View Full Version : Alati
Gdje bi se kod nas mogli kupiti Mannesmann elektricni alati, vidim na nekim njemackim stranicama da od svih ovih jeftikaner alata ovi dobivaju najbolje ocjene.
BILJEŽNIK
27.08.2004., 21:50
Nešto od traženog alata sam vidio u Getrou u Vrbanima. Nisam više siguran što je to bilo. Imao sam njihovu vibracijsku brusilicu, ali je riknula nakon dva sata rada.
Aha, hvala, pogledat cu. Inace ti alati nisu za neko preopterecivanj, rade po principu "radi pa hladi", znaci 20-30 min neprekidno je maksimum. Makar neke znaju i prije riknuti, ali imas garanciju pa barem u garantnom roku imas neku utjehu.
BenWebster
28.08.2004., 00:50
probaj www.manal.hr ili info@manal.hr
vlasnik i ja smo stanovali prije 10 godina u istoj zgradi. tip je ok. a kao što vidim na webu još uvijek se bavi time
Puno hvala, ovaj ima pravi izbor i nasao sam sto sam trazio.
BenWebster
03.09.2004., 20:23
ajde super, baš mi je drago i za tebe a i za njega!
Često sam na ovom forumu, mislim da nije bila ova tema do sada, ukoliko je onda se ispričavam. Ovako, planiram sam oblagati betonsko stepenište sa daskama. Kupio sam hrastove daske i preko zime ću ih lijepiti (moram spojiti 3 da bih dobio širinu gazišta). Pošto mi je gušt raditi takve poslove odlučio sam si samo za tu svrhu nabaviti alat, ručnu električnu hoblericu već imam sada bih trebao kupiti ručnu "frezericu" da mogu isprofilirati bridove. Gledao sam na akciji einhel-ovu u pevecu prošli mjesec, cijena je bila negdje oko 270kn, broj okretaja ako se dobro sijećam 10000-20000o/min. Dobro znam šta ljudi misle o einhelu pa sam otišao u trgovinu sa rabljenim aparatima, aparati su svi većinom od renomiranih proizvođaća a frezerica mim je jedina bila moram prizati od nepoznate firme. Na njoj se vidi da je radila, djeluje malo masivnije od ranije spomenute nisam znao šta drugo pogledati već okretaje: 18000o/min, cijena 350kn. Jel' senetko već sretao sa sličnim razmišljanjima, iskustva (nemora biti vezano uz konkretne aparate i marke)...
Ja imam einhelovu stolnu bušilicu, nije baš nekaj super, ali za mene doma je ok (malo sam ju doradio).
Nedavno sam kupio i stolni cirkular. Opet velim, nije profi, ali za po doma je ok.
Namjera mi je kupiti i keksericu, nije skupa, ali za ovakve poslove kakve ti namjeravaš raditi je odlična......bolje od tiplanja.
Ovo kaj ti namjeravaš raditi nije baš jednostavno, moraš biti precizan, najvažnije je da ravno pohoblaš daske tak da se spojevi ne vide. To sa ručnom hoblericom i nije tak lako, pretpostavljam da to i sam znaš.
Držim fige:top:
Iz osobnog iskustva ti mogu preporuciti alate "Skil", vrlo su kvalitetni i namjenjeni su hobistima (dakle amaterima). Cijene im nisu niske kao kod einhel-a, ali zato dobijes daleko kvaltetniju stvar. Radi primjera, prosli mjesec sam si kupio blanjalicu za cca 450kn, sto je znatno vise od jeftinjave po supermarketima. Ali zato :top: za kvalitetu, mislim da je odnos kvaliteta / cijena izvanredan! Nadam se da ima i drugih forumasa koji su imali prilike isprobati njihove alate, bas me zanimaju iskustva drugih. U Rijeci imas Skil alate po vrlo povoljnim cijenama u vrtnom centru na Viskovu.
Skill spada čak u dobre alate.
provjereno i preporučam.:top:
najbolji su mi u pevecu, na alatima piše pevec, pa si misli... uglavnom za izbjegavati:flop:
BILJEŽNIK
08.11.2004., 07:22
Hm, ja imam glodalicu koju sam kupio kod Peveca već dvije godine, radim s njom vrlo često i do sada je skroz O.K. Ima Pevecovu naljepnicu, ali mislim da je proizvođač Einhel. Kupnji me privuklo i trogodišnje jamstvo... Inače, agav, ako sam obložiš stepenice drvom, uštedjeti ćeš dosta novaca, pa za jedan dio od toga možeš kupiti i kvalitetniji alat, barem je takva moja filolzofija...
Lee Champa
08.11.2004., 08:55
Skil = ISKRA
Lee Champa
08.11.2004., 08:58
Kada spajaš daske pazi na godove.
I morat ćeš hoblati na pravoj hoblerici cijelu širinu.
Ruda kaže:
Ja imam einhelovu stolnu bušilicu, nije baš nekaj super, ali za mene doma je ok (malo sam ju doradio).
Nedavno sam kupio i stolni cirkular. Opet velim, nije profi, ali za po doma je ok.
Namjera mi je kupiti i keksericu.
Ma da nije ponekad sve ni jeftinije kada se zbroji (alat+vrijeme+kvaliteta posla...) al' ko nije već slične poslove radio, pa kad se posao završi slijedi zadovoljstvo sa napravljenim koje se nemože usporediti sa onim kada izvrneš džepove majstoru a sa poslom često nisi najzadovoljniji. Ja isto volim imati puno alata koji baš i nije iskorišten previše, zato malo jeftiniji alat i malo sreće da ti potraje ako ne opet dobro:top:
Namjera mi je kupiti i keksericu, nije skupa, ali za ovakve poslove kakve ti namjeravaš raditi je odlična......bolje od tiplanja.
Ja sam mislio tiplati vodoravni za okomiti dio, vjerovatno za to misliš keksericu, kakva su iskustva sa njom? Za beton sammislio uzeti original tiple i još + ljepilo.
Iz osobnog iskustva ti mogu preporuciti alate "Skil", vrlo su kvalitetni i namjenjeni su hobistima (dakle amaterima).
Skill spada čak u dobre alate.
Skil = ISKRA
ja imam glodalicu koju sam kupio kod Peveca već dvije godine, radim s njom vrlo često i do sada je skroz O.K. Ima Pevecovu naljepnicu, ali mislim da je proizvođač Einhel.
Do sada za razliku od prijatelja imam jako dobra iskustva sa eihelom( ubodna,štemerica,hoblerica). skill sam gledao, nije čak ni skup ali sam ga uvjek trpao u istu vreću sa ostalim jeftinim alatom.Malo ću pogledati trgovine.
Ovo kaj ti namjeravaš raditi nije baš jednostavno, moraš biti precizan, najvažnije je da ravno pohoblaš daske tak da se spojevi ne vide. To sa ručnom hoblericom i nije tak lako, pretpostavljam da to i sam znaš.
I morat ćeš hoblati na pravoj hoblerici cijelu širinu.
Kao što sam stavio naslov, morati ću ipak neke posloveprepustiti profesionalcu, ipak nemam baš previše iskustva utakvim stvarima pa se ponekad prenaglim:rolleyes:
Moja iskustva s Einhelom i Pevecom (čini se da su prilično slični alati, Pevec ima 3 god. garancije:
hiltica: OK, al bolje pevecova, ima 3 godine garancije. Okrenuo sam zadnjih par mjeseci kuću naglavačke s njom, još uvijek roka ko luda. Šogi ima Eihnel hilticu već dvije godine, isto je OK.
bušilica: ne znam za Eibhel, imam black&decker, OK je
aku odvijač: onaj mali, za npr. šarafe na kompićima bolje izbjegavati jer za ništa drugo i ne može poslužiti, preslab je. Preporučujemo Pevecom aku 18 V.
ručni cirkular: Pevecov je nepoderiv, trošimo ga i šogi i ja intenzivno već 2 godine, reže i dalje
ubodna pila: Einhelovu bolje izbjegavati, jedina stvar koju dobro reže je heraklit
miniwash: ni za živu glavu onaj Einhellov, miniwash je možda OK, ali su pištolji živa koma. Tri pištolja sam reklamirao, uzeo miniwash i vratio ga natrag u dućan.
tračna bruslica: Einhel je OK
šlajferica (vibracijska brusilica): ovaj komad alata je zakon! Radi i radi i radi i radi! Pobrusio sam stojadina s njom, obradio gomilu zidova, ona i dalje postojano drnda, samo joj tu i tamo promijenim šmirgl. I žena ju isto obožava!
Zaključak: Einhell i Pevec su u principu za po doma OK, ima par komada alata koje treba izbjegavari (miniwash, ubodna...). Pevec hilticu mogu preporučiti i za profi upotrebu, kod mene se stvarno iskazala.
MadVlad
09.11.2004., 09:16
Shpexy kaže:
šlajferica (vibracijska brusilica): ovaj komad alata je zakon! Radi i radi i radi i radi! Pobrusio sam stojadina s njom, obradio gomilu zidova, ona i dalje postojano drnda, samo joj tu i tamo promijenim šmirgl. I žena ju isto obožava!
:lol:
Shpexy kaže:
šlajferica (vibracijska brusilica): ovaj komad alata je zakon! Radi i radi i radi i radi! Pobrusio sam stojadina s njom, obradio gomilu zidova, ona i dalje postojano drnda, samo joj tu i tamo promijenim šmirgl.
Malo sam skeptičan prema jeftinijim šlajfericama što imaju kvadratnu stopu za brusni papir. Radim tako malo auto limariju pa sam bio u prilici probati jeftinije šlajferice. Rade, ali nemaju "šus" što je jako bitno ako hoćeš dobro poravnati. Ja bih ti preporučio sa okruglom stopom na "čičak"
I žena ju isto obožava!
Hmm, budi asocijacije:rolleyes: sorry nisam odolio
ubodna pila: Einhelovu bolje izbjegavati, jedina stvar koju dobro reže je heraklit
Imam zelenu einhelovu već 7 godina. Trenutno nisam siguran gdje je jer kruži kod rodbine i prijatelja. Problem mi je se sjetiti kada me netko traži kod koga da ga pošaljem, zato:top:
agav kaže:
Ja sam mislio tiplati vodoravni za okomiti dio, vjerovatno za to misliš keksericu, kakva su iskustva sa njom?
Lamelo tipla (naziv nosi od švicarskog proizvođača ručnog alata koji ju je prvi izbacio) u narodu poznata kao keks u pravilu služi za pozicioniranje elementa a zamjena je za takozvani spoj na fero (feder) koji se nakon sastavljanja obavezno moraju ljepiti jer je površina i dubina spoja sa keksom relativno slaba, dok se kod klasične tiple elementi mogu spojiti bez dodatnog vijčanog učvršenja što je bitno kod npr. izrade ormara gdje se vide bočne stranice
ukoliko želite spoj raditi sa lamelo tiplom a da nema vanjskog učvršćenja sa vijcima onda je obavezno sve dodirne točke u cijeloj dužini slijepiti i držati pod stegama, u takvoj varijanti problem je ako se elemt mora nakon toga lakirati što bitno otežava lakiranje, ukoliko spajate lakirane elemete ili su elemeti oplemenjeni folijama tada treba uzeti specijalno ljepilo lak-drvo, u protivnom sljepljene površine će se razdvajati jer same lamelo tiple ne mogu postići dovoljnu sljepljenost da sve skupa drže na hrpi
voyager
11.11.2004., 15:19
agav kaže:
Imam zelenu einhelovu već 7 godina.
Zeleni i žuti Einhel je nešto slično kao plavi i crveni Bosch
fikus kaže:
Lamelo tipla (naziv nosi od švicarskog proizvođača ručnog alata koji ju je prvi izbacio) u narodu poznata kao keks u pravilu služi za pozicioniranje elementa a zamjena je za takozvani spoj na fero (feder) koji se nakon sastavljanja obavezno moraju ljepiti jer je površina i dubina spoja sa keksom relativno slaba, dok se kod klasične tiple elementi mogu spojiti bez dodatnog vijčanog učvršenja što je bitno kod npr. izrade ormara gdje se vide bočne stranice
ukoliko želite spoj raditi sa lamelo tiplom a da nema vanjskog učvršćenja sa vijcima onda je obavezno sve dodirne točke u cijeloj dužini slijepiti i držati pod stegama, u takvoj varijanti problem je ako se elemt mora nakon toga lakirati što bitno otežava lakiranje, ukoliko spajate lakirane elemete ili su elemeti oplemenjeni folijama tada treba uzeti specijalno ljepilo lak-drvo, u protivnom sljepljene površine će se razdvajati jer same lamelo tiple ne mogu postići dovoljnu sljepljenost da sve skupa drže na hrpi
:top:
agav kaže:
Ja sam mislio tiplati vodoravni za okomiti dio, vjerovatno za to misliš keksericu, kakva su iskustva sa njom? Za beton sammislio uzeti original tiple i još + ljepilo.
Za ovo ti ne treba kekserica
Ovo sa keksericom smo zaključili, hvala. Frezericu (ručnu glodalicu za drvo) još moram kupiti, dakle sve što moram znati o tom alatu: broj okretaja, snaga, marka, neka akcijska prodaja...:)
Kad smo već kod jeftinijih alata nikako ne uzimati aparat za zavarivanje einhel. Posudio sam od susjeda dosta velika kutija, ima čak i kotaće, mislim da je čak 160A a izbacuje zaštita kad variš malo duže sa 2,5mm elektrodom. Sa vareksom iste amperaže bi mogao variti sa 4mm.
agav kaže:
Frezericu (ručnu glodalicu za drvo) još moram kupiti, dakle sve što moram znati o tom alatu: broj okretaja, snaga, marka, neka akcijska prodaja...:)
krivo
najprije moraš znati šta želiš raditi te onda izabrati alate pa onda tražiti ručnu visokoturažnu glodalicu (frezerica) jer par alata može koštati više od frezeice
kod izbora alata moraš paziti da li ćeš uzimati HM (vidija) ili stiriju
sve skupa treba analizirati pa tek onda krenuti u nabavu, ako ne misliš taj stroj puno koristiti onda ga je bolje ne kupovati, ako ga misliš puno koristiti onda trebaš dosta kvalitetnih alata koji su relativno skupi pa bi u tom slučaju trebalo razmišlajti i o kvalitenijoj glodalici u tom slučaju moja je preporuka Makita ili Iskra jer imaju metalno kućište i ležajevi su u klasi 2RS2 što je kod glodalice strašno važno jer pri velikom broju okretaja i dužem radu dolazi do strašnog zagrijavanja koje se usliijed prašine još povećava, tako da se zna desiti da se plastićna kučišta deformiraju a sa tim glodalica postaje neupotrebljiva
fikus kaže:
krivo
najprije moraš znati šta želiš raditi te onda izabrati alate pa onda tražiti ručnu visokoturažnu glodalicu (frezerica) jer par alata može koštati više od frezeice
kod izbora alata moraš paziti da li ćeš uzimati HM (vidija) ili stiriju
sve skupa treba analizirati pa tek onda krenuti u nabavu, ako ne misliš taj stroj puno koristiti onda ga je bolje ne kupovati, ako ga misliš puno koristiti onda trebaš dosta kvalitetnih alata koji su relativno skupi pa bi u tom slučaju trebalo razmišlajti i o kvalitenijoj glodalici u tom slučaju moja je preporuka Makita ili Iskra jer imaju metalno kućište i ležajevi su u klasi 2RS2 što je kod glodalice strašno važno jer pri velikom broju okretaja i dužem radu dolazi do strašnog zagrijavanja koje se usliijed prašine još povećava, tako da se zna desiti da se plastićna kučišta deformiraju a sa tim glodalica postaje neupotrebljiva
Vidim, ide ti ova tematika. Najvjerovatnije neću morati kupovati frezericu, posudit će mi ju frend (metabo). Pokazao sam mu daske što sam kupio, čovjek se više kuži od mene, on kaže da će se bočne strane morati poravnati na hoblericu iako mi djeluju ravno odrezane:confused:
agav kaže:
Vidim, ide ti ova tematika. Najvjerovatnije neću morati kupovati frezericu, posudit će mi ju frend (metabo). Pokazao sam mu daske što sam kupio, čovjek se više kuži od mene, on kaže da će se bočne strane morati poravnati na hoblericu iako mi djeluju ravno odrezane:confused:
osnovno pravilo je da se građa (daske) mora prizmirati to znači da trebaš dobiti jednaku debljinu po širini i debljini uz obaveznu paralenost i naravno sva četri prava kuta
recept za one koji ne znaju (ako ima takvih)
1. stroj ravnjača (abrihter) jednu stranu porvanati u pravac
2. stroj ravnjača (abrihter) kontra stranu porvanati u pravac i u pravi kut sa prvom stranicom
3. stroj debljača (diker) kontra strane od prve dvije poravnati da se dobije paralenost a sa tim se dobiju i ostala tri kuta pod 90°
nakon toga se tek mogu raditi druge operacije
Baphomet
04.07.2005., 11:10
Kupio bih jednom frendu bušilicu za poklon a pojma nemam o bušilicama. Al' baš nemam pojma :D
Sve što znam jest da bi trebala bušiti zid i drvo. I da nije previše nekvalitetna.
Na šta bih morao obratiti pažnju. Bar neke osnovne stvari.
uzmes neku B&D busilicu, od 600-700W sa sa brzosteznomm glavom, imas u metrou sa dobrim cijenama, one narancaste, nisu za profi upotrebu a nisu ni najjeftinije,
ili ako hoces vidio sam u metrou kofer sa busilicom, kutnom brusilicom i vibro slajfericom za nekih 350 kn sve od B&D ali su zelene boje, to su njihovi najjeftiniji ali ako ja svoju einhell koljem i ne stedim i jos uvijek radi mislim si da je ovo ipak malo bolje pa neces pogrijesiti, za frenda ce biti i vise nego dovoljno koliko ce ju upotrebljavati, pretpostavljam da cim nema busilicu da mu ni ne treba puno
Baphomet
04.07.2005., 11:38
dondo kaže:
uzmes neku B&D busilicu, od 600-700W sa sa brzosteznomm glavom, imas u metrou sa dobrim cijenama, one narancaste, nisu za profi upotrebu a nisu ni najjeftinije,
Odlicno.
Jos ako bi mi mogao objasniti sta je to brzostezna glava.
Hvala :)
grogo bolger
04.07.2005., 11:39
Hej sorry šta ulećem na topik sa ubodnom pilom, daklem di u zg ima kupit nekakva jeftina ubodna pila, ništa profi?
tnx.
grogo bolger kaže:
Hej sorry šta ulećem na topik sa ubodnom pilom, daklem di u zg ima kupit nekakva jeftina ubodna pila, ništa profi?
tnx.
imas u metrou za nekih 100 kn, imas u pevecu, bauhausu, iste cijene,
Baphomet kaže:
Odlicno.
Jos ako bi mi mogao objasniti sta je to brzostezna glava.
Hvala :)
to ti je ona glava na busilici na koju mozes pricvrstiti borer samo sa snagom ruke, ne treba ti nikakav kljuc,
nemoj mu kupovati one sa kljucem (glava ti na sebi ima rupe i zupce) jer je to vec zastarjelo a samo problema sa potragom za kljucem i zejebavanje sa mijenjanjem borera
grogo bolger
04.07.2005., 14:05
dondo kaže:
imas u metrou za nekih 100 kn, imas u pevecu, bauhausu, iste cijene,
ej hvala, hvala, našao sam nešto u bauhausu za 100kn, baš ono šta mi treba.
jučer sam prvi put gledao "prijatelje na kvadrat" pa sam dobio želju napraviti stolić za balkon. :D :D
grogo bolger kaže:
ej hvala, hvala, našao sam nešto u bauhausu za 100kn, baš ono šta mi treba.
jučer sam prvi put gledao "prijatelje na kvadrat" pa sam dobio želju napraviti stolić za balkon. :D :D
evo bas sam sad dobio novi metro katalog, od cetvrtka je na akciji budget ubodna pila sa laserom, 750W, sa tri lista pile za 157 kn, pa si pogledaj ak ti se da, ipak ima laser,
Lee Champa
05.07.2005., 10:00
nemoj mu kupovati one sa kljucem
Krivo! Kupi upravo tu! Ako se svrdlo par puta okrene u brzostezajućoj glavi - možeš ju baciti!:W
ZOsvald kaže:
Krivo! Kupi upravo tu! Ako se svrdlo par puta okrene u brzostezajućoj glavi - možeš ju baciti!:W
glupost, i u jednoj i u drugoj se moze svrdlo okrenuti u npr. betonu kad naidjes na armaturu, u mojoj B&D 700W se borer okrenuo preko 20 puta kad sam frendu u cijeloj kuci postavljao karnise, busio sam nadvoj iznad prozora,
i jos steze dobro,
mada kada si dam truda i zategnem ko lud nema sanse da se okrene ali onda moram odserafljivati sa frifcangama tak da to ne radim :D
p.s. glava je metalna
ZOsvald kaže:
moguce, imali smo jednu s kljucem koja je bila stara 20 godina valjda, na kraju ju je muz preforsirao ;-)
a za to da borer shebe glavu sam vec cula, mada te busilice su zadnjih godina tak jeftine da si kupis odmah i jednu rezervnu:D :D :D
btw obicno na kutiji pise s kojim maksimalnim borerom mozes busiti u koju podlogu, nekad cak u uputstvima na kojoj "turazi"
najveci problem je danas kupiti kvalitetne borere,
iskipas po 80 banki i vise za set borera za metal i totalno ih shebes u prvom pokusaju
chani kaže:
moguce, imali smo jednu s kljucem koja je bila stara 20 godina valjda, na kraju ju je muz preforsirao ;-)
imam i ja jednu pa mozda isto 20 godina staru, UNIROPA, nikakva marka, radjena za njemacku robnu kucu quelle, danas ju koristim za mijesanje gletmase, ljepila i slicno, jadna se grije, dimi i smrdi al nikako da krepa,
ne sjecam se koja marka, onak je bila ko srebrna, dimila se isto i grijala, nije ni cudo da je imala glavu na kljuc, mislim da bi se grdno proveo kad bi ju onak primil "muski" nakon par minuta :D :D :D
iskipas po 80 banki i vise za set borera za metal i totalno ih shebes u prvom pokusaju Nemreš ni niš očekivati od tako jeftinih borera.
brzostezujuća glava inače se koristi izraz pinola ima lošije stezne karakteristike od klasične stezne glave inače za ovu drugu se koristi izraz borfuter, kad se radi sa većim svrdlima, a pak za ove se koristi izraz borer onda kod stezanja borfutera treba napraviti stezanje na način da se sa ključem prođe sve one tri rupe na borfuteru i dotegne glava u protivnom se borer može okretati u glavi, uz napomenu da su danas kod tih jeftinig bušilica stezne glave jako loše loše kvalitete, tako da npr relativno kvalitetan borer ima više od 45 Rockwella dok je stezna glava napravljena od neke repe ispod 30 Rockwella pa nije ni čudo da kad se borer okrene u glavi da podere čeljusti, kad uzmete pravu bušilicu sa pravom glavom borer i kad se okrene u glavi ostaju tragovi na boreru a glava ostaje ispravna, i da još napomenem da kod bušenja nije uvijek potrebno bušilicu nafrkati na najveći mogući broj okretaja jer se dobije neželjeni efekt npr bušite čelik sa borerom cca 10 mm za to treba maksimalno 1.000 okretaja sve preko toga pali borer
grogo bolger
06.07.2005., 09:30
@dondo hvala ti na obavijesti, ali već sam kupo u pevecu neku od 450 W jeftikana živa, 120kn :zubo: ali koliko meni treba, ja zadovoljan, stolić sam skoro završio :cerek: :cerek:
još sam kupo neku bušilicu za 70kn, 500W
:zubo: teško smeće,ali ako izdrži 100
rupa ja hepi :D
zh1 kaže:
Nemreš ni niš očekivati od tako jeftinih borera.
pa za zbusiti par rupa na autu, stvarno ne znam, ispadne jeftinije da odem limaru i dam mu za kavu
Baphomet
07.07.2005., 11:12
Evo kupih bušilicu, jedan B&D KR500CRE, izgleda pristojno i nije najjeftinija :)
tigar_c2
12.07.2005., 12:30
Iako i za amatera tj. hobista isplati se kupit neki profi alat
npr. Makita ili sl. , njome će se služit i vaša djeca a da ne govorim
o zadovoljstvu tokom rada , probaj samo izbušit rupu u
betonu s einhelom pa onda nekim boschom , jest da je
cijena 10 i više puta veća
einhel štemerica izbušila čuda do sada, cijena smiješna.
za amatere zakon. isplati se nakon prvog posla.;)
sa profi štemericom moraš dosta odraditi da ju isplatiš prvo.
ovdje i govorimo o amaterskom alatu. ;)
Imam plavi Bosch DSR 2-24, nije pretjerano skupa, a i vrijedi svaku lipu. U beton ulazi kao u sir, može i štemati, a prilično je lagana i spretna, veličine je normalne bušilice.
ajkamai
13.07.2005., 15:09
dondo kaže:
evo bas sam sad dobio novi metro katalog, od cetvrtka je na akciji budget ubodna pila sa laserom, 750W, sa tri lista pile za 157 kn, pa si pogledaj ak ti se da, ipak ima laser,
obicno ti ove jeftinije s laserom `hichu`, a laser se na njima obicno neda stelat, tek da od lasera nema vajde
ajkamai
13.07.2005., 15:13
dondo kaže:
glupost, i u jednoj i u drugoj se moze svrdlo okrenuti u npr. betonu kad naidjes na armaturu, u mojoj B&D 700W se borer okrenuo preko 20 puta kad sam frendu u cijeloj kuci postavljao karnise, busio sam nadvoj iznad prozora,
i jos steze dobro,
mada kada si dam truda i zategnem ko lud nema sanse da se okrene ali onda moram odserafljivati sa frifcangama tak da to ne radim :D
p.s. glava je metalna
zato i postoje busilice sa sds+ prihvatom borera da se nemora forsirati
1) puno brze ulaze u beton
2) boreri su puno kvalitetniji pa 1 sds+ borer izdrzi kao par normalnih
dali valja sto Einhell set alata 5/1 u pevecu???brusilica,busilica,
.....valja li stogod?jel netko kupio?molim preporuku!
ma super samo ga nemoj puno koristiti,ustvari stavi ga na policu i ne diraj.Šalim se,ako je žuti onda je sra-- tu je problem u dijelovima jer su od plastike i može se koristiti ali pametno tj.ako se ugrije hladi ga ili izbuši rupu i čekaj minutu pa onda drugu,znam gipsera koji plavi koristi več 1,5g s tim da ima dvije vibro bušilice,odmara ih i koristi samo za gips vijke.
A šta če ti 5 alata,kupi dva ali b&d i imaš 2god.garancije ili hoby iskru.
Valja, vjerovatno neznas sta je profi alat pa ce ti ovaj bit super;)
Ja nebi to nikad kupio, znam da bi se unistilo jako brzo:(
Šubidubi
15.07.2005., 08:44
Ako ga mislis koristiti "za po doma" u stilu izbusiti tri slike godisnje mislim da se taj alat isplati kupiti.
Cuo sam za jednog gazdu koji je svojim radnicima koji ugradjuju klima uredjaje svaki dan kupio one jeftine busilice-cekice po 300-tinjak kuna. Normalno da su se raspale nakon par dana.
ROAD RUNNER
15.07.2005., 08:45
Imam ga i radi :top:
Istina, daleko je to od profi alata, ali je i cijena daleko od cijene za profiće...
Ako nisi obrtnik i ne koristiš ga svaki dan-go for it!!!
koju uzet vibracionu bušilicu do 1000kn, požaljno je da može i štemati???
To ovisi najvise o tome za koliko poslova ti triba
Ako je je za 10 rupa , onda uzmes no name za 300 Kn , i posle nekom poklonis.
AKo volis imati pravu stvar , onda to moras i platiti.
Ove jeftine , su ti sve kineske , iako na njima pise made in germany ili EU.
imam jednu hilti staru 15god, koja je koštala 1200DEM, sad je crkla, ne isplati se popravljat, motor je skroz skuren.
eh da vidite moje borere kupljene sa hiltijkom prije 15god, još ni jedan nije pukao a (skoro) sve rupe u mojoj kući od početka izgradnje su sa njom napravljene!
Hajdemo redom:
- brzostezna glava je ok za nastavke koji nisu potpuno okrugli (recimo ako se radi o nastavcima za šaraflljenje, račvama i sl.). Sa svrdlima mi se ni jedna nije pokazala OK.
- još uvijek su borfuteri tj. stezne glave sa zupčastim ključićem zakon.
- SDS i SDS prihvati nisu prvenstveno namijenjeni velikom opterećenju nego prihvatu alata koji mora odraditi određeni hod. Ti alati i nastavci (od svrdala na dalje) se razlikuju u radu i primjeni.
Einhell i slični jeftini proizvodi rade i vrijede koliko i koštaju. Ni manje ni više o njima.
Za nekoga tko je ozbiljan i smatra da treba alat koji će uvijek koristiti kad mu zatreba bez imalo razmišljanja kupit će minimalno B&D, u svakom slučaju odličnu Iskru ili eventualno Boscha. Govorimo li o profesionalcima, uz plavoga Boscha priznat će jedino Makitu i Hlitti. Sve ostalo je kikiriki.
Odrastao sam u radioni, malo ima alata koje nisam držao u rukama i njima radio. Jednostavno nema dobrog i jeftinog alata. Ne postoji!
Nekoga će zadovoljiti Einhell, neko ga neće, isto tako se i financijski isplatiti.
U firmi za mreže godišnje probušimo možda 6 rupa kroz zid. Za to nam je dobra Einhelova elektropneumatska bušilica i Luxova sds+ svrdla. Kod kuće me ne bi zadovoljila jer kod kuće puno više radim i bušim sve i svašta nego u firmi. Vidiš, u firmi možemo otići 100km na teren i kad zatrebamo na tom terenu probušiti 6 rupa u zidu možda se iz te jeftine Einhellovke samo osjeti dim. Ili se začuje frrr iz zupčanika.
Pevec mi je sugrađanin pa godinama gledam što prodaje i što se kod njega zbiva. Kod njega mi se sviđa što tamo možeš otići ubiti vrijeme i jednostavno se "družiti s alatim". Ogledati ih, opipati, kibecirati. Sve što vrijedi košta više nego u ostalim trgovinama (npr. Iskra). Ostatak je jeftina roba.
Doma imam malu iskrinu bušilicu staru gotovo 30 godina iz Klip-klap kompleta. Se sjećate tih kompleta ? Cirkular, ubodna pila brus, tokarska klupa za drvo, vibraciona brusilica? Na tome sam ja kao klinac pekao zanat. Bušilica radi dan i danas. Ne znam kako je uništiti, nepoderiva je i žao mi je zamijeniti je nečime drugim. Neka kaže tko što hoće no Iskri skidam kapu pred svima ostalima.
Veky kaže:
Doma imam malu iskrinu bušilicu staru gotovo 30 godina iz Klip-klap kompleta. Se sjećate tih kompleta ? Cirkular, ubodna pila brus, tokarska klupa za drvo, vibraciona brusilica? Na tome sam ja kao klinac pekao zanat. Bušilica radi dan i danas. Ne znam kako je uništiti, nepoderiva je i žao mi je zamijeniti je nečime drugim. Neka kaže tko što hoće no Iskri skidam kapu pred svima ostalima.
imam ja veliku iskrinu kutnu brusilicu staru 20god i da je vidiš kako radi...
ima li uopće još za kupit plavog boscha?
imam od njega malu bušilicu u malu kutnu brusilicu.
šta ova zelenjava od boscha nevalja???
Mislim da ti je tu negdje u cijeni zeleni boschov elektropneumatski strojčić od 750W. Vibraciona ne može štemati, bar koliko ja znam.
Veky kaže:
Vibraciona ne može štemati, bar koliko ja znam.
al ima kombiniranih
imam ovu:
bosch pbh 160r (http://www.louistools.de/catalog/product_info.php?products_id=342)
i ovu:pbh 220 re (http://preisvergleich.getprice.de/preisvergleich/getprice2005/Produkte/54792.html)
obadvije su sds udarne busilice
160r nema stemanje
220re ima
160r ima sad na akciji u pevecu, negdje oko 600 kn (inace je oko 1200 kn), vrijedi svaku lipu, imam je dvije godine i vadim joj mast svaki dan....
220re ima u metrou po nekih cca.1000 kn, to sam sad kupio novo.
za stemanje je dusu dala....isto kao gore, vrijedi svaku lipu
koju god uzeo neces pogrijesiti...
Ako se dobro sjećam moja je PBH220. Prošla je dosta toga i radi još uvijek ko zmaj. Bušeno je s njom kroz betonske deke, tiplane tisuće tipli... ono - mala zvijer.
IQ500 kaže:
al ima kombiniranih
mislim da je takva bila u getrou, neka bezveze marka, uglavnom za 700 ili 600 kn, nisam sigurna,uglavnom stemerica ;-))), mada zadnji put kad sam gledala nije je vise bilo ko ni onih deltastih (trokutastih) brusilica za prozore i sl. za kojih 120 kn
Bosch PBH 180 RE.
Nema shtemanje, ali mi ni ne treba pa je to OK. A betončinu buši ko sir. Vrlo vrlo zadovoljan, iako je zeleni program dakle nije baš za 100 rupa svaki dan.
Bauhaus, 800Kn.
ajde, cestitam jer si zadovoljan!
mi smo si kupili jos jednu obicnu busilicu za 100 kn u getrou, i eto radi te ima garanciju 2 godine :D , kad moj muz nema dume gdje ih posije pa skoro svake godine moram kupovat po busilicu, odi malo svekrvi nes napravit, malo punici, susjedu, bolje bacit 100 kn i ocuvat mir u kuci jer dok on nade,
zahtjevne bake posize :D
Platio sam i ja školarinu dok se nisam naučio slijedeće: postoje dva tipa bušilica:
1) 'obična', ili 'udarna', ili 'mehanička' kako god ju nazvao i
2) čekić-bušilica ili pneumatska, SDS tip svrdla (ne znam je li ovo uvijek slučaj )
Daklem: suštinska razlika je u bušenju betona: tip 2) proizvodi puno udaraca (mislim 4800 u minuti) i na taj način prodire puno lakše i brže. Tip 1) u 'udarnom modu rada' pokušava glumiti nešto slično ali ni približno efikasno, pa i uz najveći pritisak rukom.
Jednom sam nasjeo kad je za tip 1) pisalo udarna bušilica...pa sam poslije vidio da za svaki drek pišu udarna, a ako se radi o tipu 2) onda najčešće piše 'čekić-bušilica' ili bušaći čekić. Na ovoj mojoj piše 'Boschhammer'. I ima SDS svrdlo, primjetio sam da je uglavnom tako.
Zato, pazite šta kupujete: prodavači svašta napišu, obećavaju brda i doline, ali glavno je je li tip 1 ili tip 2, prema opisu.
ma za zbusiti rupu u zidu za susilo za ves ili za plafonjeru nema beda ni s ovom od 100 kn ;) :D
But of course.
Ne buš si kupil mercedesa da s njim šutu prevoziš ;)
Prvi tip kako ti Bare kažeš je vibraciona bušilica. Vibraciona bušilica radi tako da se dva zupčanika taru jedan o drugi i time se postiže određeni hod vretena od 2-3mm. Broj vibracija je relativno visok (tu si malo pobrkao broj vibracija prema ep bušilici). Dakle, elektromotor okreće reduktor kojim se okreće vreteno te dodatnu nazubljenu tarnu ploču koja uzrokuje vibracije svrdla. Da bi taj tip bušilice bio efikasan potrebno je prenjeti snagu o površinu što više. Dakle - pošteno se osloniti kako bi se ovih 2-3 mm hoda što više odrazilo na rad svrdla.
Drugi tip bušilice su elektropneumatske bušilice. Dakle električni pandan pneumatske bušilice (kakvima dečki uz ogromne kompresore štemaju po cesti).
Razlika u radu je ogromna. Elektromotor i dalje vrti svrdlo no relativno manjom brzinom od vibracionih bušilica. Hod vretena i glave je znatno veći i iznoci cca. 15-25mm ovisno o snazi bušilice i prihvatu svrdla. Vreteno je nezavisno vezano u okretno ležište. Elektromotor mehaniznom tipa ekscentra i radilice pokreće pneumatski klip unutar cilindra koji udarao pokretni element tj. čunj. Taj čunj se odbija od klipa kroz neki medij, makar to bio i zrak i pogađa u vreteno. Dakle, doslovno neki "projektil" potisnut klipom udara o vreteno s alatom i prenosi mu svoju energiju. Zbog toga se snaga takvih bušilica i izražava u J tj. kJ i višestruka je u odnosu na vibracione strojeve. Efikasnost takve bušilice postiže se baš suprotno od vibracione bušilice. Kod EP bušilice alat treba uvijek imati određeni hod i bušilica se zapravo samo lagano vodi bez neke primjene sile (jer je to protivno njenom funkcioniranju).
Taj princip sam shvatio davnih dana kad je trebalo probiti u zidu od cigle rupu od 2" bez bušilice. Stari je uzeo šavnu cijev od 2" i na vrhu pilom narezao krunu. Uzeo je cijev i udarao je čekićem uz stalno lagano okretanje. rekao je - eto vidiš - ovo ti je pneumatska bušilica na žgance. EP bušilica funkcionira upravo tako, svrdlo udara i lomi matrijal i navojem izvlaši krhotine van. Zato te bušilice i imaju preklopku na pogonu da rade bez čekića (ukoliko trebaš finu rupu u žbuki koju ne treba polomiti i za započeti bušenje u npr. keramici), a dodatno ostale modove rada. Kod EP bušilice je bitniji broj i snaga udaraca u minuti od broja okretaja svrdla dok je kod vibracione suprotno, odnosno broj udaraca je proporcionalan brzini vrtnje svrdla.
Eto, jesam položio ispit o bušilicama ?
ajkamai
29.08.2005., 23:38
pbh220 ti je oko 1300 kn
pbh 2400 (jaci model) + izmjenjiva glava (znaci imas sds glavu za busenje u zid+stemanje i imas 2 glavu za drvo i metal) + dlijeto + set borera = oko 1500kn
imas ih u bauhausu na jankomiru ak se ne varam
ta busilica ti je nekakav best buy
:D
ajkamai
30.08.2005., 00:03
Veky kaže:
Zbog toga se snaga takvih bušilica i izražava u J tj. kJ i višestruka je u odnosu na vibracione strojeve.
Eto, jesam položio ispit o bušilicama ?
super si sve objasnio ali jedna mala ispravka
snaga tih buslica izrazava se u J, ne u kJ
AEG-ov pandan Bosch-eve 11-ice ima udarac od 27 J. To je najjaca stemerica, a da bi s njom radio trebas pomalo izgledati kao Veli Jozhe
:D
Isprika, točno...
Svojevremeno sam radio "malo većim energijama" pa mo ostalo kJ :rolleyes: u navici.
ajkamai
31.08.2005., 00:22
Veky kaže:
Isprika, točno...
Svojevremeno sam radio "malo većim energijama" pa mo ostalo kJ :rolleyes: u navici.
Jel zna tko da li se na udarnoj busilici sa SDS glavom mora ili se uopće ne smije podmazivati dlijeto ili svrdlo prije nego se natakne na steznu glavu? Mislim samo na dio dlijeta ili svrdla sto ulazi u SDS steznu glavu.
slobodno.
makar ako razmisliš, možda i nije dobro. naime čestice betona se ondak lijepe za mazivo.
možda ipak bolje ne.
keš kaže:
slobodno.
makar ako razmisliš, možda i nije dobro. naime čestice betona se ondak lijepe za mazivo.
možda ipak bolje ne.
Ja sam tražio stručan odgovor a ne, "slobodno, a možda bolje i ne". Tak znam i sam razmišljat :mig:
fishenwalc
11.09.2005., 11:05
ja imam SDS max jedno 5-6 godina i povremeno namažem borer ili špicu, kaj već je, natanko sa tovatnom masti.
Nikad nikakvih problema, a skopal sam s njom kubike pjeska i betona ;) ;)
Neznam jel pametno mazat, nigdje u uputama ne piše da se podmazuje. A u radu sam primjetio da ponekat preskoči u steznoj glavi kad je podmazano.. :confused:
fishenwalc
11.09.2005., 18:56
Zakaj ti preskoči, nemam pojima.
Meni su ovo o podmazivanju rekli u servisu, kad su mjenjali četkice prije 2 godine.
Ova moja je BOSH, prije sam imal HILTI od šogora, on mi je rekel da na toj njegovoj štemerici mažem borer sa uljem i tak sam ja delal.
Isto nikad nikakvih problema. ;) ;)
Uostalom, nazovi ovlašteni servis, za svoju makinu, pa buš bil ziher.
gruntam što bi bolje bilo a ti bezobrazan.
nek ti krepa onda;)
Tko se maže taj se vozi.Obavezno se podmazuju svrdla s tankim slojem masti.Ima specijalnih u servisima,ali dobra je i tot mast,samo tanko.Ako staviš previše iscuri van pa prlja.Potrebno ih je ponekad i očistiti jer skupljaju prašinu.
Znači sigurno se podmazuje. Fak nije mi jasno zašto to nigdje ne piše, a mast kaj sam dobio uz stemericu pise da ide u onaj mehanizam iznad motora, nakon svakih 50 sati rada..
Svrdla se naravno podmazuju :)
Stariji modeli bušilica su imali mali spremnik za mast u prednjoj ručki, neki modeli imaju još dan danas (npr. Hiltti bušilice). Koristi se posebna mast, no u nedostatku iste potpuno će zadovoljiti i klasična tovatna mast.
Kao što su ti rekli - u tankom sloju.
Dakle definitivni odgovor - da, sds i sds+ svrdla se podmazuju (prihvati u steznu glavu)
sokre33
21.09.2005., 11:22
Nemojmo se zavaravati, trebaš odlučiti za čega ti treba bušilica to ti je osnovno ako je za profi uzmi Makitu ili Bosch a ako je za kućnu upotrebu kupi Einchell ili tako nesto jer za malo posla se super isplate. Imam npr. Ferm brusilicu i bušilicu već 4-5 godina i obje su još u upotrebi a radim sa keramikom, metalom čak se može reći da mi posao prelazi i u profesionalne poslove a i dalje me služe samo treba znati s njima.Netreba biti nasilnik već kao sa ženom (npr.).
nedavno sam otvorio glavu. sastoji se od kliznih utora,par kuglica,opruga,cilindar.. sve skupa gledajući trebalo bi podmazivati.
Kako to misliš ne treba nasilno?
Alat mora zadovoljiti u primjeni ono što se od njega očekuje. Dakle, bušilica od 450W se ne može siliti da radi isto kao ona od 850 ili 1250W zar ne? No ako uzmeš bušilicu od 805W jednog i nekog jeftinijeg proizvođača očekujem od obje da odrađuju isti posao apsolutno jednako. No ako ću jednu od njih dvije morati "maziti" onda to nije alat nego igračka.
Za obavnjanje posla trebam alat koji radi, koji će raditi i za koji znam da će raditi kad god ga zatrebam, u suprotnom ga vjerojatno ni ne trebam imati.
Neka svatko odvagne svoje potrebe.
ROAD RUNNER
24.10.2005., 11:29
Priča ide ovako:
Uređivao sam tavan doma pa mi je bilo potrebno nešto za štemanje i bušenje... To je bilo prije dvije godine.
U katalogu Bauhausa našao sam štemericu Alpha tools za 199 kuna na akciji... Pogledam je, izgleda robusno, ali mana joj je da ima 5 kg :D:D. Rekoh, 199 kuna, barem će mi ruke ojačati :D
Zanimljivo je da je na nju garancija 5 godina!!! Tip koji je bio pored police i gledao istu zapitao se na glas jel to garancija vrijedi ak ju čuvaš u ormaru ili ak radiš s njom :lol:
Platim na blagajni, potvrdim garanciju ali tamo piše samo 1 godina. Pitam tetu tko je tu lud, a ona kaže da 1 godinu garancija vrijedi za popravak u servisu, a nakon toga još 4 godine Bauhaus garantira za sve Alpha tools alate!
Moš mislit, rekoh, ali 199 kuna je ipak manje od par tisuća kuna :mig:
I drmam ja doma, cijela kuća se trese, rušim zidove, stepenice, bušim, a mala radi ko blesava. Mislim si: Dobor sam uložio lovu! Posudio sam je par puta i frendu, raštemao dvije kuće za električnu instalaciju (novogradnja) i na drugoj je počela bacati mast kroz ventilator od motora. Ošo semering...
Nema veze, rastavim je, očistim i radi i dalje ko blesava :D
Nakon par dana štemanja, nešto se počelo drobiti unutra pa sam je odnio na reklamaciju u Bauhaus....
Isteklo je 2 godine, a ja sam bio znatiželjan da li ta garancija od 5 g. doista vrijedi... Isplatila mi se 10 puta, tak da nije lova u pitanju...
Dođem u Bauhaus i vidim imaju sličnu za 375 kuna na akciji, ista marka i garancija.... sve...
Kaže mi teta... nemamo istu takvu pa vam ne možemo zamijeniti, ali dati ćemo vam bon od 199 kuna i možete izabrati bilo što u trgovini sa ili bez nadoplate!!!
Rekoh, super!!!
Uzeo sam ručni cirkular Alpha tools sa 5 g. garancije!!!
Stvarno hvale vrijedna poslovnost!
2 godine sam imao kao iznajmljen alat badava i vratio ga (tak ispada na kraju)
Hajde da se i to može doživjeti.
Šteta što nema Bauhausa kod nas u Bjelovaru, da se malo smanji Pevčeva bahatost. Kod njega nešto kupiti uz suvislo objašnjenje trgovca i sl. spada u domenu SF. Zdrava konkurencija je uvijek dobro došla :top:
Tja, prodali su par tisuca komada, od toga je samo par vas raubalo alat do daske i doslo ga zamijeniti. I zamijene ga ili ti dadu bon i ti sav sretan i evo ti krasne reklame za male pare :)
U svakom slucaju svaka cast na poslovnosti :)
potvrdjeno.
za razliku od peveca,koji je ali fakat lopov.
U pivcu mi se dogodilo da sam kupio 1 alat i obzirom da radi na 12 V , nisam ga mogao probati u trgovini , nego sam otisao u auto i ustekam i ne radi , ja nazad , a tip mi kaze da odnesem u servis , jer ......
Nikad vise .
ROAD RUNNER kaže:
Priča ide ovako:
.............................................
2 godine sam imao kao iznajmljen alat badava i vratio ga (tak ispada na kraju)
Super. sad drmaj s ručnim cirkularom, daj ga frendu, susjedu, pa za godinu dvije zamjeni za neku brusilicu. :top:
Evo samo kratko za preporuku između ovih dviju jeftinih brusilica od 230 mm. Einhell je 190kn a Budget(iz Metroa) je 236 kn.Popodne trebam ići kupiti.
Za Einhell sam čuo nešto, a za Budget pojma nemam, neznam ni je li to samo Metroova marka. Ukratko, vaš odabir bi bio koji i zašto?
Za te novce kupuješ stroj koji može izdržati jedino napor poliranja. Naime samo konusni zupčanici brusilice http://www.modulsolid.co.yu/konzupcsapaloid.jpg moraju koštati više.
:) :) :)
Evo samo kratko za preporuku između ovih dviju jeftinih brusilica od 230 mm. Einhell je 190kn a Budget(iz Metroa) je 236 kn.Popodne trebam ići kupiti.
Za Einhell sam čuo nešto, a za Budget pojma nemam, neznam ni je li to samo Metroova marka. Ukratko, vaš odabir bi bio koji i zašto?
pocetkom prosle godine sam kupio budget 115mm brusilicu u metrou ( ispod 100 kn) , nije to samo njihova marka, isti k...c ko i einhell, i jos sam kupio spartak 230 mm brusilicu, mislim 2300W (160 kn snizenje jer nije imala kofer) i Einhell stemericu 850 W za 399 kn sa gratis 10 svrdla i dlijetom, u nadogradnji sam kuce, sva tri stroja su se naradila ove godine da to nije normalno, nisam ih uopce stedio jer sam polazio od toga da sam ih toliko malo platio da bi vese potrosio na rukavice koje bi izderao da sam rucni stemao ili rezao armaturu i sl.
Alati su znali biti toliko vruci da ih nisi mogao drzati, a imali su garanciju jednu godinu a stemerica dvije godine, sada jos uvijek rade ko prvog dana i da mi crknu garancija jos vrijedi a i da ne vrijedi odem kupiti nove, isplati mi se,
e a ako si profi majstor i alat ti mora biti u pogonu cijeli dan onda to nije za tebe jer si ensmije dopustiti biti par dana bez alata dok ti ovaj ne poprave ili kupis novi, moras kupiti kvalitetan alat, ali ako ti je za po kuci onda kupuj jer neces pogrijesiti,
moras znati za sto ti treba i tek onda kupujes odgovarajuci alat
pozdrav
Dexxxter
22.01.2006., 16:02
Za te novce kupuješ stroj koji može izdržati jedino napor poliranja. Naime samo konusni zupčanici brusilice http://www.modulsolid.co.yu/konzupcsapaloid.jpg moraju koštati više.
:) :) :)
Ne bi se slozio s tobom, prije bi rekao nesto kao dondo.
Upravo sam u procesu renoviranja stana i jedna novo kupljena Einhel stemerica je odstemala toliko toga da je otplatila svaku lipu koju sam da za nju. Isto tako je jedna Einhel brusilica odrezala pun kufer armiranog betona s dijamantnom sajbom. Jest da se alati griju, ali su napravili sto se od njih ocekivalo.
Nakon ovoga cu ja taj alat koristiti, kao i svi hobi majstori, par puta godisnje. Jedan dio poslova u stanu sam platio i u razgovoru s jednim majstorom sam cuo da je svojedobno uvodio kabelsku televiziju. Kaze da je dnevno, u prosjeku, zabijao oko 1000 udarnih tipli u zidove. Bilo kaj iz ovih hobi programa bi odmah krepalo u tom rezimu.
Dakle sve zavisi o tome za kaj ti alat treba, ako ce se koristiti 10 puta godisnje najcesce su dobre i te "bezvezne" marke.
SETRA Samoborček
22.01.2006., 16:20
zemi onu koja ima vecu garanciju i bok :)
i
moja ajnhelka je odradila čuda do sada i radi još uvijek. otplatila se daaavno. isplati se.
gottcha
22.01.2006., 20:08
i
i? :misli:
ot: ja bih skuplju :o
Već sam morao kupiti i prije nego je iti jedan odgovor stigao.Kupio Einhella pa koliko izdrži.Ne treba mi za profi upotrebu, zato sam odma u opciju stavio 2 amaterska aparata
toni2000
23.01.2006., 13:22
Slazem se s tvrdnjama oko hobi i profi alata. isprobao hrpu jaftinih alata.
Kod Brusilice samo dobro pazi da zrakom ispuses prekidac na njima,jer on najcesce odlazi zbog nakupljne prasine. Iz istogsam razloga bacio nekoliko brusilica.
Dilbert_Zg
23.01.2006., 20:37
Moja jeftilen Einhell kutna brusilica, koju sam platio cijelih 69 Kn u Baumaxxu pokazala se kao best buy. koliko je samo zeljezne armature rezala, pa poskidala boje sa zeljzne ograde, isplatila je svaku lipu
Jeftini alat ima tendenciju brzog kvarenja pri većim naporima... slažem se da ako ti treba za jednu ili dvije rupe u zidu godišnje da se ne isplati kupovati bolji alat.
Ja osobno rađe kupim neki alat srednje klase koji malo češće koristim (npr zeleni boch) jer mi se dešavalo da mi npr brusilica krepa baš na pola posla... pa onda imam više zaje*ancije da završim posao nego 200kn više koje sam "uštedio" kupnjom ajnhel bruslilice.
Hm... da ... ako vam se pokvari jeftilen alat rastavite ga pa će te vidjeti da je većina zupčanika plastično... alat je jeftin jer koriste jeftinije materijale...
Dakle, treba mi bušilica, po mogućnosti da je višenamjenska, da može bušiti drvo, keramičke pločice u wcu, te armirani beton. Ktome, riječ je o veličini rupe za šerafe i čavle, valjda je to kojih 2-3 mm. S obzirom da se ne kužim u detalje oko bušilica, može li me netko uputiti u tip koji mi treba?
iscjeljitelj
09.04.2007., 00:37
ja sam kupio neki dan buslicu, tzv hiltovku.
Platio sam je 150 KM (oko 600 kn).
Uezo sam je za stemaje ploce, jer moram prosiriti otvor za stepeniste za potkrovlje.
Skoro sam zavrsio i nije se pokvarila a ima garanciju 2 god.
Prosizvodac je cini mi se einhell ili tako nekako.
Imas mogucnos ukljucvanja cekica i da nabavis prikljucak za obicne borere da mozes koristiit kao manju busilicu
Jedna bušilica ti neće biti dovoljna za to kaj tražiš.
Trebaš običnu udarnu za drvo, željezo, pločice i žbuku. Kupi Iskru ili (zeleni) Bosch, jer ti one jeftine NEĆE bušiti ni žbuku (udarni zubi se odmah potroše). I važno je da ima dvije mehaničke brzine + elektronički regulator. Ovo ti je osnovno, i kreni od toga, a možda ti bude i dovoljno.
Ako trebaš bušiti većinom beton, onda trebaš štemericu (elektropneumatsku bušilicu). Svakako je bolje kupiti neku bolje marke (Bosch, Makita, AEG, Metabo, Hilti).
No, ovu možeš kupiti i jeftiniju, a preporučam ti marku EINHELL. I, kupi ju u Pevec-u, zato jer ju u slučaju kvara (u garantnom roku), zamjenjuju novom (mislim na Einhell).
Ova ti je pregruba za pločice ili žbuku, no za rupe u betonu bez nje ne ide. Obično se dobije i nekoliko borera.
droljko
09.04.2007., 10:11
ja sam kupio neki dan buslicu, tzv hiltovku.
Platio sam je 150 KM (oko 600 kn).
Uezo sam je za stemaje ploce, jer moram prosiriti otvor za stepeniste za potkrovlje.
Skoro sam zavrsio i nije se pokvarila a ima garanciju 2 god.
Prosizvodac je cini mi se einhell
Auuuuu kod baumaxa ista takova 250 kuna a u nekih modela ima i plus posebno amerikaner za borere za metal-drvo
Kupio i ja i zadovoljan
Zahebali te dobroooooooo
Mali Plavi
09.04.2007., 10:14
Prije par godina san kupija žutu einhellovu udarnu bušilicu, radi savršeno, nema šta ne buši.
A isto san bija kupija štemalicu, alpha-tools marka, tada san je platija 700 kn, a vidim da ih danas ima po 200-300 ali san prezadovoljan s njome, kolko se ta naštemala, u najviše u kamenu, svako malo kad se nešto veće štema mislim kako če riknit, al ne, ruši ona sve pred sobom.
No kako san čuja navodno sad ovi noviji modeli nisu tolko kvalitetni kao ovi malo stariji.
Kupio sam plavi Bosch DSR 2-24 prije nekih 7-8 godina. Bušilica je neke standarne dimenzije dakle nije prevelika, a nije niti teška. Nema što nisam radio s njom, od bušenja svih mogućih materijala, štemanja, čak sam probušio 25 mm rupu u betonskom zid debelom skoro 50 cm...
Bušilica ima SDS prihvat za svrdla, na koji se može montirati i klasična stezna glava za obična svrdla, ali tu treba malo prakse kod bušenja mekših materijala, budući postoji određeni 'loker'.
Sve u svemu zadovoljan sam. Cijena..prava sitnica oko 2200 Kn u koferu sa spomenutom glavom setom SDS borera i tri dlijeta. Nekome se može učiniti puno, ali nisam požalio niti jednog trenutka.
iscjeljitelj
11.04.2007., 02:17
ne znam jesu li me ili ne, ali ima jeftinijih od oko 80 KM (320 kn) ali su mi djelovale nejako.
Evo bas sam danas zavrsio stemanje i supre se pokazala.
Ova sto sam je kupio je sute boje i ima neku oznaku nesto hb 99 (ovo lupam napamet ali tako nekako ide oznaka)
Vjerujemd a su skupe ali u bih cisto sumnjam da ima povoljnije
maler & CO.
11.04.2007., 17:43
Momci ako sam dobro shvatio vama treba nešto za po doma?Pa toga danas ima ko salate,sve je to slično i slične cijene.A sad kaj če vam nekaj profi,to se nama isplati nakon par boljih poslova,a vama nikad.Dobre su vam te udarne za dve tri glave,brusilice za stotku i tak.Inače prave komade kupovati,jedino ak imate viška love,cca negdje 20000 kn da kompletirate jedan set.Kod nas su vam najpopularnije marke Hilti,Makita,Plavi Bosch,Perles,De Walt,crni B&Decker,Metabo,Iskra.Prodaju na Jakuševcu rabljeni alat,ali ja to ne bi kupovao,osim ak nije nešto na bateriju.Drapajte ove kineske i pitaj boga koje marke,pa čak sam vidio da na neke komade daju garanciju 5 god.:top:
sparkica
24.06.2007., 16:49
Dečki, trebam savjet oko kupnje.
Ja sam "Sama svoja majstorica" i prije više godina sam si kupila neku jeftinjava bušilicu Einhel od 400W na kojoj je pisalo: udarna. Pokazala se dobra za drvo i ciglu ali često trebam nešto objesiti na betonski zid i onda je panika. Ne trebaju meni nikad velike rupe; to su obično rupe fi 6-8mm za slike, kuke, male police i slično, ali ta moja bušilica najčešće zakaže.
E sad sam proučila vrste bušilica koje opisujete i kupila bi si onu drugu vrstu : čekić tj. pneumatsku. Ako sam dobro shvatila, to mi treba, a ne jača udarna bušilica.
Samo vidim da su te prilično skupe (1000 - 5000kn i više), a ja sam totalni rekreativac. Ja bi nešto skromnije, ali naravno da ne želim bacit novce za smeće koje neće moć napravit rupu za tiplu.
Pa me zanima, što mislite o ovoj ponudi iz Bauhausa sad je na akciji:
ALPHA TOOLS
»BH 1600«
230 V, snaga 1.400 W, br. okret. pri praznom hodu 800 min-1, broj udaraca 4.100 min-1, snaga udaraca 4 J, dubina bušenja u beton / kamen 32 mm, težina 8,4 kg
OS 6269 - 11244511
cijena 429,00 kn
sparkica
24.06.2007., 16:57
A ima u Metrou jedna slična (?možda?)
Einhell YPL 1402 - Profiline
1400W
jamstvo 3 godine
kofer
Cijena: 398kn
ne vidim pročitati ostale karakteristike, ali izgleda jako slično kao prva.
Uzmi si to ,jer to je idealno za tvoje potrebe !! Ja inače koristim isključivo "Hilti" no to je profi alat a vidim da ljudima ti jeftinjaci perfektno služe za "po doma".
1400W
jamstvo 3 godine
kofer
Cijena: 398kn
ne vidim pročitati ostale karakteristike, ali izgleda jako slično kao prva.
Ta od 1400W ti je malo preteška. Ja imam onu žutu Einhell BBH950, i svakako ti ju mogu preporučiti. No, to je bušilica za beton i razbijanje, nije za borere manje od 10mm, pogotovo u cigli (čak i punoj).
Za vješanje slika treba neka lakša s regulacijom brzine.
sparkica
24.06.2007., 17:29
Pa ima jedna jeftinija i slabija u Ipercoop-u
cijena 250kn
To je otprilike ovo, (nasla negdje na netu karakteristike): 850 Watt
- Onbelast toerental 750 t/min
- 3150 slagen per/minuut
- Max 26 mm in Beton/steen
- SDS + Boorkop
- Slagstop
- Boorstop
- incl 3 x SDS boor 8/10/12 mm
- 1 x spits beitel
- In handige opberg koffer
Malo me strah da mi ova neće moć napraviti rupe u betonu. :confused:
Jer i za one "udarne" piše da buše beton, a kad tamo figa :flop:
Bez brige, hoće. Stvarno ti mogu preporučiti Einhell (ja imam već spomenutu). Kupuj ih u Pevec-u, jer oni zamjenjuju alat ako se pokvari u garanciji (doneseš neispravan, doplatiš sitnu razliku ako treba, i odneseš novi opet s garancijom 2,3 godine). Izbjegavaj Metro u velikom luku (bar onaj Budget - totalno smeće).
Alpha tools iz Bauhausa je Einhell, također OK izbor.
Ova moja žuta je poderala par špica, a da ne govorimo o broju rupa za instalacije po cijeloj kući.
Za male rupe u cigli (za tiple) ti je otprilike kao kamion za vožnju na posao.
sparkica
24.06.2007., 21:19
Ma ne trebam to za ciglu (za to mi je dobra i stara bušilica), nego baš za beton.
I dosta sam se patila s ovom koja tobože buši beton. A uspije mi svaka peta rupa. :mad:
ova gore ti busi u betonu ko pjesma
ac_thunder
25.06.2007., 00:33
Ma ne trebam to za ciglu (za to mi je dobra i stara bušilica), nego baš za beton.
I dosta sam se patila s ovom koja tobože buši beton. A uspije mi svaka peta rupa. :mad:
Joj sta se tu sve cuje ?!?
Za doma će biti dobra svaka bušilica, ako je najteže što treba probušiti osmica u betonu, bušilice danas imaju preklopnik za "čekić" to nije pravi čekić i nejde "ko u sir", ali vam netrebaju bušilice sa SDS glavom. Ono što vam treba za beton je dobar vidija borer tu nemojte štedjeti i kada jednog spalite, kupite drugi, ima ih i jeftinih a lošijih pa njih odmah kupite više.
Imam sve zidove izbušene, (neke mi stvari stoje po podu jel više nemam mjesta na zidovima) i nikad mi nisu trebale "hiltice".
I da, skoro zaboravih, slobodno si kupi ovu bušilicu, nemaš brige sigurno će bušiti u beton jako dobro (ne zaboravi dobru vidiu jer ako je spaljena nikakva bušilica neće pomoći), jedini problem bi ti mogla biti težina, ali uz pravu tehniku ni to ti neće biti problem moraš se samo naviknuti. Težina ima i dobru stranu, pospješuje bušenje ali je nesmiješ previše pritiskati u pravcu bušenja, previše "težine" smanjuje hod vibracije pa zapravo umanjuje efikasnost bušenja.:top:
EDIT: Kao što kolega puger reče, a taj se nabušio rupa u životu.
sparkica
25.06.2007., 09:57
Za doma će biti dobra svaka bušilica, ako je najteže što treba probušiti osmica u betonu, bušilice danas imaju preklopnik za "čekić" to nije pravi čekić i nejde "ko u sir", ali vam netrebaju bušilice sa SDS glavom.
Ova moja stara bušilica ima preklopnik za čekić ali ne ide s njom.
Možda je stvarno problem samo u borerima :confused: :confused:
Ono što vam treba za beton je dobar vidija borer tu nemojte štedjeti i kada jednog spalite, kupite drugi, ima ih i jeftinih a lošijih pa njih odmah kupite više.
A kako znam koji borer je dobar? Koja firma? Koliko treba koštati? I gdje ima tih boljih borera?
I da, skoro zaboravih, slobodno si kupi ovu bušilicu, nemaš brige sigurno će bušiti u beton jako dobro .
Misliš na ovu jeftiniju iz Ipercoop-a? Einhell Prowork 850W za 250kn?
Razlika u cijeni nije jako velika, dala bih ja i 400kn za ovu jaču, ako će mi s njom biti lakše ali koliko vidim vi moslite da je ova slabija dovoljna.
ac_thunder
25.06.2007., 12:13
Teško je ovako na neviđeno reći što je u pitanju. Rekla si da ti nekad ide nakad nejde, pretpostavljam da kada ti nejde naletiš na armaturu.
Ako sumljaš na bušilicu, probaj je poslušati prvo sa rotacionim bušenjem (par mmm) pa prebaci na "čekić" i probaj sa udarnim bušenjem - mora se čuti velika razlika u zvuku, ako je nema onda ti je otišla glava bušilice.
Kada radiš sa većim svrdlima (6 ili 8 na više) probaj malo smanjiti brzinu, pravilo je da je promjer svrdla obrnuto proporcionalan sa brzinom reotacije (veći promjer svrdla - manja brzina rotacije).
Koje firme svrdla neznam, jer trgovci obično naručuju sve i svašta tako da ćeš teško uvjek naći firmu koja te zanima, ali to nije toliko bitno. Ja uvjek pitam trgovca koja su im kvalitetnija i uspoređujem cijene, kupim obavezno jedan najskuplji, a jeftiniji ti obično dojdu u kompletu pa kupim i komplet koji dojde običko koliko i dva kvalitetnija. Poslje ih uspoređujem, ponekad ni oni "kvalitetniji" nisu kvalitetni. Znači ako najdeš jeftikanere uzmi najmanje dva ili više ako možeš, dok su oštri svi su dovoljno dobri.
Ovako izgleda svrdlo za ciglu/beton sa vidija vrhom
http://img525.imageshack.us/img525/1512/zabetoniciglukm0.jpg (http://imageshack.us)
Ova jeftinija će ti biti više nego dovoljna, naravno za kućnu uporabu, znam i profiće koji uzimaju takve udarne bušilice jer im se već kod prvog posla isplate. Kad se pokvari imaju garaciju pa zamjene za novu, a kad im i ta rikne obično je bace u smeće i kupe novu.
sparkica
25.06.2007., 14:14
Ovako izgleda svrdlo za ciglu/beton sa vidija vrhom
http://img525.imageshack.us/img525/1512/zabetoniciglukm0.jpg (http://imageshack.us)
je, baš takva svrdla ja koristim za beton. Kad prebacim na "čekić" čuje se i osjeti udaranje, ali valjda je to ipak preslabo.
Dakle i ti i Purger preporučujete jeftiniju ?
Još samo jedno pitanje: kolko otprilike treba koštati kvalitetni SDS svrdlo za beton npr fi 6mm?
je, baš takva svrdla ja koristim za beton. Kad prebacim na "čekić" čuje se i osjeti udaranje, ali valjda je to ipak preslabo.
Još samo jedno pitanje: kolko otprilike treba koštati kvalitetni SDS svrdlo za beton npr fi 6mm?
Svaka ti bu dobra. No, pročitaj kaj sam ti napisal i poslušaj bar jednom, nebu ti žal. Za nekih 100kn u Pevec-u imaš SDS Plus garnituru borera. Vrijede novce koje koštaju. Imam par Projahn borera, istina bolji su no ne toliko koliko puta više koštaju (Jedan je 150kn).
Ove vidije za na slici su ti za pločice, zid i ciglu na običnoj udarnoj bušilici (zubi na jeftinim odu prilikom prvog bušenja, pa bi udarna trebala bili kvalitetnija - ne pitaj kak znam ;) ).
sparkica
25.06.2007., 16:17
Ej, puno hvala svima!
Slijedeći tjedan kupujem ovu jeftiniju i još neke bolje borere, a onda za vikend: susjedi stavite vatu u uši :D
Vješam sve što mjesecima čeka da bude obješeno!
Ovaj imao sam priliku radit sa einhellom i slicnim stvarima i sa makitom (govorimo o SDS + a ne MAX). Inace ako ima bas penumatski cekic s nicim nece bit vecih problema proc kroz zid. Samo je vazno da se ima kvalitetna svrdla, a sta se tice toga imam odlicna iskustva sa BOSCH svdlima, pa je moj savjet uzet 3-4 kom najcescih od boscha na komade (6,8,10) - 20 - 50kn kom (ovisi o promjeru i duzini), a ovaj blesavi ostatak koji se ne koristi cesto + stemanje uzet neku garnituru u peveca.
Inace postoji razlika u stvarima koje pisu tako da imas "pneunatske" - stemalice i cuda koja navodno idu kroz beton a imaju "vibrator" (isto dolazi do razlike u zvuku, bla,bla...) ali koriste obicna svdla a ne ne SDS. E to drugo ce jako tesko proc kroz beton.
Dakle bilo koja ce bit dobra sa kvalitetnim svrdlima.
p.s. mene je iznenadila Hasta stemalica iz peveca koja moze isto sta i makita, a kosta 230kn i dobijes najcesca svrdla, pa razmisli o tome. Usput je prilicno kompaktna i lagana da se moze duze radit s njom.
p.s. mene je iznenadila Hasta stemalica iz peveca koja moze isto sta i makita, a kosta 230kn i dobijes najcesca svrdla, pa razmisli o tome. Usput je prilicno kompaktna i lagana da se moze duze radit s njom.
Valja to čemu? Imal sam ju nekoliko put u ruci i nisam kupil. Mjerkam Bosch ili Makitu istog oblika, al su 10x skuplje.
Već spomenuti BBH950 je pregrub za tiple u zidu.
a sta ja znam jednom sam je koristio kratko i ok je bila. Inace da idem sad uzet uzo bi nju pa sta bude
Mali Plavi
25.06.2007., 22:43
Ja sam "Sama svoja majstorica" i prije više godina sam si kupila neku jeftinjava bušilicu Einhel od 400W na kojoj je pisalo: udarna. Pokazala se dobra za drvo i ciglu ali često trebam nešto objesiti na betonski zid i onda je panika. Ne trebaju meni nikad velike rupe; to su obično rupe fi 6-8mm za slike, kuke, male police i slično, ali ta moja bušilica najčešće zakaže.
E sad sam proučila vrste bušilica koje opisujete i kupila bi si onu drugu vrstu : čekić tj. pneumatsku. Ako sam dobro shvatila, to mi treba, a ne jača udarna bušilica.
Samo vidim da su te prilično skupe (1000 - 5000kn i više), a ja sam totalni rekreativac. Ja bi nešto skromnije, ali naravno da ne želim bacit novce za smeće koje neće moć napravit rupu za tiplu.
ALPHA TOOLS
»BH 1600«
230 V, snaga 1.400 W, br. okret. pri praznom hodu 800 min-1, broj udaraca 4.100 min-1, snaga udaraca 4 J, dubina bušenja u beton / kamen 32 mm, težina 8,4 kg
OS 6269 - 11244511
cijena 429,00 kn
Ja san dvi godine s tom štema u kamenu, ruši sve prid sobom,eto baš nedavno mi je otiša jedan ležaj u njoj,prominija i njega i eto je sad opet ruši sve pred sobom :D
maler & CO.
25.06.2007., 22:43
Baš se otvorio armaniev dućan i mjerkam jednu končanu majcu za 1800 kn,ali deset puta je skuplja od one u top shopu.
Tak mi zvuči spika oko alata na ovome topicu i usporedba sa ostalima.
ALPHA TOOLS
»BH 1600«
OS 6269 - 11244511
cijena 429,00 kn
Više nego dobro za po doma!
Kad sam počinjao posao trebao sam hrpu alata i strojeva, pa sam takvu sličnu kupio prije 3 godine za bušenje rupa u betonu, i za tu i tamo nešto poštemati. Još sad radi kao zmaj, a koštala me 300tinjak kunića.
Pa ima jedna jeftinija i slabija u Ipercoop-u
cijena 250kn
To je otprilike ovo, (nasla negdje na netu karakteristike): 850 Watt
- Onbelast toerental 750 t/min
- 3150 slagen per/minuut
- Max 26 mm in Beton/steen
- SDS + Boorkop
- Slagstop
- Boorstop
- incl 3 x SDS boor 8/10/12 mm
- 1 x spits beitel
- In handige opberg koffer
Malo me strah da mi ova neće moć napraviti rupe u betonu. :confused:
Jer i za one "udarne" piše da buše beton, a kad tamo figa :flop:
E baš takvu ti ja imam i garant će ti probušit beton, ako treba i veće rupe.
razlika ti je u udarnoj sa čegrtušom kao prijenosom i pneumatskim čekićem koji sa manjom snagom ruši sve pred sobom, kako kaže Mali Plavi!
E udarnu bušilicu treba dobro pritisnuti da bi udarala, inače samo tuče na mjestu, probaj prvo sa malim svrdlom, pa kad probušiš proširi rupu većim.
Bušilicu s pneumatskim čekićem se ne pritišće, jer ona radi na drugom principu.
Kupi u Pevecu komplet Lux profi kao što ti je već netko rekao, ili svrdla firme Alpen, Bosh, Hilti koja su ti ako se profi ne baviš bušenjem svaki dan preskupa.
Boris_RI
28.06.2007., 18:38
Baš si i ja tu YPL 1402 gledam za štemanje cigle u budućoj kući.
detalji kažu:
1400W
800 okr/min
4100 udaraca /min
32mm beton/kamen
kovčeg
3 SDS svrdla, šiljasto i ravno dlijeto
3 godine garancije 398,82kn
Ima li tko iskustva sa ovom hilticom?
Napominjem da bi mi služila za kopanje kanala za stuju i vodu u kući (novogradnji)
ac_thunder
28.06.2007., 20:49
Baš si i ja tu YPL 1402 gledam za štemanje cigle u budućoj kući.
Ima li tko iskustva sa ovom hilticom?
Napominjem da bi mi služila za kopanje kanala za stuju i vodu u kući (novogradnji)
Ako će sparkica kupit ovaj elektro-pneumatski čekić za bušenje 2-3 "šestice" sa profi svrdlima koji koštaju više od same bušilice, onda ti definitivno moraš ići na nešto jače. :zubo:
ambrozija
06.07.2007., 17:50
... meni dobra Bosch PBH 2000 SRE ... al' cijena 1.000 kunića:o
maler & CO.
06.07.2007., 20:14
E udarnu bušilicu treba dobro pritisnuti da bi udarala, inače samo tuče na mjestu, probaj prvo sa malim svrdlom, pa kad probušiš proširi rupu većim.
Bušilicu s pneumatskim čekićem se ne pritišće, jer ona radi na drugom principu.
Kupi u Pevecu komplet Lux profi kao što ti je već netko rekao, ili svrdla firme Alpen, Bosh, Hilti koja su ti ako se profi ne baviš bušenjem svaki dan preskupa.
I sam onda znaš o čemu se radi,ovih jeftilena od kada su se pojavili poderali smo mase i zaključili bolje jedna prava jer ti na kraju dođe na isto.
Meni osobno sad je De Walt najjači alat,imam par komada i to kaj rade nije normalno.
A za doma ti isto ne pomaže jeftilen kad naletiš na pravi beton i armaturu.
jesam se nasmijo na 2. post Hilti za 600kn :lol:
ako ocete kvalitetnu Pneu busilicu za po kuci uzmite Makitu, ta nece krepat, po meni najbolji alati, i sam posjedujem njihov mali pikamer, brusilicu, cirkular i blanju oliti hoblericu, ako busite po 2-3 rupe u zidu dosta vam je obicna udarna Bosch, snage 400-500W nadje se za 100-njak € il cak manje, a doticne su odlicne i za precizna busenja drva, metala i sl., sto u kuci zna bit jako korisno, sa pneu busilicom zaboravite na busenje rupica u drvu i metalu...
ako bas ocete pneu busilicu a busite 2 rupe godisnje uzmite Einhel u Pevecu za 200kn i deri, ima susjed 2 i zadovoljan je, takodjer i ove druge jeftine kineske nuspojave su ok za po kuci, samo gledajte da dolazi dista borera sa njima jer su odvojeno skupi
sta se tice profi pikamera Metabo i Hilti su top
izbjegavajte Black&Becker nove modele
I sam onda znaš o čemu se radi,ovih jeftilena od kada su se pojavili poderali smo mase i zaključili bolje jedna prava jer ti na kraju dođe na isto.
Meni osobno sad je De Walt najjači alat,imam par komada i to kaj rade nije normalno.
A za doma ti isto ne pomaže jeftilen kad naletiš na pravi beton i armaturu.
:top: De Walt je zakon, ja sam istreso 200 eura za AKU šrauber s dve baterije i radi ko lud. Prije toga sam poderao onih kineskih 3 komada u godinu dana.
ali kad nemaš odmah love pri ruci dobro je i to.
Iako imam i pneumatsku bušilicu (SDS) iz Baumaxa za 300 kn i još uvijek nakon tri godine tere beton i ciglu, iako moram reći da je i pazim. Komplet borera koji kopčam na nju košta tri puta više nego ona.:zubo:
Već sam se namjerio na jednu novu de Walticu, ali ovaj stari vrag ne želi riknuti:)
Ima li tko kakav savjet uz bušenje betonskih zidova, npr. za zakačiti sliku ili nekaj? Kako jednostavnije izbušiti betoski zid osim naravno da držiš bušilicu 4 sata za jednu rupu :) hvala
McGrubi
24.07.2007., 10:15
udarna bušilica, kvalitetna i kvalitetni boreli
mi imamo plavu boshovu, buši ka da je maslac
Pa ne bu si čovjek kupoval bušilicu o 3 soma kuna kaj bu si jemput godišnje zbušil rupicu za sliku.
kupi si u Pevecu ili baumaxu pneumatsku bušilicu (sa SDS glavom) za 200 do 300 kuna i par borera debljina koje ti trebaju, i to ti je za kućnu upotrebu čist dost.
McGrubi
24.07.2007., 18:20
750 kn na akciji
chateauxdeif
24.07.2007., 21:03
u "moje doba" su postojale posebne plastične kukice sa čeličnim vrlo tankim i kratkim čavlićima (istina onda je to bio zapadnjački proizvod) nemijenjene upravo za vješanje slika na betonske zidove. mislim da sam vidjela da ih i danas ima u dučanima.
nisam previše mjerodavna jer sam beton "zamijenila" 45 cm debelim zidom, pune cigle:) svejedno pitaj u dučanu, jer razlika u cijeni.....;) ;)
demosten
25.07.2007., 08:32
Ja sam jednom zbušio rupe u zidu betonskom. 6 tipli 2 sata bušenja (sa međuhlađenjem bušilice) 2 borera skurio i ona kupio neki titanski i on se nije zglodao odmah.
Ali to nije ništa jednom sam bušio sudoper i nikako nisam mogao zbušiti rupu za sudoper. Onda sam otišao kod jednog tipa koji ima svakakve bušilice. On je uspio zbušiti sudoper tek sa hodeno hlađenom bušilicom i opet borerima sa vodenim hlađenjem. I to nakon pola sata bušenja ufff...
Mali Plavi
25.07.2007., 14:47
Ja san sestri u Zgu kad san joj viša slike po stanu sjeba bušilicu.
To je bilo nevjerovatno, sat vremena za jednu rupu, dva borera sjeba,a kasnije i bušilicu, zupčanik otiša, to je katastrofa kolko su zidovi tvrdi, vojna zgrada na Savici.
Katastrofa zidovi.
Reka san da joj više nikad neću ni bušit ni štemat ni ništa, odustajen od svakog daljnjeg pokušaja.
Ja sam jednom zbušio rupe u zidu betonskom. 6 tipli 2 sata bušenja (sa međuhlađenjem bušilice) 2 borera skurio i ona kupio neki titanski i on se nije zglodao odmah.
Ali to nije ništa jednom sam bušio sudoper i nikako nisam mogao zbušiti rupu za sudoper. Onda sam otišao kod jednog tipa koji ima svakakve bušilice. On je uspio zbušiti sudoper tek sa hodeno hlađenom bušilicom i opet borerima sa vodenim hlađenjem. I to nakon pola sata bušenja ufff...
:rofl: :s
Što se tiče sudopera, vjerojatno je u pitanju neki tvrži inox? A taj zahtjeva određenu tvrdoću svrdla, određeni rezni kut i brzinu bušenja. I naravno da treba hlađenje.
Što se tiče rupa u zidu, nabušio sam se svakakvih rupa, od instalacijskih do onih montažnih. Najljepše je dok te kompletnoga bušilica okrene za 180° :D
I nikad mi se nije dogodio da sam odustao od neke rupe, samo sam orao mijenjati taktiku u slučaju betonskog željeza.
Bit je u kvalitetnom svrdlu i kvalitetnoj EP bušilici. Što se mene tiče, klasična vibraciona bušilica i klasična spiralna cilindrična vidija svrdla ne ostoje. Postoje sds i sds+ svrdla i ep bušilice.
Za par rupa godišnje poslužit će neka pevčeva EP bušilica za kojih 350kn uz koju se dobiju i jednokratna :D sds svrdla. Ako igrate na veću količinu rupa, češću uporabu i dugovječnost tada treba uzeti barem B&D ili još bolje Bosch. Može i zeleni Bosch, ja sam sa svojim zadovoljan. Svrdla bi bilo dobro uzeti DeWalt i Bosch, ili nekog trećeg proizvođača.
Uz običnu vibracionu bušilicu očekuj sporost, upiranje, buku (cviljenje) i pregrijavanje svrdla u većini betona.
ekstrem
25.07.2007., 16:03
Ako vec ne zelis kupiti profi busilicu i borere,a vidim iz posta da ne zelis busiti jednu rupu sat vremena,najjeftinije rjesenje je da zovnes nekog tko ima da ti dode izbusiti,das covjeku za pice i svi zadovoljni.
a sto se tice busenja sudopera i tu imas specijalne alate boreri od cobalta i original sjekac za rupu.vazi isto pravilo zovni nekog ili odnesi sudoper da ti izbuse .
das 50-100 kuna i sve rjeseno
U pevecu, busilica Hasta sa svrdlima cca 170 kn. Za kucnu upotrebu sasvim dovoljno. Kada se pokvari bacis i kupis novu. Iako ja sam na poslu koristio takvu (bila je kupljena kao zamjena dok je bosh bio na popravku) i gazili smo je dvije godine dok nije crkla. I vise smo je koristili za stemanje nego za busenje i nismo uopce pazili na pregrijavanje. Stanes kad je vise ne mozes drzati u rukama od topline :rofl: :rofl: :rofl:
BluesCat
27.07.2007., 16:12
Čekićara bušilica i SDS svrdla.
Za bušenje rostfraja su kobaltna svrdla, kao što kaže Extrem, a obično se prodaju pod nazivom svrdla za fostfraj. I još je jedna stvar jako bitna. Bušite s malim brojem okretaja, nikako ne s velikim. Prilikom bušenja se moraju odvajati komadići metala poput malenih listića ili poput federa.
lcarevi5
27.07.2007., 21:51
Uzmi u Peveca Einhell štemalicu od 950 w.Ja je imam oko 2 godine.Radi kao sat,a ja dosta štemam.Električar sam.Možeš bušiti udarno i bez udara.Imaš nastavak za obićna svrdla.Cijena oko 400 kuna.
dizzy_boy
27.08.2007., 15:41
Ma bušio sam jučer rupu u gredi fi12 sa svrdlom za drvo i nisam stisnuo dovoljno "gasa" da dobije rotaciju i zaglavilo mi se svrdlo na pola grede pa se nisam bogzna kaj snašao u tom momentu pa sam samo stisnuo "gas" a ono nikud i onda se pojavio bijeli dim iz bušilice. Baš sam to sve šeprtljavo izveo, ali jebiga... desilo se :)
Jesam li ja to sje.. bušilicu? Nakon toga je radila normalno - bušio sam dalje drvo, beton (fi 8,10,12) i kao sve OK. Bušilica je neka jeftina udarna za 194kn - Workers Best.
Imam još jedno pitanje, a vezano uz akumulatorski odvijač. Isto tako neki jeftini PowerPlus za cca 130kn u Getrou - 18V baterija. Napunio ga, zašerafio neke šerafe u drvo, ispraznio ga i opet napunio. Nakon toga je stajao jedno mjesec dana i valjda se ispraznio od stajanja. Napunio sam ga navečer i drugo jutro sam bez frke mogao stiskom ruke zaustaviti vrtnjum, a da ne govorim kako je jedva ušerafio 5cm šeraf u meko drvo. Odnio sam ga reklamirati, ali nekako sve sumnjam da će nešto od toga biti, sve se bojim da je to tako kod jeftikanera i da se sad mogu slikati s tim sranjem.
Ima li ko takvoga i radi li mu kak treba?
Pokušao sam zaustaviti 18V Einhela i skoro mi je oderalo kožu s dlana.
chateauxdeif
27.08.2007., 19:21
@dizzy_boy
vezano za tvoju bušilicu i bijeli dim, pogledaj potpis od DIsign:)
rekao je sve!
Bijeli dim dolazi od izgaranja laka, kojim je izolirana bakrena žica - namotaji bušilice. Kad ti se rotor zaglavio, ti si još "dodao gasa", a zaglavljeni rotor, dok je stator pod punim naponom, za elektromotor je stanje kratkog spoja.
Na svim el. ručnim alatima (i elektromotorima općenito) treba izbjegavati velike padove broja okretaja, jer što se rotor sporije vrti, bliže je stanju kratkog spoja. Pravi kratki spoj je kad je stator pod nazivnim naponom, a rotor je zaglavljen. Posljedice su... šlus, izgaranje izolacije, i još veći šlus.
dizzy_boy
28.08.2007., 08:21
Hm, da. Izgleda da sam onda ipak malo sje bušilicu :) Iako, bušilica i dalje radi ko da se niš nije desilo ...
U najboljem slučaju si malo spalio kolektor. No vjerojatnije je da se dogodilo ono što ti Champ kaže. Jer se kod motora upravo to i događa.
AndorDrakon
17.10.2007., 16:03
Ovo je prvi post o bušilicama koji sam našao, pa da ne otvaram novu temu, odmah postavljam pitanje ovdje:
Uzeo bih bušilicu "za po kući", dakle trebat ce mi za bušiti rupe u zidu i stropu, treba se postaviti 2-3 nova lustera, pa vješalice za robu, pa police za knjige i biljke, ormaric u kupaoni...Uglavnom, gledam ove dvije :
Bosch gsb 1600 re (http://www.propero.hr/product_info.php?manufacturers_id=121&products_id=5461), 650 kuna u Merkuru
I bosch psb 500 re (http://www.corbis.hr/index.php?main_page=product_info&products_id=1004&cPath=151), 500kn u Merkuru
A jedan trgovac mi je bio nudio i Makitu, ne znam koji model, koji je negdje oko 800 kuna.
Ne bih baš uzeo nešto jeftino, htio bih neki trajniji uređaj na koji ću moći računati i za 5 godina. Zato bih molio vaše preporuke, ukoliko treba uzeti jednu od ovih, ili ako imate bolji prijedlog, rado bih ga čuo.
I na kraju, koji će mi još dodaci (svrdla i to) trebati?
Plavi Bosch ti je profi. Jača je i manje košta (bar kak si ti napisal). Ja bi odabral nju.
Ove obje ti budu dobre ak imaš ciglu. Za u beton ih zaboravi.
AndorDrakon
17.10.2007., 16:32
Plavi Bosch ti je profi. Jača je i manje košta (bar kak si ti napisal). Ja bi odabral nju.
Ove obje ti budu dobre ak imaš ciglu. Za u beton ih zaboravi.
Zamijenio sam cijene :bonk:
Nažalost cigle su samo pregradni zidovi, a većina navedenih stvari neće ići na njih. Ima ispod boje sloj žbuke, ali zgrada je dosta stara i relativno dobro gradjena, kad mi je lik bio probijao nosivi zid da provuče struju do šupe, morao je ići po jaču bušilicu :D
Tako da ce mi trebati nesto jače? A što, a da ne bude preskupo (čitaj - da ne bude preko nekih 800kn)?
Stari Zeke
17.10.2007., 20:05
Kaj se u Merkuru da nabaviti Bosch bušlica jeftinije nego u npr. Bauhausu? Gdje je u ZG najpovoljniji Bosch?
Kaj se u Merkuru da nabaviti Bosch bušlica jeftinije nego u npr. Bauhausu? Gdje je u ZG najpovoljniji Bosch?
Gramat, Pevec. Bauhaus mi nikad nije djeloval jeftino.
Trgometal...
BluesCat
18.10.2007., 11:04
Makita :top:
Tako da ce mi trebati nesto jače? A što, a da ne bude preskupo (čitaj - da ne bude preko nekih 800kn)?
Ak već kupuješ kvalitetniju bormašinu, kupi onu s dvije meh. brzine.
Za štemanje i bušenje betona kupi neku jeftinu kinesku štemericu (preporučam Einhell ili Alphatools) manje snage. Nemoj onu kaj izgleda k'o obična bušilica (Hasta), već onu koja ima motor okomito na smjer borera.
AndorDrakon
22.10.2007., 12:00
I mislio sam za stemanje i busenje betona kupiti nesto jeftinije. Ali to cu uzeti samo ako se pokaze da moram busiti beton. Trebea mi za sada busilica za "finije" radove, za drvo, ciglu, zbuku. Jesu li u toj kategoriji ove Boschove busilice dobar izbor? Na sto moram obratiti paznju, osim snage (sto vise to bolje), aku-busilice vs. produzni kabel, itd...
igi_pop
22.10.2007., 12:23
ja doma imam Black & Decker bušilicu sa prstenom za prebacivanje na udarno bušenje za beton i slično. Imam je već 15-ak godina, možda i više. Još iz doba kad je black&decker bio crn a ne sad tetkasto narančast :))) jedini problem sa njom do sada je bio taj što sam ju posudio susjedu koji mi je spušio kapicu od gumba za kontakt pa moram prst unutra uvalit 1.5cm cca (što zna bit malo bolno) i što mi ponekad ispadne iz brzine u "ler", ono, između brzina..nikad na servisu nije bila a bušio sam čeljezo, cigle, armirani beton, pocinčane vodovodne cijevi - nema šta nisam. Imaju u ponudi i male alate sa akumulatorima koji su dobri za po doma pa malo istraži, odriješi kesu i kupi nešto što će ti trajati 10-ak godina. isplati se..samo, black & Decker, ne znam dali ga uopće ima u hrvata jer koliko znam predstavništvo u regiji "Balkan" ne postoji..
AndorDrakon
22.10.2007., 13:38
Ne znam da li se moze ovo zakljuciti, dobiti konacan odgovor i onda ici kupiti isti. :D Vjerujem da ne mogu puno pogrijesiti uzmem li bilo koju busilicu ranga Bosch, Makita ili Black & Decker. Zanima me koju odabrati izmedju njih, za sto mi je vazna snaga, za sto broj okretaja, samostezna glava, 2 brzine, udarna funkcija ako je ima itd...
Sve mi se cini da cu na kraju uletit u ducan, eci-peci-pec i gotovo :D
igi_pop
22.10.2007., 13:45
ne znam koji ti je dućan blizu, ali odi u Bauhaus npr, tamo jedan poveći čiča radi na odjelu, demonstrirat će ti alat svaki koji želiš i prema tome što trebaš će te savjetovati. čuo sam ga a i pričao sa njime i zna šta govori čovjek. i definitivno odi na Bosch ili B&D ako imaš para..
AndorDrakon
22.10.2007., 13:53
Vidim da bi koristilo da kazem da sam iz Rijeke, za sada sam bacio oko na aparate u Merkuru, u Pevecu sam vidio uglavnom EinHell i druge relativno jeftine i meni nepoznate busilice. Ovdje nema Bauhausa :ne zna:
vinova lozinka
22.10.2007., 13:55
Da li je zelena Bosch PSB 500 RE pogodna za bušenje rupa u betonu?
igi_pop
22.10.2007., 15:40
ako ne moraš bušiti velike rupe za sidra nekakva poslužit će jer ima onaj svič za udarno bušenje. samo stavi dobar borer i piči. i da, potroši para na borer je iz iskustva znam da kupiš jeftino i onda se počne voditi utrka između oguljene glave i savijanja kompletnog borera zbog toppline..
igi_pop
22.10.2007., 15:42
..i tehnikalija
Technical data
Power input: 500 W
Power output: 260 W
Max. torque: 7,5 Nm
No-load speed: 0 – 3.000 rpm
Impact rate: 48.000 bpm
Machine weight: 1,5 kg
drilling range
Max. drill diameter in concrete: 13 mm
Max. drill diameter in steel: 10 mm
Max. drill diameter in wood: 20 mm
ako su ti ovi fi dovoljni - think no more..BUY!BUY!:top:
AndorDrakon
22.10.2007., 16:08
Jel moze ovakvi podaci i za Bosch GSB 1600 re, evo gledam pa ne mogu naci osim ovih promjera, koji su 13mm za metal, 16mm za beton i 30mm za drvo :D
Izmedju ove dvije, koju da odaberem pa da to rijesimo...a tek ce onda poceti prava pitanja, kako ovo kako ono :D :D
igi_pop
22.10.2007., 18:58
za nju JE malo teže naći podatke jer je niti nema u ponudi od strane Boscha. Zamjenila ju je GSB16RE koja je zapravo ista koliko se meni čini. A ti modeli su plavi bosch pa bi kakti trebali biti bolji.
katakteristike ove 16-ice sljede:
Technical data
Rated power input: 701 W
No-load speed: 0 – 2.600 rpm
Power output: 365 W
Weight: 1,90 kg
Torque (soft screwdriving application): 13,5 rpm
Rated torque: 2,1 Nm
Drill spindle connecting thread: 1/2" – 20 UNF
Clamping range: 1,5 – 13 mm
Length: 266,0 mm
Height: 180,0 mm
Impact rate at no-load speed: 0 – 41.600 bpm
drilling range
Drilling dia. in concrete: 16 mm
Drilling dia. in wood: 30 mm
Drilling dia. in steel: 13 mm
Drilling dia. in masonry: 18 mm
igi_pop
22.10.2007., 18:59
dakle, ak imaš para, plava je bolja al to ti je profi alat. pa sad kak oćeš. cjena plave je između 800 i 900 kn plus PDV..pa ti vidi :)
AndorDrakon
22.10.2007., 23:28
dakle, ak imaš para, plava je bolja al to ti je profi alat. pa sad kak oćeš. cjena plave je između 800 i 900 kn plus PDV..pa ti vidi :)
Plava GSB 1600 re je 650 kuna, zelena PSB 500 re je 500 kuna, pa ta razlika u cijeni i nije nesto velika...Jos komplet svrdala i spremni smo...
Najprije kupi , pa se onda jadaj!
AndorDrakon
23.10.2007., 13:30
Evo update situacije: Bosch PSB 500 Re je 450 kuna! Kaze lik u Merkuru da je to najprodavaniji model. Ali nema samosteznu glavu. Cek malo...
Evo link iz Propera za PSB 500 (http://www.propero.hr/product_info.php?manufacturers_id=121&products_id=2657)
I tu kaze da ima samosteznu, medjutim ona u Merkuru je nema. No dobro, da nastavim. Koliko mi je bitna ta samostezna glava, moze li netko objasniti prednosti i eventualne nedostatke?
Bosch GSB 1600 RE (kosta 650kn) trenutno nisu imali (ta ima samosteznu, jel :mig: ). Jos sam zamijetio Black & Deckerovu, 650w i 550 kuna kosta.
Koliko je bitna ta snaga? Je li velika razlika izmedju 500w i 700w kad se radi o busenju betona?
Nekako sam najblize ovoj GSB, nisu je imali pa moram cekati iduci tjedan da dodje...
