PDA

View Full Version : Kršćanski Isus vs. Islamski Isus

Legion
04.01.2003., 19:42
Eto to je pitanje. Molim iskrene komentare-jer ipak je Isus utemeljitelj religije koja je nekoć mnogo ratovala s Muslimanima, a i sada bi uskoro opet mogla.

Adura
04.01.2003., 21:22
Nema razlike medju vjerovjesnicima i poslanicima Bozijim

I doista smo dali Mojsiju Knjigu i slali iza njega poslanike. I dali smo Isusu, sinu od Marije, dokaze jasne i pomogli ga Dobrim -Duhom. Zar se ne biste, kad god bi vam poslanik donio ono što ne žele duše vaše, uzoholili? Tad biste grupu porekli, a grupu poubijali. Recite: "Vjerujemo u Boga i ono što je objavljeno nama, i ono što je objavljeno Abrahamu i ISmailu i Isaku i Jakovu i plemenima i ono što je dato Mojsiju i Isusu , i što je dato vjerovjesnicima od Gospodara njihovog. Ne pravimo razliku između ijednog od njih, i mi smo Njemu pokorni."

Isusovo rodjenje

Uistinu, primjer Isusa kod Boga je kao primjer Adama. Stvorio ga je od prašine, potom mu rekao: "Budi!", pa je bio.

Isusova smrt

Kad reče Bog: "O Isuse! Ja sam Taj koji će te usmrtiti i Sebi te uzvisiti i Koji će te očistiti od onih koji ne vjeruju, i Koji će učiniti (da) oni koji te slijede budu nad onima koji ne vjeruju do Dana Sudnjeg. Zatim je Meni povratak vaš, pa ću presuditi među vama o onom u čemu ste se razilazili.

Bog ce ih kazniti zbog njihovih: "Uistinu! Mi smo ubili Mesiha(Mesiju), Isusa, sina Merjeminog(Marijinog), poslanika Bozijeg." A nisu ga ubili i nisu ga raspeli, nego im se pričinilo; a uistinu, oni koji se o tome razilaze, u sumnji su o njemu. Nemaju oni o tom nikakva znanja, samo slijede nagađanja. A sigurno ga ubili nisu!

Isus je dosao da potvdi Zakone, a da neke propise olaksa

poslali smo tragovima njihovim Isaa, sina Merjemina, potvrđujući ono ispred njega od Tore. I dali smo mu Indžil(verzija evandjelja pisana na armejskom jeziku,jeziku kojim je i Isus govorio--prevod rijeci Indzil je "Dobra vijest"), u kojem je uputa i svjetlost i potvrda za ono prije njega od Tore, i uputa i pouka bogobojaznima.

Isus i Tajna vecera

Kad rekoše hawarijjuni(apostoli): "O Isuse , sine Merjemin! Da li može Gospodar tvoj da nam spusti trpezu s neba?" Reče: "Bojte se Boga, ako ste vjernici."
Isus, sin Merjemin(Marijin), reče: "O Allahu(Boze), Gospodaru naš! Spusti nam trpezu s neba, biće za nas blagdan, za prvog između nas i zadnjeg od nas, i znak od Tebe. I opskrbi nas, a Ti si Najbolji od opskrbljivača."
Bog reče: "Uistinu! Ja sam Taj koji će vam je spustiti, pa ko od vas ne bude vjerovao poslije - pa uistinu, Ja ću ga kazniti kaznom kakvom nisam kaznio nikog od svjetova!"

Isus odbija bozanstvo koje mu ljudi pripisuju.

I kad Bog rekne: "O Isuse, sine Merjemin(Marijin)! Jesi li ti govorio ljudima: ’Uzmite mene i majku moju (kao) dva bozanstva mimo Allaha(Boga)?" Reći će: "Slava neka je Tebi! Nije moje da ja kažem šta pravo nemam. Da sam to rekao, pa doista bi Ti to znao. (Ti)Znaš šta je u duši mojoj, a (ja)ne znam šta je u duši Tvojoj. Uistinu! Ti, Ti si Znalac nevidljivih stvari.

Odbijanje dogme trojstva

O sljedbenici Knjige! Ne pretjerujte u vjeri vašoj i govorite o Bogu jedino istinu. Mesih(Mesija), Isus , sin Merjemin, samo je poslanik Boziji i Riječ Njegova koju je uputio Merjemi - i Duh od Njega. Zato vjerujte u Boga i poslanike Njegove. I ne recite: "Trojica!" - prestanite, bolje je za vas! Samo je jedan Bog, Jedini! Slava neka je Njemu - kako da On ima dijete!!! Njegovo je šta je na nebesima i šta je na Zemlji; a dovoljan je Bog Zaštitnik.

Legion
04.01.2003., 21:51
Hvala na iscrpnom odgovoru.
Znači on je samo jedan od proroka i nije (po vama) sin Božji, doduše to sam znao i prije.
A tko ga je onda proglasio Bogom? Apostoli?
Nije mi cilj prepirati se čija je religija "ispravnija" nego me samo zanima tvoje mišljenje o tome.
A o kome su onda govorili svi oni silni proroci ako nisu o Isusu?
Zar bi tako veličali jednog proroka, a ne sina Božjeg?
A gdje su u toj cijeloj priči Apostoli i što Kuran kaže o njima?

I ajde mi molim te reci koji su Muslimanski največi blagadni? Ramazan i Bajram, jeli tako? Imam neku samo maglovitu predođbu o njima, a točno kada i zašto se slave neznam.

gorcin
05.01.2003., 20:41
fino rece adura!!!

Svaki musliman bi trebao da voli Isusa jednako kao što voli Muhammeda!
Kao što bi trebao da voli sve poslanike i vjerovjesnike!

Adura
06.01.2003., 00:27
U Kur'anu se nazivi Torah i Injeel referiraju na ono sto se u vrijeme objave Kur'ana zvalo Torah i Injeel.Naime cesto se ti nazivi brkaju sa pojmovima kojima danas baratamo (Stari i Novi zavjet).

Naime, moze se zapaziti da kada se muslimani obracaju (rijecima "Torah" i "Injeel) da ne misle na ovu danasnju verziju ovih knjiga.U Kur'anu postoji nekoliko referenci koje nam mogu pomoci u rasvjetljavanju ovog problema.Npr. Kur'an se rijecima "Oni(zidovi) drze Uzira kao bozijeg sina" odnosi na jednu zidovsku sektu koja je drzala "Uzaira" kao bozijeg sina.( u globalu vecina zidova ne vjeruje u ovo... samo neke sekte).

Na dalje , interesantno je primjetiti da kada se Kur'an obraca krscanima koristi rijec "Nazarecani" , dok se generalno zna da su krscani zvani 'krscani' od ranih doba krscanstva(od pavla koji unio taj naziv za sljedbenike Isusa).Naime, historijska je cinjenica da su krscani koji suzivjeli na arapskom poluostrvu u vrijeme objave Kur'ana bili vecinom zvani "Nazarecani".Nazarecani su bili sirijsko- judejsko - krscanska sekta koja je postojala u arabiji od 4- tog stoljeca.
Prema Encyclopedia Britannica:

Iako su Nazarecni prihvatili cudoredje Isusovo i nadnaravno rodjenje i dalje su bili striktno vezani za jevrejske zakone(moj komentar..Isus je sam rekao da nije dosao ukinuti zakone) i obicaje, praksu koju je vecina jevrejskih krscana odbacila(moj komentar : Zasto?).
Nazarecani su imali verziju evandjelja na armejskom jeziku zvanu kao Evandjelje po hebrejima(Gospel According to the Hebrews) ili Evandjelje Nazarecana.

Zaista je velika steta da je ovo evandjelje (koje se najvjerovatnije zvalo Injeel na koga se Kur'an referirao) zagubljeno(kako pise u enciklopediji).

Sa pojmom krscanin prvi put se srecemo daleko poslije Isusa.
Kasnije tokom vremena na naziv za sljedbenike Isusa(umjesto Nazarecani) je zamjenjan sa Krscani (Djela apostolska 11: 26).

Kad ga nađe, odvede ga u Antiohiju. Punu su se godinu dana sastajali u toj Crkvi i poučavali poveće mnoštvo te se u Antiohiji učenici najprije prozvaše kršćanima.(Djela apostolska 11: 26).

U sustini , iako je Isus glavna figura krscanstva, on nije njegov osnivatelj jer nije nicim doprinjeo u razvoju krscansce teologije na religijsko-organiziranom nivou(poput obreda,poput crkve i sl) vec je to uradio (samoproglaseni) apostol Pavao .

Apostoli nisu od Isusa (po Kur'anu) napravili Boga, vec se to ucenje pojavilo poslije Isusa, da bi se jednim djelom i u potpunosti prihvatilo (kanonizaciom evandjelskih spisa) i zasjedanjima u Niceji.

A o Islamkim praznicima cu pokusati napisati nesto vise drugom prilikom u jednom drugom postu(vrijeme mi ne daje prostora da napisem o tome).

P.S(u prvom postu sam zaboravio napomenuti i staviti reference na ajete iz Kur'ana, ne radi se o "mom" misljenju vec o ajetima iz Kur'ana).

Adura
06.01.2003., 00:41
O Isusu, kao znaku Bozijem, najvise su paznje posvetili sufiji(mistici).

Ako znas engleski evo jedna fina stranica o tome iz perspektive Ibn Arabija(muslimanski mistik).

http://www.ibnarabisociety.org/rezashah.html

Roga Baba
06.01.2003., 21:04
Nego, kada spominjete sufije...zna li netko nešto o njima iz prve ruke???
Baš bi me zanimalo pročitati malo o tome;)
Poznajete li nekog pravog sufija?

gorcin
07.01.2003., 15:25
Roga Baba kaže:
Nego, kada spominjete sufije...zna li netko nešto o njima iz prve ruke???
Baš bi me zanimalo pročitati malo o tome;)
Poznajete li nekog pravog sufija?

Znam ja jednog!:)
Sam boravak uz takve ljude čini da te obuzma neka blagost.
moram raći da je to jedno od mojih najdragocjenijih iskustava.

Ako Bog da i ako ne bude u njihovom učenju nešto što zadire u Jednoću ko zna možda i ja postanem jedan od njih.
Pravi sufi a neki ludak koji se bocka s nožićima i iglama!!!

Biti sufi kao Rumi ili Gazali to bi možda i valjalo, a možda i ne bi!!!
ne znam Bog najbolje zna!

Adura
09.01.2003., 15:01
Islamsko glediste Isusa
Svi poslanici su bili muslimani.
U Islamu , svi poslanici Boziji su bili muslimani.Mnogo poslanika iz proslosti su propovjedali vjeru Islam(42:13).Prema ajetu (citatu) 6:85) Kur'ana neki od tih poslanika su bili Ibrahim(Abraham),Ishaq(Isak),Yaqub(Jakub),Nuh(Noa) ,Dawud(David),Salejman(Solomon),Ayyub(Job),Yusuf(J ozef),Musa(Mojsije),Harun(Aron),Zakaiyya(Zakariah) ,Yahya(Ivan krstitelj),Isa(Isus),Ilyas,Ishmael(Ismail),Al-Yash'a(Elisha),Yunus(Jona) i Lut(Lot).Ovi poslanici su bili muslimani i prenosioci iste poruke kao i Muhammedove.

Isus musliman.
Isa na arapskom znaci Isus.Ime je malo cudno ne-muslimanima, kao i pojam muslimana.Musliman znaci potpuno predan jednom Bogu(koji je za sve ljude isti bez obzira na naciju, vrijeme ili mjesto...).Islam dolazi od rijeci korijen slm, sto znaci mir, i sam pozdrav selam dolazi od istog korijena (slm).

Islam kao pojam nije vezan za figuru samog Poslanika , kao sto je Judeizam i Krscanstvo .Islam je u sustini prirodna vjera , i vjera iz koje je proizaslo i krscanstvo i judaizam.Ne zaboravi da Islam znaci mir, a musliman znaci predan Bogu.U Kur'anu Abrahamova vjera je bila Islam, a Isusovo ime je Isa.Njihova poruka covjecantvu je bila "potpuno se predati Bogu"(3:84).
Kao i svi prijasnji poslanici, a poslije Isusa i Muhammed , Isa je bio donositelj novih propisa(rasul) i normi i krscani bi trebali primjenjivati njegov zakonik.(3:50,5:48).
I Isusovi sljedbenici (apostoli prije svega) su bili istinski muslimani,monoteisti(5:111).i oni su posvjedocili vjeru u jednog Boga;kao i Isus.
Prema Islamu Isus je bio Mesija, zatim je bio podrzan "Svetim duhom"(2:87; 5:110), i bio je "Rijec Bozija"(4:171).Isusova majka Marija(Merjem) je bila Imranova kcerka(3:34,35).Skrbnik joj je bio Zachariah(otac Ivana krstitelja) (3:36).Dok je josh bila djevica(6:12; 19:19-21) Marija je zacela Isusa bezgresno, negdje u samoci , ispod palminog lisca(ali ne u Betlehemu).
Prema Islamu , Isa je govorio josh kao dijete u kolijevci(3:46; 5:110; 19:30).Izvodio je mnoga cuda,lijecio bolesne, lijecio slijepe i oboljele od lepre(gubavce),i ozivljavao mrtve(Bozijom dozvolom)(3:49; 5:111).Isa je takodje prorekao dolazak Muhammedov(61:6).
Isusova misija je bila uvesti pravednost medju Izraelcane i nagovjestiti radjanje jednog novog doba za ostale narode(donosenjem novih propisa)
Isus , u Kur'anu, nagovjestava da je korupcija Svetih spisa od strane Izraelcana jedan od razloga njegovog dolaska.

Isusu je data knjiga, vjerozakonik.
Kao i svi poslanici ,Isa je pdobio Objavu zvanu Injil(Evandjelje)(5:46) ,Tora je bila knjiga data Abrahamu (5:46),Zabur (Psalami) je bio dat Davidu.Tako da su jevreji i krscani za muslimane Sljedbenici Knjige,knjige koja je svjedocila o jednoj te istoj vjeri....cistom monoteizmu - Islamu.(3:18)

Isusova knjiga - Objava od Boga je vremenom dozivjela devijacije.(3:49,84; 5:46; 61:6).Muhammed je dosao da potvrdi Kur'anom ostale Objave, da ih ispravi u devijacijama(posebno devijacijama u vjerovanju i pripisivanju saucesnika jednom Bogu) i da ih "cuva"(4:47), .Tako da muslimani vjeruju u Isusovu Knjigu, ali Isusova Knjiga(Injil) je zagubljena u originalnoj formi.Danasnji Kur'an je jedini sigurni vodic Isusova ucenja(jer ispravlja devijacije danasnjih evandjelja).

Isus nije umro na krizi , niti je razapet

Iako krscani vjeruju da je Isus umro na krizu , a zidovi tvrde da su ga ubili, u Kur'an pak kaze da Isus nije niti razapet , niti su ga ubili, i oni koji tvrde da je Isus razapet su obmamljeni(samo im se ucinilo da je razapet (4:157). Isus nije umro , vec je "podignut Bogu"(4:158).Na Sudnjem Danu Isus ce svjedociti protiv onih koji tvrde da je razapet ili da su ga ubili(4:159) .

U ajetima Sure an-Nisa: 157-158 se negira vjerovanje da je Isus razapet , ili da je ubijen , nego podignut Bogu.

O Isa,Zaista, Ja cu uciniti da umres(tawaffa), i podignuti cu te Sebi...."(Sura Al 'Imran: 55)

117 ajet sure Maida, kaze da je Isus "umro" prije nego im se ucinilo da je "razapet" ili dfa su ga ubili.

Naime rijec tawaffa se cesto prevodi kao "mrtvav, umiranje,smrt" ali to nije ispravan prevod znacenja te rijeci.
U Arapskom rijec "tawaffa" dolazi od korijena "wafa - sto znaci ispuniti,uciniti kao da nesto izleda da je umrlo a ustvari je zivo".

tawaffa ne znaci "smrt" nego "uspavati-uciniti nesvjesnim" ili "uciniti te mrtvim" sto ne znaci smrt u doslovnom smislu.
Npr. u ajetu rijec tawaffa ne znaci obicnu smrt , vec nesto slicno klinickoj smrti ili snu.

On je taj kojem se vracate (yatawaffakum) nocu(dok spavate),koji zna ono sto cinite danju(budni), koji vas budi da izvrsite svoje obaveze.Onda se svi vracate Njemu i On vas (u snu)obavjestava sta ste radili(po danu).....Sura al-An'am: 60

Rijec "vracate Njemu" ne govori o smrti , nego rijec tawaffa se koristi "povratak Njemu u snu".Naime pravo znacenje te rijeci jeste "ne biti budan, ne biti svjestan".

Allah(Bog) uzima ljudske duse(tawaffa) Sebi onima koji umru(prirodnom smrcu) i onima koji su zaspali.(U snu) on ostavlja koga hoce(ucini da neko se nikada ne probudi iz sna...umre u snu) a vraca nazad(u budno stanje) one koje On odredi da budu vraceni.(Sura az-Zumar: 42)

U ovim ajetima se govori o tome da Bog uzima "dusu-ego" Sebi i u stanju "sna", pa neke u tom stanju usmrti(prouzroci da se ne probude iz sna) a neke "vrati" u budno stanje.
U tom kontekstu, neciji san ne znaci doslovnu smrt, nego sa strane naseg perceptiranja , taj koji spava nam se "cini mrtav".Samo privremeno , "ego" napusta u snu tijelo i ostaje u jednoj drugoj dimenziji.Kada se probudimo, "ego-licnost" se vrati u tijelo.

