PDA

View Full Version : Punč za Božić


Kinky
23.12.2008., 13:43
kako se radi onaj prefini, pravi punč za piti oko bora?
tražilica mi nije niš pametno dala...
sad je baš doba za kuhanje tog napitka, kaj ne? :mig:

Isabeau
23.12.2008., 13:46
da, ono kao kad u filmovima grabe punč iz jedne velike zdjele...uvik mi rastu zazubice :D :cerek:
i meni je to napeto, al nikad nisam naisla na recept za takav fini gusti punč :ne zna:
anybody?

Gipsyqueen
23.12.2008., 13:50
Eggnog. :s :cerek:
Nisam ga pila 100 godina, zbog fobije od sirovih jaja.:zubo:


Jedan od recepata:
http://www.crochef.com/index.php?page=recepti&id=473

Kinky
23.12.2008., 13:54
ma nisam baš ciljala na eggnog, nego na punč
znate ono, rum, šećer, naranče, limuni, jošnekivrag :ne zna:

Gipsyqueen
23.12.2008., 13:58
ma nisam baš ciljala na eggnog, nego na punč
znate ono, rum, šećer, naranče, limuni, jošnekivrag :ne zna:

My mistake. :o
Većina ljudi za eggnog kaže punč.:D

Ja imam recept za bezalkoholni voćni punč.
4 žličice meda, 2 vrećice voćnog čaja, 4 velike naranče, smeđi šećer, limun.
(u to dodaš rum)
Prekopat ću još malo svoje recepte i laptop pa stavim još koji recept ako nađem.

Kinky
23.12.2008., 14:04
hvala ti :love:
ti samo stavi ak imaš još receptića, ja ću :Pivo:

Isabeau
23.12.2008., 14:04
ma nisam baš ciljala na eggnog, nego na punč
znate ono, rum, šećer, naranče, limuni, jošnekivrag :ne zna:

aha...onda to nije onaj na koji ja mislim :D
mogla bi probati ovaj recept od gipsy :cerek:, al ta sirova jaja i mene malo hebu

Gipsyqueen
23.12.2008., 14:06
hvala ti :love:
ti samo stavi ak imaš još receptića, ja ću :Pivo:

Imam jedan za punč s crnim vinom i nekoliko pića koja se piju u ovo vrijeme, npr. grog i sl. :D

Punč od crnog vina

2 l vode
90 gr šećera
6 štapića cimeta
3 jabuke
sok jednog limuna
3 breskve
1 l crnog vina
3 žlice ruma

Priprema:
U veliku posudu ulijte vodu, dodajte šećer i štapiće cimeta. Kuhajte i kada provri ostavite da ključa jedno 15 minuta. Izvadite štapiće cimeta iz šećernog sirupa. Posebno očistite jabuke i breskve od kore i koštica i isijecite ih na sitne kockice. Prokuhajte ih u vinu, sklonite sa vatre i dodajte rum. Sjedinite sve sa sirupom i služite toplo u lijepoj ukrasnoj posudi.

Gipsyqueen
23.12.2008., 14:08
Grog

(za 6 osoba)
1 l vinjaka
5 dl jakog ruskog čaja
5 zrna papra
1 limun

U vrući čaj uliti vinjak i papar, zagrijavati do vrenja, potom razliti u čaše s kriškom limuna. Servirati zapaljeno.

:D

Dlapek
23.12.2008., 14:08
vako punč:
Skuhati indijski čaj ( pravi darjeling ,a ne sranje iz vrećice)
na 1 dio čaja de 1/2 ruma (ruma ,a ne one gadosti za kolače)
Na vatri otopiti 100g šećera na 1l čaja,karamelizirati,ubaciti oguljenu koricu neprskane narače, zaliti čajem.
kad prokuha naliti rum i zapaliti.

Gipsyqueen
23.12.2008., 14:09
Wassail
U posudi se grije šećer, a zatim vruće pivo s muškatnim oraščićem, đumbirom i cimetom. Servira se ohlađeno s kriškama prepečenog kruha.

Dlapek
23.12.2008., 14:10
My mistake. :o
Većina ljudi za eggnog kaže punč.:D

Ja imam recept za bezalkoholni voćni punč.
4 žličice meda, 2 vrećice voćnog čaja, 4 velike naranče, smeđi šećer, limun.
(u to dodaš rum)
Prekopat ću još malo svoje recepte i laptop pa stavim još koji recept ako nađem.
bezalkoholni,veliš????
A rum je onaj u malim bočicama ,za djecu????

Gipsyqueen
23.12.2008., 14:12
bezalkoholni,veliš????
A rum je onaj u malim bočicama ,za djecu????

Ma kakav rum u malim bočicama? :lol:
Znaš da ja ne pijem niš' što je u malim bočicama. :zubo:

Samo prepisujem iz moje knjige recepisa - nađe se i neš' bezalkoholno katkad.:zubo:

Lei
23.12.2008., 14:21
Kupis Pepito:
http://www.istravino-rijeka.hr/proizvodi/thumb/likeri/mouseover/pepito_1.gif (link (http://www.istravino-rijeka.hr/?rubrika=likeri&proizvod=pepito_1) na kojemu je veca slika i recepti)

prelijes ga kipucom vodom i stavis krisku limuna

najjednostavnije je tako :zubo:

to u bircevima isto posluzuju pod nazivom "rum punc" (u Rijeci... u Zagrebu te samo blijedo gledaju kad pitas za to)

polly
23.12.2008., 14:28
Kupis Pepito:


vidi vraga, pa imamo i mi svoj koncentrat :rofl;
pojma nisam imala :D

Lei
23.12.2008., 14:34
super je Pepito, jedino treba jos malo secera dodati jer nije jako sladak

al mi je zbilja fascinantno da u Zagrebu u kaficima nemaju pojma za tako nesto.... u Rijeci zimi uredno to pijem kad negdje odem navecer, a u Zagrebu nitko nije znao za to, osim jedne birtije koja mi je na kraju donjela zesticu na stol :rofl: Doduse to je bilo prije nekih 5 godina, od onda me strah to pokusavat narucit bilo gdje osim doma :)

Gipsyqueen
23.12.2008., 14:36
super je Pepito, jedino treba jos malo secera dodati jer nije jako sladak

al mi je zbilja fascinantno da u Zagrebu u kaficima nemaju pojma za tako nesto.... u Rijeci zimi uredno to pijem kad negdje odem navecer, a u Zagrebu nitko nije znao za to, osim jedne birtije koja mi je na kraju donjela zesticu na stol :rofl: Doduse to je bilo prije nekih 5 godina, od onda me strah to pokusavat narucit bilo gdje osim doma :)

:zubo:
Ja nikad u Zg nisam vidjela ni ovaj Pepito za kupiti, a kamoli rum-punč na popisu pića u kafićima. :(

Dlapek
23.12.2008., 14:42
Kupis Pepito:
http://www.istravino-rijeka.hr/proizvodi/thumb/likeri/mouseover/pepito_1.gif (link (http://www.istravino-rijeka.hr/?rubrika=likeri&proizvod=pepito_1) na kojemu je veca slika i recepti)

prelijes ga kipucom vodom i stavis krisku limuna

najjednostavnije je tako :zubo:

to u bircevima isto posluzuju pod nazivom "rum punc" (u Rijeci... u Zagrebu te samo blijedo gledaju kad pitas za to)

možda jest najjednostavnije,ali sigurno nije najbolje.

Ja sam gornji recept isprobala na galone.

Gipsyqueen
23.12.2008., 14:44
Galoni.:cerek:

Najbolja mjera. :s

Mislim da ću ja ovih dana napraviti tvoj punč. :D

pustinjska riba
23.12.2008., 15:08
bando jedna...kako ste mi sline pustili :cerek:

Kinky
23.12.2008., 18:29
gamad :cerek:
svašta ste tu naslagali :mig:
sad moram i kuvat i pit :ne zna::top:

Soon Li
23.12.2008., 18:35
My mistake. :o
Većina ljudi za eggnog kaže punč.:D

Ja imam recept za bezalkoholni voćni punč.
4 žličice meda, 2 vrećice voćnog čaja, 4 velike naranče, smeđi šećer, limun.
(u to dodaš rum)
Prekopat ću još malo svoje recepte i laptop pa stavim još koji recept ako nađem.

moze malo objašnjenje,kaj se s narančama radi,koliko ruma....

x-type
23.12.2008., 19:50
meni je najbolje 3 deci čaja od hibiskusa ili šipka, 3 deci kuhanog vina, deci ruma, sok jednog limuna i 30 dag šećera, klinčić, cimet u korici, kuhati i po potrebi dodati još ruma ili kakve rakijetine :D i po želji smanjiti šećer. fino je iscijediti i naranču u to. piti vruće. to isto zovu punč (iako je to kao grog zapravo)

regica
24.12.2008., 19:59
Ima netko recept za ajerkonjak? jel to slicno puncu s jajima?

Gipsyqueen
28.12.2008., 02:24
moze malo objašnjenje,kaj se s narančama radi,koliko ruma....

Čaj + sok od naranče (netko stavlja limetu ili limun, po želji:mig:). Količina ruma je proizvoljna. Netko voli jači punč, netko slabiji.:o

Kinky
29.12.2008., 20:38
prijavljujem svoj neslavni punč na Badnjak :koza: :mama: :brukica:
naime, lijepo sam skuhala jaki čaj od šumskog voća, skuhala crno vino, dodala med nutra, klinčiće, cimet i narezala kolutove naranče i limuna, što je izgedalo super, nakraju nakrcala rumeka nutra da se zagrije... ALI limun ga je toliko zagorčio da smo ga jedva popili...
<naravno da smo ga popili, kaj ste mislili?> :Pivo:
daklem, NE STAVLJAJ limune, naranča BEZ KORE mora biti dovoljna...

x-type
29.12.2008., 21:34
prijavljujem svoj neslavni punč na Badnjak :koza: :mama: :brukica:
naime, lijepo sam skuhala jaki čaj od šumskog voća, skuhala crno vino, dodala med nutra, klinčiće, cimet i narezala kolutove naranče i limuna, što je izgedalo super, nakraju nakrcala rumeka nutra da se zagrije... ALI limun ga je toliko zagorčio da smo ga jedva popili...
<naravno da smo ga popili, kaj ste mislili?> :Pivo:
daklem, NE STAVLJAJ limune, naranča BEZ KORE mora biti dovoljna...

u kuhano vino samo po sebi ide jako puno šećera ako hoćeš da ima kakav-takav okus. pa onda čaj, agrumi, to sve može samo doprinijeti nekakvom praznom okusu popraćenim gorčinom. sumnjam da bi sa samim medom mogla postići slatkoću da dobije dobar okus (bi, ali bi trebala jaaako puno meda stavit, a onda bi imalo prejak okus po medu). dakle, moraš se pomirit sa činjenicom da staviš šećer u to. da me ne shvatiš krivo - ja sve kave, čajeve i ine stvari pijem bez zrna šećera, ali u kuhano vino i sve na bazi njega šećer je neophodan :) stavi smeđi ak imaš averziju prema bijelom

danci1980
30.12.2008., 14:14
Ako radite kuhano vino stvite samo nutra klinčiće i umjesto cukara stvaite med!!!!!
A punč radim sa mlijekom (tigrovo mlijeko)!!!!!!!!NEMA BOLJEG