PDA

View Full Version : Hrvatski specijaliteti


kalina k
15.01.2009., 21:55
Pozdrav svima. Bila sam prije par godina na Floridi u posjetu kod jedne hrvatske obitelji koja je već 40-ak godina u Americi. Bilo mi je odlično s njima, ali moram priznati i njima samnom jer sam im svaki dan kuhala neke naše domaće specijalitete (juhe, makovnjače, štrukle...) u kojima su oni uživali. Kako je vama, ima li tipičnih hrvatskih restorana ili dućana s hrvatskim proizvodima, jel si kuhate domaće i ima li uopće potrebe za time?

oona
16.01.2009., 09:18
ja kuham po domaci.
pa im za bozic spremim domacu puricu s mlincima.
pa me gledaju bijelo jer bi oni meso, meso, meso jer purica nije meso....seljaci moji!

kuham i juhe po seljacki, pecem kolace, sve ostalo kako sam naucila doma.


jedino me smeta malo izmjenjen ukus tih mojih kreacija od ovdasnjih sirovina jer nisu domaci mirisi, nisu im katkad ni slicni...
no, uvazavam i ovo podneblje gdje zivim, njima "kradem" ono sto mogu pribliziti svojim okusima, "dobili" su me malim slasnim zalogajcicima i salatama kombiniranim na milijun nacina!

rock_girl_klon
21.01.2009., 07:50
pite,sarme,domace juhe...hehe
ima kod nas jedan restoran koji drzi bosanac i ima prave domace baklave,pite,halvu i ostale stvari,al su cijene dosta visoke,al dolazi puno nijemaca,cak vise nego hrvata...
cak nekad se znaju tamo ovi veliki biznismenhi sakupit i imat poslovne rucke uz domacu bosansku i hrvatsku hranu...hehe

Kiki
21.01.2009., 15:24
Necete vjerovat, al ja sam se naucila kuhat u Engleskoj (ovdje sam dosla ko curetak, jebga) tako da zapravo ne znam nista nase skuhat.
Al kupila sam si zadnji put u Hrvatskoj nasu kuharicu pa cu pocet i nase.
Jedino sarme necu moc. Kiseli kupus koji Englezi prodaju je onaj vec narezani, nemaju nigdje listova.

Keya
21.01.2009., 15:27
Necete vjerovat, al ja sam se naucila kuhat u Engleskoj (ovdje sam dosla ko curetak, jebga) tako da zapravo ne znam nista nase skuhat.
Al kupila sam si zadnji put u Hrvatskoj nasu kuharicu pa cu pocet i nase.
Jedino sarme necu moc. Kiseli kupus koji Englezi prodaju je onaj vec narezani, nemaju nigdje listova.

ja listove nadjem u balkan shopovima :D

anjur
21.01.2009., 15:39
Jel' zna mozda netko kako napraviti kravlji sir (iz ovog pasteriziranog, homogeniziranog mlijeka).

Ovdje (USA) imaju nesto sto se zove cottage cheese ali to je blijeda, bezukusna slika kravljeg sira

Evil Kanevil
21.01.2009., 17:10
Jel' zna mozda netko kako napraviti kravlji sir (iz ovog pasteriziranog, homogeniziranog mlijeka).

Ovdje (USA) imaju nesto sto se zove cottage cheese ali to je blijeda, bezukusna slika kravljeg sira
Sto ne kupis ne pasterizirano/homegenizirano mlijeko. Svaka bolja "organic" trgovina ima, ako nemas tamo farme koje prodaju retail.

Mi ovdje uglavnom kupujemo ruski tvorog. Daleko je bolji od cottage cheese.

anjur
22.01.2009., 05:50
Sto ne kupis ne pasterizirano/homegenizirano mlijeko. Svaka bolja "organic" trgovina ima, ako nemas tamo farme koje prodaju retail.


Ahhh... a blonde moment


Mi ovdje uglavnom kupujemo ruski tvorog. Daleko je bolji od cottage cheese.
Narucio online. Vidjet cemo u kakvom ce stanju doci

anjur
22.01.2009., 16:03
Provjerio wholefoods i jos par lokalnih health stores - nitko nema. Izgleda da su nedavno zabranili jer mi ih je par reklo, "cekajte da provjerim, da li jos uvijek imamo".

Dakle, off to the farm, ako mi ne stigne ruska verzija...

pejs
22.01.2009., 16:39
Jel' zna mozda netko kako napraviti kravlji sir (iz ovog pasteriziranog, homogeniziranog mlijeka).

Ovdje (USA) imaju nesto sto se zove cottage cheese ali to je blijeda, bezukusna slika kravljeg sira


Joj, i ja sam to trazila par godina :). Ja kupujem vrlo dobar svjezi kravlji sir u ducanima s poljskom hranom. Odusevilo me sto su im mlijecni proizvodi vrlo slicni onima na koje sam navikla u HR.

Evil Kanevil
22.01.2009., 23:46
Joj, i ja sam to trazila par godina :). Ja kupujem vrlo dobar svjezi kravlji sir u ducanima s poljskom hranom. Odusevilo me sto su im mlijecni proizvodi vrlo slicni onima na koje sam navikla u HR.
Quark ili poljski twarog? Sjecam ga se u trgovinama u Greenpointu. Ovdje u SFu ima puno ruskih trgovina, pa sam se prilagodio.

Ovdje lokalna mala tvornica sira Cow Girl Creamery inace ima dosta pristojan cottage cheese, no nista slicno mladome siru.

todaytonight
23.01.2009., 02:36
ajoj, ljudi, mi to sve imamo po supermarketima .. svjezi kravlji sir!
i talijanskih kobasica (koje su kao nase domace za kolinja), pa onda kiselo vrhnje, svjeza zelena paprika shilja ... uf!




sir si mozes sam napraviti lako:

1) zgrusas npr 2 litre mlijeka (pomocu nekog od aditiva - kalcijevog sulfata ili magnezijevog klorida ... bilo je to tamo kod nas nekad po supermarketima u bocicama posebno sredstvo za zgrusnjavanje mlijeka)

2) kad se zgrusa, istreses sve u kuhinjsku krpu

3) zavezes krpu i objesis o kvaku na vrata iznad lonca u koji preko noci otkapa sirutka

4) ono sto ostane u krpi - je skuta tj mladi sir :top:


napomena: ne bacaj sirutku
sirutka je narocito dobra za misice jer je puna proteina
prehrana za sportsku industriju upravo od sirutke pravi Whey protein za body buildere :top:

EvilLynn
23.01.2009., 02:56
Znas kako se pravi podlijevani sir?

todaytonight
23.01.2009., 03:25
sto je podlijevani sir :confused:

angelina39
23.01.2009., 08:20
ajoj, ljudi, mi to sve imamo po supermarketima .. svjezi kravlji sir!
i talijanskih kobasica (koje su kao nase domace za kolinja), pa onda kiselo vrhnje, svjeza zelena paprika shilja ... uf!




sir si mozes sam napraviti lako:

1) zgrusas npr 2 litre mlijeka (pomocu nekog od aditiva - kalcijevog sulfata ili magnezijevog klorida ... bilo je to tamo kod nas nekad po supermarketima u bocicama posebno sredstvo za zgrusnjavanje mlijeka)

2) kad se zgrusa, istreses sve u kuhinjsku krpu


Moze jos jednostavnije bez te tekucine(sirutke):
2 litre mlijeka skuhati i u to uvaliti 2 jogurta i kuhati jos 2-3 minute.Ostaviti da se ohladi,nakon nekog vremena se odvoji sir,koji se posoli po zelji i ocijedi,...i eto mladog sira za burek,pitu ili sto vec.
Ja ga tako radim ovdje,....
3) zavezes krpu i objesis o kvaku na vrata iznad lonca u koji preko noci otkapa sirutka

4) ono sto ostane u krpi - je skuta tj mladi sir :top:


napomena: ne bacaj sirutku
sirutka je narocito dobra za misice jer je puna proteina
prehrana za sportsku industriju upravo od sirutke pravi Whey protein za body buildere :top:


Evo jos jednostavnije:
2 litre mlijeka skuhati i dok vrije dodati 2 jogurta i prokuhati jos 2-3 min.
Kad se ohladi,dodati po zelji soli i procijediti,....i eto mladog sira za pite,burek palacinke ili sto vec.
Ja ga tako radim ovdje(imaju super mlijeko),.....:mig:

todaytonight
23.01.2009., 08:58
Evo jos jednostavnije:
2 litre mlijeka skuhati i dok vrije dodati 2 jogurta i prokuhati jos 2-3 min.
Kad se ohladi,dodati po zelji soli i procijediti,....i eto mladog sira za pite,burek palacinke ili sto vec.
Ja ga tako radim ovdje(imaju super mlijeko),.....:mig:

stvarno :confused:

ovo moram probati

... i to prije shnernokli koje planiram sutra raditi .. nasto se nakanjujem vec daaaaaaaaaaanima

angelina39
23.01.2009., 11:34
Samo pripazi kad ti mlijeko zavrije i kad ubacis jogurt da ti ne zagori,mijesaj i smanji temperaturu,....i eto nakon par min.ces vidit kako se odvaja sir od tekucine koja ostane na povrsini,.....ma jednostavno skroz,.....
Ajd pa javi jesi li uspijela.

13Lilly13
23.01.2009., 12:18
Evo jos jednostavnije:
2 litre mlijeka skuhati i dok vrije dodati 2 jogurta i prokuhati jos 2-3 min.
Kad se ohladi,dodati po zelji soli i procijediti,....i eto mladog sira za pite,burek palacinke ili sto vec.
Ja ga tako radim ovdje(imaju super mlijeko),.....:mig:

bome ovo me sad zaintrigiralo...morat cu probat...
taman mislim kako bi pravila quiche a nemam sira...moglo bi past i veceras...:D

Keya
23.01.2009., 14:32
Samo pripazi kad ti mlijeko zavrije i kad ubacis jogurt da ti ne zagori,mijesaj i smanji temperaturu,....i eto nakon par min.ces vidit kako se odvaja sir od tekucine koja ostane na povrsini,.....ma jednostavno skroz,.....
Ajd pa javi jesi li uspijela.

moj stari ubaci ocat :D

rijeka53
23.01.2009., 15:01
.SUPER....cure ko proba recept od ANGI neka javi detalje i kako je uspio, a usput dodajte ako se more napraviti kiselo VRHNJE, hvala

anjur
23.01.2009., 18:21
koliko je otprilike 2 jogurta, pol litre?

todaytonight
23.01.2009., 18:26
2X1dcl = 2dcl

:ne zna:




a moze se i jedan limun iscijediti u mlijeko :ne zna:
to bi ga zgrusalo pod ziher
i to bez kuhanja (ionako je sve mlijeko pasterizirano)


... ljudi, kupujte mlijeko u prahu (skim/ full cream):
ima nekoliko posto vise proteina nego ovo iz frizidera ili dugotrajno

:top:

angelina39
23.01.2009., 20:07
moj stari ubaci ocat :D

moze ili sok od limuna,....:top:

angelina39
23.01.2009., 20:08
ajde jel ko napravio do sada?

