View Full Version : Mala škola gitare
zeljko1313
03.12.2008., 14:47
Dobar vam dan... Iman zamolbu!! Dali ima koga ko mi može napisati akorde pjesme naziva PRAZAN DAN od Kočiša Zeca.
Pjesma se nalazi.....http://www.youtube.com/watch?v=cdzVXwLgPv4
Puno hvala!!
glodavac00
19.12.2008., 18:03
poz, znam da je već 55 puta pitano kako odredit ritam, i svaki put je odgovor slušajte pjesmu. što kod pjesama gdje se gitara baš i ne čuje,kako odredit kolko puta udarit akord? kako vi to odredite?
po filingu :ne zna:
a to buš shvatil tek dok shvatiš da ti ne moraš svirati drito notu po notu kak svira onaj koji je snimal u studiju :ne zna:
seks007
06.02.2009., 00:54
Bok ljudi. Sviram el. gitaru oko pol godine, znam pjesme poput smells like teen spirit, hells bells, back in black, fear of the dark i te lagane, pa vas pitam kojih još ima pjesama na tu foru laganih da sviram ?? zahvaljujem !
MathUniverse
07.02.2009., 18:43
Bok ljudi. Sviram el. gitaru oko pol godine, znam pjesme poput smells like teen spirit, hells bells, back in black, fear of the dark i te lagane, pa vas pitam kojih još ima pjesama na tu foru laganih da sviram ?? zahvaljujem !
Ne znam zašto želiš lagane... Ako imaš mogućnosti, bolje je postupno prelaziti na teže. Jednom ćeš morati...:ne zna:
tek sam počo ucit svirat gitaru i ne nemrajavam stati :P
ovako ne znam jel ovo pravo mjesto za postavit ovo pitanje, zanima me kako uštimati gitaru tako da bude uštimana isto kao u nekoj pjesmi koju slušamo, hm ne znam jel ovo glupo pitanje al recimo ako skidam pjesmu po istim akordima kako izvođač svira i ako on ne koristi kapadaster, da il to znači da nam gitare nisu isto uštimane ili svi izvođači su uvijek naštimani točno po štimeru:rolleyes: OK ovo mi je malo zbunjujuče pa ako mi netko može pojasnit, kako ču se znat uštimat isto kao i izvođač je li postoji neki trik za to? :ne zna:
Da i još jedno pitanje, da li su akordi koje možemo nać na internetu napisane po onome kako izvođač pjesme svira?
Da želim još reć da se ne želim prešaltavat na druge akorde nego uštimat gitaru po izvođaču, da bi me bolje razumili.
fatamata
11.04.2009., 17:05
zna mozda iko kada su upisi u DND VŽ za el. gitaru , dali se to placa i koliko , sto sve treba ponjeti
lone star
11.04.2009., 17:31
Da želim još reć da se ne želim prešaltavat na druge akorde nego uštimat gitaru po izvođaču, da bi me bolje razumili.
Pa uglavnom se svi štimaju na standardni štim(EADGBE) izuzetak su npr. Hendrix,Stevie Ray Vaughan,Johnny Winter koji bi ponekad spuštali za pol tona il ton niže
Radioactiv
11.04.2009., 23:49
Pokušaj nešto od RHCP. Imaju dosta laganih stvari, a i imaju zgodne riffove koji su mješavina akorda i solo linije (pošto Frusciante svira sam :D) tako da će ti poslužiti kao prijelaz s ritamskih na nešto teže, solo dionice. :top:
Ako tražiš tablature na netu obično u opisu ili ispod naslova piše koji ti je tuning, ali ako imaš samo akorde probaj prešaltavat dok po sluhu ne skužiš koji paše i onda samo uštimaš gitaru polu-stepen/stepen niže ili više.
zna mozda iko kada su upisi u DND VŽ za el. gitaru , dali se to placa i koliko , sto sve treba ponjeti
E, da.... I mene zanima!!!
poz, znam da je već 55 puta pitano kako odredit ritam, i svaki put je odgovor slušajte pjesmu. što kod pjesama gdje se gitara baš i ne čuje,kako odredit kolko puta udarit akord? kako vi to odredite?
po filingu :ne zna:
a to buš shvatil tek dok shvatiš da ti ne moraš svirati drito notu po notu kak svira onaj koji je snimal u studiju :ne zna:
Ma većinu pjesama možeš svirati i sa različitim akordima... Nemaš brige, ako imaš imalo sluha ili osjećaja- prepusti se, pa ćeš videti kako ide...
Samo udri i ne daj se obeshrabriti... :top:
dr. Killpatient
09.05.2009., 14:53
Hm... To ti počinje kad i školska godina, dakle u 9.mjesecu, a završava mislim krajem 6., početko 7. mjeseca. Ja sam pred 2 godine zadnji put bil u kontaktu s tim ljudima, onda se plaćalo 185kn na mjesec za po 2 školska sata na tjedan. Naravno da trebaš imati svoju gitaru, čak imaju dogovor, zapravo imali su dogovor s Yamahom u ČK da preko DND-a dobivaš 20% popusta na Yamaha gitare (prek 1000kn), samo ne znam dal to još vrijedi. Inače ste u grupama od 4-5-6 ljudi, kak koja, složeno po sposobnosti/uzrastu.
Anyways, u 9. mjesecu idi u DND, traži Damira i pitaj za školu gitare.
Inače imaš još i onu Puclinovu Music Academy ili kak se već zove, počne isto u 9. mj. i koja je po mom mišljenju bolja jer te Vinko uči i neku teoriju iza toga kaj sviraš, radi se više na tehnici, ritmu, malo ozbiljniji pristup svemu tome. Znači manje sviranja samih pjesama. Kod njega je individualno bilo po pol sata na tjedan i košta 200kn na mjesec. Jedino me smetalo kod njega kaj je čovjek malo zmotani, nekaj veli, pa zaboravi, svaki treći tjedan je otkazal lekciju jer je moral nekaj obaviti itd. pa sam tam išel samo koji mjesec. Inače je ok ako se ne počne tak ponašati :D.
I zaključak, ako hoćeš kupiti gitaru, svirati par pjesmici i da te nije briga kak, zakaj itd. idi u DND. Puclin pa daje dobre osnove za nastavak sviranja koje su meni dosta pomogle makar sam kratko bil tam zbog mature, prijemnoga, a sad i faksa :p. I sve kaj sam rekel je vrijedilo pred 1-2 godine, možda sad više nije tak... :ne zna:
Jason Voorhees
21.05.2009., 14:37
E bok ljudi...imam jedno pitanje...mozda je malo glupo, al tek sam pocetnik...
Jel mi moze neko rec osnovne ritmove kao npr. DD GG DG... il tak nesto, jel cim pocnem svirati neku pjesmu nikako da uhvatim ritam, jedino ak nadem ritam onda tek naucim pjesmu...
Poceo sam sa Knocking on heavens door i nikako da uhvatim ritam premda sam znao akorde, dok mi lik na youtubeu nije reko D DD G i sad ju znam uz nekolicinu drugih....
dggdgdgdddgdgdgggdgdgdgdddggggdgdgdgdgddgdgd
Jason Voorhees
23.05.2009., 14:47
dggdgdgdddgdgdgggdgdgdgdddggggdgdgdgdgddgdgd
Nisi mi bas pomogo...:ne zna: jel mozes malo objasnit...pliz...
cosanostra
28.05.2009., 19:03
Slušaj ritam u pjesmi, kad navježbaš akorde, da ih možeš mijenjati dovoljno brzo, pokušavaj pratiti pjesmu. Ne moraš pratiti točno kako ide po pjesmi, nego sviraj neki "svoj" ritam, ali da bude prepoznatljivo. Kužiš kaj ti hoću reć? :D
I meni je ritam na početku bil težak, makar i kod najjednostavnijih pjesmi, al sad je ok. :s
Jason Voorhees
03.06.2009., 21:01
Slušaj ritam u pjesmi, kad navježbaš akorde, da ih možeš mijenjati dovoljno brzo, pokušavaj pratiti pjesmu. Ne moraš pratiti točno kako ide po pjesmi, nego sviraj neki "svoj" ritam, ali da bude prepoznatljivo. Kužiš kaj ti hoću reć? :D
I meni je ritam na početku bil težak, makar i kod najjednostavnijih pjesmi, al sad je ok. :s
Kuzim, kuzim... a proslo je vec nesto vremena od zadnjeg posta pa sam nesto poceo hvatat...hvala na savjetu...:)
strat04
07.06.2009., 20:59
Ok
Sad ide shema kako se grade akordi na gitari gdje je X prima (u nasem slucaju to je C ton) a brojevi oznacavaju intervale DURSKE ljestvice.
Kada ispred broja stavim znak minusa ( - ) to znaci da je taj ton umanjen za jedan polustepen .Npr. ako stavim –C to je onda ton Ces (ili Dis) odnosno ton koji u hromatskoj ljestvici prethodi tonu iza kojeg se nalazi znak (-)..
Ako stavim znak ( + ) to znaci da je ton povisen za jedan polustepen(hromatske skale) u hromatskoj ljestvici ..recimo +C ce biti Cis.
Nadam se da je ovo jasno.
