PDA

View Full Version : Kompletan ručak/večera za posebne prilike - Blagdanska jela


Skattemus
08.11.2008., 17:52
ovaj Božić provodim kod dečka i njegove mame u Škotskoj i dogovor je da se napravi na Badnjak njihova hrana a na Božić naše.

Osim purice s mlincima i sarme, ne pada mi na pamet nešto drugo, molim vas za neke ideje i savjete, znam da je još dva mj do tada,ali, eto skupljam ideje.

Dakako, i ideje za kolače dobro došle. Hvala.

tough_cookie
08.11.2008., 18:38
francuska salata i odojak. moze i neko drugo meso.

btw, imas masu starih tema s blagdanskim menijima, potrazi malo, sigurno ces naci jos ideja i za glavna jela i za kolace. :mig:

evo tu npr. (http://www.forum.hr/showthread.php?t=752)

BBlue
08.11.2008., 19:07
ovaj Božić provodim kod dečka i njegove mame u Škotskoj i dogovor je da se napravi na Badnjak njihova hrana a na Božić naše.

Osim purice s mlincima i sarme, ne pada mi na pamet nešto drugo, molim vas za neke ideje i savjete, znam da je još dva mj do tada,ali, eto skupljam ideje.

Dakako, i ideje za kolače dobro došle. Hvala.

Mislim da je purica s mlincima sasvim OK - ne znam imaju li Škoti išta slično našim mlincima :) Prije toga ajngemahtes - mislim da bi ta juha mogla dostojno predstavljati našu tradiciju. A za kolače - recimo šape (bez njih za mene nema Božića), pa onda krancle, husarski poljupci, išleri, koja od pravih torti s hrpom oraha i čokolade...

Skattemus
08.11.2008., 19:39
francuska salata i odojak. moze i neko drugo meso.

btw, imas masu starih tema s blagdanskim menijima, potrazi malo, sigurno ces naci jos ideja i za glavna jela i za kolace. :mig:

evo tu npr. (http://www.forum.hr/showthread.php?t=752)

Ajme oprosti ako duplam teme.

A di cu skopat odojka u sred Škotske pa na ražanj?:ne zna:

I molim recept za ajnegmahtes ako može?

BBlue
08.11.2008., 20:45
I molim recept za ajnegmahtes ako može?

izvoli (http://www.coolinarika.com/recept/718937)

Ako ti nije OK piletina, napraviš teleći...

regica
08.11.2008., 21:37
Malo oftopic, nadam se da se Skate ne bu ljutila! Zeno draga, pa tebe treba za nasu predstavnicu u EU. Biraj podrucje. I uopce ne mislim na frajere, koliko na tvoj trud da se prilagodis odredjenoj kulturi, kuhinji itd. Te sve to uspjesno prezentiras i navuces i forumase. Ne znam zasto mislila sam da si na Malti :)

tough_cookie
08.11.2008., 21:49
Ajme oprosti ako duplam teme.

A di cu skopat odojka u sred Škotske pa na ražanj?:ne zna:

I molim recept za ajnegmahtes ako može?

ne bih znala kak oni uzgajaju/prodaju svinje, al valjda se moze nekaj nac. i ne moras cijeloga pa na razanj, mi smo doma pekli u pecnici komade koji su nam dopali. :mig:

a najbitnija je zlatnosmedja hrskava korica :Slin:

regica
08.11.2008., 21:59
Ovaj kolac mi je drag, za Bozic je kod nas cesto na meniu: srneci hrbat (http://www.coolinarika.com/recept/srneci-hrbat)

Skattemus
09.11.2008., 00:14
Malo oftopic, nadam se da se Skate ne bu ljutila! Zeno draga, pa tebe treba za nasu predstavnicu u EU. Biraj podrucje. I uopce ne mislim na frajere, koliko na tvoj trud da se prilagodis odredjenoj kulturi, kuhinji itd. Te sve to uspjesno prezentiras i navuces i forumase. Ne znam zasto mislila sam da si na Malti :)

Ovaaj...sad me sram:)
Hvala ti:cerek:

Jesam, na Malti sam ali mi je dečko u originalu Škot pa provodimo Božić gore ovaj put, sljedeće godine je u Zagrebu, tak smo se raspodijelili:)

Inače na onoj ponuđenoj temi sam našla samo recepte za muffins i ostale kolače, nema naših recepata, pa i dalje apeliram
I zahvaljujem svima koji su mi do sada pomogli.Ajnegmahtes ide na dnevni red već idući tjedan kad se dragi vrati s Filipina pa javim kak mu se dopada.
Za sada, provjereno, mogu reći da Škoti vole punjene paprike :cerek:

Dost OFT, mozemo nastavit na pm:)

Skattemus
09.11.2008., 00:14
ne bih znala kak oni uzgajaju/prodaju svinje, al valjda se moze nekaj nac. i ne moras cijeloga pa na razanj, mi smo doma pekli u pecnici komade koji su nam dopali. :mig:

a najbitnija je zlatnosmedja hrskava korica :Slin:
Vadim notesić - pećnica, hrskava korica, da da daaaa?

Skattemus
09.11.2008., 00:17
izvoli (http://www.coolinarika.com/recept/718937)

Ako ti nije OK piletina, napraviš teleći...

Sad mi u pol noći cure sline....Jedva čekam ovo napraviti.Kod nas se doma inače pravila obična pileća juha samo s povrćem i domaćim rezancima.Uvijek sam voljela nedjelje i blagdane samo radi te juhe :klopa:

Gipsyqueen
09.11.2008., 01:15
Ja bih opet u Škotsku i jela bih haggis. :mama:

Skatte, s puricom i mlincima ne možeš pogriješiti. Iako, neka od jela koja se ovdje spominju (sarma, itd.) nisu tradicionalno hrvatska. Takvo što je skoro nemoguće naći. Većina jela i običaja se isprepliće pa je teško reći što je čije.
Mislim da će im se sve svidjeti pošto većinu jela koja mi jedemo nisu nikad probali. (bar oni Škoti s kojima sam ja komunicirala:))

regica
09.11.2008., 01:39
Ja bih opet u Škotsku i jela bih haggis. :mama:

:))

Kaj nije to bubrezanjak u tijestu?..:ne zna:slusam:)

Skattemus
09.11.2008., 01:44
Ja bih opet u Škotsku i jela bih haggis. :mama:

Skatte, s puricom i mlincima ne možeš pogriješiti. Iako, neka od jela koja se ovdje spominju (sarma, itd.) nisu tradicionalno hrvatska. Takvo što je skoro nemoguće naći. Većina jela i običaja se isprepliće pa je teško reći što je čije.
Mislim da će im se sve svidjeti pošto većinu jela koja mi jedemo nisu nikad probali. (bar oni Škoti s kojima sam ja komunicirala:))

Nekidan sam bila gore i jela deep fried haggis :p

Pa dobro,sarma nije hrvatska ali se jede većinom, samo di ću naći glavicu kupusa, evo na Malti u 6 mj ne mogu nikako naći kiseli kupus.

regica
09.11.2008., 02:00
Ma budes se ti snasla...al daj objsni ljudovima kaj je HAGGIS? :)

Patkica_ST
09.11.2008., 07:44
Vadim notesić - pećnica, hrskava korica, da da daaaa?

Čuj, znam da zvuči okrutno, ali baby prašćić pečen u pećnici je odličan. Probaj se dogovorit sa mesarom da ti ima spremno meso za taj dan. :mig:

Skattemus
09.11.2008., 12:18
Moze neki recept i koji tocno dio da trazim od svinjice?Ili da uzmem cijelog??

haggis, dakle izgleda ovako

http://blogs.menupages.com/sanfrancisco/haggis.jpg

u biti mene to po okusu podsjeca na nasu hladetinu makar nije, to su svinjske iznutrice - pluća, jetra i srce samljeveno i u to je dodano kapule, začina i još nekih čuda, sve se zamota u svinjski želudac i kuha tri sata. I na kraju takvo ispadne.
Ja sam ga jela deep fried i bio mi je jako fini sa brown sauce.

Donata
09.11.2008., 12:53
ovaj Božić provodim kod dečka i njegove mame u Škotskoj i dogovor je da se napravi na Badnjak njihova hrana a na Božić naše.

Osim purice s mlincima i sarme, ne pada mi na pamet nešto drugo, molim vas za neke ideje i savjete, znam da je još dva mj do tada,ali, eto skupljam ideje.

Dakako, i ideje za kolače dobro došle. Hvala.

Trebala si ti kuhati na Badnjak i napraviti im nekoliko lijepih jela od ribe, ali kad već mora meso ...
Moj prijedlog od tradicionalno naših jela je pašticada s domaćim njokima ili domaćim širokim rezancima, s pašticadom nemaš puno posla, ionako se mora lagano krčkati. Njoke možeš kuhati ili praviti malo veće pa ih umakati u jaje i mrvice i pržiti, kao hruskavci su apsolutno neodoljivi ili možeš napraviti okruglice od starog kruha uz dodatak sušenih vrganja da budu malo egzotičnije.
Drugi prijedlog je patka ili guska (ako vas je više) na podvarku od kiselog kupusa, a kao prilog pečeni krumpir u pećnici podliven kiselim vrhnjem.
Treći prijedlog je svinjska pečenka punjena suhim šljivama namočenima u domaćoj rakiji, a kao prilog kiseli kupus u bijelom vinu i krumpir u bilo kojoj varijanti.

Od kolača bih ispekla nekoliko suhih koji mogu stajati, a svakako bih poslužila za kraj jednu rožatu ili slatku štrudlu od svježeg sira ili jabuka, a kada bih se baš jako htjela praviti važna dotukla bih ih s međimurskom gibanicom!

PS Svaka čast svima, ali meni je francuska salata sve samo ne blagdansko jelo i nikada ne bih to poslužila na dan kad želim predstaviti hrvatsku kuhinju.

