View Full Version : radno vrijeme u privatne internet svrhe
sunčica
07.03.2004., 20:35
dakle, pitanje za sve
šta mislite o odlascima na Internet za vrijeme radnog vremena u neposlovne svrhe i u trajanju duljem od, recimo, pola sata?
Vidim da vas dosta ovdje dolazi često i zadržava se dugo za vrijeme radnog dana. Kako na to gledaju vaše kolege i šefovi?
Kako gledate na to da vaše kolege pola radnog dana provedu zabavljajući se na Internetu?
Ako ste na višim razinama, kako gledate na posjete vaših podređenih forumima, chatu, iskrici? Kako biste reagirali ako vidite da vaš radnik "sjedi" na chatu, dok u isto vrijeme stručni časopis stoji odbačen i nepročitan sa strane?
Posebno ako imate propisano radno vrijeme, pošto je u nekim profesijama (tipa znanost, slobodna zanimanja i sl) nemoguće odrediti radno vrijeme?
Znam da je pauza i opuštanje potrebno svakome, kao i da se dosta problema može riješiti na spomenutim mjestima, isto tako, brzinski odgovor bio bi dijeljenje otkaza i pozivanje na odgovornost; ali svi koji rade s ljudima znaju da tiranija nikad nije donijela ništa dobro i da "upravljanje ljudima" i rješavanje problema radne efikasnosti (osim ako ne radiš na fabričkoj traci) nerijetko zahtijeva suptilnija rješenja
violent_femmes9
07.03.2004., 21:06
Budu ti sutra odgovorili, kad dodju na posao i ulogiraju se :D
Ozbiljnije: pretpostavljam da vecina ljudi pred sobom, kao i pred drugima ima dobro opravdanje zasto dio radnog vremena provodi na webu. Razlozi se mogu medjusobno razlikovati, ali sumnjam da ce itko reci "joj da fakat, po cijeli dan samo visim na webu, i nikad nista ne napravim"... neki radno vrijeme provode sjedeci za kompom po definiciji, u jednom od prozora imaj dignut netscape (ili sto vec), u drugima vrte jobove, i onda tu i tam zavire na web... neki tako provode pauze, neki ostaju poslije sluzbenog radnog vremena...
Osobno, ne bih se usudila ikome takvo sto zamjeriti, ukoliko ta osoba zavrsava svoje obaveze na vrijeme.
Postoji niz situacija u kojim, zbog kojih i unatoč kojima ljudi idu na net i vise na Iskrici, chatu ili Forumu; u idealnom svijetu moglo bi se dati idealno rješenje; pro ili kontra.
Ovako na zemlji - ovisi; imaš dosadnih firmi u kojima vodstvo nema blage veze što i kako dalje, pa ljudi sjede tek tako i traže načina (ne svojom greškom) da ubiju vrijeme. Imaš firmi u kojima je pritisak velik - pa se ljudi "liječe" netom i sl. Imaš drskih lijenčina, imaš kreativnih zanimanja u kojima se 10% vremena radi, a ostatak - nešto kuha u glavi i posve je svejedno da li čitaš, chatas ili jašeš po stručnim časopisima.
Teško je reći.
A za stručne časopise - nisu svi ambiciozni niti žele dati ne znam koliko svojega vremena za neku jadnu plaćicu; razni ljudi imaju različite prioritetete.
MOgu si zamisliti radnika kojem je pol sata na netu poticajnije od najboljeg stručnog časopisa na svijetu.
Sunčice, uhvatio te totalitarizam, nije ti to dobro :no:
mobyXXL
07.03.2004., 21:21
Evo sad ne radim al kod bivšeg poslodavca...
Često je bio čovjek na terenu ili sam ja bio na terenu, al uglavnom kad njega nije bilo vrlo često u toj sobi gdje sam radio za lapom nije nikog bilo. I nikada, AL NIKADA, ne morate vjerovat, nisam se konektao na net ako mi to on nije izričito dopustio. Radio sam šta je trebalo (uglavnom CAD/CAM), a radio sam i doma ako mi je zadao nešto za kod kuće.
A onima koji surfaju na poslu u neproduktivne svrhe bi iste minute dao otkaz da rade kod mene. Takvi ti nabiju račun i onda glume majmune.:flop:
Moj stari radi u velikoj državnoj ustanovi (ne smijem reć kojoj da me nebi neko...) i imaju par sto kompova.... uglavnom račun za siječanj im je - 200 000 kuna:flop: :flop:
80% firme surfa tijekom radnog vremena. Al to je državna služba. Takvima niko niš nemre:flop: A porezni obveznici redovito plaćaju nečije chatanje, brauzanje po forumima i slično:flop: :flop:
sunčica
07.03.2004., 21:32
violent_femmes9 kaže:
Budu ti sutra odgovorili, kad dodju na posao i ulogiraju se :D
:lol: :lol:
U stvarno velikim i jakim firmama i u državnim firmama osobito intrnet veze su stalne i surfali ne surfali račun je isti.
sunčica
07.03.2004., 21:38
lucija kaže:
1. Imaš drskih lijenčina, imaš kreativnih zanimanja u kojima se 10% vremena radi, a ostatak - nešto kuha u glavi i posve je svejedno da li čitaš, chatas ili jašeš po stručnim časopisima.
2. A za stručne časopise - nisu svi ambiciozni niti žele dati ne znam koliko svojega vremena za neku jadnu plaćicu; razni ljudi imaju različite prioritetete.
3. MOgu si zamisliti radnika kojem je pol sata na netu poticajnije od najboljeg stručnog časopisa na svijetu.
4. Sunčice, uhvatio te totalitarizam, nije ti to dobro :no:
redom:
1. u ovom slučaju koji je mene potaknuo na otvaranje topica, mislim da se radi upravo o tome... da je osoba lijena za posao (osim svakodnevnog, koji će osigurati da se ukupni posao "otkotrlja" dalje)... zanimanje jest kreativno, ali ne toliko (da ti ne objašnjavam, pls prihvati ovo objašnjenje)
2. plaća je dobra i redovita u minut
3. ja isto, ali u ovom slučaju potreban je i stručni časopis, da bi se bilo u tijeku sa zbivanjima, a osoba nije na nikakvoj stručnoj stranici, nego blabla na chatu. često nije čak ni na forumu, pa da se uzme u obzir kako raspravlja s nekim o temi vezanoj uz posao
4. no comment. Mislim, mogli bi se sad natezat oko toga, ali mi se ne da. Pričekaj do sutra kad se ulogiram s posla :zubo:
sunčica
07.03.2004., 21:40
lucija kaže:
U stvarno velikim i jakim firmama i u državnim firmama osobito intrnet veze su stalne i surfali ne surfali račun je isti.
slažem se, ali ne zanemari troškove koje ima poslodavac zbog radnika koji ne rade svoj posao
državna uprava = poslodavcu su _________dovrši rečenicu
nije to zahebancija
Sunčice, krenula si paušalno, onda površno o nekome...
O čemu pričamo - općenito o surfanju s posla ili o nekome koga ti zapošljavaš.
BTW za pisce, copy writere, novinare, dizajnere - što je stručni časopis:confused:
sunčica
07.03.2004., 21:50
moj topic je inspiriran stvarnom osobom, a tema je općenita i univerzalna. Mislim da će biti sve aktualnija, jer će sve više ljudi svoje radno vrijeme koristit da sjede na netu iz zabave. Pri tome mislim na one koji imaju 9 - 5 radno vrijeme, pošto se ti isti u 5 do 5 spreme i odoše doma
Naravno da postoje poslovi bez radnog vremena, gdje se uglavnom radi na rok, uopstalom i sama imam takav. Meni nitko ne može odrediti kad ću riješiti neki problem i hoće li mi sinut ideja u tramvaju, lifta ili na nekom još manje poetičnom mjestu
Ali, isto tako ne bi bilo u redu da mi je predavanje očajno jer se nisam spremila jer sam visila na chatu
a tebi sam pojasnila neke stvari, zato sam i izrezala samo neke stvari iz tvog posta, ne kužim šta je nejasno :confused:
mobyXXL kaže:
Moj stari radi u velikoj državnoj ustanovi (ne smijem reć kojoj da me nebi neko...) i imaju par sto kompova.... uglavnom račun za siječanj im je - 200 000 kuna:flop: :flop:
Kao tamo nisu čuli za stalnu vezu? Ja sam radio u državnoj upravi i već godinama je internet bio riješen stalnom vezom! Modeme sam osobno zabranio iz sigurnosnih razloga, osim jednog za održavanje servera koji je ionako imao call back.
sunčica kaže:
moj topic je inspiriran stvarnom osobom, a tema je općenita i univerzalna. Mislim da će biti sve aktualnija, jer će sve više ljudi svoje radno vrijeme koristit da sjede na netu iz zabave. Pri tome mislim na one koji imaju 9 - 5 radno vrijeme, pošto se ti isti u 5 do 5 spreme i odoše doma
Pa to je problem prvog nadređenog shefa koji radniku nije dao dovoljno posla i ničji drugi. Osobno, da sam direktor i da radnici u nekom odjelu stalno surfaju, pitao bih njihovog nadređenog za zdravlje, a uopće nemam što s radnikom razgovorati o tome, jer ako moram svih kontrolirati - shefovi odjela i sl. mi ne trebaju.
Ja inače relativno često surfam s posla - jer radim po projektima i zaista se zna dogoditi rupa od 1-3 dana između dva projekta. Kada je frka, onda se zato radi, tj. i ovaj vikend sam imao par sati rada za firmu (sva sreća mogu se logirati iz kuće pa to nije problem), i lijepo se sve iskompenzira.
1. u ovom slučaju koji je mene potaknuo na otvaranje topica, mislim da se radi upravo o tome... da je osoba lijena za posao (osim svakodnevnog, koji će osigurati da se ukupni posao "otkotrlja" dalje)... zanimanje jest kreativno, ali ne toliko (da ti ne objašnjavam, pls prihvati ovo objašnjenje)
2. plaća je dobra i redovita u minut
3. ja isto, ali u ovom slučaju potreban je i stručni časopis, da bi se bilo u tijeku sa zbivanjima, a osoba nije na nikakvoj stručnoj stranici, nego blabla na chatu. često nije čak ni na forumu, pa da se uzme u obzir kako raspravlja s nekim o temi vezanoj uz posao
Koliko ja vidim, tema nije net, nego odnos prema radu pojedinog čovjeka; zar je manji problem ako razmišlja o tome što će kuhat, čita Milu ili Umberta Eca ispod stola?
ČIni mi se da se o bivanju na netu tijekom radnog vremena da napisati miljon studija, a da se opet ne pokrije kompleksnost tog problema, posebno s obzirom na odnos Net zgubidanstva i rl zgubidanstva, odnosno odnos neta i posla.
Mislim da se zapravo radi o tvom zahtjevu postavljenom pred dotičnim radnikom - htjela bi da svi imaju prioritete kao što ih imaš ti.
Nejde to tak.
Il ga motiviraj na posao, il nađi sličnijeg sebi. Nikad nećeš od nekog tko rad smatra nužnim zlom dobit entuzijasta koji čita stručne časopise (takvi su užasno rijetki - zato i jesu na glasu)... kaznama posebno ne. Jedna je studija (mislim da je bilo riječi o tome u Cro biz-u ili Poslovnom tjedniku) pokazala da su ljudi kojima je firma ograničila pristup net-u imali manji radni učinak od onih koji su slobodno mogli surfati.
Pa ti budi pametan...
ps što smatraš za dobru plaću i što za nju tražiš - plus - na kojoj je poziciji dotični, koliko škole ima, koja prava i zadruženja?
Lazem. Puno. Pa, provjeravam da li je konacno dobavljac poslao taj mail, pa treba skinuti ovaj ili ovaj drajver, pa se skidaju definicije antivirusa... :rolleyes:
violent_femmes9 kaže:
Osobno, ne bih se usudila ikome takvo sto zamjeriti, ukoliko ta osoba zavrsava svoje obaveze na vrijeme.
Eto, ovo je bit! :top:
banderas
08.03.2004., 13:59
Pallas kaže:
Eto, ovo je bit! :top:
Upravo tako, ako obveze podmiruje na vrijeme, zaboli te jel' na webu ili nije. Kao da ce biti produktivniji ako mu zabranis web, ima milion nacina za ubit vrijeme pred monitorom :D
Posebno ako imate propisano radno vrijeme, pošto je u nekim profesijama (tipa znanost, slobodna zanimanja i sl) nemoguce odrediti radno vrijeme?
