PDA

View Full Version : Tikve, buče, bundeve


patientia
10.10.2008., 15:56
Imam dosta recepata za jela od tikava, buca, bundeva (nazalost, nemam u digitalnom obliku, ali pretipkat cu neke ako uhvatim vremena). Probala sam tikvu koja izgleda kao leteci tanjur, ok je, ali se jako tesko guli i ima malo korisnog materijala s obzirom na potreban trud. Tikva oblika kruske, dosta cesta u ducanima, isto se tesko guli, ali ima vise korisnog materijala. Velike buce od kojih se rade lampe za Helloween moji nikad nisu koristili za jelo (osim kostica) nego su njima hranili svinje. Baka je znala ispeci neku tikvu, samo prepolovljenu, bila je srednje velicine, bijele kore, ali ona to zove bundeva, a to nisam vidjala u ducanima. Vidjela sam jos neke male narancaste tikve naborane kore, jos ih nisam probala.

Koju tikvu da kupim, da je fina kad se ispece u pecnici i da se od nje moze napraviti fina (narancasta) juha? I bucnica.

bluebox
10.10.2008., 21:06
Bundeva za ispeći u pećnici i jesti samo tako :klopa: fina je, slatkasta :cerek:
:misli: mislim da se od toga radi i čušpajz, ima na placu ;)
http://i38.tinypic.com/illyxk.jpg

Velika tikvica za bučnicu :)
http://i34.tinypic.com/11hwbqp.jpg

patientia
10.10.2008., 21:50
E da, bas to, tu bundevu nikad nisam vidjela u ducanima. Plac mi je kompliciran jer ima prekratko radno vrijeme, ali pokusat cu navratiti :) Hvala :)

polly
13.10.2008., 16:05
Probala sam tikvu koja izgleda kao leteci tanjur, ok je, ali se jako tesko guli i ima malo korisnog materijala s obzirom na potreban trud.
patašon?
mlade ne treba guliti, ja ih znam samo prepoloviti ili narezati na debele šnite ako su malo veće, lagano pobrašniti i hitit na tavu
nikakvo nakuhavanje

Velike buce od kojih se rade lampe za Helloween moji nikad nisu koristili za jelo (osim kostica) nego su njima hranili svinje.
te se naribaju i koriste za čušpajze i za bučnicu

Baka je znala ispeci neku tikvu, samo prepolovljenu, bila je srednje velicine, bijele kore, ali ona to zove bundeva, a to nisam vidjala u ducanima.
narančastog mesa? lani ih se znalo naći u merkatoru i sparu
meni to ni fino ni najmanje :ne zna:

patientia
13.10.2008., 18:08
Da, narancastog mesa, gledala sam u Sparu, imaju neke te velicine, ali zelene, imaju i jos neke te velicine, ali cudne kore, nekako naborane i sivkaste.

gotovanka
14.10.2008., 09:38
neki dan sam bila na bundevijadi u vrbovskom u gorskom kotaru i zene tog kraja su se zaista potrudile i napravile svakakva jela i kolace od raznih bundeva....na zalost, nisam pokupila recepte al sljedece godine cu se potruditi. :)
inace, do sad sam kupovala svakakve bundeve al uvijek uz savijet prodavacice na placi koja bi rekla da je neka, npr. muskatna, za kolace (ja sam radila savijacu) ili neka druga za juhu....
u plodinama sam nasla nekakvu, napravila juhu i bila je za prste polizat...:klopa:

patientia
18.10.2008., 22:00
Kupila sam Butternut tikvu, onu koju sam nazvala kruskolikom u gornjem postu. Sudeci po latinskom nazivu na Wikipedii, to je muskatna tikva:
http://en.wikipedia.org/wiki/Butternut_squash

Stavila sam ju peci. Nalila sam malo vode u protvan i pokrila aluminijskom folijom. Nadam se da nece nista poci po zlu.

patientia
18.10.2008., 22:00
Kakva je tikva Princeva kruna? Ove godine sam ju prvi put vidjela, u Mercatoru i Sparu.

KavaSMlijekom
19.10.2008., 12:08
Cure, dajte neke recepte... ja nedavno jela neku mrak mrak juhu od bundeve/tikve, onak narančastu, odvalila sam skroz.

Ljelja
22.10.2008., 15:16
baš spremamo nekakvu bundevijadu za noć vještica, pa ću pripremati kolače od bundeve. trebati će mi novih recepata, pa da potaknem razmjenu, evo jednog isporobanog!

Brzi i jeftini keksi od bundeve

2 šalice šećera
1 šalica slatkog vrhnja
2 šalice kuhane i ohlađene, pasirane bundeve
1 žličica sode bikarbone
3 i pol šalice oštrog brašna
malo soli
začini po želji (cimet, kardamom, klinčić, vanilija)
1 žlica octa

Pjenasto izmješati prva tri sastojka. Dodati brašno i sodu bikarbonu, sol i začine. Na kraju lagano umiješati žlicu običnog octa. Stavljati žličnjake na papir za pečenje i peći na 200° otprilike 10-tak minuta. Ili dok lagano zasmedje.

U ovu smjesu mogu se dodavati po želji razni orasi i suho voće.

također, umjesto bundeve, može se koristiti sitno naribana tikva (bez sredine), ali onda je to već drukčiji keks.

Ivananumb
22.10.2008., 15:27
Ne jedem baš bundeve, samo pohovane. Jel bušite bundeve za Halloween???

Tursiops truncatus
28.10.2008., 08:30
Koju tikvu da kupim, da je fina kad se ispece u pecnici i da se od nje moze napraviti fina (narancasta) juha? I bucnica.

Mislim da je Hokaido bundeva najnarancastija i najsladja! Finaaaaaaa... :)... hm, al to nije ova sa slike.
Mi s njom radimo uglavnom juhe i variva.
Osim na placu vidjela sam da ih ima i u Intersparu, a u Bio&Bio gotovo sigurno (mozda je malo skuplja).
Ne znam kakva je za bucnicu. Za to smo uglavnom koristili one velike zute bundeve.

Patisone je moja mama takodjer znala staviti u bucnicu, ako nije bilo drugih, a mislim da smo ih i pohali.

Uglavnom, volim tikvice, buce i bundeve :D

patientia
28.10.2008., 23:11
Ona butternut tikva je bila fina, i za jesti samo pecenu, i u juhi i u popeccima (cak sam malo pecene tikve smiksala s vocem u smoothie).

Jucer sam kupila neku srednje veliku narancastu tikvu, u Sloveniji, pise "praznicne buce" i jos "premium buce jedilne". 3 kile za 5.80 eura.

Baki ove godine bundeve uopce nisu uspjele :(

patientia
29.10.2008., 18:51
Uh, ova tikva je bezukusna, juha koju sam napravila ima okus po luku i zacinima. Tikvu sam prvo ispekla. Mogla sam ju koristiti kao punilo u bilo kojem jelu :ne zna:

Nije se isplatila :(

Noemi
02.11.2008., 22:21
Ni meni nije bila dobra:(

Inace mi je prefino narezati na kockice bundevu, seitan, tofu i tempeh, zaliti maslinovim uljem i soja sosom i peci. Ili samo tempeh i bundeva,pa kasnije s rizicom:klopa:
sad sam gladna.:tuzni:

patientia
03.11.2008., 12:26
Ja se vratila butternut tikvama, opet sam radila juhu (ja to radim skroz jednostavno, zdinstam luk, dodam zacine, pecenu butternut tikvu i vodu i prokuham, izmiksam ako mi se da, ako ne jedem juhu s komadicima).

pic
27.09.2009., 12:23
e od te butternut tikve sam napravil sad juhu, fina je.
a praznicna, to mislis na ovu veliku koju ljudi mrcvare za vjestice?
koja je ova vrsta i kaj se sve radi najbolje od nje? http://img8.imageshack.us/img8/190/p9270121.jpg

patientia
27.09.2009., 12:27
Podsjeca na patisson, leteci tanjur:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pattypan_squash

Ljelja
27.09.2009., 18:06
ove zvjezdaste patišonke su mi noćna mora za čišćenje...fine su narezane na ploške ili kolutiće pa pohane. isto tako ih znam sitno ribati i stavljati u biskvite za kolače, kruhove i peciva. super su za takva tijesta, ne osjete se, a daju im svježinu. čak i vežu sastojke, pa je dobro u receptima za biskvite bez jaja.

malo krupnije naribane su okej za bundevaru, mada ne idealne. ali sasma dobre. čak se mogu profurati pod štrudlu od "jabuke". naribati malo keksiju i lješnjaka da poberu vodu, šećera i puniti kore za savijaču.

pic
28.09.2009., 19:03
stavljena komadici neke veelike buce, okus nije bas fin. dodan cimet i vanilija (po nekom receptu), nazalost niije pomoglo..

patientia
08.08.2010., 16:56
Mislim da je Hokaido bundeva najnarancastija i najsladja! Finaaaaaaa... :)... hm, al to nije ova sa slike.
Mi s njom radimo uglavnom juhe i variva.
Osim na placu vidjela sam da ih ima i u Intersparu, a u Bio&Bio gotovo sigurno (mozda je malo skuplja).


Jela sam ju po prvi put u ponedjeljak u VegeHopu i bila je jako fina. Onda sam ju vidjela u Mercatoru, pokusala kupiti, ali nisu imali broj za vaganje, pa se nije mogla kupiti iako je bila izlozena. Kila je preko 23 kn. Onda sam otisla u bio&bio, tak i tak su njihove tikve u Mercatoru i kupila po 21 kn za kilu. Sacuvala sam sjemenke i nadam se da ce baki uspjeti uzgojiti ih sljedece godine, i frendici cu dati pola.

blalla
08.08.2010., 17:31
Jela sam ju po prvi put u ponedjeljak u VegeHopu i bila je jako fina. Onda sam ju vidjela u Mercatoru, pokusala kupiti, ali nisu imali broj za vaganje, pa se nije mogla kupiti iako je bila izlozena. Kila je preko 23 kn. Onda sam otisla u bio&bio, tak i tak su njihove tikve u Mercatoru i kupila po 21 kn za kilu. Sacuvala sam sjemenke i nadam se da ce baki uspjeti uzgojiti ih sljedece godine, i frendici cu dati pola.

kod nas na tržnici kg hokaida po 5kn!!!nisu toliko popularne.
moja mama ih ima prve godine i muku muči s njima!!!

patientia
08.08.2010., 17:34
Blalla, gdje to? Mozda bi se cak isplatilo skoknuti do tamo...

blalla
08.08.2010., 18:14
Blalla, gdje to? Mozda bi se cak isplatilo skoknuti do tamo...