Skattemus
09.11.2008., 12:55
Upravo sam se prevrnula na pod od ovih delicija...Ako ti nije tesko napisati recept za bilo koje od ovog jer sam se zaljubila u sve tvoje prijedloge....Pogotovo pečenka, samo moram skemijat kak prenijet rakiju preko grane jer cu letjeti iz Zg za Edinburgh.

Donata
09.11.2008., 13:27
Za pečenku uzmi dio mesa od leđa prema vratu zajedno s kostima. To ti je dio gdje su kotleti već malo prošarani s crvenijim mesom i masnoćom. Ja sam vrlo odokativna kuharica, pa ti mjere ne znam dati. Suhe šljive operi i namoči u rakiji da nabubre, očisti od koštica ako već nisu očišćene, slobodno u svaku šljivu možeš staviti komadić domaće pancete ako imaš, ako nemaš bolje ništa. Tranžerom napravi rupe po komadu mesa i uguraj šljive tu i tamo. Ako su ti dali pravi komad mesa onda na površini imaš i barem pola cm masnoće i onda na njoj napravi nožem rešetku. Posoli i tako pripremljeno stavi peći. Obično svaku pečenku pečem pod folijom i tek zadnjih 20 minuta ostavim otvoreno da se zapeče.
Prilog od kiselog kupusa radi se tako da u lonac na hladno stavljaš red kupusa, zatim red dinstanog luka, začine po želji rasporedi, lovor, kim, papar, papričica (samo ako voliš šarf) i nakon zadnjeg sloja kiselog kupusa, podlij bijelim vinom i stavi kuhati, kad zavri nastavi kuhati na laganoj vatri tako da ne treba više podlijevati.

Skattemus
09.11.2008., 13:30
Za pečenku uzmi dio mesa od leđa prema vratu zajedno s kostima. To ti je dio gdje su kotleti već malo prošarani s crvenijim mesom i masnoćom. Ja sam vrlo odokativna kuharica, pa ti mjere ne znam dati. Suhe šljive operi i namoči u rakiji da nabubre, očisti od koštica ako već nisu očišćene, slobodno u svaku šljivu možeš staviti komadić domaće pancete ako imaš, ako nemaš bolje ništa. Tranžerom napravi rupe po komadu mesa i uguraj šljive tu i tamo. Ako su ti dali pravi komad mesa onda na površini imaš i barem pola cm masnoće i onda na njoj napravi nožem rešetku. Posoli i tako pripremljeno stavi peći. Obično svaku pečenku pečem pod folijom i tek zadnjih 20 minuta ostavim otvoreno da se zapeče.
Prilog od kiselog kupusa radi se tako da u lonac na hladno stavljaš red kupusa, zatim red dinstanog luka, začine po želji rasporedi, lovor, kim, papar, papričica (samo ako voliš šarf) i nakon zadnjeg sloja kiselog kupusa, podlij bijelim vinom i stavi kuhati, kad zavri nastavi kuhati na laganoj vatri tako da ne treba više podlijevati.

Ovo sam jela jednog kod mamine frendice i nikako se sjetit koji je to dio svinjice bio. Kad sam dosla na Maltu htjela sam to raditi ali nikako ne znam na engl objasniti koji je to dio. A tocno znam na sta mislis, dole je meso pa malo masnoce gore i hrskava korica na vrhu.

Sad sam nasla i recept za pasticadu, mislim da cu nahranit pola grada!
Puno vam hvala svima....

Juraj2
09.11.2008., 17:40
Ovo sam jela jednog kod mamine frendice i nikako se sjetit koji je to dio svinjice bio. Kad sam dosla na Maltu htjela sam to raditi ali nikako ne znam na engl objasniti koji je to dio. A tocno znam na sta mislis, dole je meso pa malo masnoce gore i hrskava korica na vrhu.



Da ti malo pomognemo :)

http://www.sfgate.com/cgi-bin/object/article?f=/c/a/2004/12/15/FDGB3AASVB1.DTL&o=0

Vatrogasac Sam
09.11.2008., 20:33
Uskoro mi stiže manja poslovna delegacija u privatni posjet, i trebamo (zena :)) spremiti kompletan rucak. Dakle, od juhe, predjela, glavnog jela i nesto za desert, ukupno za 5 osoba.
Nije bit na kolicini, vec na kvaliteti i mozda na necem sto nije toliko uobicajeno. Svaka cast zagrebackom odresku i slicno, ali ovaj puta treba nesto posebnije, a opet da su namirnice dobavljive u lokalnoj trgovini ili shoping centru.

Poslovni partneri su iz Skandinavije (ako je bitno), dakle treba biti nesto karakteristicno za nase kraje. Stanujem u Zagrebu (ako je bitno zbog nabavke namirnica).

Sto preporucate?

Thnx.

Skattemus
09.11.2008., 23:13
HVALA!

Dakle, ja trazim Blade Roast ako sam skuzila dobro?

tough_cookie
09.11.2008., 23:38
Trebala si ti kuhati na Badnjak i napraviti im nekoliko lijepih jela od ribe, ali kad već mora meso ...
Moj prijedlog od tradicionalno naših jela je pašticada s domaćim njokima ili domaćim širokim rezancima, s pašticadom nemaš puno posla, ionako se mora lagano krčkati. Njoke možeš kuhati ili praviti malo veće pa ih umakati u jaje i mrvice i pržiti, kao hruskavci su apsolutno neodoljivi ili možeš napraviti okruglice od starog kruha uz dodatak sušenih vrganja da budu malo egzotičnije.
Drugi prijedlog je patka ili guska (ako vas je više) na podvarku od kiselog kupusa, a kao prilog pečeni krumpir u pećnici podliven kiselim vrhnjem.
Treći prijedlog je svinjska pečenka punjena suhim šljivama namočenima u domaćoj rakiji, a kao prilog kiseli kupus u bijelom vinu i krumpir u bilo kojoj varijanti.

Od kolača bih ispekla nekoliko suhih koji mogu stajati, a svakako bih poslužila za kraj jednu rožatu ili slatku štrudlu od svježeg sira ili jabuka, a kada bih se baš jako htjela praviti važna dotukla bih ih s međimurskom gibanicom!

PS Svaka čast svima, ali meni je francuska salata sve samo ne blagdansko jelo i nikada ne bih to poslužila na dan kad želim predstaviti hrvatsku kuhinju.

draga donata, ti si carobnica u kuhinji i moram ti dati :s za sva tvoja jela

ali meni je francuska salata ostala u uspomeni iz djetinjstva jer se ona kod nas doma jela. meni je to bio, i zauvijek ce ostati, blagdansko jelo za taj period. (znala je nekad stajati do stare godine koliko smo puno napravili i onda bismo radili novu za 1.1.). ponosna sam na svoj recept koji sam preuzela od mame i nikad ga se ne bih posramila ni na najsvecaniju prigodu.

eto, samo sam morala ovo reci. oprostite na offtopicu.

Donata
10.11.2008., 07:40
ali meni je francuska salata ostala u uspomeni iz djetinjstva jer se ona kod nas doma jela. meni je to bio, i zauvijek ce ostati, blagdansko jelo za taj period.
Cookie dušo, imam i ja jela iz djetinjstva koja mi do danas predstavljaju pojam, do te mjere da bih obučena u lonac skočila, ali ipak, nisu za blagdanski stol. Što se francuske tiče, znam da ju mnogi vole i da je neizbježna kod mnogih za blagdan, ali ne predstavlja nacionalnu kuhinju, kao niti litri slatkog vrhnja u jelima danas.
Nisam imala namjeru osporavati nekome gušt u francuskoj salati, ali Skate želi impresionirati Škote nečim našim, a salate prelivene majonezom se, barem ovdje gdje sam ja, u svakom supermarketu mogu kupiti na vagu, u svako doba godine. Kakve su, druga je priča, ali izgledom to ti je to.

Donata
10.11.2008., 08:06
Za predjelo ponudi tipične domaće suhomesnate proizvode, koju šnitu pršuta, kulena, par domaćih maslina (neki stavljaju i sireve, u tom slučaju paški) ponudi uz kukuruzni i raženi kruh.
Juhu napravite neku malo jaču, gustu, nešto poput begove čorbe ili zagrebačkog ajngemahteca.
Dezert nešto jednostavno naše, domaća pita od jabuka i štrukli.
Problem je glavno jelo jer ne znam koje meso biste najradije jeli, ali teleća punjena prsa pečena kao pod pekom zajedno s krumpirima uz miješanu salatu (zelena, crveni radič, celer, mrkva) mi se čini solidan izbor. Ako želite ponuditi izbor između dva glavna jela možete napraviti i pileći ragu u umaku od limuna i bijelog vina uz pržene krokete od riže, a u tom slučaju pečenka ne mora biti teletina, već može i svinjetina. Lijepo djeluju i rolane pečenke, u tom slučaju punjenje može biti i kombinirano s povrćem.

mujsapujsa
10.11.2008., 09:27
Slažem se s ovakvim predjelom jer je super a i ne oduzima vremena,
za glavno jelo možda da razmisliš i o pašticadi jer se pripreme mogu obaviti ranije,naravno uz domaće njoke,piti od jabuka bi ja dodala rožatu oko koje nema puno zaj*******.
Možeš i punjeni svinjski kare sa umakom od vrganja,ličke šnicle,puricu s mlincima ...........................

Gipsyqueen
10.11.2008., 09:49
Nekidan sam bila gore i jela deep fried haggis :p

Pa dobro,sarma nije hrvatska ali se jede većinom, samo di ću naći glavicu kupusa, evo na Malti u 6 mj ne mogu nikako naći kiseli kupus.