Poziv sljedbenicima Knjige.
Krscani (i jevreji) nemogu da se "otkace" od "onoga sto im se ucinilo"(krscanima se ucinilo da je Isus razapet, dok jevrejima da je ubijen) sve dok ne prihvate ono sto pise u Kur-anu.I Kur'an na taj nacin rijesava vise vjekovnu "zabludu" nastalu iz ljudske percepcije smrti Isusove, govoreci da Isus nije ubijen, niti razapet, vec je "podgnut Bogu"(nesto slicno klinickoj smrti).
Kada se krscani "probude" iz te zablude prihvatice Kur-an kao posljednju Objavu.(5:15; 57:28; 4:47)

Neki krscani i jevreji ispravno vjeruju(3:113,114) i takvi istinski vjernici ce prepoznati Muhammeda kao Poslanika i prihvatiti Islam(potpuno predanje jednom Bogu) i postati muslimani(ljudi koji se potpuno predaju Jednom Bogu).(3:198)

Iako su jevreji i pagani bili najveci neprijatelji muslimana, krcani su ti koji su "najblizi i najblazi prema vjernicima muslimanima, i oni koji su veoma blizu da shvate misao Islama"(5:82).Istinski krscani nece podrzavati neprijatelje Muhammedove(koji su ga htjeli ubiti, otrovati,progoniti....)(58:22) ...

Drugim rijecima bilo ko ko je u opoziciji prema Muhammedu nije ni istinski krscanin(bilo ko ko podrzava neprijatelje muslimana).

Isus ce se vratiti

Poslanik Isa ce ponovo doci pred Sudnji Dan, pred kraj ovog svijeta, ponovo utemeljiti Islam ,ubit ce Dajjala(Antikrista)-apokalipticnu figuru koja je bila protiv Krista.
U hadisima , se cita da ce Isa biti covjek srednje visine,i da ce sa njegove glave padati kapljice vode, iako nije mokar.On ce se boriti za Islam.Slomice krst,ubiti svinju(ponisti ce dva simbola iskrivljenog krscanskog vjerovanja), i ukiniti ce jiziju(vrsta poreza koju Sljedbnenici Knjige placaju za uzvrat toga sto su zasticeni u islamskim drzavama).
Bog ce preko Isusa, unistiti sve religijske razlike.Isus ce unistiti Antikrista(Dejjal) i zivjeti ce 40-ak godina na Zemlji i onda umrijeti.

Sto ovo sve znici u muslimanskoj terminologiji?Kriz i svinja su simboli krscantva(krscani jedu svinjetinu iako je zabranjena po Zakonima, i mole se predmetima iako je idolopoklonstvo zabranjeno, i ne slijede vjeru u jednog Boga, vec su slijede Trojstvo).
"Ubijanje" tih simbola znaci kraj krscanstvu (kraj i razlikama medju svim ljudima svijeta bilo po pitanju religije, nacije ili bilo cega drugog) .

Poenta
Isa je veoma vazna licnost u historiji,koji je zivio medju svojim sljedbenicima, mahom jevrejma, za kojeg se smatra da je razapet(po krscanima) ili da je ubijen(po jevrejima).

Ovo je islamska perspektiva Isusa kao historijske licnosti i njegova uloga u Islamu, poslije napisem malo i o Isusu kao simbolu(kroz svjetlo sufizma-misticizma).

Legion
10.01.2003., 12:58
Samo napiši. Nestrpljivo išćekujem nastavak, mada se sa podosta stvari koje si napisao baš i nebi mogao složiti, no o tome nešto kasnije, kad vidim tvoj novi post.

Stvarno si se potrudio i skidam ti kapu premda si iznio pojedine teze zbog kojih bi te neki manje tolerantni od mene "razapeli".
Hvala Bogu ja nisam takav

Samo kratka crtica zasad. Nije li Isus rekao da čovjeka onečiščava ono što kroz usta izlazi, a ne što kroz njih ulazi?

Shady
10.01.2003., 13:56
Bog
islamsko vjerovanje podrazumjeva Boga koji je Gospodar svega postojeceg, vidljivog i nevidljivog. U svom stvaranju, odrzavanju i rastvaranju Bog je Jedan i neovisan o nikome. Nema sudruga ili ortaka u vlasti. Dovoljan je kao stvaralac, zastitnik, pomocnik, opskrbitelj, presuditelj...
Nadalje, Vecan je, tj. nije nastao, nije srvoren ili rodjen, i nece nestati, tj. nece umirati ili reinkarnirati. Njegovo znanje i dopustenje prozimaju sve stvari i pojave, makar one nama i djelovale kao dobre ili lose. Primjer njegove moći je stvaranje čovjeka od kapi sjemena, primjer njegove milosti je savrsen red koji vlada u univerzumu, a primjer njegove pravednosti je sudni dan, kako bi svako bio nagradjen ili kaznjem prema svome trudu. Ovaj svet je prolazan i nestace, i u tome se slazu i Biblija i Kur'an. Prema stavkama Otkrovenje 20:11 i Kur'an 39:67, svijet će nestati, nakon čega će Bog stvoriti "novo nebo i novu zemlju", i tada će svi ljudi biti proživljeni, pa će svako djelo, dobro ili rdjavo, izaći na vidjelo! Nikome nece biti učinjeno nažao.

Isus
pored ovako predstavljenog Boga nema mjesta pripisivati nekome drugome atribute kakvi se mogu odnositi samo na njega. Recimo, nekome drugom pripisivati vjecnost, kao što je kršćani pripisuju Isusu nazarećaninu. U kršćanstvu, Isus je taj koji ce vaskrsnuti umrle, suditi im, itd. Islamsko vidjenje Isusa je ovome suprotno. Isus je mogao biti "sin" isključivo u onom smislu u kome se to moze odnositi na svakoga čovjeka. Bio je čovjek koji je u zavisio od milosti Bozije, od Boga je primao zapovjedi i upute, a čuda koja je činio darovana su mu od Boga, to jest - Bog ih je činio preko njega (uporediti: Djela, 2:22) kao sto je i Mojsije imao čudo sa štapom, ili prozirnu ruku. Isusuovo rodjenje u Kur'anu je usporedjeno sa stvaranjem prvog čovjeka (Adama) tj. stvoren je. Andjeli su obavjestili Mariju, iako o tome nije nista znala, da ce roditi sina! Vecina biblijskog teksta jasno upucuje da je Isus bio sluga Boziji, ali ima i dvosmislenih recenica, iz kojih krscani "uvijaju jezik" (Kur'an) da bi dokazali to Isusovo 'bozanstvo'.

Evo nekih stavaka koje sam povadio, iz njih se može vidjeti islamsko poimanje Isusa:
- Nevjernici su oni koji govore: "Bog je - Mesija, sin Marijin!" - A Mesija je govorio: "O sinovi Izraela, klanjajte se Bogu, i mome i vasem Gospodaru. Ko drugog Bogu smatra ravnim, Bog ce mu ulazak u Raj zabraniti, i boraviste njegovo ce pakao biti; a nevjernicima nece niko pomoci!"

- Nevjernici su oni koji govore: "Bog je jedan od trojice!" - A samo je jedan Bog! I ako se ne okane onoga sto govore, nesnosna patnja ce, zaista, stici svakog od njih koji nevjernik ostane.

- Zasto se oni ne pokaju Bogu i ne zamole oprost od Njega, ta Bog prast i samilostan je.

- Mesija, sin Marijin, samo je poslanik - i prije njega su dolazili i odlazili poslanici -, a majka njegova je uvijek istinu govorila; i oboje su hranu jeli! Pogledaj kako Mi iznosimo jasne dokaze, i pogledaj, zatim, njih kako se odmecu.

- Reci im: "Kako mozete, pored Boga, da se klanjate onome koji nije u stanju da vam kakvu stetu ucini, ni da vam neku korist pribavi, a Bog je taj koji sve cuje i zna?"

- Reci im: "O sljedbenici Biblije, ne zastranjujte u vjerovanju svome, suprotno istini, i ne povodite se za prohtjevima ljudi koji su jos davno zalutali, i mnoge u zabludu odveli, i sami s pravog puta skrenuli!"

- "O sljedbenici Biblije, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Bogu govorite samo istinu! Mesija, Isus, sin Marijin, samo je Boziji poslanik, i Rijec Njegova koju je Mariji dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Boga i Njegove posalnike i ne govorite: "Trojica su!" - Prestanite, bolje vam je! Bog je samo jedan Bog, - hvaljen neka je On! - zar On da ima dijete?! Njegovo je ono sto je na nebesima i ono sto je na Zemlji, i Bog je dovoljan kao zastitnik."

- "Mesiji nece biti zazorno da (na sudnjem danu) prizna da je Božiji sluga, pa ni andjelima, Njemu najbližim. A one kojima bude zazorno da se Njemu klanjaju, i koji se budu oholili, Bog ce ih sve pred Sebe sakupiti!"

Adura
10.01.2003., 14:45
Isus u Kuranu, spomenut kao Mesija.

Legion,
Malo cu se potruditi da prezentiram islamsko glediste nekih pojmova za koje mislim da je potrebno da se rasciste,a poslije cu pokusati da dam neki odgovor sa stanovista Islama a vezani je za ksrcantvo.

U Kur'anu se Isusu dodjeljuje tutula Mesije - 'Al-Maseeh'.Rijec 'Al-Maseeh' je uopsteno nastala od rijeci Ta`reeb (rijec 'Al-Maseeh' nije cisto arapska , ekvivalent na arapskom za nju je rijec Ta`reeb ).Herejski rijec "maw-shee-akh" znaci pomazani.U arapskom jeziku ova rijec ima isto znacenje (Ta`reeb) i ukazuje na osobu koja je pomazana , a ne na samo pomazanje.
Razlog zasto se uzima rijec pomazanik jeste sto u arapskom postoji vise rijeci koji su povezani sa pojmom pomazanja ali nisu vezane za osobu('Fa`eel', 'Raheem' and 'Rajeem' ) .U sustini osnovna rijec Ta`reeb se odnosi na osobu koja je pomazana, a ne na samo pomazanje.

Lingvisticari arapskog jezika za koristenje izraza 'Al-Maseeh' u prevodima, i da se se ta rijec odnosi na Isusa - osobu.Neki kazu da to znaci "onaj koji ljubi Istinu" a za neke znaci da je Isus zivio bez grijeha i da je mnogo patio 'Masaha al-Ardh'.Neki opet smatraju da je ova titula nastala sa osobinom Isusovom(datom od Boga) kojom je samo dodirom lijecio bolesne.Drugi opet drze da se ovo odnosi na pomazanje, i da je Isus bio pomazan Miloscu.Neki drugi opet smatraju da je ova titula nastala zbog njegova bezgresna zaceca, i da je nakon sto je rodjen bio pomazan uljem.

Ovo zadnje misljenje je meni najblize pojmu Mesija, jer je Isus bio pomazan uljem odmah po rodjenju.Razlog tome vidim u samom korijenu hebrejske rijeci 'maw-shee-akh' koja zaista znaci "osoba koj aje pomazana (uljem)".

U Starom Zavjetu pomazanje (uljem) je hebrejska tradicija , koja se generalno prakticira iz tri razloga:

1.Pomazanje osobe , koja time postaje svecenik-sveta osoba( Knjiga Izlazak 28: 41, Knjiga Izlazak 29: 1 - 9, Knjiga Izlazak 40: 13 - 15 )

2.Pomazanjem se ukazuje na vladara, ili kralja(izgleda da u hebrejskoj tradiciji u vremenu kada su kraljevi vladali ovo pomazanje je oznacavalo 'sveti autoritet')(1Samuel 9: 16, 1Samuel 15: 1, 1Samuel 16: 8 - 13, 1Kraljevi 1: 32 - 34, 1Kraljevi 19: 15 - 16, Psalami 23: 5 - 6)

3.Kada se nesto zeljelo uciniti cistim i svetim(ovo uopsteno vise vazi za predmete , a ne za ljude)(Knjiga Izlazak 29: 35 - 37, Knjiga Izlazak 30: 22 - 29, Knjiga Izlazak 40: 9 - 11 )

Stoga , pomazanje osobe uopsteno znaci "obiljezavanje" nekoga ka Proroka, i Poslanika Bozijeg.Uzimajuci hebrejsku tradiciju o obzir,termin 'Al-Maseeh' se koristi za osobe koji su ili Proroci(Poslanici) ili sveti Kraljevi(vladari), pa bi se kao takvi pomazali uljem.Isus je prirodno bio pomazan(samim rodjenjem ga je Marija pomazala uljem) da bi se ukazalo na njegovu nadnaravnu pojavu , i nadnaravno rodjenje.

Kur'an kada kaze Mesih , misli na Isusa , koji se uobicajeno tako nazivao u pred-islamskom vremenu u Arabiji.

TanjaOriginal
12.10.2007., 12:10
Nikako da dobijem odgovor.

Zanima me Isus u Kur'anu.

dushica
12.10.2007., 13:03

A da ti uzmes i procitas Kuran? Kuran kaze da isus nije umro na krstu. isus je po kuranu poslanik islama kao i mohamed. isus nije bozji sin, kako ga hriscani nazivaju i to je veliki greh u islamu bogu pripisati sina. bog je jedan jedini i on nema ni sina ni partnera. isus je propovedao islam, ali su ljudi (crkva) izmenili njegove reci. kuran ispravlja sve one "neistine" u bibliji.

TanjaOriginal
12.10.2007., 13:07
Istini za volju, ja sam Kur'an uzela, ali teško da ću pročitati. Ima puno zanimljivije literature. Čemu mi onda vi služite na forumu?

Dakle, daj sada podatke gdje to piše u Kur'anu da sama pročitam. Inako je posložen po ajetima-snaći ću se.

(Ne)stabilni
12.10.2007., 13:51
A da ti uzmes i procitas Kuran? Kuran kaze da isus nije umro na krstu. isus je po kuranu poslanik islama kao i mohamed. isus nije bozji sin, kako ga hriscani nazivaju i to je veliki greh u islamu bogu pripisati sina. bog je jedan jedini i on nema ni sina ni partnera. isus je propovedao islam, ali su ljudi (crkva) izmenili njegove reci. kuran ispravlja sve one "neistine" u bibliji.

A gdje je bio Muhamed dok je Isus živio?:confused:

On je jedini koji zna istinu, a oni koji su živjeli s Isusom, slušali, gledali ga, koje je On poslao, a mnogi su radi Njega i život svoj dali su lažljivci.

Muhamed je došao u svojem životu u kontakt sa kršćanima, u Medini, i to vjerojatno nekom kršćanskom sektom jer ono što Muhamed navodi o krčćanstvu, kršćanstvo ne pozna. (ne poznaje trojstvo nego dvojstvo i govori da je Marija Bog i ima površno shvačanje što znači Sin božji.)

Torsus
12.10.2007., 17:09
Istini za volju, ja sam Kur'an uzela, ali teško da ću pročitati. Ima puno zanimljivije literature. Čemu mi onda vi služite na forumu?

Dakle, daj sada podatke gdje to piše u Kur'anu da sama pročitam. Inako je posložen po ajetima-snaći ću se.

Imaš Kur'an? Jeli preveden na hrvatski? Ja kad sam ga tražio od kolege dao mi je arapski, a arapski ne razumijem pa tražim po internetu nešto na hrvatskom ali premalo je informacija, ipak treba cijela knjiga.

TanjaOriginal
12.10.2007., 17:14
Imaš Kur'an? Jeli preveden na hrvatski? Ja kad sam ga tražio od kolege dao mi je arapski, a arapski ne razumijem pa tražim po internetu nešto na hrvatskom ali premalo je informacija, ipak treba cijela knjiga.

Imam Kur'an, Stvarnost, Zagreb 1990.

Išla sam na Hrelić s frendicom po auto. a tamo ima svašta. Tip je prodavao životopis porno zvijezde u 3 knjige i Kur'an.
Malo smo se cjenjkali oko pornjave, spalila sam ga na živce, i rekao je: Evo ti Kur'an za 10 kuna.

Što reči čovjeku doli: HVALA! :lol:

Tvrdi uvez. :mig:

smjeskica
12.10.2007., 18:25
6. ( El-En'am) 5
4. ( En-Nisa') 157, 158, 172
5. ( El-Maide) 72-75, 17
57. ( El- Hadid) 27
19 ( Merjem) 16-34
2 ( El-Bekare) 87
3. ( Ali 'Imran) 45-60
4. ( En-Nisa') 156-159, 171, 172
5. (El-Maide) 17, 46, 72, 75
9. ( Et-Tevba) 30, 31
23. ( El-Mu'minun) 50
43. (Ez-Zuhruf) 57-61, 63-65
61. ( Es-Saff) 6, 14
5. ( El-Maide) 109-120
57. ( El-Hadid) 26, 27
9. ( Et-Tevba) 111
2. ( El-Bekare) 87, 253
6. ( El-En'am) 85

* "Tematska klasifikacija Kur'anskih ajeta",
Muhammed Fuad Abdulbaki
Prevod, Omer Štulanović

KObi
12.10.2007., 18:42

Mesihu neće biti zazorno da prizna da je Allahov rob, pa ni melekima, Njemu najbližim. A one kojima bude zazorno da se Njemu klanjaju, i koji se budu oholili, Allah će ih sve pred Sebe sakupiti: (4:172)

Nevjernici su oni koji govore: "Bog je – Mesih, sin Merjemin!" Reci: "Ko može spriječiti Allaha da, ako hoće, uništi Mesiha, sina Merjemina, i majku njegovu, i sve one koji su na Zemlji? Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome što je između njih; On stvara što hoće, i Allah sve može. (5:17)

Nevjernici su oni koji govore: "Bog je - Mesih, sin Merjemin!”A Mesih je govorio: "O sinovi Israilovi, klanjajte se Allahu, i mome i vašem Gospodaru! Ko drugog Allahu smatra ravnim, Allah će mu ulazak u Džennet zabraniti i boravište njegovo će Džehennem biti; a nevjernicima neće niko pomoći.

