PDA

View Full Version : Novi Macbook

Um
15.10.2008., 18:09
Jučer su najavili novi Macbook, koji je od danas u trgovinama (Americi naravno). Cijena tamo je nekih 200 do 300$ skuplje, što kod nas neće važiti, jer ako Macbook sada košta 10.300,00 Kuna (bijeli, crni je 12.000 i nešto). onda će ovaj novi definitivno koštati isto toliko, jer ovim bi sada trebala pasti cijena.

Iako je Steve najavio da će se bijeli još dugo proizvoditi, jer je tržište oduševljeno njime, meni se osobno bijeli (sada stari) Macbook više sviđa nego ovaj novi, koji je kojipa Macbook Pro-a.

Kako se vama sviđa?

Svi koji ga nisu vidjeli, mogu ga vidjeti na www.apple.com

Meni je super, predivan i sve 5, ali ipak, ovi stari mi se nekako više sviđaju...

Lorelei
15.10.2008., 19:39
Bijeli mi je bio prekrasan, no moram priznati da bih kad bih sad kupovala ipak radije uzela novi nego bijeli. Sviđa mi se to što čak i običan MacBook (ne Pro dakle) može imati hard do 320 giga i 4GB rama :cerek:

Ova nova tipka mi se čini genijalna, jedva ju čekam isprobati. Dio tipke se može naštimati da služi kao right click što je :top:
Nije mi jasno zašto su makli Firewire? :confused: Znaš li ti?

Um
15.10.2008., 21:06
Nemam pojma. I meni se jako sviđa glass pad, ali u dugom (danas) razmišljanju što i kako, ipak sam odlučio za bijeli, a za koju godinu ću uzeti novi Macbook kada se malo naviknem na taj design ili kada izađe još noviji od ovog.

Pošto sam vidio u živo i bijeli i Macbook Air (Novi Mac mu je jako sličan), više mi se sviđa bijela plastika, iako sam uvjek za aluminij. Uvijek.

Možda griješim, ali odluka je pala za bijeli.
Ali ovaj novi bijeli 2,4 GHy, sa 160 GB, naravno, kupujem još 2 GB rama odmah.

Jedino što ne znam dali da čekam da padnu cijene zbog novog ili ne, jer pitanje je hoće li uopće pasti cijene, koliko i najvažnije kada. Jer cijena može pasti za 500 Kuna što na 10.000 kuna ne znaći nešto, a i ako cijena padne za 6 mjeseci, tko će čekati 6 mjeseci zbog 500 Kuna...

Mah, nisam više pametan...

Bilobrkster
15.10.2008., 22:57
Bijeli mi je bio prekrasan, no moram priznati da bih kad bih sad kupovala ipak radije uzela novi nego bijeli. Sviđa mi se to što čak i običan MacBook (ne Pro dakle) može imati hard do 320 giga i 4GB rama :cerek:

inače macbook prije ovog novog aluminijskog je mogao primiti takav HDD i takvu količinu RAMa no ovaj novi radi na DDR3 a stari je radio na DDR2

jimmy jazz
16.10.2008., 15:34
meni su beli bili super, imal sam ih dva, al odkad sam danal drzal v rukama novi aluminijski. pft! nemre se usporediti s onom "gomilom plastike". josh nevidjeni kompjuter, kvaliteta izrade i izvedbe..fantasticni ekran, bolji od starog MBProa..

plastika je proslost, zivela buducnost!

Um
17.10.2008., 16:14
Ja ću prvo krenuti sa plastikom. Sve imam bijelo, pa neka bude i laptop. Ali kao što sam rekao, s vrmeneom ću se sigurno prebaciti i na aluminij. Nekako mi je za sada ljepši bijeli i privlačniji.

Bilobrkster
18.10.2008., 17:02
ja čekam drugu verziju. do tada će me bijeli služiti jako dobro. ma i nakon toga hoće. ipak je to apple i strojevi traju godinama. al mislim da će druga verzija aluMacbooka biti puuno bolja. makar šta se procesora tiče a osim toga možda pojeftini verzija sa backlit tipkovnicom koja je meni najinteresantnija.

mabook ima upgrade cycle od 195 dana, tako da negdje u svibnju očekujem novu verziju...

Um
20.10.2008., 09:10
Nikada nisam ima ništa od Apple-a i nisam ih mogao smisliti, ali ne znam kako i zašto, sve se to okrenulo u (doslovce) jednom danu i sada bi kupio sve i to samo njihove proizvode. Za početak (najvjerojatnije) ovaj tjedan uzimam Mac bijeli ovaj novi(ji) od 2.4 GHz sa 2 dodatna GB rama.

Bilobrkster@ koju verziju maca imaš ti, od koliko GHz?

Bilobrkster
20.10.2008., 15:49
Moja "verzija" ti je ova: http://www.everymac.com/systems/apple/macbook/stats/macbook-core-2-duo-2.16-white-13-mid-2007-specs.html s tim da moj ima 2GB RAMa umjesto tvorničkih 1GB.

Tu imaš ama baš sve detalje o itijednom Macu koji je ikada izašao.

Um
21.10.2008., 18:53
Kako si ti zadovoljan sa Macom? Svi koji su se prebacili na Apple, odnosno na Maca, ostali su na Macu i Apple-ovim proizvodima, a da ne govorim koliko su bili oduševljeni. Pogotovo sada kada je Win moguće staviti na Macbook, pa ga ljudi masovno kupuju.

Još ga imaš, jel' da?

Bilobrkster
21.10.2008., 20:31
Ponosni vlasnik od srpnja 2007. i ne žalim niti jedne lipe! :amen:

Once you go Mac, you never go back!!! :s

Um
22.10.2008., 21:43
A reci mi, koristiš njihov OS? Leopard ili koji je već? Ili imaš win?

Ja se još razmišljam dali da pustim njihov OS ili da odmah stavim XP...

Bilobrkster
23.10.2008., 10:59
ma daj ne budi lud. ako ćeš kupiti Mac nemoj stavljati windowse. ako baš hoćeš, možeš napraviti dual boot al vjeruj mi, za (skoro) svaki program na windowsima postoji alternativa (često bolja) na Leopardu (a to ti je trenutna inačica Mac OS-a).

uglavnom, daj leopardu šansu i garantiram da 2 tjedna kasnije nećeš ni pomislit o vraćanju na windowse.

a ako bi kupio Mac onako bez veze, onda nemoj ni kupovat, jer je prednost Maca u stabilnosti, nema virusa, nema pizdarija, jednostavno radi i radi jebeno dobro.

another cheetah
23.10.2008., 13:24
novi macbook je predobar.

ja imam powerbook 12" (http://www.everymac.com/systems/apple/powerbook_g4/stats/powerbook_g4_1.5_12.html) samo sto ima 1,25 gb rama i 120gb hdd

imam ga od 1. mjeseca 2006. i naravno, nema sanse da vise ikad kupim pc

uzet cu novi macbook 13, onaj jaci model, vjerojatno za cca 6 mjeseci, a onda cu prodat ovaj svoj

i, da, najgluplja stvar sto netko moze napraviti je kupiti mac i ne koristiti osx.

ako vec moras koristiti windows radi nekih programa koji ne postoje za osx (npr. autocad), onda napravis parallels, ili kako se to vec zove, tako da nemoras raditi restart da udjes u windows, nego ih samo pokrenes, kao bilo koji program. :mig:

Bilobrkster
23.10.2008., 16:16
cheetah, koliko bi cijenio svoj powerbook? sada i za 6 mjeseci :D

another cheetah
24.10.2008., 15:48
cheetah, koliko bi cijenio svoj powerbook? sada i za 6 mjeseci :D

sada ga nikako ne bi dao ispod 4000kn
a za 6mj cemo vidit kakva bude situacija, ali ne vjerujem da ce biti jeftinije
:)

Bilobrkster
24.10.2008., 20:12
uf... puno malo... doduše 12" stroj je na cijeni zato što ih je jako malo pa :ziba:

another cheetah
25.10.2008., 08:56
uf... puno malo... doduše 12" stroj je na cijeni zato što ih je jako malo pa :ziba:

a i ne zuri mi ga se prodavat. ako ne mogu dobiti dobru lovu, radje cu si ga ostavit.
ionako radi ko urica, a ima vec skoro 3 godine

Bilobrkster
26.10.2008., 16:52
pa naravno da radi ko urica, ipak je to Mac :mig:

ždralexandrijka
29.10.2008., 08:47
Imam pitanje.Kako se na Macu na hrvatskoj tipkovnici napravi znak @ ,isprobala sam sve kombinacije????????

NNJ
29.10.2008., 09:50
Imam pitanje.Kako se na Macu na hrvatskoj tipkovnici napravi znak @ ,isprobala sam sve kombinacije????????
prvo odgovor, alt + shit + 2 = @

sad da se malo hvalim, imal sam priliku isprobati novi mbp
nvidia me oduševila, pa ga tip natočil sa 8 GB ramova, ma to je milina
dizajn je nekaj na kaj se bzo navikneš, bitno je kaj je ispod haube, a to sa leopardom naprosto leti, bit će zanimljivo radit sa novim ice leopardom i tim strojem
uostalom meni se baš sviđa taj al look :cerek:

Bilobrkster
30.10.2008., 09:46
čitao sam da ipak ne može 8GB RAMa u nove unibody bookove, tj može fizički al se ne mogu iskoristit svih 8. i nije ice nego snow leopard :p

meni se isto jako sviđa taj al look, al ja bi i backlit keyboard a to mi je malo preskupo zasada, tako da čekam iduću reviziju

NNJ
30.10.2008., 09:54
ice, snow :cerek:
pisal sam onak na pamet :zubo:
na novom mbp vidi svih 8, uvjerio sam se

Bilobrkster
03.11.2008., 17:52
ma nhf, bijeli je i led i snijeg tako da :ziba:

sigurno ti vidi svih 8? jel ti vidi u "about this mac" ili ti ih vidi i u Activity monitoru?

NNJ
03.11.2008., 19:42
u activity monitoru
to sam prvo išel provjerit, poslije tog sam pogledal grafiku i opala je ljubav na prvi pogled:cerek:
sutra idem na preliminarne razgovore u svezi nabave
probal sam u krčmi taj MBP, frajer ga dofural iz irske

Bilobrkster
04.11.2008., 00:38
hm... onda očito prima 8GB što su super duper vijesti

Um
04.11.2008., 15:24
Kupio sam si Macbook white, 2.4 MHz.