Deep fried haggis? :eek:
:s :klopa:

Mene čak malo okusom podsjeća na krvavice. (za Regicu koja je pitala kakav je okus:D) Nikome od moje ekipe se nije svidjelo to jelo, a ja sam uživala.:zubo:

Kiseli kupus je vani dosta teško naći, bar onaj koji nije narezan. :tuzni:

Špranja
10.11.2008., 10:31
Ja sam za riblju varijantu:
- pašteta od tunjevine, obogaćena sjeckanim maslinama, kaparima,...
- jakobske kapice
- povrtna juha
- riba pod folijom; prilozi: krumpir s rikolom ili blitva s krumpirom (ili oboje)
- rožata (+ sitni kolačići za grickanje)
- voće
- sir: paški, livanjski,...

- kruh ili pecivo: obavezno neki "grublji", integralni, sa sjemenkama
- pića: vrhunsko vino, prošek, višnjevac, lozovača

Sva predložena jela su super jednostavna i brzo gotova, a dojam (za ljubitelje ribe) - nezaboravan!

Dlapek
10.11.2008., 11:05
Moj (isprobani prijedlog):
Predjelo:svježi sir u tri boje (dodaje se sok od iscijeđene cikle,špinata) i hladni odresci junetine iz juhe
Juneća juha
Teletina pečena u pećnici,krumpir,povrće
Torta od sira

Vatrogasac Sam
10.11.2008., 11:30
o ljudi, hvala vam svima na konstruktivnim prijedlozima!

Ovako na prvu loptu mogu reći da od ponuđenih stvari ne bi se odlučili za riblju varijantu, a ostalo sve dolazi u obzir. Moram provjeriti doma sa zenom pa se javim sto i kako, te svakako sutra javim ako ce biti jos pitanja.

Thnx

Agata1979
10.11.2008., 11:38
Ja bih za predjelo isto suhomesnate proizvode sa sirem i vrhnjem i možda koja salatica tipa francuska ili paprika s tijestom, a može i kiselina, ajvar...
Glavno jelo domaća juha s njoklicama, purica s mlincima, salata
Punjeni svinjski lungić pečen u lisnatom tijestu s umakom od gljiva mi je isto super jelo-uz to krumpirove njoke, za salatu svježe ribano zelje sa ribanom mrkvom, a može i malo kukuruza šećerca.
Desert, varijanta je sto-gibanica, baklava, pita od sira/jabuka/višanja, zapečene palačinke od sira i pekmeza, lička pita...

Dlapek
10.11.2008., 12:09
Mislim da kiselog kupusa uglavnom ima u turskim dućanima,ako takvi postoje na Malti.
Ako ne nađeš sastojke za sarmu speci kare u pećnici s krumpirima i skuhaj neku pravu juhu (juneća,kokošja) s noklicama.
pasala bi orahnjača ili makovnjača.

polly
10.11.2008., 12:36
ne razmišlja mi se trenutno o hrani previše, tehnički problemi :zubo:

za potpun uspjeh mislim da bi se jelovnik trebao bazirati na nečem što tvoja žena (i ti :) ) zna jako dobro pripremiti, naukovanja i eksperimenti u zadnji čas jako često pođu po zlu

peseban a tradicionalan ručak bi mogao biti:
hladno predjelo: sir s vrhnjem (nasjeckani luk poslužen odvojeno), par domaćih sireva (pni sušeni stošci, škripavac,..) narezane kobase, kulen i šunka
juha: zagorska (sušeno, dimljeno meso, suhi vrganji, krumpir i vrhnje) ili ajngemahtes (ali sa telećim ili bijelim pilećim narezanim na kockice, ne stavljat noge i krila, da se gosti ne splaše)
glavno jelo: patka/guska/pura sa mlincima/heljdom, pisanica "stubica" (jako elegantno jelo sa dugom povijesti) sa šufnudlama, neka divljač sa šufnudlama ili knedlama od kruha ili diganog tijesta, spomenuta pašticada
salata: matovilac, grah s bučinim uljem, mješavina lisnatica (endivija, kristalka, rikola, crveni radić, matovilac)
kolači: zapečene slatke palačinke sa sirom, zapečeni slani štrukli, bučnica, digani kolači (orehnjača, makovnjača, sirnica) kaj je malo zeznuto jer se sve to mora taj dan pripremati, ajd palačinke se mogu dan ranije ispeć, ali ostalo nije tak fino drugi dan kak je kad je friško
međimurska gibanica, kremasti kolači, kolači sa kestenom (sezona je)

vjerojatno će mi pamet bolje raditi navečer kaj se izbora tiče :D

za aperitiv nabaviti par finih domaćih rakija i likera :mig:


a na kraju priče
nije grijeh niti sve to organizirati iz nekog dobrog restorana :mig: ukoliko vam nakuhavanje baš i ne ide savršeno
puno bolje i to nego imati neuspjelo jelo i slom živaca :D

Špranja
11.11.2008., 01:38
...
Bem ti miša kaj mi je to trebalo sad usred noći ić čitat, sad moram ić složit nešto za omastit brk. :Slin:

polly
11.11.2008., 09:26
evo ti nešto za nadoknadu (http://www.geocities.com/sinj_grad/sinjskakuharica1.htm) kaj si morala pred jutro ić jest :)

mujsapujsa
11.11.2008., 12:38
evo ti nešto za nadoknadu (http://www.geocities.com/sinj_grad/sinjskakuharica1.htm) kaj si morala pred jutro ić jest :)

knjigica gospona Ante mi je jedna od dražih :Slin::Slin:

Vatrogasac Sam
11.11.2008., 18:22
Evo javljam da cemo se odluciti za neku od jacih juha (zagorska ili sl), desert s prsutom i domacom salamom, te domacim sirom, za rucak nesto od mesa sto ste nabrojali (moramo jos tocno odrediti), te za desert domaca bucnica.
Thnx

marko356
11.11.2008., 18:35
par prijedloga za predjelo: obicna plata (prsut, livanjski/paski sir, masline, pomidori), bilo vino (Zlahtina, Grasevina Krauthaker, jamnica:zubo:), salata od hobotnice...

toplo predjelo, krem juha od skampi, hmmm, spageti sa plodovima mora?

glavno jelo: pecena teletina sa kumpirima, jednostavno a uvik ukusno:ne zna:
crno vino-Postup ili Dingac

desert: palacinke sa sladoledom:klopa:
aperitiv- domaci orahovac

tough_cookie
11.11.2008., 19:38
Cookie dušo, imam i ja jela iz djetinjstva koja mi do danas predstavljaju pojam, do te mjere da bih obučena u lonac skočila, ali ipak, nisu za blagdanski stol. Što se francuske tiče, znam da ju mnogi vole i da je neizbježna kod mnogih za blagdan, ali ne predstavlja nacionalnu kuhinju, kao niti litri slatkog vrhnja u jelima danas.
Nisam imala namjeru osporavati nekome gušt u francuskoj salati, ali Skate želi impresionirati Škote nečim našim, a salate prelivene majonezom se, barem ovdje gdje sam ja, u svakom supermarketu mogu kupiti na vagu, u svako doba godine. Kakve su, druga je priča, ali izgledom to ti je to.

ma sorry, malo sam bila emotional. jesi u pravu a ja sam pomalo ljubomorna na tvoje vjestine i ideje u kuhinji. i ovo najiskrenije pricam, nisam ni ironicna ni zlocesta. iskreno zavidim zenama koje imaju vremena i energije doista napraviti pravi svecani obrok. meni i uz najbolju volju uvijek nedostaje sto vremena, sto snage. :grli:

sorry svi jos jednom na offtopicu, nisam htjela biti pogresno shvacena. :mig:

polly
11.11.2008., 20:35
Mislim da kiselog kupusa uglavnom ima u turskim dućanima,ako takvi postoje na Malti.
Ako ne nađeš sastojke za sarmu
kažu naše u dijaspori di ima ribanog kiselog kupusa da sarmu rade miješajući svježi i kiseli
cijela glavica zelja se kuha i kako vanjski listovi omekšavaju, skidaju se
s njima s sfrču sarme i stavi se puno ribanog kiselog uz sarme
jel to kaj valja :ne zna:

gotovanka
11.11.2008., 22:13
bog. :)

vidim, meni je vec sastavljen. ipak, htjela bih predloziti da ne bi bilo lose napraviti nesto (mozda neki desert :ne zna:) iz zemlje odakle dolazi ta delegacija. njima ce to biti drago mozda i vise nego sto to vi mislite....
ja sam se svojevremeno tako trudila napravit neke nase specijalitete prijateljima iz vana i sve je bilo ok, a kad sam iznesla nesto njihovo to je bilo pravo odusevljenje. nisu svi ljudi isti. neki jednostavno ne vole isprobavati tudje kuhinje. konzervativni su. i nema pomoci. zato nije na odmet imati rezervu.

Dora K
11.11.2008., 23:28
....ajngemahtes (ali sa telećim ili bijelim pilećim narezanim na kockice, ne stavljat noge i krila, da se gosti ne splaše)
:rofl:

pisanica "stubica" (jako elegantno jelo sa dugom povijesti) sa šufnudlama, neka divljač
Kak delas tu pisanicu? Cula sam za to, ali nisam nikad probala.


a na kraju priče
nije grijeh niti sve to organizirati iz nekog dobrog restorana :mig: ukoliko vam nakuhavanje baš i ne ide savršeno
puno bolje i to nego imati neuspjelo jelo i slom živaca :D
Ovo bi ja napravila, bez imalo srama :D

Dora K
11.11.2008., 23:37
bog. :)

vidim, meni je vec sastavljen. ipak, htjela bih predloziti da ne bi bilo lose napraviti nesto (mozda neki desert :ne zna:) iz zemlje odakle dolazi ta delegacija. njima ce to biti drago mozda i vise nego sto to vi mislite....
ja sam se svojevremeno tako trudila napravit neke nase specijalitete prijateljima iz vana i sve je bilo ok, a kad sam iznesla nesto njihovo to je bilo pravo odusevljenje. nisu svi ljudi isti. neki jednostavno ne vole isprobavati tudje kuhinje. konzervativni su. i nema pomoci. zato nije na odmet imati rezervu.

