View Full Version : Jedinst.stope por.na dohodak i PDV???
ssnjoff
09.02.2004., 18:06
Mislim, je li ovo zona sumraka or what!?
Je li ovaj Babić popadao sve razrede i godine faksa i iste završio preko veze ili ga je bush pioslao da nas sve stera u qurac sa svojom ekonomskom politikom?
Ima li ova crna staza koja je započela s HDZ-ovom "pretvorbom", preko SDP-ove rasprodaje do ponovnog HDZ-ovog kikirikija bilo kakvu neravninu koja će našu smrt barem odgoditi?
Jemo li mi 'rvati takvi idjoti ili samo najkrasnije primjerke nacije stavljamo na vlast?
Je li nužan i dovoljan uvjet da imaš IQ dužine spolovila da bi bio ključna osoba ubijanje ove države?
Da razmnožavanje...treba nas kolektivno podvezati.
Enivejz, ima li tko ideju i može li mi pokazati svjetličak na kraju tunela?
U čemu je problem? I to je jedna od mogućnosti, mislim da je Slovačka ima - tri x 19 - tj. 19% su stope PDV-a, poreza na dohodak i poreza na dobit.
Time se umanjuju razlozi isplate dijela plaća na crno i pojednostavljuje cijeli sustav poreskih olakšica. Nitko ne govori da je to budućnost, ali je jedna od mogućnosti kojom porezna reforma može krenuti.
banderas
10.02.2004., 10:49
Samo cekam Zuzula da da objasnjenje kako ce se onda sve puno jednostavnije racunat :D
A tek kad nam to pocne objasnjavati veliki gospodarski strucnjak Andrija Hebrang, otpredsjednik vlade zaduzen za gospodarstvo?
Odmah ce nam svima postati jasno da je bolje da je jedinstvena stopa od 74% poreza za sve, te zasto je siromasnim gradjanima i srednjem sloju dobro da svi placaju jednaku stopu poreza bez obzira koliko zaradjuju!!!
Mozda pogleda i predzadnju epizodu Zapadnog krila (kod nas), pa nam to objasni s argumentima glupe internice u WH...
Hmmm... Ja sam negdje u doba enormnih gubitaša početkom 90-tih na satu ekonomije predložio uvođenje poreza na gubitak, kao zašto da oporezujemo one koji dobro, tj. poželjno rade, treba oporezivati one koji ne rade dobro i stvaraju gubitke...
ssnjoff
10.02.2004., 14:54
Vojky kaže:
U čemu je problem? I to je jedna od mogućnosti, mislim da je Slovačka ima - tri x 19 - tj. 19% su stope PDV-a, poreza na dohodak i poreza na dobit.
Time se umanjuju razlozi isplate dijela plaća na crno i pojednostavljuje cijeli sustav poreskih olakšica. Nitko ne govori da je to budućnost, ali je jedna od mogućnosti kojom porezna reforma može krenuti.
Da. Možda najbolje da one s malim plaćama odmah ubijemo. Bit će nam lakše za računat poreze... Pored nekolicine gladnih, kakvih 2-2,5 milijuna rvata, svi će bit na državnim jaslama i imati neto plaće od 15.000+kn i više, sami sebi uplaćivati poreze i štrajkat s vremena na vrijeme jer su za popizdit važni državi. A privreda...jebeš privredu. Što će nam. Kad imamo državu.
Nećemo valjda voditi računa o zaposlenosti i zadovoljnim, obrazovanim i produktivnim radnicima.
Budimo svi bogati. I ne radimo ništa. Ostati će nam više vremena kontrolirati koliko je to 20% od qurac.
Zbunj ? A zasto ne ? Meni se ideja svidja, osnovni iznos za prezivljavanje ( to je ovih 1500 kn mjesecno) bez poreza a na sve ostalo linearni porez po nekoj razumnoj stopi. Puno mi se vise dopada ideja jedinstvenog linearnog poreza nego sadasnja ideja s progresivnim stopama. Stimulativnije je i u konacnici svi dobe vise. Kako je sada stanje motivacija naglo pada kada se zaradjuje iznad nekog iznosa jer npr. ako zaradjujes vise od 20k kn mjesecno na razliku iznad drzava uzme pola. I zasto bi onda uopce vise radio ako me poreznici deru ? A kad bi drzava bila malo manje pohlepna ( i usput trpala u zatvor one koje varaju na porezu) moja motivacija bi bila puno veca i svi bi dobili vise. Ovako oni koji mogu vise zaraditi budu oderani u ime "jednakosti". Nije fer :D
Floyd the barber
12.02.2004., 01:34
mislim da je progresivna ipak pravednija...Vojky, opet ce se place isplacivat na crno, jer bolje je ne platit i tih 20% ili kolko vec ce svima stavit....ionako se najvise toga na crno isplati u ovom rangu placa koje ce biti i najvise pogodjene, dakle mogla bi motivacija biti i veca....
a ako govorimo o motivaciji za rad i placi od 20k kuna....ajde ljuci ne budite smjesni....kolko ljudi vrijedi 20k kuna mjesecno? to su vec pretjerane cifre za nase prilike i prirodno je da takvi vise daju za siromasnije u drustvu....
uostalom firma moze i beneficijama poput sluzbenog automobila i sl. (koje ulaze u trosak) stimulirati radnike, ne mora sve biti placa....
banderas
12.02.2004., 10:32
Vecina ekonomista u HR istice kao veliki problem gubitak, odnosno, drasticno smanjenje srednjeg sloja i veliki jaz izmedju siromasnih i bogatih. Mislim da bi jedinstvena stopa por. na dohodak taj jaz jos vise produbila. Jedinstvena stopa poreza na dohodak ce se isplatiti onima s visim placama, jasno je da ce niske place biti jos vise pogodjene i jaz ce biti jos veci. Ako ce se to zaista uvesti, smatram neophodnim podizanje neoporezivog dijela place jer ce u suprotnom siromasni zaista nadrapati.
Cijela prica oko jedinstvene stope poreza se svodi na privlacenje stranog kapitala kao sto je to donedavno ucinila Slovacka, a prije toga Latvija. Ova reforma ima za cilj privuci strane investitore, bogate uciniti jos bogatijima, a siromasne jos siromasnijima. Netko mora stradati, to je po pravilu uvijek sirotinja. Kad je covjek siromasan, sretan je da ima bilo kakav posao i da ima priliku da nesto zaradi. Takav covjek samo suti i radi, a to je ono o cemu svaki poslodavac sanja, bio on domaci ili strani.
banderas kaže:
Vecina ekonomista u HR istice kao veliki problem gubitak, odnosno, drasticno smanjenje srednjeg sloja i veliki jaz izmedju siromasnih i bogatih. Mislim da bi jedinstvena stopa por. na dohodak taj jaz jos vise produbila.
Problem je enornmo opterećenje plaća, pogotovo viših - evo nedavno pročitah da za jednu neto plaću od 9700 kn s zagrebačkim prirezom poslodavac mora dati nešto preko 21.000 kuna! Zbog toga se veće plaće kod nas ili isplaćuju na crno ili se daju neke druge benificije (pa prosječna firma ima službenih automobila kao rent-a-car) od kojih se proračun ne puni.
Mislim da o jedinstvenoj stopi treba razmisliti - onaj s plaćom od 20.000 će i s jedinstvenom stopom puno više davati državi od onog s plaćom od 2000, ali treba:
a) ostaviti odgovarajući neoporezivi dio kao socijalnu kategoriju
b) povećati porezno oslobođene za djecu
sunčica
13.02.2004., 23:04
Juraj kaže:
osnovni iznos za prezivljavanje ( to je ovih 1500 kn mjesecno) bez poreza a na sve ostalo linearni porez po nekoj razumnoj stopi. Puno mi se vise dopada ideja jedinstvenog linearnog poreza nego sadasnja ideja s progresivnim stopama. Stimulativnije je i u konacnici svi dobe vise. Kako je sada stanje motivacija naglo pada kada se zaradjuje iznad nekog iznosa jer npr. ako zaradjujes vise od 20k kn mjesecno na razliku iznad drzava uzme pola. I zasto bi onda uopce vise radio ako me poreznici deru ? A kad bi drzava bila malo manje pohlepna ( i usput trpala u zatvor one koje varaju na porezu) moja motivacija bi bila puno veca i svi bi dobili vise. Ovako oni koji mogu vise zaraditi budu oderani u ime "jednakosti". Nije fer :D
hej, dao si pravo "školsko" objašnjenje, ko da si Jelčićku prepisivao :top: (za one koji ne znaju prof. dr. Barbara Jelčić, profesor Javnih financija na EFZG). inače, taj model o neoporezivoj donjoj granici i daljnjem linearnom/ proporcionalnom oporezivanju nije nepoznat fiskalnoj teoriji / praksi
da dodam još samo ovo :o :
- govorimo o subjektnom porezu, dakle obliku koji uzima u obzir osobne karakteristike pojedinca - stoga je primjena raznoraznih olakšica, oslobođenja i sličnih stvari moguća, relatvno laka i poželjna
- kod loše definiranog poreza na dohodak javlja se izuzetno snažan destimulativni efekt, lako ga je utajiti čime se otvara čitav niz pitanja ne samo ekonomske nego i socijalne, zdravstvene i tsl. prirode (uzmite za primjer samo kakve probleme izaziva rad na crno ...)
stoga je nužno :o :
- riješiti problem porezne evazije na svim razinama, poraditi na učinkovitosti i transparentnosti sustava
- porez na dohodak, odnosno cijeli fiskalni sustav, promatrati u kontekstu cjelokupnog nacionalnog gospodarstva, ciljeva i mogućnosti nacionalne ekonomije te po mogućnosti definirati nacionalnu strategiju razvitka (da ona bude poznata svim slojevima društva i da ne pravi svaka vlada sebi, prosim lepo
:rolleyes: )
- za rješavanje socijalnih problema postoje i bolji "kanali" - transferi sredstava određenim društvenim skupinama
sunčica
13.02.2004., 23:07
Vojky kaže:
Hmmm... Ja sam negdje u doba enormnih gubitaša početkom 90-tih na satu ekonomije predložio uvođenje poreza na gubitak, kao zašto da oporezujemo one koji dobro, tj. poželjno rade, treba oporezivati one koji ne rade dobro i stvaraju gubitke...
samo još riješi problem naplate tako definiranog poreza i Nobel za ekonomiju je tvoj ;)
sunčica
13.02.2004., 23:09
bizz kaže:
Cijela prica oko jedinstvene stope poreza se svodi na privlacenje stranog kapitala kao sto je to donedavno ucinila Slovacka, a prije toga Latvija.
jedna od osnovnih stvari koju bi SVAKI ekonomist trebao znati jeste da je svako gospodarstvo priča za sebe
dakle, analizirati tuđe modele / iskustva/ (ne)uspjehe i sl. svakako , ali nipošto ne prepisivati doslovno, jer je to jedini slučaj kada je zagarantiran - neuspjeh
sunčica kaže:
samo još riješi problem naplate tako definiranog poreza i Nobel za ekonomiju je tvoj ;)
Pa, našao sam rješenje i za to - članovi uprave gubitaša potpadnu pod dužničko ropstvo, pa recimo izvode javne radove dok ne odrade svoje državi.
Nažalost, institut dužničkog ropstva je ukinut negdje u srednje doba Rimskog carstva, a i mislim da bi bio suprotan Ustavu, tako da ništa od toga. :D
S druge strane, ako su gubitaši, opet ne znači ne nemaju love - evo pogledaj naše nogometne klubove!
sunčica kaže:
jedna od osnovnih stvari koju bi SVAKI ekonomist trebao znati jeste da je svako gospodarstvo priča za sebe
dakle, analizirati tuđe modele / iskustva/ (ne)uspjehe i sl. svakako , ali nipošto ne prepisivati doslovno, jer je to jedini slučaj kada je zagarantiran - neuspjeh
Tvoja misljenje je da smo mi sami sposobni voditi gospodarstvo, pa cak i uciti na tudjim greskama. To je ujedno i tvoja zabluda.
sunčica
14.02.2004., 22:51
bizz kaže:
Tvoja misljenje je da smo mi sami sposobni voditi gospodarstvo, pa cak i uciti na tudjim greskama. To je ujedno i tvoja zabluda.
sunčica
14.02.2004., 22:53
bizz kaže:
pa nisam primijetila da smo svi dobili kolektivno pomračenje uma
mada i tvoju teoriju mogu potkrijepit recentnom literaturom
ali, hebi ga, ja sam klasa optimist
sunčica
14.02.2004., 22:55
ssnjoff kaže:
Je li ovaj Babić popadao sve razrede i godine faksa
on ti je svojevremeno bio njmlađi doktor znanosti na Zgb Sveučilištu - doktorirao s, mislim, 25 godina
sunčica kaže:
pa nisam primijetila da smo svi dobili kolektivno pomračenje uma
Nisi ti, al' su zato primjetili oni koji su van HR :D
P.S.
Klasa vjecni pesimista :D
ssnjoff
16.02.2004., 07:52
Ako do sada i nismo sumnjali, onda ovo definitivno upućuje na kvalitetu obrazovnog nam sustava.
Doktorat s 25 godina, u našim uvjetima upućuje na krajne brzo "učenje". A količina znanja s područja ekonomije koju je čovjek u stanju usvojiti u to vrijeme sa svim standardnim obvezama koje idu uz studiranje, da ne spominjemo "znanstveni rad" svjedoči o dvjema mogućim situacijama:
a) ili je područje ekonomije jako maleno ili
b) ili je sustav koji treba regulirati vrlo jednostavan.
U svakom slučaju, nakon mjera koje (ukoliko uspije u tome) naš mlađahni genijalac poduzme, naš će ekonomski sustav biti vrlo kratkog trajanja, pa ondak to možemo promatrati kao uspjeh.
Nota bene, uglavnom sam se osvrtala na ideje glede poreza na dohodak, dalje od toga nisam previše razmatrala "lik i djelo".
Rukunasrce, i ovo je 2 much.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.