View Full Version : Prije trudnoce...
Desiree
08.03.2004., 11:05
Dakle, vidile ste naslov.. Procitala sam na par mjesta da se preporuca prije trudnoce uzimati nekakve vitamine, mislim da sam čitala i o folnoj kiselini.. eh, moje pitanje je - što, kako, kada, i zašto? Koji vitamini su za što, kada bi ih trebalo uzimati, kakva su bila vaša iskustva s tim..
:w
To je bilo prije....nekih 16 godina. Ja nisam nish uzimala, al sam se ostavila cigareta...nekih 3-4 mjeseca prije.
Prije trudnoće, odnosno od trenutka kad se trudnoća planira, preporuča se uzimanje folne kiseline jer ona sprečava nastajanje raznih anomalija, a prije svega defekata neuralne cijevi embrija.
Patagonija
08.03.2004., 11:13
Prije trudnoće?:confused:
Mislim da se folna kiselina uzima za vrijeme trudnoće, ne prije...
:confused:
Uzimanje folne kiseline preporuča se najmanje 4 tjedna prije planirane trudnoće
Desiree
08.03.2004., 11:26
A folna kiselina je u nekim tabletama ili?
:confused:
Da, u tabletama, kao svaki drugi vitamin.
Npr. postoji Twinlabov Folic acid caps.
Mnoge žene uzimaju Prenatal tablete i prije trudnoće, a Prenatal sadrži i folnu kiselinu. No, liječnici preporučuju Prenatal od 12. tjedna trudnoće.
Desiree
08.03.2004., 11:40
Ahrm.. Dakle folnu kiselinu barem mjesec dana prije, Prenatal nakon treceg mjeseca trudnoce.. Ima jos nesto..? :D
happygoose
08.03.2004., 11:49
U hrvatskoj moj gin. ih nije ni spomenuo, ali na prvom pregledu u americi, dobila sam recept na prenatalne vitamine koji su koliko sam razumjela tamo obavezni.Posebno zbog folne kiseline, koja sprecava " spina bifida" ili kako je to verica vec prevela na hrvatski.
One koje sam ja dobila zvale su se " Stuart prenatal" i bile su za prije trudnoce, tokom trudnoce i nakon poroda.
Treba voditi racuna o unosu zeljeza, kalcija, folne kis. i itd.
Zasto se to kod nas radi samo sporadicno ne znam.
Ali vecinom u svijetu su vitamini obavezni.Pogotovo sto se uzima u obzir da prehrana nije svuda jednaka, i da trudnice i buduce majke preferiraju ovu ili onu hranu, pa se vit. daju kao dodatak.:W
Što se vitamina tiče, koliko ja znam, nema :)
Pametno je otići stomatologu i sanirati ev. probleme prije trudnoće, a sigurno da je pametno otići i ginekologu - idealno bi bilo napraviti PAPA test, briseve, urinokulturu, željezo u krvi, smršaviti ako imaš viška kila :D .. samo ne znam tko radi takve detaljne pripreme :D
verica kaže:
.. samo ne znam tko radi takve detaljne pripreme :D
Joj, ni ja se nisam usudila bas tako opsezne pripreme napraviti, kontajuci - sta ako napravim sve te moguce pripreme, a od bebe nista. :(
Sta cu kad sam tak'a. :)
Desiree
08.03.2004., 11:55
verica kaže:
Što se vitamina tiče, koliko ja znam, nema :)
Pametno je otići stomatologu i sanirati ev. probleme prije trudnoće, a sigurno da je pametno otići i ginekologu - idealno bi bilo napraviti PAPA test, briseve, urinokulturu, željezo u krvi, smršaviti ako imaš viška kila :D .. samo ne znam tko radi takve detaljne pripreme :D
Pa ja se nadam da cu ja.. pogotovo to s kilama.. Htjela bih biti zadovoljna s njima prije bebacha :D A kako ce bebach jos malo pricekati.. mozda i uspijem :D
Desiree
08.03.2004., 11:57
Rajna kaže:
Joj, ni ja se nisam usudila bas tako opsezne pripreme napraviti, kontajuci - sta ako napravim sve te moguce pripreme, a od bebe nista. :(
Sta cu kad sam tak'a. :)
Ah onda si bar u top formi :top:
Pa sad, ovo su pretrage koje rade žene koje idu na potpomognutu oplodnju, i u svakom slučaju bi bilo PAMETNO napraviti ih i sanirati ev. probleme prije trudnoće, samo pitanje je uopće možeš li za to sve i dobiti uputnice (a financirati ih sam prilično je skupo), a s druge strane nitko ti ne može garantirati da nećeš dobiti neki npr. infekt u trudnoći - tako da ne znam koliko ima smisla ići na sve ove pretrage - no ginekološki pregled i PAPA test bi svakako trebalo napraviti.
Desiree
08.03.2004., 12:07
A ja sam ili anemicna, ili na rubu anemije, cuclala sam enkakve tablete, bila na krvnim pretragama i bila sam skoro na donjoj granici normale.. Nije mi dr dala nista jer sam dobila pilule pa je rekla da cu manje krvarit i da ce se anemija sredit.. Ali prijetila sam u zadnje vrijeme da mi se opet vrti i zacrni pred ocima.. Imam uputnicu za pretrage i idem cim prije.. :(
E kontrolirala sam krvnu sliku i bila kod ginekologa jer sam izvadila spiralu kad sam planirala trudnocu.
Desiree
08.03.2004., 12:12
magic kaže:
E kontrolirala sam krvnu sliku i bila kod ginekologa jer sam izvadila spiralu kad sam planirala trudnocu.
Ah, spiralu si bila spomenula negdje.. :)
Naravno...uvijek sam se shtitila dok nisam odluchila zanijeti .
Desiree
08.03.2004., 12:16
magic kaže:
Naravno...uvijek sam se shtitila dok nisam odluchila zanijeti .
Pa naravno :top:
Zato ja imam pilule :D
Pametno je otici stomatologu i sanirati ev. probleme prije trudnoce
tocno
Slazem se i za ono, reducirati kile ako ih ima viska.
Sto se tice anemije - domace kupinovo vino. Prirodno i radi :top:
happygoose
08.03.2004., 12:28
Ne znam da li je netko spomenuo ali bi trebala povesti racuna o tlaku.
Da li imas nizak ili visoki tlak?:W
maristella69
08.03.2004., 13:56
Ja sam se to ljeto dosta sunčala gola na Južnom Jadranu, možda ima i to neke veze..
Prenatale sam počela piti prije trudnoće, pa me ginić fino pohvalio.:)
Cigarete sam ostavila više od godinu dana prije trudnoće.
Desiree
08.03.2004., 13:56
Winona kaže:
Sto se tice anemije - domace kupinovo vino. Prirodno i radi :top:
Ah.. To mi nis ne vrijedi kad se meni na vino smuci.. Ne volim vino.. :rigo:
btw, simpa mi je ovaj smajlic :ziba:
:D
Hrm.. Tlak mi je inace ok, al nisam mogla nedavno dati krv jer je bio prenizak.. Za zeljezo su me jos i pustili, i rekli da je nisko, al jos uvijek ok, ali tlak mi je bio nizak...
E pa - bitno je da ti tlak nije visok, to je opasno u trudnoći
Spirulina je isto dobra za osobe s manjkom zeljeza.
Desiree
08.03.2004., 14:10
verica kaže:
E pa - bitno je da ti tlak nije visok, to je opasno u trudnoći
Aha.. Dakle, nizak je ok.. Dobro.. Bar nesto valja sa mnom :D
Desiree
08.03.2004., 16:20
A koliko dugo treba piti prenatal i folnu? Do kraja trudnoce ili?
tako mlada i vec razmisljas o trudnoci?:)
mislim ´85 godiste tako pise u profilu...:)
Desiree
08.03.2004., 16:25
croft kaže:
tako mlada i vec razmisljas o trudnoci?
Aha.. Tako mlada.. To si bas jako zelim, vec neko vrijeme.. Al nisto od toga jos koju godinu.. Ako se ne zalomi :mig:
Desiree
08.03.2004., 16:29
croft kaže:
sretno :) :grli:
:D :kiss:
Iskreno, ocekivala sam lavinu... :)
zasto?
Ima ih koji su spremni sa 18, drugi sa 25 a treci sa 35. Cetvrti nikada.
I dobro tako.
Desiree
08.03.2004., 17:00
Winona kaže:
zasto?
Zato jer vecina ljudi ne misli ovako : Ima ih koji su spremni sa 18, drugi sa 25 a treci sa 35. Cetvrti nikada. Vecina prosuduje ovako.. Ako ima 2*(drugu znamenku odaberite sami) - to je ok. Ako ima manje - nije. :( I dobro tako. :amen:
ok...sorry nisam mislila nista lose
meni je malo tesko povjerovat da je netko sa 19 spreman imati dijete...mislim da u to vrijeme nisi jos pronasao sebe,da je to samo prolazna faza ono ugledas tude dijete i kazes odmah -i ja bi sad bebu...
ali svi smo mi drugaciji netko nije spreman ni sa 35 na takvu odgovornost...
samo sam se malo zacudila kako razmislja jedna 19-ogodisnjakinja,ali zaista nisam mislila nista lose :)
happygoose
08.03.2004., 17:20
Desirée kaže:
A koliko dugo treba piti prenatal i folnu? Do kraja trudnoce ili?
One koje sam ja dobila bile su za cijelu trudnocu i nakon poroda. Ja ne znam kakvih ima u hr. ali sigurno ima i takvih koje uzimas cijelo vrijeme. Mozda da porazgovaras sa svojim ginicem ili doc. opce prakse.Ako nista ,pitas u apoteci.
Kod takvih stvari treba paziti na predoziranje, naime kad sam ih pocela uzimati receno mi je da u njima ima dovoljno svih vitamina i minerala, da ne trebam uzimati nista povrh njih.Navodno treba paziti na predoziranje zeljezom. :W
Incongruity
08.03.2004., 19:04
Ako koristis oralnu kontracepciju, trebalo bi da prekines par mjeseci prije trudnoce.
Sto se tice viska kilaze, ok ako ti je BMI iznad 24, treba to srediti da bi se izbjegli problemi s pritiskom ili dijabetesom, ali ako se radi o desetak kila viska, bolje se ne iscrpljivati dijetama.
Meni su rekli - iako nisam imala priliku da provjerim da li su u pravu - da je, ako planiras prirodan porodjaj, vazno da imas snage - pa bi bilo korisno u periodu 'planiranja' pojacati bavljenje fizickim aktivnostima (no nije ni cudo da su to meni rekli, kad sam kao kuvana makarona - misica ni u nagovjestajima).
LaPerla
08.03.2004., 19:31
Prenatal se preporucuju prije trudnoce naravno ako je planirana nije pod obavezno uzimanje ali ako vec planiras trudnocu.Ja sam svoju planirala i pocela uzimati ranije mislim neka 3 mjeseca i jos uvijek ih uzimam. Naravno uz vitamine se preporuca i zdrava ishrana. Eto..
Ja sam prije trudnoce obavila niz pretraga.
Kompletna krvna slika, krvna grupa i RH (oboje), HIV, sanse za celebralnu paralizu (ispitali 25 mutacija), Herpes Simplex Virus (HSV) 1&2 - ako si sklona herpesima na usni, analiza urina.
I trazi da provjere da li imas Group B strep (GBS), grda bakterija koja radi probleme. I bolje ju je rijesiti prije trudnoce jer u trudnoci joj ne mozes nista a opasna je za bebu. Sanse su malene, ali ja sam recimo osvojila tog Oskara :(
Folna kiselina je jako vazna prije trudnoce, neke cure ju uzimaju vec godinama za svaki slucaj, a jos nisu trudne. Prenatal bih ja tek u trudnoci pocela uzimati
maristella69
09.03.2004., 09:55
Prenatale sam krkala sve dok nisam prestala dojiti, dakle još godinu dana nakon poroda.
Prenatal vitamini se preporučuju prije, za vrijeme i poslije trudnoće (period dojenja).
Uf, dugo sam ih ja pila.....:)
Desiree
09.03.2004., 21:25
Incongruity kaže:
Ako koristis oralnu kontracepciju, trebalo bi da prekines par mjeseci prije trudnoce.
Uzimam.. Sad cu jos neko vrijeme.. Nece beba jos skoro, iako bih ja htjela..
Sto se tice viska kilaze, ok ako ti je BMI iznad 24, treba to srediti da bi se izbjegli problemi s pritiskom ili dijabetesom, ali ako se radi o desetak kila viska, bolje se ne iscrpljivati dijetama.
BMI mi je ok, mislim da je cca 21-22.. Imam viska kila, ali to ide vise estetski (bokovi), ne smeta me u zdravstvenom smislu..
Meni su rekli - iako nisam imala priliku da provjerim da li su u pravu - da je, ako planiras prirodan porodjaj, vazno da imas snage - pa bi bilo korisno u periodu 'planiranja' pojacati bavljenje fizickim aktivnostima (no nije ni cudo da su to meni rekli, kad sam kao kuvana makarona - misica ni u nagovjestajima).
hihihih nemam ni ja vishe :zubo:
Desiree
09.03.2004., 21:33
croft kaže:
ok...sorry nisam mislila nista lose
Znam ja da nisi, ne moras se niti ispricavati.. Jesam napisala da sam ocekivala lavinu ;)
Sve oke :kiss:
Desiree
09.03.2004., 21:34
Issa kaže:
Ja sam prije trudnoce obavila niz pretraga.
Kompletna krvna slika, krvna grupa i RH (oboje), HIV, sanse za celebralnu paralizu (ispitali 25 mutacija), Herpes Simplex Virus (HSV) 1&2 - ako si sklona herpesima na usni, analiza urina.
Nikad nisam herpes na usni imala.. Da kucnem u drvo.. :bonk:
A idem u cetvrtom ginicki, narucena sam.. Pa cu sve pitat :D
Hvala vam curke :kiss:
Desirée kaže:
BMI mi je ok, mislim da je cca 21-22.. Imam viska kila, ali to ide vise estetski (bokovi), ne smeta me u zdravstvenom smislu
tu uopce nije viska
meni je BMI 19-20 (ovisi kako kad vaga pokaze)
19 spada u pothranjeno, a 20 u normalno, tako da sam ja na samoj granici mrsavosti.... hmmmm bila :)
Desiree
11.03.2004., 11:38
Issa kaže:
tu uopce nije viska
ma je, viska je..uvlovi se na trbuhu i bokovima.. ali velm,to meni smeta za vidit, ne smeta me u zdravstvenom smislu... Ja bi jedno 5 kg manje, to bi bilo :top: ;)
Desirée kaže:
Ahrm.. Dakle folnu kiselinu barem mjesec dana prije, Prenatal nakon treceg mjeseca trudnoce.. Ima jos nesto..? :D
ja sam cim sam saznala da sam trudna pocela piti prenatal...i fluonatril....1 mg i dnevno..cisto radi mojih zubi.-..
Desiree
12.03.2004., 14:44
Nerea kaže:
ja sam cim sam saznala da sam trudna pocela piti prenatal...i fluonatril....1 mg i dnevno..cisto radi mojih zubi.-..
To cuva zube? :confused:
a kako ste s vježbanjem u trudnoći?
koji sportovi se ne preporučaju...i koji intenzitet...
pretpostavljam svi oni sa skakanjem i prevelikim iscrpljivanjem...
Desiree
13.03.2004., 13:56
Clea kaže:
a kako ste s vježbanjem u trudnoći?
koji sportovi se ne preporučaju...i koji intenzitet...
pretpostavljam svi oni sa skakanjem i prevelikim iscrpljivanjem...
Meni su rekli da je najbitnije paziti da tebi nesto pase.. Sumnjam da ce sad vas trudnica ic igrat kosarku, trcat, ganjat loptu, skakat i sl.. Osim toga, tu bi je mogli po trbuhu.. Rekose mi da je aerobik :top: a i plivanje :top: Daklem, treba bebu isplanirat taman da mozes plivat u moru malo :D
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.