PDA

View Full Version : avokado


*cactus*
26.02.2004., 12:30
...jel zna tko kakvu dobru kombinaciju s avokadom?

...mislim, ovako čisti avokado mi stvarno nije nešto po okusu,
al znam da je jako zdrav, pa tražim neki dobri recept s kim ga pomiješati,
da bude ukusan za pojesti.

...evo da dam sama primjer,
(koji sam btw. pobrala od JAMIE OLIVERA :D :s :top: )
...ni mango mi isto nije nešto posebno po okusu, pa sam ga smiksala s mlijekom, jogurtom, i malo meda...
....i to je stvarno :s :s :s :s
...ispao je najukusniji frape koji sam ikada pila
:top:

...pa me zanima ako ima netko nekakvu kombinaciju s avokadom?

thanx :)

Indi
26.02.2004., 12:43
Neznam bas recepte, al avokado ide jako dobro sa sunkom ili racicima u 1000island sosu. Mljac!

njasa
26.02.2004., 13:08
i meni je avokado nekako bezokusan, ma sta ja znam nije mi po gustu... znam da ga meksikanci dosta koriste, ali kako to mi je nepoznanica.
sta se tice manga, moras pazit da je zril, i onda je super okus! mljac :)

RobiKa
26.02.2004., 13:19
Vjerovatn nije origigi recept za guacamole ali ja ga ovako radim i svi ga vole. Dakle RK iteracija

Zreli avokado
Limeta (a moze proci i limun)
malo soli
mladog sira i
tko voli neka ljutara od chili paprike

Puno mi je bolji od kupovnog, a zatvoren ce izdrzati 2-3 dana u frzideru.

Rhea
26.02.2004., 13:43
Ja jako volim avokado,cesto ga ubacim u salatu:top:

Prvi Vozač
27.02.2004., 23:09
Rižoto s avokadom

1 žlica maslinovog ulja
25 grama margarina
1 veliki crveni nasjeckani luk
3 češnja češnjaka
425 grama riže (arborio)
1.8 litre temeljca od povrca
150 ml bijelog vina
2 avokada
50 garma oraha isjeckanih
parmezan

ugriješ ulje i margarin u velikoj dubokoj tavi i dinstaš luk do prozirnosti. DOdaš češnjak i rižu i disntaš još 2-3 minute.
U drugoj tavi staviš temeljac da prokuha te smanjoš vatru. Dodaš vino na rižu i kuhaš na ujerenoj vatri, konstantno miješajući, dok ne nestane tekućine.
Dodaš temeljca na rižu da ju pokrije. Nastavljaš kuhati, povremeno miješajući, dok se tekućina ne upije. Tako 20-tak minuta dok riža nije gotova

Ubaciš avokado s orasima u rižoto.:w

Prvi Vozač
27.02.2004., 23:18
cca 3-4 dcl pilećeg temeljca
1 žlica šećera
2 žlice limunova soka
4 avokada, zdrobljena
1 vrhnje
pola šalice friškog isjeckanog celera
sol(pola žličice)
biber (pola žličice)

Temeljac, šećer i limunov sok staviš da prokuhaju u maloj tavi za soseve; kuhaš dok malo ne ispari za oko 1-2 dcl. Ohladiš.
To, avokado i ostalo ubaciš u mikser. Važno je da se ono ohladi na se ne napravi pjena.
Za tjesteninu, salstu s tjesteninom ili kao umak za sendviče ili dip.

Ciao!

Flemming
28.02.2004., 19:43
On se u pravilu jede u slanim kombinacijama, ali kako sam ja uvijek mimo svijeta, i ja ga jedem u slatkoj varijanti, sa - braon šećerom.
A da je zdrav, je.:top:

Shtefitza
28.02.2004., 23:30
Salata od na kockice narezanog paradajza, paprike, luka, avokada, malo pospricati s maslinovim uljem, sol, biber. :klopa:

Rita
29.02.2004., 04:37
Meni je avokado sam naj bolji,jedem ga sa zlicom redovno ali evo vam pravi meksicki guacamole
avokado se nareze na male kockice,malo luka,cesnjak,ljutok sosa(crvenogchili),vrhnja i cilantro(kineski persin)limun.to se sve smjesa ali ne samelje nego onak da ima teksturu.I jede se sa cipsom.
Drugo,avokado sa shrimps
prepolovis avokado na dva djela,izvadis kosticu i napunis ga sa smjesom malih racica,majoneza i dill zacin,sol,papar .

Avokado u sendvicu sa sunkom,sirom slaninom(zapecenom, bacon).BLT se zove,mljac.

U salatama,kak je vec napisano.
Mango je isto super samo se treba priviknut i mora biti zrel,isto tako i avokado,mora biti mekan ali ne crn iznutra.I nije bas dobro da stoji.

hator
01.03.2004., 12:49
ja sam ga probala jesti samog i ima mi okus po sapunu. nekako mi ne paše. preskočit ću to.

Issa
06.03.2004., 02:44
namaz

avokado, malo majoneze, vrhnje, limun. sol i malo secera

dolma
16.03.2004., 01:47
Avokado + kuhano jaje i soli naravno:top:

*cactus*
16.03.2004., 06:43
Issa kaže:
namaz

avokado, malo majoneze, vrhnje, limun. sol i malo secera

,,,,ovaj namaz sam baš jučer slagala, i tako je fiiiiini

mljac :klopa: :klopa: :klopa: :klopa:

odličan je!

...moram isprobati i ostale recepte :top:

Noemi
16.03.2004., 08:39
Kako se uopce bira avokado?

RobiKa
16.03.2004., 09:32
Noemi kaže:
Kako se uopce bira avokado?

Idealan bi bio malo mekan (posvuda ujednaceno) i ujednacene boje (zelen ili zelen crnoistockan). Takav se lako i ljusti. Ako nema drugacijih nego tvrdih moras ga ostaviti da sazri par dana.

Ja ne znam drugacije.

Noemi
16.03.2004., 09:44
Hvala,nisam ga jos kupovala,a kad vidim sve ove postove me uhvati zelja:klopa:

Indi
16.03.2004., 11:34
Avokado je mrak povrce! Obozavam avokado na sve zive nacine. Mozete ga strpat i u sendvic: paradjz, avokado, mozarella - MLAJC! Samo pazite zene, avokado deblja ko sam vrag.

Mozes kupiti i tvrdi avokado i onda ga drzat doma i pipkat svaki dan da vidis dal se dosta smeksao. Kad je avokado dovoljno mekan, i kad se prepolovi, koza se jako lako samo oguli jednim potezom :klopa:

Blueberry
16.03.2004., 14:00
Predjelo:
Avokado, onako lijepo mekan, samo raspoloviš, izvadiš košticu.
U posebnoj zdjeli smješaš senf (ali, ovo je ključno, kupi onaj senf Dijonaise, nikako onaj "obični"), sa malo ulja i octa ili još bolje limunova soka, mrvu šećera, tako da dobiješ preljev kao za salatu. Prelij obilno avokado time, uzmi žličicu i... guštaj.

P.S. Koru ne moraš pojesti! :D

*cactus*
17.03.2004., 10:06
Indi kaže:
Samo pazite zene, avokado deblja ko sam vrag.



hm, da...avokado je jedno od voća koje imaju visok postotak masti ( :eek: da, zvuči čudno, al tako je)
...al te masnoće koje ima avokadu su ZDRAVE višestruko nezasićene masti
...mislim da ne postoji voće koje nije zdravo

...zato samo naprijed!

;)

Indi
18.03.2004., 07:49
Avokado je povrce :p

*cactus*
19.03.2004., 07:24
Indi kaže:
Avokado je povrce :p

:misli:
ma jesi sigurna? :misli:
hm

Indi
19.03.2004., 07:48
Da

Hana_
21.03.2004., 01:38
bili smo decko i ja u shopingu..i kad smo birali voce...tj uvijek kad kupujemo voce..on uzme samo jabuke i narance..a meni je to vec dosadilo..tak da sam tjela nekaj novo :D

kupili smo mango..limete..avokado..onda neko narancasto voce s nekim izbocinama ..zaboavih ime...pa onda neko velko zuto izgleda ko dinja ...

tak smo veselo krenuli to sve papat....i na kraju smo sazalili..ok limete sam iskoristila za nekaj drugo, ali one imaju jos najfiniji okus :D

hator veli da je ko sapun..i slazem se :) neznam kak se to moze mjesat sa senfom ...na ti pomisao mi se zeludac dize :D al ok ..svakom nekaj drugo pase :)

Prvi Vozač
21.03.2004., 11:00
Da, Hana, sam za sebe je avokado u kurcu (bar meni), ali je fenomenalan u kombinacijama, a recepte imas gore navedene
:w

*cactus*
21.03.2004., 19:06
Hana_ kaže:
pa onda neko velko zuto izgleda ko dinja ...



...e, da. stvarno kaj je to?
ko neka tikvica i jako je fina, slatka.

...meni je inače od tog egzotičnog voća papaja jako fina.

RobiKa
21.03.2004., 23:42
*cactus* kaže:
...e, da. stvarno kaj je to?
ko neka tikvica i jako je fina, slatka.

...meni je inače od tog egzotičnog voća papaja jako fina.

Moja frendica mamila svog sina (tada 4-5 godina) narezanom breskvom "mmmm sto je fini ovaj mango". Kuzite, preharana na znanstvenim osnovama. :buum:

Indi
22.03.2004., 15:22
Hana_ kaže:
...pa onda neko velko zuto izgleda ko dinja ...



To ti je mango i jako je fino kad je dobro zrelo. I ima cudnu kosticu :D

Ono drugo sta si opisivala jel ima kao piknjice ko jez (slicno)? Ako da to ti je liches - neznam na hrvatskom kako se kaze i meni je to vise manje :bljak:

*cactus*
23.03.2004., 12:17
Indi kaže:
To ti je mango i jako je fino kad je dobro zrelo. I ima cudnu kosticu :D

Ono drugo sta si opisivala jel ima kao piknjice ko jez (slicno)? Ako da to ti je liches - neznam na hrvatskom kako se kaze i meni je to vise manje :bljak:

...pa mango nije žut, i nije toliko velik.
...i nije sličan dinji.

...to žuto je ko nekakva tikvica.
slatkog okusa.

...hm, da i ovo drugo...ni meni nije baš fino, onak ima te piknjice, i to se oguli, pa se jede ono bijelo iznutra.
(jel mislimo na isto?)

Indi
23.03.2004., 14:21
*cactus* kaže:
...pa mango nije žut, i nije toliko velik.
...i nije sličan dinji.

...to žuto je ko nekakva tikvica.
slatkog okusa.

...hm, da i ovo drugo...ni meni nije baš fino, onak ima te piknjice, i to se oguli, pa se jede ono bijelo iznutra.
(jel mislimo na isto?)

Ma ovisi u kojem stadiju zrelosti ti je mango - moze bit zelen, crven, zeleno crven, zut... On je malo veci od dunje i ima taj oblik. Nemrem se sjetit na nis drugo sto bi moglo bit.

Je mislimo na isto. Meni je to voce doduse odvratno. Sve nesto slinavo, itd. U Tajlandu nemogu zivjet bez toga.

*cactus*
23.03.2004., 18:36
Indi kaže:
Ma ovisi u kojem stadiju zrelosti ti je mango - moze bit zelen, crven, zeleno crven, zut... On je malo veci od dunje i ima taj oblik. Nemrem se sjetit na nis drugo sto bi moglo bit.



ma da...znam, znam....znam kak mango zgleda :D
...i mislim da hana_ nije mislila na mango.
..ovo na kaj je mislila je ko manja žuta tikvica,i sigurno nije mango.
(al se nebrem sjetit kak se zove)


:)

Hana_
23.03.2004., 20:54
danas sma bila u konzumu i pisalo je dinja...e al je ispred il iza :D bio jos neki naziv na koji bas nisam obratila pozornost :D

uglavnom to je neka vrsta dinje :)

vracam se ja jabukama :D

i jedva cekam da nam dodju jagode, borovnice, maline i breskve mljac :klopa: :klopa: