PDA

View Full Version : Problemi s perilicama posuđa


stranice : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14

mali grizzly
13.04.2012., 19:51
Dakle, ne znam da li ima perilica elektronsko odbrojavanje ili ne...

Ako ima, taj opis odgovara tzv. predugom izvršavanju programa i onda na zaslonu ostaje 1 minuta stalno. To je poruka serviseru da nešto ne štima s odvijanjem programa odnosno da npr. nije dovoljan dotok iz slavine, perilica se predugo puni i onda premašen vremenski prozor dotičnog programa. Dakle, nije velik kvar nego se samo odvija izvan predviđenih vremenskih okvira.

Ako nema zaslon, onda bi to ostajanje na "četka" znaku bilo analogno ostajanju na 1 min u slučaju zaslona.

Da ne duljim, bilo bi uputno odvinuti dovod vode (holender ispod slavine) i pogledati da li nema nekih mrvuljaka koji su aterirali na mrežicu unutra iz vodovoda pa je smanjen dotok. Također uputno odvinuti više slavinu da se poboljša ritam punjenja.

Perilica je nova, pod jamstvom i taj opis mi liči da nešto nije u redu s nekim od okolnih lokalnih uvjeta (dovod, odvod)...

flicka
14.04.2012., 10:53
Puno hvala Mali Grizli na odgovoru i smjernicama.

inra
15.04.2012., 15:13
evo i mene s problemom :)

u pitanju je candy CDI 3515 perilica, potpuno ugradbena, stara nešto manje od 2 godine. još pod garancijom. prije 2 tjedna je promijenjen grijač i par dana je bilo ok, a sada opet problem. imam osjećaj kao da ne dovede pranje do kraja. kada je sve normalno ona pere i onda pred kraj je u nekom kao stanju mirovanja pola sata pa i više i onda odradi još minutu i to je to. kad je otvoriš u njoj je para i vruće je i sve 5. a sada nakon tog mirovanja počne se oglašavati zvučni signal koji ne prestaje i svjetlo programske tipke treperi. kad otvorim perilicu unutra nema pare i nije vruće. posuđe je kao oprano, ali baš kao da mu je falila još minuta da bude blistavo čisto.

otvarala sam je u pranju i grijač radi. sve je zapareno i vrelo unutra. sol dodala, sjaj također. ima li netko ideju šta bi moglo biti?

ps. za pranje najviše koristim somat gel, somat sjaj, a sol koju kupim.

mali grizzly
15.04.2012., 16:54
Razlog je što je ubojica grijača magnezij koji na njima izdube rupu, kao karijes zubu.

E po nekom defaultu, ako je omekšavanje vode onda nema ni magnezij iona jer se u ionskom izmjenjivaču odvija "trampa" Na (iz soli) za Ca i Mg.

Posljedično je iznimna rijetkost da odu grijači u suđericama jer rade u omekšaloj vodi, barem kad je u pitanju standardni kvar koji se viđa npr. na bojlerima - odnosno nagrizena galvanska prevlaka zbog tvrde vode...

Drugo, taj konkretan kvar je malo zbunjujući jer se odvija u krajnjoj fazi programa kad na scenu nastupa sušenje.

Po nekom klasičnom scenariju kondenzacijskog sušenja, voda se sruči iz vodovoda u rostfrei školjku i kako ima 15 C tipično, ohladi stijenke.

Onda para s posuda prelazi na hladnu stijenku i tamo kondenzira u kapljice koje se sliju u podnicu. Odvodna pumpa na samom kraju sušenja ispumpa ono što se slilo i gotova faza sušenja.

Varijanta sušenja kondenzacijskim načinom je da se preko posebnog otvora u vertikalnoj stijenci recirkulira topao zrak pun pare iz suđerice s hladnim zrakom iz okolnog prostora koji se pusti u plastičnu pregradu vertikalne stijenke. Opet nastaje kondenzacija na kontakt plohama i kondenzat se slije dolje u podnicu, a pumpa ga ispumpa.
Taj zadnji način npr. koristi Miele u svojim suđericama.

Dakle, da bi nešto zapištalo u zadnjem momentu kad treba odvodna pumpa odraditi svoje, tj. ispumpati kondenziranu vodu - eto ne vidim druge mogućnosti nego sama odvodna pumpa da je dotrajala ili programatorski modul.

Očistite one tubusne filtre dolje u podnici da nije kakva prepreka tipa čačkalica ili nešto, ali opet mi 2 godine se čini prekratko razdoblje da bi otkazala odvodna pumpa i stvarno zbunjen opisom kvara.

U takvim situacijama vječno pada sumnja na programator!

Maste-r
16.04.2012., 17:27
Skinite ukrasne kapice na 2 vijka sprijeda na lijevoj vertikalnoj stranici i onda ih odvijte. Odvijte i 2 vijka straga i onda pokretom ruke prema gore "posmaknite" lijevu vertikalnu stranicu suđerice.
Stavite slike na imageshack ili sličan servis, ako se ne snalazite...

Na lijevoj strani je labirint (sustav prozirnih plastičnih pregrada u kojima se kreću stupci vode) i pogledajte da li ima plovak. Plovak izgleda kao kutija tik-tak bombona i kreće se unutar vertikalnog kanala, a gore "trkne" o mikroprekidač.

Mikroprekidač izljuštite odvijačem s plast. površine i maknite u stranu, a onda izvucite plovak i stavite ga da se namače u neko sredstvo za skidanje kamenca (Cillit Bang, limunska kiselina) sat-dva. Za to vrijeme štapićem za uši očistite unutr. stranice okomitog kanala da ne bi zapinjao kasnije.
Vratite plovak natrag, vratite mikroprekidač na klipsne i probajte sada...

Ako nema plovka, onda ima reguliran vodostaj preko hidrostata/presostata i to komplicira situaciju jer su ti majušni hidrostati teško dobavljivi (za razliku od hidrostata perilica rublja).

U krajnjoj liniji, može biti i kvar programatora i onda je to adio situacija jer na 8 godina staroj se ne isplati...
Riješeno...začepio se labirint s desne strane...kamenac...:)

pata_fix
16.04.2012., 17:59
moram se i ovdje ukljucit jer naravno, kad ti crkne perilica za ves da te pocne zajebavat i ova za sudje :503: da pokusam sto krace sve objasnit... sve bilo ok do uskrsa.onda sam nadosipaval sol i malo mi se prosulo okolo i tak sam puknul na pranje. i 2 pranja nakon tog, sudje je slano nakon zavrsetka pranja !!!! slano ! bijeli film je na svom sudju! pop.zdit cu :mad: danas sam skuzil da je neki ko smedji flek dolje oko te rupe za sol, znaci na prijelazu inoxa i te plastike od spremnika soli (ak me kuzite). i jos nekaj, kad se odsarafi cep spremnika za sol ona guma na tom cepu ispada, je moguce da to ne dihta pa da sol curi van??? lud sam blago receno !! em kaj moramo prat robu kod rodbine dok ne dojde nova perilica sad nas jos i ova za sudje .ebe u zdrav mozak :mad: sam da napomenem, pun spremnik soli se potrosil u 10 pranja i onda je bilo par pranja bez soli tj dok je svijetlila lampica i onda je bilo skoro ok... ima pomoci il da peremo bez soli i bok??

mali grizzly helppp ...

mali grizzly
16.04.2012., 19:02
Iako postoji jako komplicirana metoda da se nešto ipak pokuša spasiti neutralizacijom limunskom kiselinom, ipak je vjerojatnije da je nepovratno upropašten.

Dakle, za buduće situacije:

Kad se dosipava sol, energično se bokalom vode zapljusne sve oko otvorenog čepa i provjeri se vizualno da nema naslaga (skorenih!) na gumenoj membrani u nutrini čepa. Onda, dakle sve temeljito isprano svježom vodom iz slavine - pomno se zatvori kanisterski čep i to tako da se uvine onako "pošteno".

Svaka nonšalancija oko zatvaranja spremnika za sol se skupo plati kasnije jer prodor otopine za pranje upropasti polimersku smolu, čiji mrvuljci su mjesta ionske zamjene (Na iz soli za Ca i Mg iz vode). Ta smola je definitivno gotova ako je u dodiru s deterdžentom!

Posljedica - zamjena ionskog omekšivača je trošak komponente cca 200-400 kn, ovisno o brandu i modelu, ali treba raskopati pola podnice i perilicu tumbati na bok. Tolerancija je takva da bukvalno ide van "vadičepom", a stavlja se unutra "žlicom za cipele"... Tako da je gadan posao zbog malog raspoloživog prostora i treba rotirati tu "bačvicu" dok se točno ne dobije kut pod kojim izlazi van, a naravno i novu treba isto tako položiti pod kutem pod kojim ipak ide unutra. Stvarno ne znam koliko serviser to zaračunava i da li se isplati.

Što sada?

Ništa, zatvorite čep, smanjite sjajilo na minimum (1) ili nulu, smanjite sol na minimum i dalje koristite isključivo Finish Quantum tablete za pranje. One su najbolje jer imaju fosfate za omekšavanje (do dH 21) i ne ovisite dalje o ionskom omekšivaču. Jest da koštaju (cca 1,5 kn/komad), ali drugačije ne bi išlo jer jedino što sada spašava suđericu je koristiti alternativan put omekšavanja preko fosfata u tabletama.

Ako i dalje ne dolazi do prodora slanog iz propalog omekšivača! Onda adio...

pata_fix
16.04.2012., 19:36
issss ubicu se! perilica je u funkciji tek 9 mjeseci. doduse stajala je u sobi original zapakirana valjda 4 il 5 god.... a nist, kad se potrosi sva sol, prat cemo bez nje i bok :p

mali grizzly
16.04.2012., 19:45
Primjerice, ionski omekšivač za Candy je 200 i nešto kn uklj. 1 elektroventil
Ionski omekšivač za Bosch/Siemens je blizu 400 kn uklj. 2 elektroventila


http://batis.hr/perilice.php?id=39&vrsta=22&id2=21

Tu se vidi od Candy, pod nazivom (netočnim!) Dozirna posuda za sol

Vidite da je u desnom dijelu žućkasta polimerska smola, a u lijevom dijelu slike je čep za dopunjavanje sa soli. U slučaju da bi ušao deterdžent unutra, adio...

Vidi se i jedan elektroventil koji pripada ionskom omekšivaču...

Odmah zatvorite potrošnju soli jer od toga nema više vajde odnosno iz te slane "juhe" se više ne razmjenjuju ioni. Čim se pojavio bjelkasti film na posudama, gotov je omekšivač...

pata_fix
16.04.2012., 22:22
perilica je Candy CDF322AX
http://www.jeftinije.hr/kucanski-aparati/pranje-i-ciscenje/perilice-posuda/candy-samostalna-perilica-posuda-cdf-322-ax_-_CX000758AE
tnx mali grizzly na odgovorima... stvarno ste strucnjak i skidam kapu :top:

inra
16.04.2012., 22:30
Razlog je što je ubojica grijača magnezij koji na njima izdube rupu, kao karijes zubu. ...hvala na iscrpnom odgovoru. filtere sam već čistila, ne pomaže. ma znala sam da nije nešto jednostavno:) sutra zovem meštre pa neka oni rade što treba.

mali grizzly
16.04.2012., 22:48
Ne znam točno cijenu jer batis.hr za gotovinu nudi čini mi se 20 ili 25 % popust ako je preko 200 ili 250 kn i onda to ispadne prilično povoljno...

Dajte nazovite batis.hr pa neka provjere preko online baze podataka je li taj omekšivač Candy OK i za dotičnu perilicu suđa i kolika bi bila cijena, kad se sve to prebije s popustom...

U načelu, ima recimo 1-1 1/2 h posla s time i još računaju extra i dolazak pa onda slijedom neke sadašnje tržišne logike, recimo 400 do 500 kn bi vas mogao koštati majstor.

Možete i sami, ali morate biti jako iskusni i obazrivi jer tumbanje perilice na bok znači opasnost od preljeva i možete napraviti veliku štetu s vodom koja skonča na elektrosklopovima ili motoru...
.................................................. .................................................. ....

Što se tiče ove druge Candy koja je još pod jamstvenim rokom, nek se potrude i zamijene što treba dok traje ta garancija - iako mislim da neće biti prevelike sreće s tom perilicom odnosno recimo da nikad nisam vidio kvar tunelskog grijača na Bosch/Siemens suđericama jer su čisti i blješte i nakon 7-8 godina kad griju u omekšaloj vodi.

Preostaje jedino loša kvaliteta Candy grijača, a što se tiče elektronskih sklopova - to im je slabost i kad se radi o suđericama i perilicama rublja jer kupuju elektroničke sklopove na dalekoistočnim adresama i gledaju proći što jeftinije...

bbramko
18.04.2012., 21:55
http://img846.imageshack.us/img846/1020/slika132.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/846/slika132.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

mali grizzly
18.04.2012., 22:09
http://moj-link.com/2011/11/03/moji-omiljeni-servisi-za-pohranu-fotografija-u-oblaku/#more-792

Probajte neki drugi servis za pohranu fotografija!

filoz
25.04.2012., 11:57
Imam problema sa perilicom za suđe Quadro DW-S6050.

http://www.tehnomanija.rs/masine-za-pranje-sudova/quadro-sudomasina-dw-s6050-s.html

Na svim programima pranja, perilica uzme vodu i nakon pola sata upale se one lampice za isprianje i sušenje, počnu blinkat i perilica skroz stane, nit povuče deterdžent nit opere suđe.

U čem bi mogao biti problem, ima li netko preporuku za majstora na području Zagreb istok koji me neće oderat?

Hvala

mali grizzly
25.04.2012., 13:33
Da li se čuje ropot iz perilice posljednjih tjedana odnosno neko cijukanje, škripuckanje ili sličan nenormalan zvuk?

Možda je procurjelo na semeringu (kružna gumena brtva) osovine optočne pumpe pa je vruća voda s deterdžentom "uzela" mazivo prednjem ležaju rotora.

U tom slučaju motor radi pod većim opterećenjem jer osovina nije uležajena kako treba pa se namot više grije, a i temperatura okolnog ambijenta raste grijanjem vode pa bi to u konačnici dovelo do uključivanja zaštite.

Probajte na programu samo tuširanje, koji je vrlo kratak!? Tamo ne bi smjelo biti problema...

Ključno je da li se čula povećana buka i gore navedeni zvukovi!?

Inače, glavna pumpa za Quadro je negdje približno 600 kn kao rezervni dio, ali tu ima dosta posla dok se to izvadi i stavi nova u podnicu.

Nekoliko godina star Quadro aparat se jedva isplati popravljati, osim ako nije sitnica od par stotina kn!

mali grizzly
25.04.2012., 13:52
Međutim, sada sam se sjetio da Quadro (inem.hr - to je njihova etiketa i nema proizvodnje nego samo uvoz) zna imati problema i s grijačima.

Netipično za suđerice jer grijači peru u posve omekšaloj vodi i onda traju li traju... Nema klasičnog ubojice grijača zvanog Mg jer njega u ionskom omekšivaču eliminiraju s ionima Na.

Znači, otprilike nakon pola sata bi po nekom scenariju suđerica morala dosegnuti nazivnu temperaturu dotičnog programa i moguće da je ne dosegne pa programator zbrejka ciklus jer je prijeđen vremenski okvir.

Budite ljubazni pa otprilike nakon 20-25 minuta naglo otvorite vrata suđerice i uvjerite se da je otopina pranja vruća, a možete i preko dlana prislonjenog na oplošje suđerice ustanoviti da li je unutra došlo do rasta temperature.

I opet bi suđerica trebala raditi OK na vrlo kratkom programu samo tuširanje jer se tamo ne grije voda...

filoz
25.04.2012., 20:23
Budite ljubazni pa otprilike nakon 20-25 minuta naglo otvorite vrata suđerice i uvjerite se da je otopina pranja vruća, a možete i preko dlana prislonjenog na oplošje suđerice ustanoviti da li je unutra došlo do rasta temperature.

Hvala za pomoć.

Tuširanje odradi do kraja, a otopina se uopće ne zagrije, znači vjerovatno je problem u grijaču kako ste sami rekli.

Po Vašem mišljenju, isplati li se to popravljati i kod koga?

mali grizzly
25.04.2012., 20:46
Tako da nemam ni otprilike ideju gdje bi to mogli popravljati, izuzevši službene servise oglašene na njihovoj str.--- inem.hr

Koliko znam, batis.hr ne drži dijelove za Quadro kad se radi o suđericama, ali budite ljubazni pa nazovite i pitajte kolika bi bila cijena grijača, možda imaju zamjenski tip.

Problem je što se radi o suđericama "s koca i konopca", kako vele u Slavoniji, odnosno mogu biti kineske, talijanske, turske itd. Pa neće biti lako ni onima u batis.hr identificirati o čijoj suđerici se zapravo radi jer Quadro je samo etiketa i ništa više.
Moguć zaplet je i da je otišlo nešto (relej) na ploči programatora što upravlja grijačem jer su to relativno velike struje u momentu ukapčanja grijača tako da morate biti spremni i na to.

Upalo mi u oči da se baš na Quadro suđericama često kvare grijači, a vjerujte da su suđerice neka "milina" inače za grijače jer su stalno u omekšaloj vodi i nema niti naslaga (Ca soli) niti magnezija (koji izdube grijač kao karijes zub). Pa nema drugog objašnjenja nego očajna kvaliteta grijača i možda je tu "sačekuša" odnosno namjerno naprave lošu galvansku prevlaku grijača i kasnije napale cijenu tom rezervnom dijelu.

Žao mi je, ali mislim da bi mogli nazvati ili batis.hr koji su ZG Zapad ili Kralj rezervni dijelovi (progooglajte) koji su ZG Istok i eventualno tamo nek vam daju informacije tko se time bavi od majstora. Nemam sa servisima uopće nekih konkretnih iskustava!

ivanablue
03.05.2012., 08:09
Imam Beko perilicu staru 3 godine, i do prije dva dana je sve bilo ok. Međutim već mi kod zadnja 2 pranja nije rastopilo tabletu (koristim Finish powerball), nego je tableta ostala na dnu perilice na pola otopljena. Suđe djeluje oprano, ali ima tragove praška....
Ima ko kakva iskustva s tim?

mali grizzly
03.05.2012., 09:46
Ukratko, otvorite naglo suđericu negdje na 20. minuti programa i uvjerite se da je podnica puna vode. Ako je nivelacija OK, mora biti ispunjena cijela podnica negdje do razine 1-2 cm do donjeg ruba vrata.

Ako je vodostaj niži, onda tableta biva djelomično otopljena. U tom slučaju, iz slavine ulijte 2 L vode cca u neki vrč ili bocu pa u 20. minuti ili tu negdje dotočite u podnicu da se digne vodostaj. Pa onda pogledajte da li je zaostalo tablete ili ne... Ako nije, vjerojatno labirint suđerice ili plovak/hidrostat (ovisno što regulira vodostaj) imaju neki problem.

srdanz
06.05.2012., 02:39
poštovani,

redoviti čitač,prvi upit

kupili smo perilicu miele prije godinu dana,koristimo je po P.S.-u (sol,prašak.sjajilo) sve super,pere za 10.
cijena 5000.00 Kn.Ali,mora bit neki ali,košara nam ne odgovara(kaže supruga da je dio za lonce donje košare malo mali)
bili u zastupstvu za Hrvatsku u Zagrebu (Buzin) cijena boli glava-1.200 do 1.500 Kn.za košaru drugačijeg rasporeda koji baj d vej opet ne odgovara.
Supruga kaže da je njoj u staroj mašini candy bio super raspored.

Molim odgovor ,da li je moguće postojeću košaru malo ¨izmesariti¨ (odrezati dio koji smeta,kako kasnije sprječiti da odrezani dio ne korodira?
da li je moguće uzesti košaru drugog proizvođača,ili oni rade točno samo za svoje modele.

zahvaljujem i pozdravljam

mali grizzly
06.05.2012., 07:07
Što se tiče donje košare za Miele, nedostaje podatak da li se radi o 45 ili 60 cm suđerici jer me čudi da na 60 cm nema mjesta za lonce.

Košare su specifične za svakog proizvođača odnosno nije toliko kritična dimenzija onako općenito koliko točna mjera za uklizavanje kotačića i tu je glavni zaplet. Ne sumnjam da ima astronomsku cijenu, već za Bosch su 100 eura komad.

Košare se ne smiju rezati jer je već relativan problem kad korodiraju zbog dotrajalosti pa onda u otopini za pranje skončaju djelići hrđe i nastaje cijeli niz problema s mrljama od sekundarne korozije koje se nalaze posvuda, najviše na priboru za jelo. Tako da ni u ludilu probati tako nešto!

srdanz
06.05.2012., 22:34
poštovani,

radi se o tipu perilice:miele G 1022 SC
ispravak natočnog navoda glede cijene:
cijena perilice:5.990 kn.( odjednom-međutim mi smo uzeli na kredit)
sol:22.50
sjajlilo:36
prašak:71 kn.
total cost.201.17 x 36 rata--7242.12 kn.
++cijena montaže,900 kn.(odvodna cijev dulja od predviđenog+ uštimavanje itd.)
suma sumarum:8.142.12 kn.-(strašno puno)
ali vrijedi svake kune.
i sad da li je potrebno neko dodatno pranje iste tipa:jednom mjesečno, soda ili limunska kiselina etc.etc.

u životu se pokušam rukovoditi teorijom:nisam dovoljno bogat......
i ako neznaš šta je dobro pitaj šta je skupo itd.
i sad jeli to puno ,vjerovatno jest,ali svaka luda ima svoje veselje.

na ovom forum sam naučio ponešto o zadanoj temi ( mali grizzly ne znam čime se u životu bavite,ali skidam Vam kapu do poda) i zahvaljujem ostalim forumašima, i ako Vi kažete da je to nemoguća misija onda je to to.
Meni je bila dobra i stare perilica (žena vulgaris) pa ću se valjda naviknuti i na
ovu košaru neprimjernih dimenzija.

srdačan pozdrav

mali grizzly
06.05.2012., 23:22
Nego zbog loših navada pojedinih korisnika da stavljaju u suđericu posude na kojima ima još obilje ostataka hrane.

Bolje rečeno, tako se to radi u SAD i tamošnje suđerice imaju posebnu kazetu u koju spadaju ostaci hrane i koja se može vaditi van - što je izazvalo užas Bosch inženjera koji zagovaraju posve suprotan koncept, da se ostaci hrane temeljito properu i onda se tako već proprano suđe stavlja u suđericu. Naime, tamo je to (manjak kazete za otpatke hrane) relativna mana njihovih suđerica koje se proizvode i u SAD i kupci baš to "traže".

Dakako, iz aspekta mikrobiologije gdje je znano svaki ostatak hrane potencijalno mjesto gdje se razmnožavaju zatim bakterije i plijesni - samo je jedna strana u pravu i to apsolutno...

I da se vratim na pitanje - pranje same suđerice ima smisla jedino ako ste korisnik tog ajmo reć nehajnog, američkog tipa.

Inače se nema što prati u samoj suđerici - osim ona dva tubusna sita u podnici koja se properu svakog tjedna pod mlazom slavine i onako pritiskajući jagodicama prstiju.

Ali ako je zapah iz suđerice i/ili isključivo koristite Eco program (50 C nije dosta za rastvoriti masnoće i barem jednom mjesečno mora ići temperatura 65 ili 70 C da se ne nataloži masni film) - onda je uputno kupiti posebno sredstvo za suđerice (Finish, Somat i dr.) koje obično ima termolabilan čep i "sunovrati" se u košaricu za pribor ili uglavi među šiljke košare s čepom prema podnici pa se onda opere intenziv (70) na "prazno".

Limunska nema smisla kod suđerica jer po defaultu peru samo u omekšaloj vodi i eventualne zaostatke kamenca duž brtve ili na sličnim mjestima možete lakoćom otkloniti vaticom namočenom u ocat.

Limunska (1/2 kg) je odlična za perilice rublja jer tamo ima oho ho kamenca, naročito stare perilice koje su još prale s prijašnjom generacijom deterdženata. Novi imaju izdašno fosfata u sebi pa to više nije tako velik problem jer su ustanovili da se preko jeftinih fosfata štedi na skupljim sastojcima koji onda peru bolje u omekšaloj vodi.

I što se tiče nove košare za Miele - imam iskustvo s donjom košarom Bosch koja je pola šiljci za tanjure i slično, a pola sklopivi šiljci.

Nikad nisam koristio sa šiljcima koji su dignuti i meni to savršeno odgovara za veće posude (lonci, tave i dr.).

Jedino da nađete nekog šefa trgovine bijelom tehnikom pa da vam tijekom nedjelje posudi košare iz nekoliko tipova suđerica i da ih konkretno isprobate. Iako, 99 % neće biti pasent jer košara već na samim vratima ima vodilice (oni utisnuti bridovi) i kotači imaju dvojni promjer (nalik onima na željeznici) da se odmah uglave stabilno dok je još otvorena suđerica.

Tako da već prvi detalj unosi skepsu, a da se ne govori da dimenzije košara znaju varirati po najmanje 1-2 cm...

Fantomlat
07.05.2012., 09:29
poštovani,

radi se o tipu perilice:miele G 1022 SC
ispravak natočnog navoda glede cijene:
cijena perilice:5.990 kn.( odjednom-međutim mi smo uzeli na kredit)
sol:22.50
sjajlilo:36
prašak:71 kn.
i sad da li je potrebno neko dodatno pranje iste tipa:jednom mjesečno, soda ili limunska kiselina etc.etc.

srdačan pozdrav
Glede soli i sjajila,pretpostavljam da ste uzeli Finish,koji je relativno skup.Skrećem vam pažnju,ukoliko ste u Zagrebu,da te stvari kupujete u Mulleru ( City Centar One ili Muller na Jelačić Trgu)gdje ćete proći puno jeftinije.Kod njih je sol ( interna marka BLINK) donedavno stajala 2kg-6,99kn,a sjajilo Blink 1l-9,99kn.Također,tamo ćete naći i Blink sredstvo za ćišćenje suđerice,bočića u pakovanju od 250ml koja je donedavno ( ne znam da li su digli cijenu) stajala 16 ili 17kn.U Drogerie Markt također možete naći takvo pakovanje od 250ml sredstva za čišćenje suđerice,njihovog internog brenda po sličnoj cijeni kao Blink.To je ipak puno povoljnije od takvih stvari koje se prodaju pod imenom Finish.Glede praška i ja ga koristim ponekad na kratkom programu 30 min. jer se brzo rastvori.No kažu da su ipak tablete tehnološki bolja stvar,pogotovo kad se radi o dužem programu i jače zaprljanom posuđu.Ne znam koji ste prašak uzeli i u kojem pakovanju,ali mi se čini da sam zadnji takav ( Finish) platio nekih 40kn/kg što baš i nije povoljno.Glede tableta,uzimam Finish Classic i čini mi se da sam zadnju pošiljku od 72 kom,plaćao 80kn.Prije toga,prošle godine na akciji sam platio 89kn za pakovanje 120 komada,što je relativno povoljno.To su moja iskustva.Od gelova za pranje suđa ,najviše hvale Somat gel kojeg dosad nisam koristio.

mali grizzly
07.05.2012., 10:23
Akcija traje do 9.5.

Njihovo sjajilo je također najviše povoljno, uz napomenu da se znalo viđati i po 7.99 kn za 1 L --- sadašnja cijena mu je 9,99 kn za L što je svejedno znatno povoljnije od npr. Lidl W5 sjajila (14,99 za L)...

Sol možete bez problema koristiti Tuzlansku ili bilo koju drugu kamenu (slovačka, austrijska), ali je cijena porasla na približno 3 kn/kg u maloprodaji u RH pa je onda na rub računice sa specijalnom soli za suđerice int. trg. marki (npr. Lidl W5 sol je 4 kn/kg).

Posebna sol je lakša za rukovanje jer je krupno granulirana, ali zato manje stane u spremnik jer zauzima više mjesta dok se ne otopi.

Ne stavljati u suđerice morske soli jer imaju više netopljivih sastojaka od kamene, a posebice ne tzv. stolne soli koji imaju dodan Mg zbog boljeg okusa. Takvih srećom baš ni nema previše na našem tržištu, ponekad budu uvezene iz Njemačke... Mg je ubojica grijača (ona crna rupa nastane) i onda ne bi imalo smisla omekšavati vodu sa ionima Mg iz takve stolne soli.

ivanak13
07.05.2012., 20:29
Dragi forumaši molim Vas za pomoć!

Radi se o perilici posuđa Quadro DVS 4551 staroj oko 3 godine s time da posljednjih pola godine skoro upće nije bila u uporabi.

