View Full Version : Aspartam
Smart_bitch
28.06.2008., 14:55
Pa ja ću popizdit. :D
Odkad sam se obrazovala u pogledu aspartama i saznala što čini, gledam svaku deklaraciju svakog proizvoda i došla sam do zaključka gdje:
- na deklaraciji nije naveden aspartam, ali ni išta drugo :zubo: odnosno, nepotpuna je,
- na deklaraciji je naveden aspartam.
Jel mi netko može navesti bilo kakav proizvod današnjice gdje ga nema, onak, ziher nema? :D
Čisto da vidim jel to postoji.
:confused:Ma sigurno da ima. Samo je onda sa sukralozom.
CosmaShiva
04.07.2008., 17:00
u light proizvodima imaš aspartama.koliko znam tamo gdje piše da proizvod sadrži šećer tamo ni
nema aspartama.
u light proizvodima imaš aspartama.koliko znam tamo gdje piše da proizvod sadrži šećer tamo ni
nema aspartama.
Zašto bi u light proizvodima moralo biti aspartama? Ima li npr. u Podravcu light aspartama?
U Podravcu ne treba biti aspartam a niti u u bas svim light proizvodima nego samo u onima koji bi inace imali secer. Naravno da ako je proizvod light jer ima manje masnoce ne treba biti aspartam. Ali u vecini light sokova je aspartam. Ako nije sukraloza. Koja usput receno nije nista bolja niti za zdravlje niti za prirodu.
CosmaShiva
05.07.2008., 15:27
U Podravcu ne treba biti aspartam a niti u u bas svim light proizvodima nego samo u onima koji bi inace imali secer. Naravno da ako je proizvod light jer ima manje masnoce ne treba biti aspartam. Ali u vecini light sokova je aspartam. Ako nije sukraloza. Koja usput receno nije nista bolja niti za zdravlje niti za prirodu.
ma na to sam i mislila ako u proizvodu treba biti šećera zamijenjuju ga aspartamom kod light stvari,a taj light okus sokova,voćnih jogurata...mi je odvratan,nekako čudno u ustima ostane.:ne zna:
Pravo velis, ako pijem light Coca- colu jos satima iza se osjeti nekakav sladunjavi okus u ustima. Na nekom mjestu sam citala da aspartam na neki nacin razgradjuje serotonin i da to sprijecava reguliranje gladi ( ako sam tocno shvatila sta nije skroz sigurno), pa onaj koji jede i pije light zapravo jede nakon toga vise jer je puno gladniji nego sta bi bio bez takvog produkta.
tic tac
razliciti koncentrati sirutke
Maslina
11.07.2008., 19:54
Ja ga nigdje ne vidim. Možda zato što i ne gledam :zubo:
Znam da sam samo od light voćnih jogurta odustala jer sam vidjela da ga imaju.
Vilinska_oštrica
12.07.2008., 19:56
ma sve živo sadrži te gadne zamjenske zaslađivaće...sve te orbit professional i ultrasuperlight gluposti...... :flop: oni imaju aspartam a mi imamo alergije....:mad:
Ivanicapeca
13.07.2008., 14:12
ma sve živo sadrži te gadne zamjenske zaslađivaće...sve te orbit professional i ultrasuperlight gluposti...... :flop: oni imaju aspartam a mi imamo alergije....:mad:
ima ga u svim žvakama gdje nije šećer. Dakle i u običnom orbitu.
Od kad mi je stara umrla od tumora na mozgu, i ja sam totalno friknula na aspartam.
Inače, stara mi je dugo godina koristila Natren u kavi i obožavla je Coca-Colu light. Jeli to povezano ili nije, ne znam, ali činjenice su tu:(
a što je sa saharinom, Na-ciklamatom i sl... jesu li i oni tako štetni... na Schneekope tekućem zaslađivaču piše čak i "sunnet"...wtf is that??
Imam u rukama umjetni zaslađivač SUSSINA, piše sastojci: natrijev ciklamat, natrijev saharin, natrijev bikarbonat, mononarijev citrat.
E, sad, jel to znači da ga tu nema, ili čim ima tih ciklamata i saharina, onda je to to? :ne zna:
Znala sam da jesu štetni, ali baš toliko....zapela mi knedla u grlu..bacila kavu i skuhala sa šečerom. :rolleyes:
Ivanicapeca
30.07.2008., 10:53
a što je sa saharinom, Na-ciklamatom i sl... jesu li i oni tako štetni... na Schneekope tekućem zaslađivaču piše čak i "sunnet"...wtf is that??
http://en.wikipedia.org/wiki/Acesulfame_potassium (sunnet)
Uglavnom, čini se da je sve to skupa (http://en.wikipedia.org/wiki/Sweeteners) sranje i bolje uzimati prirodan šećer, ako baš hoćemo da nam je nešto slatko.
ovchica
30.07.2008., 11:01
I ja isto mislim da to ne treba jesti...
Ako neko ima problema s kilažom, ne bu sigurno smršavil zato kaj je šećer u kavi zamijenio tim smećem.
Truju nas gadovi i to je to.
ja mislim da je fruktoza najbolji pomak... ipak ima manji GI od šećera...a i prirodna je...
ehehe
samo je aspartam otrovan od umjetnih secer
imam dijabetes 3 godine i da je otrovan toliko aspartam ja bih se vec dosađivao u grobu;)
:mig:Bez uvrede, pazi na lezije u mozgu.
Evo bas citam da su engleski vodeci prehrambeni lanci Marks & Spencer i Asda nakon Sainsbury's- odlucili izbaciti aspartam, natrijev glutamat i azo boje iz 99% od svojih 4500 proizvoda nakon sta su procurili podaci iz neke britanske znanstvene studije o stetnosti tih tvari. S obzirom da je ovaj clanak objavljen lani valjda su to i proveli. Asda je ulozila u to 30 miliona funti, pa valjda nije zato sta ne vjeruju u tu studiju o stetnosti. Usput receno Asda je izbacila i trans-masnoce iz 9000 svojih proizvoda, a kako je s tim u Hrvatskoj?
2005 je Ramazzini institut iz Italije objavio rezultate istrazivanja o utjecaju malih kolicina aspartama na stakore. Prema toj studiji je signifikantno povecan rizik od leukemije i raka prsa ako se koristi aspartam.
Naravno, sve bi bilo prejednostavno kad ne bi postojale i studije koje tvrde suprotno. FDA u svojoj studiji o stetnosti aspartama tvrdi da aspartam nema nikakvog utjecaja na pojavu raka. Kriticari te studije opet vele da su ljudi praceni tokom 5 godina a da je to prekratko vrijeme da bi se izazvao rak.
Kakogod, Coca-cola u USA i Japanu vise ne koristi aspartam kao zasladjivac. Govori li to nesta?
Naravno, to ne znaci da svako ko koristi aspartam umre od raka.:)
Samo je veci rizik.
Waldteufel
20.09.2008., 13:58
Ovdje gdje živim, Velika Britanija i Irska, aspartam se ne koristi više toliko obćenito. Zapravo ga više i ne vidim toliko. Aspartam je izuzetno opasan za mozak ako ga se uzima svaki dan u Coca Coli,pićima kao kava itd. Dakle pospješuje rak i maligne tumore. Moj prijatelj u USA je operirao tumor na mozgu, a bio je izazvan aspartamom u Coca Coli koju je pio svaki dan. Natrijev glutamat ili glutaminat je izuzetno opasan za srce (ogromna koncentracija soli, opasno i za migrene), a vi ga imate skoro u svakome jelu u Hrvatskoj, pa i u tradicionalnome začinu, Vegeti. Do prije nekoga vremena sam govorio kako je u Hrvatskoj bolja hrana i namirnice, nažalost to danas više ne mogu reći, jer vi toliko uvozite, kao što se i u vaše tradicionalne proizvode stavljaju bojila, dodatci koji su u Europi skoro pa zabranjeni. Pogledajte samo ''Kraš'' -eve proizvode npr. toliko imaju trans-masnoća a to se u Europi više ne koristi u bombonima i skoro svim prehrambenim proizvodima, osim u onim najjeftinijim koje nitko više i ne kupuje i koje proizvode uviek gledam po policama (kako se ne kupuju po mjesec ili dva, te bivaju bačeni): ''Tesco''-a, ''Sainsbury's'' ili ''Asda''- e.
Ja koristim samo Steviu. A liječnik mi je preporučio Natreen i sl. Nema šanse. :flop:
Problem je što ne možeš izbjeći te zaslađivače i skrivene šećere (i ja sam se krenula "obrazovat" u tom smjeru :D, pa sam odustala, jednostavno sam sve izbacila i prehranu vrlo pojednostavila-nikakvi sokovi, grickalice i sl.,...moram priznati da se puno bolje osjećam.
Zapravo, od kad sam smanjila šećer (koliko mogu, zasladim jabučnim sokom) sve mi je postalo ukusnije ...bogami ako ja nisam ex junki od šećera
Na zalost Stevia ne funkcionira narocito dobro u kolacima. Ja sam probala i sa receptima posebno za Steviu ali vjerojatno treba vrijeme za navikavanje na skroz drugaciju konzistenciju i okus.
Misliš na način kao i u kavi, stvrano je drugačije, triba se naviknut
sinkezg
29.01.2009., 10:43
Zanimljiva priča o aspartamu:
DONALD RUMSFELD AND ASPARTAME (http://www.newswithviews.com/NWVexclusive/exclusive15.htm)
Francesca
29.01.2009., 22:28
a u kojim količinam je štetan taj aspartam? totalna sam neznalica i sad u šoku čitam ovo...
od zaslađivača koristim
- fruktozu - tu ga nadam se nema?
- tekući zaslađivač ali vrlo vrlo rijetko - jel ga tu ima puno?
Ivanicapeca
30.01.2009., 09:17
a u kojim količinam je štetan taj aspartam? totalna sam neznalica i sad u šoku čitam ovo...
od zaslađivača koristim
- fruktozu - tu ga nadam se nema?
- tekući zaslađivač ali vrlo vrlo rijetko - jel ga tu ima puno?
Na bočici piše što sadrži. Ubaci u gloogle pa provjeri. Ništa od tih umjetnih zaslađivaća nije zdravo. Bolje jest običan šećer nego to.
Fruktoza je prirodni šećer kojeg sadrži voće. To je ok, ako baš moraš zasladiti.
Zašto je fruktoza bolja od saharoze?
uploaded
11.04.2013., 17:35
Trebalo bi koristiti steviju.
