PDA

View Full Version : Molim Vas savjet i pomoc!

happygoose
10.03.2004., 16:22
Nova sam na ovom dijelu Foruma, pa Vas prvo sve pozdravljam1

Imam neke nedoumice i neznanja pa se nadam da bi neko od Vas mogao pomoci.

Vlasnik sam poveceg terena u blizini rijeke. Ne zelim zidati kucu za stalni boravak zbog opasnosti od poplava.
Zelim napraviti kucu za odmor.
Moje dileme i pitanja:
1. Vec postoje objekti koji su u rusevnom stanju( kuca i stala), trebalo bi ih uklonoti, da li mi za to treba dozvola? Vlasnistvo je cisto i sve je upisano u gruntovnici i sudu.
2.Procitala sam sve o montaznim i klasicnim zidanim kucama, da li ja trebam izvaditi dozvolu za gradnju temelja za montaznu kucu?
3.Zelim postovati arhitekturu podneblja u kojem se teren nalazi, da li znate za ahitektonske biroe ili arhi. koji se bave posavskim kucama?
4. Da li nase osiguravajuce kuce nude osiguranja za kuce i vikendice u poplavnim regijama?
5. Molim ako netko moze navesti koja je tocna procedura da se dobije gradjevinska dozvola,od komunalija do planova Itd.
6.Mozda ce zvucati smijesno ali kako zaustaviti susjede koji ispustaju svoju otpadnu vodu iz septicke jame u kanal koji prolazi ispred vaseg terena i buduceg objekta,(zensko sam pa me naravski ne uzimaju za ozbiljno) osim prijetnji sanitarnoj?
7.Neki od susjeda koriste moj dio terena kao precicu do trgovine i ne zele prestati hodati po istoj, nakon sto sam zaprijetila da cu postaviti ogradu, odgovor sa njihove strane - mi cemo tu ogradu srusiti jer je stazica tu na vek bila, kako to zaustaviti?

Hvala Vam najljepsa:W

hator
11.03.2004., 07:50
ja ti mogu pomoći samo u vezi osiguranja . možeš osigurati svaki objetk koji je u tvom vlasništvu bez obzira gdje se on nalazi , glavno da je u granicama naše države. a isto tako i sve aparate u objektu.
provale , potresi , poplave i slične stvari samo moraš naglasiti i tražiti prilikom sklapanja police.

champ
11.03.2004., 08:04
A da probaš nešto smuljati kao da obnavljaš postojeću kuću, dobiš nekakve papire za to, a onda ti srušiš staro i napraviš po svome??

Juraj
11.03.2004., 08:29
Ako hoces sve legalno onda ovako:

1. dozvola za rusenje postojecih objekata
2. Projekt za novi objekt
3. dozvola za novi objekt
4. izgradnja

Ovisno u kakvu stanju je postojeci objekt mozes traziti dozvolu za adaptaciju pa onda malo kemijati :)

Ako zelis autohtonu posavsku kucu, kupi neku staru hrastovu posavsku kucu ( ili cak dvije) rastavi ju i ponovo sastavi na svojim temeljima. Cijena takvih kuca ti je cca 1000-1500 eurica, ali ce te rastavljanje, prijevoz i sastavljanje kostati 5-10 k eura ovisno o velicini. Stalno ih imas u plavom oglasniku po par komada na prodaju.

Sto se tice staze preko tvojeg dvorista, uredno se ogradi i fucka ti se za susjede ako imaju drugi put kojim mogu ici. Ako sruse ogradu, zovi policiju pa ce se smiriti. Ako ti zaprijete isto odmah zovi policiju.

monique
11.03.2004., 08:41
Moji seka i šogor nisu išli po protokolima ali su sve uspjeli skemijat...

dakle oni su kupili oranicu, kupili staru drvenu kuću za 1500 DM (još je tada bilo u DM), napravili temelje i sklopili je, tj. šogijev stari ju je sklopio uz puno volje i truda. Onda su išli rješavati papire da zemljište učine gradilištem, papire za objekt, uveli struju i tak.

Međutim, s obzirom da već u startu imaš nekakvih frka sa susjedima mislim da bi ti bilo mudro ići po pravilima, tj najprije izvaditi sve potrebne dozvole a onda krenuti u gradnju. To će te izaći nažalost puno skuplje :( ali mislim da bi kazna ako te susjedi prijave bila i puuuno veća :(

sretno :w

happygoose
11.03.2004., 08:59
Hvala vam svima!

Sto se tice osiguranja, tako sam i ja mislila, ali sam cula da ne zele osiguravati seljake koji imaju zemlju u poplavnim dijelovima.Trebala sam sama nazvati osiguravajuce kuce prvo, ali sam htjela vidjeti kakva su vasa iskustva!

Moji su papiri cisti, namjeravam sve raditi sa dozvolama iako ce me oderati. Najvise to radim iz svog mira i savjesti, a onda zbog toga sto su sujedi"zatucani kreteni", ja druge rijeci nemem kad te oni javno prozivaju dotepencem....Svi mi znamo kako ide kad dolazi do promjena...
Cak sam dala da se zemlja ponovo geodetski izmjeri, obavjestila susjede i sve ostalo.
Ne bih htjela drvenu posavsku kucu, htjela sam znati da li postoje arhi. koji su specijalizirani za projektiranje zidanih( klasicnih) kuca u tom stilu, neku referencu....ali i ideja preseljenja nije losa!mozda ispadne jeftinije.
Objekti su u rusevnom stanju, cak su i temelji popucali, razmisljala sam da bih mozda mogla sagraditi nesto na tim temeljima ali nema sanse.....
Cari hrvatskogsela, nema kanalizacije vode, itd...Pa vam susjedova go... plove pored kuce....
Postoji bunar, ali se ne usudim koristiti zbog toga sto je jako plitak a septicke jame i kanali su na 5-10 metara.....

:W

happygoose
11.03.2004., 09:02
Juraj kaže:
Ako hoces sve legalno onda ovako:

1. dozvola za rusenje postojecih objekata
2. Projekt za novi objekt
3. dozvola za novi objekt
4. izgradnja

Ovisno u kakvu stanju je postojeci objekt mozes traziti dozvolu za adaptaciju pa onda malo kemijati :)

Ako zelis autohtonu posavsku kucu, kupi neku staru hrastovu posavsku kucu ( ili cak dvije) rastavi ju i ponovo sastavi na svojim temeljima. Cijena takvih kuca ti je cca 1000-1500 eurica, ali ce te rastavljanje, prijevoz i sastavljanje kostati 5-10 k eura ovisno o velicini. Stalno ih imas u plavom oglasniku po par komada na prodaju.

Sto se tice staze preko tvojeg dvorista, uredno se ogradi i fucka ti se za susjede ako imaju drugi put kojim mogu ici. Ako sruse ogradu, zovi policiju pa ce se smiriti. Ako ti zaprijete isto odmah zovi policiju.

Bok,

Ova dozvola za rusenje da li znas koliko to kosta?
Ona se trazi u lokalnom uredu prostornog uredjenja?

:)

Juraj
11.03.2004., 09:43
happygoose kaže:
Bok,

Ova dozvola za rusenje da li znas koliko to kosta?
Ona se trazi u lokalnom uredu prostornog uredjenja?

:)

Sitno, nesto upravne takse. No, mislim da bi pametnije bila prica s adaptacijom postojeceg objekta posto zelis ponovo zidani objekt. Isto ti treba projekt ali su ti davanja drasticno manja jer vec imas postojece objekte.

PS Zasto zelis graditi negdje gdje nema ni minimalne infrakstrukture ali ima zajebanih susjeda ?

happygoose
11.03.2004., 10:05
Zato sto je to jedino zemljiste koje sam nakon dvije godine trazenja nasla, a da kuca ima pristojnu okucnicu i tri rali zemlje.Za susjede nisam ni znala da su takvi dok nisam kupila zemlju.
Ima telefon i struju sto je bilo jedno od kljucnih elemenata , najvise zbog struje. Saznala sam da ce za godinu dana doci i vodovod, za kanalizaciju nisam cula nista, kostat ce negdje oko 700- 800 eura.
Ma mozda ja pravim od muhe slona, ali nisam navikla na takav medjuljudski odnos.....Sve ce se to vec rijesiti sa vremenom, kad su moji roditelji prije vise od 20 godina kupili zemlju isto u jednom selu, mojoj mami je jedan od tavih "seljaka" zaprijecio put traktorom, izvadio joj kljuc iz brave u autu i bacio u kanal i pri tom izjavio kak njima ne trebaju dotepenci...To su obicno pojedinci koji ne stoje iza svojih rijeci i koji su velike kukavice,valja se prema njima postaviti.

Evo dobila sam i info od sanitarne u slucaju "dreka" navodno ako ih ja pozovem, njima vise nema spasa jer sanitarna direktno sve salje na sud, a kostalo bi ih manje(susjeda) da je narucio cisternu i pumpu.....
Ma bit ce sve ok. samo sam bila malo potresena kako se ljudi u danasnje vrijeme ponasaju.
:w

Juraj
11.03.2004., 11:06
Zbunilo me je to sto si rekla da su ti susjedske septicke na 5-6 metara :( Ali ocito imas vise nego dovoljan grunt pa se jednostavno makni dalje od susjeda. Ovo sa sanitarcima je isto ok. Pokazi zube pa ce te postivati :) Istotako lijepo digni ogradu + 2 metra visoku zivicu oko grunta pa ti se fucka za susjede.

happygoose
11.03.2004., 11:25
Juraj kaže:
Zbunilo me je to sto si rekla da su ti susjedske septicke na 5-6 metara :( Ali ocito imas vise nego dovoljan grunt pa se jednostavno makni dalje od susjeda. Ovo sa sanitarcima je isto ok. Pokazi zube pa ce te postivati :) Istotako lijepo digni ogradu + 2 metra visoku zivicu oko grunta pa ti se fucka za susjede.

Znas kako se kod nas kuce grade uz medju, e pa ova stara rusevna je na samoj medji sa sujedom, cija je kuca neki5-8 metara od moje kuce, bunar je dva metra ispred moje kuce i dijeli medju sa susjedom i s nama, nekad su ljudi radili bunare tako da ga dva domacinstva dijele. Njihova septicka je ispred njihove, normalno je da bude iza kuce, ali su je naknadno zidali.Pa ispada da je njihova septicka nekih ( od prilike) 5 m od bunara.Oni u njemu imaju pumpu i koriste vodu, to su oni ok. susjedi i s njima nema beda, ali ja tu vodu ne koristim, oni da.
Sto se tice kanala sa drekom, ja sam treca kuca u nizu od pocetka ulice, a sam teren ulice i terena, ima blagi nagib, nedavno je cesta koja je ujedno i nasip obnovljen, pa su napravili drenaznu cijev na moj zahtjev, jer zelim vrsiti pravilnu odvodnju na svom zemljistu. Sad ispada da sam umjesto dobre stvari za sve napravil drek.Jer to plovi umjesto vode koja treba biti u njemu.Susjed koji je prva kuca je onaj koji ispusta septicku u kanal, ja sam to i slikovno dokumentirala(foto).Sad si ti zamisli septicka + septicka u kanalu, koliko je ta voda u mom ili nize mene
zdravstveno ispravna u recimo proljece ili ljeto?:w

champ
11.03.2004., 12:26
Susjed koji je prva kuca je onaj koji ispusta septicku u kanal, ja sam to i slikovno dokumentirala(foto).Sad si ti zamisli septicka + septicka u kanalu, koliko je ta voda u mom ili nize mene ispravna

Ako si dala novce za zemljište znaći da imaš ozbiljne namjere, pa se tako i postavi, tj. daj do znanja da više ne misliš tolerirati zagađivanje koje mora smjesta prestati..U protivnome pozovi Inspekciju, ali prvo pokušaj čovjeku objasniti neke stvari...
Bunar je dobra stvar koja će ti koristiti kod građevinskih radova, trebaš samo kupiti potopnu pumpu i imaš vode za sve radove..
Za piće ionako danas malo tko koristi i vodovod, a kamoli bunare..

happygoose
11.03.2004., 12:35
Probala sam sa covjekom razgovarati u nekoliko navrata, no njega "nema doma" i posalje svoju mamu i zenu da se mi spominjemo.......

Nije meni bed sa zenom razgovarat, ali znate i sami kako je kod nekih tradicionalnih obitelji, ako ne razgovaras sa "gazdom" nisi nista napravio.....
Tako da se meni cini da ce oni dobiti poziv od suda.
Sad se treba spremiti na njihove izljeve .....:)

champ
11.03.2004., 12:40
Ja bih mu dao rok od nekoliko dana da sanira stanje, uz prijetnju da ubuduće zoveš Sanitarnu, i to bi mu bila zadnja opomena...

Juraj
11.03.2004., 16:17
Ovo s izljevanjem kanalizacije rijesi brzo i okrutno, tu nema dogovora. Ili neka trenutno sanira stvar ili sanitarci.
Ako ti je gradiliste dovoljno veliko makni kucu dalje od medje i dalje od ceste.

happygoose
11.03.2004., 16:31
Na svu srecu gradiliste je dovoljno veliko da mogu buduci objekt postaviti na sredinu terena tako daima cc.15 metara sa svake strane.
Ono sto meni nije jasno je kako ljudi maju tako malo postovanja prema tudjem vlasnistvu.........