Problem je slijedeći:
Normalno se upali,
dopušta izbor programa,
nakon pokretanja programa povlači vodu cca 1,5 litru
i tu priča prestaje stoji upaljena ali se ništa ne dešava i nakon nekoliko pokušaja

(filter u unutrašnjosti oćišćen)
:503:

mali grizzly
07.05.2012., 21:11
Što bi trebala značiti ta fraza?

No, onako školski, svaka suđerica počinje bilo koji ciklus energičnim radom odvodne pumpe u trajanju 1-2 minute da se isprazni od tekućina iz lonaca koje bi se eventualno slile u podnicu. Zvučno, laaaaaaaaaaaaaaaap laaaaaaaaap itd.

Onda stane uzimati svježu vodu iz slavine (čuje se blrrrrrrrrrrrrrrrr zvuk otvorenog elektroventila i žubor vode)..

Vode mora biti do donjeg ruba vrata otprilike odnosno naglo se otvori suđerica i podnica mora biti cijela ispunjena vodom.

Ako nema toliko vode, premašen je vrem. interval punjenja i programator pali alarm ili zbrejka ciklus, ovisno o konkretnoj izvedbi...

Prije tog trenutka, možete sami si pomoći u smjeru dijagnostike kvara da ulijete cca 1,5 do 2 L svježe vode iz slavine u podnicu. Ako nakon toga suđerica krene normalno s ciklusom (počinje raditi glavna pumpa i šibaju mlazevi po rostfrei školjki) - imate problem s vodostajem suđerice...

Za to je najčešće odgovoran zaštopan labirint, a što je izraz za niz plastičnih pregrada u vertikalnoj (obično lijevoj) stijenci gdje ulazi/izlazi/pretače se voda.

Iskopča se iz utičnice, demontira se vertikalna stranica i kako su te pregrade prozirne - vidi se odmah da li treba čišćenje ili ne... Ako treba, onda se skinu crijeva (obujmice se odvinu) i cijeli labirint se skine i izvadi van.

Uspravi se i onda se u njega natoči neko sredstvo protiv kamenca (npr. Cillit Bang iz obližnje samoposluge). Ostavi se preko noći i propere pod tušem pa se sve vrati natrag.

Može biti i kvar programatora, ali ako nakon ručnog "poguranca" od 1-2 L vode iz slavine suđerica proradi -onda je programator OK!

ivanak13
07.05.2012., 22:42
Hvala na savjetu!

Dolio sam vode i pregledao kompletnu unutrašnjost, ali ispočetka ništa.
Uredno usisava višak vode te nakon toga povlači svježu vodu.

Nakon malo promišljanja uključio sam programčić koje je oznaka tuš i tu se izgleda nešto pokrenulo tako da je sada uspješno startan program za pranje čaša na prazno pa ćemo ujutro znati rezultate.

Još jedan put puno hvala i javim ako se opet negdje zablokira al se toplo nadam da neće!!:rolleyes:

mali grizzly
07.05.2012., 22:50
Znači, kad odvodna pumpa završi (ne čuje se više laaaaap laaaap) i kad otvori elektroventil (potiho blllllrrrrrrrrrrrrrrr) onda otvorite vrata i ulijte PET bocu svježe vode cca 1, 5 L.

Ne može onda "usisavati" vodu jer poslije toga odvodna pumpa više ne radi, sve do izbacivanja vode glavnog pranja nakon cca 1 h.

Dodavanje izvanjske svježe vode treba podignuti vodostaj u momentu dok je otvoren elektroventil, da "zavara" suđericu i da nastavi s programom.

Nadam ste da ste shvatili da nema koristi od dodavanja vode a priori ili kasnije kad već programator stane!

ivanak13
08.05.2012., 20:22
Puno hvala mali grizli sve proradilo od stajanja valjda se malo uljenila al sad opet radi i cuje se kao bager al to tako mora biti kada kupujes nesto i nemas pojma o tome!

Sada u novi stan ide Bosch kako si i preporučio, jos jedan put puno hvala i pitanje za kraj za ovu staru perilicu.

Od kada smo je bili kupili stalno smo imali problema sa gumom (brtvom), čak smo je zamjenili bili ali i ova druga voli ispadati čisto da ne bude dosadno kada stavljaš suđe unutra. Jel ima kakav trik oko toga problemčića?

mali grizzly
08.05.2012., 20:36
To su redom neoprenska ljepila, inače tipičan izbor za lijepljenje obuće, kože i sl.
Kad brtva ispadne spontano (ili izvucite van sami), na donju površinu i onaj obrnnuti T, ako ima takav poseban profil, nanesite ljepila uzdužno...
Pričekajte par minuta i onda stisnite te ostavite preko noći.
Poslije toga nema šanse da bi ispadala!

mali grizzly
09.05.2012., 08:19
Imaju i Somat tipa multi u 1, ali je onda cijena 69,90 za 75 kom.

Zapravo to i nije neka akcijska cijena jer su to redovne cijene na njem. tržištu, ali kako smo već svikli na to da plaćamo za istu robu i do 2x više nego na razvijenim tržištima EU - evo, samo informacija da možete povoljno kupiti jedan od vodećih brandova u sferi strojnog pranja suđa.

Pali Mali
09.05.2012., 15:26
Pozdrav svima

Imam problem sa perilicom sudja Candy 110. Na samom dnu glavnih vrata u lijevom i desnom kutu kod pranja kaplje voda. Izvlačila sam brtvu koja ide oko perilice i ponovo ju vraćala ali uvijek isto, voda i dalje curi.

Da li je stvar u brtvi koja ide oko perilice ili u brtvi na samim vratima ?

mali grizzly
09.05.2012., 15:55
Pogledajte razinu vode u suđerici!

Podnica mora biti ispunjena vodom, ali razina mora biti 1-2 cm od donjeg ruba vrata.

Drugim riječim, brtva vrata kod suđerica nije namijenjena brtvljenju "radnog vodostaja" jer razina vode ni ne "dohvaća" tako visoko.

Ona je namijenjena brtvljenju kad vrata budu ošinuta mlazevima vode iz prskalica, a zato i je sakrivena iz rostfrei ruba.

Tako da mi to liči na abnormalno visok vodostaj unutar suđerice, ne na problem s brtvom. Moguće da je brtva dotrajala pa da prokapa i na spomenutu pojavu kad taj dio "dohvate" mlazevi, ali prvo treba isključiti da nije vodostaj previsok.
Zato se uvjerite najprije otvaranjem vrata do koje visine seže voda...

http://www.batis.hr/perilice.php?id=53&vrsta=22&id2=51

kirby67
12.05.2012., 14:16
pozdrav svima ,
novi sam na forumu,pa bih molio nekog tko ima iskustva sa perilicama za pomoć!
Nakon pranja (Bosch 45),suđe ostaje flekavo?
Koristim samo Finish sredstva(sol,sjajilo,tablete)

mali grizzly
12.05.2012., 15:37
Namočite vaticu u ocat i pokušajte prebrisati to "flekavo suđe" -ako ide lakoćom dolje, radi se o kamencu (bijele naslage)...

Ako pak ima kolobare koji se presijavaju u niz boja - onda se radi o problemu s ispiranjem ili sjajilom.

Koliko je stara suđerica? Ionski omekšivač (ona bačvica u dnu ili pak vertikalna ladica slijeva, ovisno o starosti) ima rok trajnosti par tisuća pranja i nakon toga dolazi do nepovratnog kem. zasićenja polimerske smole koja je izmjenjivač iona.

Ili se mora promijeniti ionski omekšivač (bačvica s elektroventilima stoji najmanje 400 kn plus satnica servisera) ili se moraju koristiti tablete tipa 3 u 1 ili više od toga koje kemijski mekšaju vodu koristeći fosfate, dakle neovisno o omekšivaču ugrađenom u suđericu.

Može biti i problem s vodostajem (plovak? ) pa suđerica ne ispire u dosta vode...

Morate malo biti precizniji i navesti više podataka.

Za sada, onako za prvu ruku,kupite u nekoj samoposluzi Quantum Finish tablete i zatvorite sol na 1 i sjajilo na 1 pa da vidimo kako će oprati s najkompletnijom tabletom na tržištu, koja kem. mekša preko fosfata...

kirby67
13.05.2012., 13:29
pozdrav mali grizzly

Suđerica je stara godinu dana,sol je namještena na 5,sjaj na 4.i da sa octom idu ti "flekovi" bijele mrlje lagano dolje.
Danas sam očistio filter na dnu perilice,stavio program na 70° pustio u rad praznu.
Znači vaše iskustvo kaže da pri uporabi Quantum tableta ne treba sol i sjajilo posebno stavljati ?
Hvala za brzi odgovor

mali grizzly
13.05.2012., 15:20
Iznad toga se opet mora koristiti, barem djelomično, omekšivač ugrađen u suđericu. Znači, fosfati sadržani u tabletama, a sve zbog male gramaže oko 20 g ukupno za sve sastojke tablete, ne mogu omekšavati vodu u svim situacijama. Prevedeno, ZG je ili dH 14 (vodocrpilišta oko N. Zagreba) ili dH 24 (ostali dio grada i rubnih dijelova od Samobora do Dugog Sela). Tko ima suđericu priključenu na vodovodnu mrežu gdje je dH 14, može se osloniti na mekšanje preko fosfata u tableti u potpunosti i zatvoriti sol na 0. Ostali korisnici u ZG području moraju barem imati na 1 i tako dopuniti učinak fosfata.

Međutim, na starim suđericama, kad ode ionski omekšivač, onda se isplati dalje "voziti" samo na neznatno skupljim 3u1 ili višim tabletama jer je to na duge staze jeftinije od relativno velikog troška zamjene omekšivača u podnici.

E sad, da se vratimo vašem problemu...
Deterdžent je ubojica ionskog omekšivača i probajte se prisjetiti da slučajno niste nehajno zavrnuli onaj kanisterski čep u podnici ili da je bila neka sporna situacija oko tog čepa. Ako otopina za pranje prispije unutra, u bačvicu s polimerskom smolom, adio omekšivač!

Zato je riskantno ugrađivati omekšivače u podnicu i Miele ima bolji sistem da se dopunjava sol preko vrata, tamo u razini tablete i sjajila - bolje za starije ljude kojima se teško sagnuti, a i štiti omekšivač od takve opasnosti.

Perilica je pod garancijom i trebali bi zamijeniti omekšivač na račun havarije, ako je unutra nešto napuklo ili slična nezgodacija.

Ako ste ostavili odvrnut čep, onda ste si sami krivi - iako o toj opasnosti malo piše u priručnicima za korištenje...

kirby67
14.05.2012., 09:53
Sad stvarno nisam siguran što se sve događalo u vezi dosipavanja soli,ali mislim da je čep bio uvijek dobro zatvoren,
morat ču zvati servis ,pa neka vide kaj je!
pozdrav

A-NNA
14.05.2012., 20:23
MOLIM ZA POMOĆ! PERILICA CANDY ISPUŠTA ZVUK -ROŠTANJE KAO DA JE NEŠTO UNUTRA ILI JE TO KVAR MOTORA? ,PRIMA I ISPUŠTA VODU NORMALNO
HVALA UNAPRIJED

mali grizzly
14.05.2012., 21:18
Scenarij zbivanja jest uglavnom da se istroši gumena usna oko osovine, koja inače brtvi, voda stane pritjecati prema prednjem ležaju osovine i onda vruća voda u kombinaciji s deterdžentom "pokupi" mazivo prednjeg ležaja.

Ležaj je bučan, nerijetko cvili i sve glasniji iz pranja u pranje...

Relativno velik popravak jer treba mijenjati turbinu (impeler) glavne pumpe, sanirati ležajeve ili eventualno zamijeniti cijeli motor, ovisno da li je nakvašen namot statora. Minimalno 600 kn plus satnica servisera/dolazak - kako li već računaju, doista ne znam...

dbunic
17.05.2012., 18:49
Suđerica: Gorenje (ugradbena)
Type: PMS 60 I
Model: GVI 682 S1
Modul/Timer: 22000676702
Kupljena: 2003

Pozdrav!
Imam jedno pitanje. Gore opisana suđerica nakon što ju pokrenemo radi cca par minuta i onda izbaci grešku E1. Čitao sam na forumu da bi trebalo počistiti "labirint" pa sam je izvadio i krenuo rastavljati. Evo par slika:

http://imageshack.us/g/62/imag0252uu.jpg/

Čini mi se da je labirint "zašarafljen" s druge strane s plastičnim poklopcem koji mi izgleda kao sigurnosni odljev (nalazi se s unutrašnje strane). Uglavnom to nisam mogao okrenuti. Kao da je zapečeno. Skinuo sam dovodno crijevo (koje ima plastičnu "kvrgu" - nemam pojma koja mu je svrha) i počistio filter - ionako nije bilo prljavštine.

Svaki savjet kako otkloniti kvar je i više nego dobrodošao.
Unaprijed se zahvaljujem.

PS Zaboravio sam napisati da je koji dan prije nestalo vode (GV čisti cijevi pa su isključili vodu u ulici).

dbunic
17.05.2012., 20:31
Imam jedno pitanje. Gore opisana suđerica nakon što ju pokrenemo radi cca par minuta i onda izbaci grešku E1. Čitao sam na forumu da bi trebalo počistiti "labirint" pa sam je izvadio i krenuo rastavljati ...

Još bih dodao - u uputstvima piše za grešku E1:

"Sistem koji ograničava nivo vode unutar stroja (sigurnosni nivo) je blokirao. Pošto je to samo trenutna greška, pokušajte stroj ponovo programirati. Ako smetnja ne prestane, pozovite servis."

... probao sam ju pokrenuti tri puta i ništa. Inače kad sam sada pročitao opis greške čini mi se da je možda stvar i do pumpe odnosno odvoda. Koliko se može čuti kada se upali izgleda da motor radi i vidim da se odvodno crijevo miče. Nisam gledao je li stvarno izbacuje vodu na početku programa. Ili to uopće nema veze i na početku programa bi samo trebala uzimati vodu.
:ne zna:

mali grizzly
17.05.2012., 20:58
Prvo, to nije Gorenje suđerica jer oni nikad nisu proizveli suđericu. Onako na "monitor", da ne velim na "oko", liči mi na Bosch suđericu od 60 cm. Inače su kupovali španj. Fagor, tal. Smeg i od BSH (Bosch/Siemens tvornica). Dakle, ako nije de facto Bosch onda je Fagor ili Smeg. U novije vrijeme kupuju iz Kine.

Drugo, kvrga je elektroventil zaštitnog sustava Aqua stop i nalazi se odmah ispod slavine da u slučaju poplave unutar uređaja ograniči izljev odnosno 1 cm ispod slavine se zatvara trajno dovod. Dolje u podnici je tzv. plivajući prekidač (Schwimmschalter) koji se sastoji od stiropor plovka i prekidača o kojeg trkne kad ga izdigne vodostaj. Zapamtite - to nema veze s radom suđerice nego može biti zaštita bilo kojeg uređaja bijele tehnike koji ima priključak na vodovodnu mrežu.

Što znači E1 - e to ne bih mogao odgonetnuti po vašim opisima i meni taj labirint izgleda OK, jedino mi onaj dio ispod ? izgleda malo zaštopan (tamo mlaz iz vodovodne mreže "zaokreće" odnosno poništava se razlika u pritisku - koliko je kupac odvrnuo slavinu više nije bitno).

Meni to, ali ponavljam da je teško uhvatiti "glavu i rep", liči da se aktivirao Aqua stop i trebali bi skinuti letvu dolje ispod vrata (2 vijka) pa odstraniti mineralnu vunu (zvučna izolacija) i pogledati stanje dolje da nema vode i/ili da nije aktiviran zaštitni sustav Aqua Stop.

Tek kad se uvjerite da je podnica suha i odvijačem par puta pritisnite na polugicu prekidača iznad stiropor plovka, onda ćemo dalje...

I molim Vas, kod opisa kvara, napišite simptom (u stilu: ne uzima vodu, čuje se zujanje itd.) - ne miksati neke pretpostavke jer inače nećemo daleko stići.

dbunic
18.05.2012., 10:44
Tek kad se uvjerite da je podnica suha i odvijačem par puta pritisnite na polugicu prekidača iznad stiropor plovka, onda ćemo dalje...

I molim Vas, kod opisa kvara, napišite simptom (u stilu: ne uzima vodu, čuje se zujanje itd.) - ne miksati neke pretpostavke jer inače nećemo daleko stići.

Puno hvala na odgovoru i pojašnjenjima! :top:

Skinuo sam prednju letvu i podnica nije suha, evo par slika:

http://imageshack.us/g/403/imag0254a.jpg/

To sam napravio odmah ujutro i usput pokupio vodu da se posuši. Svaka čast na dijagnostici. Možete li mi reći što mi je za činiti odnosno koji je sljedeći korak?

LP

mali grizzly
18.05.2012., 10:57
Ne mora biti onako "barut" suho, nego po većim kanalima pokupite vodu da ne bi više bila razina koja bi eventualno odigla plovak.

Znači, imamo aktiviran Aqua Stop sustav i po defaultu, kad pokupite vodu onda će razina pasti i spustiti plovak pa Aqua Stop biva "resetiran" prirodnim putem. Inače to majstori onako na brzaka pridrže odvijačem dok ne vide što je "gore", ali to nemojte raditi.

Iduće pitanje: Da li je perilica bila bučnija nego inače odnosno zvuk roštanja, cviljenja, grebuckanja?

Na tako staroj suđerici (2003.) prvo se gleda stanje glavne (optočne) pumpe i prodor vode je obično uslijed istrošenosti gumene usne oko osovine pa voda curi iz turbinskog dijela i pokorodira prednji ležaj motora jer mu "uzme" mazivo (vrući deterdžent).

To je vraški nezgodan popravak za apsolutnog početnika jer trebate kupiti novi turbinski dio ispred motora (cca 300 kn, ako je de facto Bosch - sudeći po najnovijim fotkama jest) koji ima integriran novi semering unutra (već je zataljen u plastičnom kućištu), dva ležaja (prednji je obično istrulio, ali mijenjaju se oba zbog zračnosti kojeg imaju nakon niz godina) - cca 50 kn oba i još ostaje problem šeširića koji štiti prednji ležaj, a koji puca original. Znači trebali bi imati nekog tokara u blizini da tu sitnicu istokari, a nije teško jer se iz neke plastike napravi mala šajba da točno sjeda na osovinu.

http://batis.hr/perilice.php?id=36&vrsta=22&id2=11

I onda slijedi faza klečanja --- računajte 1 h dok sve to raskopate, 1-2 h dok sanirate motor i stavite novu turbinu te najmanje 1-2 h dok vratite natrag i čekate provjeru je li sve vodonepropusno.


Serviseri tako nešto računaju minimalno 1200 kn, barem sam tako načuo - nemam veze ni s njima niti s njihovim satnicama/dolaskom tako da ne mogu biti kriv u slučaju da zovete servisera.

Ako nije procurjelo oko osovine glavne pumpe, onda je curak negdje drugdje...

Dok se ne sanira curenje, neće biti sreće jer će opet aktivirati Aqua Stop!

dbunic
18.05.2012., 13:23
Što se tiče buke suđerice nismo primijetili da je glasnija nego inače odnosno da su se pojavili čudni/novi zvukovi. Koliko sam shvatio, trebalo bi ustanoviti odakle curi voda. Može li se sada kad je raskopana i suha uključiti te promatrati odakle curi voda tako da budem siguran koji dio treba kupiti i što zamijeniti?

Budući sam tokar amater (jednom godišnje ili rjeđe istokarim neku sitnicu) tako ne bi trebalo biti problema s izradom šeširića od plastike - ako će biti potrebno.

Danas ću znati više kad vidim odakle curi voda. Nadam se da nije procurilo oko osovine glavne pumpe a i ako je, pokušati ću je sam popraviti.

Hvala na linku za zamjenske dijelove.

:)

mali grizzly
18.05.2012., 13:50
Međutim, toliki curak vode je negdje ostavio tragove jer u njoj ima deterdženta pa recimo ako je curilo na usni semeringa osovine motora - onda pokušajte malim ogledalom zaviriti ispod dolje i trebao bi se ukazati trag curenja na plastičnom kućištu turbine ispred gl. motora. Ili probajte popipati prstom dolje da nije ostala još koja kap.
9 godina stara suđerica ima vjerojatno dotrajalu optočnu pumpu jer ona stalno radi (izuzevši par minuta kad radi odvodna i cca 15 minuta sušenja kad obje miruju). Tako da bi to bila točka br. 1 gdje bi mogla procurjeti...

Dolazi u obzir i dotrajala odvodna pumpa, ali one obično štekću ili stanu - rjeđe masivno curi iz njih...

Možete čak obzirno raširiti novine dolje ispod rostfrei školjke pa ostaviti desetak minuta da negdje još ne kapa iz nje, da bude lakše lociranje.

Onako na prvu loptu, 90 % siguran da je curnulo niz osovinu glavnog motora (ležaj je onda bučniji pa bi zato trebali zapaziti tu pojavu tijekom rada).

U svakom slučaju, kad ste pokupili vodu, Aqua Stop će se resetirati i suđerica bi morala biti spremna za novi ciklus i pokušajte onda zavirivati dok radi i pratite pogledom gdje je eventualni curak. To je metoda "lovački pas" pa morate biti jako oprezni jer će onda sve biti pod naponom (samo gledati sa strane) i dakako, opet na koljenima (zato i jesu suđerice proklete jer serviseri nakon par godina imaju koljena kao parketari)...

Ako se razumijete u tehničke zavrzlame, onda ne bi trebalo biti problema s zamjenom turbinskog dijela pumpe...

tatn
18.05.2012., 14:42
Trebao bi prevesti staru suđericu svega nekoliko km dalje do "sabirnog centra" za daljnji transport. Znam da nije uputno suđericu prevoziti u ležećem položaju zbog mogućnosti da ostatak vode procuri do elektronike, ali u prtljažnik mi ne stane po visini. Čekanje na neko veće vozilo može se otegnuti.

Pitanje za MGa: isključivo u uspravnom položaju ili je mogu bez brige i poleći na leđa/bočnu stranu tih 10-ak minuta vožnje?

Vodu sam izbacio koliko je išlo, suđerica upakirana u transportnu ambalažu nove suđerice, oriđiđi.

mali grizzly
18.05.2012., 15:50
Gledano iz pozicije korisnika kad je pred njom, onda je to desna strana. Ta je prazna i ukoliko dođe do slijevanja manje količine vode iz labirinta gore (gdje također praznina odnosno strop rostfrei školjke) neće onda biti štete, a također ako se eventualno slije nešto kroz podnicu - opet će proći mimo motora dolje.
Nema tu velike količine vode, možda 2 L ukupno ima u labirintu...

Najbolje bi bilo uspravno, ali kad ne može onda će i ta pozicija "desni bok" biti OK jer tako se postavi perilica kad se mijenja ionski omekšivač u podnici i bude sve OK.

tatn
18.05.2012., 16:06
Super, hvala.

dbunic
18.05.2012., 17:49
Izgleda da sam našao kvar i uspio ga otkloniti. Evo prvo par slika:

http://imageshack.us/g/803/imag0260es.jpg/

Kada se malo bolje pogleda, ispalo je odvodno crijevo i "samo" ga je trebalo vratiti natrag. Pišem "samo" jer sam ležečki s jednim okom kroz uski otvor 40ak minuta pokušavao vratiti crijevo na mjesto. Trebalo je kliještima stisnuti obujmicu i gurnuti na plastiku.

Nakon što je crijevo vraćeno, suđerica radi (za sada) i nigdje ne curi. Nekako mi izgleda prejednostavno, no evo kuckam u drvo za svaki slučaj. Ako danas opere suđe bez problema, sutra je vraćam na mjesto.

Vama još jednom puno puno hvala na asistenciji i odvojenom vremenu koje ste posvetili mojem slučaju.
:s

mali grizzly
18.05.2012., 18:11
To iznimno rijedak happy end jer te žičane obujmice drže k o "vrag"!

Ako je onaj bijeli curak što se vidi na fotografiji trag deterdženta, onda je to to i platite si pićence jer ste prošli "lišo" financijski...

Možete slobodno suđericu ostaviti raskopanu, bez podne letve i sa skinutom stranicom - onako samo gurnutom u kuh. niz dok se ne "razbistri" situacija.

Dakako, ako nemate male djece u kući koja bi radoznalo gurala prstiće...

Nakon par pranja, kad se uvjerite da je podnica suha, izvucite van pa definitivno zatvorite aparat!

051dm
20.05.2012., 14:23
Imam perilcu suđa Bosch SGS46A72/42 , stara je 5-6 godina, prije 7-8 mjeseci počela je stvarati buku (lupkanje) u vodovodnim cijevima. Buka se čuje u cijeloj zgradi. Na dovodnoj cijevi osjete se udarci kada se ventil za primanje vode otvara i zatvara. Ima li kakve pomoći, npr. zamjena ventila za punjenje ili ugradnja kakvog dodatnog ventila za spriječavanje hidrauličkog udara. :confused:

mali grizzly
20.05.2012., 16:02
Doista još nisam informiran da bi suđerica mogla stvarati povratan vodeni val...
Nešto nije u redu sa suđericom, preciznije duž tzv. vodene magistrale - vjerojatno začepljen labirint ili posuda omekšivača (tamo gdje se dosipa sol!).

Dakle, po nekom standardnom obrascu, BSH suđerica ima ovakvu vodenu magistralu:

1. Ulazni elektroventil zaštitnog sustava AQUA STOP koji nema neke druge funkcije nego da "čuči" u slučaju izljeva vode u podnicu

2. Elektroventil na ulazu u kućište koji je po funkciji nalik onome u perilicama rublja odnosno nema zaštitnu funkciju kao prijašnji nego radnu, kako treba dopuniti vodom on se otvara i zatvara kad presostat preko program. modula priopći dostatan vodostaj

3. Vodena magistrala počinje lijevo, na vertikalnoj stranici labirinta s prepoznatljivim ? nalik zavojem, ali samo nije vrh ulijevo nego udesno. Tu se poništava vodovodni pritisak na prijelomnoj točki (vršak upitnika) i onda je svejedno koliko je kupac otvorio vodu na slavini jer od te točke dalje je pritisak konstantan i ne ovisi o tom faktoru. Tu nastaje redovito zaštopanac ili suženje nakon niza godina jer su jake turbulencije i pojačano se taloži kamenac. Vjerojatno je to uzrok nevolje odnosno suženo mjesto u labirintu stvara jaki pritisak "uzvodno" koji remeti rad jednog ili oba prethodno spomenuta ventila. Labirint treba poslikati i stavite sliku na imageshack i vjerojatno treba čišćenje.

4. Iz labirinta vodi gumena cijev ili naštek, ovisno o godini proizvodnje, na bačvicu omekšivača koja ima 2 elektroventila: ulazni (bliže zidu) i izlazni (bliže vratima) koji su elektro gledano paralelno, ali gledano duž vodne magistrale su u seriji. Možda je zaštopano nešto u omekšivačkoj posudi, ali sumnjam...


5. Iz posude omekšivača se voda ulijeva u podnicu...


Tako da ne znam gdje je uzrok povratnog udara, ali nešto je sigurno zaštopano jer je to atipičan, bizaran kvar!

Morate isključiti iz utičnice suđericu, izvući van iz kuh. niza, skinuti lijevu vertikalnu stranicu (2 vijka sprijeda pokrivena kapicom i 2 gola vijka straga) nakon što ste smaknuli gornju ploču i onda ćemo biti pametniji.

051dm
20.05.2012., 17:03
https://lh5.googleusercontent.com/-JDgAnoPDsHA/T7kT5TumZnI/AAAAAAAAJ-U/JqbV2b0pAkI/s800/IMG_4513.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/-IifwL2Napg0/T7kTxXCMyzI/AAAAAAAAJ-M/XZHmodW1dkw/s800/IMG_4512.JPG

evo poslikao sam i izgleda da je začepljenje, slijedi čišćenje,, nadam se da je to riješenje problema,
puno hvala:top:

mali grizzly
20.05.2012., 17:16
http://www.forum.hr/showthread.php?t=293048&page=45

Kako se demontira takav labirint uz opasku da sutra (ponedjeljak) kupite u trgovini elektromaterijalom 1 m dugu tvrdu bakrenu žicu PL 1,5 mm2. Molim, ne pletenicu nego baš tvrdu žicu tog presjeka. Par kn!

Kad skinete labirint, onda neka netko od ukućana pridržava ga vodoravno, a vi s tom žicom koju prethodno ogulite cca pola metra pokušajte gurajući dospjeti do začepljenja koje se plavi, a nalazi se na donjoj strani ? okrenutog udesno. Nije lako, treba i po pola sata da se vrhom žice prodre do samog kraja, a to je bitno jer tamo zakreće vodeni pritisak i tu je obično najviše suženo mjesto.

