PDA

View Full Version : Big-Mac Index, EU i nove zemlje članice

shef Sale
21.01.2004., 11:06
Eto, jednom i od mene neka tema ovdje :D

Bas sam malo prije citao ORF news (http://orf.at/) i naisao na zgodan clanak o Big Mac indexu (http://orf.at/040120-69948/index.html).
Na njemackom, naravno...tko zna njemacki moze si procitat :)

Ideja je sljedeca:

Pred 18 godina, ugledni casopis "The Economist" dosao je na ideju za usporedno praćenje cijena diljem svijeta, i za to im se učinio najprikladniji upravo Big Mac - proizvod kontroverzne ali i omiljene (zavisi kako tko gleda :D) americke multinacionalne kompanije McDonalds.

Danas BMI obuhvaca 120 zemalja sirom svijeta, a radi se jednom godisnje.

Zašto BMI?

Prije svega to je jedan banalan i jednostavan usporedni primjer za praćenje cijena u svijetu.
McD je rasiren po cijelom svijetu, i svugdje nudi Big Mac kao najpoznatiji proizvod tog lanca, ali zato po VRLO razlicitim cijenama.

Za referencu se uzima US$, preracunat po lokalnim kursevima.

U cijeni Big Maca nalazi se <> sve sto sto je standardni dio nekog barometra cijena - od cijene poljoprivrednih proizvoda do plaća zaposlenih u McD. A različita pot/preplaćenost zaposlenih vezana je pak s ostalim gospodarskim pokazateljima u doticnoj zemlji, naravno.

Iako je metoda pomalo banalna, i osporavana, ipak je zanimljiva.

-----------------------------------------------------

I,, što nam pokazuje ovogodišnji BMI?
(ORF-ovci su se prvenstveno okrenuli na EU i nove zemlje članice, što i nas može zanimati.

U Dublinu prosječni Irac kako bi kupio Big Mac mora raditi 15 minuta, dok je taj prosjek u 10 novih članica prosječno 40-60 minuta.

U 10 novih zemalja golema većina zaposlenih radi za manje od 500 € mjesečno.
No, unutar njih također postoje goleme razlike:
U Estoniji je prosječna plaća 300 €, a u Slovačkoj 225 €.

Odnos mirovina još je gori: 100 € u Litvi, 130 € u Mađarskoj.
Za usporedbu - Francuski zavod za statistiku sav prihod (plaća, mirovina) ispod 579 € mjsečno stavlja ispod granice siromaštva.
No, većina liječnika i znanstvenih kadrova u 10 novih ne zarađuje niti toliko.

ORF-ovci kao drastičan (i njima najbliži) primjer navode Beč i pola sata vožnje udaljenu Bratislavu:
U Beču su plaće 5 i pol puta veće od bratislavskih, dok su troškovi života u Beču SAMO 2 puta veći.

Ukupan godišnji BDP svih 10 novih zajedno iznosi 404 milijarde € što čini samo 4.6 % ukupnog BDP-a svih 25 (15+10) zemalja članica.

No, postoje i - kako naglašavaju na ORF-u - svjetli primjeri:

Tako npr. Malta i Slovenija već sad imaju BDP kao Portugal i Grčka, a Cipar čak ima veći BDP od Grčke (!!).

Gdje smo mi još od Europe... :D

BTW, zna li netko koliko je kod nas prosječna zarada po satu, pa da vidimo kako mi stojimo s BMI? :D

22.01.2004., 00:44
8h dnevno 22 dana mjesečno, pomnoži, podjeli s prosječnom plaćom, valjda oko 20 kn

Thurgood
25.01.2004., 13:13
ako prosječnu plaću uzmemo da je 4000 kn što je daleko od istine (ipak je to statistika, ne) ispada cca 22 kn za sat. iliti cca 3,7$ na sat. a koliko je inače Big Mac?

banderas
26.01.2004., 10:31
Ispada da smo iznad razine vecine od novih 10 clanica unije.

Thurgood
26.01.2004., 10:57
da. što mi govori da metodu i treba osporavati... jer umjesto 1 mekdonaldsovog sendviča trebalo je uzeti nekoliko proizvoda iz široke potrošnje. McD cijena je svuda tu negdje, a sve drugo puno više varira... zašto ne bi bilo npr. koliko litara benzina se može kupiti za prosječnu plaću, tj. koliko dugo prosječan čovjek radi za litru benzna? il itako nešto, ne znam :misli:

presvetli
26.01.2004., 14:07
Zato što se na cijenu litre benzina obračunavaju trošarine čija visina ili udjel značajno variraju od zemlje do zemlje, pa nikako nisu podobne za usporedivost.
Ideja Big Mac Indexa leži na tome da je proizvod gotovo svugdje prisutan i standardiziran (za razliku od npr. benzina) i da su sastojci od kojih se on proizvodi jednostavni i gotovo uvijek domaćeg porijekla, pa najbliže na globalnoj razini izražavaju neke lokalne univerzalne vrijednosne ekvivalente vezane uz cijenu radne snage ili materijalnog inputa, dok su provizije zadane franšizom.
Taj indeks je zgodan kao ilustracija "šire slike" i kao sociološki moment, međutim za realne brojke treba dublje kopati. Ovo je "štof" za okviriće u poslovnim rubrikama novina.

A to da smo iznad većine novih članica unije i nije neka novost, kao što nije niti novost da nam je cijena rada u odnosu na produktivnost među najvišima u tranzicijskoj Europi.

u prolazu
27.01.2004., 10:53
Malo matematike:
4000/22=181/danu=22/satu

Big mac (jučer kupija )=15 kuna

(15/22)*60=40,9 minuta rada za bigmac!

u prolazu
27.01.2004., 11:15
Inače...postoji mali problem kod statistike.
Npr. sestra mi je prošle godine živjela u New Yorku i tvrdi da su u tom gradu plače negdje oko 1800$ mjesečno. ALI BRUTO!!
Dakle...bez mirovinskog, socijalnog i sveg ostalog.

Trosobni stan je plačala oko 1800$ sa cimericama....tj. 600$ po glavi!
Na pitanje koliko košta izlazak odgovor je bio: za dvije osobe u srednjem restoranu oko 80-100$, otiči u frizera košta od minimalno 20$ pa nadalje....prosječno oko 80$ u normalnom salonu!

Sada....ako je naša prosječna bruto plača negdje oko 6000 kuna....i uspoređujuči cijene po meni ispada da mi živimo tri puta bolje od amerikanaca!!

Ali i bez toga...pa unas jedna normalna večera u normalnom restoranu košta 50-60 kuna po osobi.
To znači da se za 4000 kuna može izači 66-80 puta dok prosječni stanovnik new yorka može isto obaviti 36-45 puta
Slično je i sa stanom!
Unas se stanovi takvog tipa kreču oko 400-500 EU/mjesečno

Dakle relativno su jeftiniji!

Neznam...ali čini mi se da je statistika kurva....jer po ovome ja nemam nikakvog razloga da se selim iz države!!
Jedino što bi mogao je eventualno uštedjeti novac....i onda se vratiti ovdje i glumiti šefa!!

banderas
27.01.2004., 12:37
Iako ti je sestra ipak imala vrlo malu placu gore, vec dugo nije novost da se odlazak vani vise bas i ne isplati, pisalo se o tome po forumu. A i neces bas puno ustedjeti vani.
Standard u HR se poprilicno dignuo zadnjih 4-5 godina a da toga nismo previse svjesni, jedina stvar u kojoj se slazem s Racanom :D

Thurgood
27.01.2004., 12:47
dok god ja registraciju otplaćujem u >6 rata, s tim da svake godine treba jedna rata više zbog poskupljenja - ja se ne slažem s time

jimmy jazz
27.01.2004., 12:48
~9 minuta za BigMac...sto ono kaze Racan? :D
odnosno, kolko on nudi?

al BigMaca nebi jel ni da mi ga kupish..:rolleyes: :W

jimmy jazz
27.01.2004., 13:49
kad smo vec kod EU, BigMaca i clanka iz Austrije..sto konkretno kaze taj index u Austriji i standardu i kak tu zivish, recimo s faxom.

ovdje ak imas zavrsheni fax, dobish posel za oko najmanje 1800 € a nerijetko i vishe(npr. informatika) - mladi parovi, gdje dvoje toliko zaradjuje, komotno stavljaju jednu celu placu(na mesec) na stranu, a zhive od jedne.

znaci na godinu im ostaje ~24 000 Eura samo tak, uz normalan zivot. kaj se tog tice, a takvi ljudi su otprilike moj krug kretanja, se i te kak isplati otici van. pa sad sami zakljucite.

eto ovo samo primjer kak moze biti to tam de drzava funkcionira..

u prolazu
27.01.2004., 14:32
banderas kaže:
Iako ti je sestra ipak imala vrlo malu placu gore, vec dugo nije novost da se odlazak vani vise bas i ne isplati, pisalo se o tome po forumu. A i neces bas puno ustedjeti vani.
Standard u HR se poprilicno dignuo zadnjih 4-5 godina a da toga nismo previse svjesni, jedina stvar u kojoj se slazem s Racanom :D
Ne...ljudi koji su bili snjom a koji godinama žive u New Yorku su joj rekli da je luda što odbije to jer je to kao dobra lova.( nakraju je odustala od svega jer joj je bilo dosta vucaranja po svijetu, i vratila se nazad ) .
Samo jebiga...druga priča je o ekipi iz Salt lake city-a skroz drugačija....ono dobar standard i lagodan život!!
Valjda ovisi gdje, kako i što radiš!

u prolazu
27.01.2004., 14:46
jimmy kaže:
kad smo vec kod EU, BigMaca i clanka iz Austrije..sto konkretno kaze taj index u Austriji i standardu i kak tu zivish, recimo s faxom.

ovdje ak imas zavrsheni fax, dobish posel za oko najmanje 1800 € a nerijetko i vishe(npr. informatika) - mladi parovi, gdje dvoje toliko zaradjuje, komotno stavljaju jednu celu placu(na mesec) na stranu, a zhive od jedne.

znaci na godinu im ostaje ~24 000 Eura samo tak, uz normalan zivot. kaj se tog tice, a takvi ljudi su otprilike moj krug kretanja, se i te kak isplati otici van. pa sad sami zakljucite.

eto ovo samo primjer kak moze biti to tam de drzava funkcionira..

Ma da, sve to lijepo zvuči....stim da su Austrijske cijene redovito 50% veče od naših....a kod nekih stvari i 2-3 puta!!

Naš par sličnog obrazovanja može u Zagrebu zarađivati 10-12000 kuna što je ekvivalent Austrijskim 18-20000 (2500-2600EU )i sa tom lovom jako dobro živjeti a istovremeno nemaju troškove stanovanja jer kuću/stan več imaju!!

Možda se i isplati živjeti u Austriji ako si rođen ondje, ali seljenje gori....jednostavno neigra!! Zašto bi živio u stranoj zemlji i cjeli život bija stranac samo radi 1000 EU????

banderas
27.01.2004., 14:58
u prolazu kaže:
Ne...ljudi koji su bili snjom a koji godinama žive u New Yorku su joj rekli da je luda što odbije to jer je to kao dobra lova.( nakraju je odustala od svega jer joj je bilo dosta vucaranja po svijetu, i vratila se nazad ) .
Samo jebiga...druga priča je o ekipi iz Salt lake city-a skroz drugačija....ono dobar standard i lagodan život!!
Valjda ovisi gdje, kako i što radiš!

Naravno da je bitno sto radis, 1800$ brutto mjesecno, sto ispada 21600$ godisnje je mozda dobar contract za sobaricu i slicna zanimanja. Mislim da je prije par godina 25.000$ godisnje bio prosjek, pa je u svakom slucaju ovo ispod prosjeka. No, ja sam i tako bio tamo 1995, mozda su se stvari promijenile nagore. Sto je tocno radila gore?
No, da ne skrecem previse temu na drugu stranu, drago mi je da se slazemo da ipak potcijenjujemu stanje u HR, nije vise red velicine razlika izmedju nas i inozemstva kao sto je bila do relativno nedavno.

jimmy jazz
27.01.2004., 15:18
u prolazu kaže:
Ma da, sve to lijepo zvuči....stim da su Austrijske cijene redovito 50% veče od naših....a kod nekih stvari i 2-3 puta!!

Naš par sličnog obrazovanja može u Zagrebu zarađivati 10-12000 kuna što je ekvivalent Austrijskim 18-20000 (2500-2600EU )i sa tom lovom jako dobro živjeti a istovremeno nemaju troškove stanovanja jer kuću/stan več imaju!!

Možda se i isplati živjeti u Austriji ako si rođen ondje, ali seljenje gori....jednostavno neigra!! Zašto bi živio u stranoj zemlji i cjeli život bija stranac samo radi 1000 EU????

troskovi zivota su veci, to da, no inace su u Austriji stvari jeftinije..osim kruha i mlijeka..;)

meso je isto, Coca Cola jeftinija..Auti su isti, il jeftiniji, kompjuteri su jeftiniji..veci je standard i cjene usluznih djelatnosti su puno vece, no ovak stvari za kupovat..Hrvatska je skuplja!
cak i u Hr moja baka tam kupuje bavarski puter jer je jeftiniji od hrvatskog! kaj mislish kolko je tek onda u bavarskoj jeftiniji!? :D
i to uz vece place..remember, BigMac..index.

a za ekvivalent - znaci dobijas 12 000 kuna ako si diplomirao na ekonomskom faxu? e to ces mi pokazat u Hrvatskoj!

sorry, Hrvatska je josh gadno iza...iznimke poput nekih informatickih poslova postoje, ali to nije mjerodavno.

u prolazu
27.01.2004., 15:49
jimmy kaže:
troskovi zivota su veci, to da, no inace su u Austriji stvari jeftinije..osim kruha i mlijeka..;)

meso je isto, Coca Cola jeftinija..Auti su isti, il jeftiniji, kompjuteri su jeftiniji..veci je standard i cjene usluznih djelatnosti su puno vece, no ovak stvari za kupovat..Hrvatska je skuplja!
cak i u Hr moja baka tam kupuje bavarski puter jer je jeftiniji od hrvatskog! kaj mislish kolko je tek onda u bavarskoj jeftiniji!? :D
i to uz vece place..remember, BigMac..index.

a za ekvivalent - znaci dobijas 12 000 kuna ako si diplomirao na ekonomskom faxu? e to ces mi pokazat u Hrvatskoj!

sorry, Hrvatska je josh gadno iza...iznimke poput nekih informatickih poslova postoje, ali to nije mjerodavno.
Složija bi se stobom oko cijena određenih proizvoda, automobili i tehnika su slični...dobro malo su skuplji u austriji a slično je i sa prehrambenim proizvodima.
Ali stvar je u tome da se troškovi života uglavnom i sastoje od "uslužnih" djelatnosti...dakle struja, voda, telefon, tv, kanalizacija, smeče, grijanje.....samo ono osnovno, a nakon toga
večere, ručkovi, izlasci, kino, kazališta, muzeja, utakmica, frizera, kozmetičara, konobara itd. itd. ( več ovisno o afinitetima )

Ja osobno sebi na hranu trošim jedva 500-600 kuna mjesečno, a uopče ne štedim ninačemu!
Ipak...naravski da se u Austriji živi bolje...i to jako puno bolje!
Ali stvar je u tome da između nas i austrijanaca nevlada nepregledni ponor kao prije par godina, več ponor kojem se vidi kraja!

A što se tiče cjena u dučanima.....ma daj osim par proizvoda sve je skuplje...doduše ne 50% poput usluga ali ipak dosta skuplje!
Ali ionako je svejedno....kažem ti da ja trošim 500 kuna na prehranu...što nije niti 6-7% moje plače! ili 10-11% prosječne!

jimmy jazz
27.01.2004., 15:59
bojim se da je ponor veci nego sto izgleda...

u prolazu
27.01.2004., 16:03
jimmy kaže:
bojim se da je ponor veci nego sto izgleda...
Ja tako nemislim...a to znam iz činjenice da tu i tamo idem gore poslovno....i nisam primjetija da ljudi oko mene voze išta bolje automobile, da se išta bolje oblače, i da imaju išta što nemam ja i svi moji prijatelji...a mi smo prosjek hrvatske!

To što tamo ima manje siromašnih i što se njihov standard ogleda na cijelom stanovništvu....to je ipak druga priča, ali vjerujem da če se za par godina i to srediti!