View Full Version : širina guma...
pakleni_patuljak
14.11.2008., 13:15
evo linka koji je frend postao na klupskom forumu...
možda naučite nešto novo! ;)
http://www.bicicletta.co.za/Downloadable%20docs/Rolling%20Resistance%20Eng%20illustrated.pdf
Oluja77
15.11.2008., 17:55
Zanimljivo. Jesi li ti isprobao te tvrdnje?
pakleni_patuljak
16.11.2008., 23:16
prešao jesam na šire gume (sa 2.0 na 2.25) i puno sam brži i sigurniji u off roadu, ali za baš provjeru ovoga je ipak potrebno imati instrumente.
2.0 tubeless sam pumpao na 3.1 zadnju i 2.7 prednju, a nove šire tubelessice pumpam na 2.9 i 2.5.
u svakom slučaju, svi iz ekipe koji su prešli na šire gume tvrde da nisu ništa sporiji, čak dapače, a da je lakše na teškom terenu vozit širu gumu... je!
Oluja77
16.11.2008., 23:39
Danas sam malo isprobavao i uspoređivao. Na Garyu imam 1.95 i znam kako se ponaša u kojim uvjetima, danas sam malo gazio Haru po makadamu, malo uphill, malo spust po blatu i travi pa preko potoka i njegove 2.35 su neusporedivo bolje na svim tim terenima (osim na asfaltu), jednostavno te vuče da ideš brže :D. Jedino sam se razočarao u prednji disk, nakon što sam ga smočio kad sam prešao potok škripao je ko lud:rolleyes:
pakleni_patuljak
17.11.2008., 10:07
avid?
Oluja77
17.11.2008., 10:11
Deore 535
Oluja77
18.11.2008., 10:39
Imaš neki prijedlog za poboljšanje ili samo onako pitaš?:rolleyes:
pakleni_patuljak
18.11.2008., 11:03
shimano je malo glasniji od magure i pogotovo od formule, ali ne cvili kao avid. uglavnom ljudi nemaju nekih problema sa shimanom.
ako su pakne još nove, onda će se srediti same od sebe čim malo izgore, a ako si ih već izgorio pa su počele cviliti, možeš ih probat skinut i ravno prebrusit sa finim brusnim papirom... možda se uhvatila prljavština i masnoće.
kad ih istrošiš, kupi zamjenske pakne od swisstopa (zelene) i problem riješen.
papa štrumf
22.11.2008., 01:51
prešao jesam na šire gume (sa 2.0 na 2.25) i puno sam brži i sigurniji u off roadu, ali za baš provjeru ovoga je ipak potrebno imati instrumente.
2.0 tubeless sam pumpao na 3.1 zadnju i 2.7 prednju, a nove šire tubelessice pumpam na 2.9 i 2.5.
u svakom slučaju, svi iz ekipe koji su prešli na šire gume tvrde da nisu ništa sporiji, čak dapače, a da je lakše na teškom terenu vozit širu gumu... je!Ovo je valjda bio test za mounting bike za off road. Uopće nisu testirali slick gume. Možda šire gume nisu sporije po mekanom terenu jer ne propadaju toliko. Ali za cestu su brže uže i napumpanije gume. Nema specijalka bezveze uske gume.
Oluja77
22.11.2008., 08:29
Papa štrumf uopće nisi pročitao članak (rezultate testa). Testirali su gume za brdske bicikle na cesti, travi (livadi) i šljunku (makadam), s tim da su testirali pri brzini od oko 9.5 km/h da izuzmu otpor zraka. Ako pogledaš rezultate vidjet ćeš da pokazuju da napumpanija guma (4bar) i u ovom testu je bolja za cestu. Ali poanta testa je bila dokazati kako širina i pritisak guma utječu na brzinu (odnosno koliko je snage potrebno uložiti). A kako utječu širina guma i pritisak pri velikim brzinama i koliki je otpor zraka je sasvim drugi test, koji je već odavno dokazan - što manja površina manji otpor zraka.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.