PDA

View Full Version : HP Compaq nx 7400

spreco
08.10.2008., 14:20
Lijepi pozdravi
Molim za pomoć.
Imam HP Compaq nx 7400 star oko 2 godine.
Procesor je: Intel Core 2 Duo T 5500 1,66 GHz
1 GB RAM
80 GB HD
Unutra je XP.
Laptop koristim isključivo za reproduciranje i uređivanje midi File-ova. Ne spajam ga na Internet niti imam anti virusni program u njemu. Ponekad se desi da uređaj potpuno smrzne. Ne reagiraju ni tipke ni miš. Ukoko je u tijeku reprodukcija neke pjesme čuje se grozno krčanje. To traje 5, 6, 10 sekundi. Zaboravih spomenuti i zvučnu kartu: SoundBlaster Audigy 2 ZS (PCMCI).
Ovo zna biti prilično neprijatno, osobito tijekom žive svirke. Nema nekakvoga pravila. Zastoj se događa u različitim vremenskim intervalima.
Je li u pitanju malo Ram memorije ili nešto drugo. Ako je memorija to je najlakše riješiti.
Hvala!

taipan
08.10.2008., 14:40
teško je reći... nema smisla naklapati što bi moglo biti, nego ja savjetujem ovako:

1. ubaci još gigu rama, stvarno nije neki trošak, a bez obzira bio ram u pitanju ili ne, stroj će ti raditi brže.
2. otvori lap s doljnje strane kako bi mogao pristupiti procesoru, uzmi mekani kist i lagano iščetkaj svu prašinu koja se nakupila oko proca, na tijelu hladnjaka, cijevima, ventilatoru i rebrima. ispuši pošteno iz svih smjerova i zatvori... nnemoj skidati hladnjak jer onda moraš stavljati novu termalnu pastu.
3. napravi backup važnih podataka i napravi novu instalaciju windoza sa najnovijim driverima (skini s neta). pri novoj instalaciji formatiraj disk kako bi se pregledao na bad sektore i kako ne bi bio fragmentiran.
4. instaliraj sp3 jer on sadrži većinu najnovijih zakrpa.
5. dobro ispuši i očisti kontakte na audigy-ju i u pcmcia utoru. pazi da ne oštetiš nešto.
6. pri korištenju pazi da ti lap stoji na čvrstoj i tvrdoj podlozi, namoj ga stavljati na kojekakve krpe, deke, spužve i slično jer bi mu se mogli zatvoriti otvori za hlađenje.

e, kad si to sve napravio, onda se javi pa da vidimo jel se još uvijek smrzava...... ;)

spreco
08.10.2008., 14:53
Ok. Unutra su zapravo dvije ploćice po 512 . Prvo što ću napraviti je da ubacim jednu od dvije gige. Pokušat ću i očistiti kontakte koje si spomenuo, ali sumnjam da će to piti vode jer se ovo dešava od kada sam kupio laptop i zvučnu, dakle, oba su uređaja bila potpuno nova. :rofl: Pretpostavljam i potpuni čista :rolleyes:
Hvala lijepa. Ako ti još što padne na pamet ...piši.

taipan
08.10.2008., 20:26
čekaj... ako je to novo, pod jamstvom, onda ne otvaraj. onda samo probaj reinstalaciju windoza i drivera kako sam ti rekao, pa ako se ponavlja - nosi u servis...

i prvo provjeri jel ti lap podržava pločice od 2gb.... da se ne zaletiš... ;)

spreco
09.10.2008., 09:02
Ok. Hvala ti. Caos

igor106
12.10.2008., 18:25
a ako nakon svega toga opet čtuca, onda kad se zaglavi malo s palcem pritisni između touchpada i tipkovnivu. HP je imao ovakvih problema i s drugim modelima, problem je u tehnologiju nasađivanja FSBa, pa periferija štuca.