Non-stop :)
Dragulj prirode (http://sretnirecepti.blogspot.com/2013/04/zeleni-dragulj-prirode.html#.UWbXvDccPDY)
manchild
12.04.2013., 02:32
Zašto je fruktoza bolja od saharoze?
misliš na fruktozni sirup?
patientia
16.04.2013., 20:48
Aspartam nije stetan, ali ne moze ga se kod nas kupiti u tableticama jer ga vrucina razgradjuje i onda puding zasladjen njime vise ne bi bio sladak. Prikladan je za hladne napitke. Recimo Coca Colu light. A u tableticama su saharin i ciklamat, pomijesani tak da nema gadnog aftertastea kojeg ostavlja samo saharin.
manchild
20.04.2013., 01:21
Aspartam je krivac za više od 75% negativnih pritužbi na prehrambene aditive, koje prijavljuje Američka organizacija za hranu i lijekove (FDA). Mnoge od tih pritužbi su vrlo ozbiljne, kao epileptični napadi, pa čak i smrt, što je bilo moguće pročitati još 1994. godine u izvještaju američkog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbe
Molekula aspartama (200 puta slađa od običnog stolnog šećera) sastoji se od 10% metanola, koji se u tijelu razgrađuje na mravlju kiselinu i formaldehid, 40% aspartične kiseline i 50% fenilalanina. Oba metabolita metanola su izuzetno toksični i sporo se izlučuju iz organizma, a pogotovo aspartična kiselina i fenilalanin. Iako odobren od strane FDA-e, kao dodatak hrani, smatra se da je aspartam jedna od najopasnijih supstanci kojoj su ljudi ikada bili izloženi.
Aspartam uzrokuje tumor mozga, sljepoću i čak 90 drugih bolesti. Aspartam djeluje na proteine, neke dijelove mozga, ali i na DNK. Upravo zbog toga može utjecati na mnoge organe, a simptoma ima jako puno. Ipak, lista simptoma koju je sastavila FDA pokazuje da je većina njih neurološke prirode. Neki od simptoma su: glavobolje, vrtoglavica, promjene raspoloženja, grčevi i bolovi u trbuhu, promjene vida, napadaji i trzavice, proljev, gubitak pamćenja, slabost, umor itd
Aspartam nije stetan, ali ne moze ga se kod nas kupiti u tableticama jer ga vrucina razgradjuje i onda puding zasladjen njime vise ne bi bio sladak. Prikladan je za hladne napitke. Recimo Coca Colu light. A u tableticama su saharin i ciklamat, pomijesani tak da nema gadnog aftertastea kojeg ostavlja samo saharin.
Prvi glas :confused:
manchild
20.04.2013., 12:48
totalna glupost!
patientia
24.04.2013., 20:31
Aspartam je krivac za više od 75% negativnih pritužbi na prehrambene aditive, koje prijavljuje Američka organizacija za hranu i lijekove (FDA). Mnoge od tih pritužbi su vrlo ozbiljne, kao epileptični napadi, pa čak i smrt, što je bilo moguće pročitati još 1994. godine u izvještaju američkog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbe
Molekula aspartama (200 puta slađa od običnog stolnog šećera) sastoji se od 10% metanola, koji se u tijelu razgrađuje na mravlju kiselinu i formaldehid, 40% aspartične kiseline i 50% fenilalanina. Oba metabolita metanola su izuzetno toksični i sporo se izlučuju iz organizma, a pogotovo aspartična kiselina i fenilalanin. Iako odobren od strane FDA-e, kao dodatak hrani, smatra se da je aspartam jedna od najopasnijih supstanci kojoj su ljudi ikada bili izloženi.
Aspartam uzrokuje tumor mozga, sljepoću i čak 90 drugih bolesti. Aspartam djeluje na proteine, neke dijelove mozga, ali i na DNK. Upravo zbog toga može utjecati na mnoge organe, a simptoma ima jako puno. Ipak, lista simptoma koju je sastavila FDA pokazuje da je većina njih neurološke prirode. Neki od simptoma su: glavobolje, vrtoglavica, promjene raspoloženja, grčevi i bolovi u trbuhu, promjene vida, napadaji i trzavice, proljev, gubitak pamćenja, slabost, umor itd
Sljedeci put prije nego plagiras rvacku Wikipediu provjeri izvore, a pogotovo ako se u clanku proglasava jednu esencijalnu aminokiselinu toksicnom. Znas sto su esencijalne aminokiseline, zar ne? To si trebao nauciti jos u srednjoj skoli, tako da ti izgovor da tvoj smjer na PBF-u nema veze s hranom ne pali.
Osobe oboljele od fenilketonurije strogo moraju kontrolirati unos fenilalanina. I pogodi sto: na pakiranju svakog proizvoda koji sadrzi aspartam i stoji upozorenje za fenilketonuricare (http://www.hgk.hr/wp-content/blogs.dir/1/files_mf/pravilnik_o_informiranju_potrosaca_o_hrani.pdf). Ne brini, tko ima fenilketonuriju, jako dobro zna da ima fenilketonuriju jer za njega nije samo aspartam opasan nego i velika vecina uobicajenih namirnica.
Za domacu zadacu u biljeznicu prepisi sastav i upozorenja s etiketa 3 razlicita proizvoda koji se prodaju u Hrvatskoj i sadrze aspartam.
Aspartam se unosi u malim kolicinama, za razliku od priiiirodnih izvora metanola. Doza cini otrov.
Metanol se priiiiiirodno nalazi u vocu i povrcu, a i jos ga proizvedemo iz drugih spojeva u vocu i povrcu koje pojedemo. Tako, primjerice, jedenjem jednog kilograma jabuka priiiiiirodno dobijemo oko 500 mg metanola (http://cot.food.gov.uk/pdfs/cotstatementmethanol201102revjuly.pdf).
Maksimalna dopustena kolicina aspartama u bezalkoholnim aromatiziranim picima (jer Coca Cola nije sok, iako ju mnogi sokom zovu) je 600 mg/ L. (Alkoholna pica i vocni sokovi priiiirodno sadrze metanol, neovisno o aspartamu.)
Od aspartama se dobije oko 10% njegove mase metanola.
Za domacu zadacu izracunaj koliko je minimalno potrebno popiti kupovnog aromatiziranog bezalkoholnog pica koje ne sadrzi vocni sok (dakle pica tipa kola light) da se dobije ista kolicina metanola koja se dobije iz jednog kilograma jabuka.
Prvi glas :confused:
Onda ocito ne pratis drzavnu agenciju za hranu (bilo koje drzave). Tako ti je to kad se informiras samo po sajtovima za sirenje panike.
Onda ocito ne pratis drzavnu agenciju za hranu (bilo koje drzave). Tako ti je to kad se informiras samo po sajtovima za sirenje panike.
Poznam neke ljude iz HAH-a, i osobno sam dobar utemeljiteljom i prvim ravnateljom HAH-a. Ako nađem vremena pitati ću ga ovo.
I ne, ne posjećujem kojekakve stranice ne brini.
Ovaj tvoj zaključak za aspartam da nije štetan je zbilja presmiješan. :rofl:
Stvarno svašta.
manchild
24.04.2013., 21:11
Sljedeci put prije nego plagiras rvacku Wikipediu provjeri izvore, a pogotovo ako se u clanku proglasava jednu esencijalnu aminokiselinu toksicnom. Znas sto su esencijalne aminokiseline, zar ne? To si trebao nauciti jos u srednjoj skoli, tako da ti izgovor da tvoj smjer na PBF-u nema veze s hranom ne pali.
Osobe oboljele od fenilketonurije strogo moraju kontrolirati unos fenilalanina. I pogodi sto: na pakiranju svakog proizvoda koji sadrzi aspartam i stoji upozorenje za fenilketonuricare (http://www.hgk.hr/wp-content/blogs.dir/1/files_mf/pravilnik_o_informiranju_potrosaca_o_hrani.pdf). Ne brini, tko ima fenilketonuriju, jako dobro zna da ima fenilketonuriju jer za njega nije samo aspartam opasan nego i velika vecina uobicajenih namirnica.
Za domacu zadacu u biljeznicu prepisi sastav i upozorenja s etiketa 3 razlicita proizvoda koji se prodaju u Hrvatskoj i sadrze aspartam.
Aspartam se unosi u malim kolicinama, za razliku od priiiirodnih izvora metanola. Doza cini otrov.
Metanol se priiiiiirodno nalazi u vocu i povrcu, a i jos ga proizvedemo iz drugih spojeva u vocu i povrcu koje pojedemo. Tako, primjerice, jedenjem jednog kilograma jabuka priiiiiirodno dobijemo oko 500 mg metanola (http://cot.food.gov.uk/pdfs/cotstatementmethanol201102revjuly.pdf).
Maksimalna dopustena kolicina aspartama u bezalkoholnim aromatiziranim picima (jer Coca Cola nije sok, iako ju mnogi sokom zovu) je 600 mg/ L. (Alkoholna pica i vocni sokovi priiiirodno sadrze metanol, neovisno o aspartamu.)
Od aspartama se dobije oko 10% njegove mase metanola.
Za domacu zadacu izracunaj koliko je minimalno potrebno popiti kupovnog aromatiziranog bezalkoholnog pica koje ne sadrzi vocni sok (dakle pica tipa kola light) da se dobije ista kolicina metanola koja se dobije iz jednog kilograma jabuka.
jedno je fenilalanin, a jedno je aspartam
a tvoja izjava da aspartam nije štetan je laž!
navedi gdje sam ja jednom rječju spomenuo-fenilketonuriju
patientia
24.04.2013., 21:19
Da si razumio tekst koji si plagirao, spomenuo bi fenilketonuriju.
"Oba metabolita metanola su izuzetno toksični i sporo se izlučuju iz organizma, a pogotovo aspartična kiselina i fenilalanin."
Fenilalanin je toksican? Za koga je fenilalanin toksican?
patientia
24.04.2013., 21:31
Poznam neke ljude iz HAH-a, i osobno sam dobar utemeljiteljom i prvim ravnateljom HAH-a. Ako nađem vremena pitati ću ga ovo.
I ne, ne posjećujem kojekakve stranice ne brini.
Ovaj tvoj zaključak za aspartam da nije štetan je zbilja presmiješan. :rofl:
Stvarno svašta.
Moze, pitaj ga je li aspartam stetan i ako slucajno kaze da je stetan, pitaj ga zasto ga onda HAH nije zabranila.
Jesu li evo aktualni mikotoksini štetni? Teški metali (olovo, živa, kadmij...) dali su štetni?
Naravno da po ovome tvome kada se sve uzima u preporučenim i "dozvoljenim" količinama nije štetno. Ali generalno je štetno!
I napisati nebulozu poput tvoje da nije štetan je previše pa čak i za forum.hr
EFSA je odbacila sve studije koje su govorile bilo što loše o aspartamu kao i FDA što odbacuje sve studije koje govore bilo što loše o gm sjemenu.
Uglavnom ti tupiš svoje, ja svoje i to može u nedogled.
A za to nemam volje.
Pozdravljam se sa ove teme :kava:
ps: manchild (http://www.forum.hr/member.php?u=282886) kako si pokupio ban, ovo je pišurija :lol:
patientia
25.04.2013., 00:16
Jesi li znao da se cak i vodom mozes otrovati ako je popijes previse? Ali, neces zbog toga sto je voda otrovna u prevelikim kolicinama prestati konzumirati vodu ili, jos gore, traziti da ju se zabrani (http://www.dhmo.org/). Valjda. Nadam se.
