View Full Version : Stambene štedionice
neznam dal je tema već bila, ako je ispričavam se
Bila je kod mene ova iz rajfajzen banke i sad kaže: stavljaj mjesečno tolko i tolko para i dobit ćeš 1250kn državnih poticaja godišnje. Moraš štedit 5 godina i na kraju si skupila 4500 eura (uz kredit dodješ do 11000 eura)
I sad meni nije jasno šta da si kupim sa tih bjednih 11000, limenu garažu???!! Pa to bi trebala biti kao neka stambena štedionica a daju ti mogućnost kreditiranja od samo 6000eura-a ti ipak 5 godina nisi vidio svoje novce. (postoji i mogućnost da otvoriš 4 police-onda je to 44000 eura, ali iskreno i to je u mom gradu premalo za jedan normalan stan-za te pare samo starogradnje u rasulu-žalosno ali istinito)
A da ne pričam o tome da taj kredit opet kasnije moraš vraćat pa se to lijepo odulji još koju godinicu!
To je u svakom slučaju dobro za malu djecu, ali za mlade nikako- kad bi sad npr odmah digla kredit(jest da nemam stalan posao ali ajde valjda se i to uskoro riješi)onda bi umjesto da stavljam tu moju mjesečnu raticu za neku kvazi štedionicu otplačivala svoj vlastiti stan.
Uglavnom koje su po vama prednosti te štedionice? Ja ih baš i ne vidim previše, možda sam u zabludi?
Prije 4-5 godina, kada su štedionice tek kretale, bilo je smisla. Klasični stambeni komrcijalni kredit imao je cca 9 - 10 % godišnju kamatu, a kredit preko štedionice 6%.
Danas kada cijene nekretnina rastu, a klasični komercijalni stambeni krediti imaju kamatu 6,99 %, uopće ne vidim neku računicu. Ljude privuče onih 1250 kn godišnje poticaja od države. A što cijene nekretnina porastu 10 - 15% godišnje, teško da to može dostići ono što se dobiva štenjom u štedionici...
Eto, nema smisla nikakvog, a kao propagiraju se kao neka pomoć mladima da se osamostale! Ja samo ne vidim tu nikakvu pomoć, državni poticaji - ma svašta, da je bar neki poticaj!
A da ne pričam o tome da dok štediš moraš negdje i živjeti - plačati podstanarstvo- pa na kraju potrošiš stostruko više nego da lijepo digneš kredit - ma i bez obzira na kamatu- pa bar imaš nekretninu u kakvom takvom vlasništvu!
Nego, kakve su kamate na običnu, oročenu štednju? Pa nisu valjda mizerne u odnosu na ove štedionice?
swiss kaže:
Nego, kakve su kamate na običnu, oročenu štednju? Pa nisu valjda mizerne u odnosu na ove štedionice?
jesu, na žalost. kamate na oročenu štednju su ti oko 2-3% godišnje (ovisno o iznosu i vremenskom roku na koji štediš), no sve je to jako sitno.
dugoročno je sigurno bolje štedjeti u stambenoj štedionici, ako isključiš ovo stambena.
djidjimidji
15.03.2004., 13:44
prednost je da možeš otvoriti štednju i na ime svojih roditelja, muža/žene, djece i bla-bla te ih sve povezati u jednu štednju te na svaku dobivati maks. poticaj... tako ako recimo otvoriš 3 štednje dolaziš do 33.000 EUR a za to se već nekaj može kupiti... do te cifre možeš doći i ako sama uplaćuješ istu cifru, ali tada osim pristojne kamate od 3% nećeš dobiti 3 puta po 1250 kuna godišnje, nego samo jednom! kužiš? prednost je i kasnije jer kredit lakše realiziraš, te imaš manju kamatnu stopu.
sve skupa - to je trenutno najbolji način kupovine stana, što znači da si ti u zabludi ;)
tj. bila si u zabludi... više valjda nisi :)
ja mislim da je jedina nada u tome da iznenada saznas da ti je neko u nekoj tamo drzavi (nazalost??) umro i ostavio taman tolko para da mo's kupit stan ili napravit kucu kakvu zelis.... a ove pare kaj dobis u stambenoj iskoristis za kupovinu neke fotelje i stolica za telku....
djidjimidji kaže:
prednost je da možeš otvoriti štednju i na ime svojih roditelja, muža/žene, djece i bla-bla te ih sve povezati u jednu štednju te na svaku dobivati maks. poticaj... tako ako recimo otvoriš 3 štednje dolaziš do 33.000 EUR a za to se već nekaj može kupiti... do te cifre možeš doći i ako sama uplaćuješ istu cifru, ali tada osim pristojne kamate od 3% nećeš dobiti 3 puta po 1250 kuna godišnje, nego samo jednom! kužiš? prednost je i kasnije jer kredit lakše realiziraš, te imaš manju kamatnu stopu.
sve skupa - to je trenutno najbolji način kupovine stana, što znači da si ti u zabludi ;)
tj. bila si u zabludi... više valjda nisi :)
Trenutno najbolji način štednje da, ali kupovine stana nisam sigurna.