Znaci ovo su tonovi akorada (na bilo kojem intrumentu, kasnije cemo obraditi temu kako to prakticno odsvirati na gitari)
X dur :1, 3, 5
x mol : 1, -3 , 5
X dur7(sastoji se znaci od tonova dura + umanjena septima) : 1, 3 , 5 , -7
X maj7 (sastoji se od tonova dura + cista septima) : 1, 3 ,5 ,7
x mol7(sastoji se od tonova mola + umanjena septima) :1, -3 , 5, -7
X dur7/9 (znaci ima u sebi tonove dura + umanjena septima + nona) 1, 3, 5 , -7 , 9
x mol7/9 (nadam se da ne trena dalje objasnjavati prostu logiku) 1, -3 ,5 , -7 , 9
X dur6 : 1, 3 , 5 , 6
x mol6: 1, -3, 5 , 6
X sus : 1, 3 ,4
x dim 1, -3, -5, 6
X dur+5 : 1, 3, +5
X mol -5 : 1, 3, -5
Hmm moguce da sam koji akord preskocio al nejse nadoci ce.
Znaci to je nekih 130-150 teoretskih akorada.
Medjutim svaki ovaj akord kada se hvata na gitari ima nekoliko pozicija(od 2 do 5) tako da kad se sve sabere izadje ‘pozamasan’ broj akorada.
Halo malo majstore... Neće baš tako biti ovo podebljano... Ako je "-C" onda je to ton H ili kao što si rekao, Ces...
Halo malo majstore... Neće baš tako biti ovo podebljano... Ako je "-C" onda je to ton H ili kao što si rekao, Ces...
Tacno tako kako kazes, lapsuz sa moje strane.
Jason Voorhees
27.07.2009., 19:39
Jel neko mozda zna akorde za pjesmu Mile Hrnića- Tvoja mati je legla da spava...http://www.youtube.com/watch?v=ZumDsbDMnX8
Jel neko mozda zna akorde za pjesmu Mile Hrnića- Tvoja mati je legla da spava...http://www.youtube.com/watch?v=ZumDsbDMnX8
:headbang: :headbang:
more_st
09.08.2009., 13:46
Adura jesi li ziv
Mislim da bi ovo bio najprikladniji topic za moje pitanje. Iako sumnjam da ce itko znati posto ne raspolazem sa puno informacija.
Znaci prije jedno godinu dana mozda manje vidio sam jednog lika u zg na glavnom kolodvoru kako je svirao nesto na gitari. Posto nemam blage veze o gitari nastojat cu sto bolje to objasnit. Zvucalo je slicno spanjolskoj gitari, ali nije prstima tako brzo isao, nesto slicno ovome u prvih 10 sekundi http://www.youtube.com/watch?v=r2BOApUvFpw al s vecim rasponom nota, jel. :D glupo je al tesko je laiku za objasnit. A tko zna, mozda netko bas pogodi u sridu.
EDIT: Naravno ne trazim tocno ime pjesme, to je gotovo nemoguce za pogodit, a i uostalom, mislim da je to bila neka improvizacija. Mene zanima kako se zove taj tip sviranja, ako je svirac uopce radio po nekom postojecem tipu...
teacher-tenisac
08.11.2009., 00:43
Izvrsne knjige za ucenje gitare, i to sa audio mp3 primjerima, koji su spakovani u rar:
http://img20.imageshack.us/img20/181/vol1beginningjazzguitar.th.jpg (http://img20.imageshack.us/i/vol1beginningjazzguitar.jpg/)http://img29.imageshack.us/img29/7664/vol2intermediatejazzgui.th.jpg (http://img29.imageshack.us/i/vol2intermediatejazzgui.jpg/)http://img38.imageshack.us/img38/7595/vol3masteringchordmelod.th.jpg (http://img38.imageshack.us/i/vol3masteringchordmelod.jpg/)http://img38.imageshack.us/img38/8906/vol4masteringimprovisat.th.jpg (http://img38.imageshack.us/i/vol4masteringimprovisat.jpg/)
Postavljeno ovdje: http://www.forum.hr/showthread.php?p=23439166#post23439166
Pozdrav.
PeaceFrog
20.01.2010., 20:32
Zaista sam početnik na gitari, iako znam odsvirati nekoliko stvari (Balkan, House of the rising sun, Nights in white satin, Let it be...), i iman pitanje u vezi ritma...
Ok, jasno mi je da treba preslušavati pjesmu pa pokušati imitirati ono što čuješ, ali također znan da se neke pjesme sviraju u točno određenom ritmu, kao reggae, slow rock(duole, triole), beguine, twist...
Postoji li negdje nekakva stranica gdje piše u kojem je ritmu pjesma, i je li što pomaže program Guitar Pro u tom pogledu?
Recimo, lako mi je kad mi prika kaže, sviraš House of the rising sun, ritam slow rock-triole, znači udri prvo baseve tri puta, pa tri puta prve tri žice, četvrta naglašena... To na internetu nisam nigdje pronašao... Toliko o "guglanju" informacija:)
Recimo, lako mi je kad mi prika kaže, sviraš House of the rising sun, ritam slow rock-triole, znači udri prvo baseve tri puta, pa tri puta prve tri žice, četvrta naglašena... To na internetu nisam nigdje pronašao... Toliko o "guglanju" informacija:)
to je prilično glupi način, zato to nigdi nisi našel
veliš mi "udari to 3 puta"... i kaj mi sad to znači? kolko trebaju trajati ti udarci? dal je svaki isti?
moš jedino skinit tab za guitar pro, pa tam imaš notni zapis iz kojeg moš skinit ritma
tera_PB
21.01.2010., 19:13
da ne citam sve postove..zanima me preporuka knjige ili casopisi sve sto moze pomoci pri ucenju gitare..I ZA POCETNIKE I NAPREDNIJE..nije bitna cijena..moze njiga imati i 300 strana sto se mene tice i bolje..samo mi predlozite ili dajte link..bitno mi je
NEKOLIKO KNJIGA I AUTORA I GDJE SE MOZE NABAVITI.
LIJEP PIZDRAV HVALA.
Selotep
24.01.2010., 14:09
da ne citam sve postove..zanima me preporuka knjige ili casopisi sve sto moze pomoci pri ucenju gitare..I ZA POCETNIKE I NAPREDNIJE..nije bitna cijena..moze njiga imati i 300 strana sto se mene tice i bolje..samo mi predlozite ili dajte link..bitno mi je
NEKOLIKO KNJIGA I AUTORA I GDJE SE MOZE NABAVITI.
LIJEP PIZDRAV HVALA.
Imas ovu jednu jako dobru knjigu
http://www.profil.hr/index.php?cmd=show_proizvod&proizvod_id=32114
Eto Kosta ti 100kn, a knjiga je zaista dobra ja sam ju imao u 1 i 2. godini u skoli i imas unutra prvo sve osnove u vezi držanja i svirnja gitare i unutra su ti objašnjeni svi akordi i pjesme su ti unutra i ljepo se da nauciti to ti je i za klasicnu, akusticnu i elektricnu, a kada to savladas krenes na drugu knjigu a to je ova:
http://www.profil.hr/index.php?cmd=show_proizvod&proizvod_id=32115
i kad kupis tu knjigu kupi usput i ovu
http://www.flipkart.com/modern-method-guitar-volume-victor/0876390130-a9w3f5x82d
mozda ju mozes negdje u hr pronači kao i ja ...
uglavnom u tom leavitu su ti note i to jako dobre kada naucis citati note i akorde trazi na internetu Gitare.info i trazi tablature ... samo polako i mozes sve sam nauciti no treba vise rada i truda ...
EDIT: To su ti knjige i za pocetnike i za napredne ova 1. je za pocetnike a malo na kraju te knjige je onako za vec malo koji su naucili dobro svirat a ovaj levit je sad mala zajebancija kako se kaze jer note bas i nisu lagane za pocetnika :) no naucit ces samo se trudi ako neznas di su koje note probaj na internet naci samo kako se stiscu koji tonovi ;)
nadam se da sam ti pomogao :top:
za te knjige, odi u muzičku školu i pitaj profesore gitare dal imaju te knjige pa fotokopiraj, jeftinije ti dođe
Selotep
24.01.2010., 22:40
za te knjige, odi u muzičku školu i pitaj profesore gitare dal imaju te knjige pa fotokopiraj, jeftinije ti dođe
e da, ili to mozes isto...al dobro svejedno je ... ja se nadam da sam pomogao u vezi knjiga koje su dobre :)
Jason Voorhees
25.01.2010., 20:41
Jel mozda neko zna neki program za stimanje gitare za mobitel???
Zna Google. (http://www.google.hr/search?q=guitar+tuner+for+cell+phone&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a)
Selotep
26.01.2010., 20:50
Jel mozda neko zna neki program za stimanje gitare za mobitel???
mislim da takvo sto ne postoji...
mozes pokusati traziti na google-u...
mislim da nema jer nema "programe" koje mogu prepoznati ton ... štimer je štimer nemreš to prebacit na mob ... barem ne jos ...
pokusaj neznam
donosiš si glupe zaključke
Selotep
27.01.2010., 20:42
donosiš si glupe zaključke
Ah dobro sada neznam pokusao sam nekako objasniti
pokusavam se uklopiti :D
LostForever
28.01.2010., 12:07
Ja sam početnik u sviranju gitare i želim naučiti svirati jednu pjesmu koja je prilično jednostavna jer se sastoji od samo 4 akorda. Međutim, "problem" je što su to sve barre chordi - trebam kažiprst staviti preko cijelog polja, ali to mi nije jasno: ako pritisnem skroz, nije dobro i ne znam kako točno treba stisnuti s kažiprstom - možda samo površno? Možda samo prvu i zadnju žicu??
blade_8699
28.01.2010., 13:14
Ja sam početnik u sviranju gitare i želim naučiti svirati jednu pjesmu koja je prilično jednostavna jer se sastoji od samo 4 akorda. Međutim, "problem" je što su to sve barre chordi - trebam kažiprst staviti preko cijelog polja, ali to mi nije jasno: ako pritisnem skroz, nije dobro i ne znam kako točno treba stisnuti s kažiprstom - možda samo površno? Možda samo prvu i zadnju žicu??
