PDA

View Full Version : Hidrofor ne nabija pritisak - pomoć?


stranice : [1] 2

barun501
19.10.2008., 17:32
Poštovani!

Imam problem s hidroforom.

Prije dva dana majstor mi je postavio novi hidrofor, spremnika 180 litara.Također je postavio i novi Elektrokovinin motor s peterostepenom pumpom. ( Na pločici motora čita se slijedeće: Elko Elektrokovina Type VCE 55 T3 , P1 = 1,5 kW, 0,5 – 1,5 l/s, 55 – 30 m , 2700 o/min, 50 HZ, 7,3 A, osigurač 16 A, 25 µF, 400 V, 220 V)

Elektomotor je monofazni i spojen je preko hitroforske tlačne sklopke na bimetalnu sklopku BM 2-4 ( neznam čega), i onda na automatski osigurač B 20 A.

Hidrofor je udaljen od bunara pola metra. Bunar je dubok 8,5 m. Od visine motora do nivoa vode je 3,5m i onda ima u bunaru još 5 metara vode, ali je injektor ( usisna korpa) podignuta od dna bunara 1 m, dakle u vodi je 4 m.

Između hidroforske posude i peterostepene pumpe postavljeno je hidroforsko koljeno 5/4“ s nepovratnim ventilom. Na drugi kraj peterostepene pumpe stavljene su dvije holender spojice 5/4“, ( jedna odmah iz pumpe, a druga u bunaru). Od pumpe do holender spojnice u bunaru u dužini od 0,8 m postavljena je pocinčana cijev 5/4“, a u bunaru, je postavljena alkaten cijev 5/4“, koja ine skroz do injektora, ( dužine 7,5 m). Na injektor je spojena druga alkaten cijev promjera 1“, koja se također na vrhu bunara spaja na pocinčanu cijev 1“, zatim holender spojnica u bunaru, pa pored hidrofora ventil i onda opet holender spojnica i zatim priključak na hidrofor odozdol.

Odvod sa hidrofora je izveden preko ventila s alkaten cijevi ¾“ do kupatila u dužini od 30 m.

Tlačna sklpka je ispravna i podešena da uključuje hidrofor na 3 bara i isključuje na 5 bara.

Svi spojevi su dobro izvedeni i ne gube vodu niti pada pritisak na hidroforu, ako se ne pušta nigdje voda na slavini u kući.

Sve je napravljeno kao na slici.http://img133.imageshack.us/img133/727/hidroforsg0.jpg

E sada problemi:

1. problem:

Kada hidrofor nabije pritisak i ugasi se ( 5 bara), i otvori se slavina 3/4“, te pritisak padne na 3 bara, tlačna sklopka upali hidrofor, ali on nije u stanju nabiti pritisak sve dok se slavina ne zatvori. Jednostavno hidrofor radi, voda na slavini curi ( oko3 bara ), ali hidrofor nije u stanju podići pritisak da tlačna sklopka isključi hidrofor. Pritisak se tek podigne kada se zatvori slavina. Napominjem da je sve potpuno novo i peterostepena pumpa i hidrofor i da nigdje ne gubi pritisak, da je usis preko injektora 5/4“, a voda istječe na slavinu ¾“. Slavina ispod hidrofora, na povratnom vodu injrektora ( 1“) je skoro prigušena. Praktično to znači da hidrofor stalno mora raditi ako se pušta voda, a diže vodu s 7,5 m visine.

Gdje je greška i što raditi, da hidrofor ipak uspije nabiti pritisak na 5 bara i barem se na kratko ugasi?

2. problem:

Hidrofor je spojen, kao što sam rekao, preko tlačne, a potom i bimetalne sklopke BM 2-4( ali neznam čega, da li ampera ili nečeg drugog). Kad se hidrofor upali , rijetko je kad uspije napuniti spremnik ( oko 4min ), a da ga bimetalna sklopka ne isključi prije. I onda moram zatvoriti sve ventila, čekati da se sklopka ohladi i ponovno ju ručno uključiti da bi hidrofor nabio pritisak od 5 bara i sam se ugasio.

Na pločici elektromotora stoji da troši struju od 7,3 A. Mišljenja sam da mi je majstor ugradio slabu bimetalnu sklopku ( pojačana je na 4 ), i da ju zbog toga bimetal isključuje,jer nemože podnijeti opterečenje od 7,3 A.

Da li sam u pravu i što činiti?

Downtown
19.10.2008., 21:39
pretpostavljam da instalacija ima vise izlaza (slavina) tako da te mozda zeza zrak u sistemu, ne znam jesi li to vec probao pa ako nisi otvori sve slavine da svuda potece voda i onda sve pozatvaraj i onda probaj hoce li iskljuciti dok curi voda

mi smo imali slican problem kad smo spajali hidropak na vikendici, tamo sam imao dvije slavine, jedna vani a druga gore u kuhinji, kako nije bio spojen odvod, samo smo isprobavali s vanjskom i onda smo nadosli da na drugoj strani istalacije u cijevima zrak i da zato ne iskljucuje dok nismo odzracili

pretpostavljam da nije u tome problem, ali posto je novo mozda ste ipak na to zaboravili pa eto... :mig:

pozdrav

deri valdez
19.10.2008., 22:44
a kaj veli majstor koj je to slago.nebi htio da prostis srat jer nisam profesionalac pogotovo se ne kuzim u injektore ali nisu mi jasne dve stvari koje su moguci uzroci prvog problema prvo zasto drukat na 5 bara to je velki pritisak meni se pali na 2 bara a gasi se na tri i pol i tako 20 godina.druga stvar zasto injektor na 7,5 metara to je bacanje love.za drugi problem mislim da je majstor nekaj sfuso kao i za prvi.uglavnom imam dojam da te majstor zahebo.daj mi molim te odgovori na slijedeca pitanja.dali ti je majstor preporuco kaj da kupis(injektor pumpu...)da li si sam kupovo pumpu rezervar ili je majstor nabavljo.kolko te ko kostalo ruke i matrijal i zadnje kaj ti je majstor reko kad si mu spomenuo navedene probleme i zakaj ih ne popravi s obzirom da je postavio hidrofor prije dva dana

amater_total
20.10.2008., 11:51
Iz svog kuta (a naslagao sam se hidrofora...) vuče ti zrak negdje i to najvjerojatnije na nekom spoju (ulazu u hidrofor, na nepovratnom ventilu ili sl..).
Moja peterostupna Elektrokovina vuče iz slične dubine ali iz obične cijevi od pumpe. Nit injektora nit ništa. Rezervoar od oko 200 lit. napuni (tj. nadopuni) za minutu ili manje. Jedino što ja u svom slučaju vodu drukam na 4-4.5 bara, nekako mi se čini teško postići 5 bara u mom slučaju (zaboravih napomenuti da je cijev od hidrofora udaljena 6-7 metara).
I još nešto, ja sam na kraju skinuo nepovratni iz hidroforskog koljena.

Zvon
20.10.2008., 13:03
1. Skini kuglicu iz koljena s nepovratnim ventilom, netreba, dapače smeta.
2. Malo mi je čudno spojen injektor. Obično se povratni vod spaja odmah iznad izlaza pumpe, a prema spremniku ide kuglasti ili ventil sa zasunom (šiber).
3. Zaštitni prekidač motora (bimetal) ti je premali (valjda DM 2-4, znači 2-4A, a motor vuče pri punom teretu do 7A), premosti ga ili izbaci ili zamijeni onim od 6-10A. Ovaj bi bil dobar da je motor trofazni. Dovoljan ti je osigurač, a motor na sebi valjda ima onaj gumb za zaštitu od preopterećenja.
4. Možda glupo pitanje ---vrti li se motor u dobrom smjeru (prema gore)?

Pogledaj slike ovdje:
http://www.forum.hr/showthread.php?t=377911&page=2

sasase
20.10.2008., 18:09
krivo spojen injektor obadvije cijevi moraju bit prije hidrofora iza spoja obavezno ventil sa kojim onda odredis i postavis u vagu sam protok u injektoru
i na kraju nije bilo potrebe za injektorom na toj dubini

pritisak za normalnu potrosnju sa svim kucanskim aparatima je uvrh glave 4 Bar osim ak ne napajs kakve farme ili slicno

frozen_zg
20.10.2008., 22:13
kod mene isti spremnik i ista pumpa... i veše majtora mi je reklo da se treba palit na 2 i gasit na 4 bara... a neposredno prije sam imao slabiju pumpu koja nije mogla nabit pritisak pa je stalno radila... tad smo stavili tu peterostepenu.. možda je do pritiska...

barun501
21.10.2008., 07:38
Sasase, pošto sam ja laik u takvim stvarima, molio bih te ako je moguće da samo skiciraš kako bi trebao biti spoj s injektorom i gdje bi se trebali ubaciti ventili. Hvala Lijepa

Zvon
21.10.2008., 07:43
VC55 je 5-ero stepena pumpa. S njom nebi trebalo biti problema s tlakom. Uostalom, nije velika visina podizanja vode, pa pogotovo.

Barune, imam jedno pitanje: koliko ima zraka u spremniku? Ovo s naglim padom tlaka kad otpreš pipu mi nekak "smrdi" na premalo zraka. Zato provjerida ti ne pušta negdje na manometru ili tlačnoj sklopki za početak. Ili ti je pak zrak pobegel prilikom puštanja sustava u pogon. Na način kak je spojeno pri tebi, vi ste morali nalijati vode u spremnik do iznad izlazne cijevi pumpe da bi se sustav pumpe uopće mogel odzračiti, te ista dizati vodu. Pri tome ste "potrošili" previše zraka, te mi se čini da je spremnik skoro pun. Ako je to slučaj (nivo možeš približno odrediti "kucanjem" po spremniku), kad ti tlak vode padne na 3 bara, napumpaj zraka do ukupno 5 bara (po manometru na spremniku).

Sustav bi inače trebal izgledati ovako:
http://img363.imageshack.us/img363/2153/hidroforsg0yc9.th.jpg (http://img363.imageshack.us/my.php?image=hidroforsg0yc9.jpg)http://img363.imageshack.us/images/thpix.gif (http://g.imageshack.us/thpix.php)
onaj ventil na dnu nek bude za ispust vode.
Nezanam kak ste punili sustav, no to se obično radi na način da se isprazni spremnik, zatvori ispust spremnika, zatvori odlazni ventil, zatvori ventil iza pumpe (ti ga nemaš), vodom napune pumpa i cijevi (to ti je nacrtano kao lijevak), zatvori čep na pumpi i sa zatvorenim izlaznim ventilom uključi motor. Pusti se raditi par sekundi, te se polako malo otvori ventil prema spremniku. Pumpa tad malo promijeni zvuk, što je znak da voda teče. Kad manometar pokaže neki tlak, postepeno otvaraš spomenuti ventil do kraja i pričekaš da pumpa digne tlak, te tl. sklopka isključi motor. Time obično bude sve završeno. Ovakav postupak pri tebi nije moguć, radi načina spajanja povratne cijevi injektora.

Oprosti na lošoj skici, jer neznam crtati. No sliku stvarnoga izgleda možeš vidjeti na linku koji sam ti je prije napisal.
Pročitaj još jednom moj prijašnji komentar, te provjeri postupak. Sretno!

sasase
21.10.2008., 09:57
evo Zvon je dao pravu shemu spajanja i tak bi to moralo izgledat ventil mora bit izmedu pumpe i hidrofora sto je i oznaceno i ovo kaj govori Zvon o zraku je isto bitno
al u cjeloj storiji je po moje bespotrebno bilo stavljat injektor jer sveukupna visina ne prelazi 10m a drugo sto mi se cini jos bitnije kako to da ste se odlucili za klasicnu pumpu kad ima danas potopnih koje sa jako manjom potrosnjom rade isti poso

barun501
21.10.2008., 10:12
Hvala Zvonu i Sasaseu na shemama i informacijama. Kad dođe majstor pokazat ću mu sve pa će probati.
Hidrofor je izabran jer susjedi svi imaju hidrofore, pa po tradiciji.

deri valdez
24.10.2008., 22:16
frajer nacne temu zapali me a sad ni traga ni glasa.jesi slozio vodu u cem je bio problem jer majstor zahebo javiiiii seeeee

nena1222
30.10.2008., 08:22
I ja imam jednu molbu, trebamo ( nekoliko stanara) kupite hidrofor za stanbenu zgradu sa 10 katova, visina oko 50m. Imamo ponudu za pumpu koja nema spremnik. Proizvodnje neke firme jacuzzi italy i motor EL CO Sever, 075 kW. Firma daje 2 god garancije, ali nemogu nista naci na internetu i proveriti informacije. Jer vec 14 dana nemamo vode, hitno se moramo odluciti a vecina stanara zele jeftiniju varjantu (cena je oko 1000eura) a dr ponuda je standardna trofazna pumpa s, spremnikom od 500l.

nena1222
30.10.2008., 08:35
Zaboravila sam postaviti pitanje :), imate li informacije oko takve pumpe koja moze raditi bez spremnika????

amater_total
04.11.2008., 09:58
motor EL CO Sever, 075 kW.

To je neki krivi podatak:confused:

sasase
04.11.2008., 10:46
To je neki krivi podatak:confused:

ma ne sam to i to da pumpa u rangu 1000e moze napajat zgradu i to 10katnicu

Lee Champa
04.11.2008., 13:29
Zaboravila sam postaviti pitanje :), imate li informacije oko takve pumpe koja moze raditi bez spremnika????

Treba malo više podataka! Namjena, visina, pritisak......
Vidio sam instalaciju u vikendici, gdje kad je potrebna voda, pritisne se prekidač (jedan u WC-u, jedan u kupaonici, jedan kod sudopera)i.....:top:

bricki
08.11.2008., 23:25
gospodo,imam problem sa pritiskom vode na bojler.Pošto vidim da imate iskustva pa možda dobijem pomoc od vas.Spojio sam peterostepenu pumpu na hidrofor 180 litara.Tlačna sklopka radi od 2,1 do 4,4 bara.I svukud je pritisak vode ok.Mislim na hladnu.a kad toplu pustim na bojler tad mi je i taj pritisak od 2,1 bar premali pa se bojler i ugasi ili radi jedva na minimumu,šta se tiče plamena.Zanima me samo kako riješit da mi pritisak na bojler bude isti da nedolazi do promjene temperature vode tijekom punjenja ili pražnjenja hidrofora
tako da se mogu normalno tuširat? Hvala unapred

amater_total
09.11.2008., 21:51
To je problem u bojleru, ne u hidroforu. Svi koji imaju hidrofor znaju da pritisak vode oscilira(osjeti se kad se uključi). I kod mene je tako. Ali se temperatura u kombi bojleru (na tušu) zbog toga ne mijenja...

bricki
10.11.2008., 22:24
NA ŠTA MISLIŠ POD " KOMBI BOJLER"? Bojler za centralno? eh a sad je pitanje koji bi bio problem u bojleru? Ispitan je i sve radi normalno.Kad je spojen na gradsku mrežu funkcionira bez problema ali kad je uključena pumpa i tlak pada sa 4,4 prema 2 bara smanjuje se pritisak i manji je protok vode i bojler se čak i zna ugasit ili je protok toliko mali da je voda vrela i nemoguće se tuširat.I kad se pumpa na 2 bara uključi i pritisak bude iznad 3 bara sve je ok.Šta da pokušam napravit ili pogledam na bojleru? Bio je i serviser i kolega koji servisira bojlere i vele da je bojler ispravan što i pokazuje kad je prikopčan na gradski vodovod. Hvala na odgovorima unapred.

dreknaštapiću
11.11.2008., 14:06
NA ŠTA MISLIŠ POD " KOMBI BOJLER"? Bojler za centralno? eh a sad je pitanje koji bi bio problem u bojleru? Ispitan je i sve radi normalno.Kad je spojen na gradsku mrežu funkcionira bez problema ali kad je uključena pumpa i tlak pada sa 4,4 prema 2 bara smanjuje se pritisak i manji je protok vode i bojler se čak i zna ugasit ili je protok toliko mali da je voda vrela i nemoguće se tuširat.I kad se pumpa na 2 bara uključi i pritisak bude iznad 3 bara sve je ok.Šta da pokušam napravit ili pogledam na bojleru? Bio je i serviser i kolega koji servisira bojlere i vele da je bojler ispravan što i pokazuje kad je prikopčan na gradski vodovod. Hvala na odgovorima unapred.


Za taj slučaj idealan je manji hidropak koji se pali odmah po otvaranju tople vode i nema dodovljno snage (kapacitet) da nadruka do isključivanja

Za postojeći hidrofor probaj naći tlačnu sklopku kod koje se može vrlo precizno odrediti diferencija
uključeno-isključeno i podesi je u rasponu od 3-3.5 bara

dreknaštapiću
11.11.2008., 14:48
Barun, prije nego učiniš bilo koju intervenciju provjeri kako ti stoji ventil na povratnom alkatanu od 1" Koliko je otvoren?

bricki
13.11.2008., 21:09
Pokušat ću sa hidropakom jer ovako kad podesim od 3 do 3,5 bara tlačnu sklopku uključuje se svakih par sekundi.Hvala svejedno na odgovoru. Iako mi je serviser preporučio 24kw bojler za centralno i posudu od 70 litara pa onda onaj tlak nebi zezao bojler,ali to je priča od nekih 10 ooo kn pa mi i nije u prvom planu. pozzz

dreknaštapiću
14.11.2008., 05:59
ništa mu neće biti ako se često uključuje

Zvon
14.11.2008., 08:22
Nesmije se tak često uključivati.
Uništava lagere jako brzo, motor se nepotrebno grije (jer postoji određeni broj uklopa na sat) i troši bespotrebno puno struje za svaki zalet.
Ovo s diferenijalnim tlakom 3-3.5bara je pretjerivanje, pri meni je 3-5.
Veliš da sad imaš 2-4.4 - namjesti 3-4.4 i trebalo bi biti bolje. Uglavnom, digni donji tlak (na kojem se uključuje).

dreknaštapiću
14.11.2008., 08:40
Nesmije se tak često uključivati.
Uništava lagere jako brzo, motor se nepotrebno grije (jer postoji određeni broj uklopa na sat) i troši bespotrebno puno struje za svaki zalet.
Ovo s diferenijalnim tlakom 3-3.5bara je pretjerivanje, pri meni je 3-5.
Veliš da sad imaš 2-4.4 - namjesti 3-4.4 i trebalo bi biti bolje. Uglavnom, digni donji tlak (na kojem se uključuje).

a kako to uništava lagere?? Najbolji primjer da ležaji ne stradaju od velikog broja start-stopa je bilo koja ručna bušilica Ležaji malecki da ne mogu biti manji i izdrže milion start stopova Ležaje uništava loše centriranje sa pogonjenim dijelom kad trpe radijalne sile

Pošto se radi o običnom protočnom bojleru (koji su uglavnom sranje neviđeno i jako ovise o tlaku vode) onda je vrlo važno da oscilacije tlaku budu što manje jer u protivnom ili se šuriš ili se smrzavaš Tko nije imao taj problem ne zna što je propustio

exAzriel
15.11.2008., 21:24
a kako to uništava lagere?? Najbolji primjer da ležaji ne stradaju od velikog broja start-stopa je bilo koja ručna bušilica

postoje razlike u elektromotorima...
za bušilicu valjda znaš kakav motor ima, a za hidrofor također znaš kakav motor ima.
Postoje razlike u opterećenjima, postoje razlike u startu, postoje razlike u stopu, postoje tazlike u okretnom momentu, postoje razlike u potrebnoj sili pokretanja....
Čak su im i ležajevi različiti.
Različito je i zagrijavanje osovine...
Usput kod motora na hidroforu najčešče strada ležaj, ili još gore kučište ležaja, i općenito na asihronim motorima ležaj je kvar broj jedan, od kojeg kreću ostali kvarovi.....
A to sve zato što mu bezvezno ukapčanje nije bitno....
Razmisli drugi put prije počneš verbalni napad na nekoga......

dreknaštapiću
16.11.2008., 05:56
e kada bi ti meni mogao podastrijeti bar jedan argument za ove tvoje tvrdnje ja bi ti bio vrlo veoma zahvalan, pusti ti "kako mali perica zamišlja". Da si samo deset dana radio u nekom industrijskom pogonu , sa par stotina motora,onda bi ti čak i njihov portir mogao neke stvari objasniti Ležaji mogu dotrajati iz milion razloga ali najčešći razlog je loše CENTRIRANJE motora i pogonjenog dijela Broj start-stopova je toliko zanemariv da nije vrijedno spomena

dreknaštapiću
16.11.2008., 10:19
pustimo zajebanciju, vratimo se na temu. Pošto se postavljač teme ne javlja (nije fer) za predpostaviti je da je problem riješen odnosno da je ventil na povratnoj cijevi otvorio koliko treba i da pumpa radi punom parom

exAzriel
16.11.2008., 14:06
e kada bi ti meni mogao podastrijeti bar jedan argument za ove tvoje tvrdnje ja bi ti bio vrlo veoma zahvalan, pusti ti "kako mali perica zamišlja". Da si samo deset dana radio u nekom industrijskom pogonu , sa par stotina motora,onda bi ti čak i njihov portir mogao neke stvari objasniti Ležaji mogu dotrajati iz milion razloga ali najčešći razlog je loše CENTRIRANJE motora i pogonjenog dijela Broj start-stopova je toliko zanemariv da nije vrijedno spomena

pa ti si sam dokazao moju tvrdnju :cerek:
ne radi se samo o centriranju, nego i o ispadanju iz balansa. Centiranje se rješava puno lakše nego balans....
A rotor ispada iz balansa, zbog čestog teškog starta, što kod pumpe za hidrofor je slučaj, za razliku od bilo kojeg stroja. I tako trpi ležaj...
A da si bio u blizini bilo kojeg industrijskog pogona, nikad nebi izjednačio kolektorski motor sa asihronim kaveznim motorom.
Uostalom neznam što se javljaš na ovu temu, kad ionako tvrdiš da je u vodovodu bitan vakum, a ne pritisak :rofl:

dreknaštapiću
16.11.2008., 16:54
pa ti si sam dokazao moju tvrdnju :cerek:
ne radi se samo o centriranju, nego i o ispadanju iz balansa. Centiranje se rješava puno lakše nego balans....
A rotor ispada iz balansa, zbog čestog teškog starta, što kod pumpe za hidrofor je slučaj, za razliku od bilo kojeg stroja. I tako trpi ležaj...
A da si bio u blizini bilo kojeg industrijskog pogona, nikad nebi izjednačio kolektorski motor sa asihronim kaveznim motorom.
Uostalom neznam što se javljaš na ovu temu, kad ionako tvrdiš da je u vodovodu bitan vakum, a ne pritisak :rofl:

hmmm ne znam jesi li ikada gledao kako se centrira motor sa nekom pumpom? To ti je posao (nauka bolje rečeno) za koji ti je potreban komparator i hrpetina instrument limova od 0,01 pa sve do recimo 2mm sa "korakom" od jedne stote Sem toga ti treba strpljenje na kome ti mogu pozavidjeti i ribiči Za centrirati jedan motor i pumpu trebati prosječno oko 30 minuta , naravno ovisi o veličini motora Za ove poveće treba ti ponekad i cijeli dan Teka kada majstor , koga pošalje simens ako se radi o njihovim motorima, obavi svoj posao i stavi "pečat" TEK onda imaš njihovo jamstvo Naravno da u uvijetima jamstva nitko ni ne spominje broj uključivanje (previše smiješno)

I sad ti zamisli da netko tko prodaje pumpe za domaćinstvo izgubi po pumpi na centriranje 30 minuta (za to vrijem je i naprave) Bilo bi to preskupa rabota i naravno da ležaji crkavaju

A sad se ajmo vratiti na tvoju tezu kako rotor izgubi jedan dio mase zbog prečestog uključivanja Gdje nastane taj debalans? Na rotoru pumpe zbog trošenja . OK ali kakove veze to ima sa čestim uključivanjem ? Ok ali kako onda motori koji služe kao vibratori a na čijim krajevima osovine postoje utezi i nemaju čak ni ventilator za hlađenje , mogu raditi iz dana u dan i to cijelu godinu ??

kada ćeš se ti i još poneki naučiti da pišete samo o onome što ste okusili na vlastitoj koži ? Pustite fantaziranja.NIKADA jer ste tanki

Nego reci ti nama zašto ova dotična pumpa nema druk , to je važno na ovoj temi , hebeš motore i centriranje to je i tako posao za eksperte :cerek:

exAzriel
16.11.2008., 18:30
Ok ali kako onda motori koji služe kao vibratori a na čijim krajevima osovine postoje utezi i nemaju čak ni ventilator za hlađenje , mogu raditi iz dana u dan i to cijelu godinu ??

:

između ostaloga i zato jer imaju samopodesive ležajeve...
što na motoru za pumpu nije slučaj......
a i čini mi se da si opet fulao tip motora.....
a kaj se tiče centriranja, prvi put radih to 88 godine na plovnom bageru.....
i slažem se jako zaheban posao, za koji trebaš dobre žifčeke...
a zašto ovaj hidrofor ne podiže pritisak, ima možda nekoliko mogućih razloga...
ako ima protok, odnosno ako se puni, onda nije tvoj ventil u pitanju, nikad pa ni tad!

dreknaštapiću
16.11.2008., 18:54
e kad bi to tako bilo, staviš samoudesivi, i riješio si sve probleme Nije neka velika razlika u cijeni i sve sve jedno rijetko tko ih ugrađuje u motore ? Zašto hebemu ?:)

I kao što se može primjetiti opet si sam sebe navukao na tanak led, dokle čovječe ? Prestani glumiti odvjetnika

exAzriel
16.11.2008., 19:06
e kad bi to tako bilo, staviš samoudesivi, i riješio si sve probleme Nije neka velika razlika u cijeni i sve sve jedno rijetko tko ih ugrađuje u motore ? Zašto hebemu ?:)

I kao što se može primjetiti opet si sam sebe navukao na tanak led, dokle čovječe ? Prestani glumiti odvjetnika

pa nemreš samopodesivi ležaj staviti gdje hoćeš, to bi trebao znati.
Kod vibratora naravno možeš i smiješ, a kod pumpe recimo nesmiješ.
Znaš problem centriranja motora, ali neznaš zašto neidu samopodesivi? :cerek:
Malo sam zbunjen..
eh da, kad si već spomenuo vibratore, osim što su ležajevi samopodesivi, isto vremeno su i valjkasti a ne kuglični.
Također za to postoji razlog.
Sve u svemu vratimo se na temu, i na početak prijepora.
Zvon je definitivno u pravu kad kaže da se motor hidrofora ne smije često uključivati i isključivati, između ostaloga i zbog vijeka trajanja motora, osobito dio ležaja i osovine.
I tu nema puno priče.
A kad si spomenuo bušilice, životni vijek im je 500 000 uključivanja i isključivanja a nikako ne milijunske kak si ti naveo.
I to nije priča malog perice, nego je to opće poznata stvar.
Tih pola milje je neki standard kaj se tiče uklopa i isklopa, i nisu samo ispitivane bušilice, nego cjela uklopno isklopna tehnika...
a sada djenja .......

dreknaštapiću
16.11.2008., 19:22
nemoj se ljutiti ali mrzi me sa tobom polemizirati jer pišeš neviđene gluposti Jednostavno nisi KOMPETENTAN , drži se ti drota i špahtle, motori i pumpe su puno zahtjevniji , nije to ipak za tebe

exAzriel
16.11.2008., 19:33
nemoj se ljutiti ali mrzi me sa tobom polemizirati jer pišeš neviđene gluposti Jednostavno nisi KOMPETENTAN , drži se ti drota i špahtle, motori i pumpe su puno zahtjevniji , nije to ipak za tebe

gle normalno da se ljutim, jer tvoj način komunikacije je slijedeći.
browsaš okolo po pdf-u, i repliciraš ljudima koji znaju, sa svojim poznatim načinom provokacije.
nakon njihovog odgovora, ide red tvrdnji bez dokaza o kojima nećeš više polemizirati jer nemaš argumenata.
Ti jesi možda vidio štošta u životu, ali fali ti osnovno, odnosno temeljno obrazovanje da bi pokopčao što i zašto to tako radi.
uvjek se sjetim naše prve svađe o pumpi za vratima.
A to velim zato, jer si prvi počeo ničim izazvan, odnosno izazov su bili moji argumenti, na koje više nisi imao što reči.
To je tvoj osnovni problem, manjak tehničkog obrazovanja.
Druga stvar, nisam elektroinstalater, i ne navlačim drotove i špahtle, osim ako se hoću psihički odmoriti.
treća stvar, održavam velike industrijske pogone, i znam više nego možeš i misliti.
I četvrta stvar, centriranje motora nije posao niti električara, niti ing. elektrotehnike, nego je to posao strojobravara ili strojarskog inženjera, ili inženjera elektrostrojarstva.
prošla su vremena ranih devedesetih kad su postojali univerzalni stručnjaci za sve probleme.
i interesantno svi su došli u prvom valu rata iz Bosne.
To nisu uvrijede nego gole činjenice.
Elem vratimo se na početak priče, nikad ali baš nikad nemoj napadati ljude ako nemaš pregršt argumenata, jer to uvjek završi na način da počneš otvoreno vrijeđati, a nastavak dalje znaš.
nemam ništa osobno protiv tebe, ali imam i uvjek ću imati nešto protiv onih koji nemaju temelje obrazovanja, nego nešto vide i odmah misle da su stručnjaci prve klase.
Eto sad znaš!

Edgar
16.11.2008., 22:45
gle normalno da se ljutim, jer tvoj način komunikacije je slijedeći.
browsaš okolo po pdf-u, i repliciraš ljudima koji znaju, sa svojim poznatim načinom provokacije.
nakon njihovog odgovora, ide red tvrdnji bez dokaza o kojima nećeš više polemizirati jer nemaš argumenata.


Ex, lijepo si to sročio.

dreknaštapiću je trajno banan

a sada..........

back on topic

frozen_zg
17.11.2008., 09:48
pozz!
imam pitanje..
pumpa (elektrkokovina peterostepeni), spremnik 90l... ovak, pumpa radi i nabije pritisak na 4,2 bara, ugasi se i odjednom mi pritisak pocne padat do 3,5 bara, a voda nigdje ne curi...
kad se isprazni, pada do 0,9 bara i onda se pali i opet ista prica.. ne znam kaj sad ne valja, dobro je radio od 2 do 4 bara....

Zvon
17.11.2008., 09:53
... osim što su ležajevi samopodesivi, isto vremeno su i valjkasti a ne kuglični...

Mali ispravak kolega, nisu valjkasti nego bačvasti :mig:, no shvaćam kaj si mislil - uglavnom nisu kuglice.

Zvon
17.11.2008., 09:54
pozz!
imam pitanje..
pumpa (elektrkokovina peterostepeni), spremnik 90l... ovak, pumpa radi i nabije pritisak na 4,2 bara, ugasi se i odjednom mi pritisak pocne padat do 3,5 bara, a voda nigdje ne curi...
kad se isprazni, pada do 0,9 bara i onda se pali i opet ista prica.. ne znam kaj sad ne valja, dobro je radio od 2 do 4 bara....

Vjerojatno ti curi nepovratni ventil na usisnoj korpi ili injektoru (zavisi kaj imaš). To se događa i pri meni, no ne uzbuđujem se zbog toga.

frozen_zg
17.11.2008., 09:57
Vjerojatno ti curi nepovratni ventil na usisnoj korpi ili injektoru (zavisi kaj imaš).

kaj ne bi onda dalje nastavio padat pritisak? menni nabije do 4,2 pa pada do 3,5 i onda stoji tak dok se ne isprazni, tj. ne pada dalje pritisak sam od sebe..

exAzriel
17.11.2008., 10:18
Mali ispravak kolega, nisu valjkasti nego bačvasti :mig:, no shvaćam kaj si mislil - uglavnom nisu kuglice.

nisam strojar jbg....
mi ih uvjek zovemo valjkasti, ali zapamtiti ću da se zapravo zovu bačvasti, čovjek uči dok je živ.....tnx......

exAzriel
17.11.2008., 10:22
inače moram pojasniti jednu rečenicu, jer me se uporno trolla tamo u magarećoj klupi.
Istina je da se početkom devedesetih pojavio val stručnjaka iz nama susjedne zemlje, koji su tvrdili da su sveznajući.
To nije generaliziranje cjele ljudske populacije, nego je naprosto to tako, gola činjenica, koju je vrlo lako dokazati!
poslodavci kakvi jesu gledaju što manji trošak, i poneki su nasjeli na priče.
mogu dati i primjere kako su neke firme završile zapošljavajući takve nadri stručnjake.
Bit je cjelog ovog prijepora, da je temelj tehničke nauke škola.
Bilo srednja tehnička, bilo tehnički faks!
Plus, naravno iskustvo!
P.S. sorry, al ja sam stvarno glup što se idem takvom tipu pravdati...
zanemarite ovo....

Zvon
17.11.2008., 10:59
kaj ne bi onda dalje nastavio padat pritisak? menni nabije do 4,2 pa pada do 3,5 i onda stoji tak dok se ne isprazni, tj. ne pada dalje pritisak sam od sebe..
Onak kak ja sebi to objašnjavam:
Cijevi između injektora (usisne korpe) i pumpe su u potlaku, a vjerojatno su plastične, pa se malo stisnu. Kad pumpa prestane tlačiti vodu, izjednače se tlakovi ispred i iza pumpe, tj cijevi se malo "napuhnu". Razlika volumena i tlaka ispred i iza pumpe čini taj pad tlaka upravo tolikim.

user zoki
03.12.2008., 18:30
Poštovani!
1. problem:
Gdje je greška i što raditi, da hidrofor ipak uspije nabiti pritisak na 5 bara i barem se na kratko ugasi?


Ajoj!.. kaj ga mrcvarite ,dobava pumpe je taman tolika da zadovolji potrošnju na otvorenoj slavini...
Kapacitet pumpe se smanjuje (cca/2 )s upotrebom injektora ..
Probaj otvoriti pipu 30-40 % pa da vidiš "druka"

bricki
10.12.2008., 08:34
Ej ZVON.Nisam još uspio podesit tlak i ono šzta si rekao ali eto i to bi se moglo riješit ovih dana pa da vidim šta če bit.Javi mse poslije zahvata.

Zvon
10.12.2008., 15:15
Ej ZVON.Nisam još uspio podesit tlak i ono šzta si rekao ali eto i to bi se moglo riješit ovih dana pa da vidim šta če bit.Javi mse poslije zahvata.
Javi. Lijepo od tebe da si se sjetio. Ako još imaš kakvo pitanje, nemoj se sramiti :mig:

ciklama2805
19.12.2008., 20:59
Ako je tema još aktualna.. Vidim da ovdje ima ljudi koji se kuže pa molim pomoć. Imamo hidrofor godinama i godinama on radi tako da s vremenom pritisak pada pa kad se počne paliti za svakih 5 litara vode, mi "dopumpamo" zrak i onda je neko vrijeme sve ok dok opet malo po malo tlak ne počne padati i onda opet ispočetka. Gdje gubimo zrak?
I drugo pitanje: proces pumpanja zraka je takav da najprije ispustimo nešto vode iz hidrofora, spojimo kompresorić, tlak se digne do nekih 4 bara pa neće da povuče vodu, onda pustimo zrak da pršti kroz sve cijevi i u jednom trenutku povuče vodu. Evidentno je da postupak ne valja pa molim odgovor na obadva problema. Bez smijeha!

user zoki
19.12.2008., 21:21
radi kao do sada i živite sretno ....

1 .:ne zna:

2. Možda jadan više ne može nabiti pritisak veci od 4 bara , pa kad rasteretiš preko "svih cijevi" ,mali pocinje po starom ..

ciklama2805
20.12.2008., 15:25
Hvala, Zoki! Imat ću u vidu da na svijetu ima puno većih problema od mojih 4 bara :-)

Zvon
20.12.2008., 21:40
A kak ti je inače podešena tlačna sklopka?

mokitomokito
02.01.2009., 16:39
Help!
Preselio sam ljetos u kuću u kojoj je ugrađen hidrofor. Ljetos sam ugradio plinski kombi bojler i sve do prije par dana je sve uredno radilo. Kuća je na kat i ima kupaonice i gore i dlje.

U zadnjih par dana se hidrofor stalno pali/gasi. Tlak u centralnom sustavu je u redu, osim što se često treba odzračivati. Tlak u vodovodu je isto tako dobar. No čim se pusti voda, tlak u hidroforu naglo padne i uključi se pumpa koja ga u par sekundi nabije na cca 4,2 bara, pa se isključi, tako da se stalno čuje škljoc-škljoc, a i pumpa pušta sve čudnije zvukove.

šumarko
02.01.2009., 20:07
u hidroforskoj posudi nemaš dovoljno zraka pa pumpa nema kud tlačiti vodu ,u posudi mora biti tlak od 1 bar zraka

mokitomokito
03.01.2009., 11:17
u hidroforskoj posudi nemaš dovoljno zraka pa pumpa nema kud tlačiti vodu ,u posudi mora biti tlak od 1 bar zraka

Ha?
I što da radim?

šumarko
03.01.2009., 19:02
ugasi pumpu,otvori slavinu da tlak padne na nulu,zatim zatvori slavinu i uzmi kompresor ili neku pumpu za zrak i na hidroforskom koljenu prikopčaj na ventilu za zrak crijevo i napumpaj zrak do 1,5bara a to vidiš na manometru na vrhu posude.Ukopčaj hidrofor i kupaj se.

agron daci
06.01.2009., 08:00
draga gospodo imam hidrofor nemacke proizvodnje easytec bili su vise njih majstora pa nemam vode sve radi u normalnom stanju pa ne vuce vodu ? molim objasni mi sta je uzrok svemu tome .drugarski pozdrav

user zoki
06.01.2009., 10:31
draga gospodo imam hidrofor nemacke proizvodnje easytec bili su vise njih majstora pa nemam vode sve radi u normalnom stanju pa ne vuce vodu ? molim objasni mi sta je uzrok svemu tome .drugarski pozdrav
Daj malo više podataka ...gdje ,kada ,koja dubina, injektor da/ne, slike ,šema i tak ...

Stari Zeke
14.04.2009., 03:47
Interesira me kako odrediti koja mi tlačna sklopka treba za hidroforski sistem? Gdje istu kupiti?

beljo
12.06.2009., 09:51
Imam i ja jedan problem sa Hidroforom, radi se o tome da ćim se pusti voda i curi pet sekundi hidrofor se pali - gasi, pali - gasi u periodima od po 2-3 sekunde, a tek kada se netko tušira to postaje naporno, pali se i gasi svake 2,3 sekunde što iritira. Moje skromno mišljnje je da je prevelik pritisak u spremniku za vodu, spremik je od 200litara.
Hvala.

sasase
12.06.2009., 18:38
nemas zraka u hidroforu koji sluzi ko opruga i regulira ucestalost paljenja i gasenja
ugasi pumpu i isprazni hidrofor do 0 bar i onda pumpom ili kompresorom nadrukaj hidrofor bar na 2bar
upalli pumpu i to je to

smiki33
23.09.2009., 20:40
Poštovani!

Imam problem s hidroforom.

Prije dva dana majstor mi je postavio novi hidrofor, spremnika 180 litara.Također je postavio i novi Elektrokovinin motor s peterostepenom pumpom. ( Na pločici motora čita se slijedeće: Elko Elektrokovina Type VCE 55 T3 , P1 = 1,5 kW, 0,5 – 1,5 l/s, 55 – 30 m , 2700 o/min, 50 HZ, 7,3 A, osigurač 16 A, 25 µF, 400 V, 220 V)

Elektomotor je monofazni i spojen je preko hitroforske tlačne sklopke na bimetalnu sklopku BM 2-4 ( neznam čega), i onda na automatski osigurač B 20 A.

Hidrofor je udaljen od bunara pola metra. Bunar je dubok 8,5 m. Od visine motora do nivoa vode je 3,5m i onda ima u bunaru još 5 metara vode, ali je injektor ( usisna korpa) podignuta od dna bunara 1 m, dakle u vodi je 4 m.

Između hidroforske posude i peterostepene pumpe postavljeno je hidroforsko koljeno 5/4“ s nepovratnim ventilom. Na drugi kraj peterostepene pumpe stavljene su dvije holender spojice 5/4“, ( jedna odmah iz pumpe, a druga u bunaru). Od pumpe do holender spojnice u bunaru u dužini od 0,8 m postavljena je pocinčana cijev 5/4“, a u bunaru, je postavljena alkaten cijev 5/4“, koja ine skroz do injektora, ( dužine 7,5 m). Na injektor je spojena druga alkaten cijev promjera 1“, koja se također na vrhu bunara spaja na pocinčanu cijev 1“, zatim holender spojnica u bunaru, pa pored hidrofora ventil i onda opet holender spojnica i zatim priključak na hidrofor odozdol.

Odvod sa hidrofora je izveden preko ventila s alkaten cijevi ¾“ do kupatila u dužini od 30 m.

Tlačna sklpka je ispravna i podešena da uključuje hidrofor na 3 bara i isključuje na 5 bara.

Svi spojevi su dobro izvedeni i ne gube vodu niti pada pritisak na hidroforu, ako se ne pušta nigdje voda na slavini u kući.

Sve je napravljeno kao na slici.http://img133.imageshack.us/img133/727/hidroforsg0.jpg

E sada problemi:

1. problem:

Kada hidrofor nabije pritisak i ugasi se ( 5 bara), i otvori se slavina 3/4“, te pritisak padne na 3 bara, tlačna sklopka upali hidrofor, ali on nije u stanju nabiti pritisak sve dok se slavina ne zatvori. Jednostavno hidrofor radi, voda na slavini curi ( oko3 bara ), ali hidrofor nije u stanju podići pritisak da tlačna sklopka isključi hidrofor. Pritisak se tek podigne kada se zatvori slavina. Napominjem da je sve potpuno novo i peterostepena pumpa i hidrofor i da nigdje ne gubi pritisak, da je usis preko injektora 5/4“, a voda istječe na slavinu ¾“. Slavina ispod hidrofora, na povratnom vodu injrektora ( 1“) je skoro prigušena. Praktično to znači da hidrofor stalno mora raditi ako se pušta voda, a diže vodu s 7,5 m visine.

Gdje je greška i što raditi, da hidrofor ipak uspije nabiti pritisak na 5 bara i barem se na kratko ugasi?

2. problem:

Hidrofor je spojen, kao što sam rekao, preko tlačne, a potom i bimetalne sklopke BM 2-4( ali neznam čega, da li ampera ili nečeg drugog). Kad se hidrofor upali , rijetko je kad uspije napuniti spremnik ( oko 4min ), a da ga bimetalna sklopka ne isključi prije. I onda moram zatvoriti sve ventila, čekati da se sklopka ohladi i ponovno ju ručno uključiti da bi hidrofor nabio pritisak od 5 bara i sam se ugasio.

Na pločici elektromotora stoji da troši struju od 7,3 A. Mišljenja sam da mi je majstor ugradio slabu bimetalnu sklopku ( pojačana je na 4 ), i da ju zbog toga bimetal isključuje,jer nemože podnijeti opterečenje od 7,3 A.

Da li sam u pravu i što činiti?

pozz svima
imam problem sa hidroforom,
shema je slična kao na gornjoj slici kod baruna s par razlika:
-bunar je promjera 2 cola-alkatan "zaboden" u zemlju, nepovratni ventil odmah na izlazu cijevi iz zemlje, dakle nema korpe uronjene u vodu na dnu bunara, kao ni injektora;
-između bunara i pumpe je izlazni ventil predviđen za ručnu pumpu;
-između pumpe i rezervoara nema drugog nepovratnog ventila-izvadio sam ga;
-nema povratnog voda iz rezervoara prema injektoru.

bunar je bušen prošle godine na 22 m dubine s tim da voda u sred ljeta nije pala ispod 6 m dubine, udaljen je oko 4,5 m od pumpe.
pumpa je peterostepena, pali se na 1 a gasi na 4 bara.

vukao je vodu bez problema do prije mjesec dana.

problem je što od tada pumpa se upali i neće povuć vodu.

ugasim je, otvorim ventil između bunara i pumpe da par sekundi teče voda van, zatvorim ga, upalim pumpu i bez problema za desetak sekundi nabije 4 bara. ako se voda troši toliko da se pali za manje od pola sata tad radi bez problema, što je rijetkost, sad ga moram na svakom paljenju odzračivat.

rezervoar sam jučer uredno odzračio i napunio zrak na 1 bar. po manometru nakon svakog punjenja tlak padne za oko pola bara

često me nema po cijeli dan i jednom sam je našao vrelu kako radi tko zna kako dugo, ali nije promjenila zvuk pa pretpostavljam da nije bilo štete.

zanima me vaše mišljenje u čemu bi mogao bit problem i kako ga riješit

user zoki
23.09.2009., 21:14
zanima me vaše mišljenje u cemu bi mogao bit problem i kako ga riješit
Nekako njušim da vuce zrek na tom ventilu između bunara i pumpe ..ili na nekom od spoja ..u svakom slucaju napravi ti se zracni cep :ne zna:

smiki33
24.09.2009., 20:11
i mislio sam da je tako, ali sam očekivao da će zbog 4 bara u sistemu počet negdje slinit voda na nekom spoju al ništa...

user zoki
25.09.2009., 06:48
A taj ventil (za rucnu pumpu),on je unutar tlačnog dijela sistema ili je izvan ...u odnosu na nepovratni?

smiki33
26.09.2009., 23:01
unutar
danas sam ga skinuo i stavio čep
ništa se nije promjenilo
vratio sam ga radi lakšeg odzračivanja
sad kontam da nije tlačni ventil u pitanju
možda je dobio pijeska pa ne zatvara

rejsing
06.02.2010., 19:35
Imam hidrofor Rade Koncar sa bocom obujam 130 oznaka jus me 2.100 , pompa tip IP 54 VPM-94 sa 33-78l/min.
Interesira me dali igra nekavu ulogu nepovratni ventil (horizontalni ili vertikalni) t.e. ako se primer vertikalni namesti horizontalno, jer desava mi se da tesko povuce vodu a kad povuce onda radi dobro izvesno vreme da bi nakon 5-6 sati nemoze da povuce vodu.

majstor52
06.02.2010., 20:20
Iz oznake je vidljivo (33-78 L/min) da ta pumpa u idealnim uvjetima može dati maksimalno 78 litara vode u jednoj minuti.
Idealni uvjeti su kada je pumpa nova,usisna visina ne prelazi 7 met. I kada se od same pumpe do usisnog dijela nalazi samo koljeno ili T-komad
Svaki povratni ventil bez obzira dali vertikalni ili horizontalni predstavlja određeni otpor pumpi. Plus toga otpor pumpi predstavlja i usisna košara i to najveći otpor. Naime da bi pumpa podigla vodu mora savladati usisnu visinu zatim podignuti klapnu ili keglu na samoj korpi i povući vodu prema sebi. Sve to radi kada se zazori u pumpi najmanji odnosno kada je pumpa nova. Svako zrnce pijeska koje se nalazi u vodi pomalo troši dijelove pumpe i povećava vremenom te zazore,koji oslabe samu pumpu.
Dakle povratni ventil je samo dodatno opterećenje za samu pumpu.Kako radi povratni ventil?
On ima u svom tijelu jednu polugu na kojoj se nalazi pomićna zaklopka ,koja dozvoljava prolaz vode u smjeru spremnika. Kada pumpa prestane raditi tlak iz posude zatvori na povratnom ventilu tu zaklopku i voda ne može izlaziti iz posude u usisni dio.To je dobro,ali uslijed svakodnevnog rada dolazi do trošenja tih dijelova koji se stalno otvaraju i zatvaraju i dolazi do toga da se ta zaklopka više ne može lagano pokrenuti.Sada je potrebna veća snaga pumpe da savlada otpor u usisnoj korpi i u toj uklještenoj zaklopci od povratnog ventila.
Pumpa radi,ne diže vodu jer je povratni ventil u zatvorenom stanju,bimetal na sklopki se grije i sklopka isključuje motor I tu su problemi.
Treba nastojati da usisna korpa bude ispravna i maknuti povratni ventil ili maknuti iz njega onu zaklopku van, da voda nesmetano prolazi

rejsing
06.02.2010., 21:13
Iz oznake je vidljivo (33-78 L/min) da ta pumpa u idealnim uvjetima može dati maksimalno 78 litara vode u jednoj minuti.
Idealni uvjeti su kada je pumpa nova,usisna visina ne prelazi 7 met. I kada se od same pumpe do usisnog dijela nalazi samo koljeno ili T-komad
Svaki povratni ventil bez obzira dali vertikalni ili horizontalni predstavlja određeni otpor pumpi. Plus toga otpor pumpi predstavlja i usisna košara i to najveći otpor. Naime da bi pumpa podigla vodu mora savladati usisnu visinu zatim podignuti klapnu ili keglu na samoj korpi i povući vodu prema sebi. Sve to radi kada se zazori u pumpi najmanji odnosno kada je pumpa nova. Svako zrnce pijeska koje se nalazi u vodi pomalo troši dijelove pumpe i povećava vremenom te zazore,koji oslabe samu pumpu.
Dakle povratni ventil je samo dodatno opterećenje za samu pumpu.Kako radi povratni ventil?
On ima u svom tijelu jednu polugu na kojoj se nalazi pomićna zaklopka ,koja dozvoljava prolaz vode u smjeru spremnika. Kada pumpa prestane raditi tlak iz posude zatvori na povratnom ventilu tu zaklopku i voda ne može izlaziti iz posude u usisni dio.To je dobro,ali uslijed svakodnevnog rada dolazi do trošenja tih dijelova koji se stalno otvaraju i zatvaraju i dolazi do toga da se ta zaklopka više ne može lagano pokrenuti.Sada je potrebna veća snaga pumpe da savlada otpor u usisnoj korpi i u toj uklještenoj zaklopci od povratnog ventila.
Pumpa radi,ne diže vodu jer je povratni ventil u zatvorenom stanju,bimetal na sklopki se grije i sklopka isključuje motor I tu su problemi.
Treba nastojati da usisna korpa bude ispravna i maknuti povratni ventil ili maknuti iz njega onu zaklopku van, da voda nesmetano prolazi

Izvinite sto nisam napomenuo da je hidrofor novi- t.e. nije dosada bio koriscen.Sto se tice korpe takve nemam imam samo nepovratni ventil.Da napomenem da za 30 sek se napuni od 2 do 4 bara pritiska.

majstor52
07.02.2010., 20:00
Ovako izgleda povratni ventil koji se može ugraditi u svakom položaju. U njemu se nalazi plastićni dio koji zatvara vodu i manje se troši i zapinje od mesinganih. Probajte s njimehttp://i625.photobucket.com/albums/tt339/mlacanin/Vodovod/th_912_VENTILNEPOVRATNI.jpg

rejsing
07.02.2010., 22:55
Ovako izgleda povratni ventil koji se može ugraditi u svakom položaju. U njemu se nalazi plastićni dio koji zatvara vodu i manje se troši i zapinje od mesinganih. Probajte s njimehttp://i625.photobucket.com/albums/tt339/mlacanin/Vodovod/th_912_VENTILNEPOVRATNI.jpg

bas takav imam, znaci nije problem u kom je polozaju, jer sam mislio da to igra neku ulogu obzirom da u vertikalnom polozaju moze lakse da funkcinira nego u horizontalnom.Sutra cu probati da ga namestim na 0,5 metra od pompe, na samom izlazu cevi iz zemje.

majstor52
08.02.2010., 06:54
Koliki je stupac vode u toj usisnoj cijevi? Takove cijevi obično su dugačke 6met i mogu imati još dodatno napravljenu špicu od 3 met.Po tim se cijevima zatim izbuše rupe kroz koje u cijev dolazi voda.Iz prakse znam da se dogodi da zbog niskog vodostaja gornje rupe mogu ostati bez vode pa pumpa zato povuče zrak.Normalno je da radi ,a nema vode. Kako se vodostaj polako penje ,nakon nekog vremena voda opet poraste i pumpa povuče vodu. <trebate izmjeriti nivo vode jer i to može biti jedan od uzroka vaših problema.

rejsing
10.02.2010., 11:11
Koliki je stupac vode u toj usisnoj cijevi? Takove cijevi obično su dugačke 6met i mogu imati još dodatno napravljenu špicu od 3 met.Po tim se cijevima zatim izbuše rupe kroz koje u cijev dolazi voda.Iz prakse znam da se dogodi da zbog niskog vodostaja gornje rupe mogu ostati bez vode pa pumpa zato povuče zrak.Normalno je da radi ,a nema vode. Kako se vodostaj polako penje ,nakon nekog vremena voda opet poraste i pumpa povuče vodu. <trebate izmjeriti nivo vode jer i to može biti jedan od uzroka vaših problema.

danas je sve u redu, samo sam morao da postavim jos jedan nepovratni ventil na ulazak u rezervoar jer onaj kuglocni unutra nije bas najbolje funkcionirao.Samo so mi je slab pritisak na drugom spratu pa plinski bolje ne funkcionira bas najbolje kad pritisak padne na 3 atmosvere.Da napomenem da je pritisak u bozi od 2,5 do 4,5 bara.Dali da ga pomerim za 0,5 bara vise (3-5) ili da nadrukam vise vazduha (sad sam nadrukao 1bar)

majstor52
10.02.2010., 12:01
Svi plinski bojleri teško ra de kada se voda dobavlja sa hidroforom,tu nema puno pomoći osim povečati pritisak u samom spremniku.

Dadichi
10.02.2010., 14:55
Jedino kad bi na izlaz hidrofora stavio regulator pritiska i postavio mu vrijednost na 3 bara (za slučaj od 3,0-5,0 bara) ili na 2,5 bara (za slučaj 2,5-4,5 bara).
S time bi trebao dobiti kontinuirani tlak izlaza vode (iz hidrofora) koji ne bi "šokirao" bojler.

majstor52
11.02.2010., 09:20
Jedino kad bi na izlaz hidrofora stavio regulator pritiska i postavio mu vrijednost na 3 bara (za slučaj od 3,0-5,0 bara) ili na 2,5 bara (za slučaj 2,5-4,5 bara).
S time bi trebao dobiti kontinuirani tlak izlaza vode (iz hidrofora) koji ne bi "šokirao" bojler.

???

rejsing
11.02.2010., 21:49
Jedino kad bi na izlaz hidrofora stavio regulator pritiska i postavio mu vrijednost na 3 bara (za slučaj od 3,0-5,0 bara) ili na 2,5 bara (za slučaj 2,5-4,5 bara).
S time bi trebao dobiti kontinuirani tlak izlaza vode (iz hidrofora) koji ne bi "šokirao" bojler.
Mozes li mi prikazati kako izgleda taj regulator i gde se moze nabaviti
hvala

Dadichi
12.02.2010., 12:14
Mozes li mi prikazati kako izgleda taj regulator i gde se moze nabaviti
hvala

Regulator tlaka vode (http://vodotehna.hr/regulatori-tlaka-vode/)

???


Izlaz iz hidrofora je npr. 2,5 bara do 4,5 bara, a kada bi na izlaz hidrofora ugradio regulator on bi "peglao" (limitirao) izlaz na (podešenih) 2,5 bara te bi ulaz u protočni bojler bilo sa konstantnim tlakom, a time i protokom (količinom) vode.
Nisam to nigdje vidio tako spojeno, ali mislim da bi moralo raditi.

Svi plinski bojleri teško ra de kada se voda dobavlja sa hidroforom,tu nema puno pomoći osim povečati pritisak u samom spremniku.

Teško rade kada se voda dobavlja hidroforom radi razlike tlaka (s time dolazi i do promjene (količine) protoka, što ometa regulaciju plamena na plameniku. Zato ono gore.

rejsing
12.02.2010., 22:27
Ovo znaci da ce pritisak preko ovog ventila uvek biti najnizi pritisak na koji je hodrofor nastelujen, t.e. na 2,5 bara a to je malo da bi plinski bojler funkcionirao dobro.Jedino ako ga stelujem na 4 do 5 bari, pa da onda radi kako treba.Onda mi netreba nikakav regulator jer ce to raditi pompa kad pritisak padne na 4 bari.

user zoki
13.02.2010., 08:49
je baš tak ..hidrofor na 4-5 a ventil na 3,5 odnosno mrvicu ispod 4..inace ne bu dobro radilo..

rejsing
13.02.2010., 12:17
Plinski boljer dobro radi do 3,5 bari pritaiska, kad padne ispod te brojke onda se protok smanjuje i nezagreva dovoljno.Hteo sam reci da kad bi se pritisak u rezervoar namestio na 3,5 ili 4 bara(niski) i 5 bari (Visoki) onda bi plinski boljer dobro radio.Samo neznam dali je to bas preporuclivo imati tako visok pritisak u rezervoar

Neven Ban
15.07.2010., 10:02
Bio sam prije pisao da se nepovratni ventil dodaje na ejektor ili korpu i
nigdje drugo i tlak je u cijelom sistemu isti.

xpvista
24.07.2010., 15:47
Kod mene je bunar dubok 14 metara. Injektor i usisna korpa su 1m od dna. Pumpa je Grundfos CH4. Vodovi iz bunara su plastični, jedan je 1", a drugi je 3/4". Spojio sam po shemi kako je naveo Zvon.

http://img363.imageshack.us/i/hidroforsg0yc9.jpg/

Kod mene još ima hidroforsko koljeno s nepovratnim ventilom. Kad ne pumpam onaj ventil na ovom koljenu otvara mi na 1,5 bara, a zatvara na 4,5 bara. Do sada nemam nikakvih problema, ali mi je jedan majstor rekao da ispustim vodu i da tlak padne na 0 bara i da napumpam na 1.5 bara. Kad sam to uradio onda mi je voda bila mutna kao da je u njoj pijesak s dna bunara.

Ne znam je li treba ovo koljeno s nepovratnim ventilom ukoliko imaju injektor i usisna korpa.

Molim pomoć.

majstor52
25.07.2010., 08:29
Kod mene je bunar dubok 14 metara. Injektor i usisna korpa su 1m od dna. Pumpa je Grundfos CH4. Vodovi iz bunara su plastični, jedan je 1", a drugi je 3/4". Spojio sam po shemi kako je naveo Zvon.

http://img363.imageshack.us/i/hidroforsg0yc9.jpg/

Kod mene još ima hidroforsko koljeno s nepovratnim ventilom. Kad ne pumpam onaj ventil na ovom koljenu otvara mi na 1,5 bara, a zatvara na 4,5 bara. Do sada nemam nikakvih problema, ali mi je jedan majstor rekao da ispustim vodu i da tlak padne na 0 bara i da napumpam na 1.5 bara. Kad sam to uradio onda mi je voda bila mutna kao da je u njoj pijesak s dna bunara.

Ne znam je li treba ovo koljeno s nepovratnim ventilom ukoliko imaju injektor i usisna korpa.

Molim pomoć.


Voda se neje zamutila zbog dodavanja zraka u posudu,to je sigurno.
Mogla se zamutiti uslijed naglog izljevanja vode u većim količinama u sam bunar ili zbog naglog dotoka vode u samom podzemlju.

xpvista
25.07.2010., 09:41
Možda, ali mi nije jasno kad sam ispustio zrak i ponovno uključio hidrofor, došla je čista vod ko što je bila i prije nego li sam napumpao na 1.5 bar.

xpvista
25.07.2010., 14:06
Bunar je betoniran, samo je ostavljen otvor za izvor vode koji ga puni vodom. Nema šanse za nagli dotok vode.

majstor52
25.07.2010., 16:14
Bunar je betoniran, samo je ostavljen otvor za izvor vode koji ga puni vodom. Nema šanse za nagli dotok vode.

Tu se može raditi o podzemnim vodama,a nisam mislio na površinske vode.
Oprosti,zaboravio sam to spomenuti.
Razmisli,kakav utjecaj na čistoću vode u bunaru može imati pumpanje zraka u spremnik?

Voda se može zamutiti jedino ako se u bunar nešto namjerni ulije ili od podzemnih voda, ili da se bučka po vodi sa usisnim cijevima.

xpvista
25.07.2010., 18:19
Na dnu bunara je pijesak. Kad napumpam na 1,5 bari, onda mi pumpa usisava pijesak s dna bunara. Kad je na 0 bari, onda je voda čista. Sad kad je 0 bari sve je OK, ali me zannima hoću li zbog toga kasnije imati problema ili da injektor i usisnu korpu još podignem od dna?

majstor52
25.07.2010., 20:09
Na dnu bunara je pijesak. Kad napumpam na 1,5 bari, onda mi pumpa usisava pijesak s dna bunara. Kad je na 0 bari, onda je voda čista. Sad kad je 0 bari sve je OK, ali me zannima hoću li zbog toga kasnije imati problema ili da injektor i usisnu korpu još podignem od dna?


Za sve hidrofore i usise vrijedi jedno pravilo,koje se MORA poštivati – što dalje od pijeska.
Zrnca pijeska koja se podižu sa vodom , kroz cijevi dolaze do pumpe i do brtvenih dijelova pumpe na kojima ostavljaju trajne tragove,a nakon duljeg vremena dolazi do problema usisa i do poteškoće sa podizanjem vode.
Zbog toga se svaki „bunar“ prije stavljanja u rad usisnih pumpi mora očistiti od pijeska. Poteškoću stvara stalno strujanje vode koja uvijek sa sobom polako donosi i pijesak. Bez obzira na sve tokom vremena se taj sitni pijesak ipak s vodom diže u sistem i nekako se situacija održava „status Quo“,što nam ipak tokom godina rezultira popravkom pumpi.
No ako se usisna korpa spusti previše prema samom dnu bunara,dolazi do podizanja većih količina pijeska i može doći do jačih oštećenja same pumpe . Druga pojava je ,da zrnca pijeska zaglave na usisnoj košari,pa gumena brtva ne može više sigurno zatvoriti dno korpe i dolazi do istjecanja vode iz usisnih cijevi i pumpa više ne podiže vodu.
Zbog toga je važno namjestiti usisnu korpu tako da nam ne povlači pijesak ,a da istovremeno imamo dovoljnu visinu vodenog stupca ,koji nam osigurava stalni usis vode bez čestih intervencija na regulaciji visine na usisnom cjevovodu.

Pijesak koji sa vodom dolazi do pumpe ,ne ostaje u pumi nego sa vodom odlazi u spremnik. Ali zato u vrijeme prolaza kroz pumpu,oštre čestice pijeska oštećuju mesingane dijelove pumpe – turbine i polako stvara sve veći i veći zazor (luft) na brtvenom dijeli ,pa pumpa gubi svoj prvotni kapacitet. Pumpa mora raditi dulje vrijeme za podizanje iste litraže vode.

xpvista
26.07.2010., 08:19
Zahvaljujem na odgovoru.

xpvista
26.07.2010., 14:11
Još nešto sam zaboravio pitati, je li moram napumpati na 1.5 bari ili mogu ostaviti na 0 bari jer mi sad radi sve OK?

Zvon
26.07.2010., 14:44
Ako ti radi dobro kad pumpom napuniš prazni spremnik, nemaš potrebe za pumpanjem zraka u spremnik. Zašto se zrak dodaje? Zato da imaš veći volumen zraka u tanku (dakle, manje vode), te pumpa a i pražnjenje spremnika između dva uključivanja traje dulje. Dakle, zato da imaš veći zračni jastuk, te manju promjena tlaka za svaku istočenu litru vode.
Problem ti je u tome da zrak polako kroz vodu izlazi van, pa situacija, koja je na počeku dobra, kasnije rezultira paljenjem pumpe na svakih 10-tak litara, a samo pumpanje traje par sekundi.
U prazni spremnik napumpaj vode na, recimo, 2.5 bara, te do 4 bara napumpaj zraka. Sve zavisi o tome na koliko imaš podešene pragove uključivanja i isključivanja tlačne sklopke. Pri meni je to 3-5 bara.

xpvista
26.07.2010., 17:33
Kad je 0 bari u tanku, tj. kad nisam napumpao zrak u tank, pumpa se uključuje na 1.5 bari, a isključuje na 4.5 bari. Ako ne trošim vodu, onda mi za nekih 40-ak minuta tlak s 4.5 bara pada na 1.5 bari i tek onda se pali pumpa. Iz vodokotlića uvijek voda teče pomalo i ne znam koliko to može utjecati na pad tlaka u tanku.

slavkometalcek
28.07.2010., 21:15
popravi kotlić i bit če sve ok.kotlič je trenuno trošilo ako puša,jel tako?a to što pušta čini se malo je dovolno da par litara iscuri za kratko vrijeme.....

xpvista
29.07.2010., 15:14
Da. Kupit ću novi i ja vjerujem da će biti OK.

rejsing
13.08.2010., 22:13
Pre neki dan sam imao problem sa hidroforom pa ga nemogu resiti.Naime ako hidrofor neradi duze od 2 sata onda nemoze da povuce vodu, a ako se uklucuje na kraci vremenski period onda radi normalno.Da napomenem da je povezan po semi koja je vec prikazana, stim da je nepovratni ventil na izlasku iz zemje, a da je cev nabijena u zemju(nije bunar) pa nema onaj nepovratni ventil koji je prikazan na semi.

jationmivioni
14.08.2010., 06:13
rejsing -vuće zrak mamicu mu nema druge
pušta taj nepovratni pa povlači zrak na nekom spoju ili preko brtve osovine spoja motor -pumpa
kupio bi polovni injektor , kako procjeniti da li je dobar ?
kako radi hidropak pumpa s jednim stepenom a mani uvalili peterostepenu i nabija isti pritisak ? -koja je fora

rejsing
14.08.2010., 09:35
Jedino mi preostaje je izvadim nepovratni ventil koji je sad na izlazu cevi iz zemje, i postavim ga na samom ulazu u spremnik pa da probam tu varijantu, ali neznam kako da u tom slucaju povucem vodu iz dubine?????

F.M
14.08.2010., 09:46
Jedino mi preostaje je izvadim nepovratni ventil koji je sad na izlazu cevi iz zemje, i postavim ga na samom ulazu u spremnik pa da probam tu varijantu, ali neznam kako da u tom slucaju povucem vodu iz dubine?????

Pogresno, nepovratni ventil mora bit sto blize usisu.
Pumpa hidrofora nije samosisna, znaci cijev kompletno mora bit puna vode uvijek.
I max visina s koje pumpa moze povuci pise na pumpi, oko 9m mislim, ali to je za punu cijev!!!

majstor52
14.08.2010., 13:51
Ako se događa da hidrofor nakon nekog vremena mirovanje ne povlači vodu,kvar je na usisnom dijelu instalacije.
Kako nema usisne korpe,nego samo nepovratni ventil,treba provjeriti sami nepovratni ventil i pogledati da nema pijeska ispod gumice ili samog dosjeda. Jedino radi toga može voda iz usisnog dijela cijevi isteći u zemlju. Naravno kada se pumpa uključi,nema vode u samoj pumpi i ona nastavi raditi,povuče dio zraka iz cijevi i radi na „prazno“.

Ili popravi ventil,ili zamijeni sa novim. Ali pazi,ako ima pijeska u vodi ista će se stvar opet ponavljati!!

rejsing
14.08.2010., 17:30
Proverio sam nepovratni ventil, cist je kao novi(a radio je smo mesec dana) stavio novi i cekam da prodje 1 sat da vidim dali ce biti promene ili ce opet zatajiti.

rejsing
14.08.2010., 17:56
Samo posle pola sata mirovanja opet isti problem!!!

Lee Champa
14.08.2010., 18:36
Imaš li i nakon sat vremena u rezervoaru vode ili se sva vratila u zemlju?
Zapravo preciznije pitanje:Imaš li još uvijek u pumpi vodu?

jationmivioni
14.08.2010., 18:43
prvo razjasni skiciraj kako je u stvarnosti
ventili nepovratni ovi oni spremnik
bojim se da imaš tlačni ventil
to je iza pumpe
gumena kugla u koljenu
ne vidi se ali postoji
kako uspiješ zalijati sistem između tog tvog nepovratnog ventila i bunara
bojim se da nisi opisao elemente u sustavu do detalja

rejsing
14.08.2010., 20:41
voda u spremnik stoji,gumena kugla nema, nju sam izvadio,evo i slike
http://img806.imageshack.us/img806/8409/picture003z.jpg (http://img806.imageshack.us/i/picture003z.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

jationmivioni
14.08.2010., 21:23
gledam a ne vidim
nakon pola sata /sat kad ne može napumpati spremnik vodom tlaka ima ili nema u spremiku
pod tlakom je sve do nepovratnog ventila kod kamena
vidim smeđe od korozije ispod pumpe na spoju pumpa/motor
to bi znacio da pušta voda no ako nema gumene kugle i ima tlaka u spremniku to nije problem ne može tu vuć zrak
kad potegne zrak napuniš plavim crijevom iz drugog sistema
sve izgleda uredno ali usisni cijevovod ostavlja mogučnost da se stvara zračni čep
ja bi probao umjesto nepovratno ventila ili šta je ovo na t-komadu strši prema gore
tu staviti da se može odzračiti nakon pola sata prije nego startaš motor

majstor52
14.08.2010., 21:24
Pumpa mora biti iznad usisne cijevi, a ovako spojeno ne može nikako dobro raditi. Sada nemam vremena da ti nacrtam kako mora biti,složim to sutra.

rejsing
14.08.2010., 21:46
ispod pumpe je sve suvo, jedino je vlazno ispod nepovratnog ventila br2 odakle sam ispustao vazduh kako bi pompa povukla vodu iz dubine.

F.M
14.08.2010., 21:50
Ocito imas problem od nepovratnog do usisa.Gubis vodu iz cijevi.
A sto je sa usisnom kosarom koja takodjer je nepovratni ventil?
Badava ti ovaj nepovratni na usisu pumpe ako ti onaj nepovratni na usisu pusta.Pumpa ce ti puvuci na krace vremenske intervale a na duze nece.
Upravo to ti se i dogadja.
A inace pumpa ide iznad usisne cijevi ali to joj ne smeta ako je pumpa puna vode.

rejsing
14.08.2010., 21:55
pumpa je puna vode,jedino sto mislim da je kvar je da ima neka rupa na cevi ispod nepovratnog ventila....neznam sta drugo moze da bude.....

F.M
14.08.2010., 22:08
Moze i rupa biti ako je stara pocincana cijev.
Skini nepovratni taj prije pumpe, ulij vode do cepa i voda mora ostat u cijevi.
Imam ja dva hidrofora kuci i na oba nemam taj nepovratni prije pumpe ni poslije pumpe. Bolje ga je ugradit poslje pumpe da se smanju tlacni udarci u cijevima pri iskljucenju pumpe.
Najprije ispitaj usisnu cijev a ako je ona u redu skini taj nepovratni ventil, mozda te on jebe i stavi ga poslje pumpe pazeci na ispravan smjer protoka!
Ili ga uopce ne stavi, to su mali tlakovi, moze i bez njega.

jationmivioni
14.08.2010., 22:10
F.M-čitaj gore kaže da nema usisne košare

F.M
14.08.2010., 22:28
F.M-čitaj gore kaže da nema usisne košare

Nema!?
Uf,to je sranje, to neces tako rijesit.
A da li postoji mogucnost ugradnje kosare?

rejsing
15.08.2010., 07:04
Ne postoji mogucnost ugradnje kosare jer je to nabijena cev u zemju......

jationmivioni
15.08.2010., 07:20
Uf,to je sranje, to neces tako rijesit.

kAko neće radilo je do sad

rejsing
15.08.2010., 09:07
gledam a ne vidim
nakon pola sata /sat kad ne može napumpati spremnik vodom tlaka ima ili nema u spremiku
pod tlakom je sve do nepovratnog ventila kod kamena
vidim smeđe od korozije ispod pumpe na spoju pumpa/motor
to bi znacio da pušta voda no ako nema gumene kugle i ima tlaka u spremniku to nije problem ne može tu vuć zrak
kad potegne zrak napuniš plavim crijevom iz drugog sistema
sve izgleda uredno ali usisni cijevovod ostavlja mogučnost da se stvara zračni čep
ja bi probao umjesto nepovratno ventila ili šta je ovo na t-komadu strši prema gore
tu staviti da se može odzračiti nakon pola sata prije nego startaš motor

kuglu koja stoji u koleno ispred spremnika sam izvadio na pocetku tako da je sistem pod pritiskom skroz do nepovratnog ventila koji je na samom izlazu cevi iz betona, onaj drugi nepovratni ventil je namesten u kontra smer kako bi preko njega ispustao vazduh koji bi se eventualno sakupio u cevi od nepovratnog do pumpe........

rejsing
21.08.2010., 10:29
Moze li mi neko reci kako da povucem vodu iz zemje ako nepovratni ventil (koji je sad na izlasku cevi iz betona) premestim odma posle popmpe i spremnika.
Kako da to napravim nije mi nikako jasno?????? (http://img824.imageshack.us/i/picture005s.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

dragunja
10.09.2010., 08:06
imam bunar koji je udaljen od kuce 180 metara, dubok je 3 metra a nivo vode je 2 metra. Bunar je u dolini i visinska razlika je oko 18 metara od zadnjeg izlaza u kuci (BOJLER).Kako da rijesim dovod vode u kucu, tj. koja je pumpa crijevo i ostala oprema potrebna? Cuo sam da ima neko rjesenje sa konstantnim tlakom. Molim za pomoc.

majstor52
10.09.2010., 09:09
imam bunar koji je udaljen od kuce 180 metara, dubok je 3 metra a nivo vode je 2 metra. Bunar je u dolini i visinska razlika je oko 18 metara od zadnjeg izlaza u kuci (BOJLER).Kako da rijesim dovod vode u kucu, tj. koja je pumpa crijevo i ostala oprema potrebna? Cuo sam da ima neko rjesenje sa konstantnim tlakom. Molim za pomoc.

Potopne pumpe Elektrokovina :
http://www.elektrokovina.hr/crpke/

Tu se nalaze pumpe Grundfos i Pedrollo , možeš pogledati po karakteristikama, odnosno dubina usisa i visina dobave :

za crpku Pedrollo

Tehnički podaci

Protok, Q: max. 50 l/min (3,0 m³/h)

Visina, H: max. 68 m

Temperatura tekućine: max. +40°C

Montažna dubina: max. 40 mi za Grundfos :
Tehnički podaci

Protok, Q: max. 9 m³/h

Visina, H: max. 210 m

Temperatura medija: 0°C do +40°C

Montažna dubina: max. 150 m

Primjena

Crpke su pogodne za transport tekućina u

■opskrbi kućanstva vodom
■odvodu podzemnih voda do kanalizacije
■navodnjavanju u vrtlarstvu i poljoprivredi
■sniženju razine podzemnih voda
■industrijskim aplikacijama.

Karakteristike i prednosti


■integrirana zaštita od rada na suho
■mekani start
■zaštita od prenapona i podnapona
■velika efikasnost.

Opcije


■SQE se može zaštititi, nadgledati i upravljati preko CU300, CU301 pomoću R100.

Dakle izbora ima samo sda trebaš odabrati po cijeni i po potrebi.

Potreban je recimo spremnik ili uzmeš originalnu upravljaćku kutiju od samih crpki,koja služi za uključivanje i isključivanje pumpe.
Mislim da ti prve pumpe u ponudu zadovoljavaju potrebe.
Pogledaj na link,pa ako imaš pitanja,pucaj.

dragunja
10.09.2010., 09:34
Potopne pumpe Elektrokovina :
http://www.elektrokovina.hr/crpke/

Tu se nalaze pumpe Grundfos i Pedrollo , možeš pogledati po karakteristikama, odnosno dubina usisa i visina dobave :

za crpku Pedrollo

Tehnički podaci

Protok, Q: max. 50 l/min (3,0 m³/h)

Visina, H: max. 68 m

Temperatura tekućine: max. +40°C

Montažna dubina: max. 40 mi za Grundfos :
Tehnički podaci

Protok, Q: max. 9 m³/h

Visina, H: max. 210 m

Temperatura medija: 0°C do +40°C

Montažna dubina: max. 150 m

Primjena

Crpke su pogodne za transport tekućina u

■opskrbi kućanstva vodom
■odvodu podzemnih voda do kanalizacije
■navodnjavanju u vrtlarstvu i poljoprivredi
■sniženju razine podzemnih voda
■industrijskim aplikacijama.

Karakteristike i prednosti


■integrirana zaštita od rada na suho
■mekani start
■zaštita od prenapona i podnapona
■velika efikasnost.

Opcije


■SQE se može zaštititi, nadgledati i upravljati preko CU300, CU301 pomoću R100.

Dakle izbora ima samo sda trebaš odabrati po cijeni i po potrebi.

Potreban je recimo spremnik ili uzmeš originalnu upravljaćku kutiju od samih crpki,koja služi za uključivanje i isključivanje pumpe.
Mislim da ti prve pumpe u ponudu zadovoljavaju potrebe.
Pogledaj na link,pa ako imaš pitanja,pucaj.

Dali si mislio pedrollo crpka 4SK - 4" ?Sto se tice spremnika koji spremnik je odgovarajuci mslim 50 litara 100 ili veci kakav je princip rada upravljacke kutije. Ukoliko se odlucim za opciju sa orginalnom upravljackom kutijom da li mi je i tada potreban spremnik?

majstor52
10.09.2010., 11:07
Ukoliko se pumpa montira bez spremnika, tada se uzima upravljačka kutija koja vrši regulaciju i zaštitu pumpe. Pumpa se na taj način uključi kod svakog otvaranje vode na slavini i radi tako dugo dok je slavina otvorena. Zatvaranje slavine automatski isključuje rad pumpe.

Kod korištenja spremnika, prvo se napuni – isprazni ,spremnik i tek tada tlačna sklopka na spremniku uključuje pumpu u pogon. Za takav način rada potreban je ipak malo veći spremnik 150-180 litara da se pumpa ne uključuje stalno, no važnije je znati da u takovom slučaju u spremniku ima više zraka ( od recimo 100 lit.) pa je lakša regulacija.
I naravno pupa ima radni pritisak od cca 6 bara za tvoj slučaj, što je više nego zadovoljavajuće, i bolji je odabir od klasične hidroforske dobave

dragunja
10.09.2010., 11:40
Ukoliko se pumpa montira bez spremnika, tada se uzima upravljačka kutija koja vrši regulaciju i zaštitu pumpe. Pumpa se na taj način uključi kod svakog otvaranje vode na slavini i radi tako dugo dok je slavina otvorena. Zatvaranje slavine automatski isključuje rad pumpe.

Kod korištenja spremnika, prvo se napuni – isprazni ,spremnik i tek tada tlačna sklopka na spremniku uključuje pumpu u pogon. Za takav način rada potreban je ipak malo veći spremnik 150-180 litara da se pumpa ne uključuje stalno, no važnije je znati da u takovom slučaju u spremniku ima više zraka ( od recimo 100 lit.) pa je lakša regulacija.
I naravno pupa ima radni pritisak od cca 6 bara za tvoj slučaj, što je više nego zadovoljavajuće, i bolji je odabir od klasične hidroforske dobave

Jos jedno pitanje :da li bi spremnik mogao montirati kod kuce ili moram to napraviti na bunaru?

majstor52
10.09.2010., 13:14
Jos jedno pitanje :da li bi spremnik mogao montirati kod kuce ili moram to napraviti na bunaru?


Ma naravno u kući i to tamo gdje ti najviše odgovara. Tu i je jedna od mnogih prednosti ovakovih pumpi (može i na stropu ako želiš:):) )

dragunja
10.09.2010., 19:00
Ma naravno u kući i to tamo gdje ti najviše odgovara. Tu i je jedna od mnogih prednosti ovakovih pumpi (može i na stropu ako želiš:):) )
hvala ....:mig:a sto se tice stropa na tu ideju nisam dosao.....:s

Sinisa19
10.09.2010., 19:43
kakva je to upravljacka kutija koja pali pumpu kad se otvori pipa

majstor52
11.09.2010., 14:59
kakva je to upravljacka kutija koja pali pumpu kad se otvori pipa
To se kupuje zajedno sa pumpom (Grundfos ) i unutra se nalazi tlačna sklopka i ostala regulacija i zaštita. Pogledaj na stranici Elektrokovina - potopne pumpe

smiki33
18.09.2010., 10:07
pozz svima
imam problem sa tlakom u rezervoaru, naime zrak se probio iz posude u tlačnu sklopku i polako izlazi van. dal postoji brtva na spoju koja se može zamijeniti ili moram kupovat novu tlačnu sklopku

majstor52
18.09.2010., 13:36
pozz svima
imam problem sa tlakom u rezervoaru, naime zrak se probio iz posude u tlačnu sklopku i polako izlazi van. dal postoji brtva na spoju koja se može zamijeniti ili moram kupovat novu tlačnu sklopku


Tlaćna sklopka ima gumenu membranu na dolnjem dijelu , koji se spaja na spremnik. Kada se ta gumena brtva probuši,zrak izlazi iz posude spremnika van i nema više dobru regulaciju.
Potrebno je zamijeniti gumu sa dolnje strane tlačne sklopke. Ukoliko je to problem ,tada se kupuje nova sklopka.
Ako se ide mjenjati guma po sistemu ,sam svoj majstor, treba uzeti po prilici istu debljinu gume.

smiki33
19.09.2010., 15:21
thnx
našao sam ju...
izrezao staru zračnicu iste debljine i stavio unutra, valjda će držat dok ne kupim novu.

DuH31
26.09.2010., 13:25
Imam slicne probleme kao vise korisnika, tj. hidrofor se "nadruka" do, mislim 5, ali kad pustim vodu za cas padne na tlak gdje se ponovno ukljuci pumpa. Recept za ispustanje vode i pumpanje znam, ali problem je da nije lako prici hidroforu i pumpati (rucnom ili noznom) pumpom. Medjutim, imam nekakav "miniwasch" (ili kak se to vec zove), pa me zanima smije li se nekak (i kak!!) spojiti taj miniwasch na onaj ventilcek na koljenu hidrofora, pa da on obavi pumpanje mjesto mene?
Hvala, cmok!

jationmivioni
26.09.2010., 17:59
Imam slicne probleme kao vise korisnika, tj. hidrofor se "nadruka" do, mislim 5, ali kad pustim vodu za cas padne na tlak gdje se ponovno ukljuci pumpa. Recept za ispustanje vode i pumpanje znam, ali problem je da nije lako prici hidroforu i pumpati (rucnom ili noznom) pumpom. Medjutim, imam nekakav "miniwasch" (ili kak se to vec zove), pa me zanima smije li se nekak (i kak!!) spojiti taj miniwasch na onaj ventilcek na koljenu hidrofora, pa da on obavi pumpanje mjesto mene?
Hvala, cmok!
"miniwasch" pumpa vodu ti trebaš pumpati zrak

DuH31
26.09.2010., 23:59
"miniwasch" pumpa vodu ti trebaš pumpati zrak
Ako mu na ulazu pustim vodu, onda pumpa vodu, ak mu na ulazu ostavim zrak, onda pumpa zrak, samo je pitanje kako spojiti izlaznu cijev na ono cudo koje ide na ventil!?

jationmivioni
27.09.2010., 06:26
samo je pitanje kako spojiti izlaznu cijev na ono cudo koje ide na ventil!?
drotom i izolir trakom

winnie11
23.05.2011., 12:20
ima par dana da hidrofor nakon ukljucenja ne prestaje raditi (ne iskljucuje se). pritisak je slab i jedva izbacuje vodu na sprat.
na manometru pokazuje nulu a kada ga pumpam na onaj ventil sa strane (to sam pokusao :)) manometar na pumpi pokazuje 3 ili 4 , zavisno koliko pumpam...
ima li neko jednostavno rijesenje za ovo jer pretpostavljam da je neka glupost? na zalost ne razumijem se u ove stvari i mogu samo sjest' i plakat' pored njega.
hvala i pozdrav!

Armstrong
23.05.2011., 20:12
Ovako, a sad ja imam jedno pitanje. Koliko je u pravilu dovoljna snaga za pumpu, za kučni vodovod.

Konkretno interesira me pumpa od pedrollo-ia jačine 1.1kW ulazne veličine 5/4. Ja bi tu pumpu spojio na hidroforsku posudu veličine 60L i pustio u kuču. Dali bi to dobro radilo??.
Ne mislim više kupovati elko vc55 pumpu, jer je preskupa, a uvijek se nađe sistem po boljoj cijeni-to je razlog.
Ta pedrolijeva pumpa je zapela za oko jer ima ulaz od 5/4, dok mi je također upala u oko i peterostepena pumpa elektromaschinen u bauhausu (od inoxa), ali sam po slici zaključio da joj je ulaz od 1". Taj 1" me brine, makar na njoj piše da ima 1,5 kW i protok od 7000l/h, ali pretpostavljam da bi predrollo bio efikasniji baš zbog tog ulaza.

Da napomenem. U kuči imam samo jednu kupaonu,dva WC-a,7slavina, 3člana.

Mozgovi, uključite se.
Hvala, svim dobrim idejama

koka36
23.05.2011., 20:17
ima par dana da hidrofor nakon ukljucenja ne prestaje raditi (ne iskljucuje se). pritisak je slab i jedva izbacuje vodu na sprat.
na manometru pokazuje nulu a kada ga pumpam na onaj ventil sa strane (to sam pokusao :)) manometar na pumpi pokazuje 3 ili 4 , zavisno koliko pumpam...
ima li neko jednostavno rijesenje za ovo jer pretpostavljam da je neka glupost? na zalost ne razumijem se u ove stvari i mogu samo sjest' i plakat' pored njega.
hvala i pozdrav!

Ne vuče ti vodu... sad zašto, treba utvrditi, može biti hrpu razloga

Jozha20
23.05.2011., 22:56
ne pise ni kakva je pumpa, koji je sistem (injektor ili obicna sitka), ovak na pamet bi se moglo rec da je vjerojatno negde povuklo zraka, trebalo bi ponovo zalijat usis i onda bi trebalo normalno povuc vodu....

winnie11
24.05.2011., 07:14
ne pise ni kakva je pumpa, koji je sistem (injektor ili obicna sitka), ovak na pamet bi se moglo rec da je vjerojatno negde povuklo zraka, trebalo bi ponovo zalijat usis i onda bi trebalo normalno povuc vodu....
juce je majstor odnio na provjeru, kaze da ili je zacepljeno tamo u bunaru gdje povlaci vodu, ili je kvar na pumpi/hidroforu. ja nesto ne vjerujem da je zacepljeno a i za kvar mislim da nije u pitanju. najvjerovatnije da treba samo pazljivo i tacno instalirati i pospajati sve i istjerati zrak. kad se pojavio problem primjetio sam da se u prizemlju na slavini pojavljuje topla voda iz bojlera sa sprata, nicim izazvana.
da li postoji mogućnost da je mozda nedovoljan nivo vode u bunaru? tamo sam provjeravao i nije prazno ali nije ni kao prije pun.

Jozha20
24.05.2011., 10:14
ako se pumpala veca kolicina vode, a posto kazes da je razina nesto niza, moguce je da se u tom trenu ispumpalo toliko da je usisni vod ostao na suhom i onda je naravno povuklo zrak i zato sad ne vuce vodu....

a sto se tice tople vode iz bojlera, posto nema pritiska u cijevima, onda je logicno da ce se voda supustit prema nizoj točci...

winnie11
24.05.2011., 11:50
ako se pumpala veca kolicina vode, a posto kazes da je razina nesto niza, moguce je da se u tom trenu ispumpalo toliko da je usisni vod ostao na suhom i onda je naravno povuklo zrak i zato sad ne vuce vodu....

a sto se tice tople vode iz bojlera, posto nema pritiska u cijevima, onda je logicno da ce se voda supustit prema nizoj točci...
zaljevali smo bastu i pumpa je stalno radila... poslije smo provjerili bunar i sve je izgledalo normalno. ne mogu da vjerujem da se voda dopunila za tako kratko vrijeme i pokrila usisni vod.
mene najvise cudi sto manometar nista ne pokazuje a pumpa ipak izbacuje vodu, jest da je s minmalnim pritiskom, ali ipak ide...

koka36
24.05.2011., 13:47
juce je majstor odnio na provjeru, kaze da ili je zacepljeno tamo u bunaru gdje povlaci vodu, ili je kvar na pumpi/hidroforu. ja nesto ne vjerujem da je zacepljeno a i za kvar mislim da nije u pitanju. najvjerovatnije da treba samo pazljivo i tacno instalirati i pospajati sve i istjerati zrak. kad se pojavio problem primjetio sam da se u prizemlju na slavini pojavljuje topla voda iz bojlera sa sprata, nicim izazvana.
da li postoji mogućnost da je mozda nedovoljan nivo vode u bunaru? tamo sam provjeravao i nije prazno ali nije ni kao prije pun.

Neki loš majstor, to se sve utvrdi na licu mjesta, ukoliko pumpa vrti, manometar ispravan a tlak u rezervaru ne raste onda ili ne vuče vodu ili negdje vuče zrak. Prije svega je trebalo u cjev natočiti vodu i onda probati da se vidi dal če onda povući vodu...
Ukoliko to ne pomogne onda gledati šta dalje...

majstor52
24.05.2011., 21:20
Kvarovi na pumpi kod hidrofora mogu biti razni i nije lako ovako na neviđeno odmah pogoditi i dati pravi odgovor na problem. No da pokušamo barem nešto pomoći.
Prvo treba izmjeriti špagom na kojoj se dubini nalazi nivo vode u bunaru. Centrifugalne pumpe kakove se danas koriste mogu povući vodu ,najviše sa 8 metara dubine i to dok je sasvim nova. Dakle usisna korpa se može nalaziti i nešto dublje od tog nivoa i još može povući vodu, ako nema previše koljena do pumpe. Prema opisu koji se navodi u postu da vod pomalo dolazi, može biti da je zaštekala klapna (kegla) na usisnoj korpi, pa propušta premalo vode. Ako se nivo vode smanjio i korpa ostane u zraku bez vode tada pumpa više ne može povući vodu bez ponovnog zalijevanja usisne cijevi.
Ako se zalijeva usisna cijev voda mora nakon zalijevanja stajati mirno bez da odlazi polako u samu cijev. Ako voda stalno polako odlazi i nalijevanju nema kraja, tada je greška u usisnoj korpi.

Najbolje je izvaditi , ako je to moguće usisnu cijev van, pogledati ispravnost usisne korpe, zatim izmjeriti dubinu vode u cijevi . Ako voda u samoj cijevi nije ispod osam metara od osovine pumpe, dakle mjeri se od pumpe do nivoa vode, tad se sve pažljivo treba sastaviti, zamijeniti stare brtve novima, zalijati cijev i samu pumpu i povući vodu.
Puno bi pomogla slika , kako je spojena pumpa na usisnu cijev i na spremnik za vodu i da se vidi kakova je pumpa.

winnie11
25.05.2011., 08:25
problem je rijesen! kako si i napisao, kvar je bio na korpi, a ni pumpa sama nije bila najzdravija zbog toga. urađena je "generalka" i sad radi ko sat. i manometar radi :) ... pokazuje na 3.
hvala svima!

Ted Mosby
28.08.2011., 03:24
E ovako, otišla nam je prije par dana pumpa za hidrofor. Zamijenjena je sa peterostepenom Elektrokovininom VC(E)55 i tu počinju opet "problemi". Naime, pumpa se pali često i radi puno kraće nego što smo navikli od stare (što je u jednu ruku normalno ali ne ovako). Hidrofor je zapremnine 140 L, a tlačna sklopka je podešena da se pali na 1.2 bara i gasi na točno 3 bara. Ne pušta zrak nigdje, dobro smo zabrtvili, stari je probavao sa sapunicom, a i ugasili smo sve slavine nakon što je hidrofor napunjen i tlak nije padao sa tri bara kroz pola sata. Kada se uključi, pumpa radi oko 15 sekundi, što po specifikacijama znači da može napunit od 7.5 do do 22.5 litara vode u najboljem slučaju. Tijekom tuširanja od 10-ak minuta se upali dva puta i pred kraj kako padne tlak u hidroforu, pritisak vode je toliko loš da skoro kapa iz tuša. Kada se pumpa uključi, ponovno je sve u redu. Perilici za rublje također treba puno više da povuče vodu. Razina vode u hidroforu kada pumpa odradi svoje je na nekih 80% (vidi se kondenzat vanjskim stijenkama). Probali smo pumpat zrak nakon što smo ispustili vodu ali ista stvar.

Gdje je problem i ne bi li trebala pumpa filat više vode kroz dulje periode?

Hvala unapred na pomoći :top:.

majstor branko
28.08.2011., 07:39
E ovako, otišla nam je prije par dana pumpa za hidrofor. Zamijenjena je sa peterostepenom Elektrokovininom VC(E)55 i tu počinju opet "problemi". Naime, pumpa se pali često i radi puno kraće nego što smo navikli od stare (što je u jednu ruku normalno ali ne ovako). Hidrofor je zapremnine 140 L, a tlačna sklopka je podešena da se pali na 1.2 bara i gasi na točno 3 bara. Ne pušta zrak nigdje, dobro smo zabrtvili, stari je probavao sa sapunicom, a i ugasili smo sve slavine nakon što je hidrofor napunjen i tlak nije padao sa tri bara kroz pola sata. Kada se uključi, pumpa radi oko 15 sekundi, što po specifikacijama znači da može napunit od 7.5 do do 22.5 litara vode u najboljem slučaju. Tijekom tuširanja od 10-ak minuta se upali dva puta i pred kraj kako padne tlak u hidroforu, pritisak vode je toliko loš da skoro kapa iz tuša. Kada se pumpa uključi, ponovno je sve u redu. Perilici za rublje također treba puno više da povuče vodu. Razina vode u hidroforu kada pumpa odradi svoje je na nekih 80% (vidi se kondenzat vanjskim stijenkama). Probali smo pumpat zrak nakon što smo ispustili vodu ali ista stvar.

Gdje je problem i ne bi li trebala pumpa filat više vode kroz dulje periode?

Hvala unapred na pomoći :top:.Postovanje


Mislim da se radi o tlacnoj sklopki gdje bi trebalo podesiti jaci pritisak tlaka vode i trebalo bi biti ok

Lee Champa
28.08.2011., 07:52
Gdje je problem i ne bi li trebala pumpa filat više vode kroz dulje periode?

Hvala unapred na pomoći :top:.


Nemaš dovoljno zraka u spremniku!:kava:
Ili pumpaj pumpom za gume ili ispusti svu vodu iz spremnika i ponovo ukljući pumpu:top:

jationmivioni
28.08.2011., 08:50
ako krače radi možda je jednostavno ta nova pumpa večeg protoka
ako kapa iz tuša znaći da je min. tlak preniski
u kombinaciji znaći da je pumpa stalno radila dok ste se tuširali
dugo se tuširate nemaveze

Ted Mosby
28.08.2011., 13:04
Postovanje


Mislim da se radi o tlacnoj sklopki gdje bi trebalo podesiti jaci pritisak tlaka vode i trebalo bi biti ok

Poštovanje, na koliko otprilike da postavim sklopku?

Nemaš dovoljno zraka u spremniku!:kava:
Ili pumpaj pumpom za gume ili ispusti svu vodu iz spremnika i ponovo ukljući pumpu:top:

Mislim da bi trebalo bit zraka jer smo pumpali upravo pumpom za gume nakon što smo ispustili vodu. I opet napominjem da se čini da ga nigdje ne gubi.

ako krače radi možda je jednostavno ta nova pumpa večeg protoka
ako kapa iz tuša znaći da je min. tlak preniski
u kombinaciji znaći da je pumpa stalno radila dok ste se tuširali
dugo se tuširate nemaveze

Ne radi konstantno, nego se upali dva puta po tuširanju koje traje 10-ak minuta. S tim da pred kraj kako tlak pada tuširanje je nemoguće, onda se pumpa ponovno upali i sve je u redu.

Jozha20
28.08.2011., 13:09
Poštovanje, na koliko otprilike da postavim sklopku?Od 2-4 Bar bi trebalo bit ok...

ognjeni_zmaj
28.08.2011., 14:29
Mislim da bi trebalo bit zraka jer smo pumpali upravo pumpom za gume nakon što smo ispustili vodu. I opet napominjem da se čini da ga nigdje ne gubi.
Ispustiti vodu iz hidrofora podrazumeva ručnom pumpom ili kompresorom isterati vodu napolje(dok ne krene vazduh na slavinu).Tek onda treba eventualno doduvati do donje granice(tačke uključenja opt 2 bara).naštelovati gornju granicu(tačku isključenja)na 4-4.5 bara i u tom režimu sa tom bocom trebalo bi da imate 40-50 litara vode između uključenja...

majstor52
28.08.2011., 16:29
E ovako, otišla nam je prije par dana pumpa za hidrofor. Zamijenjena je sa peterostepenom Elektrokovininom VC(E)55 i tu počinju opet "problemi". Naime, pumpa se pali često i radi puno kraće nego što smo navikli od stare (što je u jednu ruku normalno ali ne ovako). Hidrofor je zapremnine 140 L, a tlačna sklopka je podešena da se pali na 1.2 bara i gasi na točno 3 bara. Ne pušta zrak nigdje, dobro smo zabrtvili, stari je probavao sa sapunicom, a i ugasili smo sve slavine nakon što je hidrofor napunjen i tlak nije padao sa tri bara kroz pola sata. Kada se uključi, pumpa radi oko 15 sekundi, što po specifikacijama znači da može napunit od 7.5 do do 22.5 litara vode u najboljem slučaju. Tijekom tuširanja od 10-ak minuta se upali dva puta i pred kraj kako padne tlak u hidroforu, pritisak vode je toliko loš da skoro kapa iz tuša. Kada se pumpa uključi, ponovno je sve u redu. Perilici za rublje također treba puno više da povuče vodu. Razina vode u hidroforu kada pumpa odradi svoje je na nekih 80% (vidi se kondenzat vanjskim stijenkama). Probali smo pumpat zrak nakon što smo ispustili vodu ali ista stvar.

Gdje je problem i ne bi li trebala pumpa filat više vode kroz dulje periode?

Hvala unapred na pomoći :top:.


Napraviti najbolji omjer tlaka zraka u spremniku,protoka vode i vrijeme uključivanja i isključivanje tlačne sklopke,nije jednostavno i za to treba praksa i strpljenje.
Svaki spremnik ima svoju zapreminu (140li, 180 lit itd), a i svaka pumpa na hidroforu nije ista i ne radi jednako. Svaka instalacija ima svoje zakonitosti i zato je važno shvatitijedno: nema univerzalnog pravile nego samo zadovoljavajući komprmis!
Ako je taj rezervoar ili spremnik zapremine 140 litara,podijelim to na tri dijela i dobivamo cca 46 litara.
Dakle 46 litara zraka i dav dijela vode po 46 litara od toga trošimo samo jedan dio ,odnosno 46 litara u idealnim uvjetima – prije nego se uključi tlačna sklopka.
Dakle spremnik je pun, puštamo vodu i kada potrošimo tih 46 litara vode,uključuje se sklopka i motor počne pumpati vodu. I kaj se sada dešava? Voda i dalje curi na pipi ili već negdje, pumpa povlači vodu,tlači je u spremnik dok jedan dio izlazi stalno van na pipi. Ostavimo da sve tako radi dok sklopka ne isključi motor,odnosno dok spremnik nije napunjen i tlak na manometru pokazuje ,recimo 4 bara.
Voda i dalje curi,tlak pada i kada dođe do cca 2 bara ili 1,8, sklopka ponovno uključi motr-pumpu.
To bi mogli biti – r e c i m o idealni uvjeti i dobro namještena tlačna sklopka. E sad,kako to postići?
1. Isprazniti spremnik od vode- skroz.
2. Puštati vodu da istječe iz spremnika do kraja – po mogućnosti u dijelu gdje se nalazi kotao. Ne na katu.

Ako smo izabrali prvi način, tada zatvorimo sve ventile , u spremniku se nalazi samo atmosferski zrak i uključimo pumpu da podiže vodu i punimo spremnik. Kada se spremnik napuni, odnosno sklopka isključi motor dobili smo upravo najbolju količinu sabijenog zraka u spremniku. Sada treba otvoriti ventil na spremniku i puštati vodu, ali pažnja!!! Sklopka bi se trebala opet uključiti kada na manometru pokazuje na cca 2 bara. Dakle uzastopnim punjenjem i pražnjenjem spremnika treba tlačnu sklopku podesiti na te vrijednosti. Ovo se najbolje podesi sa sklopkom tipa CONDOR.

Ako smo odabrali drugi način tada postupimo na slijedeći način:
Kada je voda skroz prestala istjecati i kazaljka na manometru se spusti na recimo 0,5 bara, napumpamo u spremnik zrak da nam manometar pokazuje cca 1,5 do 1,8 bara. Sada uključimo tlačnu sklopku i čekamo da se ista isključi odnosno da se posuda napuni.
Očitamo vrijednost tlaka u spremniku, i počnemo ispuštati vodu. Važno je znati da nam razlika između uključenja i isključenja tlačne sklopke ne bi smela biti veća – ili manja od 2 bara. Dakle recimo 2 – 4 , ili 3 – 5 bara. Prva vrijednost je uključivanje pumpe, a druga vrijednost je isključivanje pumpe.
O utrošenim, odnosno iskorištenim litrama vode između uključenja i isključenja se ne može generalizirati, jer to najviše ovisi o zapremini spremnika, a teka zatim o istrošenosti pumpe, usisne visine, postavljenog usisnog dijela instalacije i drugim stvarima koje imaju utjecaj na dobavu vode.
Ovo bi bila najkraća verzija kako si sam pomoči sa zrakom u hidroforskom spremniku, i regulacija tlačne sklopke na istom.
I na kraju samo strpljivo i rezultat neće izostati.

Dijana4d
05.12.2011., 09:01
molim za pomoć. Hidrofor je povukao zrak kad smo u bunaru ostali bez vode. naručili smo cisternu i dovezli vodu no hidrofor nikako da se napuni vodom . Imali smo i prije takvih problema,nalijali smo vodu i uz malo natezanja proradio bi ,a sad neće pa neće. Što mi je činiti ?
:504::503:

majstor52
05.12.2011., 16:20
molim za pomoć. Hidrofor je povukao zrak kad smo u bunaru ostali bez vode. naručili smo cisternu i dovezli vodu no hidrofor nikako da se napuni vodom . Imali smo i prije takvih problema,nalijali smo vodu i uz malo natezanja proradio bi ,a sad neće pa neće. Što mi je činiti ?
:504::503:

Treba uliti vodu u usisnu cijev! To se treba napraviti kroz neki otvor, na primjer T-komad ili kaj je majstor ostavio za takove potrebe.
Ovdje izgleda postoji problem usisne korpe,koja sigurno ne brtvi dobro pa sva voda koja se ulijeva u cijev odlazi u bunar.
Treba izvaditi usisnu cijev van, pogledati u kakvom je stanju usisna korpa. Po potrebi se na njoj zamijeni gumena brtva i sve se postavi kako je bilo.
Sada se ponovo ulije voda u cijev i ona mora mirovati, kada se cijev skroz napuni.

Dijana4d
05.12.2011., 17:54
Treba uliti vodu u usisnu cijev! To se treba napraviti kroz neki otvor, na primjer T-komad ili kaj je majstor ostavio za takove potrebe.
Ovdje izgleda postoji problem usisne korpe,koja sigurno ne brtvi dobro pa sva voda koja se ulijeva u cijev odlazi u bunar.
Treba izvaditi usisnu cijev van, pogledati u kakvom je stanju usisna korpa. Po potrebi se na njoj zamijeni gumena brtva i sve se postavi kako je bilo.
Sada se ponovo ulije voda u cijev i ona mora mirovati, kada se cijev skroz napuni.

vodu ulijemo u cijev i ona stoji ,ne odlazi natrag ,ali svejedno neće povući:ne zna:

Dijana4d
06.12.2011., 07:48
vodu ulijemo u cijev i ona stoji ,ne odlazi natrag ,ali svejedno neće povući:ne zna:

A sad još jedan problem ,ne možemo odšarafiti čep,izlizao se i neće pa neće.:503:

majstor52
06.12.2011., 10:31
A sad još jedan problem ,ne možemo odšarafiti čep,izlizao se i neće pa neće.:503:<a href="http://s625.photobucket.com/albums/tt339/mlacanin/Vodovod/?action=view&amp;current=Spojpumpesakotlom-zalijevanje.jpg" target="_blank"><img src="http://i625.photobucket.com/albums/tt339/mlacanin/Vodovod/Spojpumpesakotlom-zalijevanje.jpg" border="0" alt="Photobucket"></a>
Ovako bi trebalo izgledati na usisnom vodu i na pumpi , mjesta za zalijevanje usisnog voda.
Na taj se način zadovolji uvjet da pumpa bude uvijek sigurno zalijana sa vodom.
Ovo je samo jedan od primjera.

Kaj se tiće čepa, ako je istrošen gornji ,četvrtasti dio, treba ga cijelog obuhvatiti kliještima i zamijeniti ga. ovo se podrazumjeva za čep od 5/4", a ne na onaj čep na samoj pumpi.

MrMandic
09.12.2011., 19:12
Pumpa vuce iz cijevi vodu koja je u zemlji oko 9 m i 0.5 m iznad zemlje. sa tim da je 3 m pjesak u cijevi. Mjerio sam i ne moze sipka vise od 6.5 m u cijev da udje. E sad ima nestasica vode u komplet podrucju. Vode u cijevi ima 1.10 m! Alkaten je uvucen u cijev zbog toga sto je majstor tako rekao, kao bolje. I na tulumpu(pumpa) mogu povuci vodu ali na hidrofor ne mogu, ili moze ali sam maximalno navuce na 3 atm. Pa ja uz pomoc tulumbe povucem vodu na 4 atm. E sad da li je moguce prevuci vodu iz cijevi?

Dijana4d
11.12.2011., 08:59
<a href="http://s625.photobucket.com/albums/tt339/mlacanin/Vodovod/?action=view&amp;current=Spojpumpesakotlom-zalijevanje.jpg" target="_blank"><img src="http://i625.photobucket.com/albums/tt339/mlacanin/Vodovod/Spojpumpesakotlom-zalijevanje.jpg" border="0" alt="Photobucket"></a>
Ovako bi trebalo izgledati na usisnom vodu i na pumpi , mjesta za zalijevanje usisnog voda.
Na taj se način zadovolji uvjet da pumpa bude uvijek sigurno zalijana sa vodom.
Ovo je samo jedan od primjera.

Kaj se tiće čepa, ako je istrošen gornji ,četvrtasti dio, treba ga cijelog obuhvatiti kliještima i zamijeniti ga. ovo se podrazumjeva za čep od 5/4", a ne na onaj čep na samoj pumpi.

Ma ovo je već za poludit:503::503::503:
voda u cijevi stoji,sitka u bunaru je provjerena,sve je ok,ali on i dalje ne puni spremnik hidrofora.
E da na manometru pokazuje nulu.
UH,šta sad još pokušati?

Armstrong
11.12.2011., 09:27
Ah i ja već pizdim sa svojim hidroforom.

Kad sam ga kupio, spojio sam i fino je radilo.
Nakon nekog vremena zbog pijeska su se potrošile distance, zamijenio sam ih. Radilo je dan-2 ( zadnji put u kolovozu) i do dan danas nisam uspio vratiti stroj u pogon.- lud sam više.

Da danas sam sve ukupno 10 puta rastavio i sastavio pumpu. Testirao sam ju na velikoj posudi s vodom. Radi ko luda, ali vodu iz dubine ne želi vuć :ne zna: . Sve bi razumijo, ali problem je u tome da kad ubacim hidropak umjesto elektrokovine, on vuće normalno. S ručnom pumpu podignem vodu i hidroforska pumpa bi dalje trebala nastaviti posao, ali neće. Vće vodu, ali zanemarivo. Na slavini (mali ventil odmah poslije pumpe) pustim vodu (koju je trebala usisati), malo izađe - ništa. Zatvorim slavinu, nakon 5sekundi otvorim- opet malo izađe i tako u nedogled.

@Majstor52 daj mi neki objektivan prijedlog.

majstor52
11.12.2011., 12:05
Ah i ja već pizdim sa svojim hidroforom.

Kad sam ga kupio, spojio sam i fino je radilo.
Nakon nekog vremena zbog pijeska su se potrošile distance, zamijenio sam ih. Radilo je dan-2 ( zadnji put u kolovozu) i do dan danas nisam uspio vratiti stroj u pogon.- lud sam više.

Da danas sam sve ukupno 10 puta rastavio i sastavio pumpu. Testirao sam ju na velikoj posudi s vodom. Radi ko luda, ali vodu iz dubine ne želi vuć :ne zna: . Sve bi razumijo, ali problem je u tome da kad ubacim hidropak umjesto elektrokovine, on vuće normalno. S ručnom pumpu podignem vodu i hidroforska pumpa bi dalje trebala nastaviti posao, ali neće. Vće vodu, ali zanemarivo. Na slavini (mali ventil odmah poslije pumpe) pustim vodu (koju je trebala usisati), malo izađe - ništa. Zatvorim slavinu, nakon 5sekundi otvorim- opet malo izađe i tako u nedogled.

@Majstor52 daj mi neki objektivan prijedlog.


Već sam ti jednom napisao, kad ideš i ZG donesi pumpu da ju sam isprobam! Ona mora povući vodu, ako je sve dobro posloženo, ali moram vidjeti.

josip83
12.12.2011., 20:25
pozdrav,imam problem s hidroforom već 2 dana....radi sve normalno al neće da isključi,moram lupit po sklopkida bi isključilo...probao sam sve...neznam da li možda motor izgubio snagu pa nemože da nabije da bi sklopka isključila...molim savjet...

jationmivioni
12.12.2011., 21:16
Nije motor nego pumpa ali može biti .
Smanji malo pritisak na sklopki a vidi za neko vrijeme .
Vjerojatnije je sklopka pred izdisajem .
Malo WD-ja joj ne može štetiti .

majstor52
13.12.2011., 10:19
Kako namjestiti tlačnu sklopku na hidroforu i zašto dolazi do promjena u radu iste?
Da to malo pojasnim poslužio sam se slikom sa dvije posude od spremnika.
Kod prvog pokretanja pumpe , u spremniku se nalazi samo zrak koji nije stlačen, no startanja pumpe voda ulazi u spremnik i polako tlači zrak u gornjem dijelu posude. Na samom vrhu posude nalazi se montirana tlačna sklopka koja preko gumene membrane djeluje na polugu i na opruge u samoj sklopki. Kako se povećava tlak tako se opruge na sklopki stvarajući otpor polako sakupljaju, sve dok iste ne naprave prekid strujnog kruga.
Sada imamo situaciju od dvije „opruge“! Stlačeni zrak u posudi je jedna opruga (slikovito govoreći), a druga je stvarna opruga stisnuta u tlačnoj sklopki.
Otvaranjem slavine voda pod pritiskom izlazi iz spremnika. U početku vrlo brzo, pod jačim pritiskom, da bi se istjecanjem vode isti polako smanjivao. Za to vrijeme zrak u posudi se polako širi po cijeloj posudi, ali se istovremeno širenjem istog po posudi smanjuje i pritisak. Kako se smanjuje tlak zraka u posudu smanjuje se i tlak na opruge u tlačnoj sklopki, opruga se polako širi tako dugo dok opet ne uspostavi na kontaktima strujni krug.
Motor počinje sa radom, pumpa usisava vodu koju tlači u spremnik i sve se ponavlja. Uslijed takvog svakodnevnog rada zrak u posudi se polako miješa sa vodom i njegov volumen se smanjuje.
To je prvi uzrok nestanka zraka u posudi spremnika.
U slučaju da nestane električne energije , a koristimo vodu dolazi do drugog načina gubitka zraka u spremniku.
U tom slučaju voda iz spremnika izlazi tako dugo dok ima bilo kakvog tlaka u posudi, pa se dogodi da nam ponekad na slavini počne izlaziti zrak. Zatvaranjem slavine nismo si puno pomogli, jer je zrak iz posude „iscurio“ u instalaciju.
Tu sad dolazi do poremećaja u radu tlačne sklopke, jer se početni odnos tlaka zraka i regulacije na oprugama sklopke poremetio. Nakon uključenja pumpe u spremnik sada ulazi više vode ( dio volumena zraka smo izgubili) i dolazi do situacije da imamo više vode u spremniku, ali nam manje vode, sa smanjenim tlakom izlazi na slavini.
Nakon nekog vremena sve se poremeti i treba spremnik nanovo napuniti zrakom. Jedan od načina je taj da ispustimo namjerno svu vodu iz spremnika (slika – lijevi spremnik ) dok se tlakovi ne izjednače – voda prestane izlaziti. Ne diramo nigdje ništa!! Ni sklopku ni bilo kaj drugoga na instalaciji.
Sada na ventilu za zrak bilo kakvom pumpom napunimo spremnik zrakom, približno do 0,8 bara ( malo manje od 1 bara). Ako smo napumpali i do 1 bara nismo pogriješili.
Uključi se pumpa , zrak se opet stlači i sve opet radi. Može se dogoditi da treba napraviti blage korekcije na tlačnoj sklopki.
Peterostepena pumpa ( stari naziv za pumpe od Elektrokovine) može uz idealne uvjete usisavati vodu sa dubine od 8 metara i na pritisak od 4-5 bara , da cijelo vrijem izlazi voda na jednoj slavini.
Rekao sam idealni uvjeti!!
U praksi možemo biti zadovoljni ako se ta vrijednost odnosi na max 4 bara ( da stalno teče voda na jednoj slavini i da se pumpa preko tlačne sklopke sama isključi ). Ponovno uključenje pumpe bi trebalo biti negdje od 1,5 – 2 bara. Znači tu se motor preko sklopke opet uključi i pumpa tlači novu vodu u spremnik.
Najbolji omjer zraka u spremniku je prikazan na slici, posuda desno. Naravno teško je na temelju slike to odrediti, ali za usporedbu : gornja trećina spremnika treba biti pod stlačenim zrakom!
Voda koju možemo koristiti
Kako se dijelovi u pumpi uslijed djelovanje sitnih čestica pijeska i nečistoće troše, puma slabi i ovi odnosi se polako gube, pa dolazi do toga da pumpa radi,ali se ne isključuje.
Ovdje može problem biti u lošoj regulaciji tlačne sklopke i same pumpe!
Ako smanjimo željeni pritisak na tlačnoj sklopki , pumpa će lakše napumpati vodu, ali sada je smanjeni pritisak u spremniku i imamo smanjeni kapacitet vode za potrošnju.
Drugi uzrok može biti, prevelika pritisak ( količina ) zraka u spremniku. To se obično dogodi kada pumpamo zrak u spremnik, treba ispustiti malo zraka van iz spremnika.
Jedan od uzroka može biti stari model tlačne sklopke- onaj sa bakrenim kontaktima (Energoinvest sklopka).
Ovakvu vrstu sklopke obavezno zamijeniti novijom vrstom sklopke. Na pr: http://www.aleta.hr/tlacne-sklopke.html http://www.vidik.hr/artikl.asp?item=tla?na-sklopka-condor-mdr-4--6&code=53&cat=sklopke-i-sklopnici
Ovo su jako dobre sklopke na kojima se može dobro podešavati željeni režim rada na hidroforima.
Kod pumpi koje su već dosta istrošene , ne postoji drugi način nego reparature same pumpe.
Nadam se da se iz ovoga može izvući zaključak o vrsti problema koji se odnosi na tvoje pitane. Ako postoji dilema probaj dati malo bolji opis stanja pumpe i ostalih elemenata da se lakše predloži rješenje ili savjet.
http://i625.photobucket.com/albums/tt339/mlacanin/Vodovod/Spremniksvodom.jpg?t=1323759665

josip83
13.12.2011., 13:52
hvala,sredio sam,naštimao sam nekako sklopku,sad se gasi...hvala vam na savjetima...pozdrav

Dijana4d
15.12.2011., 11:42
Ma ovo je već za poludit:503::503::503:
voda u cijevi stoji,sitka u bunaru je provjerena,sve je ok,ali on i dalje ne puni spremnik hidrofora.
E da na manometru pokazuje nulu.
UH,šta sad još pokušati?

:kava:
Konačno imamo vodu,ali ništa nije bilo bez majstora:s
To mu je uspjelo tako što je nalijevao vodu dok je motor radio...
Hvala svima ovdje na na pomoći.:kada:

Armstrong
17.12.2011., 12:01
@majstor52
Danas sam se uutro počeo malo igrati sa svojim postrojenjem.
Ispraznio sam spremnik do kraja (vodu), zatim sam punio spremnik sa zrakom na 5bara (naravno, muda su mi do koljena,jer sam pumpa zrak s pumpom za bicikl :facepalm: . Utvrdio sam da nigdje ne pušta (pumpa ili spoj do nje), ali ću svakako ostaviti tih 5bara barem još dva dana.

Interesira me, dali bi pumpa morala vući vodu u ovakvim uvjetima: riječ je o zabijenoj cijevi duljine 9m. Voda počinje oko 6-og metra i ima je oko 2m, a dalje je pijesak. Ručnom pumpom podignem vodu, zatvorim ventil ispod pumpe... Napunim vodom pumpu ( kroz ona dva šrafa), otvorim ventil prema el.pumpi ( naravno u toj priči je i nepovratni ventil). I kako sad da dalje dobijem vodu :ne zna: . Vrlo bitna stvar u toj cijeloj priči je, da pumpa radi bez nepovratnog ventila, a s njim ne :ne zna: . Kad stavim umjesto hidroforske pumpe hidropak, on najnormalnije sebi otvori nepovratni i radi bez problema.

P.S znam za ono što si rekao da dođem, ali... barem da pokušam sve moguće i nemoguće napraviti.

majstor52
18.12.2011., 20:55
http://i625.photobucket.com/albums/tt339/mlacanin/Hidroforsapumpom1.png?t=1324241628

Evo jedne skice kako se može postaviti pumpe za usis vode. Ali odmah na samom početku upozorenje: ako ima u cijevi pijeska teško da sistem može raditi!
Kažeš da radi kada staviš hidropak?!

Hidropak ima slabiju pumpu koja ima smanjeni kapacitet usisa pa se dogodi da ima vode, ali bi me zanimalo koliko dugo može podizati vodu, a da iste u toku usisavanje ne nestane?
Idemo ovako, svaka cijev koja je zabijena u zemlju na sebi ima izbušene rupe. Kroz te rupe u cijev ulazi voda i sitni pijesak. Dobro je dok se sve te izbušene rupe na cijevi nalaze u nivou vode. Nerijetko se dogodi da su neke rupe u području izvan nivoa vode i da se nalaze u začepljene tvrdom zemljom. Na taj su način neko vrijeme tvrdo zabrtvljene i ne stvaraju problem. Problem nastaje kada voda koja prolazi kroz cijev, s vremenom ne omekša ili otopi tu zemlju n u rupama i pumpa kroz te rupe povuče zrak. Tada pumpa više ne mže podizati vodu i nastaju problemi.
Drugi problem može biti taj koji ti opisuješ. Kažeš da se u jednom dijelu cijevi nalazi voda ,a na dnu je pijesak!

Mislim da se tu radi o sljedećem: kada staviš hidropak pumpa povuče vodu, a kada staviš jaču pumpu , nema vode. Ovdje može bit problem upravo sa tim pijeskom u donjem dijelu cijevi, koji onemogućava pumpi da radi sa punim kapacitetom , odnosno u cijevi nema zbog pijeska dovoljno dotoka vode pa pupa podiže vrlo malu količinu vode. Ovdje me buni to da ne spominješ i pijesak, jer mislim da bi pijeska moralo biti u pumpi i u samoj vodi?

Nacrtao sam jedan crtež kako sam nedavno spojio jednu pumpu na sličnu cijev , iz koje je prethodno ispumpani gotovo sav pijesak. Na nju je postavljen nepovratni ventil i na T-komadu je montirana ručna pumpa. Iza motorne pumpe kod spremnika, postavljen je jedan kuglasti ventil , a drugi je postavljen ispod ručne pumpe.
Onaj T- komad između spremnika i ručne pumpe je rezervi dio gdje se može zalijati voda . ali se tu može postaviti i ručna pumpa.

Zatvorim vodu na desnom ventilu kod spremnika, otvorim ventil ispod ručne pumpe i zalijem ručnu pumpu vodom. Pumpam tako dugo dok ne podignem vodu na ručnu pumpu. Kada je voda podignuta uključim sklopku i otvorim taj desni ventil kod spremnika, ali ne do kraja nego samo do polovice. Još uvijek pumpam vodu ručnom pumpom!
Elektropumpa povlači vodu i na ručnu pumpu mu počne izlaziti jači mlaz vode, tada zatvorim ventil ispod ručne pumpe i čujem jaki šum koji nastaje stvaranje otpora protoka u tom desnom ventilu. To je znak da voda ulazi u spremnik! Sada polako otvaram taj ventil, za to vrijeme pumpa cijelo vrijeme radi u ubacuje vodu u spremnik.
Otvaram ventil do kraja i čekam da se spremnik napuni do kraja. Ako u vodi nema pijeska nepovratni ventil zatvori vodu kada sklopka isključi motor i drži vodu. Ukoliko u vodi ima pijeska, ventil ne zatvara do kraja, voda se polako vrača u usisnu cijev i kada pritisak padne – to se vidi na manometru – sklopka uključi pumpu i ona opet podiže vodu. Jedino ti mogu na pp postati broj telefona pa me možeš nazvati za dodatna pojašnjenja, jer mislim da je to jednostavnije nego sve opisivati.

Armstrong
19.12.2011., 18:19
http://i625.photobucket.com/albums/tt339/mlacanin/Hidroforsapumpom1.png?t=1324241628

Evo jedne skice kako se može postaviti pumpe za usis vode. Ali odmah na samom početku upozorenje: ako ima u cijevi pijeska teško da sistem može raditi!
Kažeš da radi kada staviš hidropak?!

Hidropak ima slabiju pumpu koja ima smanjeni kapacitet usisa pa se dogodi da ima vode, ali bi me zanimalo koliko dugo može podizati vodu, a da iste u toku usisavanje ne nestane?
Idemo ovako, svaka cijev koja je zabijena u zemlju na sebi ima izbušene rupe. Kroz te rupe u cijev ulazi voda i sitni pijesak. Dobro je dok se sve te izbušene rupe na cijevi nalaze u nivou vode. Nerijetko se dogodi da su neke rupe u području izvan nivoa vode i da se nalaze u začepljene tvrdom zemljom. Na taj su način neko vrijeme tvrdo zabrtvljene i ne stvaraju problem. Problem nastaje kada voda koja prolazi kroz cijev, s vremenom ne omekša ili otopi tu zemlju n u rupama i pumpa kroz te rupe povuče zrak. Tada pumpa više ne mže podizati vodu i nastaju problemi.
Drugi problem može biti taj koji ti opisuješ. Kažeš da se u jednom dijelu cijevi nalazi voda ,a na dnu je pijesak!