Te 33000 eura nisu tvoja lova već opet kredit, mrvicu povoljniji ali ipak kredit. Ljudi koji štede nemaju ,očito, riješeno stambeno pitanje, a to znači da odvajaju za podstanarstvo ogromnu lovu kojom su u tih 5 god komotno mogli otplačivati kredit i živjeti u vlastitom stanu .
Računica za one koji štede je: podstanarstvo+štednja+ otplata kredita, za one koji dignu kredit samo otplata kredita- prema tome NAŽALOST najpovoljniji način kupnje stana je trenutno i još uvijek kredit.
Bila bih stvarno sretna da sam u zabludi
DA, i još jedna stvar- te 33000 eura ne mogu kupiti neki normalan stan ni pod razno -
- možeš kupiti parcelu- i onda dići još jedan kredit da bi gradio,
-možeš kupiti starogradnju- i onda opet trošiti lovu na preuredjenje
Tako da je opet bolje dignuti običan kredit(otplaćivati ga, doduše, cijeli život) ali bar možeš sam odrediti koliko ti je love potrebno za tvoj stan:( :( :( :(
monique
16.03.2004., 10:33
swiss kaže:
Trenutno najbolji način štednje da, ali kupovine stana nisam sigurna.
Te 33000 eura nisu tvoja lova već opet kredit, mrvicu povoljniji ali ipak kredit.
Od te 33000 eur 19800 je kredit ostalo je tvoja lova, samo za ispravak
;)
djidjimidji
16.03.2004., 12:14
swiss kaže:
Računica za one koji štede je: podstanarstvo+štednja+ otplata kredita, za one koji dignu kredit samo otplata kredita- prema tome NAŽALOST najpovoljniji način kupnje stana je trenutno i još uvijek kredit.
Na žalost, doista je računica da plaćaš sve skupa (a onda možda za takvu veliku štednju niti nemaš love). Ali, računao samo i ne bi vjerovala - ali ako uzimaš stan na 20 godina otplate, više ti se isplati 5 godina biti podstanar i uplaćivati stambenu pa nakon toga kupiti stan. Više se isplati sa stanovišta toga koliko ćeš ukupno novca dati! Razlika može biti oko 10-15% u korist stambene štednje. Ali - kvaka je da ljudi obično ne mogu uplaćivati 3 ili 4 štednje paralelno uz podstanarinu (a tek 3 ili 4 štednje osiguravaju lovu za neki prihvatljiv stan) te dodatno - da tih 5 godina čekanja znači isto ima svoju cijenu jer ne živiš komotno u svom stanu nego u nečijem tuđem koji ti se ne isplati uređivati itd.... A kolika je cijena? Pa upravo ta razlika za koju je stambeni kredit skuplji čak i kad se stambenoj štedionici ukalkulira podstanarina.
Dakle - imam ti ja jedan treći prijedlog. Uzmi kredit, kupi stan i paralelno uplaćuj stambenu štednju (koliko već možeš) te nakon 5 godina otpili komad glavnice (to se može, sa stambenom štednjom otpiliti stambeni kredit). Nemoj pritom nakon 5 godina uzimati kredit od stambene štedionice nego pokupi lovu (za to dobiješ još 1% dodatnih sredstava) - te s tim otpili kredit! To ti je možda efektivno najbolja solucija jer si tih 5 godina u svom stanu, a opet usput nekaj i zaštediš što ti pomogne. ž
I da, otvori stambenu štednju što prije - dok možeš! Što više zaštediš tako - to će ti biti od veće pomoći kod realizacije kredita, a i prije ćeš imati mogućnost prepiliti glavnicu...
pakleni_patuljak
16.03.2004., 13:05
djidjimidji kaže:
Dakle - imam ti ja jedan treći prijedlog. Uzmi kredit, kupi stan i paralelno uplaćuj stambenu štednju (koliko već možeš) te nakon 5 godina otpili komad glavnice (to se može, sa stambenom štednjom otpiliti stambeni kredit). Nemoj pritom nakon 5 godina uzimati kredit od stambene štedionice nego pokupi lovu (za to dobiješ još 1% dodatnih sredstava) - te s tim otpili kredit! To ti je možda efektivno najbolja solucija jer si tih 5 godina u svom stanu, a opet usput nekaj i zaštediš što ti pomogne.
Ako pričamo o stambenim štedionicama s namjerom ulaganja u nekakav stan... ovo mi se čini takoreć jedina povoljna opcija.
U klasičnom smisliu, stambena štedionica ima smisla smao ako ti vlastiti stan i nije toliko potreban.
Stambena stednja je krivo shvacena. To je doslovno stednja. Nije sama dovoljna za kupit stan ali je stednja.
Da, dobijes 1250 kn od drzave. Da, ako uzmes 3 stedionice, na tri osobe, dobijes 3750 kn godisnje od drzave + 3% na stednju sto ti daje godisnje jednu prosjecnu placu. Zanemarivo?
Stambena te prisli da stedis, a ne da nofci odu malo vamo malo tamo, pa se stednja odulji.
Stambena se uzima na 1-5 godina. Dakle ne rjesava instant problem. Nego ako za 5 godina pozelis promijeniti/adaptirati stambeni prostor, na raspolaganju ti je novac koji ces vec danas poceti namjenski odvajati. Bolje je sigurno od trpanja u carapu.
