PDA

View Full Version : Grah - recepti razni - grupnjak


stranice : 1 [2]

starfakerica
26.05.2007., 13:26
nisam sve procitala pa ne znam dal je netko spomenuo....ali evo meni je grah NAJbolji sa ricetom :)
i k tome zdrava kombinacija! heh!


jooooooooj..ma nema boljeg od grah s ricetom :klopa: ...mmmmmmm.....
za prste polizat...

Saireen
26.05.2007., 18:36
šta je to riceta?

-ana-
26.05.2007., 19:10
nije ričeta vec ričet.
ječmena kaša.

tarmiqua
26.05.2007., 19:58
kako pravite grah s ricetom, kod mene ricet nije uobicajena namirnica al sam ovakav grah jela i bilo je jako fino... treba malo osvjeziti ustajali jelovnik... zapravo dal se sve odjednom smucka ili se posebno kuha ricet pa doda grahu?

Esni
27.05.2007., 10:17
Joj molim vas neka neko napise detaljno kako se kuha grah sa jecmenom kasom:s :klopa: !?To mi izgleda jaaaaako fino?!!Ja volim jecam i mislim da je to sa grhom MRAK!!!:cerek: :cerek: :cerek: :cerek: :cerek:

-ana-
28.05.2007., 00:29
meni je grah jako fini sa tjesteninom i jogurtom.
grah se samo skuha, ohladi, i pomjesa sa tjesteninom i jogurtom.
ovo jelo jedem hladno i za ljeto mi je odlicno.

frincika
01.06.2007., 10:29
kad je rijec o grahu meni odmah voda na usta.... :klopa:
sto se tice tog visesatnog potapanja i kuhanja graha, ja ga ne potopim da nabubri, vec ga samo obarim u pretisu, 10-12 min. maksimalno. obarim odmah 1 kg i to rasporedim u vrecice i u zamrzivac.
u postovima vidim rijec cuspajz, ne znam sta znaci, pretpostavljam da je to kao corba.a ja pravim "corbu" od graha ovako - isjeckam na sitno crveni luk, mrkvu, bijeli luk, i to u velikim kolicinama, 2-3velike glavice crvenog, veliku cesnu bijelog luka i 2-3 mrkve (to je otprilike na trecinu kile graha, s tim da volim da grah bude gust), dodam jos persuna i malkice celera.mislim da ovog povrca nikad ne moze biti puno, sto vise-to bolje. sto se "mesnog " graha tice, nisam bas neki mesozder,pa ga nekad pravim "solo", a kako kad na suhom mesu, prsutu, kobasicama, fasiranim sniclama ili svjezoj junetini. tako povrce i meso (osim kad su fasirane snicle u pitanju, njih dodam pecene u grah kad je skoro pri kraju) dinstam na masnoci pola ulje pola maslac, dodam obareni grah, zalijem vodom, u to dodam vegetu, biber, malo slatke i malo ljute crvene paprike (ponekad malo pretjeram sa ljutom pa onda bude :mad: :mad: :eek: ) , te na vrh kasike paradajz pirea. kuham od 45 do max. 60 min, i onda ako mi nije voda gusta napravim zaprsku od brasna i hladne vode, i opet sa malo slatke paprike. e onda slijedi :klopa: :klopa: obavezno prenajedanje!!
a grahce-natavce - u vatrostalnu tepsiju slazem red graha (obicno onog iz konzerve), red dinstanog luka, pa opet red graha, pa red dinstanog mljevenog mesa i sve tako. naravno sve sa gore spomenutim zacinima. zalijem vodom, ali ne toliko da to sve pliva u vodi, i onda se to lijepo krcka u pekari dok ne postane gusta masa. mljac.

kuha-ha-rica
24.09.2007., 12:31
HEJ!!!
malo mi je dosadio klasičan grah na čušpajz pa me zanima jel netko ima kakav dobar recept za grah na bilokoji nacin

da li mozda netko ima recept za meksički grah = crveni grah u paradajz juhi (valjda:confused: ). onako je malo ljuto i uglavnom super fino.

tnx

Obaris grah u jednoj vodi koju bacis a zatim dodas ponovo vecu kolicinu vode ali vrele i pusti neka se kuha.U drugu posudu narendaj crvenog luka-po volji- i izdinstaj ga do zlatno zute boje. Dodas mesa-i to takodje po volji, koje volis,svjedno-, zatim mrkvu, biber, chilli, crvenu papriku, persun i sve to na laganoj vatri nekih 10 min. Zatim dodaj kroz sitku malo mekog brasna i mijesaj-vazno je da ne bude na velikoj temperaturi. Neka to malo se kuha i kada je grah skoro kuhan u tu posudu dodaj meso i ostale sastojke i neka se ukuha sve dobro. Ne treba ti zaprska, vjeruj mi.
Prijatno:top:

rosana
25.09.2007., 21:30
Nakon bacanja prve vode, stavim grah u drugu i zatim dvije -tri glavice luka, jednu veliku žutu i jednu veliku crvenu mrkvu, korjen i malo lista celera i peršuna i pola korabice.Sve stavimu komadu, posolim dodam papra u zrnu, lovora, i zaboravila sam napisati jedan cijeli paradajz i dvije polovice paprke. Kad je grah mekan, izvadim povrće i usitnim ga onim mikserom na štapu, vratim nazad u lonac s grahom, dodam stisnutog češnjaka i još soli po potrebi.Zaprška nije potrebna,neovisno o tome da li radim s ječmom ili bez. Ječam već dugo ne kupujem u dućanima nego na placu(obično Trešnjevačkom), domaći. On je svijetlije boje i skuha se za 15 min.Kuham ga u slanoj vodi s mrvicu ulja, procijedm i dodam grahu.Moji vole ječam kao prilog uz pečenje, a radim ga na način da ga kuham posoljenog i kad je kuhan procijedim malo operem u cjediljki ocijedim i stavim na maslac. Dodam malo vgete i žlicu majčine dušice i mješam na vatri oko 2 min. Preporučam!

extreme
12.10.2007., 21:28
ukucala sam u tražilicu "grah" al mi nije ništa izbacilo...

dakle, napokon sam odlučila skuhati grah-po prvi puta u životu....
kupila sam danas neki šareni-sad sam ga stavila u vodu da se moči-pa sam ga mislila sutra pravit...

znam jednu osnovnu teoriju kak se grah pravi (u vodi, malo mrkve, pašte, zaprška) al me zanima kako vi radite grah? kao varivo?

TincH
12.10.2007., 21:46
Evo da ja malo izreklamiram svoj grah :D :o
Ima i slike :zubo:

http://www.forum.hr/showthread.php?p=7884371

extreme
12.10.2007., 22:00
Evo da ja malo izreklamiram svoj grah :D :o
Ima i slike :zubo:

http://www.forum.hr/showthread.php?p=7884371

vidim da si tamo ubacila mrkvu i peršin....
jel može umjesto peršina korijen celera- nemam sad peršina... danas u konzumu nisu imali :hebemu:

TincH
12.10.2007., 22:23
Može, dapače :top:
Nemre bit loše.

extreme
12.10.2007., 22:34
Može, dapače :top:
Nemre bit loše.

sutra idem radit...

javit ću kak mi je ispalo..... :D

TincH
12.10.2007., 22:34
Ajde ajde :)

Ak imaš onaj štapni mikser propasiraj povrće i luka kolko uspiješ izvadit, sigurno je tako još bolje :)

extreme
12.10.2007., 22:44
Ajde ajde :)

Ak imaš onaj štapni mikser propasiraj povrće i luka kolko uspiješ izvadit, sigurno je tako još bolje :)

ma imam.... :jumping: neki turbo jaki..
bit će veselo....:rofl:

Hana_
13.10.2007., 01:03
-metnem cesnjaka,... luka, ..speka.. mrkve..malo paradajza ( ogulim mu koru) ....kad se to izdinsta stavim grah i vode... ..kuha se kuha...stavim tijesto i zgusne se
moze i bez tijesta...malo vegete, malo crvene paprike i to je to

Shtefitza
13.10.2007., 05:34
Namocim ga osam sati.