Gle, ak se oni fakat hrane onak kak se jede u Ikei, cisto sumnjam da jedan prosjecan Hrvat moze uspjesno skombinirat te vrste okusa (kamoli otkrit da mu je to fino). Ili nek jednostavno uz meso doda zlicu marmelade od brusnica i sve pet :zubo:

Dora K
11.11.2008., 23:47
kažu naše u dijaspori di ima ribanog kiselog kupusa da sarmu rade miješajući svježi i kiseli
cijela glavica zelja se kuha i kako vanjski listovi omekšavaju, skidaju se
s njima s sfrču sarme i stavi se puno ribanog kiselog uz sarme
jel to kaj valja :ne zna:

Ne valja uopce. Ali Turci drze varazdinsko kiselo u glavicama, sam moras otic u njihovu enklavu i hodat od ducana do ducana i provjeravat rok trajanja jer im prekoracenje od godine dana ne znaci da bi mogli hranu maknut s polica :D
Il kiselit doma, ak si vlasnik garaze ili imas svoju kucu. Ak si podstanar izbacit ce te ostali stanari ak pokusas kiselit u podrumu :D

Špranja
12.11.2008., 00:06
evo ti nešto za nadoknadu (http://www.geocities.com/sinj_grad/sinjskakuharica1.htm) kaj si morala pred jutro ić jest :)
I kaj ti misliš da ja sad opet ne bum išla u frižider?
A ko mi je kriv kad u gluha doba švrljam po Gastronomiji...:bonk:

Tnx. za link, ako muž bude dobar ovih dana - potrudit ću se bit prava cetinska nevista...

Donata
12.11.2008., 08:45
ma sorry, malo sam bila emotional...
Ma nemaš brige, jasno mi je što si htjela reći.
Napravila sam i ja lani za Badnjak malo francuske, samo sam ju poslužila kao predjelo uz prženu filetiranu ribu u smjesi od dizanog tijesta.
I hvala ti na komplimentima :grli:, ali iskustvo ti je više posljedica godina nego nečeg drugog, pa s iskustvom bolje znaš spasiti ono što povremeno zbrljaš :zubo:

polly
12.11.2008., 10:19
Kak delas tu pisanicu? Cula sam za to, ali nisam nikad probala.

jednostavno ti je to
a efektno, pa još je jelo dobilo neku svjetsku nagradu, pa onda uz to priča kak datira još iz 16 stoljeća i da se posluživalo po plemenitaškim kućama, prava njupica za neku takvu prigodu
a vjerujem da bi se tim gostima dopala

lunigić (1 komad na dve osobe) se zareže uzdužno tako da se napravi đep, malo ga se razvuče (ne ga ubijati batom za meso)
nekoliko suhih šljiva se dan ranije sitno nasjeckaju i potope u bijelom vinu
iz cijelih suhih šljiva se izvade koštice i na mjesto njih se gurne komadić putra, tim šljivama se napune lungići i povežu koncem ili prihvate čačakalicama (bolje koncem)
poprže se na laganoj vatri na putru
ubace se one šljive u vinu, malo prosinsta i dolije mješavina masnog kiselog vrhnja (mileram) i slatkog vrhnja
pred kraj se ulije domaće rakije
prokuha još par minuta da ishlapi sav alkohol
od začina idu sol, papara i sjeckan peršunov list

cisto sumnjam da jedan prosjecan Hrvat moze uspjesno skombinirat te vrste okusa (kamoli otkrit da mu je to fino).
moja kćer se od tamo vratila gladna :zubo:
tjedan dana je tamanila domaću hranu kak pobegla od gladi
mi jako, jako fino kuhamo i ako stavimo na stranu to da postoje jela koje ljudi ne jedu (riba, janjetina, fileki,...) svi stranci su zadovoljni našom kuhinjom

I kaj ti misliš da ja sad opet ne bum išla u frižider?
...
ti si odlazak u frižider i praženje svekupnog sadržaja možeš priuštiti :zubo:


i pade mi na pamet izvrstan desert uz bučnicu
imotska torta, nek bude i nešto slatko

mujsapujsa
12.11.2008., 10:28
i pade mi na pamet izvrstan desert uz bučnicu
imotska torta, nek bude i nešto slatko

ja bi radije splitsku,imotska mi malo suhasta

polly
12.11.2008., 10:38
onda za mujsu, splitska :D

gotovanka
12.11.2008., 11:12
je. slazem se. mi fino kuhamo. raznovrsno. kad nam netko dodje u goste svakako da se trebamo predstaviti sa necim sto je karakteristicno za nasu zemlju. no, gosti koji dodju kod nas imaju i odredjene navike sto se ukusa tice pa sam pomislila da bi se ugodnije osjecali kada bi za trenutak, makar okusom,mogli savladati nostalgiju za svojom zemljom. pa sam predlozila otvaracu teme da mozda razmisli o jos jednom npr. desertu iz zemlje njegovih gostiju. svojevremeno sam tako napravila vafle sa pekmezom od borovnica kad sam imala goste iz svedske. nije tesko a oni su bili odusevljeni sto sam se potrudila napraviti nesto njihovo. samo to.

polly
12.11.2008., 11:14
ak' dođu za luciju, bum mu ja poslala protvu mačkica :D

a o vaflima na bum

štemajzl
12.11.2008., 11:40
no, gosti koji dodju kod nas imaju i odredjene navike sto se ukusa tice pa sam pomislila da bi se ugodnije osjecali kada bi za trenutak, makar okusom,mogli savladati nostalgiju za svojom zemljom.

Nikako se s ovim ne mogu složiti!

Daj probaj zamisliti da dođeš kajaznam u Švedsku, a na stolu te dočekaju purica s mlincima, štrukli ili pašticada :rofl:. Sami sastojci su drukčijeg okusa nego naši izvorni, a domaćica Šveđanka to nikad nije ni jela, a kamoli pripremala, nema pojma kakvog okusa to treba biti, a pitanje je i što joj je dostupno od začina. I sad ti dolaziš na večeru, oni ti serviraju to nešto 'tvoje' što bi tebe kao trebalo oduševiti, a ti se kiselo smješkaš i nemaš im srca reći da to nema veze s vezom.

Neka gostima njihovih prehrambenih navika. Treba im servirati 'naše' pa nekom se svidi više, a nekom manje, ali bar su probali nešto autohtono. Ako su normalni, kušat će jelo bez predrasuda i lijepo se najesti. Pa i ja kad putujem, nastojim jesti lokalna jela jer domaća i internacionalna imam posvuda. Ako nisu normalni pa inzistiraju na svojoj kuhinji 'od doma', nek se ostave ćorava posla s putovanjima po inozmestvu i nek se drže mekdonaldsa.

palj
12.11.2008., 12:09
Potpis na štemajzla

gotovanka
12.11.2008., 13:10
Nikako se s ovim ne mogu složiti!

Daj probaj zamisliti da dođeš kajaznam u Švedsku, a na stolu te dočekaju purica s mlincima, štrukli ili pašticada :rofl:. Sami sastojci su drukčijeg okusa nego naši izvorni, a domaćica Šveđanka to nikad nije ni jela, a kamoli pripremala, nema pojma kakvog okusa to treba biti, a pitanje je i što joj je dostupno od začina. I sad ti dolaziš na večeru, oni ti serviraju to nešto 'tvoje' što bi tebe kao trebalo oduševiti, a ti se kiselo smješkaš i nemaš im srca reći da to nema veze s vezom.

Neka gostima njihovih prehrambenih navika. Treba im servirati 'naše' pa nekom se svidi više, a nekom manje, ali bar su probali nešto autohtono. Ako su normalni, kušat će jelo bez predrasuda i lijepo se najesti. Pa i ja kad putujem, nastojim jesti lokalna jela jer domaća i internacionalna imam posvuda. Ako nisu normalni pa inzistiraju na svojoj kuhinji 'od doma', nek se ostave ćorava posla s putovanjima po inozmestvu i nek se drže mekdonaldsa.



procitaj jos jednom. cijeli tekst. :)

Lapulapu
12.11.2008., 13:16
Evo, ja sam pročitala još jednom i dijelim štemajzlovo mišljenje :)

Iako je jako pohvalno tvoje razmišljanje, mislim da tu nema mjesta nikakvoj nostalgiji, pa ne provode kod njih božićne blagdane, to je običan posjet.

Mene uvijek oduševi kad mi u drugim zemljama prirede nešto baš tipično njihovo. Pa makar mi se i ne svidjelo.

Donata
12.11.2008., 13:39
Baš mi je zanimljiva ova rasprava koja se razvila:cerek:
Osobno sam protiv dočekivanja gostiju s "njihovim" specijalitetima.
Ova fama kako se kod nas jako, jako fino kuha (Polly znaš da si mi draga, ništa osobno), pa sljedeća doda i kako se raznovrsno kuha, je blago rečeno tipično naša odlika po kojoj je kod nas sve naj i opet naj. A u onoj VZ5 valjda kuhaju strani elementi, ubačeni s namjerom da podriju temelje hrvatske gastronomije? Po meni postoje jedino sposobni i manje sposobni i nema to nikakve veze s nekim nacionalnim osjećajem za kuhanje.

polly
12.11.2008., 13:54
Ova fama kako se kod nas jako, jako fino kuha (Polly znaš da si mi draga, ništa osobno), pa sljedeća doda i kako se raznovrsno kuha, je blago rečeno tipično naša odlika po kojoj je kod nas sve naj i opet naj. A u onoj VZ5 valjda kuhaju strani elementi, ubačeni s namjerom da podriju temelje hrvatske gastronomije? Po meni postoje jedino sposobni i manje sposobni i nema to nikakve veze s nekim nacionalnim osjećajem za kuhanje.

OK
ja fino kuham :D :D :D

ne, ne mislim da je sve naše naj
večera za 5 nema veze s gurmanstvom, iako ja danas imam ručak tako tipičan za tu emisiju, puretina sa šampinjonima u vrhnju :rofl:
ja dolazim iz sredine u kojoj se fino kuha i di se voli i cijeni fina papica, pa čak i ona najjednostavnija
možda je "kod nas jako, jako fino kuha" neka moja poremećena slika :ne zna:
al' da je u našoj građanskoj kuhinji zastupljena dobra i ukusna njupica, ne možeš poreć :mig:

osim toga tu se radi o svečanom ručku, o posebnoj zgodi pri kojoj se želi ostaviti dojam i prezentirati svoj kraj kroz kulinarstvo
pa onda je za pretpostaviti i da će se domaćini više potruditi
neće poslužiti moj današnji VZ5 ručak :zubo:

Donata,
i ti si meni draga :kiss:

Charla
12.11.2008., 14:23
onda za mujsu, splitska :D

A Charla lijepo moli, nabaci receptić za splitsku i imotsku :s

Doma imam dva ovisnika o tortama, a ove još nisam pekla :cerek:

Fala

murtela
12.11.2008., 15:22
Draga moja Skatte,
Kiseli kupus probaj naći u Poljskim dućanima ( njih sigurno imaju) ili židovskim ( ako ih ima) .
Rakiju stavi dole u kufer, mi je tako uvijek prenosimo .

Donata ova pečenka ti je mljac, mljac, mljac.( Hvala na riceti) Ipak ja bih u ovom slučaju radije pašticadu jer mi se nekako čini specifičnije jer vjerojatno i oni za božić rade pečenku ili puricu , ili možda ne?
I slažem se s Donatom da bi bilo bolje da ti preuzmeš badnjak pa im složiš bakalar na jušno i na bianco :)

off topic- jednu od najboljih ribljih juha koju sam probala mi je napravio moj prijatelj Škot.

murtela
12.11.2008., 15:47
Pridružujem se onima koji su protiv dočekivanja stranaca s njihovom spizom. Kao prvo većina ljudi ipak voli isprobavati nove stvari, a Skandinavci su naviknuti na isprobavanje novih okusa jer se ovdje jede dosta internacionalno. Kao drugo- ti nikad ne možeš to jelo smućkati onako dobro kao njihova mama :D
Iz bogatog iskustva kuhanja za skandinavce mogu ti reći da ih dalmatinska i istarska spiza uvijek oduševi, a fino im sjednu i slavonske delicije ( mislim da ih to podsjeće na domaću hranu, a opet je drugačije)

moji prijedlozi ( dalmatinske orijentacije )
predjelo
pršut ( obavezno, to uvijek pali) i slani inćuni

juha
juha od slanutka ili juha od blitve
a umjesto juhe mogu i dagnje na bijelo

glavno jelo
pašticada s njokima ili palentom
sarma s palentom


desert
rožata
slatka bućnica
rapska torta
Ovdje http://forum.hr/showthread.php?t=393420 je Donata dala neke lijepe prijedloge

Skattemus
12.11.2008., 16:09
Vako, Turskijeh dućana nema.Jedino ako nađem poljski, makar ne vidjeh.
Dvoumim se za pašticadu jer nisam nikad radila, u biti planiram je idući tjedan raditi da je Škot oprova kad dođe u posjetu pa nek da ocjenu jer me strah na pamet raditi pa da ne zaribam Božić:)

Francusku sam mislila radit za Novu Godinu ako budemo još tamo, nismo odlučili gdje ćemo, meni je ona više tradicija nego hrana jer smo je uvijek radile mama i ja skupa i ja sam sjedila satima u kuhinj rezuckajuci povrce i slusajuci Bozicne pjesme.

I -tough cookie -, nisi ti jedina ljubomorna, kad vidim slozeni stol a jos ak je domacica fino sredena,meni se place jer sam ljubomorna.
Ja obicno nakon cijelog dana kuhanja izgledam sva mokra i mirisem na luk a ne da mi se bome oblacit haljinu i slagat frizuru.Mozda jednom i ja to savladam.Uvijek na filmu vidim sretnu obitelj i mamu kak servira uberkomplicirana jela. Kod mene francuska i odojak :rofl:

Haggis - da,isto i meni ima okus na krvavice i mogla bih se daviti u tome a ekipa oko mene gleda i zgraža se.To srećom ima za kupiti na Malti.A i shortbread :cerek:

murtela
12.11.2008., 16:35
Ali sigurno imaš u Škotskoj i turskih i poljskih.

Dora K
12.11.2008., 20:15
Baš mi je zanimljiva ova rasprava koja se razvila:cerek:
Osobno sam protiv dočekivanja gostiju s "njihovim" specijalitetima.
Ova fama kako se kod nas jako, jako fino kuha (Polly znaš da si mi draga, ništa osobno), pa sljedeća doda i kako se raznovrsno kuha, je blago rečeno tipično naša odlika po kojoj je kod nas sve naj i opet naj. A u onoj VZ5 valjda kuhaju strani elementi, ubačeni s namjerom da podriju temelje hrvatske gastronomije? Po meni postoje jedino sposobni i manje sposobni i nema to nikakve veze s nekim nacionalnim osjećajem za kuhanje.

Donata, aj odi vrit :D
Lako je tebi da ne velim kaj, u Hrvatskoj se fino klopa vec i zato kaj su nam namirnice jednostavno ukusnije. Ok, ti si u Italiji, u Italiji je hrana fina, fina...., ali meni je jako tesko ovdje postici slicne kvalitetne okuse kao doma samo radi toga kaj obavezno neki sastojak nemrem nac za kupit pa moram radit kompromise i hrana (mislim pod tim na osnovne namirnice, ne na kerefeke) jednostavno nije tak ukusna i tocka.

atlantis
12.11.2008., 20:41
niti ja se ne slažem s kuhanjem nečijih domaćih jela

mene to podsjeća na jednu istinitu zgodu u kojoj je eminentni hrvatski poduzetnik goste iz švedske vodio u mex kantinu i kineski :D :D :D

prestrašno :D

i kao gost definitivno bih voljela probati jela domaćina :)

Dora K
13.11.2008., 06:23
Ma nemaju ti Poljaci kieslo zelje, mi imamo ovdje poljskih ducana, oni rade nasu sarmu u obarenim listovima slatkog kupusa.
Nemate Turaka??? :eek:
Pa vidim da i u Zegeu pocelo prodavat kebab :D
E jesu hrvati da ne velim kaj, nema do cevapa u lepinji (naglasak na lepinji) i tocka :D

Skatte, ja isto nakon cjelodnevnog nakuhavanja zgledam kao da me voda donijela i ne mirisem bas....
Mene vise muci kaj se meni onda kaj sam to skuhala nis ne jede jer se naparim svih mirisa i calabrcnem tu i tamo (da probam, ofkors) dok se kuha :)
Kak je u Skotskoj? Moj bi se nekaj selio u Kraljevstvo, a meni se ne da, jedva sam se na Svabe adaptirala nekak

gotovanka
13.11.2008., 06:48
' jutro! :)

ajme, ljudi......izgleda da sam to jako lose slozila kad me niste razumjeli...
uopce nisam dovela u pitanje predstavljanje nasih lokalnih specijaliteta.cak mi se cini da je otvarac teme sa suprugom sjajno slozio meni. i to zato jer ljudi dolaze u zagreb (ako se ne varam) i normalno je da se predstave jela koja su karakteristicna bas tu. prijedlog se odnosio na jos jedno jelo (bilo da se radilo o predjelu ili desertu) i to iz razloga ostavljanja dobrog dojma.....nista komplicirano - nesto jednostavno i njihovo.....al, nije vazno. zanemarite.


p.s. da, kod nas se sjajno kuha. pogotovo kad netko zna sto radi. :)

Donata
13.11.2008., 06:51
Ok, ti si u Italiji, u Italiji je hrana fina, fina....,

Eeeh, kad bih ja sada krenula prepričavati kakvih sam se bedastoća u tanjurima ovdje nagledala :zubo: i još domaćica veli da je kuhala svoj "piatto forte" ili kakti svoj specijalitet, nešto što jako dobro zna napraviti - ovo u prilog tezi da je talent za kuhanje nacionalno neopredijeljen.
A kad veliš o kvaliteti namirnica - jednom prilikom kod mene u Hrvatskoj na ručku gosti, naši ljudi, ali žive vani i isto tako krenu u priču kako vani ništa nema okusa itd. (nema ni ovdje ako kupuješ van sezone ili iz staklenika) i kako je krasna ta teletina koju sam pripremila , nema takve vani, sve holandske krave bez okusa ... nisam imala srca reći da je i ta teletina u tanjuru stigla iz Nizozemske :cerek: (što naravno ne znači da nema razlike u okusu teleta othranjenog u nekoj maloj štali na seoskom imanju i one iz industrijskog uzgoja, ali kad ga uzgoje u pogonima, jednako ti je tele iz Hrvatske i ono iz Nizozemske).

murtela
13.11.2008., 07:09
Poljaci koriste kiseli kupus za one svoje pieroge ( ko neki ravioli), a kod turaka ovdje ( dk) nema kiselog kupusa. Oni sarme motaju u vinovu lozu.
Viš” kako poljaci i turci u različitim zemljama prodaju različite artikle :D

Lapulapu
13.11.2008., 07:34
Slažem se s Donatom. I u Hrvatskoj većina namirnica u normalnoj prodaji potječu s apsolutno identičnih mjesta i identično su uzgojene kao one 'vani'. Nemojte me počet sam obasipat sa svojim bakama, tetkama i rođacima se sela, nismo svi ruralnog porijekla, neki od nas kupuju isključivo ono što nude tržnice i dućani. Pa se svejedno itetako velika razlika vidi u okusu spremljenog jela. Ima nešto i u biranju, čuvanju, pripremi, obradi, kuhanju etc etc a ne samo u 'zadanom' materijalu.

U svakom slučaju, zaista me nervira toliko silno glorificiranje naših namirnica i gastronomije. Većina jela uopće nije autohtona, kuhinja nam je mješavina svih koji su nam se izredavali u vladavini ovim područjima. Bez obzira na to, svakako strancu koji dođe u posjetu treba ponuditi nešto što ne jede doma. Ili bar pripremljeno na način na koji se kod nas priprema.

A o tome kako se vani jede - jednako sam izvrsno, dobro, osrednje il jako loše jela i u stranim kućama i restoranima, kao i u našim. S posebnim naglaskom da se kod nas puno više žena odmah unaprijed hvali kako odlično kuhaju. Vani uglavnom ne. Čekaju da ih vi pohvalite ;)

Dlapek
13.11.2008., 07:58
Vako, Turskijeh dućana nema.Jedino ako nađem poljski, makar ne vidjeh.
Dvoumim se za pašticadu jer nisam nikad radila, u biti planiram je idući tjedan raditi da je Škot oprova kad dođe u posjetu pa nek da ocjenu jer me strah na pamet raditi pa da ne zaribam Božić:)

Francusku sam mislila radit za Novu Godinu ako budemo još tamo, nismo odlučili gdje ćemo, meni je ona više tradicija nego hrana jer smo je uvijek radile mama i ja skupa i ja sam sjedila satima u kuhinj rezuckajuci povrce i slusajuci Bozicne pjesme.

I -tough cookie -, nisi ti jedina ljubomorna, kad vidim slozeni stol a jos ak je domacica fino sredena,meni se place jer sam ljubomorna.
Ja obicno nakon cijelog dana kuhanja izgledam sva mokra i mirisem na luk a ne da mi se bome oblacit haljinu i slagat frizuru.Mozda jednom i ja to savladam.Uvijek na filmu vidim sretnu obitelj i mamu kak servira uberkomplicirana jela. Kod mene francuska i odojak :rofl:

Haggis - da,isto i meni ima okus na krvavice i mogla bih se daviti u tome a ekipa oko mene gleda i zgraža se.To srećom ima za kupiti na Malti.A i shortbread :cerek:

hoćeš jednu malu tajnu:
Tajna uspješnih velikih,svečanih obiteljskih i inih večera i ručkova je u pripremi.
Sve što možeš pripremi unaprijed,jelovnik složi tako da barem dva slijeda imaš gotova.Meni je desert i dio glavnog jela unaprijed gotov,nekad i predjelo ako radim kakvu paštetu,hladne nareske,slanu ribu...
Stol postavim prije nego krenem kuhati,nekad i dan ranije jer mi to prostor dozvoljava.
Mlade kuharice često rade grešku da su im sva jela koja nude od one vrste koja se servira "u zadnji čas" - rižota,guste juhe,pašte,naglo pržena jela...
I onda trčiš oko štednjaka ko majmun - žifčaniš i znojiš se.
Planiraj jedno takvo jelo,a ostalo - tejk it izi....

tilla
13.11.2008., 07:58
morski meni. :)

predjelo: san zakovi u fornu i salata od hobe
glavno jelo: orada u soli plus salata
desert: rožata

* slaba sam u juhama, uredno ih preskačem. :brukica:

Lapulapu
13.11.2008., 08:03
Ja ne bih nekako u Zagrebu morsku spizu servirala, osim ako začetnik topika nije dalmatinac ;). Nekako bih servirala jela iz toga kraja.

tilla
13.11.2008., 08:06
istina. ali se sve da nać u metroa. napisao je naše kraje, a neće zagrebački odrezak. :zubo:

iako kad krenem s morskim menijima uvijek goste prije pitam kako stoje s mekušcima. kolikogod ih ja voljela, neki ljudi su alergični ili ih ne mogu prosto smislit.

gotovanka
13.11.2008., 08:07
izgleda da sam ja,do sada, zaista imala srece pa nikada nisam bila pozvana negdje gdje je posluzeno bilo lose. sad.....dal su neke domacice bile svjesne da im kuhanje nije bas jaca strana(neke od mojih frendica ne vole nikakve radove u kuhinji, cak stovise - mrze kuhanje) ili je sud donio netko od obitelji, jer su pripremanje hrane prepustile svojim mamama ili svekrvama....ne ulazim....
a da ista hrana pripremljena sa namirnicama koje imaju poznato porijeklo i ona kupljena u supermarketima nisu ista prica vjerujem da je poznato svima koji su probali navedeno.
ne vjerujem da......barem do sad nisam srela nikog tko se je hvalio svojim kulinarskim umijecem a da to nije bilo potkrepljeno prezentacijom i opcim odobravanjem. sad....koliko su ljudi spremni hvaliti nekoga tko to ne zasluzuje... druga je prica. ne bih generalizirala nista pa ni to da se vani zene ne hvale svojim umijecem bez pokrica tj. odobravanja okoline a ovdje je to slucaj.....:)

Lapulapu
13.11.2008., 08:09
Nisam ni mislila da se ne može naći...lakše je dobru ribu i školjke nać u Zagrebu nego u primorju, vrlo često ;)

Al štojaznam, da ugošćujem strance u Rijeci, ne bum im štrukleke servirala :mig:

tilla
13.11.2008., 08:14
Nisam ni mislila da se ne može naći...lakše je dobru ribu i školjke nać u Zagrebu nego u primorju, vrlo često ;)

Al štojaznam, da ugošćujem strance u Rijeci, ne bum im štrukleke servirala :mig:

istina. što se tiče nabavke, hrpetine toga ima u zg.
štrukle volim. :klopa:, ali od morskih delicija i perverzija dug je put do komada tijesta sa sirom.:o
ali to sam samo ja.
:D

Lapulapu
13.11.2008., 08:14
ne bih generalizirala nista pa ni to da se vani zene ne hvale svojim umijecem bez pokrica tj. odobravanja okoline a ovdje je to slucaj.....:)

Napisala sam 'puno više žena', a odnosilo se i na one kod nas i na one vani. Znači ne sve. Nisam generalizirala i baš se 'borim' protiv generalizacije. Jer generalno vlada u nas stav da je naša gastronomija najbolja na svijetu.

Donata
13.11.2008., 17:57
iako kad krenem s morskim menijima uvijek goste prije pitam kako stoje s mekušcima. kolikogod ih ja voljela, neki ljudi su alergični ili ih ne mogu prosto smislit.

Mislim da je općenito lijepa i pristojna navada unaprijed pitati goste ima li nešto što ne jedu, a ako se baš ne želi pitati treba imati uvijek nešto u rezervi. Recimo, nepoznatim ljudima koji ti prvi put dolaze ponudiš školjke ili nešto morsko, a oni alergični kako veliš. Pored prehrambenih alergija, u krugu mojih poznanika intolerancije na raznu hranu k'o u priči, zato ja uvijek pitam ima li nešto što ne jedu. I vjerujte mi ima svačega, od onih koji ne probavljaju paprike ili krastavce do onih koji ne podnose sjemenke rajčice, pa sve do onih koji pate od celijakije.

Donata
13.11.2008., 18:03
Mlade kuharice često rade grešku da su im sva jela koja nude od one vrste koja se servira "u zadnji čas" - rižota,guste juhe,pašte,naglo pržena jela...
I onda trčiš oko štednjaka ko majmun - žifčaniš i znojiš se.
Planiraj jedno takvo jelo,a ostalo - tejk it izi....
Ovo je živa istina i dobar savjet :top:
Uvijek treba jedan dio napraviti dan prije, npr. svako meso u umaku može i dan ranije napraviti ili poluzgotoviti. Većina dezerta također se može ranije napraviti i uvijek je dobro kombinirati da se jedan dio radi na štednjaku jedan u pećnici, tako da se ne zakrči štednjak .... ne mogu svi imati štednjak sa 6 vatri kao ja :cerek:

Pečenke se mogu nasoliti, našpikati, obložiti ili zarolati i dan ranije i ostaviti da prenoće u hladnjaku. Bistre juhe se ne moraju kuhati u zadnji čas, dapače, ako se ohlade lijepo se mogu odmastiti.

Sad mi je palo na pamet da sam jednom prilikom služila hladetinu kao predjelo s ohlađenom rakijom - skoro da nitko nije poslije htio glavno jelo, tražili repete hladetine. Ali nisam služila kao kod bake u Zagorju gdje su hladili sve sa kostima, već sam sve meso očistila od kostiju i stavila u veliku ovalnu plitku staklenu zdjelu(?) i onda prije posluživanja izvrnula na oval za posluživanje i rezala na stolu komade - bilo je baš lijepo za vidjeti.

murtela
13.11.2008., 18:58
Spoijila sam teme o posebnom hr objedu za strance i božiću, opet za strance, to jest Skattinu svojtu :) Čini mi se da se govori i piše o dosta sličnim stvarima, pa da ne morate pisati uduplo ;)

Skattemus
14.11.2008., 09:44
Ma nemaju ti Poljaci kieslo zelje, mi imamo ovdje poljskih ducana, oni rade nasu sarmu u obarenim listovima slatkog kupusa.
Nemate Turaka??? :eek:
Pa vidim da i u Zegeu pocelo prodavat kebab :D
E jesu hrvati da ne velim kaj, nema do cevapa u lepinji (naglasak na lepinji) i tocka :D

Skatte, ja isto nakon cjelodnevnog nakuhavanja zgledam kao da me voda donijela i ne mirisem bas....
Mene vise muci kaj se meni onda kaj sam to skuhala nis ne jede jer se naparim svih mirisa i calabrcnem tu i tamo (da probam, ofkors) dok se kuha :)
Kak je u Skotskoj? Moj bi se nekaj selio u Kraljevstvo, a meni se ne da, jedva sam se na Svabe adaptirala nekak

Nema:eek:Ima kebaba al nema dućana.
Jučer sam išla u Ruski dućan, nema kupusa a Turskih nema uopće:(
To na Malti pričam, idem u Škotsku u 12 mj pa ću naći, mora tamo biti sto posto.
Eto vidiš a ćevape sam našla u restoranu tu nekidan.
Inače, naučila sam dragog pravit burek - idući tjedan ćemo baš radit opet, njemu je fora razvijat tijesto i sve to a ja radim fil pa onda skupa čekamo ispred rola kad će, kad će?:)

I da, isto se uvijek najedem mirisa i onog kaj počopam ako pravim ručak i moš ga ježit kasnije, više mi se ništ ne jede za večerom.
Škotska - auuuu prekrasna.Al reci cu ti - arhitektura predivna, hrana meni jako dobra, Edinburgh je sav gotički, onako zamci i to ALI to ti sve ne plaća račune.Skupo je u mp3.