Ostali dio labirinta očistite kako je opisano, vama na volju da li ćete kupiti Cillit Bang za kupaonice (pazite, ima i zeleni za masnoće - ne taj!), odvrnuti spray nastavak pa uliti u labirint i ostaviti preko noći ili ćete kupiti limunsku kiselinu na odjelu začina pa rastopiti 100 g/L vode i uliti nju.

Labirint u tom stanju je 90 % sigurnosti uzročnik povratnih valova...

simon3
20.05.2012., 17:54
Pomoć!
Danas smo muž i ja krenuli postavit novu sunđericu Quadro. Ali ona ne uzima vodu. Zuji i ništa. Ni makac :(
Voda teče iz slavine do mašine, ali dalje..ništa se ne događa.

mali grizzly
20.05.2012., 18:04
Inače, jedino što kod njih valja je ova seksi djevojka na naslovnoj strani, u poljima makova
http://inem.hr/

Drugo očaj, uglavnom, a pp mi zasuta pitanjima o problemima s Quadro suđericama pa ako nije neki problem, najbolje zvati servisera (jamstvo!) i onda vratite i kupite nešto drugo. Naime, ne gine vam nadaljevanka tip zapleta s tim brandom domaćih machera - ako meni ne vjerujete, svrnite u batis.hr nek vam pokažu primjerice motor s turbinom Quadro suđerica pa ćete shvatiti da nešto što jazavčar lakoćom odnese u gubici nije bio baš osobit izbor. Razlike radi, motor Bosch/Siemens suđerica morate držati s obje ruke!

Zuji i ne uzima vodu! Idealan izgovor za vratiti...

Elektroventil zuji (jedva čujni bzzzzzzzzzzzzz) kad je suh i negdje je problem, a ako baš inzistirate onda skinite dovodno crijevo i uvjerite se da je mokar ulaz u elektroventil (ono sito).

Dalje može biti niz zapleta, a vjerojatno ste dobili DOA suđericu koja, prevedeno, "gecrkt" kod kupca i sad ne smijete otvarati niti dirati da ne pokvarite jamstvo!

Pokušajte odvinuti onaj čep dolje u podnici gdje se usipava sol! Ulijte 1 - 1,5 L iz slavine, ako već iz njega ne izvire voda (što bi bilo normalno, ako je suđerica bila pod vodovodnim pritiskom). Pa pokušajte još jednom...

Uvjerite se u poslovnost Quadro servisa osobno!

simon3
20.05.2012., 18:31
Inače, jedino što kod njih valja je ova seksi djevojka na naslovnoj strani, u poljima makova
http://inem.hr/

Drugo očaj, uglavnom, a pp mi zasuta pitanjima o problemima s Quadro suđericama pa ako nije neki problem, najbolje zvati servisera (jamstvo!) i onda vratite i kupite nešto drugo. Naime, ne gine vam nadaljevanka tip zapleta s tim brandom domaćih machera - ako meni ne vjerujete, svrnite u batis.hr nek vam pokažu primjerice motor s turbinom Quadro suđerica pa ćete shvatiti da nešto što jazavčar lakoćom odnese u gubici nije bio baš osobit izbor. Razlike radi, motor Bosch/Siemens suđerica morate držati s obje ruke!

Zuji i ne uzima vodu! Idealan izgovor za vratiti...

Elektroventil zuji (jedva čujni bzzzzzzzzzzzzz) kad je suh i negdje je problem, a ako baš inzistirate onda skinite dovodno crijevo i uvjerite se da je mokar ulaz u elektroventil (ono sito).
Mokar je ulaz u sito, voda prolazi kroz cijev, to smo već provjerili.

Dalje može biti niz zapleta, a vjerojatno ste dobili DOA suđericu koja, prevedeno, "gecrkt" kod kupca i sad ne smijete otvarati niti dirati da ne pokvarite jamstvo!

Pokušajte odvinuti onaj čep dolje u podnici gdje se usipava sol! Ulijte 1 - 1,5 L iz slavine, ako već iz njega ne izvire voda (što bi bilo normalno, ako je suđerica bila pod vodovodnim pritiskom). Pa pokušajte još jednom...
Ok, ali kako će nam to pomoći, ako ona neće uzet vodu?
Idem to pokušati.
Hvala :)

mali grizzly
20.05.2012., 19:33
Posuda omekšivača je na samom kraju tzv. vodene magistrale suđerice i ako je ona puna vode, znači da je zapreka dalje od nje. Možda presostat (hidrostat) ili komadić plastike se otkrhuo prigodom montaže i sada priječi tok vode...

Imam još nekoliko pretpostavki, ali kako je suđerica u jamstvenom roku - najbolja varijanta je zvati ovlašteni servis jer svako otvaranje povlači za sobom poništavanje garancije.

dbunic
21.05.2012., 07:20
To iznimno rijedak happy end jer te žičane obujmice drže k o "vrag"! ...

Evo samo da napišem epilog priče. Nakon zahvata (vraćanja crijeva na mjesto), suđericu smo dva puta uključili i oprala je OK. U posudi ispod nje nije bilo niti kapi vode. Vraćena je na mjesto.

Još jednom se zahvaljujem i ako kome treba platiti barem piće, to ste onda svakako Vi. ;)
Lijep pozdrav!

simon3
21.05.2012., 08:02
Posuda omekšivača je na samom kraju tzv. vodene magistrale suđerice i ako je ona puna vode, znači da je zapreka dalje od nje.
Samo da javim epilog: proradila sama od sebe i evo sad radi :cerek:

Ovo mi je peta perilica koju koristim (druga u vlastitom kućanstvu, a ostale tri su kod mojih roditelja :D ); smiješniju izradu još nisam vidjela :lol: Sve je tanje nego kod moje stare Gorenjeve, vrata su nekakva tanušna, lagana; košara je za cca 5% manja, što itekako znači meni koja volim natrpat svoju perilicu.
Dosta je bučna, i najveći nedostatak: nemam pojma kad će završiti ciklus pranja!

Na "normalnom" programu (ima još 5 programa) pere dulje od 2 sata :eek: !!
Cijelo vrijeme blinka lampica od tog programa.
Jedino što mi se sviđa jesu košare, dobro su smišljene, i može se na njih dosta suđa natrpati.
I naravno, sviđa mi se što nakon godinu i pol bjesomučnog pranja, sad opet to radi netko (nešto) drugi :D
A tebi grizzly velika pusa :kiss:

mali grizzly
21.05.2012., 08:20
Generacija suđerica tamo negdje s početka 90-ih je prala/ispirala/sušila na "Normal" programu za cca 70-85 minuta, ali onda su uveli razrede učinkovitosti pranja i za suđericu, nalik perilicama rublja. I kako je jačina mlazeva gotovo "fiksirana" kao faktor pranja (jer bi inače jači mlazevi iz prskalica prevrtali posude na košarama) - jedino što se moglo produljiti/pojačati jest vrijeme pranja. Pa su izazvali golemo negodovanje kupaca jer oprati više tura suđa kad ciklus traje preko 2 h nije baš komoditet, zar ne?

Tome su doskočili Variospeed tipkom pa možete birati da li će biti oprano u manje vremena, a s nešto većim utroškom energije - kao skrojeno za takve situacije kad je mnogo posuda bilo u upotrebi...

Kasnije su i topljivost tableta prilagodili novom long play programu pa zato danas preporučljivo upotrebljavati gel za strojno pranje (npr. Somat Multiperfect Gel) za kratke/express programe da ne bi zaostajala eventualno tableta u vidu neotopljenih djelića...

Tako da ostalo možda zaslužuje kritike, ali trajanje programa je tipično za današnju generaciju suđerica!
Utjehe radi, neke na Eco programu guslaju i do 3 h!

kalkulato
21.05.2012., 09:57
Molim pomoć!!!!!!!!!!!!!
Moja perilica je počela nekako tiho raditi i slabo prska vodu iz mlaznica te se one jako sporo vrte.Suđe ostaje prljavo iako odradi progrm do kraja.

mali grizzly
21.05.2012., 10:11
Vjerojatno je namot statora motora pred izgaranjem ili tako nešto...

Trebalo bi popipati rukom da li se grije pretjerano i/ili da nije zaribao prednji ležaj rotora zbog curka iz turbinskog dijela, kad popusti usna brtve.

Bolje da ne znate kako šlampavo su napravljene Whirlpool suđerice iznutra i to energično "frk u smeće" jer je zloglasan brand odnosno naštimavaju da odu aparati tik nakon isteka jamstva.

Inače, zamjena glavne pumpe je neki trošak bliže 1000 kn, a neki servisi i prebacuju tu cifru.

http://www.batis.hr/perilice.php?id=36&vrsta=22&id2=11

Sarah Woodruff
21.05.2012., 12:06
Poštovanje!

Surfajući u potrazi za preporukom perilice/suđerice, naletjeh na Vas pa sam odlučila biti dovoljno slobodna da Vas upitam za stručan savjet.
Primijetila sam da, gotovo isključivo, preporučujete Bosch i Siemens perilice suđa. A nakon pokojeg pročitanog komentara s mog su popisa odletjele Candy, Whirlpool i još mnoge.

Spremna sam dati oko 3000 kn za perilicu (što, znam, i nije mnogo) te sam u Boshovoj ponudi naletjela na modele SGV43EU43EU, SGV43EU93EU, SGV53EU23EU (sve su oko 3300 - naravno u najjefitnijoj ponudi - www.jeftinije.hr). Koji je model "bolji" i znači li el. zaštita od izljevanja da taj model ima Aquastop?

Odnosno, koji točno Boschov model perilice Vi preporučujete, a da se može naći za cca 3300 kn? Je li Aquastop imperativ pri kupnji perilice?

I što mislite o Bekovim i Bloombergovim perilicama? Imate li tu koji model za preporučiti ako su im perilice uopće za preporuku?

Unaprijed srdačno zahvaljujem na odgovorima!

Martina

mali grizzly
21.05.2012., 12:16
Nego pogledajte činjenice: samo njemačka tvornica u Dillingenu izbaci preko 2 milijuna komada godišnje i imaju najviše energ. učinkovitu i najviše tihu suđericu trenutno, a i najveći broj patentnih prava u sferi suđerica.

Oni se tuku "prsa o prsa" s Miele u sferi suđerica, neka rješenja su bolja njihova, a neka "Miele" konstruktora. A odnos u cijenama je skoro 2:1 odnosno Bosch/Siemens mogu kupiti i mlade obitelji koje se tek "kuće", a do "Miele" se ne mogu protegnuti bez osjetnog zastoja u sferi ostalih kućnih financija.

A da se ne govori o tome da je suđerica najviše opterećen krupni aparat bijele tehnike, izuzevši hladnjake koji rade efektivno 8-10 h dnevno, dakako...

Suđerice naprave 300-500 ciklusa godišnje pa sad računajte koliko je to habanja i opterećenosti kad današnji ciklus traje tipično 2 h, a vijek trajanja i do 10 godina.

Znači, nema tu smisla štedjeti kad se svaka ušteda "obije o glavu" kasnije...

Last but not least, imam Bosch suđericu tamo negdje s kraja 80-ih i prošao sam na njima pravu "školu", što se tiče popravljanja i unapređivanja.

Miele servisnih dijelova uopće nema u prodajnoj mreži (onako da bi slobodno kupili) nego sve preko ovlaštenog servisa, a cijene popravaka su bukvalno "stratosfera" (pitajte!).

E sad, da se vratimo izboru suđerice...

Taj link ne radi i morate mi navesti kriterije:

Ugradbena/samostojeća
45 ili 60 cm

Tek onda možete očekivati neko usmjeravanje, uz napomenu da se istinski dobre suđerice mogu naći za cca 3,5 do 4 tisuće kn i da su ugradbene po nekoj marketinškoj dogmi skuplje...

Sarah Woodruff
21.05.2012., 12:26
Brzi ste, nema šta!

Ispričavam se na manjku informacija.

Trebala bih potpuno ugradbenu perilicu (nevidljive komande) - iz estetskih razloga, širine 60 cm. I dala bih i 3500 kn jer znam da je to aparat koji je u uporabi svaki dan...

(Samo, već smo se istrošili na ostalim aparatima - kućimo se, pa nam budžet smanjio. A perilica je, igrom slučaja, ostala na zadnjem mjestu kupnje.)

mali grizzly
21.05.2012., 12:37
http://www.bitechnique.hr/index.php/bijela-tehnika/ugradbene-perilice-posudja/stroj-suda-bosch-smv-50-m-70-eu.html

http://www.salonatech.com/bosch-ugradbena-perilica-posuda-sgv53e23eu.html


http://bijelatehnika-namjestaj.com/perilice-posuda-cijene/bosch-sgv53e23eu/


Serija 5 je neki početak luksuznih perilica, ali zanemarimo luksuz i recimo da imaju AW i Eco Silence Drive motore.

Active Water je integrirani grijač u slijevnom bazenu za razliku od tunelskog grijača, koji je neka klasika.
Da ne pišem opet, evo tu pročitajte:

http://www.forum.hr/showthread.php?t=293048&page=46


Dakle, zapikirajte neku od suđerica te petice uz zamolbu da progooglate sami za cijene koje bi bile najviše povoljne, ili via Google ili via nabava.net odnosno nešto manje ažurno jeftinije.hr

Usput, Aqua Stop je zaštita kuhinjskih elemenata i stambenog prostora od poplave zbog puštanja suđerice i to je već dvadeset-trideset godina neki obvezan dio opreme modernih suđerica. Kad i ako curne, zaustavi dotok vode 1 cm ispod priključne slavine i ograniči daljnju štetu samo na poplavljenu podnicu (plastično korito je dno). Tako da je danas strahovito teško pronaći suđericu koja nema Aqua Stop (nemaju neki modeli za tursko tržište i stvarno su rijetki).

Sarah Woodruff
21.05.2012., 13:31
Hvala Vam najljepsa! Prosurfat cu vec danas.

Sarah Woodruff
22.05.2012., 10:05
Prosurfala sam o predloženim perilicama i ova druga (sgv53e23eu) više mi odgovara po cijeni, iako je prva predložena smv50m70eu bolja po nekim karakteristikama. No, nije mi jasno, tj. nikako ne mogu pronaći na netu ima li ta jeftinija ("odabrana") odgodu pranja i mogućnost pola punjenja (dok mi se čini da to ova druga/skuplja ima). Voljela bih da ima odgodu pranja zbog pranja po noći, tj. dok je jeftinija struja.

Nekako mi se čini da tu odgodu imaju mnoge perilice pa bi mi bilo čudno da to ova nema. A sve mi se čini da je tako. Znate li Vi možda ima li ta perilica (sgv53e23eu) tu odgodu i 1/2 punjenja?

Unaprijed zahvaljujem!

mali grizzly
22.05.2012., 10:21
http://www.bosch-home.com/si/produkti/pomivanje/popolnoma-vgradni-pomivalni-stroji/popolnoma-vgradni/SGV53E23EU.html

Nema ni mogućnost pranja polovičnog punjenja!

Zato i je povoljnija po cijeni..

Ima NORMAL 65 C program, a ne auto 55 -65 ili auto 45-65 C

Ovo smatram kao prednost jer onda ne "šaraju" parametri pranja i imate situaciju pod kontrolom. Na AUTO, kad elektronika sama bira temp. pranja, zna bit kojekakvih dogodovština jer punjenje suđerice je redovito raznoliko:

čaše i staklo ne "vole" preko 55 C

teške mrlje ili naslage (npr. juha od gljiva) pak ne "trzaju" na ništa ispod 65 c
itd.

Tako da je Normal 65 neka komparativna prednost, iako AUTO više energ. štedljiv...

Što se tiče one skuplje, ona čak ima i priključak na toplu vodu što je prava rijetkost i ako imate na raspolaganju jeftinu sanitarnu toplu vodu (npr. toplana, solarni sustav) - onda će se razlika u cijeni vratiti za godinu-dvije jer je struja tek počela poskupljivati u RH i tako nešto je velika prednost.

Sarah Woodruff
22.05.2012., 11:28
Evo ovako:
S obzirom na prihvatljivost cijena (ovo su najjeftinije nađene), u obzir za kupnju dolaze ovi Boshovi modeli:
SGV46M13EU (3445 kn)
SGV53E23EU (3365 kn)
SGV43E43EU (3285 kn)
SGV43E93EU (3398 kn).

Prema svojim specifikacijama, koji je model po Vama "best buy"? Molim Vas još samo jedan kratak osvrt/komentar i neću Vas više gnjaviti. :-)

Evo usporedbe proizvoda (ako uspijete otvoriti poveznicu):
http://www.bosch-home.com/si/primerjava-produktov.html?ps=SGV46M13EU,SGV53E23EU,SGV43E43EU ,SGV43E93EU

mali grizzly
22.05.2012., 11:41
Što se zavodljivo naziva polinox - iako s rostfrei čelikom (=inox) nema ama baš nikakve poveznice.
Na to sam "alergičan" jer u toj plast. masi nastaju kasnije brazde od korištenja (padne nož itd.) pa se unutra razmnožavaju bakterije.
Ti modeli su Turska ili Poljska proizvodnja odnosno tamo štede na fazama kod prešanja/varenja rostfrei školjke i onda, kako se radi o tržištima slabe kupovne moći, dalje kupcu predaju "uštedu" tijekom proizvodnog procesa.

Petice su s kompletnom rostfrei školjkom pa onda ostaje jedino taj model iz serije "5" - iako provjerite u trgovini ili telefonom da slučajno nije i taj model s plastičnom podnicom, neka "uvlakuša" u seriju 5.

Ne znam koji su uvjeti plaćanja u Bitechnique, da li bi ipak nekako mogli proštrikati na rate ili na kreditnu karticu, pa da se protegnete za tih par stotina kn više do ovog modela
http://www.bitechnique.hr/index.php/bijela-tehnika/ugradbene-perilice-posudja/stroj-suda-bosch-smv-50-m-70-eu.html

Nazovite pa pitajte za uvjete plaćanja jer je to kompletna suđerica, ima sve bitno i još pokoji luksuzni dodatak - onda 3999 kn nije prevelika cifra kad imate na umu da se radi o investiciji za niz godina.
Navodno besplatno dostavljaju po RH, ali dostava zna kasniti par dana kad im je "usput"...

Sarah Woodruff
22.05.2012., 12:00
Ovako piše na specifikaciji za 53E23EU: Nerjaveče jeklo/Polinox. Prema tome...

A zanimljivo je kako taj model SMV 50 M 70 EU uopće nije "rasprostranjen" kod nas, tj. ima ga samo u Bitech.

No, unatoč silnom davanju para, Bosch daje garanciju, čini mi se, svega 2 godine...

U svakom slučaju, hvala na svim info.

mali grizzly
22.05.2012., 12:03
Zato osjetno niža cijena, između ostalog....

Srame se te podnice, a taj diplomatski skovan naziv Polinox je stvarno dosjetka!

Bojim se da nema druge nego "uštipnuti" negdje drugdje pa se financ. protegnuti do tog modela iz Bitechnique jer je stvarno best buy ovog trenutka i sigurno je Made in Germany (tvornica Dillingen) i tamo isključivo rade kompletnu rostfrei školjku.

Podnica od plastične mase je vjerojatno meh. stabilna i nema problema s njenim ponašanjem na nekim uobičajenim temperaturama pranja, ali podnica je ionako riskantna zbog bakterijskih kolonija koje se množe oko onih sićušnih ostataka hrane koji su "zapeli" u tubusnim sitima, dolje u slijevnom bazenu.
Onda znana mana plastičnih posuda i plastičnih daski za rezanje, da bakterije "obožavaju" urezotine i brazde, dolazi do punog izražaja baš tamo kraj tih nakupina hranjivih čestica...
Tako da to ne podnosim! Štede na krivom mjestu...
P.S. Garanciju daju 24 mjeseca i kad kupite skoro 2x skuplju Miele odnosno bude ponekad akcija 5 godišnjeg jamstva, na pojedinim tržištima. Možete osigurati aparat via osiguranje, ali vjerujte da je toliko pouzdana ta koncepcija njihovih suđerica da nema kvarnosti. Uostalom, nazovite ovlašteni servis pa se informirajte...

Sarah Woodruff
22.05.2012., 12:17
Moram prokomentirati da su u Bitechniqueu cijene vrlo čudne. Naime, model SGV 43E43EU košta 4.350 kn! (dok se bez problema nađe i za 3300), model SGV43E93EU košta 3.950 kn (inače oko 3400). Prvi je znatno skuplji od novijeg i boljeg SMV50M72EU, dok je drugi tu negdje.
Potpuno nelogično!

mali grizzly
22.05.2012., 12:28
Djelomično kupuju od regionalnog zastupnika Bosch!
Zato imaju poneke modele kojih nema drugdje odnosno imaju fantastičan omjer cijena/kvaliteta. Pretpostavljam da ih ugovori matična centrala u FR i onda ih lifraju ne samo po FR nego i po pojedinim megamarketima u inozemstvu. Ostatak programa valjda kupuju regionalno, kao i svi ostali...

U svakom slučaju, ta suđerica iz Bitechnique je trenutni best buy jer ima i Active Waters i Eco Silence Drive motor, a ta dva noviteta ispod 4 tisuće kn je stvarno velikodušna ponuda...

tatn
22.05.2012., 21:11
Ovako piše na specifikaciji za 53E23EU: Nerjaveče jeklo/Polinox. Prema tome...

A zanimljivo je kako taj model SMV 50 M 70 EU uopće nije "rasprostranjen" kod nas, tj. ima ga samo u Bitech.

No, unatoč silnom davanju para, Bosch daje garanciju, čini mi se, svega 2 godine...

U svakom slučaju, hvala na svim info.

ne mora vas zabrinjavati. Dapače, meni je puno draže vidjeti da je taj model izlistan na njemačkim stranicama, odnosno, za njemačko tržište:
http://www.bosch-home.com/de/produkte/geschirrspüler/einbaugeräte/60-cm-breite-vollintegrierbar/SMV50M70EU.html?source=browse
i to u društvu modela gdje tek pokoji dolazi sa polinox podnicom.

Ostali modeli koje ste spominjali uglavnom se izlistavaju na stranicama država "istočnog bloka" i u većini su slučajeva s plastičnom podnicom.

Vlasnik sam modela SMV50M70 i mogu kazati da je riječ o izvrsnom proizvodu. Zapravo, kao što je MG rekao, teško je naći neku tehnološku značajku koja je u drugim modelima bolja, a da je od važnosti u procesu pranja; iznad ovoga naći ćete luksuznije, još tiše modele, sa raznoraznim izvedbama košara i ladica, sa touch kontrolama i sl. Ali to su znatno skuplji aparati.

Suđerica je investicija za budućnost; ako je dobra, biti će vam najdraži uređaj u domu. Ako nije, jedino što će prati su vaši živci.
Govorim iz iskustva 10-godišnjeg korištenja Bosch suđerice (SGV5903) koja vjerojatno i dan danas "opere" većinu današnjih konkurenata. Ta je 2001. koštala blizu 6.000 kn, pa prenesite to u današnje okvire.
Danas sve to, i više, dobijete za 3.999 kn i nemojte se zavarati da je to normalna razina cijene za ovu klasu uređaja - prije bih rekao da je to izuzetak - jer i danas prave suđerice kreću iznad 5.000 kn, pa onda ako se zalomi kakva akcija eto veselja.

Sarah Woodruff
23.05.2012., 12:05
Dobro. Obradili ste me. Perilica je kupljena. Model: SMV 50 M 70 EU. :kava: :D

Hvala na svemu!

Lijep pozdrav

tatn
23.05.2012., 12:29
Samo sve prema priloženim uputama prilikom ugradnje i početnih postavki prije prvoga pranja. Nemojte se začuditi što je unutrašnjost mokra, kod BSH je to normalno - ostatak od testiranja koji svaka perilica prolazi ili ne ide u prodaju.
Btw, unutra ćete pronaći i promo paket Finish Quantum tableta - ja sam ostao paf kada sam vidio kako peru. Ubijaju.

mali grizzly
23.05.2012., 19:33
Flash animacija na portalu:

http://www.bosch-home.com/de/

Uz napomenu da Quantum nije obična tableta nego samo pro forma jer unutra je sačma praškastog deterdženta i djelomično gel za pranje pa nije ni čudo da ga hvale Bosch/Siemens konstruktori jer kod Quantum formulacije nema problema s kraćenjem programa (Variospeed). Naime, praktično nema krutog za otapanje - ta sačma je vodotopljiva u hipu...
Nažalost, cijena je cca 1,5 kn po komadu kad je na akciji, a redovna čak i viša. Nije neka stavka jer bi to bilo nekih 50-ak kn mjesečno za Quantum, ali na duge staze je to ipak osjetno skuplje!

Quantum je u termolabilnoj foliji - inače je predvodnik u tom "sektoru" bio Claro koji je prvi lansirao tabletu u foliji koja se otapa.

Nova košara u koju spuzne tableta kod BSH suđerica je napravljena da se s jedne strane izbjegne problem ultra-niskog vodostaja kod Active Water suđerica, a s druge strane se znalo ponekad zbiti da tableta spuzne među tanjure ili košaricu za pribor za jelo i onda ostane "visjeti" - nerastopljena, kvareći uglavnom fazu ispiranja.

tatn
24.05.2012., 08:02
Gledano iz pozicije korisnika kad je pred njom, onda je to desna strana. Ta je prazna i ukoliko dođe do slijevanja manje količine vode iz labirinta gore (gdje također praznina odnosno strop rostfrei školjke) neće onda biti štete, a također ako se eventualno slije nešto kroz podnicu - opet će proći mimo motora dolje.
Nema tu velike količine vode, možda 2 L ukupno ima u labirintu...

Najbolje bi bilo uspravno, ali kad ne može onda će i ta pozicija "desni bok" biti OK jer tako se postavi perilica kad se mijenja ionski omekšivač u podnici i bude sve OK.

Pozicija "desni bok" (suprotna strana od labirinta) je rezultirala izljevanjem preko cijele desne strane. Iscurilo je i desno gore i desno dolje, tako da je sada kompletni desni bok mokar, gdje je mineralna vuna upila dobar dio vode.
Zanimljivo da je šusnulo prilikom istovara, kod postavljanja u uspravni položaj, pa mi barem nije curnulo u auto.
Ništa, sada ću pustiti desetak dana da se potpuno isuši i nadati se da nema štete. Jedino me malo brine ukoliko tu ima slane vode pa da ne korodira.

Zaključak: ukoliko prevozite korištenu perilicu činite to isključivo u uspravnom položaju.

mali grizzly
24.05.2012., 08:16
E pa onda bolje da ide na desni bok, gdje nema ni elektromeh. naprava niti dovodnih žica (gola rostfrei stijenka) nego na lijevi bok...

To što je curnulo po mineralnoj vuni je bezopasno jer će ishlapiti voda i mineralna ima samo funkciju toplinske/zvučne izolacije!

Glavno da je prigodom curenja iz labirinta voda išla niz rostfrei školjku jer u tom položaju ne može dospjeti do motora i sklopova dolje "uglavljenih" u plastično korito poda.

Kad definitivno bude transportirana, otvorite da se uvjerite da dolje u plastičnom koritu nema zaostale vode i da slučajno nije odignut plovak Aqua Stop sustava.

Kad se mijenja ionski omekšivač, ona bačvica u podnici, onda mora na bok jer drugačije nije moguće rastvoriti prostor od dna rostfrei školjke do plastičnog korita dna - da se izvuče taj relativno krupan omekšivač van... I obično sve prođe OK, uz malo brisanja poda!

tatn
24.05.2012., 08:29
Ima li tu slane vode iz bačvice ili je to samo procurila svježa voda iz labirinta? Opasnost od korozije?

mali grizzly
24.05.2012., 08:32
Ionski omekšivač BSH suđerica ima dva elektroventila, jedan čuva ulaz, a drugi je zaštitar na izlazu iz ionskog omekšivača.

Unutar bačvice je polimerska smola, a u predvorju je sol koja se usipava gore iz smjera onog kanisterskog čepa.

Tako da je sve "diht" odnosno gore čep, straga i sprijeda elektroventili i ta posuda dobiva električnim impulsom otvaranje/zatvaranje.

Sol u smislu slane otopine nalazi se samo unutar bačvice ionskog omekšivača gdje se vrši izmjena iona!

Nema slane vode inače po suđerici ni na jednoj drugoj lokaciji nego u nutrini ionskog omekšivača!

tatn
24.05.2012., 08:44
OK, onda ne bi trebalo biti problema. Hvala.

mali grizzly
24.05.2012., 09:32
Lijevi bok ima labirint i nekoliko mikroprekidača dolje donji kut i još presostat.
Nikad nisi siguran da voda neće zaostati UNUTAR tijela mikroprekidača i onda bolje riskirati da se slije u radno inaktivnu desnu polovinu suđerice gdje nema ni elektrike niti nekog drugog meh. sklopa kojeg bi moglo zaliti...

Ima ta neka "divljačka" preporuka da kad suđerice curnu i aktiviran Aqua stop, da se onda naginju i voda se izlijeva iz njih trešnjom - užasavam se toga jer se inače voda mora pokupiti spužvicom iz plastičnog korita dna, ali eto kad ovog puta nije bilo alternative nego tako, u tom stilu...

dinko49
25.05.2012., 06:29
Jutro,Mr.Grizzly,evo se već par dana bakćem sa suđericom zanussi dws684 iz daleke 2001.Riješio sam problem semeringa,kupio novu pumpicu, ali imam problem sa time da suđerica stalno izbacuje vodu onako polako dok radi.Znači uzme vode,a kad bi trebala raditi unutra s njome ona ju izbacuje tj. unutar radnog prostora nema vode osim ono malo na dnu koje se ne vidi.Imam otvoreni lijevi bok i očistio sam nešto kamenca u labirintu ali nisam siguran da li je tu problem.Hvala unaprijed!

mali grizzly
25.05.2012., 07:48
Evo, na ovom linku imate servisni priručnik za tu suđericu:

http://elektrotanya.com/zanussi_dws_684.pdf/download.html

Čekajte minutu-dvije dok se dolje desno ne ukaže:

Get Manual i onda downoladajte...

Ta stranica je inače problematična, ovisno koji browser imate i najbolje radi na FireFox odnosno za njega je optimizirana.

Malo mi je nejasan opis kvara jer što znači da ima malo vode u radnom prostoru.

Podnica (plastično korito na koje su ušerafljene nožice) mora biti posve suha jer inače imate aktivaciju Aqua stop zaštitnog sustava i pumpa je stalno u režimu da odvodi vodu jer time štiti od izljeva vode iz aparata.
Tako da plastično korito dna mora biti posve suho!
Provjerite stiropor plovak da je spušten na donju poziciju jer o njemu ovisi Aqua Stop odnosno ako je zastao gore, iz nekog meni nepoznatog razloga, onda stalno radi odvodna pumpa.

Drugo, što znači da ima malo vode u radnom prostoru (valjda rostfrei školjka).
Vode mora biti otprilike do 1-2 cm do donjeg ruba vrata, kad je uzela vodu i tren prije nego što stane s pranjem/ispiranjem.
Da li je to taj vodostaj!?

Ako bi obje spomenute točke bile OK, onda je vjerojatno presostat ili više vjerojatno programator!
Ako je programator, ne isplati se jer koštaju preko 1000 kn, rijetkost da ih bude po par stotina kn negdje izvan ovlaštenog servisa - jedino s rabljene suđerice negdje skinuti...

dinko49
25.05.2012., 08:10
Podnica (plastično korito na koje su ušerafljene nožice) mora biti posve suha jer inače imate aktivaciju Aqua stop zaštitnog sustava i pumpa je stalno u režimu da odvodi vodu jer time štiti od izljeva vode iz aparata.
Tako da plastično korito dna mora biti posve suho!
Provjerite stiropor plovak da je spušten na donju poziciju jer o njemu ovisi Aqua Stop odnosno ako je zastao gore, iz nekog meni nepoznatog razloga, onda stalno radi odvodna pumpa.

Hvala na brzom odgovoru.Nisam siguran gdje je taj plovak ali čini mi se da ovaj odgovor detektira problem.
U školjku ne dolazi voda nego izlazi odmah nako što je prošla labirint i dok motor vrti.

mali grizzly
25.05.2012., 08:12
Odgovara ovome na linku:

http://www.teamhack.de/download/Reparaturanleitung_Privileggeschirrspueler_zieht_k ein_Wasser.pdf

Ako odgovara, onda bi trebalo demontirati cilindrično mikro sito koje je na prvoj fotografiji i proprati ga/očetkati starom zubnom četkicom.

Također bi trebalo skinuti crnu i plavu koljenastu cjevčicu i proprati ih od eventualnih naslaga /2. i 3. fotka/.

Zatim vratite sve natrag i probajte hoće/neće raditi...

Ovo je specifično za Zanussi suđerice starijeg tipa, regulira vodostaj odnosno u situacijama kad uzima previše ili premalo vode odnosno uopće ne uzima vodu.

Kasnije se još eventualno može tumbati na poleđinu pa se očiste crijeva dolje, kako slijedi u završnom nizu fotografija.

dinko49
25.05.2012., 08:18
Da to se slaže sa mojim aparatom.Učinit ću tako i probati.
Javim rezultat!Thanks

dinko49
25.05.2012., 08:28
Ups zaletio sam se nije to moj model,naime moja nem ovaj dio na desnoj strani slike ali imam ideju gdje tražiti.

mali grizzly
25.05.2012., 09:43
http://www.njuskalo.hr/perilice-posuda/zanussi-perilica-posuda-dijelovi-mod-dws-684-oglas-3962094

Iako se radi o tako starom "krampu" da ne bih u tu suđericu ulagao ni par stotina kn!
Ne mogu vjerovati da je Zanussi 2001. radio tako zastarjelu suđericu, s grijačem koji je iznad podnog bazena. Bosch/Siemens rade suđerice samo s tunelskim, skrivenim, grijačima još tamo od kraja 80-ih.

dinko49
25.05.2012., 11:25
Nisam uspio detektirati poziciju tog Aquastopa ali simptomi koje ste objasnili odgovaraju problemu.Pogledajte ove fotke pa ako možete reći di da pronađem,provjerim taj Aquastop.Hvala

https://plus.google.com/u/0/106990520302506683640#photos/106990520302506683640/albums/5746409141441234049

mali grizzly
25.05.2012., 13:13
Aqua stop i njegova najviše bitna sastavnica, plivajući prekidač, traže plastično korito odnosno zatvoreni pod. Tako da zaboravite uopće tu varijantu - iako je Bosch još 1986. godine patentirao Aqua stop i danas praktično nema suđerice koja nema takvu zaštitu od poplavljivanja, bilo da se zove Aqua Block, Water Stop - whatever...

Imate zloglasni dio iz Zanussi suđerica unutra kojeg je najviše teško popravljati i bakćati se s njime, tzv. membranski šalter i kad nađem točnu funkcionalnu shemu, onda ću napisati nešto više... Prokletstvo! Štono bi Zagorci rekli, glavoboljček...

Inače, dajte još jednu stvar očistite u međuvremenu...

Kad ste pretumbali suđericu na poleđinu, imate dolje ono tzv. bypass crijevo s dvije obujmice i jednom plastičnom vezicom fiksiranom za oplošje, koje izgleda kao "uho od pehara" Lige prvaka. Na njemu su dvije obujmice, skinite kombinirkama i zavirite unutra da se nije nakupilo masnoće i taloga jer se to zna dogoditi kod suđerica. Pa ga malo pročistite...

Kasnije se javim, kad nađem taj opis koji tangira onu predzadnju fotku...

mali grizzly
25.05.2012., 13:23
http://www.teamhack.de/download/Das_Magnetventil_mit_Druckdose.pdf

Službeni opis je magnetski ventil s tlačnom komorom, a de facto se sve vrti oko membrane koja je prikazana na kraju 2. stranice od 5 stranica koje ima taj pdf dokument.

Sumnjam da ćete to biti u stanju popraviti jer to zadaje glavobolju svima, a ne znam koliko bi moglo koštati novo - najbolje pitati ovlašteni servis Zanussi /Electrolux/AEG grupe koji vam je blizu.

Ako nešto ne štima što se tiče inside story tog membranskog "vraga", zaboravite tu suđericu.

dinko49
25.05.2012., 13:35
Dobro,već sam pročistio ono što se može dohvatit od crijeva.Jer kako kažete skoro je nemoguće izvadit sva crijeva i očistit ih...

mali grizzly
25.05.2012., 13:38
Uopće nema radnog vodostaja odnosno one situacije da voda utječe u podnicu, preplavi ju do neke visine par cm i onda stane uzimanje vode. Pa kratka pauza desetak sekundi i onda počinje raditi glavna (optočna) pumpa.

Da li taj stalni protok vode kroz suđericu odgovara slici kvara ili je drugačije!?

dinko49
25.05.2012., 13:45
Je već je očišćen taj je najlakše,probao sam i druge koliko se moglo do njih.Sve je nabijeno ispod dna..

dinko49
25.05.2012., 13:49
Uopće nema radnog vodostaja odnosno one situacije da voda utječe u podnicu, preplavi ju do neke visine par cm i onda stane uzimanje vode. Pa kratka pauza desetak sekundi i onda počinje raditi glavna (optočna) pumpa.

Da li taj stalni protok vode kroz suđericu odgovara slici kvara ili je drugačije!?

Ne,uopće nema.Ono što ulazi kroz labirint odmah sve izlazi van u onom radu mašine.Negdje ste to već objašnjavali.Nije jaki mlaz kako inače bude kad izbacuje pumpa,nego polako izlazi dok suđerica radi.Tako da je unutršnjost skroz prazna...

mali grizzly
25.05.2012., 13:57
Ne mogu shvatiti prirodu kvara jer može biti:

a) nedostatna razina vode i onda optočna pumpa nema što "usrkati" dolje iz slijevnog bazena pa onda ni poslati dalje u smjeru prskalica

b) nedostatna razina vode jer stalno aktivirana odvodna pumpa koja svu vodu usmjeri prema sifonu i dalje kanalizaciji..

To mi je najviše bitno, da li se tužite na slab rad GLAVNE pumpe ili pak ODVODNA pumpa stalno radi, a ne bi smjela...

dinko49
25.05.2012., 14:01
Ne mogu shvatiti prirodu kvara jer može biti:

a) nedostatna razina vode i onda optočna pumpa nema što "usrkati" dolje iz slijevnog bazena pa onda ni poslati dalje u smjeru prskalica

b) nedostatna razina vode jer stalno aktivirana odvodna pumpa koja svu vodu usmjeri prema sifonu i dalje kanalizaciji..

To mi je najviše bitno, da li se tužite na slab rad GLAVNE pumpe ili pak ODVODNA pumpa stalno radi, a ne bi smjela...

Radi se o B problemu.Vode nema jer ju pumpa šalje prema sifonu...

mali grizzly
25.05.2012., 14:10
Pa ću proučiti shemu programatora te suđerice!

Inače, našao sam rezervni dio taj elektromag. ventil s tlačnom komorom i ima cijenu čak 64,43 eura u Njemačkoj

http://www.ersatzteil-lager.com/zanker-zanussi-geschirrspueler-dws-684-Ersatzteile.html

Već po cijeni možete uvidjeti da se radi o nezgodnoj i ključnoj komponenti suđerica Zanussi jer običan elektroventil košta 2-3 eura.

mali grizzly
25.05.2012., 16:29
http://www.youtube.com/watch?v=PVkMokWV1wU

Rex je alternativna talijanska marka Zanussi grupacije i naizgled mi taj labirint jako sliči na labirint kojeg ste uslikali.

E sad, zaplet bi mogao biti u plovku odnosno hidrostatu - ovisno što suđerica ima za regulaciju vodostaja.

Međutim, s vanjske strane nema vidljivog:
- mikroprekidača (o kojeg trkne gore plovak) --- taj nalikuje na tic-tac kutiju bombona okrenutu naglavačke u kanalu labirinta ----

-niti vidljivog hidrostata (=presostat) koji pak izgleda ovako:

http://batis.hr/perilice.php?id=28&vrsta=22&id2=3

Do hidrostata vodi tanka cjevčica punjena zrakom, fiksirana finom žičanom omčom.

Pa dajte se još jednom navirite u suđericu i pogledajte s donje/unutr. strane što regulira vodostaj - da li hidrostat ima negdje u nutrini ili pak da li ima plovak u labirintu.

Jedna od mogućih verzija je da ima radni i sigurnosni hidrostat odnosno na višem vodostaju od radnog uključuje sigurnosni i kreće pumpa s ispumpavanjem jer se to smatra abnormalnim zapletom koji prijeti poplavom! Pa je moguće da je hidrostat za viši vodostaj (abnormalan) stalno aktiviran, iako nema vode u podnici.

dinko49
25.05.2012., 19:18
[QUOTE=mali grizzly;39651951]http://www.youtube.com/watch?v=PVkMokWV1wU

Rex je alternativna talijanska marka Zanussi grupacije i naizgled mi taj labirint jako sliči na labirint kojeg ste uslikali.

E sad, zaplet bi mogao biti u plovku odnosno hidrostatu - ovisno što suđerica ima za regulaciju vodostaja.

Međutim, s vanjske strane nema vidljivog:
- mikroprekidača (o kojeg trkne gore plovak) --- taj nalikuje na tic-tac kutiju bombona okrenutu naglavačke u kanalu labirinta ----

-niti vidljivog hidrostata (=presostat) koji pak izgleda ovako:

http://batis.hr/perilice.php?id=28&vrsta=22&id2=3

Do hidrostata vodi tanka cjevčica punjena zrakom, fiksirana finom žičanom omčom.


Sa frendom sam otvorio lim na vratima i ašao taj crveni hidrostat.U međuvremenu s te pozicije sam uspio skinuti crijevo koje se spaja na samom dnu labirinta uz ostale tri tanje cjevčice od kojih ima i crvenih a idu na hidrostat.
Sviđa mi se vaša ideja o 2 hidrostata i mislim da je to riješenje.

mali grizzly
25.05.2012., 19:56
Totalno zastarjeli koncept odnosno američki tip suđerice gdje glavni motor glumi i odvodnu pumpu (zato ima dvije turbine) umjesto da se potroši na posebnu odvodnu pumpu.

Uopće to nisam imao u mislima jer na onoj slici teamhack.de gdje se vide komponente u slijevnom bazenu je suđerica Zanussi s dvije pumpe (jasno se vidi odvodna kraj glavne).

E sad, to mijenja cijeli zaplet jer se gubljenje vode može pripisati i nemogućnosti tzv. vodne skretnice da zatvori optok suđerice i onda voda odlazi putem sifona. Kad glavna pumpa glumi odvodnu, onda prednjom tanjom elisom gura vodu u odvodnu cijev i dalje u kanalizaciju. Kad isprazni bazen, onda vodna skretnica zatvori taj put i glavni motor promijeni smjer vrtnje i dalje gura vodu u smjeru prskalica (gore).

Tako da me to sada prilično zbunilo jer 2001. godine da neki EU proizvođač radi suđericu sa samo jednom pumpom, a to je stvarno demode... Odvodne pumpe su tada koštale cca 10 eura veleprodajno, a koliki oni discount dobiju kad naručuju na tisuće komada možete samo zamisliti.

Osim toga, zbunilo me što na shemi programatorskog tzv. krivuljara ima pozicija (red kontakata u rotaciji) i za DRAIN Pump, što znači odvodnu pumpu i programator ima tu opciju, a nije ugrađena u dotičnu suđericu.

I na tom servisnom malom priručniku ima razvidno čak dva OVERFLOOD zaštitna elementa, a ne mogu ih identificirati na shemi (oznake AA i DA). Očigledno štite od preplavljivanja, ali što su i gdje su - ne mogu ovako otkriti...

Ajmo probati ovako - zatvorite suđericu i onda kad počne uzimati vodu (bzzzzzzzzzz elektroventila), dolijte 2-3 L vode iz slavine preko vrča da se povisi vodostaj negdje na par cm do donjeg ruba vrata. Da vidimo onda da li će proraditi glavna pumpa ili će dalje curkati tamo na elisi odvodne pumpe u smjeru sifon.
Da nije nešto izmijenjeno ako ste mijenjali glavni motor unutra gdje nasjedaju turbine?

Sorry, zbunjen sam tim konceptom suđerice jer tada (2001.) nije bilo tržišne logike da i dalje lansiraju taj koncept s jednom pumpom!

dinko49
25.05.2012., 20:23
Mislim da se polako približavamo riješenju.Sve što ste opisali zvuči kao moguća situacija.Prilično sam siguran da je sve dobro sastavljeno jer sam sa ovom plastičnom tubinom-sklopom sa leptirićima dobio shemu za sastavljanje.Sutra pokušam ovo i javimse.Laku noć i puno hvala za sad!Pozdrav s Krka

mali grizzly
25.05.2012., 20:40
Naime, smjer rotacije je ključan i kad pumpa igra ulogu optočne, onda mora imati zatvoren taj odvod u smjeru odvodna cijev. Kad pak krene igrati ulogu odvodne, onda klapna ili zakrilce mora popustiti u tom smjeru.

Kako je ovisno o smjeru rotacije, dajte budite ljubazni pa izvadite još jednom tu dvojnu turbinu i promotrite što je unutra u ležištu i da nije možda ta klapna zaglavljena. U tom slučaju bi suđerica gubila vodu, neovisno koliko cm ima vodostaja jer nije hermetičan sustav za optočno pranje (gore prema mlaznicama i dolje slijevni bazen).

dinko49
25.05.2012., 21:45
Aha,a da li bi pomoglo gledati smjer vrtnje koji se može vidjeti na kraju motora,tj.vide se krilca na rotoru-osovini...

mali grizzly
25.05.2012., 21:50
Međutim, muči me gdje je vodena skretnica (klapna, preklopka ili elektroventil zatvara tu cijevi) jer je mana jedine pumpe što koristi pola turbine za prskanje posuda, a onda drugu polovinu za odvodnju. I te polovine (de facto dvojna turbina) moraju biti u separat ležištima i još smjer rotacije mora biti takav da odmah zatvara/otvara put prskanja (od slijevnog bazena gore prema prskalicama) ili odvodnje. Znači, može biti spontano, strujom vode i rotacijom (zaklopka) ili aktivno, preko elektroventila.
Tu bi mogao biti ključ te nevolje s otjecanjem vode jer mi je posve promakao taj detalj odnosno odvodne pumpe su dramatično pojeftinile tamo negdje sredinom 90-ih i EU proizvođači od tog vremena svi do jednog ugrađuju dvije, koje su samo odvodnim cijevima uglavljene u zajednički slijevni bazen i nemaju ništa više zajedničkog.

Ali recimo Candy odvodne pumpe nemaju klapnu nego se računa na stupac vode, a Bosch odvodne pumpe iz tog vremena su imale klapnu koja bi kad bi počela "saugati" glavna pumpa iz slijevnog bazena, odmah pritisnula odvodno mjesto i tako omogućila hermetizaciju.

dinko49
25.05.2012., 21:50
...jer ona bi se trebala puno duže vrtiti u jednom smjeru tj dok pere,a kratko u drugom kad izbacuje vodu...

dinko49
25.05.2012., 22:04
kad sam čistio u nutarnjem-radnom dijelu suđerice i kad sam skinuo poklopac mogao sam vidjeti prvu turbinicu tj.onu koja je na slici onih dijelova na njuškalu prva.To je ona koja tjera vodu u prskalice.Druga turbinica je bliže motoru i ona je za izbacivanje vode...

mali grizzly
25.05.2012., 23:00
Pa prstom malo pročačkajte da vidite da nema kakva klapna unutra koja se eventualno "iščašila"...

Od ove sheme koja je na raspolaganju za download jedva neke koristi jer je jako teško identificirati dijelove na eksplozivnim nacrtima, a to je suđerica rađena samo za HR, HU, CZ, YU i BG tržište tako da nema skoro ništa o njoj na zapadnim portalima.

dinko49
26.05.2012., 09:20
Jutro,u odvodnoj cijevi ima gumena membranica koja se samo manjim dijelom drži za unutrašnjost cijevi te može zatvoriti odvod.Ne mogu skužiti kako ona funkcionira...
Probao sam sa ubacivanjem vode.Probni rad je pokazao isti rezultat,tj. vodu odmah po ulasku u radni prostor odmah tjera u odvod.Sada u većoj količini tj.više vode uđe nego prije skoro do radnog nivoa,1-2cm u podnici ali opet odmah izbaci u odvod.

mali grizzly
26.05.2012., 15:08
Radi na načelu vodene struje odnosno zatvara kad je smjer rotacije pumpe da prska gore prema prskalicama, a kad pumpa promijeni smjer i voda krene prema odvodu onda jednostavno "gurne" klapnu niz vodenu struju.

To smo riješili, a sada bi me zanimao jedan detalj...

Da li u momentu kad suđerica stane uzimati vodu, sinkrono počinje raditi i pumpa ili pak suđerica prvo uzme vodu i onda nakon toga krene ispumpavati.

I zagledajte koji je smjer rotacije motora jer može biti da je otišao tzv. reverzator na programatoru koji mijenja smjer vrtnje (nalik starim veš mašinama - znate ono: 10 sek. tumba ulijevo pa 10 sek. pauze onda 10 sek tumba udesno).

Ako pumpa krene raditi nakon što je uzela vodu, možda je reverzator koji mijenja smjer okretanja ostao "zataljen" klemama u poziciju odvodne pumpe, tj. u samo taj smjer vrtnje i voda kreće prema odvodu, iako bi predviđeni smjer rotacije u tom trenutku trebao biti obratan.

kmarkoc
26.05.2012., 17:16
Trebam pomoć, imam perilicu posuđa quadro dw 6013 staru oko 6 godina, nakon pranja posuđe ima bijele mrlje po sebi kao da ne uzima sol, iako je posuda s soli puna, lampica za sol svijetli( kao da je nema) . Gdje je problem?
Hvala

mali grizzly
26.05.2012., 17:27
Ili je došlo do prodora deterdženta, što je 100 % kemijski "ubojica" omekšivača.

Postoji vrlo mala šansa da je nešto zaštopano unutra od skrutnute soli i da bi taj skoreni dio eventualno "razbucali", nekim gumenim čekićem ili drvenim dijelom kuhinjskog bata nekoliko puta nježno (!!!) udarite po kanisterskom čepu da se sve malo razdrma.

Međutim, na tako staroj suđerici je vjerojatno nastupila kem. smrt omekšivača odnosno polimerska smola (oko koje se sve vrti što se tiče zamjene iona) više nema funkcije.

Kako dalje?

Novi ionski omekšivač je cca par stotina kn, a prilično teško ga je zamijeniti jer se mora raskopavati podnica i tako veliki dio (bačvica) vaditi van...

Ne isplati se!

Zatvorite sjajilo na 1 ili 0, Zatvorite sol na 1 ili 0!

Kupite Finish Quantum tablete i vozite dalje s njima dok ne skupite novac za pristojnu novu suđericu!

Nova generacija multi tableta omekšava vodu preko fosfata, sadržanih unutra u gramaži tablete, i ne treba ionsko omekšavanje do dH 21 tvrdoće vode. Tek iznad te razine tvrdoće vode, potrebno je malo "došaltati" i ionsko izmjenjivanje, iz ugradbenog omekšivača. ZG je ili dH 14 (Novi ZG) ili ostatak na potezu Samobor - Dugo Selo negdje dH 23-24 pa neće biti prevelika razlika u odnosu na dH 21 kao prag ili čak će biti previše, ako ste u N. Zagrebu.

dinko49
26.05.2012., 18:51
E sad smo na pravim simptomima!Pumpa počne raditi tek kad uzme vodu!Ja sam htio biti uporan i spremao vodu koja ona izbaci i bacao je nazad ali ona opet izbaci i tako unedogled...Inače laganim kretanjem programatora,naravno nakon što iskopčam gumb starta,prošao sam glavni program i sve funkcije rade(grijač,sušenje na kraju).
Dakle sad je pitanje tog reverzatora i da li zbog toga dolazi samo mjenjanje cijelog programatora u pitanje ili?

mali grizzly
26.05.2012., 19:19
Da rezimiramo, suđerica uzme tzv. radni vodostaj, hidrostat prekopča i da signal programatoru i onda:

- umjesto da glavni motor krene u pravom smjeru, tj. pumpajući iz slijevnog bazena gore u mlaznice

- krene u krivom smjeru i tu vodu izbacuje u sifon!

Tako da zaplet leži u dva moguća uzroka:

Reverzator imate prikazano na str. 5 onog servisnog priručnika:

Krug M (to je motor) ispod njega Wash i Drain (desno na shemi) što znači Peri i Ispumpavaj. U "škarama" je kondenzator jer taj tip motora (asinkroni) traži početni zakret iz kondenzatora da bi krenuo u vrtnju.

Kondenzator je vrijednost 4 mikroFarada - radi se o elektrolitskom kondenzatoru sklonom curenju i/ili gubitku kapaciteta zbog starenja jer je kemijski gledano to problematična, da ne velim zloglasna, struktura unutra.

Košta cca 2o-30 kn i sad može biti i zaplet u tome da je ostario kondenzator i onda motor vrlo slabo pumpa (slična pojava je na perilicama rublja stare generacije kad ne može okrenuti veš nego ljulja umjesto da tumba).

Ima ga u svim radnjama elektroničkih dijelova ili za bijelu tehniku. Bitno je uzeti odgovarajućeg napona, uglavnom 4 mikroFarada 250 V ili 300 V.

Ako motor ne krene pumpati energično, onda zaklopka se njiše u vodenoj struji i postupno gubi vodu.

Druga točka bi mogao biti reverzator - u ovom slučaju je to sastavni dio programatora i imate na shemi ispod M u krugu i Wash/Drain tamo desno niz brojeva preklopnika koji de facto vrši prekapčanje smjera.


E sad, ovisno koliko je stara suđerica i koliko dugo je bila izvan pogona jer takav kondenzator ubrzano stari kad nije polariziran (u redovitom pogonu).


Za probati, jedino nam preostaje partizanska metoda odnosno pokušajte skinuti odvodnu cijev sa sifona i usmjeriti u kantu.
Mlaz mora biti debeo, punog profila onako s odmakom - dok držite odvodno crijevo i ispumpava vodu suđerica.
Ako je mlaz curkav, prekidan - nešto nije u redu i vjerojatno je ili oslabio motor od stajanja ili kondenzator, što je daleko veća vjerojatnost.

Tako da bi se od Vas očekivalo da u ponedjeljak svrnete negdje i probate nabaviti novi kondenzator za zakret motora : 4 mikroFarada je na shemi, a radni napon je vjerojatno 250 ili 300 V. U slučaju da ne daje energičan mlaz kad je u ulozi odvodne pumpe! Investicija vrijedna par desetaka kn!

Pa onda skinete kondenzator koji je kraj motora, obično ima vijak i maticu dolje, kombinirkama skinete kleme i stavite novi (nije važna boja žica).

dinko49
26.05.2012., 19:44
I dosad sam koristio kantu jer sam stavio suđericu iza kuće na stol i spojio vodu.Mlaz je jak i postojan u časak napuni pola kante vode!

mali grizzly
26.05.2012., 19:57
Ako je oslabio kondenzator, onda slabi zakretni moment i u jednom i u drugom smjeru!

Bojim se da je onda reverzator i još pokušajte "snimiti" smjer vrtnje motora..

Zapravo me zanima da li uopće krene, u trenutku kad se napuni tzv. radni vodostaj, u pravom smjeru ili ne...

Ako stalno okreće u smjeru ispumpavanja, onda je manje-više to jedino preostalo da je nešto "otišlo" na reverzatoru unutar programatora.
--------------------------------------------------------------------------
Inače, taj kondenzator sigurno nije u dobrom stanju (godište 2001.) i elektroničari imaju univerzalne multimetre koji obično imaju u sebi i funkciju mjerenja kapaciteta do 10 mikroFarada ili tu negdje - pa bi se dalo i precizno izmjeriti koliko mu je "propao" kapacitet uslijed starenja.

Da vam malo približim tu pojavu - taj tip motora imaju stare perilice i onda kad oslabi kondenzator, mogu ljuljati rublje ulijevo i udesno, ali nema motor snage da pretumba mokro rublje. Kad se zamijeni kondenzator, tumbaju rublje kao od šale!
--------------------------------------------------------------------------

Eto, još jedina utjeha je da krene motor u pravom smjeru - dakle, obrnuti smjer rotacije od one kad ima ulogu odvodne pumpe.

dinko49
26.05.2012., 20:33
Radi i drugi smjer jer sam je natjerao danas popodne da radi s vodom unutar mašine a da ne izbacuje,čuje se vodu kako lupa o zidove suđerice...

My Name Is...
26.05.2012., 20:34
Pomagajte, molim vas :moli:

Končar PP60I.D9
Stara godinu i pol
Radi kako treba, ali oprano suđe nakon što stoji u njoj par sati poprima takav ogavan smrad da jednostavno ne mogu iz njega jest
Koristim sredstva za pranje nje same redovito, ali recimo da nisam baš uvijek pazila da ne unesem u nju ostatke hrane :504:
Što da radim, čime da ju operem iznutra?:tuzni:

mali grizzly
26.05.2012., 20:48
Išteka se suđerica, skine gumb i prednja maska da se može pristupiti programatoru (obično treba odvinuti nekoliko vijaka s poleđine - brid rostfrei vrata).

Onda se eventualno oslobodi od plastične zaštite/šatora programator i preko cjevčice se našprica Kontakt spray (košta cca 40 kn i imaju ga svi elektroničari odnosno trgovine elektroničkim komponentama).

Ostavi se da otpari preko noći jer je spray elektrovodljiv i kad bi se uključila suđerica na "mokro" nastala bi paljevina uslijed kratkog spoja...

Taj spray skida oksid s kontaktnih površina i možda su samo neki kontakti reverzatora oksidirani.
Nemam za sada neke druge ideje, javim se sutra i možda pregledom sheme ustanovim još koju preostalu mogućnost...

Ovo mi je prva suđerica sa single motorom i još dijagnostika online po pripovijedanju!
------------------------------------------------------------------------

Što se tiče smrada iz suđerice, prvo morate navesti da li ponekad ili uvijek koristite program 65 ili 70 C. Naime, ako se stalno "tjera" suđerica na programu 50 C ili niže - onda nema dostatno temperature da se rastvore masti i one se talože unutar cjevovoda suđerice. Najmanje 1-2 puta mjesečno, suđerica stoga mora raditi na 65 ili 70 C.

Drugo, properite tubusna sita dolje u suđerici i to tako da ih izvadite i onda prstima (jagodicama prebirati po površini) pritiskujete čestice van, pod jakim mlazom (poželjno slavina u kadi).

Treće, kupite Finish ili Somat sredstvo za pranje suđerica koje košta par desetaka kn i ima termolabilan čep odnosno program mora biti 65 ili 70 C i onda se obrne boca "naglavačke", usađena u košaricu za pribor za jelo, pa temperatura kasnije rastvori čep i iscuri tekućina za čišćenje same suđerice.
http://www.calgonit.com.hr/finish-fusion-powder-dishwasher-cleaner.php
Dakako, na prazno se pere suđerica...
Ima i jeftinija verzija te bočice za samočišćenje suđerice, brand DM ili Műller parf. lanaca i svrnite u njihove trgovine, ako bi cijena bila problem...

I dakako, kasnije redovito uklanjajte ostatke hrane s tanjura prije nego što ih stavljate u suđericu jer je bolje spriječiti nego kasnije trošiti na te kemijske smjese za čišćenje same suđerice.

My Name Is...
26.05.2012., 21:08
najljepša hvala :mig:

ALI

za pranje koristim samo jedan program, najduži, pri temp 0d 60-70
perilicu ispirem sredstvom kalgonit,recimo, jednom u mjesec i pol
tubusna sita provjeravam i perem jednom u dva tjedna

ispod tog sita puno je vode koja smrdi, jel normalno da ta voda stoji tamo i nakon što je program pranja gotov?

mali grizzly
26.05.2012., 21:21
Odvodna pumpa onda ispumpa sadržaj slijevnog bazena i eventualno, kasnije, može se unutra skupiti tekućine iz lonaca koji se onako prema dolje stavljaju na košare.
Zato svaka suđerica prvih minutu-dvije ispumpava eventualan sadržaj iz posuda koji se slio dolje i tek onda uzima vodu za program pretpranja ili pranja.

Ne znam kako izgleda ta suđerica - Končar je samo etiketa i ništa nema od proizvodnje nego već desetljećima samo uvoze aparate bijele tehnike različitih svjetskih proizvođača.

Trebao bi biti neki tzv. reset program gdje se kombinacijom dvije tipke ili nekim zakretom programator postigne da radi samo minuti dvije odvodna pumpa i onda preko RESET možete postići pražnjenje slijevnog bazena.

Moram priznati da mi je malo čudno što zaostaje smrdljiva voda na dnu i možda je uzrok u slaboj propusnosti kuhinjskog sifona na kojeg je priključen odvod suđerice.

Suđerice imaju impulsni način rada odvodne pumpe (zvuči: laaaaaah laaaaah laaaaah itd.) s pauzama da se kuh. sifonu omogući da proguta vodu.

Ako ta suđerica nema takav način rada odvodne pumpe, možda sifon ne može progutati svu vodu i na kraju zaostane vode unutra, koja se vrati iz sifona preko odvodne cijevi, unatrag, kad prestane raditi pumpa....

Tako da morate staviti neko sredstvo u kuh. sifon ili rasklopiti ga /skinuti čep pa provjerite propusnost.

Jedino takvo zaštopanje bi išlo s tako smrdljivim sadržajem!

ribica0603
26.05.2012., 23:00
nije problem, ali trebam savjet...
kupljena je suđerica Bosch SGV43E43EU...http://www.bosch-home.com/hr/proizvodi/pranje-posuđa/potpuno-ugradbene-perilice-posuđa/potpuno-ugradbene/SGV43E43EU.html

trebam savjet kako postupiti sada na početku...
kako postaviti prvo pranje da kasnije ne fulam...kako namjestiti sol i sjajilo na pravu dozažu...na što trebam paziti...

svaki savjet cjenim...;)
hvala...

mali grizzly
26.05.2012., 23:22
http://www.forum.hr/showthread.php?t=378662&page=66

Ako bi bilo neke specifike oko ugradnje itd. - javite se s konkretnim problemom kasnije...

ribica0603
27.05.2012., 14:03
hvala...hvala...znala sam da ima negdje na ovoj temi,samo nisam uspjela naći...:s

mali grizzly
27.05.2012., 14:13
ili dH 14, ako ste slučajno priključeni na vodocrpilišta Novog Zagreba.

Uglavnom, tvrdoća vode je nešto veća nego što je max prag za 3 u 1 i više tablete koje omekšavaju preko fosfata (do dH 21) i onda bi morali dopunjavati taj proces omekšavanja iz tablete (fosfati unutar gramaže tablete) s ionskim omekšivačem ugrađenim iz suđerice. Izuzevši Novi ZG, gdje se mogu suđerice puniti 3u1 tabletama ili višim bez obaziranja na dopunsko omekšavanje.

Za probu, kupite Quantum Finish tablete koje su najviše skupe, ali i najviše kvalitetan proizvod na tržištu. Imaju u sebi i fosfate, dakako, za mekšanje vode i sjajilo. Pa možete privremeno zatvoriti sjajilo i sol tek toliko da vidite kako fantastično pere Quantum Finish.

http://www.finishdishwashing.com/product-finish-quantum.php

Kasnije, najviše jeftino je posebno sol, posebno sjajilo (npr. jeftin i vrlo dobar Blink iz Műllera) i po pola Finish Classic Powerball tablete. Trošak pranja je onda ispod pola kn, što se tiče navedenog trojstva.

Quantum je pak skoro 2 kn, rijetko na akcijama oko 1,5 kn/tableta.

Za express pranja i kad ima mnogo stakla, smanjite temperaturu na ne više od 50 C i kupite bocu Somat Multiperfect gela za strojno pranje. Taj pere bez premca na niskim temperaturama i onda nemate brige oko topljivosti tableta, koje su listom koncipirane za duge programe na 65 C (npr. tope se tijekom sata ili čak i dulje). Iako su popravili taj aspekat, npr. tvrde da se nova serija Finish tableta otapa 3x brže, ipak igrajte na sigurno s tim gelom jer odlično pere. Jedino je malo skuplji (cca 50 kn za bocu)!

http://www.somat.com.hr/index.php?id=842

dinko49
27.05.2012., 16:36
Evo programatora nakon sprejanja jutros!
https://plus.google.com/u/0/?tab=oX#photos/106990520302506683640/albums/5747235392912409121
https://plus.google.com/u/0/?tab=oX#photos/106990520302506683640/albums/5747235392912409121/5747235513680897826
https://plus.google.com/u/0/?tab=oX#photos/106990520302506683640/albums/5747235392912409121/5747235631378606722

mali grizzly
27.05.2012., 17:08
I još jedan detalj bi trebalo precizirati:

Da li suđerica u trenutku uključenja, dakle odmah po stavljanju programatora u poziciju, krene s ispumpavanjem vode ili već krene uzimati vodu!?

Naime, to je prva radnja svih suđerica - krenu ispumpavati u odvod prljavu tekućinu koja bi se eventualno slila iz lonaca i slično, dolje u slijevni bazen.

Drugo bi me zanimalo da li u trenutku kad dosegne tzv. radni vodostaj (negdje 1-2 cm ispod ruba vrata odnosno puna podnica) je vodom prekriven i grijač?

Na to sam zaboravio jer mi je onako u mislima tunelski grijač koji je stalno potopljen, međutim kad suđerica ima eksponiran grijač - onda bi se moglo raditi o zaštiti u vidu automatskog ispumpavanja ukoliko je došlo do situacije da grijač nije u cijelosti potopljen. Kad bi takav grijač krenuo grijati, odmah bi bio skuren!

Sličan mehanizam imaju nove perilice rublja s polipropilenskom kadom odnosno čim nešto nije u redu s grijačem, one krenu "bljuv" ispumpavati vodu i zbrejkaju ciklus.

Da li se sjećate tog detalja - voda prešla visinu na kojoj postavljen dolje grijač ili ne?

dinko49
27.05.2012., 18:13
Ona počne sa pokušajem izbacivanja na početku svakog programa onako kako ste to već drugima opisivali,u tri navrata,dva kraća i jedan duži ,onda krene uzimati vodu.Što se grijača tiče,mislim da njega koristi i za sušenje na kraju programa,a tu nema vode.Razina je takva jer grijač je na samom dnu,tj.oko 2cm ukupna visina do njegovog prekrivanja.Jučer sam primjetio da se grijač pali na samom kraju tj.sušenju...

mali grizzly
27.05.2012., 18:23
Ide i ta varijanta da grije okolni zrak, ali ne kad je na punu snagu...

Još jedno potpitanje:

Što je bio uzrok prvobitnog kvara odnosno shvaćam da je mijenjana turbina glavnog motora, ali kako je to izgledalo u momentu kvara...

Curilo, bio motor zablokiran jer zaribalo ležaj?

Naime, možda je zataljen tada neki kontakt programatora ako je struja bila u tom trenu kvara prevelika...

Nikako ne mogu rekonstruirati što bi drugo osim kvara reverzatora bilo krivo što motor krene raditi u suprotnom (odvodnom) smjeru, ali opet me zbunjuje što ste pronašli pozicije na programatoru kad motor proradi u pravom smjeru - to bi išlo samo s ovim scenarijem da je zastala u trenu kvara na toj preklopnoj poziciji i da onda "neće" više uključiti reverzator u pravom smjeru...

mali grizzly
27.05.2012., 19:13
Ali, pustimo to nego me zanima da li ona crvena cijev na fotografiji i dalje ima bijeli čep na kraju (to bi bio famozni anti flooding device odnosno u slučaju poplave se otopi ta kapsla na vrhu crijeva)?

http://translate.google.com/translate?hl=hr&sl=pl&u=http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic620847.html&ei=8GzCT-egCYT5sgbyu9iqCg&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CHMQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dzanussi%2Bdws%2B684%2Bprogramator%26h l%3Dhr%26rls%3Dcom.microsoft:hr:IE-Address%26prmd%3Dimvnsfd

dinko49
27.05.2012., 20:34
Da, ima čep!
Glavni kvar je bio zablokiran ležaj,probila vode semering...Stalo u glavnom pranju,i prismrdila žica.Mjenjao sam novi motor sa pumpom u kompletu nabavio prije dvije godine.Uglavnom sad sam sa starim motorom skombinirao novi i kupio samo pumpu,180kn.Ona je dobro montirana,nema kapljice...
Onda valjda u tom kvaru je nešto programator dobio kao kolateralna žrtva?Bilo je u glavnom pranju,valjda ako su mi dobro prenjeli roditelji.

mali grizzly
27.05.2012., 20:50
Smrdjela žica - vjerojatno mislite na miris pregrijanog namota statora iz motora, zar ne?

U tom slučaju smo se približili konačnom rješenju ove dijagnostičke zavrzlame jer je gotovo sigurno "po repu" dobio programator/reverzator na toj poziciji gdje je zastajao u momentu "smrdeža" motora...

Zato ide na nekim pozicijama motor u pogon u pravom smjeru!

Stator je tada povukao nesrazmjerno veliku struju (što se neizravno "ćutilo u zraku" preko mirisa izgorene lak izolacije) i sigurno za tako veliku amperažu nije bio predviđen dotični par kontakata.

Ne znam, programatori su svi odreda par stotina kn minimalno i da li to ima smisla tražiti kao nov zamjenski dio za tako staru suđericu.

S druge strane, za njenu rostfrei školjku dobijete 100 i nešto kn na mjestu gdje je otkup sekundarnih sirovina.

Nema što onda drugo biti nego programator!

Onaj tzv. krivuljar (niz crnih polja) je totalno zbunjujući jer ima Drain Option i kasnije Drain odnosno to je izgleda univerzalni tip programatora koji ide i na strojeve s odvodnom/glavnom pumpom i na one s jednim motorem. Ima i Wash i Wash option. Aj ga ti znaj...
http://www.bijela-tehnika.hr/servisi/electrolux/
Evo, tu na ovom linku imate niz Electrolux servisa (Zanussi je njihov brand) pa telefonski pitajte koliko bi bila cijena zamjenskog programatora i dakako raspitajte se još kod nekog, bilo ovlaštenog servisera ili lokalnog, da li ima neku drugo objašnjenje kvara.
Obično nad "čudnim" kvarom visi sjena krive funkcije programatora...

dinko49
28.05.2012., 18:27
Dala mi mater budget od max 3000kn i našo sam u Elipsu ovu suđericu:bosh SGS53E92EU,2800kn.
Second opinion do Vas?Hvala na pomoći dosad!

mali grizzly
28.05.2012., 19:00
Ta suđerica je OK, malo zastarjeli koncept (tunelski grijač), ali radit će godinama...
Međutim, ima podnicu od polipropilena što nazivaju diplomatski Polinox
Okrenite par strana unatrag ovog podforuma:

http://www.forum.hr/showthread.php?t=293048&page=48

Tako da bi bilo zgodno imati cjelokupnu rostfrei školjku, a problem je što niz modela u cjenovnom razredu oko 3000 kn nema takvo rješenje, nego jeftiniju podnicu (te suđerice su proizvedene u Poljskoj ili Turskoj). Taj podatak kriju kao zmija noge i morate na njem. Bosch tragati pod "mehr" dotičnog modela da to saznate:

http://www.bosch-home.com/de/produkte/geschirrspüler/sologeräte.html

Nekih modela koji se prodaju kod nas ni nema izlistanih tamo...

Ukratko, ta suđerica je OK što se tiče funkcija

http://www.cbt.rs/proizvod/5184/ma%C5%A1ina-za-pranje-sudova-sgs53e92eu/

Temeljni model, više ne treba, ali podnica je relativan problem...

I ovi malo skuplji modeli su s plastičnim podom:

http://www.salonatech.com/bijela-tehnika/perilice-posuda.html?manufacturer=33&p=2

Tako da bi trebalo vidjeti u trgovini koji je početni model s cjelokupnom rostfrei školjkom.

U Bitechnique imaju takav model po jako atraktivnoj cijeni (3999 kn), ali je ugradbena suđerica.
http://www.bitechnique.hr/index.php/bijela-tehnika/ugradbene-perilice-posudja/stroj-suda-bosch-smv-50-m-70-eu.html
Samostojeće nemaju tako dobro cjenovno "odmjerene" tamo...

tatn
29.05.2012., 09:12
koji se može bezrezervno preporučiti bio bi ovaj
http://www.nabava.net/perilice-posuda__640/bosch-perilica-posuda-sms40m62eu__1790271

Prema dostupnim podacima to bi trebao biti model sa full inox školjkom
http://www.bosch-home.com/hr/proizvodi/pranje-posuđa/potpuno-ugradbene-perilice-posuđa/SMS40M62EU.html?source=comparision

Istina da probija budžet za kojih stotinjak eura, ali treba uzeti u obzir da je ovo Active Water perilica sa Eco Silence Drive motorom i znatno nižom razinom buke od niže rangiranih tipova.
Zapravo, rekao bih da razlika u cijeni nije toliko velika kada se uzme u obzir što dobivate.

Ako je budžet ono baš max. 3000 kn i ni makac, tu ni nema velikog izbora.
To je cijenovni rang gdje "caruju" turski Beko/Blomberg koji uopće ne izgledaju loše, ali za preporuku nisam kompetentan. Znam samo da uživo djeluju pristojno i da dobivate garanciju od 5 godina, a za dalje trebalo bi pretražiti forume sa iskustvima kupaca.
Za navedeni SGS53E92EU makar znamo da možete očekivati dobro pranje i pouzdanost, a kada (ako) zatreba, vjerojatno i neproblematičan servis. Sve ostalo na tome modelu (gledao ga) je upravo onako kako cijena nagovještava - pomalo jeftino...

mali grizzly
29.05.2012., 09:20
http://bijelatehnika-namjestaj.com/perilice-posuda-cijene/bosch-sms40m62eu/

Zanimljivo da sms40m52eu ima podnicu od polipropilena, a da ... 62eu ima cjelokupnu rostfrei školjku. Koji je to sustav označavanja!?

U svakom slučaju, tako avangardna suđerica s Active Water i Eco Silence motorizacijom vrijedi 588 kn više od planiranog proračuna jer nema što nema od bitnih stvari, a čak i nešto luksuznih svojstava.

Jako dobar izbor u toj tzv. klasi 500 eura...

dinko49
29.05.2012., 09:46
Radi se i o načinu plaćanja te dostavi i o tome da mogu u Rijeci u Elipsu te dvije komponenete spojiti.Za moje perko 70god roditelje je onaj model jeondstavniji

mali grizzly
29.05.2012., 10:06
Nije to funkcionalna mana suđerice jer ona će raditi i raditi...

Prvenstveno je riječ o tome da polipropilenska podnica, koja je mehanički i toplinski gledano OK (dura do 120 C), ima manu što će biti kasnije mjesto razmnožavanja bakterija i plijesni - kad ostari i bude puna urezotina, brazdi, ulubljenja i slično. Znate ono, padne nož s gornje košare...

A dolje, tik uz podnicu je slijevni bazen s tubusnim sitima na kojima redovito ima sićušnih ostataka hrane pa smo onda, mikrobiološki gledano, nadomak situacije s hladnjacima gdje je također plastika puna ogrebotina, a ostataka hrane posvuda.

I kod hladnjaka pokušavaju se tome barem djelomično suprotstaviti s premazima plastike koji otpuštaju srebro ione, koji priječe rast bar nekih bakterija i plijesni.

Suđerice iz te jeftinije klase pak ostaju bez takve zaštite i još kupcima stalno naglašavaju ECO program koji pak pere na 50 C, a što prežive pojedine bakterije.

Tako da je to manjkavost u tom pogledu, a ako mora biti jednostavnost rukovanja i niska cijena - onda nemate baš alternative kad se radi o Bosch/Siemens suđerica.

Ta ušteda im nije baš ono na pravom mjestu i kompromitiraju brandove u sferi suđerica gdje imaju izuzetno dobre tržišne pozicije i mnoštvo zadovoljnih kupaca.

tatn
29.05.2012., 12:13
Radi se i o načinu plaćanja te dostavi i o tome da mogu u Rijeci u Elipsu te dvije komponenete spojiti.Za moje perko 70god roditelje je onaj model jeondstavniji

Uz sve navedene uvjete ili spomenuti Bosch (koji nigdje nije jeftiniji) o kojemu smo rekli sve dobre i loše strane, ili pak ići na najjednostavnije i najjeftinije.

U ovome drugom slučaju ja bih išao na Beko vulgaris za 2159 kn:
http://www.elipso.hr/bijela-tehnika/perilice-posuda/BEKO-DFN1503/

ili malo "jači" model koji ima prikaz i odgodu - pa se dade uštediti na računu za struju u noćnome pranju - i još je tiši (47 dB!) za 2609 kn:
http://www.elipso.hr/bijela-tehnika/perilice-posuda/BEKO-DSFN6631/

Ne znam je li Beko bolji ili lošiji od konkurencije u tom cjenovnom razredu (to možete saznati tek za nekoliko godina) - iskreno, mislim da su u toj kategoriji svi dosta slični. Prevaga je tih 5 godina garancije, pa makar znate da u tom razdoblju nećete morati dodatno investirati, što je kod jeftinih modela dosta važno.

Kada budete u Elipsu usporedite tih nekoliko modela na licu mjesta pa ćete biti barem malo pametniji.

I požurite, ove cijene vrijede još samo 2 dana - do 31.05.2012.!

jerry16
30.05.2012., 16:42
pratim vas već dugo i sigurno ću zatražiti pokoji savjet vezan uz kupnju perilice, ali tek kroz koji mjesec....
naravno pratim tematiku i skoro sam već i kupila bosch,ali nisam zbog podnice...
danas sam malo škicnula bosch u bitechnique-u i ostala zaprepaštena s obzirom da i perilice iznad 4000 imaju plastičnu podnicu, u biti ni jedna bosch perilica koju su imali izloženu nije imala cijelu inox školjku:eek:
ovu ugradbenu koju je tatn kupio nisu imali izloženu...
možda bosch postupno prelazi na takav tip podnice :ne zna:
4400 i nešto sitno koliko je koštala najskuplja izložena boschica nije baš jeftina varijanta perilice, a ima plastičnu podnicu
možda je ta plastika nekakva super izdržljiva, otporna na udarce, bakterije i sl.:ne zna:

uglavnom za sve zainteresirane kojima ne smeta podnica u merkuru je na akciji ovaj model za 2479,00 kn www.technomarket.hr/products/09115084/bosch-sgs-43f02eu

mali grizzly
30.05.2012., 16:51
Nego su valjda izvrgnuti strahovitom pritisku no name ili low cost brandova iz Azije pa smanjuju troškove proizvodnje gdje god stignu.
Ta plastična podnica (polipropilen pjesnički nazvan Polinox iako s nehrđajućim čelikom nema veze) je inače karakteristika američkih suđerica Bosch jer i tamo imaju tvornicu suđerica koje rade na 110 V.
I onda su se dosjetili rezati troškove proizvodnje i u Europi, uz ogradu da sve suđerice iz glavne njemačke tvornice (Dillingen) imaju cjelokupnu rostfrei školjku jer njem. kupci to ne bi tolerirali - a tvornica u Lodzu (Poljska) i u Turskoj radi za poljsko/tursko i okolna tržišta slabije kupovne moći suđerice s polipropilenskim dnom.

I kako rekoh - nije funkcionalna mana jer polipropilen podnosi 120 C, neće puknuti ako nešto padne dolje itd.

Međutim, nije bakterijski gledano posve besprijekorna ta izvedba jer pitajte sanitarnog inspektora ili stručnjaka koji radi u prehrambenoj industriji i svaki od njih će vam odgovoriti da plastične posude nisu baš OK jer imaju ureze, oguljotine, ulubljenja - što predstavlja idealno mjesto za razmnožavanje bakterija, naročito kad imaju ostatke hrane. A ostataka hrana uvijek ima u suđerici, ne naoko značajnih, ali bakterijama dosta...

Usput, Bitechnique ima neke svoje kanale uvoza, a neke komade bijele tehnike kupuje kod regionalnih uvoznika i zato šaraju cijene jer prve su jako povoljne, a druge znaju biti i skuplje nego kod ostalih.

Gledajte samo da na suđerici gore uprintano na rubu stoji Made in Germany (znači tvornica Dillingen) i onda je s cjelokupnom rostfrei školjkom! Ostalo je isto i kod turskih/poljskih suđerica Bosch grupe, jedino prišparaju na podnici i vrata nisu tako solidna što se tiče mehanike zatvaranja/otvaranja. Glavna ušteda je u fazama prešanja/varenja i polipropilensko dno smanji trošak u toj fazi sklapanja rostfrei školjke.

051dm
30.05.2012., 17:47
https://lh6.googleusercontent.com/-wQq_zYj5C5c/T8ZNyGe7B3I/AAAAAAAAJ-o/wAxp92o8MQY/s640/IMG_4513.JPG
Pozdrav, evo prema tvom savjetu :top: nakon tri dana mućkanja sa limunskom kiselinom uspio sam očistiti labirint :503: , ali ono lupkanje u cijevima kada perilica prima vodu i dalje se čuje :504: . Čini mi se da bi još jedno začepljenje moglo biti ispod labirinta - zaokruženo crveno - kako da očistim taj dio ?

mali grizzly
30.05.2012., 18:33
Valjda se nakupile masnoće jer boja mu je, barem sudeći po fotki, "nezdrava"...
OK, idemo po redu:

1. Na ovom linku

http://www.teamhack.de/index.php?site=anleitungen

Imate dokument br. 36 (brojevi slijeva) i downloadajte...


2. Onda odstranite prema gore (prilijepite provizorno izolir trakom!) onaj papir dolje desno koji sakriva mikroprekidače.

3. Tamo su 2 mikroprekidača, jedan s tri i jedan s dvije kleme...
Kombinirkama pažljivo smaknite kleme, a preporuka je da prethodno sve fotografirate da kasnije ne bi bilo dvojbi. Onda ugurajte nježno vrh odvijača i izljuštite prekidače s labirinta, onako mic-mic s njihovih plastičnih stupića držača.

4. Kad ste skinuli mikroprekidače, pažljivo rukom razlabavite prema gore one sastavne dijelove plovka koji će vam se ukazati na linku gore i onda ih jednostavno povadite kao Lego kocke, potezom prema gore...

5. Tada ih rastavite, prema prikazu na fotografijama s njem. linka, operite prvo pod vodom i onda stavite preko noći u limunsku

6. Obrnutim redoslijedom, sve vratite natrag kad je čisto...Inače, ono crijevo (širokog promjera, drugo slijeva) bi trebalo malo pogledati i skinite obujmicu pa se uvjerite da unutra nije neki veliki zaštopanac.

Tamo se znaju nakupljati masnoće, npr. ako suđerica mjesecima radi na ECO 50 C - što je nedostatno topline za rastvoriti masni film...

mali grizzly
30.05.2012., 18:39
Valjda se nakupile masnoće jer boja mu je, barem sudeći po fotki, "nezdrava"...
OK, idemo po redu:

1. Na ovom linku

http://www.teamhack.de/index.php?site=anleitungen

Imate dokument br. 36 (brojevi slijeva) i downloadajte...


2. Onda odstranite prema gore (prilijepite provizorno izolir trakom!) onaj papir dolje desno koji sakriva mikroprekidače.

3. Tamo su 2 mikroprekidača, jedan s tri i jedan s dvije kleme...
Kombinirkama pažljivo smaknite kleme, a preporuka je da prethodno sve fotografirate da kasnije ne bi bilo dvojbi. Onda ugurajte nježno vrh odvijača i izljuštite prekidače s labirinta, onako mic-mic s njihovih plastičnih stupića držača.

4. Kad ste skinuli mikroprekidače, pažljivo rukom razlabavite prema gore one sastavne dijelove plovka koji će vam se ukazati na linku gore i onda ih jednostavno povadite kao Lego kocke, potezom prema gore...

5. Tada ih rastavite, prema prikazu na fotografijama s njem. linka, operite prvo pod vodom i onda stavite preko noći u limunsku

6. Obrnutim redoslijedom, sve vratite natrag kad je čisto...

Pazite na pozicije:

Plave zaobilazne polugice oko plovka koja mora biti točno uglavljena.

Crvene polugice, koja je vertikalno u vodilicama, jer ona je preljevna sigurnosna funkcija odnosno u slučaju abnormalno visokog vodostaja - ide sav sadržaj podnice u izljev. Tako da to mora biti besprijekorno vraćeno, ne smije biti "iščašeno" nakon čišćenja...Inače, ono crijevo (širokog promjera, drugo slijeva) bi trebalo malo pogledati i skinite obujmicu pa se uvjerite da unutra nije neki veliki zaštopanac.

Tamo se znaju nakupljati masnoće, npr. ako suđerica mjesecima radi na ECO 50 C - što je nedostatno topline za rastvoriti masni film...

051dm
30.05.2012., 19:05
Hvala :top:, sutra nastavljam sa čišćenjem :)

mali grizzly
30.05.2012., 19:14
Kad se plovak napuni vodom, proširi se njegov "struk" i onda plava poluga koja ga obuhvaća, nalik remenu hlača, malo promijeni poziciju i trkne o mikroprekidač.

Da vas ne bi zbunilo jer to je doista plovak, ali ne funkcionira nalik plovcima prvih BSH labirinata kad je plovak imao svoj kanal u kojem je vertikalno plutao i onda bi gore, na samom vrhu putanje, trknuo o mikroprekidač.

Crvena polugica je Antiflooding zaštita suđerice odnosno jako pazite da je unutar svojih prstenastih vodilica i u slučaju da se vodostaj opasno popne, aktivacijom crvene polugice se odmah slije sadržaj podnice u odvod.