Nemam strogo radno vrijeme tj. kod nas se vise vrednuje ucinak nego tupo sjedenje za radnim stolom dok sat ne odzvoni.
Tako ako sam bila prelijena i nisam napravila dovoljno, moram se sama snaci kako cu to nadoknaditi.
Nemam strazare sto se tice radnog vremena ali imam rokove.
Osobno me vise smetaju osobe koje su svako malo "bolesne" pa ispada da tako zarade po tjedan dana placenog godisnjeg extra i to tako barem 3 - 4 puta na godinu.
I to se "razbole" bas tjedan dana pred sluzbeni pocetak godisnjeg. I onda se zahebu i posalju razglednicu s mora prerano ;) :D
A onima koji surfaju na poslu u neproduktivne svrhe bi iste minute dao otkaz da rade kod mene. Takvi ti nabiju racun i onda glume majmune
moja firma ima flat rate, pa placa pausalno prikljucak bez obzira surfali radnici 24/7 ili ni minute.
Tako ima vecina firmi vani.
margarita
08.03.2004., 17:48
banderas kaže:
Upravo tako, ako obveze podmiruje na vrijeme, zaboli te jel' na webu ili nije. Kao da ce biti produktivniji ako mu zabranis web, ima milion nacina za ubit vrijeme pred monitorom :D
upravo tako
nego mi se cini da je suncica "poslodavac" pa je to grize
suncice - tvoj bi argument stajao (poslodavca to kosta) da su svi poslodavci andjeli s neba
ali posto je vecina radnika placena manje od onoga sto bi trebali biti oplaceni - nikako ne mogu stati u obranu poslodavca
osim toga - meni ovo dodje umjesto cik pauze koje moje kolege pusaci imaju 3 puta dnevno
pa ti vidi
sunčica
08.03.2004., 21:13
da raščistimo odmah jednu stvar - ja toj osobi nisam šefica!
da jesam , ovog topica ne bi ni bilo, a taj netko bi dobio ili više posla ili otkaz.
naravno da svi mi imamo i privatne e-mail adrese koje provjeravamo s posla i da se dnevno pošalju gomile forward poruka, naravno da 90% ljudi zaviri na neki od foruma, ali ne provodi tu nekoliko sati svaki dan. Uostalom, to radim i ja, tako da bi bilo licemjerno da nekome prigovaram ako i sama to radim. Osim toga, najbolje ideje su mi sinule dok sam surfala i, da, istraživanja pokazuju blagotvoran učinak surfanja (kao i svakog "odmaka" od posla ako zapne - popušit cigaretu, otić po kavu, otić na WC, prošetati .....)
ja govorim o nekoliko sati chatanja dnevno za osobu koja ima fiksno radno vrijeme (što znači da u 5 ide doma).
ta osoba je upravo toliko povezana sa mnom i mojim poslom da me apsolutno nije briga šta radi, ali eto ... primijetila sam. Prvo sasvim slučajno, a onda sam obratila pozornost
meni je to drsko i bezobrazno. Jednako kao što mi je jadan izgovor da je to nekakav tihi štrajk ljudi koji su nezadovoljni poslom i platom
i zanimalo me je vaše mišljenje, mada i ovdje ima ljudi za koje se pitam kako uopće išta stignu od foruma
sunčica
08.03.2004., 21:16
margarita kaže:
nego mi se cini da je suncica "poslodavac" pa je to grize
suncice - tvoj bi argument stajao (poslodavca to kosta) da su svi poslodavci andjeli s neba
samo da naglasim još jednom kako poslodavac NISAM, kako osoba nema veze sa mnom te kako bi, da poslodavac kojim slučajem jesam, taj problemčić riješila po kratkom postupku, a ne bih se jadala po forumu
menbe je samo zanimalo vaše mišljenje da vidim jesam li ja štreber ili kaj
a za ovo drugo (mada moj svjetonazor (nažalost) ne dopušta takve ideje) mislim da si djelomično u pravu, ali to otvara jednu sasvim drugu raspravu o zadovoljstvu poslom i uvjetima u kojima se radi
margarita
08.03.2004., 21:32
sunčica kaže:
samo da naglasim još jednom kako poslodavac NISAM, kako osoba nema veze sa mnom te kako bi, da poslodavac kojim slučajem jesam, taj problemčić riješila po kratkom postupku, a ne bih se jadala po forumu
menbe je samo zanimalo vaše mišljenje da vidim jesam li ja štreber ili kaj
a za ovo drugo (mada moj svjetonazor (nažalost) ne dopušta takve ideje) mislim da si djelomično u pravu, ali to otvara jednu sasvim drugu raspravu o zadovoljstvu poslom i uvjetima u kojima se radi
mozes malo pojasniti taj tvoj svjetonazor?
banderas
09.03.2004., 09:52
sunčica kaže:
i zanimalo me je vaše mišljenje, mada i ovdje ima ljudi za koje se pitam kako uopće išta stignu od foruma
Sorry, ali mislim da je ipak problem u tebi ;)
Zacudila bi se koliko je poslodavaca medju tim ljudima za koje se pitas kako uopce ista stignu.
Sunčice, možda smo vrlo efektivni, mi koji smo dosta na Forumu... I ne nasjedamo na priče kako treba sto miljona sati za obavit banalan posao. Većina posla je besmisleno sranje koje otaljigaš. Čak - 50% hitnih stvari ako pustiš da odleže il prestanu bit uopće važni il se ispostavi da nisu hitne.
Malo mudrosti u poslu nikoga nije ubilo.
christy
09.03.2004., 10:29
Evo, ja sam jedna od onih koja koristi internet u privatne svrhe na poslu. Imamo u firmi kabelsku vezu i internet se podrazumijeva jednako kao što se podrazumijevaju i novine koje me svako jutro čekaju na stolu.
Internet sam po sebi koristim i u poslovne svrhe i na svoju ruku sam "iskopala" nekoliko jako korisnih stranica za svoju firmu, a šef me malo-malo traži da mu nešto pronađem na internetu.
S druge strane, naravno da znam koji su mi prioriteti. Kad mi uleti neki posao, odradim ga, a tek onda se bacim na forum, surfanje itd. Kad nema posla neki čitaju novine, neki odu na kavu (i ne vraćaju se 2 sata), a neki surfaju. Ne vidim tu nikakav problem ako se posao obavi kvalitetno i na vrijeme.
sunčica
09.03.2004., 10:29
ajoj šta ste se našli uvrijeđeni ... već vidim male nosiće kako se dižu i prijezirno frkću :D
daklem
nastojim svoju plaću i sva ostala pitanja pitanja riješiti direkt sa svojim poslodavcem, očekivanja od posla (kvaliteta, plaća, beneficije) riješit sama sa sobom, a ne čkomit i bit sva frustrirana i onda sjedit na netu pola dana jer sam eto, jadna, slabo plaćena, necijenjena itd itdpa kad oni mene već ne cijene i ne plaćaju, onda ću im se osvetit tako što ću vrijeme za koje me plaćaju provoditi na netu
To što se tiče svjetonazora
Dalje
Sunčice, možda smo vrlo efektivni, mi koji smo dosta na Forumu... I ne nasjedamo na priče kako treba sto miljona sati za obavit banalan posao. Većina posla je besmisleno sranje koje otaljigaš. Čak - 50% hitnih stvari ako pustiš da odleže il prestanu bit uopće važni il se ispostavi da nisu hitne.
____________________-
lucija, pokušat ću ti odgovoriti najjednostavnije i najnježnije što mogu. Pri tome ću zanemariti ovaj pokušaj cinizma koji se provlači tvojim postom
vidiš, ja sam malkice starija i iskusnija od tebe. Radila sam više kojekavih poslova u svom mladom životu i mogu ti reći samo to da ZNAM sve ove stvari koje si ti napisala - (i za to koliko kome treba sati za odradit posao i da je dobar dio posla u stvari banalno s*anje itd itd)
za mene hitno znači hitno
dobro obavljen posao znači efikasbost i ažurnost
dobar radnik (i dobar radni kolega, jer su svi koji su iznad/ ispod mene prije svega moji radni kolege) je osoba koja je pozdana i koja na vrijeme kvalitetno obavlja svoj posao
i još jedno upozorenje, mada imaš puno pravo reći kako me se to ne tiče, ali prihvati ga kao savjet starije kolegice - raditi na fakultetu, imati klizno radno vrijeme i ostale fine stvari koje uz to idu, može biti vrlo opasno i uljuljkati te u osjećaj lažne sigurnosti i, posebno opasan, osjećaj superiornosti.
sunčica
09.03.2004., 10:34
banderas kaže:
Sorry, ali mislim da je ipak problem u tebi ;)
Zacudila bi se koliko je poslodavaca medju tim ljudima za koje se pitas kako uopce ista stignu.
ovo prvo je tvoje mišljenje na koje imaš potpuno pravo ;)
očigledno, ja mislim drugačije
ne bih se začudila, pošto znam tu dosta ljudi :D
mislim da je s poslodavcem ipak malo drugačija stvar, jer viša razina nosi i više odgovornosti. Često takvi ljudi imaju klizno radno vrijeme i rade "na zadatak", procjenjuju se i stolica im se uvijek pomalo trese :D
uostalom, evo i ja sam sad na netu, ali moje radno vrijeme je klizno i bitno je samo da obavim posao na vrijeme i kvalitetno. Kad ću ja to uraditi, to je moja briga
lucija kaže:
Većina posla je besmisleno sranje koje otaljigaš. Čak - 50% hitnih stvari ako pustiš da odleže il prestanu bit uopće važni il se ispostavi da nisu hitne.
Malo mudrosti u poslu nikoga nije ubilo.
Ovaj post prepun je izazova - za zezanje i ozbiljne price. :top:
Recimo 'odlezavanja hitnih poslova' onda se... onda se.. oplemene kao sir ili vino. Ali i taj proces trazi znalca!
A ovo 'malo mudrosti' stavit cu u sig! Smijem lucija?
sunčica
09.03.2004., 10:36
christy kaže:
Evo, ja sam jedna od onih koja koristi internet u privatne svrhe na poslu. Imamo u firmi kabelsku vezu i internet se podrazumijeva jednako kao što se podrazumijevaju i novine koje me svako jutro čekaju na stolu.
Internet sam po sebi koristim i u poslovne svrhe i na svoju ruku sam "iskopala" nekoliko jako korisnih stranica za svoju firmu, a šef me malo-malo traži da mu nešto pronađem na internetu.
S druge strane, naravno da znam koji su mi prioriteti. Kad mi uleti neki posao, odradim ga, a tek onda se bacim na forum, surfanje itd. Kad nema posla neki čitaju novine, neki odu na kavu (i ne vraćaju se 2 sata), a neki surfaju. Ne vidim tu nikakav problem ako se posao obavi kvalitetno i na vrijeme.
mislim da je ovaj post blizu mome mišljenju
:top:
violent_femmes9
09.03.2004., 13:16
sunčica kaže:
mada i ovdje ima ljudi za koje se pitam kako uopće išta stignu od foruma
Hm, kako ti to mozes znati? ;)
sunčica kaže:
popušit cigaretu, otić po kavu, otić na WC, prošetati
ovo s WC-om je komicno, ja tam idem kad mi je sila da prostis, i nakon jela oprat zube
UnExpected
09.03.2004., 13:35
Ja ili imam posla preko glave, pa radim od 8 do 8, ili ga nemam uopće (ili samo neke sitnice). Inače radim jako brzo, i ono što netko obavi za dva sata, ja mogu za jedan. Vezana sam samo rokovima, a još nijedan nisam propustila.
Kad nemam posla, onda čitam novine, pijem kavu, pričam s kolegama i visim na internetu.
Da moram samo sjediti i piljiti pred sebe prolupala bi.
Čim stigne nalog za neki posao, svi pogasimo internet i idemo raditi.
Ali imala sam jednog kolegu koji je odbijao poslove jer kao, ne stigne i zatrpan je, a cijelo vrijeme je igrao igrice i pržio CD-e. I to su svi znali, pa je bio par puta prozivan i sl. A njegov kolega, stol do njega, taj je prihvaćao i svoje i njegove zadatke.
