View Full Version : Tekući računi - općenito
da li mogu imati otvorena dva tekuca racuna u dvije razlicite banke (svaka po jedan)
leo kaže:
da li mogu imati otvorena dva tekuca racuna u dvije razlicite banke (svaka po jedan)
ne dva nego 30+
ali plaću će ti poslodavac isplaćivati na jedan
Pozdrav!
Kako je nedavno bila rasprava o razlici između tekućeg i žiro-računa, zanima me jedna stvar.
Već duže vrijeme radim jedan honorarni posao i naravno, tu i tamo mi sjednu na račun neki sitni novci. Ali nemam žiro, nego tekući sa ograničenjem, odnosno račun za one sa povremenim poslovima. Već sam u nekoliko navrata pitao žene u PBZ-u, smijem li ja primati honorare na taj račun i da li je sve to OK, one su mi rekle da nema problema, da može. Krajem godine lijepo od firme dobijem potvrdu o isplaćenim honorarima, ispunjavam poreznu prijavu i kasnije bez problema dobivam povrat. Znam da je pravilo da honorari idu na žiro zbog porezne, pa me zanima da li je banka sad u krivu ili šta. Ima li netko iskustvo kao ja? Uostalom, postoje li neke propisane kazne za ljude koji honorare primaju na tekući?
Unaprijed hvala.
syrius1
07.08.2006., 11:36
mislim da bi ovo pitanje trebao postaviti na forumu pravo
Po mojem, ako netko i je u prekrsaju onda to nisi ti nego firma koja ti isplacuje honorar
gljeeva
09.08.2006., 01:54
Da, sa tvoje strane si čist. Stvar je uplatitelja koji račun će tražiti da mu daš za uplate. Banku se to ionako ne tiče, tvoj izbor. Spika sa žiro računima je tu uglavnom za studoše i njihove full time poslove prek SCa
Ovako zelio bih poslovat preko tekućeg računa sa jednom osobom.
pise li tekući račun na kartici i je li dovoljno znati samo njega da bi se poslalo novce na njega..,.
imam par brojeva u koje sumnjam:
koji je od njih tekući
1. taj ima 10 brojeva (na kartici pšise tekući)
2 taj ima 16 brojeva
3. ima 17 brojeva (prvi sedam je nest drugo a drugi 10 je isto kao i tekući broj)
koji broj moram upisat na uplatnicu kada se salju novci tj uplacuju.
Hvala
Lavica02
18.03.2007., 23:38
3. ima 17 brojeva (prvi sedam je nest drugo a drugi 10 je isto kao i tekući broj)
Hvala
bilo bi ti ovo treće
2340009-32******** -> ovo je mislim PBZ
2360000-32******** -> ovo je zaba
prvi dio je VBDI banke
drugi dio je broj tvog tekućeg računa
no da budeš siguran provjeri u banci ;)
Putnik92
18.03.2007., 23:48
Format svakog bankovnog računa u HR je XXXXXXK-YYYYYYYYYK. Prvi dio je račun banke koji banci dodjeljuje HNB a drugi dio je račun u banci koji banka dodjeljuje klijentu u skladu sa određenim pravilima. Za uplatu je potrebno znat svih 17 znamenki (osim kod transfera unutar banke kad je dovoljan samo drugi dio računa).
Poreč (http://porec.aventin.hr) i otok Silba (http://silba.aventin.hr)
Hvala sto ste mi rijesili misteriji.
Pozz
vratijasešime
13.06.2007., 09:46
Trebao bih odabrati banku od pouzdanja s obzirom da mi kroz koji dan sjeda prvo redovno primanje. Dosadasnja iskustva kao studenta su vrlo raznolika pa me zanima vase misljenje.
Cini mi se da ZABA s ovim paketima za sve ima najcjelovitiju uslugu, ali s njima imam nevjerovatnu kolicinu losih iskustava...PBZ se cini dosta jeftiniji, ali nema takve pakete u kojima osim svih mogucih racuna dobijes i osiguranje tu i inozemstvu itd. ZABA ima taj GO card, PBZ ima dodatne mogucnosti na Maestru, tko ce to vise pratit...Sa ostalima nemam bas previse iskustva pa bi cijenio par brzih preporuka! Tnx!
Ako zelis korisne savjete, bilo bi dobro da napises sto te od bankovnih usluga zanima. Primjer, ako otvaras npr. samo tekuci (ne zanimaju te kreditne kartice, popusti u knjizari i sl.), ZABA-in paket se ne isplati uzeti jer vodjenje tekuceg godinje kosta 30-ak kuna, a najjeftiniji paket 240 kn.
Crux'An
13.06.2007., 23:11
meni osobno se najviše sviđa rba... vođenje tekućeg ti je 7kn mjesečno, možeš ugovoriti besplatno internet bankarstvo i to je to... e da, možeš i izabrati da li ćeš visu electron ili maestro karticu...
:cool:
lonicera
14.06.2007., 08:09
iako koristim račun u zabi, nekako mi se čini najpovoljnija PBZ s ovim svim mogućnostima koje nude.
1142007
18.01.2008., 16:40
Planiram mirovinu prebaciti na banku pa me zanima ako imate saznanja u kojoj banci se ista najranije isplaćuje ?
Hvala
Znam da se u otp banci isplaćuje 10 - og, a u sklopu otp senior paketa 5-og. Super su pogodnosti što se tiče minusa, kreditnih kartica, i naravno kredita :)
Johnny_B.
22.01.2008., 00:42
U Erste banci mirovina ide 5-og u mjesecu, bez obzira je li subota ili radni dan. Nadam se da znaš što napraviti kako bi prebacivanje bilo što bezbolnije po tebe (mislim, da ne moraš hopsati po gradu...)
Izolir-traka
26.08.2008., 06:08
Mogu li ja napraviti sebi u pbz tekući račun ako nemam stalna primanja? Imam 20 godina.
Unaprijed hvala na odgovorima :s
Sretna djevojka :)
26.08.2008., 07:12
Možeš...
Izolir-traka
26.08.2008., 07:44
sigurno? ajd super onda :D jer ovo me malo zbunilo...
Otvaranje tekućeg računa
*
Tekući račun u Privrednoj banci Zagreb mogu otvoriti domaće i strane fizičke osobe, koje ostvaruju stalne ili povremene prihode
*
Otvaranje računa može se obaviti u svakoj poslovnici PBZ-a širom Republike Hrvatske
*
Za otvaranje tekućeg računa, možete opunomoćti jednu ili više osoba da raspolažu sredstvima na Vašem računu.
( http://www.pbz.hr/default.asp?jezik=&ru=54&sid= )
Definitivno spadaš u ove s povremenim prihodima. A za što ti treba tekući?
Pogledaj odmah i druge stvari koje idu uz tekući, pa procijeni što ti treba prije nego ga odeš otvoriti (internet bankarstvo, m-pay, trajni nalozi...). Vjerojatno će ti nešto od toga ponuditi, pa budi spreman.
Ali tek počinješ bankariti, mislim da bi ti bolja i povoljnija bila Zagrebačka.
Izolir-traka
26.08.2008., 08:10
treba mi za internet bankarstvo... a ipak bi u pbz-u otvorio zato što za neke usluge koje ću trebati, ZaBa naplaćuje proviziju koju bi izbjegao u PBZ-u.
dakle, mogu imati tekući ako nemam stalna primanja :D e ok, to me zanimalo :D
i da, još me zanima... ako netko zna... koliko se to plaća?
Privredna banka:
vođenje tekućeg računa:mjesečna naknada 3,00 kn
redoviti izvadak tekućeg računa - dostava poštom 2,00 kn
upisnina za telefonsko i/ili internet bankarstvo 45,00 kn
mjesečna članarina za internet bankarstvo 8,00 kn
plaćanje računa u Banci i izvan Banke - Internet bankarstvo 0,25% od iznosa, min 1,00 kn, max 20,00 kn
Izolir-traka
26.08.2008., 08:33
hvala burke & Sretna djevojka : ) :mig:
PomahnitaliTapir
26.08.2008., 10:52
S time da ako si kojim slučajem student kod pbza mozes otvoriti studentski tekuci za koji nema naknade za vođenje.
Kod zabe pak studentsku lepezu koja ukljucuje sve racune + internet bankarstvo za 5kn mjesečno, a naknade za plaćanje su 0kn fizičkima unutar zabe, 1kn pravnim unutar zabe i 2kn sve ostale uplate neovisno o iznosu.
Isto tako i erste ima neki paket za studente itd....
Crux'An
29.08.2008., 22:56
u slučaju da si student zagrebačka ti je povoljnija... sve to dobiješ za 5 kn mjesečno (s tim da je izvod još 2,5 kn, ali to ti ne treba ako imaš internet bankarstvo)
u rba je vođenje računa 9 kn mjesečno, ako taj mjesec imaš promet (ako ga nemaš, ne plaćaš ništa), a internet bankarstvo ti je besplatno...
hmore85
29.12.2008., 15:33
dakle, zamolio bih nekog ovdje da mi pojasni, je li moguće da ja kao punoljetna osoba mogu otvorit tekući račun u banci koji glasi samo na mene?
i koju bi mi preporuku dali, tj. u kojoj banci otvorit?
imam 18 godina, ne bi ima neke ogromne novce na računu, al bi me zanimalo jel mogu ja i dobit "karticu" (ono standardno što se provlači kad starci kupuju, jelte :D) i koliko sve to vremenski traje? i kolko me sve košta, naravno? :D
Anna_maca
29.12.2008., 15:47
dakle, zamolio bih nekog ovdje da mi pojasni, je li moguće da ja kao punoljetna osoba mogu otvorit tekući račun u banci koji glasi samo na mene?
imam 18 godina, ne bi ima neke ogromne novce na računu, al bi me zanimalo jel mogu ja i dobit "karticu" (ono standardno što se provlači kad starci kupuju, jelte :D) i koliko sve to vremenski traje? i kolko me sve košta, naravno? :D
tekući račun otvaraš kad se zaposliš, a sad možeš otvorit žiroračun.
pa za kaj ti to treba?:ne zna:
znam da u podravskoj banci ima mogućnost da otvoriš žiro račun(2o kn) i tekući račun,i sve kaj ti sjedne na žiro ti se automatski prebacuje na tekući:mig: normalno,ne možeš ići u minus,ali dobiješ maestro karticu :mig::mig:
2 tjedan ti negdje traje izrada kartice..
hmore85
29.12.2008., 15:52
tekući račun otvaraš kad se zaposliš, a sad možeš otvorit žiroračun.
pa za kaj ti to treba?:ne zna:
e pa dobro, žiro račun, što li već :D
čisto za to da imam svoj račun odakle mogu trošit novce kad mi treba :ne zna:
znam da u podravskoj banci ima mogućnost da otvoriš žiro račun(2o kn) i tekući račun,i sve kaj ti sjedne na žiro ti se automatski prebacuje na tekući:mig: normalno,ne možeš ići u minus,ali dobiješ maestro karticu :mig::mig:
2 tjedan ti negdje traje izrada kartice..
a jel ima neke mjesečne pretplate il što li već? :misli:
i s tom karticom mogu kupovat, plaćat bilo gdje i za bilo šta, pod uvjetom da se tamo gdje kupujem prihvaća maestro kartica? :misli:
gs398965
29.12.2008., 15:52
možeš otvoriti i tekući, ali moraš imati razlog (moj je recimo bio isplata osiguranja, mislim da sam 16 godina imao). Ako si student, ne mora te koštati ništa ovisno o banci...
gs398965
29.12.2008., 15:54
možeš, pod pretpostavkom da imaš love na računu :)
e pa dobro, žiro račun, što li već :D
čisto za to da imam svoj račun odakle mogu trošit novce kad mi treba :ne zna:
a jel ima neke mjesečne pretplate il što li već? :misli:
i s tom karticom mogu kupovat, plaćat bilo gdje i za bilo šta, pod uvjetom da se tamo gdje kupujem prihvaća maestro kartica? :misli:
sa žiro računa novce možeš podić samo u banci :mig::mig:
a s karitcom tekućeg bilokad i bilogdje gdje primaju kartice :mig::mig:(većina prima maestro),a sad,imaš taj neki paket gdi imaš osiguranje,i to plaćaš 5 kn mjesečno,ali ne znam jel obaveuno ili ne :misli:
hmore85
29.12.2008., 15:59
možeš otvoriti i tekući, ali moraš imati razlog (moj je recimo bio isplata osiguranja, mislim da sam 16 godina imao). Ako si student, ne mora te koštati ništa ovisno o banci...
zra ne može razlog bit to da želim novce pri sebi uvijek? :D
jel se kao student broji 4. razred srednje škole, il baš student?
hmore85
29.12.2008., 16:00
sa žiro računa novce možeš podić samo u banci :mig::mig:
a s karitcom tekućeg bilokad i bilogdje gdje primaju kartice :mig::mig:(većina prima maestro),a sad,imaš taj neki paket gdi imaš osiguranje,i to plaćaš 5 kn mjesečno,ali ne znam jel obaveuno ili ne :misli:
onda po tome meni treba tekući račun, a to ne mogu imat dok se ne zaposlim, kolko sam ja shvatio? :misli:
zra ne može razlog bit to da želim novce pri sebi uvijek? :D
jel se kao student broji 4. razred srednje škole, il baš student?
