PDA

View Full Version : Izrael sve vise ulaze u Srbiju


Alimpije
14.07.2008., 22:35
Prema podacima Privredne komore Srbije iznos direktnih investicija kompanija iz Izraela je je u stalnom porastu: od 11.000 dolara u 2001. godini, 74.000 dolara u 2002. godini, 300 miliona dolara u 2004. godini, dok je 2006. godine dostigao vrednost od 500 miliona dolara, a 2007. godine uloženo je preko 700 miliona dolara.
- Interes izraelskih kompanija za saradnju i investiranje u Srbiju u poslednje vreme je porastao, s tim što se kao najveći problem javlja nedostatak bankarskih garancija sa naše strane, nerešena pitanja vlasništva, kao i nespremnost izraelskih banaka da podrže investiciona ulaganja u Srbiju, bez obzira što je Izrael skinuo Srbiju sa spiska zemalja rizičnih za investiranje-navodi Zora Vitorović, samostalni savetnik odbora za međunarodnu saradnju Privredne komore Srbije.
Među prvima u Srbiju su 2001.godine stigli Afrika-Izrael i Tidhar, koji zajedničkim snagama u Novom Beogradu grade poslovni centar Erportsiti, svojvremeno proglašen za najuspešniju grinfild investiciji u regionu. Ovaj projekt, za nekoliko godina kada bude završeno svih 14 palata, dostići će sumu od oko 200 miliona evra. Osim 186 000 kvadrata poslovnog prostora Izraelci u komleksu starog aerodroma najvljuju otvaranje i luksuznog hotela vrednog više od 60 miliona evra.

Drugo veliko sedište poslovnog sveta, takođe u Novom Beogradu, finasiraće izraelski milioner Juli Ofer, čija familija trenutno zauzima 140.mesto na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi sveta. Sasvim izvesno je da će njegova kompanija CEE(Central Juropian Estejts), zajedno sa lokalnim partnerima „Energoprojektom” i „Napredom” podići 400 000 metara kvadratnih poslovnog, stambenog i hotelskog prostora. Četrdesetospratnice na najatraktivnijem novobeogradskom placu , između palate SIV i Arene pretenduju da postanu novi simboli grada, kako u visini, tako i u pogledu uloženog novca. Još nije utvrđena konačna vrednost investicije, ali prema nekim procenama reč je najmanje o 400 miliona evra, koje treba da donesu profit od oko milijardu evra, što je svako svrstava u red najvećih ulaganja u nekretnine kod nas.

Ovo ipak nije prva investicija Julija Ofera u Srbiji.Njegova kompanija CEE sa sedištem u Mađarskoj pre nekoliko godina sagradila je i poslovnu zgradu Evropa biznis centar u Bulevaru Mihaila Pupina.

Da je gazdama sa Bliskog istoka Srbija meka za oplodnju kapitala potvrđuje i dolazak milionera Merdečaj Zisera. Plaza centri, čiji je on osnivač, u našoj javnosti su se prvi put pojavili pazareći zgradu Saveznog MUP-a i tako razrešili agoniju neuspelih tendera prodaje urušenog zdanja u Ulici Kneza Miloša. Na tom mestu će podići hotel sa pet zveѕdica koji se procenjuje na oko 150 miliona evra. Ziserova kompanija tu nije stala. Nedavno je Energoprojektu uputila ponudu za suinvestiranje u izgradnji poslovno-komercijalnog centra u Prokopu. Kao sasvim izvesno najavljeno je ulaganje od oko pola milijardi dolara u šoping molove najpre u Beogradu i Kragujevcu, a potom u još nekim gradovima.

Plazinim stopama je krenula i izraelska Fišmen grupa, graditelj hotela, poslovnog prostora i rezidencijalnih objekata širom sveta. Trgovina i izgradnja tržnica za sada su joj prioriteti u našoj zemlji.Prvi korak je pre nešto više od godinu dana bila kupovina Eurosalonovog Houm marketa. Na spisku im je izgradnja tržnog centra u Beogradu, pokraj autoputa za Novi Sad,a potom u Nišu i Novom Sadu. Vrednost investicija iznosi oko 250 miliona evra.

Ipak neke od izraelskih investicija zbog administrativnih začkoljica već nekoliko godina čekaju realizaciju. Svakako najduže se otegla izgradnja luksuznog hotelsko poslovnog zdanja u Rajićevoj ulici u koju bi izraelska komoanija ABD trebalo da uloži oko 100 miliona evra. Saglasnosti nadležnih institucija i arheološka istraživanja usporila su realizaciju projekta na lokaciji za koju mnogi tvrde da je jedna od najskupljih na Balkanu.

Ipak investitori iz Izraela se nisu zadržali samo na stambenim i poslovnim sadržajima. Neki od njih su se otisnuli u svet rekreacije i zabave. Naime, konzorcijum Elgolf koga čine kompanije iz Izraela, SAD i Austrije najavio je nedavno gradnju golf terene i niza propratnih sadržaja u selu Bečmen nadomak Beograda. Vest da će u narednih 11 godina investirati oko 700 miliona evra ovdašnja javnost je primila sa podozrenjem.

Alimpije
14.07.2008., 22:40
E, sad bi se neko pitao cemu ova tema, ali ulaganje Izraela je vrlo bitno ko se razume malo bolje u svetsku politiku i ekonomiju. Jel gde Izrael pocne da ulaze ta zemlja vrlo brzo napreduje, a vidi se da je rec o velikom novcu, vise nego sto su u Sr. ulozile mnoge zemlje EU.
Zatim Izrael je Sr. oznacio kao zemlju koja nije vise rizicna za investiranje, sto znaci da u narednom periodu u Sr. nece biti potresa i da idemo samo napred.

desert_eagle
14.07.2008., 22:45
nešto prodaješ ili se samo fališ?
šta to mene boli k šta izrael ulaže u srbiju? :D

lider30
14.07.2008., 22:46
Prema podacima Privredne komore Srbije iznos direktnih investicija kompanija iz Izraela je je u stalnom porastu: od 11.000 dolara u 2001. godini, 74.000 dolara u 2002. godini, 300 miliona dolara u 2004. godini, dok je 2006. godine dostigao vrednost od 500 miliona dolara, a 2007. godine uloženo je preko 700 miliona dolara.


O.K. Iz podataka je vidljivo na primjeru Izraela, kako je se Srbija otvorila stranom kapitalu kao posljedica Đinđićeve vladavine.
Samo da ti napomenem, da se FDI izražava u tekućim cijenama, tako da nije bilo značajnijeg napretka od 2004. do 2007. u realnoj vrijednosti zbog deprecijacije USD. Kad bi vrijednosti prikazao u Eurima, malo bi nam taj podatak više rekao o stagnaciji (vrlo malom porastu) poslije tog razdoblja.

Gvozden
14.07.2008., 22:52
Meni bi na pr. bio zanimljiv podatak koliko je Izrael ulozio u BiH, ako je uopste nesto ulozio. Zna se da Jevreji imaju veliki uticaj u svetu.

canadian
15.07.2008., 00:27
...Pravo je vreme za ekonomski bum

Političari u Evropskoj uniji, ovdašnji ambasadori, ali i strani investitori koji su već ušli na domaće tržište jednoglasno ocenjuju da će Srbija, prvi put nakon promena 2000. godine, konačno dobiti šansu da postane „eksplozivno tržište“. Nakon izbora nove Vlade Srbije stiču se uslovi za mnogo veće strane investicije nego do sada i dolazak ulagača koji će pokretati regionalni biznis.

Ekonomski bum koji se svojevremeno dogodio u svim zemljama jugoistočne Evrope, kada je rast bruto nacionalnog dohotka, zahvaljujući stranim ulagačima, sa jednocifrenog skočio na tridesetak procenata, očekivan je još u vreme Đinđićeve vlade. Izostao je zbog političke nesigurnosti. Strani ulagači procenjuju da će nakon formiranja proevropske vlade na čijem je čelu ekonomski ekspert, koji je u „prijateljskoj kohabitaciji“ sa predsednikom Srbije, konačno biti stvorene glavne političke pretpostavke za dolazak „velikih igrača“. Imaju u vidu pre svega najave o brzom priključenju Srbije EU. Premijer Mirko Cvetković je u svom ekspozeu upravo to najavio: brz ulazak u EU i povećanje BDP za 30 odsto u naredne četiri godine.- Naša očekivanja su da ovde sve manje bude bitna politika, a da počne priliv investicija višeg ranga. Beograd bi zahvaljujući tome trebalo da postane regionalni centar. Moja kompanija je nedavno u povećanje obima proizvodnje uložila nekoliko desetina miliona evra, ali razmišljamo da uskoro uložimo još dva puta toliko da bismo odavde mogli da pokrivamo ceo region - kaže za „Blic“ generalni direktor jedne velike američke kompanije koja je ovde prisutna već tri godine.

Regionalni lider za logistiku
Jedna od najvećih šansi za priliv stranog kapitala jeste da Beograd preuzme ulogu regionalnog distributivnog centra robe široke potrošnje za region zapadnog Balkana. Velike svetske firme, poput američkog „Krafta“, već su najavile da će u Beograd smestiti centralu „East Adriatic Marlets“ za region koji obuhvata zemlje bivše SFRJ i Albaniju.

Srbija ima najviše stanovnika i visok potencijal rasta potrošnje robe široke potrošnje. Pre više od deset godina, na sastanku ministarstava transporta Evropske unije i zemalja u regionu u Budimpešti 1997. godine, postignut je dogovor da Beograd bude jedan od glavnih distributivnih centara robe široke potrošnje za jugoistočnu Evropu. Ipak, usledio je rat na Kosovu i investicije su otišle u Budimpeštu. Velike logističke kompanije donele su Mađarskoj investicije i posao koji se meri milijardama evra. Prema podacima mađarskih medija, logističke usluge su u 2005. doprinele sa 800 miliona evra BDP-u te države i činile su trećinu BDP-a glavnog grada te zemlje. Glavni logistički igrači očekuju da u narednih osam godina to tržište poraste dva-tri puta. Ipak, još su otvorene šanse za Beograd, jer iz Mađarske ne može da se pokriva sve.