Pula:mig:

patientia
08.08.2010., 18:16
Thx :)

patientia
10.08.2010., 17:34
Zapallito tikvica me nije odusevila. Skuplja je nego normalna tikvica, okus je isti, kostice su pretvrde, pa sam ih veci dio morala ispljunuti jer se nisu dale zgristi. Vracam se obicnim tikvicama.

blalla
18.08.2010., 13:33
evo nabavila sam jednu butternut bundevu pa me zanimaju interesantni, isprobani recepti

patientia
18.08.2010., 13:36
Prepolovi, izvadi kostice, ispeci u pecnici, oguli.

Narezi dva velika luka, ili vise manjih, moze i na polumjesece. Zdinstaj na ulju. Dodaj pola pecene tikve, vodu, malo soja sosa, prokuhaj i sve izmiksaj u krem juhu. Mozes dodati i mrkve, celera, umjesto vode koristiti temeljac za juhu i slicno.

mija.ran
20.08.2010., 07:23
Kod nas u Srbiji onu narandzastu tikvu ili bundevu kako je neki zovu pecemo ili dinstamo. U vecoj serpi staviti komade tikve, malo vode i poklopiti.Dinstati na tihoj vatri. Ako se pece ne moraju manji komadi vec i cele osmine.

Belu duguljastu tikvu koristimo za pite. Izrendisat, iscediti, ddati malo prezle i zacina kao i secer. Neko od ove tikve pravi i slanu tako sto umesto secera stavi so ali licno meni se ne svidjaa.

LimunLimun
20.08.2010., 21:36
Probao samo lubenicu, dinju, tikvice (ilitiga zucchinies) i buču za bučnicu. Ostalo nemam neke želje probati niti vidjeti blizu sebe. :D

Kladi
20.08.2010., 21:58
Kod nas u Srbiji onu narandzastu tikvu ili bundevu kako je neki zovu pecemo ili dinstamo. U vecoj serpi staviti komade tikve, malo vode i poklopiti.Dinstati na tihoj vatri. Ako se pece ne moraju manji komadi vec i cele osmine.



meni je to fiiiiinooo.....kao dinja, ali manje sočno. ja je pečem u pećnici, jel tako i vi?

marcipanka
21.08.2010., 08:46
Jela sam ju po prvi put u ponedjeljak u VegeHopu i bila je jako fina. Onda sam ju vidjela u Mercatoru, pokusala kupiti, ali nisu imali broj za vaganje, pa se nije mogla kupiti iako je bila izlozena. Kila je preko 23 kn. Onda sam otisla u bio&bio, tak i tak su njihove tikve u Mercatoru i kupila po 21 kn za kilu. Sacuvala sam sjemenke i nadam se da ce baki uspjeti uzgojiti ih sljedece godine, i frendici cu dati pola.

je. skupa je:flop: ja čekam onaj eko sajam u areni. doduše, za cca mjesec i pol je:rofl: prošle godine su bile po 6-9 kn/kg:top:


jučer sam na placu kupila jednu muškatnu 10kn/kg. danas je kikić ima za ručak:klopa:

Sagitta
24.08.2010., 10:13
eto, ja imam sreću da je moja mama ( a da i nije znala) posadila muškatne tikve

bili mi kod mojih i pokazuje ona meni "vidi kakve "tikvice" su mi izrasle, ovo je zadnji put da tvoj tata kupuje sjeme" :lol: a ja oduševljena

uglavnom, papali smo juhicu (tikva, glavica luka, malo temeljca, muškatni oraščić, sol) i savijaču ( to nikad prije nisam radila s muškatnom, ali ispalo je prefino, barem meni)

eh sad, ostalo još dosta "tikvica":rofl: pa dajte koji zanimljivi recept:D

yeya
31.08.2010., 08:41
Sacuvala sam sjemenke i nadam se da ce baki uspjeti uzgojiti ih sljedece godine, i frendici cu dati pola.

Vjerojatno hoce, mojima je uspjelo bez problema (sjeme je porijeklom od nekoga od uzgajivaca s Tresnjevackog placa).

patientia
31.08.2010., 09:12
Ove godine im nije uspjelo uzgojiti butternut tikve :( Kazu da nisu nikle :ne zna:

yeya
31.08.2010., 10:32
a odakle im sjeme? obicne tikvice im uspijevaju?
moji imaju obicne tikvice, one svijetle tikvice, buče, bundeve i hokaido (od ove godine). hokaido mi je favorit, ali bih rado probala i butternut.

patientia
31.08.2010., 10:37
Obicne da, za to cuvaju sjeme svojih tikvi. Za ovo sam im sacuvala sjeme iz kupovnih butternut tikvi.

Imaju i one za Halloween, no njih nitko ne jede.

yeya
31.08.2010., 10:54
mislim da ce ti onda hokaido uspjeti. one su slicnije onim halloween bundevama (koje ja, inace, jedem u juhama i varivima ili pecene u pecnici) i obicnim bucama (po listu i načinu rasta), nego obicnim tikvicama.

patientia
31.08.2010., 11:12
Joj, nadam se. Dio sjemenki cu dati frendici, i sjemenke butternut tikve cu dati njoj, pa mozda uspije. Tak i tak moji zive u kraju gdje zemlja bas nije kvalitetna.

Jednom sam kupila Halloween bundevu u Mercatoru (u slo, pisalo je "praznicna buca") i napravila juhu, ali bila je bezukusna :ne zna:

yeya
31.08.2010., 11:31
ne znam je li to ista bundeva kao ova moja, ova moja je neka stara sorta, a ova iz mercatora je mozda vise za ukras, nego za jelo. :ne zna:
a kako si radila juhu?
s obzirom na to da je ta bundeva jako velika (od jedne bundeve sam jednom dobila 3.5 kg ociscene mase), ja ju narezem na kockice (ocistim ju prije) i smrznem i onda po potrebi dodajem u variva da ih zgusnem. variva uvijek radim tako da propirjam luk, pa stavim npr. mrkvu i grasak, ubacim malo (ili vise) bundeve i kvinoje ili neke zitarice i jos dodam misa ili soja sosa. cistu juhu od bundeve radim isto tako da propirjam prvo luk, pa dodam bundevu, pa sve zmiksam. tih 3.5 kg bundeve mi je trajalo cijelu zimu.
inace, moj decko nije lud za tom bundevom (meni je fina i samo pecena u pecnici), ali mu je fina u varivu s misom. cistu juhu nikad ne jede, ali kaze da mu ima neku aromu koja mu smeta (hokaido mu nema tu aromu, i tu juhu voli).

patientia
31.08.2010., 11:36
Radila sam isto kao od tikava koje imaju okus: ispekla u pecnici, ogulila, zdinstala luk, pa malo prodinstala tu pecenu tikvu, dolila vode, soli ili soja sosa, na kraju misa. I onda sam jos morala dodati puno Alnatura Kräutersalza da bi bilo jestivo, pojela jednu zdjelicu, ostatak bacila.

yeya
31.08.2010., 11:49
a je li bila bar slatkasta nakon pecenja u pecnici? je li mirisala?

patientia
31.08.2010., 12:07
Nije bila slatkasta, a miris je mozda nekakav imala, ne sjecam se.

Lapulapu
31.08.2010., 12:42
eh sad, ostalo još dosta "tikvica":rofl: pa dajte koji zanimljivi recept:D

Ne moraš žuriti s korištenjem muškatne (butternut) tikve. Ukoliko ste ju brali zrelu - kora joj drvenasto izgleda i plodovi su neoštećeni, plodovi se odlično čuvaju i do godine dana. A tikva je sve slađa i aromatičnija. Ako primjetiš promjene na kori, onda ju upotrijebi, ako ne, slobodno čuvaj. A i dekorativna je.

Ove godine im nije uspjelo uzgojiti butternut tikve :( Kazu da nisu nikle :ne zna:

Znimljivo, meni isto ove godine nisu uspjele. A upotrijebila sam sjeme svojih vlastitih prošlogodišnjih, koje sam pak uzgojila od sjemena jedne kupljene u Plodinama.

Naredne godine isprobat ću uzgojiti spaghetti squash (http://www.google.hr/images?rlz=1T4IBMA_enHR349HR349&q=spaghetti+squash&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=h-p8TPvnD9-TOPaCtYIE&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CDcQsAQwAw&biw=1188&bih=699), već sam kupila sjeme :)

patientia
31.08.2010., 12:56
Fora! Moze li se negdje u hr kupiti ta tikva?

Lapulapu
01.09.2010., 13:14
Ma ne može. Ni tikva ni sjeme. Uopće ne razumijem zašto se ne uvoze. oftopik - kupila sam i sjeme long beans (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Long_Bean.JPG) mahuna, jedva čekam vidjet ako će mi uspjeti.

patientia
01.09.2010., 13:31
Gdje si ga kupila?

Lapulapu
01.09.2010., 13:42
Imaš pp :)

yeya
02.09.2010., 15:01
Moze li mi netko identificirati ovu bundevu?
http://a.imageshack.us/img683/3750/1003823v.jpg
http://a.imageshack.us/img822/2038/1003837t.jpg

extreme
03.09.2010., 21:34
kad je sezona onih lijepih narančastih tikvi, koje imaju oblik kao kruška?

već ih par mjeseci ne viđam u dućanima, i sve sam nestrpljiva kad će se vratiti...

jel ima netko da zna kad im je vrijeme?

juicy loLlipop
07.09.2010., 09:52
Fora! Moze li se negdje u hr kupiti ta tikva?

moze se i kod nas kupiti špageti tikva...ima jedan barba koji to uzgaja i ide po sajmovima...ja sam ga u ri ulovila kad je bio sajam cvijeca :D
imao je brdo tikvi, sve neke nove i neobicne....fino me pitao za sta mi trebaju tikve, ja mu rekla za krem juhu i on meni da nek dodjem za 15-ak min....ta kombinacija tikvi koje mi je slozio za juhu napravila ja najbolju juhu ikad :cerek:

posadila sam sjeme špagetit tikve i raste :cerek:

juicy loLlipop
07.09.2010., 09:52
kad je sezona onih lijepih narančastih tikvi, koje imaju oblik kao kruška?

već ih par mjeseci ne viđam u dućanima, i sve sam nestrpljiva kad će se vratiti...

jel ima netko da zna kad im je vrijeme?

ima ih vec :)

Ružmarinka
07.09.2010., 22:18
njoke/žlićnjaci od buče:
- ispeći buču narezanu na podjednake komadiće u pećnici
- ispečenu buču ispasirati štapnim mikserom
- umiješati brašno, jaje i začine (koji začini naravno ovisi o vrsti buče)
- žličicom oblikovati njoke i kuhati u vrućoj vodi (postupak kao kad se rade knedle za juhu)

tijesto nikako ne smije biti tvrdo (=tvrde njoke)

meni su super u kombinaciji s njokama od špinata i nekim tvrdim sirom :D

coco zoe
07.09.2010., 23:14
Sad me sjetiste da će uskoro sajam buča :cerek: pa provjerih datum održavanja. Info stranica ivanić-grada veli:

6. Bučijada u Ivanić-Gradu održat će se u nedjelju 17. listopada 2010. godine.

Tam bude hrpa buča, bučnica, domaćih sireka, vina, lavande... Ma, milina!

juicy loLlipop
07.09.2010., 23:24
i tamo bude taj barba sa spageti tikvom :cerek:

patientia
08.09.2010., 02:48
Mislim da znas na kojeg lika mislis, prije puuuuuuno godina je bio na nekom sajmu, a prije toga sam vidjela clanak o njemu u casopisu Kaducej. No, ne znam kako se zove i ne mogu ga izguglati.

Laura Scott
08.09.2010., 08:31
Pitanjce: Trebam li guliti koru s hokaido tikve?! Kupila sam jednu manju i napravila bih nam juhu za veceru. Na netu pise negdje ne/negdje da pa sam zbunjena :confused: Zahvaljujem :mig:

juicy loLlipop
08.09.2010., 08:51
gulit :) ja ih sve gulim...

absoluta
08.09.2010., 09:19
možda je malo off topic no zanima me koja je realna cijena bučinog ulja kad se kupuje od privatnika? ono, po selima, na seoskim gospodarstvima. :)

Laura Scott
08.09.2010., 10:04
gulit :) ja ih sve gulim...

Hvala, budem :)

yeya
08.09.2010., 10:56
Ja ne gulim hokaido tikvu za krem juhu.:raspa:
Ostale tikve gulim.

patientia
08.09.2010., 12:06
Pitanjce: Trebam li guliti koru s hokaido tikve?! Kupila sam jednu manju i napravila bih nam juhu za veceru. Na netu pise negdje ne/negdje da pa sam zbunjena :confused: Zahvaljujem :mig:

Jedem ju s korom, no, nisam jos radila juhu od nje.

patientia
08.09.2010., 12:06
možda je malo off topic no zanima me koja je realna cijena bučinog ulja kad se kupuje od privatnika? ono, po selima, na seoskim gospodarstvima. :)

60-80 kn po litri.

absoluta
08.09.2010., 12:08
60-80 kn po litri.

hvala :s

Laura Scott
08.09.2010., 20:21
Jedem ju s korom, no, nisam jos radila juhu od nje.

Oguljena, ociscena, ali juha nije skuhana. Neplanirano smo zavrsili vani pa smo nesto vani i pojeli (nesto nezdravo :rolleyes:). Juhica ce se spremati sutra. Javim rezultat :mig:

juicy loLlipop
08.09.2010., 22:50
@yeya kako napravis juhu da je ne ogulis? ne ostane kora tvrda?

Pellaprat
09.09.2010., 02:33
Moze li mi netko identificirati ovu bundevu?
http://a.imageshack.us/img683/3750/1003823v.jpg
http://a.imageshack.us/img822/2038/1003837t.jpg

Ovo je Black Futsu pumpkin, jedna od najkvalitetnijih tikvi pogotovo za slana jela. Doduše ova tvoja je još malo nezrela, a stajanjem će promijeniti boju i postati ovakva. U negrijanoj prostoriji, na suhome može se čuvati 3 god, kalirati će oko 10%, ali dobiva na kvaliteti, znatno pojačava aromu i nakon već 7-8 mjeseci stajanja "meso" joj postaje glatke "putraste" teksture.
http://www.google.hr/images?hl=hr&q=futsu%20pumpkin&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1660&bih=892

http://img255.imageshack.us/img255/3969/img0018vs.jpg (http://img255.imageshack.us/i/img0018vs.jpg/)

Pellaprat
09.09.2010., 02:48
@yeya kako napravis juhu da je ne ogulis? ne ostane kora tvrda?

Kora Hokkaido tikve neće ostati tvrda, a u kori je najviše arome i boje.

yeya
09.09.2010., 10:55
tako je, osim toga ja radim krem juhu i kad se sve izmiksa, nista nije tvrdo. :)
@Pellaprat, hvala! :s

juicy loLlipop
09.09.2010., 18:22
a ja to stalno gulim...uh budale :zubo:
tnx budem probala ovako :)

Laura Scott
09.09.2010., 19:26
Juha je ucinjena i na jedvite muke pojedena :(
Moram priznati da je nase prvo iskustvo s hokaido tikvom razocarenje :eek: :(

U literaturi se ova tikva navodi kao najsladja te idealna za juhe i/ili strudel. Juha koju sam danas radila nije bila ni priblizno slatka, prije bljutava i bezukusna. Osjecala se tek ekstra doza soli i papra kojima sam pokusala spasiti stvar :ne zna:

Inace, danasnji recept sam vec prethodno isprobala s drugom sortom tikve pa iskljucujem nacin pripreme kao krivca. Mozda je tajna u kori :ne zna: Mozda tikva nije bila dovoljno zrela :ne zna: Mozda je jos nesto trebalo dodati/oduzeti :ne zna:

patientia
09.09.2010., 19:30
Jesi dodala u juhu ista drugo osim tikve, soli, papra i vode? Recimo, dinstani luk? Nisam radila juhu od hokaido tikve, ali ona sama mi je fina za jest, s umakom od djumbira (slanim), umakom od cimeta (slatkim) ili samo ploskama avokada gore.

Laura Scott
09.09.2010., 19:34
Prodinstala sam na maslinovom ulju glavicu luka i 2-3 reznja nasjeckanog cesnjaka, dodala sam tikvu nasjeckanu na kockice, promjesala sve skupa 5-6 minuta, dodala vode toliko da pokrije neznatno tikve i ostavila da prokuha. Kada je prokuhalo, dodala sam sol i papar, smanjila vatru i ostavila jos 20ak minuta da lagano kuha, uz povremeno mijesanje. Na kraju sam sve zgnjecila stapnim mikserom (bilo je malo pregusto pa sam dodala jos malo mlijeka). Gdje sam pogrijesila? :ne zna:

patientia
09.09.2010., 19:42
Aha, nisi radila juhu od pecene tikve? Ja ju uvijek radim od pecene (butternut) tikve. Kad samo skuham butternut tikvu, u varivu, recimo, bude bezukusna. Ali nemoj me drzati za rijec da juha od pecene hokaido tikve nece biti bezukusna.

Laura Scott
09.09.2010., 19:44
Nesto sam zaboravila spomenuti, a zapravo je najvaznije u cijeloj ovoj prici :bonk:: Tikvu sam osobno identificirala kao Hokaido :brukica:
U Njemackoj se sve tikve vecinom prodaju pod zajednickim imenom Speisekürbis pa se ti misli koja je koja :rolleyes:. Nakon duzeg proucavanja i usporedjivanja, zakljucila sam da je ova doticna, danas spremljena, Hokaido. Moguce da je neka druga, meni nepoznata tikva bila u pitanju. A ja ogadi bidnu tikvu :facepalm:

patientia
09.09.2010., 19:50
Je li bila oblika kapljice? Je li i meso bilo narancasto ili samo kora?

Da nisi kupila praznicnu tikvu od koje je i meni juha ispala bezukusna (iako sam ju ispekla prije)?

Lapulapu
09.09.2010., 20:25
predivan doživljaj mi je bio u ovom hotelskom restoranu (http://www.villa-augustus.nl/new/index-flash.html), kraj kojeg imaju naprosto čaroban vrt. I onda prošećeš i sam odabereš povrće, a tikvi i tikvica stotine vrsta :cerek:

Laura Scott
09.09.2010., 20:50
Je li bila oblika kapljice? Je li i meso bilo narancasto ili samo kora?

Da nisi kupila praznicnu tikvu od koje je i meni juha ispala bezukusna (iako sam ju ispekla prije)?

Ova je bila bas okrugla, kao dinja, oblikom i velicinom. Iako je u istoj kosari bilo i drugih oblika, a sve ista vrsta tikve. Sve su bile poprilicno male, oko pola kilograma svaka. Do njih je pisalo jedino Speisekürbis i cijena od 0,99E komad :ne zna: Imala je tamno narancastu koru (poput papayinog mesa), a meso je bilo nesto svijetlije narancaste boju, gotovo zute (poput narancinog mesa). Na dnu je imala par zelenkastih prugica koju su se sirile poput meridijana, a peteljka je bila protkano zeleno-bijelim prugicama. Gledajuci slike, zakljucila sam da je Hokaido :confused:

patientia
09.09.2010., 20:58
Zvuci mi kao hokaido :ne zna:

Nis, probaj ju ispeci i pojesti, a juhu radi od drugih tikava :)

Lapulapu
09.09.2010., 21:02
Meni se čini da su jela od nedovoljno zrelih tikvi dosta bljutava i neukusna. Sama sam uzgajala butternut tikvu i zadnje primjerke sam brala prije neg je kora poprimila drvenasti izgled, da mi ne propadnu od smrzavanja. Iako su vremenom poprimile isti izgled kao one koje su brane vec u 'drvenastoj' fazi, nisu bile tako aromatične nit su jela bila tako ukusna kao od onih dozrelih.

Možda je u tome slučaj i kod tboje hokaido :confused:

Laura Scott
09.09.2010., 21:03
http://www.kunstlinks.de/material/vtuempling/kuerbis/

Slike 10-14 za izgled izvana (moja nije imala nikakve zelene mrlje, vec jedino diskretne prugice na dnu :ne zna:) te slike 15 i 16 za izgled iznutra (ova moja je imala tek nesto manje mesa :ne zna:).

Dat cu joj jos jednu sansu :top:

Lapulapu
09.09.2010., 21:04
Za razliku od običnih tikvica, koje su što mlađe to slađe ~ svakako isprobajte sirove, tikve, buče, bundeve su najukusnije kad se beru potpuno dozrele. Meni su ove male butternut bile simpatične, kao kruškice, al nikakvog okusa nisu imale.

Laura Scott
09.09.2010., 21:16
Meni se čini da su jela od nedovoljno zrelih tikvi dosta bljutava i neukusna. Sama sam uzgajala butternut tikvu i zadnje primjerke sam brala prije neg je kora poprimila drvenasti izgled, da mi ne propadnu od smrzavanja. Iako su vremenom poprimile isti izgled kao one koje su brane vec u 'drvenastoj' fazi, nisu bile tako aromatične nit su jela bila tako ukusna kao od onih dozrelih.

Možda je u tome slučaj i kod tboje hokaido :confused:

Najvjerojatnije je tu problem nastao: nedovoljno zrela, da ne kazem nezrela tikva :(

Hvala svima na pomoci :) Drugi put cu ju popeci, i to s korom :mig:

juicy loLlipop
09.09.2010., 21:49
ja kad radim juhu od tikve stavim tikvu narezanu na kockice i dodam zobene pahuljice i malo vode i kuham dok ne omeksa i naravno sol papar ili sta vec volite od zacina....sve izmiksam stapnim mikserom i dodam malo mlijeka i malo vrhnja za kuhanje meni bude za prste polizat pogotovo uz malo bucinog ulja i bucinih sjemenki :)

Ružmarinka
13.09.2010., 12:01
hmmm...
hokaido ima naboranu jako naranđastu koru...

inače ja juhu radim na slijedeći način:
buču naribam ili sitno nasjeckam, stavim ju u posudu, začinim maslinovim uljem, soli, koprom (svježim!), listom peršina i dodam malo jabučnog octa ili aceta
tu smjesu ostavim 10min do pol sata da pusti tekučinu; buča se zatim ocijedi

na maslinovom prodinstam luk i na to stavim ocijeđenu buču
sve to skupa prodinstam da se buča 2/3 zgotovi
dodam vode po želji (tople) i propasiram sa štapnim mikserom
pustim da proključa da se poveže i ta-naaa
kad ugasim vatru stavim još malo svježeg kopra

ako koristim neku buču za pajceke (:) to su one domače, velike za dubit) onda uz to volim poslužiti i kiselo vrhnje
muškatnim ništa ne treba

pazit samo da se ne pretjera s octom jer bude onda kiselo

Laura Scott
13.09.2010., 15:51
Odvazila sam se na ponovu kupovinu Hokaido tikve. Ova je nesto tamnije boje no prethodna i nekih 100ak grama teza. Pokusat cu ponovno s juhom, samo sto ovaj put necu guliti koru (ionako se tesko guli :rolleyes:), a jos se mislim popeci ju prije ili ne. Sto vi kazete?

patientia
13.09.2010., 15:52
Butternut tikve uvijek ispecem za juhu. Hokaido tikve ispecem i pojedem, nisam od njih radila juhu.

Laura Scott
13.09.2010., 15:55
Znaci, samo ih operes, iskrizas na kriske, izvadis kostice, ispeces i hop u usta?! :D Dodajes li jos ista?

patientia
13.09.2010., 16:01
Uvijek pojedem s necim:
- umak od djumbira: sojino mlijeko + djumbir u prahu + sol + guar guma
- umak od cimeta: sojino mlijeko + cimet u prahu + tekuci umjetni zasladjivac + guar guma
- avokado narezan na ploske

Ili ih samo dodam kao prilog na tanjur.

Laura Scott
13.09.2010., 16:03
Hvala ti :top: Bit ce nesto od ovoga, javim sutra navecer dojmove :mig:

patientia
13.09.2010., 16:05
Ako nemas guar gumu (ili ksantan gumu ili brasno sjemenki rogaca) mozes zgusnuti skrobom, ali za to je potrebno kuhati.

Sretno :)

Laura Scott
13.09.2010., 16:09
Ako nemas guar gumu (ili ksantan gumu ili brasno sjemenki rogaca) mozes zgusnuti skrobom, ali za to je potrebno kuhati.

Sretno :)

Imam avokado :D Napravit cu juhicu, ali obavezno probam barem jedan komad pecene, uz avokado :)

Laura Scott
16.09.2010., 13:47
Ispekla sam sinoc hokaido tikvu :mig:. Probala sam ju samu, pa s avokadom i nije me bas odusevila, ni topla ni hladna :( :ne zna: Mozda da ju je bilo izrezati na zaista tanke fetice pa malo zaciniti :ne zna: U mene su bile kriske, velicine vece kriske dinje :ne zna:

Zato je danasnja juha imala wow efekt :cerek: Radila sam ju po istom receptu kao i prosli put, s tim da ovaj put nisam skidala koru :top: A posto sam tikvu prethodno ispekla, sama priprema juhe se svela na posao od par minuta :mig:

Meni se jako svidjela, bila je malo gusca nego sam ocekivala pa sam dodala malo mlijeka (cinilo mi se steta "vodniti" ju). Sjemenke sam bacila (:bonk:), ali sam imala u kuci suncokretovih pa sam posula juhicu suncokretovim sjemenkama i skroz mi se svidjela kombinacija.

Mom dragom se, nazalost, nije niti malo svidjelo :(

patientia
16.09.2010., 13:49
Drago mi je da ti se bar juha svidjela :)

Laura Scott
16.09.2010., 15:38
Drago mi je da ti se bar juha svidjela :)

Zaista je :top: Samo je ostalo juhe za jos barem 3 tanjura, a moj dragi nece pa necu :ne zna:. Mislim da cu je zalediti :ne zna:
Tikvu cu uzesti ponovno pa napraviti strudel, u kombinaciji s jabukama :cerek: To sam jela u prijateljice i bilo je odlicno :cerek:

kemik
03.10.2010., 09:46
pozdrav, vegići :)

imam 2 pitanja u svezi glede tikava, odnosno njoka od njih:

1) po kojem receptu radite njoke od tikve? ja sam ih do sad radila po 2 različita recepta i uvijek mi ispadnu "prerijetki", odnosno ne ispadnu čvrsti formirani njoki, nego otprilike kao noklice koje se ukuhavaju u juhu. čini se da bih trebala dodati još puno, puno brašna da bi bili baš onako, njokasti, da ih mogu razvaljati na dasci i rezati, a onda mislim da bi bili drukčijeg okusa (a ovaj mi se okus baš sviđa :) )

2) jeste li ikad smrzavali njoke od bundeve? nama se jako, jako sviđaju, pojeli smo jučer njoka za jedno 4 osobe, jako nam pašu, rado bih ih spremila na neki način da ih mogu koristiti kroz zimu (kolko izdrže). ovakve njoke, prema gornjem receptu, ne mogu nikako spremat, ali mogu spremat pečenu i zdrobljenu tikvu, pa kad se otopi raditi njoke, jel netko mrzne tikve već pečene, ili na koji način ih spremite za zimu?

tenkju :)

patientia
03.10.2010., 10:03
Nisam radila njoke, ali smrzavala sam pecenu butternut tikvu i kasnije od nje radila juhu. Ispala je isto kao od frisko pecene tikve.

Gipsyqueen
04.10.2010., 16:13
Kupila sam nekoliko vrsta tikvi pa danas radim juhu od hokkaido tikve.:cerek: Malo sam pregledala temu i neke recepte po netu pa ću napraviti neku varijaciju.:D

Što se njoka tiče, radim ih po ovom receptu:

Link (http://jedozovniduo.blogspot.com/2009/10/njoki-od-bundeve.html)

kemik
04.10.2010., 16:15
je, i ja isto, ali kažem, to se tijesto ne može spremiti za poslije. zato i pitam jel ima netko ideju kak sačuvat malkoc tikve za zimu :)

Gipsyqueen
04.10.2010., 16:52
Vele da dobro podnose zamrzavanje, ako ih se (ovisno o vrsti) prethodno blanšira ili ako se od pečene napravi pire pa zamrzne. Ja to nisam isprobala pa ne mogu tvrditi da će valjati.:o
Iskusniji će možda bolje znati.:D

BTW, juha mi je super ispala.:mikrocerek: Dio tikve sam pojela pečen, dio bubnula u juhu.:zubo:

bluebox
04.10.2010., 17:54
je, i ja isto, ali kažem, to se tijesto ne može spremiti za poslije. zato i pitam jel ima netko ideju kak sačuvat malkoc tikve za zimu :)

Što znači "malkoc tikve"? :D
Ako je naribana može u zamrzivač, to se odnosi za one od kojih se radi bučnica, za ostale ne znam.

Ako nije načeta, može slobodno prezimiti na suhom i na sobnoj temperaturi (tvrdi osoba koja se ful kuži u hranu), samo pazi da nije na vlažnom, ako se uhvati plijesan - bye bye bundeva :tuzni:

xavierkat
13.10.2010., 09:55
Pročitah cijelu temu, ali nisam našla odgovor na najbanalnije pitanje :) kako pečete bundevu?
Dobila sam veliku, već narezanu bundevu, i želim je ispeći što prije, jer se bojim da ovakva ne može dugo stajati, pa je nakon toga koristiti po potrebi. Međutim, nisam sigurna treba li je namazati uljem, pokriti folijom ili nešto - ili je samo stavim u posudu i pečem dok nije gotova? :)

znam da je pitanje bedasto, ali bolje da pitam nego da upropastim bundevu :)

Lapulapu
13.10.2010., 10:59
Tikvu nakapam maslinovim uljem, posolim i popaprim. Pečem u prethodno zagrijanoj pećnici (srednja temp, cca 180) nekih dvadesetak minuta, pola sata.

Možeš dodati i začine (izvrsno paše ružmarin a i malo ljute papričice), a možeš i sve izostaviti ukoliko ćeš ju kasnije koristiti za neko slatko jelo.

patientia
13.10.2010., 11:13
Na 180°C, bez ulja i zacina, u vrecici za pecenje, ali pekla sam i bez. Pikam stapicem za raznjic, pa kad bude gotova.

Pellaprat
13.10.2010., 12:26
Pročitah cijelu temu, ali nisam našla odgovor na najbanalnije pitanje :) kako pečete bundevu?
Dobila sam veliku, već narezanu bundevu, i želim je ispeći što prije, jer se bojim da ovakva ne može dugo stajati, pa je nakon toga koristiti po potrebi. Međutim, nisam sigurna treba li je namazati uljem, pokriti folijom ili nešto - ili je samo stavim u posudu i pečem dok nije gotova? :)

znam da je pitanje bedasto, ali bolje da pitam nego da upropastim bundevu :)

Ja sam govorio samo o tikvama, a bundevu ne radim. Tvrdokorne tikve pečem zamotane u mokri papir za pečenje, pa u alu foliju, 40 - 50 min na 200 C.(futsu,zapalito,bademicu i sl.) Mekane (hokkaido, špageti, i sl.) pečem 45 min na 200 C, otkrivene.
Smisao zamatanja tikve je samo da se spriječi prejaka dehidracija tijekom pečenja, pa to ovisi o receptu za što će se tikva koristiti.

*jezebel*
13.10.2010., 13:07
ja cekam. :ceka: :D

xavierkat
13.10.2010., 13:12
Hvala vam svima na odgovoru puno puno :)

Pellaprat
13.10.2010., 13:37
ja cekam. :ceka: :D

Ma čekam bučijadu u nedjelju. Tekst mi je gotov, fali mi još par dobrih fotki.:D (strah od loših kritika:mig:)
:daje riječ do ponedjeljka::D

castanea
13.10.2010., 15:59
Nisam radila njoke, ali smrzavala sam pecenu butternut tikvu i kasnije od nje radila juhu. Ispala je isto kao od frisko pecene tikve.

Koliko dugo može stajati zamrznuta ta pečena butternut tikva?
Ja sam danas kupila jednu i sutra ću praviti juhu. Al kako mislim da će cijela biti previše, od pola bih napravila juhu, a pola onda zamrznula tako pečenu.

Pellaprat
13.10.2010., 16:19
Koliko dugo može stajati zamrznuta ta pečena butternut tikva?
Ja sam danas kupila jednu i sutra ću praviti juhu. Al kako mislim da će cijela biti previše, od pola bih napravila juhu, a pola onda zamrznula tako pečenu.

3-4 mjeseca sigurno.

*jezebel*
13.10.2010., 19:35
skromno prijavljujem svoju prvu hokkaido juhu. nisam htjela eksperimentirati sa zacinima i puno sastojaka jer nisam znala kakav ce imati okus, ali ispala je odlicno, sve smo pojeli. krasna jednostavna juhica. :Serek:

nasjeckala tikvu skupa s korom, malo izgnijecila sa soli, prodinstala na sezamovom ulju, dodala vodu i malo mrkve, poklopila. na kraju ubacila kiselo vrhnje, ubila stapnim mikserom, dodala malo bijelog papra, vratila kratko na stednjak i to je to. servirano posuto prethodno poprzenim i samljevenim sezamom s malo sezamovog ulja. sezam(ovo) rula. :cerek: pasalo bi i s nekim drugim sjemenkama, npr. bucinim :D ili suncokretovim.

juicy loLlipop
17.10.2010., 13:35
@kemik

ovo je moj recept za njoke

za 4 osobe
800 g mesa tikve
60 g maslaca
sol
papar
100 g ementalera
100 g gaude
100 g brasna
2 jaja

isjecite meso tikve na komadice, u velikoj tavi otopite 60 g maslaca i dodajte komadice tikve i dolijte casu vode

posolite i popaprite i ostavite da se kuha dok ne dobijete gustu i glatku kasu od tikve, maknite sa stednjaka i pustite da odstoji

naribajte sireve i dodajte u kasu brasno i jaja i mijesajte dok ne dodje glatka smijesa

napravite valjuske i istrresite u zakuhalu vodu, pokupite ih mrezastom zlicom kada se dignu na povrsinu

dobar tek :)

kemik
17.10.2010., 13:37
au, ovo će se sigurno probati sljedeći put :)

hvala najljepša :)

Vodenna
17.10.2010., 16:28
Bijah na bučijadi.
Probali fine uštipke sa bučom. Tražim recept.:mig:

Evo da vam dočaram ove krasne boje....

http://img844.imageshack.us/img844/5459/imgp1126.jpg

Dobila i knjižicu sa puuuno recepata, ako kome treba, tipkam...al nema uštipaka.:(
http://www.tzig.hr/neka-buce-govore-jelom

*jezebel*
17.10.2010., 17:54
Dobila i knjižicu sa puuuno recepata, ako kome treba, tipkam...al nema uštipaka.:(
http://www.tzig.hr/neka-buce-govore-jelom

ti si dobila? :mad: ja kupila: dvajst kuna. :D iz nje cu svakako probat' napravit' njoke, a mozda i parfe kocke. za juhe mi bas i ne treba kuvar'ca, ionako uvijek nesto promijenim.

na bucijadi sam jela ledene kocke i bajaderu s bucom. ledene im nisu bile nesto ekstra, ali moglo bi biti fino ako se recept modificira. bajadera je fajn. ako netko ima recept, neka ga prikelji. :)

nije ontopik, ali, ajme, uzela sam i kremsnite od batata. :Serek: malo su im preumjetne, ali je fora ideja.

Vodenna
17.10.2010., 18:01
Dobila od frendica na kavi. One su ju kupile. Zakašnjeli ročkas poklon.:mig:

Evo ti kremšnite od batata.

http://www.coolinarika.com/recept/kremsnite-sa-batatom-slatkim-krumpirom

našla i recept za uštipke
http://casadevainilla.blogspot.com/2010/06/ustipci-od-tikvica.html

*jezebel*
17.10.2010., 18:22
Evo ti kremšnite od batata.

http://www.coolinarika.com/recept/kremsnite-sa-batatom-slatkim-krumpirom

ih, to mogu i sama nac', trebam bajaderu. :klopa:

nego, evo dio naslova iz knjizice (da ne prepisujemo bas cijele recepte, jel'...), pa nek' se javi koga sto zanima (waterlily, ti ces tipkat' :E :rofl:):

varivo od bundeve i lece, varivo od buce i poriluka, juha od zrele bundeve i povrca, krem juha od bundeve s rizom, krem juha od zute bundeve, bucina krem juha s prepecenim kruhom, bucina juha s prilogom od pilecih jetrica, mlijecna juha od buce, dobra juha,

rizoto od bundeve, aromaticni rizoto s bundevom, hokkaido rizoto, punjena buca, punjene tikvice, punjeni patison, prilog mesu od hokkaida, jela od patisona i prosa, jesenski slozenac, slozenac od tikvica s rajcicama, brzi obrok od buca i jaja, sarena proljetna salata, bijelo-zelena tjestenina, tijesto s umakom od zute tikve, domaci rezanci s tikvicama i kozicama, jastucici s bundevom, njoki od buce, spageti s tikvicama i limunom, palacinke punjene bundevom, lazanje od buce i blitve, slana pita od tikvica, pogacice s bucom, pogacice od krumpira i tikvica, popecci od tikvica, kroketi od tikvica u besamel umaku, kruh s bucom, pogaca od buce, punjene bundeve sa sirom i orahom,

razne bucnice, bucnica s cimetom, kremasta zagorska bucnica, bucnica s makom, bucnica na medjimurski nacin, slavonska slatka bundevara, savijaca od bucinih kostica, savijaca od narance i buce, medvjedje sape od bucinih kostica, vanilin kiflice od bucinih kostica, parfe kocke, kifle od buce, brzi kolac od buce i griza, sarena pita, muffini od bundeve, cokoladne kocke od buce, torta od buce,

ajvar s bucom, med andjeoska kosa, slatko od buce, dzem od bundeve i jabuka...

---

i zanima me tikva napolitana. vidim da se preporuca prije svega za deserte pa me zanima je li netko s njom pravio nesto slano i jel' bude ok? jos je nisam probala pa ne znam kol'ko je slatka. hvala!

Vodenna
17.10.2010., 18:40
http://www.coolinarika.com/recept/bajadera-od-tikvica

jedino ovo imam za sada...:ne zna:
tipkat ću po potrebi.....:rofl:

castanea
18.10.2010., 07:38
Uz današnji Večernji ima prilog Specijaliteti od bundeva. Recepti su razni: salate, juhe, gulaši, punjene bundeve, njoki, tjestenina, rižoto, lazanje, kolač od sira s bundevom i dr. Ako nekoga nešto određeno zanima mogu prepisati.

*jezebel*
18.10.2010., 12:48
zasto mi tikva ima ovu zelenu ''tintu'' ispod kore? ne znam dal' da bacim jadnicu.

http://i986.photobucket.com/albums/ae350/belzebubica/hokkaido1.jpg
http://i986.photobucket.com/albums/ae350/belzebubica/hokkaido2.jpg
http://i986.photobucket.com/albums/ae350/belzebubica/hokkaido3.jpg

bluebox
18.10.2010., 18:47
Bijah na bučijadi.
Probali fine uštipke sa bučom. Tražim recept.

I ja sam bila :)
Googlaj pumpkin doughnut :D ima recepata, dalje od toga ti ne mogu pomoći jer nisam vidjela uštipke s bučom :(


na bucijadi sam jela ledene kocke i bajaderu s bucom. ledene im nisu bile nesto ekstra, ali moglo bi biti fino ako se recept modificira. bajadera je fajn. ako netko ima recept, neka ga prikelji. :)

nije ontopik, ali, ajme, uzela sam i kremsnite od batata. :Serek: malo su im preumjetne, ali je fora ideja.

:confused:
Ma gdje ste vi vidjele te kolače, meni su kolači koje sam vidjela izgledali obično, nebundevasto :mama: ja sam kupila samo bučnicu, pečeni komad bundeve :klopa: pekmez od bundeve, gvirc i tri litre kupinovog vina. Bar nešto :zubo:

zasto mi tikva ima ovu zelenu ''tintu'' ispod kore? ne znam dal' da bacim jadnicu.

http://i986.photobucket.com/albums/ae350/belzebubica/hokkaido1.jpg
http://i986.photobucket.com/albums/ae350/belzebubica/hokkaido2.jpg
http://i986.photobucket.com/albums/ae350/belzebubica/hokkaido3.jpg
Plijesan/trulež? :misli:

*jezebel*
18.10.2010., 19:18
:confused:
Ma gdje ste vi vidjele te kolače, meni su kolači koje sam vidjela izgledali obično, nebundevasto :mama: ja sam kupila samo bučnicu, pečeni komad bundeve :klopa: pekmez od bundeve, gvirc i tri litre kupinovog vina. Bar nešto :zubo::

pa nije bas da je vristalo narancasto iz njih. uglavnom i jesu obicni, ali je ideja super. :)

Plijesan/trulež? :misli:

i meni je palo na pamet, al' uopce mi ne lici na plijesan/trulez, nekako je previse...tintasto, u samoj njenoj teksturi, a meso je jednake tvrdoce kao okolno ''zdravo''. totalno cudna zelena. izvana je bila malo ostecena, ali najmanje zelenila ima na tom dijelu na kojem je kora nesavrsena. kupila sam jos dvije tikve na istom standu, i one su mi u super stanju. :ne zna:

Pellaprat
18.10.2010., 21:23
i zanima me tikva napolitana. vidim da se preporuca prije svega za deserte pa me zanima je li netko s njom pravio nesto slano i jel' bude ok? jos je nisam probala pa ne znam kol'ko je slatka. hvala!

Meni su Piena di Napoli i Argenta uz Futsu prvenstveno za slana jela. Pogotovo ju preporučam u kombinaciji s gljivama i savijači od pola patliđana-pola Napolitane. Lani sam radio i "Buckskin ajvar" s Napolitanom i čini mi se da je bio još bolji nego ovaj na blogu jer Napolitana ima manje vode i izraženiju aromu.

Da li pričamo o istoj tikvi ?


Piena di Napoli
http://img192.imageshack.us/img192/1983/img3328i.jpg (http://img192.imageshack.us/i/img3328i.jpg/)

*jezebel*
18.10.2010., 22:33
Meni su Piena di Napoli i Argenta uz Futsu prvenstveno za slana jela. Pogotovo ju preporučam u kombinaciji s gljivama i savijači od pola patliđana-pola Napolitane. Lani sam radio i "Buckskin ajvar" s Napolitanom i čini mi se da je bio još bolji nego ovaj na blogu jer Napolitana ima manje vode i izraženiju aromu.

Da li pričamo o istoj tikvi ?

Piena di Napoli
http://img192.imageshack.us/img192/1983/img3328i.jpg (http://img192.imageshack.us/i/img3328i.jpg/)

hvala! :)
mislim da pricamo o istoj, moja je takva, samo malcice prosaranija. oblik je isti. ja se ne razumijem pretjerano pa sam isla uzet' nesto novo za probu i covjek na standu na bucijadi mi je rekao da se tako zove. onaj malo deblji gospodin srednjih godina, imao je i pekmeze, mislim da je bio u crnom sa sesirom, preko puta one police na kojoj su bili izlozeni raznorazni zanimljivi primjerci. :D

Pellaprat
19.10.2010., 20:16
hvala! :)
mislim da pricamo o istoj, moja je takva, samo malcice prosaranija. oblik je isti. ja se ne razumijem pretjerano pa sam isla uzet' nesto novo za probu i covjek na standu na bucijadi mi je rekao da se tako zove. onaj malo deblji gospodin srednjih godina, imao je i pekmeze, mislim da je bio u crnom sa sesirom, preko puta one police na kojoj su bili izlozeni raznorazni zanimljivi primjerci. :D

Čim je taj oblik, bez obzira na drugačiju prošaranost, sigurno je Napolitana. Slobodno radi od nje sva slana jela, izvrsna je. Boje kod tikvi jako variraju, a kod nekih i oblici.

Za slatke stvarčice obavezno probaj bademicu. Možeš i najjednostavnije. Ispeci ju, još vrelu prereži popola, očisti sjemenke, pošećeri, namaži ju rumom, pusti da se ohladi u frižideru i napuni ju šlagom. Serviraš ju takvu u kori, ispunjenu šlagom ili nekom drugom kremom, izuzetno je interesantna jer pečenjem niti malo ne mijenja svoje boje.:D

coco zoe
26.10.2010., 01:39
Ove godine sam propustila bučijadu :(

Nađoh utjehu u novom intersparovom katalogu. Kaže: tikva prinčeva kruna i kabaucha 10 kn/kg, butternut 8, a hokaido 13 kn. Od 27.10.

surlica
26.10.2010., 08:55
ja naprosto obožavam a i moja djeca također rižoto s muškatnom tikvom... mmmmm nešto predobro
a sada se spream raditi kruščiće s bundevom i sjemenkama od bundeve :klopa:

Pellaprat
01.11.2010., 07:27
Ove godine sam propustila bučijadu :(

Nađoh utjehu u novom intersparovom katalogu. Kaže: tikva prinčeva kruna i kabaucha 10 kn/kg, butternut 8, a hokaido 13 kn. Od 27.10.

Ako si bila u Intersparu da li pod prinčevom krunom imaju ovu tikvu :

http://img524.imageshack.us/img524/5135/crownprincepumpkin.jpg (http://img524.imageshack.us/i/crownprincepumpkin.jpg/)
a pod kabocha ovo:

http://img175.imageshack.us/img175/8189/kabocha.jpg (http://img175.imageshack.us/i/kabocha.jpg/)

Pitam te, jer sam baš ove godine naišao na masu krivo deklariranih tikvi, od tržnica do supermarketa. U ovom slučaju cijena je vrlo čudna; za crownprince pumpkin je previsoka, a za kabochu preniska.

patientia
01.11.2010., 08:12
Kupila, sad reci kako se te tikve zapravo zovu. Moram ispravno deklarirati sjemenke :)

Pellaprat
01.11.2010., 09:36
Kupila, sad reci kako se te tikve zapravo zovu. Moram ispravno deklarirati sjemenke :)

Pumpkin 'Crown Prince'.

Kabocha, ako je kora gruba, hrapava tada je Nihon Kabocha, a ako je kora glatka onda je Seiyo Kabocha. Sve su Cucurbita maxima.
Kabocha maksimalnu zrelost i kvalitetu postiže 3 mj od branja u nezagrijanoj prostoriji. Sigurno je među 3 najslađe tikve u svijetu. Za razliku od 'Crown Prince' nije pogodna za slana jela, ali u slatkima je među najboljima.

patientia
01.11.2010., 09:43
Fala!

patientia
03.11.2010., 14:55
Kabochu sam pojela samo pecenu, fina je, nije bas toliko sladja od butternut tikve.

Princeva kruna je bezukusna. Ispekla sam ju. Sto da radim s njome? Sve se bojim da je to ona bezukusna tikva koju sam lani kupila u Sloveniji pod nazivom "praznicna buca".

Pellaprat
03.11.2010., 15:23
Kabochu sam pojela samo pecenu, fina je, nije bas toliko sladja od butternut tikve.
Princeva kruna je bezukusna. Ispekla sam ju. Sto da radim s njome? Sve se bojim da je to ona bezukusna tikva koju sam lani kupila u Sloveniji pod nazivom "praznicna buca".

U tom slučaju nije bila dovoljno zrela.

Pulpu Prinčeve krune izmiksaj uz dodatak zobenog vrhnja i bundevinih mljevenih koštica, zaljuti po ukusu i koristi kao umak za tjesteninu, nešto slično ovom, normalno nakon što recept veganiziraš.:D
http://robi666.blogspot.com/2010/10/avolja-kosa.html

patientia
03.11.2010., 16:08
Mislim da sam ih pobrkala, da sam ispekla ono sto u Sparu nazivaju muskatnom tikvom. Kupila sam sve koje su bile na akciji. Uglavnom, ostala mi je plosnatija, pa ako je plosnatija princeva kruna, tek ju moram probati. E sad, ja mislila da je muskatna tikva zbirni naziv za vise raznih tikava. Nemam pojma koja je ova, izvana je blijedo zelenkasta, iznutra narancasta ko dinja, manje spljostena nego princeva kruna, sjemenke velicine sjemenki butternut tikve.

Nisam mogla vise cekati jer mi se kabocha rascmekala, odrezala sam rascmekani dio i ostatak ispekla.

Hvala za savjet :)

Pellaprat
03.11.2010., 22:26
Evo ti jedan jako dobar site za prepoznavanje tikvi.

http://www.pumpkinpatch.se/Photos.htm

patientia
08.11.2010., 09:18
Thx! Jedina muskatna na koju lici je Long Island Cheese. Nisam imala srece s umakom za tjesteninu, sto god sam dodavala, imalo je okus kao zacinjena voda. Morala sam ga baciti. Pola tikve sam popila u smoothieima u koje sam dodala druge sastojke jakog okusa (dakle, tikva je bila samo zamjena za vodu).

extreme
14.11.2010., 18:32
ej, dobila ja veeliku bundevu, kaže mama da je stambolka :ne zna:..
bijele je boje, iako sam jednom dobila istu takvu i bila je narančasta izvana, i za njju mi je isto rečeno da je stambolka.. e pa sad.. :misli:

šta da radim s njom? probala sam ju prije peći u pećnici kao onu butternut , al mi nije tako slatka , pa to sad više ne bih.

kako da još iskoristim tu tikvu, a da izvučem najbolje iz nje :zubo:

izgleda ovako nekako
http://i54.tinypic.com/il8w7n.jpg

zanemarite bakicu na slici, ona nije bitan dio mog pitanja :D

ognjenka
15.11.2010., 14:32
Npr. juha je dobra od svih vrsta. Ali ova tvoja je divovska, pa bi bilo puno juhe. Možeš je i pržiti u tijestu za tempuru npr.

kemik
25.01.2011., 21:59
2) jeste li ikad smrzavali njoke od bundeve? nama se jako, jako sviđaju, pojeli smo jučer njoka za jedno 4 osobe, jako nam pašu, rado bih ih spremila na neki način da ih mogu koristiti kroz zimu (kolko izdrže). ovakve njoke, prema gornjem receptu, ne mogu nikako spremat, ali mogu spremat pečenu i zdrobljenu tikvu, pa kad se otopi raditi njoke, jel netko mrzne tikve već pečene, ili na koji način ih spremite za zimu?

evo, odgovaram na svoje vlastito pitanje od jeseni, zato što sam probala pa znam odgovor: da, može se :)

spečena i zgnječena tikva može se smrznuti, odmrznuti naknadno i od tako odmrznute napraviti njoke :) tijekom odmrzavanja, naravno, ispusti dosta tekućine koju se odlije, ali njoki su jednako dobri kao i od svježe bundeve - dapače, u njih treba staviti manje brašna, pa su još aromatičniji :)

pa, ako budete željeli probati sljedeće godine, slobodno :zubo:

bumbarica78
06.04.2011., 19:34
vidim ima puno finih recepata za tikve, no mene zanima da li se butternut tikva može pohati?

thanks :D

LillyVanilly
07.04.2011., 06:19
vidim ima puno finih recepata za tikve, no mene zanima da li se butternut tikva može pohati?

thanks :D

Butternut tikva se obično koristi za juhe, kolače, pekmeze.
Ja sam je i pohala. Kad kupim bundevu (bez obzira koju), koristim je u svim receptima, ne pravim razliku vezanu uz vrstu tikve.

Simple Fille
04.07.2011., 11:12
Kako je sada sezona tikvica i u vrtu ih ima svaki dan kol'ko hoćeš i kako ih je jednostavno nemoguće pojesti sve postoji li kakav recept ili imate li kakav prijedlog kako spremiti tikvice za neko drugo vrijeme?
Pripremaju li se kao neka zimnica ili ih je dobro zamrznuti nekako?

patientia
09.08.2011., 13:05
Mama mi je donijela tikve. Butternut. To sam joj lani dala sjemenke. I ove:

http://img204.imageshack.us/img204/8941/tikva1.jpg (velicine, recimo, veceg manga)

http://img7.imageshack.us/img7/4900/tikva2.jpg (jedno 8 cm u promjeru)

Kaze da su sve od sjemenki koje sam joj ja dala. Osim butternut uzgaja i obicne zelene ljetne zucchini i bundeve pretpostavljam, one za helovin, mozda i ukrasne ako joj se dalo sadit. Sto se tu iskrizalo, je li se kome vec desilo, je li jestivo (pod jestivo mislim fino)? Rekla sam mami da sljedece godine stavi platnene vrecice na cvjetove, ali sigurno joj se nece dati, nije da ih uzgaja za prodaju.

EDIT: Moram napomenut: uzgaja i krastavce, dinje cantaloupe i dinje honeydew, ne znam krizaju li se tikve i s njima.

x-type
09.08.2011., 13:40
ista stvar se kod mene dogodila. doma smo se svi živi posvađali da smo pomiješali sjeme, a sad vidim da je došlo do križanja. mi smo sijali butter tikve i obične tikvice (zucchini), očito se one iskrižaju. izgledaju identično ovima. ne vidim razlog zašto ne bi bilo jestivo. :)

shopgirl
09.08.2011., 14:33
da je najbolji u rerni ga ispeci u komadima,bez gulenja

patientia
09.08.2011., 15:49
Ova prva kao da je pokupila sve najgore od butternut tikve i sve najgore od zucchini tikvice. Kora je tvrda, treba ju guliti. Sjemenke (kojih ima puno) su velike (velicine sjemenki butternut tikve), treba ih izvaditi, ali nema ih smisla cuvati, neplodne su, i, osim toga, tko bi namjerno uzgajao takve tikve. Tvrda je za rezati. Dugo se kuha. Meso je blijedo s tek naznakom narancastog (manje antioksidansa / provitamina A). Miris je negdje izmedju. Za okus sam zakljucila da je slabiji od butternut, tako da sam ju ubacila u curry. Sad se kuha. Traje duze nego sto sam ocekivala. A ono, pojest ce se.

patientia
10.08.2011., 20:09
Frendici nisu niknule hokaido tikve od sjemenki koje sam joj dala, iz bio&bio tikvi iz biouzgoja.

yeya
14.08.2011., 14:39
Frendu nisu niknule hokaido tikve iz sjemenki koje sam mu dala, iz uzgoja od mojih (originalne sjemenke su od neke tete s trešnjevackog placa). Mojima su niknule iz istih sjemenki, dobro se razgranale, napravile cvijet i plod, ali je plod sitan, vjerojatno zbog suse. Butternut je, navodno, dobro rodio, nisam ih jos vidjela (osi ove jedne sa slike). Rodile su nam i princeva kruna (na slici najveca) i zapalito tikva (tamno zelena), ali zasad ne znam sto da radim s njima. Imate kakve prijedloge?
Ovogodisnji urod:
http://img18.imageshack.us/img18/7549/1005648b.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/18/1005648b.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

patientia
11.09.2011., 17:48
Razocarah se dugackom napuljskom tikvom (http://www.locavorious.com/long-of-naples-squash-with-rice-two-ways).

Kupila sam rezanj od kilu i pol (sirok oko 5 cm) za nekih 20 kn. Ispekoh u vrecici, izaslo puno vode. Okusa bas i nema, kao 80% voda i 20% butternut (i to nakon sto sam vodu ocijedila). Sto sad da radim s njom?

EDIT: Pojedena u obliku pudinga s hrpom zacina.

LillyVanilly
11.09.2011., 19:34
mogla si je izmiksati i pretvoriti u juhu

patientia
11.09.2011., 19:37
Vec sam jednom radila juhu od neke bezukusne, koliko god dodavala zacina, nije bila jestiva, na kraju sam ju bacila. Ovak sam stavila dvije zlicice cimeta, malo djumbira, malo muskatnog orascica, zasladila, bilo je OK.

Hedera
03.10.2011., 03:45
Pitanje:imam smrznut kalup domaćeg prhkog tijesta,mislim ga danas ispeći i napuniti nečim na bazi buttenutt tikve...Čitam na ovom threadu da su buuternuttice izvrsne za slatka jela,pa sam kupila zato baš nju..

E sad,kako TOČNO od butternut tikve napraviti ukusan slatki nadjev za pečenu pitu?

Da li se nadjev mora peći skupa sa tijestom,ili da prvo pečem tijesto pa gore samo uvalim nadjev?Hoće li pustiti vodu?
Da li da prethodno pečem butternutticu?Ili da kuham? :misli:
Da li da ju ribam,režem na komadiće,meljem,što?

Sa čime da ju pomiješam?Da li idu slatko vrhnje(netučeno,samo u obliku tekućine),bademi?Ili lješnjaci?Cimet ili rum?Treba li joj mnogo šećera?Idu li jabuke u to?Rogač?A možda čak brašno??
Kad jednom premažem sa nadjevom,da li da se još malo peče ili je gotovo?

Molim za neki prijedlog...samo da uspije i ne bude prebljutavo .. :moli: Nema veze ako je komplicirano ili dugotrajno :cerek:

Walpurgas
03.10.2011., 05:15
Pitanje:imam smrznut kalup domaćeg prhkog tijesta,mislim ga danas ispeći i napuniti nečim na bazi buttenutt tikve...Čitam na ovom threadu da su buuternuttice izvrsne za slatka jela,pa sam kupila zato baš nju..

E sad,kako TOČNO od butternut tikve napraviti ukusan slatki nadjev za pečenu pitu?

Da li se nadjev mora peći skupa sa tijestom,ili da prvo pečem tijesto pa gore samo uvalim nadjev?Hoće li pustiti vodu?
Da li da prethodno pečem butternutticu?Ili da kuham? :misli:
Da li da ju ribam,režem na komadiće,meljem,što?

Sa čime da ju pomiješam?Da li idu slatko vrhnje(netučeno,samo u obliku tekućine),bademi?Ili lješnjaci?Cimet ili rum?Treba li joj mnogo šećera?Idu li jabuke u to?Rogač?A možda čak brašno??
Kad jednom premažem sa nadjevom,da li da se još malo peče ili je gotovo?

Molim za neki prijedlog...samo da uspije i ne bude prebljutavo .. :moli: Nema veze ako je komplicirano ili dugotrajno :cerek:

Nit je komplicirano niti dugotrajno (izuzev vremena dok se bundeva peče, ali nije da moraš zuriti u rernu sat vremena- samo se peče. :D)

Dakle...

1 kg bundeve stavi peći s korom (ja ju uvijek prethodno pečem u rerni, i kada radim juhu i variva i slatko- tako mi je ukusnija), kada je pečeno (oko sat na 180, ali ovisi i o debljini i vrsti bundeve- već ćeš i sama primjetiti ili "pikaj" dok ne bude mekano) skini kore i izmiksaj u pire. Dodaj 4 jaja, 80 g šećera, 2 vanilin šećera i 2 dcl kiselog vrhnja. Naribaj koricu jednog limuna, iscijedi taj isti limun, malo muškatnog oraščića i to je to. Meni je tako najfinija.

