View Full Version : Podžanrovi?
finalnifantazista
08.02.2004., 19:11
Mene strašno živcira kad netko kaže "to je RPG knjiga", ili "svima je jasno da je to space opera" i sl. Dobro, za space operu sam bio dobio objašnjenje, ali htio bih da netko tko se kuži u to popiše sve podžanrove SF i Fantasyja, objasni koji je što, otkud ideja za takvu podjelu itd itb.
Blackadder
08.02.2004., 20:51
finalnifantazista kaže:
Mene strašno živcira kad netko kaže "to je RPG knjiga", ili "svima je jasno da je to space opera" i sl. Dobro, za space operu sam bio dobio objašnjenje, ali htio bih da netko tko se kuži u to popiše sve podžanrove SF i Fantasyja, objasni koji je što, otkud ideja za takvu podjelu itd itb. "Čekaj dovoljno dugo, i neka dobra duša će ti već uslišiti molbu." Lao Tse, "Kako pobijed..., ne nije to
bila je u trecem monolithu (hrvatskom) jedna zgodna podjela. eto, pa neka ti ih popise bitch kojoj sam ga posudio pred 3 godine.
GaelGarciaBernal
08.02.2004., 22:42
SF&Fantasy imaju onoliko podzanrova koliko postoji zanrova. To ce reci, oni mogu biti akcioni, pustolovni, triler, horor, ljubavni i bilo sto drugo sto vam padne na pamet.
Tufir II
09.02.2004., 09:39
Možda nije najbolja strategija određivati podžanrove SF-a i onda u njih trpati pojedine romane&priče, već je bolje pokušati klasificirate "motive" u SF-u?
Oćemo probati?
Post-apokalipsa
Umjetna inteligencija: roboti, androidi...
Virtualna stvarnost
Susreti s vanzemaljcima
Utopija/antiutopija, "alternativna" društva
Genetski inžinjering
Kolonizacija planeta/teraformiranje
Svemirske avanture
Vremenska putovanja
Telepatija, PSI
...
-Almighty_Watashi-
09.02.2004., 13:36
A fantasy svjetovi? Jebiga, oni se ne dogadjaju u fikcijskoj buducnosti neg u fikcijskoj proshlosti :)
Glupinickname
09.02.2004., 20:12
Ja se osobno ne volim previse zamarati podjelama na zanrove. moje je iskustvo da su mi najbolje SF knjige bile uvijek negdje izmedju zanrova: jel Gene Wolfe pise SF ili Fantasy? Jel China Mieville SF, Fantasy, Steampunk ili nesto cetvrto?
Takodjer, ja cak ne radim razliku izmedju znanstvene fantastike i fantasya. Ja to sve u djuture zovem Speculative Fiction jer mi se to cini najjednostavnijim. Na jednom je kraju hard - boiled SF kao neki romani Arthura C. Clarkea a na drugom kraju spektra je tolkien. Izmedju toga je mali milijun nijansi.
GaelGarciaBernal
09.02.2004., 23:44
Potpisujem gore receno.
Blackadder
10.02.2004., 00:33
Zaključavamo topik? Ili još netko misli nešto dodati. Ja se slažem s Gnnom, no više s točke gledišta Wesleya (znam da zvuči čudno, ali i on je koji put rekao koju pametnu), kad mu je Data objašnjavao nešto o ženskom rodu onako kako bi to radio patolog, Wes mu je odgovorio: "Ja je želim upoznati, a ne secirati."
-Almighty_Watashi-
10.02.2004., 02:01
Ja podrzavam seciranje. Ak zatvorimo ovaj topik, stvarno na glavnom forumu nebumo imali o cem pricat
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.