PDA

View Full Version : Preminuo MARCO PANTANI !

pantani
15.02.2004., 16:31
Juce je u Italiji ( Rimini ) u hotelskoj sobi u 34 godini preminuo MARCO PANTANI pobjednik Tour de France 1998 te Giro de Italia
iste godine otišao je još jedan najveci ne u zaborav jer on ce i dalje zivjeti u našim srcima

cemo
15.02.2004., 16:40
kako? od čega??

pantani
15.02.2004., 17:12
Bio je sa ekipom na pripremama i predvece su ga pronasli mrtvog tjelo je odvezeno na obdukciju pa se jos nista nezna cuo sam i varijantu da je se otrovao to jest predozirao tabletama

rossonero
15.02.2004., 17:17
danas vidio u novinama, bas sam se zacudio, svaki mjesec umre neki sportas, cudne se stvari dogadjaju

robybaggio
15.02.2004., 19:08
Šteta. Iako je bio povezan s dopingom i daleko od uspjeha proteklih godina ostaje jedan od naprepoznatljivijih osoba biciklizma.

grifone
15.02.2004., 19:15
Evo, pratim biciklizam zadnjih 12-13 godina i mogu reci da sam svjedocio manje-vise svim usponima i padovima Marca Pantanija. A bilo ih je podosta! Nevjerojatan talent, jedan od najvecih penjaca u povijesti toga sporta. U svojim najboljim danima sa zapanjujucom lakocom se uspinjao i uz najstrmije planine i ostavljao protivnike daleko iza sebe. Vrhunac je bio 1998. kada je osvojio i Giro i Tour - tko zna kada ce opet nekome uspjeti isto.
Sve se preokrenulo 5.6.1999. kada su ga diskvalificirali uoci predzadnje etape Gira kada je bio u uvjerljivom vodstvu, a sve zbog minimalno povisenog hematokrita. Nisu mu dokazali doping ali je morao doma. Potom su uslijedili sudski procesi, tuzili su ga za sve i svasta i uvijek na kraju oslobadjali. A koliko god je bio jak na pedalama, toliko je bio krhke naravi kao osoba. Uvijek povucen, skoro nitko nije uspijevao uspostaviti blizak odnos s njime. Nakon nekoliko pokusaja da se vrati i par zapazenih nastupa (Tour 2000, Giro 2003.) uslijedio je pad u depresiju. Neuspjesno lijecenje, sve vece povlacenje u osamu. Po svemu sudeci na kraju je sam sebi presudio.
"Pirat", kako su ga zvali, nije bio andjeo. U danasnjem vrhunskom biciklizmu nemoguce je opstati bez dopinga, samo je pitanje koliko se dugo i uspjesno mozes skrivati. Mnogi su bili otkriveni i kaznjavani, ali najvise se toga prelomilo bas na njegovim ledjima. Neki bi mozda sve to i pregrmili - Marco nije mogao.

BillGatesMustDie
15.02.2004., 19:18
Danas dok je igrao Ančić bila je minuta šutnje i čuo sa Miću kako je preminuo talijanski biciklist i tek sad vidim ovdje da je riječ o Pantaniju...

iako mi nije bio posebno simpatičan, šteta je...

bogeyman
17.02.2004., 13:58
Počivaj u miru legendo
http://www2.raisport.rai.it/news/eventi/tour2000/200007/13/396dd21f040ce/pan1.jpg

subc0mandante m0ris
17.02.2004., 14:38
Nevjerojatan talent, jedan od najvecih penjaca u povijesti toga sporta. U svojim najboljim danima sa zapanjujucom lakocom se uspinjao i uz najstrmije planine i ostavljao protivnike daleko iza sebe

Apsolutno se slažem.
Da nije bilo tog nestretnog povišenog hematokrita danas bi se umjesto imena Armstrong slušalo ime Pantani.
Nevjerojatno je što je taj čovjek radio u planinama.
Nikad prije i nikad poslije svijet biciklizma nije vidio toliko dominaciju jednog čovjeka u brdima.
Nitko mu u brdima nije mogao ništa a imena poput Armstrong i Ulrich su boli sratni ako bi zaostali manje od 2 minute.
Žao mi je jadnog čovjeka...
Nek počiva u miru.

bogeyman
17.02.2004., 15:53
danas bi se umjesto imena Armstrong slušalo ime Pantani
Ne bih se baš složio s ovim, na touru su u pravilu najviše uspjeha imali univerzalci kao Armstrong ili Ullrich, koji penjače u planinama drže na par minuta a onda ih razbiju na kronometru.

bogeyman
17.02.2004., 15:54
Usput evo par riječi o Elefantinu s službenog TDF sitea, napisanih prošle godine povodom stotog toura (članak je bio o 100 najveći biciklista)

PANTANI Marco

The Pirate
Born in 1970 in Cesena, Romagna (Italy).
If a prize for originality were awarded in the Tour, Marco Pantani would surely get it with his unique silhouette. Never had the yellow jersey befell to a bald and bearded winner. But the Pirate has more than his looks to distinguish himself from other riders. He also stands out because of his typical Latin philosophy, moving from self-doubt to self-satisfaction. In fact, this tormented character might well be the intellectual of the pack. His declarations are never banal and journalists treasure interviewing him.
But Pantani is first and foremost a formidable climber, often unbeatable in mountain stages, in the tradition of Gaul and Bahamontes. He climbed the Alpe d'Huez faster than anyone before, and in his prime he was a master of uphill stage finishes. Winner of the 1998 Tour after the disqualification of the Festina team, he delighted Italian fans with their first victory in 33 years... before being himself caught up in scandals.

panced
17.02.2004., 19:57
bogeyman kaže:
Ne bih se baš složio s ovim, na touru su u pravilu najviše uspjeha imali univerzalci kao Armstrong ili Ullrich, koji penjače u planinama drže na par minuta a onda ih razbiju na kronometru.
Točno!
No, neponovljivi su bili dvoboji Pantania i Ullricha!!
Armstrong je na neki način sve pokvario!
No za mene trenutno najveci biciklist je svakako Eric Zabel.

pantani
17.02.2004., 22:27
Tačno je to i meni se najviše svidio tour 97 mada mislim da su i ovi dobri ali taj je neponovljiv mislim da se više nikad neće rodit neko kao pantani on je bio u biciklizmu kao sto je pele u nogometu po mom misljenju biciklizam bez njega nema smisla svaka čast armstrongu i ullrichu oni su takođe legende kojih je veoma malo i koji su rijetki ali sam i poslje dominacije armstronga ostao vjeran pantaniju mislio sam da ce se nekako vratiti bas me je iznenadio na giru 2003 na onoj brdskoj etapi gdje je napao simonija i završio kao 3 ali mu se nije dalo da se vrati u pravom sjaju mislim da ce se tesko roditi neko sa takvim stilom penjanja kao pantani

subc0mandante m0ris
18.02.2004., 08:47

huh...
Nije baš tako bilo sa Pantanijem.
Htio bih samo napomenuti da je uspon Pantanijeve karijere krenuo sa padom Indurainove.
Osvojio je Giro i Tour a u toj sezoni ni Ullrich ni Armstrong nisu uspjeli na kronometru nadoknaditi ni polovicu od onoga što bi im Pantani nabio u brdima.
Pantani je Armstronga prolazio kao da ga nema....
Onda se desilo što se desilo i Pantani je nestao preko noći a biciklizam je izgubio zadnjeg "umjetnika".
Armstrongu svaka čast..pobijedio je bolest i vratio se jači nego prije...ali nemojmo zaboraviti da je taj čovjek zaostajao po 10 minuta za jednim Indurainom ili Pantanijem a počeo pobjeđivati tak kad su ova dvojica nestali sa scene.

ushirlo
18.02.2004., 09:23
Pantani je bio drogeraš kao i većina uspješnijih biciklista!
To više nema veze sa sportom nego se pretvorilo u natjecanje između "kemičara" i doping kontrole!

Šteta!!

Profesionalizam i trka za uspjehom pretvara sport u kemiju....

bogeyman
18.02.2004., 13:03
Svejedno ne vjerujem da bi danas bio ovdje di je Armstrong. Ako gledaš ove rekordere s po po 4-5 toura koji su dominirali godinama: Armstrong, Indurain, Hinault, Merckx… to su sve redom bili univerzalci. Zapravo malo koji čisti penjač je osvojio više od 1 toura. Dobro, ne možewmo znati bi li Marco. Ali ne vjerujem. Vratio se bio 2000. zdrav i čitav (koliko mi je poznato) pa ga je Armstrong razbio baš u brdima.

robybaggio
18.02.2004., 13:19
panced kaže:
Točno!
No, neponovljivi su bili dvoboji Pantania i Ullricha!!
Armstrong je na neki način sve pokvario!
No za mene trenutno najveci biciklist je svakako Eric Zabel.
Zabel? U ravnici da, ali čim nagib ceste naraste na 2% on nestaje. To nije overall vozač, kao ni Cipollini. Njihova filozofija "brda su za koze, a ne za bicikle" donosi samo simpatije, ali ne i uspjehe. Armstrong je tata-mata i tu nema priče. Ullricha je uništila ona pauza.

subc0mandante m0ris
18.02.2004., 13:26
Nema smisla da sada teoretiziramo i govorimo šta bi bilo da je bilo.
Pantani nakon "doping" afere više nije bio "onaj" Pantani. To je svima jasno...tko da Tour 2000 nije meritoran.
Prije toga Armstrong na Giru i Touru mu nije bio ni do koljena. Kad su svi prognozirali totalnu dominaciju Pantanija u narednih 5-6 godina Pantani je pao.
Indurain jeste bio univerzalac...ali ono što je bio Panatni za brda to je bio Indurain za kronometar.
Na dva kronometra napravi 5-10 minuta prednosti..a onda u brdima drži i to je bilo dovoljno.

panced
18.02.2004., 13:57
robybaggio kaže:
Zabel? U ravnici da, ali čim nagib ceste naraste na 2% on nestaje. To nije overall vozač, kao ni Cipollini. Njihova filozofija "brda su za koze, a ne za bicikle" donosi samo simpatije, ali ne i uspjehe..
Ok, no on nije ni približno popularan kao Armstrong, pa ni kao Ulrich! No obožavan njegove sprintove koje gotovo uvijek dobiva!!

grifone
18.02.2004., 17:10
Zabel: on je definitivno u stanju preziviti planine (za razliku od jednog Cipollinija), kako bi inace osvojio 6 puta zelenu majicu na Touru? No mislim da je njegovo vrijeme proslo, ima vec puno boljih sprintera - Petacchi, McEwen, Cooke, Freire...

SilentDriver
21.02.2004., 16:03
od koke