem. Takve situacije se dogode i sad al rjede...samo se nadam da cu jos malo ojacat do pocetka faksa jer sad dosta rijetko izlazim (jednom-dvaput tjedno) a onda cu ipak imat svaki dan obaveze...
Polako naprijed :top:
Butterfly_20
18.07.2008., 17:11
A imam i ja pitanje... je li itko koristio Bachove kapi u borbi protiv anksioznosti? Ja sam sklonija alternativi nego AD-ima, pa sam si ih narucila, jucer pocela piti, bas me zanima sto ce se dogadjati. Ako netko ima iskustva, pisite... Navodno nemaju apsolutno nikakvih nuspojava... npr. uopce mi se ne spava, sto mi je jako bitno zbog posla.
Ti si ko moj dragi, kad sam pocela pit Xanax rekao mi je kaj ce ti to, samo se navuces na njih, bolje ti je pij cajeve za smirenje i rjesavaj stvari u svojoj glavi. Ja bas ne vjerujem previse u alternativu, od AD i nemam bas nekih nuspojava tako da se drzim tableta.
Nisam koristila te kapi, ali javi kako ti je za koji dan. Ja sam ti isto tako više za alternativu. Otići ću kod jednog doktora koji je usput i travar, samo ga treba dugo čekati pa ne znam kad će to biti. Bila sam kod njega prije nekoliko mjeseci i dao mi je neke homeopatske tabletice i stvarno mi je bilo super 2 mj, a onda mi je ponovo počela anksioznost i panika jer sam se na poslu toliko nervirala da sam i sama počela osjećati da će mi se sve ponoviti, pa sam otišla u doktora jer ovog travara moraš čekati bar mjesec dana, a i bio je na nekom putovanju tako da nisam mogla čekati toliko.
Otići ću ponovo jer stvarno mislim da bi mogao pomoći. Možda sam napravila grešku utoliko što sam prestala piti njegove tabletice kad mi je doktor dao AD jer me bilo strah sve to miješati. Ja ti zaista vjerujem da je dugoročno bolje uzimati biljne preparate. Samo što oni počinju dosta kasnije djelovati nego kemija i treba se dugo piti, ali nije neki problem. Sve ću ti ja to pojasniti kad jednom pođem i vidim što će čovjek reći. Vidjet ćemo kako će meni biti. Svakako ću javiti!
Amsteer
18.07.2008., 19:01
ma znam ja sve to, ali teško je funkcionirati kada strah igra glavnu ulogu, pun mi ga je kufer više, težek je tonu a ja ga nemam više snage nositi.......jel zna netko nekog dobrog psihoterapeuta ?
Pozdrav svima, večera je prošla super, druženje me vratilo u život, i otišla sam opuštena spavati..
Al jučer mi se desila čudna stvar, ulazim u auto, a bol na lijevoj strani srca je bila tako jaka, kao da me neko nožem probada, ti bolovi trajali su 20-ak minuta. Nikakvi drugi simptomi, samo to probadanje. Rekoh sebi, to je sigurno još neka fora anksioznosti...
Jel još netko to osjetio? Bol je bila tako jaka da je nisam mogla ignorirati, mislila sam infarkt
Pozdrav svima, večera je prošla super, druženje me vratilo u život, i otišla sam opuštena spavati..
Al jučer mi se desila čudna stvar, ulazim u auto, a bol na lijevoj strani srca je bila tako jaka, kao da me neko nožem probada, ti bolovi trajali su 20-ak minuta. Nikakvi drugi simptomi, samo to probadanje. Rekoh sebi, to je sigurno još neka fora anksioznosti...
Jel još netko to osjetio? Bol je bila tako jaka da je nisam mogla ignorirati, mislila sam infarkt
Eto vidiš da je bilo dobro na večeri! Uvijek je najbolje kad ne očekuješ..
I meni se to sa probadanjem nekad događa, možda ne traje tako dugo, ali nekad ne mogu udahnuti do kraja kad se to dogodi. Nema veze sa srcem, mislim. A ni sa anksioznosti valjda.
Ali znaš što - ako te to puno zabrinjava, otiđi na hitnu i oni će ti napraviti EKG gdje se vidi što se događalo u zadnja 72 sata sa srcem. Eto da budeš mirna...
Imam par snimaka srca, svi su ok! he he. To se anksioznost "šeta" po tjelu malo..vjerovatno
Zadnji trzaji, nadam se.. Pridružujem se klubu perfekcionista, takva sam cijeli život.. Mislim da me ovaj poremećaj uči živjeti na drugi način. Malo je bolan način, al ide..
ma znam ja sve to, ali teško je funkcionirati kada strah igra glavnu ulogu, pun mi ga je kufer više, težek je tonu a ja ga nemam više snage nositi.......jel zna netko nekog dobrog psihoterapeuta ?
A da probaš nešto alternativno? Homeopatske neke lijekove? U Zagrebu ima neki dr. Anatolij Komarov (Rus), klinika valjda ADONIS - KAS, vidi na inernetu o tome... Možeš nazvati pa pitati da li liječi anksioznost. Kod njega je išao jedan momak kojeg onako znam, ne baš dobro, ali dovoljno da iz priče njegove prijateljice skužim da je možda imao anksioznost, a ni sam nije znao. Imao je vrtoglavice i bio je prilično loše i mislio je da mu je problem u kičmi. Ta njegova prijateljica je rekla da je otišao kod tog Rusa ili tako nekako i da mu je sad sve ok, da se preporodio. Pa sad...
Ja ne znam za nekog posebnog psihoterapeuta...
Imam par snimaka srca, svi su ok! he he. To se anksioznost "šeta" po tjelu malo..vjerovatno
Zadnji trzaji, nadam se.. Pridružujem se klubu perfekcionista, takva sam cijeli život.. Mislim da me ovaj poremećaj uči živjeti na drugi način. Malo je bolan način, al ide..
A slušaj, kažu da što te ne ubije, ojača te! Dobro si rekla da ovaj poremećaj uči živjeti na drugi način. Vjerojatno normalniji jer meni i teba promijena pogleda na svijet s obzirom da me i najmanja nepravda, zloba i sl. izbace iz takta i budem tolliko bijesna da danima ne dođem sebi. U totalnom šoku! Jer vijek mislim da su ljudi puno bolji nego što jesu. Ali od kad mi se događa anksioznost, malo sam počela vidjeti stvari drugačije. I neću se više nervirati radi stvari koje ne mogu mijenjati. Eto! To ja sebe moram podsjetiti svako nekoliko jer mi se čini da čim loše razdoblje prođe i dođe bolje vrijeme kad se dobro i sigurno osjećaš, vratiš se ponovo na staro i onda sve iz početka. E ne može više tako!
Uf, ne volim te alternativce, podsjećaju me na babe gatare iz srednjeg vijeka. Daleko im kuća...
Amsterdamko, možda je bolje da uzimaš dvojnu terapiju, i AD i ići kod psihoterapeuta. U kojem si gradu, da ti ljudi mogu javit ako znaju za kakvog dobrog psihoterapeuta?
život-je-lijep
18.07.2008., 23:47
Evo da podijeli jedno svoje iskustvo s vama.Jutros sam se ustala poprilično kasno te nisam htjela tako kasno piti Cipralex.Probudila sam se oko podne i ustala iz kreveta oko 14h. Išla sam navečer van, cijeli dan bila s ljudima oko sebe i super sam se osjećala. Razmišljala sam o tome kako je zapravo glupo i besmisleno razlmišljati uopće o toj anksioznosti jer samo razmišljanje ju upravo stvara, stoga ćemu se brinuti oko nećega što eć biti jer bit će ono što mora.Što se same anksioznosti tiče, ona je prolazna i treba ŠTO MANJE RAZMIŠLJATI O NJOJ, a pogotovo ne razmišljati da je ona način našega života, jer nije... ona je prolazna faza u našim životima zbog koje se ne treba brinuti.
maher18
19.07.2008., 00:36
terapeutski gledano, nisi dobro napravila da si preskočila jednu dozu. stvar je u tome da se u organizmu kontinuirano održi koncentracija, dok mozak na kraju ne bude sam sposoban savladati sve ono što treba obaviti u životu. ionako se ti lijekovi ne smiju naglo prekidati, ili uzimati na preskokce! to nisu vitamini. zamisli da imaš visoki tlak. ne uzmeš jedan dan, jer ti je dobro, a drugi dan ti tlačina skoči do nebesa, pa ti je loše, pa ovo, pa ono. stvar je u tome da se lijekovi uzimaju u ovakvim slučajevima kao preventiva! a dotle se organizam odmori, prestrukturira i osnaži. u nekim slučajevima, npr. prave psihoze, lijekovi su jedino rješenje (naravno, bez psihoterapije i suporta ni to nije potpuno rješenje).
a kaj se tiče načina razmišljanja, ovo što si opisala je zapravo pravi put, upustiti se u ono što je ionako dio svakodnevnice, i sve uzeti kao normalan tok stvari i događaja, ne posebno razmišljati o problemu, nego naprosto dopustiti da u tomu svemu plivaš kako znaš i možeš. i hoćeš.
a kaj si budu drugi mislili i kak bu sve to ipalo, nije ni bitno. nikome nikada ništa nije savršeno, s tim se moramo pomiriti. kaj bi se desilo da nam pukne čarapa u društvu, ili nam procuri menga kroz hlače! big dil! zašto bi to uopće bilo strašno, ko je to rekao, gdje to piše da je to katastrofa? nigdje. to je samo fikcija u glavi nekih primitivaca koji drže do besmislica, umjesto do pravih vriednosti. i zakaj da se onda zbog takvih osjećamo loše i razmišljamo kaj si budu oni mislili. pa takvi ljudi nam uopće u životu ne trebaju. ne trebaju ni da nam se dive, ni da budu žandari nad našim ponašanjem. onaj koji nam je uistinu blizak, taj će nas potpuno razumjeti, a drugi nam zapravo nisu ni bitni. emotivno ni najmanje. razlikujmo bitno od nebitnog.:mig:
Evo da podijeli jedno svoje iskustvo s vama.Jutros sam se ustala poprilično kasno te nisam htjela tako kasno piti Cipralex.Probudila sam se oko podne i ustala iz kreveta oko 14h. Išla sam navečer van, cijeli dan bila s ljudima oko sebe i super sam se osjećala. Razmišljala sam o tome kako je zapravo glupo i besmisleno razlmišljati uopće o toj anksioznosti jer samo razmišljanje ju upravo stvara, stoga ćemu se brinuti oko nećega što eć biti jer bit će ono što mora.Što se same anksioznosti tiče, ona je prolazna i treba ŠTO MANJE RAZMIŠLJATI O NJOJ, a pogotovo ne razmišljati da je ona način našega života, jer nije... ona je prolazna faza u našim životima zbog koje se ne treba brinuti.
Mislim da imaš potpuno pravo što se tiče anksioznosti koju nekad i sam izazoveš razmišlajući o njoj. Meni se tako dogodi jer čim se probudim počnem misliti kako mi je, da li što osjećam ili ne pa na kraju potaknem loše reakcije.
Međutim i ja se slažem sa Maher, da ipak ne prestaješ na svoju ruku uzimati ljekove ili preskakati. Ako ti je bolje, vidi s doktorom da ti smanjiva doze. Ipak je najbolje da njega pitaš. Ne znam koliko ti već piješ AD, ali možeš piti još malo, neće škoditi. Sigurno je sigurno! Zašto bi radi par tableta više riskirala da ti se stanje pogorša jer si napravila nešto što nisi smjela?!
wolf881
19.07.2008., 19:38
ej
neznam kak da pocnem....osjecam te psihosomatske gluposti zadnjih tri cetri tjedna...vise manje sam sve o ank. naucio prek ovih foruma i neta..pod stresom sam zadnjih neko vrijeme jer sam se bio splasio da nisam pobro hiv...duga prica uglavnom...od onda sam bio u stalnom grcu pa su prije tak tri tjedna poceli jaki napadi panike...nisam znao koji je to đavo dok nisam zavrsio na hitnoj a doktor mi dao xanax sa smjeskom na ustima i rijecima ''decko daj se opusti koji ti je k...''
reko mi je da ga uzimam prema potrebi..dakle nemam kontinuitet...zadnjih dva tjedna sam ga bio prisiljen uzeti 6 puta..a 4 puta sam solo suzbio napadaj panike(gušenje,utrnuli vrat,podivljali herc....)poslje napada sam stgan ko p..
jel to normalno?dal je lose sto ne uzimam xanax kontinuirano?dal ova anksioznost moze trajat i dal moram ic doktoru?jel ima raje koja to rijesi sama sa sobom?imam predivnu curu,starci me kuze,okolina mi daje potporu,seksualna moc mi nije narusena...koliko brzo mogu ozdravit?jel to moze bit odgovor tijela na tri tjedna napetosti i grca?i probada me stalno po tijelu...brijao sam da sam bolestan al sam onda nasao da je to kao manifestacija anksioznosti....zapravo kad bolje razmislim ne pika me ko prije par dana:)
imam 20 godina...smrsavio nedavno sa 105 na 90 kg.jel ima i to utjecaja?
pusica svima:mig:
wolf881
19.07.2008., 19:46
e znam ja ponesto o tim stvarcicama...imam ih ja u spreju...nabavila mi stara neki dan..to je neko homeopatsko ludilo...meni je neki dan sprijecilo Penik atak.
kao na bazi 5 biljki od kojih jedna direktno udara na anksioznost...neznam...ja si spricnem ujutro pod jezik 2-3 puta i stabilizira me...
neam nikakvih nuspojava...jos...jedino mi se malo zna vrtit...al ful malo..recimo kad spricnem na prazan zeludac..
Pusa svim forumasicama. Ja lijecim PA u Grckoj.:top:.Bit cu ovdje oko 15 dana. Do sad nisam imao PA. Prije cu dobiti infarkt kraj ovih polugolih komada.:lol::rofl:
aleksandra
19.07.2008., 23:34
ej
neznam kak da pocnem....osjecam te psihosomatske gluposti zadnjih tri cetri tjedna...vise manje sam sve o ank. naucio prek ovih foruma i neta..pod stresom sam zadnjih neko vrijeme jer sam se bio splasio da nisam pobro hiv...duga prica uglavnom...od onda sam bio u stalnom grcu pa su prije tak tri tjedna poceli jaki napadi panike...nisam znao koji je to đavo dok nisam zavrsio na hitnoj a doktor mi dao xanax sa smjeskom na ustima i rijecima ''decko daj se opusti koji ti je k...''
reko mi je da ga uzimam prema potrebi..dakle nemam kontinuitet...zadnjih dva tjedna sam ga bio prisiljen uzeti 6 puta..a 4 puta sam solo suzbio napadaj panike(gušenje,utrnuli vrat,podivljali herc....)poslje napada sam stgan ko p..
jel to normalno?dal je lose sto ne uzimam xanax kontinuirano?dal ova anksioznost moze trajat i dal moram ic doktoru?jel ima raje koja to rijesi sama sa sobom?imam predivnu curu,starci me kuze,okolina mi daje potporu,seksualna moc mi nije narusena...koliko brzo mogu ozdravit?jel to moze bit odgovor tijela na tri tjedna napetosti i grca?i probada me stalno po tijelu...brijao sam da sam bolestan al sam onda nasao da je to kao manifestacija anksioznosti....zapravo kad bolje razmislim ne pika me ko prije par dana:)
Sve sto si napisao tu se svima nama dogadalo ili se jos dogada, anksioznost moze potrajat i to trajat i trajat, sto prije je pocmes suzbijat to ces je se prije rijesit, sve ovisi iskljucivo o tebi:mig: Da to je odgovor tjela, tj tjelo se buni na takav nacin zivota i trazi promjene, daje ti upozorenje da nesto ne stima i to treba rijesavat sam sa sobom. Ja sam se godinu dana borila sa time, doduse ja sam skupila hrabrost (ona je kljucna kad sam to "sredujes") i vjerovala u sebe da mogu bez ljekova (mada sam masu puta bila na rubu da idem po AD i bok ali ipak nisam, jer imam i mali strah od tableta ne volim ih) i uspjela sam ali mi je oporavak bio duzi, mozda da sam isla po ljekove mozda bi prije se toga vraga i rijesila. Bilo kako bilo sto god odlucis je ispravno, samo nemoj odustajat, isao po AD ili pak pokusao sam.:)
Zapamti kriza ce bit i to vise nego sta mislis i ocekujes, bit ce dana kad ces mislit da ces cijeli zivot provest tako, da se toga nikad neces rijesit, da si spreman za ludaru, pitanja zasto se tebi to dogada, ali shvati to kao budenje tijela koje te upozorava i govori ti da nesto krivo radis i da treba remont.
Kao sto je vec netko rekao to je IZLJECIVO, ali koliko ce to trajat to ovisi o TEBI o nikom drugom nego o tebi. Zato samo hrabro, ne posustaj, sve sto ima svoj pocetak ima i kraj, nista ne traje vjecno pa tako ni anksioznost.:mig:
Sretno.:kiss:
edit: sto se tice kila ja sam sa 58 pala bila na 49, i tek sad sam se pocela debljat sad imam 53 i idem prema gore. Tako da je to normalno.
aleksandra
19.07.2008., 23:37
Pusa svim forumasicama. Ja lijecim PA u Grckoj.:top:.Bit cu ovdje oko 15 dana. Do sad nisam imao PA. Prije cu dobiti infarkt kraj ovih polugolih komada.:lol::rofl:
a ne nisi znao di ces :rofl::lol:..
samo ti gustaj i prepusti se, samo nemoj zalutat u harem jer si onda gotov :lol::lol:
Zeus je zakon, liječi se na Santoriniju, najbolja metoda! Moja destinacija je malo skromnija, al ipak se radujem 15 dana odmora. Uhvatim se da razmisljam sta ce biti- kako ce biti, a onda kazem STOP! Idem da uzivam...dragi forumasi, zelim i vama sto ljepsi odmor i da zaboravite na ovu "sitnicu" od anksioznosti. pusaaa, zakon ste!
Zeus je zakon, liječi se na Santoriniju, najbolja metoda! Moja destinacija je malo skromnija, al ipak se radujem 15 dana odmora. Uhvatim se da razmisljam sta ce biti- kako ce biti, a onda kazem STOP! Idem da uzivam...dragi forumasi, zelim i vama sto ljepsi odmor i da zaboravite na ovu "sitnicu" od anksioznosti. pusaaa, zakon ste!
Nije važno gdje ćeš, važno je da promijeniš sredinu. Opusti se i uživaj na odmoru! I ne misli o anksioznosti. Ja npr. ne mogu dobiti godišnji u ljetnim mjesecima pa vidiš sad kako je tebi dobro! LIJEPO SE PROVEDI!
maher18
20.07.2008., 11:17
za dva tjedna idem i ja liječit dušu i tijelo na more, na otok, mjesečina, ljuljuškanje valova, miris lavande, fino vinčeko i dobar komad u zagrljaju, hm, nadam se, ak mi prije toga ne zapali s nekom drugom, šmrc...
jen, ne igraj se s homeopatijom i alternativom: kaj misliš da to isto nije kemija? prirodna baza? pa to su aktivne komponente kemijski identične našim receptorima u mozgu za sve te lijekove, i mogu biti samo pomoćna ljekovita sredstva. homeopatija ne liječi, ona se koristi za uravnoteženje organizma, jačanje vlastitih resursa u pobjeđivanju bolesti, kao preventiva, također, praktički na mikromolekularnoj osnovi dodaje ono što nam fali, eliminira ono čega je u suvišku. kaj je to nego kemija, pa svi funkcioniramo na molekularnom biokemijskom nivou, alooooo! ali ne liječi boleštine, nego pomaže da do boleštine ne dođe uopće. a vi se morate baviti, osim jačanjem vlastitih obrambenih snaga, i eliminacijom onog glavnog što vas muči. budite otvorena uma, a ne radikalni u odlukama o liječenju. što god vam može pomoći, prihvatite, ali razmislite na koji način djeluje i sigurno da nije jedino sredstvo koje će vas izliječiti. čitajte, puno čtajte, pokušajte se koncentrirati i razmišljati o knjizi i sadržaju. :kava:
Butterfly_20
20.07.2008., 11:49
ej
Ej evo ja isto imam 20 god. i bas sam prije stranicu-dvije podijelila svoje iskustvo sa anksioznosti. Da ti odmah kazem sto se tice xanaxa, zapravo je dobro sto nemas kontinuitet, jer xanax se po pravilu ne bi ni smio piti vise od 3mjeseca u kontinuitetu. Ja sam ga pila mjesec i pol svakodnevno po tri tablete i onda sam shvatila da to nije dugorocno rjesenje pa sam otisla psihijatru i sad pijem AD. Naravno anksioznost se povremeno i dalje javlja, ali sada ju prepoznajem i ponekad ju kako i ti radis suzbijem bez tableta (to vecioom ako mi se javi kad sam kod kuce), a ako imam malo intenziviji PA a moram negdje ic presijecem to xanaxom da se ne mucim. Al naravno trudim se sto vise sama suzbijat PA, odnosno ne dozvolit da mi misli odu u tom smjeru, nekad uspijem nekad ne, ali borim se!
Zbilja ne znam sto bi ti savjetovala...meni je drago sto sam potrazila pomoc jer ti na neki nacin AD kolko tolko vrate ravnotezu, zapravo daju ti snage da onaj ostatak anksioznosti rjesavas sam. Ali naravno, mozes pokusati i bez doktora i tableta, vidi kako ti ide, ako uspijes odlicno, a ako ne doktoru mozes uvijek otici, nije to neka sramota, pogledaj samo kolko nas tu ima koji smo na AD!
Dragi moji,
ja sam danas nekako malčice anksiozna. Više me to hvata kad sam na kauču i gledam TV, ali čim se pomaknem i počnem nešto raditi prođe me. Pa sada ni ja ne znam da li je to anksioznost ili jednostavno bezvoljnost jer je danas nedjelja koju nikad nisam baš voljela i uvijek sam se osjećala depresivno nedjeljom. Valjda mi je ostalo od škole, znate ono... uf, sutra je ponedjeljak i moram u školu, a još nisam naučila za sutra, pa moram sad...itd.. A i oni su mi dani u mjesecu, pa možete misliti kad se sve to spoji.
Danas mi je 17 dan da pijem AD. Mislim da još uvijek osjećam nuspojave, pogotovo ujutro jer mi se spava. Koliko nuspojave mogu trajati?
život-je-lijep
20.07.2008., 13:38
terapeutski gledano, nisi dobro napravila da si preskočila jednu dozu. stvar je u tome da se u organizmu kontinuirano održi koncentracija, dok mozak na kraju ne bude sam sposoban savladati sve ono što treba obaviti u životu. ionako se ti lijekovi ne smiju naglo prekidati, ili uzimati na preskokce! to nisu vitamini. zamisli da imaš visoki tlak. ne uzmeš jedan dan, jer ti je dobro, a drugi dan ti tlačina skoči do nebesa, pa ti je loše, pa ovo, pa ono. stvar je u tome da se lijekovi uzimaju u ovakvim slučajevima kao preventiva! a dotle se organizam odmori, prestrukturira i osnaži. u nekim slučajevima, npr. prave psihoze, lijekovi su jedino rješenje (naravno, bez psihoterapije i suporta ni to nije potpuno rješenje).
a kaj se tiče načina razmišljanja, ovo što si opisala je zapravo pravi put, upustiti se u ono što je ionako dio svakodnevnice, i sve uzeti kao normalan tok stvari i događaja, ne posebno razmišljati o problemu, nego naprosto dopustiti da u tomu svemu plivaš kako znaš i možeš. i hoćeš.
a kaj si budu drugi mislili i kak bu sve to ipalo, nije ni bitno. nikome nikada ništa nije savršeno, s tim se moramo pomiriti. kaj bi se desilo da nam pukne čarapa u društvu, ili nam procuri menga kroz hlače! big dil! zašto bi to uopće bilo strašno, ko je to rekao, gdje to piše da je to katastrofa? nigdje. to je samo fikcija u glavi nekih primitivaca koji drže do besmislica, umjesto do pravih vriednosti. i zakaj da se onda zbog takvih osjećamo loše i razmišljamo kaj si budu oni mislili. pa takvi ljudi nam uopće u životu ne trebaju. ne trebaju ni da nam se dive, ni da budu žandari nad našim ponašanjem. onaj koji nam je uistinu blizak, taj će nas potpuno razumjeti, a drugi nam zapravo nisu ni bitni. emotivno ni najmanje. razlikujmo bitno od nebitnog.:mig:
Hej u pravu si.Neću preskakati doze, no samo sam možda samu sebe htjela uvjeriti da ja mogu bez toga.No držat ću se propisa doktora, imaš pravo kad kažeš da nije pametno zbog par preskakanja vratiti se ne stara grane.
Hvala na savjetima, uvijek pomognete.
Pusa i pozdrav svima!
život-je-lijep
20.07.2008., 13:41
Mislim da imaš potpuno pravo što se tiče anksioznosti koju nekad i sam izazoveš razmišlajući o njoj. Meni se tako dogodi jer čim se probudim počnem misliti kako mi je, da li što osjećam ili ne pa na kraju potaknem loše reakcije.
Međutim i ja se slažem sa Maher, da ipak ne prestaješ na svoju ruku uzimati ljekove ili preskakati. Ako ti je bolje, vidi s doktorom da ti smanjiva doze. Ipak je najbolje da njega pitaš. Ne znam koliko ti već piješ AD, ali možeš piti još malo, neće škoditi. Sigurno je sigurno! Zašto bi radi par tableta više riskirala da ti se stanje pogorša jer si napravila nešto što nisi smjela?!
Sigurno je sigurno! Baš tako! Inače, Cipralex pijem mjesec dana, popila sam jednu kutiju, nisam u početku pila po cijelu tabletu nego pola, sada pijem cijelu tabletu. Popijem ju kad se ustanem, bez obzira koliko to sati bilo, ali obavezno doručkujem voće na prazan želudac i onda tek popijem lijek s malo vode. Inače, osjećam se super moram priznati, mada ima oscilacija ne mogu reći da nema i bilo bi sebično s moje strane da glumim da sam super. No evo prvi puta otkako mi se dogodila ank. imam osjećaj da imam snage za život. I neizmjerno sam Bogu zahvalna na tome i zato ću sva sretna večeras otići na misu.
Veliki pozdrav svima.
Ja sam samo prijemjer da se može, ali se mora boriti!
Bok, ljudi!
Samo da vam se malo javim s mora.
Imam tu neki stari komp. koji je je od prošle godine crknuo ili ću morati na HT po neku novu šifru za njega, tak nešto... :confused: A laptop tu uključujem pomoću one glupe Vodafone kartice i to je tak sporo, za poludit...jednom sam se pokušala uključit, pa odustala - nije mi se dalo toliko čekati.
Ali, navečer se vraćam u Zagreb.
Tu (sjeverni Jadran) je u petak padala kiša, jučer super dan, toplo, ali ne prevruće, more super (24 stupnjeva). Danas već opet postaje jako sparno, kažu da će navečer opet pljuskovi i da će sutra opet osvježiti.
Pročitala sam tu neke postove.
Maher, :top: - korisno je sve to što pišeš.
Zeuse - ugodno ti ljetovanje, čuvaj srčeko, a možda nam i nađeš nekog komada tamo...
@život-je-lijep, te oscilacije nek te ne zabrinjavaju nakon samo mjesec dana uzimanja cipralexa; i meni su oscilacije bile oko prvih mjesec i pol - dva, poslije sve bolje, stabilno i bez nekih oscilacija... Sad će to sve ići na bolje, prošla si onaj najteži početni period. E da, ljudi, i ne preskačite AD, bez obzira kad se probudili, bez obzira da li zaspite ujutro ili ne.
Pusa svima!
maher18
20.07.2008., 13:57
hvala na pozdravima, vjerojatno si već u zg. :)
kaj se tiče zuleta, nemoj mu sugerirati da si tam najde neku strankinjicu, pa kaj ovde nema dost dobrih cura, ha?:mig:
hvala na pozdravima, vjerojatno si već u zg. :)
kaj se tiče zuleta, nemoj mu sugerirati da si tam najde neku strankinjicu, pa kaj ovde nema dost dobrih cura, ha?:mig:
A ne, nisam u Zg. Još sam tu na moru... Navečer idem u Zg.
I znaš kaj? Dođem ja tu, baš onako fino raspoložena, smirena, sve 5, osmjeh na licu...a svi ljudi ovdje neki namrgođeni, smrdani, kiseli... Ja si mislim: kaj sam jedino ja dobro koja sam na AD-u? :rofl: :rofl:
Pozdrav svima, prijavljujem se u klub.
Moja dijagnoza je anksioznost s napadima panike i početnom fazom depresije.
Pijem Helex i Deprozel.
Eto:(
život-je-lijep
20.07.2008., 14:58
Pijem Helex i Deprozel.
Welcome! Ovdje ćeš naći puno korisnih savjeta i načina kako se izvući iz toga stanja, vjeruj, MOGUĆE JE!!!:D:D
Ja se pakujem i pijuckam pivo...vec sam jednom nogom na moru..
Kejt8, nasmijala si me za ljude oko sebe, čim ugledam takve- bjeežim. U biti nadam se da ni ove godine neću biti uskraćena za neko novo poznanstvo. Novi ljudi osvježe ovu dosadnu svakodnevnicu koju živim u svom gradu. Ponekad kad upoznam novog frajera pomislim (odoh mu se pojadati za ovu anksioznost, vjerovatno ni ne zna da to postoji, pa da mu ja malo obajsnim) ha ha. Toliko sam opsjednuta s tom glupošću, jer ne mogu vjerovati da se meni dogodila. Jako sam društvena, vesela, volim život.. Želim da što prije ode, kao i svim forumašima, i da ne budemo oni "stari" nego novi ljudi...
Pijem Helex i Deprozel.
Dobrodošla! Ja sam ti nova u svemu ovome i pijem AD tek 17 dana. Pitaj ako te nešto posebno zanima. Ali ovi ljudi su puno više informirani od mene, i vjerujem da će ti puno pomoći. Meni su jako puno pomogli jer imam 100 nekakvih pitanja koja me još muče. Bit će bolje, samo hrabro!
micamacazg
20.07.2008., 19:05
Ja se pakujem i pijuckam pivo
Jel barem bezalkoholno :mig: sad bi i ja pivu :(
Evo da se pohvalim, bila sam na svadbi jučer, bilo je super, u crkvi me malo panika hvatala, al sam preživjela. Nisam uopće alkohol pila :cheer: samo sokove i kavu, nisam se htjela zafrkavati ni sa bezalkoholnom pivom jer opet to vuče da pijem, a neću se zaj....t kad sam napokon počela redovito piti tablete. Jedino kaj me još smeta je to kaj se još uvijek ne mogu opustiti kao i kad pijem alkohol i kad vidim druge kako izgledaju pod utjecajem alkohola, strava :rolleyes:
Butterfly_20
20.07.2008., 20:17
E da kad se vec spominje alkohol, jel se moze da tako kazem AD zalit :D Vec dosta dugo nisam okusila nista alkoholno, al uskoro je more tu, a uz more uvijek dode i casa-dvije vina :D Uglavnom jel ima kakvih nuspojava? Evo sto moje tabletice kazu: Kombiniranjem maprotilina s alkoholom ili depresorima središnjeg živanog sustava mogu se pojačati depresivni učinci za središnji živčani sustav. wtf??
Evo da se pohvalim, bila sam na svadbi jučer, bilo je super, u crkvi me malo panika hvatala, al sam preživjela. Nisam uopće alkohol pila :cheer: samo sokove i kavu, nisam se htjela zafrkavati ni sa bezalkoholnom pivom jer opet to vuče da pijem, a neću se zaj....t kad sam napokon počela redovito piti tablete. Jedino kaj me još smeta je to kaj se još uvijek ne mogu opustiti kao i kad pijem alkohol i kad vidim druge kako izgledaju pod utjecajem alkohola, strava :rolleyes:
Toooooooo mica maco, bravo!!!!!:top:
Još se jedno vrijeme nećeš moći opustiti kao kad piješ alkohol, no nemoj očekivati da ćeš na AD biti baš isti veseljak kao kad se naloćeš:D
Ali bit ćeš oslobođena osjećaja anskioznosti, nećeš imati panične a to je već dovoljno da u društvu budeš opupštena i bez grča.
Pravo djelovanje AD vidi se za 6 mjeseci - do tada se još može dogoditi pokoji PA ili nalet tjeskobe, ali to će bivati sve manje i manje. Daj si sad za cilj da ćeš uredno piti AD godinu dana - onda razgovaraj s dr. kada je vrijeme da se s njega skineš, a doista nije naodmet da uz AD ideš i kod psihoterapeuta jer ti treba suport.
E da kad se vec spominje alkohol, jel se moze da tako kazem AD zalit :D Vec dosta dugo nisam okusila nista alkoholno, al uskoro je more tu, a uz more uvijek dode i casa-dvije vina :D Uglavnom jel ima kakvih nuspojava? Evo sto moje tabletice kazu: Kombiniranjem maprotilina s alkoholom ili depresorima središnjeg živanog sustava mogu se pojačati depresivni učinci za središnji živčani sustav. wtf??
Da, zato što je alkohol depresor nervnog sustava. Masa ljudi koja pije, ni ne zna da se zapravo na taj način pokušavaju riješiti anskioznosti i depresije. Alkohol djeluje na kemijske procese u mozgu i ima antidepresivni učinak ( otud veselost i hrabrost kod pijanih :D) no faza otrežnjenja dovodi do naglog pada tih kemijskih procesa pa nastupa depresija. Alkohol može biti i okidač za PA.
Nije ga dobro kombinirati sa AD, ali to ne znači da si čovjek ne smije popiti čašu pive ili gemišta. Ja od rujna 2007. nisam okusila kap alkohola.
Slično je i sa anksioliticima ( Misar, Helex, Xanax, Apaurin itd) i oni djeluju kao depresori CNS-a, zato ih se pije kratkoročno, nikako dugoročno jer mogu potencirati depresiju.
Kod kave i coca- cole je druga priča - oni imaju antidepresivni učinak na mozak ( od kave smo budniji, poletniji, veseliji) ali od nje mogu nadrapati anksiozni i paničari jer im prenadraži ionako već previše osjetljive živce, pa i kava može biti okidač za PA. Zato s kavom oprezno.
micamacazg
20.07.2008., 20:29
Da, zato što je alkohol depresor nervnog sustava. Masa ljudi koja pije, ni ne zna da se zapravo na taj način pokušavaju riješiti anskioznosti i depresije. Alkohol djeluje na kemijske procese u mozgu ( otud veselost i hrabrost kod pijanih :D) no faza otrežnjenja dovodi do naglog pada tih kemijskih procesa pa nastupa depresija. Alkohol može biti i okidač za PA.
Nije ga dobro kombinirati sa AD, ali to ne znači da si čovjek ne smije popiti čašu pive ili gemišta. Ja od rujna 2007. nisam okusila kap alkohola.
Iskusila ja na svojoj koži. Alkohol kod mene uzrokuje još veće PA za koje mi ni helex ne pomaže i to obavezno ujutro kad se probudim nakon burne noći pune alkohola, a pogotovo kada pijem nešto žešće od pive tipa stock, votka, rakija. Tako da upravo zbog toga sam se odlučila da ne pijem alkohol što je i za sobom povuklo da ne pušim jer uz pivu si uvijek zapalim, tako da sad ni uz kavu ne pušim uopće evo ima već tjedan dana sigurno ako ne i više :top: i puno bolje se osjećam, osim što sam danas malo napetija, vjerojatno zato što smo došli doma u 5 ujutro pa sam spavala do 14:30 tak da mi se sve poremetilio :rolleyes:
maher18
20.07.2008., 20:29
pčmč, kak to diskutirate, ko da ste deklarirani slkosi, maj gad, pa niste, alo, ali istina je da se uz neke lijekove ne pije alkohol, uz inhibitore reuptakea se može vrrrrrlo umjereno, kak ko podnosi. ma čaša dobrog vina ili pol pivičke nije nikad nikom naškodilo. osim kronikusu na odvikavanju, ha, ha.:rofl:
micamacazg
20.07.2008., 20:31
Kod kave i coca- cole je druga priča - oni imaju antidepresivni učinak na mozak ( od kave smo budniji, poletniji, veseliji) ali od nje mogu nadrapati anksiozni i paničari jer im prenadraži ionako već previše osjetljive živce, pa i kava može biti okidač za PA. Zato s kavom oprezno.
Vidiš, meni kava ne smeta, ni cola :ne zna:a zadrti sam paničar, jučer sam popila sigurno 4 kave i pola litre cole a ni naznake PA, tak da mogu reći da ih meni alkohol definitivno potencira :o
malizia
20.07.2008., 20:39
ja sam veliki kolerik, imam stalnu tjeskobu još otkad znam za sebe.
nije nužno negativna i to, al tu je i za veselja.
zaeb je šta pijem 5 kava dnevno..
nego šta se tiče tog helexa, moja mater ga pije
zanima me, ne znam šta znači to da je anksiolitik
hah..sad sam skužila - anksi....
+ antidepresiv je?
e sad me zanima, ona mi pari blago bipolarna, ako je jel joj to škodi?
micamacazg
20.07.2008., 20:44
+ antidepresiv je?
http://www.tegobe.com/vademecumi/krka/helexv.html
Dvojba će ti to bolje pojasniti :mig:
malizia
20.07.2008., 20:50
Alprazolam u monoterapiji nije indiciran za bolesnike s primarnim znakovima depresije u obliku psihomotoričke retardacije, za bolesnike s bipolarnom depresijom ili psihotičnim simptomima.
džisz..
ustvari je onda kontraefekt, jer u maniji se pojača anksioznost, mislim pojača se sve..
nema ona dijagnozu, al jbg, kako dobit dijagnozu ako si bia par puta u psihića i ne bi da on zna kako se tebi izmjenjuju faze
ne kužim, stvarno, šta znači bit bipolaran, di je granica
mislim ona je dovoljno čvrsta da nema slomove živaca, al si je zato najgori neprijatelj, neće ona u 'maničnoj' fazi skočit s krova i to - al brate nema sredine, il je visoki let il niski pad
ista stvar i sa mnom
ima li mi ko šta pametno reć ako ima iskustva s tim?
micamacazg
20.07.2008., 20:56
Alprazolam u monoterapiji nije indiciran za bolesnike s primarnim znakovima depresije u obliku psihomotoričke retardacije, za bolesnike s bipolarnom depresijom ili psihotičnim simptomima.
džisz..
ustvari je onda kontraefekt, jer u maniji se pojača anksioznost, mislim pojača se sve..
nema ona dijagnozu, al jbg, kako dobit dijagnozu ako si bia par puta u psihića i ne bi da on zna kako se tebi izmjenjuju faze
ne kužim, stvarno, šta znači bit bipolaran, di je granica
mislim ona je dovoljno čvrsta da nema slomove živaca, al si je zato najgori neprijatelj, neće ona u 'maničnoj' fazi skočit s krova i to - al brate nema sredine, il je visoki let il niski pad
ista stvar i sa mnom
http://www.medicina.hr/clanci/manija_manicno_depresivna_psihoza.htm
http://hr.wikipedia.org/wiki/Bipolarni_afektivni_poreme%C4%87aj
Moja mama ima bipolarni afektivni poremećaj, kada redovito pije tablete ne kuži se uopće da ga ima, ali čim preskoči jednu dozu, odmah naočigled se primjeti i po ponašanju i po pogledu u očima da pada u tu kak bi rekla "goru" fazu :(
micamacazg
20.07.2008., 20:58
Evo ti još jedan link
http://www.psihonet.com/bolesti/poremecaji_raspolozenja/bipolarni_poremecaj/lijecenje
:mig:
malizia
20.07.2008., 21:01
al ne kužim di je granica
poznajem jednu curu koja ima to, i ona je autodestruktivna totalikus, a šta kad si jednostavno težak sam sebi s tim bipolarnim stanjima (emotivno) , a neovisno o njima funkcioniraš perfektno (ponašanje, napredak u životu..)?
micamacazg
20.07.2008., 21:08
al ne kužim di je granica
poznajem jednu curu koja ima to, i ona je autodestruktivna totalikus, a šta kad si jednostavno težak sam sebi s tim bipolarnim stanjima (emotivno) , a neovisno o njima funkcioniraš perfektno (ponašanje, napredak u životu..)?
Da ga tvoja mama ima psihijatar bi ga uočio sigurno, moja mama je bila u tako depresivnoj fazi da je čak i bila na promatranju desetak dana mislim u Vrapču. A opet ima faza kad su joj svi divni i krasni i sve je super. Znam da ona ide svako malo na vađenje krvi za koncentraciju litija u krvi tako da mislim da i koncentracija litija ima veze sa tim fazama jer joj onda po tome reguliraju miligrame ljekova koje mora pit.
Imam nizak tlak i moram popiti bar 3 kave dnevno i mislim da mi ne smetaju što se tiče ankisoznosti ili panike. Međutim, kad me ovo stanje počelo hvatati prije 11 mjeseci (čas gore, čas bolje), smetalo mi je pušenje, još mi je bilo gore, tako da već 11 mjeseci ne pušim. A tako bih nekad zapalila... to mi još uvijek fali. I čudim se sama sebi što nisam dobila 15 kg od kad ne pušim. Znam da pušenje nije uopće dobro, ali kakav utjecaj ima na ankisoznost i PA?
Pijem Helex i Deprozel.
redovito se sexaj. To ti je najvaznija terapija. Nitko od clanova nije imao PA poslije dobrog sexa.:top::s:D
Sto se tice alkohola, tu ste potpuno u pravu. Alkohol je triger za PA. Znam iz vlastitog iskustva. Danas sam maznuo pola litre crnjaka poslije rucka. Bas mi je pasalo. :D
maher18
20.07.2008., 21:55
redovito se sexaj. To ti je najvaznija terapija. Nitko od clanova nije imao PA poslije dobrog sexa.:top::s:D
ha, ha, zato nisi ovih par dana na ljetovanju imao napadaje, znači dobro se seksaš?:mig:
Imam nizak tlak i moram popiti bar 3 kave dnevno i mislim da mi ne smetaju što se tiče ankisoznosti ili panike. Međutim, kad me ovo stanje počelo hvatati prije 11 mjeseci (čas gore, čas bolje), smetalo mi je pušenje, još mi je bilo gore, tako da već 11 mjeseci ne pušim. A tako bih nekad zapalila... to mi još uvijek fali. I čudim se sama sebi što nisam dobila 15 kg od kad ne pušim. Znam da pušenje nije uopće dobro, ali kakav utjecaj ima na ankisoznost i PA?
I ja imam nizak tlak pa mi kava život znači :D
No zato je više ne pijem kave kao prije u posudi od 3 litre, nego malu šalicu :cerek: I to 3 put dnevno - ni slučajno četvrtu. Sad na AD-u mogu popiti kavu a da se ne tresem i da mi nije zlo od nje.
Cigareta potiče anksioznost kod već anksioznih. Nikotin kao glavni sastojak također je kemijska tvar koja ulazi u mozak. Nikotin je stimulans, a sve što je stimulans nije poželjno za naše osjetljive živce. Nikotin navodno aktivira dopamin ( hormon koji stvara ovisnost, dobro raspoloženje). Zato nam je fino kad zapalimo, no cigaretom također pokušavamo smanjiti stres.
Stoga nije čudno što su mnogi koji imaju depresiju, paniku, anksioznost većinom uživatelji alkohola, kave, cigareta, coca - cole jer su to sve stimulansi.
+ antidepresiv je?
Anksiolitici se daju kod panike i anksioznosti da smanje taj osjećaj tjeskobe, nemira i straha. Ako ga je mama dobila za piti, vjerojatno liječnik zna zašto joj ga je dao :mig:
Bipolarni poremećaj se dosta lako otkriva, no ciklotimija nešto teže.
Na ovom linku imaš dobro objašnjenje što je anksiolitik, a što antidepresiv.
http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/636/
halo , evo i mene nakon nekoliko dana nepisanja komp. mi je bio na popravku a sad imam i novi.:mig:
Vidim da je sve po starom , iste boljke:(
Nego znate kaj neki dan sam završila na hitnoj , srce mi je preskakalo , znalo mi sa to desiti i prije ali ne tako dugo , trajalo je 24 sata. napravili mi EKGi nalaz u redu ali su mi uspjeli uhvatiti jednu sistolu (srčana kontrakcija).
Došla sam doma i preskakanje je prestalo , tako da mislim da je i to jedan od simptoma ali malo duži. Da li se to još kome desilo , pišite mi , DVOJBO PIŠI ,Micamaza šta ti misliš.muči me ova sistola. primite svi skupa lijepe pozdrave i puse iz sparnog MEĐIMURJA !!!:top:
Draga Dvojba, zahvaljujem na odgovoru. Dakle, ne kava, ne cigari, ne cola, ne akolhol (što mi baš nešto teško ne pada). Cigari tako smire kad si živčan ili kad si zadovoljan još bolje pašu. Nadam se da ću se jednom riješiti AD pa ću moći tu i tamo zapaliti.
Jesi ti ono pisala da sada radiš od kuće? Je li ti to problem? Ja mislim da mene posao izvuče iz ovog stanja jer bih mu se možda skroz prepustila. Bez obzira koliko se iživciram na poslu nekad.
E da, da priopćim da sam tjedan pila pola tablete, pa onda 3/4 tablete slijedeći tjedan i sad pijem cijelu tabletu 3 dana. Tako mi je bilo lakše i nisam imala većih problema kad sam prelazila ne veće doze jer mi je 3. dan na pola tablete bio katastrofa. Vidjela sam u tvojim postovima da tako lakse mogu prebroditi faze privikavanja na AD. Uglavnom, jako sam ti zahvalna!!:)
Pogledajte vi našeg Zeusa, nema ga, a onda samo odjednom od nekud izroni, i o čemu će, ako ne o seksu. Zeuse, jel ti bolje na AD? Piješ li ga svaki dan?
Ma ti bi trebao tamo na moru iznajmiti bungalov i na njega okačiti reklamu s naslovom: Dr. Zeus pouzdano otklanja sve psihičke poremećaje. Dođite i uvjerite se. U ponudi je:
Kad vas dr. Zeus uzme pod ruke, nestaju sve vaše psihičke muke.
Prvo vam na leđa nanesem kremu, da vam odagnam tremu.
Onda vas prevrnem na leđa, pa je anksioznost sve rjeđa.
Kada vas u seksualne visine vinem i odma vam i PA skinem.
Pogledajte vi našeg Zeusa, nema ga, a onda samo odjednom od nekud izroni, i o čemu će, ako ne o seksu. Zeuse, jel ti bolje na AD? Piješ li ga svaki dan?
Ma ti bi trebao tamo na moru iznajmiti bungalov i na njega okačiti reklamu s naslovom: Dr. Zeus pouzdano otklanja sve psihičke poremećaje. Dođite i uvjerite se. U ponudi je:
:lol::rofl::cerek:BAŠ si me nasmijala.
Draga Dvojba, zahvaljujem na odgovoru. Dakle, ne kava, ne cigari, ne cola, ne akolhol (što mi baš nešto teško ne pada). Cigari tako smire kad si živčan ili kad si zadovoljan još bolje pašu. Nadam se da ću se jednom riješiti AD pa ću moći tu i tamo zapaliti.
Jesi ti ono pisala da sada radiš od kuće? Je li ti to problem? Ja mislim da mene posao izvuče iz ovog stanja jer bih mu se možda skroz prepustila. Bez obzira koliko se iživciram na poslu nekad.
E da, da priopćim da sam tjedan pila pola tablete, pa onda 3/4 tablete slijedeći tjedan i sad pijem cijelu tabletu 3 dana. Tako mi je bilo lakše i nisam imala većih problema kad sam prelazila ne veće doze jer mi je 3. dan na pola tablete bio katastrofa. Vidjela sam u tvojim postovima da tako lakse mogu prebroditi faze privikavanja na AD. Uglavnom, jako sam ti zahvalna!!:)
Gle draga, ne treba sad asketski živjeti i odreći se baš svega. Ali sve u nekim granicama, kavica dnevno, zašto ne? AKo ti ne šteti na način da si od nje tjeskobna i treseš se, zašto si ne bi malo popila? Pa i ja je popijem:D I pušim, ebi ga.
Radim kod kuće već 18 godina jer nisam izdržala svakodnevne napadaje straha i panike na poslu. Snašla sam se na drugi način. Sama si plaćam zdravstveno, staž baš i ne, ali to je tako, ne možeš sve imati.
Da, dobro je ići postupno s AD-om, nikad naglo i nikad odmah punu dozu. To je šok za organizam i nuspojave mogu biti tako jake da odvrate pacijenta od AD-a. To se onda izbjegne upravo tim postupnim dizanjem doze. A što se tiče AD i posla, zajeb je ako ga piješ i moraš raditi, jer se po njemu dosta spava. No to prođe za nekih 2 tjedna. Dobro je s AD -om početi u vrijeme godišnjih odmora ako se može, ili si uzeti dva tjedna bolovanja - isto ako se može izvesti. :)
Zeus! Evo da ti pobijem tezu - ja sam imala PA nakon sexa! Znam da ćeš ti sad reći kakav je taj bio pobogu?! Pa ne baš nešto, a i ja sam to odradila bez veze, bilo mi je malo loše pa sam mislila da će mi biti dobro. Ali nije, bilo mi je još gore. Možda je bila stvar u tome što sam tek počela uzimati AD pa se sve krivo spojilo i nuspojve i sex za kojim nisam imala najveću želju.
Eto, tako... pa ti vidi!
halo , evo i mene nakon nekoliko dana nepisanja komp. mi je bio na popravku a sad imam i novi.:mig:
Nego znate kaj neki dan sam završila na hitnoj , srce mi je preskakalo , znalo mi sa to desiti i prije ali ne tako dugo , trajalo je 24 sata. napravili mi EKGi nalaz u redu ali su mi uspjeli uhvatiti jednu sistolu (srčana kontrakcija).
Došla sam doma i preskakanje je prestalo , tako da mislim da je i to jedan od simptoma ali malo duži. Da li se to još kome desilo , pišite mi , DVOJBO PIŠI ,Micamaza šta ti misliš.muči me ova sistola. primite svi skupa lijepe pozdrave i puse iz sparnog MEĐIMURJA !!!:top:
Duko, što je to s tobom bilo, jesu to bile tahikardije?
Imala sam u jednoj životnoj fazi tahikardije, tak sam se usrala od straha da ni doktoru nisam htjela ići. Trajalo je nekih 3 tjedna, svaki dan preskakanje srca. Baš ono osjetiš kad preskoći ritam. Čak sam mislila da to ima veze s kralježnicom. Uglavnom, kako je došlo, tako je i prošlo.
Mislim da ti na pitanje u vezi sistola, najbolji odgovor može dati naša Maherica :)
Dvojba, ma ja ti ne mogu dobiti odmor u sezoni, a nisam htjela više čekati sa terapijom. Bolovanje ne bi isto moglo. A i nema me baš tko mijenjati na poslu, pa ne mogu dobiti klasični odmor uopće. To ti je sve komplicirano jer ako me nema na poslu ili ako je vikend pa sam odlučila ne pojaviti se na poslu, onda me stalno zovu na mob. s posla jer im nešto treba riješiti. Ma zbrka, ali se ja u njoj sjajno snalazim i izuzetno sam zadovoljna s poslom bez obzira na sve. Samo je dosta stresan. Ali naučit ću to malo bolje iskontrolirati.
I, da, spava mi se ujutro od AD. Ali popijem AD i normabel po potrebi, nikako skupa jer mi se još gore spava. Prošlo je 17 dana otkad pijem, pa sad sve nešto kontam da će biti lakše.
A, onaj spijev o Zeusu je savršen!! ODLIČNO! :cerek:
Imala sam u jednoj životnoj fazi tahikardije, tak sam se usrala od straha da ni doktoru nisam htjela ići. Trajalo je nekih 3 tjedna, svaki dan preskakanje srca. Baš ono osjetiš kad preskoći ritam. Čak sam mislila da to ima veze s kralježnicom. Uglavnom, kako je došlo, tako je i prošlo.
Mislim da ti na pitanje u vezi sistola, najbolji odgovor može dati naša Maherica :)
:)hvala Dvojbo , ja ipak mislim da je i to jedan od simptoma , eto i ti veliš da si to imala . meni je isto tako prošlo samo od sebe, al sam još par dana poslije bila nekako prestrašena. Sad sam dobro.
FAla Dvojbo , pusa .!:top:
maher18
20.07.2008., 22:53
sistola je normalan proces kontrakcije jednog dijela srčanog mišića, kojim se krv iz srčane klijetke tjera u aortu i arteriju pulmonalis. normala, dakle. ako se poremeti ritam tog stiskanja, u bilo kojem dijelu srca, nastaje i jedna od mogućih promjena, ekstrasistolija. to je pojava kad se mijenja srčani ritam, jer se u međugasu ubacuju enki impulsi koji ponovno potiču srce na kontrakciju, mimo reda i prirodnog ritma. to se dešava kod srčanih bolesnika, ljudi u stresu, osoba koje konzumiraju psihotropne tvari, stimulanse ili depresore, ponekad i neke druge lijekove i tvari koje utječu na provodnost srčanog sistema. vrlo često se javlja kod psihičkih tegoba raznih tipova, bilo da je riječ o neurozi ili psihozi. obično je dovoljno napraviti ekg, i razlikovati navedenu psihosomatiku od prave srčane boleštine. ne sekirajte se oko toga, samo vam je potrebno da se smirite kako god možete. takve su smetnje česte u razdoblju hormonskih promjena (klimakterij), pogotovo kod bolesti štitnjače, što treba dobro diferencijalnodijagnostički razlučiti. ne brinite, ne znam neurotičara koji je umro od infarkta (osim ako nije već prepoznati pravi srčani bolesnik, pa mu psihičko stanje samo pogoršava situaciju). pusa, pusa. očito je zule jako dobro.
dvojbice, ti si nedvojbeno puna smijeha i pošalica, takve trebamo među sobom, puno, puno smijeha i veselja. jedva čekam onaj tulum, sve ću vas zalijevati vodom, ha, ha. to dobro dojde u ove sparne dane.:top:
sistola je normalan proces kontrakcije jednog dijela srčanog mišića, kojim se krv iz srčane klijetke tjera u aortu i arteriju pulmonalis. normala, dakle. ako se poremeti ritam tog stiskanja, u bilo kojem dijelu srca, nastaje i jedna od mogućih promjena, ekstrasistolija. to je pojava kad se mijenja srčani ritam, jer se u međugasu ubacuju enki impulsi koji ponovno potiču srce na kontrakciju, mimo reda i prirodnog ritma. to se dešava kod srčanih bolesnika, ljudi u stresu, osoba koje konzumiraju psihotropne tvari, stimulanse ili depresore, ponekad i neke druge lijekove i tvari koje utječu na provodnost srčanog sistema. vrlo često se javlja kod psihičkih tegoba raznih tipova, bilo da je riječ o neurozi ili psihozi. obično je dovoljno napraviti ekg, i razlikovati navedenu psihosomatiku od prave srčane boleštine. ne sekirajte se oko toga, samo vam je potrebno da se smirite kako god možete. takve su smetnje česte u razdoblju hormonskih promjena (klimakterij), pogotovo kod bolesti štitnjače, što treba dobro diferencijalnodijagnostički razlučiti. ne brinite, ne znam neurotičara koji je umro od infarkta (osim ako nije već prepoznati pravi srčani bolesnik, pa mu psihičko stanje samo pogoršava situaciju). pusa, pusa. očito je zule jako dobro.
dvojbice, ti si nedvojbeno puna smijeha i pošalica, takve trebamo među sobom, puno, puno smijeha i veselja. jedva čekam onaj tulum, sve ću vas zalijevati vodom, ha, ha. to dobro dojde u ove sparne dane.:top:
Ebaš ti hvala , znaš da si me jako umirila .
jesam ja šta propustila o kaklvom vi to tulumu pričate , a ja , a ja .:trio::tulum:
:)hvala Dvojbo , ja ipak mislim da je i to jedan od simptoma , eto i ti veliš da si to imala . meni je isto tako prošlo samo od sebe, al sam još par dana poslije bila nekako prestrašena. Sad sam dobro.
FAla Dvojbo , pusa .!:top:
Duko, sad imamo Mahericu da je zagnjavimo pitanjima kada nam nekaj nije dobro. Veliko je olakšanje ovdje imati nekog iz med. struke :top:
Draga moja, nije teško biti veseo i izvuči iz sebe pozitivu, kad me više ne muči depresija. Trebala si me vidjeti prošle godine po ljeti. Izgledala sam kao smrt na dopustu:D Čim sam se ujutro probudila, prva misao mi je bila: Ajme, još jedan dan treba preživjeti. Mrzim sebe, mrzim posao, mrzim ovo, mrzim ovo.... pa trass panični, pa strah po cijele dane sa svim zlim slutnjama i predosjećajima kao da dolazi kataklizma. Eto draga kad se sroza serotonin i ostala kemija, što se dogodi.
Ali sad je dobro, osjećam se oslobođena od okova i zatvora u kojem sam bila. To bih željela da svi tako dožive.
Vidim da se brusiš na zalijevanje nedužnih anksiotičara i paničara :cerek:
Dobro, ti zalijevaj, ja ću svima dijeliti AD, a Zeus će na stolu u tigrastim tanga gačicama plesati trbušnjake i zavoditi paničarke, koje će potom odvoditi u nepoznatom smjeru na "terapiju". Svi već znamo o kakvoj se terapiji radi kada je on posrijedi :D
Ebaš ti hvala , znaš da si me jako umirila .
jesam ja šta propustila o kaklvom vi to tulumu pričate , a ja , a ja .:trio::tulum:
Da, da, netko je dao prijedlog da osnujemo klub anksioznih, paničara i depresivaca, a onda su krenuli i prijedlozi s tulumom :D
A sto sam ja tu?:mad:
Kardiologija je ipak moje podrucje. Trebas obavezno napraviti Holter(24 satni EKG), on ce sigurno registrirati kakvu paroksizmalnu tahikardiju(iznenadno lupanje srca)
Ono sto vi opisujete izgleda mi kao VES ili SVES. Ekstrasistola je preuranjena kontrakcija srca. Ako je Ves, zariste je u ventriklu-klijetki. To podrucje je predvodnik srca-odasilje impulse vecom i brzom ucestaloscu. Zato se razvijaju VES. Mogu biti monomorfne i polimorfne. Ako su monomorfne, one su bezazlene. Sve su na EKG-u jednake velicine i postoji samo jedno zariste,a ako su polimorfne,razlicitog oblika na EKG-u,postoji vise zarista u klijetki. Potrebna je obavezna terapija.
SVES-supraventrikularne ekstrasistole su bezazlene. Samo im ime kaze. Zariste se nalazi iznad klijetki. Mogu biti u pretklijetki-atriju ili u sinusnom cvoru.
Mozda vam je ovo previse informacija. Ak vam nesto nije jasno pitajte.
maher18
21.07.2008., 09:38
ok, sunček, ali mislim da si ipak preveč otišel u stručne vode. treba ženi samo savjet: ne brini, obavi kod kardiologa osnovne pretrage pa se bu vidlo jesi il nisi srčenjak. pa onakve detalje nemreš tumačit nikom osim kolegama (i kolegicama koji se ne bave kardiologijom, nego, npr. toksikologijom, ha, ha). jel mogu kod tebe na pregled? nešto mi srčeko preveč lupa ovih dana?:rolleyes: se trebam naručiti posebno. ono, mislim, ak si prebukiran?:mig:
ah, jedva čekam da te vidim na tulumu u tigrastim tangicama. s prorezom na pravom mjestu:klap:
malizia
21.07.2008., 10:36
ebote, sad ne znam jel dobro da sam pisala na ovu temu il da nisam.
naime probudila san se prestravljena, doduše imam razloga, al ne znam koliko .. ustvari, ne može bit gore ako o tome trkeljam :)
mučnina u želucu i misli o raznim ishodima nekih stvari, al nisam si dovoljno predvidiva, pa me to još više plaši
Joanna4
21.07.2008., 10:41
Nevjerojatni ste! Nema me 2 dana, i kad dodjem, umrem od smijeha! Da, najavljujemo tulum jer smo zakljucili da smo najpozitivnija ekipa na forumu... koja ironija! Ali tak i treba.
I ja pusim... puno manje otkad imam PA. Isto mi se vrti od cigareta... ali ne mogu ih se bas odreci, samo dam drasticno smanjila, pazim da ne zapalim prije voznje i sl. i sad je ok. A i to mi je prije bilo neko mjerilo - ak mi se ne zavrti ni nakon cigarete, onda sam ok.
