View Full Version : Veganski jogurti
patientia
28.09.2008., 18:56
U Hrvatskoj se mogu kupiti Annapurna (http://www.annapurna.hr/) jogurti: Soja jogurt, Soja AB jogurt i Soja jogurt vanilija. Za 400g cijena je oko 8 kn. Ima ih u Mercatoru, ducanima zdrave hrane i jedno vrijeme sam ih vidjala u Sparu.
Nekoliko mjeseci su se u hr mogli kupiti i Joya (http://www.joya-soja.at/produkte/sojagurts/) jogurti - obicni, od jagode i od breskve i marelice. Takodjer je bilo shakeova od jagode i marakuje (isto s jogurt kulturom) i nekih malih probiotickih napitaka koje nikad nisam probala jer su bili preskupi za tu kolicinu. Navodno se uvozniku nije isplatilo uvoziti ih pa je prestao :(
Jucer sam konacno nasla veganske jogurte u Mercatoru u Brezicama. Imaju Provamel Yofu od pola litre: obicni, sumsko voce i vaniliju. Kupila sam sumsko voce:
http://www.provamel.com/Slo_ENG/getpage.asp?i=282&gr=03&pr=29&mrg=-153
Takodjer imaju Valsoia Yosoi jogurte, kupila sam breskvu/marakuju, a cini mi se da sam vidjela i obicni. Stoje u frizideru kraj pudinga i u prvi mah sam pomislila da su pudinzi:
http://www.valsoia.it/alimenti_di_soia/Yosoi_3.html
Pti, kakvi su ti?
Probala sam neke u malim posudicama, 180 grama mislim i bili su mi grozni :( Imali su s vocem, raznih okusa ali ni jedan mi nije bio ok :( A fale mi u prehrani.
patientia
29.09.2008., 15:24
Mozda si probala Joya jogurte. Oni su mom dragom bili grozni, a ja sam bila ovisna o njima. Annapurna mi bas i nisu fini, vaniliju mogu samu pojesti, ostale moram miksati s vocem (zapravo, i Joya obicni jogurt sam morala miksati s vocem). Valsoia je dosta gust, sadrzi inulin (vlakna). Provamel ima drugaciji okus, zanimljiv, vise po vocu, manje po jogurtu, ali ne znam bi li ti pasao...
Ima i onih nekih kao pudinga, Vitaquell, oni ne sadrze jogurt kulturu.
Pokusam nekoga poslati po Annapurnin :) To su oni u plasticnim bocicama? Mislim da im je kod nas cijena bila puno visa prije :(
Ovaj provamelov izgleda tako njammmi :klopa: Kakve su im cijene? I gdje u Merkatoru ih pronalazis? :o
Hvala:kiss:
P.S.Mogu li se raditi doma? I postoji li kefir?(sad stvatno pretjerujem, ali zanima me :))
patientia
29.09.2008., 21:29
Kefir mozes sama raditi ako nabavis starter, ali treba se brinuti o njemu, drzati u frizideru. Ako zelis, mogu se probati raspitati, jer znam curu koja ga je imala i nudila meni jer joj se vise nije dalo raditi.
Ove jogurte sam kupila u Mercatoru u Brezicama (30 km od ZG). Kod nas ima samo Annapurna jogurta i meni su najgori od svih nabrojanih.
Mislim da bi mogla sama raditi doma od tih jogurta ako su zive kulture unutra. Navodno se s jogurtima od kravljeg mlijeka iz ducana ne moze raditi jogurt doma :ne zna:
patientia
29.09.2008., 21:30
E da, pola litre Provamel jogurta sumsko voce oko 4.5 eura. Skupo, ali barem je iz biouzgoja.
Meni su fini Valsoia Yosoi od jagode i kupine :klopa:
Slicni su uobicajenim vocnim jogurtima sto se okusa tice.
Ali su i jako skupi :tuzni:
patientia
30.09.2008., 00:07
Gdje ih kupujes?
Ja znam napravit mlijeko od žitarica, ali nije mi jasno kako bi to mlijeko zgrušala. Nisam nikad ni probala sa klasičnim sirilom (a ono je i tako zabranjeno za vegane-vegetarijance jer se dobija iz kiseline želuca teleta), a sirenje limunom ili octom je presporo i za većinu mlijeka (djeluje samo na kravlje i mješavine sa većinskim udjelom kravljeg mlijeka).
Kako oni uopće zgrušaju to žitno mlijeko?
Kefirna zrnca bi mogla djelovat, kao i one gljive za čaj (knobu?? -mislim), ali to nisu jogurti to ostaje tekuće kao kiselo mlijeko.
patientia
30.09.2008., 00:25
Postoji sirilo mikrobioloskog podrijetla. Ne znam gdje bi se moglo nabaviti :ne zna:
Gdje ih kupujes?
U Italiji. Nisam ih jos vidjela u Hrvatskoj. Nadam se da ce ih poceti uvoziti jer su jako fini.
Ne samo sto su skupi, nego su i mala pakiranja, pa taman kad pojedem dva u onom kartonu, ja bih jos a nema vise :mama:
malo offtopic: neki dan sam u marketu vidjela Valsoia sojino ulje.
Dali je to itko probao i kakvo je?
Ja inace maslinovo ulje koristim za sve, ali bas me sad to kopka kakvo je ovo.
http://valsoia.it/alimenti_di_soia/Olio_di_Soia_18.htm
Ja znam napravit mlijeko od žitarica, ali nije mi jasno kako bi to mlijeko zgrušala. Nisam nikad ni probala sa klasičnim sirilom (a ono je i tako zabranjeno za vegane-vegetarijance jer se dobija iz kiseline želuca teleta), a sirenje limunom ili octom je presporo i za većinu mlijeka (djeluje samo na kravlje i mješavine sa većinskim udjelom kravljeg mlijeka).
Kefirna zrnca bi mogla djelovat, kao i one gljive za čaj (knobu?? -mislim), ali to nisu jogurti to ostaje tekuće kao kiselo mlijeko.
Oprostite na offtopicu, ali kako radis mlijeko :moli:
Postoji sirilo mikrobioloskog podrijetla. Ne znam gdje bi se moglo nabaviti :ne zna:
Ovo bi bilo zanimljivo da se moze doci do njega.
PAti, od cega se radi uopce, znas li mozda?:)
patientia
30.09.2008., 15:51
Ne znam, ne razumijem se bas u to, ali nasla sam ponesto o tome:
http://en.wikipedia.org/wiki/Rennet#Microbial_rennet
meni su ti jogurti odvratni. :(
patientia
06.10.2008., 00:44
Najfiniji jogurt kojeg sam ikad jela - Valsoia Yosoi Fibre, s vocem i zitaricama, ima okus po najfinijem kolacu :klopa:
patientia
12.11.2008., 14:16
Sad imaju Joya jogurte u Mercatoru u Brezicama, obicni i od jagode, kupila sam od jagode, jedan kosta nesto manje od eura. U Sparu u Brezicama imaju Valsoia jogurte od jagode i sljive/kruske.
Sad imaju Joya jogurte u Mercatoru u Brezicama, obicni i od jagode, kupila sam od jagode, jedan kosta nesto manje od eura. U Sparu u Brezicama imaju Valsoia jogurte od jagode i sljive/kruske.
Daj sljedeći put kada si ideš u nabavku jogurta molim te pogledaj ima li eko voća u sparu ili mercatoru. ...Vidio sam u Celju u intersparu.
P.S. Davno sam gledao za sojino mlijeko ima kultura koja se može kupiti vani, ali ispast će vam okus slično kao od Anapurne...ali bilo bi puno isplativije.
patientia
19.11.2008., 10:46
Imaju u Sparu nesto malo, Natur Pur. U Mercatoru imaju neku svoju marku Zdravo zivljenje, ali ne znam je li im povrce iz biouzgoja.
Anapurnini jogurti mi nemaju bas neki okus...
patientia
02.02.2009., 03:18
Vise nemaju Joya jogurte u Mercatoru u Brezicama. Valsoia od jagode i od kruske i sljive imaju u Sparu.
U Grazu sam pocetkom sijecnja kupila Joya jogurt sa sumskim vocem, super je, ima cijele crne ribizle :klopa:
patientia
04.02.2009., 18:27
U Gardenu ima sojinih jogurta nekih proizvodjaca za koje nikad nisam cula, uglavnom Talijani. Skupi su, kupila sam neke od borovnice za probu, ali mislim da cu uglavnom kupovati Joya jogurte u Sloveniji i Grazu.
patientia
05.02.2009., 16:36
Upravo sam pojela jogurt iz Gardena, Sojade od borovnice. Jako je fin, ali i jako skup. Dva jogurta, svaki 100g, kostaju preko 17 kuna. Za usporedbu, Joya vocni jogurti u Austriji su ispod eura za 150 g (u Sloveniji 99 centi, ali samo jednom sam ih uspjela naci).
http://www.sojade.fr/
Dustflower
07.02.2009., 19:50
nigari? proces isti kao za tofu, samo staviti manju koncentraciju da se manje zgruša i smiksati u jogurt. al moram priznati da mi je šteta to raditi kad znam da od soje mogu napraviti tofu koji mi je stoput finiji.
Probala sam samo anapurnin jogurt i to jednom. Najneukusniji napitak koji sam probala.:flop:
patientia
10.02.2009., 23:02
Soja Drink Balance iz Hofera u Sloveniji, ovaj ljubicasti (narancasti nisam nasla):
http://img27.imageshack.us/img27/1723/kw52neusojadrink569x280fx7.jpg
http://www.hofer.si/si/html/product_range/2744_9505.htm
jedan je od najfinijih sojinih vocnih jogurta koje sam probala. Sadrzi borovnice, kupine, zitarice i sok od grozdja. I, sto je najbolje, pola litre kosta 1.29€. Zao mi je sto sam kupila samo jedan, i frendici je zao sto je kupila samo jedan. Morat cemo uskoro opet u Sloveniju.
patientia
19.02.2009., 23:14
Ovaj put sam nasla i narancasti Soja Drink Balance s tropskim vocem. Fin je, super za promjenu, ali ljubicasti mi je ipak finiji. Ako vas put nanese u Sloveniju ili Austriju, svakako ih probajte.
patientia
20.03.2009., 10:14
Upravo sam dokrajcila Provamel Yofu vanilija, to je valjda najfiniji jogurt kojeg sam ikad probala. Nisam ih vec dugo vidjela u Mercatoru u Sloveniji, ovaj sam kupila u prodavaonici Kalček u BTC-u u Ljubljani i bio je jeftiniji nego u Mercatoru, ne sjecam se tocno, ali mislim oko 3 eura za pola litre.
http://www.provamel.com/img_product/yofu_vanille_500ggroot.jpg
Končica
21.03.2009., 16:35
Navodno se s jogurtima od kravljeg mlijeka iz ducana ne moze raditi jogurt doma :ne zna:
može se. ja probala. ne sjećam se od kojeg jogurta točno, ali ne od svakog. imalo mi je gorak nemoralni okus neveganskog (ipak sam za to kupila jedan obični jogurt :eek: ) čak i nakon više ciklusa ponovnog pravljenja jogurta pa sam prestala... :(
a i s vremenom je kultura postala roza... :eek: :rofl:
sad više ne pijem jogurte osim od klica katkad. isklijem sjemenke, npr suncokreta, sameljem ih, dodam čašu vode, ostavim pored radijatora kroz noć i ujutro imam jogurt (potječe od kojekakvih mikroba i zmazanoća koje se nakupe u klijalici). nešto najodvratnije što sam ikad probala, al važno da je sirovo...
:mig:
Echoplex
07.04.2009., 23:26
Ja radim jogurt svaki dan od tibetanske gljive, možda ste čuli za nju. Jako ukusno. :cerek:
all_together
25.04.2009., 23:38
Danas sam vidjela u bio&bio u Rijeci da imaju nove jogurte sojade od ananasa, tresnje, borovnice, banane, breskve i sljive u pakovanjima od 400 mL za 24 kn i obicne jogurte u skroz malom pakovanju od 125 ml za 7 kn i pakovanje 4x100 za mislim oko 19 kn. Ja sam kupila ovaj od ananasa i meni je super! Mozda nije toliko kiselkast kao jogurti od kravljeg mlijeka, ali je i dalje odlican! Ni slicno annapurninom! I ima zive probioticke kulture Biffidus i Acidophilus, i pretpostavljam da se onda moze koristiti da sam radis svoj jogurt, sto je puno jeftinije. Zna li tko ima li za kupiti gdje veganske bakterijske kulture za jogurt? Sojade: http://www.sojade.fr/
all_together
19.08.2009., 05:12
može se. ja probala. ne sjećam se od kojeg jogurta točno, ali ne od svakog. imalo mi je gorak nemoralni okus neveganskog (ipak sam za to kupila jedan obični jogurt :eek: ) čak i nakon više ciklusa ponovnog pravljenja jogurta pa sam prestala... :(
a i s vremenom je kultura postala roza... :eek: :rofl:
sad više ne pijem jogurte osim od klica katkad. isklijem sjemenke, npr suncokreta, sameljem ih, dodam čašu vode, ostavim pored radijatora kroz noć i ujutro imam jogurt (potječe od kojekakvih mikroba i zmazanoća koje se nakupe u klijalici). nešto najodvratnije što sam ikad probala, al važno da je sirovo...
:mig:
Kako si smijesna :) Zasto onda pijes ako ti je jako odvratno? :mig::D
all_together
19.08.2009., 05:16
Upravo sam dokrajcila Provamel Yofu vanilija, to je valjda najfiniji jogurt kojeg sam ikad probala. Nisam ih vec dugo vidjela u Mercatoru u Sloveniji, ovaj sam kupila u prodavaonici Kalček u BTC-u u Ljubljani i bio je jeftiniji nego u Mercatoru, ne sjecam se tocno, ali mislim oko 3 eura za pola litre.
http://www.provamel.com/img_product/yofu_vanille_500ggroot.jpg
Joj, kako su ti jogurtijako skupi. Da su barem upola jeftiniji. Ovako su 2 do 3 puta skuplji od kravljih, al ajde, veganski su. Kako mi fale jogurti, ne konzumiram ih vise (iako se ne mogu nazvati u potpunosti vegankom jer i dalje konzumiram med koji se nalazi npr. u mueslijima i npr. ne perem se uvijek veganskim samponom jer sam iz malog mjesta gdje nemam drugo za kupiti, i nema dm-a da kupim uvijek alverde (koji je jako povoljan, ali nije opet bas nesto posebno), osim kad odem u Zg.
Hmmm, mislim da vise nitko ne posjecuje ovu temu, a ja pisem. :D
all_together
19.08.2009., 05:20
Nije mi jasno zasto kod nas u Hrvatskoj nema u npr. super ili maxi Konzumu sojinih jogurts, cak ni u Zg. Pa nije valjda da im je trziste toliko malo. Ajde, barem su konacno nabavili prefine Soyade jogurte u bio&bio, koji meni nisu gotovo nikada dostupni jer zivim u malom gradu.
patientia
19.08.2009., 11:28
Nedavno sam u Austriji nakupovala Alpro Yofu vanilija, slicno Provamelu, samo nije "bio", manje kaloricno i manje gusto. Taj dan je isticao rok trajanja, bili su 50% jeftiniji, a nije uopce problem, jos mi se nista tako nije pokvarilo.
Imas Annapurna jogurte u Mercatoru i Sparu, ali meni nisu fini i moram ih mijesati s vocem.
Ereshkigal
19.08.2009., 12:02
Jučer sam prvi put probala ovaj Annapurna jogurt Soja AB i odvratan mi je, ima mi okus po mesu. Baš gnjusan, popila sam gut i sad ću ga vjerojatno cijelog bacit (žali Bože novaca):)
Inače uzimam ove Alpro soja pudinge i oni su mi super, a vidim da neki hvale Provamel jogurt, probat ću taj....
Iako da, sve je jako skupo, počevši od kruha koji kupujem, 13 kn-pola kile...:eek:, preko sojinog i zobenog mlijeka....koma. S buđetom koji trošim samo za svoju hranu, mogla bih prehtaniti tročlanu obitelj!:D
all_together
19.08.2009., 20:36
Jučer sam prvi put probala ovaj Annapurna jogurt Soja AB i odvratan mi je, ima mi okus po mesu. Baš gnjusan, popila sam gut i sad ću ga vjerojatno cijelog bacit (žali Bože novaca):)
Inače uzimam ove Alpro soja pudinge i oni su mi super, a vidim da neki hvale Provamel jogurt, probat ću taj....
Iako da, sve je jako skupo, počevši od kruha koji kupujem, 13 kn-pola kile...:eek:, preko sojinog i zobenog mlijeka....koma. S buđetom koji trošim samo za svoju hranu, mogla bih prehtaniti tročlanu obitelj!:D
Da,i meni je taj annapurnin bas odvratan, kao prvo fali mu secera, a i tekstura je odvratna. Nije mi fin ni obicni Sojade, u bio&bio, kada stavim secera bolje je, ali i dalje ne bas dobro. Nije mi dovoljno kisel, a i ima izrazitokus po soji. Probalasam Sojade od ananasa, tresnje i sljive, i od tresnj emi je prefin! Gdje ima za kupiti u Hrv Alpro Yofu ili Provamel jogurta, ako uopce ima?
patientia
19.08.2009., 20:39
U hr nigdje, ima u Sloveniji Provamela, kad ga se nadje u Mercatoru u Brezicama, bude skup, u Kalcek prodavaonici zdrave hrane u BTC-u u Ljubljani je jeftiniji. U Sloveniji u Sparu i ponekad Mercatoru ima Valsoia jogurata, ne uvijek svih vrsta, ali dosad je bilo:
- s kruskama, sljivama i zitaricama
- s tresnjama i zitaricama
- obicni
- s jagodama
- s ananasom (i mozda zitaricama)
all_together
19.08.2009., 20:41
Nedavno sam u Austriji nakupovala Alpro Yofu vanilija, slicno Provamelu, samo nije "bio", manje kaloricno i manje gusto. Taj dan je isticao rok trajanja, bili su 50% jeftiniji, a nije uopce problem, jos mi se nista tako nije pokvarilo.
Imas Annapurna jogurte u Mercatoru i Sparu, ali meni nisu fini i moram ih mijesati s vocem.
Da, kao sto sam vec napisala, ni meni annapurnini nisu fini,a u mom gradu nema ni Mercatora ni Spara. Ne znam stvarno zasto je u Hrvatskoj toliko losa sitacija s ponudom veganskih jogurta i sladoleda.
I kolika je bila redovna cijena Alpro Yofu jogurta? To je sve i dalje jako skupo, al ajde. Mozda da se kupi preko neta jogurt kultura, mislim da sam vidila da ima za naruciti preko www.veganessentials.com, ali ne znam da li je problem carine. A moze sei kupiti obicni Sojade jogurt (koji nije bas fin),pa sam skisat jogurt od sojinog mlijeka, i sam dodat bobicatso voce ili bilo koje drugo,i secer. Sta ne bi trebalo biti istoili slicno? :D U sastavu ne pise nista posebno osim toga.
all_together
19.08.2009., 20:44
U hr nigdje, ima u Sloveniji Provamela, kad ga se nadje u Mercatoru u Brezicama, bude skup, u Kalcek prodavaonici zdrave hrane u BTC-u u Ljubljani je jeftiniji. U Sloveniji u Sparu i ponekad Mercatoru ima Valsoia jogurata, ne uvijek svih vrsta, ali dosad je bilo:
- obicni
- s jagodama
Studirat cu sad od jeseni u Ljubljani pa me takve stvari vesele da cu ih imat na ruci i veci izbor po povoljnijoj cijeni. :D
Mmmmm, njami, s zitaricama. :) To mi fali. :) A kojih sve vrsta jogurta ima u Kalceku? Koliko kostaku sladoledi u Kalceku,vegansi naravno? Znam da imaposebna tema za sladoled, ali onako usput. ;)
patientia
19.08.2009., 20:46
Kako sam cula, uvoznicima se ne isplati jer jogurti opcenito imaju kratki rok trajanja, pa se ne proda, pa se vraca, pa tu gube, a i moraju imati hladnjace da bi uvozili jogurte. Uvoznici Joya jogurata nisu ni lipe ulozili u promociju, a ocekivali su valjda veliku prodaju, naravno da im nije islo, ali, ja sam jela po jedan ili dva svaki dan u vrijeme kad ih je bilo kod nas na trzistu.
E da, zna se i Joya jogurata naci u Brezicama u Mercatoru.
all_together
19.08.2009., 20:53
Kako sam cula, uvoznicima se ne isplati jer jogurti opcenito imaju kratki rok trajanja, pa se ne proda, pa se vraca, pa tu gube, a i moraju imati hladnjace da bi uvozili jogurte. Uvoznici Joya jogurata nisu ni lipe ulozili u promociju, a ocekivali su valjda veliku prodaju, naravno da im nije islo, ali, ja sam jela po jedan ili dva svaki dan u vrijeme kad ih je bilo kod nas na trzistu.
E da, zna se i Joya jogurata naci u Brezicama u Mercatoru.
Cudi me da onda u Sloveniji ima toliko izbora, a manja je od Hrvatske. Znam da su u EU pa mozda zato, ali opet... Nije vlajda da imaju toliko vise vegana pa da im toliko bolje prolazi? Kako njima onda ne proderok trajanja? :ne zna: Nasi su prelijeni za to valjda, mislim, trgovacki lanci// Ja sam bila prije par mejseci poslala i Konzumu i Mercatoru uHrvatskoj prijedlog za uvoz veganskih jogurta, i jos stavila link zaValsoia, i prijedlog bio&bioza butes island veganske sireve, ali nista... Cak jeovaj iz Butesisland bio ainteresiran kada sam mu rekla za hrvatsko trizste i dala mu link, pa ih je vjerojatno i kontaktirao, al ocito ovi nasi nisu bili u mogucnosti...:flop:
patientia
19.08.2009., 20:54
Studirat cu sad od jeseni u Ljubljani pa me takve stvari vesele da cu ih imat na ruci i veci izbor po povoljnijoj cijeni. :D
Mmmmm, njami, s zitaricama. :) To mi fali. :) A kojih sve vrsta jogurta ima u Kalceku? Koliko kostaku sladoledi u Kalceku,vegansi naravno? Znam da imaposebna tema za sladoled, ali onako usput. ;)
offtopic: Blago tebi, Ljubljana je prekrasna, a i ima kvalitetnije sveuciliste.
ontopic: Kalcek je super. Ima i jedan u Trubarjevoj ulici, ali ne znam je li tako dobro opskrbljen. U BTC-u imaju Provamel obicni, vaniliju, sumsko voce, malinu, i mislim jos dvije vrste. Neki su od pola kile, a neki 4*125g casice. Ako racunas, ispadne da je jeftinije kupiti od pola kile ako ima vrste koja te zanima (no ja, kad otvorim, i pojedem pola kile, ne znam stati). Ovi s okusom pola kile su €3.04. Obicni je jeftiniji. U Mercatoru budu s okusom po 4 eura.
Za sladolede se ne sjecam tocno, ali skupi su jer su bio, ima u casicama, na stapicu. Od veganskih sladoleda ti se najvise isplati Spar Vital sojin sladoled (samo vanilija), pa lako stavis preljeva ako hoces neki okus (u Sloveniji ima raznih veganskih preljeva za kupiti). Nazalost, Spar Vital nema u hr. U Austriji ima i Spar Mega Bar Soja sladoleda na stapicu, ali u Sloveniji ih vise nema :(
all_together
19.08.2009., 20:55
patientia, dal se sjecas koliko kosta jedan Valsoia jogurt?
patientia
19.08.2009., 21:00
Cudi me da onda u Sloveniji ima toliko izbora, a manja je od Hrvatske. Znam da su u EU pa mozda zato, ali opet... Nije vlajda da imaju toliko vise vegana pa da im toliko bolje prolazi? Kako njima onda ne proderok trajanja? :ne zna: Nasi su prelijeni za to valjda, mislim, trgovacki lanci// Ja sam bila prije par mejseci poslala i Konzumu i Mercatoru uHrvatskoj prijedlog za uvoz veganskih jogurta, i jos stavila link zaValsoia, i prijedlog bio&bioza butes island veganske sireve, ali nista... Cak jeovaj iz Butesisland bio ainteresiran kada sam mu rekla za hrvatsko trizste i dala mu link, pa ih je vjerojatno i kontaktirao, al ocito ovi nasi nisu bili u mogucnosti...:flop:
A cuj, Slovenija je ipak 15 godina ispred Hrvatske. Bit ce da su ljudi vise zdravstveno osvijesteni, i ako nisu vegani da radije jedu te jogurte nego kravlje. Znam da neki vegani iz Maribora ipak idu u Austriju po neke stvari (u Merkuru u Austriji ima jeftinih veganskih salama), ali svakako je u Sloveniji bolji izbor nego u Hrvatskoj.
Super je sto kontaktiras uvoznike i prodavaonice. Ja sam pitala hr Spar kad ce uvesti veganske sladolede, tip je odgovorio da planiraju, ali rjesavaju neke tehnicke probleme. U medjuvremenu su dosli neveganski Spar sladoledi, ali ne i veganski.
U Sloveniji ima i Spar Vital soja napitaka, to je nesto kao vocni sok + sojino mlijeko, jako fino. Od 4 vrste jedna sadrzi med, tako da treba citati sastav.
patientia
19.08.2009., 21:01
patientia, dal se sjecas koliko kosta jedan Valsoia jogurt?
Pakiranje od 2 komada je malo vise od 2 eura, to varira ovisno o vrsti i ducanu, u Sparu obicno jeftinije nego u Mercatoru.
patientia
19.08.2009., 21:02
Zaboravih napisati, Spar Vital sojin sladoled, litra, je oko 2 i pol eura.
all_together
19.08.2009., 21:02
offtopic: Blago tebi, Ljubljana je prekrasna, a i ima kvalitetnije sveuciliste.
ontopic: Kalcek je super. Ima i jedan u Trubarjevoj ulici, ali ne znam je li tako dobro opskrbljen. U BTC-u imaju Provamel obicni, vaniliju, sumsko voce, malinu, i mislim jos dvije vrste. Neki su od pola kile, a neki 4*125g casice. Ako racunas, ispadne da je jeftinije kupiti od pola kile ako ima vrste koja te zanima (no ja, kad otvorim, i pojedem pola kile, ne znam stati). Ovi s okusom pola kile su €3.04. Obicni je jeftiniji. U Mercatoru budu s okusom po 4 eura.
Za sladolede se ne sjecam tocno, ali skupi su jer su bio, ima u casicama, na stapicu. Od veganskih sladoleda ti se najvise isplati Spar Vital sojin sladoled (samo vanilija), pa lako stavis preljeva ako hoces neki okus (u Sloveniji ima raznih veganskih preljeva za kupiti). Nazalost, Spar Vital nema u hr. U Austriji ima i Spar Mega Bar Soja sladoleda na stapicu, ali u Sloveniji ih vise nema :(
Tako i ja, kada otvorim ovaj odpola litre, ne omgu stati, ajdemozda u dva navrat ga pojedem nekada ako se uspijem kontrolirat. :D Povoljnije je nego u Hrv, al i dalje oko 2, 3 puta skuplje nego jogurt od kravljeg mlijeka kada se pogleda po gramima. ALikravlje mlijeko je subvencionirano od drzave, pa je valjda velikim dijelom i za to, a ovo je cesto i bio. Uglavnom, i sojina mlijeka i veganski sirevi i jogurti i sladoledi su nazalost svi oko 3 puta skuplji od kravljih, sto je puno. :flop:
patientia
19.08.2009., 21:04
Da, subvencije, pa jos i nulta stopa PDV-a, neposteno prema veganima, ali i alergicnima na mlijeko i onima koji ne podnose laktozu.
Mozes pokusati nabaviti jogurt kulturu (bojim se da nije ziva u jogurtima iz ducana), pa sama raditi jogurt...
all_together
19.08.2009., 21:07
Ovaj Spar Vital sojin sladoled je stvarno povoljan! A i cini mi se da je Valsoia jogurt najjeftiniji od svih, ako je pakovanje od 2 po oko 200g, a ne 125g...
all_together
19.08.2009., 21:09
Nulta stopa PDV-a! To stvarno nije fer,ono kao kruh i mlijeko osnovne namirnice, blabla... Da, istina, nijeposteno ni prema onima alergicnima na mlijeko i prema onima koji ne podnose laktozu, a i naravno prema veganima.kada gledas, onda su ovi sojini jogurti zapravo i jeftini, mislim, s PDV-om!!
patientia
19.08.2009., 21:11
Da, ali imaj na umu da je PDV na hranu u Sloveniji 8.5%.
Nego, u Hoferu u Sloveniji imas soja jogurt drinkove sa sumskim vocem i sa tropskim vocem po €1.29 za pola litre.
all_together
19.08.2009., 21:12
Ona jogurt kulturau Sojade jogurtima bi trebala biti ziva jer pise na njoj live (ja mislim?) cultures Bifidusi Acidophilus.
all_together
19.08.2009., 21:13
Taj Soja drink je stvarno jeftin! :)
patientia
19.08.2009., 21:14
Mozda, mozes probati s njima (samo ne znam koliko dodati u mlijeko, na kojoj temperaturi drzati, koliko dugo)...
BTW, Sojade nigdje nisam vidjela u Sloveniji. I mislim da veliki Sojade nije 500 nego 400g.
patientia
19.08.2009., 21:17
Evo uputa za izradu jogurta, nisam probala, ali Bryanna je super, probala sam njezin tofu feta recept:
http://www.bryannaclarkgrogan.com/page/page/1999382.htm
all_together
19.08.2009., 22:16
Bas sam prije par mjeseci trazila kako se radi soja jogurt i naisla sam na tu stranicu. Malo sam proucila, i iako nisam radila, cini mi se jako temeljito napisan recept pa cu u prvoj prilici pokusati napravit. Sada nisam u mogucnosti kupiti nigdje soja jogurt za starter. Da, istina, onaj Sojade je 400g.
patientia
21.08.2009., 13:14
- obicni
- s jagodama
Da, ovaj s ananasom je i sa zitaricama. Ima i s kupinom, ali vidjela sam ga samo u onom ogromnom Sparu u Cityparku u Ljubljani.
patientia
26.08.2009., 03:05
Na http://www.meatalternatives.org/ ovo pise za Annapurnu:
"Note: In their soy yogurts, they use bacteria grown on milk powder. According to the company, they are aware this is not right and they are trying to change it."
Trebali su to navesti u sastavu :mad: A tak i tak mi njihovi jogurti nisu fini.
laura simeoli
26.08.2009., 14:15
Na http://www.meatalternatives.org/ ovo pise za Annapurnu:
"Note: In their soy yogurts, they use bacteria grown on milk powder. According to the company, they are aware this is not right and they are trying to change it."
Trebali su to navesti u sastavu :mad: A tak i tak mi njihovi jogurti nisu fini.
Upravo tako... žalosno da se ne može vjerovati napisanom u sastavu. Meni su to najlošiji jogurti, razvodne se za minutu na sobnoj temperaturi i okus ima gorku notu. U Zadru su to jedini dostupni jogurti. Nema druge nego đir do Zg i u Bio&Bio kupiti sve te privlačne okuse o kojima čitam.
Danas sam kupila Sojasun jogurt od borovnice za probati i jako mi je fin. Ima 250g, volim kad su u vecem pakiranju jer mi je nekako uvijek premalo onih 125g i hocu jos.
http://www.goodnessdirect.co.uk/detail/413730b.jpg
Pakiranje je slicno ovome na slici gore, mrvicu drugacije.
Kosta oko 2€ kao i 2 Valsoia u pakiranju, svaki od 125g (ukupno 250g), samo sto je ovaj bio koji cent jeftiniji.
patientia
19.09.2009., 08:37
Di si kupila?
Di si kupila?
Ima ga za kupiti u supermarketima Coop u Italiji.
patientia
20.09.2009., 17:39
Thx! Morat cu jednom do Italije...
patientia
04.01.2010., 12:06
Imam dobru i losu vijest. Ok, prvo losa. Za Valsoia jogurte se koriste jogurt kulture uzgojene na zivotinjskom mlijeku, i gamad je to napisala samo na talijanskom na stranicama:
http://www.valsoia.it/alimenti_di_soia/Yosoi_Fragola_30.htm
Dobra je da veganski jogurt mozete i sami napraviti doma. Evo, ja radim vec desetak dana na radijatoru i jedem enormne kolicine. Kupujem mlijeko u Hoferu u Krskom, obicno sojino mlijeko, cokoladno sojino mlijeko i vanilijasto sojino mlijeko Natur Aktiv, iz biouzgoja, svako kostaju po €1.19 za litru. Kupim jedan jogurt, Sojade, obicni, u staklenku od marmelade ispranu kipucom vodom nalijem sojinog mlijeka, obicnog ili vanilijastog, od cokoladnog jos nisam radila jogurt, tko zna kako bi to ispalo, dodam zlicicu Sojade jogurta, promijesam, zatvorim i stavim na radijator, za 8 do 20 sati imam jogurt. Najcesce radim vanilijasti jer mi je Provamel vanilijasti jogurt jako fin, a rijetko ga ima blize od Ljubljane za kupiti. Jogurt nije gust kao kupovni, i ovisno o kulturi zna ispasti manje kiseo. Ako je sojino mlijeko nezasladjeno, neki preporucuju dodati zlicicu secera da bakterije imaju sto pretvoriti u mlijecnu kiselinu.
Vazno je sve sto ce dotaknuti jogurt isprati kipucom vodom. To nisam napravila prvih par puta i dobila sam kefir, ono, gazirani jogurt, jer su osim bakterija unutra usli i kvasci koji proizvode alkohol. A ja ne volim gazirano.
Probala sam zgusnuti jogurt po receptu Bryanne Clark Grogan, s agarom i tapiokom, ali dobila sam jogurt konzistencije ljepljivog tijesta kojeg sam morala izmiksati da ga mogu jesti.
Tak, probajte, jednostavno je, samo na pocetku koristite samo malo mlijeka, ako ne uspije da me ne psujete. E da, temperatura treba biti 20 stupnjeva ili visa, 25 je sasvim ok, pa do 40 i nesto je ok. Jogurtijere drze temperaturu na 40 i nesto. Meni se i po noci radio jogurt, kad sam spustila termostat na 18.
tiziana
11.01.2010., 10:32
Imam dobru i losu vijest. Ok, prvo losa. Za Valsoia jogurte se koriste jogurt kulture uzgojene na zivotinjskom mlijeku, i gamad je to napisala samo na talijanskom na stranicama:
Dobra je da veganski jogurt mozete i sami napraviti doma. Evo, ja radim vec desetak dana na radijatoru i jedem enormne kolicine. Kupujem mlijeko u Hoferu u Krskom, obicno sojino mlijeko, cokoladno sojino mlijeko i vanilijasto sojino mlijeko Natur Aktiv, iz biouzgoja, svako kostaju po €1.19 za litru. Kupim jedan jogurt, Sojade, obicni, u staklenku od marmelade ispranu kipucom vodom nalijem sojinog mlijeka, obicnog ili vanilijastog, od cokoladnog jos nisam radila jogurt, tko zna kako bi to ispalo, dodam zlicicu Sojade jogurta, promijesam, zatvorim i stavim na radijator, za 8 do 20 sati imam jogurt. Najcesce radim vanilijasti jer mi je Provamel vanilijasti jogurt jako fin, a rijetko ga ima blize od Ljubljane za kupiti. Jogurt nije gust kao kupovni, i ovisno o kulturi zna ispasti manje kiseo. Ako je sojino mlijeko nezasladjeno, neki preporucuju dodati zlicicu secera da bakterije imaju sto pretvoriti u mlijecnu kiselinu.
Vazno je sve sto ce dotaknuti jogurt isprati kipucom vodom. To nisam napravila prvih par puta i dobila sam kefir, ono, gazirani jogurt, jer su osim bakterija unutra usli i kvasci koji proizvode alkohol. A ja ne volim gazirano.
Probala sam zgusnuti jogurt po receptu Bryanne Clark Grogan, s agarom i tapiokom, ali dobila sam jogurt konzistencije ljepljivog tijesta kojeg sam morala izmiksati da ga mogu jesti.
Tak, probajte, jednostavno je, samo na pocetku koristite samo malo mlijeka, ako ne uspije da me ne psujete. E da, temperatura treba biti 20 stupnjeva ili visa, 25 je sasvim ok, pa do 40 i nesto je ok. Jogurtijere drze temperaturu na 40 i nesto. Meni se i po noci radio jogurt, kad sam spustila termostat na 18.
Hvala! Sinoć sam stavila u pećnicu na 35 stupnjeva (nemamo centralno grijanje) staklenu širu bocu sa litrom Provamel sojinog vanilija mlijeka u koji sam umiješala 2 žličice bijelog Sojade jogurta. Ispalo je super, skoro kao sojin puding od vanilije.
patientia
09.02.2010., 14:48
Cujem da su Annapurna jogurti sad potpuno veganski :cheer:
damyanti
19.02.2010., 19:06
Jednom kupila annapurna AB jogurt...najgora stvar ikad :eek:, smrdilo kao septička jama :visi: sumnjam da ću više ikad baciti novac na annapurna jogurt.
granoVita soyage, ne sviđa mi se miris (mene podsjeća na benzin), okus je ok, ali tekstura je odvratna pa to više neću kupovati
Sojade jogurti su mi prefini :cerek:, najbolji od svih koje sam do sada probala (kravlji jogurti, osobito voćni, su mi uvijek bili odvratni). I mali klinci mesožderi ih obožavaju :D. Obični koristim za pire, prefino.
patientia
19.02.2010., 21:56
Ja skupljam hrabrost da se konacno upustim u kucnu izradu jogurta od cokoladnog sojinog mlijeka...
patientia
12.04.2010., 19:06
Probala sam raditi jogurte na radijatoru kad je zatoplilo i nije islo, nije se zagrijalo do 25 stupnjeva, samo se usmrdilo. Razmisljam da kupim jogurtijeru. Imate li koju marku za preporuciti? Severin je 200 kn, a Koncar ima nekog jeftinijeg.
Koliko znam za jogurt je potrebna malo veca temperatura - oko 30-32'C
3-4h u pecnici na toj temperaturi bi trebala biti dovoljna.
Di nabavljate vegan kulturu? Ili to radite iz kupljenih jogurta? Ako da onda je normalno da ne uspjeva!
Inkubator za jogurte možete sami napraviti od starog frižidera kojeg svake godine možete besplatno dobiti na glomaznom otpadu, termostata i nekog grijača kojeg spojite s termostatom da vam održava temperaturu. Ponekad je kao grijač dovoljan jedan sobni kalorifer ili čak lampice za bor koje (po ljeti dobro griju)
Ako ne znate spojiti kalorifer i termostat onda je i dobro staro otvaranje vrata prilikom pregrijavanja dobro. Sve u svemu za 30ak kn (ili manje, koliko košta termostat u metro-u) imate spravu za jogurte. Pa eto ako se nekome svidi nemarkirana roba :p
A ako baš tražite marku mogu smisliti neko ime nabrzinu :)
Veganstvo ionako nije shoping kultura - nego uradi sam!
patientia
12.04.2010., 19:58
Radim od kupljenih veganskih jogurta. Na visoj temperaturi radijatora su mi bez problema uspijevali. Osim kad bi bila previsoka, pa bi se ukefirili.
tiziana
12.04.2010., 21:55
Probala sam raditi jogurte na radijatoru kad je zatoplilo i nije islo, nije se zagrijalo do 25 stupnjeva, samo se usmrdilo. Razmisljam da kupim jogurtijeru. Imate li koju marku za preporuciti? Severin je 200 kn, a Koncar ima nekog jeftinijeg.
Stavim u pećnicu na 25 ili tako nešto stupnjeva navečer.
patientia
12.04.2010., 22:21
Ne valja pecnica, ono na koliko namjestim termostat nije temperatura koju termometar pokazuje, a oznake ispod 100 stupnjeva ni nema. A i nekako se nadam da bi jogurtijera trosila manje struje. Imam crknuti frizider, ali to je isto preveliko da bih grijala (a da ne spominjem da kalorifer kosta vise od jogurtijere).
Ne valja pecnica, ono na koliko namjestim termostat nije temperatura koju termometar pokazuje, a oznake ispod 100 stupnjeva ni nema. A i nekako se nadam da bi jogurtijera trosila manje struje. Imam crknuti frizider, ali to je isto preveliko da bih grijala (a da ne spominjem da kalorifer kosta vise od jogurtijere).
Pa kupi si termostat za pečnicu pa ćeš viditi kolika je temp. A novi kalorifer je 70kn http://www.aukcije.hr/item.php?id=894105 tako da vjerujem da se novi polovni nađe i za manje od 50kn.
Ako ti je frižider velik probaj pitati prijatelje bi li i oni radili jogurte kod tebe (ili kod nekog drugog) pa tako podjeliš troškove, a usput se dobro zabavite.
patientia
13.04.2010., 07:05
Imam termometar za pecnicu. Pecnica je gazdaricina i ne mislim mijenjati termostat. I stvarno ne vidim zasto bih grijala cijelu pecnicu ili cijeli frizider umjesto malecke jogurtijere. Frizider je preko 100 litara.
Moze sad neki komentar jogurtijera koje se mogu naci na nasem trzistu?
EDIT: Da ti nisi Slavenov klon? Davis kao on.
Uopće ne kužiš. Termostat nije nešto što nužno moraš mjenjati, vaditi van iz pečnice i sl.
I imaš veliki poremečaj s time tko gnjavi a tko ti daje savjete a ti ne želiš slušati - tj. čitati, već onako usput, misliš da si najpametnija i da je jedino što se može učiniti jest otići u dućan s opremom i keširati pare.
Pokušati ću još jednom za tržišne vegane kojima je to lifestyle a i za one koji to nisu već žele pokušati doma raditi veganske jogurte. Dakle, termostat u pečnici gotovo nigdje nije toliko točan da bi mogao precizno izmjeriti temperaturu. Za jogurte, kao i za tempeh je jako bitno kolika je temperatura. 2'C više ili manje znači da proizvod koji radimo neće uspjeti.
Potrebno je kupiti digitalni termostat koji preciznije mjeri. Nema nikakve ugradnje i sl. Termostat je univerzalan pa stoga ima široku primjenu. Ono što je potrebno napraviti jest umetnuti kabel sa termostatom u pečnicu, a display ostaviti vani kako bi se očitala temperatura. Isti termostat na displayu ima mjerenje i vanjske temp. Mjeri do oko 100'C
Na žalost ne mogu pronači sliku ali znam da ga ima sigurno u Metro-u i da košta oko 30ak kn.
Eto, nadam se da sam donekle pomogao onima koji misle da mogu to bez kupovine raznih nepotrebnih kučnih pomagala a ostali :ne zna:
I naravno, postoje i mali frižideri, kao i oni prijenosni za na plažu. :mikrocerek:
patientia
13.04.2010., 16:54
Shvatit cu to kao "da".
patientia
07.06.2010., 13:42
Kupila u Ljubljanskom E. Leclercu (http://www.e-leclerc.si/)Sojasun sojin jogurt s limunom:
http://img535.imageshack.us/img535/9674/sojasunbifidussaveurcit.jpg
Jako je fin. Cak bih rekla da mi je to drugi najfiniji jogurt poslije Provamela s vanilijom. Nazalost, casice su po samo 100g.
patientia
14.06.2010., 14:27
Danas sam konacno probala Bjorg (http://www.bjorg.fr/) sojin jogurt s tresnjama i jagodama kojeg sam takodjer kupila u E. Leclercu:
http://img341.imageshack.us/img341/2967/sojacerise.jpg
Ne primjecujem tresnje, tj. ne primjecujem razliku izmedju ovog jogurta i Joya sojinog jogurta s jagodama (osim komadica jagoda u potonjem). Casice su po 100g. Ne sjecam se cijene, mozda kupim koji put ako je jeftiniji nego Joya za kolicinu. Vidim da imaju i sojin jogurt s mangom, taj bi mogao biti fin, inace volim mango lassi.
patientia
14.06.2010., 22:47
Stavila radit jogurt, na sobnoj temperaturi. Dva od vanilije i jedan od jagode. Kupila sam obicni Sojade za starter. I vidjela sam da imaju Sojade vaniliju. Za 400 g je nekih 25 kuna. Za toliko se dobije pola kile Provamela u Sloveniji.
patientia
31.07.2010., 17:15
I ja svasta pisem, taj drugi jogurt kojeg sam napravila (prosli post) je bio od cokoladnog sojinog mlijeka, ne od jagode. I priznajem, bio je cudan sam, izmiksala sam ga sa smrznutim borovnicama i to je bilo fino.
U Austriji u Merkuru prodaju Sojasun sojin jogurt s bananom:
http://a.imageshack.us/img525/153/sojasunbanane.jpg
Prije nekih mjesec dana sam naletjela na snizenje zbog isteka roka trajanja i kupila 4 pakiranja, jos sam ih tjednima jela bez problema. Kako mi je bananasti jogurt dosadio, koristila sam ga za smoothie. Fin je, ali ni izdaleka tako fin kao Sojasun sojin jogurt s limunom. Mislim da cu ga opet kupiti samo ako bude na snizenju.
Provamel vanilijasti sojin jogurt i dalje ostaje moj omiljeni jogurt. Alpro je promijenio dizajn, ali i okus svog vanilijastog sojinog jogurta koji je prije bio jako slican Provamel vanilijastom sojinom jogurtu, samo rjedji. Tak i tak se radi o istoj firmi. Ali, ovaj novi Alpro vanilijast sojin jogurt mi je nekako gorkast. Rok trajanja je bio u redu, tako da ne mogu to okriviti:
http://a.imageshack.us/img807/4610/po0000701.jpg
Alpro ima pakiranja od po 4 mala sojina jogurta. U nekima su dvije vrste, po dvije casice od svake vrste. Kupila sam kombinaciju borovnice i tresnje, te kombinaciju egzoticnog voca i breskve:
http://a.imageshack.us/img440/4180/10011crtyofucherryblueb.jpg http://a.imageshack.us/img192/8843/09329crtyofupeachexotic.jpg
Sve vrste su mi fine i svidja mi se sto imaju komade voca. Super je sto je vise vrsta u pakiranju, pa ne dosade tako brzo (kao ovi s bananom). Borovnica mi je najfinija, podsjeca me na Provamel borovnicu.
Sve navedene sojine jogurte mozete kupiti u Merkuru u Austriji*. Merkur imate, recimo, u Seiersbergu u prvoj zgradi.
http://www.merkurmarkt.at
EDIT:
* Osim Provamela, njega ima za kupiti u:
- prodavaonicama zdrave hrane Reformhaus Martin u Austriji: http://www.reformhaus-martin.at/
- prodavaonici zdrave hrane Kalček u BTC shopping centru u Ljubljani: http://www.kalcek.com/ (mozda i u Trubarjevoj ulici, ali nisam sigurna, ta prodavaonica je manja)
- u nekim Mercatorima u Sloveniji, vise puta sam ga kupila u Brezicama
patientia
13.09.2010., 12:24
Kako mog omiljenog sojinog jogurta Provamela s vanilijom nema za kupiti u Hrvatskoj, a cesto niti blize od Ljubljane, nadala sam se da ce mu Sojade sojin jogurt s vanilijom biti barem slican.
http://img256.imageshack.us/img256/6163/sojadevanille.jpg
Definitivno ne vrijedi svoju cijenu. Gustocom je slican Provamelu, ali okusom kao da je razvodnjen. Bolji mi je vanilijasti sojin jogurt kojeg sama doma napravim od vanilijastog sojinog mlijeka i zlice obicnog sojinog jogurta (Sojade obicno, ima ga za kupiti u hr, a od njega mi se sojino mlijeko ujogurti). Sojade, ugledajte se u Provamel.
Za Alpro vaniljast sojin jogurt ne mogu reci je li mi bolji. Inace mi je bio fin, ali zadnji put je imao malo cudan okus. Moram ga probati jos jednom.
patientia
28.11.2010., 19:07
U Areni u bio&bio 30% popusta na neke Sojade sojine jogurte jer im istice rok trajanja. (To nije problem, sasvim su dobri i 2 tjedna poslije isteka roka. Stvarno, otkad sam veganka uopce vise ne pazim na rok trajanja, osim kad kuham za druge.) Kupila sam nekoliko vrsta. Upravo sam pojela jagodu i limun. Jagoda je fina, ali Joya mi je finija jer ima komadice voca. Za tu jagodu mi je prodavacica rekla da je njoj najfinija. No, meni je finiji limun. Bas je lijepo osvjezavajuci. Sojasun sojin jogurt s limunom mi je finiji, ali njega ima samo u E.Leclercu u Ljubljani i Mariboru, dakle, predaleko, tak da je i Sojade dobra zamjena. Imali su degustaciju Sojade jogurta sipak-jabuka i fin je, ima komadice jabuka. Nisam ipak kupila jer nije bio na snizenju, mozda drugi put.
patientia
28.11.2010., 19:08
U Moj Bio ducanu u Vukovarskoj 20 (ZG) imaju Provamel jogurte, ali nemaju moju omiljenu vaniliju. Imaju obicni i dvije vrste s vocem. Ako se dobro sjecam, obicni 4*125 ml kostaju 28 kn.
ognjenka
29.11.2010., 07:22
U Areni u bio&bio 30% popusta na neke Sojade sojine jogurte jer im istice rok trajanja. (To nije problem, sasvim su dobri i 2 tjedna poslije isteka roka. Stvarno, otkad sam veganka uopce vise ne pazim na rok trajanja, osim kad kuham za druge.) Kupila sam nekoliko vrsta. Upravo sam pojela jagodu i limun. Jagoda je fina, ali Joya mi je finija jer ima komadice voca. Za tu jagodu mi je prodavacica rekla da je njoj najfinija. No, meni je finiji limun. Bas je lijepo osvjezavajuci. Sojasun sojin jogurt s limunom mi je finiji, ali njega ima samo u E.Leclercu u Ljubljani i Mariboru, dakle, predaleko, tak da je i Sojade dobra zamjena. Imali su degustaciju Sojade jogurta sipak-jabuka i fin je, ima komadice jabuka. Nisam ipak kupila jer nije bio na snizenju, mozda drugi put.
Probaj Sojade od šljive i od breskve. Meni su se najviše svidjela ta dva
patientia
30.11.2010., 12:19
E to cu morati pricekati sljedece snizenje, ali imat cu na pameti.
U medjuvremenu sam pojela borovnicu, koja je standardno fina, i malinu-marakuju (zanimljivo, u nazivu proizvoda marakuju su preveli kao "gospodinova krunica", a u popisu sastojaka su ostavili "passion"), koja je jako fina, osvjezavajuca.
Jučer sam prvi put kupila obični sojin jogurt od annapurne i jako je grudast, takav treba biti?
patientia
02.02.2011., 14:24
Je, takav je, nije pokvaren. Meni Annapurnini nisu fini kao, recimo, Sojade.
Ja nisam probala sojade, ali moja mama je probala, tj. mislim da je bio sojade od borovnice na degustacijama u bio&bio i rekla da je jako fini, samo je i jako skup pa ga nije kupila.
tropical
02.02.2011., 19:34
zna li netko ima li za kupiti nemliječni jogurt (da nije životinjskog podrijetla) a da nije sojin i nema nikakve veze sa sojom?
patientia
02.02.2011., 19:50
Nazalost, ne u Hrvatskoj. Ne sjecam se ni da sam ih vidjela u Sloveniji ili Austriji.
Ali, ako te put nanese u Finsku, obavezno probaj ove:
http://www.bioferme.fi/index.php?id=111
tropical
03.02.2011., 10:12
znam za te, tražeći sam naletjela na to. finska mi je zasad jeko daleko. šteta. zapravo već se godinu i pol spremam pokušati sama napraviti, ali nikako da naručim neku jogurtnu kulturu pa u eksperimentiranje
patientia
03.02.2011., 10:15
Jesi bas alergicna na soju? Ako nisi, mogla bi iskoristiti zlicicu sojinog jogurta. Ja koristim Sojade za izradu homemade jogurta (doduse, od sojinog mlijeka). Onda mozes taj dobiveni jogurt koristiti kao starter.
tropical
03.02.2011., 11:02
nismo alergični ali nekako soju izbjegavam. doduše sojade jogurti su nam prefini, njih ipak kupujem :) jednostavno preskačem te industrijki prerađene stvari što je više moguće i soju.
s druge strane, nikako da kupim aparat za izradu lijeka pa je homemade proces u kuhinji- preprljav i ima 100 stvari za oprati iza toga. to sam odustala ili smanjila na minimum pa kupujem ipak zobeno, kamutovo i rižino ovako već gotovo.
probala sam sojade jogurt od šljive... kako je to ukusno....
uzela sam ono vece pakovanje u bio i bio gdje košta oko 25 kuna... nije valjda da nema jeftinije ponude..? gledala sam u spara i u mercatora u Splitu i nisam naišla na sojine jogurte, budem opet pogledala, valjda ima samo nisam mogla uočit :moli: pregledala sam temu, ne mogu vjerovat da se to toliko ne kupuje pa shodno tome i nemože nac za kupit :(
patientia
09.03.2011., 12:13
Nazalost, jeftinije ces naci samo kad mu istice rok trajanja, pa stave popust. Mozes pokusati sama napraviti jogurt, meni se obicno dobro ujogurti sa Sojade obicnim jogurtom, radim na radijatoru, od obicnog i vanilijastog sojinog mlijeka. Napravila sam jednom i od cokoladnog, ne savjetujem.
LillyVanilly
09.03.2011., 13:05
probala sam sojade jogurt od šljive... kako je to ukusno....
uzela sam ono vece pakovanje u bio i bio gdje košta oko 25 kuna... nije valjda da nema jeftinije ponude..? gledala sam u spara i u mercatora u Splitu i nisam naišla na sojine jogurte, budem opet pogledala, valjda ima samo nisam mogla uočit :moli: pregledala sam temu, ne mogu vjerovat da se to toliko ne kupuje pa shodno tome i nemože nac za kupit :(
Obožavam ga. A i kad je na popustu spuste ga za 20% i opet košta 20 kn
U mercatoru ima nekakvih soja jogurta. Pakovanje izgleda kao flašica i koma je. Probala sam i bacila
...
U mercatoru ima nekakvih soja jogurta. Pakovanje izgleda kao flašica i koma je. Probala sam i bacila
To je bice onaj annapurna sta je patentia u uvodnom postu spominjala, koliko sam skužila nikome nije fin :D
patientia
06.07.2011., 18:50
Sojasun sojin jogurt sa smokvom:
http://img51.imageshack.us/img51/5549/sojasunfibresfigues.jpg
Jako fino! Nazalost, casice su samo po 100 g. Za kupiti ga ima u E. Leclercu (http://www.e-leclerc.si/) u Sloveniji (u Ljubljani i vjerojatno u Mariboru). 4*100g kosta €2.59.
patientia
07.07.2011., 16:05
Sojasun sojin jogurt s breskvom i licijem:
http://img705.imageshack.us/img705/5356/sojasunlitchi.jpg
Bojala sam se da ce biti previse po breskvi, ali, valjda sam toliko navikla na breskve da samo lici osjetim. Jako fino, ipak, smokva mi je draza (a limun najdrazi Sojasun). Isto E. Leclerc. Ista cijena.
patientia
09.07.2011., 11:24
Sojasun sojin jogurt muesli i voce:
http://img718.imageshack.us/img718/706/sojasunfibresmueslietfr.jpg
sadrzi kruske, banane, jabuke, marelice, zobene pahuljice, grozdjice i ljesnjake. Okus je klasican, no, ono sto ga cini zanimljivim je hrskavost koju daju ljesnjaci. I opet, casice su samo po 100 g (zato mi je Joya draza, casice su od 150g i od jednog njihovog jogurta se mogu najesti). Mislim da je redovna cijena u E. Leclercu ista kao i ostalim njihovim jogurtima, kad sam ga kupila bio je na akciji nekih 2 eura za 400 g.
patientia
19.07.2011., 23:38
Provamel sojin jogurt s limetom... i maticnjakom (http://www.provamel.de/dui_DT/getpage.asp?i=282&gr=03&pr=178&mrg=-1205):
http://img62.imageshack.us/img62/2555/1limemelissbig.jpg
Kad sam ga kupovala, mislila sam da je samo s limetom. Ocekivala sam da je fin kao Sojasun s limunom. Ali, kad sam ga probala, bio mi je cudan. Jos par zlica - nekako je naparfumiran. Kakva je to cudna aroma limete? I onda krenem citat, ima i maticnjaka. Ne volim maticnjak. Jednom sam kupila 100 g caja od maticnjaka i uvalila frendici jer ga nisam mogla pit. Ali, tko voli, moglo bi mu se svidjeti. Ima u Kalceku u Ljubljani i Reformhausu Martin u Grazu. Kod nas vjerojatno nema (nisam vidjela niti jedan od pola kile kod nas). A steta, bas sam se veselila.
Provamel vanilija mi je i dalje najdrazi veganski jogurt. Sojasun limun i dalje drzi drugo mjesto.
Little Mermaid
06.08.2011., 13:34
Kupila Sojade jogurt obicni na snizenju u Bio Bio, nekoliko komada....zanima me mogu li s njim dobiti jogurt od zobenog mlijeka? Rizinog?:moli: Sojinog nemam a rok im je istekao jucer :(
patientia
06.08.2011., 14:09
Nisam probala od ta dva. Ali, probala sam od kombinacije sojinog i rizinog mlijeka. Nikako se nije htio zgusnut. Na kraju sam ga drzala vani dok se nije pokvario, jer se prije pokvario (odvojila prozirna tekucina dolje, a bijelo gusce gore) nego sto se zgusnuo koliko mi treba. Cak sam i guar brasno koristila da zgusnem, ma nista :( Svakako ti se malo moze ukiseliti rizino mlijeko, ali bojim se da se nece zgusnuti. Nisam imala problema s izradom jogurta od obicnog, vanilijastog i cokoladnog sojinog mlijeka :ne zna:
Ali, mozes te Sojade jogurte izmiksati s vocem i zamrznuti, kao frozen yoghurt.
Little Mermaid
06.08.2011., 14:38
Hvala :kiss: ma volim jogurt a skupi su mi inace...ono 18 kn za 400 grama :visi: pa sam mislila da mozda mogu napraviti doma. Naisla sam na neki link u medjuvremenu koji kaze da se od zobenog dobije gusci jogurt:misli: i da se kao starter moze koristiti kapsula probiotika.:ne zna: ( http://www.suite101.com/content/how-to-make-vegan-yoghurt-at-home-a148623)
A nish pojedem ove smiksane s vocem pa probam eksperimentirati drugi put...:(
patientia
06.08.2011., 14:40
Od zobenog nisam probala, no, neki za zgusnjavanje koriste indijske orascice, smiksaju ih s mlijekom prije nego dodaju starter.
Little Mermaid
06.08.2011., 14:42
Kad sam vec tu, da li si mozda probala raditi kefir od biljnih mlijeka?
patientia
06.08.2011., 14:46
Nisam probala, ali sam uspjela :visi: Naime, uvijek isperem tegle i poklopce i zlice kipucom vodom, ali razne kefirove gljive lete zrakom. I tak je moj jogurt ispao gaziran i blago alkoholnog okusa. Ne volim kefir. Koji put sam ga uspjela pojesti izmiksanog s vocem, ali, veci dio sam bacila. I jos mi se sojino mlijeko jednom ukefirilo u frizideru koji nije dovoljno hladio. Bez ikakvog startera (samo zrak). Nisam imala bas kefirove gljive koje ljudi dilaju preko foruma. Ako volis kefir, svaki jogurt koji napravis bi ti trebao biti OK :)
patientia
06.08.2011., 15:22
Sojasun sojin jogurt malina - marakuja (passion fruit):
http://img808.imageshack.us/img808/7200/2952.jpg
Osjetim samo malinu. I, nekako mi je premalo maline. No, ja jedem maline jako cesto, i ako radim smoothie od maline, stavit cu je barem 30%. Fin je jogurt, daleko od toga da nije fin, samo je manje po malini nego sto sam navikla. Ima za kupiti u E.Leclercu. Zapravo, svaki put kad tamo dodjem, doceka me drugacija ponuda. Nikad nemaju sve Sojasun jogurte. Limuna nije bilo zadnja dva puta :( Zadnji put nije bilo ni smokve.
patientia
06.08.2011., 15:26
Vidim da nisam spomenula novi Joya sojin jogurt vanilija:
http://img854.imageshack.us/img854/5585/4f607a29ba.jpg
Jos jedan veliki jogurt kojeg sam otvorila i nisam znala stati dok ga nisam dokrajcila :brukica: Finiji mi je nego Sojade vanilija, ali, manje fin nego Provamel. Moram ga jednom probati skupa s Alprom, pa cu vidjeti koji je finiji. Super je sto ga ima za kupiti i u Mercatoru u Brezicama (a nadje se i Joya jagoda i sumsko voce).
Little Mermaid
06.08.2011., 15:30
Nisam probala, ali sam uspjela :visi: Naime, uvijek isperem tegle i poklopce i zlice kipucom vodom, ali razne kefirove gljive lete zrakom. I tak je moj jogurt ispao gaziran i blago alkoholnog okusa. Ne volim kefir. Koji put sam ga uspjela pojesti izmiksanog s vocem, ali, veci dio sam bacila. I jos mi se sojino mlijeko jednom ukefirilo u frizideru koji nije dovoljno hladio. Bez ikakvog startera (samo zrak). Nisam imala bas kefirove gljive koje ljudi dilaju preko foruma. Ako volis kefir, svaki jogurt koji napravis bi ti trebao biti OK :)
Bljak mi je kefir, ali brijem da je zdrav, pa ajde :zubo:
Sto napravis sa mlijekom koje je malo duze otvoreno u frizideru i malo promijeni strukturu? da ga pustim van da se ujogurti/ukefiri?
Da li ima smisla raditi svoje mlijeko doma pa njega jogurtiti? Meni su mlijeka bas nekako bljakasta, tesko se naviknem na jedan brand i onda obicno preselim pa ga nema u obliznjem ducanu i onda opet navikavanje ispocetka :(
Steta sto ovih divota koje postas nema kod nas:klopa:
patientia
06.08.2011., 15:47
Ak ti je fuj, bolje ga nemoj ni probavati raditi. Tak sam ja jedne godine, davno prije nego sam postala vegetarijanka bila u velikoj guzvi, spavala 3 sata na noc. Nisam voljela jesti obicni (nezasladjeni) jogurt, ni dan danas ne volim, ali, tad je u ducanima bilo Vindijinog "antistres" jogurta s ginsengom. I svaki dan bih se prisilila popiti jednog. Nakon svakog gutljaja bih se izderala "mrzim jogurt!" Kako antistresno :zubo:
Ja bih to tvoje mlijeko iskoristila kakvo je sad ako je iskoristivo (pase ti miris i okus). Naime, ne mozes znati koji je starter unutra i sto ce se desiti ako ostavis da se dalje kiseli.
Joya jogurta je jedno vrijeme bilo u hr, ali sad ima samo proizvoda koje ne treba hladiti :( :( :(
Svoje sojino mlijeko sam samo jednom napravila kad mi je friend posudio Soylove aparat i bilo je groznog okusa. Bademovo i zobeno tu i tamo napravim, ali nisam pokusala od njih raditi jogurt. Jos savjeta ima Bryanna Clark Grogan:
http://www.bryannaclarkgrogan.com/page/page/1999382.htm
patientia
06.08.2011., 15:52
Jao, zaboravih. Sojade jogurti su mi znali biti OK 2 tjedna nakon isteka trajanja, naravno, pod uvjetom da su stajali neotvoreni.
Little Mermaid
06.08.2011., 15:58
Tnx.:kiss:
Jos jedan veliki jogurt kojeg sam otvorila i nisam znala stati dok ga nisam dokrajcila :brukica:
Ja vise ni ne pokusavam stati :rofl:
Finiji mi je nego Sojade vanilija, ali, manje fin nego Provamel. Moram ga jednom probati skupa s Alprom, pa cu vidjeti koji je finiji. Super je sto ga ima za kupiti i u Mercatoru u Brezicama (a nadje se i Joya jagoda i sumsko voce).
Meni su Provamel i Alpro slicni po okusu. Ne sijecam se teksture od Provamela, ali kod Alpra mi se svidja da je prilicno gust (za razliku od recimo sumskog voca) pa se ne riskiram toliko zaflekati dok ga jedem sto mi se cesto zna dogoditi :)
patientia
14.08.2011., 21:48
Alpro su nekoliko puta mijenjali. Ili im se potkrao los lot. Naime, jednom mi je bio los, inace fin, a najnoviji se ne razlikuje previse od Provamela. Probala sam nedavno i mislim da mi je ipak finiji nego Joya. Ali, nije ni Joya za bacit :) Sojade vaniliju ipak necu vise kupovat. Bolje mi je kad sama napravim jogurt od vanilijastog sojinog mlijeka.
Little Mermaid
14.08.2011., 22:08
Nije mi uspio jogurt. Usmrdio se i bio je bas bljak. U casu mlijeka, oko 37 stupnjeva sam dodala 3 velike zlice Sojade jogurta. Gdje sam pogrijesila? :ne zna:
patientia
14.08.2011., 22:14
Jesi li sve isprala kipucom vodom prije nego je dodirnulo mlijeko / jogurt? Jesi pokrila casu (ja koristim teglice od marmelada, pa svako toliko otvorim da smanjim tlak koji naraste).
Little Mermaid
14.08.2011., 22:18
Jesi li sve isprala kipucom vodom prije nego je dodirnulo mlijeko / jogurt? Jesi pokrila casu (ja koristim teglice od marmelada, pa svako toliko otvorim da smanjim tlak koji naraste).
Oprala u vrucoj vodi, ne kipucoj. I pokrila samo krpicom jer sam nesto krivo pokopcala kada si pisala da ti se ukefirilo pa sam mislila da je do hermetickog zatvaranja :facepalm:
Znam za drugi put. Mlijeko sam uzela sojino neko iz Biobio, 13 kn litra...kao jeftino...dok se ne sjetis koliko su u Sparu..
patientia
15.08.2011., 00:13
E, tak je i meni bilo prvi put kad sam radila u casi. Ne bude bas hermeticki zatvoreno u tegli, ali ipak svakih par sati treba otpustiti. Mozda cak i ne treba, mozda bi bilo ok :ne zna: Ja otpustim jer provjeravam gustocu (isto pofurenom zlicicom).
patientia
03.12.2012., 00:44
Well well, izgleda da su u medjuvremenu presli na veganske kulture jer sad pisu:
"Può essere consumato dalle persone intolleranti al lattosio e allergiche alle proteine del latte, dai celiaci e dai vegetariani stretti. "
pa ako dobro razumijem, to znaci da sad jesu veganski. Tko zna koliko dugo sam ih odbijala kupovati iako su bili veganski, jer nisam provjerila friske informacije. Gledala sam na njih kao na mlijecne jogurte (iako je samo kultura bila uzgojena na kravljem mlijeku). Primijetila sam nove zanimljive okuse i - bojkotirala ih. Drago mi je da su, kao i Annapurna, dosli pameti. Mozda sam ih bojkotirala godinu ili dvije duze nego sto sam trebala, ali to im je kazna za 20-30 njihovih sojinih jogurata koje sam pojela, a ne bih ih pojela da sam znala da su kulture uzgojene na kravljem mlijeku.
Koja je uopće razlika između veganske i vegetarijanske kulture za jogurte? Jel možda samo L.casei koji navodno rastvara kazein ili nešto drugo jer vidim da lakto bakterije sadrže i veganski starteri!
patientia
25.02.2013., 00:27
Jogurt po strogoj definiciji rade Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus i Streptococcus thermophilus. To je stroga definicija. Po njoj su Joya, Valsoia, Alpro i Provamel jogurti, ali Sojade nije jer sadrzi samo Lactobacillus acidophilus i bifidus.
Kulture uzgojene na kravljem mlijeku su (lakto)vegetarijanske, ali nisu veganske. Kulture uzgojene na veganskoj podlozi su veganske.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.