View Full Version : RPG - Što je to?
lakisaki
08.02.2004., 10:21
kratko i jasno;
evo otvaram ovu malu školu u kojem ćemo raspravljati o svemu vezanom uz rpg (al da je na razini OPĆENITOSTI)
pa, krenimo;
1.može li netko lijepo napisat šta je to RPG? (bez linkova, na hrvackom)
-koje podvrste RPG-a postoje (kak se dijeli?)
2.tko su oni ljudi koji igraju razne igre na pločama s drvenim, metalnim figuricama?
-kako se to igra?
-gdje je tu gušt igrat?
-i šta je tim ljudima da daju gro para za to smeće kad se ima komp? (primjedba se odnosi na danas)
tolko zasad
1.Evo ti jedan tekst, pa se ti snađi (i čitaj ako ti se da):
RPG (Role Playing Game – doslovno igra igranja uloga) je specifična vrsta "društvene" igre u kojoj se radnja, za razliku od drugih igara, ne odvija na ploči ili kartama, već u mislima samih igrača. Svaki igrač, osim pripovjedača, preuzima ulogu jednog "junaka" kojeg vodi kroz zamišljenu avanturu. Pripovjedač (poznatiji kao dungeon master, game master, storyteller, ovisno o sistemu), stvara svijet u kojem se avantura odvija, osmišljava pozadinsku priču, govori igračima ono što trebaju znati, preuzima uloge likova koje susreću i provodi pravila (lakše i zabavnije nego što zvuči). Ukratko on postavlja i vodi igru u kojoj igrači vode svoje likove.
Kako je već spomenuto, RPG ne zahtjeva nikakvu ploču ili figure, jer se odvija verbalno, obično ovim redom:
- pripovjedač igračima opisuje što njihovi "junaci" vide, čuju i osjećaju,
- igrači određuju radnje koje će njihovi likovi pokušati poduzeti u toj situaciji,
- pripovjedač određuje i opisuje rezultat tih radnji, ponovno polazeći od percepcije samih likova.
Hoće li neka radnja uspjeti ili ne, odlučuje pripovjedač uz pomoć "zbirke" pravila i kocki. Pomoću njih izvlači stvarne uvjete koji bi vladali u datoj situaciji u obliku brojeva i omjera. Npr, igrač odluči sa svojim junakom razvaliti vrata. Pripovjedač uspoređuje snagu samog junaka sa čvrstoćom vrata i dobiveni omjer prebacuje u moguće rezultate bacanja kocki. Nakon toga baca kocke i dobiva rezultat (jesu li vrata razvaljena ili ne). Da sve bude što vjerodostojnije i jednostavnije brinu se sama pravila (jedna od mnogih su i GURPS-i). Naravno, ako je u interesu razvoja avanture, pripovjedač može zanemariti pravila i sam odlučiti hoće li nešto uspjeti ili ne (preporučljivo je to učiniti bez znanja samih igrača).
Većina RPG-ova zapoćinje kreacijom samih likova. Tu igrači određuju fizičke osobine svojih likova kao što su snaga, pamet, spretnost ili izdržljivost, te njihovo znanje i karakter. Sve se zapisuje na poseban papir, obično u obliku brojeva. O fizičkim osobinama i znanju ovisi hoće li neka akcija uspjeti ili ne, dok karakter određuje ponašanje samih likova. Zbog toga je bitno da se igrači pokušaju što više uživiti u same likove i suočavati sa raznim situacijama onako kako bi to učinili i sami likovi. Npr. igrač koji vodi zlog i pohlepnog lopova tako se mora i ponašati, misleći cijelo vrijeme samo na sebe i svoj profit, pomažući drugima samo kada je to u njegovom interesu. S druge strane, pošten i dobar svećenik mora pomagati ostalima i vaditi ih iz nevolja. Igračev osobni karakter ne treba utjecati na sam lik. Ne zaboravite, ipak je to samo igra.
Pripovjedač često kroz avanturu, uz pomoć drugih likova, igračima postavlja zadatke koje trebaju izvršiti: spasiti nekoga, ukrasti nešto, ubiti nekog itd. Uspješno izvržavanje tih zadataka, kao i dobru "glumu" samih likova pripovjedač nagrađuje iskustvom, pomoću kojeg igrači pojačavaju svoje likove. Sama igra može imati čvrsti cilj poslije kojeg završava, a može biti i otvorenog tipa, gdje igrači prolaze iz jedne avanture u drugu. Odluka je na pripovjedaču i igračima. Igra otvorenog tipa može trajati godinama, mijenjajući i likove i igrače, a po potrebi i pripovjedača.
2. To moraš pitati nekog drugog ;)
lakisaki
08.02.2004., 11:06
zahvaljujem se ljigo :top:
samo nije mi jasno gdje to ljudi pronalaze gušt tako igrati?
čini mi se NEzanimljivo... :confused: :confused:
GaelGarciaBernal
08.02.2004., 11:09
Dobar opis!:)
Ja sam uvijek bio sucker za character development tako da treba navesti da cilj avanture ne mora uvijek biti spasiti, ubiti, ukrasti, rijesiti misteriju vec moze imati veze sa rasvjetljavanjem proslosti lika itd. Nas tim se trudio da character interaction bude jednako vazan element avanture kao i on-going story-line.
lakisaki kaže:
samo nije mi jasno gdje to ljudi pronalaze gušt tako igrati? Vjeruj mi, ako se igrači uspiju uživiti (što nije uvjek lako, pogotovo za početnike), onda je osjećaj nenadhebiv, bolji od bilo koje kompjuterske igre. Ako ne, ostaje i dalje dobra i zabavna društvena igra.
Tu mislim na pnp RPG, što se tiće ovih igri sa figuricama, tu pretpostavljam da je veći gušt samo prikupljanje i farbanje figurica nego sama igra (slično kao filatelija ili numizmatika;)). Tu baš i nemam previše iskustva, meni osobno je glupo davati gomile para za tako nešto.
-Watashi!i!i!i-
08.02.2004., 13:33
Djeca se vole ucljanjivat u glumacke skupine da bi glumili nekog drugog. Zato postoji i roleplaying, da bi ljudi se mogli ufurat u neki svoj lik i prolazit avanturu kak bi njihov lik to proshao.
U kompjuterskim igrama su svi razgovori predefinirani a u pnprpg ti mozes izmislit nesto novo sto bi tvoj lik reko i na osnovu toga dm izmislja ono shto bi njegov npc odgovorio (npc = non playing character = svi likovi koje ne glume igraci, njih glumi dm. dm = dungeon master iliti storyteller situacije u kojoj se likovi nalaze) :)
A tabletop igre su zakon iako su stvarno skupe. Ja sam na nekom supermega popustu prije nekolko godina kupio warhammer40k pocetnu kutiju i zakon su mi a ni pravila nisu teshka jedini je problem razlog popusta - 2nd edition vishe niko ne igra, sad su izisla 3rd edition pravila koje ja nemam na papiru :(
-Watashi!i!i!i-
08.02.2004., 13:36
GaelGarciaBernal kaže:
Ja sam uvijek bio sucker za character development
Ja sam neko vrjeme igro kod tipa kod kojeg bi skoro svaki session moj lik poginuo (jer sam bio pochetnik pa bi radio gluposti) al me nije tolko smetalo samo zato kaj bi svaki put smislio novog lika :)
lakisaki kaže:
2.tko su oni ljudi koji igraju razne igre na pločama s drvenim, metalnim figuricama?
-kako se to igra?
-gdje je tu gušt igrat?
-i šta je tim ljudima da daju gro para za to smeće kad se ima komp? (primjedba se odnosi na danas)
tolko zasad
2. To su ljudi sa viskom love i igraju warhammer (najcesce)
Jako lako... Cilj je pobijediti neprijatelja. Ima razna oruzja sa razlicitim dometom, djelovanjem...
Nemam pojma
Fanatici
-Almighty_Watashi-
08.02.2004., 19:22
Fak ju evribadi, kad se obogatim, trosicu hrpe love na warhammer40k a vi bute sliniliii :E
Htio sam kupiti Nekrone al' sam shvatio da Whammer trazi previse love...
-Almighty_Watashi-
09.02.2004., 02:15
Ma tabletop igre su skupe u pitchku maternicu, al neka. Obogaticu se ja jednog dana!!! :E
Okay, back to rpg. Jel neko koristi neke house ruleove da se malo divimo i zgarzamo? :)
btw. house rules = pravila interno dodana u skupini igraca, uglavnom zbog nevjerice prema orginalnim pravilima. Varira od jednostavnih izmjena npr. neke vrjednosti iz +2 u +3 da klasa (il kaj vec) nebi bila preslaba, pa do bolesnih preuredjenja pravila nakon cega ni proizvodjac nebi prepozno svoju vlastitu igru :)
Nikoga ne osuđujem, jer i ja u krajnjoj liniji puno svog vremena trošima na "gluposti" ali zanimljivo mi je kad se čujem sa pojedinim frendovima, zovem ih van, na neki tulum ili neku malo dužu zeku, a oni mi se ispričavaju da nemogu jer imaju dogovor za Gurps:confused:
Mislim OK. Među tom Gurps ekipom je raspon godina 25-35, i nekak mi je malo čudno da ljudi već godinama imaju skoro pa svaki tjedan dogovor za to. A kad dođe taj dan, ma da ih zovem na tulum u harem nekog Maharađe-nema šanse, igra se Gurps.
Legion kaže:
Mislim OK. Među tom Gurps ekipom je raspon godina 25-35, i nekak mi je malo čudno da ljudi već godinama imaju skoro pa svaki tjedan dogovor za to. A kad dođe taj dan, ma da ih zovem na tulum u harem nekog Maharađe-nema šanse, igra se Gurps. Zato se ti bolje drži što dalje od tih GURPS-a, jer bi se i tebi mogla dogoditi ista stvar (MUHAHAHAHAHA)
:D
Musatom
11.02.2004., 14:44
Legion kaže:
Nikoga ne osuđujem, jer i ja u krajnjoj liniji puno svog vremena trošima na "gluposti" ali zanimljivo mi je kad se čujem sa pojedinim frendovima, zovem ih van, na neki tulum ili neku malo dužu zeku, a oni mi se ispričavaju da nemogu jer imaju dogovor za Gurps:confused:
Mislim OK. Među tom Gurps ekipom je raspon godina 25-35, i nekak mi je malo čudno da ljudi već godinama imaju skoro pa svaki tjedan dogovor za to. A kad dođe taj dan, ma da ih zovem na tulum u harem nekog Maharađe-nema šanse, igra se Gurps.
Ajde pozovi me na tulum u harem kod nekog Maharađe:klopa:
Ovisi nekad znamo zabrijat pa igrat 3 put tjedno, a nekad jednom mjesečno, ovisi kad se skupimo, kak stojimo s obavezama i sl.
I veči je raspon godina, a neko vrijeme je i trebica igrala s nama.
lakisaki kaže:
Ja ih volim zvat "sahisti".
HTH. HAND!
o, čovječe, pa samo me obitlejski problemi mogu odvojit od tjedne doze AD&D-a.
jedna riječ: Eskapizam
Mene zanima jel' ko igrao OnStage! (bilokoja adapt.) ... moze koja rijec o tome?
GnothiSeauton
12.02.2004., 09:40
lakisaki reče:
...-koje podvrste RPG-a postoje (kak se dijeli?)
...
Podjele:
-- Po realističnosti
herojske -- D&D, Heroquest -- likovi su Rambad (množina od 'Rambo' -- janje-janjad, Rambo-Rambad) koja tuče banankase od NPCa, i svi izgledaju kao izvedenice Roger Ramjeta (ako se neko sjeća tog crtića) ili ajde za novije Johnny Bravoa
'realistične' -- GURPS (većina pravila, iako budući da je Generic se može tunirati), FUDGE, In Nomine -- dobiš po lampi->Veliki Manitu, nema slugging feastova između dva tenka od milijarde hit-pointa... situacije tipa 'I sad ste mrtvi, sorry' su češće tj. ako si dovoljno glup, možeš poginut u najnevjerojatnije jednostavnim situacijama
-- Po settingu
vojne (realistične, današnje ili blisko današnjici) -- WWII (vjerojatno ima i drugih primjera) -- likovi su malo dobrih ljudi, ima puno šore, ali zavisno od ukusa i preferencija igrača i mastera, ne znači da ne mora imati karakternog razvoja (psihoza, PTSP, ogrlice od ušiju)
wetworks (realistični) -- svaki generični RPG sa takvim settingom -- CIA/FBS (neki ga nostalgično zovu još i Komitet Gosudarstveney Bezopasnotjy) /DIA/DEA/HMSS/Mossad -- tajne operacije, ali realistične, mali timovi likova koji su specijalisti kako za vojne, tako i za 'civilne' aspekte posebnih operacija
kriminalno-mafijaški-kontemporarne
James Bond galore -- ditto (v. gore) -- 'tajne' operacije u kojima su likovi opskrbljeni nenadj**ivom tehnologijom, sposobnostima, a zločinci veći od života sa ogromnim tajnim organizacijama, tehnološkim čudima i planovima za dominaciju svijeta
povjesni -- ditto -- zanimljivi periodi povijesti -- Stari Rim, srednjovjekovlje, Doba Jedra, itd.
fantasticno-pseudopovjesni -- D&D, Legend of the Five Rings, MERPS, Heroquest, ... (bezbrojno) -- od tzv. fantasyja preko swashbucklinga (brija sa Pirati s Kariba, Monkey Island -- inspirirano Dobom Jedra ali sa voodoo magijom itd.), do steampunka (Verneovske brije sa nevjerojatnom tehnologijom zasnovanoj na istosmjernoj struji i pari)
sci-fi -- Alternity
space-opera -- Star Wars RPG d20, Traveller, MegaTraveller
alternativna povijest
horor -- Call of Cthulhu, Paranoia
ostalo -- In Nomine
-- Po količini humora
screwball humor
parodije
akcijski-orijentiran one-liner humor
humor prepusten samim igracima
-- Po mehanici igre
diceless roleplaying / storytelling -- Amber DRPG
arkadno-pojednostavljena pravila -- WEG SWRPG (stari), FUDGE, stari AD&D
precizno-detaljna pravila -- Ogre, Gurps Vehicles 2
skalabilna pravila -- GURPS
-- Po akcijskoj orjentaciji
hack-n-slash
RP orijentirano na socijalne vještine, politiku, diplomaciju, međuosobne odnose
RP orijentiran na unutarnji razvoj, propriocepciju, psihološke doživljaje (redovito psioničke ili horor kampanje)
zdrav mix svega navedenog
... i još mnoge druge
-Almighty_Watashi-
12.02.2004., 22:02
Roger ramjet RULZez!!! :) :)
Da ga ima na kazaa, odreko bi se skidanja svega, skido bi samo epizode r.r.a :) :)
GnothiSeauton
13.02.2004., 07:16
Roger Ramjet, he's our friend
He's hero of our naaaation...
:top: :s :lux: :klap:
Zasto nitko ne spominje White WolF.......?!!!
Pred njim se mogu sakriti i DnD i GURPS(s kojim sam poceo i igrao ga godinama), i Ars Magica i Cyberpunk 2020 i zapravo svi RPGovi...White Wolf RuleZ ForeveR:s
GnothiSeauton
24.02.2004., 11:00
Ajde juriele prosvjetli nas. Jes ba zaboravih na White Wolf. I znam da su drito popularni i ok i kajaznam, ali nemam osobnog iskustva. De malo opiši sustav, skillove / featove / kakolisevećzovu-u-tom-sustavu i malo nabac' osjećaj za filing, ua? :top:
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.