PDA

View Full Version : Toshiba Satellite L30-134

ladybird07
20.10.2008., 22:52
Evo ovako... budući da moj laptop ima samo 512 MB RAM-a zanima me povećanje memorije :ne zna:
Točnije, koju količinu ovaj model podržava te mogu li to sama obaviti ili se trebam obratiti stručnjacima?

Pa eto, please, pomozite svojim savjetima :) I slobodno budite detaljni...

Hvala i pozzz

taipan
21.10.2008., 08:35
http://pce.hostili.com/images/Capture33qa_thumb.jpg (http://pce.hostili.com/viewer.php?file=Capture33qa.jpg)

ovo je tvoj lap, i kako vidiš, podržava do 2 gb memorije. memoriju možeš promijeniti i sama, to nije problem, s donje strane se otvori poklopac koji prekriva prostor u kojem se nalaze memorijske pločice, izvadiš postojeću i staviš dvije od po 1 gb. memorija brzine 533mhz dođe oko 150kn po pločici (recimo vemil). ako je lap još pod garancijom, onda bi možda bilo pametno da ti memoriju ugrade tamo gdje si kupila lap, iako mislim da to ne utječe na garanciju. polovnu memoriju možeš nabaviti i jeftinije, oko 100kn po pločici, pa tako prođeš jeftinije.

nadogradnjom memorije tvoj lap će raditi brže i lakše, brže će se dizati i neća toliko često morati koristiti swap file na hard disku, pa ćeš time štedjeti i hard disk. međutim, ako želiš stvarno ubrzati lap, mogla bi promijeniti procesor - ali to samo ako laptop nije više pod garancijom, polovnih dvojezgrenih procesora se nađe za 400njak kuna, i to bi onda u kombinaciji s 2gb memorije bila prava nadogradnja...

ako imaš još kakvih pitanja i nedoumica, javi, ovdje ili na pm...

ladybird07
21.10.2008., 10:21
Puno hvala na odgovoru! Zaista je detaljan :) E sad, imam još nekoliko pitanja...
S donje strane laptopa ima 3 pločice koje se skidaju odvijačem, ali koja od njih je za memorijsku karticu:confused: (gledam i nije ništa označeno...)
Mogu li staviti recimo samo 1 karticu od 1 GB sada pa onda kasnije još jednu ili to tak ne može?
Gledam ja tu silnu vemilovu ponudu memorijskih kartica na webu i kako sad odabrati koju uzeti...:ne zna: (radije ću novu nego polovnu)
Pretpostavljam da to ima veze s modelom laptopa. Mogu li ja u vemilu reći model laptopa pa mi oni ponude što imaju?
E da, laptop nije više pod garancijom, imam ga cca 2 god. Mislim da procesor ne bih još mijenjala...samo bi malo ubrzala rad jer mi stvarno ide na živce :rolleyes:

Thnx još jednom! :w

taipan
21.10.2008., 14:46
recimo ovako: ona pločica koja je bliže rubu lapa i kojoj su najbliži otvori za hlađenje, te iz koje puše vruć zrak, to je procesor. onda, opet bliže ruba (i moguće je da je najveća) je hard disk. i ostaje nam jedna koja je obično oko sredine lapa... nema veze ako i promašiš, samo vratiš nazad. memorijske pločice ćeš prepoznati, ovako izgledaju:

http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=1120017

i točno takve trebaš. SO-DIMM DDR2 533MHz 1Gb - i možeš sad staviti jednu, a poslije drugu, nema frke... pločica se stavlja unutra pod kutom, sa kontaktima dolje, i kad sjedne na mjesto onda ju samo spustiš dok ne klikne i dok ju ne uhvate oni metalni držači sa strana. vadiš ju tako da raširiš te držače i ona se digne... (issuse, koji opis ) i to je to... a možeš i ponijeti lap u trgovinu, lijepo se nasmiješiti prodavaču i pitati ga jel naplaćuju ugradnju pa ak se on ponudi besplatno... ako ti to rade u trgovini, obavezno probaj upaliti lap nakon toga i pogledati odmah na POST-u koliko memorije ti je prepoznao... ima ih svakakvih... ;)

ladybird07
23.10.2008., 09:32
Nisam skoro dobila ovako detaljne upute, svaka cast :s
Ma ja volim sama napraviti ono sto mogu, pa cu pokusati :)
A valjda necu zeznuti stvar......

Mucho gracias!

Btw, opis ti je zaista zanimljiv..... LOL

Miha©
23.10.2008., 17:28
Stvarno se mogu mijenjati procesori na laptopima? A gdje ih ima za kupiti ? Da li ću ja moći u budučnosti mijenjati na svome lapu procesor? HP 6735 ?

Hvala!!

Miha©
23.10.2008., 17:30
recimo ovako: ona pločica koja je bliže rubu lapa i kojoj su najbliži otvori za hlađenje, te iz koje puše vruć zrak, to je procesor. onda, opet bliže ruba (i moguće je da je najveća) je hard disk. i ostaje nam jedna koja je obično oko sredine lapa... nema veze ako i promašiš, samo vratiš nazad. memorijske pločice ćeš prepoznati, ovako izgledaju:

http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=1120017

i točno takve trebaš. SO-DIMM DDR2 533MHz 1Gb - i možeš sad staviti jednu, a poslije drugu, nema frke... pločica se stavlja unutra pod kutom, sa kontaktima dolje, i kad sjedne na mjesto onda ju samo spustiš dok ne klikne i dok ju ne uhvate oni metalni držači sa strana. vadiš ju tako da raširiš te držače i ona se digne... (issuse, koji opis ) i to je to... a možeš i ponijeti lap u trgovinu, lijepo se nasmiješiti prodavaču i pitati ga jel naplaćuju ugradnju pa ak se on ponudi besplatno... ako ti to rade u trgovini, obavezno probaj upaliti lap nakon toga i pogledati odmah na POST-u koliko memorije ti je prepoznao... ima ih svakakvih... ;)

Zašto se meni POST ne pojavi pri paljenju lapa? Pojavi se samo HP logo i to je to...:( SorryTaipan na tolikim pitanjima...)