Nevjernici su oni koji govore: "Allah je jedan od trojice!" A samo je jedan Bog! I ako se ne okane onoga što govore, nesnosna patnja će, zaista, stići svakog od njih koji nevjernik ostane.

Zašto se oni ne pokaju Allahu i ne zamole oprost od Njega, ta Allah prašta i samilostan je.

Mesih, sin Merjemin, samo je poslanik - i prije njega su dolazili i odlazili poslanici - a majka njegova je uvijek istinu govorila; i oboje su hranu jeli. Pogledaj kako Mi iznosimo jasne dokaze, i pogledaj, zatim, njih kako se odmeću.

Reci: "Kako se možete, pored Allaha, klanjati onome koji vam nije u stanju kakvu štetu učiniti, niti vam neku korist pribaviti, a Allah je taj koji sve čuje i zna?"

Reci: "O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u vjerovanju svome, suprotno istini, i ne povodite se za prohtjevima ljudi koji su još davno zalutali, i mnoge u zabludu odveli, i sami s Pravoga puta skrenuli!"

Jezikom Davuda i Isaa, sina Merjemina, prokleti su oni od sinova Israilovih koji nisu vjerovali - zato što su se bunili i uvijek granice zla prelazili:

jedni druge nisu odvraćali od grješnih postupaka koje su radili. Ružno li je zaista to kako su postupali!
(5:72-79)

Išla sam na Hrelić s frendicom po auto. a tamo ima svašta. Tip je prodavao životopis porno zvijezde u 3 knjige i Kur'an.
Malo smo se cjenjkali oko pornjave, spalila sam ga na živce, i rekao je: Evo ti Kur'an za 10 kuna.

Što reči čovjeku doli: HVALA!
Ja sam kupio Bibliju tvrdi povez za 1KM=3.6 kuna! Pa to nema nikakve veze sa temom!

KObi
12.10.2007., 18:43
6. ( El-En'am) 5
4. ( En-Nisa') 157, 158, 172
5. ( El-Maide) 72-75, 17
57. ( El- Hadid) 27
19 ( Merjem) 16-34
2 ( El-Bekare) 87
3. ( Ali 'Imran) 45-60
4. ( En-Nisa') 156-159, 171, 172
5. (El-Maide) 17, 46, 72, 75
9. ( Et-Tevba) 30, 31
23. ( El-Mu'minun) 50
43. (Ez-Zuhruf) 57-61, 63-65
61. ( Es-Saff) 6, 14
5. ( El-Maide) 109-120
57. ( El-Hadid) 26, 27
9. ( Et-Tevba) 111
2. ( El-Bekare) 87, 253
6. ( El-En'am) 85
Nisam ni vidio da je neko vec ranije odgovorio, preduhitri me! :)

TanjaOriginal
12.10.2007., 18:45
DA, kao što vidimo i njima je jasno da Isus nije Bog. :rolleyes:

KObi
12.10.2007., 18:52
* "Tematska klasifikacija Kur'anskih ajeta",
Muhammed Fuad Abdulbaki
Prevod, Omer Štulanović
Gdje ovo nadje? Mislim, na bosanskom tematsku klasifikaciju? Imas li u pdf. ili u necemu drugom??

smjeskica
12.10.2007., 18:57
Gdje ovo nadje? Mislim, na bosanskom tematsku klasifikaciju? Imas li u pdf. ili u necemu drugom??
Nažalost ne, kupila prije par godina na aprilskom sajmu knjiga u Sarajevu.
Izdanje El-Kalema iz 1991. godine.
Ali mislim da se može naći po knjižarama.
Ili možeš i kopirati od nekoga, tanka je knjižica.

KObi
12.10.2007., 19:02
Nažalost ne, kupila prije par godina na aprilskom sajmu knjiga u Sarajevu.
Izdanje El-Kalema iz 1991. godine.
Ali mislim da se može naći po knjižarama.
Ili možeš i kopirati od nekoga, tanka je knjižica.
:( Ako nekada nadjes u .pdf, ili nekom drugom elektronskom obliku, javi! A ja cu potraziti, insaAllah!

Shady
13.10.2007., 05:10
U jednoj predaji (hadis) Muhammed (s.a) ovako govori o o Isusu (a.s.):

"Svako dijete je gorko zaplakalo na svojem rodjenju,
osim Isusa, sina Marijinog.
On se jedini nasmijao.
Jer svakom čovjeku, kada se radja,
satana probode prsa svojim kopljem oholosti,
i tako ga zarazi grijehom-
No, Isusa nije uspio probosti.
Zato jedini on nije zaplakao već bijaše nasmijan".

U Kur'anu se kaže da je Isus bio čist. Pog. "Marija", stavak 19. Spominje se i renutak kada je Mariji saopćena blagovijest, da će ona dobiti na poklon dječaka čista! Blagovijest je donio andjeo Gabrijel a.s. : "Ja sam poslan od Gospodara tvoga, da ti poklonim djecaka čista...", (K, 19/19). Evo sada odgovora na neka pitanja, koja krćani često postavljaju muslimanima.

1. Tko su Isusovi sljedbenici
Isusovi a.s. sljedbenici, prema Kur'anu, su oni koji sebe nazivaju "Kršćanima": "Ti ćeš sigurno uvidjeti da vjernicima ima najljućih neprijatelja medju židovima i mnogobošcima; i svakako ćeš uvidjeti da najbližih prijatelja vjernici imaju medju onima koji govore: 'Mi smo krscani' - zato što medju njima ima svećenika i monaha, i što oni potiskuju oholost iz sebe."(K, 5:82) Isto tako, sljedbenici Isusa a.s. su svi oni kojima on predstavlja ideal življenja. Može reći da su i muslimani svojevrsni sljedbenici Isusa budući da slijede njegov život. Kao što slijede i Abrahama, Noju, Jakova, Josifa, Ivana Krstitelja, i sve druge izabranike sa kojima se očitovala Istina. Posebno hvaljeni sljedbenici Isusa a.s. su njegovi apostoli, zatim kršćanski svećenici ("jer nisu oholi i jer im se na čuvanje može dati bilo koja vrijedna stvar"), ali isto tako hvaljeni su i "oni od njegovih sljedbenika koji znaju pustiti suzu i kada čitaju stavke Kur'ana".

2. Na koji način muslimani objašnjavaju to što Kur'an govori: "biti vjernik ili nevjernik ovisi o odnosu prema Isusu, ili drugim riječima slijediti Isusa znaci biti vjernik ?"
Da. Slijediti Isusa a.s. znači biti vjernik! Ne slijediti njega, znači biti nevjernik. Isusu a.s. je, prema navodima Kur'ana časnog, ovako rečeno:
"Tvoji će sljedbenici biti iznad nevjernika sve do Smaka svijeta...".(K, 3:55)"

3. Nadalje što znači ono kur'ansko: ¨Ja sam Taj koji će ti smrt dati i Sebi te uzvisiti¨ ? Je li to znači da je Allah usmrtio Isusa ? Ili ga je Bog uzdigao sebi ? Ili ga je usmrtio, pa uzdigao sebi?
Kur'an ispričava zgodu bebe koju je Marija s.a. donijela svojima. Naime, sama trudnoća i rodjenje obavljeno je u izvjesnoj tajnosti, jer se Marija s.a. prema citatu Kur'ana časnog - "Povukla u osamu, prema Istočnoj strani" (19:16). Istočna strana je Templ, manastir u kojem je ona boravila u samoći i strpljivom išćekivanju. U vrijeme te osamljenosti, posjećivao ju je redovito jedino njen rodjak, Zaharije (otac Ivana Baptista) i uvijek, kad bi god došao kod nje, zaticao bi svježu hranu na njenome stolu. Upitao ju je odakle hrana i dobio ovaj odgovor - o njezinoj ishrani, po Allahovoj dž.š. zapovjedi, brinuli su se andjeli. Nakon rodjenja, donijela je bebu svojima. Budući da nisu znali da je zanijela, uplašili su se i rekli: "Pa ti nisi nečasna, a nečasni nisu tvoji otac i mati... pa, što je sad ovo?!" {19:28} A ona im je pokazala pantomimom na dijete, u smislu: "Pitajte njega!" - "Ali, kako ćemo pitati dijete u kolijevci?" - Nakon toga dijete je progovorilo, izmedju ostalog i ovo: 'Neka je mir nadamnom na Dan kada sam se rodio, Dan kada budem umro i Dan kada budem iz mrtvih ustajao!' (19: 33) Dakle, spomenute su tri vremenske točke, vezane za Isusa i to su dan kada je rodjen, dan kada će umrijeti, i dan kada će ustati iz mrtvih, kao i blagaslov tih svih dana. Ovo za kršćanina može eventualno biti vrijedna asocijacija na njegovu smrt u mukama i uskrsnuću, dok muslimani prema svojim predajama, vjeruju da se kod uskrsnuća misli na dogadjaj Sudnjeg Dana, kada će sva Božija stvorenja odjedamput umrijeti, a onda najednom svi biti proživljeni - da bi im se tada predočila njihova dobra i njihova pokudjena djela.

4. Zašto Kur'an kaže da je Isus "znak ljudima"?
Pored Abrahama a.s. i Mojsija a.s., Isus a.s. je uz Muhammeda s.a. takoreći centralna ličnost Kur'ana. Uglavnom, svaki stavak te objave koji je vezan za Isusa a.s. jeste stanoviti Znak, bilo da se radi o nečemu što je Isis a.s. rekao ili što je uradio. Liječio je bolesne, dizao mrtve, pogadjao ljudima njihove misli, pogadjao je što su tog dana jeli, pogadjao gdje su zgrtali i sakrivali svoje imetke (da ih tako ne bi morali udijeliti), dalje, hranio je ljude hranom koja je sa neba stizala... etc. Evo nekoliko interesantnih mjesta iz Kur'ana časnog:

- Isus a.s. je Riječ koja je na djevu Mariju "spuštena",
"Mesija, Isus, sin Marijin, Božiji je poslanik, i Riječ (ar. kelime) Njegova koju je na Mariju spustio, i Duh od Njega..." (4, 171)

- Isusa je Bog poslao ljudima,
- Isus je Duh od Njega,
- Isus je "Znak Milosti Božije"... (K, 4:171 i 19:21)

Kada je Marija a.s. dobila Blagovijest da će imati dijete, pitala je andjela Gabrijela "Kako ću ja imati dijete, kada me ni jedan muškarac nije ni dodirnuo, a niti sam ja nevljalica?" (K, 19:20), a Gabrijel a.s. joj na to odgavora: "To je Bogu lahko! Kada on nešto odluči, on samo za to rekne: 'Budi!' - i to bude" (K, 3:47)

Isus je "Znak Milosti" jer u njemu imaju primjer krotke osobe koja hodi zemljom skrušeno i smjerno, bez ikakve drskosti i nepristojnosti. Osobe koja je dobra i blaga prema svojim roditeljima, svim ljudima, čak i najizgubljenijima. Pogledati i stavak 19:32. zanimljiv je.

Eto toliko. Propustio sam mnogo toga reći, a po čemu je sve Isus a.s. jedinstven, i što ga je krasilo. Nekoliko velikih poglavlja Kur'ana govori o njemu:
- Poglavlje 5., "Trpeza" (o dogadjaju kada su ljudi posluženi hranom, koju je Bog dž.š. spustio sa neba na molbu Isusa).
- Poglavlje 3., "Al-Imran" (ime Isusova a.s. djeda, tj Marijina oca). Cijela Imranova porodica je bila blagoslovljena.
- Poglavlje 19., "Marija", etc.

5. Tko je Njegov otac ?
Muslimani smatraju da su kršćani došli u zabludi da se Isusa nazivaju sinom Boga, sa napuštanjem habrejskog jezika, tj sa pisanjem N. Zavjeta na grčkom jeziku (kojim Isus nije govorio). Idemo u oblast transliteracije i transkulture. Svaki se narod, i sva podneblja, izražavaju se na jedan specifičan, samo njima svojstven način. Kod židova je bilo normalno npr. da je "Izrael prvorodjenac božiji" (S. Zavjet) U arapskom govornom području, medjutim, nikada nije postojao način izražavanja kakav je postojao kod Židova. Arapski jezik uopće ne poznaje termin "Otac" a da bi se taj termin odnosio na Tvorca. Kur'an je objavljen na arapskom jeziku. Pisan je stilom koji je svojstven arapima, a ne židovima! Dakle, ustvrdjujemo: Kur'an ne poznaje termin "Otac" koji se odnosi na Boga, kao npr: "Otac naš nebeski" ili - "Otac Isusov". Ponovimo: biblijski stavak prema kome Bog objavljuje: "Izrael je Prvorodjenac Moj". saopćen na način koji je svojstven sključivo hebrejskoj literarnoj i govornoj tradiciji. I nponovimo: Ovako nešto ne postoji kod Arapa. Iz ovoga bi se stavka bukvalistički moglo izvući da je izraelski narod prvorodjenac u nekakvom "krvnom" smislu. No pravi smisao ovog stavka, po meni, nije taj da Izraelski narod jeste bukvalno Božiji prvorodjenac (u porodičnom smislu), već da je taj narod od Bo-ga odaran, Njemu blizak, etc. Dakle, ponovimo opet: pojam "Otac", koji bi se odnosio na Tvorca, isključivo je odlika izražavanja nekih drugih naroda i područja a ne arapskog. Kao što recimo postoje izvjesna plemena u africi koja Boga oslovljavaju sa "Mati". Sve je to deo jednog lokalnog jezičkog folklora, pa drugim (različitim) tradicijama može biti shvatljiv samo u nekom prenesenom, a ne doslovnom (bukvalnom) značenju. Mislim da je ta hebrejska forma "Oca" imala jedan odredjeni smisao i značenje samo u hebrejskom jeziku i načinu izražavanja, a da je sa pisanjem evandjelja na grčim jezik taj izraz dobio jedan novi, tj bukvalni smisao. Izrazi o Bogu kao "Ocu Našem" ili pak kao "Ocu Isusovom" sa proticanjem vremena dobili su taj novi smisao. Naravno, ovime ne želim oskrnaviti kršćanski nauk u kojem se kaže "Stvoritelj je Otac svih ljudi". ("Otac naš nebeski").

Toliko. Za više pojedinosti, možeš pogledati ovdje:

Isus a.s. u Kur'anu i Bibliji (usporedno, po paralelnim mjestima):
http://www.christianity-islam.com/jesus.html
Djeva Marija u Kur'anu i Bibliji (usporedno, po paralelnim mjestima):
http://www.christianity-islam.com/mary.html

Pozdrav

TanjaOriginal
13.10.2007., 10:51
Hvala ti od srca. To se sve poklapa s gnostičkim učenjima, a koja ispravljaju Bibliju i nepimene (idiotaie) koji su ju prevodili.

Za sada nemam više pitanja, idem malo pogledati ajete, pa ću onda imati pitanja. :top:

Dunj@
13.10.2007., 12:22
5. Tko je Njegov otac ?
Muslimani smatraju da su kršćani došli u zabludi da se Isusa nazivaju sinom Boga, sa napuštanjem habrejskog jezika, tj sa pisanjem N. Zavjeta na grčkom jeziku (kojim Isus nije govorio). Idemo u oblast transliteracije i transkulture. Svaki se narod, i sva podneblja, izražavaju se na jedan specifičan, samo njima svojstven način. Kod židova je bilo normalno npr. da je "Izrael prvorodjenac božiji" (S. Zavjet) U arapskom govornom području, medjutim, nikada nije postojao način izražavanja kakav je postojao kod Židova. Arapski jezik uopće ne poznaje termin "Otac" a da bi se taj termin odnosio na Tvorca. Kur'an je objavljen na arapskom jeziku. Pisan je stilom koji je svojstven arapima, a ne židovima! Dakle, ustvrdjujemo: Kur'an ne poznaje termin "Otac" koji se odnosi na Boga, kao npr: "Otac naš nebeski" ili - "Otac Isusov". Ponovimo: biblijski stavak prema kome Bog objavljuje: "Izrael je Prvorodjenac Moj". saopćen na način koji je svojstven sključivo hebrejskoj literarnoj i govornoj tradiciji. I nponovimo: Ovako nešto ne postoji kod Arapa. Iz ovoga bi se stavka bukvalistički moglo izvući da je izraelski narod prvorodjenac u nekakvom "krvnom" smislu. No pravi smisao ovog stavka, po meni, nije taj da Izraelski narod jeste bukvalno Božiji prvorodjenac (u porodičnom smislu), već da je taj narod od Bo-ga odaran, Njemu blizak, etc. Dakle, ponovimo opet: pojam "Otac", koji bi se odnosio na Tvorca, isključivo je odlika izražavanja nekih drugih naroda i područja a ne arapskog. Kao što recimo postoje izvjesna plemena u africi koja Boga oslovljavaju sa "Mati". Sve je to deo jednog lokalnog jezičkog folklora, pa drugim (različitim) tradicijama može biti shvatljiv samo u nekom prenesenom, a ne doslovnom (bukvalnom) značenju. Mislim da je ta hebrejska forma "Oca" imala jedan odredjeni smisao i značenje samo u hebrejskom jeziku i načinu izražavanja, a da je sa pisanjem evandjelja na grčim jezik taj izraz dobio jedan novi, tj bukvalni smisao. Izrazi o Bogu kao "Ocu Našem" ili pak kao "Ocu Isusovom" sa proticanjem vremena dobili su taj novi smisao. Naravno, ovime ne želim oskrnaviti kršćanski nauk u kojem se kaže "Stvoritelj je Otac svih ljudi". ("Otac naš nebeski").

