View Full Version : Koje se povrće može jesti sirovo?
Stella1
30.08.2008., 20:28
Molila bi cijenjene forumaše s iskustvom u raznolikim načinima konzumiranja povrća za odgovor na jedno pitanjce.
Trenutno držim jednu vrstu dijete i našla sam se u nedoumici kad sam pročitala ovo:
međuobrok:
-salata od mrkve
-povrtni štapići( štapići mrkve, krastavaca i brokule).
Za mrkvu i krastavce mi je jasno da ih trebam jesti sirove, ali brokula me zbunila.:confused:
Dakle da li se i brokula jede također i sirova i da li se sirovi jedu svi djelovi brokule( i deblasti i cvjetići) ili nju ipak trebam skuhat?:ne zna:
Hvala.
Brokulu najčešće "skuham" na pari, ali same cvjetove posipam u juhu prije samog jela (kad je juha već u tanjuru). Deblasti dio obavezno prokuham jer mi je sirov malo prežilav. Ali cvjetići su mljac,mljac..... :cerek:
KavaSMlijekom
31.08.2008., 00:37
Ma jede. Bez beda. I fina je jako.
Stella1
31.08.2008., 10:45
Znači, operem, narežem i grickam ko zec?
Ajde, probat ću.
Možeš jesti sirovu. Nije baš nešto ali je jako zdravo.
Ja sam je miksala sa voćem za sok i bila mi je dobra tako. Djelovala je i na moj do tada ozbiljno narušeni imunitet.:mig:
Stella1
31.08.2008., 17:41
Isprobala sam. Fino mi je, osvježavajuće....:klopa:
Svima preporučam da probaju, posebno onima koji vole kupus-salatu, sirovi koromač i efekta žvake.:cerek:
Možeš i cvjetaču sirovu jesti.
Neki to rado jedu za gablec, tako što otkidaju "cvjetove" i umaču ih u jogurt.
KavaSMlijekom
03.09.2008., 00:11
Ja cvjetaču volim kiselu. Kak se to ono zove?:misli:
patientia
03.09.2008., 12:21
Tursija?
Lillies
04.09.2008., 15:36
Ja sam je miksala sa voćem za sok i bila mi je dobra tako. Djelovala je i na moj do tada ozbiljno narušeni imunitet.:mig:
E ovo je fino:top:. Doduše ja nisam radila sok nego miksala u blenderu -tzv.green smoothie i baš je njam, pogotovo sa finim zrelim kruškama.
Baš samu sirovu brokulu sam probala jednom ali nije baš bilo fino.
Ljudi, nema povrća ( osim patliđana i rabarbare - ako ona spada u povrće ) koje se ne može jesti sirovo ! Pitajte mene jer sam od rođenja zbog kojekakvih alergija prisiljena jesti uglavnom sirovu, bezproteinsku, pescovegansku ;-) prehranu...sto u prijevodu znaci užas od kombiniranja...naručito kad se putuje.
patientia
08.09.2008., 19:59
Zasto se patlidzan ne smije jesti sirov?
trazil sam vec prije to radi znatizelje
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20070608123050AA2PkW4
nisam probal, a bas i ne bi
patientia
08.09.2008., 20:56
Dakle, smiju se jesti, sve ok :)
Kad ih pecem, cesto mi ostane poneki nepeceni dio, ali sasvim je ok.
patientia
11.09.2008., 15:35
Kakav je sirovi poriluk, je li mu okus slican mladom luku, je li zilav i neugodan za zvakanje?
Kakav je sirovi poriluk, je li mu okus slican mladom luku, je li zilav i neugodan za zvakanje?
Jako često jedem poriluk, narezan SITNO onako da se vide kolutovi, baš mi je to fora. Začinim ga limunom - izvuče malo ljutine, a i paše mi kiselkasto uz ljutinu poriluka jer takvu kombinaciju jedem kao salatu, odnosno prilog uz plavu ribu ili posni sir.
Većina ljudi ne voli poriluk, ali meni je on samo blaža verzija mladog luka.
patientia
11.09.2008., 16:00
Volim kuhani poriluk, mozda se odvazim probati i sirovi.
u salati sa paradajzom i umeboshijem + ostalim mi je super..
croatish7
21.09.2008., 16:13
da na salatu je divna...
patientia
08.03.2010., 14:36
Jedem sirovi karfiol, po prvi put.
Probat cu ja i brokulu :)
Brokulu nisam probao, ali recimo lubenice su dobre i sirove.
patientia
08.03.2010., 18:01
A kakve su jos dobre?
U pekmezu. Zapravo, Slatko od lubenica.
patientia
08.03.2010., 18:06
To od onog sto se ne jede sirovo, bijelog i zelenog, zar ne?
patientia
08.03.2010., 18:08
Ajde dobro, stavi recept na Kolace i slastice bez jaja.
Moram prekopat po starim recepisima. Kad najdem, metnem. To su bake radile, ja slatko osim sladoleda pretjerano ne ljubim.
Odličan, ali hoće malo smrdit iz usta po luku! Jedem ga često sirovog u sendviču.
coco zoe
10.03.2010., 00:01
Eto, i mene ste ponukali da ko zeko gricnem sirovi karfiol. Podsjeća me na rotkvicu :)
ovdje možete naći recepte za brokulu i karfiolu:http://sirovahrana.com/forum/viewforum.php?f=34
ursamajor
20.03.2010., 13:37
tko ne voli sirovu brokulu jesti može ju uvijek popit u nekom ukusnom smoothiu.
http://www.smoothieweb.com/index.php?s=broccoli
1 Carrot (chopped)
4 Florets of Broccoli
2 Handfuls of Spinach
1 Apple (chopped)
2 Oranges (peeled and quartered)
Orange Juice to dilute
You can change the fruit and vegtables to your requirements but this is one way of ensuring you get the portions of fruit and vegtables your body requires.
1 mrkva (nasjeckana)
4 florets od brokule
2 šake špinata
1 jabuka (nasjeckana)
2 naranče (oguljene i raščetvorene)
narančin sok za razrijediti smoothie
Možete izmijeniti voće i povrće prema vašim zahtjevima, ali ovo je jedan način za osiguranje količine i odnosa voća i povrća potrebnih vašem tijelu.
...............................................
1 – 2 tablespoons fresh lemon juice OR balsamic vinegar
4 tablespoons picante salsa
1 cup raw broccoli
1 raw tomato, quartered
1/2 raw carrot, cut into 1-inch pieces
1 cup raw kale, or any leafy green
1 – 2 cloves raw garlic
1/2 cup raw hulled sunflower seeds
1/2 cup raw un-hulled sesame seeds
1 – 2 slices onion
1 do 2 žlice svježeg limunovog soka ili balsamico octa
4 žlice salse picante
1 šalica sirove brokule
1 sirova rajčica, raščetvorena
1 / 2 sirove mrkve, rezane na dva-tri cm
1 šalica sirovog kelja, ili bilo kojeg lisnatog zelenog povrće
1 do 2 češnja sirovog češnjaka
1 / 2 šalice sirove oljuštene sjemenke suncokreta
1 / 2 šalice sirove neoljuštene sjemenke sezama
1 do 2 kriške luka
počnite sa tekućim sastojcima(limunov sok, salsa). kad ste njih izblendali dodajte ostale sastojke i miksajte do kremaste konzistencije poput one mliječnog šejka.
još neki recepti
http://www.motleyhealth.com/diets_and_recipes/3-great-broccoli-smoothies
http://www.youtube.com/watch?v=_hRTxKWeVpQ
http://notecook.com/drinks/broccoli-smoothies/
Laura Scott
18.06.2010., 13:01
Nisam vegetarijanka (nadam se da mi ne zamjerate mijesanje u temu :mig:), ali obozavam povrce i rado ga jedem sirovo :cerek:
Mene su odusevile zelene tikvice na salatu, sirove naravno. Tikvice se narezu na tanke kolutice (sto tanje to bolje) i pomijesaju s ostalim povcem koje volite na salatu (ja dodam jos mrkvu, kukuruz secerac i malo zelene salate) te zacinu solju, paprom, maslinovim uljem i aceto balsamicom.
Tko jede sir, moze dodati i mozzarelle :mig:
patientia
18.06.2010., 13:08
Sirove tikvice sam prvi put jela u Din Don restoranu, naribane, i jako su mi se svidjele. Ponekad ih naribam u salatu, nisam ih jos sirove jela narezane na vece komade.
Nesto sto mi se nije svidjelo su bile sirove korabice, naribane, pomijesane sa sirovim daikonom (i s umakom od svijetlog misa, kumina). Sirovu korabicu znam jesti kad ju rezem, a sirovi daikon mi je bio ok pomijesan s kupusom i zelenom salatom i s identicnim umakom :ne zna:
Laura Scott
18.06.2010., 13:37
E da, sada si me podsjetila na nesto patientia :D
Jela sam ih i naribane i to pomijesano s naribanom mrkvom i naribanom jabukom (jos kao maloj mi je mama ovo znala naribati :mig:), jako fino. Samo pazite kod doziranja tikvice, dovoljno je tek naribati pola jedne tikvice na dvije mrkve i dvije jabuke, barem meni ne odgovara vise :mig:
patientia
18.06.2010., 13:40
Kupila sam crnu rotkvu po prvi put. Je li ju tko jeo sirovu?
*jezebel*
18.06.2010., 15:04
Kupila sam crnu rotkvu po prvi put. Je li ju tko jeo sirovu?
ja sam je jela ribanu, s medom, al' ne sjecam se vise kakva je bila. znam samo da sam napravila i onu foru kad je izdubis pa stavis unutra med i onda dobijes sirup, ne sjecam se tocno kak' sam to radila, ali imas recepata na netu. bilo mi je ogavno, mislim da mi je frizider jako smrdio. :o a tak' sam bila sretna, jao, kupila sam crnu rotkvu, jao to je jako zdravo... :rofl:
patientia
18.06.2010., 15:08
Sto ne valja okus? Ove godine sam po prvi put probala hrpu namirnica: daikon, rutabagu, amarant, cicoku, matcha prah, lici, kaki, rabarbaru, sjemenke konoplje... i jedino sto mi se nije svidjelo je cicoka, okus je samo malo neugodan, ali nikad vise ne zelim iskusiti takve bolove u trbuhu.
*jezebel*
18.06.2010., 15:15
ma mislim da mi nije smetao okus, plus sto ja svasta progutam za zdravlje pa mi nije nesto tesko, al' miris tog sirupa mi je bio bas odbojan. nikako nismo mogli potrositi tu jednu rotkvu, nije bila velika, al' imala sam osjecaj k'o da ih je deset, a ne jedna. :rofl:
patientia
18.06.2010., 15:17
Vidim ima dosta recepata sa sirovom crnom rotkvom, ali mozda je najbolje da ju za pocetak ispecem...
Kakva je rabarbara? Možeš li je s ičim usporediti?
Laura Scott
18.06.2010., 23:10
Jela sam ju jedino preradjenu u marmeladi i u kolacima i to uvijek u kombinaciji s jagodom :top: S jagodama se bas dobro "ljubi" :cerek:
Rabarbara je kiselkastog okusa (mozda najslicnijeg kiseloj, zelenoj jabuci), osvjezavajuca (kao lubenica, recimo) i mesnata (poput manga). Ne znam zasto sam za usporedbe uzela voce, a rabarbara je povrce :rolleyes:
pljucpljuc
18.06.2010., 23:25
uopće ne mogu zamislit da jedem sirove tikvice ...ali baš ću probat. Polu sirovu cjtaču često jedem jer ju narežem i ubacim u smjesu za američke palačinke i u tih minut pečenja se rijetko kad i cvjetača uspije ispeč i meni nema neki posebni okus, ali volim njezin miris.
pljucpljuc
18.06.2010., 23:27
Jela sam ju jedino preradjenu u marmeladi i u kolacima i to uvijek u kombinaciji s jagodom :top: S jagodama se bas dobro "ljubi" :cerek:
Rabarbara je kiselkastog okusa (mozda najslicnijeg kiseloj, zelenoj jabuci), osvjezavajuca (kao lubenica, recimo) i mesnata (poput manga). Ne znam zasto sam za usporedbe uzela voce, a rabarbara je povrce :rolleyes:
Dragi mi često spominje da je jeo prefinu neku čokoladu sa rarbabom i jagodama, :misli: ili samo rarbabom
LimunLimun
19.06.2010., 00:28
Nikad joj nisam pruži priliku jer mi je djelovala previše odbojno, ne znam zašto. No ako spaja osobine kisele zelene jabuke i lubenice, može. :D
patientia
19.06.2010., 01:32
Sirova rabarbara ima okus poput kiselice.
Laura Scott
19.06.2010., 11:56
uopće ne mogu zamislit da jedem sirove tikvice ...ali baš ću probat. Polu sirovu cjtaču često jedem jer ju narežem i ubacim u smjesu za američke palačinke i u tih minut pečenja se rijetko kad i cvjetača uspije ispeč i meni nema neki posebni okus, ali volim njezin miris.
Narezi ju na sto tanje proske, bilo po duzini ili sirini :mig: Ja ju rezem na mesoreznicu, slicno onoj u samoposlugama za rezanje sira i salame :D
Sada si me podsjetila na koreanske palacinke :top: U njih ide gratana tikvica i minuta przenja ne ubija ukus. Potrazim recept :mig:
Laura Scott
19.06.2010., 12:04
Nikad joj nisam pruži priliku jer mi je djelovala previše odbojno, ne znam zašto. No ako spaja osobine kisele zelene jabuke i lubenice, može. :D
Same here :mig: Prijateljica mi ju je imala u vrtu, nije mi bilo ni na kraj pameti probati ju :bonk: Dok nisam jednom dobila domaci jam od jagode i rabarbare, savrsenstvo! :cerek:
Prije 2mj bila sam kod decka u francuskoj,fino on nareze gljive, ja njega pitam kaj ce s tim raditi jer mi se nije cinilo kao da ce ista raditi i on kaze, nista, smo tako. I nis, ja sutila..rekoh, ajde mozda ne zna reci na engleskom posto ni jednom nije materinji, a jedini nacin sporazumijevanja je.
I tak ja probala sirove gljive s matovilcem i bilo mi je fino :)
Laura Scott
27.06.2010., 20:32
Koje gljive su bile u pitanju? Inace, pobacam sirove i na listice narezane champignone po jednom mesnom jelu (necu spominjati kojem jer smo u bezmesnoj kuhinji) :D
Nemam pojma, cini mi se šampinjoni :ne zna:
šampinjone sam jel redovito sirove ovak
http://www.coolinarika.com/recept/sendvici-sa-avokadom
patientia
28.06.2010., 00:06
Mozda bas i ne zelite jesti sirove sampinjone zbog kancerogenih spojeva:
http://en.wikipedia.org/wiki/Agaricus_bisporus#Health_Risks
Nisam sigurna da bi meni smetalo, ali nek se svatko informira, pa sam za sebe odluci.
Laura Scott
28.06.2010., 10:01
Okey :eek: Bas sam procitala malo vise o rawfoodismu (link je poslala Ah! na topicu Samo voce i povrce?!) pa me zaintrigirao odlomak zvan Avoiding poisoning. Kopiram u cijelosti s Wikipedije:
Avoiding poisoning
See also: Category:Plant toxins
As the consumption of raw foods gains popularity, some potentially unsafe foods have re-entered the diets of humans. However, the following list includes many foods which are rarely promoted by the educated proponents[citation needed] of raw foodism, especially beans or legumes.
- Buckwheat greens are toxic when raw, particularly if juiced or eaten in large quantities by fair-skinned individuals. The chemical component fagopyrin is known to cause severe photosensitivity and other dermatological complaints.[33]
- Kidney beans, including sprouts, are toxic when raw, due to the chemical phytohaemagglutinin.[34]
- Alfalfa sprouts contain the toxin canavanine.[35]
- Some types of raw cassava or cassava flour can be toxic.
- Raw eggs contain avidin, a vitamin B7 or biotin inhibitor, which can cause “egg white injury”. As many as 24 egg whites would have to be eaten to inactivate biotin. Avidin is denatured by heat.[36][37]
- Raw seeds of the genus Lathyrus (peas), can cause lathyrism.
- Raw Brassica species can contain glucosinolate.
- Several seeds contain poison, such as apricot kernels, which contain the toxin amygdalin. See Seed#Poison_and_food_safety
- Raw parsnips contain furanocoumarin.
- Raw foods, particularly raw meat, may contain harmful bacteria and their associated bacterial toxins.[38][39] Other parasites and viruses may also be present, such as Toxoplasma,[40] Trichinella,[41] or rotavirus,[42] which may cause serious foodborne illnesses.
- Raw milk may contain Mycobacterium bovis (which can cause non-pulmonary tuberculosis) [citation needed] and Brucella bacteria that cause undulant fever and spontaneous abortion.
- Raw sweet potato, cabbage, cauliflower, turnips, rutabaga, canola oil, cassava, pinenuts, mustard, millet, soybeans and peanuts contain small amounts of goitrogens which can interfere with iodine metabolism and worsen hypothyroidism.[43]
Možda je zdravlje adekvatnije za ovo što ću pitati, ali...
U zadnje vrijeme pijem shakeove od sirovog kelja i peršina (zbog lošeg imuniteta i manjka željeza), s tim da dodam bananu, jabuku i/ili krušku da popravi okus. Jučer sam napravila shake nakon nekih 5 dana i danas me užasno grčevi u trbuhu hvataju... Dogodilo se to i prošli tjedan, al nisam znala s čim bi povezala.
Da li je moguće da je to do sirovog kelja i peršina?? :confused:
patientia
02.12.2010., 16:55
Ovo sto kod nas zovu keljom zapravo je savojski kupus. Kelj ne formira glavice, ima manje vlakana i Ameri ga bez problema jedu sirovog. A savojski kupus, ako nije dobro kuhan, uzrokuje mi uzasne grceve.
Kelj:
http://img52.imageshack.us/img52/8483/boerenkool.jpg (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Boerenkool.jpg)
Savojski kupus:
http://img7.imageshack.us/img7/4689/735pxwirsingkohl.jpg (http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Wirsingkohl.jpg&filetimestamp=20050831180526)
Ovo sto kod nas zovu keljom zapravo je savojski kupus. Kelj ne formira glavice, ima manje vlakana i Ameri ga bez problema jedu sirovog. A savojski kupus, ako nije dobro kuhan, uzrokuje mi uzasne grceve.
:eek: Jel to samo tebi (a očito i meni) ili svima?
I kako da ga sad jedem? Ako ga moram prvo skuhati, to mi nije to... :(
patientia
02.12.2010., 17:17
Nazalost, nemam informacija o drugima, u hr to nikom ocito ne pada na pamet jesti sirovo, a Ameri jedu pravi kelj.
Trebas probati naci bas kelj, savojski kupus ima 4 puta manje zeljeza i 4 puta manje vitamina C koji je vazan za apsorpciju zeljeza nego kelj. (A kelj prednjaci i u mnogim drugim nutrijentima.) Nazalost, nemam pojma gdje bi u Hrvatskoj bilo bas kelja za kupiti :ne zna:
Peršin je baš zbog željeza uvršten u shake tako da se ne brinem zbog toga. Ali ovi grčevi nisu normalni :/
Imaš li prijedlog čime bi ga mogla zamijeniti?
Hvala na strpljenju :D
patientia
02.12.2010., 17:29
Mozda rastika, Ameri i nju znaju jesti sirovu, ali neki na forumu su pisali da im je i ona sirova uzrokovala probavne probleme :ne zna:
ognjenka
02.12.2010., 18:12
Za brokulu i kelj neki ljudi smatraju da treba jesti sirovo kako bi smo sačuvali vrijedne sastojke dobre za organizam. Ali ne bi se smjeli jesti nekuhani. Sirova brokula, kupus, prokulice, kelj, blitva, špinat, raštika, hren i cvjetača obiluju goitrogenima koji u organizmu sprječavaju izdvajanje joda iz hrane, osim toga su i teško probavljivi - mogu izazvati grčeve
patientia
02.12.2010., 21:35
Ali, ljudi koji nemaju problema sa stitnjacom (eutireoza) ne trebaju izbjegavati kupusnjace u uobicajenim kolicinama (http://www.thyroid.org/patients/brochures/Hypothyroidism%20_web_booklet.pdf, strana 7), a ljudi koji uzimaju tiroksin trebaju izbjegavati goitrogene samo 3-4 sata nakon uzimanja tiroksina (http://www.mayoclinic.com/health/hyperthyroidism/AN00454).
No da, sirove ih se preporucuje zbog enzima mirozinaze (http://immortalplan.com/2009/12/12/isothiocyanates-why-is-the-heat-bad/) koja je vazna za proizvodnju izotiocijanata koji pak umanjuju rizik od raka. Mrkvu se sirovu preporucuje zbog falkarinola (http://immortalplan.com/2009/12/21/bioactive-polyacetylenes-whats-the-deal/) koji takodjer umanjuje rizik od raka. A kuhanu jer se iz kuhane bolje apsorbira beta karoten.
A ja bas i ne volim sirovu mrkvu, ali ju pomijesam s kupusom, pa ju nekako pojedem. Radim confetti slaw: crveni kupus, zeleni (bijeli) kupus, narancasta mrkva, zuta mrkva.
tolwood-m
08.05.2011., 17:52
mene zanima koje se povrće može jesti bez kuhanja -sirovo.a koje se mora termički obraditi. hvala
peronja
08.05.2011., 19:51
teoretski se manje više sve može jesti sirovo (ljudi sa sokom od zloglasnog sirovog krumpira lječe čir. na selu, istina, ali liječe).
od ovih koje se tradicionalno termički obrađuju ja jedem (i) sirove: ciklu, repu, korabu (korabice ljubitelj nisam), brokulu, kelj, blitvu, ...
tog se sad mogu sjetit, ali ima toga još. neću reć da može baš sve, da ne bi ispalo kak postoji neko opskurno povrće toksično za pčele i sisavce, ali ovo kaj sam nabrojala 100% prolazi.
pa probaj si izguglat neke recepte za "raw" prehranu, vidi kaj ljudi pripremaju i tak.
Zamrla tema :D
Jede još tko tikvice sirove i u kojim kombinacijama ?
Rezanci od tikvica odstajali u ulju sa češnjakom, no to sam samo jednom radila jer me se nije dojmilo.
xavierkat
08.10.2012., 19:51
elisea, mlade tikvice često jedem na salatu s drugim povrćem, ponekad začinjene uljem i češnjakom; a jako su mi fine i u kombinaciji s kukuruzom i svježim sirom: narežem ih na komadiće (ako hoćeš da bude više kao namaz, možeš ih i naribati, ali onda ih ocijedi malo), pomiješam s kukuruzom i svježim sirom, malo soli i papra i navali uz svježi kruh :klopa:
ponekad ih narežem na štapiće pa s drugim povrćem glume 'grisine' za dip :)
nisam ih nikad jela kao 'rezance', prvenstveno jer jedem tjesteninu pa nisam bila u potrazi za zamjenama...ali vjerujem da bi i tako bile fine;
edit: sjetila sam se da sam ovaj recept (http://www.forum.hr/showpost.php?p=41387137&postcount=303) vidjela na forumu! :)
Hvala objema :D
Pizza dobar blog imaš, super je ovaj prvi naslov :D
Mrkva bledana s voćem, posebice citrusnim - zakon :cerek:
ja uistinu jedem sve što se može zamisliti sirovo... ako mi je fino
Da ne pričam da sve što je 'teško' za probavu ili 'teško' za pojesti jer i nije fino baš, zblendam u sokove i opet popijem tj pojedem... nije teško više za probavu jer je usitnjeno do savršenstva a nije ni lošeg okusa jer si kombiniram sa onim čime mi paše...
na taj način doslovno sve možeš pojesti - od zelenog od mrkve, sveg onog što inače ljudi bace kada kuhaju povrće, list od hrena sam probao jednom bio je prejak mi, lobodu i ostali 'drač'... ma nema granica
Za brokulu i kelj neki ljudi smatraju da treba jesti sirovo kako bi smo sačuvali vrijedne sastojke dobre za organizam. Ali ne bi se smjeli jesti nekuhani. Sirova brokula, kupus, prokulice, kelj, blitva, špinat, raštika, hren i cvjetača obiluju goitrogenima koji u organizmu sprječavaju izdvajanje joda iz hrane, osim toga su i teško probavljivi - mogu izazvati grčeve
Ja to sve jedem sirovo. Ništa mi nije teško za probaviti, baš suprotno.
Ja to sve jedem sirovo. Ništa mi nije teško za probaviti, baš suprotno.
Naviko si se...
Ja imam frendicu koja ako pojede nešto kuhano čak samo i par žlica dobije grčeve i bolove u želucu :cerek:
Sve je stvar organizma kako se navikao, ljudsko tijelo je napravljeno savršeno može se prilagoditi svačemu... Zato neki teško mogu skužiti da im neka vrsta prehrane ne odgovara, jer su se navikli, od rođenja tko zna otkad...
kopam i sadim
22.03.2013., 09:45
Zamrla tema :D
Jede još tko tikvice sirove i u kojim kombinacijama ?
SALATA OD MLADIH TIKVICA
-crveni i narančasti čili sitno narezati, i staviti u tanjur za posluživanje.
-1/2 šake listova mente zatolati i na sitno
-dodati soli, papra, maslinovo ulje i sok pola limuna. promiješati.
-na to tikvice narezane guljačem za povrće, držeći ih za kraj. sredinu ubaciti u neku juhu. .
pomiješati na stolu prije jela.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.