Mogu vam reći samo ovo:
Ne da je jednostavno predivan i savršeno napravljen, nego to je jedna VELIKA strojčina, koja me jednostavno oduševila i koliko god sam u prošlosti bio "Apple hater", rekao sam si: VIŠE NIKADA WINDOWS!

Mac OS X je jednostavo savršen. Jednom riječju. Brz, jednostavan, pregledan i hebeno ugodan za oko.

Mogu samo misliti koji je stroj novi Mac, ako je ovaj ovakav. Iskreno, ne sviđa mi se novi look pa mi nije ni malo žao što sam uzeo ovaj. Samo se nadam da će za koju godinu promijeniti design Macbooka.

I ne samo da sam si sada rekao ništa više osim Maca, već sada kupujem sve od Apple-a, pa ubrzo ću i stolni, komp, music plazer, itd... sve promijeniti i uzeti od Applea.

Eto, nisam mislio da ću imati nešto od Amerikanaca i još manje da će mi se svdjeti, ali svaka čast Apple-u, stvarno rade stvari koje kupci žele.
Ali prije svega toga, moram si uzeti Mighty mouse-a, daljinski i neki njihov wireless box. Najvjerojatnije "Time Capsule" od 500GB.

Jedna od stvari koja me se stvarno dojmila je "text speech". Kada nemam volje čitati nekakav dokument, samo stavim da mi ga on pročita, a ja mogu na miru obavljati druge poslove. ZAKON!
I da, ALARM mi je zakon. samo što za to moram kupiti daljinski... Sve u svemu:

MACBOOK RULES!!!

NNJ
04.11.2008., 15:50
pazi na plastiku
mb je sklon pucanju plastike, al je redovito mijenjaju u servisu
nadam se da nebuš te sreče no ipak da te upozorim
uživaj i dalje u radu na mac strojevima
:w

Um
04.11.2008., 16:08
To sam negdje pročitao. Ali svjestan sam toga, pa ga čuvam. Torbe hvala bogu imam, čak sam jučer i kupio novu, a morat ću si uzeti i Sleeve, jer ipak želim očuvati sjaj i ljepotu Maca... =))

Randall Flagg
05.11.2008., 16:25
Jesu došli ovi novi MacbookPro-ovi u Hrvatsku!?

this charming man
05.11.2008., 18:46
www.apple.hr

Nisu jos, ceka se pad cijene starih macbook-ova i macbook pro-a (hopefully), u USA ih jos uvijek prodaju paralelno, a stari macbook je 999$, dakle nadajmo se cijeniu nas od cca 999E pa krenimo u nabavku:top:

Bilobrkster
06.11.2008., 17:23
zašto se čeka, odeš lijepo u M-computers i biraš oćeš novi ili stari... :kava:

NNJ
06.11.2008., 17:25
zašto se čeka, odeš lijepo u M-computers i biraš oćeš novi ili stari... :kava:

čeka se da nam daš karticu na peglanje :p :rofl:

Bilobrkster
07.11.2008., 01:37
nema kartice u mene, samo cash and carry :lol:

bohemia
07.11.2008., 03:47
um, zasto si bio apple hater?

apple je skoro jedina stvar koja mene uspjeva excite u danasnjoj poplavi stvari i brandova

Um
10.11.2008., 15:10
Uglavnom zbog neznanja.
Ali to se sada promijenilo. Rekao sam, nikada i ništa više osim Apple-a. Samo još čekam da iPhone izađe sa barem 5Mpix kamerom, pa kupujem i to.

I da, toplo preporučujem M-Computers, i sam sam tamo kupio Maca, prošao najpovoljnije, a da ne govorim da je Saša kralj.
Usluga je odlična, brzi su odgovori na mail i kao što sam njemu rekao, kažem i vama, zbog takvih cijena i usluge, dobio je još jednog vjernog kupca.

Sada sljedi daljinski, wireless mighty mouse, pa možda neki Time Capsule, ali ako ne TC, onda sigurno Airport Express ili Airport Extreme i još brdo stvari. Naravno, sve preko M-Computersa.

---

Sada svakome kažem, ostavi se tog PC-a, mani se tog Windowsa i produži si život!
Nema živciranja, nema dugotrajnih installa i uninstalla, nema virusa, nema spyware-a, zaboravio sam kako izgleda Control Panel i svakodnevno boravljenje u istom po 20 minuta, i sada se pitam, čemu onaj "add hardware"?

Tek sada sam skužio da je to opcija napravljena da ti nešto digne živac ako nemaš ženu doma... =))

Mogao bih tako još i još, ali jednostavno, da bi ste me shvatili, morate probati MAC OS X barem nekoliko dana i naravno, morate biti neutralmni i open mind.
Ako i krenete raditi na MAC OS-u, a mrzite Apple, kao što sam ga ja nekada mrzio, ma ništa vam to neće pomoći i nečete moći vidjeti da je u biti MAc OS ono što trebamo na našim kompovima.

Eto, ja još jedan switcher u nizu... =)

Ljelja
06.01.2009., 09:25
stolni mac rastura s obradom videa, koliko sam imala prilike površno svjedočiti. trebala bih nabaviti novi macbook od 2.4, pa me zanima da li se i on već appleovski poslovično dobro nosi s obradom videa? ako netko ima iskustva.

koji laptop manjeg zaslona (treba mi lakši, zbog putovanja) se eventualno može uzeti kao dobar za grafičke obrade slike/videa, a da nije mac?

leghion
06.01.2009., 09:55
...ali ovi glossy ekrani na novim Macovima su dosta veliki minus. Bijeli Macovi su imali vrlo kvalitetne mat ekrane i žao mi je što su se u Appleu za novije generacije Macova odlučili isključivo za glossy tipove ekrana. Sve se zrcali na njemu pa rad nije tako ugodan.

