View Full Version : Zimska oprema za SLO i Austriju
Coyote 007
05.03.2004., 00:13
Zaletio bi se možda ovaj vikend do Austrije pa me zanima kaj slovenski smradovi (i austrijanci) računaju pod obaveznom zimskom opremom da me ne vrate sa granice ili još gore opale kakvu kaznu ?
ono 2 zimske gume, 4 zimske, ljetne + lanci, dubine utora ... :confused:
Partfiš
05.03.2004., 12:02
U Austriji ne smijes imati 2 zimske i 2 ljetne gume. Pod zimskom opremom se podrazumjeva 4 ljetne gume+lanci (odgovarajuci) u gepeku ili 4 zimske gume. Mislim da je od nedavno isto i u Sloveniji. Mislim da im cak zakon kaze da na jednoj osovini moras imati gume istog tipa,modela, proizvodjaca...
Jel su se pravila zimske opreme za Austriju promjenila u međuvremenu?
I wonder
16.12.2010., 08:53
ajde da jednom istjeramo to na čistac. nedavno smo pisali o tome, a opet nismo dobili mišljenje stručnjaka.
dakle, austrija i slovenija su potpisnice bečke konvencije o prometu. i tamo su se obavezale da priznaju legalnost vozila iz drugih zemalja.
a jedna od obaveza je da auto koji napušta domicilnu državu MORA biti tehnički ispravan (naravno, za svoju zemlju). sve razlike u tehničkim zahtjevima između država se ne primjenjuju.
kaže ovdje:
The vehicle must meet all technical requirements to be legal for road use in the country of registration. Any conflicting technical requirements (e.g. right-hand-drive or left-hand-drive) in the signatory country where the vehicle is being driven do not apply.
po tome, kod nas je zimska oprema 4 ljetne gume dubine profila min 4 mm i lanci u gepeku. i to je tehnički ispravan auto (čak i različite gume prednja- stražnja osovina), i kod nas i u austriji. austrijanci vas nemaju pravo tražiti da imate zimske gume, a niti slovenci. mogu vas natjerati da montirate lance ako su na cesti zimski uvjeti ali nemaju pravo zahtijevati zimske gume na autu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Vienna_Convention_on_Road_Traffic
Đunđi Bunđi
16.12.2010., 08:55
ajde da jednom istjeramo to na čistac. nedavno smo pisali o tome, a opet nismo dobili mišljenje stručnjaka.
dakle, austrija i slovenija su potpisnice bečke konvencije o prometu. i tamo su se obavezale da priznaju legalnost vozila iz drugih zemalja.
a jedna od obaveza je da auto koji napušta domicilnu državu MORA biti tehnički ispravan (naravno, za svoju zemlju). sve razlike u tehničkim zahtjevima između država se ne primjenjuju.
kaže ovdje:
Misljenje strucnjaka;
Postovani g. Wonder
Misljenja sam da je Vase misljenje ispravno
Skrewdriver
16.12.2010., 09:31
kaže ovdje:
po tome, kod nas je zimska oprema 4 ljetne gume dubine profila min 4 mm i lanci u gepeku. i to je tehnički ispravan auto (čak i različite gume prednja- stražnja osovina), i kod nas i u austriji. austrijanci vas nemaju pravo tražiti da imate zimske gume, a niti slovenci. mogu vas natjerati da montirate lance ako su na cesti zimski uvjeti ali nemaju pravo zahtijevati zimske gume na autu.
Lock na temu prije nego li se jave stručnjaci
I wonder
16.12.2010., 09:38
Misljenje strucnjaka;
Postovani g. Wonder
Misljenja sam da je Vase misljenje ispravno
zahvaljujem na mišljenju.
sad se mogu ići svađati sa slovenskim policajcima:D:D
zahvaljujem na mišljenju.
sad se mogu ići svađati sa slovenskim policajcima:D:D
I oni imaju problema sa tumačenjem kao naši carinici sa gumama :zubo:
robi7007
16.12.2010., 09:53
kaže ovdje:
U Sloveniji moraš imat ili 4 zimske gume ili 4 ljetne s min. utorom od 3mm + odgovarajuće lance u bunkeru.
Propisana kazna za neodgovarajuću zimsku opremu osobnih vozila je 120 eura, a ako je zbog neadekvatne opreme promet ugrožen, po zakonu se vozač kažnjava sa 400 eura. Zakon o sigurnosti cestovnog prometa (59. članak) propisuje da u prometu na cestama po Sloveniji smiju voziti strana vozila, koja imaju svu opremu, propisanu u matičnoj zemlji, a po važećoj Međunarodnoj konvenciji o cestovnom prometu. Zimsku opremu (propisanu za motorna i priključna vozila registrirana u Republici Sloveniji) moraju imati za vrijeme zimskih uvjeta.
Đunđi Bunđi
16.12.2010., 09:59
U Sloveniji moraš imat ili 4 zimske gume ili 4 ljetne s min. utorom od 3mm + odgovarajuće lance u bunkeru.
U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna kad je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Zimsku opremu vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t čine 4 zimska (ili M+S) pneumatika ili 4 ljetne gume s minimalnom dubinom profila 4 mm i lanci za snijeg (u prtljažniku pripremljeni za pogonske kotače).
Zakon o sigurnosti cestovnog prometa (59. članak) propisuje da u prometu na cestama po Sloveniji smiju voziti strana vozila, koja imaju svu opremu, propisanu u matičnoj zemlji, a po važećoj Međunarodnoj konvenciji o cestovnom prometu.
V.Sipak
16.12.2010., 10:04
u austriji su od 1.11. do 15.4 kod zimskih uvjeta obavezne zimske gume po potrebi i lanci a sve ostalo su gluposti koje nemaju veze sa stvarnoscu i beckom konvencijom.
http://img152.imageshack.us/img152/7385/dqwindmill.gif (http://img152.imageshack.us/i/dqwindmill.gif/)
:zubo:
Đunđi Bunđi
16.12.2010., 10:09
u austriji su od 1.11. do 15.4 kod zimskih uvjeta obavezne zimske gume po potrebi i lanci a sve ostalo su gluposti koje nemaju veze sa stvarnoscu i beckom konvencijom.
Naravno, pa nisu Austrijanci ludi da postuju konvenciju koju su kao domacini (u Becu) prvi potpisali
štemajzl
16.12.2010., 10:10
Tako je. :top:
...a ako je zbog neadekvatne opreme promet ugrožen, po zakonu se vozač kažnjava sa 400 eura.
A ovo je dobro upozorenje i rješenje za ljetna čelostonka drajvere, tek da se ne opuste.
V.Sipak
16.12.2010., 10:16
Naravno, pa nisu Austrijanci ludi da postuju konvenciju koju su kao domacini (u Becu) prvi potpisali
jesi ti spreman neku vecu sumu staviti na tu svoju tvrdnju,eto ja bih bio zainteresiran,naravno to vrijedi i za sve ostale koji su tvojeg ( u stvari vi nemate svoje misljene vec se priklonite misljenju glavnog lava u kavezu) misljenja.
Đunđi Bunđi
16.12.2010., 10:19
jesi ti spreman neku vecu sumu staviti na tu svoju tvrdnju,eto ja bih bio zainteresiran,naravno to vrijedi i za sve ostale koji su tvojeg ( u stvari vi nemate svoje misljene vec se priklonite misljenju glavnog lava u kavezu) misljenja.
Jesam, spreman sam....
svoju tvrdnju, da.
Vampir Svetozar
16.12.2010., 10:22
ako se ko sjeća priče di mi je zli talijanski policajac naplatio kaznu....mimo bečke konvencije,
rasprava na temi će ipak ispasti neminovna. :mig:
ma ne, oću reć da se svi policajci vani ne drže striktno te bečke konvencije, pače, neki nemaju pojma da postoji.
V.Sipak
16.12.2010., 10:23
Jesam, spreman sam....
svoju tvrdnju, da.
moja tvrdnja je da u austriji svi (znaci i domaci i strani auti) moraju u zimskim uvjetima imati sve cetri zimske gume i po potrebi lance.
a tvoja tvrdnja je da u austriji za hrvatski auto (auto koji je prijavljen u HR) vrijede hrvatski zakon odnosno da se u austriji smiju voziti u zimskim uvjetima i sa sve cetri ljetnje gume.
jel to tocno?
u koju sumu se kladimo,naj manje 1000€ jer u suprotnom mi se ne isplati sa tim imati posla.
robi7007
16.12.2010., 10:35
moja tvrdnja je da u austriji svi (znaci i domaci i strani auti) moraju u zimskim uvjetima imati sve cetri zimske gume i po potrebi lance.
a tvoja tvrdnja je da u austriji za hrvatski auto (auto koji je prijavljen u HR) vrijede hrvatski zakon odnosno da se u austriji smiju voziti u zimskim uvjetima i sa sve cetri ljetnje gume.
jel to tocno?
u koju sumu se kladimo,naj manje 1000€ jer u suprotnom mi se ne isplati sa tim imati posla.
Možeš se ti svugdje vozit s ljetnim gumama kad su zimski uvjet na cesti al kad ti Austrijanac ili Slovenac odere kaznu neće ti više past na pamet tako nešto :D
Đunđi Bunđi
16.12.2010., 10:37
:kokice:
spremi kokice....
necu odgovarati na provokacije :mig:
a necu se ni kladiti... sve sam pare dao Forumu :)
V.Sipak
16.12.2010., 10:42
spremi kokice....
nisu provokacije sa moje strane vec sa tvoje,dajes (kao i neki drugi) besplatne savjete koji vrijede upravo toliko koliko i kostaju.
spremi kokice....
Nisam niti mislio na tebe :)
nisu provokacije sa moje strane vec sa tvoje,dajes (kao i neki drugi) besplatne savjete koji vrijede upravo toliko koliko i kostaju.
Uvijek je moguće da te žene.
Recimo, do ove godine 30.06. recimo imaš pravo na povrat poreza, ali dobit ćeš ga u slučaju da reagiraš (zatražiš, naravno ako imaš na osnovu nečega).
Ista stvar je i sa druge strane, ako se ne znaš postaviti onda te
http://img842.imageshack.us/img842/1920/slsisanjeovaca087b.jpg (http://img842.imageshack.us/i/slsisanjeovaca087b.jpg/)
V.Sipak
16.12.2010., 10:49
Nisam niti mislio na tebe :)
ja cekam I wondera posto je on ovdje veliki guru sto se tice stvari vezanih za automobile i posto je spominjao becke konvencije.
bit ce da lista google :lol:
evo da vam pomognem,dovoljno je da ovo stavite u google pa ako neznate njemacki prevedite na engleski ili neki drugi jezik.
"Winterreifenpflicht: Auch für ausländische Fahrzeuge"
ja cekam I wondera posto je on ovdje veliki guru sto se tice stvari vezanih za automobile i posto je spominjao becke konvencije.
bit ce da lista google :lol:
evo da vam pomognem,dovoljno je da ovo stavite u google pa ako neznate njemacki prevedite na engleski ili neki drugi jezik.
"Winterreifenpflicht: Auch für ausländische Fahrzeuge"
A ti se malo bolje informiraj
http://www.hak.hr/info/korisne-informacije/zimska-oprema
Đunđi Bunđi
16.12.2010., 10:56
The Vienna Convention on Road Traffic
Annex 5
TECHNICAL CONDITIONS CONCERNING MOTOR VEHICLES AND TRAILERS
1. Without prejudice to the provisions of Article 3, paragraph 2 (a) and
Article 39, paragraph 1 of this Convention any Contracting Party may, with respect
to motor vehicles which it registers and to trailers which it allows on the road
under its domestic legislation, lay down rules which supplement, or are stricter
than, the provisions of this annex. All vehicles in international traffic must
meet the technical requirements in force in their country of registration when
they first entered into service.
V.Sipak
16.12.2010., 11:04
The Vienna Convention on Road Traffic
Annex 5
TECHNICAL CONDITIONS CONCERNING MOTOR VEHICLES AND TRAILERS
1. Without prejudice to the provisions of Article 3, paragraph 2 (a) and
Article 39, paragraph 1 of this Convention any Contracting Party may, with respect
to motor vehicles which it registers and to trailers which it allows on the road
under its domestic legislation, lay down rules which supplement, or are stricter
than, the provisions of this annex. All vehicles in international traffic must
meet the technical requirements in force in their country of registration when
they first entered into service.
bas si cool :kava: kad tako nabacis neki link bez da znas na sto se to odnosi.
englez se smije voziti sa autom koji volan ima na desnoj strani,francuz smije imati zute maglenke i slicno,ali njemac nesmije voziti 300km/h bez obzira sto u njemackoj smije i turcin nesmije voziti bez profila na gumama bez obzira sto to u turskoj smije.
bas si cool :kava: kad tako nabacis neki link bez da znas na sto se to odnosi.
englez se smije voziti sa autom koji volan ima na desnoj strani,francuz smije imati zute maglenke i slicno,ali njemac nesmije voziti 300km/h bez obzira sto u njemackoj smije i turcin nesmije voziti bez profila na gumama bez obzira sto to u turskoj smije.
Ti brkaš tehničku ispravnost sa propisim.
Gorenavedeno se odnosi na tehničku ispravnost vozila, ako razlikuješ te pojmove.
Voziti 300km/h nije tehnička ispravnost u matičnoj zemlji, zar ne?
Države imaju pravo tražiti dodatne sigurnosne i/li tehničke uvjete za sva vozila koja prometuju na njihovom teritoriju, to nema veze sa tehničkom ispravnošću vozila "per se" nego te "polizist" može isključiti iz prometa radi "ugrožavanja drugih sudionika" i/li "ometanja toka prometa" radi neadekvatne oremljenosti vozila za promet i ne naplatiti ti ništa, jednostavno ti zabrani da se krećeš po toj prometnici dok se uvjeti koji uzrokuju zabranu ne poprave (u ovom slučaju dođe 15.4 ak su datumski određeni zimski uvjeti), isto kao što može npr stavit proizvoljno zabranu za promet kamionima radi bure ili bilo čega i gotovo ako prekršiš njegovu zabranu prije nego je dignuta s tebe u prekršaju si i ONDA će te oženit da će ti srce stat...
Pa kad te neko u 12 u noći na nekoj brdskoj cesti u Tirolu parkira na ugibalište onda će ti puno značit Bečka konvencija...
marjan79
16.12.2010., 11:43
Kakva je situacija sa vozilima 4x4???
Skrewdriver
16.12.2010., 11:55
Lock na temu prije nego li se jave stručnjaci
A što sam ja rekao!
Propisana kazna za neodgovarajuću zimsku opremu osobnih vozila je 120 eura, a ako je zbog neadekvatne opreme promet ugrožen, po zakonu se vozač kažnjava sa 400 eura. Zakon o sigurnosti cestovnog prometa (59. članak) propisuje da u prometu na cestama po Sloveniji smiju voziti strana vozila, koja imaju svu opremu, propisanu u matičnoj zemlji, a po važećoj Međunarodnoj konvenciji o cestovnom prometu. Zimsku opremu (propisanu za motorna i priključna vozila registrirana u Republici Sloveniji) moraju imati za vrijeme zimskih uvjeta.
:cerek:
Skrewdriver
16.12.2010., 11:56
Kakva je situacija sa vozilima 4x4???
Ista kao i sa svim drugima (što se zakona i propisa tiče)
golfigno
16.12.2010., 11:59
Možeš se ti svugdje vozit s ljetnim gumama kad su zimski uvjet na cesti al kad ti Austrijanac ili Slovenac odere kaznu neće ti više past na pamet tako nešto :D
To je jedino i bitno, a Cervantes i bečke šni, ovaj konvencije nikoga ne zanimaju.
ice41000
16.12.2010., 13:44
Zaletio bi se možda ovaj vikend do Austrije pa me zanima kaj slovenski smradovi (i austrijanci) računaju pod obaveznom zimskom opremom da me ne vrate sa granice ili još gore opale kakvu kaznu ?
ono 2 zimske gume, 4 zimske, ljetne + lanci, dubine utora ... :confused:
U Sloveniji ne moraš stalno imati lance već možeš voziti s ljetnima dok god ne ometaš promet.
Slovenski auto savez kaže:
Zimska oprema za vozila do skupne mase 3,5t:
- 4 zimske pnevmatike (M+S) z min. globino profila 3mm ali
- 4 letne pnevmatike z min. globino profila 3mm + snežne verige v priboru.
Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za zadnjo os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.
Pogoji za uporabo snežnih verig so izpolnjeni takrat, ko je na vozišču toliko snega, da pnevmatika med vožnjo ne pride v stik s površino vozišča (za pnevmatiko ostaja snežena sled).
vse 4 pnevmatike morajo biti enake po velikosti, vrsti in zgradbi;
na isti osi pa morajo biti pnevmatike tudi istega proizvajalca, profila, hitrostnega razreda in nosilnosti
zimske pnevmatike so lahko nižjega hitrostnega razreda (največ za dva razreda) kot ga zahteva konstrukcijsko določena hitrost.
S austrijske stranice:
Driving in Winter
All vehicles driving on snow-covered roads must have winter tires during the winter season (Nov 1 - April 15) or risk a fine if pulled over.
Alternatively, all-season tires (if marked for M&S: mud and snow) are also acceptable during the winter season.
Snow chains are not compulsory but must be carried in areas under advisory.
Snow chains on summer tires - as an alternative to winter tires - are only accepted if the entire road is heavily covered with snow and no damage to the road is caused by the snow chains. These winter provisions are strictly enforced and control points are common.
Znači može se imati ljetne gume s lancima samo ako je cesta potpuno pokrivena snijegom i gume ne dopiru do podloge.
Slovenski auto savez:
http://www.amzs.si/?podrocje=7&drzava=36&info=0
Austrijske stranice:
http://www.austria.info/us/practical-information/driving-regulations-in-austria-1084578.html
http://www.austria.info/au/plan-your-trip/driving-to-austria-1162412.html
V.Sipak
16.12.2010., 17:37
U Sloveniji ne moraš stalno imati lance već možeš voziti s ljetnima dok god ne ometaš promet.
Slovenski auto savez kaže:
Zimska oprema za vozila do skupne mase 3,5t:
- 4 zimske pnevmatike (M+S) z min. globino profila 3mm ali
- 4 letne pnevmatike z min. globino profila 3mm + snežne verige v priboru.
Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za zadnjo os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.
Pogoji za uporabo snežnih verig so izpolnjeni takrat, ko je na vozišču toliko snega, da pnevmatika med vožnjo ne pride v stik s površino vozišča (za pnevmatiko ostaja snežena sled).
vse 4 pnevmatike morajo biti enake po velikosti, vrsti in zgradbi;
na isti osi pa morajo biti pnevmatike tudi istega proizvajalca, profila, hitrostnega razreda in nosilnosti
zimske pnevmatike so lahko nižjega hitrostnega razreda (največ za dva razreda) kot ga zahteva konstrukcijsko določena hitrost.
S austrijske stranice:
Driving in Winter
All vehicles driving on snow-covered roads must have winter tires during the winter season (Nov 1 - April 15) or risk a fine if pulled over.
Alternatively, all-season tires (if marked for M&S: mud and snow) are also acceptable during the winter season.
Snow chains are not compulsory but must be carried in areas under advisory.
Snow chains on summer tires - as an alternative to winter tires - are only accepted if the entire road is heavily covered with snow and no damage to the road is caused by the snow chains. These winter provisions are strictly enforced and control points are common.
Znači može se imati ljetne gume s lancima samo ako je cesta potpuno pokrivena snijegom i gume ne dopiru do podloge.
Slovenski auto savez:
http://www.amzs.si/?podrocje=7&drzava=36&info=0
Austrijske stranice:
http://www.austria.info/us/practical-information/driving-regulations-in-austria-1084578.html
http://www.austria.info/au/plan-your-trip/driving-to-austria-1162412.html
sa tim lancima su ostavili previse prostora za slobodnu policijsku procjenu.sa lancima se smijes koristiti samo ako je snjezni pokrivac takov da lancima ne unistavas asfalt ali ako je snjezna bljuzgavica nesmijes imati lance dakle moras imati zimske gume.ako nisu zimski uvjeti netrebas zimske gume a zimski uvjeti su kada se pocinje praviti snjezna podloga ali ta snjezna podloga/bljuzgavica moze biti debela i deset centimetara bez da smijes staviti lance a vrijede zimski uvjeti.usput receno,zimske gume moraju imati naj manje 4mm profila.
ice41000
16.12.2010., 18:35
sa tim lancima su ostavili previse prostora za slobodnu policijsku procjenu.sa lancima se smijes koristiti samo ako je snjezni pokrivac takov da lancima ne unistavas asfalt ali ako je snjezna bljuzgavica nesmijes imati lance dakle moras imati zimske gume.ako nisu zimski uvjeti netrebas zimske gume a zimski uvjeti su kada se pocinje praviti snjezna podloga ali ta snjezna podloga/bljuzgavica moze biti debela i deset centimetara bez da smijes staviti lance a vrijede zimski uvjeti.usput receno,zimske gume moraju imati naj manje 4mm profila.
U Sloveniji vrijedi pravilo da lanci moraju na (ljetne) gume ako iza kotača ne ostaje podloga već snijeg tj ako gume ne dopiru do podloge.
Isto je u Austriji ali istina je i to da je situacija malo nejasna za slučajeve kada gume dopiru do podloge ali je bljuzgavica.
Na stranici HAK-a piše ovo:
Austrija
Za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t zimska oprema obvezna je od 1. 11. do 15. 4. u trenutku zimskih uvjeta za vožnju.
Tada je obvezna uporaba zimskih pneumatika s min. dubinom profila 4 mm ili ljetnih pneumatika s minimalnom dubinom profila 4 mm i s lancima za snijeg na pogonskim kotačima.
Za vozila opremljena sa zimskim pneumaticima lanci za snijeg obvezni su kod veće količine snijega i kad to traži prometni znak.
...
Lanci su dopušteni na dionicama s ugaženim snijegom ili zaleđenim kolnikom, a nisu dopušteni na cesti s raskvašenim ili djelomičnim snijegom.
Kazna za nepoštivanje propisa je 35 eura a u slučaju ugroze prometa i do 5000 eura.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.