Tako da bi to bila dva kritična detalja, koja morate imati stalno na umu...

mali grizzly
30.05.2012., 20:34
Redovna cijena 50-60 kn, ovisno o trg. lancu...

Pere izvanredno i nema premca kad se radi o brzim (express) programima ili za uglavnom staklene posude.

Tko nije do sada probao, neka kupi i sigurno se neće razočarati!

Po mom iskustvu, ne treba više do 2 čajne žličice za jedno pranje, a kad je samo zaprašeno ili uglavnom čaše i krigle, dosta je i 1 čajna žlica.

http://www.youtube.com/watch?v=K-5pImPPAAQ

Wellisia
31.05.2012., 14:41
Redovna cijena 50-60 kn, ovisno o trg. lancu...

Pere izvanredno i nema premca kad se radi o brzim (express) programima ili za uglavnom staklene posude.

Tko nije do sada probao, neka kupi i sigurno se neće razočarati!

Po mom iskustvu, ne treba više do 2 čajne žličice za jedno pranje, a kad je samo zaprašeno ili uglavnom čaše i krigle, dosta je i 1 čajna žlica.

http://www.youtube.com/watch?v=K-5pImPPAAQ


Imaju dvije vrste, ima neke razlike osim što u jednoj ima octa u drugoj ne? :D

mali grizzly
31.05.2012., 14:56
http://www.somat.com.hr/index.php?id=842http://www.somat.rs/index.php?id=930


Vidio sam u oglasu da je razlika u mL sadržaja dvojnih boca, ali i to zanemarivo...

Inače, to je nova generacija gela koja je nalik 3u1 i višim tabletama po funkcijama odnosno gel u sebi ima sredstvo za omekšavanje vode i sjajilo, te niz drugih dodataka nalik multi tabletama. Jedino, ako se cilja na taj spektar funkcija, onda doza mora biti baš onako kako piše na pakovanju - inače neće omekšavati vodu dostatno...

Pere vrhunski! Čak i u toj 1 č.žl. dozi za jednokratno pranje, kad se ne rabe sve gore navedene funkcije.

Jedino mi ide na živce što dvojnu bocu nije moguće začepiti nego tek kad se postavi na tvrdu podlogu, a i onda treba se malo pomučiti.

mmj
31.05.2012., 22:41
Imam perilicu Whirpool i problem je taj da kad završi pranje posuđe najčešće bude prljavo, masno kao da se nije ni pralo. A što je najžalosnije, prije nego poslažem suđe u nju, sve najprije lagano spužvicom operem, mislim dupli posal a rezultat je prljavije suđe nego što bude prije pranja :503: :503:
Stvarno ne znam što bi moglo biti, dođe mi da ju bacm van od muke

mali grizzly
31.05.2012., 22:52
Kad bi ih netko počeo upotrebljavati za ručno pranje posuda.

Tako da mi nije jasna ta situacija, blago rečeno nešto čudno se zbiva...

Možda optočna pumpa dotrajala (koliko stara suđerica?) pa ne prskaju mlazevi nego samo procurljikaju iz mlaznica...
Da li se čuje zvuk kad pere kao i prije, jednakog intenziteta (ono u glavnom pranju kad mlazevi bičuju po rostfrei školjki suđerice)?

Koji deterdžent koristite?

swand
01.06.2012., 16:02
bok
imam problema sa perilicom candy cdw i dalje ne vidim sto pise
stara je oko 15 godina, ima mehanički programator
kada ju pokrenem pocne bcati vodu van (ono malo sto ostane na dnu) i krene prati sude. kad programator dode do pola poce vuci vodu u sebe i prepuni perilicu te voda pocne ici van iz nje, za to vrijeme programator stoji na mjestu
sto da radim?
elektronicar sam pa mi nije problem isptati sve elektro-mehaničke dijelove
hvala

mali grizzly
01.06.2012., 16:11
Prepunjavanje znači da bi moglo doći do otežanog kretanja plovka (u kanalu duž kojeg klizi se nakupilo naslaga na njemu, koji izgleda kao kutija Tic Tac bombona okrenuta naglavačke, ili duž stijenki) ili je otkazao hidrostat.

Hidrostati nisu skupi po sebi (par desetaka kn) nego zna biti problem što u suđericama su minijaturizirani pa im onda nasviraju cijenu u usporedbi s onima za perilice rublja, koji su krupniji (malo podsjećaju formatom na starinsku kutiju paste za cipele).

Morate otvoriti suđericu, pregledati stanje labirinta i onda vidjeti što regulira radni vodostaj suđerice - da li ima plovak (redovito starinske suđerice) ili ima hidrostat.

I dakako, kvar programatora vječno visi kao sjena...

Nabacite par fotografija na imageshack ili sličan servis pa ćemo onda biti malo bliže!

swand
01.06.2012., 17:25
Prepunjavanje znači da bi moglo doći do otežanog kretanja plovka (u kanalu duž kojeg klizi se nakupilo naslaga na njemu, koji izgleda kao kutija Tic Tac bombona okrenuta naglavačke, ili duž stijenki) ili je otkazao hidrostat.

Hidrostati nisu skupi po sebi (par desetaka kn) nego zna biti problem što u suđericama su minijaturizirani pa im onda nasviraju cijenu u usporedbi s onima za perilice rublja, koji su krupniji (malo podsjećaju formatom na starinsku kutiju paste za cipele).

Morate otvoriti suđericu, pregledati stanje labirinta i onda vidjeti što regulira radni vodostaj suđerice - da li ima plovak (redovito starinske suđerice) ili ima hidrostat.

I dakako, kvar programatora vječno visi kao sjena...

Nabacite par fotografija na imageshack ili sličan servis pa ćemo onda biti malo bliže!


ajmo redom :)

od ispod izgleda ovako
http://img406.imageshack.us/img406/728/imag0046u.jpg

motor za odlaz vode je ispravan
motor za dolaz vode je ispravan
grijač ima 25 ohma

ovo ne znam kaj je, kako ispitati?
http://img804.imageshack.us/img804/9641/imag0052et.jpg

ovaj elektro ventil je ispravan, nalazi se na smedoj ovalnoj kutiji
http://img849.imageshack.us/img849/2267/imag0053ks.jpg

hidrostat je ispravan, ima tri kontakta, 1 i 2 imaju otpor nula bez tlaka, kad je tlak nema prolaz
2 i 3 nemaju prolaz bez tlaka a imaju pod tlakom
http://img641.imageshack.us/img641/1323/imag0054ra.jpg

elektro ventil na dolazu vode je ispravan
na tanki prikljucak kad pusem podize membranu, membrana mi izgleda da nije probusena
http://img198.imageshack.us/img198/5669/imag0056r.jpg

plovak se nalazi u ovoj smedoj kutiji ako se ne varam, ovalni dio pun je vode i proziran a ovaj lijevo okrugli dio izgleda kao da je pun smeca, ali ne znam kako skinuti, od ispod nema vijke a unutra u perilici na donjoj tabli isto nema vijke
http://img821.imageshack.us/img821/8312/imag0048jp.jpg

eto, kaj sad dalje?

mali grizzly
01.06.2012., 17:40
Ovo na predzadnjoj je membranski "živi vrag" odnosno tzv. magnetski ventil s tlačnom komoricom i taj regulira punjenje suđerice jer je de facto ekvivalent dva elektroventila spojena vodovodno u seriju (po funkcijskom kriteriju).

Prokleto teško za dijagnostiku i košta cca 70 eura kao rezervni dio!

http://www.teamhack.de/download/Das_Magnetventil_mit_Druckdose.pdf


Što se tiče ove zadnje fotografije, toliko slabo je bilo osvijetljeno da praktično ništa se ne vidi osim obrisa.

Nema veze, ako se nekako da skinuti taj dio morate ga očistiti...
Birajte sami, da li limunska kiselina (cca 15 kn pakovanje 500 g u većoj samoposluzi na odjelu začina) koju ćete rastopiti cca 100 g/L ili pak kupite Cillit Bang (ne zeleni, taj je za masnoće) i onda s njime preko noći.

Ako je membranski elektroventil, na tako staroj suđerici se to ne isplati mijenjati po cijeni cca 500 kn.

swand
01.06.2012., 17:47
Ovo na predzadnjoj je membranski "živi vrag" odnosno tzv. magnetski ventil s tlačnom komoricom i taj regulira punjenje suđerice jer je de facto ekvivalent dva elektroventila spojena vodovodno u seriju (po funkcijskom kriteriju).

Prokleto teško za dijagnostiku i košta cca 70 eura kao rezervni dio!

http://www.teamhack.de/download/Das_Magnetventil_mit_Druckdose.pdf


Što se tiče ove zadnje fotografije, toliko slabo je bilo osvijetljeno da praktično ništa se ne vidi osim obrisa.

Nema veze, ako se nekako da skinuti taj dio morate ga očistiti...
Birajte sami, da li limunska kiselina (cca 15 kn pakovanje 500 g u većoj samoposluzi na odjelu začina) koju ćete rastopiti cca 100 g/L ili pak kupite Cillit Bang (ne zeleni, taj je za masnoće) i onda s njime preko noći.

Ako je membranski elektroventil, na tako staroj suđerici se to ne isplati mijenjati po cijeni cca 500 kn.


ok probam prvo ocistiti, znaci skinem dolje i napunim sa limunskom kiselinom preko noci i probam
ako ne radi onda je ventil?
jer me muci sto programator stoji kada ju prepuni

mali grizzly
01.06.2012., 17:55
Može biti i slomljen neki zubac, ali sumnjam u ovom slučaju da se radi o greški programatora.

Prvo sve očistite i dajte napišite konačno koji je točno tip Candy da zavirimo u elektro shemu i programatorski krivuljar

swand
01.06.2012., 18:00
Može biti i slomljen neki zubac, ali sumnjam u ovom slučaju da se radi o greški programatora.

Prvo sve očistite i dajte napišite konačno koji je točno tip Candy da zavirimo u elektro shemu i programatorski krivuljar
ma obrisano je ne vidi se koji je tip
pise candy forma CDV ili CDW
ovako izgleda
http://img262.imageshack.us/img262/4189/imag0057o.jpg

swand
01.06.2012., 18:02
ma obrisano je ne vidi se koji je tip
pise candy forma CDV ili CDW
ovako izgleda
http://img262.imageshack.us/img262/4189/imag0057o.jpg

izgleda identicno
http://www.ps2netdrivers.net/manual/candy.cdw.250/

mali grizzly
01.06.2012., 18:17
http://elektrotanya.com/candy_cdw250.pdf/download.html

Uspio sam dobiti cijeli priručnik na eng. jeziku za model cdw 250, a ako to nije taj - onda na tražilici elektrotanya gore utipkajte candy cdw 250 i imate cca 10 različitih podtipova, s različitim slovnim sufiksima.

Oprez! Ta Elektrotanya dozvoljava max 2 skidanja/dan...

swand
01.06.2012., 18:24
http://elektrotanya.com/candy_cdw250.pdf/download.html

Uspio sam dobiti cijeli priručnik na eng. jeziku za model cdw 250, a ako to nije taj - onda na tražilici elektrotanya gore utipkajte candy cdw 250 i imate cca 10 različitih podtipova, s različitim slovnim sufiksima.

Oprez! Ta Elektrotanya dozvoljava max 2 skidanja/dan...


ok
hvala

swand
04.06.2012., 12:51
http://elektrotanya.com/candy_cdw250.pdf/download.html

Uspio sam dobiti cijeli priručnik na eng. jeziku za model cdw 250, a ako to nije taj - onda na tražilici elektrotanya gore utipkajte candy cdw 250 i imate cca 10 različitih podtipova, s različitim slovnim sufiksima.

Oprez! Ta Elektrotanya dozvoljava max 2 skidanja/dan...


nakon ciscenja je dobro, ne prepunjava
ali kad je gotov program ponekad zna ostati ciste vode oko 2cm na dnu perilice
jel da ponovim ciscenje (nisam posudu vadio van, samo nasuo kiselinu u posudu) ili da rastavim labirint i vidim u kakvom je stanju?
pozz

mali grizzly
04.06.2012., 13:35
Skinite cijev s odvodnog sifona i pustite neka ispumpa jednom u kantu ili sličnu posudu pa se uvjerite da je mlaz odvodne pumpe onako silovit, s odmakom i punog profila.

Ako je curkav, odvodna pumpa je dotrajala i onda ne stigne evakuirati sadržaj podnice...

Osim toga, provjerite i stanje kuh. sifona jer su česti problem s propusnosti. Zato odvodne pumpe novijih suđerica imaju impulsan režim rada (rade desetak sek pa onda pauza pa desetak sek itd.) da se omogući sifonu da proguta vodu. Ulije unutra neki gel za sifone (npr. Mr Muscolo ili sličan).

To je manji problem jer odvodne pumpe nisu neki dragocjeni rezervni dijelovi:
http://batis.hr/perilice.php?id=4&vrsta=22&id2=7
Većinom 50 do 100 kn...

brankaGV
05.06.2012., 12:31
20 godina ako ne i dulje služi me perilica posuđa Philco bez ijednog popravka osim izmjene gume na vratima.
Sada ću zbog nove kuhinje a i njezinog dotrajalog izgleda kupiti jednu od navedenih: Bosch SMS58M92EU ili Gorenje GS64314XS. Koju biste mi vi preporučili?
Zahvaljujem vama a i ostalima koji imaju nekog iskustva sa ovim perilicama.

mali grizzly
05.06.2012., 12:42
Dakle, kupujete no name proizvod iz Kine, a Gorenje mu daje servisnu podršku - pa mi baš nije jasna dvojba...

Gorenje je od grupacije Merloni kupilo 2010. godine švedskog proizvođača Asko koji ima u proizvodnom programu luksuzne perilice rublja i luksuzne suđerice. Perilice rublja se mogu kupiti i na našem tržištu, ali suđerice ne! Naime, bilo im jeftinije kupiti posrnulog švedskog proizvođača nego usvajati program suđerica koje su prilično zahtjevni komadi bijele tehnike.

Tako da kad kupite Gorenje kinesku suđericu, stavljate sebe u poziciju "Izabrao Đelo Hadžiselimović" i nemate uvid ni u tvorničke standarde niti možete slijediti eventualnu kvarljivost kad se radi samo o etiketi.
Da ne duljim, kupili Gorenje ili Vivax (brand M San grupe iz ZG) ili Quadro (brand Inem grupe iz ZG) - dođe skoro na isto jer i jedini i drugi i treći uvoze gotove proizvode iz Kine.

Dotična Bosch suđerica je OK, iz nove serije Active Water i s Eco Silence Drive motorizacijom optočne pumpe, ali koliko sam u stanju nazrijeti - radite novu kuhinju i onda vam se isplati uzeti potpuno ugradbenu suđericu jer će bolje pristajati uz novi kuh. niz.

Tu pada izbor na:

http://www.bitechnique.hr/index.php/bijela-tehnika/ugradbene-perilice-posudja/stroj-suda-bosch-smv-50-m-70-eu.html

Ima sve što i gornja, barem te "perjanice" nove generacije, a za 3999 kn

Transcendencija
05.06.2012., 16:34
Mene zanima kako skinuti drveni panel na vratima s ugradbene perilice gorenje gv 61124

mali grizzly
05.06.2012., 17:18
Odvijačem (TORX ili križni) odvinite niz vijaka duž rostfrei ruba vrata.

Kad ste otpustili vijke, vrata bi trebala biti spremna da ih poduhvatite sa strane i onda mic-mic prema dolje ih izvlačite, ako su slučajno još djelomično ispod upravljačke ploče suđerice u onom žlijebu.

Nema tu velike mudrosti niti nekih velikih briga!

tatn
05.06.2012., 21:27
20 godina ako ne i dulje služi me perilica posuđa Philco bez ijednog popravka osim izmjene gume na vratima.
Sada ću zbog nove kuhinje a i njezinog dotrajalog izgleda kupiti jednu od navedenih: Bosch SMS58M92EU ili Gorenje GS64314XS. Koju biste mi vi preporučili?
Zahvaljujem vama a i ostalima koji imaju nekog iskustva sa ovim perilicama.

onda je navedeni model Boscha bingo.
http://www.bosch-home.com/hr/proizvodi/pranje-posuđa/potpuno-ugradbene-perilice-posuđa/SMS58M92EU.html
Gorenje jednostavno zaboravite u ovoj usporedbi.
SMS58M92 uključuje neke od top tehnologija modernih suđerica, mnoge od kojih su upravo Boschovih inženjera djelo. Možda vas neće impresionirati terminologija poput Eco Silence Drive ili Active Water, no svakome će se svidjeti VarioFlex košara i treća Vario ladica, senzor punjenja, TurboSpeed program od 20 min., automatsko prepoznavanje sredstva za pranje... Luksuzno opremljena.
Rijetki konkurenti troše manje struje, niti jedan manje vode (6.5 litara u Eco programu).
Sve u svemu, top odabir samostojeće suđerice.

Pripazite gdje kupujete, kod ovoga modela cijene variraju i više od 1200 kn!
Ovo je najbolja cijena na koju sam naletio:
http://bijelatehnika-namjestaj.com/perilice-posuda-cijene/bosch-sms-58-m92eu/

051dm
06.06.2012., 07:47
https://lh6.googleusercontent.com/-wQq_zYj5C5c/T8ZNyGe7B3I/AAAAAAAAJ-o/wAxp92o8MQY/s640/IMG_4513.JPG

prije par dana sam očistio onaj dio zaokružen crveno i perilica je odlično radila - čuo se puno jači zvuk špricanja vode po unutrašnjosti, suđe je bilo odlično oprano i potpuno suho, ali onaj problem sa lupanjem u cijevima je ostao, iako se osjetno smanjio broj "udaraca" - prije je znalo lupkati i do 50 puta, a sada lupa 15-tak puta. Iz toga sam zaključio da je zbilja u pitanju začepljenje još nekog dijela, pa sam jučer očistio cijev koja ide iz ovog dijela što je na slici zaokružen crveno, bila je prljava, ali nije bilo začepljenja.
Za čišćenje cijevi, druge s lijeva nisam imao vremena jer mi se čini da za nju treba skinuti podnicu.
Napunio sam perilicu suđem i sve je normalno radilo do 38 minute kada je zablokirala-ostala je raditi više od sat vremena na 38. minuti dok je nisam resetirao i ugasio. U podnicu je iscurilo malo vode kad sam odvojio onu cijev, nisam posušio tu vodu - da li bi to mogao biti uzrok?

mali grizzly
06.06.2012., 08:14
Jedino da se posavjetujete s nekim vodoinstalaterom i da vam ugradi na slavinu suđerice nepovratan ventil. Košta par desetina kn i to bi trebalo biti trajno rješenje jer se onda nikakav povratni vodeni val ne može širiti duž vertikala vodovodne instalacije. Ima ih u svim radnjama sa sanitarijama i prethodno treba izabrati izvedbu (vert. ili horizontalna) i promjer (npr. pola cola).

Ne mogu vjerovati da toliko lupa taj vodeni val, smanjite dotok vode iz slavine tek onako na slabašan mlaz jer ionako suđerica "čeka" da se napuni vodom pa ne treba biti jak mlaz.

Što se tiče suđerice, nešto ste krivo napravili. Podnica mora biti suha i to uvijek jer inače se aktivira zaštitni sustav Aqua Stop preko plovka od stiropora dolje kojeg odigne voda koja se slila. Ne mora biti "barut" suho nego pokupite spužvicom vodu onako duž glavnih kanala plastičnog korita podnice.

Provjerite još jednom da li negdje curi, popipajte prstima sve spojeve ili pak raširite neke novine dolje pa gledajte da još ne kapa s nekog spoja. Zato je zastala suđerica...
Ako bi curilo i brtva je već izobličena, onda malo namažite oko nje silikonskim kitom.

brankaGV
06.06.2012., 08:59
Zahvaljujem na odgovoru.
Izabrala bih Bosch perilicu. Međutim nakon montaže kuhinje monter je ustanovio da je ispod radne ploče ostalo 79 cm i da tu nema mjesta ni za kakvu perilicu. U prodajnom centru iskreirana nam je kuhinja i zbog otvaranja prozora snižena radna ploča sa uvjeravanjem da se skidanjem poklopca sa perilice ona može ugurati pod nju. Mi smo klasičan primjer da se treba isključivo sve provjeravati i o svemu sam informirati kad se nešto kupuje i radi. Ljudi su priznali grešku, ali...
Sad sve ovisi hoće li i biti nešto konkretno od toga. Tako da sada mogu kupiti isključivo modularnu perilicu 60x60 koja je extremno skupa i nedovoljna za našu obitelj a i ne mogu je vidjeti nigdje "uživo" u Zagrebu pa ti to sad kupi.
Hvala na strpljenju.

mali grizzly
06.06.2012., 09:23
Nogice se mogu odvinuti i onda je pitanje koliko bi još ostalo problematično...

Posjetite neku trgovinu bijele tehnike i metrom izmjerite ugradbenu Bosch suđericu od donjeg brida lima do gornjeg brida lima, ne zanimaju vas nožice dakle.

Po mojoj odokativnoj procjeni, skidanjem nogica bi dobili 1-1,5 cm i onda smo na 800 ili 805 mm.

Ako imate nekog poznatog stolara, neka vam blanjalicom ili još bolje glodalom udubi dva ulazna kanala za bridove suđerice tako da se može ugurati unutra. To ne bi smio biti problem jer tipična radna ploča je 38 mm i onda ima dosta iverice i neće uopće nešto bitno oslabiti radnu ploču.

Sigurno se nešto može izvesti na toj visini jer rostfrei školjka suđerice je cca 2-3 cm ispod razine gornjeg uglatog brida lima i u krajnjoj liniji se može taj lim "izmesariti" fleksericom jer nema neke funkcije. Suđerica nije perilica rublja da joj o oplošju zavisi stabilnost kad centrifugira nego "mirna" naprava bijele tehnike i bez problema će funkcionirati bez nogica i bez tog pola cm gornjeg lima. Doduše, poništit ćete garanciju - ali te suđerice se toliko rijetko kvare da zaboravite taj aspekt.

Uglavnom, zaboravite modularne suđerice jer su izuzetno skupe i to su šminkerske suđerice s malo preostalog prostora unutra...

brankaGV
06.06.2012., 09:49
onda je navedeni model Boscha bingo.
http://www.bosch-home.com/hr/proizvodi/pranje-posuđa/potpuno-ugradbene-perilice-posuđa/SMS58M92EU.html
Gorenje jednostavno zaboravite u ovoj usporedbi.
SMS58M92 uključuje neke od top tehnologija modernih suđerica, mnoge od kojih su upravo Boschovih inženjera djelo. Možda vas neće impresionirati terminologija poput Eco Silence Drive ili Active Water, no svakome će se svidjeti VarioFlex košara i treća Vario ladica, senzor punjenja, TurboSpeed program od 20 min., automatsko prepoznavanje sredstva za pranje... Luksuzno opremljena.
Rijetki konkurenti troše manje struje, niti jedan manje vode (6.5 litara u Eco programu).
Sve u svemu, top odabir samostojeće suđerice.

Pripazite gdje kupujete, kod ovoga modela cijene variraju i više od 1200 kn!
Ovo je najbolja cijena na koju sam naletio:
http://bijelatehnika-namjestaj.com/perilice-posuda-cijene/bosch-sms-58-m92eu/

Ja bih i izabrala tu perilicu, vidjela sam da je nešto skuplja kod Tehnopolisa pa sam je tamo i mislila naručiti s obzirom da s njima imam dobro iskustvo.

tatn
07.06.2012., 09:46
i stvarni minimum, odnosno kada su nogice zavrnute do kraja aparat leži na plastičnoj podnici. Nedavno sam je imao pod rukama i iako nisam mjerio visinu sa nogicama potpuno uvučenim dobro sam zapamtio tu situaciju.
Tako da ćete morati pribjeći nekoj žešćoj improvizaciji kako bi aparat ugurali u tako sniženi svjetli otvor. Ako se radna ploča nikako ne može podići preostaje vam ili dati izglodati 2,5 cm visine s njene donje strane ili izštemati potrebnu dubinu u podu (osim što je pain in the ass pitanje je i kako bi to izgledalo).
Još jedna opcija mi pada na pamet, ne znam je li vam izvediva. Radnu ploču odrezati na mjestu gdje ulazi perilica (može i samostojeća) i zatim se komad koji nedostaje (iznad gornje plohe perilice) nadomjesti iveralom istog dezena kao i radna ploča od 10 ili 18 mm, uz eventualno podstavljanje nekog materijala da se dobije nivelacija gornje povešine s radnom pločom. Rubovi lijevo/desno zatvore se aluminijskom T lajsnom. Naravno, na tom dijelu bi trebalo izbjegavati tući šnicele...
Malo ovo sve skupa zvuči kao "A je to", ali našli ste se u vrlo nezavidnoj situaciji s tom spuštenom visinom kuhinje.

mali grizzly
07.06.2012., 12:36
Ako se dotična može skinuti, odnosno ako nije lijepljena na elemente (obično naliju gore na rubove elemenata ljepila tipa Drvofix pa stave radnu ploču) - onda se može glodalom izdubili 2,5 cm prostor dolje u radnoj ploči za suđericu i postavi se natrag radna ploha. Ostat će 14 mm - što je OK uz gornju napomenu da se na tom segmentu može rezati kruh, ali ne i držati kanta s vodom!

Radne ploče su cca 150-250 kn po dužnom metru, u prosjeku... Možete ih kupiti u ogromnom izboru na nekoliko lokacija u ZG, gdje režu iverale. Npr. 100 m istočno od Getro Vrbani ili kraj crkve u Stenjevcu.

Ako bi čak i pukla kod tog glodanja, nije neki astronomski trošak...
Glodala imaju svi ozbiljniji stolari tako da to nije neki problem.

051dm
07.06.2012., 17:41
mali grizzly, aqua stop je blokirao perilicu jer kod zadnjeg rastavljanja nisam ugurao onu cijev do kraja pa je od tamo curila voda u podnicu. Sada bar znam da aquastop funkcionira :) . Perilica radi odlično, ugradit ću nepovratni ventil pa će se valjda i ono lupkanje u cijevima smanjiti. VEEEEELIKO HVALA za tvoje savjete :top:

mali grizzly
07.06.2012., 18:00
Inače, imao sam neugodno iskustvo s jednim vodoravnim nepovratnim ventilom jer oni imaju na sredini "zaklopku" odnosno iz jednog smjera voda lagano odigne kosinu i probije se kroz njega, a iz drugog smjera naravno to nije moguće. Eh, ali ta "zaklopka" je imala klingerit brtvu koja je malo bila asimetrična i nije htio zatvarati savršeno iz suprotnog smjera.

Tako da bi moja preporuka bila vertikalni, ako je moguće što se tiče prostora koji je raspoloživ i konkretne izvedbe instalacije:

http://www.termometal.hr/proizvodi/ventili/nepovratni-ventil/

Oni su nekako pouzdaniji od horizontalnih jer nemaju te kosine nego "upada" cijeli konus odozgo.

Big D Cro
10.06.2012., 13:14
Vidim da je ovdje pravi stručnjak, pa da postavim pitanje. Imamo suđericu Candy Futura CDF 312 AX koja polako puni 7. godinu. Do sada je radila besprijekorno, dobro pere i sada, ali imamo problem s otvaranjem i zatvaranjem vrata. Naime, zadnja 2 tjedna vrata se otvaraju/zatvaraju teško, uz glasni pucketavi zvuk. Ponekad se otvore/zatvore normalno, ali sve češće pucketaju. Ne curi voda iz perilice i suđe se normalno opere. Ne znam kako su učvršćena vrata i bojim se da nešto ne razvalim, pa da mi počne curiti voda. Molim za savjet.

mali grizzly
10.06.2012., 14:54
Može se raditi o tome da je "otišao" prekidač vrata, a što nije ni težak niti skup kvar za otkloniti pa onda pucketanje bi odgovaralo po naravi stvari pohabanim kontaktima/oprugi prekidača i da se onda čuje kako iskri (pucketa).

Ako do pucketanja dolazi neovisno da li je suđerica uključena/isključena onda se radi o nekom "iščašenju" mehanike vrata ili je nešto puklo dolje oko šarnira ili pak opruga...

Sve navedeno možete sami otkloniti, ako imate malo nadarenosti za teh. stvari.

Izvadite utikač i onda odvinite onih 7-8 vijaka duž rostfrei ruba gore, da oslobodite masku. Kad je maska slobodna, ukazat će vam se mehanizam vrata gdje jedna od poluga "tuče" po prekidaču vrata. Pogledajte sve pomno, zatvorite/otvorite i pratite kako funkcionira i da nije negdje nešto puklo. Možete podmazati oprezno, ali nikako spray tipa WD 40 jer je on "killer" za električne kontakte/sklopove. Radije uljem za šivaći stroj...
Ako je prekidač, onda se vide nagorjeli kontakti/žice i njega jednostavno zamijeniti. Kupite novi
http://batis.hr/perilice.php?id=30&vrsta=22&id2=19

Nije neka cijena, par desetina kn.