Skattemus
14.11.2008., 09:47
Poljaci koriste kiseli kupus za one svoje pieroge ( ko neki ravioli), a kod turaka ovdje ( dk) nema kiselog kupusa. Oni sarme motaju u vinovu lozu.
Viš” kako poljaci i turci u različitim zemljama prodaju različite artikle :D

Ima,ima u Turaka, ja kupovala varaždinski.Pogledaj u frigiću, imaju ga zamotanog u onu plastiku:mig:

yuka
14.11.2008., 17:58
Ima,ima u Turaka, ja kupovala varaždinski.Pogledaj u frigiću, imaju ga zamotanog u onu plastiku:mig:

A što ne ukiseliš kupus? To nije neki problem :ne zna:

Donata
14.11.2008., 21:22
A što ne ukiseliš kupus? To nije neki problem :ne zna:

Jel' netko rekao da je? Baš i nije da ti treba fakultetska diploma za kiseliti kupus, samo daj mi reci gdje da stavimo taj kupus dok se kiseli i kad se ukiseli? Misliš da je svugdje moguće kao kod nas odložiti kace sa zeljem u zajedničke prostorije zgrade, jer jadni nemaju podruma?

yuka
15.11.2008., 09:18
Jel' netko rekao da je? Baš i nije da ti treba fakultetska diploma za kiseliti kupus, samo daj mi reci gdje da stavimo taj kupus dok se kiseli i kad se ukiseli? Misliš da je svugdje moguće kao kod nas odložiti kace sa zeljem u zajedničke prostorije zgrade, jer jadni nemaju podruma?

pa bilo bi najbolje da ga stavi u spavaću sobu, jebo' airwick :rofl:

šta se žestiš, samo sam željela pomoć :)
ako ima balkon neka stavi na balkon, ako ne onda ništa :w

Skattemus
15.11.2008., 16:23
Nemam podrum:( a bas da stavim na balkon, istjeralo bi me s otoka, zasmrdila bih naime cijelu državu.

TincH
15.11.2008., 16:26
ovaj Božić provodim kod dečka i njegove mame u Škotskoj i dogovor je da se napravi na Badnjak njihova hrana a na Božić naše.
A da radije radite za Badnjak našu, a za Božić njihovu? :D Nekako me ne pale škotske fish-kombinacije :o
A možda živim u neznanju? :ne zna:

Skattemus
15.11.2008., 19:22
Uh, mene jako pale njihovi recepti za lososa, dragi jako dobro radi i pastu a i lososa u rolu tak da se vec veselim. I sea bass, makar ne znam koja je naša riječ za tu ribu, mu je odličan.:cerek:

murtela
16.11.2008., 20:37
Skatte, sto Skoti isto jedu ribu za Badnji?

ps. ma imam ja ovdje balkan shop pa mi nije problem za kupus.

Skattemus
18.11.2008., 09:14
Skatte, sto Skoti isto jedu ribu za Badnji?

ps. ma imam ja ovdje balkan shop pa mi nije problem za kupus.

Šta su danas Škoti?Danas ima raznih vjera i oblika.:mig:
Ali moji su katolici pa jedu ribu a mislim da frendovi njihovi jedu purice i slično, nisam ispitivala, zato sam i odlučila ovaj Božić provesti gore da vidim kako je to u UK.

Le Chef
21.11.2008., 21:54
ovaj Božić provodim kod dečka i njegove mame u Škotskoj i dogovor je da se napravi na Badnjak njihova hrana a na Božić naše.

Osim purice s mlincima i sarme, ne pada mi na pamet nešto drugo, molim vas za neke ideje i savjete, znam da je još dva mj do tada,ali, eto skupljam ideje.

Dakako, i ideje za kolače dobro došle. Hvala.

prijedlog je, iskoristi neki tradicionalni recept domace kuhinje, regije koja ti se najvise dopada. Imamo krasna jela ali vecina ljudi se drzi univezalnih recepata koji su pomalo i dosadni, no postoji velik broj tradicionalnih jela koja nisu odvec poznata uobicajenom puku.

Od etabliranih prirucnika svakako preporucujem nesto na temu autohtone kuhinje, zatim odlicni serijal Barbierija (izdanja inspirirana emisijom jelovnici izgubljenog vremena), nadalje naslovi na temu "...bakine kuhinje" i sl.

osim toga ako si kreativna mozes napraviti neku kombinaciju ponudjenog u literaturi pa osmisliti sama neki zanimljivi recept.

Sretno

Le Chef
21.11.2008., 21:56
Uh, mene jako pale njihovi recepti za lososa, dragi jako dobro radi i pastu a i lososa u rolu tak da se vec veselim. I sea bass, makar ne znam koja je naša riječ za tu ribu, mu je odličan.:cerek:

koristim priuliku da pomognem vezano za sea bass ribu

to je nas brancin ili lubin, u izvedenici samo "bass" radi se pak o grgecu

sanja555
30.11.2008., 21:19
Joj ja sam napravila veliku pogrešku pozvala sam svekra i svekrvu na Božićni ručak, a onda sam morala pozvati i muževog brata sa ženom!

Uglavnom moja svekrva VJEŠTICA će mi vjerovatno mozak popiti za tim ručkom (kao što čini za sve dosada) i meni treba nešto što bi ju ušutkalo (premda ona u svemu nađe nešto za prigovoriti).

E sada... ja sam mislila sarmu i nekakvo pečenje (samo janjetinu ne i patku sa mlincima) ali meni sva pečenja u pečnici ispadnu nekako loša, tvrda...

Voljela bih napraviti svinjetinu, jednom sam jela kod mamine prijateljice svinjetinu (mislim da je bila koljenica), skoro sam se ugušila koliko je bilo fino... naime to je bilo toliko mekano mmmm samo kada se sjetim cure mi sline.
Inaće ta gđa. je profesionalna kuharica pa zna znanje, a ja ne mogu doći do nje da ju pitam.

Molim Vas za savjet :s

Hvala!

Le Chef
30.11.2008., 21:22
Joj ja sam napravila veliku pogrešku pozvala sam svekra i svekrvu na Božićni ručak, a onda sam morala pozvati i muževog brata sa ženom!

Uglavnom moja svekrva VJEŠTICA će mi vjerovatno mozak popiti za tim ručkom (kao što čini za sve dosada) i meni treba nešto što bi ju ušutkalo (premda ona u svemu nađe nešto za prigovoriti).

E sada... ja sam mislila sarmu i nekakvo pečenje (samo janjetinu ne i patku sa mlincima) ali meni sva pečenja u pečnici ispadnu nekako loša, tvrda...

Voljela bih napraviti svinjetinu, jednom sam jela kod mamine prijateljice svinjetinu (mislim da je bila koljenica), skoro sam se ugušila koliko je bilo fino... naime to je bilo toliko mekano mmmm samo kada se sjetim cure mi sline.
Inaće ta gđa. je profesionalna kuharica pa zna znanje, a ja ne mogu doći do nje da ju pitam.

Molim Vas za savjet :s

Hvala!

vjerojatno je marinirala svinjetinu a uz to mora da je bila svjeza (ne ono sto se prodaje pod svejez u Konzumu pa i u mesnicama, vec kod provjerenog mesara), zatim bitno je podlijevanje, a ruzmarin pak neutralizira onaj poznati miris svinjetine te obogacuje okus

sanja555
30.11.2008., 23:43
vjerojatno je marinirala svinjetinu a uz to mora da je bila svjeza (ne ono sto se prodaje pod svejez u Konzumu pa i u mesnicama, vec kod provjerenog mesara), zatim bitno je podlijevanje, a ruzmarin pak neutralizira onaj poznati miris svinjetine te obogacuje okus

probala sam i tako... koliko god ju podljevala... ne ispadne tako.

Čitala sam u nekim receptima da se prvo skuha, to nisam probala. Dali je netko probao?

štemajzl
01.12.2008., 09:38
Voljela bih napraviti svinjetinu, jednom sam jela kod mamine prijateljice svinjetinu (mislim da je bila koljenica), skoro sam se ugušila koliko je bilo fino... naime to je bilo toliko mekano mmmm samo kada se sjetim cure mi sline.

Svinjska koljenica je buncek, a po opisu mekoće i topljenja u ustima, vjerojatnije je da se radilo o telećoj koljenici, a to je prilično jednostavno za napraviti. Mesara treba zamoliti da odsiječe jednu glavu kosti (to se poslije iskoristi za juhu) kako bi se kod pečenja bolje formirala. Onda se nasoli i začini (dobro paše ružmarin, ali ne treba uopće pretjerivati sa začinima jer je i meso samo vrlo sočno), dobro naulji i poklopljeno stavi u pećnicu, (može biti poklopljena vatrostalka ili lim pokriven makar običnom folijom), može i s krumpirima. U posudu staviti i 1-2 dl vode. Tako poklopljeno se peče (zapravo kuha) minimalno sat vremena, poželjno oko dva. Onda se otklopi i zalijeva sokom i okreće da se zapeče sa svih strana.

