View Full Version : Teror vjeroučitelja nad djecom!
Učenici 3. razreda srednjih škola prisiljeni su gledati film *Abortus* na satovima vjeronauka!!!
Isti ti vjeroučitelji koji zabranjuju program MEMOAIDS, maltretiraju i dezinformiraju djecu sa eksplicitnim slikama pobačaja, a sve sa ciljem sprečavanja predbračnih seksualnih odnosa!
*Učenici XI. gimnazije prošli tjedan doživjeli su šok kada su na satu vjeronauka morali gledati film u kojem je eksplicitno prikazan čin pobačaja, prenosi Jutarnji dodajući kako se u filmu dobro vidi kako se injekcijom isisava fetus iz tijela žene koji na kraju filma završava u posudi punoj krvi.
Tijekom gledanja filma nekolicina se učenica rasplakala, jedan je učenik želio ugasiti televizor, a neki su željeli izaći iz razreda no vjeroučiteljica im nije dopustila, te je inzistirala da odgledaju stravičan film do kraja.
:horor:
*Dan nakon što je film prikazan u školi je održan obiteljski sastanak gdje je razrednica roditeljima rekla da je film predviđen u nastavnom programu vjeronauka za treći razred srdnje škole, što je potvrdio i ravnatelj XI. gimnazije Josip Arnuš, koji je još dodao da ne zna je li film primjeren učenicima jer ga nije gledao.*
To je predviđeno?Tko je to odobrio?Ministar znanosti?
*Savjetnica za školski vjeronauk u Ministarstvu Nevenka Lončarić izjavila je kako u filmu nema ništa neprimjereno, te da film govori o činjenicama i istinitoj životnoj priči koja je prikazana vjerodostojno i zorno, prenosi Jutarnji list. Lončarić je priznala kako slike u filmu jesu brutalne. *
Ma bravo! :bljak: :bljak: :bljak:
Povratak Kralja
23.02.2004., 17:44
Krajnji je cas za ponistenje sporazuma sa Vatikanom
LjutiBronxBomber
23.02.2004., 17:51
Povratak Kralja kaže:
Krajnji je cas za ponistenje sporazuma sa Vatikanom
Bwaaahahaha :s
Povratak Kralja
23.02.2004., 17:53
Ti popovi zive na grbacama radnih ljudi, mahom su kriminalci, sire lazi i propagandu, uce o pravednosti nepravde, rade u interesu strane drzave, mogu i dalje ...
LjutiBronxBomber
23.02.2004., 17:55
AFŽ kaže:
*Savjetnica za školski vjeronauk u Ministarstvu Nevenka Lončarić izjavila je kako u filmu nema ništa neprimjereno, te da film govori o činjenicama i istinitoj životnoj priči koja je prikazana vjerodostojno i zorno, prenosi Jutarnji list. Lončarić je priznala kako slike u filmu jesu brutalne. *
I sto ima lose u toj izjavi? Same cinjenice i istina. Vrlo dobro znas da je Abortus jedna brutalna stvar-- zasto ne reci i prikazati istinu?
Stribor cumez
23.02.2004., 18:00
Bas sam se pitao dali ce neko pokrenuti ovu temu. Taj teror je izborni teror. Crkva ima pravo pricati o tome na svoj nacin, a djeca sama mogu izabrati izbornu nastavu. Ja recimo nebih izabrao vjeronauk, pa me nista od toga ne bi ni uzrujavalo. Ako neko od njih misli da je to skandalozno nek izabere izbornu biokemiju ili astronomiju ili etiku ili bilo sto drugo .....
A sto se tice brutalnosti, mislim da uopce nije lose djeci pokazati neke brutalne dokumentarne filmove o temama koje su obicno upakirane u neku ideologiju (lijevu ili desnu). Abortus, ljudi razneseni u ratu, razgovori sa silovanim zenama, razgovori sa junkiema na horsu, slike iz konc-logora, ....
born_2b3
23.02.2004., 18:06
AFŽ kaže:
Učenici 3. razreda srednjih škola prisiljeni su (...) Nije mi jasno što to tebe smeta, pa tvoja djeca ne idu na vjeronauk.
Ili se to možda brineš za našu koja idu?
Stvarno sam dirnut, ali nije potrebno.
Film o abortusu ti je prebrutalan? Jest, nije ugodan za gledati.
Abortus sam izaziva zgražanje i odvratnost sam po sebi.
I kako bi se onda mogao napraviti dokumentarac o pobačaju pa da ne šokira one koji ga gledaju?
Osim ako ne želimo pričati priče o rodama i leptirićima...
Da se razumijemo: gledat će srednješkolci, neki već i jesu (pa i viši razredi osnovne!)
i strašnije, vrlo šokantne filmove. I to ne samo na satovima vjeronauka.
Gledali su o pokoljima Židova, o plinskim komorama, bodljikavim žicama i golim tijelima posutim vapnom...
I to je mnoge od njih ostavljalo u suzama, i bez riječi.
Možda se takve stvari trebaju prešutjeti,
ili ublažiti, da se djecu ne plaši?!
Dok ih za neke stvari (pogotovo maturante) smatramo zrelima i dovoljno odraslima/odgovornima (ne mislim samo na teme vezane uz spolnost),
s druge strane bojimo se da će nam se djeca 'uplašiti i rasplakati'.
Odgoj nije samo pričanje bajki, nego spremanje za život, onakav kakav on uistinu jest, a ne kakav je na x-boxu i raznim konzolama.
A kad smo već kod toga, koliko je tek tamo krvi, i klanja i to u prvom licu...
Što više odsječenih glava to više bodova... da ti pamet stane...
(o tv-u neću ni riječi...)
Ali sve je to OK, jer to ne dolazi iz vjeronaučnih udžbenika... a to je bit problema.
LjutiBronxBomber
23.02.2004., 18:15
:top:
magdalena1999
23.02.2004., 20:37
born_2b3 kaže:
Odgoj nije samo pričanje bajki, nego spremanje za život, onakav kakav on uistinu jest, a ne kakav je na x-boxu i raznim konzolama.
Ali sve je to OK, jer to ne dolazi iz vjeronaučnih udžbenika... a to je bit problema.
Tako je, odgoj nije samo pricanje bajki, ali je pobacaj u ovoj drzavi legalan medicinski zahvat, koji se obavlja u svakoj bolnici i na kojeg imaju pravo sve zene koje se na njega odluce.
Je li to prekid zivota ili nije, to ovdje nije tema, ali sat vjeronauka je zadnje, ponavljam ZADNJE mjesto gdje bih ja dozvolila da moje dijete gleda takve scene. Posebno ne POD PRISILOM. Sat vjeronauka tome NE sluzi i onome tko je to odobrio ili koji to sa neskrivenom slascu odobrava, pozeljela bih da i sam te iste scene PRISILNO gleda SATIMA a onda da kroz isto to prodju i njegova djeca.
To nije nacin kako ce se djecu navesti da oblikuju ili mijenjaju misljenje, a pitam se tko je dao zeleno svjetlo tim bolesnicima i sadistima da se izivljavaju nad djecom i tjeraju ih da mjesecima nakon toga prozivljavaju nocne more.
A to su isti oni diletanti koji istovremeno bulazne o tome kako je kondom propusan za virus side, umjesto da se u skolu konacno zaposle skolovani strucnjaci i psiholozi, koji ce djeci stajati na raspolaganju i koji ce se napokon pozabaviti konkretnim problemima.
Sto se tice usporedbe s ubijenim logorasima i plinskim komorama, samo da kazem, nije mi jasno kako je to moguce da se svaki problem koji osvane na ovom forumu opravdava necim sto ima veze s ustasama ili srbima.
Kakve su to gluposti, gledali su filmove u kojem su vidjeli ubijene logorase, pa sto sad smeta, neka pogledaju malo i pobacaj, dobro ce im doci jer netko misli da je pobacaj ubojstvo???
Mislim stvarno.
:flop:
Pa kome vec nije dosta tog nasilja ne samo na televiziji, vec i u stvarnom zivotu? I tko se samo sjetio ovakve morbidnosti i to jos na nekom satu vjeronauka??? Gdje bi se trebalo propovjedati o miru, o dobru, toleranciji, ljubavi, nadi ???
Nije dosta sto godinama bolesnici poput Liseca i Bakovica i njihovih sljedbenika blebecu gluposti po medijima i sto im se svojevremeno dozvoljavalo da maltretiraju zene po ginekoloskim odjelima, vec je sad jos netko sebi dao u sveti zadatak da se poput srednjevjekovnog krizara bori protiv pobacaja tako da nad djecom radi torturu, misleci valjda kako ce potencijalne gresne duse izvesti na pravi put. Pa ta je osoba samo za umobolnicu, nista vise.
:flop: :flop:
Taj smo filmić i mi gledali u srednjoj školi. Film je prilično odvratan.
Ali djeca bi trebala vidjeti i kako navlačiti kondom, i što se desi ako ga ne navučeš.
Jesus Quintana
23.02.2004., 20:49
mogli su prikazati i nekakav filmić o svećenicima pedofilima ... :flop:
born_2b3 kaže:
Nije mi jasno što to tebe smeta, pa tvoja djeca ne idu na vjeronauk.
Hvala Bogu da ne idu i da ih se time ne brainwasha!
Ti ne živiš u Hrvatskoj, ja ne znam o kojoj zemlji pričaš?
U Hrvatskoj se na žalost ne poštuje princip odvojenosti Crkve i Države pa si Crkva uzima za pravo da doslovno prisiljava roditelje da daju djecu na vjeronauk. Jer ako ne idu biti će stigmatizirana i proglašena, ne daj Bože, Srbima, Jugoslavenima, Židovima ili ateistima.Doslovno se one koji nisu vjernici naziva *nevjernicima* kao da smo u Džihad državi!Nemam osobno baš ništa protiv religijske nastave ali ne sa takvom nametljivošću i prisilom.
Već ti je druga diskutantica odgovorila, tome nema mjesta na satovima vjeronauka u državnoj školi, a upitno je koliko je to kršćanski i u duhu religijskog obrazovanja i izvan škole. Seksualnost je osobna stvar, djecu TREBA informirati ali ne na isključiv način, već ima treba prikazati stvari objektivno.Osim toga kao što je već rečeno, abortus je LEGALAN u RH i dok je tako, nema se što sotonizirati.
Neobrazovanim ljudima i djeci, slažem se.Obrazovani ljudi shvaćaju da je abortus medicinski zahvat.Ne zaboravi da je Crkva prije par stoljeća spaljivala liječnike koji su obducirali tijela za znanstvene potrebe, kao što je i iz bolesnika sa epilepsijom istjerivala vraga i palila ih na lomači.
I kako bi se onda mogao napraviti dokumentarac o pobačaju pa da ne šokira one koji ga gledaju?
Tako da ime se objasni zašto se to radi.No pitanje je moraju li djeca to gledati, pogotovo što sama nemaju izgrađenu seksualnost a mnogi od njih nemaju nikakvog osobnog seksulanog iskustva. Crkva već stoljećima (tisućljećima) prakticira seksualnu represiju i represiju znanosti i pogledaj kuda je to dovelo čovječanstvo.
Da se razumijemo: gledat će srednješkolci, neki već i jesu (pa i viši razredi osnovne!)
Gledali su o pokoljima Židova, o plinskim komorama, bodljikavim žicama i golim tijelima posutim vapnom...
Seks nije zločin. Medicina nije zločin. Ovakav film prikazuje samo jednu stranu problema, a problem je puno kompleksniji.
A sve to izgleda jako smiješno i dvolično kada se uzme u obzir da Crkva ne želi da se djeca obrazuju o zaštiti protiv trudnoće, upravo kako bi se, po tebi i tebi ravnim farizejima strašni abortusi.
svastikuti
23.02.2004., 21:20
kupi pet-sest kila banana i tridesetak kurtona pa "miniraj":tulum: iduci vjeronaucni sat :D.
Cemo da citamo o tome ?
placebo
23.02.2004., 21:29
walter kaže:
Taj smo filmić i mi gledali u srednjoj školi.
ti si išao na vjeronauk?:D :D :D
magdalena1999
23.02.2004., 21:32
walter kaže:
Taj smo filmić i mi gledali u srednjoj školi. Film je prilično odvratan.
Ali djeca bi trebala vidjeti i kako navlačiti kondom, i što se desi ako ga ne navučeš.
Ja nisam gledala takve filmice u skoli, vec sam ucila o tekovinama NOB-a.
Ali mi je zato vjeronauk u Crkvi predstavljao oazu mira, topline, spokoja i nade. I meni je to tada, u toj dobi godilo i to mi je trebalo. Kolikogod to nekome izgledalo smijesno i banalno.
I sto je najvaznije, da to nisam htjela ili da mi se nije svidjelo, nije bilo te sile koja bi me prislila da tamo odlazim.
A kada vidim u sto se danas vjeronauk pretvara, dodje mi da placem. Ovo s pobacajem je pak vrhunac.
Madame Hooch
23.02.2004., 21:33
AFŽ kaže:
Učenici 3. razreda srednjih škola prisiljeni su gledati film *Abortus* na satovima vjeronauka!!!
Isti ti vjeroučitelji koji zabranjuju program MEMOAIDS, maltretiraju i dezinformiraju djecu sa eksplicitnim slikama pobačaja, a sve sa ciljem sprečavanja predbračnih seksualnih odnosa!
*Učenici XI. gimnazije prošli tjedan doživjeli su šok kada su na satu vjeronauka morali gledati film u kojem je eksplicitno prikazan čin pobačaja, prenosi Jutarnji dodajući kako se u filmu dobro vidi kako se injekcijom isisava fetus iz tijela žene koji na kraju filma završava u posudi punoj krvi.
Tijekom gledanja filma nekolicina se učenica rasplakala, jedan je učenik želio ugasiti televizor, a neki su željeli izaći iz razreda no vjeroučiteljica im nije dopustila, te je inzistirala da odgledaju stravičan film do kraja.
*Dan nakon što je film prikazan u školi je održan obiteljski sastanak gdje je razrednica roditeljima rekla da je film predviđen u nastavnom programu vjeronauka za treći razred srdnje škole, što je potvrdio i ravnatelj XI. gimnazije Josip Arnuš, koji je još dodao da ne zna je li film primjeren učenicima jer ga nije gledao.*
lako nam za ove u srednjoj školi, ti već imaju i svojeg bubrega za mislit' !
Razmislite o teroru koji se provodi nad malcima u vrtićima i nižim razredima OŠ. Razmislite o indoktrinaciji znanstveno ridikulnim tvrdnjama kojima ih šopaju ljudi koji o obitelji, majčinstvu i očinstvu, ljubavi, egzistencijalnim pitanjima, socijalnoj svijesti .....NEMAJU POJMA !
placebo kaže:
ti si išao na vjeronauk?:D :D :D
Misliš da sam imao izbora? Ja ti ozbiljno velim, morali smo gledati film. I film je odvratan. S tim da nam nitko nije pokazivao kako se koristi kondom. Samo su nam film pokazali. Bijelovar je to, stara moja. Mi smo ti veći Katolici od Pape. :D :D
Pa mi smo Aliena 3 išli gledati sa školom, jer je ravnatelj to povezao sa Biblijom. Nitko nije pitao jesi ateist ili nisi, jabadabadu, svi idemo gledat male glave od fetusa i usisavače, juuuupiiiii.... :D :D
I pomogao mi je film. Nakon toga sam umjesto pet puta dnevno drkao četri puta. Joj super....
A pičke uopće nisam gledao nakon toga.... Moš si mislit....
Madame Hooch
23.02.2004., 21:37
http://www.geocities.com/svetopismo2003/main.html
placebo
23.02.2004., 21:40
walter kaže:
Misliš da sam imao izbora?
pa zar vjeronauk nije izborni predmet? :D
svastikuti
23.02.2004., 21:44
walter kaže:
I pomogao mi je film. Nakon toga sam umjesto pet puta dnevno drkao četri puta. Joj super....
jer zlocin genocida ne zastarijeva .
Deseta Božja zapovjed:
" Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga ! "
:lol: :lol: :lol:
A vidi ovo, šta sveci govore o ženama:
Sv. Alban (4. st.) "Naći poštenu ženu je kao naći jednu jegulju u vreći od 500 zmija otrovnica. A ako rukom tražite po vreći i nađete jegulju, znajte da je držite za mokar i sklizak rep."
Ovo je bolje od Ali G.-a :top: :top: :s :s :s
Madame Hooch kaže:
http://www.geocities.com/svetopismo2003/main.html
Izvrstan link da se vidi malo perverzija i apsurdnost cijele stvari!I tim glupostima šopaju djecu!
placebo
23.02.2004., 21:53
leb je u srednjoj izabrao vjeronauk ... leb je u srednjoj izabrao vjeronauk.. tralalalala.. :D :D :D
placebo kaže:
leb je u srednjoj izabrao vjeronauk ... leb je u srednjoj izabrao vjeronauk.. tralalalala.. :D :D :D
Nije gledanje tog filma bilo IZBORNO, nego OBAVEZNO. Pokušaj to shvatiti. Crkva je inače demokratska, zar ne?
A šta veliš na Sv. Albana, jel se moliš ti njemu? Ha, gujo? :D :D :D
Treba vas žene sve na vjeronauk poslat, da vas Crkva nauči gdje vam je mjesto. ;)
Da vam pomogne da vidite svog Boga.
placebo
23.02.2004., 22:22
walter kaže:
Nije gledanje tog filma bilo IZBORNO, nego OBAVEZNO.
ali vjeronauk je bio izborni predmet.. mogao si ga, i nisi morao slušati... da ga nisi htio slušati, nikome ništa.. ali ti si izabrao vjeronauk.. dakle, želio si to.. :D :D :D
Mljacko
23.02.2004., 22:48
placebo kaže:
ali vjeronauk je bio izborni predmet.. mogao si ga, i nisi morao slušati... da ga nisi htio slušati, nikome ništa.. ali ti si izabrao vjeronauk.. dakle, želio si to.. :D :D :D
ajd mi daj poveži vjeru u Boga s kirurškim zahvatom
placebo
23.02.2004., 22:56
Mljacko kaže:
ajd mi daj poveži vjeru u Boga s kirurškim zahvatom
Mljacko, dijete.. ne miješaj se kad ništa ne razumiješ.. mogao bi tako jednom nevin nastradat :D
čovječe. koji je danas datum? jeste li vi uopće svjesni koliko je ovo otkriće?..:D mislim da ću ovo čak i zabilježiti u dnevnik :D :D :D
Mljacko
23.02.2004., 23:07
placebo kaže:
Mljacko, dijete.. ne miješaj se kad ništa ne razumiješ.. mogao bi tako jednom nevin nastradat :D
čovječe. koji je danas datum? jeste li vi uopće svjesni koliko je ovo otkriće?..:D mislim da ću ovo čak i zabilježiti u dnevnik :D :D :D
ne, htio sam reći da ja tebi mogu prikazati film kako nekome kenjam u facu, no znam zašto bi time govno bila loša stvar.
osobno sam protiv abortusa, ali ovakva praksa ove luđakinje ne znam što ima za svrhu?
a ti, zla ženo, umjesto da me prosvijetliš me zajebavaš:flop:
:D
placebo
23.02.2004., 23:13
Mljacko kaže:
ne, htio sam reći da ja tebi mogu prikazati film kako nekome kenjam u facu, no znam zašto bi time govno bila loša stvar.
aaaa.. TO si htio reći.. :D :D :D :D :D
Mljacko
23.02.2004., 23:19
e jebeš i mene idiota koji s tobom pokušava razumno razgovarati...
Secundus
23.02.2004., 23:20
AFŽ kaže:
Ti se zgrazas nad reakcijama koje je izazvao jedan film na mlade ljude u skoli, a ne zgrazas se na sam cin zene koja je dozvolila da se taj zahvat napravi.
Koja si ti licemjerka! Tu se radi o zlocinu.
Ma ljudi moji gdje se ovo moze vidjeti. Zgraza se nad reakcijama koje su opravdane kod gledanja jednog zlocina, a ne zgraza se na sam zlocin.
Ovdje treba pitati sto je s tobom!?
To da vi komunisti imate tako osjetljivu dusu i istancan moral svi znamo: nijecete cak 100 000 000 nevinih zrtava komunistickih sistema i taman toliko abortusa za vrijeme komunizma, a zgrazate se nad reakcijama na samo jedno takvo zlodjelo.
Srami se!
S.:bljak: :bljak: :bljak:
Mljacko
23.02.2004., 23:27
Secundus kaže:
To da vi komunisti imate tako osjetljivu dusu i istancan moral svi znamo: nijecete cak 100 000 000 nevinih zrtava komunistickih sistema
Garant te netko u ranom djetinjstvu naganjao palicom i na čelo si napisao "komunista"
Kvragu, jel ti sanjaš te komuniste, jel možeš dve riječi bez da izneseš 100 milijuna žrtava?
born_2b3
23.02.2004., 23:34
magdalena1999 kaže:
Tako je, odgoj nije samo pricanje bajki, ali je pobacaj u ovoj drzavi legalan medicinski zahvat, koji se obavlja u svakoj bolnici i na kojeg imaju pravo sve zene koje se na njega odluce.
Je li to prekid zivota ili nije, to ovdje nije tema, ali sat vjeronauka je zadnje, ponavljam ZADNJE mjesto gdje bih ja dozvolila da moje dijete gleda takve scene. Posebno ne POD PRISILOM. Sat vjeronauka tome NE sluzi i onome tko je to odobrio ili koji to sa neskrivenom slascu odobrava, pozeljela bih da i sam te iste scene PRISILNO gleda SATIMA a onda da kroz isto to prodju i njegova djeca. Nažalost, pobačaj jest legalan, no to nije nikakav razlog da se o njemu ne govori. Ako je legalno nije odmah i moralno dobro. To i ti znaš. Pogledaj samo pljačke - legalne! - zadnjih godina.
Radi se o satu vjeronauka! Ne o matematici ili povijesti.
Što se na vjeronauku govori, koje se teme obrađuju? Teme vezane uz vjeru, ponajprije kršćanstvo.
Jedna od temeljnih vrednota u kršćanstvu jest ljudski život, i to od trenutka njegovog začeća.
Prema tome, vjeronauk je PRAVO i PRVO mjesto gdje se treba govoriti o zaštiti tog života, koji je svetinja. I o neljudskim načinima kojima se takav jedan novi život prekida, protivno kršćanskom vjerovanju, a nažalost sukladno s civilnim zakonom. No, predmet vjeronauka nije civilni zakon (u užem smislu) nego moralna načela i kršćanski nauk.
Onaj tko nije kršćanin i ne želi slušati što kršćani vjeruju, neće ići na vjeronauk i točka.To nije nacin kako ce se djecu navesti da oblikuju ili mijenjaju misljenje, a pitam se tko je dao zeleno svjetlo tim bolesnicima i sadistima da se izivljavaju nad djecom i tjeraju ih da mjesecima nakon toga prozivljavaju nocne more. Zadaća je vjeronauka - iznijeti nauk vjere. Izložiti ono što se vjeruje u kršćanstvu. A svoje mišljenje će ionako svatko za sebe oblikovati. Ne može se u čovjeka utisnuti nešto protiv njegove volje - baš zato što je čovjek. Sam prosuđuje, bira, misli i zaključuje.
Vidiš za mene su bolesnici i sadisti oni koji tvrde da se tu sigurno ne radi o ubojstvu nevinog ljudskog bića... ali to je druga tema. Sto se tice usporedbe s ubijenim logorasima i plinskim komorama, samo da kazem, nije mi jasno kako je to moguce da se svaki problem koji osvane na ovom forumu opravdava necim sto ima veze s ustasama ili srbima.
Kakve su to gluposti, gledali su filmove u kojem su vidjeli ubijene logorase, pa sto sad smeta, neka pogledaju malo i pobacaj, dobro ce im doci jer netko misli da je pobacaj ubojstvo??? Vidiš kako srljaš. Nisam li napisao nešto u stilu "pokolji Židova"? Odakle ti sad srbi i ustaše?? Radilo se o sjećanju na konc-logore...
A zašto sam to spomenuo... zato što su to možda i strašnije slike od onih s pobačaja... i tamo su djeca ostala nijema i šokirana... neka su možda imala "mjesecima noćne more" (kako ti veliš :) )... ali gadne stvari su gadne i djecu treba i o gadnim stvarima poučiti, upozoriti... od njih ih odvraćati. A to nije bilo na satu vjeronauka. Pa kome vec nije dosta tog nasilja ne samo na televiziji, vec i u stvarnom zivotu? I tko se samo sjetio ovakve morbidnosti i to jos na nekom satu vjeronauka??? Gdje bi se trebalo propovjedati o miru, o dobru, toleranciji, ljubavi, nadi ???
Nije dosta sto godinama bolesnici poput Liseca i Bakovica i njihovih sljedbenika blebecu gluposti po medijima i sto im se svojevremeno dozvoljavalo da maltretiraju zene po ginekoloskim odjelima, vec je sad jos netko sebi dao u sveti zadatak da se poput srednjevjekovnog krizara bori protiv pobacaja tako da nad djecom radi torturu, misleci valjda kako ce potencijalne gresne duse izvesti na pravi put. Pa ta je osoba samo za umobolnicu, nista vise. Vidiš, to baš i jest propovijedanje mira i tolerancije i ljubavi! Ne ubij nevino ljudsko biće!!! I još na tako okrutan način!
Ti ćeš reći da to nije ljudsko biće, kao i svi oni koji ne prihvaćaju kršćanske stavove, ali ovo nije sat biologije (premda bi se i tu dalo diskutirati na temu) nego sat vjeronauka!
Ja duboko vjerujem da je ljudski život od početka (začeća)neprocjenjiva vrednota, i bio bih ništarija kad bih prešutno odobravao da se jedno nevino biće pušta da ga se ubija na najokrutniji način. Ali to je moja vjera.
I to je ono što očekujem od vjeronauka.
Sve drugo, što ne bi bilo u skladu s nauko vjere, bi bio teror, ili neki drugi predmet, ali ne vjeronauk!
Ti svoju djecu ne puštaj na vjeronauk, i slobodno ih pouči da je abortus sasvim OK i da nije tako krvav kako ga pokazuju na vjeronauku. Tko ti brani?
Secundus
23.02.2004., 23:37
Mljacko kaže:
Garant te netko u ranom djetinjstvu naganjao palicom i na čelo si napisao "komunista"
Kvragu, jel ti sanjaš te komuniste, jel možeš dve riječi bez da izneseš 100 milijuna žrtava?
Ma covjece, toliko hipokrizije kao kod vas komunista ne moze se nigdje naci!:D
Sto nijeces zlodjela?
Ako istinito osudis tu vrstu zlocina, u koje ja kao lijecnik ubrajam i svaki abortus koji nije strogo medicinski indiciran, onda ces biti posten neovisno o tome da li se zelis nekome dodvoriti ili ne.
Abortus je legitimno ubijanje ljudi. To je industrijsko ubijanje nerodjene djece, a taj se embrionalni i fetalni materijal onda jos i upotrijebi u proizvodnji kozmetickih preparata. I ta kozmetika je najskuplja. I to ce neku damu frapirati, jer nezna sto se nalazi u njezinim skin-preparatima Da li te to ne podsijeca na srednjovjekovne vjestice i njihove "pomade"?:bljak: :bljak:
S.
Secundus
23.02.2004., 23:41
placebo kaže:
aaaa.. TO si htio reći.. :D :D :D :D :D
Zvecarko,
njemu je odzvonilo!:)
:top: :top: :top:
S.
Mljacko
23.02.2004., 23:49
Secundus kaže:
Sto nijeces zlodjela?
Ako istinito osudis tu vrstu zlocina, u koje ja kao lijecnik ubrajam i svaki abortus koji nije strogo medicinski indiciran, onda ces biti posten neovisno o tome da li se zelis nekome dodvoriti ili ne.
ne niječem zlodjela, samo što to za mene nisu zlodjela komunizma nego zlodjela umobolnih diktatora
I već sam reko, osobno sam protiv abortusa, jer je za mene spriječavanje rođenja isto kao i ubojstvo
No, siliti malu djecu da gledaju kirurški zahvat je za meni čista tiranija
Secundus
24.02.2004., 00:03
Mljacko kaže:
ne niječem zlodjela, samo što to za mene nisu zlodjela komunizma nego zlodjela umobolnih diktatora
I već sam reko, osobno sam protiv abortusa, jer je za mene spriječavanje rođenja isto kao i ubojstvo
No, siliti malu djecu da gledaju kirurški zahvat je za meni čista tiranija
Mala djeca danas u Africi i Aziji nose kalasnjikove i ubijaju ljude. Da li zelis da i nasa to cine? Neki se cak kao kamikaze teroristi manipuliraju u razlicite svrhe.
Ja smatram, da to niti jedan pametan covjek ne cini.
Ako si protiv abortusa koji je legalizirano ubojstvo, i osudjujes zlocine komunistickih sistema, onda si OK!
Oprosti ako sam te krivo ocjenio, ali meni se cinilo, da ti te stvari bagateliziras.
Casan covjek je uvjek uspjesan, jer se njegov uspjeh ne moze nikada osporiti, pa makar ga i maltretirali.
S.
born_2b3
24.02.2004., 00:05
Mljacko kaže:
No, siliti malu djecu da gledaju kirurški zahvat je za meni čista tiranija Mala djeca?! 3. srednje?
Sigurno se šališ.
Probaj jednom takvom reći da se vrati doma do 22.00, pa ćeš čuti 'o maloj djeci'.
Dobra ti ova.
born_2b3
24.02.2004., 00:52
AFŽ kaže:
Hvala Bogu da ne idu i da ih se time ne brainwasha! Onda u čemu je tvoj problem? Ti ne živiš u Hrvatskoj, ja ne znam o kojoj zemlji pričaš? Ja živim u Hrvatskoj. Krivo si informirana.
Ali što hoćeš reći s tim? Da ne bih imao pravo pisati kad ne bih živio u Hrvatskoj, što li?U Hrvatskoj se na žalost ne poštuje princip odvojenosti Crkve i Države pa si Crkva uzima za pravo da doslovno prisiljava roditelje da daju djecu na vjeronauk. Jer ako ne idu biti će stigmatizirana i proglašena, ne daj Bože, Srbima, Jugoslavenima, Židovima ili ateistima.Doslovno se one koji nisu vjernici naziva *nevjernicima* kao da smo u Džihad državi!Nemam osobno baš ništa protiv religijske nastave ali ne sa takvom nametljivošću i prisilom. Jel' ti to o Zagrebu? A da se probudiš?
Kakav Džihad, kakva prisila? A ja mislio da razgovaram s normalnim ljudima.:eek: Već ti je druga diskutantica odgovorila, tome nema mjesta na satovima vjeronauka u državnoj školi, a upitno je koliko je to kršćanski i u duhu religijskog obrazovanja i izvan škole. Seksualnost je osobna stvar, djecu TREBA informirati ali ne na isključiv način, već ima treba prikazati stvari objektivno.Osim toga kao što je već rečeno, abortus je LEGALAN u RH i dok je tako, nema se što sotonizirati.
Odgovarajući 'drugoj diskutantici' mislim da sam odgovorio i tebi.
Legalan ne znači moralno ispravan.
To kako treba informirati djecu, sačuvaj za sebe. Ja tebe ne učim kako ti trebaš svoju djecu poučavati, pa molim lijepo, dopusti da vjernici svoj nauk vjere prenose svojoj djeci kako oni misle da trebaju. Neobrazovanim ljudima i djeci, slažem se.Obrazovani ljudi shvaćaju da je abortus medicinski zahvat.Ne zaboravi da je Crkva prije par stoljeća spaljivala liječnike koji su obducirali tijela za znanstvene potrebe, kao što je i iz bolesnika sa epilepsijom istjerivala vraga i palila ih na lomači. Abortus je medicinski zahvat. DA, i? Što se tim medicinskim zahvatom čini?
- Gađanje preciznom puškom u pokretnu metu je vještina (čak sport). Da, ali što se gađa i zašto?
Bojim se da ćemo skrenuti s teme... Tako da ime se objasni zašto se to radi.No pitanje je moraju li djeca to gledati, pogotovo što sama nemaju izgrađenu seksualnost a mnogi od njih nemaju nikakvog osobnog seksulanog iskustva. Crkva već stoljećima (tisućljećima) prakticira seksualnu represiju i represiju znanosti i pogledaj kuda je to dovelo čovječanstvo. 3. srednje sad su odjednom djeca. Nisu djeca kad im se navlače kondomi pred nosom. Tada imaju 'izgrađenu seksualnost', da ne spominjem seksualna iskustva...
Nisam znao da je Crkva stoljećima i tisućljećima utjecala na čitavo čovječanstvo!
Haj'mo se malo igrati.
Ima li dijelova svijeta gdje Crkva nije imala baš nikakav, ili vrlo minoran utjecaj? Sigurno ćeš se sjetiti bar polovice jednog kontinenta.
Imaš pravo, koja razlika, kako su se oni lijepo razvili za razliku od nas koje je gnjela crkvena čizma. Koliko su samo napredniji po svakom pitanju od nas, hoćeš po pitanju znanosti, hoćeš po pitanju etike i morala.
Gdje god Crkva nije imala svoje pipke - sveopći procvat!Seks nije zločin. Medicina nije zločin. Ovakav film prikazuje samo jednu stranu problema, a problem je puno kompleksniji.
A sve to izgleda jako smiješno i dvolično kada se uzme u obzir da Crkva ne želi da se djeca obrazuju o zaštiti protiv trudnoće, upravo kako bi se, po tebi i tebi ravnim farizejima strašni abortusi. Seks nije zločin. Tko je to uopće ustvrdio? Medicina nije zločin. Zašto to uopće govoriš?
Ali kad se radi o moralnim pitanjima onda je, jasno, važan kontekst određenog čina. I tu imaš pravo - problem postaje kompleksniji.
Nije isto seks između dvoje odraslih ljudi koji se vole i slobodno to čine, i seks na koji je netko prisiljen jer je slabiji od drugoga koji se 'uspalio'.
Nije isto medicinska praksa u svrhu spašavanja života, i medicinski zahvat u svrhu sakaćenja, ili čak oduzimanja života nekome.
Jedno je plemenit čin - drugo zločin.
Tu ćemo se valjda složiti.
Crkva ima svoje razloge zašto nešto traži, preporučuje ili zabranjuje. To su stvari koje se tiču i obvezuju članove Crkve.
Dakle opet, što se to tebe tiče? Poučavaj djecu kako misliš da je najispravnije, govori im da je Crkva u krivu, tko ti brani?
Ali nazivati terorom kad se na vjeronauku govori o nauku vjere, onima koji su sami izabrali slušati taj predmet, je apsurdno.
I još kad to dolazi od nekoga koga se to ne tiče.
Još jednom molim da ne vrijeđaš.
AFŽ kaže:
Dan nakon što je film prikazan u školi je održan obiteljski sastanak gdje je razrednica roditeljima rekla da je film predviđen u nastavnom programu vjeronauka za treći razred srdnje škole, što je potvrdio i ravnatelj XI. gimnazije Josip Arnuš, koji je još dodao da ne zna je li film primjeren učenicima jer ga nije gledao.*
:top: :top: :top: :top: :top:
Svaka cast za to!!!!!
Abortus nije nista drugo nego svirepo ubistvo, i treba ga zakonski zabraniti (osim mozda u nekim ekstremnim slucajevima).
Ostalo su drugi forumasi rekli :top: :top:
placebo kaže:
Vjeronauk onda nije bio ni izborni predmet, jer ga jednostavno nije bilo. Isto kao što nije bilo ni seksualnog odgoja ili bilo kakvih inačica istog. Ali pošto je bilo vrijeme naglo osviještenih Katolika, koji su partijsku knjižicu zamijenili Biblijom, kao i većina Hrvata u to vrijeme, bilo je sasvim logično da nas đake pokupi nedojebani pop i održi nam predavanje o abortusu, Bibliji i ženama uz taj edukativni film. To predavanje NIJE bilo izbornog karaktera, jer se održavalo u vrijeme nastave.
Da je vjeronauk postojao kao izborni predmet, možda bi čak i išao na vjeronauk, tko zna. I onda se sigurno ne bi jebo prije braka, kao i većina Katolika na ovom forumu, uključujući i tebe. :angel: :angel: :angel:
born_2b3 kaže:
Crkva ima svoje razloge zašto nešto traži, preporučuje ili zabranjuje. To su stvari koje se tiču i obvezuju članove Crkve.
Dakle opet, što se to tebe tiče? Poučavaj djecu kako misliš da je najispravnije, govori im da je Crkva u krivu, tko ti brani?
Ali nazivati terorom kad se na vjeronauku govori o nauku vjere, onima koji su sami izabrali slušati taj predmet, je apsurdno.
I još kad to dolazi od nekoga koga se to ne tiče.
Zanimljivo je primjetiti to da je program MEMOAIDS namijenjen
valjda svoj djeci a ne samo kršćanima pa mi nije jasno zašto bi djetetu koje se ne smatra kršćaninom bilo važno protivi li se nesšo ili ne kršćanskom moralu? Ili je to jedini moral koji dolazi u obzir u ovoj državi? ;)
koko_dakalo
24.02.2004., 12:28
Povratak Kralja kaže:
Ti popovi zive na grbacama radnih ljudi, mahom su kriminalci, sire lazi i propagandu, uce o pravednosti nepravde, rade u interesu strane drzave, mogu i dalje ...
a pedofilia im najdrazi hobi
Secundus
24.02.2004., 12:48
Barbie kaže:
valjda svoj djeci a ne samo kršćanima pa mi nije jasno zašto bi djetetu koje se ne smatra kršćaninom bilo važno protivi li se nesšo ili ne kršćanskom moralu? Ili je to jedini moral koji dolazi u obzir u ovoj državi? ;)
Ako podjemo od premisa da je dobar moral dobro slijediti, onda ne vidim razloga sto se protivite. Ne zelite li vi slijediti krscanski religiozni moral, ako je u sebi dobar?
Ja ne poznajem nikakvu drugu vrstu morala, koja nebi bila religijskog porijekla,a ti.
S.:cool:
OrangeC2
24.02.2004., 13:03
Secundus kaže:
Ako podjemo od premisa da je dobar moral dobro slijediti, onda ne vidim razloga sto se protivite. Ne zelite li vi slijediti krscanski religiozni moral, ako je u sebi dobar?
Ja ne poznajem nikakvu drugu vrstu morala, koja nebi bila religijskog porijekla,a ti.
A da bi bili sigurni da djecica svim srcem prionu da krscanski moral, fino cemo ih izbatinati na pocetku svakog casa vjeronauka, u spomen na muke Isusove.
Nista kao krscanski nauk, jel tako Secunduse.
Elelm, kad smo vec kod krscanstva i vjeronaka, daj nam reci Secunduse da li djecica na vjeronauku uce o zlocinima krscanstva, o svim desetinama pobijenih ne-krscana i krscana zbog "vjerskih nesuglasisca", o pogromima nad Zidovima zato sto "su ubili Isusa", o kanibalizmu u stogodisnjem ratu izmedju protestanata i katolika, i slicnim sitnicama kojima su se krscani zabavljali zadnji 1700 godina. Ajde Secunudse, budi demokrata
acid high
24.02.2004., 13:32
"Ministarstvo obrazovanja preporucilo neprikazivanje spornog filma o abortusu u nastavi vjeronauka za srednje skole dok se ne donese strucno misljenje."
Ovo sam upravo primio na mob.
Secundus
24.02.2004., 13:33
[QUOTE]OrangeC2 kaže:
>>>[B]A da bi bili sigurni da djecica svim srcem prionu da krscanski moral, fino cemo ih izbatinati na pocetku svakog casa vjeronauka, u spomen na muke Isusove.>>>
Osobno mislim, da djecica vole dobre legende i price, a u Bibliji ih ima jako puno. I sam sam kao dijete bio fasciniran legendom o Josipu i njemu slicnim, kao i o zivotu Isusa Krista. Djeca su iskrena i vole iskrenost i istinu. A kad dodju takvi kao ti i slicni, onda djeca pocinju uciti ono sto ne vole i ne zele. I kod mene je bilo tako. U skoli su nas maltretirali partizanskim zlocinima i nitko se nije smio oprijeti. Tukli su nas koliko i kada su htjeli, kako bi u nama zatrli nacionalnu i religioznu klicu. Ali u Bibliji u NZ- pise: ljubi blizenjeg svoga kao samog sebe. I ljubi svoje neprijatelje. Komunjare su bili majstori pervertriranja i odmah su poceli krvavi pir sa onim sto im nije odgovaralo.
Isusovu izreku: Tko nije za mene protiv mene je, su odmah pretvorili u zlocinacku maksimu: tko nije za mene protiv mene je i treba ga ubiti (LENIN).
Dakle pokvarena OrangeC, ovo je tvoje ogledalo. Pogledaj se u njemu.
>>>Elelm, kad smo vec kod krscanstva i vjeronaka, daj nam reci Secunduse da li djecica na vjeronauku uce o zlocinima krscanstva, o svim desetinama pobijenih ne-krscana i krscana zbog "vjerskih nesuglasisca", o pogromima nad Zidovima zato sto "su ubili Isusa", o kanibalizmu u stogodisnjem ratu izmedju protestanata i katolika, i slicnim sitnicama kojima su se krscani zabavljali zadnji 1700 godina. Ajde Secunudse, budi demokrata >>>
Koliko se sijecam, a vrlo se dobro sijecam, mi smo to na vjeronauku ucili. Ucili smo da je bilo losih stvari u KC.
Antisemitizam je bio jedno vrijeme prisutan u nekim KC-krugovima, ali to nije bila generalizirana pojava.
Medjutim, postoje i najnoviji dokazi, da je PAPA PIO XII osudio NAZI-zam vec 1934-godine javno i glasno da svi cuju i vide, pa su komunisticke i neke zidovske optuzbe neadekvatne.
Najnoviji Vatikanski dokumenti su danas dostupni svim povjesnicarima. Jedan americki povjesnicar je napisao cijelu povijest o Papinu odnosu u WW2. I dosao do zakljucka, da je Vatikan bio u pravu kad je zastupao svoj vid stvari. Papa Pio XII je otvoreno osudio Nazi-ste i fasiste u posebnim Enciklikama, ali bome i komuniste. S punim pravom, kako smo svjedoci. I KC- je spasavala Zidove koliko i gdje je mogla, sto nam je posvjedocio i Kardinal Stepinac i KC- u Hrvatskoj, jer je osudio Pavelicev regime.. U Njemackoj je to vec bilo teze.
S.
Tiranija je kad se pokazuje zorno što se krije iza nekih pojmova, tiranija je kad se pokazuju odvratnosti koje nastaju kao posljedica nekih djela, a nije tiranija svakodnevno bombardiranje starijih i djece nemoralnom, bogohulnom, danas prevladavajućom popularnom svjetskom kulturom preko svih vrsta medija? :rolleyes:
OrangeC2
24.02.2004., 14:04
OrangeC2 kaže:
A da bi bili sigurni da djecica svim srcem prionu da krscanski moral, fino cemo ih izbatinati na pocetku svakog casa vjeronauka, u spomen na muke Isusove.
Secundus
Osobno mislim, da djecica vole dobre legende i price, a u Bibliji ih ima jako puno. I sam sam kao dijete bio fasciniran legendom o Josipu i njemu slicnim, kao i o zivotu Isusa Krista. Djeca su iskrena i vole iskrenost i istinu.
A onda odrastu postanu dobri krscani a narocito kapitalisti. A buduci da su u djetinjstvu stalno ucili samo istinu, dobro su naucili kako je eskivirati, zatajiti, ukrasti, sjebati....cek, negdje sam falijo. majku mu staru, otkud se nakotise toliki ubojice i zlocinci u krscanskome svijetu? Djavolja posla!! :D
Secundus
A kad dodju takvi kao ti i slicni, onda djeca pocinju uciti ono sto ne vole i ne zele.
na primjer pranje zuba nakon jela, pranje ruku prije jela. Zamisli samo, 1700 godina djecica to nisu morala ucit, a onda dodju komunjare i ...e jebote okrutnosti!! Uniste stare rvacke obicaje!
Secundus
I kod mene je bilo tako. U skoli su nas maltretirali partizanskim zlocinima i nitko se nije smio oprijeti. Tukli su nas koliko i kada su htjeli, kako bi u nama zatrli nacionalnu i religioznu klicu.
Isuse!! zamisli samo, ucili su te kako su partizani zlocinacki opljackali svetu mater katolicku crkvu, pa onda, barabe jedne, od sirotih debelih popova oduzele neprebrojne kuce i imanja i na njima napravili vrtice, skole i fakultete! Koji teror! I to samo zato da bi mogli nesmetano tuci djecu samo zato sta su ova katolici i Hrvati! Fuj! Zloicn komunizma!
A kako su vas samo tukli komunjare u skoli !Samo zato sta ste Hrvati i Katolici!!! jao jao, nepravda! Za razliku od malih 7-godisnjih clanova komunisticke partije, koje nisu ni prstom takli! Ma kako ste samo prezivjeli, da mi je znati. Cak ste morali i raditi par sati dnevno, jednom kad ste se zaposlili. Nevjerojatna okrutnost!
Secundus
Ali u Bibliji u NZ- pise: ljubi blizenjeg svoga kao samog sebe. I ljubi svoje neprijatelje.
Narvano! I od silne krscanske obljube bliznjih, pogibe par desetina miljuna sto krscana sto nekrscana! To samo dokazuje da je krscanska obljuba najjaca na svijetu!
Secundus
Komunjare su bili majstori pervertriranja i odmah su poceli krvavi pir sa onim sto im nije odgovaralo.
Nije zgorega napomenuti da je npr.Staljin bijo krscanski sjemnenistarac! Di se kurbra komunjarska samo nacuio licemjerju, bescutnosti, teroru i okrutnosti, da mi je znati!
Secundus
Isusovu izreku: Tko nije za mene protiv mene je, su odmah pretvorili u zlocinacku maksimu: tko nije za mene protiv mene je i treba ga ubiti (LENIN).
Ja eto nisam cuo za tu Lenjinovu izreku, al recimo bilo bi je lijepo i krscanski staviti kao epitaf na onih pol miljon spaljenih vjestica, sta navodno nisu bile za Isusa
Secundus
Dakle pokvarena OrangeC, ovo je tvoje ogledalo. Pogledaj se u njemu.
Jel ovo dolje nize, ili ono gore vise? Nejasan si mi i masu nelogican, al nema veze ti si demokrata i kapitalista. Katolicki kapitalista, cak.
orangec
Elelm, kad smo vec kod krscanstva i vjeronaka, daj nam reci Secunduse da li djecica na vjeronauku uce o zlocinima krscanstva, o svim desetinama pobijenih ne-krscana i krscana zbog "vjerskih nesuglasisca", o pogromima nad Zidovima zato sto "su ubili Isusa", o kanibalizmu u stogodisnjem ratu izmedju protestanata i katolika, i slicnim sitnicama kojima su se krscani zabavljali zadnji 1700 godina. Ajde Secunudse, budi demokrata
Secundus
Koliko se sijecam, a vrlo se dobro sijecam, mi smo to na vjeronauku ucili. Ucili smo da je bilo losih stvari u KC.
Antisemitizam je bio jedno vrijeme prisutan u nekim KC-krugovima, ali to nije bila generalizirana pojava.
Cek malo. a jestel ucili o Girolamu Savonaroli? Mislim da je proglasen svecem....a bijo je cuven po svojim vatrenim propovijedima u hmm...16 ili 17 stoljecu, iza kojih je isla rulja sa vilama i bakljama i razarala Zidove...nes ti svetackoga zara i zanosa...:D
Ma jeste, tu i tamo katolici bi potajice govorili lose o Zidovima (valjda su i ovi nesto bili krivi za to, jelde), al nisu katolici i krscani generalno bili zlocinacka i teroristicka organizacija, jok. Oni su se slucajno rasirili po cijelom svijetu, a ha..Ognjem i macem.
Secundus
Medjutim, postoje i najnoviji dokazi, da je PAPA PIO XII osudio NAZI-zam vec 1934-godine javno i glasno da svi cuju i vide, pa su komunisticke i neke zidovske optuzbe neadekvatne.
E, a onda je to uspjesno skrivao narednih 11 godina, dok nije bilo sigurno da ce naciji najebat. :D Ma, nisat kao vatikanski dokazi o ispravnosti vatikanske politike. Koja ono drzava ima najjacu spijunsku sluzbu na svijetu? uf uf.
Najnoviji Vatikanski dokumenti su danas dostupni svim povjesnicarima.
U jebote. Bas svi? Ili samo oni koji idu Vatikanu u prilog?
Secundus
Jedan americki povjesnicar je napisao cijelu povijest o Papinu odnosu u WW2. I dosao do zakljucka, da je Vatikan bio u pravu kad je zastupao svoj vid stvari.
A jedno deset stotina ih je doslo do suprotnoga zakljucka, al tih nema u tvojoj znanstvenoj literaturi :D
Secundus
Papa Pio XII je otvoreno osudio Nazi-ste i fasiste u posebnim Enciklikama, ali bome i komuniste. S punim pravom, kako smo svjedoci. I KC- je spasavala Zidove koliko i gdje je mogla, sto nam je posvjedocio i Kardinal Stepinac i KC- u Hrvatskoj, jer je osudio Pavelicev regime..
A ha. Kada su mu "Pavelicevi regime" zaklali brata, onda je podigao kaziprst DESNE ruke , zamavao, i skoro naglas reka "ne ne". naravno, bio je u straznjoj prostoriji svog biskupskoga ureda, onoj sobi bez prozora i sa dobrom izolacijom.
Secundus
U Njemackoj je to vec bilo teze.
Cujo sam da su neki njemacki komunisti cak i poginuli zato sta su se usudili. Koja kukavicka djubrad, mogli su ka i popi. Sjetit se nakon 60 godina da imaju dokumente u kojima je jasno, crno na bijelom, napisano da je neki sekretar partijske celije skoro naglas reka "ne ne" nacistickim zlocinima.
Secundus kaže:
[
O yes.
1934 godine ;) Papa je osuđivao nacizam glasno !
Kasnijih godina , kad je nacizam zajahao VLAST ,Papa ga osuđivao tiho , tiše , još tiše , najtiše :B neprimjetno tiho čak . :D
OrangeC2
24.02.2004., 14:29
Bajki1 kaže:
O yes.
1934 godine ;) Papa je osuđivao nacizam glasno !
Kasnijih godina , kad je nacizam zajahao VLAST ,Papa ga osuđivao tiho , tiše , još tiše , najtiše :B neprimjetno tiho čak . :D
Ma popovi su ga razarali iznutra. :D :D
Mavanjem kaziprstom i necim kao "nnn...nnnn...nnn.."
OrangeC2
24.02.2004., 14:35
Ugred budi receno, od onih 100 milijuna zratva komunizma , pola ih je inace nastradalo u borbi protiv fasista. Upravo je dirljivo kada se npr (ruski i njemacki) mrtvi u Staljingradu racunaju kao "zrtve komunizma".
Sta jes jes, da nije bilo komunista, Nijemci bi se samo prosetali do Urala.
Popovske istine.
Mljacko
24.02.2004., 14:37
Secundus kaže:
Mala djeca danas u Africi i Aziji nose kalasnjikove i ubijaju ljude. Da li zelis da i nasa to cine? Neki se cak kao kamikaze teroristi manipuliraju u razlicite svrhe.
Ja smatram, da to niti jedan pametan covjek ne cini.
Ako si protiv abortusa koji je legalizirano ubojstvo, i osudjujes zlocine komunistickih sistema, onda si OK!
Oprosti ako sam te krivo ocjenio, ali meni se cinilo, da ti te stvari bagateliziras.
Casan covjek je uvjek uspjesan, jer se njegov uspjeh ne moze nikada osporiti, pa makar ga i maltretirali.
S.
Ne znam kako si došao do zaključka da podržavam djecu.ratnike:confused:
I daj ajde više shvati da komunizam na zemlji nikad nije postojao, a i da je postojao ne može on imati žrtve nego poremećeni diktatori
Mljacko
24.02.2004., 14:41
Secundus kaže:
seks prije braka
ajde ti meni reci komu je to nemoralno osim placebo?:D
a po Bibliji jen - :nono:
Nema ti moral veze s religijom nego društveno-ekonomskim odnosima. Najbolji prilog toj tezi su ti primitivne religije koje nemaju nikakve točno određene moralne zakone, imaju samo glupave duhove i magijske sile, opet, najnepokolebljiviji su u moralnim normama...
a da sam ja vanzemaljac i prvi put posjetim Zemlju, pita me kompić alien: "kaj misliš koja je od ovih civilizacija kršćanska?"
Za Europu i Ameriku bi najzadnje to pretpostavio:w
born_2b3
24.02.2004., 14:46
Ajme koliko mržnje spram Crkve i 'popova'.
Od koga je i dobro je.
A da se vratimo na temu,
ako se još uvijek sjećate o čemu smo pričali... :rolleyes:
OrangeC2
24.02.2004., 14:51
born_2b3 kaže:
Ajme koliko mržnje spram Crkve i 'popova'.
Od koga je i dobro je.
A da se vratimo na temu,
ako se još uvijek sjećate o čemu smo pričali... :rolleyes:
O tome kako popovi ispiru djeci mozak do najmanjih nogu. Eno uvelo vjeronauk u jaslice. Jebate, mavaju krizem djeci pred ocima prije no sto i progovore! Valjda zato da im preprijece da se seksaju u jaslicama :D :D :D
born_2b3
24.02.2004., 14:53
Barbie kaže:
valjda svoj djeci a ne samo kršćanima pa mi nije jasno zašto bi djetetu koje se ne smatra kršćaninom bilo važno protivi li se nesšo ili ne kršćanskom moralu? Ili je to jedini moral koji dolazi u obzir u ovoj državi? ;) Moram priznati da nisam shvatio što hoćeš reći.
Ovdje raspravljamo o "teroru vjeroučitelja" nad djecom koja su izbrala slušati predmet u kojem se razlaže nauk vjere.
Memoaids se nameće svima, pa i onima koji ga ne prihvaćaju.
Je li to spada u domenu 'terora'?
Da, ne treba 'djetetu koje se ne smatra kršćaninom biti vašno protivi li se nešto kršćanskom moralu ili ne'. Tu se slažem.
Ali kršćanskom djetetu ( i roditeljima) je bitno kad mu se nameće nešto što je protivno njihovim moralnim mjerilima. I ima se pravo pobuniti i reći, ja to ne želim.
Ili ti misliš drugačije?
Kršćanski moral nije jedini u našoj državi.
Različiti ljudi vode se različitim načelima.
Nekome uopće ne treba moral, jer ga nema na čemu utemeljiti/opravdati, pa možemo pričati i o etici, ili jednostavno o humanosti... ali kakve veze to ima s 'terorom vjeroučitelja nad djecom'???
Vratimo se temi.
born_2b3
24.02.2004., 15:07
OrangeC2 kaže:
O tome kako popovi ispiru djeci mozak do najmanjih nogu. Eno uvelo vjeronauk u jaslice. Jebate, mavaju krizem djeci pred ocima prije no sto i progovore! Valjda zato da im preprijece da se seksaju u jaslicama :D :D :D A da ti potražiš pomoć kakve stručne osobe dok je još vrijeme.
Šta sve čovjek neće sresti na ovom forumu.:bljak:
born_2b3 kaže:
pričati i o etici, ili jednostavno o humanosti... ali kakve veze to ima s 'terorom vjeroučitelja nad djecom'???
Vratimo se temi.
Ovje pričamo o tome da kad ja pošaljem djecu u svjetovnu , državnu školu ZNAM -
koji će program moje djete usvojiti kroz proces školovanja .
Program je verificiran od nadležnog Ministarstva i ukoliko ja unutar određene knjige pronađem nešto što držim vulgarnim , pogrešnim ,protivno uvriježenom "normalnom" imam se gdje obratiti i kome potužiti .
Ako treba i javnom kampanjom .
Npr.
Ukoliko bi profesor na sat hrvatskog jezika donio porno film i to prikazivao djeci - to ne bilo ok.
Jer to ne spada u taj nastavni Program - nije verificiran itd...
ok?
Pratiš me ? :D
Sad....ukoliko djete pohađa vjeronauk , kao izborni program , gdje je taj Program koji ja kao roditelj imam PRAVO vidjeti i zajedno sa "vjeroučiteljem" ev. iskritizirati ?
Zar on ima pravo djeci prikazati npr. video snimku sa detaljnim procesom egzorcizma ?
ok?
pratiš i dalje ? :D
E...upravo se to dogodilo i o tome je topik .
Vjeroučitelj je ( samoinicijativno ILI u dogovoru sa svojim nadređenim ) ODLUČIO --- učenicima državne škole , države koja po svojom Ustavu nije definirana kao katolička država ...........odluči oblikovati svjetonazor prema abortusu .
Nota bene : Abortus je u Hrvatskoj legalan !
Tu " metodiku" tog dotičnog vjeroučitelja OSUĐUJEM kao i mnogi slobodno misleći građani ove države .
Pa čak je i Ministarstvo zauzelo negativan stav prema tom filmu .
Naime : Vjeroučitelj NEMA pravo sam ODLUČIVATI o prikazivanju takvog filma mom djetetu . Najmanje ga ima pravo prikazivati !
Ili će djete poučavati vjeri ili će mu pokazivati medicinske dokumentarce ?
Ukoliko mu je cilj poučavanje vjere nek se tog programa drži !
Ne može samostalno kreirati Program .
Ne u državnim školama .
Ne u Hrvatskoj . Ne u niti jednoj državi u kojoj žive slobodno misleći pojedinci koji su kao roditelji U PRVOM REDU direktno odgovorni za odgoj svoje djece !
