PDA

View Full Version : Progesteron


Svrco5
10.12.2008., 13:18
molim vas može li mi netko pojasniti sniženu vrijednost progesterona 21 dan ciklusa.
naime u mom laboratoriju su vrijednosti vise od 22, a ja imam 4

JustForFun
10.12.2008., 13:46
mislim da ti pravi odgovor može dati samo ginekolog, jer on će na UZV vidjeti i po izgledu organa u kojoj si fazi

to bi značilo da si ti u folikularnoj fazi što nije logično s obzirom da ti je 21. dan ciklusa

jel inače imaš duge cikluse ili??? kakvi su ti cilusi, dobivaš li menge redovno?


Sniženo:
Koncentracija progesterona u serumu snižena je kod insuficijencije žutog tijela, membranozne dismenoreje, ljuštenja endometrija ili premenstrualne tenzije.

http://www.poliklinika-stela.hr/Progesteron.html

ovako laički ja bih rekla ili ćeš brzo dobiti ili još nisi ni ovulirala

ali u biti nemam pojma jer sa tim hormonima nikad čovjek da bude pametan

te vrijednost treba staviti u kontekst svega, a to može samo ginekolog ili neki stručnjak

Hobby
11.12.2008., 09:55
Bok!
Ne znam ti to točno "medicinski" objasniti, ali ti mogu reći svoj primjer.
Kasnila mi je menga poprilično (nekih mjesec dana) i otišla sam ginekologici.
Uglavnom, da skratim - ustanovila je da imam PCOS i nekakve polimikrofolikularne tvorbe na jajnicima, a između ostalog i da mi jajnici u tom drugom dijelu ciklusa ne proizvode dovoljno progesterona, te da zbog toga nemam ni ovulaciju, ni menstruaciju. Dakle, hormonalni poremećaj.
Dala mi je da pijem progesteron 200 mg dnevno i za petnaestak dana sam dobila mengu i od onda pijem kontracepcijske.

Znam curu koja ima isto problem s tim manjkom progesterona, ali ne smije piti kontracepcijske (nešto zbog štitnjače), pa onda od 15. do 25. dana ciklusa svaki mjesec pije progesteron da si tako regulira ciklus.
Ali, definitivno ćeš morati pitati ginekologa da ti objasni što je točno kod tebe slučaj.
Uglavnom, koliko ja znam, to je česta pojava kod PCOS-a, što je i uzrok izostanku i neredovitim menstruacijama.

JustForFun
11.12.2008., 10:44
mislim da jajnici ne luče progesteron, već žuto tijelo koje nastaje nakon ovulacije, u njega se u biti pretvara jajašce koje nije oplođeno

dakle problem je u tome što uopće ne nastupi sama ovulacija, a samim tim ni menga ne dolazi na vrijeme

Hobby
11.12.2008., 19:37
mislim da jajnici ne luče progesteron, već žuto tijelo koje nastaje nakon ovulacije, u njega se u biti pretvara jajašce koje nije oplođeno

dakle problem je u tome što uopće ne nastupi sama ovulacija, a samim tim ni menga ne dolazi na vrijeme

Da, luči ga žuto tijelo, zato i njegova razina u drugom dijelu ciklusa raste, ali ga luče i jajnici (odnosno primarni folikul), jer ga ima u čitavom ciklusu, a ne samo u drugom dijelu.
Samo što u prvom dijelu ciklusa prevladava estrogen - estrogen se također luči tijekom cijelog ciklusa iz folikula jajnika i iz žutog tijela.
Stvar je u tome što se tokom ciklusa omjer tih hormona mijenja, ovisno o stadiju ciklusa.

E, sada, točan mehanizam međusobnog djelovanja tih hormona ne znam.
Po mojoj logici, ako se ne stvara žuto tijelo (odnosno, ne dolazi do ovulacije), logično bi bilo onda da je problem u estrogenu koji bi valjda u prvom dijelu ciklusa trebao osigurati ovulaciju, te nastanak žutog tijela.:ne zna:
Ali, očito baš to nije tako, jer kod mene nije problem manjka estrogena, već progesterona.
Pitanje je onda što je tu uzrok, a što posljedica, a to mi ginekologica nije baš objasnila.
Činjenica je da nemam ovulaciju, niti menstruaciju, a uzimanje 200 mg progesterona dnevno je to riješilo - mengu sam uredno dobila.
Znam samo što mi je dijagnosticirano - između ostalog hormonalni poremećaj.
A je li taj hormonalni poremećaj posljedica izostanka ovulacije ili je izostanak ovulacije posljedica hormonalnog poremećaja.... moram priznati da ne znam.
A budući da doista žuto tijelo u nejvećoj mjeri luči progesteron u drugom dijelu ciklusa, opet mi je logično da je manjak tog hormona posljedica izostanka ovulacije.
Ali, što je onda uzrok izostanka ovulacije?:ne zna:

JustForFun
12.12.2008., 11:28
Dobro pitanje! Što je bilo prije kokoš ili jaje? hahaha

i ja se to pitam i iste me stvari zbunjuju, međutim ti uzimaš progesteron i dobiješ mengu, ali to i dalje ne znači da imaš ovulacije (bar ne redovne) - jel da?

mislim inače da je sprega između hormona reverzibilna, upravo je sve ovo tako i komplicirano!


jedna stvar koja meni nije jasna je kad čujem da žene mogu dobivati mengu redovno, ali da su ciklusi anovulatorni? kako je to moguće ako razmatramo u ovom kontekstu hormona?

Hobby
13.12.2008., 10:03
jedna stvar koja meni nije jasna je kad čujem da žene mogu dobivati mengu redovno, ali da su ciklusi anovulatorni? kako je to moguće ako razmatramo u ovom kontekstu hormona?

E, pa ja sam imala anovulativne cikluse godinama, dok odjednom menga nije stala. Prije toga je bila savršeno redovita, ali anovulativni ciklusi.
Skužila sam da nešto "ne štima", jer nikada nisam imala PMS, nikakve bolove kada sam dobila, a menga mi je trajala 2 dana i to po par kapi.
Tako da od kada znam za sebe nisam imala "normalnu, tipičnu" mengu.
Moja je menga obilnija i dulje traje kada pijem kontracepcijske, nego bez njih, a kod svih "normalnih" žena je u većem broju slučajeva obrnuto.

Mislim da se to dešava kada jajnik nije sposoban "izbaciti" jajašce, jer sam nešto čitala o zadebljanju ovojnice jajnika koja to onda sprečava ili nešto slično. Doista ne znam.

maryy84
13.12.2008., 18:19
U pravilu se uzima da ako je menstruacija bolna tj. ako je riječ o dismenoreji prvi dan ili drugi tada je ovulacija u tom ciklusu ovulacija postojola.

A progesteron se naziva i ''čuvar trudnoće'' pa osim toga što regulira ciklus ( ali samo ako je dovoljno lučenje estrogena iz jajnika jer ako nema estrogena dovoljno onda progesteron niti ne može djelovati tako da izazove menstruacijsko krvarenje - zato se daje u 2.polovici menstruacijskog ciklusa progesteron da bi se regulirao ciklus ) , do 8tj./12 tj- trudnoće se obično daje da bi se pospješila implantacija jajašca tj.sačuva rana trudnoća.Stoga u svakom slučaju ga je dobro regulirati a to će znati i tvoja ginekologica.

Svrco5
16.12.2008., 13:08
Danas sam bila kod ginekologice i rekla mi je da je to dosta sniženo u odnosu na vrijednost koja bi trebala biti 21 dan.
Dala mi je piti dabroston idućih 6 mjeseci. i tada ćemo napraviti kontrolu progesterona.
Zanima me, u odnosu na to bi li ja ikada mogla ostati trudna ako menstruacije dobivam uz pomoć tog. Nikad mi nije bila redovita menstruacija, ali sad u zadnje vrijeme otkad sam završavala faks i počela raditi kasnila je po mjesec dana i tu je počelo.
inače nemam nikakvih cisti i ultrazvukom i na papi sve je uredno.
zbunjena sam i zabrinuta

asdf
12.01.2009., 21:21
molim vas odgovor, jel jako vazno otici na vadenje progesterona 21 dan?meni ginekologica rekla 22 odn 23?koja je razlika?

snupy
13.01.2009., 08:16
molim vas odgovor, jel jako vazno otici na vadenje progesterona 21 dan?meni ginekologica rekla 22 odn 23?koja je razlika?

pa uobičajeno je 7 dana poslije ovulacije, ja sam išla 20 dan jer mi 21 uvijek pada u subotu, a u bolnicama ne vade krv u subotu.

TRAVNIK
16.01.2009., 20:08
to vam je sve do hipofize u mozgu,prednjeg reznja...
trebala bih napraviti snimak hipofize,ona utice na te hormone
utice na rad nedbubrezne zljezde i jajnika...

malo se bole raspitaj kod dr,endokrinologa...

ja pak imam povisen taj hormon...

lotus_flower
17.01.2009., 09:14
Kod mene je ustanovljena insuficijencija žutog tijela, bez obzira na školske ovulacije. Ginekolog je to vidio na folikulmetriji - folikul lijepo narastao do 20mm i nakon dva dana dođem da vidimo jel pukao, kad ono na uzv i dalje folikul, ali smanjen, tj samo napuknut (18x13mm).
Dobila dabrostone, odnosno duphastone 2x1 dnevno...

A da nešto ne štima skužila sam po zadnja dva ciklusa, kad mi je menga bila potpuno bezbolna, trajala 1,5 dan i bila više kao tamni, gotovo crni, iscjedak :rolleyes:

asdf
27.02.2009., 21:39
pa uobičajeno je 7 dana poslije ovulacije, ja sam išla 20 dan jer mi 21 uvijek pada u subotu, a u bolnicama ne vade krv u subotu.

cure, danas sam vadila progesteron, 22 dan ciklusa kako mi je ginekologica i preporucila i nalazi su odmah danas bili gotovi. u laboratoriju u kojem sam radila pretragu referentni interval za lutealnu fazu je 5.3-86, a kod mene je progesteron bio 93.3, dakle povisen je u odnosu na normalnu razinu i sad sam prilicno zbunjena. cijelo me vrijeme ginekologica slala na te pretrage zbog sumnje u snizenu razinu progesterona, a sad se ispostavilo da je povisena. sto znaci kad je progesteron povisen, cemu on steti, sto mi je ciniti?da li se i za to takoder uzimaju hormonske terapije?

asdf
27.02.2009., 21:46
da, zaboravila sam reci da su mi svi drugi hormoni unutar referentnih intervala(tsh, t4, t3, lh, fsh, testosteron, estradiol, dhea-so4, androstendion), jedino kako sam vec rekla progesteron nije!ove sam hormone vadila 2 dan ciklusa.
sad gledam te nalaze pa ne vidim da pise estrogen, jel to estradiol?
oprostite nisam u to sigurna...ukoliko nije onda mi jos on fali?

Irving
28.02.2009., 07:01
estradiol je estrogen :mig:

asdf
28.02.2009., 15:42
tenx, a sto je s povisenim progesteronom?

asdf
28.02.2009., 22:05
evo nasla sam niz clanaka o toj temi
"High Estrogen and Progesterone Levels
High levels of estrogen and progesterone increase the risk of ectopic pregnancy because these hormones slow the movement of the fertilized egg through the Fallopian tube."
dakle, povecana razina progesterona, al moze biti i estrogena, uzrokuje vanmatericnu trudnocu
a ja sam je imala prije 10godina

Sunshine_81
20.03.2009., 13:35
Bok, da li mi netko moze prokomentirati ove nalaze:

21. dan ciklusa:

Estradiol, 201 pmol/L, (luteinska faza: 360 -1100)
Progesteron, 21.8 nmol/L, (luteinska faza > 22)

Ovulacija je bila na 14. i/ili 15. dan ciklusa...

Prolaktin uredan, hormoni hipofize inace uredni... stitnjaca prije 2 mjeseca bila ok...

NoWa
10.04.2009., 19:39
U pravilu se uzima da ako je menstruacija bolna tj. ako je riječ o dismenoreji prvi dan ili drugi tada je ovulacija u tom ciklusu ovulacija postojola.

A progesteron se naziva i ''čuvar trudnoće'' pa osim toga što regulira ciklus ( ali samo ako je dovoljno lučenje estrogena iz jajnika jer ako nema estrogena dovoljno onda progesteron niti ne može djelovati tako da izazove menstruacijsko krvarenje - zato se daje u 2.polovici menstruacijskog ciklusa progesteron da bi se regulirao ciklus ) , do 8tj./12 tj- trudnoće se obično daje da bi se pospješila implantacija jajašca tj.sačuva rana trudnoća.Stoga u svakom slučaju ga je dobro regulirati a to će znati i tvoja ginekologica.ginekolog mi je rekao da zene s niskim progesteronom obicno imaju teske trudnoce, tj moraju je cuvati. a manjak progesterona moze dovesti do toga da non-stop imate menstruaciju.

ukratko, ukoliko sumnjate da vam nesto "dolje" nije u redu, kod ginekologa pa na vađenje hormona (ima i preko hzzo-a ili privatno /120 kuna po hormonu/) i tako rijesite nedoumice.

bjelovarcanka
15.04.2009., 16:48
bok ! ovako imam jedno pitanje, radi se o mojoj seki,, vec 2-3 mjeseca ima non stop nekakvo krvarenje,,tj menstruaciju,, sa nekakvim ugruscem,, mene sad zanima kako se to lijeci, jer su njoj malo hormoni zeznuti..a cula sam da zene koje imaju manjak progesterona da oni znaju non stop imati menstruaciju!

NoWa
17.04.2009., 17:18
bok ! ovako imam jedno pitanje, radi se o mojoj seki,, vec 2-3 mjeseca ima non stop nekakvo krvarenje,,tj menstruaciju,, sa nekakvim ugruscem,, mene sad zanima kako se to lijeci, jer su njoj malo hormoni zeznuti..a cula sam da zene koje imaju manjak progesterona da oni znaju non stop imati menstruaciju!
ako ima non-stop krvarenje, moguce je da ima manjak progesterona.


ja sam dobila tablete Utrogestan100mg za piti i pomoglo je, no prvo kod ginekologa pa neka vidi o cemu se radi. ja sam bila vadit hormone i otkrio se uzrok.

progesteron vadis 21.-25. dana ciklusa, mozes u bolnici, mozes privatno (120 kuna).

bjelovarcanka
17.04.2009., 23:38
OK,, ONA UNAPRIJED 2-3 MJESECA IMA KAO NEKO KRVARENJE ,, PA NEKAKVE KRVAVE ISCJETKE,, EVO SADA OPET IMA MENSTRUACIJU! BUDEM JOJ PORUCILA DA IZVADI KRV!

NoWa
18.04.2009., 19:05
nije to obicno vađenje krvi;)
mora ic vaditi hormone, al prije toga mora nekako stabilizirati ciklus kako bi znala koji joj je zapravo dan ciklusa i kako bi se mogla odrediti razina hormona, odnosno jel ista okej.

dakle pravac ginekolog pa neka sredi ciklus (vjerojatno ce dobit pilule), pa prestanak pijenja pilula pa onda sljedeci ciklus kad dođe bez pilula ide vadit krv (hormone)...barem je tako meni bilo:ne zna: nadam se da sam pomogla, al svakako doktoru. to nije normalno sto joj se događa...

ps. bjelovarcanka, jesi ovo dobila karton zbog pisanja VELIKIM slovima il si nesto actually krivo rekla?

ako imas kakva dodatna pitanja (ako su te zbog toga kaznili), PM-aj me:mig:

Het
18.04.2009., 19:09
ps. bjelovarcanka, jesi ovo dobila karton zbog pisanja VELIKIM slovima il si nesto actually krivo rekla?


caps lock:kava:

Corina26
11.05.2009., 13:46
Curke,molim misljenje..Vadila sam progesteron radi sumnje na isti niski. Izvadila sam ga 23.dan ciklusa (spojio mi se praznik s vikendom i mogla sam ga izvaditi samo na 19. i 23.dan, dok.mi je rekla bolje na 23. jer imam ionako jako duge cikluse), danas dosao nalaz i njegova je vrijednost 103,8!!!
Normalne vrijednosti su: 2,2-5,7 za FOL.fazu, 14,5-55,8 za LUT.fazu i 1,3-6,8 za menopauzu (ne spominju ovulacijsku fazu).
Sto bi znacilo ako je jako povišen???
Tek sutra mogu do svoje gin.

NoWa
11.05.2009., 16:58
pa ako je jako povisen, to valjda znaci da ti je menstruacija rijetka pojava:confused:

ako je ovima s niskim vrijednostima menstruacija česta:ne zna:

frupy
11.05.2009., 17:36
Curke,molim misljenje..Vadila sam progesteron radi sumnje na isti niski. Izvadila sam ga 23.dan ciklusa (spojio mi se praznik s vikendom i mogla sam ga izvaditi samo na 19. i 23.dan, dok.mi je rekla bolje na 23. jer imam ionako jako duge cikluse), danas dosao nalaz i njegova je vrijednost 103,8!!!
Normalne vrijednosti su: 2,2-5,7 za FOL.fazu, 14,5-55,8 za LUT.fazu i 1,3-6,8 za menopauzu (ne spominju ovulacijsku fazu).
Sto bi znacilo ako je jako povišen???
Tek sutra mogu do svoje gin.

pa ako je jako povisen, to valjda znaci da ti je menstruacija rijetka pojava:confused:

ako je ovima s niskim vrijednostima menstruacija česta:ne zna:

Nije istina da je s niskom vrijednosti progesterona menstruacija cesta. :nono: Ja s preniskim progesteronom nikad ne dobijem mengu pa zato pijem utrogestan.
Corina, ne znam kakvi su ti nalazi ostalih hormona, da li imas pcos..? A ovako visok progesteron meni mirisi na trudnocu.. :D

NoWa
11.05.2009., 19:41
Nije istina da je s niskom vrijednosti progesterona menstruacija cesta. :nono: Ja s preniskim progesteronom nikad ne dobijem mengu pa zato pijem utrogestan.
:confused:ja to dobila nekidan da mi zaustavi ciklus...i gle cuda, ne zaustavlja se. tko tu koga:confused:

frupy
11.05.2009., 19:58
:confused:ja to dobila nekidan da mi zaustavi ciklus...i gle cuda, ne zaustavlja se. tko tu koga:confused:

Nemam pojma. Ja znam da se koriste za izazivanje menge, kao i dabrostoni. Nakon sto se piju 10-14 dana, u narednih par dana se dobije menga. Isto tako znam da ih daju trudnicama za cuvanje trudnoce. Doziranje je razlicito (100-600 mg na dan), a i primjena je razlicita (oralno i vaginalno).
A kako ce tebi zaustaviti ciklus i zasto se ne zaustavlja unatoc tabletama :ne zna:

Corina26
11.05.2009., 20:07
Curke,ja se danas popodne odmah zaletila do ginicke-zamolila je da mi pogleda nalaze! Dobre vijesti,svi su mi hormoni super, a za progesteron je rekla da je odlican, da pokazuje kako je bila ovulacija, da je super da je tako visok, uglavnom sve pet!!!!!!!
Ma presretna sam, jer smo sumnjale na insuficijenciju progesterona.
Izvinite sto sam vas gnjavila,mislila sam cekati do sutra pa me kopkalo..sad barem znamo sto visok Ph moze znaciti.

JustForFun
11.05.2009., 20:17
Iste se stvari dobivaju i za zaustavljanje i za dobivanje menge :mudri:

ne pitajte me kako i zašto, :ne zna: ali tako je, ginekolozi to znaju

ja sam pila dabrostone i da dobijem i da mi stane

ako je žena trudna ti progesteronski preparati će joj čuvat plod, a ako nije trudna dobit će

ako ti je dao da piješ npr. 10 dana, ne mora ti odmah 11. dan stati, malo sačekaj, ali ako ne stane u dogledno vrijeme idi opet ginekologu

nekada ni oni ne znaju šta se u nama dešava


ja sam imala takvu epizodu u par navrata i ni dabrostoni mi nisu mogli pomoći, čak mi je ginekolog rekao da ležim i ništa ne radim dok ne stane (no nisam ga slušala :flop: za mene)
spremio me da radim spolne hormone i hormone štitnjače, i TSH mi je bio povišen - hipotireoza i kada sam počela koristiti terapiju za to, stalo je

međutim kad za par mjeseci opet isto sranje i išla sam ponovo raditi nalaze i ustanovljen mi je dijabetes melitus tip 1, kada sam počela inzulinsku terapiju i dovela glikemiju u red - to mi se više nije događalo

kasnije sam imala ona sporadična krvarenja koja ni ginekolog nije znao objasnit, ali ovakva o kojima ovdje pišete - više ne

mislim da stres puno kumuje ovim poremećajima, jer kada mi se prvi put desilo to, bila sam pod užasnim stresom :flop:

također sam i dan danas, nakon 2 god jako ljuta na tadašnjeg ginekologa kojem sam išla privatno i keširala para i para, a nije me uputio da vadim redovne nalaze tipa GUK, željezo itd... a hormone sam vadila u privatnom labaratoriju, nije mi ni rekao da mogu na uputnicu tako da :flop::flop:

u ovoj drugoj epizodi kada mi se dešavalo to krvarenje kontam, spolni hormoni OK, štitnjača kompenzirana, stvarno nema logike, otišla kod opće prakse i izvadila nalaze i GUK mi bio 18,50, bila hospitalizirana itd. itd...
to moje krvarenje koje me potaklo da idem nalaze vadit u bolnici nitko nije tretirao previše mada sam imala i ginekološki konzilijarni itd... sav je akcenat bio na šećeru i kad sam to izbalansirala i ovaj problem prestao


što se tiče ovih sporadičnih neobjašnjenih krvarenja (koja i nisu čudo za žene sa PCOS) mislim da su bila povezana sa e. colli koja mi je naknadno nađena u brisu cervixa (na kojem sam JA inzistirala) i koju sam izliječila, jer sam čitala da su karakteristična za žene koje je imaju, otkada sam nju izlječila, a ima pola godine, namam problema ni sa jednim ni sa drugim krvarenjima, osim dugih ciklusa koji su "normala" za nas sa PCOS

JustForFun
11.05.2009., 20:24
Curke,ja se danas popodne odmah zaletila do ginicke-zamolila je da mi pogleda nalaze! Dobre vijesti,svi su mi hormoni super, a za progesteron je rekla da je odlican, da pokazuje kako je bila ovulacija, da je super da je tako visok, uglavnom sve pet!!!!!!!
Ma presretna sam, jer smo sumnjale na insuficijenciju progesterona.
Izvinite sto sam vas gnjavila,mislila sam cekati do sutra pa me kopkalo..sad barem znamo sto visok Ph moze znaciti.

ja sam to već načula na forumu, ali nisam bila sigurna

:top::top::top: za nalaze i za pribavljanje informacija


zajedno smo jači :mig:
jači od poremećaja i birokracije :mig:

Corina26
11.05.2009., 20:33
:D:D:D

sofija1980
13.11.2009., 19:13
cao,evo i ja da vam se pridruzim.Imam slican problem imam manjka progesterona i estradiola ,nemam menstruaciju vec pet god.prestala je kad sam imala 24 god.

sofija1980
13.11.2009., 19:23
cao ,evo i ja da vam se pridruzim sa slicnim problemom.Imam manjak progesterona i estradiola,nemam menstruaciju vec pet god.a sad imam 29 god.

tiburon
20.11.2009., 11:55
cao ,evo i ja da vam se pridruzim sa slicnim problemom.Imam manjak progesterona i estradiola,nemam menstruaciju vec pet god.a sad imam 29 god.

Da li uzimaš nešto da bi dobila menstruaciju??

florecita
04.01.2010., 00:00
nadam se da ce netko odg na moje pitanje,naime,prvi mjesec kako trosim clomid,imam neredovne menge,ginic me poslao da radim ove nalaze pa ovako je ispalo;
progesterone 12,9ng/ml normala je od 0,2 do 1,5ng/ml
testosterone 1,01 NG:ML normala je od 0.06 DO 0.82 znaci nije puno poviseno ali ja nezznam ni sta je ovo... i ima i ovo

sulfate de D.H.E.A (dehydroepiandrosterone) 439 ug/dl normala je 60 do 300 ug.dlznaci i to je poviseno....radila sam 21 dan cik.
a doktor mi na godisnjem pa ako netko zna o ovome nek pishe..pusa

JustForFun
04.01.2010., 15:50
florecita na koji dan ciklusa si vadila ove nalaze i jesi dobro napisala rezultat za progesteron

zar nemaš par intervala za progesteron ovisno o fazi ciklusa, a ne samo jedan interval

vidim da piše 21 dan, ali jel se to odnosi samo na progesteron ili na sve ostalo???

frupy
04.01.2010., 18:48
florecita na koji dan ciklusa si vadila ove nalaze i jesi dobro napisala rezultat za progesteron

zar nemaš par intervala za progesteron ovisno o fazi ciklusa, a ne samo jedan interval

vidim da piše 21 dan, ali jel se to odnosi samo na progesteron ili na sve ostalo???

Progesteron se vadi samo u 2. fazi ciklusa.:mig:

florecita
04.01.2010., 20:50
pa vadila sam ih isti dan,sve...21 dan od prvog dana menge..; napisala sam dobro,jako je povisen progesteron ima intervali:

faza folikc. od 0,2 do 1,5 ng/ml
faza ovula. od 0,8 do 3,0
faza luteal (ovo neznam kako se pise na nas) od 1,7 do 27
u menopauzi nisam....tako da...

JustForFun
05.01.2010., 09:56
Progesteron se vadi samo u 2. fazi ciklusa.:mig:

znam, ali vidim da je i ove druge hormone vadila skupa, a oni se obično vade na početku ciklusa

pa vadila sam ih isti dan,sve...21 dan od prvog dana menge..; napisala sam dobro,jako je povisen progesteron ima intervali:

faza folikc. od 0,2 do 1,5 ng/ml
faza ovula. od 0,8 do 3,0
faza luteal (ovo neznam kako se pise na nas) od 1,7 do 27
u menopauzi nisam....tako da...


je li ikako moguće da si trudna? ili već nešto piješ za regulaciju ciklusa pa ti je zato nalaz progesterona povišen?

testosteron i dheas ti isto nisu baš u ravnoteži što može upućivati npr na policistične jajnike i neredovne cikluse, s druge strane ne znam koliko vrijede nalazi ova dva hormona (osim progesterona) na 21 dc, jer obično se vade 3-5 dc kako sam čula :ne zna::ne zna:

kakvi su ti ciklusi inače????


edit: sada vidim da je to progesteron poslje clomida, moguće da si imala više ovulacija (što i jest cilj clomida) pa imaš i više žutih tijela koja proizvode progesteron i u skladu s tim normalno je da ti je visok progesteron

također zanima me jel ti dao još nešto da piješ u drugoj fazi ciklusa? nešto na bazi progesterona? :misli:

florecita
05.01.2010., 10:37
nije nista,jer od novembra nisam isla kod gin.imam za 7 dana zakazano pa cemo vidjet sta kaze...uhh kamo srece da sam trudna:(
bas bih to voljela,nego da li je moguce da ako kako ti kazes sam imala vishe ovulacija,dal je moguce ostati trudan ,jer gin. mi je rekao da tek tamo poslije marta mozda mogu biti trudna...imam ciste vodene...pa nerazumijem se bas ja najbolje u sve ovo ,prvi mi se put desava....pussaa

JustForFun
05.01.2010., 12:59
pa moguće je zatrudniti ako je bilo više ovulacija, naravno, veće su šase da da se začme, ali ako ima više plodova koji su se začeli manje su šanse da se zadrži trudnoća

bar je meni tako objašnjeno
kada ideš kod gina?

jel ti dao išta da piješ od sredine ciklusa pa dalje?

JustForFun
05.01.2010., 13:00
kako to da ti nije pratio jajnike ultrazvukom dok si pila clomid?????

florecita
05.01.2010., 14:28
ovak,imala sam prije nekog ginekologa (koji nije imao pojma,mislim nije mi ama bas nista objasnjavao) i onda u novembru nadzem drugog tj sadasnjeg,i na prvom pregledu otkrije mi ciste na janicima i propise mi clomid...znaci ja sam clomid u decembru pocela piti...eh sad kasni mi 2 dana,ali to nije nesto jer uvjek mi kasni ...mozda me je zato i zakazao ponovo,znaci za 7 dana...mozda ce tada opet da vidi stanje na jajnicima...mene stomak rastura vec 4 dana,i sve kontam ma sad ce procurit ali nema...ali necu ni da se nadam...tako vec 6 mjeseci,nadam se i na kraju dobijem//:(:(

JustForFun
05.01.2010., 16:40
a koja ti je doza clomida bila propisana?
i kolko si dana pila?

florecita
05.01.2010., 16:53
50 mg
i pila sam 5 dana,znaci od petog dana menge pa narednih 5 dana...

JustForFun
06.01.2010., 09:55
to je najmanja doza koliko znam, ja ih nisam još nikad pila

ono što mene iznenađuje je kako to da gin nije tražio kada ih budeš pila da dolaziš svako par dana na tzv. folikulmetrije kada se gleda napredaj folikula i koliko ih ima

jer ta terapija nije bezazlena i ako nije pod kontrolom moguće je da dođe hiperstimulacije jajnika i višeplodnih trudnoća, ne dvije ili tri već puno više

doduše ako inače nemaš ovulacije i uz najmanju dozu, to se ne bi trebalo desiti, ali opet svaka je žena različita i dok ne probaš nikad ne znaš kako će tvoj tijelo reagirati

moj ti je savjet da 7 dana od 21 dana ciklusa napraviš test na trudnoću ili nalaz bhcg iz krvi, jer s obzirom da je bila ovulacija ili više njih ova ti menga ne bi trebala kasniti

florecita
06.01.2010., 18:05
treci dan kako kasni...nadam se da je to to....da i meni je to nekako bilo,jer cula sam da se to treba pratit...ja sam bila u dvoumi,jer imam ciste,a na clomid pishe da nesmije se koristit ako imas ciste...pa...i onda sam nazvala gin,i on rekao da moze.... never mind...ai hvalla ti na odgovorima:)

JustForFun
07.01.2010., 09:37
treci dan kako kasni...nadam se da je to to....da i meni je to nekako bilo,jer cula sam da se to treba pratit...ja sam bila u dvoumi,jer imam ciste,a na clomid pishe da nesmije se koristit ako imas ciste...pa...i onda sam nazvala gin,i on rekao da moze.... never mind...ai hvalla ti na odgovorima:)

pa hajde napravi test ili betu iz krvi da vidimo jesi li trudna :mig:

moj ti je savjet da izvadiš betu hcg jer je to najsigurnije

florecita
07.01.2010., 13:03
nesmijem:(:(:(
sta ako ponovo bude negativno,pa imam testova hrpu vec uradzenih od prije..;strah me :(

JustForFun
08.01.2010., 14:03
molila bih tko se još razumije da komentira nalaz


progesteron - 20,4 6dpo

lutealna faza ref. interval je 5,48-96

jel malo nizak???

očigledno je O bila, ali bi li trebao biti veći

zaključujem da je 6dpo na osnovu grafikona:

http://i47.tinypic.com/10namxd.png

molim komentare

florecita
10.01.2010., 16:32
bok evo mene...nisam se moga prije javit jer pc na opravci,nego 7-mog sam radila test i POZITIVAN JEEEE:p:)
sretna sam,ponovila sam opret sutradan ujutro i drugi je bio pozitivan..muka mi je pomalo,i imam vec 3 dana krvarenje iz nosa,nemam blage vezze da li je to povezano sa trudnocom,u utorak idem kod ginica...eto prebacujem se na drugu temu pa se vidimo kissss

JustForFun
11.01.2010., 08:54
florecita, iskrene čestitke :s:s

Het
19.01.2010., 09:37
bok evo mene...nisam se moga prije javit jer pc na opravci,nego 7-mog sam radila test i POZITIVAN JEEEE:p:)
sretna sam,ponovila sam opret sutradan ujutro i drugi je bio pozitivan..muka mi je pomalo,i imam vec 3 dana krvarenje iz nosa,nemam blage vezze da li je to povezano sa trudnocom,u utorak idem kod ginica...eto prebacujem se na drugu temu pa se vidimo kissss


Cestitke!:top:

mišica27
22.01.2010., 12:37
Pročitala sam sve napisano!Zanima me vaše mišljenje. Dakle, na pregledu mi je doktorica posumnjala da nemam ovulaciju i poslala me vaditi progesteron ali, ne kako vi pišete 21. dan, nego od 23. do 26. dana. Ja sam išla na 24.

E sad, jedine tegobe koje ja osjećam od kada ne pijem(2 godine) kontracepcijske su gomila čudnih prištiča i pojačana dlakavost. I na grudima npr.
Dr. je rekla da su se vjerojatno povisili ti androgeni hormoni. E sad, mene zanima, zašto me ništa drugo nije poslala vadit osim progesterona i koagulacijskih testova. Naime rekla je da se ti povišeni androgeni hormoni mogu sredit povratkom na kontracepcijske.
Ja inače cikluse imam od 25 do 28 dana. Evo, baš sutra trebam ići na kontrolni uzv i danas 25 dan počinje mi menga, onako oskudno smeđe. Ovulaciju osjećam jer me onak boli, i recimo kad sam bila kod nje na pregledu, ona je rekla da još nema ovulacije i da joj je čudno jer je 14. dan, a mene je već sljedeći onak zabolilo.

Ja pretpostavljam da je i ona samo pretpostavila što je pa si je mislila točno reći kakva je situacija kad vidi nalaz.

ALI, nije mi jasno, kako me nije ništa drugo uputila vaditi osim progesterona. Pa ne možeš dati valjda kontracepcijske misleći da je nešto, a da to ne provjeriš?

Zanima me što vi kažete, može li ona iz samo ovih pretraga koje sam navela ona ustanoviti?
I što mi vi preporučujete da bih trebala?

Hannah 3
23.01.2010., 00:50
molila bih tko se još razumije da komentira nalaz


progesteron - 20,4 6dpo

lutealna faza ref. interval je 5,48-96

jel malo nizak???

očigledno je O bila, ali bi li trebao biti veći

zaključujem da je 6dpo na osnovu grafikona:

http://i47.tinypic.com/10namxd.png

molim komentare
nisam cesto na forumu, tako da cu se samo ubaciti na sekundu-
mislim da ti je to malo nisko.
ja imam 37 godina i meni je na 21. dan bio progesteron 36 i moj ginekolog kaze da je to malo prenisko za moju zivotnu dob.
isto tako kaze (iako ja ne pokusavam zatrudniti), da je to cak malo prenisko ako se planira trudnocu,nisam ga najbolje shvatila, jer me to sa trudnocom nije zanimalo, ali svakako, posto su mi se skratili ciklusi na 25 dana i imam jake simptome pms-a, prepisao mi je utrogestan kroz 3 ciklusa 2x na dan.
uglavnom,sto se tice tvog pitanja, da, mislim da je taj tvoj progesteron malo prenizak.

Hannah 3
23.01.2010., 00:57
Pročitala sam sve napisano!Zanima me vaše mišljenje. Dakle, na pregledu mi je doktorica posumnjala da nemam ovulaciju i poslala me vaditi progesteron ali, ne kako vi pišete 21. dan, nego od 23. do 26. dana. Ja sam išla na 24.

E sad, jedine tegobe koje ja osjećam od kada ne pijem(2 godine) kontracepcijske su gomila čudnih prištiča i pojačana dlakavost. I na grudima npr.
Dr. je rekla da su se vjerojatno povisili ti androgeni hormoni. E sad, mene zanima, zašto me ništa drugo nije poslala vadit osim progesterona i koagulacijskih testova. Naime rekla je da se ti povišeni androgeni hormoni mogu sredit povratkom na kontracepcijske.
Ja inače cikluse imam od 25 do 28 dana. Evo, baš sutra trebam ići na kontrolni uzv i danas 25 dan počinje mi menga, onako oskudno smeđe. Ovulaciju osjećam jer me onak boli, i recimo kad sam bila kod nje na pregledu, ona je rekla da još nema ovulacije i da joj je čudno jer je 14. dan, a mene je već sljedeći onak zabolilo.

Ja pretpostavljam da je i ona samo pretpostavila što je pa si je mislila točno reći kakva je situacija kad vidi nalaz.

ALI, nije mi jasno, kako me nije ništa drugo uputila vaditi osim progesterona. Pa ne možeš dati valjda kontracepcijske misleći da je nešto, a da to ne provjeriš?

Zanima me što vi kažete, može li ona iz samo ovih pretraga koje sam navela ona ustanoviti?
I što mi vi preporučujete da bih trebala?
izvaditi androgene-
dhea-s, testosteron.(eventualno shbg i slobodni testosteron, ali mislim da nije nuzno.) ako imas problema s aknama i pojacanom dlakavoscu, a tvoja doktorica misli da je to od androgenih, onda bi te trebala poslati i na te pretrage.

JustForFun
23.01.2010., 07:40
Pročitala sam sve napisano!Zanima me vaše mišljenje. Dakle, na pregledu mi je doktorica posumnjala da nemam ovulaciju i poslala me vaditi progesteron ali, ne kako vi pišete 21. dan, nego od 23. do 26. dana. Ja sam išla na 24.

E sad, jedine tegobe koje ja osjećam od kada ne pijem(2 godine) kontracepcijske su gomila čudnih prištiča i pojačana dlakavost. I na grudima npr.
Dr. je rekla da su se vjerojatno povisili ti androgeni hormoni. E sad, mene zanima, zašto me ništa drugo nije poslala vadit osim progesterona i koagulacijskih testova. Naime rekla je da se ti povišeni androgeni hormoni mogu sredit povratkom na kontracepcijske.
Ja inače cikluse imam od 25 do 28 dana. Evo, baš sutra trebam ići na kontrolni uzv i danas 25 dan počinje mi menga, onako oskudno smeđe. Ovulaciju osjećam jer me onak boli, i recimo kad sam bila kod nje na pregledu, ona je rekla da još nema ovulacije i da joj je čudno jer je 14. dan, a mene je već sljedeći onak zabolilo.

Ja pretpostavljam da je i ona samo pretpostavila što je pa si je mislila točno reći kakva je situacija kad vidi nalaz.

ALI, nije mi jasno, kako me nije ništa drugo uputila vaditi osim progesterona. Pa ne možeš dati valjda kontracepcijske misleći da je nešto, a da to ne provjeriš?

Zanima me što vi kažete, može li ona iz samo ovih pretraga koje sam navela ona ustanoviti?
I što mi vi preporučujete da bih trebala?

meni je čudno što ti je dala da vadiš progesteron 23-26 dan, kad bi se progesteron trebao vaditi 7 dana iza ovulacije u svrhu dokazivanja ovulacije, dakle ako imaš cikluse 25 do 28 dana to bi trebalo da bude 18 - 21 dc - po meni

možeš par ciklusa mjeriti bazalnu temperaturu da vidiš imaš li ovulaciju

jel ona posumnjala da nemaš ovulaciju na ultrazvučnom pregledu?

možda je vidila da ima policistične jajnike :ne zna:

mišica27
23.01.2010., 11:24
Just..., e pa zato sam baš i pitala jer sam se malo informirala i svugdje piše 21.dan

Da, na ultrazvuku je posumnjala da nemam ovulaciju a za policistične jajnike ne znam jel to ona što vidjela na ultrazvuku, ali znam da sam joj ja rekla jer imam problema koji upućuju na to, a to su prištići, more njih, i pojačana dlakavost, od čega mi je najgore ona na grudima. Imam na grudima i više dlačica nego što kažu da je normalno.:brukica:

Ali evo, danas sam bila kod nje i uputila me provjeriti od 3 do 6 dana ciklusa FSH, LH, PRL, DHEAS i testosteron.

A taj nalaz progesterona nije još gotov.

Zašto mi nije ranije dala sve to napraviti, ja ne znam. Znam da mi je ovo već 4. vađenje krvi u mjesec dana.

Govori ona meni: A vi bi kontracepciju? A ja sam mislila da vi planirate trudnoću. A ja joj cijelo vrijeme govorim da ne želim ja nužno kontracepciju nego da želim provjeriti što mi to je s organizmom.

E sad, moji odnosi s doktorima se očito svode na onu staru: Je.. lud zbunjenog!:D

frupy
28.01.2010., 08:26
Cure, da vas pitam: koliko ciklusa za redom u kontinuitetu ste najduze pile dabrostone ili utrogestane za regulaciju ciklusa?
Koje su posljedice ako se pije predugo? I sto znaci predugo, postoji li neka granica?

JustForFun
01.02.2010., 13:48
Just..., e pa zato sam baš i pitala jer sam se malo informirala i svugdje piše 21.dan

Da, na ultrazvuku je posumnjala da nemam ovulaciju a za policistične jajnike ne znam jel to ona što vidjela na ultrazvuku, ali znam da sam joj ja rekla jer imam problema koji upućuju na to, a to su prištići, more njih, i pojačana dlakavost, od čega mi je najgore ona na grudima. Imam na grudima i više dlačica nego što kažu da je normalno.:brukica:

Ali evo, danas sam bila kod nje i uputila me provjeriti od 3 do 6 dana ciklusa FSH, LH, PRL, DHEAS i testosteron.

A taj nalaz progesterona nije još gotov.

Zašto mi nije ranije dala sve to napraviti, ja ne znam. Znam da mi je ovo već 4. vađenje krvi u mjesec dana.

Govori ona meni: A vi bi kontracepciju? A ja sam mislila da vi planirate trudnoću. A ja joj cijelo vrijeme govorim da ne želim ja nužno kontracepciju nego da želim provjeriti što mi to je s organizmom.

E sad, moji odnosi s doktorima se očito svode na onu staru: Je.. lud zbunjenog!:D
je li ti dala da vadiš E2 - estradiol ili beta estradiol??? :confused:
to je također vrlo važan hormon

javi kakvi su nalazi hormona

frupy :ne zna::ne zna::ne zna: mislim da nema ograničenja za dabriće, ali nakon pola godine dabrića mislim da možeš probati jedan spontani ciklus da vidiš hoće li doći sama menga

JustForFun
01.02.2010., 13:51
nisam cesto na forumu, tako da cu se samo ubaciti na sekundu-
mislim da ti je to malo nisko.
ja imam 37 godina i meni je na 21. dan bio progesteron 36 i moj ginekolog kaze da je to malo prenisko za moju zivotnu dob.
isto tako kaze (iako ja ne pokusavam zatrudniti), da je to cak malo prenisko ako se planira trudnocu,nisam ga najbolje shvatila, jer me to sa trudnocom nije zanimalo, ali svakako, posto su mi se skratili ciklusi na 25 dana i imam jake simptome pms-a, prepisao mi je utrogestan kroz 3 ciklusa 2x na dan.
uglavnom,sto se tice tvog pitanja, da, mislim da je taj tvoj progesteron malo prenizak.

čula sam razne komentare od forumašica jel to nisko ili ne, ima onih koji misle da jest, onih koji misle da nije itd...

uglavnom endokrinolog (extra) i ginekolog isto dobar (ima svoju mpo kliniku) su rekli da je OK (uz napomenu da ostanem trudna da bi mi svakako ubacio dabrostone jer se drugo trudim), tako da mi nisu davali nikakve dodatne ni u prvoj ni u drugoj fazi pa sad :ne zna::ne zna:

vjerovat ću im za sada jer sam na njih upućena i na glasu su :ne zna:

Linea Exclusive
01.02.2010., 18:49
Moj progesteron na 51. dc je bio 2,34.:(
Dr. je rekao da misli da sam imala ovulaciju 43.-45. dc.
Dobila sam mengu 52. dc. Neočekivano.

Što zaključujem iz ovoga? Da očito imam kratku lutealnu fazu. To mi potvrđuje i prošli ciklus, kada sam prema LH trakicama imala o 19. dc, a dobila sam 31.dc.

Pucam li ćorke?:D
Ili je progesteron već bio pao zbog nadolazeće menge?:confused:

frupy
01.02.2010., 20:08
frupy :ne zna::ne zna::ne zna: mislim da nema ograničenja za dabriće, ali nakon pola godine dabrića mislim da možeš probati jedan spontani ciklus da vidiš hoće li doći sama menga

Meni je ginica dala utrice najprije na 3 ciklusa, pa kad sam ju taj zadnji 3. mjesec zvala, rekla je da nastavim do daljnjega, dala mi je onaj recept koji traje godinu dana, ja sam redovito pila 9 mjeseci i na kraju mi zena u apoteci kaze da se ipak jos jednom raspitam je li to pametno toliko dugo bez prestanka piti, da mi ona najradije ne bi dala iducu kutiju.
:confused::confused::confused:
Isla ja na pregled, ginica mi kaze da se to moze piti i po godinu-dvije:eek:, ovisno o tezini problema, ali meni to zvuci predugo...:ne zna:
Surfam i ne nalazim nista pametno.
Ovaj ciklus sam samoinicijativno prekinula s tim da vidim sto ce se dogoditi. Mozda mi je to glupa odluka, ali ne svidja mi se to konstantno sopanje tabletama.
Napominjem da sam utrice dobila zato jer mi je progesteron snizen, ne drasticno, ali dovoljno da sam uglavnom imala cikluse od 45-60 dana.

JustForFun
02.02.2010., 07:40
Meni je ginica dala utrice najprije na 3 ciklusa, pa kad sam ju taj zadnji 3. mjesec zvala, rekla je da nastavim do daljnjega, dala mi je onaj recept koji traje godinu dana, ja sam redovito pila 9 mjeseci i na kraju mi zena u apoteci kaze da se ipak jos jednom raspitam je li to pametno toliko dugo bez prestanka piti, da mi ona najradije ne bi dala iducu kutiju.
:confused::confused::confused:
Isla ja na pregled, ginica mi kaze da se to moze piti i po godinu-dvije:eek:, ovisno o tezini problema, ali meni to zvuci predugo...:ne zna:
Surfam i ne nalazim nista pametno.
Ovaj ciklus sam samoinicijativno prekinula s tim da vidim sto ce se dogoditi. Mozda mi je to glupa odluka, ali ne svidja mi se to konstantno sopanje tabletama.
Napominjem da sam utrice dobila zato jer mi je progesteron snizen, ne drasticno, ali dovoljno da sam uglavnom imala cikluse od 45-60 dana.
frupy, ne vjerujem da od sniženog progesterona dolazi do dugih ciklusa, barem ne direktno

ja sam početkom ove godne imala 3 luda ciklusa, 3 ciklusa mi trajala oko 7 mjeseci :rolleyes::rolleyes:

i nakon toga sam 3 mjeseca pila dabriće kao i ti i poslje njih su mi se ciklusi malo normalizirali na 30-40 dana- spontano sam dobivala, vadila hormone poslje dabrostona - bili OK, blaga inverzija LH/FSH

onda nakon tri ciklusa bez dabrića, a pila sam inositol i čajeve i metformin mi je povećan hormoni super izgledaju, nestala inverzija, ciklusi 29-42 dana, progesteron 6dpo 20,4

moj ti je savjet da probaš malo sama, da vidiš šta će tijelo poduzeti, dal će htjeti samo raditi

šta ima kod tebe dalje vezi planiranja trudnoće, kolko se ono trudite, jel se poboljšao nalaz kod muža? koja je ono kod njega dijagnoza?

frupy
02.02.2010., 08:38
A sad vec pokusavamo godinu i pol...
Mm ima asthenoterato..., ali zadnji nalaz mu je star vise od 6 mj. pa nas sad salju opet na pretrage.
Nikako da se nesto ozbiljnije pokrene, bilo je nekih drugih problema pa nismo isli u nikakav postupak. Preporucen nam je aih, ali sad treba najprije ponoviti sve ispocetka.:rolleyes:
Moj nalaz briseva star je 10 mj. tako da cu vjerojatno i to morati ponoviti.:rolleyes:
Ma sve u svemu, jako sporo napredujemo...

JustForFun
02.02.2010., 13:55
A sad vec pokusavamo godinu i pol...
Mm ima asthenoterato..., ali zadnji nalaz mu je star vise od 6 mj. pa nas sad salju opet na pretrage.
Nikako da se nesto ozbiljnije pokrene, bilo je nekih drugih problema pa nismo isli u nikakav postupak. Preporucen nam je aih, ali sad treba najprije ponoviti sve ispocetka.:rolleyes:
Moj nalaz briseva star je 10 mj. tako da cu vjerojatno i to morati ponoviti.:rolleyes:
Ma sve u svemu, jako sporo napredujemo...

onda je kod tebe manje više identična situacija kao kod mene, kod mm ista dijagnoza, preporučena nam insemenacija, ponavljat će spermiogram uskoro pa urologu da vidimo šta se može napraviti, šta tvoj pije od vitamina? moj pije cink, selen, vitamin e, matičnu mliječ, vitamin c i još poneki čaj, ali ništa ozbiljno

kod mene znaš kakvo je stanje, trudimo se godinu i mjesec dana

takva te dijagnoza blokira i treba vremena da je provariš i ti i on, ja sam toga svijesna i iako mi je muka od svega guram sama sebe silom jer vrijeme proleti začas na žalost :(

jel ti šta piješ?
od čajeva i ovih čudesa čime se mi kljukamo

frupy
02.02.2010., 17:24
onda je kod tebe manje više identična situacija kao kod mene, kod mm ista dijagnoza, preporučena nam insemenacija, ponavljat će spermiogram uskoro pa urologu da vidimo šta se može napraviti, šta tvoj pije od vitamina? moj pije cink, selen, vitamin e, matičnu mliječ, vitamin c i još poneki čaj, ali ništa ozbiljno

kod mene znaš kakvo je stanje, trudimo se godinu i mjesec dana

takva te dijagnoza blokira i treba vremena da je provariš i ti i on, ja sam toga svijesna i iako mi je muka od svega guram sama sebe silom jer vrijeme proleti začas na žalost :(

jel ti šta piješ?
od čajeva i ovih čudesa čime se mi kljukamo

mm pije puno zelenog caja, maticnu mlijec, 2-3 mjeseca je pio e vitamin i jede jako puno voca i povrca. Poceo se vise kretati...
A ja sam prije utrica pila tinkturu konopljike, pa par ciklusa pms free za stabilizaciju hormona. Jako se trudim hraniti se sto kvalitetnije, ali nazalost mislim da kod mene prehrana ne igra presudnu ulogu.:(

teica**
12.02.2010., 16:29
Bok svima..

Nadam se da netko zna nešto više od mene dok ne odem kod ginikologice :)

Situacija kod mene je ovakva: imam nepunih 20 godina i nikad nisam imala redovite menstruacije. Promijenila sam nekoliko ginekologa i svi su pričali da mi je lijevi jajnika nalik policisticnom (pun vodenih cista) i drilali me hormonskim tabletama. S obzirom da ih bas ne podnosim najbolje ( umor, spavanje, dobim 15 kg za vrijeme terapije od 10 mj.) odlucila sam napraviti stanku od nekoliko mjeseci u dogovoru s ginekologicom. Danas sam dobila nalaz od hormona, ali sam kod gin narucena tek 24.02. pa bi vam bila jako zahvalna ako netko zna kakvo je stanje tih hormona.

Evo nalaza:

TSH: 5,51 mlJ/L odrasli: 0.4-4
LH: 14.8 lJ/L fol: 1.9-8.0 ; sredina cik: 11.3-59 ; lut: 0.8-12.6
FSH: 6.5 lJ/L fol: 2.4-9.3 ; sredina cik: 3.9-13.3 ; lut: 0.6-8
Estradiol: 229 pmol fol: 92-367 ; sredina cik: 550-1650; lut: 389-984
Progesteron:4.8 nmol fol: 0.3-3.8 ;sredina cik: 0.6-5.6; lut: 16.2-76.3
Slob.testosteron: 2.3 pmol između 20 i 39 god 0.19-8.9
DHEAS: 8.98 umol kod žena 0.95-11.67
Prolaktin: 2.7 ug kod žena 2-30

Uzmite u obzir da M nisam imala od 31.10.2009. (mjesec dana prije sam prestala s hormonskom terapijom) i prije 2 tjedna na UZV je bilo par vodenih cista..

Hvala unaprijed!

croatiansen22
15.02.2010., 14:31
nisam cesto na forumu, tako da cu se samo ubaciti na sekundu-
mislim da ti je to malo nisko.
ja imam 37 godina i meni je na 21. dan bio progesteron 36 i moj ginekolog kaze da je to malo prenisko za moju zivotnu dob.
isto tako kaze (iako ja ne pokusavam zatrudniti), da je to cak malo prenisko ako se planira trudnocu,nisam ga najbolje shvatila, jer me to sa trudnocom nije zanimalo, ali svakako, posto su mi se skratili ciklusi na 25 dana i imam jake simptome pms-a, prepisao mi je utrogestan kroz 3 ciklusa 2x na dan.
uglavnom,sto se tice tvog pitanja, da, mislim da je taj tvoj progesteron malo prenizak.

uf, sad si me malo zabrinula. meni je progesteron bio 11 prije nekoliko mjeseci, a u zadnjem ciklusu 34 (ref. vrijednost >22) i bila sam sva sretna i mislila kak je to super. nisam još bila kod doktorice, trebam još neke testove napraviti. bila sam i na folikulometriji i potvrđena mi je ovulacija u tom istom ciklusu.
znači, za trudnoću je progesteron od 34 premalo?

Linea Exclusive
22.03.2010., 21:10
Danas 53. dc, ovulacija prema zadnjem FF grafu bila 46. dc.
Vadila jutros P4, nalaz 29,4.:cheer:
Mislim da je sigurno da je bila ovulacija, a sad je pitanje je li bila "kvalitetna".

I dalje mjerim BT, još nije počela padati. Sumnjam na kratku lutealnu fazu već otprije. Može li ona biti pokazatelj slabe kvalitete ovulacije?

FIGICA
02.04.2010., 15:26
Molim pomoć!
Idem kontrolirat progesteron da se vidi je li ciklus ovulatorni,o.je trebal biti (prema bazalnoj metodi)21 dc,znači progesteron bi trebala vadit 7 dana nakon ali taj dan je Uskrs,pa Uskršnji pon...hoće li biti u redu da idem na kontrolu koji dan kasnije?

fiona 7
04.05.2010., 19:51
meni je također rogesteron nizak, a kako planiramo trudnoću gin.mi je odredio terapiju Utrogestanom od 15.d.c.,vaginalno 3x2, sad ih koristim već 9 dana i počele su me boljeti prepone, "rezati"desni jajnik, a bol se širi u desnu nogu pa se prošeta prema gore, prema plućima, a noge su mi "drvene"..ne znam da li je to od Utrogestana?? da li ste vi imale kakve nuspojave po uzimanju Utrogestana??

frupy
04.05.2010., 20:03
Mene nije od utrica nista posebno bolilo osim :cice:, ali sam bila straaaasno umorna i pospana i imala sam napadaje vrtoglavice nekih pola sata nakon uzimanja tablete.

fiona 7
04.05.2010., 20:27
ma, i meni je i mučnina i umor, ali to su neke "normalne " nuspojave, međutim ovo šetanje boli me zabrinjava..i da maternica može non-stop boljeti?? doista ne znam što je??? dr.sam poslala SMS poruku još jučer ali mi ništa nije odgovorio, pa ne znam što da mislim-nemislim, radim-neradim...

frupy
04.05.2010., 21:23
Samo bez panike.:mig:
Nadam se da si napravila sve potrebne pretrage prije uzimanja utrica. Ova bol ne mora znaciti nista, mozda cak ni nema veze s utrogestanima. Ali probaj svakako dobiti gina na tel, cisto da te umiri. Sigurna sam da nije nista za zabrinuti se.:mig:

fiona 7
05.05.2010., 20:25
hvala frupy, danas su bolovi popustili ili su bar manjeg intenziteta i doista ne znam što se događa??? zato sam se i javila ovdje, nadala sam se da netko tako nešto čuo, doživio pa kasnije skužila od čega je...

da, nadam se da je sve ok, da u utorak test pokaže plusić....

fiona 7
05.05.2010., 20:27
ah, da, zaboravila sam reći da sam ovaj ciklus bila prvi puta na AIHu... možda ima veze s tim?? hm? više ne znam.....

frupy
05.05.2010., 22:27
Moze biti povezano s aih-om.:mig:
Drzim ti fige za plusic, javi nam rezultat!:top:

*SunceMojeMalo*
07.05.2010., 10:36
Cure jel mi možete objasnit nalaz.
Mislim da je dobar, ali mi treba potvrda...zbunjena sam...
Na 20 dan mi je progesteron 55.8, a ovulaciju sam imala 6-7 dana prije toga.
Hvala!

LaaLaa
07.05.2010., 13:27
Cure jel mi možete objasnit nalaz.
Mislim da je dobar, ali mi treba potvrda...zbunjena sam...
Na 20 dan mi je progesteron 55.8, a ovulaciju sam imala 6-7 dana prije toga.
Hvala!

Nalaz ti je bas kako treba i nema razloga za zbunjenost.

*SunceMojeMalo*
07.05.2010., 16:22
Nalaz ti je bas kako treba i nema razloga za zbunjenost.

Hvala puno....:cerek::cerek::cerek:

fiona 7
07.05.2010., 20:39
frupy draga, nadam se da je od AIHa, ali me brinu ti bolovi. Naravno da javim rezultat. Test radim u utorak...

Kako me maternica stalno bolucka nadam se da je to od uspješnog AIHa, treba uvijek misliti pozitivno, samo nekako nemam onaj felling da sam trudna, sve mi se čini da je umor i ostalo od utrića... tako da ne želim umišljati..

frupy
07.05.2010., 22:21
U svakom slucaju, iskreno se nadam da si trudna i drzim ti ogromne fige da je to uzrok bolova!:moli:
:mig:

fiona 7
09.05.2010., 12:57
ah, nisam izdržala do utorka, danas radila test. u T prozorčiću se pojavila roza crtica? na testu piše da je pozitivan ako su dvije CRVENE crtice, a negativan ako se u T prozorčiću nije pojavila ni crvena niti roza. Hm, eto, ispada nije niti pozitivan niti negativan??? :nezna:

da li ste vi kada imale rozu T crticu i kako je završilo?

frupy
09.05.2010., 17:50
:confused:
Ne bih znala, koji je to bio test? :ne zna: Ja sam uglavnom imala neke testove s jednim prozorcicem pa ako je jedna crta, onda je negativan, a ako su dvije - pozitivan.

fiona 7
10.05.2010., 21:13
radila danas još jedan test, opet roza crtica, ali na ovome testu lijepo piše: bez obzira na intenzitet crtice u T prozorčiću radi se o pozitivno rezultatu...jeeeeee... sutra radim betu...nadam se da bude velika i potom školska trudnoća..

svima šaljem sretne i pozitivne vibre :)

frupy
10.05.2010., 21:59
:top::top::top:
Ajde, sretno! I ja ti zelim isto!:mig:

fiona 7
11.05.2010., 13:24
je,je, blijeda crtica je ipak značila trudnoću! :)

beta mi je 197,7 jeeeeeee danas mi je 15,16 dan po O, odn. 16 dan po AIHu

ne razumijem se baš u bete, znam da je dobro ako prijeđe 100, a kako sam imala dva velika folikula pitala gina, ali nije mi baš objasnio, samo mi je rekoa da se ne zamaram oko toga, bitno da je ima.. ali mene malo brine, imam puno godina, ne bih baš još dodatnih rizika... hm?

želim vam svima veeeelike bete uskoro.... :)

frupy
11.05.2010., 20:25
:cheer::cheer::cheer:

fiona 7
12.05.2010., 20:49
:cheer::cheer::cheer:

hvala, frupy! tako se i osjećam kao ove plesačice..:)

fiona 7
13.05.2010., 11:17
danas radila ponovo betu, prije dva dana je bila 197, a danas 242 :(

odmah sam išla do svog gina ali danas ne radi..
ima li nade da sve bude dobro, da li je kome tako rasla sporo i kako je završilo?
nadam se da će ipak sve biti dobro
postoji li mogućnost pogreške?

nim
21.05.2010., 15:47
vadila sam nalaze za progesteron pa mi treba pomoć :
folikularna faza 0,2 - 1,5
sredina ciklusa 0,8 - 3,0
luteinska faza 1,7 - 27,0
postmenopauza 0,1 - 0,8


REZULTAT: 9,69


imam 24 godine i dali itko zna šta znače ovi nalazi ,već 3 god pokušavamo ostat trudni.. pOmozite

fiona 7
22.05.2010., 14:41
nim, draga, ne znam...ja sam samo jednom vadila progesteron i to 21.d.c.

molim pomoć, moja trudnoća je definitivno otišla...ah...jer beta pada, zadnja je 95 i dr. je rekao da ako do čet. ne dobijem M da moram na čišćenje, joj pa ne mogu opet...pa da li netko zna što je dobro da se izazove M. sinoć sam bila u vrućoj kadi, pijem marulju, jedem kim...što još??
HELP

kyb
01.09.2010., 10:48
Podižem ovu temu iz sjene jer sam radila progesteron 21 dc i poprilično sam zbunjena. Rezultat je 93 a referentni interval u lutealnoj fazi iznosi od 3.8 do 50.6. Sad negdje čitam kako je ok da bude sto višlji (iako mi nije jasno za koji će jarac onda gornja granica referentnog intervala) dok na nekim američanskim forumima čitam kako se to mora smanjivati jer dolazi do spontanog, te su studije pokazale da uspješnost ivf/icsi-a puno manja kod osoba sa povisenim progesteronom. Tipa sa povišenim progesteronom 13% a sa normalnim 33% :/ eto, poprilična zbunjola :kava:

sanyy27
08.09.2010., 17:43
pozdrav...

imam pitanje. 27 godina mi je. u ponedjeljak sam wadila krw i hormon progesterona i danas dobijem nalaze i owako piše u nalazu,pa ako netko zna neka mi pojasni jer nemrem dočekati da dojdem do ginekologa

progesteron 1.6 nmol/L folikulinska faza/menopauza
<3.2
luteinska faza >22

pliz,tko zna... lijep pozdraw...

Silvery
08.09.2010., 22:33
Ne možemo znati dok nam ti ne odgovoriš u kojoj si fazi vadila taj hormon. Ili je luteinska ili je folikulinska?
A kad to saznaš, onda ćeš i sama vidjet jeli ti je unutar vrijednosti za pojedinu fazu.

sanyy27
09.09.2010., 10:33
21 dan m.c sam wadila taj hormon,s time da pijem duphaston tablete. ne znam da li je to imalo kakwog utjecaja,ali mislim da nije,onda me sam ginekolog ne bi poslao na tu pretragu...

Silvery
09.09.2010., 15:02
Ok, znači vadila si u drugoj fazi (lutealnoj) ciklusa i granične vrijednosti za taj dio su: 5,3 - 86 nmol/L što bi ti po ovome bio malo snižen, a to će ti najbolje objasniti ginekolog.
Jesi vadila i ostale hormone?

Athica
16.09.2010., 20:00
Molim pomoć,vadila sam progesreron 21 dan ciklusa i vrijednost je 92,dok su ref.vrijednosti laba 5,3-86,kaj bi to značilo,da je malo povišen?

Silvery
16.09.2010., 23:49
Da, povišen je.

Athica
17.09.2010., 14:47
Da, povišen je.

Sorry što gnjavim al ako se kužiš u to da mi pojasniš,odstupanje nije upoće veliko,al dali bih se trebala zabrinuti,mislim bolje je da je veći neg manji?!ili ne?!

Silvery
18.09.2010., 03:57
Pa odstupanje nije veliko i zaista ne znam od čega dolazi to odstupanje? :ne zna:
Ne znam kakvi su ti ostali hormoni, jer mnogi od njih imaju svoju "komunikaciju", tako da je bitno vidjeti i ostale?
Jeli imaš kakve smetnje u ciklusu i sl.?

Athica
27.09.2010., 19:17
Pa odstupanje nije veliko i zaista ne znam od čega dolazi to odstupanje? :ne zna:
Ne znam kakvi su ti ostali hormoni, jer mnogi od njih imaju svoju "komunikaciju", tako da je bitno vidjeti i ostale?
Jeli imaš kakve smetnje u ciklusu i sl.?

menge redovite,28-30 dana, a ostale hormone nisam vadila, gin mi je rekao da je sve ok i da si ne umišljam, al ja sam si bila umislila da imam nizak kad ono visok, inače rodila sam prije 9 mjeseci(beba mi je umrla nakon poroda) a sad krećemo na slijedeće pa valjda od treme si umišljam da imam svakakve smetnje:ne zna:

Silvery
27.09.2010., 23:09
Žao mi je što se dogodilo sa bebicom :(
Želim ti puno sreće u drugoj trudnoći :moli:
Ne znam što bih ti predložila osim da obaviš detaljnje preglede i možda ipak kontrolirati sve hormone :ne zna:

SPOT
30.09.2010., 07:12
Pozdrav svima: vadila sam hormone i iz nalaza se ništa ne može posebno reći, doktor kaže da su mi ciklusi anovulatorni i uputio me na kliniku za sterilitet radi indukcije klomifenom. Odmah iza vađenja krvi sam počela piti vrkutu (a vitex još nekih 20 dana ranije) i nakon par dana mi se pojavila plodna sluz - prozirna, rastezljiva, kao bjelanjak, u velikim količinama, baš onako kako treba pred ovulaciju. Zanima me kolike su šanse da se ovulacija i dogodila, tj. znači li ta plodna sluz štogod?
Znam da manjak progesterona nastaje jer zbog izostanka ovulacije nema žutog tijela koje luči progesteron. Ali pitanje je zašto se ovulacija ne dogodi, čega fali ili što ne radi kako treba?
"Ako se tijekom života poremeti odnos FSH i LH stvara se više muških hormona i posljedice su izostanak ovulacije, pojačana dlakavost, debljanje.." - citat sa Medicina.hr Je li u tome odgovor? Ja konkretno nemam baš neke velike probleme sa dlakavošću, ali imam definitivno znakove muških hormona: mašćenje i opadanje kose, povremeno jače akne itd.

Silvery
30.09.2010., 14:07
SPOT, pa napiši sve nalaze hormona, teško je ovako govoriti napamet; koje su vrijednosti hormona povišene/snižene?
Pitam zato što je to sve povezano i to je jedna velika lančana reakcija, a tko zna gdje je zapravo početak.
Ja sam svoje cikluse izregulirala dosta radeći na sebi (znala sam koji hormoni ne štimaju i vrlo vjerojatni uzrok) i između ostalog koristila vrkutu, evo - ovulacija je konačno prisutna iz ciklusa u ciklus zajedno s ovim rastezljivim prozirnim čudom :cerek:.
Osluškuj svoje tijelo, prati sluz, pa računaj ciklus, mjeri svako jutro bazalnu temperaturu, prati rad jajnika i nastavi zdravim životom naprijed :).

SPOT
01.10.2010., 08:12
SPOT, pa napiši sve nalaze hormona, teško je ovako govoriti napamet; koje su vrijednosti hormona povišene/snižene?
Pitam zato što je to sve povezano i to je jedna velika lančana reakcija, a tko zna gdje je zapravo početak.
Ja sam svoje cikluse izregulirala dosta radeći na sebi (znala sam koji hormoni ne štimaju i vrlo vjerojatni uzrok) i između ostalog koristila vrkutu, evo - ovulacija je konačno prisutna iz ciklusa u ciklus zajedno s ovim rastezljivim prozirnim čudom :cerek:.
Osluškuj svoje tijelo, prati sluz, pa računaj ciklus, mjeri svako jutro bazalnu temperaturu, prati rad jajnika i nastavi zdravim životom naprijed :).

Sve je u granicama normale, osim što mi je FSH 5,13 a LH 12,63, što ukazuje na policistične jajnike. Doktor u bolnici mi je napravio ultrazvuk i stvarno su kako on kaže sitnocistični. Najžalosnije je to što ja imam iste probleme već godinama a moja socijalna doktorica nije nikad ukazala na mogućnost policističnih jajnika, iako sam vadila hormone nekoliko puta i rezultati nalaza su mi uvijek bili podjednaki ovima sada, a i na ultrazvuku sam bila ali nitko nije ništa vidio. Sad čitam tu na forumu i drugdje po netu da je taj omjer FSH i LH pokazatelj policističnih jajnika, pitam se kako ona nije posumnjala?

Silvery
01.10.2010., 20:36
Pa to je to onda, LH ti je skočio kao i kod mene, a sve ostalo super.
Ovaj odnos upravo ukazuje na mogućnost PCO-a, možda malo blaže izražen, ali u svakom slučaju može se držati pod kontrolom, evo ja držim uspješno (zasada) :D.
Ne mora ti se baš vidjeti na UZV-u, može biti skoro pa sve čisto, stvar je u tome da se taj odnos ne mora direktno odraziti na janike u obliku brojnih folikula već je stvar funkcionalne prirode pa primjerice može samo ovulacija izostajati (anovulatorni ciklusi) što se može iščitati iz odnosa FSH-LH, ali vjerojatno imaš i ovulatorne cikluse zato prati pomno stanje. :mig:

sally_1211
04.04.2012., 08:06
Vadim temu iz naftalina, ali eto, treba mi par savjeta.

Već zadnjih 8-9 mjeseci imam problema sa krvarenjima u 2. polovici ciklusa. U početku sam imala blago krvarenje 3-4 dana prije menge pa mengu, što je na kraju došlo do 7, pa 10 dana, a ovaj mjesec je počelo praktički dan nakon ovulacije, tj 14 dana će očito trajati (ciklus mi traje 28 dana). Menstruacije su mi poprilično obilne i traju cca 6 dana.
Prije nekih 4 miseca sam bila kod ginekologice zbog toga, na što je ona rekla da je očito problem u smanjenoj razini progesterona, te mi je dala da pijem Proveru 3 mjeseca. Krvarenja su spala sa 10 na 7, pa na 4 dana, ali su se nakon Provere vratila na 7-10 dana. Zapravo sam u zadnjih 8-9 mjeseci imala samo jednu normalnu mengu bez krvarenja prije :( a da ne kažem koliko sam frustrirana po tom pitanju, stalno ulošci, stalno krv, izluđuje me! :(
Da skratim, sad u petak sam naručena na vađenje progesterona (na 21.dan ciklusa), pa kad nalazi dođu opet vjerojatno idem na neku terapiju progesteronom.

Zanima me jel ima itko ikakav savjet? Postoji li nekakav prirodni način za rješavanje hormonalnog disbalansa (čajevi možda?), jel sve ovo znači da ću jendog dana imati problema sa trudnoćom? :/

OOOOOOO
16.04.2012., 19:54
moram vadit progesteron na 21.dan ciklusa,pa me zanima da li se mora vaditi on ujutro ili moze i popodne,ima to kakve veze?

tina2701
16.04.2012., 23:21
moram vadit progesteron na 21.dan ciklusa,pa me zanima da li se mora vaditi on ujutro ili moze i popodne,ima to kakve veze?

..pošto znam odakle si....vadi se od 7-10 h..poslije toga ga tamo više ne vade..kao ni ostale spolne hormone....

osim ak ćeš ga vadit privatno..onda možeš kad želiš...

OOOOOOO
17.04.2012., 13:56
..pošto znam odakle si....vadi se od 7-10 h..poslije toga ga tamo više ne vade..kao ni ostale spolne hormone....

osim ak ćeš ga vadit privatno..onda možeš kad želiš...

ipak nisam isla ujutro jel nisam mogla ,idem popodne poslije,ne idem na polikliniku vadit nego direkt u laboratorij u bolnicu,imam jednu svoju poznatu
tnx svejedno:mig:

OOOOOOO
26.04.2012., 13:03
moze mi netko reci kakva mi je vrijednost progesterona pise 0.300,vadila ga na 21.dan ciklusa
hvala

OOOOOOO
28.04.2012., 23:07
moze mi netko reci kakva mi je vrijednost progesterona pise 0.300,vadila ga na 21.dan ciklusa
hvala

nitko ne zna:confused:

tina2701
29.04.2012., 17:51
..nisi imala ovulaciju taj mjesec........ak se ne varam..jer ja sam ih vadila u drugim vrijednostima..al napiši referentne vrijednosti sa nalaza...

OOOOOOO
29.04.2012., 20:53
sta se gleda folikularna faza,sredina ciklusa,luteinska faza?valjda ovo prvo jelda?
folilk.-0.2-1.5

tina2701
30.04.2012., 22:28
ako si vadila 21 dc onda se gleda luteinska faza??

OOOOOOO
30.04.2012., 22:37
ako si vadila 21 dc onda se gleda luteinska faza??

sad vise nis ne kuzim,sestra med.mi rekla da folikularna
ako je luteinska onda je vrijednost niska ovulacija 0 :p vrijednost je 1.7-27.0

tina2701
30.04.2012., 23:44
sad vise nis ne kuzim,sestra med.mi rekla da folikularna
ako je luteinska onda je vrijednost niska ovulacija 0 :p vrijednost je 1.7-27.0

progesteron ti se vadi 21 dc ili 7 dan poslije ovulacije....što..ako ti je po školski ovulacija 14 dan ciklusa...onda ti i 21 dc pada kao 7 dpo....

ako imaš kasne ovulacije inače..onda bi na to trebala obratiti pažnju....i vadti baš na 7 dpo progsteron a ne na 21 dc.

folikularna faza ti je vrijeme do ovulacije - a lutealna nakon ovulacije...a pošto se mjeri količina progesterona nakon ovulacije.onda se gleda pod r.vrijednosti za lutealnu...

FIGICA
01.05.2012., 09:06
Eto,to sam ti i ja rekla :),ali trebala ti je i gin.reći jel zna da imaš dugačke cikluse
Tako da si uzalud vadila na 21 dc :mig:

jelena mia
03.05.2012., 21:50
Hello,
evo da se i ja prikljucim ovoj temi po prvi put.Vadila sam progesterom na 19.dan ciklusa te ne bih znala dal mi je to sredina ciklusa ili luteinska faza i bio mi je 28.38 a za sredinu je gornja granica 3 a za luteinsku 27 u svakom slucaju je poviseno.Gin mi je rekla da mi je nalaz super,skroz sam zbunjena.Imam 35 god.i zelim bebu a do sad nikad nisam bila trudna.Help

tina2701
04.05.2012., 14:26
Hello,
evo da se i ja prikljucim ovoj temi po prvi put.Vadila sam progesterom na 19.dan ciklusa te ne bih znala dal mi je to sredina ciklusa ili luteinska faza i bio mi je 28.38 a za sredinu je gornja granica 3 a za luteinsku 27 u svakom slucaju je poviseno.Gin mi je rekla da mi je nalaz super,skroz sam zbunjena.Imam 35 god.i zelim bebu a do sad nikad nisam bila trudna.Help

jel znaš koji dan ti je bila ovulacija??? i napiši refeerentne vrijednosti za luteinsku fazu jer je od laba do laba razlika u vrijednostima...

jelena mia
04.05.2012., 14:41
hvala ti sto ti je stalo-ovako: ciklus mi traje 30-32 dana a dan vadenja krvi je bio 19.dan
referentne vrijednosti su za sredinu ciklusa 1.5-3 a za luteinsku fazu do 27.Mislim da mi je ovulacija bila 5-7 dana prije jer je ciljam za trudnocu a kako sam 16.dan ciklusa prokrvarila gin.mi je dala da izvadim progesteron a utz.je uredan.Kad sam dobila nalaz odmah sam je zvala a ona mi je rekla da to nije poviseno i da to znaci da mi jajnici jos super rade a meni je vrijednost 28.38.Hvala ti draga:)

tina2701
04.05.2012., 21:27
onda ti je to ok..jer što viši progesteron to bolje...jer njega i zovu i "hormonom čuvara trudnoće"-što viši to bolje...

plava jelena
04.09.2012., 22:16
Pozz svima meni treba pomoc vadila sam nalaze ginekoloski hormoni i bit je u tome neznam ih procitat a gori mi pod nogama pomazite cureeee:confused:

PetraM25
29.10.2012., 09:45
Molim Vas da mi objasnite sto znaci kad je progesteron povisen 4.2 a trebao bi biti do 3.2?Da li to moze biti opasno i kako ga vratiti u normalu? Inace pijem Sandimun Neoral 100 mg dva puta dnevno duze vrije trosila sam i Humiru do prije 6 mjeseci iprije godinu dana Medrol....radi problema s ocima..lp...Hvala

Chocolatte
12.02.2013., 18:18
Pozdrav! Dižem temu jer ne znam kuda da idem. :mig:
Nadam se da mi netko može reći nešto smisleno jer u mojoj situaciji nema logike. Inače, imam relativno uredne cikluse 24-27 dana, u kasnim sam tridesetima.
Dakle, 10. dan ciklusa (po meni 9. jer zabilježim drugi dan ako samo malo krene navečer) sam bila na gin. pregledu, ultrazvuku i papi. I veli meni doktorica, sve ok, imate nekoliko folikula od kojih je najveći 11, vodećeg nema, endometrij vam je trolinijski, ali jako tanak 3.6, i uz takav endometrij ako biste željeli ne bi mogli ostvariti trudnoću, odnosno šanse su male, gotovo nikakve. I normalno, ja u šoku, nikad nikakvih problema, papa uvijek uredan i kažem ja da ću doći za nekoliko dana da ponovi UZV. I dođem ja 14. dan (po njoj 15.) i pregleda ona mene ponovo i kaže da vodećeg folikula i dalje nema, ovulacije nije bilo, ne vidi žuto tijelo, niti neku tekućinu, ali da mi je sad endometrij i dalje trolinijski, ali deblji, 5.9 i da mogu još izvaditi progesteron 21. dc. I ok, izvadim ja progesteron 21. dc (po meni 20.:mig:) i progesteron 48 - ref. vrijednosti od 5.3 - 86. I sad mi zaista ništa nije jasno... Koliko ja znam, vrijednost progesterona pokazuje da je bila ovulacija, BT je imala skok 14. dan, kad sam bi bila drugi put na pregledu, a ona me uvjerava da ništa ne vidi... Jesam li ja luda ili je ona luda ili ima još neko objašnjenje koje mi ne pada na pamet? :503:

Piccola bambina
16.03.2013., 11:03
Evo sto sam ja nasla..buduci da imam isti problem ko i ti:
Odgovorio: prim.mr.sc.Renato Bauman
Stovana, ukoliko je progesteron pozitivan to smatramo najsigurnijim znakom da je bila ovulacija, sigurnijim i od ultrazvuka. Stoga treba smatrati da je folikul bio i prsnuo.
I ovo kao odgovor od drugog dr.:Dakle, u odgovoru na vaše pitanje, povišeni progesteron u mlade i zdrave žene koja želi zanijeti znači da je ovulacija bila, i sigurni je pokazatelj ovulacije.
Tako da..ja bih rekla po tom da si imala ovulaciju. :)

Piccola bambina
18.03.2013., 11:35
Evo samo da prijavim da sam jutros vadila krv da vidim progesteron.. Uglavnom, za one koji se pitaju kao što sam se ja pitala..: ne treba biti natašte, otišla lipo u Sunce, nije se tribalo ni naručit, platila 135 kn i nalaz sutra. Savršeno. :top:

zabica171
20.06.2013., 12:21
Drage cure

vadila sam progesteron 21 dc i nalaz je 4.4. Normala je od 12 do 43. Sa obzirom da je ovulacija bila 20 dc da li sam mozda prerano vadila progesteron? Pretpostavljam da je razlog da se vadi 21 dc zato jer je tada otprilike proslo vec 7 dana od ovulacije? Na terapiji duphastona sam i uzimam 2x1 tabletu. Kakvo je vase misljenje? Ovulacija mi je bila vidljiva na UZV jer sam isla svaki drugi dan na folikulometriju i jajasce je puklo nakon sto je bilo veliko 20x30. Endometrij je trolinijski i iznosi 10.5 mm. Doktor je rekao da mu sve izgleda u redu.

Hvala puno

demi79
26.06.2013., 18:10
Hmmm, hormoni se obicno vade dok nisi na nikakvoj terapiji. Nema smisla piti duphastone i kontrolirati progesteron jer ce rezultat sigurno biti ok.
I da, prerano si ga vadila, 20+7 ispada da si ga trebala vaditi 27i dan

zabica171
08.07.2013., 11:02
Cure trebam malo pomoc naime nakon 14 dc uzmimam duphaston 2x1 tabletu. ginekolog koji me inace vodi mi je davao terapiju 14 dana. nova ginekologica je rekla piti duphaston nakon 14 dc 2x1 tabletu 10 dana. moje pitanje je slijedece...sa obzirom da je progesteron potreban da odrzi trudnocu zasto se on mora prestati piti nakon 14 tj. 10 dana? da li to uopce ima smisla? postoji li mogucnost da ostanem trudna i onda da trudnoca bude bezuspjesna jer trebam ukinuti duphastone? ne znam sta da radim...da pijem sada to 14 dana ili 10 dana ili sta da radim? :ne zna:

hvala puno

bluefire
18.08.2013., 10:16
Zanima me da li neka od zena koje imaju povisen progesteron u lutealnoj fazi ima problema sa svrbezom u drugom dijelu ciklusa ili nekakvim dermatitisom i tako necim?
Dosao mi je nalaz i progesteron mi je 67, a ref.vrijednost je do negdje 47. I nadam se da je to razlog mojim dugogodisnjim svrbezom u drugom dijelu ciklusa..ici cu endokrinologu kroz par dana. Ostali hormoni su u redu uglavnom, cekam jos androstendion. Jedino je i FSH povisen malo.

Kristina19
19.08.2013., 08:28
Cure trebam malo pomoc naime nakon 14 dc uzmimam duphaston 2x1 tabletu. ginekolog koji me inace vodi mi je davao terapiju 14 dana. nova ginekologica je rekla piti duphaston nakon 14 dc 2x1 tabletu 10 dana. moje pitanje je slijedece...sa obzirom da je progesteron potreban da odrzi trudnocu zasto se on mora prestati piti nakon 14 tj. 10 dana? da li to uopce ima smisla? postoji li mogucnost da ostanem trudna i onda da trudnoca bude bezuspjesna jer trebam ukinuti duphastone? ne znam sta da radim...da pijem sada to 14 dana ili 10 dana ili sta da radim? :ne zna:

hvala puno
Sad si ocito dobila duphaston da ti izazove mengu? Ja sam ga pila 10-ak dana kad bi trebala izazvat mengu. Nema ti sad veze jel to 10 ili 14 dana jer kad prestanes pit, za par dana bi trebala dobit. Obicno ga trudnice dobivaju da bi ocuvale ranu trudnocu. Ja cu ga recimo uzimati 2 tj pa na ultrazvuk pa cemo vidjeti jel mi endometrij dovoljno debeo. Ako je, vjerojatno ce me skinut s duphastona.

Lakonoga777
21.11.2013., 18:41
Molim vas pomognite mi, totalno sam zbunjena i više ništa ne znam.
Ciklus mi traje 30-31 dan, ginekologica mi je rekla da idem vadit progesteron 7 dana nakon ovulacije.
Ja sam išla 24 dc i vrijednost mi je 4.74 dali je to premalo ??- u labaratorijskim nalazima piše da je to folikularna faza.