View Full Version : borbena vozila u HVu
citajuci ovaj POST (http://www.forum.hr/showpost.php?p=15117293&postcount=422)
zapital sam se
kolko ustvari nama tenkova treba
kolko borbenih vozila raznih namjena
spominjanje Leo2a4 kao drugi tenk u HVu il kao totalna zamjena je za mene totalna glupost i trosak samo takav
kaj nije bolje sve ove M84 modernizirat kolko ide
mislim na opcu modernizaciju elektoronike unutar tenka
mozda jaci motor radi postavljanja jace zastite
i nabava najnovijeg streljiva ak ne i proizvodnja istog
uz odreden broj patrija naoruzanu PO raketama
misljenja sam da nam je to sasvim dovoljno za HV
molim vase misljenje ak bi se ovo ovak odradilo
kolko bi HV sa tim mogo izdrzat :confused:
na stranu patrija (jer je nova)
al kolko bi M84 mogo izdrzat g. sa modernizacijom
i kaj nakon isteka roka M84
radit svoj tenk il kupit neki tada vec stari Leopard2a4/2a6 pa lupat pare u modernizaciju
a da ne pricamo o logistickim problemima koji dolaze sa nabavom novog tenka
bana002
23.07.2008., 19:12
jedno moje razmišljanje:
tko će licencno raditi Patrije ...... ĐĐ SV, jel tako, je
to je posao koji će raditi sljedećih par god. (2-3 moja procjena, vjerovatno postoji točni podatak)
e sad tko bi trebao modernizirati M84 u nazovimo D varijantu....ista firma
poanta je u tome kad bi se i modernizacija tenkova pokrenula u isto vrijeme bi projekti završili i što dalje????
bit je u tome da se ĐĐ SV uvijek drži zaposlen, da se očuva kvalitetan kadar i znanje jer je složit ćete se ĐĐ SV jedna od važnijih firmi u sustavu obrane
zato je plan sigurno ovakav....... sljedećih par god. proizvoditi Patrije, nakon toga lagano modernizirati M84 i BVP M80 (to su isto prije spominjali) i na kraju proizvesti samohotku na tijelu M84 (ili samo integrirati kupljenu kupolu) ....
uglavnom na taj se način osigurava posao toj firmi u sljedećih bar 10 godina a proračun se opterećuje postepeno
M80 i M84 su za mene OK, Leo2 nepotreban (bolje koju kunicu u PZO :D)
što se tiče vijeka trajanja M84, netko je od vojske ili iz MORHa rekao da je tenk koji je star 30 god. tek najbolji ha ha, no svejedno sjetite se onog T-34 kojeg su upalili na trgu prilikom prosvjeda, u domovinskom ratu je bilo hrpe oružja iz drugog svj. rata, neznam za one topove kod šib. tj obalne bitnice, jesu li i one iz 2. svj.
uzeti samo za primjer da je L70 još uvijek L 70 iako je nastao 46' god isto kada i bacač Carl Gustav - i jedan i drugi su u samom vrhu, naravno modificirani, poboljšani
no svejedno sjetite se onog T-34 kojeg su upalili na trgu prilikom prosvjeda,
:rolleyes:
vec sam napisal da znam za slucaj di je T34 skrsil M84
al jebga vise sreca nego bolji tenk
da al kaj poslje M84 :confused:
dal uz modernizaciju radit na novom tenku domace proizvodnje
a da bude kompatibilan po NATO standardu :confused:
dal odbacit rjesenja sa M84 i napravit potpuno novi projekt :confused:
bana002
23.07.2008., 19:28
dal uz modernizaciju radit na novom tenku domace proizvodnje
a da bude kompatibilan po NATO standardu :confused:
dal odbacit rjesenja sa M84 i napravit potpuno novi projekt :confused:
mislim da za neš novoga mi nemamo snage ni potrebe raditi novi projekt za narudžbu od 100tinjak tenkova
ovak sa modernizacijama krparit u nedogled kak su i južnoafrikanci to radili
jedina šansa za razvoj novog tenka bi nastala kad bi naši recimo prodali 100tinjak i više degmana nekome i ohrabreni izvoznim uspjehom krenuli u nove projekte, i to prije sa nekim u kooperaciji nego sami
mene recimo zanima top od 140mm, on ima streljivo od dva dijela kao i 125mm i trenutno predstavlja problem zapadu jer su naviknuli na granate iz jednog dijela
da li je tu naša prednost?
sa jednog drugog foruma, većina vas sigurno već vidjela ali eto, neka još jednom:
http://i215.photobucket.com/albums/cc29/bana002/60199_133253799_M-84Dtestiranjepp5d.jpg
navodno ima neke lance, lika pp5d6 treba dovesti na naš forum
Josey_Wales
23.07.2008., 19:43
citajuci ovaj POST (http://www.forum.hr/showpost.php?p=15117293&postcount=422)
zapital sam se
kolko ustvari nama tenkova treba
kolko borbenih vozila raznih namjena
spominjanje Leo2a4 kao drugi tenk u HVu il kao totalna zamjena je za mene totalna glupost i trosak samo takav
kaj nije bolje sve ove M84 modernizirat kolko ide
mislim na opcu modernizaciju elektoronike unutar tenka
mozda jaci motor radi postavljanja jace zastite
i nabava najnovijeg streljiva ak ne i proizvodnja istog
uz odreden broj patrija naoruzanu PO raketama
misljenja sam da nam je to sasvim dovoljno za HV
molim vase misljenje ak bi se ovo ovak odradilo
kolko bi HV sa tim mogo izdrzat :confused:
na stranu patrija (jer je nova)
al kolko bi M84 mogo izdrzat g. sa modernizacijom
i kaj nakon isteka roka M84
radit svoj tenk il kupit neki tada vec stari Leopard2a4/2a6 pa lupat pare u modernizaciju
a da ne pricamo o logistickim problemima koji dolaze sa nabavom novog tenka
Ja bi isto isao na modernizaciju postojecih sustava M84, ali masu love bih ulozio u AT sredstva poput Javelina... Jebeno mocna stvar protiv tenkova...:top:
mene recimo zanima top od 140mm, on ima streljivo od dva dijela kao i 125mm i trenutno predstavlja problem zapadu jer su naviknuli na granate iz jednog dijela
da li je tu naša prednost?
mozda i je
ali opet
vece streljivo
dal manji BK il teze i vece vozilo :ne zna:
al svakako se maknut od podvozja koje vuce korjenje jos od T64 ak se ne varam
lika pp5d6 treba dovesti na naš forum
posalji mu PM di ga vidis na forumu
pa nek dode :top:
Postoji neko ograničenje u naouružanju postavljeno za Hrvatsku i regiju.