Cijelo polje, čvrsto :D Treniraj :top:
echelon_love
03.02.2010., 14:36
Jel može netko objasnit postupak mijenjanja žica na gitari? Thanks
Jason Voorhees
09.02.2010., 20:56
evo ovako!
kupio sam novu elektro-akustičnu gitaru i zice mi nisu dosta pomaknute do vrata. cuo sam da se nije pametno petljati u zatezanje vrata gitare. pa vas molim da mi kazete kaj da radi, da je odnesem nekom majstoru il kaj????
Ako mislis da sam ne znas onda odnesi nekome tko zna. Bolje nemoj sam da ne pretjeras. ;)
goonie7
12.02.2010., 10:42
Jel može netko objasnit postupak mijenjanja žica na gitari? Thanks
youtube
Guitarq
07.03.2010., 20:51
Jel pametno stavit željezne žice na mjesto plastičnih.(gitara marke Valencia!!):s:gitara:
dr. Killpatient
07.03.2010., 21:56
ne
Guitarq
08.03.2010., 13:44
Zakaj??:confused:
jer gitara nije napravljena da izdrži toliku tenziju žica
dr. Killpatient
08.03.2010., 21:55
Yup, neke klasične niti nemaju prečku u vratu koja se suprotstavlja napetosti žica. Uračunaj potrebnu veću napetost metalnih od plastičih žica, pa zamisli kaj se događa s vratom.
Guitarq
09.03.2010., 14:15
Ok thanks
...tih@n@...
01.04.2010., 18:32
kako se zove onaj dio šta se stavi na vrat gitare(žice) dok sviramo:ne zna:
goonie7
03.04.2010., 17:57
kako se zove onaj dio šta se stavi na vrat gitare(žice) dok sviramo:ne zna:
:s:s
Ante
IvanTih
29.05.2010., 17:08
Ima li knjiga koja uči kako shredati,raditi sweep picking itd...
Znam da ima na youtube-u,ali draže mi je iz knjige učiti.
Mr.Bean
02.06.2010., 17:24
Dali je kao pocetniku ok uciti odmah na el. gitari svirat?Svi uvijek govore da je bolje poceti na akusticnoj,ali mene elektricna puno vise zanima:D
najbolje je početi učiti na čembalu
Jebemti pitanja. Sviraj onoga instrumenta kojega oćeš svirati i gotovo :ne zna:
martina_th
07.07.2010., 19:50
imam pitanje..
Pocetnik sam i tek sam skuzil tabove xD
ali kad gledam na netu odredjenu pjesmu cover zna se desit da im ne budu isti akordi ali dobivaju isti zvuk kako to? zbunjena sam . pomoc?
magija
Pa jednoga akorda moreš odsvirati na više različitih načina :ne zna:
PhantomRider
18.08.2010., 08:34
e ljudi moze pomoc?
Zna li neko kako ovo odsvirat?
|----------| ---------------| -----|---------------|----------|----------|
|-5-6--5-6-| -5-6--5-6--5-6-| -5-6-|-5-5-—5-6--5-6-|-5-5--8-6-|-5-6--8-6-|
|-6-6--6-6-| -6-6--6-6--5-6-| -6-6-|-6-6—-6-6--3-6-|-6-6--6-4-|-6-6--6-4-|
|-6-6--6-6-| -6-6--6-6--3-4-| -6-6-|-6-6--6-6--3-4-|-6-6--6-4-|-6-6--6-4-|
koliko puta trznem ovo prvo 566 pa onda predjem na 666? ja sam mislila da je jednom sve ali gledala sam na netu i nije vec se vise puta trzne.. kako cu znat? help ako ko zna
:facepalm:
jesi probala možda kojim slučajem slušati pjesmu? :ne zna:
PhantomRider
18.08.2010., 11:43
Da to mi je najdraza pjesma slusam je 2. god.
e pa onda poslušaj još jednom i vidi kak svira :ne zna:
PhantomRider
18.08.2010., 11:58
ja prepoznam kad prebaci ovo na 553 ali ispred nemogu ovo 566 i 666
http://www.youtube.com/watch?v=4zxaO081uGo
gitarastra
19.08.2010., 12:23
Uključi uho :s
slanutkica
18.09.2010., 20:53
jel imate koji savjet kako lakše odsvirati akorde sa bareima?
možda malo nagnuti ruku, ili jače pritisnuti žice?
trebaju mi takvi savjeti dok se ne ispraksiram :D
DemonicIllusion
18.09.2010., 20:54
jel imate koji savjet kako lakše odsvirati akorde sa bareima?
možda malo nagnuti ruku, ili jače pritisnuti žice?
trebaju mi takvi savjeti dok se ne ispraksiram :D
vježbat :D znam da nije neki konkretan savjet, al s vremenom će ti doć..ako imaš manju ruku problem ti predstavlja rastezanje prstiju vjerojatno
slanutkica
18.09.2010., 21:20
ma nije tolko mala. samo imam dvije gitare (jedna plastične druga željezne žice) i onda svremenom otkrivam takve neke cake.
naprimjer, ako misliš na sex lakše odsviraš fis mol :D
car_iz_Osijeka
18.09.2010., 22:32
Pa pri sviranju bare akorda malo zakreneš prst tako da ti ne pritišćeš mesom, nego koščatijim (bočnim) dijelom prsta. I to bi bilo to... :ne zna:
DemonicIllusion
19.09.2010., 00:11
ma nije tolko mala. samo imam dvije gitare (jedna plastične druga željezne žice) i onda svremenom otkrivam takve neke cake.
naprimjer, ako misliš na sex lakše odsviraš fis mol :D
zanimljiva metoda, morat ću je probat primjenit na bubnjevima :D
dr. Killpatient
19.09.2010., 08:21
Ja ih znam ovak loviti, najčešće kad imam nekaj za svirati na prve dvije žice, pa je odmah kažiprst na njima ili kad nakon F ide C, a ja sam prelijen okretati ruku :D
http://en.wikivisual.com/images/3/36/Frets%2C_guitar_neck%2C_C-major_chord.jpg
Nije baš neka fotka, ali bolju ne nalazim. Tu drži neki C/G ili pravi C, s obzirom da je i G u C akordu... :misli: ali to je previše teorije za mene... :D
Uglavnom, ako gledaš tu fotku, pa spustiš drugi, treći i četvrti prst za jednu žicu, palcem poklopiš E žicu, i kažiprstom stisneš e i H, dobivaš F :mig:
Probaj ako ti odgovara, možda bude lakše jer je dosta sličan C, a čak niti nije u početku tolko važno da ti prva i zadnja žica budu dobro pritisnute ako imaš srednje 4 žice koje se skroz dobro čuju
slanutkica
19.09.2010., 15:07
pa koji je ovdje akord on poklopio?
moram probat kako zvuči.
ja sam pocetnica u gitari, i znam vrlo malo.
jeidno sto znam je refren pjesme smoke on the water od deep purple-a
krenut cu na instukcije ali prije toga bi htjela znati odvsvirati neke jednostavne melodije
imate li neku takvu stranicu?
sto bi ovdje trebalo:
Akordi/Tabovi:
e-----------------------------------------------
B-----------------------------------------------
G-----------------------------------------------
D-----------------------------------------------
A---7--8--9-10----------------------------------
E-----------------------------------------------
na toj zici A sto znace ovi brojevi 7 8 9 10?
Zehehehljo
02.01.2011., 17:54
A zica = druga najdeblja zica ( :ne zna: )
7 8 9 10= polja na gitari
tockice ti oznacuju 3, 5, 7, 9 polje. dvije duple 12 (i 24 ako imas)
EDIT:
EADGBe ti je standardni štim.
E najdeblja
e najtanja
prije "sviranja" ovog gore provjeri dal ti je gitara pravilno nastimana !
preporuka (za sve) da se tabovi ne gledaju, jer su vrlo cesto nepravilni i to je cisto strebanje i ucenje sviranja "po brojevima".
SnickersOs
13.01.2011., 17:36
Postavila sam oglas na pdf-u Mali oglasi, ali eto da pitam i ovdje (isprike moderatorima ako ovome nije mjesto na ovoj temi).
Zanima me da li netko zna osobu koja podučava sviranje gitare (ili možda netko sa foruma podučava) u Osijeku?
Gledala sam oglase na netu, ali za Osijek sam našla samo neke glazbene radionice koje previše naplaćuju, niti jedan drugi oglas.
Pa ako netko može pomoći, neka se javi na PP.
Hvala! :)
GirlyGirl
13.01.2011., 20:46
meni je velika želja naučiti svirati gitaru
ali ja tako slabo pamtim te akorde, a želim svirati pjesmu od Tonija Cetinskoj Znaj da bit ću tu...