Ovisno o prilozima, veličini koljenice i profilu gostiju, jedna koljenica dovoljna je za 2-3 osobe.

gotovanka
01.12.2008., 09:52
bog. :)


imas dvije mogucnosti: mozes komad svinjetine natrljat zacinima po svom gustu i zalit masl. (ili obicnim) uljem ili kupit gotovu smjesu zacina za svinjsko pecenje,natrljat ga i zalit sa uljem pa pustit da odstoji par sati ili jedan dan.
ja obicno stavim mazaron,ruzmarin,sol,papar i masl. ulje.
kad stavis pec trebala bi zalivat sa sokom od pecenja svakih 15-20 min. dok ne dobije lijepu zlatnu boju, okrenut pa isti postupak sa druge strane. a mozes i ispec u posudi sa poklopcem ili pokrit sa alu-folijom. bez zalijevanja.
i......reci svekrvi da ima srece sto ima snahu koja kuha. ima puno onih koje samo dodju na rucak kod svekrve. svaki dan.

Lola
01.12.2008., 10:08
frendica radi pecenu svinju koja se topi u ustima
i ima krckavu koricu, mislim da ju pece 8-9 sati.
mogu je pitat kako.
a sti se tice ovih svekrva/snaha prica:rolleyes:
ko je duzan kuhati nekome, opravdavati se svekrvi
ili bilo sta slicno? ak se ne slazes s njom, jednostavno
je ne posjecujes, a kamoli da smisljas nacine kako
da joj ugodis nekim jelom. ili ona tebi. svasta:cool:

Skattemus
01.12.2008., 16:26
Molim te pitaj frendicu recept!

ponovnoNova
01.12.2008., 18:09
frendica radi pecenu svinju koja se topi u ustima
i ima krckavu koricu, mislim da ju pece 8-9 sati.
mogu je pitat kako.
a sti se tice ovih svekrva/snaha prica:rolleyes:
ko je duzan kuhati nekome, opravdavati se svekrvi
ili bilo sta slicno? ak se ne slazes s njom, jednostavno
je ne posjecujes, a kamoli da smisljas nacine kako
da joj ugodis nekim jelom. ili ona tebi. svasta:cool:

jeli tajna u zalijevanju sa pivom?:D

gotovanka
02.12.2008., 07:01
:confused: ne kuzim......sta treba pec? jel' komad svinjetine (npr. but)? ako je to- onda bi trebalo ili spikovat spekom i ili natrljat zacinima, uljem,ostavit da odstoji pa pec uz zalivanje sokom od pecenja nekoliko sati (zavisi od komada mesa). naravno, moze bit i poklopljeno. jel' svinjska koljenica? ona bi najbolja bila pecena poklopljena,nesto kao u peki. jel' odojak? ako je odojak onda bi ga trebalo oprat,spalit mozebitne dlacice, natrljat solju i pustit 1-2 sata da odstoji. zagrijat ulje i prelit ga po odojku (1-2 dl), stavit u vrucu pecnicu i pec dok ne dobije lijepu zlatnozutu boju ili dok se kosti ne budu lako odvajale uz zalijevanje uljem i pivom (50:50). duzina pecenja zavisi od tezine onoga sto se pece. ono sto ostane od pecenog odojka (umak) moze se koristiti za dodavanje u npr. kiseli kupus ili neko drugo povrce za ukus.

Lola
02.12.2008., 13:10
Molim te pitaj frendicu recept!

ne mogu je dobiti na telefon, kad saznam, javim:)

largo25
05.12.2008., 00:06
Upravo sam se prevrnula na pod od ovih delicija...Ako ti nije tesko napisati recept za bilo koje od ovog jer sam se zaljubila u sve tvoje prijedloge....Pogotovo pečenka, samo moram skemijat kak prenijet rakiju preko grane jer cu letjeti iz Zg za Edinburgh.

rakiju preneses tak da ju stavis u torbu, al ne u rucnu prtljagu nego onu koju ces chekinirat za kargo... tako smijes prenosit... a za ovo ostalo ja isto slavim u inozemstvu pa kombiniram da si slozim sto tradicionalinije.. zato mi dobro dosla tema...

Lola
05.12.2008., 11:16
kupis komad odojka, ne znam kakav ni koliko, nesto veliko,kozasto.
on je dosta smrdljiv kao takav. nasolis ga, stavis u pleh, pokrijes folijom i prvo"peces" na 120 stupnjeva, tj pomalo "ukuhavas", neko vrijeme, sto dulje to bolje.npr, oko 1 h. onda malo pojacas na 160 pa jos jedan h, pa onda jos malo pojacas na 180, 200, pa podlijes s pivom, malo pogledas, vratis, sjednes i cekas. kad procijensi da se sve traspada od masti i finoce, otkrijes i peces na 220 ili kako god, i cekas da se zazuti, zazlati, posmedji....to sve mozes peci satima, danima...bit ce super.

eto, to je recept moje pametne frendice:D
komad moze biti nesto od plecke, buta, ovisno volis
li suho ili socno, to pitas mesara, ona uzme sigurno 2-3 kile toga.
bude jako fino.

štemajzl
05.12.2008., 11:46
Fala za recept. Sigurno će biti isproban za žićbo.

Skattemus
05.12.2008., 11:48
rakiju preneses tak da ju stavis u torbu, al ne u rucnu prtljagu nego onu koju ces chekinirat za kargo... tako smijes prenosit... a za ovo ostalo ja isto slavim u inozemstvu pa kombiniram da si slozim sto tradicionalinije.. zato mi dobro dosla tema...

A sta mislis jel smijem i jednu kobasicu u kargo?:misli:

Skattemus
05.12.2008., 11:51
kupis komad odojka, ne znam kakav ni koliko, nesto veliko,kozasto.
on je dosta smrdljiv kao takav. nasolis ga, stavis u pleh, pokrijes folijom i prvo"peces" na 120 stupnjeva, tj pomalo "ukuhavas", neko vrijeme, sto dulje to bolje.npr, oko 1 h. onda malo pojacas na 160 pa jos jedan h, pa onda jos malo pojacas na 180, 200, pa podlijes s pivom, malo pogledas, vratis, sjednes i cekas. kad procijensi da se sve traspada od masti i finoce, otkrijes i peces na 220 ili kako god, i cekas da se zazuti, zazlati, posmedji....to sve mozes peci satima, danima...bit ce super.

eto, to je recept moje pametne frendice:D
komad moze biti nesto od plecke, buta, ovisno volis
li suho ili socno, to pitas mesara, ona uzme sigurno 2-3 kile toga.
bude jako fino.
Dakle
1.kupi veliki komad svinje
2.stavi u pleh na najmanju temperaturu i prekrij
3.čekaj
4.otvori pivu i popij
5.pojačaj temperaturu
6.popij jos jednu pivu
7.pojačaj temepraturu
8.popij jednu pivu i malo podlij
9.pojačaj temperaturu
10.otkrij prase i zafrlji na najjače
11.popij pivu
12.skuzi nakon dva sata da ti gori kuhinja jer si pijan pa si zaboravio prasca:rofl:


Makar ide na isprobavanje, nemre mesu nista bit ako se dugo peče, moze samo bit mekano i fino.
Hvala!

polly
05.12.2008., 11:54
Dakle!

ja tako spremam meso već godinama
i uvijek uspije :zvrko:
istina da još nis došla do točke 12, ali i za to ima vremena

:zivili:




tak velike komade mesa treba dan ranije nasolit
ne znam kak nekome uspije isušit pečenku, ali uspije :ne zna: e vama bi preporučila da si kupite one vrećice za pećenje, ima ih i u metraži tak da stane i but u njih
e to vam je savršeno :cerek:

Le Chef
18.12.2008., 10:31
Dakle, za sve ovdje gastronomičare, naute i ine Vaš blagdanski stol.

ja cu po domaci bez inokerifeka, ali ne prenatrpat

mrkvica22
24.12.2008., 20:09
Zanimljiv blagdanski stol:

http://www.pcelinjak.com/content/view/982/211/

Donata
24.12.2008., 20:50
Kod mene sutra ništa tradicionalno na meniju, osim janjetine kako je pripremao pape. Za hladno predjelo dinja i pršut, slijedi toplo predjelo u vidu lazanja, nakon toga janjetina s prilogom od velikih šampinjona punjenih i pečenih u pećnici, sformato od krumpira i sicilijanske brokule, pržene artičoke i jedna vrsta kuhane zelenjave (cime di rapa), a za dezert pandoro sa slastičarskom kremom i geresteri, voće (ananas i naranče).

štemajzl
25.12.2008., 11:35
nasolis ga, stavis u pleh, pokrijes folijom i prvo"peces" na 120 stupnjeva, tj pomalo "ukuhavas", neko vrijeme, sto dulje to bolje.npr, oko 1 h. onda malo pojacas na 160 pa jos jedan h, pa onda jos malo pojacas na 180, 200, pa podlijes s pivom, malo pogledas, vratis, sjednes i cekas. kad procijensi da se sve traspada od masti i finoce, otkrijes i peces na 220 ili kako god, i cekas da se zazuti, zazlati, posmedji....to sve mozes peci satima, danima...bit ce super.

Hvala na receptu! :s

Komad je bio prednja četvrtina, oko 2,5 kg. Kožu skalpelom narezao na kvadratiće, nasolio samo krupnom solju i ostavio da stoji u hladnoj pećnici cca 2 sata (dok sam se zabavljao bakalarom).

Pekao sam ga bez folije i s malo ulja, tek toliko da komade mogu namastiti okrećući ih u plehu, najprije kožem dolje na cca 130° oko 45 min, onda sam ga okrenuo kožom gore i pekao još cca 45 min na 130°, pa sam kožu prelio ocijeđenom masti koju je pustio tokom pečenja i pojačao na 150° na cca 45 min. Na kraju sam pojačao na 180° još 45 min i u tom periodu sam kožu 2-3 puta našpricao pivom.

Ostavljen je da se ohladi kraj prozora i onda je mlak razrezan, preliven saftom koji je pustio i spremljen na hladno. Ispalo je fantastično. I zato, Lola, još jednom hvala na receptu i :s

Lola
25.12.2008., 23:38
bas mi je drago, nema na cemu, frendicin je:D