Pocnem kuhati, nakon sto dvadeset minuta vrije, bacim vodu, stavim hladnu vodu. Onda opet pustim kuhati.

Na tavi isprzim sitno narezane slanine, pa na njoj jedan luk (na sitno izrezan), kad je luk omeksao (i postao proziran) dodam zgnjecenog cesnjaka, cesnjak samo mrvicu potamni i sve skupa bacim u grah. (Paziti da cesnjak ne zagori!!)

Onda dodam zacine (u jaje za caj ili zamotati u gazu): dva lista lovora, zlicu papra u zrnu, timijana.

Dodam sitno izrezanu mrkvu, korijen persina, korabice.

Posolim pred kraj kuhanja.

Kad je gotovo, u grah ubacim dvije jusne zlice ajvara. Ako nemam ajvara, pred kraj kuhanja stavim koncentrat paradajza. Dobije krasnu boju a i okus se malo osvjezi.

Ne koristim zaprsku. Umjesto zaprske, radje kuham grah malo duze, onda se zrna graha pocnu raspadati i otpustati skrob, pa se varivo lijepo zgusne.

Posluziti sa svjezim crnim kruhom i snitama svjeze izrezanog luka, posoljenog. :klopa:

extreme
13.10.2007., 07:00
Namocim ga osam sati.

Pocnem kuhati, nakon sto dvadeset minuta vrije, bacim vodu, stavim hladnu vodu. Onda opet pustim kuhati.

Na tavi isprzim sitno narezane slanine, pa na njoj jedan luk (na sitno izrezan), kad je luk omeksao (i postao proziran) dodam zgnjecenog cesnjaka, cesnjak samo mrvicu potamni i sve skupa bacim u grah. (Paziti da cesnjak ne zagori!!)

Onda dodam zacine (u jaje za caj ili zamotati u gazu): dva lista lovora, zlicu papra u zrnu, timijana.

Dodam sitno izrezanu mrkvu, korijen persina, korabice.

Posolim pred kraj kuhanja.

Kad je gotovo, u grah ubacim dvije jusne zlice ajvara. Ako nemam ajvara, pred kraj kuhanja stavim koncentrat paradajza. Dobije krasnu boju a i okus se malo osvjezi.

Ne koristim zaprsku. Umjesto zaprske, radje kuham grah malo duze, onda se zrna graha pocnu raspadati i otpustati skrob, pa se varivo lijepo zgusne.

Posluziti sa svjezim crnim kruhom i snitama svjeze izrezanog luka, posoljenog. :klopa:

zvuči fora, ovo sa ajvarom...

pampsi
13.10.2007., 07:21
zvuči fora, ovo sa ajvarom...

:ne zna: napraviti ovaj grah na varivo, samo zapečeni - i tu stavim žlicu ajvara. Bude super :mig:
Možda bi mogla pokušati skuhati, uz ova detaljna objašnjenja :misli:

castanea
13.10.2007., 11:01
jel nitko od vas u grah ne stavlja suha rebra ili nešto takvo? meni je to najbolji dio graha :D

Ivanicapeca
13.10.2007., 13:35
http://www.kkuhar.com/detrecept.asp?idr=360

Shtefitza
13.10.2007., 19:10
jel nitko od vas u grah ne stavlja suha rebra ili nešto takvo? meni je to najbolji dio graha :D

Da, da! Ili slaninu ili neki drugi komad suhog mesa. :) :cool:

Shtefitza
13.10.2007., 19:11
zvuči fora, ovo sa ajvarom...

Aha. To je moja mama negdje izmislila. :cerek:

extreme
13.10.2007., 19:12
Aha. To je moja mama negdje izmislila. :cerek:

bravo, mama!! :klap:

grogo bolger
13.10.2007., 19:52
evo originalnog recepta za vojnički pasulj:

http://i20.tinypic.com/332tp91.jpg

http://i21.tinypic.com/2ev9uf6.jpg

šta znači "da pasulj ogrezne"? :ne zna:

TincH
13.10.2007., 19:58
Ključna je zadnja rečenica o veličini šeflje :rofl:

grogo bolger
13.10.2007., 20:02
pa da :rofl:

p.s. isprika ako su slike prevelike, nisam odolio kad sam vidio recept.

imam još i recept za "čorbast pasulj" i "pasulj sa suvom slaninom" :lol:

to je inače iz JNA kuharice

TincH
13.10.2007., 20:04
Stavi, stavi :D

grogo bolger
13.10.2007., 20:10
recept za čorbast pasulj :o
:lol:

http://i23.tinypic.com/2vj1mb6.jpg
http://i24.tinypic.com/20uv874.jpg

ovo je inače temelj za grah sa suhom slaninom :D

a sad recepat
http://i20.tinypic.com/1rd85j.jpg

ubit će me kuki i atlantis :angel:

ima još Pasulj sa tunjevinom i Pasulj prebranac :o
da okačim?

TincH
13.10.2007., 20:24
Što se mene tiče kume, samo naprijed :top: :D
Što će moderatuše reći, to ne znam :D

grogo bolger
13.10.2007., 20:29
ok, da dragi forumaši ne budu uskraćeni :cool:
glavna mi je fora što u tablicama ima točan normativ, fino kad kuhaš fino izračunaš za koliko ljudi i nema da omane :top:



http://i24.tinypic.com/24lnfif.jpg
http://i21.tinypic.com/euk6qx.jpg

lambuel
15.10.2007., 09:31
http://www.kkuhar.com/detrecept.asp?idr=360

"Kad su makaroni skuhani, pospite jelo ribanim sirom i poslužite."

:eek: Prvi put čujem za ovo. Moram probat, čini mi se da ne bi bilo loše ("Amerikanac" sam po pitanju sira - utrpal bih ga u svako jelo) :klopa:

Ivanicapeca
15.10.2007., 18:48
"Kad su makaroni skuhani, pospite jelo ribanim sirom i poslužite."

:eek: Prvi put čujem za ovo. Moram probat, čini mi se da ne bi bilo loše ("Amerikanac" sam po pitanju sira - utrpal bih ga u svako jelo) :klopa:

Vidi fakat:confused: Gledala sam sastojke, a ovo nisam uopće skužila na kraju:ne zna:

jagor
16.10.2007., 22:28
Ribani sir koji se koristi za posipanje pašte i fažola je parmezan ili neki slični tip sira. Samo, meni on ne paše kao dodatak ukoliko je u maneštri i suho meso, više mi je za posnu varijantu, znači fažol, dodaci i pašta. Najbolja je kratka šuplja pašta, pužići ili slično.
Ja sve slažem na hladno: namočeni fažol, sjeckana kapula, zrno-dva češnjaka, list celera (obavezno), peršin, suho meso u komadima (kobasice, suha rebra, panceta...), pola lista lovora, i lagano kuham sat i pol-dva. Soli se i papri na kraju, kad se doda i koncentrata rajčice te ukuha pašta.
Nisam poklonik zaprške, ali ovdje mi je OK, lagana, od brašna i mljevene paprike. Fažol se može i propasirati u pasirki, pa se u zaprženoj gustoj juhi ukuha pašta, koja se može i posebno skuhati, pa ocijeđena primiješati. Suho meso stavim na poseban tanjur, s narezanom kapulom.

lambuel
17.10.2007., 08:29
Nisam poklonik zaprške, ali ovdje mi je OK, lagana, od brašna i mljevene paprike.

Naravno. Osobono najčešće izbjegavam zapršku, ali dva jela bez iste nemrem smisliti: kelj varivo sa suhim mesom i grah. Bez zafriga mi to nije to :klopa:

Fažol se može i propasirati u pasirki, pa se u zaprženoj gustoj juhi ukuha pašta, koja se može i posebno skuhati, pa ocijeđena primiješati. Suho meso stavim na poseban tanjur, s narezanom kapulom.

Ovo zvuči jako dobro! :top:

blue_one
22.10.2007., 12:10
Molim malu pomoć...

naime iako nisam novi u kuhinji, novi sam u spremanju fažola (graha)
Sinoć sam skuhao fažol napravio zapršku ubacio malo kapule, pancete, ljute paprike, crvene paprike, soli i sl.
ALI nisam zadovoljan. Iako je gustoća fažola dobra, okus mi je "tanak". Sada poslije posla idem u dućan kupiti još dimljenih kobasica za zgotoviti ručak :mig:
Moje pitanje glasi: Koliko treba mesa (u ovom slučaju kobasica) za cca 700-800g. fažola? Pitam da ne bude opet premalo mesa...

hvala...

Sdrafac
22.10.2007., 12:12
kaštradina bolje paše :klopa:

NekaNovaJa
22.10.2007., 12:23
Ma kakve kobasice!
Ili poslušaj Sdrafca il suhe svinjetine, domaće po prilici, slanine, pancete....

blue_one
22.10.2007., 12:28
kaštradina bolje paše :klopa:


kaštradina? a što je to? može prijevod :), jer ne kužim...

surlica
22.10.2007., 13:39
ja kad kuham grah, onda ga zalijem (da dobijem juhu) vodom u kojoj se kuhalo suho meso... buncek, suha rebra i sl. i stavim 1 žlićicu ajvara ljutog...

chateauxdeif
22.10.2007., 17:37
kad sam počela kuhati, grah je za mene bio zagonetka sa barem 3 nepoznanice: pravaa količina, dobar okus, odgovarajuća gustoća.
a recept glasi: (za cca 4 jelca)
1/2 kg graha močim 4-5 sati u mlakoj vodi. ovisno o vrsti graha ili ga počnem odmah kuhati sa svim sastojcima ili ga stavim u posudu i pustim da malo prokuha ( oko 5 min)pa vodu odlijem. nadalje stavim u lonac
grah
2 velike mrkve- narežem na kockice (5x5mm)
1 peršin- isto na kockice
malo celera-kockice
jedan krumpir- narežem na kockice
1-2 režnja bijelog luka,
1 luk narežem na sitnije
nekoliko zrna crnog papra (da ga bolje vidiš:mig: )
slabo dimljena (više samo sušena) rebra ili slaninu (oko 40 dkg) koje sam samo na nekoliko minuta bacila u kipuću vodu
nalijem oko 2 -2,5 lit vode i sve zajedno kuham do željene mekoće
(u expres loncu oko 1/2 sata)
ne solim jer za meso nikada ne znam koliko će soli otpustiti. uglavnom je dovoljno ono što meso otpusti.
meso bacim u vruću vodu, jer ne volim onaj oštri okus dimljenog (svoje domaće imam) pa to ostane u onoj prvoj vodi.
sa kobasicama ne kuham, pa ne znam ništa o tome:ne zna:

kad je gotovo izvadim dvije velike šalice graha (bez mesa) dobro skašam sa stiskalicom za pire krumpir i vratim natrag u grah. na taj način izbjegnem zapršku!
to je moj grah i meni i mojim ukućanim je dobar. ali o ukusima.....:mig:

kuha-ha-rica
22.10.2007., 19:39
HEJ!!!
malo mi je dosadio klasičan grah na čušpajz pa me zanima jel netko ima kakav dobar recept za grah na bilokoji nacin

da li mozda netko ima recept za meksički grah = crveni grah u paradajz juhi (valjda:confused: ). onako je malo ljuto i uglavnom super fino.

tnx
draga vickyds,
dobila si toliko recepata za grah....pa,pobogu,jesi li i jedan probala, ako jesi, kazi koji je najbolji pa da mi ostali nemoramo od ovolikih prijedloga sve isprobati...hehe:rolleyes: :hekla:

d@d@
22.10.2007., 22:22
kaštradina? a što je to? može prijevod :), jer ne kužim...

Suha ovčetina, od janjca koji je na dobrom putu da iduće proljeće postane ovca. :mig: (nekad ti pod tim imenom uvale i staru ovcu ili kozu, ali to nije fino)

debelakrava
26.04.2008., 11:25
nego, povodom prvog maja (jea rajt) ja odlucila naucit kuhat grah
pa kako?
koji su recepti
dajte ljudi pomoz'te

grogo bolger
26.04.2008., 11:30
aj malo pretraži ima hrpa recepata ovdje :rolleyes:

http://www.forum.hr/archive/index.php/t-4636.html

tough_cookie
26.04.2008., 11:55
aj malo pretraži ima hrpa recepata ovdje :rolleyes:

http://www.forum.hr/archive/index.php/t-4636.html

fala grogo. :s

izludicu vise s tim novim temama a stare postoje :rolleyes:

kaduljica
05.08.2008., 13:32
:)

tadukepa
10.08.2008., 09:20
ja u grah ne stavljam mrkvu , stavljam obavezno od povrća zelenu papriku(baburu)narezanu na sitnije , paradajz ili pelate zimi, češnjak obavezno i luk zdinstani prethodno, od začina mljevenu crvenu papriku, obavezno vegetu i malo bibera mljevenog, lovorov list, nikada skoro ne radim zapršku jer povrće zgusne dovoljno ili tjestenina ili ječam...nema potrebe za zaprškom...špek obavezno malo prepržim ili kobase ali preferiram špek.

zimi često ga radim sa kiselom repom ili ričetom.mljac...

prviapril
15.10.2008., 21:14
Naišla sam na par recepata u nekima piše da ga posolim kad prokuha a u većini pak da ga nikako ne solim tokom kuhanja, pretpostavljam da je ovo drugo ispravno? Ukoliko je zanimalo bi me zasto??? :ne zna::ne zna::ne zna:

Dlapek
16.10.2008., 07:47
Ako kuhaš u grahu suho meso ili špek - ne soliš.Ako kuham grah bez suhog mesa posolim ga kad je kuhan.

gotovanka
16.10.2008., 08:27
tko je vidio kuhat grah bez suhog mesa,speka ili komadica prsuta.....:)
je,kao sto kaze dlap, na kraju posolis (ako uopce treba)....

missm
16.10.2008., 08:28
A zašto se ne smije soliti tokom kuhanja? Ja bacim prvu vodu u kojoj je 5 ili 10 min kuhao bez soli, a kasnije stavim sve što namjeravam i tako se kuha.
Čitala sam negdje da moram obavezno staviti hladnu vodu kad stavljam kuhati nikako vruću, a ovo za sol nemam pojma.

missm
16.10.2008., 08:30
Ja kuham bez suhomesnatog. Nije da ne volim, nego eto, kao zbog zdravlja.
Stavim svježu junetinu (ponekad).
Al stavljam hrpu raznog povrća pa tako malo kompenziram.

Dlapek
16.10.2008., 09:15
A zašto se ne smije soliti tokom kuhanja? Ja bacim prvu vodu u kojoj je 5 ili 10 min kuhao bez soli, a kasnije stavim sve što namjeravam i tako se kuha.
Čitala sam negdje da moram obavezno staviti hladnu vodu kad stavljam kuhati nikako vruću, a ovo za sol nemam pojma.

Zboj joda i minerala u soli kuhanje traje dulje,a ponekad se i lagani miris joda osjeti.

missm
16.10.2008., 09:35
Kužim
hvala

prviapril
16.10.2008., 09:44
Hvala!

plagra
16.10.2008., 12:08
Ja ga posolim pri kraju već kad je skoro kuhan...

missm
16.10.2008., 12:33
Ja ga posolim pri kraju već kad je skoro kuhan...

Tak ću sad i ja, samo mi se čini da nije svejedno kuha li se odmah sa soli (inače hrana) ili se dodaje kad je već kuhano.
Nekako mi je bolji okus kad se kuha posoljeno (meso naročito).

Dlapek
16.10.2008., 13:53
Tak ću sad i ja, samo mi se čini da nije svejedno kuha li se odmah sa soli (inače hrana) ili se dodaje kad je već kuhano.
Nekako mi je bolji okus kad se kuha posoljeno (meso naročito).
To ti se kod graha uopće ne kuži.Isto je i prije i poslije kaj se okusa tiče,
jedino kaj kuhanje traje kraće.

Donata
16.10.2008., 15:27
Ja sve solim na kraju, došla sam do zaključka da se tako manje soli troši, a svi liječnici preporučaju manje soli, kao previše soli trošimo. Jedini izuzetak je meso koje volim malo posoliti prije pripreme. Povrće sam se skoro navikla jesti neslano, skoro svu zelenjavu koja se treba pripremiti "lešo" kuham bez soli i lagano posolim kada dodajem maslinovo ulje.

lonicera
16.10.2008., 15:53
koliko je graha (suhog) dovoljno po glavi?
planiram jedno popodne okupiti malo veće društvo da kuhamo grah, ali bojim se da ne pretjeram s količinom..
da li je 0,5 kg graha dovoljno za 6 ljudi?
tu je naravno i suho meso, kobase, nogice, ali mislim bas na sami grah..

Gipsyqueen
16.10.2008., 16:05
Mislim da ti pola kg graha nije dosta za 6 ljudi.:ne zna:
U biti ovisi kakvi su jelci, ali nama je za 4 dosta pola kg.:zubo:

plagra
16.10.2008., 18:28
Joj ja ne mogu bez soli-stvarno sve solim ali već kad je pri kraju,inače mi je hrana malo bljutava....

missm
17.10.2008., 13:06
Ja sve solim na kraju, došla sam do zaključka da se tako manje soli troši, a svi liječnici preporučaju manje soli, kao previše soli trošimo. Jedini izuzetak je meso koje volim malo posoliti prije pripreme. Povrće sam se skoro navikla jesti neslano, skoro svu zelenjavu koja se treba pripremiti "lešo" kuham bez soli i lagano posolim kada dodajem maslinovo ulje.

Da, tako bi zapravo trebalo.
Kupila sam morske alge koje se dodaju povrću i mahunarkama kad se kuhaju variva. Odpuštaju zdrve minerale, manje se stvaraju plinovi kod probave, i navodno treba manje soliti.
Nisam još probala.

Donata
18.10.2008., 13:47
Prije nego frknete nosom na kombinaciju i pomislite na bljuv smajliće, u svoju obranu moram reći da se radi o tipičnom jelu za regiju Campania (Napulj i okolica) vrlo jednostavnom za pripremu i ako volite školjke vrlo ukusnom.

Sinoć sam namočila 200 grama graha (trešnjevac) i jutros ga skuhala uz grančicu ružmarina (povežite ju koncem da se ne gube iglice po grahu) bez soli.
Oko kilogram dagnji sam očistila od vanjske nečistoće i otvorila u loncu na vatri bez dodatka tekućine. Povaditi dagnje iz školjki i svu tekućinu koju su pustile procijediti i sačuvati.
Na malo maslinovog ulja baciti jedan sitno sjeckani režanj češnjaka (ne smije žutiti) i komadić ljute papričice (tko ne voli neka poslije malo popapri), odmah za tim dagnje i nakon što ste par puta okrenuli ih kuhačom, dodati sitno sjeckane pelate (jedno 2 komada ako su prosječno veliki) ili kao kod mene svježu oguljenu rajčicu. Ostaviti par minuta, tek toliko da se rajčica malo omekša, dodati kuhani grah, podliti onom tekućinom od školjki i kad provri ubaciti neku sitnu tjesteninu (na ovu količinu graha oko 150-180 grama) ili ako nemate slobodno razbijte tučkom onu koju imate (to je sirotinjsko jelo i u njega se uvijek ukuhavala tjestenina kupljena na vagu i to oni ostaci slomljene tjestenine na dnu spremnika pojedinačnih formata).
Jelo nije potrebno soliti uopće. Poslužiti uz još koju kap maslinovog ulja na vrh jela u tanjuru. Konzistencija mora biti tekuća, ali ne tekuća poput variva, onako, dovoljno tekuća da se jede žlicom. Na žalost nisam imala čime uslikati :tuzni:

Shoki
27.02.2009., 10:20
molim vaše najboje recepte.
zamoljen sam da kuham na jednoj povećoj fešti - skupu, pa ono...
hvala i pozz
Shoki

P.S. tražilica ne radi

Štrikalica
27.02.2009., 12:51
juj..grahek :cerek:

a ja ti volim malo nametati svega i svačega..

grah namočim prek noći..pa kratko skuham u slanoj vodi.. (možeš i konzervu, al ja volim ovak)..

onda takav polukuhani grah stavim u rajnglu - dolijem vode.. nasjeckam luka, češnjaka, mrkve, špeka, peršin korijena, kockica krumpira (po želji!), svježe paprike, paradajza (po želji!)... i tako krčkam..

kad je skoro gotovo, napravim zapršku sa puuuuno crvene paprike (po mogućnosti ljute..ili mix ljuto-slatko) i ubacim..još malo dokrčkam..

eventualno ubacim 1 feferon ili lovor..

i to je to.

možeš i varijante sa:

- ričetom
- kiselim zeljem
- tjesteninom
- hrenovkama

ljubim grahek.. :klopa:

tough_cookie
27.02.2009., 17:07
pa stvarno ... bar o grahu postoji tema. tc, tc, tc :nono:

edit: kak to mislis, trazilica ne radi? evo meni za spajanje u trenu izbacilo. :ne zna:

za one koji jos nisu vidjeli moje upute koje ostavljam svuda za sobom:

u google trazilicu upisati

site:www.forum.hr grah

vidje rezultata! (http://www.google.com/search?client=safari&rls=en-us&q=site:www.forum.hr+grah&ie=UTF-8&oe=UTF-8)

Shoki
27.02.2009., 19:44
e ovak:
fred me zamolio da kuham za tristotinjak ljudi.
Ja sam do sad kuhao do maksimalno 6.
HHHEEEEEELLLLLP!!!!

Morf
18.09.2012., 20:19
evo originalnog recepta za vojnički pasulj:

http://i20.tinypic.com/332tp91.jpg

http://i21.tinypic.com/2ev9uf6.jpg

šta znači "da pasulj ogrezne"? :ne zna:


Jest takav je bio u skorijoj JNA, odnosno od šeszdesetih godina prošlog stoljeća, mada po priči jednog učesnika Drugog svjetskog rata i časnika JNA to je daleko od onog vojničkog graha koji se proslavio u Prvom i Drugom svjetskom ratu.
Po njemu, slavni vojnički grah iz nekadašnjih svjetskih ratova kojeg su svi vojnici voljeli i pričali o njemu, onaj vojnički grah koji je postao legendaran, u nekadašnja ratna vremena pravio se od konjetine.

Kad im pogine ili od iznurenosti ugine konj, nisu ga ostvljali već ga kuhali u grahu sa divljim lukom (srijemuš ili medvjeđi luk) koji je mirisom i okusom bliži češnjaku nego luku, a konjetina vrlo mekano meso i pomalo slatkastog okusa, pa je to bilo nešto posebno.

U mirnodopsko vrijeme između dva svjetska rata i u postratnoj JNA dok je bila konjica, kad te životinje u vojsci odrade svoje i nisu više za uporabu zbog starosti, nisu se bacale već se njihovo meso koristilo za ishranu, u grahu. Kako je početkom šezdesetih JNA ukinula konjičke jedinice, konjetina je zamjenjena govedinom.

peronja
05.04.2013., 13:03
Jel može čemu služiti voda u kojoj se kuhao grah, ono, općenito u domaćinstvu? Mislim na prvu vodu, onu vjetrovitu.

patientia
05.04.2013., 19:33
Je, kak da ne, ja od toga radim juhu od graha, dodam jos malo kuhanog graha. Netko je to na temi o temeljcima nazvao temeljcem od graha, pa su ga vrhunski gastronomi ispljuvali.