I taj novac, kvragu, ne moras potrositi uopce na nekretninu. Ako u medjuvremenu dodju pare od babe iz inozemstva i kupis stan, za 11 000 eura mozes kupit odlican auto, bez nepovoljnih kredita za auto.
Kreditom od 50 000 eura, koliko mozda smatras prihvatljivim za stan, banci vracas ni vise ni manje nego vise od 90 000 eura !!! Mislim da je stambena puno povoljnija u vecim iznosima.
Student sam i za 3-4 godine zavrsavam faks. Uzeo sam u 10. mj. stambenu na 5 godina. U 10. ove godine, ce moja djevojka na 4 godine. To je vec 22 000 eura. To je vec nesto. A uz to, kad vec odlucimo nekaj kupit, dici cemo jos kredita koliko ce falit. I ispast ce puno povoljnije.
I jos jedno. Kad zavrsi stedionica, ne moras ni uzeti kredit, nego svojih 4 i nesto tisuce eura, a mozes birati rok otplate ako ces ipak kredit. Kod obicnog kredita, ti otplacujes 10-20 godina, a ko zna kak ce ti se placa mijenjat, hoces li ju uopce dobivat. Kod stednje, ako cu imat vecu placu po zavrsetku uplate 4,5 tisuca, odabrati cu najkraci rok otplate i sto prije se toga rijesiti.
A znam da cu cim zavrsim ovu, otvoriti novu stednju, i prebiti glavnicu onog kredita kojim cu nadoknaditi manjak, kako savjetuje i djidjimidji.
Dakle isplati se stediti, ali ne na nacin i u svrhu kako se na prvi pogled cini.
Osoba meni bliska je pocela stedjeti prije 5 godina, cim je to doslo. Nije kupila stan :D nego fino na tekucem iz minusa u plus 30tak tisuca kn, iliti onih 4,5 tisuce eura. Ovako je tesko ustediti, pogotovo za zensko, al kad se mora.... :top: Vrati se to.
Razmišljala sam o tome da počnem štediti u stambenoj štedionici jer nemam rješeno stambeno pitanje, a htjela bih jedog dana imati vlastiti stan... no došla sam do otprilike istog zaključka: mogu štediti maksimalno, mogu otvoriti 3 štednje (na ime mene, oca i majke), ali nakon 5 godina štednje za kredit koji ću moći dignuti na osnovu toga neću moći kupiti ni garsonjeru (računam na to da će za 5 godina cijene nekretnina još porasti), i gdje sam onda?
Mislim, OK je to ako se shvaća samo kao "obična" štednja, pa si za te novce kupiš namještaj ili preurediš kupaonicu ili otplatiš neki drugi dug, ali mislim da nema smisla kao stambena štednja, ako si poslije od toga ne mogu kupiti stan. A pričaju o tome kao da bi mi to moglo riješiti stambeno pitanje. Kako ja računam, ne može. I onda si mislim, ili sam ja zbilja blesava, ili tu nešto ne štima. Drago mi je da vidim da nisam jedina koja tako razmišlja.
A kako ću si riješiti stambeno pitanje? Pa, osim slabe nade da ću se bogato udati :zubo: baš i nemam neko rješenje... jedino da čekam da mi roditelji umru pa mi ostave svoj stan, a to, osim što je morbidno, i nije neko rješenje... :flop:
djidjimidji
18.03.2004., 11:24
vrabac kaže:
...mogu otvoriti 3 štednje (na ime mene, oca i majke), ali nakon 5 godina štednje za kredit koji ću moći dignuti na osnovu toga neću moći kupiti ni garsonjeru (računam na to da će za 5 godina cijene nekretnina još porasti), i gdje sam onda?
pa gdje bi si ti htjela kupiti stan???? i kaj si tako depresivna? s 3 linije na 5 godina imaš 33.000 EUR na raspolaganju (od toga je 10.000 EUR tvoja ušteđevina). Oprosti, ali to mora biti dovoljno za kupiti neku garsonijeru... ako si u Zagrebu, onda barem negdje u Novom Zagrebu.... a ako ne, nastavi štedjeti... još godinu ili dvije. Mislim, ne kužim taj pesimizam kod ljudi. Ako nije odmah i ako nije sve - ljudi su nesretni. Bez veze. :flop:
djidjimidji kaže:
pa gdje bi si ti htjela kupiti stan???? i kaj si tako depresivna? s 3 linije na 5 godina imaš 33.000 EUR na raspolaganju (od toga je 10.000 EUR tvoja ušteđevina). Oprosti, ali to mora biti dovoljno za kupiti neku garsonijeru... ako si u Zagrebu, onda barem negdje u Novom Zagrebu.... a ako ne, nastavi štedjeti... još godinu ili dvije. Mislim, ne kužim taj pesimizam kod ljudi. Ako nije odmah i ako nije sve - ljudi su nesretni. Bez veze. :flop: Ma nije meni hitno niti bih htjela sve odjednom. Živim u Rijeci i voljela bih kupiti stan u Rijeci ili okolici. Za 33.000 EUR teško ću išta naći, a računaj na to da ne smijem gledati cijene danas, već za 5 godina - sumnjam da će cijene ostati iste.