Ukoliko vam se gledaju takve scene preporučujem da napravite GALA projekciju u Sikstinskoj Kapeli u Vatikanu :D čisto , edukacije radi .
hehehoho
24.02.2004., 15:33
nego bajki sta ti kaze krovna organizacija, Serbia Unity Congress, na prikazivanje tog filma u Hrvatskoj skoli.
OrangeC2
24.02.2004., 15:41
born_2b3 kaže:
A da ti potražiš pomoć kakve stručne osobe dok je još vrijeme.
Šta sve čovjek neće sresti na ovom forumu.:bljak:
Pa sta je tu lose? Eto, kad popovi vec prikazivaju film o abortusu, mogli bi nastavnici biologije prikazivat film o seksanju.
Garantirano ne bi bilo markiranja! A more bit i prakticne nastave!
Jer djeca moraju biti informirata!!!
Plus je vec Isus propovijedao ljubav prema bliznjemu svome
:D :D :D
born_2b3
24.02.2004., 15:43
Bajki1 kaže:
Vjeroučitelj je ( samoinicijativno ILI u dogovoru sa svojim nadređenim ) ODLUČIO --- učenicima državne škole , države koja po svojom Ustavu nije definirana kao katolička država ...........odluči oblikovati svjetonazor prema abortusu . Kao prvo, vjeronauk, kao i svaki drugi predmet u školi, ima svoj plan i program. Svaki sat je isplaniran, i za određeno polugodište mora se podnijeti plan koji se kasnije odobrava od nadležnog državnog tijela. I svaki nastavnik vjeronauka mora pratiti taj usvojeni program, što se može provjeriti iz zapisnika u dnevniku.
Nije mi jasno kako ti zamišljaš sat vjeronauka?
Iz tvoga stava prema abortusu vidim da nisi kršćanin, stoga: što te briga što kršćani uče svoju djecu?!
Osim ako ti, nekršćanin, ne tjeraš svoje dijete da ide slušat vjeronauk.
Tko je tu onda 'terorist' nad djetetom?
Ne radi se dakle o nikakvom "oblikovanju svjetonazora prema abortusu". Taj je stav oblikovan samom činjenicom da je netko vjernik.
Za vjernika ne može postojati dilema je li abortus dopušten ili nije.
Pratiš li ti? :rolleyes:
Nota bene : Abortus je u Hrvatskoj legalan ! Po treći(!) put. Legalan - ne znači moralno dopušten.
Vjeronauk je 'nauk o vjeri' a ne predavanje o civilnom pravu. Tu " metodiku" tog dotičnog vjeroučitelja OSUĐUJEM kao i mnogi slobodno misleći građani ove države .
Pa čak je i Ministarstvo zauzelo negativan stav prema tom filmu . Ja kao slobodno misleći građanin ove države apsolutno podržavam način na koji se prenosi vjerski nauk djeci koja idu na vjeronauk.
A o tome kakav je stav Ministarstvo zauzelo - još ćemo čuti. Naime : Vjeroučitelj NEMA pravo sam ODLUČIVATI o prikazivanju takvog filma mom djetetu . Najmanje ga ima pravo prikazivati !
Ne u Hrvatskoj . Ne u niti jednoj državi u kojoj žive slobodno misleći pojedinci koji su kao roditelji U PRVOM REDU direktno odgovorni za odgoj svoje djece ! Tvom djetetu? :)
Vjeroučitelj ima pravo odlučivati u skladu s programom.
A ti imaš pravo ne slati dijete da sluša ono što ti ne vjeruješ.
Pratiš li? :rolleyes: Ukoliko vam se gledaju takve scene preporučujem da napravite GALA projekciju u Sikstinskoj Kapeli u Vatikanu :D čisto , edukacije radi. Ovo je tvoja razina diskusije?
Smijem li ja onda u tvom stilu:
vama ako se navlače kondomi, kupite si kutiju pa si navlačite i pokazujte djeci doma kako se to radi. A ne maltretirajte ostale kojima je to neprihvatljivo.
I tko je odobrio takvu jednu akciju, koja nije usmjerena samo na one kojima je to OK nego prema SVOJ djeci bez obzira na njihove stavove?
I što ja kao slobodno misleći roditelj mogu učiniti protiv jedne takve stvari?
Pratiš? ;)
OrangeC2
24.02.2004., 15:44
Bajki1 kaže:
Kažu - očita šteta .
Vidiš majka od hehehhoho-a svojevremeno odgledala film
pa odlučila zadržati fetus.:D
Eeeeeeee da je žena znala :B
A zamisli da su je na vrijeme informirali o ustaskim zloicinima!
hehehoho
24.02.2004., 15:49
OrangeC2 kaže:
A zamisli da su je na vrijeme informirali o ustaskim zloicinima!
Jesam ti vec rekao pricu o svom djedu, maci i teniskom laktu.
OrangeC2
24.02.2004., 15:55
born_2b3 kaže:
vama ako se navlače kondomi, kupite si kutiju pa si navlačite i pokazujte djeci doma kako se to radi. A ne maltretirajte ostale kojima je to neprihvatljivo.
I tko je odobrio takvu jednu akciju, koja nije usmjerena samo na one kojima je to OK nego prema SVOJ djeci bez obzira na njihove stavove?
Cuj kad smo vec kod toga, ja mislim da vi slobodno mozete osnovat svoju KATOLICKU televiziju na kojoj vasi popi mogu slobodno bajat i mavat kandilom 24 sata dnevno. Al ne maltretirajte nas ostale kojima je to neprihvatljivo. I tko je odorbiro to silno mavanje i kadjenje? Odakle taj silni tamjan, tko taj smrad uopce danas vise proizvodi!? Istinu na sunce!!
OrangeC2
24.02.2004., 15:56
hehehoho kaže:
Jesam ti vec rekao pricu o svom djedu, maci i teniskom laktu.
Nisi. masu mi je zanimljivo sta je to tvoj dida radio sa tvojom macom i sta tu radi teniski lakat :D :D
born_2b3 kaže:
Kao prvo, vjeronauk, kao i svaki drugi predmet u školi, ima svoj plan i program. Svaki sat je isplaniran, i za određeno polugodište mora se podnijeti plan koji se kasnije odobrava od nadležnog državnog tijela. I svaki nastavnik vjeronauka mora pratiti taj usvojeni program, što se može provjeriti iz zapisnika u dnevniku.
Ajde ne laži :D . Baš me zanima tko mu je to dozvolio da prikazuje taj film kad se već danas Ministarsatvo ogradilo i osudilo .
born_2b3 kaže:
Nije mi jasno kako ti zamišljaš sat vjeronauka?
Iz tvoga stava prema abortusu vidim da nisi kršćanin, stoga: što te briga što kršćani uče svoju djecu?!
Osim ako ti, nekršćanin, ne tjeraš svoje dijete da ide slušat vjeronauk.
Tko je tu onda 'terorist' nad djetetom?. [/B]
Ne zamišljam . Vidjela sam vjeroučiteljicu iz naše škole . ne bi joj dala ni da mi psa poučava dresuri :D
I da , jako me zanima tema o odgoju i poučavanju djece .
Valjda zato jer vidim što ste iz njih "dobrog" napravili stolječima svojim odgojem po katoličkom modelu u kojeg se nikad ne smije uprijet prstom .
Ja djecu ne bi nikad prisiljavala da se poučavaju dogmama u mladoj dobi života .
Ali , to i vi znate dobro . Ako ih se tada ne dočepate nećete nikad više :D
born_2b3 kaže:
Ne radi se dakle o nikakvom "oblikovanju svjetonazora prema abortusu". Taj je stav oblikovan samom činjenicom da je netko vjernik.
Za vjernika ne može postojati dilema je li abortus dopušten ili nije.
[/B]
Za tebe koji si odrastao je voda prošla ispod mosta .
Za djecu u jaslicama , vrtićima ,školama nije ---još .
Oni još ne znaju ni da li su vjernici .
Da je katolička vjera nešto neophodno u životu rađali bi se već sa križem oko vrata :D
born_2b3 kaže:
Legalan - ne znači moralno dopušten.[/B]
To kaži sucu kad te pozove na Sud .
zakon je još uvijek u ovoj državi IZNAD vjere i morala .
Naime moral i vjera su kategorije podložne subjektivnom sudu .
born_2b3 kaže:
Pratiš? ;) [/B]
Pratim , pratim :D
Jel bi ti možda radije da im to pop pokaže na satu vjeronauka :D?
Vrli diskutanti,
Molim vas, nemojte zaliti sto mama nije pobacila onoga drugoga te sto pri porodjaju jesu ili nisu koristili ove ili one instrumente.
Hvala!
P.
Bajki1 kaže:
E
Naime : Vjeroučitelj NEMA pravo sam ODLUČIVATI o prikazivanju takvog filma mom djetetu . Najmanje ga ima pravo prikazivati !
svatko tko vodi dijete na vjeronauk mora biti spreman i na ovakve svari. cemu sad velika cudjenja. upisi ga na sport radije.
nije li gore da je sat vjeronauka povezan sa nedjeljenim dolaskom na misu!!??
hehehoho
24.02.2004., 16:08
Bajki1 kaže:
Ajde ne laži :D . Baš me zanima tko mu je to dozvolio da prikazuje taj film kad se već danas Ministarsatvo ogradilo i osudilo .
Ne zamišljam . Vidjela sam vjeroučiteljicu iz naše škole . ne bi joj dala ni da mi psa poučava dresuri :D
I da , jako me zanima tema o odgoju i poučavanju djece .
Valjda zato jer vidim što ste iz njih "dobrog" napravili stolječima svojim odgojem po katoličkom modelu u kojeg se nikad ne smije uprijet prstom .
Ja djecu ne bi nikad prisiljavala da se poučavaju dogmama u mladoj dobi života .
Ali , to i vi znate dobro . Ako ih se tada ne dočepate nećete nikad više :D
Da je katolička vjera nešto neophodno u životu rađali bi se već sa križem oko vrata :D
Jel bi ti možda radije da im to pop pokaže na satu vjeronauka :D?
Sta je tata penzionisalu u armiji, ukinili se razni predmeti , a on bas planiro jedan mali honorarni posal , predavanje ONO i DSZ u u skoli.
Pa dici od 15 godina pusku u ruke. to su bila vremena, nego da se vi svi odselite kuci u srbiju, tamo jos nema vjeronauka, a sred pusaka bajoneta jos igra.
Billi kaže:
svatko tko vodi dijete na vjeronauk mora biti spreman i na ovakve svari. cemu sad velika cudjenja. upisi ga na sport radije.
nije li gore da je sat vjeronauka povezan sa nedjeljenim dolaskom na misu!!??
Kuc ! kuc !
Ima li koga ?
Ne razgovaram o mom djetetu - koje uostalom i ne ide na vjeronauk .
Nedjeljni dolazak na misu vezan je uz dolazak na "njihov" teren :D
Tu im se stvarno nemam namjeru mješat - za to imaju svoje ovce :D
Ali za prikazivanje takvih filmova u državnim ,svjetovnim školama
MORAJU biti spremni odgovarati nadležnom Ministarstvu i cjelokupnoj javnosti ( vjernicima i nevjernicima ).
OK?;)
hehehoho
24.02.2004., 16:11
Pallas kaže:
Vrli diskutanti,
Molim vas, nemojte zaliti sto mama nije pobacila onoga drugoga te sto pri porodjaju jesu ili nisu koristili ove ili one instrumente.
Hvala!
P.
zalim se na pogresno postavljeno cinjenicno stanje.
Ona se je pozalila sto me mama nije abortirala, a ja sam izjavio sto nisu pazljivije koristili BK i SŠ pri njenom porodu. Koristenje uopce nije upitno.
Mene iritira nacin na koji se crkva uvlači u sve pore naših života. Kao sto je netko rekao djeca vec u vrticu moraju slusati vjeronauk.
Ako cemo biti demokrate, crkvi nije mjesto u državnoj školi niti u vrticima.
hehehoho kaže:
Sta je tata penzionisalu u armiji, ukinili se razni predmeti , a on bas planiro jedan mali honorarni posal , predavanje ONO i DSZ u u skoli.
Pa dici od 15 godina pusku u ruke. to su bila vremena, nego da se vi svi odselite kuci u srbiju, tamo jos nema vjeronauka, a sred pusaka bajoneta jos igra.
Pallas ! :)
Mene si malo prije brisao kad sam diskutirala o nusposljedicama gledanja dokumentaraca o abortusu i odrazu na određene životne odluke nekih potencijalnih majki .
Hoćeš mi objasniti zašto dopuštaš ovu kreaturu da mi KONSTANTO prebire po DNA lancu ? :D
Šta se njega tiče moj tata ?
:rolleyes:
born_2b3 kaže:
Vjeroučitelj ima pravo odlučivati u skladu s programom.
A ti imaš pravo ne slati dijete da sluša ono što ti ne vjeruješ.
Znam za razne nastavne metode, ali ne sjećam se da se među njih svrstava i "metoda šokiranja".
Jasno je da intencija nije da se nastavni sadržaj samo usvoji, kao dio svjetonazora, već je namjera da se izazove trauma koja će imati sasvim određene posljedice - strah od seksualnog čina. (Time se uklanja i potreba za kontracepcijom, naravno.)
Crkva je, izgleda, nemoćna odgajati mlade ljude na neki humaniji način, pa je prisiljena koristiti nasilje u svojoj borbi protiv nasilja. :flop:
P.S. Ima li nastavnik fizike pravo tjerati djecu da skaču s prvog kata, u sklopu obrade gravitacije i slobodnog pada?
To bi bilo vrlo zorno, upečatljivo i nezaboravno iskustvo... a poneka slomljena ruka ili noga ne bi trebale nikog previše uzbuđivati. :rolleyes:
Bajki1 kaže:
Kuc ! kuc !
Ima li koga ?
Ne razgovaram o mom djetetu - koje uostalom i ne ide na vjeronauk .
Nedjeljni dolazak na misu vezan je uz dolazak na "njihov" teren :D
Tu im se stvarno nemam namjeru mješat - za to imaju svoje ovce :D
ma nije to tebi nego generalno. sad se svi cude ko da ne znaju kaj su popovi sve spremni napraviti.
i skola ima dio odgovornosti jer je odgovorna za djecu i morali su konzultirati psihologe.
predlažem da potiho uveden nastavni predmet u školama - jezuitizam- iako se ne ocjenjuje, i tobože je izborni (kao da djeca imaju izbora) službeno zabrane u HR.
Ima tu dosta klauna kao onaj debeli (hahahoho) koji odmah nekog apostrofiraju kao nehrvata, Srbina, izdajicu, pravoslavca itd, ako samo zucne protiv nasilja RK crkve u HR; nametnut na stotine suptilnih i manje suptilnih načina.
Stara jezuitska, 'Dajte mi dijete prvih 7 godina i bit će moje zauvijek' već odavno je oživotvorena u HR.
Crkve fuck off od djece!
tko želi bilo koju religiju nametnuti djeci (jer objektivno svaka je nametnuta) neka šalje djecu u crkve na obrazovanje a ne u javne škole.:flop:
Wall kaže:
Crkve fuck off od djece!
tko želi bilo koju religiju nametnuti djeci (jer objektivno svaka je nametnuta) neka šalje djecu u crkve na obrazovanje a ne u javne škole:
:top:
NakurnjakOdStridera
24.02.2004., 16:34
100 000 000 nevinih zrtava
A ti kad ides i na WC, pricas o 100 000 000 nevinih zrtava...ili mi se to samo cini, posto ti je protuargumenat apsolutno svemu tih 100 000 000 nevinih zrtava (svi su djevice ili na neku drugu nevinost mislis u ovom slucaju)
Bajki1 i hehe-
Ako vam otvorim topic u 'Ludoj kuci' hocete li biti ljubazni svadju nastaviti ondje?
P. :mad:
hehehoho
24.02.2004., 16:35
I tako tebe "talijanku" najvise zanima sta radi katolicka crkva u Hrvatskoj, sta su ustase radile, sta pise novo na Serbian Unity Congressu, pa da.... koji san ja glupan, to i jesu talijanske teme :kava:
NakurnjakOdStridera
24.02.2004., 16:44
Ako se crkva svugdje namece i ako se sikaniraju oni koji nisu vjernici, kakva je onda razlika izmedju Komunizma i Krscanstva? U principu su dobri, ljubav, ovo-ono, a u praksi....khm, khm.
To me podsjeca na ljude (sa nekoliko tisuca postova) koji mene sa 300 postovo optuzuju da sam licemjer jer stalno visim na temama protiv kojih sam.
Pallas kaže:
Bajki1 i hehe-
Ako vam otvorim topic u 'Ludoj kuci' hocete li biti ljubazni svadju nastaviti ondje?
P. :mad:
Možda da ga obrišeš kad započne ?
Priznajem da mi dosadilo da me hehehhoho ganja po topicima i spominje mi srpsku rodbinu -bez obzira o kojoj temi ja tada govorila !
Ukoliko ga pustiš da to neometano radi - vratit ću mu .
born_2b3
24.02.2004., 16:47
Bajki1 kaže:
Ajde ne laži :D . Baš me zanima tko mu je to dozvolio da prikazuje taj film kad se već danas Ministarsatvo ogradilo i osudilo . Šta sam ja to slagao? Molim te pročitaj još jednom ono što si citirao kao moju laž i objasni što sam slagao?Ne zamišljam . Vidjela sam vjeroučiteljicu iz naše škole . ne bi joj dala ni da mi psa poučava dresuri Ne zamišljaš i ne znaš. To sam i mislio.:rolleyes: I da , jako me zanima tema o odgoju i poučavanju djece .
Valjda zato jer vidim što ste iz njih "dobrog" napravili stolječima svojim odgojem po katoličkom modelu u kojeg se nikad ne smije uprijet prstom. Baš naprotiv, u katolički model odgoja i poučavanja SVATKO se drži pozvanim da upire prstom i o njemu sudi. Pogotovo oni čije se djece to ne tiče, i koja ne pohađaju vjeronauk!? Ja djecu ne bi nikad prisiljavala da se poučavaju dogmama u mladoj dobi života .
Ali , to i vi znate dobro . Ako ih se tada ne dočepate nećete nikad više Ja svoju 'prisiljavam', ti svoju ne. Mirna Bosna.
Govoriš o dogmama kao da je to nešto užasno za čovjeka, dogme su samo izraz za ono što čovjek vjeruje u srcu.
(Zašto ja to uopće pišem?!)
Ako ih se sada ne dočepamo? Tko to? Roditelji svoje djece?
Ali imaš pravo, ako ih od malih nogu ne naučimo da se zlo mora izbjegavari, da se ljude treba poštivati, da treba činiti dobro i onda kad te drugi ismijavaju i vrieđaju... kad ćemo ih naučiti???
Dijete se odgaja od malih nogu, a kamo li u 3. razredu srednje!!! Tada više i nisu djeca...
Da je katolička vjera nešto neophodno u životu rađali bi se već sa križem oko vrata :D Svaki roditelj voli svoje dijete i više nego sebe. I nastoji ga pripremiti za život kako najbolje zna, dati mu pouke koje će ga učiniti pravim čovjekom.
Ja kao vjernik, ne mogu zamisliti veće vrednote koju bih mogao predati svome djetetu, od one koju sam nasljedio od svojih roditelja kojima sam neizmjerno zahvalan. Kao vjernik, duboko sam uvjeren da je najveća vrednota imati izgrađen i zdrav odnos prema Bogu, a s tim u skladu i prema čovjeku. Kakav bih ja to vjernik i čovjek bio kad bih to svome djetetu uskratio?
Istina, djeca će odrasti, i poći svojim putem, i ono što im roditelji i stariji kažu mogu i ne moraju usvojiti. Na koncu, sama će odlučiti kako će živjeti svoj život. No, ja sam dužan dati im ono što držim najboljim. To kaži sucu kad te pozove na Sud .
zakon je još uvijek u ovoj državi IZNAD vjere i morala .
Naime moral i vjera su kategorije podložne subjektivnom sudu . Zakon je iznad vjere i morala? Za državu jest, ali za pojedinca ne bi smio biti.
Zato i imamo ovo što imamo.
Po zakonu je moguće preko noći okrenuti milijune (barem kažu da je bilo moguće u privatizaciji). Dakle, može se. I sve je po zakonu. Zašto se toliki onda bune? Zato što je bilo nemoralno? Ali zakon je iznad morala!
Vidiš li kamo vodi takav način razmišljanja.
Postajemo legalisti, važno da je po zakonu.
Bilo je zakona u povijesti kad se moglo ljude ubijati, sve po zakonu. Je li to bilo u redu? Može li se i tu reći zakon je iznad morala?
Reći ćeš da je zakon bio loš. Točno.
Pa ako zakon može biti loš, smije li on biti najviša norma moga djelovanja, ili iznad njega mora/može postojati i nešto više?Jel bi ti možda radije da im to pop pokaže na satu vjeronauka :D? Možda bi im to "slobodno misleći roditelji" mogli pokazati na trgu Bana Jelačića.
'Ajmo se suzdržati ovakvih primitivnih komentara.
born_2b3
24.02.2004., 16:56
Pcela kaže:
Mene iritira nacin na koji se crkva uvlači u sve pore naših života. Kao sto je netko rekao djeca vec u vrticu moraju slusati vjeronauk.
Ako cemo biti demokrate, crkvi nije mjesto u državnoj školi niti u vrticima. O nebesa!
Ajmo jednom za sva vremena razjasniti jednu stvar, iako je jasna svima:
Moraju li SVA!!! djeca u školama slušati vjeronauk, ili samo oni koji to sami izaberu???
Ako djeca sama izaberu, ili njihovi roditelji tako odluče, gdje je problem???
Očito sama činjenica da postoji MOGUĆNOST predavanja vjeronauka u školama smeta pojedince. Bez obzira što to njihova djeca ne moraju pohađati, bez obzira što je to stavljeno na izbor.
Smeta i točka.
Pa onda ispada da vjernike i njihovu djecu brane nevjernici od njihove vlastite vjere.
Da ti pamet stane.
I sve u ime demokracije!?
Molim vas nemojte nas braniti. Hvala lijepa.
born_2b3
24.02.2004., 17:06
Wall kaže:
Crkve fuck off od djece! O čijoj ti to djeci govoriš?
Tko te postavi za "branitelja" sve djece, pogotovo djece vjernika?
Moja će ići u Crkvu, ti svoju šalji kamo hoćeš.
Hoćemo li onda djecu poštedjeti svakog odgoja.
A da ukinemo i sve jezike, koji se uče od 4. osnovne.
Pa kad odraste neka si izabere koji mu se bude svidio, što ga sada s tim mučiti. Nemamo pravo nametati im da uče engleski, jer možda će kad narastu htjeti malagaški.
Roditelj mora brinuti za budućnost svoga djeteta od malih nogu, i ako misli da bi mu bilo više nego koristno učiti engleski, a vrlo štetno ako ga ne bude s 18 godina znao, onda će ga natjerati da piše zadaće i uči napamet strane riječi!
Velika "briga" za "prava djece", često su krinka za veliku nebrigu prema njima.
Povratak Kralja
24.02.2004., 17:14
LjutiBronxBomber kaže:
I sto ima lose u toj izjavi? Same cinjenice i istina. Vrlo dobro znas da je Abortus jedna brutalna stvar-- zasto ne reci i prikazati istinu?
Treba li možda prikazivati uvjete života u sirotištu?
Treba li gledati kako najčešće djeca bez roditelja završavaju?
To je jednako degutantno!
magdalena1999
24.02.2004., 17:37
born_2b3 kaže:
Nažalost, pobačaj jest legalan, no to nije nikakav razlog da se o njemu ne govori. Ako je legalno nije odmah i moralno dobro. To i ti znaš. Pogledaj samo pljačke - legalne! - zadnjih godina.
Ja duboko vjerujem da je ljudski život od početka (začeća)neprocjenjiva vrednota, i bio bih ništarija kad bih prešutno odobravao da se jedno nevino biće pušta da ga se ubija na najokrutniji način. Ali to je moja vjera.
I to je ono što očekujem od vjeronauka.
Sve drugo, što ne bi bilo u skladu s nauko vjere, bi bio teror, ili neki drugi predmet, ali ne vjeronauk!
Ti svoju djecu ne puštaj na vjeronauk, i slobodno ih pouči da je abortus sasvim OK i da nije tako krvav kako ga pokazuju na vjeronauku. Tko ti brani?
Slusaj to u sto ti vjerujes to mene nije briga, niti je tvoja briga hocu li ja svoju djecu pustati na vjeronauk i kako cu ih poducavati o abortusu, to nije ovdje tema niti ja imam namjeru nekom podastirati racune.
Takodjer, to nema nikakve veze s ovim slucajem, pa te molim da se ubuduce suzdrzis od insinuacija o mom svjetonazoru o kojem nemas blagog pojma.
Nadalje, jesam li za ili protiv prava na abortus i je li abortus ubojstvo ili nije, u te rasprave uopce ne zelim ulaziti niti se gubiti u uzaludnom beskonacnom prepucavanju o tome kada pocinje zivot a posebno ne s diskutantima koji sebi uzimaju za pravo da zene izravnavaju s cudovistima koja iz ciste zabave cerece nerodjenu djecicu.
Kao sto sam napisala, to je leganlan medicinski zahvat koji se obavllja u bolnicama a tako ce biti i nadalje, jer ipak svi znaju sto bi se dogodilo u suprotnom.
Pored toga, apsolutno neprihvatljivim smatram bilo kakvo uplitanje komunizma u ovu temu, jer komunizam je mrtav vec duze vrijeme, isto kao sto vise nema ubijanja zidova i plinskih komora, tako da mi nikako nije jasno cemu uplitanje tih pojmova u temu o satu vjeronauka posvecenom problemu pobacaja.
A o tome da sam, komentirajuci tvoje recenice u kojima si spomenuo komore i zidove, bila u pravu kada sam rekla da ama bas svaka tema ovdje zavrsi na ustasama i Srbima, zorno pokazuju i ostali postovi na ovoj temi.
I na kraju smatram da su vjeroucitelji apsolutno nekompetentni za posao kojeg obavljaju, jer nisu u stanju pribliziti ovaj problem mladima vec pribjegavaju sredstvima koja su primjerenija srednjem vijeku i dobu inkvizicije i spaljivanja vjestica, nego modernom vremenu. Isto vrijedi i za problem seksualnosti.
Ponavljam, umjesto da se u skole zaposle skolovani strucnjaci koji ce djeci stajati na raspolaganju u svako doba dana, mi smo dozvolili da padnu u ruke raznoraznim nesposobnjakovicima i vjerskim fanaticima koji sebe nazivaju vjerouciteljima, a to je samo jos jedan dokaz da je nasa vrla vlast i u ovom segmentu u potpunosti zakazala.
born_2b3
24.02.2004., 18:09
magdalena1999 kaže:
Slusaj to u sto ti vjerujes to mene nije briga, niti je tvoja briga hocu li ja svoju djecu pustati na vjeronauk i kako cu ih poducavati o abortusu, to nije ovdje tema niti ja imam namjeru nekom podastirati racune.
Takodjer, to nema nikakve veze s ovim slucajem, pa te molim da se ubuduce suzdrzis od insinuacija o mom svjetonazoru o kojem nemas blagog pojma. Mene još manje briga što ti ne vjeruješ ili vjeruješ.
Kakvo podastiranje računa, čemu panika? Samo ti budi mirna.
Ako je insinuacija tvrdnja da se ne može biti kršćanin ako se abortus smatra ispravnim, onda jesam insinuirao. Dapače, to je činjenica - jedno s drugim ne može. Nadalje, jesam li za ili protiv prava na abortus i je li abortus ubojstvo ili nije, u te rasprave uopce ne zelim ulaziti niti se gubiti u uzaludnom beskonacnom prepucavanju o tome kada pocinje zivot a posebno ne s diskutantima koji sebi uzimaju za pravo da zene izravnavaju s cudovistima koja iz ciste zabave cerece nerodjenu djecicu.
Kao sto sam napisala, to je leganlan medicinski zahvat koji se obavllja u bolnicama a tako ce biti i nadalje, jer ipak svi znaju sto bi se dogodilo u suprotnom. Ok. Idemo dalje. Pored toga, apsolutno neprihvatljivim smatram bilo kakvo uplitanje komunizma u ovu temu, jer komunizam je mrtav vec duze vrijeme, isto kao sto vise nema ubijanja zidova i plinskih komora, tako da mi nikako nije jasno cemu uplitanje tih pojmova u temu o satu vjeronauka posvecenom problemu pobacaja.
A o tome da sam, komentirajuci tvoje recenice u kojima si spomenuo komore i zidove, bila u pravu kada sam rekla da ama bas svaka tema ovdje zavrsi na ustasama i Srbima, zorno pokazuju i ostali postovi na ovoj temi. Ti ili ne želiš shvatiti što ti se piše, ili... ne znam.
Usporedba s konc-logorima, bila je u kontekstu šokantnih slika i "suza" i "nespavanja po noći radi trauma"...
Srbe i ustaše si potegnula TI ako se ne varam, a ne varam se. Još sam se čudio odakle sad ta tema kad sam govorio o konc-logorima Židova. I na kraju smatram da su vjeroucitelji apsolutno nekompetentni za posao kojeg obavljaju, jer nisu u stanju pribliziti ovaj problem mladima vec pribjegavaju sredstvima koja su primjerenija srednjem vijeku i dobu inkvizicije i spaljivanja vjestica, nego modernom vremenu. Isto vrijedi i za problem seksualnosti. Tvoje mišljenje. Ja mislim da jako dobro rade svoj posao, s obizorm na uvjete.
Na mene se ljutiš jer sam se očešao o komuniste, a kakve sad veze imaju inkvizicije, srednji vijek, spaljivanje vještica itd. s našom temom? Ponavljam, umjesto da se u skole zaposle skolovani strucnjaci koji ce djeci stajati na raspolaganju u svako doba dana, mi smo dozvolili da padnu u ruke raznoraznim nesposobnjakovicima i vjerskim fanaticima koji sebe nazivaju vjerouciteljima, a to je samo jos jedan dokaz da je nasa vrla vlast i u ovom segmentu u potpunosti zakazala. U školama postoje takvi školovani stručnjaci, ali ne rade s djecom, niti im djeca žele ići. Nekad su se zvali pedagozima, sad imaju malo duži stručni naziv, ali u biti jedno te isto.
Nesposobnjakovići i vjerski fanatici? Bravo!
Ma, sve se može u školi poučavati, to smo već vidjeli i na nedavnim primjerima, samo se ne smije o vjerskim stvarima.
Pa, ni onda kad je to stavljeno na izbor svakom učeniku.
Gdje su ona lijepa vremena kad su carevali predmeti tipa Opšte Narodna Odbrana i Društvena Samo Zaštita, pa sam s 14 godina znao rastaviti i sastaviti zatvarač poluautomatske puške, staviti bajonet...
A s 15 sam već imao gađanje bojevom(!) municijom na Vrapčanskom Potoku.
Kakve prisile, kakve traume... sve humano i naravno u skladu sa zakonom.
hehehoho
24.02.2004., 18:32
Bajki1 kaže:
Možda da ga obrišeš kad započne ?
Priznajem da mi dosadilo da me hehehhoho ganja po topicima i spominje mi srpsku rodbinu -bez obzira o kojoj temi ja tada govorila !
Ukoliko ga pustiš da to neometano radi - vratit ću mu .
auuuuuuuuu, evo stolica mi zapela.
born_2b3 kaže:
Gdje su ona lijepa vremena kad su carevali predmeti tipa Opšte Narodna Odbrana i Društvena Samo Zaštita, pa sam s 14 godina znao rastaviti i sastaviti zatvarač poluautomatske puške, staviti bajonet...
A s 15 sam već imao gađanje bojevom(!) municijom na Vrapčanskom Potoku.
Kakve prisile, kakve traume... sve humano i naravno u skladu sa zakonom.
Trla baba lan.... :D
Samo sam čekala kad ćeš i ti upotrijebiti protuargument , aaaaaaaa kako nam je neeeeeeekad bilo :D
u onim mračnim vremenima kad nije bilo časnih sestara po školama :B
born_2b3 kaže:
Ma, sve se može u školi poučavati, to smo već vidjeli i na nedavnim primjerima, samo se ne smije o vjerskim stvarima.
Pa, ni onda kad je to stavljeno na izbor svakom učeniku.
Zašto šaljemo djecu u školu ?
Zašto šaljemo djecu u crkvu ?
Različiti su motivi , zar ne ?
Neću ulaziti u tvoje osobne motive i nemoj mi to odgovarati .
Međutim , ja mislim da bi vrijednostima i moralu , pa i vjeri ako želiš - djecu trebali poučavati roditelji i uža obitelj , a ne neki nepoznati službenici crkve .
Otkud znaš da li je neki nepoznat čovjek ,koji bi ti djete trebao poučavati temeljnim ljudskim vrijednostima ( vjeri u ovom slučaju ) pouzdan ?
Ja se nikad ne bih do te mjere pouzdavala u nekog nepoznatog da mu predam ( bez dvojbi )
formiranje tako osjetljivih pitanja u još neformiranom djetetu
- poput osjećaja za dobro i zlo .
Vjeruješ li službenicima Crkve više nego sebi-kao roditelju ?
Bezuvjetno ?
Ne podsjeća li te to na mehanizam Partije ?
born_2b3
24.02.2004., 19:36
Bajki1 kaže:
Trla baba lan.... :D
Samo sam čekala kad ćeš i ti upotrijebiti protuargument , aaaaaaaa kako nam je neeeeeeekad bilo :D
u onim mračnim vremenima kad nije bilo časnih sestara po školama :B O da, prije nam je bilo bolje. Moš' mislit.
Zašto sam to potegnuo? Zato da se još jednom ponovi bitna razlika.
Prije: MORALI smo učiti pucati, kao djeca!, MORALI smo bubati neshvatljive frazetine o Osnovama Socijalističkog Samoupravljanja, koje nisu shvaćali ni oni koji su nam to diktirali, MORALI smo... i tu ne govorim samo o jednom predmetu.
A nismo imali foruma da se žalimo, ili rugamo... Naprotiv.
Danas: MOŽEŠ ali NE MORAŠ učiti o odnosu čovjeka prema Bogu i drugom čovjeku, onako kako ga vjera shvaća.
Ima neka razlika, jel' li?
Ali i to 'MOŽEŠ' toliko smeta da je to čudo jedno.
maliveliki
24.02.2004., 19:42
prijatelju grijesis DANAS MORAMO GLEDATI PEDERE I LEZBEJKE KAKO POKAZUJU SVOJA NAKARADNA TIJELA SETAJUCI ZAGREBOM, kada bi imali pravi izbor mi to kao normalan svijet nebi trebali otvoreno gledati,ipak je to stavr osobnog ukusa.
born_2b3 kaže:
O da, prije nam je bilo bolje. Moš' mislit.
Zašto sam to potegnuo? Zato da se još jednom ponovi bitna razlika.
Prije: MORALI smo učiti pucati, kao djeca!, MORALI smo bubati neshvatljive frazetine o Osnovama Socijalističkog Samoupravljanja, koje nisu shvaćali ni oni koji su nam to diktirali, MORALI smo... i tu ne govorim samo o jednom predmetu.
A nismo imali foruma da se žalimo, ili rugamo... Naprotiv.
Danas: MOŽEŠ ali NE MORAŠ učiti o odnosu čovjeka prema Bogu i drugom čovjeku, onako kako ga vjera shvaća.
Ima neka razlika, jel' li?
Ali i to 'MOŽEŠ' toliko smeta da je to čudo jedno.
Znaš što .
Te gluposti o životu iza žice ( u crnim godinama socijalizma ) ne MORAM ni ne ŽELIM više slušati . Podsjeća me na loše američke filmove .:D Imitacije života .
Znam mnoge koji su svoj odnos prema Bogu i Crkvi čuvali i njegovali i za vrijeme ex Yugoslavije .
Takve osobe (vjernike ) cijenim za razliku od novokomponiranih vjernika koji su prije u javnosti skrivali da vjeruju , a sad svakodnevno ljube oltare .
Ja sam slobodna da svoju vjeru ili nevjeru živim i u Crkvi i van Crkve , i u Državi i van Države .
Moja vjera je moja privatna stvar.
Ali ja sam slobodan pojedinac koji slobodno živi svoje odluke ,
a ti ?
Treba ti oslonac u životu ?
Fine with me ali ne skrivaj se iza izgovora -jer kao što i sam kažeš -ovo je forum . :D
born_2b3
24.02.2004., 20:05
Bajki1 kaže:
Zašto šaljemo djecu u školu ?
Zašto šaljemo djecu u crkvu ?
Različiti su motivi , zar ne ?
Neću ulaziti u tvoje osobne motive i nemoj mi to odgovarati .
Međutim , ja mislim da bi vrijednostima i moralu , pa i vjeri ako želiš - djecu trebali poučavati roditelji i uža obitelj , a ne neki nepoznati službenici crkve. Ovo mi je sad već simpatično.
Ispada da odgoj nekog djeteta/adolescenta ovisi isključivo o vjeronauku.
Kućni je odgoj, naravno, na prvom mjestu. Da toga nije bilo, svi bi danas bili mali skojevci.
Meni je, a vjerujem i tebi, u djetinjstvu bilo presudno ono što su mi otac i mati govorili.
I kad bi me u školi učili drugačije, a doma mi stari veli to ti nije tako - naravno da bih vjerovao njemu.
I kad bih nešto nerazumljivo čuo u Crkvi, tražio sam objašnjenje doma.
Škola, pa i u slučaju vjeronauka, više je informacijski servis, sredstvo za prenošenje znanja, a manje odgojni instrument iako bi i to trebala biti. Odgoj je puno širi pojam od škole. Otkud znaš da li je neki nepoznat čovjek ,koji bi ti djete trebao poučavati temeljnim ljudskim vrijednostima ( vjeri u ovom slučaju ) pouzdan? Otkud znam da je profesor povijesti pouzdan i da mi uči dijete prave činjenice iz povijesti? Otkud znam da na satu povijesti filozofije profesor neće pričati nebuloze o inkarnaciji ili argonautima?
Možemo tako sve staviti pod upitnik, ali mislim da pretjeruješ.
Ako tražimo apsolutnu sigurnost, možda bi bilo i ne slati djecu nikamo. Možda ih ne bi smjeli puštati ni na ulicu - jer veli se da današnju djecu najviše odgaja baš 'ulica'. Ja se nikad ne bih do te mjere pouzdavala u nekog nepoznatog da mu predam ( bez dvojbi )
formiranje tako osjetljivih pitanja u još neformiranom djetetu
- poput osjećaja za dobro i zlo. Opet mislim da pretjeruješ.
Kako netko može formirati (!) dijete/adolescenta s 45 minuta priče tjedno?
Osjećaj za dobro i zlo usađen je u čovjekovu narav. Svatko po naravi za sebe bira ono što mu je dobro, a nastoji izbjeći ono što bi mu bilo štetno i zlo.
Problemi nastaju kad djetetu netko tvrdi da je nešto dobro, a drugi mu za istu stvar veli da je nešto zlo. Tu je onda ključna uloga osobe u koju dijete ima najviše povjerenja. A to je opet roditelj, nikakav vjeroučitelj, profesor ili ne znam tko...Vjeruješ li službenicima Crkve više nego sebi-kao roditelju ?
Bezuvjetno ? Bezuvjetno ne vjerujem nikome, pa ni sebi ponekad.
Ali nisam ni paranoičan pa da mislim kako će svaka riječ koju čuje u školi biti zauvijek zapečaćena u nečijoj glavi, i da se tu više neće dati ništa promijeniti.
Odgoj je dugotrajan proces, i tko zna da li ikada i završava... Koliko samo treba vremena da se djetetu/adolescentu pokaže i uvjeri ga se da je dobro držati svoje stvari u redu, radi njega samoga. I možeš se na glavu postaviti, dok on to sam ne skuži, teško će te poslušati. Ne podsjeća li te to na mehanizam Partije Ne.
Ali sad smo već otišli na odgoj, a tema je sat vjeronauka u školi.
Pitanje zapravo: dali je vjeroučiteljica smjela samoinicijativno prikazati film (snimljen u SAD-u prije nekih 20 godina) ili ne?
Biti će zanimljiv odgovor Ministarstva.
Jer ako kažu - da, onda su otvorili put svakoj budali koja radi poslove profesora, nastavnika ili učitelja ( a ima ih, ima), da prema svom nahođenju prikazuje djeci štogod joj padne na um.
Ako kažu - ne, onda će time stvoriti jedan presedan, da takve stvari ipak moraju proći neku kontrolu nekih osoba, koje će možda znati primjerenije procijeniti što je a što nije za određeni uzrast.
Takav film bi prije pristajao u nekakvu biologiju ili kako se to sad već zove, a u sklopu seksualnog odgoja, raznoraznih zaštita i prevencija.
Vi, čija djeca, ili koji sami slušate vjeronauk u srednjim školama recite, ima li u sklopu vjeronauka tema o: narkomaniji i narkomanima, alkoholizmu (djeca za gablec, marendu, maznu bocu piva dok si rek'o keks) i sličnim zlim stvarima?
Ili, da li u sklopu vjeronauka ima kakvih naznaka i priznanja o "zlim" popovima.Na pr. onih četiri tisuće i nešto, čija će imena Crkva javno obzananiti, a koji su seksualno zlostavljali djecu čak i mlađu od 10 godina?
born_2b3
24.02.2004., 20:15
Bajki1 kaže:
Znaš što .
Te gluposti o životu iza žice ( u crnim godinama socijalizma ) ne MORAM ni ne ŽELIM više slušati . Podsjeća me na loše američke filmove .:D Imitacije života .
Znam mnoge koji su svoj odnos prema Bogu i Crkvi čuvali i njegovali i za vrijeme ex Yugoslavije .
Takve osobe (vjernike ) cijenim za razliku od novokomponiranih vjernika koji su prije u javnosti skrivali da vjeruju , a sad svakodnevno ljube oltare . Eto ti ga sad. Hoćeš reći da nije tako bilo, ili ...?
Ok, ostavimo vrijeme komunizma za nama, gdje mu je i mjesto.Ja sam slobodna da svoju vjeru ili nevjeru živim i u Crkvi i van Crkve , i u Državi i van Države .
Moja vjera je moja privatna stvar.
Ali ja sam slobodan pojedinac koji slobodno živi svoje odluke ,
a ti ?
Treba ti oslonac u životu ?
Fine with me ali ne skrivaj se iza izgovora -jer kao što i sam kažeš -ovo je forum . :D Odakle ti ideja da si ti 'slobodniji' pojedinac od mene?
Ti si slobodna svoju vjeru živjeti kako ti paše, pa je tako i živiš.
Vidiš i ja također.
Ti misliš da sam ja sputan, a ja mislim da si ti neupućena... to ti je život.
Oslonac u životu je širok pojam.
Ako si mislila na uporište, onda da, treba mi uporište, jer bez temelja kuća je klimava.
Molim te o kakvim ti to skrivanjima iza izgovora... to mi je promaklo. Hoćeš me podsjetiti o čemu se radi?
oskar kruška
24.02.2004., 20:31
baka kaže:
Ili, da li u sklopu vjeronauka ima kakvih naznaka i priznanja o "zlim" popovima.Na pr. onih četiri tisuće i nešto, čija će imena Crkva javno obzananiti, a koji su seksualno zlostavljali djecu čak i mlađu od 10 godina?
Kako da ne. Polomiše se popovi pričajući o pedofiliji, o milijunskim kaznama koje moraju platiti zbog zlostavljanja, o homoseksualcima među svećenstvom.... Kao što vrlo rado pričaju i o nešto starijim temama poput inkvizicije, lomača, križara, pokrštavanja, izrabljivanju seljaka, o suradnji sa najmračnijim režimima... Nedavno se čak i naša policija žalila da je crkva namjerno ometala istragu ubojstva jednog svećenika, vjerojatno da se ne sazna previše detalja o načinu njegovog života.Ali to je već malo duža priča.
BTW, kad se već na satovima vjeronauka prikazuju poučni filmovi, predlažem da puste djeci film Magdalenine sestre. :D
born_2b3
24.02.2004., 20:32
baka kaže:
Pitanje zapravo: dali je vjeroučiteljica smjela samoinicijativno prikazati film (snimljen u SAD-u prije nekih 20 godina) ili ne?
Biti će zanimljiv odgovor Ministarstva.
Jer ako kažu - da, onda su otvorili put svakoj budali koja radi poslove profesora, nastavnika ili učitelja ( a ima ih, ima), da prema svom nahođenju prikazuje djeci štogod joj padne na um.
Ako kažu - ne, onda će time stvoriti jedan presedan, da takve stvari ipak moraju proći neku kontrolu nekih osoba, koje će možda znati primjerenije procijeniti što je a što nije za određeni uzrast.
Takav film bi prije pristajao u nekakvu biologiju ili kako se to sad već zove, a u sklopu seksualnog odgoja, raznoraznih zaštita i prevencija.
Vi, čija djeca, ili koji sami slušate vjeronauk u srednjim školama recite, ima li u sklopu vjeronauka tema o: narkomaniji i narkomanima, alkoholizmu (djeca za gablec, marendu, maznu bocu piva dok si rek'o keks) i sličnim zlim stvarima?
Ili, da li u sklopu vjeronauka ima kakvih naznaka i priznanja o "zlim" popovima.Na pr. onih četiri tisuće i nešto, čija će imena Crkva javno obzananiti, a koji su seksualno zlostavljali djecu čak i mlađu od 10 godina? Bako mudro zboriš, potpuno u skladu sa svojim nickom. S većim dijelo se slažim.
Ne znam baš koje se sve teme obrađuju, ali u višim razredima često se prakticira slobodna rasprava na razne teme. Počne se s desetak minuta uvoda i onda se razvije mini 'parlaonica'.
Ovisnost je svakako jedna od njih, ali teme vezane uz spolnost daleko su 'najpopularnije'.
Znam, recimo, da se u Križanićevoj sigurno govorilo o ovisnosti
(ne samo o drogi, nego o kocki - posebno o kladionicama, alkoholu...).
O "zlim" popovima ne znam da li se pričalo. Ne znam koliko bi to bilo korisno za odgoj djece.
O tome bi prije trebalo pričati samim popovima. Moje mišljenje.
Koliko su samo štete nanijeli ti ... (ne znam kojim imenom da ih nazovem a da ne prostačim).
magdalena1999
24.02.2004., 20:40
born_2b3 kaže:
Na mene se ljutiš jer sam se očešao o komuniste, a kakve sad veze imaju inkvizicije, srednji vijek, spaljivanje vještica itd. s našom temom? U školama postoje takvi školovani stručnjaci, ali ne rade s djecom, niti im djeca žele ići. Nekad su se zvali pedagozima, sad imaju malo duži stručni naziv, ali u biti jedno te isto.
Da, slazem se, jer u tim lijepim komunistickim vremenima vjeronauk su predavali ljudi dobre volje a ne vjerski fanatici i nasilnici.
Koji svojim pristupom problematici i metodologijom rada pristaju upravo u srednji vijek. Zato sam to i spomenula.
I na vjeronauk se islo dobrovoljno.
Imas pravo, u skolama vjerojatno vec postoje tzv. pedagozi, ali sudeci prema brojnim situacijama u kojima se svakodnevno nalaze djeca mojih prijatelja, pitanje je koja je njihova svrha postojanja.
Koliko vidim, nazalost, to su oni isti pedagozi koje su postojali u moje vrijeme, tako da stoji moja tvrdnja kako u skolama nedostaju kompetentne osobe koje ce djeci biti na raspolaganju. Iskreno, koliko se ja sjecam, pedagog je postojao u mojoj osnovnoj skoli ali je li i u srednjoj skoli, to se doista ne mogu sjetiti. No, nikada se nisam tim osobama obracala zbog svojih problema niti sam imala osjecaj da to mogu. Nikakav odnos nije postojao a kamoli povjerenje. To je bilo jako lose a kako vidim i danas je tako, ako ne i gore.
Vjeroucitelji i Crkva su nekim svojim postupcima pokazali da su djecu te dobi potpuno krivo procijenili tretrirajuci ih kao neuku raspustenu sirocad. Izlisno je obrazlagati kako danasnji srednjoskolci znaju jako puno, puno vise nego sto smo to znali mi, pa cak i o abortusu kao takvom. Tome se Crkva trebala znati prilagoditi jer vremena su se promijenila.
U svakom slucaju, umjesto da ih prihvate kao ravnopravne sugovornike i da s njima vode konstruktivne rasprave, da im na taj nacin vjeru sto vise priblize, smatram da se vjeroucitelji ovim rigidnim i krajnje neprimjerenim pristupom od njih sve vise udaljuju, pritom izazivajuci animozitet prema vjeri u siroj populaciji uopce.
Ostalo ne bih komentirala, sve sam vec rekla a da se prepucavam o tome sto je abortus i koje su karakteristike pravog krscanina, ne pada mi napamet. Smatram da ja osobno sve o tome znam najbolje i niciji posprdni komentari i "poduka" nisu mi potrebni. A rodjena sam i odgojena u mracnom komunizmu.
born_2b3
24.02.2004., 21:03
magdalena1999 kaže:
Da, slazem se, jer u tim lijepim komunistickim vremenima vjeronauk su predavali ljudi dobre volje a ne vjerski fanatici i nasilnici.
Koji svojim pristupom problematici i metodologijom rada pristaju upravo u srednji vijek. Zato sam to i spomenula.
I na vjeronauk se islo dobrovoljno.
Imas pravo, u skolama vjerojatno vec postoje tzv. pedagozi, ali sudeci prema brojnim situacijama u kojima se svakodnevno nalaze djeca mojih prijatelja, pitanje je koja je njihova svrha postojanja.
Koliko vidim, nazalost, to su oni isti pedagozi koje su postojali u moje vrijeme, tako da stoji moja tvrdnja kako u skolama nedostaju kompetentne osobe koje ce djeci biti na raspolaganju. Iskreno, koliko se ja sjecam, pedagog je postojao u mojoj osnovnoj skoli ali je li i u srednjoj skoli, to se doista ne mogu sjetiti. No, nikada se nisam tim osobama obracala zbog svojih problema niti sam imala osjecaj da to mogu. Nikakav odnos nije postojao a kamoli povjerenje. To je bilo jako lose a kako vidim i danas je tako, ako ne i gore.
Vjeroucitelji i Crkva su nekim svojim postupcima pokazali da su djecu te dobi potpuno krivo procijenili tretrirajuci ih kao neuku raspustenu sirocad. Izlisno je obrazlagati kako danasnji srednjoskolci znaju jako puno, puno vise nego sto smo to znali mi, pa cak i o abortusu kao takvom. Tome se Crkva trebala znati prilagoditi jer vremena su se promijenila.
U svakom slucaju, umjesto da ih prihvate kao ravnopravne sugovornike i da s njima vode konstruktivne rasprave, da im na taj nacin vjeru sto vise priblize, smatram da se vjeroucitelji ovim rigidnim i krajnje neprimjerenim pristupom od njih sve vise udaljuju, pritom izazivajuci animozitet prema vjeri u siroj populaciji uopce.
Ostalo ne bih komentirala, sve sam vec rekla a da se prepucavam o tome sto je abortus i koje su karakteristike pravog krscanina, ne pada mi napamet. Smatram da ja osobno sve o tome znam najbolje i niciji posprdni komentari i "poduka" nisu mi potrebni. A rodjena sam i odgojena u mracnom komunizmu. Ček' stani malo, magdalena1999 to si ti?
Kad sam vidio da si odgovorila na moj post, pomislio sam: o jao sad će opet biti drvlje i kamenje.
Moram priznati da sam se iznenadio. S ovim tvojim postom gotovo se u potpunosti slažem.:eek:
Očito sam dobio krivu sliku o tebi. Odgovarao sam na više postova, pa sam možda i tebe ubrojio u one malo "žešće" kritizere...
Ispričavam se ako sam te krivo interpretirao, a 'sprdao' ti se sigurno nisam.
Nažalost, da, vjeronauk se još uvijek uhodava. Negdje se radi dosta nestručno, i to se slažem.
Htjeli mi to ili ne, drugačije je kad ti vjeronauk vodi župnik, ili tamo neki student koji je u 4 godine dobio neku diplomu i sad predaje vjeronauk. Svaka čast, ima ih koji su stvarno izvanredni, ali...
Mislim, događa se... konkretan slučaj: studentica nakon završnog ispita, kojeg je prošla s odličnom ocjenom, veli svom profesoru, ja sam vam to sve ispričala kako ste nas učili, ali ja to tako ne vjerujem.
I ona s tom diplomom predaje u osnovnoj školi vjeronauk (ispravak: predavala je...).
Ipak, generalizirati da su to sada vjerski fanatici i nasilnici, mislim da je malo pretjerano.
magdalena1999
24.02.2004., 21:42
born_2b3 kaže:
Ček' stani malo, magdalena1999 to si ti?
Kad sam vidio da si odgovorila na moj post, pomislio sam: o jao sad će opet biti drvlje i kamenje.
Moram priznati da sam se iznenadio. S ovim tvojim postom gotovo se u potpunosti slažem.:eek:
Očito sam dobio krivu sliku o tebi. Odgovarao sam na više postova, pa sam možda i tebe ubrojio u one malo "žešće" kritizere...
Ispričavam se ako sam te krivo interpretirao, a 'sprdao' ti se sigurno nisam.
Nažalost, da, vjeronauk se još uvijek uhodava. Negdje se radi dosta nestručno, i to se slažem.
Ipak, generalizirati da su to sada vjerski fanatici i nasilnici, mislim da je malo pretjerano.
Slusaj, za mene to jest cisti fanatizam. Pretjerali su, doista. To ne vodi nicemu. Ne kazem da su svi vjeroucitelji isti, ali ove spodobe doista jesu obicni bolesni fanatici.
Isto tako, nitko ne misli da je abortus nesto dobro i pozitivno, naprotiv, ali neprimjereno je da se o tome na ovaj nacin govori, a posebno me dira kada se zenama koje su to ucinile na dusu stavlja krivnja, kao da one same ne znaju o cemu se tu radi i kao da vec dovoljno ne pate zbog toga.
U redu, uvijek postoje ekstremi, no mislim da je sasvim nepotrebno to navoditi kao protuargument.
Vjeronauk je uveden u skole ima tome vec deset godina, no kako je vjeronauk izasao iz Crkve medju siru populaciju, tome su se vec odavno trebali prilagoditi i vjeroucitelji. Imali su dovoljno vremena shvatiti da u skolskim klupama nemaju nuzno samo djecu katolika vec mozda i djecu drugacijeg vjerskog opredjeljenja, koja ce isto tako rado poslusati i porazgovarati o tim temama, a zasto i ne bi, vjeronauk bi trebao biti otvoren svima bez iznimke. Mislim, u interesu bi vjerouciteljima i Crkvi trebalo biti da im sto vise djece dolaze na te satove, ali ne zato sto je to u modi.
Isto tako vjeroucitelji bi se trebali pomiriti s cinjenicom da je odavno proslo vrijeme kada su u tim istim klupama sjedila ustrasena, neuka i nepismena djeca koju se moglo plasiti pricama o babarogama ili mlatiti sibom po dlanovima.
U svakom slucaju, meni je nevjerojatno da je u ovo vrijeme kada smo okruzeni nasiljem sa svih strana, jedan takav sadrzaj osvane na satu vjeronauka. Fakat ta osoba nije zasluzila nista drugo nego da na silu gleda tu projekciju satima, kao u paklenoj naranci.
Ne kazem da si se ti sprdao sa mnom, nego je to obicaj na ovom forumu, na kojem gotovo u pravilu svaka rasprava zavrsi na srbima, komunistima i ustasama. Kao da smo usred cetrdesetdruge.
magdalena1999
24.02.2004., 21:55
hehehoho kaže:
Pa ti si fakat lud.
Znam, upravo sam iskritizirala ovakve komentare u svom postu, ali ne mogu izdrzati da se ne nasmijem.
born_2b3 kaže:
Eto ti ga sad. Hoćeš reći da nije tako bilo, ili ...?
Ok, ostavimo vrijeme komunizma za nama, gdje mu je i mjesto.
Ti si dovukao temu o komunizmu , kao što to i obično biva ,
a diskutirali smo ovlastima vjeroučitelja u školama te općenito uplitanju Crkve u Škole ...
ali slažem se ostavimo ga u prošlosti ...socijalizam ...komunizam kao vrijednost - nije nikad ni zaživio ...kao ni osnovni postulati krščanstva ...uostalom !
born_2b3 kaže:
Ti misliš da sam ja sputan, a ja mislim da si ti neupućena... to ti je život.
[/B]
Život je ipak puno više od toga što ti misliš o mojoj upućenosti ili ja o tvojim "širinama" :D .
Sva sreća :) jer i tako niti ćeš ti sad uvjeriti mene niti ja tebe .
Ovo je samo mala diskusija - diskusije radi .
born_2b3 kaže:
Molim te o kakvim ti to skrivanjima iza izgovora... to mi je promaklo. Hoćeš me podsjetiti o čemu se radi? [/B]
Mislila sam na tvoj "izgovor" da u vrijeme socijalizma nisi SMIO upijati vjeru već si MORAO učiti sastavljati bazuke :D
Eto -to je za mene izgovor . Jer se vjere vjernik ne " MORAŠ "
nikada odreći . Jer ili vjeruješ ili ne vjeruješ . Simple :)
Bez obzira na to koja je državna ideologija na sceni .
Vjera je privatna stvar i nema mjesta u školama .
Škola ipak nije privatna stvar , u školu MORAŠ :)
placebo
24.02.2004., 22:14
mislim da vjeronauk u školama nije ispunio ničija očekivanja... ne znam u čemu je problem, ali znam da svećenici uvjetuju primanje sakramenata nazočnošću na crkvenom vjeronauku, iako su ga prvopričesnici i krizmanici uredno odslušali u školi...
born_2b3
25.02.2004., 00:14
magdalena1999 kaže:
Slusaj, za mene to jest cisti fanatizam. Pretjerali su, doista. (...) Čuj, ja tvoj stav mogu razumjeti. Ali mislim da nisi potpuno u pravu.
Kao prvo, ne radi se o dječici, nego o 3. razredu srednje.
I sama primjećuješ kako su oni u mnogim stvarima zreliji nego što smo to možda bili mi, ili barem znaju više.
Kao drugo, to je realnost života. Ružna i krvava. I ne smije se o tome šutjeti.
Na koncu, svoje će kazati ljudi koji su za to kompetentni i koji su za to i plaćeni - ministarstvo i slični...
Mislim da nema smisla ponavljati ono što sam već nekoliko puta rekao, stoga :W
born_2b3
25.02.2004., 00:25
Bajki1 kaže:
Ti si dovukao temu o komunizmu , kao što to i obično biva , Jesam, ali tek nakon tvoga dovlačenja srba i ustaša, "kao što to i obično biva".Život je ipak puno više od toga što ti misliš o mojoj upućenosti ili ja o tvojim "širinama" :D .
Sva sreća :) jer i tako niti ćeš ti sad uvjeriti mene niti ja tebe .
Ovo je samo mala diskusija - diskusije radi . Potpisujem svaku riječ. :) Mislila sam na tvoj "izgovor" da u vrijeme socijalizma nisi SMIO upijati vjeru već si MORAO učiti sastavljati bazuke :D
Eto -to je za mene izgovor . Jer se vjere vjernik ne " MORAŠ "
nikada odreći . Jer ili vjeruješ ili ne vjeruješ . Simple :)
Bez obzira na to koja je državna ideologija na sceni .
Vjera je privatna stvar i nema mjesta u školama .
Škola ipak nije privatna stvar , u školu MORAŠ :) Neće biti baš tako.
Moja je poanta bila u tome da me prije nije nitko pitao hoću li ja slušati, i zanima li me socijalističko upravljanje.
Nitko me nije ni pitao hoću li ja i je li za mene "šokantno" pucati bojevom municijom s 15 godina, i učiti kako se upotrebljava bajonet...
A sada imaš izbor, nitko te ne tjera na vjeronauk ako nećeš. Ne ideš i basta.
A da sam mogao i smio živjeti svoju vjeru mogao sam. Išao sam na vjeronauk u Crkvu, i mogu ti reći da mi je bilo super. Vjerojatno bolje nego ovoj djeci danas kad je vjeronauk postao tek jedan od predmeta.
Dakle ne stoji da nisam smio. To nisam rekao.
Škola je obveza i to se slažem.
A u školi imaš predmete koji su ti stavljeni na izbor, ne samo vjeronauk, a tvoja je privatna stvar što ćeš izabrati.
born_2b3 kaže:
Jesam, ali tek nakon tvoga dovlačenja srba i ustaša,
Ja ???
Sad smo se počeli i vrijeđat , a ? :)
Ne zanimaju me ustaše i partizani u ovoj priči .
Spominjanje Srba i ustaša i partizana i četnika i milijun žrtava komunizma u AMABAŠ svakoj temi
- specifičnost je IMF Desne struje , a ja sam ti IPAK puno , puno lijevija u odnosu na njih :D
born_2b3 kaže:
Moja je poanta bila u tome da me prije nije nitko pitao hoću li ja slušati, i zanima li me socijalističko upravljanje.
A sad te kao netko pita hoćeš li demokraciju ili nećeš ? :D
Ili zanima li te zašto se prodala Ina ili nije ?
Ili , jesi li zadovoljan stanjem u školama ? U zdravstvu ?
Ili jesi li ti kao vjernik zadovoljan što se tek manje od 5 % ukupnih prihoda Crkve odvaja za pomoć potrebitima ?
Svi te nešto pitaju i uvažavaju , jel ? :D
Samo se u zločestom socijalizmu nije nikog niš pitalo .
Čuj , nema toga ni u socijalizmu , a bogami ni u demokraciji , a još manje unutar Katoličke Crkve .
Nitko te neće ništa doć pitat niti ti udijelit . Ništa besplatno .
Sve su ti to farse kao i finte u trgovini .
Uzmi 3 platiš 2 ! :D
born_2b3
25.02.2004., 16:41
Bajki1 kaže:
Ja ???
Sad smo se počeli i vrijeđat , a ? :)
Ne zanimaju me ustaše i partizani u ovoj priči .
Spominjanje Srba i ustaša i partizana i četnika i milijun žrtava komunizma u AMABAŠ svakoj temi
- specifičnost je IMF Desne struje , a ja sam ti IPAK puno , puno lijevija u odnosu na njih :D Sorry, greška u koracima.
Nisi TI dovukla ustaše i partizane.
Spominjanje ustaša i srba nije specifičnost samo desne struje, nego i vas ljevičara, ako ćeš biti objektivna.
Da, i meni to ide na živce, blago rečeno.
born_2b3
25.02.2004., 16:49
Bajki1 kaže:
A sad te kao netko pita hoćeš li demokraciju ili nećeš ? :D
Ili zanima li te zašto se prodala Ina ili nije ?
Ili , jesi li zadovoljan stanjem u školama ? U zdravstvu ?
Ili jesi li ti kao vjernik zadovoljan što se tek manje od 5 % ukupnih prihoda Crkve odvaja za pomoć potrebitima ?
Svi te nešto pitaju i uvažavaju , jel ? :D
Samo se u zločestom socijalizmu nije nikog niš pitalo .
Čuj , nema toga ni u socijalizmu , a bogami ni u demokraciji , a još manje unutar Katoličke Crkve .
Nitko te neće ništa doć pitat niti ti udijelit . Ništa besplatno .
Sve su ti to farse kao i finte u trgovini .
Uzmi 3 platiš 2 ! :D Širiš temu bez potrebe. Govorili smo o školi, jel' tako?
Prije su u školi bili nametani ideološki obojeni predmeti,
danas možeš birati hoćeš li slušati vjeronauk ili ne.
Govorim li ja turski ili ne želiš razumjeti što pišem?
Koliko Crkva izdvaja za pomoć potrebitima vidim nemaš pojma.
Bozanić je neke podatke i javno iznio, ako se ne varam. Ali on naravno laže... ;) ili podaci nisu baš onakvi kakvi bismo htjeli da budu.
Ali to opet nema veze s temom.
:W
Delfino
25.02.2004., 16:59
AFŽ kaže:
Kakav teror, a nije teror ubiti malo bice u majcinoj utrobi. :(
born_2b3 kaže:
Širiš temu bez potrebe. Govorili smo o školi, jel' tako?
Prije su u školi bili nametani ideološki obojeni predmeti,
danas možeš birati hoćeš li slušati vjeronauk ili ne.
Govorim li ja turski ili ne želiš razumjeti što pišem?
Ajde idemo širiti temu dalje , kad već pecaš :D
Prevladali smo i složili se da je prikazivanje "spornog " filma
u okviru vjeronauka bilo prekoračivanje granica ?
Ovaj primjer je pokazao da Ministarstvo NEMA
kontrolu nad programima koji vjeroučitelji poučavaju .
Ukratko - mogu si unutar "programa" dozvoliti SVAŠTA !
Oni slušaju svoje Programe :D Vjerojatno im ih je Mojsije ukucao direkt u školsku pločicu :D
Ali ... ajmo dalje o školi i obrazovanju i izbornim predmetima ...zašto ne bi pod izborne predmete spadali i etika , informatika , sportske aktivnosti , plivanje , joga , samospoznaja- samopomoć ?
Zašto takvi predmeti ne bi spadali pod izborne predmete i imali isti status poput vjeronauka ?
Besplatno se koristili prostorijama škola , pomagalima , trošili struju u školi , primali naknadu za svoj rad ?
Zašto ta privilegij ima samo vjeronauk ?
Eto ,vidiš ja držim da su moja prava ,kao poreznog obveznika jedne svjetovne države u ovom slučaju povrijeđena .
Ti , kao vjernik IMAŠ veća prava od mene . Ti možeš slušati vjeronauk u školi - koju i ja plaćam . A ja se s time ne slažem .
Danas TI ( vjernik) možeš slušati vjeronauk u školi .
I to je sva promjena u odnosu na OVO i ONO i socijalizam koji mi spočitavaš :D
Ja ( građanin svjetovne države Hrvatske ) nisam imala prilike utjecati na odluku da se vjeronauk poučava ili da se ne poučava u državnim školama .
Ja npr. želim da se u školi kao izborni predmet poučava Vještina nenasilne komunikacije !
I što sad ? Mogu si tu želju okačit mačku o rep ?
A zašto bi ti ,kao vjernik imao veća prava od mene kao ateiste u državnim školama ?
JA ( građanin svjetovne države ) plaćam poreze državi .
Država - moj novac koristi da TEBI omogući da na moj trošak učiš vjeronauk u državnoj školi .
Gdje se ja tu pitam da li se slažem s time da je vjeronauk na mala vrata ušao u vrtiće , jaslice i škole ?
Inquisitor Faolek
25.02.2004., 19:29
Medicina je koliko sam skuzio ono kad si bolestan pa dodjes doktoru pa te izljeci.
E sad postavljam pitanje, koja se bolest lijeci abortusom?
Taj mi dio nije bas jasan.
Malo je ipak prebrutalno klincima dat da gledaju takav film, ali klinci u toj dobi masovno vec znaju neke stvari, gledaju filmove, igraju igre i nikom nista. E pa kak sad to nije brutalno, a nemozes ih na lanac staviti? Inace ja sam gledao jedan filmic o abortusu i jako mi se zgadio, ali to su sad prava zene i tu se nista nemoze. Mi smo liberalno drustvo u kojem se vise gleda na to kakav bu orgazam, a ne kaj mozes dobiti s tim.
Mozes izmedju ostaloga dobiti bolesti, a nekima je cini se trudnoca bolest.:confused: :confused: :confused:
Inquisitor Faolek
25.02.2004., 19:38
JA ( gradanin svjetovne države ) placam poreze državi .
Placam i ja za kondome i abortuse i naravno ostale vjeronauke, etike, itd. Svjetovna drzava u kojoj su vecina katolici, a kak bi tek bilo u Iranu? A i to nije tako velika lova u odnosu na sanacije, putovanja politicara, i ostalog, a svi dobiju lovu i ne zale se , katolici dobiju najvise jer ih je najvise i to ti tak ide.:cool:
Hrvatska biskupska konferencija: Vjeroučiteljica se zanijela.:rolleyes:
Crkva će preispitati SADRŽAJ vjeronauka u srednjim školama! :confused: (Gdje su bili dosad?)
Ministra Primorca zanima na osnovu kojih kriterija je HBK preporučila, a Ministarstvo (Račanovo,Tomčićevo je l'!) odobrilo ovaj program!
Osim onog u zagradama, ostalo su citati iz današnjih novinskih izvješća!:flop: Svima njima!
Povratak Kralja
25.02.2004., 19:42
Stribor cumez kaže:
Bas sam se pitao dali ce neko pokrenuti ovu temu. Taj teror je izborni teror. Crkva ima pravo pricati o tome na svoj nacin, a djeca sama mogu izabrati izbornu nastavu. Ja recimo nebih izabrao vjeronauk, pa me nista od toga ne bi ni uzrujavalo. Ako neko od njih misli da je to skandalozno nek izabere izbornu biokemiju ili astronomiju ili etiku ili bilo sto drugo .....
Očito nisi informira o stanju u hrv. školama.
Možeš izabrat samo etku ili vjeronauk.
Dok katolici mogu birat između to dvoje, ostali su prisiljeni ići na etiku (pa neće valjda na tuđi vjeronauk).
Čak i da je predmet izborni, roditelji, a još manje djeca znaju šta će im Crkva i popovi podvalit u gradivo.
Uostalom, djeca su ta koja ne znaju, a škola ih obrazuje. Otkud oni znaju šta je primjereno, a šta nije kao školsko gradivo. To bi trebalo znati društvo (tj. neki njegovi djelovi, među ostalim i država).
Inquisitor Faolek kaže:
Mozes izmedju ostaloga dobiti bolesti, a nekima je cini se trudnoca bolest.:confused: :confused: :confused:
A ti stavi kondom pa nema ni bolesti ni trudnoće .
Što te briga što biskupi brane .
Njima i tako ne trebaju :D
Povratak Kralja
25.02.2004., 19:52
born_2b3 kaže:
Nije mi jasno što to tebe smeta, pa tvoja djeca ne idu na vjeronauk.
Osim ako ne želimo pričati priče o rodama i leptirićima...
Možda se takve stvari trebaju prešutjeti,
ili ublažiti, da se djecu ne plaši?!
Dok ih za neke stvari (pogotovo maturante) smatramo zrelima i dovoljno odraslima/odgovornima (ne mislim samo na teme vezane uz spolnost),
s druge strane bojimo se da će nam se djeca 'uplašiti i rasplakati'.
Oni abortus žele prikazat na isti način kao i Aušvic šta drugi pokazuju, točno.
Ali ovi žele prikazat abortus kao nešto užasno, ali nešto suvišno što bi trebalo izbjeć. Baš kao i teme o konc. logorima.
Samo šta nema te paralele. Jer abortus je ponekad neizbježan (kao i ostali medicinski zahvati), dok naravno, konc logori se trebaju izbjeć.
Nije samo o brutalnosti riječ.
born_2b3
25.02.2004., 20:12
Bajki1 kaže:
Ajde idemo širiti temu dalje , kad već pecaš :D
Prevladali smo i složili se da je prikazivanje "spornog " filma
u okviru vjeronauka bilo prekoračivanje granica ?
Pa, da. Idemo proširivati temu. Ok.
Nismo ništa prevladali, ja i dalje mislim da je prikazivanje filma sasvim OK.
Ne mislim da je teror nad učenicima. Ali to je moje mišljenje.
Struka će reći svoje, i nadležni odlučiti...Ovaj primjer je pokazao da Ministarstvo NEMA
kontrolu nad programima koji vjeroučitelji poučavaju .
Ukratko - mogu si unutar "programa" dozvoliti SVAŠTA !Nije li im taj program odobrio Strugar. Čitaj Račanova vlada. Kako se to dogodilo? Ali ... ajmo dalje o školi i obrazovanju i izbornim predmetima ...zašto ne bi pod izborne predmete spadali i etika , informatika , sportske aktivnosti , plivanje , joga , samospoznaja- samopomoć ?
Zašto takvi predmeti ne bi spadali pod izborne predmete i imali isti status poput vjeronauka ?
Besplatno se koristili prostorijama škola , pomagalima , trošili struju u školi , primali naknadu za svoj rad ?
Zašto ta privilegij ima samo vjeronauk ? A zašto, a zašto, zašto...
Tko odobrava izborne predmete u školama?
Koji su kriteriji? Odogori na ovo i sve ti je jasno. Eto ,vidiš ja držim da su moja prava ,kao poreznog obveznika jedne svjetovne države u ovom slučaju povrijeđena .
Ti , kao vjernik IMAŠ veća prava od mene . Ti možeš slušati vjeronauk u školi - koju i ja plaćam . A ja se s time ne slažem .
Danas TI ( vjernik) možeš slušati vjeronauk u školi . Imaš se pravo buniti.
Prije se ni to nije smjelo. Mislim bilo je opasno po "zdravlje".
Mene smeta što, kako ti veliš, MOJ novac ide za reklamiranje i aktivnosti lezbijskih i pederskih udruga, npr.
Smeta me što se daje ne mali novac iz proračuna za stvari koje mene vrijeđaju. Ali tko me pita?
U nekim odlukama vlasti, bitna je i presudna volja većine, zar ne?
Pa budući da većina nešto želi, manjina to mora prihvatiti. Makar joj se ne sviđa.
To ti je "ljepota" demokracije.Ja ( građanin svjetovne države Hrvatske ) nisam imala prilike utjecati na odluku da se vjeronauk poučava ili da se ne poučava u državnim školama .
Jesi. Trebala si birati one koji to neće dopustiti.
I da. Trebalo vas je biti malo više, pa da imate dovoljno ljudi u parlamentu pa da to mogu izglasati.Ja npr. želim da se u školi kao izborni predmet poučava Vještina nenasilne komunikacije !
I što sad ? Mogu si tu želju okačit mačku o rep ? Upravo tako. A zašto bi ti ,kao vjernik imao veća prava od mene kao ateiste u državnim školama ?
JA ( građanin svjetovne države ) plaćam poreze državi .
Država - moj novac koristi da TEBI omogući da na moj trošak učiš vjeronauk u državnoj školi . Ja evo ne bih imao ništa protiv da i vi ateisti imate svoj izborni predmet u školi: ateonauk.
Dapače, već imaš moju potporu za to.
"Građanin svjetovne države"? Jesam li i ja to? Ili si samo ti...
Država sigurno ovisi o tvom novcu.
Ali, hej, uhvati tu državu za gušu i pitaj je dokle će to tako.
Najbolje je da ti taj svoj novac i ne daš toj gaduri. ;) Gdje se ja tu pitam da li se slažem s time da je vjeronauk na mala vrata ušao u vrtiće , jaslice i škole ? Na izborima dijete drago.
Zašto si dala mandat onima koji ne provode to što ti hoćeš od države. Ili su te nadglasali?
I što sad?
Je, teško se pomiriti da je puno više onih koji ne misle kao ti.
born_2b3
25.02.2004., 20:20
Povratak Kralja kaže:
Ali ovi žele prikazat abortus kao nešto užasno, ali nešto suvišno što bi trebalo izbjeć. Baš kao i teme o konc. logorima.
Samo šta nema te paralele. Jer abortus je ponekad neizbježan (kao i ostali medicinski zahvati), dok naravno, konc logori se trebaju izbjeć.
Nije samo o brutalnosti riječ. Pustimo mi iznimke i "neizbježne" slučajeve. U njima i nije problem.
Problem je u redovitim slučajevima.
Ima paralele. U oba slučaja se ubija nevino ljudsko biće.
Motivi su doduše različiti, ali o tom po tom...
Abortus nije užasan?
Samo ga se takvin hoće prikazati? Sigurno se šališ.
Volio bih vidjeti kako se to može abortus prikazati a da ne bude užasan (ne samo brutalan).
I rest my case.
born_2b3 kaže:
i...Nije li im taj program odobrio Strugar. Čitaj Račanova vlada.
Čitam Račanova Vlada . I što sad ? To bi tebi trebalo bit drago :D
Meni nije .
Ja sam već rekla da sam
1. protiv vjeronauka u školama - dok takav status
( izbornog predmeta ) nema širog izbora i za učenike
koji nisu katolici
2. da sam za Javnu kontrolu nad SVIM nastavnim programima koji se poučavaju u školama
..........................
A jedan naslov iz današnjih novina , citirajući nekog iz Crkve kaže
:" da se vjeroučiteljica prenaglila !"
Što znači da je vjeroučiteljica samoinicijativno odlučila prikazati taj film .
Što to znači ?
Da su se i službenici Crkve počeli objesno :D ponašati pa odlučivati o programu svojom glavom ?
C-c-c-c
Koja kazna sad dolazi u obzir ?
Hoćete li je spaliti na lomači? :D
Posuti medom i perjem pa zavezati na Stup srama ? :D
born_2b3 kaže:
Abortus nije užasan?
Samo ga se takvin hoće prikazati? Sigurno se šališ.
Volio bih vidjeti kako se to može abortus prikazati a da ne bude užasan (ne samo brutalan).
Da , abortus je užasan . Užasno iskustvo i ne treba ga reklamirati .
Ali ne treba ga ni braniti .
Jer ima situacija kad je on neizbježan .
I puno je bolje da se tada abortus radi u bolnicama nego na crno .
I da ti sad odgovorim na isti "tolerantan" način kao i ti maloprije meni ( kad se žalim što je vjeronauk ušau u jaslice )
da u demokraciji večina odlučuje . :D
E , tako ti je bilo i za odlučivanje oko abortusa .
U ovoj je državi seks legalan i dozvoljen .:D
A ti zaobiđi , ukoliko imaš nešto protiv :D
As simple as that .;)
Povratak Kralja kaže:
Nije samo o brutalnosti riječ.
sve kao budala ovaj povratak kralja, a on zbori ono o cemu drugi sute!
tko vrsi abortuse po hrvatskoj ?
born_2b3
25.02.2004., 20:49
Bajki1 kaže:
Čitam Račanova Vlada . I što sad ? To bi tebi trebalo bit drago :D
Meni nije . Dakako da mi je drago. Živio drug Račan. Jipi-ka-je. Ja sam već rekla da sam
1. protiv vjeronauka u školama - dok takav status
( izbornog predmeta ) nema širog izbora i za učenike
koji nisu katolici
2. da sam za Javnu kontrolu nad SVIM nastavnim programima koji se poučavaju u školama Već sam ti odgovorio na ovo.
TA logika, mi nemamo - ne trebate ni vi, ovdje ne hoda.
Izvolite (ako vas ima toliko) predložiti svoj izborni predmet, postoje institucije gdje se to radi. Postoji procedura.
Do tada možeš se ljutiti koliko god hoćeš što Mađarska nema mora. A jedan naslov iz današnjih novina , citirajući nekog iz Crkve kaže
:" da se vjeroučiteljica prenaglila !"
Što znači da je vjeroučiteljica samoinicijativno odlučila prikazati taj film .
Što to znači ?
Da su se i službenici Crkve počeli objesno :D ponašati pa odlučivati o programu svojom glavom ? Otkad je to osoba koja predaje vjeronauk odmah i službenica Crkve.
Jedino ako se nije radilo o časnoj sestri, onda ok.
Ali koliko je meni poznato, najveći broj predavača su laici. Svjetovni građani, rekli bi. ;) C-c-c-c Šta da ja sad iz ovoga zaključim? Slučajnost ili mi želiš nešto reći...Koja kazna sad dolazi u obzir ?
Hoćete li je spaliti na lomači? :D
Posuti medom i perjem pa zavezati na Stup srama ? :D Tko to "mi"? Sad više nisam samo ja.
A onda Ti kako definiraš svoj MI? Tko ste to "vi"?
Što se kazne tiče, neće biti perje i med. Ne.
Nego ćemo je osuditi na Goli Otok, bez mogućnosti žalbe, a njezinu imovinu zaplijeniti "u ime naroda".
Sve njezine bliže rođake pratit ćemo ubuduće i ozloglasiti ih u javnosti.
Jer, ako imaju u "familiji" takvog "unutarnjeg neprijatelja" znači da su i oni takvi.
Jel' dobra ova? Ili sam preblag...
born_2b3
25.02.2004., 20:56
Bajki1 kaže:
I da ti sad odgovorim na isti "tolerantan" način kao i ti maloprije meni ( kad se žalim što je vjeronauk ušau u jaslice )
da u demokraciji večina odlučuje . :D E vidim ja da si ti još mlada, barem takav je dojam.
Postoje neka pitanja o kojima većina ne može odlučivati.
To su pitanja koja se tiču temeljnih ljudskih vrednota.
A tu svakako spada - kao prvi - ljudski život.
I to nije samo pitanje nekakve tolerancije, ako u slučaju da manjine imaju svoja prava u saboru i društvenom životu.
Ali otići ćemo predaleko... E , tako ti je bilo i za odlučivanje oko abortusa .
U ovoj je državi seks legalan i dozvoljen .:D
A ti zaobiđi , ukoliko imaš nešto protiv :D
As simple as that .;) Moram priznati da ne mogu slijediti tvoj logički slijed.
Zato što se bunim protiv abortusa - ja sam protiv seksa? Za krepat.
Nemam daljnjih pitanja.
Suprostavljate vlastite stavove, a bit cijelog slučaja je:
HBK je takav SADRŽAJ nastavnog programa PREDLOŽILA a Ministarstvo prosvjete ODOBRILO!2000 godine!
E sad odjednom ta ista HBK se povlači i čudi i preispituje a Ministarstvo, ali sad drugog predznaka, osniva komisiju ili nešto slično!
Pa sad se ja pitam kako se uopće tako nešto moglo dogoditi.I odgovaram : moglo.Ovdje na Balkanu se sve može.Može se prekrajati povijest, može se prešućivati povijest, može se djeci u 21. stoljeću prikazivati i takav film.Koji usput budi rečeno i nema sličnosti s načinom LEGALIZIRANOG abortusa kod nas ( do 4 tjedna trudnoće)!
A viši savjetnik za srednjoškolski vjeronauk pri HBK, gospodin Rudi Paloš napominje da..."moramo imati na umu da je film nastao u Americi prije 30 godina, koja ima drugačiji način prikazivanja stvarnosti!"!!!! I kaže dalje da je upotreba takvog starog filma samo dokaz naše nestašice pomagala i bla,bla,bla...Pitam se što se događa negdje drugdje, u nekim drugim školama i u nekim drugim predmetima.Jer nekakva kontrola na razini Ministarstva i u skladu s vremenom (20/21. stoljeće) očito ne postoji!
Secundus
25.02.2004., 21:17
born_2b3 kaže:
E vidim ja da si ti još mlada, barem takav je dojam.
I to nije samo pitanje nekakve tolerancije, ako u slučaju da manjine imaju svoja prava u saboru i društvenom životu.
Ali otići ćemo predaleko... Moram priznati da ne mogu slijediti tvoj logički slijed.
Nemam daljnjih pitanja.
Zar ne vidis, da se kod nje radi o inkarnaciji gospodina Staljina ili njegove kucke "lajke", koja ne razumje ljudski moral koji podrazumjeva postivanje ljudskih prava, od kojih je i jedan o zastiti ljudskog zivota. A drugi kaze, da je ljudsko dostojanstvo ne djeljivo, od oplodnje do smrti.
I cemu onda tolika uzbuna!? Takve ne mogu razumjeti, jer ne zele. A upitaj je koliko su joj komunisticki korifeji pobili nevinih ljudi, naime radi se o 100 miliona, ona ce u maniri jedne komunisticke, "barbarski kultivirane dame" reci, da si ti poludio, kad takvo nesto pises, jer zivot covjeka za njih nije vrijednost, nego roba za podkusurivanje tastine, nercisoidnosti i psihopatologije. :w
S.
[QUOTE]Stribor cumez kaže:
[Ja recimo nebih izabrao vjeronauk, pa me nista od toga ne bi ni uzrujavalo.
Neznam kako je za srednjoškolce (moj dječak još nije došao do toga), ali za prvačiće je obvezno
vjeronauk bez hoćeš-nećeš, roditelj mora potpisati. Kažu samo za prvi r. poslije možeš birati. Pametni crkvenjaci. Njihove glave nisu za dvije noge,nego za četiri.
Povratak Kralja
25.02.2004., 21:42
Hrvatska ' drustvena kolonija Vatikana
Da se prije prikazivanja filma, provela anketa među tim istim 3. razredom - pobačaj da li su za ili protiv-
90% (nemojte se hvatati prestrogo za postotak) njih bi bilo za, ali kad im se taj isti pobačaj za kojeg jesu prikaže, onda su šokirani, plaču, žele ugasiti televizor!
Mislim spremno bi izrekli svoj stav u vezi abortusa, ali ne žele vidjeti o čemu zapravo govore.
Trebalo bi im prikazivati i automobilske nesreće u kojima stradaju mladi njihovih godina, ispovijedi preživjelih...
Secundus kaže:
1. Zar ne vidis, da se kod nje radi o inkarnaciji gospodina Staljina ili njegove kucke "lajke", koja ne razumje ljudski moral
2. A upitaj je koliko su joj komunisticki korifeji pobili nevinih ljudi, naime radi se o 100 miliona, ona ce u maniri jedne komunisticke, "barbarski kultivirane dame" reci, da si ti poludio, kad takvo nesto pises, jer zivot covjeka za njih nije vrijednost, nego roba za podkusurivanje tastine, nercisoidnosti i psihopatologije. :w
S.
Secunduse opet si zabrazdio daleko van teme ?
1. Ispravak krivog navoda :
Staljin NIJE bio gospodin nego drug !:cool:
Da nisam dama , rekla bih ti da je kucka tebe odgojila negdje u šumi al, će me vjerojatno brisat pa neću :D
2.Ispravak krivog navoda :
Nisu ih pobili 100 miliona već 99 999 komada . Ti si srećom , ipak preživio .:D
born_2b3 kaže:
Nemam daljnjih pitanja.
Postoje neke stečevine . Neke zaštite . Neki odgoj i neka civilizacija .
Ne možemo se sa svakom političkom promjenom svake 4 godine vraćat unazad .
U ovoj je državi uporaba kontracepcije legalna .
U ovoj je državi abortus legalan i provodi se u bolnicama .
U ovoj državi nije uneseno u prvu preambolu Ustava da nećemo ni kontracepciju ni abortuse jerbo ćemo se ševiti samo u braku i to jedino u plodne dane .
Što li bi se sve ukratko dalo zaokružiti u riječ seks .
Iako ti gledaš izbjeći konotacije između seksa i zabrana kontracepcije ,zabrana abortusa i zabrane korištenja kondoma čak i u zdravstvene svrhe ...
( praviš se toša :D)
Crkva se izjasnila protiv kontracepcije ,protiv kondoma čak i kao prevencije od Aids-a , protiv abortusa itd....
Crkva je PROTIV seksa van braka .
Crkva zagovara seks jedino kao produženje vrste .
Crkva ucjepljuje ideju grijeha u svako ljudsko biće koje joj priđe otvorena srca . Pronalazi ga svugdje i u svakome -čak i u malom djetetu .
Vidiš - ja sam za to da se mladima omoguće da odrastu u uvjerenju da su ispravni upravo onakvi kakvi su - ljudi u ljudskom obliku . Drugorazredni . Nesavršeni .
:)
Kao i Crkva !
Lažni moral Crkve nazvat ću licemjerjem .
Uostalom - što se oni koji su se dobrovoljno zarekli na život bez seksa imaju mješat u pitanja seksa drugih ljudi ?
Jel se mi mješamo u njihov izbor ?:D:B
U ovoj državi nije uneseno u prvu preambolu Ustava da nećemo ni kontracepciju ni abortuse jerbo ćemo se ševiti samo u braku i to jedino u plodne dane .
U ovoj državi prikazivanje abortusa nije nelegalno!!!
Uostalom - što se oni koji su se dobrovoljno zarekli na život bez seksa imaju mješat u pitanja seksa drugih ljudi ?
Zaboravljaš daje vjeronauk u trećem razredu srednje škole izborni predmet.
born_2b3 kaže:
Ne postoji niti jedno pitanje o kojemu građani ove zemlje ne bi mogli odlučivati. To je princip demokratičnosti. Ukoliko ti se ne sviđa civilizacijska razina na kojoj se nalazimo još uvijek ti preostaju zemlje poput Irana. Tamo ćeš zacijelo naići na mnoge istomišljenike.
Ako je Crkvi i vjernicima ljudski život uvijek na prvom mjestu, kako prevladavaju moralnu dilemu (i imaju li je uopće) odlaska u rat?
Ne bi li svaki kršćanin, po toj logici, trebao zazirati od ratovanja i ubijanja? Izgleda da naša Crkva odobrava rat i vojsku jer inače ne bi postojale takve funkcije kao vojni ordinarij.
kleid kaže:
1. U ovoj državi prikazivanje abortusa nije nelegalno!!!
Zaboravljaš daje vjeronauk u trećem razredu srednje škole izborni predmet.
Nije nelegalno prikazivati dokumentarac o abortusu . Nisam to nigdje ni izjavila .
Upitno je , da li je sat Vjeronauka pravo mjesto za to ?
Jer kad su se odlučili za odabir vjeronauka kao izbornog predmeta u školi , ne vjerujem da su očekivali gledanje takvih filmova .
Kakve veze ima sat vjeronauka gdje bi se trebalo poučavati vjeri sa dokumentarcom koji detaljno prikazuje scene abortusa ?
I još nešto .... reagirala bih na isti način da se to dogodilo i na satu hrvatskog jezika !
Jednostavno zato jer nije u skladu sa nastavnim programom .
born_2b3
25.02.2004., 23:25
Bajki1 kaže:
Postoje neke stečevine . Neke zaštite . Neki odgoj i neka civilizacija .
Ne možemo se sa svakom političkom promjenom svake 4 godine vraćat unazad .
Što li bi se sve ukratko dalo zaokružiti u riječ seks .
Iako ti gledaš izbjeći konotacije između seksa i zabrana kontracepcije ,zabrana abortusa i zabrane korištenja kondoma čak i u zdravstvene svrhe ...
( praviš se toša :D)
Crkva se izjasnila protiv kontracepcije ,protiv kondoma čak i kao prevencije od Aids-a , protiv abortusa itd....
Crkva je PROTIV seksa van braka .
Crkva zagovara seks jedino kao produženje vrste .
Crkva ucjepljuje ideju grijeha u svako ljudsko biće koje joj priđe otvorena srca . Pronalazi ga svugdje i u svakome -čak i u malom djetetu .
Vidiš - ja sam za to da se mladima omoguće da odrastu u uvjerenju da su ispravni upravo onakvi kakvi su - ljudi u ljudskom obliku . Drugorazredni . Nesavršeni .
:)
Kao i Crkva !
Lažni moral Crkve nazvat ću licemjerjem .
Jel se mi mješamo u njihov izbor ?:D:B Trla baba lan...
Ne znam ima li smisla ovo dalje nastavljati.
Ti živiš u nekom svom filmu koji je meni teško razumljiv.
Ti Crkvu mrziš, i onda projeciraš stvari koje i nisu točne.
Ali ok. NIje moj problem.
Ponovit ću pitanje koje sam postavio a koje si preskočila,
vješto prebacujući igru na drugi teren:
Zašto sam ja protiv seksa ako sam protiv abortusa?
born_2b3
25.02.2004., 23:32
Barbie kaže:
Ne postoji niti jedno pitanje o kojemu građani ove zemlje ne bi mogli odlučivati. To je princip demokratičnosti. Ukoliko ti se ne sviđa civilizacijska razina na kojoj se nalazimo još uvijek ti preostaju zemlje poput Irana. Tamo ćeš zacijelo naići na mnoge istomišljenike. Ma doista, što je s vama?
Jel' vi to namjerno zafrkavate?
Ajde sad sasvim jednostavno:
Većina u parlamentu odluči da će sve koji su ćelavi podaviti.
Demokracija.
Može li se to? I ako ne može zašto? Jer većina je odlučila.
Nije vladavina većine jedini instrument i odlika demokracije.
Stvarno ne znam, jel ja turski govorim?Ako je Crkvi i vjernicima ljudski život uvijek na prvom mjestu, kako prevladavaju moralnu dilemu (i imaju li je uopće) odlaska u rat?
Ne bi li svaki kršćanin, po toj logici, trebao zazirati od ratovanja i ubijanja? Izgleda da naša Crkva odobrava rat i vojsku jer inače ne bi postojale takve funkcije kao vojni ordinarij. Ovo mi izgleda kao osnovna škola...
Postoje razni ratovi, jel tako?
Ako čovjek braneći svoju ženu i svoju djecu ubije napadača koji mu želi sve pobiti, nema nikakve krivnje.
Dapače, kad bi po strani gledao kako nasilnik ubija, a on, premda ga može spriječiti ništa ne čini, postaje i sam zločinac.
Ma mislim stvarno...
born_2b3 kaže:
1.Ti Crkvu mrziš, i onda projeciraš stvari koje i nisu točne.
Ali ok. NIje moj problem.
2.Ponovit ću pitanje koje sam postavio a koje si preskočila,
vješto prebacujući igru na drugi teren:
Zašto sam ja protiv seksa ako sam protiv abortusa?
1.Nikog ja ne mrzim .
Pogotovo ne institucije .
Što bi ja mrzila Crkvu ?
Bez veze .
Diskutiram . Ako ti je naporno - stani .
...........
2.Nije ti jasna veza između seksa i abortusa ?
:confused:
Sigurno ?
Joj sori - zaboravila sam da ti spadaš u one koji vjeruju
da postoji mogućnost začeća i bez seksa . :D
Ajde nema veze . Nećemo više o tome da te ne pokvarim :):w
Odoh .
Dosadila mi tema .
[QUOTE]Bajki1 kaže:
Sigurno ?
Ne, ali postoji mogućnost seksa, bez začeća.
born_2b3
26.02.2004., 00:13
Bajki1 kaže:
1.Nikog ja ne mrzim .
Pogotovo ne institucije .
Što bi ja mrzila Crkvu ?
Bez veze .
Diskutiram . Ako ti je naporno - stani .
...........
Sigurno ?
Ajde nema veze . Nećemo više o tome da te ne pokvarim :):w
Odoh .
Dosadila mi tema . Oprosti ali diskusija prestaje kad se ne slijedi jedno vrlo jednostavno pravilo. Držati se istine.
Ali kao što rekoh, tvoj problem s Crkvom je tvoj problem.
I evo kako ti zamišljaš svoju diskusiju.
- Ustvrdiš da sam protiv seksa - jer sam protiv abortusa.
- Pitam te po kojoj to logici.
- Ti mi se rugaš i pričaš koještarije.
Ako je to tvoj pojam diskusije onda ok.
Odoh i ja ne "diskutira" mi se više.
Madame Hooch
26.02.2004., 00:44
Secundus kaže:
Ti se zgrazas nad reakcijama koje je izazvao jedan film na mlade ljude u skoli, a ne zgrazas se na sam cin zene koja je dozvolila da se taj zahvat napravi.
Koja si ti licemjerka! Tu se radi o zlocinu.
Srami se!
S.:bljak: :bljak: :bljak:
ali je ta žena bila punoljetna i mogla je svjesno i odgovorno odabrati i svoj postupak i dati dozvolu da seon filmski dokumentira , dok su navedene srednjoškolce NATJRALI da to gledaju
:eek: :eek: :eek: :flop: :flop: :flop:
Madame Hooch
26.02.2004., 00:58
Bajki1 kaže:
Da , abortus je užasan . Užasno iskustvo i ne treba ga reklamirati .
ali, nema ni ikakve veze sa vjeroispovjesti !
Abortus je jasno i jednostavno (ne)moralan čin i sa vjeronaukom se ne smije i ne može petljati (pa neće nama valjda tamo neki škopci soliti pamet....nek se suoče sa životom sa velikim Ž, nek se stave u kožu hranitelja a ne prodikanta ...)
kladim se da je perverzni vjeroučitelj(ica) iživljavao svoje SM snove gledajući taj "dokumentarac" all-over-and-over-and-over-and-over-again
izvan i ispod svake kritike :bljak: :bljak: :bljak: :bljak:
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.