PDA

View Full Version : Farbanje namještaja

Crow Jane
09.06.2005., 10:28
Ok, mozda je vec i bila tema, ne da mi se sad sve citat, ali imam par pitanja za majstore.

Kupih stan skupa s kuhinjom, cija mi se boja ne svidja. I sad bih je ja ofarbala u nekak. Cinjenica je da ima sank boje drveta :rolleyes: koji bi ja da bude srebrni ili crni + barske stolice takodjer.

E sad:

1) dal da kupim neke farbe tipa Dulux i to prefarbam. Vidjela sam da ima neka vrst metallic boja.

2) unajmim neke majstore da mi to naprave i

3) isplati li se to uopce?

:confused:

fikus
09.06.2005., 10:58
Crow Jane kaže:
Ok, mozda je vec i bila tema, ne da mi se sad sve citat, ali imam par pitanja za majstore.

Kupih stan skupa s kuhinjom, cija mi se boja ne svidja. I sad bih je ja ofarbala u nekak. Cinjenica je da ima sank boje drveta :rolleyes: koji bi ja da bude srebrni ili crni + barske stolice takodjer.

E sad:

1) dal da kupim neke farbe tipa Dulux i to prefarbam. Vidjela sam da ima neka vrst metallic boja.

2) unajmim neke majstore da mi to naprave i

3) isplati li se to uopce?

1) postupak je kompliciran a rezultat u varijanti sam svoj majstor ako baš nemaš iskustva je neizvjestan
2) svi majstori koji to mogu napraviti korektno ispast će toliko skupi pa ti je to automatski i odgovor na,
3) ne

Tatsha
10.06.2005., 15:31
ak je kuhinja dobra zašt ne- bolje ofarbati dobru, neg kupiti lošu.
mi smo imali običnu kuhinju doma- od iverala i mami se nije sviđala boja, pa ju je tata sredio kod prijatelja autolakirera- auto bojom nešt ljubičasto -lila.
kuhinja se raspala nakon 5-6 godina, al boja se nije nigdje oštetila. ;)

bodul
10.06.2005., 22:48
Dovedes drustvo i, i onako slucajno 2 autolakirera i pozalis se da neznas kako bi to sama , ako su pravi prijatelji pofarbace ti sve i to dobro , ako ne , takvi ti frendovi ni ne trebaju.
Moze se , ako ne uspije , provas ponovo , ako ne uspije , bacis .

Murron
18.11.2005., 10:36
Pofarbala sam policu za knjige jednim slojem swing color laka. Površinu je prije toga stolar pripremio temeljnim premazom. Sad bi trebala nanijeti završni sloj pa me zanima moram li najprije prešmirglati prvi sloj boje pa onda nanositi drugi ili mogu direktno farbati:rolleyes: ako se nikako ne može izostaviti to šmirglanje, kako uklonim prašinu od šmirglanja? i kakav brusni papir za to treba?
tnx:W

bodul
18.11.2005., 23:27
Ako je povrsina gruba onda prebrusi jos 1 X .
Ako je povrsina fina , ne triba brusenje .
Eventualnu prasinu se obrise sa vlaznom krpom .

Prvi Vozač
21.11.2005., 07:59
ako si premazala već jedan sloj, i ako ti izgleda OK, granulacija 150 šmirgl papira bi trebala bit u redu. Nakon toga prebriši mokrom krpom. I naravno prije farbanja čekaj da se osuši.

Murron
21.11.2005., 09:53
ja prefarbala bez šmirglanja:D i super je ispalo:cheer:
hvala na savjetima:)

Skura
14.03.2006., 15:18
Da ne otvaram novu temu....

Imam jedan od onih jeftinih radnih stolova boje bukve. I ne svidja mi se boja...

S čim ću ja to opiturati???

(i nadam se da neću morati brusiti)

Skura
16.03.2006., 10:38
Samo dižem temu jer sam ovo gore postala kad je forum bio u banani...

Tatsha
16.03.2006., 10:42
nisam sigurna da bi dobila dobar rezultat nekim ručnim bojenjem iverala, ak imaš nekog autolakirera, on ti može super prefarbati ili pokušaj sa samoljepljivom folijom.

Skura
16.03.2006., 12:02
Samoljepljiva folija je bljak :D

A ako može autolakirer, mogu i ja :zubo: (ma ne da mi se plaćat više nego što stol vrijedi)
Samo pitanje je s čim??? :D

Tatsha
16.03.2006., 14:46
autolak!?

Skura
16.03.2006., 21:11
Hoće li biti presjajno? I preumjetno.

Ok mi auto lak izgleda na minijaturama - ali na cijelom stolu :confused:

Razmišljam o nekoj boji za drvu - može čak i poluprozirno ostat - želim samo ovu bukvu potamnit...

bodul
16.03.2006., 23:32
U vernizu dodaj malo zeljene boje.

Tatsha
17.03.2006., 08:12
ja sam probala isto radni stol potamniti nekom bojom za drvo, trešnja prozirna, pa mi je bilo baš fuj+ ljuskalo se, problem je od iverala napravit nešt prirodno kad on to baš i nije

Skura
17.03.2006., 10:48
:(

Ako ne uspije - uzet ću auto lak i sredit ga :-)

I baš je to ono što me smeta - nepriraodno plastičan izgled :)

bodul
18.03.2006., 23:38
Ako je ploca od iverala , na nju zaljepi iveral u bolji koja ti se svidja .
Ako je je od drva , postupi onako kako sam gore napisao.

left here
19.03.2006., 13:48
mi može tko kratko i jednostavno reci da li mogu prefarbat namještaj od furnira i s čime ili će se boja ljuštiti??

hvala...

BILJEŽNIK
20.03.2006., 07:44
Namještaj od furnirane iverice, na koju vjerojatno misliš, ne može se jednostavno prebojati. Naime, furnir se nakon eventualnog bajcanja lakira nekim bezbojnim lakom. Teoretski, mogao bi brušenjem skinuti taj sloj laka, ali bi, vjerojatno, na pojedinim mjestima sastrugao i furnir (koji je najčešće debljine oko 0,4 mm). Sve u svemu, puno je tu posla, a rezultat je neizvjestan. Možeš probati lagano prebrusiti plohe koje misliš prebojati, pa ih premazati Sadolin superdekom ako ti odgovara konačan izgled.

pojmeta
28.03.2006., 21:39
Čini mi se da su oni iz Prijatelja na kvadrat počesto neke furnirane iverice farbali. Možda ne bi bilo loše pitati ih? Ima mail na stranici RTL-a.

Rea
31.03.2006., 14:11
meni je majstor stolar rekao da je to nemoguće, ali ja ću kupiti samoljepive tapete i preljepiti

danila
08.06.2006., 15:20
Postoji li farba kojom bi se ofarbao stol od iverala (iverice)?

Heg
08.06.2006., 19:09
Postoji li farba kojom bi se ofarbao stol od iverala (iverice)?

Iveral je oplemenjena iverica pa sad što imaš?
Obična iverica strašno upija boju pa predlažem prešpricati nitrom ili prvo impregnirati.
Iveral odnosno iverica presvućena melaminskom folijom nema takvih problema.Na plastiku se sve boje fino lijepe.

bodul
08.06.2006., 23:39
Zalipi novu foliju melamina ili umijetnog furnira . neznam HR nazive.

moses
17.06.2006., 13:39
najjednostavnije: auto lak, odnosno akrilni lak u spreju

laella
03.07.2007., 11:00
Trebam savjet oko farbanja posve novog kreveta, od drva smreke (valjda) koji dolazi samo pobajsan i prekriven nekakvim voskom (ne kužim se baš, pa sam možda fulala objašnjenje). Htjela bih ga dati farbati u bijelo (može se vidjeti tekstura drveta), ali ne znam gdje. Ili bih se možda upustila sama u farbanje, ali ne znam kako i čime.
Krevet kao ilustracija:
http://www.lip-bled.si/Datoteke/Izdelki/IzdelkiVeliki/AthenaBig.jpg
Svaki savjet je dobrodošao

Stari Zeke
03.07.2007., 12:07
Najbolje onda kupiti bijelu lazuru za drvo. Trebati ce ti jos kist, uljni razrjeđivac, malo krpica i dobre volje :)

Predlazem ti da odes u neki specijalizirani ducan sa bojama, pa se još prokonzultiras sa prodavacem.

laella
03.07.2007., 23:57
Imam dobru volju, par prospekata Belinke, Heliosa i Sadolina, kao i par informacija od prodavača..hvala na savjetu ;)

Stari Zeke
04.07.2007., 06:52
Imam dobru volju, par prospekata Belinke, Heliosa i Sadolina, kao i par informacija od prodavača..hvala na savjetu ;)

Belinka i Sadolin su zakon, puno sam radio s njima. Za Helios ne znam reci. Sretno! :top:

Veky
04.07.2007., 12:41
Sandolin je najbolji odabir od to troje. Probaj se kloniti raznih Megatija i raznih talijanskih proizvoda. iz mojeg iskustva.

Nego, da krivo ne savjetujem... Želiš li zadržati teksturu drveta ili ne ?
I kako misliš da je već bio bajcan? Onda je bio bajcan u neku boju? Ili je samo bio impregniran i voskan?

Ako je bio voskan, onda je sve skupa malo složenije i treba riješiti vosak ili farbati bojom koja se slaže sa voskom. Ako želiš izbjeći bajcanje (močanje) i završno lakiranje tada ti je bolji izbor lazura sa vrha posta.

laella
04.07.2007., 15:04
Želiš li zadržati teksturu drveta ili ne ? Želim, osim ako to ne iziskuje neki prevelik trud i dodatne komplikacije
I kako misliš da je već bio bajcan? Onda je bio bajcan u neku boju? Ili je samo bio impregniran i voskan?
Tako su mi rekli u dućanu: da je bajcan i da je voskan (na ovom site-u piše bijelo voskan, što god to značilo). To je kao nekakav eko-program, pa je sve to tako 'sirovo', nepofarbano, ali ipak donekle zaštićeno...
Ako je bio voskan, onda je sve skupa malo složenije i treba riješiti vosak ili farbati bojom koja se slaže sa voskom. Ako želiš izbjeći bajcanje (močanje) i završno lakiranje tada ti je bolji izbor lazura sa vrha posta.
Htjela bih proći čim jednostavnije..koja bi to bila boja koja se slaže s voskom?

Stari Zeke
05.07.2007., 06:13
Laella, jednostavno kupi bijelu lazuru za drvo, od Sadolina ili Belinke. Ta podloga koju sad imas je ionako "zapečena" i obicna lazura bude fino primila, a obzirom na tanki sloj koji ces dobiti, tekstura drveta ce ostati vidljiva.

Veky
05.07.2007., 08:17
Lazure u sebi djelomično sadrže vosak tako da ne bi trebalo biti problema. Kupiš bijelu lazuru i udri po krevetu. Samo odmah napomena, bijela lazura slabije tonira i trebaš i 3 sloja da bi dobila neki baš bijeli ton drveta.

Što god odabrala, moj savjet je da prvo probaš na nekom manje vidljivom dijelu kreveta i uvjeriš se je li je to - to što želiš. Nemoj baš probavati farbu na polovici uzglavlja kreveta.

laella
05.07.2007., 16:27
Što god odabrala, moj savjet je da prvo probaš na nekom manje vidljivom dijelu kreveta i uvjeriš se je li je to - to što želiš. Nemoj baš probavati farbu na polovici uzglavlja kreveta.
Dobar savjet..poznavajući sebe brzopletu točno se ovo moglo desiti
Hvala puno na savjetima...sad samo da još dođe krevet ;)

no_future_21
18.03.2008., 22:43
ovako, isprika, unaprijed da blesavom pitanju:

imam 2 drvena lakirana ormara stara minimalno 15-20 godina, koje bi htio prefarbati u drugu boju.

1. kakva mi pomagala trebaju? (sprej???)
2. treba li šmirglati lak ili mogu sprejati preko laka?
3. gdje mogu nabavit boju za ovu operaciju i kolko bi mogla doći u dućanu?

HVALA! :D

supher mali
21.03.2008., 12:15
no future ha?

ovisi sta zelis dobit? ako zelis dobit strasilo.. ona sprejom ili bilo kojom bojom samo farbaj. nemoj se ugusit

ako zelis nesto bolje. onda to sve po brusi ali lijepo. po cisti... i lakom. ps malo razrijedi lak i dobro razvuci boju... iskreno mozes dlanom kruzit da ispadne bolje...

Gigimigi
03.08.2008., 14:21
Da li netko ima iskustva sa farbanjem namjestaja? Imam neki namjestaj koji mi je OK ali bojom ne odgovara u novi prostor pa bi ga prefarbao.
Tko to u ZG moze odraditi, svaki info dobrodosao :top:

tiz
04.08.2009., 08:00
[QUOTE=Heg;5484642]Iveral je oplemenjena iverica pa sad što imaš?
Obična iverica strašno upija boju pa predlažem prešpricati nitrom ili prvo impregnirati.
Iveral odnosno iverica presvućena melaminskom folijom nema takvih problema.Na plastiku se sve boje fino lijepe.[/QUOTE

Da ponovim pitanje tj. utvrdim gradivo, imam stari kuhinjski stol koji na gornjoj plohi ima zaljepljeno "nesto glatko" (pretpostavljam da je furnir presvucen nekom plastikom), na jednom dijelu je ostecen toplinom (netko je stavio neku vrucu posudu,pa je izgoreno), dali bi se to dalo prefarbati, i cime??

milenka
04.12.2009., 10:30
evo podižem temu jer vidim da imam isti problem kao forumaš/ica iz zadnjeg posta.
Inače to plastično na površini stola se zove ultraplast ili tako nešto. Imam u vidu stol koji mi baš ne odgovara bojom (ne mogu birati jer ga dobivam od osobe koja kupuje novi).

Vidjela sam gore zanimljiv prijedlog - autolak. Ako bi bilo dobrih duša koje imaju još štogod reći na ovu temu bilo bi super. Npr. da li se taj lak cijedi i ostavlja one cureće tragove? Koliko laka bi trebalo za jedan stol dimenzija cca 80 x 120 cm, i te praktična iskustva.

Što se tiče farbanja furnirane iverice to ovisi o kvaliteti furnira. Jednom prilikom sam bojala svoje stare ormariće iz dječje sobe (ali staaare). Izbrusila sam furnir ne pretjerano pažljivo jer sam htjela da se stari boja potpuno izgubi i bilo je super kad se prefarbalo na novo.

Fizicara
29.07.2010., 06:37
Pozdrav. Htjela bih ofarbat metalni krevet. Na njemu su trenutno 2 boje, koliko vidim najdonji sloj (od tog je i napravljen krevet)je srebrni.
Na njemu je zatim valjda tvornička boja- sjajna zlatna koja se izlizala na nekim mjestima pa su bivši stanari prešpricali krevet nekom mat zlatnom bojom.
Sad se i ta izlizala na nekom djelovima i to jako ružno izgleda.
Moje pitanje je:čime skinuti te dvije boje da ga prefarbam u neku drugu?

dak0001
29.07.2010., 10:45
Pozdrav. Htjela bih ofarbat metalni krevet. Na njemu su trenutno 2 boje, koliko vidim najdonji sloj (od tog je i napravljen krevet)je srebrni.
Na njemu je zatim valjda tvornička boja- sjajna zlatna koja se izlizala na nekim mjestima pa su bivši stanari prešpricali krevet nekom mat zlatnom bojom.
Sad se i ta izlizala na nekom djelovima i to jako ružno izgleda.
Moje pitanje je:čime skinuti te dvije boje da ga prefarbam u neku drugu?

ja bi ga odnio u dijelovima nekom bravaru da ga ispjeskari

Mira K
19.05.2011., 19:02
Imam garnituru na terasi od bambusa u dobrom je stanju ali je sunce učinilo svoje. Lak je sav otpao, popucao pa molim savjet kako da je osvježim, polakiram, koji lak? Najprije mislim skinuti sav ispucali sloj laka i znam da to i nioje baš lak posao ( neznam ni čime ću to učiniti) ali mi je ona toliko draga i odgovara po veličini. Ne želim drugu na brzinu kupiti. Gledala samovdje nešto od modernog dizajna i od plastike pa dok ne nađem ..
Pomozite... svaki savjet dobro dođe. Hvala!

nemo01
20.05.2011., 08:54
možeš probati sljedeće-namazati sredstvom za skidanje boje (Desol) kistom i odmah kad lak otpusti skinuti ga s drveta s ribačom četkom,krpom,vodom,novinama,bilo čime,samo ne strugati metalom da se ne ošteti ;ja sam upravo probao jučer na jednom stoliću za dnevni boravak koji je netko obajao najtamnijom lak lazurom što je ružno;inače je stolić drveno furniran i da sam išao šmirglat boju dolje tračnom brusilicom ,oštetio bih furnir;u bojama i lakovima mi čovjek nije mogao reći kako će desol raditi na drvu i lak lazuri jer je on inače za skidanje boje s metala;ja sam riskirao tih 50 kuna kolko dođe desol i probao i ide super lazura dolje;tebi na bambusu bi trebalo biti još lakše jer je bambus tvrd;kad skineš lak desolom dolje,odmah isperi mokrom krpom i kad se posuši možeš lakirat novom bojom;ne garantiram uspjeh 100 posto,ali možeš riskirati tih 50 kn i probati

Mira K
20.05.2011., 15:39
Nemo01 hvala na pomoći, raspitat ću se u Bauhausu. Ovdje na u temi Skidanje stare boje sa stolarije - kiselina , http://www.forum.hr/showthread.php?t=493132 piše i o nekim drugim sredstvima: Hempel Absenta, lavacol, pa ću malo pitati u Bauhausu. Ako nešto saznaš javi, ovo je dovoljno da se isproba i vrijedi pokušati.