1. aj snać ću se za akorde
al ja nezz kak trebam micat trzalicu.. neide mi baš ritam. onda mi nezvuči kao pjesma
imam jednu želju, htjela bi naučiti svirati gitaru..
treba mi neki tečaj za početnike, jer ne znam ništa o ničemu na tom polju :(
pa ako netko ima neku super preporuku, za neki tečaj ili školu a još da je blizu Sesvetama (iako nije uvijet) bila bi Vam svima jako zahvalna.
za početak imam običnu gitaru (tzv.španjolku) a ako mi sviranje uđe pod kožu onda bi kupila neku akustičnu pa ako i za to tko ima savjet.. suuuper
ma fučkaj škole....učlani se u neki KUD da dobiš temelje o ljestvicama i melodiji, uput naučiš cugat i upoznaš hrpu ljudi ;)
i to sve u roku od par mjeseci
a dalje sama možeš smišljati i otkrivati
Labirinth
25.05.2011., 16:17
ma fučkaj škole....učlani se u neki KUD da dobiš temelje o ljestvicama i melodiji, uput naučiš cugat i upoznaš hrpu ljudi ;)
i to sve u roku od par mjeseci
a dalje sama možeš smišljati i otkrivati
Da, taman sam mislio postavit jedno pitanje ako ovaj forum nije umro... :D svirao sam negdje sa 13-14 godina bisernicu u KUD-u i to je trajalo jedno dvije godine, sad imam 21, pa me zanima kolko bi mi trebalo da se vratim u sviracke vode (želim svirati akusticnu gitaru) s tim da sam zaboravio sve, uostalom, ta dva instrumenta bas i nisu ista za svirati ili se varam? Već sam imao gitaru u rukama i par nekih laganih pjesama sam skinio sam na gitari, nakon puno muke :mig: ali mi ostalo (akordi) nisu išli, tj. moje pravo pitanje je kolko bi mi trebalo da naučim osnove sam? Ako ima neka dobra duša ovdje pa da odgovori, zahvaljujem.
Sagittarius01
25.05.2011., 18:02
Da, taman sam mislio postavit jedno pitanje ako ovaj forum nije umro... :D svirao sam negdje sa 13-14 godina bisernicu u KUD-u i to je trajalo jedno dvije godine, sad imam 21, pa me zanima kolko bi mi trebalo da se vratim u sviracke vode (želim svirati akusticnu gitaru) s tim da sam zaboravio sve, uostalom, ta dva instrumenta bas i nisu ista za svirati ili se varam? Već sam imao gitaru u rukama i par nekih laganih pjesama sam skinio sam na gitari, nakon puno muke :mig: ali mi ostalo (akordi) nisu išli, tj. moje pravo pitanje je kolko bi mi trebalo da naučim osnove sam? Ako ima neka dobra duša ovdje pa da odgovori, zahvaljujem.
Nemoj osnove učiti sam nego zamoli nekog prijtelja, poznanika da ti pokaže osnove ili odi kod nekog profesora privatno. Kad savladaš to kvalitetno kreni dalje sam dok se ne počneš vrtiti u krug s naučenim i onda opet kreni na poduke.
Mislim možeš ti to prek neta i raznih knjiga savladavati, al nije to to. Što bi Sokrat rekao: "Knjiga šuti, ako je što pitamo".
Kaj se tiče vremena to ovisi o tebi i onome tko te podučava, ali recimo nekih pola godine, godinu da savladaš osnove kak spada.
Labirinth
25.05.2011., 18:23
Nemoj osnove učiti sam nego zamoli nekog prijtelja, poznanika da ti pokaže osnove ili odi kod nekog profesora privatno. Kad savladaš to kvalitetno kreni dalje sam dok se ne počneš vrtiti u krug s naučenim i onda opet kreni na poduke.
Mislim možeš ti to prek neta i raznih knjiga savladavati, al nije to to. Što bi Sokrat rekao: "Knjiga šuti, ako je što pitamo".
Kaj se tiče vremena to ovisi o tebi i onome tko te podučava, ali recimo nekih pola godine, godinu da savladaš osnove kak spada.
Aha, hvala na odgovoru. Inace kad sam svirao prije morali su me tjerati bičem, ali sad me to stvarno zanima, stalno mlataram rukama kao da sviram... iako to ništa ne znači :D a dobro, imam prijatelja koji ima bend, tako da mi je karijera zagarantirana :P
source_null
21.06.2011., 12:18
postoji Lick Library organizacija (http://www.licklibrary.com/) koja radi odlicne dvd sa instrukcijama ne samo gitare vec i basa i bubnjeva. sve tehnike, trikove ili hitove jednog solista ili benda oni ce u detalje objasniti. pa savjetujem kupnju njihovih dvd, normalno, nismo pirati pa da ih skidamo sa demonoida ili sl trackera.
sto se tice tablatura, otkrit cu vam jedan trik kako radim tablature bilo koje pjesme u svim mogucim kombinacijama:
zelimo li naprimjer u isto vrijeme svirati ritam, solo i vokal pjesme Unforgiven 1 od Metallice, tablatura za to ne postoji.
pa cemo potraziti midi file te pjesme na netu i skinuti ga. taj file cemo otvoriti u programu Mixcraft (http://www.acoustica.com/mixcraft/) i obrisati trackove bubnjeva, basa i svega sto nam je nepotrebno. u ovom slucaju svega osim ritam i solo gitare te vokala
http://img402.imageshack.us/img402/5913/75825240.png
preostale trackove cemo misem odvuci sve u jedan, bitno je samo da su u istom tempu ( staviti skroz do margine ljevo )
http://img825.imageshack.us/img825/5143/45455142.png
idemo onda na save as i sejvamo kao .MID negdje na komp.
http://img263.imageshack.us/img263/5218/58845575.png
dobiveni file otvorimo guiatr pro 5 (http://www.guitar-pro.com/en/index.php), sestica nece ici u ovome slucaju.
http://img10.imageshack.us/img10/9599/14046193.png
i imamo tablaturu s jednom gitarom koja svira tri ritma. sto je jos zanimljivo Mixcraft ce samo posloziti note u skalu tako da budu sve blizu jedna druge pa cemo moci to improvizirati na gitari
http://img855.imageshack.us/img855/8641/29854117.png
uzmimo npr. fur elise od beethovena. ne postoji tablatura koja prikazuje orginal tu pjesmu na gitari. ali zato skinemo midi za piano ( bit ce samo jedan track ) i u Mixcraftu ga presejvamo u .MID te otvorimo sa guitar pro 5.
uglavnom sve najbolje instrukcije, tablature, .. su tu pred vama, samo ih treba dohvatiti i podrzati autore, ne biti pirat
mirror gitara
23.06.2011., 11:14
Učim ljevoruk gitaru. Ali ja sam desnom rukom. Vježbam za odmor. Dolazim u Hrvatska. Još tri mjeseca.
BluesMannus
30.06.2011., 22:09
Bok svima, novi sam na forumu pa moguce da cu promasiti temu, ako je tako, moderatori slobodno premjestite i uputite me...
Uglavnom, zelio sam podijeliti sa svima koji bi zeljeli nauciti svirati hit Jimi Hendrix - All Along the Watchtower svoj link, jer ja kada sam poceo ovo skidati, volio bih da sam imao tako nesto za pogledati i islo bi puno brze:
http://www.youtube.com/watch?v=O-Dw9tOv0Wg
Uzivajte!
Mannus
source_null
02.07.2011., 17:10
Bok svima, novi sam na forumu pa moguce da cu promasiti temu, ako je tako, moderatori slobodno premjestite i uputite me...
Uglavnom, zelio sam podijeliti sa svima koji bi zeljeli nauciti svirati hit Jimi Hendrix - All Along the Watchtower svoj link, jer ja kada sam poceo ovo skidati, volio bih da sam imao tako nesto za pogledati i islo bi puno brze:
Uzivajte!
Mannus
lijepo :top: bravo
bez greske, uz filing...:top::top:
zasto se ne prikljucis temi (http://www.forum.hr/showthread.php?t=651297)
BluesMannus
05.07.2011., 18:41
Uzivajte!
Mannus
Imao sam problema sa zadnjim uploadom, pa gore navedeni link ne radi, novi je:
http://www.youtube.com/watch?v=wvfYepCnYJc
Molim vas, ako netko može odgovorit kako se hvataju fis1 i cis2? Koja žica koje polje?
Hvala!
Molim vas, ako netko može odgovorit kako se hvataju fis1 i cis2? Koja žica koje polje?
Hvala!
C# (http://jguitar.com/chord?root=C%23&chord=Major)
F# (http://jguitar.com/chord?root=F%23&chord=Major&bass=F%23&labels=none¬es=sharps&gaps=0&fingers=4)
BTW nabavi si Guitar pro (http://www.guitar-pro.com/en/index.php), imaš akorde, skale, sve živo što ti treba :D
C# (http://jguitar.com/chord?root=C%23&chord=Major)
F# (http://jguitar.com/chord?root=F%23&chord=Major&bass=F%23&labels=none¬es=sharps&gaps=0&fingers=4)
BTW nabavi si Guitar pro (http://www.guitar-pro.com/en/index.php), imaš akorde, skale, sve živo što ti treba :D
Hvala! :)
da ne otvaram novu temu :504:
htio bi svirati bass prek kompa.. ali, zvucna mi je losa pa to sve skupa prdi na zvucnike ako sviram direkt iz gitare u komp.
jedina trenutna solucija mi je da spojim gitaru u pojacalo od 35w pa iz pojacala u komp. To funkcionira? - rekel mi je frend pazi da ti ne izgori zvucna ili nekaj u kompu. meni nije bas jasno kak bi moglo nekaj zgoreti pa evo, da pitam tu.
uglavnom, ima kakve koristi ako tak spojim?
:503:
Dexterous
23.10.2011., 16:57
Ej super si ovo objasnio, smao jedna stvar kako npr da znam kako se zove 8 polje pete zice(lupam), ako si to vec negdje napisao daj mi link.Hvala.
EL MACHOR
23.10.2011., 18:33
Ovako, imam problem s bolovima u jagodicama prstiju lijeve ruke. Sviram klasičnu gitaru 3.dan po jedno 3 sata svaki i danas mi se dogodilo da je bol postala jača, prsti su mi pocrvenili ko od opeklina i otekli, pa od bolova više ne mogu niti ih prislonit na žice, pa sam prekinio svirat oko podneva. I sad sam probao svirat, al mali dodir na žicu - bol je dosta jaka, a "opekline"- otekline se zacrvene.
Bol sam trpio u početku, al sad je veeć prejaka. Jel to normalno, znam da treba u početku bolit, ali jel baš ovoliko? Jel bih sad trebao prestst svirat dok otekline ne splasnu i kad će to bit ili zauvijek odustat jer mi je koža pretanka?
Imam jaku želju da sviram, al ne ide. Kad bi mi prsti trebali otvrdnit da uopće ne osjećam bol i što u tom pomaže? Neću se valjda s boli i poplavljenim prstima koje praktičji ne mogu rabit mučit još mjesecima???
Dajte mi neki savjet, bilo glazbeni, medicinski, ... Hvala
EL MACHOR
23.10.2011., 18:52
Ej super si ovo objasnio, smao jedna stvar kako npr da znam kako se zove 8 polje pete zice(lupam), ako si to vec negdje napisao daj mi link.Hvala.
hitail.com/Guitar%20Fret%20Board.htm
eto ja ću ti odgovorit. Žice od najtanje do najdeblje su E, H, G, D, A, E. Raspored nota po freboardu na gitari broji se po ovome: C, C#, D, D#, E, F, F#, G, G#, A, A#, H, pa opet od početka u krug - to je kromatska ljestvica.
Npr. 5.žica 8.polje. 5. sama odsvirana je ton A, to je kao nulto polje. Od A nastavljaš niz po onom nizu gore: A, A# (1.polje),... Pa će onda 8.polje bit ton F. U linku imaš cijeli fretboard. (to ne uči napamet, po nekim pravilima se lakše pamti, ja sam sve to naučio u 3tjedna, znam u sekundi odredit koja je nota di). Brzo se svlada, a korisno je znat.
The-Trooper
24.10.2011., 08:22
Ovako, imam problem s bolovima u jagodicama prstiju lijeve ruke. Sviram klasičnu gitaru 3.dan po jedno 3 sata svaki i danas mi se dogodilo da je bol postala jača, prsti su mi pocrvenili ko od opeklina i otekli, pa od bolova više ne mogu niti ih prislonit na žice, pa sam prekinio svirat oko podneva. I sad sam probao svirat, al mali dodir na žicu - bol je dosta jaka, a "opekline"- otekline se zacrvene.
Bol sam trpio u početku, al sad je veeć prejaka. Jel to normalno, znam da treba u početku bolit, ali jel baš ovoliko? Jel bih sad trebao prestst svirat dok otekline ne splasnu i kad će to bit ili zauvijek odustat jer mi je koža pretanka?
Ako dobro čitam, sviraš 3 (slovima: tri) dana, jel' tako? Ako je tako, onda je to sasvim normalno i ništa što te treba zabrinjavati. Jednostavno sviraj onoliko koliko možeš i to je to. Nema smisla odmah bjesomučno toliko navaliti da se ozljediš pa ne možeš svirati idućih tjedan dana (što je moguće). Tri sata dnevno za totalnog početnika nije malo.
S vremenom (ne govorim o godinama, čak niti mjesecima) će ti koža zadebljati na prstima, dobiti ćeš fina "kopita" :D i moći ćeš svirati koliko želiš. Samo naprijed.
Također, nemoj se iznenaditi ako ti se ta "kopita" krenu ljuštiti, otpadati, zavisi koliko sati dnevno sviraš, kakva ti je tehnika, kakva je gitara... Uglavnom, može ružno izgledati, a tada treba poraditi na tehnici sviranja ili promjeni instrumenta jer to znači da, ili manijakalno (a nepotrebno) pritišćeš žice, ili je action (visina žica od pragova) na gitari toliki da to zahtjeva od tebe.
Ante Šteković
26.11.2011., 21:01
Imam problema sa prigušenjem žica na solažama.
Sviram par mjeseci i sad sam krenuo na solo, tj točnije na prvu slažu:
Welcome home - Metallica
Solo koji počinje nakon zadnjeg texta u pjesmi ( fear on living on, .. ) svira se trzanjem 3, 2 i prve žice ppočevši od treče na 12om polju...
Ja to pokušavam na sljedeči način:
Kažiprstom uhvatim 12o polje na prve tri žice i krenem trzati odozdo prema gore dok s ostalim prstima dodajem tonove ne mičući kažiprst sa 12og polja, tako mi je lakše jer svaki novi ton mi se poklopi sa up-pickom.
Veliki mi je problem zagušiti te prve tri žice pri prijelazu od treče prema prvoj kad ne mičem kažiprst sa 12ih polja.
Kako da to pokušam prigušiti ? Lijevicom ili desnicom ?
Gary-lee
02.12.2011., 08:48
Imam problema sa prigušenjem žica na solažama.
Sviram par mjeseci i sad sam krenuo na solo, tj točnije na prvu slažu:
Welcome home - Metallica
Solo koji počinje nakon zadnjeg texta u pjesmi ( fear on living on, .. ) svira se trzanjem 3, 2 i prve žice ppočevši od treče na 12om polju...
Ja to pokušavam na sljedeči način:
Kažiprstom uhvatim 12o polje na prve tri žice i krenem trzati odozdo prema gore dok s ostalim prstima dodajem tonove ne mičući kažiprst sa 12og polja, tako mi je lakše jer svaki novi ton mi se poklopi sa up-pickom.
Veliki mi je problem zagušiti te prve tri žice pri prijelazu od treče prema prvoj kad ne mičem kažiprst sa 12ih polja.
Kako da to pokušam prigušiti ? Lijevicom ili desnicom ?
Ovo boldano je ono što radiš krivo. Ako već držiš prst na 12om polju, vježbaj da pritiščeš samo žicu koju trzaš. Glavni problem ti je što počinješ s kompliciranim solažama. Nemreš gradit kuću od krova prema temeljima. Zašto ne skineš prvi solo iz iste pjesme? Realnije je da ćeš taj solo skinuti bolje od zadnjeg. Vjeruj mi, znam što govorim :mig:.
No, dobro...tvoj odabir...
Ante Šteković
04.12.2011., 12:19
Ovo boldano je ono što radiš krivo. Ako već držiš prst na 12om polju, vježbaj da pritiščeš samo žicu koju trzaš. Glavni problem ti je što počinješ s kompliciranim solažama. Nemreš gradit kuću od krova prema temeljima. Zašto ne skineš prvi solo iz iste pjesme? Realnije je da ćeš taj solo skinuti bolje od zadnjeg. Vjeruj mi, znam što govorim :mig:.
No, dobro...tvoj odabir...
pa od izvjžbanog prvog i drugog stigao sam do vježbanja trečeg... deset puta teže mi izgleda kad ne poklopim kažiprstom sve tri žice na 12om polju, ali tad ne zvoni.
međutim mnogo gitarista drži par polja u solliranju pa im ne zvoni ništa
Gary-lee
04.12.2011., 13:37
pa od izvjžbanog prvog i drugog stigao sam do vježbanja trečeg... deset puta teže mi izgleda kad ne poklopim kažiprstom sve tri žice na 12om polju, ali tad ne zvoni.
međutim mnogo gitarista drži par polja u solliranju pa im ne zvoni ništa
Oprosti, napisao si da ti je ovo prvi solo, pa ono :mig:
Mnogi gitaristi drže prst na poziciji s kojim "mutaju" žice, ne pritišću ih o pragove. Čim imaš distorziju i dodiruješ pragove žicama proizvodi se "zvonjava".
Da, čini se teže i zato ti predlažem da prvo kreneš s nečim lakšim. No, ako baš inzistiraš na ovom, onda kreni polako. Sviraj uz metronom i prvo 50% sporije, da ti se prsti naviknu na pokret. Tek kad 10 puta bez greške odsviraš na određenom tempu, onda podigni tempo...i to za malo. Kad pogriješiš, prvo se vrati i još par puta odsviraj frazu na prethodnom (sporijem) tempu, onda pokušaj ponovno. To je dug proces, ali isplati se.
EL MACHOR
16.12.2011., 12:19
bog, evo me opet. Stari problem sam riješio, i sad sam daleko došao i zanima me sljedeće. Počeo sam prije 20dana skidat po sluhu i do danas bilo koju pjesmu skinem po sluhu, a zanima me je li to točno i valjano skidanje. Npr.tempera od gibe, ja je tonovima odsviram da sviram ton po ton, dok izvorno se stišlu po 2 ili 3 tona odjednom.ovo moje se raspoznaje i more se pjevat uz to, iako nije sasvim isto.
Ipak, 90posto pjesama mogu odsvirat identično ili jako slično. Valjda su to te ton po ton, ako razumijete. Jel me more neko ispravit i reć ne znaš svirat, fulaš tonove, pa nek se i ok čuje?
Kako znate da se ne svira jedan ton, nego dva istovremeno? Koji od ta dva glasovno se prati? Može li se nekom gl.tehnikom sviranja provuć i ovo moje sviranje, jer napominjem, dosta ok se čuje.
Onda čujem da su mnogi prve lakše pisme skinili nakon godinu sviranje, pa se pitam je mojih 20 dana realno, i moguće? Po tonovima tako sve sviram, a po akordima ne mogu nikako, nit probavam, sve skidam na ovaj način.