Uzeo bih jos i set svrdala, ima li neki proizvodjac da preporucujete? Vidio sam jeftinih, ali i skupih ko svetog Petra kajgana, vjerovatno bih uzeo set od 4-5 svrdala (velicine 4,5,6,8) za cca 100 kuna ili malo vise, za tu cijenu bi trebali biti kvalitetni. Za sada samo svrdla za beton, a kasnije cemo nadopunjavati...
igi_pop
23.10.2007., 15:45
sa ovakvom glavom nisam nikad radio. na svom black & deckeru imam good old fashioned nazubljenu glavu di trebaš ključ. no, trenutno mi je najmilija SDS varijanta od Boscha, takvu sam ubodnu pilu kupio. samo klik za upad, klik za vađenje..mrak :)
AndorDrakon
24.10.2007., 19:37
E sad sam malo zbunjen. Bio u Pevecu, Psb 500 re, kosta 400 kuna, rekoh fino, dobro da znam. I nekako nadjem i plavi Bosch, gsb 16re...1100 kuna! A gsb 1600re je 650 kuna u Merkuru.
Koliko sam ja skuzio, izmedju ovih busilica ne bi trebala postojati neka razlika, osim sto je eventualno 16re novija serija...ali 400 kuna razlike ipak je previse, i sad ne znam zasto je 1600re toliko jeftinija...
cd_covers
24.10.2007., 22:19
E sad sam malo zbunjen. Bio u Pevecu, Psb 500 re, kosta 400 kuna, rekoh fino, dobro da znam. I nekako nadjem i plavi Bosch, gsb 16re...1100 kuna! A gsb 1600re je 650 kuna u Merkuru.
Koliko sam ja skuzio, izmedju ovih busilica ne bi trebala postojati neka razlika, osim sto je eventualno 16re novija serija...ali 400 kuna razlike ipak je previse, i sad ne znam zasto je 1600re toliko jeftinija...
malo manje filozofiranja...bilo koja plava Bosch je odlična bušilica....nije to nešto oko čega treba glavu razbijati...
AndorDrakon
27.10.2007., 11:46
malo manje filozofiranja...bilo koja plava Bosch je odlična bušilica....nije to nešto oko čega treba glavu razbijati...
Jes, a koliko ima koristi od recimo ovog usisnika prasine sto ga ima PSB 700-2 RE (http://www.ponuda.com/v4/_Ducani_poc.asp?TIP=ART3&id=30958)?
AndorDrakon
21.11.2007., 08:56
Kupljena je busilica, GSB 1600 RE, set svrdala Bosch, vec je i testirana i radi, mada su moje amaterske vjestine mogle uzrokovati probleme. Zato pitanja:
Na koliko okretaja busiti drvo, beton i metal? Vrijedi li neko pravilo - sto tvrdji materijal to manje (ili vise) okretaja? Jucer sam busio zid s udarnom funkcijom, i promjena snage s 40% na 80% nije pokazala nikakvu razliku (bar u izvodjenju radova).
Treba li i za busenje drva koristiti udarnu funkciju? Za beton da, za metal ne bih znao.
Kolike tiple postaviti za npr. police 70x25 u ostavi, koje nece biti preopterecene? Ima li neko mjesto gdje bih mogao naci kakve korisne savjete ili cu sve morati ovdje pitati? :D
cd_covers
21.11.2007., 09:23
Treba li i za busenje drva koristiti udarnu funkciju? Za beton da, za metal ne bih znao.
Beton da, cigla da ili ne, ovisno da li te smeta ako rupa bude malo veća.
Drvo i metal nikako ne čekić koristiti.
Metal se buši na manjim okretajima, drvo nije toliko bitno, ali ne treba pretjerivati jer spališ borer.
Kolike tiple postaviti za npr. police 70x25 u ostavi, koje nece biti preopterecene? Ima li neko mjesto gdje bih mogao naci kakve korisne savjete ili cu sve morati ovdje pitati? :D
8-10 mm kvalitetnije tiple kupi....
AndorDrakon
21.11.2007., 10:36
Beton da, cigla da ili ne, ovisno da li te smeta ako rupa bude malo veća.
Drvo i metal nikako ne čekić koristiti.
Metal se buši na manjim okretajima, drvo nije toliko bitno, ali ne treba pretjerivati jer spališ borer.
Hvala na korisnim odgovorima, jos da te pitam, da li busiti odmah u betonu rupe s velikim promjerom, ili napraviti najprije recimo 4mm, pa onda prosiriti na 8mm?
8-10 mm kvalitetnije tiple kupi....
Znaci, nikako 6mm tiple duboke 50mm?
U Boschovom setu nastavaka za busenje, max promjer svrdla je 8mm za beton, 8mm za drvo i 5mm za metal. Morat cu ocito nabaviti i malo vece promjere.
Za postaviti plafonjeru, koje tiple i koliko duboke? Uz standardno "pazi da ne ostetis zicu..."
cd_covers
21.11.2007., 11:01
Hvala na korisnim odgovorima, jos da te pitam, da li busiti odmah u betonu rupe s velikim promjerom, ili napraviti najprije recimo 4mm, pa onda prosiriti na 8mm?
to se radi ako treba dosta precizno nešto zabušiti..veći borer zna malo pobjeći...funkcionalno je nepotrebno
Znaci, nikako 6mm tiple duboke 50mm?
Za police ne....8 ili 10mm/40 ili 50 mm kvalitetne tiple... (Fischer ili sl.)
Za postaviti plafonjeru, koje tiple i koliko duboke? Uz standardno "pazi da ne ostetis zicu..."
Normalna plafonjera 6mm...35-50mm dubine
gazdaki
22.11.2007., 12:10
http://www.akcije.hr/?id=9915&akcija=5+-+djelni+set+strojeva+ALPHA+TOOLS
znalci, što kažete na ovaj set za sitnije intervencije po kući, postavljanje slika i sl.
Probaj, pa javi. Puno plastike za malo para. Imaju 5 god garancije?
gazdaki
22.11.2007., 17:00
Probaj, pa javi. Puno plastike za malo para. Imaju 5 god garancije?
ne znam da li jeto na sve prozvode.
dao bih ja i više para za sličan set, kada bih znao gdje ima.
stipe_5
09.01.2008., 12:22
Evo ja sam pronašo dosta zgodnu stranicu sa profesionalnim alatom www.centar-alata.hr (http://www.centar-alata.hr/elektroalati-makita/c4_37/index.html), mislim da se tu može dosta viditi zgodnog alata, osobno sam je odmah spremio u bookmark.
Inaće se bavim klimatizacijom i tražio sam neku udarnu čekić bušilicu pa sam naletion na MAKITA HR 5001 C (http://www.centar-alata.hr/elektroalati-makita/c4_37/p304/makita-hr-5001-c-udarna-busilica/product_info.html), zanima me dali ima neko iskustava sa makitom dodas nisam imao Makitu sve sam radio sa boschom. Imam trenutno Bosch GBH 7-45 sa njom sam zadovoljan, ali mi se ukazala potreba za još jednom bušilicom. Čak je Makita i jeftinija od boscha stvarno neznam što da kupim.
Ako neko ima neki savjet neka predlozi.
Hvala unaprijed
maler & CO.
11.01.2008., 00:23
E bratko,ta sva čuda koja si nabrojao,nemaju nikakve šanse sa ovi sportskim modelom.
1.Pomaže u razvijanju mišične mase.
2.Troši kalorije.
3.Za brzinu rada koristi specijalne senzore,koji registriraju kad je želudac pun.
Pa ti vidi prijatelju moj,kakva struja i baterije.
http://img85.imageshack.us/img85/3391/builicaxh4.gif (http://imageshack.us)
mr.wolf69
11.01.2008., 13:59
@veky
sve si dobro napisao al alatu barem nama dostupnom u hr treba dodati Festo i DEwalt svakako
@ostali komentari...bez kvalitetnih-skupih borera nikakvog posla nema
i ja imam staru iskru cirkular i bošilicu i 20 godina sve super
moji frendovi i ja skloni smo boschu-navika valjda
@stipe...makita nemože bit loša sve je to pro alat..ako su iste karakteristike ko bosh kupi jeftinije
zanimljivo na moru sam nešto radio s nautikom i u marinama svi koriste lux i einhell jer kad im bućne u more ne plaću:D nego kupe jednako jeftino i ajd dalje..nigdje po jahtama nisam vidio plavi bosch ili proxxon i sl..
isto je netko pitao ..za po doma i hobi zeleni bosch je jednako vječan ko plavi
cd_covers
11.01.2008., 14:39
@veky
sve si dobro napisao al alatu barem nama dostupnom u hr treba dodati Festo i DEwalt svakako
i AEG koji btw sad ima akcije...jučer frend kupio Aku bušilicu 12V, 35Nm, 1300okr, 2.0Ah x2 kom, brzi punjač, kofer, na sniženju 50%...1100 kuna...
Pozdrav,
Tomislav
maler & CO.
11.01.2008., 16:32
Kaj velite onda na ovakvu ljepotu?
http://www.metabo-p7911.com/home.aspx
Ima moj stari Bosch zelenu bušilicu stara 30 godina, buši u beton ko luda čovjeće a imamo jednu einhelovku bila je ganc nova trebali zbušit jednu rupu u beton s njom, na pola rupe zupčanik ošo. Pa ti ti vidi! a ova boschovka nemam riječi. Alat koji se prenosi s koljena na koljeno.
Od ovog einhela jedino kaj ni se sviđa su im one štemerice, ovo ljeto sam se s jednom družio duže vrijeme. Kompletno prizemlje skinuo s njom žbuku, u 2 sobe glazuru i u kupaoni na podu nisu bile ploćice nego sve u komadu mislim kulir ili nešto tako slično debljine negdje 7-8 cm, mala to pojela. Toliko se zagrijala da je ona mast za podmazivanje SDS nastavaka počela curit iz SDS glave po nastavku ko ulje. Odradila to ohladio je, drugi nastavak podmazo stavio i dalje na posao. Od štemanja do bušenja. Mala dere a nije skupa.
A ovaj skupi alat to se jedino isplati profesionalcima koji mora imat pouzdan i izdržljiv alat, jednom mi je jedan majstor rekao jeb... dobrog majstora bez dobrog alat a to vrijedi i suprotno.
mr.wolf69
12.01.2008., 11:40
i AEG koji btw sad ima akcije...jučer frend kupio Aku bušilicu 12V, 35Nm, 1300okr, 2.0Ah x2 kom, brzi punjač, kofer, na sniženju 50%...1100 kuna...
Pozdrav,
Tomislav
baš htjedoh dopisat metabo i aeg:top:
Ja sam pred godinu i nesto dana kupil industrijsku iskru PB1223 (http://www.perles.si/product.asp?dept%5Fid=20&pf%5Fid=20%5F1). Jest da sam ju platil malo vise (~2100 kn), ali nisam zazalil ni lipe.
Lijepo je vidjeti da ima okretni moment 85 Nm (za primjer corsa 1.0 ima okr. moment 88 Nm).
A price o watima me ne interesiraju, jer je 30 god stara b&d 500W busilica puno jaca od nekih novih po +1000 W
maler & CO.
15.01.2008., 05:32
Imam ja Perlesovu mješalicu,kaj oni imaju veze sa Iskrom?
Imam ja Perlesovu mješalicu,kaj oni imaju veze sa Iskrom?
Da.
U biti sam trebal kupiti mješalicu, ali kad sam naletel na tu busilicu, nisam se dugo dvoumil. Ipak sad imam jaku busilicu i dobar mjesac.
Najbolja bušilica za beton je ona s kuplungom.
Kad svrdlo zapne izmedju željeza, bušilica se okrene i baci te s lojtre, tad ti je žal kaj nisi kupil onu 300 kn skuplju.
I meni je moja štemerica za 300 kuna bila super, dok mi nije sfrkala ruku da su me tetive u ramenu boljele dva tjedna. Odmah sam kupio onu sa kuplungom.
cd_covers
15.01.2008., 18:09
Kad svrdlo zapne izmedju željeza, bušilica se okrene i baci te s lojtre, tad ti je žal kaj nisi kupil onu 300 kn skuplju.
I meni je moja štemerica za 300 kuna bila super, dok mi nije sfrkala ruku da su me tetive u ramenu boljele dva tjedna. Odmah sam kupio onu sa kuplungom.
Ovo pogotovo vrijedi za optimiste koji buše sa lojtre jednom rukom (recimo lijevom dešnjaci) nagnuti na stranu.
Kad malo zapne ode ruka i oni sa lojtre u 3pm....
maler & CO.
16.01.2008., 15:00
De Waltove imaju osigurnje za takve slučajeve.
maler & CO.
16.01.2008., 15:06
Vidim link mi nije radio,pa stavljam još jednom ono kaj se meni sviđa,a ne treba mi ionako neko veče bušenje i štemanje.
Preseravanje malo,al neke stvari ponekad vesele možemo i mi malo furat na IN.
http://img258.imageshack.us/img258/1518/hmetabop7911zo6.jpg (http://imageshack.us)
Svaka Einhell-ova štemerica ima kuplung. Samo ju moraš muški držati da proradi.
ma hajde...
18.01.2008., 15:19
A što je kuplung? Ona ručkica za šaltanje sa bušenja na štemanje i obrnuto ili nešto drugo? Zar nemaju to svi bušaći čekići?
brazilac 5
31.03.2008., 12:47
Bok, može neka preporuka best buy bušilice za razne radove u stanu jer ima neku malu od 100 KN iz Peveca koja nije baš naj, naj za razna ozbiljna bušenja po stanu. Dakle, treba mi neka skoro profi bušilica a opet da nije preskupa :top:
:s
Sa sto vishe vati, sto duzom garancijom... Ne mozesh da omanesh sto se tiche kucnih potreba ;)
Ja sam uzeo neku matrix 1400 wati sa udarom, rushi i razbija sve zivo, bushi kao kroz sir a cijena prava sitnica, 50 jura ;)
Jedina zamerka je sto troshi chetkice kao da nema sutra, samo mirishe ali meni ce zavrshiti celo renoviranje stana.
Za dugorocnu upotrebu, preferiram einhel. Garancija 2 godine, pristojan kvalitet a tek cena...
Pozz
Netko će se složiti sa mnom, netko neće. Ja smatram da je za kućnu uporabu minimum B&D. Bolja opcija su Iskra i zeleni Bosch. TKo misli da je to profi alat, taj nikad nije u rukama držao profi alat. Ovdje nabrojani proizvođači su odličan kućni alat za ljude koji nisu dovoljno bogati da kupuju jeftin alat koji neće biti dovoljno jak, precizan, pouzdan kad zatreba i sl.
BTW, četkice se troše jer su meke. Četkice su meke jer bi inače prebrzo potrošile ("pojele", izgrebale) kolektor. A to bi se dogodilo jer je kolektor napravljen od premekog, jeftinog i slabo obrađenog bakra. Nema finih ležaja, da ne govorim o visokoobrtnim ležajevima, nego uglavnom klizne ležaje.
Inače, ne traži se od svake bušilice što više snage, a još manje udarne energije. Osobito, ako nema finu regulaciju snage.
Ja zavrshi svu elektro instalaciju sa tom mekanom bushilicom, povadi nekoliko stokova, prozora, vrata... Srusi poneki zid, skinu 30 ak kvadrata kosuljice i plochica josh... Kada zavrshim, pravac kontish :D
Ja sam otvorio jednu iskru onaj ero ili kako li beshe i da je unutra... Veselje od poluproizvoda a einhel mi je nekako za 70-ak kuna sa garancijom 2 godine prirastao za srce ;)
Nekako mi je predug zivot za "profi" alat made in eu :rolleyes:
Kupi si pravu stvar, B&D, Bosh ili Makitu.
Ja imam model Makita 2450T, oko 3 godine, i neznam za promjenu četkica, i samo treba kupovati dobre borere i špice jer loši borer u betonu potroši na kakvih 30 rupa.
Takav model košta cca 1400kn i uz hobi upotrebu trajati će sigurno 10-15 godina.
Mario, ti očito govoriš o čekić-bušilici (što bi popularno rekli "Hilti"), i tu se slažem da za amatera ne vrijedi trošiti pare na "pravu stvar", jer će mu trebati samo tokom renoviranja (svoje) kuće, plus poneka rupa u beton. I ja sam dao <50EUR za svoju i taj posao mi je odradila, i još je živa da izbuši poneku rupu (a dao sam ~40EUR za burgije i štemajz :ne zna:).
Ali složio bih se s ostalima da za dobru "običnu" bušilicu (sa vibracijom, čisto da može i u ciglu) vrijedi izdvojiti malo više para, bar da se dobaci do zelenog Boscha, Iskre ili B&D. Čisto zato što se će se daleko više koristiti. Svoju Iskru sam naslijedio od pokojnog oca, ima joj bar 20-tak godina, i još šljaka bez problema... i ne smrde joj četkice. :)
E i ja sam nasledio tu istu iskru i raspala mi se u amaterskoj upotrebi (siva boja) jos pre 10 godina a moj otac ima crvenu kojoj je menjao lagere posle godinu dana... Da kupujem einhel tim tempom, trajace mi mnogo duze. Prosta rachunica, neizvesnost iskljuchena.
Ja sam uz svoj "hilti" dobio komplet dleta i burgija koje su sasvim zadovoljavajuceg kvaliteta, priznajem da nisam busio sa njima beton ali sam stemao beton. Prosle zime sam tukao beton sa iskrinim hiltijem i makitom. Nebo i zemlja iskreno, ne znam sta je pokusala iskra da napravi, malo vecu bushilicu?
Pre neki dan sam kupio kineski zadnji sportski lonac za auto od visokopoliranog prohroma sa stelovanjem rezonance za 35 eura koji remus pravi za 150-200 eura...
Znaci, b&d, bosh, makita vise nemaju svoje mesto u amaterskom alatu, to je moje misljenje... Naravno da profesionalac ne moze da nosi dupli alat ako jedan zakaze ali onda nije profesionalac ;)
cd_covers
01.04.2008., 14:55
Znaci, b&d, bosh, makita vise nemaju svoje mesto u amaterskom alatu, to je moje misljenje... Naravno da profesionalac ne moze da nosi dupli alat ako jedan zakaze ali onda nije profesionalac ;)
Ajde molim te nemoj stvljati Makitu u istu rečenicu sa B&D i Bosch (zeleni).
Amaterski alat je Iskra zeleni, Bosch zeleni, B&D.
Profi alat je Makita, Bosch plavi, Dewalt, Hilti Metaboo itd...
Za tu i tamo nešto napraviti (i ako ne zahtjevaš neku preciznost) alat je AlphaTools, Einhell, i sve ostale robne marke od većih trgovačkih centara.
Pozdrav,
Tomislav
evo ja sam kupio nedavno na akciji skill busilicu sa sds glavom i mislim da je za amaterske potrebe sasvim dovoljna. Ali ako je idem usporedivati sa makitom ili boshom koji koristim u firmi razlika je ogromna.
Za busenje betona, kamena pa cak i cigle svakako bih ti preporucio da uzmes neku busilicu sa sds glavom koja ima bolje udarce. i za tu glavu onda kupis adapter sa kojim mozes koristiti i obicne borere za rad u drvu, zeljezu i sl.
A ako ti treba nesto za stemanje onda kupis neku einhel ili sl kao sto je vec gore spomenuto. ali nemoj to kupovati ako ti treba samo busilica.
Skill=Iskra (iskra je većinu stvari radila po Skill licenci). Iskra je imala i marku Perles za Švicarsko/Europsko tržište.
Makita nije hobby alat. Ja pak sa Iskrom nisam nikad imao problema, ne znam za ove nove modele u zadnjih 2-3 godine. Primjetio sam da i B&D više nije što je nekad bio i prema njima je zeleni Bosh zbilja viša klasa hobby alata.
Sa einhellom sam imao iskustva da bušim svrdlom 5mm, a u rupu ide tipla od 8mm jer toliko "baca" da ne možeš borerom od 5 napraviti rupu za tiplu 6 (što je uobičajena praksa). O smradu četkica, ergonomiji i otpornosti da i ne govorim.
monique_7
18.08.2008., 14:44
PM: Znali neko kakvu "radnju" kojoj se mogu obratit da mi izbuše 15-tak rupa za slike?
u pevecu hasta busilica sa svrdlima radi ko beba i sigurno neces imati toliko slika koliko ce ih ona izbusiti
Oluja77
19.08.2008., 15:07
Vidiš kak je to zanimljivo, ima ljudi koji traže "majstore" da im izbuše rupe da objese slike. Koliko su spremni platiti za to? Jel 15kn po rupi previše? Evo meni su danas bili majstori i bušili (dijamantno bušenje) mi rupe kroz beton debljine 30cm u podrumu. Dvije rupe promjera 120mm, jedna 60mm i jedna 40mm = 1000kn. Inače imam Makitu doma i s njom bez problema rupu 20mm kroz taj isti beton probušim za 2min. Imao sam prije neku tipa hasta i skurio sam ju nakon 400-500 rupa.
Oluja77
21.08.2008., 08:05
Ovu temu otvaram jer bez alata "nema" ni majstora.
Pišite o altima koje koristite, koji su dobri, a koji loši, na šta treba obratiti pozornost pri kupnji alata, o dodacima i nastavcima za alate, o alatima za koje većina ili neki ne znaju da postoje, a mogli bi olakšati rad. Pitajte prije kupnje. Uglavnom sve o alatima.
Oluja77
21.08.2008., 08:14
Pošto sam temo otvorio red bi bio i da počnem.
Planiram kupiti ručnu glodalicu. Dvoumim se između Bosch POF 1100AE i POF 1300ACE. Ova druga osim što je jača ima i fino podešavanje dubine. Molim komentare i preporuke. Šta je bitno, snaga, broj okretaja, preciznost...?
jeronimo
21.08.2008., 09:58
Preporučujem ti POF 1300ACE, osim što ima motor jače snage , dolazi u kovčegu i ima i meki start, konstantna elektronika, svjetlo, fino podešavanje dubine, meka ručka, nastavak za usisavač, 3 stezne čeljusti, paralelni-kružni graničnik, usisni adapter, glodalo za utore, kopirna čahura ... Isplati se dati malo više novaca za veće zadovoljstvo pri radu.
amater_total
21.08.2008., 13:26
Jeli dobra blanjalica Iskra ero SK 11-82 ?
U Merkuru za 429 kn....
Oluja77
23.08.2008., 06:25
Preporučujem ti POF 1300ACE,
Hvala na odgovoru. Imaš li kakvu preporuku za neku drugu glodalicu osim Boscha?
Oluja77
23.08.2008., 06:30
U Merkuru za 429 kn....
Ja imam stari (preko 15g) Iskrin cirkular, radi odlično, promjenio sam tri šajbe (zadnju sam kupio Boschovu prije par dana). Radio sam krovište i sve super, rezao i grede i OSB.
Kakva je današnja Iskra, ne znam, ali vjerujem da nije loša.
bernard1234
25.08.2008., 10:49
Vidiš kak je to zanimljivo, ima ljudi koji traže "majstore" da im izbuše rupe da objese slike. Koliko su spremni platiti za to? Jel 15kn po rupi previše? Evo meni su danas bili majstori i bušili (dijamantno bušenje) mi rupe kroz beton debljine 30cm u podrumu. Dvije rupe promjera 120mm, jedna 60mm i jedna 40mm = 1000kn. Inače imam Makitu doma i s njom bez problema rupu 20mm kroz taj isti beton probušim za 2min. Imao sam prije neku tipa hasta i skurio sam ju nakon 400-500 rupa.
ima ljudi koji traže "majstore" da im izbuše rupe da objese slike.........
Koliko su spremni platiti za to??????
Jel 15kn po rupi previše ??????
Otvor za napu N.zagreb 120 mm,debljina zida (cigla+stiropor fasada 8mm) firma dijamant rez uzima 100 eura gotovi za 10 min.....
E sad je to tema sama za sebe... za 10 min zaraditi 100 eura...... ili prckat sam pol dana s prirucnim alatom i kak bu ispalo.......
pa i ne treba bas pola dana sa "prirucnim" alatom ako je zid od cigle. Gotovo je za manje od sat vremena. i jeftinije od 100 eura:)
deri valdez
26.08.2008., 23:35
za 200 kuna i nebum busio cijeli dan gotov sam za sat sat i pol i obecajem da necu zmazat zid(zena me istrenirala)javi se na p
Otvor za napu N.zagreb 120 mm,debljina zida (cigla+stiropor fasada 8mm) firma dijamant rez uzima 100 eura gotovi za 10 min.....
E sad je to tema sama za sebe... za 10 min zaraditi 100 eura...... ili prckat sam pol dana s prirucnim alatom i kak bu ispalo.......
...to tvoje "cigla+stiropor fasad" se obicno pretvori u beton zeljezo cigla + stiropor fasada....onda ljudi koji dolaze postavljaju na makinu dijamantnu plocu i sa njom rezu...jer su se 100 puta opekli na onu poznatu "ma deri to ti je sve cigla"....usput odi vidi koliko kosta dijamantna ploca...uostalom valjda si ih prvo pitao koliko to kosta....naravno neznajuc da ce to trajati samo 10 minuta ti si mislio da je to pristojna cijena...kad si vidio da je to ekipa sjebala za 10 min ti pao na guzicu...e vidis - ti placa neznanje...a to ti je tako i kod urara...kod automehanicara...elektricara....
bernard1234
29.08.2008., 09:39
...to tvoje "cigla+stiropor fasad" se obicno pretvori u beton zeljezo cigla + stiropor fasada....onda ljudi koji dolaze postavljaju na makinu dijamantnu plocu i sa njom rezu...jer su se 100 puta opekli na onu poznatu "ma deri to ti je sve cigla"....usput odi vidi koliko kosta dijamantna ploca...uostalom valjda si ih prvo pitao koliko to kosta....naravno neznajuc da ce to trajati samo 10 minuta ti si mislio da je to pristojna cijena...kad si vidio da je to ekipa sjebala za 10 min ti pao na guzicu...e vidis - ti placa neznanje...a to ti je tako i kod urara...kod automehanicara...elektricara....
Ovo sam kazao:
bernard1234 kaže:
moje je razmisljanje: Ono sto nemogu sam i za to nemam potrebiti alat....i za to nisam osposobljen...radije plati pravog majstora da to napravi kak spada da ne ispadne : CICIJA DVA PUTA PLAĆA......
Ovo sam kazao:
bernard1234 kaže:
moje je razmisljanje: Ono sto nemogu sam i za to nemam potrebiti alat....i za to nisam osposobljen...radije plati pravog majstora da to napravi kak spada da ne ispadne : CICIJA DVA PUTA PLAĆA......
nisam ja nista mislio kontra tebe...nego onako opcenito...:mig:
Johnny B.
31.08.2008., 13:52
Koja je razlika između udarne bušilice i čekić bušilice?
Ja sam naivan mislio da je u pitanju ista stvar :o , ali gledam malo cjenike od Peveca i vidim da se te bušilice razlikuju i cijenom i oblikom :confused:
amater_total
03.09.2008., 17:43
Udarna bušilica je u principu obična bušilica koja ima vibraciju (udar). Obično su slabije i nježnije, a vrte se brže.
Čekić bušilica je masivnija, sporije se vrti a ima jači udar (vibraciju), najčešće koristi SDS prihvat.
Naravno postoje i neki međutipovi i profi proizvođaći (ovo da je udarna nježnija treba shvatiti samo kao ilustraciju a ne doslovno) pa je to teško precizno definirati...
amater_total
06.09.2008., 09:33
U Merkuru za 429 kn....
Da odgovorim sam sebi....( i drugima koga zanima)
Skoro sam je kupio ali onda sam uočio jednu "sitnicu" na ambalaži.
Made in China !
Sve je otišlo u k...
amater_total
06.09.2008., 09:39
Da li netko ima iskustva s "višenamjenskim alatom" Bosch PMF 180 E !
Vrijedi li to i jeli praktično u praksi kako se tvrdi u reklamama. Ja bih ga koristio za utore u drvu i slične stvari...
ravnalo
06.09.2008., 22:41
kao vrsta alata, odličan! ...iz iskustva, rezao limove po automobilu, skidao ljepljena vjetrobranska stakla...
Bosch PMF 180 E:ne zna: čini mi se malo preslab...
pogledaj u bauhausu, nije bosch, duplo jači i duplo skuplji :mig:
amater_total
08.09.2008., 13:18
Ti onda misliš da bi "Fein" bio bolji...
Nego, baš me zanima dali se s njim da raditi na drvenim konstrukcijama (utore i slično)...
Primjerice na drvenoj gredi izdubiti rupu 8x6 cm, 5 cm dubine...
brazilac 5
08.09.2008., 14:52
620W
Drvo/Beton/Čelik 30/24/13 mm
0-4600 o/min
SDS-plus
dodatna ručka s graničnikom dubine
+ kofer
+ set borera - 9 komada
-----------------------
cca. 1100 KN nova
Trebam ju za bušenje rupa po šupi, garaži, stanu i sl. ali da ne razmišljam jel precizna ili nije i da šljaka 10 godina uz redovit servis. Za čega je taj SDS-plus?
Što velite?
brazilac 5
08.09.2008., 14:55
...i da riječ je o zelenom Boschu, vidi link za ponudu http://www.baumax.at/produkte/produkt.php?level_5_id=1768402
ravnalo
08.09.2008., 18:24
mislim da bi joj to bilo naporno...alat je odličan, ali :ne zna:
za utore postoji glodalo sa nazubljenim lancom (makita) 4cm širine i 0-10cm dubine:top:
amater_total
09.09.2008., 12:53
Znači čekić i dlijeto...
Prerijetko radim s drvom da bi mi se makita isplatila.
Usput, je li ta Makita ovo :http://www.mytoolstore.com/makita/mak03-11.html#7104l
Hvala na odgovorima ...
deri valdez
09.09.2008., 21:23
Za dugorocnu upotrebu, preferiram einhel.
Pozz
buhuhahahahahahahhahahahha dobra:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:
ravnalo
09.09.2008., 21:42
je, jedan od modela...
imaš i model sličan običnoj glodalici ali malo glomazniji...
što se tiče učepljenja na drvetu, ako si spretan, zarežeš vrhom motorne pile do neke dubine i popraviš dlijetom...
exAzriel
09.09.2008., 21:43
...i da riječ je o zelenom Boschu, vidi link za ponudu http://www.baumax.at/produkte/produkt.php?level_5_id=1768402
imaš dvije vrste zelenog Boscha...
ovaj sa slike nije profesionalni alat, nego ajmo reči polu profi...
Za radove u stanu, hobi, i povremeno korištenje nećeš naći boljeg.
No ako ju misliš koristiti 8 sati dnevno, cca 6 mjeseci i bacaš ju u smeće...
SDS prihvati ti znači da nemaš borfuter, nego svrdla imaju one utore sa strane.
Što znači da ćeš bez problema bušiti beton, kamen ili ciglu.
Znači unutra original ide vidija borer.
No za borere za drvo i metal trebaš borfuter sa SDS prihvatom, što ti znači dodatno opterećenje za reduktor bušilice i skraćuje vjek trajanja.
Profesionalni BOSCH je tamno zelen, i rječ je o extremno izdržljivom alatu.
Netko je spomenuo Maikitu.
Makita više nije kaj je nekad bila.
Osobno kupujem tamno zeleni Bosch, AEG, i B&D.
To je fakat najkvalitetniji i najizdržljiviji alat, ali bogme i košta.
No isplati se svaku kunu.
Plus toga tamno zeleni Bosch ima garanciju 3 godine na sve, i uz profesionalno korištenje.
Drugim rječima, ako kupiš nešto od ta tri alata, nemaš brige, samo deri do kosti.....
ne vrijedaj Makitu, to je jednostavno institucija.
p.s. moj savjet ti je da kupis kvalitetnog boscha za metal/drvo/siporex a SDS uzmes u pevca na akciji i onda si sve pokrio (ili kupis 2 makite). Usput bosch ima za 1300kn neku koja dolazi sa 2 glave (SDS i brzostezna) i vjerojatno ima kvacilo koje regulira motor
exAzriel
10.09.2008., 07:49
chuspy ne vrijeđam makitu, nego samo velim da više nije što je bila, ni blizu toga.....
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.