moja sestrična ima,a ona je 4.srednje..rekla je da je student...
ne,ne može to biti razlog..ali može da imaš honorarne poslove,i slično...:mig:
onda po tome meni treba tekući račun, a to ne mogu imat dok se ne zaposlim, kolko sam ja shvatio? :misli:
da,tebi treba tekući..i sad ti rekoh da možeš...barem u podravskoj banci:mig::mig: taj neki studentski..vjerujem da ga ima i u ostalim bankama
hmore85
29.12.2008., 16:06
moja sestrična ima,a ona je 4.srednje..rekla je da je student...
ne,ne može to biti razlog..ali može da imaš honorarne poslove,i slično...:mig:
neće oni provjeravat jel ja zapravo imam neke honorarne poslove, znači ja mogu slobodno reć da imam neki poslić sa strane, a to što to nije istina njih neće zanimat? :D
da,tebi treba tekući..i sad ti rekoh da možeš...barem u podravskoj banci:mig::mig: taj neki studentski..vjerujem da ga ima i u ostalim bankama
aha. hvala.
dakle da sumariziram, recimo otvorim to u podravskoj, za 20 kn imam žiro i tekući, i recimo da mjesečno samo to neko osiguranje plaćam 5 kn :misli:
jel onda išta tu trebaju moju starci, da li njima dolaze ikakve obavijesti, uzima im neke naknade s računa il oni tu nemaju nikakve veze? :misli:
znači da jedino meni doma dolazi poštom, na moje ime, bilo šta što inače dolazi iz banke? :misli:
neće provjeravat
da..za 20 kn otvoriš žiro..i veliš da bi otvorio tekući i da ti se to sa žiro odmah prebacuje...dobiš 1 karticu za žiro(običnu plastificiranu) i jednu istu takvu za žiro,i kroz 10-15 dana odeš opet u banku,po maestro karticu....
starci ne trebaju ništa...ništ im se ne uzima,ništ ti ne dolazi iz banke doma poštom ak ti to ne želiš...:mig::mig:
i onda si lovu uplaćuješ na žiro račun,pomoću te kartice koju dobiješ( obične plastificirane) :mig:
kokos bijeli
30.12.2008., 09:28
Tekuci mozes imat bez beda, dodes i kazes ja bi otvorio tekuci i to je to. Ne spominji nikakve poslove ni nista, i ja sam ga otvorio kad sam imao 17 i nitko me nije pitao zasto.
voditeljica1
30.12.2008., 21:03
obican tekuci racun mozes otvoriti, ali za studentski tekuci trazit ce te index
hmore85
31.12.2008., 12:58
koja je razlika između studetskog i običnog?
i mislio sam uzet samo obični tekući, e sad me još zanima, jel može netko meni iz druge države uplaćivat na taj račun, i koje mu sve informacije trebaju za uplatu??
Rainbow Lady
09.01.2009., 21:33
Ej ljudi,zna li netko koliko često banka šalje ono pismeno izvješće na kućnu adresu o isplatama s bankomata,plaćanju karticom itd... jednom mjesečno,svaka dva tjedna ili...??
Lavica02
09.01.2009., 22:18
u principu jednom mjesečno
ovisi kak ti je dogovoreno, možda ni ne šalju
Traži da te čeka u poslovnici jer inače plaćaš za slanje izvoda doma.
Usput, to pismeno izvješće se zove izvod. ;)
FreshPower
13.01.2009., 15:50
koja je razlika između studetskog i običnog?
i mislio sam uzet samo obični tekući, e sad me još zanima, jel može netko meni iz druge države uplaćivat na taj račun, i koje mu sve informacije trebaju za uplatu??
1.) Možeš otvoriti tekući račun bez da imaš bilo kakva primanja, možeš si sam ili ti netko drugi uplaćivati, to banku u principu ne zanima sve dok nećeš tražiti odobrenje prekoračenja po računu
2.) razlika između studentskog i tzv. običnog tekućeg računa je jedino u naknadi, koja se za studentski račun ne naplaćuje ili je manja. što se tiče poslovanja, nema velikih razlika, odnosno ograničenja (opet jedino ne možeš dobiti prekoračenje, plaćanje na rate, čekove i slično)
3.) konkretno za PBZ studentski račun se ne naplaćuje naknada (inače je 3kn mjesečno), izvodi doma ti ne moraju dolaziti ako ne želiš bezveze plaćati 2 kn za te izvode. internet bankarstvo s kojim možeš neograničeno raspolagati svim sredstvima na svim svojim računima koštra te 8 kn mjesečno ( jednokratna upisnina je 45 kn). žirac u PBZu otvara se posebno prema potrebi, ima svoju karticu (visa Electron), nema naknade.
po meni, najbolji je pbz jer nema paketa nego sam sebi biraš paket i plaćaš ono što ti treba, a ne neke pakete od 20kn mjesečno ili slično u kojem dobiješ više računa i usluga a ustvari koristiš samo jedno ili dvoje.
FreshPower
13.01.2009., 15:55
u slučaju da si student zagrebačka ti je povoljnija... sve to dobiješ za 5 kn mjesečno (s tim da je izvod još 2,5 kn, ali to ti ne treba ako imaš internet bankarstvo)
u rba je vođenje računa 9 kn mjesečno, ako taj mjesec imaš promet (ako ga nemaš, ne plaćaš ništa), a internet bankarstvo ti je besplatno...
dobiješ internet bankarstvo sa studentskim računom?
to je trebalo posebno aktivirati ili je to u zadnje vrijeme, dok sam ja studirao i imao račun na zabi to se posebno otvaralo i posebno plaćalo. kasnije kad sam se zaposlio paket je taj bio 50ak kuna, sa internetom, računima karticama i nekakvim osiguranjima, što mi je bilo puno i nepotrebno plaćati pa sad uzivam na pbz-u. inace kod pbz-a je i amex pa ne plaćam proviziju na račune od amexa, na internet bankarstvu imam pregled i po amex karticama itd....
hmore85
10.02.2009., 11:55
oke, sve je prošlo dobro, otvoren tekući u splitskoj, samo me sad jedno zanima.... da li kad mi netko uplaćuje mora znat adresu i ime i prezime, ili samo broj računa?
Lavica02
10.02.2009., 13:21
ako uplatu vrši u matičnoj banci treba samo broj tekućeg, a ako uplaćuje npr. u pošti treba i VBDI banke
stavros
16.04.2009., 14:35
imam tekući i žiro račun, neka oročenja, te internet bankarstvo u SG splitskoj banci. Zanima me koliko ja to banci plaćam mjesečno pošto na internet bankarstvu ne vidim da mi išta s računa skida, osim 2kn/mj za internet banking. ukinuo sam ona izvješća šta su mi misečno dolazila.
stavros
17.04.2009., 09:45
pitao kolegicu koja ima isto račun u SG i njoj uredno skida 7 kn/mj za vođenje i 3 kn/mj za ispis šta joj dođe doma šta sam ja ugasija i sve se vidi na interner bankarstvu.
charlizeos
21.04.2009., 08:34
ima li netko tekući u Hypo-Alpe-Adria banci? Koliki im je dopušteni iznos minusa i da li je istina da se za 1000 kn primanja mjesečno na tekući dobije samo jedan ček, znači mora ti sjesti 5000 kn mjesečno i onda dobiješ samo 5 čekova? Ajde pliz ako znate odgovor javite mi. Bila sam u Slavonskoj banci, a kako je to sada potpuno preuzela HAAB ni one službenice u banci mi baš ne znaju reći, kažu sve ide automatski
aina_mo
30.04.2009., 12:42
ja sam svoj prvi ziro racun otvorila s 14 godina u ondasnjoj istarskoj banci, pa su uveli da sa ziro ide na tekuci, dobila karticu, pa dosla nova banka, pa otp, pa sve to mjenjali, ja lijepo pokupila pare i drito u zabu...sa 17 god otvorila tekuci kod njih bez problema...nemam stalna primanja...
Shpeghy
02.09.2009., 10:48
Bok svima! Imam jedno zanimljivo pitanje. Radim u jednoj firmi kod Vinkovaca i zadnja tri mjeseca nismo dobili plaću. Tako da sam se oslanjo na dozvoljeni minus, pa reko kasnije kad se situacija popravi krpat cu se... No jucer su mi minus smanjili za upola. Ja sam trenutno u plusu nisam u minusu, ali se bojim da ce mi za par mjeseci ako ovako nastavi ukinuti minus totalno ako nebude primanja. Sad me zanima, mogu li ja podici novac npr. od tate i uplatit na svoj racun samo da imam mjesecno uplatu? Normalno za par dana mu vratim. I da to radim jednom mjesecno tako da mi se minus neukine i da ga vratim na onu cifru koja je bila. Oce li biti od toga efekta ili bas mora biti uplaceno od firme?
Hvala!
Ne. Mora baš biti uplaćeno od firme pod određenom šifrom. Onda tu uplatu tj. plaću računalo u banci prepozna kao plaću i shodno tome ti dodjeli minus.
rekao ti je neuson.mora se knjižiti kao plaća.ako ne bude primanja,ukinut će se.
nisam siguran, ja imam tri puta veći dozvoljeni minus od onog što dolazi na tekući pod oznakom kao plaća. znam tu i tamo uplatiti i sam na njega i btw. nikad nisam bio u minusu - valjda mi ga zato i daju (po onom daju kišobran po suncu a kad počne kiša traže ga nazad).
Edit: dobivao različite iznose plaće ponekad više ponekad manje (mislim da gledaju prosjek svih uplata pa na temelju toga procjenjuju) a dozvoljeni minus stalno rastao.
nisam siguran, ja imam tri puta veći dozvoljeni minus od onog što dolazi na tekući pod oznakom kao plaća. znam tu i tamo uplatiti i sam na njega i btw. nikad nisam bio u minusu - valjda mi ga zato i daju (po onom daju kišobran po suncu a kad počne kiša traže ga nazad).
Edit: dobivao različite iznose plaće ponekad više ponekad manje (mislim da gledaju prosjek svih uplata pa na temelju toga procjenjuju) a dozvoljeni minus stalno rastao.
ne gledaju se uplate fizičkih osoba ;) na visinu minusa ti utječe i urednost poslovanja
ne gledaju se uplate fizičkih osoba ;) na visinu minusa ti utječe i urednost poslovanja
imaš prav, našao sam neki stari izvod prosjek uplata označenih kao plaća zadnjih 6 mjeseci, ali i dalje mi ne ide u glavu da mi dozvoljeni minus 3 puta veći (teško da je zbog 'urednosti poslovanja', bit će da ima ulogu i prosječno stanje na računu).
Ma tko zna što oni sve točno računaju i uračunavaju. Vidio sam izvod od kolege. Ima dopušteni minus u visini 6 plaća, a plaća mu ne prelazi ni 10 000 kn. Kako, zašto, njega boli briga jer u minus nije ušao bar 15 godina, kako mi tvrdi. Banka je Hypo i ima samo njihovu debitnu karticu i taj tekući račun (za eventualnu štednju nisam pitao, smatram da ne bi bilo pristojno).
banke imaju kao neki bonus koji ti se svaki mjesec povećava ako uredno posluješ. i na svaki prosjek za obračun ti ide još recimo x10% bonusa.pa se to skupi i minus bude veći
Može li osoba koja nema redovita mjesečna primanja(čitaj: plaću) imati tekući račun u pbz-u?
Može, i to u bilo kojoj banci. Ja sam student pa imam tekući u PBZ-u i Ersteu (uz još par drugih računa :D).
silly_one
10.05.2010., 12:14
Mokry, aj sad meni odgovori :zubo:
Otvorila sam tekući račun, onaj paket za studente s dozvoljenim minusom od 1000kn. Danas mi je došla American Express start card i u ugovoru piše da ne mogu s njom dizat novce na bankomatu i u banci. Pa me zanima kako ja mogu gotovinu dizat s tekućeg s obzirom da će mi sjedat neki novci na taj tekući? :ne zna: Sad malo po netu švrljam (lijena sam se odmah uputiti u PBZ poslovnicu) i piše da u sklopu tog paketa se dobije i Maestro kartica s kojom bi, pretpostavljam, mogla dizat gotovinu. Al meni u banci nisu pri otvaranju računa uopće spominjali Maestro ni činjenicu da s ovom AmE ne mogu dizat novce. Pa sad nemam pojma...
Uz tekući dobiješ Maestro karticu kojom dižeš novce na bankomatu, plaćaš u dućanima itd. Doma ti stigne PIN, a po karticu odeš u poslovnicu u kojoj si otvorila tekući.
Stud. Amex-om ne možeš dizati novce na bankomatu jer nemaš PIN. To je kreditna kartica; limit ti je 2000kn, njome možeš plaćati u dućanima i kupovati na rate. I da, vrijedi ti samo unutar RH (Maestro vrijedi worldwide).:)
silly_one
10.05.2010., 12:35
znači, dobit ću i maestro, iako ga nisu spominjali? :zubo:
silly_one
10.05.2010., 14:02
jeij :) hvala na odgovoru :)
president0
14.06.2010., 15:16
Zanima me ima li "Raiffeisen Bank" pravo otvoriti tekući račun, i onda odbiti dati plastičnu karticu za bankomat, nego samo kartonsku-plastificiranu??
Opravdanje im je nezaposlenost vlasnika računa!
I po tome ta osoba nema pravo dignuti svoj novac, koji moze biti i iz nekih drugih prihoda, ne samo iz plaće. Npr.prodavanje preko interneta, najam stana i sl. Moze ga i netko drugi uplatiti na račun. Po tome, ni studenti ni srednjoškolci ne bi mogli imati karticu za bankomat, jer isto nisu nezaposleni.
Na mailove iz Raiffeisena ne odgovaraju, na tel.koji je za informacije u toj poslovnci-Zagreb-Vukovarska, nitko se nikad ne javlja. Zbilja neprofesionalno!
praetorian
14.06.2010., 15:37
Sto sam ja jedini kojeg je RBA neugodno iznenadila s novim paketima i dizanjem cijena ako ne uzmes pakete?
Dakle, ako ne uzmem paket neki, idu mi na godisnjoj razni troskovi gore cca 184kn sto je povecanje od cca 45%!
A paketi koji ukljucuju ono sto koristim su jos par kn skuplji na godisnjoj razini.
Ovo je zapravo tiho podizanje cijena za 45%!?!
Bio sam godinama kod njih no sad razmisljam otici.
Svašta. Pa ja sam najnormalnije imala tekući i karticu iako nisam bila zaposlena. Trebalo je samo uplatiti nešto na račun.
Jesi ti siguran da su to naveli kao razlog? Ja doduše nisam u RBA, ali imam računa u Splitskoj, PBZ i HPB. Nitko me nije tražio potvrdu o zaposlenosti..To jedino za minus traže.
Dok sam ovo pisala sam se sjetila da sam ustvari i ja u HPB-u dugo čekala karticu i morala zvati 100 puta i spominjali su nezaposlenost mada sam ja na taj račun primala porodiljnu što je redovit prihod. Ali sam je na kraju dobila.
Ne znam koje su to sheme.
snjeska
15.06.2010., 14:07
nai meni nisu dali karticu iako sam bila zaposlena sve dok isam rijesila zatvaranje s crne liste na kojoj sam bila
stvar je u tome s tom karticom da ces morat ovisit o bankama i u njima dizat novce,a ne s bankomata,al sve ostalo mozes s njm
mogu ti normalno uplacivat itd
a kaj se tice flexi racuna ne mislim prec na njega i ko me moze na to prisilit,apsolutno nitko
ja sam na svojih 9 kn mj vodenja racuna i to je to
daan_mark
16.06.2010., 22:01
Zanima me ima li "Raiffeisen Bank" pravo otvoriti tekući račun, i onda odbiti dati plastičnu karticu za bankomat, nego samo kartonsku-plastificiranu??
Opravdanje im je nezaposlenost vlasnika računa!
I po tome ta osoba nema pravo dignuti svoj novac, koji moze biti i iz nekih drugih prihoda, ne samo iz plaće. Npr.prodavanje preko interneta, najam stana i sl. Moze ga i netko drugi uplatiti na račun. Po tome, ni studenti ni srednjoškolci ne bi mogli imati karticu za bankomat, jer isto nisu nezaposleni.
Na mailove iz Raiffeisena ne odgovaraju, na tel.koji je za informacije u toj poslovnci-Zagreb-Vukovarska, nitko se nikad ne javlja. Zbilja neprofesionalno!
Kada sam im poslao upit, uvijek su odgovorili. Pošalji upit preko njihove glavne stranice na samome dnu "Komentari ili pitanja". Sretno!
daan_mark
16.06.2010., 22:02
Sto sam ja jedini kojeg je RBA neugodno iznenadila s novim paketima i dizanjem cijena ako ne uzmes pakete?
Dakle, ako ne uzmem paket neki, idu mi na godisnjoj razni troskovi gore cca 184kn sto je povecanje od cca 45%!
A paketi koji ukljucuju ono sto koristim su jos par kn skuplji na godisnjoj razini.
Ovo je zapravo tiho podizanje cijena za 45%!?!
Bio sam godinama kod njih no sad razmisljam otici.
Nisi jedini. I mene su dobrano šokirali, pa ja zato uskoro selim u PBZ. Do sada je RBA bio OK, ali sad je bolji PBZ. Zbogom Austrijanci!
snjeska
17.06.2010., 13:27
uzas kak su poskupili, jos sam nam fali da necemo smijet ni kihnut bez bankara
svako malo nesto novo izmisle
Vidim da nisam jedini, zbog RBA dizanja naknade od 120 kuna godišnje tražim drugu banku. Sad sam napravio malu analizu, pa ako nekoga zanima...
Ono što hoću: tekući račun + internet bankarstvo. Bez minusa, kreditnih kartica, revolvinga i slično.
Zanima me da što jeftinije prođem, jer u biti samo trebam osnovnu funkciju banaka - tekući račun da sjedne plaća + shopping i internet da plaćanja obavim u miru i bez gužvi.
Prvi broj je mjesečno za tekući, drugi internet:
RBA 9 + 10 nema upisnine, naknade za karticu nema, prva godina trošak = 228
OTP 7 + 10 nema upisnine, naknade za karticu nema, prva godina trošak = 204
HAAB 6.5 + 7.5 nema upisnine, naknada 25 kuna za Visu Electron, prva godina trošak = 193
PBZ 4.9 8 upisnina 45 int. bankarstvo, prva godina = 199.80
Splitska 5 + 5 nema upisnine, naknade za karticu nema, prva godina trošak = 120
Za sada vodi Splitska, molim cijenjene forumaše da jave ako sam što ispustio, te preporuče povoljne banke.
Web stranice su banaka većinom totalno nepregledne, a liste naknada kilometarske i teško se snaći.
praetorian
19.06.2010., 16:57
Nisi jedini. I mene su dobrano šokirali, pa ja zato uskoro selim u PBZ. Do sada je RBA bio OK, ali sad je bolji PBZ. Zbogom Austrijanci!
Mislim da cu ja isto napraviti, pogotovo sto imam PBZ investor kod njih.
bleh
neno1966
19.06.2010., 20:09
Dobra banka, ali samo ako si zaposlen za stalno...
Što bi to trebalo značiti?! :misli:
Što bi to trebalo značiti?! :misli:
Ne znam da li je još uvijek tako, ako nije ispravite me...
moj prvi posao, ugovor na određeno 3 mj pa 3 i tak u nedogled valjda... dođem u PBZ otvoriti račun i kaže mi ženska nema čekova, nema minusa po tekućem računu.. ništa.. jer nisam zaposlena na neodređeno....
Kasnije kad sam prešla u RBA taj račun je ostao otvoren s nekih 50 kn na njemu... da bi par godina kasnije dobila pismo iz banke kako mi je račun već mj dana u nedozvoljenom minusu 21 kunu i da dođem to podmiriti. Ajd reko i tak mi ne koristi idem ja to zatvoriti. Dođem u poslovnicu i kažem dajte mi recite koliko moram uplatiti da smo kvit i da zatvorim taj račun. Kaže ona tih 21 kn i još neš sitno za zatvaranje... OK platim ja to, onda meni poništi karticu i da mi da potpišem izjavu o zatvaranju tekućeg računa... sve riješimo.. da bi za mj dana opet došla poštom opomena da mi je račun u minusu??? Reko kaj sad opet? Dođem u PBZ istu poslovnicu i kažem: ja sam taj račun zatvorila prije mj dana... kak sam sad opet dužna? Kaže ona meni, pa znate to smo mi zaračunali jer vi ste došli u sred mj zatvoriti račun, a mi smo vam morali naplatiti onih prvih par dana vođenje računa :eek::eek: reko ja sam lijepo pitala koliko sam dužna i dala zatvoriti taj račun??? na što da ja sad platim??? Na kraju je voditelj poslovnice rekao da ne moram ništa platiti jer je greškom djelatnice došlo do toga....
no... to nije tak ni bitno... jer evo moj stari ima račun kod njih od samih početaka i prezadovoljan je... ali on je oduvijek zaposlen na neodređeno....
fandango
20.06.2010., 12:49
To ti je poslodavac rekao??? Neka ti izvadi papir na kojem piše da ti MORAŠ biti u toj i toj banci?? Zato jer je njemu lakše??? Ti imaš pravo birati u kojoj ćeš banci imati otvoreni račun.
Naravno da znam da zakonski imam pravo otvoriti račun u bilo kojoj banci. No teorija je jedno, a praksa drugo, osobito ako je poslodavac privatna tvrtka.
Naravno da znam da zakonski imam pravo otvoriti račun u bilo kojoj banci. No teorija je jedno, a praksa drugo, osobito ako je poslodavac privatna tvrtka.
Ja bih na tvom mjestu (a bila sam tu) inzistirala na banci koja meni odgovara. Ako neće milom reci mu da u toj i toj banci dižeš kredit i da ga ne možeš dobiti ako ne preneseš primanja u tu banku....
ne mogu vjerovati što si sve dopuštaju :flop: još malo pa će te tražiti da mu pokažeš svoj mjesečni izvadak iz banke :rolleyes:
daan_mark
21.06.2010., 11:41
Nemoj gledati na troškove prvu godinu. Za besplatno učlanjenje si u plusu, ali izračunaj za drugu-treću godinu!
tica_vz
21.06.2010., 13:11
Ja bih na tvom mjestu (a bila sam tu) inzistirala na banci koja meni odgovara. Ako neće milom reci mu da u toj i toj banci dižeš kredit i da ga ne možeš dobiti ako ne preneseš primanja u tu banku....
ne mogu vjerovati što si sve dopuštaju :flop: još malo pa će te tražiti da mu pokažeš svoj mjesečni izvadak iz banke :rolleyes:
roga, radi se o tome da neke firme jednostavno potpišu ugovor sa nekom od banaka, ako i sami imaju račun tamo otvoren, i bude im povoljnije da se onda plaće svih zaposlenika isplaćuju preko te banke, odnosno jednostavnije pri isplatama; ili čak im banka možda uvjetuje za njihove obveze po nekim kreditima da se određeni prometi rade preko njih... i možeš poslodavcu i sto puta reći da ti drugdje hoćeš dići kredit a ne možeš jer nemaš primanja, jer ako plaća ide kolektivno putem jedne specifikacije na jednu banku kao zbirna uplata koja se dalje raspoređuje, radi jedne osobe neće raditi iznimku... njima to previše komplicira stvari, i tak se radi i po cijeloj hrvatskoj po nekim firmama i po svim bankama imaš takve situacije...
roga, radi se o tome da neke firme jednostavno potpišu ugovor sa nekom od banaka, ako i sami imaju račun tamo otvoren, i bude im povoljnije da se onda plaće svih zaposlenika isplaćuju preko te banke, odnosno jednostavnije pri isplatama; ili čak im banka možda uvjetuje za njihove obveze po nekim kreditima da se određeni prometi rade preko njih... i možeš poslodavcu i sto puta reći da ti drugdje hoćeš dići kredit a ne možeš jer nemaš primanja, jer ako plaća ide kolektivno putem jedne specifikacije na jednu banku kao zbirna uplata koja se dalje raspoređuje, radi jedne osobe neće raditi iznimku... njima to previše komplicira stvari, i tak se radi i po cijeloj hrvatskoj po nekim firmama i po svim bankama imaš takve situacije...
Ja bi od cijelog tvog posta izdvojla Hrvatska i neke firme. To što je njima tako lakše to im ne daje pravo da tebe ograničavaju u kojoj ćeš biti banci. Ti ako nisi zadovoljan radom iste IMAŠ pravo promijeniti banku. I NITKO ti drugačije ne može uvjetovati...
Jer radila sam i u malim i u velikim firmama i meni su samo jednom uvjetovali gdje ću primati plaću... prvi puta kad sam počela raditi... kad sam bila uvjerena da oni na to imaju pravo... tad i nikad više.
I ne komplicira toliko kako ti govoriš.... jer da je tako... sve bi firme tako poslovale :mig:
tica_vz
21.06.2010., 13:38
Ja bi od cijelog tvog posta izdvojla Hrvatska i neke firme. To što je njima tako lakše to im ne daje pravo da tebe ograničavaju u kojoj ćeš biti banci. Ti ako nisi zadovoljan radom iste IMAŠ pravo promijeniti banku. I NITKO ti drugačije ne može uvjetovati...
Jer radila sam i u malim i u velikim firmama i meni su samo jednom uvjetovali gdje ću primati plaću... prvi puta kad sam počela raditi... kad sam bila uvjerena da oni na to imaju pravo... tad i nikad više.
I ne komplicira toliko kako ti govoriš.... jer da je tako... sve bi firme tako poslovale :mig:
to ti rade neke firme koje imaju recimo veliki broj zaposlenih... jer se onda plaće ne isplaćuju pojedinačno, već upravo zato se sklopi ugovor sa bankom da se pojednostavni jer:
napravi se specifikacija svih djelatnika, spisak sa imenima i brojevima računa, i koliko kome treba sjest na račun, banci da jedan nalog sa cjelokupnim iznosom svih plaća i preda specifikaciju, a banka obrađuje specifikaciju i kad dobije priljev raspoređuje novac unutar banke po tim računima... jel bi ti u računovodstvu htjela svaki mjesec raditi 300-tinjak naloga gdje svaki djelatnik ima drugačiju banku i broj računa i moliti boga da ih je svih 300-tinjak otišlo na dobar broj računa ili u pravu banku? vjerojatno nebi... i koliko to vremena oduzme...
a usput, konkretna situacija kad je tako jednom jedna jedina osoba koja je bila na toj specifikaciji zatvorila račun a da nije obavijestila poslodavca, banka zbog greške koja se prilikom učitavanja specifikacije pojavljivala pošto je taj jedan račun bio nepostojeći, nije mogla u tom trenutku nikom isplatiti plaće na račun dok se nije otkrila greška...
a i koliko znam, neke banke onda ako imaju sklopljene ugovore sa takvim firmama po nekim svojim proizvodima imaju povoljnije uvjete za zaposlenike istih...
:mig:
..... jel bi ti u računovodstvu htjela svaki mjesec raditi 300-tinjak naloga gdje svaki djelatnik ima drugačiju banku i broj računa i moliti boga da ih je svih 300-tinjak otišlo na dobar broj računa ili u pravu banku? vjerojatno nebi... i koliko to vremena oduzme...
........
a i koliko znam, neke banke onda ako imaju sklopljene ugovore sa takvim firmama po nekim svojim proizvodima imaju povoljnije uvjete za zaposlenike istih...
:mig:
Jesi kad radila u računovodstvu, kadrovskoj what ever na obračunu plaća u skorije vrijeme? Danas u vrijeme računala, internet bankarstva, softvera i bogom dane excel tabele tebi je problem 300 naloga???? :rofl:
Al', O.K. nek ti bude....:mig:
Što se tiče drugog dijela...
Ako banka nudi tebi kao zaposleniku određene firme neke povoljnije usluge samo zato što tvoja tvrtka ima ugovor s njima, onda logično da si zadovoljan tom bankom i da ćeš radije uzeti kredit po povoljnijim uvjetima samo tebi dostupnima, nego u nekoj drugoj banci... ali ako se radi o nekoj manjoj naknadi, a kreditni uvjeti su kao i u svakoj drugoj banci... ja mijenjam banku...
Ja sam vjerna RBA banci već dosta godina.. upravo zbog te vrjernosti često mi je banka izašla u susret (iako u zadnje vrijeme s nekim svojim postupcima me ljute i jedva čekam da dobijem kredit u Norge, da zatvorim taj u RBA jer mi više ne treba). A ako mijenjaš banke kao čarape, svaki puta kad promjeniš poslodavca, što misliš kako to izgleda bankarima???
trazimstan
16.08.2010., 18:09
Pozdrav!
Uskoro se zapošljavam i moram otvoriti tekući račun u ZABA-i.
Vidim tu po internetu različite dojmove o ovoj banci. Zanima me mogu li ja samo otvoriti tekući račun i dobiti karticu uz pomoć koje mogu podizati plaću na bankomatu, bez ikakvih lepeza, platnih asistenata i sl. za koje moram plaćati mjesečnu naknadu. Pitam jer te usluge ne koristim, a ne želim plaćati nešto što ne koristim.
parabolica
27.08.2010., 23:19
Ovako, neki dan sam otvorio u ZABA-i tekući i devizni račun preko Platnog asistenta. Mjesečna naknada je 20 kn za vođenje tih računa + internet bankarstvo. Ja trenutno nemam ništa love na tim računima, otvorio sam tekući kako bih primao plaću.
Odmah pri otvaranju sam platio 20 kn za pokretanje opcije platnog asistenta. Mene sad zanima, budući da sam rekao da trenutno nemam love na tekućem, što će biti 1.9. - hoće li mi odmah teretiti tekući račun i hoću li otići u neki nedozvoljen minus? kolike su naknade za to?
pitam jer mi plaća sjeda tek oko 9.-10. 9.
knaufmajstor
08.11.2010., 11:57
Opet ja s pitanjima:))
Imam PBZ Master Card tekući račun na koji mi sjeda plaća naravno ,e sad me zanima,ako sam digao cijelu plaću i na računu tj kartici imam samo 50 kn da mi mogu troskove banke skidat,DALI MOGU JA RECIMO SAD UZET NESTO NA RATE POSTO NEMAM NA KARTICI TRENUTNO NISTA A PLAĆA ĆE MI SJEST ZA MJESEC DANA , ????
boky1979
08.11.2010., 14:21
Za tekući račun u PBZu nemaš mastercard nego maestro karticu tekućeg računa.
Ako su ti odobrili limit za plaćanje na rate, možeš je koristit iako nemaš sredstava na računu u okviru odobrenog limita. Prva rata ide na naplatu za mjesec dana. Ukoliko ti je limit manji od pola dopuštenog prekoraćenja (šta možeš provjeriti na bankomatu ili PBZnet) nazovi PBZ na 0800 365 365 i traži da ti ga povećaju do visine polovice dopuštenog prekoraćenja, to je maximalni iznos.
:confused: MasterCard je kreditna kartica i nema veze s tekućim računom. Uz tekući račun imaš Maestro karticu. Trebaš imati odobreno prekoračenje (minus), i odobren limit za kupovinu na rate (to sve možeš vidjeti na internet bankarstvu, ili, ako ga nemaš, u poslovnici banke). Na MasterCard od PBZ-a se, koliko znam, ne može kupovati na rate.
Edit: kasnim. :D
Sigurna
11.11.2010., 18:26
Imam pitanje jedno, možda će se nekome činiti glupo, ali dobro, navodno nema glupih pitanja, pa:
Može li netko tko zna broj mog tekućeg računa to na neki način zlouporabiti?
Dakle, radi se o tome da bi nekoj nepoznatoj osobi prodala nešto. I dala bi joj broj tekućeg da mi uplati novce.
Ima li rizika ili ne?
Nema, jer bez kartice računa i tvoje osobne/putovnice ne može ništa.
Sigurna
11.11.2010., 18:53
Hvala Vlažni, i sama smatram da je tako. Čekam da me netko razuvjeri.
Naime, problem je u tome što mi je majka bacila bubu u uho (radila žena godinama u računovodstvu, doduše prije 100 godina, ali...) da može. A velim ja njoj kak? Reko jedino može zloupotrijebiti moj račun tak da uplaćuje lovu :). A ona tvrdi, da kaj ako da moj broj računa negdje gdje to treba da bi se nekome skidalo s računa, kao recimo alimentacija, kredit...mislim, još uvijek taj račun stoji na moje ime, ne njegovo....i tak, uglavnom, razuvjerite/uvjerite me.
lili p.
11.11.2010., 19:23
Evo da i ja potvrdim da zaista ne može.
To što zna tvoj broj računa ne znači da je bliže tvom novcu :mig:
Sigurna
11.11.2010., 19:35
Kažem ti da ne može.
Kažem ti - doooooooobro Vlažni. Ekskjuzmi, ne mogu si pomoći. Mokry, Vlažni...sve je to isto.
Evo da i ja potvrdim da zaista ne može.
To što zna tvoj broj računa ne znači da je bliže tvom novcu :mig:
U redu. A ko da bi se obogatio tak i tak - ja sam već cijelu godinu bez posla, pa možeš misliti koliko je novca na računu :rofl:.
(ali znam, ja jednostavno znam da će se to uskoro promijeniti :).
Koja banka je najjeftinija da nudi tekući plus internet bankarstvo i koliko imaj e naknada za plaćanje net-om?
joshkorepete
13.11.2010., 15:12
Koja banka je najjeftinija da nudi tekući plus internet bankarstvo i koliko imaj e naknada za plaćanje net-om?
Studentska lepeza u Zabi.
Zloupotrebljavanje broja tekućeg računa?
Ako ti netko krivotvori osobnu i potpis, ako službenik u banci to slučajno/namjerno ne primijeti. Inače ne.
Super je ta tvoja lepeza, samo što ja nisam student, jedino što imam iksicu iz vrimena kad sam bija... :lol:
boky1979
14.11.2010., 18:34
:lol: Ništa, upiši fax! :lol:
Kratko pitanjce. Imam redovitu placu, racun mi je u Erste banci. Nikad do sad nisam imao minus u banci. Sad, da li ja to imam odobreno po defaultu ili moram ic u banku trazit da mi odobre minus? I sta mi treba sve za to, zadnjih par platnih listi vjerojatno? Ili?
Kratko pitanjce. Imam redovitu placu, racun mi je u Erste banci. Nikad do sad nisam imao minus u banci. Sad, da li ja to imam odobreno po defaultu ili moram ic u banku trazit da mi odobre minus? I sta mi treba sve za to, zadnjih par platnih listi vjerojatno? Ili?
Ja sam primala (tj još uvijek primam) plaću u Erste banci godinama, a minus nisam imala dok nisam tražila u poslovnici. Koliko se sjećam, ne treba ti ništa, osim osobne i kartice tekućeg (bar je tako prije bilo).
boky1979
19.11.2010., 16:08
Tako je. Kartica tekućeg računa i osobna iskaznica. Platne liste ti ne trebaju.
poz,
imam otvoren tekuci racun u pbz i nekidan mi je odobren minus. sad me zanima da li odmah mogu kupovati i na rate ili za to treba podnjeti nekakav zahtjev?
boky1979
21.11.2010., 22:18
NEkidan ti je odobreni minus po tekućem računu. Dodatni minus 'maestro na rate' se odobrava oko petog u mjesecu, tako da ti to nije odobreno još... Možeš provjeriti pozivom na besplatni broj 0800 365 365
Kratko pitanje, da ne otvaram novu temu.
Moram nesto uplatiti preko banke, na racun privatnoj osobi.
ona je u drugoj banci.
Zanima me da li trebam imati jos koji podatak osim broja njene kartice, s time da imam samo ovaj podcrtani dio.
xxxxxxx - xxxxxxxxxx
(*dodjem s tim brojem u svoju banku, kazem da bi uplatio novac na taj racun, i to je to?*)
hvala :W
lili p.
22.11.2010., 09:06
Trebaš znati u kojoj banki ta osoba ima račun, i to je to :mig:
Trebaš znati u kojoj banki ta osoba ima račun, i to je to :mig:
zahvaljujem :top: :)
fairy_dea
22.11.2010., 16:07
Nezaposlena sam,imam dozvoljeni minus 1200 kn. I onda se povecao na 1400 kn. I sad ja sam taj minus presla (znaci u minusu sam 1450 kn recimo) i svaki mjesec mi idu kamate jer sam u minusu. Sad me zanima koliko dugo ja mogu bit tako u minusu? Dok se nezaposlim (to sutnjam) ili ce oni to meni nekko naplatit? :ne zna:
znači da si trenutno u nedozvoljenom minusu. svaka banka ima svoje rokove u kojem ukida minus, generira opomene..... da bi ti znali preciznije odgovoriti, o kojoj banci se radi?
fairy_dea
23.11.2010., 10:49
slavonska banska,osijek
Ilitiga Hypo od 1.3.2009.-e
fairy_dea
23.11.2010., 15:56
Tako je :rofl:
charlizeos
24.11.2010., 19:59
Hypo banka obračunava novi minus svakih 6 mjeseci, odi u banku ili pogledaj na onom info stupu do kad ti traje ovaj minus, neka i piše koliki će ti biti slijedeći minus, ako ne vidiš tamo pitaj na šalteru
ali ako ti više ništa ne sjeda na račun, onda će ti ukinuti i minus
fairy_dea
25.11.2010., 11:07
Samo tako ce mi ga ukinut? :confused: Jel ja necu morat platit taj iznos koji sam u minusu,da bi mi ga oni ukinuli?
charlizeos
25.11.2010., 11:10
pa sigurno će ti ukinuti ako ti ništa ne sjeda
meni su smanjili minus sa 2600 na 800 kn, a da me uopće nisu niti obavijestili, a ja sam išla par puta u poslovnicu i rekli su mi da će ga smanjiti na 1500, a ono 800 kn, to se sutomatski obračunava ako se smani priljev sredstava, recimo dječji doplatak uopće ne uzimaju u obzir, samo plaću, a ti ništa ne dobivaš, idi što prije
normalno da ćeš morati vratiti, tj. bit ćeš u nedozvoljenom minusu dok ne isplatiš sve, a stalno će ti dolaziti i kamate
fairy_dea
25.11.2010., 11:21
Pa vec jesam u nedozvoljenom minusu :( i kamate mi idu svaki mjesec. Otici cu vidjet sta ce mi reci.
Imam jedno pitanje!Dosada sam imala žiro račun u PBZ-u,a pošto otvaram tekući dvoumim se između privredne i erste.Molila bih za neka vaša iskustva,u erste me privuklo to s odgodom prilikom podizanja novca na bankomatima..Uglavnom,koliko uopće pojedina banka uzima mjesečno za korištenje tekućeg?
charlizeos
07.12.2010., 15:57
ja sam prešla u erste ali ne znam kolika im je naknada, u hypo je bila oko 7 kn i još oko 6 kn za netbanking
ja sam prešla u erste ali ne znam kolika im je naknada, u hypo je bila oko 7 kn i još oko 6 kn za netbanking
I,jesi zadovoljna?Kao što sam već spomenula,zainteresirali su me zbog ovih nekih pogodnosti,a nisam upućena kako je sa ostalim bankama.
Recimo,znam da u privrednoj ne odobravaju minus ako nisi zaposlen za stalno,pa ako je netko voljan podijeliti informacije kako je kod ostalih bila bih zahvalna!:)
charlizeos
08.12.2010., 09:15
ne mogu ti još ništa reći jer mi još nije ni sjela plaća, kaže da odobravaju minus tek nakon 3 plaće, vidjet ćemo, uglavnom se nadam da će biti bolje od hypo
ne mogu ti još ništa reći jer mi još nije ni sjela plaća, kaže da odobravaju minus tek nakon 3 plaće, vidjet ćemo, uglavnom se nadam da će biti bolje od hypo
Aha,ok!Svejedno hvala:)
Imam jedno pitanje!Dosada sam imala žiro račun u PBZ-u,a pošto otvaram tekući dvoumim se između privredne i erste.Molila bih za neka vaša iskustva,u erste me privuklo to s odgodom prilikom podizanja novca na bankomatima..Uglavnom,koliko uopće pojedina banka uzima mjesečno za korištenje tekućeg?
Erste - naknada za vođenje računa 6 kn, ako imaš opunomoćenika dodatno 1 kn.
Ja sam taman bila odlučila otići iz Erste, kad su uveli Maestro na rate, pa sam ostala. Dodatan razlog za ostanak bio je i Esrte kiosk i bankomat za uplate, koji su mi blizu posla, pa se često njima koristim. Maestro na rate sam do sada koristila samo jedanput, ali ipak volim imati otvorene mogućnosti ako mi budu trebale.
Meni u Erste nikada nisu sami odobrili minus, nego sam sama išla zatražiti, a radila sam tada preko tri godine i cijelo vrijeme dobivala plaću na tekući kod njih.
Erste - naknada za vođenje računa 6 kn, ako imaš opunomoćenika dodatno 1 kn.
Ja sam taman bila odlučila otići iz Erste, kad su uveli Maestro na rate, pa sam ostala. Dodatan razlog za ostanak bio je i Esrte kiosk i bankomat za uplate, koji su mi blizu posla, pa se često njima koristim. Maestro na rate sam do sada koristila samo jedanput, ali ipak volim imati otvorene mogućnosti ako mi budu trebale.
Meni u Erste nikada nisu sami odobrili minus, nego sam sama išla zatražiti, a radila sam tada preko tri godine i cijelo vrijeme dobivala plaću na tekući kod njih.
Hvala puno na informacijama!!!!:)
Erste banka
Ja imam smo loša iskustva s njima.... čip kartica mi je milijun puta zaštekala i svaki puta sam snosila troškove za izradu nove, što je najbolje karticu bi provukla 3 puta na godinu kad bi bila u RH jer sam na taj račun slala novac roditeljima koji su imali punomoć na taj račun. Oni nisu imali karticu, već su u banku dolazili po novac. A da ne pričam da su znali zadržati uplatu čak do tj dana prije nego bi je prebacili na moj račun....
LUNA000
28.12.2010., 09:02
Dali je moguće sam sebi putem opče uplatnice preko pošte ili fine uplatiti novce na svoj tekući račun????
Elich San
28.12.2010., 09:12
Dali je moguće sam sebi putem opče uplatnice preko pošte ili fine uplatiti novce na svoj tekući račun????
ti sebi možeš preko čega hočeš uplatit novce na tekući ali ti se to ne računa kao prihod već kao obična uplata sredstava.
LUNA000
28.12.2010., 11:56
ma i treba mi samo obična uplata...e sad..kako ispuniti opču uplatnicu???
Pozz!
Postavila sam pitanje i na pravu, ali možda mi netko ovdje zna reć prije :)
Kao student otvorila sam tekući račun u Splitskoj banci i kako sam diplomirala, zaposlila se itd itd, od toga je prošlo oko 4 godine da taj račun nisam dirala, danas idem ja u banku da ga zatvorim a oni su mi rekli kako mi je već zatvoren i kako oni ne izdaju potvrdu o njegovom zatvaranju?
Ja im objašnjavam da šta u slucaju ako mi se gomila minus jer mi mogu bilo kad poslat bilo kakvu obavjest da im dugujem nešto a oni me gledaju drsko i sa podsmjehom :(
dakle, moje pitanje je :), da li su oni meni dužni dati potvrdu? jer u slucaju da mi za 5 godina pošalju doma obavjest kako im dugujem xy kuna sa kamatama, ne mogu reć "ali rekli su mi da je taj račun zatvoren..."
unaprijed zahvaljujem na odgovorima!
lili p.
28.12.2010., 22:18
ma i treba mi samo obična uplata...e sad..kako ispuniti opču uplatnicu???
Uzmeš virman, napišeš svoje ime i broj računa, iznos i pod opisom - uplata, to je to :ne zna:
dakle, moje pitanje je :), da li su oni meni dužni dati potvrdu? jer u slucaju da mi za 5 godina pošalju doma obavjest kako im dugujem xy kuna sa kamatama, ne mogu reć "ali rekli su mi da je taj račun zatvoren..."
Da, dužni su ti izdati potvrdu da je račun zatvoren. S obzirom na sve što se događa ja bi tražila da napišu na potvrdu da nemaju prema tebi nikakvih potraživanja.
Sad su kamate na minus na tekućem računu cca 14%. Može li država donijeti zakon da te kamate ne mogu biti iznad 10% i ta sitnica bi ljudima koji to koriste ipak dobro došla...
To ne košta ništa, a ljudima bi pomoglo da se obuzda pohlepa banaka.
Može li se to učiniti i koji su argumenti protiv?
neno1966
29.12.2010., 12:21
Sad su kamate na minus na tekućem računu cca 14%. Može li država donijeti zakon da te kamate ne mogu biti iznad 10% i ta sitnica bi ljudima koji to koriste ipak dobro došla...
To ne košta ništa, a ljudima bi pomoglo da se obuzda pohlepa banaka.
Može li se to učiniti i koji su argumenti protiv?
Pa to je već regulirano zakonom o kamatama, mijenja se 2x godišnje (po potrebi i češće) i trenutno je 14%.
Da, dužni su ti izdati potvrdu da je račun zatvoren. S obzirom na sve što se događa ja bi tražila da napišu na potvrdu da nemaju prema tebi nikakvih potraživanja.
thx :mig:
otic cu tamo i zahtjevat, makar me opet gledali kao da sam im došla komplicirat živote :rolleyes:
Pa to je već regulirano zakonom o kamatama, mijenja se 2x godišnje (po potrebi i češće) i trenutno je 14%.
Ok..i to vlada spusti na 10%...što bi tu bilo loše, osim malog pada profita banaka koji, nadam se, nije jedini cilj?
neno1966
30.12.2010., 10:03
Ok..i to vlada spusti na 10%...što bi tu bilo loše, osim malog pada profita banaka koji, nadam se, nije jedini cilj?
Prouči taj zakon, nije visinu kamatne stope vlada izmislila, ima metodologija kojom se računa visina zatezne kamate i sve što vlada napravi je da uvrsti brojeve u formulu.
btw. što se tiče minusa po tekućim, to su manji iznosi i to bi mogle banke i same ponuditi, ako se ne varam VB ima do nekog iznosa bez kamate, PBZ ima kupnju na rate bez kamata...
boky1979
30.12.2010., 11:59
Pozz!
Postavila sam pitanje i na pravu, ali možda mi netko ovdje zna reć prije :)
Kao student otvorila sam tekući račun u Splitskoj banci i kako sam diplomirala, zaposlila se itd itd, od toga je prošlo oko 4 godine da taj račun nisam dirala, danas idem ja u banku da ga zatvorim a oni su mi rekli kako mi je već zatvoren i kako oni ne izdaju potvrdu o njegovom zatvaranju?
Ja im objašnjavam da šta u slucaju ako mi se gomila minus jer mi mogu bilo kad poslat bilo kakvu obavjest da im dugujem nešto a oni me gledaju drsko i sa podsmjehom :(
Pozz i tebi.
Ako ti je račun zatvoren, znači da je stanje saldirano. Ali onda nemoj tražit potvrdu o zatvaranju jer ti to ne mogu dat, obzirom da ti se račun zbog neaktivnosti sam zatvorio (automatikom, iako mi je i to malo čudno jer sam i ja imao problema oko zatvaranja), već traži potvrdu da nemaš nikakvih dugovanja prema njima (kao šta je već Marlea napisala)...
Erste - naknada za vođenje računa 6 kn,
od ove godine je 8kn :mad: http://www.erstebank.hr/RBFiles/obavijest_o_promjeni_naknada_za_usluge_u_poslovanj u_s_gradjanstvom01012011.pdf
sad definitvno odlazim od njih :D ....koja banka ima najniže naknade za vođenje računa? ( ok, znam to izvući s neta, pitam koju preporučate?) od usluga mi (za sada) ne treba ništa, plaću dignem odjednom :D i nemam kartice, ne trebam internet plaćanje niti išta....mislio sam u PBZ al eto da pitam :)
boky1979
12.01.2011., 14:21
Pametno misliš... ;)
charlizeos
12.01.2011., 18:29
ako ćeš ti zbog 2-3 kn otvarat novi račun...svaka čast na štedljivosti
Raven89
26.01.2011., 22:55
Pozdrav ljudi, molim vas pomoć. Pošto sam novopečeni u svijetu biznisa, i tek počinjem raditi zanima me jedna stvar. Kada bi si u banci otvorio tekući račun na koje bi mi sjedali novci, dali se može dobiti kartica (sa kojom podižeš novac na bankomatu) ALI da se s njom MOŽE kupovati preko interneta. Ili je za to potrebna kreditna kartica? Dakle dali se tom karticom može kupovati online. Pogotovo za igre za konzole koje su u Engleskoj puuuuuuuno jeftinije. Hvala na odgovorima i molim bez podsmjeha. Još sam noob, a u ostalom svi smo mi morali nekada početi. Hvala! :s
Visa Electron je ta kartica. Ali na netu rade samo one izdane od Erste, PBZ, OTP i Splitske banke, tako da si "ograničen" na njih. Mislim da Splitska daje Visu El. uz tekući račun. Ostale ju daju uz žiro i devizni račun. Za detalje pogledaj stranice banaka.
charlizeos
31.01.2011., 20:29
u Hypo banci naknada sa 6.50 kn otišla na 11.90 - nemam riječi, sreća pa sam otvorila već drugi tekući i za par mjeseci bježim odavde, 8 kn kod erste banke mi je sad milina
zexinho
18.04.2011., 19:07
Imam jedan problem. Imam tekuci racun u PBZ-u. Student sam u Osijeku i stara mi je danas uplatila 200 kn na racun isto u poslovnici u PBZ-u u Našicama. I dodjem na salter u banku i ona mi kaze da je na racunu 165 kn. Zasto su oni skinuli 35 kn??? Nije mi uopce jasno, nit sam dizao lovu na bankomatu od drugih poslovnica. Jel oni uzimaju neku lovu za odrzavanje kartice?? Jel moze netko pojasnit?
Trebam uplatiti rodici na račun oko 3000 kuna,al u gradu u kojem uplacujem nemam te banke na kojoj je racun,jel znate uzimaju li veliku proviziju druge banke ?? Hvala :)
boky1979
18.04.2011., 22:15
Imam jedan problem. Imam tekuci racun u PBZ-u. Student sam u Osijeku i stara mi je danas uplatila 200 kn na racun isto u poslovnici u PBZ-u u Našicama. I dodjem na salter u banku i ona mi kaze da je na racunu 165 kn. Zasto su oni skinuli 35 kn??? Nije mi uopce jasno, nit sam dizao lovu na bankomatu od drugih poslovnica. Jel oni uzimaju neku lovu za odrzavanje kartice?? Jel moze netko pojasnit?
Ako nemaš otvoren studentski račun već obični tekući račun, uzimaju ti svaki mjesec za trošak vođenja računa 5-8 kn (ne znam točno, mijenjale su se naknade).
Ako si student druge ili više godine, odi u PBZ s indexom i promijeni status svog računa u studentski. Dobit ćeš dozv. prekoraćenje 1000 kn i American Express start karticu s limitom od 2000 kn. Račun ti je besplatan (nemaš troškove vođenja). ;)
boky1979
18.04.2011., 22:18
Trebam uplatiti rodici na račun oko 3000 kuna,al u gradu u kojem uplacujem nemam te banke na kojoj je racun,jel znate uzimaju li veliku proviziju druge banke ?? Hvala :)
Banke uzimaju 1% od uplate (u tvom slučaju 30 kn). Ako imaš internet bankarstvo u svojoj banci, tako prebaci novce jer ti je manja provizija (0,25 % ili 7,5 kn)
koliko kosta zatvaranje tekuceg racuna ako itko zna?
boky1979
18.04.2011., 22:44
Besplatno je...
Markeca
27.04.2011., 11:08
pozdrav narode.
aj pomozite meni neukom, nisam dosad imao potrebe time se koristiti, a sad planiram, pa me zanima kako to ide.
dakle, planiram si kupiti laptom, a htio bih ga platiti maestrom na rate (tekući u PBZ-u). moram li ja najprije u banku obaviti nešto u vezi s tim, ili samo dođem u trgovinu, kažem dobar dan, ja bih kupio laptom i platio maestrom na rate i to je to?
a kad sam već tu, da se odmah raspitam, iako neplaniram to u skorije vrijeme koristiti, aj dobro, ne planiram nikad, al nikad se ne zna - kako ide to s odobravanjem minusa? ja sam prijavljen na pola radnog vremena i za to dobijem 2 tisuće kuna plaće. osim toga radim još nešto sa strane, što mi se isplaćuje preko studentskog ugovora pa mi student koji mi to diže uplati tu lovu na račun. gledaju li oni za odobravanje minusa samo ove 2 tisuće za koje sam prijavljen ili gledaju ukupan prosjek kolko mjesečno love sjedne mjesečno? i kolki bi mi, teoretski, mogao biti odobren minus?
eto, unaprijed zahvaljujem na odgovorima :)
gljeeva
27.04.2011., 12:05
Ako nemaš odobreno prekoračenje po računu (minus) onda nećeš moći ni platiti maestrom na rate.
Za odobrenje minusa moraš biti zaposlen na neodređeno. U prosjek primanja se uzima samo plaća, ne i privatne uplate. Početna visina odobrenog prekoračenja iznosi jednu i pol plaću što znači oko 3000 kn. Kako je iznos koji se odobrava za plaćanje na rate maestro karticom vezan uz visinu odobrenog prekoračenja i ne može biti veći, cijena laptopa ne bi smjea biti veća od tih 3000 kn da bio ga mogao platiti na rate.
Vidim da u drugom topicu nitko ne odgovara, pa da ovdje pitam. Do koje cifre godišnje mogu primiti lovu bez ikakvih nameta i kakva je procedura ako prijeđem preko te cifre? Radi se o privatnim uplatama i uplatama internet banaka (alertpay, paypal, moneybookers).
boky1979
28.04.2011., 18:45
Ako nemaš odobreno prekoračenje po računu (minus) onda nećeš moći ni platiti maestrom na rate.
Za odobrenje minusa moraš biti zaposlen na neodređeno. U prosjek primanja se uzima samo plaća, ne i privatne uplate. Početna visina odobrenog prekoračenja iznosi jednu i pol plaću što znači oko 3000 kn. Kako je iznos koji se odobrava za plaćanje na rate maestro karticom vezan uz visinu odobrenog prekoračenja i ne može biti veći, cijena laptopa ne bi smjea biti veća od tih 3000 kn da bio ga mogao platiti na rate.
S ovim se ne bih složio...
Za odobrenje dopuštenog prekoraćenja nije nužno biti zaposlen na neodređeno (ovisi o firmi i poslovnici banke). Točno je da u startu dobiješ minus u visini jedne i pol plaće, ali limit za maestro na rate nije u visini dopuštenog prekoraćenja, nego prepolovljen! U tvom slučaju bi dobio limit od 1500 kn za maestro na rate.
gljeeva
28.04.2011., 21:03
Ne može ovisiti o poslovnici banke, pravilnik je isti za sve..
Iznimka od pravila o zaposlenju na neodređeno može se napraviti jedino u slučaju rada u nekoj od državnih institucija i dugotrajnijem ugovoru o radu na određeno.
Iznos limita za plaćanje na rate nije fixno određen, već varira. Ukoliko se ne koristi smanjuje se, no može se zahtjevati i povećanje, u ovom slučaju do 3000kn.
boky1979
28.04.2011., 21:37
Može ovisiti jer sam osobno uvjerio u to! Točnije ne ovisi o poslovnici nego o voditelju poslovnice...
Šta se tiće maestra na rate, varira ukoliko se ne koristi, a maximalno mogući iznos je pola dozvoljenog prekoraćenja, ne cijeli! To se mijenjalo 1.3.2010.g.
Evo dio s njihovih stranica:
Od 1.3.2010. Banka primjenjuje novi način izračuna iznosa dodatnog dopuštenog prekoračenje za plaćanje putem Maestro kartice na rate.
Detaljnije informacije možete saznati ako nazovite naš besplatni Info telefon 0800 365 365 ili nas posjetite u najbližoj poslovnici Banke.
ren0707
15.05.2011., 21:21
Vidim da u drugom topicu nitko ne odgovara, pa da ovdje pitam. Do koje cifre godišnje mogu primiti lovu bez ikakvih nameta i kakva je procedura ako prijeđem preko te cifre? Radi se o privatnim uplatama i uplatama internet banaka (alertpay, paypal, moneybookers).
Pretpostavljam da bi te uplate dolazile na žiro -račun ? Barem bi trebale. A iznos poreza ovisi o ukupnim prihodima i rashodima na nivou cijele godine a ne o svakoj uplati.
pitanje
imam tekuci racun u splitskoj i zanima me jel meni moze netko tek tako uplatit novce na tekuci ,osim poslodavca ,hzzo i sl.
ili moram imat ziroracun? npr. doc u banku i uplatit npr. 100kn
i koji broj da dam toj osobi sa kartice da mi uplati? onaj ispod imena ili?
nisam nikad to radila pa ne znam
hvala:)
boky1979
17.05.2011., 12:49
Može ti bilo ko uplatit na račun...
Može u banci direktno na račun (potreban je broj računa 32xxxxxxxx) ili preko uplatnice (net bankarstva i sl.) 2330003-32xxxxxxxx
aha dam taj broj sto pocinje sa 32xxxxxxxx
a 2330003 ( broj splitske? ) + 32xxxxxxxx je kad ide u posti na uplatnicu ?
boky1979
17.05.2011., 21:41
Tako je! ;)
Ako se ide u banku, onda ti može poslužiti i onaj broj sa 4...
32xxxxxxxx je tvoj broj tekućeg računa, a broj 4xxxxxxxxxx je interni broj u Splitskoj banci, pri čemu je prvih 7 znamenki broj klijenta, a zadnje tri znamenke tvoj račun složen po njihovom redoslijedu (001, 002, 003,...).
Moto Splitske banke - zašto jednostavno kad može komplicirano!!!
mario1970
20.05.2011., 09:59
Otvori žiroračun.
"Obični" žiroračun u RBA je besplatan.
Novac podižeš u poslovnici.
mistik2010
31.05.2011., 16:02
u 9.mjesecu mi ističe račun u zagrebačkoj banci, tekući.
sada bih otvorila u privrednoj banci zagreb pa me zanimaju vaša iskustva - isplati li se? koliko skidaju mjesečno za naknadu (student sam)?
u 9.mjesecu mi ističe račun u zagrebačkoj banci, tekući.
sada bih otvorila u privrednoj banci zagreb pa me zanimaju vaša iskustva - isplati li se? koliko skidaju mjesečno za naknadu (student sam)?mislim da je 8kn, ali me nemoj uzeti za riječ...
Kako tekući račun može isteći? :misli: :D
Inače, u PBZ-u studentski paket košta 4,98kn mjesečno (u njemu imaš tekući s minusom od 1000kn, žiro račun, internet i mobilno bankarstvo, Amex karticu s limitom od 2000kn).
boky1979
31.05.2011., 22:14
Ja imam studentski tekući u PBZu i nemam trošak od 4,98 kn mjesečno, samo kamatu na dozv. minus i naknadu za korištenje net i mobilnog bankarstva od 14 kn... Na koju foru se tebi naplaćuje ta naknada mokry?
the.elles.d
31.05.2011., 22:18
Tekući kao takav studente ne košta ništa (kao i žiro) ali ovo je "paket" s Amexom i internet bankarstvom.
Ja imam studentski tekući u PBZu i nemam trošak od 4,98 kn mjesečno, samo kamatu na dozv. minus i naknadu za korištenje net i mobilnog bankarstva od 14 kn... Na koju foru se tebi naplaćuje ta naknada mokry?
Do prije 2 mjeseca su i meni naplaćivali 8kn, ali su onda uveli ovo:
http://www.pbz.hr/Default.aspx?art=3961&sec=88
Pa sam odmah uzeo i mobilno bankarstvo, i sad plaćam još manje (4,98kn). :D
DailyProphet
29.08.2011., 12:59
imam studentski tekući račun u Splitskoj banci i htjela bih ga zatvoriti, al nemam iskustva s tim pa me zanima:
- to se obavlja na šalteru?
- plaća li se zatvaranje računa?
- dobijem li potvrdu o zatvaranju?
hvala! :)
boky1979
29.08.2011., 13:29
Ne treba postavljat pitanja na 2 različita mjesta, odgovorio sam u temi Splitska banka.
hmore85
29.08.2011., 14:34
ja imam taj cijeli studentski račun, i s AmEx-om i mobilnim i internet bankarstvom, i još nijedan mjesec nisam ništa platio :confused:
dobijem samo na kraju mjeseca trošak od 8kn (piše "članarina za pbz365 usluge") i odmah nakon toga dobijem tih 8kn nazad (piše "popust - isplatitelj") xD
Pozdrav, :)!
Imala sam tekući račun u HPB-u i prešla sam u PBZ. Međutim, račun u HPB-u još nisam mogla zatvoriti jer mi nije sve bilo proknjiženo.
Plaća će mi sjesti na PBZ-ov račun, sad oko 10.-og i tek će mi tada biti odobren minus.
E sad, pošto je nešto iskrsnulo i treba mi lova, mene zanima mogu li ja još ući u minus na HPB kartici i taj minus malo po malo podmirivati (podmiriti u nekih tri mjeseca) ili će biti nekih posljedica ako ne bude priljeva love na taj račun ovaj mjesec?
Hvala, :)!
boky1979
04.09.2011., 19:39
Ko vam smeta? Minus vrijedi do određenog datuma i dotad se može koristiti. ;)
Ko vam smeta? Minus vrijedi do određenog datuma i dotad se može koristiti. ;)
Boky, ja sam ti tudum, :), pa hajd molim te, pojasni ovu rečenicu.
Ne znam do kad mi minus vrijedi, :confused:...
Jer iskoristila bih minus do kraja, dakle 6100kn.
A ako ima nekih posljedica, onda bih jednostavno morala neki drugi način naći...
To piše na onom vragu kad podignem lovu s bankomata, jelda? Jer ne primam nikakve izvatke pa nemam blage...
bilokoje
04.09.2011., 20:19
Pa jel imaš internet bankarstvo? Tamo isto piše
Pa jel imaš internet bankarstvo? Tamo isto piše
Nemam, ništa ja nemam od toga, :D.
Idem ih zvrcnut, valjda nekog ima na infou...
boky1979
04.09.2011., 20:31
Soho, na izvodu piše koliko iznosi dopušteno prekoraćenje te do kojeg datuma vrijedi...
koja banka, ako ikoja, daje studentski ziro racun s akrticom s kojom mogu ici na e-shopping? Znaci student bez primanja.
Zaba otpada odma, frend nemoze nista kupovati na netu.
Ima ko splitsku/pbz/erste/neku s kojom moze?
i ako netko moze poasniti razliku izmedu ziro i tkeuceg racuna.
DarkStar
04.09.2011., 23:32
Erste ili PBZ, neki kazu da ide i OTP.
Razliku smo vec objasnjavali, na ziro racun se obracunava porez na dobit ako preko njega dobivas placu, dok ako si sam uplacujes lovu onda ne, a tekuci je slican ali bez toga, i na tekucem imas npr cekove koje mozes koristiti, dozvoljeni minus, kupovanje na rate, itd... Ali za to sve trebas biti zaposlen na neodredjeno.
Isto tako na ziro se ne placa mjesecna naknada za vodjenje racuna, a svejedno dobijes Visu Electron koja prolazi kod internet kupovine.
Ne trebas uzimati studentski paket kojeg ce ti banka htjeti uvaliti cim kazes da si student osim ako hoces internet bankarstvo, odes u banku i otvoris ziro kao svaki gradjanin, i trazis bankomat karticu (Visa Electron).
PBZ-ova Visa Electron uz žiro račun radi na netu, provjereno. :mig: Nemaš nikakvih naknada za vođenje računa. A ako trebaš i internet bankarstvo, otvori si ovo:
http://www.pbz.hr/Default.aspx?art=3961&sec=88
Kartica za plaćenje putem interneta (http://www.forum.hr/showthread.php?t=169856&highlight=kartica)
Razlika izmedju tekuceg i ziro-racuna (http://www.forum.hr/showthread.php?t=53233&highlight=razlika)
fala svima, sve je rjeseno. pbz it is.
BitterSweet
05.09.2011., 17:17
Pozdrav svima! Treba mi mala pomoć. Imam u ZABI Student lepezu i sve je ok s tim, ali zadnje vrijeme me smeta jer s njihovim karticama ne mogu ništa kupovati preko neta. Gledala sam PBZ-ov Indeks plus uz koji dobiš još i AMEX, i kolko vidim s PBZ-ovim karticama se može plaćati preko neta. Razlog više, stavila bih novce na štednju, a PBZ ima veću kamatu od ZABA-e. Naknada je ista ko kod ZABE (ok, 2 lipe manje), ali čini mi se da dobivam više kod PBZ-a.
Isplati li mi se to? Stvar je u tome da ću upisati apsolventsku godinu, imat ću sva studentska prava i sve, ali ne znam hoće li biti nekih problema oko toga.
I kakav je postupak kod ukidanja računa? Plaća li se to? Ili samo dođem u banku i velim da neću više imat tu Lepezu niti išta kod njih?
Hvala unaprijed. :)
hmore85
05.09.2011., 17:31
studentskim amex-om ne možeš kupovat ništa na netu, osim ako nije neka hrvatska stranica. i imaš limit od 2000kn na njoj. punu kupovinu preko neta (znači ebay, paypal i ostalo) možeš preko vise electron od žiro računa.
a postupak ti je svugdje isti. odeš u banku, kažeš dosta mi vas je, ukinite mi sve, bok i doviđenja, potpišeš 300 formulara i gotova si xD
BitterSweet
05.09.2011., 17:43
Znam da ne mogu sa studentskim AMEX-om, nju sam spomenula kao nešto od pogodnosti. U tom paketu se dobije i žiro račun s kojim se može plaćati na internetu jer je to Visa Electron?
EDIT: Sad vidjeh da mi je to odgovoreno u postu iznad. :zubo:
koja banka, ako ikoja, daje studentski ziro racun s akrticom s kojom mogu ici na e-shopping? Znaci student bez primanja.
Zaba otpada odma, frend nemoze nista kupovati na netu.
Ima ko splitsku/pbz/erste/neku s kojom moze?
i ako netko moze poasniti razliku izmedu ziro i tkeuceg racuna.
nije istina, možeš kupovati putem interneta ako u Zabi imaš otvoren tekući račun, Maestro kartica
Pozdrav svima! Treba mi mala pomoć. Imam u ZABI Student lepezu i sve je ok s tim, ali zadnje vrijeme me smeta jer s njihovim karticama ne mogu ništa kupovati preko neta. Gledala sam PBZ-ov Indeks plus uz koji dobiš još i AMEX, i kolko vidim s PBZ-ovim karticama se može plaćati preko neta. Razlog više, stavila bih novce na štednju, a PBZ ima veću kamatu od ZABA-e. Naknada je ista ko kod ZABE (ok, 2 lipe manje), ali čini mi se da dobivam više kod PBZ-a.
Isplati li mi se to? Stvar je u tome da ću upisati apsolventsku godinu, imat ću sva studentska prava i sve, ali ne znam hoće li biti nekih problema oko toga.
I kakav je postupak kod ukidanja računa? Plaća li se to? Ili samo dođem u banku i velim da neću više imat tu Lepezu niti išta kod njih?
Hvala unaprijed. :)
kako imaš Student lepezu, unutar nje imaš Maestro karticu, kojom možeš kupovati putem interneta, to im je nova funkcionalnost...pogledaj na linku:
http://www.zaba.hr/home/wps/wcm/connect//zaba_hr/ZabaPublic/Kartice/Ostalo/Kupnja+putem+interneta/3-D+Secure
Dodatno imaš Mondial assistance uslugu kojom dobiješ putno osiguranje, pomoć na cesti (ako voziš)
Samo što je problem što 99% internet shop-ova ne prihvaća Maestro (počevši od PayPal-a).
the.elles.d
06.09.2011., 18:41
I Erste se hvali time (maestro preko neta) ali još to nisam vidio u praksi...
Samo što je problem što 99% internet shop-ova ne prihvaća Maestro (počevši od PayPal-a).
nije istina, pogledaj
https://www.paypal.com/helpscr?cmd=_help&locale=en_GB&countrycode=GB&_dyncharset=UTF-8&t=solutionTab&ps=solutionPanels&solutionId=163398
To ti vrijedi samo za Maestro kartice izdane u UK. ;)
BitterSweet
08.09.2011., 11:29
kako imaš Student lepezu, unutar nje imaš Maestro karticu, kojom možeš kupovati putem interneta, to im je nova funkcionalnost...pogledaj na linku:
http://www.zaba.hr/home/wps/wcm/connect//zaba_hr/ZabaPublic/Kartice/Ostalo/Kupnja+putem+interneta/3-D+Secure
Dodatno imaš Mondial assistance uslugu kojom dobiješ putno osiguranje, pomoć na cesti (ako voziš)
Hvala, nisam znala za ovo. :)
A za putno osiguranje trebam u banku prijaviti koji auto vozim ili kako?
Hvala, nisam znala za ovo. :)
A za putno osiguranje trebam u banku prijaviti koji auto vozim ili kako?
možeš prijaviti bilo koji auto registarske oznake, ne smije biti stariji od 10 godina, bitno je da si ti u njemu u trenutku nastanka štete.
Zanima me je li moguće uplatiti novce na tekući račun tako da u banci ta uplata bude evidentirana kao redovito primanje?
Znam da je kod PBZ-a to ovako: br. tekućeg računa primatelja, model 69, a poziv na broj odobrenja 40002-OIB uplatitelja.
Dakle, zanima me ako ja sebi uplatim neki iznos, koristeći ovaj gore model i poziv na broj, mogu li imati neke sankcije? :D
Pretpostavljam da porezna ne gleda tekuće račune... :D
WichitaQ
11.09.2011., 13:05
ne gleda, ali to ti ionako neće bit nikako evidentirano, jer ti nisi neka firma koja će na svojoj strani imat fakturirano to kao isplatu plaće. doći će ti na isto kao da si i normalno uplatio sebi na račun :zubo:
Jesi ziher? Obzirom da ide drugačiji model i poziv na broj koji se koristi kod uplata redovitih primanja (i koje računalo prepoznaje kao takvo, pretpostavljam). :D
WichitaQ
11.09.2011., 13:14
99% ziher. tebi će novci sjest od tebe samog, a poziv na broj ti ako hoćeš, možeš upisat i današnji datum, to što računalo prepoznaje bi bilo od koristi da to zapravo nešto znači (tj. da imaš neki ugovor i da ti netko primanja isplaćuje na žiro). ja čak mislim da bi ti se samo ta uplata prefakturirala na običnu uplatu, bez ekstra modela i poziva na brojeve :zubo:
bilokoje
11.09.2011., 13:18
Uplate redovitog primanja idu preko računa proračuna ;)
boky1979
11.09.2011., 14:18
Jesi ziher? Obzirom da ide drugačiji model i poziv na broj koji se koristi kod uplata redovitih primanja (i koje računalo prepoznaje kao takvo, pretpostavljam). :D
Probao ja, ne ide... Vidi se broj odlaznog računa s kojeg prebacuješ (prva znamenka 3) pa ti piše kao običnu uplatu. Drugo pogrešan ti je poziv na broj.
Ide (za PBZ) broj računa primatelja 2340009-32xxxxxxxx, a u pozivu na broj 11 40002-MB uplatitelja ili OIB.
Evidentirat će ti se kao uplata plaće ako ispuniš opću uplatnicu i uplatiš ju na FINU ili u banku (poštu) time da naravno ne ideš u PBZ. ;)
Uplate redovitog primanja idu preko računa proračuna ;)Otkud to? :nono:
bilokoje
11.09.2011., 17:49
Sori ak sam zbrčkala :brukica:
Damjan_sesvete
14.10.2011., 15:38
Istekla mi stambena štednja i kaže mi gospođa da moram otvorit u nekoj banci tekući račun kako bi mi mogla prebacit novce.
Zanima me gdje ga otvoriti, znam da je hypo najskuplji a koji je najpovoljniji?
DarkStar
14.10.2011., 19:28
Tekuci ti je vise manje svugdje isti.
8-9 kuna mjesecno za vodjenje racuna ako imas prometa, inace free.
the.elles.d
14.10.2011., 21:31
PBZ, ZaBa, ERSTE, Splitska sigurno nemaju "free" tekući.
Ozbiljno ljudi, odakle vadite takve informacije?
DarkStar
15.10.2011., 02:15
Kako nema pa ja imam takav bas u ERSTE, cak i Visa karticu deviznog racuna ne naplacuju mjesecno ako taj mjesec nije bilo prometa na racunu.
Sto se tice ovog posta iznad ,covjeku je dovoljno otvoriti racun na mjesec dana dok mu isplate stednju pa ga zatvoriti.
the.elles.d
16.10.2011., 12:18
Erste banka je posebna po tim naknadama i ako jedna banka nudi račune bez naknade ako nema prometa, ne možeš generalizirati i reći da je svugdje isto. Otprilike isto je ako imaš promet svaki mjesec :)
Devizni račun nije tekući račun. I to nema veze s karticom :)
Konfucije_89
16.10.2011., 16:45
Imam žiro račun u PBZ-u, a sad bi trebao tekući otvorit za privatne uplate i sl.
Student sam i zanima me koja banka ima najpovoljniju mjesečnu naknadu za tekući/tekući žiro zajedno ili tako neka kombinacija. I bitno mi je poprilično da je u igri kartica s kojom bi mogao plaćat na e-bayu. Dosad sam to radio sa visom electron od pbz žira. Hvala unaprijed na savjetima.
Isto PBZ. Otvoriš studentski paket i u njemu imaš tekući račun za koji ne plaćaš mjesečnu naknadu.
Konfucije_89
19.10.2011., 02:06
Malo proguglah i našao sam neki al on košta 5kn. Nije problem naravno u 5kn mjesečno, samo ne znam jel misliš na taj index plus. Ako je kartica od tekućeg also neka visa ili nešto čime mogu plaćat e-bay, nije problem 5 kn. Ovaj amex i rate što tamo nude nije zgoreg, al nije mi primarno.
Nego, trebam li biti viša godina za to i nositi neke potvrde? Jer sad sam upisao novi faks, tako da sam opet brucoš. :D
Dovoljno je samo da si redovni student (možeš biti i 1. godina) i da im, kod otvaranja tog paketa, doneseš potvrdu da si upisan (to ovjeriš u svojoj referadi). A u tom paketu za 5kn dobivaš sve što ti je tamo navedeno.
anita j
03.11.2011., 23:29
imam jedno pitanje.
moram nešto skupo platiti a ne mogu to u odjednom kešu a jedina mogućnost je platiti do 12 rata karticama zagrebačke banke.
ja nemam račune u toj banci. da li je moguće u zabi otvoriti tekući račun i dobiti neku karticu kojom mogu do 12 rata plaćati bezkamatno i da mi se
to skida sa računa svaki mjesec?
stvarno se ne razumijem u bankarstvo, možda pitam nebuloze ali svaka pomoć dobro dođe. pozz.
Ako nemaš primanju u toj banci, teško da ćeš dobiti mogućnost obročnog plaćanja putek tekućeg računa. Koliko sam ja upoznata, tu mogućnost imaju samo oni s redovnim prilivom (plaća, mirovina). Ili putem master kartice koju opet možeš dobiti ako imaš plaću preko njih. Ili ako oročiš neki depozit.
DarkStar
04.11.2011., 00:02
Ja imam racun u Zabi a ne primam primanja na njega nego samo povremene sitne uplate.
Na izvodu uvijek pise kupovanje na rate do xxxx kn a dozvoljeni minus 0kn.
E sad to ni meni nije bas jasno, kako daju kupovanje na rate a nemam kod njih primanja?
koliko je meni poznato, obročna otplata po maestro kartici moguća je samo za klijente koji primaju redovna primanja preko trn-a i koji imaju ugovorenu lepezu ili platni asistent :misli:
evo, kopiram sa Zabinog linka:
Obročno plaćanje Maestro karticom tekućeg računa omogućeno je korisnicima Lepeza mogućnosti i Platnih asistenata.
Za potrebe obročnog plaćanja automatski vam se odobrava poseban limit u visini jednog redovitog priljeva kojeg ostvarujete po tekućem računu.
Limit za obročno plaćanje možete dodatno povećati vraćanjem neiskorištenih čekova.
Za svaki ček koji vratite Banci limit za plaćanje u obrocima povećat će se za 1.000 kn (do maksimalne visine limita, ovisno o Lepezi ili Platnom asistentu koji koristite).
anita j
04.11.2011., 08:56
hvala ljudi, mislila sam da možda postoji neka mogućnost ali ne postoji tako da ću morati iskeširati pare ipak. pozdrav!
molio bi ako mi neko može reći na koji tip računa mogu stavljati novac a da mi se sa njega niko ne moze naplatit, tipa kazne za prometne prekrsaje i slične naplate od strane države .... znači račun sa kojega mogu samo ja dignuti novac nikakva drzavna ustanova..... imam otvoren tekući sa deviznim računom dali mogu na njega ili moram otvoriti neku drugu vrst računa? hvala lijepo
DarkStar
07.11.2011., 05:29
Vjerovatno zasticeni racun u Fini kao kad imas kredit kojeg ne mozes podmirivati, ali da bi ga otvorio mora ti prvo doci njihova ovrha ili nesto.
Mislim da ti mogu i sa deviznog lako skinuti, meni banka skida naknadu za vodjenje racuna sa tekuceg, ako nema tamo dovoljno onda pociste devizni, ako nema ni tamo onda mi serviraju nedopusteni minus i na silu uzmu lovu.
molio bi ako mi neko može reći na koji tip računa mogu stavljati novac a da mi se sa njega niko ne moze naplatit,Nema takvog računa, osim što su tzv. zaštićena primanja (dj. dodatak, porodiljna naknada, invalidnina, neki dio plaće i slično) izuzeta iz blokade pa se za njih otvara poseban račun.
(više o tome ima u temi "FINA i problemi s blokadom"
boky1979
07.11.2011., 07:19
Može i stambenu otvorit... Ovrha je ne dira dok god traje ugovor... Jedini je problem šta je ne možeš ni ti dirat dok ne raskineš ugovor ili isti ne istekne.
imam par prekšaja prometnih pa nebi volio da mi ih naplate na takav način ... to mi je jedini problem, ništa najbolje je držat očito novce u kući :503:
imam par prekšaja prometnih pa nebi volio da mi ih naplate na takav način ... Više voliš otići u zatvor?
Partfiš
08.11.2011., 13:41
imam par prekšaja prometnih pa nebi volio da mi ih naplate na takav način ... to mi je jedini problem, ništa najbolje je držat očito novce u kući :503:
Ne, najbolje je ne raditi prekrsaje a ako ih vec radis pa jos k tome budes i uhvacen u prekrsaju onda je najpostenije biti faca pa platiti...:kava:
Haha, naplatit ce ti kaznu, i jos ces platit zatezne kamate... Alternativa je zatvor. :zubo:
samojaznam
11.11.2011., 12:32
Blokiran mi je račun ( kartica u PBZ-u) zbog t-com nekog duga .... E sada, da li je mogu otvoriti tekuci racun npr. u Poštanskoj Banci ili Raiffaisen banci? ili je sve to povezano i necu moci? Hvala.
Blokiran mi je račun ( kartica u PBZ-u) zbog t-com nekog duga .... E sada, da li je mogu otvoriti tekuci racun npr. u Poštanskoj Banci ili Raiffaisen banci? ili je sve to povezano i necu moci? Hvala.
Možeš otvorit račun ali će ti i on biti blokiran. Moraš otići u Finu i preko nje otvoriti zaštićeni račun isto u PBZu. Imaš o tome više na temi Fina i blokade...
samojaznam
24.11.2011., 10:47
Imam pitanje... Tekuci racun u Hrvatskoj Postanskoj banci imam. I dozvoljen mi je minus od 1000 kn do 2.mjeseca (iako nisam zaposlen) i sada ja sam u minusu 800 kn, da li sto duze mi je taj minus idu neke kamate ili ne? jer sam mislio podmiriti minus do tog 2.mjeseca.Da li idu kamate na taj minus na kartici iako je dozvoljen minus?
DarkStar
24.11.2011., 12:20
Naravno da idu kamate i to negdje oko 12% godisnje, dakle 1.2% svaki mjesec
Pored toga ti uzimaju i 9 kuna svaki mjesec za vodjenje racuna.
Podmiri nekako taj dug i zatvori racun, kad se zaposlis ponovno ga otvoris.
Ili otvori tekuci u Erste banci, tamo ne placas vodjenje racuna ako nema prometa.
Kad se zaposlis, mozes zatraziti dozvoljeni minus.
ivaaaana
24.11.2011., 17:59
Situacija je ovakva, ja radim na neodređeno, suprug na određeno, moja plaća je oko 5000 kn, suprugova oko 3800, imamo malo dijete, suprug nema mogućnost minusa na tekućem računu, ali ima American, dok smo na mom tekućem računu u minusu nekih 9000 kn. Uplaćujemo stambenu štednju za dijete (pošto su nam tako savjetovali u banci, bolje nego dječija štednja), a od vjenčanja i sl. imamo u čarapi za "crne dane" oko 11000-12000 kn.
Pitanje: da li s tim novcem pokriti minus, da li je moguće tražiti od banke (u ovom slučaju PBZ) da nakon toga uopće nemam mogućnost odlaska u minus, da li štediti i dalje po doma ili ulagati te novce u fondove, dionice, štednje putem banaka? Htjeli bi pokriti minus, živjeti u skladu sa svojim realnim mogućnostima, eventualno za kupnju nekog komada namještaja, sezonskih toškova imati American.
Dakle, treba nam savijet i informacija o tekućem računu.
Thanks!
DarkStar
24.11.2011., 22:02
Vi najbolje znate koliko vam treba mjesecno za osnovne potrebe zivota, o dostojnom prezivljavanju necemo ni pricati, jer malo je danas mladih parova koji tako zive pogotovo jos kad se ima djecu. Da lijepa nasa banana drzavo, hvala ti na tome .
Moj savjet je pokriti minus na tekucem i smanjiti ga na 50% place, znaci to bi bilo nekih 2500kn na tvojoj placi cisto da se ima za ako bas, bas zatreba, a american ostavite sa strane kako i sama kazes za kupiti nesto vece ako se na to odlucite.
Zasto ne otvoriti jos dvije stambene stednje na vas dvoje ( pored one djecje) pa povuci dupli DPS? Nigdje ne pise da se mora uplacivati bas 5000kn svake godine, uplacujete koliko mozete, nekad vise nekad manje, pa za koju godinu s tim opremite stan, kupite djetetu novu sobu kad malo poraste i tako to.
Sretno i pozdrav!
padmé_amidala
25.11.2011., 18:04
hej ljjudi, ne znam dal da otvorim racun u erste ili rajfici, mislim da obje studentima nude 0 kn mjesecno za odrzavanje racuna kaj mi je super jer mi se ne da uvijek ostavljat tih 5 kn na racunu lol^^, ali ne znam koja je bolja i kakva je razlika at allXD
niko1983
16.12.2011., 13:11
hej ljjudi, ne znam dal da otvorim racun u erste ili rajfici, mislim da obje studentima nude 0 kn mjesecno za odrzavanje racuna kaj mi je super jer mi se ne da uvijek ostavljat tih 5 kn na racunu lol^^, ali ne znam koja je bolja i kakva je razlika at allXD
Ovo će ti bit zgodno čut :)
Erste ti ima paket za mlade koji uključuje žiro i netbanking, mbanking i fonbanking i SMS da ti javi kad sjednu novci jedino s to na zalost nije besplatan 4kn mjesecno ili se moze dat sve odma u startu za cijelu godinu. Al ono kaj je stvarno fora kaj ti daju poklon paket moj poznanik je dobio karticu za mob, salicu i foru kao grijac za tu salicu koji se spaja na usb :) mislim da je bilo jos nesto ali se ne sjecam sto.
Za rba nemam saznanja, a pbz je besplatan zirac za studente, al to je to, nemas netbanking i mbanking. ako ti treba nesto samo da ti novci sjedaju i zivis blizu bankomata onda ti je pbz dosta ,erste da puno konkretniju stvar jedino kaj je 4kn
4kotača
17.12.2011., 15:58
Dali sa tekućim kunskim računom mogu kupovat preko interneta?
Nov sam u ovom..
pozdrav,
zanima me koji bi bio moj broj racuna?! imam hypo alpe adria debit/tekuci racun, odnosno karticu i vidim dva broja... jedan je veci, a drugi je manji i ispod mog imena...
pozdrav,
zanima me koji bi bio moj broj racuna?! imam hypo alpe adria debit/tekuci racun, odnosno karticu i vidim dva broja... jedan je veci, a drugi je manji i ispod mog imena...Broj 2500009 je broj Hypo banke, a onaj deseteroznamenkasti koji počinje s 32 je broj tekućeg računa.
ok, hvala ti.
mislim ipak meni ne pise od banke 2500... vec 43...
al nema veze, bitan je moj broj, koji sam pretpostavljao da pise dolje ispod mog imena.
DarkStar
23.12.2011., 09:56
Taj veliki broj sa 43... na sredini kartice, to ti je broj kartice, ne racuna.
Na nekim karticama ne pise kompletni broj racuna (sa prefiksom banke) vec samo onaj zadnji dio koji se odnosi na tvoj racun u toj banci.
Na vecini novijih kartica pise kompletni broj (prefix+tvoj broj racuna) sto je korisno ako ti netko uplacuje u drugoj banci na tvoj racun.
Daisy28
24.12.2011., 16:12
Broj 2500009 je broj Hypo banke, a onaj deseteroznamenkasti koji počinje s 32 je broj tekućeg računa.
Prvih 7 znamenki u konstrukciji racuna je vodeci racun banke, a on se razlikuje od banke do banke, a nakon crtice slijedi 10 znamenki racuna korisnika bio to tekuci rn, ziro, devizni, stedni rn...
Sent from my HTC Desire using Tapatalk
Magyar Posse
29.12.2011., 12:27
pozdrav, imam par pitanja u vezi tekućeg računa.
Student sam i počinjem raditi honorarno posao čija plaća ide na tekući račun.
Kako tekućeg računa nemam, kao ni iskustva s bankarstvom općenito primoran sam pitati nekoliko stvari.
gdje bi mi bilo najbolje otvoriti račun?
Ne planiram uzimati studentski jer, iskreno, ne znam hoću li još dugo biti.
veliki minusi i internet bankarstvo me također ne zanima, znači treba mi samo za pokupiti nekoliko plaća.
koja je procedura izrade tekućeg računa i što će mi sve trebati?
koliko traje sve to, kad bih mogao imati karticu u ruci?
provrtio sam temu malo, i ispričavam se ako sam ponovio pitanja koja su već odgovorena
hvala
Što bude ako netko uplati novac na račun koji je zatvoren npr. netko meni uplati neku cifru na tekući koji sam ja u međuvremenu zatvorio?
boky1979
03.01.2012., 06:25
Račun je zatvoren, ne i izbrisan iz baze. Tada banka zove vlasnika da dođe u banku po novac.
gdje bi mi bilo najbolje otvoriti račun?
Nisam siguran da smijemo reklamirati banke ovdje. Najbolje ti je gledati čiji bankomati se nalazu u blizini tvojih točaka interesa.
Ne planiram uzimati studentski jer, iskreno, ne znam hoću li još dugo biti.
veliki minusi i internet bankarstvo me također ne zanima, znači treba mi samo za pokupiti nekoliko plaća.
Uzmi studentski jer su oni u pravilu besplatni i ne gase se prestankom studentskog statusa.
koja je procedura izrade tekućeg računa i što će mi sve trebati?
koliko traje sve to, kad bih mogao imati karticu u ruci?
Ispuniš podatke, kroz par tjedana dobiješ karticu za bankomat i PIN i to je sve... Treba ti osobna iskaznica samo i početni polog...
Pomoć, javio se problemčić
U subotu, znači na staru godinu, uplatio sam novce na tekući račun u hypo banci ali preko fine.
Ti novci još nisu sjeli i dal bi se ja sad trebao zabrinut? ... ja se tješim da možda kasne zbog obračuna preko nove godine.
boky1979
03.01.2012., 17:00
Ako su uplaćeni u subotu, išli su s datumom od ponedjeljka šta bi u utorak najkasnije trebalo bit proknjiženo na računu. Stoga trebalo bi sad bit na računu, ukoliko nije, s potvrdom u banku i vidjet gdje je zapelo.
niko1983
13.01.2012., 12:23
Dali sa tekućim kunskim računom mogu kupovat preko interneta?
Nov sam u ovom..
ovisi koju karticu imas, vjerojatno je rijec o maestro kartici. E sad, s njom je moguce platiti preko interneta, ali moras imati na umu, da dobar broj pruzatelja usluga preko interneta nema podrzano tu karticu, tako da je moguce da za neke stvari, zapravo dosta njih, neces moc izvrsit placanje.
Dok s druge strane za Visa kartice je podrška svugdje, barem ja nisam naisao na nesto da nisam mogao platiti sa Visom. Govorim o Visi vezanoj za devizni racun.
I, jos jedna stvar na sto moras paziti je da ti ne idu visa kartice svih banaka, pouzdano znam da Pbz i Erste rade, ZABA mi zadnji put kad sam probao nije radila.
Bilo bi dobro da spomeneš da je u pitanju Visa Electron, jer "obična" Visa (kreditna) svih banaka radi na netu.
Porta93
14.01.2012., 21:00
Jedno pitanje za znalce :
Imam Maestro karticu hpb i sad trebao bi dobit uplatu na svoj račun iz inozemstva
sad me zanima koji broj ja trebam dat ovaj od kartice ili od broja računa ??
Možda je glupo pitanje al tek sam nedavno otvorio račun pa nezam.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.