Blueberry
09.03.2004., 14:05
gospa Noris kaže:
Ja ili imam posla preko glave, pa radim od 8 do 8, ili ga nemam uopće (ili samo neke sitnice). Inače radim jako brzo, i ono što netko obavi za dva sata, ja mogu za jedan. Vezana sam samo rokovima, a još nijedan nisam propustila.
Kad nemam posla, onda čitam novine, pijem kavu, pričam s kolegama i visim na internetu.
Da moram samo sjediti i piljiti pred sebe prolupala bi.
Aha, takva je situacija i kod mene, dobim zadatak, obavim ga, izvijestim i to je to.
Kad sam "slobodna" mogu raditi što hoću, kad imam posla onda me nema nigdje za nikoga i jedno i drugo smatram normalnim, valjda stvar navike.
RobiKa kaže:
Ovaj post prepun je izazova - za zezanje i ozbiljne price. :top:
Recimo 'odlezavanja hitnih poslova' onda se... onda se.. oplemene kao sir ili vino. Ali i taj proces trazi znalca!
A ovo 'malo mudrosti' stavit cu u sig! Smijem lucija?
Možda je offtopic - ako pretjeram - rascijepit ću u dva topica, ali RobiKa me potaknuo da elaboriram svoj stav.
"Posao" je mnogima postao zlatno tele. Ulaguju mu se, očekuju od njega čuda, daju mu značajke koje nema niti može imati. Uludu se nadaju.
Takav stav potkrepljuju osobito ženski časopisi, ne znam zašto (možda zbog gluposti:confused: ) - vaša karijera ovo vaša karijera ono - zabole me.
Posao i karijera su nužno zlo. Smanjit ih na najmanju moguću mjeru je najplemenitiji cilj i radnika i poslodavca. LJudi koji su usamljeni nastoje ostat dulje na poslu; nezadovoljni ljudi nastoje sve ispicajzlirat... i tako - sretan čovjek obavi što ima i bježi doma (ili na net), bit ono što je.
Ne zanimaju me sastanci na kojima se niš ne napravi. Analize koje ništa ne kazuju. Ne zanimaju me hitne stvari koje ništa neće riješiti.
Želim prodat svoj proizvod, gledat kak mi se širi krug saveznika i poslova... i to je to. To je posao i karijera.
Ostalo - gluuuupoooo!!!
RobiKa:o :sve možeš stavit u sig - uz ono (c) by Lucija ;)
UnExpected
09.03.2004., 15:28
lucija,
Možda su posao i karijera nekome (ili mnogima) nužno zlo.
A ima i ljudi koji rade to što rade jer u tome stvarno uživaju i vole to. Kojima između posla i muke ne stoji znak jednakosti. Koji su oduvijek htjeli biti to što jesu i uživaju u svakoj sekundi toga što rade. Oni koji su pretvorili posao u hobi ili hobi u posao, kojima je posao strast. Najčešće su to umjetnici, ali ima i drugih.
Meni je nužno zlo čekanje u redovima, ispunjavanje formulara i sve što ima veze s administracijom. Svoj posao volim, ne nužno i sve njegove aspekte, ali sigurno mi nije stav - idem to obaviti, a onda doma gdje je pravi život. Meni je pravi život i ono doma i ono na poslu.
Zapravo sam upravo to htjela reći - malo je posla i karijere; većinom su sranja i gluposti...
margarita
09.03.2004., 16:02
sunčica kaže:
ajoj šta ste se našli uvrijeđeni ... već vidim male nosiće kako se dižu i prijezirno frkću :D
daklem
nastojim svoju plaću i sva ostala pitanja pitanja riješiti direkt sa svojim poslodavcem, očekivanja od posla (kvaliteta, plaća, beneficije) riješit sama sa sobom, a ne čkomit i bit sva frustrirana i onda sjedit na netu pola dana jer sam eto, jadna, slabo plaćena, necijenjena itd itdpa kad oni mene već ne cijene i ne plaćaju, onda ću im se osvetit tako što ću vrijeme za koje me plaćaju provoditi na netu
To što se tiče svjetonazora
Dalje
naime, radi se o vecini - nisi u pitanju ti ili ja - ne radi se o tome da na netu sjede zbog toga da se "svete" nekome - nego sam htjela reci da poslodavac nece puno izgubiti jer ionako pravi vulgarno veliki profit na svakom radniku
osim toga, management style koji tvoj svjetonazor zastupa je stvar proslosti - niko vise ne sjedi nikome za vratom draga moja - ne u 21. stoljecu
ljudi su vezani rokovima i projektima a ne obavezom da posao rastegnu na 8 sati pa taman bili u stanju sve uradit za 6
i svaki dobar manager zna da sto je veca autonomija radnika pri organiziaciji rada i radnog dana to je produktivnost bolja
radnike ne mozes motivirati sistemom zeljezne cizme
margarita
09.03.2004., 17:21
evo nesto za tvoju dushu suncice
Updated Employee Handbook 2003...
DRESS CODE:
It is advised that you come to work dressed according to your Salary. If we see you wearing $350 Prada sneakers & carrying a $600 Gucci Bag, we assume you are doing well financially and therefore you do not need a raise. If you dress poorly, you need to learn to manage your money better, so that you may buy nicer clothes and therefore you do not need a raise. If you dress in-between, you are right where you need to be and therefore you do not need a raise.
SICK DAYS:
We will no longer accept a doctor statement as proof of sickness. If you are able to go to the doctor, you are able to come to work.
SURGERY:
Operations are now banned. As long as you are an employee here, you need all your organs. You should not consider removing anything. We hired you intact. To have something removed constitutes a breach of employment.
PERSONAL DAYS:
Each employee will receive 104 personal days a year. They are called Saturday & Sunday.
VACATION DAYS:
All employees will take their vacation at the same time every year. The vacation days are as follows: Jan. 1, & Dec. 25
BEREAVEMENT LEAVE:
This is no excuse for missing work. There is nothing you can do for dead friends, relatives or coworkers. Every effort should be made to have non-employees attend to the arrangements. In rare cases where employee involvement is necessary, the funeral should be scheduled in the late afternoon. We will be glad to allow you to work through your lunch hour and subsequently leave one hour early, provided your share of the work is done enough.
ABSENCE DUE TO YOUR OWN DEATH:
This will be accepted as an excuse. However, we require at least two weeks notice as it is your duty to train your own replacement.