Netko je rekao da je ne treba razmisljati o anksioznosti... jucer ja tako pusim prije spavanja (sredjujem misli), i mislim si: sta je s tobom? pa ti si puna energije, aktivna, spremna na sve, sposobna, entuzijasticna, bla bla... I stvarno je jako glupo sto te nesto blokira a da ni sama ne znas razlog i sto se odrices stvari koje volis (npr. voznje na motoru - lovi me klaustrofobija u kacigi) bezveze. I jos uz to malo gubim kontrolu pa sam u subotu vikala na decka dok me nije ulovio PA (al sam ga uplasila kad sam se pocela tresti)... bas sam... ono... glupa. Odbijam se tako ponasati. I tako sam odlucila uzeti zivot u svoje ruke i vratiti potpunu samokontrolu na koju sam bila ponosna. A vi, PA, tko vas je.., ne mozete mi nista! :p
Sto se tice alternativne medicine, draza mi je jer su nuspojave puno slabije (bar za stvari s kojima sam ja upoznata), a i zvuci mi strasno sad tu biti mjesecima na AD... i ove nuspojave... uvjeravam se da mi nije bas toliko lose da pocnem s tim. Upravo sam skuzila da mijenjam pogled na sve ovo... ne znam jesam napokon dosla pameti, ili Bachove kapi djeluju... ma bas me briga, osjecam da sam ponovo na stara ja i uzivam u tome! :jumping:
Joanna4
21.07.2008., 10:45
ebote, sad ne znam jel dobro da sam pisala na ovu temu il da nisam.
naime probudila san se prestravljena, doduše imam razloga, al ne znam koliko .. ustvari, ne može bit gore ako o tome trkeljam :)
mučnina u želucu i misli o raznim ishodima nekih stvari, al nisam si dovoljno predvidiva, pa me to još više plaši
I meni se tako cinilo kad sam upala na temu... Ali u ovo malo vremena sam skuzila da mi je super sto se ljudima desavaju iste stvari i bas su ti ljudi toliko dobri, i pozitivni, suosjecajni... Svi imamo kriznih situacija... ne zaboravi: nije ti to prvi put. Znas da je zadnji put i sve ostale proslo... i nije se nista strasno dogodilo... pa ce tako proci i sad. Sve je u tvojoj glavi... odi radi nesto. :mig:
A sto sam ja tu?:mad:
Kardiologija je ipak moje podrucje. Trebas obavezno napraviti Holter(24 satni EKG), on ce sigurno registrirati kakvu paroksizmalnu tahikardiju(iznenadno lupanje srca)
Ono sto vi opisujete izgleda mi kao VES ili SVES. Ekstrasistola je preuranjena kontrakcija srca. Ako je Ves, zariste je u ventriklu-klijetki. To podrucje je predvodnik srca-odasilje impulse vecom i brzom ucestaloscu. Zato se razvijaju VES. Mogu biti monomorfne i polimorfne. Ako su monomorfne, one su bezazlene. Sve su na EKG-u jednake velicine i postoji samo jedno zariste,a ako su polimorfne,razlicitog oblika na EKG-u,postoji vise zarista u klijetki. Potrebna je obavezna terapija.
SVES-supraventrikularne ekstrasistole su bezazlene. Samo im ime kaze. Zariste se nalazi iznad klijetki. Mogu biti u pretklijetki-atriju ili u sinusnom cvoru.
Mozda vam je ovo previse informacija. Ak vam nesto nije jasno pitajte.
Da za holter mi je rekao i na hitni , al sad mi je dobro , da ja ipak još malo pričekam il da samo idem kod kardiologa. Ma bed mi je opče iči jer svuda samo čekanje i gužve pa te narući za neka tri mj. na red , užas!!:mad:
Vidim ti si Zeuse dobro, jel se stvarno šečeš u tigrastim tangama po plaži, hehe!:top:
ok, sunček, ali mislim da si ipak preveč otišel u stručne vode. treba ženi samo savjet: ne brini, obavi kod kardiologa osnovne pretrage pa se bu vidlo jesi il nisi srčenjak. pa onakve detalje nemreš tumačit nikom osim kolegama (i kolegicama koji se ne bave kardiologijom, nego, npr. toksikologijom, ha, ha). jel mogu kod tebe na pregled? nešto mi srčeko preveč lupa ovih dana?:rolleyes: se trebam naručiti posebno. ono, mislim, ak si prebukiran?:mig:
ah, jedva čekam da te vidim na tulumu u tigrastim tangicama. s prorezom na pravom mjestu:klap:
:rofl::rofl::lol::top:
Da, da, netko je dao prijedlog da osnujemo klub anksioznih, paničara i depresivaca, a onda su krenuli i prijedlozi s tulumom :D
dobro a tko su mladenci , Zeus je očito mladoženja a mladenka
????:rofl::rofl::Placebo::romeo:
gwendolyn
21.07.2008., 12:17
pozdrav svima koliko vas ima!!!!:jumping:
jedva dočekah pauzu da malo pročitam šta ste pisali i javim vam se--za osobe koje misle da lude i deprimirane su,prilično ste neozbiljni,mislim STVAAAARNO :rofl:
dvojbo,htjela sam ti čestitati od srca,zaista,sad sam pročitala o tome kako si se morala snaći i počela raditi od kuće,mogu samo zamisliti kakva je patnja bila kad te tako nešto snažno blokira...ali sad si :top: šta se tiče izbjegavanja ovoga i onoga,za alkoholom nisam nikad ni bila luda,pa ga izbjegavam,ali u kavi sam uživala,a sad se nakon jedne tresem i treperim,dr.kaže sasvim normalno,jer je kava " ekscitans".
ja bila vikend na otoku i bilo mi je super,eej,ljudi moji,od gušenja u trajektu ovu zimu i vrtoglavice,sad sam stajala na palubi cijelim putem,nagnuta iznad mora i guštala kako me slane kapljice prskaju po licu.I puše maestral,a ja dišem punim plućima...:s
poslušala Zeusov savjet :Di stvarno -dani su bili kako slijedi; sex,more,hrana,sex,more,hrana,i PA ni blizu. Jen8,vidjela sam što si napisala,mislim da ići u seks baš u trenutku kad te drži anks.,na silu,s ciljem "mora mi bit,valjda će mi bit bolje poslije"- mora rezultirati fijaskom...možda je i pitanje bliskosti s osobom s kojom si bila,da li on zna kako se osjećaš i od čega patiš?
svi ste ovdje prekrasne osobe,držite se ,liječite se ,ne odustajte,jedan Život imamo i proživjet ćemo ga još ljepše nakon ovog ( teškog) iskustva
CURICA5
21.07.2008., 12:33
e pa ljudi moji obožavani,ja uživam,,doslovce uživam...
na more ću 01.08 a dotad,,,bila baš vani u in baru i oduševila se,,i shvatila kako mi je drago da sam dio tih ljudi,,to sve veselo,sretno a ja naplesala se ko nikad prije..
veliki pozdrav
od još veselije curice!!!
:grli::Pivo::w:w:w:zivili::klap::cheer::cheer::jum ping:
e pa ljudi moji obožavani,ja uživam,,doslovce uživam...
na more ću 01.08 a dotad,,,bila baš vani u in baru i oduševila se,,i shvatila kako mi je drago da sam dio tih ljudi,,to sve veselo,sretno a ja naplesala se ko nikad prije..
veliki pozdrav
od još veselije curice!!!
:grli::Pivo::w:w:w:zivili::klap::cheer::cheer::jum ping:
baš mi je drago kaj si tak sretna i ja idem 01 .8. na more i baš se veselim
ajmo ljudi svi slijedit primjer zeusa , pa ipak je on DR. I ZNA NAJBOLJE ŠTA JE DOBRO ZA ZDRAVLJE .:
::Sex: curice pusa.
ovo se dobro da repati !:top:
CURICA5
21.07.2008., 13:49
ovo se dobro da repati !:top:
zakon je da...odlično :-))
Da za holter mi je rekao i na hitni , al sad mi je dobro , da ja ipak još malo pričekam il da samo idem kod kardiologa. Ma bed mi je opče iči jer svuda samo čekanje i gužve pa te narući za neka tri mj. na red , užas!!:mad:
Vidim ti si Zeuse dobro, jel se stvarno šečeš u tigrastim tangama po plaži, hehe!:top:
Kod kardiologa nebus nis zbavila. Bude ti npravil EKG, koji moze biti potpuno normalan i poslal bu te doma. Trebas napraviti Holter. Malo ti je bad kaj su sad godisnji. Moj ti je savjet da se narucis na Holter.
Vidim da Vas je trebalo jako nagovarati. Pocele ste se sve sexati sve u sesnajst.:lol::rofl::cerek:
maher18
21.07.2008., 15:01
Vidim da Vas je trebalo jako nagovarati. Pocele ste se sve sexati sve u sesnajst.:lol::rofl::cerek:
pa valda si im dal dobar primjer, ha, ha:top:
Joanna4
21.07.2008., 15:36
Da, i ja sam primjetila... prvo se pravile fine, a sad... :top:
Butterfly_20
21.07.2008., 15:38
Imam jedno pitanjce, sljedeci mjesec prvi put pocinjem piti kontracepcijske pilule, i to Diane 35. Vidim dosta ljudi po internetu pise da su im znale izazvati anksioznost i depresiju, a toga kod mene ima dovoljno i bez pilula :D pa da pitam vas iskusne jel imaju takvog utjecaja na raspolozenje i dal se normalno mogu pit uz AD (kod mene Ladiomil) ?
A kad smo kod mora, i ja 1.8. idem i jeeeedva cekam!
micamacazg
21.07.2008., 15:42
A čuj, bila sam i ja kod kardiologa, i meni je srce znalo kao zalupat ili kao da me netko s iglom pika kroz srce pa me još više zaboli kad duboko udahnem, isto tako su mi napravili ekg i rekao mi je doktor da je to normalno :ne zna: a sad za ovo tvoje stanje ne znam, mislim da bi ti svakako bilo dobro uzeti holter ipak da se vidi jel sve u redu, tako bih barem ja napravila ak niš drugo da znam da mi je sa srcem sve u redu. Meni je tako pod PA srce znalo lupati da sam imala osjećaj da ću doživjeti infarkt, al sam preživjela. Tak da ti to preporučam. :mig:
micamacazg
21.07.2008., 15:45
Meni se i dalje ne sexa :confused: :ne zna:
pozdrav svima koliko vas ima!!!!:jumping:
jedva dočekah pauzu da malo pročitam šta ste pisali i javim vam se--za osobe koje misle da lude i deprimirane su,prilično ste neozbiljni,mislim STVAAAARNO :rofl:
dvojbo,htjela sam ti čestitati od srca,zaista,sad sam pročitala o tome kako si se morala snaći i počela raditi od kuće,mogu samo zamisliti kakva je patnja bila kad te tako nešto snažno blokira...ali sad si :top: šta se tiče izbjegavanja ovoga i onoga,za alkoholom nisam nikad ni bila luda,pa ga izbjegavam,ali u kavi sam uživala,a sad se nakon jedne tresem i treperim,dr.kaže sasvim normalno,jer je kava " ekscitans".
ja bila vikend na otoku i bilo mi je super,eej,ljudi moji,od gušenja u trajektu ovu zimu i vrtoglavice,sad sam stajala na palubi cijelim putem,nagnuta iznad mora i guštala kako me slane kapljice prskaju po licu.I puše maestral,a ja dišem punim plućima...:s
poslušala Zeusov savjet :Di stvarno -dani su bili kako slijedi; sex,more,hrana,sex,more,hrana,i PA ni blizu. Jen8,vidjela sam što si napisala,mislim da ići u seks baš u trenutku kad te drži anks.,na silu,s ciljem "mora mi bit,valjda će mi bit bolje poslije"- mora rezultirati fijaskom...možda je i pitanje bliskosti s osobom s kojom si bila,da li on zna kako se osjećaš i od čega patiš?
svi ste ovdje prekrasne osobe,držite se ,liječite se ,ne odustajte,jedan Život imamo i proživjet ćemo ga još ljepše nakon ovog ( teškog) iskustva
Stvarno mi je drago da ti je bilo lijepo i da si uživala. Mislim da ću i ja otići na jedan vikend na otok, samo ne znam točno kad. Ja sam ti još u početnoj fazi AD (18 dan) pa se još nosim s nuspojavama.. A glupa sam što nisam momku rekla za PA i anksioznost, ali tek sam prije mjesec skontala sto mi je ustvari i nikako da mu kazem. Ne znam kako kod vas napad panike izgleda, ali meni je uglavnom fizički loše, slabost, nestabilnost u nogama, osjećaj da ću izgubiti svijest i od toga me uhvati panika. U glavi mi bude neki pritisak, osjećaj kao kad ti padne tlak... tako da bih mu rekla da mi je slabo radi tlaka i anemije (što sam jedno vrijeme i imala). Ma ne znam, moram mu reći, ali ne znam ni ja kako.. Kad sam s njim puno mi je bolje i rijetko me uhvati PA.
Kako vi znate da li je neki AD dobar za vas ili nije? Jer mislim da sam čitala da neki moraju uzimati različite dok ne nađu onoga koji im paše. Pa me zanima kako znate da vam taj neki AD ne paše?
Butterfly_20
21.07.2008., 21:04
Stvarno mi je drago da ti je bilo lijepo i da si uživala. Mislim da ću i ja otići na jedan vikend na otok, samo ne znam točno kad. Ja sam ti još u početnoj fazi AD (18 dan) pa se još nosim s nuspojavama.. A glupa sam što nisam momku rekla za PA i anksioznost, ali tek sam prije mjesec skontala sto mi je ustvari i nikako da mu kazem. Ne znam kako kod vas napad panike izgleda, ali meni je uglavnom fizički loše, slabost, nestabilnost u nogama, osjećaj da ću izgubiti svijest i od toga me uhvati panika. U glavi mi bude neki pritisak, osjećaj kao kad ti padne tlak... tako da bih mu rekla da mi je slabo radi tlaka i anemije (što sam jedno vrijeme i imala). Ma ne znam, moram mu reći, ali ne znam ni ja kako.. Kad sam s njim puno mi je bolje i rijetko me uhvati PA.
Kako vi znate da li je neki AD dobar za vas ili nije? Jer mislim da sam čitala da neki moraju uzimati različite dok ne nađu onoga koji im paše. Pa me zanima kako znate da vam taj neki AD ne paše?
Sto se tice AD, ja sam znala da je ovaj dobar za mene kada su neki simptomi depresije nestali (za anksioznost mi ne pomazu u potpunosti pa tu nemam sto reci), jednostavno sam se pocela osjecati bolje, a neko lose raspolozenje je prestalo trajati po cijele dane, nego tu i tamo po sat-dva. Ako ne vidis promjene u svom raspolozenju vjerojatno ce ti shrink dat drugi AD ili povisiti dozu ovog koji pijes.
Moja situacija sa deckom je slicna, u pocetku kada mi je cesce znalo biti lose rekla sam mu nisam dobro, imam mucnine i sl. i da tu i tamo popijem xanax, no za depresiju mu nisam rekla, ni da sam bila kod shrinka...ne znam kako da to objasnim, ne zelim da se osjeca krivim zbog mog stanja, da misli da je on uzrok tome. Ipak mislim da nesto naslucuje, jer nisam uvijek mogla prikriti kako se osjecam... Zapravo pitam se bi li me u potpunosti shvatio, kao vi koji prozivljavate isto jer on je potpuno drugacija osobe od mene, nikad nimalo depresivan, ni anksiozan.
Cini se da su nam decki najbolji AD, i meni je kad sam s njim dobro, PA nikad nemam, jednostavno nemam tog straha i tjeskobe kad sam s njim.
gwendolyn
22.07.2008., 11:23
drage Jen i Butterfly,znam da nije jednostavno početi pričati o anksioznosti i depresiji,tisuću strahova vam se mota po glavi,kakva će biti reakcija osobe kojoj se povjerite,hoće li vas podržati?razočarati? butterfly,tzašto misliš da bi ti dečko mislio da je on kriv za tvoj poremećaj?! pokušaj biti malo sebična,ti patiš,pati i on ako naslućuje da nisi dobro,ali tebi treba pomoć i podrška,nemoj unaprijed brinuti kako će njemu biti teško ili će se osjećati krivim.Kad/ako on tako shvati stvar,tada ćete već moći toliko otvoreno razgovarati o svemu,pa ćeš se potruditi sve mu lijepo objasniti.Kad sam prvi put patila od anks s jakim PA nisam uopće mogla ni zamisliti da to kažem tadašnjem dečku,samo on je bio samoživo govno,pa bolje i da nisam.Ti jedina znaš kakav odnos imaš s njim
a šta se tiče AD,piješ ga,liječnik će te voditi,ne raspituj se previše,samo ćeš se dodatno opteretiti.Dr.će vidjeti kako se mijenjaš ili ne,i znati šta će raditi.Svatko ima svoje iskustvo,jedinstveno za sebe.Budite uporne i strpljive,ja npr.od zolfta nisam imala nuspojava,osim šta sam se zbucila:klopa:pa me sad dečko zove Rambo:mljacko:
nastojte se ne osluškivati svaki trenutak "kako sam sad,šta osjećam,šta će biti?" ---trudite se koncentrirati na sve konkretno i realno oko sebe,ma koliko naporno i zamorno djelovalo
pusa svima s kišnog Jadrana
ovaj mi je genijalan,nikad nemam kontekst za njega ,ali ne mogu mu odolit:D:Prd:
Na sreću, meni je otprve pogođeno s cipralexom... A i doktor mi je na prvom susretu rekao da je "uvjeren da će cipralex kod mene dobro djelovati". Nuspojava je bilo minimalno prvih nekoliko tjedana, zapravo takoreći ih nije bilo. Najznačajnije možda to da mi se navečer spavalo ranije nego inače i morala sam u krevet - nisam mogla izdržati...i popodne sam ponekad morala ići odspavati što inače ne prakticiram. A i to je prošlo nakon oko mjesec i pol uzimanja, a osim toga samo mi je koristilo (odmorila sam se).
To da neki AD nije dobar za tebe mislim da možeš odlučivati tek nakon oko mjesec dana i više uzimanja... ne odmah nakon par dana. Inače, zaista osjetiš ako ti krene na bolje, ne možeš se prevariti, jer si mirniji, stabilniji, strahovi se povlače, vraća se koncentracija, odlučniji si, energičniji, smireniji, realnije sagledavaš stvari oko sebe, imaš više snage za njihovo rješavanje.
Samo, da te upozorim, na početku ima oscilacija, tako da nemoj pokleknuti već prvi mjesec. Te oscilacije se povuku i sve se sredi i uravnoteži. Treba tu i malo strpljenja.
Inače, ljudi, ja se jučer cijeli dan nisam mogla uključiti na forum :confused: :confused: - nešto je štekao...Ne znam kako vama...
KAKO ŽIVJETI S ANKSIOZNOM OSOBOM????
Macko ajmo na kavu. :mig: Mozda se poslije predomislis. Dvojba ionako kaze da sam sex terapeut.:D:top:
Butterfly_20
22.07.2008., 21:04
S puno razumijevanja i hrabrenja jer toj osobi je gore zivjeti sa anksioznosti nego tebi sa anksioznom osobom!
Jel ima nesto konkretno sto pitas, kako postupit kad osoba ima PA, kako opcenito razgovor pomoc ili nesto treće?
Sto se tice AD, ja sam znala da je ovaj dobar za mene kada su neki simptomi depresije nestali (za anksioznost mi ne pomazu u potpunosti pa tu nemam sto reci), jednostavno sam se pocela osjecati bolje, a neko lose raspolozenje je prestalo trajati po cijele dane, nego tu i tamo po sat-dva. Ako ne vidis promjene u svom raspolozenju vjerojatno ce ti shrink dat drugi AD ili povisiti dozu ovog koji pijes.
Moja situacija sa deckom je slicna, u pocetku kada mi je cesce znalo biti lose rekla sam mu nisam dobro, imam mucnine i sl. i da tu i tamo popijem xanax, no za depresiju mu nisam rekla, ni da sam bila kod shrinka...ne znam kako da to objasnim, ne zelim da se osjeca krivim zbog mog stanja, da misli da je on uzrok tome. Ipak mislim da nesto naslucuje, jer nisam uvijek mogla prikriti kako se osjecam... Zapravo pitam se bi li me u potpunosti shvatio, kao vi koji prozivljavate isto jer on je potpuno drugacija osobe od mene, nikad nimalo depresivan, ni anksiozan.
Cini se da su nam decki najbolji AD, i meni je kad sam s njim dobro, PA nikad nemam, jednostavno nemam tog straha i tjeskobe kad sam s njim.
Kod mene je bilo obratno. Ja sam imao gadne PA bas kad sam bio sa svojom bivsom zenom. Kak to objasnjavate?:eek::D
Probajte ovu th. ja sam danas odlicno. Prvo kupanje u moru, onda opustajuca relaksirajuca masaza na plazi, zatim plivanje u bazenu. Mislim bas plivanje, ne namakanje. Nakon toga se izvalite na ledja i plutate . Na kon toga tusiranje. osjecat cete se odlicno. :s :top:
Butterfly_20
22.07.2008., 21:12
Kod mene je bilo obratno. Ja sam imao gadne PA bas kad sam bio sa svojom bivsom zenom. Kak to objasnjavate?:eek::D
A cuj mi smo relativno "svjezi", nismo ni godinu dana zajedno! mozda veza djeluje super na PA, a brak pogubno :rofl:
Macko ajmo na kavu. :mig: Mozda se poslije predomislis. Dvojba ionako kaze da sam sex terapeut.:D:top:
:nono::rofl::Sex:
dragi zeuse tebi je očito puno bolje?????:lol:
Malo razumijevanja i puno , puno ljubavi bit če sasvim ok.!:)
Drage moje Butterfly i Gwendolyn, zahvaljujem na javljanju i to s dečkom ću još razmisliti što da radim jer i mi smo tek godinu dana skupa, od toga je on non-stop na poslovnim putovanjima, a i ja sam do prije mjesec dana radila po cijele dane čak i vikendom. Pa nemam pojma kako ću mu to sve reći jer bi on napravio paniku i već znam da bi mi rekao što se trujem s tim glupostima i da dr nema pojma jer ja uopće i nisam depresivana, pa što će mi onda AD i da sam sebi najbolje možeš pomoći i bla, bla, bla... već ga čujem!!
Kakav je mislim da se ne bi htio ni seksat da mu kažem da mi je jednom bilo loše poslije seksa. Ma možete misliti da moram dečka na kraju molit za sex?! Je li se to kome živome dogodilo?!!!! Uglavom, imate pravo i trebalo bi biti malo sebična, ali mislim da još nije vrijeme. Moram još i razmisliti dobro o toj vezi. Dobro u svemu ovome stanju je to što sam počela više misliti na sebe, a to sam skoro zaboravila kako izgleda. Sve mi je bilo prečnije i posao, i momak, i prijatelji, i obitelj, i tko zna tko sve ne.. Sad sam malo počela više sve prilagođavati sebi, a ne sebe svima! I baš je fin osjećaj, za promjenu!!
Što se tiče AD, još ću malo vidjeti što se događa. I naravno, svak je drugačiji pa svima paše neki drugi AD i drugačije organizam reagira. Ja sam, što je dobro, skinula 2 kg u ovih 19 dana od kada pijem AD. Izgubila sam nekako apetit. Ali mi se sve nekako čini da neće dugo trajati.
Kejt, hvala na savjetu i ohrabrenju, imaš pravo, pričekat ću još sa AD da vidim kako će djelovati. E, ja sam imala isti problem jučer popodne sa forumom i danas se cijelo popodne nisam mogla uključit. Tek evo maloprije mi je uspjelo. I već sam pomislila - "pas mater i ovome kompjutoru, kanta..."
Cmok svima iz večeras prohladnog Dubrovnika!:kiss:
Pa ti si sam objasnio sa rječicom "bivša" jel?! Je li ti stanje bolje od kada niste skupa? Da ti nije sve počelo zbog nje? Oprosti, ali nisam čitala sve postove...
Uf, to nije baš dobro... Od kad?! Meni se nije dalo jedno 5-6 dana kad sam počela sa AD. Sad mi se već vraća...
A da ti dođe neki "mačak" tipa Brad Pitt (ofucano ali meni je on MLJAC!) nemoj mi reći da ti se isto ne bi dalo?!
Puno strpljenja, ljubavi i pomoći da izdrži to teško razdoblje koje će proći!
Drago mi je da je otvorena ova tema. Od anksioznosti sam patila tri godine. Strah od vanjskog prostora, ljudi, nepoznatog. Užas.Simptomi: jako znojenje ruku, pritisak u prsima, jako lupanje srca, pojačani vid (to mi je bilo najgore). Prije nego što sam obolila bila sam dosta jaka osoba (ili sam bar to mislila), dok mi se nisu desile neke stvari koje su me naprosto slomile . Ali neću sad o tome. Htjela bih reći da se to može izlječiti. Krenula sam na grupnu psihoterapiju, stekla samopouzdanje (vrlo bitno) i nikad nisam odustala od same sebe. Jako mi je pomogla vjera, uljevala mi je sigurnost što mi je najviše falilo. Nisam čitala nikakvu literaturu nego sam vjeru pronašla u sebi. Na neki način bila sam sama sebi psihijatar. Mislim da je za ovu bolest najvažnije pronaći neku sigurnost za sebe (u glavi), biti si bitan (kroz posao). Svaki put kad mi se desio napad panike rekla sam si "e to mi je zadnji " i u to sam vjerovala. Jako je bitno ne prepustiti se.
Butterfly_20
22.07.2008., 22:38
Drage moje Butterfly i Gwendolyn, zahvaljujem na javljanju i to s dečkom ću još razmisliti što da radim jer i mi smo tek godinu dana skupa, od toga je on non-stop na poslovnim putovanjima, a i ja sam do prije mjesec dana radila po cijele dane čak i vikendom. Pa nemam pojma kako ću mu to sve reći jer bi on napravio paniku i već znam da bi mi rekao što se trujem s tim glupostima i da dr nema pojma jer ja uopće i nisam depresivana, pa što će mi onda AD i da sam sebi najbolje možeš pomoći i bla, bla, bla... već ga čujem!!
Moram još i razmisliti dobro o toj vezi.
Ajme ko da si mog opisala!
Ja sam sa vezom zadovoljna, al jedno vrijeme dok jos nisam pocela pit AD (i prvih par tjedana sto sam ih pila) sam bila uzasno osjetljiva i zapravo jako nesigurna u sebe, i znala sam zbog najmanje sitnice koju bi rekao plakat...i mislit da svaka svadica odmah znaci da ce prekinut... Hvala bogu, sad me to vise manje proslo!
Drago mi je da je otvorena ova tema. Od anksioznosti sam patila tri godine. Strah od vanjskog prostora, ljudi, nepoznatog. Užas.Simptomi: jako znojenje ruku, pritisak u prsima, jako lupanje srca, pojačani vid (to mi je bilo najgore). Prije nego što sam obolila bila sam dosta jaka osoba (ili sam bar to mislila), dok mi se nisu desile neke stvari koje su me naprosto slomile . Ali neću sad o tome. Htjela bih reći da se to može izlječiti. Krenula sam na grupnu psihoterapiju, stekla samopouzdanje (vrlo bitno) i nikad nisam odustala od same sebe. Jako mi je pomogla vjera, uljevala mi je sigurnost što mi je najviše falilo. Nisam čitala nikakvu literaturu nego sam vjeru pronašla u sebi. Na neki način bila sam sama sebi psihijatar. Mislim da je za ovu bolest najvažnije pronaći neku sigurnost za sebe (u glavi), biti si bitan (kroz posao). Svaki put kad mi se desio napad panike rekla sam si "e to mi je zadnji " i u to sam vjerovala. Jako je bitno ne prepustiti se.
Drago mi je da si se izlječila i da ti je sad vjerujem dobro. Ja se nadam da ćemo i mi svi doživjeti isto jedan dan. A mislim da se cijeli poremećaj i dogodio jer čovjek zaboravi na sebe.
Samo što ja nikad i nisam bila bez samopouzdanja. Čak ni sa anksioznosti to mi nije nestalo. Ali valjda se onda sve dogodilo iz nekog drugog razloga. Imala sam puno šokova i stresova u zdanjih nekoliko godina. Uglavnom loših stresova jer ima i dobrih stresova kako kaže moj dr. I ti dobri stresovi su isto odraze na organizam. Npr. ja sam u zadnjih 3 godine napredovala na poslu i došla do pozicije za koju sam mislila da će se možda dogoditi u kasnim 40-tim. Pa kako se dogodilo puno prije, bila sam presretna, ali ipak pod stresom. I sad se sve to odrazilo. Puno je sve lakše uz ove ljude na forumu kojima sam uz tebe beskrajno zahvalna!
To sa poslom je predivna stvar koja ti se desila. Da te okolina ne doživljava kao sposobnu za to (a takvu se moraš i ti doživit jer ti to i jesi) ne bi toga ni bilo. Vjeruj u sebe, voli sebe, vrednuj sebe.
Ajme ko da si mog opisala!
Ja sam sa vezom zadovoljna, al jedno vrijeme dok jos nisam pocela pit AD (i prvih par tjedana sto sam ih pila) sam bila uzasno osjetljiva i zapravo jako nesigurna u sebe, i znala sam zbog najmanje sitnice koju bi rekao plakat...i mislit da svaka svadica odmah znaci da ce prekinut... Hvala bogu, sad me to vise manje proslo!
Ajde neka je tebi lijepo u vezi. Meni je isto ok, ali da je situacija obrnuta, draga moja, i da je njima nesto vjerojatno bi uzeli za početak 6 mj bolovanja, ili bi ih trebalo pratiti u stopu 24 sata u slučaju da im nešto treba i ne mislim da bi sve rješili rečenicom:"Nije ti niša i što dr zna i što će ti ljekovi i sve možeš kad hoćeš i tra la la...!"
Sad je ispao forum - muški su prasci?! Ali ja ipak ne bih mogla bez njega.. Bar dok sam s njim puno mi je bolje. Vidiš i mene je hvatala jedno vrijeme non stop nervoza i sve me je nerviralo, pa i on i isto sam mislila da će me ostaviti svaki čas i rasplakala bih se bez veze. Skroz su me pucali neki blesavi filmovi, bit će da je to zbog anksioznosti.
micamacazg
23.07.2008., 07:25
Uf, to nije baš dobro... Od kad?! Meni se nije dalo jedno 5-6 dana kad sam počela sa AD. Sad mi se već vraća...
A da ti dođe neki "mačak" tipa Brad Pitt (ofucano ali meni je on MLJAC!) nemoj mi reći da ti se isto ne bi dalo?!
ne :kava: :ne zna:
gwendolyn
23.07.2008., 11:06
:
ja svome bivšem nisam mogla reći ni nakon dvije godine veze,a ovom sadašnjem sam rekla čim me opet počelo mučiti,tada smo bili tek 2 mjeseca skupa,on je bio upoznat sa svim šokovima koje sam prošla ovu jesen i nije mu bilo ništa čudno.
I rekla sam ti da samo ti znaš kakav odnos imaš s dečkom i osjećaš dokle se možeš otvoriti
... ali,iskreno,to što se bojiš da će on biti tako izričit i odrješit u smislu " šta se truješ,dr.nema pojma,ti to možeš sama" ipak mislim da pokazuje da ti je anksioznost donekle poljuljala samopouzdanje da mu otvoreno kažeš
"eto,pomoć mi je trebala, i pijem lijek jer mi pomaže i razgovor s doktorom mi pomaže,i ja nisam ,kao šta nitko nije, svemoćna i bezgrešna,već lomljiva i ranjiva osoba kojoj sad ne treba pametovanje nego puno podrške i nježnosti"
kako je Aida savršeno i jednostavno rekla VREDNUJ SEBE,VOLI SEBE
VELIKA PUSA SVIMA !!! i ja se jedva spojila na forum jutros...
gwendolyn
23.07.2008., 11:09
di je Dvojba????:ne zna:
gwendolyn
23.07.2008., 11:19
micamacoooo
ne opterećuj se,polako...ako se dobro sjećam,piješ zoloft kao i ja,s tim da sam ja na njemu već 7 mjeseci,i u tih 7 mjeseci,da je bilo po meni,posexali bi se 1/2 puta maksimalno.Sve mi je na pameti osim toga,jednostavno kao da je taj dio mene ispario,a bila sam prilično divlja:D meni je dr. objasnio da sam lijek tu ima velikog udijela,zato,polako,bitnije je da se stabiliziraš,a želja će se pomalo početi vraćati.Ja ga još uvijek pijem,ali polako se vraćam u formu,doduše,opet ne svojom inicijativom,ali se uspijevam prepustiti dečku i nakon malo vremena kao da se mozak i tijelo probude i uključe.Pisala si kako si bolje,samo tako dalje i ako treba malo bolje pojasni dragom da ni slučajno nije stvar u tome da te ne privlači više,( jer nije ni njemu lako :mig:) drži se:top:
di je Dvojba????:ne zna:
Tu sam draga moja - u prolazu.
Maljam stan, obojila zidove sobe u žuto ( ko u ludnici) a hodnik u plavo pa izgleda kao da ulazim u bazen :D
Izasrala sam bojom cijelu kuću, sebe od glave do pete i lojtre čija se osnovna boja više ne razaznaje. Uglavnom, sve čekam tko će mi pokucat na vrata, jer gosti jakkooo vole doći kad kuća izgleda kao da ju je posralo 100 golubova. Idem sad ribat, ima da si raskopam svu kralježnicu, koljena i sve ostale kosti. Koliko puta sam išla po lojtri gore i dole, ima da nabijem mišiće na nogama ko nogometaš. :mig:
ne :kava: :ne zna:
Mica maco, slab libido čest je kod osoba koje pate od depresije i anskioznosti. Libido pada i od AD-a, no poslije se to ipak stabilizira.
Nisi jedina koja ima nizak libido - kod mene to traje godinama i to točno od trenutka kada sam pobrala depresiju, a da nisam ni znala da je imam.
Jako depresivni ljudi nemaju seksulnih potreba kao oni zdravi. Naravno, ne svi - ovisi o kakvoj depresiji je riječ.
Gwendolyn ti je dobro rekla - ako ti dragi zna da piješ AD, reci mu da je to jedna od nuspojava koja će proći. Bitno je da ne misli da ga više ne želiš. Znaš kakvi su muški :D
A sad Dvojbo, dosta si laprdala po forumu. Maarššš po krpe, deterdžente, četke, metle, špahtle i ostale rekvizite i ožeži. Ima da kuća blista ko pesja jajca :D
Joanna4
23.07.2008., 14:07
Dvojbo, i moja soba je zuta... i bas mi je super u njoj!
Zeuse, kako si otisao na Santorini, tj. s cim si putovao? Ceka me let do UK uskoro, nisam bas sigurna kako cu reagirati na to s obzirom da me hvata vrtoglavica kad se popnem na stolac dok vjesam zavjese... Puno sam bolje sad, ali ipak... to ce mi biti pravi test. A s obzirom da idem s direktorom, ne bi bas bilo zgodno da mu se pocnem tresti u avionu i ostalo...
Butterfly_20
23.07.2008., 17:12
Ajde neka je tebi lijepo u vezi. Meni je isto ok, ali da je situacija obrnuta, draga moja, i da je njima nesto vjerojatno bi uzeli za početak 6 mj bolovanja, ili bi ih trebalo pratiti u stopu 24 sata u slučaju da im nešto treba i ne mislim da bi sve rješili rečenicom:"Nije ti niša i što dr zna i što će ti ljekovi i sve možeš kad hoćeš i tra la la...!"
Sad je ispao forum - muški su prasci?! Ali ja ipak ne bih mogla bez njega.. Bar dok sam s njim puno mi je bolje. Vidiš i mene je hvatala jedno vrijeme non stop nervoza i sve me je nerviralo, pa i on i isto sam mislila da će me ostaviti svaki čas i rasplakala bih se bez veze. Skroz su me pucali neki blesavi filmovi, bit će da je to zbog anksioznosti.
Je zbog anksioznosti, ali i kao simptom depresije se javlja nesigurnost u sebe, razdrazljivost i sl.
A ovo si tocno pogodila, da je njima nesto, vec bi sto doktora obisli, al dobro ne ljutim se ja na njih pa ne mogu oni znati sto je to tocno anksioznost, mislim objasnila ja jesam svome kako se osjecas kad te puca anksioznost, nekad shvati, al nekad misli da ja prokleti xanax uzmem zato sto sam eto malo zivcana a istina je da ga nekad uzmem zato da bi uopce mogla izaci iz kuce. Blago onima koji ne znaju kakav je to osjecaj...
micamacazg
23.07.2008., 17:37
A sad Dvojbo, dosta si laprdala po forumu. Maarššš po krpe, deterdžente, četke, metle, špahtle i ostale rekvizite i ožeži. Ima da kuća blista ko pesja jajca :D
:lol::lol::lol::lol::lol::lol: :trio:
micamacazg
23.07.2008., 18:13
Ne znam kako ste vi danas, ali ja sam strgana, kičma me rastura i želudac, ne znam jel to od vremena ili od čega, fakat se osjećam ko da me neko istuko :rolleyes: čak ne mogu ni kavu piti :confused:
Butterfly_20
23.07.2008., 18:31
Ja sam cijeli dan uzasno pospana....
Maljam stan, obojila zidove sobe u žuto ( ko u ludnici) a hodnik u plavo pa izgleda kao da ulazim u bazen :D
Izasrala sam bojom cijelu kuću, sebe od glave do pete i lojtre čija se osnovna boja više ne razaznaje. Uglavnom, sve čekam tko će mi pokucat na vrata, jer gosti jakkooo vole doći kad kuća izgleda kao da ju je posralo 100 golubova. Idem sad ribat, ima da si raskopam svu kralježnicu, koljena i sve ostale kosti. Koliko puta sam išla po lojtri gore i dole, ima da nabijem mišiće na nogama ko nogometaš. :mig:
Joooj, Dvojbo... :lol: :lol:
Pa ti si nam puna energije - bacila se na radne akcije!
Sad znam koga ću zvati kad ću maljati! :rofl:
Ne znam kako ste vi danas, ali ja sam strgana, kičma me rastura i želudac, ne znam jel to od vremena ili od čega, fakat se osjećam ko da me neko istuko :rolleyes: čak ne mogu ni kavu piti :confused:
Micamaco, piješ li taj svoj AD redovito? Viđaš li doktora (psihića) ponekad? Osjećaš li bilo kakav napredak?
micamacazg
23.07.2008., 18:42
Micamaco, piješ li taj svoj AD redovito? Viđaš li doktora (psihića) ponekad? Osjećaš li bilo kakav napredak?
Pijem ga redovito. Zadnje sam kod psihičke bila prije 2 mj, planiram ju promjeniti pa eto ni sama ne znam gdje bih, osjećala sam napredak evo do unatrag par dana i sad je sve ajmo reč kao stalo, sve je na jednoj razini, niti se osjećam super niti loše, nema niti PA, ali tako mi je bilo i na prošlom AD-u (cipralex) na punoj dozi pa mi ga je dr. promjenila u ovaj koji sad pijem(halea) :ne zna: možda očekujem od AD čuda, neznam jeli on sad dosegnuo svoj najviši nivo kad bi mi kao trebalo biti dobro, ali nisam očekivala da će mi toliko manje pomoći :ne zna:
Pijem ga redovito. Zadnje sam kod psihičke bila prije 2 mj, planiram ju promjeniti pa eto ni sama ne znam gdje bih, osjećala sam napredak evo do unatrag par dana i sad je sve ajmo reč kao stalo, sve je na jednoj razini, niti se osjećam super niti loše, nema niti PA, ali tako mi je bilo i na prošlom AD-u (cipralex) na punoj dozi pa mi ga je dr. promjenila u ovaj koji sad pijem(halea) :ne zna: možda očekujem od AD čuda, neznam jeli on sad dosegnuo svoj najviši nivo kad bi mi kao trebalo biti dobro, ali nisam očekivala da će mi toliko manje pomoći :ne zna:
Ma kakvi...svoj najviši nivo AD do sada sigurno nije dosegao. Za to će trebati još nešto mjeseci. Možda su kod tebe još u pitanju oscilacije. Ne znam, ja nekako imam dojam da bi tebi jako dobro došao češći razgovor s psihićem - raspitaj se dobro, pa kreni nekom pouzdanom, za kojeg ima puno preporuka. Imam dojam da bi ti češći razgovor jednostavno pasao. Što misliš?
(U svakom slučaju, to što nemaš PA je ipak ohrabrujuće).
micamacazg
23.07.2008., 19:06
Ma kakvi...svoj najviši nivo AD do sada sigurno nije dosegao. Za to će trebati još nešto mjeseci. Možda su kod tebe još u pitanju oscilacije. Ne znam, ja nekako imam dojam da bi tebi jako dobro došao češći razgovor s psihićem - raspitaj se dobro, pa kreni nekom pouzdanom, za kojeg ima puno preporuka. Imam dojam da bi ti češći razgovor jednostavno pasao. Što misliš?
(U svakom slučaju, to što nemaš PA je ipak ohrabrujuće).
Mislim da si u pravu, ali svi naručuju svakih mjesec do 2 :ne zna: i za ovu svoju psihičku sam dobila preporuku od svoje dr opće prakse pa mi baš i nije sjela :ne zna:
Ja sam danas strašno pospana, vrijeme je očajno, čas kao pad kiša, čas nekakvo jadno sunce. Do posla sam se jedva doteturala, kao da lebdim, cijeli dan. Nikako da dobijem bistrinu, skroz sam zamantrana. Ali valjda je krivo vrijeme, recimo.
Ma kava bi ti možda dobro došla. Znam da nije baš neko konstruktivno riješenje, ali ako si navikla piti kavu svaki dan, možda ti fali malo kofeina u organizmu.
A što se tiče AD i djelovanja, ja ti baš i ne znam puno jer sam tek na početku, ali mislim da to što ti je par dana stagnacija vjerojatno ništa ne znači jer i kod najzdravijeg čovjeka postoje periodi kad se bez veze osjeća. Samo ti nastavi dalje i sve će biti dobro. A čuda se ipak događaju, ali zbog tebe ne zbog AD...
Ja sam cijeli dan uzasno pospana....
Ma i ja sam kao zombi danas. A i spavalo mi se na poslu cijelo jutro..katastrofa! Jednom ću nešto toliko fulati zbog pospanosti u zadnje vrijeme da se neću lako izvući.
Imaš pravo - blago onima koji ne znaju za taj osjećaj anksioznosti. Ali nekako mi se čini kako je to sve češće danas nego prije. Brže se i stresnije živi. I ti si u ovome nova jel da? Bit će to sve dobro, samo se moramo strpiti i naći snage u sebi da ovo izdržimo. Jer će proći! Ovo je samo još jedan od životnih testova izdržljivosti. Teško je, ali uspjet ćemo! Sigurno! Vidi koliko ljudi ima koji su prošli isto i kojima je bolje! Samo treba vremena...možda malo više nego što smo mislile... Ali da bi ti bilo bolje, to moraš i htjeti. Treba naći snage u stvarima, ljudima i događajima koje te vesele i iz toga izvući pozitivnu energiju koja će nas voditi naprijed daleko od ovog stanja...
ja svome bivšem nisam mogla reći ni nakon dvije godine veze,a ovom sadašnjem sam rekla čim me opet počelo mučiti,tada smo bili tek 2 mjeseca skupa,on je bio upoznat sa svim šokovima koje sam prošla ovu jesen i nije mu bilo ništa čudno.
I rekla sam ti da samo ti znaš kakav odnos imaš s dečkom i osjećaš dokle se možeš otvoriti
... ali,iskreno,to što se bojiš da će on biti tako izričit i odrješit u smislu " šta se truješ,dr.nema pojma,ti to možeš sama" ipak mislim da pokazuje da ti je anksioznost donekle poljuljala samopouzdanje da mu otvoreno kažeš
"eto,pomoć mi je trebala, i pijem lijek jer mi pomaže i razgovor s doktorom mi pomaže,i ja nisam ,kao šta nitko nije, svemoćna i bezgrešna,već lomljiva i ranjiva osoba kojoj sad ne treba pametovanje nego puno podrške i nježnosti"
kako je Aida savršeno i jednostavno rekla VREDNUJ SEBE,VOLI SEBE
VELIKA PUSA SVIMA !!! i ja se jedva spojila na forum jutros...
U pravu si sasvim i znam da bih mu trebala reći, ne toliko radi njega da mu bude jasnije, nego radi sebe da mi bude lakše. Ali još ću vidjeti što ću. Trenutno mi je najvažnije da mi bude dobro i da se vratim u normalno stanje, da mogu normalno živjeti i raditi i šetati i družiti se... Nadam se da će se tako i biti..jednom.. sad moram misliti na sebe, pa tek onda na njega... ili koga god..
[QUOTE=Kejt 8;15131419]Joooj, Dvojbo... :lol: :lol:
Pa ti si nam puna energije - bacila se na radne akcije!
Sad znam koga ću zvati kad ću maljati! :rofl:
- Može stara moja. Tak sam se ispraksirala da maljam brzo ko raketa.:D
Gletam, kitam i šmirglam - sve radim :cerek:
Hm, plava pa žuta , to ti jr super kombinacija.
Meni se sviđa.:top:
Danas mi je dan bezveze, još sam na god. .
Mislim da bi se i ja trebala prihvatiti nekog ozbiljnijeg posla.
pa sad maleraj neznam , mislim da bi ja to sve sam spaćkala tak da niti maler ne bi uspel popravit greške .:ne zna:
Dvojbo ti si zakon , koliko sam to več puta ponovila.:top:
Sad si još i maler,evo pa kaj da velim , superrrrrrrrrrr!!!!!:mig:
- Sve ti je Kejtica lijepo objasnila.
Takve oscilacije dok se pije AD su normalne. Prerano je očekivati potpuno povlaćenje simptoma. Meni je dr. rekao da ću biti dobro za 6 mjeseci. Tada mi se to činilo dugo za čekanje. Ali bio je u pravu. Tek nakon 6 mjeseci bila sam sasvim dobro.
Ako nemaš PA lijek već djeluje. Ako se ne osjećaš niti super, niti loše, opet znači da lijek djeluje jer onda ni nemaš onih prijašnjih oscilacija u raspoloženju. Kužiš, stara moja?
Kako ti je Kejt rekla, s AD-om nisi došla do najvišeg nivoa. Da bi se stabilizirala moždana kemija, treba proći barem 6 mjeseci. Nakon tih 6 mjeseci stvari idu još na bolje, itekako počinješ primjećivati promjene.
Dakle, budi strpljiva, za sve treba vremena. Daj lijeku šansu.
Hm, plava pa žuta , to ti jr super kombinacija.
Meni se sviđa.:top:
Danas mi je dan bezveze, još sam na god. .
Mislim da bi se i ja trebala prihvatiti nekog ozbiljnijeg posla.
pa sad maleraj neznam , mislim da bi ja to sve sam spaćkala tak da niti maler ne bi uspel popravit greške .:ne zna:
Dvojbo ti si zakon , koliko sam to več puta ponovila.:top:
Sad si još i maler,evo pa kaj da velim , superrrrrrrrrrr!!!!!:mig:
I meni se sviđa žuta ( boja banane, ali žutija). S hodnikom sam pretjerala - užasno je ispala plava, a dok sam mješala u kanti, nije mi se tako činilo :mad: Morat ću prebojati - odlučila sam se za naranćastu jer je to topla boja dobrodošlice ( ipak je to hodnik- ulaz), a plava je hladna boja i bolje pristaje kupaonicama :D
Iako jako volim plavu :)
- Sve ti je Kejtica lijepo objasnila.
Takve oscilacije dok se pije AD su normalne. Prerano je očekivati potpuno povlaćenje simptoma. Meni je dr. rekao da ću biti dobro za 6 mjeseci. Tada mi se to činilo dugo za čekanje. Ali bio je u pravu. Tek nakon 6 mjeseci bila sam sasvim dobro.
Ako nemaš PA lijek već djeluje. Ako se ne osjećaš niti super, niti loše, opet znači da lijek djeluje jer onda ni nemaš onih prijašnjih oscilacija u raspoloženju. Kužiš, stara moja?
Kako ti je Kejt rekla, s AD-om nisi došla do najvišeg nivoa. Da bi se stabilizirala moždana kemija, treba proći barem 6 mjeseci. Nakon tih 6 mjeseci stvari idu još na bolje, itekako počinješ primjećivati promjene.
Dakle, budi strpljiva, za sve treba vremena. Daj lijeku šansu.
Dvojbo , ja ti se također ne osjećam ni dobro ni loše.
ZOLOFT pijem več 9 mj.
Misliš da budem se več ikad osječala skroz ok.?
:rolleyes:
I meni se sviđa žuta ( boja banane, ali žutija). S hodnikom sam pretjerala - užasno je ispala plava, a dok sam mješala u kanti, nije mi se tako činilo :mad: Morat ću prebojati - odlučila sam se za naranćastu jer je to topla boja dobrodošlice ( ipak je to hodnik- ulaz), a plava je hladna boja i bolje pristaje kupaonicama :D
Prićekaj par dana , kad ti se skroz osuši bude posvijetlila
, kod mene je isto tak bilo i sad mi je super boja!!:)
Žuta ti je super! Meni se jako sviđa i veselo djeluje. Pazi sa narančastom! Uvijek ispadne nekako na breskvastu, nikako da bude narančasto kako treba. Nemoj opet da u kanti bude jedno, a na zidu drugo. Ali svakako narančasta je super ideja. Puno bolja od plave koju ja i ne volim pa i nisam baš oduševljena da je svaki dan gledam na zidu.
Vidi ti kako će ti to ići s bojanjem, pa bi mogla lijepo i meni obojati neke zidove. Možemo napraviti kompenzaciju - ti meni to pobojaj (a vjerujem da ćeš bolje od ovih što su navodno profići), a ja tebi nudim ljetovanje u Dubrovniku. Eto, čak možeš ostati i duže nego što bojanje traje!!:cerek:
Dvojbo , ja ti se također ne osjećam ni dobro ni loše.
ZOLOFT pijem več 9 mj.
Misliš da budem se več ikad osječala skroz ok.?
:rolleyes:
Treba prvo raščistiti s time što se očekuje od AD-a. AD dobro djeluje onda ako nas uspije osloboditi paničnih napadaja, anskioznosti i depresije. I ništa više od toga. Dakle, kod AD nema osjećaja euforije, bezrazložnog osjećaja sreće i veselja, kao što se događa kad se čovjek nečeg napije. Čovjek je pod AD-om smiren ( ne uspavan ili sediran!) - samo smiren. Dok čovjek pije AD, to ne znači da je operiran od osjećaja - npr. ljutnje, naglosti, ponekad čak i lošeg raspoloženja. Znači i dalje zadržavamo sve naše karakterne značajke, reagiramo na loše vrijeme, na loše međuljudske odnose, boli nas nepravda, živciraju nas gužva i sl. - sve je to isto kao i prije. Jedina je razlika u tome što se više ne prepuštamo da nam takve situacije rovare mozgom 24 sata. Dakle, uklanja se ona opsesivnost ( npr, netko ti nešto ružno kaže i to te tako izbaci iz takta da danima samo o tome misliš, pojačaš si anksioznost i još dobiješ PA).
S AD-om brzo prođeš kroz takvu situaciju, ona te više ne može tako dubinski izbaciti iz takta. Dakle, s AD-om imamo više smirenosti, sa smirenošću imamo više objektivnosti, a s objektivnošću su odluke i naša djelovanja kvalitetnija. Naš sustav razmišljanja se počinje mijenjati. ZAšto? Zato što nismo toliko usredotoćeni na sebe, na patnju, na bol, na strah ( to je uloga AD-a). Zahvaljujući tome, uspijevamo se odmaknuti od sebe i počinjemo više gledati situacije oko sebe, pa i u njima uživati. Događa se da nam tijekom terapije odjednom počnu nedostajati naši strahovi i tjeskobe, jer smo s njima naučeni živjeti. U početku osobi može biti problem prebaciti se na novi kolosjek, ali to se s vremenom ipak dogodi. Ne treba očekivati čuda od AD. AD samo pomaže ukloniti organske i psihičke simptome, ali mi moramo obaviti sve ostalo. I ne treba se toga bojati.
Međutim, ako se nekome tko pije AD dulje od 3 -4 mjeseca uporno vraćaju PA, anksioznost i depresija, treba obavijestiti psihijatra koji će promijeniti lijek. Ako netko pije AD 9 mjeseci ili godinu dana i još uvijek osjeća nalete tjeskobe ili ima povremene PA, tada također treba obavijestiti psihijatra, koji će onda starom AD dodati novi AD kao pojačanje. Treba biti uporan dok se ne dođe u posjed prave kombinacije lijekova :top:
Žuta ti je super! Meni se jako sviđa i veselo djeluje. Pazi sa narančastom! Uvijek ispadne nekako na breskvastu, nikako da bude narančasto kako treba. Nemoj opet da u kanti bude jedno, a na zidu drugo. Ali svakako narančasta je super ideja. Puno bolja od plave koju ja i ne volim pa i nisam baš oduševljena da je svaki dan gledam na zidu.
Vidi ti kako će ti to ići s bojanjem, pa bi mogla lijepo i meni obojati neke zidove. Možemo napraviti kompenzaciju - ti meni to pobojaj (a vjerujem da ćeš bolje od ovih što su navodno profići), a ja tebi nudim ljetovanje u Dubrovniku. Eto, čak možeš ostati i duže nego što bojanje traje!!:cerek:
Ha ha, ja sam se bavila slikarstvom od ranog djetinjstva i radila s uljanim bojama. Znam s bojama, ali sam s ovom plavom išla ko grlom u jagode. Bila sam nestrpljiva vidjeti kako će sve izgledati, pa sam navalila na zidove ko mutav na brašno. Ne malja se svaki dan, pa čovjek izađe iz šlifa. Hvala na upozorenju, sad ću paziti s narančastom - prvo ću je nanijeti kistom na mali komadić zida pa vidjeti kako izgleda, ako mi se svidi, onda ću raspalit bojat. :D
Aha, ti bi mene zaposlila da ti ja maljam zidove kao kompenzaciju za ljetovanje :D Dok se Dubrovčani i turisti kupaju, nek se Dvojba kupa u svojem znoju na lojtrama :cerek::cerek:
Prićekaj par dana , kad ti se skroz osuši bude posvijetlila
, kod mene je isto tak bilo i sad mi je super boja!!:)
Već se osušila, plava je da plavija ne može biti. Onako - ko vedro nebo :D
maher18
23.07.2008., 22:16
Već se osušila, plava je da plavija ne može biti. Onako - ko vedro nebo :D
ja imam zidove zelene ko trava, i narančaste ko zrela marelica. :)
Ha ha, ja sam se bavila slikarstvom od ranog djetinjstva i radila s uljanim bojama. Znam s bojama, ali sam s ovom plavom išla ko grlom u jagode. Bila sam nestrpljiva vidjeti kako će sve izgledati, pa sam navalila na zidove ko mutav na brašno. Ne malja se svaki dan, pa čovjek izađe iz šlifa. Hvala na upozorenju, sad ću paziti s narančastom - prvo ću je nanijeti kistom na mali komadić zida pa vidjeti kako izgleda, ako mi se svidi, onda ću raspalit bojat. :D
Aha, ti bi mene zaposlila da ti ja maljam zidove kao kompenzaciju za ljetovanje :D Dok se Dubrovčani i turisti kupaju, nek se Dvojba kupa u svojem znoju na lojtrama :cerek::cerek:
Ama ženo, ne tako, nego ti maljaj malo dnevno recimo sat-dva, ostalo se kupaj i sunčaj i tako opet.. Rekla sam ljetovanje, ne maljanje! A i nemam ja toliko zidova, stigla bi ti to brzo! Samo nemoj ponjeti plavu!!:horor: A što su ti to lojtre?!:confused:
Ama ženo, ne tako, nego ti maljaj malo dnevno recimo sat-dva, ostalo se kupaj i sunčaj i tako opet.. Rekla sam ljetovanje, ne maljanje! A i nemam ja toliko zidova, stigla bi ti to brzo! Samo nemoj ponjeti plavu!!:horor: A što su ti to lojtre?!:confused:
Ma hvala ti najljepša na pozivu, da si ti meni bliže došla bih ja tebi obojat zidove iz svoga gušta, a ne zbog ljetovanja. Ovo ljeto neću moći mrdnut iz Zagreba što zbog posla, što zbog drugih obveza koje moram napraviti.
Lojtre su ti ono po čemu se penješ da dohvatiš strop. Drugi naziv je - ljestve. :D
ja imam zidove zelene ko trava, i narančaste ko zrela marelica. :)
E toooo, to ti se meni sviđa. Nek je sve u kakadu bojama :cerek:
Samo kod mene dolaze svi pušaći redom, a ja glavna lokomotiva. Za dvije godine mogu bojat ponovno.
Ljudi, da mi je netko rekao da ću danas, 23. srpnja u žiži ljeta nositi štrample i termo čarape, rekla bih mu da je lud. Mene zebu noge.
Ljudi, da mi je netko rekao da ću danas, 23. srpnja u žiži ljeta nositi štrample i termo čarape, rekla bih mu da je lud. Mene zebu noge.
Da, fakat katastrofa od vremena. Danas je kiša bez prestanka lijevala čitav dan - ma ni na pol minute nije prestala. A ja morala neke stvari obavljati popodne po gradu - došla sam doma mokra ko miš. Sad i dalje lijeva. :(
A sutra navečer idem na more. Mama mi je poručila da joj donesem par vesti i jaknu :eek: - i ona se tamo smrzava (tamo još i puše bura!). E, svašta!
Što se boja (maljanja) tiče - imala sam hodnik obojen u toplu narančastu. Bilo je super - preporučam. Daje toplinu i zaista nekako zrači dobrodošlicom... Inače, volim tople boje. Od hladnijih mi je lijepa boja lavande.
micamacazg
24.07.2008., 01:49
boli me trbuh.....nemrem spavati kak me frče...najviše želudac i donji dio trbuha...kamilica ne pomaže... krasno... :rolleyes:
p.s.danas sam zaboravila popit ad pa sam ga tek u 21 h popila. da li može bit da od njega nemogu spavat??
Dvojbo, i moja soba je zuta... i bas mi je super u njoj!
Zeuse, kako si otisao na Santorini, tj. s cim si putovao? Ceka me let do UK uskoro, nisam bas sigurna kako cu reagirati na to s obzirom da me hvata vrtoglavica kad se popnem na stolac dok vjesam zavjese... Puno sam bolje sad, ali ipak... to ce mi biti pravi test. A s obzirom da idem s direktorom, ne bi bas bilo zgodno da mu se pocnem tresti u avionu i ostalo...
Sva sreca da nemam strah od letenja. Jos bi mi to trebalo. Toga se i ja bojim. Da na poslu usljed neke intervencije ne dobim PA. Do sada sam ih redovito dobijao poslije intervencija.
Inace danas mi nije najbolje. Imam mucninu poslije svake tbl cipralexa. A i osjecam neku nesigurnost u nogama.
Najgore je sto sam poslije svakog PA K danima anksiozan. kad steknem sigurnost, evo novog PA i tako sve ispocetka.
Ma i ja sam kao zombi danas. A i spavalo mi se na poslu cijelo jutro..katastrofa! Jednom ću nešto toliko fulati zbog pospanosti u zadnje vrijeme da se neću lako izvući.
Imaš pravo - blago onima koji ne znaju za taj osjećaj anksioznosti. Ali nekako mi se čini kako je to sve češće danas nego prije. Brže se i stresnije živi. I ti si u ovome nova jel da? Bit će to sve dobro, samo se moramo strpiti i naći snage u sebi da ovo izdržimo. Jer će proći! Ovo je samo još jedan od životnih testova izdržljivosti. Teško je, ali uspjet ćemo! Sigurno! Vidi koliko ljudi ima koji su prošli isto i kojima je bolje! Samo treba vremena...možda malo više nego što smo mislile... Ali da bi ti bilo bolje, to moraš i htjeti. Treba naći snage u stvarima, ljudima i događajima koje te vesele i iz toga izvući pozitivnu energiju koja će nas voditi naprijed daleko od ovog stanja...
A da vi cure probate piti svoju dozu AD navecer? Ja jos nisam na punoj dozi, ali pijem navecer. preko dana onda bolje funkcioniram.:top:
Joanna4
24.07.2008., 08:54
Nisam ni ja sigurna jel imam strah od letenja... prvi i zadnji put sam letjela 2000. god., ali to je bilo prije svih ovih bezvezarija... U to vrijeme sam uzivala i na svim onim ludostima u luna-parkovima, a sd mi se vrti cim ih vidim... Imam jos dovoljno vremena da ojacam.
Nisam ni ja sigurna jel imam strah od letenja... prvi i zadnji put sam letjela 2000. god., ali to je bilo prije svih ovih bezvezarija... U to vrijeme sam uzivala i na svim onim ludostima u luna-parkovima, a sd mi se vrti cim ih vidim... Imam jos dovoljno vremena da ojacam.
Evo malo da te oraspolozim. Moja ex se je cudila, kak nemam vrtoglavice i PA u krevetu. Tu si cas gore, pa dole i tako to. :lol::rofl:
Joanna4
24.07.2008., 09:28
:lol: :lol: :lol:
Hvala, ja nekad imam vrtoglavice, ali nisu od PA nego neceg tako dobrog... Vec sam najavila dragom da ce mi trebati puno puno antistres terapije prije puta.
maher18
24.07.2008., 09:36
:lol: :lol: :lol:
Hvala, ja nekad imam vrtoglavice, ali nisu od PA nego neceg tako dobrog... Vec sam najavila dragom da ce mi trebati puno puno antistres terapije prije puta.
kaj to znači, da bi mi žene trebale stalno hodat s japanskim kuglicama da ne dobimo pa?:confused:
samo ne znam kaj bi trebali dečki. obuć jako uske gače da ih stalno nekaj stimulira, ili kaj, stavit ddurex prsten?:rofl::raspa:
ma vidi vraga, možda ipak ima nekaj u tome!!! bok, žurim, trčim u sexi šop!:top:
gwendolyn
24.07.2008., 10:10
darling Jen:D i ja jučer kao da sam hodala po oblaku,koncentracija na nuli,svadljivost na visini,opet je dragi platio...doduše,od prošlog vikenda sam neispavana,a tada sam uvijek grozno grintava,bilo je tako i prije anksioznosti...
Opet sam se ovaj tjedan zapetljala u obaveze i dogovore,kao da ništa ne može čekati i ODMAH tijelo-psiha poludi...u zadnje vrijeme sve brže detektiram kad mi tijelo javlja da moram usporiti,ali opet ga ne poslušam dok ne počnu naleti tjeskobe.Na zoloftu sam 7 mjeseci,ali prođe još ponekad kroz mene taj stari,poznati nemir.Dvojbo,u pravu si,kao da mi je čudno bez simptoma,navikla sam da me hebu svakodnevno...moj dr. misli da mi ne treba mijenjati AD,ja mu kažem sve minuse koje osjetim,on ipak sve smatra dijelom remisije,pa ću mu vjerovati.Apaurin mi je uvijek u torbi,ali često posve zaboravim da je tu,nadam se da će ta razdoblja biti sve duža i duža.Nekad i kad bih ga mogla popiti,okrenem nešto sama sa sobom i prođem bez njega,doktor tada poludi na mene,s obzirom da se radi o samo 2 mg,a kaže da time što "izdržim" bez njega ne učinim ništa korisno,samo trošim zalihu snage koju sam stvorila.:mudri:
U subotu odlazim na 10 dana na otok,nastojat ću se ispuniti zdravim i pozitivnim stvarima,naspavati se i jesti zdravu hranu! A trenutno sam nervozna jer mi se ne da pakirati i misliti šta moram nositi:bonk:
anthony9906
24.07.2008., 10:39
Bok,
samo bi nešto pitala..
već deset dana pijem Helex kao terapiju za Panični poremećaj.
Doza 0,25 mg,3 puta dnevno.
Što mislite o tome?
Panične napadaje još uvijek imam,ali fora je što moj mozak sada prihvaća autosugestiju,zbog helexa naravno.
Hvala na odgovoruma,lp
anthony9906
24.07.2008., 10:41
Još nešto,više manje,pratila sam temu,i vidim da malo Vas baš Helex pije kao terapiju,više u slučaju potrebe,
zbog toga i pitam..
gwendolyn
24.07.2008., 10:57
Dobrodošla Anthony:cerek:
da,većina nas pije praxiten,apaurin,helex,normabel i sl.po potrebi uz antidepresiv.
Naime,gorenavedeni lijekovi su anksiolitici,i piješ ih kad te hvata panični napad ili ideš u situaciju gdje očekuješ da bi te mogao uhvatiti ili u trenucima tjeskobe/anksioznosti,kad ne možeš zaspati itd.
Za razliku od njih antidepresivi liječe "poremećenu" kemiju mozga zbog koje dolazi do anksioznosti,paničnih napada,često u paketu s depresijom.
Tko ti je prepisao takvu terapiju,dr,.opće prakse? Samo neozbiljan psihijatar bi ti dao takvu terapiju,anksiolitici se takvim tempom smiju uzimati samo kratko vrijeme...Ne želim te uspaničiti,ali ako ti je to dao dr opće prakse,traži uputnicu za psihijatra,a ako ti ju je dao psihić,traži drugoga
i samo hrabro,javi se kad god osjetiš potrebu,kad si loše da ti pomognemo svojim ludorijama,i kad si dobro da ti nas zaraziš dobrim:D
anthony9906
24.07.2008., 11:13
Hvala na odgovoru,osjećam se tu kao doma,jer Vas dugo čitam,ali tek sam se sada prijavila..
Helex mi je propisao psihijatar,baš zbog toga da mi naprave balans kemije u mozgu,dakle on misli da če biti dovoljna terapija od mjesec dana.
Jer,navodno moj mozak radi ubrzano,fali mu (nisam sigurna) seratonina,a helex je za to (kao) idealan.
Ponavljam,vidim da svi pijete Helex,apaurin,normabel uz AD,a meni AD nije propisan,navodno jer Helex djeluje dvojako,dakle djeluje i kao AD,
iako,pročitala sam,to mu nije primarna namjena.
Mene brine,što će se dogoditi kad me skine s helex-a a AD ne pijem..
Anyway,hvala na dobrodošlici,pusa i pozdrav svima
anthony9906
24.07.2008., 11:22
Imam još jedno pitanje,
sorry ako gnjavim.
Uglavnom,zašto se panični napadaji događaju,ako je kemija u mozgu,pijemo terapiju i sve bi trebalo biti super,ali ne,oni se vraćaju.
Dali su različiti razlozi ili je jednako kod svih.
Recimo ja sam uglavnom zadovoljna žena,majka,kćer,sestra,zaposlenik....a svejedno zbog nekog,meni skrivenog razloga,imam PA.
Oduvijek dobro funkcioniram pod stresom,možda se stvarno čaša prelila?
Moj psihić kaže da mi mozak dodaje gas i kada je u leru,hm..kako biste Vi to shvatili?
Pusa i pozdrav svima
Joanna4
24.07.2008., 11:23
kaj to znači, da bi mi žene trebale stalno hodat s japanskim kuglicama da ne dobimo pa?:confused:
samo ne znam kaj bi trebali dečki. obuć jako uske gače da ih stalno nekaj stimulira, ili kaj, stavit ddurex prsten?:rofl::raspa:
ma vidi vraga, možda ipak ima nekaj u tome!!! bok, žurim, trčim u sexi šop!:top:
Ma ne... onda bi se vjerojatno navikle pa ne bi djelovalo... :mig:
Zezam se, samo smo konstatirali da nam je bolje uz redovan seks. Naravno da on ne lijeci PA, samo moze posluziti kao pomocno sredstvo za oslobadjanje od stresa.
gwendolyn
24.07.2008., 11:29
nema na čemu,draga!
i oprosti,ako je on rekao da je helex anksiolitik i antidepresiv,onda sam ja polupala lončiće...iako,i meni je u glavi da ga svi ovdje uzimaju samo kao dodatak uz AD koji treba uravnotežiti razinu serotonina u mozgu...
vidjet ćeš pomalo,javljaj se i dalje,doktoru ćeš skakati po glavi sve dok se ne izboriš za najbolje rješenje za sebe!
samo mirno,znam da je grozno,svi smo ovdje prolazili ili prolazimo užas napada panike,imaj stalno na umu,i kad ti se misli zahuktaju,da ti se ništa neće desiti,sve te čudne senzacije proizvodiš sama,one su rezultat tvojih misli, izmorenog uma i tijela,pa opet iščekivanja i straha od novog napada i tako u krug
--ne strahuj unaprijed,tek si počela terapiju,daj si vremena i ne broji si vrijeme kao da ti ono odbrojava,nigdje ne piše točno dokad MORAŠ biti bolje,kao da trebaš dobiti peticu u školi:mig:...daj si vremena i brini o sebi na sve načine :top:
Joanna4
24.07.2008., 11:35
Anthony, prvo wellcome to the club.
I meni su prepisali normabel, prije sam pila xanax, i to isto samo jedan mjesec. I prestali su mi napadi u tom razdoblju. Koliko sam shvatila, ako psihic ili dr. opce prakse misle da te uhvatilo trenutno i proci ce kad prodje i stres (npr. meni su se pojavili u ispitnim rokovima pred kraj faksa), dat ce ti takvu terapiju. A kasnije ces vidjeti. Nadam se da ce ti to rijesiti problem. Meni su se vratili nakon godinu i pol, sad su opet na odlasku... tko zna...
I ja sam super funkcionirala 200 na sat... sve ti se to skuplja bas dok se casa ne prelije. A onda pocnes izvlaciti kosture iz ormara...
Bilo bi super i da ides na neku psihoterapiju, ili bar radi na sebi... Moja prva psihicka nije to smatrala potrebnim, a ni drugi kod kojeg sam otisla ovaj put. Pa sam nasla defektologicu koja to radi u bolnici u mom gradu i ona me izvukla s puno rada na sebi. Vjerujem da je to jednini nacin kako se stvarno izlijeciti jednom zauvijek. AD i ostala pomagala su tu samo da ugase trenutni pozar.
gwendolyn
24.07.2008., 11:38
s vremenom će PA prorijediti,pa nestati,ali bitno je da pokušaš shvatiti zbog čega ti se sve to zbiva...Nije se kemija u mozgu poremetila iz čista mira,ne radi mozak pod gasom tek tako...Budi okrutno iskrena,možda je ključ početka traženja baš u rečenici "oduvijek dobro funkcioniram pod stresom,možda se čaša stvarno prelila?"- vjerovatno!!! Tu ti treba pomoći razgovor s doktorom,moje je mišljenje da su lijekovi dio puta k ozdravljenju
pođi od sebe,ti si TI,nisi ti samo supruga,majka,kći,radnica,ne zaboravi na SVOJE granice,potrebe,užitke...
anthony9906
24.07.2008., 11:45
Curke,hvala na odgovorima,i nešto ću Vam reć,isto se i same proživile,znam..
Prvi PA me uvatija doma,sama sa bebaćom od 22 mj.užas,
onda sve češće..
Već danima nisam spavala sama(ovo ćete krivo protumačit,muž mi je staaaalno na terenu,ja i beba sami),dakle mama spava kod mene,
iako sam sad ok,ali zasada.
Možda je okidač kod mene samoća,i sve što ona donosi,jer ja i moj sin živimo sami,možda PA nebi bilo da nema samoće i pritiska da sve moraš i (misliš da možeš) sam?
gwendolyn
24.07.2008., 11:47
joanna,drago mi je da si dobro!!!
svi smo toliko različiti,netko će uspjeti na jedan,netko na drugi način,BITNO JE DA SVI TO MOŽEMO :five:
shvatiti stvari kojima sami sebi kuhamo ove poremećaje,mijenjati misli kako bi tijelo prihvatilo novi,za nas zdravi obrazac razmišljanja je definitivno JEDINI put ka trajnom izlječenju.Demistificirati čudne osjećaje tjeskobe,nemira,način funkcioniranja svega toga,upoznavanjem "neprijatelja" prestajemo ga se bojati i tada on pokunjeno odlazi zauvijek...:trk:
anthony9906
24.07.2008., 11:51
Zaboravila sam reći,
da helex ima dvojako djelovanje,dakle kao anksiolitik i antidepresiv,
sada mi radi dobro,iako pijem dva umjesto tri dnevno,ali on je na kraće staze.
A mislim da se Panični poremećaj ne može liječiti na kraće staze.
Što kada me skine sa helexa i da mi primjerice neki AD,kojemu treba neko vrijeme da profunkcionira?
Ajoj,sad stvarno dosađujem,ali kad dođem kod njega,zaboravim sve pitati,a i u startu me nije shvatio ozbiljno(a to znam jer mi je rekao ovako;
po načinu na koji razgovarate mislio sam da ste u najmanju ruku magistar?)
Kao da oni nemaju PP..
I da,zaboravljam na SVOJE potrebe,jer sve moram sama,i kako on kaže (mislim da je u pravu) sve ima svoju cijenu.
Drage moje,puse za Vas,sve ste hrabre i suosjećajne,a takvih je malo..
gwendolyn
24.07.2008., 11:54
draga Anthony,meni se čini da ti sebe sasvim dobro razumiješ,i sve što si rekla ne treba ti nitko pojašnjavati.Nisam znala o kakvoj se situaciji radi,sigurno da osjećaš pritisak okolnosti u kojima si,ali i pritisak same sebe na sebe (ovo mi je jedna od boljih rečenica!:klap:),činiš mi se kao i većina nas ovdje ---perfekcionist,presavjesna,preodgovorna,prebrižna osoba,zato i ne sumnjam da si predivna majka tom malom pisulincu!!!
neka majke tu kad ti već može pomoći,ne srami se nikad reći da ti je nešto teško i da ti nije dobro! Ljudi koji te vole su tu za tebe!
anthony9906
24.07.2008., 12:04
:kava:sada sam svjesna da moraš stat kad nemožeš,i da moraš priznat kad nemožeš,
ali teško nam je svima opterećivati voljene koji su ionako opterećeni.
Nadam se da i Vi znate što je kod Vas dovelo do Pa jer mislim kao i ti,da je to jedini put ka izliječenju..
Pusa,stojte mi dobro,pišem malo večeras.:cerek:
anthony9906
24.07.2008., 12:05
ha,skužila sam ove smajliće..
gwendolyn
24.07.2008., 12:08
nikad nitko nikome nije ovdje bio dosadan i naporan,jer smo svi s ovom dijagnozom po prirodi dragi i obzirni ljudi:D jest da nisam ništa posla uradila jutros,ali neka mi ovo bude uhodavanje za godišnji,da ne me ne bi od pozitivnog stresa uhvatila anksioznost...a i osjetljiva sam na sugrađanke :cerek:
a šta ako ti nakon mjesec dana promijeni lijek,da ti neki drugi AD,onda će ti taj drugi biti možda bolji,ako ti uopće bude trebao.Nemoj brinuti unaprijed,pokušaj funkcionirati DAN PO DAN...
gwendolyn
24.07.2008., 12:12
ti si skužila smajliće,a meni još ne ide kvotanje ( plavuša:rofl:) :bang:
anthony9906
24.07.2008., 12:14
sugrađanko moja,da osim što smo dragi i obzirni,prisilno moramo bit i lijeni,tako da je to ok.
A šta se pozitivnog stresa tiče,tu si isto u pravu .
Mene Pa uhvati npr.kada mi muž dolazi doma s terena (a tada sam happy) valjda zato jer mozak ne kuži razliku između pozitivnog i negativnog strasa.
P.s. teško je DAN PO DAN,ali učim,valjda je svima tako.
anthony9906
24.07.2008., 12:15
kvotanje jedino znam prevesti,a nisam plava ;-)
anthony9906
24.07.2008., 12:16
Neće te uhvatit PA,ideš na sunce puuuno,cijeli dan,meni to bar pomaže
anthony9906
24.07.2008., 12:19
Vidim da ideš 10 dana na otok,tamo ljude ne hvataju PA,to je ko amen.:mig
:želim ti da se lijepo odmoriš,iskupaš,napapaš,(ako imaš s kim) poseksaš...
guštaj
marinella
24.07.2008., 12:52
Bilo bi super i da ides na neku psihoterapiju, ili bar radi na sebi... Moja prva psihicka nije to smatrala potrebnim, a ni drugi kod kojeg sam otisla ovaj put. Pa sam nasla defektologicu koja to radi u bolnici u mom gradu i ona me izvukla s puno rada na sebi. Vjerujem da je to jednini nacin kako se stvarno izlijeciti jednom zauvijek. AD i ostala pomagala su tu samo da ugase trenutni pozar.
i ja želim dobrodošlicu novom članu! :mig:
ja sam se uspijela snaći,moj psihić dolazi u ambulantu u sasstavu ptsp ambulante ali je pristao da ja tu dolazim jednom tjedno na psihoterapiju,zlatan je! :cerek:
shvatila am da su AD pomoćna štaka a ja moram naučiti kako prepoznati stres i nositi se s njim.i sada me zna uhvatiti dobro poznati mi nemir al se ne bediram,nadam se da ste mi svi ok!
Ajoj,sad stvarno dosađujem,ali kad dođem kod njega,zaboravim sve pitati,a i u startu me nije shvatio ozbiljno(a to znam jer mi je rekao ovako;
po načinu na koji razgovarate mislio sam da ste u najmanju ruku magistar?)
Kao da oni nemaju PP..
ne brini ne dosađuješ :mig: a meni je moj rekao da je mislio da sam završila psihijatriju :D
i da, ubrzo me čeka čitanje zapisnika pred odborom a moja najveća fobija je upravo čitanje pred drugima gdje sam redovno dobivala napade panike.no on mi je kazao ak mislim da će biti tako da postoji lijek za krvni tlak koji se popije pa do PA ne dođe.nisam do sada znala za to,iskustva?
..mislim da tablete ne pomažu nego odmažu u 95% slučajeva; + s ovisnošću stvari definitivno pogoršavaju;to je sintetika koja zakrečuje mozak i onemogućuje "pacijenta" da stvori (sagleda) bazu problema koja je polazište za "oporavak". Ovako,pacijent nakljukan s tim sredstvima doslovno "gura uzroke pod tapet" a to je pogubno.Slikovito, to bi bilo kao da "se oslijepite" u takvim stanjima, strah vas je a uz to je i mrak- ništa ne vidite,ni izlaza ni kraj,..tada se to još više potencira.
Rješenje je nalasku sitnica/stvari koje zaokupljuju mozak, koje mu ne daju da samog sebe proždire, mozak mora imati kontinuitet nazovimo to tako" pozitivnog razmišljanja"/ to je u ovim slučajevima anksioznosti totalno zablokirano/ ,..Kod osoba koje pate od anksioznih poremećaja mozak se nalazi u jednom stanju "naelektriziranosti" čime su blokirane mnoge njegove funkcije zbog čega i dolazi do napadaja takve vrste. Tu naelektriziranost je potrebno reducirati na onu mjeru koja će biti "preduvjet" da se čovjek (zaokupljivanjem) riješi tih strahova,..Naravno nikad u potpunosti, ali u onoj mjeri da nije disfunkcionalan.Ponavljam, zato mora sagledati stvari na svjesnoj i razumnoj razini,naći one "surogate" u razmišljanju koji će ga postepeno odvući od toga,..tablete čine obratno!! /ovdje govorim o neurotskim anksioznim poremećajima,..ne psihozama/.:)
anthony9906
24.07.2008., 13:15
marinella,hvala na dobrodošlici!
super za tvog psihića,i super da ideš na terapiju jednom tjedno,nadam se da pomaže a ako i nije hoće s vremenom.
ovo za krvni tlak ti neznam,ali mislim da ako se ne bediraš sada kad te uhvati nemir,i ako možeš funkcionirati,
onda ćeš moći i čitati pred drugima,popij ad koji piješ,i bit će ok.
vidiš da si se suočila s tim dosada,moći ćeš i ubuduće
anthony9906
24.07.2008., 13:19
Nisam pratila sve,ali mislim da je ok,ako popiješ sedativ prije takve situacije,
mala je šansa (ili nikakva) da će te uhvatiti PA...
Uostalom,kako smo rekli treba DAN PO DAN,pillsice su tu da pomognu (nebi htjela da netko misli da sad okolo dajem savjete pij tablete,one su rješenje)
Anyway,želim reći kada dođe takva situacija,čovjek će sebi olakšai bilo kako,
i to je u redu,normalno i prihvatljivo.
(ja sam svom psihiću rekla da bi popila otrov,samo da prestane)
anthony9906
24.07.2008., 13:24
Pjanko,ovako ću ti reći
ja pijem helex i nije me zabetonirao,imam napadaje panike,dakle proživljavam ih dušom i tijelom,
a fora je u tome da mi pomažu da se nosim s njima,i da se učim ajmo reći pomiriti s takvim stanjima u glavi i tijelu (a to je onda i put ka oporavku,zar ne)
Osim toga,kemiju u mozgu treba nadomjestiti ili izbalansirati,tj.mozak se mora očvrsnuti da bi se nosio s stresom ubuduće bez kemije.
Ali to se u početku postiže samo isključivo kemijom.
Nisam htjela daviti,nadam se da sam koliko toliko bila jasna,pozdrav svima
marinella
24.07.2008., 13:33
Pjanko,ovako ću ti reći
ja pijem helex i nije me zabetonirao,imam napadaje panike,dakle proživljavam ih dušom i tijelom,
a fora je u tome da mi pomažu da se nosim s njima,i da se učim ajmo reći pomiriti s takvim stanjima u glavi i tijelu (a to je onda i put ka oporavku,zar ne)
Osim toga,kemiju u mozgu treba nadomjestiti ili izbalansirati,tj.mozak se mora očvrsnuti da bi se nosio s stresom ubuduće bez kemije.
Ali to se u početku postiže samo isključivo kemijom.
Nisam htjela daviti,nadam se da sam koliko toliko bila jasna,pozdrav svima
Potpisujem! koliko mi je poznato AD ne uzrokuju ovisnost a niti anksiolitici ukoliko se povremeno uzimaju,a uz stručni nadzor ni to nije problem. kako se sabrati i profunkcionirati kad je stanje kaotično kao što je kod mene bilo. sada uz pomoć AD napokon mogu stati na loptu i staloženo pristupiti rješavanju problema.
anthony9906
24.07.2008., 13:40
ovako ja mislim,kada sam počela pit helex pomislila sam ajme lako je kad si zaštićen,a što kad budem morala preživjeti dan bez pillsica?
sada mislim ovako,kada mi pillsice vrate tu snagu koju moj mozak treba,više mi neće biti potrebne,moći ću sama.
One će mi dati ono što mi sada fali da mi mozak funkcionira ok.
možda nisam u pravu,ali kad sve zbrojim i oduzmem,tako je nekako.
Jer ako sam dobro shvatila psihića,Panični poremećaj nije psihičke prirode,on se događa zbog manjka kemije,dakle tako se treba i liječiti.
Npr,ako u tijelu ponestane željeza,više se nemože povratiti jetricom,ciklom i sl,nego se pije Heferol,primaju kokteli željeza i sl..
Uh,opet sam sve zbrljala
anthony9906
24.07.2008., 13:46
:rolleyes: mozak mi je i dalje pod gasom,zabrljam svaki post,jer mi misli jure sto na sat,valjda me netko razumije:o
i,još jedan dokaz da ad i ne zabetoniraju mozak
Slažem se sa svime iznesenim,...svaki slučaj treba analizirati individualno,..ako nekome pomažu tablete, to je onda ok.,/uzimam da se radi o idealnom slučaju pod stručnom kontrolom/..međutim/možda malo idealiziram/,..ali mislim da je ovo što sam ja iznio može biti primjenjivo i u slučaju uzimanja i neuzimanja tableta, ovisno o osobi i stanju,...:)
anthony9906
24.07.2008., 14:03
bravo što se slažeš,hehe ;-)
ja se slažem s tobom da je svaki slučaj individualan i tako se treba promatrati i liječiti,npr.
moj psihijatar kaže da u Americi ne daju nikakve tablete (psihijatri) kao drugdje,u smislu evo tebi helex,tebi zoloft,tebi štoveć,
nego dobiješ tablete na kojima piše ime i prezime pacijenta.
zašto? upravo iz tog razloga,jer neće svake tablete liječiti svakoga,jer nemaju svi iste okidače i iste uzroke problema,ako imaju istu dijagnozu.
a šta sam nahvalila psihića,u svakoj ga rečenici spomenem..a donekle mu vjerujem ono što mi govori,pa valjda zato.
pusa,pozdrav
marinella
24.07.2008., 14:12
:rolleyes: mozak mi je i dalje pod gasom,zabrljam svaki post,jer mi misli jure sto na sat,valjda me netko razumije:o
i,još jedan dokaz da ad i ne zabetoniraju mozak
i meni je mozak jurio, pogotovo kad bi bila "opsjednuta"određenom serijom, glumcem, pjevačem. rečeno mi je da mi fali serotonina u mozgu pa na taj način ga mozak reproducira.logično je.nakon mjesec dana uzimanja AD tog ludovanja mozga nestaje.bar je kod mene tako bilo.
i ja želim dobrodošlicu novom članu! :mig:
ja sam se uspijela snaći,moj psihić dolazi u ambulantu u sasstavu ptsp ambulante ali je pristao da ja tu dolazim jednom tjedno na psihoterapiju,zlatan je! :cerek:
shvatila am da su AD pomoćna štaka a ja moram naučiti kako prepoznati stres i nositi se s njim.i sada me zna uhvatiti dobro poznati mi nemir al se ne bediram,nadam se da ste mi svi ok!
ne brini ne dosađuješ :mig: a meni je moj rekao da je mislio da sam završila psihijatriju :D
i da, ubrzo me čeka čitanje zapisnika pred odborom a moja najveća fobija je upravo čitanje pred drugima gdje sam redovno dobivala napade panike.no on mi je kazao ak mislim da će biti tako da postoji lijek za krvni tlak koji se popije pa do PA ne dođe.nisam do sada znala za to,iskustva?
Pa to je najobicnija glupost. :eek: Ako imas neki predosjecaj da ces dobiti PA ili ides u nekakvu stresnu situaciju, uzimas anksiolitik. Od lijekova za snizenje krvnog tlaka ces kolabirati. :flop: Naglo ce ti pasti krvni tlak, jer ti nisi hipertonicar.
marinella
24.07.2008., 14:18
Pa to je najobicnija glupost. :eek: Ako imas neki predosjecaj da ces dobiti PA ili ides u nekakvu stresnu situaciju, uzimas anksiolitik. Od lijekova za snizenje krvnog tlaka ces kolabirati. :flop: Naglo ce ti pasti krvni tlak, jer ti nisi hipertonicar.
e to sam se i ja pitala isto! šta ak do PA ne dođe šta će u toj situaciji biti sa mnom, znači ak se ne jave njegovi znakovi?
anthony9906
24.07.2008., 14:22
zeusxl,znam tvoje stavove da seks pomaže liječenju PA,
a misliš li da se zbog nedostatka istog,mogu početi javljati PA?
Pjanko. Ja sam prvi PA dozivio u 4 razredu osnovne. U ono vrijeme se nije znalo sto je to. Moja mama ima slicne probleme, samo ne u takvom intenzitetu kao ja.
Ja sam kao dijete imao takve grozne PA, da sam se srusio i valjao po podu kakav sam imao osjecaj vrtoglavice.
Obisao sam sve moguce specijaliste.
Diagnoze od : inoperabilnog tumora na mozgu do multiple skleroze.:mad:
Imam i ja visoki tlak u PA. Znale su mi biti izmjerene vrijednosti od 200/150.
Puls oko 150. Nakon sat vremena sve je u normali. Napadaji traju oko sat do sat i pol. Najgore su vrtoglavice i rusenja na pod. Nekoordinirani pokreti. Ne mogu casu uhvatiti, pisati i sl. Svaki i najmanji pokret izazove novi atak vrtoglavice.Poteskoce s govorom, fuflanje. Uzas jedan :(
I ja sam bio skeptican u vezi AD. Ali popio bi otrov da mi bude bolje i da se ne rusim, jer je ovo prestrasno.:eek::(
anthony9906
24.07.2008., 14:27
marinella,a dali je to jurenje tvog mozga faza ili je oduvijek?
ja sam se takva rodila,zašto mi sada fali seratonina i misliš li kad ga nadoknadim,da ću ga ponovno gubiti? i uslijed toga opet piti pillsice?
i to je začarani krug onda.
što drugi misle?
anthony9906
24.07.2008., 14:28
zeusxl me ignorira namjerno?
ajde molim te lijepo odgovori mi.
zeusxl,znam tvoje stavove da seks pomaže liječenju PA,
a misliš li da se zbog nedostatka istog,mogu početi javljati PA?
Mogu i tekako. jedno od mojih pitanja je kad mi mlada zena dodje u ambulantu sa slicnom simptomatologijom, da li ima decka. U vecini slucajeva nema ili joj nesto fali u toj vezi. Sex je bitan antistresni cimbenik.
Pri tom ne sex koji bi bio reda radi, nego kvalitetan sex u kojem ces uzivati.:top:
anthony9906
24.07.2008., 14:32
hvala na odgovoru.
kod mene nema seksa,a otkad ga nema,otprilike od tada imam i PA,
zato sam pitala.možda nije uzrok,a možda i je.
e to sam se i ja pitala isto! šta ak do PA ne dođe šta će u toj situaciji biti sa mnom, znači ak se ne jave njegovi znakovi?
Onda bi ti se na zalost moglo dogoditi da se srusis na poslu zbog niskog tlaka. Zato bi ti savjetovao da probas s xanaxom od 0,25. To ti je najmanja doza.
marinella
24.07.2008., 14:32
marinella,a dali je to jurenje tvog mozga faza ili je oduvijek?
ja sam se takva rodila,zašto mi sada fali seratonina i misliš li kad ga nadoknadim,da ću ga ponovno gubiti? i uslijed toga opet piti pillsice?
i to je začarani krug onda.
što drugi misle?
oduvijek! za ove informacije javi se Dvojbi ona je kompentetnija. pa i sada se zna javiti uznemirenost i više nestrpljivost primjerice kada sam u butiku s nekim a on hoće da isprobava sto i jednu košulju (al valjda je to normalno :D) sad mi jedino misli luduju kad je u pitanju dragi :D no to se zove nekim drugim imenom :D znala sam frendici prigovarati u tim svojim ludim opsjednutostima kak nju ništa ne zanima i nema žara no očito je stvar bila u nečem drugom.
Il evo još jedan primjer: dođem s cjelodnevne šetnje,kave šta god i onda se kući ne mogu smiriti misli luduju,slike se vrte vrtoglavom brzinom,tak da bi jedan dan proživjela sto puta
Radi se o moru različitih slučajeva, jer je svačija anksioznost samo vrh sante leda,..svatko je proživljava na svoj i sebi svojstven način i niti jedan slučaj nije identičan.Identičan može biti samo strah kao posljedica, odnosno njegovi intenziteti i jačina.Tako će "pacijentu" biti lakše da sagleda svoj problem i da ga ne predimenzionira/što je čest slučaj/.Onda kada shvati da je to rezultat njegove osobnosti i psihičke strukture za koju se anksioznost "hvata", odnosno načina razmišljanja,..jer ključ cijeloga problema je u načinu razmišljanja.Ja znam da sada ovdje zvučim prebanalno naspram takvih "poremećaja" s kojima se nije lako nositi ali stečeno stanje/ne volim o tome pričati kao bolesti/ anksioznosti ili općenito napadaja straha se sastoji od dvije uzajamno povezane cjeline u moždanom funkcioniranju.Prva, je način razmišljanja osobe odnosno ona svjesna strana na koju ista može djelovati , svojim radnjama i razmišljanjem i koju na kraju osoba kreira, i druga, podsvjesna (i/ili, kao što je gore navedeno kemijska...u tome je jako bitno ovo što je rečeno prije.., koja katalizira strah kao osjećaj). Problem je,po mome u istančanoj granici kod te dvije cjeline,/naročito kada utjecaj ove druge na prvu, koja je stalno promjenjiva,postane toliki da mozak generira paničnu situaciju mimo logičkog slijeda..dok sama "istančanost" između te dvije sfere dovodi i do toga da ova prva/dakle način-struktura razmišljanja/ povratno provocira ovu drugu...:)
hvala na odgovoru.
kod mene nema seksa,a otkad ga nema,otprilike od tada imam i PA,
zato sam pitala.možda nije uzrok,a možda i je.
Cuj Dvojba je rekla da bi ja mogao lijeciti pacijentice sex terapijom. da te narucim?:lol::rofl:
Sorry, volim se zezati:D
anthony9906
24.07.2008., 14:37
pjanko,a ja sam mislila da moj mozak luduje...ajmo ovako (ako sam te uspjela shvatit)
ja sam otpočetka svjesna da imam PA,da će trajati 20 min,da je to samo u mojoj glavi itd...
ALI,moj mozak nije prihvaćao te tvrdnje,nego je i dalje strahovao.
sada prihvaća.što kažeš na to?
anthony9906
24.07.2008., 14:38
zeusxl,
hvala na pozivu,kod slijedećeg kriziranja,obratit ću se na pp
lp
pjanko,a ja sam mislila da moj mozak luduje...ajmo ovako (ako sam te uspjela shvatit)
ja sam otpočetka svjesna da imam PA,da će trajati 20 min,da je to samo u mojoj glavi itd...
ALI,moj mozak nije prihvaćao te tvrdnje,nego je i dalje strahovao.
sada prihvaća.što kažeš na to?
..to je već dobro,..to znači da je "ono unutra",..neutralizirano,...:)
maher18
24.07.2008., 15:00
beta blokeri se već dugo u psihijatriji daju upravo za tjeskobu, anksiozne atake, pa, islične tegobe udružene s neurovegetativnim, motoričkim i drugim somatskim ispadima. jedino u slučaju da je osoba izraziti hipotoničar, takva vrsta terapije se izbjegava. a od onih silnih ljekarija koje se ionako moraju uzimati, treba se dobro iznivelirati beta bloker i ostali farmaci. to je stvar dobrog psihića koliko zna i o ostalim aspektima , a ne samo psihopatologiji. mnogi pacijenti su konzumirali sve to zajedno i nisu se rušili od hipotonije. a ionako je vrtoglavica i ortostaatska hipotenzija česta nuspojava psihofarmaka. i sad biraj, jel bi se rušio rađe od pa ili od hipotonije, ha? stvar je u tome da b.b. ima jedan dobar fidbek efekt, kad usporiš kucanje srca, izazvano bilo kojim vanjskim ili unutarnjim agensom, impusli se prenose u mozak, koji to obradi u stilu: eh, nema nikakvog razloga da dižem uzbunu, da šibam adrenalin, da izazovem reakciju obrane ili bijega, nema stresne situacije, jer srce mi, ebvo, javlja da je u redu, da se kuca pravilno, da se diše, znači nema više razloga panici. i onda lijepo mozak ode malo gledat važnije probleme. eto. tu je princip bb. a vi sad kak hoćete. dakle, bb. unaprijed drži kontrolu nad organskim pokazateljima stresa, i onda je automatski mozak prešaltan na druge stvari, a ne na svjesnost o preznojavanju, tresenju ruku, lupanju srca, teškom disanju, osjećaju gušenja etc.
micamacazg
24.07.2008., 15:58
Joj, i ja bi takvog psihiča :) mene ova moja naruči jednom u mjesec i pol do dva :ne zna:
Butterfly_20
24.07.2008., 17:11
I meni su prepisali normabel, prije sam pila xanax, i to isto samo jedan mjesec. I prestali su mi napadi u tom razdoblju. Koliko sam shvatila, ako psihic ili dr. opce prakse misle da te uhvatilo trenutno i proci ce kad prodje i stres (npr. meni su se pojavili u ispitnim rokovima pred kraj faksa), dat ce ti takvu terapiju. A kasnije ces vidjeti. Nadam se da ce ti to rijesiti problem. Meni su se vratili nakon godinu i pol, sad su opet na odlasku... tko zna...
Meni je isto tako dr.opce prakse dala xanax, kao anksioznost mi je zbog ispita, prvo misila da ga desetak dana pijem. Na kraju sam ga pila mjesec i pol dana i to tri tablete dnevno i onda odlucila trazit uputnicu za psihijatra. Kako je AD poceo djelovat smanjivala sam xanax i sad ga popijem u nekim kriznim situacijama. Anksiznost mi se smanjila, sad ne znam da je to zbog AD ili zbog toga sto prakticki nemam nikakvih obaveza zadnjih dva mjeseca nego iz kuce izadem tu i tamo na koju kavu. Moj pravi test ce bit u 10mj kad pocnu predavanja na faksu, kolokviji i sl.
Mene Pa uhvati npr.kada mi muž dolazi doma s terena (a tada sam happy) valjda zato jer mozak ne kuži razliku između pozitivnog i negativnog strasa.
P.s. teško je DAN PO DAN,ali učim,valjda je svima tako.
Ovakvog PA zbog pozitivnog stresa se itekako dobro sjecam...bilo je par mjeseci prije nego sam uopce shvatila da sam anksiozna... Ovako je to izgledalo, par tjedana ranije zbog jedne zapravo krivo protumacene stvari je decko prekinuo sa mnom, no ja sam ga nazvala i dogovorili smo se da cemo se vidjeti ujutro i razgovarat. Naravno tu noc nisam uopce spavala, a ujutro sam od tog nekog strasnog osjecaja iscekivanja, tjeskobe i straha i sta ti ja znam povracala. Eh da bar jos onda shvatila sto mi je...
micamacazg
24.07.2008., 17:56
Imam i ja visoki tlak u PA. Znale su mi biti izmjerene vrijednosti od 200/150.
Puls oko 150. Nakon sat vremena sve je u normali. Napadaji traju oko sat do sat i pol. Najgore su vrtoglavice i rusenja na pod. Nekoordinirani pokreti. Ne mogu casu uhvatiti, pisati i sl. Svaki i najmanji pokret izazove novi atak vrtoglavice.Poteskoce s govorom, fuflanje. Uzas jedan :(
I ja sam bio skeptican u vezi AD. Ali popio bi otrov da mi bude bolje i da se ne rusim, jer je ovo prestrasno.:eek::(
Meni je normalni tlak 80/60 a jednom prilikom mi je za vrijeme PA skočio na 140/80 i puls 120. Isto tako me nije popuštalo sat i pol niti nakon 2 helexa 0,25mg. Isto tako vrtoglavica, dezorjentiranost.... Sad toga više nema kad pijem haleu :cheer:
Meni je normalni tlak 80/60 a jednom prilikom mi je za vrijeme PA skočio na 140/80 i puls 120. Isto tako me nije popuštalo sat i pol niti nakon 2 helexa 0,25mg. Isto tako vrtoglavica, dezorjentiranost.... Sad toga više nema kad pijem haleu :cheer:
Bas mi je drago da ti je dobro. :cerek::top:
micamacazg
24.07.2008., 18:06
Bas mi je drago da ti je dobro. :cerek::top:
Ajd barem nekom je drago :s :kava: :zubo:
beta blokeri se već dugo u psihijatriji daju upravo za tjeskobu, anksiozne atake, pa, islične tegobe udružene s neurovegetativnim, motoričkim i drugim somatskim ispadima. jedino u slučaju da je osoba izraziti hipotoničar, takva vrsta terapije se izbjegava. a od onih silnih ljekarija koje se ionako moraju uzimati, treba se dobro iznivelirati beta bloker i ostali farmaci. to je stvar dobrog psihića koliko zna i o ostalim aspektima , a ne samo psihopatologiji. mnogi pacijenti su konzumirali sve to zajedno i nisu se rušili od hipotonije. a ionako je vrtoglavica i ortostaatska hipotenzija česta nuspojava psihofarmaka. i sad biraj, jel bi se rušio rađe od pa ili od hipotonije, ha? stvar je u tome da b.b. ima jedan dobar fidbek efekt, kad usporiš kucanje srca, izazvano bilo kojim vanjskim ili unutarnjim agensom, impusli se prenose u mozak, koji to obradi u stilu: eh, nema nikakvog razloga da dižem uzbunu, da šibam adrenalin, da izazovem reakciju obrane ili bijega, nema stresne situacije, jer srce mi, ebvo, javlja da je u redu, da se kuca pravilno, da se diše, znači nema više razloga panici. i onda lijepo mozak ode malo gledat važnije probleme. eto. tu je princip bb. a vi sad kak hoćete. dakle, bb. unaprijed drži kontrolu nad organskim pokazateljima stresa, i onda je automatski mozak prešaltan na druge stvari, a ne na svjesnost o preznojavanju, tresenju ruku, lupanju srca, teškom disanju, osjećaju gušenja etc.
Super. I onda se rusis od hipotonije (niskog tlaka) i bradikardije (usporenog pulsa), da o negativnom utjecaju na centar za disanje ne pricam.:eek:
Ja sam jednom zavrsio u bolnici zbog hipotonije 90/60. Srusio sam se na poslu od tih beta blokera i antihipertenziva.
treba lijeciti psihu, za to je najbolje kad osjetite da bi mogli dobiti PA popiti anksiolitik . Normalno da treba piti redovito AD.:top:
micamacazg
24.07.2008., 18:53
E kako mrzim tu fazu u kojoj me pere agresiva i šizim i ne želim piti tablete više i sad sam jadna jer se bojim da ću ih opet prestati piti a ne mogu opet sve ispočetka, i ne želim se vraćati na staro, a ne znam da li će mi to uspjeti :(
A taman mi se sve poboljšalo... jednostavno nekad pomislim da mi nema spasa, da mi nikada neće biti bolje, i sve više mi je svejedno da li će mi ikada biti bolje...jer veći dio mene misli da neće :(
ja sam izgubljeni slučaj, samo tu laprdam bezveze po forumu, ionako ćete me sad svi spljuvat... ah navikla sam i na to... bolje mi nemre biti :kava:
E kako mrzim tu fazu u kojoj me pere agresiva i šizim i ne želim piti tablete više i sad sam jadna jer se bojim da ću ih opet prestati piti a ne mogu opet sve ispočetka, i ne želim se vraćati na staro, a ne znam da li će mi to uspjeti :(
A taman mi se sve poboljšalo... jednostavno nekad pomislim da mi nema spasa, da mi nikada neće biti bolje, i sve više mi je svejedno da li će mi ikada biti bolje...jer veći dio mene misli da neće :(
ja sam izgubljeni slučaj, samo tu laprdam bezveze po forumu, ionako ćete me sad svi spljuvat... ah navikla sam i na to... bolje mi nemre biti :kava:
Nemoj opet past u napast i OPET prestati piti AD na svoju ruku. Discipliniraj se, bit će bolje i normalno da ti ima spasa. Vidiš valjda i ovdje koliko ima ljudi sa sličnim problemima. Mislim da bi tebi od ključne važnosti bilo da nađeš nekog psihijatra od povjerenja, jer mi se čini da do sad s nijednim nisi ostvarila neki kvalitetniji kontakt.
Vidim da je društvo ovdje sve veće. Drago mi je što svi ovdje mogu dobiti podršku, to puno znači. Meni je u početku puno značila podrška ovdje, pogotovo Dvojbina, koja je uvijek za mene bila tu. A sad sam stvarno puno bolje, ali ovdašnje društvance mi je još i bliskije i draže. :D
Pozdrav svima, još moram nešto obaviti po kući i još se malo spakirati, pa krećem na put. Ne znam kako će sad tamo biti s kompom, nešto ćemo muž i ja pokušati srediti, pa vam se možda i uspijem javljati.
Pusa svima i čuvajte se! :)
micamacazg
24.07.2008., 19:01
nemogu više... fakat nemogu... :(
Dvojbo, napisala sam ti PP s pozdravom i pusama, ali ne mogu je odaslati jer ti je pun box.
Onda ti šaljem ovako javno. :D
Idem se još malo pakirati... Čuvaj se i puno pusa... valjda ću se uspjeti javljati, nešto ćemo muž i ja pokušati srediti s internetom u vikendici, da funkcionira malo bolje.
nemogu više... fakat nemogu... :(
micamaco, molim te, znam da su sad godišnji odmori, ali možeš li se javiti nekom psihiću da malo porazgovaraš s njim!? Daj učini nešto za sebe! Ajde, molim te smiri se malo i raspitaj se za nekog psihića. Dvojba i ja smo ti već nudile, pa nećeš... Jooooj, micamaco, pa moraš u nekog imati povjerenja!
Sad stvarno moram ići.
Pozdrav svima!
:grli:
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.