Ja sam navikao na mat ekrane i iako sam sklon Macu, ne bih ga uzimao dokle god imaju takve glossy ekrane. Možda se i to to promijeni na aktualnom Macworldu, ali bojim se da su šanse za to male. :(

0bserver
06.01.2009., 10:10
Glossy ekrani su stvar navike i preferenci pojedinaca, nekima to baš odgovara.

Ja osobno nemam macbook, planirao sam si uzeti jedan ali sam odustao kada sam shvatio koliko je različit od viste ako gledamo sve one sitne opcije i mogućnosti (i u sustavu i ostalim aplikacijama) na koje sam navikao ovdje.
Znači odustao sam isključivo zbog vremena prilagodbe, jer ga nemam baš mnogo. Možda jednog dana ;)

Ali imam nešto pitanja. Radio sam svega nekoliko sati na OS X-u tako da nisam baš sve pohvatao.
Možete li mi reći kako stojite sa resursima (znači ono, nešto kao što imamo task manager na win) kada vam se sustav boota i može li kakav screenshot tog zauzeća čisto da vidim kako to šljaka i izgleda? Koliko vam pojedine aplikacije zauzimaju resursa, mislim i na RAM i na hdd? Koliko vam sam sustav papa prostora na hdd-u? Ako gledamo update pakete koji se nakupe na disku...koliko obično oni iznose? Imate li kakvih problema sa spajanjem i prepoznavanjem dodatnog hardware-a na komp...mislim ono tipa odete u shop i kupite nekakav printer, scaner ili slično?
Imam još pitanja ali vas ne želim sa svime opteretiti odjednom ;)

Ljelja
06.01.2009., 11:12
glossy ekran možda čak i je na početku mala mana što se tiče grafike. problem je stalno hvatati pravi kut gledanja, ali je kvaliteta slike izvrsna. btw, većina običnih laptopa je sada isto s glossy ekranom. nekako se nadam da je to baš stvar navike.

što se tiče spajanja hardwarea na macbook, ja mogu samo reći iskustvo jedne kolegice iz ureda. nedavno smo probali spojiti hp-ov laser na njezin macbook, ali nije išlo. bilo je dosta problema. e sad, da li je to nekakav izolirani slučaj, jer ja sam imala problema s hp driverima i na win XP na PC-ju...tako da ne znam.

leghion
06.01.2009., 12:57
Naravno, pitanje mat ili glossy ekrana je stvar osobnih preferenci. S obzirom da ja ne volim glossy ekrane, nažalost Mac u dogledno vrijeme neće biti moj izbor što mi je isto jako žao. Iako smo na podforumu za prijenosnike, sad sam vidio da je glossy 20 inch iMac (poluprijenosnik budući spada u all-in-one kompove) na akciji u HG SPOTU po 7,5tis kuna. Po takvoj cijeni sigurno nema niti jedan all-in one PC komp :-)

perko01
15.01.2009., 21:03
evo da ne otvaram novu temu pa ću na ovu jer se radi o Mac-u :-D

Uglavnom, zanima me vaše razmišljanje o ovom:

15" MacBook Pro, 2.16GHz, 3GB, 250GB HD za nešto manje od 10 000 kn....korišten, dobro očuvan, imam garanciju, instalacije orginalnog softwara...

i šlag na kraju- nova troba gratis za njega :D

Bilobrkster
18.01.2009., 14:10
meni malo skupo al ko zna, možda netko i kupi...

ToxiCity
18.01.2009., 15:19
evo da ne otvaram novu temu pa ću na ovu jer se radi o Mac-u :-D

Uglavnom, zanima me vaše razmišljanje o ovom:

15" MacBook Pro, 2.16GHz, 3GB, 250GB HD za nešto manje od 10 000 kn....korišten, dobro očuvan, imam garanciju, instalacije orginalnog softwara...

i šlag na kraju- nova troba gratis za njega :D

Pa kao prvo ako znaš da želiš mac (znaš sve njegove prednosti i mane) samo naprijed, jer kad uzmeš u obzir da novi dođe minimalno 14 soma kuna, a i ovaj tvoj uz to ima i garanciju:kava: nemaš što razmišljati.

Bilobrkster
18.01.2009., 19:58
pretpostavljam da je to ovaj... http://www.everymac.com/systems/apple/macbook_pro/stats/macbook-pro-core-2-duo-2.16-15-specs.html

mac2sell kaže http://www.mac2sell.net/permalink/?id=e598395aa17f7eec7b9fad56026b04ee ali to je za njemačko tržište tako da je u nas malo skuplji.

ako ima sav taj softver origigi onda se možda isplati, al ja bi pokušao spustit do 9-9.5 :ne zna:

alter ego blagajnice
19.01.2009., 21:39
Bilo, ajd objasni zašto je Mac toliko skuplji do ostatka svijeta?

Bilobrkster
20.01.2009., 02:33
zašto je skuplji?

pa moje viđenje ti je to da se Mac u nas gleda kao neka ekskluziva, i onda onaj ko ima novaca za ekskluzivu će tu istu ekskluzivu platiti po ekskluzivnoj cijeni. naravno da je to totalno debilno al jebiga, zakon ponude i potražnje je itekako primjenjiv. u EU ti je otprilike 1$=1€ a u RH ti je to 1$=10kn otprilike tako da... možda naši idu logikom "ionako ih neću puno prodat pa nema smisla da smanjim maržu jer neću ništa zaraditi"

ono što ljude odvrati od kupovine Maca je prvo i osnovno cijena, drugo i sporedno lijenost. a obje stvari se mogu argumentirano pobiti.

cijena. istina. Mac je skup. skuplji je i vani ali ne za toliko puno % no ono što ljudi ne kuže jest da se ne uspoređuje cijena računala već total cost of ownership, znači ukupni trošak posjedovanja. (ili kako bi to šjor Branko reko: "nije problem kupit auto, problem je održavat auto") ako za trenutak zaboravimo u kakvom društvu živimo te da kod nas legalni softver imaju samo rijetke firme kojima inspekcija katkad zakuca, onda nam je jasno da nitko neće platiti Windowse a ako to ubrojimo razlika u cijeni pada. no pogledajmo malo viruse, ima i dobrih besplatnih antivirusa, no provuče se i pored njih te gamadi. na Macu nema virusa. nijednog. nikada. a ako uzmemo u obzir i same Windowse koje su daleko od najboljeg OS na svijetu imaju i oni svojih grešaka te tu i tamo padnu, pa se stvari poremete, pa treba nositi ili u servis ili zvati lokalnog hackera pa 100-150-200kn keširat a to se dešava nerijetko. pitanja kompatibilnosti hardvera se također nameću. Macovi su jednostavno konstruirani s namjerom da rade i to bez prestanka. nema virusa, a pri kupovini novog Maca dobije se originalni OS. tako da kad se uzme u obzir total cost of ownership Mac vs PC kroz period od npr. 2 godine koliko bi minimalno svako računalo trebalo služit svog vlasnika, brojke su uvjerljivo na strani Maca.

glede lijenosti, ja sam našao alternativu za windows aplikacije ali ama baš za sve. a većina alternativa je bolja, a ostale su jednako dobre. period navikavanja mi je bio doslovno 3 dana po par sati. al par sati igranja. "aj baš da vidim kako bi ovo išlo?" i normalno da ne znam kako bi išlo. i mislim se ja "pa na engleskom se to kaže tako i tako, i nekako logično mi je da to bude tu" i vidi vraga stvarno je tu. Macovi su intuitivni i ako nemoš skužit kako radit na Macu onda računala nisu za tebe. al zaista.

this charming man
20.01.2009., 11:08
Od prije nekih 10tak dana ponosni sam valsnik MacBook-a Black, 2.16 C2D. Kupio ga iz druge ruke, nekoliko mjeseci starog i gotovo nekorištenog za 5500 kn.
PC lap najslicnijih karakteristika koji sam pronasao ima jedino Toshiba, serija U400, kosta preko 7000kn (naravno s instaliranim operativnim sustavom).
Ovaj je kostao oko 8000 novi. Dakle nije neka velika razlika u cijeni.

Ja bih kod usporedbe Apple-a i PC-a povukao analogiju s autima: Apple je ko hibrid, a PC ko (nabrijani) benzinac. Apple (hibrid) u početku košta nešto više, međutim u startu dobiješ najjači (i jedini) paket opreme, ali kasnije su mu troškovi puno manji - "troši" manje, radi bolje, tiše i ugodnije, pouzdaniji je. PC (benzinac) možeš dobiti i za malo i za puno love, možeš "kombinirati opremu", možeš s njim juriti puno brže (poveznica - PC puno bolje vrti igre) ali troši više, lakše se kvari, bruji i buči.

Naravno da je kod nas vrlo malo hibrida na cesti, kao i Macova na stolovima.

NoWa
15.02.2009., 18:08
Kupio sam si Macbook white, 2.4 MHz.

Mogu vam reći samo ovo:
Ne da je jednostavno predivan i savršeno napravljen, nego to je jedna VELIKA strojčina, koja me jednostavno oduševila i koliko god sam u prošlosti bio "Apple hater", rekao sam si: VIŠE NIKADA WINDOWS!
!!vidis, ja sam upravo kupila macbook i razmisljam ga prodati. totalno je sve podređeno dizajnu.

ako nekog zanima macbook rabljen citava 3 dana (star 2 mjeseca, al nisam imala volje petljat s njim do sad nakon prvog dana detektiranja koje su tipke za sto), neka ponudi cijenu.
imam i case za njega, i adapter i daljinski i sve:D
kupljen je u USA.

cartman682
15.02.2009., 19:42
Sutra kupujem novi laptop, HP 6735s. Specifikacije: AMD Turion X2 Dual-Core RM-70 2,00 GHz, 2x 1024 MB, 15,4", 1280x800 (WXGA), SATA 160 GB, ATI Mobility Radeon HD 3200, Puma platform, DVD±RW, 1x 10/100 Ethernet,56k modem,802.11b/g,Bluetooth, 2,49 kg. Laptop cu koristit samo za faks i košta 3220kn.

