View Full Version : zašto ljudi nevjeruju ono što (ne)vide
Gurdjieff
01.01.2009., 22:42
a zašto ne? :)
jer su ograničeni i ne vjeruju samom sebi pa kako će onda nekom drugom
Gurdjieff
01.01.2009., 22:47
ne vjeruju u svoj rad? a neki ga i nemaju? keine emunah (http://apop.blog.hr/2007/10/1623508458/razlika-vjere-i-uvjerenja.html)?
ne vjeruju u svoj rad? a neki ga i nemaju? keine emunah (http://apop.blog.hr/2007/10/1623508458/razlika-vjere-i-uvjerenja.html)?
prijatelju ja brijem da nismo baš naišli na plodno tlo sa ovom temom,evo možda nam se i Bafomet pridruži pa da malo podigne moral:D
darknes
01.01.2009., 22:58
Zato sto je potreba da imamo kontrolu nad zivotom odnosno neku sigurnost putem osjetila daleko veca od potrebe za istinom.
Potreba za iluzijom pobjeduje potrebu za istinom. Ljudi vide ono sto zele. Bolje biti sretan i glup, nego zalostan/frustriran i pametan.
Gurdjieff
01.01.2009., 23:05
Zato sto je potreba da imamo kontrolu nad zivotom odnosno neku sigurnost putem osjetila daleko veca od potrebe za istinom.
Potreba za iluzijom pobjeduje potrebu za istinom. Ljudi vide ono sto zele. Bolje biti sretan i glup, nego zalostan/frustriran i pametan.
da to je zbog vjere u sve-samo ne u svoj rad. :kava:
Gurdjieff
01.01.2009., 23:05
prijatelju ja brijem da nismo baš naišli na plodno tlo sa ovom temom,evo možda nam se i Bafomet pridruži pa da malo podigne moral:D
što da ne, što da ne? :kava::)
ako si glup onda samo imaš privid neke sreće a al ako si pametan i duhovno razvijen shvatiš što je istina pa tako i istinska sreća.
ali i to što kažeš ljudi samo vide ono što žele ma šta ćeš moroni
Zamislimo situaciju :
U prostoriji ste ti i jedan čovek i gledate kroz prozor.A napolju je dan ,podne,mnogo dece koje se igraju sa loptom ,psi se vijaju po ulici ,kola prolaze.
I ti sad kažeš da je sve to tako,a on kaže da nije,da je napolju mrkli mrak i da on nikoga i ništa nevidi.I kako ćeš sada ti njemu dokazati ono što ti vidiš ?
Poenta je u tome ako je neko duhovno slep nepostoji dokaz koji će ga uveriti u suprotno
naravno da vjeruju.
svi vjeruju u ljubav, strah, sreću, tugu...:ne zna:
Ramzes13
02.01.2009., 14:16
Zar se sve mora vidjeti očima od krvi i mesa...:confused:
Dok sam bio mali, šetao sam prugom, volio sam skupljati kamenje. Pitam se šta sam li samo vidio u tome???:cerek:
Zamislimo situaciju :
U prostoriji ste ti i jedan čovek i gledate kroz prozor.A napolju je dan ,podne,mnogo dece koje se igraju sa loptom ,psi se vijaju po ulici ,kola prolaze.
I ti sad kažeš da je sve to tako,a on kaže da nije,da je napolju mrkli mrak i da on nikoga i ništa nevidi.I kako ćeš sada ti njemu dokazati ono što ti vidiš ?
Poenta je u tome ako je neko duhovno slep nepostoji dokaz koji će ga uveriti u suprotno
pa nemogu 2 osobe vidit istu stvar na isti način,to je stvar percepcije.al nije to poanta teme poanta je zašto ljudi ne vjeruju u ono što se nemože dokazati
Lilith_Magart
02.01.2009., 14:45
pa nemogu 2 osobe vidit istu stvar na isti način,to je stvar percepcije.al nije to poanta teme poanta je zašto ljudi ne vjeruju u ono što se nemože dokazati
Aaaaa ne!!
Mislim da se ne govori o tome, tema je jasno postavljena: "zašto ljudi ne vjeruju ono što (ne)vide". Dvostruko pitanje, sa i bez zagrada.
Ramzes13
02.01.2009., 15:05
jedno je ono što vidimo a drugo je ono što nam to nešto znači, gledam u vatru i vidim boga, a netko vidi lampu... rodimo se i bivamo učeni šta je šta, to što vidimo dobije neko znače i to značenje je sve što vidimo ili nevidimo...
Aaaaa ne!!
Mislim da se ne govori o tome, tema je jasno postavljena: "zašto ljudi ne vjeruju ono što (ne)vide". Dvostruko pitanje, sa i bez zagrada.
krivo misliš,pitanje glasi zašto ljudi ne vjeruju ono što ne vide,bez ikakvih zagrada i alegorijskih značenja.vi meni ne vjerujete pa je moj prijatelj gurfidjev otvorio tu temu.ovdje se neradi o tome tko šta želi vidjeti,to je za filozofiju
Lilith_Magart
02.01.2009., 15:25
krivo misliš,pitanje glasi zašto ljudi ne vjeruju ono što ne vide,bez ikakvih zagrada i alegorijskih značenja.vi meni ne vjerujete pa je moj prijatelj gurfidjev otvorio tu temu.ovdje se neradi o tome tko šta želi vidjeti,to je za filozofiju
OK..ajde da ne dvoumimo i krenemo u raspravu "tko je šta pod čime mislio", dakle...
Gurdjieff, čemu zagrade i imaju li ikakvu funkciju?
Gurdjieff
02.01.2009., 15:25
uvijek. :)
Lilith_Magart
02.01.2009., 15:35
uvijek. :)
Ma jel' to barem jedna nedoumica riješena??:D
Omega Phoenix
02.01.2009., 16:36
Odgovor bi mogao biti djelomično u vezi svijeta koji nas okružuje,a djelomično u vezi našeg karaktera i ljudske prirode.
Uglavnom kako se razvijao svijet, tako je rasla potreba za materijalnim i danas je bez materijalnog teško preživjeti, baš zato je materijalna vrijednost jako cijenjena, previše...
Velika materijalna vrijednost (novac) danas je cilj većine ljudi, a najlakše da se to postigne jest krađa i mito. Najsigurniji i možda najunčikovitiji način jest uspon u svijet svjetski slavnih ličnosti, tada je novac gotovo osiguran.
Nažalost materijalna vrijednost je postala toliko važna da je zaslijepila veliku većinu ljudi koji ne vide dalje od materijalnog, to im je najvažnije i krajnji cilj njihovog života. U današnjem svijetu daleko je previše ljudi kojima ljudski život vrijedi manje od milijun dolara pa su za to spremni ubiti i dijete ili izdati dragu osobu (iznenadio sam se kada sam shvatio koliko ljudi oko mene igra mutnu igru).
I onda, kako živjeti bezbrižno i sa povjerenjem u svijetu gdje te vlastiti brat može izdati zbog materijalnog? Isto tako mnogi žele postati slavni kako bi se domogli novca, a najčešće to čine prijevarom (lažni proroci, krugovi u žitu...). Kako onda vjerovati nekome da je vidio NLO, a živimo u takvom svijetu? Mislim da bi to bilo malo nepromišljeno. Ostaviti mogućnost je dobro, ali totalno povjerovati ne.
Zašto neki ljudi ne vjeruju u ono što vide? Većina ljudi je po prirodi skeptična, a to je opet povezano sa svijetom u kojem živimo, u kojem treba biti jako oprezan da se opstane. Sve veće značenje dobiva znanost koja na temelju materijalnog objašnjava pojave, no opet neke stvari znanost ne može objasniti, neke stvari zasad nitko ne može objasniti. Duhove se ne može objasniti, može se samo pretpostaviti o čemu se radi. Dok netko vidi duha, sasvim jasno, nakon nekog vremena će vjerojatno to početi negirati i misliti da nije vidio duha, možda zbog konformizma, možda zbog straha od reakcije okoline na to.
Opet napominjem, ostaviti mogućnost je poželjno, no totalno zabrijati na neko vlastitio objašnjenje ne.
Da sažmem sve rečeno, moj odgovor na postavljeno pitanje jest da su ljudi prekruti i previše skloni konformizmu današnjeg društva, isto tako da su u strahu od današnjeg svijeta. Uostalom, nakon što vidimo nešto što ne poznajemo, što ne znamo, ostaje samo vjera i mogućnosti, a većina ljudi ne trpi mogućnosti (pogledajte rasprave na pdf religija).
Simultan
03.01.2009., 04:25
Zato sto ono sto ne vide nema veze sa primarnim osjetilima vec sa intuicijom. Mozda je bolje postaviti pitanje: koliko ljudi na svijetu je razvilo intuiciju i odvojilo je od motorike (nagona) i racionalnog dijela uma?! Intuicija kao podsvijest? Intuicija kao empatija? Intuicija kao oboje? Intuicija kao "portal / kanal" prema "nad culima / nad culu", cija su nasa primarna cula samo blijedi odsjaji? Ostavljam otvorenim...
peacedefender
03.01.2009., 04:54
Ono sto se ne vidi toga nema,ono sto se ne cuje toga nema, ono sto se ne opipa ili omirise toga nema.
Ne mogu se izmisljavati stvari za koje se onda tvrdi da postoje.
Svaka pojava i svaka stvar ima svoju definiciju kojom se tocno moze dokazati ista.
Racunalo je definirano tim i tim,voda ima formulu H2O,bubreg je organ koji filtrira krv itd itd,
A adje mi recite definiciju, duha svetog,vraga, vampira itd...
koja je kemijska formula boga molim te???? i na kojim principima je isus uskrsnuo? evaporacija???
Hocu samo jedan dokaz pravi materijalni bilo cega sto se cuje na misama, ili neka mi netko da instructions kako osjetiti boga u sebi.
Jos bolje neka mi neki vjernik kaze kako da pitam boga da mi posudi 10000 eura.
E ako to uspije bit cu svaki dan i u crkvi i vjerovat cu u sve.
Gurdjieff
03.01.2009., 05:06
Ono sto se ne vidi toga nema,ono sto se ne cuje toga nema, ono sto se ne opipa ili omirise toga nema.
Svaka pojava i svaka stvar ima svoju definiciju kojom se tocno moze dokazati ista.
Racunalo je definirano tim i tim,voda ima formulu H2O,bubreg je organ koji filtrira krv itd itd,
koja je kemijska formula boga molim te???? i na kojim principima je isus uskrsnuo? evaporacija???
Hocu samo jedan dokaz pravi materijalni bilo cega sto se cuje na misama, ili neka mi netko da instructions kako osjetiti boga u sebi.
pa materijalni dokaz su vjernici? :mig:
Simultan
03.01.2009., 05:18
Interesantan primjer kako koristiti kartezijanstvo u modernom dobu i davati mu imperativni znacaj :mig:
Kako mozes materijom dokazivati ono sto nije materija?
Da te netko "posjeti" sa energijom i malo te "protrese"? Da ti se prikaze neki entitet? Da ti vanzemaljac dodje da popijete kavu? :)
Sta to sve znaci kada bi u rekordnom roku bio kod psihijatra, moleci za dozu ksanaksa u trenutku dok bi ti ovaj dijagnosticirao paranoidnu sizofreniju?! :D
Interesantan primjer kako koristiti kartezijanstvo u modernom dobu i davati mu imperativni znacaj :mig:
Da te netko "posjeti" sa energijom i malo te "protrese"? Da ti se prikaze neki entitet? Da ti vanzemaljac dodje da popijete kavu? :)
Sta to sve znaci kada bi u rekordnom roku bio kod psihijatra, moleci za dozu ksanaksa u trenutku dok bi ti ovaj dijagnosticirao paranoidnu sizofreniju?! :D
moraš razumjeti da nisu svi u ovom žvotu spremni za duhovno,neki su počeli a neki se pripremaju da tek počnu u sljedećem pa tako da svaki tvoj pokušaj objašnjavanja je zakur*c
Omega Phoenix
03.01.2009., 13:13
moraš razumjeti da nisu svi u ovom žvotu spremni za duhovno,neki su počeli a neki se pripremaju da tek počnu u sljedećem pa tako da svaki tvoj pokušaj objašnjavanja je zakur*c
Stvar je čisto u otvorenosti prema mogućnostima. Neki ljudi jesu kruti i cijelu istinu vide samo u materijalnome kao kolega iznad... Jesu li naše misli materijalne? Je li naša mašta materijalna? Je li naša svijest materijalna?
Eto, proučavanjem vlastitog ega može se vidjeti da je materijalno samo jedna komponenta zbilje, a druga komponenta je duhovna, no ljudi nisu naviknuli na duhovno, tek sada polako uče i ne mislim da treba prestati s time samo zato jer smo u ''1. razredu''.
Gurdjieff
03.01.2009., 14:25
misli su (polu-)materijalne.
mašta je astralna. ego je astralan. :cerek:
Gurdjieff
03.01.2009., 14:27
još jedna žrtva moje zagrade u naslovu! :rofl::rofl:
-nicol-
07.01.2009., 14:46
dobra zabava.....živili
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.