Mislim da se tu radi o sljedećem: kada staviš hidropak pumpa povuče vodu, a kada staviš jaču pumpu , nema vode. Ovdje može bit problem upravo sa tim pijeskom u donjem dijelu cijevi, koji onemogućava pumpi da radi sa punim kapacitetom , odnosno u cijevi nema zbog pijeska dovoljno dotoka vode pa pupa podiže vrlo malu količinu vode. Ovdje me buni to da ne spominješ i pijesak, jer mislim da bi pijeska moralo biti u pumpi i u samoj vodi?

Nacrtao sam jedan crtež kako sam nedavno spojio jednu pumpu na sličnu cijev , iz koje je prethodno ispumpani gotovo sav pijesak. Na nju je postavljen nepovratni ventil i na T-komadu je montirana ručna pumpa. Iza motorne pumpe kod spremnika, postavljen je jedan kuglasti ventil , a drugi je postavljen ispod ručne pumpe.
Onaj T- komad između spremnika i ručne pumpe je rezervi dio gdje se može zalijati voda . ali se tu može postaviti i ručna pumpa.

Zatvorim vodu na desnom ventilu kod spremnika, otvorim ventil ispod ručne pumpe i zalijem ručnu pumpu vodom. Pumpam tako dugo dok ne podignem vodu na ručnu pumpu. Kada je voda podignuta uključim sklopku i otvorim taj desni ventil kod spremnika, ali ne do kraja nego samo do polovice. Još uvijek pumpam vodu ručnom pumpom!
Elektropumpa povlači vodu i na ručnu pumpu mu počne izlaziti jači mlaz vode, tada zatvorim ventil ispod ručne pumpe i čujem jaki šum koji nastaje stvaranje otpora protoka u tom desnom ventilu. To je znak da voda ulazi u spremnik! Sada polako otvaram taj ventil, za to vrijeme pumpa cijelo vrijeme radi u ubacuje vodu u spremnik.
Otvaram ventil do kraja i čekam da se spremnik napuni do kraja. Ako u vodi nema pijeska nepovratni ventil zatvori vodu kada sklopka isključi motor i drži vodu. Ukoliko u vodi ima pijeska, ventil ne zatvara do kraja, voda se polako vrača u usisnu cijev i kada pritisak padne – to se vidi na manometru – sklopka uključi pumpu i ona opet podiže vodu. Jedino ti mogu na pp postati broj telefona pa me možeš nazvati za dodatna pojašnjenja, jer mislim da je to jednostavnije nego sve opisivati.

Eh, da, moja greška.
U toj pumpi ima pijeska, relativno puno, iako je puno pumpano (dravska dolina-imaju svi oko mene pijeska ohoho).
Što se tiče dotoka, imao sam hidropaka (1,4kW), prikopčanog i radio je u jednom mahu 10h, ( 16m3 vode), kasnije je bilo najnormalnije pumpati ili bilo što drugo. Što se pijeska tiče, onemogučen sam zvati cisternu ili tako nešto, jer je cijev na apsolutno nedostupnom mijestu za takvo što- jedino mi preostaje ručno pumpanje i s potopnom pumpom izbacivanje vode u kananlizaciju. Duljina rupica na cijevi je 1,2m, razina vode oko 2,8m, a kad plajbu ubacim u cijevi fali mi oko 80cm-a, to bi kao trebao biti pijesak :rofl: .

Dobio sam prijedlog od susjeda, da probam ubaciti šlauf u cijevi, te da s njim malo isperem taj pijesak, tj. da ga nadignem, podignem s pumpom vodu i da palim hidrofor, da pomiješani pijesak s vodom počne izbacivati.

Hidrofor mi je ove godine (kad je radio) izbacio oko 5--ere tačke pijeska :D . Zatim se količina smanjila, jer su se distance potrošile, i od onda stoj pogona. Ništa poslije nove godine, slijedi rekreacijsko pumpanje do jaja :)

majstor52
19.12.2011., 21:13
To sa kompresorom svakako napravi.
Spusti cijev skroz do dna i ako je dovoljno jaki kompresor digne i vodu i pijesak skroz do gore. Samo je sada problem tu vodu izbaciti van , jer se razlije preko ruba cijevi. Ako to naparviš više puta,moglo bi se lako dogoditi da sa vodom i zrakom očistiš pijesak iz cijevi.

fifi30
04.01.2012., 15:59
imam Hidrofor i barem 4 puta godišnje moram dopumpati zraka jer se sve gušče počinje uklučivati.. e sada koji je najbolji način da provjerim spojeve ( sklopka, manometar i dr. ) da tu ne pušta zrak.... i da li je moguče da na onom koljenu koje ima u sebi gumenu loptu ( ne znam kako se to zove nepovratni ventil ili ? ) da na njemu pušta vodu/zrak natrag u bunar ili?
moj je podešen da se pali na 2,5 a gasi na 4 da li treba pojačati ili ? imam jednofaznu pumpu..

hvala

majstor52
05.01.2012., 07:59
imam Hidrofor i barem 4 puta godišnje moram dopumpati zraka jer se sve gušče počinje uklučivati..

hvalaNije ništa posebno ako se zrak povremeno pumpa u spremnik za vodu kod hidrofora. To je sasvim normalno i potrebno, jer se voda polako miješa sa zrakom ,koji se nalazi u i tako se količina zraka u posudi smanjuje.
Kuglica u koljenu na spoju između spremnika i pumpe,služi kao nepovratni ventil. Za vrijeme rada ta kuglica nasjeda na mesingani prsten koji je zalemljen u tom koljenu. Kroz godine , na toj okrugloj gumi (isto takva gumena loptica, samo manja se nalazi u mišu kod PC-a ) naprave se utori i kada se guma okrene više nema dobar dosjed i dolazi do propuštanja vode u usisnu cijev.
To se lako provjeri tako da zatvorimo ventil na spremniku prema instalaciji, uključi se pumpa i kada se motor isključi, vidi se dali kazaljka miruje ili se polako spušta prema nuli? Ako miruje ,sve je u redu, a ako se spušta tada voda ipak kroz taj ventil odlazi nazad u usisnu cijev.
Ali to znači da nam propušta i usisna korpa!
Jer ona se nalazi tamo upravo zbog toga da ne propušta vodu iz usisne cijevi.

Ostale spojevi se lako provjere sa tekučim deterđentom.

Hermode
07.01.2012., 10:13
Pitanje:
Kako točno da podesim tlačnu sklopku? Googlanjem sam došao do načina podešavanje ovakve izvedbe tlačne sklopke http://pumpe.hr/images/stories/oprema/tlacne_sklopke/tlacne_sklopke-presostati_skica.png , ali moja je drugačija. Ima samo ovaj zaviti zavrtanj, a na njegovoj gornjoj strani još ima nekakav vijak koji valda određuje nagib toga velikog zavrtnja i koji također ima oprugu. Nisam uspio naći sliku da bi detaljnije to objasnio. Ako netko zna o čemu se radi, molim pomoć oko podešavanja tj nekakav detaljniji postupak.

I još jedno pitanje: Pumpa mi je već lagano ostarila (radi od '79.), te ne može nabiti tlak veći od 3 bara. Čuo sam da postoji opcija reparacija, pa ako mi možete preporučiti nekoga majstora, pomogućnosti u Slavoniji, i reći okvirno cijenu takvog zahvata. Pumpa je Elektrokovina, trofazna.

Armstrong
07.01.2012., 16:55
To sa kompresorom svakako napravi.
Spusti cijev skroz do dna i ako je dovoljno jaki kompresor digne i vodu i pijesak skroz do gore. Samo je sada problem tu vodu izbaciti van , jer se razlije preko ruba cijevi. Ako to naparviš više puta,moglo bi se lako dogoditi da sa vodom i zrakom očistiš pijesak iz cijevi.

Upravo sam to i napravio, pa požalio :rofl: :flop: .

Sad nemam dovoljan protok vode. Hidropak (1,1kw) , može maksimalno izvući 60L vode, i onda zastoj. Nema vode, tj. ima ali jako malo. Moram pričekati minutu i tek onda ga uključiti da puni dalje.

Također je problem i sa ručnom pumpom. Mogu dobiti jedno 5 puna šusa vode, i onda polagano, pa opet nakon nekog vremena puni šus, pa opet sranje.......

Samo je sad jako zanimljivo to, da mi voda uopće nema pijeska, i bistra je kao dijamant. :misli: .

Što se tiče dubine i razine. Imam 2,5 m vode u cijevi. Duljina cijevi je 9m.
Mora imate dolje vode, jer imam 20m dalje zabijenu cijev istog opisa i sve je ok.

Ja se bum ubil s tim hidroforom. Već su mi muda do koljena od tog zejebavanja. Polako naginjem tome, da dam izbušiti bunar (ali onda na 20m, da nebu zejebancije danas-sutra s padom razine vode+ potopna pumpa u njega.

Evo kako izgleda bojište nakon okršaja s pumpom, pm :D .
http://i44.tinypic.com/j9829l.jpg

Armstrong
07.01.2012., 16:57
Pitanje:
Kako točno da podesim tlačnu sklopku? Googlanjem sam došao do načina podešavanje ovakve izvedbe tlačne sklopke http://pumpe.hr/images/stories/oprema/tlacne_sklopke/tlacne_sklopke-presostati_skica.png , ali moja je drugačija. Ima samo ovaj zaviti zavrtanj, a na njegovoj gornjoj strani još ima nekakav vijak koji valda određuje nagib toga velikog zavrtnja i koji također ima oprugu. Nisam uspio naći sliku da bi detaljnije to objasnio. Ako netko zna o čemu se radi, molim pomoć oko podešavanja tj nekakav detaljniji postupak.

I još jedno pitanje: Pumpa mi je već lagano ostarila (radi od '79.), te ne može nabiti tlak veći od 3 bara. Čuo sam da postoji opcija reparacija, pa ako mi možete preporučiti nekoga majstora, pomogućnosti u Slavoniji, i reći okvirno cijenu takvog zahvata. Pumpa je Elektrokovina, trofazna.

Stavio sam dvije-tri stranice unazad, na ovoj temi, cijeli postupak reparacije, u slikama, kako sam i sam radio :top: . Nemaš kaj zeznuti. Pogledaj slike i sve će ti biti jasno.

Armstrong
07.01.2012., 17:26
Pitanje:
Kako točno da podesim tlačnu sklopku? Googlanjem sam došao do načina podešavanje ovakve izvedbe tlačne sklopke http://pumpe.hr/images/stories/oprema/tlacne_sklopke/tlacne_sklopke-presostati_skica.png , ali moja je drugačija. Ima samo ovaj zaviti zavrtanj, a na njegovoj gornjoj strani još ima nekakav vijak koji valda određuje nagib toga velikog zavrtnja i koji također ima oprugu. Nisam uspio naći sliku da bi detaljnije to objasnio. Ako netko zna o čemu se radi, molim pomoć oko podešavanja tj nekakav detaljniji postupak.Na to pitanje je odgovoreno već 1000 puta, ako se ne varam na ovom forumu :rofl: , ali evo isponova. U prilogu ti je slika (uputa) kako to napraviti.
Matica 1 je na malom šerafu (uključuje pumpu)
Matica 2 je na velikom šerafu (isključuje pumpu)
-jače zavrneš, radit će na većem pritisku.

http://i43.tinypic.com/24qmpm0.jpg

krizkamenica
15.02.2012., 09:44
NA ŠTA MISLIŠ POD " KOMBI BOJLER"? Bojler za centralno? eh a sad je pitanje koji bi bio problem u bojleru? Ispitan je i sve radi normalno.Kad je spojen na gradsku mrežu funkcionira bez problema ali kad je uključena pumpa i tlak pada sa 4,4 prema 2 bara smanjuje se pritisak i manji je protok vode i bojler se čak i zna ugasit ili je protok toliko mali da je voda vrela i nemoguće se tuširat.I kad se pumpa na 2 bara uključi i pritisak bude iznad 3 bara sve je ok.Šta da pokušam napravit ili pogledam na bojleru? Bio je i serviser i kolega koji servisira bojlere i vele da je bojler ispravan što i pokazuje kad je prikopčan na gradski vodovod. Hvala na odgovorima unapred.


imam problem sa hidroforom??
kako namjesiti na mi pumpa pritisak na 4.0 ili 5 .0 bara???
meni se pali na 2.0 i pumpa samo do 2,3 i ugasi se....
dali mi itko može pomoći????hvala

krizkamenica
15.02.2012., 09:47
Na to pitanje je odgovoreno već 1000 puta, ako se ne varam na ovom forumu :rofl: , ali evo isponova. U prilogu ti je slika (uputa) kako to napraviti.
Matica 1 je na malom šerafu (uključuje pumpu)
Matica 2 je na velikom šerafu (isključuje pumpu)
-jače zavrneš, radit će na većem pritisku.

http://i43.tinypic.com/24qmpm0.jpg


Može pitanje ???
meni se hidrofor pali na 2.0 i pumpa na 2.3 ,kako namjestiti na hidroforu da pumpa pritisak na 4.0 ili 5.0????gledam u ovaj crtež ,bas mi nije jasno i nevidi se prenajbolje????
Gdje se to odvrne da pupma jači pritisak???
ako mi itko može pomoći,bio bi zahvalan???

krizkamenica
15.02.2012., 09:52
imam Hidrofor i barem 4 puta godišnje moram dopumpati zraka jer se sve gušče počinje uklučivati.. e sada koji je najbolji način da provjerim spojeve ( sklopka, manometar i dr. ) da tu ne pušta zrak.... i da li je moguče da na onom koljenu koje ima u sebi gumenu loptu ( ne znam kako se to zove nepovratni ventil ili ? ) da na njemu pušta vodu/zrak natrag u bunar ili?
moj je podešen da se pali na 2,5 a gasi na 4 da li treba pojačati ili ? imam jednofaznu pumpu..

hvala

može pitanje ,,
kako namjestiti na hidroforu kad da se upali ,a kad da se ugasi????moj se pali na 2,0 i gasi na 2.3???kako se namjesti da se ugasi na 4.o bara ili 5???
ako mi itko može pomoći
hvala

krizkamenica
15.02.2012., 09:56
može pitanje ,,
kako namjestiti na hidroforu kad da se upali ,a kad da se ugasi????moj se pali na 2,0 i gasi na 2.3???kako se namjesti da se ugasi na 4.o bara ili 5???
ako mi itko može pomoći
hvala

kad odvrnem tu maticu na sklopki onda hidrofor zablokira i neće da se ugasi ,kad je odvrnem natrag ugasi se,dali postoji još negdje nekakav ventil na kojem se to može upravljat do kuda hidrofor pumpa????

krizkamenica
15.02.2012., 09:57
Može pitanje ???
meni se hidrofor pali na 2.0 i pumpa na 2.3 ,kako namjestiti na hidroforu da pumpa pritisak na 4.0 ili 5.0????gledam u ovaj crtež ,bas mi nije jasno i nevidi se prenajbolje????
Gdje se to odvrne da pupma jači pritisak???
ako mi itko može pomoći,bio bi zahvalan???

kad odvrnem tu maticu na sklopki onda hidrofor zablokira i neće da se ugasi ,kad je odvrnem natrag ugasi se,dali postoji još negdje nekakav ventil na kojem se to može upravljat do kuda hidrofor pumpa????
krizkamenica is online now Prijavi nepoćudan post Edit/Delete Message

majstor52
15.02.2012., 16:41
kad odvrnem tu maticu na sklopki onda hidrofor zablokira i neće da se ugasi ,kad je odvrnem natrag ugasi se,dali postoji još negdje nekakav ventil na kojem se to može upravljat do kuda hidrofor pumpa????
krizkamenica is online now Prijavi nepoćudan post Edit/Delete Message

Prvo trebaš imati ventil kroz koji se može u posudu pumpati zrak. Dakle postupak je ovakav:
Otvori negdje na najnižem dijelu instalacije slavinu ili ventil da iz spremnika može istjecati voda.
Kada voda prestane istjecati to je znak da su se tlakovi izjednačili, odnosno da u spremniku više nema dovoljno tlaka da istjera preostalu vodu van. Sada treba sa ručnom ili nožnom pumpom pumpati zrak u posudu. Nakon nekog vremena voda će ponovno poteći na toj otvorenoj slavini.
Nastavi sa pumpanjem tako dugo dok se kazaljka na manometru ne zaustavi na 1 bar, a voda više ne izlazi. Pazi ovo vrijedi kada je mjesto istjecanja negdje u nivou sa posudom od hidrofora.
Zatim opet pumpaj zrak ali sada zatvori izlazni ventil na posudi hidrofora. Kazaljka na manometru se počinje polako penjati i kada se pomakne za polovicu prema brojki 2 opet pusti vodu da istječe iz posude. Kada se kazaljka spusti ispod 1 bara ,negdje na 0.6 ili 0.7 bara zatvori sve ventile i pumpaj zrak u posudu. Sada si siguran da je najveći dio vode iscurilo iz posude i pumpaj zrak dok se kazaljka ne popne do 1.5 bara. Sada uključi pumpu da podigne vodu.
Na onom malom federu – oprugi koju si označio pod broj 1 reguliraš isključivanje pumpe. Dakle onaj mali vijak pritegni u desno ,tako dugo dok se ne isključi na željenom mjestu – pritisku. Na onoj opruzi pod broj 2 reguliraš uključivanje pumpe kada treba podizati vodu.
Sve zajedno to traje i nije moguće napraviti od prve, samo polako i strpljivo.

krizkamenica
15.02.2012., 21:24
Znam za taj ventil za ispuštanje,ali nije to to,nešto drugo je posrijedi,nešto jednostavnije ,ali neznam šta,ovo je jako stari hidrofor,sigurno 30 godina,on se može namjestit kad padne pritisak na 1.0 bar,može na 2.0 bara,a može i na 3.0 bara da se već pali,a ima i na sebi šarafić s kojim se regulira koliko često će se palit,a ima ispod federa maticu s kojom se određuje isto koliko dugo će pumpat,ali postoji još nešto gdje se namješta do koliko bara će pumpat pumpa,meni sad pumpa na 2.3
Hvala vam lijepo ali nije to to,neznam dali bi vam pomoglo da vam poslikam hidrofor i sklopku i pošaljem???

krizkamenica
15.02.2012., 21:26
Prvo trebaš imati ventil kroz koji se može u posudu pumpati zrak. Dakle postupak je ovakav:
Otvori negdje na najnižem dijelu instalacije slavinu ili ventil da iz spremnika može istjecati voda.
Kada voda prestane istjecati to je znak da su se tlakovi izjednačili, odnosno da u spremniku više nema dovoljno tlaka da istjera preostalu vodu van. Sada treba sa ručnom ili nožnom pumpom pumpati zrak u posudu. Nakon nekog vremena voda će ponovno poteći na toj otvorenoj slavini.
Nastavi sa pumpanjem tako dugo dok se kazaljka na manometru ne zaustavi na 1 bar, a voda više ne izlazi. Pazi ovo vrijedi kada je mjesto istjecanja negdje u nivou sa posudom od hidrofora.
Zatim opet pumpaj zrak ali sada zatvori izlazni ventil na posudi hidrofora. Kazaljka na manometru se počinje polako penjati i kada se pomakne za polovicu prema brojki 2 opet pusti vodu da istječe iz posude. Kada se kazaljka spusti ispod 1 bara ,negdje na 0.6 ili 0.7 bara zatvori sve ventile i pumpaj zrak u posudu. Sada si siguran da je najveći dio vode iscurilo iz posude i pumpaj zrak dok se kazaljka ne popne do 1.5 bara. Sada uključi pumpu da podigne vodu.
Na onom malom federu – oprugi koju si označio pod broj 1 reguliraš isključivanje pumpe. Dakle onaj mali vijak pritegni u desno ,tako dugo dok se ne isključi na željenom mjestu – pritisku. Na onoj opruzi pod broj 2 reguliraš uključivanje pumpe kada treba podizati vodu.
Sve zajedno to traje i nije moguće napraviti od prve, samo polako i strpljivo.
Znam za taj ventil za ispuštanje,ali nije to to,nešto drugo je posrijedi,nešto jednostavnije ,ali neznam šta,ovo je jako stari hidrofor,sigurno 30 godina,on se može namjestit kad padne pritisak na 1.0 bar,može na 2.0 bara,a može i na 3.0 bara da se već pali,a ima i na sebi šarafić s kojim se regulira koliko često će se palit,a ima ispod federa maticu s kojom se određuje isto koliko dugo će pumpat,ali postoji još nešto gdje se namješta do koliko bara će pumpat pumpa,meni sad pumpa na 2.3
Hvala vam lijepo ali nije to to,neznam dali bi vam pomoglo da vam poslikam hidrofor i sklopku i pošaljem???
krizkamenica is online now Prijavi nepoćudan post Edit/Delete Message Odgovori s citatom

pinzgauer
15.02.2012., 22:20
Dakle želim riješiti vodu za kuću koju sam kupio i razmišljam o opcijama.
Bunar je dubok oko 5 metara a udaljenost od bunara do kuće je oko 50 metara.

U prizemlju , broj 1, će biti wc, veš mašina, perilica suđa, i kuhinja sa sudoperom itd.
Na katu, broj 2, će biti kupaona , umivaonik, wc, tuš kabina.

Trenutno je u bunaru neka potopna pumpa žnj kategorije iz Peveca koja radi odlično i dovodi vodu pod solidnim pritiskom u prizemlje 1.
Postoje dvije opcije koliko sam uspio shvatiti od razno raznih majstora s kojima sam pričao s obzirom da ja želim sistem kućnog vodovoda.
Prva opcija je postaviti spremnik za vodu u prizemlje 1, tamo dovesti vodu i onda na neki način vodu od tamo tjerati na kat 2 do kupaone.
Druga opcija je postaviti spremnik za vodu na kat 2, nekako vodu potjerati gore i onda slobodnim padom opskrbiti prizemlje 1.

Koji bi po vama bio bolji način i što bi točno bilo potrebno da se to napravi?
Majstor koji mi je predložio prvu opciju mi je napomenuo da ova potopna pumpa vjerovatno neće biti dovoljna da napravi dovoljan
pritisak. Što mislite?

Hvala

http://img85.imageshack.us/img85/1447/domskica1.png (http://imageshack.us/photo/my-images/85/domskica1.png/)

majstor52
16.02.2012., 10:35
Znam za taj ventil za ispuštanje,ali nije to to,nešto drugo je posrijedi,nešto jednostavnije ,ali neznam šta,ovo je jako stari hidrofor,sigurno 30 godina,on se može namjestit kad padne pritisak na 1.0 bar,može na 2.0 bara,a može i na 3.0 bara da se već pali,a ima i na sebi šarafić s kojim se regulira koliko često će se palit,a ima ispod federa maticu s kojom se određuje isto koliko dugo će pumpat,ali postoji još nešto gdje se namješta do koliko bara će pumpat pumpa,meni sad pumpa na 2.3
Hvala vam lijepo ali nije to to,neznam dali bi vam pomoglo da vam poslikam hidrofor i sklopku i pošaljem???
krizkamenica is online now Prijavi nepoćudan post Edit/Delete Message Odgovori s citatom

Ako je pumpa toliko stara, tada bi trebala jedna dobra reparatura da riješi problem Jer ako blokira i ne isključuje, to je znak slabe pumpe, odnosno istrošenost dijelova.

majstor52
16.02.2012., 11:45
Dakle želim riješiti vodu za kuću koju sam kupio i razmišljam o opcijama.
Bunar je dubok oko 5 metara a udaljenost od bunara do kuće je oko 50 metara.

U prizemlju , broj 1, će biti wc, veš mašina, perilica suđa, i kuhinja sa sudoperom itd.
Na katu, broj 2, će biti kupaona , umivaonik, wc, tuš kabina.

Trenutno je u bunaru neka potopna pumpa žnj kategorije iz Peveca koja radi odlično i dovodi vodu pod solidnim pritiskom u prizemlje 1.
Postoje dvije opcije koliko sam uspio shvatiti od razno raznih majstora s kojima sam pričao s obzirom da ja želim sistem kućnog vodovoda.
Prva opcija je postaviti spremnik za vodu u prizemlje 1, tamo dovesti vodu i onda na neki način vodu od tamo tjerati na kat 2 do kupaone.
Druga opcija je postaviti spremnik za vodu na kat 2, nekako vodu potjerati gore i onda slobodnim padom opskrbiti prizemlje 1.

Koji bi po vama bio bolji način i što bi točno bilo potrebno da se to napravi?
Majstor koji mi je predložio prvu opciju mi je napomenuo da ova potopna pumpa vjerovatno neće biti dovoljna da napravi dovoljan
pritisak. Što mislite?

Hvala

http://img85.imageshack.us/img85/1447/domskica1.png (http://imageshack.us/photo/my-images/85/domskica1.png/)

Imaš dvije do tri dobre varijante rješenja. Sve ovisi koliko si spreman platiti,odnosno kvalitetno napraviti. Po ovom pitanju znam da sam napisao namanje tri posta sa objašnjenjima i znam da svaka lokacija zahtjeva poseban pristup i svatko želi da se baš njegova,posebno opiše. Malo sam se priznajem umorio i istršio.

shegyman
16.02.2012., 12:11
Pozdrav... treba mi pomoć za spajanje struje na hidrofor pumpu

Elektrokovina VC 55 T (trofazna) 1,1 KW

do sada sam imao isto trofaznu samo od 1,4 KW.

na slikama su slike nove pumpe (zanemarite žice) to je bija pokušaj nekog čovjeka na monofaznu struju da radi...
http://imageshack.us/photo/my-images/715/novapumpa.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/215/novapumpa2.jpg/

na crtežu je nacrtano kako je do sada radila stara pumpa...
http://imageshack.us/photo/my-images/36/spajanje.png/

zanima me da li će nova radit ako spojim kao staru?

krizkamenica
16.02.2012., 12:38
[QUOTE=majstor52;38145642]Ako je pumpa toliko stara, tada bi trebala jedna dobra reparatura da riješi problem Jer ako blokira i ne isključuje, to je znak slabe pumpe, odnosno istrošenost dijelova.[/QUOTE

je pumpa je stara ali je za sad ispravna,jer pitam ovo jer nisam sam u kući ,s bratom živim a on mi to stalno dira,kad njemu treba namjesti vodu do 5bara da pumpa a kad je meni treba nešto napravi da pumpa samo do 2.3 bara,a ja znam za taj šarafić i ispod tu maticu s kojem se to regulira,a kad on to napravi onda kad okrećem maticu on zablokira i neće da pumpa dalje od 2.3... a skužio sam kad je on treba da nešto napravi i pumpa onda do 5 bara i automatski je super pritisak vode....
oprosti ,znam da te se ovo ne tiče ali morao sam ti objasnit da bio znao o čemu se radi,mislim se islit iz ove kuće ali ne još neko vrijeme jer nemam novaca pa to moram trpit,uglavnom da ti dalje ne objašnjavam o tebi nebitnim stvarima...
oprosti šta gnjavim ali ako ikako možeš pomoći..hvalaaa

majstor52
16.02.2012., 19:32
[QUOTE=majstor52;38145642]Ako je pumpa toliko stara, tada bi trebala jedna dobra reparatura da riješi problem Jer ako blokira i ne isključuje, to je znak slabe pumpe, odnosno istrošenost dijelova.[/QUOTE

je pumpa je stara ali je za sad ispravna,jer pitam ovo jer nisam sam u kući ,s bratom živim a on mi to stalno dira,kad njemu treba namjesti vodu do 5bara da pumpa a kad je meni treba nešto napravi da pumpa samo do 2.3 bara,a ja znam za taj šarafić i ispod tu maticu s kojem se to regulira,a kad on to napravi onda kad okrećem maticu on zablokira i neće da pumpa dalje od 2.3... a skužio sam kad je on treba da nešto napravi i pumpa onda do 5 bara i automatski je super pritisak vode....
oprosti ,znam da te se ovo ne tiče ali morao sam ti objasnit da bio znao o čemu se radi,mislim se islit iz ove kuće ali ne još neko vrijeme jer nemam novaca pa to moram trpit,uglavnom da ti dalje ne objašnjavam o tebi nebitnim stvarima...
oprosti šta gnjavim ali ako ikako možeš pomoći..hvalaaa

Po ovome ispada sljedeće, kako god da ti uspiješ namjestiti ,brat bu to opet pokvaril. Jer ako njemu radi ,a tabi ne tada on raštima namjerno sklopku.

pinzgauer
16.02.2012., 20:49
Imaš dvije do tri dobre varijante rješenja. Sve ovisi koliko si spreman platiti,odnosno kvalitetno napraviti. Po ovom pitanju znam da sam napisao namanje tri posta sa objašnjenjima i znam da svaka lokacija zahtjeva poseban pristup i svatko želi da se baš njegova,posebno opiše. Malo sam se priznajem umorio i istršio.


Pa ako ti se dalo javiti da mi kažeš da ti se neda,
onda imaš još valjda snage da me barem uputiš na postove i teme gdje si to opisao.

Pročitao sam ovu temu ali nisam našao niti jedan post koji bi davao nekakva rješenja za situaciju sličnu mojoj.

Inače, tražim jeftiniju varijantu jer je to vikendica ali svejedno želim da sve najnormalnije funkcionira.

Ustvari najviše me zanima me da li bi mi bila dovoljna ta Pevec potopna pumpa(vjerovatno 500W snage) da digne vodu na kat i održava tlak u cijevima.

Jer ustvari koliko sam shvatio samo je to bitno u cijeloj priči.

krizkamenica
16.02.2012., 21:46
[QUOTE=krizkamenica;38147803]

Po ovome ispada sljedeće, kako god da ti uspiješ namjestiti ,brat bu to opet pokvaril. Jer ako njemu radi ,a tabi ne tada on raštima namjerno sklopku.

da ispada,to namjerno radi,a htio bi namjstiti kad mi treba voda ...bar dok njega nema...a strava...Mislio sam da ti je mozda poznato...on to napravi za pol minute,vjerovatno negjde isto postoji neka matica...ili neš ..nemrem nikako skužit..joj dobro.svejedno hvala...

majstor52
17.02.2012., 08:17
Pa ako ti se dalo javiti da mi kažeš da ti se neda,
onda imaš još valjda snage da me barem uputiš na postove i teme gdje si to opisao.

Pročitao sam ovu temu ali nisam našao niti jedan post koji bi davao nekakva rješenja za situaciju sličnu mojoj.

Inače, tražim jeftiniju varijantu jer je to vikendica ali svejedno želim da sve najnormalnije funkcionira.

Ustvari najviše me zanima me da li bi mi bila dovoljna ta Pevec potopna pumpa(vjerovatno 500W snage) da digne vodu na kat i održava tlak u cijevima.

Jer ustvari koliko sam shvatio samo je to bitno u cijeloj priči.

Ajde malo se strpi pa se javim. Hvala

majstor52
17.02.2012., 08:27
[QUOTE=majstor52;38154628]

da ispada,to namjerno radi,a htio bi namjstiti kad mi treba voda ...bar dok njega nema...a strava...Mislio sam da ti je mozda poznato...on to napravi za pol minute,vjerovatno negjde isto postoji neka matica...ili neš ..nemrem nikako skužit..joj dobro.svejedno hvala...

Napisao sam ti da vijak broj 1. onaj na manjoj oprugi, pritegni u desno i time dobivaš jači pritisak u hidroforu. Što ga jaće pritežeš u desno to se pritisak povečava,ali nemoj pretjerati.
Sa onom oprugom broj 2. koja je veća reguliraš ukljućivanje pumpe. Kad vijaš pritegneš u desno tada se ranije uključuje,ako ga okreneš u lijevo, tada se ukljući kasnije.
Dakle vijak - opruga broj2. koristi za uključenje pumpe da počinje pumpati vodu u spremnik.
Vijak - opruga broj 1. služi da se naštima jačina pritiska u kotlu, odnosno do koliko bara pumpa ubacuje vodu u spremnik.

krizkamenica
17.02.2012., 22:10
[QUOTE=krizkamenica;38157108]

Napisao sam ti da vijak broj 1. onaj na manjoj oprugi, pritegni u desno i time dobivaš jači pritisak u hidroforu. Što ga jaće pritežeš u desno to se pritisak povečava,ali nemoj pretjerati.
Sa onom oprugom broj 2. koja je veća reguliraš ukljućivanje pumpe. Kad vijaš pritegneš u desno tada se ranije uključuje,ako ga okreneš u lijevo, tada se ukljući kasnije.
Dakle vijak - opruga broj2. koristi za uključenje pumpe da počinje pumpati vodu u spremnik.
Vijak - opruga broj 1. služi da se naštima jačina pritiska u kotlu, odnosno do koliko bara pumpa ubacuje vodu u spremnik.

pa tako sam radio do sada,i sve je bilo super,pumpala je pumpa do 4 ili 5bara,pritisak savršen,to sam štelao na ta dva vijka,rekao sam ti,dok on nije nešto napravio i sad dok taj vijak diram tj okrećem on zablokira i neće da se ugasi ,a neće ni da pupma iznad 2,3 bara..a a čim ja odem negje onda je namjesti normalno,cim meni treba vrati na staro...neznam tko mi tu može pomoći...
Jeste sigurni da nema još nešto ,osim ovog postupka šta ste mi rekli gdje se prazni voda i pumpa zrak pa opet,jer on to ne radi ,on to napravi za čas....

majstor52
18.02.2012., 16:11
[QUOTE=majstor52;38160324]

pa tako sam radio do sada,i sve je bilo super,pumpala je pumpa do 4 ili 5bara,pritisak savršen,to sam štelao na ta dva vijka,rekao sam ti,dok on nije nešto napravio i sad dok taj vijak diram tj okrećem on zablokira i neće da se ugasi ,a neće ni da pupma iznad 2,3 bara..a a čim ja odem negje onda je namjesti normalno,cim meni treba vrati na staro...neznam tko mi tu može pomoći...
Jeste sigurni da nema još nešto ,osim ovog postupka šta ste mi rekli gdje se prazni voda i pumpa zrak pa opet,jer on to ne radi ,on to napravi za čas....

To je sve kaj mogu reći ovako na neviđeno. Žalim.

majstor52
20.02.2012., 09:18
Pa ako ti se dalo javiti da mi kažeš da ti se neda,
onda imaš još valjda snage da me barem uputiš na postove i teme gdje si to opisao.

Pročitao sam ovu temu ali nisam našao niti jedan post koji bi davao nekakva rješenja za situaciju sličnu mojoj.

Inače, tražim jeftiniju varijantu jer je to vikendica ali svejedno želim da sve najnormalnije funkcionira.

Ustvari najviše me zanima me da li bi mi bila dovoljna ta Pevec potopna pumpa(vjerovatno 500W snage) da digne vodu na kat i održava tlak u cijevima.

Jer ustvari koliko sam shvatio samo je to bitno u cijeloj priči.

http://www.elektrokovina.hr/crpke/
Stranica na kojoj se može naći sve o pumpama za vodu, dali centrifugalne ili potopne pumpe. Napisane su sve karakteristike i mogućnosti korištenja. Mene osobno brine plitki bunar, jer se na toj dubini od 5 metara nalazi jako puno površinske vode. Možda je bunar i puno dublji, a visina do vode može biti pet metara ili dubina do vode pet metara. Ovo je važno zbog same kvalitete vode.
U svakom slučaju odabir pupe će izabrati onaj tko ti radi instalaciju. Ako ne pozna drugi sistem osim jednog, naravno da predlaže ono kaj dobro poznaje.
Ja bih ipak predložio dubinsku pumpu, Pedrolo ili Grundfos ,a spremnik bi smjestio obavezno negdje u kući u prostoru u kojem se tokom zime voda ne može smrznuti. Odabrao bih jaču pumpu, pogledaj malo po tablicama – tehnički opis – tako da ima veću visinu pumpanja zbog udaljenosti bunara od kuće. Samu izvedbu insrtalacije nebih opisivao jer to majstor koji radi ne mora poštivati, svatko radi na svoj naćin. Ako nekaj pođe po zlu tada uvijek postoji problem,“ ja sam predlagao drugačije, a vi ste slušali drugog“. Mislim da je to jasno?
Hidroforska posuda najmanje od 180 litara i sva druga regulacija na samoj posudi, tlačna i zaštitna sklopka za pumpu. Ako ikako možeš utjecati , bolji odabir je dubinska pumpa.
Jeftinija ,a ipak dobra varijanta je sa Pedrolo dubinskom pumpom.

Ako bude još pitanja izvoli.
Pozdrav.

krizkamenica
20.02.2012., 09:43
[QUOTE=krizkamenica;38172202]

To je sve kaj mogu reći ovako na neviđeno. Žalim.

hvala svejedno!!!!!!

pinzgauer
20.02.2012., 15:59
http://www.elektrokovina.hr/crpke/
Stranica na kojoj se može naći sve o pumpama za vodu, dali centrifugalne ili potopne pumpe. Napisane su sve karakteristike i mogućnosti korištenja. Mene osobno brine plitki bunar, jer se na toj dubini od 5 metara nalazi jako puno površinske vode. Možda je bunar i puno dublji, a visina do vode može biti pet metara ili dubina do vode pet metara. Ovo je važno zbog same kvalitete vode.
U svakom slučaju odabir pupe će izabrati onaj tko ti radi instalaciju. Ako ne pozna drugi sistem osim jednog, naravno da predlaže ono kaj dobro poznaje.
Ja bih ipak predložio dubinsku pumpu, Pedrolo ili Grundfos ,a spremnik bi smjestio obavezno negdje u kući u prostoru u kojem se tokom zime voda ne može smrznuti. Odabrao bih jaču pumpu, pogledaj malo po tablicama – tehnički opis – tako da ima veću visinu pumpanja zbog udaljenosti bunara od kuće. Samu izvedbu insrtalacije nebih opisivao jer to majstor koji radi ne mora poštivati, svatko radi na svoj naćin. Ako nekaj pođe po zlu tada uvijek postoji problem,“ ja sam predlagao drugačije, a vi ste slušali drugog“. Mislim da je to jasno?
Hidroforska posuda najmanje od 180 litara i sva druga regulacija na samoj posudi, tlačna i zaštitna sklopka za pumpu. Ako ikako možeš utjecati , bolji odabir je dubinska pumpa.
Jeftinija ,a ipak dobra varijanta je sa Pedrolo dubinskom pumpom.

Ako bude još pitanja izvoli.
Pozdrav.


Hvala na odgovoru.
Dakle, sigurno je da će ići potopna pumpa i da će postojati spremnik za vodu u kući.
Jedino što ne razumijem kad se govori o visini pumpanja je koja se to visina računa.
Ako je pumpa u bunaru na recimo 5 metara dubine, udaljenost od bunara do kuće gdje je spremnik 50 metara i kupaona na katu 5 metara iznad spremnika,
koliko onda treba biti jaka pumpa i kolika treba biti specificirana visina te pumpe?
Da li se ti svi metri koje sam naveo jednostavno zbrajaju pa mi ustvari treba ova pumpa http://www.allpumpsdirect.co.uk/product/4SK%20100E
jer joj piše visina do 68 metara?

majstor52
20.02.2012., 18:17
Pedrolo potopne pumpe .
SQ, SQE

3" potopne crpke


Tehnički podaci

Protok, Q: max. 9 m³/h

Visina, H: max. 210 m

Temperatura medija: 0°C do +40°C

Montažna dubina: max. 150 m

Lafomamane
23.02.2012., 23:58
Pozdrav svima :)

nadam se da ce mi neko od vas dati kakav koristan savjet za moj problem.

Bunar je dubine 7m i od njega do peterostepene pumpe sa 80l kazanom ima oko 12m. Ukupna visina od usisne korpe do motora je oko 6m. Sklopka je nastimana da se pali na 2.5 bara a gasi na 4.5 bara. Na dnu usisne korpe postoji nepovratni ventil. Izmedju motora i kazana postoji "koljeno" za ozraku sa kuglom.

Problem je sljedeci. Kada pustim sistem u rad, sve radi super. Kazan se napuni vodom, i motor se iskljuci ne gornjoj granici. Kada pustim jedan potrosac, sve radi super. Kazan se isprazni, sklopka ukljuci kada se dosegne doljnja granica itd...Medjutim, kada se puste dva potrosaca, motor neprestano radi sve dok se ne zatvore oba potrosaca...ali umjesto da tad nabije pritisak na 4.5 bara i iskljuci se, on nastavlja da radi (ne moze nabiti pritisak do kraja) i tako sve dok ponovno ne pustim vodu i pritisak ne opadne na oko 2 bara, nakon cega se motor iskljuci po zatvaranju potrosaca. :504:

Ovo mi predstavlja problem, jer ponekad zna da motor ostane ukljucen (svi potrosaci zatvoreni, ali pritisak ne moze da dosegne gornju granicu)

Da li bi injektor ovdje pomogao?

Neki savjet??

majstor52
24.02.2012., 09:22
Pozdrav svima :)

nadam se da ce mi neko od vas dati kakav koristan savjet za moj problem.

Bunar je dubine 7m i od njega do peterostepene pumpe sa 80l kazanom ima oko 12m. Ukupna visina od usisne korpe do motora je oko 6m. Sklopka je nastimana da se pali na 2.5 bara a gasi na 4.5 bara. Na dnu usisne korpe postoji nepovratni ventil. Izmedju motora i kazana postoji "koljeno" za ozraku sa kuglom.

Problem je sljedeci. Kada pustim sistem u rad, sve radi super. Kazan se napuni vodom, i motor se iskljuci ne gornjoj granici. Kada pustim jedan potrosac, sve radi super. Kazan se isprazni, sklopka ukljuci kada se dosegne doljnja granica itd...Medjutim, kada se puste dva potrosaca, motor neprestano radi sve dok se ne zatvore oba potrosaca...ali umjesto da tad nabije pritisak na 4.5 bara i iskljuci se, on nastavlja da radi (ne moze nabiti pritisak do kraja) i tako sve dok ponovno ne pustim vodu i pritisak ne opadne na oko 2 bara, nakon cega se motor iskljuci po zatvaranju potrosaca. :504:

Ovo mi predstavlja problem, jer ponekad zna da motor ostane ukljucen (svi potrosaci zatvoreni, ali pritisak ne moze da dosegne gornju granicu)

Da li bi injektor ovdje pomogao?

Neki savjet??

Ili popravak pupme ili zamjena tlačne sklopke eh da i svakako zamjena onog koljena sa gumicom. Gumica u tom koljenu obavezno zacvika i ne dozvoljava pumpi da ubacuje vodu u posudu.

Lafomamane
26.02.2012., 21:55
@majstor52 hvala na brzom odgovoru.

Sve vise se uvjeravam da je pumpa, madjutim nekako mi nije logicno njeno ponasanje. Prije dva dana sam ispustio iz kazana svu vodu, i kompresorom nabio pritisak na 2 bara. Upalio motor i sve radi ko sat. Motor sad malo duze radi (jedno 20s), ali nabije pritisak na 4.5 bara. Vode ima solidna kolicina od ukljucenja do ukljucenja oko 20l. Medjutim, cim pustim dva potrosaca, opet ista prica. pritisak poraste do 4.2 bara. Nakon zarvaranja potrosaca, motor i dalje radi a pritisak se ne pomijera...samo stoji na 4.2 bara (nema ni oscilacija). Kao da pumpa nema snage da napuni kazan. Uzas!!

majstor52
27.02.2012., 19:47
@majstor52 hvala na brzom odgovoru.

Sve vise se uvjeravam da je pumpa, madjutim nekako mi nije logicno njeno ponasanje. Prije dva dana sam ispustio iz kazana svu vodu, i kompresorom nabio pritisak na 2 bara. Upalio motor i sve radi ko sat. Motor sad malo duze radi (jedno 20s), ali nabije pritisak na 4.5 bara. Vode ima solidna kolicina od ukljucenja do ukljucenja oko 20l. Medjutim, cim pustim dva potrosaca, opet ista prica. pritisak poraste do 4.2 bara. Nakon zarvaranja potrosaca, motor i dalje radi a pritisak se ne pomijera...samo stoji na 4.2 bara (nema ni oscilacija). Kao da pumpa nema snage da napuni kazan. Uzas!!

Negdje povlaći zrak, a to bi moglo biti na samoj osovini. Ovisno o modelu pumpe, na osovini se nalazi gumena brtva ili olovna košuljica sa brtvom. Na tim mjestima pumpa najprije povuće zrak i naravno da ne može više stvarati podtlak i podizati vodu.

samojednomburaz
29.02.2012., 20:01
posto sam laik i novi u ovoj temi molim pomoc.

zelio bih spojiti hidropak sa vec postavljenim instalacijama na vikendici a s druge strane da vuce vodu iz plasticnog kontenjera od 1000L.
E sad, koje snege bi trebao biti posto se radi o vikendici i koristenje vode je minimalno, samo za pranje ruku, suđa, tusiranje.
spremnik vode bi bio odmah do kuce, kupaona je odmah iza zida, do kuhinje ima 5 metara cijevi, a do kuhinje na katu cca 8 metara.
koliki bi pritisak trebao imati, odnosno dali se moze namjestati pritisak na hidropaku?
uz to me zanima kakav bojler postaviti za toplu vodu?

unaprijed hvala!!

majstor52
01.03.2012., 15:30
posto sam laik i novi u ovoj temi molim pomoc.

zelio bih spojiti hidropak sa vec postavljenim instalacijama na vikendici a s druge strane da vuce vodu iz plasticnog kontenjera od 1000L.
E sad, koje snege bi trebao biti posto se radi o vikendici i koristenje vode je minimalno, samo za pranje ruku, suđa, tusiranje.
spremnik vode bi bio odmah do kuce, kupaona je odmah iza zida, do kuhinje ima 5 metara cijevi, a do kuhinje na katu cca 8 metara.
koliki bi pritisak trebao imati, odnosno dali se moze namjestati pritisak na hidropaku?
uz to me zanima kakav bojler postaviti za toplu vodu?

unaprijed hvala!!

Hidropak se može odabrati po cijeni i po marki. Za vikendicu ne treba biti posebno jak, jer se neće stalno koristiti. Svi oni imaju pumpe skoro iste jačine i zapremine spremnika. Treba malo pogledati po velikim robnim centrima i ne mora se kupiti najskuplji model.
Svaki hidropak se može regulirati po pitanju tlaka ,pa tu nema nikakvih problema, pogotovo jer ne mora vući vodu iz bunara u zemlji.
Ako se radi o bojleru za kupaonu i kuhinju, najbolje je postaviti u kupaoni jedan veliki bojler, recimo 80 litara. Iz njega se koristi voda u kupaoni i u kuhinji.

Gigi75
17.03.2012., 22:17
Negdje povlaći zrak, a to bi moglo biti na samoj osovini. Ovisno o modelu pumpe, na osovini se nalazi gumena brtva ili olovna košuljica sa brtvom. Na tim mjestima pumpa najprije povuće zrak i naravno da ne može više stvarati podtlak i podizati vodu.

Evo mislim da imam isti problem. Moja je vrtila cijelu noč na suho (elektrokovina) i sad neče nabiti više od 3 bar-a.
Mislim sam mjenjati ove brtve, pa bi zamolio "majsor 52" jel možeš opisati postupak i šta još treba kupiti uz brtvu.
Kako procjeniti-izmjeriti istrošenost pumpe i gdje nabaviti dijelove bliže Velikoj Gorici.
Hvala.

Armstrong
18.03.2012., 07:58
Joj, tako sam se potrudio prosle godine oposati cijeli postupak zamjene, a ti sad pitas kako?
Pogledaj 5-10 stranica unatrag i imas uploadane slike koje sam napravio i potpuno objasni sistem zamjene.

Edit: evo ti link, da ne trazis: http://www.forum.hr/showthread.php?t=105647&page=13
Post 245 :top:
Sve je detaljno pojasnjeno

briketi
18.03.2012., 10:17
@majstor52 hvala na brzom odgovoru.

Sve vise se uvjeravam da je pumpa, madjutim nekako mi nije logicno njeno ponasanje. Prije dva dana sam ispustio iz kazana svu vodu, i kompresorom nabio pritisak na 2 bara. Upalio motor i sve radi ko sat. Motor sad malo duze radi (jedno 20s), ali nabije pritisak na 4.5 bara. Vode ima solidna kolicina od ukljucenja do ukljucenja oko 20l. Medjutim, cim pustim dva potrosaca, opet ista prica. pritisak poraste do 4.2 bara. Nakon zarvaranja potrosaca, motor i dalje radi a pritisak se ne pomijera...samo stoji na 4.2 bara (nema ni oscilacija). Kao da pumpa nema snage da napuni kazan. Uzas!!

Meni se nešto slično desilo. Hidrofor je kod mene nakon što su upalio i neprestano radio i nakon zatvaranja potrošača mogao prestati jedino kada sam mu isključio dovod struje. Pozvao sam električara koji je otkrio da je gumica(brtva na spoju) u kutiji gdje se sam hidrofor iskopča, zapravo napukla i da tu prolazi zrak u hidrofor i voda u samu kutijicu. Nakon što je hidrofor iskopčan i sva voda izbačena, brtva promjenita, električar namjestio sve parametre i pušteno u pogon. Prošla je godina dana i samo sam jednom ja ručno pumpao pritisak na 2 bara. Od tada je sve ok.
Nadam se da je makar nešto od ovoga pomoglo nekome.

briketi
18.03.2012., 10:28
@majstor52 hvala na brzom odgovoru.