Osim toga, mora se računati ne samo cijena stana već i troškovi kredita, javnih bilježnika, ostala papirologija... pa i to da će taj stan trebati vjerojatno malo preurediti, da će trebati kupiti nekakav namještaj (bar kuhinja i krevet za početak)... ne znam, jednostavno ne vidim da ću za 5 godina moći useliti u imalo pristojan stan sa 33.000 EUR. A iskreno, nije mi baš takva frka da bi se išla seliti u neki mračan i vlažan podrum od 20 kvadrata, dok mogu živjeti s roditeljima. Samo kažem da bi bilo lijepo otići od roditelja, ali ne pod svaku cijenu.
A da sam pesimist, jesam, po prirodi... A malo volim i karikirati stvari :) :W
djidjimidji
18.03.2004., 11:55
vrabac kaže:
Ma nije meni hitno niti bih htjela sve odjednom. Živim u Rijeci i voljela bih kupiti stan u Rijeci ili okolici. Za 33.000 EUR teško ću išta naći, a računaj na to da ne smijem gledati cijene danas, već za 5 godina - sumnjam da će cijene ostati iste.
Osim toga, mora se računati ne samo cijena stana već i troškovi kredita, javnih bilježnika, ostala papirologija... pa i to da će taj stan trebati vjerojatno malo preurediti, da će trebati kupiti nekakav namještaj (bar kuhinja i krevet za početak)... ne znam, jednostavno ne vidim da ću za 5 godina moći useliti u imalo pristojan stan sa 33.000 EUR. A iskreno, nije mi baš takva frka da bi se išla seliti u neki mračan i vlažan podrum od 20 kvadrata, dok mogu živjeti s roditeljima. Samo kažem da bi bilo lijepo otići od roditelja, ali ne pod svaku cijenu.
A da sam pesimist, jesam, po prirodi... A malo volim i karikirati stvari :) :W
pa onda štedi 5 godina i onda još na dvije godine te digni nakon toga stambeni kredit i kupi si stan od 50 kvadrata te ga uredi po volji. ili već nakon 5 godina uz kredit po stambenoj štedionici digni i neki manji stambeni kredit za adaptaciju... i to se da izvesti. najgore ti je ne štedjeti ako se već želiš ikada maknuti od roditelja (a da pritom ne budemo morbidni)... time što ne štediš samo hraniš svoj pesimizam i čini mi se kao da u tome uživaš... štedi. nakon 5 godina štogod da bude - tih 10-ak tisuća eura možeš i dignuti u kešu pa kupit neki novi auto. sasvim svejedno!
p.s. e da - nisam znao da su tako skupi stanovi u rijeci. ha... a te tvoje projekcije porasta cijena - da nisu i one malo pesimistične... joooj - imaš krivi nick vrabac... vrapci su skakutavi optimisti... tebi vise pase neka lijena hijena :D
No dobro, moje osobne frustracije na stranu, samo sam htjela reći da stambena štedionica sama po sebi nije rješenje, nego moraš osim toga još sa strane dignuti kredit ili još dodatno štediti ili već nešto izvoditi... dakle, nije sve baš tako super kako se predstavljaju i kako na prvi pogled izgleda.
Nisam rekla da je štedjeti bez veze, niti da ja ne štedim na druge načine, samo kažem da stambena štednja sama ne može nekome riješiti stambeni problem. Po mojoj računici. Drago mi je ako netko ima bolju računicu:)
korisnik
18.03.2004., 12:33
Dakle, to da stambena nije za kredit nimalo ne stoji. Naima ja sam upravo u 5. godini štednje i slijedece godine cu moci podici 110000 DEM (55000 EUR-a), a stedio sam samo na dvije osobe. Rjesenje je u tome da uplacujes više nego što je minimalna cifra. Naravno da time dobit od dps-a nije maksimalna, ali smatram da to nije najvaznije. Ja izdvajam mjesečno nešto manje od 300 Eura, a kad dignem kredit otplačivat ću ga i sa nešto manjom cifrom od toga. Dakle recima u prosjeku sa nekih 270 E mjesecno kroz 5 godina štednje i 15 godina kredita može se doći do rješavanja stambenog pitanja, a što možeš dobiti od banke sa 270 E na 20 godina. Po mom mišljenju ovo je definitivno najpovoljniji način za doći do stana. Neki će reći da im je dugo čekat. Ja recimo živih za svojom obitelji kao podstanar u jednosobnom stanu i mislim da mi je i to isplativije nego dici neki nepovoljan stambeni kredit kakav nude banke. Po meni nije najveca prednost stambene štednje dps, nego to da si sa time na neki nacin prisiljen štediti i da poslije mozes dici relativno povoljan kredit.
Jel vas dvoje citirate mene il? :B
Fakat pesimisticno razmisljanje. Ak nemrem odma uselit, onda se ne isplati....
Ako netko ima nacin da stedim 2 godine i kupim stancugu u centru zg uz istu placu ko i sad, nek javi, odma otkazujem stambenu. :rolleyes:
Meni pesimisticnije izgleda dic kredit 50 000 i vratit >90 000, a isto imas troskove biljeznika, namjestaj i :blabla: dalje. A jos pesimisticnije cekat da se stambeno pitanje samo rijesi. :p
U medjuvremenu jos jedna ideja.... na strani stedionice.... ;)
Ma da, ok je štediti i sve to , ali ipak morate priznati da to puno povoljnije prikazuju, nego što realno jest:rolleyes:
U tome je i problem jer mi idu na živce ti koji ti to uvaljuju kao revolucionarni preokret i riješenje svih stambenih problema.
:mad:
Dakle , priznajem- trenutno je to jedino što mogu učiniti da se bar imam pravo NADATI da ću jednoga dana riješiti stambeno pitanje, ali da je i to još jedna pizdarija kojom nam mažu oči to je valjda i vama jasno- od svega toga najveće koristi ima banka i država- valjda to tako mora biti- ali mi smeta što mi se to prikazuje kao neka državna pomoć. Neka izvole izbaciti to stambena ,bar za početak, pa ću ja biti prva u redu koja će priznati da je ta štednja povoljna i da je ta pomoć od neke koristi!
E da , još jedna stvar, kredit koji možeš dignuti na osnov te štednje u štedionici je namjenski- bar sam ja tako čula- tako da od auta niš!:W
Ma da, ok je štediti i sve to , ali ipak morate priznati da to puno povoljnije prikazuju, nego što realno jest:rolleyes:
****Nitko ne stedi umjesto tebe, nije tolko povoljno, ali povoljnije je nego iste te novce trpati doma u carapu ili ladicu. Osim ako ces bas te novce uloziti u neki biznis pa zaraditi. Tada ti se ovo sigurno ne isplati.
U tome je i problem jer mi idu na živce ti koji ti to uvaljuju kao revolucionarni preokret i riješenje svih stambenih problema.
:mad:
****Zato mogu stediti svi gradjani RH. Sa 3 stambene da se kupit 30tak kvadrata, a da nemas ni kunu sastrane. A imat ces. I eto normalnog stambenog prostora.
Dakle , priznajem- trenutno je to jedino što mogu učiniti da se bar imam pravo NADATI da ću jednoga dana riješiti stambeno pitanje, ali da je i to još jedna pizdarija kojom nam mažu oči to je valjda i vama jasno- od svega toga najveće koristi ima banka i država- valjda to tako mora biti- ali mi smeta što mi se to prikazuje kao neka državna pomoć. Neka izvole izbaciti to stambena ,bar za početak, pa ću ja biti prva u redu koja će priznati da je ta štednja povoljna i da je ta pomoć od neke koristi!
****Drzava nema koristi od toga, barem ne materijalne. Samo morane. Pomaze ljudima da rijese neke stvari. Da pokrenu rjesavanje stambenog pitanja. U stranim drzavama svi imaju i(!) stambene, i(!) zivotne osiguranja. Kod nas nije u narodu uredjena kultura stednje, nego smo navikli da zaduzivanje unaprijed rjesava sve probleme. Poslije se svi zale jer kredit nikako da zavrsi.
E da , još jedna stvar, kredit koji možeš dignuti na osnov te štednje u štedionici je namjenski- bar sam ja tako čula- tako da od auta niš!:W
****Mene nije nitko pitao kaj cu gradit kad sam krenuo uplacivat. U raiffeisen, gdje uplacujem, do 4 godine je namjenski, stednja na 5 i 6 godina nenamjenski. Mislim da je u svakoj tako.
Da ne uplacujem u stambenu potrosio bi i tih 500 kn na gluposti. Ovako ostaje. Cim zavrsim fax i zaposlim se.... :W ....home sweet home. :)
Ajd, evo otvorila i ja tu štednju, pa da imam i ja svojih 30 kvadrata:top:
Ali kakav sam maler sad će ili inflacija, ili rat, ili će banka propast....:D :D :D
I ja sam se nešto interesirala oko stambene kada sam namjeravala kupiti stan i na kraju zaključila da je (za mene) ipak bolje dići kredit i otplaćivati stan na 25 g. A kako sam došla do tog zaključka ?
1. Željela sam što prije biti u svome; kredit sam riješila u roku mjesec dana a sa štednjom bi trebala čekati najmanje 5 g.
2. Ove godine sam prvi puta koristila poreznu olakšicu za taj isti kredit za kupnju prve nekretnine i za životno osiguranje koje sam morala uplatiti i koje mi služi kao garancija za kredit (kredit sam digla bez jamaca) i dobit ću povrat poreza cca 2.500 kn a da sam tu godinu dana uplaćivala stambenu štednju državni poticaj bi mi bio samo 1.250 kn (kamate na moj stambeni kredit su 7,5% i imam pravo na povrat dok kod kredita stambene štedionice kamate su ispod 6% i nema se prava na poreznu olakšicu)
3. Za pet godina, nakon uplaćivanja stambene štednje i života u tuđem stanu, isti takav stan ne bih sigurno našla po cijeni po kojoj sam ga sada platila već bi bio skuplji jer cijene nekretnina u ZG stalno rastu.
Zbog svega toga sam se odlučila dići kredit i nisam požalila jer već osam mjeseci živim u svome stanu (otplatila sam već 8 rata :) )
korisnik
22.03.2004., 12:27
Od kud ovo da za kredit preko stambene štedionice nemas pravo na povrat poreza za kamate. To jednostavno niti je niti moze biti tocno.
Sto se pak tice usporedbe ovih 1250 sto se dobije poticajnih sredstava i 2500 sto dobijes povrata poreza je totalno besmisleno, buduci da se radi o dvije posve razlicite stvari. Prvo je novac koji dobijes, a drugo je umanjene za ono sto si vec platila. Naime ja ovu poreznu olaksicu smatram kao efektivno samnjenje kamate kredita. Tako racunam da cu preko stambene stednje i koristeci ovu olaksicu kad dignem kredit imati efektivnu kamatnu stopu od nekih 4%, a ne 6%
Naravno tocka 3 je posve opravdana, iako se oko toga isto moze spekulirati da li ce zaista cijene stanova i dalje rasti. Ja medjutim ne namjeravam kupiti stan nego graditi kucu, a cijena gradnje ne raste.
Provjeri; kamate koje su ispod 6% su već subvencionirane od države i ne možeš još dobiti i povrat poreza na iste.
Usporedba 1.250 kn DPS i 2.500 kn povrata poreza imaju itekako veze; i jednim i drugim se stimulira ulaganje u rješavanje stambenog statusa građana od strane države, samo na dva različita načina.
Ako imaš svoje zemljište onda stvarno nema velike razlike u cijeni gradnje (ako zanemariš minimalno povećanje cijena građevinskog materijala u tih 5 godina)
A o tome da živiš već 5 godina svoj na svome, tek to nema cijene...
;)
korisnik
22.03.2004., 15:11
Kamate SŠ nije subvencionirana i iznosi 6% s izuzetkom Wustenrot, ali ni tu nije subvencionirana nego je 5 % s razlogom što je bez valutne klauzule- Kada bi bilo istina da se na kamete sš ne može dobiti povrat poreza to bi definittvno bio jedan od najnepovoljnijih kredita.
"- potvrda kreditora o iznosu kamata uplaćenih u poreznom razdoblju(kod namjenskih stambenih kredita zaključenih do 31. prosinca 2002. - ako je prosječna kamatna stopa po plaćenim anuitetima do 31. prosinca 2002. bila 6% ili viša, a u 2003. godini je prosječna kamatna stopa bila niža od 6%, banka u pravilu neće izdavati potvrdu o plaćenim kamatama)"
Porezna uprava, Ministarstvo financija, Porezne olakšice za građane pri kupnji nekretnine, Popis potrebnih dokumenata za ostvarenje porezne olakšice
korisnik
22.03.2004., 15:47
prvo - kamata kredita stambene štednje nije manja od 6 % nego tocno 6 %
drugo - iz istog pravilnika porezne uprave:
...
Navedeno znači da će se za razdoblje od 1. siječnja 2003. i nadalje dijelom osobnog odbitka pod propisanim uvjetima smatrati u poreznom razdoblju plaćene kamate po namjenskim stambenim kreditima za kupnju, izgradnju ili investicijsko održavanje stambenog prostora poreznog obveznika do iznosa 12.000,00 kuna godišnje i to po namjenskim stambenim kreditima koji su poreznom obvezniku odobreni nakon 1.
siječnja 2003. godine bez obzira na visinu ugovorene kamatne stope, ali i po namjenskim stambenim kreditima koji su poreznom obvezniku odobreni i prije 2003. godine, uz uvjet da je ugovorena kamatna stopa 6,00% i više.
...
Ovo znaci da za nove kredite ne vrijedi pravilo od 6 %.
Da se ne prepirete - stambena 5 godina + kredit (vjerojatno manji nego sto bi ga dizali bez stambene sto znaci manje kamate i kraca otplata). I olaksice, i poticaji. Veca sigurnost, veca flexibilnost.
I moja je zelja graditi kucu, a ne kupiti stan.
Kako stvari stoje, cijene manjih stanova ce rasti, vecih ne bas. Manjih stanova nema dovoljno na trzistu, niti ce ih biti skoro. Betonska kontrukcija zgrade od 3000 kvadrata jos ne dodje do 2. kata vec su stanovi rasprodani.
Drago mi je da si se ipak odlucila. Nadam se da nece biti ekonomskih kriza dok ne dobim(o) lovu. :eek: :)
tarmiqua
30.03.2004., 18:24
evo i ja sam se zainteresirala za stambenu stednju, i to kod privredne banke... onaj oblik prima 3 godine, otplata 5 godina...
i vidim da ako bih htjela dignuti kredit, lovu ne dobijem na ruke vec oni uplacuju "graditelju"... a sta ako bih ja sama recimo imala brata zidara koji bi u fušu sazidao meni kucu...
mislim kako bih mogla drugacije opravdat kredit a da mi kucu ne radi neka firma????????
znam da mi drzava ne daje poticaj radi ljepote mojih ociju ;) al svejedno malo mi je to suludo...
pa kome jos danas firma gradi kompletnu kucu????
:confused:
StetoCina
30.03.2004., 18:37
E ljudi malo ste zaboravili ili niste culi ali stambeni kredit radi tako da koliko ti love das toliko ti na kraju oni daju kredu. Sto znaci ako ces ti uplacivati mjesecno 500 eura (samo primjer) znaci da ces za 5 godina imati 30000 EUR ustedjeno + kamate + poticajna sredstva i na to dobiti cca. 30000 EUR kredit sto je znaci 60000+ EUR na raspolaganju.
Zasto svi barataju sa 11000?
Zato sto je to maksimalni raspolozivi iznos za stednju tj. maksimalni poticaj od drzave je 1250 kn i to ako stedis tih cca. 50 EUR mjesecno. Ako stedis 500 EUR mjesecno opet ces dobiti poticaj kao da stedis 50. Ako stedis 25EUR mjesecno onda neces dobiti poticaj od 1250kn nego manje godisnje.
Znaci mozes ti stediti koliko hoces ali poticaji staju na 50EUR mjesecno.
Š
tarmiqua kaže:
evo i ja sam se zainteresirala za stambenu stednju, i to kod privredne banke... onaj oblik prima 3 godine, otplata 5 godina...
i vidim da ako bih htjela dignuti kredit, lovu ne dobijem na ruke vec oni uplacuju "graditelju"... a sta ako bih ja sama recimo imala brata zidara koji bi u fušu sazidao meni kucu...
mislim kako bih mogla drugacije opravdat kredit a da mi kucu ne radi neka firma????????
znam da mi drzava ne daje poticaj radi ljepote mojih ociju ;) al svejedno malo mi je to suludo...
pa kome jos danas firma gradi kompletnu kucu????
Ej,za ovo još nisam čula:eek:
To bi onda značilo da svaku kunu kredita utrošenu na gradnju kuće moraš pravdat banci???:eek:
Vidim ja da tu ima milijon zavrzlama,ali ajde valjda će nam forum pomoći da se što bolje informiramo kad od onih u banci sve moraš izvlačit,a za mene koja na zna čitati između redaka to i nije baš dobro...
Pojasni mi to malo, šta ti oni određuju koju ćeš firmu, šta ne možeš na crno ništa platiti da ti se napravi?
I najbitnije,šta je to samo u privrednoj tako ili u svim štedionicama, bože,meni u rajfajzenu nisu to uopće spominjali:confused:
tarmiqua
30.03.2004., 22:48
swiss,
nemoj se odmah brinuti...polako ...ovako...
danas sam bila u privrednoj i rekla mi zenska da se u biti najvise isplati taj najduza stednja na 5 godina (dobro to svi znamo) a otplata 20 jer onda dio love dobijes na ruke a dio oni uplaćuju "izvođaču radova"...
a za ove manje kredite oni uplaćuju "izvođaču radova", odnosno ako od nekog otkupljujes nekretninu plaćaju njemu a ti love ni ne vidiš...
pravo da ti kazem zenska je djelovala prilično zbunjeno...neki dan sam razmisljala da pocnem uplaćivati stednju i naravno malo proučila tko, gdje , sta, koga, kako i imala konkretna pitanja za nju, a mogu ti rec da je ona ostala zatečena...
tako DA OVO MOZDA I NIJE ISTINA... bilo bi i meni draze da nije jer bi mi to uvelike olaksalo stvari...
ajd se ti raspitaj u reifeisenu pa da i ja tamo uplatim ako to nema veze...:D
iako negdje sam pročitala ovdje na forumu da je u biti kvaka u tome, da ti drzava da poticaj al da ti moras imat ili racun ili predracun od neke firme kako bi bila (drzava) uvjerena da ces ti platiti pdv...odnosno "izvođač radova" će drzavi dat svoj dio.. mislim igre bez granica...
kad bolje razmislim ako je poticaj taj koji mi ne da da biram investitora i nacin na koji cu potrošiti stambenu stednju koja ce definitnivno ici za stan onda mi poticaj ne treba... :rolleyes:
tarmiqua
30.03.2004., 22:56
http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=16812
evo ti adresa pa pogledaj sto je napisao littlefoot...
:W
korisnik
31.03.2004., 09:07
Dakle ja sam u rf i milsim koristiti kredit za gradnju kuće. Ciljani iznos mi je 55k EUR na 5 godina. Znaci otprilike 22 moje i 33 kredit. Sa ovih 22 mogu naravno sto god hocu i ne moram ih uopce pravdat. 33 kredita dobijam na ruka i moram ih pravdat na neki nacin (racunima) u roku 2 godine. Milsim da je po ovome rf definitivno najpovoljnija. Ovu sam informaciju dobijo od covjeka iz rf koji se vrlo dobro kuzi u problematiku pa ocekujem da ce u praksi to i biti tako.
tarmiqua
31.03.2004., 10:21
korisnik..
e da ..tako je i u privrednoj ako uzimas stambenu stednju na 5 godina...
ali mene zanima sta je sa onima koji uzimaju na 2 ili 3 godine...kako njima isplaćuju lovu..
a pravdat znaci skupljat sve račune za ciglu, gradju i to ..pa oni zbroje i vide jesi stvarno potrošio u vrijednosti kredita????
ajd dobro ako je to nacin, bolje i tako nego da mi niti ne daju lovu...
:W
Ajd,pitat ću ja ovu moju žensku kad je vidim o tome, ali ne mogu vjerovat da mi to nije rekla...
Iako je meni sve to tek u začecima,ali bilo bi u redu da imam sve informacije,da se ne šokiram za 5 godina....opet sam ljuta...:mad: :mad: :mad:
A što misliš zašto se zove "namjenska stambena štednja" :confused:
Normalno da moraš imati predračun ili troškovnik od obrta ili tvrtke koja će ti kuću sagraditi ili predugovor o kupnji gotovog stana.
Inaće bi svi tako, kao olfo uplaćivali stambenu štednju, dobili novce na ruke i onda kupili npr. auto ili brod :D
korisnik
31.03.2004., 13:44
štadnja je nenamjenska. (ako se štedi min 5 godina - spora štednja)
kredit je stambeni (namjenski).
Kod brze štednje moraju svi novci biti namjenski potrošeni.
Kod spore je ušteđeni novac zajedno sa DPS tvoj i možeš s njim radit što hoceš. Ako želiš uzeti kredit on je naravno namjenski.
Pa koliko vidim ljude ovdje zanima štednja radi dizanja stambenog kredita i naravno da te novce koje dignu kao kredit moraju potrošiti strogo namjenski za izgradnju ili kupnju stambenog objekta (štednja radi štednje nije namjenska i naravno da ju možeš potrošiti gdje i kako hoćeš, kao i bilo koju drugu štednju)
tarmiqua
31.03.2004., 15:52
Pa koliko vidim ljude ovdje zanima štednja radi dizanja stambenog kredita i naravno da te novce koje dignu kao kredit moraju potrošiti strogo namjenski za izgradnju ili kupnju stambenog objekta (štednja radi štednje nije namjenska i naravno da ju možeš potrošiti gdje i kako hoćeš, kao i bilo koju drugu štednju)
da... to svi znamo...
samo me zanima zasto oni sto stede 5 godina mogu dobiti dio u kesu, a oni sto stede 2 ili 3 godine ne mogu dobiti nista u kesu...
eto to mene muci...
:confused: :confused:
jer ako netko stedi 3 godine moze uplatiti i 30 000 eura i dobiti kredit na 60 000 eura...a netko nece ni za 5 godina skupiti 30 000 eura stednje...karikiram al nije mi to bas posve logično...
možda sam se ja previše zaplela u to...hmmm:(
korisnik
31.03.2004., 16:01
To je vjerojatno tako određeno zakonom (ili cime vec) o stambenim stedionicama kao i pravilo da se DPS ne mozes dobiti ako stedis manje od 5 godina, a nisi uzeo kredit. To jednostavno ne ovisi o stedionici.
tarmiqua kaže:
da... to svi znamo...
samo me zanima zasto oni sto stede 5 godina mogu dobiti dio u kesu, a oni sto stede 2 ili 3 godine ne mogu dobiti nista u kesu...
eto to mene muci...
:confused: :confused:
jer ako netko stedi 3 godine moze uplatiti i 30 000 eura i dobiti kredit na 60 000 eura...a netko nece ni za 5 godina skupiti 30 000 eura stednje...karikiram al nije mi to bas posve logično...
možda sam se ja previše zaplela u to...hmmm:(
Rasprava je pocela pitanjem - sta ja mogu sa tih pisljivih 11 000 eura. E, a sta tek mozes skupit za 2 godine?
Drzava se zakonom valjda zastitila od brze zarade, uzimanja novaca iz proracuna. Kada bi se to moglo, bilo bi povoljnije skoro nego stednja ovece kolicine deviza na rok 2-3 godine.
5 godina je ipak duzi rok, i nije lako odricati se novaca svaki mjesec, a neces ih vidjeti 5 godina.
Onaj tko stedi vecu svotu - ovdje je primjer 60 000 € (koliko ne mozes bas ustedjeti za 2-3 godine, a ako mozes ne treba ti stedionica) - covjek ne bi mogao kupiti stan jeftiniji od 60 000 €???
5 godina je najpovoljnije, u rf sigurno nema nikakvih caka. I jos nesto, sto se ovako ne zna.... za stednju 5 godina, dobije se 6 puta drzavni poticaj, a ne 5 kako je logicno. ;)
korisnik
01.04.2004., 14:30
Ako štediš 5 godina i 1 mjesec možeš dobiti i 7, samo što onu zadnju ces dobiti tek godinu i pol nakon što ti zavrsi stednja.
Jednokratno uplatiš za prvu u 12 mjesecu, uplacujes normalno 5 godina i onda jos jedan mjesec u 6. godini. To ne vrijedi ako uplacujes minimalnu cifru koju vecina uplacuje. Moras imati malo vise jer ti se visak prenosi u slijedecu godinu tako da u 6 godini i u tom 1 mjesecu mozes doci do 5000 kuna osnove za DPS. Nažalost ovo nisam znao kad sam ja počinjao stedjeti.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.