View Full Version : Za sve profile zena, sta mislite i govorite o porodiljnom dopustu?!
happygoose
25.02.2004., 11:39
Naime, zanimaju me Vasi cijenjeni stavovi i misljenja u vezi-svezi toga!
Ali molim bez vrijedjanja, svi imamo razlicita stajalista i to treba znati cijeniti!
Moje je misljenje da tri godine nemaju financijsko i ekonomsko uporiste, a pogotovo sto nema strategije demografije u cijem slucaju bih se mozda i slozila sa nekim idejama. Ali da neko sjedi doma i ne doprinese za god.bdp niti kune, a svi ostali ga placaju da taj isti sjedi, to mi nema previse smisla, bez naravno razvijenog plana koji vecina podrzava i spremna je odreci se svog poreza za populaciju hrvatske.:)
Ja sam kao sto ime kaze mladi forumas pa ne znam sve,i mozda se nismo upznali,28 ,majka jednog djeteta ,sretno udana.
Incongruity
25.02.2004., 13:43
Ja ne zivim u Hrvatskoj, vec u sasavom dijelu sasave BiH kojeg zovu RS. I upravo sam na svom jednogodisnjem porodiljskom. Racionalno gledajuci, i godina dana je previse za ono sto drzava sebi moze da dopusti - posebno za javni sektor. Svejedno, namjeravam da iskoristim sve sto mi se u tom smislu pruza... Objasnjenje doticnog oportunistickog stava u narednom paragrafu - ako vas ne zanima, sad je trenutak da ga preskocite.
Radim na odredjenoj visokoskolskoj instituciji i koliko realno doprinosim GDP-u dok radim vidi se po cinjenici da u ova 4 mjeseca koliko me tamo nema jos nisu nasli nikoga da me zamjenjuje, a, sto je jos gore, ni studenti se ne bune - naotvarala se nova drzava fakulteta pa ih sada placa, a broj zainteresovanih studenata stane u moju kadu. Koja nije djakuzi.:) Radila ne radila, svodi se na isto, a kad bih ja odustala mjesto na kojem radim popunio bi neko drugi. Upravo zbog toga nemam namjeru da privirim tamo prije isteka porodiljskog - moguce je, doduse, da svako, pa i ja, nadje razlog da zaobidje svoja uvjerenja u slucaju da mu to zaobilazenje, nekako, odgovara :)). S druge strane, da bih prezivjela, radim paralelno i honorarne poslice na freelance osnovi, uglavnom na svom racunaru kod kuce - to sam radila do dan prije nakon odlaska u porodiliste i nastavila tri dana nakon dolaska iz porodilista. Moram da priznam da prosvetni posao nije ni u kojoj mjeri zahtjevniji ili fizicki tezi od ovog honorarnog, a ne oduzima ni mnogo vremena - malo studenata, malo casova. No motivacija, stvarno suskava, a ne samo staz i socijalno, radi svasta. (kraj izgovora)
No, da se vratimo temi... da izvinete, tri godine je zaista pretjerano. Ne samo zbog ekonomije vec i zato sto bi, pretpostavljam naravno, tri godine pauze predstavljalo poprilican problem kod ponovnog pocetka rada u vecini zanimanja. Ima li jos zaista poslova na kojima ljudi cio radni vijek rade jedno te isto?
Te tri godine izgledaju, iskreno, kao cista predizborna navlakusa, slicno 'borbi protiv bijele kuge' kojom se ovdje vrlo 'ozbiljno' bave nacionalno cisti pregaoci. A od ovdasnjih bi i vasi 'trogodisnji' imali sta da nauce sto se tice puke neracionalnosti... Postoji ideja - i ozbiljno se skupljaju potpisi i pripremaju peticije za iznosenje prijedloga zakona na skupstinu - da se SVIM majkama troje i vise djece IZ BUDZETA (hrvatski: proracuna) placa PROSJECNA PLATA (presumably, do kraja zivota). JEEEEEEEEEE, odoh da se razmnozavam... Ahm, u budzetu nema love ni za premijerova nova kolica, a kamoli za vec zaradjene penzije, zdravstvo ili osnovno obrazovanje... nevermind, jos dvije bebe i ja sam budzetski prioritet. Iako, cejpidlacki gledano, i ne proizvodim djecu odgovarajuceg nacionalnog DNK.
Beat that :klap: :klap:
happygoose
25.02.2004., 13:51
Sto se tice zaposljavanja nakon tri godine,slazem se. Cisti Idiotizam. Da sam privatnik prvo bih je pitala a sta ste naucili u ove tri godine i daliste se doskolovali i koje su to nove tehnologije koje ce pomoci mom kapitalu a vasoj placi., koje ste naucili.
Ma nemam ja bed ako neko voli biti doma i odgajati djecu to je plemenit posao sam za sebe,ali moj je stav, nisam vas ja trazila da rodite djecu zasto bih ja to placala.To je bio vas privatni izbor, nitko vas nije na to prislio. :W
Hmm.....dame iznad su protiv trogodišnjeg porodiljnog.....A baš me zanima šta ćete reći za onaj porodiljni od 7 godina? Ha?
Da, da, postoji i ta solucija i to ako imate dijete s posebnim potrebama. Ja ga imam i da mi financije dozvoljavaju, uzela bi taj dopust ali onda bi se našla neka pametna glavica koja bi rekla kako ja samo sjedim doma i ne doprinosim državi. Joj tuge moje pregoleme:rolleyes: :D
Incongruity
25.02.2004., 17:11
:) individualni slucajevi su jedno, opsta politika je drugo.
Svi tipovi naknada i beneficija bi, naravno, trebalo da budu daleko fleksibilniji i daleko manje 'uravnilovka'.
Tj. razlicito za razlicite poslove - npr. za moj posao bi i tri mjeseca bila prihvatljiva - jedan od razloga zasto osobe biraju 'karijeru' u prosveti je upravo i to sto se radi o poslu koji je, zbog posebnog radnog vremena, najprimjereniji zenama s djecom.
Takodje, podrazumijeva se, duzina porodijlskog treba biti prilagodjena i potrebama djece. Roditelji djece s posebnim potrebama ITEKAKO doprinose drzavi upravo time sto 'sjede doma', jer na taj nacin odgajaju svoju djecu na nacin koji ce u daleko vecem broju slucajeva omoguciti da ta djeca kasnije doprinose drzavi. Tako da 7 godina u tom slucaju ne izgleda previse. S druge strane, pa valjda je duznost drzave da bude solidarna - odnosno, da rad onih cija djeca nemaju posebne potrebe omoguci roditeljima djece s posebnim potrebama da duze budu uz njih. Medjutim, ako svi imaju 3 godine porodiljskog - razlika izmedju 3 i 7 ne izgleda dovoljna da to omoguci.
happygoose
25.02.2004., 17:16
Sve ono gore navedeno:W
Ovdje cilj nije da se ljudi vrijedjaju nego da se vide razlicita stajalista!
Ma gle,jedno su mame sa djecom sa posebnim potrebama.Da je drzava bolje organizirana,vecina njih bi mogla radit nakon par godina.Da u vrtic prime Princezu bilo bi bolje i za nju i za tebe Tija.Svima treba odmor a u slucaju mama vecinom im je i odmor kad odu na posao.Normalno da ima raznih slucajeva koji se pojedinacno trebaju rjesavati.
Da vam ja cure kazem kak je kod mene,bolnica,doktori,uvjeti,sve super.Sve ja to debelo platim,ali isto tak kad sam na porodiljskom ne dobim ni $ od drzave ili poslodavca.Imam 3 mjeseca poslej poroda da se vratim na posao i poslje toga me ne cekaju.I to samo zato jer me vole,ali po zakonu mi mogu dat otkaz kad se sjete,bez objasnjenja.Tu,kad se odlucis imat djete,potpuno si sam na svojoj grbaci .Vrtici se placaju masno,doktori ,jos masnije.Pa onda mene nasi doma gnjave,pa kad ce te vi vec jednom ici na bebu,pa presla si 30,pa sta mislis,pa imate stan,aute...Pa pogledaj XY u ZGu ,zive sa roditeljima on ne radi i imaju dvoje djece,pa se sve moze,bla,bla,bla.Susjedi u ZG se nisu ozenili a imaju vec drugog klinca da bi dobijali pomoc kao samostalna majka.Ma daj,koje su to fore:rolleyes: Drzava je u curcu.gluposti placaju,a kad treba uredit problem oko Tijine male ili one dvije curice sa HIVom nisu u stanju.:mad:
happygoose
25.02.2004., 17:51
:amen: :lux: :lux: :lux: :lux:
Zakon o trogodišnjem porodiljnom dopustu je pronatalitetni zakon.
Hrvatska ima nizak natalitet - mi, naravno, možemo imati svoje mišljenje o tome da li je to bitno ili nije za jednu državu - ali očito je da se smatra bitnim, pa je prema tome normalno da se donose pronatalitetni zakoni. Po mom mišljenju, jedino mjerilo valjanosti ili nevaljanosti ovog zakona jest da li je on uspješan tj. da li se zahvaljujući njemu više parova odlučilo na treće dijete i da li je time povećan natalitet.
Ono što je glupo je da je ovaj zakon već bio na snazi, a mi izgleda ne možemo doći do podataka koliko je zakon bio uspješan - zapravo, HDZ-ova vlast tvrdi da je imao rezultate a SDP-ova da nije :confused: - ali nisam imala prilike vidjeti da je i jedna strana iznijela neke dokaze.
Sve je to samo politicko sranje i predizborne udice.Vjerojatno ima drugacijeg nacina da se natalitet poveca.Kad bi ljudi zaradjivali dovoljno novaca da si priuste (od place))djecu.Imali skracena radna vremena,dobre vrtice,i bake i dede se ne bi trebale bavit vlastitom egzistencijom nego bi mogli pripomoc.Imali dovoljno zivotnog prostora.To su stvari koje ce potaknut ljude da imaju djecu.Bolje bolnice,osoblje i zakone koji stite pacjenta.Odgovornost na svim nivoima.Pravna drzava.Ma joj,da su samo ljudi sretniji i zadovoljniji.
Rita je sve napisala, bas sve.
Ja cu govoriti na primjeru DE. Ima toliko stotina socijalnih slucajaeva, mladih zena od 18 nadalje kojima se doslovce ne radi ( i ne srame se to reci) i onda rode bebaca. Super. Ali onda rode drugo. Pa trece.
I kad dodje socijalna radnica zaprepasti se kako mlada mama svu socijalnu pomoc spiska na cigarete i cugu a klinci posrani ni pelene ne kupe.
E da protiv takvih imam. Dok ja rintam kako bi ne na teret drzave svome djetetu omogucila sve sto mu treba kad cu ga jednom imati, ima zena koje se nikad ne zapitaju kome ta jadna djecica dolaze na teret.
Da se razumijemo ovdje pisem o zdravim mamama i zdravoj djecici. Klinci s posebnim potrebama su druga prica i svi znamo koliko je vazno da se roditelji imaju vremena baviti takvom djecom.
Isto me cudi kad apsolutno zdrave trudnice od dana kad je test pokazao pozitivno odu na bolovanje
:confused:
Ne radi se o opasnim zanimanjima, uredski poslovi uglavnom gdje ima pauza kad hoce, koliko hoce itd.
Ovdje svako dijete dobiva 150 € mjesecno bez obzira radili roditelji ili ne, mama dobiva pomoc od drzave ( ne socijalnu pomoc) procentualno od toga koliko muz zaradjuje.
Pa sad, ja osobno mislim da je ovaj zakon glupav i nepravedan - jer se i ne može baš svatko odlučiti ostati kod kuće do treće godine djeteta, radi novaca, a i radi situacije na poslu. Ali, eto, ja poznajem nekoliko parova koji su se u vrijeme dok je zakon prije bio na snazi odlučili zahvaljujući tom zakonu na treće dijete. Zato kažem - zakon nije socijalni, on je pronatalitetni, pa mi se čini da mu se uspješnost može ocijenjivati samo brojkama: da li je ili nije išta učinio na podizanju nataliteta.
Ja sam djecu rodila zato što sam htjela i što sam si ih mogla priuštiti i nikad nisam niš očekivala od države.
Međutim, desilo se što se desilo, dijete s posebnim potrebama i iziskuje posebne potrebe, vrlo važna potreba je novac a još važnija potreba je da budem uz dijete. Zakon je takav kakav je i ja sam se morala vratit na posao kad je beba imala samo 6 mjeseci upravo zbog novaca. Žalosno naravno. Teta u CZSS me gledala kao da sam u najmanju ruku gremlin jer sam tražila skračeno radno vrijeme a država mi ČAK daje mogućnost ostanka doma do sedme godine i to uz ČAK 1500kn mjesečno.:rolleyes: Ma zajebi.
Onda se razmašu kako dijete ima pravo na invalidninu, tražim ju, odbiju me.:rolleyes: Yeah, down će sutra nestati:rolleyes:
Onda tražim dječji doplatak, kažu da nemam pravo jer imamo velika primanja:rolleyes:
Onda sretnem frenda s kojim sam išla u školu i koji radi u socijalnom....vamo-tamo-drž-nedaj i dobijem DD. Naravno da imam pravo, to ju pripada, ma ko mi je samo rekao da nemam....:rolleyes:
Jebem ti takvu državu u kojoj ja moram biti i advokat i pravnik i doktor:rolleyes:
O doktorima neću niš:rolleyes: , ako želim neki pregled mimo njihovog božanskog mišljenja, nema šanse, ne daju mi uputnicu. Tada moram plaćat privatnika:rolleyes: , sve plaćam privatno:rolleyes:
Sori, ode Tija u trikrasne:D , malkice sam ljuta
Eh da...jučer saznah da mi je vrtić za nju, onaj za djecu s posebnim potrebama, mukte. Primaju djecu od treće godine.
Jebešmisve ako to ne ukinu kad mi dođemo na red.:rolleyes: Sigurno hoće, nemre mene niš dobroga spasti:rolleyes:
ne znam sta taj zakon precizno kaze,a od oka je tesko suditi bilo kome i bilo cemu,pa cu pokusati samo sa svojim misljenjem.izuzev u iznimnim slucajevima,3 godine se cine kao poprilicno dugo.
s druge strane,s obzirom da zivim u US,mislim da je ovo sto oni rade(do 3 mjeseca),okrutno i cisti barbarizam i najprljaviji oblik kapitalizma na djelu.i ne samo to,nego i neodgovorno na duze staze.bebi je potrebna majka.ne dobre jaslice,nego majka.dadilja moze zamijeniti majku donekle,ali koliko ja znam,i psihologija i praksa potvrduju da su najstabilnija(samo me nemojte sad napasti sa individualnim primjerima kako je to u vas ili vaseg djeteta drugacije-moze biti,ali generalna slika je ovakva) i najbolje se razvijaju uz majku.takode se zna da su rane godine presudne.da dojenje ima pozitivan uticaj na imunitet djeteta,itd...ako djeca ne dobiju sto im je neophodno(a potrebe su,moramo se sloziti,vrlo individualna stvar),kako mozemo ocekivati zeljeno ponasanje od njih kasnije?(takode danas mnogi misle da je nasilje u americi uzrokovano problemima u djetinjstvu,kao i neadekvatnoj pomoci da se takva djeca,problematicna,stave na noge rehabilitacijom,a ne pritvorima.)i sve je to prica iz knjiga,ali u praksi drustvo koje baca i krade milione dolara,iznenada ne moze priustiti ni godinu dana porodiljskog odsustva.a ovamo se bore protiv abortusa iz altruistickih :rolleyes: razloga.:confused: dakle to je druga strana eksremnog ponasanja i nepostovanja prema najslabijem clanu drustva.
meni se cini realnim rjesenjem jedna ili dvije godine(nerijetko odsustvo pocinje sa losom trudnocom.ja sam lezala zadnja 2 mjeseca,a nisam bila u stanju raditi od treceg-dakle,moja godina bi istekla sa bebinih 5,6 mjeseci.ne svida mi se takva pomisao).to bi bilo prihvatljivo i za poslodavca i za majku.
winona,moram se osvrnuti i na tvoj post o Njemackoj,iako te molim da ovo ne shvatis kao licnu uvredu niti ostro neslaganje.razumijem potpuno o kakvim problemima govoris.medutim,taj bi se problem morao rjesavati na drugom nivou,od edukacije,preko socijalnih radnika,strozije kontrole.naravno to bi izazvalo troskove koje drzava odnekud mora namiriti.ali,ja ipak mislim da svako dijete zasluzuje sansu.ako je ne dobije,zbog toga sto mu/joj je majka takva,to je problem,ali je savjest drustva cistija.ja takode znam mnogo ljudi u njemackoj koji su dobri roditelji,i odgovorni,i ta pomoc im mnogo znaci.znam njemacku majku 1 i jos jednu majku 2 djece koje su imale lose brakove,i razvele su se i nisu morale prolaziti kroz brige o goloj egzistenciji uz psiholoske traume,kao sto bi americka majka iz iste klase morala.dok njemacka majka koju je muz prevario njega moze ostaviti sa poludnevnim poslom,i pomoci drzave,americka majka u istoj situaciji ce morati podhitno naci punodnevni vrtic (i nocnu i vikend i praznicnu brigu) po najpovoljnijoj cijeni,mozda iz dana u dan naci dijete sa prljavom pelenom,raditi 9-5,i prekovremeno po potrebi,ako ima vise djece,i radi slabije placen posao(vjerovatno,na pr walmart prodavci zaraduje oko 6.5 na sat,lanac videoteka placa minimalac 5.5 ,a njihov menadzer,moj primjer,jedna zena koju znam koja ima 4 djece i muza sa hendikepom koji mu otezava trazenje posla,6.75 na sat) tesko moze priustiti pristojno,a neki nikakvo zdravstveno osiguranje.pomoc je mala,i za one koji su zaista u losoj situaciji,odsustva od posla se slabo tolerisu.neplacanje djecijeg dodatka samohranim majkama je relativno cesto,i u tim slucajevim vracaju oceve takse majci.ali ako otac umre ili pogine,onda ta djeca poslije ne dobiju nista.to se dogada u zemlji americkog sna onima koji pogrijese.i ko ispasta najvise?djeca.sta ja ocekujem od to 4 djece koje sam gore spomenula?mnogo manje od gore spomenute njemacke djece.ljudi uvijek nadu nacina da izvrnu zakone u svoju "korist" naizgled.i neki roditelji ce sebicno iskoristiti taj novac i vrijeme na sebe.ali mnogi nece.zbog tih je vrijedno i vazno biti fleksibilan.
moderna zakonska srednje ili visoko razvijena zemlja ima moralnu duznost da zastiti svoje gradane,pocevsi sa najmladima medu njima,bez obzira na to sto ce ostali kukati i zavijati o visokim taksama.jednostavno,ja ukljucim gluho uho za amerikance koji kukaju da oni koji bi uveli zdravstvenu zastitu za sve,duze porodajno odsustvo i boljeuvjete za radnike,zele takode gun control.meni su ziva djeca vaznija od necijeg izbora pusaka.sorry.isto i u njemackoj.to da svaki roditelj dobije koliko drzava moze izdvojiti,za mene je ipak vaznije nego necije kukanje zato sto je platio veci procenat u taksama,a ipak i dalje zivi pristojno.sutra se ne daj boze upravo tebi moze dogoditi da te muz ostavi ,a budes trudna i imas vec jedno dijete,i sta mislis,da li bi i tad mislila da treba primijeniti strozije zakone o porodajnom i pomoci djeci?a zaista se ne moze tvrditi da su svi koji naprave gresku krivi,i na kraju njihova djeca nisu kriva.
ipak,da se vratim na pocetno pitanje,u normalnim situacijama(zdravo dijete i majka bez problema)da mislim da su tri godine poprilicno dugo,i mogu stetiti firme,osobito one sa manjom zaradom.iako,s druge strane,ja mislim da zakon nikoga ne sili na pune tri godine odsustva,ili?ja mislim,nisam sigurna,ovo je i pitanje, da bi mnoge majke ipak odlucile da uzmu kracu pauzu zbog novaca?
znam da sam otisla nasiroko i nadaleko,ali nekako je to sve povezano.
sve vas najljepse pozdravljam.:w
o,tija,sad sam tek vidjela tvoje dvije posljednje poruke.bas mi je zao.pretpostavljam da ti je kcerkica na kraju jedina utjeha.ne znam jesam li dobro procitala,malena ima down syndrom.ako je,,eto samo da ti kazem da poznajem nekoliko takve djece(jedan rodak, i moji nekadasnji susjedi imaju 3 djece,2 sa downom),i koliko god je tesko,ta su djeca toliko simpaticna,cak i kad odrastu kao da imaju neki lijepi djeciji pogled na svijet...negdje ce morati krenuti na bolje i za vas,tija,morat ce.nije neka utjeha,ne mogu ti pomoci,znam,ali saljem ti :kiss: :grli: i puno cyber ljubavi.
IlBo slazem se s tobom. Da se takvi problemi rjesavaju na drugim razinama.
Isto se slazem da je u DE mnogo lakse biti i samohrana majka ( financijski, u emotivnu komponentu ne mogu ulaziti) i izaci iz loseg braka itd.
Mozda je doslo do nesporazuma, onih spominjanih 150 € mjesecno tkz. djecjeg novca smatram fer i nije mi zao to placati preko poreza kao ni porodiljski.
Svatko se moze naci u teskoj situaciji i drustvo bi trebalo biti tu da mu pomogne.
Ono o cemu sam ja pisala nije medjutim teska trenutacna situacija nego mlade zdrave osobe koje godinama ne rade ni jednog jedinog dana - jer im nije sila, drzava im omogucuje. I onda ta ista drzava nema novaca graditi domove za nezbrinutu djecu ili neke druge "nebitne" stvari.
Za takve nemam razumjevanja.
Da me muz ostavi s malim djetetom ili bi isla raditi ili bi zatrazila pomoc od drzave da prebrodim prvo tesko razdoblje.
Ali kad bi iskljucivo od te iste pomoci zivjela godinama i uopce mi ne bi bilo u interesu naci si nesto, barem i na pola dana, da - bila bi za osudu.
DE je trenutno u ekonomskoj krizi. Velikoj. Bas u takvim trenucima izbijaju na povrsinu najveci socijalni skandali.
Zadnji je bio jucer na reportazi - mladi bracni par, oboje rane 30-ete nisu dana u zivotu radili, zive preko desetljeca od socijalne pomoci.
On je odbio ponudjeni posao jer su mu rekli da nema pusenja, samo u pauzi a on je strastveni pusac - pali jednu za drugom.
Da se osvrnem i na Tijinu pricu. Imam radnu kolegicu cija malena ima takodjer down. Njoj je firma omogucila da radi od doma 4 sata dnevno ( ona to rasporedi u danu kako joj pase a nekad odradit ek navecer kad je muz doma ili vikendom) a razliku do pune place joj placa drzava.
Curica je preslatka - Amelie-mali andjeo.
Zato umjesto da se podupire nerad mladih a zdravih nasi vrli politicari bi prije trebali razmisliti kako poduprijeti mlade a bolesne i njihove obitelji.
I ja pisem iz RS. :D
Ja nisam bas kompetentna da ovdje pisem,jer nemam djete i ne mogu realno sagledati znacaj porodiljnog dopusta.
Mislim da on jeste vazan i da je godina sasvim OK u vecini slucajeva.
Naravno,majke koje imaju djecu sa posebnim potrebama bih oslobodila u potpunosti od radnih obaveza.
Mislim da bi drzava imala novca placati takvim majkama jednu solidnu nadoknadu kad bi kupovali malo manje auta (mislim da ovi nasi svake 3 godine kupuju nova,a imaju ih sigurno vise nego u Njemackoj - a kakva je situacija tamo,a kakva ovdje :rolleyes: ) i narucivali malo manje cvjetnih aranzmana (vjerovatno u cvjecari svojih rodjaka po 10 puta vecim cijenama,ali sto da se stedi kad drzava placa :rolleyes: ...kad pogledas svo ono cvijece cini se da nam i drzava cvjeta...malo morgen...),trosili malo manje na dnevne novine (jednom je izasao izvjestaj u novinama kako se trosi novac,znam da sam pala na dupe vidjevsi koliko novca je navodno otislo na dnevne novine :rolleyes: ... naravno,nema to veze sa novinama,jer da su svakom od politicara kupovali sva moguca SVJETSKA izdanja novina,ne bi mogli potrositi toliko novca),da im DNEVNICE nisu bar duplo vece od prosjecne MJESECNE plate u drzavi,da ne zderu po Hotel "Bosni" na racun drzave i potpisuju racune konobaru i ne pogledavsi da li ima vise nula (jer to ionako drzava placa :rolleyes: )...
Moja tetka ima cerku koja je 72 godiste,a plasi se balkona,wc solje,ne smije sama ostati u stanu...
Djete je i fizicki bolesno (slabo je pokretna),a i mentalno (kazem djete,jer je ona zaista na novou djeteta).
Tetka zaista nije bila u stanju raditi i paziti na moju sestru. :(
Dok nije otisla u penziju uglavnom sam ja brinula o sestri dok je tetka na poslu (ili moji roditelji).
Tetka za nju prima tako mizernu nadoknadu,a i sama ima tako mizernu penziju (od muza se razvela ubrzo nakon rodjenja cerke i nikad nije dobila ni dinara alimentacije) da je to zaista sramota.
Tri godine mi djeluju previse.
U normalnim slucajevima.
Ja znam da mene tri godine porodiljnog dopusta ne bi motivisalo da rodim.
Zasto?
Realno gledano,ocima prosjecne djevojke mojih godina:
Zato sto nemam stan niti si ga mogu priustiti,nemam posao (mislim,ja imam - zaposlio me moj dragi :D u zajednickom pokusaju da nesto poduzmemo i obezbjedimo sebi nesto za normalan zivot,ali ne ide nam bas,iako smo ulozili mnogo truda,tako da je samo pitanje dana kad cemo obadvoje biti na birou za zaposljavanje bez ikakvih sansi za zaposlenje),bolnice su u k*rcu (ali doslovno)...ima milion stvari koje su vaznije pri odluci o djetetu od dopusta koji ce trajati 3 godine!
Pa privatnik te ovdje otpusti kad zatrudnis (mislim,uslovno receno otpusti - jer te nije nikad ni prijaviokao radnika :rolleyes: ) ili ti u najboljem slucaju obeca da te mjesto ceka kada budes radno sposobna.
Ionako vecina radi kod privatnika,a drzavne firme su propale (ljudima godinama nije uplacen radni staz i socijalno,plate su tako divne da ne mozes od njih zivjeti ni 10 dana...).
U telekomu ili dobrim drzavnim firmama se mozes zaposliti uz stelu ili lovu.
U Telekomu nam rade frizeri,automehanicari i ljudi slicnih obrazovanja koji imaju zanimljivo prezime (uglavnom u rodbinskim odnosima sa politicarima)...i to novine objave,imanuju i nikom nista...nista se i ne promijeni...
Ali prije svakih izbora isplate jadnim penzicima 1-2 penzije (smiluju im se dati njihovo),obecaju promjenu u skolstvu,zdravstvu,obecaju bolje uslove za majke,nova radna mjesta...ma obecaju sve i svasta...a onda sjednu u fotelje i nastave pljackati ono sto je ostalo da se opljacka...
Sve bih ja njih iza resetaka,ali ne da leze,vec svaki dan na radne akcije.
IlBo kaže:
o,tija,sad sam tek vidjela tvoje dvije posljednje poruke.bas mi je zao.pretpostavljam da ti je kcerkica na kraju jedina utjeha.ne znam jesam li dobro procitala,malena ima down syndrom.ako je,,eto samo da ti kazem da poznajem nekoliko takve djece(jedan rodak, i moji nekadasnji susjedi imaju 3 djece,2 sa downom),i koliko god je tesko,ta su djeca toliko simpaticna,cak i kad odrastu kao da imaju neki lijepi djeciji pogled na svijet...negdje ce morati krenuti na bolje i za vas,tija,morat ce.nije neka utjeha,ne mogu ti pomoci,znam,ali saljem ti :kiss: :grli: i puno cyber ljubavi.
Ma draga moja, ne treba meni utjeha, nisam ja više ni tužna niti mi je teško, ona je moja prinčipesa:cerek: i obožavam ju, kako ja tako i svi oni koji meni neš znače.:) Ali ovdje se ne radi o tome, nego o pravima, kako mojim tako i njezinim a ja pomalo gubim snagu za borbu s vjetrenjačama kuiš? :(
Samo da objasnim, jer mi se čini da ne znaju svi o čemu se radi - trogodišnji porodiljni dopust predviđen je za žene koje rode treće (i svako slijedeće) dijete. Ovaj zakon u Hrvatskoj je već bio na snazi, prije 2000. godine, SDP-ova vlada ga je ukinula.
Radi se, znači, o potpuno pronatalitetnom zakonu.
Porodiljna naknada za vrijeme dopusta iznosi 1600 Kn (to je oko 200 Eura). Još nešto - malo žena u Hrvatskoj uopće može pomisliti da koristi ovakav dopust, radi situacije na poslu - uglavnom si takvo što mogu 'priuštiti' žene koje rade u državnim službama.
Porodiljnu naknadu ženi ne daje firma u kojoj radi nego država.
mislim da bi bilo super kad bi bilo vise firmi koje bi majkama dopustale samo pola radnog vremena i pola place. Cula sam da to rade u Vipnetu u Zagrebu, ne znam jel ima jos koja takva firma. I onda dve zenske rade isti posao i super im je. A imaju cijelo brdo cura i uvijek je netko na porodiljnom, tako da kad jedna odluci poceti puno radno vrijeme uvijek nadje mjesto za raditi.
Znam da to nije moguce za sve struke, ali to bi bilo super. Recimo da si prvo godinu dana sa klincem a ond ajos dve radis skraceno i onda se od trece godine vratis skorz na posao.
hvala,verice,za detaljniju sliku o tom zakonu.sad ima mnogo vise smisla.i zakon ,i odgovori forumasa.
tija,na to sam i mislila,na probleme "tehnicke"prirode,s drzavom.osjeca se iz tvojih postova ljubav i zadovoljstvo njom,samo se pridruzujem velikim pozdravom,jer imam posebno mjesto u dusi za djecu sa down s. i njihove dobre mamice.
winona,ponovo,problemi takvih "cvjecki" se moraju nekako ograniciti,no ja to ipak ne bih povezala sa potrebom za akciju na ustrb ostalih,kojima je potrebna pomoc.ali,ja zaista ne mogu govoriti o stanju njemacke ekonomije,to priznajem.samo mogu reci da je americka u deficitu,zahvaljujuci vracanju taksi bogatima i ratovima itd,ali i kad su bili u plusu,radili su ovako.ponekad je to ipak radije pitanje politicke prirode i svijesti drustva kao cjeline(ako je i to),nego ekonomske.
i jos jednom,svima veliki :W
IlBo kaže:
samo mogu reci da je americka u deficitu,zahvaljujuci vracanju taksi bogatima i ratovima itd,ali i kad su bili u plusu,radili su ovako.ponekad je to ipak radije pitanje politicke prirode i svijesti drustva kao cjeline(ako je i to),nego ekonomske.
i jos jednom,svima veliki :W
Sad si me podsjetila, nedavno sam saznala da su outsourceali cak i povrat poreza :eek:
To znaci da netko u Indiji ima sve nase podatke i SS#
:bonk:
malo off topic :D
bez brige budi.ionako rade na ukidanju soc.security(mislim na benefits).:D dakle,bit ce samo broj na papiru,i nista drugo.
ovo
http://www.msnbc.msn.com/id/4371103/
je samo prvi korak ka tome,slazu se i neovisni ekonomisti.ovisni ce poslije da nadu razloga zasto je to dobro.:rolleyes: za njih!:D
sad sam te tek utjesila!!!nakon citanja vijesti,ja sam ovako nekako u zadnje vrijeme :zvrko:
IlBo kaže:
samo se pridruzujem velikim pozdravom,jer imam posebno mjesto u dusi za djecu sa down s.
happygoose
26.02.2004., 10:16
Cure sve sto ste rekle je ok.vasi stavovi i primjeri iz drzava u kojima zivite, verica je u pravu jer u nacelu tri godine jesu pronatalitetni zakon, po mom misljenju nedorecen i nerazvijen i nefleksibilan,ali otom- potom.
Nego, vidim da iskustva idu iz jednog extrema u drugi, ja zamisljam konstruktivno rijesenje za Hrvatsku kao kombinaciju ta dva i zlatne sredine.
A vi, moje dame.
P.S. odrasla sam sa mentalno hendikepiranom osobom, one znaju davati samo ljubav.Treba ih voljeti.:W
verica kaže:
Samo da objasnim, jer mi se čini da ne znaju svi o čemu se radi - trogodišnji porodiljni dopust predviđen je za žene koje rode treće (i svako slijedeće) dijete. Ovaj zakon u Hrvatskoj je već bio na snazi, prije 2000. godine, SDP-ova vlada ga je ukinula.
Radi se, znači, o potpuno pronatalitetnom zakonu.
Porodiljna naknada za vrijeme dopusta iznosi 1600 Kn (to je oko 200 Eura). Još nešto - malo žena u Hrvatskoj uopće može pomisliti da koristi ovakav dopust, radi situacije na poslu - uglavnom si takvo što mogu 'priuštiti' žene koje rade u državnim službama.
Porodiljnu naknadu ženi ne daje firma u kojoj radi nego država.
Da, ovo je realna postavka od koje treba krenuti........1600 kuna mjesecno za trece i vise djece te biti 3 godine kod kuce, to moze samo zena financijski totalno sredjena.........samo sto je takvih malo u Hrvatskoj........a povecati naknadu na realnu vrijednost potreba, to je drzavi trenutacno nemoguce......
....i sada se ja pitam, da li je to zakonom regulirano samo radi bogatijih zena ili ce to ostati mrtvo slovo na papiru, ispunjeno predizborno obecanje, a u realnosti malo provedivo jer se sa 1600 kuna ne moze zivjeti u minimalno 5-teroclanoj porodici prosjecnih primanja....
A da ne govorim o djeci s posebnim potrebama........ma sorry drustvo, ali za mene su sva djeca djeca sa posebnim potrebama, boli me ta segregacija po zdravstvenoj liniji..........
Issa kaže:
mislim da bi bilo super kad bi bilo vise firmi koje bi majkama dopustale samo pola radnog vremena i pola place. Cula sam da to rade u Vipnetu u Zagrebu, ne znam jel ima jos koja takva firma. I onda dve zenske rade isti posao i super im je. A imaju cijelo brdo cura i uvijek je netko na porodiljnom, tako da kad jedna odluci poceti puno radno vrijeme uvijek nadje mjesto za raditi.
Znam da to nije moguce za sve struke, ali to bi bilo super. Recimo da si prvo godinu dana sa klincem a ond ajos dve radis skraceno i onda se od trece godine vratis skorz na posao.
da tako je to uredjeno u DE, cak i dio oglasa sastavljaju s izricitim " dajemo prednost povratnicama" ;) tu se misli da mame koje se ponovo vracaju svome zanimanju.
Pisali smo o tome vec na drugim temama, vise od polovice mama u DE rade Teilzeit iliti djelomicno a ne puno radno vrijeme ( koliko je to tjedno sati varira od slucaja do slucaja ) najcesce je 4 sata dnevno i to uglavnom u vrijeme kad su klinci u svojim igraonicama, sto uopce nije lose za socijalizaciju.
Onim mamama koje ne mogu placati vrtic se preporuca upisati se na listu crkve ( katolicke, evangelisticke itd.) koje subvencioniraju dodatne vrtice.
Ne trazi se religijska pripadnost doticnoj crkvi niti se djeca tamo religijski odgajaju, kad dodjete kao neutralan posjetitelj ne mozete ni znati da se razlikuje od drugih vrtica.
Dio ( ili sve tu nisam sigurna neka se javi Agentica ) svote koju ste platitli za vrtic vam vrate na povratu poreza.
Mi Hrvati imamo za megalomanske stadione po Maksimiru ali nemamo za nasu djecu :flop:
Nikad ali nikad necu shvatiti kako je natjerivanje neke tamo lopte vaznije i dragocjenije od toga da tim novcem moguce uljepsamo ma i jedan jedini mali zivot - zivot djeteta s posebnim potrebama.
Drzava stedi na pogresnom kraju :flop:
happygoose
26.02.2004., 12:48
Mn nisu to samo stadioni, ima toga puno vise. Pogledaj proracun za ovu god. nema love za besplatne knjige za osnovnu skolu, ali zato recimo ima 20 milijuna kuna za mostarsko sveuciliste. Molim, nemam nista protiv pomaganja, ali mislim da prvo moras pomoc sebi da bi mogao pomoci drugima.
Nego sto se tice rada na pola radnog vremena, nisam sigurna ali mislim da je to izbaceno iz zakona o radu i da kao inst. vise ne postoji.
Izbaceno zbog, opet, ljudi koji su iskoristavali taj statut na najgori moguci nacin.
Mislim da nama u hr. fali odnos provjere i balansa.
:W
AgentScully
26.02.2004., 13:04
Winona kaže:
...mama dobiva pomoc od drzave ( ne socijalnu pomoc) procentualno od toga koliko muz zaradjuje.
Bus ti malo morgen zadovoljna sa tih ~300€.
Od 300€ pa do tvoje netto place velika je razika.
AgentScully kaže:
Bus ti malo morgen zadovoljna sa tih ~300€.
Od 300€ pa do tvoje netto place velika je razika.
meni si izracunali manje od 50 € ( zato jer muz dobro zaradjuje, misle oni)
Na kraju smo se doma dogovorili da ni to necemo uzeti, s tim i bez toga. Nego ne poznam osobu kojoj u budzetu NIJE FALILA jedna placa na porodiljskom - naravno da novci fale ali se ni dijete ne rodi za 4 dana tak da si covjek malo isplaniral budzet, barem koliko ide. ;)
AgentScully
26.02.2004., 13:18
Winona kaže:
Dio ( ili sve tu nisam sigurna neka se javi Agentica ) svote koju ste platitli za vrtic vam vrate na povratu poreza.
Da. Ja placam drzavni vrtic punu cjenu cjelodnevni boravak sa ruckom 159€, i isti taj iznos mi se oduzima od poreza iz place i vraca isplecen sa netto placom - dakle, drzava mi placa vrtic - indirektno: vrtic je zabadava (ali prosjecno se na mjesto u vrticu ceka 2 godine, jaslica skoro da i nema). Neznam do kojeg iznosa to ide, nevjerujem da bi tako bilo da mi mali ide u neki specijalni privatni vrtic koji kosta recimo 600€.
Uz to svako djete sa stalnim boravkom u Njemackoj dobiva jos 154€ djecjeg doplatka do svoje 18 godine, a i dulje ako se jos skoluje.
Mi Hrvati imamo za megalomanske stadione po Maksimiru ali nemamo za nasu djecu :flop:
Pa nevidim da je bas u Njemackoj bitno drugacije.
Neznam cijim novcem se grade stadioni po HR.
Ovdje kod Minhena se gradi najveci stadion u Njemackoj, Allianz Arena koja kosta 270mil€. Ali investitor NIJE drzava.
AgentScully kaže:
Uz to svako djete sa stalnim boravkom u Njemackoj dobiva jos 154€ djecjeg doplatka do svoje 18 godine, a i dulje ako se jos skoluje.
Neznam cijim novcem se grade stadioni po HR.
Ovdje kod Minhena se gradi najveci stadion u Njemackoj, Allianz Arena koja kosta 270mil€. Ali investitor NIJE drzava.
Ipak ima razlike , prva razlika je tih 154 € mjesecno to ti do 18 godine ispada preko 30 000 € ( oni roditelji koji su uspjeli ne otkidati to klincima od usta na kraju od te love financiraju ili prvi auto ili studij te iste djece)
Drugo - pogledaj malo kako su ovdje rjesene potrebe recimo down-ic klinaca, frendica mi radi u jednoj takvoj kuci, toga u Hrvatskoj nece bi ni za 200 godina :(
AgentScully
26.02.2004., 13:32
AgentScully kaže:
Mislim na stadione.
AgentScully kaže:
Mislim na stadione.
dobro smo se mi razumjeli. Ali tako dugo dok se brinu za djecu, a brinu se - nek grade i stadione.
U Hrvatskoj ne bi dobivala tih 154 € niti bi ti vrtic bio besplatan itd. itd.
ja sam upravo uzela josh godinu dana neplacenog .....cisto iz razloga jer si donekle mogu priustit....a smatram da mi je dijete trenutno najbitnije u zivotu...
AgentScully
26.02.2004., 16:17
Ja sam svojedobno uzela neplaceni od jedne do tri godine starosti djeteta. Nasla posao u Njemackoj, pokupila djete i muza i iskoristila to "neplaceno" vrijeme da vidim kako ce mi tu krenut i kako ce mi se svidjat. I da mi se nije svidjelo, vratila bi se natrag na siguran posao (bila sam drzavni sluzbenik). Eto, dobro mi doslo.
Ocu rec, da ona koja moze uzet porodiljski tako dugo, nebi bilo lose da ga iskoristi na neki nacin u svoju korist. A ne samo sjedit doma i trckarat oko djeteta, pa kad se vrati na posao (ako se uopce vrati - jer nije sigurno da ce ju poslodavac vise htjet uzet natrag), toliko intelektualno i strucno "zaruzinavi" da vise nije u stanju radit isti posao, da ne kazem jos zahtjevniji.
Ocu rec, da ona koja moze uzet porodiljski tako dugo, nebi bilo lose da ga iskoristi na neki nacin u svoju korist. A ne samo sjedit doma i trckarat oko djeteta, pa kad se vrati na posao (ako se uopce vrati - jer nije sigurno da ce ju poslodavac vise htjet uzet natrag), toliko intelektualno i strucno "zaruzinavi" da vise nije u stanju radit isti posao, da ne kazem jos zahtjevniji. [/B][/QUOTE]
jedno sto sam ja sada vech prekvalificirana za posao koji radim...i posao je siguran..mada sam imala u planu probat nesto privatno....
Moje dijete će za 2 tjedna godinu dana. Ja sam se na posao vratila prije 2,5 mj jer nismo više mogli sa 1600 kn porodiljnog bez obzira na muževu plaću. To mi je prvo dijete. A da sa troje sjedim 3 godine sa tim novcima :nono:
To mogu valjda samo oni sa hrpom love pa im je plaća nevažna ili one žene kojima je plaća isto tolika koliki im je i porodiljni pa im je bolje za te novce biti doma s djecom.
Ja bih počela i prije raditi ali nisam imala kome ostaviti dijete, a da uzmem dadilju taman bih joj platila razliku do plaće (malo manje). Znači radila bih za dadilju kada oduzmemo onih velikodušnih 1600 kn.
Ja mislim da je problem i ako nemaš baka servis ili nekog drugog da ti čuva dijete. Ne možeš dati dijete u jaslice prije godinu dana a ne možeš živjeti sa 1600 kn. Treba ili povećati lovu ili barem omogućiti ženama da se vrate raditi nakon 6 mj a da mogu djecu sa 6 mj dati u jaslice. Ovako smo recimo mi muku mučili do dijetetovih 9 mj i onda je srećom muž mogao uletiti sa čuvanjem do njegovih godinu dana (tada kreće u jaslice) tako da se ja vratim na posao.
LaPerla
29.02.2004., 16:02
Meni se ipak cini da je to kod nas i u Evropi rijeseno mnogo bolje nego ovdje u US. Po njihovom zakonu ja koja sam 39 tjedana trudna treba da radim do zadnjeg dana ili da pocnem ranije porodiljsko odsustvo koje je u mojoj drzavi 12 tjedana i to neplaceno. Obzirom da firma za koju radim ima svoje dopunsko odsustvo u korist zaposlenih onda imam pravo da od ovih 12 tjedana dobijem placeno 6 ili 8 (ovisno o vrsti poroda i oporavku) i to 60% od moje regularne place. Od tih 60% treba da platim zdravstveno osiguranje, porez i sl.
Dakle bebicu od 3 mjeseca treba staviti u jaslice ili ostaviti nekome na cuvanje. Ne postoji nikakvo neplaceno odsustvo, ne postoji nikakva nadoknada od drzave, ne postoji nista humano od gore navedenog....sreca pa sam u poziciji da mi ne treba i ne predstavlja moranje povratak na posao ali sta da rade oni koji moraju nazad?! Strasno.
LaPerla kaže:
Meni se ipak cini da je to kod nas i u Evropi rijeseno mnogo bolje nego ovdje u US. Po njihovom zakonu ja koja sam 39 tjedana trudna treba da radim do zadnjeg dana ili da pocnem ranije porodiljsko odsustvo koje je u mojoj drzavi 12 tjedana i to neplaceno. Obzirom da firma za koju radim ima svoje dopunsko odsustvo u korist zaposlenih onda imam pravo da od ovih 12 tjedana dobijem placeno 6 ili 8 (ovisno o vrsti poroda i oporavku) i to 60% od moje regularne place. Od tih 60% treba da platim zdravstveno osiguranje, porez i sl.
Dakle bebicu od 3 mjeseca treba staviti u jaslice ili ostaviti nekome na cuvanje. Ne postoji nikakvo neplaceno odsustvo, ne postoji nikakva nadoknada od drzave, ne postoji nista humano od gore navedenog....sreca pa sam u poziciji da mi ne treba i ne predstavlja moranje povratak na posao ali sta da rade oni koji moraju nazad?! Strasno.
Ovo je stvarno užas, ali meni je u sjećanju da je nekad prije (30-ak godina) i kod nas porodiljni trajao tako kratko. Sve je ovisilo kada si otišao na porodiljni a on je čini mi se mogao trajati 2 mjeseca. Ne znam kako se plaćalo ali činjenica je da je to stvarno neljudski. :flop:
slažem se s tim da su 3 godine glupost (naravno, ne za obitelji s djecom s posebnim potrebama) upravo zbog ovog što je brunda rekla
Brunda kaže:
To mogu valjda samo oni sa hrpom love pa im je plaća nevažna ili one žene kojima je plaća isto tolika koliki im je i porodiljni pa im je bolje za te novce biti doma s djecom.
na ljude s hrpom love ionako neće utjecati takav zakon, jedino što će se desiti je to da će hrpu djece imati socijalni slučajevi koji na porodiljnom s dječjim doplacima dobivaju više love nego što bi im bila plaća :mad:
mislim da bi trebalo stimulirati ljude da rode prvo, drugo dijete, a ne deseto koje naravno ni ne mogu sami uzdržavati :rolleyes:
margarita
01.03.2004., 15:16
ako drzava ima dobru infrastrukturu i dobar zivitni standard a pri tome i socijalnu politiku koja je humana onda uopce nije problem rijesiti tko ce i koliko ostati s djetetom
u Canadi po zakonu (provincijski zakon) svaka majka ima godinu dana porodiljskog - to nije isto sto i trudnicko bolovanje (prije poroda) koje se daje samo na preporuku doktora i to ako je zaista preporuceno mirovanje - a ne zato sto joj se ne radi
onda ti jos od same firme zavisi ako imas nekih drugih pogodnosti
ovdje gdje ja radim sindikat je izborio potpisivanje kolektivnog ugovora po kojem imam godinu dana, buduci da mi i muz radi u istoj organizaciji mozemo uzeti 6 mjeseci svako, moze on uzeti godinu ili mogu ja, plus jos mozemo on ili ja uzeti do 5 godina neplacenog da budemo uz dijete dok ne krene u skolu.
Uz primanja koja imamo ( a nisu neka ogromna - nego prosjecna za middle class ovdje) mi si to mozemo priustiti - ako bi htjeli. I nakon tih pet godina nas posao ili ekvivalentan posao u sklopu organizacije nas mora cekati.
happygoose
01.03.2004., 16:09
margarita kaže:
ako drzava ima dobru infrastrukturu i dobar zivitni standard a pri tome i socijalnu politiku koja je humana onda uopce nije problem rijesiti tko ce i koliko ostati s djetetom
u Canadi po zakonu (provincijski zakon) svaka majka ima godinu dana porodiljskog - to nije isto sto i trudnicko bolovanje (prije poroda) koje se daje samo na preporuku doktora i to ako je zaista preporuceno mirovanje - a ne zato sto joj se ne radi
onda ti jos od same firme zavisi ako imas nekih drugih pogodnosti
ovdje gdje ja radim sindikat je izborio potpisivanje kolektivnog ugovora po kojem imam godinu dana, buduci da mi i muz radi u istoj organizaciji mozemo uzeti 6 mjeseci svako, moze on uzeti godinu ili mogu ja, plus jos mozemo on ili ja uzeti do 5 godina neplacenog da budemo uz dijete dok ne krene u skolu.
Uz primanja koja imamo ( a nisu neka ogromna - nego prosjecna za middle class ovdje) mi si to mozemo priustiti - ako bi htjeli. I nakon tih pet godina nas posao ili ekvivalentan posao u sklopu organizacije nas mora cekati.
Mislim da je bit cijelog problema sazeta u tvom posljednjem odlomku.
Smatram da te drzava nije trazila da rodis nego si ti to sebi sama priustila, jer imas sredstva za zivot koja ti to omogucuju....
Sto kad se preslika na hrvatsku, jedna velika vecina zena i obitelji ne moze si to isto dozvoliti...
Znaci trebalo bi srediti eko. da bi obitelj bila stabilna....
A ako postoji i pronatalitetna politika u drustvu u cijelini, to bi trebalo dati ploda.......
Ali kako izbjeci zamku gdje svi sjede doma o primaju soc. pomoc i ostale beneficije i nemoraju raditi...(a sposobni su) to mene smeta...jer zasto bi ja nakon godinu dana ili 6 mjeseci isla raditi da bi neko "ladio jaja doma"...
Treba postojati minimum porodiljnog koji je zakonom garantiran....:W
happygoose kaže:
Smatram da te drzava nije trazila da rodis nego si ti to sebi sama priustila, jer imas sredstva za zivot koja ti to omogucuju....
Sto kad se preslika na hrvatsku, jedna velika vecina zena i obitelji ne moze si to isto dozvoliti...
A ako postoji i pronatalitetna politika u drustvu u cijelini, to bi trebalo dati ploda.......
Ali kako izbjeci zamku gdje svi sjede doma o primaju soc. pomoc i ostale beneficije i nemoraju raditi...(a sposobni su) to mene smeta...jer zasto bi ja nakon godinu dana ili 6 mjeseci isla raditi da bi neko "ladio jaja doma"...
i ne samo to nego neko kaze da ce on *za mene * raditi 3 godine a ja cu doma jel..pa sto..i ja cu sutra tako radit za tebe, za tvoju kcer..ili vech ..shtogod....bar ja tako smatram..naravno da je drzava u gadnon stanju i da nije bash sve jednostavno kad kazu tri godine al eto...ajmo na solidarnost to prebacit pa ...
margarita
01.03.2004., 16:23
happygoose kaže:
upravo tako
ekonomija mora biti stabilna da bi obitelj kao socijalna stanica bila stabilna
znam da si vecina u CRO ne moze priustiti neplaceno, ja sam mislila da ima zakonski minimum porodiljskog u CRO, zar nije godinu dana?
ovdje se sad radi na zakonu da se godina produzi u dvije jer bolja briga o djeci u prvih pet godina njihovog zivota daje im bolju osnovicu za dalji razvoj i konacno postaju bolji calnovi drustva i vise mu doprinose - to je dugorocno planiranje od strane drzave
ovdje u provinciji Quebec daju isto neku lovu za svako dijete koje rodis, onda nije ni cudno sto je u toj provinciji najveci broj majki ispod 18 godina (napustile skolu) koje zive od socijalne a ta djeca rastu u jako teskim uvjetima jer se lova koju majka dobije trosi na sve drugo osim na dijete
ali sve u svemu ja sam za to da se porodiljski produzi na dvije godine, novac kojim smo placeni tokom tog prodiljskog je novac koji sam ja kao i ostali odvajali od place u vidu poreza (dakle ne placa me netko ko trenutno radi - ja sam tu lovu vec odvojila sama ili cu odvojiti - u slucaju da sam recimo tek pocela raditi) i to je jedna od dobrih strana poreza, kao i ulaganje u zdravstvo i skolstvo
ako ima majki u posebno teskim pozicijama i djecom sa posebnim potrebama nikad mi nije tesko da se od mog poreza odvoji za njih extra suma
meni je drustvo u kojem zivim dalo mogucnost skolovanja (sada platila sam ali mi je drzava omogucila da mogu platiti), dobila sam posao prije zavrsetka skole, imamo odlicno zdravstveno, socijalno i sve drugo - nikad mi nije tesko dati natrag takvom drustvu - koje ce opet omoguciti svima nama odlican zivotni standard
e sad ako je drzava u kurcu onda i cijela ova logoika nema smisla
happygoose
01.03.2004., 16:43
Kamen spoticanja u cijeloj prici je duzina placenog porodiljnog dopusta.....
Placenog ne od drzave, osim u slucajevima studentica i nezaposlenih majki, nego od firmi koje te iste majke i zaposljavaju....
Sindikati se u hrvatskoj naime bore za sve drugo osim recimo prava majki koje su na porodiljnom i dobiju otkaz.....
Sama placam porez hrvatskoj drzavi i nije bed da se da lova onome kome ta ista lova treba....
Ali kad cujem tipa od 37 godina koji kaze da mu ne pada na pamet delati jer i ovak dobiva lovu od drzave (moju, tvoju, svaciju lovu a najmanje njegovu) dodj mi da se zbljujem od solidarnog sustava u kojem kriteriji nisu jasni i radimo invalide od radno sposobnih ljudi......:W
margarita
01.03.2004., 17:03
happygoose kaže:
Kamen spoticanja u cijeloj prici je duzina placenog porodiljnog dopusta.....
Placenog ne od drzave, osim u slucajevima studentica i nezaposlenih majki, nego od firmi koje te iste majke i zaposljavaju....
Sindikati se u hrvatskoj naime bore za sve drugo osim recimo prava majki koje su na porodiljnom i dobiju otkaz.....
Sama placam porez hrvatskoj drzavi i nije bed da se da lova onome kome ta ista lova treba....
Ali kad cujem tipa od 37 godina koji kaze da mu ne pada na pamet delati jer i ovak dobiva lovu od drzave (moju, tvoju, svaciju lovu a najmanje njegovu) dodj mi da se zbljujem od solidarnog sustava u kojem kriteriji nisu jasni i radimo invalide od radno sposobnih ljudi......:W
slazem se
to jeste problem ako je netko radno sposoban a iz nekog razloga ne zeli raditi a prima novac od drzave - ali koliko je zaista takvih slucajeva?
i nakoju foru ne moraju raditi i da li zaista dobiju dovoljno za zivot?
happygoose
01.03.2004., 17:46
Kao i obicno radi se o ljudima ciji mozgovi jos uvijek funkcioniraju na socijalistickoj frekvenciji, zakoni i propisi su jos uvijek od bivse nam drzave...
Sve se provodi zaradi socijalnog mira, suma propisa u kojoj vlada ona snadji se druze, a oni snalazljiviji znaju iskoristiti sve pogodnosti...
Nema propisa( bar ne onog meni poznatog) koji kaze :mozes primat socijalu toliko dugo, a onda brate odi delat....
Stvari su kontradiktorne...
Evo ti primjera:
Moji roditelji kupili poljoprivredno zemljiste prije nekih 20 godina...
Prije tocno 6 godina desi se poplava..Drzava dodjeljuje pomoc pogodjenima, ali oni nemaju vlasnicki list cime bi dokazali vlasnistvo i time dobili odstetu, jer sudstvo ko sudstvo, nije upisalo sve u knjige, prosjek cekanja na upis kao vlasnika je vise godina....Sada moja majka izvodi hajku na sudu da se sve upise, i gle cuda, vlasnik koji im je prodao zemlju umro, zemlja podjeljena izmedju sina i kceri mu, pa tako i onaj komad zemlje koji je prodao mojim roditeljima pripao sinu,kako, pa sud nije upisao novog vlasnika, pa se sin vodi kao vlasnik....
Sada moja majka odlazi zaduzenoj sutkinji za tu ostavinsku raspravu , aona njoj ja sam taj spis "izgubila", a da vi njih tuzite?
Mojoj majki se dize kosa na glavi, jer nam je cijelo malo gospodarstvo unisteno i nemamo kune, a ona njoj dizi tuzbu..Zasto?
Zato sto je sin znao za prodaju i trebalo je to naglasiti na ostavinskoj raspravi, da se izuzme iz predmeta...Zasto nije, jer bi time porezna uprava rekla: gospodine dragi vi ste zaradili dobit tom prodajom, pa lljepo ne mozete vise dobivati potvrdu da niste prodali zemlju, i imali prihode, jer naime postoji imovinski cenzus po kojem se dodjeljuje doplatak.......
Predmet je rijesen, spis je nadjen, a gospodin, poljoprivrednik, uzgajatelj svinja, konja, vrsni vinogradar, vise ne prima djecji doplatak.....
I jos nam prijeti jer je izgubio isti,ma molim vas, ja ne mogu dobiti vlasnicki list jer ce on izgubiti nacin da muze drzavu.....
I sta da ti ja vise kazem o kompleksnosti problema u Hrvatskoj.....:D
margarita
01.03.2004., 17:53
happygoose kaže:
Kao i obicno radi se o ljudima ciji mozgovi jos uvijek funkcioniraju na socijalistickoj frekvenciji, zakoni i propisi su jos uvijek od bivse nam drzave...
Sve se provodi zaradi socijalnog mira, suma propisa u kojoj vlada ona snadji se druze, a oni snalazljiviji znaju iskoristiti sve pogodnosti...
Nema propisa( bar ne onog meni poznatog) koji kaze :mozes primat socijalu toliko dugo, a onda brate odi delat....
Stvari su kontradiktorne...
Evo ti primjera:
Moji roditelji kupili poljoprivredno zemljiste prije nekih 20 godina...
Prije tocno 6 godina desi se poplava..Drzava dodjeljuje pomoc pogodjenima, ali oni nemaju vlasnicki list cime bi dokazali vlasnistvo i time dobili odstetu, jer sudstvo ko sudstvo, nije upisalo sve u knjige, prosjek cekanja na upis kao vlasnika je vise godina....Sada moja majka izvodi hajku na sudu da se sve upise, i gle cuda, vlasnik koji im je prodao zemlju umro, zemlja podjeljena izmedju sina i kceri mu, pa tako i onaj komad zemlje koji je prodao mojim roditeljima pripao sinu,kako, pa sud nije upisao novog vlasnika, pa se sin vodi kao vlasnik....
Sada moja majka odlazi zaduzenoj sutkinji za tu ostavinsku raspravu , aona njoj ja sam taj spis "izgubila", a da vi njih tuzite?
Mojoj majki se dize kosa na glavi, jer nam je cijelo malo gospodarstvo unisteno i nemamo kune, a ona njoj dizi tuzbu..Zasto?
Zato sto je sin znao za prodaju i trebalo je to naglasiti na ostavinskoj raspravi, da se izuzme iz predmeta...Zasto nije, jer bi time porezna uprava rekla: gospodine dragi vi ste zaradili dobit tom prodajom, pa lljepo ne mozete vise dobivati potvrdu da niste prodali zemlju, i imali prihode, jer naime postoji imovinski cenzus po kojem se dodjeljuje doplatak.......
Predmet je rijesen, spis je nadjen, a gospodin, poljoprivrednik, uzgajatelj svinja, konja, vrsni vinogradar, vise ne prima djecji doplatak.....
I jos nam prijeti jer je izgubio isti,ma molim vas, ja ne mogu dobiti vlasnicki list jer ce on izgubiti nacin da muze drzavu.....
I sta da ti ja vise kazem o kompleksnosti problema u Hrvatskoj.....:D :eek:
a lude kuce majko moja
Ja ne razumijem o čemu vi pričate.
Porodiljni dopust u Hrvatskoj je godinu dana, a za vrijeme porodiljnog ženu ne plaća firma nego Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje - dakle fond koji se puni iz poreza koji svi plaćamo.
I zaista ne znam tko to u Hrvatskoj 'ne dela a dobiva novac' od države :confused: pa u Hrvatskoj nezaposleni ne primaju socijalnu pomoć - osim neko određeno vrijeme nakon što ostanu bez posla.
Trogodišnji porodiljni je , ponavljam, pronatalitetna mjera - donesena u cilju da žene rađaju treće dijete. Da li je ta mjera pametna ili glupa dalo bi se raspravljati. Ali sasvim je logično da Vlada troši novac na nešto što smatra bitnim - a to je u ovom slučaju pronatalitetna politika. Što hoću reći - ova mjera nije socijalna.
margarita
01.03.2004., 18:07
verica kaže:
Porodiljni dopust u Hrvatskoj je godinu dana, a za vrijeme porodiljnog ženu ne plaća firma nego Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje - dakle fond koji se puni iz poreza koji svi plaćamo.
I zaista ne znam tko to u Hrvatskoj 'ne dela a dobiva novac' od države :confused: pa u Hrvatskoj nezaposleni ne primaju socijalnu pomoć - osim neko određeno vrijeme nakon što ostanu bez posla.
Trogodišnji porodiljni je , ponavljam, pronatalitetna mjera - donesena u cilju da žene rađaju treće dijete. Da li je ta mjera pametna ili glupa dalo bi se raspravljati. Ali sasvim je logično da Vlada troši novac na nešto što smatra bitnim - a to je u ovom slučaju pronatalitetna politika. Što hoću reći - ova mjera nije socijalna.
ovo se vec cini logicnije
mada bi mene tesko nagovorili da rodim dijete zbpg mogucnosti tri godine porodiljskog
happygoose
01.03.2004., 18:09
To je moj osobni primjer, stavi to na entu potenciju, i milion i nesto sitno nerjesenih slucajeva na sudovima.......
I onda oni meni o beneficijama, doplacima itd...To je postalo poput nacionalnog sporta, kako sto vise izvuci iz drzavnog proracuna....
Jer niko ne rijesava osnovni problem ekonomiju , financije , gospodarstvo u cjelini...I ljudi se hvataju za posljednje slamke da prezive...
Samo da napomenem, ti redovno ispunjavas svoju poreznu prijavu,sta posjedujes koliko zaradjujes i slicno zar ne?
E toga ti tu draga moja nema, ima za one koji su u sustavu PDV ili ti VAT-a, a to su privatni biznis, farmeri koji posluju legalno i zive od prodaje svojih proizvoda, asvi ostali samo u slucaju povrata poreza...
Naime nemoras predavati i ispunjavati nikakve prijave u onom smislu koji ti poznajes i prakticiras.
Sto znaci da mozes radti recimo kao instale.centralnog grijanja tehnicar potrcko i recimo posjedovati kucu katnicu i najnoviji BMW.
Sad ti meni reci kako bi to izgledalo u Kanadi ili US?Ma zavrsio bi u zatvoru dok kazes keks!
I sad se nemoj uzbudjivati sto tamo neko nece sa 37 godina raditi i prehranjivati svoju peteroclanu obitelj, jer zivi bolje od socijalne pomoci.......
margarita kaže:
ovo se vec cini logicnije
mada bi mene tesko nagovorili da rodim dijete zbpg mogucnosti tri godine porodiljskog
Ha, čuj, i mene teško da bi tako nagovorili da rodim treće dijete, i ja osobno ovu mjeru smatram glupom (a i nepravednom) - ali ja isto tako poznajem čak tri para koji su se odlučili na treće dijete upravo zahvaljujući ovoj mjeri.
Naravno, radi se o ljudima koji su i inače htjeli imati više djece, ali je pitanje da li bi zaista i imali treće dijete da nisu imali mogućnost da mama ostane s djecom doma tri godine. Naime, mora se priznati da nije lako sa troje male djece i obadva zaposlena roditelja.
margarita
01.03.2004., 18:19
happygoose kaže:
To je moj osobni primjer, stavi to na entu potenciju, i milion i nesto sitno nerjesenih slucajeva na sudovima.......
I onda oni meni o beneficijama, doplacima itd...To je postalo poput nacionalnog sporta, kako sto vise izvuci iz drzavnog proracuna....
Jer niko ne rijesava osnovni problem ekonomiju , financije , gospodarstvo u cjelini...I ljudi se hvataju za posljednje slamke da prezive...
Samo da napomenem, ti redovno ispunjavas svoju poreznu prijavu,sta posjedujes koliko zaradjujes i slicno zar ne?
E toga ti tu draga moja nema, ima za one koji su u sustavu PDV ili ti VAT-a, a to su privatni biznis, farmeri koji posluju legalno i zive od prodaje svojih proizvoda, asvi ostali samo u slucaju povrata poreza...
Naime nemoras predavati i ispunjavati nikakve prijave u onom smislu koji ti poznajes i prakticiras.
Sto znaci da mozes radti recimo kao instale.centralnog grijanja tehnicar potrcko i recimo posjedovati kucu katnicu i najnoviji BMW.
Sad ti meni reci kako bi to izgledalo u Kanadi ili US?Ma zavrsio bi u zatvoru dok kazes keks!
I sad se nemoj uzbudjivati sto tamo neko nece sa 37 godina raditi i prehranjivati svoju peteroclanu obitelj, jer zivi bolje od socijalne pomoci.......
ma nije mi jasno da moze doboti toliko socijalne pomoci da moze prehraniti peteroclanu obitelj a da ne radi
to za porez znam - prijave poreza kakve su ovdje kod nas nikad nije bilo
uvijek je sve bilo mukte i u mutnom
nama porez od prihoda opdbijaju mjesecno a onda na kraju godine ispunimo prijavu ukupnih primanja - ako imas dva-tri posla, rashoda, imas olaksice na zdravstvene racune ako si morao sam platiti (npr. ja imam usadjen zub i to mi osiguranje nije pokrilo 100% - za razliku koja je nepokrivena imam poreznu olaksicu) za dobrotvorne priloge tokom godine isto i jos x stvari
i onda mi u ministarstvu obracunaju da li ce mi vratiti nesto od tog poreza na prihod ili jos moram doplatiti - do sad jos nismo morali doplatiti :s jer mi damo dosta u dobrotvorne svrhe
ako nepravilno i neistinito ispunis prijavu prvo ide audit pa sudjenja pa kazne a ako si zatajio bas ogromnu sumu onda tek u zatvor
a na kraju godine placamo poseban porez na imovinu - kucu
to placaju samo oni koji su kupili kucu - ne i oni sto iznajmljuju stanove ili kuce
od tog poreza na imovinu se financiraju komunalne usluge u gradu gdje zivis
happygoose
01.03.2004., 18:33
verica kaže:
Ma nije meni bed za porodiljni, meni osobno je optimalno godinu dana.
Da li mozda znas koji su doprinosi jednog privatnika ili opcenito neke firme( drzavne , privatne) dok je neko na "porodiljnom bolovanju"?
Ima nezaposlenih kaj delaju mukte i primaju kojekakve doplatke za djecu itd. A u isto vrijeme ih se ne stimulira da odu raditi i vrate potroseno.....
:)
evo jedan c/p
Osobe čija godišnja primanja ili dohodak iznose više od 7.500 kuna ne smatraju se uzdržavanima, pa se za njih ne može koristiti osobni odbitak. Tako piše u članku 29. Zakona o porezu na dohodak.
Iz toga slijedi da djeca s težim oštećenjima u razvoju, a koja su prema važećim propisima ostvarila pravo na osobnu invalidninu u punom iznosu (1000,00 Kn/mjesec) prestaju biti uzdržavani članovi u smislu poreznog zakona i roditelji ne mogu koristiti poreznu olakšicu za svoje dijete s poteškoćama u razvoju
Ja ću odvaliti:lol:
Ili ću se ubiti jebote:(
happygoose
02.03.2004., 10:38
Tija kaže:
evo jedan c/p
Osobe čija godišnja primanja ili dohodak iznose više od 7.500 kuna ne smatraju se uzdržavanima, pa se za njih ne može koristiti osobni odbitak. Tako piše u članku 29. Zakona o porezu na dohodak.
Iz toga slijedi da djeca s težim oštećenjima u razvoju, a koja su prema važećim propisima ostvarila pravo na osobnu invalidninu u punom iznosu (1000,00 Kn/mjesec) prestaju biti uzdržavani članovi u smislu poreznog zakona i roditelji ne mogu koristiti poreznu olakšicu za svoje dijete s poteškoćama u razvoju
Ja ću odvaliti:lol:
Ili ću se ubiti jebote:(
Pa o tome ja pricam, tamo gdje treba biti 100% pomoci kako financijske kako moralne, nema je, ali zato se od zdravih radi invalide.
Da li ti mislis da u hrvatskoj ima ljudi koji nezasluzeno primaju svakakve oblike novcanih pomoci iz drzavnog proracuna ili ja to samo umisljam?:)
happygoose
02.03.2004., 10:41
Nemoj me krivo shvatiti, ja ne govorim o roditeljima koji uzdrzavaju djecu sa poteskocama......
:)
happygoose kaže:
Da li ti mislis da u hrvatskoj ima ljudi koji nezasluzeno primaju svakakve oblike novcanih pomoci iz drzavnog proracuna
Naravno, pa to svi znamo.:( I to boli za popizditi. Nije baš da gladujemo pa da mi je pomoć neophodna ali boli kako mene i meni slične šupiraju kao zadnja govna.:mad:
No dobro, neće me slomiti:)
happygoose
02.03.2004., 13:02
verica kaže:
Krivo sam se odrazila:) trebala sam reci naknade iz drzvnog proracuna, a ne socijalnu pomoc.Pardoniram se.:)
Tija kaže:
Naravno, pa to svi znamo.:( I to boli za popizditi. Nije baš da gladujemo pa da mi je pomoć neophodna ali boli kako mene i meni slične šupiraju kao zadnja govna.:mad:
No dobro, neće me slomiti:)
ne daj se ines..:)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.