[LEFT]Pozdrav

evo konačno jednog suvislog objašnjenja prije svega muslimanima o bogu-ocu i to od muslimana! ovaj dio zaslužuje da bude i ostane na vrhu tema o islamu, tj o većinskom muslimanskom shaćanju kršćaniskih pojmova!

nekad sam se jako trudila baš to objašnjavati pojam boga-oca. očito mi je manjkalo šire poznavanje i arapskog kulturnog kruga!

zapravo sam se čudila da to muslimani ne shvaćaju, već se uvijek uhvate samo na čisti ljudski (seksualni) pojam oca.

još se čudim, ali počelo je...i mislim da će evropski muslimani (osobito ovi naši) biti oni koji će biti most prema onima koji iz kurana i hadisa izvlače samo ono bukvalno shvaćanje očinstva!

na kraju, ipak sam uspjela, nakon dugog vremena, naučiti nešto novo.

hvala shady:)

Dunj@
13.10.2007., 15:51
sad mi je jasnije još nekaj. ono, u islamu je bog ponajviše gospodar. bar tako sam dobila dojam čitajući muslimanske postove.

ok, jest i gospodar, ali bog kao otac je nekako bliži... jer kao otac i kažnjava i voli.
u tom smislu, kršćani su navodno ostavili boga-oca koji kažnjava u starom zavjetu, sebi ostavili novi u kojem je bog-otac (bog-ljubav!):mig:

islamic
13.10.2007., 18:42
Ovo Gospodar istice velicanstvenost Boga i vlast nad svima nama. To se svojstvo stavlja na prvo mjesto. A bliskost sa ljudima... To se moze primijetiti u Kur'anu...Na primjer, navodi kako je Bog ljudima podario razne blagodati, mogucnosti itd. Npr. odlikovao ih je razumom, naredio andjelima da se poklone covjeku, dao im je vid, sluh, i sve ostalo, ucinio je ljude namjesnicima na Zemlji...itd...A jasnost i isticanje toga Gospodar je potrebno da bi se sprijecilo bilo kakvo dovodjenje toga u pitanje. A u prvom poglavlju Kur'ana navodi se : Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova, Milostivom Samilosnom ...
Vaznost toga da je Bog Milostivi se vidi da je to odmah na samom pocetku Kur'ana navedeno a znakovito je da je Gospodar ispred toga :)

Dunj@
14.10.2007., 08:15
ako je bog otac- onda smo mi djeca božja!

kome je bog gospodar, tada su njegovi robovi...

djeca vole, slušaju i poštuju boga oca! ne moraju mu robovati, jer moraju odrasti i postati odgovorni.

robovi ni za što nisu odgovorni!

Raiden
14.10.2007., 08:32
Ja sam sreo dosta krščana koji Oca ne smatraju organskim, dakle ok. Ali onda pripisuju sina organskog, što je opet nemoguće. Ali sam sreo opet one koji i za sina kažu da je samo pojmovno, a ne organski. Dakle sin u smislu islamskom "sinčić", dakle onaj koga Svevišnji pazi, a NE onaj kojeg je On kao svog sina stvorio.

Dakle svaki krščanin koji tvrdi da je Isa samo metaforički, a ne organski sin od Oca (Boga), on je sasvim blizu islamskom tumačenju. Ako još uz to Isu vidi kao oličenje-manifestaciju Božijeg zakona, a ne kao Boga (očigledno duplog), onda je upotpuniju islamski stav.

Dakle Bog je samo Onaj koji se ne može opisati, Isa je samo Poslanik. Nema potrebe zapetljavati sa Otac i sin. Samo Bog i Poslanik i gotovo.

ps. kad me već krenulo o trojstvu, da vam navedem o svetom duhu. U terminologiji bi se moglo reći duh=ruh (islamski pojam). Kada se kaže na arapskom "tenezelul malaiketi ve ruhu fiha", prevodi se "spuštaju se meleki i Džibril (Gabriel)". Dakle duh=ruh=Džibril=Gabriel. Summa: otac+sin+duh=bog+poslanik+gabriel

Raiden
14.10.2007., 08:41
Bitno je napomenuti da je jedna od bitnih poruka Kur'ana i Posljednje Objave:
018:004. i da opomene one koji govore: "Allah je Sebi uzeo sina."

Samo su dva grijeha koje Allah neće oprostiti: širk (obožavanje nekog drugog mimo Allaha) i pripisivanje drugog Allahu (sina, kćerke, oca, majke itd.)

Sve ostalo je u Njegovoj milosti, ali na ove dvije stvari treba izuzetno pripaziti.

Ja kao musliman itekako uzimam pouku prijašnjih objava tora i biblija, jer bitne stvari ostaju bitne ukoliko nisu dopunjene. Kao primjer bih naveo jevrejski pokušaj prevare Boga ribolovom u vezi zabrane lova subotom. Mnogi danas sami sebe tako varaju i nesvjesno čine istu nepromišljenu grešku kao tada jevreji.

Torsus
14.10.2007., 09:41
Salla Allahu alejhi we sellem.
Neka je Allahova milost i mir na njega.

Krkan
14.10.2007., 10:33
Ja sam sreo dosta krščana koji Oca ne smatraju organskim, dakle ok. Ali onda pripisuju sina organskog, što je opet nemoguće. Ali sam sreo opet one koji i za sina kažu da je samo pojmovno, a ne organski. Dakle sin u smislu islamskom "sinčić", dakle onaj koga Svevišnji pazi, a NE onaj kojeg je On kao svog sina stvorio
ja sam sreo dosta krscana koji nisu procitali bibliju.
i muslimana koji nisu procitali kuran.
obozavaju utakmice.
:ne zna:
nije vjera za svakoga...
ode ja na utakmicu.

Dakle svaki krščanin koji tvrdi da je Isa samo metaforički, a ne organski sin od Oca (Boga), on je sasvim blizu islamskom tumačenju. Ako još uz to Isu vidi kao oličenje-manifestaciju Božijeg zakona, a ne kao Boga (očigledno duplog), onda je upotpuniju islamski stav.
jel se sad pocelo analizirat misljenje pojedinaca?
tesko je objasnit da bog nema zene, onom koji vjeruje da bog ima bradu.
:rofl:

Wetiko
14.10.2007., 14:42

U wikipediji postoji prijevod Tomislava Dretara (http://hr.wikisource.org/wiki/Kur%27an).

Maitreya
14.10.2007., 14:57
isus je propovedao islam, ali su ljudi (crkva) izmenili njegove reci. kuran ispravlja sve one "neistine" u bibliji.

Joj , ovo je bolje od meksickih sapunica.

Isus nije propovedao islam ni krscanstvo vec ljubav medju ljudima.
Tesko je to za shvatiti .

Nomen Nescio
14.10.2007., 15:14
Hvala ti od srca. To se sve poklapa s gnostičkim učenjima, a koja ispravljaju Bibliju i nepimene (idiotaie) koji su ju prevodili.

Za sada nemam više pitanja, idem malo pogledati ajete, pa ću onda imati pitanja. :top:

ἰδιῶται. :mig:

Torsus
14.10.2007., 21:44
U wikipediji postoji prijevod Tomislava Dretara (http://hr.wikisource.org/wiki/Kur%27an).

Thanks. Bio sam tamo. :)

Vojnik Gorčin
14.10.2007., 23:11
hmmmm, nije mi baš najjasniji Dretar šta je htio sa ovim prijevodom, ali prilikom čitanja prve sure Al Fatihe uočio sam da ne bira baš najsretnij rješenja!

eto Elhamdulillahi rabbilalemin
dretar prevodi kao * 2 Slava Bogu, Gospodaru svijeta:

nije mi jasno zašto "slava" kad je osnovno značenje ove riječi HMD- zahvalnost, a ustaljeno je da se "Subhaneallah" prevodi kao "slava Bogu"...
zatim nije mi jasno zašto je izostavio množinu svijeta umj. svjetova?

već na prvi pogled ima mnogo grešaka...
zatim gdje su dodatna pojašenjenja, koju su očito potrebna

Riječ MAlik koju prevodi kao "kralj":rolleyes:
Halifa, Emir to bi bile riječi koje su ekvivalent riječi kralj, posebno zato jer ima neko viši od kralja - U srednjovjekovnoj Evropi Kraljeve su imenovali Carevi i/ili pape

Ovja prijevod značenja Kur'ana je u najmenju ruku čudan- neću reći da je loš, ali čudan je čudan da ne može čudniji biti.
a ko je t. Dretar?
Diplomirao organizaciju kulturnih djelatnosti na Pedagoškom fakultetu u Rijeci 1977. -tako kaže wikipedia

ne znam, arapski jezik je težak i za ovakve prijevode traži životni vijek izučavanja i učenja, ali opet!

ja preporučujem prijevod Pandža- Čaušević!

Raiden
15.10.2007., 08:04
Joj , ovo je bolje od meksickih sapunica.

Isus nije propovedao islam ni krscanstvo vec ljubav medju ljudima.
Tesko je to za shvatiti .

Jedan velikan (Gejlani) sreo u svoje doba (11st.) se sreće sa svečenikom koji želi da mu ovaj dokaže da je islam istinska vjera, a kao dokaz mu traži da oživi mrtvaca. Upita Gejlani njega kako je to Isa radio, sveštenik mu objasni, a Gejlani tako postupi. Mrtvac ustane. Kada je ustao upita Gejlani "Ja nisam Poslanik, ja sam samo sljedbenik Muhammedov, vjeruješ li sad?", svečenik je primio "update"-islam i postao veliki čovjek. Gejlani je naravno rekao mrtvacu da se vrati u kabur(grob) što je ovaj i učinio.

To o čemu ti govoriš je zapravo trivijalno, a ne teško. Jer jedna je vjera prava.

TanjaOriginal
15.10.2007., 08:35
ἰδιῶται. :mig:
:kokice:

paklenikraj
15.10.2007., 17:36
:kokice:

A jesi ti đavo, đavole! Svuda te ima. To je dobro, znači da bi kod tebe moglo biti jako puno posla. Dogovorit ćemo se, "ljudi smo, nismo Turci" (pučka izreka; inače volim i Turke i Turkinje).

KObi
15.10.2007., 19:00
hmmmm, nije mi baš najjasniji Dretar šta je htio sa ovim prijevodom, ali prilikom čitanja prve sure Al Fatihe uočio sam da ne bira baš najsretnij rješenja!
Meni se cini jako cudno, nisam nikada cuo za tu osobu, do sada!

Wetiko
16.10.2007., 20:25
Ovja prijevod značenja Kur'ana je u najmenju ruku čudan- neću reći da je loš, ali čudan je čudan da ne može čudniji biti.
a ko je t. Dretar?
Diplomirao organizaciju kulturnih djelatnosti na Pedagoškom fakultetu u Rijeci 1977. -tako kaže wikipedia

ne znam, arapski jezik je težak i za ovakve prijevode traži životni vijek izučavanja i učenja, ali opet!

ja preporučujem prijevod Pandža- Čaušević!

Prvi puta čitam Kur´an i odgovara mi ovaj hrvatski prijevod, mješavina korienskog i standardnog hrvatskog jezika. Povremeno mi zvuči kao Thompson, "o, moj narode" , "gluhi, nijemi, slijepi"...

U prvim surama se često spominje Isus, ali kao poslanik koji nije konačan. Zlonamjerni mogu tu pronaći optuživanje Židova za njegovu smrt, što i čine.

Tomislav Dretar (http://www.vojska.net/hrv/zivotopis/d/dretar/tomislav/) je zanimljiv lik i siguran sam da bi prihvatio stručne sugestije za svoj prijevod, ali čitam da su ga moderatori potjerali s wikipedije.

KObi
16.10.2007., 21:07
Iskreno moj ti je savjet da citas od Besima Korkuta ili jos bolje od grupe prevodiova tefsira (ali je njih teze naci), ovaj prvi ima nekih gresaka ali u dosta umanjenom obliku! Izvrstan je i stilom, mada je na bosanskom! Ako ga ne nadjes na netu ja cu ti poslati, insaAllah, link pa ga sebi skini u .pdf formatu!

Shady
19.10.2007., 05:31
Hvala ti od srca. To se sve poklapa s gnostičkim učenjima, a koja ispravljaju Bibliju i nepimene (idiotaie) koji su ju prevodili. Za sada nemam više pitanja, idem malo pogledati ajete, pa ću onda imati pitanja.
Nema na čemu, Tanja. Odi sad čitaj, nadam se da ćeš dobro iskoristiti vrijeme dok si banirana. :mig:

Michael Collins
19.10.2007., 16:19
Zanima me položaj i ugled Isusa Krista u Islamu, a i njegove majke Marije.
Navodno muslimani poštuju "proroka Issu i njegovu majku Merjemu"...
Molim da mi netko od forumskih muslimana sveto pobliže pojasni...
I da...
Da li vjerujete u "bezgrješno začeče" i da li je za vas Isus "sin Božji"?

smjeskica
19.10.2007., 16:38
Zanima me položaj i ugled Isusa Krista u Islamu,
Božiji poslanik.
a i njegove majke Marije.
Majka Božijeg poslanika.
Navodno muslimani poštuju "proroka Issu i njegovu majku Merjemu"...
Da. Bez navodno.
Molim da mi netko od forumskih muslimana sveto pobliže pojasni...
Malo niže imaš temu Isa sa stanovišta islama, tu možeš naći nešto i možeš naći mjesta u Kur'anu gdje se spominje Isa a.s.
Ako ti je Kur'an pri ruci, ako nije neko ti vjerovatno može dati link na online izdanje.

Da li vjerujete u "bezgrješno začeče"
Da.
i da li je za vas Isus "sin Božji"?
Ne.

Shady
19.10.2007., 17:44
Ovdje smo već započeli na tu temu:
http://www.forum.hr/showthread.php?t=268496
Ako se Michael Collins slaže, topici se mogu spojiti. Pozdrav :)

Michael Collins
20.10.2007., 09:21
Može, spojite ih

Shady
21.10.2007., 08:52
Može, spojite ihSpojeno. :)
Sada imaš više odgovora, pa ako imaš još neka dodatna pitanja, možeš ih postaviti. Pozdrav

barmen jitro
22.10.2007., 01:08
A kako bi bilo da se vi islamisti okrenete sebi i zapitate sebe dal ste vi mozda potpuno van svega a ne da se bakcete oko tema koje duhovno niste u stanju razumijeti? Koji jadni komentari, pa to je katastrofalno sta sve necu ovdje pronaci sta ste sve napisali vrijeđajuci Isusa najuzvisenijeg Sina Bozijeg,zaista jadno cime se sluzite.I stalno vrtenje ukrug,pomislice netko da je zaista islam toliko spasavajuc da ce ljudi odbaciti svoju vjeru nebi li krenuli u ovaj besmisao besmilica ispraznih.:kava:

Shady
22.10.2007., 01:51
:confused:

Možeš li nešto konkretnije napisati?

barmen jitro
22.10.2007., 02:13
:confused: Možeš li nešto konkretnije napisati?

NE :mad: , jel to bi znacilo ponovno vrtenje u zakretanje,pobogu nismo na ringispilu.Sta konretno napisati osim da neznate u sta se upustate donoseci tek tako opaske.Ovo je vrlo opasno sto se uopce koriste rijeci i imena najviseg Sina samoga Boga Tvorca,prestanite uopce to pricati! Ili Ga postivate ili Ga nemojte uopce spominjati.Znate li sta je Isus kazao o sebi,ponovicu vam: "Onaj tko se MENE postidi,i JA cu se njega postidjeti na Sudu!".Islam ne govori nista ispravno po ovome pitanju,i to je zamka djavola da se navede covijek na takvo razmisljanje,a ne neka Allahova naredba!.Pozdrav

Shady
22.10.2007., 03:07
Pa što da ti kažem.. takvo je naše vjerovanje! Imaš raznih religija u svijetu.
I gdje smo to u ovoj temi iskazali bilo kakvo nepoštovanje prema njemu? :rolleyes:

Vojnik Gorčin
22.10.2007., 18:43
NE :mad: , jel to bi znacilo ponovno vrtenje u zakretanje,pobogu nismo na ringispilu.Sta konretno napisati osim da neznate u sta se upustate donoseci tek tako opaske.Ovo je vrlo opasno sto se uopce koriste rijeci i imena najviseg Sina samoga Boga Tvorca,prestanite uopce to pricati! Ili Ga postivate ili Ga nemojte uopce spominjati.Znate li sta je Isus kazao o sebi,ponovicu vam: "Onaj tko se MENE postidi,i JA cu se njega postidjeti na Sudu!".Islam ne govori nista ispravno po ovome pitanju,i to je zamka djavola da se navede covijek na takvo razmisljanje,a ne neka Allahova naredba!.Pozdrav

Mišljenja sam da bi o islamu morao da čitaš iz knjiga, a ne nekih brošurica, kada bi to učinio ne bi džaba trošio vrijema na pisanje ovakvih postova!

mi se Isusa uopće ne stidimo niti niječemo ono s čim je došao- Eto to nas uči Islam kao što nas uči da je on čist od onoga što mu se pripisuje

Shady
24.10.2007., 22:18
Ostalo je još toga nedorečenog a ovu temu. :)

Evo sada još nekoliko stavka Kur'ana časnog, koje do sada nismo iskazali a veani su za Isusa (a.s.). Tih nekoliko stavaka koji slijeda, možda će najbolje objasniti zašto muslimani ne smatraju Isusa otjelotvorenim Bogom, i zašto muslimani negiraju trojstvo (tri Božije osove u jednome Bogu).
glede Isusa (a.s.)

1. Najprije Stavak o Isusovoj stvorenosti:
Isusov slučaj je u Boga isti kao i slučaj Ademov:
Bog ja je od zemlje stvorio; rekao: "Budi" – i on bi. (Kur'an časni, 3:59.)

Isus je, dakle, za muslimane Božije stvorenje. Tako se veli da je samo Bog nestvoren. Po vjerovanju muslimana, Isus je svoje učenike upravo tomu naučavao, da vjeruju u Boga njihovog i njegovog, Koji sva stvorenja sazdaje i hrani. Kao na primjer u stavcima Evandjelja:
Reče joj Isus:
- "Nemoj me se dodirnuti, jer još nijesam uzašao k Ocu svojemu.
Nego idi k braći mojoj i kaži im:
'Uzlazim k Ocu svojemu i Ocu vašemu, Bogu svojemu i Bogu vašemu'." (Iv: 20, 17)

Isto ovako muslimani gledaju na Boga. Nema nikakve razlike izmedju ovoga i onoga što u Kur'anu časnom stoji. Jer je to jedna ista vjera. Vjera u jednoga Boga. :)

2. Kada je u pitanju Trojstvo, islam to naziva zastranjenjem, paznovjerjem, zabludom.. i upućuje im dobronamjeran poziv:
O sljedbenici Biblije, ne zastranjujte u svome vjerovanju
i o Bogu govorite samo istinu!
Mesija, Isa, sin Marijin, samo je Božiji odabranik,
i Riječ Njegova koja je Mariji spuštena, i Duh od Njega;
zato vjerujte u Boga i Njegove odabranike i ne govorite: "Trojica su!"
Za vas bolje da sa tim prestanite!
Bog je samo jedan Bog, - hvaljen neka je On! – (Kur'an časni 4:171)

Isus je, za muslimane, Božiji sluga:
Mesiji (Isusu) neće biti mrsko da prizna da je samo Božiji sluga,
kao ni Andjelima, Njemu najbližim.
A one kojima bude zazorno da se samo Njemu podlože,
i koji se budu oholili, Bog će ih sve pred Sebe sakupiti: (Kur'an časni 4:172)

Dalje, veli se da će se Bog, na sudnjemu Danu, obratiti Isusu pred svim ljudima:
- "O Isuse, sine Marijin, jesi li ti govorio ljudima:
’Prihvatite mene i majku moju kao dva boga, uz Boga!’" (Kur'an časni, 5:116)

I na to se kaže da će Isus odgovoriti pred svima, ovo:

"Hvaljen neka si Ti! Meni ne priliči da govorim bespravično!
Ako sam ja to govorio, Ti to već znaš;
Jer Ti znaš šta ja znam, a ja ne znam šta Ti znaš;
Samo Ti jedini sve što je skriveno znaš.

Ja sam im govorio samo ono, što si im Ti naredio:
’Klanjajte se Bogu, i mome i svome Gospodaru!’
Ija sam nad njima bdio samo dok sam među njima bio,
a kad si mi Ti dušu uzeo, Ti si ih jedini nadzirao;
Ti nad svim bdiš. (Kur'an časni, 5:116)

Mislim da je ovime sada u potpunosti objašnjeno vjerovanje muslimana glede Isusa (a.s.) Po tom vjerovanju, temelji kršćanstva i islama su jednaki, ali su kršćani krivo shvatili Isusove riječi, savladala ih je pretjerana strast i ljubav, te su tako proglasili jedno Božije stvorenje i odabranika, najprije sinom Boga, krivo shvatajući hebrejski pojam 'sin', (o čemu sam već govorio u ovom topicu na prethodnim stranama).
- "Težite, dakle, savršeni, jer je Savršen Otac vaš nebeski". Mt 5,48 (http://74.53.88.18/~sda/biblija/glava.php?prijevod=sve&dknjiga=Matej&glava=5#48)
- "Jer ako opraštate ljudima grijehe njihove, oprostiće i vama otac vaš nebeski". Mt 6,14 (http://74.53.88.18/~sda/biblija/glava.php?prijevod=sve&dknjiga=Matej&glava=6#14)
- "A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli nebeski, ni Sin, nego samo Otac". Mt 24,36 (http://74.53.88.18/~sda/biblija/glava.php?prijevod=sve&knjiga=Matej&glava=24#36)

A onda su (budući da je krivo konotirano to 'sinovstvo'). čak i proglasili da je Isus sami Bog. To se nekada davno uradilo na nekim koncilima i od tada do dan danas traje takva situacija. Što više, te su stvari proglašene 'svetim istinama', nedodirljive su i o njima se ne da raspravljati. No, ja sm ipak optimist i vjerujem da će razum i istinoljubivost prevladati, i da će , izmedju kršćana i musimana u budućnosti doći do razumijevanja i slaganja po ovom pitanju. I onda će to otvoriti neslućeno velike perspektive medjusovne ljubavi u jednoj jedinoj Istini koju ljube i jedni i drugi.

A ta jedna jedina istina je:

Bog Isusov, Otac naš Nebeski.

Bog Kur'ana, Svedržitelj, Svjesni.
Koji sve stvara sa mjerom i proporcijom.
Koji se odaziva molbi molitelja.
Tako i ja molim Boga da u Istini ujedini nas muslimane i kršćane.
Amin! :s

TanjaOriginal
25.10.2007., 09:40
Ukoliko me sjećanje dobro služi i ukoliko se ovdje ne briše nick one koja je otvorila temu, oda sam to je, a ne Muslimani.
I ja sam ta koju zanima što o Isusu govori Islam. Ne vidim razlog da me se tome sprječava. :mad:

Prma tome- ČITAM, a ne moram se javljati na nešto što ne znam.

Shady
27.10.2007., 01:59
Ako je ovo iznad upućeno meni, a posebno smajli: :mad:
onda se ispričavam, ako sam te nečim povrijedio.. :)

nobie
21.07.2008., 04:42
Zanimalo me je kaj kaze Islam o Isusu pa tak surfam ja malo netom kad ono :eek: pronadem ovaj text dolje i neugodno se iznenadim... ono wtf??? :confused: Uglavnom zanima me kaj mislite da li je muhamed ustvari "lažni prorok"

Muhammed je zavodnik i antikrist jer je nijekao Božje utjelovljenje u Gospodinu Isusu, njegovu smrt na križu i njegovu univerzalnost kao Gospodina i Spasitelja cijeloga čovječanstva. On je uspio svojim učenjem osnovati novo ''kršćanstvo'' u kojem je on u središtu, pa mu zato Krist mora biti uklonjen s prvog mjesta. Nije uzalud da zato Muhammed sebe naziva ''pečatom proroka'' odnosno Božjom završnom riječi koja je mesijanski naziv za Krista (Hebrejima 1, 1-2).

Kaj mislite o tome kaj muslimani ne vjeruju da je Isus bio razapet???

Muslimani odbacuju biblijski i povijesni izvještaj o Kristovoj smrti na križu. Oni na osnovi Kurana tvrde da je Kristova smrt zabluda. Kuran: ''Mi (Židovi) smo ubili Mesiha Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika! A nisu ga ubili, ni raspeli, već im se pričinilo'' (4, 157).

Ibn Kesir kaže: ''...namjesnik i grupa jevreja otišli do stana u kojem je bio Isa, a.s., sa grupom od 12 ili 13 drugova. Kaže se da je to bilo u petak u predvečerje. Opkolili su ga, pa pošto ih je opazio i vidio da će zasigurno doći do njega ili će on izići njima, rekao je svojim drugovima: 'Koji od vas pristaje da mu se da moj lik, bit će moj drug u Džennetu?' Na to se jedan mladić prijavio, a on kao da mu nije pridavao važnosti, pa je ponovio drugi i treći put, i svaki put se javljao samo taj mladić. Pa je rekao: 'Ti si on', a Allah je učinio da liči na Isaa, kao da je on. Otvorio je prozorčić na krovu kuće, Isaa je zahvatio drijemež kao da spava, pa je u takvom stanju uzdignut na nebo. A uzvišeni Allah kaže: - I kad Allah reče: 'O Isa, dušu ću ti uzeti i k Sebi te uzdignuti.' (3, 55).

I sada ono najvjerojatnije:rofl::rofl::eek:
muslimani vjeruju da ce Isus njih spasiti a da ce uništiti kršćane...:lol::eek:

Vrijeme Kristovog povratka je vrijeme ispunjenog zla na Zemlji; Krist silazi na sveto mjesto imena Efik i kopljem ubija Antikrista; surađivat će s islamskim vođom tog vremena; potvrdit će Muhammedovo poslanstvo kao član njegove zajednice; molit će se Allahu i slijediti šerijat; pobit će nečiste životinje tj, svinje; skršit će kršćanski križ; porušit će židovske sinagoge i kršćanske crkve; pobit će one kršćane koji u njega vjeruju protivno Kuranu i zavladat će sveopća sigurnost; umrijet će nakon 40 godina i muslimani će mu održati posmrtnu svečanost u Medini gdje će bit sahranjen pored grobova prve dvojice kalifa Ebu Bekra i Omera ibn Hataba; nakon Kristove smrti zemlja će ponovo pasti u zlo i tada dolazi kraj svijeta.

Muhammedovo je znanje Biblije i njenih pojmova bilo vrlo površno i pogrešno koje je naslijedio od svojih suvremenika. Njegovi suvremenici su proizlazili iz raznih vjerskih grupa. One su uglavnom bile poganske i krivovjerne, a njegov arapski narod nije imao Bibliju na svom materinjem jeziku. Uzimajući te stvari u obzir razumljivo je zašto je Muhammed mogao samo reproducirati iskrivljenje stvari o Gospodinu Isusu.

Kuran kao knjiga je završena Muhamedovom smrću 632. godine. Zadnja završena biblijska knjiga Otkrivenje koju je zapisao apostol Ivan je oko 90-95 godine. Vremenska razlika između te dvije knjige je 540 godina. Kuran govori o Kristu više stoljeća kasnije nakon Kristovih očevidaca kad su već naveliko postojala kriva učenja o Gospodinu Isusu.

Novi zavjet je skup od 27 knjiga zapisan od strane apostola i nekih njihovih bliskih suradnika koji su bili Kristovi očevici što daje kredibilitet Novom zavjetu kojeg Kuran nema. Tu je i svjedočanstvo apostola Petra i Pavla da je Biblija knjiga nadahnuta Bogom, produkt Svetog Duha što znači da su njeni pisci ''govorili od Boga, potaknuti od Duha Svetoga'' (2. Petrova 1, 21 usp. s 2. Timoteju 3, 15-17 ).

Novozavjetni pisci iznose da je Krist Božji Sin (Ivan 20, 31), ispunjenje Izaijinog proroštva da je Krist ''Bog među nama'' (Izaija 7, 14, Matejt 1, 23) u kojem ''stanuje stvarno sva punina božanstva'' (Kološanima 2, 9). Oni isto tako iznose da vjerovanje u Krista kao Gospodina i Spasitelja daje vječni život svakom tko ga ka takvog primi (Rimljanima 10, 9-13). Kristovi svjedoci, apostoli upozoravaju protiv varalica koji će propovijedati lažnog Krista ''koji ne priznaju da je Isus Krist došao na zemlju u tijelu'' i da su takvi ljudi ''obmanjivači i antikristi'' (2. Ivanova 1, 7).

Muhammed je zavodnik i antikrist jer je nijekao Božje utjelovljenje u Gospodinu Isusu, njegovu smrt na križu i njegovu univerzalnost kao Gospodina i Spasitelja cijeloga čovječanstva. On je uspio svojim učenjem osnovati novo ''kršćanstvo'' u kojem je on u središtu, pa mu zato Krist mora biti uklonjen s prvog mjesta. Nije uzalud da zato Muhammed sebe naziva ''pečatom proroka'' odnosno Božjom završnom riječi koja je mesijanski naziv za Krista (Hebrejima 1, 1-2).

Odbijajući Bogom nadahnutu riječ Bibliju muslimani propuštaju pravoga Gospodina Isusa Krista. On je kod njih sveden na prolaznu figuru koja ne odgovora ni Bibliji ni povijesnim činjenicama. Ono što je Krist rekao nevjernim Židovima svog vremena vrijedi isto tako danas i za muslimane. Isus Krist kaže muslimanima ''ako ne budete vjerovali da Ja Jesam, umrijet ćete u svojim grijesima'' (Ivan 8, 24). Ovo ime Ja Jesam, je ime kojim se je Bog objavio Mojsiju (Izl 3, 14). Onom Mojsiju u kojeg muslimani tvrde da vjeruju kao Božjeg poslanika i s kojim je Bog razgovarao.

Onaj koji odbije vjerovati Kristu Biblije nije u knjizi života i bit će ''bačen u Ognjeno jezero'' (Otkrivenje 20, 15). Svaki onaj koji primi Kristovo svjedočanstvo kojim on posvjedoči za sebe potvrđuje da je Bog istinit, a onaj tko neće da vjeruje Kristu ''neće vidjeti života, već gnjev Božji ostaje na njemu'' (Ivan 3, 36) koji je prema prethodnom stihu Otkrivenja prikazan slikom Ognjenog jezera (džehennem).

Ne postoji drugo evanđelje, gr. heteros o kojem se govori u poslanici Galaćanima 1, 6-7, tako i ne postoji drugi Isus Krist, nego samo jedan i to je onaj iz Biblije. Isus Kurana je heteros, drugačiji, različit, protivan, druge vrste. Pravi Isus je Gospodin i Spasitelj u kojem nam je Bog ''dao život vječni; i taj je život u Sinu njegovom. Tko ima Sina, ima život, tko nema Sina Božjega, nema života. To napisah vama koji vjerujete i u ime sina Božjega da znate da imate život vječni'' (1. Ivan 5, 11-13).

Muslimani odbacuju biblijski i povijesni izvještaj o Kristovoj smrti na križu. Oni na osnovi Kurana tvrde da je Kristova smrt zabluda. Kuran: ''Mi (Židovi) smo ubili Mesiha Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika! A nisu ga ubili, ni raspeli, već im se pričinilo'' (4, 157). Razapinjanje je spriječeno promjenom obličja. Njegov je lik bio utisnut na nekog drugog ''koji je onda pribijen na križ umjesto njega'' (Nerkez Smailagić, Leksikon Islama, str. 288). Znači, Allah nije dopustio da njegov poslanik bude ubijen razapinjanjem, nego se to dogodilo nekome naočigled njemu sličnom.

Ibn Kesir kaže: ''...namjesnik i grupa jevreja otišli do stana u kojem je bio Isa, a.s., sa grupom od 12 ili 13 drugova. Kaže se da je to bilo u petak u predvečerje. Opkolili su ga, pa pošto ih je opazio i vidio da će zasigurno doći do njega ili će on izići njima, rekao je svojim drugovima: 'Koji od vas pristaje da mu se da moj lik, bit će moj drug u Džennetu?' Na to se jedan mladić prijavio, a on kao da mu nije pridavao važnosti, pa je ponovio drugi i treći put, i svaki put se javljao samo taj mladić. Pa je rekao: 'Ti si on', a Allah je učinio da liči na Isaa, kao da je on. Otvorio je prozorčić na krovu kuće, Isaa je zahvatio drijemež kao da spava, pa je u takvom stanju uzdignut na nebo. A uzvišeni Allah kaže: - I kad Allah reče: 'O Isa, dušu ću ti uzeti i k Sebi te uzdignuti.' (3, 55).

Pošto je Isa uzdignut, ta grupa je izišla. Kad su mladića jevreji vidjeli, mislili su da je Isa, pa su ga uhvatili noću i razapeli, stavivši mu trnje na glavu. Tako su jevreji očito pokazali da su radili na njegovom razapinjanju i time su se ponosili i hvalisali. Kršćani su im povjerovali, uslijed svog neznanja i nedostataka pameti, izuzev onih koji su bili sa Mesihom u kući; oni su mislili kao što su mislili jevreji, da je Isaa, a.s., razapet'' (Ibn Kesir, Tefsir Kurana, str. 329).

nobie
21.07.2008., 04:43
Tvrdi se da je umjesto Krista bio razapet netko drugi. Špekulacije idu od Jude Iskariotskog, Šimuna Cirenaca koji je nosio njegov križ (Lk 23, 26) do neke nepoznate osobe koju je Allah učinio da liči na Isusa. Muslimani tu zamjenu izvode iz pretpostavke da Allah ne bi dozvolio da njegov poslanik umre takvom smrću. Kuran kaže: ''I nevjernici počeše smišljati spletke, ali ih je Allah otklonio, jer On to umije najbolje. I kada Allah reče: "O Isa, dušu ću ti uzeti i k Sebi te uzdignuti i spasit ću te od nevjernika'' (3, 54-55). Ovim navodom muslimani nalaze potporu za svoju pretpostavku.

Ibn Kesir kaže: ''Allah je problem objasnio i objelodanio u Kur'anu časnom, koji je objavio svom plemenitom Poslaniku. Allah Uzvišeni, Koji najistinitije govori, Koji zna sve tajne i skrivene misli, Koji zna šta je bilo i šta će biti, kaže: 'A nisu ga ubili ni raspeli, već im se pričinilo' '' (Ibn Kesir, Tefsir Kurana, str. 329).

Ideja da osoba koju su razapeli nije bio Krist, nego netko drugi se prvo pojavila među gnosticima imena doketisti. Ime im dolazi od grčke riječi dokeo- misliti, pričiniti se. Uspoređeno s gornjom kuranskom izjavom je ''nisu ga ubili ni raspeli, već im se pričinilo'' Oni su bili prvi koji su tvrdili da je Kristova smrt bila samo prividna. Među njima bio je najpoznatiji Kerint koji je tvrdio da je pravi Krist- njegov božanski duh napustio čovjeka Isusa prije razapinjanja. Apostol Ivan je napisao svoju prvu poslanicu protiv te doketističke hereze (1. Iv 4, 1-3.14-15; 1. Iv 5, 6-8). Po Ivanovoj poslanici Muhammed je proširio, a muslimani nastavljaju širiti staru gnostičku herezu gdje takve apostol naziva antikristima.

Među muslimanima postoji manjinski stav koji daje mogućnost Kristovom raspeću, ali bez njegove smrti. To su ahmedije koje većinski sunniti drže sektom. Ahmedije vjeruju da je Krist nakon što je preživio razapinjanje i zaliječio rane otišao u Indiju, oženio se, imao djecu i umro prirodnom smrću.

Da je Krist mogao biti razapet je mišljenja M. Mlivo, prevoditelj Kurana: ''Ovaj ajet ne ukazuje na to da je neka druga osoba umjesto Isusa mogla biti razapeta i usmrćena na krstu! Pri tome su postojale mogućnosti: da se Isus onesvijestio na krstu; da je zapao u komatozno stanje; da su ga jevreji skinuli sa krsta prerano smatrajući da je mrtav. Imali su dakle pogrešnu procjenu! Pričinilo im se da su posao obavili do kraja i da je Isa bio mrtav! Namjera egzekutora je bila da Isa a.s. ponize i osramote. Nasuprot tome, Allah je njemu spomen uzvisio i čast mu ukazao'' (Mlivo Mustafa, Komentar Kurana).

Muslimani odbacuju Kristovu smrt na križu i radi same naravi križa. U vrijeme Rimskog carstva takav način smaknuća je bio najokrutniji, najsramotniji i namijenjen samo onima koji nisu građani carstva i kriminalcima. Križ je predstavljao odvratnost, užas, gorku odbačenost i bespomoćnost. Muslimanima je nezamislivo i poganski da Bog dopusti takvu smrt svom miljeniku (poslaniku).

Ali je to u suprotnosti s Kuranom. Postoje primjeri gdje su nevjernici ubijali Allahove poslanike. Dva stiha prije riječi ''već im se pričinilo'' da su Krista razapeli piše: ''Ali zato što su zavjet prekršili i što u Allahove dokaze nisu povjerovali, što su ni krive ni dužne vjerovjesnike ubijali'' (4, 155). Isto se kaže: ''I kad god vam je koji poslanik donio ono što nije godilo dušama vašim, vi ste se oholili, pa ste jedne u laž utjerivali, a druge ubijali'' (2, 87). Vidimo da Kuran priznaje kako su nevjernici ubijali Allahove poslanike. A islamska predaja (hadis) kaže da je Muhammed u bolovima otrovan hranom umro u 62. godini života. Zašto je Allah dozvolio da njegov miljenik i najveći poslanik umre u bolovima otrovan!?!

Muslimani Kristov drugi dolazak na Zemlju utvrđuju po njegovoj budućoj smrti. U Kuranu piše da je Krist rekao: ''I neka je mir nada mnom na dan kada sam se rodio i na dan kada budem umro i na dan kada budem iz mrtvih ustajao'' (19, 33).

Kuran ne govori ništa o njegovom drugom dolasku, ali se zato govori u raznim hadisima. Smailagić iznosi razne interpretacije hadisa: Vrijeme Kristovog povratka je vrijeme ispunjenog zla na Zemlji; Krist silazi na sveto mjesto imena Efik i kopljem ubija Antikrista; surađivat će s islamskim vođom tog vremena; potvrdit će Muhammedovo poslanstvo kao član njegove zajednice; molit će se Allahu i slijediti šerijat; pobit će nečiste životinje tj, svinje; skršit će kršćanski križ; porušit će židovske sinagoge i kršćanske crkve; pobit će one kršćane koji u njega vjeruju protivno Kuranu i zavladat će sveopća sigurnost; umrijet će nakon 40 godina i muslimani će mu održati posmrtnu svečanost u Medini gdje će bit sahranjen pored grobova prve dvojice kalifa Ebu Bekra i Omera ibn Hataba; nakon Kristove smrti zemlja će ponovo pasti u zlo i tada dolazi kraj svijeta.

Dio svega prenosi Ibn Kesir: ''U jednom hadisu Abdurahmana al-Muharibije, kojeg prenosi od Ismaila ibn Rafi'a, stoji da je rekao: -Ummu-Šurjek upitala je: /881/ 'Allahov poslaniče, gdje će biti Arapi tada?' Rekao je: 'Njih će biti malo, a glavnina će ih biti u Bejtul-Makdisu (Kudsu). Njihov je imam dobar čovjek (Mehdi, koji treba doći iz Fatiminog potomstva, Muhammedove kćeri). Kada bude pristupio njihov imam da klanja sabah, sići će Isa ibn Merjem. Taj će se imam izmaknuti kako bi Isa, a.s., predvodio džemat. Isa će staviti ruku između njegovih plećki i reći će: 'Ti predvodi, jer ovaj namaz je započet, a ti si im imam. On će ponovo proći naprijed i klanjat će se kao imam, a kada završi, Isa će reći: 'Otvorite vrta!'

Vrata će se otvoriti, a iza njih Dedžal i sa njim sedamdeset hiljada jevreja, svi sa ukrašenom sabljom i krunom. Kada Dedžal pogleda u njega, istopit će se kao što se topi sol u vodi, pa će odjuriti bježeći. A Isa će reći: 'Dugujem ti udarac kojim me nećeš preteći', pa će ga stići kod istočnih vrata Ludda i ubit će ga. Allah će poraziti jevreje i neće ostati ništa od Alahovih stvorenja iza čega će se moći jevrej sakriti, da mu allah neće dati sposobnost da govori, ni kamen, ni stablo, ni zid, ni životinja. Pa će ga kazati: 'Allahov robe, muslimanu, ovo je jevrej, dođi i ubij ga', izuzev garkada, a to je njihovo drvo, koje neće govoriti' '' (Ibn Kesir, Tefsir Kurana, str. 332). Ovo su samo primjeri kako muslimani svojim predajama pokušavaju protumačiti praznine u Kuranu oko Krista.

Biblija jasno uči o Kristovom ponovnom dolasku. Njegov dolazak neće biti koban za kršćane kao što muslimani tvrde, nego je to radosni dan kada će umrli u Kristu uskrsnuti, a živi će se kršćani preobraziti u proslavljena tijela i tako će svi oni biti zauvijek s Gospodinom (1. Kor 15, 51-53).
Kristov će dolazak biti koban za sve one koji odbijaju poruku evanđelja zato što ''ne prihvatiše ljubav prema istini da bi se spasili'' (2. Sol 5, 10). Upravo o tome govore dvije eshatološke poslanice 1. i 2. Solunjanima.

Bog nije odredio kršćane za gnjev nego da imaju spasenje po Gospodinu našem Isusu Kristu, koji je za nas umro da mi bdjeli ili spavali zajedno s njime živimo (1. Sol 5, 9-10). Ostali će biti kažnjeni vječnom propašću daleko od lica Gospodnjega (2. Sol 1, 9).

Kesten
21.07.2008., 11:54
Odlična i zanimljiva tema! :top:

Raiden
23.07.2008., 08:03
Al ga ti navalja u pet minuta.

Prenosi se od Hemmama b. Munebbiha da je rekao: Ebu Hurejre je prenio brojne hadise od Poslanika, jedan od njih je da je Muhammed, a.s., rekao: "Među svim ljudima ovoga i budućeg svijeta ja sam najbliži Isau, a. s., sinu Merjeminu.” Oni su kazali: "Allahov Poslaniče, kako to?" Na to je Poslanik odgovorio: "Poslanici su braća po vjeri, majke su im različite, a njihova religija je istovjetna, a između mene i Isa´a nema Poslanika.” (Muslim, Fedail, 145.)

Kada god bi Muhammed s.a.w.s. rekao Isa, dodao bi i "moj brat".

http://www.dzemat-oberhausen.de/pages/teme/sunnet/o-isau-alejhisselam-komentar-hadisa-adnan-silajdzic.php

Gledaš na islam sa krščanstva i tako kritikuješ, to ti je isto da Windows Xp kritikuje Vistu.
Svakako da Bog nije u Isusu, niti je Isus razapet na krstu, naravno da je Isus mesija i da će spasiti šaku vjerniku koja još ostane na zemlji koje će on zateči,
a to će biti oni koji će govoriti "Bog je samo jedan" tj. "la ilahe ilallah", a neće znati njihovo značenje, nego će govoriti "mi smo zatekli naše pretke da tako govore".
Ko će ti tačno biti, Bog najbolje zna. Jer po tom kriteriju nisu ni muslimani, ni krščani, ni jevreji, nego oni koji govore tu rečenicu i ništa drugo više od vjere ne rade.
Nedo Bog da zateknemo to vrijeme.

Kesten
23.07.2008., 08:51
Gledaš na islam sa krščanstva i tako kritikuješ, to ti je isto da Windows Xp kritikuje Vistu.

Zanimljiv otvoren stav o superiornosti islama nad kršćanstvom.

Znači li to da će kršćanstvo nužno jednog dana iščeznuti pod islamom?

Što će se desiti kad se javi neka nova religija s jednako kršćanskim korijenima i objavi da je superiorna islamu?

Raiden
23.07.2008., 09:07

Što će se desiti kad se javi neka nova religija s jednako kršćanskim korijenima i objavi da je superiorna islamu?

To je samo zato što prvi post kritike nešto kao da je iznad, a nije drugi stav ni pročitao.

Mojsije je Poslanik i nakon njega dolazi Isus, jevreji prave grešku pa ne prihvataju, dolazi Muhammed i jasno govori da je zadnji Poslanik, što nisu ni Mojsije ni Isus govorili da su, krščani prave istu grešku kao jevreji.

Jednostavno update u monoteizmu, zadnji, nema dalje. Ko je monoteista uistinu taj će i prihvatiti update, ko nije, taj će ostati na onome što jeste. A Sudac je Jedan.

Ja,Lucifer
24.07.2008., 00:10
To je samo zato što prvi post kritike nešto kao da je iznad, a nije drugi stav ni pročitao.

Mojsije je Poslanik i nakon njega dolazi Isus, jevreji prave grešku pa ne prihvataju, dolazi Muhammed i jasno govori da je zadnji Poslanik, što nisu ni Mojsije ni Isus govorili da su, krščani prave istu grešku kao jevreji.

Jednostavno update u monoteizmu, zadnji, nema dalje. Ko je monoteista uistinu taj će i prihvatiti update, ko nije, taj će ostati na onome što jeste. A Sudac je Jedan.
kako ti znaš da kršćani ne prave greške jer prihvaćaju isusa i muslimani jer prihvaćaju muhameda kao zadnjeg proroka :rolleyes::rolleyes:

kuroishijin
24.07.2008., 00:34
Kršćanski Isus i islamski Isus nisu baš slični tj. kao da se nisu u putu sreli :ne zna:.

Raiden
24.07.2008., 01:07
kako ti znaš da kršćani ne prave greške jer prihvaćaju isusa i muslimani jer prihvaćaju muhameda kao zadnjeg proroka :rolleyes::rolleyes:

Bog daje vjeru onome kome on hoće, a uzima kome hoće. Tako znam.

nobie
24.07.2008., 02:11
Bog daje vjeru onome kome on hoće, a uzima kome hoće. Tako znam.

to nije nikakav odgovor.......:blabla:

cuveni
24.07.2008., 02:20
to nije nikakav odgovor.......:blabla:

pa, s obzirom kakvo je bilo pitanje jeste odgovor!
Kao da pitas "kako znas da Bog postoji"...vjerovanjem i zakljucivanjem!

Ja,Lucifer
24.07.2008., 09:09

vjerovanjem shvaćam, ali kako zaključivanjem. na temelju čega. molim te nemoj mi počei pisati citatae iz biblije, jer za to što piše u bibliji nemaš dokaz.

cuveni
24.07.2008., 18:51
vjerovanjem shvaćam, ali kako zaključivanjem. na temelju čega. molim te nemoj mi počei pisati citatae iz biblije, jer za to što piše u bibliji nemaš dokaz.

pa na temelju onoga cime zakljucujemo! razum...
znam da logicari vole da sve shvate, ali znam i to da je nemoguce sve shvatit zbog ogranicenosti naseg mozga.

u ovom slucaju bi prvo morao da pogledas kakva je autenticnost oni tekstova u kojima se pominje isus... a medju njima je i biblija...samo se moras pozabaviti njenim silnim ispravkama i prepisima itd.
na drugu stranu uzmes kur'an i pogledas njegovu vjerodostojnost i historijsku povezanost! vrlo bi to tesko bilo, morao bi da posjedujes veliko znanje iz historije i dosta jos nauka ali je moguce! Siguran sam da bi dosao do zakljucka ko pravi grešku a ko ne...

kicho_tz
25.07.2008., 12:44

nece Krscanstvo isceznuti, nego nazalost sve je manje pravih krscana koji vjeruju u Boga, a ne u Isusa...

... nece se desiti neka nova religija superiorna Islamu... Kur'an je posljednja Objava covjecanstvu... a eto pokusajte napisati samo jedan stih slican ajetu u Kur'anu... :ne zna:

satori@sanitarium
25.07.2008., 12:51
pa na temelju onoga cime zakljucujemo! razum...
znam da logicari vole da sve shvate, ali znam i to da je nemoguce sve shvatit zbog ogranicenosti naseg mozga.

Bas dobro sto priznajes da si ogranicen.:kava:

u ovom slucaju bi prvo morao da pogledas kakva je autenticnost oni tekstova u kojima se pominje isus...

Autenticnost:rofl:

a medju njima je i biblija...samo se moras pozabaviti njenim silnim ispravkama i prepisima itd.

Istina.

na drugu stranu uzmes kur'an i pogledas njegovu vjerodostojnost i historijsku povezanost!

Bas se ne sjecam da je bilo koji astronom koji je zivio za vrjeme muhameda primjetio raspolovljen mjesec.

Toliko o povjesnoj autenticnosti, a o vjerodostojnosti niti ne mozemo govoriti cim pisac tvrdi da ima dvosmjernu vezu sa bogom. Cista psihoza i to ona jace vrste.:kava:

vrlo bi to tesko bilo, morao bi da posjedujes veliko znanje iz historije i dosta jos nauka ali je moguce! Siguran sam da bi dosao do zakljucka ko pravi grešku a ko ne...

Ti ocito nisi dossao do nikakvog zakljucka.:kava:

nobie
26.07.2008., 01:30
hm... puno se prica ko kaj vjeruje pa evo kaj ja vjerujem...
vjerujem u JEDNOG Boga, vjerujem da je Isus sin Bozji i da je umro na krizu i da je otkupio nase grijehe i da ce spasiti sve koji iskreno vjeruju u njega ... Ali kad kazem svi koji vjeruju u njega ne mislim na one koji vjeruju da je on Bog nego na one koji vjeruju da je umro na krizu za nase grijehe vjerujem da je Isus svemocan ali ne zato sto je on Bog nego zato sto mu je Bog podario te moći...
pošto je Isus stvoren tj. rođen od Boga on ne moze biti Bog jer prije nego je rođen nije postajao.... a kad Isus kaze u Bibliji da su Otac i On jedno ja mislim da Isus nije mislio da je on Bog nego da je po duši, po naravi poput Boga tj. da je istinski onakav kak Bog zeli da on bude i da u POTPUNOSTI izvršava božju volju... znaci ono kaj Bog zeli Isus radi kao da su jedna osoba... znaci Isus i Otac su jedno... (ne znam kak bi bolje objasnio ovo... i ne kazem da je to tocno nego kazem kako ja to shvacam tako da se ne treba nitko trudit ispravljat me i "vracati me na ispravni put":rofl:)

Ako je ovo kaj vjerujem neispravno nadam se da ce mi dragi Bog oprostiti kaj sam krivo protumacio Bibliju....:)

ARTETUREN1
26.07.2008., 01:37

Muhamed nije zadnji. Zadnji treba tek doći ... to je samo informacije radi, izgleda da i neki muslimani neznaju tko je zadnji poslanik ...

ARTETUREN1
26.07.2008., 01:40

A po čemu zaključuješ da Bog postoji?

U odgovoru se pozivaš na Kuran. A prije toga na razum [ah].

Ples malog zeca, vrtnja u krug.

Trebao bi znati da se Vatikan odrekao potpune vjerodostojnosti Biblije prije pedesetak godina, no razumljivo je da Tebi to nije poznato.

No pitanje je po čemu zaključuješ, imaš li neku manifestaciju? Da Ti postam barem jedan dokaz potpune netočnosti u Kuranu, shvatljiv iz prve čak i Tebi.

kicho_tz
26.07.2008., 12:42
hm... puno se prica ko kaj vjeruje pa evo kaj ja vjerujem...
vjerujem u JEDNOG Boga, vjerujem da je Isus sin Bozji i da je umro na krizu i da je otkupio nase grijehe i da ce spasiti sve koji iskreno vjeruju u njega ... Ali kad kazem svi koji vjeruju u njega ne mislim na one koji vjeruju da je on Bog nego na one koji vjeruju da je umro na krizu za nase grijehe vjerujem da je Isus svemocan ali ne zato sto je on Bog nego zato sto mu je Bog podario te moći...
pošto je Isus stvoren tj. rođen od Boga on ne moze biti Bog jer prije nego je rođen nije postajao.... a kad Isus kaze u Bibliji da su Otac i On jedno ja mislim da Isus nije mislio da je on Bog nego da je po duši, po naravi poput Boga tj. da je istinski onakav kak Bog zeli da on bude i da u POTPUNOSTI izvršava božju volju... znaci ono kaj Bog zeli Isus radi kao da su jedna osoba... znaci Isus i Otac su jedno... (ne znam kak bi bolje objasnio ovo... i ne kazem da je to tocno nego kazem kako ja to shvacam tako da se ne treba nitko trudit ispravljat me i "vracati me na ispravni put":rofl:)

Ako je ovo kaj vjerujem neispravno nadam se da ce mi dragi Bog oprostiti kaj sam krivo protumacio Bibliju....:)

krivo vjerujes, a mi ti pokusavamo pomoci uz Boziju pomoc... Jedan je Bog i nikoga nije rodio niti je rodjen... ovo prihvati, a neka meni onda idu grijesi ako sam ti pogresno tumacio i govorio u sta da vjerujes:ne zna:

nobie
26.07.2008., 15:10
Muhamed nije zadnji. Zadnji treba tek doći ... to je samo informacije radi, izgleda da i neki muslimani neznaju tko je zadnji poslanik ...

a gdje to pise??? :confused:
kolko ja znam nema vise proroka nego se Isus treba vratit i to je to....:ne zna:

nobie
26.07.2008., 15:22
krivo vjerujes, a mi ti pokusavamo pomoci uz Boziju pomoc... Jedan je Bog i nikoga nije rodio niti je rodjen... ovo prihvati, a neka meni onda idu grijesi ako sam ti pogresno tumacio i govorio u sta da vjerujes:ne zna:

ma nisi me dobro shvatio....:) znam ja da je samo jedan Bog... a kad kažem da je Isus rođen od Boga ne mislim da ga je Bog doslovno rodio nego da ga je stvorio...

Gledao sam jedan video na Youtube gdje je jedan musliman objasnjavao da je Isus najavio proroka poslje sebe..:confused: i da je njegovo ime trebalo biti Ahmed a druga verzija tog istog imena je kao Muhamed... sad zanima me jel to istina??? i gdje to pise u Bibliji ili u Kur'anu???

ARTETUREN1
28.07.2008., 02:45
a gdje to pise??? :confused:
kolko ja znam nema vise proroka nego se Isus treba vratit i to je to....:ne zna:

Bilo je za Muhameda, a Mahdi je konačni, no to trebaju objasniti muslimani, jer bih mogao ispasti pristran animozitetu tolerancije.

Shady
25.10.2008., 18:25
ma nisi me dobro shvatio....:) znam ja da je samo jedan Bog... a kad kažem da je Isus rođen od Boga ne mislim da ga je Bog doslovno rodio nego da ga je stvorio...
Po ustaljenom muslimanskom mišljenju Isus jest Božije stvorenje a u protivnom bi, prihvate li se tvoje riječi, ispalo da je Bog stvorio još jednog boga. Kršćani čitaju ono što piše u Evandjeljima, da je Isus rekao: "Prije Abrahama ja sam bio", i to je za njih jedna u nizu mnogih potvrda o Isusovoj božanskoj prirodi. Tako da se ove dvije vjere razlikuju u tome.. svatko vjeruje ovako ili onako, shodno svojim željama.Gledao sam jedan video na Youtube gdje je jedan musliman objasnjavao da je Isus najavio proroka poslje sebe. :confused: i da je njegovo ime trebalo biti Ahmed a druga verzija tog istog imena je kao Muhamed. Sad, zanima me jel to istina? I gdje pise u Bibliji ili u Kur'anu?
O mjestima u Kur'anu možemo naknadno. Uglavnom, u njemu piše da su u Starom Zavjetu i Evandjeljima najavljeni - i Ahmed (Muhammed), i Kur'an, i muslimani. A što se tiče Biblije (SZ i evanđeja) ovako stoje stvari za muslimane.

1. U Izaiji (SZ) postoji govor o "zapečaćenoj knjizi", koju bi prorok dobio na čitanje, ali bi rekao: "Ja ne znam čitati" (tj. "nepismen sam"). Arteturen je bolje upoznat da se upravo to desilo Muhammedu, u njegovoj 40.godini. ;)

2. Što se tiče Evandjelja, postoje neka mjesta koja na to mogu upućivati... na primjer, 14 poglavlje Ivana, gdje imamo mjesto prema kojemu Isus veli sam za sebe, da nije saopćio svu istinu (u smislu: kao potpuni nauk vjere). I čak je objasnio jer ljudi tog vremena nisu mogli ponijeti svu istinu, u njenoj punini... (u smislu da ljudska svijest još nije na toj razini za primiti i usvojiti potpunu vjeru). Jedan od pretpostavljenih razloga jest taj što je monoteistički Jeruzalem (odnosno, vjernički židovski narod) bio pod okupacijom mnogobožačkog Rima, pa Isus veli da će taj donositelj konačne istine doći kasnije (nakon njega) i da će sa sobom donijeti svu istinu. Kršćani, naravno, odbijaju tumačenja da bi se to moglo odnositi na Muhammeda kao "ukupne donositelja istine" i Kur'an ili islam, kao "svu istinu". Ovo je svakome ostavljeno na vlastitu procjenu i sud, je li ili nije tako. Najveći problem u toj procjeni ili odluci je to što Ivanovo Evanđelje imamo samo na grčkom jeziku (dok je pak Isus govorio aramejski). Tako je "donositelj konačne istine" označen grčkim pojmom parakletos, a u najbližem prijevodu to bi bilo: pomagač, ili branitelj, kao npr. branitelj na Sudu (advokat koji drži tvoju stranu pred sudskim vijećem). A koji je zapravo pravi aramejski ekvivalent grčkoj riječi parakletos- to sada samo možemo naslućivati. Često i prema vlastitim željama. :ne zna:

3. Također bi se sa islamskim vjerovanjem moglo uklopiti Mjesto u Ivanu 4:21 (http://novizavet.110mb.com/nz/jovan/04.html) (klik) gdje Isus obavještava Samarićanku da će doći vrijeme kada se vjenici "neće istinski klanjati Bogu" ni u Judeji, gdje se taj razgovor obavio (Iv, 4:1) a niti u Jeruzalemu (Iv, 4:1 i 4:21) već na drugom mjestu, a to po vjerovanju muslimana može biti Kaba (http://www.youtube.com/watch?v=YzAJIXwc49A&feature=related) (klik). A da su "istinski klanjatelji, u duhu i istini" - muslimani će to shvatiti da su to oni. Naravno, sve ovo će za kršćanina biti izvrtanje smisla, jer nije baš eksplicitno i jasno rečeno: ''Doć će Muhammed", "donijeće Kur'an'', "muslimani će se klanjati u Kabi", i tomu slično.

Tajne vjere su uvijek 'skrivene', čudnih smislova i značenja... tako je oduvijek bilo.
A svatko od nas u njima nalazio neki svoj smisao, inspiraciju i istinu. Pozdrav :)

bomac
26.10.2008., 08:32
Ako Isus nije razapet i nije umro, ako je dakle Alah doveo u zabludu Židove pa su razapeli nekog drugog, onda u pravu nisu mnogi proroci koji su raspeće Isusa najavljivali. Dakle, ova tvrdnja islama (da je razapet netko treći) je u suprotnosti sa proročkim najavama.
Također je u suprotnosti sa službenim isprava rimskih okupatorskih vlasti koje su uredno zabilježile da su dana tog i tog razapele Isusa Krisa iz Nazareta, sina Marije i Josipa, te da je isti umro na križu.

Nadalje, ako nije bilo raspeća, tko je onda uskrsnuo i ukazao se apostolima, Mariji Magdaleni, dvojici prijatelja na putu ...

Osim toga, ako zaista nije bilo uskrsnuća, kako objasniti da su apostoli, razumni i ozbiljni ljudi, počeli po svijetu propovijedati uskrsnuće Isusa Krista (što je bilo vrlo opasno jer je Isus bio raspet kao rimski neprijatelj). Povijest je tisuću puta pokazala da se skupine raspradaju kad se ukloni vođa. Apostolska družba bi se raspala za par mjeseci da nisu vidjeli uskrslog Isusa.

Osim toga, kršćani imaju relevantna ukazanja "sa one strane" koja potvrđuju ove navode. Radi se o Lurdu, Fatimi i Međugorju. Postojanje takvih čuda je jasno najavljeno u Bibliji.

Na kraju, ističem ono kaj je na mene utjecalo da se nakon odbacivanja vjere vratim kršćanstvu - život i krotko predanje Isusa Krista za smrt na križu, te opraštanje grijeha uz uvjet ta čovjek grijeh otpusti svojim zločincima. Ovi temeljni elementi kršćanstva su za mene potpuno nesvjetovni. Jednostavnom analizom se vidi da su potpuno drugačiji od poruka i logike razmišljanja ovoga svijeta, te da ne mogu biti "od ovoga svijeta".

Isusog grob ne postoji, dok se zna gdje je Muhamedov. :mig:

Deniz
26.10.2008., 17:31
Ako Isus nije razapet i nije umro, ako je dakle Alah doveo u zabludu Židove pa su razapeli nekog drugog, onda u pravu nisu mnogi proroci koji su raspeće Isusa najavljivali. Dakle, ova tvrdnja islama (da je razapet netko treći) je u suprotnosti sa proročkim najavama.
Također je u suprotnosti sa službenim isprava rimskih okupatorskih vlasti koje su uredno zabilježile da su dana tog i tog razapele Isusa Krisa iz Nazareta, sina Marije i Josipa, te da je isti umro na križu.

Kur'an:
156 Mi smo njih kaznili jer nisu vjerovali, jer su propovijedali jednu strašnu uvrjedu protiv Marije
157 i jer su rekli: « Da, mi smo ubili Mesiha, Isa a.s. a, sina Maryaminog, Poslanika Božjeg. »
Ali oni ga nisu ubili; oni ga nisu rasapeli, njima se to samo pričinilo.
Oni koji su u neslozi glede njega, ostaju u sumnji; oni nemju sigurne spoznaje; oni slijede samo jednu vjerojatnost; oni ga sigurno nisu ubili,
158 već je njega Allah uzdigao k sebi: Boj je moćan i pravedan.

Učenjaci tumače po predajama:dakle da Juda ide po Isusa u njegvu "kuću" i izvede ga da ga rimljani uhite.Medjutim Allah je dao da se Judino lice prikaže kao Isusovo rimljanima tako su njega raspeli.
A što se tiče proroka nema vjerodostojne isprave za njihovo kazivanje.

Osim toga, kršćani imaju relevantna ukazanja "sa one strane" koja potvrđuju ove navode. Radi se o Lurdu, Fatimi i Međugorju. Postojanje takvih čuda je jasno najavljeno u Bibliji.

Je imao sam i ja ukazivanja kakvih oces na xtc.Pogtovo ovi medjugorci pijani hehe.

Na kraju, ističem ono kaj je na mene utjecalo da se nakon odbacivanja vjere vratim kršćanstvu - život i krotko predanje Isusa Krista za smrt na križu, te opraštanje grijeha uz uvjet ta čovjek grijeh otpusti svojim zločincima. Ovi temeljni elementi kršćanstva su za mene potpuno nesvjetovni. Jednostavnom analizom se vidi da su potpuno drugačiji od poruka i logike razmišljanja ovoga svijeta, te da ne mogu biti "od ovoga svijeta".

Ma dragi naravno,samo trebas biti to i grijesi su ti oprosteni,nema veze sto si zao bio?A kako islam kaze je li znas?Jel kaze isto to?

Isusog grob ne postoji, dok se zna gdje je Muhamedov. :mig:

A ovo i mene zanimalo pa sam pito jednog krscana kaze da je negdje u "Izraelu" u nekoj pecini negdje neznam.Al znam da sam ucio iz povijesti da je prvi krizarski rat imao glavni cilj oslobadjanje isusova groba nek mu je mir i blagoslov.:)

bomac
27.10.2008., 21:30
Kur'an:
156 Mi smo njih kaznili jer nisu vjerovali, jer su propovijedali jednu strašnu uvrjedu protiv Marije
157 i jer su rekli: « Da, mi smo ubili Mesiha, Isa a.s. a, sina Maryaminog, Poslanika Božjeg. »
Ali oni ga nisu ubili; oni ga nisu rasapeli, njima se to samo pričinilo.
Oni koji su u neslozi glede njega, ostaju u sumnji; oni nemju sigurne spoznaje; oni slijede samo jednu vjerojatnost; oni ga sigurno nisu ubili,
158 već je njega Allah uzdigao k sebi: Boj je moćan i pravedan.

Učenjaci tumače po predajama:dakle da Juda ide po Isusa u njegvu "kuću" i izvede ga da ga rimljani uhite.Medjutim Allah je dao da se Judino lice prikaže kao Isusovo rimljanima tako su njega raspeli.
A što se tiče proroka nema vjerodostojne isprave za njihovo kazivanje.

Je imao sam i ja ukazivanja kakvih oces na xtc.Pogtovo ovi medjugorci pijani hehe.

Ma dragi naravno,samo trebas biti to i grijesi su ti oprosteni,nema veze sto si zao bio?A kako islam kaze je li znas?Jel kaze isto to?

A ovo i mene zanimalo pa sam pito jednog krscana kaze da je negdje u "Izraelu" u nekoj pecini negdje neznam.Al znam da sam ucio iz povijesti da je prvi krizarski rat imao glavni cilj oslobadjanje isusova groba nek mu je mir i blagoslov.:)

Zašto ne vjerujem u verziju o Isusu koju spominješ? Zato jer je to priča iz Kurana nastala više od šest stoljeća iza Isusa. Muhamedu kao vojskovođi nije nikako moglo pasati da dolazi kao prorok iza onoga koji se skrušeno predao na stravičnu smrt na križu. Zato vjerujem da je "malo doradio stvar".

Zašto vjerujem u biblijsku verziju? Kak sam već napisao - Đizusa je nakon smrti vidjelo više ozbiljnih ljudi koji su nakon toga počeli strastveno propovijedati o uskrsnuću (da se ne ponavljam, naveo sam u posljednjem postu).
Osim toga, vrlo je jaka povijest svetog Pavla. Isti je bio šef rimske tajne policije nadležne za eliminaciju kršćana. Na njegovom putu za Damask, nakon uspješnih dotadašnjih pogromaških pohoda, on doživljava znanstveno neobjašnjivu promjenu i od progonitelja se obraća u jednog od najvećih navjestitelja kršćanstva.

Tvoj odgovor vezano za Međugorje, Lurd i Fatimu - mogu reć da se ne razlikuje od uobičajenog odgovora koji daju ateisti. Vjerujem da bi se sa tobom složio i onaj gore "Ja Lucifer".

Zakaj ne diskutiraš ko Shady?

Deniz
28.10.2008., 00:52
Zašto ne vjerujem u verziju o Isusu koju spominješ? Zato jer je to priča iz Kurana nastala više od šest stoljeća iza Isusa. Muhamedu kao vojskovođi nije nikako moglo pasati da dolazi kao prorok iza onoga koji se skrušeno predao na stravičnu smrt na križu. Zato vjerujem da je "malo doradio stvar".

Da ali je i suvremeno krscanstvo (temelji) nastalo isto u to neko vrijeme.A ako moze samo da mi kazes zasto mu ne bi moglo pasat to?Pa Bog je odredio za svakog od poslanika svojih drugacije zadatke i iskusenja.

Zašto vjerujem u biblijsku verziju? Kak sam već napisao - Đizusa je nakon smrti vidjelo više ozbiljnih ljudi koji su nakon toga počeli strastveno propovijedati o uskrsnuću (da se ne ponavljam, naveo sam u posljednjem postu).
Osim toga, vrlo je jaka povijest svetog Pavla. Isti je bio šef rimske tajne policije nadležne za eliminaciju kršćana. Na njegovom putu za Damask, nakon uspješnih dotadašnjih pogromaških pohoda, on doživljava znanstveno neobjašnjivu promjenu i od progonitelja se obraća u jednog od najvećih navjestitelja kršćanstva.

Dobro dragi, kako hoces na tebi je izbor.

Tvoj odgovor vezano za Međugorje, Lurd i Fatimu - mogu reć da se ne razlikuje od uobičajenog odgovora koji daju ateisti. Vjerujem da bi se sa tobom složio i onaj gore "Ja Lucifer".

A kad malo logicno razmislis vidjet ces da je crkva napravila biznis od vjere i tako da uopce ne sumnjam u neistinost tih "ukazanja".Pojedina mjesta su bile takve selendre a ovo ih je u kratko vrijeme pretvorilo u krscanska svetista.

Zakaj ne diskutiraš ko Shady?

Zato kaj ja nisam Shady vec Deniz.:rolleyes:

Shady
28.10.2008., 05:41
bomac brate, Savjetujem da ne tvrdimo nešto o tudjoj vjeri nego da pitamo. Ne kaže se da je razapet netko drugi umjesto Isusa, nego se kaže da je Allah njega uzdigao sebi, dok je dolje na golgoti bio privid.

Osim toga, kršćani imaju relevantna ukazanja "sa one strane" koja potvrđuju ove navode. Radi se o Lurdu, Fatimi i Međugorju
Međugorje je koliko znam osporeno iz Vatikana. :rolleyes: Lurg je više namjenjen vojsci i on ima više političku pozadinu i služi za imperijalističke ciljeve evropskih zemalja. A o Fatini nisam dovoljno upoznat. Uglavnom, ja ne znam koliko su te pojave neki bitan segment potvrde vlastite vjere. Meni, da bih vjerovao u Boga, nekako i ne treba da mi se javljaju Muhammed i neki posvećeni ljudi iz prošlosti... pored toliko očitih drugih dokaza svuda oko nas. Dovoljno je da čovjek samo pogleda kako je stvoren i da povjeruje u Allaha. Ili da pogleda retrospektivno u svoj život. Ili da pogleda svuda oko sebe, pa i gore ka nebu... gdje god se okreneš - Bog ostavio svoje znakove, da ne lutamo. :)

Na kraju, ističem ono kaj je na mene utjecalo da se nakon odbacivanja vjere vratim kršćanstvu - život i krotko predanje Isusa Krista za smrt na križu, te opraštanje grijeha uz uvjet ta čovjek grijeh otpusti svojim zločincima. Ovi temeljni elementi kršćanstva su za mene potpuno nesvjetovni. Jednostavnom analizom se vidi da su potpuno drugačiji od poruka i logike razmišljanja ovoga svijeta, te da ne mogu biti "od ovoga svijeta". To o oprostu grijeha dužnicima, je doista velika vrijednost kršćanstva. :) I točno je da nije od ovoga svijeta, jer ovaj svijet ne oprašta. To je bit istinske vjere koju dogme nisu uspjele razdvojiti. Ako mogu primjetiti, u tome je kršćanstvu sličan islam. Mogu to po potrebi šire obrazložiti. Pozdrav

Shady
28.10.2008., 05:42

Deniz, ovo što pišeš o Judi nije tumačenje značajnih učenjaka! Nema utemeljenje u osnovnim islamskim dokumentima. Više se prepričava "po džemaatu" nego u visokim krugovima. A prema NZ (vrijedi napomenuti kao paralelu) taj Juda je živio još malo i navodno je izvršio samoubojstvo nešto kasnije. Tko zna odakle uopće potiče to tumačenje i otkud ono u islamu?! :rolleyes: Pored toliko drugih konkretnih i jasnih i lijepih stvari, ne mogamo pričati o takvim nebitnim stvarima, ako se slažeš. :) Selam

Shady
28.10.2008., 05:54
Isusog grob ne postoji, dok se zna gdje je Muhamedov. :mig:To je samo kvaliteta više, bomac. Evo tog časnog mjesta (http://members.ozemail.com.au/%7Ezaynabelfatah/Prophet_MuhammadA.S._Tomb_in_Medinah.jpg). :)

Da, Isusov život je nadnaravan u mnogim svojim segmentima. Začet na nadnaravan način, već prvog dana života pjevušio je stihove Psalma. Oživljavao je mrtve, pogađao ljudima što misle i što su tog dana jeli; pogađao prošlost udovica, hranio uz Božiju pomoć velik svijet sa nekolko riba.., etc

Na drugoj strani, Muhammed s.a. je bio čovjek poput svakog drugog; nije nekakvo mitsko biće, niti, anđeo, niti duh, niti Bog... več samo čovjek! Zbog njega kraljevi nisu ubijali mušku djecu. Nije bačen u košaricu niz rijeku, niti su zvijezde vodile čobane i kraljeve k njemu. Njegov život je bio bio jednostavna borba za bolji i humaniji svijet. Sam je o sebi rekao ovo:

"Ja sam samo čovjek, kao svaki od vas. I moja je majka jela sušeno meso." http://factoryjoe.com/projects/emoticons/images/emoticon-0115-inlove.gif

On nije rodjen drugačije no od muškarca i žene. Oca nikada nije upamtio, jer je rođen poslije njegove smrti. Majka nije imala dovoljno mlijeka pa ha je odgajila milostiva Halima, kojoj je bilo žao da dijete umre bez mlijeka u surovoj Arabiji. Ubrzo mu umire majka a on ide stricu koji mu je jedini preostao, pored Allaha. Već kao mladić je stekao nadimak El-Emin zbog svoje lijepe ćudi. Kao iskren i pošten zapao je za petnaest godina starijoj udovici, Haditži (40.god) koja mu je ponudila brak. Sa svojih 25. godina on je taj brak prihvatio,. itd, itd, itd...

Nemam namjeru prepričavati njegov burni i bogati život, ali ovih par skica sam naveo samo da bih pokazao jednostavnost njegova života. Nema tu nikakvih epskih razmjera, nikakvih "nadnaravnosti", samo ogromno pouzdanje u Allaha, i maksimalni trud sa neprestanom sviješću o konačnosti vlastitog života ovdje na zemlji, i nadu u Allahov oprost za sebe i one koji ga slijede.

Zašto je onda on jedini od Božijih poslanika kojemu se zna mjesto počinka (http://members.ozemail.com.au/%7Ezaynabelfatah/Prophet_MuhammadA.S._Tomb_in_Medinah.jpg) ?! Upravo zato jer je zadnji poslanik pečat vjerovjesnika. On je upotpunio suštinu vjere, pa više ne postoji bojazan da će se njegov grob pretvoriti u svetilište u kojem se obožava on (Muhammed) umjesto Boga. I zato mu se zna mezar. Pozdrav

bomac
28.10.2008., 08:27
Hvala na odgovorima. Pozdravljam. :)

Deniz
28.10.2008., 12:19
Deniz, ovo što pišeš o Judi nije tumačenje značajnih učenjaka! Nema utemeljenje u osnovnim islamskim dokumentima. Više se prepričava "po džemaatu" nego u visokim krugovima. A prema NZ (vrijedi napomenuti kao paralelu) taj Juda je živio još malo i navodno je izvršio samoubojstvo nešto kasnije. Tko zna odakle uopće potiče to tumačenje i otkud ono u islamu?! :rolleyes: Pored toliko drugih konkretnih i jasnih i lijepih stvari, ne mogamo pričati o takvim nebitnim stvarima, ako se slažeš. :) Selam

Evo ja cuo Mirzu efendiju na vecerima Kur'ana :rofl:,pa cu njega pitat hehe.Dobro nije ni bitno ajet je jasan i nedvosmislen u pogledu poruke.lijepo si odg,selam.

pokisli pjesnik
28.10.2008., 12:41
Koliko ja znam Islam naziva Židove i Kršćane 'poznavateljima knjige', jer su i oni dobili Božje riječi kroz Bibliju. Problem je samo što nitko od njih ne može podvući crtu odlučiti reći zašto bi Bog bio u krivu.

Isti su anđeli, isti arkanđeli (Mihael, Sotona, itd..), Isus, Marija, itd..

Mislim da Muhammed jednostavno nije mogao prihvatiti Isusa kao Boga. ('milostivi nije mogao imati Sina' (a navodno je 'svemoguć'), no nažalost to je glavna odlika te knjige - da se nekoga opovrgne ('netko je krivo vidio da je Isus umro'), i to je ono što tu 'ne štima'.
Kada želiš dati svijetu istinu, ne treba te opterećivati netko.

Muhammeda je opterećivao taj Isus. Pa ako je Isus lagao, kako to da se i Islam toliko vrti oko Isusa.

To, i mnoge druge stvari, poput toga da je Muhammed mogao iskoristiti riječi Izaije za sebe, kao što je mogao i razne druge stvari pripisati muslimanima, nam govore da Islam ovisi o Bibliji potpuno (logično, jer Islam se nije mogao eksponirati poslije dolaska Krista, nego da spominje Krista).
Da ne govorimo o Muhammedu kao čovjeku koji je oženio djevojčicu od 11 godina i time jasno kontrirao Isusu da (mojim riječima) 'tko ostavi ženu čini preljub', a kasnije kaže da svima koji su slijedili Isusa su potpuno ispravni.

No sama Riječ - mnogo je jača Riječ Biblije (novi Zavjet) nego Qur'ana - barem znaji oni koji su čitali Muhammeda i Isusa u Evanđeljima.

Zapisano je u Bibliji da će biti mnogo lažnjih poroka. I sama riječ "Antikrist" nam daje do znanja u Apokalipsi da će se mnogi pojaviti koji će osporavati Sina Božjega.

"Tko nije samnom, protiv mene je".

Ivan 6 -
39 A ovo je volja onoga koji me posla:
da nikoga od onih koje mi je dao
ne izgubim,
nego da ih uskrisim u posljednji dan.
40 Da, to je volja Oca mojega
da tko god vidi Sina
i vjeruje u njega,
ima život vječni
i da ga ja uskrisim u posljednji dan."

44 Nitko ne može doći k meni
ako ga ne povuče Otac koji me posla;
i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan.

Shady
29.10.2008., 05:03
Mislim da Muhammed jednostavno nije mogao prihvatiti Isusa kao Boga.
da, on je za Boga prihvatao samo Onoga Koji je poslao Isusa. Sam si citirao:

Ivan 6:39 "A ovo je volja Onoga Koji me posla"

Mislim... odabrao si jednu razliku, naspram milion sličnosti. :rolleyes: Zar nije recimo ovo "Onaj koji me posla" - nešto što bi trebalo biti zajedničko i jednima i drugima? Čini mi se da, kada kršćani nebi tako uporno inzistirali na tomu da su Isus i 'Onaj što je njega poslao' - jedan te isti Bog, bilo bi više razumjevanja i međusobnog uvažavanja među pripadnicima ove dvije religije. Tom dogmom se nekako onemogućava da ispliva 'na vidjelo' koliko su ove dvije vjere u biti, zapravo, slične! (isto i židovska vjera kao treća). Bez dogme bi mnoge sličnosti odjednom izronile i prekrile bi ono što razdvaja ove tri vjere. Tako bi se jasno ukazalo Ono što ih spaja, i što treba da ih spaja. A to je upravo jedan Bog.

* Sa sljedbenicima Biblije raspravljajte na najljepši način,
ne i sa onima među njima koji su nepravedni -, i recite im:
“Mi vjerujemo u ono što nam se objavljuje, a naš Bog i vaš Bog jeste – jedan,
i mi se samo Njemu pokoravamo.” (Kur'an, 29:46)

Shady
29.10.2008., 05:10
Moram ovo još malo pojasniti, možda bih ostao nedorečen.
Koji je to dakle naš zajednički Bog? Meni se jako sviđaju stihovi:

* Lk, 12:24: Promotrite gavrane! Ne siju, ne žanju, nemaju spremišta ni žitnice, a Bog ih hrani.
* MT 5,36: Svojom se glavom ne zaklinji, jer ni jedne vlasi ne možeš učiniti bijelom ili crnom.

Tu vidimo da nismo gospodari naših vlastitih života (iako nam se to po nekar čini da jesmo), već da je Gospodar našeg bivstvovanja Onaj koji nas je stvorio i omogućio nam dostojan život. Tu nam se kaže: kao što ptice i mravi imaju za jesti, tako je i vama Bog dao hranu! Posebno je dirljiv drugi stavak iz Mateja, gdje nam saopćava hladnu istinu da mi ne možemo niti jednu svoju vlast učiniti crnom, ukoliko je posijedila. A busamo se nekada, kao da smo ''bogovi''. Po meni, ovakvi stavci bi mogli biti velika spona spajanja. I mogu nas odvratiti od prepucavanja. A jedan od najljepših mjesta meni je nekoliko stihova u 6. pog. Matejeva Evanđelja:

* 6:25: Zato vam kažem: Ne budite zabrinuti za svoj život: što ćete jesti, što ćete piti; ni za tijelo svoje: u što ćete se obući! Zar život nije vredniji od jela i tijelo od odijela?" 6:26 "Pa pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, a ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vredniji od njih? 6:27 A tko od vas zabrinutošću može svome stasu dodati jedan lakat? 6:28 I za odijelo što ste zabrinuti? Promotrite poljske ljiljane, kako rastu! Ne muče se niti predu.

Lijepa usporedba o samoj vrijednosti samog života, i kako duboko: "zar život nije vredniji od jela?!". Ali ima nešto puno vrednije čak i od samoga života. A to je povjerenje koje trebamo imati u Bogu. Jer On je taj koji nam daje da jedemo, da se odjenemo... i tu je posebno lijep detalj sa ljiljanima: (''Promotrite poljske ljiljane, kako rastu! Ne muče se niti predu...''.) Musliman će iz ovoga lako shvatiti upućivanje na Tvorca, koji zna i za ptice, i za ljiljane, ali zna i za nas. (''Zar vi niste vrijedniji?''). A upravo to što se u usporedbi spominju ptice, govori nam i da su svi ljudi jedna porodica. A porodica treba živjeti u miru. :) Pozdrav

pokisli pjesnik
29.10.2008., 10:10
Shady, slažem se s tobom da se kršćani i muslimani bratski trebaju uvažavati. Ipak tko ne može pronaći sličnosti i živjeti zbog njih u miru nije previše uvaživ.

Sa mog stajališta stihovi 6-25 iz Mateja govore o važnosti vječnoga života naspram zemaljskoga. Ne treba se brinuti kako sad živimo, nego kako ćemo živjeti.

No sa mog Kršćanskog stajališta ipak moram napomenuti i ovo, zapisano je:
Ivan 8 - 19 'Gdje ti je Otac?' upitaju ga. Isus im odgovori: 'Ne znate tko sam ja, pa ne znate ni tko mi je Otac. Kad biste mene poznavali, znali biste i njega.'

Ivan 8,58 'Prije nego je Abraham bio, Ja Jesam.'

"Ja Jesam" naravno znači JHVE, isti onaj koji je poslao Sina da u tijelu čovjeka nama objavi sebe kao Boga, tj. po tome znamo da je Sin u Ocu i Otac u Sinu.

Ono što nam sugerira (bar kršćanima) da je Muhammed bio 'lažni porok' su i ove ove riječi:

"A onaj tko ne vjeruje, već je osuđen - jer nije vjerovao u jedinorođenoga Sina Božjega".

Ta ne-vjera, je dakle, po Bibliji - nešto najpogubnije.

"Tko ima uši, neka čuje!" - nikoga se dakle ne tjera na ništa. Slobodna volja.

Tako je Isus osudio i Židove i rekao im da iako vjeruju Mojsiju i njegovim proročanstvima, rade dobro; no neće biti spašeni sve dok ne povjeruju u njega i to što je Mojsije zaista rekao. Tako su Židovi iz izabranog, zapravo u neku ruku postali prokleti (nažalost), jer je to orgoman teret sad na njima.

Eto samo moj kršćanski pogled uza svo uvažavanje muslimanskog mišljenja. Lijep pozdrav!

Shady
29.10.2008., 21:11
Tako su Židovi iz izabranog, zapravo u neku ruku postali prokleti (nažalost)
Među židovima ima vjernika koji su posvećeni Bogu u svojim mislima i djelima.
Bilo da misliš na židove-vjernike, ili na nacionalnost, generaliziraš ih. To je govor mržnje. :flop:

bomac
31.10.2008., 16:04
Shady, slažem se s tobom da se kršćani i muslimani bratski trebaju uvažavati. Ipak tko ne može pronaći sličnosti i živjeti zbog njih u miru nije previše uvaživ.

Sa mog stajališta stihovi 6-25 iz Mateja govore o važnosti vječnoga života naspram zemaljskoga. Ne treba se brinuti kako sad živimo, nego kako ćemo živjeti.

No sa mog Kršćanskog stajališta ipak moram napomenuti i ovo, zapisano je:
Ivan 8 - 19 'Gdje ti je Otac?' upitaju ga. Isus im odgovori: 'Ne znate tko sam ja, pa ne znate ni tko mi je Otac. Kad biste mene poznavali, znali biste i njega.'

Ivan 8,58 'Prije nego je Abraham bio, Ja Jesam.'

"Ja Jesam" naravno znači JHVE, isti onaj koji je poslao Sina da u tijelu čovjeka nama objavi sebe kao Boga, tj. po tome znamo da je Sin u Ocu i Otac u Sinu.

Ono što nam sugerira (bar kršćanima) da je Muhammed bio 'lažni porok' su i ove ove riječi:

"A onaj tko ne vjeruje, već je osuđen - jer nije vjerovao u jedinorođenoga Sina Božjega".

Ta ne-vjera, je dakle, po Bibliji - nešto najpogubnije.

"Tko ima uši, neka čuje!" - nikoga se dakle ne tjera na ništa. Slobodna volja.

Tako je Isus osudio i Židove i rekao im da iako vjeruju Mojsiju i njegovim proročanstvima, rade dobro; no neće biti spašeni sve dok ne povjeruju u njega i to što je Mojsije zaista rekao. Tako su Židovi iz izabranog, zapravo u neku ruku postali prokleti (nažalost), jer je to orgoman teret sad na njima.

Eto samo moj kršćanski pogled uza svo uvažavanje muslimanskog mišljenja. Lijep pozdrav!

Mislim da se svi previše držimo dogmi i teorija, a premalo gledamo život i ljude. Ja kao kršćanin ne mogu prihvatiti stav da bi musliman koji je živio po moralnim načelima i "ljubio drugog kao sebe samog" bio kažnjen od Boga zbog toga što nije vjerovao u Isusa kako ga prikazuje Biblija. Također vrijedi i obrnuto.
Shady lijepo kaže da je potrebno nalaziti zajedničke stvari, a takvih je, vjerujem, puno.
Pravi neprijatelj je Zlo, a njegovo najjače oružje za manipulaciju je iskorištavanje razlika između ljudi.
Isus je rekao "Ljubi Boga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svojim, a BLIŽNJEGA kao sebe samog. U ovom je, zaista, sav Zakon i proroci".
Dakle, Isus je rekao BLIŽNJEGA SVOGA, a ne BLIŽNJEG KRŠĆANINA SVOGA.

Nadalje, Isus nije rekao "KRŠĆANIN neka ljubi .....", nego je rekao na način koji podrazumijeva SVE LJUDE.
U toj zapovijedi, koja se odnosi na SVE LJUDE, leži bit stvari.

Htio bih navesti jedan odličan životan primjer - pravnici se u praksi često potpuno izgube iza razno raznih paragrafa, gubeće iz vida životnost situacije i potrebu da se situacija riješi u interesu "običnih" ljudi.
Mislim da je isti problem vidljiv i kod svećenika u islamu i kršćanstvu. Previše njih se pretvrdo drži dogmi zapostavljajući potrebu razvijanja kvalitetnih međuljudskih odnosa.

Shady
02.11.2008., 06:27
Bomec,
jako lijep post. :top: No, pošto se ova tema ne tiče islamsko-kršćanskih odnosa (koje svakako treba unapređivati), već Isusove osobe u dvije velike monoteističke religije, to smatram da se sad trebamo više fokusirati na samu temu, ako se slažeš. Pozdrav :)