View Full Version : Brzina na moru
Elan sport
30.07.2008., 23:09
Poštovanje!
Evo nove teme jer primjećujem da neki ovdje brkaju pojam milje i čvora što nikako nije isto, a ima i nekih satova koji mjere brzinu plovila u kmh, pa da priložim tabelu tek toliko za usporedbu da nisu svi satovi isti, dakle ovisno od onoga što imamo već instalirano u našim brodicama, pa da se nemora preračunavati evo usporedbe:
kmh milja čvor
16 10 8,5
19 12 10,2
23 14 12,2
26 16 13,9
29 18 15,6
32 20 17,4
35 22 19,1
39 24 20,9
42 26 22,6
45 28 24,3
48 30 26,1
51 32 27,8
55 34 29,5
58 36 31,3
61 38 33
64 40 34,7
Evo nakon ove usporedne tablice nadam se da sam nekima pomogao da vide da brzina u miljama (miles) nije isto što i u čvorovima (knot)
Pilatus
30.07.2008., 23:15
čvor je nautička milja na sat.
Dakle 1 852 metra na sat.
Jednostavnije ne može:top:
Elan sport
30.07.2008., 23:18
da, tako je ali neki su satovi u cestovnim miljama koja iznosi 1609 metara
samo sam htio napisati da cestovna (miles) i nautička (knot) milja nije isto
samo sam htio napisati da cestovna (miles) i nautička (knot) milja nije isto
Prijatelju na moru jedina mjera je nautička milja NM i iznosi 1852 metra ili jedan minut meridijana i u pravilu se upotrebljava za mjerenje recimo to udaljenosti ali se upotrebljava i kao brzinska mjera.
Čvor je također izraz u pomorstvu (knots) isti označava isključivo brzinu nečega na moru morskih struja, vjetra, brzine plovljenja i slično.
Ostavi se cestovnih milja u engleskoj ili americi ili kratkih milja itd itd. i svih ostalih gluposti vezanih za kopno i mjerenja udaljenosti i brzina jer more je more a kopno je kopno.
I o kakvim ti to satovima pričaš????
Elan sport
31.07.2008., 00:34
Apsolutno se slažem sa tobom, i to tako mora i biti, samo NM, a osobno sam vidio brzinomjere što sam ja napisao satovi, dakle brzinomjeri u drugim jedinicama za brzinu, a tribali bi da budu samo u NM
Pilatus
31.07.2008., 01:10
di su ti "satovi" ????
na brodovima?
I don't think so:top:
di su ti "satovi" ????
na brodovima?
I don't think so:top:
kad pišemo o nautici mislimo samo na nautičku milju a čvor može bit samo brzina u NM/h išlo je tako što su nekad mjerili čvorove na konopcu koji su pustili sa broda koji je išao i mjerili vrijeme
nm je udaljenost , dok je čvor prijeđena udaljenost u jedinici vremena
na kopnu je km i km/h
na moru nm i čvor (nm/h)
mirkoprim
10.08.2008., 18:45
Vidio sam osobno na nekoliko glisera američke proizvodnja brzinomjer na kome stoji oznaka MPH, a ne KNOTS. Brzinu i pokazuju "lažnu" dakle u miljama(1609metara) na sat, a ne u pomorskim miljama. Obzirom da se radilo o uglednom američkom brandu, pitao sam jednog njihovog predstavnika tamo preko bare o čemu se radi, zašto varaju kupce, dobio odgovor da oni ne varaju, ako kupac želi dobija brzinomjer u čvorovima(knots), a da su ovo varijante plovila za jezera?!? Onda upitah da li su i elementi izmjenjivača topline i sve ostalo isto za jezera, dakle slatku vodu, odgovor je bio da se mogu voziti i u slanoj i slatkoj vodi, te da pripazim kod jesenjeg konzerviranja plovila na to da serviser dobro ispere motor, nogu, zamijeni sve protektore...
Poštovanje!
Evo nove teme jer primjećujem da neki ovdje brkaju pojam milje i čvora što nikako nije isto, ...
ti brkaš pojmove dužina i brzina
Partfiš
11.08.2008., 13:21
Elan sport, ti ces svojom temom napraviti vise stete nego koristi. Ako na forumu "Nautika" ne spominjes nauticke milje onda to naglasi. Ovako ce iz tvog prvog posta nastati zabuna medju ljudima koji ne kuze tematiku jer si usporedio kopnene milje sa cvorom ne spomenuvsi to.
milja (nauticka)=udaljenost
cvor=brzina
milja/sat=brzina
Iz toga proizlazi da je milja(nauticka)/sat=cvor s tim da je skolski koristiti cvor ali kod nas se vrlo cesto medju nauticarima koristi milja/sat ili skraceno samo milja (sto netko ko ima veze s nautikom prihvaca kao dovoljnu informaciju o brzinu broda).
Elan sport
11.08.2008., 21:44
Najprije da razjasnimo što je nautička milja:
Dakle, nautička milja je jedna lučna minuta opsega zemlje (40000 km)
1Nm iznosi 40000:(360x60)=1.852
A kako se došlo do izračunavanja brzine u čvorovima?
Da, čvor je i jedinica za brzinu koja se koristi u nautici, a potječe iz vremena kada se brzina mjerila dužinom isteklog konopca.
Konopac na čijem je kraju bila poprečno vezana dašćica, puštan je u more odmotavajući se s vitla, i to u vremenu od 30 sekundi (1/120 sata)
Sprava se zvala LOG.
Razmaci na konopcu su iznosili 15,43m te su bili odjeljeni (pomorskim) čvorovima.
Prvi razmak 1 čvor, drugi 2 čvora itd.
Kako se došlo do dužine 15,43?
Jednostavno: Stodvadeseti dio N milje iznosi upravo 15,43
Nakon 30 sekundi, konopac se izvukao natrag na brod i broj čvorova na njemu daje brzinu broda u čvorovima, odnosno Nmh-1
Nadam se da sam sad pojasnio zašto kilometrima (1000m) i miljama (1609m) nema mjesta u nautici.
Jedina prava mjera je Nautička milja (1852m)
Elan sport
11.08.2008., 21:49
Neznam odakle onaj smajlić???
da ponovim redak....
1Nm iznosi 40000/(360x60)=1.852
Najprije da razjasnimo što je nautička milja:
Dakle, nautička milja je jedna lučna minuta opsega zemlje (40000 km)
1Nm iznosi 40000:(360x60)=1.852
A kako se došlo do izračunavanja brzine u čvorovima?
Da, čvor je i jedinica za brzinu koja se koristi u nautici, a potječe iz vremena kada se brzina mjerila dužinom isteklog konopca.
Konopac na čijem je kraju bila poprečno vezana dašćica, puštan je u more odmotavajući se s vitla, i to u vremenu od 30 sekundi (1/120 sata)
Sprava se zvala LOG.
Razmaci na konopcu su iznosili 15,43m te su bili odjeljeni (pomorskim) čvorovima.
Prvi razmak 1 čvor, drugi 2 čvora itd.
Kako se došlo do dužine 15,43?
Jednostavno: Stodvadeseti dio N milje iznosi upravo 15,43
Nakon 30 sekundi, konopac se izvukao natrag na brod i broj čvorova na njemu daje brzinu broda u čvorovima, odnosno Nmh-1
Nadam se da sam sad pojasnio zašto kilometrima (1000m) i miljama (1609m) nema mjesta u nautici.
Jedina prava mjera je Nautička milja (1852m)
Dakle bilo je Googla ili neke literature pa si se informira a to šta smo ti to sve mi napisali ranije nije bilo dovoljno.
Bravo.
Elan sport
13.08.2008., 21:35
Da, zna san ja to, iako sam se literaturom potpomoga, tako da ne opisujem svojim rječima, ali tema nije namjenjena onima koji znaju, nego onima koji brkaju pojmove, (tako i piše u temi) jer smišno mi je bilo kad netko sa gliserom dužine 4 metra i motorom od nekih 30-40 ks kaže da postigne brzinu od 40 čvorova, a pošto vidim da se razumiješ i poštujem tvoje znanje, dakle i tebi će to izgledati nemogućim
europe2seoul
13.08.2008., 22:57
Vidio sam osobno na nekoliko glisera američke proizvodnja brzinomjer na kome stoji oznaka MPH, a ne KNOTS.
Da, to oni skoro redovito stavljaju. Brzina u MPH uopce na moru nema smisla, ali brojka je veca, pa eto. Isto sam primjetio da i u avionima (privatnim/malim) isto imaju mph umjesto knots - ali mozes promijeniti.
U principu ako radis navigaciju (brod, avion) milja je ono sto ti treba...karta, sestar, sekstant....nauticke tablice...almanah...
Da, zna san ja to, iako sam se literaturom potpomoga, tako da ne opisujem svojim rječima, ali tema nije namjenjena onima koji znaju, nego onima koji brkaju pojmove, (tako i piše u temi) jer smišno mi je bilo kad netko sa gliserom dužine 4 metra i motorom od nekih 30-40 ks kaže da postigne brzinu od 40 čvorova, a pošto vidim da se razumiješ i poštujem tvoje znanje, dakle i tebi će to izgledati nemogućim
Zato šta ima takvih šalabajzera i imamo na moru svako lito ovo šta imamo. A to je jedan opči cirkus sa sve većim smrtnim posljedicama.
Znaš kad neko na moru počme o kilometrima i miljama a nema blage ideje o čvorovima i nautičkim miljama triba ga probit nogon jer taj će samo neko sranje kad tad napravit.
e sad kad smo ušli u brzinu na moru , čvor se mjerio od morske površine koja nije fiksna (čvrsta),znači brzina u odnosu na vodenu(morsku)površinu , dok sada mjerni instrumenti za određivanje brzine plovila mjere brzinu u odnosu na osnovu dna tj.zamlje.
stoga satelitskom navigacijom i određivanjem brzine plovila je kudikamo preciznije i mjerodavnije
europe2seoul
19.08.2008., 13:11
e sad kad smo ušli u brzinu na moru , čvor se mjerio od morske površine koja nije fiksna (čvrsta),znači brzina u odnosu na vodenu(morsku)površinu , dok sada mjerni instrumenti za određivanje brzine plovila mjere brzinu u odnosu na osnovu dna tj.zamlje.
stoga satelitskom navigacijom i određivanjem brzine plovila je kudikamo preciznije i mjerodavnije
Da....kod aviona bi to bio airspeed i speed over ground. Airspeed nije precizan zbog vjetrova koji mogu utjecati na instrument....kod broda, zbog struje recimo, valova, itd...impeler se moze vrtiti kao da idemo 3 cvora dok je recimo motor slab i brod u principu ostaje na mjestu.
Elan sport
05.09.2008., 21:19
Zato šta ima takvih šalabajzera i imamo na moru svako lito ovo šta imamo. A to je jedan opči cirkus sa sve većim smrtnim posljedicama.
Znaš kad neko na moru počme o kilometrima i miljama a nema blage ideje o čvorovima i nautičkim miljama triba ga probit nogon jer taj će samo neko sranje kad tad napravit.
Da, pa s obzirom kad vidim kako neki u portu plove još je i čudo i srića da nema više nesrića, ali to je ipak za neku novu temu.... Ali evo sezonci otišli, pa bar malo mira sad priko zime...
skopter
06.09.2008., 21:51
jnoujiiuhiuzh
Poštovanje!
Evo nove teme jer primjećujem da neki ovdje brkaju pojam milje i čvora što nikako nije isto, a ima i nekih satova koji mjere brzinu plovila u kmh, pa da priložim tabelu tek toliko za usporedbu da nisu svi satovi isti, dakle ovisno od onoga što imamo već instalirano u našim brodicama, pa da se nemora preračunavati evo usporedbe:
kmh milja čvor
16 10 8,5
19 12 10,2
23 14 12,2
26 16 13,9
29 18 15,6
32 20 17,4
35 22 19,1
39 24 20,9
42 26 22,6
45 28 24,3
48 30 26,1
51 32 27,8
55 34 29,5
58 36 31,3
61 38 33
64 40 34,7
Evo nakon ove usporedne tablice nadam se da sam nekima pomogao da vide da brzina u miljama (miles) nije isto što i u čvorovima (knot)
ivan_horvat
26.09.2008., 12:03
Brzina se mjeri u cvorovima - jedan cvor je jedna nauticka milja na sat.
1 international knot =
1 nautical mile per hour (exactly),
1.852 kilometres per hour (exactly),
0.514 meters per second,
1.15077945 miles per hour (approximately).
Na Wikipediji - http://en.wikipedia.org/wiki/Knot_(unit) - mozete pronaci potpuno objasnjenje pojma.
Elan 431 Split
07.10.2008., 11:23
... gdje kupiti jedra... tj. špinaker?
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.