PDA

View Full Version : Državljanstva, vize, dozvole - Q&A


stranice : 1 2 [3] 4

sivkić
30.01.2012., 11:15
http://www.vesti-online.com/servis/SAD/198/Drzavljanstvo

GoSSipGirl-
30.01.2012., 11:26
Gotovo nikako, pogotovo sad kad i njih dotakla kriza... Znam da oni meksikanci odu u vojsku I " odrade" misiju te
poloze zakletvu I dobiju drzavljanstvo...

sivkić
30.01.2012., 11:31
Gotovo nikako, pogotovo sad kad i njih dotakla kriza... Znam da oni meksikanci odu u vojsku I " odrade" misiju te
poloze zakletvu I dobiju drzavljanstvo...

Što će ti državljanstvo ako te odradi metak ili bomba pa te nema više?

JohnDoe-25
30.01.2012., 13:10
Nema veze, bar si umro kao američki državljanin, a ne kao državljanin tamo neke Hrvatske. :D

Dobro je to pitanje, a meksikancima se očito isplati riskirati. S druge strane, ne vidim što je tako privlačno u SAD-u, ima i lijepših mjesta za živjeti, Hrvatska je jedno od njih?

fikro1982
30.01.2012., 16:52
[QUOTE=sivkić;37838315]Boravak od 3 mjeseca godišnje nema nikakve veze.Jedino kako ti je rekla Manchild da živiš u Republici Hrvatskoj s prijavljenim boravkom 8 godina neprekidno do podnošenja zahtjeva i imaš odobren status stranca na stalnom boravku ili da si rođen na teritoriju RH i živš u RH sa stalnima boravkom i manje od 8 godina.
Dok ne ispuniš sve zadane uvjete vezano za dokumentaciju.Ukoliko misliš da te netko zaj...a uputi žalbu direktno MUP-u.[/QUOT hvala danas sam bio sa jednim prijateljom koji je iza mene mjesec dana podnio zahtjev za stalni on je dobio ja nisam ali uputit cu zalbu

Mudroser
30.01.2012., 20:32
Pozdrav svima,

idem u Belgiju na razmjenu studenata na tri mjeseca (tj. par dana više jer u ERASMUS ugovoru piše da moram tamo provesti minimalno 3 mjeseca).

Zvao sam u veleposlanstvo u Zagrebu i tamo nisu bas od neke pomoci, preusmjeravaju me na neku njihovu stranicu koja je samo na nizozemskom ili francuskom. Uglavnom nakon muke i muke sam uspio prevesti tu stranicu i totalno je prekomplicirano to sto oni traze (moram imati garantora koji ima placu vecu od 1000€ te taj garantar i ako ga nadjem mora doci sa mnom u Zagreb koji je 1000 km daleko). Ima li netko iskustva sa dobivanjem vize za razmjenu studenata u Belgiju? Mogu li bez vize jer se vracam dan nakon provedena tri mjeseca doslovno?

sivkić
31.01.2012., 08:40
hvala danas sam bio sa jednim prijateljom koji je iza mene mjesec dana podnio zahtjev za stalni on je dobio ja nisam ali uputit cu zalbu

Žalbu ili požurnicu.Možda je on ispunio sve uvjete za dobivanje stalnog boravka a tebi nedostaje to za uzdržavanje.

.. i totalno je prekomplicirano to sto oni traze (moram imati garantora koji ima placu vecu od 1000€ te taj garantar i ako ga nadjem mora doci sa mnom u Zagreb koji je 1000 km daleko). Ima li netko iskustva sa dobivanjem vize za razmjenu studenata u Belgiju? Mogu li bez vize jer se vracam dan nakon provedena tri mjeseca doslovno?

Za boravak bilo koje vrste jedan od uvjeta je imat osigurana sredstva za uzdržavanje i zato traže tog garanta.Mogli su tu riješit i preko ovjerenog pisma ali rade tako kako rade.Možeš boravit bez C vize na svoju odgovornost kao i bit duže od zakoskih dozvoljenih 90 dana.

another_no_one
03.02.2012., 10:13
Pozdrav,

imam par pitanja u vezi vize za englesku. Imam obitelj koja me želi zaposlit, ali oni nemaju englesko državljanstvo (poljaci su), mene zanima jel da mi svejedno napišu garantno pismo ili?
I pod koju vizu to spada, temporary worker?

A ako to ne uspije, mogu li onda upisat neki tečaj engleskog i uz to radit ?

Hvala!

sivkić
04.02.2012., 10:24
I Poljaci su u eu kao i englezi i imaju reguliran boravak itd. tamo i ne bi bilo razloga zašto te ne bi mogli zaposlit

trešnjica
06.02.2012., 19:00
Ovako...postoji šansa da bih ovo ljeto mjesec dana radila kao au pair (dadilja) u Španjolskoj. Međutim, ne razumijem se baš u papirologiju, ne zamjerite pa me zanima koja mi je dokumentacija potrebna? Na stranici te au pair agencije piše da građani zemalja koje nisu članice EU trebaju vizu međutim po tim kriterijima ne ispunjavam uvjete da je dobijem (ne namjeravam tamo biti 6 mj. niti sam građanka Novog Zelanda i Kanade) a druga opcija po njima mi je studentska viza. Za studentsku vizu (kopiram)
Student visa: For a student visa, you need to be enrolled in a Spanish course (at least 10 hours weekly) before leaving your home country. Furthermore, providing evidence that you can afford your stay in Spain might entitle you to work a certain number of hours per week.

E sad...ja sam studentica španjolskog jezika već godinu i pol dana pa me zanima bi li morala ići svejedno na taj tečaj? Boldano - :ne zna: ?

sivkić
07.02.2012., 16:47
I za studentsku vizu postoje uvjeti.Npr.gdje ćeš boravit,s kojoj lovom ćeš se uzdržavat,na koji fakultet si se upisala itd itd.

trešnjica
07.02.2012., 19:41
Koliko je vremena potrebno za dobiti vizu i koji je postupak?

Hase dizdarevic
07.02.2012., 19:42
Pozdrav ja sam Hasan dizdarevic i imam pitanje dali je moguce da dobijem Slovensko drzavljanstvo jer sam rodjen u Sloveniji u LJubljana i bio sam tamo 4 mjeseca i posle toga otisao sam u BIH. Pa zelim saznat dali je moguce i kakvi mi papiri trebaju za podignuti..Hvala..

sivkić
08.02.2012., 07:40
Koliko je vremena potrebno za dobiti vizu i koji je postupak?

Kako znaš španjolski morat ćeš ili zvat veleposlanstvo ili naći neku relevantnu stranicu na kojoj je sve objašnjeno.

Pozdrav ja sam Hasan dizdarevic i imam pitanje dali je moguce da dobijem Slovensko drzavljanstvo jer sam rodjen u Sloveniji u LJubljana i bio sam tamo 4 mjeseca i posle toga otisao sam u BIH. Pa zelim saznat dali je moguce i kakvi mi papiri trebaju za podignuti..Hvala..
http://www.udruzenjetriglav.com/index.php?option=com_content&view=article&id=65&Itemid=27&lang=sr
Javi se ti ovima jer imaju sve potrebne informacije.Mislima da na osnovu samog rođenja ne možeš dobit državljanstvo.

MartinaBB
08.02.2012., 19:09
Ovako ...boravila sam u Njemačkoj 3 mjeseca, od 1.8. do 30.10.
Dobila sam vizu za Njemačku od 1.12., tu sada radim i imam boravište (=? residence permit). Na vizi piše 'Deutschland'.

Mogu li putovati u druge Schengenske zemlje već sada ili moram čekati da istekne 6 mjeseci od 1.8., dakle moram li čekati 1.2.? Također, treba li mi kakva druga 'dozvola' da bih putovala posvuda?
Naravno da mozes putovati u druge Schengenske zemlje- nitko te nece ni zaustaviti ni pitati nista- jer nema vise granica osim u Sloveniji:503:

dangub
15.02.2012., 03:07
Imam prijatelja Libijca koji zeli nase drzavljanstvo.

Majka mu je Hrvatica i on svako ljeto bude ovdje no to mu nista nije uracunato u neki 'privremeni boravak' jer ima velike razmake izmedju dolazaka.

Sad, buduci da je stanje u Libiji manje stabilno nego za vremena Gadafija te buduci da ce nasa zemlja ubrzo u EU on se odlucio uzeti drzavljanstvo.

Ima li osim cekanja 5 god na 'privremenom boravku' koja metoda da dobije tj. ubrza dobivanje drzavljanstva i koja?

Dali bi pomoglo da se ozeni za Hrvaticu i na koji TOCNO nacin?

sivkić
16.02.2012., 11:00
To što je boravio tu je "kratkotrajni" boravak i normalno ne uračunava se.
Ženidba ne donosi odmah državljanstvo nego tek nakon 8 godina boravka u RH.Postoji i čl.10 kojg razumiju samo oni koji daju državljanstvo.

zore25
19.02.2012., 15:52
Pozdrav svima... imam i ja jedno pitanje,ako mi netko može bar malo pomoć... Imam momka u Sloveniji i planiram ić živit s njim gore..sad me zanima šta bi sve trebalo,kakvi papiri za dobit to neko prebivalište gore...ja sad završavam specijalistički studij upravnog prava u splitu,ove godine sam gotova..jel moguće da ja gore radim s tom strukom, ŠTA MISLITE??? fala svima unaprijed :)

sivkić
20.02.2012., 06:54
Za početak ćeš se prijavit na boravak do 3 mjeseca a onda zatražit privremeni boravak.Trenutno ti treba putovnica.Možeš radit ukoliko nađeš poslodavca kojem odgovara tvoje zvanjei ulaziš u kvotu stranaca koju primaju.
Nek ti dečko ovo dobro prouči
http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r06/predpis_ZAKO5416.html

Korijenko
19.03.2012., 16:57
Pozdrav svima!

Zanima me, da li je za stalni boravak u RH potrebno polagati neki ispit iz hrvatskog jezika i poznavanja latiničkog pisma??

Koliko je meni poznato, polagati se trebalo za dobivanje hrvatskog državljanstva. :confused:

Jel to zakon promjenjen ili što?

Zahvaljujem na odgovorima.

sivkić
20.03.2012., 06:16
Mora .čl.96 i 97 Zakona o strancima.

Korijenko
20.03.2012., 11:48
Mora .čl.96 i 97 Zakona o strancima.


Da, izvineš.

Članak 97.

(1) Ispit iz poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma mogu provoditi visoka učilišta, srednjoškolske ustanove i ustanove za obrazovanje odraslih koje na temelju odobrenja ministarstva nadležnog za obrazovanje izvode programe iz hrvatskog jezika.

(2) Poznavanje hrvatske kulture i društvenog uređenja Republike Hrvatske stranac dokazuje popunjavanjem upitnika u postupku odobrenja stalnog boravka.

(3) Ispit iz poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma te hrvatske kulture i društvenog uređenja ne moraju položiti:

1. djeca predškolske dobi,

2. polaznici, odnosno osobe koje su završile osnovno, srednje ili visoko obrazovanje u Republici Hrvatskoj,

3. osobe starije od 65 godina ako nisu u radnom odnosu.

(4) Stranac koji je samostalnim popunjavanjem upitnika iz stavka 2. ovoga članka dokazao poznavanje hrvatske kulture i društvenog uređenja Republike Hrvatske ne mora polagati ispit iz hrvatskog jezika i latiničnog pisma.

(5) Stranac koji ne poznaje hrvatski jezik i latinično pismo obvezan je pohađati tečaj hrvatskog jezika u trajanju od najmanje 150 nastavnih sati.

(6) Troškove ispita iz stavka 1. ovoga članka i pohađanja tečaja hrvatskog jezika iz stavka 5. ovoga članka snosi stranac.


Dajte, mi molim Vas objanite ovo?? Stranac ima naobrazbu hrvatskog jezika (pisma) i kulture. Potvrdom s odsjeka kroatistike-hrvatski za strance. Znači potvrda i položeni ispit, prije 5 godina (600 eura koštao).

Na Croatikumu govore-da se ispit mora polagati, bez obzira pa makar stranac ima i najviši stupanj naobrazbe hrvatskog jezika i kulture. U MUP-u. djelatnice-također kažu da se mora polagati ispit.

A Zakon o strancima kaže drugačije!! :confused:

Hvala

Korijenko
20.03.2012., 12:25
I još nešto, stranac ima privremeni boravak (svrha obitelj) već 5 godina.
Kada je predavao prvi boravak, uvijet za stalni boravak je bio 3. godine života u RH. Kasnije se promjeno na 5 godine, ne!
I sad me zanima, zašto taj stranac koji je započeo boravak u RH po starom zakonu od 3 godine ne bi nastavio po tom istom zakonu od 3 god. Već po novom od 5 god.

Zna li tko objasniti ovaj slučaj?

Hvala

drot13
20.03.2012., 12:50
Zato što je Zakonom određeno da ovo od 3 god. vrijedi samo za one koji su pokrenuli postupak za odobrenje stalnog boravka prije stupanja na snagu novog Zakona, a za sve ostale je to povišeno na 5 god.:top:

manchild
21.03.2012., 00:39
pitanje - ako idem u Kanadu preko Londona jer moram za UK imati vizu?

sivkić
21.03.2012., 05:27
Za UK ti ne treba viza a ti sano tranzitiraš tj.ne napuštaš zgradu aerodroma nego se zadržavaš u tranzitnom dijelu.

Karabaja2222
21.03.2012., 14:31
pozdrav ljudi
zna li netko kako do spanjolskog drzavljanstva? mogu li imati dvojno (i hrvatsko i spanjolsko)?? :kava:

sivkić
22.03.2012., 05:30
Po našemu možeš.Do njihova otrprilike kao i do našega.Zakonit višegodišnji boravak bilo zbog posla ili braka.Uostalom što će ti kad iduće godine 01.07. ako bude sve u redu imaš ista prava kao i Španjolac.

Karabaja2222
22.03.2012., 10:14
a neznam bas... inace sad sam na pomorskom fakultetu, i ako bude sve u redu kad zavrsim vjerujem da cu imat vise sansi kao spanjolac.... jer je trenutno situacija u pomorstvu sjebana... zalosno sto o tome iti razmisljam ali moram se nekako probit....:confused:

sivkić
23.03.2012., 06:00
Jedino gdje jako brzo možeš dobit nečije državljnstvo je upis u US Army i odsluženje 1 ili 2 godine u Iraku,Afganistanu...uzevši u obzir da preživiš.To vrijedi za one malo tamnije zemlje a da li uzimaju i ostatak svijeta trebaš pogledat na njihovim stranicama.Drugi način je da imaš brdo miliona eura pa ćeš dobit brzo nečije državljanstvo.

Korijenko
24.03.2012., 22:29
@sivkić

Nisi mi odgovorio konkretno na pitanje.

Ja sam pejstao zakon o strancima članak 97. stavak 4.

(4) Stranac koji je samostalnim popunjavanjem upitnika iz stavka 2. ovoga članka dokazao poznavanje hrvatske kulture i društvenog uređenja Republike Hrvatske ne mora polagati ispit iz hrvatskog jezika i latiničnog pisma.

Gdje smo sad?? Tko je upravu a tko ukrivu?

sivkić
25.03.2012., 17:21
Na netu se mogu pročitat Zakoni a upute,obrazloženja itd što šalju iz MUP-ova odjela za migracije i strance vide samo oni koji to i rade.Ostali mogu samo nagađat.Tako se radi.Za tvoju najtočniju informaciju obrati se mailom MUP-u.
Ne znam kako izgleda upitnik ali ga nisi još popunjavao za stalni boravak jer imaš privremeni?

manchild
26.03.2012., 01:31
Za UK ti ne treba viza a ti sano tranzitiraš tj.ne napuštaš zgradu aerodroma nego se zadržavaš u tranzitnom dijelu.

hvala

sivkić
26.03.2012., 09:29
Tema je opširna i složena ali nekoliko natuknica.Iako nije pravilo postoje i neke sitnice koje su neke države EU-a prolagodile sebi ali i ukupno zakonodavstvo se djelomično mijenja tokom vremena.

Govorimo o slobodi kretanja,schengenu,vizama i boravku za državljane EU-a gdje smo i mi od 01.07.2013-te.

-Međunarodno pravo
-Pravo EU
-Schengensko pravo
-Nacionalno pravo

Pojam slobode kretanja sukladno pravu EU
- obuhvaća pravo osobe da se načelno, bez dozvole,uputi u drugu državu EU i da u njoj boravi
- korištenje prava slobode kretanja načelno pretpostavlja da osoba može sama financirati svoj boravak (radom ili imovinom) i da posjeduje zdravstveno osiguranje (legalan rad ili mirovina i zdravstveno bez obzira u kojoj zemlji je isto)
- svim državljanima Unije dozvoljen je ulazak i boravak u svim državama članicama EU neovisno o svrsi njihovog boravka

Obveza posjedovanja vize/dozvole boravka za državljane EU/EEP/CH
- ulazak i boravak ne smiju se uvjetovati posjedovanjem vize/dozvole boravka
- za boravak do 3 mjeseca ne trebaju nikakvu dozvolu boravka
- za boravak duži od 3 mjeseca može biti propisana obveza posjedovanja tzv. “Dopuštenja boravka” (dokaz o prijavi, boravišna potvrda).
- “dopuštenje boravka” ima isključivo deklarativni karakter (dokaz statusa)
- za ulazak ili boravak dovoljno je predočenje važeće putovnice ili osobne iskaznice.
- odlučujući uvjet je dokaz o državljanstvu države članice EU/EEP/CH
- državljani EU/EEP/CH na granici nisu dužni davati podatke o razlogu ulaska i boravka. Graničnoj policiji je zabranjeno postavljati takva pitanja
- drž.EU/EEP/CH i članovima njihovih obitelji, drž.trećih zemalja može se odbiti ulazak i mogu biti protjerani iz zemlje članice EU na temelju javnog reda,sigurnosti i zdravlja
- osobno ponašanje pojedinca mora predstavljati ozbiljnu i trenutnu prijetnju koja ugrožava temeljne interese društva
- ranije kaznene osude ne opravdavaju automatski poduzete mjere

Uvjeti za stalni boravak
- 5-godišnji perioda neprekidnog legalnog boravka pravo stalnog boravka više ne podliježe nikakvim uvjetima
- gubi se u slučaju odsustva iz države-domaćina u neprekinutom razdoblju dužem od 2 godine

Prava na boravku i stalnom boravku
- isti tretman kao i drž.zemlje domaćina u području EU
- do stjecanja prava na stalni boravak, država-domaćin nije dužna pružati socijalnu skrb za nezaposlene
- osobama sa pravom boravka koje su došle u zemlju studirati,država-domaćin nije dužna osigurati dotacije za uzdržavanje

Zakonik o schengenskim granicama (područje primjene)
- države EU (osim Velike Britanije i Irske *)
- države EEP (Island, Norveška i Lihtenštajn)
- Švicarska
- obuhvaća europski teritorij zemalja potpisnica te Kanarske otok(Španjolska) , Madeiru i Azore (Portugal)

- osobe pri prelasku unutarnjih granica ne podliježu graničnim kontrolama

Za osobe koje nisu državljani EU-a

Boravak u trajanju do 3 mjeseca u razdoblju od 6 mjeseci:
- posjedovanje važeće putne isprave za prelazak granice
- posjedovanje važeće vize ili dozvole boravka
- dokaz o svrsi boravka i dokaz o posjedovanju dostatnih sredstava za uzdržavanje tijekom boravka i za povratak
- ne postoji upozorenje u SIS-u u svrhu zabrane ulaska
- ne postoji opasnost po javni red, sigurnost i javno zdravlje;ne postoji nacionalna tjeralica

Vize

VIZA = odobrenje koje je izdala država članica radi :
- tranzita kroz ili planiranog boravka na području država članica
u najduljem trajanju od 3 mjeseca unutar 6 mjeseci,
- tranzita kroz međunarodna tranzitna područja zračnih luka država članica.

- jedinstvena viza (C)
- viza koja vrijedi za čitavo područje država članica
- viza s ograničenom područnom valjanošću (C)
- viza koja vrijedi za područje jedne ili više država članica
- zrakoplovno-tranzitna viza (A)
- viza koja vrijedi za tranzit kroz međunarodna tranzitna područja jedne ili više zračnih luka
- viza za dugoročni boravak (D)

sivkić
26.03.2012., 10:35
Nije bitno tko je premjestio ali smatram da bi trebalo temu odvojit iz razloga što je tema državljanstva RH i boravka u RH posebmo poglavlje a ono vezano za EU drugo, jer je opširno i nadasve komplicirano osobama koje ne poznaju ( a još manje znaju) bilo koje pravo.U temi su stavljenje samo najkraće i najbitnije odrednice.

Katrin
26.03.2012., 10:48
Ovo nije tema samo o RH, vec generalno o drzavljanstvima, vizama, dozvolama i svemu ostalome. Za sad ostaje tu, ukoliko se razvije u drugacijem smjeru izdvojit ce se u posebnu temu.

sivkić
26.03.2012., 11:30
Ok, riješeno.Mislio sam da Drot 13 nema dugog posla osim koristit represiju i na forumu :D

Korijenko
26.03.2012., 11:39
Na netu se mogu pročitat Zakoni a upute,obrazloženja itd što šalju iz MUP-ova odjela za migracije i strance vide samo oni koji to i rade.Ostali mogu samo nagađat.Tako se radi.Za tvoju najtočniju informaciju obrati se mailom MUP-u.
Ne znam kako izgleda upitnik ali ga nisi još popunjavao za stalni boravak jer imaš privremeni?

Ok hvala.

Stranac ima već 5 godina boravka. te ima pravo predati zahtjev za stalni boravak. No prije treba to, kak ti riješiti taj ispit iz hrvatskog jezika i kulture..
Kakav je to putnik pojma nemam. Ima tu neke upute i neka divna cijena.
:rolleyes:
https://www.ffri.hr/datoteke/Melita/uputa_za_strance_koji_polazu_hrvatski_jezik.pdf

drot13
26.03.2012., 11:55
Ok, riješeno.Mislio sam da Drot 13 nema dugog posla osim koristit represiju i na forumu :D

Služimo narodu.:D

dreamers
14.04.2012., 21:25
Dakle citam i svejedno nisam nasla odgovor na moje pitanje koj glasi:ima li ikakva sansa da se ostane u Spanjolskoj duze od 3 mjeseca?!konkretno, decko mi je austrijanac, ja iz Zagreba, on ide raditi u Spanjolsku, ja bi sa njim, uzela sam 6 mjeseci neplaceno, ali mogu ostati smao 3 mjeseca. Da li postoji kakva fora npr. upis skole stranog jezika ili produzenje boravka u spanjoslkoj na temelju toga sta ona tamo radi ili bilo sta slicno, samo da se nemoram vracati nakon 3 mjeseca?!kakve su kazne i iako se ostane dulje?!znam da je novcana kazna izmedju 250 do 500 eura sta i nije toliki problem vec me stah zabrane ulaska u sengenski prostor!? da li netko ima iskustva sa overstayom ili ikakvu ideju za rjesenje mog problema?!hvala :)

Fuerteventura
14.04.2012., 21:56
mozes jeftinim letom do londona (izlaz iz shengena) i nazad :mig:
to je jeftinije nego do hrvatske i nazad

dreamers
15.04.2012., 15:22
da ali sa tim ne dobijem nista jer sam iskoristila svoja 3 mjeseca unutar 6 mjeseci...trebala bi ostati van shengenskog prostora barem 3 mjeseca i onda se vratiti...nema vise ono van unutra na jedan dan...ustvari spremna sam riskirati i ostati duze u Spanjolskoj ako moram samo platiti kaznu, ali ako mi zabranje ulaz u Shengen, onda je to zaj..!makar ionako mi ulazimo u Europu iduce godine, ali ako decko i ja odlucimo zivjeti u Austriji a meni zabrane ulaz, to ce biti nemoguca misija...

leonas
15.04.2012., 16:46
Dakle citam i svejedno nisam nasla odgovor na moje pitanje koj glasi:ima li ikakva sansa da se ostane u Spanjolskoj duze od 3 mjeseca?!konkretno, decko mi je austrijanac, ja iz Zagreba, on ide raditi u Spanjolsku, ja bi sa njim, uzela sam 6 mjeseci neplaceno, ali mogu ostati smao 3 mjeseca. Da li postoji kakva fora npr. upis skole stranog jezika ili produzenje boravka u spanjoslkoj na temelju toga sta ona tamo radi ili bilo sta slicno, samo da se nemoram vracati nakon 3 mjeseca?!kakve su kazne i iako se ostane dulje?!znam da je novcana kazna izmedju 250 do 500 eura sta i nije toliki problem vec me stah zabrane ulaska u sengenski prostor!? da li netko ima iskustva sa overstayom ili ikakvu ideju za rjesenje mog problema?!hvala :)
Ako sam dobro shvatio vi jos niste otisli u Spanjolsku. Ako je tako, onda trebas uraditi slijedece. Kako si i planirala, odes sa momkom u Spanjolsku. Krajem 2. najkasnije pocetkom 3. mjeseca tvoga boravka u Spanjolskoj otidji u policiju i traziti boravisnu (turisticku) vizu. Uz predocenje dokaza (tvoj /ne od momka/ bankovni izvod ili gotovina) da 3 mjeseca mozes da financiras svoj boravak u Spanjolskoj ne bi trebalo da bude problem da ti daju 3-mjesecnu boravisnu (turisticku) vizu. Kvaka je u tome da datum od kada si dobila boravisnu vizu ne bude stariji od 90-tog dana ulaska u bilo koju drzavu koja je u Sengenskom sustavu. A datum ulaska je u putovnici. Jedna napomena: ako uspijes dobiti vizu i ne upisu je u putovnicu, nego je dobijes na odvojenom papiru, obavezno taj papir (kao dokaz legalnog turistickog boravka) imaj na izlasku iz bilo koje drzave koja je u Sengenu.

dreamers
15.04.2012., 19:58
leonas, hvala...mislim da je najbolje onda na kraju 7 mjeseca (posto idem 1.6) a momak i ranije, odem na policiju i skupim gotovinu u nekom iznosu koja bi bila dovoljna da mi financira barem jos cijeli 9 mjesec i zatrazim boravisnu (turisticku) vizu. Znaci, njima dajem do znanja da imam novaca i ako mi odobre, budem legalno jos barem mjeseca dana kao sta sam i htjela...momak ostaje do sredine 10 ali ja bi bila zadovoljna da mi daju 1 mjesec extra tj do kraja 9tog..Naravno, ako mi to uspije, pazit cu na to da imam potvrdu kod sebe ili vizu u putovnici!!!Hvala ti :):mig:

leonas
16.04.2012., 09:21
leonas, hvala...mislim da je najbolje onda na kraju 7 mjeseca (posto idem 1.6) a momak i ranije, odem na policiju i skupim gotovinu u nekom iznosu koja bi bila dovoljna da mi financira barem jos cijeli 9 mjesec i zatrazim boravisnu (turisticku) vizu. Znaci, njima dajem do znanja da imam novaca i ako mi odobre, budem legalno jos barem mjeseca dana kao sta sam i htjela...momak ostaje do sredine 10 ali ja bi bila zadovoljna da mi daju 1 mjesec extra tj do kraja 9tog..Naravno, ako mi to uspije, pazit cu na to da imam potvrdu kod sebe ili vizu u putovnici!!!Hvala ti :):mig:
U principu tako je (boldano), ali najbitnije su "nijanse" koje mogu biti kljucne u njihovoj odluci da li ce da ti daju vizu ili ne...
Dokazivanje tvoga materijalnog statusa mogu, ali ne moraju traziti. Mnogo veca vjerojatnoca je da ce ti traziti. Tebi je bitno, da ako traze, imas dokaz. Postoji jos jedna vjerojatnoca. Iz razloga sto ces ti vec boraviti cca 2 mjeseca u Spanjolskoj i tek tada traziti vizu, zbog tvoje namjere da boravis preko 90 dana koji su propisani. Moguce da te pitaju gdje si boravila taj period u Spanjolskoj, od cega si zivjela, i slicno. Mozda ce ti zvucati smijesno, ali ne bi bilo lose da u periodu dok ne odes na policiju skupljas svakodnevne racune svih troskova u periodu tvog boravka do momenta trazenja vize. Pa ako bude potrebno i to da im predocis, jer bas ti svakodnevni racuni (na kojem je i vrijeme) pokazuju da nemas ritam zaposlene osobe u Spanjolskoj. Sustina price je da im dokazes tri stvari: da si turista, da imas novca i da ne radis u Spanjolskoj na crno.

Sto se tice kolicine novca koliko bi ti oni mogli traziti na uvid za mjesec dana boravka u Spanjolskoj, moguce da ti to bude veliki problem. Ako vrijedi "kvota" (i budu insistirali na istoj) za turiste u Spanjolskoj u visini 64 € za jedan dan, znaci da bi trebala da im pokazes minimalno 1940 € za taj produzeni mjesec dana boravka. Procitaj ovaj (http://studio88.ba/bh/63/bih/20451/) clanak. Neka te ne buni sto se tu pise o ulasku u Shengen BiH drzavljana. Kljucne rijeci su turist & dan boravka.

Predlazem ti da nazoves spanjolski konzulat-ambasadu u ZG i da ih pitas kakva su "pravila igre" po ovom pitanju. Ne vidim razlog zasto ti ne bi dali potrebne informacije, a ti bi imala konkretn(ij)e informacije iz prve ruke.

sefgradilista
16.04.2012., 15:49
Može li mi netko od formuša reći kolika je dozvoljena duljina boravka u stranoj zemlji bez neke posebne dozvole (npr. vize), dakle samo sa putovnicom?
Konkretno me zanima za Austriju.

Bozimir
16.04.2012., 19:14
Dakle ovako... moja firma sa sjedištem u Hrvatskoj, partner je Engleskoj firmi koja opet surađuje sa Švedskom firmom.
Temeljem toga ja kao podizvođač pružam usluge Švedskoj firmi u ime engleskog partnera.
Priroda usluge je takva da dio mogu odraditi internetom iz Hrvatske ali dio vremena moram boraviti i u Švedskoj.

Proučavao sam dobivanje radne dozvole za Švedsku, ali pravno ja za tako nešto nemam uvjete... Stalno sam zaposlen u Hrvatskoj firmi a angažirani smo na projektu u Švedskoj od strane engleza...
Kako se ovaj tip pružanja usluge tretira i koliko dugo s tog naslova mogu boraviti u Švedskoj?
Već sam izludio od kontradiktornih informacija i ne znam više gdje tražiti odgovore...

PowerLock
16.04.2012., 19:26
mozes jeftinim letom do londona (izlaz iz shengena) i nazad :mig:
to je jeftinije nego do hrvatske i nazad

Ovisno gdje se nalazi u Španjolskoj, može i jednostavnije od toga: Autobusom do La Linee, pješke preko Gibraltarske granice, u povratku zatražiti novi štambilj i to je to.

Gibraltar sigurno nije u Schengenu, trebalo bi provjeriti jeli Andora - mislim da jest, ali ako slučajno nije, onda ista stvar vrijedi i za Andoru koja je puno bliža Barceloni.Proučavao sam dobivanje radne dozvole za Švedsku, ali pravno ja za tako nešto nemam uvjete... Stalno sam zaposlen u Hrvatskoj firmi a angažirani smo na projektu u Švedskoj od strane engleza...
Kako se ovaj tip pružanja usluge tretira i koliko dugo s tog naslova mogu boraviti u Švedskoj?
Već sam izludio od kontradiktornih informacija i ne znam više gdje tražiti odgovore...

Jesi li kontaktirao švedski konzulat? Meni se na prvi pogled situacija uopće ne čini zamršenom - tebi je stalno prebivalište u HR i u HR ostvaruješ prihod od tog posla sa Šveđanima. Dakle za boravak u Švedskoj ti nebi trebalo ništa više od uobičajenog poslovno-turističkog statusa - što znači ideš sa običnom putovnicom i boraviš do 3 mjeseca na običnom štambilju.

Ukoliko je potrebno tamo biti duže od 3 mjeseca, ili ako ne želiš da ti to vrijeme uđe u kvotu maksimalno dopuštenog boravka u Šengen zoni jer želiš putovati i u neke druge zemlje, tada bi trebao aplicirati za najjednostavniji oblik poslovne vize za što će Švedski partner morati izdati neko pismo kojim potvrđuje vašu suradnju i s tim pismom bi ti švedske vlasti morale izdati business vizu - bez poreznog broja ili prebivališta - dakle krajnje jednostavna procedura bi trebala biti u pitanju, koja se vjerovatno može riješiti i u samoj Švedskoj, nakon tvog dolaska tamo.Može li mi netko od formuša reći kolika je dozvoljena duljina boravka u stranoj zemlji bez neke posebne dozvole (npr. vize), dakle samo sa putovnicom?
Konkretno me zanima za Austriju.

Austrija je u Schengen zoni - maksimalno dopušteno vrijeme turističko-poslovnog boravka u cijeloj Schengen zoni je 90 dana u razdbolju od 6 mjeseci.

Uvijek se računa zadnjih 6 mjeseci od posljednjeg dana u tekućem mjesecu. Ako je danas 16. travnja, kao referentni datum se uzima 30. travnja, pa 6 mjeseci unazad - dakle gledalo bi se da li si u razdoblju od 1 studenog 2011 do danas u Schengen zoni boravio do 90 dana. Ako bi imao više od 90 akumuliranih dana bio bi u prekršaju.

Za Britaniju i Irsku ovo ne vrijedi - tamo možeš boraviti 6 mjeseci u komadu, izaći na jedan dan, i opet se vratiti na slijedećih 6 mjeseci.

Isto je i za Rumunjsku i Bugarsku, ali u tim zemljama rok je 90 dana, bez akumulacije, dakle nakon 90 dana jedan izlaz preko granice i povratak na novih 90 dana.

Bozimir
16.04.2012., 19:55
Švedski konzulat kontaktirali smo više puta ali bez puno uspjeha... Oni uglavnom tretiraju osobe koje se žele zaposliti u Švedskoj, a ja ne mijenjam firmu nego samo pružam uslugu na teritoriji druge države...

Što se potvrde suradnje tiče, mislim da Ugovor ima veću težinu od bilo kakvog pisma...

Na stranici njihovog imigracijskog ureda vrsta posla koju obavljam izrijekom je izuzeta od potrebe radne dozvole:
Specialists in an international group who are working temporarily in Sweden for the group (in total less than one year).

Sad me zanima obzirom da je ugovor na godinu dana (u biti mrvicu manje da bi se ostalo unutar gore navedenog) kako izvesti da ne moram otići nakon što istekne 90 dana od dana ulaska u Švedsku?
Kolege barataju s informacijom da je dozvoljen boravak 183 dana unutar kalendarske godine (da se ne prijeđe polovica godine jer tada se mijenja porezna nadležnost) ali tu informaciju nisam nigdje uspio pronaći na službeno kako bih je potvrdio.

Moj angažman već traje, počeo je prošle godine i u prošloj godini sam boravio 78 dana u SE...
U ovoj godine sam do sada već "ispucao" 72 dana, s tim da boravak u Švedskoj nikad nije duži od 20 dana u komadu...
Ali to se kosi s ovim da se gleda -90 dana od zadnjeg ulaska jer sam u tom slučaju već pri prošlom putovanju imao više od 90 dana pa su me svejedno normalno pustili...

Kome se obratiti za pomoć?
Pokušao sam kontaktirati npr gospodarsku komoru ali bez nekog uspjeha :(

riche
17.04.2012., 06:59
Na stranici njihovog imigracijskog ureda vrsta posla koju obavljam izrijekom je izuzeta od potrebe radne dozvole:
Specialists in an international group who are working temporarily in Sweden for the group (in total less than one year).
:(

Ovo znači samo da nije potrebna radna dozvola za takav posao. Ono što ti treba je samo duži ostanak u Švedskoj. Za to je potrebna D-viza. Ako je tražiš izvan Švedske onda ti treba ovo (http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CC8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.migrationsverket.se%2Fdownloa d%2F18.c67332b12fedcf5c3280003502%2FD_visa_169011_ en.pdf&ei=hQaNT5TVO8b5sgaNlMyoCQ&usg=AFQjCNHcpild87JYh5De9_bEGIuAbBXhAA) a može se zatražiti i u Švedskoj ovdje (http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CDAQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.migrationsverket.se%2Fdownloa d%2F18.51d465a612bb43eca6480003594%2Fblbes_165011_ en.pdf&ei=BQWNT826AcbhtQa57NGsCQ&usg=AFQjCNEAYYelIpvqrpcXwI2J4wH76i98uA)

sivkić
17.04.2012., 09:22
... otidji u policiju i traziti boravisnu (turisticku) vizu. Uz predocenje dokaza (tvoj /ne od momka/ bankovni izvod ili gotovina) da 3 mjeseca mozes da financiras svoj boravak u Spanjolskoj ne bi trebalo da bude problem da ti daju 3-mjesecnu boravisnu (turisticku) vizu. Kvaka je u tome da datum od kada si dobila boravisnu vizu ne bude stariji od 90-tog dana ulaska u bilo koju drzavu koja je u Sengenskom sustavu. A datum ulaska je u putovnici. Jedna napomena: ako uspijes dobiti vizu i ne upisu je u putovnicu, nego je dobijes na odvojenom papiru, obavezno taj papir (kao dokaz legalnog turistickog boravka) imaj na izlasku iz bilo koje drzave koja je u Sengenu.
Jedinstvenu vizu tip C koja joj je potrebna za boravak duži od 3 mjeseca može zatražit u konzulatu ili Veleposlanstvu Španjolske.Viza se mora zalijepit u putovnicu ili u slučaju krajnjih potreba na poseban papir koji se prikvači uz putovnicu.Za državljane RH nije porebna boravišna(turistička) viza do 90 dana.

Uvijek se računa zadnjih 6 mjeseci od posljednjeg dana u tekućem mjesecu. Ako je danas 16. travnja, kao referentni datum se uzima 30. travnja, pa 6 mjeseci unazad - dakle gledalo bi se da li si u razdoblju od 1 studenog 2011 do danas u Schengen zoni boravio do 90 dana. Ako bi imao više od 90 akumuliranih dana bio bi u prekršaju.
Računa se točno od datuma prvog ulaska unazad 6 mjeseci.I tako dalje.Za isto postoje programi.Negdje od sredine 2008 prema ovamo se računaju dani boravka.Dvaki ulazak i izlazak mora bit pračen pečatom inače je osoba u prekršaju.

...ustvari spremna sam riskirati i ostati duze u Spanjolskoj ako moram samo platiti kaznu, ali ako mi zabranje ulaz u Shengen, onda je to zaj..!makar ionako mi ulazimo u Europu iduce godine, ali ako decko i ja odlucimo zivjeti u Austriji a meni zabrane ulaz, to ce biti nemoguca misija...
Riskirat možeš uz jedno napomenu ako te uhvate.Bez obzira na schengenski sporazum i ulazak RH u EU iduće godine ukoliko dobiješ zabranu ulaska u EU jedino Austrija ne briše takvu zabranu tj. možeš u sve zemlje EU-a bez problema osim u Austriju.

Bozimir
17.04.2012., 14:19
Ovo znači samo da nije potrebna radna dozvola za takav posao. Ono što ti treba je samo duži ostanak u Švedskoj. Za to je potrebna D-viza. Ako je tražiš izvan Švedske onda ti treba ovo (http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CC8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.migrationsverket.se%2Fdownloa d%2F18.c67332b12fedcf5c3280003502%2FD_visa_169011_ en.pdf&ei=hQaNT5TVO8b5sgaNlMyoCQ&usg=AFQjCNHcpild87JYh5De9_bEGIuAbBXhAA) a može se zatražiti i u Švedskoj ovdje (http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CDAQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.migrationsverket.se%2Fdownloa d%2F18.51d465a612bb43eca6480003594%2Fblbes_165011_ en.pdf&ei=BQWNT826AcbhtQa57NGsCQ&usg=AFQjCNEAYYelIpvqrpcXwI2J4wH76i98uA)

Ima li u cijeloj priči veze činjenica da u Švedskoj ne boravim konstantno nego po cca 2 tjedna svakog mjeseca nakon čega sam minimalno 10 dana u HR?
Da li vize D tipa pokrivaju takav tip boravka (višekratni ulasci po 15-20 dana)

Prvi puta ušao sam u listopadu 2011 te sam u prošloj godini boravio oko 75 dana (s prekidima) nakon toga u ovoj sam godini do sada već skupio preko 70 dana... prema opisanom ispada da već imam više dana nego je dozvoljeno, a ipak su me bez problema pustili u Schengenski prostor ovog ponedjeljka... Da li se u novoj godini "resetiraju" dani iz prethodne ili sam jednostavno imao sreću da nisam vraćen s aerodroma? Ili se radi o nečem trećem???
Krajem mjeseca trebao bih se vratiti u HR i ponovno putovati u Švedsku u drugom tjednu svibnja, da li da očekujem probleme? Koje su mi opcije?

sivkić
18.04.2012., 08:18
Uzmimo da ti je 01.10.2011 bio prvi ulazak.Do 01.04.2012 mogao si bit 90 dana.Od 01.04.12 do 01.10.2012 možeš bit ukupno 90 dana.Sve drugo je prekršaj.Ne gledaju se kalendarske godine nego se računa od datuma prvog ulaska a koji se gleda untrag od sredine 2008 i onda se računa za svakih 6 mjeseci posebno.Takvo je schengensko pravo no međutim ima iznimaka da se u načelu gledaju i računaju boravci samo tzv.sumnjvim osobama i onima iz rizičnih zemalja.
Ono što pitaš za 183 dana je vezano za porezni zakon i razlika je u 3 dana jer kad bi ti prvi ulazak u schengen bio 01.01. do kraja godine bio mogao bit max 180 dana, ali u poreznom zakonu kažu "dozvoljenog" boravka što ti u trenutnoj situaciji nemaš.
Trebala bi ti D viza.

Bozimir
18.04.2012., 10:19
Hvala na komentaru, sivkić :)

Znači li to da ako sam npr bio u Sloveniji u lipnju prošle godine na jedan dan (slovenija ima isti status u Schengenu kao i Švedska koliko mi je poznato) da se to uzima kao početak pa se gleda razdoblje lipanj - studeni, a slijedeće je razdoblje prosinac - svibanj???

Ako je tako onda nisam u prekršaju jer u prvom razdoblju nisam skupio više od 90 dana, a po svemu sudeći neću ni u drugom :)
Da li i tada ostaje potreba za D vizom za narednih 6 mjeseci od lipnja do studenog ili mogu skupljati novih 90 dana u tom razdoblju?

Jedini je problem (možda) što sam u rujnu izvadio biometrijsku putovnicu pa je informacija o ulasku od lipnja ostala u staroj...

sivkić
19.04.2012., 11:54
Da sistem je isti ali tebi ne počinje 01.10. pa na dalje nego ako žele kontrolirat gledaju prvi ulaz negdje oko sredine 2008 pa se preračunava.Veliki je to posao za odradit i preračunat iako postoje i programi za to.Svaki ulaz u schengen zonu se "bilježi" kao jedn dan bez obzira da li si bio par sati.Normalno ako postoje ulazni i izlazni pečati.Mogu hvatat na foru na nema ulaznog ili izlaznog pečata.Ako se putovnica ne skenira nema podataka koji se čuvaju 6 godina.
Vizu D moraš tražit unaprijed a da li će je dozvolit ne znam.

jure.motovilec
19.04.2012., 20:32
ajmo probat ovdje. jel se ikako kontroliraju kumulativni datumi u EU osim preko pečata. onaj SIS to ne zbraja?

dakle ako udješ u Italiju s osobnom boraviš 89 dana pa izađeš i uđeš ponovno s osobnom jel oni to imaju negdje zapisano :)

nije da ću ovo radit samo me teoretski zanima jel dosta putujem u EU pa se nakupi tih 90 dana :D

sivkić
20.04.2012., 10:28
Po schengenskom pravu policija je dužna udarit ulazni i izlazni pečat jer je tako i napravljen sistem za kontrolu ali se normalno tako ne radi i onda kontrola otpada.Jedino ako boraviš stalno u hotelu koji te prijavljuje mogu točno znati inače ne.Preko podataka skeniranja znaju da si bio ali ne znaju koliko.SIS ne zbraja nego daje podatke isto kao i pečati a ljudi preračunavaju.

PowerLock
20.04.2012., 10:38
ajmo probat ovdje. jel se ikako kontroliraju kumulativni datumi u EU osim preko pečata. onaj SIS to ne zbraja?

dakle ako udješ u Italiju s osobnom boraviš 89 dana pa izađeš i uđeš ponovno s osobnom jel oni to imaju negdje zapisano :)

nije da ću ovo radit samo me teoretski zanima jel dosta putujem u EU pa se nakupi tih 90 dana :D

Sa talijanima je posebna priča, oni su majstori za zakomplicirati stvari. Ovdje je ključno pitanje da li si u Schegenski prostor ušao na talijanskom graničnom prelazu ili npr preko Slovenije.

Slovenci će ti vjerovatno pedantno uknjižiti ulazak i sa osobnom iskaznicom, a pečat će ti lupiti u onaj dodatni karton kojeg će ti naši izdati na izlazu iz HR, i dalje je sve isto kao i da si ušao sa putovnicom - dakle dani se uobičajeno zbrajaju.

S druge strane na talijanskim graničnim prelazima na koje dolaziš direktno iz Hrvatske, naprimjer na aerodromu u Rimu ili u trajektnoj luci u Anconi, 90% je šanse da ti talijani neće samoinicijativno ništa uraditi, neće skenirati putovnicu, neće se uopće bakćati sa onim "papirićem" koji dobiješ uz osobnu ako ulaziš sa osobnom i neče ti nigdje lupiti nikakav pečat.

Oni kojima pečati trebaju - jer nakon Italije putuju u neku treću zemlju Schengena - moraju se sami pobrinuti i izrijekom tražiti od talijanskih policajaca da ih proknjiže i da im daju štambilj. U Rimu to i nije neki problem jer ionako dolaziš na policijski šalter, međutim u Anconi to već jest problem jer se cijela ulazna kontrola svodi na jednog karabinjera koji ovlaš pregledava dokumente na izlaznoj rampi trajekta. Treba li ti pečat moraš se sam uputiti u pristanišnu zgradu, tamo locirati policijski ured i jedan mali prozor u zidu čekaonice, i na tom prozoru od lika tražiti da ti to sve uradi u računalu i lupi štambilj u putovnici.

sivkić
20.04.2012., 10:46
Slovenci će ti vjerovatno pedantno uknjižiti ulazak i sa osobnom iskaznicom, a pečat će ti lupiti u onaj dodatni karton kojeg će ti naši izdati na izlazu iz HR, i dalje je sve isto kao i da si ušao sa putovnicom - dakle dani se uobičajeno zbrajaju.

Karton je relevantan samo kad ga imaš kod sebe.Kad dobiješ drugog nitko nema uvida i dokaza da si bio i koliko dugo jer si prvog bacio.Za zbrajanje dana samo vrijede udareni pečati kao dokaz, a ako nema ulaznog pečata slijedi kazna po drugom članku zakona i svi sretni i zadovoljnji.

Za talijane si u pravu jer Frncuzi lupaju kazne onome tko nema ulazni pečat.

PowerLock
20.04.2012., 11:16
Karton je relevantan samo kad ga imaš kod sebe.Kad dobiješ drugog nitko nema uvida i dokaza da si bio i koliko dugo jer si prvog bacio.Za zbrajanje dana samo vrijede udareni pečati kao dokaz, a ako nema ulaznog pečata slijedi kazna po drugom članku zakona i svi sretni i zadovoljnji.

Ovo mi je nova informacija. Znači to što je ulazak evidentiran u SIS-u nema nikakve veze ako ne postoji dostupan pečat? Vrlo čudno, otvara dosta mogućnosti zloupotrebe, naprimjer kod promjene putovnice. Jako je čudna ta EU :D

Za talijane si u pravu jer Frncuzi lupaju kazne onome tko nema ulazni pečat.

Gledaj, Francuzi jedu da ne kažem što. Da u pravu si. Kazne su im od 500 do 5000 eura + mogući izgon iz Schengen zone; ali sve to što talijani (ne) rade u Anconi, i oni isto (ne) rade u Calaisu. Ja u zadnjih 20 godina nijedan jedini put nisam vidio francuskog policajca u Calaisu, svi putnici iz Dovera usmjeravaju se na granični Schengen šalter u pristanišnoj zgradi u Calaisu, ali taj je uvijek, doslovno uvijek, zatvoren sa spuštenim roletnama.

Ali zato policijske patrole 500 metara dalje od lučkog pristaništa redovito vrebaju ne-EU državljane i lupaju im kazne jer nemaju Schegenski štambilj u putovnici. To što Francuzi rade je puno gore od Talijana, talijani su aljkavi ali nisu zlonamjerni, Francuzi su otvoreno zlonamjerni - u Calaisu ne možeš dobiti schegenski štambilj ni ako želiš, jer je roletna jednostavno vječno spuštena.

sivkić
20.04.2012., 11:28
SIS-u je osnovna namjena nešto drugo od kontroliranja boravka jer za to postoje pečati i putovnice.Napisano je sve ok ali se normalno ne provodi ni tamo ni kod nas.Udaraju se pečati sumnjivima i državljanima trećih zemalja koji se svrstavaju u tri grupe rizičnosti a mi još nismu u njima.Rijetko koji policajac će bez dokaza ići u preračunavanje i onda samo napisat prijavu jer schengen poznaje 2 grupe kontrole + šef smjene što znači da sva trojica moraju bit suglani da je prekršaj sa dokazima.

Za Francuze sigurno znam (u sredini države) a Slovenci rijetko to rade iako nije pošteno jer se ne postupa u skladu sa schengenskim pravom nego se isto podrazumjeva a sudovi uredno deru.U Eu ćeš bit kažnjen zato jer nemaš pečat a kod nas ti prišiju ilegalni prelazak (kao da si išao šumom).

PowerLock
20.04.2012., 12:08
U Eu ćeš bit kažnjen zato jer nemaš pečat a kod nas ti prišiju ilegalni prelazak (kao da si išao šumom).

Evo vidiš, ni ovo nisam znao. Ja znam barem 2 hrvatska granična prijelaza na kojima vrlo rijetko lupaju štambilje. Jedan je željeznički u Savskom Marofu, gdje su mi, napamet govorim, od 4 ulaska u zemlju samo jednom rutinski lupili hrvatski štambilj; a drugi je Neumski koridor, gdje ni u smjeru Ploča ni u smjeru Dubrovnika nikada nisam vidio da su bilo kome udarili štambilj. Valjda podrazumijevaju da su svi samo u tranzitu kroz BH teritorij, ali to ne mora biti tako. Postoji cesta iz Stolca u Neum preko koje se može doći do Neuma bez da prolaziš kroz Hrvatsku, i ako se onda u Neumu na magistrali ukrcaš u HR autobus na liniji iz Dubrovnika prema Splitu, poprilično možeš biti siguran da na ulazu u HR nečeš dobiti hrvatski štambilj, a sve je legalno i putnik uopće ne mora biti svjestan da je u bilo kakvom prekršaju. Čini mi se da ta praksa predstavlja i stanoviti sigurnosni rizik za HR, ali se nadam da su naši policajci u kakvom-takvom dosluhu sa vozačima autobusa i da mogu izdvojiti sumnjive putnike i intervenirati ako je potrebno.

jure.motovilec
21.04.2012., 08:47
e da... zlopupraba. nisam vam htio dat ideju. samo pitam kako prate. ako prate putem pečata, onda im je to za kurac. mada mislim da je to možda tako da se ne opterećuju ljudi u pograničnim područjima sa tih 90 dana. a i oni koji su rodbinski vezani za ita,hun ili slo.

onda je činjenica da kad izađeš i baciš karton zapravo nema dokaza da si bio u šengenu? :D opet zvuči čudno :)

Hmxhmx
22.04.2012., 16:38
Nisam našao bolju temu, a glupo mi je otvarati novu zbog jednog pitanja pa mi se ovo čini najprikladnija.

Trebam poslati Domovnicu za prijavu za posao, ali imam neku staru (cca. 10 godina) - jel moram vaditi novu ili ova i dalje vrijedi?

drot13
22.04.2012., 17:12
Vrijedi.:top:

spishka
22.04.2012., 17:40
dal netko ovdje zna - imam dozvolu boravka i rada u austriji, koja se svake godine produžuje. lanjska je istekla 31.1, a nova još uvijek nije gotova (zašto, zna dragi bog, ništa bitno se nije promijenilo). ne znam hoće li stići do kraja mjeseca, nema nikakvih infromacija. krajem travnja isteći će ta famozna tri mjeseca i ja više neću moći u miru božjem izaći iz šengena u sloveniji (tako su mi rekli i s tim sam se već pomirila). sad, za boravak u austriji to nije problem jer imam papire koji pokazuju da je viza u proceduri i nitko oko toga ne pravi probleme, čak niti poslodavac. ali 3.5 putujem u švicarsku i sad me strah da mi ne bi uletjela neka kontrola u vlaku. bila sam u ova tri mjeseca iz eu izašla dvaput, ali po 2-3 dana. zanima me mogu li mi švicarci praviti probleme ili je dovoljno da i njima pokažem samo papir iz austrije da je viza u postupku i lanjsku? pitam zato što mi je par ljudi reklo da kod slovenaca to neće proći, ali ovi tamo znaju švapski, pa valjda znaju i pročitat što u tim papirima piše. al rado bih da mi netko kaže ako je imao kakvo iskustvo?

Hmxhmx
22.04.2012., 20:15
Vrijedi.:top:
Thanks.:mig:
(Domovnica je iz 1996-e LOL)

sivkić
23.04.2012., 08:05
Evo vidiš, ni ovo nisam znao. Ja znam barem 2 hrvatska granična prijelaza na kojima vrlo rijetko lupaju štambilje.
Ima ih i više a pogitovo će to počet sada sa sezonom i povećanim brojem putnika.

e da... zlopupraba. nisam vam htio dat ideju. samo pitam kako prate. ako prate putem pečata, onda im je to za kurac. mada mislim da je to možda tako da se ne opterećuju ljudi u pograničnim područjima sa tih 90 dana. a i oni koji su rodbinski vezani za ita,hun ili slo.

onda je činjenica da kad izađeš i baciš karton zapravo nema dokaza da si bio u šengenu? :D opet zvuči čudno :)
Baciš i nemaju evidencije ako ti osobna nije skenirana.Ne opterećuju se pogranično stanovništvo jer iako je schengensko pravo kruto ipak i onda talijani i sada slovenci i naši znaju svoja pogranična područja i da ljudi svakodnevno prolaze pa im se ne udaraju pečati.Ima onih koji samo rade na prijelazima a nisu "domaći" pa ti udaraju svima.Neudaranje može postat problem kad se odlazi van toga "pograničnog" područja.

.. ali 3.5 putujem u švicarsku i sad me strah da mi ne bi uletjela neka kontrola u vlaku. bila sam u ova tri mjeseca iz eu izašla dvaput, ali po 2-3 dana. zanima me mogu li mi švicarci praviti probleme ili je dovoljno da i njima pokažem samo papir iz austrije da je viza u postupku i lanjsku? pitam zato što mi je par ljudi reklo da kod slovenaca to neće proći, ali ovi tamo znaju švapski, pa valjda znaju i pročitat što u tim papirima piše. al rado bih da mi netko kaže ako je imao kakvo iskustvo?
Ne bi trebalo bit problema jer svi koji kontroliraju granice znaju da se dozvole boravka ne produžuju po hitnom postupku.Jednako kao i u našem zakonu o stramcima osoba koja je predala dokumente za produženje može boravit dok se isto ne odobri.Slovenci puštaju jer je takav sistem i sa našima u Italiji, posjeduju staru dozvolu i dokument da je produženje u toku.Slovenci se koji put znaju pravit frajeri iako nisu u pravu.

Masni2000
26.04.2012., 17:40
Malo pitanje u svezi onih 90 dana u 180 od prvog ulaska.


Prvi put sam usao u EU 10.09.2011 i ostao 30 dana

Opet sam usao u EU 10.01.2012 i ostao 60 dana


E sad trebam opet ici oko 1.5. trebam ostati oko 2 mjeseca.


Znaci od 10.09 do 10.3 sam bio 90 dana. OK tu je sve jasno.
Zanima me kako to oni broje. Sada kada cu ici u 5. i 6. Dali sam legalan?

Dali oni broje te stambilje unazad 6 mjeseci, ili od prvog ulaska pa 6 mjeseci po turnusima? U mom slučaju je velika razlika jer ako se broji unazad onda ima oko 4 mjeseca,a ako se broji u turnusima onda cu imati 2 mjeseca.

Zahvaljujem

sivkić
26.04.2012., 19:42
Ako ti je prvi štambilj bio 10.09. onda ćeš bit legalan a ako imaš još kakvih prije je pitanje.
Od prvog uladka koji ti mogu dokazat po 6 mjececi.Štambilji prije sredine 2008 se ne uzimaju u obzir.

Masni2000
27.04.2012., 09:21
Hvala na brzom odgovoru.

Što se tiće prijašnjih štambilja, oni su ostali u starom pasošu koji je istekao.

Koliko vidim iz tog schengenskog pravilnika, postoji čak i mogučmost da se bude i neznam 5 mjeseci u komadu, Ako se ima srece i pametno odradi taj prvi ulazak, nakon kojeg kreče brojčanik... Nemogu vjerovati da im je ostala takva rupa u pravilniku. Ili iz svega priloženog njima je najvažnije "boriti" se protiv onih koji odu na pola godine, godinu i više radit na "crno".

Pozdrav

sivkić
27.04.2012., 10:51
Ne može se samo tako ostat 5 mjeseci i to legalno.Nije im ostala rupa jer moraš uvijek imat ulazni i izlazni pečat a ako ga nema slijedi kazna.Da ne bi ljudi dobivali kazne ako im ne udare onda sami traže pečate (ne oni koji idu samo u šoping).

DunjaCo
30.04.2012., 11:34
Hvala na brzom odgovoru.

Što se tiće prijašnjih štambilja, oni su ostali u starom pasošu koji je istekao.

Koliko vidim iz tog schengenskog pravilnika, postoji čak i mogučmost da se bude i neznam 5 mjeseci u komadu, Ako se ima srece i pametno odradi taj prvi ulazak, nakon kojeg kreče brojčanik... Nemogu vjerovati da im je ostala takva rupa u pravilniku. Ili iz svega priloženog njima je najvažnije "boriti" se protiv onih koji odu na pola godine, godinu i više radit na "crno".

Pozdrav

Cao svima, citam sve vase postove pa imam sad problem pa rekoh da vidim dal neko misli da je ovo moguce :)
Imam Srpski i Hrvatski pasos.Sa oba pasosa mislim da vazi isto pravilo...3 meseca u EU, pa 3 meseca kuci ,sve ukupno ne vise od 6 meseci u 1 godini da si u EU...osnosno sa HR putovnicom mozes posle jednog meseca opet da udjes u EU al da nemas vise od 6 meseci za godinu dana....Moje pitanje je sledece.Zelim da ostanem u Svajcarskoj ali da nemam posle posledice ako em uhvate,a sa ovim planom mislim da nece.
1. put izlazim u Madjarskoj sa Sprskim pasosem,vracam se nakon 3 meseca i dobijam pecat da sma usla u Srbiju.
nakon par dana ulazim u majdarsku sa HR pasosem i oni me nigde nemaju da sam vec bila, i tako u krug sa 1 pa sa drugim?
Sta mislite
a drugi nacin mozda je da kazem da putujem i da ako npr.idem preko slovenije i Slovenac mi kaze ne moze vise od 6 meseci za 1 godinu si bila u EU a ja kazem ja idem u Svajcarsku sad ( posto sam u busu koji vozi za svajcarsku) a ona nije EU?
Kako vam se cini?
Moguce?
Hvala puno

sivkić
30.04.2012., 21:08
Moguće dakako.Samo si zaboravila da ti je ime i prezime i datum rođenja na obje putovnice isti.Skener na granici pamti i imena i to 6 godina.Pitanje je samo kako i da li Madžari koriste SIS.
Švicarska je u schengenskom sporazumu od 2007.

DunjaCo
01.05.2012., 11:21
Moguće dakako.Samo si zaboravila da ti je ime i prezime i datum rođenja na obje putovnice isti.Skener na granici pamti i imena i to 6 godina.Pitanje je samo kako i da li Madžari koriste SIS.
Švicarska je u schengenskom sporazumu od 2007.

Da:)
ali npr. ako 1 idem preko Madjarske, pa jednom preko Slovenije pa 1 avionom Beograd-Bern pa jednom nesto drugo mozda i bude:D

sivkić
02.05.2012., 07:29
Možeš ići kako želiš ako ti skeniraju bilo koju putovnicu bilo na kojem graničnom prijelazu schengena bilo koje zemlje svi koji te poslije kontroliraju vide sve jer je SIS povezani sistem.Normalno da je šansa da te ni ne kontroliraju velika.

dreamers
02.05.2012., 22:02
evo ja jos nisam otisla u spanjolsku ali idem 01.06 ..da li mislite dal ima smisla uzeti ugovor o stalnom zaposlenju u Zagrebu, ugovor o neplacenom godisnjem, potvrdu o stanju na racunu i s tim otici u austrijsku ambasadu (ili spanjolsku) u Zagrebu i zatraziti produzenje turisticke vize?!decko napise garantno pismo i lijepo im objsanimo da mi treba produzenje na barem jos mjesec dana?! da li je netko napravio ili cuo nesto slicno?!decko je austrijanac koji moze putovati koliko hoce a ja pod svaku cijenu zelim ostati sto duze sa njim...

Malazis5
03.05.2012., 07:47
Pozdrav dragim forumasima

Imam pitanje u vezi dobivanja njemacke vize dok sam vec u Njemackoj preko ucenja njemackog jezika (ucenje jezika i dolaska do stupnja potrebnog za prelazak na studij).

Dakle moja situacija je sljedeca: trenutno sam u Kaliforniji na programu razmjene i zeljela bih se prebacit u Njemacku na ucenje jezika kao sto sam navela povise. Govorim Engleski, Talijanski, Spanjolski i poznajem osnove Njemackog. Poslije je velika vjerovatnost ostanka studiranja u Njemackoj tocnije okolici Koln jer tamo mi zivi otac (upoznata sam da kod apliciranja moram navest moguci ostanak na studiju) Svakako mi je prioritet ucenje njemackog jezika i poslije studiranje na navedenom ili na engleskom jeziku ovisno o situaciji.
Dakle, da li je moguce da ja iz Kalifornije dodem u Njemacku i u Njemackoj apliciram za vizu preko ucenja jezika? Stvarno bi mi bilo prekomplicirano ici u Hrvatsku zbog toga pa cekat 4-6 ili 8 tjedana koliko vec da se to sredi i onda opet nazad u Njemacku. Pogotovo sto vec u Njemackoj imam mjesto za zivjet i skoro sve sredeno a u Hrvatskoj i ne bas. Ovdje, u Kaliforniji sam se raspitivala oko studiranja i pohadala sam vec neke unite na americkim collegima ali ne svida mi se i ne odgovara mi s obzirom na situaciju u kojoj se nalazim. Takoder sam se ovdje raspitala bi li ovdje mogla aplicirat za americku studentsku vizu i dobila sam odgovor da bih ali bi jako teze dosla do nje a lakse bi dosla da apliciram u Hrvatskoj i opet se vratim ovdje. Posto je Njemacka moj drazi i bolji izbor nadam se da takvo nesto i tamo je moguce s vecom mogucnoscu dobivanja vize :) Kome da se uopce obratim u Njemackoj oko dobivanja vize kad si vec tamo?

Zbog ove vremenske razlike cak sam namjeravala zvat rano ujutro Njemacku ambasadu u Zagrebu ali posto sam citala na forumu da te samo zbune i dezinformiraju nadam se da ce dobri forumasi bit od vece pomoci :mig:

sivkić
03.05.2012., 08:06
evo ja jos nisam otisla u spanjolsku ali idem 01.06 ..da li mislite dal ima smisla uzeti ugovor o stalnom zaposlenju u Zagrebu, ugovor o neplacenom godisnjem, potvrdu o stanju na racunu i s tim otici u austrijsku ambasadu (ili spanjolsku) u Zagrebu i zatraziti produzenje turisticke vize?!decko napise garantno pismo i lijepo im objsanimo da mi treba produzenje na barem jos mjesec dana?! da li je netko napravio ili cuo nesto slicno?!decko je austrijanac koji moze putovati koliko hoce a ja pod svaku cijenu zelim ostati sto duze sa njim...
Pošto ćeš boravit u Španjolskoj ideš u Španjolsko veleposlanstvo a ne u Austrijsko.

Dakle moja situacija je sljedeca: trenutno sam u Kaliforniji na programu razmjene i zeljela bih se prebacit u Njemacku na ucenje jezika kao sto sam navela povise.
Možeš u Kaliforniji pronaći njemački konzulat i zatražit vizu.

Malazis5
03.05.2012., 08:25
Pošto ćeš boravit u Španjolskoj ideš u Španjolsko veleposlanstvo a ne u Austrijsko.


Možeš u Kaliforniji pronaći njemački konzulat i zatražit vizu.

Posto sam ovdje u stisci s vremenom tocnije 10ak dana iznenada gdje moram odlucit da li ostat ili otic mislis da je moguce u Njemackoj aplicirat za navedenu vizu?

sivkić
03.05.2012., 09:03
Studenske vize izdaju u Veleposlanstvima ili konzulatima a obrada traje oko 3 mjeseca.Mogu je on line skinut obrazac ispunit i poslat njima na odluku.

Malazis5
03.05.2012., 14:26
Da li znate neku skolu za ucenje njemackog jezika? Povoljniju malo od Goethe instituta gdje 4tjedna dode 995€

PowerLock
06.05.2012., 17:56
Ukoliko uskoro dolazite u Veliku Britaniju i putujete sa hrvatskom putovnicom (ili ste državljani neke druge zemlje koja nije članica EU, ali je izuzeta iz britanskog viznog režima) dobre vijesti iz Home Office-a:

Po izravnom nalogu Premijera Davida Camerona državna agencija za nadzor granice, United Kingdom Border Agency (UKBA), do kraja mjeseca obavezna je uvesti treći odvojeni kanal za dolazeće putnike na svim međunarodnim graničnim prelazima Ujedinjenog Kraljevstva, a koji će biti namijenjen isključivo stranim (pod "stranim" misli se na državljane zemalja koje nisu članice EU) putnicima, državljanima zemalja kojima za ulazak u Veliku Britaniju nije potrebna viza.

Hrvatska je u toj grupi zajedno sa Australcima, Kanađanima, Južnoafrikancima, Amerikancima, Brazilcima i sa državljanima još 20-ak zemalja.

Od 1-og lipnja državljani tih zemalja u Veliku Britaniju će ulaziti po skraćenom postupku. Najvažnija razlika u odnosu na sadašnji režim je ta da će pogranični službenik moći koristiti vlastitu osobnu diskreciju pri odlučivanju razine provjere kojom će podvrći građane država iz te "srednje" grupe; pri čemu će i dalje biti obavezan svakoga putnika podvrći kontroli ispravnosti putne isprave i usporedbi osobnih podataka sa bazom raspisanih međunarodnih tjeralica, no više neće biti obavezan utvrđivati količinu raspoloživog novca za boravak u Britaniji, posjedovanje povratne avionske karte ili svrhu dolaska. Važno je znati da sve zakonske obaveze stranog putnika, pogotovo one o potrebnim količinama novca ostaju nepromijenjene, razlika je jedino u tome što pasoški službenik više neće biti obavezan provjeravati da li svaki stranac zadovoljava te kriterije.

Novi kanal će na na graničnim prijelazima biti označen žutom bojom i natpisom "Non-Visa Passports".

Britanski državljani i državljani EU zemalja upućivati će se na zeleni kanal označen natpisom "UK, EU & EEA Passports", dok će državljani zemalja koji u GB mogu ući samo sa vizom morati ići kroz kanal označen crvenom bojom i natpisom "Others".

Od 1 srpnja 2013-e i hrvatski će državljani u Britaniju ulaziti kroz zeleni kanal rezerviran za "domaće" EU putovnice.

Mjera je donešena s ciljem smanjivanja gužve na graničnim prelazima, osobito na londonskim aerodromima na kojima se posljednjih tjedana gotovo svakodnevno na prelazak državne granice čeka i duže od 2 sata.http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/immigration/9248958/Heathrow-border-drug-checks-dropped-over-queues-crisis.html


.

pera detlic
09.05.2012., 21:29
Imam jedno pitanje i molim za odgovor sto pre,sutra planiram iz Austrije da se vratim za srbiju preko horgosa...
Da predjem na stvar 11.12.2011 sam usao u eu i ostao dva i po meseca vratio sam se 24.02.2012 i tada sam uz izvesnu sumu novca madjarskom policajcu platio da mi ne udari pecat i da me ne provuce kroz kompijuter i tako je i uradio vratio sam se nazad püosle dva dana i do danas sam osta i dva po meseca jos,sutra se vracam sa istim planom da dam kintu i vratim se na jos mesec dana dok mi ne krene iznova 6 meseci e sad pitanje je koliki su rizici sto se nemaju pecati izlaska iz eu i dali mogu tako da se provucem narednih 6 meseci bez posledica jer u septembru predajem za vizu posto mi je zena i dete ovde,imam strah zbog nemanja pecata a to mi je jedini nacin da sada budem uz porodicu,Nadam se da neko ima slicna iskustva i hvala unapred

sivkić
10.05.2012., 09:37
400-500 eu kazne i detaljne provjere, ne nužno na granici nego može i u unutrašnjosti eu-a.

Alopex
14.05.2012., 14:55
što napraviti kada na granici ne žele udariti pečat?
moj nevjenčani muž, stranac (iz EU ako je to bitno) već ima fobije od naših graničara. sa subote na nedjelju je tražio ulazni pečat i policajac mu je odbio staviti u pasoš s objašnjenjem da nema pravo se duže zadržati nego što mu je odobreno kratkotrajnim boravkom od 3 mjeseca :rolleyes:
sad u pasošu ima izlazak, ali ne i ulazak. jel on tu sad legalno, ilegalno, treba li ga prijavljivati i kako obzirom da nema dokaz ulaska :503:
hvala!

riche
14.05.2012., 15:55
Nije mu potreban pečat u putovnici, zapravo nije mu potrebna niti putovnica, državljani EU mogu ući u Hrvatsku i samo s osobnom iskaznicom. Ali bez obzira na to, stranci u Hrvatskoj se moraju prijaviti u mjestu boravka.

Alopex
14.05.2012., 16:05
Na MUPu traže pečat u putovnici da bi se prijavio kratkotrajni boravak, bez obzira na pravo ulaska s osobnom.
on je već prijavljen na kratkotrajnom boravku (do 3 mjeseca u 6 mjeseci) i sad je bio izvan granica RH 2 tjedna i htjeli smo produžiti za ta dva tjedna njegovo pravo boravka

treba li ponovno na prijavu na MUP? i kako to odraditi? otići malo do Slovenije pa tražiti pečat? provjereno bez pečata se ne može prijaviti

potepuh
14.05.2012., 16:10
Nije mu potreban pečat u putovnici, zapravo nije mu potrebna niti putovnica, državljani EU mogu ući u Hrvatsku i samo s osobnom iskaznicom. Ali bez obzira na to, stranci u Hrvatskoj se moraju prijaviti u mjestu boravka.

..da, moraju se prijaviti ako odsjedaju kod privatne osobe. I onda u policiji prvo zele vidjeti ulazni pecat. Pa ako ga nema upute vas na najblizu postaju granicne policije da strancu tamo prvo izdaju potvrdu kada je usao/usla u HR. Pa onda granicnoj policiji treba dokazati datum ulaska (mi smo usli autom iz SLO, pa su hotelski racun iz Njemacke, austrijske vinjete i racuni kupljenog goriva u SLO posluzili kao dokazi puta...) da dobijete potvrdu ulaska. Pa onda s tim papirom na policiju...

Desilo nam se jednom... od tada ne napustamo granicu dok ne dobijemo ulazni ili izlazni pecat!

Alopex
14.05.2012., 16:15
..da, moraju se prijaviti ako odsjedaju kod privatne osobe. I onda u policiji prvo zele vidjeti ulazni pecat. Pa ako ga nema upute vas na najblizu postaju granicne policije da strancu tamo prvo izdaju potvrdu kada je usao/usla u HR. Pa onda granicnoj policiji treba dokazati datum ulaska (mi smo usli autom iz SLO, pa su hotelski racun iz Njemacke, austrijske vinjete i racuni kupljenog goriva u SLO posluzili kao dokazi puta...) da dobijete potvrdu ulaska. Pa onda s tim papirom na policiju...

Desilo nam se jednom... od tada ne napustamo granicu dok ne dobijemo ulazni ili izlazni pecat!

znači do Brežica i tražiti pečat :D
jebeni su naši policajci, još mu je lik na granici rekao da nema šta on ostajat dulje u HR :rolleyes: na njegovu zamolbu da mu stavi pečat u putovnicu jer su mu na policiji u Zagrebu rekli da mora imati pečate ulaska i izlaska

:( mrzim našu državu bez glave i repa
jedva čekam 1.7.2013. kad više neće smjeti ni pitati zašto ulazi u zemlju, a pogotovo ne zašto želi tu biti. naravno, ako će željeti još uvijek tu biti, razina mazohizma mora biti visoka za bilo kojeg stranca da poželi boraviti u HR.

kome se može prijaviti policajac koji ne želi staviti pečat u pasoš? zar nije on obavezan to učiniti? :ne zna:

riche
14.05.2012., 16:21
Da bi dobili ta dva tjedna koja nije bio u Hrvatskoj trebali ste ga odjaviti u policijskoj postaji kad je odlazio i prijaviti ponovo kad se vratio. Bez odjave i ponovne prijave računa se kad da je cijelo vrijeme u Hrvatskoj. Trebalo bi otići u policiju i dokazati da nije bio u Hrvatskoj dva tjedna, za to bi bili potrebni ti pečati u putovnici koje on nije dobio.

potepuh
14.05.2012., 16:24
znači do Brežica i tražiti pečat :
mi smo to obavili u Postaju granicne policije Zagreb, iza Hotela Esplanade...

Alopex
14.05.2012., 16:26
ima izlazni, nema ulazni pečat

čekaj, zar se to ne može dokazati retrogradno pečatima, tko bi mogao stalno ići na policiju? :D možda da dam otkaz dok trčim po javnim službama? jebeno genijalno
došao je ovaj vikend, preko mađarske, dakle još uvijek valjda mogu ujutro na policiju s njim. samo što ovo postaje totalno retardirano.

moje pitanje, ako sad NE odemo na policiju, da li je on još uvijek legalno prijavljen u HR?

jer tak i tak ćemo tražiti privremeni boravak, pa možda da krenemo s tim, a meni je jednostavnije odseliti k njemu tih nekoliko mjeseci koliko će nam faliti. jer čak i da njemu sad odbiju privremeni boravak :rolleyes: (što me ne bi baš ni šokiralo), opet sa 1.7.2013. nemaju razloga mu zabraniti kretanje i život ovdje.

EDIT: hvala potepuh, nazvat ću ih ujutro, sad se nitko više ne javlja

sivkić
14.05.2012., 20:42
on je već prijavljen na kratkotrajnom boravku (do 3 mjeseca u 6 mjeseci) i sad je bio izvan granica RH 2 tjedna i htjeli smo produžiti za ta dva tjedna njegovo pravo boravka

treba li ponovno na prijavu na MUP? i kako to odraditi? otići malo do Slovenije pa tražiti pečat? provjereno bez pečata se ne može prijaviti
Trebali ste tražit da se u prvoj prijavnici izmjeni datum napuštanja RH i sve bi bilo ok.

.. Pa ako ga nema upute vas na najblizu postaju granicne policije da strancu tamo prvo izdaju potvrdu kada je usao/usla u HR. Pa onda granicnoj policiji treba dokazati datum ulaska (mi smo usli autom iz SLO, pa su hotelski racun iz Njemacke, austrijske vinjete i racuni kupljenog goriva u SLO posluzili kao dokazi puta...) da dobijete potvrdu ulaska. Pa onda s tim papirom na policiju...!
Takva potvrda službeno ne postoji, ali uzimajući u obzir da je svaka postaja ili uprava država za sebe ništa čudno.

znači do Brežica i tražiti pečat :D
jebeni su naši policajci, još mu je lik na granici rekao da nema šta on ostajat dulje u HR :rolleyes:..

kome se može prijaviti policajac koji ne želi staviti pečat u pasoš? zar nije on obavezan to učiniti? :ne zna:
Ukoliko je po prijavi boravišta upisan datum ulaska i datum izlaska 90-ti dan policajac je u pravu jer se podaci iz prijave ubacuju u kompjuter i kao takvi su važeći i službeni bez obzira ako ti je muž napustio RH prije 90-tog dana.

Njegovom šefu u nadležnoj graničnoj postaji.


jer tak i tak ćemo tražiti privremeni boravak, pa možda da krenemo s tim, a meni je jednostavnije odseliti k njemu tih nekoliko mjeseci koliko će nam faliti. jer čak i da njemu sad odbiju privremeni boravak :rolleyes: (što me ne bi baš ni šokiralo), opet sa 1.7.2013. nemaju razloga mu zabraniti kretanje i život ovdje.

Već ste ga mogi zatražit i možda bi već bio odobren.Ukoliko mu je boravak sutra-preksutra legalan možete podnijet zahtjev za privremeni boravak i za to vrijeme dok se ne odobri muž može legalno bit u RH.
čl.48 st.2 i 4 Zakona o strancima.

Alopex
14.05.2012., 20:49
Trebali ste tražit da se u prvoj prijavnici izmjeni datum napuštanja RH i sve bi bilo ok.
prvi glas, niti su nam na policiji to rekli, a niti njemu objasnili na granici

Ukoliko je po prijavi boravišta upisan datum ulaska i datum izlaska 90-ti dan policajac je u pravu jer se podaci iz prijave ubacuju u kompjuter i kao takvi su važeći i službeni bez obzira ako ti je muž napustio RH prije 90-tog dana.

super, dakle ne moramo ga ići opet prijavljivati? neće imati problema na izlasku ili ponovnom ulasku?

Već ste ga mogi zatražit i možda bi već bio odobren.Ukoliko mu je boravak sutra-preksutra legalan možete podnijet zahtjev za privremeni boravak i za to vrijeme dok se ne odobri muž može legalno bit u RH.
čl.48 st.2 i 4 Zakona o strancima.
eh. htjeli smo nategnuti tih godinu dana do ulaska u EU. nije nam baš praktično ići iz zemlje na mjesec ili dva :ne zna:
tako da ćemo ići tražiti tek kroz nekih dva tjedna dozvolu
hvala ti puno u svakom slučaju!

sivkić
14.05.2012., 21:12
Na granici nisu ni dužni objasnit.

Ukoliko u prvoj prijavi datum odjave 90-tog dana nije istekao ne morate jer se on vodi kao da je tu.

Pri traženju boravka obavezno bit u legalnom boravku inače ide kazna,zabrana i nema ništa od boravka.Pročitaj navedni članak jer će ga malo bolje provjeravat pri predaji zahtjeva.

Alopex
15.05.2012., 10:04
ok, hvala sivkić
krenut ćemo s postupkom oko mjesec dana prije nego što mu ističe kratkotrajni. znam da prema zakonu nije nužno, ali bolje tako nego da tamo nešto krene krivo :ne zna:

imam još jedno pitanje, zašto kod nas izvanbračna i bračna zajednica nisu izjednačene u pravima. htjela sam prijaviti svog partnera kao uzdržavanu osobu i rekli su da ne mogu bez vjenčanog lista :eek:
hoćemo li se i tu izjednačiti s EU ili i dalje talibanimo?

sivkić
15.05.2012., 10:46
Nismo talibani.ne možeš nekome doći i reći da si u izvanbračnoj zajednici i sve bude riješeno.postoje uvjeti kada se prizna i kako izvanbračna zajednica.vidi čl.56 zakona o strancima.

Alopex
15.05.2012., 10:56
Nismo talibani.ne možeš nekome doći i reći da si u izvanbračnoj zajednici i sve bude riješeno.postoje uvjeti kada se prizna i kako izvanbračna zajednica.vidi čl.56 zakona o strancima.

:ne zna:
ne razumijem, zato što smo u izvanbračnoj zajednici ne možemo imati ista prava kao u bračnoj? nismo imali takvih problema vani
da sad sa svim papirima odemo se vjenčati umjesto tražiti dozvolu (isti papiri btw) onda bi sve bilo kristalno jasno i oke?
sori, znam da nije tema, ali stvarno ne razumijem zašto moj (izvanbračni) partner ne može realizirati zdravstveno preko mene, ako sam ja mogla preko njega dok smo bili vani :ne zna:
da ne kažem da hvala bogu da nismo bračni par istog spola s djetetom jer bi nas valjda protjerali van iz HR

sivkić
15.05.2012., 11:07
ovo kaže zakon o strancima
"(5) Izvanbračna zajednica u smislu ovoga Zakona je životna zajednica neudate žene i neoženjenog muškarca, koja traje najmanje 3 godine ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete." i ukoliko je to ispunjeno priznaje se.svaka država ima svoje uvjete.to ti je isto kao i za odobrenje boravka,ako ispunjavaš zadane parametre dobiješ boravak ako ne ispuniš nema boravka.netko je tu prije napisao da talijani uopće ne priznaju izvabračnu zajednicu za dobivanje boravka.

smoothjazz
13.06.2012., 07:03
Nažalost nisam znao za 90 dana / 3 mjeseca pravilo... tako da sam trenutno u Mađarskoj i trebao bi se vratiti u HR.

Krajem prošle godine i početkom ove, bio sam u Italiji 3 tjedna, sa osobnom, bez štambiljanja putovnice, vratio se u HR oko 10.1.

11.1. otišao za Dansku i iz Danske 19.2. direktno za Mađarsku.

3.3. sam otišao za HR i vratio se opet 4.3 u Mađarsku.

6.4. sam otišao za HR i 16.4. se vratio u Mađarsku. Uopće mi nije jasno kako su me tada pustili u Mađarsku, jer sam već tada imao 90+ dana unutar EU.

I sad bi se trebao vratiti u HR.

Svi žigovi su u putovnici, osim Italije, što sam išao preko osobne.

sivkić
13.06.2012., 07:09
Uopće mi nije jasno kako su me tada pustili u Mađarsku, jer sam već tada imao 90+ dana unutar EU.

I sad bi se trebao vratiti u HR.

Pa vrati se.Može ti se dokazat samo prijavama boravka i/ili udarenim pečatima kao i skeniranjem dokumenata.Ako su te provjeravali minut-dva onda ti nisu računali boravak jer to traje malo duže vremena.

smoothjazz
13.06.2012., 07:17
Pa vrati se.Može ti se dokazat samo prijavama boravka i/ili udarenim pečatima kao i skeniranjem dokumenata.Ako su te provjeravali minut-dva onda ti nisu računali boravak jer to traje malo duže vremena.

Pa vratit ću se u HR u svakom slučaju, ali sam prekoračio 90/180 pravilo, koje vrijedi za sve EU zemlje, pa valjda i za Mađarsku. Pročitao sam negdje da je kazna za prkoračenje u Mađarskoj oko 250 jura?

sivkić
14.06.2012., 11:22
Kazna je 400 eura ali ti moraju dokazat ukupan boravak preko pečata u putovnici ili prijave boravka.

MarkTom
15.06.2012., 09:21
Poštovanje, :mig:

Naime ja imam 23 godine, i živim u Mostaru, imam hrvatsku domovnicu, pasoš, i pola rodbine u Zagrebu.

I volio bi da se preselim gore da živim, imam gdje biti, to nije problem, volio bi samo da sredim sebi život i da gore nađem posao i da živim...

Ovdje se ne vidim, budućnost je grozna, ja sam odgovoran, ambiciozan, i dosta pouzdan i vjerujem u sebe i u svoje kvalitete...:cerek:

Želim otići odavde, koja je procedura, papirologija, dali je moguće. Vjerujem da ima posla, ali preko ljeta ja radim u Mostaru, a i bavio bi se riješavanjem tih nekih stvari...

To mi je san zaista. Hvala na odgovorima, a i slobodno pitajte ako mogu kako još odgovoriti

I izvinjavam se ako sam temu fulao, prebacite slobodno, pozzz

sivkić
15.06.2012., 09:27
Domovnicu imaš pa se prijavi u ZG kod rođaka ili koga drugoga i onda si napravi osobnu.Koju adresu prebivališta imaš u RH putovnici?RH ili BiH?Ukoliko imaš adresu u putovnici u RH napravi još samo osobnu i gotovo.

MarkTom
15.06.2012., 10:06
Ja sam u Mostaru vadio hrvatsku putovnicu, tj. hrvatsko veleposlanstvo, prebivalište mi je ovdje, dali postoji mogućnost da se nostrificira neki dokument ili transfer napravi, ja bi BIH osobnu odjavio ovdje i izvadio u Hrvatskoj, u ZG novu, prijavio tamo prebivalište...

riche
15.06.2012., 10:34
Što se tiče Hrvatske tebi je dovoljno da dođeš u Zagreb, zajedno s vlasnikom stana odeš u policijsku postaju i prijaviš svoje prebivalište ovdje. Na stranicama MUP-a možeš vidjeti koji sve dokumenti su potrebni:
http://www.mup.hr/main.aspx?id=43#dokaz

Mislim da BiH zahtjeva da se tamo odjavi prebivalište ali to je stvar BiH i nema veze s Hrvatskom i dobivanjem prebivališta u Hrvatskoj.

mil mil
17.06.2012., 10:08
Ja se hoću preseliti u Ameriku iduće godine. Jedina rodbina mi je krsna kuma na Floridi.Zanima me koje uvjete netko mora udovoljavati da bi mi bio sponzor i koliko najduže može potrajati boravak ako uzmem turističku vizu?

petra_wb
19.07.2012., 09:28
Pozdrav svima :mig:

Mene muci slijedece
Uskoro mi u goste dolaze prijatelji iz Makedonije,
a kako sam xy puta vidjela da na ulasku u Hr lagano
maltretiraju nositelje njihovog pasosa,
zanima me kako im ja mogu olaksati ulazak u Hr?
Garantnim pismom mozda?
Takodjer, ne zelim im stvorit probleme pri napustanju nase zemlje,
pa planiram njihov boravak ovdje prijavit.
Znam da od prijave u TZ nemaju nista, nego prijavu treba napraviti na policiji.
E sada, zna li netko kakva je ta procedura?
Nije valjda to ona klasicna prijava boravka, gdje treba doc vlasnik nekretnine sa brdom dokumenata?

sivkić
19.07.2012., 17:25
Možeš potrošit par kuna kod bilježnjika koji će ti napisat i ovjerit garantno pismo (koje ćeš im poslat) da će boravit kod tebe i da ćeš snosit sve troškove njihova boravka.Pošto se ne radi (valjda) o 2-3 muška zidara nego porodici ne bi ih trebali maltretirat.Prijavu možeš izvršit i u turističkoj ili policiji a trebaju ti samo njihove putovnice, najbezbolnije s ulaznim pečatom.I sve riješeno za par minuta.TZ će prijavu ionako prosljedit policiji da izvrše provjeru i ubilježe ih u svoj sistem.

petra_wb
20.07.2012., 00:28
I mislila sam si da bi mi garantno bilo dobar potez,
to ću i učinit.
Nije riječ o porodici nego o prijateljima.
Ali stalno su zaposleni u Mk tako da nisu prijetnja našim sezonskim radnicima :D
Koliko si siguran u to sa TZ-om?
Kada sam posljednji put busom MK prijevoznika ulazila u HR, jedan od vozača je putnicima s MK pasošom posebno napomenuo da obavezno prijave boravak, i to na policiji. Kao, ova prijava iz TZ im ništa ne znači.
Najpametnije će mi bit otić na policiju i tamo provjerit šta i kako.
Valjda ću imat sreću naletit na neke normalne službenice :D

samosvoja
21.07.2012., 10:40
Moja djeca i djeca moje sestre bi išli u Englesku sa našim prijateljima. Je li moguće dati punomoć za djecu ako nisu u rodbinskoj vezi sa tim prijateljima, i je li potrebna punomoć oba roditelja. Predstavlja li problem što muž moje sestre ima prebivalište u BiH? hvala

petra_wb
21.07.2012., 15:01
Ja ti mogu odgovoriti na ovaj dio da je moguće dati punomoć za dijete koje nije u rodbinskoj vezi sa pratiteljem na putovanju.
Ja sam tako bila pratnja maloljetnom djetetu na putovanju u inozemstvu.
Curi koja je sa mnom putovala je jedan od roditelja pokojan, tako da ne znam da li je potrebna punomoć od oba roditelja.
Nekako mi je logično da bi trebala, ali ne znam.

sivkić
23.07.2012., 05:20
Koliko si siguran u to sa TZ-om?
Kada sam posljednji put busom MK prijevoznika ulazila u HR, jedan od vozača je putnicima s MK pasošom posebno napomenuo da obavezno prijave boravak, i to na policiji.
TZ dostavlja prijave boravka stranca policiji.Obasci su jednaki u policiji,hotelima,aprtmanima ili TZ.

smoothjazz
26.07.2012., 20:46
Kazna je 400 eura ali ti moraju dokazat ukupan boravak preko pečata u putovnici ili prijave boravka.

Vratio sam se iz Mađarske. Pošto sam unutar EU bio od početka godine (sa par ulaza/izlaza), jedina mogućnost da me ne skuže, bila je da na granici ne bace oko na putovnicu uopće. Ali za tako nešto je ipak mala vjerojatnost.

Kaženjen sam (+90 dana unutar UE), 30.000 forinti (100 jura) i zabrana ulaska. Na carini se dobije uplatnica za kaznu, koju u roku 30 dana treba platiti u Mađarskoj pošti. Sreća pa sam išao s nekim tko je to mogao odmah obaviti, jer da sam bio sam, ne mogu više ući u Mađarsku, niti platiti kaznu.

Eto, friški info, možda nekom bude od pomoći.

sivkić
29.07.2012., 17:42
Dobio si dobar popust.Ne da više ne možeš u Mađarsku, ne možeš u EU dok ne istekne zabrana.

smoothjazz
29.07.2012., 21:18
Dobio si dobar popust.Ne da više ne možeš u Mađarsku, ne možeš u EU dok ne istekne zabrana.

To da ne mogu u EU dok ne istekne zabrana znam (idući projekt je u Kini i potrajat će dulje od EU zabrane). Što se tiče love ne radi se o 400 jura kako si naveo, nego o 100, pa da ljudi znaju, ako se nađu na Mađarskoj granici sa istim problemom.

Franziska0107
31.07.2012., 20:47
book.... dali mi neko moze reci jel imao slicna iskustva ,,,,zelim zatraziti njemacko drzavljansto, dal imam neka prava, moj otac ima pravo al nije uzeo drzavljanstvo nego je ostao na hr. njegov djed je sluzio njem vojsku. bio zarobljen u zatvoru ( između 1941 i 45.) negdje kod sibira, od njegove mame braca imala njem. drzavljanstvo, tamo su i umrli. znaci to je ukratko da ne pisem cjelu pricu, u hr. trazila neke dokumente kazu mi da su zagubljeni , izgorili za vrijeme naseg rata između 1991. i 98. , soje dokumente sam prevela na njemacki itd. dali je potrebno napisati neki zivotopis moj. hvala, ili gdje bi trebala na ovom forumu postavit pitanje

Joca Rotardam
09.08.2012., 20:29
Vratio sam se iz Mađarske. Pošto sam unutar EU bio od početka godine (sa par ulaza/izlaza), jedina mogućnost da me ne skuže, bila je da na granici ne bace oko na putovnicu uopće. Ali za tako nešto je ipak mala vjerojatnost.

Kaženjen sam (+90 dana unutar UE), 30.000 forinti (100 jura) i zabrana ulaska. Na carini se dobije uplatnica za kaznu, koju u roku 30 dana treba platiti u Mađarskoj pošti. Sreća pa sam išao s nekim tko je to mogao odmah obaviti, jer da sam bio sam, ne mogu više ući u Mađarsku, niti platiti kaznu.

Eto, friški info, možda nekom bude od pomoći.

Nisam skužio koliku si dobio zabranu mislim vremenski.
Još nekaj jesu ti brojali pečate ili se vidil iz "zraka" da si prekoračio, tj u komadu preko 3 mj.

dreamers
17.08.2012., 17:12
Da i mene zanima koliko ti traje zabrana ulska u EU? Ja sam trenutno u Spanjolskoj i 04.09. mi istice 3 mjeseca, bila sam na policiji ali uz sve potrebno od novaca do racuna i decka koji je austrijanac, ne zele mi produziti vizu za jos mjesec dana. Moj je plan ostati tu barem 2 tjedna duze. Znam da se placa sta i nije toliko velik problem, vec mi je strah zabrane jer ako je na 1 godinu onda nemogu do decka joji inace zivi u Becu...hvala svima :)

sivkić
17.08.2012., 18:06
Zabrane su od 3 mjesca do 1 godine.
Nije da neće nego ne mogu.Do 3 mjeseca i gotovo.

dreamers
17.08.2012., 18:38
Znaci ovisi koliko prkoracis, ja bi za 2 tjedna mogla dobit samo 3 mjeseca zabranu?!to bi mi bilo idealno...ako mi daju na 1 godinu onda sam u banani...Obzirom da ulazimo u EU iduce godine, to ne znaci da cemo moci odmah ostati duze od 3 mjeseca :confused:, jel tako?!

sivkić
17.08.2012., 19:08
Ne,ovisi o sucu i okolnostima.
Moći ćeš ostat koliko želiš,koristit ćeš osobnu i nitko te ne smije pitat kuda ideš,koliko ostaješ i koliko novaca imaš kao što to ni sada eu državljana ne smiju pitat na schengenskoj granici.
To što će ostat schengenska granica ne umanjuje tvoja prava građanke eu-e.I btw postojat će samo jedna kontrola slovenske i hrvatske granične policije u većini slučajeva u sloveniji zbog bolje izgrađenosti i opremljenosti graničnih prijelaza.

Joca Rotardam
17.08.2012., 20:03
Znaci od 01.07.2013. Ukolko se nesto drasticno ne dogodi, svezi nekih neispunjenja dogovora i blokada. Moci ce se boraviti u EU bez ogranicenja, morati ce se prijaviti na policiji/opcini ukoliko se boravi duze od 3 mjeseca. Nesto kao prijava boravka kod nas za recimo Dalmatince u Zagrebu i sl. To je sto se tice boravka. Sto se tice rada, to svaka drzava za sebe regulira. Najvjerovatnije sve drzave koje vec imaju dosta nasih i drzave iz susjedstva (Njem, Aus, Ita, Slo i sl) i dalje ce zahtijevati radne dozvole (sa olaksanim kvotama), a samo vadjenje istih ce biti znatno olaksano/ubrzano (pogotovo za high income tech. zanimanja).

Schengen ce i dalje postojati, ali samo kao provjera identiteta. Najvjerovatnije ce ostati do daljnjega ne zbog nas vec zbog nasih istocnih susjeda, Znaci nekakava buffer zona. Zato sto istocnije nema tvrde granice (osim GRE) valjda do kine.


Onoj malo prije, ako ostanes kako si planirala, fino ti i decko do austrije fino u auto i sa njima autom preko SLO i HR granice pogotovo vikendom. To su ti najvece sanse da te na skuzi i i ako te skuze mozes se fino na nasem raspravljati/moljakati i sl. Imas dobre sanse da ti ne opletu kaznu, a ako i opale zabranu najcesce ti lupe 3 mjeseca par sto eura i vidimo se iza nove godine (tzv ubrzani prekrsajni postupak) . Ne ici avionom iz Njemacke ili Svice. Tu ti lupaju po defaultu 3g bez pardona.

dreamers
17.08.2012., 20:40
fala :) Da li zabrana ulaska prestaje vrijediti od 01.07.2013 kada udjemo u EU ili ce me slovenci provjeravati obzirom da ste spomenuli samo jednu granicu i to slovensku nakon ulaska u EU?!

sivkić
18.08.2012., 06:47
Automatski se brišeš iz SIS-a i zabrane nema osim ako zabranu dobiješ u Austriji onda nema u Austriju bez obzira na članstvo u EU.Imaju pravo provjere i kontrole.

emiraga
18.08.2012., 22:54
Pozdrav svima,

Iz Bosne i Hercegovine sam, tu živim, musliman. Rođen sam u Zagrebu prije 24 godine, da li imam pravo na državljanstvo Republike Hrvatske ? Koja je procedura?
Ako sam pogrijesio podforum, izvinjavam se :)
:)

sivkić
19.08.2012., 09:58
Imaš.
http://www.mup.hr/39.aspx#_ZAHTJEV_ZA_STJECANJE_HRVATSKOG%20DRŽA

voditeljica1
19.08.2012., 19:29
Nakon koliko vremena se može zatražiti HR državljanstvo za dijete koje je posvojeno i dovedeno u HR.

sivkić
19.08.2012., 19:49
Vidi post iznad (link), najbolje znaš situaciju.

dreamers
20.08.2012., 20:27
Dva pitanja: ako se izadje iz Hr preko Italije osobnom dobije se karton...ako se taj karton izgubi prije povratka koje su posljedice?! Isto tako me zanima ako se napravi nova putovnica, da li je moguce da na granici prilikom izlaska iz Hr i ulaska u Schengen zonu i ne primjete da sam bila u Schengenu vec 2ipo mjeseca?!pokusavam na sve nacine ostati u Spanjolskoj duze od 90 dana a da mi ne naplate kaznu ili jos gore zabrane ulaz ....:confused:

sivkić
21.08.2012., 08:01
S kartonom možeš samo u Italiju ne i dalje.Oko 250 eura.Svašta je moguće i da kontroliraju i da ne kontroliraju i da otkriju ili ne.

lajadi
23.08.2012., 00:08
da li to znači ako imam zabranu od švicarske za cijeli šengen do 2014.godine da mi se to briše kad hrvatska udje 2013 u EU, a nepostaje odmah članicom šengen zone??

sivkić
23.08.2012., 00:22
Da.Jer ne mogu državljanu eu-a zabranit kretanje po eu.

lajadi
23.08.2012., 12:51
Da.Jer ne mogu državljanu eu-a zabranit kretanje po eu.

da, ali EU i šengen zona nije isti pojam, pa me to zbunjuje...

sivkić
23.08.2012., 18:30
Kao građanin EU-a imaš pravo nesmetanog kretanja po svim članicama EU-a bez obzira na schengensku granicu.To tvoje pravo je jače od shcengenskog prava.

lajadi
24.08.2012., 00:35
Kao građanin EU-a imaš pravo nesmetanog kretanja po svim članicama EU-a bez obzira na schengensku granicu.To tvoje pravo je jače od shcengenskog prava.

hvala na odgovoru...a zna li netko kako inače provjeriti tu SIS listu, da li moram u svoju ambasadu ici ili u švicarsku za bilo koji upit vezano za svoju zabranu?

sivkić
24.08.2012., 07:09
Tranutno imaš papir o tome a u SIS-u će se automatski brisat.Ukoliko se slučajno ne obriše tamo gdje te budu kontrolirali oni će obavit sve stvari da te se skine s liste.Nije SIS trgovina da ideš provjeravat stvari.Veleposlanstva nemaju veze s tim.

lajadi
24.08.2012., 08:34
Tranutno imaš papir o tome a u SIS-u će se automatski brisat.Ukoliko se slučajno ne obriše tamo gdje te budu kontrolirali oni će obavit sve stvari da te se skine s liste.Nije SIS trgovina da ideš provjeravat stvari.Veleposlanstva nemaju veze s tim.

razumijem, nego ne bih volio imati problema npr.na aerodromu na kontroli, pa da me vrate....svakako hvala puno na informacijama...:)

sivkić
24.08.2012., 09:11
...Obzirom da ulazimo u EU iduce godine, to ne znaci da cemo moci odmah ostati duze od 3 mjeseca :confused:, jel tako?!
Jedna dopuna za sve.Malo je duže ali tako mora biti.
"Pravo boravka duže od tri mjeseca"

1. Svi državljani Unije imaju pravo boravka na području druge države članice u razdoblju duljem od tri mjeseca ako:

a) obavljaju nesamostalnu djelatnost (radnici) ili obavljaju samostalnu djelatnost (samostalni djelatnici) u državi članici domaćinu; ili

b) imaju dovoljno sredstava za sebe i članove svoje obitelji kako ne bi bili na teret sustavu socijalne pomoći države članice domaćina tijekom svog boravka te imaju sveobuhvatno zdravstveno osiguranje u državi članici domaćinu; ili

c) su upisani u privatnu ili javnu ustanovu koju opunomoćuje ili financira država članica domaćin temeljem svog zakonodavstva ili upravne prakse, s glavnom svrhom školovanja, uključujući i strukovnu izobrazbu; te

imaju sveobuhvatno zdravstveno osiguranje u državi članici domaćinu i na temelju službene izjave ili na drugi jednakovrijedan način, mjerodavnim državnim tijelima jamče da imaju dovoljno sredstava za sebe i članove svoje obitelji kako tijekom svojeg boravka ne bi postali teret sustavu socijalne pomoći države članice domaćina; ili

d) su članovi obitelji u pratnji ili su se pridružuili državljaninu Unije, koji ispunjava uvjete iz točke (a), (b) ili (c) ovoga stavka,

2. Pravo boravka utvrđeno stavkom 1. ovoga članka primjenjuje se na članove obitelji koji nisu državljani države članice, a koji su u pratnji državljanina Unije ili mu se pridružuju u državi članici domaćinu, pod uvjetom da taj državljanin Unije ispunjava uvjete iz stavka 1. točke (a), (b) ili (c) ovoga članka.

3. U smislu stavka 1. točke (a) ovoga članka državljani Unije koji više nisu radnici ili samostalni djelatnici zadržavaju položaj radnika ili samostalnog djelatnika u sljedećim okolnostima:

(a) privremeno su nesposobni za rad uslijed bolesti ili nesreće;

(b) propisno su prijavljeni kao nezaposleni, postali su nezaposleni protivno svojoj volji nakon što su duže od godinu dana bili zaposleni te su prijavili da traže posao u nadležnom uredu za zapošljavanje;

(c) propisno su prijavljeni kao nezaposleni, postali su nezaposleni protivno svojoj volji nakon isteka ugovora o radu na određeno vrijeme kraće od godinu dana ili tijekom prvih dvanaest mjeseci te su prijavili da traže posao u nadležnom uredu za zapošljavanje. U ovom se slučaju radnik položaj zadržava najmanje šest mjeseci;

(d) uključuje se u strukovnu izobrazbu. Osim ako nisu protiv svoje volje nezaposleni, za zadržavanje položaja radnika izobrazba mora biti povezana s prethodnim zaposlenjem.

4. Odstupajući od stavka 1. točke (d) i stavka 2. ovoga članka samo bračni drug, registrirani partner iz članka 2. stavka 2. točke (b) ove Direktive te uzdržavana djeca imaju pravo boravka kao članovi obitelji državljanina Unije, koji ispunjava uvjete iz stavka 1. točke (c) ove Direktive. Članak 3. stavak 2. ove Direktive primjenjuje se na njihove uzdržavane izravne srodnike u uzlaznoj liniji te one njihovih bračnih ili registriranih partnera.

Članak 8.
Upravne formalnosti za državljane Unije

1. Ne dovodeći u pitanje članak 5. stavak 5. ove Direktive, ako je razdoblje boravka duže od tri mjeseca, država članica domaćin može od državljanina Unije zahtijevati da se prijavi kod nadležnih tijela.

2. Krajnji rok za prijavu ne smije iznositi manje od tri mjeseca od datuma dolaska. Potvrda o prijavi izdaje se odmah uz naznaku imena i adrese osobe koja se prijavljuje i datuma prijave. Tko ne udovolji ovom zahtjevu može biti kažnjen razmjernim i nediskriminirajućim sankcijama.

3. Kod izdavanja potvrde o prijavi, država članica smije zahtijevati samo:

- da državljani Unije na koje se odnosi članak 7. stavak 1. točka (a) ove Direktive predoče važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu, potvrdu poslodavca o zapošljavanju, potvrdu o radnom odnosu ili dokaz da su samostalni djelatnici,

- da državljani Unije na koje se odnosi članak 7. stavak 1. točka (b) ove Direktive predoče važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu te pruže dokaz da ispunjavaju navedene uvjete,

- da državljani Unije na koje se odnosi članak 7. stavak 1. točka (c) ove Direktive predoče važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu, pruže dokaz o upisu u akreditiranu ustanovu, o sveobuhvatnom zdravstvenom osiguranju te službenu izjavu ili jednakovrijedno sredstvo iz članka 7. stavka 1. točke (c) ove Direktive. Država članica ne može zahtijevati da izjava o sredstvima glasi na neki određeni iznos.

4. Država članica ne može zahtijevati određeni iznos koji smatra «dovoljnim sredstvima», već mora u obzir uzeti osobni položaj te osobe. U svakom slučaju, taj iznos ne može biti viši od granice ispod koje državljani države članice domaćina stječu pravo na socijalnu pomoć ili ako se to mjerilo ne primjenjuje, viši od najniže mirovine socijalnog osiguranja koji plaća država članica domaćin.

5. Za izdavanje potvrde o prijavi članovima obitelji državljanina Unije, koji su sami državljani Unije, države članice mogu zahtijevati predočenje sljedećih isprava:

a) važeće osobne iskaznice ili putovnice;

b) isprave kojom se potvrđuje postojanje obiteljske veze ili registrirane zajednice;

c) po potrebi, potvrde o prijavi državljanina Unije, u čijoj su pratnji ili mu se pridružuju;

d) u slučajevima iz članka 2. stavka 2. točke (c) i (d) ove Direktive, dokaz da su navedeni uvjeti ispunjeni;

e) u slučajevima iz članka 3. stavka 2. točke (a) ove Direktive, ispravu koje je izdalo nadležno tijelo u državi podrijetla ili državi odakle dolaze, kojim se službeno potvrđuje da su uzdržavani članovi obitelji ili članovi kućanstva državljanina Unije ili dokaz o postojanju ozbiljnih zdravstvenih razloga koji strogo nalažu da ih državljanin Unije osobno njeguje;

f) u slučajevima iz članka 3. stavka 2. točke (b) ove Direktive dokaz o postojanju trajne veze s državljaninom Unije.

goran79
25.08.2012., 14:54
ovako prijatelj mi isao vadit novu putovnicu,i kazu mu stop ti si 1994 ispisan iz drzavljanstva?? moras dokazat ponovo da si tu rodjen,ok nema problema,ali kako je to moguce? kako je moguce da 2002god produzi putovnicu a sad da tek prave problem? znaci 18god nije hrvatski drzavljanin a dali mu hrv putovnicu 2002god? i jos jedno pitanje koliko ce sad to trajat da dobije opet domovnicu? sve sta je predo 91 god sad mora opet.hvala

tamky
26.08.2012., 00:38
Zanima me kako mogu dobiti americko drzavljanstvo s tim da mi otac tamo zivi,radi ima americko drzavljanstvo vec deset godina? HVALA unaprjed

PowerLock
26.08.2012., 03:50
da, ali EU i šengen zona nije isti pojam, pa me to zbunjuje...

Pokušaj to sagledati na ovaj način: Sva tvoja prava kao građanina zemlje članice EU-a proizilaze iz EU članstva.

Schengen s tobom nema veza - Schengen je samo poseban protokol o kontroli granice sklopljen između nekih država.

Da li će tebe na nekoj granici kontrolirati po schegenskom protokolu ili nacionalnom protokolu zemlje u koju putuješ, ili te neće uopće kontrolirati - tebe se zapravo ne tiče.

Ti imaš pravo putovati u zemlje članice EU-a i točka. Sve drugo zaboravi.

pinkis
27.08.2012., 11:24
poznato je da neki ljudi imaju dvojno bih i hr drzavljanstvo; kada se zele jednog odreci lako to ucine (i pritom plate 1200 kn papira).

sestra i ja smo cudan slucaj. prvo, svi smo rodjeni u hrvatskoj, samo je tata u bosni rodjen i zivio 2 godine. njemu, kao takvom, pise u rodnom listu i narodnost i drzavljanstvo RH. nasa braca, koji su rodjeni poslije 1991. isto tako cu cisti hrvati :D dok smo ja i sestra nekako ispale bosanke :D, naime, rodjene smo za vrijeme juge i upisali su nam drzavljanstvo prema ocevom mjestu rodjena (???) = BiH.
sad, vojska rh joj uvjetuje da se rijesi tog bih drzavljanstva - koje ona niti nema, jer nikad nije upisana u bosnu u maticne knjige niti ima ikakvih dokumenata bosanskih. niti je ikad bila u bosni :rofl: osim u prvom gradicu uz granicu po cigarete.

kako se odreci neceg cega nemas? trenutno joj u rodnom listu stoji samo zabiljezba da je stekla i hrvatsko drzavljanstvo. kako ih natjerati da izbrisu bih iz one gornje, i najvaznije, rubrike???

ima papir tj. potvrdu iz bosne da je uvidom u maticnu knjigu ustanovljeno da nije upisana kod njih.

Igračka
27.08.2012., 11:42
poznato je da neki ljudi imaju dvojno bih i hr drzavljanstvo; kada se zele jednog odreci lako to ucine (i pritom plate 1200 kn papira).

sestra i ja smo cudan slucaj. prvo, svi smo rodjeni u hrvatskoj, samo je tata u bosni rodjen i zivio 2 godine. njemu, kao takvom, pise u rodnom listu i narodnost i drzavljanstvo RH. nasa braca, koji su rodjeni poslije 1991. isto tako cu cisti hrvati :D dok smo ja i sestra nekako ispale bosanke :D, naime, rodjene smo za vrijeme juge i upisali su nam drzavljanstvo prema ocevom mjestu rodjena (???) = BiH.
sad, vojska rh joj uvjetuje da se rijesi tog bih drzavljanstva - koje ona niti nema, jer nikad nije upisana u bosnu u maticne knjige niti ima ikakvih dokumenata bosanskih. niti je ikad bila u bosni :rofl: osim u prvom gradicu uz granicu po cigarete.

kako se odreci neceg cega nemas? trenutno joj u rodnom listu stoji samo zabiljezba da je stekla i hrvatsko drzavljanstvo. kako ih natjerati da izbrisu bih iz one gornje, i najvaznije, rubrike???

ima papir tj. potvrdu iz bosne da je uvidom u maticnu knjigu ustanovljeno da nije upisana kod njih.

posto ja imam izmedju ostalih i drzavljanstvo republike bosne i hercegovine kuzim se malo.
nema veze sta nemate niakvih papira niti sta niste upisane, vas dvije ste stekle porijeklom preko oca drzavljanstvo socijalisticke republike bosne i hercegovine, i samim time i drzavljanstvo samostalne drzave bosne i hercegovine
ae, u jugoslaviji se imalo 2 drzavljanstva, republicko i glavno jugoslovensko :lol::lol:
i btw. u jugoslaviji je dijete imalo ono drzavljanstvo koje je imao i otac.
tvojoj sestri ne preostaje nista drugo nego da se naknadno upise u maticne knjige, zatrazi uvjerenje o drzavljanstvu i rodni list.preda za osobnu i putovnicu, i odmah zatrazi ispis iz drzavljanstva :)

sivkić
28.08.2012., 07:48
..dok smo ja i sestra nekako ispale bosanke :D, naime, rodjene smo za vrijeme juge i upisali su nam drzavljanstvo prema ocevom mjestu rodjena (???) = BiH.
I tamo ste upisane i u knjige rođenih jer su takvi propisi u to vrijeme vrijedili.To prppisi o upisu u knjige rođenih su se mjenjali svakih 10-tak godina,malo po mjestu rođenja osobe malo po mjestu rođenja oca.

goran79
28.08.2012., 10:38
ovako prijatelj mi isao vadit novu putovnicu,i kazu mu stop ti si 1994 ispisan iz drzavljanstva?? moras dokazat ponovo da si tu rodjen,ok nema problema,ali kako je to moguce? kako je moguce da 2002god produzi putovnicu a sad da tek prave problem? znaci 18god nije hrvatski drzavljanin a dali mu hrv putovnicu 2002god? i jos jedno pitanje koliko ce sad to trajat da dobije opet domovnicu? sve sta je predo 91 god sad mora opet.hvala

ako moze SIVKIC ovo objasnit,puno hvala

prolazničar
28.08.2012., 17:15
Neki dan sam proveo noć u policiji, osumnjičen sam za tešku krađu. Rečeno mi je da će se prijava, poziv sa sud, ili što već, provesti redovnim putem, tj da kroz mjesec-dva mogu očekivati u pošti poziv za sud ili štogod.

Mogu li trenutno na aerodromu imati problema? Letim za španjolsku.

drot13
28.08.2012., 19:33
Ako stanuješ na adresi na kojoj si prijavljen i uredno preuzimaš sudsku poštu, nećeš imati nikakvih problema.:top:


P.S.: Ako i ne stanuješ, ali imaš nekoga tko ti čuva/podiže/što-već poštu, isto je sve OK.:top:

sivkić
29.08.2012., 07:57
ako moze SIVKIC ovo objasnit,puno hvala
Bez uvida koje i kakve dokumente je predao nema pravog odgovra.Možda je greškom i dobio državljanstvo,možda mu je nedostajao koji dokumnet pa su mu ipak dali,možda su 2002 izradili putovnicu samo na osnovu stare bez gledanja u ostale dokumente.Možda ga je netko greškom ispisao?Mora sam otići tamo i vidjet što mu nedostaje i to prikupit.

lajadi
29.08.2012., 21:06
Pokušaj to sagledati na ovaj način: Sva tvoja prava kao građanina zemlje članice EU-a proizilaze iz EU članstva.

Schengen s tobom nema veza - Schengen je samo poseban protokol o kontroli granice sklopljen između nekih država.

Da li će tebe na nekoj granici kontrolirati po schegenskom protokolu ili nacionalnom protokolu zemlje u koju putuješ, ili te neće uopće kontrolirati - tebe se zapravo ne tiče.

Ti imaš pravo putovati u zemlje članice EU-a i točka. Sve drugo zaboravi.


Znači po svemu sudeći imam puno pravo putovati u EU zemlje od 1.7.2013.god, nemogu mi pravit nikakve probleme na kontroli ako bi me kontrolirali??? ;))

goran79
29.08.2012., 21:32
Bez uvida koje i kakve dokumente je predao nema pravog odgovra.Možda je greškom i dobio državljanstvo,možda mu je nedostajao koji dokumnet pa su mu ipak dali,možda su 2002 izradili putovnicu samo na osnovu stare bez gledanja u ostale dokumente.Možda ga je netko greškom ispisao?Mora sam otići tamo i vidjet što mu nedostaje i to prikupit.

ako ga je netko greskom ispisao onda ce drzava morat i to dobro platit

sivkić
30.08.2012., 07:01
Znači po svemu sudeći imam puno pravo putovati u EU zemlje od 1.7.2013.god, nemogu mi pravit nikakve probleme na kontroli ako bi me kontrolirali??? ;))
Imaš pravo putovat a probleme možeš imat ukoliko automatizmom ne budeš obrisan iz SIS-a.Postoji zacrtana procedura kod takvih slučajeva.

ako ga je netko greskom ispisao onda ce drzava morat i to dobro platit
Najvjerovatnije :lol:, isprika i nova putovnica i gotovo.

goran79
30.08.2012., 08:02
1992 god dobio 1993 izbrisan,a 2002god dobio putovnicu bez problema a sad mu nedaju i nitko nista nezna,znaci formalno 2002 nije bio hr drzavljan a dobio putovnicu.ovdje neko ne radi svoj poso dobro.javim kad se zavrzlama rijesi

sivkić
30.08.2012., 08:23
Greška jer je:
-92 dobio a nije trebao
-93 oduzeli a nisu trebali
-02 dobio a nije trebao

Ne može biti da nitko ništa ne zna.Zna se tko je dao a možda nije trebao kao i to tko ga je i zašto izbrisao te tko mu je dao 02 a nije trebao.Također se zna tko mu sada ne da i zašto.Evidencija postoji i papirna i kompjuterska.Sam će sve riješit ako dođe tu i ima volje.

lajadi
30.08.2012., 12:51
Imaš pravo putovat a probleme možeš imat ukoliko automatizmom ne budeš obrisan iz SIS-a.Postoji zacrtana procedura kod takvih slučajeva.


Najvjerovatnije :lol:, isprika i nova putovnica i gotovo.

ooooo komplikacija ;))) a kako znati da li sam izbrisan iz SIS-a???

sivkić
31.08.2012., 05:23
Kad i ako te kontroliraju onda ćeš i saznat.

Bojan 91
27.09.2012., 04:19
Imam jedno pitanje,da li ja mogu dobiti Hrvatske papire preko mog dede (tatinog oca)on je Hrvatski drzavljanin,moj otac nema Hrvatske papire niti je rodjen u Hrvatskoj,deda i stric (stric mi je rodjen u Splitu) mi zive u Splitu pa bi hteo i ja da se preselim i da zivim tamo....Inace sam drzavljanin Srbije..
Hvala!

passport
30.09.2012., 18:36
POZZZ
u njemackoj sam poceo raditi prije 2 mjeseca,,i sad cujem da nakon sest mjeseci vise ne smijem voziti po njemackoj sa HR vozackom,nego da moram vaditi njemacku,,,
zna li netko nesto vise o tome,,hvala

sivkić
01.10.2012., 06:31
Ako imaš papire za rad i boravak točno je, jednako kao i u našem zakonu (kod nas 1 g).Kazna je prije bila 500 dem-a.

goran79
01.10.2012., 14:30
Ako imaš papire za rad i boravak točno je, jednako kao i u našem zakonu (kod nas 1 g).Kazna je prije bila 500 dem-a.

a kad udjemo u EU dali isto moramo vaditi? vidim da poljaci madjari cesi... svi u njemackoj voze sa svojim tablicama,nevjerujem da su vadili njemacku dozvolu,jednog poznam vec 5 god ima svoje tablice

terminatorT101
01.10.2012., 18:44
pozdrav, prijateljica (bosanski državljanin) se udala u hrvatsku te je u procesu dobivanja hrvatskog državljanstva prije desetak dana je zakasnila produžiti boravišnu vizu te joj je kazna 1000 kn kaznu mora platiti do sredine desetog mjeseca.
zanima me može li se kako ta kazna da se ne plati pošto je za isti slučaj prošle godine nije platila ?

sivkić
02.10.2012., 09:08
a kad udjemo u EU dali isto moramo vaditi? vidim da poljaci madjari cesi... svi u njemackoj voze sa svojim tablicama,nevjerujem da su vadili njemacku dozvolu,jednog poznam vec 5 god ima svoje tablice
Mi smo stranci (trenutno) za eu jednako kao i njihovi kod nas.Po njihovim a i našem zakonu o strancima dijele se kategorije državljani eu i stranci.

pozdrav, prijateljica (bosanski državljanin) se udala u hrvatsku te je u procesu dobivanja hrvatskog državljanstva prije desetak dana je zakasnila produžiti boravišnu vizu te joj je kazna 1000 kn kaznu mora platiti do sredine desetog mjeseca.
zanima me može li se kako ta kazna da se ne plati pošto je za isti slučaj prošle godine nije platila ?
Jednako kao i prošle godine.Međutim pravno joj se kazna i od prošle godine može prisilno naplatit a pri odobrenju državljanstva postoji i ovo
"5. Da se iz njegova ponašanja može zaključiti da poštuje pravni poredak i običaje u Republici Hrvatskoj i da prihvaća hrvatsku kulturu."

Inkognito0
04.10.2012., 09:25
Zanima me kako mogu dobiti americko drzavljanstvo s tim da mi otac tamo zivi,radi ima americko drzavljanstvo vec deset godina? HVALA unaprjed

Ja bih dobro razmislio prije zahtjeva za SAD državljanstvo. Ne preporučujem ako nemaš trajne kulturalne veze s SAD-om. SAD državljanini moraju prijaviti zaradu svake godine i platiti porez ako zarade više od 92 000$ godišnje i ako su te pare zarađene van SAD-a. Moraju i prijavit sredstva u stranim bankama. Ali su šanse veoma male da te državno tužilastvo ganja oko toga.

1, Ako je tvoj otac bio državljanin kad si se rodio i ako je on živio u Americi najmanje 5 ili više godina prije tvog rođenja (2 godine poslije 14te) onda ste vi automatski državljanini ako ste rođeni poslije 14,11,1986. Ako ste rođeni prije tvoj otac je morao živiti u Americi najmanje 10 godina.

2, Ako ste sada ispod 18 godina jednostavno tvoj otac ti napravi papire za zelenu kartu i čim uđeš u SAD postaješ državljanin.

3, Ako ste stariji od 18 i niste ispunili uslove po broj 1 onda otac ti može poslati imigracionsku vizu. Ako ste samac onda je brže. Dođes u SAD kad dobiješ vizu i nakon 5 godina polažeš za državljanstvo.

Amelie M
08.10.2012., 17:34
Pozdrav,

Zanima me koja je procedura, te koji su uvjeti za dobivanje državljanstva RH u slučaju osobe starije od 70 godina, a koja je državljan BiH. U Hrvatskoj ima odraslo dijete koje već 20 godina ima hrvatsko državljanstvo, prebivalište i ostalo, te je trajno nastanjeno u Hrvatskoj.

Osoba ima malu mirovinu u BiH, ne može više živjeti sama, te razmatra mogućnost da dođe kod svog djeteta u RH. Da li može preko djeteta dobiti zdravstveno osiguranje i bez državljanstva ili je državljanstvo nužno? Također ostaje pitanje mirovine odnosno isplaćivanje iste u RH od strane BiH, ukoliko se preseli.

Uvjeti za državljanstvo na stranicama MUP-a ne pokrivaju ovu konkretnu situaciju.

Hvala unaprijed! :)

sivkić
08.10.2012., 19:32
čl 8 t.1,2 i 3 reguliraju njegovo moguće dobivanje državljanstva.Prije toga privremeni boravak pa stalni i onda zahtjev za državljanstvo.

darius12
10.10.2012., 21:37
Pozdrav svima,
Koliko dugo mogu boraviti u zemljama eu sa hrvatskom putovnicom?Da li jos uvek vazi 90 dana u 180 ili je sad to nesto drugacije i lakse?(konkretno mislim na kraljevinu spanjolsku)
Unapred Hvala!

sivkić
11.10.2012., 06:17
Isto.

Lollita Pop
11.10.2012., 16:23
Pozdrav!
Dečko mi je Australac i traži privremenu dozvolu boravka u RH, postoji li mogućnost da je dobije ako nije u svrhu rada ili zasnivanja obiteljske zajednice?

sivkić
11.10.2012., 16:34
Može mu se odobrit u druge svrhe osim onih koje su propisane zakonom najduže do 6 mjeseci.Koje su to svrhe i koji postotak je takvih odobrenja ne znam.Pokušaj u odjelu za strance MUP-a.

semra
12.10.2012., 13:20
Da li je neko u novije vrijeme polagao ispit za stalni boravak u HR(HR jezik i kultura), i kako izgleda?

malica
12.10.2012., 13:28
Da li je neko u novije vrijeme polagao ispit za stalni boravak u HR(HR jezik i kultura), i kako izgleda?

E bas i ja to trazim? Nasla sam na netu ovo http://www.mup.hr/UserDocsImages/Dokumenti/stranci/stranci_sadrzaj%20upitnika.pdf, ali bi voljela cuti iz prve ruke kako to otprilike izgleda, da li to ide u detalje, ili su pitanja generalna

Alopex
12.10.2012., 14:09
Članak 8.
Upravne formalnosti za državljane Unije

1. Ne dovodeći u pitanje članak 5. stavak 5. ove Direktive, ako je razdoblje boravka duže od tri mjeseca, država članica domaćin može od državljanina Unije zahtijevati da se prijavi kod nadležnih tijela.

2. Krajnji rok za prijavu ne smije iznositi manje od tri mjeseca od datuma dolaska. Potvrda o prijavi izdaje se odmah uz naznaku imena i adrese osobe koja se prijavljuje i datuma prijave. Tko ne udovolji ovom zahtjevu može biti kažnjen razmjernim i nediskriminirajućim sankcijama.

3. Kod izdavanja potvrde o prijavi, država članica smije zahtijevati samo:

- da državljani Unije na koje se odnosi članak 7. stavak 1. točka (a) ove Direktive predoče važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu, potvrdu poslodavca o zapošljavanju, potvrdu o radnom odnosu ili dokaz da su samostalni djelatnici,

- da državljani Unije na koje se odnosi članak 7. stavak 1. točka (b) ove Direktive predoče važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu te pruže dokaz da ispunjavaju navedene uvjete,

- da državljani Unije na koje se odnosi članak 7. stavak 1. točka (c) ove Direktive predoče važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu, pruže dokaz o upisu u akreditiranu ustanovu, o sveobuhvatnom zdravstvenom osiguranju te službenu izjavu ili jednakovrijedno sredstvo iz članka 7. stavka 1. točke (c) ove Direktive. Država članica ne može zahtijevati da izjava o sredstvima glasi na neki određeni iznos.

4. Država članica ne može zahtijevati određeni iznos koji smatra «dovoljnim sredstvima», već mora u obzir uzeti osobni položaj te osobe. U svakom slučaju, taj iznos ne može biti viši od granice ispod koje državljani države članice domaćina stječu pravo na socijalnu pomoć ili ako se to mjerilo ne primjenjuje, viši od najniže mirovine socijalnog osiguranja koji plaća država članica domaćin.


sivkić, može molim te pojašnjenje ovog dijela. državljani EU imat će obavezu prijaviti se na MUP-u u najviše tri mjeseca od dana dolaska. Kako će se ti mjeseci brojati? Kako MUP RH može kontrolirati nekoga tko uđe, ako ne postoji dan ulaska? ili jednostavno skočiš do SLO, IT ili HUN i opet ti kreće 3 mjeseca? ili kako?
također mi nije jasno sa zdravstvenim osiguranjem. do kada će se kod nas morati plaćati državni i skuplji HZZO za zdravstveno osiguranje? hoće li i tu biti promjena ili ne?

sivkić
12.10.2012., 15:14
Znači zadnji rok za prijavu je 3 mjeseca od dolaska.Utvrđuju se po pregledu putovnice i ostalim evidencijama koje MUP vodi.Kako da znam do kad će plaćat više.U ovoj državi se propisi mjenjaju tako brzo i često da stvarno treba pričekat dan kad će nas primit da se vidi što i kako.Tko zna što će do onda promjenit.

Inkognito0
20.10.2012., 16:03
Može li se izvaditi domovnica za dijete koje je rođeno u inozemstvu ako su roditelji vjenčani u drugoj državi? Na službenim stranicama piše da roditelji moraju biti u knjiži vjenčanih u HR da bi se prijavilo rođenje djeteta. Radi se o slučajevu da oba roditelja trajno žive u inozemstvu, oba roditelja imaju domovnice a nikad nisu živili u HR. Hvala.

sivkić
20.10.2012., 20:55
Nije bitno gdje su vjenčani bitno je da su državljani RH.

Inkognito0
20.10.2012., 22:00
Evo šta piše na stranici veleposlanstva, pogledaj te zadnji dio.


Prijava činjenice rođenja djeteta u državne matice Republike Hrvatske

Za prijavu djeteta u državne matice Republike Hrvatske nužno je popuniti obrazac „Prijava djeteta“ ( dostupan i u rubrici Obrasci) te priložiti:

dokaz o hrvatskom državljanstvu jednog od roditelja;
izvornik rodnog lista (Birth certificate) ne stariji od 6 mjeseci iz nadležnog matičnog ureda u SAD-u, ovjeren pečatom Apostille, s pripadajućim prijevodom na hrvatski jezik učinjenim od strane ovlaštenog prevodioca
identifkacijsku ispravu roditelja;
Za ovu konzularnu uslugu ne naplaćuje se konzularna pristojba, no potrebno je uplatiti 74,00 USD za izdavanje i dostavu domovnice i rodnog lista djeteta, prema tar. br. 74. st.2.t.3. i 79. Zakona o upravnim pristojbama.
Platežno sredstvo su isključivo osobni čekovi ili nalog za uplatu (money order).

VAŽNA NAPOMENA:
Dijete se ne može prijaviti u državne matice Republike Hrvatske ukoliko nije prethodno prijavljen brak roditelja u državnim maticama Republike Hrvatske, ako je dijete rođeno u braku.

sivkić
22.10.2012., 06:47
Može li se izvaditi domovnica za dijete koje je rođeno u inozemstvu ako su roditelji vjenčani u drugoj državi?
To je bilo pitanje i odgovor je da.
"U maticu vjenčanih upisuju se činjenice sklapanja braka koje su se dogodile u Republici Hrvatskoj i brakovi hrvatskih državljana sklopljeni u inozemstvu.
Brakovi sklopljeni u inozemstvu
Upisuju se na temelju izvatka iz državne matice vjenčanih inozemnog tijela izdanog u državi gdje je sklopljen brak. Upis se obavlja u matičnom uredu prema mjestu prebivališta osoba u Republici Hrvatskoj"
Pošto nemaju prebivalište u RH sa Ministarstvom uprave treba vidjet gdje će ih upisat i onda izvadit domovnicu.

pupetta.maresca
25.10.2012., 21:57
imam jedno pitanjce;
bila sam u MUPu ali sada gledam biljeske i nista vise ne kuzim, na netu su redom zastarjeli podaci, caki na njihovm stranicama :(
Muz mi je iz EU, austrijanac, i odluka je pala da smo do daljnjeg u Cro i shodno tome treba boravisnu i radnu vizu.
I koja je sada procedura:

- u ulasku u cro treba nekakav pecat (pitanje je; koji? za sta?)
nakon toga u roku dva dana moramo u MUP registrirati ga, no da li trebam jos neke dokumente?
po zabiljeskama/zvrljotinama trebam suglasnost vlasnika kuce (moje tetke gdje smo podstanari) ovjerenog kod javnog biljeznika + vlasnicki list (novi)+prijavu na adresu

za dobivanje vize treba:
zahtjeve/obrasce
novi vjencani list
izvod iz banke zbog dokazivanja da imamo sredstva za zivot
kopije nasih putovnica
fotka 20 kn biljega

i da li treba pismo namjere austrijskog poslodavca da ga namjerava zaposliti u podruznici u RH?


...jel sam kaj zaboravila?

sivkić
26.10.2012., 05:12
Ulazni pečat granične policije da se zna da je ušao u zemlju.I onda on i ti idete u MUP ili turističku prijavit ga (kratkotrajni boravak-ukoliko ga nema) za što je potrebna samo putovnica ili osobna.Kad riješite kratkotrajni boravak onda idete rješavat privremeni (do 1 god) u svrhu rada ili spajanja obitelji.

krompir1
29.10.2012., 18:47
Dobro vece!
zanima me koliko se ceka od privrremenog boravka do dobivanja stalnog boravka u RH?

sivkić
30.10.2012., 02:11
Nakon 5 godina neprekidnog privremenog boravka imaš pravo zatražit stalni.

krompir1
30.10.2012., 12:33
Nakon 5 godina neprekidnog privremenog boravka imaš pravo zatražit stalni.
hvala vam na brzo odgovoru.mozete li mi jos reci ko sve ima pravo zatraziti od HR privremeni boravak i da li je to nesto slicno kao zatraziti azil ?

sivkić
30.10.2012., 17:56
Privremeni boravak

Članak 47.

(1) Privremeni boravak odobrava se strancu koji namjerava boraviti ili boravi u Republici Hrvatskoj u svrhu:

1. spajanja obitelji,
2. srednjoškolskog obrazovanja i studiranja,
3. znanstvenog istraživanja,
4. humanitarnog razloga,
5. rada i
6. rada raspoređenog radnika.
(2) Privremeni boravak u svrhu rada iz stavka 1. točke 5. ovoga članka odobrava se kao dozvola za boravak i rad.
(3) Privremeni boravak u svrhu rada raspoređenog radnika može se odobriti državljaninu treće države ako ispunjava uvjete iz članka 54. i članka 86. stavka 1. ovoga Zakona.
(4) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, strancu se može odobriti privremeni boravak i u druge svrhe, najduže do 6 mjeseci u godini dana.
(5) Državljaninu države članice EEP-a vlasniku nekretnine u Republici Hrvatskoj može se odobriti privremeni boravak u druge svrhe do godine dana.
(6) Privremeni boravak može se odobriti i kao autonomni boravak u trajanju do godine dana sukladno članku 60. ovoga Zakona.

i sve do čl.77
http://www.zakon.hr/z/142/Zakon-o-strancima

Azil
Članak 4.
U Republici Hrvatskoj odobrit će se azil strancu koji se ne nalazi u zemlji svog državljanstva ili osobi bez državljanstva koja se nalazi izvan zemlje uobičajenog boravišta, a koja se zbog osnovanog straha od proganjanja zbog svoje rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog mišljenja ne može, ili se zbog tog straha ne želi staviti pod zaštitu te zemlje.
http://www.mup.hr/133.aspx

Nije baš slično.

Exoduss
05.11.2012., 10:52
...rodjen sam u BiH,stari i buraz mi imaju drzavljanstvo RH,i ja skoro isto mislim podnijeti zahtjev za domovnicu,kakve su mi sanse?Hocu li imati poteskoca jer sam punoljetan,u prilog mi ide sto vec poznajem kulturu,jezik i ostalo :)

Thx i pozz:ne zna:

Sanai
05.11.2012., 13:28
moze li mi netko pojasniti ta ogranicenja boravka u EU... ako sam dobro shvatila tokom jedne godine imamo pravo boraviti 6 mjeseci s time da se nakon 3 mjeseca moramo vratiti u hr na 3 mjeseca pa tek onda ponovno smijemo otici?? i da li se, ako to je tako, tih godinu dana racuna od datuma prvog ulaska pa do istog datuma slijedece godine ili kao kalendarska godina? hvala unaprijed

malica
05.11.2012., 15:33
imam jedno pitanjce;
bila sam u MUPu ali sada gledam biljeske i nista vise ne kuzim, na netu su redom zastarjeli podaci, caki na njihovm stranicama :(
Muz mi je iz EU, austrijanac, i odluka je pala da smo do daljnjeg u Cro i shodno tome treba boravisnu i radnu vizu.

ako ste ozenjeni ne treba mu radna dozvola, jer dobiva boravak temeljem spajanja obitelji u svrhu rada

Proxy1969
05.11.2012., 16:12
moze li mi netko pojasniti ta ogranicenja boravka u EU... ako sam dobro shvatila tokom jedne godine imamo pravo boraviti 6 mjeseci s time da se nakon 3 mjeseca moramo vratiti u hr na 3 mjeseca pa tek onda ponovno smijemo otici?? i da li se, ako to je tako, tih godinu dana racuna od datuma prvog ulaska pa do istog datuma slijedece godine ili kao kalendarska godina? hvala unaprijed


Članak 20 Konvencije o provedbi schengenskog sporazuma regulira boravak stranaca iz trećih zemalja (RH) kojima nije potrebna viza na rok od maksimalno 3 mjeseca u roku od 6 mjeseci od datuma prvog ulaska, dok odluka Europskog suda RS C- 241/05 „Bot“ kazuje da se o prvom ulasku govori ako državljanin treće zemlje prvi put ulazi na teritorij država članica (vremenski prvi ulazak) ili ulazi nakon isteka od 6 mjeseci nakon prvog vremenskog ulaska (prvi ulazak) odnosno odnosi se sa na svaki ponovni ulazak nakon isteka od 6 mjeseci nakon prvog ulaska.

Što pojednostavljeno kazuje da državljanin RH može bez vize ili boravišne dozvole boraviti na području EU (u okvirima na kojima se sprovodi schengenski sporazum) ući i boraviti do 90 dana tijekom godine s tim da se vrijeme računa sa svaki ulazak/izlazak kroz 12 mjeseci, a da se nakon 6 mjeseeci od prvog ulaska vrijeme provedeno u EU briše što u praksi znači da ako je osoba A ušla 1.6.2012 i u recimo SRNJ boravila 60 dana odnosno od 1.6.2012 godine do 1.8.2012 preostaje joj još mogućnost boravka od 30 dana (kroz kalendarskih 12 mjeseci od datuma prvog ulaska - ne poklapa se s godišnjim kalendarom!) u EU neovisno o broju ulazaka: 3x10 ili 2x15 ili 1x30 s tim da joj se period od prvih 60 dana između 1.6-1.8.2012 godine briše nakon 1.8.2013 ovo je po sadašnjem pravilniku ukoliko RH postane članicom EU 1.7.2013 primjenjivati će Načelo slobode kretanja unutar EU....

:kava:

Proxy1969
05.11.2012., 16:16
ako ste ozenjeni ne treba mu radna dozvola, jer dobiva boravak temeljem spajanja obitelji u svrhu rada

Ispunjavanje bračnih dužnosti ne smatra se radom,:D potrebno je kod zahtjeva za spajanjem obitelji staviti kvačicu i na rubriku: dozvola rada i sve OK...

Sanai
05.11.2012., 16:53
Članak 20 Konvencije o provedbi schengenskog sporazuma regulira boravak stranaca iz trećih zemalja (RH) kojima nije potrebna viza na rok od maksimalno 3 mjeseca u roku od 6 mjeseci od datuma prvog ulaska, dok odluka Europskog suda RS C- 241/05 „Bot“ kazuje da se o prvom ulasku govori ako državljanin treće zemlje prvi put ulazi na teritorij država članica (vremenski prvi ulazak) ili ulazi nakon isteka od 6 mjeseci nakon prvog vremenskog ulaska (prvi ulazak) odnosno odnosi se sa na svaki ponovni ulazak nakon isteka od 6 mjeseci nakon prvog ulaska.

Što pojednostavljeno kazuje da državljanin RH može bez vize ili boravišne dozvole boraviti na području EU (u okvirima na kojima se sprovodi schengenski sporazum) ući i boraviti do 90 dana tijekom godine s tim da se vrijeme računa sa svaki ulazak/izlazak kroz 12 mjeseci, a da se nakon 6 mjeseeci od prvog ulaska vrijeme provedeno u EU briše što u praksi znači da ako je osoba A ušla 1.6.2012 i u recimo SRNJ boravila 60 dana odnosno od 1.6.2012 godine do 1.8.2012 preostaje joj još mogućnost boravka od 30 dana (kroz kalendarskih 12 mjeseci od datuma prvog ulaska - ne poklapa se s godišnjim kalendarom!) u EU neovisno o broju ulazaka: 3x10 ili 2x15 ili 1x30 s tim da joj se period od prvih 60 dana između 1.6-1.8.2012 godine briše nakon 1.8.2013 ovo je po sadašnjem pravilniku ukoliko RH postane članicom EU 1.7.2013 primjenjivati će Načelo slobode kretanja unutar EU....

:kava:

hvala na odgovoru, iako mi malo zbunjujuce zvuci ovo "90 dana tijekom godine s tim da se vrijeme računa sa svaki ulazak/izlazak kroz 12 mjeseci, a da se nakon 6 mjeseeci od prvog ulaska vrijeme provedeno u EU briše"

ako sam dobro shvatila (a nisam sigurna da jesam :503:) nakon 6 mjeseci od dana kada si prvi puta usao u eu racunaju ti ponovno 3 mjeseca i tako stalno? znaci u godini dana mozes biti sve skupa 6 mjeseci :confused:

sorry na gnjavazi ali stvarno vise mi nista nije jasno, nigdje ne nalazim sve to normalno objasnjeno...

sivkić
07.11.2012., 05:32
ako je osoba A ušla 1.6.2012 i u recimo SRNJ boravila 60 dana odnosno od 1.6.2012 godine do 1.8.2012 preostaje joj još mogućnost boravka od 30 dana (kroz kalendarskih 12 mjeseci od datuma prvog ulaska - ne poklapa se s godišnjim kalendarom!) u EU neovisno o broju ulazaka: 3x10 ili 2x15 ili 1x30 s tim da joj se period od prvih 60 dana između 1.6-1.8.2012 godine briše nakon 1.8.2013
Može boravit još tih 3o dana u vremenu od 01.08-01.12.2012.

hvala na odgovoru, iako mi malo zbunjujuce zvuci ovo "90 dana tijekom godine s tim da se vrijeme računa sa svaki ulazak/izlazak kroz 12 mjeseci, a da se nakon 6 mjeseeci od prvog ulaska vrijeme provedeno u EU briše"

ako sam dobro shvatila (a nisam sigurna da jesam :503:) nakon 6 mjeseci od dana kada si prvi puta usao u eu racunaju ti ponovno 3 mjeseca i tako stalno? znaci u godini dana mozes biti sve skupa 6 mjeseci :confused:

90 dana boravka u roku od 6 mjececi računajući od datuma prvog ulaska. a ne godine dana.A ostalo si dobro shvatila, ukupan boravak 6 mjececi u toku godine dana gledajući taj period od datuma prvog ulaska.

goran79
07.11.2012., 11:46
prijatelj mi jos nije dobio ili vratio drzavljanstvo koje je dobio 1991 a izbrisan 93 a da to nije ni znao,sazno tek 2012,veli on pa ja sam rodjen tu zivim stalno tu,a oni kazu pa rodjenje nije uvjet za hrv drzavljanstvo!! halooo!! cijeli zivot prijavljen u hrv,morat ce izgleda zvat novinare i televiziju,koliko citam hrv drzavljanstvo se nikom nemoze oduzet.dali sam u pravu? gdje je najblje da se jos obrati?

Proxy1969
08.11.2012., 21:15
prijatelj mi jos nije dobio ili vratio drzavljanstvo koje je dobio 1991- očito ga je dobio zato što je bio rođen onih godina kad je vrijedilo načelo dobivanja državljanstva unutar SFRJ mjestom rođenja- a izbrisan 93 - nije konzumirao državljanstvo, a niti je očito bio nazočan u RH po bilo kojoj osnovi- a da to nije ni znao,sazno tek 2012 - nije ni mogao znati kad nije živio u RH, osobno me zanima kako je za to saznao 2012- ,veli on pa ja sam rodjen tu zivim stalno tu ]- ako živi od 1991 do 2012 mora imati neki status, zar ne i po bilo kojoj osnovi već bi trebao steći RH državljanstvo-[/COLOR] ,a oni kazu pa rodjenje nije uvjet za hrv drzavljanstvo!! halooo!! cijeli zivot prijavljen u hrv,morat ce izgleda zvat novinare i televiziju,koliko citam hrv drzavljanstvo se nikom nemoze oduzet.dali sam u pravu? gdje je najblje da se jos obrati?

Ja to ovako vidim :mig:

lore
13.11.2012., 16:15
Jesu li ista pitanja u upitniku za stjecanje stalnog boravaka i državljanstva?

sivkić
15.11.2012., 06:06
http://www.mup.hr/UserDocsImages/Dokumenti/stranci/stranci_sadrzaj%20upitnika.pdf

beogradjanka
15.11.2012., 11:27
Imam jedno pitanje koje je možda glupo, ali muči me već dugo. Šta da navedem kao svrhu boravka pri podnošenju zahteva za privremeni boravak, ako u RH dolazim zbog dečka? Sve o tome sam čitala već sto puta, ali mi ne vredi kad ne znam da tumačim te njihove spise (a ne znaju ni u konzulatu, grrr)

sivkić
15.11.2012., 11:49
Spisi su jako dobro napisani i razumljivi.Jedina greda je što ne postoji razlog boravak kod dečka.Što god da napišeš moraš ispunit određene uvjete da bi ti odobrili privremeni boravak.
Vanbračna zajednica možda.

Normalno da oni tamo ne znaju kad ne znaju ni da su živi ali znaju uredno podignut plaćurinu.

naopaka-bajka
23.11.2012., 12:24
hej ako mi netko možda zna pomoći, imam jedno pitanje u vezi vize.

Naime prošle godine sam bila na studentskoj razmjeni jedan semestar u Poljskoj, i rečeno mi je bilo da nakon isteka vize mogu ostati još 3 mjeseca.

Sada idem na razmjenu na 6 mjeseci u Španjolsku, i rekli su mi da se moram vratiti točno na dan isteka vize, tj tih 180 dana. Pa mi sada nije jasno, ja sam isto mislila da mogu ostati još 3 mjeseca nakon isteka vize.

???? :rolleyes: :confused:

sivkić
23.11.2012., 12:27
Možeš boravit točno onoliko koliko ti piše u vizi i ni dana dulje.Pošto je boravak duži od 3 mjeseca zato i dobivaš vizu.

naopaka-bajka
23.11.2012., 12:57
ok thnx :)

samo mi nije jasno, s obzirom da su to europska pravila, a ne od zemlje do zemlje, u poljskoj amabsadi za prošlu godinu su mi rekli da mogu ostati 3 mjeseca nakon isteka vize. :/

sivkić
23.11.2012., 13:11
Ne znam koliko je trajao semestar.

naopaka-bajka
23.11.2012., 16:46
pa to za Poljsku sam imala vizu od 1.2.do 6.6.

sivkić
24.11.2012., 00:10
Bila si na privremenom boravku radi studiranja koji može trajat do 1 godine.U pravilu se izdaje onoliko dugo koliko traje školovanje ali se zahtjevom može produžit.

nenad-fr
24.11.2012., 00:19
Po pravilu trebas izaci posle isteka vize ali se mozes istog dana vratiti na jos 90 dana.
Posle ulaska Hrvatske u EU, skidaju se ogranicenja za boravak i studije ali ostaju za rad.

sivkić
24.11.2012., 00:38
Baš me zanima koji idiot je izmislio datumsko trajanje vize/odobrenja boravka kad se datuma ne treba pridržavat.:ne zna:

nenad-fr
24.11.2012., 09:16
A ko kaze da ne treba?
Fora je u tome da drzavljani Hrvatske imaju pravo da posle istake vize koja se odobrava za odredjenu svrhu, borave u EU kao turisti jos 3 meseca...ovo pouzdano znam jer imam puno prijatelja sa HR pasosima (putovnicama) u FR i CH i znam da to funkcionise,

sivkić
25.11.2012., 01:25
Ti u svojem postu iznad.

nenad-fr
25.11.2012., 20:45
Viza se izdaje sa nekom svrhom koja nije turizam jer za to nije potrebna viza.
Vaznost vize je onolika kolika je i svrha iste (npr. trajanje kursa jezika) i to treba da se ispostuje.
Ja sam samo rekao da nije zabranjeno da se posle te vize ostane turisticki jos 90 dana koliko bezvizni rezim dozvoljava.

sivkić
26.11.2012., 09:34
Od kad ne postoje vize u svrhu turizma?Normalno zavisi za koju državu.
Konzumiraš pravo kratkotrajnog boravka (do 90 dana) koji može prijeći u privremeni a ne obratno.

bast123
26.11.2012., 11:26
Citam i citam, i znam da je ovo pitanje vec sto puta bilo, al ja i dalje ne kuzim :503::confused::confused: Dakle prvi zig u putovnici mi je upisan 10.6., bila u Parizu oko 3 tjedna. I sad sam kod dragog u Njemackoj oko 2 mjeseca. E sad ono kaj me zbunjuje jako. Da li se tih 90 dana broji od 10.6. ili kak? Ako da, znaci da bi mi uskoro trebalo istec i tih 90 dana kolko mogu bit, i tih 180 dana. I kaj onda? Jel se mogu vratit u Hrvatsku, pa onda nazad za Njemacku ili moram cekat? I ako da, kolko moram cekat? Help meeee :confused::confused::confused:

nenad-fr
26.11.2012., 23:17
Od kad ne postoje vize u svrhu turizma?Normalno zavisi za koju državu.
Konzumiraš pravo kratkotrajnog boravka (do 90 dana) koji može prijeći u privremeni a ne obratno.
Postoje ali sam mislio konkretno na HR i druge zemlje na tzv. beloj sengen listi.
Znaci ako gladamo da bude po zakonu, onda po isteku vize treba napustiti sengen pa posle ponovo uci na 90 dana.

@bast123

Od prvog ulaska pa narednih 180 dana se broji koliko smes da ostanes i broj dana u tih 180 nesme preci 90.

sivkić
28.11.2012., 08:01
Boravak je uvijek boravak.Sa vizom ili bez, sa odobrenjem ili bez odobrenja ovisno za što je potrebno i na koliki rok se dozvoljava.
Možeš boravit 90/180 (sa ili bez vize) ili u roku kojem je odobren borvak.

nadijica
28.11.2012., 15:12
Dragi forumaši,
našla sam se kod jedne zavrzlame, za koju trenutno nemam rješenje. Evo da malo razjasnim, strankinja sam ali u Hr već 4 godine, uskoro trebam predati za slijedeću petu godinu. Trenutno nisam zaposlena, ali moj suprug je (ne za stalno, već svako malo mu produžavaju ugovor), godinu prije u ovakvim slučajevima trebalo je samo prikazati određenu svotu na računu, koja potvrđuje da imamo osigurana sredstva, od ove godine,za dvočlanu obitelj treba 2.750 kuna plaću, ali vizu mi mogu odbriti tek toliko koliko traje radni odnos, što u našem slučaju nije dug, svega par mjeseci. Možda netko od vas ima ili imao/-la sličan problem ( u skorije vrijeme), pa zna kako to riješiti. Hvala na odgovorima :)

smolec
06.12.2012., 18:55
aha...jer ja poso mogu uvjek dobit tamo preko starog.....

cura mi je njemica ... ima 19 trudna je i zeli rodit u njemackoj radi prava djeteta-. naravno povest i mene.... ne radi ., ima rodbine tamo i sve .. kakve su meni sanse i sve to dal bi ja mogao dobit boravisnu i radnu dozvolu ... i kolko bi to vremenski trajalo.... molim vas pomoc.....

sivkić
07.12.2012., 07:10
Za početak se oženi pa traži dozvolu boravka.Sistem cura-dečko ne prolazi ni u jednoj državi za rješavanje statusa.Postoji (ne u svima) vanbračna zajednica koja zakonski mora trajat određeno vrijeme.

mish mali
11.12.2012., 10:51
da li je netko bio na provjeri poznavanja hrvatskog jezika ( poretka i kulture ) za odobrenje stalnog boravka?

Elektricni_Coban
11.12.2012., 13:49
Pozdrav, zanima me da li ce se odmah prilikom ulaska Hrvatske u EU ukinuti ogranicenje boravka u EU zoni (90 dana u 180 dana). Trazio sam po temi, ali nisam nasao pouzdan odgovor :).

Hvala!

Edit: Nasao sam neki odgovor na jednoj od prethodnih stranica. Ocito je odgovor "DA" :).

sasa90
11.12.2012., 22:56
Pozdrav.
Interesuje me za drzavljana BiH,ako je bio 3 mjeseca u Švicarskoj, i kada se vrati u BiH moze li traziti vizu za povratak, tj. moze li se ikako vratiti u Švicarsku prije isteka 3 mjeseca koja treba provesti u BiH? Hvala

sivkić
12.12.2012., 07:27
Pozdrav, zanima me da li ce se odmah prilikom ulaska Hrvatske u EU ukinuti ogranicenje boravka u EU zoni (90 dana u 180 dana). Trazio sam po temi, ali nisam nasao pouzdan odgovor :).

Hvala!

Edit: Nasao sam neki odgovor na jednoj od prethodnih stranica. Ocito je odgovor "DA" :).
Ali se nakon 3 mjeseca moraš prijavit.

Pozdrav.
Interesuje me za drzavljana BiH,ako je bio 3 mjeseca u Švicarskoj, i kada se vrati u BiH moze li traziti vizu za povratak, tj. moze li se ikako vratiti u Švicarsku prije isteka 3 mjeseca koja treba provesti u BiH? Hvala
Možeš ukoliko ti odobre vizu.

Martinez09
23.12.2012., 14:56
pozdrav trebam brz odgovor pa molim vas da mi pomognete ovako:
Drzavljanin sam Bosne i Hercegovine i putovao sam s BiH pasosom u Austriju odnosno preko Hrvatske i Slovenije i Slovenci su mi udarili ulazni pecat,u Austriji sam boravio oko 2 mj. i po povratku kuci na Slovenskoj granici mi nisu udarili izlazni pecat a ni na ostalim granicama ni na Hrvaskoj ni Bosanskoj,posto planiram ici opet bojim se da me nece zezat i teretiti da sam presao granicu ilegalno ili cak i kazniti.Da nije imao ko slican slucaj???il neko ima savjet neki da mi pomogne???hvala unaprijed ...

primrose hill
23.12.2012., 15:17
Otisla sam u Englesku 14 12 prosle godine, izasla iz zemlje sest mjeseci kasnije da bi se vratila deset dana kasnije. Nitko mi nije pravio nikakve probleme. Lupili bi mi pecat na aerodromu i cao djaci za sest mjeseci. Izasla sam opet pocetkom ovoga mjeseca i kada sam osamnaestoga pokusala opet uci u UK, vratili su me sa granice. Nisu me na srecu deportirali, samo su mi odbili ulazak u zemlju.
Pitanje je zna li netko kada cu i kako opet moci otici u Englesku.

sivkić
23.12.2012., 17:50
posto planiram ici opet bojim se da me nece zezat i teretiti da sam presao granicu ilegalno ili cak i kazniti.Da nije imao ko slican slucaj???il neko ima savjet neki da mi pomogne???hvala unaprijed ...
Traži ulazni pečat obavezno kad budeš ulazio u Hrvatsku.

PowerLock
06.01.2013., 22:01
Pitanje je zna li netko kada cu i kako opet moci otici u Englesku.

Teoretski mogla si ponovo pokušati odmah slijedeći dan. Da li su ti rekli razloge zašto su ti odbili ulazak?

U svakom slučaju nakon 1 srpnja ako HR tog dana uđe u EU više ti neće moći biti odbijen ulazak u GB.

Do tada imaš mogućnost ponovo pokušati na sreću, ili aplicirati za ulaznu vizu (koju imaš pravo zatražiti neovisno od toga što Hrvatima ta viza nije potrebna - za zemlje koje nisu pod viznim režimom viza se ne zove viza nego "Entry Clearance"). Ako dobiješ taj Entry Clearance ulaz u UK ti je de facto unaprijed zajamčen, ali moraš platiti takse koje su oko 100 funti.

pzulic
22.01.2013., 12:48
pozdrav, moj muž je u hrvatskoj stranac s privremenim boravkom na osnovu braka. prvi boravak je dobio 12.11.2007 i redovno ga produžuje svake godine. u 12mj je predao zahtjev za stalni boravak za koji se nadamo da će ubrzo biti odobren. Ono što mene zanima je uvjet za dobivanje hrvatskog državljanstva, jel još uvijek 5 godina ili su digli na 8??

sivkić
22.01.2013., 12:56
8 godina i ima odobren status stranca na stalnom boravku.

Torma
23.01.2013., 15:12
Ako je temelj boravka spajanje obitelji, i dalje je pet godina. Za sve ostale je osam od 1.1.2012.

mish mali
23.01.2013., 15:19
Ako je temelj boravka spajanje obitelji, i dalje je pet godina. Za sve ostale je osam od 1.1.2012.

Torma - može poveznica na čl. zakona koji to propisuje?

Torma
23.01.2013., 15:29
Torma - može poveznica na čl. zakona koji to propisuje?

Nazalost nemam sad vremena kopati, ali informacije su iz ureda za strance u Petrinjskoj od prije mjesec dana.
Iako osobno nismo zainteresirani za državljanstvo (a ni stalni boravak) objašnjeno nam je da je donesen novi zakon kojim od 1.1.2012. naturalizacija do državljanstva RH traje 8 godina, a iznimka je spajanje obitelji.
Zahtjev za državljanstvo se može podnijeti u tom slučaju odmah nakon odobrenja stalnog boravka (koje se može dobiti nakon 5 godina ako su zadovoljeni uvjeti).

Najbolje je nazvati voditeljicu odsjeka za državljanstvo (ili tajnicu), brojevi tel. su na stranicama PUZ.

pzulic
24.01.2013., 08:11
Nazalost nemam sad vremena kopati, ali informacije su iz ureda za strance u Petrinjskoj od prije mjesec dana.
Iako osobno nismo zainteresirani za državljanstvo (a ni stalni boravak) objašnjeno nam je da je donesen novi zakon kojim od 1.1.2012. naturalizacija do državljanstva RH traje 8 godina, a iznimka je spajanje obitelji.
Zahtjev za državljanstvo se može podnijeti u tom slučaju odmah nakon odobrenja stalnog boravka (koje se može dobiti nakon 5 godina ako su zadovoljeni uvjeti).

Najbolje je nazvati voditeljicu odsjeka za državljanstvo (ili tajnicu), brojevi tel. su na stranicama PUZ.

hvala puno na informaciji, ja sam čitala po internetu da je dignuto na 8 godina, ali nigdje nitko nije spomenuo da postoji izuzetak. hvala puno ste nam pomogli.

pzulic
24.01.2013., 08:19
e sad malo njuškam i našla sam izmjene zakona koje su stupile na snagu 1.1.2012 i nigdje se ne spominje taj izuzetak.

http://hidra.srce.hr/arhiva/263/78046/narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2011_11_130_2609.html

http://hidra.srce.hr/arhiva/263/78046/narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2011_11_130_2609.html stari zakon


Članak 8.

Prirođenjem može steći hrvatsko državljanstvo stranac koji je podnio zahtjev za primanje u hrvatsko državljanstvo ako udovoljava ovim pretpostavkama:

1. da je navršio 18 godina života te da mu nije oduzeta poslovna sposobnost;

2. da ima otpust iz stranog državljanstva ili da podnese dokaz da će otpust dobiti ako bude primljen u hrvatsko državljanstvo;

3. da je do podnošenja zahtjeva imao prijavljen boravak najmanje pet godina neprekidno na teritoriju Republike Hrvatske; (po novom 8)

4. da poznaje hrvatski jezik i latinično pismo;

5. Da se iz njegova ponašanja može zaključiti da poštuje pravni poredak i običaje u Republici Hrvatskoj i da prihvaća hrvatsku kulturu.

Smatrat će se da je udovoljeno pretpostavci iz točke 2. stavka 1. ovoga članka, ako je zahtjev podnijela osoba koja je bez državljanstva ili koja će ga prema zakonu zemlje čiji je državljanin izgubiti samim prirođenjem.

Ako strana država ne dopušta otpust ili za otpust postavlja pretpostavke kojima se ne može udovoljiti, dovoljna je izjava osobe koja je podnijela zahtjev da se pod pretpostavkom stjecanja hrvatskog državljanstva odriče stranog državljanstva.

--jedino ako taj izuzetak nije obuhvaćen ovim člankom

Članak 10.

Stranac koji je u braku s hrvatskim državljaninom i kojem je odobreno trajno nastanjenje na području Republike Hrvatske, može prirođenjem steći hrvatsko državljanstvo iako ne udovoljava pretpostavkama iz članks 8. stavka 1. točaka 1-4. ovoga zakona.

razmazena91
24.01.2013., 08:58
Bok ,
imam jedno pitanje u vezi prijatelja Hr drzavljanstva. Naime on vec 25 godina zivi i radi u Nizozemskog, nakon par god sta je dosao u zemlju se ozenio, te ima bivsu zenu Nizozemku i sina koji zive gore od rodenja(brak je trajao oko 6g), a posjeduje i nekretninu, nizozemsku vozacku i automobil NL tabli. Prije 5 godina cak su mu nudili i drzavljanstvo, sta je on odbio. Prije god. dana dobio je otkaz, a boravak na god dana nije odmah produzio. Sada se nalazi na birou rada u Nizozemskoj, ali boravak mu se stalno produzuje na 3 mjeseca. Pokrenuo je ove godine i zahtjev za papire(drzavljanstvo ili boravak 5 god). Najprije su mu rekli da ce morat u njihovu skolu, polagat ispit(ona pitanja o drzavi, vodstvu...), ali na kraju nije dobio ni tu mogucnost, vec mu je receno da priceka dok HR ne ude u EU. Sta to znaci? Je li moguce bilo kako dobiti boravak ili drzavljanstvo? Ukoliko je potrebno nasao bi opet gore posao(otkako je dobio otkaz ne radi, jer je i gore sad tesko nac posao, a i u HR ima neke prihode).

pzulic
24.01.2013., 08:59
e da još jedno pitanje

koliko otprilike traje procedura od dana podnošenja zahtjeva za dobivanje hr državljanstva do odobrenja, ima li neki zakonski rok u kojem to moraju riješiti, dali ozitivno dali negativno i iskustva iz prakse?

sivkić
24.01.2013., 09:00
Sorry jučer sam se žurio pa nisam gledao kako treba sve članove.
Po čl.10 mu mogu odobrit državljanstvo i ako ne ispunjava sve uvjete iz čl.8

Ovo ti je potrebno
http://www.mup.hr/39.aspx

Tu ti je cijeli zakon sa izmjenama
http://www.zakon.hr/z/446/Zakon-o-hrvatskom-državljanstvu

Vrijeme odobrenja ovisi od slučaja do slučaja.

pzulic
24.01.2013., 09:08
ok hvala. još jedno pitanje, dosadna sam.

vidim piše uvjerenje o nekažnjavanju - moj muž ima par kazni dobivenih ovdje - 1. zato jer nije predao zahtjev za produljene provremenog boravka 30 dana prije isteka 2. jer nije prijavio brata na tzv turističku vizu kad je ušao u rh,

dali će to stvarati neki problem?

i u svojoj državi je osuđen zbog jedne situacije na godinu dana uvjetno

sivkić
24.01.2013., 09:13
Uvjerenje o nekažnjavanju se traži na sudu i vrijedi samo za kaznena djela tj.da se protiv njega ne vodi kazneni postupak,nije pokrenuta istraga, nije donesena nepravomoćna presuda...
To su prekršaji iz zakona o strancima.Možda će gledat pri odobrenju stalnog boravka kojeg mogu ali i ne moraju dati.Kod zahtjeva za državljanstvo neće predstavljat problem.Svima se dogodi.:D

pzulic
24.01.2013., 09:19
Uvjerenje o nekažnjavanju se traži na sudu i vrijedi samo za kaznena djela tj.da se protiv njega ne vodi kazneni postupak,nije pokrenuta istraga, nije donesena nepravomoćna presuda...
To su prekršaji iz zakona o strancima.Možda će gledat pri odobrenju stalnog boravka kojeg mogu ali i ne moraju dati.Kod zahtjeva za državljanstvo neće predstavljat problem.Svima se dogodi.:D

u redu, hvala puno ste mi pomogli. sad kad je polovicom 12mj predavao zahtjev za stalni boravak nisu ga tražili nikakvu potvrdu o nekažnjavanju. prije 10dana nam je bio i policajac u provjeri tako da se nadam da će ubrzo biti odobren stalni boravak.

sivkić
24.01.2013., 09:23
To znači da mu državljanstvo neće dati nego će kao eu državljan moći boraviti tamo gdje i je.
Boravak već ima a duži će dobit kada za to nastupe razlozi a to je stalan posao.
Ako su zakoni slični ili isti (RH-NL) državljanstvo će moći dobit nakon određenih broja godina stalnog boravka.Tako je i u Italiji.

sivkić
24.01.2013., 09:29
Potvrda o nekažnjavanju ne treba za odobrenje stalogi boravka nego za državljanstvo i to it RH i države čiji je državljan.

razmazena91
25.01.2013., 08:16
To znači da mu državljanstvo neće dati nego će kao eu državljan moći boraviti tamo gdje i je.
Boravak već ima a duži će dobit kada za to nastupe razlozi a to je stalan posao.
Ako su zakoni slični ili isti (RH-NL) državljanstvo će moći dobit nakon određenih broja godina stalnog boravka.Tako je i u Italiji.

Znaci, za boravak duzi od 1god potreban je stalan posao (koji je i imao 25godina). Nakon boravka duzeg od 5god sta mu daju, moguce je tek da zatrazi drzavljanstvo? a na temelju bivse zene nizozemke i sina koji je konstantno gore nema nikakvo pravo?

sivkić
25.01.2013., 12:15
Bivša žena ne dolazi u obzir za boravk za spajanje obitelji a samo za sina ne znam.Uostalom on je tamo pa bi i trebao sve informacije i tražit u Nizozemskoj.Državljanstvo mu je nuđeno pa je odbio, tražio sam pa mu odbili.Neradnike ne želi ni jedna država.

skorpion1
26.01.2013., 19:22
dali netko zna o dvojnom drzavljanstvu za djecu do 18. god.

brak slovenskog državljanina i hrvatske državljanke, dijete ima slovensko državljanstvo po ocu, - dali može dobiti i hrvatsko državljanstvo po majci, odnosno - dvojno državljanstvo - slovensko-hrvatsko, dijete nije rođeno u hrvatskoj.

kome se obratiti?

hvala

sivkić
29.01.2013., 09:32
Ovdje je sve
http://www.mup.hr/main.aspx?id=39#_ZAHTJEV_ZA_STJECANJE_HRVATSKOG DRŽA

Torma
29.01.2013., 12:32
U toku godine unutar koje mu je odobren privremeni boravak, koliko dugo stranac smije izbivati iz RH?

U zakonu sam nasla samo da ne smije izbivati dulje od 30 dana neprekidno.

skorpion1
29.01.2013., 23:32
Ovdje je sve
http://www.mup.hr/main.aspx?id=39#_ZAHTJEV_ZA_STJECANJE_HRVATSKOG DRŽA


hvala :)

sivkić
31.01.2013., 08:32
U toku godine unutar koje mu je odobren privremeni boravak, koliko dugo stranac smije izbivati iz RH?

U zakonu sam nasla samo da ne smije izbivati dulje od 30 dana neprekidno.
5) Iznimno od stavka 1. točke 4. ovoga članka, strancu koji do 90 dana iz opravdanih razloga izbiva iz Republike Hrvatske, neće prestati privremeni boravak ukoliko o tome obavijesti nadležnu policijsku upravu, odnosno policijsku postaju, najkasnije 10 dana od dana povratka u Republiku Hrvatsku

Torma
31.01.2013., 10:25
Opet nisam sigurna da li zakon misli na 90 dana neprekidno ili 90 dana ukupnog izbivanja iz RH. :ne zna:

Nazalost, u MUPu nisu bili od prevelike pomoci- nazvala sam i pitala a gospodja mi kaze "30 dana". Ja joj ukazem na zakon koji kaze da se to odnosi na 30 dana neprekidnog izbivanja, a ona odgovara "Aha, onda ne znam." :zvrko:

Molim vas, ako ima netko s osobnim iskustvom da nam pomogne rascistiti o cemu se radi.

sivkić
31.01.2013., 16:56
Pravilnik isto ne kaže ništa.Najbolje ti je da kontaktiraš inspektora za nezakonite migracije jer je on direkto uključen u sve što se tiče stranaca,

Torma
31.01.2013., 17:00
Hvala ti, mislim da je to jedini nacin jer u Petrinjskoj na odjelu za strance nisu izgleda dovoljno upućeni.

dasivon
31.01.2013., 17:03
dali netko zna o dvojnom drzavljanstvu za djecu do 18. god.

brak slovenskog državljanina i hrvatske državljanke, dijete ima slovensko državljanstvo po ocu, - dali može dobiti i hrvatsko državljanstvo po majci, odnosno - dvojno državljanstvo - slovensko-hrvatsko, dijete nije rođeno u hrvatskoj.

kome se obratiti?

hvala

Može se dobiti sve dok je dete maloletno.Verovatno ambasabi RH u ljubljani.