Možeš još, ako voliš, staviti i cimeta, pola šalice mljevenih oraha ili badema, ma što god ti padne na pamet. Ne možeš fulati. :)

Prvo peci tijesto 10-15 minuta na 180, a onda dodaj i nadjev pa "produži" peći još kojih pola sata. Savjet: kada staviš tijesto u kalup, malo ga izbodi vilicom, kako ti se ne bi diglo pri pečenju.

Eto. Jednostavno i fino. Uživaj! :)

Walpurgas
03.10.2011., 05:18
http://a.imageshack.us/img683/3750/1003823v.jpg
http://a.imageshack.us/img822/2038/1003837t.jpg

Ovo je savršenstvo od bundeve! Moja je, dakako, bila skroz zrela i narančasta. Ajme, kako je to fino. :cerek:

Dragi i ja smo se ove godine totalno navukli na bundeve. Isprobali smo već pet vrsta, sve jedna finija od druge. Ne mogu vjerovati da su tako dugo bile nepravedno zapostavljene na mom jelovniku. Sramota. :durica

Leo 031
15.10.2011., 21:56
Možda netko zna, moja draga mama već godinama traži "suhu" bundevu, da kad se ispeče nije mljackava nego je kao kesten. Mozak mi je popila tražeći takve bundeve i naravno prođe sezona bez uspjeha. Baka je prije rata imala upravo takve bundeve, ali se u ratu sjeme izgubilo, ona ih je zvala bugarkama. Postoji li neka vrsta/podvrsta ili štogod da ima suho meso?

*klepetalo*
17.10.2011., 15:58
bok, kupila sam patišon, pa me zanima što trebam napraviti da bi ga pohala?
oguliti koru, koliko sam skuzila s neta, i izvaditi kostice. (kako gulite koru :zubo: na pola pa na kriske i slicno? :D)

+ kak se zna dal je dovoljno zrela i jel to uopce bitno ? i onda ga normalno poham jelda?

hvala!!

alexandra_zg
31.01.2012., 13:56
Možda netko zna, moja draga mama već godinama traži "suhu" bundevu, da kad se ispeče nije mljackava nego je kao kesten. Mozak mi je popila tražeći takve bundeve i naravno prođe sezona bez uspjeha. Baka je prije rata imala upravo takve bundeve, ali se u ratu sjeme izgubilo, ona ih je zvala bugarkama. Postoji li neka vrsta/podvrsta ili štogod da ima suho meso?


Tu vrstu tikve i ja tražim!! Slatka je i mi smo je uvijek pekli u pečnici i jeli kao desert! Ako netko zna službeni naziv ove vrste da kupim sjeme......? :moli:

kopam i sadim
08.07.2012., 21:10
ako se radi o bundevi svijetlo zelene tvrde kore, a u nutra narančastog mesa (moj deda ju je zvao turkinja), znala sam je kupovati na dolcu...
inače. moja najdraža bundeva je hokaido, pečena, kuhana, parena..ne znam kako je bolja.
btw. neda mi se čitat sve postove o bundevama, pa ako netko hoće kakav recept, ja ih imam nekoliko odličnih!

ja samo ja
22.07.2012., 16:23
Obozavam sve tikvice, pripremljene na sve moguce nacine.

naomi
12.08.2012., 21:24
napravila bih juhu od butternut tikve prvi put pa nemam pojma :o


mislila sam isprva ovako nešto http://www.coolinarika.com/recept/butternut-squash-krem-supa/ pa onda čitam dalje i :503: :D negdje piše da se prije zapece u pecnici, na nekima da ne? ako se peče jel bolje cijelu ili na komadiće ju razrezat pa onda ispeć? i na kojoj temp na koliko stupnjeva (nikad nisam pekla tikvu, na internetu negdje piše sat negdje dva...:503::D) pokrivenu folijom ili ne? sad više ništa ne znam šta da napravim :D

patientia
12.08.2012., 21:30
Neki ispeku cijelu butternut tikvu, skupa s kosticama. Ja ju prepolovim pa kostice izvadim, osusim i sacuvam za sadnju.

Prepolovljenu i ociscenu od sjemenki mozes peci u vrecici za pecenje. Ako nemas vrecice za pecenje, namazi maslinovim uljem prerezane plohe i stavi tim plohama prema dolje, ne treba nicim pokrivati. Peci na 180 do 200 stupnjeva, oko sat vremena, ali pretpostavljam da ovisi o velicini, probaj vec nakon 40 minuta upiknuti cackalicom, pa ako lako ide, izvadi iz pecnice. Ako ostavis predugo, samo ce se karamelizirati.

naomi
12.08.2012., 21:58
Zahvaljujem na odgovoru :mig:

Luciferia
17.08.2012., 09:46
Meni su tikvice, one vulgaris zelene ljetne, najbolje naribane kao varivo s malo mljevene crvene paprike, vrhnjem za kuhanje i mrvicom octa :cerek:.
Cijelo ljeto pravim nešto s njima, punim sa svim mogućim povrćem što mi dođe pod ruku, poham na ulju, poham u pećnici, "mariniram" ih u ulju i češnjaku i onda pečem s malo ulja :klopa:. Zapravo mislim da preko ljeta još nisam napravila ručak u kojem nije bilo malo tikvica :rofl:.

Elisea
19.08.2012., 12:09
Luciferia :five: za tikvice
Meni su najdraži popečci s njima, začinima, malo vode i malo palente.. Budu super..

extreme
20.09.2012., 12:38
da pitam i na ovoj temi...
imam neki minjaturni vrt ispred stana u kojem sam planirala na proljeće nešto posaditi...
prije deset dana sam radila juhu od bundeve, a kako imam malo dijete- ubacila sam malo igre u to kuhanje-pa smo sjemenke friško izvađene odnijeli u taj vrt gdje ih je moje dijete plastičnim lopaticama za plažu lijepo posadilo u vrtu :cerek:
nisam niš očekivala, igrali smo se, zaprljali, "posadili" i sve 5.
međutim- jučer skužim da na četiri mjesta gdje je moja malička zatrpala te sjemenke počelo nicati to sjeme, već jedno 10-12 cm iznad tla po par stabljičica na svakom mjestu.. (utrpavala je po nekoliko sjemenki u svaku rupicu )

uopće nisam to očekivala. pretpostavljam da su bržem nicanju pridonijele ove velike kiše koje su zadnjih dana poplavile Rijeku..

moje pitanje je što sad? nit imam pojma kad se bundeve sade, niti sam planirala to sad napraviti- al kad je već počelo nicati- jel ima nade da se od toga nešto razvije?
šta ću s tim preko zime? kako da ih zaštitim?
mislim, šteta da propadne sve kad je već krenulo...

imate savjet?

doriana gray
27.09.2012., 07:49
Dobila sam dvije butternut tikve i ne znam kud s njima.

Našla sam recept za savijaču koji mi se čini ok, ali me zanima je li bolja slatka ili slana varijanta?

Ember
27.09.2012., 19:11
Dobila sam dvije butternut tikve i ne znam kud s njima.

Našla sam recept za savijaču koji mi se čini ok, ali me zanima je li bolja slatka ili slana varijanta?

Mislim da trebas probati pa vidjeti ako ce ti se vise svidjati na slatko ili slano. Butternut tikvu sam probala u krem juhi, s krumpirima, i s pastom (sve na slano) i bila mi je fina, punding i pitu (na slatko), i najvise mi se svidjela u piti, isto mi je jako fina i sama pecena.

Preporucam ti ovaj recept (http://www.waldeneffect.org/blog/Butternut_squash_pie_recipe/)koji sa slikama detaljno objasni proceduru, meni je po tom receptu bilo jako fino (napravila sam vegansku verziju sa sojinim vrhnjem i bez jaja).

Ahisma
28.09.2012., 08:10
Neki dan od svoje napravila krem juhu s krumpirom i sojinim vrhnjem.

doriana gray
28.09.2012., 09:37
Mislim da trebas probati pa vidjeti ako ce ti se vise svidjati na slatko ili slano. Butternut tikvu sam probala u krem juhi, s krumpirima, i s pastom (sve na slano) i bila mi je fina, punding i pitu (na slatko), i najvise mi se svidjela u piti, isto mi je jako fina i sama pecena.

Preporucam ti ovaj recept (http://www.waldeneffect.org/blog/Butternut_squash_pie_recipe/)koji sa slikama detaljno objasni proceduru, meni je po tom receptu bilo jako fino (napravila sam vegansku verziju sa sojinim vrhnjem i bez jaja).

Napravila sam pire na kraju :rofl: dio sam uzela danas za gablec, a dio smrznula bez ičega da imam za ubuduće.

Dakle, probala sam na slano, ali nisam sigurna koji mi okus više paše - slatko ili slano?

kiksy
28.09.2012., 14:57
Da li se muškatna ili hokkaido bundeva mogu zamrznuti u obliku pirea koji se napravi blenderom,i koliko dugo?

patientia
28.09.2012., 16:10
Da, nakon pecenja se oguli koza, napravi pire i zamrzne u vrecici. 6 mjeseci izdrzi.

Glavni frajer kaže:
14.10.2012., 13:45
nabavil sam ovakvu tikvu, kaj da radim sa njom?

http://raskovnik.files.wordpress.com/2007/10/muskatna-tikva.jpg

patientia
14.10.2012., 13:55
Prepolovi ju uzduz. Izvadi sjemenke. Zatvori u vrecicu za pecenje, ili prerezane plohe namazi uljem i polozi prerezanom plohom prema dolje na protvan. Peci na 180 stupnjeva sat vremena. Oguli i pojedi.

Glavni frajer kaže:
14.10.2012., 15:56
hvala ti :top:

kemik
14.10.2012., 15:58
a imaš i cijelu još jednu temu s idejama i receptima: http://www.forum.hr/showthread.php?t=7242

samo nemoj pitati zašto su dvije :facepalm: