PDA

View Full Version : RPM Heaven Red Hat korisnike

Shadowman
01.02.2004., 03:40
http://dag.wieers.com/packages/

Autor ove stranice uistinu čini dosta za Linux community time što nam olakšava život. Ovdje se mogu naći rpm paketi (i source i binaries) za Red Hat distribucije. Ima paketa za sve i svašta. Plus tu su i spec fajlovi za lako pravljenje vlastitih rpm paketa. Dosta se forumaša žali na dial-up modeme, s čime nemam iskustva, jer ih ne koristim. Ali vidim da ovdje ima dosta kernel modula s driverima za modeme. Pogledajte, možda vam pomogne.

Zeppelin
02.02.2004., 01:18
Shadowman ja ne kontam zasto ti toliko hvalis red hat. Sad ce prestat podrska za njega doduse ostat ce fedora. Zasto si ti ne napravis linux from scratch. Imas barem ak ne i puno vise znanja za to. Ja osobnom imam jako losa iskustva sa red hatom. Najlosija od svih distribucija koje sam probam. Em nema bogzna kakvu podrsku za hardver ( bar nema za moj) em mi je pri instalaciji odnio cijeli disk ne znam ni sam kako :D. Em mi se ne svidja zbog toga sto me je jako jako razocarao. Mislim prizeljkivao sam ga dva tri mjeseca a kad sam ga dobio :flop: dok mi je knoppix dosao kao pomoc sa visine.
Jednostavno te ne kontam :confused:

Shadowman
02.02.2004., 07:03
Nisam baš toliko geek da si idem sam praviti Linux. Ja ipak volim dobiti nešto gotovo. Ipak volim tune po svom ukusu. Kod Red Hat-a mi ne treba puno tuning, jer mi uglavnom odgovara ovakav kakav je. Nekakva sredina između nametljivog Windowsa i i tradicionalnog Unixa, koja mi najviše odgovara. Red Hat mi se sam pobrine oko stvari, oko kojih i sam smatram da treba da se pobrine (prepozna hardware, podesi vezu na internet), još u toku instalacije. Lako je instalirati updates. Sudeći po postovima na ovom podforumu, najviše problema stvaraju dial-up modemi, a ja ih ne koristim. Ukoliko promijenim hardware, Red Hat to detektira i prilikom boota me pita šta da uradim. To je meni dovoljno. Dođe s malo manje aplikacija nego na primjer SuSE, ali ja ih ionako rado sam skinem s interneta i instaliram. Osim gore pomenutog, ne volim da mi OS puno filozofira. Neka ćuti i radi što mu ja kažem. I neka radi uvijek jednako. Probam ja svako malo i druge distribucije onako da vidim šta ima novo, ali mi je uvijek Red Hat ostao najlakši. I SuSE je jako dobar, ali mi je Red Hat nekako logičniji. Kod Mandrake-a su mi se dešavale nepredvidljive stvari kao kod Windowsa. To što je sad u potpunosti free ne smatram nedostatkom, već prednošću. Support nisam nikad niti trebao, niti plaćao, niti koristio. Kod Red Hat-a znam sigurno da, ako nešto može da radi, a ne radi, to je isključivo zato što ja ne znam kako to podesiti. To je sve što želim. Kad nešto ne radi da znam da sam ja kriv. Ne vjerujem puno u automatizaciju. Kao što mrzim automatike, a ovdje ih svi voze (nemam živce za automatika), tako i ne volim prepametan OS. Jer, kao i kod automatika, on će nekad pogoditi šta ja hoću, ali prečesto neće. SuSE mi malo previše liči Windowsu. Ali kad se sve sabere, nema ništa da SuSE može a Red Hat ne. Samo što Red Hat zahtijeva više mog učešća. Ali nemoj me pogrešno shvatiti. Ja ipak mislim da je Red Hat user-friendly, ali samo u savršenoj mjeri.

P.S. Izbrisao ti je cijeli disk zbog ovog.
http://www.algoritam.net/mcs360/redhat/jpegs/screenshot-0007.JPG

Shadowman
02.02.2004., 07:07
Evo dobar razlog zašto ne praviti Linux from scratch.

redhat-config-xfree86-0.9.15-1
redhat-config-soundcard-1.0.8-2
redhat-config-printer-gui-0.6.79.2-1
redhat-config-kickstart-2.4.2-1
redhat-config-packages-1.2.7-1
redhat-config-keyboard-1.1.5-2
redhat-config-proc-0.23-1
redhat-config-securitylevel-1.2.11-1
redhat-config-users-1.2.4-1
redhat-config-mouse-1.1.2-1
redhat-config-date-1.5.25-1
redhat-config-httpd-1.1.0-5
redhat-config-printer-0.6.79.2-1
redhat-config-securitylevel-tui-1.2.11-1
redhat-config-nfs-1.1.3-1
redhat-config-rootpassword-1.0.6-2
redhat-config-network-tui-1.3.10-1
redhat-config-services-0.8.5-23
redhat-config-network-1.3.10-1
redhat-config-samba-1.1.4-1
redhat-config-bind-2.0.0-18
redhat-config-boot-0.1.6-1
redhat-config-language-1.0.16-1

Neke stvari ipak trebaju biti malo lakše. Sumnjam da bih sam ikad mogao sastaviti bolje nego što to Red Hat napravi. Ipak su oni eksperti.

rooted
02.02.2004., 12:03
Pa ja derem RedHat. I sasvim sam zadovoljan.
Linux from nicega?
Pa nemam potrebu, a ni vremena.
Mozda jednom napravim distro, ali prije moram izmisliti neko dobro ime:)

RedHat ima sve sto mi treba i podrzava veliki broj razno raznog hardwera.
Probao sam puno distribucija, ali ova mi je nekako prirasla srcu.

Fedora je dobr sistem i uskoro se planiram prebaciti na nju.
Mislim da ce Fedora Core 2 imati 2.6.0 kernel.
Pa kad izade se prebacujem.

A to sto ti je odnio disk...

E pa prijatelju to je samo tvoja greska ne njegova:)
Bez uvrede.

Shadowman
02.02.2004., 12:16
Da, to stoji. Fedora 2 će sigurno imati 2.6, a izlazi početkom travnja. I plus KDE 3.2. :klap:

šo-ne
02.02.2004., 12:20
Shadowman kaže:
http://dag.wieers.com/packages/

Autor ove stranice uistinu čini dosta za Linux community time što nam olakšava život. Ovdje se mogu naći rpm paketi (i source i binaries) za Red Hat distribucije. Ima paketa za sve i svašta. Plus tu su i spec fajlovi za lako pravljenje vlastitih rpm paketa. Dosta se forumaša žali na dial-up modeme, s čime nemam iskustva, jer ih ne koristim. Ali vidim da ovdje ima dosta kernel modula s driverima za modeme. Pogledajte, možda vam pomogne.

Čiča Shadowman, ked će doći ta fedora ili je već možda ima negdje? Gdje se u Zg. može nabavit?

Shadowman
02.02.2004., 12:23
Ima je na http://fedora.redhat.com
A za Zagreb ne znam. Živim u Chicagu. :confused:

Zeppelin
02.02.2004., 19:20
Moja je greska sto sam izbrisao disk al ne znam kako jerbo svaki put kad instaliram neku distribuciju pogledam pet ak ne i deset puta jesam li odabrao dobru particiju. Slazem se s tobom da bi OS trebao imat malo jednostavnosti jerbo neke stvari tipa kad stavim novi komad hardver zelim da ih odma prepozna. Al nekad je dobro biti geek i mazohist. Ma napravit cu i ja linux from scratch jednog dana. Hocu bogami :)

Equilibrium
02.02.2004., 19:24
šo-ne kaže:
Čiča Shadowman, ked će doći ta fedora ili je već možda ima negdje? Gdje se u Zg. može nabavit?
Možeš kod mene nabavit skoro sve od SuSE 7.0 pa nadalje.
SuSE: 7.0 8.0 8.1 8.2 9.0
RH 8, 9
Fedora Core 1
Mandrake 9.0 9.1 9.2
Knoppix 3.2 3.3
Gentoo 1.4
HridOffice 9

Jel dosta? :D

Equilibrium
02.02.2004., 19:27
Za sve koji žele bit mazohisti i instalirat linux from scratch, preporučam Gentoo. To je fakat prava distra za mazohiste.
Ja nisam uspio dić sistem slijepo sljedeći uputstva koja gospoda daju sa distrom... Tko voli nek izvoli... :D

Equilibrium:D

Shadowman
02.02.2004., 20:18
Equilibrium kaže:
Možeš kod mene nabavit skoro sve od SuSE 7.0 pa nadalje.
SuSE: 7.0 8.0 8.1 8.2 9.0
RH 8, 9
Fedora Core 1
Mandrake 9.0 9.1 9.2
Knoppix 3.2 3.3
Gentoo 1.4
HridOffice 9

Jel dosta? :D

Ti možeš slobodno otvoriti Linux Shop. :top:

Annatar
02.02.2004., 22:30
Zeppelin kaže:
Shadowman ja ne kontam zasto ti toliko hvalis red hat. Sad ce prestat podrska za njega doduse ostat ce fedora. Zasto si ti ne napravis linux from scratch. Imas barem ak ne i puno vise znanja za to. Ja osobnom imam jako losa iskustva sa red hatom. Najlosija od svih distribucija koje sam probam. Em nema bogzna kakvu podrsku za hardver ( bar nema za moj) em mi je pri instalaciji odnio cijeli disk ne znam ni sam kako :D. Em mi se ne svidja zbog toga sto me je jako jako razocarao. Mislim prizeljkivao sam ga dva tri mjeseca a kad sam ga dobio :flop: dok mi je knoppix dosao kao pomoc sa visine.
Jednostavno te ne kontam :confused: Uopće ne bu prestala podrška, nego se budu podržavali samo RedHat server produkti.

RedHat je #1 Linux, već sad je defacto standard u korporacijskom okruženju, i za nekoliko godina bu bil potpuno dominantni Linux. Vjerujem da je čisti gubitak vremena koristiti druge Linux distribucije. No, vidli bumo.

Equilibrium
03.02.2004., 00:00
Shadowman kaže:
Ti možeš slobodno otvoriti Linux Shop. :top:
Kaj je najbolje, SuSE 7.0 Personal je original! To su mi bili počeci. Jebo sam se ko konj samo da pogonim instalaciju :D
Imo sam u to vrjieme samo SCSI optike, i još k tome kontroler koji nije bio podržan u samoj instalaciji.
Hvala bogu, pa je na netu bilo za skinut kernel modula za taj suse.
Na kraju je to i proradilo, ali sve skupa je bilo preubitačno za totalnog početnika.

Zeppelin
03.02.2004., 00:51
Annatar kaže:
Uopće ne bu prestala podrška, nego se budu podržavali samo RedHat server produkti.

RedHat je #1 Linux, već sad je defacto standard u korporacijskom okruženju, i za nekoliko godina bu bil potpuno dominantni Linux. Vjerujem da je čisti gubitak vremena koristiti druge Linux distribucije. No, vidli bumo.
Ma bas me briga za red hat vise nece na moj stroj. To je bar sigurno. A nece postat #1 linux distribucija zbog malih milijun razloga. I da bumo vidili.

Shadowman
03.02.2004., 01:33
Red Hat je nesumnjivo #1 distribucija već odavno. I jesu već neka vrsta standarda. U budućnosti će se još više profilirati kao "the Linux" za ozbiljne stvari. Samo ne mislim da će Red Hat biti jedini, koji će se izdvojiti iz mora distribucija (mada to već jeste). SuSE će sigurno ostati solidan igrač. Mandrake će otići na marginu. Zašto je baš Red Hat bio dosad najuspješniji? Po mom mišljnju baš iz istog razloga iz kojeg se i meni najviše dopada. Ima nekako najbolji balans između svega tako da odgovara velikom broju raznih korisnika.

sick_boy
03.02.2004., 10:14
Equilibrium kaže:
Kaj je najbolje, SuSE 7.0 Personal je original! To su mi bili počeci. Jebo sam se ko konj samo da pogonim instalaciju :D
Imo sam u to vrjieme samo SCSI optike, i još k tome kontroler koji nije bio podržan u samoj instalaciji.
Hvala bogu, pa je na netu bilo za skinut kernel modula za taj suse.
Na kraju je to i proradilo, ali sve skupa je bilo preubitačno za totalnog početnika.

Imam ja 6.3 original (i to proferssional - čini mi se da ima nekih 6 ili 7 CD-ova lijepo upakiranih). Moram priznati da sam je bez problema bio instalirao na nekoliko mašina (bilo je to davne '98-me ili '99-te, ne sjećam se više). Eho, nostalgija...

Shadowman
07.02.2004., 07:22
Red Hat folks! Ako niste nikad vidjeli Debian (ja jesam, čitav Mathematics Department fura Debian na mom faksu), onda vjerovatno niste ni čuli za apt. Dakle, apt je prilagođen i za rpm-based distribucije i može se koristiti i na njima. Super stvar za updates. Sadrži i listu paketa koji nisu instalirani, pa se ovi lako dodaju. Sve fino pregledno. One pakete koje, nemaš apt automatski skine s interneta. Sam provjerava dependencies i skine što je potrebno da se zadovolje. Što je još bolje, svi add-on paketi dostupni na http://freshrpms.net su automatski izlistani. Sve to ne bi bila tolika fora da nije frontenda za apt zvanog synaptic. synaptic se isto može skinuti s http://freshrpms.net

http://apt.freshrpms.net/

vze2z3xb
16.02.2004., 19:46
Shadowman kaže:
Red Hat folks! Ako niste nikad vidjeli Debian (ja jesam, čitav Mathematics Department fura Debian na mom faksu), onda vjerovatno niste ni čuli za apt. Dakle, apt je prilagođen i za rpm-based distribucije i može se koristiti i na njima. Super stvar za updates. Sadrži i listu paketa koji nisu instalirani, pa se ovi lako dodaju. Sve fino pregledno. One pakete koje, nemaš apt automatski skine s interneta. Sam provjerava dependencies i skine što je potrebno da se zadovolje. Što je još bolje, svi add-on paketi dostupni na http://freshrpms.net su automatski izlistani. Sve to ne bi bila tolika fora da nije frontenda za apt zvanog synaptic. synaptic se isto može skinuti s http://freshrpms.net

http://apt.freshrpms.net/
debian jedino i koristim ;-).
rh i suse su za corporate loosers..

Shadowman
16.02.2004., 20:15
A Debian je za mazohiste. :D Eto, apt je dobra stvar, ali se inače Debian ne može mjeriti s Red Hat-om. :B

vze2z3xb
16.02.2004., 20:19
Shadowman kaže:
A Debian je za mazohiste. :D Eto, apt je dobra stvar, ali se inače Debian ne može mjeriti s Red Hat-om. :B
rasprava je bezrazlozna zato kaj pristupamo os iz razlicitih uglova...nije bitno..volim debian..