Prema njoj Hrvatska ne smije imati više od 300 tenkova.Nisam siguran za točnu brojku.
Hrvatska već ima približno taj broj tako da još dugo neće biti ništa od tenkova.
bana002
23.07.2008., 20:19
Postoji neko ograničenje u naouružanju postavljeno za Hrvatsku i regiju.
Prema njoj Hrvatska ne smije imati više od 300 tenkova.Nisam siguran za točnu brojku.
Hrvatska već ima približno taj broj tako da još dugo neće biti ništa od tenkova.
pa da su i svih 300 M84 to se lako riješi, npr. naši ih prodaju kao rabljene i to je to, možeš radit nove
no većina ih je T-55 koji su kolko se ja sjećam prema planu vode kao višak, čak ne ni nerazvrstana pričuva, tak da je ta brojka najmanji problem
ajd zakon, ova brojka 300 me asocirala na istoimeni film :top:
Pa ja mislim da je problem,jer ih nemaju kome prodati.
Rezanje i uništavanje isto košta.
Tako da je opet bilo kakav tenk bolji od nikakvog.
K tome postoji hrpa drugi prioriteta,tako da bi ja rekao da još dugo ništa
od tenkova.Možda u bliskoj budućnosti,recimo 10 godina bude u planu
nabava par desetaka.
JoSkO16
23.07.2008., 20:33
Najgluplja stvar koju san pročita u novinama je ta da je T84 bolji od američkog M1 Abramsa što je totalna glupost, svi znaju da su Abrams i Leopard današnji najbolji tenkovi
nabava par desetaka.
slažem se u potpunosti
Pilatus
23.07.2008., 20:34
nabava par desetaka.
Za sada(do 2015) je u planu podizanje svih M-84 na D standard.
Već je dodavanje kvalitetnog ERA oklopa,kao i implementacija modernog SUP-a značajan korak naprijed.
Dalje mislim da se ne bi trebalo ići.
Dakle, IMHO logičan korak nakon M-84D bi bio prijelaz na noviji dizajn tenka.
To bi bio Leo2A4, kao best-buy varianta.
IMHO i osnovni Leo2A4 je borbeno sposobniji od iti jedne pa i najmodernije izvedenice T-72 dizajna.
O Leo2A6 da i ne pričam,uz bok M1A2 Abramsa i Merkave Mk4,najsposobniji tenk uopće.
Jer nama je bitno da susjedi nemaju bolje tenkove od nas,pod susjedi mislim na FBiH,RS, i Srbiju.
FBiH i RS nisu problem.....
Ali Srbi imaju vlastiti razvoj moderniziranog M-84(M-84AB1/M-2001).
A Srbi svojih M-84 predviđenih za modernizaciju imaju u grubo 3 puta više nego mi.
Da naš Degman(M-84D) može biti toliko kvalitetniji da nadomjesti ogromnu razliku u broju,čisto ne vjerujem.
Leo2A4 bi mogao:)
a di ću josko na tebe naletit ako neću ode
bana002
23.07.2008., 20:41
nabava par desetaka.
ja sam rekao da nije problem M84 prodat u slučaju da njih imamo višak
T-55 je teško više uvaljat nekome, ali rezanje ne košta dapače tu bi se dalo i zaraditi budući taj čelik ima svoju cijenu, bar pokrit troškove demontaže dijelova il tak neš
a da ima važnijih stvari od kupnje tenkova ima, kao što rekoh modernizacija tenkova IMHO dolazi tek poslije kada se naprave Patrie
Manaslu11
23.07.2008., 21:31
T-55 je teško više uvaljat nekome, ali rezanje ne košta dapače tu bi se dalo i zaraditi budući taj čelik ima svoju cijenu, bar pokrit troškove demontaže dijelova il tak nešApsolutno. Određeni broj tenkova uništenih u DR završio je (IMO nažalost ) u željezarama, i nekome se to očito isplatilo.
i Edit: Hrvatska po SSKN-u smije imati 410 tenkova (Srbija 948).
http://www.morh.hr/hvs/
JoSkO16
24.07.2008., 10:39
a di ću josko na tebe naletit ako neću ode
pa normalno
ajmo jos malo
M84
patrija
i dodamo jos tenk na kotacima
koji :confused:
a zasto???
pa npr. poslje oluje di je sva tehnika bila koristena za tu akciju
samo mali dio je bil u slavoniji za svaki slucaj
a da se krenulo u akciju prema vukovaru
trebalo je dovuc cim vise tenkova na to podrucje
vlak i labudice su lake mete za avione i mogu se kretat samo po dobro uredenim cestama il u slucaju vlaka po pruzi
nemres npr. od Gline do Osjeka vozit M84 il mozes :ne zna:
tenk na kotacima se lakse i brze krece van svih tih predvidivih puteva
vase misljenje :top:
imali mozda za patriju kakva nadogradnja sa topom od 1000mm
tak da bi mogla posluzit kao tenk na kotacima :confused:
Pilatus
24.07.2008., 18:52
vlak i labudice su lake mete za avione i mogu se kretat samo po dobro uredenim cestama il u slucaju vlaka po pruzi
moje mišljenje-tenk na kotačima nikad neće biti to kako se naziva.
Preranjiv je,i previše nestabilan da bude platforma za tenkovski top.Istina pokušavaju Talijani sa svojim Centaurom i 120mm,ali još to nije u potpunosti zaživjelo,tako da je zasad maksimum 105 mm glavni top
Nema niti će biti:p
1000 mm, jelte:D
IMHO,bolja varijanta bi bila opremanje određenog dijela Patria sa Spike ER sustavom(samo da napomenem, dometa do 8km)
Patria je zamišljena kao oklopni transporter,i ona to odlično obavlja.Krcanje prevelikog oružanog sustava na nju bi IMHO bilo kontraproduktivno.
Ne misliš valjda ozbiljno.
Tenk sa gusjenicama može bilo kuda,ako ima dosta goriva.
Nisu više niti tako spori.
1000 mm, jelte:D
IMHO,bolja varijanta bi bila opremanje određenog dijela Patria sa Spike ER sustavom(samo da napomenem, dometa do 8km)
Patria je zamišljena kao oklopni transporter,i ona to odlično obavlja.Krcanje prevelikog oružanog sustava na nju bi IMHO bilo kontraproduktivno.
jbga omakla se 0 :rolleyes:
je slazem se da je bolje stavit nes protuoklopno sa npr. nekim 30mm topom
al za vrjeme kad sam dal primjer dobro bi nam doslo bilo kaj sa cim vecom vatrenom moci
jer u ondasnje vrjeme je bas prebacivanje snaga sa djela terena di vise nisu bili potrebni na dio di ih je trebalo bil veliki problem
Ne misliš valjda ozbiljno.
Tenk sa gusjenicama može bilo kuda,ako ima dosta goriva.
Nisu više niti tako spori.
da mslim ozbiljno
aj za kolko M84 dode iz gline do osjeka :confused:
i kolko je to pogubno za motor :confused:
Hollow Point
24.07.2008., 19:04
Tenk na kotačima? Misim da takvo što ne postoji. Ne znam kakve bi to gume morale biti koje bi izdržale 40+ tona...
Postoji nekoliko oklopnih vozila na koje su montirani topovi od 105mm no ne znam kakve su rezultate imali.
Pilatus
24.07.2008., 19:06
je slazem se da je bolje stavit nes protuoklopno sa npr. nekim 30mm topom
al za vrjeme kad sam dal primjer dobro bi nam doslo bilo kaj sa cim vecom vatrenom moci
jer u ondasnje vrjeme je bas prebacivanje snaga sa djela terena di vise nisu bili potrebni na dio di ih je trebalo bil veliki problem
Ne možeš tenk zamijeniti sa niti jednim kotačnim vozilom:mig:
U trokutu paljbena moć-pokretljivost-oklopna zaštita imati jednu karakteristiku katastrofalnu je pogubno u srazu sa klasičnim tenkom kao što je npr M-84.
Kao ograničena nadopuna tenkovskom djelovanju da,ili npr. kao izvidničko vozilo sposobno za uništavanje svake otkrivene prijetnje.
ajmo jos malo
M84
patrija
i dodamo jos tenk na kotacima
koji :confused:
a zasto???
tak da bi mogla posluzit kao tenk na kotacima :confused:
Patria ima svoju kupolu sa 105mm topom,a švedski Haglunds i talijanska Oto Melara su za svoje CV90 i Centauro BVP izbacili i 120mm kupolu.Ova sa Centaura bi mogla pasati na Patriu jer su oba točkaši.Najbolje bi bilo uzeti CV90 u svim izvedenicama pa tako i u toj(120mm),umjesto naših BVP-a.S obzirom da to ne ćemo doživjeti :D onda bi kombinacija sa 105mm kupolom na Patriji bila sasvim pristojna.Već sam negdje napisao da mi se američke Strayker brigade čine kao dobar predložak za naše Patria brigade :rofl: Šalu na stranu,trebalo bi imati i vozila za tu namjenu.
Tenk na kotačima? Misim da takvo što ne postoji. Ne znam kakve bi to gume morale biti koje bi izdržale 40+ tona...
sory
al ko je di spomenul tezinu
naravno da nece imat tezinu ko tenk na gusjenicama
Patria ima svoju kupolu sa 105mm topom,Već sam negdje napisao da mi se američke Strayker brigade čine kao dobar predložak za naše Patria brigade :rofl: Šalu na stranu,trebalo bi imati i vozila za tu namjenu.
:top:
bas tak
Kao ograničena nadopuna tenkovskom djelovanju da,ili npr. kao izvidničko vozilo sposobno za uništavanje svake otkrivene prijetnje.
bas tak :top:
Pilatus
24.07.2008., 19:10
Postoji nekoliko oklopnih vozila na koje su montirani topovi od 105mm no ne znam kakve su rezultate imali.
Npr Centauro koji se kovanici "tenk na kotačima":rolleyes: najviše približio ima tek nešto preko 20 tona.A on je 8x8 i ima top 105 mm.
I opet sa tom težinom,njegova razina oklopne zaštite je u usporedbi s tenkom doslovno smiješna
aj da napravimo zakljucak
znaci ZA smo da bi nam uz M84 dobro dosla i patrija kao laki tenk na kotacima :lux:
Pilatus
24.07.2008., 19:19
aj da napravimo zakljucak
znaci ZA smo da bi nam uz M84 dobro dosla i patrija kao laki tenk na kotacima :lux:
Ne.
Uz M-84 zasigurno treba imati nešto lakše,ali toj ulozi ne vidim naoružanu Patriu, koja će dobro poslužiti kao oklopni transporter,daj Bože kad-tad naoružana sa Spike ER, i u malom broju gurnuta u "posebnu" ulogu,kao i NEMO.
Između dolazi klasično BVP(IFV) kao što je Puma:D
nekad je to bio M-80,ali on ne posjeduje ni paljbenu moć,ni dostatnu razinu oklopne zaštite.
Ali recimo Puma,Bradley,Warrior,CV-90.....:cerek:
a patrija kao lovac tenkova :confused:
Pilatus
24.07.2008., 19:23
a patrija kao lovac tenkova :confused:
Da, kao što sam već naveo, naoružana Spike-ER PO sustavom.
Mala silueta,lako za kamufliranje, veliki domet,učinkovita bojeva glava rakete,lako za premještanje gdje god zatreba,ma divota jedna:cerek:
Mala silueta,lako za kamufliranje, veliki domet,učinkovita bojeva glava rakete,lako za premještanje gdje god zatreba,ma divota jedna:cerek:
naravno uz sve dide mide termovizije i ostatak napredne tehnologije za dalekovidnost uz koji kakav pjesadijski radar da se neko sa RPGom ne prisulja :D
Hollow Point
24.07.2008., 19:29
sory
al ko je di spomenul tezinu
naravno da nece imat tezinu ko tenk na gusjenicama
Ma ne sviđa mi se taj izraz tenk na kotačima. Jer da bi bio tenk, onda mora biti jako dobro oklopljen,naoružan i, naravno, težak. A to oklopno vozilo nije. I upitno je koliko bi bilo stabilno kada bi se povećao kalibar topa sa sadašnjih 105mm na recimo 125mm od M-84.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_Gun_System
Dvije rečenice pri kraju teksta: "Krajem 2000ih, Kanada je otpisala gotovo pola svojih Leopard tenkova i planirala ih zamijeniti MGSovima. Odluka je poništena." :zubo:
Pilatus
24.07.2008., 19:30
naravno uz sve dide mide termovizije i ostatak napredne tehnologije za dalekovidnost uz koji kakav pjesadijski radar da se neko sa RPGom ne prisulja :D
Termovizija naravno,odnosno zahtjev za mogućnost vođenja PO borbe po noći:top:
A što se tiče samozaštite, to se najbolje riješava pametnom uporabom.
Zapovjednik vozila i njegovi nadređeni koji koordiniraju PO postrojbama si ne smiju dozvoliti da dođu u mogućnost gdje će jedan RPG vrlo kratkog dometa dobiti priliku za uništenjem tako naoružane Patrie
da mslim ozbiljno
aj za kolko M84 dode iz gline do osjeka :confused:
i kolko je to pogubno za motor :confused:
U tom slučaju je bolje vlak ili labuduca.
Ako ne,onda je bolje da ide kolko može sam.
U tom slučaju je bolje vlak ili labuduca.
Ako ne,onda je bolje da ide kolko može sam.
napiso sam da je to preveliki rizik
npr. 5 kolona i sabotaza na par djelova pruga
pa se mos J :mig:
a labudica bas i nije bilo kolko i tenkova
Recimo,neprijatelj izbombardira cestu i nastanu krateri.
Tenk,laki tenk na kotačima zaglavi u rupama,a tenk na gusjenicama lakše
premosti jarke i rupe.
Uvijek mogu sami nastavit dalje.
Lakše je i jeftinije napravit labudicu koju zakvačiš za kamion,
nego srednje težak tenk kao m84.
Jer tenk na kotačima ionako mora nekakvim cestama.
laki tenk bi iso po sporednim putevima a ne po autoputu :mig:
Pilatus
24.07.2008., 19:47
Tenk,laki tenk na kotačima zaglavi u rupama,a tenk na gusjenicama lakše
premosti jarke i rupe.
A od Gline do Osijeka postoji samo jedan mogući put:rolleyes:
Bilo bi poželjno kad ne bi ulazili u ovakve rasprave što-bi-bilo-kad-bi-bilo:top:
Zadržimo se na TT karakteristikama, i načinu uporabe sredstava:top:
Kovanicu "tenk na kotačima" nismo izmislili mi ovdje na forumu,več je koriste više manje sve vojske svjeta,a u upotrebu je ušla nekako paralelno sa "Centaurom" koji se vodi kao izvidničko protutenkovsko vozilo.Iako se kao protutenkovski izviđač i njie nešto pokazao(nije imao s kim)ipak se u novom,asimetričnom ratu pokazao izvrsno.Taj je Centauro naime spasio poprilično savezničkih guzica,pa su i ostale vojske počele razmišljati o tom konceptu,a ne samo Talijani.Inače kad je izašao prvi Centauro,velike sile (Englezi pogotovo)su ga dočekale s podsmjehom jer su smatrali da "ozbiljna" vojska treba imati IFV s topom20/30 i lovac tenkova posebno.Prvi koji su shvatili prednosti ovakvih vozila bile su nordijske zemlje pa danas taj koncept imaju i Švedi,Finci,Norvežani.Dok ostatak svjeta kaska za njima Talijani imaju novu 120kupolu,a do prije godinu dvije svi su govorili da je to nemoguče.Tako da puno komentara koje ovdje vidim ne stoji ni najmanje.
crux australis
24.07.2008., 20:47
Južnoafrikanci imaju dobra iskustva sa svojim rooikatom.Iako u osnovi ima samo 76mm/L62 top, može da se nosi sa T-54/55 i T-62 čelno.APFSDS projektil
probija 280mmm na 1200m.A može se ga opremiti sa topom 105mm/L51 pa onda postaje to več neka druga priča.Bilo je ideja,da se ga opremi sa topom
120mm,ali ostalo samo na papiru.Kupola u osnovnoj konfiguraciji ima 5,5 tona,moguča je ugradnja na druge tipe vozila.
Za taj top od 76mm,mislim da vuče korjene iz mornaričkog topa OTO MELARA 76/62.
Pilatus
24.07.2008., 20:52
Kovanicu "tenk na kotačima" nismo izmislili mi ovdje na forumu,več je koriste više manje sve vojske svjeta,a u upotrebu je ušla nekako paralelno sa "Centaurom" koji se vodi kao izvidničko protutenkovsko vozilo.Iako se kao protutenkovski izviđač i njie nešto pokazao(nije imao s kim)ipak se u novom,asimetričnom ratu pokazao izvrsno
što je Centauro(da ne kažem "tenk na kotačima":rolleyes:)...
Kotačna(8x8) lakooklopljena platforma sa 105 mm topom.
Od tenka ni "t".
najbolji komentar što sam pročitao:
It's still not a tank.
Hit it with 105mm and you'll find out why it's not a "tank"
Sad,da dobro posluži u određenim uvjetima, to stoji.
Ali ne zaboravimo, i da ulazimo u njegovu korisnost i borbenu vrijednost, Centauro je od početka razvijan kao platforma za top 105 mm.
Patria to nije,već je razvijana za transport pješačke desetine
Asimetrično ratovanje-nek ga pogodi bilo kakvo PO oružje(RPG.bestrzajac,IED) pa ćemo vidjeti koliko je uspješan u tome
Pilatus
24.07.2008., 20:54
Južnoafrikanci imaju dobra iskustva sa svojim rooikatom.Iako u osnovi ima samo 76mm/L62 top, može da se nosi sa T-54/55 i T-62 čelno
a vice-versa:mig:
I reljef u južnoj Africi je pogodan za brze i duboke prodore vozilom kakvo je Rooikat.
Usporedi to s Dalmacijom i dalmatinskom Zagorom...neće baš ići
crux australis
24.07.2008., 21:09
I reljef u južnoj Africi je pogodan za brze i duboke prodore vozilom kakvo je Rooikat.
Nisam ni mislio da je pogodan za Hrvatsko,nego sam ga dao samo spomenou,da se ga ne zaboravi.
A za upotrebu u savani je odličan,tu si u pravu.
bana002
24.07.2008., 22:43
A Slavonija?
nije li to jedina dodirna točka sa Srbijom
A Slavonija?
a posavina :mig:
što je Centauro(da ne kažem "tenk na kotačima":rolleyes:)...
Kotačna(8x8) lakooklopljena platforma sa 105 mm topom.
Od tenka ni "t".
najbolji komentar što sam pročitao:
It's still not a tank.
Hit it with 105mm and you'll find out why it's not a "tank"
Sad,da dobro posluži u određenim uvjetima, to stoji.
Ali ne zaboravimo, i da ulazimo u njegovu korisnost i borbenu vrijednost, Centauro je od početka razvijan kao platforma za top 105 mm.
Patria to nije,već je razvijana za transport pješačke desetine
Asimetrično ratovanje-nek ga pogodi bilo kakvo PO oružje(RPG.bestrzajac,IED) pa ćemo vidjeti koliko je uspješan u tome
Samo da te podsjetim da i 55-ica ima 105mm top.
PO oružje če razjebat Patriu sa topom 105 kao i onu sa 30mm i Spikeom ili Centauro,ali poanta je u tome da bi i kupolu105mm kao i RCWS30+Spike trebalo uzeti jer bi se dobro nadopunjavali u akcijama s brzim premještanjem snaga.Kao "ispomoč" tenkovima najbolji izbor po meni je CV90120 uz CV9030 i CV90AMOS i CV9040AA.
Pilatus
24.07.2008., 22:53
A Slavonija?
Problem, pogotovo u zimskim mjesecima, kad se stvori blato po oranicama.
Kotačna vozila i duboko blato - ne ide zajedno:mig:
bana002
24.07.2008., 23:00
jep, u pravu si
a šta kažete da onda kupole od T-55 stavimo na patrije??
jednim udarcem dvije muhe
(šalaaaa)
Pilatus
24.07.2008., 23:05
Samo da te podsjetim da i 55-ica ima 105mm top.
Ne kužim poantu gorenapisanog:ne zna:
Ciljaš na činjenicu da neki IFV-ovi imaju top koji je donedavno bio standardni NATO tenkovski top(L7 - 105mm):confused:
PO oružje če razjebat Patriu sa topom 105 kao i onu sa 30mm i Spikeom ili Centauro,ali poanta je u tome da bi i kupolu105mm kao i RCWS30+Spike trebalo uzeti jer bi se dobro nadopunjavali u akcijama s brzim premještanjem snaga.
Patriu naoružanu Spikeom-ER sam uzeo radi efektivnog dometa Spike-ER sustava.
Koji tenkovski top ima efektivni domet 8 km:mig:
A pogotovo uz uvjet visoke vjerojatnosti prvog pogotka.
Patria je razvijana kao APC, i mislim da bi bila greška trpati na nju 105 mm top.
Pogledaj Amere primjerice.
Stryker koji je i u "klasičnoj APC" konfiguraciji(dakle RCWS) zabilježio par prevrtanja na krov u Iraku.Doslovno,prevrtanja na krov radi visokog težišta.
Zamisli stabilnost gdje taj isti Stryker opali u pokretu iz 105mm topa.
Meni sumnjivo, neznam kako vama.
Kao "ispomoč" tenkovima najbolji izbor po meni je CV90120 uz CV9030 i CV90AMOS i CV9040AA.
Kao što sam napisao:
Puma,Bradley,Warrior,CV-90
Pogotovo ova dva su sredini:mig:
Otporna i na direktne pogotke iz 120mm tenkovskog topa:D
Manaslu11
24.07.2008., 23:18
Pa koji IFV je?
I, kad već spominješ, Warrior ima odličnu oklopnu zaštitu.
bana002
24.07.2008., 23:19
samo jednu napomenu što se tiče oklopa.... sve više se usavršavaju aktivni sustavi zaštite oklopnih vozila tako da su kotačna vozila sa takvim sustavom po meni def. budučnost i ono što su kanađani htjeli doći će prije ili kasnije
Warior je izdržao pogodak 120 mm iz Chalengera ali kumulativni projektil je bio u pitanju na daljini cca 2 km, i tom prilikom je Warior imao dodatne oklope od Chobama tako da je pitanje koje je težine pritom bio, možda kao naš M84
Pilatus
24.07.2008., 23:21
Pa koji IFV je?
I, kad već spominješ, Warrior ima odličnu oklopnu zaštitu.
:D editirao si
Da, ciljao sam na izvrsnu zaštitu kod Warriora.
Samo me podsjeti, da li je zabilježen slučaj da je i Bradley preživio pogodak 120 mm projektila ispaljenog iz tenkovskog topa.
Ili sam slučaj Warrior duplicirao i na Bradleya:confused:
Manaslu11
24.07.2008., 23:23
Jesam, i sad opet editirao. Dodavao. :)
Bradley nije nikad. Em ima slabiji oklop, em ima previsok profil. Jedino što ima bolji top i PO raketlu. i tom prilikom je Warior imao dodatne oklope od Chobama tako da je pitanje koje je težine pritom bio, možda kao naš M84Manje.
Pilatus
24.07.2008., 23:26
Warior je izdržao pogodak 120 mm iz Chalengera ali kumulativni projektil je bio u pitanju na daljini cca 2 km, i tom prilikom je Warior imao dodatne oklope od Chobama tako da je pitanje koje je težine pritom bio, možda kao naš M84
Postavi bilo koje kotačno oklopno vozilo u istu situaciju:mig:
I zamisli kako bi prošlo nakon sraza s granatom:D
u zimskim mjesecima je zemlja zaledena :mig:
a i gusjenicka vozila znaju zalec na blato pa nemogu nigud :mig:
(bio svjedokom 55ice koja je zalegla u blatu, druga 55ica ju nije uspjela izvuc, tek kad je dosla 84ka ju je uspjela vise trznut bocno tak da su gusjenice kolko tolko uspjele uhvatit zemlju i uz pomoc 84ke uspjela izac)
kotacna vozila u ovakvim slucajevima se oprema lancima
bana002
24.07.2008., 23:30
možda bi izdržalo pogodak ali bi se prevrnulo naopačke :D
ma lupio sam to sa težinom bez veze onak samo nego sam htio reči kolko takvi dodatni oklopi Wariora koštaju pokretljivosti....pogotovo u recimo blatu
Pilatus
24.07.2008., 23:33
u zimskim mjesecima je zemlja zaledena :mig:
a i gusjenicka vozila znaju zalec na blato pa nemogu nigud :mig:
(bio svjedokom 55ice koja je zalegla u blatu, druga 55ica ju nije uspjela izvuc, tek kad je dosla 84ka ju je uspjela vise trznut bocno tak da su gusjenice kolko tolko uspjele uhvatit zemlju i uz pomoc 84ke uspjela izac)
kotacna vozila u ovakvim slucajevima se oprema lancima
Gledao sam neke snimke gdje se ameri jebu sa blatom u posavini.
A o zimi se radi:mig:
Vjeruj mi, lanci ne pomažu.
Gusjeničari jedva prolaze izvan puteva,"točkaši" uopće ne prolaze
bana002
24.07.2008., 23:33
eee baš se sjetih LOVa našeg što ga Torpedo radio
Joža jel imaš iskustva, kakav je bio što se tiče pokretljivosti, blato i to,
ha ha jeste na njemu stavljali lance
meni je BOV bio super po ravnom no kad je došao uspon koma
u blato ga nismo peljali jer nam se nije dalo čistiti poslije
bana002
24.07.2008., 23:35
zato je u 201. br. umjesto S-10CRO bili samo originalni SA-13 na gusjenicama
i zato nama treba MT-LB za slavoniju
Manaslu .... da, da pače, samo ak nije bed
sve zavisi od situacije
nije pravilo da bi bilo unisteno
ko zna di je taj warior dobil taj pogodak
npr. M84 prezivjela 8 pogodaka iz RPG7
a nekoj je odletjela kupola nakon prvog pogotka
da je meni neko prico da T34 moze sjebat M84 smijo bi mu se 3 dana
al jebga to se dogodilo
Pilatus
24.07.2008., 23:36
možda bi izdržalo pogodak ali bi se prevrnulo naopačke :D
Aha,kao što je i ovaj izdržao:zubo:
http://img76.imageshack.us/img76/7947/image059km6.jpg
bana002
24.07.2008., 23:39
super slika, izgleda da je granata prošla kroz pijesak i uništila tenk
sretni hitac, tamo gdje ga je smazalo oklop je jako tanak
eee baš se sjetih LOVa našeg što ga Torpedo radio
Joža jel imaš iskustva, kakav je bio što se tiče pokretljivosti, blato i to,
ha ha jeste na njemu stavljali lance
jok sa LOVom
isli smo po blatu
al je podloga bila i kamenita tak da nije bilo problema
znam
a znam di je to i bilo a i znam covjeka koji im je reko da tu ne postavljaju tabor :lol: al pametni amri odmahnuli rukom i aj po svom na tudem terenu
a nece slusat domaceg covjeka :top:
mislim ak se radi o istom slucaju :D
Pilatus
24.07.2008., 23:41
sve zavisi od situacije
nije pravilo da bi bilo unisteno
Mislim da nema te teorije/sreće/mogućnosti/whatsoever da nešto što je otporno tek protiv 35mm AP streljiva na udaljenosti preko 500 m preživi pogodak iz 120 mm tenkovskog topa duž cijelog efektivnog dometa tog topa.
npr. M84 prezivjela 8 pogodaka iz RPG7
a nekoj je odletjela kupola nakon prvog pogotka
Nazivna probojnost RPG-7 je koliko se sjećam manja od debljine frontalnog okloap M84
Pilatus
24.07.2008., 23:43
sretni hitac, tamo gdje ga je smazalo oklop je jako tanak
sretni hitac:confused:
probušilo ga je "banda-banda":rofl:
Nazivna probojnost RPG-7 je koliko se sjećam manja od debljine frontalnog okloap M84
a kaj ti mislis da su ju svi gadali sprjeda :confused:
dobila je i do naprjed i sa strane
ni jedan udarac joj nije nastetil
ista ta je izvlacila onu 55icu o cem sam pisal
bana002
24.07.2008., 23:48
sretni hitac:confused:
probušilo ga je "banda-banda":rofl:
:D
no tako bi zavšila i merkava d aje u taj dio dobila pogodak
ona kupola je naknadno vraćena na njega jel da, tko zna gdje je ta završila kad je spremnik eksplodirao
izgleda da je direktno prošla kroz spremnik, jel tak
jadni ljudi unutra
Ne kužim poantu gorenapisanog:ne zna:
Ciljaš na činjenicu da neki IFV-ovi imaju top koji je donedavno bio standardni NATO tenkovski top(L7 - 105mm):confused:
Patriu naoružanu Spikeom-ER sam uzeo radi efektivnog dometa Spike-ER sustava.
Koji tenkovski top ima efektivni domet 8 km:mig:
A pogotovo uz uvjet visoke vjerojatnosti prvog pogotka.
Patria je razvijana kao APC, i mislim da bi bila greška trpati na nju 105 mm top.
Pogledaj Amere primjerice.
Stryker koji je i u "klasičnoj APC" konfiguraciji(dakle RCWS) zabilježio par prevrtanja na krov u Iraku.Doslovno,prevrtanja na krov radi visokog težišta.
Zamisli stabilnost gdje taj isti Stryker opali u pokretu iz 105mm topa.
Meni sumnjivo, neznam kako vama.
Kao što sam napisao:
Pogotovo ova dva su sredini:mig:
Otporna i na direktne pogotke iz 120mm tenkovskog topa:D
Kužim ja da ti kao zrakoplovac kontaš da se sve može sredit fino raketom izdaleka,ali ne ide to baš tako.Spike je odličan,ER još i bolji,ali u fajtu rijetko ti dobiješ priliku nekog skinut na daleko,pa još na 8km eeeeee.Ja sam od početka za Patrie s RCWS30+Spike,ali stojim iza toga da bi i kupola105mm bila pogodna baš za te stvari o kojima ja pričam.Npr. u dalmatinskom ili afganistanskom selu si u patroli na Patriama i naletite na jako neprijateljsko uporište,RPG ti sjebe 1.Patriu -ti ga sasječeš RCWS12,7,ali udaraju i iz kuća -vozilo do tebe puca iz 30mm topa i suzbija vatru,ali jedan bunker ukopan na vrh brežuljka(2x12,7)vas jebe.Između kuća ima pješaka s RPG-ima koji vam ne daju mira,ali najgori je bunker-opališ Spike ali niš-udara nasip ispred,30mm top lupa ali brani ih nasip ispred,oni vas imaju ko na dlanu a vama sva tehnologija ne pomaže -šta sad???Ispred bunkera je naravno minsko polje.Dok sam ti ja ovo opisao,tebi je izginulo 5-6 frendova,leže okolo raskomadani a ti onima u bunkeru ne možeš ništa,ni Spike ne pomaže -šta sad.NEMO!!!,raspališ minobacačem ali smradovi su pokrili bunker željezničkim šinama,poslje 1.eksplozije zavukli su se dublje u bunker i čim ste prestali počeli su opet,izgubio si još 2 čovjeka -šta sad?? Laki,srednji,teški,bilo kakav tenk,obožavao biš 105mm :s :s ili bilo koji drugi. :top:
bana002
24.07.2008., 23:51
dobila je i do naprjed i sa strane
ni jedan udarac joj nije nastetil
ista ta je izvlacila onu 55icu o cem sam pisal
čital sam u knjizi da su bili višestruki pogodci na M48 Platon II tenku u vijetnamu od RPG-7 i tenk je znao preživjeti njih 4 kom
no poslije se ustanovilo da su bile korištene i RPG-2 rakete
hoću samo reći možda je tu bilo pogodaka i od M57 a možda i bestr. topa
šta kažeš?
inače, moram to reči, meni je dugo vremena u glavi bila ugradnja lagane kupole sa 90 mm topom na BOV.....no budući da ima tako slabi oklop ne bi imalo smisla
Pilatus
24.07.2008., 23:54
Niti se može uspoređivati oklopna zaštita tenka i IFV-a/APC-a, niti se može uspoređivati učinkovitost 120 mm tenkovske granate sa učinkovitošću RPG-a-7(ako je bio RPG-7,možda se radilo i o Zoljama ili M-57):mig:
hoću samo reći možda je tu bilo pogodaka i od M57 a možda i bestr. topa
šta kažeš?
cek malo
ak sam reko da je bilo 8 pogodaka od rpg7 onda je bilo od rpg 7
vec sam taj dogadaj davno opisal negdje na nekom topicu
uz rpg su kolko se sjecam bile i dvije zolje
uglavnom poslje rokacine posada je pobjegla
a 55ica koja je isla iza nije ju uspjela unistit (naguzit 84ku da cjela ne padne u ruke nasih)
jedan nas nabrzinu uso unutra
upalil ju i bris prema nasoj liniji
samo su mu decki pomaknuli PT mine ustranu da moze proc
(ako je bio RPG-7,možda se radilo i o Zoljama ili M-57):mig:
a mozda sam ja to sve izmislil :ne zna:
odo :zzz::hrk:
bana002
24.07.2008., 23:57
a jbg, ja mislio tenkovi naši, sory
a jbg, ja mislio tenkovi naši, sory
:confused:
ne kuzim
kaj mislis da je ovo kaj sam opisal bilo testiranje :confused:
stvarni dogadaj iz drage na 92g u XyX :D
bana002
25.07.2008., 06:59
ma ja sam mislio da su tenkovi bili naši a da su ih srbi gađali RPG-om
i u tom kontekstu je bilo ono kak ti baš znaš da su oni preko koristili samo RPG7 a ne recimo zolju ili sl.
nismo se razumjeli
zapravo moja greška jer nisam skužio da se nadovezuješ na priču od prije
:top:
Nije valjda,ako je onda je već zastarjelo.
Bolje bi bilo da skoknu do nekakvog hg spota po balističko računalo.
Nije valjda,ako je onda je već zastarjelo.
Bolje bi bilo da skoknu do nekakvog hg spota po balističko računalo.
po mogucnosti da se vrti na visti :rolleyes:
za neupucene
takva racunala su na nivou P1 ak i tolko
pa onaj kaj se voza po marsu radi na nekakvoj 486ici :s
po mogucnosti da se vrti na visti :rolleyes:
za neupucene
pa onaj kaj se voza po marsu radi na nekakvoj 486ici :s:top:
Ako se ne varam računala na Shuttleu su 90-tih pojačana na 1 megabajt memorije i još kao takva rade.
Mnogo je bitnije kako se koristi snaga, nego koliko je ima.
Samo što se shuttel čini nedostupnijim za popravak.
Tu je svakako brzina bitna.
UrchinStar47
26.07.2008., 20:12
pa onaj kaj se voza po marsu radi na nekakvoj 486ici :s
Na Marsu i u svemiru postoji problem s radijacijom, a to je da ti izbija elektrone na stvarima finijima od PentiumMMX-a. Navodno neki Pentiumi 2 mogu cak raditi, ali to je vec pretjerivanje.
Naravno, 486-ica u svemiru nema sanse ako se desi jace svemirsko nevrijeme, jer ce imati rupe. Jedino sto bi u takvoj situaciji prezivjelo je 286 procesor.
Cisto za informaciju, imam jaci kalkulator od gore navedenih stvari.
Di ste vi zabrijali :rofl:
bana002
27.07.2008., 09:35
a nema tu neke velike matematike (mislim na KoV)
ciljnik na M55A4 topu ima računar za izračunavanje kuta pretjecanje i to ni manje ni više nego mehanički
glupa kutija za koju smo mislili u početku da ima neki mikroprocesor ili sl kad ono unutra zupčanici i poluge
nije problem više elektronika - jedan mikroprocesor koji košta 20 kn ima zavidne mogućnosti no problem ostaje programiranje - e to je zajebancija
zapravo kad je u pitanju vojna tehnika onda hg spot i ostali ne dolaze u obzir jer je to sve smeće nego se uzima industrijska tehnika koja ima odgovarajuća kučišta i pouzdanost itd i zato košta 100 puta više.....mislim da se tu slažemo, morao to reći da ne bi bilo zabune
čak je oprema koja ide u vojna vozila stepenicu više od industrijske tehnike, prije 10 i više god. čitao članak kako namjeravaju te dvije grane dovesti u istu razinu jer će to donijeti pojeftinjenje
da budem iskren ne znam točno kak je danas
aj kad smo vec kod racunala
npr. CNC stroj ima racunalo koje slobodno preprogramiras i stavis u tenk
tak da sve stvar volje
pa jebemu kaj nisu nasi sami napravili sustav za navodenje RBS-15 raketa
od onog krsa kaj je osto iza JNA
sad ce se mozda neko i smjat
al zakaj ne povjerit koncaru da razvije sustav za upravljanje palbom
UrchinStar47
27.07.2008., 20:38
al zakaj ne povjerit koncaru da razvije sustav za upravljanje palbom
Moglo bi i studentima PMF-a ili FER-a.
Moglo bi i studentima PMF-a ili FER-a.
ma bilo kome
onaj za RBS su odradili decki iz brodarskog
ma bilo kome
onaj za RBS su odradili decki iz brodarskog
Mislim da je to bio PCE -Split.BI je u totalnoj banani i ja im ne bi dao dvije nacrtane ovce čuvat :lol: :rofl: Mogu se komotno prekrstit u traktorski ili tunelski institut :( doduše za to je najviše kriva država,ali nek se barem ne prave pametni :rolleyes:
Mislim da je to bio PCE -Split.
jok
brodarski u ZG :mig:
jok
brodarski u ZG :mig:
Možda,sve drugo uključujuvši i optoelektroniku napravio je CPE,pa možda griješim(al samo možda :D )U svakom slučaju stojim iza onog što sam rekao o BI(TI :rofl: :lol: )
Manaslu11
19.08.2008., 20:46
Pod vlastiti tenk misliš na (daljnju) evoluciju M-84(D)?Da. IMO bolje 200 Degmana (s Trophyjem i Lahatom, dakle promjena topa) nego 60 Leoparda.
Kad gledam recimo Jatagan, uopće nije loš tenk. I nešto lakši od zapadnih, što može dobro doći kod nekih mostova.
Old Abe
19.08.2008., 22:55
Itekako bolji od Abramsa (posebice u masi, Abrams teži 67 metričkih tona). Degman je čak duplo lakši od Abramsa, Lea 2 i mnogih ostalih zapadnih tenkova. Ali mogu priznat da bi Arjun bio odličan izbor za kupnju tenka.
Itekako bolji od Abramsa (posebice u masi, Abrams teži 67 metričkih tona). Degman je čak duplo lakši od Abramsa, Lea 2 i mnogih ostalih zapadnih tenkova. Ali mogu priznat da bi Arjun bio odličan izbor za kupnju tenka.
Arjun :horor: ti mora da se šališ :eek:
Taj Degman je onako više kao koncept pokazan.
Ta kupola izgleda kao neka improvizacija.
Na staru su dodali ploče sa reaktivnim oklopom.
Jer da bi dobili novu kupolu moraju nabaviti barem nove kalupe.
To opet ne mogu i ne žele zbog niza razloga.
Tako da se vjerovatno čeka neka veća narudžba pri kojoj će otkupit licencu,
pretpostavljam nekog ruskog tenka.Vjerovatno T-90, npr.
Pa će u kompletu dobiti cijeli tenk sa kupolom.Napravit će i ili ugradit neka poboljšanja,motor,top,meh. i elektronski uređaji te ga takvog prodavat i na nekim manjim tržištima.
Pričaš pizdarije,daj prvo proguglaj pa onda nešto reci a ne ovako :rolleyes: Licenca T-90 :lol: :rofl:
Pričaš pizdarije,daj prvo proguglaj pa onda nešto reci a ne ovako :rolleyes: Licenca T-90 :lol: :rofl:
Napisao sam k tome npr.
Tada će biti T 100 ili što već.
Daj ti neki mogući sljed događaja,ili barem malo obrazloži što ti misliš
da sljedi.
Old Abe
20.08.2008., 23:35
A na nabavu LEO 2A6 cirka 50 komada, LeClerca ili Arietea (talijanski "Abrams):D:D
http://www.army-technology.com/projects/ariete/images/ariete5.jpg
Puno novaca,a ništa domaćeg.Tako da to smatram malo vjerovatnim.
lovac luka
21.08.2008., 11:43
Kužim ja da ti kao zrakoplovac kontaš da se sve može sredit fino raketom izdaleka,ali ne ide to baš tako.Spike je odličan,ER još i bolji,ali u fajtu rijetko ti dobiješ priliku nekog skinut na daleko,pa još na 8km eeeeee.Ja sam od početka za Patrie s RCWS30+Spike,ali stojim iza toga da bi i kupola105mm bila pogodna baš za te stvari o kojima ja pričam.Npr. u dalmatinskom ili afganistanskom selu si u patroli na Patriama i naletite na jako neprijateljsko uporište,RPG ti sjebe 1.Patriu -ti ga sasječeš RCWS12,7,ali udaraju i iz kuća -vozilo do tebe puca iz 30mm topa i suzbija vatru,ali jedan bunker ukopan na vrh brežuljka(2x12,7)vas jebe.Između kuća ima pješaka s RPG-ima koji vam ne daju mira,ali najgori je bunker-opališ Spike ali niš-udara nasip ispred,30mm top lupa ali brani ih nasip ispred,oni vas imaju ko na dlanu a vama sva tehnologija ne pomaže -šta sad???Ispred bunkera je naravno minsko polje.Dok sam ti ja ovo opisao,tebi je izginulo 5-6 frendova,leže okolo raskomadani a ti onima u bunkeru ne možeš ništa,ni Spike ne pomaže -šta sad.NEMO!!!,raspališ minobacačem ali smradovi su pokrili bunker željezničkim šinama,poslje 1.eksplozije zavukli su se dublje u bunker i čim ste prestali počeli su opet,izgubio si još 2 čovjeka -šta sad?? Laki,srednji,teški,bilo kakav tenk,obožavao biš 105mm :s :s ili bilo koji drugi. :top:
jbte koji kubojski roman,
ovo što si ti opisao je je teški SF, nema šanse da se u napadna djelovanja ide bez tenka ili art.pripreme ili, ako situacija nije najbistrija, bez zrakoplovne podrške,
patrija sa 30 mm ne ide nigdje dalje nego u patrolne misije u relativno sigurnom terenu i osnovna namjena je obrana protiv iznenadne pješačke vatre.
a za zasjede nema pomoći pa da imaš i abramse u patroli jer sa ozbiljnijom prenosivom raketom će svatko najebati manje ili više.
što se tiče 55-ca pametnije je skinuti kupolu tenka i staviti nešto drugo tj iskoristiti tenk kao platformu za naprednija oružja nego se zajebavat s modernizacijom il jednostavno ostavit u pričuvi. za DR i 34-ke su bile dobre
jbte koji kubojski roman,
ovo što si ti opisao je je teški SF, nema šanse da se u napadna djelovanja ide bez tenka ili art.pripreme ili, ako situacija nije najbistrija, bez zrakoplovne podrške,
patrija sa 30 mm ne ide nigdje dalje nego u patrolne misije u relativno sigurnom terenu i osnovna namjena je obrana protiv iznenadne pješačke vatre.
a za zasjede nema pomoći pa da imaš i abramse u patroli jer sa ozbiljnijom prenosivom raketom će svatko najebati manje ili više.
što se tiče 55-ca pametnije je skinuti kupolu tenka i staviti nešto drugo tj iskoristiti tenk kao platformu za naprednija oružja nego se zajebavat s modernizacijom il jednostavno ostavit u pričuvi. za DR i 34-ke su bile dobre
Majstore,ovakvih vesterna je bilo 91./92. kod nas a kasnije i u Bosni.Ovo je karikirana situacija koja je trebala dočarati svu brzinu,eksplozivnost i brutalnost bliske borbe na zemlji(pješačke,oklopne,PO) zrakoplovcu-čovjeku koji rat doživljava iz ptičje perspektive :kava: Ali ako baš insistiraš,nismo baš uvjek imali topničku podršku,tenkove jedva da smo i imali(nisu uvjek ni htjeli ići naprijed :( ) vrlo često sa 2-3 granate u BK :rolleyes: a o zračnoj podršci smo mogli samo sanjati :lol: Osim toga ja sam bio pripadnik IDS/SID tako da s tenkovima i zrakoplovstvom i nisam imao neke veze,osim u nekim večim akcijama.Ovo gore je prenapuhana verzija incidenta koji se zaista dogodio a na koji smo poslati kao ispomoč,međutim dok smo stigli dečki su več počistili :E
Što se tiče Patrie imaš pravo međutim naši je misle koristiti kao sastavni dio OMJ,sa topom od 30mm one postaju IFV(BVP) ako nema drugog jačeg vozila(npr. gusjeničar -CV9030,BMP-3M,...)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.