PDA

View Full Version : Sve o karmi

Tihana
20.02.2004., 23:07
postoji li kolektivna karma?
npr, kod potresa, kad pogine na tisuće ljudi....... kako su se oni baš našli na tom mjestu u to vrijeme i zašto baš oni? kako ih je sve od jednom zadesilo isto?

Mljacko
21.02.2004., 11:32
potres ti najčešće nastaje pomicanjem tektonskih ploča, a vrlo rijetko zbog zle karme velikog broja ljudi...

a nažalosnije ti je što nikoga prethodno ne pita "želiš li umrijeti"

kameni kamen
21.02.2004., 11:34
da, postoji i karma cijelih naroda; zla naravno, kad dođu oni bolji (bolje karme) pa ih istrijebe:D

nitko i ništa
21.02.2004., 13:46
Pa da, postoji. Ako karmu shvatimo kao nesvjesne (ili neosviještene) obrasce mišljenja koji ljudima onemogućuju jasnoću, onda je jasno da sa pripadnošćšu određenom narodu - u smislu jezika i kulture - primamo i neke takve obrasce. I da je baš nacionalna kultura u neku ruku jedan takav obrazac. Tako da bi se moglo reći da je pripadnost nekom narodu karma.
Evo, naš narod imataj obrazac mišljenja parizani/ustaše kojega se ne može riješiti. Kao da neki duhovi predaka stoje ljudima na ramenima i viču 'Tito paija' ili 'ŽAP'. Neki te obrasce učine nešto više softificiranima time što se prodaju pod anarhiste ili konzervativce, ali ako dublje zagrebeš, eto ih: sablasti predaka žive od političke strasti potomaka.

kameni kamen
22.02.2004., 10:50
ma, da to bi onda značilo da bez obzira na moja brojna i beskrajno dobra djela u prošlom životu pušim samo zato što mi je stari u ovom bio ustaša i branio rodni dom:D ,

moj racionalni osjetnik ovog svjeta mi govori da to baš ne drži vodu:D ,

i koga još fermaju neosvješteni obrasci mišljenja?:D , iliti usvojene predrasude tijekom odgoja...

nitko i ništa
22.02.2004., 11:12
Kažu 'karakter je čovjeku sudbina'. Karakter je određen i odgojem, prihvaćanjem obiteljske i nacionalne kulture (misaonih obrazaca). To nas određuje, ali može se u nekoj mjeri i osvijestiti. Pa smo utoliko više samoodređeni što smo svjesniji.

kameni kamen
22.02.2004., 11:15
dobro, znači zaključili smo da karma ne postoji

parsifal
22.02.2004., 11:28
Tihana kaže:
npr, kod potresa, kad pogine na tisuće ljudi....... kako su se oni baš našli na tom mjestu u to vrijeme i zašto baš oni? kako ih je sve od jednom zadesilo isto?

zasto koncept karme shvacas prvenstveno kao neku kaznu ili pravdu?

uoci da u hinduizmu ne postoji koncept tj cak rijec SLOBODNA VOLJA

-krscanstvo je prepuno koncepta pravednosti tj operira kaznama -zlim i dobrim.

budizam gotovo uopce ne barata pojmom pravednosti

KARMA JE PRVENSTVENO PRINCIP UZROKA I POSLJEDICE gotovo kao matematika.
ZASTO U SVOM PRIMJERU DODAJES NEKA NAGADJANJA.

kao sto je besmisleno reci da je nepravedno ako smo u minusu a divno ako smo dobili pozitivan broj,tako je i tvoj primjer pogresno baratanje konceptom karme.

karma u tvom slucaju znaci da ako zivis na podrucju koje ima vecu vjerovatnost potresa da ti je bolje odseliti se. i to je sve.

kameni kamen
22.02.2004., 11:55
karma u tvom slucaju znaci da ako zivis na podrucju koje ima vecu vjerovatnost potresa da ti je bolje odseliti se. i to je sve.

i tako lijepo promjeniš svoju karmu....:D

znači i mjesta imaju svoju karmu?

djidjimidji
22.02.2004., 11:57
a ček malo, zbog čega je ono pile prešlo cestu? :D

kameni kamen
22.02.2004., 12:13
a ček malo, zbog čega je ono pile prešlo cestu?

konačan odgovor;
zato jer je htjelo promjeniti svoju osobnu karmu koja je bila uvjetno rečeno "loša" s jedne strane ceste jer je takva bila karma tog mjesta; da bi "popravilo" svoju karmu odlaskom na drugu stranu ceste na mjesto za koje još ne zna kakvu karmu ima, i jer će sinergističko djelovanje karme pileta, koje još vuče utjecaj karme starog "lošeg" mjesta, i karme novog mjesta, za koju pile još ne zna kakva je, ali mjesto, novo, s druge strane ceste, zna, jer je sadašnja karma tog mjesta posljedica, čisto matematička, svega onoga što je to mjesto napravilo u prošlosti sebi i pilićima, dakle to uzajmno djelovanje tih karmi bi možda moglo blagotvorno djelovati na karmu pileta:D,

prije nego završi u loncu mom

adriatic
23.02.2004., 14:05
Tihana kaže:

Kažu da se prije leta aviona koji će se srušiti događa masovno otkazivanje rezervacija i upis novih putnika. Iz razumljivih razloga takve se stvari ne objavljuju. ;)

Meni se čini da je jedino učenjem o karmi mogu objasniti neke "tragedije", a kolektivna karma je samo zbroj pojedinačnih.
:)

kisha
23.02.2004., 22:08
Ja imam odraditi karmu prema domovini i dok je ne odradim otežano mi je svako seljenje vani....:D :D

Majko šta sam radila da me to zadesi,haha:D
Ima tko još takav?:D

A što se tiče kolektivne karme slažem se sa Adriaticom da je to zbroj pojedinačnih...svi odjednom se riješe iste stvari :D

kameni kamen
24.02.2004., 02:38
ima kisha ima..

obično je 2+2=...:D

Tihana
24.02.2004., 15:11
MOlim vas, nemojte miješati nacionalnu pripadnost i karmu :horror:

ravana
24.02.2004., 15:22
Zasto ne, ne zvuci dobro?

Svi puno pricamo al na osnovu cega (vrijedi za cijelu duhovnost)? Priznam kad se coek poziva na neki spis il kad je osobno nesto vidio i dozivio da bi mogo pricat. Sve ove sladunjave price . mi smo jedno, bozanskosti, karme, reinkarnacije, aurice, leptirici i cvjetici jer lipo zvuci kad nesto pateticno napise neki smotanac newageovac kojemu se ne da radit da zaradi na posteniji nacin od pisanja knjiga i zeli postovanj budala al nema osnove. Ako se vec nesto tvrdi treba bit neki razlog, neki argument, neki temelj vjerovanja, pa ne mozemo uzet nesto ko istinu po kriteriju osobnog svidjanja i nesvidjanja???:confused: :p

nitko i ništa
24.02.2004., 17:21
Tihana kaže:
OK što ti podrazumijevaš pod 'karma'?
Ja sam možda neuk po tom pitanju, ali sam to razumio ovako: imamo neke obrasce mišljenja, ponašanja, reagiranja na zbivanja, koji nisu svjesni, a koji uvjetuju naša ponašanje. Ti se obrasci u nekoj mjeri mogu osvijestiti, i onda smo manje njima uvjetovani.
Meni se čini da je karma isto što i ti nesvjesni obrasci.
Daj sad ti. Što je karma?

Tihana
24.02.2004., 21:35
karma je reakcija na našu akciju.

kisha
24.02.2004., 23:25
Tihana kaže:

u u u Tihano pa gdje si ti to uočila da se na ovom topicu ona brka pa nas sad upozoravaš???

Da ti objasnim, možda ti bude jasnije: kao akciju svojih prijašnjih djelovanja u prošlim inkarnacijama stvorila sam karmu koju u ovom životu moram odraditi (naime ne namjeravama se više novačit, zato kažem u ovom životu jer thx ,ali no thx- bilo je dosta ,vrijeme je da se vratim doma :D)
I zbog te prijašnje akcije stvorih si karmu prema domovini- bilo kojoj, a pošto se rodih u ovoj onda tu karmu odrađujem prema njoj! I zato sam to spomenula u okviru ovog topic jer vjerujem da ima još ljudi s takvom karmom pa bi to u jednu ruku bila kolektivna karma, mislim kad bih znala te ljude i kad bi oni isto tako znali i kad bi svi sve to u isto vrijeme , mada nije nužno naravno da to znamo :D .... :)
;)

Ravana, i ?
Nekako si mi ostao nedorečen vlastitim stavom...malo si iskritizirao , složio par pametnih, i ????

A Kameni 2+2= 5 :D

crazy child
25.02.2004., 00:04
Adratic je dobro rekao.
Mi biramo, mi uvijek biramo.

još nešto... karma ne mora biti vezana za prošle živote (ako ih je bilo), više mislim da nam se događa ono što vjerujemo da zaslužujemo
akcija (može proći godina dana)- reakcija

nitko i ništa
25.02.2004., 11:21
Tihana kaže:
karma je reakcija na našu akciju.
Ma to je treći Newtonov zakon.
Na koju akciju? Čija reakcija?

djidjimidji
25.02.2004., 12:05
karma ovo, karma ono... vidim da se svi trse objasniti... dok oni drugi nastoje uvjeriti (sebe prije svih) u to da je karma glupost...
pa ajde da i ja izbacim pokoji brabonjak na temu...

ako je u početku bila riječ, onda je prva stvar koja je potom stvorena bila - karma. ako je bilo što bilo u početku - odmah je potom nastala karma.

ako ne postoji početak - onda ne postoji ni karma.

karma je sistem koji je teško (ako ne i nemoguće) izbjeći. to je sistem u kojem živimo. ja ne vjerujem da mi jako često u životu doista radimo nešto što bitno utječe na našu karmu... više karma radi na nama.... u zapadnoj kulturi princip karme se donekle slaže s pojmom sudbina. imamo tu i pojam kismet. a to što se za objašnjenje uzima zakon akcije i reakcije, to je samo način da se objasni pojam na način na koji ga svako dijete može shvatiti. istinski - karma vodi u karmu. samo ono malo slobodne volje (nadajmo se da ju imamo) može učiniti karmu malo drugačijom... koliko i kako... tko to zna.

možemo vjerovati i da karma ne postoji. da je sve što činimo naša slobodna volja... tko nam to brani. nitko. osim možda naše karme. jer smo takvi da u to ne vjerujemo. i točka. i ok. prihvaćam. ja sam sjeban tako da u to vjerujem.

karma se ne dodiruje samo čovjeka i naših trulih života. princpi karme upravljaju svime na zemlji, i cijelim svemirom. ok - nazvat ćemo to fizikalnim zakonima. ali - i u nama se dogadjaju fizikalni i kemijski procesi koji su podložni zakonima. nije svejedno popijete li litru vina ili litru vode. tijelo drugačije reagira. jednako tako po ravnotežu svijeta ne može biti svejedno ubijete li nekoga ili ne... ili kupite li peugeot ili ford... sve to izaziva jednu malu reakciju... nije svejedno srušite li drvo u dvorištu ili ne.... ništa nije svejedno. taj uređeni kaos, determinizam kaosa - tu je karma. svi ti zakoni, sva sveukupnost svih međureakcija je karma. mi ne znamo kako sve na sve djeluje... shvatili smo tek djeliće kroz znanost. a eto, ja vjerujem da se takve iste međureakcije dešavaju na svim razinama... pa i na razinama svijesti. i međuljudskih odnosa. recimo, desi vam se u firmi da vas netko dovede do ruba živaca - a vi ćete to možda istresti doma. ta energija nastavlja svoj put... posljedice nastale svađe ostaju u vama i ispoljavaju se kroz vaše sljedeće reakcije i akcije... postaju i ostaju dio vas... taj fluid teče... prenosi se na vašu djecu itd... uglavnom - jedna velika kaša u kojoj nitko ne može reći da je pošteđen utjecaja i da je oslobođen vlastitih reakcija. karma? ha, ja mislim da je to karma.... a jednostavnije pričice o tome da ako činiš zlo, onda ti se to vrati u sljedećem životu - to je isto kao i priča o akciji i reakciji (Newtonov zakon)... za djecu, objašnjenje koje to nije - ilustracija koja govori pojednosavljeno da bi onaj tko je spreman razumjeti - razumio, a onaj drugi ionako nije bitan. jer nije stvoren s tom "greškom" da to razumije. on ima drugu "grešku" i svijet pojmi drugačije....

nitko i ništa
25.02.2004., 12:09
Ne vidim otkud onda to 'malo slobodne volje'. Jel' je imamo, ili je sve karma?

djidjimidji
25.02.2004., 12:24
nitko i ništa kaže:
ne znam :confused: to me zbunjuje zadnjih dana... prilično... mislim da to malo slobodne volje negdje imamo - ali ne mogu naći gdje. možda je upravo sva muka oko samospoznaje zapravo potraga za slobodnom voljom....

kisha
25.02.2004., 15:41
djidjimidji kaže:
ne znam :confused: to me zbunjuje zadnjih dana... prilično... mislim da to malo slobodne volje negdje imamo - ali ne mogu naći gdje. možda je upravo sva muka oko samospoznaje zapravo potraga za slobodnom voljom....

Iste zbunjole nas zadnjih dana hvataju :)
I sve više dolazim do zaključka da imamo minimalno slobodne volje tj. da je sve dobro uštiman proces na način da nam izgleda da je imamo, a zapravo je nemamo..ili smo je nekad imali, a sad hm.....

Možda taj jedan dijelić i imamo, ali potrebno je uložiti toliko napora ponekad da ga uhvatimo , pa nam stoga često i promakne!:confused:

crazy child
25.02.2004., 21:12
nitko i ništa kaže:

Ne razumijem zašto mislite da jedno isključuje drugo- pa postojanje karme ( ako to želite tako zvati) je očiti dokaz slobodne volje

Slobodna volja znači da imamo izbora šta ćemo činiti, misliti...

Ne možete očekivati da mislite crno, a vidite i dobijete bijelo
ako me razumijete;)

crazy child
25.02.2004., 21:17
zaboravih reći još nešto
vas očito brine - šta sa posljedicama naših radnji
ništa- ako su radnje bile loše, a onda normalno i posljedice- taj se period treba pregrmiti bez daljnjeg činjenja nečeg lošeg što će nam opet donjeti patnju... iako patnje ne treba ni biti ako sve što nam se događa prihvaćamo s vjerom u ljubav, u dobro

kameni kamen
25.02.2004., 23:22
ajmo ozbiljno;:D

kishin i djidijev način gledanja na stvari, ili na karmu, što ne mora biti i karma u biti, no isto tako može, gotovo potpuno relativizira slobodnu volju i odgovornost pojedinca, otud i ona zezancija o fatalizmu,
takav prisup je blizak i kršćanskom i samom, sudbinskom fatlizmu koji spominje djidi, i u biti je za mene ko pojednca izvrsna stvar, pogotovo ako sam japanski pilot iz II rata, ili sam muslimaski ekstremist, sve je to božja volja, i to što ja oko sebe nosim bombu i što ću raznijeti cijeli autobus ili što ću se avionom zaletjeti u neprijateljski brod, ili sve je to tako karmički i ja sam tu ko pojedinac nemoćan, ili to je tako moralo biti, eto sudbina..
ma moralo je onu stvar...:D
princip akaše ili božjeg (bilo kojeg boga) sveznanja, prošlosti i budućnosti je gotovo isti, i oba gotovo da isključuju mogućnost skretanja s puta,.. na žalost
već nazirem prednosti takvog svjetonazora, nešto mi se susjedi bune oko međe, riješiti ću ja to po kratkom postupku, karmički:D ,
tj. brzo ću im omogućiti da usljedećem životu budu bolja bića koja se ne svađaju sa susjedom koji vjeruje zu karmu:D

moj skromni svjetonazorčić priznaje samo objektivnu spoznaju stvarnosti, osobnu naravno:D, i tu se slažem s ravanom, i iskreno karmička iskustva, iz ovog ili onog razloga nedostaju,

inače sviđa mi se čitati te razne opise svijeta od raznih autora, pa tako i karmički, ponovorođenjski opis, nekako nisam osjetio dublju potrebu prikloniti mu se, što ne znači da gat ime osporavam ili bože ne daj podcjenjujem pa da si tako sjeb... karmu u budućem životu:D

inače slobodna volja, ili bolje rečeno volja postoji jako dobro i fino i prilično je uporabljiva biljčica, ili točnije jedan fini alat za funkcioniranje i polučivanje čak i materijalnih tvorevina u ovom svijetu,

još malo djidiju
kroz njegov opis provlači se sveobuhvatnost i svepokrovnost karme čak od stvaranja svijeta:rolleyes: ,
isto tako sam princip karme, a time itvoj ops prožet je dualizmom dobra i zla koji se prostire na cijeli svemir i povezanost svih događaja, sve je to oke,
samo, nije se loše podsjetiti da su i dobro i zlo samo ljudske izmišljotine, kao i karma vjerujem, i niti jedno drugo biće, ne živi po tom principu, životinje recimo, i taj kriterij dobra i zla je jaaako rastezljiva stvar

PS
ipak je malo previše ovih zelenih:D

kameni kamen
25.02.2004., 23:29
crazi child:
vas očito brine - šta sa posljedicama naših radnji
ništa- ako su radnje bile loše, a onda normalno i posljedice- taj se period treba pregrmiti bez daljnjeg činjenja nečeg lošeg što će nam opet donjeti patnju... iako patnje ne treba ni biti ako sve što nam se događa prihvaćamo s vjerom u ljubav, u dobro

taj dio mi se zapravo najviše ne sviđa u karmi, to što nešto loše što mi se desi recimo sad, karma objašnjava navodnim "lošim" prošlim životom, i ako ti je sada recimo loše, rob si, siromašan, patiš isl., moraš biti tiho, miran i zadovoljan, jer si si sam kriv zbog prošlog lošeg života kad si bio kokoš, recimo,

mada se i u bibliji spominje otprilike ovko; ispaštati ćete grijeha otaca i djedova svojih;
pa si ti sad misli kud ti je djeda švrljao okolo i sad ja jadan moram patiti zbog toga:D
ma neću i gotovo:D
idem u drugu vjeru, pa nek pate moji unuci:D

Ruža
26.02.2004., 11:00
Može li se pod kolektivnu karmu svrstati stradanje Židova, jer kako znamo kada je suđeno Isusu, Poncije Pilat je oprao svoje ruke od odgovornosti, a Židovi su tada uzviknuli:

Krv na nas i na našu djecu!

djidjimidji
26.02.2004., 12:09
kameni kamenu, možda to zvuči fatalistički... ali nikako ne bi trebalo biti depresivno. a kada bi postalo depresivno? ha, pa kada bismo znali budućnost. a ipak ju ne znamo - dakle, tko kaže da ju je moguće determinirati. osim toga, ni kisha ni ja nismo rekli da NEMA slobodne volje (to je valjda bilo fatalističko)... ali razmisli malo pa ćeš vidjeti koliko stvarne slobodne volje imaš! razmisli duboko, i potraži ju... ili još bolje - nemoj ju tražiti. ostani bezbrižno sretan i to je to. posebno ako se ne možeš nositi s tom potragom, tj. ako te sama potraga čini nesretnim. to nije za tebe. ja se s tim "fatalizmom" znam nositi i nemam ni trunke depresivnosti čak i kad bih definitivno zaključio da je sve determinirano - ne bih bio depresivan! zašto da budem! pa i dalje sam to što jesam i mogu uživati u jednostavnim svakodnevnim trenucima. oni i čine ljepotu života. ljepota života nije u njegovom smislu ili besmislu... u karmi ili bogu - ljepota života je to što živimo - SADA! ne sutra! jer sutra za nas ipak ne postoji. dakle - bez obzira na sve - nikad ne bi trebao postojati baš niti jedan razlog (a ponajmanje vezan uz razmišljanje o slobodnoj volji) koji bi nas činio nesretnima dok god hodamo i dišemo, dok god vidimo ovu ljepotu koja struji kroz nas.... ne osjećaš tako život i ne vidiš tako svijet? ha, ne znam... imaš neke svoje načine... ovo je moj... i meni je dobro u svakom slučaju ;)
:w

crazy child
26.02.2004., 12:27
kameni kamen kaže:
taj dio mi se zapravo najviše ne sviđa u karmi, to što nešto loše što mi se desi recimo sad, karma objašnjava navodnim "lošim" prošlim životom, i ako ti je sada recimo loše, rob si, siromašan, patiš isl., moraš biti tiho, miran i zadovoljan, jer si si sam kriv zbog prošlog lošeg života kad si bio kokoš, recimo,

To uopće ne mora biti povezano sa prošlim životom (za koji još nisam sigurna). Mislim da mi prije svog rođenja (a i poslije) biramo neke stvari u životu koje bi mogle rezultirati našim spasom/ oslobođenjem/ povratkom kući. Pošto sve funkcionira vrlo pravedno nema razloga zašto se to ne bi poklopilo sa “vraćanjem duga”, ali taj “dug” si možeš napraviti i sada (to sam već objašnjavala), a ne samo u prošlom životu.

kameni kamen kaže:
mada se i u bibliji spominje otprilike ovko; ispaštati ćete grijeha otaca i djedova svojih;

Biblija se ne smije doslovno shvaćati, ona je jako duboka knjiga i jedna stvar uvijek može dobiti još jedno značenje (ovisi o našoj spremnosti za shvaćanje).
Ja bih tu rečenicu sad interpretirala ovako- ukoliko naši preci zastranjuju, oni svakom zastranom gube određene sposobnosti/ darove… a nama onda predstoji tek dobiti ih natrag. A možda ta rečenica znači da smo mi otac i djed naš i odnosi se upravo na karmu.(iako ja ne volim tu riječ jer kod mnogih ona ima krivo značenje)

Ruža kaže:
Može li se pod kolektivnu karmu svrstati stradanje Židova, jer kako znamo kada je suđeno Isusu, Poncije Pilat je oprao svoje ruke od odgovornosti, a Židovi su tada uzviknuli:

Krv na nas i na našu djecu!

Može, ali opet- to je zbir pojedinačnih karmi. Svaki od tih Židova je smatrao da će za njega biti dobro da se rodi kao Židov i baš u tom trenutku… ali ne mora biti samo to-
možda bi nekom Židovu sudbina bila drugačija da je drugačije živio.

Važno je da i u ovom trenutku mi biramo budućnost.

kisha
26.02.2004., 17:18
kameni kamen kaže:

pa si ti sad misli kud ti je djeda švrljao okolo i sad ja jadan moram patiti zbog toga:D
ma neću i gotovo:D
idem u drugu vjeru, pa nek pate moji unuci:D

Čuj, ne objašnjava karma , nego mi to objašanjavamo...na zapadu je prisutna tendencija banaliziranja pojma karme!
Karma sama po sebi ne znači da ti se uvijek sve vraća milo za drago tj. njena svrha nije samo to, njena svrha je da te se potakne na spoznaju, a spoznavati najviše ištemo kad patimo, stoga se loša karma tj.njene posljedice mogu osjetno i ublažiti da nam se ona nikad ne uzvrati, ako mi u procesu rasta naučimo to što smo trebali. Pa takve primjere rada karme imaš u Bibliji kad Isus daje razne prispodobe , primjerice sjećate se one o tome ako loše sjeme zakopaš i ne zalijevaš ga opna ono nikad neće izrasti tj.ti nećeš tad pobrati loše plodove svoga djelovanja.
Karma i njen princip je puno dublja stvar od ovakvog površnog promatranja kakav se često iznosi, ne samo ovdje!

Kameni, pa prestani jesti grožđe iz vinograda svoga djeda.. :D

grizli
26.02.2004., 18:50
KARMA JE PRVENSTVENO PRINCIP UZROKA I POSLJEDICE gotovo kao matematika.
ZASTO U SVOM PRIMJERU DODAJES NEKA NAGADJANJA.

kao sto je besmisleno reci da je nepravedno ako smo u minusu a divno ako smo dobili pozitivan broj,tako je i tvoj primjer pogresno baratanje konceptom karme.

karma u tvom slucaju znaci da ako zivis na podrucju koje ima vecu vjerovatnost potresa da ti je bolje odseliti se. i to je sve

Karma je zakon u svijetu u kojeg si baćen, i iz kojeg se trebaš izbavit.:D , što ukljućuje naravno i prestanak reinkarnacija.

Zakon , u smislu , tj. paralelna usporedba sa zakonima fizike.

konačan odgovor;
zato jer je htjelo promjeniti svoju osobnu karmu koja je bila uvjetno rečeno "loša" s jedne strane ceste jer je takva bila karma tog mjesta; da bi "popravilo" svoju karmu odlaskom na drugu stranu ceste na mjesto za koje još ne zna kakvu karmu ima, i jer će sinergističko djelovanje karme pileta, koje još vuče utjecaj karme starog "lošeg" mjesta, i karme novog mjesta, za koju pile još ne zna kakva je, ali mjesto, novo, s druge strane ceste, zna, jer je sadašnja karma tog mjesta posljedica, čisto matematička, svega onoga što je to mjesto napravilo u prošlosti sebi i pilićima, dakle to uzajmno djelovanje tih karmi bi možda moglo blagotvorno djelovati na karmu pileta,

prije nego završi u loncu mom

A dal si možda pomislio da si ti izvržitelj karme za piliće i prljatelj svoje karme u tom trenutku, a ne cesta:B :B :B

grizli
26.02.2004., 18:54
Ako se vec nesto tvrdi treba bit neki razlog, neki argument, neki temelj vjerovanja, pa ne mozemo uzet nesto ko istinu po kriteriju osobnog svidjanja i nesvidjanja???

Pa neke stvari su iza naše logike shvaćanja.... logika ti tu i dokazi baš i ne vrijede....:)

OK što ti podrazumijevaš pod 'karma'?
Ja sam možda neuk po tom pitanju, ali sam to razumio ovako: imamo neke obrasce mišljenja, ponašanja, reagiranja na zbivanja, koji nisu svjesni, a koji uvjetuju naša ponašanje. Ti se obrasci u nekoj mjeri mogu osvijestiti, i onda smo manje njima uvjetovani.
Meni se čini da je karma isto što i ti nesvjesni obrasci.
Daj sad ti. Što je karma?

Karma je stanje nesvjesnosti, u kojem vrijede zakoni karme, isto ko u Matriksu, ak si ga gledao

grizli
26.02.2004., 18:59
Što se tiće Matriksa, u Matrix ne spada samo ovaj sadašnji život, nego svi zakoni i svi naši prošivljeni životi kroz te reinkarnacije, dok se ne "probudimo", i zakoni Mariksa, posebice krug reinkarnacija prestanu.

Ovaj film Matrix , baš je koristan i olaksava mi objašnjavanja.:p

Hm....kameni, ti imaš svoj put, ja svoj, zašto tratiti energiju uvjeravajući jedno drugoga tko je u pravu i je li nešto priča ili ne, radije ću šutjeti no se gubiti u takvim naklapanjima...
:rolleyes:

grizli
26.02.2004., 19:12
brabonjak na temu...

Pazi da ne staneš u njega:B :B :B

ne znam to me zbunjuje zadnjih dana... prilično... mislim da to malo slobodne volje negdje imamo - ali ne mogu naći gdje. možda je upravo sva muka oko samospoznaje zapravo potraga za slobodnom voljom....

Ili zabluda ega, uh ni sam neznam sta bi ovo trebalo znaćit.

princip akaše ili božjeg (bilo kojeg boga) sveznanja, prošlosti i budućnosti je gotovo isti, i oba gotovo da isključuju mogućnost skretanja s puta,.. na žalost
već nazirem prednosti takvog svjetonazora, nešto mi se susjedi bune oko međe, riješiti ću ja to po kratkom postupku, karmički ,
tj. brzo ću im omogućiti da usljedećem životu budu bolja bića koja se ne svađaju sa susjedom koji vjeruje zu karmu

To je neko narodno mišljenje u Indiji, ali, ali funkcija karme je da te potakne na "izlazak", ak ti je lijepo susjedi ti daju svoju zemlju, žena te voli, na poslutu te vole, zapravo, nemoraš na poso, a lova dolazi, niš ne radiš, i da je u svakom zivotu tako sta bi te potaklo na izlazak iz ciklusa reinkarnacija....

inače slobodna volja, ili bolje rečeno volja postoji jako dobro i fino i prilično je uporabljiva biljčica, ili točnije jedan fini alat za funkcioniranje i polučivanje čak i materijalnih tvorevina u ovom svijetu,

Ajde da te vidim, dokaži mi da imaš slobodnu volju, daj otkaz, ostavi ženu i djecu, odi nekdje u tibet na vrh himalaje tamo i kreni meditirat....:B :B :B

grizli
26.02.2004., 19:15
taj dio mi se zapravo najviše ne sviđa u karmi, to što nešto loše što mi se desi recimo sad, karma objašnjava navodnim "lošim" prošlim životom, i ako ti je sada recimo loše, rob si, siromašan, patiš isl., moraš biti tiho, miran i zadovoljan, jer si si sam kriv zbog prošlog lošeg života kad si bio kokoš, recimo

Pa nemoj sve svatit kao malo dete(nisam reko ludo dete:B )

Ako sa čovjek uvek ćeš se reinkarnirat u ćovjeka, inace nema smisla,... cilj je prestanak reinkarnacija, a sumnjam da ćeš to moći spoznat kao kokoš.

Ja neznam možda tvoje kokoši koje uzgajaš meditiraju...:B :B :B

grizli
26.02.2004., 19:19
Čuj, ne objašnjava karma , nego mi to objašanjavamo...na zapadu je prisutna tendencija banaliziranja pojma karme!
Karma sama po sebi ne znači da ti se uvijek sve vraća milo za drago tj. njena svrha nije samo to, njena svrha je da te se potakne na spoznaju, a spoznavati najviše ištemo kad patimo, stoga se loša karma tj.njene posljedice mogu osjetno i ublažiti da nam se ona nikad ne uzvrati, ako mi u procesu rasta naučimo to što smo trebali. Pa takve primjere rada karme imaš u Bibliji kad Isus daje razne prispodobe , primjerice sjećate se one o tome ako loše sjeme zakopaš i ne zalijevaš ga opna ono nikad neće izrasti tj.ti nećeš tad pobrati loše plodove svoga djelovanja.
Karma i njen princip je puno dublja stvar od ovakvog površnog promatranja kakav se često iznosi, ne samo ovdje

Baš sam ja to nekako tako htio reći, ali ti ljepše pišeš:top: :top:

.Baš veliki monolog imah:D

nitko i ništa
27.02.2004., 12:58
grizli kaže:
Karma je zakon u svijetu u kojeg si baćen, i iz kojeg se trebaš izbavit.:D , što ukljućuje naravno i prestanak reinkarnacija.

Zakon , u smislu , tj. paralelna usporedba sa zakonima fizike.

A dal si možda pomislio da si ti izvržitelj karme za piliće i prljatelj svoje karme u tom trenutku, a ne cesta:B :B :B
Ljudi, da bi smanjili zbrku, lijepo bi bilo da svatko prije nego krene objasnjavati promisli o tome:'sto je karma'.
Ako je to kao 'zakoni fizike' onda nema slobode, vec je sve preodredjeno.
Ako nije nego je sve sloboda, nista nije predodredjeno, u cemu je onda karma.
Ako je nesto predodredjeno a nesto slobodno, gdje je ta granica, i sto odredjuje tu granicu?

nitko i ništa
27.02.2004., 13:03
grizli kaže:
Pa neke stvari su iza naše logike shvaćanja.... logika ti tu i dokazi baš i ne vrijede....:)

Karma je stanje nesvjesnosti, u kojem vrijede zakoni karme, isto ko u Matriksu, ak si ga gledao
Ako je karma stanje svijesti, tad je u svakom slucaju politicka polarizacija u hrvatskoj karmicka - jer se radi o neosvijestenim obrascima misljenja.
Zasto se beljis na tu moju tvrdnju kad je ista kao i tvoja.
I zasto u jednom postu kazes da je karma stanje svijesti, a u drugom da je slicna fizikalnom zakonu, dakle da djeluje bez obzira na nasu svijest.

grizli
27.02.2004., 13:32
He , he niko se ne belji, ak nisi primjetio stavio sam obićnog smješka, a ne beljavog:D

Krivo se izrazih, karma je zakon koji vrijedi u ovom našem stanju nesvjesnosti....

kisha
28.02.2004., 00:00
grizli kaže:

Krivo se izrazih, karma je zakon koji vrijedi u ovom našem stanju nesvjesnosti....

A u drugim stanjima vrijedi što...?????

kameni kamen
28.02.2004., 00:06
djidji veli:
kameni kamenu, možda to zvuči fatalistički... ali nikako ne bi trebalo biti depresivno. a kada bi postalo depresivno? ha, pa kada bismo znali budućnost. a ipak ju ne znamo - dakle, tko kaže da ju je moguće determinirati. osim toga, ni kisha ni ja nismo rekli da NEMA slobodne volje (to je valjda bilo fatalističko)... ali razmisli malo pa ćeš vidjeti koliko stvarne slobodne volje imaš! razmisli duboko, i potraži ju... ili još bolje - nemoj ju tražiti. ostani bezbrižno sretan i to je to. posebno ako se ne možeš nositi s tom potragom, tj. ako te sama potraga čini nesretnim. to nije za tebe. ja se s tim "fatalizmom" znam nositi i nemam ni trunke depresivnosti čak i kad bih definitivno zaključio da je sve determinirano - ne bih bio depresivan! zašto da budem! pa i dalje sam to što jesam i mogu uživati u jednostavnim svakodnevnim trenucima. oni i čine ljepotu života. ljepota života nije u njegovom smislu ili besmislu... u karmi ili bogu - ljepota života je to što živimo - SADA! ne sutra! jer sutra za nas ipak ne postoji. dakle - bez obzira na sve - nikad ne bi trebao postojati baš niti jedan razlog (a ponajmanje vezan uz razmišljanje o slobodnoj volji) koji bi nas činio nesretnima dok god hodamo i dišemo, dok god vidimo ovu ljepotu koja struji kroz nas.... ne osjećaš tako život i ne vidiš tako svijet? ha, ne znam... imaš neke svoje načine... ovo je moj... i meni je dobro u svakom slučaju

he he, djidi, čini mi se da je malo stvari s kojima se ne mogu nositi,
nismo se dobro razumjeli,
moja potraga je meni potvrdila uvjerenje da stvarno postoji volja (osobna, moja) i da je ima puno, ili slobodna
samo, razmišljanjem, ko što ti predlažeš je ne možeš spoznati, to je više ko osjećaj, a nije osjećaj, ili ko vjera a nije vjera, ili ko samopouzdanje a nije - vidiš da ju je teško racionalno objasniti:D ,
a to što ako razmišljajući slijedom nekih učenja ili opisa svijeta dolazimo sdo zaključka da je nema, to me ne brine puno, ili gotovo uopće,
to što veliš da ne znamo budućnost, ajd malo pitaj kishu kad pročita akašu:D ,
a što se življenja života tiče, slažem se, s ljepotom i životom, da si pročitao koji moj drugi mail shvatio bi da mi je to svjetonazor, ako ga upće imam, no svejedno hvala:)

kameni kamen
28.02.2004., 00:16
crazy child veli:
To uopće ne mora biti povezano sa prošlim životom (za koji još nisam sigurna). Mislim da mi prije svog rođenja (a i poslije) biramo neke stvari u životu koje bi mogle rezultirati našim spasom/ oslobođenjem/ povratkom kući. Pošto sve funkcionira vrlo pravedno nema razloga zašto se to ne bi poklopilo sa “vraćanjem duga”, ali taj “dug” si možeš napraviti i sada (to sam već objašnjavala), a ne samo u prošlom životu.

A možda ta rečenica znači da smo mi otac i djed naš i odnosi se upravo na karmu.(iako ja ne volim tu riječ jer kod mnogih ona ima krivo značenje

hm, zapravo samo stvari tumačiš na način koji je možda lakše prihvatiti, dok mi se čini da suština zapravo ostaje ista,,

ali ima i ona; ne plaća, ili ne naplaćuje bog svake subote,
to je vjerojatno riječ o "sadašnjem" stvaranju duga, a može se subota valjada i produžiti na slijedeći život:D ,
no ne želim prihvatiti okove dobro-zlo pogleda na svijet

Važno je da i u ovom trenutku mi biramo budućnost. :top: ,
da, to, u svakom trenu je ne samo biramo nego stvaramo i živimo, i to, ako je to naš izbor, prema našoj slobodnoj volji

kisha
28.02.2004., 00:19
kameni kamen kaže:

to što veliš da ne znamo budućnost, ajd malo pitaj kishu kad pročita akašu:D ,
a što se življenja života tiče, slažem se, s ljepotom i životom, da si pročitao koji moj drugi mail shvatio bi da mi je to svjetonazor, ako ga upće imam, no svejedno hvala:)

:D čuj ja ne čtam akashu jer ne vjerujem u budućnost u smislu da je ona definirana pravocrtno, stoga niti želim tamo ići , niti imam namjeru u dogledno vrijeme, ali nikad ne znaš što može biti , sve se mijenja pa i naši stavovi s vremenom, hvala Bogu! Jer mi rastemo, rastemo...i smijemo se! :D
Je li spada u kolektivnu karmu kad zapadnem u kolektiv u kojem mi se svi nešto jadaju? :D
Pretpostavljam da ne...i nadam se da neću doživjeti kolektivnu karmu pada aviona....ma čisto sumnjam!

kameni kamen
28.02.2004., 00:24
spoznavati najviše ištemo kad patimo, stoga se loša karma tj.njene posljedice mogu osjetno i ublažiti da nam se ona nikad ne uzvrati, ako mi u procesu rasta naučimo to što smo trebali. Pa takve primjere rada karme imaš u Bibliji kad Isus daje razne prispodobe , primjerice sjećate se one o tome ako loše sjeme zakopaš i ne zalijevaš ga opna ono nikad neće izrasti tj.ti nećeš tad pobrati loše plodove svoga djelovanja.Karma i njen princip je puno dublja stvar od ovakvog površnog promatranja kakav se često iznosi, ne samo ovdje!

Kameni, pa prestani jesti grožđe iz vinograda svoga djeda..

da, svašta se banalizira,
no nije mi ovo baš jasno, "spoznavati najviše ištemo kad patimo"
znači li to da ćemo po defaultu patiti ako nismo na "pravom putu", uvjetovano naprosto silom karme, ili sami nesvjesno tražimo patnju da bi rasli, napredovali??:D ,,

u tome opet vidim pokušaj opravdanja patnje mnogih ljudi na ovoj planetici,
kao u kršćanstvu, grešni smo pa moramo patiti,

da ovo s grožđem ti je dobro:D , pa kad veliš onda ću prestati:D ,
pa jasno da nešto moramo i naslijediti, no ja sam te stare vinograde uglavnom "okopao" sjekirom:D

kisha
28.02.2004., 00:33
kameni kamen kaže:
znači li to da ćemo po defaultu patiti ako nismo na "pravom putu", uvjetovano naprosto silom karme, ili sami nesvjesno tražimo patnju da bi rasli, napredovali??:D ,,

da ovo s grožđem ti je dobro:D , pa kad veliš onda ću prestati:D ,
pa jasno da nešto moramo i naslijediti, no ja sam te stare vinograde uglavnom "okopao" sjekirom:D

Pa ne mislim da po defaultu patimo ako nismo na pravom proputovnaju jer kako možemo odrediti što je krivo , a što pravo za nekoga uopće, zar ne?! Mogu slušajući sebe odrediti za sebe iznutra, ujedno vjerovajući da je svaki put dobar put! :) ; primjerice ja sam putovala u jednu divnu zemlju i mada je po mojoj mami ta zemlja " pogrešna" meni je bilo divno, ah ..:D
A da li mi nesvjesno tražimo patnju da bi rasli, hm....vjerovatno na jedan način...

A kršćanski pojam grijeha i "moj grijeh, moj grijeh" odavno odbacih, taman posla da se opterećujem istočnim grijehom ostatak života, dosta mi je što su mi ga nabijali na nos 15 godina; sva sreća da se opametih :D

Baš mi je ža tvog vinograda, heh, :(.. Pa gdje baš sjekirom...A valjda si sklon radikalizmu,..slutim.. :D

kameni kamen
28.02.2004., 00:37
grizlić si je dao maha,
dobro ajmo;:D
ma, da to bi onda značilo da bez obzira na moja brojna i beskrajno dobra djela u prošlom životu pušim samo zato što mi je stari u ovom bio ustaša i branio rodni dom
--------------------------------------------------------------------------------

Koje li gluposti

da, samo karmički gledano potpuna realnost

a za cestu i pile; međudjelovanje međudjelovanje, to je viši stupanj shvaćanja karme:D - objasni mu kisha pliz

grizli;

ha ha, znači svaki drugi dan kad se obločem, onda sam u stanju karme, zato to valjda i tko dobro kužim:D

a matriks ima i nastavke, koji si ti gledao??:D :D

To je neko narodno mišljenje u Indiji, ali, ali funkcija karme je da te potakne na "izlazak", ak ti je lijepo susjedi ti daju svoju zemlju, žena te voli, na poslutu te vole, zapravo, nemoraš na poso, a lova dolazi, niš ne radiš, i da je u svakom zivotu tako sta bi te potaklo na izlazak iz ciklusa reinkarnacija....

da, sad kad si to spoznao sigurno ti je lakše patiti u svakodnevnom životu:D , da tu se svi slažete, treba patnje treba, samo meni ne, meni je dobro i ovako:D

Ajde da te vidim, dokaži mi da imaš slobodnu volju, daj otkaz, ostavi ženu i djecu, odi nekdje u tibet na vrh himalaje tamo i kreni meditirat....

ha ha, vidim ja da ti to ne kužiš.., možda i hoću, ali imam i bližih gora, i moje je lovište ovdje:D

Ja neznam možda tvoje kokoši koje uzgajaš meditiraju...

čitajući tu malo po forumu, fakat sve više cijenim svojke kokoši:D

kameni kamen
28.02.2004., 00:46
niko i ništa;
Ljudi, da bi smanjili zbrku, lijepo bi bilo da svatko prije nego krene objasnjavati promisli o tome:'sto je karma'.
Ako je to kao 'zakoni fizike' onda nema slobode, vec je sve preodredjeno.
Ako nije nego je sve sloboda, nista nije predodredjeno, u cemu je onda karma.
Ako je nesto predodredjeno a nesto slobodno, gdje je ta granica, i sto odredjuje tu granicu?

da, slažem se, prije bilo kakvog suvislog razgovora trebalo bi definirati osnovne pojmove, ko što već rekoh,

da ti pokušam odgovoriti;
svaki odgovor ovisi o kutu gledanja onog tko odgovara;
pa tako odgovore na pitanje što je karma možeš načelno podijeliti na one koji je prihvaćaji i one koji je ne prihvaćaju kao svoj svjetonazor;
jedni je "brane" iznutra, a drugi je spominju izvana,
za one izvan to je tamo nekakvo istočno učenje o ponovnim rađanjima i uzočno posljedičnim posljedicama svih naših aktivnosti; mogao si tu pročitati razne odgovore, čak disparatne i to od istog autora, grizli recimo, pa onda i ostale, sila zakon ishodište, sve , pokrov, itd..
zapravo korektno kritizirati bilo koje učenje je jedino i moguće iz nutra, mada itu ima problema, da ne duljim,

za mene osobno, ko što već rekoh, još jedan od pokušaja ljudi da si opišu ovaj svijet, iliti opis svijeta

kameni kamen
28.02.2004., 00:55
A kršćanski pojam grijeha i "moj grijeh, moj grijeh" odavno odbacih, taman posla da se opterećujem istočnim grijehom ostatak života, dosta mi je što su mi ga nabijali na nos 15 godina; sva sreća da se opametih

e kokice,:D pardon kisha, tako ti i ja odbacih karmički pojam odgovornosti i okajavanja kroz živote, na putu u jedno s tamo nekim jednim, pfuj, bljak, jedino ako je to jedno jedna neka prekrasna žena, a onda može:D

Baš mi je ža tvog vinograda, heh, .. Pa gdje baš sjekirom...A valjda si sklon radikalizmu,..slutim..

e, da to ti je tužna priča, većina tih trsova je umrlo od tuge, a, ća ću im ja:D

kisha
28.02.2004., 01:01
kameni kamen kaže:
e kokice,:D pardon kisha, tako ti i ja odbacih karmički pojam odgovornosti i okajavanja kroz živote, na putu u jedno s tamo nekim jednim, pfuj, bljak, jedino ako je to jedno jedna neka prekrasna žena, a onda može:D

e, da to ti je tužna priča, većina tih trsova je umrlo od tuge, a, ća ću im ja:D

Okajavanje? Prije bi se reklo rast .;)

Ajde fino da si odbacio jer mislim da na kraju treba sve odbaciti i razbiti sve mentalne okvire i prepustiti se širini svijesti, ma kakva ona (on) bila i kad god došla.. :D No, dobro... :)

A trsovi....hm...šteta!

kameni kamen
28.02.2004., 01:05
Okajavanje? Prije bi se reklo rast .

Ajde fino da si odbacio jer mislim da na kraju treba sve odbaciti i razbiti sve mentalne okvire i prepustiti se širini svijesti, ma kakva ona (on) bila i kad god došla.. No, dobro...

A trsovi....hm...šteta! .

ma bravo kisha:top:
tek kad to uspijemo, odškrinuli smo vrata spoznaje i možemo sami pisati svoj opis,

a trsovi, ostalo je još malo, no ni njima izgleda nije dobra karma:D

grizli
28.02.2004., 12:50
A u drugim stanjima vrijedi što...?????

Kojim drugim stanjima?

Je li spada u kolektivnu karmu kad zapadnem u kolektiv u kojem mi se svi nešto jadaju?

We are Borg, resistance is futile:B

znači li to da ćemo po defaultu patiti ako nismo na "pravom putu", uvjetovano naprosto silom karme, ili sami nesvjesno tražimo patnju da bi rasli, napredovali?? ,,

Ova patnja i slicno koja se spominje u bibliji se uglavnom odnosi na patnje ega koji se mora smanjiti da bi se potakao put ka spasenju...
Ego ima vrlo jake mehanizme samoodržanja...

[QUOTE][Baš mi je ža tvog vinograda, heh, .. Pa gdje baš sjekirom...A valjda si sklon radikalizmu,..slutim.. /QUOTE]

Ma daj molim te, pa kaj ne poznaš Zagorce, na prvom mjestu ima je vinograd, a onda žena i djeca, ćuva on svoj vinograd ko oko u glavi:B

kisha
28.02.2004., 19:26
ha ha :D grizli što ga ti grizeš :D Zaboli li te jezik od tolikog plaženja ?:D

Čuj, a što se tiče Borga- fascinantnti su mi...Ma koliko cijenim individualnu svijest očito da ta moja fascinacija njima je odzvuk nekog kolektiva iznutra mene:D Ah, ili je to čista fascinacija budućnošću uopće, hm...Kad se prosvijetlim, ako budem imala volje javit ću ti što je bilo od tog dvoje .. :D

A trsovi-šteta , šteta!!

crazy child
29.02.2004., 18:32
kameni kamen kaže:
[B]hm, zapravo samo stvari tumačiš na način koji je možda lakše prihvatiti, dok mi se čini da suština zapravo ostaje ista,,

Nije bit nas “kažnjavati” nego je bit navesti nas da progledamo, da se osvjestimo i da shvatimo da nije Svemir ni Bog protiv nas nego mi protiv njega i sebe, jer ne znamo bolje.
Ja uopće ne vjerujem u one spike- ako su i prošlom životu ti nekog ubio bit ćeš ubijen u ovom. To su gluposti. I to žešće. Nije to tako banalno nego puno suptilinije.
Ako netko napravi neki grijeh, a uvjeren je da čini veliko dobro, njega neće slijediti baš neka kazna, jedino će ga život navesti da shvati da je tu pogriješio.
Naša savjest nam sudi i pomaže da se osvijestimo (u savjesti su Božji Zakoni).

kameni kamen kaže:
to je vjerojatno riječ o "sadašnjem" stvaranju duga, a može se subota valjada i produžiti na slijedeći život:D ,
no ne želim prihvatiti okove dobro-zlo pogleda na svijet,,

Ti ne želiš da se produži, vjeruj mi. ;)

Ne znam zašto se hvatate na prošle i buduće živote. To je najmanje bitno u cijeloj priči.

Sudbina nam nije određena, to trebamo prihvatiti, kao i odgovornost koja dolazi s tom činjenicom.

A i loše dijelo se poništava dobrim.

kameni kamen
29.02.2004., 22:57
eh , grizliću grizliću,
Ova patnja i slicno koja se spominje u bibliji se uglavnom odnosi na patnje ega koji se mora smanjiti da bi se potakao put ka spasenju...

znaš li to što je to biblija?, mislim čitao si ti tu knjižicu?, ja obično ne komentiram stvari koje nisam ni čitao, no dobro nisu svi idelani:D , ili barem ti nisi.., pročitaj pa možemo razgoravarati

Ma daj molim te, pa kaj ne poznaš Zagorce, na prvom mjestu ima je vinograd, a onda žena i djeca, ćuva on svoj vinograd ko oko u glavi
Smisao tražiš u ignoriranju raznih religija i njihovih saznanja i pokušavaš se uvjeriti da je tvoj mali svijet(žena, djeca, posao) za tebe jedini smisao i da ti je dovoljan

ma čuj, kužin ja da mi je žena zgodna, da ti to nisi ljubomran?:D

da, ne ignoriram ja "razne religije", možda ih samo pokušavam malo analizirati, prije nego kao guska u maglu uletim u maglu, prodavačima magli, u ovom maglovitom svijetu:D , mogao bi nešto i naučiti, imaš već dosta godina:D,
i osim toga, nisam ja kriv što bolje argumentiram nego ti:D

kameni kamen
29.02.2004., 23:01
crazy child veli:
nije bit nas “kažnjavati” nego je bit navesti nas da progledamo, da se osvjestimo i da shvatimo da nije Svemir ni Bog protiv nas nego mi protiv njega i sebe, jer ne znamo bolje.
Ja uopće ne vjerujem u one spike- ako su i prošlom životu ti nekog ubio bit ćeš ubijen u ovom. To su gluposti. I to žešće. Nije to tako banalno nego puno suptilinije.
Ako netko napravi neki grijeh, a uvjeren je da čini veliko dobro, njega neće slijediti baš neka kazna, jedino će ga život navesti da shvati da je tu pogriješio.
Naša savjest nam sudi i pomaže da se osvijestimo (u savjesti su Božji Zakoni).

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
kameni kamen kaže:
to je vjerojatno riječ o "sadašnjem" stvaranju duga, a može se subota valjada i produžiti na slijedeći život ,
no ne želim prihvatiti okove dobro-zlo pogleda na svijet,,

Ti ne želiš da se produži, vjeruj mi.

Ne znam zašto se hvatate na prošle i buduće živote. To je najmanje bitno u cijeloj priči.

Sudbina nam nije određena, to trebamo prihvatiti, kao i odgovornost koja dolazi s tom činjenicom.

A i loše dijelo se poništava dobrim.

da, iz tvojih riječi zrači duh tolerancije i pozitivne usmjerenosti tzv, kazni, ili uputstava ili smjernica od strane boga, prirode, karme ili čega li već, ili čisto mi se sviđa način kako si si to objasnila, što bi značilo da ne prihvaćaš karmu kao takovu, nego neke stvari iz tog učenja koje smatraš prihvatljivim?

kameni kamen
29.02.2004., 23:06
Čuj, a što se tiče Borga- fascinantnti su mi...Ma koliko cijenim individualnu svijest očito da ta moja fascinacija njima je odzvuk nekog kolektiva iznutra mene Ah, ili je to čista fascinacija budućnošću uopće, hm...Kad se prosvijetlim, ako budem imala volje javit ću ti što je bilo od tog dvoje ..

A trsovi-šteta , šteta!!

hm, kad se prosvijetliš?,
znači odlučno gaziš stazama revolucije, ops, putevima prosvjetljenja?

i kad se prosvijetliš - sigurno nećeš ništa javiti:D
fakat misliš da je prosvjetljenje svrha bivanja ovdje?

što se trsova tiče, pa ima, našlo bi se još nešto:D

kisha
29.02.2004., 23:34
ha ha ha :D grizli i kameni kamenu vas dvojica ste mi neosporno postali najdraži likovi ovdje :D

Čuj prosvjetljenje je samo jedan od termina, ono što očekujem na stazi vlastite evolucije duha je da me preplavi LJUBAV na isti način za sve-a dok to ne naučim (gledati sve istim očima, s istom ljubavlju), bit ću tu i spoznavati...a do kad će to biti ne znam, nadam se skoro ( od sad do sljedećih xy godina :D)

Brzo ženu pod ruke :driver: i u akciju spašavanja to malo trsova što je ostalo...:azdaja: : :D

kameni kamen
29.02.2004., 23:42
ha ha, kisha,
nije to baš ipak tako jednostavno,
ovi prvi trsovi su i stradali zbog žene:D ,
ma znaš žena ko žena - ne da se mužu "veseliti":D

Čuj prosvjetljenje je samo jedan od termina, ono što očekujem na stazi vlastite evolucije duha je da me preplavi LJUBAV na isti način za sve-a dok to ne naučim (gledati sve istim očima, s istom ljubavlju), bit ću tu i spoznavati...a do kad će to biti ne znam, nadam se skoro ( od sad do sljedećih xy godina )

cc, samo to ti je cilj - ljubav ista za sve, i kad to postigneš više nećeš biti tu???:confused:
sad si me malo razočarala i irastužila, naime, onda ću ja brzo pakirati kofere:D , vidiš čini mi se da tebe grizlija ravanu crazy child i ostale, sve isto volim:D

može se još nešto raditi uz voljeti:)

kisha
29.02.2004., 23:57
kameni kamen kaže:
ha ha, kisha,
nije to baš ipak tako jednostavno,
ovi prvi trsovi su i stradali zbog žene:D ,
ma znaš žena ko žena - ne da se mužu "veseliti":D

cc, samo to ti je cilj - ljubav ista za sve, i kad to postigneš više nećeš biti tu???:confused:
sad si me malo razočarala i irastužila, naime, onda ću ja brzo pakirati kofere:D , vidiš čini mi se da tebe grizlija ravanu crazy child i ostale, sve isto volim:D

ha ha :D

Čuj, nije to tako crno-bijelo kako ti misliš i kako ti se čini iz šturih riječi koje ovdje pišemo....Nije sve to tako...

Sama ne znam ni kako je pravo da ti kažem- slutim dio...ali..., ali znam da želim saznati, znam da se ne želim ograničavati nikakvim okvirima , dogmama i inim stvarima...

A ipak moraš priznati da mene voliš malo više od njih :D, e pa kad nas sve budeš volio, tek se onda možeš početi pakirati :D

A ne vjerujem ja da je žena kriva....c c.. vi muški svi ste isti- uvijek je žena kriva :D

kameni kamen
01.03.2004., 00:04
ha ha,
ma da, sve su žene iste
zato ih i sve volim jednako:D

e, i muški su svi isti, i njih isto volim jednako:D

dakle svršenstvo ljubavi je tu:D

a volim i potočić i cvjet :D
buru i planinu, i dubinu i plavetnilo, SVE:D

dakle??

PS
ha!?, znači ja mislim da je sve crno bijelo?
tako me doživljavaš, Ha?:D , znam ti ja i farbati, znam:D

tebe da volim malo više?:D , bože me prosti, evo grizlića volim ko da mi je brat rođeni:D , tebe ne mogu onda više nego seku:D

kisha
01.03.2004., 00:17
kameni kamen kaže:

tebe da volim malo više?:D , bože me prosti, evo grizlića volim ko da mi je brat rođeni:D , tebe ne mogu onda više nego seku:D

Ne do Bog više od toga :D

I stvarno sve voliš istom mjerom, hm, pa si onda nad kolektivnom karmom, ma ti si van nje sigurno čim si to već postigao :D

( neću komentirati onaj post o blatu i čovjeku :D)

crazy child
02.03.2004., 13:17
kameni kamen kaže:

što bi značilo da ne prihvaćaš karmu kao takovu, nego neke stvari iz tog učenja koje smatraš prihvatljivim?

Gle, ja sve što zaključim – isčitam iz Novog Zavjeta (I lijepo je kad to možeš naći i u drugim vjerama, učenjima…jer stvari postaju jasnije). Tako da ne mogu reći da je mišljenje o “karmi” svojstveno za hinduizam(?), nego da se to može pronaći i tamo, samo možda malo predoslovno shvaćeno.

Želim reći da viđenje “karme” doživljavam točnije u Novom zavjetu nego u intrepretaciji Veda (iako ih nisam čitala pa je moguće da je i tamo napisana istina, ali je krivo interpretirana, kao što to obično biva).

kameni kamen kaže:

vidiš čini mi se da tebe grizlija ravanu crazy child i ostale, sve isto volim:D

a joj kak si dobar:cerek:

I mi tebe volimo

Ako se smijem ubaciti u raspravu; mislim da Kisha nije govorila o takvoj ljubavi, nego više o ljubavi koja nema granica, uvjeta i iznad svega je.

Ta ljubav se događa kad nestane ego (ne i naša osobnost), dakle, kad smo potpuno zdravi i u Bogu i Bog u nama.(jedino On)
Ta prava ljubav, a time i naša zrelost, se najbolje može testirati pitanjem da li volimo nekog ko nam želi loše (neprijatelja), ko želi sebi sagraditi sreću tako da je nama uništi.
To je ljubav kad volimo sve kao samog sebe i nikad ne vidimo neprijatelja (iako on to je) nego čovjeka koji traži ljubav (kao i svi) samo je na krivi način pokušava dobiti (ugnjetavanjem nas) i mi svojom ljubavi uništavamo to zlo koje ta duša neprijatelja nosi, tj. izlječimo ga.

E, to nije lako postići, to je znak prosvjetljenja.
I normalno da čovjek nije sveden “samo” na to da ljubi nego ta prosvjetljenost onda donosi sve Božje osobine (mudrost, ljepota, stvaralaštvo, dobrota- Bog je Onaj koji Jest- što znači da u Njemu nema ničeg lošeg (loše ili zlo je praznina napravljena ranom grijeha, a u toj praznini je nekad bilo isto Dobro)).

Barbabianca
02.03.2004., 13:57
crazy child kaže:
...moguće da je i tamo napisana istina, ali je krivo interpretirana, kao što to obično biva).
:confused: :confused: :confused: Hoćeš reći da je ti krivo interpretiraš, odnosno ne razumiješ ?

crazy child kaže:
To je ljubav kad volimo sve kao samog sebe i nikad ne vidimo neprijatelja (iako on to je) nego čovjeka koji traži ljubav ... :confused:

Pa suština je da on to nije (neprijatelj) i ako vjeruješ u neprijatelja - ništa od ljubavi. Ne može se "ljubiti neprijatelja" jer neprijatelj ne postoji.;)

kameni kamen
02.03.2004., 15:35
crazy child veli:
Gle, ja sve što zaključim – isčitam iz Novog Zavjeta

nemoj me krivo shvatiti, no bilo bio mi drago da pročitaš još koji zavjet, ili učenje, ako nisi, možda bi dodalo još koju kockicu mozaiku slike svijeta koji gradiš...

Ako se smijem ubaciti u raspravu; mislim da Kisha nije govorila o takvoj ljubavi, nego više o ljubavi koja nema granica, uvjeta i iznad svega je.

da, o kakvoj ljubavi,
pa ja vas sve i volim takvom drugom ljubavlju,

znaš pjesmu nad pjesmama..?

mislim da je Bog iznad toga da bude dobar, dobrota je samo način na koji mi sebi tumačimo jedan dio njegove pojavnosti..

crazy child
02.03.2004., 15:44
Barbabianca kaže:
:confused: :confused: :confused: Hoćeš reći da je ti krivo interpretiraš, odnosno ne razumiješ ?

Ne, niti sam to rekla, niti ću reći.:D
Rekoh da Vede nisam čitala, ali sam čitala tumačenja Veda. E, na njih sam se osvrnula, na tumačenja.
Mnogo puta se događa da su religije krivo shvaćene, ali to onda nije do religije nego do osobe koja ju pogrešno tumači.
Nadam se da sam sad bila jasnija. ;)

Barbabianca kaže:

Pa suština je da on to nije (neprijatelj) i ako vjeruješ u neprijatelja - ništa od ljubavi. Ne može se "ljubiti neprijatelja" jer neprijatelj ne postoji.;) [/B]

Hm… pa nemojmo biti tako doslovni.
Moraš nekako nazvati osobu koja ti želi i čini zlo.

Naravno da ti nije neprijatelj, ako mu to ne dopustiš, ako si iznad toga. Ako te nijedno zlo koje učini ne može dotaknuti, jer si toliko jak/ prosvjetljen.
Onda je samo jedna osoba koja je nesretna i pati, i ti jedino što želiš je pomoći joj da izađe iz tog mraka.

I.. zašto se praviš zbunjen/a kad to uopće nisi? (barem što se tiče ovoga)

crazy child
02.03.2004., 19:48
kameni kamen kaže:
nemoj me krivo shvatiti, no bilo bio mi drago da pročitaš još koji zavjet, ili učenje, ako nisi, možda bi dodalo još koju kockicu mozaiku slike svijeta koji gradiš...

pa hvala na savjetu, ali mislim da sam ti već spomenula da sam čitala i druga učenja, religije
kameni kamen kaže:
da, o kakvoj ljubavi,
pa ja vas sve i volim takvom drugom ljubavlju,

mislim da je Bog iznad toga da bude dobar, dobrota je samo način na koji mi sebi tumačimo jedan dio njegove pojavnosti.. [/B]

A da li bi volio nekog ko ti zagorčava život, npr. da ti se neki tvoj frend upucava tvojoj ženi i želi ti je oteti?
Koliko bi njega volio?

Slažem se da je Bog iznad toga da bude dobar na način na koji mi poznajemo dobrotu. On je sigurno puno više od toga.

kameni kamen
03.03.2004., 08:01
Naravno da ti nije neprijatelj, ako mu to ne dopustiš, ako si iznad toga. Ako te nijedno zlo koje učini ne može dotaknuti, jer si toliko jak/ prosvjetljen.
Onda je samo jedna osoba koja je nesretna i pati, i ti jedino što želiš je pomoći joj da izađe iz tog mraka.

misliš li da prosvijetljeni hodaju okolo i samo žele pomoći onima koji pate, tj. koji su u mraku?

crazy child veli;
A da li bi volio nekog ko ti zagorčava život, npr. da ti se neki tvoj frend upucava tvojoj ženi i želi ti je oteti?
Koliko bi njega volio?

:D
ha, ha,
to su već kušnje,
to je vrlo kompleksno pitanje, no s aspekta ljubavi odgovor je jednostavan,
usput, bilo je već takvih, bilo..
daklem; ako postavimo premise uzajmne ljubavi, mislim moje žene i mene, i povjerenja, zašto ne bi volio tog jadnika koji eto tamo nešto pokušava, mislim zašto bi imao nešto protiv njega...,
osim toga nije moja draga moje vlasništvo, ja sam joj samo zahvalan što dio svog puta želi provesti sa mnom

s druge strane, ako tijekom tog procesa moja draga shvati da je vrijeme da krene novim putevima, s nekim drugim, ako samo želi promjeniti nešto, kakva bi to bila moja ljubav da im ne bih zaželio sreću?

hm, što veliš?:D

kisha
03.03.2004., 20:17
kameni kamen kaže:
znaš pjesmu nad pjesmama..?

mislim da je Bog iznad toga da bude dobar, dobrota je samo način na koji mi sebi tumačimo jedan dio njegove pojavnosti..

:D Vidim da se vraćaš u elementu :D

Upravo tako, dio pojavnosti jer ON bi trebao biti sve to i ne biti u isto vrijeme - ah kad bih ustvari znala u potpunosti što je i kako je, ne bih sad se dopisivala po forumu ,šmrc :D

grizli
03.03.2004., 20:28
misliš li da prosvijetljeni hodaju okolo i samo žele pomoći onima koji pate, tj. koji su u mraku?

Pa to om je i jadina funkcja i zadaća ako odluće nakon prosvjetljenja ostati u materijanom svijetu

crazy child
03.03.2004., 20:43
kameni kamen kaže:

Trebali bi, inače njihova prosvjetljenost nema nekog smisla. Poanta je da smo tu jedni za druge.

kameni kamen kaže:
zašto ne bi volio tog jadnika koji eto tamo nešto pokušava, mislim zašto bi imao nešto protiv njega...,
Zato što ti je frend, a frendu bi trebao biti važan i trebalo bi mu biti stalo do tebe. Kad bi se tvoj prijatelj zapalio za tvoju dragu to bi bio znak njegove zavisti i želje da ti pokaže da je bolji od tebe. Problem je, naravno, u frendu koji je jako nezreo, glup i sebičan, ali ti tad ne bi mogao tako razmišljati nego bi bio povrijeđen i ljut.

kameni kamen kaže:
osim toga nije moja draga moje vlasništvo, ja sam joj samo zahvalan što dio svog puta želi provesti sa mnom

s druge strane, ako tijekom tog procesa moja draga shvati da je vrijeme da krene novim putevima, s nekim drugim, ako samo želi promjeniti nešto, kakva bi to bila moja ljubav da im ne bih zaželio sreću?

hm, što veliš?:D [/B]

Naravno da tvoja draga nije tvoje vlasništvo, ali ipak je tvoja draga i ti njen dragi. To valjda nešto znači.

Novim putevima? Pa koji bi to mogli biti putevi na koje oboje ne bi mogli skupa poći, ako me razumiješ.
Kužim da se ljudi mjenjaju i da se ne moraju nužno na isti način mjenjati, ali ionako ne postoji osoba koja će ti sto posto odgovarati, što ionako nije potrebno, pa onda zašto mjenjati partnera? I obitelj i prijatelji se mjenjaju pa nitko ne smatra normalnim da ih svako malo zamjeni novom obitelji i novim prijateljima.

Ali priznajem da si velikodušan i pun iskrene i prave ljubavi prema svojoj supruzi.
ako je to istina:D , jer ja ne poznam nikog ko je takav

grizli
03.03.2004., 21:27
Trebali bi, inače njihova prosvjetljenost nema nekog smisla. Poanta je da smo tu jedni za druge.
Ali ne u smislu te osobnosti i sl i nekih prijateljstava sa zemaljskog aspekta gledista, nego sa aspekta da svaki covjek u semi sadrži božansku iskru i po tome su svi ljudi braća............

kameni kamen
03.03.2004., 22:58
crazy child veli:

hm, nekako mi se čini da je prosvjetljivanje čisto individualna stvar,
a i LUcifer je u stvari svjetlonoša ili bio dok je bio u raju, no i dalje se tako zove....

Zato što ti je frend, a frendu bi trebao biti važan i trebalo bi mu biti stalo do tebe. Kad bi se tvoj prijatelj zapalio za tvoju dragu to bi bio znak njegove zavisti i želje da ti pokaže da je bolji od tebe. Problem je, naravno, u frendu koji je jako nezreo, glup i sebičan, ali ti tad ne bi mogao tako razmišljati nego bi bio povrijeđen i ljut.

zašto bi ja podcjenjivao ljubav svog prijatelja, ukoliko se on iskreno zaljubi ili zavoli moju ženu, no nije ovo tema o ljubavi,
tu razum baš ne igra; tipa, on mi je frend.., nije nezreo jer se zaljubio - ne kužim

Naravno da tvoja draga nije tvoje vlasništvo, ali ipak je tvoja draga i ti njen dragi. To valjda nešto znači.

Novim putevima? Pa koji bi to mogli biti putevi na koje oboje ne bi mogli skupa poći, ako me razumiješ.
Kužim da se ljudi mjenjaju i da se ne moraju nužno na isti način mjenjati, ali ionako ne postoji osoba koja će ti sto posto odgovarati, što ionako nije potrebno, pa onda zašto mjenjati partnera? I obitelj i prijatelji se mjenjaju pa nitko ne smatra normalnim da ih svako malo zamjeni novom obitelji i novim prijateljima.

ne, nije moja, samo me voli i ja volim nju, samo je svoja,
no ne mora mijenjati partnera, ja joj to ionako ne bi preporučio:D ,
no život i je zanimljiv zbog svoje neizvjesnosti, postoje ljubavi za cijeli život, postoje i one druge, no opet, ovo nije tema o ljubavi..;)

goranbo
12.03.2004., 21:17
Po meni kolektivna karma postoji.

Sve u ovom dijelu svemira podlozno je zakonu reakcije i reakcije, uzroka i posljedice, ili karme, kako su ga na istoku nazvali.

Isus i njegovi bliski ucenici su dobro znali o tom zakonu, a Isus ga je opisao rijecima, kako sijes tako ces i zeti.

Medjutim, i na istoku i na zapadu ima mnogo pogresnih shvacanja u vezi karme. Npr, ako si rodjen siromasan u Indiji, u kasti nedodirljivih, smatra se da covjek mora citav zivot biti siromasan, i ovi bogati si uzimaju za pravo da ga jos vise iskoristavaju.
Smatra se da je karma nesto sto je zacementirano, a nije.
Taj problem bi se mogao rjesiti odredjenim drustvenim promjenama.
Ona je u nasim rukama, mi je stvaramo, a boljim poznavanjem zakona uzroka i posljedica (uskoro) ce vecina od nas uzeti svoje zivote u svoje ruke.

Kako pojedinac ima karmu, tako i svaka skupina koja je necim povezana ima svoju karmu.

No nisu ti ljudi tamo nista skrivili, npr. kad umre tisucu ljudi.
Na njima je kako pozitivna (nje je mnogo vise), pa tako i negativna karma covjecanstva. A karma covjecanstva je da zivi na planetu na kojem su danas moguce takve stvari, potresi i slicno. I narodi imaju svoju karmu, itd.

A za onog pametnjakovica koji se dosjetio da je potres uzrokovan pomicanjem tektonskih ploca imam pitanje, a to je: kako je doslo do pomicanja tih ploca? sto je tome uzrok?

Odgovore na takva i slicna pitanja mozete naci na sajtu koji sam vec preporucio na ovom podforumu (ako ne na tom hrvatsakom sajtu, onda na engleskom originalu, www.shareintl.org, samo utipkajte karma ili slicno u njegovu trazilicu pa cete naici na odgovore -- pa vidite da li vam se cine logicni)

grizli
13.03.2004., 00:47
No nisu ti ljudi tamo nista skrivili, npr. kad umre tisucu ljudi

Ko kaže da nisu ništa skrivili u prošlom životu, i ko kaže da se nisu baš ti koji su nešto skrivili rodili na istom mjestu.... tako da zajedno poginu u potresu npr.....

goranbo
13.03.2004., 10:15
Ja bih rekao da zdrav razum tako kaze, logika.

Ja sam prije razmisljao gdje je granica izmedju posljedica tvojih djelovanja i necega sto zovemo nezgodom. U pocetku sam bio zbunjen.

No kad se logicki razmisli, mislim da zakon uzroka i posljedica ne djeluje na taj nacin. Ti ljudi na tom podrucju, neki su mozda bili u prolazu, i sto ja znam, zacijelo nisu zajedno povezani nekom cvrscom vezom osim sto su se zatekli ii zive na tom podrucju.

Mislim da zakon uzroka i posljedica ili karma ne djeluje tako.

No mi to jos ne razumijemo dostatno, ali razumjet cemo.
Benjamin Creme o tome prica na jedan za mene prihvatljiv, logican nacin.

grizli
13.03.2004., 11:50
Ma nije uopće bitno kako karma i reinkarnacija djeluji, nego je bitno kako se iz kola reinkarnacija osloboditi;)

goranbo
13.03.2004., 12:53
Mislim da je to jako upitno njer bi ljudi u suprotnom odgovornije postupali (da bolje poznaju takon uzroka i posljedica), svjesni posledica svojeg djelovanja.

grizli
13.03.2004., 15:06
Ali izbavljenje se uopće ne temelji na drugačijem postupanju... nebi se tako izrazio...

goranbo
17.03.2004., 10:12
Mozda se temelji na non stop istom, pogresnom postupanju, i onda odjedanput sijevne to sto ti zoves izbavljenje????

abe
02.12.2005., 10:09
Tihana kaže:

ukratko - postoji i primjer koji si navela je dobar

adriatic
04.01.2006., 09:45
A za onog pametnjakovica koji se dosjetio da je potres uzrokovan pomicanjem tektonskih ploca imam pitanje, a to je: kako je doslo do pomicanja tih ploca? sto je tome uzrok?

Pa jasno da je to fizički uzrok potresa.

Zar ti misliš da se fizički uzrok potresa može nadomjestiti spiritualnim ili obratno ? :confused:

Radi se o različitim razinama i jedno ne proturječi drugom. I jedan i drugi uzrok su "pravi" uzroci. ;)

Su-Namin
11.01.2006., 13:02
Postoji kolektivna karma, no karma nije uzrok potresa!!

Lose je reci da te auto pogodilo zbog lose karme, ali je dobro reci da te auto pogodilo zbog loseg vozaca! :D

emo§ion
15.01.2006., 22:02
Evo,pošto sam prvi puta ovdje , a i ne da mi se listati u potrazi za prastarim temama, odlučila sam vam postaviti temu, ali prvenstveno u svrhu dobitka odgovora,
naime, prošlo ljeto upoznala sam osobu u koju sam se doslovno zaljubila na prvi pogled,ljubav je bila obostrana, iako dotada nisam vjerovala u te na prvi pogled priče,ali eto dogodila se i možda ovu temu ne bi niti postavila,
da nedavno, više radi zabave nisam otišla s frendicom do njezine bake(koja je btw astrolog) i koja mi je na temelju tih nekih natalnih karata i drugih gluposti zaključila kako dotična osoba i ja imamo jaaku karmu :confused: i kako ćemo se vrlo vjerovatno ponovo sresti...
Sad mene zanima što je karma i što je ona zapravo time htjela reći?

fala

Fazlija
15.01.2006., 22:38
Baka je ustvari rekla da imate veliku sudbinsku povezanost i da cete se opet sresti. Sa sudbinom treba biti oprezan i pazljivo postupati. Ako ne postoje drustvene i ostale prepreke (koje su opet sudbina) onda nema razloga da se vi lijepo ne spojite zajedno.:kiss:

jimmy jazz
16.01.2006., 07:58
znaci da imate jako puno za odraditi :D :D

ja bi se isto malo spajal! :cerek: :zubo:

jimmy jazz
16.01.2006., 09:54
inace karma znaci akcija. znaci da ti je baka rekla da imate jaku akciju :D :D ajde i to je nekaj.

emo§ion
16.01.2006., 20:06
Baka je ustvari rekla da imate veliku sudbinsku povezanost i da cete se opet sresti. Sa sudbinom treba biti oprezan i pazljivo postupati. Ako ne postoje drustvene i ostale prepreke (koje su opet sudbina) onda nema razloga da se vi lijepo ne spojite zajedno.:kiss:
Da, ali ona je meni spominjala nešto i prošli život, pa me zanima kakve sve to skupa ima veze? :confused:
Btw, a što si mislio pod društvene prepreke, mislim ako je sudbina da budemo povezani, zašto bi nas nešto drugo razdvajalo?

:DFala dečki na odgovorima,
btw Jimmy ti se ne budeš tako skoro spojio ukoliko ne prestaneš ganjati maloljetnice :E :p

Fazlija
17.01.2006., 15:26
Da, ali ona je meni spominjala nešto i prošli život, pa me zanima kakve sve to skupa ima veze?

Ma dobro, to ona nesto vise za sebe brblja... sta te briga. Isto kao kada dodjes kod doktora, pa on nesto sebi brblja na latinskom tok ti gleda jezik. No, to se tebe ne treba ticati sto ona ima neke svoje uvide.

a što si mislio pod društvene prepreke, mislim ako je sudbina da budemo povezani, zašto bi nas nešto drugo razdvajalo?

Pa mislim da ako je netko od vas vec u vezi ili braku, ima djecu, nalazi se na drugom kontinentu, zatvoru ili boluje od neke bolesti... sve to moze ometati cijelu stvar. Jedano je imati sklonost, a drugo je imati mogucnost i pravo tu sklonost ostvariti. Sve je i to karma (sudbina) i s tim treba znati postupati. Nije to samo tako, ima sklonost pa udri.

martin polo
15.09.2011., 14:16
Evo,pošto sam prvi puta ovdje , a i ne da mi se listati u potrazi za prastarim temama, odlučila sam vam postaviti temu, ali prvenstveno u svrhu dobitka odgovora,
naime, prošlo ljeto upoznala sam osobu u koju sam se doslovno zaljubila na prvi pogled,ljubav je bila obostrana, iako dotada nisam vjerovala u te na prvi pogled priče,ali eto dogodila se i možda ovu temu ne bi niti postavila,
da nedavno, više radi zabave nisam otišla s frendicom do njezine bake(koja je btw astrolog) i koja mi je na temelju tih nekih natalnih karata i drugih gluposti zaključila kako dotična osoba i ja imamo jaaku karmu :confused: i kako ćemo se vrlo vjerovatno ponovo sresti...
Sad mene zanima što je karma i što je ona zapravo time htjela reći?

fala

I sta se dogodilona kraju?
Jeste se sreli ili ne?:)

vezir11
24.09.2011., 12:36
Moje mišljenje je da treba biti oprezan sa tim stvarima.Ako se živi normalno i život teče lijepo bez problema onda treba biti zahvalan bogu na tome jer mnogi to nemaju.To bi u jednu ruku značilo da je karma i sudbinsko nasljeđivanje dobro.To bi značilo da preci nisu radili veliko zlo i da nisu to prenijeli na svoje potomke.Ali gdje ima problema u životu to je uglavnom od nasleđivanja karmičkih i sudbinskih dugova koji su ostavili krvni srodnici u prošlosti.Osobe koje su opterećene time moraju odrađivati sudbinu tj trpjeti svašta u životu.Trpjeti puno boli,patiti,odricati se i za njih je utjeha jedino ona narodna.Vrijeme liječi rane sve.To većina nemože lako shvatiti i onda upadaju u sve veće i veće probleme.Rješenje je u proučavanju ovih raznih mističkih znanja i nađe se neka utjeha i odgovori na razna pitanja.

smedjišećer
24.09.2011., 14:36
O karmi sam dosada pročitala samo jednu knjigu, od Lazareva: "Dijagnostika karme". Može se čitati na www.magicus info. Meni je to izvrsna knjiga, neke stvari tako jednostavno objašnjava. Koliko se sjećam, on piše, da je najveća nesreća-zlo koje možemo učiniti svojim unucima, ako "ubijemo ljubav". Pod time smatra, kada ostavimo voljenu osobu, jer se bojimo da nam neće moći financijski dovoljno pružiti, npr ili kada se ljudi ožene za nekog drugog, koga ne vole, isključivo zbog novca i materijalne koristi. Tada, po Lazarevu ispaštaju unuci te osobe. Tj, njihov unuk-unuka će na isti način jednoga dana biti ostavljeni od voljene osobe, koja će ih ostaviti radi nekog drugog, iz materijalne koristi, na isti način. On to zove "ubiti ljubav" i smatra najgorim mogućim grijehom.
Po njemu, kada učinimo neko zlo drugome, nećemo mi biti ti koji ispaštaju, već naši unuci. Tj, mi ispaštamo za grijehove svojih predaka. Toliko se sjećam iz knjige.

smedjišećer
24.09.2011., 14:45
Moje mišljenje je da treba biti oprezan sa tim stvarima.Ako se živi normalno i život teče lijepo bez problema onda treba biti zahvalan bogu na tome jer mnogi to nemaju.To bi u jednu ruku značilo da je karma i sudbinsko nasljeđivanje dobro.To bi značilo da preci nisu radili veliko zlo i da nisu to prenijeli na svoje potomke.Ali gdje ima problema u životu to je uglavnom od nasleđivanja karmičkih i sudbinskih dugova koji su ostavili krvni srodnici u prošlosti.Osobe koje su opterećene time moraju odrađivati sudbinu tj trpjeti svašta u životu.Trpjeti puno boli,patiti,odricati se i za njih je utjeha jedino ona narodna.Vrijeme liječi rane sve.To većina nemože lako shvatiti i onda upadaju u sve veće i veće probleme.Rješenje je u proučavanju ovih raznih mističkih znanja i nađe se neka utjeha i odgovori na razna pitanja.

Da, točno tako kao što si napisao, tako mi je to objasnio jedan stari barba, travar, prije desetak godina i više. Točno tako.. mi ispaštamo za grijehe svojih predaka. Odnosno, ono što činimo drugima (ovisno o tome koliko boli smo im nanjeli) tu istu bol će doživjeti naši unuci i naša kazna je gledati unuke kako pate. U biti, ima smisla.:ne zna:

Pacifista
24.09.2011., 15:37
Da, točno tako kao što si napisao, tako mi je to objasnio jedan stari barba, travar, prije desetak godina i više. Točno tako.. mi ispaštamo za grijehe svojih predaka. Odnosno, ono što činimo drugima (ovisno o tome koliko boli smo im nanjeli) tu istu bol će doživjeti naši unuci i naša kazna je gledati unuke kako pate. U biti, ima smisla.:ne zna:

Neslažen se sa tom teorijom od tog starog babca.
A bilo bi bolje da se i vi nesložite sa njim. Nitko ne nasljeđuje ničije grijehe
Svako ispašta svoje. "Kako sijete tako i žanjete" Pročitajte evanđelje malo a ne samo kojekakve nekronomikume i ostale knjige za vrađbine :D
Šalu na stranu, Grijesi se nenasljeđuju od nikog! Osim u iznimnom slučaju kada za to stručna osoba preuzme grijeh svijesno na sebe te ga onda ispašta mjesto tebe.
A to što če naši unuci možda ispaštat, nije tolko do nas več to je zbog toga što se duša rađa u tjelu kakvog zasluži i kakvog je svoim karmičkim djelovanjima zaslužila u prošlosti.

smedjišećer
24.09.2011., 15:48
yep, samo što u evanđelju se ne spominju prošli životi ili karma.

Pacifista
24.09.2011., 16:02
yep, samo što u evanđelju se ne spominju prošli životi ili karma.

Nepiše o reinkarnaciji zbog cenzure
ali piše o karmi, isus u svoim prispodobama na slikovit način govori ubiti o karmi.

Baphomet
25.09.2011., 00:24
Vražja je stvar ta cenzura :rofl:

Baphomet
25.09.2011., 00:26
U biti je to besmisleno.

Kako bi se osjećao/la kad bi te netko sad strpao u zatvor za zločin koji je napravio jedan od tbojih predaka?

Sigurno ne bi rekao da to ima smisla.

vezir11
26.09.2011., 21:30
Teško će ove stvari shvatiti oni koji nemaju problema u životu.Koji su rođeni kako se to kaže pod sretnom zvijezdom.Ona narodna kaže sit gladnog ne razumije.Ali kad se neko nađe u problemima a iz njih se nevidi nikakav izlaz onda je jedino riješenje vjerovanje u Boga,molitvi,proučavanje svetih knjiga ali i sveg drugog što ne uči na mržnju i zlo.I u problemima se može organizovati život tako da bude snošljivo živjeti.Ovo je tako komplikovana tema da bi se o ovome moglo raspravljati godinama.Ako bi to pomoglo bar jednoj osobi imalo bi smisla.Ja sam u teškim problemima i proučavanje raznih naučnih disciplina i svega drugoga mi pomaže da shvatim neke stvari i lakše se podnosi život.Danas je sve više zla i sve više ljude odnosno neljude veseli samo to kad drugome nanese štetu.

Me,myself and I
09.11.2011., 07:40
U kontekstu pojedinacne osobe,karma mi zvuci cak i uvjerljivo,a onda se sjetim nekog genocida u Ugandi i pomislim-pa u vrazju mater,kako to da je sedmogodisnjak karmicki sjebo sasvim dovoljno da ode Bogu za kurira skup sa sezdesetogodisnjim town rapistom.

Hm,moze bit da ne kuzim koncept.

:ne zna:

norka
09.11.2011., 19:49
U kontekstu pojedinacne osobe,karma mi zvuci cak i uvjerljivo,a onda se sjetim nekog genocida u Ugandi i pomislim-pa u vrazju mater,kako to da je sedmogodisnjak karmicki sjebo sasvim dovoljno da ode Bogu za kurira skup sa sezdesetogodisnjim town rapistom.

Hm,moze bit da ne kuzim koncept.

:ne zna:

karma djeluje pod istim nazivnikom sa reinkarnacijom, stoga taj dječak zasigurno ništa tako spektakularno u toliko malo godina nije skrivio za ovog života nego plaća danak koji je uzrok grijeha iz prošlog života.

Me,myself and I
09.11.2011., 19:59
karma djeluje pod istim nazivnikom sa reinkarnacijom, stoga taj dječak zasigurno ništa tako spektakularno u toliko malo godina nije skrivio za ovog života nego plaća danak koji je uzrok grijeha iz prošlog života.

Ni najmanje mi se ne svidja takav pristup stvarima,jer omogucava da svakog covjeka koji je nesretan i jadan odmah determiniramo kao zlikovca koji si je sam kriv.

NIKAKO ne dolazi u obzir.

norka
09.11.2011., 21:02
Ni najmanje mi se ne svidja takav pristup stvarima,jer omogucava da svakog covjeka koji je nesretan i jadan odmah determiniramo kao zlikovca koji si je sam kriv.

NIKAKO ne dolazi u obzir.

upravo tako , ovo boldirano.....čovjek zna reći po narodski , O Bože šta sam ti skrivio da me ovako kažnjavaš, ili šta je onaj tamo Bogu skrivio kada mu je u životu tako.....po karmi Bog nikog ne kažnjava nego čovjek sam sebe i kažnjava i nagrađuje svojim djelima ....