PDA

View Full Version : Problemi s perilicama posuđa


stranice : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

c-shadow
15.04.2010., 05:30
Whirlpool model ADP 4520, stara par godina,
Od prije par dana primjecuju se bijele naslage na casama, kako su naopako okrenute tocno se vidi da se iscijedilo prema dolje. rukom naslage ne idu dolje, rucnim pranjem idu. Probao malo octa kapnuti u casu i odmah nestalo :)
Dva dana nakon toga pali se lampica da nema soli. Dodana sol, ona iz DM-a, ta se uvijek koristi, kao i njihove tabletice (zadnje draga kupila neke u topivoj foliji) i sjajilo. Lampica se ugasila, ali evo vec dva pranja nakon toga ista prica. Suđe se uvijek pere na 65°C. Povremeno je u perilicu ubacivano sredstvo za čišćenje, također iz DM-a (ona bočica koja se okrenen naopako i pusti ciklus pranja). E, sad, izgleda mi kao da ostaje kamenac po čašama ili da jednostavno ne ispire dobro. Naslage su bjeličaste boje, onako podsjeća kao rijetki ostatak od mlijeka. Što mi je činiti? vidim da se spominjalo tu na forumu neko čišćenje octom i soli koji bi kakti trebalo ubaciti nakon što baci prvu vodu, ali me malo muči kako odrediti pravi timing? Ili je stvar za rastavljanje i čišćenje, filter sam izvadio odmah čim je počelo, nije imao nekih posebnih ostataka hrane, više neka sluz koju sam očistio.

Mirella
15.04.2010., 06:57
Kad čitam tu kako se ljudi muče s perilicama suđa pomislim kak smo super prošli. Mi smo svoju potpuno integriranu neku od Gorenja, širine 45 cm kupili prije 5 godina u Pevecu, na nekoj akciji. I svi su nas plašili da je to šrot, da bu krepala za godinu dana, no ona radi savršeno sve ovo vrijeme. A niš posebno s njom ne radimo, osim kaj pere suđe gotovo svaku večer, vikendom nekad i dva puta dnevno. prljavo posuđe prije slaganja u perilicu, uvijek prvo očistim od velikih ostataka hrane i isperem pod vodom. od sredstava za pranje koristim uvijek il Calgonit il Somat prašak, sjajilo Finish i sol Calgonit. Jednom mjesečno koristim ono sredstvo za čišćenje suđerice, bilo koje, uglavnom koje je najjeftinije i tad prek noći ostavim da se opere na jačem programu. I to je sve, nikad nisam koristila one proizvode 3u1, 5u1 jer sam skužila da moja perilica je jedna običnjača i ak unutra ima predviđene prostore posebno za sol, posebno za sjajilo i posebno za sredstvo za pranje, onda se to sve treba i napuniti. Ne primjećujem bijele naslage na čašama il drugom posuđu. Filter nikad nije zaštopan , ne vidim u njemu nekakve ostatke hrane il masnoće. Uglavnom, jako sam zadovoljna.
No stvar je u tome da uskoro selim u novi stan i tamo ću u kuhinji imati suđericu od 60 cm jer nam se i obitelj u međuvremenu povećala i sad mi je već muka pri pomisli na kupovinu nove suđerice. Čitala sam sve teme vezane uz to i još nisam odlučila koju bih kupila. Nekkao mi je favorit bila Bosch, al sad kad vidim ove slike, nisam pametna. :ne zna:

mali grizzly
15.04.2010., 08:09
Re - Mirella --- gledajte, glavni zaplet s Gorenje perilicama za suđe da ih Gorenje nikad nije proizvodilo nego lijepe etikete na strojeve koje za njih rade drugi proizvođači, od Italije do Njemačke. Pa onda vi kupite suđericu Gorenje i oni doista daju servisnu podršku za njih, ali to istinski nije njihov proizvod jer oni u tome nikad nisu imali prste. Zašto? Zato jer su oni "carevi" u jugoistočnoj Europi gdje je stupanj penetracije suđerica u kućanstva niži od 20 % i to im se onda ne isplati, podizati tvornicu baš za suđerice. Budite zahvalni tom proizvođaču koji je napravio kvalitetan stroj, a ne onima koji lijepe etikete Gorenje na njih.

Što se tiče bijelih naslaga - uzrok je slabljenje/otkazivanje ili krivo namještanje omekšivača za vodu ugrađenog u suđericu i/ili krivo doziranje deterdženta koji preko fosfata dodatno omekšava vodu. Znači, prvo odbacite ustranu te tablete i kupite neke od 2 vrhunske marke na tržištu (Somat ili Calgonit/Finish). Time poboljšate mekoću vode via fosfatni smjer, a ta omekšivač - njega namjestite na jedan stupanj više (s 2/3 na 3/3 ili pak s 4/6 na 5/6).
Problem omekšivača je što je baziran na kuglicama kationske smole koja je znano osjetljiva na mangan i željezo kojeg ima i u vodi (omekšivanje se vrši preko slane "juhe") i u soli. Ti metalni ioni naprave mutne, neprozirne naslage na kuglicama kationske smole i tako vremenom oslabe omekšivanje vode (kemijski se time poveća koncentracija kalcij i magnezij iona u otopini u kojoj se pere). Može i zamjena kationske smole, ali to vraški košta (cca 100 eura).

U suđerica koje su prešle petoljetku, kad nastupi takva situacija, pametnije je koristiti 3 u 1 tablete koje omekšavaju preko fosfata i još oslabjeli omekšivač vode ugrađen u stroj nego se trošiti na novu kationsku smolu.

Osim toga, povećajte i stupanj sjajila i koristite također neko od dvije navedene vrhunske marke jer i sjajilo ima limunske kiseline u sebi, a ona je znani killer kamenca.


NE DODAVATI OCAT u ciklus suđerice jer time ćete napraviti samo štetu i to je neki alapača pristup rješavanju problema sa suđericom.

Mirella
15.04.2010., 08:37
Grizzli hvala na pojašnjenju, nisam znala da drugi izrađuju perilice koje onda Gorenje krsti svojim imenom. Čula sam to za Marlesove kuhinje, u Zagorju razni privatni stolari izrađuju za njih kuhinje, al to je već neka druga tema.

mali grizzly
15.04.2010., 08:42
Za izraditi perilice za suđe treba imati goleme preše (rostfrei školjka je ogromna, gledana iz aspekta sile koju treba primijeniti) i još niz specijaliziranih dijelova poput plastike (labirint), motora, brtvi i slično. Gorenje nikad nije imalo ni grubu računicu investirati u takav pogon jer se to na duge staze ne isplati, a recimo Bosch/Siemens imaju centralnu tvornicu u Njemačkoj gdje se radi 3 milijuna komada godišnje. Pa računajte kolika je to investicija i zašto se ne odluče preseliti takav pogon negdje gdje je radna snaga jeftinija (perilice rublja izrađuju u Španjolskoj, Turskoj, Poljskoj itd.). Na tržištu je relativno mala potražnja za suđericama, a perilice rublja su najviše prodavan krupni aparat bijele tehnike i tamo je koncentriran sav napor managera u sferi bijele tehnike.

Posljedično, ako opet kupite Gorenje ne mora biti da ćete kupiti suđericu istog zemljopisnog podrijetla kao i ta kojom ste bili zadovoljni...

Mirella
15.04.2010., 11:40
Da, jasno mi je to s Gorenjem, ona ni kod prvog odabira nije bila moj izbor, al kad je bila akcija, MM navalio i kupio. No sada nekako oboje preferiramo Bosch, bez obzira na ovo dobro iskustvo s prethodnom suđericom.
Meni se nekako čini da u svemu tome treba imati i sreće. Imam frendicu koja je prije isto pisala tu na interijerima i svaki komad tehnike koji je kupila za novi stan, bio je problematičan, bez obzira na proizvođača.

mali grizzly
15.04.2010., 11:56
Tu ste u pravu, evo recimo mojim roditeljima se pokvario ama baš svaki aparat koji ima oznaku "Zanussi" - od škrinje za duboko zamrzavanje, preko nape i naposljetku do plinske ploče. Kako se naiđe, ali moram istaknuti da neke tvrtke jako skrbe o tome da imaju zadovoljnog potrošača koji će doći i kupiti opet pa ulažu mnogo u opću kvalitetu aparata, kvalitetu komponenti koje se u njih ugrađuju i gledaju da traju u nekim tipičnim uvjetima eksploatacije. Takve firme lako prepoznati jer ne stječu kupce agresivnim marketingom nego kanalima usmene propagande!

Što se tiče suđerica, "Bosch" odnosno "Siemens" su velika marka i puno nude za uloženi novac (počinju suđerice u zoni 3 000 kn!) - osobito kad se pogleda kakva je kvaliteta komponenti unutra i kako je to osmišljeno. "Miele" je pak nedostižan većini po cijeni, a zapravo ta cijena ne odražava tu navodnu razliku u kvaliteti u odnosu na konkurenciju. Oni jednostavno ciljaju na elitu!

c-shadow
15.04.2010., 17:45
Što se tiče bijelih naslaga - uzrok je slabljenje/otkazivanje ili krivo namještanje omekšivača za vodu ugrađenog u suđericu i/ili krivo doziranje deterdženta koji preko fosfata dodatno omekšava vodu. Znači, prvo odbacite ustranu te tablete i kupite neke od 2 vrhunske marke na tržištu (Somat ili Calgonit/Finish). Time poboljšate mekoću vode via fosfatni smjer, a ta omekšivač - njega namjestite na jedan stupanj više (s 2/3 na 3/3 ili pak s 4/6 na 5/6).


Namještanje omekšivača? Nisam našao tako nešto na perilici, moguće da nema? Jedino se može namještati količina sjajila preko kotčića unutar posudice za sjajilo. Nažalost manual se negdje zagubio, a pretraživanje preko google-a zasad nije urodilo plodom.


U suđerica koje su prešle petoljetku, kad nastupi takva situacija, pametnije je koristiti 3 u 1 tablete koje omekšavaju preko fosfata i još oslabjeli omekšivač vode ugrađen u stroj nego se trošiti na novu kationsku smolu.


Ova je 4 godine i nije puno radila, nas smo dvoje i ne pere se baš puno.
Tablete su neke 5u1, baš ću probati kupiti neke druge. Iako me malo iznenadilo da su se relativno naglo pojavile te naslage.

mali grizzly
15.04.2010., 18:08
Ukoliko suđerica ima postraničnu ladicu za sol, kad otvorite poklopac vidi se okretno dugme s urezom za odvijač ili kovanicu i oko ureza su brojke...

Znači, proporcionalno povisite stupanj omekšivanja vode okretom kovanice ili odvijača s 4 na 5 ili s 5 na 6 ukoliko je ljestvica do 6.

Ako je suđerica novija, s tom famoznom fuzzy logics = zbunjozi logikom, onda imate na dnu čep kao od kanistra i tu nema tog okretnog regulatora nego se stupanj omekšanja podešava na display-u suđerice, posve elektronički. Nažalost, tu vam ne mogu dati savjet jer to ovisi o konkretnom tipu perilice, ali nazovite servis i oni bi morali znati.

Tablete 5u1 su dobre u ovom slučaju (sve više od 3u1 ili 3u1 jer je sastojak br. 3 fosfati za kemijsko omekšanje vode).

Nadam se da ste shvatili da u slučaju starih suđerica treba podesiti omekšivač vode na maksimalan stupanj ( jer je oslabila smola unutra) i još koristiti alternativno mekšanje vode preko fosfata ukomponiranih u tableti 3u1 ili više.

Jedini način da koliko-toliko nadoknadite u praksi hendikep oslabljene smole, bez vrtoglavog troška zamjene...

c-shadow
15.04.2010., 18:28
Ako je suđerica novija, s tom famoznom fuzzy logics = zbunjozi logikom, onda imate na dnu čep kao od kanistra i tu nema tog okretnog regulatora nego se stupanj omekšanja podešava na display-u suđerice, posve elektronički. Nažalost, tu vam ne mogu dati savjet jer to ovisi o konkretnom tipu perilice, ali nazovite servis i oni bi morali znati.


Da, na dnu je oveći čep gdje se posebnim lijevkom usipa sol. Displaya nema :)
Perilica ima samo start gumb, gumb za izbacivanje iz mreže i kotačić za regulaciju programa: namakanje, 40,50,65 i 70. Probati ću zvati servis. Hvala sa informacijama i savjetu.

mali grizzly
15.04.2010., 19:02
Znači može primiti do 2 kg soli odjednom i ima 700 kubika zapremnine kuglica kationske smole (za omekšivanje)

Water softener
Saltcontainer
2
kg
Datas Energy Label
Resin container
700
cm3
Regeneration dosage
300
cm3
Reference program
P5c

Piše još da ima mogućnost namještanja za tvrdoću vode od o-40 dH jedinica i da ima kontrolno svjetlo u slučaju manjka soli. Mora biti negdje gumb/regulator za količinu soli i dajte otvorite taj čep, možda ima oko njega rotacioni obod s oznakama za tvrdoću vode. Ne mogu vjerovati da je to tako komplicirano na (bar tako pišete) jednostavnoj suđerici!

c-shadow
15.04.2010., 21:20
Da, to je ta, ide 2 kg soli, a ostale podatke sam i ja našao na netu. Dosad nisam našao gdje bi se omekšivač podešavao.

Čep sam već provjerio:
http://www.imagesforme.com/thumb/thumb_331f4340.jpg (http://www.imagesforme.com/show.php/1081561_DSC00177.JPG)

Ovo su posudice za detergent i sjajilo:
http://www.imagesforme.com/thumb/thumb_e2e1031a.jpg (http://www.imagesforme.com/show.php/1081560_DSC00176.JPG)

Kontrole:
http://www.imagesforme.com/thumb/thumb_45347716.jpg (http://www.imagesforme.com/show.php/1081562_DSC00178.JPG)

Prekidač za izbacivanje iz mreže:
http://www.imagesforme.com/thumb/thumb_36b62e45.jpg (http://www.imagesforme.com/show.php/1081563_DSC00179.JPG)

A za ovo ne lijevoj bocnoj stijenki nisam skužio što je:
http://www.imagesforme.com/thumb/thumb_018a2510.jpg (http://www.imagesforme.com/show.php/1081564_DSC00181.JPG)

Sorry na lošim slikama, malo su zrnate zbog slabog osvjetljenja :)

mali grizzly
15.04.2010., 21:36
From a water hardness category of 1-2 (medium), before using the
dishwasher, fill the salt container with regeneration salt (to find out the
hardness level of water in your area, contact your local Water Board or
check the last bill you received).
If the water hardness level does not correspond to position 3 on the
selector (factory setting) or if the water hardness level changes:
Set the water hardness level:
setting must be carried out according to the following table:
• Switch on the appliance (consult the quick reference guide).
• Select program 2.
• Press the Start button for at least 5 seconds until the Start indicator
lamp flashes.
• The Start indicator lamp flashes in relation to the water hardness set
(table, flashing frequency).
• With each successive touch of the Start button the setting increases
and when it reaches 7 it returns to 1 again.
• Switch off the appliance (consult the quick reference guide).
The selected setting is now memorized.
Hardness
level
German
degrees
°dH
French
degrees
°fH
mmol/l Clarke
scale or
English
degrees
°eH
Setting
Flashing
frequency
(1x-7x)
1 soft 0 - 5 0 - 9 0 - 0.9 0 - 6.3 1x
1 - 2 medium 6 - 10 10 - 18 1.0 - 1.8 7 - 12.6 2x
2 average 11 - 15 19 - 27 1.9 - 2.7 13.3 - 18.9 3x
3 medium-hard 16 - 21 28 - 37 2.8 - 3.7 19.6 - 25.9 4x
4 hard 22 - 28 38 - 50 3.8 - 5.0 26.6 - 35 5x
4 very hard 29 - 35 51 - 63 5.1 - 6.3 35.7

mali grizzly
15.04.2010., 21:40
Znači, namjestiti na program 2 i onda pritisnuti START da svijetli - držati stisnuto barem 5 sekundi, kad počne lampica titrati.


Sada, kad titra, sa svakim doticajem tog start gumba se postupno povećava omekšivanje od 1 do max 7 po principu koliko puta stisnete toliko stupnjeva ste namjestili.

Odštekajte stroj s OFF gumbom i to bi bilo to...

c-shadow
15.04.2010., 22:07
Hvala. Prijevod nije bio potreban, ide mi dobro engleski. Prebacio omeksivanje s 4 na 6, sjajilo s 3 na 4 i masina se vec veselo vrti, program na 65. Vidjeti ću ujutro rezultat, ubacio sam i par cistih casa za probu. Moze link otkuda su upute? Na sluzbenom siteu pretrazivanje za manual nije uspjelo, upisem model number i nista.

mali grizzly
15.04.2010., 22:16
Nije baš jednostavno jer se dobije cijeli niz pdf priručnika za različite proizvode Whirlpool i onda treba tragati po abecedi i numerički baš za tim tipom suđerice pa kliknite open i onda dobijete priručnik u pdf

www.whirlpool.co.uk/en_GB/whr/pages/ifuList.pdf

c-shadow
16.04.2010., 06:39
Nažalost, opet isto.
Idem sad na posao, a poslije u DM kupiti jednu od onih flašica za šišćenje i calgonit/finish. Navečer ću probati pustiti prvo čišćenje, a onda oprati s drugom tableticom.
http://www.imagesforme.com/thumb/thumb_9ca26412.jpg (http://www.imagesforme.com/show.php/1082083_DSC00184.JPG)
Ova naslaga ne ide dolje prstima, ne razmazuje se, a kad malo bolje pogledam, ne izgleda mi kao da je kamenac :confused:
Ubacio sam i par čistih čaša i te su malo dobile neki fini sloj, poput vrlo sitnih točkica iste tvari.Čaše nisu oštećene jer se može izribati običnim detergentom za ručno pranje. Bojim se da nije neki zaostatak neke prljavštine koja se negdje zavukla i sad se nahvatala po suđu.
Neka preporuka za temeljito čišćenje perilice?

mali grizzly
16.04.2010., 08:48
Ta sredstva za čišćenje perilica su običan blef jer se radi o višoj koncentraciji običnih sredstava za pranje suđa koje su upakirali u bočicu s termolabilnim čepom i prodaju po oho-ho cijeni. Probao sam jednom i nikad više kad sam vidio koji je kem. sastav i koji je stvarni učinak jer se to isto postigne kad bi ubacili unutra dvije tablete na prazan stroj. Ionako je kod perilica glavni problem čišćenje brtve na vratima i to treba nježno, ARf ili Cif, a sve ostalo unutar perilice dobije "po repu" prigodom običnih, svakodnevnih pranja i glupo kupovati još dodatno ta sredstva, zar ne? Samo paziti na filtar dolje da nema krupnijih čestica, a one sitne ispirati iz sita 2 x tjedno i to bi bilo sve nužno...

Malo mi je neobično, ta pojava tih kružnih naslaga na staklenom posuđu...

Ajmo mi ovako, da posve isključimo faktor deterdženta i tih 5u1 vratolomija...

Kupite u samoposluzi Somat ili Finish/Calgonit (isti proizvođač koji pomiče ime u smjeru Finish) GEL jer smo tako sigurni da nema netopljivih ostataka deterdženta. KOšta cca 60 kn za bocu 3/4 L i onda dajte unutra u ladicu za deterdžente samo čajnu žličicu GEL sredstva za strojno pranje.

Regulator sjajila ostavite na 4 od 6!

Pa da onda vidimo jer ovo je sada izvjesna zbrka jer koristiti i sjajilo i 5u1 tablete koje u sebi imaju i sjajilo i fosfate za mekšanje i još hrpu toga. Ovako smo stvari izveli na čistac i ako zaostaju bijeli tragovi i nakon primjene samo GEL sredstva i sjajila, onda je definitivno uzrok negdje u sistemu regeneracije omekšivača...

c-shadow
17.04.2010., 07:11
Sve dalje sam sve zbunjeniji :)
Nakon nekoliko zadnjih pranja i sinoćnjeg sa somat gelom skužio sam ove pravilnosti, nakon što smo se supruga i ja uskladili jer peremo tko stigne pa se suđe uvijek pomiješa.Oštećeno je jedno 5-6 čaša iz jedne, jeftinije serije koje pretežno i koristimo za po doma kad nema gostiju, 1 iz druge serije sa plavičastim staklom i jedna staklena šalica za čaj koja se isto rijetko koristi jer ne volimo piti čaj iz stakla. Zdjelice, flašice i ostalo što se pralo tih tjedana je sve ok, keramika i inox ne pate od istih problema (ili se ne vidi na keramici jer je pretežno bijela). Možda je negdje u jednom trenutku i bio neki problem s kamencom i te su se fleke očistile (to su one točkastog oblika koje se mogu oprati). Otkad sam problem perilice preuzeo zadnjih dana isključivo ja, skužio da ove specifične fleke na navedenim čašama (sa slike iz mojeg prethodnog posta, ove koje izgledaju kao da se nešto cijedilo) jednostavno ne idu dolje. Stvarno ne idu. Kad se ne bi oprale dobro, mi smo ih ubacili u perilicu zajedno s novo zaprljanim suđem i stalno su izlazile flekave. Sad sam uspio odvojiti taj set suđa. Nakon sinoćnjeg pranja somat gelom i ponovno flekavih čaša, pokušao sam ih ručno izribati oštrom spužvicom: stvarno ne ide. Jednu sam potopio u ocat preko noći i opet ne ide. Čaše mi definitivno izgledaju oštećene. Fleke se ni nožem ne daju ostrugati dolje. Zaključujem da se nedavno, u jednom trenutku nešto dogodilo i set stakla koji je u tom pranju bio u perilici je nepovratno oštećen. Ne izgleda mi kao erozija stakla koja se dogodi tijekom višekratnog pranja u perilici, čaše su jednim dijelom bistre, a samo tamo gdje se kemija cijedila su oštećene,npr. Šalica za čaj ima ovalnu fleku po dužini 2x4 cm i nigdje drugdje ništa. Izgleda kao da je doletjela neka kapljica i kako se iscijedila prema dolje, tu je ostala fleka.
Nikako mi nije jasno što se to može dogoditi u perilici da se (očito jednokratno) ovako nešto dogodi. Nije mi za čaše, mogu ih i baciti, ionako ih ima previše doma. Stvarno pazimo što se stavlja u perilicu, obično se isplavi/iščetka prljavije suđe da se ostaci hrane ne unose u perilicu, filter se redovito čisti. Od prvog dana uvijek se stavlja sol kad perilica javi da više nema. Sjajilo ne uvijek jer nisam primijetio razliku sa i bez njega, barem ne s ovim Xu1 tabletama.

mali grizzly
17.04.2010., 08:16
Dakle, stvarno nije lako razlučiti, ali ajmo školski:

A) Ako su bjelkaste mrlje na čašama posljedica korozije stakla (etching) onda su otporne na pokušaj da ih se skine pomoću trljanja krpom namočenom u octu cca 30 sekundi ili da ih ostavite potopljene u bazenu sudopera i unutra ubacite cca 3-4 velike žlice limunske kiseline cca 30 minuta (limunska kiselina - prah je dobavljiv u velikim samoposlugama na odjelu začina i 500 g cca 12 kn).
Legenda govori da je za kemijski fenomen korozije stakla odgovorna većim dijelom temperatura (ciklus grijanje/hlađenje) tipična za strojno pranje i manjim dijelom:
1. bazičnost, lužnatost, alkalnost ili kako već volite to nazvati otopine deterdženta pri strojnom pranju gdje imate kem. pojavu da se staklo otapa u lužini - što su pokušali zaštititi dodatkom silikata u tabletama višim od 3 u 1

2. navodno je jako omekšala voda na svoj način "agresivna" prema staklu pa neke firme (Miele) za programe za staklo namjerno elektronski podese ionski omekšivač (za svako pranje ide posebno preko fuzzy logics) da bude tvrđa voda

3. u slučaju starinske generacije deterdženata za strojno pranje su unutra dodavali pijesak (minerale u finim granulama) i onda su oštećenja na staklu nastajala de facto pjeskarenjem.

Korozija stakla (glass etching) se vidi na obojanom staklu kao hrapavost površine (rupičasto pod ekstremnim povećanjima), a na prozirnom kao bjelkasto zamućenje površine. To je ogroman problem strojnog pranja i dakako da su tome podložne više jeftinije čaše i posude jer je dosta toga ovisnog o kem. sastavu stakla i neki proizvođači (Bormioli Rocco) garantiraju da njihove čaše izdrže 4 000 ciklusa grijanje/hlađenje. Tome nema lijeka u kućnoj režiji jer se sve odvija unutar stakla i prirodno da se mrlje ne mogu skinuti.

B) Ako su bjelkaste mrlje posljedica krivo doziranog deterdženta, prodora deterdženta u sustav kationske smole (to je killer za kuglice smole!), slabo namještenog sustava omekšavanja, oslabjele smole uslijed prodora mangana i/ili željeza koji naprave koprenu na površini smole ili nedostatka sjajila - onda su te mrlje u teoriji lako otklonjive gornjim postupkom via ocat ili limunska kiselina jer se radi o depozitima minerala.

Znači, budite pozorni i postavite perilicu asketski : gel i samo sjajilo na 4/6, te program na 65 C normalni, kako bi izbjegli pojavu da imamo netopljive ostatke deterdženta pri kraju ciklusa i kako bi bili sigurni da su eventualne mineralne naslage na čašama podrijetlom iz nedostatno omekšale vode ili je došlo do kemijske kompromitacije (prodor deterdženta negdje na brtvi ili pak ioni mangana i željeza kojih ima i u vodi i u soli) smole u kontejneru.

Evo, doista ne znam što bih vam više napisao jer je to posloženo onako baš da se školski rješava ta dilema bijelih mrlja na staklenom suđu i ako imate neko pitanje eventualno, ali bojim se da te neke specifičnosti u tom konkretnom slučaju nisam u stanju odgovoriti...

prilika
17.04.2010., 16:13
Imam jedno pitanje, pa molim što prije odgovor ako netko zna.

Trebala bi staviti sol u Candy mašinu za pranje suđa iz 1999. godine. Dugo nisam stavljala tu sol, ali koliko se sjećam sol treba staviti dolje na samom dnu mašine, treba odviti (skinuti) onaj veliki sivi čep koji ima neke vijugave strelice. I danas sam išla skinuti taj čep, ali ispod tog čepa je sve puno vode, malo vode se i izlilo kada sam skinula taj veliki čep. Jel to u redu da je voda u tom području gdje treba staviti sol? Smijem li staviti sol u tu vodu? Ili da pokušam nekako izbaciti tu vodu, upiti sa nekom spužvastom krpom? Nisam sigurna hoću li moći pokupiti svu vodu jer stvarno ima puno vode.

Inače ta mašina za pranje suđa nije se puno koristila zadnjih godina. Zadnji puta sam je koristila u 12. mjesecu 2009. godine i normalno je radila, ali stavila sam samo sjajilo jer soli tada nisam imala doma. Mislim da bi trebalo staviti i sol jer je već dugo nisam stavljala. Kupila sam onu jeftinu sol u DM-u. Bio je serviser u ljeto prošle godine i rekao je da je mašina u redu, provjerio je kako radi. Jedino za sol sam zaboravila pitati i ne znam da li je on vidio tu vodu unutar tog područja gdje treba staviti sol.

mali grizzly
17.04.2010., 16:24
Sol mora biti stavljena u vodu jer jedino djeluje ta slana "juha" via ionski izmjenjivač i štoviše - savjet je prije prvog pranja, kad je stroj posve ispod čekića, uliti prije stavljanja soli jedan bokal vode iz slavine prije. Zašto? Zato jer stroj ima funkciju da automatski usmjeri malo vode tijekom pranja u kontejner sa soli, ali prigodom prvog pranja to nije moguće...

Znači, sve je u redu - imate kod nekih proizvođača čak i onaj lijevak koji pomaže da se lakše uspe sol unutra u tu vodu. Obično stane najmanje 1 kg u novijih suđerica, a u nekih modela čak i blizu 2 kg što dostaje za najmanje 5o pranja. Kad usipate sol, stanite kad sol blizu vrha postane bijela (voda je više ne moči) - to je znak da je spremnik pun skoro do vrha. Onda čašom punom vode isplahnite sve oko čepa i sam čep da guma bolje dihta, zavinite čep i onda bokalom vode isplahnite eventualno prosutu sol s dna perilice. Ta sol je opasna za pribor za jelo (pogledajte na što liče rostfrei dijelovi na barkama) i kad je saperete dolje u onaj filtar, stroj će to odmah izbaciti na početku pranja (to rade svi strojevi, prvi čin je izbaciti vodu koja se eventualno prolila iz suđa i skončala na dnu perilice).

prilika
17.04.2010., 16:46
Hvala vam puno na pomoći i detaljnom odgovoru.

To je inače stara suđerica, ima oko 11 godina, ali je nismo baš koristili zadnjih nekoliko godina. Zato je i došao serviser prošlo ljeto da provjeri u kakvom je stanju i rekao je da je još dobra za korištenje.

Što se tiče sjajila, to ne bi sada više stavljala jer sam stavila do vrha krajem prošle godine, a samo smo jednom prali suđe u mašini. Sjajilo je od Somata, a sol koju ću sada staviti je ona od DM robne marke kupljena u DM-u, a detergent je Likvi u prahu. Trebaju li biti svi proizvodi za suđericu od istog proizvođača? Da li je to bolje? I još tom sjajilu od Somata je istekao rok trajanja prije jedno 6. mjeseci,a imam ga još sigurno pola velike boce? Može li se to i dalje trošiti još jedno pola godine ili je bolje kupiti novo sjajilo?

Čula sam da postoji i sada nešto novo, tekući detergent za suđerice, a ne više praškasti? Jel to bolje koristiti u starim suđericama,umjesto običnog praškastog detergenta? Tablete kao detergent nismo nikada niti koristili, mislim da se ne bi dobro otopile u ovoj dosta staroj suđerici.

mali grizzly
17.04.2010., 17:07
Ako je suđerica tako stara, znači da ima kratak ciklus pranja (Normalno, 65 C) od cca 60-70 minuta u odnosu na nove suđerice koje sve redom peru preko 110 minuta ili čak 150 minuta. Posljedično, tablete su prilagođene novim suđerica i sporotopljive su jer je to neka prednost da stalno tijekom pranja dolazi novi i novi deterdžent u otopinu.

Zato se zna dogoditi u starije generacije da tableta bude još djelomično neotopljena ili pak zaostanu tragovi deterdženta jer on ulazi djelomično neotopljen u fazu ispiranja. Moje iskustvo je da je za staru generaciju suđerica idealan GEL (imate Somat i Calgonit/Finish - što je ista marka - po cijeni cca 60 kn za bocu od 3/4L). Gel za strojno pranje se odmah topi i lako dozira (jedna čajna žlica dostaje za punu suđericu), nema prašinjanja uokolo kao kod praškastih deterdženata - cijena je tu negdje s tabletama...
Nije važno što je istekao rok trajanja sjajilu jer je to u principu malo tenzida (a la kap šampona) i limunske kiseline i ništa što bi vas moglo trovati ili ne znam ti kakve komplikacije...
Sjajilo vam je nužnost jer ono uklanja one lagano vidljive fleke od kapljica nakon faze ispiranja i moj savjet je da kupite u Metro njihovo sjajilo marke ARO jer ga radi njemački Claro za njih (jedna od top 3 tvornice). Zbog cijene koja je cca 12 kn za 1L - namjestite ga na 2 od 3 ili pak 4 od 6, ovisno kakvu ljestvicu ima regulator. Ako niste u stanju pronaći, onda dakako ništa ne fali sjajilima vodećih marki (Somat ili Calgonit=Finish), jedino što je cijena skoro 2x veća...

Sol može biti čak i obična, ali da je kamena jer ima manje netopljivih sastojaka od morske. U našem zemljopisnom okruženju, to bi značilo: Tuzla, slovačka ili austrijska. Ima neka teorija da je specijalna sol za suđerice lišena iona mangana i željeza - za razliku od kuhinjske kamene soli... Navodno je to golema prednost jer se uništava preko mangana i željeza smola ionskog omekšivača vode. Međutim, iona mangana i kompleksa željeza ima u vodi iz slavine - pa to baca nizbrdo tu marketinšku taktiku.. Konkretno, već desetljećima koristim kuhinsku kamenu sol i nikad problema s kationskom smolom u omekšivaču, a ušteda je golema jer je specijalna sol za suđerice 5 do 10 puta skuplja.

Ne mora biti sve od istog proizvođača jer to nije neki uvjet nego to naguravaju marketingom. Ako ste u dvojbi, kupite neko od dva vodeća sredstva za strojno pranje: Calgonit/Finish ili Somat. Onda ne možete pogriješiti!

prilika
17.04.2010., 18:28
Sve ste točno rekli. Jako brzo završi ciklus pranja, negdje oko 60 minuta. Jedino mi nije jasno kakav to regulator za sjajilo spominjete jer ova Candy suđerica nema nikakav regulator, samo otvorim onaj mali poklopčić na vratima suđerice i ulijem sjajilo. Onda se onaj mali prozirni prozorčić malo promijeni, ali nema na njemu nikakvih oznaka niti regulatora koji bi se mogao namjestiti. Inače je ova sol u DM-u bila dosta jeftina, kupila sam je u 1. mjesecu, pa sam mislila da možda nije dobra jer je Somat sol puno skuplja. Praškasti detergent se dobro otopi, ali drugi puta ću kupiti gel. Tablete nisam nikada kupovala, jednostavno sam mislila da ne bi bile dobre za ovu suđericu.

mali grizzly
17.04.2010., 19:05
Moj savjet je da sve iskoristite što već imate i tek onda, kad je potrošeno, krenite po načelu najvažnije i prvo - Gel vodeće marke pa onda sjajilo - može i ne mora biti vodeća marka jer je to ionako neka optička iluzija, tek toliko da ukloni mrlje od kapi - i tek onda sol...

Nema dobre i loše, nekvalitetne i kvalitetne soli za suđerice nego je znano da postoji samo jedna stvarno vrhunska sol (pro analysi za kemijske laboratorije), a ostalo je za masovnu upotrebu i njen sastav u tim desetinama % varira od rudnika do rudnika i to je ono što je nebitno - koji brand ima sol za suđerice...
Rekoh, legenda govori da mangan i željezo uništava (stvara koprenu preko kuglica) kationsku smolu u izmjenjivaču pa oglašavaju te soli kao da imaju navodno jako nizak sadržaj mangana i željeza - u stvarnosti imate ionako unos iona mangana i željeznog kompleksa preko vode iz slavine pa ciao, teorija, zar ne?

Što se tiče sjajila - MORA biti negdje na lijevku posudice regulacijski prsten s brojkama do 3 ili do 6 gdje se okretom kovanicom ili pak rukom može namjestiti količina sjajila u mL koju će uzeti suđerica u zadnjem ispiranju. Nezamislivo da toga nema i pogledajte još jednom u upute! Otvorite čep ili poklopac te sitne ladice i mora negdje biti unutra ta ljestvica...

c-shadow
18.04.2010., 00:10
Dakle, stvarno nije lako razlučiti, ali ajmo školski:

A) Ako su bjelkaste mrlje na čašama posljedica korozije stakla (etching) onda su otporne na pokušaj da ih se skine pomoću trljanja krpom namočenom u octu cca 30 sekundi ili da ih ostavite potopljene u bazenu sudopera i unutra ubacite cca 3-4 velike žlice limunske kiseline cca 30 minuta (limunska kiselina - prah je dobavljiv u velikim samoposlugama na odjelu začina i 500 g cca 12 kn).


Bit će da je varijanta A s obzirom da cjelonoćno namakanje u octu nije pomoglo.B) Ako su bjelkaste mrlje posljedica krivo doziranog deterdženta, prodora deterdženta u sustav kationske smole (to je killer za kuglice smole!), slabo namještenog sustava omekšavanja, oslabjele smole uslijed prodora mangana i/ili željeza koji naprave koprenu na površini smole ili nedostatka sjajila - onda su te mrlje u teoriji lako otklonjive gornjim postupkom via ocat ili limunska kiselina jer se radi o depozitima minerala.


Ovo bilo i uspješno otklonjeno. Neću više razbijati glavu oko čaša. Sad pratim kako će se dalje ponašati.


Znači, budite pozorni i postavite perilicu asketski : gel i samo sjajilo na 4/6, te program na 65 C normalni, kako bi izbjegli pojavu da imamo netopljive ostatke deterdženta pri kraju ciklusa i kako bi bili sigurni da su eventualne mineralne naslage na čašama podrijetlom iz nedostatno omekšale vode ili je došlo do kemijske kompromitacije (prodor deterdženta negdje na brtvi ili pak ioni mangana i željeza kojih ima i u vodi i u soli) smole u kontejneru.


Postavljeno. Ostaje jedino pitanje postavke za omekšivač, ostaviti na 6 ili vratiti na 4 kako je bilo? Voda je jako tvrda ovdje na moru.

mali grizzly
18.04.2010., 00:43
Ne znam, nisam u stanju odgovoriti na tu dvojbu oko omekšivanja vode.

Osobno bih ostavio na 6, ali gledajte taj problem iz aspekta te utrke Bosch/Siemens s jedne strane i Miele s druge strane...

Miele više radi na tom detalju ima ugrađen automatski senzor i automatski regulator tvrdoće vode koji prigodom svakog pranja koristi aktualne parametre i ne haje što je korisnik namjestio - ako senzori i/ili odabrani program imaju prioritet.

U slučaju korozije stakla, njihov portal govori da što je mekša voda - to jača korozija stakla i oni miksaju namjerno unutra preko automatski kontroliranog omekšivača malo tvrđu vodu za pranje samo staklenih posuda (time odmah i donekle spuste pH iz lužnato u smjeru neutralno). To je visoka znanost (high chem) jer se radi o velikoj mani strojnog pranja, a volumeni novca koji se okreću su golemi i svi nastoje imati zadovoljstvo potrošača.

Znači, onako na prvu bih se odlučio na 6 - ali, kad pročitate na Miele portalu, eh onda više nisam siguran...

Lavica02
18.04.2010., 11:03
u zadnje vrijeme počela sam koristiti DM ove deterđente ... e, sad jel to do mene, no čini mi se da mi ti njihovi ne operu dobro ... počele su mi čaše matirati, a suđe kad ga spremam ko da ima neki film na sebi ... onak je nekako čudno, prašnjavo pod rukama (nadam se da kužite što želim reći)

jel do mene ili ima još netko tko je to primjetio :ne zna:

Maestr0
21.04.2010., 15:11
Evo update vezano za postove #491 - #500
Majstor vratio suđericu nakon desetak dana testiranja u servisu. Zamjenio valjda presostat (liči mi na onu posudicu iz vodokotlića) i na nailončiću piše water pressure nešto. Sada ću testirati pa javim rezultate.
Hvala na pomoći grizzly.

mali grizzly
21.04.2010., 18:15
Dajte, onako meni za dušu, nabacite sliku tog dijela na kojem piše water pressure...

Neovisno o debati prije, znatiželjan sam iz nekih čisto svojeglavih razloga jer nema što nisam prošao na Bosch suđericama (zapravo sve, osim mijenjanja kationske smole u izmjenjivaču i tunelskog grijača jer se nikad nije ukazala potreba).

Čisto da imam feedback što je bilo uzrok gore opisanog niza nevolja gdje je i majstor fulao.

Dakako, nabacite i cijenu popravka jer uopće nemam ideje koliko u stvarnosti košta popravak Bosch, osim cijene dijelova koje se sve dostupne na stranicama bosch-hausgeraete.de u eurima.

Maestr0
21.04.2010., 23:55
Evo oprala suđe Ok. Nije stala na 1 minuti i kada sam u toku pranja otvorio stroj vidio sam kako voda štrca iz mlaznica . To se prije nije dešavalo (zapravo je kapala ) . Sad je stroj i bučniji kada mlaz udara u stijenke .Na kraju pranja kada sam otvorio mašinu zaplahnula me vrućina . Nema pjene na dnu suđerice i sve izgleda savršeno. Dio košta 300 kn i uzeo ga je sa sobom pa nemam sliku. Izgleda kao plastična posudica sa plovkom . Na vrhu je nekakav relejčić sa kontaktima za spajanje stopica. Sve skupa veličine dlana ili malo veće. Još jednom hvala:top:

mali grizzly
22.04.2010., 00:27
300 kn je posve OK naplata za zamjenu presostata na Bosch suđerici jer koliko vidim po tim eksplozivnim nacrtima, neka prosječna cijena presostata im je 25 eura pa kad na to nabacite 23 % PDV, carinu i špediciju - dobro ste prošli, zar ne?

Drago mi je zbog happy enda ...........iako još ne mogu vjerovati da je posumnjao na grijač (odšteka par kablova koji vode do grijača na programskom modulu gore, proba otpor s instrumentom i odmah ih vrati natrag ili po onoj zdravorazumskoj metodi samo proba dlanom bočnu stranu suđerice dok radi jer mora biti topla).

Što se tiče elektronskog modula, bilo bi jako zgodno da vam je ostavio elektronski modul za programiranje kad ga je već naplatio 1300 kn jer je to valjda najskuplji dio suđerice ili tu negdje (glavni motor je tu u toj zoni 200 eura). Pa onda imate suđericu koja će trajati godinama i u koju se isplati još ulagati kad imate 2 ispravna programska el. modula, zar ne?

Usput budi rečeno, presostat je komponenta koju kupuju svi proizvođači bijele tehnike od spec. tvornica i to nije krivnja Bosch, Candy ili Beko ako ode presostat nakon par godina. Oni imaju informacije o pouzdanosti (life time expectancy ili ono s periodom za prvu grešku), ponude im cijenu po komponenti u tim isporukama veličine par stotina tisuća komada ili koliko već uzmu i - to bi bilo to...

Presostat ima osjetljivi mehanizam membranske sklopke unutra, s finim federima i rijetko se kvari - ali dogodi se i to u nekom % slučajeva. Serviser je morao izabrati stranu - posumnjao je prvo na programatorski modul koji prima impuls od presostata i to me ne čudi, ali kasnije je imao na dlanu da stroj i dalje slabo ispire pa je morao zaključiti nešto u tom smjeru.


Danas suđerice obično imaju 2 presostata - jedan kontrolira vodostaj stroja unutra dok radi glavna pumpa (ono jezerce na dnu) i vjerojatno je baš taj prekidao povremeno u vašem slučaju.
Drugi kontrolira punjenje toplinskog izmjenjivača gdje jedna voda čeka (i upija toplinu) straga, u spremniku uz rostfrei školjku, te onda kad aktualna voda u kojoj se pere bude izbačena van iz stroja, "uletava" voda - ne iz slavine, hladna - nego već napola ugrijana iz toplinskog izmjenjivača.

Tko ima dileme da mu otišao presostat, može probati zamijeniti pozicije jednog i drugog pa onda eventualno vidjeti da li ima razlike i tek onda se upustiti u avanturu naručivanja novog presostata koji je red veličine 50 do 100 kn za perilice rublja, a dvostruko skuplji za suđerice (jer su manji fizički i razvijeni za posebne pozicije na labirintu). Nekad su izbjegavali presostate koliko su mogli jer su bili skupi onda. Suđerice prije 20 godina imaju redom plovak plus mikroprekidač s polugicom iznad njega, ali on ima svojih mušica na duge staze jer se na njegovim stranama i kanalu u kojem pluta nakupi vremenom soli/kamenca pa to treba čistiti....

Maestr0
23.04.2010., 08:29
Što se tiče elektronskog modula, bilo bi jako zgodno da vam je ostavio elektronski modul za programiranje kad ga je već naplatio 1300 kn jer je to valjda najskuplji dio suđerice ili tu negdje (glavni motor je tu u toj zoni 200 eura). Pa onda imate suđericu koja će trajati godinama i u koju se isplati još ulagati kad imate 2 ispravna programska el. modula, zar ne?
A ko je rekao da mi je uzeo elektroniku?:mig:


Suđerice prije 20 godina imaju redom plovak plus mikroprekidač s polugicom iznad njega, ali on ima svojih mušica na duge staze jer se na njegovim stranama i kanalu u kojem pluta nakupi vremenom soli/kamenca pa to treba čistiti....
Sada kads to kažeš čini mi se da ono na vrhu nije bio relejčić već prekidač (mada baš i nije bio mikro već jedno 2 cm veličine)

mali grizzly
23.04.2010., 09:07
Ne zvuči mi vjerojatno da je mikroprekidač bio 2 cm formata jer su znatno manji (ajmo reći, neki tipični bi bio 12x16 mm i ima polugicu u obliku jezička lima). Osim toga, mikroprekidač je napravljen tako da se pritiskom šerafcigera izbaci van iz ležišta (dva plastična zaporna stupića) i onda samo on ostane u ruci, naravno kad se odštekaju kablovske kleme gore...
Mikroprekidač kojeg "lupa" plovak se već dugo ne susreće u suđericama, ima minimalno 10 godina jer se ispostavilo da su tom komponentom doista uštedjeli, ali na krivom mjestu jer bi kasnije nastupali kojekakvi problemčići s naslagama soli i kamenca u putanji plovka.

Danas imate trend da je labirint (ranžirni kolodvor za vodene mase u vertikalnoj stijenki suđerice) smanjen na gotovo 1/3 labirinta suđerica iz epohe ranih 90-ih i da su spremnik soli izmjestili na dno suđerice (sada je tamo gužva), a sve oko uzimanja vode i vodostaja su jednostavno regulirali s 2 presostata. Plovka više nema i nema komplikacija sa spremnikom soli (meh. vaga za sol, ladica u stijenci suđerice za ubaciti itd.). Zašto? Zato jer je to muka ježeva mijenjati i čistiti labirint, a osim toga do njega je svojedobno vodio cijeli niz sitnih cjevčica koje su serviserima bile u biti nedostupne, a imale su tanke žičane obujmice koje bi godinama nagrizla vlaga koju "navlači" spremnik sa cca 1 kg soli... Pa su to temeljito redizajnirali i pojednostavili, a presostati više nisu tako skupi.

To su maleni presostati, veličine kutije šibica ili tu negdje. Za perilice rublja je presostat veći, recimo dimenzije one starinske paste za cipele ili čak i veći...

Carla B.
25.04.2010., 12:00
Kupili smo perilicu prije 2 mjeseca. Sad sam stavila prati posuđe i ona jednostavno ne radi. Ne radi LED lampica koja inače zasvjetli kad pritisnem tipku. Po uputama sam provjerila jeli uključena u struju i sve je po tom pitanju u redu. Najgore je što je nedjelja, a ona je puna i tek sutra mogu zvati servisera. Jeli ima tko šta slično i zna li tko? :s

mali grizzly
25.04.2010., 14:25
Može biti da se pokvario prekidač vrata!

To bi išlo s tim simptomom...

Dakle, suđerica ima 2 prekidača - glavni (tipka uklj/isklj.) koji je podložan korisničkoj kontroli i drugi, korisniku nevidljiv, u vratima stroja koji ima funkciju štititi korisnika ako bi se slučajno otvorila vrata tijekom rada stroja (iako novija generacija suđerica ima i blokadu te mogućnosti via elektronika).

Znači, taj prekidač klacka kod svakog otvaranja/zatvaranja vrata - neovisno da li je suđerica uključena ili nije i onda s nekih par tisuća zatvaranja/otvaranja odu fine oprugice unutar tog prekidača od tog silnog klackanja. Posljedično, suđerica je posve nijema jer je sve iza programatora isključeno odnosno u nekih modela ni programator ne "vidi" da postoji preduvjet za rad (zatvorena prednja vrata!) pa se ne pali ni lampica.

Druga verzija bi mogla biti da je otišao osigurač koji štiti programatorski modul.

Po defaultu ni jedan niti drugi kvar ne bi trebali biti jako skupi za popraviti - osigurač je par kn, a prekidač je reda veličine 100 kn kad se nabavlja kao rezervni dio, a ako je neki standardni onda se mogu naći u trgovinama el. komponenti po 10-ak kn.

cilla
25.04.2010., 15:57
Kupili smo perilicu prije 2 mjeseca. Sad sam stavila prati posuđe i ona jednostavno ne radi. Ne radi LED lampica koja inače zasvjetli kad pritisnem tipku. Po uputama sam provjerila jeli uključena u struju i sve je po tom pitanju u redu. Najgore je što je nedjelja, a ona je puna i tek sutra mogu zvati servisera. Jeli ima tko šta slično i zna li tko? :s

izvadi suđe van i operi ga ručno
probaj je još jednom pokrenut da se uvjeriš da ne ide
i sutra zovi servisera, ionako ti je mašina pod garancijom i nema smisla išta prčkat po njoj

Carla B.
25.04.2010., 16:30
Hvala na odgovoru. Suđe sam već ručno oprala, perilica ne radi i dalje. Sutra ujutro zovem servis. Ah, kako je teško kad se navikneš da ne pereš suđe ručno :mad:.Ne bi mi bilo krivo da je nismo uzeli tek prije 2 mjeseca.:flop:

mali grizzly
25.04.2010., 16:43
Postoji i mala šansa da je neispravan glavni prekidač (UKLJ./ISKLJ.) jer ITA firme iz sfere bijele tehnike rijetko stavljaju prvoklasne (Marquardt) nego uglavnom one jeftinijih proizvođača iz same Italije. Iako, velim, najviše mi je sumnjiv prekidač vrata odnosno šansa da je nešto pošlo krivo na el. modulu programatora koji ima osigurač (hladni lem!?).
Koliko meni znano, Candy daje 24 mj. garancije pa nek se isprse - iako ćete se sigurno načekati par dana dok to ne poprave...

kruškica07
04.05.2010., 19:25
da li je tko imao problem sa odvodnjom vode?
mašina normalno pere,ali ne izbacuje vodu već ju cijelo vrijeme vrti po suđu.znaći nešto je zaštopano,u odvodu bih rekla?! :misli:
koliko bi me to moglo cca koštati kada bih zvala servisera?

mali grizzly
04.05.2010., 19:38
U vašem slučaju mi je više sumnjiv programator nego odvodna pumpa!

Naime, perilica nakon faze pranja kad kako vi kažete "vrti" (majstori vele valca) po suđu mora startati s izbacivanjem vode i to se vrši tako da se ugasi motor glavne (optočne) pumpe i starta odvodna pumpa.

Ako stroj stalno "vrti mlaznicama", onda je krivnja na programatoru ili pak el. programatorskom modulu ukoliko je noviji stroj u pitanju.

Oslušnite još jednom - da li pada mlaz na mlaznicama kad perilica dostigne kraj faze pranja (pred početak faze ispiranja)?

U slučaju da je kvar odvodne pumpe ipak u pitanju - to nije nešto dramatično skupo jer su pumpe redom do 100 kn, a majstor može zaračunati najviše sat plus PDV za promjenu pumpe za odvod jer je ona nadohvat ruke čim digne rostfrei školjku na tzv. škare dolje.

kruškica07
07.05.2010., 19:54
ja sad zbilja ne znam šta da kažem kad se ne kužim u mašine... :)
to je meni sve sumljivo plačati popravak s obzirom da je mašina poprilično stara 5+,zato sam mislila ovako pitati, da me ne bi srce kad dođe majstor :)
zvala sam u servis,130 kuna je samo dolazak majstora +pregled znaći bez ikakvih popravaka.

mali grizzly
07.05.2010., 21:07
Programator/programatorski elektronički modul je red veličine 1 000 kn minimalno...

Znači, ajmo pokušati ovako:

1. Probajte stroj startati s gumbom programatora (ako je mehanički onda to ide bez problema okretanjem, ali ako je elektronički moglo bi biti problema).

2. Dakle, situacija:

Imate pred sobom stroj, uključite ga na početak programa i sada pomno osluškujte da li stroj počinje u prvih 60 sekundi s izbacivanjem vode iznutra jer to rade ama baš svi strojevi na početku programa (za slučaj da se slilo dolje prljave vode iz lonaca, zdjela, čaša itd.). To vam zvuči laaaaaah laaaaaaaaaaah laaaaaaaaaaaaah odnosno ako je stroj s mehaničkim programatorom onda bez ritmičkih prekida nego pumpa stalno radi (laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaah).

3. Ako čujete pumpu da izbacuje vodu, onda je ona ispravna i otišao je programator odnosno elektronski modul koji je zamjena za programator u novijim strojevima.

5+ godina staroj perilici se ne isplati mijenjati programator jer je to blizu 200 eura kvar sa satnicom majstora. Napišite točno koji je stroj (marka i tip) da pogledamo online možda ima cijena programatora negdje...

miskozd
13.05.2010., 13:53
Vidio u konzumu tablete Standard (konzumova najjeftinija robna marka). 50 komada 25 kn. Nista ne njima ne pise. Jel probao netko?

pskaro
17.05.2010., 20:24
Imam ovu perilicu suđa već nekih 11g, ali zadnjih nekoliko godina su počeli problemi sa njom.

Najčešći problem je da se gornja propela ne vrti kako treba i onda ne ispire dobro tabletu pa i ne pere.

Već 2 puta u zadnje tri godine sam mijenjao tu propelu koja dođe sa tim plastičnim ležajem oko kojega se i vrti, a zadnji put sam mijenjao komplet nosač, gumu na koju se i spaja ovaj nosač (u sredini košare na kojemu se i montira propela).

Serviser iz Andabaka servisakada je bio ovaj posljdnji put (prij 1.5g) mi je rekao da opet treba minjati tu propelu (nema samo taj plastični ležaj posebno), a na moje pitanje, da kud prije, nije mi znao reći.

Sada je opet isti problem (vidi se kada se otvore vrata u fazi pranja da se donja lijepo vrti, a gornja se ne pomakne), s tim da smo prvi put (nakon dosta godina) usuli sol za perilice u donju posudu za sol, pa je sada suđe em loše oprano em bijelo od soli i naravno slano.

Probao sam i na otvorena vrata provjeriti (sa blokiranim prekidačem) i donja se propela vrti odlično, a gornja ni makac (ili jedva malo).

Što se tiče soli, sada da li je stradao taj sistem omekšivanja vode, ne znam, ali me više brine ova gornja propela, već mi je dosadilo njeno mijenjanje.

Kako uopće (kojim putem) dolazi voda pod pritiskom na gornju propelu, da li se u tom putu može nešto zaštopati (jer mislim da je definitivno problem slabog pritiska?).

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima i slijedeći put kupujem Bosch (imam njihov špaher sa staklokeramikom i dugmadima na uvlačenje), je da je koštao (oko 5000 Kn), ali vrijedi svaku paru.

mali grizzly
17.05.2010., 21:39
Ima nekoliko nejasnih stvari u gornjem postu (Electrolux suđerica) pa ću za sada ukratko, samo nekoliko stvari:

1. Ne isplati vam se ulagati u stroj star 11+ godina i to bez ustručavanja izbacite iz kuhinje i kupite novi. Naime, prosječan životni vijek suđerica je do 10 godina i nakon tog vremena ih nagrize sol jer se oko kontejnera sa soli skuplja vlaga koja posljedično, preko hrđe, uništi obujmice cijevi koje su spojene na labirint i imate onda veliku poplavu, a to popravljati se ne isplati jer svaka takva tanka žičana obujmica traži brtvu ispod nje i to košta po 5-6 eura, što obujmica, što brtva. Znači, to je jednostavno previše star stroj za bilo kakve investicije... Ako meni ne vjerujete, pitajte servisera!

2. Ono što vi nazivate propelerom (propela?) je mlaznica pogonjena pritiskom glavne (optočne) pumpe i to tako da se voda koja padne na dno suđerice skuplja ispred impelera glavne pumpe (filtar u obliku cijevi vidljiv na dnu) te onda pumpa usisava tu vodu i dalje je pumpa u smjeru mlaznica. Mlaznice rotiraju jer su pogonjene pritiskom vode (zahvaljujući zakretnom kutu mlaza koji se dobije profilom rupe gdje nije presudan fi nego se preko plastične poluzaklopke predodredi smjer mlaza). Gornja i donja su spojene vertikalnim kanalom (obično se vidi ta plastična pravokutna cijev na stražnjoj stijenci suđerice) i pumpa ubacuje vodu koja se onda ravnomjerno podijeli na gornju i donju mlaznicu. Znači, pogonjene su jet principom - preko optočne pumpe i nemaju neki motor za rotaciju.

3. SOL - prvi put čujem za donji spremnik za sol jer suđerica ima samo jedan. Starije u vertikalnoj stijenci, nalik na ladicu koja se otvara pod 90 stupnjeva. Novije imaju u podu spremnik za sol i viri čep, nalik onima na kanisterima...
Ako ste ubacili zabunom deterdžent ili neku kemikaliju poput sjajila u otvor za sol - onda ste uništili smolu ionskog izmjenjivača i omekšivanje vode je izvan funkcije. Zato bijeli tragovi. Ukoliko ipak ne želite kupovati novu perilicu ili pak mijenjati ionski izmjenjivač (kationska smola) što košta cca 100 eura - nema drugog lijeka nego koristiti 3u1 tablete koje u sebi već imaju omekšivač vode (doduše, preko fosfata - što ne odgovara po snazi i kvaliteti omekšivanja ionskom izmjenjivaču ugrađenom u perilicu, ali će ipak biti znatno bolje nego uopće bez omekšavanja vode).

Iskreno rečeno, prvi put čujem za kvar ležajeva (?) u centru mlaznice jer recimo Bosch to ima riješeno besprijekorno odnosno valjak od rostfrei plus holender i ostavili su mogućnost kupcima da to sami očiste jer se mlaznica perolako demontira. Samo se odvrne rukom, istrese eventualni kamenac i privrne ponovo...

Na kraju, razmislite je li isplativo plaćati popravke 11+ godina starog stroja jer imate nove u zoni 3500 kn i daleko su energetski učinkovitije i peru bolje od starih (doduše, prednost starih je što imaju kraći ciklus pranja cca 70 minuta dok nove peru i preko 2 h).

pskaro
17.05.2010., 22:43
Ima nekoliko nejasnih stvari u gornjem postu (Electrolux suđerica) pa ću za sada ukratko, samo nekoliko stvari:

1. Ne isplati vam se ulagati u stroj star 11+ godina i to bez ustručavanja izbacite iz kuhinje i kupite novi.

S ovim se slažem, ali nažalost uvijek ima bitnijih stvari za riješiti, pa ću ipak za sada nastojati popraviti ovu.

2. Ono što vi nazivate propelerom (propela?) je mlaznica pogonjena pritiskom glavne (optočne) pumpe i to tako da se voda koja padne na dno suđerice skuplja ispred impelera glavne pumpe (filtar u obliku cijevi vidljiv na dnu) te onda pumpa usisava tu vodu i dalje je pumpa u smjeru mlaznica. Mlaznice rotiraju jer su pogonjene pritiskom vode (zahvaljujući zakretnom kutu mlaza koji se dobije profilom rupe gdje nije presudan fi nego se preko plastične poluzaklopke predodredi smjer mlaza). Gornja i donja su spojene vertikalnim kanalom (obično se vidi ta plastična pravokutna cijev na stražnjoj stijenci suđerice) i pumpa ubacuje vodu koja se onda ravnomjerno podijeli na gornju i donju mlaznicu. Znači, pogonjene su jet principom - preko optočne pumpe i nemaju neki motor za rotaciju.

Mislio sam da je i kompliciraniji sistem, ali ako je tako, da li je onda moguće nekakvo začepljenje tog vertikalnog kanala, jer ova donja mlaznica se stvarno dobro vrti, ali gornja skoro pa ništa ?

3. SOL - prvi put čujem za donji spremnik za sol jer suđerica ima samo jedan. Starije u vertikalnoj stijenci, nalik na ladicu koja se otvara pod 90 stupnjeva. Novije imaju u podu spremnik za sol i viri čep, nalik onima na kanisterima...

Kod mene je ovaj drugi sistem, sa ovim čepom (makar perilica nije nova 11g :D)

Ako ste ubacili zabunom deterdžent ili neku kemikaliju poput sjajila u otvor za sol - onda ste uništili smolu ionskog izmjenjivača i omekšivanje vode je izvan funkcije. Zato bijeli tragovi.

Nismo ništa osim soli ubacili, uz napomenu, da je žena ubacila tu sol, ali nije prvo provjerila ima li vode u tom spremniku, tek sam ja drugi dan išao provjeriti i vidio da je spremnik potpuno suh, pa sam dodao vode i još soli dok voda nije procurila vani.

Iskreno rečeno, prvi put čujem za kvar ležajeva (?) u centru mlaznice jer recimo Bosch to ima riješeno besprijekorno odnosno valjak od rostfrei plus holender i ostavili su mogućnost kupcima da to sami očiste jer se mlaznica perolako demontira. Samo se odvrne rukom, istrese eventualni kamenac i privrne ponovo...

Ovdje je mlaznica od rostfrei, na njoj je plastični holender koji se okreće oko plastičnog valjka koji izlazi sa gornjeg nosača, a koji je montiran na košari. Ne znam jesam li dobro objasnio, ali kada je zadnji put bio serviser, on je zaključio da se (kada se rukom zavrti), mlaznica slabo okreće i da je problem u trenju te plastike, te da se mora mijenjati cijela mlaznica sa kojom se dobije taj plastični "ležaj", makar po mome problem je u preslabom pritisku vode na gornju mlaznicu, ali doduše nakon promjene mlaznice, pranje je bilo OK ?

Možda je problem u premalom nivou bazena, pa je pritisak dovoljan za donju mlaznicu, ali ne i za gornju ?

mali grizzly
17.05.2010., 22:55
Gledajte, mlaznicu kad se dotakne rukom (onako kao da ćete joj opaliti polupljusku!) - ona mora posljedično napraviti barem jedan krug, ako ne i dva... Znači, ako je stvar u mehaničkoj blokadi i ako mlaznica ne mrda kad ju energično odgurnete prstima, onda se nema što razmišljati nego je stvar u rotaciji - ne u pumpi. Pumpa ima neku svoju količinu vode koju izbacuje gore u verikalni kanal koji spaja mlaznice te ako se donja dobro okreće, a gornja ne - onda nije stvar u pumpi.
Mlaznica kad je dotaknete prstima mora imati malo lera po vertikali (cca 5 mm gore dolje) jer je to napravljeno za slučaj da bi veliki tanjur ili nešto slično blokiralno mehanički mlaznicu pa da ipak nekako poskoči preko te barijere. Ako nema ni te mogućnosti, da se klima +/- 5 mm kad probate vertikalni pomak - onda je definitivno nešto zaštekalo u tom ležaju.

Ležaj je priprost jer nema tu neke brzine vrtnje i to bi bila dva obruča od rostfrei zataljena u plastiku - jedan u centar mlaznice unutar holendera i drugi na gornjoj plastici koja dovodi vodu. Majstor je korektno kazao da treba mijenjati cijelu mlaznicu jer je zataljeno u plastiku, ali mi nije jasno kako to tako brzo odlazi!?

Ne može biti kriva pumpa - ako dolje pere dobro suđe na donjoj košari. Ona ne "vidi" da je nešto krivo pošlo oko rotacije mlaznica nego u slučaju da je zaštekala mlaznica, onda više nema vrtnje tih prskalica nego voda izlazi onako curkom iz polupomične ili nepomične mlaznice . Posljedično je suđe neoprano ili loše oprano na gornjoj košari.

Odvrnite, provjerite da nema kakav piljak kamenca - iako sumnjam u to kao eventualan uzrok.

Što se tiče kontejnera za sol u podnici - to mi nije jasno kako ne radi, a navodno radio jer je dosta usuti sol unutra i eventalno prije toga bokal čiste vode.

Je li namješten regulator količine soli na 4. od 6 stupnjeva ili na 2. od 3 stupnja?

pskaro
17.05.2010., 23:42
Gledajte, mlaznicu kad se dotakne rukom (onako kao da ćete joj opaliti polupljusku!) - ona mora posljedično napraviti barem jedan krug, ako ne i dva...
Ovo sam probao, i mlaznica okrene jedan do jedan i pol kruga.
Može li bez ovoga "gledajte", nisam baš toliko star (jučer navršio 41g) :mig:

Mlaznica kad je dotaknete prstima mora imati malo lera po vertikali (cca 5 mm gore dolje) jer je to napravljeno za slučaj da bi veliki tanjur ili nešto slično blokiralno mehanički mlaznicu pa da ipak nekako poskoči preko te barijere. Ako nema ni te mogućnosti, da se klima +/- 5 mm kad probate vertikalni pomak - onda je definitivno nešto zaštekalo u tom ležaju.
I ovo štima.

Ne može biti kriva pumpa - ako dolje pere dobro suđe na donjoj košari. Ona ne "vidi" da je nešto krivo pošlo oko rotacije mlaznica nego u slučaju da je zaštekala mlaznica, onda više nema vrtnje tih prskalica nego voda izlazi onako curkom iz polupomične ili nepomične mlaznice . Posljedično je suđe neoprano ili loše oprano na gornjoj košari.
Otprilike se ovako i manifestira, samo curak ide iz gornje mlaznice, dok se donja okreće bez problema

Je li namješten regulator količine soli na 4. od 6 stupnjeva ili na 2. od 3 stupnja?

Regulator je bio namješten na maksimum 5 od 5, sada sam ga stavio na 3 od 5. Probati ću još sutra sa gelom, ionako sam ostao bez tableta (onih mekanih, koje se potpuno otope).

Da li bi išta od gore opisanih problema moglo biti do začepljenja labirinta, ili plovka u njemu, to još nisam pogledao ?

Još ću se malo boriti sa njom (a sve je počelo prije par dana nakon dodavanja soli, koju nismo stavili bar zadnjih 7g), a čak sam prije nekoliko godina mijenjao i impeler motora, tj. u servisu su ga promijenili nakon što sam im ja donio motor, kada je impeler stradao od stakla (par krilaca je puklo), poslije sam motor vratio nazad i sve je super radilo još par godina, ali zadnje 3 g počinju problemi sa gornjom mlaznicom.

mali grizzly
18.05.2010., 09:31
Fraza "Gledajte,.." u sjevernoj Hrvatskoj nema onaj posprdni značaj "Gledaj, mulac!" na jugu - odnosno gore se onako baš bukvalno navodi u kontekstu da usmjerite vizualno pozornost na detalj mehaničke rotacije mlaznice. Kako ste se našli uvrijeđeni, e to mi stvarno nije jasno...

Što se tiče mlaznica i te suđerice, ima mnogo stvari oko nje koje mi baš nisu odveć jasne:

1. Što je štitilo tu suđericu od kamenca proteklih 7 godina kad niste stavljali uopće sol!?

2. Sumnjiv detalj mi je bio da nije bilo vode u spremniku soli i dodali ste izvana vodu (što je OK, ali vode mora biti u spremniku soli pa makar nema soli unutra jer on funkcionira samo i isključivo potopljen - preciznije, vode nema samo u prvom djevičanskom pranju u tvornici jer inače ima posebna skretnica u labirintu koja svrne dio mlaza svježe vode u spremnik soli).

3. Kvar je navodno bio otklonjen tako da je serviser zamijenio gornju mlaznicu pa me čudi što sad u istom kontekstu se spominje još niz stvari oko suđerice. Zašto, ako serviser pronašao recept i riješio...


Moj savjet bi bio da odete u Electrolux servis i po zapisanom broju i seriji (No..........) suđerice zatražite da vam otvore online eksplozivan nacrt te konkretne suđerice, skinu šifru mlaznice i naruče vam taj dio izvana ili iz središnjeg skladišta - nećete tako platiti rad servisera, a kasnije ostane vremena za rješavati druge probleme oko te suđerice, zar ne? Usput budi rečeno, mlaznice nisu nikad iz rostfrei jer bi bile dramatično skupe i teško bi bilo tu formu uopće dobiti u metalu nego se radi o kromiranoj plastici...

I na kraju, kako je impeler uspio dobiti "porciju" razbijenog stakla!? Imao sam prigodu vidjeti niz suđerica i imaju dvojni filtar tipa mesh (okna u rostfrei cilindru), prvo grublji, pa finiji otvor. Onda ima dolje niz zazora na dnu usisnika koji svojom meh. dimenzijom (širina ispod 1 mm) štite impeler od usrkavanja čestica jer one ostanu u plastičnoj strukturi ispred impelera. Nije mi jasan taj stroj!? Kako staklo probilo sve postavljene barijere?

pskaro
18.05.2010., 15:46
Fraza "Gledajte,.." u sjevernoj Hrvatskoj nema onaj posprdni značaj "Gledaj, mulac!" na jugu - odnosno gore se onako baš bukvalno navodi u kontekstu da usmjerite vizualno pozornost na detalj mehaničke rotacije mlaznice. Kako ste se našli uvrijeđeni, e to mi stvarno nije jasno...
Ma nisam se našao uvrijeđen, samo nisam navikao da mi se govori "Vi" :mig:

1. Što je štitilo tu suđericu od kamenca proteklih 7 godina kad niste stavljali uopće sol!?
Pa zadnjih 7g (možda i više) koristimo tablete (3u1, 5u1, 7u1....) i mašina je sasvim dobro prala.

2. Sumnjiv detalj mi je bio da nije bilo vode u spremniku soli i dodali ste izvana vodu (što je OK, ali vode mora biti u spremniku soli pa makar nema soli unutra jer on funkcionira samo i isključivo potopljen - preciznije, vode nema samo u prvom djevičanskom pranju u tvornici jer inače ima posebna skretnica u labirintu koja svrne dio mlaza svježe vode u spremnik soli).
Eh, ovo je i meni bilo čudno, a žena je usula sol i ne gledajući ima li vode u spremniku, a ja sam je dodao tek drugi dan (ili treći?), kada sam bacio oko.

3. Kvar je navodno bio otklonjen tako da je serviser zamijenio gornju mlaznicu pa me čudi što sad u istom kontekstu se spominje još niz stvari oko suđerice. Zašto, ako serviser pronašao recept i riješio...
Slažem se da je kvar otklonjen (ili bar umanjen ?), zamjenom gornje mlaznice, ali da se to radi svake 2g, a prva je trajala dobrih 8g, e to mi nije baš jasno.
A i ove što su se mijenjale su se vrtile kako sam opisao, znači jedan do jedan i pol kruga. Sve mi se čini da je pritisak bio na granici da sa novim mlaznicama vrti, a sa starim (uz trenje koje je postojalo, ali ne toliko da zablokira mlaznicu). Kako sam ja ipak neki serviser (doduše digitalnih laboratorija za izradu slika), onda mi ovakve stvari baš ne sjedaju, da se neki dio mijenja tako često, a ne bi trebao spadati u potrošni dio (bar ne u tako kratkom vremenu), i ja sam u svojem serviserskom stažu (zadnjih 10g) imao tvorničkih grešaka npr. glavni pogonski motor ode nakon 3mj. (na stroju od 50000€) :flop: jer je tvornica zaboravila staviti ležaj na izlazu osovine :lol:, ali opet ovako banalno jednostavan dio kao ova mlaznica i njen okretni zglob da se mijenja svake 2g, e to mi nikako nije sjelo.

Moj savjet bi bio da odete u Electrolux servis i po zapisanom broju i seriji (No..........) suđerice zatražite da vam otvore online eksplozivan nacrt te konkretne suđerice, skinu šifru mlaznice i naruče vam taj dio izvana ili iz središnjeg skladišta - nećete tako platiti rad servisera, a kasnije ostane vremena za rješavati druge probleme oko te suđerice, zar ne? Usput budi rečeno, mlaznice nisu nikad iz rostfrei jer bi bile dramatično skupe i teško bi bilo tu formu uopće dobiti u metalu nego se radi o kromiranoj plastici...
Bogami ove moje su od rostfrea, a to se dobro i vidi po težini, a i pitao sam servisera ima li plastičnih za moj model, na što mi je on rekao da nema ?

I na kraju, kako je impeler uspio dobiti "porciju" razbijenog stakla!? Imao sam prigodu vidjeti niz suđerica i imaju dvojni filtar tipa mesh (okna u rostfrei cilindru), prvo grublji, pa finiji otvor. Onda ima dolje niz zazora na dnu usisnika koji svojom meh. dimenzijom (širina ispod 1 mm) štite impeler od usrkavanja čestica jer one ostanu u plastičnoj strukturi ispred impelera. Nije mi jasan taj stroj!? Kako staklo probilo sve postavljene barijere?
Eh, da, ta membrana je odavno bila potrgana, pa je komadić stakla ipak došao do impelera, poslije sam zamijenio cijeli onaj okrugli dio sa sitom i membranom u kompletu, uključujući i donje ležište, jer je tvornica u međuvremenu i to promijenila :rolleyes:

Primjetio sam (i prije), da je procurio i dihtung na pumpi, tako da mi se sve više čini da ću je poslati na vječna lovišta :mad:

Može prijedlog koju Bosch da uzmem, da li ima smisla kupovati one sa ActiveWater tehnologijom kao npr. SMS50E12EU (cca 4300 Kn), ili su OK i one bez npr. SGS46E42EU (cca 3600 Kn)

Inače kolega, zahvalan sam ti na želji i volji da mi odgovoriš i zadovoljstvo mi je čitati tvoje postove :top:

mali grizzly
18.05.2010., 18:20
Po mojoj ocjeni, active water sustav Bosch/Siemens doista jest napredak:

http://www.youtube.com/watch?v=steyxZeLIvE

Međutim, ne znam koliko to vrijedi u smislu održavanja jer meni draža ona klasika zvana poseban, iza glavnog motora lociran, tunelski grijač (taj se nikad ne kvari jer je omekšivana voda u suđerici) nego sve to integrirano u zoni impelera pumpe.

Pa makar radilo u novom stroju savršeno i štedilo vodu i energiju, doći će taj dan kad će nešto otkazati od tog svetog trojstva (pumpa, integrirani grijač i mikroprocesorski senzori). Neće onda biti druge nego sve to zamijeniti - koštat će kao sveca kajgana! U startu to platiti skoro 200 eura više i onda još računati kasnije na astronomski trošak pri zamjeni - ne znam baš da se to isplati na duge staze iako navodno štedi do 20 % vode i manje je bučno...

Što se tiče mlaznica od rostfrei -eh, to je iznenađenje da je neka firma išla štancati mlaznice od te plemenite kovine i to bi moglo biti i objašnjenje zašto odlaze ležajevi na mlaznicama. Naime, one su teške, a zbog velike mase je onda posljedično i veliko trenje na ležajevima, zar ne?

Mene začudio opis kvara jer uvijek do sada sretao plastične mlaznice (na novijim su čak ukrivljene nalik na sablju) i njih uležajiti nije bio neki problem jer to odrade dva integrirana prstena od rostfrei.

Ali, ako su doista full metalni - e to bi moglo biti problematično na duge staze jer po nekoj logici rotacije, takva masa i još ispunjena vodom mora "odnijeti" dosta materijala... Inače, to meni nije novost da rezervni dio traje kraće od originala i mislim da to namjerno rade, poput auto industrije, koja ima tzv. a1 dobavljače koji isporučuju njima za trake za montažu i b,c dobavljače koji isporučuju iste dijelove za prodaju, ali dakako lošije kakvoće i 7-8 puta veće cijene. Ukratko, sačekuša za kupca znana još od epohe Forda gdje su automobile prodavali povoljno, ali kad je došlo do potrebe zamijeniti koji dio - e onda raspali cijenu u nebo...

Zaključno, otpišite tu perilicu jer 10+ godina je sasvim pristojno i zamijenite novom jer koliko se meni doima nova mlaznica će koštati minimalno 300 kn s PDV-om, a ako ima još problema unutar te suđerice - to doista nema smisla.
Ionako je to neka mudrost ustanoviti u krutoj životnoj zbilji kad se isplati/ne isplati popravljati nešto i tu treba imati šesto čulo... Neka starost aparata iznad 7-8 godina već otprve govori da treba imati zamjenu u prvom planu, osim ako je pokvarena neka sitnica.
Tko nije pri novcu, računica je nemilosrdna - bolje kupiti novi stroj na 24 rate na kreditnu karticu nego plaćati servisera i popravke u sljedećem dvogodišnjem razdoblju i onda opet morati kupovati novi stroj! Tko si zna sâm popraviti - računica je nešto drugačija, ali opet će naići trenutak kad više neće biti isplativo ulagati...

dupin47
22.05.2010., 19:26
Posjedujem Elektroluxovu perilicu suđa,(ESL 66010),i već dvije godine upotrebljavam Calgonit tablete 5 u 1.Do sada je sve bilo u redu.No,na žalost već kod 3-4 zadnja pranja događa se da tableta izađe iz spremišta ali se ne otapa.Molim,ako je netko imao slično iskustvo da mi odgovori kako je riješio taj problem.Unaprijed puno zahvaljujem.:confused:

mali grizzly
22.05.2010., 22:43
Malo treba pojasniti - tableta padne na dno suđerice (što bi moglo biti u toj frazi "izađe iz spremišta") i ostane djelomično otopljena dolje na dnu?

Osim toga, koji program (nove suđerice peru redovito na Normal/Intensiv programima preko 2 h i tablete su namjerno formulirane da budu sporotopljive pa ako ste stavili na express program, onda bi to bio očekivani ishod da se ne stigne otopiti).

Dajte malo pobliže i osvrnite se na donju košaru da nema velikih tanjura ili sličnih barijera među krupnim suđem koje fizički priječe mlaz vode da dopre do tablete kad ju treba saprati na dno...

ryana
29.06.2010., 23:19
danas sam prvi put koristila perilicu.u uputama pise da 1 koristenje nasipam litru vode i oko 2 kg soli te da ju praznu ukljucim na predpranje da se isplahne i to je dobro proslo.zatim sam turu suđa stavila na program 30 min,15cm3 deterdenta u prahu,napunila sjajilo do vrha i podesila na broj 3 ali kad je bilo gotovo sude je bilo pjenasno s nesto minimalno ostataka prljavstine.ukljucila sam je opet na isti program ali ovaj put s manje od 15 cm3 praska i sjajilo na 2 kado opet ona zavrsi a na dnu i plafonu opet pjena.idem ja opet ukljucit ali samo ispiranje 15 min(nema veze ak bu mokro bitno da je cisto) kad opet ista stvar.nije mi jasno u cem je problem mlaznice normalno okretale,sve dobro zatvoreno i provjereno sva tri puta a pjena svejedno tu?ps na forumu sam nasla savjet da je dobro kod pranja staviti pol male zlicice ili na vrh noza sode bikarbone u pretinac za predpranje.je li moguce da je zbog sode???jos me nesto cudi imam beko perilicu pise nesto o podesavanju tvrdoce vode ili soli ali ne pise kako ni gdje.na netu sam nasla upute od gorenja i njihova perilica ima to podesavanje na otvoru di se sol sipa pogledam na moju nema nikakvih oznaka pise samo sol.htjela sam otvorit poklopac da provjerim al cim sam malo odvrnula voda od soli je pocela ici u perilicu pa sam odustala jer je jos to suđe od podneva unutra i jer ne znam smije li to tako i sta s tom vodom kad ude u perilicu.vidim da neki pisu o nekom ispustanje vode al ne znam ni di se to radi.ove upute uz perilicu si mi nesto siromasne pa molim svjete

ryana
29.06.2010., 23:26
mislim da je kod nas voda oko 22 dh.to je tvrda ili jako tvrda?meni se cini jako jer mi ima dost mrlja po casama kad ih rucno perem i nekad voda bude dosta bijela

mali grizzly
30.06.2010., 09:44
Napravili ste niz grešaka u prvim pranjima, a glavno je zapamtiti da puno (15 cm3 je previše!) praška neće pomoći u fazi pranja, ali će jako odmoći u fazi ispiranja. Program od 30 min (tzv. express) je najmanje bitan na perilici i ima namjenu jedino rasčistiti čaše nakon party ili slične zgode.

Znači, idemo po redu:

Omekšivač vode namjestite na 5 od 6 ili barem 4 od 6 stupnjeva jer je to preliminarno namještanje dok ne dobijete stvarne informacije o tvrdoći vode u vašem naselju. Uglavnom je voda u RH tvrda, čak i previše nego što ljudi obično misle...
Sjajilo stavite na 2 od 3 ili 4 od 6 stupnjeva.

To bi bili prvi parametri za namještanje nove perilice!


Zatim izaberite tzv. normal zaprljano program koji je kod svih novih perilica iznad 100 minuta, a ponekad i 150 minuta. Zaboravite express program od 30 minuta i njega jedino koristite s gelom za pranje (imate Somat i Calgonit/Finish gel za strojno pranje) jer su moderni praškovi i tablete koncipirane kemijski tako da se otapaju cca 1 h i nije onda ni čudo da je sve pjenasto kad se tableta još nije stigla pošteno ni otopiti. Gel se otapa odmah!

Predozirali ste prašak! Za normalno zaprljano (čaše, tanjuri, pokoji lonac, pribor za jelo itd.) poslije ručka ili večere dostaje vrhom puna čajna žlica praška. Ne puniti cijeli spremnik ili još gore - ne koristite žlicu koju dobijete uz deterdžent jer vam tamo sugeriraju da stavite što više e da bi se opet vratili u trgovinu po novo pakovanje što prije...


Sumarno:

Sjajilo - na 2 od 3 ili 4 od 6
Sol/Omekšivač vode - na 4 ili 5 od 6 stupnjeva

Prašak - jedna čajna žlica ili pola tablete

Program - normalno zaprljano - što vremenski znači program od cca 100 minuta i onda se tableta/prašak stigne i otopiti i ima više voda za ispiranje.

sx100
30.06.2010., 10:47
mislim da je kod nas voda oko 22 dh.to je tvrda ili jako tvrda?meni se cini jako jer mi ima dost mrlja po casama kad ih rucno perem i nekad voda bude dosta bijela

prema ovoj tablici (http://www.aqua.hr/a/tvrdoca-vode) spada u tvrde vode, blizu vrlo tvrdoj vodi

Busy
07.07.2010., 21:44
Mi kupili Blomber suđericu i dobili neki papirić sa kojim se može procijeniti tvrdoća vode...kod nas (područje Trešnjevke) je oko 12dH ili 15e (2 od 5 kvadratića su promijenila boju)...to je kao srednje tvrda ili tako neš.

djuni
14.07.2010., 13:27
grizlijaneru

počeo sam čitati od početka a onda me zabolila glava od tolikih informacija, stoga se unaprijed ispričavam ako je bilo pitanje koje ću postaviti
imam prilicu Bosch SMI40M05EU i sada

u uputstvima pišeu operacije za doziranje soli sjajila i jačine sušenja
i uvijek s navodi ista procedura, pritisnite tipku C zajedno sa START i onda riktaj od H 01 -07

pa mi nije jasno kako ona (suđerica) zna što ja namještam, kako, kako

naime dešava se da kada stavim clasic tabletu suđe bude poslije pranja sa crtama i mrljama, čaše budu bjelkaste sa flekama, rostfrei lonci budu kao da ih je netko na breneru kurio, dok kad stavim somat gel suđe bude ko curica

pomozi da shvatim

hvala

mali grizzly
14.07.2010., 19:21
Prvo treba odrediti koji program je u uporabi... Ako je normal-zaprljano (cca 110 minuta, ovisno o procjeni fuzzy logike) i ostaju crte i fleke na posudama, onda se radi o nekorektno namještenom omekšivaču vode. H vam uvijek znači namještanje tvrdoće vode i namjestite ga preliminarno na 5 (od 7, ako sam dobro razumio). Znači, u spremniku mora biti soli (kg do kg i pol stane unutra, neka vas ne zabrine što se voda izlijeva iz spremnika jer tako mora biti odnosno sol mora biti potopljena i to se nadoknadi već u prvom pranju).

Za sjajilo - ne mogu biti identične komande na display i za tvrdoću vode (H!) i za sjajilo i nešto ste krivo shvatili ili pročitali jer bi bilo logično da se promijeni prvo slovo (H je za tvrdoću vode, a S bi moglo biti za sjajilo od Spülmittel ili su možda stavili R - eng. rinse aid).

I da se vratim na prvi pasus - ako sve funkcionira OK s gelom, možda koristite kratki program (express od pola sata ili napola skratite program od 110 minuta pomoću posebne tipke koju imaju za ubrzanje neki strojevi Bosch). Gel je topljiv odmah, dok su tablete koncipirane kemijski za dugo pranje u novoj generaciji suđerica (prevedeno - tope se cca 1 h) jer se stalnim dodavanjem nove količine deterdženta poboljšava učinkovitost pranja. To riješe onda preko slabe topljivosti tablete i ulazi uvijek pomalo novog deterdženta kako pranje odmiče. Ako stavite tabletu na kratki program, onda ona ide djelomično otopljena i u fazu ispiranja i bukvalno upropasti cijelu proceduru.

Francesca
16.07.2010., 08:15
ok, odustajem od svoje i ove i za rublje

grizzly imaš koga za preporučiti tko dolazi doma da mi to pogleda i porikta kak treba?
dakle za suđe ne pere dobro, ne ispire, a za rublje opet zeza dio sa omekšivačem

reno666
22.07.2010., 07:21
Imam tablete za perilicu iz Dm-a sa folijom koju ne treba skidati. ali kad program završi tableta leži ne otvorena na dnu perilice.
U čemu je kvaka?http://slike.hr/slike/d/dsc01428_44dcf.jpg

djuni
22.07.2010., 10:47
riješio sma svoj problem sam

naime za odabir što želiš setapirat treba pritisnuti tipku C i pa se mijenja (tvrdoća vode ovo ono)

uglavnom bila je neka vrijednost na 1 ja sam ju stavio na nula (jedina moguća opcija, nema 2,3,4...)

i sad pere ko luda i to sa pola teblete


jeeeeeee

bravo ja

mali grizzly
23.07.2010., 15:15
U čemu je "kvaka" pitajte u DM jer bi oni trebali znati kao prodavači (iako je to samo njihova robna marka koju u krutoj zbilji radi neki slabije poznati proizvođač deterdženata).

Folija koja se rastvara je inače prvobitno otkriće tvrtke Claro (Austrija/Njemačka) koja inače radi dobre deterdžente za pranje suđa, ali nema uvoznika za RH. Mogu se kupiti njihove tablete u Müller (City Center One u ZG ili pad na Trgu Bana Jelačića).

Meni osobno se ne dopadaju te termolabilne folije jer moderni strojevi peru s vrlo malo vode (neki ispod 10 L) i pitaj Boga koje sve kemikalije dodatno ulaze u ciklus pranja preko te folije koja se termički razgrađuje u stroju.

Somat (Henkel) ne radi s takvim folijama, bar koliko je meni poznato...

Calgonit/Finish (Reckit Benckiser) ima takvu foliju, čini mi se, samo na Quantum tabletama koje su ionako neka vrst "sačme" i drugačije ne bi mogle ni funkcionirati jer nisu kruto tabletirane.

Možda temperatura unutra nije dostatna za razgraditi foliju (65 C je tipična vrijednost) ili koristite neki brzi program koji ne diže temperaturu vodene otopine (express programi obično rade na 40 C). Najbolje pitajte u DM!

cilla
23.07.2010., 15:43
Imam tablete za perilicu iz Dm-a sa folijom koju ne treba skidati. ali kad program završi tableta leži ne otvorena na dnu perilice.
U čemu je kvaka?
ja imam te tablete i opere mi normalno kao i sa bilo kojim drugim tabletama

mimoza40
23.07.2010., 15:54
I ja sam sa Somata prešla na ove...
Nemam problema..
Treba odabrati duži program sa višom temp.pretpostavljam...

A u Dm mu neće reći ništ pametnije...

Jedna poznanica se stalno žalila na tbl...a koristila je program za ispiranje...
Brzo smo riješile njen problem...odabrati program za pranje...
Nije čitala upute za perilicu...

c-shadow
23.07.2010., 16:17
Moje iskustvo s ovim tabletama je dobro (koristili smo ih dosta dugo i uvijek ih imamo doma), cak stovise nasao sam i jedan slucaj gdje operu bolje od Somat gela kojega koristim u zadnje vrijeme. Radi se o mrljama od caja na salicama. Narocito neki biljni cajevi ako malo odstoje. Npr. Naturavita Uvin H koji se malo koristio u posljednje vrijeme. Bez obzira koliko se namace vrecica, ako malo dulje odstoji u salici, za ostati fleka i to se gelom ne opere na programu na 65°C. Onda sam se sjetio da imam jos tih tableta i gle cuda, opralo se :) Zasto Somat gel ne uspije oprati mrlje od caja, jel to nesto posebno tvrdokorno?

mali grizzly
23.07.2010., 16:43
Radi se o staroj problematici odnosno dilemi proizvođača deterdženata za strojno pranje suđe. U par crta:

- ostaviti deterdžent samo s tenzidima i time riskirati nezadovoljstvo potrošača s tvrdokornim mrljama od biljnih pigmenata, ali očuvati šare na keramici odnosno tvornički nanijete pigmente na vanjskoj strani posuda odnosno oboda


ili

- u formulaciju staviti izbjeljivače koji će u dosta slučajeva već u prvom pranju otkloniti mrlje od biljnih pigmenata, ali uz cijenu da se zbog njihovog oksidativnog djelovanja vremenom žrtvuju šare na posudama odnosno da blijede boje plastičnog posuđa


Većina proizvođača danas ima na tržištu deterdžente s izbjeljivačima jer si ne mogu priuštiti nezadovoljstvo potrošača, ali to ima dugoročnu cijenu u postupnoj deterioraciji tvornički nanijetih pigmentnih boja keramičkih posuda odnosno izbjeljivanju tonova plastičnih posuda i plastičnih drški.

baxy
25.07.2010., 12:02
Zna li itko što bi mogao biti problem sa perilicom Candy CD 112? Svako nekoliko pranja ostane dosta vode na dnu. Kada se to dogodi upalim program za pražnjenje vode te ju normalno isprazni. Filter je čist, soli ima.

mali grizzly
25.07.2010., 20:42
Ili programator ili presostat!

Naime, ako je starija perilica s meh. tipom programatora (klikće i samo jedan smjer rotacije), onda su mu otišli kontakti tako da ponekad hoće spojiti pumpu, a ponekad "promakne" spajanje pumpe. Zato reagira kad se pumpa preko drugog programa jer ide preko drugog seta kontakata (nema uzastopnog ispiranja/pumpanja).

Ako je pak elektronički programator, onda to nije neki tipičan kvar nego bi se prije moglo raditi o presostatu. Presostat je električni sklop koji se aktivira na pritisak vode i signalizira da li ima/nema vode u dostatnoj količini. Zna se dogoditi da nakon godina uporabe koji put krivo reagira odnosno "zaboravi". Oksidacija kontakata, otišla opruga u presostatu ili sl. tzv. unutarnja priča...

Nije pretjerano skup, cijena ide u rasponu 50 do 200 kn ovisno koliko je minijaturan i koliko "drapa" proizvođač dijelove. Candy nije zloglasan po tome!

freepass
25.07.2010., 21:18
Moja Candy D 9000 mašina za pranje posudja je dobro radila do u zadnjih mjesec dva dana.stara oko 10g Promijenio sam joj doljnu mrežicu jer se stara strgala potpuno, i unutra je palo svega od polomljenih kotačića pa do ostataka hrane, što je ona povukla i u vodenu pumpu i u mlaznice za tuširanje posudja. Sve sam rastavio i uklonio sto je palo unutra i propeleri pumpe se okreču lagano.
No sada je problem na dnu perilice ostaje sva voda, ništa ne baca vodu u kanalizaciju. Primjetio sam da se jedna cjevčica koja ide iz vodene pumpe sa malom harmonika dijelom raspala i kupio sam drugu i postavio je sada vidim da se posudje dobro tušira odozgo ali i dalje prljava voda nakon pranja ostaje u perilici.
Sada sam probao malo okrenuti programator na početak na "A" odnosno na "C" i čujem vjerojatno nesto kao drobi, mrči ali voda i dalje stoji na dnu. Provjerio sam da nema nesto u crijevu za prljavu vodu tako da sam sipao odu i u crijevo i ista voda je izlazila na dno perilice. Molio bih odgovor !

mali grizzly
25.07.2010., 21:51
Suđerice imaju dvije pumpe:
1. Optočna (glavna) koja pere suđe tako da impelerom skuplja vodu s dna suđerice i onda je uputi gore u cijev koja izlazi preko holendera na gornju i donju mlaznicu.
2. Odvodna (pomoćna) pumpa koja se aktivira kad vodu koja se skupi na dnu treba izbaciti iz stroja.

Znači, u vašem slučaju bi trebalo prvo provjeriti da li stroj izbacuje vodu u kanalizaciju. Ako to nije slučaj, onda je vjerojatno otišla pomoćna (odvodna) pumpa što nije previše skup kvar. Nove odvodne pumpe su u rangu 50 do 100 kn.

Ako pak voda zaostaje na dnu tijekom pranja, to bi značilo da se nešto zbiva s glavnom pumpom i bojim se da se to ne isplati popravljati na tako starom stroju jer je novi impeler plus ležajevi prilično skup popravak. Računajte na minimalno 1 000 kn!

Zaključno - pokušajte na programu Tuširanje suđa provjeriti da li izbacuje vodu iz suđerice u kanalizaciju ili ne...

freepass
25.07.2010., 22:26
Hvala za brzi odgovor. Samo jos malo glede ove Candy D9000 dakle prljava voda uopće ne ide vani u kanalizaciju. Prvojerio sam da li su prskalice za tusiranje sudja u funkcij, sudje je ravnomjerno poprskano a mlaznice svaki puta promijene položaj dakle glavna pumpa je ispravna!?...I da li dobro zaključujem da je pokvarena pomočna pumpa, jer ja nju čujem da nesto bruji,lagano drobi kada uključim dio programa za izbacivanje prljave vode a voda i dalje ne ide u kanalizaciju( a možda ju je nešto zablokiralo) i da li ju je moguće očistiti ili promijeniti. Još jednom veliko hvala!:)

mali grizzly
25.07.2010., 22:44
Svaki program starta s ODVODNOM pumpom i to vam zvuči:

Laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah

odnosno ako ima elektronički programator onda impulsno prekida da sifon dobije šansu progutati vodu:

Laaaah laaaah laaaah laaaaah

To traje cca 1 minutu da se isprazni eventualna prljava voda iz lonaca i slično te da stroj otpočne s čistom vodom iz vodovodne mreže stvarno pranje.

Ne smije biti mrckanja, oklijevanja i nekog nepravilnog zvuka nego ritmički, jasno artikuliran zvuk rada pomoćne pumpe.

Pretpostavljam da se radi o modelu klasične odvodne pumpe koji ima i semering (novije imaju cilindar punjen silikonskim uljem) i to vam nema smisla popravljati jer nove koštaju par desetina kn, a traju neusporedivo dulje...

Otvorite stroj, dolje kraj okruglog plastičnog bazena na dnu su utaknute obje pumpe - ona manja, veličine dvije kutije cigareta otprilike, je pomoćna pumpa. Isključili ste struju dakako...

Nježnim pokretom izvlačite pumpu koja je okruglom brtvom uglavljena u plastični bazen. Ne nagli, trzajući pokreti jer to može dokončati obično staru gumenu brtvu, a što nije skupo po sebi, ali zna biti vraški teško za naći u trgovinama...
Kad ste "dobili" pomoćnu pumpu van bazena, onda odspojite kleme one dvije žice gore (nebitno koja je koja) i još zaštitnu klemu uzemljenja (žica žuto zelene boje).
Odnesite u trgovinu rezervnih dijelova i tražite odvodnu pumpu za suđericu, a jedino bitno je promjer cijevi na ulazu odnosno tamo gdje naliježe brtva. Dimenzija kućišta nije važna jer obično ima mjesta za malo veću, a ako je malo manja to dakako ne smeta - jedino treba ponekad malo podložiti eventualni gumeni jastučić na koji nasjeda. Ponekad znaju imati i šator protiv prskanja preko namotaja pa to učvrstite nekim ljepilom ili silikonom...

freepass
25.07.2010., 22:52
shvatio sam ovaj prvi vrlo deskriptivni dio vaseg posta i sve je tako kako ste napisali.
Zbunjuje me ova pomočna pumpa. Kada sam mijenjao ovu plastičnu cijev(koja se raspala sama od sebe i vjerojatno služi za provodjenje vode od glavne pumpe do malznica/točno?/ e tada nisam vidio nikakvu pomoćnu pumpu,nemam ideju gdje se nalazi pomoćna pumpa!
Da li se pomoćna pumpa nalazi sa zadnje strane perilice sudja ili se ide kroz prostor gdje se pere sudje:)

mali grizzly
25.07.2010., 23:04
Prvi modeli suđerica su imali samo jednu pumpu i ta je onda mijenjala funkciju preko ventila - provodila je u smjeru kanalizacije ili bi se ventil zatvorio i onda bi služila kao optočna pumpa.

Cca 20 godina je star koncept s dvije pumpe gdje manja služi samo za odvodnu (gotovo identična onima koje su u perilicama rublja, tek male izmjene u dimenzijama), a glavna samo za optočnu funkciju.

Znači, dignite rostfrei školjku na tzv. škare da vam ne bi stradali prsti. To se radi tako da se oslobodi podna letva, odviju 2 ili 4 vijka i onda se pokretom prema gore (nogom držite podnicu!) oslobodi rostfrei školjka perilice skupa s podnim komponentama.

Dakle, dolje u dnu rostfrei školjke je okrugli bazen gdje se slijeva voda tijekom pranja i gdje su dva kanala koji vode prema:

1. impeleru glavne pumpe
2. impeleru pomoćne pumpe


Obično su pumpe postavljene jedna prema drugoj pod nekim kutem od cca 60 stupnjeva, ali to ovisi o tipu.

Izvana, pri čemu mislim na nutrinu rostfrei školjke, nije moguće zapaziti pomoćnu pumpu nego eventualno tek kanal koji vodi prema njenom impeleru.

freepass
25.07.2010., 23:20
dobro sam se zbunio ovim skidanjima letve te imperalu te rosfrajna posuda.
Sada sam isao vidjeti perilicuu. Od rosfraja je napravljen pod na kojem su pričvršćen grijač- sa lijeve strane je pak mjesto gdje se sipa sol. Dio u kojem se nalazi prljava voda je od nekakve plastike bijele boje. E sada ova glavna pumpa mi je bila lako uočljiva zapravo samo propeler koji sam vidio. Dalje mislim da sam vidio i jedan kanal koji vodi prema ledjima perilice i iz kojeg je voda curila kada sam sipao vodu u odvodni šlauf kako bi provjerio je li crijevo zaštopano i voda je izlazila na otvor u tu plastičnu kadicu. E sada me zanima da li se pumpa točno nalazi sa vanjske strane kade ili pak sa unutarnje strane ove bijele kade koja se vidi iz prostora gdje se pere sudje. Oprostite ako sam naporan jer očito ne mogu locirati gdje je ta pomoćna pumpa:)

mali grizzly
25.07.2010., 23:24
OK, probajmo "alternativnom medicinom"...


Dakle, postoji odvodno crijevo perilice koje ide u sifon, zar ne?

Drugi kraj tog odvodnog crijeva je preko obujmice spojen na odvodnu pumpu i ako niste sigurni kako locirati gdje je odvodna pumpa, onda:

1. skinite podnu letvu perilice i eventualnu zvučnu izolaciju (komad mineralne vune)

2. kleknite i pogledajte baterijom gdje ide drugi kraj odvodnog crijeva i nema mogućnosti za grešku, vodi vas izravno na odvodnu crpku...

freepass
25.07.2010., 23:39
Oprostite što sam Vas uznemirio. Vjerujem da cu sutra biti odmorniji i da cu uspjeti prateči šlauf prljave vode doći do pomoćne pumpe. Sutra se javim. Laku noć i hvala za vašu izuzetnu strpljivost i veliku pomoć!:top:

mali grizzly
26.07.2010., 00:48
Ma kakvo uznemiravanje... Pa nisam plaha djevica prvi dan na poslu kao tajnica pa da me tako lako uznemiriti!?

Evo, sad sam se sjetio da stariji modeli odvodnih pumpi imaju elisu otraga za hlađenje (iako se posljednjih godina rade bez elisa jer se ne stignu ugrijati budući da silikonsko ulje dramatično smanjilo trenje). Znači, ako ugledate sklop s elisom za hlađenje otraga eventualno - to vam je odvodna pumpa!

Na kraju, vi ste mene više zbunili s tim testom odvodnje punjenjem odvodnog crijeva. Naime, odvodne pumpe za suđerice redom imaju zaklopku - bilo kao aneks gore ili već inkorporiranu u samu plastičnu konstrukciju. Funkcija zaklopke je da zatvori pumpu kad glavna (optočna) crpka počne raditi. Inače bi se preko odvodne pumpe uvlačio zrak iz sifona kad bi glavna počela raditi. Ukratko, protustrujna zaklopka se "odrine" kad se uključi pomoćna pumpa i onda ima otvoren smjer prema kanalizaciji. Kad pumpa prestane s radom, zbog gravitacije se odmah zaklopi ta mala zaklopka...

I sad mene kopka kako ste uspjeli uliti vodu u odvodnu cijev i da se nešto vidjelo/čulo kad bi po nekoj teoriji bilo moguće uliti vodu samo do zaklopke u odvodnoj pumpi i tu bi stupcu vode trebao biti kraj i ništa se značajno o funkciji pumpe u el. odnosno meh. smislu iz toga ne da zaključiti...

Ali, to su moje dvojbe pred spavanje!

freepass
26.07.2010., 16:49
:s HVALA:top:

Hvala uz Vašu pomoć uspio sam za male novce popraviti perilicu posudja Candy.
Okrenuo sam je na vrata tako da mi je pristup odozdo omogučio relativno dobar pristup pomoćnoj pumpi. Skinuo sam je i probao da vidim da li radi. ZNači bez vode jedva je nekako startala a mogu misliti dok su propeleri bili potopljeni da se nije mogla pokrenuti. Probao sam malo da vidim nakon sto sam je isključio, ima li lufta i doista imala je na osovini dosta lufta. Kupio sam u u Koprivnici u Elektronu rabljenu pomoćnu pumpu za 115kn instalirao je i sve 5.
Što se tiće vase dvojbe ova perilica nema nikakvu prepreku kojom bi zatvorila otvor prljave vode prema kanalizaciji tako da se samo služi bi se reklo"vodenim čepom" poput top sifona. Ali evo sretan sam perilica radi. Hvala još jednom:top:

mali grizzly
26.07.2010., 17:00
Baš mi drago da je avantura skončana tako happy end!

Međutim, moram prokomentirati ovaj manevar "perilicu na vrata" jer to baš nije mudro znajući da neke starije perilice imaju vodene stupce u postraničnom labirintu - koji se dakako izliju na motor i strujne konektore dolje kad se perilica polegne na vrata. Pretpostavljam da ste imali onu početničku sreću, ali ne bih volio da netko drugi to pokuša s nekim drugim tipom suđerice jer bi mogao napraviti golemu (vjerojatno nepopravljivu) štetu.

Znači, kako ono vele:
Pod auto (i pod dečka) se treba zavući da se vidi kakav je i u kakvom stanju

Kraj suđerice treba kleknuti i ne tumbati stroj postranično ili na vrata jer ćete napraviti potencijalno više štete nego koristi.

Svaki stroj za suđe ima tzv. škare i to se radi tako da se skine podna letva, pričepi nogom dno perilice i onda se pokretom prema gore odigne cijela rostfrei školjka perilice. Nogice ostanu u posebnom utoru u podnici i onda imate pristup svim komponentama u podnoj zoni i kad ste gotovi - odignete još jednom malo rostfrei školjku, izmjestite tim pokretom nogice iz utora i spustite ih u normalnu poziciju (poslije blokirate vijkom).

Ne mogu vjerovati da dotični Candy ima pumpu bez zaklopke jer to je staro koliko i koncept 2 pumpe u suđericama. A i ne košta nešto puno - mala gumica veličine poštanske marke koja se klatari u vodenoj struji...


Kako bilo, čestitke i profilirate se u majstora za bijelu tehniku jerbo topic "Pumpe" su im ionako 2/3 svih kvarova!

Happy_Day
29.07.2010., 09:15
Molim pomoć...imam suđericu Quadro DW-6013 staru 3 god. Kada ju pokrenem na bilo kojem programu, nakon špricanja ispusti vodu i kada bi trebala uzeti prašak ili tabletu ona javi Error. To se zna desiti i usred programa ako je nekim čudom uopće uzela detergent. Onda ju moram ugasiti i sve ispočetka. Na kraju nekada samo ispusti vodu, a nekada i posuši suđe. Filter se redovito čisti, kao i sama suđerica jednom tjedno na prazno sa detergentom za čišćenje suđerice. Što bi to moglo biti? Da li je jeftinije to popravljati ili kupiti novu? Puno hvala!

mali grizzly
29.07.2010., 10:07
Izgledno otišao programatorski modul jer jedna greška (neotvaranje ladice za deterdžent) nema druge poveznice s ispuštanjem vode i naglim stopom stroja osim programatora.

U načelu, problemu uzimanja deterdženta možete doskočiti tako da bacite tabletu na pod suđerice. Nove formulacije tableta se tope skoro 1 h i time nećete izgubiti nego neki mali % deterdženta koji će otići u sifon s prvom vodom.

Međutim, nagli stop i neobavljanje funkcija te izostanak pojedinih faza - sve to ukazuje na kvar programatora. Ta avantura izmjene programatora je minimalno 1 000 kn i ne znam koliko je stroj star, ali generalno se ne isplati...

Fantomlat
07.08.2010., 10:57
mali grizzly,ovo je za tebe.Nedavno sam kupio 45cm ugradbenu suđericu BoschSRI55M35EU,koja još nije spojena jer čeka kuhinju za ugradnju.Zanima me imaš li kakav savjet za mene i eventualno na što da pripazim ako postoji neka posebnost kod modela iz ovog tipa strojeva.Naravno,ne na iskustva servisera jer je to još novi tip,ali obzirom na tehnologiju koja je u njemu.
Hvala

mali grizzly
07.08.2010., 15:22
To je neki klasični ugradbeni model, ima sve bitno i radit će, radit će godinama u ritmu od 500 ciklusa godišnje (bar je to slučaj s Bosch suđericama kod mene i mojih roditelja). Što se tiče stroja, ništa posebno i najbolje ga koristiti u auto-select režimu kad on sam bira temperaturu pranja i filati ga soli, sjajilo i klasičnim tabletama. Izbjegavati 3u1 jer je to samo neka kemijska proteza da se izbjegne ono što potrošači ne vole, a to bi bilo odvojeno puniti stroj.

Ugradnja:

1. pametno staviti T-komad i klasičnu kuglastu slavinu s holenderom - dolje ispod sudopera jer se time izbjegava trošak specijalne slavine koja isto tako funkcionira, ali kad ode naposljetku nakon 5-6 godina onda više nema točno takve zamjenske dok su kuglaste i vječne i uvijek dobavljive
2. odvod - ne znam doduše kako će to izgledati u slučaju dotičnog modela sudopera, ali uvijek mudro učvrstiti odvodno crijevo suđerice s ROSTFREI obujmicom (košta 1-2 eura) i onda još sve, onako prstom 1 mm debelo, zasilikonizirati u cijelosti par cm. Taj spoj vibrira i ako nije dvojno osiguran, zna povremeno suziti... Odvodno crijevo iz suđerice voditi prvo do razine skoro ispod radne ploče sudopera i tamo ga učvrstiti s nekom obujmicom ili žicom na stijenku i tek tada vratiti prema naprijed/dolje k sifonu.

Fantomlat
07.08.2010., 20:52
Zahvaljujem na odgovoru.Glede auto-select pozicije pranja,to se i meni na prvi pogled činilo ok.Neće biti 500 ciklusa pranja godišnje,nego vjerovatnije pola od toga.

1)Ovo je već sve spremno.
2)Eh,ovo mi je korisna informacija da to u startu napravim kako treba.
Još jednom zahvaljujem.

mali grizzly
08.08.2010., 13:24
Auto-select (Bosch) odnosno auto-wash (Siemens) je isto i nije Bog zna što u praksi jer se po nekim fuzzy kriterijima i zamućenosti vode via IC senzor odnosno mase posuda na košarama vrši temeljem nekoliko istodobnih kriterija odluka da li će se prati na 65 ili 55 C u dotičnom ciklusu. Prema mom iskustvu, samo negdje par % ciklusa skonča na 55 C, a svi ostali su na 65 C. Ali, na duge staze i tih nekoliko % je ušteda u el. energiji i zato bolje ostaviti stroj na auto režimu nego ga stalno imati na 65 C.

Usput budi rečeno, a to je moje neugodno iskustvo u roditeljskoj kući s ugradnjom suđerice - postoje radne ploče s oblim rubom i one koje imaju donji ravni brid. Svi monteri kuhinja znaju da se radna ploča koja dolazi iznad suđerice mora zaštiti samoljepivom tapetom ili limom, ali moje ružno iskustvo je da je para iz suđerice deformirala taj prednji brid radne ploče. Ako je radna ploča s donjim bridom odnosno nije posve obla, pametan potez je unaprijed u taj brid utrljati proziran silikonski kit da se iverica unutra ne bi nakon par godina napuhnula.

Prednju ukrasnu ploču suđerice je također najbolje nalijepiti na par pruga silikonskog kita jer je to sve elastično i bolje odolijeva stalnim otvaranjima vrata nego kad se samo postavi na obodne vijke, kako piše u uputama.

TheEmpress
08.08.2010., 13:37
Imam sličan problem kao freepas, perilica normalno uzima vodu i radi, ali kad treba izbacit vodu, ne izbacuje je. Pumpa koja bi ju trebala izbacivat je pretpostavljam crknula? :ne zna:

mali grizzly
08.08.2010., 13:57
Yaap, napišite i koliko je stara suđerica i koja marka...

Obično odvodna pumpa u prastaroj generaciji suđerica (godište 1995.) traje kraće nego u novoj generaciji suđerica, gdje se redovito sreću pumpe sa silikonskim uljem unutra i te su stvarno dugovječne (ne znam, ovisi o broju ciklusa, ali recimo 7-8 godina izduraju bez problema).


U načelu, nije skupa ni pumpa (50 do 100 kn) niti bi trebao popravak koštati više od 1 h rada.

TheEmpress
08.08.2010., 14:26
Nekih 5-6 godina, Quadro DW-E6013st. Ona najnormalnije radi, samo kad treba bacit vodu, ne izbacuje.

mali grizzly
08.08.2010., 15:16
Quadro je no name odnosno radi se o tome da švicarski veletrgovac bijelom tehnikom i elektronikom trguje po cijelom svijetu pod internim brandom Quadro, a u stvarnosti se radi o ugovorenim serijama aparata koje rade mnogobrojni proizvođači po svijetu. U načelu, može biti turska ili korejska suđerica pa rezervni dijelovi ovise o konkretnoj seriji perilica.

Dobro, odgulila je svoje pumpa i možda najviše jeftin način popravka je preko nekog lokalnog majstora da vam skine staru odvodnu pumpu, odnese u trgovinu rezervnih dijelova i kupi novu. U sferi odvodnih pumpi je bitan promjer ulazne cijevi, a odvodnu imaju sve pumpe standardnu.

Fantomlat
08.08.2010., 15:46
Auto-select (Bosch) odnosno auto-wash (Siemens) je isto i nije Bog zna što u praksi jer se po nekim fuzzy kriterijima i zamućenosti vode via IC senzor odnosno mase posuda na košarama vrši temeljem nekoliko istodobnih kriterija odluka da li će se prati na 65 ili 55 C u dotičnom ciklusu. Prema mom iskustvu, samo negdje par % ciklusa skonča na 55 C, a svi ostali su na 65 C. Ali, na duge staze i tih nekoliko % je ušteda u el. energiji i zato bolje ostaviti stroj na auto režimu nego ga stalno imati na 65 C.

Možda bi onda bolje bilo da ima 55'C i 65'C pa da se može izabrati,ali nije strašno.

Usput budi rečeno, a to je moje neugodno iskustvo u roditeljskoj kući s ugradnjom suđerice - postoje radne ploče s oblim rubom i one koje imaju donji ravni brid. Svi monteri kuhinja znaju da se radna ploča koja dolazi iznad suđerice mora zaštiti samoljepivom tapetom ili limom, ali moje ružno iskustvo je da je para iz suđerice deformirala taj prednji brid radne ploče. Ako je radna ploča s donjim bridom odnosno nije posve obla, pametan potez je unaprijed u taj brid utrljati proziran silikonski kit da se iverica unutra ne bi nakon par godina napuhnula.

Meni će doći monter za kojeg pretpostavljam da to zna,ali i ja ću pripaziti za svaki slučaj.

Prednju ukrasnu ploču suđerice je također najbolje nalijepiti na par pruga silikonskog kita jer je to sve elastično i bolje odolijeva stalnim otvaranjima vrata nego kad se samo postavi na obodne vijke, kako piše u uputama.

I na to ću pripaziti.Zahvaljujem na dobrim savjetima,koji nikad nisu na odmet.

TheEmpress
08.08.2010., 20:21
Dobro, odgulila je svoje pumpa i možda najviše jeftin način popravka je preko nekog lokalnog majstora da vam skine staru odvodnu pumpu, odnese u trgovinu rezervnih dijelova i kupi novu. U sferi odvodnih pumpi je bitan promjer ulazne cijevi, a odvodnu imaju sve pumpe standardnu.
Da, to sam i mislila. Hvala. :)

Stonožica Bosica
09.08.2010., 10:57
Auto-select (Bosch) odnosno auto-wash (Siemens) je isto i nije Bog zna što u praksi jer se po nekim fuzzy kriterijima i zamućenosti vode via IC senzor odnosno mase posuda na košarama vrši temeljem nekoliko istodobnih kriterija odluka da li će se prati na 65 ili 55 C u dotičnom ciklusu. Prema mom iskustvu, samo negdje par % ciklusa skonča na 55 C, a svi ostali su na 65 C. Ali, na duge staze i tih nekoliko % je ušteda u el. energiji i zato bolje ostaviti stroj na auto režimu nego ga stalno imati na 65 C.

Usput budi rečeno, a to je moje neugodno iskustvo u roditeljskoj kući s ugradnjom suđerice - postoje radne ploče s oblim rubom i one koje imaju donji ravni brid. Svi monteri kuhinja znaju da se radna ploča koja dolazi iznad suđerice mora zaštiti samoljepivom tapetom ili limom, ali moje ružno iskustvo je da je para iz suđerice deformirala taj prednji brid radne ploče. Ako je radna ploča s donjim bridom odnosno nije posve obla, pametan potez je unaprijed u taj brid utrljati proziran silikonski kit da se iverica unutra ne bi nakon par godina napuhnula.

Prednju ukrasnu ploču suđerice je također najbolje nalijepiti na par pruga silikonskog kita jer je to sve elastično i bolje odolijeva stalnim otvaranjima vrata nego kad se samo postavi na obodne vijke, kako piše u uputama.

Ove savjete kod ugradnje perilice pod kuhinjsku ploču sam već pročitala prije na ovim stranicama i naglasila to majstoru kod postavljanja, ali on je samo odmahnuo rukom i rekao da nema potrebe za tim i da to nitko ne radi. Isto tako je bilo kod postavljanja maske, odnosno fronte kuhinje naprijed, nije htio koristiti nikakav silikon, još mi je očitao bukvicu da šta ga imam učiti njegovom poslu.

Sad je perilica u pogonu nekih mjesec dana i lagano me lovi panika kad vidim kapljice vode od kondenzacije ispod na radnoj ploči. Isto tako kapljice vode su mi i na vratima, odnosno onom drvenom dijelu prednje ukrasne ploče, cijeli onaj gornji rub. I sad me zanima da li je to normalno i da li je bolje odmah otvarati vrata perilice po završetku pranja i te vlažne dijelove odmah pobrisati? Inače mi je jednostavnije uključiti perilicu kad idem spavati i kad je struja jeftinija, a ujutro je otvarati i prazniti. Šta predlažete?

mali grizzly
09.08.2010., 11:19
Možete i sami staviti foliju naknadno... Kupite prozirnu samoljepivu tapetu u nekoj radnji tipa "uradi sam" ili što je još bolje, kupite grafičku samoljepivu prozirnu foliju jer su te daleko stabilnije na duge staze (standardna dimenzija je A3 čini mi se...). Onda odvijte dva vijka kojima je suđerica pričvršćena odozdo u gornju ploču i nježno izvucite van cijelu suđericu. Zaplet može biti u podnoj letvi i prava nevolja je ako kuhinja ima dugačku podnu letvu jer onda morate skidati cijelu podnu letvu.

Odozdo ulijepite foliju i odrežite nožem uz prednji rub radne ploče. To će štititi radnu ploču jer one imaju vrhunski melamin samo na gornjoj površini, a dolje je obično nehajno ostavljena iverica koja se vremenom napuhne i napravi niz nevolja. Čudi me da majstor to ne zna jer to je neka klasika i neki proizvođači perilica daju čak i limeni poklopac koji se vijcima pričvrsti dolje ispod radne ploče, kao garantirana barijera za paru. Od ugradbene perilice (gornji rub) do površine ploče je obično pola cm razlike, a ako nema te razlike - može se namjestiti preko nožica dolje.

Isto vrijedi i za ukrasnu ploču jer će i nju "srediti" para i zato je zgodno iznutra, sa strane koja se ne vidi izvana, nalijepiti samoljepivu prozirnu tapetu ili bar staviti najlon odnosno AL foliju. Tamo nema pare zbog otvaranja vrata i strujanja prema gore nego zbog toplinske razlike kad radi stroj, ako je zimi u kuhinji hladniji ambijent.


Silikoni su uvijek dobrodošli u aferi kućnih popravaka...

Silikoni su nusprodukt svemirske tehnologije, odnosno razvijeni za potrebe NASA svojedobno. Oni su blizu idealnim brtvilima, ali u ovom kontekstu je potrebno napomenuti da su prodrli u širok spektar građevinskih zahvata i staklarstvo. Koriste se 2 dominantna kemijska sustava: 1. acetatni (normalni silikon ili pod trg. nazivom sanitarni silikon) koji otpušta octenu kiselinu nakon stvrdnjavanja preko vlage u zraku 2. neutralni silikon / ph 7 i koristi se uglavnom u staklarstvu jer ne izjeda ogledala.

U praksi to znači da možete mirne duše učvrstiti prednju ploču na pruge silikonskog brtvila i to će držati neovisno o vijcima, odnosno možete utrljati silikon u rub prednje ploče ili pak nanijeti cca pola mm debeo sloj ispod radne ploče jer će to sigurno biti barijera za paru.

Stonožica Bosica
10.08.2010., 06:41
Hvala grizzly, ali nekako imam averziju od ponovnog izvlačenja. Čini mi se dosta komplicirano i bojim se da neću uspjeti uštimati kao prije. I da, ima kuhinja cokl u cijeloj dužini od 4m, pa i na tom mjestu gdje je perilica.

Ali zanima me ono kaj sam pitala u prijašnjem postu, da li je bolje odmah otvarati vrata perilice po završetku pranja, znači čim zapišti? Kakva je situacija kad je ostavimo preko noći prati i tek ujutro otvoriti?

mali grizzly
10.08.2010., 07:27
Otvaranje suđerice nakon faze sušenja!?
Tipično je 15 minutno sušenje, tek toliko da suđe ne bude neizdrživo vruće na opip jer za drugo nema vremena u nekom tipičnom ciklusu današnjih suđerica od 120 min cca.
Ako otvorite, a temperatura u kuhinji je bitno niža od standardnih 25 C koliko se uzima kao normalna temperatura ambijenta, možda time osjetno pospješite hlađenje i sušenje. Ukoliko je doista tako hladno, onda si napravite štetu u kuhinji preko povišene vlage u zraku i možebitne kondenzacije po hladnim uglovima prostorije (plijesan).
Ako ostavite zatvoreno, dolazi vremenom do izjednačavanja temperature posuda i stijenke suđerice i onda sušenje samo po sebi prestaje jer sušenje funkcionira po principu odvlačenja kapljica iz oblaka pare oko suđa na hladnu stijenku koja bude orošena. Pumpa onda ispumpa van ono što se slije sa stijenki na dno suđerice. Recimo da faza sušenja u suđerici kad ostane zatvorena traje još možda sat vremena više nego ona minimalna, krajem ciklusa. Razumljivo da je sušenje onda bolje i da je suđe hladnije na opip.

Ništa bitnog ne dobijete kad otvorite suđericu, osim ako nije sibirski hladno u kuhinji i ako vam se ne žuri da što prije opet upotrijebite suđe iz nje.

Stonožica Bosica
11.08.2010., 12:14
Otvaranje suđerice nakon faze sušenja!?
Tipično je 15 minutno sušenje, tek toliko da suđe ne bude neizdrživo vruće na opip jer za drugo nema vremena u nekom tipičnom ciklusu današnjih suđerica od 120 min cca.
Ako otvorite, a temperatura u kuhinji je bitno niža od standardnih 25 C koliko se uzima kao normalna temperatura ambijenta, možda time osjetno pospješite hlađenje i sušenje. Ukoliko je doista tako hladno, onda si napravite štetu u kuhinji preko povišene vlage u zraku i možebitne kondenzacije po hladnim uglovima prostorije (plijesan).
Ako ostavite zatvoreno, dolazi vremenom do izjednačavanja temperature posuda i stijenke suđerice i onda sušenje samo po sebi prestaje jer sušenje funkcionira po principu odvlačenja kapljica iz oblaka pare oko suđa na hladnu stijenku koja bude orošena. Pumpa onda ispumpa van ono što se slije sa stijenki na dno suđerice. Recimo da faza sušenja u suđerici kad ostane zatvorena traje još možda sat vremena više nego ona minimalna, krajem ciklusa. Razumljivo da je sušenje onda bolje i da je suđe hladnije na opip.

Ništa bitnog ne dobijete kad otvorite suđericu, osim ako nije sibirski hladno u kuhinji i ako vam se ne žuri da što prije opet upotrijebite suđe iz nje.

Ma mene je to otvaranje vrata mučilo isključivo vezano uz onu priču da će mi s vremenom stradati radna ploča i stijenke maske od kuhinje na vratima perilice. Pa sam mislila da je možda bolje odmah otvoriti vrata da ta para odlazi van, umjesto da se zadržava negdje unutra i da mi vlaži ispod ploče.

A kad ste objašnjavali ovaj sistem sušenja i da stijenke perilice budu orošene, sjetila sam se nedavno razgovora s kolegicama kad sam im baš to govorila da mi zna biti nešto sitnih kapljica po stijenkama perilice po završetku pranja, pa su se one na to čudile da mi sigurno nešto ne štima jer se to njima ne događa i da to ne smije biti. Znači ipak je to u redu?

mali grizzly
11.08.2010., 16:39
Para se ne zadržava unutar suđerice!

Princip danas dominantnog sušenja je kondenzacija pare i onako u nekoliko crta, vruće suđe temperature cca 65 C nalazi se u momentu kad počinje faza sušenja u oblaku pare. Da bi se uklonila ta para u stijenke od rostfrei suđerice se slije hladna voda iz vodovoda temperature cca 15 C.

Nastaje velika toplinska razlika između još jako ugrijanog suđa i hladne stijenke u koju se sručila hladna voda. Para stane odlaziti na hladnu stijenku i orošava se, a vremenom se kapi slijevaju prema dolje u smjeru dna suđerice.


Nakon cca 15 minuta je suđe neopasno vruće na dodir (nije ugodno dotaknuti se nekog masivnog komada poput rostfrei bata za odreske, ali nećete se opeći) i stroj daje znak da je gotov, prethodno ispumpavši vodu s dna suđerice koja se skupila orošavanjem stijenki.


Dakako, u tom razdoblju je porasla temperatura i rostfrei školjke suđerice i ona voda koja se 15 min. prije sručila u stijenku nije više temperature 15 C nego više jer je došlo do prijenosa topline preko pare koja orosi stijenku.

Međutim, ako ostavite još 1/2 h zatvoren stroj nakon signala KRAJ - sušenje će biti još bolje i suđe još hladnije jer neovisno što više nije tako učinkovito, sušenje i dalje traje sve do trenutka kad se izjednači temp. posuda i temp. rostfrei školjke suđerice. Od tog trenutka je svejedno da li otvorite ili zatvorite stroj jer sušenje se više ne odvija zbog fizikalnih prinicipa (nema razlike temperature). Onda starta sušenje padom temperature i stroja i posuda i tokom noći se temperatura suđerice i suđa u njoj izjednači s temperaturom prostorije.

Sušenje je samo 15 minuta, a ne onoliko dugo koliko bi inženjeri smatrali potrebitima jer nema vremena nego da se posuđe ohladi na neku temperaturu gdje će rukovanje posudama biti neopasno za kupca odnosno da se izbjegnu opekline. Ako ostavite suđe unutra i stroj zatvoren, onda se faza sušenja i hlađenja suđa poboljša jer ostavite time dodatno vrijeme za tu fazu.

Ako otvorite stroj nakon signala, para odlazi u prostoriju jer se ne stigne kondenzirati uz rostfrei stijenku suđerice.

Orošena stijenka je znak da je stroj "odradio" fazu sušenja i ništa više...

Danas je neki preostao problem za sušenje plastično posuđe jer zbog loše provodljivosti tih posuda nema brzog pada temperature i onda zdjele za salatu ostanu s kapima vode iako je ostalo metalno i keramičko posuđe suho unutar suđerice.

Stonožica Bosica
13.08.2010., 10:41
Hvala grizzly na trudu koji ulažete odgovarajući na brojna pitanja u vezi problema s perilicama. Pročitala sam cijeli topic i puno stvari mi je jasnije i logičnije. :top:

aneri23
26.08.2010., 22:41
pitanje za grizzlya,

candy cdi3515 ili bosh sgv45m83eu,brine me automatski program kod bosha koji ima veliki vremenski raspon,ja stavljam posuđe u suđericu bez skidanja ikakvih ostataka nego samo kad se napuni uključim ispiranje i onda pranje.sahranila sam jednu gorenjku i sada tražim novu.na upustvu za boch na njihovim stanicama kratki program nema sušenje,da li sam ja to tako shvatila,dok kod candya ima.htjela bi iskreno uzeti bosh,ima na akcijama modela za cca 4000kn,ali ti svi senzori dali su zaista potrebni i koliko se to sve kvari i ta dužina trajanja jednog programa,sve me to zbunjuje

mali grizzly
26.08.2010., 23:15
Kratki program je namijenjen samo za rasčistiti čaše ili krigle nakon party odnosno slične zabave ili oprati zaprašene staklenke. To je bespotreban program za neke svakodnevne potrebe jer se deterdžent ni ne stigne rastopiti kako treba da bi uopće djelovao pa se mora koristiti gel. Nebitan program!

Ispiranje ili tuširanje je pak namijenjeno za situacije kad suđe mora ostati u stroju npr. preko vikenda pa da se ne usmrdi... Također nebitan program!

Glavni program je onaj autoselect/autowash 65/55 C ili pak u starijih tzv.normal (zaprljano) na 65 C. U nove generacije suđerica traje preko 2 h jer se jedino produljivanjem faze pranja (tzv. valcanje kad mlazovi udaraju po posudama) na cca 75 minuta može postići puna učinkovitost otklanjanja teških mrlja (umaci, primjerice) i tek taj program omogućava deterdžentu da "odradi" onu zadaću za koju je formuliran. Ukratko, dosta je taj program kao jedini za svaku suđericu jer se koristi u 95 % svakodnevnih potreba u kućanstvu i svi ostali su eto tek toliko, da ih "naslikaju" na programatoru, odnosno da ih kupac registrira kad kupuje stroj.

Ne bih htio biti osoban, ali krivo koristite suđericu jer tzv. ispiranje imaju sve moderne suđerice preko fuzzy logike (ako IC senzor registrira zamućenost vode onda se prva voda u kojoj se suđe namače izbaci van nakon cca 10 do 15 min. i stroj uzme novu u kojoj zatim započinje stvarno pranje, a ako je suđe relativno čisto i nema puno ostataka hrane onda fuzzy logics senzor dozvoljava da se voda zadrži i ne izbacuje je van na početku).

Bosch vs Candy - nema dileme jer Candy nikad nije imao suđerice kao neki forte odnosno paradni proizvod nego tek toliko... Bosch je pak po % tržišta suđerica godinama i godinama br. 1 u Europi i baš to im je paradni produkt. Uostalom, u perilicama rublja Miele drži 2:1 paritet cijene, ali u suđericama su tek nešto skuplji od Bosch/Siemens jer i sami znaju da kupci nisu spremni iskeširati za razliku koje objektivno nema.

Svi ti senzori rade OK i samo se držite autowash/autoselect programa i ništa ne improvizirajte na svoju ruku preko tih ispiranja i kratkih programa.

aneri23
27.08.2010., 14:17
hvala na odgovoru,kupuje se bosh

nikolina2101
27.08.2010., 22:26
hy, imam jedno pitanjce
kupili smo whirlpool perilicu adg 9927, no kada smo sve spojili, perilica nije pumpala vodu.

Što da prekontroliramo?

... u cijevi koja je spojena (za vodu) ima vode i pod pritiskom je (spojena na gradski vodovod)..... grad Zagreb.....

Unaprijed zahvaljujem na trudu i odgovorima

mali grizzly
28.08.2010., 01:19
NIje mi baš jasan zaplet: "nije pumpala vodu" jer bi se to po nekoj logici trebalo odnositi na odvodnu pumpu i sifon ispod sudopera, a nema ama baš nikakve veze s pritiskom u vodovodu jer je to prilično nebitno...

Znači, odspojite crijevo od suđerice sa sifona, držite ga rukom iznad sudopera i uklj. suđericu samo na tuširanje jer bi se načekali na nekom normalnom programu dok krene ispumpavati. Nakon par minuta, suđerica mora krenuti s ispumpavanjem vode i to mora biti debeo mlaz.

Ako nema ispumpavanja, greška u odvodnoj pumpi (stroj ima optočnu tj. glavnu pumpu koja "šara" mlazevima po posudama i odvodnu pumpu koja se uključuje samo na minutu-dvije kad treba vodu iscrpsti u kanalizaciju).

Morate pojasniti neke momente i potencijalno je važno:
Da li se čuje kad "bubnja" po posudama mlaz dok radi suđerica?
Da li u momentu kad prestane "bubnjanje" ima nekog zvuka (cvili li nešto, štekće)?

prevarena_ri
13.09.2010., 15:00
imam problem sa svojom whirlpool perilicom posuđa. naime, svo plastično posuđe mi "pofarba" u crvenkasto... to se da izribati ručno, ali čemu onda perilica posuđa?? i nije samo jedna vrsta plastike.. to se odnosti i na tupperware posuđe i na raznorazne plastične posude, i na male posudice za pohranjivanje hrane za bebu... probala sam oprati perilicu posuđa onim sredstvom koje se stavi u perilicu i odradi jedan progam ali nije pomoglo... doduše, to radim jednom u dva mjeseca... u čemu je problem? strah me staviti neke druge stvari od bebe jer neznam što je to. također je sva plastika unutar perilice crvenkasta (one mlaznice i košare).

mali grizzly
13.09.2010., 17:28
Prvi put dobio informaciju da suđerica "boja" plastične posude u crvenkastu nijansu...

Ne, to nije do suđerice nego do kakvoće vode. Provjerite da li slučajno imate priključenu suđericu na toplu vodu (energana, bojler i sl.) jer crvena nijansa je tipična za prethodno grijanu vodu. Suđerice se u principu priključuju na hladnu vodu - a ako nije problem u toploj vodi onda imate povećan sadržaj algi u ulaznoj hladnoj vodi koja zatim oboja i posude u crvenkastu nijansu.

Jedino što preostaje je da se radi o boji podrijetlom iz deterdženta (recimo Somat ima crvene tablete, ali to je toliko mali sadržaj boje da ne vjerujem da bi to mogao biti uzrok) ili sjajila...

Međutim, gotovo sam siguran da se radi o problemu ulazne vode odnosno pokušajte sami ustanoviti da li smo blizu rješenja problema tako da u nekoj prozirnoj vatrostalnoj posudi ugrijete litru vode s kuhinjske slavine i pustite neka se ohladi i odstoji tijekom noći. Ujutro bi trebala biti vidljiva crvenkasta nijansa...

prevarena_ri
13.09.2010., 18:54
definitivno mogu reći da nije jer sam to više puta radila kada na primjer steriliziram bočice i dude pa stavim toplu vodu i tekućinu za steriliziranje i to stoji tako do ujutro. sve bude čisto... a i kada prokuhavam vodu za nešto ostane u posudi dok se ne ohladi i ne ostane crveni trag... koristim finish tablete. one imaju onu crvenu kuglicu. da nije do nje? i nisu ni alge u pitanju jer je susjedima sve ok...

mali grizzly
13.09.2010., 19:25
Plastične posude se loše suše i u najboljim perilicama jer imaju lošu toplinsku vodljivost i ostaju orošene. Znači, vjerojatno je od vode koja ulazi u stroj i koja najviše zaostane na plastičnim posudama...

Ne znam baš te detalje oko varijacija u sastavu vode, ali iz praktičnog iskustva mogu posvjedočiti da su svi el. bojleri koje sam čistio bili roza nijanse kamenca unutra i navodno se radi o algama kremenjašicama koje su uzrok ružičaste nijanse.

Postoji vjerojatnost da je nastala neka naslaga kamenca oko tunelskog grijača u suđerici i da je to izvor ružičaste boje, a što bi trebao majstor rastaviti i očistiti kiselinom grijač. U tom slučaju se čuje i ono popratno tipično "fićukanje" zbog sloja kamenca na grijaču dok stroj grije...

Somat i crvena kuglica? Ne vjerujem jer je to doista mizerna količina boje...

prevarena_ri
13.09.2010., 19:51
meni je to tako otkako ju imam (godinu i pol) tako da nije ni kamenac :( očito ću morati plastiku na ruke prati..

aneri23
14.09.2010., 21:51
ja sam nedavno kupila perilicu,tako da sam prelistavajući upustva naišla na problem obojane plastike.piše da do toga dolazi ako je napunjeno premalo sredstva za pranje posuđa,valjda pod time misle na tablete.

mali grizzly
15.09.2010., 00:07
To bi bilo zgodno za pročitati, ako nije neki pretežak posao da citirate cijeli taj pasus teksta...

Naime, imam suđericu još iz roditeljske epohe kasnih 80-ih i bilo je tada velikih problema s deterdžentima. Čak se stavljao i pijesak (kvarcni) unutra jer nisu imali ideju kako razviti deterdžente za suđerice i u to je vrijeme ranih 90-ih Calgonit uvezen privatno iz Austrije bio praktično jedini deterdžent na tržištu koji je davao rezultate nalik današnjoj generaciji. I onda, dakle još tada u eri prve generacije strojnih prašaka, je bio normativ za pranje 17 g i s tom gramažom su se vršila usporedna ispitivanja.

Danas je pak deterdžent tabletiran i norma je još uvijek tu negdje (Calgonit tableta 20 g, Somat tableta 22 g). Pa mi baš nije jasno kako se može staviti premalo praška danas u eri tih tableta? Uštede radi, perem gotovo svakodnevno s pola tablete (10 do 11 g) i nikad nisam zapazio probleme s bojom plastičnih posuda. Čak ponekad odlomim neprecizno tabletu pa u stvarnosti stroj pere s nekih 6-8 g i - nema problema...


Tako da bih bio zahvalan za malo više informacija iz tog priručnika uz suđericu kojeg ste dobili...

Princeza protuha
15.09.2010., 08:15
Pozdrav
odlicno je da se toliko razumijete u perilice jer ovi moji u servisu nemaju pojma :)
Imama Candy perilicu i do sada zadnjih 5 godina radila je savrseno....
Problemi su poceli sad....
Imam osjecaj da neke strcalice ne rade bas najbolje tj. da su zacepljene...
Propelere redovito perem i cistim i pustam pod mlazom i oni su prohodni i rade dobro, ali na casama u gornjoj kosari ostaju kuglice griza ili necega drugoga nema onog savrsenog sjaja i cistoce sve mi je musavo...
Ima sol postavljenu na 3 i sjalilo i koristim cijelu tabletu....filter cistim svaki dan ...ali imama osjecaj da je ili negdje zacepljeno ili zamuljano ...a ne znam di vise traziti...
Ona tekucina sta se stavi i onda opere prazna masina niej bas pomogla.

Drugi problem je sto se na onim pipcima u kosari di icu tanjuri skinula se gornja "kapica" i pocela je hrđa letit po masini...koja se skuplja po besteku
jel moguce kupiti samo kosare i zamjeniti ih....to se desava i na gornjoj kosar...
Hvala

mali grizzly
15.09.2010., 08:28
Prvo lakši dio odgovora - korozija na košarama je naprosto neizbježna tijekom godina i koliko mi je znano, kao alternativa kupovini novih košara - jedino u SAD postoji neka masa koja se nanosi kistom na korodirane predjele i onda se to tako "zamaskira". Na žalost, takav proizvod do sada nisam sreo ni u našim trgovinama niti po EU portalima koji prodaju rezervne dijelove i pribor za suđerice. Nove košare obično imaju napaljene cijene, ali Candy nije baš zloglasan po cijenama rezervnih dijelova pa po broju stroja probajte se raspitati u servisu jer valjda to mogu naručiti...


Što se tiče opisanih simptoma - u pitanju je nedostatna količina vode koju uzima suđerica ili je pak nakon toliko godina već otišao ležaj glavne pumpe (ona koja "šara" mlazevima po suđu).

Ako se radi o nedostatnoj količini vode, onda je i ispiranje znatno lošije. Uzrok je naslaga kamenca oko plovka, ako je riječ o starijem konceptu suđerice. Znači, oko plovka bi se trebalo djelovati tako da se starom zubnom četkicom očiste stranice plastike u kojoj plovak ide gore dolje. Vjerojatno se uslijed prodora kamenca ili neke naslage sada plovak zaustavi negdje putem i onda skrati uzimanje vode (zaustavi prije nego što treba) odnosno ne pliva kako bi trebalo. I njega samog treba očistiti, najbolje ostaviti u čaši vode s limunskom kiselinom ( par č. žl. - to je jeftino na odjelu začina u većoj samoposluzi) preko noći da ima i on glatke stranice. U stvarnosti se radi o komadu šuplje plastike reda veličine pola kutije šibica.


Ako je otišao ležaj glavne pumpe, uzrok je curenje oko osovine motore (oslabio semering odnosno kružna gumena brtva koja ima feder unutra koji pritišće gumenu usnu oko osovine). Voda s vrućim deterdžentom pokupi mast iz ležaja i onda imate usporenu rotaciju motora, a posljedično i mlaznice stroja više ne "šaraju" energično kao i prije pa stroj slabije pere i ispire. Moralo bi se čuti neko cviljenje ili pak slabiji zvuk "bubnjanja" mlaznica nego prije kad udaraju po rostfrei školjci stroja. To je velik popravak jer treba povaditi dosta toga iz dna stroja da se do glavne pumpe dođe i onda se to promijeni - uglavnom skupa se mijenja gumena brtva i impeler pumpe jer je to tako neodvojivo napravljeno u većine proizvođača. Red veličine 1000 kn jer impeler (plastična turbina) i ležaj ne koštaju nego par sto kn zajedno, ali ima dosta radnih sati (150 kn + PDV). To se možda i ne isplati...

Princeza protuha
15.09.2010., 09:13
Puno hvala na brzom odgovoru...
a plovak se nalazi u dnu masine onako ko plasticna casica s rupicama....
probat cu to sama...a ako ne onda cu zvat servis....
Hvala

mali grizzly
15.09.2010., 09:28
Ne, to je odvod - ne možete to sami ako ne znate bar osnove "majstoriranja"

Plovak se nalazi u vertikalnoj stranici, tzv. labirint. Skine se postranični lim s perilice i onda se obično na lijevoj strani vidi plastični "zid" uz rostfrei školjku s mnogobrojnim pregradama. U nekih suđerica ima i 20-ak kanala i to je neki ranžirni kolodvor za vodu koja ulazi/izlazi... U nekih modela samo pola ili čak manje vertikalne stijenke je pokriveno labirintom i sve je puno jednostavije, bez tih mnogobrojnih kanala.

Pozovite nekog tko je sklon majstorlucima oko elektro naprava neka skine lim i pogleda da li ima naslaga oko plovka i na njemu samom.

aneri23
15.09.2010., 11:53
moj odgovor je pročitan iz upustva za boschovu perilicu(kupljena nakon upita na forumu,usput jako zadovoljna,hvala na savjetu).točno sam napisala što piše u upustvu.

mali grizzly
15.09.2010., 12:23
To mora biti neka "dosjetka" tipa Miele i mrlje od tjestenine...
Naime, današnja generacija deterdženata ne može otkloniti mrlje od tjestenine na dnu lonca i to ide dolje jedino mukotrpnim ručnim ribanjem.

I onda sam naišao na Miele savjetnik za mrlje na portalu njihovih suđerica i da vidim što piše pod "tjestenina". I oni onako cool sugeriraju da se stavi 120 % od uobičajene doze praška za pranje i da to onda "nestane". Mo´š mislit! Svi koji žele probati neka stave 200 % - i eno mrlje na dnu lonca i dalje kako se plavi i nakon 2. pranja, a ne samo jednom...


Nije mi baš jasno i evo, za spokoj svoje duše, ovaj ili idući tjedan ću se upustiti u misiju čitanja original Bosch priručnika za najnoviju suđericu u nekoj trgovini (ako mi dozvole). Baš sam zainteresiran za taj sofizam! Kako je moguće staviti premalo praška ako su standardizirane tablete 20-22 g svih proizvođača na tržištu?

aneri23
15.09.2010., 13:37
na stranicama od boscha idite na perilicu sgv45m83eu i imate za nju upustvo u pdf obliku,cijela knjižica kakvu sam i ja dobila uz perilicu.nadam se da ću opet dobiti vaš savjet kad mi bude trebao(nadam se da mi neće trebati uskoro).pozdrav

mali grizzly
16.09.2010., 09:12
Hvala, bio na portalu i to je bukvalno ta jedna jedina rečenica o tome da nije dostatno stroj "napunjenen" sredstvom za pranje...

Međutim, na Miele portalu ima više informacija i njihovo objašnjenje mi djeluje uvjerljivije od tog "brigo moja prijeđi na drugog".

MIELE:
Kunststoffgeschirr kann generell maschinell gespült werden. Vor allem sogenannte Duroplaste sind uneingeschränkt geeignet. Thermoplaste können bei Temperaturen bis 50°C in der Spülmaschine gereinigt werden.
Wenn Kunststoffe mit Naturfarbstoffen aus z. B. Roter Bete, Karotten oder Tomaten in Berührung kommen, können sie leicht verfärben. Entfernen Sie Naturfarbstoffe so schnell wie möglich von Ihrem Kunststoffgeschirr.
Kunststoff hat ein geringes Wärmespeichervermögen und trocknet langsamer als das übrige Spülgut.

Prijevod:
Plastično posuđe se može općenito prati u perilici, prvenstveno se to neograničeno odnosi na Duroplaste. Termoplasti pak moraju biti prani na temp. nižim od 50 C.

Kad plastika dođe u doticaj s prirodnim bojama iz prirode, kao što je cikla, mrkve ili rajčica - može se lagano obojati. Zato ih držite što dalje od plastičnih posuda. Posuđe iz plastike ima ograničenje što se tiče toplinske karakteristike i suši se sporije od ostalih posuda.


..........................

Zaključno, izgledno da je gore vjerojatan uzrok pigmentacija podrijetlom iz dječje hrane (voćne kašice i slično), a ne nedostatna količina deterdženta kako sugerira Bosch u uputstvu. Meni se objašnjenje Miele čini uvjerljivo sročenim. Znači da bi trebalo prije stavljanja u perilicu temeljito ispirati prethodno i uklanjati ostatke takve hrane koja je bogata prirodnim pigmentima.

prevarena_ri
16.09.2010., 13:19
moguće! ja ne ispirem ništa prije stavljanja u perilicu posuđa (jer mi sve opere) :D pokušati ću tako! hvala!

bope
18.09.2010., 15:09
Imam perilicu posuđa Miele G 656 koja je stara 10-tak godina.
Prije par dana prestala je radit, i serviseri su dijagnosticirali da je otišao glavni upravljački modul, tj. neki mikroprocesor na njemu.
Taj dio je inače jako skup, preko 2.000 kn, pa me zanima da li se to da popravit, ili bih negdje mogao pronaći polovni ispravni modul sa neke stare perilice?

mali grizzly
18.09.2010., 15:13
Miele su rijetke "zvijerke" u nas i teško bi se to moglo naći polovno, čak i da osobno znate nekog iz romskih radnih brigada koje skrbe o krupnom otpadu.
Jedino na e-bay, ali tko to vadi iz Miele bijele tehnike taj zna i napaliti cijenu rabljenom modulu...


10 godina stari stroj se bez milosti otpiše jer 2000 kn je novi modul, a recimo da dobre njemačke suđerice startaju već s 2700 kn...

bope
18.09.2010., 16:03
Miele su rijetke "zvijerke" u nas i teško bi se to moglo naći polovno, čak i da osobno znate nekog iz romskih radnih brigada koje skrbe o krupnom otpadu.
Jedino na e-bay, ali tko to vadi iz Miele bijele tehnike taj zna i napaliti cijenu rabljenom modulu...


10 godina stari stroj se bez milosti otpiše jer 2000 kn je novi modul, a recimo da dobre njemačke suđerice startaju već s 2700 kn...

To sam si i mislio, makar ću probat malo potražit...
A koji bi to njemački modeli bili? Već sam nešto gledao u tom rangu cijene...

mali grizzly
18.09.2010., 17:25
Utipkajte si u Google: Miele spare parts


Primjerice, jedan veliki prodavač rezervnih dijelova za bijelu tehniku:

http://www.espares.co.uk/search/miele/p/0/254


Potražite i po njemačkim portalima, najbolje preko lycos.de tražilice jer oni indeksiraju i ono što velike američke tražilice ponekad izostave.

Što se tiče suđerica, Bosch Siemens Constructa Neff - sve dolaze iz iste tvornice, a samo brand različit. Oni su najveći u Europi i proizvedu ih skoro 3 milijuna svake godine, a Miele "strahuje" baš od tog grozda brandova u suđericama jer imaju neke stvari (Active water ili sušenje preko kontejnera zeolita) koje Miele nema.

Miele ima pak te finte drage bogatima poput servo otvaranja vrata ili usipavanja soli preko ladice za deterdžent na prednjim vratima.

bope
19.09.2010., 10:25
Utipkajte si u Google: Miele spare parts


Primjerice, jedan veliki prodavač rezervnih dijelova za bijelu tehniku:

http://www.espares.co.uk/search/miele/p/0/254


Potražite i po njemačkim portalima, najbolje preko lycos.de tražilice jer oni indeksiraju i ono što velike američke tražilice ponekad izostave.

Što se tiče suđerica, Bosch Siemens Constructa Neff - sve dolaze iz iste tvornice, a samo brand različit. Oni su najveći u Europi i proizvedu ih skoro 3 milijuna svake godine, a Miele "strahuje" baš od tog grozda brandova u suđericama jer imaju neke stvari (Active water ili sušenje preko kontejnera zeolita) koje Miele nema.

Miele ima pak te finte drage bogatima poput servo otvaranja vrata ili usipavanja soli preko ladice za deterdžent na prednjim vratima.

Pogledao sam ove stranice za dijelove, ali nažalost tu nema elektronike i modula :-(

Što se tiče Boscha, da li bi ovaj model bio u redu?

SGS43F52EU

http://www.bosch-home.com/hr/proizvodi/pranje-posu%C4%91a/samostoje%C4%87e-perilice-posu%C4%91a/samostoje%C4%87e/SGS43F52EU.html?source=browse

Razmišljam i o Beku, jer ima 5 god. garancije!

mali grizzly
19.09.2010., 10:55
Suđerica je veoma zahtjevan proizvod iz bijele tehnike (Gorenje ih npr. nikad nije proizvodilo nego samo lijepi naljepnice na Bosch ili Smeg, a sad su kupili švedski Asko koji ih proizvodi pa će im biti lakše jer ne trebaju to razvijati).

Tu vam nema mjesta za "ofrlje" proizvođače poput turskog Beko. Čak i talijanski Candy, kad uzmete njihovu perilicu i pomno je pogledate, ima s tom golemom tradicijom niz problema s perilicama. Uostalom, ako meni ne vjerujete odite na stranice Electrolux pa pogledajte da nude reduciranu paletu suđerica u odnosu na Bosch/Siemens ili pak Miele - jer to čak ni njima nije lako pratiti.

Zato je pametno odlučiti se za gore spomenutog najvećeg proizvođača suđerica koji su avangarda jer imaju stalno niz inovacija kao što je spomenuti Active water gdje je izbjegnut tunelski grijač iza glavne pumpe. Sve je intregrirano dolje u onom plast. bazenčiću kojeg vidite kad izvadite kružni filtar protiv nečistoća - uz njegove stijenke je sada i grijač i perilica troši još manje vode jer su anulirali mrtvi prostor oko grijača i još je tiša jer nema klokotanja. Pogledajte si animaciju Active Water na njihovim stranicama.

Taj model je OK u početnom razredu - samo mi morate reći da li ide u ugradnu kuhinju ili ne. Naime, nema baš puno mogućnosti za podugradnju jer naprijed ide panel samo 4 mm max i to bi mogao biti problem.

Ako nećete Bosch/Siemens/Neff/Constructa, bolje nadoplatite za Miele nego "na prvu" ušparati s nekim drugorazrednim proizvođačem pa kasnije se kajati.

bope
19.09.2010., 13:24
Suđerica je veoma zahtjevan proizvod iz bijele tehnike (Gorenje ih npr. nikad nije proizvodilo nego samo lijepi naljepnice na Bosch ili Smeg, a sad su kupili švedski Asko koji ih proizvodi pa će im biti lakše jer ne trebaju to razvijati).

Tu vam nema mjesta za "ofrlje" proizvođače poput turskog Beko. Čak i talijanski Candy, kad uzmete njihovu perilicu i pomno je pogledate, ima s tom golemom tradicijom niz problema s perilicama. Uostalom, ako meni ne vjerujete odite na stranice Electrolux pa pogledajte da nude reduciranu paletu suđerica u odnosu na Bosch/Siemens ili pak Miele - jer to čak ni njima nije lako pratiti.

Zato je pametno odlučiti se za gore spomenutog najvećeg proizvođača suđerica koji su avangarda jer imaju stalno niz inovacija kao što je spomenuti Active water gdje je izbjegnut tunelski grijač iza glavne pumpe. Sve je intregrirano dolje u onom plast. bazenčiću kojeg vidite kad izvadite kružni filtar protiv nečistoća - uz njegove stijenke je sada i grijač i perilica troši još manje vode jer su anulirali mrtvi prostor oko grijača i još je tiša jer nema klokotanja. Pogledajte si animaciju Active Water na njihovim stranicama.

Taj model je OK u početnom razredu - samo mi morate reći da li ide u ugradnu kuhinju ili ne. Naime, nema baš puno mogućnosti za podugradnju jer naprijed ide panel samo 4 mm max i to bi mogao biti problem.

Ako nećete Bosch/Siemens/Neff/Constructa, bolje nadoplatite za Miele nego "na prvu" ušparati s nekim drugorazrednim proizvođačem pa kasnije se kajati.

Pronašao sam ovu:

Bosch perilica posuđa SGS56E02EU

http://corbis.hr/proizvodi/bijela-tehnika/perilice-posudja/samostojece-perilice-posudja/bosch-perilica-posudja-sgs56e02eu

Još je sutra na akciji, i čini mi se da je to best buy!
Šta Vi mislite?

mali grizzly
19.09.2010., 14:07
Cijena je i više nego OK! Usudio bih se reći, prilika...

To je napredniji model koji ima i intenzivni program 70 C, ali je zapravo taj broj programa prilično irelevantan. Ionako bi trebalo uvijek 95 % posla biti odrađeno na autoselect programu 55-65 C.

Tako da je to neki plus za jako prljave lonce, ali iskreno rečeno - može se i bez toga...

Inače, Bosch/Siemens imaju jako dobre komponente unutra i imao sam još kod roditelja Bosch 45 cm perilicu prve serije 01 (koštala nekih 950 DM plus 62 % carine) iz ere kraja osamdesetih (čini mi se 89. godine kupljena).

Eto, to iznosim samo u kontekstu gornje dileme da li kupiti neki drugi stroj...

Naime, drugi proizvođači nisu još sustigli kvalitetu svih komponenti ugrađenu u Bosch perilicu s kraja 80-ih.

Znam da zvuči nevjerojatno, ali koji put si za svoju dušu malo okrenem naglavačke perilice suđa koje ostavljene za krupni otpad ili prošetam jednim trg. centrom koji prodaje rezervne dijelove za bijelu tehniku tek toliko da vidim komponente. I kad pogledate gumene dijelove, naročito optočne pumpe i kvalitetu njihovih motora te još neke komponente - zaostaju za tim nekim pionirskim suđericama koje su prve imale toplinske izmjenjivače iz epohe kraja 80-ih.
Zato pametno kupiti tu višu klasu od renomiranog proizvođača - vjerojatno i Miele ima sličnu strategiju da samo prvoklasne komponente idu unutra, ali to na kraju naplate da treba kupcu anestezija.


Usput budi rečeno, možete očekivati od Bosch suđerice isto cca 10 godina trajnosti u ritmu nekih par stotina pranja godišnje.

Većina problema danas s njima je vezana uz gadnu navadu domaćica da ne properu ostatke hrane s tanjura. Onda se dogodi da suđerica istinabog ukloni te ostatke (slavodobitan zaključak domaćice : Oprala je sve!), ali ona nije napravljena da služi kao neka pasirka i ti propasirani biljno/mesne sastojci godinama naprave džumbus u cijevima koje spajaju optočnu crpku s labirintom ili pak zaštopaju neke dijelove labirinta (to je neki ranžirni kolodvor za vodu koja ulazi/izlazi). Ukratko, pametno isprati i zadnje zrno riže i zadnju strugotinu mrkve s tanjura i lonaca prije nego što se stavlja u suđericu.

bope
19.09.2010., 15:09
Cijena je i više nego OK! Usudio bih se reći, prilika...

To je napredniji model koji ima i intenzivni program 70 C, ali je zapravo taj broj programa prilično irelevantan. Ionako bi trebalo uvijek 95 % posla biti odrađeno na autoselect programu 55-65 C.

Tako da je to neki plus za jako prljave lonce, ali iskreno rečeno - može se i bez toga...

Inače, Bosch/Siemens imaju jako dobre komponente unutra i imao sam još kod roditelja Bosch 45 cm perilicu prve serije 01 (koštala nekih 950 DM plus 62 % carine) iz ere kraja osamdesetih (čini mi se 89. godine kupljena).

Eto, to iznosim samo u kontekstu gornje dileme da li kupiti neki drugi stroj...

Naime, drugi proizvođači nisu još sustigli kvalitetu svih komponenti ugrađenu u Bosch perilicu s kraja 80-ih.

Znam da zvuči nevjerojatno, ali koji put si za svoju dušu malo okrenem naglavačke perilice suđa koje ostavljene za krupni otpad ili prošetam jednim trg. centrom koji prodaje rezervne dijelove za bijelu tehniku tek toliko da vidim komponente. I kad pogledate gumene dijelove, naročito optočne pumpe i kvalitetu njihovih motora te još neke komponente - zaostaju za tim nekim pionirskim suđericama koje su prve imale toplinske izmjenjivače iz epohe kraja 80-ih.
Zato pametno kupiti tu višu klasu od renomiranog proizvođača - vjerojatno i Miele ima sličnu strategiju da samo prvoklasne komponente idu unutra, ali to na kraju naplate da treba kupcu anestezija.


Usput budi rečeno, možete očekivati od Bosch suđerice isto cca 10 godina trajnosti u ritmu nekih par stotina pranja godišnje.

Većina problema danas s njima je vezana uz gadnu navadu domaćica da ne properu ostatke hrane s tanjura. Onda se dogodi da suđerica istinabog ukloni te ostatke (slavodobitan zaključak domaćice : Oprala je sve!), ali ona nije napravljena da služi kao neka pasirka i ti propasirani biljno/mesne sastojci godinama naprave džumbus u cijevima koje spajaju optočnu crpku s labirintom ili pak zaštopaju neke dijelove labirinta (to je neki ranžirni kolodvor za vodu koja ulazi/izlazi). Ukratko, pametno isprati i zadnje zrno riže i zadnju strugotinu mrkve s tanjura i lonaca prije nego što se stavlja u suđericu.

Kako mogu znati koji je Bosch iz Njemačke, a koji iz Turske?

bope
19.09.2010., 15:15
Pronašao sam ovu:

Bosch perilica posuđa SGS56E02EU

http://corbis.hr/proizvodi/bijela-tehnika/perilice-posudja/samostojece-perilice-posudja/bosch-perilica-posudja-sgs56e02eu

Još je sutra na akciji, i čini mi se da je to best buy!
Šta Vi mislite?

Može li se ovoj perilici skinuti gornja ploča, pošto joj je visina 85 cm, a meni ispod radne ploče stane perilica do visine 83 cm?

mali grizzly
19.09.2010., 16:45
Suđerice Bosch, Siemens, Neff Constructa se rade u jedinoj tvornici u Njemačkoj za cijelu Europu i "tiraža" je 3 milijuna godišnje... Progooglajte i možda se još da naći film o toj tvornici gdje se jedna suđerica napravi svakih desetak sekundi. Nije to šala mala raditi suđerice! Na toj "muci" se pozna tko je i kakav je proizvođač bijele tehnike...

Sve Bosch i ne mogu sasvim garantirati, ali mislim da ama baš sve i od ostalih proizvođača, imaju skidajuću gornju ploču za podugradnju i još se dodatno može iznivelirati preko nogica.

luna_lana
22.09.2010., 09:39
Suđerica je veoma zahtjevan proizvod iz bijele tehnike (Gorenje ih npr. nikad nije proizvodilo nego samo lijepi naljepnice na Bosch ili Smeg, a sad su kupili švedski Asko koji ih proizvodi pa će im biti lakše jer ne trebaju to razvijati).

Tu vam nema mjesta za "ofrlje" proizvođače poput turskog Beko. Čak i talijanski Candy, kad uzmete njihovu perilicu i pomno je pogledate, ima s tom golemom tradicijom niz problema s perilicama. Uostalom, ako meni ne vjerujete odite na stranice Electrolux pa pogledajte da nude reduciranu paletu suđerica u odnosu na Bosch/Siemens ili pak Miele - jer to čak ni njima nije lako pratiti.Zato je pametno odlučiti se za gore spomenutog najvećeg proizvođača suđerica koji su avangarda jer imaju stalno niz inovacija kao što je spomenuti Active water gdje je izbjegnut tunelski grijač iza glavne pumpe. Sve je intregrirano dolje u onom plast. bazenčiću kojeg vidite kad izvadite kružni filtar protiv nečistoća - uz njegove stijenke je sada i grijač i perilica troši još manje vode jer su anulirali mrtvi prostor oko grijača i još je tiša jer nema klokotanja. Pogledajte si animaciju Active Water na njihovim stranicama.

Taj model je OK u početnom razredu - samo mi morate reći da li ide u ugradnu kuhinju ili ne. Naime, nema baš puno mogućnosti za podugradnju jer naprijed ide panel samo 4 mm max i to bi mogao biti problem.

Ako nećete Bosch/Siemens/Neff/Constructa, bolje nadoplatite za Miele nego "na prvu" ušparati s nekim drugorazrednim proizvođačem pa kasnije se kajati.


Ja se dvoumim između :
Bosch - SMV 63M1OEV
Elektroluxa - ESL6707OR
Ako sam dobro shvatila is svih pročitanih postova mislim da je najbolji odabir Bosch...sad raspon u cijenama je ogroman, ovaj moj model je oko 6000 kn, ja neznam kakav model odabrati jer neznam što je za perilicu zapravo najbitnije...:ne zna:

mali grizzly
22.09.2010., 16:08
Suđerice se nisu nešto bitno promijenile još od sredine 80-ih odnosno većina poboljšanja su u sferi komfora korisnika i ugađanja kupcu te smanjenja utroška energije i vode. U načelu se sve i dalje svede na optočnu pumpu (asinkroni motor cca 200 W), odvodnu pumpu (e tu je poboljšanje kod svih proizvođača jer su te male pumpe sada vrlo trajne) i grijač. Od kraja 80-ih sve suđerice imaju skrivene (tunelske) grijače odnosno više na dnu suđerice nema vidljivog grijača.

Određeni napredak je postignut u mlaznicama (S ili sabljast oblik), sve je pouzdanije što se tiče plastičnih masa i brtvi - ali općenito to je to...

Posljedično, za vas kao potencijalnog korisnika koji nema prevelikih očekivanja od suđerice - bit će posve OK neka cjenovna klasa 3 do 4 tisuće kn. Ako želite ono baš nečujnu perilicu, onda je Active water gore spomenutog proizvođača neki izbor jer su skroz tihe. Nisu ni ove sa starinskim tunelskim grijačem nešto klokotave nego par desetina sekundi kad ispumpavaju vodu - inače se ne primijete u kuhinji kad netko razgovara ili sluša radio... To bi bila neka nadoplata cca 2 000 kn za najmodernije, ali kako rekoh sve se to svede na košare (šiljci dolje-gore), dodatke za pranje tepsija i slične manje bitne stvari.

Morate još jedino definirati da li želite ugradbenu ili samostojeću - ugradbene su nešto skuplje jer imaju malo više mehaničkih mogućnosti poput kontrazatezanja vrata da se amortizira različita masa prednjih panela raznih kuhinja i imaju podnicu koja je plića u smislu većeg prostora za podnu lajsnu kuhinje...

luna_lana
22.09.2010., 17:41
Hvala na objašnjenju! :)
perilica mi mora biti ugradbena, potpuno integrirana, nije nužno da bude tiha, buka mi apsolutno ne smeta (s guštom ću je slušat kak pere ona a ne ja :D) i još bi voljela da ima blokadu za djecu i samo da dobro pere - niš mi drugo ne treba.
Vidjela sam da neke imaju programe sa 70 - 75 stupnjeva temp. pranja, jel to za jaka zaprljanja ili?
Čitala sam specifikacije pojedine i ja to ništa ne razumijem pa sam odustala - mlaznica ova, mlaznica ona, gore dole, xxl košare, sklopive, preklopne, senzor za ovo, senzor za ono - mislim to nema smisla....
Mislim da ću izabrati neku iz srednjeg cjenovnog razreda i to će biti to, eto 6 tis kn mi je gornja granica koju mislim platiti za perilicu i nadam se da će ova Boschova uskoro biti moja!!! :cerek:

mali grizzly
22.09.2010., 18:14
Buka kod perilica koje datiraju od 2000. godine je toliko prigušena da se one u nekom ambijentu kuhinje skoro ni ne čuju, ako se baš ne koncentrirate na zvuk perilice ili ako nije potpuna tišina noću.

Active water pak nema tunelskog grijača pa ne provlači vodu kroz komoru grijača nego izravno iz onog malog plastičnog bazena pumpa štrca vodu kroz otvore mlaznica. Grijač je integriran u plastičnom bazenu. Najveći klokot je kad radi odvodna pumpa, a to traje par desetina sekundi.

70 C - intenzivni program (s pretpranjem 40 C ako se pospe malo praška po vratima)... Ne znam, u biti nema potrebe. Tzv. tvrdokorne mrlje poput mrlja od tjestenine na dnu lonca prežive i dva uzastopna pranja. To je više neka utjeha nego što stvarno pomaže, a utroši se više energije.

Glavni program suđerice je 65 C odnosno autoselect 65/55 C kad senzori odrede koju temp. vode zahtijeva dotično punjenje suđem. A i fuzzy logics ima a priori postavke da u cca 90 % pranja izabere 65 C pa se onda to svede skoro na 65 C, u starih suđerica s elektromeh. programatorom, zar ne? Odnosno, ajd ipak se nešto energije uštedi na duge staze, ali autoselect zvuči previše bombastično u reklami... U praksi je to 90 % vrtenje 65 C!

Integrirane suđerice - ovako, postoji neko kašnjenje između dobavljača bijele tehnike i trg. kuća odnosno na bosch.hr portalu (kliknite lijevo kućanski aparati i onda na pranje suđa) su se već pojavile nove, jeftinije linije suđerica nego one koje trenutačno nude trgovine (počinju brojkama 55 54 ili 53) pa se osvrnite na te posve nove modele i zanemarite stariju seriju, osim ako nisu poprilično spustili cijenu modelima na zalihama...

luna_lana
22.09.2010., 19:33
Buka kod perilica koje datiraju od 2000. godine je toliko prigušena da se one u nekom ambijentu kuhinje skoro ni ne čuju, ako se baš ne koncentrirate na zvuk perilice ili ako nije potpuna tišina noću.

Active water pak nema tunelskog grijača pa ne provlači vodu kroz komoru grijača nego izravno iz onog malog plastičnog bazena pumpa štrca vodu kroz otvore mlaznica. Grijač je integriran u plastičnom bazenu. Najveći klokot je kad radi odvodna pumpa, a to traje par desetina sekundi.

70 C - intenzivni program (s pretpranjem 40 C ako se pospe malo praška po vratima)... Ne znam, u biti nema potrebe. Tzv. tvrdokorne mrlje poput mrlja od tjestenine na dnu lonca prežive i dva uzastopna pranja. To je više neka utjeha nego što stvarno pomaže, a utroši se više energije.

Glavni program suđerice je 65 C odnosno autoselect 65/55 C kad senzori odrede koju temp. vode zahtijeva dotično punjenje suđem. A i fuzzy logics ima a priori postavke da u cca 90 % pranja izabere 65 C pa se onda to svede skoro na 65 C, u starih suđerica s elektromeh. programatorom, zar ne? Odnosno, ajd ipak se nešto energije uštedi na duge staze, ali autoselect zvuči previše bombastično u reklami... U praksi je to 90 % vrtenje 65 C!

Integrirane suđerice - ovako, postoji neko kašnjenje između dobavljača bijele tehnike i trg. kuća odnosno na bosch.hr portalu (kliknite lijevo kućanski aparati i onda na pranje suđa) su se već pojavile nove, jeftinije linije suđerica nego one koje trenutačno nude trgovine (počinju brojkama 55 54 ili 53) pa se osvrnite na te posve nove modele i zanemarite stariju seriju, osim ako nisu poprilično spustili cijenu modelima na zalihama...

Hvala vam do neba!!! :cerek: :s
Znači to sa tim temperaturama i autoselect programom je zapravo marketinski trik...ma ni to me ne čudi.

Budem to večeras pogledala, znači može se naručiti od njih...super!
Koliko sam ja vidjela trgovine nisu snizile cijene točnije gledam ove za on line kupovinu.
Znači zaključno, ako sam vas dobro shvatila ja mogu dobiti jednako dobru perilicu za puno manje novaca nego što je ova koju sam gledala
S obzirom da imam još 2 mjeseca dok budu pločice i kuhinja gotovi pregledati ću sve u gradu jer nisam mogla vjerovati da cijena indukcijskih ploča za kuhanje, jednak model, varira po 1000 i više kuna tak da me nebi čudilo da je i kod perilica tako...

mali grizzly
22.09.2010., 20:17
Nije to s temperaturama baš marketinški trik nego to doista sačuva nešto malo struje na kraju višegodišnje balade, ali je kupcu predstavljeno kao nešto nezamislivo napredno. U biti se sve svede na "marva tegleća" program od 65 C i to bi bilo jedino bitno u suđerica.

Program 70 ili čak 75 C je oblikovan za samo lonci i tave punjenje perilice jer staklo slabo podnosi preko 65 C, a plastika još i lošije. Znači, morate imati punjenje od lonaca i tava te pribor za jelo da bi to imalo smisla u otklanjanju mrlja, a neka svakodnevna situacija je da imate svega po malo i onda taj program rijetko dolazi u obzir.

40 C - brzi ....... to je samo za prašnjavo suđe ili staklenke od prošle godine. Domaćice čuda očekuju od express na 40 C koji traje 30 minuta, a u biti se ni deterdžent ne ispere dobro, a kamoli da bi ozbiljne mrlje bile uklonjene. Za taj program jedino dolazi u obzir gel za strojno pranje jer se tableta ne stigne rastopiti.

Ekološki 50 ili 55 C - to slobodno zaboravite jer "šaraju mlazevi" po posudama čak 150 minuta i više se istroši pumpa koja "šara" nego što ste uštedjeli s tih 10 stupnjeva manjom temp. vode. To je za ekološki osviještene kupce kojih ima par % i pučki rečeno - da to što valja zvalo bi se normalni program...

Ako imate vremena, čekajte novogodišnja sniženja jer suđerice znaju biti onda ili snižene ili dobijete 5 godina garancije gratis!

Usput budi rečeno, Electrolux proizvodi nezaboravno kvalitetne usisavače, a za suđerice baš nemaju neke strasti (prate druge tvrtke i njihov napredak). Bosch/Siemens/Neff/Constructa tvornica je pak lider u suđericama i oni bukvalno "drmaju" i tržištem (drže preko 50 % EU prodaje suđerica) i inovacijama. Zato nikad ne kupujte usisavač Bosch ili Siemens jer ih oni ne proizvode (samo nalijepe etiketu!) i nemaju strasti za usisavače niti konkurencija "treperi" od njihovih usisavača.

The FartMachine
23.09.2010., 22:45
Pozdrav! Imam Candy perilicu, staru (zacudo :rofl:) vec nekih mozda 7-8 god. Uglavnom, jos uvijek (zacudo :rofl:) pere vrlo dobro. E sad, desilo se prije nekih godinu dana da se po onom poklopcu na vratima prolila kava (:brukica:) pa se programator zalio i naravno kratki spoj. E onda sam uzeo stvar u svoje ruke, otvorio, oprao, posušio i ugl. rezultat je bio da perilica radi savrseno, jedino se ne otvaraju ona vratasca za tabletu, pa je stavljam na dno perilice. Glavno da pere dobro i tako vec godinu dana. To je ujedno bio i njen jedini kvar.

E sad, problem se javio prije par dana, kad je upalim sve je normalno, ali u jednom trenutku počne zujati, onako brutalno iritantno, nekako "elektronički". Nakon nekog vremena prestane. Prekjucer je to bilo za sat vremena, jucer za nekih 45 min. a danas cak i nesto prije. Pere odlicno, jedino je to zujanje nesnosno.

Molim ako možda netko naslućuje što je, da se može srediti, jer znam da ako servisera pozovem on ce reci novi programator, ali ne da mi ga se kupovati kad perilica dobro radi.

mali grizzly
23.09.2010., 22:52
Zujanje usred pranja kod tako stare perilice može biti prodor vode iz impelera optočne crpke u ležaj glavnog motora odnosno nakon nekog vremena vrući deterdžent blokira prednji ležaj.

Oslušnite pomno --- zujanje mora dolaziti iz podnice suđerice!

E sad da li motor i dalje radi s tako velikim opterećenjem pa se čuje "bičevanje mlazeva" po rostfrei školjki ili pak prestane sa štrcanjem vode - to je teško odgonetnuti bez osluškivanja.

Ako je havarija prednjeg ležaja motora to vam je popravak prilično skup jer se rastura pola perilice i treba kupiti novi impeler (to je ona turbina ispred motora), nove ležajeve i rasturiti motor.

Morate locirati zujanje - da li iz prednjeg gornjeg dijela perilice ili iz podnice?

The FartMachine
23.09.2010., 23:25
Morate locirati zujanje - da li iz prednjeg gornjeg dijela perilice ili iz podnice?

Hm.. Da, pokusao sam locirati, mislim da dolazi bas iz gornjeg djela, cak iz vrata, kod programatora... E sad, ne mogu biti siguran buduci da ne mogu odbaciti mogucnost da zvuk odzvanja, ali rekao bih da je ipak iz gornjeg djela vrata... Zvuk je vise onako, kako trafo-stanice znaju zujiti , samo nekako prodornije... (blesava usporedba ali :ne zna:)

Mislim, da dolazi iz podnice zujanje bi bilo nekako zagušeno, zatvoreno, ovo je baš nekako kao da je od naprijed.. Osim toga, takav kvar bi utjecao na kvalitetu pranja, koja kod mene nije promjenjena.... ili grijesim? :ne zna:

mali grizzly
23.09.2010., 23:38
Ako je probijen semering (istrošena usna) i voda ide prema prednjem ležaju bit će sve gore iz pranja u pranje i naposljetku će doći do meh. blokade rotora motora. Znači, ako se pogoršava onda je to...

U slučaju zujanja iz prednjeg dijela vrata - morate precizirati da li ima suđerica stari tip programatora (elektromehanički, čuje se čegrtanje kad se okreće) ili novi elektronski modul. Ako je novi tip odnosno modul, onda može biti relej...
Ako je stari tip, onda može biti u pitanju motorčić programatora.

The FartMachine
24.09.2010., 10:02
Ako je probijen semering (istrošena usna) i voda ide prema prednjem ležaju bit će sve gore iz pranja u pranje i naposljetku će doći do meh. blokade rotora motora. Znači, ako se pogoršava onda je to...

U slučaju zujanja iz prednjeg dijela vrata - morate precizirati da li ima suđerica stari tip programatora (elektromehanički, čuje se čegrtanje kad se okreće) ili novi elektronski modul. Ako je novi tip odnosno modul, onda može biti relej...
Ako je stari tip, onda može biti u pitanju motorčić programatora.

http://www.ciao.it/Candy_CD_701__398208
evo ovo je ta moja... candy cd 701. Nije ona bas tako zastarjela, mislim da od nje do danas se i nije bas puno promjenilo. Ugl. ima lcd display, a kad sam otvorio programator, bila je samo tiskana ploča, i žice naravno, tako da je to ocito cisto elektronicki. Nema motorcic. A sad, relej bi mogao biti, nije nikad mjenjan ali da on toliko zuji :ne zna:

Kladi
24.09.2010., 10:18
Nije to s temperaturama baš marketinški trik nego to doista sačuva nešto malo struje na kraju višegodišnje balade, ali je kupcu predstavljeno kao nešto nezamislivo napredno. U biti se sve svede na "marva tegleća" program od 65 C i to bi bilo jedino bitno u suđerica.

Program 70 ili čak 75 C je oblikovan za samo lonci i tave punjenje perilice jer staklo slabo podnosi preko 65 C, a plastika još i lošije. Znači, morate imati punjenje od lonaca i tava te pribor za jelo da bi to imalo smisla u otklanjanju mrlja, a neka svakodnevna situacija je da imate svega po malo i onda taj program rijetko dolazi u obzir.

40 C - brzi ....... to je samo za prašnjavo suđe ili staklenke od prošle godine. Domaćice čuda očekuju od express na 40 C koji traje 30 minuta, a u biti se ni deterdžent ne ispere dobro, a kamoli da bi ozbiljne mrlje bile uklonjene. Za taj program jedino dolazi u obzir gel za strojno pranje jer se tableta ne stigne rastopiti.

Ekološki 50 ili 55 C - to slobodno zaboravite jer "šaraju mlazevi" po posudama čak 150 minuta i više se istroši pumpa koja "šara" nego što ste uštedjeli s tih 10 stupnjeva manjom temp. vode. To je za ekološki osviještene kupce kojih ima par % i pučki rečeno - da to što valja zvalo bi se normalni program...@grizzly,

moja nema ni jedan prog. na 65 C. ima ovako: 30,40, 55 E, 55 BIO, 70C, 70 H+ i AUTO.

najčešće, zapravo, svakodnevno perem na ovom BIO programu na 55 C, suđe ispirem tako da na kraju dana perem i čaše i tanjure i pribor i rajngle....
je li bolje da biram AUTO program???

domar
24.09.2010., 10:23
Hm.. Da, pokusao sam locirati, mislim da dolazi bas iz gornjeg djela, cak iz vrata, kod programatora... E sad, ne mogu biti siguran buduci da ne mogu odbaciti mogucnost da zvuk odzvanja, ali rekao bih da je ipak iz gornjeg djela vrata... Zvuk je vise onako, kako trafo-stanice znaju zujiti , samo nekako prodornije... (blesava usporedba ali :ne zna:)

Mislim, da dolazi iz podnice zujanje bi bilo nekako zagušeno, zatvoreno, ovo je baš nekako kao da je od naprijed.. Osim toga, takav kvar bi utjecao na kvalitetu pranja, koja kod mene nije promjenjena.... ili grijesim? :ne zna:

Na elektroničkom modulu se nalazi mali transformator za napajanje strujom modula, a sam modul se nalazi na vratima, gore,

on zna početi iritantno zujati, čak zna i mijenjati intenzitet brujanja,

nikak kvar se u radu perilice ne javlja, jedini je to zujanje iritantno,

taj trafić je napravljen od tankih dinamo limova koji su "uklješteni" U profilom i zaliveni su u lak,

tokom vremena se sve to malo razmakne, osuši, pogotovo zato što se kod suđerice mijenja temperatura unutrašnjosti pa tako i temperatura same elektronike i sve to pomaže da taj trafić prozuji.

Ako je samo do njega, nijenikakv kvar ali jako narušava komociju korištenja suđerice!

mali grizzly
24.09.2010., 10:43
Ako je modul za upravljanje elektronički, onda nema druge nego odspojiti prednju masku i sa strane promatrati odnosno osluškivati kad će krenuti zujanje. Pa točno locirati na tiskanoj ploči što zuji, a možete i kvrcnuti drškom odvijača po elementima u nadi da ćete isprovocirati zujanje.

Ako je doista otišao transformator (po strogo nekoj definiciji, onda bi se trebao čuti brum - ne zujanje) - to nije preveliki kvar pod uvjetom da nije neki specijalni "lijevi" napon pa da ga nema među standardnim transformatorima na tržištu. Cca 50 kn... Ako je neki specijalni napon, onda ga se da previklati u još rijetkih obrtnika koji se time i dalje bave. Međutim, meni to više liči na "slijepljeni" relej po opisu. U svakom slučaju, bez neke osobe koja se malo razumije u elektroniku nećete moći otkloniti kvar na modulu.

........................................

Nije istina da suđerica nema 65 C kad ima AUTO i u tom modalitetu radi na 65 ili 55 C, ovisno kako senzori i upravljačka elektronika "ocijene" zaprljanost suđa. To je neki temeljni program - AUTO odnosno u starijih perilica 65 C!

Ekološki program je nešto nit v nju nit mimo jer se postiže učinkovitost pranja via dugotrajno štrcanje što u konačnici upropasti glavnu pumpu brže nego što bi to bio slučaj s nešto kraćim programima. Znači, dobili ste na mostu (el. energija), ali taj dobitak brzo ispari na ćupriji (trajnost semeringa glavne pumpe). Iskreno rečeno, u konstrukciji suđerica se ništa nije mnogo promijenilo jer su zadani parametri pranja (jakost mlaza se ne smije povisiti jer bi prevrtao suđe na košarama i temperature pranja koje podnose pojedine vrste posuda). Onda je jedino preostalo produljiti vrijeme pranja pa moderne suđerice idu preko 2 h, a na ekološkom programu i 2 1/2 h. Starija generacija je prala 65-85 min! Nuspojava tog trenda je da sada optočna pumpa ima teže uvjete rada jer za isto pranje mora 2x dulje raditi - što naposljetku skrati njen životni vijek jer se troši semering. Zato pametno izabrati normalni ili AUTO program jer električna energija nije u nas toliko skupa da bi tih par % uštede igralo neku ulogu vs kraće trajanje perilice.

The FartMachine
24.09.2010., 12:13
Na elektroničkom modulu se nalazi mali transformator za napajanje strujom modula, a sam modul se nalazi na vratima, gore,

on zna početi iritantno zujati, čak zna i mijenjati intenzitet brujanja,

nikak kvar se u radu perilice ne javlja, jedini je to zujanje iritantno,

taj trafić je napravljen od tankih dinamo limova koji su "uklješteni" U profilom i zaliveni su u lak,

tokom vremena se sve to malo razmakne, osuši, pogotovo zato što se kod suđerice mijenja temperatura unutrašnjosti pa tako i temperatura same elektronike i sve to pomaže da taj trafić prozuji.

Ako je samo do njega, nijenikakv kvar ali jako narušava komociju korištenja suđerice!:top: E hvala, to bi moglo biti!! Znas kojim slucajem jel se moze kako to zamijeniti, ili treba cijeli modul mjenjati... ili bar neki svjet kako da zaustavim to zujanje, jer stvarno je nesnosno :rolleyes:

domar
24.09.2010., 19:19
:top: E hvala, to bi moglo biti!! Znas kojim slucajem jel se moze kako to zamijeniti, ili treba cijeli modul mjenjati... ili bar neki svjet kako da zaustavim to zujanje, jer stvarno je nesnosno :rolleyes:

To ti može zamijeniti neki elektroničar ili RTV serviser, a mogu ti i ja ako nisi daleko.

Taj trafić je vjerovatno zalotan na samu pločicu el. modula, može biti i zaseban, u svakom slučaju je zamjenjiv i uglavnom standardan!

Kladi
24.09.2010., 19:30
........................................

Nije istina da suđerica nema 65 C kad ima AUTO i u tom modalitetu radi na 65 ili 55 C, ovisno kako senzori i upravljačka elektronika "ocijene" zaprljanost suđa. To je neki temeljni program - AUTO odnosno u starijih perilica 65 C!
.
.
.
.
.

Zato pametno izabrati normalni ili AUTO program jer električna energija nije u nas toliko skupa da bi tih par % uštede igralo neku ulogu vs kraće trajanje perilice.

nema svoj gumb sa 65C, to sam htjela reći.

OK, znači, da biram AUTO.

hvala!:top:

mali grizzly
25.09.2010., 11:30
Zaboravio sam gore napisati da je mana štedljivih programa i autoselect sustava (kad perilica nema 65 nego samo 65/55 auto) što pruža više šansi bakterijama za preživjeti strojno pranje. Tih 10 C puno znači u smislu što većeg % bakterija koje nemaju onda šanse preživjeti strojno pranje. Znate to neko pravilo iz mesarske struke odnosno priprave živežnih namirnica da treba izbjegavati temp. raspon od 6 do 66 C jer pogoduje razmnožavanju bakterija.

Isabella
07.11.2010., 09:14
Imam Boschovu perilicu, nije nešto stara (dvije godine), al u zadnje vrijeme mi se događa da ne opere suđe kako treba, ostane zamazano, recimo šalice od kave ili čaše, a istovremeno tanjure opere, ili opere dva tanjura, a treći ne. Nema pravila. Jednom opere sve, drugi put ne. I baš sam gledala, sve je bilo posloženo kako treba i kako i uvijek. Već imam sistem slaganja i većinom uvijek isto slažem. Više nemam ideja što da napravim i što da provjerim. Jel netko zna o čemu je riječ?! :ne zna:

mali grizzly
07.11.2010., 20:48
Kad gurnete mlaznicu (ispod gornje ili donje košare, svejedno) mora napraviti još 1 do 1 1/2 okretaj. U slučaju da se ne okreću mlaznice tako opisanom lakoćom, morate ih odvinuti rukom (gornju) odnosno odštekati pritiskom gore (donju) pa ih properite pod tušem u kadi i vratite natrag.

Provjerite filtar dolje, a što znači morate izvaditi cilindrični umetak i proprati pod vodom fino cilindrično sito i onda još ono grubo.

Pustite stroj da radi jednom na prazno, bez posuda i morate jasno čuti razliku u odnosu na puni stroj. Sada mlaznice šibaju vodu osjetno glasnije jer udaraju mlazevi samo po rostfrei školjki suđerice.

U jednom trenutku otvorite stroj i mora se jasno vidjeti da kapa iz mlaznica voda...

Ako se čuje "hropac" kad otvorite naglo stroj i ne kapa iz mlaznica, to znači da nešto nije u redu s razinom vode u suđerici i tada situacija postaje ozbiljnija. O tom potom!

Isabella
08.11.2010., 06:22
Hvala, isprobat ću. Nadam se da je to :)

Protuha
10.11.2010., 07:20
Imam candy perilicu staru pet godina. Koristili smo do sada kombinaciju tablete+sol+sjajilo. Prala je vise manje ok.
Sada sol potrosi za dva do tri dana i svo sudje je bijelo i slano. I kad se sol stavi na najmanje isti slucaj.

Sto to znaci da negdje curi sol (kako se to uopce dogadja)? Mogu ja nesto napraviti?

Ima netko kakvu ideju?

Hvala unaprijed svima. :)

mali grizzly
10.11.2010., 08:29
Sol služi samo za to da preko Na+ iona omekša voda (kako je Na+ kation, onda se konkretna naprava zove kationski izmjenjivač). U tu svrhu služe posebne kuglice ili mrvuljci polimera (smola) koji su pakirani u malu bačvicu, a koja je u napravi ispod čepa za punjenje soli na dnu. U slučaju starije perilice, one imaju kationski izmjenjivač u vertikalnoj stijenci gdje je i ladica za sol.

Kako bilo, sol ne smije prodirati u suđericu nego je njena funkcija samo da "odgurne" ione kalcija i magnezija iz vode koja u toj posudi s bačvicom smole čeka da bude puštena u suđericu.

Novi izmjenjivač je negdje u zoni 300 kn - ovisno da li je stariji ili noviji tip i onda se promijeni cijeli taj sistem izmjenjivača te bi poslije toga suđerica trebala raditi OK. Neki izmjenjivači imaju 1 ili 2 elektroventila, a neki proizvođači nude kao rezervni dio izmjenjivač bez ventila, a neki daju i nove ventile. U slučaju da nema ventila, da se skinuti sa stare posude izmjenjivača.

DJ_Boki
16.11.2010., 18:06
Pozdrav svima!:)
Moji su nedavno kupili perilicu za posuđe GS63211BXC. Upute koje su došle uz nju, tako su šture, ne objašnjavaju neke bitne stvari. Npr. perilica ima display sa raznim kontrolnim indikatorima koji se pale. Naravno, ni jedan taj indikator nije objašnjen, tri su indikatora za koje ne znamo čemu služe, ima neka strelica u 2 smjera, opcija 3 u 1 i neka pahulja koja svjetli. Pretpostavljam da je ta pahulja indikator soli, ali kako se taj indikator ponaša kad nema soli, treperi li, je li ugašen , mijenja boju ili što već.
Isto tako kod te strelice, nekad je upaljena nekad nije.
Poslao sam mail Gorenju Hr, ali bilo bi previše očekivati da odgovore, pa ako netko od vas zna šta koji indikator znači i kako se ponaša... Zahvaljujem.

cilla
16.11.2010., 18:28
strelice su ti indikator za sol
pahuljica za sjajilo

3u1 je opcija za pranje sa tabletama 3u1 bez soli i sjajila, ali moja preporuka je da svejedno koristiš to dvoje uz tablete tj. zanemari tu opciju

mali grizzly
16.11.2010., 18:47
Gorenje nije nikad proizvelo suđericu i jedno vrijeme su kupovali od španjolskog Fagor, zatim Smeg iz Italije i naposljetku od Bosch. Pa ni ne čudi šturost informacija, zar ne?

Dvije strelice znače ionski izmjenjivač (Na ioni odgurnu Ca i Mg i tako omekšavaju vodu). Unutra prije prvog pranja sunite 1 L vode i cca kg soli. Ne smije se dodavati samo sol bez vode u prvom pranju jer neće djelovati, a u kasnijim pranjima je uvijek potopljen ionski izmjenjivač cirkulacijom vode unutar suđerice. Namjestite najmanje na 4 od 6 stupnjeva jer to onako generalno odgovara tvrdoći vode u RH - jedino ako ste duž obale ili blizu Gradiške, tamo je voda mekša u nekim zonama.

Pahulja znači sjajilo - namjestite na 2 od 3 ili 5 od 6 što u praksi znači da će dodavati cca 5 mL po ispiranju i onda izračunajte sami da ćete s 1 L sjajila izdurati najmanje pola godine.

3 u 1 je tzv. auto sistem za najmodernije tablete koje omekšavaju vodu preko fosfata (ne preko izmjenjivača) - ali to ne dostaje u RH jer je voda preko 21 njem. stupnjeva tvrdoće (osim u gore navedenim zonama) i onda morate ipak koristiti ionski izmjenjivač. One imaju i sjajilo u sebi, ali to sjajilo se oslobađa potkraj pranja i zna zezati na kraćim programima.

Držte se klasike - kupite br. 1 tablete na tržištu Finish ili Calgonit (isti proizvođač, a drugi brand) Classic tabs i najviše jeftino sjajilo (Müller 1 L Blink cca 8 kn po L) jer sjajilo ima samo funkciju učiniti vodu više mokrom odnosno to je otopina malo limunske kiseline i tenzida da se voda jednoliko rasprostire u završnom ispiranju. Ako vas zanima, mogu dati link kako se to učeno kemijski zove, taj učinak sjajila - međutim osobno ne mogu razaznati razliku među sjajilima počevši od Finish/Calgonit, Somat, Claro i najviše jeftinog branda Blink pa se može slobodno zaključiti da je to najmanje bitno.

DJ_Boki
16.11.2010., 23:20
Puno vam hvala, na izuzetno korisnim informacijama i lijep pozdrav svima! :)

mali grizzly
17.11.2010., 07:46
Sudeći barem prema oznakama i karakteristikama aka Gorenje suđerica na donjem linku:

http://www.gorenje.hr/automatski_program

Gdje sve oznake i tipke odgovaraju Bosch pozicijama i njihov je i izgled košara u unutrašnjosti te sve ostale odlike. Ne znam koliko ste (više?) platili nego original Bosch, ali dobili ste onda pravu suđericu koja će služiti marno niz godina i kad se eventualno pokvari jednom u budućnosti - zovite radije Bosch/Siemens servis nego Gorenje jer je to "njihovo".

marin01
17.11.2010., 08:08
Bok,

Imam od 05.2009. ugradbenu perilicu AEG Favorit F89020I-m., znači godinu i pol.
slika... http://images.ceneje.si/products/thumbnails/ImageHomePageZoomed/cro-aeg-f89020i-m-793718_1024x768.jpg

Montirana je u element i s lijeve strane je element u kojem je sudoper čija se ploča za sušenje proteže preko pola elementa perilice i radi toga je radna ploča izrezana.
Slika kako to izgleda... http://img534.imageshack.us/img534/6084/dsc00794gk.jpg
U početku smo prali na kratim programima, no u zadnje vrijeme se pere na dugim.. 60 min ili 130min ovisno o zapraljanosti,

U zadnje vrijeme sam primjetio da se nakon pranja na tom inox dijelu za sušenje od sudopera i na drvenom dijelu tog susjednog elemanta ispod sudopera kondenzira vlaga s unutarnje strane.

Malo sam kontaktirao servisere i jedni vele ovak jedni onako.
Po meni nije normalno da se para ispusti prema elementu jer da mi nije ta rupa sva ta para bi mi ušla u radnu ploču.

Vaši komentari??? Što bi mogao biti problem.

Što se tiče problema s ne otapanjem tablete i meni se znalo dogoditi, na paket tableta do 50 kom možda 5 kom...

Čitao sam iskustva od ostalih u vezi tablete/prašak/tekući... i ima zanimljivih zaključaka koje ću probati primjeniti.

Unaprijed hvala

mali grizzly
17.11.2010., 08:16
1. Para podrijetlom iz perilice (znači ajmo reć "izravna" para) koja prodire iz stroja, eventualno...
2. Para uslijed toplinske razlike odnosno "neizravna" para nastala kondenzacijom pare sadržane u okolnom zraku, a zbog toplinske razlike između nutrine kuhinjskih elemenata gdje radi (i zagrijava!) perilica i "gornjeg" zraka. Na kontaktu tih dviju zračnih masa (jedna ugrijana, a druga sobne temperature) se iskondenzira vlaga - neovisno da li perilica sama odaje paru ili ne...

U slučaju br. 1 - ne vjerujem u to jer rostfrei školjka ima brtvu cijelim opsegom vrata (pogledajte da nije oštećena padom nekog noža s košare ili zacvikana). Ona emitira paru u prostor kuhinje samo kad skonča program i otvore se vrata, ali to bi bilo izvan nutrine kuhinjskog elementa.

U slučaju br. 2 - tu nema baš puno pomoći osim toplinski izolirati (kamena vuna, stiropor i dr.) prostor gdje radi perilica jer je to posljedica razlike u temperaturi između hladnog okolnog zraka i ugrijane suđerice. Po definiciji problem bi trebao biti najviše izražen u hladnim zimskim mjesecima, a najmanji u ljetnim kad su temperature zraka visoke i ta razlika u temperaturi suđerica-zrak manja.

Vjerojatno bi pomoglo da kupite na stovarištu građ. materijala 1 ili 2 cm debelu mineralnu vunu i onda s njome zadihtate eventualni prostor između suđerice i gornje ploče te još nalijepite kamenu vunu sa strane suđerice prema sudoperu unutra.

DJ_Boki
17.11.2010., 11:55
Sudeći barem prema oznakama i karakteristikama aka Gorenje suđerica na donjem linku:

http://www.gorenje.hr/automatski_program

Gdje sve oznake i tipke odgovaraju Bosch pozicijama i njihov je i izgled košara u unutrašnjosti te sve ostale odlike. Ne znam koliko ste (više?) platili nego original Bosch, ali dobili ste onda pravu suđericu koja će služiti marno niz godina i kad se eventualno pokvari jednom u budućnosti - zovite radije Bosch/Siemens servis nego Gorenje jer je to "njihovo".


Da, indikatori su isti, samo što su kod mene svi elektronizirani, tj. ubačeni su unutar crnog displeya, pa izgleda kao da se pali DVD, a ne perilica.:D
Cijena joj je bila 3800 kn. Nadam se da i vrijedi toliko i da će poslužiti dulji vremenski period.

mali grizzly
17.11.2010., 13:10
I njihove suđerice su najbolja kupnja na tržištu uopće jer ih proizvode cca 3 milijuna komada godišnje i tu su istinski macheri, počevši od pouzdanosti do takvih tehnoloških dosega kao što je Active Water sistem gdje je izbjegnut tunelski grijač do sušenja provlačenjem zraka preko kontejnera zeolita (koristi se otpuštanje topline tog minerala).

Možete slobodno računati na najmanje 2-3 tisuće ciklusa bezbrižnog pranja što odgovara 5-10 godina korištenja, ovisno da li se pere 1x dnevno ili 2x dnevno...

Da mi je vidjeti face prodavača kad tumače prednosti aka Gorenje suđerica!?

DJ_Boki
17.11.2010., 16:53
Ne znam da li se radi već o poblemu, ali iznijet ću stvar tu pa prosudite. Kako se lampica sa strelicama (ona za sol) ugasila, danas smo dodali soli. Međutim kada upalimo perilicu u standby, i dalje se ta lampica ne pali.

Je treba pričekati da započne proces pranja ili nešto ne štima?

mali grizzly
17.11.2010., 17:41
To vam ovako funkcionira:

Uspite 1 do 1,5 kg soli unutra i zavrnite čep. Nemojte nasjesti na komercijalnu spiku o posebnoj soli za suđerice jer je ta samo u kristalima da se lakše s njome manipulira, a navodna priča o tome da nema iona mangana i željeza (koji kao stvore prevlaku preko polimerske smole) pada bukvalno u vodu jer ionako u vodi imate komplekse željeza i mangana pa što ste dobili na mostu, izgubili ste na ćupriji. Uputno koristiti kamenu običnu sol, a što znači u nas: tuzlanska, slovačka, austrijska. Razlog je što se dobiva iz otopine pa ima manje netopljivih sastojaka od morske soli i zato postoji manja šansa da neki netopljivi sastojak (koji nije sol nego nešto usputno iz tehnološkog procesa) napravi neku opstrukciju kanalića u ionskom izmjenjivaču.

To traje par desetina pranja i tek kad se navedena količina soli potroši, plovak odnosno elektronska vaga opet upali lampicu (u stvari LED) na komandnoj ploči da treba dodati sol.

Ni jedna od tih lampica (LED) se ne pali sukladno s aktualnim ciklusom pranja nego su to ajmo reć logistički indikatori da treba napuniti nešto u suđerici: sol staviti ili uliti sjajilo.

Rezerva unutar suđerice dostaje za par desetina pranja i kad se radi o sjajilu i kad se radi o soli.

DJ_Boki
17.11.2010., 18:13
Aha znači, lampica se pali, samo kada nema soli. Jer znam da ova za sjajilo je stalno upaljena, a sjajilo ne stavljamo, jer koristimo one 3 u 1 tablete, i za sad su rezultati pranja izvrsni.
Da li da stavimo i sjajilo unutra u spremnik, i ako da, kako se ono toči, kroz šta, jer ima onaj čep na okretanje, ali kad se on skine se može samo podesiti količina potrošnje sjajila. Nisam vidio neko mjesto za ulijevanje, a uputama koje ništa ne valjaju, smo sve rekli, nećemo trošiti riječi više.

mali grizzly
17.11.2010., 18:23
Sve to pada pred tvrdoćom vode u RH, a ona iznosi preko 21 dH. Te 3 u1 tablete omekšavaju vodu via fosfati, nalik prašku za rublje. Kako je količina ograničena (tableta ima cca 20 g), onda nema ni šanse povećati količinu fosfata na količinu koja bi omekšala i prirodno tvrđu vodu.

Zaključno - to vam je bacanje novca jer su te 3 u 1, All in one ili kako ih već ne isčarobiraju stručnjaci marketinga i 2x skuplje od običnih tableta (Regular ili Classic Tabs). Za par kn (Müller parf. lanac prodaje Blink 1 L 8 kn sjajilo) kupite litru sjajila i onda koristite sve što aparat nudi - da u točno određenom trenutku ubaci elektromembranskom pumpicom sjajilo u otopinu kojom se vrši završno ispiranje.

3 u 1 koncept koristi kemijski dezintegrirajuću ovojnicu za sjajilo (kako pada pH u nizu ispiranja) i može se dogoditi da kad je program kratak ili pak ima neku svoju pH krivinu zbog kiselosti ostataka hrane - sjajilo ne bude aktivirano tom kemijskom fintom.

Zašto uopće to koristiti kad je jeftinije i učinkovitije prati klasičnim sistemom - 1 tableta plus tekuće sjajilo i sol za ionski izmjenjivač.

Osim toga, kad perete klasičnim sistemom onda možete i prepoloviti tabletu što redovito dostaje i ne vidi se razlika.

U slučaju 3 u 1 tableta - ne smijete prepoloviti tabletu jer onda smanjite i fosfate i sjajilo!

DJ_Boki
17.11.2010., 18:31
OK, hvala na savjetima :)

marin01
18.11.2010., 06:59
Bok,


2. Para uslijed toplinske razlike odnosno "neizravna" para nastala kondenzacijom pare sadržane u okolnom zraku, a zbog toplinske razlike između nutrine kuhinjskih elemenata gdje radi (i zagrijava!) perilica i "gornjeg" zraka. Na kontaktu tih dviju zračnih masa (jedna ugrijana, a druga sobne temperature) se iskondenzira vlaga - neovisno da li perilica sama odaje paru ili ne...

U slučaju br. 2 - tu nema baš puno pomoći osim toplinski izolirati (kamena vuna, stiropor i dr.) prostor gdje radi perilica jer je to posljedica razlike u temperaturi između hladnog okolnog zraka i ugrijane suđerice. Po definiciji problem bi trebao biti najviše izražen u hladnim zimskim mjesecima, a najmanji u ljetnim kad su temperature zraka visoke i ta razlika u temperaturi suđerica-zrak manja.

Vjerojatno bi pomoglo da kupite na stovarištu građ. materijala 1 ili 2 cm debelu mineralnu vunu i onda s njome zadihtate eventualni prostor između suđerice i gornje ploče te još nalijepite kamenu vunu sa strane suđerice prema sudoperu unutra.

Hvala grizzly,

Pričamo o ugradbenoj perilici AEG Favorit F89020I-m.

Bio mi je serviser i veli da to tako mora biti da s gornje strane ima neki odušnik za višak pare... kaj god mu to značilo... Iako perilicu nije izvlačio van nego je guranjem ruke kroz susjedni element od sudopera to zaključio. Nisam bio doma, a kako je t-mobile mreža u komi nije me žena mogla dobit.

I mislio sam napraviti neku izolaciju... i tvoja ideja s kamenom vunom ili stirporom je odlična ali gdje mogu kupit m2 vune, stiropora bi još možda i našao...Kaj se ne prodaje to na veće pakete... i kaj je s gljivicama

Kaj veliš na teoriju o odušku... na ugradbenoj perilici...

Teorija o tabletama je zanimljiva i u svakom slučaju za razmotrit, isprobat i stavit trošak na papir jer meni troši sjajilo i sol iako imam program "tableta" uključen ... a po tvojoj priči mu u slučaju da je tableta 3u1 sjajilo i sol ne treba...

Hvala na savjetima
:top:

mali grizzly
18.11.2010., 07:25
Ima pakovanje smotane mineralne vune u kolutima i malo jače prešana mineralna vuna (da je kruća) u pločama i to vam košta 10-ak kn po m2. Radi se o odličnom materijalu baš za tu namjenu jer neke ugradbene suđerice imaju lijepljene panele mineralne vune uzduž vertikalnih stranica i još gore iznad (odnosno ispod radne ploče). Prigušuje i buku istodobno i to je omiljena metoda toplinske i zvučne izolacije za sve vodeće proizvođače bijele tehnike.

Odušak za paru? Prvi put čujem na novoj generaciji suđerica jer su to imale pretpotopne...

Dajte uslikajte gornju stranu suđerice kad je izvan kuh. elementa da vidim i to čudo zvano odušak za paru (navodni?)....

Gledajte, kako bilo, ispod radne ploče kuhinjskog elementa nalijepite što kvalitetniju samoljepivu foliju jer je to brana pari. Imate li nekog lokalnog majstora koji je voljan napraviti tu sitnicu, može se izrezati i bakreni ili pocinčani lim na tu dimenziju pa odozdo prikucati.

Zatim odmjerite razmak između gornjeg ruba suđerice i radne ploče i kupite tu debljinu mineralne vune (provizorno će poslužiti i stiropor, iako je bolja vuna).

Nabijte panel kamene vune da pokrije cijelu gornju površinu suđerice i tako ćete ispuniti prostor: gornji rub do donja ploha radne ploče.

Ugradbene suđerice još imaju i preklopne bridove od finih plastičnih letvica s brtvenom usnom koje se namjeste lijevo i desno (vertikalno) i gore. Usna priječi ulazak pare izvana, kad se vrata otvore, u te međuprostore i eventualne štete od kondenzacije pare. Da li ste to dobili uz ugradbenu suđericu (između ostalog, zato su i malo skuplje osim što imaju kontraopruge vrata)?

Što se tiče 3 u 1 - to je bacanje novca odnosno pokušaj da se ugodi komoditetu domaćica über alles... Da ne moraju "misliti" na sol i sjajilo!?

Kupite obične Regular ili Classic Tablete (Finish Classic Tabs su br. 1 po testovima niz godina, a nije ni Somat bitno lošiji izbor). Polovite tabletu u većini situacija, osim kad imate baš jako zaprljane tave ili lonce - onda cijelu.

Kupite u Müller najviše jeftino, a kvalitetno sjajilo Blink (1 L cca 8 kn) i namjestite na 2 od 3 odnosno 4 ili 5 od 6 stupnjeva na onom obruču oko čepa.

Punite ionski izmjenjivač za omekšanje tuzlanskom ili slovačkom odnosno austrijskom kamenom soli.

To je bez premca najviše jeftino rješenje za niz godina i time izbjegavate sve te finte i nedostatke skupljeg 3 u 1 sistema tableta.

marin01
18.11.2010., 19:27
@ mali grizzly:
Kaj se tiče vune to je sad jasno... trenutno se bočno kad poslikam vidi ta kruta vuna ali i da ima mjesta za još.

http://img534.imageshack.us/img534/6084/dsc00794gk.th.jpg (http://img534.imageshack.us/i/dsc00794gk.jpg/) http://img249.imageshack.us/img249/227/dsc00768w.th.jpg (http://img249.imageshack.us/i/dsc00768w.jpg/) http://img264.imageshack.us/img264/2203/dsc00770a.th.jpg (http://img264.imageshack.us/i/dsc00770a.jpg/)

Odušak za paru? ... tako sam čuo... neznam ... ako znaš kako da nabavim service manual pa se možda sazna.
Budem poslikao ako je budem vadio...

Radna ploča mi je zaljepljena s folijom i mislim da je to OK...
Mada ovo s alu pločom nije loša ideja.

Razmak između radne ploče i perilice je skoro nula, jedino kad se izvadi pa možda bude mjesta za staviti malo vune.

Također je stavljena plastična letvica s brtvenom usnom koje su lijevo i desno (vertikalno) te gore. Naravno i kontra opruga.

Kaj se tiče samog pranja... probam Finish classic tablete te sjajilo Finish ili po preporuci te finish sol. Iskreno smo do sada stavljali i Finish sjajilo i Finish sol i Finish tabs (7 power blabla) tablete...

Definitivno su upute loše napisane jer piše da obavezno mora biti sol i sjajilo...
Na str.20 pod dijelom "Funkcija višenamjenske tablete" piše... Odabirom ove funkcije dovod sredstva za ispiranje i soli iz odgovarajućih spremnika automatski se prekida, a deaktiviraju se i prikazane poruke soli i sredstva za ispiranje. ... što NIJE točno i to me dovelo u zabludu :confused:
Nakon što sam sad pročitao i engleske i njemačke upute da se zaključiti da se ako je upaljena multitab funkcija u meniju pojavi opcija za aktiviranje / deaktiviranje spremnika za sjaj... a iz razloga da ukoliko perilica ne suši dobro ima mogućnost ručnog podešavanja dodavanja sjajila. Budući da to piše na sasvim drugom mjestu i da je meni po defaultu bilo na 4 (1-6) onda je to previše sjajila... :flop:

Hvala za savjete... :top:

mali grizzly
18.11.2010., 20:09
To je nešto sasvim drugo i zato kondenzira jer je iznad suđerice metal dobre toplinske vodljivosti.

A trebalo bi, po nekom tipičnom rasporedu u kuhinji, iznad suđerice biti ona 38 mm debela radna ploča od iverice presvučena gore melaminom.

Zato imate toliko problema s kondenzatom!

Ukratko, zračna masa koju ugrije suđerica dolje se preko metalnog lima sudopera sudari s hladnijim zrakom iz kuhinje i nastaje kondenzacija na temp. prelomnici.

U ovom slučaju je brtvena letvica s usnom bez funkcije gore jer imate prostor između lima sudopera i ruba suđerice - a tu je uzrok kondenzacije...

U svakom slučaju, odite do prvog stovarišta i tamo kupite panel mineralne vune i nagurajte mineralnu vunu (onako tapkanjem prstima) da ispuni cijeli međuprostor od lima sudopera do rostfrei školjke same suđerice. Ona ne provodi struju, nema štetnog učinka i napravit će barijeru od toplinskog izolatora između ugrijane suđerice i rostfrei lima sudopera. Zatim nožem prerežite na ivici i rub zalijepite Power, American Duck ili kako već zovu te pakir trake koje su vodootporne (u boljima samoposlugama, cca 20 kn kolut).

Time ćete toplinski odvojiti suđericu od lima sudopera i po mojoj vizuri, doduše s fotografija, problem bi trebao biti bitno umanjen - ako ne i posve eliminiran.

Odušak za paru prema gore odavno nisam vidio na tzv. kućnim suđericama. To vam imaju pretpotopni modeli s kraja 70-ih ili pak restoranske suđerice koje nekad imaju priključak za otvor na fasadi da para što brže izleti van.

3 u 1 - tzv. Auto prepoznavanje ili preko menija ------- gledajte, ako je voda preko 21 dH nema dosta fosfata u tableti (samo 20 g cca) i mora (znači pod muß) biti uključeno i omekšavanje vode preko ionskog izmjenjivača same suđerice. Kako to zamišljaju proizvođači, doista ne znam - ali recimo da je RH negdje pri vrhu država po tvrdoći vode (prvak je Poljska). U nas te tablete 3 u 1 u golemoj većini situacija s lokalnom vodom nisu dostatne jer voda ide preko 21 dH.

Sjajilo je pak malo bitno i glavno je da ga nema premalo (onda ostaju kapljice vode na čašama i priboru za jelo). Ako ga ima previše, odnosno ako kemijski se oslobodi iz 3u1 i još doda suđerica iz onog malog spremnika - ništa bitno nije bolje i to je samo neki višak koji se i ne registrira na suđu.

Savjet koji ide ruku pod ruku sa stanjem u proračunu:

Potrošite 3 u 1 i više ih ne kupujte!

Prebacite se na Classic odnosno Regular i kupite bocu sjajila i to vam izađe jeftinije i još koristite optimalni timing naprava u stroju koje dodaju sjajilo točno u određenom momentu, u točno određenoj dozi odnosno nema mogućnosti da se sjajilo ne aktivira jer je program kratak i ne rastopi se tableta 3 u1 odnosno slične komplikacije.

A što se tiče kratkih programa, ako volite koristiti ponekad brze programe - kupite gel Somat ili Finish (cca 35 kn) i onda gel je idealan za kratka pranja jer su tablete inače kemijski koncipirane za 2 h pranje na 65 C.

brza maca
19.11.2010., 09:21
Candy 315a futura perilica stara 7 godina,
sad na programima 65 i 75 stane negdje nakon sat vremena pranja, unutra je pjenasta voda, lampica ispod programa brzo treperi.
na eco programu45 radi bez problema, na brzom programu isto bez problema.


Ima li joj spasa:confused:

mali grizzly
19.11.2010., 09:31
Pjenasta voda je OK jer staje usred pranja i to neka vas ne brine...

Dolje je grijač, iza glavne pumpe i on je "sparen" s NTC otpornikom. Kratica znači neg. temp. koeficijent - za razliku od PTC i običnih otpornika, NTC otporniku pada otpor kako raste temperatura. To je omiljena zamjena danas za termostat - u eri elektronskog upravljanja...

Trebalo bi otvoriti suđericu, izmjeriti otpor grijača u hladnom stanju i izmjeriti otpor NTC jer su oni jedan kraj drugog. Kad grijač dostatno ugrije vodu, to programatorski modul sazna preko pada otpora NTC. Možda ima negdje nakupina kamenca koja blokira NTC ili sličan zaplet...

Nažalost, to može samo majstor...

Blinkanje bi moglo značiti da je došlo do pregrijavanja vode i onda se aktivira temp. zaštita perilice. Drugačije ne mogu objasniti zašto još radi OK na nižim temperaturama.

To ne bi trebao biti skup popravak jer se odigne podnica stroja i grijač je relativno lako izvaditi, bez velikog utroška vremena.

Jedino ako nešto nije otišlo u elektronskom modulu koji kontrolira grijač jer vam se veliki potrošači tipa motor, grijač ili odvodna pumpa kontroliraju preko releja. Pa se zna dogoditi da se vremenom pohabaju kontakti releja i jednom se počnu "lijepiti" odnosno više se ne vraćaju natrag bespogovorno. Ni to ne bi smio biti skup popravak, ako majstor zna i hoće promijeniti relej na upravljačkom modulu jer releji su par euro. Ako hoće promijeniti cijeli modul, e to se onda penje na preko 1000 kn i to vam se ne isplati u tako stare suđerice. Bolje kupite novu...

Nadam se da sam bar malo pomogao s tom mogućom lepezom problema...

Ako je to OK, ganjajte tu suđericu još godinu dvije na nižim temperaturama...

brza maca
19.11.2010., 12:54
Hvala lijepa na savjetima!
Baš tak ,ganjat ću je na eco dok ne odapne:top:

mali grizzly
19.11.2010., 13:40
od tableta za niže temperature pranja i express programe. Tu negdje su po cijeni jer ne treba više od čajne žlice gela, a pakovanje gela za strojno pranje je cca 35 kn.

Tablete pak rabe minimalno 1 h dok se ne rastope u cijelosti i one su kem. formulirane za klasičan program - 2 h na 65 C,

marin01
20.11.2010., 21:06
@ mali grizzly: Da se nadovežem na post i problem vlaženja susjednog elemanta pod utjecajam perilice.
@ mali grizzly:
http://img534.imageshack.us/img534/6084/dsc00794gk.th.jpg (http://img534.imageshack.us/i/dsc00794gk.jpg/) http://img249.imageshack.us/img249/227/dsc00768w.th.jpg (http://img249.imageshack.us/i/dsc00768w.jpg/) http://img264.imageshack.us/img264/2203/dsc00770a.th.jpg (http://img264.imageshack.us/i/dsc00770a.jpg/)

Prije nego sam stavio vunu sam malo promatrao i prstima pipao kroz otvor, na lijevoj gornjoj strani, na sredini je neki dio koji se jako zagrije tokom pranja. I taj isti dio sa nakon što ciklus pranja završi počinje hladiti i očito on prenosti tu toplinu na limeni dio sudopera i stvara se vlaga koja se na istom skuplja i vlaži mi susjedni element. Možda to ima veze s gore već spominjanim oduškom, ili ne nema veze?!?!

Nakon što sam stavio mineralnu vunu u međuprostor perilica/dio sudopera za sušenje kroz gore poslikanu rupu stvar se popravila... tj ne vlaži mi se susjedni element. Barem za sada, na programu 55°C 1 sat... pratim situaciju i na dužim programima.

Hvala za savjete... mali grizzly :top:

mali grizzly
20.11.2010., 22:06
Neka verzija bitumenizirane ljepenke koja ima debljinu cca 4 mm i koju nalijepe izvana na rostfrei školjku jer: a) prigušuje buku kad udaraju mlazevi po školjki b) smanjuje gubitke topline. Vjerojatno je to taj dio koji se grije odnosno hladi, kako program odmiče...

Čisto sumnjam da bi netko bio drčan toliko da u suđericu za kuhinju ugradi odušnik za paru jer je to odavno zastarjelo,a bilo bi killer za ivericu kuhinjskih elemenata. Tako da ne vjerujem!

Ljepota kondenzacijskog sušenja je što se izvana sruči u suđericu hladna voda iz slavine (cca 15 C) i onda ohladi rostfrei školjku na koju se iznutra kondenzira para koja prelazi s još toplog suđa. Nakon 20-ak minuta, para napusti suđe i kondenzira se na stijenci suđerice, slije se dolje i onda pumpa ispumpa u sifon. To tako funkcionira danas, u modernih suđerica. Iako ima još tvrtki koje su zadržale i fen sušenje, ali kondenzacijski princip je nezamjenjiv jer ne traži utrošak energije odnosno sve se bazira na hladnoj vodi.


Usput budi rečeno, 55 C na 1 h je program koji je nedostatan za rastvaranje masnoća i Henkel, kao jedan od vodećih proizvođača deterdženata za strojno pranje suđa, preporučuje najmanje 1x mjesečno pranje na 65 ili 70 C kako bi se razbio eventualni talog masnoće u suđerici.

Glavni program, u preko 90 % situacija je normal (zaprljano) : 2 h na 65 C!

Ostalo je za navesti koliko programa suđerica ima kad kupac razgledava, a ekološki na 45 ili 55 C je u stilu one izreke da baba ima nešto zvala bi se dedo...

Nick Nick
23.11.2010., 08:40
Znam da je bilo vec ovakvih pitanja, ali sam toliko zbunjen od desetaka
modela i opcija da moram potraziti pomoc. Odluka je pala na samostojecu
sudjericu, cijena + - 3000 kn.
Znam da je Miele br.1 no cjenovno nije za mene smrtnika. Vidim da je i Bosch
odlican, iako je cijena malo veca, no ima tek pocetnih modela od oko 3000 kn.
Candy ima nekakvu akciju do kraja godine da za sudjerice daje 5 godina pune
garancije pa me to privuklo, jer za 3000 kn Candy ima vec i malo "jacih
modela". Ima li tko kakvih iskustava s Candy sudjericama?
Npr. model http://www.candy.hr/default.aspx?id=105
Opcenito, sto bi mi preporucili?

Hvala

mali grizzly
23.11.2010., 11:19
Rashladna tehnika im je uvijek bila niža srednja klase, od legendarno pouzdanih perilica iz 80-ih i ranih 90-ih nije baš puno ostalo ugleda jer im nije "sjeo" prijelaz na elektronički upravljane motore, a u suđericama nikad nisu briljirali.

Tako da mi nije jasno zašto inzistirate na Candy kad je u RH Bosch/Siemens s cijenama poput njih (a što je nelogično!?), a u suđericama su prvi proizvođač u EU jer samo jedna njihova tvornica suđerica napravi godišnje 3 milijuna komada.

Imate za par tisuća kn odličnih suđerica i prednost Bosch/Siemens (ista tvornica je to, ali različiti brandovi) je što neće zakinuti kupca ni koji kupi najnižu po cijeni perilicu. Oni zaračunavaju više dodatni komfor i mogućnosti perilica, ali i ona njihova tzv. funkcionalna klasa radi godinama i godinama.

U suđerica su vam vrlo bitna vrata jer je to par tisuća otvaranja godišnje i s njima vezana meh. robustnost, a tu su ITA proizvođači tradicionalno slabiji...

A da se ne govori o unutr. ustroju suđerice (motor, labirint itd.). Uostalom, ako imate oko za zapaziti razliku - pogledajte Bosch suđericu iznutra i kvalitetu njihovih košara i kako su zaštićene od korozije pa usporedite s ITA proizvođačima. I dakako vrata koja drhte u ruci u svih ostalih proizvođača, čak i Electrolux nema tako kruta vrata i opruge da mu se ne bi moglo prigovoriti na tu temu...

brza maca
23.11.2010., 14:24
Candy 315a futura perilica stara 7 godina,
sad na programima 65 i 75 stane negdje nakon sat vremena pranja, unutra je pjenasta voda, lampica ispod programa brzo treperi.
na eco programu45 radi bez problema, na brzom programu isto bez problema.


Ima li joj spasa:confused:

Danas sam pomno pratila njen rad. Uglavnom, pranje u redu ,voda nije prevruća,otprilike 60, nakon sat vremena izbaci vodu, dva put ispere i opet uzme vodu i pere oko 45 min.Čuje se ona kratka stanka-sekundu prije nego kaj izbaci vodu, međutim tu ona stane,ne izbaci vodu i lampica počne treperiti.Voda je pjenasta i mlaka.:confused:
Kad god ju startam prisluškujem ju i :bonk:špijam
Molim pomoć (za perilicu, ne za mene :D)

mali grizzly
23.11.2010., 15:49
Uvijek kad stroj neće izbaciti vodu, u prvom planu je odvodna pumpa jer ona bi znala (7 god. stara) zezati kad je voda više vruća nego što još može ispumpavati. Stara odvodna pumpa zna zastajkivati ili pak neće uvijek ispumpavati...

To je jeftino, cca 100 kn nova odvodna pumpa i nije neki veliki kunst za promijeniti.

Dajte još jednom oslušnite da u tom momentu kad voda ostaje u perilici nema nekih zvukova koji se prije nisu čuli.

Također, stavite suđericu na najkraći mogući program - tipa tuširanje samo...

Odspojite sa sifona odvodnu cijev i usmjerite u sudoper gore (naravno, držite rukom da ne poprskate uokolo). Kad stroj stane ispumpavati (uključi se odvodna crpka) mlaz mora biti "debeo" i kontinuiran, ne tanušan i/ili eventualno isprekidan onako na mahove. Ako ne daje takav mlaz, treba zamijeniti pumpu za odvodnju.

Žabica
27.11.2010., 23:39
Znam da je bilo vec ovakvih pitanja, ali sam toliko zbunjen od desetaka
modela i opcija da moram potraziti pomoc. Odluka je pala na samostojecu
sudjericu, cijena + - 3000 kn.
Znam da je Miele br.1 no cjenovno nije za mene smrtnika. Vidim da je i Bosch
odlican, iako je cijena malo veca, no ima tek pocetnih modela od oko 3000 kn.
Candy ima nekakvu akciju do kraja godine da za sudjerice daje 5 godina pune
garancije pa me to privuklo, jer za 3000 kn Candy ima vec i malo "jacih
modela". Ima li tko kakvih iskustava s Candy sudjericama?
Npr. model http://www.candy.hr/default.aspx?id=105
Opcenito, sto bi mi preporucili?

Hvala

mi kupili bloomberg, za sada radi ok. Razlog kupnje garancija 5 god.

taranis10
12.12.2010., 16:56
Ima perilicu suđa CANDY CSF4590E , bila na servisu i nisu našli grešku, radila par dan ok i sad opet isto.

Upalim program od 1:00 h, počne raditi i onda timer stane na nekih 0:39 minuta i tu stoji, a perilica radi dalje u nedogled, sat dva, tri dok ju ne isključim ili se pregrije. (probao i druge programe).

Stara je 2 godine i nešto sitno i ovo je već treći put da ju serisiraju, prvo neki senzor pa drugi, a sad je možda automatika u pitanju, a nikako da se otkloni kvar.

pretpostavka je bila da je odvod kriv, ali sam i to provjerio i nije to krivo.

mali grizzly
12.12.2010., 19:26
Međutim, po tome što ste napisali - kvar bi mogao biti grijač/NTC odnosno programatorski modul jer koliko sam u stanju nazrijeti:

Timer registrira na startu 60 i počinje odbrojavati kako "vozi" program

Onda stane nakon cca 20 minuta 0:39 stanje???

To bi odgovaralo po nekom tipičnom slijedu momentu kad se prekida grijanje vode jer je voda dostigla radnu temperaturu. Onda bi trebalo via programatorski modul (NTC pada otpor zbog rasta temperature vode) uslijediti iskapčanje grijača.

Malo me zbunjuje što ste napisali "dok se ne pregrije"? Da li to znači da raste temperatura otopine za pranje (pa se uključi sigurnosni termostat) ili se motor optočne pumpe (to je ona koja šiba mlazevima po suđu) pregrije pa se onda on isključi...

Odvodna pumpa je također opcija, ali mislim da je prerano da se ona uključuje nakon samo 20 minuta rada u programu 60 minuta...

Dajte uključite stroj na program "samo tuširanje" koji traje desetak minuta jer tamo ne grije vodu i pogledajte da li odvodna pumpa radi kako treba i da li dovrši stroj program.

taranis10
12.12.2010., 20:51
da, onda brojač stane nakon 20 minuta na cca. 0:39, ali ona i dalje radi, i grije. kad ugasim i otvorim vrata izlazi para i sve je vrelo.
Jednom sam zaboravio na nju i ugasio sam ju nakon 2-3 sata, tj. ugasila se sama i izbacilo je grešku E3, a to je greška s termostatom. ali se ona javila samo kad sam zaboravio na nju i radila bez prestanka 2-3 sata.

kad ugasim perilicu nakon cca 1 sat uvijek ostane voda na dnu pa onda pomoću tuširanja ju praznim tako da pumpa radi bez problema. i taj program odradi OK.

serviser pretpostavlja da je automatika u pitanju, ali nije siguran jer je njemu radila bez problema (probao 3 puta različite programe), a ne bi mijenjao automatiku dok nije siguran. Sumnja i na odvod ali sam spojio crijevo na mali spremnik da provjerim da li je to u pitanju ali nakon par pranja opet je počela štrajkat. Tako da nije ni odvod u pitanju....

sad sam već isprobao sve opcije, očistio filter, dodao sol, provjerio odvod, dovod... U principu prije godinu dana je počela štrajka i od onda nešto nije u redu s njom, a ne mogu pronaći grešku.

mali grizzly
12.12.2010., 21:30
Vjerojatno je programatorski modul u pitanju i ukoliko imate digitalni fotoaparat pomognem vam online zamijeniti programatorski modul jer je to prilično jednostavno (na vratima je!).

Termostat i oko njega...

Ajmo malo razjasniti:

1. Grijač (tunelski, tj. sakriven) ima kraj sebe NTC otpornik koji je de facto danas elektronička zamjena za klasičan termostat. Njemu pada otpor kako raste temperatura vode! Zato NTC (negativni temperaturni koeficijent)... Znači, taj senzor koji su pretpostavljam mijenjali nije ništa drugo nego NTC otpornik koji inače košta manje od 1 eura kao elektronička pasivna komponenta.

2. Kao osiguranje od pregrijavanja (melt down a la Černobil!) - suđerica ima tzv. sigurnosni termostat u sklopu tunelskog grijača koji nema operativnu funkciju tijekom programa nego samo u slučaju da bi se pregrijavao tunel u kojem je smješten grijač - on odspoji grijač i nema više grijanja, a time i opasnosti od rastapanja. Sigurnosni je klasična elektromehanička komponenta. U opisanom slučaju se aktivirao baš on - koji inače čuči tamo i ne radi ništa (crnogorski modalitet)....

Ako suđerica odveze program "tuširanje samo" - onda je ispravno sve osim linije grijača (taj se uključuje preko releja na programatorskom modulu i moguće da je relej oslabio odnosno povremeno mu se lijepe pohabani kontakti zato ponekad hoće, a ponekad ne) ili pak NTC senzora temperature odnosno NTC vjerojatno pada otpor, ali se to dalje ne registrira u modulu za upravljanje.

Normalno da ostane vode na dnu suđerice jer pumpa (optočna) ne smije ostati "suha" odnosno to malo jezerce vode je mjesto odakle uzima vodu i štrca je gore via mlaznice po suđu. Kad bi ostala suha, bez vode na dnu suđerice, onda bi otišao semering optočne pumpe vrlo brzo...

taranis10
12.12.2010., 21:40
mijenjali su prije par mjeseci te termostate, ali izgleda da nije upalilo, ali kad se to zadnji put dešavalo javljajo je grešku E3, ali je brojač normalno radio,

mali grizzly
12.12.2010., 21:50
Ako su mijenjali termostate onda nema što drugo biti osim žica prema programatorskom modulu ili sâm programatorski modul. Žica ima pregib u dnu vrata i to se otvara/zatvara par tisuća puta godišnje i može biti i ta mogućnost, ali je to obično napravljeno uzorno (koljeno trakastih vodiča) i rijetko odlazi. Ali bi i to moglo biti...

Kakav je to majstor kad prvo nije provjerio programatorski modul!?

Pravilo je da manja trošila uključuje triak na programatorskom modulu, a veća trošila (grijač, pumpa itd.) se ne uključuju preko sićušnog poluvodičkog trijaka nego preko releja. Releji pak imaju kontakte koji se habaju i kad jednom izgube savršen oblik ili elastičnost - onda se znaju "lijepiti" odnosno "ne odlijepiti" ili pak ne ukopčavati. Relej se može zamijeniti i na programatorskom modulu jer su jeftini (par eura), ali to je domena elektroničara.

Po mom sudu, vjerojatan je kvar releja na ploči koji uključuje grijač jer bi to išlo s time da se ponaša "djevojački" (jednom oće, drugi put niks). To su relativno velike uklopne struje kod grijača (reda 10 ampera, u momentu ukapčanja i 2-3 puta veće za djelić sekunde) i ako nije relej prvoklasnog proizvođača ili pak nije dobro dimenzioniran - odlazi relativno brzo...

taranis10
13.12.2010., 07:04
Suđerica je bila kod ovlaštenog servisera za CANDY. Nisam siguran šta joj je sve provjeravao i servisirao ali u konačnici ona nije ispravna i nikako da proradi. Radi 3-4 mjeseca i onda opet greška. Istekla joj je garancija prije par mjeseci tako da ću sad pokušati poslati ju nekom drugom, možda on shvati šta joj je. HVALA na trudu. Htio sam saznati da li je netko imao sličan problem pa da zna rješenje mog problema.

HVALA.

Maxic
28.12.2010., 09:59
Radi se o quadro perilici posudja.Kada upalimo perilicu na bilo koji program normalno povuce vodu i dalje nastavi odbrojavati ali se nista ne desava.Prije se nakon min culo kako mlaznice rade

mali grizzly
28.12.2010., 10:08
Radi se o quadro perilici posudja.Kada upalimo perilicu na bilo koji program normalno povuce vodu i dalje nastavi odbrojavati ali se nista ne desava.Prije se nakon min culo kako mlaznice rade

Prvo provjerite dolje u onom tubusu na dnu suđerice da nije zaostao kakav predmet poput slomljene čačkalice, krhotine stakla ili sl. pa blokirao impeler glavne pumpe.

Ako to nije slučaj, onda je kvar vjerojatno u samoj glavnoj pumpi (optočna) ili u programatorskom modulu jer može biti i da ne dobiva struju. Eventualno, kvar bi mogao biti i u plovku odnosno ako je kamenac "imobilizirao" plovak pa stroj uzme vodu, ali ne da preko plovka (koji gurne mali prekidač) signal da je stroj pun vode pa onda zaštitno se u takvoj situaciji ni ne uključuje pumpa jer bi radila na "suho".

Nick Nick
03.01.2011., 09:18
Treba li prije prvog korištenja perilice ostaviti da odradi jedno pranje "na prazno"?
U uputama proizvođača ne piše ništa.

Lali Puna
03.01.2011., 09:33
imam jedno padobransko pitanje - kod potpuno ugradbene suđerice, kad završi, kako ju najbolje otvoriti da od vruće pare minimalno strada element u koji je ugrađena i oni sa strane? prvo sam ju znala otvoriti malo, ali sam skužila da su stranice elemenata orošene i da to ne bu bilo dobro dugoročeno...sad kad suđerica završi, ja ju otvorim, u sekundi ugasim pa ponovno skroz zatvorim.

mali grizzly
03.01.2011., 11:08
imam jedno padobransko pitanje - kod potpuno ugradbene suđerice, kad završi, kako ju najbolje otvoriti da od vruće pare minimalno strada element u koji je ugrađena i oni sa strane? prvo sam ju znala otvoriti malo, ali sam skužila da su stranice elemenata orošene i da to ne bu bilo dobro dugoročeno...sad kad suđerica završi, ja ju otvorim, u sekundi ugasim pa ponovno skroz zatvorim.

Zašto? Zato jer bi inače omekšivač vode bio bez funkcije u prvom pranju odnosno on koristi slanu juhu za ione "vamos-onamos" i kad je unutra samo sol, onda nema vajde od njega. Zato uzmite bokal hladne vode iz slavine, odvinite čep dolje i ulijte unutra minimalno 1 L vode te nakon toga uspite unutra cca 1 kg soli. To bi bilo obvezno prije prvog pranja jer kasnije stroj sam svrne dio vode unutra u ionski omekšivač za iduće pranje i tamo "čeka" sol u toj slanoj juhi spremna...


Što se tiče ugradbenih perilica i pare (quote pitanja gore plavo):

Ugradbene perilice sve imaju tzv. bridne letvice s plastičnim usnama za vertikalne stranice suđerice preko kojih štite okolnu ivericu od prodora pare kad se stroj otvori. Zato su (između ostalog!) i skuplje od samostojećih...

Ista takva letvica s usnom se dobije i za gornji rub, ispod radne ploče i nju nije lako namontirati jer varira visina radnih ploča u različitih proizvođača kuhinja pa često ostane prostora gore odnosno usna ne dohvaća donji rub.

Zato je pametno donju plohu radne ploče oblijepiti samoljepivom folijom ili staviti Al lim odnosno sličnu barijeru protiv pare. Na duge staze će i malo pare izobličiti nezaštićenu ivericu (ona se "napuhne")...

vid051
03.01.2011., 14:23
Ljudi kakva su vasa iskustva.
Imam perilicu posuđa beko i 2 godine radi bez beda.
Negdje u 10 mj javio se kvar. Nije se pokretala. Zvao servis, promjenili bravu programator i sta ti ga ja znam i ponovno je radila.

Sredinom 11 opet rikla i drukciji kvar. Nakon par minuta se ugasi ne pokrece se motor samo ostane u tisini na stand baju.

Zove servis, drze ju neko vrijeme vrate i kazu da je kod njih radila ali da su promjenili to i to jer je bio neki slican kvar u servisu.
I sada pocinje natezanje koje traje do danas. Oni ju vracaju, masina opere 1 i opet nista. Servis "biomatic" Rijeka (podruznica Adabaka split) kaze da kod njih radi.

Pocinju mi prdit kako je bed kod mene kako struja voda ovo ono.

No uglavnom, masina ne radi cak se i pocela drukcije ponasati, uzima vodu, ne vrti itd.

E sada, kako mi se ponasati.

Garancija vrijedi jos 2 g. ako u roku od 45 dana ne mogu poraviti imam pravo na novu. Ovi to bas ne opravdavaju jer kod njih navodno radi.

Koga da ganjam Beko uvoznika, drzavni inspektorat, udrugu za zastitu portosaca, servis....

Molim pomoc hvala

mali grizzly
03.01.2011., 17:09
Znači da ne bi smjelo biti problem dokazivati da si niste "umislili" da suđerica ne radi ispravno odnosno dostaje uvid u garantne kupone da se konstatira da je aparat bio neispravan. Zaprijetite uvozniku s medijima ako ne zamijeni aparat! Toga se boje kao vrag tamjana! Serviseri obično nisu toliko krivi jer i oni imaju nalog uvoznika da (u)tješe kupca dok ne prođe garantni rok s kojekakvim pričama i uvjeravanjima da tlak vode ili odvod odnosno struja nisu OK na određenoj lokaciji. Njih obično uvoznik drži na kratkom lancu s dijelovima i statusom. Međutim, priča u medijima bi im ozbiljno naškodila pa najbolje zaprijetiti u tom smjeru...

vid051
03.01.2011., 17:25
Znači da ne bi smjelo biti problem dokazivati da si niste "umislili" da suđerica ne radi ispravno odnosno dostaje uvid u garantne kupone da se konstatira da je aparat bio neispravan. Zaprijetite uvozniku s medijima ako ne zamijeni aparat! Toga se boje kao vrag tamjana! Serviseri obično nisu toliko krivi jer i oni imaju nalog uvoznika da (u)tješe kupca dok ne prođe garantni rok s kojekakvim pričama i uvjeravanjima da tlak vode ili odvod odnosno struja nisu OK na određenoj lokaciji. Njih obično uvoznik drži na kratkom lancu s dijelovima i statusom. Međutim, priča u medijima bi im ozbiljno naškodila pa najbolje zaprijetiti u tom smjeru...

Hvala, ali ja sam do sada kontaktirao samo sa serviserom. Znaci po tebi trebao bi se obratiti uvozniku (zastupniku) i ispricati cijelu pricu. Siguran sam da serviser to jos nije ucinio. Serviser kaze da se perilicu poslati iz Rijeke u Split u glavni servis. Da li ja imam pravo na perilicu a oni neka si ju popravljaju?

mali grizzly
03.01.2011., 18:01
Propisi koji štite potrošača su u nadležnosti inspekcije odnosno ako njihovo tumačenje nije OK za jednu ili drugu stranu, onda se ide na nadležni sud.

Međutim, to su vam te situacije u praksi kad se drugoligaški proizvođači .urče s 5 godišnjim garancijama, a onda kad iskrsne nezadovoljni potrošač s višestrukim kvarovima tijekom garantnog razdoblja - prave se "grbavi". Zato bolje kupiti jeftiniji proizvod iz prodajne palete nekog renomiranog proizvođača koji nudi 12 ili 24 mj. garancije nego nasjesti na takve varljive 5 godišnje garancije jer se sve u praksi može protumačiti na štetu potrošača. Recimo, kvar grijača se uvijek može tumačiti na način da ga oštetila tvrda voda na dotičnoj lokaciji, kvar programatora se može tumačiti kao vid trošenja itd. Za takve stvari proizvođač odnosno uvoznik ne snosi odgovornost, a serviser dobije obično upute kako "driblati stranku" u tom smjeru jer bi inače izgubio status ovlaštenog servisa.

Tako da je najbolje odglumiti jako revoltiranog potrošača koji se teško razočarao u dotičnom brandu i onda napraviti pressing na uvoznika/zastupnika nek on to riješi kad serviser očigledno ne može. Uz napomenu da ako uvoznik/zastupnik ne postupi u duhu fair play-a, idete u medije s time...

tisha2503
05.01.2011., 08:15
na perilici posuđa mi je cijelo vrijeme upaljen indikator soli, premda sam spremnik napunika sa 1,5 kg...budući da mi je posuđe skroz mrljavo, čini mi se da ju uopće ne koristi. Očistila sam filter, ali indikator se uopće ne gasi :rolleyes:. Marka perilice je Whirlpool... HVALA :)

mali grizzly
05.01.2011., 11:23
Evo, našao sam neku proceduru:

Ako misli da su mu neka od prava prekršena, kupac može pokrenuti reklamacijski postupak, no mora imati pravovaljan račun, jamstveni list ili takozvanu potvrdnicu iz naplatnog uređaja.

S računom se treba obratiti službi za reklamacije na prodajnom mjestu. Iz Savjetovališta za zaštitu potrošača poručuju kako sve potrebne informacije i savjete kupac može dobiti kod njih na www.potrosac.hr.

U slučaju da uz savjete i u službi za reklamacije kupac ne istjera pravdu, sljedeći korak je obraćanje nadležnoj inspekcijskoj službi, a ako ni ona ne da željeni rezultat, iduća stepenica je Sud časti Hrvatske gospodarske ili obrtničke komore te u konačnici Centar za mirenje HGK ili HOK-a.

--------------------------------------------------------------------------

Sol i potrošnja soli - pretpostavljam da se radi o novijem uređaju s čepom dolje u podnici uređaja, a ispod se krije "bačvica" s polimerom koji ima 1 ili 2 elektroventila koji propuštaju vodu unutra. Polimer je taj koji mijenja ione i ima kapacitet par tisuća pranja, a nakon toga ga više nije moguće regenerirati putem iona Na iz soli i treba ga zamijeniti u cijelosti (sama naprava je cca 300 kn, ali je zamjena dosta naporna jer treba prevrnuti stroj na bok i onda petljati dolje u podnici dok se izvadi "bačvica").

Može biti i da je došlo do začepljenja kamencem i u crijevu koje ide na "bačvicu" ionskog izmjenjivača ili da je depozit soli nešto unutra prepriječio.

Preporučujem vam da odvrnete čep i probate prstom da li je spremnik dolje pun soli (ne marite za pokazivanje lampice). Ako ima soli, onda ga zavrnite natrag i GUMENIM čekićem ili onim drvenim krajem kuhinjskog bata udarite par puta lagano po čepu - ne prejakom silom da se nešto ne bi slomilo nego tek toliko da se eventualno protrese sadržaj unutra i "presloži" sol odnosno da se razgrne neki depozit.

Onda stavite na pranje i pogledajte da li radi odnosno da li je suđe blistavo...

Ako ne, a izmjena spremnika je prevelik trošak - odite u trgovinu i kupite neke od All in One ili 5u1, Total ili kako se već ne zovu te tablete najnovije generacije koje imaju omekšivanje vode preko fosfata. Taj kemijski put ne traži ispravan ionski omekšivač u stroju i nije baš posve pogodan za naše krajeve jer omekšava do 21 dH, a u nas je voda tvrđa - međutim, bit će veliko poboljšanje i takvo djelomično omekšavanje preko fosfata iz tablete u odnosu na pranje vodom bez omekšavanja.

vid051
05.01.2011., 17:36
hvala na trudu grizzly :top:

vid051
11.01.2011., 08:00
Evo da updejtam.
Dosao frajer iz servisa nek dan po mašinu, da ce je poslati u st u glavni servis, valjda su oni dole pametniji. A ja da satavljam dopise zahtjeve i zalbe jer on nije ovlasten da mi zamjeni masinu a kod njih radi.

Nakon vikenda frajer mi se javlja da i kod njih ne radi i da je otkrio kvar.

Navodno prekid u nontaktu neka tanka zicica koja je toliko tanka da ju ni mravi ne primjete.

V:kava:

Francesca
17.01.2011., 21:59
trebam nekog serviser za perilicu posuđa na području zapadnog dijela grada
ona radi ali ne pere dobro
prije je ostajala uvijek tableta negdje polurastopljena, pa sam prešla na prašak, no koliko god malo ga stavim, dio uvijek ostane u spremniku a ne ispire mi upoće dobro

molim sve raspoložene da mi se jave na pm

klompica
18.01.2011., 13:55
naša perilica suša u zadnje vrijeme škiiiiiipi kad otvaramo vrata
to nam je prva perilica pa nemamo baš nekog iskustva
jel treba možda podmazat vrata? s čime?

mali grizzly
18.01.2011., 18:07
naša perilica suša u zadnje vrijeme škiiiiiipi kad otvaramo vrata
to nam je prva perilica pa nemamo baš nekog iskustva
jel treba možda podmazat vrata? s čime?

Iza tog izraza "kompenzacija" se krije zapravo kontrazatezanje odnosno ugradbene su nešto skuplje jer imaju pliću podnicu nego samostojeće i imaju poseban mehanizam za poništavanje razlika u masi panela.

U praksi to znači da različiti proizvođači kuhinja imaju panele različitih masa za perilice i onda je znalo biti problema jer vrata su napravljena tako da ih se (u teoriji kod svih, u praksi samo kod boljih brandova) može otvoriti i držati u bilo kojoj poziciji.

Znači, ako podmažete (strojno ulje za šivaće strojeve ili WD 40 sa cjevčicom) može nestati škripuckanje, ali ćete dobiti vrata koja će biti prilično jogunasta.

Najbolje podmazati tako da skinete prednji panel (imate 6 vijaka duž brida vrata unutra, na rubu rostfrei plohe) jer imate bolji pregled. Onda nakapajte ili našpricajte pa par puta gore-dolje da se bolje rasporedi film masnoće.

Ako imate ugradbenu, a niste baš nešto u majstorlucima - zatražite nekog s više iskustva da vam eventualno opet izvrši kontrazatezanje vrata jer ima mali vijak preko kojeg se to vrši...

Ako imate samostojeću, samo naprijed bez straha da ćete napraviti komplikaciju...

seis
19.01.2011., 12:17
@ mali grizlly

Dogodilo mi se sljedece: Upalio sam perilicu i izbacila je vodu u sudoper. Dakle, zacepljen odvod. Ugasim perilicu, skuzim da je zacepljen odvod u zidu, nabavim sajlu i odcepim cijev. Nakon toga upalim perilicu i pokaze se na displayu E4. To sam vec jednom imao pa sam na nekom eng forumu nasao da treba izbaciti zaostalu vodu tako da izvadim perilicu, nagnem je i ispustim sto izadje. Tog puta je i bilo tako i sve je dalje normalno radilo. Ovog puta,ona je, kao i prvi put, neko vrijeme pištala i, valjda, pokušavala ispumpati vodu. Kad je prestala, nisam je ugasio (zaboravih, nesto sam drugo radio). Uglavnom, za pola sata je izbacio glavni osigurac u stanu. Nakon toga sam, kao i prvi put, izbacio vodu, vratio perilicu na mjesto i upalio je. Sve je bilo normalno. Stavio sam je u program pranja i zatvorio. Pocela je raditi zvukom koji nije uobicajen (nije se cuo karakteristican zvuk,valjda, pumpe) i osjetio sam miris kratkog spoja, a iz rupice kod kontrolne table (kod "bravice") je zadimilo. Otvorio sam je i ugasio. U njoj je na dnu bilo vode. Skinuo sam lim s vrata i ne vidim na stampanoj ploci ista crno od pregorijevanja. Nakon toga sam nazvao ovlasteni servis, opisao kvar i rekli su mi da ce mi, minimalno promijeniti elektroniku, a maksimalno elektroniku i motor. Molio bih Vas za Vase misljenje, jer njihova ponuda nema smisla (citaj, preskupa je), radije cu kupit novu perilicu.

mali grizzly
19.01.2011., 12:53
Ovo je bila "kobna" greška:
--------------------------------------------------------------------------
!!!!To sam vec jednom imao pa sam na nekom eng forumu nasao da treba izbaciti zaostalu vodu tako da izvadim perilicu, nagnem je i ispustim sto izadje!!!
--------------------------------------------------------------------------

To se ne smije raditi - iako je taj trenutak riskantan i kad majstori tumbaju perilice odnosno zna se i njima ponekad dogoditi da smoče motor i ostalo u podnici jer zaborave na vodu u labirintu.


Kad se dogodi da stroj neće izbaciti vodu onda se na sve mile načine "kupi" voda - bilo velikom veterinarskom špricom, spužvama itd.

Ne smije se nagnuti stroj i izlijevati voda iz njega jer koncept brtve vrata je takav da štiti od prodora pare, a ne od prodora vode.

Odnosno pogledajte kako je zarubljen rostfrei vrata i brid lima ulazi u nutrinu perilice, a brtva je postrani i po njoj nikad ne mogu udariti mlazevi vode. Perilica pere samo s par cm vode (jezerce na dnu) i taj "vodostaj" je ispod razine vrata dok radi. Zato je i oblikovana tako da je dno ukošeno i tako se dobilo na volumenu odnosno kad je puna "po propisu" voda zauzima kosinu, ali ne ide preko ruba vrata.

Čim ste nagnuli perilicu, voda je preko "samo za paru" brtve odnosno dolje u zoni pregiba vrata ušla u podnicu i napravila dar-mar.


Kad bi se zbio neki već predviđen scenario, tj. kad bi se radilo o vodi koja se slijeva odozgo tijekom rada uslijed kvara, aktivirao bi se aqua stop sistem (plovak od stiropora odigne prekidač i sve stane, a to traži ručni ajmo reć reset odnosno na koljena pa spužvicom pokupiti vodu).

Međutim, to je napravljeno tako da cca 1-2 cm vode u podnici već aktivira sigurnosni plovak - vi ste pak odozgo ulili vjerojatno prilično vode i to je preplavilo i plovak i nanijelo štetu elektronapravama u podu.

Znači, ne naginjati stroj dok se više puta ne uvjerite da nema zaostale vode u njemu, a čak i tada se zna dogoditi belaj jer voda zaostane u vertikalnoj stranici gdje mnogi strojevi imaju labirint koji u sebi sadrži par litara vode i kad se stroj nagne, onda se prelije i znalo se zbiti da upropasti nešto od osjetljivih strujnih naprava unutra.

seis
19.01.2011., 13:06
Jel' naslov poruke "Frk u smece" zakljucak ili ima kakve pomoci? Ja sam vodu izbacivao spuzvom dok sam mogao (dok je bilo) iz filtera, a onda sam je par puta nagnuo "pod 45" i spuzvom skupljao sto se pojavljivalo u filtru.

mali grizzly
19.01.2011., 13:35
Jel' naslov poruke "Frk u smece" zakljucak ili ima kakve pomoci? Ja sam vodu izbacivao spuzvom dok sam mogao (dok je bilo) iz filtera, a onda sam je par puta nagnuo "pod 45" i spuzvom skupljao sto se pojavljivalo u filtru.

Zato naslov "frk u smeće" - iako u zbilji dobijete blizu 100 kn za rostfrei školjku perilice na deponiju gdje otkupljuju metale (rostfrei se vrti blizu 10 kn/kg)...

Imate upozorenje na svim boljim perilicama nalijepljeno otraga da se ne smije čak ni utovarivati na transportnu dvokolicu pod nagibom jer bi se mogla proliti voda i oštetiti elektronaprave u podnici ili po programatoru.

Iks puta sam lijepo na koljenima,mic po mic skupljao spužvama, krpama i na slične načine vodu iz podnice perilice i zato su tako proklete za servisiranje. Između ostalog, jer je dolje u podnici sve stiješnjeno, a vire oštri rubovi limova na sve strane...

Žalim, ali napišite o kojem modelu se radi i tko je proizvođač te koje godište - možda ima eksplozivni nacrt online pa vam mogu onako odokativno navesti što bi sve trebalo promijeniti u podnici i koliko bi to moglo koštati, bez satnice servisera dakako jer tu nema računice unaprijed "koliko bi si oni mogli odrezati".

U podnici je tunelski grijač, motor optočne pumpe, odvodna pumpa, termostati i još ponešto...

seis
19.01.2011., 14:07
candy, cdi 45, 2006 godiste

mali grizzly
19.01.2011., 14:38
candy, cdi 45, 2006 godiste

Odnosno koliko meni znano, serviseri imaju na DVD pa si onda pogledaju...
Bila već ionako vrtićka dob, ne treba plakati za prolivenim mlijekom!

Naravoučenije je da se perilica suđa nikad ne smije nagibati odnosno prevrtati na bočne stranice dok se ne uvjerite da u njoj više nema vode!

Tko je dao takav "savjet" na eng. forumu - e taj je pravi krivac za novonastalo stanje...

Francesca
22.01.2011., 13:18
trebam nekog serviser za perilicu posuđa na području zapadnog dijela grada
ona radi ali ne pere dobro
prije je ostajala uvijek tableta negdje polurastopljena, pa sam prešla na prašak, no koliko god malo ga stavim, dio uvijek ostane u spremniku a ne ispire mi upoće dobro

molim sve raspoložene da mi se jave na pm

evo - riknula je skroz
oprala je do kraja programski ali je dolje ostalo cca 5 cm vode koju sam pokupila van spužvom

ima tko kakvog servisera za preporuku?

mali grizzly?

anyone?

mali grizzly
22.01.2011., 16:49
Navedite model i godinu te proizvođača.

Samopomoć:


Kao prvo, skinite odvodnu cijev dolje iz sifona sudopera (ili iz zida, ako imate zidni sifon eventualno već ugrađen). Onda držite cijev rukom otprilike u toj visini (stavite posudu neku dolje za vodu) ili je stavite gore u sudoper.

Uključite program "samo tuširanje" odnosno najkraći program koji ima suđerica.

Kad uzme vodu i nakon što par minuta odradi to tuširanje, stat će izbacivati vodu van.Ako uopće ne izbacuje - onda je najvjerojatnije kvar odvodne pumpe i ovisno o modelu je to 100 do 200 kn kao nova komponenta.

Zapišite model suđerice (ne samo tip nego i sve podatke s one crne naljepnice E Nr.) i odite u Batis u Donje Vrapče(batis.hr), cca 400 m južno od Lidl rotora, te potražite novu odvodnu pumpu. Oni tamo su neki meeting point za servisere bijele tehnike pa zamolite prodavača da vam preporuči servisera u blizini koji ima iskustvo s dotičnim proizvođačem suđerica.Ako izbacuje, ali u tanašnom mlazu - onako curkavo, na mahove i čuje se zvrč/škripuckanje ---- pumpa je također pri kraju životnog vijeka i treba zamjenu, a što bi priličilo opisu postupnog kvara gore u postu.

Ako izbacuje, u debelom mlazu s velikim izbačajem - pumpa za odvod je OK i treba tražiti uzroke drugdje (programatorski modul, presostat odnosno plovak).


U tom slučaju je veoma bitno isključiti faktor sifona odnosno morate se uvjeriti da je sifon propusan.


Novije suđerice sve imaju tzv. impulsni rad pumpe baš zato da se sifonu da prigoda progutati vodu (to zvuči laaaah----- laaaah ---- laaaah).

Starije s elektromeh. programatorom nemaju impulsni rad odvodne pumpe nego ona stalno radi cca minutu (laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah) i to je lošije rješenje jer sifon zna biti preopterećen s masom vode. Ako je stvar u odvodu, suđerica mora raditi OK s crijevom gore na sudoperu ili dolje postavite posudu ili kantu za cca 15 L vode.

Francesca
22.01.2011., 17:16
ma ništ ja to ne bum sama prčkala a još manje dala mužu - on je antitalent za takve stvari

čekam servisera i bok :raspa:

seis
22.01.2011., 18:32
@mali grizlly

Ja sam moju candy rasarafio, prije nego je otpisem. Uglavnom, na elektronici pregorio jedan triak koji je spojen dole na grijac, kako sam zakljucio po zicama. Skinuo sam ga i zalemio novog. Provjerio omski grijac, pumpu i motor i sve mi se cini ok, bez kratkog spoja. Izgleda sve suho dole, iako se vide tragovi kamenca na dnu lima. Posusio sve s fenom. Sve pospajao, upalio je, ubacio u program tusiranja, krene ona, cujem kako vuce vodu i kad je krenuo motor ili pumpa (ne znam tocno po zvuku), ugasila se. Uglavnom, sad je ne mogu upalit, nije nista pregorilo ovog puta (barem po mirisu). Ideja?

mali grizzly
22.01.2011., 18:42
I kao što sam vam napisao, kad jednom voda smoči namotaje onda adio (frk u smeće!). Kao i kad grom ošteti TV (CRT) - samo je pitanje što će iduće krepucnuti nakon što je serviser koliko toliko uspostavio funkciju. To je naprosto takva priroda kvara i žao mi je što ste se mučili jer je to "nadaljevanka" tip zapleta.

No, inače svaka čast - zamijeniti trijak (jel SMD?) nije šala mala...

To na našu veliku žalost ne zna ni priličan broj servisera bijele tehnike koji su stasali na škljoc-greb-klem tehnološkim dosezima 80-ih godina pa oni, ni pod "razno", ne bi prčkali po elektronskim modulima.

Jedino ako naletite na takav model suđerice pa promijenite glavnu pumpu, a što pak nije tako jednostavno odnosno traži sat-dva onako baš patničkog porno klečanja na koljenima (dok je izvadite iz podnice, ugurate novu pa onda da sve dihta). Struja je najmanji problem jer ima nekoliko žica (jedan splet direktno, drugi preko PTC otpora).

seis
22.01.2011., 19:03
Da promijenim glavnu pumpu? Koja im je cijena, pretpostavljam da ih ima kupit negdje (batis..i sl). Za klecanje cemo lako.

mali grizzly
22.01.2011., 19:11
u trgovinama (cca 100 eura, ovisno o modelu) nego da se dočepate stare suđerice istog tipa iz neke garaže ili slično pa da iz nje eventualno izvadite glavnu pumpu i probate. Kupovati nema smisla jer možete kupiti novu suđericu za 3x veću cijenu uz 5 godina garancije, a ne znate gdje je kraj tog kvara kad riješite glavnu pumpu odnosno što još će eventualno izgorjeti načeto vlagom.

Klečanje i suđerice - a joj, koliko puta sam požalio za onim štitnicima za koljena i ispucao sav repertoar psovki dok sam bio dolje i "zaviriv´o"

Francesca
22.01.2011., 19:16
štitnici ti inače dođu nešto sitno novaca ;)

seis
22.01.2011., 19:21
Da, ima jedna ista na njuskalu polovna. Inace, pumpu sam bio spojio direkt na 220 da vidim jel radi i radila je.

bulthaup
22.01.2011., 19:21
A mogu posluziti za razne stvari.:rofl:

(mislim na stitnike za koljena)

mali grizzly
22.01.2011., 19:24
http://www.batis.hr/perilice.php?id=36&vrsta=22&id2=11

Cijena varira odnosno neki "traže" 50 eura samo za set brtvi impelera (ErsatzteilPOLITIK = ersatzteil su rezervni dijelovi dok je Politik znano, a što drugo nego prostitutka), a drugi traže 650 kn za cijeli sklop optočne pumpe i već montiranog impelera/brtvi. Candy nije baš nešto znan po suludim cijenama rezervnih dijelova, ali svejedno ne bih ulagao u preplavljenu podnicu suđerice...
Kupite radije novu suđericu!

seis
22.01.2011., 19:25
vjerojatno na kraju......al, za sada je jos uvijek izazov

mali grizzly
22.01.2011., 19:44
I to se smatra mađioničarskim umijećem u bijeloj tehnici odnosno kako "narihtati" multiple failure odmah nakon isteka garantnog roka, a da serviser (ovlašteni, dakako) ubere još love uime proizvođača za par rezervnih dijelova koji su 7-8 puta skuplji u aftersales nego što plati proizvođač kad ih ugrađuje na montažnoj traci. I još da po mogućnosti se ne izazove bijes kupca odnosno da on onako revoltiran ne priča svima uokolo kako su ga "nasanjkali".

Eto, to je tužna sudba proizvođača bijele tehnike nakon što su se im se kormila dočepali manageri (uglavnom psihopate, ali kako su predobro plaćeni nemaju potrebe bukvalno daviti uokolo). Nema više inženjerske časti!

Znači, budite mudriji i otpišite tu suđericu bez milosti jer ćete izgubiti vrijeme sigurno, a novac vrlo vjerojatno ako se upustite u tu borbu s vjetrenjačama.

Suđericama ionako dosta škodi sol, a nakon 5-6 godina ode i prevlaka na košarama za suđe pa onda imate izbor kupiti ih po cijeni 50 eura gornja i 50 eura donja ili i dalje uživati u hrđavim košarama.

Zato bolje otpisati i kupiti novo nakon potrebe za većim posezanjima u džep odnosno isplati se dati još par stotina kn eventualno i - ni lipe više!

7-8 godina je vijek trajanja koji se danas može smatrati pohvalnim, a koliko čujem sve više aparata ne dogura ni do petoljetke!

Marija6568
26.01.2011., 22:45
Bila sam danas u Metrou..vise nemaju ARO sjajilo za perilice, pa me zanim gdje ga sad kupujuš?

mali grizzly
27.01.2011., 18:16
na policama METRO Hrvatska - iako je bilo vrlo kvalitetno, a za upola manju cijenu od vodećeg dvojca: Calgonit = Finish (Reckit Benckiser) i Somat (Henkel). Proizvodila ga njem. tvornica koja radi Claro liniju proizvoda za pranje suđa, a o njihovoj kvaliteti sve govori da kad se kupi Miele suđerica, uz nju je priložen komplet proizvoda Claro.

Međutim, pronašao sam još povoljnije rješenje odnosno parf. lanac Müller (City Center One ili Trg Bana Jelačića ZG) ima svoju internu marku Blink Klarspüler (=njem. sjajilo) i to pakovanje od 1 L ima nevjerojatno nisku cijenu od 7-8 kn (ovisno da li je akcija ili ne). Kvaliteta je u najmanju ruku jednake razine kao ARO odnosno čaše blistaju i odokativno nema razlike. Za tu cijenu, šampion!

Usput budi rečeno, tko nije probao novi Somat GEL za pranje posuđa (pazite, to nije sjajilo nego tekući deterdžent za strojno pranje) - slobodno nek posegne jer je kvalitete na razini najboljih tableta (po mom rangiranju, najbolje tablete su Calgonit=Finish) - s tek nešto manjom moći odmašćivanja (teški umaci, ostaci svinjske masti, zagorene tave itd.). Do sada najbolje viđeno u tom razredu gelova za strojno pranje!

Marija6568
28.01.2011., 07:44
Mali Grizzly, puno hvala na iscrpnom odgovoru, svaka cast! Cini mi se da jedino kamenu sol ima Merkator (pakiranje od 5 kg 11,29 kn)? Procitala sam sve tvoje odgovore na ovom forumu i moram priznat usparao si nam podosta novaca!! Trebao si biti doktor! Nije sala, zaista zelis pomagati ljudima!!! pozdrav

c-shadow
29.01.2011., 12:30
Usput budi rečeno, tko nije probao novi Somat GEL za pranje posuđa (pazite, to nije sjajilo nego tekući deterdžent za strojno pranje) - slobodno nek posegne jer je kvalitete na razini najboljih tableta (po mom rangiranju, najbolje tablete su Calgonit=Finish) - s tek nešto manjom moći odmašćivanja (teški umaci, ostaci svinjske masti, zagorene tave itd.). Do sada najbolje viđeno u tom razredu gelova za strojno pranje!

Jesi možda uspoređivao kakav je u odnosu na dosadasnji Somat Perfect gel?
Ja ga koristim za lakse zaprljano suđe, za teže idu tablete iz DM-a. Kad smo već kod DM-a, imaju zgodan loyalty program, kad se skupi 150 bodova, isti se mogu zamijeniti za knjižicu s bonovima s 50% popusta za neke proizvode i jednu kupovinu s 15% popusta na sve. U zadnjoj je i bon za 1 Somat Multi Perfect gel po 27,45 kn.

mali grizzly
29.01.2011., 14:50
Recimo puna perilica nakon party ili puno staklenih posuda unutra. Onda gel pa na express program! Zašto? Zato jer su tablete koncipirane kemijski za 2 h program na 65 C i ako koristite tablete na kratkim programima,onda postoji rizik da se ne otope sasvim u fazi pranja i da deterdžent zaostaje na dnu i u fazi ispiranja. Zato su uostalom i razvili Gel jer odmah topiv i odmah djeluje...

Međutim, Somat (Henkel) je toliko unaprijedio formulaciju da je sada gel za strojno pranje neka alternativa i prilično umazanim posudama, primjerice nakon ručka.

Što se tiče DM i ostalih internih marki :

Interna marka je uvijek slabija od vodećeg deterdženta na tržištu odnosno ne bi imalo smisla da se br. 1 formula "prokurva" preko internih marki kad je puno muke i novca uloženo u formulu. Zato nemojte kupovati tablete internih trg. marki jer su per definitionem slabije formulacije od vodećih proizvoda na tržištu koje prodaju multinacionalne kompanije pod svojim, brižno njegovanim i jako reklamiranim brandovima. Odnosno, u slučaju tableta je br. 1 Finish /Calgonit (Reckit Benckiser), a br. 2 Somat (Henkel)...

Ako i oni rade tablete za unutr. trg. marke onda su to zastarjele formule ili namjerno slabije, a ako se radi o anonimnim proizvođačima - onda je njima ta razina kvalitete izvan dosega.

Sjajilo interne trg. marke je OK jer su to slabije bitne kem. formule koje utječu tek u završnoj fazi ispiranja, kad je ključni dio pranja već gotov. Ionako je to samo malo tenzida i limunske da se voda napravi više "mokrom" odnosno da se jednoliko razlije po površini posuda.

I sol je OK ako je unutr. trg. marke jer je to NaCl odnosno parafrazirano što vele u BiH, kako god je okreneš, NaCl otraga...

Kladi
29.01.2011., 21:03
Mali Grizzly, puno hvala na iscrpnom odgovoru, svaka cast! Cini mi se da jedino kamenu sol ima Merkator (pakiranje od 5 kg 11,29 kn)? Procitala sam sve tvoje odgovore na ovom forumu i moram priznat usparao si nam podosta novaca!! Trebao si biti doktor! Nije sala, zaista zelis pomagati ljudima!!! pozdrav
on i je doktor - za kućanske aparate:)

c-shadow
30.01.2011., 09:27
Međutim, Somat (Henkel) je toliko unaprijedio formulaciju da je sada gel za strojno pranje neka alternativa i prilično umazanim posudama, primjerice nakon ručka.


Mali grizzly, svaka čast na doprinosu i znanju, ali nisi mi odgovorio na pitanje: Da li si uspoređivao stari/novi somat gel? Razlike gel/tableta već si nekoliko puta naveo u threadu i to nije bilo pitanje. Konkretno, da li je somat gel tek sada u ovoj multiperfect inkarnaciji postao tako dobar ili je i prije bio?
Ovako možemo jedino zaključiti da se radi o staroj marketinškoj: isti k.... drugo pakiranje.


Što se tiče DM i ostalih internih marki :

Interna marka je uvijek slabija od vodećeg deterdženta na tržištu odnosno ne bi imalo smisla da se br. 1 formula "prokurva" preko internih marki kad je puno muke i novca uloženo u formulu. Zato nemojte kupovati tablete internih trg. marki jer su per definitionem slabije formulacije od vodećih proizvoda na tržištu koje prodaju multinacionalne kompanije pod svojim, brižno njegovanim i jako reklamiranim brandovima. Odnosno, u slučaju tableta je br. 1 Finish /Calgonit (Reckit Benckiser), a br. 2 Somat (Henkel)...

Ako i oni rade tablete za unutr. trg. marke onda su to zastarjele formule ili namjerno slabije, a ako se radi o anonimnim proizvođačima - onda je njima ta razina kvalitete izvan dosega.


I ovo da su brandovi slabije kvalitete od navedenih bilo je već par puta rečeno, ali treba uzeti u obzir i ekonomsku računicu: ako tamo neke jeftine DM tablete peru zadovoljavajuće, zašto kupovati skuplji finish?
IMHO, ja ga ne kupujem tako dugo dok DM radi svoje.

mali grizzly
30.01.2011., 10:07
Ne znam za razliku od starog Somat gela jer sam imao zalihu Calgonit gela za godinu dana pa sam to trošio cijelo vrijeme. Tako da ni ne mogu odgovoriti na pitanje jer je Somat gel relativno nov proizvod na tržištu odnosno niz godina je jedino Reckitt Benckiser imao gel za strojno pranje (Finish danas, Calgonit nekoć).

Gel je prvorazredan i tko ima starije perilice s kraćim vremenima pranja (samo pranje cca 45 minuta odnosno kompletan ciklus 70 min) - dobit će bolji rezultat s tim gelom nego s novoformuliranim tabletama koje su optimizirane za 120 min ciklus (od toga pranje cca 70 min). Zašto? Zato jer se gel odmah topi i ulazi u pranje, a tableta je napravljena namjerno tako da bude sporo topive prirode da uvijek po malo novog deterdženta ulazi u pranje.


Što se tiče cijene tableta - moja cijena po kojoj pristajem kupovati je 0,60 do 0,70 kn po tableti (Standard, Classic, Regular - dakle staromodne tablete koje traže posebno sol i posebno tekuće sjajilo). Bez problema je moguće naći tablete, i to vodeće marke Finish = Calgonit po toj cijeni, kad su povremene akcije u lancima samoposluga.

I kako koristim većinom pola tablete, a rijetko cijelu (jedino kad su teški umaci i zagorene tave u pitanju) - trošak strojnog pranja je 50x 0.35 kn mjesečno iliti blizu 20 kn plus cca 1,5 kg kamene soli vulgaris tipa (Tuzla ili uvoz Slovačka) cca 2,5 kn i recimo par kn tekućeg sjajila.

Kako izgleda računica s tabletama interne trgovačke marke, e to doista ne znam i ne vjerujem da bi netko "prokurv´o" vodeću formulu deterdženta za strojno pranje u smjeru nekog parf. lanca i da bi to onda bio neki bumerang za dotičnu multinacionalnu kompaniju.

To nitko ne radi - da siječe "brand" granu na kojoj sjedi. Uostalom, to je najskuplji od svih deterdženata:

20 g u tableti pa 50 tableta u kg - ako je cijena 0,70 kn/tableti ispada da kg košta 35 kn iliti cca 5 eura

vs deterdžent za strojno pranje rublja gdje Ariel košta 2 eura po kg.

Marija6568
30.01.2011., 23:21
mali grizzly, dobila sam na dar (za more) koristenu sudjericu u kojoj je ostalo soli. Da li mislis da ce ponovno raditi, ako se sol zadrzala u nekoristenoj sudjerici (6 mj.)?

mali grizzly
31.01.2011., 00:01
Kad se radi o starijim suđericama, viđa se nagriženost žičanih obujmica crijeva zbog toga što spremnik soli navlači vlagu iz okolnog zraka i onda ubrzano korodiraju. Novije suđerice imaju sve plastične "naštekance" s gumenim brtvama i kad se radi o toj novoj generaciji, tog rizika nema. Drugim riječima, sol kao takva može samo pojačati koroziju tih obujmica i eventualno ako neka pukne onda slijedi izljev vode s te lokacije na perilici.
Ako su obujmice zdrave, to što je ostalo soli u perilici ne igra ama baš nikakvu ulogu...

Sol je dio sustava kationskog izmjenjivača gdje Na+ ioni iz NaCl odguravaju ione kalcija i magnezija (to je ta tvrdoća vode), a to se zbiva na polimerskoj supstanciji unutar naprave za omekšavanje vode. U zbilji su to kuglice polimerske smole ili mrvuljci. Životni vijek polimerske smole je 7-8 godina odnosno nešto manje ako se vrlo često koristi suđerica i nakon toga gubi funkciju, ali se ništa bitno ne zbiva nego je voda slabije omekšana.

Kako je zamjena skupa jer to traži dosta rada (naprava je cca 300 kn) dolje u podnici - u tom slučaju kad oslabi kationski izmjenjivač, jednostavno koristite 3u1 (All in One ili kako već to marketinški ne nazivaju) tablete s fosfatnom rutom omekšavanja vode koja je neovisna o kationskom izmjenjivaču u podnici suđerice. Jest da radi samo do 21 dH tvrdoće vode, ali bolje "proteze" u kemijskom smislu za oslabljenu funkciju omekšivača jednostavno nema.

Zaključno - samo je rizik da je korozija načela obujmice crijeva negdje zbog soli i proteka vremena...

Sanja :o)
31.01.2011., 05:48
Evo, da i ja postvim pitanje doktoru grizzlyu ;)

Kuhinja namontirana, ugrađena nova Blombergova perilica. I, idemo prvi put oprati suđe. Stavili na kratko pranje (35 stupnjeva, 30 min) jer je suđe samo trebalo isprati. Perilica gotova, otvorimo ju, a dolje voda! :ne zna: kao da uopće nije povukla vodu?!

Vjerujem da je sve dobro spojeno, iako bi i to trebalo provjeriti. Prije nego što pozovemo servis - jel imaš ideju što bi moglo biti?

mali grizzly
31.01.2011., 07:13
Odvodna pumpa nailazi na otpor dolje u sifonu ispod sudopera ili duž odvodnog crijeva!

Da bi to eliminirali kao opciju, trebate skinuti odvodno crijevo sa sifona i postaviti dolje neku kantu ili posudu cca 15 L volumena.

Onda nek netko drži crijevo iznad te kante (onako u pregibu da ostane tražena visina crijeva cca 5oo mm iznad poda), a opet uključite perilicu na isti program (tuširanje samo).

Mlaz odvoda mora biti debeo, onako silovit i bez curkavosti...

Zaboravio sam reći da prethodno spužvom pokupite spomenutu vodu koju je zaostala u perilici (nemojte naginjati perilicu da iz nje izlijete vodu ni pod razno jer bi mogli oštetiti motor u podnici odnosno curnut će voda).

Kako je kuhinja tek montirana, opcija je također da je majstor prignječio negdje odvodno crijevo i pomno pregledajte baterijskom svjetiljkom odvodno crijevo cijelom dužinom, da li je negdje pritisnuto eventualno... Onda pumpa ne može raditi jer je meh. blokada crijeva.

Sumnjam da je nova perilica kriva odnosno da ima u startu kvar odvodne pumpe ili programatorskog modula koji kontrolira pumpu.

Marija6568
31.01.2011., 08:51
Dr. Grizzly, puno hvala, bas si me ponovno razveselio! Naime imam nekih problema sa kozom na rukama, pa mi je itekako potrebna sudjerica!!

mali grizzly
31.01.2011., 09:05
Vrijedi isto pravilo, odnosno neovisno o tome da li je posve nova ili dugo izvan upotrebe, odvrnete čep spremnika za sol dolje u podu suđerice i ulijete unutra cijeli bokal vode (1-2 L) iz slavine. Zašto? Zato jer kationski izmjenjivač radi jedino preko slane otopine odnosno uzalud sol dolje u spremniku, ako nema vode. Kasnije, programator preko elektroventila uvijek svrne dio vode iz aktualnog pranja u spremnik za sol i to više nije potrebno raditi...

Profi suđerice za restorane imaju dva spremnika za sol jer one rade izuzetno kratko (desetak minuta) i onda se voda ne bi stigla omekšati prethodno jer osim što otopina mora biti "slana juhica" - mora i proći neko vrijeme prije nego što kationi (Na s jedne i Ca i Mg s druge strane) zamijene mjesta. Zato su to riješili s udvojenim spremnikom pa dok jedan sudjeluje u aktualnom pranju, u drugom se voda omekšava za iduće pranje.

Samo ulijte vodu unutra i napunite eventualno spremnik s još soli i ne bi trebalo biti problema, izuzevši ako je neka obujmica nagrižena od vlage.

toprek
31.01.2011., 19:52
i ja imam problem sa Bosch perilicom,naime nakon starta cuje se zujanje pumpe nekol minuta mehanicki programator pomjeri se za nekoliko stupnjeva i tu zablokira.mrezica na crijevu od dovoda vode je potpuno cista a takodje i unutarnji filteri.svaki savjet bi dobro dosao..

mali grizzly
31.01.2011., 20:23
i ja imam problem sa Bosch perilicom,naime nakon starta cuje se zujanje pumpe nekol minuta mehanicki programator pomjeri se za nekoliko stupnjeva i tu zablokira.mrezica na crijevu od dovoda vode je potpuno cista a takodje i unutarnji filteri.svaki savjet bi dobro dosao..

Bosch/Siemens ( i sve ostale) startaju ovako:

30-60 sekundi prvo ispumpavaju vodu kad se uključi start programa (zašto? zato da izbace vodu koja se slila iz prljavih posuda, šalica i tome slično)

laaah-laaah-laaah..............

onda uzimaju svježu vodu iz slavine i to traje cca 1 minutu

zvuk žuborenja

nakon toga starta s radom glavna (optočna) pumpa i preko mlaznica voda "šiba" po posudama na košarama

kreeeš kreeeeš kreeeš.....


Znači, trebate mi reći da li se čuje zuj pumpe odmah ili nakon što uzme svježu vodu.

Problem bi mogao biti:

odvodna pumpa (dotrajala pa zuji)

semering glavne pumpe koji je probio i voda je pokupila masnoću iz ležaja motora pa on stoji (zuji)

Marija6568
31.01.2011., 23:53
Dotore, puno hvala! "otvorili ste mi oci" i naravno spasili ruke!

Sanja :o)
01.02.2011., 06:10
Odvodna pumpa nailazi na otpor dolje u sifonu ispod sudopera ili duž odvodnog crijeva!

Da bi to eliminirali kao opciju, trebate skinuti odvodno crijevo sa sifona i postaviti dolje neku kantu ili posudu cca 15 L volumena.

Onda nek netko drži crijevo iznad te kante (onako u pregibu da ostane tražena visina crijeva cca 5oo mm iznad poda), a opet uključite perilicu na isti program (tuširanje samo).

Mlaz odvoda mora biti debeo, onako silovit i bez curkavosti...

Zaboravio sam reći da prethodno spužvom pokupite spomenutu vodu koju je zaostala u perilici (nemojte naginjati perilicu da iz nje izlijete vodu ni pod razno jer bi mogli oštetiti motor u podnici odnosno curnut će voda).

Kako je kuhinja tek montirana, opcija je također da je majstor prignječio negdje odvodno crijevo i pomno pregledajte baterijskom svjetiljkom odvodno crijevo cijelom dužinom, da li je negdje pritisnuto eventualno... Onda pumpa ne može raditi jer je meh. blokada crijeva.

Sumnjam da je nova perilica kriva odnosno da ima u startu kvar odvodne pumpe ili programatorskog modula koji kontrolira pumpu.

Srećom, imao si pravo :) stvar je bila u sifonu - majstor koji nam je spajao perilicu nije sa sifona skinuo onaj čep za odvod perilice :rolleyes:

Tnx :)

mali grizzly
01.02.2011., 06:53
Nego prčka ljudima po kuhinjama odnosno krajnji učinak je samo gnjev gospodarice i otkazivanje suđerice.

Usput budi rečeno, u slučaju suđerica priključenih na sifon je pametno održavati odvod bolje nego što se to čini inače (čekati dok se zaštopa pa onda ručno gumom probijati). Neke suđerice su dosta osjetljive na odvod jer danas to sve nadzire elektronika i onda mogu zbrejkati u slučaju da odvod nije propusan.

Savjet: u nekom ritmu 3-4 tjedna ulijte unutra Mr. Muscolo gel ili slično sredstvo za čišćenje sifona, onako na redovitoj bazi i bez obzira na subjektivnu procjenu je li zaštopano ili ne.

Suđerica sama po sebi ne doprinosi zaštopavanju sifona jer su dva (makro i mikro) sita ispred odvodne pumpe i veći komadići zaostanu prethodno na njima.

Ali, ono svakodnevno u kuhinji (čišćenje mrkve, krumpira, ostaci s tanjura) zaštopa sifon vremenom i onda suđerica nailazi na probleme. Onaj isprekidani ritam rada odvodne pumpe (10 sekundi radi pa 10 sekundi pauza pa 10 sekundi radi) je baš tome namijenjeno da i poluzaštopani sifon može ipak progutati vodu.

toprek
01.02.2011., 17:52
Bosch/Siemens ( i sve ostale) startaju ovako:

30-60 sekundi prvo ispumpavaju vodu kad se uključi start programa (zašto? zato da izbace vodu koja se slila iz prljavih posuda, šalica i tome slično)

laaah-laaah-laaah..............

onda uzimaju svježu vodu iz slavine i to traje cca 1 minutu

zvuk žuborenja

nakon toga starta s radom glavna (optočna) pumpa i preko mlaznica voda "šiba" po posudama na košarama

kreeeš kreeeeš kreeeš.....


Znači, trebate mi reći da li se čuje zuj pumpe odmah ili nakon što uzme svježu vodu.

Problem bi mogao biti:

odvodna pumpa (dotrajala pa zuji)

semering glavne pumpe koji je probio i voda je pokupila masnoću iz ležaja motora pa on stoji (zuji)

sipao sam vodu u filter na dnu,i odvodna pumpa izbaci svu vodu,nakon toga
programator se pomjeri i tu je kraj,nista se vise ne desava,uopste ne prima vodu,kad je otvorim potpuno je suva

mali grizzly
01.02.2011., 19:55
Suđerice su vrlo avangardni "vodokotlići" odnosno imaju baš kao i te sanitarne naprave plovak.

Ne znam koliko je stara suđerica i morate mi napisati tip i model s prednje ploče da pogledam na Bosch portalu kakav sustav plovka ima suđerica.

Starije imaju plovak gore u lijevom vertikalnom zidu, kao dio labirinta. To obično nije problem za očistiti, ako se radi samo o plovku - odnosno ako nije zaštopan neki od kanalića labirinta s naslagama kamenca.

Tip i sve ono E.Nr itd. pa ćemo onda dalje...

Glavna pumpa ne radi odnosno samo zuji jer nema vode i nemojte forsirati da ostaje u toj poziciji programatora kad zuji jer je njen semering suh i onda stradava.