Sve vise se uvjeravam da je pumpa, madjutim nekako mi nije logicno njeno ponasanje. Prije dva dana sam ispustio iz kazana svu vodu, i kompresorom nabio pritisak na 2 bara. Upalio motor i sve radi ko sat. Motor sad malo duze radi (jedno 20s), ali nabije pritisak na 4.5 bara. Vode ima solidna kolicina od ukljucenja do ukljucenja oko 20l. Medjutim, cim pustim dva potrosaca, opet ista prica. pritisak poraste do 4.2 bara. Nakon zarvaranja potrosaca, motor i dalje radi a pritisak se ne pomijera...samo stoji na 4.2 bara (nema ni oscilacija). Kao da pumpa nema snage da napuni kazan. Uzas!!

Meni se nešto slično desilo. Hidrofor je kod mene nakon što su upalio i neprestano radio i nakon zatvaranja potrošača mogao prestati jedino kada sam mu isključio dovod struje. Pozvao sam električara koji je otkrio da je gumica(brtva na spoju) u kutiji gdje se sam hidrofor iskopča, zapravo napukla i da tu prolazi zrak u hidrofor i voda u samu kutijicu. Nakon što je hidrofor iskopčan i sva voda izbačena, brtva promjenita, električar namjestio sve parametre i pušteno u pogon. Prošla je godina dana i samo sam jednom ja ručno pumpao pritisak na 2 bara. Od tada je sve ok.
Nadam se da je makar nešto od ovoga pomoglo nekome.

jam01
18.03.2012., 20:09
pozdrav. imam problem s hidroforom ili pumpom vode. naime događa mi se to da voda iz slavina na momente pocme jako kašljucati, štrcati itd.. i pritom djelomicno izbaciva vodu i zrak.

Jozha20
18.03.2012., 20:41
pozdrav. imam problem s hidroforom ili pumpom vode. naime događa mi se to da voda iz slavina na momente pocme jako kašljucati, štrcati itd.. i pritom djelomicno izbaciva vodu i zrak.

iskljuciti pumpu, ispustit svu vodu iz hidrofora, pumpom za zrak napumpati do 2 bara pritiska i upalit pumpu... trebalo bi riješit problem...

majstor52
19.03.2012., 06:54
pozdrav. imam problem s hidroforom ili pumpom vode. naime događa mi se to da voda iz slavina na momente pocme jako kašljucati, štrcati itd.. i pritom djelomicno izbaciva vodu i zrak.

Očito imaš previše zraka u spremniku. A može biti da nije dobro nariktana tlačna sklopka ,pa uključuje prekasno.
Ako ti se to dešava kada je slabi pritisak,tada treba poštelati tlačnu sklopku da ranije ukljući pumpu. No u svakom slučaju, treba spremnik napuniti sa zrakom, a zatim uključiti pumpu da podigne vodu.

majstor52
19.03.2012., 07:01
Vidim da ima sve više upita za hidrofore i hidropak uređaje.
Predlažem majstorima koji su ,poput mene na ovom forumu da posložimo jednu ozbiljnu temu o tim uređajima, po mogučnosti sa slikama. Jer svako malo, odgovarati na pojedinaćne upite nema smisla.
I dragi forumaši i oni koji trebate neke odgovore, nemojte biti lijeni malo pretražiti stranice na ovoj temi. Tu ima dosta odgovora koji Vam zaista mogu pomoći. Kod postavljanja pitanja, dobro dođe i neka slikica radi lakše detekcije problema. Nemojte biti lijeni slikati i postati slike. Kak se to radi potražite malo ima odgovora i na to.
Također bi prosil i Modove da malo probaju posložite te teme radi lakšeg pretraživanja.
Ovo je samo sugestija, nikako kritika.
Hvala.

Gigi75
19.03.2012., 16:27
Joj, tako sam se potrudio prosle godine oposati cijeli postupak zamjene, a ti sad pitas kako?
Pogledaj 5-10 stranica unatrag i imas uploadane slike koje sam napravio i potpuno objasni sistem zamjene.

Edit: evo ti link, da ne trazis: http://www.forum.hr/showthread.php?t=105647&page=13
Post 245 :top:
Sve je detaljno pojasnjeno

"Armstrong" fala ti lepa na trudu za slike na susjednom forumu to me je ohrabrilo da raskopam svoju pumpu.
Revanširam se tak da ti velim da je solarni komplet u ferotermu 10 hilada kuna.
Gledam i forumaša "plus-a" on je to napravil sa diskontnim kompletom iz termokomerca za iste novce samo je cjevasti kolektor,a bojler nije 300 nek 200 litri. Kolektori su z kitajske(provereno).
Pitaj ak te još kaj zanima na pp Hvala još jedemput.
Gigi.

Gigi75
19.03.2012., 16:34
Nemoj više vleči vodu zničega, malo se prilagodi fizike.
1-1=0 i ti veliš da još moreš izvleči 0.2-0.5 iz ničega pa to nemere ni koperfild.
Idemo sjest i pdf-at knjigicu da se čita, jeli more?:D:503:
.

Armstrong
19.03.2012., 19:41
Nemoj više vleči vodu zničega, malo se prilagodi fizike.
1-1=0 i ti veliš da još moreš izvleči 0.2-0.5 iz ničega pa to nemere ni koperfild.
Idemo sjest i pdf-at knjigicu da se čita, jeli more?:D:503:
.

Apsolutno ne kužim ovaj post :misli:

Gigi75
19.03.2012., 23:16
Apsolutno ne kužim ovaj post :misli:

Čital sam tvoje postove gdje se voda crpi iz nevjerojatnih dubina od čak 15 metara. Ak sam dobro pročital pumpa nije bila potopna nego montirana na vrh bunara.

majstor52
20.03.2012., 08:31
Čital sam tvoje postove gdje se voda crpi iz nevjerojatnih dubina od čak 15 metara. Ak sam dobro pročital pumpa nije bila potopna nego montirana na vrh bunara.

To može samo uz pomoć injektora. Oprosti kaj se miješam.

Armstrong
21.03.2012., 05:58
Nije bila na vrhu bu ara, nego na vrhu zabijene cijevi. I onako ja povlacim vodu s rucnom pumpom, a kasnije el.pumpa preuzima posao

samojednomburaz
21.03.2012., 13:52
u planu mi je spojiti hidropak da vuce vodu iz plasticnog kontenjera/spremnika od 1000L i tjera u vec postavljene cijevi po vikendici.
vodu bih koristio samo za pranje ruku, suđa, tusiranje.
e sad, dali je potrebno da u taj spremnik ubacim kakvu kemiju ili tabletu protiv nastanka nekakvih algi ili da mi voda bude cisca.
ima li to sredstvo neki naziv i gdje kupiti.
spremnik bi bio vani ali bi ga zagradio da nije direkt na suncu da ne ispuca.

Gigi75
21.03.2012., 19:35
u planu mi je spojiti hidropak da vuce vodu iz plasticnog kontenjera/spremnika od 1000L i tjera u vec postavljene cijevi po vikendici.
vodu bih koristio samo za pranje ruku, suđa, tusiranje.
e sad, dali je potrebno da u taj spremnik ubacim kakvu kemiju ili tabletu protiv nastanka nekakvih algi ili da mi voda bude cisca.
ima li to sredstvo neki naziv i gdje kupiti.
spremnik bi bio vani ali bi ga zagradio da nije direkt na suncu da ne ispuca.

Izosan G.
Imaš i klornih preparata koji se najviše koriste za bazene, za pitku vodu je upitno samo jel znaš dozirati da ne dođe do trovanja.

Sredstvima se tretira svježa voda, sve što stoji u bačvama i sl. prvo treba dovesti na određeni ph (recimo 7) da bi ostala sredstva uopče mogla djelovati.
Znači vodu treba zakiseliti kako se u njoj ne bi mogao začeti život + Izosan ili neko takvo sredstvo i voda je zdrava za piće i tuširanje.

Gigi75
21.03.2012., 19:41
Nije bila na vrhu bu ara, nego na vrhu zabijene cijevi. I onako ja povlacim vodu s rucnom pumpom, a kasnije el.pumpa preuzima posao

Hebemu miša kak da se ovo razjasni da drugi nebi zabludili?
Jedino je Tesla tvrdio da u vakumu postoje neslučene energije, e sad kak iz vakuma dobiti vodu na dvanaestom ili petnaestom metru takvu knjigu nisam čital.
Bilo kako bilo drago mi je da si na forumu, puno sam naučio i iz pogrešaka drugih, a ne samo od konkretnih pomagača.
Pozdrav.

Armstrong
21.03.2012., 20:05
Drago mi je to čuti :top: .

Trudio sam napisati i opisati svoje greške, da se ne događaju drugim ljudima ssm

bruce80
27.03.2012., 09:50
Imam jedno pitanje.
Od starog hidrofornog paka iskoristili smo pumpu za zalijevanje vrta, ta pumpa je dosta stara tj.ima sigurno 30god. Na novo sam uredio elektromotor koji je sada u odličnom stanju ( zamijenjeni su mu ležaji ), promijenio sam i semering na pumpi ali sam rotor na pumpi je onako dosta u lošem stanju. Rotor je brončani i normalno je da se nakon nekog vremena istroši.
Pumpa kao pumpa je u dobrom stanju, još uvijek pumpa ali druge godine bih trebao ubaciti novi rotor. Žao mi je sve škartirati jer elektromotor je odličan.
Da li ima netko ideje gdje nabaviti rotore za takve stare pumpe?

jelći
29.03.2012., 20:02
imam problem! nestalo mi je struje i iz hidrofora sam ispraznio vodu, dosla je struja ali peterostepena pumpa mi nemoze nikako dignuti vudu u hidrofor? jel tko zna kako da dobijem vodu u hidroforu???

samojednomburaz
30.03.2012., 08:33
dali netko zna ili je vec pokusao spojiti usis hidropaka na spremnik vode od 1000 L, mislim na onaj sto je u kavezu.
ja bih ga pokusao spojiti na dnu, gdje mu je ventil.
malo mi je sad problem kako, dali postoji nacin da ga spojim na navoj od spremnika ili da na cepu radim rupu pa "pekarim" nesto.
ako je netko vec tako spojio molim pomoc i slicicu ako moze.

majstor52
30.03.2012., 09:20
dali netko zna ili je vec pokusao spojiti usis hidropaka na spremnik vode od 1000 L, mislim na onaj sto je u kavezu.
ja bih ga pokusao spojiti na dnu, gdje mu je ventil.
malo mi je sad problem kako, dali postoji nacin da ga spojim na navoj od spremnika ili da na cepu radim rupu pa "pekarim" nesto.
ako je netko vec tako spojio molim pomoc i slicicu ako moze.


Treba napraviti novi navojni spoj na mjestu gdje je ventil. Ja sam to već radio,ali nisam slikao . Drugi puta sigurno hoću, žalim.

majstor52
30.03.2012., 09:23
imam problem! nestalo mi je struje i iz hidrofora sam ispraznio vodu, dosla je struja ali peterostepena pumpa mi nemoze nikako dignuti vudu u hidrofor? jel tko zna kako da dobijem vodu u hidroforu???

Treba pogledati usisnu korpu jer je sigurno ona pustila vodu iz cijevi,zatim zalijati i podići vodu.

Ako nikako nejde javi se pa da vidimo kaj mogu ućiniti.

xxx6191
30.03.2012., 13:58
MAJSTOR 52! ja sam postavio onaj post i moro sam se ponovo registrirat jer sam zagubio lozinku!

ovako: zalio sam pumpu i ona drzi vodu znaci injektor je u redu ne pusta u bunar, napumpo sam hidrofor na 1.5 bara i nece opet povuci vodu! sta da dalje radim???

zayzo
30.03.2012., 14:49
Ovako trebao bi pomoc. Imam inace gardena hidropak 5000/5, a planiram navodnjavanje raditi i majstor mi kaze da bi trebao imati pritisak 6-8 bara u cijevima , sa time da su mi cijevi za izlaz 3/4. Sada mene zanima dali mogu to dobiti sa hidroforom. Sta bi sve trebao kupiti i koliko bi me to otprilike kostalo? I koji model pumpe bi trebao uzeti

majstor52
30.03.2012., 16:36
MAJSTOR 52! ja sam postavio onaj post i moro sam se ponovo registrirat jer sam zagubio lozinku!

ovako: zalio sam pumpu i ona drzi vodu znaci injektor je u redu ne pusta u bunar, napumpo sam hidrofor na 1.5 bara i nece opet povuci vodu! sta da dalje radim???

http://i625.photobucket.com/albums/tt339/mlacanin/Vodovod/Hidrofor-dubinskapumpa.jpg?t=1276007026


Zanemari neke dijelove na ovom crtežu.
Pogledaj onaj plavi dio cijevi koji ide od T-komada u desno prema spremniku! To je montiran kuglasti ventil ,s kojim se regulira protok vode u spremnik.
Ako usisna korpa ili injektor drže vodu,postupi na slijedeći način:

Zatvori taj ventil,ali prije budi sto posto siguran da su zalijene obadvije cijevi u bunaru. Bilo bi najbolje kada bi te cijevi bile makar u ravnini s pumpom, jer bi se tada voda lijepo mogla vidjeti u jednoj i drugoj cijevi. No ako nisu, idemo dalje.

Kada si siguran da su zalijane, uključi motor na zidnoj sklopki da počne raditi, ventil i dalje drži zatvoren i pažljivo slušaj zvuk motora i pumpe kako rade. Za ovo ti treba malo pažnje i vježbe,ali uvijek uspijeva.
U jednom momentu čuješ da se zvuk motora promijenio, kao da radi malo teže , sada vrlo malo otvori taj kuglasti ventil!

Trebao bi čuti piskutavi zvuk, kako voda šišti i šišteći ulazi u spremnik. Ništa ne diraj, pumpa neka i dalje radi. Nakon minutu opet malo otvori ventil, za to vrijeme pumpa i motor će raditi stalno malo teže – muklije, da se tako izrazim. Sada ventil otvori za jednu trećinu i čekaj da se kazaljka na manometru ne počne pomicati, kaj je znak da voda stalno ulazi u spremnik.

Kada vidiš da se voda podiže, otvori ventil do kraja i pusti da se spremnik napuni vodom.

Ovo ne mora uspjeti od prve, ali jedino na taj način možeš podići vodu, pod uvjetom da je sve sto posto zalijano i da ti nigdje na povlači zrak na usisnom dijelu.

majstor52
30.03.2012., 16:41
Ovako trebao bi pomoc. Imam inace gardena hidropak 5000/5, a planiram navodnjavanje raditi i majstor mi kaze da bi trebao imati pritisak 6-8 bara u cijevima , sa time da su mi cijevi za izlaz 3/4. Sada mene zanima dali mogu to dobiti sa hidroforom. Sta bi sve trebao kupiti i koliko bi me to otprilike kostalo? I koji model pumpe bi trebao uzeti

Zašto ti majstor ,kojeg si pitao nije dao neki savjet, kad je već vidio cijelu situaciju?

Sve ima pred sobom i može najbolje preporučiti.

Inaće ima barem dva načina kako se može riješiti tvoja situacija.
Dubinskom pumpom i hidroforom.

zayzo
30.03.2012., 17:08
Ma bila je neka kombinacija sa podizacem bara. A koja pumpa za hidrofor se preporucuje

majstor52
30.03.2012., 21:12
Ma bila je neka kombinacija sa podizacem bara. A koja pumpa za hidrofor se preporucuje

Prvo kaži na kojem se području nalaziš, radi vodostaja? Vidiš da je suša sve izraženija i da vode nema na 8 metara. Ispiod toga nikakva centrifugalna pumpa koja se stavlja uz spremnik ne vuće vodu. Zato je važno misliti unaprijed, a ne samo za sad.
Drugo kakav bunar ili kaj već imaŠ,ili misliš tek delati? Sve su to važne stvari za preporuku.

zayzo
31.03.2012., 07:57
Ovako u Velikoj Gorici sam. Inace vode ima vec na 6 metara. Cijev je zabijena nekih 12m u zemlju ali alketen je postavljen na nekih 8 m dubine i nikada nije falilo vode. Ali ova cijev nije nesto siroka miskim da je 60 ili 70 cm koja je zabijena

zayzo
31.03.2012., 15:16
Krivo sam napisao ne cm nogo mm

majstor52
31.03.2012., 15:54
Ovako u Velikoj Gorici sam. Inace vode ima vec na 6 metara. Cijev je zabijena nekih 12m u zemlju ali alketen je postavljen na nekih 8 m dubine i nikada nije falilo vode. Ali ova cijev nije nesto siroka miskim da je 60 ili 70 cm koja je zabijena

To sad treba pitati Kod Brunovića u Samoboru,dali još uvijek proizvodi svoje specijalne injektore za takve promjere.
Ako da, tada se može postaviti injektor i najmanje peterostupanjslka pumpa recimo od elektrokovine ili od grundfosa.

http://i625.photobucket.com/albums/tt339/mlacanin/Vodovod/ScreenShot001.jpg?t=1276007781

http://i625.photobucket.com/albums/tt339/mlacanin/Vodovod/ScreenShot002.jpg?t=1276007780

Ovo su dvije vrste od Elektrokovine, prva je 2", a druga 5/4" usis.

zayzo
31.03.2012., 16:39
Koje su oznak tih pumpi. Posto je meni 1' usisna i izlaz 3/4 . Dali na to mogu spojiti i koja je cijena tih pumpi? A vidio sam da imaju neke pumpe koje kao dodaju pritisak, dali se to moze spojiti na izlaz spremnika hidrofora ilo hidropaka?

pinzgauer
01.04.2012., 07:29
Jel zna neko da li ima potopna pumpa koja može dignuti vodu sa 18 metara.
Ne mora ništa dalje , samo dignut vodu.
Samo :eek:
Starci imaju bunar, htjeli bi koristiti za zalijevanje vrta ali 18 metara dubine je prilična zapreka.

majstor52
01.04.2012., 14:29
Jel zna neko da li ima potopna pumpa koja može dignuti vodu sa 18 metara.
Ne mora ništa dalje , samo dignut vodu.
Samo :eek:
Starci imaju bunar, htjeli bi koristiti za zalijevanje vrta ali 18 metara dubine je prilična zapreka.

Ima.

majstor52
01.04.2012., 14:33
Koje su oznak tih pumpi. Posto je meni 1' usisna i izlaz 3/4 . Dali na to mogu spojiti i koja je cijena tih pumpi? A vidio sam da imaju neke pumpe koje kao dodaju pritisak, dali se to moze spojiti na izlaz spremnika hidrofora ilo hidropaka?


http://www.elektrokovina.hr/crpke/elko_cista.php

zayzo
02.04.2012., 08:56
http://www.elektrokovina.hr/crpke/elko_cista.php

Može samo još jedno pitanje, gledam ovu pumpu grundfos MQ, i pise radni tlak max 25 bar. A gledam na službenoj stranici piše PRITISKA SISTEMA 7,5 BAR I ULAZNI PRITISAK 3 BAR. Sada ona ne kužim koliko na kraju bar-a? Ako je pritisak sistema 7,5 ,dali bi onda gurao u susava barem 5-6 bar? Pa ako to tako radi, onda sam rješio bezbolno problem

majstor52
02.04.2012., 19:55
Može samo još jedno pitanje, gledam ovu pumpu grundfos MQ, i pise radni tlak max 25 bar. A gledam na službenoj stranici piše PRITISKA SISTEMA 7,5 BAR I ULAZNI PRITISAK 3 BAR. Sada ona ne kužim koliko na kraju bar-a? Ako je pritisak sistema 7,5 ,dali bi onda gurao u susava barem 5-6 bar? Pa ako to tako radi, onda sam rješio bezbolno problem


Pumpe tipa Višestupanjske centrifugalne samousisne crpke , zaboravi! Postavljao sam takve pumpe i stranka nije bila nikako zadovoljna sa njom, pa sam na kraju morao staviti Višestupanjske centrifugalne crpke.

Sada je na području gorice dosta niski vodostaj,jer kiše nema već jako dugo i kroz ljeto će biti još niži. Ako već ide raditi sve od početka, najbolje je izbušiti bunar promjera 125 mm ,staviti pvc cijevi i tu postoji mogućnost ugradnje injektora.
Druga bolja stvar je montaža dubinske potopne pumpe koja daje tlak od 6 bara i ima dobar protok. Pogledaj malo i te pumpe, recimo ,Pedrolo dubinske pumpe.

zayzo
03.04.2012., 07:02
Hvala na odgovoru. A sto se tice stanje vode tu nema nikakvih problema, mjerio sam i voda je na 5 metara. a cijev je zabijena 12 m, a vuce sa 8 tako da je to ok. A to je radeno sve prije 3 godine. I nije nikada bilo namijenjeo za kucno upotrebu (eventualno kada nestane vode). Tako da je gardena hidropak bio dobar. Ali samo mi fale bari za navodnjavanje od rain birda. Tako ako prolazi ona grundfos pumpa onda mi je to ok. A i prijatelj mi ima hidrofor koji bi mi dao, a pa ako se na njega moze spojiti pumpa koja dodaje bare i to mi je ok. Jer to se radi samo zbog navodnjavanja

xxx6191
03.04.2012., 08:45
http://i625.photobucket.com/albums/tt339/mlacanin/Vodovod/Hidrofor-dubinskapumpa.jpg?t=1276007026


Zanemari neke dijelove na ovom crtežu.
Pogledaj onaj plavi dio cijevi koji ide od T-komada u desno prema spremniku! To je montiran kuglasti ventil ,s kojim se regulira protok vode u spremnik.
Ako usisna korpa ili injektor drže vodu,postupi na slijedeći način:

Zatvori taj ventil,ali prije budi sto posto siguran da su zalijene obadvije cijevi u bunaru. Bilo bi najbolje kada bi te cijevi bile makar u ravnini s pumpom, jer bi se tada voda lijepo mogla vidjeti u jednoj i drugoj cijevi. No ako nisu, idemo dalje.

Kada si siguran da su zalijane, uključi motor na zidnoj sklopki da počne raditi, ventil i dalje drži zatvoren i pažljivo slušaj zvuk motora i pumpe kako rade. Za ovo ti treba malo pažnje i vježbe,ali uvijek uspijeva.
U jednom momentu čuješ da se zvuk motora promijenio, kao da radi malo teže , sada vrlo malo otvori taj kuglasti ventil!

Trebao bi čuti piskutavi zvuk, kako voda šišti i šišteći ulazi u spremnik. Ništa ne diraj, pumpa neka i dalje radi. Nakon minutu opet malo otvori ventil, za to vrijeme pumpa i motor će raditi stalno malo teže – muklije, da se tako izrazim. Sada ventil otvori za jednu trećinu i čekaj da se kazaljka na manometru ne počne pomicati, kaj je znak da voda stalno ulazi u spremnik.

Kada vidiš da se voda podiže, otvori ventil do kraja i pusti da se spremnik napuni vodom.

Ovo ne mora uspjeti od prve, ali jedino na taj način možeš podići vodu, pod uvjetom da je sve sto posto zalijano i da ti nigdje na povlači zrak na usisnom dijelu.


uspio sam dobiti vodu, radi par ukopčavanja al samo ako se pušta malo vode, kad se troši više vode, npr tuširanje nemože nabiti pritisak! prestanem puštati vodu, znaci nigdje ne curi i svejedno nemoze dignuti pritisak nego moram sve ispocetka (odzracivati i tako lagano ventil otvarati da povuce vodu)

majstor52
03.04.2012., 16:28
uspio sam dobiti vodu, radi par ukopčavanja al samo ako se pušta malo vode, kad se troši više vode, npr tuširanje nemože nabiti pritisak! prestanem puštati vodu, znaci nigdje ne curi i svejedno nemoze dignuti pritisak nego moram sve ispocetka (odzracivati i tako lagano ventil otvarati da povuce vodu)

Nisam primjetio, na kojoj dubini je voda i koliko je ima u bunaru?
Zanima me visina vodenog stupca?

badrix
10.07.2012., 14:11
pozz... mozda i pise al da ne citam sve... na koliko se pumpa hidrofor kad je prazan? ispustio sam vodu, pritisak je na nuli.. hvala!

Lee Champa
10.07.2012., 18:49
Nije potrebno pumpati!
Ispustiš svu vodu, zatvoriš ventile i uključiš hidrofor:kava:

badrix
11.07.2012., 13:54
eto napravio sam tako kako si rekao.. i sad se brzo ukljucuje,, preleti samo od 2 do 4 bara, ukljuci se za svakih par litara vode,, u cemu je stvar? a sad sam pitao susjede, netko pumpa na 1 bar, netko cak na 2 kad ispuste vodu, i ne ukljucuje im se cesto!

hasnfefer
11.07.2012., 14:21
Davno je bilo dok smo imali hidrofor, i morao se pumpati, samo na koliko ne znam.

d2267
11.07.2012., 17:56
1,5 bara bi bilo dovoljno