RESTROOM USE:
Entirely too much time is being spent in the restroom. In the future, we will follow the practice of going in alphabetical order. For instance, all employees whose names begin with 'A' will go from 8:00 to 8:20, employees whose names begin with 'B' will go from 8:20 to 8:40 and so on. If you're unable to go at your allotted time, it will be necessary to wait until the next day when your turn comes again. In extreme emergencies, employees may swap their time with a coworker. Both employees' supervisors must approve this exchange in writing. In addition, there is now a strict 3-minute time limit in the stalls. At the end of three minutes, an alarm will sound, the toilet paper roll will retract, the stall door will open and a picture will be taken. After your second offense, your picture will be posted on the company bulletin board under the "Chronic Offenders" category.
LUNCH BREAK:
Skinny people get 30 minutes for lunch as they need to eat more so that they can look healthy. Normal size people get 15 minutes for lunch to get a balanced meal to maintain their average figure. Fat people get 5 minutes for lunch, because that's all the time needed to drink a Slim Fast and take a diet pill.
*Thank you for your loyalty to our company. We are here to provide a positive employment experience. Therefore, all questions, comments, concerns, complaints, frustrations, irritations, aggravations, insinuations, allegations, accusations, contemplations, consternation and input should be directed elsewhere. Have a nice week.
The Management
Margie, nije li to malo prepermisivno sve skupa :confused:
Kad mi uleti neki posao, odradim ga, a tek onda se bacim na forum, surfanje itd. Kad nema posla neki citaju novine, neki odu na kavu (i ne vracaju se 2 sata), a neki surfaju. Ne vidim tu nikakav problem ako se posao obavi kvalitetno i na vrijeme.
tako je. Zato ima dana kad za vrijeme posla ni ne prismrdim netu. Danas je tako bilo :D
A imam kolegicu koja godinama izlazi svakih sat vremena na cik pauzu pa tako i do 10- puta na dan.
Wow sto je ona produktivna.;)
margarita
09.03.2004., 18:54
lucija kaže:
Margie, nije li to malo prepermisivno sve skupa :confused:
mislis na employee handbook ?
:)
Posao i karijera su nužno zlo. Smanjit ih na najmanju mogucu mjeru je najplemenitiji cilj i radnika i poslodavca. LJudi koji su usamljeni nastoje ostat dulje na poslu; nezadovoljni ljudi nastoje sve ispicajzlirat... i tako - sretan covjek obavi što ima i bježi doma (ili na net), bit ono što je.
ne slazem se s ovim.
Onaj tko ama bas nikako ne voli svoj posao bjezi doma cim odzvoni.
Oni koji vole svoj posao - ne firmu ;) - nego to sto obavljaju nece bijesno viriti na sat, samoinicijativno ce i u slobodno vrijeme procitati nesto uz struku, ici na usavrsavanje itd.
Svaka cast sretnom privatnom zivotu, to jest jako vazno ali jednom dijelu ljudi to nikad nece moci nadoknaditi nezadovoljstvo poslom.
Za takve ljude je moguce obitelj i privatni zivot vrsta bijega od frustracija na poslu.
Treba naci zlatnu sredinu - posao koji volimo i radno vrijeme da privatni zivot zbog tog posla ne pati ( sto bi nam se lako moglo dogoditi, ako posao volimo, dajemo se puno )
gospa Noris kaže:
lucija,
Možda su posao i karijera nekome (ili mnogima) nužno zlo.
A ima i ljudi koji rade to što rade jer u tome stvarno uživaju i vole to. Kojima između posla i muke ne stoji znak jednakosti. Koji su oduvijek htjeli biti to što jesu i uživaju u svakoj sekundi toga što rade. Oni koji su pretvorili posao u hobi ili hobi u posao, kojima je posao strast. Najčešće su to umjetnici, ali ima i drugih.
Meni je nužno zlo čekanje u redovima, ispunjavanje formulara i sve što ima veze s administracijom. Svoj posao volim, ne nužno i sve njegove aspekte, ali sigurno mi nije stav - idem to obaviti, a onda doma gdje je pravi život. Meni je pravi život i ono doma i ono na poslu.
:top: tako
mobyXXL
09.03.2004., 20:20
:eek: :eek: uh ludi ste:D Vidim da se postovi kote ko RPC virusi:D
Evo ono kaj sam ja pisao samo moram napomenut da bude jasnije: DA, kod starog u firmi uglavnom ekipa ima dial-up vezu i surfaju u kojekave samo ne u poslovne svrhe:flop: Ovaj račun od 200 soma koji su dobili je rekord rekorda :flop:
sunčica
09.03.2004., 22:32
violent_femmes9 kaže:
ovo s WC-om je komicno, ja tam idem kad mi je sila da prostis, i nakon jela oprat zube
komično ili ne, ideje ljudima padaju na pamet doslovno svugdje, pa tako, da prostiš, i na WCu :zubeki:
sunčica
09.03.2004., 22:42
lucija kaže:
1. "Posao" je mnogima postao zlatno tele. Ulaguju mu se, očekuju od njega čuda, daju mu značajke koje nema niti može imati. Uludu se nadaju.
....
2. Posao i karijera su nužno zlo. Smanjit ih na najmanju moguću mjeru je najplemenitiji cilj i radnika i poslodavca. LJudi koji su usamljeni nastoje ostat dulje na poslu; nezadovoljni ljudi nastoje sve ispicajzlirat... i tako - sretan čovjek obavi što ima i bježi doma (ili na net), bit ono što je.
3. Ne zanimaju me sastanci na kojima se niš ne napravi. Analize koje ništa ne kazuju. Ne zanimaju me hitne stvari koje ništa neće riješiti.
Želim prodat svoj proizvod, gledat kak mi se širi krug saveznika i poslova... i to je to. To je posao i karijera.
Ostalo - gluuuupoooo!!!
1. takvih je uvijek bilo i biti će - nesretnih, usamljenih ljudi koji od problema u privatnom životu bježe u posao. Uglavnom završavaju tragično. Nisu tema diskusije
2. lucija, iskreno, začuđena sam da ovako razmišlja netko tko radi posao koji ti radiš (mislim da sam dobro pretpostavila šta bi mogao biti tvoj opis posla). Niti je posao smisao života, niti je nužno zlo - posao je sastavni dio života i to vrlo važan i do nas je da mu damo mjesto koje smatramo da zaslužuje i da nađemo ravnotežu svih segmenata života. Promatrati ga kao nužno zlo jednako je opasno kao i davati mu središnje i najvažnije mjesto u životu
3. prazni hodovi, predugi isprazni sastanci ne zadovoljavaju nikoga, nisi ti toliko pametna/kreativna/visprena/drugačija od drugih da te to smeta, a drugi svijet ne. Mislim, malo ti je ovo bez veze, sorry
4. to želimo svi mi. Ali to NIJE posao i karijera, barem ne onako kako ja to doživljavam. Ne želim mrziti svoj život ako mrzim svoj posao.
A s obzirom da tamo provedem dobar dio svog budnog vremena (a nekad ga i sanjam), želim da bude takav da ga mogu voljeti
sunčica
09.03.2004., 22:43
Winona kaže:
Onaj tko ama bas nikako ne voli svoj posao bjezi doma cim odzvoni.
Oni koji vole svoj posao - ne firmu ;) - nego to sto obavljaju nece bijesno viriti na sat, samoinicijativno ce i u slobodno vrijeme procitati nesto uz struku, ici na usavrsavanje itd.
Svaka cast sretnom privatnom zivotu, to jest jako vazno ali jednom dijelu ljudi to nikad nece moci nadoknaditi nezadovoljstvo poslom.
Za takve ljude je moguce obitelj i privatni zivot vrsta bijega od frustracija na poslu.
Treba naci zlatnu sredinu - posao koji volimo i radno vrijeme da privatni zivot zbog tog posla ne pati ( sto bi nam se lako moglo dogoditi, ako posao volimo, dajemo se puno )
:top: :top: :top:
sunčica
09.03.2004., 22:54
margarita kaže:
naime, radi se o vecini - nisi u pitanju ti ili ja - ne radi se o tome da na netu sjede zbog toga da se "svete" nekome - nego sam htjela reci da poslodavac nece puno izgubiti jer ionako pravi vulgarno veliki profit na svakom radniku
osim toga, management style koji tvoj svjetonazor zastupa je stvar proslosti - niko vise ne sjedi nikome za vratom draga moja - ne u 21. stoljecu
ljudi su vezani rokovima i projektima a ne obavezom da posao rastegnu na 8 sati pa taman bili u stanju sve uradit za 6
i svaki dobar manager zna da sto je veca autonomija radnika pri organiziaciji rada i radnog dana to je produktivnost bolja
radnike ne mozes motivirati sistemom zeljezne cizme
u redu, prihvaćam da sam pogrešno shvatila :top:
možda je stvar u tome da sam ja u svojoj "karijeri" :D imala sreću da sam radila poslove koji su mi se (najvećim dijelom) sviđali. naravno, imali su i neke aspekte koji mi baš nisu odgovarali, ali sve u svemu su mi bili jako dobri
e sad, ponovit ću još jednom neke stvari koje sam navela u nekim od svojih uvodnih postova - naime, pitanje se odnosilo na osobe koje imaju fiksno radno vrijeme - različiti poslovi zahtijevaju i različit mngmnt style ... recimo, u mom poslu nema radnog vremena. To je posao koji živiš, a ne "samo" radiš i ja sam oduvijek imala samo (dogovorene ili nametnute) rokove
znači, ako sam jutros bila na netu, posao sam odradila popodne kad sam došla doma. Točka. Bitno je da je posao odrađen
Problem nastaje kod onih koji imaju fiksno radno vrijeme, jer je to vrijeme koje njihova firma "kupuje" od njih i ja smatram da čovjek treba biti toliko pošten i odraditi ga kako spada. Naravno da postoje trenuci odmora, oni su štoviše nužni i poželjni, netko će otić na kavu, netko na sendvič ili čik pauzu, ali da osoba od 2 do 5 sjedi na chatu (a posla ima, možda nije hitan, ali ga ima - recimo pratiti najnovije zakone, vidjeti trenutno stanje na tržištu i tsl) za mene je neprihvatljivo i šokantno
ja toj konkretnoj osobi nisam šef, niti je imam namjeru tužakati jer se njezin posao ne preklapa izravno s mojim. samo komentiram
Sunčice, ja razlikujem rad i posao; posao je onaj nemili tip organizacije rada koji je u našem društvu bespovratno ošo u kuac. RAd je drugo. Volim raditi. Nije mi teško, uživam u tome.
Ali to što o svojem radu zbog posla moram podnijeti tristo oprečnih izvještaja da zadovoljim petsto pijanih komisija - e to mi je glupost.
atlantis
10.03.2004., 01:06
sunčica kaže:
dakle, pitanje za sve
Vidim da vas dosta ovdje dolazi često i zadržava se dugo za vrijeme radnog dana. Kako na to gledaju vaše kolege i šefovi?
Kako gledate na to da vaše kolege pola radnog dana provedu zabavljajući se na Internetu?
Ako ste na višim razinama, kako gledate na posjete vaših podređenih forumima, chatu, iskrici? Kako biste reagirali ako vidite da vaš radnik "sjedi" na chatu, dok u isto vrijeme stručni časopis stoji odbačen i nepročitan sa strane?
u svom poslu imam vrlo cesto pauze... dok chekam slike, tekstove, stranu, urednika, lektora, osvjetljavanje, dok imam dezurstvo...
kad je deadline ne javljam se niti na telefon...
imam i svoju firmu, i svojevremeno je bio jedan moj topic na koji je postalo cetvero ljudi kojima sam ja tada bila shef...
u firmi se festalo, islo na sladoled, zezalo, surfalo po netu... ali su, ti isti ljudi, kad je trebalo potegnuli i po 14 sati...
violent_femmes9
10.03.2004., 08:57
sunčica kaže:
komično ili ne, ideje ljudima padaju na pamet doslovno svugdje, pa tako, da prostiš, i na WCu :zubeki:
Ma nije sporno to gdje ljudima padaju na pamet ideje, uostalom nisam ja policajac za odredjivanje gdje kome sta smije past na pamet :cool:
nego je komicno (eufemizam, jer ne zelim biti sitnicava) to sto si odlazak na WC, dakle ispunjavanje fizioloske potrebe, spomenula u kontekstu odmaka od posla ako zapne.... mislim da je to bespotrebno, odlasci na WC nisu fackin pauza i odmak od posla, nego... znamo svi sto, zar ne.
S druge strane, razmijem tvoju frustraciju doticnom osobom koja pola dana provede na chatu, ili cemu vec, medjutim, takvo zajebavanje ce prije ili kasnije ostaviti traga na njegovom ucinku... mislim, valjda postoje neki kriteriji koje ta osoba (kao i drugi koji rade) mora zadovoljiti...
Promatrati ga kao nužno zlo jednako je opasno kao i davati mu središnje i najvažnije mjesto u životu
tocno tako
A s obzirom da tamo provedem dobar dio svog budnog vremena (a nekad ga i sanjam), želim da bude takav da ga mogu voljeti
da
inace jedne od najboljih ideja sam dobila ili na wc-u ili u kadi :lol:
A ovo sto smeta suncicu , smetalo bi i mene.
Naime dobar dio ljudi iz mog radnog odjela smatra da je sefica zmaj. Zanimljivo da je ona zmaj cini se samo ljencinama ;)
Onima koji obave sto trebaju, sefica je samo jedna figura u sirem vidokrugu, onako prijateljski nastrojena.:D
evo sto je neke ljude ucinilo ljencinama, nisu to bili po defaultu
raditi na fakultetu, imati klizno radno vrijeme i ostale fine stvari koje uz to idu, može biti vrlo opasno i uljuljkati te u osjecaj lažne sigurnosti i, posebno opasan, osjecaj superiornosti.
margarita
10.03.2004., 15:00
violent_femmes9 kaže:
S druge strane, razmijem tvoju frustraciju doticnom osobom koja pola dana provede na chatu, ili cemu vec, medjutim, takvo zajebavanje ce prije ili kasnije ostaviti traga na njegovom ucinku... mislim, valjda postoje neki kriteriji koje ta osoba (kao i drugi koji rade) mora zadovoljiti...
e ovo je bit
na rezultatima se vidi koliko ko radi i sta radi
za ovih 5 godina sto radim ovdje vidjela sam bar 3 koji su zbog nedostatka rezultata bili "zamoljeni" da odu
margarita
10.03.2004., 15:03
sunčica kaže:
Problem nastaje kod onih koji imaju fiksno radno vrijeme, jer je to vrijeme koje njihova firma "kupuje" od njih i ja smatram da čovjek treba biti toliko pošten i odraditi ga kako spada. Naravno da postoje trenuci odmora, oni su štoviše nužni i poželjni, netko će otić na kavu, netko na sendvič ili čik pauzu, ali da osoba od 2 do 5 sjedi na chatu (a posla ima, možda nije hitan, ali ga ima - recimo pratiti najnovije zakone, vidjeti trenutno stanje na tržištu i tsl) za mene je neprihvatljivo i šokantno
ja toj konkretnoj osobi nisam šef, niti je imam namjeru tužakati jer se njezin posao ne preklapa izravno s mojim. samo komentiram
ep aovo ni meni ne bi bilo jasno
naravno da bi i moj sef poludio kad boh ja tri sata dnevno provela samo zajebavajuci se na netu
Charlie
10.03.2004., 16:04
Moje je misljenje da je jedino mjerilo vrijednosti zaposlenika - njegovi rezultati.
Sad nije toliko bitno koliko ta osoba provede na internetu, vec da li odradjuje svoj posao na vrijeme i kvalitetno. Uostalom, ako netko provodi 5 sati na chatu, tesko da moze odraditi posao na vrijeme i kvalitetno.
sunčica
10.03.2004., 20:48
lucija kaže:
Sunčice, ja razlikujem rad i posao; posao je onaj nemili tip organizacije rada koji je u našem društvu bespovratno ošo u kuac. RAd je drugo. Volim raditi. Nije mi teško, uživam u tome.
Ali to što o svojem radu zbog posla moram podnijeti tristo oprečnih izvještaja da zadovoljim petsto pijanih komisija - e to mi je glupost.
posao i rad razlikujemo svi. Rad je ljubav, strast, zadovoljstvo; posao je ukalupljeni rad. Ipak, većina ljudi nastoji imati što više rada u svome poslu, iako smo svi prinuđeni raditi kompromise i svi, u krajnjoj liniji, radimo za novac
ne znam kakvo je tvoje radno okruženje i zbog čega si toliko (ne samo na ovoj temi) negativno nastrojena. Osobno mislim da imaš velike šanse da ti se udio rada u poslu s vremenom povećava čime se malo ljudi može pohvaliti (ako si još uvijek asistent na faksu).
sunčica
10.03.2004., 20:49
violent_femmes9 kaže:
xxGaladrielxx
10.03.2004., 20:53
uopce ne znam zakaj bi me smetala tudja neucinkovitost ako se direktno ne tice mene same. Naravfski da primjecujem, ali uzrujavam me samo ako nisam zadovojna s poslom kojeg radim.
Svatko ima pravo na svoju privatnost makar i 8 sati na poslu proveo na chatu. Njegovo izbor, njegov problem ili uzivacija.
Vojky kaže:
Pa to je problem prvog nadređenog shefa koji radniku nije dao dovoljno posla i ničji drugi. Osobno, da sam direktor i da radnici u nekom odjelu stalno surfaju, pitao bih njihovog nadređenog za zdravlje, a uopće nemam što s radnikom razgovorati o tome, jer ako moram svih kontrolirati - shefovi odjela i sl. mi ne trebaju.
Slažem se. Ja bih trenutno radije nešto konkretno radila nego surfala. Ali između opcija blejanja u zid i surfanja, biram ovo zadnje. Moja šefica ponekad nosi posao i doma, nekad ne stigne sve, ali nikako da meni nešto delegira kada vidi da nemam apsolutno ništa za obaviti cijeli dan. Moj program je gotovo potpuno ukinut i sada se čeka na nešto novo. Znala sam ići od kolegice do kolegice i pitati da li im treba šta pomoći. Bilo šta. A onda mi je dosadilo moljakati pa surfam.
Hebes posao na kojem necu cca 2h provesti na netu u privatne svrhe!Heh firma koristi mene i to jaaako dobro zaraduje na meni pa ja nastojim uspostaviti kakvu-takvu ravnotezu. IT populaciji: :W
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.