Fotografirajte ili nacrtajte na papiru boje žica koje idu na pojedine kontakte pa ga mic-mic izvucite van, obično su na plastičnim stupićima. Stavite novi i sa starog onda 1 za 1, kako bi rekli košarkaši, priključite žice s klemama.

Ako je pucketanje dolje oko šarnira vrata, koje neki regionalno zovu brtvele ili panti, onda je to malo veći problem jer se teško dobivaju dijelovi, ako je puklo.
Morat ćete tražiti dio u ovlaštenom Candy servisu i onda morate skinuti cjelokupni panel vrata, odvinuvši sve vijke s poleđine duž rostfrei ruba.

Big D Cro
10.06.2012., 15:03
Hvala na odgovoru, problem je sigurno mehaničke prirode, pošto sve krcka dolje kod pantiju i kad je suđerica isključena. A ništa, alat u ruke, pa ćemo vidjeti gdje zapinje :-)

mali grizzly
10.06.2012., 15:10
Onda skinite bočne stranice (par vijaka sprijeda pokriven plast. kapicom i par vijaka straga).
Već onda bi se trebalo vidjeti/čuti što ne valja i ne morate skidati vrata, ako je nešto očigledno "ispalo"/puklo dolje...

Podmažite /tu može i WD 40 jer nema elektronike/ i eventualno poštelati preko mehanizma za tzv. kontrazatezanje kojeg imaju neke ugradbene suđerice. Dolje desno ili dolje lijevo, može biti bočno može biti u kutu podne letve je vijak preko kojeg se može prilagoditi snaga opruga težini dotičnog ukrasnog panela. Ako ima...

maromar44
10.06.2012., 16:20
Naime imam perilicu Gorenje PMS 60I-F - 2003g i na čašama na vrhu, koje naravno u perilici stoje okrenute otvorom na dolje postoji bijeli vijenac. Čini mi se da se vijenac može postrugati noktom. Naravno pisali ste u prethodnim postovima za test sa alkoholnim octom da se razluči korozija stakla od kamenca. E sad je pitanje kako razlučiti kamenac od zaostaloga deterdženta. Kada u fazi ispiranja prije ispuštanja vode prekinem ciklus i pogledam vodu, nema vizualnih znakova tipa pjena koja bi ukazivala na zaostatak deterdženta, ali je voda mutna (mliječna) ali ne jako. Takva je voda koja zaostane na kraju pranja u posuđu sa udubljenim dnom. Tablete koje koristim su Quantum finish, sjajilo ne. Omekšavanje vode je na 4 (skala 6), 1 kg soli dostatan je za mjesec dana svakodnevnog pranja

Hvala

Big D Cro
10.06.2012., 17:02
Suđerica mi je prvi element s lijeve strane kuhinje. Skinuo sam oblogu vrata (hrpa torx šarafa s unutarnje strane vrata) i koliko vidim, nije ništa potrgano. S lijeve strane (kad gledam prema suđerici) vidim neku vrstu opruge ili sajle koja je povezana s šarkom i pomiče se kako otvaram vrata, te proizvodi to krckanje. E sad, desna strana vrata mi se čini onak, bez otpora, kao da je tamo opruga pukla/ispala iz ležišta ili nešt slično. Sve to vjerojatno napinje vrata na jednu stranu i zato krcka i zapinje. Naravno, ukoliko je moja pretpostavka točna i opruga postoji i s desne strane. Za daljnje igranje moram izvući perilicu van, a to ću napraviti sutra. Sad sam sve zašarafio natrag i nit je bolje, nit je gore, sutra ću se igrati dalje i skinuti te bočne oplate, vjerujem da će onda dosta stvari biti jasnije. Hvala još jednom na pomoći.

Fantomlat
10.06.2012., 18:25
Naime imam perilicu Gorenje PMS 60I-F - 2003g i na čašama na vrhu, koje naravno u perilici stoje okrenute otvorom na dolje postoji bijeli vijenac. Čini mi se da se vijenac može postrugati noktom. Naravno pisali ste u prethodnim postovima za test sa alkoholnim octom da se razluči korozija stakla od kamenca. E sad je pitanje kako razlučiti kamenac od zaostaloga deterdženta. Kada u fazi ispiranja prije ispuštanja vode prekinem ciklus i pogledam vodu, nema vizualnih znakova tipa pjena koja bi ukazivala na zaostatak deterdženta, ali je voda mutna (mliječna) ali ne jako. Takva je voda koja zaostane na kraju pranja u posuđu sa udubljenim dnom. Tablete koje koristim su Quantum finish, sjajilo ne. Omekšavanje vode je na 4 (skala 6), 1 kg soli dostatan je za mjesec dana svakodnevnog pranja

Hvala
Može biti da se vaša posuda za omekšavanje vode sa ionskim izmjenjivačem potrošila i da je treba zamijeniti te da zato omekšivanje nije dobro.No tablete Quantum imaju u sebi omekšivać vode indeksa dh=21,tako da je vjerovatnije da je problem u nedostatnom ispiranju.Sad ovisi koliko vam se to dugo događa i da li koristite iste tablete duže vrijeme.Za punu dijagnozu,javit će se dr.grizzly.Treća mogućnost bi bila eventualno da koristite kratki program i da se tablete ne stignu do kraja otopiti,ali to je već malo vjerovatno jer se meni Finish Classic tablete potpuno otope u kratkom programu od 30 min.

mali grizzly
10.06.2012., 19:00
U vašem slučaju je greška što koristite Quantum tablete i još omekšavanje preko ionskog omekšivača. Dakle, Quantum u sebi ima omekšavanje vode i tek u onim slučajevima tvrđe vode (da je dH iznad 21) treba malo pridodati. Ali, onda se namjesti omekšivač vode na minimum (znači 1). Ako ste u zoni gdje vodocrpilište ima manje od dH 21 - onda ništa...

Osim toga, Quantum ima i sjajilo u sebi i dodatna greška bi mogla biti ako je eventualno još i tekuće sjajilo "u igri" jer ne treba.

Pranja čaša u perilici je da ne velim pučki ono što počinje "za..." jer postoji niz problema:
1) čaše ne bi smjele preko 50 C
2) jeftine čaše iskazuju koroziju već nakon desetak pranja, a najviše skupe marke tek nakon 1-2 tisuće ciklusa, ali to nije tako jednostavno jer ovisi i o metodi hlađenja u suđerici. Čaše prvenstveno reagiraju na grijanje/hlađenje!
3) napetosti zbog eliptično brušenih rubova kad se čaše finalno obrađuju, u krajnjem stadiju proizvodnje i onda im se bruse rubovi. To je pak jedna od onih mana strojnog pranja da morate biti tehnolog da uopće shvatite gdje je "prenapetost" u strukturi stakla
4) čaše ne vole omekšanu vodu koja je OK za ostalo suđe i mora se voda namjerno malo miksati s tvrdom jer je omekšala voda "agresivna" prema staklu. Ima i zaštita stakla od takve vode, deklarativno u nekim tabletama, ali jedini pravi način je taj miks i imate više o tome na stranicama Miele.hr.

Sustav se naziva Perfect Glasscare:
"EcoComfort i EcoLine modeli odlikuju se malom potrošnjom vode, kratkim ciklusima pranja, izvanrednom energetskom učinkovitosti, brojnim programima, ali i Perfect GlassCare sustavom koji pomoću senzornog omekšivaća u potpunosti elektronski prilagođava tvrdoću vode staklenom posuđu. "


Ukratko, niz uvjeta koji su neka posebnost i onda vas ne smije čuditi što rezultati nisu u skladu s očekivanjima.

mali grizzly
10.06.2012., 19:32
http://www.youtube.com/watch?v=N6e3nEam010

Prava narav mehanizma se otkriva u 1:00 min kad je prikazan miješajući ventil unutar labirinta suđerice.

On stupa u akciju 1:45 min kad dodaje vodovodnu (tvrdu) vodu već omekšaloj vodi u podnici, ali koristeći otvor u lijevoj bočnoj stranici rostfrei školjke suđerice.

I još naravno taj detalj kako senzori naštimavaju tvrdoću i kako senzor (via fuzzy logike) detektira da je stakleno posuđe pretežno punjenje u dotičnoj turi - e to je već tajna i neće biti prikazano online, for sure!

Wellisia
11.06.2012., 18:12
Moja suđerica pobaca sve plastične žlice od bebača po sebi, prevrne bebaćovu plastičnu zdjelicu ako je ne zakvačim između žica za tanjure... Uglavnom sve što je lakše leti po perilici... :lol::lol::lol:

tatn
12.06.2012., 08:29
Znači da je pritisak vode iz mlaznica dovoljno visok što pogoduje efikasnom pranju.
Pogledajte kako izgleda pranje iznutra:
http://www.youtube.com/watch?v=GaOLcjDKxjs&feature=related
Kada krene "oluja" i pljusak odozdo, nije ni čudo da odiže sve lagano što se ne može oduprijeti vodenoj sili.
Lakše stvarčice (plastične čašice, čepove, bočice) osigurajte tako da ih preklopite s gornje strane nekim težim komadom (npr. poklopcem lonca, manjim tanjurom i sl.), a žličice obavezno u košaru za beštek. Ako imate male čepove bočica koje stanu u odjeljak košare, stavite i njih tamo.
Najmanji je problem što se izvrnu, veći može biti ako dospiju tamo gdje ne smiju (na put mlaznicama, ili se zavuku oko filtera...).

Wellisia
12.06.2012., 09:30
Znači da je pritisak vode iz mlaznica dovoljno visok što pogoduje efikasnom pranju.
Pogledajte kako izgleda pranje iznutra:
http://www.youtube.com/watch?v=GaOLcjDKxjs&feature=related
Kada krene "oluja" i pljusak odozdo, nije ni čudo da odiže sve lagano što se ne može oduprijeti vodenoj sili.
Lakše stvarčice (plastične čašice, čepove, bočice) osigurajte tako da ih preklopite s gornje strane nekim težim komadom (npr. poklopcem lonca, manjim tanjurom i sl.), a žličice obavezno u košaru za beštek. Ako imate male čepove bočica koje stanu u odjeljak košare, stavite i njih tamo.
Najmanji je problem što se izvrnu, veći može biti ako dospiju tamo gdje ne smiju (na put mlaznicama, ili se zavuku oko filtera...).

Kužim... Čepovi od bočica izlete iz košare za beštek... Bočice su uvijek prevrnute, osim ako ih ne zaglavim, tako kao što ste napisali... Osim što bi nešto moglo doći na put mlaznicama ili oko filtera, to lupa po perilici i lupa li ga lupa. Kad je prvi put počelo tako udarati ja sam mislila da će mi perilica explodirat... :rofl: Još gledam što se dogodilo sa silence motorom... :lol:

tatn
12.06.2012., 11:04
Neke košare imaju mogućnost preklopa gornjeg dijela sa rešetkastim razdjeljnikom (u koji umećete pribor) - sistem vratašca - pa kod takvih te sitne stvarčice možete staviti u košaru i zaklopiti.
Alternativa - oprati taj sitniš na ruke. Neki komadi ionako nisu "dishwasher safe", a to se često previdi.

Wellisia
12.06.2012., 15:25
Neke košare imaju mogućnost preklopa gornjeg dijela sa rešetkastim razdjeljnikom (u koji umećete pribor) - sistem vratašca - pa kod takvih te sitne stvarčice možete staviti u košaru i zaklopiti.
Alternativa - oprati taj sitniš na ruke. Neki komadi ionako nisu "dishwasher safe", a to se često previdi.

Alternativa je u igri... Operem na ruke i bok... Sigurnije i za mene i perilicu. :)

marija82
12.06.2012., 19:51
pitanje: s čime "hraniti" perilice za suđe (i alternativno perilice za robu)? inače za pranje koristim calgon finish tabletice, calgon sol i tekuće sjajilo. hvala!

mali grizzly
12.06.2012., 21:43
Ali niste jedini!
Naime, ta teorija gurua marketinga koji su savjetovali Reckitt and Benckiser da utuvljuju kupcima u glavu istodobno 2 srodna naziva ih je u konačnici skupo koštala. Neki su stavljali u perilice rublja Calgonit i onda uništavali odjeću, a drugi su stavljali u perilice suđa Calgon i posljedično imali izuzetno loš učinak pranja s bijelim mrljama.
Pa su ostavili Calgon, a za Calgonit danas koriste prvotni naziv Calgonita samo za ITA tržište = Finish

I skupo je bilo to naknadno rebrandiranje, dakle tko im dao takav savjet, grdno ih zeznuo.

Ukratko, Finish (Calgonit) su desetljećima najbolje tablete za suđerice i danas je flagship (admiralski brod) iz te linije Finish Quantum koji ima zapravo samo formu tablete. Unutra je gel i sačma...

http://www.calgonit.com.hr/finish-which-is-the-perfect-products-for-you.php

Naravno, ni njihovo sjajilo niti sol nema mane pa mi zapravo ostaje nejasno zašto ste postavili pitanje kad imate prvorazredna sredstva već u upotrebi.

I samo tako dalje...

ryell
13.06.2012., 01:26
Prelistala sam zadnjih nekoliko stranica ali nisam nasla, pa molim neku dobru dusu da me uputi ako vec postoji takav post, ili mi ukratko odgovori.
Imam problem sa smradom u perilici.
Primjetila sam to u zadnjih mjesec-dva, nista se nije promijenilo oko kvalitete pranja niti sam mijenjala sredstva koja koristim (uglavnom iz dm-a tablete 2u1, sol i sjajilo). Ostavljam vec nekoliko dana otvorena vrata od masine, no smrdi i dalje i nikako da se izlufta. Smrad je prisutan i kod netom opranog sudja, a zadrzava se i na sudju dulje vremena - narocito osjetim na casama. Filter je cist, sve radi kako bi trebalo, jedino smrdi.
Da li postoji neki štos kao kod vesmasine, s octom ili sodom bikarbonom ili slicno?
Hvala!

EDIT: nasla sam post na strani 82, dakle ceka me kupovina onog sredstva za pranje sudjerice. :D

mali grizzly
13.06.2012., 09:08
Najbolje skinuti čep dolje pa sve rasklopiti i očistiti, a ako bi to bio neki problem - onda bar ulijte preko noći Mr. Muscolo ili neki sličan gel u sifon.

Zaostajanje vode u sifonu česta je pozadina takvih "smradnih" epizoda...

Osim toga, kupite neko sredstvo za čišćenje suđerice npr. Finish

http://www.calgonit.com.hr/dishwasher-enhancers.php

Okrenite naglavačke originalnu bocu u košarici za pribor za jelo i uključite na Normal 65 C suđericu na prazno.

Boca ima čep kojeg rastopi temperatura i dalje ne morate brinuti jer sve ide svojim tijekom...

Pa onda ustanoviti da li ima smrada ili ne, nakon tih zahvata...

Eventualno, izvor smrada može biti i naslaga skorenih masnoća unutar cjevovoda suđerice ako ustrajno koristite samo Eco ili Express programe jer je 55 ili 50 C nedostatno visoka temperatura za razbucati masne naslage nego se talože.

Zato bar 1x mjesečno mora suđerica prati na 65/70 C!

marija82
13.06.2012., 11:20
---

zapravo me zanimalo dal postoji još nešto povrh onoga što inače koristim, a da bi koristilo suđerici. al ako velite da je ovo što koristim ok, onda ću tako nastaviti i dalje. hvala na savjetima! :)

mali grizzly
13.06.2012., 11:36
Suđerica je de facto rostfrei školjka i optočna pumpa - to dvoje pak ne "haje" za vrstom i kakvoćom deterdženata za pranje posuđa...

Daleko veći izazov je formulirati takve deterdžente iz perspektive posuđa i pribora za jelo koji se stavlja unutra jer je strojno pranje vrlo zahtjevna tematika i nisu bez razloga deterdženti za strojno pranje posuda relativno najviše skupi proizvodi na tržištu deterdženata (kad se preračuna cijena po kg). Cijeli niz problema - od otklanjanja teških mrlji, poput tjestenine na dnu lonca, do rupičaste korozije molibdenskih čelika za noževe.

Ako baš hoćete probati nešto novo, vrebajte na akciji Somat Multiperfect gel za strojno pranje jer se radi o najboljem tekućem sredstvu za strojno pranje i pere stvarno izvanredno.

http://www.somat.com.hr/index.php?id=842

Ima redovnu cijenu 50-60 kn, ali se ponekad može kupiti i za 30-40 kn.
Za kratke/express programe, izbor bez premca do sada...

Dosta 1-2 čajne žličice!

marija82
13.06.2012., 12:26
u, super, hvala na savjetu! to stavljam u spremnik za sol ili kamo? vidim da ima dva odjeljka, a navodi više funkcija. :o

mali grizzly
13.06.2012., 12:45
Deterdžent je "ubojica" ionskog omekšivača suđerice i treba se vrlo pomno zatvarati čep ionskog omekšivača dolje u podnici, da brtvi OK i da ne bi dospjeli tamo ni tragovi deterdženta!

Gel strojni deterdžent se stavi u isti odjeljak gdje i tableta! Nema tu velikih promjena nego se stavi unutra, zaklopi/gurne i uključi pranje.

Iako gel ima tzv. trojnu funkciju, u dozi koju sam preporučio (1-2 č. žl.) perite s njime kao s regular/klasik tabletama, dakle uz tekuće sjajilo i sol.

Kad bi htjeli koristiti taj gel u trojnoj funkciji, onda bi doziranje morali biti puno veće i ne bi bilo ekonomske isplativosti, jer bi to po cijeni jednog pranja odgovaralo najviše skupim Finish Quantum tabletama.

ryell
13.06.2012., 19:25
Hvala na savjetu, evo upravo sam kupila (na snizenju) u dm-u Somat tekucinu za ciscenje i ispiranje perilica, pa cu to isprobati uz temeljito pranje unutrasnjosti - nadam se da ce smrad nestati.
Inace perem na 50-ak stupnjeva (mislim da je 55), ali povremeno, svakih par tjedana, operem i na najvisem stupnju temperature.

A oni mirisi za perilicu koji se objese unutra, jel' to cemu?

Malitomi
13.06.2012., 19:27
Pozdrav svima a posebno MG-u. Čitao sam malo postove, probleme i odgovore pa rekoh da iznesem i ja svoj problem. Naime, imam perilicu suđa Quadro ( znam,znam, pročitao sam ) DW E 6055. Od neki dan je u štrajku. Dakle, upalim perilicu, izbaci vodu, uzme vodu, malo zuji, opet izbaci vodu i počne treptati lampica na gumbu start/pause. Sinoć sam čitao odgovore i ujutro u DM kupio neka sredstva za čišćenje, oprao sve filtere, očisto cijev za dovod vode itd..Dok sam to radio pomjerao sam perilicu i ona je danas dva puta odvrtila na prazno bez problema. sada opet ni makac ,opet isti problem kao i jučer. Krene i stane. To jest, motor ( čini mi se ) ni ne krene. ne vrti. Imam li problem sa kondenzatorom ?

mali grizzly
13.06.2012., 19:34
Po mom sudu, prikladan jedino za dobit energetske parametre suđerice "da blistaju"... Inače nema neke prednosti nego samo mane. Za staklo je i to na gornjem rubu, za većinu kuhinjskih tipičnih mrlja je i 65 C nedostatno, ali ne smije se više dizati temperatura jer je 70 C na gornoj granici dozvoljenog.

Tako da se postavlja pitanje što perilice mogu doista prati na 50/55 C!?

Mrlje od čaja, a i to ne vrijedi za zeleni čaj...

Tako da bi bilo mudro prijeći na redovito 65 C i onda samo tu i tamo na 50 C. Zašto u ovom kontekstu? Između ostalog jer većina bakterija i plijesni ne može preživjeti 65 C odnosno to je njima skoro nemoguća misija. Dok mnoge mogu preživjeti 50 C i onda bi se taj smrad mogao širiti i od bakterijske kolonizacije perilice.

Oni dezodoranti za perilice se objese gore, na gornju košaru, nalik boriću na retrovizoru i onda sve miriše!

mali grizzly
13.06.2012., 19:39
Po defaultu bi perilica nakon početnog izbacivanja prljave vode trebala uzeti svježu vodu, napuniti podnicu i onda počinje raditi glavna (optočna) pumpa.

Vjerojatno je blokiran rotor pumpe i zavirite još jednom da nije kakva krhotina stakla, čačkalica ili nešto tome slično ušlo među krakove elise.

Alternativa je da je popustila gumena usna oko osovine i da je rotor blokiran jer je pokorodirao prednji ležaj, a micanjem perilice ste protresli stvar pa se odblokirao - no, ne zadugo...

Optočne pumpe imate u trgovini batis.hr i pitajte kolika je cijena, mislim da sam načuo negdje 500 kn...

http://batis.hr/perilice.php?id=36&vrsta=22&id2=11

To je univerzalna kineska pumpa, tipa el cheapo koja se ugrađuje i u niskocjenovne suđerice niza proizvođača (Candy, Indesit itd.) koje su listom Made in P.R.C.

Kondenzator - može biti i tako nešto, ali onda ne bi reagirala na pomicanje...

ryell
13.06.2012., 20:17
Po mom sudu, prikladan jedino za dobit energetske parametre suđerice "da blistaju"... Inače nema neke prednosti nego samo mane. Za staklo je i to na gornjem rubu, za većinu kuhinjskih tipičnih mrlja je i 65 C nedostatno, ali ne smije se više dizati temperatura jer je 70 C na gornoj granici dozvoljenog.

Tako da se postavlja pitanje što perilice mogu doista prati na 50/55 C!?

Mrlje od čaja, a i to ne vrijedi za zeleni čaj...

Tako da bi bilo mudro prijeći na redovito 65 C i onda samo tu i tamo na 50 C. Zašto u ovom kontekstu? Između ostalog jer većina bakterija i plijesni ne može preživjeti 65 C odnosno to je njima skoro nemoguća misija. Dok mnoge mogu preživjeti 50 C i onda bi se taj smrad mogao širiti i od bakterijske kolonizacije perilice.

Oni dezodoranti za perilice se objese gore, na gornju košaru, nalik boriću na retrovizoru i onda sve miriše!

Hvala!
Dakle ovako, da ne natipkavam bezveze, ovo se nudi (Whirlpool, model ADG 789, ugradbena, ona uska dakle pola širine) - podstanari smo, tu perilicu smo "naslijedili":
http://www.pohrani.com/f/3d/OJ/4WWrOHZX/masina01.jpg

Perem gotovo uvijek na P5 odnosno 55º.
Ne perem lonce, tave i zagorene masnoće nego tanjure, čaše (obične staklene neoslikane), šalice od kave i inox beštek. Ponekad i onu masnu mrežicu kojom se pokrije tava kad se nešto prži, onda operem na višoj temperaturi. Mašina radi cca svaki drugi dan.
Da li bi obzirom na to da perem dosta stakla i keramičkih šalica bilo prikladno često pranje na P6/P7 odnosno na 70º?

I drugo pitanje... ( : plavuša : )
Sifon koji bih trebala očistiti odnosno u njega uliti Mr Muscolo ili slično, da li se on nalazi tu u prednjem planu, gdje je ova "filter-košarica"?

http://www.pohrani.com/f/28/ub/4fb9zANE/masina02.jpg

mali grizzly
13.06.2012., 20:42
Nikako, ali ni u ludilu...

Mr. Muscolo je gel za kuhinjski sifon, dakle onaj ispod sudopera u kojeg utječe voda iz suđerice.

Da ne duljim, već sam to nekoliko puta napisao - odvodna pumpa mora imati sifon ispod sudopera koji ima veliku propusnu moć, inače zaostaje voda i odlazi vremenom i pumpa, a i vraća se smradna voda via odvodna cijev.

Da olakšaju evakuaciju prljave vode iz suđerice, konstruktori naprave implusni režim rada odvodne pumpe - ono radi 10 sek pa neka pauza pa opet 10 sek pa pauza. Pauza služi da se odvede voda iz sifona ispod sudopera!

Ako je zaštopan kuh. sifon, onda čak ni ta uprogramirana pauza ne pomaže jer ima slabu propusnost i mora se rasklopiti i očistiti mehanički ili pak se ulije u kuh. sifon Mr. Muscolo ili neki drugi gel (obično lužina)....Što se tiče izbora programa - ta suđerica ima kao udarni program AUTO 65/55 gdje fuzzy logika sama bira da li će dotičnu turu prati na 65 ili 55 C!

Znači, takav program koji traje cca 2 h je za 90 % situacija.

Brzi (express) program je OK samo za razjuriti čaše i krigle nakon partijanja ili za zaprašeno suđe, netom skinuto s polica. Inače neke koristi od njega nema.

Intenziv 70 C je po zamislima samo za metalne lonce i tave, ali iskreno ta razlika u odnosu na 65/55 Auto se toliko i ne vidi, a troši osjetno više energije.

Eco program --- to sam već napisao da je to za dobit energ. parametre suđerice jer da to doista vrijedi, bio bi glavni (nekad Normal) program.

ryell
13.06.2012., 20:55
Nema brige, ne nalijevam te otrove nikud dok ne pitam :zubo: hvala!

Znači, od sad sve perem na P8 - "Auto" - 55/65º. ;)

mali grizzly
13.06.2012., 21:11
Kad kupci gledaju "koliko ima programa"...
Načelno, dosta su samo tri programa i onda bi bilo daleko manje zbunjenih:

1. Normal 65 C ---- taj je udarni odnosno za 90 % svakodnevnih situacija jer uglavnom se radi o različitim prljavštinama i raznolikim posudama, od pribora za jelo do zdjela za salatu.

2. Express 40 C ---- za party situacije kad ostane gomila čaša ili krigli. Nedostatna temperatura za "ozbiljnija" zaprljanja, a ionako su česte reklamacije na mrlje od ruža na čašama. Nažalost, radi se o voskovima i takav tip naslage nadilazi mogućnosti strojnog pranja.


3. Eco program 55 ili 50 C gdje se do boli štedi voda, energija - produlji se vrijeme pranja. Taj program služi za hvalisanje proizvođača suđerica energ. parametrima i zato je neizostavan. Najviše moderne guslaju i do 180 min na Eco, troše 6.5 L vode (manje od vodokotlića) i cca 0.7 kWh struje.


Auto 65/55 ili danas sve češći Auto 65/45 je neki pokušaj da se Normal programu smanji potrošnja energije u nekim epizodama, kad senzori dojave da je manje prljavih čestica. I tu ima mnoštvo nezadovoljnih jer recimo mogu biti čaše, pribor za jelo i jedan lonac s talogom juhe od gljiva - njemu ni 70 C ne može baš nešto, a onda će čaše i pribor za jelo biti oprani - naslaga na dnu lonca pak ni makac...

Znači, de facto je Auto 65/55 danas Normal program u velikoj većini slučajeva, a ponekad snizi temperaturu dok su ostali parametri pranja uglavnom tu negdje. No, to je već druga i duga priča...

mmj
13.06.2012., 22:37
Kad bi ih netko počeo upotrebljavati za ručno pranje posuda.

Tako da mi nije jasna ta situacija, blago rečeno nešto čudno se zbiva...

Možda optočna pumpa dotrajala (koliko stara suđerica?) pa ne prskaju mlazevi nego samo procurljikaju iz mlaznica...
Da li se čuje zvuk kad pere kao i prije, jednakog intenziteta (ono u glavnom pranju kad mlazevi bičuju po rostfrei školjki suđerice)?

Koji deterdžent koristite?

Perilica je stara nepune dvije godine, koristim trenutno somat perfect, a bio je i calgonit finish al sve je na kraju isto, mutne čaše masne, zakoreni ostaci (mrvice po tanjurima, mrlje po zdjelama). čini mi se da dobro voda po njoj ide, ima isti zvuk ko i prije

mali grizzly
13.06.2012., 22:50
Ne mogu vjerovati da mlazevi "bičuju" kao i prije, a da je loše oprano...

Stavite na program 65 C i negdje u 20. minuti otvorite suđericu:

1) Mora se čuti tzv. hripac odnosno prekidač vrata prekida rad optočne pumpe i ako je sve u redu, onda zrak počinje ulaziti kroz otvore prskalica.

2) Podnica mora biti ispunjena vodom do cca 1-2 cm ispod donjeg ruba vrata i mora se onako pariti odozdo jer je ugrijana već na pedesetak stupnjeva...

Uostalom, možete i rukom popipati vrata suđerice koja u toj fazi već moraju biti onako mlačna na dodir.

mmj
13.06.2012., 23:06
sve je to tako, ima toliko vode, vruća bude taj zvuk se začuje al i dalje isto. i perem na 70. i nekkad bude tragova praška na čašama, hm ne znam više. počet ću opet sve ručno prat a nju imat za ukras :)

mali grizzly
13.06.2012., 23:14
Ovisi da li suđerica ima varijabilnu logiku (fuzzy logics) ili je staromodna.

Ove druge ispiru u tri vode, a što bi značilo da nakon faze glavnog pranja voda se ispumpa, suđerica uzme novu vodu i krene prvo, jako brzo ispiranje i odmah nakon 2-3 minute izbaci i tu vodu.

Zatim slijedi drugo ispiranje, koje je uglavnom 5-7 minuta pa i ta voda biva ispumpana.

Treće ispiranje je obično završno, traje i do 10 minuta jer u tom ispiranju se otvara pretinac za sjajilo pa se onda postiže da se voda jednoliko razlije po površini suđa i da je suđe blistavo.

Pa kad je već takav očaj, pokušajte jednom u što većoj tišini pratiti rad suđerice nakon što ispumpa vodu glavnog pranja i da li je sve proteklo kako je gore opisano s ispiranjem.

I smanjite dozu deterdženta na minimum što bi značilo čajnu žlicu praška ili pola tablete!

Mora biti zaplet negdje...

Linea Exclusive
14.06.2012., 07:32
Prošle su 3 godine otkad mi starci imaju suđericu Bosch SMV40M00EU.
Zadnjih mjesec-dva na suđu ostaju kao tragovi deterdženta od ispiranja (duga zavijena linija, skoro prozirna). Kao da nije dobro isprano.
Pogotovo se vidi na starim staklenim tanjurima.

Možda je greška što se najčešće pere na Auto programu (to je kao 45-65 stupnjeva, ona sama procijeni :o).:ne zna: Zadnje vrijeme se pere Finish tabletama.
Ideje?

mali grizzly
14.06.2012., 10:03
Nema mnogo veze sa suđericama i deterdžentima nego se radi o slabostima unutar površinskih predjela stakla. Naročito jeftino staklo ode učas u suđericama, npr. čaše za senf ne izdrže desetak pranja.

Površina se ohrapavi i kad je riječ o prozirnom staklu, drugačije lomi svjetlost i nastaju fini bijeli tračci. Obojano staklo ima nešto drugačiji optički uzorak.

Staklu već šteti i temperatura 50-ak stupnjeva, a najviše skupo staklo navodno izdržava 1-2 tisuće pranja u suđericama (npr. Bormioli Rocco proizvođač staklenih posuda daje eksplicitnu takvu tvrdnju na ambalaži).

Jedini lijek je prati takve tanjure ručno!

mmj
14.06.2012., 11:39
Model perilice je Whirlpool ADG 7556/1. Dal bi uzrok njenog lošijeg pranja mogla biti ona dovodna cijev koja ide u gornju i dolnju mlaznicu?? Sad kad sam ju dobro ispregledala vidila sam da nije bila dobro postavljena. e sad jel se pomakla prilikom čišćenja filtera, ne znam.

mali grizzly
14.06.2012., 11:50
vodom pod pritiskom i sve što tangira prskalice/dovodnu cijev ima velikih posljedica na pranje.

Ne mogu si predočiti što ste krivo napravili, ali ta vertikalno postavljena cijev mora biti stabilno "uvezana" u poleđinu rostfrei školjke. Obično je utisnuta u U kanal, upresan u rostfrei. Mora se vaditi tako da se primijeni prilična sila, obično s dvije ruke... Zato jer tamo ide voda pod pritiskom i onda se time stabilizira plastični cjevovod.

Iz te plastične cijevi, obično pravokutnog presjeka, ide "ruka" prema gornjoj prskalici. Na tom detalju holenderskog navoja "padaju" jeftinije suđerice jer je okretna točka gornje prskalice često problematična odnosno izgloda se plastika u njenom ležištu.

Dolje je nasadna prskalica, odnosno ne mora se odvinuti nego se samo pritiskom prema gore izvadi. I tu zna biti problema ako pukne prsten oko kojeg se okreće jer onda prska voda i po donjem rubu vrata - sumnja se na brtvu, a nije brtva jer od nje se ne očekuje da brtvi na nekontrolirane mlazeve.

ryell
14.06.2012., 19:42
Evo, da se pohvalim... Sinoć sam oprala suđe u mašini na najvećoj temperaturi, danas sam izvadila, odmastila i očistila sve što se očistiti dalo (i plastični i onaj "mrežasti" filter) i stavila na pranje s onom Somat tekućinom za čišćenje&održavanje perilica.
Smrada (trenutno barem) više nema, mašina stvarno blista iznutra :eek: pa ćemo vidjeti kako će se stanje razvijati dalje... Hvala na pomoći :mig:

P.S Jedva jedvice sam našla upute/user manual i to na UK stranici Whirlpoola.

ombia
14.06.2012., 20:35
Po mom sudu, prikladan jedino za dobit energetske parametre suđerice "da blistaju"... Inače nema neke prednosti nego samo mane. Za staklo je i to na gornjem rubu, za većinu kuhinjskih tipičnih mrlja je i 65 C nedostatno, ali ne smije se više dizati temperatura jer je 70 C na gornoj granici dozvoljenog.

Tako da se postavlja pitanje što perilice mogu doista prati na 50/55 C!?

Mrlje od čaja, a i to ne vrijedi za zeleni čaj...

Tako da bi bilo mudro prijeći na redovito 65 C i onda samo tu i tamo na 50 C. Zašto u ovom kontekstu? Između ostalog jer većina bakterija i plijesni ne može preživjeti 65 C odnosno to je njima skoro nemoguća misija. Dok mnoge mogu preživjeti 50 C i onda bi se taj smrad mogao širiti i od bakterijske kolonizacije perilice.

Oni dezodoranti za perilice se objese gore, na gornju košaru, nalik boriću na retrovizoru i onda sve miriše!

Moja stalno pere na tim temperaturama (tih 55 do 65) a bome i eko program (50) cesto i sve izlazi cisto. Program ne traje duze nego obican.
Plijesan ne uzgajam na sudju. A za bakterije imamo kemiju s kojom peremo.:D
Nikad mi nije smrdilo iz sudjerice.
Perem u njoj skoro sve, osim nozeva.
S tim da se slazem da uopce ne treba puno programa.

mali grizzly
14.06.2012., 21:01
bakterijske kontaminacije suđerica, primjerice ugrađena tipka Sanitize option prema NSF školi javnog zdravsta, u SAD.
-------------------------------------------------------------------------
Most consumer dishwashers use a 75°C thermostat in the sanitizing process. During the final rinse cycle, the heating element and wash pump are turned on, and the cycle timer (electronic or electromechanical) is stopped until the thermostat is tripped. At this point, the cycle timer resumes and will generally trigger a drain cycle within a few timer increments.

Most consumer dishwashers use 75°C rather than 83°C for reasons of burn risk, energy consumption, total cycle time, and possible damage to plastic items placed inside the dishwasher. With new advances in detergents, lower water temperatures (50–55°C) are needed to prevent premature decay of the enzymes used to eat the grease and other build-ups on the dishes.

In the US, residential dishwashers can be certified to a NSF International testing protocol which verifies the cleaning and sanitation performance of the unit.[17]
------------------------------------------------------------------------
Ukratko, radi se o očekivanom problemu u sferi suđerica jer sve unutra vrvi ostacima hrane - 50/55 C nije dovoljno za ubiti većinu bakterija unutar suđerica nego se gore u protokolu razmatra dvojba 75 ili čak 83 C, što je na gornjem rubu kojeg može izdržati plastika unutar suđerica.

Europske suđerice imaju danas redovito na kraju ciklusa odizanje tubusnog sita i onda jaki mlazevi propiru samo to područje slijevnog bazena gdje logično ima najviše bakterijskih kolonija. Tom mjerom se bar umanje ostaci hrane "zahaklani" na sita, kao potencijalno hranilište za bakterije.

Tako da se radi o prilično složenom problemu, naročito kad se pere bolničko posuđe (što nije tema za kućne suđerice) ili kad se peru baby bočice.

ombia
14.06.2012., 21:46
Znaci ta kemija u deterdzentu mi nije dovoljna? :ne zna:
Kako onda oni koji samo rucno peru sudje i na nizim temperaturama?
Ostataka hrane ne vidim po sudjerici, filter redovito gledam, a ostatke hrane papirnatim ubrusom prije bacim u smece.

I kako je onda sa rubljem? jel se vec na 30,40 i 50 stupnjeva ne opere dobro? Mislim potpuno je bijel i cist, a neke stvari ni ne smiju na vise temperature.

mmj
14.06.2012., 22:11
hvala puno na odgovoru, baš me zanima kako će sljedeći put oprat sad kad sam tu cjevčicu stavila na mjesto. Budemo vidili

Fantomlat
15.06.2012., 08:51
Znaci ta kemija u deterdzentu mi nije dovoljna? :ne zna:
Kako onda oni koji samo rucno peru sudje i na nizim temperaturama?
Ostataka hrane ne vidim po sudjerici, filter redovito gledam, a ostatke hrane papirnatim ubrusom prije bacim u smece.

I kako je onda sa rubljem? jel se vec na 30,40 i 50 stupnjeva ne opere dobro? Mislim potpuno je bijel i cist, a neke stvari ni ne smiju na vise temperature.
Vrlo je važno očistiti ostatke hrane i eliminirati ih prije stavljanja u suđericu,baš kako ste naveli da postupate.Time ste eliminirali velikidio problema sa bakterijama,odnosno smanjili ste potencijal za njihovo bujanje.No ne radi se samo o bakterijama,nego su i plijesni(gljivice)dio problema u suđericama,a njihovo je prisustve najčešće zabilježeno na gumi od vrata.Zato je dobro svakih par mjeseci,uzeti sredstvo
za čišćenje koje ima antibakterijska i antifungicidna svojstva ( može biti Cilit Bang,Domestos,CIF ili slično)te sa krpicom pažljivo prebrisati gumu od vrata.Glede sredstava za održavanje higijene unutar perilice,osim Finish,kojeg je preporučio mali grizzly,slične formule možete naći u Mulleru i DM-u,gdje imaju svoje brend verzije koje su cijenom povoljnije od Finish-a.
Čini mi se da u Mulleru stoji oko 16 kn takva bočica sa folijom koja se skine,
a flašica sa tekućinom se okrene naopačke i stavi na košaru za beštek.Glede pranja rublja,stvari stoje malo drugačije.Kako je već rečeno,većina bakterija ,uključujući i grinje,ne preživi 60'C i to je temperatura koju treba koristiti za bijeli pamuk.A mislim da i detergenti ne djeluju povoljno i poticajno na bakterije,nego da većinom djeluju na njih baktericidno.No i u tom slučaju postoje ispirači i tekućine za dezinfekciju rublja,poput Impresana i Sargotana,a dodaju se u dio spremišta za omekšivać.Oba proizvoda su dostupna u parfumerijama Muller.

Fantomlat
16.06.2012., 18:29
Danas bio u Mulleru i pogledao cijene tekućine sa čišćenje suđerice.Finsh-pakovanje od 250ml = 26,90kn.
Muller brend Blink-250ml = 14,90kn. Tekućina za ispiranje i dezinfekciju rublja,koja se stavlja u posudu zajedno sa omekšivaćem(1l)= 12,90kn.

ryell
17.06.2012., 00:17
Onda da nadopunim: u dm-u njihovo Denk Mit sredstvo je cca 18 ili 19kn, a Somat nekoliko kuna vise (22-23).

Fantomlat
17.06.2012., 08:22
Tekućina za ispiranje rublja je također Blink i cijenom je povoljnija od Impresana i još skupljeg Sargotana.Uglavnom deklarirana je da uništava 99,999% bakterija i gljivica.
Denk Mit tekućina za higijenu suđerice,stajala je prije par mjeseci i dizanja pdv-a i poskupljenja isto kao i Blink=15,90kn.Interesantno da Blink sada stoji manje,tj. 14,90kn,a da je Denk Mit očekivano poskupio.

ombia
17.06.2012., 08:43
Hvala na odgovorima. To sredstvo i pranje s time na prazno u sudjerici uzmem kad se sjetim :o, ali barem svakih par mjeseci.
Pise na njemu i da "njeguje" gumu od pucanja, poroznosti itd.

Vesmasinu znam okrenuti ali valjda dvaput godisnje sa octom. Ne sjetim se jer ne smrdi, izgleda cisto.:ne zna:

HudsonRiver
17.06.2012., 08:54
Da li netko ima problem sa smradom posudja?
Najvise osjetim na tanjurima i casama. Onako, po jajima :zbljuv:

A pazim, cistim sudje od ostataka hrane, koristim tablete iz Muellera, stavljam sjajilo, sol.. Imam 2 mirisa koja vise, od limuna. Bar jednom mjesecno operem masinu na prazno s onim sredstvom za pranje, ponekad s octom i sodom bikarbonom. Cistim filtere, 1x tjedno.


Sama masina ne smrdi, ali sudje da ://
I sestra i jos nekoliko bliskih ljudi u kvartu kazu da imaju isti problem.

Netko mi je rekao da je to zbog vode.
Inace sam iz Zg, podsljemenska zona.

Help?

mali grizzly
17.06.2012., 10:12
Toliko sam toga pročitao o octu, evo još jedino nije bilo da je dobro ukapavati ga u oči...

Koristite tablete, sol i sjajilo - e pa bez tog "svetog trojstva" ni ne peru suđerice...

Glavni problem je koju temperaturu koristite za pranje jer smrad po jajima govori o bakterijskoj kolonizaciji suđerice odnosno sumporaste pare tako smrde, a njih proizvode bakterije.

Ono što bi bilo poželjno, perite na 65/70 C isključivo i bilo bi pametno otvoriti postraničnu stranicu suđerice (obično lijeva vertikalna, ali ne znam model) pa vidjeti da li je došlo tijekom godina do nastanka taloga po cjevovodu suđerice. Taj talog, uglavnom masnoće, predstavlja neko idealno hranilište za bakterije i tipičan je nalaz unutar suđerica koje peru na brzim programima ili pak ECO. Ni jedan proizvođač suđerica ne napiše eksplicitno da su ECO (50/55 C) ili express (40/45 C) programi samo od epizodne važnosti, odnosno da je normalan i redovit program za 90 % situacija dvosatni 65 C koji jedini efikasno razbuca i masnoće i otplavi ih u sifon. Dakako, slijedom tog temperaturnog praga je efikasan i Intenziv 70 C, ali taj guta više el. energije i nije za redovito korištenje. Uostalom, mora biti posve ujednačeno punjenje suđerice: tave i lonci za 70 C, ali opet teflonske tave ne bi se smjele strojno prati pa piš ga...

Ukratko, voda iz vodovoda nema veze s time nego treba gledati u kojem zakutku je došlo do bakterijskog rasta unutar suđerice i tu "borić oko retrovizora" isto neće pomoći nego samo se troši novac...

ombia
17.06.2012., 10:45
Toliko sam toga pročitao o octu, evo još jedino nije bilo da je dobro ukapavati ga u oči....

:rofl:

Nisam ljubitelj octa, smrdi mi, ali tocnu uputu kako se time cisti vesmasina sam procitala pod strucnim savjetom vise puta. Za sto je stetan? Jer ima ljudi koji ga dodaju umjesto omeksivaca u skoro svako pranje.

Sudjerica je gotovo nova, ne smrdi, al nije ni stara nikad.:ne zna:
Valjda je dosta nastaviti prati po starom i tu i tamo ocistiti sudjericu onim sredastvom na prazno pranje.

mali grizzly
17.06.2012., 10:53
Idemo offtopic, ali omekšivač je kationski deterdžent i po naravi obavija vlakna tankim kem. filmom i onda zahvaljujući toj "prionjivosti" se unutar vlakna zadržava više vlage nego inače - pa je tkanina mekša i podatnija, posljedično... I kako ocat može zamijeniti kationski deterdžent!?

Ocat snižava pH, a suđerice i perilice nisu napravljene nego za rad u blago alkaličnom ili neutralnom kem. ambijentu.

Pa stradavaju od octa brtve, pokorodiraju posljedično pojačano ležajevi koje štite ispred već habanjem načeti semerinzi itd. itd.

Suđerice nema smisla prati octom jer po defaultu nema kamenca, kad je voda prethodno omekšana u ionskom izmjenjivaču (Ca i Mg ioni za Na iz soli koja se dodaje preko posebnog spremnika). Koja bi bila funkcija octa u suđerici?

A to što se on koristi u prehrani, pa i nije nego za začiniti salatu...

tihi12
17.06.2012., 11:14
Pomoč molim
Dobio sam perilicu posuđa koja nije radila 5-6 godina.Nakon što sam ju uključio, tjekom pranja na donjim rubovima vratiju počela je curiti pjena.Pjena nakon cca 10 minuta prestane curiti te perilica dalje radi bez ikakvog curenja. Inače suđe je super čisto pa bih ju pokušao popraviti.

mali grizzly
17.06.2012., 11:20
Još jednom pogledajte kako je nasađena prskalica.
Slobodno, pritiskom prema gore dignite tu prskalicu iz ležišta i onda (pod povećalom, ako treba!) promotrite stanje plastike, metalnog prstena oko kojeg rotira i stanje ležišta dolje. Ako ima negdje napuklina, onda nepravilno baca mlaz i brtva pušta - jer brtve suđerice nisu napravljene da brtve na mlaz vode nego samo dihtaju ajmo reć sekundarno, skrivene iz rostfrei brida.

Ako je sve u redu s prskalicom, onda imate možda zaplet u vodostaju (hidrostat= presostat). Možda je radni vodostaj veći nego što bi trebalo i otvorite suđericu u tom momentu - OK vodostaj je 1-2 cm ispod donjeg ruba vrata.
Kao neka mogućnost je i da se sama brtva izobličila tijekom stajanja jer protekom vremena svaka guma propada, a onda bi morali tu brtvi "iskopati" iz kanala u kojem leži (T brtva na presjeku) pa malo potfutrati silikonskim kitom i onda opet vratiti natrag. Ostaviti preko noći!

Negdje između te 3 stvari treba tražiti uzrok curenja!

tihi12
17.06.2012., 17:35
Hvala na pomoči

ombia
17.06.2012., 21:47
Idemo offtopic, ali omekšivač je kationski deterdžent i po naravi obavija vlakna tankim kem. filmom i onda zahvaljujući toj "prionjivosti" se unutar vlakna zadržava više vlage nego inače - pa je tkanina mekša i podatnija, posljedično... I kako ocat može zamijeniti kationski deterdžent!?

Ocat snižava pH, a suđerice i perilice nisu napravljene nego za rad u blago alkaličnom ili neutralnom kem. ambijentu.

Pa stradavaju od octa brtve, pokorodiraju posljedično pojačano ležajevi koje štite ispred već habanjem načeti semerinzi itd. itd.

Suđerice nema smisla prati octom jer po defaultu nema kamenca, kad je voda prethodno omekšana u ionskom izmjenjivaču (Ca i Mg ioni za Na iz soli koja se dodaje preko posebnog spremnika). Koja bi bila funkcija octa u suđerici?

A to što se on koristi u prehrani, pa i nije nego za začiniti salatu...

Nisam pisala za sudjericu i ocat. Iako ima citava hrpa ljudi koji octom ciste bas sve po kuci od podova do sanitarija.
Ja ne, jer mi smrdi.
Evo i za informaciju da se koristi kao omeksivac (ne koristim ni ocat ni omeksivac):

http://www.nano-vil.com/recepti/eko-recepti-za-ciscenje/

http://www.forum.hr/showthread.php?p=37922733

http://www.pelene.info/odrzavanje.html

Ma desetine linkova nadjes kad guglas na tu temu.

mali grizzly
17.06.2012., 22:02
Kad npr. "Henkel" bude imao pod prozorima plantažne nasade jabuka, onda ćemo nastaviti o tome dalje...

tatn
18.06.2012., 08:42
Da li netko ima problem sa smradom posudja?
Najvise osjetim na tanjurima i casama. Onako, po jajima :zbljuv:

A pazim, cistim sudje od ostataka hrane, koristim tablete iz Muellera, stavljam sjajilo, sol.. Imam 2 mirisa koja vise, od limuna. Bar jednom mjesecno operem masinu na prazno s onim sredstvom za pranje, ponekad s octom i sodom bikarbonom. Cistim filtere, 1x tjedno.


Sama masina ne smrdi, ali sudje da ://
I sestra i jos nekoliko bliskih ljudi u kvartu kazu da imaju isti problem.

Netko mi je rekao da je to zbog vode.
Inace sam iz Zg, podsljemenska zona.

Help?

I kao što se rekli, sama mašina ne smrdi, smrdi posuđe i to po jajima.
Isti slučaj može biti i sa posudama koje su bile u dodiru sa svježom ribom, a miris koji ostaje u Dalmaciji je znan kao "friškina".

Sa vašom suđericom je sve ok, posuđe smrdi zbog jaja ili ribe i iz svog iskustva znam da ne odlazi čak niti intezivnim pranjem na 70 stupnjeva.
Čak se zna dogoditi da kada se u istoj turi peru posude koje su bile u dodiru sa jajima, taj se vonj zna osjetiti i na čašama.

Ovdje napominjem da nemaju sve osobe problem s tim mirisom, odnosno, što je meni neshvatljivo, neki to niti ne osjete. Ja ga ćutim sa metra i gadno mi smeta.

Isprobani recept koji kod mene pali je ocat ili kvasina. "Kontaminirane" posude prije no što ih stavite u suđericu tretirati octom (spužvicom ili nalijte ocat u bocu sa špric-pumpicom pa pošpricajte) i problema neće biti.

Da ponovim, u suđerici ništa ne dirati i ne koristiti ništa osim kombinacije tableta+sol+sjajilo, tretirati samo posuđe.

mali grizzly
18.06.2012., 09:29
http://miele.de/de/haushalt/tipps/tipps_34243.aspx?highlight=geruch geschirspuler

Ili nedostatna doza deterdženta...
Preporuka Miele da se pere uvijek iznad 45 C!

ryell
18.06.2012., 09:31
Kod mene je točno tako smrdilo iako ništa od posuđa nije bilo u dodiru niti s jajima niti s ribom.
A najviše sam osjetila na čašama koje se peru u gornjem dijelu mašine - vjerojatno zato jer ih najviše približim nosu :D
Čišćenje tj. pranje sa spominjanim sredstvom za čišćenje je riješilo problem.

Još je jedan faktor tu bio, a taj je da ja najčešće nisam otvarala vrata nakon pranja&sušenja posuđa, nego je znalo tako stajati po pola dana-dan. Hoćeš-nećeš, mora se usmrditi. :ne zna:

mali grizzly
18.06.2012., 12:37
QUOTE
Još je jedan faktor tu bio, a taj je da ja najčešće nisam otvarala vrata nakon pranja&sušenja posuđa, nego je znalo tako stajati po pola dana-dan. Hoćeš-nećeš, mora se usmrditi. :ne zna:[/QUOTE]

Slijevni bazen suđerice uvijek ima cca 1-2 cm vode koja stoji dolje, u vrlo nezahvalnim lokalnim okolnostima, jer su u nju uronjena dva sita na kojima redovito "zahaklani" mrvuljci i čestice hrane iz prijašnjih pranja. Posljedično se ta voda bakterijski zagadi, a one imaju u njoj jako dobre uvjete jer su te čestice hrane njihovo hranilište, a voda u slijevnom bazenu je ustajala. I inače, u posve sterilnim uvjetima, dovoljno da vodu ostavite u posve čistoj posudi 24 h na sobnoj temperaturi i da se bakterije počnu razmnožavati. Pritisak u vodovodnoj mreži priječi velikim dijelom razmnožavanje bakterija, a spomenuta situacija ide pod rubriku "slobodno vodno lice" tipično za (usmrđene) vode stajaćice. Da stvar bude gora, ta voda nije više klorirana jer u ionskom izmjenjivaču suđerice zaostanu i kompleksi klora pa bakterije imaju jako dobre uvjete dolje u podnici.

Radi se o velikom problemu strojnog pranja suđa!

Potenciranom tzv. vodom u spremištu za iduće pranje - npr. nove ekstremno štedljive suđerice Bosch/Siemens u desnoj vertikalnoj stijenci u posebnom spremniku čuvaju vodu zadnjeg ispiranja za iduće glavno pranje suđa. Naprosto mi se gadi takvo rješenje, iako ta brojka da koriste samo 6.5 L vode za pranje izgleda impresivno. Ali, samo na prvi pogled... Zaboga, pa većina Europe ima vode u izobilju i tako nešto bi bilo OK samo za situacije gdje se rabi kišnica/cisterne dovoze vodu pa je svaki L dragocjen. Ali, onda bi trebao biti poseban prekidač za taj režim...

tatn
18.06.2012., 13:50
QUOTE
Još je jedan faktor tu bio, a taj je da ja najčešće nisam otvarala vrata nakon pranja&sušenja posuđa, nego je znalo tako stajati po pola dana-dan. Hoćeš-nećeš, mora se usmrditi. :ne zna:

Slijevni bazen suđerice uvijek ima cca 1-2 cm vode koja stoji dolje, u vrlo nezahvalnim lokalnim okolnostima, jer su u nju uronjena dva sita na kojima redovito "zahaklani" mrvuljci i čestice hrane iz prijašnjih pranja. Posljedično se ta voda bakterijski zagadi, a one imaju u njoj jako dobre uvjete jer su te čestice hrane njihovo hranilište, a voda u slijevnom bazenu je ustajala. I inače, u posve sterilnim uvjetima, dovoljno da vodu ostavite u posve čistoj posudi 24 h na sobnoj temperaturi i da se bakterije počnu razmnožavati. Pritisak u vodovodnoj mreži priječi velikim dijelom razmnožavanje bakterija, a spomenuta situacija ide pod rubriku "slobodno vodno lice" tipično za (usmrđene) vode stajaćice. Da stvar bude gora, ta voda nije više klorirana jer u ionskom izmjenjivaču suđerice zaostanu i kompleksi klora pa bakterije imaju jako dobre uvjete dolje u podnici.

Radi se o velikom problemu strojnog pranja suđa!

...[/QUOTE]

Prema navedenom prikazu zaostala voda u suđerici uvijek bi smrdila.
Oprostite, laički sagledavam i pokušavam naučiti gdje god se može.

Možete li ujedno pojasniti povezanost pojma "slobodno vodno lice" sa usmrđenim vodama stajaćicama?
Naime, definicija kaže da je "slobodno vodno lice linija na kojoj je potencijal od parnog tlaka nula (postoji samo geodetski potencijal)"
http://bs.scribd.com/doc/90758501/Mehanika-tla

odnosno, "ploha na kojoj je porni tlak u=0"
http://info.grad.hr/!res/odbfiles/1789/radni%20materijali/szavits-g3_stabilnost_kosina_b-radno.pdf

mali grizzly
18.06.2012., 14:21
Tako se naziva pojava da nema strujanja u nekoj vodenoj masi, a izložena je nekim uobičajenim meteo uvjetima poput padalina, oscilacija dnevno/noćne temperature itd.

Primjerice, najviše slična situacija koja mi pada na pamet je Brita vrč i recimo da tu postoje neki slični aspekti kao i kod suđerica.

Voda je omekšana u oba slučaja:
1. Preko aktivnog ugljena u Brita vrču (pasivno)
2. Preko zrnaca polimerske smole koje sudjeluju kao izmjenjivači kationskih mjesta (Na za Ca i Mg) - aktivno, dodavanjem slane otopine...

Razlika nas u ovom slučaju previše ne zanima, iako je relevantna dakako...

Znači, i jedna i druga voda su slijedom te "putanje" omekšavanja lišene klornih kompleksa iz vodovodne vode, između ostalog, i sada imamo pred sobom omekšalu vodu, bez zaštite koju pružaju baktericidni klorni kompleksi.

Ako se ostavi i jedna i druga voda na sobnoj temperaturi, kako nema strujanja, doći će do bakterijske kolonizacije sa susjednih površina ili zračnim putem i dobit ćemo ustajalu, bakterijski zagađenu vodu već za desetak sati.

Zato se Brita omekšala voda mora držati u hladnjaku na +5 C!

U slučaju suđerice, situacija još gora jer je ta ustajala voda u podnici načičkana ostacima hrane zakačenim za sita i nema mogućnosti spuštanja temperature.

Dakle, taj izraz "slobodno vodno lice" se odnosi na neku vodu stajaćicu - nalik bazenu za plivanje...
Podrazumijeva kasniju bakterijsku kolonizaciju, a što se u slučajevima bazena, brodskih rezeorvara za pitku vodu itd. - priječi dodavanjem pripravaka klora.