EvilLynn
23.01.2009., 23:36
Podlijevani je pomalo vodenasti sir, slican svjezoj mozzarelli. Izgleda da je lokalan u Vukovaru kad nitko nije cuo za njega. :ne zna:

Morat cu probati jedan od vasih recepta. I meni fali svjezi kravlji sir. :mig:

anjur
24.01.2009., 02:05
2X1dcl = 2dcl


:top:

Da sam znao da je 1 jogurt 1 dcl, ne bih pitao :-)

Donata
24.01.2009., 09:07
Evo jos jednostavnije:
2 litre mlijeka skuhati i dok vrije dodati 2 jogurta i prokuhati jos 2-3 min.
Kad se ohladi,dodati po zelji soli i procijediti,....i eto mladog sira za pite,burek palacinke ili sto vec.
Ja ga tako radim ovdje(imaju super mlijeko),.....:mig:

Za napraviti svježi sir nema potrebe kuhati mlijeko, zagrijava se do 50° i onda se dodaje 200 ml jogurta. Svakako kupiti svježe punomasno mlijeko.

todaytonight
24.01.2009., 11:26
pa zene, ovo izgleda svi prave sir :)

da znas Donata da mi odmah lakse kad ne moram prokljucati mlijeko
... tko bi strugao rostfraj posudu poslije :eek:
(sav sam tefal i sve non stick pobacala kad sam cula da izaziva cancer i da na temperaturi oko 100C ispusta opasne fumes)

Lilly, kako pita?!! allo! ili quiche?!

ja namjeravam napraviti strudl sa sirom i grozdjicama i strudl od visanja ... mmm
samo, ne mogu vjerovati da to moze biti sir :ne zna:

angelina39
24.01.2009., 11:50
Za napraviti svježi sir nema potrebe kuhati mlijeko, zagrijava se do 50° i onda se dodaje 200 ml jogurta. Svakako kupiti svježe punomasno mlijeko.

Ne znam jesi li ti spremala to,jer ja jesam i kad se u zagrijano mlijeko doda jogurt,dobijes puno kiseline,tj.vrsta jogurta,a ne sir,....ali,....
medutim kad ga prokuhas tada se dobije sir.

Pa sad bas bi volila cut iskustva.

rijeka53
24.01.2009., 12:07
....ste se dogovorile, tj mislin je ki probaj jedno i durgo pa da vidimo ko je bolje. Iako kazu da se kiselo mlijeko dela kada bucnes jogurt u teplo mlijeko, a sad jos fali KAKO SE DELA KISELO VRHNJE

angelina39
24.01.2009., 12:25
obicni sir:
6 salica (oko 1,5 l) punomasnoga mlijeka
2/3 soka vecega limuna

Priprema
U posudi s dubokim dnom prokuhati mlijeko.
U kipuce mlijeko dodati sok limuna.
Nastaviti lagano mijesati na tihoj vatri dok se mlijeko ne zgrusa. Ako se sir namjerava koristiti za slana jela, u ovoj mu se fazi moze dodati malo soli, papra ili svjezega zacinskog bilja po zelji.
Po potrebi dodati jos malo limunova soka (ali ne previse) dok cijela kolicina mlijeka ne postane prilicno grudvasta.
U meduvremenu pripremiti cjedilo i u njega staviti gazu ili muslin. Istresti zgrudvano mlijeko u cjedilo iznad sudopera i isprati ga pod mlazom hladne vode (da se ispere okus limuna).
Ostaviti ga da se ocijedi, zatim zavezati muslin i dodatno ga iscijediti rukom.
Tako iscijeden paketic pritisnuti nekim tezim predmetom (meni je najzgodnije muslin s sirom vratiti natrag u to isto cjedilo i preko njega staviti neku malo tezu zdjelu).
Cekati sat vremena da se sir stvrdne


Domci sir:
Sastojci
1 galon (3,78 l) mlijka (punomasnog)
4 kasike vinegara (sirce / ocat)
malo soli
Priprema
Izlit mlijeko u serpu dodat vinegar i so ,
Stavit na pec ja sam na 3 ukljucila i drzala na peci oko pola sata dok se nije odvoio sir ,to jest razdvoje se sir i zelena voda mi zovemo sirutka.Kad je gotovo izlit u cjediljku i sacekat dase ocjedi.

Sir i kajmak:

Sastojci
Sir
2 l mleka
3 dl jogurta
1 kasika soli
Kajmak
500 ml tecne pavlake sa 38% masnoce
so
Priprema
Sir:

Prokuvati 2 l mleka pa u vruce dodati 1 kasiku soli i 3 dl jogurta. Ostaviti da se potpuno ohladi pa ponovo zagrejati na laganoj vatri. Zatim sipati na cediljku, na koju je stavljena gaza, i ostaviti da se sir ocedi.
Kajmak:

Sipati tecnu pavlaku u siru posudu i pustiti da provri, zatim smanjiti vatru i ostaviti da lagano kuva 10 minuta. Pustiti da se hladi par sati (dok se na povrsini ne uhvati korica)-sto duze to bolje. Zatim skinuti koricu u posudu, blago posoliti, a sa ostatkom pavlake ponavljati postupak dok se sve ne utrosi. Slojeve samo slagati jedan na drugi, ne treba mesati. Svaki sloj treba blago posliti.
Posluživanje
Sir treba pripremati u posudi koja ne zagoreva, u suprotnom, prilikom drugog kuvanja sir ce pucati, a posuda “skakati” po ringli.

Ovo sam skinula sa coolinarike

todaytonight
24.01.2009., 12:47
alal vam vera, cure :s


nego, gdje je Wog Boy da nam dade neki recept/iskustvo/ hint za seafood koji stalno pripravlja :rolleyes:
pa da nam i uslika i nalijepi ovdje

rijeka53
24.01.2009., 12:49
....a ca je pavlaka,

todaytonight
24.01.2009., 12:51
pavlaka je kiselo vrhnje , mileram

rijeka53
24.01.2009., 13:21
hvala....a zna li tko kako se dela

13Lilly13
24.01.2009., 14:47
Lilly, kako pita?!! allo! ili quiche?!

a nista od quiche-a, bila sam lijena haha i skuzila da nemam jogurta a bas mi se nije islo na benzinsku...
sutra cu pravit buhtle pa ako taj sir ispadne ok onda cu punit s tim...:mig:

todaytonight
24.01.2009., 16:01
vidi ti nje! buhtle :top:
a znas li ti to mijesit :p
ja u zivotu nisam niti pomislila da bih znala napraviti buhtle :rolleyes:

13Lilly13
25.01.2009., 11:35
vidi ti nje! buhtle :top:
a znas li ti to mijesit :p
ja u zivotu nisam niti pomislila da bih znala napraviti buhtle :rolleyes:

ma mozda sam se pogresno izrazila...pravim kiflice sa sirom...mislila sam ako napisem kiflice da ce se protumacit kao slatke a ne slane..
a mislim da bi znala i buhtle...:ne zna:...

eno sir je gotov hladi se..dobro izgleda...seka je izvrsila degustaciju i palac gore:top:
u medzuvremenu sam napravila one kolacice s rahlim tijestom...mi ih zovemo skoljkice, s cokoladom i pekmezom..:cerek:
danas sam se bas nest uhvatila domace kuhinje i to poslije posla..eto sta ti je rvacka zena haha
sutra ce aussie-ji probat malo nase kuhinje :D

jel jos tko izvrsio operaciju 'sir'?
mislim si da bi bio dobar i za zapecene palacinke:mig:

Shipuga_
25.01.2009., 14:04
ma mozda sam se pogresno izrazila...pravim kiflice sa sirom...mislila sam ako napisem kiflice da ce se protumacit kao slatke a ne slane..
a mislim da bi znala i buhtle...:ne zna:...

eno sir je gotov hladi se..dobro izgleda...seka je izvrsila degustaciju i palac gore:top:
u medzuvremenu sam napravila one kolacice s rahlim tijestom...mi ih zovemo skoljkice, s cokoladom i pekmezom..:cerek:
danas sam se bas nest uhvatila domace kuhinje i to poslije posla..eto sta ti je rvacka zena haha
sutra ce aussie-ji probat malo nase kuhinje :D

jel jos tko izvrsio operaciju 'sir'?
mislim si da bi bio dobar i za zapecene palacinke:mig:

da ne ispadne zapovjed, bil' ti ti mogla uslikat pa da vidimo kako to izgleda?

mozda nesto mi iz sydny i narucimo !!!


:D

Donata
25.01.2009., 16:31
hvala....a zna li tko kako se dela
Kupi tetrapak svježeg slatkog vrhnja i ukiseli. Ja sebi obično ponesem iz Hrvatske mjericu kiselog vrhnja i onda stavim nekoliko žličica u frizer. Po potrebi kupujem slatko vrhnje, ubacim odmrznuto kiselo vrhnje i za dan-dva savršeno kiselo vrhnje.

13Lilly13
26.01.2009., 02:16
eo ih...

http://i41.tinypic.com/ok1row.jpg

tijesto za skoljkice je super ispalo al nisam imala tvrdog pekmeza pa mi zadnja tura malo ispala mljeckava al ti ne idu u goste haha:mig:

http://i43.tinypic.com/oihu6d.jpg

uzivajte mi danas i bjezte sa sunca...:top:

bijesna glista
26.01.2009., 02:38
E da, upravo treba bjezat sa sunca. Vedro nebo bez oblacka, divan dan za oderat macka, a napolju minus 28

bijesna glista
26.01.2009., 02:46
Eo moj recept za glistin brljavi paprikas: ovako, narezes luk, pa paradajz, pa krastavce, pa stavis ulje da se grie, pa narezes meso od kokosaka sto si ih skino prackom, pa narezes meso od onih haram zivotinja, pa posolis i pobiberis i sve to mijesas i pustis da se kuva na 150. E onda odes da vidis prognozu vremena za cielu heftu, pa onda skontas da ti je guma ispuhala pa je ides napuvat. E onda se vrnes i dodas malo soli i bibera i vegete. I vode. I narezes persun i mrkvu a dinstas bieli luk i sipas ga u glavno jelo. E onda dok krcka, otcepis jednu pivu. Pa onda drugu. Pa onda odes na forum. I tu bivas zadrzan. E onda osjetis da nesto cudno mirisi i da ti se fajralarm upalio. e onda skontas da ti je jelo izgoreno. E onda sve to fino bacis i odes na cevape. :top: Bas jednostavan recept :)

Shipuga_
26.01.2009., 06:19
Eo moj recept za glistin brljavi paprikas: ovako, narezes luk, pa paradajz, pa krastavce, pa stavis ulje da se grie, pa narezes meso od kokosaka sto si ih skino prackom, pa narezes meso od onih haram zivotinja, pa posolis i pobiberis i sve to mijesas i pustis da se kuva na 150. E onda odes da vidis prognozu vremena za cielu heftu, pa onda skontas da ti je guma ispuhala pa je ides napuvat. E onda se vrnes i dodas malo soli i bibera i vegete. I vode. I narezes persun i mrkvu a dinstas bieli luk i sipas ga u glavno jelo. E onda dok krcka, otcepis jednu pivu. Pa onda drugu. Pa onda odes na forum. I tu bivas zadrzan. E onda osjetis da nesto cudno mirisi i da ti se fajralarm upalio. e onda skontas da ti je jelo izgoreno. E onda sve to fino bacis i odes na cevape. :top: Bas jednostavan recept :)

:lol:dobar recept !!


ja ti kuham isto ko ti -- nabolji recepti : junk food fast food from food outlets :rofl:

Shipuga_
26.01.2009., 06:21
eo ih...

http://i41.tinypic.com/ok1row.jpg

tijesto za skoljkice je super ispalo al nisam imala tvrdog pekmeza pa mi zadnja tura malo ispala mljeckava al ti ne idu u goste haha:mig:

http://i43.tinypic.com/oihu6d.jpg

uzivajte mi danas i bjezte sa sunca...:top:



Yummy!!! ( Definitely yummy !!! )

http://i43.tinypic.com/29z8kee.gif


You make me so hungry , rvacka zeno !!! :-)
pojeo bi i kiflice i skoljkice............i cokoladu i pekmez, pa bi onda....hm..hm pojeo i tebe. Now I really want it.

blago tvome boyfriend-u....bolje da pripazi malo..moga bi te ja ukrast pa ce ostat' suha ....kur...mislim praznog stomaka.

rijeka53
27.01.2009., 15:55
Kupi tetrapak svježeg slatkog vrhnja i ukiseli. Ja sebi obično ponesem iz Hrvatske mjericu kiselog vrhnja i onda stavim nekoliko žličica u frizer. Po potrebi kupujem slatko vrhnje, ubacim odmrznuto kiselo vrhnje i za dan-dva savršeno kiselo vrhnje.


Super, konacno da i to imam, bas ti hvala:top:


P.S.
Sve mora stajati na toplom mjestu ili moze i na hladnom (frizider) i nista se ne mora kuhati ni grijati ?

happygoose
27.01.2009., 16:26
bash cu napraviti sira pa zapec palachinke sa sirom ovaj vikend....:mig: pa vam uslikam...:o

ovdje kod nas je jogurt bash ko onaj "pravi" doma...

happygoose
27.01.2009., 16:35
ma mozda sam se pogresno izrazila...pravim kiflice sa sirom...mislila sam ako napisem kiflice da ce se protumacit kao slatke a ne slane..
a mislim da bi znala i buhtle...:ne zna:...

eno sir je gotov hladi se..dobro izgleda...seka je izvrsila degustaciju i palac gore:top:
u medzuvremenu sam napravila one kolacice s rahlim tijestom...mi ih zovemo skoljkice, s cokoladom i pekmezom..:cerek:
danas sam se bas nest uhvatila domace kuhinje i to poslije posla..eto sta ti je rvacka zena haha
sutra ce aussie-ji probat malo nase kuhinje :D

jel jos tko izvrsio operaciju 'sir'?
mislim si da bi bio dobar i za zapecene palacinke:mig:

kad pravish kiflice...koristsh li suhi ili svjezi kvasac..?

Donata
27.01.2009., 16:50
Sve mora stajati na toplom mjestu ili moze i na hladnom (frizider) i nista se ne mora kuhati ni grijati ?
Ostavi na sobnoj temperaturi da se brže ukiseli, ja ostavim u hladnjaku jer mi nije hitno i opet ok.

13Lilly13
28.01.2009., 01:28
kad pravish kiflice...koristsh li suhi ili svjezi kvasac..?

a buduci da jos nisam zapazila svjezi kvasac ovdje koristim suhi...kod kuce smo uvijek preferirali svjezi...
sto se ovih kiflica tice suhi se cini super

evo cijeli receptic, bas je jednostavan pa mozda posluzi nekome:

1 kg brasna
2 jaja
2.5 dcl mlijeka
2.5 dcl vode
1.5 dcl ulja
kasikica secera (u mlijeko jel, za germu)
kasikica soli

rezem ih u trokute i srolam u kiflice, punim sa svim i svacim...ove su cak imale paprike u sebi i bas je dalo lijepu aromu..

tepsiju dobro namazat s margarinom...al onak dosta dosta margarina...naravno sve ovisi kolko ko voli masno al mi po slavonski volimo da se cijedi haha

namazat zumanjkom i posut sezamom...
dobre su i danima poslije kad se podgriju u mikrovalnoj...ma tope se u ustima:top:

p.s. sir se lijepo uklopio u kiflice (koji izbor rijeci haha) al samo da je bio malo kiseliji...probat cu s drugacijim jogurtom ili stavit limuna ili octa vise slj put

svantoVID
04.02.2009., 22:00
u pjesmi Nadalina (http://www.youtube.com/watch?v=B2DFYXbEY_g&feature=related) Oliver spominje puno slatkoga i dobre hrane.

preporucujem se za recepte i topogledna iskustva

ps: mene su moje zenske razmazile (po tom pitanju), pa su mi ukusi njam njam ...

Prestani pisat postove koji su a) zbrda zdola b) nemaju veze s temom c) kopija su izbrisanih postova. Ako ti je post brisan, brisan je s razlogom. Kiki

vemar1
05.02.2009., 05:19
13Lilly13, mozes molim te napisati recept za skoljkice. Cime ih obicno punis? Hvala.

13Lilly13
05.02.2009., 15:46
13Lilly13, mozes molim te napisati recept za skoljkice. Cime ih obicno punis? Hvala.

naravno...eo ga

40 dkg brasna (iliti 3 cups po australski haha :p)
25 dkg margarina
malo soli
1 germa
1/2 salice (iliti cup) mlijeka
1 jaje
i stavim malo secera u germu i mlijeko jel :mig:

bas lijepo tijesto ispadne
inace smo ih po domaci uvijek punili sa pekmezom ali sad sam ih punila s eurokremom i bile su jos bolje :top:

uzivaj :)

13Lilly13
05.02.2009., 15:50
ups zaboravila sam napisat...al pretpostavljam da znas...
razvaljam tijesto dosta tanko al ne pretanko onako odoka haha
i sa casom napravim krugove, stavim punjenje i presavijem na pol i krajeve pritisnem vilicom...

e i sa orasima su super...samo pomijesam mljevene orase s secerom (po zelji) i pofurim vrelim mlijekom :top:

vemar1
05.02.2009., 20:59
13Lilly13, puno ti hvala. ja imam neki recept s masti i bez jaja i ne djeluje mi fini. Da li je 1 germa 1 vrecica suhog kvasca?

Ovdje je toliko vruce da kad ja radim kekse ili slicno i kad ih razvaljam i izrezem kalupom moram prvo staviti sve u frizider na nekoj dasci i papiru za pecenje i tek aksnije ih skidam i stavljam peci. Kako ti rjesavas taj problem?

13Lilly13
06.02.2009., 02:12
13Lilly13, puno ti hvala. ja imam neki recept s masti i bez jaja i ne djeluje mi fini. Da li je 1 germa 1 vrecica suhog kvasca?

Ovdje je toliko vruce da kad ja radim kekse ili slicno i kad ih razvaljam i izrezem kalupom moram prvo staviti sve u frizider na nekoj dasci i papiru za pecenje i tek aksnije ih skidam i stavljam peci. Kako ti rjesavas taj problem?

je, kad kazem jedna germa mislim na jednu vrecicu suhog kvasca :mig:
a mi smo puno kolaca kod kuce radili s masti i svi su mi uvijek bili puno sladzi nego s margarinom :D...joj salenjaci mljac...al ovi su stvarno fini i s margarinom :top:

e i ja sam stavila tijesto u frizider prvo na 20 min i onda sam ga razdijelila na 3 dijela jer sam pravila duplu smjesu pa sam jedan po jedan valjala a do tad su se drugi hladili...al inace brzo se otope bas zbog tolko margarina

vemar1
06.02.2009., 07:51
je, kad kazem jedna germa mislim na jednu vrecicu suhog kvasca :mig:
a mi smo puno kolaca kod kuce radili s masti i svi su mi uvijek bili puno sladzi nego s margarinom :D...joj salenjaci mljac...al ovi su stvarno fini i s margarinom :top:

e i ja sam stavila tijesto u frizider prvo na 20 min i onda sam ga razdijelila na 3 dijela jer sam pravila duplu smjesu pa sam jedan po jedan valjala a do tad su se drugi hladili...al inace brzo se otope bas zbog tolko margarina

Hvala ti 13lILLY13. Ja isto tako radim ali mi ni to nije dovoljno po ovim vrucinama. Jednostavno ne mogu izrezani keksic prenijeti za pecenje, sav se deformira. Tako da sve izrezano jos stavim u haldnjak pa tek nakon nekih pola sata vadim i stavljam peci.

13Lilly13
06.02.2009., 14:41
Hvala ti 13lILLY13. Ja isto tako radim ali mi ni to nije dovoljno po ovim vrucinama. Jednostavno ne mogu izrezani keksic prenijeti za pecenje, sav se deformira. Tako da sve izrezano jos stavim u haldnjak pa tek nakon nekih pola sata vadim i stavljam peci.

a ako si na istocnoj obali onda mogu mislit kako vam je ovih dana :eek: ne bi vam bila u kozi haha
a eto i nama najavljuju slijedeci th jos jedan heat wave :horor: nis, prebacit cemo se na pravljenje sladoleda :top:
a ne mos vjerovat veceras se smrzavam vani, skoro pa sam obukla termos carape haha

vemar1
08.02.2009., 11:26
13Lilly13, evo danas sam napravila tvoje skoljkice. Uz puno muke. Stalno sam ih morala stavljati u frizider. Radila sam ih sa pekmezom i orasima. Jako su fine. Jedino me nervira sto ovdje ne mogu njih i slicne kekse uvaljati u secer u prahu zbog velike vlage valjda. Stavila sam kristal secer, onaj sitniji ali me nervira kad ga osjetim pod zubima. Kako ti to rjesavas?

13Lilly13
09.02.2009., 13:29
13Lilly13, evo danas sam napravila tvoje skoljkice. Uz puno muke. Stalno sam ih morala stavljati u frizider. Radila sam ih sa pekmezom i orasima. Jako su fine. Jedino me nervira sto ovdje ne mogu njih i slicne kekse uvaljati u secer u prahu zbog velike vlage valjda. Stavila sam kristal secer, onaj sitniji ali me nervira kad ga osjetim pod zubima. Kako ti to rjesavas?

ajme i ne pitaj...
izludio me sitni secer...:mad:
na kraju sam ih poslagala na tacnu, jedan red samo i posipala secerom kroz cjedilo...inace nema drugogo nacina jer se tolko secera naljepi na njih da i ne vidis oblik kolaca vise :ne zna:
bas mi je drago da su ti se svidjele:top:

vemar1
09.02.2009., 21:56
ajme i ne pitaj...
izludio me sitni secer...:mad:
na kraju sam ih poslagala na tacnu, jedan red samo i posipala secerom kroz cjedilo...inace nema drugogo nacina jer se tolko secera naljepi na njih da i ne vidis oblik kolaca vise :ne zna:
bas mi je drago da su ti se svidjele:top:

Mene vise nervira kad stavim secer u prahu na bijelu pitu ili prhku orehnjacu pa nakon kratkog vremena sav taj secer nestane i sve se razmoci od njega. Sta jos peces od hrvatskih kolaca? Meni su ovi australski jednostavno nejestivi i mada nikad nisam ranije pekla kolace sad ih stalno pecem.

Una67
10.02.2009., 05:42
a buduci da jos nisam zapazila svjezi kvasac ovdje koristim suhi...kod kuce smo uvijek preferirali svjezi...
sto se ovih kiflica tice suhi se cini super

evo cijeli receptic, bas je jednostavan pa mozda posluzi nekome:

1 kg brasna
2 jaja
2.5 dcl mlijeka
2.5 dcl vode
1.5 dcl ulja
kasikica secera (u mlijeko jel, za germu)
kasikica soli

rezem ih u trokute i srolam u kiflice, punim sa svim i svacim...ove su cak imale paprike u sebi i bas je dalo lijepu aromu..

tepsiju dobro namazat s margarinom...al onak dosta dosta margarina...naravno sve ovisi kolko ko voli masno al mi po slavonski volimo da se cijedi haha

namazat zumanjkom i posut sezamom...
dobre su i danima poslije kad se podgriju u mikrovalnoj...ma tope se u ustima:top:

p.s. sir se lijepo uklopio u kiflice (koji izbor rijeci haha) al samo da je bio malo kiseliji...probat cu s drugacijim jogurtom ili stavit limuna ili octa vise slj put


papriku...as in povrce ili zacin
ako povrce, jesi li ih najprije ispekla i skinula kozicu ili...??

ovaj recept za kiflice mi se cini njammmm

vemar1
10.02.2009., 22:24
Ja kupujem svjezi kvasac u deliju.

13Lilly13
11.02.2009., 16:13
papriku...as in povrce ili zacin
ako povrce, jesi li ih najprije ispekla i skinula kozicu ili...??

ovaj recept za kiflice mi se cini njammmm

ma svjezu papriku...tj ono sto oni zovu sweet chilli aj ja ne znam ni kako bi to nazvala...nemaju te bas debelu kozicu tak da ih nisam ni gulila ni pekla prije, samo izrezala na male komadice i ubacila skupa sa sirom i salamom :top:
ovaj recept je mama u bit nasla na coolinarki prije nekih god dana i otkad smo ga napravili prvi put malo malo ih pravimo jer su stvarno super ukusne a lagane za napravit...
ne znam kak to tijesto ispadne tako dobro al cak i onda kad sam bila lijena cekat da se tijesto digne i pravila ih odma cim sam zamjesila ispale su super mekane

@vemar1...ja jos nisam naisla na svjezi kvasac al da ti pravo kazem nisam bas ni trazila previse:ne zna:
kad se sjetim jos kakvog laganog receptica javim
pravim vecinom neke lagane kolacice i tortice jer to uvijek bude nekako neplanirano pa improviziram da iskorstim ono sto imam u kuci u tom trenutku

rijeka53
11.02.2009., 16:30
..........nasla sam kako se dela kefir, ko voli nek izvoli:D

http://mamajacooks.blogspot.com/



.....a za ove vrijedne kuharice ima i malo natjecanje :)


http://kuvarigrice.blogspot.com/2008/11/fbi-rukavice-pravila.html

musampa
23.02.2009., 21:40
Hej ekipa.
Ja sam nedavno doselio u Nizozemsku i otkrio svoje kuharsko umjece koje nikad nisam koristio.

Tu je hrana koma.

NJima je tu čudo prava goveđa juha.
A tek grah sa rebricama! Samo kaj sam rebrica morao donjet iz Zagreba ili naručim kad god mi netko dolazi :)
Jel zna netko di da čovjek nađe pošteno suho meso u Nizozemskoj, ono buncek, rebrica, neke kobase i to...

E da, a kad sam napravio hobotnicu s krumpirom i donio si za rucak na posao gledali su me ko u čudo :eek:

Čudni ti stranci, nemaju pojma

Evil Kanevil
23.02.2009., 22:00
Hej ekipa.
Ja sam nedavno doselio u Nizozemsku i otkrio svoje kuharsko umjece koje nikad nisam koristio.

Tu je hrana koma.

NJima je tu čudo prava goveđa juha.
A tek grah sa rebricama! Samo kaj sam rebrica morao donjet iz Zagreba ili naručim kad god mi netko dolazi :)
Jel zna netko di da čovjek nađe pošteno suho meso u Nizozemskoj, ono buncek, rebrica, neke kobase i to...

E da, a kad sam napravio hobotnicu s krumpirom i donio si za rucak na posao gledali su me ko u čudo :eek:

Čudni ti stranci, nemaju pojma
Ja sam u Nizozemskoj jeo odlicnu indonezijsku hranu. :klopa:

Phil Lynott
25.02.2009., 09:34
Hrvati su opsjednuti idejom da je hrvatska kuhinja posebice zdrava i ukusna pa to onda cimo odu van to svakom poturaju pod nos i zale se kako se nema kupiti ovo ili ono kako se tu nezdravo jede, a ljudi ko ljudi iz pristojnosti klimaju glavom i cekaju da gost ode i da sve to prestane da se vrate svojoj normalnoj prehrani.

Keya
25.02.2009., 09:45
Hrvati su opsjednuti idejom da je hrvatska kuhinja posebice zdrava i ukusna pa to onda cimo odu van to svakom poturaju pod nos i zale se kako se nema kupiti ovo ili ono kako se tu nezdravo jede, a ljudi ko ljudi iz pristojnosti klimaju glavom i cekaju da gost ode i da sve to prestane da se vrate svojoj normalnoj prehrani.

sve zavisi od zemlje u koju ides. nedaj mi boze zivjet u engleskoj ili nizozemskoj sto se tice hrane, to mi je jednostavno nemoguce nakon dvadeset u istri, devet godina u italiji i isto toliko u francuskoj.
mogu slobodno potvrditi da je istarska kuhinja puno bolja od holandske i engleske. no nije bolja od francuske ili talijanske npr. manje je elaborirana ali je isto tako moze biti ukusna ako eliminiramo vegetu :D primjer: nacin punjenja liganja, skampi na buzaru, i nacin pripreme skoljki je 90% identican toscanskom nacinu pripremanja ribe osim sto u toscani dodaju pimentu (a kod nas nisu bas pikantno raspolozeni) :D

nb. pricam o primorskoj a ne lickoj kuhinji :D

murtela
25.02.2009., 10:18
Jel zna netko di da čovjek nađe pošteno suho meso u Nizozemskoj, ono buncek, rebrica, neke kobase i to...



Probaj pronaći neke balkanske trgovine ili talijanske, španjolske....
Ja finog mesa s kostima znam kupiti kod arapa. Nisam u Nizozemskoj nego u Danskoj al predpostavljam da je dole slično.

Phil Lynott
25.02.2009., 11:11
sve zavisi od zemlje u koju ides. nedaj mi boze zivjet u engleskoj ili nizozemskoj sto se tice hrane, to mi je jednostavno nemoguce nakon dvadeset u istri, devet godina u italiji i isto toliko u francuskoj.

Meni je roast beef ili turkey sa stuffing and gravy i chunky chips daleko bolje od bilo kakvog morskog preseravanja. Tko se moze najest od skampi? Daleko je bolji braised lamb shank sa baby potatoes. Engleska kuhinja je daleko bolja i mastovitija od recimo talijanske i mediteranske uopce. Sto imaju uopce mediteranci? Bijela riba na zaru. Najbolja je kad joj se nista ne doda. To nije kulinarstvo nego srednji vijek. Nema ni u Italiji ni u Francuskoj svjetski poznatih kuhara kao sto je Gordon Ramsey ili Jamie Oliver. A o hrvatskoj kuhinji da ne govorim. Osim dalmatinske koja jos kako-tako ali koja je cista kopija talijanske - mi nemamo nista! Par stvari iskopiranih od Turaka, par od Madjara. Nasi najbolji specijaliteti riba sa gradela i janje sa zara nemaju veze s kulinarstvom nego sa klimatskom i geografskom lutrijom. I sredjovjekovni krezubi majmun moze staviti pasko janje na zar i biti ce ukusno. Al ajde ti uzmi englesku ovcetinu ili govedo, turnip i krupmir pa napravi ukusno jelo.

Keya
25.02.2009., 11:24
Nema ni u Italiji ni u Francuskoj svjetski poznatih kuhara kao sto je Gordon Ramsey ili Jamie Oliver.


svjetski.. oooops televizijski poznati kuhari, phil nemoj se tako blesavo diskreditirati :D takvih likova u fr i it verziji na televiziji imamo koliko hoces.

ocigledno je da ne znas o cemu pricas a tvoje neznanje je preveliko kada talijansku i mediteransku kuhinju opcenito svodis na... ribu i srednji vijek.

jesi li ti uopce ikad jeo u italiji ili francuskoj? mislim u pravim restoranima ili kod domacih ljudi? sto ce ti za veceru dati jedan englez a sto jedan talijan ili francuz? jesi li skuzio koliko vrsta pecenja mesa imaju francuzi i koliko elaboriraju svako jelo (neci u detalje, zadrzavam se samo na obicnom rumsteaku)? sto je talijanska pasta i zasto je tako cijenjena? kako se najobicnija pasta al pomodoro moze dovesti do umjetnosti?
jesi li ikad probao srednjevjekovnu francusku i talijansku kuhinju? ne original naravno ali srednjevjekovne feste su ne tako rijetki dogadjaj pa mozes skuziti sto je kuhinja nekad bila i kako se razvila.
jesi li ikad usporedio stupanj elaboracije jela i naprednost kuhinje sa evolucijskim procesom jednog naroda?

jebiga, slucajno mi je kuhanje hobi i zanimacija tako da ti slobodno i sigurno mogu reci da pljujes bez ikakvog pokrica :kava:

murtela
25.02.2009., 11:24
A čuj, lutrija ili ne činjenica je da se na mediteranu ukusno jede. Imam veliko poštovanje prema modenoj britanskoj kuhinji ali to ne znači da hrvatska, talijanska ili francuska kuhinja također nije dobra. Jedno ne isključuje drugo ;)
Ili bismo trebali prestati jesti mediteranske rajčice u sezoni samo zato što su dovoljno ukusne same po sebi, bez ikakvih dodataka i kulinarskih vratolomija?

A i svrstavanje francuske i talijanske kuhinje pod isti nazivnik govori o nepoznavanju istih. Da uopće ne spominjem raznolikosti ostalih mediteranskih kuhinja ( španjolske, libanonske itd)

Donata
25.02.2009., 12:27
Nema ni u Italiji ni u Francuskoj svjetski poznatih kuhara kao sto je Gordon Ramsey ili Jamie Oliver.

... a Jamie Oliver je slavu stekao pripremajući englesku pečenku i kupus ili si je stvorio ime na talijanskoj kuhinji koju je nastojao približiti Englezima? :mig:

Općenito me mrze diskusije tipa "moja mama najbolje kuha", najbolja je ova ili ona kuhinja ...

rokolina
25.02.2009., 12:58
Svakako, o ukusima se ne raspravlja.
No mislim da je zbilja deplasirano u danasnje vrijeme govoriti da se u Engleskoj ne moze dobro jesti ili da je engleska hrana losa.

London je gastronomska i restoranska metropola upravo zato sto se tamo ljubomorno ne inzistira na ocuvanju autenticne kuhinje, dakle zbog spremnosti da se druge (azijska, europsko - mediteranska, srednjeistocna itd.) 'cuisines' inkorporiraju u klasicni britanski nacin prehrane. Mislim da su zemlje s tradicionalno renomiranijom gastronomijom -Francuska i Italija npr - to u manjoj mjeri spremne uciniti.

Rezultat je veca raznovrsnost a i, u puno slucajeva, kvaliteta. Takodjer, kad te netko pozove na veceru u Eng. vjerojatnost je da ces biti i te kako dobro posluzen.
Inzistirati na superiornosti hrvatske kuhinje je takodjer pogresno. Ima tu puno mjesta za usavrsavanje no mislim da se polako krece u pravom smjeru. Valja samo spomenuti da se u Hrv. do prije dvadesetak godina bosiljak i rikula - koji rastu na sve strane - takoreci nisu upotrebljavali u salatama.

Phil Lynott
25.02.2009., 13:00
... a Jamie Oliver je slavu stekao pripremajući englesku pečenku i kupus ili si je stvorio ime na talijanskoj kuhinji koju je nastojao približiti Englezima? :mig:

:mig: I ti si isto informirana. Jamie Oliver je napravio ime na uskrsnucu i evoluciji tradicionalne britanske kuhinje.



Općenito me mrze diskusije tipa "moja mama najbolje kuha", najbolja je ova ili ona kuhinja ...

Upravo tako. De gustibus non disputandum.

svantoVID
25.02.2009., 13:00
quoted
Page last updated at 21:45 GMT, Monday, 4 July 2005 22:45 UK
Chirac jokes about British food
Vladimir Putin, Gerhard Schroeder and Jacques Chirac
The three leaders seemed to enjoy themselves in Kaliningrad

French President Jacques Chirac is reported to have cracked jokes about British food at a meeting with the German and Russian leaders.

French newspaper Liberation says Gerhard Schroeder and Vladimir Putin laughed and joined in the banter.

"One cannot trust people whose cuisine is so bad," it quotes Mr Chirac saying.

A spokesman for Mr Chirac said the report did not reflect "the tone or the content" of the meeting, but stopped short of issuing a categorical denial.


The only thing they (the English) have ever done for European agriculture is mad cow disease
Jacques Chirac
The comments, made within earshot of reporters, come in the run-up to the G8 summit in Scotland later this week.

The three leaders met on Sunday for celebrations to mark the 750th anniversary of the founding of Kaliningrad, formerly known as Koenigsberg, an exclave of Russia surrounded by Poland and Lithuania.

"The only thing they have ever done for European agriculture is mad cow disease," Mr Chirac said, according to the newspaper's report.

"After Finland, it is the country with the worst food."

A UK spokesman said: "There are some things that it is better not to comment on."

Problems with Nato

Mr Chirac is also reported to have reminisced about an occasion when former Nato secretary general Lord George Robertson - who is Scottish - had made him try a local dish.

"That is where our difficulties with Nato come from," he said, apparently speaking before the meeting was properly underway.

Phil Lynott
25.02.2009., 13:03
A čuj, lutrija ili ne činjenica je da se na mediteranu ukusno jede. Imam veliko poštovanje prema modenoj britanskoj kuhinji ali to ne znači da hrvatska, talijanska ili francuska kuhinja također nije dobra. Jedno ne isključuje drugo ;)
Ili bismo trebali prestati jesti mediteranske rajčice u sezoni samo zato što su dovoljno ukusne same po sebi, bez ikakvih dodataka i kulinarskih vratolomija?

A i svrstavanje francuske i talijanske kuhinje pod isti nazivnik govori o nepoznavanju istih. Da uopće ne spominjem raznolikosti ostalih mediteranskih kuhinja ( španjolske, libanonske itd)

Libanonska hrana je posebna katastrofa. Spanjolska takodjer. Grcka hrana je da se izrigas. Opcenito Mediteran je naseljen slampavim pozerima pa ocekivati nekakve napore na bilo kojem polju jest malo prevec.

Phil Lynott
25.02.2009., 13:09
Chirac jokes about British food
Vladimir Putin, Gerhard Schroeder and Jacques Chirac
The three leaders seemed to enjoy themselves in Kaliningrad

............

"One cannot trust people whose cuisine is so bad,"


Da, ovo je bilo prije par godina. Chirac ne vjeruje ljudima koji ne znaju kuhati i to govori Putinu i Schroederu. :rofl: Kakva Ironija! Opal sam sa stolice kad sam to citao. Pa i ne treba im vjerovati. Ni ja da sam Francuz ne bih vjerovao poznatim kulinarskim majstorima - nijemcima!! Napali su Francuze dva puta u manje u 30 godina. Sauerkrauts su poznati po tome da svijetskoj gastronomskoj bastini nisu doprinijeli bas nicim! Jela su im katastrofa, vina su im katastrofa. Nije ni cudno da moraju lokal pivo iz litrenih krigli kad bilo sto jedu. Pa onda Rusi. Gastronomski su otprilike razvijeni kao recimo Chad. Ne mozes im vjerovati, nikako. Chirac je bio pijani arogantni clown, a Putin i Schroeder su budale kad nisu prozreli da ih vrijedjao direktno na suptilan francuzima svojstven nacin.

Keya
25.02.2009., 13:17
Upravo tako. De gustibus non disputandum.

Libanonska hrana je posebna katastrofa. Spanjolska takodjer. Grcka hrana je da se izrigas. Opcenito Mediteran je naseljen slampavim pozerima pa ocekivati nekakve napore na bilo kojem polju jest malo prevec.


ajd ne pljuj sam sebi u usta kad vec pljujes po drugima.

Keya
25.02.2009., 14:00
http://www.recipes4us.co.uk/Cooking%20by%20Country/England%20Recipes%20Culinary%20History%20and%20Inf ormation.htm
Current Day English Cuisine


Before moving to today’s cuisine, it should be noted that food rationing was introduced in January 1940. It lasted through the Second World War and was extended to 1954. Foods rationed included meat, fats, cheese, butter, milk and eggs. Bread, potatoes and vegetables were never rationed. Although this led to an improvement in people's health, it’s also likely to have contributed to English cooking’s bad reputation in the not too distant past, of being uninspiring and tasteless. Maybe it just took a while to re-adjust.

cak i englezi sami priznaju i znaju da im je kuhinja donedavno bila sranje pa su je morali mijenjati. sad imaju jamiea. wow.
nije ni cudo da su francuzi ljudi sa najmanje strokeova a talijani najkvalitetnije dozive starost.
al kad netko nema pojma o nutricionizmu onda svasta uspije bubnut i ostat ziv.

Phil Lynott
25.02.2009., 14:14
Vidim da mi se postovi brisu. Doticna murtela je pronasla nesto uvredljivo u orignalnom postu pa sam ga ocistio. Da vidim hoce li ga ostaviti ili se jednostavno radi o dobroj staroj moderatorskojo pristranosti.


Keya kaže:
svjetski.. oooops televizijski poznati kuhari, phil nemoj se tako blesavo diskreditirati takvih likova u fr i it verziji na televiziji imamo koliko hoces.

ocigledno je da ne znas o cemu pricas a tvoje neznanje je preveliko kada talijansku i mediteransku kuhinju opcenito svodis na... ribu i srednji vijek.

jesi li ti uopce ikad jeo u italiji ili francuskoj? mislim u pravim restoranima ili kod domacih ljudi? sto ce ti za veceru dati jedan englez a sto jedan talijan ili francuz? jesi li skuzio koliko vrsta pecenja mesa imaju francuzi i koliko elaboriraju svako jelo (neci u detalje, zadrzavam se samo na obicnom rumsteaku)? sto je talijanska pasta i zasto je tako cijenjena? kako se najobicnija pasta al pomodoro moze dovesti do umjetnosti?
jesi li ikad probao srednjevjekovnu francusku i talijansku kuhinju? ne original naravno ali srednjevjekovne feste su ne tako rijetki dogadjaj pa mozes skuziti sto je kuhinja nekad bila i kako se razvila.

Ramsay je top-rated Michelin star man kao I francuski Roubchon koji je takodjer TV persona. A Italija posebno lose prolazi u tom ratingu upravo zbog toga jer su talijanski kuhari slampavi pozeri kojima je TV vazniji od kuhanja. UK ima gotovo jednak broj Michelin rated restorana kao I Italija sto je porazno za jednu zemlju u kojoj se kao tako dobro kuva da su u rangu sa jednom UK. I pasta sa paradajzom – sirotinjsko jelo koje je promovirao Mussolini da prehrani gladne Talijane je kao nekakvo kulinarsko umijece. Probao sam jednom jesti pastu u jednom vrhunskom restoranu u Milanu I nista mi nije bila bolja od paste sa Dolmio umakom koju jedem doma kad mi se ne da kuhati. Pizza – takodjer sirotinjsko jelo bez ikakve gastronomske vrijednosti. Ta jela su popularna upravo zbog svoje jednostavnosti I pljuvati po britanskoj kuhinji zbog jednostavnosti znaci biti inkonzistentan u kriterijima. Britanska kuhinja se takodjer zasniva na jednostavnosti I na temeljnim okusima sastojaka, a nema popularnost taijanske zbog toga sto roast beef nije convenience food kao pizza ili pasta. Ajde Francuska kuhinja je izvrsna, to stoji. Daleko je bolja od talijanske, hrvatske, onog grckog buckurisa da I ne govorimo ili bilo koje druge mediteranske zemlje upravo zato sto francuska kuhinja nije mediteranska. I nemoj mi nastupati sa glupostima tipa gdje si ti jeo. Da ti posaljem kartu svijeta sa pinovima koji pokazuju gdje sam sve putovao pala bi na dupe. Jeo sam u Francuskoj od Provanse do jugozapada, do gastronomskog gravnog grada Lyon do Pariza I jednako mi je draga kompleksnost francuske kuhinje koliko I jednostavnost britanske ili talijanske. Upravo zato mi stereotipiziranje ide na zivac, a pogotovo kad netko uzdize u nebo ‘hrvatske’ specijalitete poput chorizo salame, prosciutto ili niza turskih sepcijaliteta.



Quote:
Keya kaže:
jesi li ikad usporedio stupanj elaboracije jela i naprednost kuhinje sa evolucijskim procesom jednog naroda?

******


Quote:

Keya kaže:
jebiga, slucajno mi je kuhanje hobi i zanimacija tako da ti slobodno i sigurno mogu reci da pljujes bez ikakvog pokrica


Kad ti je to bas hobi, mogla si se bolje informirati.

Keya
25.02.2009., 14:19
Ramsay je top-rated Michelin

kad se vec hvatas michelina
Répartition des Macarons Michelin en Europe

* France : 26 restaurants trois étoiles, 68 restaurants deux étoiles et 435 restaurants une étoile, (chiffres 2008)
* Allemagne : 9 restaurants trois étoiles, 15 restaurants deux étoiles et 168 restaurants une étoile (chiffres 2008)
* Autriche : aucun restaurant trois étoiles, 4 restaurants deux étoiles et 49 restaurants une étoile (chiffres 2006)
* Belgique : 2 restaurants trois étoiles, 10 restaurants deux étoiles et 79 restaurants une étoile (chiffres 2007)
* Espagne : 6 restaurants trois étoiles, 9 restaurants deux étoiles et 109 restaurants une étoile (chiffres 2007)
* Italie : 5 restaurants trois étoiles, 28 restaurants deux étoiles et 204 restaurants une étoile (chiffres 2007)
* Norvège : aucun restaurant trois étoiles, aucun restaurant deux étoiles et 6 restaurants une étoile (chiffres 2008)
* Pays-Bas : 2 restaurants trois étoiles, 10 restaurants deux étoiles et 64 restaurants une étoile (chiffres 2008)
* Royaume-Uni : 3 restaurants trois étoiles, 13 restaurants deux étoiles et 106 restaurants une étoile (chiffres 2007)
* Suède : aucun restaurant trois étoiles, 1 restaurant deux étoiles et 11 restaurants une étoile (chiffres 2008)
* Suisse : 7 restaurants trois étoiles, 8 restaurants deux étoiles et 75 restaurants une étoile (chiffres 2008)

Uk i nizozemska tu su negdje. kao sto rekoh u prvom postu.

Phil Lynott
25.02.2009., 14:22
cak i englezi sami priznaju i znaju da im je kuhinja donedavno bila sranje pa su je morali mijenjati. sad imaju jamiea. wow.

Nisu priznali da im je kuhinja sranje nego da je imala reputaciju. A reputacija moze biti opravdana ili neopravdana.


nije ni cudo da su francuzi ljudi sa najmanje strokeova a talijani najkvalitetnije dozive starost.
al kad netko nema pojma o nutricionizmu onda svasta uspije bubnut i ostat ziv.

Odluci se pricas li o nutricionizmu ili o gastronomiji jer jedno s drugim nema nikakve veze. Najdulje i najzdravije zive Japanci sa Okinawe kojima se dijeta sastoji od bljutavih morskih algi i nesto ribe. To sa gastronomijom i ukusnom hranom nema veze. Sa stanovista nutricionzima, francuska kuhinja je u principu izuzetno nezdrava. Ima dosta masti a vecina crvenog mesa koje jedu jest sirovo. Cak i well done steak u francuskoj je samo malo smedj izvana i crven iznutra. Foie Gras je highway to heart attack. Nezdraviji je od Big Mac-a. Natprosjecno mnogo Francuza pusi. Dugovjecnost mogu zahvaliti lifestyleu koji je uglavnom manje stresni i nacinu na koji jedu (male kolicine sa crvenim vinom) a ne nutricionistickoj vrijednosti.

Rekao bih ti da si neinformirana i da laprdas ali to je izgleda na ovom forumu dopusteno samo i iskljucivo tebi.

Phil Lynott
25.02.2009., 14:25
kad se vec hvatas michelina
Répartition des Macarons Michelin en Europe

* France : 26 restaurants trois étoiles, 68 restaurants deux étoiles et 435 restaurants une étoile, (chiffres 2008)
* Allemagne : 9 restaurants trois étoiles, 15 restaurants deux étoiles et 168 restaurants une étoile (chiffres 2008)
* Autriche : aucun restaurant trois étoiles, 4 restaurants deux étoiles et 49 restaurants une étoile (chiffres 2006)
* Belgique : 2 restaurants trois étoiles, 10 restaurants deux étoiles et 79 restaurants une étoile (chiffres 2007)
* Espagne : 6 restaurants trois étoiles, 9 restaurants deux étoiles et 109 restaurants une étoile (chiffres 2007)
* Italie : 5 restaurants trois étoiles, 28 restaurants deux étoiles et 204 restaurants une étoile (chiffres 2007)
* Norvège : aucun restaurant trois étoiles, aucun restaurant deux étoiles et 6 restaurants une étoile (chiffres 2008)
* Pays-Bas : 2 restaurants trois étoiles, 10 restaurants deux étoiles et 64 restaurants une étoile (chiffres 2008)
* Royaume-Uni : 3 restaurants trois étoiles, 13 restaurants deux étoiles et 106 restaurants une étoile (chiffres 2007)
* Suède : aucun restaurant trois étoiles, 1 restaurant deux étoiles et 11 restaurants une étoile (chiffres 2008)
* Suisse : 7 restaurants trois étoiles, 8 restaurants deux étoiles et 75 restaurants une étoile (chiffres 2008)

Uk i nizozemska tu su negdje. kao sto rekoh u prvom postu.

Sto si s time dokazala? Rekao sam da su UK i Italija tu negdje. Top pet 3 star kuhara dva su britanca Ramsay i White.

Keya
25.02.2009., 14:30
Odluci se pricas li o nutricionizmu ili o gastronomiji jer jedno s drugim nema nikakve veze. Najdulje i najzdravije zive Japanci sa Okinawe kojima se dijeta sastoji od bljutavih morskih algi i nesto ribe. To sa gastronomijom i ukusnom hranom nema veze. Sa stanovista nutricionzima, francuska kuhinja je u principu izuzetno nezdrava. Ima dosta masti a vecina crvenog mesa koje jedu jest sirovo. Cak i well done steak u francuskoj je samo malo smedj izvana i crven iznutra.Fois Gras je highway to heart attack. Nezdraviji je od Big Mac-a. Natprosjecno mnogo Francuza pusi. Dugovjecnost mogu zahvaliti lifestyleu koji je uglavnom manje stresni i nacinu na koji jedu (male kolicine sa crvenim vinom) a ne nutricionistickoj vrijednosti.

ooooh, jeli ti ikad itko rekao da je sutnja zlato?

ugodno popodne ti zelim

Keya
25.02.2009., 14:31
Sto si s time dokazala? Rekao sam da su UK i Italija tu negdje. Top pet 3 star kuhara dva su britanca Ramsay i White.

ak se vec ne sjecas sto si rekao, bar se udostoji procitat ono sto si napisao.

Phil Lynott
25.02.2009., 14:39
ak se vec ne sjecas sto si rekao, bar se udostoji procitat ono sto si napisao.

Citaj ti, evo ti citat:

UK ima gotovo jednak broj Michelin rated restorana kao I Italija sto je porazno za jednu zemlju u kojoj se kao tako dobro kuva da su u rangu sa jednom UK.

Kiki
25.02.2009., 15:38
Meni je roast beef ili turkey sa stuffing and gravy i chunky chips daleko bolje od bilo kakvog morskog preseravanja. Tko se moze najest od skampi? Daleko je bolji braised lamb shank sa baby potatoes. Engleska kuhinja je daleko bolja i mastovitija od recimo talijanske i mediteranske uopce. Sto imaju uopce mediteranci? Bijela riba na zaru. Najbolja je kad joj se nista ne doda. To nije kulinarstvo nego srednji vijek. Nema ni u Italiji ni u Francuskoj svjetski poznatih kuhara kao sto je Gordon Ramsey ili Jamie Oliver. A o hrvatskoj kuhinji da ne govorim. Osim dalmatinske koja jos kako-tako ali koja je cista kopija talijanske - mi nemamo nista! Par stvari iskopiranih od Turaka, par od Madjara. Nasi najbolji specijaliteti riba sa gradela i janje sa zara nemaju veze s kulinarstvom nego sa klimatskom i geografskom lutrijom. I sredjovjekovni krezubi majmun moze staviti pasko janje na zar i biti ce ukusno. Al ajde ti uzmi englesku ovcetinu ili govedo, turnip i krupmir pa napravi ukusno jelo.

Potpisujem.
Ljudi misle da engleska kuhinja pocinje i zavrsava sa fish & chips, a to jednostavno nije tocno.
I iako mi nije najbolja kuhinja na svijetu, daleko od toga da je najgora ili da je nemastovita.
A moderno englesko kulinarstvo je daleko bolje i mastovitije nego ista sto trenutno dolazi iz Italije, recimo.
World class restorana koliko hoces, a isto tako i kuhara.

Keya
25.02.2009., 15:46
A moderno englesko kulinarstvo je daleko bolje i mastovitije nego ista sto trenutno dolazi iz Italije, recimo.


ma sve 5 ali moderno talijansko kulinarstvo sigurno nece putovat u englesku isto kao sto ni englesko nikud ne putuje. isto su uopce englezi izveli kao kulinarstvo van engleske? tako da je usporedba malo cudna ili ju ja nisam skuzila. :ne zna:

i sad si me zaintrigirala pa me zanima koja je baza tog modernog engleskog kulinarstva, recimo najpopularnija jela, o cemu se radi?

murtela
25.02.2009., 16:06
Mislim da malo brkamo kruške i jabuke. Jedno je pričati o vrhunskim restoranima, a drugo o ajmo reć tradicionalnoj hrani koju ljudi spremaju doma za svaki dan.
Evo ovdje u danskoj ima zaista vrhunskih restorana i općenito im je ta gastro scena jako razvijena ali im je tradiconalna prehrana za svaki dan puno dosadnija nego ona u hr, da ne govorim o namirnicima jer baš kao što je Phil Lynot rekao- mediteranci su jednostavno dobili na geografskoj lutriji. Apsolutno cijenim i poštujem gastronomiju sjeverne europe ali mislim da se na jugu jede ukusnije kada pričamo o svakodnevnom kuhanju.

Keya
25.02.2009., 16:11
Mislim da malo brkamo kruške i jabuke. Jedno je pričati o vrhunskim restoranima, a drugo o ajmo reć tradicionalnoj hrani koju ljudi spremaju doma za svaki dan.


touchè.
nikad mi ne bi palo na pamet reci da u engleskoj ili gdje god u evropskoj zemlji nema top restorana ili kuhara (negdje vise a negdje manje kako se vidi po michelinovoj listi) ali to nije ogledalo globalne tradicionalne kuhinje a vjerujem da moderna kuhinja ne odudara puno u nijednoj zelji vec da je poprilicno globalna (kao sto rekoh, imamo u francuskoj par verzija olivera a iskreno vjerujem da je svima masta na istoj razini i da imaju zajednicki bakcground od kojeg polaze)

Het
25.02.2009., 16:13
Vi kako god hocete ali ja volim papat svasta fino zemljopisno mi nije vazno od kud je, ima nekih engleskih jela koja su mi super isto tako talijanskih.
Traditional english sunday roast naravno sa yorkshire puddingom i super homemade gravy je zakon , ali homemade pasta isto A+.

I eto ja sam sad ogladnila samo razmisljajuci o svemu tome :)

happygoose
25.02.2009., 16:15
ma sve 5 ali moderno talijansko kulinarstvo sigurno nece putovat u englesku isto kao sto ni englesko nikud ne putuje. isto su uopce englezi izveli kao kulinarstvo van engleske? tako da je usporedba malo cudna ili ju ja nisam skuzila. :ne zna:

i sad si me zaintrigirala pa me zanima koja je baza tog modernog engleskog kulinarstva, recimo najpopularnija jela, o cemu se radi?

ja ovdje cesto nadjem inspiraciju...:mig: http://www.bbc.co.uk/food/

pa Nigella, ne samo Jamie...Mary Berry,Antony Worrall Thompson...itd...postoji citava vojska poznatih kuhara .... http://www.bbc.co.uk/food/chef_biogs/
a baziraju na tradicionalnoj kuhinji i onome sto su uvezli iz bivshih kolonija, te utjecajima novijih datuma(mediteran)...barem se meni tako cini.

priznajem da sam i ja imala britansku kuhinju na ignore...(mada volim fish and chips ili dobar curry) dolazeci iz francuske..ali sto vishe vremena provodim sa britancima u mom okruzenju, tako i uchm..:):D i stvarno je ok..IMHO:)

happygoose
25.02.2009., 16:21
Vi kako god hocete ali ja volim papat svasta fino zemljopisno mi nije vazno od kud je, ima nekih engleskih jela koja su mi super isto tako talijanskih.
Traditional english sunday roast naravno sa yorkshire puddingom i super homemade gravy je zakon , ali homemade pasta isto A+.

I eto ja sam sad ogladnila samo razmisljajuci o svemu tome :)

i ja volim pecenje bilo kad i bilo gdje...ne mogu si pomoc, volim mesinu :D..i volim papat:D:o bash i ne pomaze skinuti baby fat:o:rofl:

Phil Lynott
25.02.2009., 16:40
Fish&chips je mrak. Dobro napravljeni beer battered atlantic cod sa chunky chips i pinta Guinnessa jest gastronomski ugodjaj jednako vrijedan bilo cemu sto dolazi iz Francuske. Pa onda seafood chowder ili Dublin bay smoked mussels u Johny Fox's u Wicklow mountains. Ili aengus beef steak preko cijelog tanjura. Ma mislim ima toliko toga za one sto znaju ali uvijek i gotovo u pravilu kuhinja u ovim krajevima se zasniva na okusima bazicnih sastojaka.

A ovo sto se kuha doma - pa otkud vil judi znate sto tko kuha doma u danskoj ili hrvatskoj? Evo recimo moja baka mediteranka a kuhinja blagi boze kuvana rastika, povrce lesho i kuhano meso katastrofa ko u ruskom zatvoru. Moja druga baka kontinentalka vrti pet jela cijeli zivot - filovana paprika sa pireom, natur snicle sa pireom, juha itd. Bez veze. Svugdje je tako da sofisticirani ljudi i ljudi kojima je stalo imaju mastovitu prehranu a oni kojima nije jedu jedno te isto - splacine danske, splacine francuske, splacine talijanske. Nema razlike.

happygoose
25.02.2009., 17:03
:top::)

Keya
25.02.2009., 17:10
A ovo sto se kuha doma - pa otkud vil judi znate sto tko kuha doma u danskoj ili hrvatskoj?

tradicionalna kuhinja?

Donata
25.02.2009., 17:36
:mig: I ti si isto informirana. Jamie Oliver je napravio ime na uskrsnucu i evoluciji tradicionalne britanske kuhinje.


Čuj, ne mogu reći da sam ekspert za njegov život i djelo, ali ne možeš mi reći da su maslinovo ulje i sušene rajčice britanska tradicija. Dečko je lijepo znao unovčiti svoje znanje i umijeće, nastoji promijeniti način prehrane malih Britanaca i za to čista petica.

Ubijate se u nastojanju da dokažete čija mama bolje kuha, a to je stereotipno koliko i tvrdnja da se u Americi ne može dobro jesti ili da je hrvatska kuhinja najbolja na svijetu.

Kiki
25.02.2009., 17:38
ma sve 5 ali moderno talijansko kulinarstvo sigurno nece putovat u englesku isto kao sto ni englesko nikud ne putuje. isto su uopce englezi izveli kao kulinarstvo van engleske? tako da je usporedba malo cudna ili ju ja nisam skuzila. :ne zna:

i sad si me zaintrigirala pa me zanima koja je baza tog modernog engleskog kulinarstva, recimo najpopularnija jela, o cemu se radi?


Naravno da englesko kulinarstvo putuje okolo.
Gordon Ramsay uspjesno vodi svoje restorane i u Americi te je i tamo TV chef, puno high class restorana u Dubaiu imaju britanske chefove kao head chefove itd itd...
Tako da Britanija i te kako izvozi svoje uspjesne chefove i moderno kulinarstvo.
Mit da je britansko kulinarstvo lose je zaista samo to, mit.
I da ne bi bilo da branim "svoje", meni britansko kulinarstvo nije najdraze, al definitvno nije lose, ni priblizno.

Evil Kanevil
25.02.2009., 17:48
Naravno da englesko kulinarstvo putuje okolo.
Gordon Ramsay uspjesno vodi svoje restorane i u Americi te je i tamo TV chef, puno high class restorana u Dubaiu imaju britanske chefove kao head chefove itd itd...
Tako da Britanija i te kako izvozi svoje uspjesne chefove i moderno kulinarstvo.
Mit da je britansko kulinarstvo lose je zaista samo to, mit.
I da ne bi bilo da branim "svoje", meni britansko kulinarstvo nije najdraze, al definitvno nije lose, ni priblizno.
Kad se govori o britanskoj kuhinji, ja se uvijek sjetim Two Fat Ladies (http://en.wikipedia.org/wiki/Two_Fat_Ladies). :klopa:

Tvrtko1995
26.02.2009., 04:36
JA sam se upravo vratio iz jednog talijanskog restorana, Dagnje i bijeli Ecco Domani.

Ja happy.

A za vikend cu raditi banjalucke cevape (domaci recept) i sudzukice na rostilju.

Uz crno Gruzijsko vino.

Kazu da ga je Staljin pio k'o krava.
Dobro!

Podsjeca na Kastelet.

A mozda ce i cesko pivo pasati. Zavisi kako se budem osjecao.

rokolina
26.02.2009., 06:47
Keya, mislim da si negdje gore pitala za preporuku za restoran s engleskom klopom kad dodjes na proljece. (post izbrisan?)

Pada mi na pamet St John's na Spitafieldu, to je fakat engleska kuhinja 'ogoljena do kosti' odnosno stara i s minimumom kontinentalnog ili kolonijalnog utjecaja. A i zgodno se motati oko Spitafielda.

PaleBlueEyes
26.02.2009., 13:26
mogu slobodno potvrditi da je istarska kuhinja puno bolja od holandske i engleske.

ne znam za holandsku, ali istarska kuhinja mi nikako nije bolja od british fusiona :cerek:

ustvari, istarska kuhinja je tak dosadna... sve neki fuzi i njoki s nekim dosadnim sosevima... nis posebno... :rolleyes:

i sad nevezano za odredjene kuhinje, ali london je def. gastronomic capital of the world :cerek:

'Today, eating out in London is better than eating out in Paris (http://www.iht.com/articles/2003/12/19/trfreq_ed3_.php)

musampa
28.02.2009., 13:38
Ja svakako ne tvrdim da je hrvatska kuhinja najzdravija, daleko od toga (mislim na kontinentalnu verziju:top:) ali meni je jednostavno ukusna!

Tu u Nizozemskoj ni zrak nije pretjerano zdrav pa kaj sad.

I bez daljnjeg da ima super restorana s kojekakvim kuhinjama, ali meni nekako fali ona nasa domaca, masna, zimska hrana!!!!

Idem danas u Belgiju u hrvatski restoran Adria, bas me zanima....

A sto se tice engleske hrane, moj sef je englez i kad je bio u Hrvatskoj i Makedoniji ne mozes ga od stola maknut i jedva ceka da opet ide :kava:

Keya
28.02.2009., 19:30
Keya, mislim da si negdje gore pitala za preporuku za restoran s engleskom klopom kad dodjes na proljece. (post izbrisan?)

Pada mi na pamet St John's na Spitafieldu, to je fakat engleska kuhinja 'ogoljena do kosti' odnosno stara i s minimumom kontinentalnog ili kolonijalnog utjecaja. A i zgodno se motati oko Spitafielda.

zabiljezeno :top:

ps. postoje li engleski restorani u parizu ili milanu??

bronco
01.03.2009., 07:15
[QUOTE=Tvrtko1995;19055895]JA sam se upravo vratio iz jednog talijanskog restorana, Dagnje i bijeli Ecco Domani.

Ja happy.

A za vikend cu raditi banjalucke cevape (domaci recept) i sudzukice na rostilju.

Ajde napisi recept za banjalucki cevap (mislim na tvoj domaci recept).

rijeka53
27.03.2009., 15:43
.....meni fale sarmice, sekeli gulas, repa i fazol sa suhim rebricama (ma nema ih do nasih domacih) i kupmiricom.......
domace je domace, kad moja mama kuha celo jutro polakopolako na peci na drva...........i Cipriani se more skrit

benny
27.03.2009., 21:32
(sav sam tefal i sve non stick pobacala kad sam cula da izaziva cancer i da na temperaturi oko 100C ispusta opasne fumes)

Prvi puta cujem... Jel to nesto novoga? Do sada sam cuo da su glinene i aluminijske posude opasne za kuhanje a sada i tefal/nonstick?

benny
27.03.2009., 21:34
Za napraviti svježi sir nema potrebe kuhati mlijeko, zagrijava se do 50° i onda se dodaje 200 ml jogurta. Svakako kupiti svježe punomasno mlijeko.
A kako znati kada mlijeko ima 50°?

Tvrtko1995
28.03.2009., 01:52
[QUOTE=Tvrtko1995;19055895]JA sam se upravo vratio iz jednog talijanskog restorana, Dagnje i bijeli Ecco Domani.

Ja happy.

A za vikend cu raditi banjalucke cevape (domaci recept) i sudzukice na rostilju.

Ajde napisi recept za banjalucki cevap (mislim na tvoj domaci recept).

2 kg mljevene govedine ili jos bolje teletine, zlica soli, zlica papra, zlicica (pazi! mala cajna!!!) sode bikarbone i 1-2 cesnja cesnjaka (zgnjeciti!). Sve divljacki izmijesati dok ne krepas. onda to plasirati pokriveno u hladnjak najmanje 12 sati na donju policu. Soda bikarbona je bila kritizirana jer kad se ohlade, budu jako zilavi. Al zato kad su vruci, soda im daje socnost. Moze i bez sode, ali onda mora biti malo slabija vatra. Sto se mene tice, ja picim sa sodom, a mnogobrojni Amerikanci, koji su ih probali nisu imali zamjerke.

Najbolje sutradan izvaditi van i napraviti cevape. Ja ih radim istiskivanjem kroz masinu za kolace na kojoj sam napravio rupu velicine prsta (kaziprsta) i to istisnem u 4 reda jedan do drugoga, zatim nozem izrezem na dovoljne duzine i dobijem tzv. "plocice" sa 4 cevapa sastavljena (banjalucki nacin).
Od iste smjese se mogu raditi i sis-cevapi s tim da se treba dodati sitno isjeckana ljuta feferona u onu smjesu (dan prije). Uzmu se stapici, naprave se veliki cevapi (sis) debljine oko 3 cm i nabiju na SIS (kolac, razanj ili stapic)... Vidjet cete da cesnjak i soda bikarbona promijenu boju mesa. Postane malo braonkasto (jer cesnjak ubija kolesterol u mesu). Meso treba imati oko 25% masnoce.

Peku se na jakoj vatri na rostilju koji se cijedi (znaci ovi americki rostilji su qurac). Morao sam iz Bosne poruciti plocu od rosfraja da mogu raditi ribu i cevape. Sis treba peci laganije, jer ima dosta da se ispece. Najbolje na jakoj vatri na pocetku, a onda poslije na malo slabijoj. jer ostanu socniji ako se odmah zapeku na vrucini.

Mogu se peci i u tavi ili serpi, ali nisu bas najbolji. Nema cevapa bez cumura!!!

Una67
28.03.2009., 13:28
....

Lilly sreco :D
suce li tvoja mama kore za pitu i burek?!
haj' nam napisi recept za te tanke kore....moze?!:top:

Spot Perdita
28.03.2009., 17:25
Prvi puta cujem... Jel to nesto novoga? Do sada sam cuo da su glinene i aluminijske posude opasne za kuhanje a sada i tefal/nonstick?

O tome se vec duze vrijeme pise: navodno su najbolje zeljezne tece i keramicne.

Spot Perdita
28.03.2009., 17:40
Fish&chips je mrak. Dobro napravljeni beer battered atlantic cod sa chunky chips i pinta Guinnessa jest gastronomski ugodjaj jednako vrijedan bilo cemu sto dolazi iz Francuske. Pa onda seafood chowder ili Dublin bay smoked mussels u Johny Fox's u Wicklow mountains. Ili aengus beef steak preko cijelog tanjura. Ma mislim ima toliko toga za one sto znaju ali uvijek i gotovo u pravilu kuhinja u ovim krajevima se zasniva na okusima bazicnih sastojaka.

Drugima ce se opet svidati cevapi u lepinji. Hrvatska domaca hrana je takoder raznovrsna i na osnovu jednostavnih namirnica. Ne moze se to usporediti sa onim sto se nudi po restoranima u Hrvatskoj i na to bi se trebalo poraditi. Kao sto se u Grckoj trebas postaviti na glavu kako bi pronasao restoran gdje se sprema autenticna grcka kuhinja, sto je nesto sasvim razlicito od souvlaki i baklava.


A ovo sto se kuha doma - pa otkud vil judi znate sto tko kuha doma u danskoj ili hrvatskoj? Evo recimo moja baka mediteranka a kuhinja blagi boze kuvana rastika, povrce lesho i kuhano meso katastrofa ko u ruskom zatvoru. Moja druga baka kontinentalka vrti pet jela cijeli zivot - filovana paprika sa pireom, natur snicle sa pireom, juha itd. Bez veze. Svugdje je tako da sofisticirani ljudi i ljudi kojima je stalo imaju mastovitu prehranu a oni kojima nije jedu jedno te isto - splacine danske, splacine francuske, splacine talijanske. Nema razlike.

Ovo zadnje se cesto na njima i vidi :D I ne moze se poviriti sto tko u kuci sprema, a nekome moze hrana biti potpuno nevazna pa se previse ne zamara istom. Ne znaci da mu nije stalo do kvalitete zivota.

Spot Perdita
28.03.2009., 17:47
Zanimljiv clanak neko vrijeme unazad, vec sam bila postavila ovaj link ali ovdje mislim da nece skoditi:

http://www.nacional.hr/clanak/36571/strukli-jedino-hrvatsko-jelo



“U gastronomskom smislu, Hrvatska je podijeljena na Slavoniju, Zagorje, Istru i Dalmaciju. U sjevernom dijelu, kao i na sjeveru Italije, ima mnogo austrougarskog utjecaja. Istra i Dalmacija imaju mediteransku kuhinju kombiniranu s lokalno proizvedenim namirnicama. Hrvatska ima jako dobre namirnice, šteta je da se hrana uvozi. Trebalo bi više valorizirati domaće proizvode. U restoranu inzistiram da se na svakom mjestu koristi što više domaćih namirnica, primjerice, u ovo doba godine odlične su šumske jagode. U Dubravkinu putu sve je lokalno, tjestenina je domaća, riba je jadranska i svježa, stiže nam tri do četiri puta tjedno. Janjetinu služimo i s umakom od suhe smokve, u koncepciji koja spaja dva dalmatinska sastojka. Ribu pripremamo klasično na gradele i lešo, ali i kao malo suvremenije prezentirane kreacije s filetima i začinima.

Stefano Cosattini, sef u zagrebackom restoranu.

Una67
29.03.2009., 01:56
O tome se vec duze vrijeme pise: navodno su najbolje zeljezne tece i keramicne.

cast iron :top:

Tvrtko1995
29.03.2009., 07:20
Zanimljiv clanak neko vrijeme unazad, vec sam bila postavila ovaj link ali ovdje mislim da nece skoditi:

http://www.nacional.hr/clanak/36571/strukli-jedino-hrvatsko-jelo




Stefano Cosattini, sef u zagrebackom restoranu.

Jedino sto sam vidio dobro tamo je Mediha.

benny
29.03.2009., 11:29
Postavljeno je pitanje na jednom stranom forumu dali postoje jela koja poticu iz Hrvatske i tu sam se zabezeknuo jer iskreno receno osim purice sa mlincima i dalmatinske blitve nije mi nista drugo palo na pamet :nezna:

A dali Vi znate o takvima? Jelima koja poticu bas iz HR?

Zenska koja je napisala to pitanje pise magistarski rad o HR: bastini, ljudima, navikama, kraju, gastronomii itd.
Sto nesto sam joj pomogao ali tema nase klope me je napravila nemocnog.

Spot Perdita
29.03.2009., 15:13
Postavljeno je pitanje na jednom stranom forumu dali postoje jela koja poticu iz Hrvatske i tu sam se zabezeknuo jer iskreno receno osim purice sa mlincima i dalmatinske blitve nije mi nista drugo palo na pamet :nezna:

A dali Vi znate o takvima? Jelima koja poticu bas iz HR?

Zenska koja je napisala to pitanje pise magistarski rad o HR: bastini, ljudima, navikama, kraju, gastronomii itd.
Sto nesto sam joj pomogao ali tema nase klope me je napravila nemocnog.


Imas informacije u clanku koji sam postavila malo gore.

Spot Perdita
29.03.2009., 15:13
Jedino sto sam vidio dobro tamo je Mediha.

Mediha? Tko/sto je to?

Tvrtko1995
29.03.2009., 15:44
Mediha? Tko/sto je to?

Pa pogledaj zadnji clanak na stranici

Spot Perdita
29.03.2009., 16:19
Pa pogledaj zadnji clanak na stranici

Ponekad sam malo spora :bonk: Ono sto sam probala bosanske hrane mi se svidjelo, iako malo teska hrana :D I stvarno ne razumijem kako se kuka da se ne moze "nista stvoriti", potencijala itekako ima. Pa taj tip Banat kako kuka o navodno siromasnoj hr kuhinji :zvrko:

Imas li ti koji specijalitet? :D

Tvrtko1995
29.03.2009., 22:18
Krompirusa.

Pravio danas.

Spot Perdita
31.03.2009., 04:49
Znam dobro spremiti punjene paprike, a radim ih uvijek sa fazoletom, to mi je nekako bolji prilog nego pirej. Ponekada i sama pecem kruh, mislim da sam na ranijoj temi bila stavila sliku pletenice koju sam bila ispekla.

benny
31.03.2009., 17:06
Imas informacije u clanku koji sam postavila malo gore.
Jedino HR jelo su strukli???
Jel to moguce?
Znaci ni purica sa mlincima nije nase jelo?

Spot Perdita
31.03.2009., 19:13
Jedino HR jelo su strukli???
Jel to moguce?
Znaci ni purica sa mlincima nije nase jelo?

Citati sa razumijevanjem, ili bolje jos, procitati cijeli clanak, ne samo naslov :D
Puno tkzv. "izvornih jela" razlicitih zemalja uopce nisu izvorna(pastu su Talijani importirali iz Kine, naprimjer) i u tom kontekstu je izjava data. Dalje imas na pdf "Gastronomija" razlicitih tema glede hrvatskih specijaliteta. Mozes traziti preko google, buduce da trazilica foruma nije najbolja(stavis "forum.hr" i "hrvatska jela" ili "hrvatski specijaliteti" ili "hrvatska hrana").

daria25
15.04.2009., 17:15
Da vratim malo temu.
Ovdje ima svega i svacega za kupiti, ali nema svjezeg kravljeg sira :(, a tak bi napravila palacinke sa sirom zapecene u rolu ili pitu. :cerek:

Vidim da je Lilly13 napravila sir po jednom od ovdje ponudenih recepata. Jesi isla po receptu 2 L mlijeka plus 2 jogurta?

Evil Kanevil
15.04.2009., 17:30
Da vratim malo temu.
Ovdje ima svega i svacega za kupiti, ali nema svjezeg kravljeg sira :(, a tak bi napravila palacinke sa sirom zapecene u rolu ili pitu. :cerek:

Vidim da je Lilly13 napravila sir po jednom od ovdje ponudenih recepata. Jesi isla po receptu 2 L mlijeka plus 2 jogurta?
Pa tko bi drzao krave usred pustinje za raditi svjezi sir? :confused:

Kakav sir, ako ga uopce ima, rade u toj pustinji?

Tvrtko1995
15.04.2009., 19:22
Koji ste vi mamlazi. Otkrio sam vam najvece tajne banjaluckih cevapa i niko se nije oglasio....

Spot Perdita
15.04.2009., 23:55
Koji ste vi mamlazi. Otkrio sam vam najvece tajne banjaluckih cevapa i niko se nije oglasio....

Ljubomorno ih papaju :kukuc:

Evil Kanevil
16.04.2009., 04:50
Koji ste vi mamlazi. Otkrio sam vam najvece tajne banjaluckih cevapa i niko se nije oglasio....
Kad sam probao prvi koobideh kebab, zaboravio sam sto su to, kako si ono rekao, cevapi? :ne zna:

13Lilly13
16.04.2009., 17:01
Da vratim malo temu.
Ovdje ima svega i svacega za kupiti, ali nema svjezeg kravljeg sira :(, a tak bi napravila palacinke sa sirom zapecene u rolu ili pitu. :cerek:

Vidim da je Lilly13 napravila sir po jednom od ovdje ponudenih recepata. Jesi isla po receptu 2 L mlijeka plus 2 jogurta?

je po tom receptu....samo nije mi bio dosta kisel...trebala sam stavit vise limuna i octa
al za kiflice je bio super, mislim da bi i za zapecene palacinke bio ok

ja sam danas pekla kruh...aj nije da je hrv specijalitet al je super ispao...s maslinama i parmezanom i suncokretovim sjemenkama i svacim necim...:mig:
ovaj put sam samo za probu pravila s obicnim brasnom al posto je dobro ispao slj put ide s integralnim:top:

pozz

13Lilly13
19.04.2009., 14:16
eto opet sam u fazi ludog kuhanja i pecenja kolaca pa evo jos jedne poslastice...
sinoc sam pravila breskvice...vise su za dekorativne svrhe i valjd nijedan kirvaj ili svatovi u slavoniji ne prodzu bez njih...
moje su doduse bile BRESKVETINE :eek: (mos coeka ubit sa svakom haha) jer sam imala nekih sat vremena za napravit ih pa se nisam mogla zajebavat s malim kuglicama

http://i44.tinypic.com/wwloya.jpg

Spot Perdita
19.04.2009., 14:26
Znam za te breskvice :eek: Je li to od marzipana?

Una67
19.04.2009., 14:45
eto opet sam u fazi ludog kuhanja i pecenja kolaca pa evo jos jedne poslastice...
sinoc sam pravila breskvice...vise su za dekorativne svrhe i valjd nijedan kirvaj ili svatovi u slavoniji ne prodzu bez njih...
moje su doduse bile BRESKVETINE :eek: (mos coeka ubit sa svakom haha) jer sam imala nekih sat vremena za napravit ih pa se nisam mogla zajebavat s malim kuglicama

http://i44.tinypic.com/wwloya.jpg

ove bas izgledaju ogromne....daj recept:top:
also, jel imas recept za tanke kore za pitu ili burek:)

Kiki
19.04.2009., 15:40
eto opet sam u fazi ludog kuhanja i pecenja kolaca pa evo jos jedne poslastice...
sinoc sam pravila breskvice...vise su za dekorativne svrhe i valjd nijedan kirvaj ili svatovi u slavoniji ne prodzu bez njih...
moje su doduse bile BRESKVETINE :eek: (mos coeka ubit sa svakom haha) jer sam imala nekih sat vremena za napravit ih pa se nisam mogla zajebavat s malim kuglicama

http://i44.tinypic.com/wwloya.jpg

Ajme, obozavam ih. :cerek:
Moze recept?

deli
20.09.2009., 06:21
Engleska kuhinja je daleko bolja i mastovitija od recimo talijanske i mediteranske uopce. .
:confused:
izvalio covjek i ostao ziv.
Steta sto su ukinuli Feral Tribune i rubriku the "greatest (S)hits"

Keya
20.09.2009., 11:10
:confused:
izvalio covjek i ostao ziv.
Steta sto su ukinuli Feral Tribune i rubriku the "greatest (S)hits"

ma pusti, pun je forum njegovih hitova :rofl:

nego.. i ja bi taj recept za breskvice, jel' ima netko (al da je provjeren)??? :s

Sawyer37
06.10.2009., 14:57
Tijesto:

2dl ulja
2dl mlijeka
4dl secera
3 cijela jaja
8 zlica brasna
mala zlica soda bikarbone ili praska za pecivo

Priprema: Sve sastojke promijesajte i ostavite 2h na hladnom. Dodajte jos brasna po potrebi da tijesto bude cvrsce. Oblikujte kuglice velicine oraha i ispecite.
Svaku pecenu kuglicu izdubite s donje strane.
Od izdubljenih mrvica, 50 dag marmelade i 1dl ruma napravite nadjev, nadjenite kuglice i sljepite. Ekstrakt od jagode malo razrijedite s vodom i premazite breskvice.
Na kraju ih uvaljajte u kristalni secer. :klopa: