View Full Version : recepti iz cijelog svijeta
ja sam obozavateljica hrane iz cijelog svijeta....nema mi nista bolje nego isprobat neku novu kuhinju....
i zato je ova tema namjenjena receptima iz cijelog svijeta!!
nasi goreng: (hrv. pecena riza)
2 ljuta feferona
1 glavica luka
malo svjezeg naribanog dzimbura (ginger)
1 zlicica sambal oelek ili sambal udang
500 g tofu-a (mesozderi mogu zamijenit s kakvim mesom ili skampima)
soya sosa
3 paradajza ili pelate
300 g zelja
200 g mahuna (ja cesto imam smrznutih iz maminog vrta, koje su vec blansirane, pa im ne treba dugo da se skuhaju, ali i one iz ducana su ok!)
2 jaja
300 g skuhane rize (najbolje basmati)
sol, papar, malo cesnjaka
1. skuhati rizu
2. narezati tofu na sitne kockice i zalit ga soya sosom i dodati pola naribanog dzimbura, pustit 10 min. da se marinira
3. zdinstati luk, feferone i pola naribanog dzimbura na ulju i zapaprit malenkost u velikoj dubokoj tavi tipa vok, ili u adekvatnom loncu.
4. dodati sambal oelek (vidjela sam u zagrebu u metro-u, i u onom ducanu u mesnickoj sa zacinima, uvijek zaboravim kak se zove)
5. dodati zelje pustit ca 5 min.
6. dodati paradajz pustit 5-10 min da sve skupa "krcka"
7. dodati mahune
8. u posebnoj tavi na ulju ispeci tofu kockice, da se zarumene sa svih strana, dodati tofu ostatku.
9. u posebnoj tavi (moze u onoj od tofu-a) od dva jajeta ispeci omlet.
10. u vok dodati na tanko narezani cesnjak, pustit koju minuticu zaklopljeno.
11. dodati rizu i dobro izmijesati
12. dodati narezani omlet (zarolas omlet kao palacinku i onda narezes na ca. 5 mm debele kolutice i ne, netreba mjerit linealom ;)
13. poklopit i pustit jos par minutica da stoji na toplom sporetu.
14. dobar tek!!
el, jesi li zadovoljan?!:D
penelopa
22.01.2003., 12:57
Jedno pitanje, mislim da tu pase.
Kako i s cim upotrebljavate sojin umak.
Kupila sam ga i sad stoji u frizideru. Malo mi smrdi pa nisam sigurna gdje cu ga potrpat.
Recepti dobrodosli:)
penelopa kaže:
Jedno pitanje, mislim da tu pase.
Kako i s cim upotrebljavate sojin umak.
Kupila sam ga i sad stoji u frizideru. Malo mi smrdi pa nisam sigurna gdje cu ga potrpat.
Recepti dobrodosli:)
ja ga uvijek koristim za mariniranje tofu-a
cesto ga stavim u sos za salatu, skupa s malo meda, senfa, maslinovog ulja, aceto balsamico, papra i mirodijica tipa (suseni dzimbur, crvena paprika, ruzmarin, timian, kadulja, bosiljak)
znam mesojede koji mariniraju pureca i kokosja prsa s njime.
el_mariachi
22.01.2003., 13:03
@ndjela: :top:
Da se i ja pridruzim.
Prosle godine sam pravio klopu za 20 osoba iz 10 razlicitih zemalja. Sto napraviti pitao sam se 3 dana. I onda kao kod Baltazara upalila se zarulja.
Skuhati pile i kad se ohladi odstraniti sve kosti i kozicu. Izmrviti na sitne komadice rukama.
U medjuvremenu skuhati rizu. Na omjer 1 solja rize ide oko 1,25 solja vode + malo ulja i soli. Kuha se na najvisoj temparaturi.
Kad prokuha smanje se na "jedinicu" i tako jos jedno 20 minuta dok sva voda ne ispari. Kasnije se piletina izmjesa sa rizom i dodaju se zacini.
Salata koja uz to ide lici na grcku. Dakle masline, rajcice, krastavice i persun. Moze naravno i feta sir. Sve posoliti , pouljiti maslinovim uljem pobiberiti, ocat naravno i izmjesati.
Posluzuje se na istom tanjuru s tim da se riza koja je suha prelijeva sa kiselim mlijekom. Libanonci isto piju kiselo mlijeko uz to ( jer ne piju alkohol) ali meni je isto pivo stimalo.
el_mariachi kaže:
Libanonci isto piju kiselo mlijeko uz to ( jer ne piju alkohol) ali meni je isto pivo stimalo.
piju krscani, kojih ipak ima u libanonu, i oni ti proizvode skroz fina vina....ja nisam neki znalac, pijem ono sto mi je fino;) a ta njihova vina su vecinom iz kefraye, i cesto su mjesavina cabernet sauvignona, syrah-a i cinsult-a
Soja sos - za mariniranje tofua i seitana, kao začin u mnogim jelima - npr. kad dinstam leću obavezno na kraju dodam žlicu soja sosa. Ili kad pripremam bilo što u woku. Inače. mislim da je onaj koji se kupi u običnim dućanima prepun svakakvih dodataka i glutaminata pa bi trebalo kupovati organski
el_mariachi
22.01.2003., 13:43
@ndjela: Broj krscana se rapidno smanjio u Libanonu. Kad je General Michel Auon nagulio situacija se promjenila i broj krscana se od tog dana smanjuje i u % i u brojkama..
No ja sam recept naucio od Libanonke islamske vjeroispovjesti tako da sam ga kao takvog i prodao.
el, skroz sam zaboravila napomenuti da je meni libanonska hrana medju naaaajboljima na svijetu!!
inace evo recepta za jednu drugu libanonsku salatu, zapravo ima je po cijelom arapskom svijetu:
tabouleh
200-300 g bulgura
3-4 zrelih rajcica
2 krastavca
maslinovog ulja
sol i papar
sok od limuna
svijeze metvice iliti mente
bulgur namociti u vodi jedno 2-3 sata i ocijedit
iz rajcice i krastavca izvadit kostice (onaj mekani dio iz sredine) i narezati na sitne kockice
zaciniti s uljem, limunom, soli i paprom
narezati listove od metvice i pomijesati sa salatom
super osvijezavajuce!!
dobar prilog uz rostiljano meso, ribu ili tofu
;)
Samantha
22.01.2003., 15:57
sto ti je to bulgur?
Samantha Jones kaže:
sto ti je to bulgur?
bulgur ti je slicno kao cous-cous:D
i bulgur i cous-cous su proizvodi od psenicnog zrna.
bulgur: psenicno se zrno pirja na pari (ne znam da li je ovako ispravno hrvatski :confused:) , onda se oguli, pusti da se osusi i onda ga se stuca u grubu ili finiju psenicnu sacmu
cous-cous: fino stucani bulgur koji se poprska vodom, pa ga se srola u sitne kuglice, koje se potom jos jednom pare i suse.
obadva proizvoda se koriste vrlo cesto u arapskoj i africkoj kuhinji.
koristi ga se za salate, vidi gornji post
ili toplo, pripremi se isto kao riza.
el_mariachi kaže:
@ndjela: Broj krscana se rapidno smanjio u Libanonu. Kad je General Michel Auon nagulio situacija se promjenila i broj krscana se od tog dana smanjuje i u % i u brojkama..
No ja sam recept naucio od Libanonke islamske vjeroispovjesti tako da sam ga kao takvog i prodao.
el, no hard feelings, samo sam im htjela pohvalit vino.
evo, meni trenutno najfinije jelo:
green curry:
400 ml kokosovog mlijeka
2 zl zelene curry paste (nisam sigurna da li se moze nabavit u hrvatskoj, ako netko zna, neka prosljedi adresu!)
a ovdje recept za pastu:
2 svijeza zelena feferona
1 mali luk
1 cesen cesnjaka
1 zlicica koriandera
1 zlicica azijskog kima
1 zlicica naribanog svijezeg dzimbura
1 limeta, sok i kora
1 zlicica soja sosa
2 zlicice ulja
malo nasijeckane limunove trave (lemongrass)
1 gomolj dzimbura
limunovih listova
500 g tofu-a, soja sos
500 g patlidjana (ja uzmem i malo onih thai-patlidjana, jedni su mali kao grasak a drugi velicine ping-pong loptice)
500 g krastavaca
250 g mahuna
(pase manje vise, svako zeleno povrce, ja ponekad dodam malo kelja)
1 svezanj bosiljka, tko moze nabaviti thai-bosiljak jos bolje!
0. tofu narezati i marinirati sa soja sosom
1. u veliki lonac stavit kokosovo mlijeko da zakuha
2. kada zakuha, dodati pastu i nasijeckani dzimbur, te limunovih listova
3. krastavac oguliti, odstraniti kostice i narezati na sitno
4. patlidjan oguliti, narezati na sitno, posut sa soli i pustit da stoji da izadje gorcina
5. krastavac i mahune dodati mlijeku
6. tofu na tavi ispeci, da se zarumeni sa svih strana
7. patlidjan isprati u hladnoj vodi i skupa sa tofuom dodati u lonac
8. sve skupa kuhati ca 15 min.
tko ima wok, moze svo povrce i tofu u woku dinstati i nakon 10 ak min. dodati mjesavinu kokosovog mlijeka, paste i dzimbura. sve skupa kuhati jos ca. 15 min.
pred sam kraj dodati bosiljak.
ovu caroliju se servira uz rizu (najbolje basmati ili thai-rice)
kao pice najbolje pase pivo (meni najbolje pase nase crno tomislav) ili caj (npr. zeleni s jasminom)
dobar tek
@ngel - super. Baš sam nedavno kupila konzervu kokosovog mlijeka i sad razmišljam što ću s njom. Dao mi je prijatelj recept za slatku indijsku rižu sa kokosom ali više mi se sviđa napravit nekakav curry. Hm, doduše ne znam baš kako ću naći neke od ovih sastojaka.
verica kaže:
[BHm, doduše ne znam baš kako ću naći neke od ovih sastojaka. [/B]
znam da mozes preko interneta nabaviti azijatske proizvode, tu si jedna moja prijateljica koja trenutno zivi u poljskoj nabavlja:https://ssl.kundenserver.de/asia-ssl.de/index.htm (http://)
samo su cini mi se malo skupi glede postarine nekih 20€:eek:
no, mislim da bi i u grazu dalo nabaviti pastu......idem pitat kolegicu, pa ti javim!!
el_mariachi
23.01.2003., 15:07
- 1l jogurta
- Poveci krastavac
- bijeli luk (3-4 komadica)
- malo maslinovog ulja
Procjediti jogur. Oguliti krastavac i izrendati na krupno, posoliti i ostaviti 10-ak minuta. Sve izmjesati zajedno i dodati izgnjeceni bijeli luk i maslinovo ulje. Jos soli po zelji.
verica - evo, ovo je thai-shop u klagenfurtu. http://www.lebensmittel-asien.com/ (http://)
kaze da su joj cak jednom slali u hrvatsku, ali tek nakon toga sto je vec bila tamo.
nisam saznala za slicno u grazu, no jos cekam povratnu informaciju...
i na restoranima imate post sa thai restoranom u grazu
tsatsiki je super, samo ako se mislis ljubit s nekim, onda ga pozovi na veceru:D :D :D
evo, azijatskog ducana u grazu:
Asiatische Lebensmittel
Ghegagasse 29
8020 Graz
sad bi nam samo netko trebao javiti, da li postoji ducan u zagrebu, gdje se te stvari mogu nabavit....
sotona69
23.01.2003., 19:06
Inace mrzim rizu, ali ova mi je super, recept je od jedne meksikanke.
Poprzi se luk na ulju. Na to se baci riza (SUHA!!! ni slucajno prati) i proprzi dok ne promijeni boju (u vise zuckastu), otprilike par minuta. Na to se doda vec prokuhana voda (ne hladna ili mlaka!) i pusti da sve uvrije i skuha se (drzati otklopljeno citavo vrijeme). Ako se jos ubaci kocka od pilece supe puno je bolje. Super ide s piletinom na bilo koji nacin.
el_mariachi
23.01.2003., 19:13
Ovo jelo dolazi iz zemlje sa naljepsom himnom.
Oguliti i izrendati 6 komada cikle. Isto uraditi i sa 3 poveca komada mrkve. Sitno isjeckati bijelog luka po zelji. Staviti malo narendanog kupusa. 1 glavicu bijelog luka , isjeckati naravno.
Sve ubaciti u lonac , dodati vodu i prokuhati. Kad prokuha smanjiti i kuhati oko 20-25 minuta. Posoliti i pobiberiti. Dodati malo limunovod soka u skuhanu juhu i pustiti da se malo ohladi.
Moze se jesti i toplo i hladno. Pri tom se doda malo kiselog mlijeka i persuna.
Hvala, @ngel, probat ću potražiti taj dućan kad slijedeći puta idem u Graz, premda ovako odoka nemam pojma gdje je ta ulica (ali imam plan grada)
Stvarno nemam pojma ima li u Zagrebu dućan sa ovakvim stvarima, ali si sve mislim da bi takvih stvari moglo biti u Sloveniji u Merkatoru, oni imaju sve i svašta.
el_mariachi
07.02.2003., 18:00
Prvom prilikom se zenim Arapkinjom ili Irankom.
cek dis aut (http://www.djsoltan.com/khordani.htm )
Bluegirl
07.02.2003., 19:11
Verica stavi zlicicu-dvije kokosovog mljeka u kakao...znas kak je fino!
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.