Naravno, priliv investicija iz logistike Srbija ne bi mogla da očekuje u punoj meri pre nego što završi koridor 10 i obilaznicu oko Beograda, ali ni Budimpešta nije pre deset godina imala potpuno razvijenu infrastrukturu.
- Strani i domaći investitori, okupljeni u Američkoj privrednoj komori, optimisti su kada su u pitanju mogućnosti da Srbija postane lider u regionu. Iako je poslednjih godina zabeležen trend blagog pada direktnih investicija, Srbija je i dalje investiciona lokacija koja privlači veliku pažnju. Pored toga, tržište je ovde relativno nezasićeno i svakako spremno za znatniji priliv direktnih stranih investicija - kaže za „Blic“ Dejan Cvetković, predsednik Američke privredne komore u Srbiji.
Cvetković smatra da Srbiju čini atraktivnom pre svega njena geografska pozicija, znanje i entuzijazam stručnjaka i dobra volja administracije da stranim investitorima učini jednostavnim dolazak u Srbiju. Kaže i da je prednost to što Srbija privlači investitore iz različitih oblasti, kao što su informaciono-komunikacione tehnologije, energetski sektor, izgradnja novih poslovnih i stambenih objekata, finansijske usluge.
- Ono na čemu treba dodatno raditi jeste privlačenje grinfild investicija koje generišu nova radna mesta. Trebalo bi insistirati na realizaciji svih mogućnosti koje sa sobom nose povoljni trgovinski režimi sa EU i Rusijom - smatra Cvetković.

Iskoristiti šansu
Iako je ove godine zbog političke krize i održavanja izbora, zabeležen pad u direktnim investicijama, ekonomisti kažu da su strani investitori u najvećoj meri zainteresovani za ulaganje u Srbiju, u poređenju sa svim drugim zemljama jugoistočne Evrope. Argumenti su činjenica da je Srbija 2006. i 2007. godine bila lider po grinfild investicijama, ali i najnovija istraživanja velikih konsultantskih kuća. Istraživanje „Ernst i Jang“ iz juna ove godine na uzorku od 250 stranih kompanija, pokazuje da oni Srbiju doživljavaju kao veoma atraktivnu zemlju za ulaganje.
- Očekujemo od ove vlade da omogući ekonomski bum. I to je „pod mora“. Ako pošalju signal međunarodnoj zajednici i investitorima da su stabilan i pouzdan partner, očekujem da u 2009. godinu uđemo kao veoma atraktivna destinacija za strane investitore. Strani investitori prepoznaju potencijal u Srbiji i sad je trenutak da se to iskoristi - kaže za „Blic“ Bojan Janković, zamenik direktora Agencije za promociju stranih ulaganja SIEPA.
Janković posebno potencira važnost da se ove godine realizuje dogovor sa „Fijatom“ i kaže da su upravo zahvaljujući auto-industriji i proizvodnji mašinske opreme, Češka („Tojota“, „Folksvagen“) i Mađarska („Suzuki“, „Audi“, „Folksvagen“) ostvarile značajan rast BDP. Janković prognozira da je Srbija u šansi da ponovi uspeh Slovačke.
Kako vreme prolazi, Srbija postaje sve atraktivnija za ulaganja, a i rizik za investicije se smanjuje, mada investitori imaju percepciju o većem riziku nego što on jeste. Krajem prošle godine, kompanija za investiciono savetovanje „Citadel“ objavila je makroekonomsku projekciju da će u narednih deset godina Srbija imati godišnji rast od najmanje sedam odsto.

Finansije, nekretnine i energetika najprivlačniji
- Investitori traže da ulože u sektore koji imaju brži rast od proseka. U Srbiji to su tri segmenta - finansijske usluge, ulaganje u nekretnine i u energetiku. Razvoj finansijskih usluga uključuje dalji razvoj bankarstva, osiguranja, kao i lizinga. Dolazak „Moskovske banke“ koja je u Srbiju ušla kao grinfild investicija, znači da oni imaju ogromno poverenje u ovo tržište da će se razvijati. Vrlo verovatno je da će biti još dolazaka nekih stranih banaka. Drugi sektor su nekretnine, posebno industrijske, koje nedostaju, a to su skladišta, fabrike. Sledeći sektor je apsolutno sve što je vezano za energetiku. Energija će ostati skupa, a privredni rast od sedam odsto godišnje ukazuje da će se sve više trošiti energije - ukazuje Milutin Nikolić, generalni direktor „Citadela“.
Formiranjem vlade, pokrenuli su se mnogi biznis pregovori koji su bukvalno bili zamrznuti. Događaji su se pokrenuli sa mrtve tačke...
- Pre izbora imali smo ozbiljne pregovore o izgradnji hotela u Beogradu sa renomiranim internacionalnim lancem „Dizajn hotela“. Međutim, po raspisivanju izbora, komunikacija je bila zamrznuta, bukvalno sve je bilo stavljeno na čekanje. Na sreću, po formiranju vlade pregovori su se ponovo pokrenuli - kaže Mirko Todorović, vlasnik Modne kuće „Todor“ iz Vrnjačke Banje.
Ali osim mikrookruženja, na ekonomske poteze stranih investitora u Srbiji deluje i makrookruženje. Po rečima Nenada Gujaničića, glavnog brokera „Sinteze invest grupe“, trenutna situacija na Beogradskoj berzi ne govori u prilog aktuelnoj političkoj stabilizaciji u Srbiji, što ne znači da su ove promene nebitne za berzanske ulagače.
- Ova grupa investitora, među kojima su u velikoj meri inostrani ulagači, visoko će vrednovati eventualno uspostavljanje zdravog poslovnog ambijenta u Srbiji, dok trenutno nekoliko faktora uslovljava njihovu suzdržanost. Ponajpre su to dodatni negativni efekti svetske finansijske krize, sezonski faktor ali i očekivanja da se nova vlada na delu pokaže sa izrečenim obećanjima. Ako u narednom periodu uspe da poradi na najvećim problemima tržišta kapitala, slaba ponuda hartija od vrednosti, nepostojanje regulative za inicijalnu ponudu akcija, slabo korporativno upravljanje i drugo, možemo očekivati njegov ubrzani razvoj - zaključuje Nenad Gujaničić.

:top:

Pavlekic
15.07.2008., 17:54
Vrijeme velikih ulaganja i greenfield investicija je odavno prošlo. Sve sa Zapada je odavno prebačeno u Rumunjsku, Slovačku, Mađarsku..

Hrvatska ima potencijal jedino za turizam i ostale sekundarne i tercijarne djelatnosti.

U Srbiji još žive na početku 90-tih. Za njih očito tek sada počinje neko doba pada zavjese, no vrijeme je odavno prešlo u 4. brzinu...

lider30
15.07.2008., 18:54
Vrijeme velikih ulaganja i greenfield investicija je odavno prošlo. Sve sa Zapada je odavno prebačeno u Rumunjsku, Slovačku, Mađarsku..
Hrvatska ima potencijal jedino za turizam i ostale sekundarne i tercijarne djelatnosti.

U Srbiji još žive na početku 90-tih. Za njih očito tek sada počinje neko doba pada zavjese, no vrijeme je odavno prešlo u 4. brzinu...

To kapital se samo seli na istok. Globalizacija je zahvatila sve segmente i kutke svijeta (pa i Srbiju :D ).
Ne vjerujem da će u ovim boldiranim puno ostati, jer su se plaće podigle i tamo i sindikati sve više pritišću.

canadian
15.07.2008., 20:22
Meni je cudno da je hrvatska toliko pozadi po broju investicija...

U cemu je problem :confused:

Čive
15.07.2008., 20:55
Nek ulažu, nek ulože sve sto se mene tice, bacen novac.

50 cent
15.07.2008., 21:10
Nek ulažu, nek ulože sve sto se mene tice, bacen novac.

Bacen novac?
Ucis ti jevreje o novcu

river_city
15.07.2008., 22:31
Vase vreme je proslo, sta ste uradili-uradili ste, a vreme Sr. tek dolazi.

Vrijeme Srbije dolazi vec 20 godina i nikako da dode, naprotiv, dobro je kolega rekao, vas je vrijeme pregazilo.Vladu sastavljate vec par mjeseci, uz KOsovo to je jedina stvar o kojoj se raspravlja zadnjih godinu dana. Hrvatska npr. u isto vrijeme uz neke poteskoce ipak ide jasno naprijed, nezaposlenost je pala na 12.6 % po nasoj metodologiji, po EU metodologiji oko 8%, otvaraju se nova poglavlja, ulazimo u NATo, ceste se grade non stop, ulaganja u turizam su ogromna , oko milijardu eura ove godine. Di ste vi u svemu tome, puno se prica malo se radi. Totalna je glupost da ce vam bdp porasti za 30 % u 4 godine, iskoristili ste nisku bazu nakon pada milosevica, a ni onda niste rasli vise od nekih 5-7%.

50 cent
15.07.2008., 22:46
Vrijeme Srbije dolazi vec 20 godina i nikako da dode, naprotiv, dobro je kolega rekao, vas je vrijeme pregazilo.Vladu sastavljate vec par mjeseci, uz KOsovo to je jedina stvar o kojoj se raspravlja zadnjih godinu dana. Hrvatska npr. u isto vrijeme uz neke poteskoce ipak ide jasno naprijed, nezaposlenost je pala na 12.6 % po nasoj metodologiji, po EU metodologiji oko 8%, otvaraju se nova poglavlja, ulazimo u NATo, ceste se grade non stop, ulaganja u turizam su ogromna , oko milijardu eura ove godine. Di ste vi u svemu tome, puno se prica malo se radi. Totalna je glupost da ce vam bdp porasti za 30 % u 4 godine, iskoristili ste nisku bazu nakon pada milosevica, a ni onda niste rasli vise od nekih 5-7%.

Kod nas je razvoj poceo tek posle 2000te, tacnije od pada Milosevica.
Da bi zatim sve opet stalo ubistvom Djindjica i vanrednim stanjem.
S obzitrom na nestabilnu politicku situaciju i stalan problem Kosova mi smo zadnjih godina dosta napredovali.
Ali vi biste se trebali mnogo vise zabrinuti jer ste mnogo ranije krenuli ka EU, sa kojim nikada i niste imali probleme kao Sr. i opet malo ste postigli koliko ste mogli.
Industriju ste u medjuvremenu upropastili a turizam nije trajno resenje za ozbiljnu zemlju. Znaci Hr. je bila u mnogo boljem polozaju od Sr. i trebala je postici mnogo vise, tako da su vise smesna ova poredjenja plate sa Sr.
Zar ste toliko nisko pali?

dudu
16.07.2008., 00:39
Kod nas je razvoj poceo tek posle 2000te, tacnije od pada Milosevica.
Da bi zatim sve opet stalo ubistvom Djindjica i vanrednim stanjem.
S obzitrom na nestabilnu politicku situaciju i stalan problem Kosova mi smo zadnjih godina dosta napredovali.
Ali vi biste se trebali mnogo vise zabrinuti jer ste mnogo ranije krenuli ka EU, sa kojim nikada i niste imali probleme kao Sr. i opet malo ste postigli koliko ste mogli.
Industriju ste u medjuvremenu upropastili a turizam nije trajno resenje za ozbiljnu zemlju. Znaci Hr. je bila u mnogo boljem polozaju od Sr. i trebala je postici mnogo vise, tako da su vise smesna ova poredjenja plate sa Sr.
Zar ste toliko nisko pali?

1999. je i nama dno godina, tada smo imači čak i negativan rast o jedan posto, tako da smo zapravo od iste godine krenuli naprijed.

ja more
16.07.2008., 00:43
koje napred mi od 1999e?
mi jos cekamo taj polazak...

50 cent
16.07.2008., 06:36
koje napred mi od 1999e?
mi jos cekamo taj polazak...

Cekaj na red, prvo veci centri, ne krece se s razvojem od Svrljiga..

Inace Koristim besplatan internet u parku;

Posle Beograda, Niša i Novog Sada, i građani Kragujevca, zahvaljujući Telenoru, sutra dobijaju svoj Internet park, a Kraljevčanima će besplatan pristup Internetu biti omogućen dan kasnije.
Telenor internet koristi se putem 3G/HSDPA mreže, a povezivanje prenosnih računara na Internet moguće je na dva načina, bežično ili putem USB modema, koji se nalaze na nekoliko lokacija u parku. Način povezivanja je veoma jednostavan i lak, i uz pomoć nekoliko osnovnih koraka, koji su objašnjeni na tablama u parku, svi zainteresovani mogu da priključe svoje računare na Internet.
Stanovnici ovih pet gradova moći će do kraja septembra u parkovima besplatno da proveravaju svoju elektronsku poštu i da bez ograničenja pretražuju najrazličitije sadržaje na Internetu.

river_city
16.07.2008., 12:05
Kod nas je razvoj poceo tek posle 2000te, tacnije od pada Milosevica.
Da bi zatim sve opet stalo ubistvom Djindjica i vanrednim stanjem.
S obzitrom na nestabilnu politicku situaciju i stalan problem Kosova mi smo zadnjih godina dosta napredovali.
Ali vi biste se trebali mnogo vise zabrinuti jer ste mnogo ranije krenuli ka EU, sa kojim nikada i niste imali probleme kao Sr. i opet malo ste postigli koliko ste mogli.
Industriju ste u medjuvremenu upropastili a turizam nije trajno resenje za ozbiljnu zemlju. Znaci Hr. je bila u mnogo boljem polozaju od Sr. i trebala je postici mnogo vise, tako da su vise smesna ova poredjenja plate sa Sr.
Zar ste toliko nisko pali?

Koja amnezija, klasicna srpska nemogucnost povezivanja uzroka i posljedica. Hrvatska industrija je najvise stradala u Domovinskom ratu, ratu koji su izazvali Srbi. Kad vec govorimo o industriji, u najrazvijenijim zemljama svijeta ona cini do 40 %, gospodarstva, ostalo ide na usluge, Hrvatska ima taj ili vrlo slican postotak. Ja nisam govorio o placama nego o nezaposlenosti koja ja na najnizoj razini jos od 1991. Mi nismo pali, mi se dizemo, vi padate ili barem stagnirate vec 20 godina.

ja more
16.07.2008., 14:16
50cent, ako ti je trip da farbas Hrvate da je u Srbiji sve divno samo napred...

UMTS
16.07.2008., 14:58
Cekaj na red, prvo veci centri, ne krece se s razvojem od Svrljiga..

Inace Koristim besplatan internet u parku;

Posle Beograda, Niša i Novog Sada, i građani Kragujevca, zahvaljujući Telenoru, sutra dobijaju svoj Internet park, a Kraljevčanima će besplatan pristup Internetu biti omogućen dan kasnije.
Telenor internet koristi se putem 3G/HSDPA mreže, a povezivanje prenosnih računara na Internet moguće je na dva načina, bežično ili putem USB modema, koji se nalaze na nekoliko lokacija u parku. Način povezivanja je veoma jednostavan i lak, i uz pomoć nekoliko osnovnih koraka, koji su objašnjeni na tablama u parku, svi zainteresovani mogu da priključe svoje računare na Internet.
Stanovnici ovih pet gradova moći će do kraja septembra u parkovima besplatno da proveravaju svoju elektronsku poštu i da bez ograničenja pretražuju najrazličitije sadržaje na Internetu.

U jebote, pa ta Srbija je desetljećima ispred nas, da barem nama židovi daju da provjeravamo svoj e-mail u parku, sigurno bi nam to diglo standard, ako nikak drugačije bar bi se lakše dogovarali sa rodbinom u bijelom svijetu kak da nam šalju novce. Stvarno kaj sve neću pročitat...

sdespot
16.07.2008., 17:26
Cekaj na red, prvo veci centri, ne krece se s razvojem od Svrljiga..

Inace Koristim besplatan internet u parku;

Posle Beograda, Niša i Novog Sada, i građani Kragujevca, zahvaljujući Telenoru, sutra dobijaju svoj Internet park, a Kraljevčanima će besplatan pristup Internetu biti omogućen dan kasnije.
Telenor internet koristi se putem 3G/HSDPA mreže, a povezivanje prenosnih računara na Internet moguće je na dva načina, bežično ili putem USB modema, koji se nalaze na nekoliko lokacija u parku. Način povezivanja je veoma jednostavan i lak, i uz pomoć nekoliko osnovnih koraka, koji su objašnjeni na tablama u parku, svi zainteresovani mogu da priključe svoje računare na Internet.
Stanovnici ovih pet gradova moći će do kraja septembra u parkovima besplatno da proveravaju svoju elektronsku poštu i da bez ograničenja pretražuju najrazličitije sadržaje na Internetu.

Nisi rek'o da su i nas ovdi umrezili u ZR-u. Javio B92,ja se uverio. Sitnim koracima ka uspehu...:kava: Kad bi nas ostalo krenulo...

walther-P38
16.07.2008., 19:12
jel to nešto ovakvo?
http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=2194

50 cent
16.07.2008., 21:22
jel to nešto ovakvo?
http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=2194

Ma jos savrsenije, sednes na klupu, prikacis komp i surfas.
http://www.telenor.co.yu/media/TelenorSrbija/novosti/novosti_110608.jpg
http://www.telenor.co.yu/media/TelenorSrbija/novosti/novosti_206008.jpg
U Studentskom parku u Beogradu, prvom Internet parku u našoj zemlji, zahvaljujući saradnji Gradskog zelenila i Telenora, sada je postavljena nova rasveta, čime je posetiocima omogućeno da i noću koriste Telenorov bežični Internet.

UMTS
16.07.2008., 22:09
Ma jos savrsenije, sednes na klupu, prikacis komp i surfas.
http://www.telenor.co.yu/media/TelenorSrbija/novosti/novosti_110608.jpg
http://www.telenor.co.yu/media/TelenorSrbija/novosti/novosti_206008.jpg
U Studentskom parku u Beogradu, prvom Internet parku u našoj zemlji, zahvaljujući saradnji Gradskog zelenila i Telenora, sada je postavljena nova rasveta, čime je posetiocima omogućeno da i noću koriste Telenorov bežični Internet.

Kaj bi ja dao da na zrinjevcu imam lampe... :kava:

50 cent
16.07.2008., 22:18
A za ovo verovatno niste culi ;

Kompanija Mali kolektiv iz Beograda saopštila je da će u septembru završiti takozvanu "pametnu" poslovno-stambenu zgradu u centru glavnog grada u čiju je izgradnju uloženo 30 miliona evra.

Prva zgrada tog tipa na Balkanu stanarima će omogućiti potpuno digitalizovanu kontrolu svih uređaja za komunikaciju, osvetljenja, klimatizacije, protivpožarne zaštite i obezbeđenja, rekao je novinarima izvršni direktor Malog kolektiva Dragan Preštalo, prilikom obilaska gradilišta u Balkanskoj ulici.
Prema njegovim rečima, zgrada nazvana "B2", čija je gradnja počela pre tri godine, prostire se na površini od oko 25.000 kvadratnih metara, na osam poluetaža.
Objekat ima 35 stanova i 17 poslovno stambenih-apartmana površine od 50 do 250 kvadratnih metara, 4.000 kvadrata komercijalnog prostora, kao i 220 garažnih mesta, koja verovatno moći da koriste i gosti hotela Moskva i Balkan sa kojima se pregovara o zakupu.
Preštalo je istakao da se stanovi, apartmani, kao i komercijalni prostor neće prodavati, već isključivo iznajmljivati. Do sada je, kako je kazao, iznajmljeno već oko 90 odsto prostora, uglavnom bankama i drugim finasijskim institucijama, među kojima je i Moskovska banka, ali nije želeo da precizira kolika je cena iznajmljenog kvadratnog metra.
Govoreći o pogodnostima zgrade Preštalo je naveo da će stanari imati digitalnu telefoniju i televiziju, neograničeni pristup internetu, zidno grejanje i hlađenje.
Preko centralnog tač-skrin panela ili daljinskog upravljača moćiće direktno da se upravlja svim uređajima u apartmanu - kompjuterskom mrežom, telefonskim linijama, internetom, digitalnom televizijom, protivpožarnnim i protivprovalnim sistemom, alarmom za otkrivanje ugljen-dioksida, instalacijama grejanja, hlađenja i ventilacije, osvetljenjem, motorizovanim roletnama, dodao je on.
Stanare će, prema njegovim rečima, opsluživati i tim ljudi koji će se brinuti za obezbeđenje i čišćenje zgrade, reciklažu otpada, kao i pružanje svih usluga od iznajmljivanja rent-a-kara do rezervisanja i kupovine ulaznica za koncerte i pozorišta.
Sistem "pametne zgrade" koristiće hardver i softver svetskih kompanija kao što su Sisko, Sauter, Filips, Gira.
Vlasnik Malog kolektiva je biznismen Vuk Hamović.

UMTS
16.07.2008., 22:26
A za ovo verovatno niste culi ;

Kompanija Mali kolektiv iz Beograda saopštila je da će u septembru završiti takozvanu "pametnu" poslovno-stambenu zgradu u centru glavnog grada u čiju je izgradnju uloženo 30 miliona evra.

Prva zgrada tog tipa na Balkanu stanarima će omogućiti potpuno digitalizovanu kontrolu svih uređaja za komunikaciju, osvetljenja, klimatizacije, protivpožarne zaštite i obezbeđenja, rekao je novinarima izvršni direktor Malog kolektiva Dragan Preštalo, prilikom obilaska gradilišta u Balkanskoj ulici.
Prema njegovim rečima, zgrada nazvana "B2", čija je gradnja počela pre tri godine, prostire se na površini od oko 25.000 kvadratnih metara, na osam poluetaža.
Objekat ima 35 stanova i 17 poslovno stambenih-apartmana površine od 50 do 250 kvadratnih metara, 4.000 kvadrata komercijalnog prostora, kao i 220 garažnih mesta, koja verovatno moći da koriste i gosti hotela Moskva i Balkan sa kojima se pregovara o zakupu.
Preštalo je istakao da se stanovi, apartmani, kao i komercijalni prostor neće prodavati, već isključivo iznajmljivati. Do sada je, kako je kazao, iznajmljeno već oko 90 odsto prostora, uglavnom bankama i drugim finasijskim institucijama, među kojima je i Moskovska banka, ali nije želeo da precizira kolika je cena iznajmljenog kvadratnog metra.
Govoreći o pogodnostima zgrade Preštalo je naveo da će stanari imati digitalnu telefoniju i televiziju, neograničeni pristup internetu, zidno grejanje i hlađenje.
Preko centralnog tač-skrin panela ili daljinskog upravljača moćiće direktno da se upravlja svim uređajima u apartmanu - kompjuterskom mrežom, telefonskim linijama, internetom, digitalnom televizijom, protivpožarnnim i protivprovalnim sistemom, alarmom za otkrivanje ugljen-dioksida, instalacijama grejanja, hlađenja i ventilacije, osvetljenjem, motorizovanim roletnama, dodao je on.
Stanare će, prema njegovim rečima, opsluživati i tim ljudi koji će se brinuti za obezbeđenje i čišćenje zgrade, reciklažu otpada, kao i pružanje svih usluga od iznajmljivanja rent-a-kara do rezervisanja i kupovine ulaznica za koncerte i pozorišta.
Sistem "pametne zgrade" koristiće hardver i softver svetskih kompanija kao što su Sisko, Sauter, Filips, Gira.
Vlasnik Malog kolektiva je biznismen Vuk Hamović.

Sad ak ti ja velim da ja živim u nećemu ful sličnom nebuš mi veroval jel tak? A fora će ti biti isto kao i kod nas, sirotinja će se hvalit, a oni koji imaju puno love će živjet u takvim zgradama. Jer gledaj, i kina ima najveći bazen na svijetu, pa je opet standard u k.

4.05%&falling
16.07.2008., 22:29
A za ovo verovatno niste culi ;

Kompanija Mali kolektiv iz Beograda saopštila je da će u septembru završiti takozvanu "pametnu" poslovno-stambenu zgradu u centru glavnog grada u čiju je izgradnju uloženo 30 miliona evra.
Jel' nas morate informirat za svaku pobogu izgrađenu zgradu u vašoj prćiji!? :confused:

50 cent
16.07.2008., 22:34
Sad ak ti ja velim da ja živim u nećemu ful sličnom nebuš mi veroval jel tak? A fora će ti biti isto kao i kod nas, sirotinja će se hvalit, a oni koji imaju puno love će živjet u takvim zgradama. Jer gledaj, i kina ima najveći bazen na svijetu, pa je opet standard u k.

Tako je, para na paru ide, ko ima imace sve vise a ko nema mucice se.
Americki san na Balkanu je tesko ostvariv.

Van_Helsing
16.07.2008., 22:35
Jel' nas morate informirat za svaku pobogu izgrađenu zgradu u vašoj prćiji!? :confused:

on misli da nas boli šta oni "imaju"... imaju oni goli kurac.. jedino neznan jeli laže samo nas ili i sebe i nas...

50 cent
17.07.2008., 14:40
Jagodina -- Izraelska kompanija Central European Estates (CEE) kupila je u Jagodini plac za izgradnju tržnog centra za tri miliona evra.

"U drugim gradovima Srbije, u kojima CEE namerava izgradnju tržnih centara, zemljište su dobijali besplatno, a mi smo im prodali. To govori da je položaj Jagodine, Koridor 10 i sve što radimo da privučemo starne investitore, interesantno", rekao je gradonačelnik Jagodine Dragan Marković-Palma i dodao da sada pet inostranih kompanija ulaže u Jagodini.

Prema njegovim rečima, ar zemljišta u delu grada u kome se nalaze Akva park, izletište "Potok" i ZOO vrt dostigao je cenu od 12 hiljada evra, a samo pre tri godine "niko ga nije hteo ni da mu plaćaš".

Kompanija CEE, sa izraelskom firmom "Big Shopping Centers", planirala je u naredne tri do pet godina da u Srbiji izgradi 15 do 20 tržnih centara, a u svaki će investirati od 20 do 50 miliona evra.

U Jagodini sada rade dva supermarketa (Maxi), kompanije "Delta" i jedan mini-maxi (bivši "Cemarket") i DIS market, Kompanije DIS, a otvaranje tržnog centra do kraja godine u ovom gradu najavila je kompanija "Tuš" iz Slovenije, koja super markete ima u Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Subotici.

UMTS
17.07.2008., 14:45
Daj nek netko banira ovog fiftya jer ću inaće ja počet objavljivati svaku vjest vezanu uz Hrvatsku, pa ćete vidjeti kaj je trolanje. Dali nekoga zanima to kaj je entko napravio zgradu saa touchscreenom u beogradu, ili kaj su dobili internet, ili kaj imaju novu rasvjetu u parku, ili su im židovi otvorili novi supermarket. Evo jedna vjest koja će sigurno zanimati više ljudi na ovom forumu nego njegove:

http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=6672

Gradonačelnik Milan Bandić pridružio se veleposlaniku Velike Britanije i Sjeverne Irske Johnu Ramsdenu u obilasku tržnice Dolac. Prije toga je voditelj podružnice Tržnica Zagreb Filip Borac veleposlanika Ramsdena upoznao s organizacijom tržnice.
Podsjetimo, za nedavna oproštajnog posjeta kod gradonačelnika Bandića, veleposlanik Ramsden je istaknuo da će mu posebno nedostajati Dolac na koji je navikao dolaziti tijekom četverogodišnjega mandata u Zagrebu.

Aha, kod nas svi iz zapadne europe preuzimaju naše običaje, a vi se veselite kaj vam židovi rade nove markete da možete još više trošiti kao da imate previše :kava:

50 cent
17.07.2008., 14:52
Daj nek netko banira ovog fiftya jer ću inaće ja počet objavljivati svaku vjest vezanu uz Hrvatsku, pa ćete vidjeti kaj je trolanje. Dali nekoga zanima to kaj je entko napravio zgradu saa touchscreenom u beogradu, ili kaj su dobili internet, ili kaj imaju novu rasvjetu u parku, ili su im židovi otvorili novi supermarket.
Aha, kod nas svi iz zapadne europe preuzimaju naše običaje, a vi se veselite kaj vam židovi rade nove markete da možete još više trošiti kao da imate previše :kava:

Covece, gde Zidovi pocnu ulaganje tu vise nema rata ni krize. Zna se koliki je njihov uticaj u SAD pre svega.
Daleko bilo da svaku investiciju ili zgradu koja se gradi postavljam na forum.
Hteo sam samo pokazati interesantnu stvar da Zidovi dosta ulazu u Sr..
Sa Hr. su imali problema zbog nacizma, a muslimanima verovatno nece pomagati ekonomiju.

UMTS
17.07.2008., 14:57
Covece, gde Zidovi pocnu ulaganje tu vise nema rata ni krize. Zna se koliki je njihov uticaj u SAD pre svega.
Daleko bilo da svaku investiciju ili zgradu koja se gradi postavljam na forum.
Hteo sam samo pokazati interesantnu stvar da Zidovi dosta ulazu u Sr..
Sa Hr. su imali problema zbog nacizma, a muslimanima verovatno nece pomagati ekonomiju.

Sa Hr su imali problema to kaj nas ne vole, ne zbog nacizma. Daleko od toga da ljudi nebi pozdravili njihove investicije, ali činjenica je da su oni većinom kreteni poput onih koji su odbili biti u knessetu kad je merkelica govorila. To je idiotizam. U Hrvatskoj im smeta thompson mada ni jednom riječju nije uvrijedio ili rekao bilo kaj protiv židova, pa im smeta kaj im mi nećemo dati lovu zbog nekih žrtava prije 60 godina, pa ovo, pa ono, kada bi stavili davidovu zvijezdu na grb, oni bi se vjerojatno bunili zbog toga kaj na zastavi imamo šahovnicu ko i ustaše, a i grb nam je u obliku slova U. To je zaglupljivanje samih sebe i ne trebaju nam, uostalom, nama shoping centre rade domaći lanci te austrijanci i talijani plus mercator koji je slovenski.

50 cent
17.07.2008., 15:06
Sa Hr su imali problema to kaj nas ne vole, ne zbog nacizma. Daleko od toga da ljudi nebi pozdravili njihove investicije, ali činjenica je da su oni većinom kreteni poput onih koji su odbili biti u knessetu kad je merkelica govorila. To je idiotizam. U Hrvatskoj im smeta thompson mada ni jednom riječju nije uvrijedio ili rekao bilo kaj protiv židova, pa im smeta kaj im mi nećemo dati lovu zbog nekih žrtava prije 60 godina, pa ovo, pa ono, kada bi stavili davidovu zvijezdu na grb, oni bi se vjerojatno bunili zbog toga kaj na zastavi imamo šahovnicu ko i ustaše, a i grb nam je u obliku slova U. To je zaglupljivanje samih sebe i ne trebaju nam, uostalom, nama shoping centre rade domaći lanci te austrijanci i talijani plus mercator koji je slovenski.

Vama jedan Tompson vise stete nanese nego pr. Gotovina, ali to je vasa stvar.
Meni je interesantno da su bas Zidovi odlucili ulagati u Sr. iako ima mnogo zapadnih zemalja cije se investicije ocekuju, a ni mi nismo nesto u idealnim odnosima sa Izraelom. Zna se da oni gledaju samo interes.
Ajd sto dolaze u BG al poceli su i u unutrasnjost i to ispred zapadnih zemalja.
Sta hocu reci, izgleda da predvidjaju Sr. ekonomski boom u narednim godinama.

CROmy
17.07.2008., 16:23
Covece, gde Zidovi pocnu ulaganje tu vise nema rata ni krize. Zna se koliki je njihov uticaj u SAD pre svega.
Daleko bilo da svaku investiciju ili zgradu koja se gradi postavljam na forum.
Hteo sam samo pokazati interesantnu stvar da Zidovi dosta ulazu u Sr..
Sa Hr. su imali problema zbog nacizma, a muslimanima verovatno nece pomagati ekonomiju.

Ma da vama je u srbiji super. Koliko pišeš o vašim ''gospodarskim'' dostignučima čudim se da niste već postali nova švicarska. Al eto moram to spomenuti, noćas smo uhvatili dvojicu tvojih sunarodnjaka sa lažnim šengenskim vizama u putovnicama (kreteni ne znaju da su srpske putovnice podložne strogoj kontroli, kao i npr..Pakistanske, Afganistanske isl..) Baš me čudi da bježe iz tako napredne zemlje.:lol:

UMTS
17.07.2008., 17:29
Vama jedan Tompson vise stete nanese nego pr. Gotovina, ali to je vasa stvar.
Meni je interesantno da su bas Zidovi odlucili ulagati u Sr. iako ima mnogo zapadnih zemalja cije se investicije ocekuju, a ni mi nismo nesto u idealnim odnosima sa Izraelom. Zna se da oni gledaju samo interes.
Ajd sto dolaze u BG al poceli su i u unutrasnjost i to ispred zapadnih zemalja.
Sta hocu reci, izgleda da predvidjaju Sr. ekonomski boom u narednim godinama.

Nama jedan Thompson nanese štetu zbog medija koji ga krivo interpretiraju. Njega svi znaju po tome kaj je jednom pjevao Jasenovac koji čak nije ni njegova pjesma, a ne po desecima tisuća domoljubnih i vjerskih pjesama. To ti je kao da Luisa Aragonesa svi pamte po tome kaj je rekao za Henrya da je crnčuga, a ne po tome kaj je osvojio EP. Da se razumijemo, ja ne slušam thompsona, ali upravo zbog toga kaj su ga svi napali bio sam na koncertu i vidio sam da je u medijima sve puno preseravanja. Kada na koncert dodje 60,000 ljudi i bude ih 5-6 sa ustaškim obilježjima treba ih uhititi, a ne praviti dramu. a oni su ispali u prvi plan. To je jad novinarstva koji šteti našoj državi. No, previše sam otišao u offtopic.
Da se vratim na temu, ti daješ takve informacije da bi čovjek pomislio da ste nova švicarska, da cijeli svijet ulaže u vas i da ste za 2 godine na razini njemačke. A stvarnost je puno drugačija, znamo ju i ti i ja. Ja se ne hvalim time kaj imamo najveći noćni klub mediterana i najljepši u Europi, ne hvalim se svakim novim neboderom u Zagrebu, novom zgradom, internetom, shopping centrom kojih samo u Zagrebu ima više nego u cijeloj Srbiji, ne hvalim se kada kod nas dodje neka marka koje kod vas nema ni kada netko ulaže. Ne moraš ni ti.

Ber
17.07.2008., 17:36
A za ovo verovatno niste culi ;

Kompanija Mali kolektiv iz Beograda saopštila je da će u septembru završiti takozvanu "pametnu" poslovno-stambenu zgradu u centru glavnog grada u čiju je izgradnju uloženo 30 miliona evra.

Prva zgrada tog tipa na Balkanu stanarima će omogućiti potpuno digitalizovanu kontrolu svih uređaja za komunikaciju, ...

Imaš takvih zgrada već dosta u Zagrebu. U kakvim hoćeš varijantama, plati pa nosi. Koliko para toliko muzike.
Ovaj dio "Prva takva zgrada na Balkanu" mi je teško komentirati. Rekao bih ipak, prva zgrada kod vas.

Što se tiče ulaganja Židova, pametni su oni. Kod vas je počelo tipično tranzicijsko ulaganja, tj. tzv. zlatne koje.
Kupuju vam banke, pivovare, naftnu industriju, sve ono što je već gotovo a donosi sigurnu brzu zaradu. Drugi val je izgradnja velikih tržišnih centara i hotela.
Sve smo to već davno prošli.
Došli su vas dobro ošišati.

canadian
17.07.2008., 18:05
Imaš takvih zgrada već dosta u Zagrebu. U kakvim hoćeš varijantama, plati pa nosi. Koliko para toliko muzike.
Ovaj dio "Prva takva zgrada na Balkanu" mi je teško komentirati. Rekao bih ipak, prva zgrada kod vas.

Što se tiče ulaganja Židova, pametni su oni. Kod vas je počelo tipično tranzicijsko ulaganja, tj. tzv. zlatne koje.
Kupuju vam banke, pivovare, naftnu industriju, sve ono što je već gotovo a donosi sigurnu brzu zaradu. Drugi val je izgradnja velikih tržišnih centara i hotela.
Sve smo to već davno prošli.
Došli su vas dobro ošišati.

Zar nismo vec ustanovili da Zagreb nije na Balkanu tako da :ne zna:

Ber
17.07.2008., 18:35
Avenue Mall – prvi shopping centar treće generacije u Zagrebu vrijedan 80 milijuna eura -iznajmljen je u potpunosti, a otvorenje se planira u kolovozu 2007. Neto godišnji prihod centra od iznajmljivanja poslovnih prostora iznosit će 10 milijuna eura. Centar će posjetiteljima nuditi 130 trgovina, 36.500 četvornih metara bruto maloprodajne površine (26.500 m2 maloprodajnog prostora za iznajmljivanje) i neka od najvećih imena svjetski poznatih modnih marki. Jedna od najvećih svjetskih modnih tvrtki, Inditex Group, otvorit će u Avenue Mallu prvu modnu trgovinu Zara i prvu Bershku u Hrvatskoj. U ponudi centra naći će se i drugi modni brendovi kao što su: New Yorker, Marks & Spencer, Esprit, Benetton, Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Lacoste, Mango, Pirelli, Top Shop, Nike, Adidas, Puma, Deichmann, Bata, Jack & Jones i Sephora. Avenue Mall postavit će novi standard ponude zabavnih sadržaja u Zagrebu s Blitz Cinestar multiplex kinom s devet dvorana i 1800 sjedećih mjesta. Gostima će na raspolaganju biti i više od 500 sjedećih mjesta u restoranima i kutku s hranom, kafićima i barovima poput Daily News Caféa i Escobara. Konzum je potpisao ugovor o zakupu na 20 godina za svoj 3500 četvornih metara veliki supermarket koji će biti posebno uređen u skladu sa najnovijim trendovima na tržištu. Većina ostalih ugovora o zakupu u Avenue Mallu potpisana je na 10 godina.
http://www.nacional.hr/articles/view/37417/

50 cent
17.07.2008., 19:04
Ode Pliva Zidovima;

Izraelska Teva Pharmaceutical Industries u pregovorima je za preuzimanje američkog Barra, a vrijednost preuzimanja mogla bi dosegnuti 7,5 milijardi dolara, piše Market Wach. Ukoliko dođe do dogovora o preuzimanju Pliva bi, samo dvije godine nakon prodaje Barru, mogla dobiti novog vlasnika.

river_city
17.07.2008., 19:21
Vama jedan Tompson vise stete nanese nego pr. Gotovina, ali to je vasa stvar.
Meni je interesantno da su bas Zidovi odlucili ulagati u Sr. iako ima mnogo zapadnih zemalja cije se investicije ocekuju, a ni mi nismo nesto u idealnim odnosima sa Izraelom. Zna se da oni gledaju samo interes.
Ajd sto dolaze u BG al poceli su i u unutrasnjost i to ispred zapadnih zemalja.
Sta hocu reci, izgleda da predvidjaju Sr. ekonomski boom u narednim godinama.

Ma kakav ekonomski bum, to se ne desava u nestabilnim drzavama. Bit ce eventualno malo bolje jer ce i sve drzave oko vas ici naprijed pa je tesko da vi necete uzeti dio kolaca.

sdespot
17.07.2008., 21:32
Aha, kod nas svi iz zapadne europe preuzimaju naše običaje, a vi se veselite kaj vam židovi rade nove markete da možete još više trošiti kao da imate previše :kava:

Jel ti ovo ozbiljno shvatas sta si napisao :lol:

rupnodolac
17.07.2008., 23:32
Ma da vama je u srbiji super. Koliko pišeš o vašim ''gospodarskim'' dostignučima čudim se da niste već postali nova švicarska. Al eto moram to spomenuti, noćas smo uhvatili dvojicu tvojih sunarodnjaka sa lažnim šengenskim vizama u putovnicama (kreteni ne znaju da su srpske putovnice podložne strogoj kontroli, kao i npr..Pakistanske, Afganistanske isl..) Baš me čudi da bježe iz tako napredne zemlje.:lol:

:kava:Nikad se ne zna....Kapital ne poznaje granice već samo brojeve. Hrvatska je mala.Oni imaju oko 8 mil.stanovnika, :cerek:Beograd strateški na dobrom mjestu,imaju ugovor sa Rusima o izvozu bez carina....pa sad vidi !

50 cent
18.07.2008., 07:09
:kava:Nikad se ne zna....Kapital ne poznaje granice već samo brojeve. Hrvatska je mala.Oni imaju oko 8 mil.stanovnika, :cerek:Beograd strateški na dobrom mjestu,imaju ugovor sa Rusima o izvozu bez carina....pa sad vidi !

To je i plan zapada, pomoci razvoj Sr. da nebi vise bila problem u regionu.
Kosovu nezavisnost, Srbiji brzi razvoj, tako nesto je nagovesteno jos pre nekoliko godina..

50 cent
18.07.2008., 09:56
A do kraja godine BDP po stanovniku Sr. - 7.000 evra;

BEOGRAD - Do kraja ove godine bruto domaći proizvod po stanovniku trebalo bi da dostigne 7.000 evra i svaka godina približavanja Srbije EU donosiće rast privrede, a naša država moraće sama da privuče pet do osam milijardi dolara direktnih stranih investicija svake naredne godine, izjavio je potpredsednik vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i podsetio da je pre godinu dana BDP po stanovniku bio 5.500 evra. Ministarstvo je, upravo zbog toga, pripremilo predlog nove uredbe koja predviđa da država pokrije do 25 odsto vrednosti ulaganja strateškim investitorima koji ulože više od 200 miliona evra i zaposle više od 1.000 ljudi, najavio je Dinkić.
- Ova posebna pogodnost ne postoji ni u jednoj drugoj zemlji u ovom trenutku u jugoistočnoj Evropi i važiće samo do 2010. godine jer je naša ideja - ko prvi dođe na ovo tržište od velikih kompanija da ima te posebne uslove, a kasnije neće biti potrebe za tim stimulacijama - precizirao je Dinkić i dodao da je ideja bila da se podstakne ulazak velikih kompanija iz oblasti informatike, telekomunikacija i elektronike.

desert_eagle
18.07.2008., 22:36
Znas kako pise reklama na autobusima u SA?
"Gotovini je dosao kraj, placajte Maestro karticama".

znaš šta san ja pričita na vratima od WC-ea danas?
"jeben ja tebi milu majku"...

a znaš koji sna grafit pročita prije misec dana?
"svin srbima pička materina"


(ne očekujen nikakve sančcije za ovaj post jer je on navea šta je pročita na autobusima a ja šta sna pročita na zidu i na vratima)

river_city
19.07.2008., 01:21
A do kraja godine BDP po stanovniku Sr. - 7.000 evra;

BEOGRAD - Do kraja ove godine bruto domaći proizvod po stanovniku trebalo bi da dostigne 7.000 evra i svaka godina približavanja Srbije EU donosiće rast privrede, a naša država moraće sama da privuče pet do osam milijardi dolara direktnih stranih investicija svake naredne godine, izjavio je potpredsednik vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i podsetio da je pre godinu dana BDP po stanovniku bio 5.500 evra. Ministarstvo je, upravo zbog toga, pripremilo predlog nove uredbe koja predviđa da država pokrije do 25 odsto vrednosti ulaganja strateškim investitorima koji ulože više od 200 miliona evra i zaposle više od 1.000 ljudi, najavio je Dinkić.
- Ova posebna pogodnost ne postoji ni u jednoj drugoj zemlji u ovom trenutku u jugoistočnoj Evropi i važiće samo do 2010. godine jer je naša ideja - ko prvi dođe na ovo tržište od velikih kompanija da ima te posebne uslove, a kasnije neće biti potrebe za tim stimulacijama - precizirao je Dinkić i dodao da je ideja bila da se podstakne ulazak velikih kompanija iz oblasti informatike, telekomunikacija i elektronike.

Pretpostavljam da se bdp per capita dobio na osnovi izracuna nominalnog bdpa koji je kod vas imao visok rast zbog jedne od najvisih inflacija u europi. A i s tih 7000 ste na pola do hrvatskih 14 000. Ovo o investicijama necu ni komentirati jer je to jos jedna prica u nizu.

50 cent
19.07.2008., 06:13
; A i s tih 7000 ste na pola do hrvatskih 14 000. Ovo o investicijama necu ni komentirati jer je to jos jedna prica u nizu.

14.000€ haha, Hrvatski BDP po stanovniku u 2006. iznosio je 7700 evra.
http://www.poslovnimagazin.biz/vesti/hrvatski-bdp-veci-od-svih-zemalja-u-regiji-izvan-evropske-unije-2-2063
Jasno je kao dan da vas Sr. stize, a pocela je reforme tek 2001e znaci mnogo kasnije od Hr., i plus sto dobijate mnogo vise novca od EU iz pristupnih fondova..

CROmy
19.07.2008., 06:20
14.000€ haha, Hrvatski BDP po stanovniku u 2006. iznosio je 7700 evra.
http://www.poslovnimagazin.biz/vesti/hrvatski-bdp-veci-od-svih-zemalja-u-regiji-izvan-evropske-unije-2-2063
Jasno je kao dan da vas Sr. stize, a pocela je reforme tek 2001e znaci mnogo kasnije od Hr., i plus sto dobijate mnogo vise novca od EU iz pristupnih fondova..

Evo ti konju dio jednog članka koji sam našao na netu.

Najuspješnija tranzicijska i razvojna priča u novoj Europi zove se Slovenija (jer je uspješnija i od istočne Njemačke), dok nasuprot stoje Srbija, BiH, Makedonija, Albanija i Kosovo, koje se još tope u totalnom bankrotu, korupciji i pravnom kaosu.:top:

canadian
19.07.2008., 06:24
Evo ti konju dio jednog članka koji sam našao na netu.

Najuspješnija tranzicijska i razvojna priča u novoj Europi zove se Slovenija (jer je uspješnija i od istočne Njemačke), dok nasuprot stoje Srbija, BiH, Makedonija, Albanija i Kosovo, koje se još tope u totalnom bankrotu, korupciji i pravnom kaosu.:top:

I gde je clanak :ne zna:

50 cent
19.07.2008., 06:46
Ma svaka cast Hr. al ima mnogo skuplju radnu snagu od Srbije jos malo pa duplo, i zato ce investitori pre otici u Sr. da zapocnu proizvodnju. Nema tu neke vece razlike u obrazovanju i strucnosti.

river_city
19.07.2008., 09:31
14.000€ haha, Hrvatski BDP po stanovniku u 2006. iznosio je 7700 evra.
http://www.poslovnimagazin.biz/vesti/hrvatski-bdp-veci-od-svih-zemalja-u-regiji-izvan-evropske-unije-2-2063
Jasno je kao dan da vas Sr. stize, a pocela je reforme tek 2001e znaci mnogo kasnije od Hr., i plus sto dobijate mnogo vise novca od EU iz pristupnih fondova..

Ok, ako ti mislis da je hrvatski bdp per capita za samo 700 eura visi od vaseg onda nema smisla raspravljat. Lakse je zivit u blazenom neznanju.

UMTS
19.07.2008., 10:13
Ma svaka cast Hr. al ima mnogo skuplju radnu snagu od Srbije jos malo pa duplo, i zato ce investitori pre otici u Sr. da zapocnu proizvodnju. Nema tu neke vece razlike u obrazovanju i strucnosti.

Upravo to, biti ćete mala Europska kina. A znaš kako se živi u kini. To je razlika između nas i vas, Vi ćete bit ponosni kaj za 3500 kuna radite u tvornici rezervnih dijelova fiata, dok će nekome u hrvatskoj biti draže raditi rezervne dijelove za motorne kosilice i primati plaću 5500. Balkan susjede...

UMTS
19.07.2008., 10:15
Ok, ako ti mislis da je hrvatski bdp per capita za samo 700 eura visi od vaseg onda nema smisla raspravljat. Lakse je zivit u blazenom neznanju.

Pusti, nek se veseli. Nemogu teoretski imati BDP samo 700°manji od nas. Zakaj? Pa zato kaj je njihova industrija godinama iza naše (koja takodjer nije baš nekaj), imaju skoro duplo više stanovnika kaj ti automatski i smanjuje per capita BDP, puno su slabije razvijeni, a na kraju krajeva: fali im onih 12 milijuna stranih turista koje mi imamo.

50 cent
19.07.2008., 15:16
Upravo to, biti ćete mala Europska kina. A znaš kako se živi u kini. To je razlika između nas i vas, Vi ćete bit ponosni kaj za 3500 kuna radite u tvornici rezervnih dijelova fiata, dok će nekome u hrvatskoj biti draže raditi rezervne dijelove za motorne kosilice i primati plaću 5500. Balkan susjede...

A ako ti mislis da ce razlika u platama izmedju Sr. i Hr. ostati 1:2 onda si u zabludi. I Rumuni i Bugari su imali male plate a sada su stigli Srbiju, Madjare, cehe i ostale da ne spominjem. Znaci za 10ak godina imacete max. 20% vece plate i to je to. Razlika u BDP vec je drasticno smanjena, koliko se secam kad je pao Milosevic srpski BDP je bio oko 2000€ po stanovniku, hrvatski 4000€.

50 cent
19.07.2008., 15:20
Pusti, nek se veseli. Nemogu teoretski imati BDP samo 700°manji od nas. Zakaj? Pa zato kaj je njihova industrija godinama iza naše (koja takodjer nije baš nekaj), imaju skoro duplo više stanovnika kaj ti automatski i smanjuje per capita BDP, puno su slabije razvijeni, a na kraju krajeva: fali im onih 12 milijuna stranih turista koje mi imamo.

Pa dobro, nadji mi neki link koliki je BDP Hr. za 2007g..
Trazio sam i nemogu naci, krijete ga izgleda.
Sigurno nije od 7700€ po stanovniku 2006e mogao narasti na vise od 9000 2007e Znaci veci je od 20 do 30%. A bio je duplo veci 2000e.
I zaboravljete da su od 2000e usle milijarde € investicija u Sr. privredu.
Pa samo vas Todoric je ulozio nekoliko stotki mil.

river_city
19.07.2008., 15:45
Pa dobro, nadji mi neki link koliki je BDP Hr. za 2007g..
Trazio sam i nemogu naci, krijete ga izgleda.
Sigurno nije od 7700€ po stanovniku 2006e mogao narasti na vise od 9000 2007e Znaci veci je od 20 do 30%. A bio je duplo veci 2000e.
I zaboravljete da su od 2000e usle milijarde € investicija u Sr. privredu.
Pa samo vas Todoric je ulozio nekoliko stotki mil.


Potrudi se malo vise i naci ces. Uglavnom bdp per capita je u hr veci od onog u srb od 50-100%, ovisi koju metodu uzmes.

DZS je objavio prosjecnu neto placu koja iznosi 7 300 kn ili 1000 eura, bruto je oko 5000 i sitno ili ti ga 700 i nesto eura.

Srbija je imala relativno visok rast bdp per capita zbog niske baze bdp-a nakon pada milosevica. To prestaje u skoro vrijeme, ako vec nije.

Vrijednost investicija u vasu zemlju i nije velika, pogotovo ako izracunas koliko je ulozeno po glavi, mislim da ste negdje na zacelju europe, svakako iza hrvatske.

Mozda sve krene na bolje kad se okanite prica o kosovu i kad sastavite jednu vladu koja ce trajati barem 2 godine, pozeljno 4. Ekonomija je za sad van fokusa.

jure_1987
19.07.2008., 15:46
Pa dobro, nadji mi neki link koliki je BDP Hr. za 2007g.
Podaci se odnose na procijeni BDP-a za 2007. godinu (http://hr.wikipedia.org/wiki/Europska_unija#BDP_Europske_Unije_i_dr.C5.BEava_.C 4.8Dlanica) sa Wikipedije, podatke su preuzeli sa CIA factbook. Iako su kod nas u novinama rekli da je naš 55%, a ne 50%.

50 cent
19.07.2008., 18:33
Podaci se odnose na procijeni BDP-a za 2007. godinu (http://hr.wikipedia.org/wiki/Europska_unija#BDP_Europske_Unije_i_dr.C5.BEava_.C 4.8Dlanica) sa Wikipedije, podatke su preuzeli sa CIA factbook. Iako su kod nas u novinama rekli da je naš 55%, a ne 50%.

Ne zanimaju me podaci iz Wikipedije to svako moze uredjivati. Uostalom netacni su.
Znaci konkretno koliki je BDP Hr. po stanovniku.?
Naveo sam tvrdnju ministra Dinkica da ce Sr. na kraju ove godine biti 7000€, kao i da je Hr. u 2006oj bio 7700€.

Evo podataka za 2006u ;

Bruto domaći proizvod Srbije po stanovniku, meren prema paritetu kupovine moći, predstavljao je u 2006. godini 33 odsto prosečnog BDP-a u Evropskoj uniji, saopštio je Eurostat u ponedeljak. Isti procenat evropskog proseka ima i Crna Gora dok BDP Bosne i Hercegovine predstavlja 26 a Albanije samo 21 odsto prosečnog BDP-a u EU, pokazuju podaci statističke agencije EU.
Medju zemljama kandidatima za EU najbolja je Hrvatska, čiji je BDP po stanovniku u prošloj godini bio 52 odsto evropskog, dok je makedonski BDP činio 28 odsto proseka. BDP Slovenije, koja je članica EU, predstavlja 88 odsto proseka u Uniji a Bugarske i Rumunije samo 37 odnosno 39 odsto prosečnog.

50 cent
19.07.2008., 18:47
Evo nasao sam nesto interesantno;

BDP po stanovniku u prošloj godini 7000 eura

31.3.2006 |
Hrvatska je u prošloj godini(2005) ostvarila gospodarski rast od 4,3 posto, a njen je nominalni bruto domaći proizvod dosegao vrijednost veću od 229 milijardi kuna ili preko 30 milijardi eura, ističe se u najnovijoj analizi Ministarstva financija. Gospodarski je rast u posljednjem, četvrtom tromjesečju iznosio 4,8 posto. Ukupan BDP po stanovniku tijekom 2005. godine porastao je s oko 6400 eura, koliko je iznosio 2004., na 7000 eura, izračunali su u Katančićevoj.
http://www.limun.hr/main.aspx?id=17667&NadID=17557

Znaci ove godine Sr. ce imati BDP po stanovniku koliko i Hr. 2005e.

50 cent
19.07.2008., 19:12
Mozda sve krene na bolje kad se okanite prica o kosovu i kad sastavite jednu vladu koja ce trajati barem 2 godine, pozeljno 4. Ekonomija je za sad van fokusa.

Naravno ali kao i obicno hr. nisu u toku.
Ekonomija jeste sada na prvom mestu u Sr.
A sto se tice Kosova uskoro vracamo ambasadore;

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je Njujork tajmsu pre dva dana da postoji mogućnost da bude vraćeno oko dvadeset ambasadora i da će o tome za vikend razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.
Srbija mora da ponovo da uspostavi odnose na visokom nivou sa ambasadorima u Srbiji. Dobar znak u tom smeru je, prema njegovim rečima, nedavni prijem u ambasadi Francuske kojem su prisustvovali i premijer i mnogi ministri vlade, između ostalih i šef diplomatije Vuk Jeremić.

river_city
19.07.2008., 19:15
Ne zanimaju me podaci iz Wikipedije to svako moze uredjivati. Uostalom netacni su.
Znaci konkretno koliki je BDP Hr. po stanovniku.?
Naveo sam tvrdnju ministra Dinkica da ce Sr. na kraju ove godine biti 7000€, kao i da je Hr. u 2006oj bio 7700€.

Evo podataka za 2006u ;

Bruto domaći proizvod Srbije po stanovniku, meren prema paritetu kupovine moći, predstavljao je u 2006. godini 33 odsto prosečnog BDP-a u Evropskoj uniji, saopštio je Eurostat u ponedeljak. Isti procenat evropskog proseka ima i Crna Gora dok BDP Bosne i Hercegovine predstavlja 26 a Albanije samo 21 odsto prosečnog BDP-a u EU, pokazuju podaci statističke agencije EU.
Medju zemljama kandidatima za EU najbolja je Hrvatska, čiji je BDP po stanovniku u prošloj godini bio 52 odsto evropskog, dok je makedonski BDP činio 28 odsto proseka. BDP Slovenije, koja je članica EU, predstavlja 88 odsto proseka u Uniji a Bugarske i Rumunije samo 37 odnosno 39 odsto prosečnog.

Imas ja mislim i za 2007. godinu. Hrvatska je na 55% eu prosjeka. Srbija je na oko 35%. Nadi taj link od eurostata, pogledaj koliki je eu prosjek i lako dodes do bdp po ppp po glavi. Razlika je uvijek od 50 do 100% u korist hrvatske. To je cinjenica, vas bdp je oko 33mlrd eura, nas je 40 mlrd, podijeljeno po glavi razlika je ocito veca nego sto ti navodis.

lider30
19.07.2008., 19:24
Nominalno, hrvatski BDP per capita sa 31.12.2007. je iznosio 8.420 Eura.

Odnosno ukupni BDP je iznosio 275,078 mlrd kuna, što na 4,46 milijuna stanovnika uz prosječan tečaj daje navedeni broj.

Albatros
19.07.2008., 19:29
50 cents je li tebe plaćaju za propagandu koju vršiš na forum.hr. Koga briga u HR tko je uložio i koliko novaca u srpsku privredu ? A ti uporno otvaraš za svaki novinski članak novi topic ovdje. Nama više paše da nam je susjedn razvijeniji nego da je sirotinja. Ne kužim što želiš postići svojim postovima, topicima ?

50 cent
19.07.2008., 19:39
50 cents je li tebe plaćaju za propagandu koju vršiš na forum.hr. Koga briga u HR tko je uložio i koliko novaca u srpsku privredu ? A ti uporno otvaraš za svaki novinski članak novi topic ovdje. Nama više paše da nam je susjedn razvijeniji nego da je sirotinja. Ne kužim što želiš postići svojim postovima, topicima ?

Nesto nisi veceras raspolozen.
U politici je dakako vazno i ko je gde i koliko ulozio pa i u Sr.
Verujem da je forumasima vaznija buducnost od tema o proslosti i ko je koga.
I nista ne zelim postici, jednostavna razmena misljenja, mozda me na pr. zanima sta hr. misle o sr. ekonomiji.

50 cent
19.07.2008., 19:41
50 cents je li tebe plaćaju za propagandu koju vršiš na forum.hr. ?

Placaju me samo kladionioce, po zanimanju sam singlmajstor, uza specijalnost golovi.

CROmy
19.07.2008., 20:40
Vodeći njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) još nije ni blizu odluke o tome hoće li se i kada poslovno angažirati u Srbiji, prenosi agencija Beta. Glasnogovornik Volkswagena Kristof Adomat kaže da je ova kompanije "kilometrima udaljena od ovakve odluke". On je potvrdio da je delegacija koncerna nedavno boravila u Srbiji i informirala se o stanju u privredi i društvu.

canadian
23.07.2008., 00:37
Vodeći njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) još nije ni blizu odluke o tome hoće li se i kada poslovno angažirati u Srbiji, prenosi agencija Beta. Glasnogovornik Volkswagena Kristof Adomat kaže da je ova kompanije "kilometrima udaljena od ovakve odluke". On je potvrdio da je delegacija koncerna nedavno boravila u Srbiji i informirala se o stanju u privredi i društvu.


Nema problema - dok se oni malo bolje pripreme:

Investicija teška 600 miliona dolara

Inđija - Gradonačelnik Inđije Goran Ješić i član borda direktora EG Ramgopal Narajanan potpisali su juče u Inđiji, u prisustvu ministra za telekomunikacije i informatičko društvo Jasne Matić, ugovor o izgradnji tehnološkog parka u Inđiji. Kako je precizirano, za pet godina biće izgrađeno 250.000 kvadratnih metara poslovnog prostora na površini od oko 220 hektara i otvoreno 25.000 radnih mesta. Ova investicija teška je 600 miliona dolara i biće realizovana u nekoliko faza. U prvoj fazi biće uloženo 60 miliona dolara u 25.000 kvadrata poslovnog prostora što će omogućiti otvaranje 2.500 novih radnih mesta. Indijska kompanija Embasi Grup bavi se izgradnjom IT i biznis parkova, a do sada je izgradila oko dva miliona kvadrata komercijalnih i stambenih objekata. Među klijentima Embasi Grup su Aj-Bi-Em, Majkrosoft, Hjulit Pakard...
- Izuzetno sam zadovoljan efikasnošću države Srbije i opštine Inđija uz čiju smo podršku uspeli da realizujemo ovaj posao. Moj zadatak kao operativca zaduženog za IT park, biće da privučem velike svetske kompanije u Srbiju i u Inđiju - izjavio je Narajanan.
Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić izrazila je zadovoljstvo početkom realizacije ovog velikog posla, čijim okončanjem će se ukazati velika potreba za mladim i stručnim kadrovima koji trenutno nedostaju Srbiji.
Gradonačelnik Inđije Goran Ješić podsetio je da su prvi kontakti sa indijskom kompanijom napravljeni avgusta prošle godine i da se sada kreće u realizaciju prve faze. Opština Inđija je ustupila 50 hektara zemljišta, Vlada Srbije se obavezala da finansira izgradnju infrastrukture, a Embasi grupa da investira prvi Tehnološki park ove vrste u regionu.
- Ovo je jedan od najvećih poslova u Srbiji u koji smo ušli zahvaljujući, pored ostalog, SIEPI i ministru Dinkiću i zadovoljstvo je što je indijski partner odlučio da baš u Inđiji investira velik novac - rekao je Ješić.

:cerek:

50 cent
23.07.2008., 07:06
Ulazu i Hr. najvise u Srbiju, kao zbog jeftine radne snage, a jeftinija je u BiH, Kosovu ili MK. Nego u Sr. ih vuce nesto, ne mogu bez nje, i kad imaju i kad nemaju;

HOTEL “Jugoslavija”, godinama zatvoren i pretvoren u ogroman bilbord, konačno će biti renoviran!Hrvatska kompanija “Alpe Adrija hoteli” u sredu potpisuje ugovor sa švajcarskim lancem “Kempinski hoteli”, kojim se obavezuje da će u renoviranje uložiti 40 miliona evra i radove završiti do 2011. godine.
Nekadašnji hotel “Jugoslavija”, koji se nalazi, po nekima, i na najlepšoj lokaciji u prestonici, postaće tako deo jednog od najluksuznijih svetskih lanaca hotela.
Kompanija “Alpe Adrija hoteli” obavezala se ovim ugovorom da, po sistemu “ključ u ruke”, preda završeni projekat jednom od najboljih hotelijera na svetu, a “Kempinski” će nastaviti da njime upravlja. Hotel bi trebalo da bude deo novog luksuznog stambeno-poslovnog centra, sa velikim brojem dodatnih sadržaja, čija će ukupna vrednost iznositi oko 100 miliona evra.

50 cent
23.07.2008., 07:33
Šta su Hrvati kupili u Srbiji;

- „Agrokor“ Ivice Todorića kupio je uljaru „Dijamant“, „Frikom“, „Kikindski mlin“, a u Beogradu je otvorio hipermarket „Idea“
- „Nekse grupa“ iz Našica uložila je u novobečejski „Polet“, Fabriku opeka „Stražilovo“ u Sremskim Karlovcima i kamenolom Jelen Do.
- turistička agencija „Adriatik“ kupila je „Džoli travel“
- „Lura“ je dokapitalizacijom preuzela „Somboled“
- dozvolu za osnivanje u Srbiji je dobio investicioni fond FIMA
- u Srbiju su uložile i hrvatske firme „M Profil“, THOP, „Pastor grupa“, „Školska knjiga“, „Pan Trading“, „Radin grafika“...

Spisak je od pre godinu dana tako da su investicije i vece.

50 cent
23.07.2008., 07:57
Investicija teška 600 miliona dolara

Inđija - Gradonačelnik Inđije Goran Ješić i član borda direktora EG Ramgopal Narajanan potpisali su juče u Inđiji, u prisustvu ministra za telekomunikacije i informatičko društvo Jasne Matić, ugovor o izgradnji tehnološkog parka u Inđiji. Kako je precizirano, za pet godina biće izgrađeno 250.000 kvadratnih metara poslovnog prostora na površini od oko 220 hektara i otvoreno 25.000 radnih mesta.
:cerek:

Al vidi ovo, haha;

Izgradnja IT parka počinje u oktobru kada se s površina predviđenih za izgradnju skine rod kukuruza.
IT park OK, ali prvo da sazri kukuruz.

jure_1987
23.07.2008., 20:13
U politici je dakako vazno i ko je gde i koliko ulozio pa i u Sr.
Verujem da je forumasima vaznija buducnost od tema o proslosti i ko je koga.
Nije, možda na nekom turskom forumu, ovdje čisto sumnjam.

canadian
23.07.2008., 22:34
Nije, možda na nekom turskom forumu, ovdje čisto sumnjam.

jure iz ndh :lol::lol:

Jagodina -- Izraelska kompanija Central European Estates (CEE) kupila je u Jagodini plac za izgradnju tržnog centra za tri miliona evra.

"U drugim gradovima Srbije, u kojima CEE namerava izgradnju tržnih centara, zemljište su dobijali besplatno, a mi smo im prodali. To govori da je položaj Jagodine, Koridor 10 i sve što radimo da privučemo starne investitore, interesantno", rekao je gradonačelnik Jagodine Dragan Marković-Palma i dodao da sada pet inostranih kompanija ulaže u Jagodini.

Prema njegovim rečima, ar zemljišta u delu grada u kome se nalaze Akva park, izletište "Potok" i ZOO vrt dostigao je cenu od 12 hiljada evra, a samo pre tri godine "niko ga nije hteo ni da mu plaćaš".

Kompanija CEE, sa izraelskom firmom "Big Shopping Centers", planirala je u naredne tri do pet godina da u Srbiji izgradi 15 do 20 tržnih centara, a u svaki će investirati od 20 do 50 miliona evra.

U Jagodini sada rade dva supermarketa (Maxi), kompanije "Delta" i jedan mini-maxi (bivši "Cemarket") i DIS market, Kompanije DIS, a otvaranje tržnog centra do kraja godine u ovom gradu najavila je kompanija "Tuš" iz Slovenije, koja super markete ima u Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Subotici.

50 cent
25.07.2008., 22:04
Nema problema - dok se oni malo bolje pripreme:

Investicija teška 600 miliona dolara

Inđija - Gradonačelnik Inđije Goran Ješić i član borda direktora EG Ramgopal Narajanan potpisali su juče u Inđiji, u prisustvu ministra za telekomunikacije i informatičko društvo Jasne Matić, ugovor o izgradnji tehnološkog parka u Inđiji. Kako je precizirano, za pet godina biće izgrađeno 250.000 kvadratnih metara poslovnog prostora na površini od oko 220 hektara i otvoreno 25.000 radnih mesta. Ova investicija teška je 600 miliona dolara i biće realizovana u nekoliko faza. U prvoj fazi biće uloženo 60 miliona dolara u 25.000 kvadrata poslovnog prostora što će omogućiti otvaranje 2.500 novih radnih mesta. Indijska kompanija Embasi Grup bavi se izgradnjom IT i biznis parkova, a do sada je izgradila oko dva miliona kvadrata komercijalnih i stambenih objekata. Među klijentima Embasi Grup su Aj-Bi-Em, Majkrosoft, Hjulit Pakard...
- Izuzetno sam zadovoljan efikasnošću države Srbije i opštine Inđija uz čiju smo podršku uspeli da realizujemo ovaj posao. Moj zadatak kao operativca zaduženog za IT park, biće da privučem velike svetske kompanije u Srbiju i u Inđiju - izjavio je Narajanan.
Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić izrazila je zadovoljstvo početkom realizacije ovog velikog posla, čijim okončanjem će se ukazati velika potreba za mladim i stručnim kadrovima koji trenutno nedostaju Srbiji.
Gradonačelnik Inđije Goran Ješić podsetio je da su prvi kontakti sa indijskom kompanijom napravljeni avgusta prošle godine i da se sada kreće u realizaciju prve faze. Opština Inđija je ustupila 50 hektara zemljišta, Vlada Srbije se obavezala da finansira izgradnju infrastrukture, a Embasi grupa da investira prvi Tehnološki park ove vrste u regionu.
- Ovo je jedan od najvećih poslova u Srbiji u koji smo ušli zahvaljujući, pored ostalog, SIEPI i ministru Dinkiću i zadovoljstvo je što je indijski partner odlučio da baš u Inđiji investira velik novac - rekao je Ješić.
:cerek:

Videla zaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu;
20.07.2008
Prilikom prihvaćanja izvješća o stanju gospodarstva Splitsko-dalmatinske županije, župan Ante Sanader, nezadovoljan pasivnošću gradova i općina, najavio je da će sama županija krenuti u izgradnju tehnološkog parka površine 50 hektara, za kojim već postoji interes velikih tvrtki, a koji bi postao inkubator novih proizvoda i tehnologija.
"Mi ne možemo računati na gradove i općine koje u svojim gospodarskim zonama najveću zaradu vide u prodaji zemljišta. Jedan tehnološki park trebao bi se formirati u okviru splitskog Dračevca, a drugi u okviru kampusa Sveučilišta u Splitu i mi pomažemo te projekte, no sve su to mali prostori. Naša je ideja da idemo u novu zonu Vučevica, gdje u razgovorima s Općinom Klis tražimo za tehnološki park 500.000 četvornih metara koje bi Županija zadržala u svom vlasništvu. To se zemljište nalazi uz autocestu, mi smo tu mogućnost već stavili u Prostorni plan Županije, i sada možemo ići na izradu Urbanističkog plana uređenja", najavio je Sanader, navodeći da je već u kontaktu s jednom francuskom tvrtkom koja se bavi razvojem tehnoloških parkova.

"Spremni smo ponuditi najpovoljnije uvjete na svijetu, dati koncesiju za samo jednu kunu, uz uvjet da dovedu najbolje tvrtke i visoku tehnologiju", kazao je Sanader, dodavši da je imao razgovore i s HT-om, Siemensom i Ericssonom, koji su zainteresirani za takvu vrstu zone, te da mu je u Ericssonu rečeno kako bi oni ondje mogli zaposliti oko 150 novih inženjera.

p.s. Zabole nekog da gradi teholoski park kod Splita. Da nisu culi za ovo u Indjiji nebi znali ni sto je to.

50 cent
30.07.2008., 06:58
Izraelska prevoznička kompanija Kavim pablik objavila je juče ponudu za preuzimanje saobraćajnog preduzeća Stup [STUP] iz Vršca, po ceni od 4.114 dinara po akciji.

Kako se navodi u ponudi objavljenoj u dnevnom listu Politika, Kavim pablik namerava da preuzme najmanje 25 odsto tog preduzeća, odnosno 9.072 akcija, a najviše 100 odsto preduzeća što je 36.288 akcija.

Knjigovodstvena vrednost akcija preduzeća Stup je 4.715 dinara, a tržišna vrednost akcija je 4.114 dinara. Prosečna cena akcija na osnovu trgovanja u poslednja tri meseca je 3.832 dinara. Ponuda je otvorena do 18. avgusta 2008. godine.

Kavim pablik je u Srbiji većinski vlasnik i preduzeća za putnički saobraćaj Sandžaktrans iz Novog Pazara, Jedinstva iz Vranja i Autoprevoza iz Čačka.

Ta kompanija je jedno od najvećih autoprevoznih preduzeća u Izraelu i ima firmu za proizvodnju autobusa.

dodo12
30.07.2008., 17:30
Znači još godinu dana i bit ćete na razini Slovenije, a 5 godina kasnije ćete biti vodeća sila EU-a :lol:

Bez brige ti budi 50 cent. Mi sa Izraelcima godinama usko surađujemo u vojnom programu, a u planu imaju izgraditi tvornicu bespilotnih letjelica na Udbini