Ovaj MacBook košta 12000kn: • 2.4 GHz Intel Core 2 Duo • 2 GB 667 MHz DDR2 SDRAM (2 x 1GB) - proširivo do 4GB • 250 GB Serial Ata Drive @ 5400 rpm • Superdrive 8x (DVD + RDL/DVD + RW/CD - RW) • 13,3" glossy TFT široki zaslon (1280 x 800) • 2 USB 2.0 utora • 1 FireWire 400 utor • AirPort Extreme (802.11n) i BlueTooth 2.0 + EDR • Stereo zvučnici, mikrofon, optički i audio izlaz • Hrvatska tipkovnica

NITKO me ne može uvjeriti da taj Mac vrijedi kao ČETIRI HPa. Koristio sam par mjeseci stari (prošla generacija) MacBook, istina dobar je, ali definitivno ne vrijedi 10k kuna, za te novce se može kupiti profesionalni workstation. PS Windows 7 izgleda puno ljepše od OSX, a ako se stvarno brinete zbog "virusa" koristite linux...

taipan
15.02.2009., 20:23
cartmane uspoređuješ kruške i jabuke... otkud ti ideja uspoređivati low end hpejca od 15.4" bez OS-a sa macom od 13.3"? ako već želiš povlačiti neke paralele između maca i pc lapova, onda ga uspoređuj s nekim kvalitetnijim lenovom, sonyjem, toshibom, dell-om i sl od 13.3" pa neće biti 4 za 1... uostalom usporedi ga s kvalitetnijim hpejcima... ne vidim uopće svrhu tvog posta.... :ne zna: tko te želio uvjeravati u što?

Prosjecan
15.02.2009., 21:18
Macbook? Dobra stvar za ljude koje ne zanima što znači instalirati programe. Mac-ovi su odlični alati za video montažu, grafiku, DTP... U poslovnom okruženju... preskupi su u startu... software je uglavnom nekompatibilan s istim za PC-je, periferija je pod znakom upitnika, umrežavanje i dijeljenje podataka s "delancima"?

Da, sve je podređeno dizajnu... i dizajn je kvalitetan. Operativni sustav je stabilan i brz i oku ugodan i dolazi sa svim aplikacijama koje će trebati većini "kućnih" korisnika.

Ono što bih ja pitao korisnike Macova su dvije stvari:

1. Uredski paket kompatibilan s MS Officeom (znam da postoji verzija Officea za Mac... koliko se razmjena dokumenata obavlja dobro i ima li problema s kompliciranijim sadržajem - slike, tablice, prezentacije?)

2. Pandan MS Outlooku za upotrebu na MS Exchangeu kao klijent? Koliko se dobro ponaša isti, čini mi se da se zove Entourage?

Zaključak... Mac je odličan za kućne korisnike koji ga koriste kao alat, ne kao igraću konzolu, dobro opremljen direktno iz kutije i prilično jednostavan za uporabu jednom kad se navikneš na to gdje je što, no za naše tržište i platežnu moć "preskup za ono što nudi" (što nije ni blizu istini, ali je mišljenje javnosti takvo).

Računalo je alat. Alat košta. Za korištenje alata potrebno je znanje. Znanje košta (i vrijedi) više od ijednog alata. Nažalost, vrijednost znanja u RH nije konvertibilna u keš i to je problem.

Ljudi općenito jako malo ulažu u vlastito znanje a puno u alate i onda imamo majstore fušere (neovisno o branši) i korisnike tehnologija o kojima ne znaju gotovo ništa ili znaju nedovoljno. Čitajte knjige (jeftine su!)... Googlajte i učite, ulažite u sebe, trebat će vam (u suprotnom će vam Indijci i Kinezi otet radna mjesta danas/sutra jer živimo u kapitalizmu).

Digresiram... pardon.

Mac? Da... jednog dana... da ga vidim kao klijenta u MS based mreži i naučim ga "posluživati" i koristiti se njime.

Dotad - PC radi posla kojim se bavim i okruženja u kojem radim.

Usporedba cijena alata...

Office za Mac-a Home&Student Edition košta 1200 kn

isti taj Office za PC-ja košta 444 kn

Računalo s operativnim sustavom? PC je nešto jeftiniji (2000-3000 kn) ali i s manje ugrađenog softwarea i manje trajnosti.

Dugoročno gledano... cijena im je tu negdje...

Što ćete odabrati ovisi samo o vama!

cherokee
22.02.2009., 17:59
Evo ja kao krisnik MBP već nekih 8 mjeseci mogu ti ponuditi odgovore iz mog iskustva:
1.) Office 2008 za Mac- potpuno kompaktibilno s Officeom za PC, sve dokumente, tablice, prezentacije bez ikakvih problema radim i na macu i na PC-u.
2.) Entourage kao mail client je kvalitetniji i jednostavniji od Outlooka i potpuno kompaktibilan s MS Exchange.

Ja Mac koristim radi posla, ali trebaju mi Microsoftove aplikacije jer mi se lakše snalazit u njima mada i same Macove aplikacije su vrlo dobre.

Prosjecan
22.02.2009., 19:02
Cherokee, thanks na informaciji... sad znam da će moje iduće stolno računalo bit intel based Mac bootcampan sa Windows 7 MS platformom...

cherokee
22.02.2009., 20:18
Nemoj se čak ni služiti Boot campom.
Imaš puno bolju emulaciju koja se zove WMware fusion.
Jednostavno odrediš parametre u njoj i instaliraš OS koji želiš.
Ja npr. sve grafičke programe radim na Macu isto kao i cijeli Office.
Ali radi e-bankarstva i knjigovodstvenih programa koji se vrte na serveru moram imati instalirane Windowse.
I tako sam u WMware-u instalirao Vistu i imam dva OS-a odjednom.
Kad ne trebam Windowse jednostavno pomoću alata u WMware-u ih stavim u sleep mode da mi ne zauzimaju memoriju i koristim puni potencijal maca.

Prosjecan
22.02.2009., 20:35
Znam za virtualne mašine... i sam ih koristim... ali baš će mi trebati MS based OS na fizičkom stroju isto tako radi posla uz virtualne mašine pod oba OS-a.

alter ego blagajnice
08.03.2009., 15:33
Ponosni vlasnici jabučara.
Namjeravam kupiti macBook u USA iz čisto komercijalni razloga.
Kupim tamo, prodam ovdje.
Vrijedi li vaša garancija iz RH svugdje u svijetu i obrnuto?
I jeste li dokupljivali garanciju (Apple care)?

Bilobrkster
08.03.2009., 21:28
Ponosni vlasnici jabučara.
Namjeravam kupiti macBook u USA iz čisto komercijalni razloga.
Kupim tamo, prodam ovdje.
Vrijedi li vaša garancija iz RH svugdje u svijetu i obrnuto?
I jeste li dokupljivali garanciju (Apple care)?

misliš vrijedi li garancija iz US ovdje u RH? vrijedi. godinu dana. ali isključivo na laptope. ako kupiš Minija recimo neće ti vrijediti.

apple care se može kupiti sve do zadnjeg dana prije isteka "redovne" garancije od godinu dana, tako da ne moraš kupovati odmah. inače se može i preko ebaya kupiti povoljnije malo.

alter ego blagajnice
08.03.2009., 21:38
čitala sam o tome nešto na netu.
Navodno čak ima i na ebay-u mogućnost kupnje produženja garancije.

Znaš li možda ima li kod nas u nekom od oglasnika neka ponuda rabljenih?
Pokušala sam, ali nisam našla puno jabučara.

P.S. jabučara 13" bi uzela jer ne zauzima puno prostora u putnoj torbi.

Bilobrkster
08.03.2009., 22:37
čitala sam o tome nešto na netu.
Navodno čak ima i na ebay-u mogućnost kupnje produženja garancije.

Znaš li možda ima li kod nas u nekom od oglasnika neka ponuda rabljenih?
Pokušala sam, ali nisam našla puno jabučara.

P.S. jabučara 13" bi uzela jer ne zauzima puno prostora u putnoj torbi.

mislin da u nas toga nema u ponudi. :flop: pitaj na mackorisnik.com ili jabucnjak.hr, ako tamo ne znaju, onda nitko ne zna :top:

nemoj zaboravit bacit kutiju :rofl:

alter ego blagajnice
10.03.2009., 00:24
@ prosječan

znaš li možda kako se kreću cijene jabučara u nekom od oglasnika?

Prosjecan
10.03.2009., 00:34
pojma nemam... obično se Mac-ovi jednom kupljeni NE prodaju i ne preprodaju... hrpa Powerbookova još i dan danas veselo radi i uveseljava njihove korisnike...

alter ego blagajnice
10.03.2009., 09:33
gledam na ebay-u cijene i ponudu.
Ima stvarno dobrih ponuda.

0bserver
10.03.2009., 10:12
@ prosječan

znaš li možda kako se kreću cijene jabučara u nekom od oglasnika?
Na oglasnicima kod nas se cijene black i white (znači ne aluminum modela) kreću još uvijek na visokih 4000-6000kn, ovisno kako tko cijeni svoj. Cijene luduju i nisu normalne. Primjerice ja sam našao bolji, nešto jači i noviji macbook kod jednog tipa za 4500kn, dok je drugi tražio za slabiji i nešto stariji macbook 6000kn. Ljudi stvarno nisu normalni sa tim cijenama. Na jabučnjaku i oglasniku foruma mackorisnik ne treba niti tražiti jer su bolesno opsjednuti tim hardverom i cijene ga u nebesa (čast iznimkama).

Inače kada netko izbaci stariji model macbook-a na oglasnik sa cijenom preko 6000kn uredno ga se popljuje i to sa pravom, ali neki ljudi to još ne kuže očito.

A što se tiče aluminum modela (čak i najslabijeg), cijene su dosta visoke, preko 8000kn, i vjerujem da će još dosta vremena biti tako bolesno visoke.

A o 15" i 17" modelima da ne govorim...ako ih uopće uspiješ naći.

Upravo iz tog razloga sam poslao tu cijelu ideju kvragu. Zašto, pa recimo ovako...za 2500kn sam na oglasniku našao odličan novi lap identične konfiguracije kao i macbook, downloadao odgovarajuću instalaciju OS X-a Leopard i bez ikakvih problema cijela stvar šljaka, display, mreža, sve...stavio sam i dualboot sa vistom.

Kada čujem da netko plati 10 000 za novi macbook i misli da je poseban samo mu se nasmješim u facu :D

alter ego blagajnice
10.03.2009., 11:23
Evo, ja ću ovo ljeto dobiti (ako se ogrebem kod rodbine) ili kupiti (ovisi o situaciji) novu bijelu jabuku u USA za 5800kn.
Kod nas je 8200kn. http://store.apple.hr/IMC-Apple-Store/WebObjects/Asto.woa/2/wo/8qcKI55rI0Cd02zhjtFi8w/2.9.1.6.0.0.1.0.1.0.1.7.1.0.0.1.1.0.1.2.1.0.1.7.1. 3.1
Nemam namjeru zadržavati isti, pa me zanima hoću li ga moći prodati za 6800kn jer u protivnom će tražiti neki drugi poklon.

vizija
10.03.2009., 12:29
za 2500kn sam na oglasniku našao odličan novi lap identične konfiguracije kao i macbook
nije sve u brojkama na papiru, POSEBNO kod laptopa.
a ako postoji core2duo s ddr3 memorijom i 9400m karticom za 2500kn....ajde da ga vidimo kupia bi i ja

0bserver
10.03.2009., 12:34
nije sve u brojkama na papiru, POSEBNO kod laptopa.
a ako postoji core2duo s ddr3 memorijom i 9400m karticom za 2500kn....ajde da ga vidimo kupia bi i ja
Ne govorim o aluminum modelu i takvoj konfiguraciji.
I ja sam nabavio DELL sa magnezijevim kučištem, znači nije nešto jeftino i nekvalitetno.
A inače, tko vam kriv kad ste nesposobni tražiti po oglasnicima :D

Nemam namjeru zadržavati isti, pa me zanima hoću li ga moći prodati za 6800kn jer u protivnom će tražiti neki drugi poklon.
Ako je novi model aluminum onda vjerojatno da. Ako je stari plastični model onda ćeš ga vjerojatno prodavati mjesecima ako ga i tada prodaš za taj novac (jedino ako naleti neki baksuz)

madam octa
10.03.2009., 12:55
Malo sam gledala macove, pa me zanima kako stoje sa spajanjem hardware-a, točnije printera?

alter ego blagajnice
10.03.2009., 13:51
nije aluminium, nego bijeli obični.
fora je u tome što dobijem na poklon od rodbine ono što želim.
A ja želim lovu tj. mac koji ću kasnije prodati u RH.
Aluminij (limenka) novi je kod nas 10000kn, a kod njih 7500 u Apple Usa.
Air novi je kod nas 14000kn kod njih 10000kn.
na ebay-u se nađe 100-200 dolara povoljnije rabljeni.
Čini se da i Ameri unatoč recesiji još uvijek jako dobro cijene Jabučara.

P.S. ekipo, vrijedi li trgovati?

ToxiCity
10.03.2009., 18:02
Ispravak macbook alumini kod nas 9300kn u M-computersu, he a cuj ispalti se trgovati ako ces ga recimo prodavati za max 8500kn, a nekako se možda vise isplati kupovati novi mac mini (nvidia grafička) koji je u us 600$ (3500kn) pa onda kod nas prodat ga recimo za 4000kn, jer je kod nas 5000kn, a kolko sam uspio primjetiti kod nas je dosta tražen, barem ono što vidim na mackorisniku, ali je naravno cjena paprena kod nas.... E sad to sam ja ovako he prilagodio cjene sebi, neznam možda ti je ova marža premala:D ali kažem ono ako bi ti recimo rodbina donosila minije i kad bi ih prodavao za tih 4 soma ono uspjeh ti je zagarantiran :D

F.C.B.
10.03.2009., 20:49
blagajnice gledas cijene na apple.com? te cijene ti ne sadrze njihov sales tax koje nisu iste u svim saveznim drzavama...

Znaci white te online dodje 6000 kuna + porez, a kod nas ga imas za 7500 lokaliziran.. Znaci nema frke s hr tipkovnicom i slicno...

Drugi problem je da ces po meni tesko prodati white radi alu modela.. Mac ne kupuje svatko tako da... A mac zajednica kad izadje nesto novo mora imat to novo.. Staro ne postoji.. Nemama maca ali se nadam da cu uskoro imat jednog i mogu ti rec da nema sanse da uzmem bijeli.. Kad vidis alu i bijeli jedan pored drugog nema dvojbe :)

Ja sam imao isti plan s alu macbookpro.. Uzet ga u kanadi ( cijena manja nego u USA radi niskog kanadskog dolara).. Kad izracunas sve ne isplati se.. Em nema HR tipkovnicu, a posto imam mogucnost uzet lap na firmu u HR usteda bi mi bila neka sica.. Mislim da je bilo oko 200-300 kuna...

Sretno :top:

Bilobrkster
11.03.2009., 18:24
mislim (nisam siguran) da je moguće u store.apple.com naručiti i hrvatsku tipkovnicu po istoj toj cijeni, samo što bi to zahtijevalo višetjedne pregovore i čekanja dostave, al mislim da bi se moglo iskemijati. tako da tko ide u USA neka slobodno pokuša.

btw. ima jedna lipa država u SADu koja nema sales tax, tako da je tamo najpovoljnije tj. cijene su identične onima sa apple.com :top:

inače najjeftinije su cijene u Europi u UK i u CH, pa sad...

alter ego blagajnice
11.03.2009., 19:29
koja država?
naravno da bi kupovala s apple.com-a, ali vidim da se baš i ne isplati kupiti tamo, prodati kod nas.

Bilobrkster
11.03.2009., 21:16
delaware

taipan
12.03.2009., 00:54
hehe... "corporate heaven" :D