PDA

View Full Version : Sv. Valentin


Mljacko
06.02.2004., 23:43
jel mi možete neš reć o tom tipu?:)

Tiba
07.02.2004., 09:04
Ovo je jedan interesantan text o njemu (nije napisan od muslimana) kojeg sam slučajno našla i meni jako interedantan bio.


PRAVA ISTINA O SVETOME VALENTINU
a li vam je itko ikada rekao nesto o pravome porijeklu dana Svetoga Valentina, poznatijega kao "Dana zaljubljenih"? Znate li uopce zasto tog dana prakticirate obicaj razmjenjivanja ljubavnih poruka i darova? Vrijeme je da ispitamo zasto slavimo "Dan zaljubljenih", kada Biblija nigdje niti ne spominje da je taj dan dio vjerovanja Novo Zavjetne Crkve. Odakle dolazi taj dan? Gdje nalazimo takav obicaj u Bibliji? Gdje smo naslijedili taj obicaj?
Da li je rijec o hrscanskom obicaju?
Da li znate da su poganski Rimljani vjekovima prije Krista slavili 15. februar, a da se 14. februar odrzavao razbludni idolopoklonicki festival u cast Luperkusa, "lovca na vukove"? Rimljani su taj praznik zvali "Luperkalija". Isto tako, obicaj razmjenjivanja ljubavnih pisama i ostala tradicija u cast obozavanog junackog lovca iz Rima, Luperkusa, bili su u staro vrijeme povezani sa obicajima medu adolescentima da nasumice sklapaju "ozbiljne veze" u kojima je obicno dolazilo do intimnih odnosa. Smatra se da su "ozbiljne veze" moderna stvar, ali nije tako! One su samo obnova jednog starog obicaja "koji je prenijet iz rimskoga festivala Luperkalije u mjesecu veljaci, u kome su se imena mladih zena stavljala u kutiju, a potom bi bilo izvuceno ime one 'koju je htjela sreca'", priznaje se u odrednici "Dan Svetoga Valentina" u Enciklopediji Americana.
Kada je Konstantin ucinio krscanstvo sluzbenom religijom Rimskoga Carstva, crkveni krugovi su razmatrali eventualno ukidanje toga poganskoga obicaja. Rimljani nisu htjeli niti cuti za takvu mogucnost! Zato je sklopljen kompromis da praznik i dalje ostane, ali da se iz njega izbace prostacki i razbludni obredi.
Taj praznik nije postao "hriscanski obicaj" sve do dolaska pape Gelasija na vlast. Vec 496. godine ovaj papa mijenja dan odrzavanja Luperkalije i umjesto 15. februar uvodi promjenu, pa se taj praznik proslavlja na dan Svetoga Valentina, 14. februar (str. 172 u knjizi "Obicaji i praznici sirom svijeta", autorice Lavinie Dobler). Postavlja se pitanje kako je taj poganski festival dobio ime "Dan Svetoga Valentina" i zasto se u danasnje vrijeme mali golisavi Kupid (lik poganskih Rimljana) tako cesto povezuje sa 14. danom u veljaci? Zasto mladi ljudi i djeca isjecaju slike srca i salju ih jedni drugima na dan u kome se odaje pocast Luperkusu, lovcu na vukove? Kako smo dosli do pretpostavke da su ti poganski obicaji, koji se drze u cast jednoga laznoga boga - hriscanski?
Izvorni "Sveti Valentin"
Valentin je narodno ime u starome Rimu. Roditelji, u starome Rimu cesto su davali svojoj djeci to ime po cuvenome covjeku iz staroga doba. Ta cuvena osoba bio je lovac Luperkus. Tko je taj covjek i zasto su ga bezbozni Rimljani nazvali "Valentin"?
Grci su Luperkusa zvali "Pan", dok su Semiti Pana zvali "Val", navodi se u knjizi "Klasicni rjecnici". Poganski bog Baal- koga Biblija cesto spominje - predstavlja samo drugo ime za Nimroda. Nimrod bijase "silan lovac" (Postanak 10:9). Kod Rimljana je lovac Nimrod u stvari Luperkus - lovac na vukove. Jos su drevni pogani odabrali dan Svetog Valentina kao slavu u cast Luperkusa ili Nimroda!
Zasto su Rimljani zvali Nimroda "Valentin" i zasto se taj dan u staro vrijeme, prije dolaska pape Gelasija, slavio samo u Rimu? Kakvu ulogu u Nimrodovom zivotu igra stari grad Rim? Ime Valentin dolazi od latinske rijeci "Valentinus". Latinska rijec "valens" doslovno znaci "biti snazan, jak, mocan, silan". U staro vrijeme bila je poznata narodna izreka o Nimrodu da je "silan lovac pred Gospodom". Nimrod je bio narodni junak, narodni Valentin!
Nema sumnje o tome da je silni lovac na vukove, Nimrod, izvorni Valentin. Ali, Nimrod je imao jos jedno ime - "Sanktus" ili "Santa" - koje znaci "Sveti". Takva titula bila je uobicajena za svakog boga-junaka. Zato nije nikakvo cudo sto se rimska Luperkalija zove "Dan Svetoga Valentina"!
Kakve veze ima srce sa praznikom u cast Nimroda, koga su Fenicani i Semiti zvali "VAL"? Iznenadujuci odgovor lezi u cinjenici da su poganski Rimljani preuzeli simbol srca od Babilonaca. Rijec "srce" na Babilonskom jeziku kaze se "val". To jasno mozete vidjeti u biblijskim konkordansima Stronga i Yunga na Engleskome jeziku. Srce, "val" je simbol Nimroda ili "Baala", Gospoda Babilonaca!
Ubijen u Rimu
Nimrod - izvorni Sveti Valentin - bio je poznat i kao "Saturn", rimsko-Babilonski bog koji se sakrio od svojih progonitelja. Latinska rijec "Saturn" potjece od Babilonaca koji su govorili semitskim jezikom, a znaci "biti sakriven, sakriti se, potajno, krisom". Latinska rijec "Saturn" dolazi od izvorne semitske (hebrejske) rijeci koja se u Starom Zavjetu upotrebljava 83 puta u obliku "Sathar" i "sether". Prema staroj tradiciji, Saturn (Nimrod) pobjegao je od svojih progonitelja i sakrio se u Italiji. Apeninske planine su se u staro doba nazivale "planine Nembrodove", odnosno Nimrodove.
Nimrod se kratko vrijeme krio na podrucju gdje je kasnije sagraden grad Rim. prije nego sto je obnovljen 753. godine, Rim se zvao "Saturnia" - "skroviste Saturna (Nimroda)". Nimrod je pronaden i ubijen za svoje zlocine na mjestu gdje stoji danasnji Rim. Kasnije su nominalni krscani, za vrijeme cara Konstantina, ucinili Nimroda (odnosno Svetog Valentina kod rimskih neznabozaca) crkvenim svecem koga su nastavili slaviti, ali sada kao krscanskog mucenika.
Zasto 14. februar?
Zasto su Rimljani odabrali noc 14. februar i dan 15. februar kao vrijeme za slavljenje Luperkusa - "Nimroda" u Bibliji? Ne zaboravite da su dani u stara vremena pocinjali sa zalaskom sunca! Smatralo se da je Nimrod, odnosno Baal- bog sunca starih pogana - roden tijekom zimskoga suncostaja (solsticija). U staro doba suncostaj je padao na dan 6. sijecnja, kada se i slavio Nimrodov rodendan. Kako se vrijeme dolaska suncostaja kasnije promijenilo, proslava rodendana boga Baala (Nimroda) pomaknuta je na 25. prosinac i danas je poznata pod imenom "Bozic".
Po starom obicaju majka i musko dijete dolazili su na obred ociscenja 40 dana nakon rodenja djeteta. 40 dana nakon 6. sijecnja - izvornoga Nimrodovog rodendana - dolazi 15. februar, to jest praznik Luperkalija ili Dan Svetoga Valentina koji se pocinjao slaviti 14. februar navecer. Vjeruje se da se Nimrodova majka Semiramida ocistila u taj dan i da se tada po prvi put pojavila u javnosti sa svojim novorodenim sinom. Semiramida i Nimrod su izvorni "majka i dijete".
Ime za rimski mjesec februar zapravo potice od rijeci "februa", koju su rimski svecenici upotrebljavali u obredima kojima se slavio Dan Svetog Valentina. "Februa" su kozni remeni zrtvenih zivotinja koje su prinosene tijekom obreda ociscenja koji su se izvodili 14. februar navecer.
Pojava Kupida
Nimrod ima jos jedno ime - "Kupid", sto znaci "zelja" (Enciklopedija Britanica, odrednica "Kupid"). Smatra se da je, kada ga je ugledala, Nimrodova majka osjetila pozudnu zelju prema svome sinu. Nimrod je postao covjek koga je prizeljkivala - njen Kupid, a kasnije i njen Valentin (silan lovac)! Vjeruje se da je Nimrodova majka bila toliko izopacena da se udala za rodenoga sina! Staro-egipatski spomenici sadrze urezane zapise da je Nimrod (koga su Egipcani zvali "Oziris") bio "muz svoje majke".
Kada je odrastao, Nimrod je postao dijete-junak mnogih zena koje su za njim zudjele. On je bio njihov Kupid! Knjiga proroka Danijela opisuje Nimroda kao "Miljenika zena" (Knjiga proroka Danijela 11:37). U jednome engleskom prijevodu toga stiha stoji rijec "Tamuz", ime kojim su Babilonci zvali Nimroda. Nimrod je kod mnogih zena izazivao ljubomoru, pa su se idoli kojima je predstavljan cesto nazivali "ljubomora" (Knjiga proroka Ezekiela 8:5). Lovac Nimrod takoder je bio i Valentin - silan junak - svih tih zena! Stoga nije uopce cudno sto su se pogani sjecali svoga junackog lovca Nimroda ili Baala tako sto su jedni drugima slali ljubavne simbole u obliku srca 14. februar navecer, posto srca simboliziraju tog covjeka.
Nimrod, sin mulat Etiopljanina Kusa (Postanak 10:8), postao je prava sramota za europske pogane koji nisu htjeli obozavati jednoga Afrikanca! Zato su Nimroda zamijenili njegovim navodnim sinom, bijelim djetetom po imenu "Horus", koje se rodilo nakon Nimrodove smrti. Ovo bijelo dijete postalo je u europskoj tradiciji "bijeli Kupid".
Krajnje je vrijeme da ispitamo ove poganske obicaje koji su dobili laznu oznaku krscanstva. Vrijeme je da prestanemo sa ovom rimskom i Babilonskom budalastinom - idolopoklonstvom -Prestanimo sa tim poganskim obicajima koji se odrzavaju u znak sjecanja na boga sunca Baala (izvornoga Svetoga Valentina)

Il nome della rosa
07.02.2004., 09:37
Tiba, mislim da to nije to... mislim da svetac koji se danas slavi nema veze sa tim shto si napisala, ali briga me :)

Tiba
07.02.2004., 09:44
Nisam ja pisala text, ja sam ga pronašla davno davno.
Jeli isti tip, ja sam mislila da jeste, jer nisam nikad čula da postoje dva sveta Valentina.

Ako neko nešto zna dugčije, neka napiše. Da me nije to interesovalo nebi sebi ni sačuvala ovaj text, zar ne?

Shady
07.02.2004., 10:15
Il nome della rosa,
koliko znam, to je taj. :) Možda onda da Mljacko bolje objasni na kojeg Valentina sveca misli.

Tiba
08.02.2004., 16:36
Ovo je nepoznat tip http://www.my-smileys.de/smileys_1/putaso.gif

Il nome della rosa
08.02.2004., 18:38
Tamam trebamo pocheti raspravu oko nekog sveca :) Samo ja sam mislila da je ovaj sv Valentin koji se sada slavi chedo novijeg doba zato dvoumim :

novamama
10.02.2004., 08:26
Tiba veli izmedju ostalog ovo dole, a Shady slijepo potvrdjuje:

Izvorni "Sveti Valentin"
Valentin je narodno ime u starome Rimu. Roditelji, u starome Rimu cesto su davali svojoj djeci to ime po cuvenome covjeku iz staroga doba. Ta cuvena osoba bio je lovac Luperkus. Tko je taj covjek i zasto su ga bezbozni Rimljani nazvali "Valentin"?
Grci su Luperkusa zvali "Pan", dok su Semiti Pana zvali "Val", navodi se u knjizi "Klasicni rjecnici". Poganski bog Baal- koga Biblija cesto spominje - predstavlja samo drugo ime za Nimroda. Nimrod bijase "silan lovac" (Postanak 10:9). Kod Rimljana je lovac Nimrod u stvari Luperkus - lovac na vukove. Jos su drevni pogani odabrali dan Svetog Valentina kao slavu u cast Luperkusa ili Nimroda!
Zasto su Rimljani zvali Nimroda "Valentin" i zasto se taj dan u staro vrijeme, prije dolaska pape Gelasija, slavio samo u Rimu? Kakvu ulogu u Nimrodovom zivotu igra stari grad Rim? Ime Valentin dolazi od latinske rijeci "Valentinus". Latinska rijec "valens" doslovno znaci "biti snazan, jak, mocan, silan". U staro vrijeme bila je poznata narodna izreka o Nimrodu da je "silan lovac pred Gospodom". Nimrod je bio narodni junak, narodni Valentin!
Nema sumnje o tome da je silni lovac na vukove, Nimrod, izvorni Valentin. Ali, Nimrod je imao jos jedno ime - "Sanktus" ili "Santa" - koje znaci "Sveti". Takva titula bila je uobicajena za svakog boga-junaka. Zato nije nikakvo cudo sto se rimska Luperkalija zove "Dan Svetoga Valentina"!
Kakve veze ima srce sa praznikom u cast Nimroda, koga su Fenicani i Semiti zvali "VAL"? Iznenadujuci odgovor lezi u cinjenici da su poganski Rimljani preuzeli simbol srca od Babilonaca. Rijec "srce" na Babilonskom jeziku kaze se "val". To jasno mozete vidjeti u biblijskim konkordansima Stronga i Yunga na Engleskome jeziku. Srce, "val" je simbol Nimroda ili "Baala", Gospoda Babilonaca!
Ubijen u Rimu
Nimrod - izvorni Sveti Valentin - bio je poznat i kao "Saturn", rimsko-Babilonski bog koji se sakrio od svojih progonitelja. Latinska rijec "Saturn" potjece od Babilonaca koji su govorili semitskim jezikom, a znaci "biti sakriven, sakriti se, potajno, krisom". Latinska rijec "Saturn" dolazi od izvorne semitske (hebrejske) rijeci koja se u Starom Zavjetu upotrebljava 83 puta u obliku "Sathar" i "sether". Prema staroj tradiciji, Saturn (Nimrod) pobjegao je od svojih progonitelja i sakrio se u Italiji. Apeninske planine su se u staro doba nazivale "planine Nembrodove", odnosno Nimrodove.
Nimrod se kratko vrijeme krio na podrucju gdje je kasnije sagraden grad Rim. prije nego sto je obnovljen 753. godine, Rim se zvao "Saturnia" - "skroviste Saturna (Nimroda)". Nimrod je pronaden i ubijen za svoje zlocine na mjestu gdje stoji danasnji Rim. Kasnije su nominalni krscani, za vrijeme cara Konstantina, ucinili Nimroda (odnosno Svetog Valentina kod rimskih neznabozaca) crkvenim svecem koga su nastavili slaviti, ali sada kao krscanskog mucenika.b

:lol: :bljak: :lol:

Tiba nam veli, a shady kao strucnjak potvrdjuje "istine" o Svetom Valentinu. Sad mi je tek jasno da, kako sam citala na podforumu zalbi, "antikrscansko orgijanje" putem mnogobrojnih lazi ne staje ni ovdje, i doticni se usudjuju, da izvinete, posrati i po sv. Valentinu, o kojem ovih dvoje pojma nemaju niti znaju isitinu. Valjalo je se malo bolje informirati prije nego sto se iskaljate u svom neznanju.


Vrijeme je da ispitamo zasto slavimo "Dan zaljubljenih", kada Biblija nigdje niti ne spominje da je taj dan dio vjerovanja Novo Zavjetne Crkve.

:lol: :eek: :lol:

A cuj, Biblija ne spominje ni svetog Antu i jos ponekog sveca. Sta ti mislis Tiba o predpostavki, da su ti sveci zivili POSLJE? A zivim primjerom krscanske vjere postali svecima?

novamama
10.02.2004., 08:49
Istina o sv. Valentinu

Sveti Valentin zivio je u 3. stoljecu nakon Krista, za vrijeme velikih progona krscana od strane rimskog carstva. Valentin je bio Biskup talijanskog grada imenom Terni, koji se tada zvao Interamna. Iako je car tada zabranio vojnicima zeniti se (radi poslanja u ratove itd.), Valentin je vojnike tajno vjencao sa njihovim djevojkama i poklanjao novom bracnom paru ruze. To mu je postalo razlogom za smrtnu kaznu.
14. 02.269 Valentin je ubijen kao mucenik svoje vjere. Tek Konstantin Veliki 313. godine je prihvatio Krscanstvo. Od polovice 4. Stoljeca se slavi smrtni dan Valentina, zastitnika zaljubljenih.

Tiba
10.02.2004., 10:22
Ćuj pa nisam ja ni pisala text već baš kršćani. Da me kršćani niso o ovom textu obavijestili nebi ni znala, uostalom dogovorite se da znate reći šta je šta. Barem se oko svetaca dogovorite!

Tiba
10.02.2004., 12:07
http://www.medijaklub.cg.yu/Zanimljivosti/januar02/23index.htm

Minam
10.02.2004., 12:22
Tiba kaže:
Ćuj pa nisam ja ni pisala text već baš kršćani. Da me kršćani niso o ovom textu obavijestili nebi ni znala, uostalom dogovorite se da znate reći šta je šta. Barem se oko svetaca dogovorite! Mi nemamo sv.Valentina. Kod nas je dan 14.Februar dan Svetog Trifuna.
Sveti Trifun spada u red onih hrišćana koji su umrli za veru mučeničkom smrću. Pošto su u vreme paganskih carstava hrišćani nemilosrdno mučeni i ubijani bilo je onih koji su se u kriznom trenutku odrekli svoje vere kako bi spasli život. Među onima koji nisu poklekli je i sveti Trifun koji je zverski mučen i ubijen u svojoj dvadeset i prvoj godini zato što nije hteo da se odrekne vere u Hrista.

A sto se tice Dana Zaljubljenih, to posmatram kao praznik koji nema nikakve veze sa religijom. Isto kao i dan zena 8.mart. Fina prilika da obradujem svog dragog, i da mu jos jednom pokazem koliko ga volim.

Uostalom, kad nekog volis, ne treba ti dan zaljubljenih da mu to pokazes. Svaki dan je dan zaljubljenih.

Tiba
10.02.2004., 12:35
Novotarija :flop: grozno, jedni ovo jedni ono. Neko prihvaća onoliko biblije neko ovoliko. Ovo svetac, ovo nije svetac. Mnogi vako tumače Isusa, neki nako.
Do sad moram da priznam ništa čvrsto nisam naučila o kršćanstvu osim da je krst krst.

Ima li temelj ova vijera . Zbiljami koji je temelj ove vijere? Krst? Isus, ali definicija je uvijek malo drugčija.

Minam
10.02.2004., 12:48
Oh Tibo, pa ne brini. Ljudska zbunjenost je ljudska, i nista ne govori o samoj veri. Nisi ni prva ni poslednja koja je zastala i rekla "E sad stvarno vise nista ne razumem"
I ja sam tako nesto prolazila ranije..
Nije vera kriva sto je svako tumaci kako hoce. Ona postoji, njena osnova je ljubav odnosno Bog. A to je priznaces prilicno cvrsta osnova.
A covek ne odlucuje samo jednom da li je vernik ili ne. To je odluka koju donosimo svaki dan iznova. Mi svaki put kad treba nesto da odlucimo, postavimo sebi pitanje "Da li ja verujem ili ne.."
Borba je to.
A cilj naseg zivota na zemlji je da zadobijemo Boziju milost i smirenje. A smirenje je ono sto nam je prvo potrebno...svako od nas zeli mir u dusi.
Iskreno, ja nemam problema sa svim tim razlikama u hriscanstvu, jer cak i da jedni imaju jednog sveca, a da ga drugi ne priznaju, pa to je gluuuuupost. Jer ne biramo mi ljudi, ko je svet , vec sam Bog.

Ne proglasavamo mi sveca...mi samo pokusavamo da ga prepoznamo. To ti je kao kad neko dete ima talenta. I jedan profesor vidi taj talenat, i svima to objavi. A drugi profesor ne vidi...ali od tvrdnje ovih profesora ne zavisi da li dete ima talenat ili nema...nasa je samo greska ako taj talenat ne prepoznamo.

Ti znas sta je u tvom srcu. I sad dodje neko i kaze "Tiba je nevernica!". A dodje neko drugi i kaze "Ne, Tiba je vernica, ona veruje u Boga i nada se Bozijoj milosti". I sad...zvanicn obude priznat jedan ili drugi stav. Ali ti znas ta to ne utice na ono sto je u tebi. Jer ti ili jesi ili nisi.

Tako je i sa svecima...njima Bog da neki poklon, a mi, ako prepoznamo taj poklon..kazemo "Vidi..on je svet!Njega je Bog nagradio nekim posebnim darom.." A desi se da taj dar ne vidi neko ko zivi u nekoj drugoj zemlji, i ne primeti sveca. Ali to nema veze. Svetac je svet, bez da ga mi svetim proglasimo.
Eto..odatle toliko razlika u tome koja crkva koje svece priznaje..a meni je to sve jedno. Jer samo Bog o tome odlucuje.

Tiba
10.02.2004., 13:10
Tiba kaže:
Ima li temelj ova vijera . Zbiljami koji je temelj ove vijere? Krst? Isus, ali definicija je uvijek malo drugčija.

Ovo je potrebno i važno, zar ne?

Minam
10.02.2004., 13:14
Temelj je Bog i vera u njega.

novamama
10.02.2004., 13:35
Novotarija grozno, jedni ovo jedni ono. Neko prihvaća onoliko biblije neko ovoliko. Ovo svetac, ovo nije svetac.
Ima li temelj ova vijera . Zbiljami koji je temelj ove vijere? Krst? Isus, ali definicija je uvijek malo drugčija.

Tiba, ne moras odmah pjenit kada vidis da nisi u pravu sto se tice sv. Valentina. sv. Valentin nije odbijo ljubav parova ozakoniti crkvenim brakom iako mu je smrt prijetila podijeliti sakrament zenidbe u tadasnjem rimskom carstvu. Zar je tebi to toliko neshvatljivo ili ne zelis jednostavno prihvatiti istinu?
Sa razlogom je radi toga nazvan zastitnikom onih koji se vole; dao je svoj zivot mucenickom smrcu, jer nije odbio parove vjencati. I kako onda bas "slucaj" da je zastitnik zaljubljenih :eek:

Mnogi vako tumače Isusa, neki nako.
Do sad moram da priznam ništa čvrsto nisam naučila o kršćanstvu osim da je krst krst.

Opet blabla van teme. I Shije drugacije tumace islam nego ti. Pa i Aleviti, Black Muslims i mnoge ostale islamske sekte. Vidim da ti je potrebno skrecati sa teme pa da ti odgovorim kako trazis.

Temelj Krscanstva nije krst = krst. Ako za tebe Bog nije otac koji te ljubi i daje slobodnu volju (a ne jedan koji te pravi robom kao u islamu), te da je glavna poruka ljubav, pa i prema neprijatelju, onda je to tebi naravno neshvatljivo. Jer, doktrina "ubij nemuslimane", posebno izrazeno u 9. suri Kurana, tebi je put prema Bogu. Nazalost, Bogu nisu svojstveni pozivi na odmazde i pozivi na ubijanje neistomisljenika. Bog Je ljubav; i iz te neizmjerne ljubavi poslao je svoga Sina na svijet da nas uputi na put ljubavi, a isti nas je otkupio svojom patnjom, i donjeo nam utjehu Svoje Rijeci i Uskrsnuca.

Iz krscanske vjere i poruke je proizaslo mnogo ljudi koji su slijedili Isusov put ljubavi i koji se danas dan pamte. Od Majke Tereze (u novije doba) do Valentina (u pocetku crkve kada je bila progonjena); a izmedju njih tisuce ostalih.

Valentin je zastitio dvoje koji se vole svetom zenidbom i radi toga je otisao u smrt.

Minam
10.02.2004., 13:40
A zasto Krscanstvo?Ja sam tu rec procitala tek na ovom forumu. Dotle sam cula samo za rec Hriscanstvo, nastalo od Hrista.
Cini mi se da krscanstvo cesto stvara zabludu da je Krst osnova nase vere. A krst je samo simbol.

Revolver
10.02.2004., 21:42
Minam kaže:
A zasto Krscanstvo?Ja sam tu rec procitala tek na ovom forumu. Dotle sam cula samo za rec Hriscanstvo, nastalo od Hrista.
Cini mi se da krscanstvo cesto stvara zabludu da je Krst osnova nase vere. A krst je samo simbol.


Kršćanstvo = krstiti "Krstite sve narode u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

Ili također od hrvatskog Krist.;)

danaye
10.02.2004., 22:49
Kaj se sv. Valentina tiče ne bih se baš miješal jer je područje nejasno bar što se tiče povijesnih činjenica- koliko znam (naravno ako netko zna- može postat izvore?).
U svakom slučaju podataka o osobi je malo (ili nikako) i dosta se toga temelji na legendama (jedino je za datum jasno otkud dolazi(luperkalije)) i nije jasno točno o kome se radi-naime postoje dva moguća kandidata -ako su uopće dva a nije samo različita verzija priče(legende) o istom čovjeku.
Naravno, postoji i treće objašnjenje vezano za "rimsku ikonografiju" koje u potpunosti isključuje kršćansku osobu.


Tiba:
Ima li temelj ova vijera . Zbiljami koji je temelj ove vijere? Krst? Isus, ali definicija je uvijek malo drugčija.


Temelj je ono što je Isus govorio- obrati pažnju prvenstveno na to.
Iako ..kad malo bolje razmislim rasprave tipa koliko anđela stane u ušicu igle su ponekad..zanimljivije.
:mig:

Tiba
11.02.2004., 09:56
novamama kaže:
Tiba, ne moras odmah pjenit kada vidis da nisi u pravu sto se tice sv. Valentina. sv. Valentin nije odbijo ljubav parova ozakoniti crkvenim brakom iako mu je smrt prijetila podijeliti sakrament zenidbe u tadasnjem rimskom carstvu. Zar je tebi to toliko neshvatljivo ili ne zelis jednostavno prihvatiti istinu?
Sa razlogom je radi toga nazvan zastitnikom onih koji se vole; dao je svoj zivot mucenickom smrcu, jer nije odbio parove vjencati. I kako onda bas "slucaj" da je zastitnik zaljubljenih :eek:Opet blabla van teme. I Shije drugacije tumace islam nego ti. Pa i Aleviti, Black Muslims i mnoge ostale islamske sekte. Vidim da ti je potrebno skrecati sa teme pa da ti odgovorim kako trazis.

Temelj Krscanstva nije krst = krst. Ako za tebe Bog nije otac koji te ljubi i daje slobodnu volju (a ne jedan koji te pravi robom kao u islamu), te da je glavna poruka ljubav, pa i prema neprijatelju, onda je to tebi naravno neshvatljivo. Jer, doktrina "ubij nemuslimane", posebno izrazeno u 9. suri Kurana, tebi je put prema Bogu. Nazalost, Bogu nisu svojstveni pozivi na odmazde i pozivi na ubijanje neistomisljenika. Bog Je ljubav; i iz te neizmjerne ljubavi poslao je svoga Sina na svijet da nas uputi na put ljubavi, a isti nas je otkupio svojom patnjom, i donjeo nam utjehu Svoje Rijeci i Uskrsnuca.

Iz krscanske vjere i poruke je proizaslo mnogo ljudi koji su slijedili Isusov put ljubavi i koji se danas dan pamte. Od Majke Tereze (u novije doba) do Valentina (u pocetku crkve kada je bila progonjena); a izmedju njih tisuce ostalih.

Valentin je zastitio dvoje koji se vole svetom zenidbom i radi toga je otisao u smrt.

Po čemu zaključuješ da ja nisam u pravu.
Text nije pisao musliman.
Krščanin je pisao. DOKAZ. Na orginalnom linku vidi zadnje rečenice.
Text je bio od teme tražen.
Text sadrži detalje, na spram tvojim textom.

Novamama, jeli se ti braniš sektama? Kakva je to napadačina? Jesi li ti već povela krščanski rat protiv muslimana? Lakše, bre, na forumu smo! Ovde se razgovara!!

Kakvi su ti ljudi bili koji se vole? Jeli po zakonu s kojim je bio poslan Isa a.s. dopuštao tu njihovu ljubav.... Piši malo detaljnije da bi se i pouka mogla izvući, ok?

Tiba
11.02.2004., 10:07
Minam kaže:
Temelj je Bog i vera u njega.

Ako je to to, onda Isusa a.s. nemorate smatrati "bogočovijekom".

Minam
11.02.2004., 10:32
To sto mi moramo ili ne moramo, je samo nasa stvar. A mi verujemo da je Isus Bogocovek, i nemamo problema sa tim. Jer Bog pomaze, onome ko hoce i zeli da shvati i prihvati, prvo srcem,pa umom.
Jer nacin na koji Bog sebe pokazuje, ne mora uvek biti lako shvatljiv ljudima. Ponekad, ne mogu uopste da ga shvate, to prevazilazi nase moci.
Nama se postavlja pitanje :"Verujes li ili ne?":)

Tiba
11.02.2004., 10:36
Vijera mora biti jasna stvar. Ne tako tajnovita kao kod vas. Kad je tajnovito onda je nepoznato. Kako onda tvrdnja da ste na pravom putu kad se mnogo mnogo stvari ne shvaća niti su jasne.

Sve može biti nejasno,ali je vijera najvažnija stvar koja mora da bude jasna.

Minam
11.02.2004., 11:52
Hmm...ne bih se slozila.Ja nemam potrebu da mi je vera u potpunosti jasna. Jer ja veru ne dozivljavam umom vec srcem. Tako isto i kad se zaljubim, ja ne mogu da ti kazem ZASTO? Jednostavno osecam, a mozda i ne zelim da objasnim te osecaje. Naravno , to sam ja. Ima ljudi, kao ti, koji imaju potrebu da veru potvrde razumom. I ja to mogu da prihvatim. I takvi ljudi se nece smiriti dok ne zasite svoju potrebu da razumeju ono u sta veruju. A to je sasvim normalno. Pa svi mi zelimo da zadovoljimo svoje potrebe.
Tako i moja vera u potpunosti zadovoljava moje potrebe. Pre svega potrebu za ljubavlju, od Oca stvoritelja, koji je i strog ali i milostiv, i koji nas gleda kao svoju decu.
Zatim potrebu za verom u to da smrt nije kraj, vec pocetak neceg jos zanimljivijeg.
Moju potrebu da znam da se pravda ne donosi na ovom svetu, vec da ima neko ko to sve pamti i meri i ko ce pravedno da presudi kad dodje vreme. Da u to ne verujem, poludela bih od nepravde koju gledam na ovom svetu, nemocna da puno toga promenim.
I moja potreba da znam da postoji nesto vise, mnogo vise od mene, moj Bog koji je toliko dobar da je u Isusu Hristosu, spojio ljudsko i bozansko, da se spustio medju nas ,iz ljubavi prema nama.
I hvala mu za to. Slava mu.:)

novamama
11.02.2004., 12:59
Po čemu zaključuješ da ja nisam u pravu.
Text nije pisao musliman.
Krščanin je pisao. DOKAZ. Na orginalnom linku vidi zadnje rečenice.
Text je bio od teme tražen.
Text sadrži detalje, na spram tvojim textom.

Kao prvo crpis svoj "izvor" sa jedne stranice imenom "mediaclub", crnogorsko-srpskog porijekla. Samo ime stranice govori da nema veze sa vjerom a time ne mozes dokazati da li je to uopce krscanin napisao; i ako, onda pravoslavac, koji nema veze sa katolickim svecima. Mogao je biti i komunista. Ili mrzitelj KC.
Isto si tako mogla pitati bocarsko drustvo u Splitu o sv. Savi.
Ili na istoj stranici traziti nesto o bitci Kraljevica Marka protiv Turaka pa se takodjer razocarati..


Novamama, jeli se ti braniš sektama? Kakva je to napadačina? Jesi li ti već povela krščanski rat protiv muslimana? Lakše, bre, na forumu smo! Ovde se razgovara!!

Ja se ne branim sektama, otkud ti to?? Nisam clan nikakve sekte. Sorry, ali tko je ovdje NAPAO katolicke svetinje lazima? :bljak:
Nisam povela nikakav rat protiv muslimana. No vi ste u stanju na pretezno hrvatskom forumu pljuvati bez granica po svakakvoj krscanskoj svetinji. I, cudim se kako je forum Hrvata postao arapskim poluotokom, sto su vec mnogi forumashi monirali na za to odredjenom podforumu. Svako malo pa musliman pljune po Krscanstvu i svom "proroku" Isi; ili ovdje po Valentinu, ili po stigmama, po Papi Ivanu Pavlu (za sto apsolutno nemate nikakvog povoda)
I upravo radi toga, da vas malo zabavim sa svojim smecem pred vratima, ukazujem na nedace vase vjere, da malo manje pljujete po Valentinu, stigmama & Co.
Kakvi su ti ljudi bili koji se vole? Jeli po zakonu s kojim je bio poslan Isa a.s. dopuštao tu njihovu ljubav.... Piši malo detaljnije da bi se i pouka mogla izvući, ok?

Jooj, tebi se izgleda mora i objasnjavati ljubav izmedju muskarca i djevojke koji se zele vjencati, a nisu smili u tadasnje vrijeme, jer je car muskarce otpremljivao na ratista i svoje svrhe, pa je zabranjivao brak. A nije ni cudo sto pitas; kod vas se jos danas dan smiju zeniti rodice od materine strane, a curice se unaprijed na inicijativu roditelja moraju vjencati sa nekim njihovim izabranikkom. Ili, ako cura pobjegne sa izabranikom, nije rijetko ni ubojstvo, da bi se oprala "Blutschande" u obitelji.
Tu naravno ljubav nema mjesta, pa i razumijem zasto pitas.
I ako je Valentin vjencao zaljubljene parove, zastitio je zendibom njihovu ljubav i ozakonio je, iako je znao da mu prijeti smrtna kazna. Zar je to tesko ukopcati? I radi toga ga se gleda kao zastitnika onih koji se vole.

Tiba
11.02.2004., 13:23
Šta ti je bre??? Haj sad sve izpočetka čitaj!!:kava:

Shady
11.02.2004., 13:38
Minam kaže: "Hmm...ne bih se slozila.Ja nemam potrebu da mi je vera u potpunosti jasna. Jer ja veru ne dozivljavam umom vec srcem. Tako isto i kad se zaljubim, ja ne mogu da ti kazem ZASTO?..."
Minam, Tiba je u pravu. Vjera mora biti jasna! Voljeti se može svašta, čak i mnogoboštvo. Tako su, recimo, u vrijeme Avrama alejhiselama ljudi štovali idole (kipove) i to je bilo srcem! Onda je Avram alejhiselam polupao njima ta njihova božanstva da se vidi da ona to nisu, već obični predmeti, rukotvorine. Kad vjera nije jasna, onda nastaje bućkuriš... gomila nejasnih stavova koji ne mogu zadovoljiti čovjekovu inteligenciju. Islam je jedna jasna vjera. Upoznaj se sa islamom!

Pozdrav! :)

Minam
11.02.2004., 13:59
Upoznala sam se sa Islamom. I rekla sam,neka hvala, ja se svog Boga ne odricem. Ponudjen ko pocascen.
Hvala vam sto zelite da mi prenesete neka znanja koja bi mi bogla biti od koristi.
No, meni je moja vera vec ispunila i srce i dusu i razum.

novamama
11.02.2004., 14:27
Tako su, recimo, u vrijeme Avrama alejhiselama ljudi štovali idole (kipove) i to je bilo srcem! Onda je Avram alejhiselam polupao njima ta njihova božanstva da se vidi da ona to nisu, već obični predmeti, rukotvorine.


Tako se i u vrijeme prije Muhameda uz Allhahove i Allahice stovao crni meteorit u Kaabi u Mekki. A, nazalost, i danas dan. Jer Muhamed nije uklonio idolopoklonsko stovanje crnog kamena niti ga je polupao. Jer je shvatio, da se Arapi nikada nece odreci tog idolopoklonstva, nego je umjesto toga, mnostvo Allaha i Allahica reducirao na samo jednog Allaha, sto je bio vec dovoljno snazan zahvat medju Arapima. Zato im je ostavio barem crni kamen.

Islam je jedna jasna vjera. Upoznaj se sa islamom!
Shady, daj molimte ne reklamiraj i misioniraj islam na temi koja nema veze sa islamom.
Sretna sam sto sam upoznata sa Istinom i sto me ona usrecuje.

mirvama
11.02.2004., 14:42
Tiba kaže:
Novotarija :flop: grozno, jedni ovo jedni ono. Neko prihvaća onoliko biblije neko ovoliko. Ovo svetac, ovo nije svetac. Mnogi vako tumače Isusa, neki nako.
Do sad moram da priznam ništa čvrsto nisam naučila o kršćanstvu osim da je krst krst.

Ima li temelj ova vijera . Zbiljami koji je temelj ove vijere? Krst? Isus, ali definicija je uvijek malo drugčija.

Tiba!

tebi svi nemuslimani isti
kao kinezima bijelci
pitaju kinezi bijelce kako se rapoznajete,
nama ste,kažu kinezi svi nekako isti,nikakvi

Tiba
11.02.2004., 16:48
mirvama kaže:
Tiba!

tebi svi nemuslimani isti
kao kinezima bijelci
pitaju kinezi bijelce kako se rapoznajete,
nama ste,kažu kinezi svi nekako isti,nikakvi

I nedaju mi neku šansu da vidim o čemu se radi, ko, šta, kako?

Tiba
11.02.2004., 16:53
Tako se i u vrijeme prije Muhameda uz Allhahove i Allahice stovao crni meteorit u Kaabi u Mekki. A, nazalost, i danas dan. Jer Muhamed nije uklonio idolopoklonsko stovanje crnog kamena niti ga je polupao. Jer je shvatio, da se Arapi nikada nece odreci tog idolopoklonstva, nego je umjesto toga, mnostvo Allaha i Allahica reducirao na samo jednog Allaha, sto je bio vec dovoljno snazan zahvat medju Arapima. Zato im je ostavio barem crni kamen.


Kad ja kažem da ona bijela čaša da je bijela, meni bi novamama rekla da nije bijela. Cijeli svijet jedno, novamama bi drugo.

Ti ženo ne znaš ili nečeš da znaš da taj crni kamen služi Allahu kao i mi. On nema veze sa nekim obožavanjem. On ima svoju funkciju.

Jeli ti barem poznato da je centar planete zemlje u Meki. Jeli ti barem to poznato, nadam se kad dođeš do tog saznanja da će ti biti lakše da skušiž da taj crni kamen označava centar planete Zemlje i da nam je naređeno od Uzvišenog stvoritelja da se pram tom centru okrećemo.

To ti je jedna Božija mudžiza ili čudo. Taj dokaz možeš da tražiš i od geografa!!

novamama
11.02.2004., 19:12
Kad ja kažem da ona bijela čaša da je bijela, meni bi novamama rekla da nije bijela. Cijeli svijet jedno, novamama bi drugo.

I nisam rekla da je casa ni bijela ni crna. Uopce ne pricamo o cashi. U Kaabi su stari Arapi uz mnoge Allahe stovali i crni kamen. Muhamed im je to ostavio jer je znao da im ne moze oteti to idolopoklonstvo. Informiraj se malo o tom "crnom kamenu" po netu i po knjigama strucnjaka vjere, neovisnih strucnjaka. I vidjet ces da ti ne lazem. Doista su ga idolizirali stari Arapi uz mnoge Allahe i Allahice.


Ti ženo ne znaš ili nečeš da znaš da taj crni kamen služi Allahu kao i mi. On nema veze sa nekim obožavanjem. On ima svoju funkciju.
Objasni mi njegovu sluzbu Allahu a kakvu je sluzbu imao prije Muhameda, mnogim Allahima. Bas da to procitam od tebe!! Ne vidim nikakve razlike.

Jeli ti barem poznato da je centar planete zemlje u Meki. Jeli ti barem to poznato, nadam se kad dođeš do tog saznanja da će ti biti lakše da skušiž da taj crni kamen označava centar planete Zemlje i da nam je naređeno od Uzvišenog stvoritelja da se pram tom centru okrećemo.

:eek: :lol: :eek:

I Kinezi kazu da su "carstvo sredine" (Reich der Mitte). No pomalo blesavo, jer zelaljksa kugla ne moze imati centar. Ili mi ti to objasni, onako zemljopisno strucno :rolleyes:
Osim toga, u pocetku su se muslimani klanjali prema jeruzalemu; molili i postili po zidovskim propisima cestosti. Dok je Muhamed shvatio da ga Zidovi ne prihvacaju kao "mesiju". I fino se u inat okrenuo kontra prema Mekki. Zgodno. Jednom mu bio Jeruzalem centar, sada i sve dosada Mekka. Ali samo je to vama centar.

To ti je jedna Božija mudžiza ili čudo. Taj dokaz možeš da tražiš i od geografa!! :eek: :lol:

Ocu, ocu. Trazit cu! Na prirodnim znanostima. Ko' nedavno kad sam trazila potvrdu da brda sprijecavaju zemljotrese (ko u kuranu receno).

I tako Tiba, jos koji dan i VALENTINOVO! :D <

Minam
11.02.2004., 20:14
Meni je centar zemlje, kad onako pogledam kartu, bas moj grad. Nekako, kao da svi putevi vode ka njemu. A i jeste na centru karte.
A po cemu je centar zemlje, ako je vec taj kamen, kao sto tvrdite da jeste drugacije od ostalih delova zemlje?