EL MACHOR
16.12.2011., 12:33
intervalske razmake između dva tona ok raspoznam, bar dobro zvuči, al dva tona odjednom ne. Ja to uvijek čujem ko jedan, tako odsviram i zvuči ok. A posli vidim da izvorno idu dva odjednom. I ne želim svirat samo za fešte, nego i ozbiljnije, pa želim bit savršen, a ne da mi stručnjak kaže da sam savki drugi ton fulao. To unaprijed ako mi tko kaže bitno je samo da super zvuči. Ili stvarno ne treba bit identično? I zar niko nije prve dane sviranja skinio koju pjesmu, ne svi valjda nakon više mjeseci? Takav sam dojjam stekao, a djeluje mi bezveze. Dajte mi neka mišljenja i savjete, da ne zalutam
hvala na saslušanju opet
Gary-lee
24.12.2011., 17:55
intervalske razmake između dva tona ok raspoznam, bar dobro zvuči, al dva tona odjednom ne. Ja to uvijek čujem ko jedan, tako odsviram i zvuči ok. A posli vidim da izvorno idu dva odjednom. I ne želim svirat samo za fešte, nego i ozbiljnije, pa želim bit savršen, a ne da mi stručnjak kaže da sam savki drugi ton fulao. To unaprijed ako mi tko kaže bitno je samo da super zvuči. Ili stvarno ne treba bit identično? I zar niko nije prve dane sviranja skinio koju pjesmu, ne svi valjda nakon više mjeseci? Takav sam dojjam stekao, a djeluje mi bezveze. Dajte mi neka mišljenja i savjete, da ne zalutam
hvala na saslušanju opet
Dobar glazbenik je onaj koji dobro barata glazbenom tehnikom i glazbenom teorijom. Dakle, da bi znao izvježbat sluh, moraš prvo znati što slušaš.
Što to znači?
Glazbena teorija je osnova glazbe. Većinom je ljudi zaobilaze i bacaju se na tehniku. Ako želiš naučiti svirati gitaru (kao instrument), a ne pjesme na gitari, onda je to krivi put. Postoji razlika između trubljenja i sviranja trube :mig:.
Moj savjet je da se prihvatiš solfeggija. Ako imaš prilike, uzmi si satove ili upiši školu, ako nemaš, nabavi neku knjigu. Solfeggio je osnova za sviranje bilo kojeg instrumenta. Tamo ćeš pronaći odgovore na sve probleme koji te muče.
Konkretno si naveo istovremeno sviranje 2 tona na gitari. Zvuči jednostavno.
Sviranje 2 ili više tonova koji zvuče istodobno zove se harmonija. U rock glazbi najčešće se koristi terca, kvinta, seksta i oktava. Imena su izvedena iz broja tonova u razmaku između harmonizirajućeg tona i osnovnog tona. E, tu tek počinje zavrzlama, pa te neću s tim mučit.
EL MACHOR
25.12.2011., 19:38
šta se tiče teorije, osnove znam: ljestvice dur,mol,penta,blues...na gitari, kk krug, akorada puno, kako se tvore.... Nesta vise jednostavno nemam vremena ucit... Tako da sad se bavim sluhom...
Ko sta sam reko, mogu odsvirat onako ton po ton bilo koju pjesmu... Npr.oliver vjeruj u ljubav ja kad odsviram svi prepoznaju, i bez hvaljenja, zvuci dosta ok. I nadem ja izvorni zapis, kad ono sve odsvirano ne onako ton po ton, nego 2 odjednom.
E sad, jel se ovaj moj nacin sviranja da opravdat teorijom? Mislim, ako se bilo koja pjesma more harmonizirat akordima, jel se more nekako i ovako ,,jednotonski,, odsvirat? Jer kazem, zvuci ok, ne mogu sad pokazat...
EL MACHOR
25.12.2011., 19:49
i usput da nastavim... Dakle, sviram tako jednotonski bilo sta, al onako po dva tona odjednom ili po akordima nikako! Pa nek mi neko onako seljacki objasni:
kako znat da u nekom dijelu pjesme se svira ton po ton, a ne 2 po 2? Ja sluhom svaku pjesmu-solaže, itd.čujem na ovaj prvi način i tako sviram?
Onda akordi... Kako da ja znam kad se mijenjaju? Jel se to čuje po glasu pjevača ili? Jer jednostavno ne čujem te promjene... Znam kk krug, al s ovim problemom mi to ništa ne vrijedi... Tonove po intervalima se da pogodit, pa jel i akordi sllično funkc.? Npr.pjesma u c-duru, počne s c, pa kad pjevač ,,povisi,, glas stavim f... Ili?
Nemojte me upučivat da učim harmoniju. Nemam vremena ni novaca za to... A uostalom, znam neke koji pjesme skidaju po akordima bez gl.škole... Neko će reć da pogađam i s vremenom će doć. Al kako da to radim kad ne raspoznajem gdje se akordi mijenjaju?
Ima li razlike između žica elektro-akustočne gitare i akustične gitare? U mom slučaju je to Fender cd-100 i Fender cd-100ce... HVALA!
Sagittarius01
30.12.2011., 23:14
i usput da nastavim... Dakle, sviram tako jednotonski bilo sta, al onako po dva tona odjednom ili po akordima nikako! Pa nek mi neko onako seljacki objasni:
kako znat da u nekom dijelu pjesme se svira ton po ton, a ne 2 po 2? Ja sluhom svaku pjesmu-solaže, itd.čujem na ovaj prvi način i tako sviram?
Onda akordi... Kako da ja znam kad se mijenjaju? Jel se to čuje po glasu pjevača ili? Jer jednostavno ne čujem te promjene... Znam kk krug, al s ovim problemom mi to ništa ne vrijedi... Tonove po intervalima se da pogodit, pa jel i akordi sllično funkc.? Npr.pjesma u c-duru, počne s c, pa kad pjevač ,,povisi,, glas stavim f... Ili?
Nemojte me upučivat da učim harmoniju. Nemam vremena ni novaca za to... A uostalom, znam neke koji pjesme skidaju po akordima bez gl.škole... Neko će reć da pogađam i s vremenom će doć. Al kako da to radim kad ne raspoznajem gdje se akordi mijenjaju?
:504:
Pa valjda po pratećem instrumentu, klavir, gitara čuješ akorde i promjene. Ako to ne čuješ mani se skidanja po sluhu i dobro usvoji osnovne akorde, hvatove i samo sviranje istih. Skini s 2akordi.net npr. akorde pjesme Balkan i sviraj uz audio snimku. Kada to usvojiš i kada ti s vremenom svi ti akordi "uđu" u uho kreni sa skidanjem po sluhu.
Ima li razlike između žica elektro-akustočne gitare i akustične gitare? U mom slučaju je to Fender cd-100 i Fender cd-100ce... HVALA!
U principu ne.
Ljudi...imam akustičnu gitaru Fender CD-100 i pukla mi je žica pa ne znam koje žice kupiti(naravno Fenderove)...Pa očekujem odgovore... Hvala!
Ljudi...imam akustičnu gitaru Fender CD-100 i pukla mi je žica pa ne znam koje žice kupiti(naravno Fenderove)...Pa očekujem odgovore... Hvala!
Dali znaš koji set žica imaš na gitari tj. koja debljina? Ako znaš kupi si elixir,dr extra ili martin žice, naravno odgovarajući set.
EL MACHOR
11.01.2012., 18:47
@ sagitarius
pa nisam toliki idiot da ne znam po cemu se sluša promjena akorada, al pitam ako ne mogu čut, jel si morem pomoć glasom pjevača, kad ga povisi ide "visi" akord, itd. Balkan-Azra sam odavno prosviro, al ne zelim ucit tako pjesme, hocu ih sam skidat. Neke crkvene, djecje i nekoliko zabavnih sam do sada skinio, a da to dobro zvuci. Tako da nije da nemam sluha, plus ritam rasturam, bez hvaljenja, ako neznam tocan improviziram i eto.
I jel se neka pjesma more skinit na više načina? Npr.imam pjesmaricu s notama i eto npr.uzeo sam pjesmu vjeruj u ljubav od olivera. I otišo sam na gitare.info i pregledo 2 verzije, obje se dosta razlikuju od pjesmarice, a u komentarima puno je gitarista nahvalilo te "netočne". A probo sam pjesmaricu i te s gitare.info odsvirat i obje solidno zvuče. Isti slučaj imam s divno je biti nekome nešto od latina, ako odem prijatelji, i još 5 pjesmi.
Ako treba napisat cu koje akorde imam za olivera. Daklle, jel mogu harmonizirat pjesmu na svoj način, pa makar razlicit od izvornog, a ako dobro zvuci. Mislim, jel ispravno teoretski i uopce moguce?
EL MACHOR
11.01.2012., 19:00
ajd usput da stavim i to, pisem s mobitela pa moram ovako:
(C) vjeruj u (C7) ljubav jer (F) ljubav je (G) sve
(C) vjeruj u (Am) ljubav, ne (F) zivi bez (G) nje
(C) vjeruj u (Am) ljubav i (F)sa(Em)cu(Dm)vaj ju
(C) vjeruj u (C5) ljubav, u (G)do(Dm7)bru (G) i (C) zlu
(C) daj mi (C7) svoju ruku (F) sad, neka
(G) ljubav (G7) veže (C) nas...
Itd, uglavnom na gitare info je dosta drugačije, a ovu pjesmaricu sam nabavio u splitu.
..twinkle :)
11.01.2012., 19:58
pitanje... danas kupljena gitara (akusticna), imam zelju nauciti ju svirati, ali ne znam otkud poceti ;/ (znaci, na samom pocetku sam :bicedobro: )neki savjeti bi dobro dosli i iskustva onih koji su sami uz pomoc interneta i mozda nekakve literature naucili :D ??
pitanje... danas kupljena gitara (akusticna), imam zelju nauciti ju svirati, ali ne znam otkud poceti ;/ (znaci, na samom pocetku sam :bicedobro: )neki savjeti bi dobro dosli i iskustva onih koji su sami uz pomoc interneta i mozda nekakve literature naucili :D ??
Ako planiras sam/a učiti obavezno od osnova pa nadalje, a ne preskakati (što mnogi naprave s obzirom na široku ponudu materijala). Na internetu imaš stvarno mnogo izvora iz kojih možeš naučiti, a možda da si ubodeš i kakvu kvalitetnu knjigu. Evo ti jedna stranica sa dosta korisnog materijala http://www.ultimate-guitar.com/
Ako razumiješ engleski preporučujem :
www.justinguitar.com
Video tutoriali na ovom site-u su bolji nego većina guitar instruction dvd-a koji su masno skupi ,a lekcije idu od baš početničkih tipa : kako držati gitaru , kako promijenti žice , naštimati gitaru pa do bluesa i jazza .
nirivana
02.04.2012., 21:54
Pozdrav! Evo mene zanima da li ima tko savjet kako da naučim one barre hvatove..b akord i tako. Inače "sviram" gitaru onako za svoju dušu..i znam one osnovne akorde..al ipak bi htjela naučiti i te famozne hvatove jer negdje ipak su i oni potrebni..i gledam malo slike i tako te položaje ruku al nikako da skužim..pa ako ima tko ikakav savjet za početnike kako da si to olakšamo? (:
JugoslavenHR
10.04.2012., 10:09
Ja imam 14 godina i mislim kad odem u srednju krenuti na gitaru pa me zanima koliko bi mi trebalo da znam ono osnovno,a koliko bi mi trebalo za ovo:http://www.youtube.com/watch?v=g033JmeFETg&list=PL074A9B9321BC4FB3&index=116&feature=plpp_video
Eh, ovako.
Nešto malo sam pokušavala da se družim sa žicama, pa sam kao naučila; ''Come as you are'' , početak ''Wish you were here'' i ponešto još nekih gluposti, od par sekundi.
Dakle, to govori da ne znam da sviram uopšte.
Ali, želim da iznenadim moju bolju polovinu za našu godišnjicu (3 godine smo zajedno) :cerek:
Ne znam da čitam tabove, već preko videa na YT pokušavam da naučim.
Pa vas molim, ako bi mogli da mi napišete koje su lakše pjesme od Red hot chili peppersa za sviranje.
Nešto sam već malo čitala i ljudi kažu Californication, Zephyr Song, Under The Bridge i Scartissue.
Dobro mi je sve to, sviđaju mi se pjesme, ali pošto se ja u to ne razumijem, a ima mnogo ljudi koji znaju... Eto, koja bi za mene koja krećem od nule bila najlakša za naučiti?
Imam oko mjesec dana da vježbam.
Hvala unaprijed! :)
Sagittarius01
14.04.2012., 15:23
Eh, ovako.
Nešto malo sam pokušavala da se družim sa žicama, pa sam kao naučila; ''Come as you are'' , početak ''Wish you were here'' i ponešto još nekih gluposti, od par sekundi.
Dakle, to govori da ne znam da sviram uopšte.
Ali, želim da iznenadim moju bolju polovinu za našu godišnjicu (3 godine smo zajedno) :cerek:
Ne znam da čitam tabove, već preko videa na YT pokušavam da naučim.
Pa vas molim, ako bi mogli da mi napišete koje su lakše pjesme od Red hot chili peppersa za sviranje.
Nešto sam već malo čitala i ljudi kažu Californication, Zephyr Song, Under The Bridge i Scartissue.
Dobro mi je sve to, sviđaju mi se pjesme, ali pošto se ja u to ne razumijem, a ima mnogo ljudi koji znaju... Eto, koja bi za mene koja krećem od nule bila najlakša za naučiti?
Imam oko mjesec dana da vježbam.
Hvala unaprijed! :)
Definitivno Californication...
Prairie Wind
14.04.2012., 22:49
Mozes i Under the Bridge, nije tesko, evo cak sam je i ja kojoj gitara nije primarni instrument uspjela savladat za koji sat s vrlo minimalnim znanjem akorada i pravilnog prstometa, a zvuci vrlo efektno. Predpostavljam da imas bar nekog predznanja, pa mozes i Soul To Squeeze uzet, a i netko je rekao gore Californication.
Ako nista uvijek imas Porcelain, vrtis malo Fis i D, ako se dobro sjecam, i di ces romanticnijeg od tog? ;)
EL MACHOR
11.05.2012., 22:01
ovako, imam jedno pitanje...
Kako ucite svirat neku pjesmu, a nemate note pa cak ni akorde bas nigdi na netu? To je slucaj s vecinom, nazalost, pjesama, pa sam do sada primjenjivao skidanje po sluhu, ali drzim se toga da je nemoguce sluhom pogodit bas svaku notu onako kako izvorno glasi djelo, i ostajem pri tome. Ti sta kao iz prve bilo šta "skidaju sluhom" obicno su ljencine koje neznaju note, skale itd pa im je to neki izgovor za lijenost. I naslusao sam se takvih, nikad to nije obicno ni blizu kako treba bit.
Ok, neko ce rec da ne mora biti isto. Ne mora, al to vise nije onda to djelo, nego neka moja improvizacija. A nemoš ti na svadbama i maturama improvizirat. Ljudi su ti dali novac da sviras "ostala si uvijek ista", a ne neka svoja improviziranja. A cim malo nije isto ko izvorno, samo malo, to se primjeti itekako. A izvlacit se na ono da ce svi bit pijani nijje bas na mjestu, uvijek bude trijeznih.
Pa eto, kako '"nabavljate note" za sviranje pjesama za koje se note ne mogu nac? Hvala
EL MACHOR
11.05.2012., 22:20
i trebao bih jos jedan savjet...
Do sada sam glede ucenja sviranja dosao do neke crte da se ne smatram pocetnikom. Znam sve dur i mol tonalitete, dakle note koje iih tvore, to prosvirat kroz sve oktave na gitari i sintisajzeru, onda sve note na fretboardu, dur,mol akorde sve ukkljucujuci i sedmice, suspended, dim aug i jos neke, isto ih znam i na sintu i gitari brzo mijenjat.
S ritmovima nemam vece probleme, pokusavam malo na sluh skidat i eto. Sad me zanima sta treba, sljedece radit? Zadrzat se na ovome ili sta?
I usput - notni zapis i citanje. Dajte neke savjete da to usavrsim. Znam ga citat al presporo. Recimo odsvirat mozarta nema sanse preko nota. Koji princip ucenja da tu primjenim i kako ste vi svladali note citat?
Ispricavam se na dosadivanju. Dovidenja
PenkalaMan
12.05.2012., 17:35
po kojem principu ucenje pjesme po sluhu okarakteriziras kao lijenost? za to je potrebno (nekom vise, nekom manje) vise truda nego izguglati akorde ili tabove i onda reproducirati to. pogotovo kad je vecina toga na internetu krivo. najbolje se uzdat u svoje uho koje sve vise treniras skidanjem po sluhu. kad sam pocel svirati imal sam problema s trazenjem melodije brateca martina po sluhu, a sad, nekoliko godina kasnije bez problema mogu skidati vecinu toga po sluhu.
znam note, znam skale i sva ta teorijska sranja, al glazba nije produkt teorije, vec sluha. teorija samo objasnjava glazbu. zato treba sluh trenirati.
The-Trooper
12.05.2012., 22:46
drzim se toga da je nemoguce sluhom pogodit bas svaku notu onako kako izvorno glasi djelo, i ostajem pri tome.
I naravno - u krivu si. Sasvim je moguće, štoviše, nebrojeno puta do sada od strane raznih ljudi već izvedeno, skinuti djelo do u baš svaku notu.
Ti sta kao iz prve bilo šta "skidaju sluhom" obicno su ljencine koje neznaju note
Još nisam sreo nekoga tko tvrdi da može "iz prve" skinuti po sluhu (govorim o instrumentalnoj glazbi, ne o melodijskoj liniji "Sve je ona meni", to se bez problema odsvira od prve).
Zavisi koliko je stvar teška, mora se sjest' i dobro pomučiti (sad je lakše kad računala dozvoljavaju usporavanje).
Čitam note.
EL MACHOR
14.05.2012., 22:02
ovdi ste me krivo razumili. Ne smeta mi skidanje po sluhu ako covjek zna bar osnove nota, zasto koje polje stisce, i to primenjuje u praksi da bi skinio. Govorim o onima koji pocinju ucit svirat gitaru, pa pocnu s onim "ne bih htio ucit note, dajte link za lekcije da naucim gitaru za tjedan dana svirat, nemam vremena da se tim bavim..." a ima se vremena za dokazivat curama. Ako se ne planiras posvetit gitari ozbiljnije okani je se, ne uci se ona u tjedan dana. I stojim pri tome.
I nije mi jasno kako onaj tko nezna note na fretu, opcenito nista, ni a beknit o notama, skida melodiju po sluhu. Mislim, bleji u 6 zica po 20 polja i zna sta treba odabrat. Il kad mu kazu sviraj u tom i tom duru, nemoze mi nitko rec da on ima toliko izostren sluh da unaprijed zna sta stiskat a pripada tom duru. A cuo sam da i oni s apsolutnim sluhom ne rade to bas tako doslovno, kako mi to zamisljamo.
A pogledajte net. Svi ovi novi gitaristi po forumima traze lekcije za brzo ucenje, to se masovno nudi po nekim paketima... A ako balavci od 8 godina znaju citat note u osnovnim glazbenim, sramota je da jedan odrastao covjek govori da je to tesko. Nisam ni ja sad neki profić, al zapisat melodiju il bar neke osnovne prosviravat znam. I to se za koji mjesec svlada, a godina je dovoljna za dobro to uvjezbat.
Da, nije sva ljepota glazbe u teoriji, al neznat ni osnove, bas nista, i onda glumit nekog sviraca je bezveze, podcjenjivanje gitare. Netko ce rec da ni hendrix nije znao note i tu nabrajat jos takvih, al osobbno ne vjerujem da bas nista nije znao. Jer ja mogu naucit note, a govorit da ih ne znam i svirat da se svi cude. Najosnovnije stvari sigurno je zna, pa sta god on govorio.
Zamislite sebe da ne znate ni imena akoraa, samo najosnovnijih i napamet pozicije, a o vratu gitare nista. Jedino ssta biste mogli je ucit po tabovima napamet pjesme i to je to. Ovakoodaberes neki tonalitet, znas sta trebas svirat, proavas i skines pjesmu, poslije transponiraj i trazi pravi tonalitet.
O tom ja govorim uz napomenu da je samo 4 % glazbenika s apsolutnim sluhom.
EL MACHOR
14.05.2012., 22:10
a ovo za skidanje tocno u notu, do zadnje, ako tako kazes u redu. Osobno mogu skinit pjesmu uz trud jako dobro, al nikad da pogodim izvorni notni zapis - uglavnom skidam vokal, prijelaze i rifove, rjetko sad cijelu melodiju u pozadini.
A mozda ce to bit moguce s vremenom. Nadam se. I nemojte da se sad ovo pretvori u prepirke oko nota i svega toga. Nikom nije do svade, valjda.
loposomix
04.07.2012., 23:05
Pozdrav!
Nedavno sam počeo svirati gitaru, pa me zanima postoje li neke vježbe za razgibavanje prstiju bez gitare?
PenkalaMan
04.07.2012., 23:15
rotiraj zglobove ulijevo pa udesno. stisni saku pa opusti (ko da stisces onu lopticu za stres). uglavnom sve vrste laganog zagrijavanja i razgibavanja podlaktice i sake su ti u redu. al sve radi opusteno, bez napora. zato se i zove zagrijavanje.
loposomix
04.07.2012., 23:35
rotiraj zglobove ulijevo pa udesno. stisni saku pa opusti (ko da stisces onu lopticu za stres). uglavnom sve vrste laganog zagrijavanja i razgibavanja podlaktice i sake su ti u redu. al sve radi opusteno, bez napora. zato se i zove zagrijavanje.
Hvala. :D
octopus
04.07.2012., 23:42
Možeš si nabaviti i spravicu po imenu Gripmaster, za vježbanje mišića u ruci, prstima i zglobu. :)
http://prohands.net/Prohands-Music/products/images/gripmaster/GmMain.jpg
Frozen fire
06.07.2012., 07:53
Ovo (http://www.justinguitar.com/) je stranica koja je meni puno pomogla po pitanju sviranja gitare; ne znam da li je netko istu već linkao, ali eto, neka se nađe :) :gitara:
imam novu gitaru, svirala sam je svega par dana i od 1. mjeseca je stajala u sobi , izvan kutije...jel je mogu nastavit normalno svirat ili moram promjenit zice ili nesto nastimat ...
vjerojatno je glupo pitanje, al ja sam totalni pocetnik :D
octopus
13.08.2012., 15:45
Kutija? :D
Provjeri štimung, naštimaj ako je potrebno i sviraj.
Kutija? :D
Provjeri štimung, naštimaj ako je potrebno i sviraj.
hehehe, kutija, torba, sto ja znam :P
e super, tnx :)
nek mi netko objasni kako da ovo rješim
znači lupam po akordu E, ili Em, znači sviram onu najdeblju žicu, sve zvuči ok, ALI, onda promjenim na D, kod kojeg ne bi trebale zadnje dvi žice odzvanjati.... ali one i dalje odzvanjaju... i onda to zvuči užasno.
kako da rješim ovo? dal da mutiram zadnje dvi žice kad prebacim na novi akord? i kako? ili da ih uopće ne sviram dok sam na E, pa onda da D zvuči ok? jel to malo glupo?
:mig:
i još nešto. zašto akord C zvuči ružno kad ga sviram na svih 6 žica? zar ne bi trebala i ona prva žica biti dio tog akorda... jer akord ide C-E-G :(
uostalom i ona donja e žica je u njemu... konfjuzing
PenkalaMan
22.08.2012., 13:39
to nije problem veliki. uz malo vise prakse i vjezbe budes to lako rijesil. probaj sporo mijenjati akorde i svjesno pazi koje zice trzas. kroz vrijeme bude se to fino poslozilo. al nemoj se opterecivati s tim. usavrsavanjem drugih ''dijelova'' sviranja gitare budes i ovo savladal.
kaj se tice C akorda, E kao najdonji ton u C akordu najbolje pase ako je akord u prvom obratu (E-G-C). ali mozes staviti G na trecem polju E zice da dobijes zvucni akord u drugom obratu. 332010 bi bil dijagram.
to nije problem veliki. uz malo vise prakse i vjezbe budes to lako rijesil. probaj sporo mijenjati akorde i svjesno pazi koje zice trzas. kroz vrijeme bude se to fino poslozilo. al nemoj se opterecivati s tim. usavrsavanjem drugih ''dijelova'' sviranja gitare budes i ovo savladal.
nema neki konkretan trik/potez kojim se to radi?
a jedini način zasad je da dok mmijenjam akord dlanom desne ruke mutiram sve žice na sekund.. i onda odsviram novi akord
jer drugi način je da naučim barre akorde i zaboravim na ove otvorene :D
kaj se tice C akorda, E kao najdonji ton u C akordu najbolje pase ako je akord u prvom obratu (E-G-C). ali mozes staviti G na trecem polju E zice da dobijes zvucni akord u drugom obratu. 332010 bi bil dijagram.
umm neke stvari znam što znače al generalno ne kužim ni k***a
sve u svemu tnx
GNR, ACDC
22.08.2012., 18:12
nek mi netko objasni kako da ovo rješim
znači lupam po akordu E, ili Em, znači sviram onu najdeblju žicu, sve zvuči ok, ALI, onda promjenim na D, kod kojeg ne bi trebale zadnje dvi žice odzvanjati.... ali one i dalje odzvanjaju... i onda to zvuči užasno.
kako da rješim ovo? dal da mutiram zadnje dvi žice kad prebacim na novi akord? i kako? ili da ih uopće ne sviram dok sam na E, pa onda da D zvuči ok? jel to malo glupo?
:mig:
i još nešto. zašto akord C zvuči ružno kad ga sviram na svih 6 žica? zar ne bi trebala i ona prva žica biti dio tog akorda... jer akord ide C-E-G :(
uostalom i ona donja e žica je u njemu... konfjuzing
Ako mi se ne da paziti koje žice trzam i opustim se onda palcem lijeve ruke mutiram gornje 2 žice (to je za sviranje D), ili samo gornju (za sviranje C)
A ovo drugo pitanje nije da se nešto razumijem u glazbenu teoriju ali standradni D dur akord je krenuvši od debele e žice X-X-0-2-3-2, a C dur X-3-2-0-1-0, e sad ovo što kažeš da je i donja e žica dio C akorda, to je istina ali moraš uzeti u obzir i oktave, znači donja e žica nije ista oktava kao i gornja e žica. A i akordi se nazivaju po svojoj root noti, odnosno prvoj noti odozgor, znači ako je C akord onda C mora biti taj root ton, ilitiga 3 prag A žice. Kažem, ne razumijem se toliko u glazbenu teoriju ali ovo bi sve trebalo biti točno što sam rekao.
PenkalaMan
23.08.2012., 20:14
nema neki konkretan trik/potez kojim se to radi?
a jedini način zasad je da dok mmijenjam akord dlanom desne ruke mutiram sve žice na sekund.. i onda odsviram novi akord
jer drugi način je da naučim barre akorde i zaboravim na ove otvorene :D
umm neke stvari znam što znače al generalno ne kužim ni k***a
sve u svemu tnx
nema nikakvih trikova ni precaca. samo konstantno i kvalitetno vjezbaj :)
skužia san trik, dok sviram držim vrat blizu lica i kad treba mutirat gornje dvi žice samo ih zablokiram bradom. isto tako pomaže i paziti koje žice udaraš pa kad ih mutiraš jednom da ih ne diraš više
LostForever
20.09.2012., 23:10
Može li mi netko odgovoriti zašto se note E, A, D, G, B i E nazivaju "note otvorene žice"?
Tj. čitao sam ovo http://www.gitare.info/page.php?id=15865 i često se spominje pojam "otvorene žice", a po meni "otvoreno" znači da se neka žica svira bez pritiskanja ijednog polja.
jednostavno je a mislim da si već i shvatio, znači ovako, kad trzneš prvu "otvorenu" žicu ona će dat ton E (pričam o onoj prvoj žici koja se i zove E). znači nota te otvorene žice je E
tako za ostale žice, A D G B E
ali nemoj još učiti note mislim da ti je prerano.... sori ako sam u krivu
LostForever
29.09.2012., 15:40
Da, shvatio sam. Sad, idući problem koji imam, jest "walk up" (ili walk down), ako ste čuli za to... Npr. treba mi walk up from C to G chord, a Google mi nije baš pomogao :(
woof grr
07.11.2012., 13:53
skužia san trik, dok sviram držim vrat blizu lica i kad treba mutirat gornje dvi žice samo ih zablokiram bradom. isto tako pomaže i paziti koje žice udaraš pa kad ih mutiraš jednom da ih ne diraš više
šališ se? bradom? cool.
Ali probaj mute napravit desnom rukom ili samo prođi prstima lijeve preko žica kad mijenjaš akord.
iako, to ni nema smisla raditi.. lakše bi bilo prebacit palac preko pa mutati E žicu (bas). D akord tako i tako sadrži A ton (na 3. polju B žice) pa nije tako jako bitno što ti A žica zvoni. Pokušaj je izbjegavati kod sviranja a s vremenom će se junačka desnica naviknuti na potez za D akord.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.