Koja je tvoja teorija zavjere, zasto se studije odbacuju? Ajinomoto i Monsanto su potplatili sve drzavne agencije za hranu u svijetu?
Ili mozda ovo:
http://mememaker.org/wp-content/themes/viralimagehubpro/images/memes/cab80c148a476bc5ff8a23e8a95a15e7.png
Fantomlat
29.04.2013., 09:54
Obično teorije zavjere plasiraju sami zavjerenici preko svojih trabanata,a obzirom na budžet kojim raspolažu multikorporacije poput Monsanta,to je jedna ogromna vojska,od znanstvenih radnika,
znanstvenih časopisa,postdiplomskih radova,studijskih putovanja,stručnih simpozija i projekata koje financiraju itd. ( da ne spominjem političare) i zaista je nemoguće pojedincu da se nosi sa takvim strojem koji će te u konačnici pregaziti.U krajnjoj liniji iza takvih multikorporacija,a ovdje posebno apostrofiram svemogući i zloćudni Monsanto,stoji američka vlada i krstareće rakete Tomahawk kao krajnje sredstvo.Nedavno su izašli dokumenti koje je objavio WikiLeaks iz kojih je razvidno da State Department prijeti državama koje ne žele sijati niti uvoziti GMO.I ne samo to,nego na EU vrše veliki pritisak da potpuno liberalizira uvjete za uvoz GMO.
GMO je projekt monopola na proizvodnju hrane i to mu je glavni cilj,a svi proklamirani ciljevi,kao povećanje prinosa,prehrana gladnih ,naročito u Africi itd. su najobičnije floskule jer niti jedan od tih ciljeva nije ostvaren.Sjeme koje ne cvjeta i onaj koji ga je uzeo,mora ga kupovati svake godine,a pritom se riješio vlastitog sjemena,uzgajanog i razvijanog generacijama.I ne samo GMO sjeme,nego se mora kupovati i herbicid koji ide uz njega.Svijet je pun tragičnih priča o propalim seljacima diljem svijeta,a posebno je poučna priča o uzgajivačima pamuka u Indiji.Pozivati se na samostalnost i autoritet državnih agencija za hranu je smiješno jer se radi o filijalama Monsanta i sličnih multikorporacija,gdje njihove interese uvijek osigurava barem nekoliko plaćenika.Uostalom oni svoj kadar prate od studija i studijskih usavršavanja pa do postdiplomskih studija itd.
Slična stvar i u farmakološkoj industriji.Prije par godina,bilio smo svjedoci neviđene hajke,koju su preko WHO provele farmakološke multikorporacije( Novartis prije svega ) u svezi pandemije svinjske gripe.Prisiljavali su države da kupuju neefikasno cjepivo za suzbijanje pandemije svinjske gripe koja se uopće nije dogodila.Bit ću zloban pa ću reći da su slabo pripremili teren.Kupovalo se neefikasno cjepivo upitnog sadržaja( bez potpune deklaracije)i moralo se potpisati korištenje na vlastitu odgovornost,čime se automatski izbjegava bilo kakva odgovornost proizvođaća.Radi tog je cjepiva ,poljska ministrica zdravstva bila automatski smijenjena( eto kolika je moć multikorporacija)od strane svog parlamenta jer je kategorički odbila potpisati dozvolu za uvoz cjepiva nepoznatog sadržaja i nepoznatog učinka.Iako je smijenjena,sačuvala je obraz i postala u narodu junak.I RH je uvezla tog bespotrebnog i nekorisnog cjepiva preko 100 milijuna kuna,koje je na kraju uništeno.E pa sad,da li je to teorija zavjere ili zavjera na djelu ??
Da ne spominjem da se desetljećima nije moglo dokazati da je pušenje štetno jer su sve studija,koju su rađene pod okriljem WTO,odbačene radi toga jer se znanstvenici u tim istraživanjima nisu mogli suglasiti oko krajnjih rezultata.U prijevodu,multikorporacijski duhanski lobi,uvijek bi u tim komisijama imao svoje plaćene igrače,koji bi opstruirali krajnji rezultat.Puno je vode moralo proteći dok se dokazalo da je pušenje štetno iz niza razloga.Da nije izračunato da troškovi zdravstvenih tretmana oboljelih od tumora pluća i drugih oblika tumora,koje izaziva pušenje i duhanski dim,nesrazmjerno veliki,možda bi još i danas pušenje duhana bilo klasificirano kao neopasno po život.
Ja se nadam da je ovaj forum otvoren za slobodnu riječ,iako sam odavno primjetio na nekim forumima,kadgod se pokrene pitanje o štetnosti GMO i nekih drugih proizvoda,već u niskom startu čekaju antispineri koji nastoje omalovažiti i ismijati sugovornika te ga okarakterizirati kao sljedbenika "teorija zavjere" ,polazeći od dogmatskog stava da su oni apsolutna istina,dok napadnuti sugovornik mora tražiti dokaze o kojima bi se oni trebali izjasniti kao jedini ovlašteni,stručni i vjerodostojni.
patientia
05.05.2013., 20:47
Cek, ti tvrdis da je to sto si gore napisao izmislio sam Monsanto e da bi protivnici GMO-a ispali sto blesaviji? Poznat mi je Poeov zakon (http://en.wikipedia.org/wiki/Poe%27s_law), ali poprilicno sam sigurna da neki zaista vjeruju u takve price.
Naravno, neki podforumi jesu primjereni za pisanje o "stetnosti GMO-a", prvenstveno podforum Religija jer "Sto se oni imaju petljat u bozji posa?!", onda Alternativa jer je svojom tematikom okupljaliste umova prijemcivih za teorije zavjera i donekle podforum Politika jer je otpor EU prema GMO hrani motiviran politickim, a ne zdravstvenim razlozima.
Na podforumu Prirodne znanosti ocekuje se da se tvrdnje o stetnosti GMO-a potkrijepi referencama. Pritom ce spominjanje Seralinijeve studije uzrokovati jednak podsmjeh kod onih koji su upoznati s njom kao i, primjerice, spominjanje Wakefieldove studije kao argument za stetnost cijepljenja.
Gastronomija je negdje u sredini, ima jako puno postova prikladnijih za Alternativu ("sve bolesti uzrokuje candida, a lijece se sodom bikarbonom"). Protivnici GMO hrane i tehnologije i protivnici aspartama, koji umjesto tehnologije ili kemijskog spoja samog radije napadaju jednu kompaniju jer im je laksa meta*, zasigurno ce i ovdje pronaci istomisljenike, ali niposto nece naici na konsenzus.
* "Argumentum ad Monsantium
by Brian Dunning, Nov 08 2012
It’s my favorite new logical fallacy, the “Appeal to Monsanto”, the world’s largest producer of biotech agriculture seeds. This is the logic that compels many anti-GMO activists to reply to any argument in support of biotech crops with “So you love Monsanto?”
It’s so wonderful because it combines many other logical fallacies into one, and is thus a great time saver. For example:
It poisons the well (cloaks a viewpoint with negative weasel words) by associating the scary, evil word Monsanto.
It’s a non-sequitur (a logical association that does not follow). IF (a) THEREFORE (b). IF (genes can be used to confer traits such as drought resistance) THEREFORE (I love Monsanto).
It’s a straw man (misrepresenting what I said into something that’s easy to argue against). If I had actually said “I love Monsanto”, then plenty of rational arguments are available to show that’s a bad idea.
It’s an ad hominem attack on my argument (the argument is wrong because of who the person is that made it). Whatever I said about biotech must be wrong since “I love Monsanto”.
It’s a red herring (an irrelevancy to distract from the subject under discussion). Monsanto does not necessarily have anything to do with any given science-based discussion of the merits of what can and should be done with direct genetic manipulation."
http://www.skepticblog.org/2012/11/08/argumentum-ad-monsantium/
Aspartam je štetan i gotovo:durica
patientia
05.05.2013., 21:10
E bas nije :cool:
O da je,i sve više ljudi je svjesno šta im se podvaljuje u hranu,piće,kometiku....
patientia
05.05.2013., 22:13
Znam da su ljudi opcenito skloniji vjerovati da je sve sto je sintetsko automatski stetno, a sve sto je prirodno automatski sigurno, ali to jednostavno ne vrijedi. Sigurno je ono za sto istrazivanja pokazu da je sigurno (u dozama za koje to pokazu).
http://en.wikipedia.org/wiki/Appeal_to_nature
http://en.wikipedia.org/wiki/Chemophobia
http://colinsbeautypages.co.uk/chemophobia/ (Vrlo poucno, autor je (kozmeticki) kemicar, a priznaje da i sam pati od kemofobije.)
http://en.wikipedia.org/wiki/Technophobia
http://chemistscorner.com/3-reasons-the-ewg-is-dubious-resource/
http://personalcaretruth.com/2011/03/if-you-take-the-skin-deep-database-seriously-read-this/
http://edibleintelligence.blogspot.com/2011/06/coming-clean-about-dirty-fruit.html
:rofl:patientia ja se zaista divim tvojoj upornosti!
Ma gle,ne kažem ja da su sve prirodne stvari 100% sigurne,niti da je sva sintetika 100% otrov.I ovo je sad totalo off topic,ali moram napisati da sam imala nekih problema sa kožom i uz korištenje hrpu preskupih krema nije bilo apsolutno nikakvog poboljšanja,a da o novcu koji sam potrošila da ne govorim.U nekom trenutku prosvjetljenja prebacila sam se na maslinovo i bademovo ulje i problemi su nestali:mig:
I da ne budem skroz off,ja iskreno vjerujem da šečer radi manju štetu nego aspartam,mada po meni,i jedno i drugo spada u kategoriju smeča.
Ja sam za med i steviu:top:
Fantomlat
07.05.2013., 12:40
Na svoj komentar na prethodnoj stranici,nemam što dodati.Oni koji su se prepoznali u mom opisu,moraju po službenoj dužnosti reagirati i raditi to što rade jer su za to plaćeni.
Na ovaj ili na onaj način.Bahato i drsko ismijavanje onih koji se ne slažu sa njihovim neupitnim dogmama,također je opisano u prethodnom postu.
patientia
10.05.2013., 01:12
:rofl:patientia ja se zaista divim tvojoj upornosti!
Ma gle,ne kažem ja da su sve prirodne stvari 100% sigurne,niti da je sva sintetika 100% otrov.I ovo je sad totalo off topic,ali moram napisati da sam imala nekih problema sa kožom i uz korištenje hrpu preskupih krema nije bilo apsolutno nikakvog poboljšanja,a da o novcu koji sam potrošila da ne govorim.U nekom trenutku prosvjetljenja prebacila sam se na maslinovo i bademovo ulje i problemi su nestali:mig:
I da ne budem skroz off,ja iskreno vjerujem da šečer radi manju štetu nego aspartam,mada po meni,i jedno i drugo spada u kategoriju smeča.
Ja sam za med i steviu:top:
Preskupe kremice mogu biti smece, kao sto i priiiiiiirodne kremice mogu biti smece, a ulja djeluju emolijentno, sto je dobro za kozu.
Tvoje vjerovanje o raznim zasladjivacima nema veze s opazanjima, i stoga je praznovjerje.
Med nije drugo doli secerni sirup. Cak je i omjer fruktoze i glukoze slican onom u stolnom seceru - saharozi jelte. (To sto su fruktoza i glukoza vezane u saharozi cini razliku samo onoj nekolicini kojima fali enzim saharaza.) BTW, jeste li znali da visokofruktozni kukuruzni sirup ima samo malcice vise fruktoze nego glukoze, poput velehvaljenog meda? Visokofruktozan je za jedan kukuruzni sirup, ali je prosjecnofruktozan za jedan secerni sirup. Agavin nektar ima vise fruktoze (da da, vise nego zloglasni visokofruktozni kukuruzni sirup), a prema nekim izvorima velika vecina secera u njemu je u obliku fruktoze pa je prikladan za oboljele od dijabetesa. Jos jedna dobra stvar kod fruktoze je sto je za istu masu sladja nego glukoza, pa za istu slatkocu manje deblja.
Problemi sa secerima: imaju relativno puno (u odnosu na druge zasladjivace, ne i druge makronutrijente) kalorija, relativno prazne kalorije (iako je RDA za ugljikohidrate 130 g na dan), kvare zube, uzrokuju glikaciju.
Osim fruktoze i glukoze, te njihovog spoja saharoze, seceri u hrani su i:
galaktoza, monosaharid iz mlijeka
laktoza, spoj glukoze i galaktoze u mlijeku
maltoza, spoj dvije glukoze, nalazi se u sladu (zbog ostalih nutrijenata od svih secera slad ima najvecu gustocu nutrijenata po kaloriji)
(drugi spoj dvije glukoze je trehaloza, i nije mi poznato koristi li se ikad za zasladjivanje, prirodno se nalazi u gljivama i zato gljive znaju smetati onima koji nemaju enzim trehalazu)
Fruktoza i galaktoza uzrokuju glikaciju oko 10 puta vise nego glukoza.
Ondak imamo - secerne alkohole. Prirodni su, imaju manje kalorija nego seceri, ne kvare zube, ali, i to veliko ali, djeluju laksativno. OK, osim jednog, koji je sad jako popularan, i u skladu s time - preskup: erythritol (http://en.wikipedia.org/wiki/Erythritol). Ksilitol, cest u zvakacim gumama, zapravo cak sprecava karijes. Sorbitol je nekako najkoristeniji. Tu i tamo se naidje i na maltitol ili manitol, u proizvodima za oboljele od dijabetesa. Ne pojest previse jer cete ostat prikovani za WC.
I onda nam jos ostaju zasladjivaci bez kalorija, to je uglavnom zato jer su jako slatki, pa ih se ne uzima puno: nas stari znanac aspartam, acesulfam K, saharin, ciklamat, stevia (i kojekakvi je ekstrakti), thaumatin, sukraloza, te cudotvorni miraculin. (Mozes li, bez virenja, pogoditi koji od njih su prirodni, a koji sintetski? Probaj po osjecaju, koji te ovako na prvu najvise plase?)
Uglavnom, ne doprinose unosu kalorija, ne kvare zube, ne uzrokuju glikaciju, ovi koji su odobreni u EU dobro su ispitani (stevia je tek nedavno odobrena), s tim da je aspartam ispitan daleko bolje nego stevia, obicno ih se kombinira tako da ne ostavljaju gorak aftertaste (u zadnje vrijeme se pojavila odgorcena stevia), i uglavnom su jeftiniji od secera i od secernih alkohola za istu slatkocu (izuzev, naravno, stevie).
I tako, sad vidis da je med uglavnom secer + voda, a da stevia ima iste karakteristike kao aspartam (racunajuci studije koje pokazuju da su stetni, da da, i stevia, srecom, te studije se mogu zanemariti i u slucaju stevie i u slucaju aspartama, ali sigurna sam da ces po osjecaju naci neki razlog da se zabrane kod stevie, ali ne i kod aspartama).
Dakle, izbor nije
(med, stevia) ili (secer, aspartam),
izbor je
(secer) ili (secerni alkohol) ili (zasladjivac bez kalorija)
naravno, moze i bilo koja kombinacija, pa tako mnogi kupovni proizvodi sadrze i secer i nekaloricni zasladjivac
Ako odaberes secer manje vise je svejedno hoces li odabrati med ili visokofruktozni kukuruzni sirup ili stolni secer (za istu slatkocu, ne masu, jer med osim secera sadrzi i vodu). Slad bi bio bolji izbor, ali buduci da je maltoza puno manje slatka, trebalo bi je puno vise nego saharoze za istu slatkocu, i onda bi problem bile kalorije (ako su problem osobi koja ce na kraju taj secer pojesti, jelte).
Ako biras nekaloricni zasladjivac, manje vise svaki dostupan je jako jeftina kombinacija saharina i ciklamata u omjeru da nema ogavnog aftertastea kao kod stevie. Ako ti vise pase okus stevie, ili se grozis umjetnih zasladjivaca, samo daj, odaberi steviu, ali nemoj pljuvati po ostalim nekaloricnim zasladjivacima samo zato jer tebi intuicija govori da su nezdravi.
Evo kvot jednog mog d(r)ugog posta s usporedbom kolicina nutrijenata u izokaloricnim kolicinama raznih secernih zasladjivaca:
100g bijelog secera:
Energy | 387.0 kcal
Carbs | 100.0 g 77%
B2 (Riboflavin) | 0.0 mg 2%
Copper | 0.0 mg 1%
Selenium | 0.6 µg 1%
Izokaloricna kolicina meda:
Energy | 387.0 kcal
Protein | 0.4 g 1%
Carbs | 104.9 g 81%
Fiber | 0.3 g 1%
Water | 21.8 g 1%
Folate | 2.5 µg 1%
B2 (Riboflavin) | 0.0 mg 4%
B3 (Niacin) | 0.2 mg 1%
B5 (Pantothenic Acid)| 0.1 mg 2%
B6 (Pyridoxine) | 0.0 mg 2%
Vitamin C | 0.6 mg 1%
Choline | 2.8 mg 1%
Calcium | 7.6 mg 1%
Copper | 0.0 mg 5%
Iron | 0.5 mg 3%
Magnesium | 2.5 mg 1%
Manganese | 0.1 mg 6%
Phosphorus | 5.1 mg 1%
Potassium | 66.2 mg 1%
Selenium | 1.0 µg 2%
Zinc | 0.3 mg 4%
CYS | 0.0 g 1%
ILE | 0.0 g 1%
LEU | 0.0 g 1%
LYS | 0.0 g 1%
PHE | 0.0 g 1%
THR | 0.0 g 1%
TRP | 0.0 g 2%
TYR | 0.0 g 2%
VAL | 0.0 g 1%
Izokaloricna kolicina smedjeg secera:
Energy | 387.0 kcal
Carbs | 99.9 g 77%
Water | 1.4 g 0%
B3 (Niacin) | 0.1 mg 1%
B5 (Pantothenic Acid)| 0.1 mg 3%
B6 (Pyridoxine) | 0.0 mg 3%
Choline | 2.3 mg 1%
Calcium | 84.5 mg 8%
Copper | 0.0 mg 5%
Iron | 0.7 mg 4%
Magnesium | 9.2 mg 3%
Manganese | 0.1 mg 4%
Phosphorus | 4.1 mg 1%
Potassium | 135.5 mg 3%
Selenium | 1.2 µg 2%
Sodium | 28.5 mg 2%
A pazi ovo, izokaloricna kolicina sladnog sirupa:
Energy | 387.0 kcal
Protein | 7.5 g 17%
Carbs | 86.8 g 67%
Water | 25.7 g 1%
Folate | 14.6 µg 4%
B1 (Thiamine) | 0.0 mg 1%
B2 (Riboflavin) | 0.5 mg 43%
B3 (Niacin) | 9.9 mg 71%
B5 (Pantothenic Acid)| 0.2 mg 4%
B6 (Pyridoxine) | 0.6 mg 47%
Calcium | 74.2 mg 7%
Copper | 0.2 mg 27%
Iron | 1.2 mg 6%
Magnesium | 87.6 mg 28%
Manganese | 0.1 mg 7%
Phosphorus | 287.2 mg 41%
Potassium | 389.4 mg 8%
Selenium | 15.0 µg 27%
Sodium | 42.6 mg 3%
Zinc | 0.2 mg 2%
CYS | 0.1 g 16%
ILE | 0.3 g 21%
LEU | 0.5 g 20%
LYS | 0.3 g 18%
MET | 0.1 g 27%
PHE | 0.3 g 32%
THR | 0.3 g 28%
TRP | 0.1 g 38%
TYR | 0.2 g 41%
VAL | 0.4 g 24%
Postotci su RDA za zene, kod proteina i esencijalnih aminokiselina za osobu od 60 kg.
Izvor: USDA baza
Osobno steviu necu kupiti dok joj cijena ne bude ista kao saharinu, a i kad joj cijena bude ista, kupit cu samo ako je odgorcena.
Umjetne zasladjivace koristim jer imaju zadovoljavajuc okus, nemaju kalorija i ne kvare zube.
Secer koristim kad mi treba tekstura koju daje, u keksima, biskvitima...
Secerne alkohole ne koristim, tek ponekad pojedem citavu kutijicu Nimm 2 bonbona pa se sjetim zasto to nije pametno.
Postoji zasladjivac (http://en.wikipedia.org/wiki/Lead%28II%29_acetate) koji je zaista otrovan u pravom smislu te rijeci. Ne brini, on se vise ne koristi u hrani, zabranjen je, naime, jer je otrovan. Mozda bi se mogao smatrati sintetskim, ali dobiva se jednostavnim kuhanjem priiiiiiiiiirodnog octa u priiiiiiiiirodnom loncu od priiiiiiiiiiiirodnog olova. I vjerojatno je svojom otrovnoscu pridonio propasti Rimskog carstva.
Kamo srece da su stari Rimljani imali aspartam.
patientia
10.05.2013., 01:40
Na svoj komentar na prethodnoj stranici,nemam što dodati.Oni koji su se prepoznali u mom opisu,moraju po službenoj dužnosti reagirati i raditi to što rade jer su za to plaćeni.
Vi teoreticari zavjere uvijek protivnike optuzujete da su i sami dio zavjere ili placenici.
Ja, s druge strane, ne mislim da si ti iciji placenik. Samo si, eto, nasjeo na par teorija zavjere. Ovdje je dobro objasnjeno zasto neki ljudi vjeruju u teorije zavjera:
http://scienceblogs.com/denialism/2007/07/18/why-do-people-believe-in-consp/
Procitaj, mozda ti pomogne da bolje razumijes sebe i razmislis o tome u sto vjerujes.
Iako sumnjam, jer prema tvom shvacanju i autor tog posta i autor clanka u New Scientistu su - placenici Monsanta.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.